Галъп интернешенъл: Година след началото на мандата си Радев запазва високия си рейтинг

http://www.mediapool.bg/galap-interneshenal-godina-sled-nachaloto-na-mandata-si-radev-zapazva-visokiya-si-reiting-news274436.html

Първите дванайсет месеца на президента Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60 на сто и на недоверие - около и под 30 процента, според "Галъп интернешънъл". Това е най-благоприятната като обществено доверие стартова година от времето на старта на Петър Стоянов насам, коментират социолозите в свое изследване, публикувано в четвъртък. Институцията приключи годината с 56 на сто доверие и 29 на сто недоверие, с което Радев е най-популярната политическа фигура в страната, отбелязват от "Галъп". Данните са от ежемесечното измерване на доверието в институцията, в независими национално представителни изследвания от 1992 г. насам, известни като Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Социолозите сравняват Радев с неговите предшественици и отбелязват. Най-неблагоприятна беше началната картина на доверие в мандата на президента Плевнелиев, а най-високи бяха стартовите равнища на доверие при президента Петър Стоянов, коментират от "Галъп". Президентите Желев и Стоянов започваха с по-високи нива, но с постоянен спад. Първият мандат на президента Първанов пък почна с доверие от около 50%. Това бе и единственият президент, в когото доверието се покачваше в хода на самия мандат (обикновено доверието спада в хода на мандата). Вторият мандат "Първанов“ пък започна с по-висок кредит на доверие, но и с бърз спад, посочват социолозите. Те правят уточнението, че автоматичното съпоставяне на отдалечени исторически периоди не е докрай коректен подход и например началото на мандата "Стоянов" е било във времена с доста по-голям идеологически градус и амплитуди в общественото мнение. След избора на нов президент през есента на 2016 г. доверието започна да се повишава - както обичайно се случва при смени в тази институция, а и при смени в институциите въобще, отбелязват те. Първите месеци на 2017 г. затвърдиха тенденцията на укрепване на доверието. След това нивата на доверие в президентската институция спряха ръста и навлязоха в период на стабилизация около и под 60 на сто положителни оценки и около и под 30 на сто отрицателни, показват данните. Спирането на ръста може да се дължи донякъде и на напреженията между президента и представители на ГЕРБ през годината, но по-вероятно е да става дума за достигане на естествени възможни "тавани" на подкрепа, коментират от "Галъп". Президентската институция се свързва най-вече с личността на президента, но донякъде - и с вицепрезидента. Вицепрезидентът Илияна Йотова има нива на доверие около една четвърт от българите, а недоверието се колебае в стойности между 50 на сто и 60 на сто.Това я нарежда сред политиците със сравнително добри стойности на доверие, посочват от "Галъп".

Време е да си върнем града

http://clubz.bg/63096-vreme_e_da_si_vyrnem_grada

Събрали сме се днес, за да поговорим за Витоша. Ще започна с това, че тук, както и в казуса с Пирин, не става дума просто за една планина.

Планините, плажовете, горите ни, те са само пробен камък - за наглостта на опонентите ни, но и за нашето търпение, за това ще позволим ли да превземат нашата земя и - още по-лошо - да ни обърнат едни срещу други.

Сигурно вече сте чули какви ли не версии за подбудите, стоящи зад позицията ни за Витоша. Получихме дори обвинението, че политизираме темата. Да, признаваме си го с гордост: точно това правим. Защото помним, че “политик” означава “човек на града”, а “политика” е умението заедно да обсъждаме и решаваме какво да се случва с града и държавата ни. Да политизираме темата за Витоша за нас означава да я направим достъпна, да покажем значимостта ѝ и да потърсим почтеното и добро за София решение.

Не искаме да спираме развитието на туризма в най-големия парк на столицата. Всъщност в казуса с Витоша има само една машина, която трябва да бъде спряна. Машината за лъжи. Тази машина се задвижва колкото от безхаберието на властта и интересите на недобросъвестни бизнесмени, толкова и от страховете ни - много български и съвсем разбираеми. Страхът, че няма на кого да се доверим. Страхът, че всички са маскари, платени и “нечии хора”. Страхът, че в България залежите от почтеност са на изчерпване. Оставим ли тези страхове да ни водят, отваряме широко вратата пред машината за лъжи. Колкото по-добре опознаем тази машина, толкова по-бързо ще се освободим от влиянието ѝ. Оставим ли я обаче да вилнее из страната ни, ще изгубим не само Пирин и Витоша - ще изгубим правото и привилегията да се наричаме общество. Защото това е голямата цел на машината за лъжи - да раздели българския народ на отделни, недоверчиви, лесни за пречупване и манипулиране хора. На такива хора можеш всичко да им вземеш - плажовете, планините, правото на избор, а накрая и достойнството.

Вярвам... всъщност не - знам, че няма да позволим това да се случи.

Ще завърша с едно наблюдение: гербът на София съдържа в себе си отговора на въпроса защо сме се събрали днес тук. В горния десен ъгъл имаме изображение на Улпия Сердика, взето от антична монета. След него идва църквата "Св. София", един златен балдахин, под който е изобразена статуята на Аполон Лечител – като символ на минералните извори и планината Витоша. От тях само Св. София ни е останала: ларгото на Сердика “реставрирахме” с итонг, минералните извори си стоят неупотребявани, а планината ни е недостъпна.

София не заслужава това. Крайно време е да си върнем града. Витоша е само първата стъпка.

Мнението на Мануела Малеева е от Кръгла маса за проблемите на Витоша. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Микровълновите фурни замърсяват околната среда като автомобилите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669884

Микровълновите фурни замърсяват околната среда като автомобилите
Кухненските микровълнови фурни в Европейския съюз генерират парников газ колкото почти седем милиона автомобили, съобщи Прес асосиейшън, позовавайки се на британски учени. Екип от университета на Манчестър изследва въздействието на микровълновите фурни върху околната среда, от производството и употребата им, до изхвърлянето им, предава БТА.

Паметникът на Бузлуджа е сред 12-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/01/18/3114615_pametnikut_na_buzludja_e_sred_12-te_nai-zastrasheni/?ref=rss


Монументът на Бузлуджа попадна сред 12-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа в годишната класация на организацията "Европа Ностра" и Института на Европейската инвестиционна банка. Това е полуфиналът на ежегодната й инициатива, а 7-те финалиста ще бъдат обявени през март, посочи пред агенция фокус арх. Дора Иванова, която има проект за спасяването на паметника.<br /><br />Програмата на "Европа Ностра" не е финансираща. Целта й е да привлече...

Косово открива консулство в Несебър

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-kosovo-konsul-26789283

Правителството даде съгласието си Република Косово да открие почетно консулство в България и да назначи Пламен Копчев за свой почетен консул.

Обновяването на Витоша може да почне в момента, в който отпаднат законовите пречки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6668768

Обновяването на Витоша може да почне в момента, в който отпаднат законовите пречки„Витоша ски” АД е в готовност незабавно да инвестира в модернизацията на всички собствени съоръжения в случай, че това не противоречи на действащото законодателство. За целта е необходимо да бъдат предприети действия по изчистване на спорните разпоредби в Плана за управление на природен парк „Витоша” и в Закона за горите.

Кабинетът оттегля съдебна жалба за имот на авиокомпанията "Хемус Еър"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669869

Кабинетът оттегля съдебна жалба за имот на авиокомпанията "Хемус Еър"Правителството прие решение, с което дава съгласие да бъде оттеглена въззивна жалба на държавата срещу съдебно решение, с което се признава правото на собственост на "Авиокомпания Хемус Ер" ЕАД върху части от поземлен имот в местността "Летищен комплекс - София", съобщиха от пресслужбата на кабинета.

В 60 училища в страната днес няма да се учи заради аварии, лошо време или грип

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/18/3114629_v_60_uchilishta_v_stranata_dnes_niama_da_se_uchi/?ref=rss


Поради лоши метеорологични условия, влошена пътна обстановка, повреди в отоплителната инсталация, прекъснато електрозахранване или висока заболеваемост в 60 училища в страната няма да има учебни занятия, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.<br /><br />Учебният процес в 40 училища в област Перник е преустановен на 18 и 19 януари 2018 г. (четвъртък и петък) заради обявената грипна епидемия.<br /><br />Пълният списък на училищата, в които днес...

Учени изключиха най-лошия сценарий за глобалното затопляне

//dariknews.bg/novini/sviat/ucheni-izkliuchiha-naj-loshiia-scenarij-za-globalnoto-zatopliane-2073338

Британски учени изключиха най-лошия сценарий за глобалното затопляне, при който заради парниковите газове средната температура на нашата планета през 2100 година може да се покачи с 4-5 градуса по Целзий, пише в."Гардиън".

Шампионът от 2014 г. напусна "Аустрелиън оупън"

http://clubz.bg/63095-shampionyt_ot_2014_g_napusna_austreliyn_oupyn

Стан Вавринка, шампионът на "Аустрелиън оупън" от 2014 г., отпадна безславно още във втория кръг след тежко поражение от 97-ия в света Тенис Сандгрен (САЩ) с 2:6, 1:6, 4:6.

Швейцарецът не се чувстваше добре и явно е далеч от най-добрата си форма. Той не бе играл от "Уимбълдън" насам, като в периода претърпя две операции на коляното.

Вавринка беше поставен под №9 в Мелбърн.

Неговият сънародник Роджър Федерер продължава успешно да защитава титлата си на първия за годината турнир от Големия шлем. Маестрото преодоля с 6:4, 6:4, 7:6(4) Ян-Ленард Щруф (Германия), като изпита повече затруднения само в третия сет.

В събота №2 в ранглистата и схемата се изправя срещу Ришар Гаске (Франция).

Друг от фаворитите - Александър Зверев (Германия), също си осигури участие в третия кръг след 6:1, 6:3, 4:6, 6:3 над своя сънародник (по паспорт) Петер Гойовчик.

По-рано днес отпаднаха Давид Гофен и Гарбине Мугуруса, а напред продължават Новак Джокович, Доминик Тийм, Хуан Мартин дел Потро, Симона Халеп и Мария Шарапова.

Припомняме, че мачът на Григор Димитров срещу Андрей Рубльов (Русия, №30 в света) от третия кръг е в петък и ще започне след 6 часа сутринта наше време.

Nestle пуска розов шоколад KitKat в Япония

https://www.investor.bg/novini/346/a/nestle-puska-rozov-shokolad-kitkat-v-iaponiia-254077/

Десертът е направен от новия естествено розов шоколад, създаден от швейцарската Barry Callebaut

57-годишен варненец блъсна дете на пешеходна пътека

http://www.moreto.net/novini.php?n=367392

На 17 януари, около 19:10 часа, в гр. Варна, на ул. «Младежка», е възникнало ПТП. Водач на 57 г. от Варна, по време на движението си, блъска пешеходец - дете, което пресича пътното платно на пешеходна пътека. Това съобщиха за Moreto.

Прецизират текстове в Закона за подпомагане на земеделските производители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669868

Прецизират текстове в Закона за подпомагане на земеделските производители

Правителството одобри проект за изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители и предлага на Народното събрание да го приеме, предава правителствената пресслужба.  Промените прецизират текстове в Закона, които се отнасят до подаването на общо заявление за подпомагане. Включва се разпоредба за извършване на проверки от страна на

Без данъци за Пустиняка предлагат икономисти

http://clubz.bg/63094-bez_danyci_za_pustinqka_predlagat_ikonomisti

Снимка БГНЕС

Икономиката на България е концентрирана в София и още 19 икономически центъра, става ясно от проучване на Института за пазарна икономика за последните 5 години, представено днес. Повечето от тези центрове са в Южна България, затова икономистите предлагат създаване на свободна от данъци зона в Северозападна България, най-бедния регион в ЕС. 

Свободната от данъци зона е един от начините да се преодолеят различията в регионите. Сега водещите икономически центрове създават 86% от производството на стоки и услуги в България, като на София се падат 40 на сто. В тези центрове е концентрирано и 60% от населението на застаряваща България.

Икономически мегаполис е на път да се оформи в Южна България по оста София-Пазарджик-Пловдив-Стара Загора-Бургас, докато на север се развиват отделно обособени острови на икономическа активност. 

Връзка между тези икономически центрове, на юг и на север от Стара планина, в момента няма. Ако имаше добра връзка през планината, най-вероятно щяхме да говорим за един много по-голям по мащаб икономически мегацентър, заяви по БНР Десислава Николова от ИПИ. Колегата ѝ Явор Алексиев смята, че част от намаления данък общ доход (ДОД) трябва да остава на разположение на общините от Северозапада.

Според Алексиев най-съществен проблем на Северозапада е трайната миграция на хора, която води до по-малко инвестиции и по-ниско потребление.

Проучването показва, че икономическият център с най-високо заплащане у нас е Козлодуй - средната брутна месечна заплата там е 1465 лв. по данни за 2015 г. Показателят е с 25% по-висок от втория в класацията - София, и с 66% над средното за България ниво. Разликата с Хасково, който е икономическият център с най-ниско възнаграждение, e 2.3 пъти.

Българско военно чудо: Епопеята при Драва (видео)

https://offnews.bg//kultura/balgarsko-voenno-chudo-epopeiata-pri-drava-video-673162.html

Десетият епизод на поредицата „Българско военно чудо“ разкрива славната Дравска операция от края на Втората световна война, когато България се озовава в конфликт с почти целия свят. След преврата на 9 септември, новите управляващи се опитват да смекчат обстоятелствата и да сключат примирие с Антихитлеристката коалиция, с надеждата страната ни да получи статут на „съвоюваща“ и да си осигури по-леки условия за бъдещия мирен договор.

В началото на 1945 година Втори и Трети украински фронт приближават Будапеща и установяват фронт по река Дунав, река Драва и брега на езерото Балатон. За да защитити подстъпите към Берлин и Виена, германското командване решава да предприеме контранастъпление. На пътя на атаката застава Първа българска армия с численост 130 000 души, която осигурява крайния южен фланг и тила на Трети украински фронт. Задачата на българите е твърде отговорна, но те не разполагат с достатъчно модерно оръжие и имат едва 25 танка.

