Нено Димов: Приръстът на гора в парк "Пирин" е много сериозен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669473

Нено Димов: Приръстът на гора в парк "Пирин" е много сериозенПри всички положения това, което може да се случи в буферната зона, която представлява 2% от територията на Национален парк „Пирин“ е само спортна инфраструктура, както обявихте и вчера. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в началото на правителственото заседание, предаде „Фокус“.

Сауната е полезна за сърцето и кръвоносните съдове

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6669486

Сауната е полезна за сърцето и кръвоносните съдовеРелаксирането в горещата сауна е не само приятно. То се отразява на сърцето и кръвоносните съдове като умерена тренировка, съобщи ЮПИ. Откритието на учените от университета на Източна Финландия в Куопио обяснява защо хората, които редовно ходят на сауна, са с по-малък риск от сърдечни заболявания и деменция.

Ураганни ветрове спряха ток, лифтове и фериботи. Смолян обяви бедствено положение

https://offnews.bg//112/uraganni-vetrove-spriaha-tok-liftove-i-feriboti-smolian-obiavi-bedst-673141.html

Бедствено положение е обявено в община Смолян тази сутрин заради ураганни ветрове. Много от пътищата са затворени заради паднали дървета. Три села в община Баните са без електричество. Лифтовете са спрени, а няколко квартала в Смолян също са без ток.

Властите в Смолян предупреждават жителите да не излизат от домовете си между 12 и 14 ч днес, когато се очаква ветровете да се усилят. Директорите на учебните заведения са били предупредени да не пускат учениците навън.

В момента без ток са селата Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале. Затворени за движение са пътищата за Турян, Габрица и Левочево.

Ураганни ветрове предивзикаха проблеми и в други райони - като Кърджалийско, Сливенско, Добричко. В сливенския регион скоростта на вятъра мина 100 км/ч.

В Банско заради вятър със скорост 120-150 км/ч всички зимни съоръжения са затворени.

Жителите на Калофер от сутринта са без електричество поради авария.

Ферибота Свищов - Зимнич също временно не осъществява курсове заради ветровете.

Ураганни ветрове предизвикаха бедствие в Смолянско. Спряха лифтове и фериботи

https://offnews.bg//112/uraganni-vetrove-predizvikaha-bedstvie-v-smoliansko-spriaha-liftove-i-673141.html

Бедствено положение е обявено в община Смолян тази сутрин заради ураганни ветрове. Много от пътищата са затворени заради паднали дървета. Три села в община Баните са без електричество. Лифтовете са спрени, а няколко квартала в Смолян също са без ток.

Ураганни ветрове предивзикаха проблеми и в други райони - като Кърджалийско и Сливенско. В сливенския регион скоростта на вятъра мина 100 км/ч.

В Банско заради вятър със скорост 120-150 км/ч всички зимни съоръжения са затворени.

Жителите на Калофер от сутринта са без електричество поради авария.

Ферибота Свищов - Зимнич също временно не осъществява курсове заради ветровете.

Слави Трифонов прави онлайн кастинга за ”други хора, различни от досегашните политици”

https://frognews.bg/novini/slavi-trifonov-pravi-onlain-kastinga-drugi-polititsi.html

На 2, 3 и 4 февруари 2018 г. ще се проведе събеседването с желаещите да се включат в политическия проект на Слави Трифонов. Това става ясно в отворено писмо на шоумена, което той разпространи и до медиите.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-01-18.html

На 19 януари 2018 г. (петък), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. „Петко Ю. Тодоров“ , жк. „Стрелбище“, се налага спиране на водоподаването от 10:30 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Георге Иванов: Няма да подпиша указа за влизането на албанския като официален език

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669450

Георге Иванов: Няма да подпиша указа за влизането на албанския като официален езикПравителството на Македония изрази съжаление по повод решението на президента Георге Иванов да наложи вето на закона за употреба на езиците, предаде агенция МИА. Снощи македонският президент съобщи, че няма да подпише указа за влизане в сила на закона за употреба на езиците, с който албанският език бе обявен за втори официален език в страната.

Оставят за постоянно в ареста двамата, обрали бензиностанция във Видин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669440

Оставят за постоянно в ареста двамата, обрали бензиностанция във ВидинОкръжен съд - Видин определи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за двама криминално проявени видинчани, обвинени за въоръжен грабеж от бензиностанция във Видин. Това съобщават от Областна дирекция на МВР. Престъплението бе извършено на 31 декември м.г., рано сутринта, в търговския обект на изхода на областния град.