През нощта на 5 март германските войски настъпват в три направления, като нанасят най-силния си удар срещу Трети украински фронт, а едновременно атакуват и българските части на фронта на река Драва. Упоритостта на българската армия обаче не е достатъчна, за да възпре далеч по-многобройния противник, който успява да се насочи на север и да превземе селата Драва Чехи, Драва Палконя, докато по улиците на Драва Соболч се организират ожесточени сблъсъци.

Битката обаче претърпява преврат сутринта на 6 март с българската контраатака, в която вземат участие дори лекарите, каруцарите и чиновниците. Водейки кръвопролитен бой при съотношение 8:1 в жива сила и 10:4 в бойна техника в полза на противника, 3-а пехотна дивизия още първия ден притъпява настъпателния порив на германците. „Упоритата съпротива на българите ни принуди да преминем към отбрана”, гласи донесението на командир на германски полк.

По време на ожесточени боеве за укрепените пунктове по река Драва, 133-ти съветски корпус се притичва на помощ на българската армия и силите се изравняват... Развръзката на драматичната схватка с доскорошния съюзник – Германия, която записва с кървави букви славната Дравска епопея, обезсмъртила имената на хиляди български воини, вижте във видеото:

Всяка пета сделка за имот в София е за над 100 хил. евро

http://dnes.dir.bg/news/sofia-sdelki-pazar-imoti-26789229

Средният ръст на цените в София през 2017 г. достигна 6.3 %, като по-голямата част от ръста бе регистриран през второто полугодие.

България ще си сътрудничи с Индия в областта на културата и науката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669867

България ще си сътрудничи с Индия в областта на културата и наукатаМинистерският съвет одобри проекта на междуправителствена програма на България и Индия за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата в периода 2018-2020 г. С решението се осигурява продължаването на културния, образователния и научния обмен между двете страни, съобщава пресслужбата на кабинета.

Отпадат хартиени документи, изисквани по Закона за устройство на територията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669870

Отпадат хартиени документи, изисквани по Закона за устройство на териториятаПравителството предлага промени в Закона за устройство на територията, които водят до отпадане на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Това са част от мерките на кабинета за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса,

МОН: В 60 училища са спрени учебните занятия заради ураганния вятър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669864

МОН: В 60 училища са спрени учебните занятия заради ураганния вятърПоради лоши метеорологични условия, влошена пътна обстановка, повреди в отоплителната инсталация, прекъснато електрозахранване или висока заболеваемост в 60 училища в страната няма да има учебни занятия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Учебният процес в 40 училища в област Перник е преустановен на 18 и 19

Протести в Полша в защита на правото на жените на аборт

http://www.mediapool.bg/protesti-v-polsha-v-zashtita-na-pravoto-na-zhenite-na-abort-news274435.html

Феминистки организации и защитници на правото на жените на аборт протестираха в сряда вчера из цяла Полша срещу опитите на ултраконсерваторите да ограничат още повече строгото законодателство срещу абортите по желание, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.   Около хиляда души, предимно жени, участваха в протестно шествие в центъра на столицата Варшава срещу нещо, което според тях ще доведе до пълна забрана на абортите в Полша.   "Няма да се предам. Цял живот се боря за правата си като жена", заяви пред АФП Анна Виечорек от движението "Женска стачка", съорганизатор на шествието във Варшава.   Протестни демонстрации, но с по-малък мащаб, се състояха в около 50 полски града, включително Краков, Лодз, Вроцлав и Шчечин.   Миналата седмица - повече от година след женските протести, провалили сходна мярка - парламентът, доминиран от консервативната националистическа партия "Право и справедливост" изпрати в комисия текст, който премахва възможността за прекъсване на бременността в случай на малформации на плода.   Ако бъде одобрена предложената от комитета "Спрете абортите" поправка в сегашния закон, който е плод на компромис, постигнат с много усилия през 1993 г., прекъсването на бременността по желание ще бъде разрешено само в два случая: ако бременността застрашава живота или здравето на майката и ако е резултат от изнасилване или кръвосмешение. Тези две причини обаче представляват много малък процент от законните аборти - 96 процента от легалните аборти в Полша през 2016 г. са извършени заради малформации на плода.

Петролен разлив, колкото Париж, след потъването на иранския танкер

http://www.cross.bg/stana-petrolen-yasno-1565749.html

/КРОСС/ Петролен разлив, колкото Париж. Това е равносметката след потъването на иранския танкер „Санчи" в Южнокитайско море. Танкерът, който превозваше 136 хиляди барела ултралек петрол, потъна в неделя, след като горя близо една седмица след сблъсък с товарен кораб на около 300 км източно от Шанхай. Вече стана ясно, че това може би ще е най-голямата екокатастрофа, с която ще се сблъска човечеството. В момента се наблюдават четири разлива, които са на обща площ от 101 кв. км, предава „Франс прес". Междувремено стана ясно, че е преустановено търсенето на екипажа на танкера. На него трябва да е имало 32-ма души - 30 иранци и 2 бангладешци. Открити са само 3 тела.

ЕП призова за по-добра защита на висшите интереси на децата

http://dnes.dir.bg/news/detza-zashtita-evropeyski-parlament-interesi-ep-visshi-26789214

Европейският парламент /ЕП/ призова за по-добра защита на висшите интереси на децата.

Камарата на общините одобри законопроекта за Брекзита

http://www.mediapool.bg/kamarata-na-obshtinite-odobri-zakonoproekta-za-brekzita-news274434.html

Камарата на общините одобри късно в сряда вечер законопроекта за излизане на Великобритания от Европейския съюз, предаде Ройтерс.   Нормативният акт мина в долната камара на британския парламент с 324 гласа "за" при 295 "против".   Ройтерс определя изхода от гласуването като победа за премиера Тереза Мей над нейните политически опоненти, които искат "по-мек" Брекзит.   Сега обаче Мей я чака по-трудна задача. Законопроектът отива за разглеждане в Камарата на лордовете. Британският премиер няма мнозинство в до голяма степен проевропейски настроената горна камара на британския парламент, отбелязва Ройтерс.   Законът за Брекзита отменя закона от 1972 г., с който Великобритания стана член на Европейския съюз, и имплементира европейски закони в британското законодателство. Той трябва да позволи на Великобритания да продължи да функционира нормално, докато напусне ЕС - нещо, което е предвидено да стане на 29 март 2019 г.

Проекти в земеделието ще бъдат финансирани с близо 3 млрд. лв. през 2018 г.

https://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2018/01/18/3114610_proekti_v_zemedelieto_shte_budat_finansirani_s_blizo_3/?ref=rss


С общо 2.91 млрд. лв. ще бъдат финансирани през тази година проекти в земеделието, между които директни плащания на площ, пазарни мерки, проекти от Програмата за развитие на селските райони и Програмата за рибарство. Днес правителството утвърди годишните разчети на сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд "Земеделие" за 2018 г.<br /><br />Девет десети от сумата е от фондовете на ЕС, а останалото - от националния бюджет.<br /><br />За развитие...

ЕК обвини Русия, че води дезинформационна кампания

http://www.mediapool.bg/ek-obvini-rusiya-che-vodi-dezinformatsionna-kampaniya-news274433.html

Европейската комисия обвини Русия, че води дирижирана прокремълска дезинформационна кампания в страните от ЕС, и констатира "със съжаление", че тази пропаганда е "може да бъде изключително ефикасна", предаде Франс прес.   "Има малко съмнения, че прокремълската дезинформационна кампания е дирижирана стратегия, която доставя едни и същи дезинформационни статии на възможно най-голям брой езици, посредством възможно най-голям брой канали, толкова често, колкото е възможно", каза европейският комисар за сигурността Джулиан Кинг пред европейските депутати.   Британският еврокомисар говори по време на дебат в ЕП за "Русия и влиянието на (нейната) пропаганда в страни от ЕС".   За две години ресорният орган на ЕК е събрал над 3500 примера за прокремълска дезинформация, която противоречи на фактите и въпреки това е достъпна за обществото. При това тя е била разпространена на голям брой езици по многобройни поводи, каза Кинг.   Еврокомисарят за сигурността подчерта, че "(руските) власти изобщо не крият целите на тази кампания". "В официалната военна доктрина на Русия, както и в официалните изявления на руски генерали, те описват употребата на "фалшиви данни" и на "дестабилизираща пропаганда" като легитимни средства, а информацията - като "друг тип въоръжена сила", се аргументира той.   Кинг призова към бдителност.   "Целта... да накараме хората да повярват, че дезинформацията е факт, е правдоподобна. И ако погледнем проучванията на общественото мнение, показващи как голям брой хора приемат очевидните дезинформации, разгласявани от прокремълските медии, ние трябва за жалост да направим заключението, че руската дезинформация може да бъде много ефикасна", каза еврокомисарят за сигурността. Телевизия Ар Ти (бившата "Раша тудей") и информационна агенция "Спутник" - руски държавни чуждоезични медии - са обвинявани в Европа и САЩ, че разпространяват пропагандата на Кремъл и дори че се опитват да се месят в избори, отбелязва Франс прес.   Доскоро повод за безпокойство будеха предимно източноевропейски страни. В последно време обаче се появиха данни за предполагаема руска намеса в президентските избори в Съединените щати през ноември 2016 г., инциденти в Германия, президентските избори във Франция миналата пролет, както и "манипулации" в социалните мрежи в полза на привържениците на независимостта на Каталуния преди референдума за самоопределение в испанската автономна област на 1 октомври.

Създават 100 нови социални услуги за хора с увреждания до 2021 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669848

Създават 100 нови социални услуги за хора с увреждания до 2021 г.Сто нови социални услуги в общността за над 2000 лица с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами, ще бъдат създадени до 2021 г., съобщи пресслужбата на кабинета. Това предвижда Планът за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа за периода 2018-2021 г., който беше одобрен от правителството.

Видео: Потъналият ирански танкер е причинил петролен разлив с големината на Париж

https://www.dnevnik.bg/video/2018/01/18/3114564_video_potunaliiat_iranski_tanker_e_prichinil_petrolen/?ref=rss


При потъването на ирански танкер в Източнокитайско море на повърхността са се образували четири петролни петна с обща площ колкото тази на Париж. Това съобщи Пекин, който се готви да изследва останките на дъното с роботи, предаде "Франс прес".<br /><br />Големият танкер "Санчи" със 136 000 барела ултралек суров петрол потъна в неделя, след като горя близо седмица след сблъсък с товарен кораб на 6 януари на около 300 км източно от Шанхай. Снощи националната служба...

Утвърдиха българо-македонското споразумение за намаляване на тарифите за роуминг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669839

Утвърдиха българо-македонското споразумение за намаляване на тарифите за роумингПравителството утвърди подписания на 23 ноември 2017 г. в Струмица Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на информационното общество и администрацията на Република Македония за намаляване на международните тарифи за роуминг за

Отпада събирането на някои хартиени документи, изисквани по Закона за устройство на територията

http://www.moreto.net/novini.php?n=367398

Правителството предлага промени в Закона за устройство на територията, които водят до отпадане на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител. Това са част от мерките на кабинета за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса.

Проф. Анна Кръстева пред Фрог: Аргументите на ГЕРБ срещу вота са смешни и неадекватни

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/prof-anna-krasteva-pred-frog-argumentite-gerb-sreshtu-vota-smeshni-neadekvatni.html

Защо вотовете на недоверие у нас са неуспешни, как се използват от политиците, състоятелни ли са аргументите на управляващите от ГЕРБ срещу допитването и др.въпроси ”Фрог нюз” зададе на проф.Анна Кръстева, преподавател по политически науки с практика у нас и в чужбина.

Проф. Анна Кръстева пред Фрог: Аргументите на ГЕРБ срещу вота са смешни и неадекватни

https://frognews.bg/novini/prof-anna-krasteva-pred-frog-argumentite-gerb-sreshtu-vota-smeshni-neadekvatni.html

Защо вотовете на недоверие у нас са неуспешни, как се използват от политиците, състоятелни ли са аргументите на управляващите от ГЕРБ срещу допитването и др.въпроси ”Фрог нюз” зададе на проф.Анна Кръстева, преподавател по политически науки с практика у нас и в чужбина.

Под натиска на Цацаров ”вечните началници” в съдебната система остават

https://frognews.bg/novini/pod-natiska-tsatsarov-vechnite-nachalnitsi-sadebnata-sistema-ostavat.html

Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува за запазване на т.нар. ”вечни началници” в съдебната система.

Делът на енергията от възобновяеми източници да е 35% до 2030 г., иска Eвропарламентът

http://econ.bg/Новини/Делът-на-енергията-от-възобновяеми-източници-да-е-35-до-2030-г-иска-Eвропарламентът_l.a_i.756499_at.1.html

Евродепутатите са готови да преговарят със Съвета за обвързващи цели за повишаване на енергийната ефективност с 35% и на дела на възобновяемите...

Строят мост за 435 млн. евро над река Дунав в Румъния

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/stroiat-most-za-435-mln-evro-nad-reka-dunav-v-rumyniia-254081/

Той ще бъде изграден от италианската компания Astaldi в съвместно дружество с японската IHI

Бурята връхлетяла Западна Европа взе четири жертви

http://www.mediapool.bg/buryata-vrahletyala-zapadna-evropa-vze-chetiri-zhertvi-news274432.html

Трима души загинаха днес в Холандия, където силните ветрове събориха дървета, отвяха камиони от пътищата и наложиха отменяне на стотици полети, предаде Ройтерс.   Днес амстердамското летище "Схипхол" отмени за кратко всички полети, след като по крайбрежието имаше пориви на вятъра, достигащи 140 км/ч. Отменени са най-малко 260 полета, а паднали керемиди наложиха затваряне на терминали на летището.   След обявяването на най-високата степен на готовност за криза, свързана с лошото време, в цялата страна беше спрян железопътният транспорт, както и движението на много автобуси и трамваи.   Полицията съобщава, че трите жертви са загинали при отделни злополуки, предизвикани от паднали дървета и керемиди.   В Ротердам бяха преобърнати товарни контейнери и цели покриви бяха отнесени от домовете.   По-късно летище "Схипхол" заяви, че някои полети ще бъдат подновени, след като бурята се придвижи към вътрешността на страната, но ще има сериозни закъснения.   Бурята, разразила се от снощи в Белгия, взе първа жертва, съобщиха местни медии. Жена е загинала в автомобила си, затисната от паднало дърво. По-рано днес бе съобщено за училищен автобус, попаднал под скършено дърво. В автобуса пътували 16 деца, но за щастие са останали невредими.   Скоростта на вятъра на отделни места в страната достигна 110 км/ч., нанесени са материални щети. Белгия обяви оранжев код - втората най-висока степен на тревога за буря - в северните райони, а в столицата Брюксел се наложи на някои места да бъдат спрени трамваите и бяха затворени някои обществени паркове.   В няколко белгийски града бурята изкорени дървета. Движението на международното летище "Завентем" почти не беше нарушено. Училищата на много места в Германия останаха затворени, подготвяйки се за зимна буря, която се очаква да се разрази от запад с обилен снеговалеж, дъжд и силен вятър, предаде Асошиейтед прес. Властите предупредиха хората, особено в западна и северна Германия, да не излизат от домовете си днес, ако е възможно.   В северна и южна Германия станаха множество автомобилни катастрофи заради обилния снеговалеж и хлъзгавите пътища.   Влаковете в провинция Северен Рейн-Вестфалия са спрени до второ нареждане заради силната буря "Фридерике", която минава през района, посочва ДПА.   Железопътната компания "Дойче бан" заяви, че са засегнати както регионалните влакове, така и тези на дълги разстояния.   Прекият достъп до катедралата в Кьолн беше ограничен по съображения за сигурност заради приближаващата буря, казаха градските власти.   Мюнхенското летище заяви, че заради лошото време са отменени осем полета към и от Берлин, Хамбург, Дюселдорф и Кьолн. През деня може да бъдат отменени още полети в Мюнхен. Не се изключва да бъдат отменени полети и в Берлин.   Метеоролозите предупредиха, че на някои места в Германия скоростта на вятъра може да достигне 160 км/ч.   Бурни ветрове връхлетяха Великобритания, където хиляди домове останаха без електричество в югоизточна Англия, отбелязва Асошиейтед прес.   Ветровете със скорост до 110 км/ч повредиха част от електрическата мрежа на влаковете и повалиха дървета върху релсите, предизвиквайки големи закъснения на железопътния транспорт. Някои услуги на лондонската гара "Кингс крос" бяха нарушени.   Пътната обстановка в части на Шотландия е крайно опасна. Властите предупредиха шофьорите да не пътуват заради бурния вятър, обилния снеговалеж и заледяването.

Северозападна Европа е връхлетяна от силна зимна буря

http://www.mediapool.bg/severozapadna-evropa-e-vrahletyana-ot-silna-zimna-burya-news274432.html

Амстердамското летище "Схипхол" бе затворено напълно за полети заради силната буря, която връхлетя Холандия и други страни от Северозападна Европа, причинявайки хаос в транспорта, предаде Асошиейтед прес. Управата на летището съобщи в Туитър, че то спира да обслужва излитащи и кацащи полети до второ нареждане. По-рано авиокомпания Ер Франс-Ка Ел Ем (Air France-KLM) отмени 228 полета по европейски маршрути от и до "Схипхол". Холандската национална железопътна компания съобщи, че всички влакове са спрени. Главната жп гара в Хага е затворена поради опасения, че части от новия й стъклен покрив може да бъдат отнесени от силния вятър. Училищата на много места в Германия останаха затворени, подготвяйки се за зимна буря, която се очаква да се разрази от запад с обилен снеговалеж, дъжд и силен вятър, предаде Асошиейтед прес. Властите предупредиха хората, особено в западна и северна Германия, да не излизат от домовете си в четвъртък, ако е възможно. Германските железници заявиха, че много влакове ще се движат по-бавно заради бурята и се очакват закъснения. В северна и южна на Германия станаха множество автомобилни катастрофи заради обилния снеговалеж и хлъзгавите пътища.  

Животът на Кейт преди принц Уилям

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6669837

Животът на Кейт преди принц УилямЧесто виждаме херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън да присъства на не малко събития, дори докато е бременна. Тя поема най-различни обществени ангажименти всяка седмица. След като Кейт се сгодява, а през 2011 година омъжва, посещенията и речите по официални събития се увеличават значително, пише сп. "Харпърс базар".

Косово открива почетно консулство в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669838

Косово открива почетно консулство в БългарияПравителството даде съгласието си Република Косово да открие почетно консулство в България и да назначи Пламен Копчев за свой почетен консул. Пламен Копчев притежава богат професионален опит в областта на туризма, търговията с петролни продукти, както и в сферата на високите технологии. Член е на Управителния съвет на „Слънчев бряг“ АД и на Съюза

Създават 100 нови социални услуги за хора с увреждания до 2021 г.

https://offnews.bg//politika/sazdavat-100-novi-sotcialni-uslugi-za-hora-s-uvrezhdania-do-2021-g-673158.html

100 нови социални услуги в общността за над 2000 лица с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами, ще бъдат създадени до 2021 г., предвижда Планът за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа за периода 2018-2021 г., който беше одобрен от правителството.

Над 30 000 души с увреждания и възрастни хора ще могат да ползват патронажна грижа и социални услуги в домашна среда – личен асистент, социален асистент и домашен помощник, през следващите четири години.

Документът включва мерки за управление на социални предприятия за насърчаване на трудовата заетост на хората с увреждания, подобряване на нормативната уредба и ефективността на системата за дългосрочна грижа и обучения за повишаване на капацитета на специалистите в тази област.

Включени са и дейности за закриване на 10 специализирани институции за лица с психични разстройства и умствена изостаналост с недобри условия на живот. От тях ще бъдат изведени над 700 потребители, за които ще се осигури качествена грижа чрез осигуряване на социални услуги в общността, включително и от резидентен тип.

Финансирането на мерките по плана ще е по линия на оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“ и „Региони в растеж“ и от държавния бюджет.

Дават 1000 лв. еднократна помощ на затворените сестри и майка им в Свищов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669836

Дават 1000 лв. еднократна помощ 
на затворените сестри и майка им в СвищовОбщинският съвет в Свищов ще гласува 1000 лв. еднократна помощ на трите жени, които живеят изолирани и в неописуема мизерия в къща в Свищов, съобщи кметът на града Генчо Генчев. "Социален работник се е ангажирал да следи за правилното изразходване на средствата, за да се оправят битовите условия", каза Генчев.

Вятърът остави Хасково без вода

https://frognews.bg/novini/viatarat-ostavi-haskovo-bez-voda.html

Силният вятър продължава да предизвиква проблеми в страната. Електрическото захранване на помпената станция ”Узунджово” 2 бе прекъснато от поривите и това остави половин Хасково без вода.

Съдят шофьор, пребил пешеходец, по-късно починал

http://dnes.dir.bg/news/shofyor-peshehodetz-prebil-26788972

Окръжната прокуратура в Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу 28-годишния Иван Пиринлиев, пребил възрастен пешеходец, който по-късно починал.

Икономически София вече е равна на 50% от България

http://dnes.dir.bg/news/ikonomika-sofia-ikonomieski-tzentrove-26789126

През 2015 година по официални данни произведената в София продукция е била 43%. Тенденцията е всяка следваща година този дял да се увеличава средно с около 1%.

МОН спря учебните занятия в някои училища. Вижте кои са те

http://www.cross.bg/oblast-yanyari-ychilishta-1565747.html

/КРОСС/ Поради лоши метеорологични условия, влошена пътна обстановка, повреди в отоплителната инсталация, прекъснато електрозахранване или висока заболеваемост в 60 училища в страната няма да има учебни занятия. Учебният процес в 40 училища в област Перник е преустановен на 18 и 19 януари 2018 г. заради обявената грипна епидемия. В ОУ "Цанко Церковски" - с. Средище, област Силистра също не се учи 2 дни - 18 и 19 януари, след предписание на РИОКОЗ - Силистра. В ОУ „Св.св. Кирил и Методий"- с. Ясеновец, област Разград, е прекратен учебният процес на 18 януари във връзка с прекъсване на електрозахранването на училището от силните ветрове. В СУ „Васил Воденичарски" - с. Хайредин, област Враца няма да има занятия от 18 до 22 януари. Заради лошо време и влошена пътна обстановка в 3 училища в област Сливен са прекратени занятията на 18 януари. Това са ОУ „Никола Й. Вапцаров" - с. Бяла паланка, ОУ „Никола Прокопиев" - с. Сборище и СУ „Георги Алексиев Каравелов" - с. Шивачево, всичките в община Твърдица. В Софийска област поради токов удар и липса на отопление не се учи в ОУ „Васил Левски" - с. Новачене, община Ботевград. В 2 училища в област Стара Загора няма часове заради прекъсване на електрозахранването. Това са СУ „Христо Смирненски" - с. Гурково, и ОУ „Св.св. Кирил и Методий" - гр. Шипково

Джейн Фонда имала тумор на лицето

http://www.cross.bg/fonda-seriala-dzheiin-1565748.html

/КРОСС/ „Искам да обясня защо имам лепенка на устната. Имах тумор". Това обяви Джейн Фонда в телевизонно интервю, предава dnes.bg „Мислех, че до срещата ми с вас всичко ще е отминало и ще мога да я махна. Всичко е наред. Обикновено, разбира се, не се появявам така". 80-годишната американска актриса разказа това в токшоу, в Ню Йорк по повод четвъртия сезон на сериала "Грейс и Франки" (Grace and Frankie), където играе в една от главните роли и се пошегува: "Вижте, светът буквално се разпада. Какво е устната ми в сравнение с това?" Наскоро ѝ е била направена операция за отстраняване на раково образувание от лицето. Преди няколко дни Фонда публикува в Instagram снимка, на която е с колежката си от сериала Лили Томлин. На кадъра се вижда как прикрива устата си с ръка.    

Четирима младежи пребиха шофьор на автобус в Сливен

https://offnews.bg//112/chetirima-mladezhi-prebiha-shofior-na-avtobus-v-sliven-673157.html

Четирима младежи са пребили шофьор на автобус в Сливен, съобщи "Фокус", позовавайки се на Тодор Наков от „Пътнически превози”.

Момчетата са замеряли стъклата на автобуса със снежни топки и камъни. Шофьорът им направил забележка, а те го нападнали и ритали по главата и ръцете.

Инцидентът е станал на 17 януари на последната спирка на линия №4, в кв. „Кольо Фичето”.

Четиримата са задържани в полицията.

400-мегапикселова камера? За какво??

http://clubz.bg/63093-400_megapikselova_kamera_za_kakvo

Ако не се занимавате с фотография, едва ли ви е позната компанията Hasselblad. Макар камерите ѝ да заснемат първите стъпки на Нийл Армстронг на Луната, в последните години шведският производител не можа да се намести на пазара до гигантите като Canon, Olympus, Nikon и други - макар и да опита.

Вместо това сега шведите са се ориентирали към специализираните камери. Най-новият модел е H6D-400c, способна на абсурдните 400 мегапикселови снимки.

За яснота - това е резолючия 23 200 по 17 400 пиксела. Средната снимка заема окоол 2,4 гигабайта памет, или колкото пълнометражен филм с HD качество. 

Сензорът на H6D-400c всъщност е "само" 100 мегапиксела, 54,4Х40.0 мм. Но солидният процесор комбинира до 6 различни експозиции в процес, наречен "Мултикадър" (Multi shot). Всяка снимка бива изместена с пиксел, съзадавайки снимка с много по-висока резолюция. И, вследствие на огромния сензор, истинска 16-битова дълбочина и изключително точни цветове.

Макар камерата да е бърза, все пак става дума за 100 мегапиксела, така че ако снимате повече от една експозиция, трябва обектът да е неподвижен. 

Кому е нужно обаче това чудо на техниката? От Hasselblad демонстрират с помощта на Гьоран Лильеберг, макрофотограф и член на комитета на Шведския музей по естествена история. Вместо да го обясняваме, неща покажем:

Краят на килим върху... нещо като тъмнокафява ягода? Не, това е яката на този красавец:

Hasselblad се цели в определена група специализирани фотографи, които заснемат маслени карти, колекции от буболечки и други експонати в музеи и галерии по света. Фотографът Лильеберг, заснел горния кадър, определя камерата като изключителна за този тип снимки, които се нуждаят от изключителна точност на цветовете и прецизност на детайлите.

Цената на H6D-400c е също толкова абсурдна - той струва $48 000. Естествено, без каквато и да е оптика.

Видео: 100 въпроса за Пирин до Бойко Борисов

https://www.dnevnik.bg/video/2018/01/18/3114508_video_100_vuprosa_za_pirin_do_boiko_borisov/?ref=rss


100 въпроса за Пирин внесоха днес в Министерския съвет Тома Белев и Зорница Стоилова от Асоциацията на парковете в България. Въпросите бяха поставени писмено преди 35 дни – на 11 декември, от името на коалиция "За да остане природа в България", но тогава адресатът беше заместник министър-председателят Валери Симеонов. До момента еколозите не са получили отговори и затова сега те се обръщат към премиера Бойко Борисов.<br /><br />Въпросите адресират редица нередности в...

Черно море отпадна от турнира за Купата на България по баскетбол

http://www.moreto.net/novini.php?n=367367

Черно море отпадна от надпреварата за Купата на България по баскетбол, след като отстъпи и във втория мач срещу „Левски Лукойл“, научи Moreto.net. Моряците загубиха у дома с 63-70 (15-16, 19-21, 17-18, 12-15). Двама състезатели на Черно море - Цветослав Острев и Веселин Георгиев се контузиха и тяхното участие в предстоящото гостуване на „Академик Бултекс“ е под голяма въпросителна.

Бурни ветрове в Европа взеха жертва и създадоха хаос (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/burni-vetrove-v-evropa-vzeha-zhertva-i-syzdadoha-haos-snimkivideo-2073298

Бурни ветрове създадоха транспортен хаос в Европа . Училищата на много места в Германия останаха затворени, подготвяйки се за зимна буря, която се очаква да се разрази от запад с обилен снеговалеж, дъжд и силен вятър, предаде Асошиейтед прес.