Йордан Цонев: България се нуждае от програма за ускорено развитие

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/iordan-conev-bylgariia-se-nujdae-ot-programa-za-uskoreno-razvitie-254069/

Политиците със своето бездействие не можаха да минимализират щетите от фалита на КТБ, коментира заместник-председателят на ДПС

Йордан Цонев: Няма да участваме в „Стани да седна“

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/iordan-conev-niama-da-uchastvame-v-stani-da-sedna-6078358

„Това не е подкрепа за Борисов, а институционална подкрепа за България“, заяви заместник-председателят на парламентарната група на ДПС

Премиерът поиска военни хеликоптери да се преоборудват за линейки и пожарни

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/18/3114418_premierut_poiska_voenni_helikopteri_da_se_preoborudvat/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов поиска от министрите на отбраната, на вътрешните работи и на здравеопазването да обсъдят как може военни хеликоптери да се преоборудват, така че да се ползват от бърза помощ и пожарната. "Имаме хеликоптери, които може да станат изцяло за Бърза помощ. Имаме хеликоптери, които може да ги преоборудваме за горски пожари. Ще ги карат военните, така че хем ще натрупват допълнителни летателни часове, хем ще тренират, хем в същото време ще вършат работа и ще спасяваме...

Тайните деца на звездите (+галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6669457

Тайните деца на звездите (+галерия)Всеизвестно е, че Холивуд не е място, където тайните остават за дълго време забулени в мистерия. Особено ако се отнася до интимните дела и техните плодове. Всички знаем, че Стивън Тайлър - фронтменът на Aerosmith, е истинският баща на актрисата Лив Тайлър, родена от връзката му с модела Бебе Бюел. Години наред обаче той тъне в неведение за това,

Северна Корея подготвя военен парад преди Олимпийските игри в Сеул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669433

Северна Корея подготвя военен парад преди  Олимпийските игри в СеулСеверна Корея подготвя пищен военен парад за деня преди откриването на Зимните олимпийски игри в Южна Корея, съобщи южнокорейската преса, цитирана от Франс прес. Неотдавна Пхенян се съгласи да участва в започващите на 9 февруари Олимпийски игри в Пьончан и да дефилира под един флаг с Южна Корея на церемонията по откриването.

60% одобряват президента Радев, сочи изследване на „Галъп“

https://frognews.bg/novini/60-procenta-odobriavat-prezidenta-radev-sochi-izsledvane-galap.html

Първата година от мандата на президента Румен Радев показва устойчиви нива на доверие от около 60% и на недоверие - около и под 30%. Това са заключенията на социолозите от ”Галъп интернешънъл”, които публикуват нови данни за доверието в президентската институция.

Индустриалното производство в САЩ отново расте през декември

http://econ.bg/Новини/Индустриалното-производство-в-САЩ-отново-расте-през-декември_l.a_i.756485_at.1.html

Индустриалното производство в САЩ нарасна през декември 2017 година с 0,9% спрямо ноември, когато се сви с 0,1%, показват данни на Федералния резерв...

"Патриотите" посъветваха ГЕРБ да изтегли Истанбулската конвенция от парламента

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/18/3114405_patriotite_posuvetvaha_gerb_da_iztegli_istanbulskata/?ref=rss


Парламентарната група на "Обединените патриоти" посъветва коалиционните си партньори от ГЕРБ да изтеглят от парламента законопроекта за ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието срещу жените и домашното насилие, известна още като Истанбулската конвенция, Мотивът според лидера на "Атака" Волен Сидеров - да помогнат на ГЕРБ да осъзнае, че ратификацията в момента не е необходима.<br /><br />"Може би има лобистки...

Евростат: Една четвърт от българите, ползващи Интернет, пазаруват онлайн

http://www.moreto.net/novini.php?n=367371

Повече от една четвърт от българите, които ползват Интернет, пазаруват и онлайн в мрежата, показват данни от проучване на Евростат за нагласите на интернет-потребителите в Евросъюза през 2017 г. За последните пет години делът на хората у нас, които пазаруват по Интернет, е нараснал повече от два пъти - от около 10% през 2012 г.

Дебатите по вота на недоверие ще са на 23 януари

https://offnews.bg//politika/debatite-po-vota-na-nedoverie-shte-sa-na-23-ianuari-673142.html

Дебатите по вота на недоверие, който на 17 януари бе внесен в парламента от БСП, ще са на 23 януари. Това решиха днес депутатите, като предложението бе прието с 182 гласа „за“, 1 „против“ и 2 „въздържал се“.

БСП внесе вота на недоверие с 80 подписа, като се очакваше това да стане заедно с ДПС, но социалистите ще се борят с кабинета сами.

Мотивите на БСП за вота са 10 страници. Темата му ще бъде корупция и неспряването с нея. ГЕРБ обяви вота за имитиране на политическа дейност, а Патриотите го нарекоха "смехотворен".