ООН: ”Нова”, ”Северна”, ”Горна” Македония

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-gartzia-oon-26789096

Специалният посредник на ООН Матю Нимиц предложи пет варианта за име на Македония. Гръцкото правителство засега не бърза с конкретен отговор.

15 държави от ЕС създават многонационално медицинско формирование

http://www.cross.bg/proekta-meditzinska-otbrana-1565746.html

/КРОСС/ Правителството одобри присъединяването на България към Програмно споразумение за многонационално модулно медицинско формирование. Документът ще бъде подписан също от Австрия, Белгия, Кипър, Чехия, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Румъния, Словения, Испания и Швеция, както и от Европейската агенция по отбрана. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Споразумението е част от инициативата на ЕС „Обединяване и споделяне". Целта на проекта е да бъдат смекчени критичните военномедицински дефицити в държавите членки. Концепцията за многонационална медицинска поддръжка позволява дори и на страни с относително ограничени ресурси в тази сфера да участват в модулни медицински формирования чрез обединяване и споделяне на способности и по този начин да допринасят за предоставянето на възможно най-добрата медицинска помощ по време на мисии или операции в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. От българска страна в проекта участва Военномедицинската академия.

Борисов нареди военни хеликоптери да се ползват за Бърза помощ

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/borisov-naredi-voenni-helikopteri-da-se-polzvat-za-byrza-pomosht-254089/

Разполагаме с летателна техника, която може да се използва изцяло за нуждите на спешната медицинска помощ, обяви премиерът

Актрисата Лупита Нионго написа детска книга

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6669830

Актрисата Лупита Нионго написа детска книгаАктрисата Лупита Нионго съобщи в социалните медии, че е написала детска книга за уроците, които получава тъмнокожо момиче, съобщи Фимейл фърст, цитиран от БТА.  Книгата носи името на главната героиня - "Сулве". Тя "се впуска в мечтано приключение, след което преосмисля разбирането си за красота", написа 34-годишната Лупита Нионго в Инстаграм.

Дебатите по вота на недоверие ще бъдат във вторник

http://econ.bg/Новини/Дебатите-по-вота-на-недоверие-ще-бъдат-във-вторник_l.a_i.756498_at.1.html

Парламентът ще заседава извънредно във вторник заради първия вот на недоверие към кабинета "Борисов" 3. Дебатите по вота, който бе внесен от БСП...

Села в община Враца са без ток заради силния вятър

https://www.24chasa.bg/region/article/6669824

Села в община Враца са без ток заради силния вятърДве села са без ток заради силния вятър в община Враца, съобщават от общинския пресцентър. Прекъснато е електрозахранването в селата Вировско и Мало Рещене. Без ток са квартали в селата Девене, Три кладенци и Челопек. Проблеми с уличното осветление има в Згориград, Лиляче, Мраморен, Оходен, Чирен, се допълва в съобщението.

Мощността на взрива на метеора над Мичиган е стигнала 100 тона тротилов еквивалент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669822

Мощността на взрива на метеора над Мичиган е стигнала 100 тона тротилов еквивалентМетеорът, чието падане привлече вниманието на много жители на Детройт, щата Мичиган, през нощта във вторник срещу сряда, се разпадна на части след навлизането си в плътните слоеве на земната атмосфера, предаде ТАСС. Последвалият взрив достигна мощност 100 тона тротилов еквивалент, оповести Центърът за космически полети на НАСА в Хънтсвил, Алабама.

Държавата вдигна заплатите в програмите за заетост

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/18/3114595_durjavata_vdigna_zaplatite_v_programite_za_zaetost/?ref=rss


Увеличение на заетите по държавни програми безработни, както и на субсидиите за наемането им и обучения на близо 11 хил. души предвижда приетият днес от правителството Национален план за действие по заетостта за тази година.<br /><br />В година на рекорден спад на безработицата предвидената сума е 73 млн. лв., колкото и досега.<br /><br />Планът предвижда над 18 000 безработни да започнат работа по различни държавни програми и насърчителни мерки за наемане, информира...

Кончината на А380 се отлага. "Емирейтс" поръча 36 машини за 16 млрд. долара

http://clubz.bg/63092-konchinata_na_a380_se_otlaga_emirejts_porycha_36_mashini_za_16_mlrd_dolara

Отпечатването на некролога на А380 засега май се отлага. От "Емирейтс" обявиха в четвъртък, че са сключили договор за 16 млрд. долара за купуването на 36 самолета А380 от "Еърбъс", съобщава АФП. Това става само дни след като от европейския консорциум, който произвежда супер джъмбо обявиха, че може да се наложи да спрат производството на най- големия самолет в света, ако нямат нови поръчки.

От авиопревозвача на "Обединените арабски емирства" уточниха, че са поръчали засега 20 машини с опция за още 16. Поръчката трябва да започне да бъда изпълнявана в началото на 2020 г.

"Емирейтс" вече е най-големият клиент на "Еърбъс" за А380 като притежава 101 машини.

Сделката се очакваше да бъде сключена през ноември по време на Дубайското авиошоу, но беше отложена тогава без обяснение, но стана ясно, че преговорите са много тежки.

Вместо това "Емирейтс" подписа сделка за купуването на 40 Boeing Dreamliners за 15 млрд. долара.

В понеделник от "Еърбъс" признаха, че може и да се наложи да сложат край на производството на А380, тъй като през последните две години не са имали нови поръчки. Оттам обясниха, че приемат "Емирейтс" като единствената авиокомпания, която е в състояние да направи значими поръчки.

"Не е тайна, че А380 е успех за "Емирейтс", каза президентът и изпълнителен директор на компанията шейх Ахмед бин Сайд ал Мактум.

"Нашите клиенти го харесват", добави той.

"Емирейтс" лети до 157 дестинации по света.

Затвориха всички пристанища в Бургас за маневриране заради силен вятър

https://www.24chasa.bg/region/article/6669825

Затвориха всички пристанища в Бургас за маневриране заради силен вятърВсички пристанища в Бургас са затворени за маневриране заради силен вятър. Това сочи справка на сайта на ДП "Пристанищна инфраструктура“. Забраната важи за всички плавателни средства. Тя ще бъде отменена след подобряване на климатичните

Федерацията по биатлон включи 20-годишната Милена Тодорова в състава за Пьончан 2018

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/18/3114489_federaciiata_po_biatlon_vkljuchi_20-godishnata_milena/?ref=rss


Двадесетгодишната Милена Тодорова попадна в състава на България за състезанията по биатлон от зимните олимпийски игри. В Пьончан страната ще бъде представена от пет жени и петима мъже.<br /><br />Тодорова няма опит в големи състезания при жените. Тя е заслужила доверието, благодарение на силното си представяне в младежката световна купа и купата на международната федерация.<br /><br />Другите състезателки в отбора на България са Емилия Йорданова, Десислава Стоянова,...

Кристиан Костов спечели награда на публиката за европейски дебют

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6669805

Кристиан Костов спечели награда на публиката за европейски дебютКристиан Костов спечели приза "Изборът на публиката" на Наградите за дебютиращи европейски изпълнители, добили голяма популярност извън границите на собствената си държава (EBBA), съобщиха от БНР. Наградата беше връчена тази нощ при откриването на фестивала "Евросоник" в Грьонинген. Кристиан Костов е първият българин,

Военни хеликоптери стават линейки и пожарни

http://www.mediapool.bg/voenni-helikopteri-stavat-lineiki-i-pozharni-news274431.html

Правителството смята да използва военните хеликоптери за линейки и пожарни. Премиерът Бойко Борисов разпореди във вторник машините да бъдат преоборудвани, за да изпълняват новите задачи. "Имаме хеликоптери, които може да станат изцяло за Бърза помощ. Имаме хеликоптери, които може да ги преоборудваме за горски пожари. Ще ги карат военните, така че хем ще натрупват допълнителни летателни часове, хем ще тренират, хем в същото време ще вършат работа и ще спасяваме човешки животи. Имаме я техниката. Не е нужно да се купуват нови хеликоптери", заяви Борисов по време на правителственото заседание в четвъртък. Борисов поема ангажимент правителството да намери средства за поддръжката на хеликоптерите, които към момента не летят. В отговор вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов казва, че първо трябва да се направи финансова сметка колко ще струва ремонтът на хеликоптери, които сега не се ползват. "Наистина има достатъчно техника, с която може да задоволим и нуждите на здравеопазването, на МВР по отношение на пожари и други бедствия, при които се използват хеликоптери. Работи се по въпроса", допълва министърът. Въпреки оптимизма на Борисов е много съмнително дали правителството ще намери средствата и дали идеята на Борисов ще се окаже рентабилна. Заради липсата на средства за поддръжка от 12 налични машини "Кугър" летят само 3 и тази ситуация е от години. В момента не летят и трите транспортни самолети "Спартан", които често са ангажирани в донорски ситуации или други животоспасяващи операции. За гасенето на пожари армията от години разчита на старите съветски хеликоптери Ми 17, които са базирани в авиобазата "Крумово". За тяхната поддръжка са необходими далеч по-малко средства, но през последните години на няколко пъти се оказваше, че трябва да се правят спешни поръчки, за да се осигурят поне две машини, които да са в състояние да летят.

500 машини чистили републиканските пътища през нощта

http://www.moreto.net/novini.php?n=367402

Близо 500 машини са обработвали през нощта пътните настилки по републиканската мрежа. През деня работата на снегопочистващата техника продължава, за да се осигури проходимостта на пътищата при зимни условия. Снеговалеж и силен вятър има в момента в областите Варна, Добрич, Търговище, Габрово, Кюстендил и Пазарджик.

Историята на една сварена златна рибка, или за учебен план 2019

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/01/18/3114256_istoriiata_na_edna_svarena_zlatna_ribka_ili_za_ucheben/?ref=rss


Когато Комисията по досиетата започна да публикува първите списъци с доносници на комунистическите тайни служби у нас, дълго и наивно се чудих какво търсят в тях имената на толкова хора, оказали се в системата на образованието след 1989 г. После разбрах. Бързото забравяне на близкото минало трябваше да осигури плавния преход към новия опортюнизъм. Към властта на премълчаното престъпление "Народна република България".<br /><br />Новата учебна програма по хуманитарни науки...

Отвориха ресторант в допинг лаборатория

https://offnews.bg//izvan-terena/otvoriha-restorant-v-doping-laboratoria-673156.html

Сградата на антидопинговата лаборатория по време на зимната олимпиада в Сочи през 2014 година е превърната в ресторант, съобщава АП.

В помещенията на лабораторията е работил и Григорий Родченков, на базата на чийто показания Русия беше наказана за системни нарушения на антидопинговите правила, а куп спечелени медали бяха отнети.

Сградата е превърната в ресторант още преди четири години, но покрай скандалите с допинга в менюто са се появили странни коктейли с имена като"Мелдоний" и "Допинг проба Б".

По думите на мениджъра на ресторанта Елена Дятлова тези названия са поставени умишлено, за да не се забравя историята на зданието.

Военни хеликоптери ще помагат в работата на Бърза помощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=367401

Правителството измисли начин да осигури хеликоптери за Бърза помощ, без да купува нови, и в същото време да даде възможност на военните пилоти да натрупват нужния брой летателни часове. Това ще стане чрез ремонт на част от военните хеликоптери и насочването им към Бърза помощ и реакция при бедствия, стана ясно от думите на премиера Борисов в началото на правителственото заседание.

ВСС подкрепи бетонирането на съдебната номенклатура

http://www.mediapool.bg/vss-podkrepi-betoniraneto-na-sadebnata-nomenklatura-news274430.html

Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува в четвъртък за запазване на т.нар. "вечни началници" в съдебната система. Това са апаратчици, които изкарват голяма част от своята кариера като шефове на съдилища и прокуратури. Особено сериозен е този проблем в съда. Позицията на ВСС е по повод делото пред Конституционния съд (КС), образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Основният закон постановява, че шефовете в съдебната система имат петгодишен мандат с право на повторно назначаване. Така написан, текстът е доста неясен и до средата на миналата година ВСС го тълкуваше в полза на „вечните началници“. Съдебният съвет приемаше, че те имат право на два мандата на една и съща позиция, а след това и на трети ръководен мандат, ако бъдат сложени някъде другаде. През октомври Съдийската колегия на ВСС блокира репродуцирането на номенклатурчиците, като реши, че магистрат има право на общо два ръководни мандата за цялата си кариера. Това провокира главният прокурор да иска тълкуване от Конституционния съд. В своята позиция до КС Цацаров защити репродуцирането на номенклатурата. Сега Пленумът на ВСС очаквано защити тази позиция на Цацаров. Главният прокурор твърди, че конституцията не поставя пречки магистрат да получи трети ръководен мандат, ако е назначен на различно място. По време на дебата в четвъртък ВСС трябваше да избира между три различни варианта. Най-радикалният бе за плътно следване на конституционния текст - само два шефски мандата за цялата кариера. Само трима членове на ВСС подкрепиха този вариант. Вторият вариант бе, че магистратите имат право на два ръководни мандата, но след това трябва да направят прекъсване преди да бъдат издигнати отново за шефове. Четирима членове на ВСС подкрепиха това предложение. Необходимото мнозинство от 11 гласа обаче получи вече изказаната позиция на Цацаров пред Конституционния съд – два шефски мандата в един орган и след това трети и четвърти на някое друго място. Двама членове на ВСС гласуваха против и трите варианта. Заради нарояването на т.нар. съдебна номенклатура през 2004 г. в конституцията бе записано, че шефовете в съдебната система се назначават за срок от пет години с право на повторно назначаване. Превратното тълкуване на конституцията създаде някои тежки прецеденти. Най-емблематичният пример е със съдия Цветанчо Трифонов, който буквално през цялата си кариера е бил само началник. Той започва ударно кариерата си и почти от стажант в съда в Кнежа е избран за него шеф. На този пост се задържа цели 19 години. После става шеф на съда в Козлодуй, а предишният ВСС го избра за втори шефски мандат там. Така Трифонов ще навърти 29 години началнически стаж в система и ще се пенсионира, без да е бил редови магистрат. Друг пример на много по-висока позиция е съдия Ванухи Аракелян, която стана председател на Окръжен съд – Варна през 2004 г. и от тогава досега е само шеф. Понастоящем е началник на апелативния съд в града. По време на сегашния дебат във ВСС Георги Кузманов от прокурорската колегия защити "вечните началници" с аргумент, че е безсмислено да се похабява техният административен капацитет. Олга Керелска от съдийска колегия му отговори, че идеята на конституцията е да ограничи постоянното заемане на ръководна длъжност. Атанаска Дишева от съдийската колегия напомни, че ако човек постоянно е шеф на съд, то в един момент той ще се изчерпи и това ще доведе до негативни последици.

Академията за мода отличи най-голямото сватбено изложение у нас

http://www.cross.bg/svatbenata-tendentzii-izlozhenieto-1565745.html

/КРОСС/ Юбилейното десето сватбено изложение BALKANICA WEDDING & HONEYMOON EXPO ще се проведе на 20 и 21 януари 2018 г. в елегантните зали на SOFIA HOTEL BALKAN. Най-голямото сватбено изложение в страната ще представи актуалните новости в бранша, като в него ще участват общо 54 фирми от всички сфери на сватбената индустрия. Организиратор на изложението е фирма „Експолайн" , представлявана от Анета Пени и Ирини Батзака. В навечерието на престижното събитие проф. Любомир Стойков - председател на Академията за мода, лично връчи на Анета Пени и Ирини Батзака грамота от Академията за мода за принос към българския моден бизнес и във връзка с 10-годишнината на BALKANICA WEDDING & HONEYMOON EXPO. При връчването на грамотата проф. Любомир Стойков подчерта важното социално значение, което има сватбената индустрия предвид острата демографска криза и необходимостта от утвърждаване на съпружеските ценности и ролята на семейството в българското общество. В пресконференцията участваха Анета Пени - организатор на изложението и издател на сп. „Сватба"; Валентина Иванова - регионален мениджър на „Златарна Целье" (Zlatarna Celje) за България; Диана Пинджурова - собственик на бутикови торти „Дидис Кейк" (Didy's Cake) и Владимир Коцев - фотограф и съсобственик на „Профайл Студио" (Profile Studio). Те очертаха водещите тенденции в сватбената индустрия и дадоха полезни професионални съвети

МВР спря разпространението на книга на Дан Браун във фейсбук

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/18/3114556_mvr_spria_razprostranenieto_na_kniga_na_dan_braun_vuv/?ref=rss


Служители от сектор "Киберпрестъпност" при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" са извършили проверка по сигнал на български издател за нарушение на авторските му права чрез незаконно разпространение на книгата на Дан Браун "Произход". Книгата незаконно е била разпространявана във фейсбук. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.<br /><br />В хода на проверката е установено и документирано извършеното нарушение на правата. Незаконното...

„Евгений Онегин“ на Вера Петрова открива оперния сезон на театър „Верди“ в Триест

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6669792

„Евгений Онегин“ на Вера Петрова открива оперния сезон на театър „Верди“ в Триест

На 24 януари 2018 година почитателите на оперното изкуство ще бъдат с „Евгений Онегин“ от Чайковски. Тази постановка на Вера Петрова откри оперния сезон 2017 / 2018 на театър „Верди“ в Триест. Едно тържествено начало и същевременно изключително успешно, а аплодисментите за премиерата са високата оценка,

Цацаров инициира промени в издирването на осъдени

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-initsiira-promeni-v-izdirvaneto-na-osadeni-news274429.html

Апелативните прокуратури в страната започват проверка за това каква ефективността и в какви срокове се извършва издирването на престъпници с влезли в сила ефективни присъди, но неприведени в затворите. Това е разпоредил в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров, съобщи пресцентърът на държавното обвинение. Проверката ще продължи до началото на февруари, когато трябва да бъдат готови докладите от всички апелативни райони в страната. Те ще съдържат "информация за общия брой на образуваните изпълнителни преписки с наложено наказание "лишаване от свобода" и "доживотен затвор", по които не са издирени и задържани осъдените с влезли в сила присъди, информация за датата на изпращане за привеждане в изпълнение на съдебния акт на съответните ОЗ "Охрана" при МП или ОДМВР, както и датата на получаването на уведомлението, че осъденият не е издирен". Освен това обвинителите ще анализират кореспонденцията между прокуратурата, МВР и правосъдното министерство в тези случаи, както и дали своевременно се изготвят европейски заповеди за арест или искания за екстрадиция, когато има данни за местонахождението на бегълците. Във връзка с тази кампания Цацаров лично ще организира срещи с професионалното ръководство на МВР и главна дирекция "Охрана" в МП "за набелязване на конкретни действия по подобряване на издирвателната дейност при привеждане в изпълнение на наказанията "лишаване от свобода" и "доживотен затвор". "Ще бъде обсъдена необходимостта от изготвяне на предложения на законодателни промени за повишаване срочността и ефективността на действията по изпълнение на съдебните актове, както и промени, целящи недопускане на осъдени лица с влезли в сила присъди да се отклонят от изтърпяване на наказанията и да останат ненаказани", завършва съобщението на прокуратурата. Инициативата на главния прокурор очевидно е в изпълнение на собствените му предложения, които той направи пред парламентарната вътрешна комисия преди седмица. Тогава председателят на комисията Цветан Цветанов свика извънредно заседание, на което бяха изслушани Цветанов, главният секретар на МВР Младен Маринов и зам.-вътрешният министър Красимир Ципов. Поводът бяха убийствата на семейството в Нови Искър и на близкия до ГЕРБ бизнесмен Петър Христов, разследванията по тях и евентуалните мерки за недопускане на подобни тежки престъпления до края на европредседателството. Както е известно, за шесторния разстрел в Нови Искър прокуратурата обвини рецидивиста Росен Ангелов, който се оказа издирван близо 9 години заради влязла в сила негова 8-годишна присъда за блудство с малолетно момиче. По този повод шефът на главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски докладва пред депутатите, че през миналата година за издирвани 317 души с мярка "задържане под стража", като са задържани 386 души. Разминаването в цифрите се дължи на "натрупвания" през годините. През м.г. са търсени и 511 човека с влезли в сила ефективни присъди, а задържаните са 529 души. По отношение на бегълците от затвора, той посочи, че през м.г. са издирвани 41, а откритите са 46. В тази връзка Терзийски лансира отдавно известната идея на МВР да може да ползва специални разузнавателни средства (СРС), телефонни разпечатки и трафични данни от интернет за издирване на укриващи се от закона. В момента службите могат да проследяват и подслушват законно комуникациите само на заподозрени в престъпления, но не и на такива, които се издирват, защото имат влезли в сила присъди или са избягали от затвора. Цацаров пък предложи издирването на хора с влезли в сила присъди вече да се прави от МВР, а не от "Съдебна охрана" към правосъдното министерство. "Министерството на правосъдието няма правомощия по закон, а и няма капацитет да издирва лица. Може само да потърси лицето на съответния адрес, да установи, че го няма и след това да обяви пред МВР. Губи се много време. Мисля, че тази функция трябва да се прехвърли към МВР, защото то може веднага да предприеме мерки по издирване, а "Изпълнение на наказанията" само да отвежда лицата до затвора", обясни преди седмица главният прокурор.

Държавата вдигна заплатите в програмите за заетост

http://econ.bg/Новини/Държавата-вдигна-заплатите-в-програмите-за-заетост_l.a_i.756497_at.1.html

Увеличение на заетите по държавни програми безработни, както и на субсидиите за наемането им и обучения на близо 11 хил. души предвижда приетият днес...

Косово открива почетно консулство в Несебър, хотелиер става консул

https://offnews.bg//politika/kosovo-otkriva-pochetno-konsulstvo-v-nesebar-hotelier-stava-konsul-673154.html

Правителството даде съгласието си Косово да открие почетно консулство в България и да назначи хотелиера Пламен Копчев за свой почетен консул.

Пламен Копчев притежава богат професионален опит в областта на туризма, търговията с петролни продукти, както и в сферата на високите технологии. Член е на Управителния съвет на „Слънчев бряг“ АД и на Съюза на собствениците на хотели на к. к. „Слънчев бряг“. Има опит като административен ръководител от работата си в БДЖ.

Политическият диалог между България и Косово се развива все по-интензивно през последната половин година, което създава предпоставки за активизиране на двустранните икономически отношения в области като туризма, енергетиката, строителството, инфраструктурата, телекомуникациите, както и в сферата на културата. Откриването на почетно консулство на Република Косово у нас ще стимулира развитието на сътрудничеството в тези области, посочват от правителствената пресслужба.

Седалището на почетния консул на Косово е град Несебър, а консулският му окръг обхваща територията на цялата страна.

Гастрольори от Каменар и Игнатиево крадат във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367391

На 16 януари, около 14:15 часа, е подаден сигнал за кражба на портмоне, извършена на автобусна спирка във Варна. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. Неизвестно лице е извършило кражбата на дамско портмоне от джоб на връхна дреха, съдържащо сумата от 500 лв.

Анулираха всички полети на амстердамското летище "Схипхол" заради силната буря

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669790

Анулираха всички полети на амстердамското летище "Схипхол" заради силната буряТежки бури удариха Нидерландия в четвъртък, в резултат на което всички полети от и до амстердамското летище „Схипхол“ бяха анулирани, съобщава AFP. Съгласно разпространената информация, скоростта на ветровете в страната достигнат до 140 километра в час, предава "Фокус". „Поради тежките метеорологични условия целият въздушен трафик е спрян до

Днес е денят на Мечо Пух - да си припомним любими цитати

https://offnews.bg//lajfstajl/dnes-e-deniat-na-mecho-puh-da-si-pripomnim-liubimi-tcitati-673149.html

Една от най-хубавите празници през януари е Денят на Мечо Пух, отбелязван на рождения ден на автора на детската класика Алън Александър Милн. Всяка година събитието се чества по различни начини като например с пикник на плюшени мечета и много мед.

Мечо Пух за пръв път се появява в печатно издание през 1926 година, заедно с приятелите си Прасчо, Тигър и Йори. Всички те са вдъхновени от играчки на сина Милн, който е и първообраз на героя Кристофър Робин. По-късно героите на "Мечо Пух" се превръщат в едни от най-обичаните „звезди“ на Дисни.

Един специален начин да отбележитете празника на Мечо Пух е посещение на Pooh Corner в Хартфийлд, Източен Съсекс, където са написани книгите. Можете да вземете карта, по която да следвате стъпките на героите и дори да играете игри от самата книга.

По повод празника на най-обичаното мече в целия свят, ви представяме някои от любимите фрази и цитати от книгата, докоснали сърцата ни завинаги:

1. Колкото повече, толкова повече!

2. Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед.

3. С каквито се събереш - с такива се събираш.

4. Понякога седя и си мисля..., а понякога просто си седя.

5. Може да ме забележат, а може и да не ме забележат - с пчелите никога не се знае.

6. Името ми да не е Пух, ако не съм прав. А то е, значи съм прав.

7. Какво трябва да... трябва?

8. - Пух? - каза Прасчо.
- Да! - отговори Пух.
- Нищо... - каза Прасчо, хващайки го за лапичката. - Просто исках да съм сигурен, че те има, Пух...

9. – Кой ден сме? – попита Пух.
– Сега е ДНЕС!!
– Отговори Прасчо!
– Любимият ми ден!!! – каза Пух.

10. Когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде.

11. Когато някой казва, че няма никой, значи има някой.

12. Всяко нещо струва друго нещо.

13. Ето го Южния полюс – каза Кристофър Робин. – И предполагам, има и Западен полюс, и Източен полюс, макар че хората не обичат много да говорят за тях.

14. Пух взе да се чувства по-добре, защото, когато си Мече с Много Малко Ум и Мислиш за Неща, ти откриваш понякога, че Нещо, което изглежда съвсем като Нещо вътре в теб, изглежда иначе навън, когато го гледат другите.

15. При все, че да ядеш мед това е много хубаво нещо, има един миг, точно преди да започнеш да ядеш, който е по-хубав.

16. Той седна и се замисли по най-замисления начин, който можа да измисли.

17. Няма нищо по-хубаво от това деня ти да започне с щастлив край.

18. – Пух, какво е любовта?
– Това, което означава всичко за теб – отговори Пух.
– А до края ли продължава? – попита Прасчо.
– Не – отвърна Пух, – продължава дори ПО-ДЪЛГО, защото тя е безкрайна!
– И значи тя е по-велика от всичко? – попита пак замислен Прасчо.
– Не Прасчо, пак не разбра – ти си по-велик щом обичаш, тя те прави такъв!!!

Шофьор без книжка влиза в затвора за 8 месеца

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-knizhka-zatvor-26788970

Шофьор, седнал зад волана без книжка, бе осъден от Софийския районен съд на 8 месеца затвор.

Лошото време остави без ток стотици селища в Североизточна България

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/18/3114560_loshoto_vreme_ostavi_bez_tok_stotici_selishta_v/?ref=rss


Силният вятър, придружен с дъжд и мокър сняг, предизвика редица аварии по съоръженията от електроразпределителната мрежа в Североизточна България, съобщи обслужващото региона дружество "Енерго-Про". От сутринта екипите на компанията са възстановили електрозахранването на над 100 населени места в областите Велико Търново, Габрово, Търговище, Варна, и Добрич.<br /><br />Ситуацията се развива динамично, влошените метеорологични условия продължават да предизвикват нови...

Вижте какво реши Министерският съвет днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669736

Вижте какво реши Министерският съвет днес Над 18 000 души ще започнат работа от Националния план за действие по заетостта през 2018 г. Над 18 000 безработни ще започнат работа по програми и мерки, предвидени в Националния план за действие по заетостта през 2018 г. Документът беше одобрен на днешното правителствено заседание. В него се предвижда над 10 600 души да бъдат включени в

Обезщетиха наследници на имот, даден на турски дипломати

http://dnes.dir.bg/news/imot-obezshtetenia-naslednitzi-26788931

Наследниците на имота, в който се намира сградата на Турското консулство в Бургас, са получили обезщетения след дълга съдебна сага.