Извънредното заседание на 23 януари (вторник) ще бъде от 13.00 часа.

Квотната сделка на ОПЕК и Русия се изправя пред нова заплаха

https://www.investor.bg/surovini/365/a/kvotnata-sdelka-na-opek-i-rusiia-se-izpravia-pred-nova-zaplaha-254065/

На фона на последния подем на цените на петрола въпросът е дали стратегията не работи твърде добре

Доналд Тръмп съобщи носителите на награди за фалшиви новини

https://frognews.bg/svqt/donald-tramp-saobshti-nositelite-nagradi-falshivi-novini.html

След дълго очакване президенът на САЩ Доналд Тръмп съобщи носителите на обявените от него награди за фалшиви новини.

Затвориха пристанище "Варна" заради силния вятър

https://www.24chasa.bg/region/article/6669411

Затвориха пристанище "Варна" заради силния вятърПристанище "Варна" е затворено заради силен вятър, съобщават от Ръководството на корабния трафик. Силата на вятъра е коло 14 метра в секунда, като поривите му достигат до 19 метра в

Борисов: Имаме маса хеликоптери, които стават за Бърза помощ

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-ministerski-savet-barza-pomosht-pozhari-helikopteri-kabinet-borisov-3-26788175

Премиерът разпореди да се преоборудват хеликоптерите на армията, за да се използват за гасене на горски пожари и за спешна помощ.

Зукърбърг си купи яхта за $150 милиона

http://clubz.bg/63082-zukyrbyrg_si_kupi_qhta_za_150_miliona

Съоснователят на Facebook и главeн изпълнителен директор Марк Зукърбърг си е купил супер луксозна яхта, наречена "Одисей", за $150 милиона в Монако, съобщи турското издание "Хюриет". Яхтата върви с хеликоптер със собствен хангар, 24-метрово корабче, 4x4 джип и ATV.

Зукърбърг, чието състояние е около 74 милиарда долара, видял 107-метровата яхта на изложение в Монако и я е купил по-късно тайно. Милиардерът получил и отстъпка от цената.

Сделката била осъществена през септември м. г. и милиардерът и жена му вече били забелязани да ползват новата си играчка, плавайки с нея в Тихия океан. 

Яхтата може да поеме до 30 пасажери, като за целта има 15 каюти. "Одисей" може да достигне скорост от 15 възела в минута. 

Зукърбърг купи яхтата от Греъм Харт, милиардер от Нова Зеландия, известен със силната си страст към яхтите. Харт, роден през 1955 г., започва като шофьор на камион и понастоящем има състояние от 7.8 милиарда долара.

Според класацията на Forbes 500, Харт, който е собственик на инвестиционната фирма Rank Group, е 214-ият най-богат човек в света. "Одисей" е построена в корабостроителницата Клевен в Норвегия. Харт има още един 117-метров кораб, построен в същата корабостроителница.

Певицата Кристина Пери роди момиченце (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6669407

Певицата Кристина Пери роди момиченце (Снимки)Певицата от САЩ Кристина Пери и съпругът й, светският репортер Пол Костабайл, станаха родители на момиченце, съобщи Контактмюзик. Първото дете на двойката ще носи името Кармела, с което щастливите родители искат да почетат италианските си корени, предаде БТА. Пол Костабайл лично се е похвалил с радостната вест в сайта Инстаграм,

Прокуратурата иска арест за Борислав от Хасково за умишлено убийство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669406

Прокуратурата иска арест за Борислав от Хасково за умишлено убийствоОкръжна прокуратура - Хасково внесе искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 61-годишен мъж за умишлено убийство, съобщи пресцентърът на Пловдивската апелативна прокуратура. Борислав В. е обвиняем за убийството на 38-годишна А. Т., с която живеел на семейни начала. Между 12 и 14 януари т. г.

5 хитрини да не ни е студено

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6669424

5 хитрини да не ни е студеноКолкото и да се навличате, все ви е студено. Дори и да увеличавате парното, имате чувството, че ви тресе. Заложете на няколко прости хитрини. 1. Яжте месо Смята се, че ако наблегнете на месните продукти през студените месеци, няма непрекъснато да треперите. Причината е, че протеините се разграждат по-бавно и така в организма се отделя повече

Борисов: По-зелено от нашето правителство няма

http://dnes.dir.bg/news/pirin-boyko-borisov-neno-dimov-kabinet-borisov-3-26788136

По-зелено от нашето правителство няма, отбеляза и премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.

Стартира конкурс за детско творчество с тема „Легенда за първия кукер“

http://www.cross.bg/geroite-bulgarovo-zlatnata-1565721.html