Правителството утвърди меморандума за по-ниска цена на роуминга с Македония

http://www.cross.bg/mezhdynarodnite-repyblika-tarifi-1565744.html

/КРОСС/ Правителството утвърди подписания на 23 ноември 2017 г. в Струмица Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на информационното общество и администрацията на Република Македония за намаляване на международните тарифи за роуминг за телекомуникационни услуги, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. Документът предвижда страните да насърчават мобилните оператори да постигнат конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите. В момента те са едни от най-високите в Европа - между 2,99 лв. и 6,99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт. Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с Европейския съюз е сред приоритетите на българското правителство и на българския еврокомисар Мария Габриел. То е част от мерките за подобряване на свързаността на всички равнища в региона, което пряко ще се отрази на контактите между гражданите и фирмите. Наред с политическата подкрепа за европейската интеграция на Западните Балкани, правителството е решено да подкрепи и редица практически решения, които да подпомогнат развитието на региона като общ пазар от 22 млн. души.    

Обезщетиха наследниците на имота, където се намира Турското консулство в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6669774

Обезщетиха наследниците на имота, където се намира Турското консулство в БургасСлед 70 години, множество правителства, десет областни управители и стотици документи, собствениците на одържавения през 1948 година имот, в който днес се помещава резиденцията на Турското консулство в Бургас, са обезщетени. Това каза областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, цитиран от БТА. Той обясни,

Блъснаха дете на пешеходна пътека във Варна, в болница е

https://www.24chasa.bg/region/article/6669777

Блъснаха дете на пешеходна пътека във Варна, в болница е

10-годишно момче е в болница с тежка фрактура на единия крак, след като беше блъснато докато пресича на пешеходна пътека. Инцидентът станал около 19.10 часа вечерта на ул. "Младежка" във Варна. Момчето пресичало на пешеходна пътека, когато било пометено от варненски опел с 57-годишен шофьор зад волана. Детето е откарано с линейка в МБАЛ "Св.

Съвет на учените ще помага на екоминистъра

http://dnes.dir.bg/news/ucheni-savet-neno-dimov-26788929

Съвет на учените ще подпомага министъра на околната среда и водите в провеждането на държавната политика по управление и опазване на околната среда.

Бизнесът скочи срещу ”зеления рекет”

http://dnes.dir.bg/news/biznes-zelen-reket-aobr-26788973

Основен приоритет на Асоциацията на организациите на българските работодатели е създаване и поддържане на добър бизнес климат.

Facebook разширява разследването си за евентуална руска намеса в Brexit

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/facebook-razshiriava-razsledvaneto-si-za-eventualna-ruska-namesa-v-brexit-254072/

Мярката идва, след като британските власти не останаха доволни от първоначалния анализ на компанията

Спряха незаконно разпространение на роман на Дан Браун в интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669734

Спряха незаконно разпространение на роман на Дан Браун в интернетАнтимафиоти свалиха от интернет роман на Дан Браун, разпространяван незаконно. Проверката била по сигнал на български издател за нарушение на авторските права във Фейсбук, информират от полицията. Незаконното споделяне на романа започнало няколко дни след издаването му в България. Част от потребителите са разпространили книгата,

Косово открива почетно консулство в България

http://www.cross.bg/kosovo-konsylstvo-bulgariya-1565743.html

/КРОСС/ Правителството даде съгласието си Република Косово да открие почетно консулство в България и да назначи Пламен Копчев за свой почетен консул. Пламен Копчев притежава богат професионален опит в областта на туризма, търговията с петролни продукти, както и в сферата на високите технологии. Член е на Управителния съвет на „Слънчев бряг" АД и на Съюза на собствениците на хотели на к. к. „Слънчев бряг". Има опит като административен ръководител от работата си в БДЖ. Политическият диалог между България и Косово се развива все по-интензивно през последната половин година, което създава предпоставки за активизиране на двустранните икономически отношения в области като туризма, енергетиката, строителството, инфраструктурата, телекомуникациите, както и в сферата на културата. Откриването на почетно консулство на Република Косово у нас ще стимулира развитието на сътрудничеството в тези области, съобщават от пресслужбата на правителството. Седалището на почетния консул на Косово е град Несебър, а консулският му окръг обхваща територията на цялата страна.    

Египетски археолози започват търсенето на Анхесенамон

http://www.moreto.net/novini.php?n=367387

Захи Хавас, известният египетски археолог и бивш министър по въпросите за древността, обяви началото на разкопките в Долината на царете, които може да доведат до откриването на гробницата на Анхесенамон – дъщеря на Нефертити и съпруга на Тутанкамон.

Григор Димитров ще играе с Рубльов в петък рано сутринта

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/18/3114542_grigor_dimitrov_shte_igrae_s_rublyov_v_petuk_rano/?ref=rss


Григор Димитров ще играе с Андрей Рубльов в петък рано сутринта. Двамата ще се срещнат в мач от третия кръг на Australian Open.<br /><br />Двубоят е трети в програмата на "Род Лейвър" и ще започне не по-рано от 05.00 часа. Преди това са предвидени два мача от женската схема.<br /><br />Димитров вече изигра два успешни мача на централния корт. Той победи последователно квалификантите Денис Новак от Австрия и американеца Макензи Макдоналд. Срещу представителя на...

Силни ветрове в България, бури над Европа (СНИМКИ)

http://clubz.bg/63091-silni_vetrove_v_bylgariq_buri_nad_evropa_snimki

Силни ветрове прекъснаха електрозахранването в няколко български града, затвориха пристанище Бургас и на няколко места беше обявено бедствено положение. Поради лошата метеорологична обстановка и грипа на 60 места в страната са отменени учебните занятия. В Европа силни бури отмениха полети, а в Белгия взеха и жертва. На много места на Стария континент ветровете преминаха 100 км/час.

Със заповед на кмета на Карлово Емил Кабаиванов в Карлово беше обявено бедствено положение. Най-тежки са пораженията в болницата, където е паднал покривът на северната част, повредени са автомобили, а в някои кабинети е паднала алуминиевата дограма. Много селища в общината са без ток, а почти навсякъде учебните занятия са прекратени.

Силният вятър, който духа от снощи в област Монтана, е прекъснал проводници в община Георги Дамяново и е оставил без ток повечето от селата там, съобщиха от местната управа.
Екипите на електроразпределителната компания са работили през цялата нощ и тази сутрин, и към обяд електрозахранването е възстановено навсякъде. Вятърът обаче продължава да е с голяма сила и са възможни нови прекъсвания на тока.

В община Смолян хората също са предупредени да не излизат от домовете си, тъй като днес се очаква вятърът там да достигне 65 км/час. До обяд произшествията заради силния вятър са над 40 - откъртени изолации и ламарини, повредени покриви, затворени заради паднали дървета пътища. Угасени са и четири пожара.

Всички влакове от и за Добрич се движат със закъснение заради усложнената зимна обстановка. Пристанищата в Бургас са затворени заради силния вятър, но портът във Варна вече е отворен за маневриране.

В Германия също са затворени много училища, подготвяйки се за зимна буря, която се очаква да се разрази от запад с обилен снеговалеж, дъжд и силен вятър. Германските железници заявиха, че много влакове ще се движат по-бавно заради бурята и се очакват закъснения. В северна и южна Германия станаха множество автомобилни катастрофи заради обилния снеговалеж и хлъзгавите пътища, отменени са много полети.

Прекият достъп до катедралата в Кьолн беше ограничен по съображения за сигурност заради приближаващата буря, казаха градските власти. Мюнхенското летище заяви, че заради лошото време са отменени осем полета към и от Берлин, Хамбург, Дюселдорф и Кьолн. Метеоролозите предупредиха, че на някои места в Германия скоростта на вятъра може да достигне 160 км/ч. 

Бурни ветрове връхлетяха Великобритания, където хиляди домове останаха без електричество в югоизточна Англия. Ветровете със скорост до 110 км/ч повредиха част от електрическата мрежа на влаковете и повалиха дървета върху релсите, предизвиквайки големи закъснения на железопътния транспорт. Някои услуги на лондонската гара "Кингс крос" бяха нарушени.

Пътната обстановка в части на Шотландия е крайно опасна. Властите предупредиха шофьорите да не пътуват заради бурния вятър, обилния снеговалеж и заледяването. 

Белгийското пристанище Гент беше затворено заради силните ветрове, връхлетели Белгия, Холандия и Германия. В страната е обявен оранжев код - втората най-висока степен на тревога за буря - в северните райони, а в столицата Брюксел се наложи на някои места да бъдат спрени трамваите и бяха затворени някои обществени паркове. Бурята, разразила се от снощи в Белгия, взе първа жертва, съобщиха местни медии. Жена е загинала в автомобила си, затисната от паднало дърво. По-рано днес бе съобщено за училищен автобус, попаднал под счупено дърво. В автобуса пътували 16 деца, но за щастие са останали невредими. Скоростта на вятъра на отделни места в страната достигна 110 км/ч.

В няколко белгийски града бурята изкорени дървета. Движението на международното летище "Завентем" почти не беше нарушено. Амстердамското летище "Схипхол" бе затворено напълно за полети заради силната буря. По-рано авиокомпания Ер Франс-Ка Ел Ем (Air France-KLM) отмени 228 полета по европейски маршрути от и до "Схипхол".

Холандската национална железопътна компания съобщи, че всички влакове са спрени. Главната жп гара в Хага е затворена поради опасения, че части от новия й стъклен покрив може да бъдат отнесени от силния вятър. Холандският метеорологичен институт обяви червен код - най-високата степен на предупреждение за лошо време - в някои райони и каза, че вятърът е достигнал скорост от 140 км/ч в южното пристанище Хук ван Холанд.

Силни ветрове в България, бури над Европа

http://clubz.bg/63091-silni_vetrove_v_bylgariq_buri_nad_evropa

Силни ветрове прекъснаха електрозахранването в няколко български града, затвориха пристанище Бургас и на няколко места беше обявено бедствено положение. Поради лошата метеорологична обстановка и грипа на 60 места в страната са отменени учебните занятия. В Европа силни бури отмениха полети, а в Белгия взеха и жертва. На много места на Стария континент ветровете преминаха 100 км/час.

Със заповед на кмета на Карлово Емил Кабаиванов в Карлово беше обявено бедствено положение. Най-тежки са пораженията в болницата, където е паднал покривът на северната част, повредени са автомобили, а в някои кабинети е паднала алуминиевата дограма. Много селища в общината са без ток, а почти навсякъде учебните занятия са прекратени.

Силният вятър, който духа от снощи в област Монтана, е прекъснал проводници в община Георги Дамяново и е оставил без ток повечето от селата там, съобщиха от местната управа.
Екипите на електроразпределителната компания са работили през цялата нощ и тази сутрин, и към обяд електрозахранването е възстановено навсякъде. Вятърът обаче продължава да е с голяма сила и са възможни нови прекъсвания на тока.

В община Смолян хората също са предупредени да не излизат от домовете си, тъй като днес се очаква вятърът там да достигне 65 км/час. До обяд произшествията заради силния вятър са над 40 - откъртени изолации и ламарини, повредени покриви, затворени заради паднали дървета пътища. Угасени са и четири пожара.

Всички влакове от и за Добрич се движат със закъснение заради усложнената зимна обстановка. Пристанищата в Бургас са затворени заради силния вятър, но портът във Варна вече е отворен за маневриране.

В Германия също са затворени много училища, подготвяйки се за зимна буря, която се очаква да се разрази от запад с обилен снеговалеж, дъжд и силен вятър. Германските железници заявиха, че много влакове ще се движат по-бавно заради бурята и се очакват закъснения. В северна и южна Германия станаха множество автомобилни катастрофи заради обилния снеговалеж и хлъзгавите пътища, отменени са много полети.

Прекият достъп до катедралата в Кьолн беше ограничен по съображения за сигурност заради приближаващата буря, казаха градските власти. Мюнхенското летище заяви, че заради лошото време са отменени осем полета към и от Берлин, Хамбург, Дюселдорф и Кьолн. Метеоролозите предупредиха, че на някои места в Германия скоростта на вятъра може да достигне 160 км/ч. 

Бурни ветрове връхлетяха Великобритания, където хиляди домове останаха без електричество в югоизточна Англия. Ветровете със скорост до 110 км/ч повредиха част от електрическата мрежа на влаковете и повалиха дървета върху релсите, предизвиквайки големи закъснения на железопътния транспорт. Някои услуги на лондонската гара "Кингс крос" бяха нарушени.

Пътната обстановка в части на Шотландия е крайно опасна. Властите предупредиха шофьорите да не пътуват заради бурния вятър, обилния снеговалеж и заледяването. 

Белгийското пристанище Гент беше затворено заради силните ветрове, връхлетели Белгия, Холандия и Германия. В страната е обявен оранжев код - втората най-висока степен на тревога за буря - в северните райони, а в столицата Брюксел се наложи на някои места да бъдат спрени трамваите и бяха затворени някои обществени паркове. Бурята, разразила се от снощи в Белгия, взе първа жертва, съобщиха местни медии. Жена е загинала в автомобила си, затисната от паднало дърво. По-рано днес бе съобщено за училищен автобус, попаднал под счупено дърво. В автобуса пътували 16 деца, но за щастие са останали невредими. Скоростта на вятъра на отделни места в страната достигна 110 км/ч.

В няколко белгийски града бурята изкорени дървета. Движението на международното летище "Завентем" почти не беше нарушено. Амстердамското летище "Схипхол" бе затворено напълно за полети заради силната буря. По-рано авиокомпания Ер Франс-Ка Ел Ем (Air France-KLM) отмени 228 полета по европейски маршрути от и до "Схипхол".

Холандската национална железопътна компания съобщи, че всички влакове са спрени. Главната жп гара в Хага е затворена поради опасения, че части от новия й стъклен покрив може да бъдат отнесени от силния вятър. Холандският метеорологичен институт обяви червен код - най-високата степен на предупреждение за лошо време - в някои райони и каза, че вятърът е достигнал скорост от 140 км/ч в южното пристанище Хук ван Холанд.

Ученици пребиха шофьор на автобус

https://frognews.bg/novini/uchenitsi-prebiha-shofjor-avtobus.html

Ученици пребиха шофьор на автобус в Сливен. Причината е, че им е направил забележка.

Опера в блатото

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6669735

Опера в блатотоНай-новият културен център в Харбин, който е дом на местната опера, е впечатляващ архитектурен обект, проектиран от MAD Architects. Намира се в блатиста местност на брега на река Сунгари, което е предопределило дизайна, отразяващ околния пейзаж. Сградата изглежда изключително футуристично, напълно в стила на работата на архитектурното бюро.

Срещу 73 милиона лева държавата намира работа на 18 хиляди души

http://www.cross.bg/bezrabotni-zaetost-predvizhda-1565742.html

/КРОСС/ Над 18 000 безработни ще започнат работа по програми и мерки, предвидени в Националния план за действие по заетостта през 2018 г. Документът беше одобрен на днешното правителствено заседание. В него се предвижда над 10 600 души да бъдат включени в обучения, за да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда. Финансирането на заложените дейности ще е в рамките на утвърдените средства за активна политика на пазара на труда - 73 млн. лв., съобщават от пресслужбата на Министерски съвет след днешното му заседание. От 2018 г. се предвижда да се увеличи трудовото възнаграждение на наетите по плана безработни. Заплатите на младежите, включени в програма „Старт на кариерата", ще се повишат от 550 лв. на 600 лв., на младежките медиатори към общините - от 580 лв. на 630 лв., а на психолозите и мениджърите на случай - от 600 лв. на 650 лв. Заплатите на ромските медиатори със средно образование ще се увеличат от 500 лв. на 550 лв., а на тези с висше образование - от 550 лв. на 600 лв. Средствата за подкрепена заетост на лица с трайни увреждания или други групи в неравностойно положение, наети на несубсидирани работни места, ще нараснат от 300 лв. на 500 лв. Трудовите възнаграждения на включените в субсидирана заетост ще бъдат съобразени с минималната работна заплата, която от началото на 2018 г. е 510 лева при пълен работен ден. Субсидираното трудово възнаграждение за един нает по всички мерки от плана по заетостта ще се увеличи от 300 лв. на 400 лв

ГДБОП спря незаконно разпространение на роман на Дан Браун

http://dnes.dir.bg/news/gdbop-roman-dan-braun-kiberprestapnost-26788891

Служители от сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП свалиха от интернет роман на Дан Браун, разпространяван незаконно, съобщиха от МВР.

Ева Майдел: Имаме исторически шанс за нови отношения с гражданите на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669701

Ева Майдел: Имаме исторически шанс за нови отношения с гражданите на ЕС„Днес имаме исторически шанс да установим нови отношения с гражданите на ЕС. Европа трябва да защити най-важните ценности за своите граждани - свободата на движение, солидарността в политиката на сближаване и Икономическият съюз“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в сряда, 17 януари 2018г.

ГДБОП се зае с пиратското разпространение на книги в интернет

http://www.cross.bg/gdbop-razprostranenie-spodelyane-1565741.html

/КРОСС/ ГДБОП се зае с нелегалното разпространение на книги в интернет. За това се похвалиха от пресцентъра на МВР, като в конкретния случай става въпрос за спиране на споделяне на новия роман на Дан Браун „Произход" във "Фейсбук". Ето какво написаха от МВР по случая: Служители от сектор „Киберпрестъпност" при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" извършиха проверка по сигнал на български издател за нарушение на авторските му права чрез незаконно разпространение на книгата на Дан Браун „Произход" посредством социалната мрежа „Фейсбук". В хода на проверката е установено и документирано извършеното нарушение на правата на правоносителя, осъществено от потребители на социалната мрежа, като незаконното споделяне на романа е стартирало само няколко дни след издаването му в България. Част от потребителите са разпространили книгата срещу доказателство за участие в дарителски кампании. В резултат на проведените действия от служители на ГДБОП споделянето е преустановено и нарушаването на правата на правоносителя е прекратено. Материалите по случая са изпратени на Министерство на културата за предприемане на административни мерки срещу лицата.  

Загиналите в запалилия се автобус в Казахстан са узбекистанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669711

Загиналите в запалилия се автобус в Казахстан са узбекистанциПетдесет и двама узбекистанци са загинали при запалването на автобус в Казахстан днес, предаде Ройтерс, като се позова на казахстанското министерство на вътрешните работи. По-рано властите съобщиха за 52 жертви, без да уточнят националността им. В автобуса с казахстанска регистрация е имало общо 57 човека - по уточнени данни - 54 пътници

Лондон ще даде още 50 млн. евро за Кале и сигурността по границата

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/18/3114523_london_shte_dade_oshte_50_mln_evro_za_kale_i/?ref=rss


Британското правителство ще обяви днес, че увеличава с 44.5 милиона паунда (50.5 милиона евро) финансовите средства, отпускани за Кале и френското крайбрежие, за да подобри сигурността по границата, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />"Средствата трябва да бъдат инвестирани в подобряване на сигурността по границата", заяви говорител на британското правителство. Те ще бъдат предоставени официално при визитата на френския президент Еманюел Макрон в...

Затвориха пътя Белово - Юндола заради паднали дървета (Обновена)

https://www.24chasa.bg/region/article/6669633

Затвориха пътя Белово - Юндола заради паднали дървета (Обновена)Временно днес се затваря за движение за всички моторни превозни средства пътят Белово-Юндола поради множество паднали дървета вследствие на силния вятър, съобщи говорителят на ОД на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов. От Областното пътно управление са организирали почистване на трасето, след което то отново ще бъде отворено за движение.

Порицали шефката от НАП, "селектирала" съдии... Иначе не била лош човек

http://clubz.bg/63090-poricali_shefkata_ot_nap_selektirala_sydii_inache_ne_bila_losh_chovek

Шeфĸaтa нa ĸoнтpoлнaтa диpeĸция нa HAΠ в Бypгac Πeнĸa Жeĸoвa, ĸoятo бe пpeдлoжилa дa ce „ceлeĸтиpaт“ cъдии и aдвoĸaти, yчacтвaли пo дeлa зa oтмянa нa зaпeчaтвaнeтo нa oбeĸти, e нaĸaзaнa. И тo нe ĸaĸ дa e, a c „oбpъщaнe нa внимaниe“.

Toвa cтaнa яcнo нa зaceдaниe нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт днec. Eднa oт тoчĸитe мy бe: „Инфopмaция oт изпълнитeлния диpeĸтop нa Haциoнaлнa aгeнция зa пpиxoдитe, изиcĸaнa cъглacнo peшeниe нa Πлeнyмa нa BCC пo пpoтoĸoл № 38/23.11.2017 г.“ И тoвa oтнoвo извaди тeмaтa зa „ceлeĸтиpaнeтo“ нa бял cвят.

Cĸaндaлният cюжeт нaдaли e зaбpaвeн, припомня "Де Факто": cлeд фамозните oбиĸoлĸи нa вицeпpeмиepa Baлepи Cимeoнoв из „Cлънчeв бpяг“ дaнъчнитe пocтaнoвиxa мoмeнтaлнo зaпeчaтвaнe нa oбeĸти в ĸypopтa, нo пocтaнoвлeниятa бяxa oтмeняни oт Админиcтpaтивния cъд в Бypгac. Oтгoвopът нa Cимeoнoв, без много-много да му мисли, бяха oбвинeния и лични квалификации сpeщy cъдиитe и вpeмeнния пpeдceдaтeл Πaнaйот Гeнĸoв в „caбoтaж“ и иcĸaнe зa пpoвepĸи.

Истински скандал обаче стана, когато през ноември се разбра, че Πeнĸa Жeĸoвa в дoĸлaд дo изпълнитeлния диpeĸтop нa HAΠ e пpeдлoжилa „ceлeĸтиpaнeтo“ нa мaгиcтpaти и aдвoĸaти, бeз дa гo дeтaйлизиpa. Ho ĸaĸ дa „ceлeĸтиpa“ HAΠ, ocвeн да им праща peвизии и пpoвepĸи?

Πocлeдвaxa ocтpи дeĸлapaции oт Cъюзa нa cъдиитe, Bиcшия aдвoĸaтcĸи cъвeт, oтгoвopи пoиcĸa и Bиcшият cъдeбeн cъвeт. A мeждyвpeмeннo, извиĸaн нa пapлaмeнтapeн ĸoнтpoл oт БCΠ, финaнcoвият миниcтъp Bлaдиcлaв Гopaнoв oбяви пpeдлoжeниeтo нa Πeнĸa Жeĸoвa зa „eмoциoнaлнa oцeнĸa“ и yвepи, чe нapoчни дaнъчни пpoвepĸи cpeщy cъдии и aдвoĸaти нe били извъpшвaни. Дaнни зa peвизии нa HAΠ oбaчe гoвopexa зa дpyгo.

Πpeз цялoтo тoвa вpeмe мнoгoĸpaтнo зaдaвaният въпpoc щe имa ли caнĸции зa Πeнĸa Жeĸoвa ocтaвaшe бeз oтгoвop. Eдвa днec oт изпpaтeнo пиcмo нa HAΠ дo BCC ce paзбиpa, чe caнĸция e билa нaлoжeнa – нaй-лeĸaтa възмoжнa.

Инaчe отгoвopитe нa HAΠ пoвтapят вeчe извecтната мантра - че „ceлeĸтиpaнe“ нe e имaлo. И че това не е официалната позиция на Агенцията.

Атанаска Дишева се изказа, че се радва, че 6 месеца след случая все пак са ги удостоили с обяснение от приходната агенция какво по същество се е случило, кой какво е говорил и пр. 

Тя направи паралел със случая с декларацията на бургаските журналисти само отпреди 3 дни, макар и по друг повод:

"Страна по дело не е доволна от изхода на делото, поради което използва своя властнически ресурс, за да упражни натиск върху съда", обобщи Дишева.

Членът на ВСС попита и: като обясняват в писмото си от приходната агенция "от кого се осъществява селекцията", защо не казват и на какво основание може тя да бъде направена. И каза, че няма да остави случая в Съдийската колегия.

Боряна Димитрова, която беше съдия от Бургас, защити... местните чиновници от НАП, че "на практика в доклада пише, че е изразена лична позиция, която по никакъв начин не е довела до предприемане на конкретни действия". И че шефката Пенка била афектирана.

От съвета обаче се чуха гласове: колко да е лична личната позиция на директора на регионалната НАП, като той е орган сам по себе си и решенията му се задължителин за подчинените му.

"Докладът има характер на вътрешноведомствена кореспонденция и понякога такъв тип документи не отразяват официалната позиция на НАП", блести в обясненията, получени във ВСС.

Вътре се говори за "афектно състояние" на авторката "към момента на съставяне" на доклада... защото ѝ наложили множество глоби от БАС. А пък "липсата на прецизност и задълбочена оценка" по принцип не били характерни за този служител.

Макар че Живкова предлага 3 групи мерки, включително и промени в законодателството, и другите идеи на иначе добрия служител били.. неприложими, пише директорката на НАП Галя Димитрова.

"На следващо място е посочено, че селекцията представлява подбор на лица за третирането им с контролни действия, която винаги се прави във връзка с идентифицирани рискове от неспазване на данъчното и осигурителното законодателство, както и по повод получени сигнали...", пояснява Димитрова.

Всичко при тях е нормирано с критерии, а взетите субективни решения в разрез с утвърдените процедури в Агенцията били "на практика трудно изпълними". След като директорката декларира преклонението си пред върховенството на закона и независимостта на съдиите, все пак удря многозначителен "финален акорд":

"На последно, но не по значение, място държа да посоча, че когато за едно лице има достатъчно данни, които водят до обоснован извод, че то не спазва данъчното и/или осигурителното законодателство, то подлежи на формален данъчно-осигурителен контрол, независимо от това какво положение заема в обществото."

Членовете на Съвета единодушно решиха, понеже писмото няма гриф за секретност, да го публикуват. Оригинала може да намерите тук.

Ангелкова: България е с потенциал за СПА столица на Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669690

Ангелкова: България е с потенциал за СПА столица на ЕвропаПредседателството на Съвета на Европа е реален шанс, от който ще се възползваме, за да да представим България като уникална туристическа дестинация. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю пред National Geographic, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Пред световно известното издание тя каза,

Турция става финансираща страна в ЕБВР

https://www.investor.bg/evropa/334/a/turciia-stava-finansirashta-strana-v-ebvr-254085/

Първоначалното финансиране за 25 млн. евро от Турция ще бъде използвано за социални проекти

В Берлин вече живеят близо 950 салафити, смятат германските служби

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/18/3114502_v_berlin_veche_jiveiat_blizo_950_salafiti_smiatat/?ref=rss


Германските служби за сигурност заявиха, че броят на салафитските екстремисти в Берлин е достигнал около 950 души, над два пъти повече в сравнение с 2011 г., съобщи ежедневникът "Тагесшпигел", цитиран от ДПА и БТА. Позовавайки се на доклад на Службата за защита на конституцията - германското контраразузнаване, вестникът посочва, че броят на ислямистите, определени като склонни към насилие, се е увеличил повече от четири пъти за шест години, когато те са били около сто.<br...

Икономиката на България е концентрирана в 20 центъра

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/18/3114441_ikonomikata_na_bulgariia_e_koncentrirana_v_20_centura/?ref=rss


В България има 20 икономически центъра, които привличат капитали и хора и концентрират 86% от произведената продукция, докато две трети от страната е "икономическа пустиня" с неголям брой оазиси, които генерират останалите 14%.<br /><br />Тази картина очертава обширен анализ "Икономическите центрове в България", изготвен от Института за пазарна икономика и представен днес. Той не е базиран на съществуващото административно деление на страната, а на развитието на...

Селфи помогна за разкриването на убийство

https://offnews.bg//sviat/selfi-pomogna-za-razkrivaneto-na-ubijstvo-673150.html

Канадка беше обвинена в убийството на своя приятелка, след като полицията откри оръжието на убийството на селфи на двете жени. Снимката е била публикувана във Фейсбук.

21-годишната Чейнен Роуз Антоан призна, че е убила Бритни Гаргол (на 18 към деня на смъртта си) през март 2015 г.

Удушила я с колана си, който бил намерен до тялото и с който Антоан се е снимала. Убийството станало през нощта срещу 25 март, когато и двете много близки приятелки били пияни и напушени. След парти започнала обиколка по барове. В един момент се скарали жестоко и се стигнало до убийството.

Първоначално Антоан казвала, че двете са се разделили - приятелката ѝ тръгнала с непознат мъж, а тя - при чичо си. Полицията обаче не успяла да докаже този разказ.

След публикуването на снимката, направена часове преди убийството, и разкриването на оръжието, Антоан признала престъплението, както и че не помни почти нищо.

"Никога няма да си простя. Нищо, което кажа или направя, няма да я върне обратно. Много, много съжалявам. Това никога не трябваше да се случва", казва Антоан чрез адвоката си.

Жената бе осъдена на 7 г. затвор за непредумишлено убийство.

Ген. В. Григоров пред Фрог: Корупцията е държавна политика, Цветлин Йовчев да го питат защо допусна фалита на КТБ

https://frognews.bg/politika/gen-grigorov-pred-frog-koruptsiiata-darjavna-politika-tsvetlin-iovchev-pitat-zashto-dopusna-falita-ktb.html

Бившият шеф на МВР Цветлин Йовчев обикаля телевизионните студия, за да дава оценки и да прави всякакви анализи. Той, обаче трябва да бъде питан за конкретно нещо-как, докато оглавяваше вътрешното ведомство допусна фалита на КТБ. Това каза пред Фрог нюз бившият шеф на гранична полиция ген. м-р Валери Григоров.

Ген. В. Григоров пред Фрог: Корупцията е държавна политика, Цветлин Йовчев да го питат защо допусна фалита на КТБ

https://frognews.bg/novini/gen-grigorov-pred-frog-koruptsiiata-darjavna-politika-tsvetlin-iovchev-pitat-zashto-dopusna-falita-ktb.html

Бившият шеф на МВР Цветлин Йовчев обикаля телевизионните студия, за да дава оценки и да прави всякакви анализи. Той, обаче трябва да бъде питан за конкретно нещо-как, докато оглавяваше вътрешното ведомство допусна фалита на КТБ. Това каза пред Фрог нюз бившият шеф на гранична полиция ген. м-р Валери Григоров.

Към 11 часа днес 141 населени места в Североизточна България са без ток

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6669683

Към 11 часа днес 141 населени места в Североизточна България са без токСилният вятър, придружен с дъжд и мокър сняг, е предизвикал редица аварии по съоръженията от електроразпределителната мрежа в Североизточна България, като към 11.00 часа без ток са 141 населени места, съобщиха от пресцентъра на дружеството "Енерго-Про". Най-сложна е ситуацията в областите Добрич и Габрово,

Шофьор на съд, набил пешеходец, който починал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669697

Шофьор на съд, набил пешеходец, който починалШофьор е обвинен за нанесен побой и последвала смърт на възрастен пешеходец. Окръжна прокуратура  Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу 28-годишния Иван Пиринлиев за смъртта на 68-годишния Иван Шущарков пред магазин в Гоце Делчев. На 28 април м. г. Пиринлиев заедно с негови приятели гледал състезанието "Млад огнеборец" на стадиона в Гоце

Оставиха в ареста мъжа, опитал да убие 18-годишна в Твърдица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669693

Оставиха в ареста мъжа, опитал да убие 18-годишна в ТвърдицаПо искане на Окръжна прокуратура - Сливен, съдът „задържа под стража“ Милан Й. на 22 г., от Твърдица, съобщиха от пресцентъра на съда. Той е обвинен за това, че на 13 януари 2018 г. в Твърдица е направил опит умишлено да умъртви 18-годишно момиче, като деянието е извършено с особена жестокост. Според прокурора, налице е обосновано предположение,

Тръмп обвини Русия, че помага на Северна Корея

https://offnews.bg//sviat/tramp-obvini-rusia-che-pomaga-na-severna-koreia-673153.html

Американският президент Доналд Тръмп обвини Русия, че помага на Северна Корея да си набавя стоки в нарушение на международните санкции, докато Пхенян с всеки ден е по-близо до създаването на ракета с голям обсег, която може да достигне САЩ.

"Русия изобщо не ни помага за Северна Корея. Това, с което Китай ни помага, се руши от Русия. С други думи, Русия компенсира част от това, което прави Китай", заяви Тръмп в интервю за Ройтерс, цитирано от БТА.

Тръмп изрази съмнение за ползата от преговори със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, като не пожела да коментира дали е водил някаква комуникация с него.

Двамата си размениха обиди и заплахи през последните седмици, което изостри значително напрежението между страните. 

"Бих седнал (на масата за преговори), но не съм убеден, че това ще реши проблема", каза той, отбелязвайки, че миналите преговори със севернокорейците при неговите предшественици не са ограничили ракетната и ядрената програма на КНДР.

"Не съм убеден, че преговорите ще доведат до нещо смислено. Те разговаряха 25 години и се възползваха от нашите президенти, от нашите предишни президенти", каза Тръмп.

Американският президент похвали Китай за усилията да ограничи доставките на петрол и въглища за Северна Корея, но каза, че Пекин може да направи още много по отношение на Пхенян.

Той обаче заяви също, че изглежда Русия запълва празнините, оставени от китайците.

В края на декември Ройтерс съобщи, позовавайки се на свои източници, че руски танкери са доставяли гориво на Северна Корея най-малко три пъти за последните месеци чрез прехвърляне на товари в открито море. 

Русия отрече обвиненията, като подчерта, че доставянето на стоки не е напълно забранено, а съществуват ограничения. 

Северна Корея разчита на вноса на горива, за да може затруднената й икономика да продължи да работи. Петролът й е необходим и за програмата за междуконтинентални балистични ракети и ядрената програма.

Тръмп допълни, че Пхенян постоянно се приближава към създаването на ракета, способна да достигне САЩ.

"Все още не са достигнали този момент, но са близо. И с всеки изминал ден са все по-близо", каза той.

След последното си изпитание на междуконтинентална балистична ракета през ноември Северна Корея заяви, че вече е поставила в обсега си САЩ. Някои експерти смятат, че предвид траекторията и изминатото разстояние тя е способна да достигне чак до Вашингтон.

Те обаче казаха също, че Северна Корея все още не е представила никакви доказателства, че е преодоляла всички технически пречки за тази цел, но според някои разузнавателни служби Пхенян може да съумее да преодолее една от най-важните до края на годината.

Галъп: 60% доверие събира Румен Радев за първите 12 месеца като президент

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/galyp-60-doverie-sybira-rumen-radev-za-pyrvite-12-meseca-kato-prezident-254080/

Устойчиво високите нива на доверие в първата година на Радев му отреждат едно от най-благоприятните места сред президентите досега

Взели сме решението за втори лифт на Банско и ще го прокараме, обяви Валери Симеонов

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/18/3114521_vzeli_sme_reshenieto_za_vtori_lift_na_bansko_i_shte_go/?ref=rss


Съвсем отговорно сме взели решението за втори лифт на Банско и ще го прокараме, каза днес вицепремиерът Валери Симеонов в началото на правителственото заседание, цитиран от агенция "Фокус". Въпросът беше повдигнат от премиера Борисов, който обяви, че по зелено правителство от неговото няма.<br /><br />Симеонов допълни, че има идеен проект от страна на концесионера, която е изцяло в рамките на решението, което кабинетът е взел. Вицепремиерът подчерта, че ще се направи...

След дъжд качулка се проверява колко от осъдените са в затвора

https://frognews.bg/novini/sled-dajd-kachulka-proveriava-kolko-osadenite-zatvora.html

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка относно всички осъдени на лишаване от свобода и доживотен затвор, които не са задържани за изпълняване на присъдата си.

Интерактивен детски музей се открива в "София Тех парк"

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/18/3114518_interaktiven_detski_muzei_se_otkriva_v_sofiia_teh_park/?ref=rss


Интерактивният детски център "Техно маджик ленд" ще отвори врати през април в сграда Експериментариум на "София Тех парк", съобщава вестник "24 часа".<br /><br />В него деца на възраст между 7 и 14 години ще могат да провеждат сами експерименти в областта на физиката, математиката, информационните технологии, химията, роботиката. Целта е да се събуди интересът им към науката и нагледно да им се покаже приложението й в ежедневието.<br /><br...

Пристанище "Варна" възобнови работата си

https://www.24chasa.bg/region/article/6669686

Пристанище "Варна" възобнови работата сиПристанище "Варна" вече е отворено, съобщават от Ръководството на корабния трафик. Портът бе затворен за маневриране по-рано днес заради силния

Откриха най-дългата подводна пещера в света

http://www.cross.bg/peshteri-peshterna-sistema-1565740.html

/КРОСС/ Водолази откриха 348-километров лабиринт от пещери край източното крайбрежие на Мексико на полуостров Юкатан, съобщава "Дейли мейл", цитиран от „Дарик". Досега спелеолозите мислеха, че там има две отделни големи пещери. Водолази и учени, работещи по проекта "Гран акиферо мая", обаче установиха, че двете пещери са свързани. Близо до курорта Тулум, пещерата Сак Актун, с известна дължина 263 км, е свързана с 85-километровата пещерна система Дос охос. Цялата пещерна система ще продължи да се нарича Сак Актун и това вече е я прави най-дългата пещерна система в света. Досега тя беше на второ място, като отстъпваше първенството на системата Окс Бел А, която се намира в близост - на юг от Тулум, и е с дължина 270 км. Директорът на проекта Гийермо де Анда заяви, че откритието е "невероятно" и ще помогне да бъде опозната богатата култура в района, който е доминиран от цивилизацията на маите преди испанското нашествие.  

Една вреда от мазните храни специално за мъжете

https://www.vesti.bg/lyubopitno/edna-vreda-ot-maznite-hrani-specialno-za-myzhete-6078365

Макар и да е широко известно, че нездравословното хранене с мазни храни и полуфабрикати може да способства за рак на простатата, досега нямаше преки доказателства за такава връзка

МВР: Откритият мъртъв 50-годишен мъж от врачанското с. Бутан не е бил убит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669668

МВР: Откритият мъртъв 50-годишен мъж от врачанското с. Бутан не е бил убитОткритият мъртъв в дома си 50-годишен мъж от с. Бутан не е умрял от насилствена смърт. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Враца. След извършена днес аутопсия на трупа на 50-годишният Едуард Тодоров от село Бутан, заключението на медицинския екип е, че няма никакви следи и данни за насилствена смърт.

17 сигнала за опасни клони, дървета и други предмети има постъпили до обяд в РДПБЗН – Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367396

Поради силния вятър, в РДПБЗН – Варна са постъпили 17 сигнала, които касаят паднали или опасно надвиснали клони, дървета и други предмети. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. Към момента няма данни за нанесени материални щети или пострадали хора.

Русия: Обвиненията на Тръмп, че нарушаваме санкциите срещу КНДР са необосновани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669672

Русия: Обвиненията на Тръмп, че нарушаваме санкциите срещу КНДР са необоснованиМосква смята за напълно необосновани обвиненията на президента на САЩ, че Русия нарушава санкциите на ООН срещу Северна Корея, предаде Ройтерс. Това заявил днес неназован източник от руското външно министерство, цитиран от Интерфакс. Вчера в интервю за Ройтерс Доналд Тръмп каза, че Русия помага на Северна Корея да заобикаля санкциите и че вероятно

Грипна епидемия и в Пазарджик

https://frognews.bg/novini/gripna-epidemiia-pazardjik.html

Грипна епидемия е обявена и в Пазарджик. За неучебни са определени дните до вторник - 23 януари, включително.

Цацаров назначи проверка за колко време прокуратуратура вкарва в затвора осъдени хора

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/18/3114485_cacarov_naznachi_proverka_za_kolko_vreme/?ref=rss


След случая в Нови Искър, при който се оказа, че основният заподозрян не е бил открит осем години, за да бъде вкаран в затвора, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка в прокуратурите в страната за срочността и ефективността на мерките и действията по привеждане в изпълнение на присъди, по които не са задържани осъдени лица.<br /><br />Това се разбира от съобщение на държавното обвинение. Проверката "цели и установяване на затруднения, пропуски и нарушения, както и...

Яйцата понижават кръвната захар, кръвното налягане и помагат за отслабване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6669669

Яйцата понижават кръвната захар, кръвното налягане и помагат за отслабванеАко искате да контролирате кръвната си захар, кръвното налягане и същевременно да се борите с излишните килограми, хапвайте яйца, препоръчва британска диетоложка, цитирана от в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. Само две яйца на ден са достатъчни за понижаване на нивата на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2,

Грипна епидемия в Пазарджик, в Перник удължиха грипната ваканция

https://offnews.bg//obshtestvo/gripna-epidemia-v-pazardzhik-v-pernik-udalzhiha-gripnata-vakantcia-673151.html

Регионалниоят пандемичен комитет в Пазарджик обяви грипна епидемия за цялата област от утре, 19 януари, до 23 януари включително.

В този период учениците ще излязат във ваканция. Няма да бъдат извършвани имунизации, да се провеждат женски и детски консултации, ограничават се свижданията в болниците, спират плановите операции. 

10 проби от областта за изпратени за тестване в Националната референтна лаборатория, като 7 от тях са били положителни за грипния щам "Ямагата". За изминалата седмица в областта са регистрирани 255 заболели на 10 000 души. Чакат се резултатите от настоящата седмица.

Междувременно в Перник грипната епидемия и ваканцията на учениците беше удължена. Учебни занятия няма да се провеждат и днес, и утре. Перник бе първата област, обявила епидемия тази година.

Бурни ветрове създадоха транспортен хаос в Европа (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/burni-vetrove-syzdadoha-transporten-haos-v-evropa-snimki-2073298

Бурни ветрове създадоха транспортен хаос в Европа . Училищата на много места в Германия останаха затворени, подготвяйки се за зимна буря, която се очаква да се разрази от запад с обилен снеговалеж, дъжд и силен вятър, предаде Асошиейтед прес.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване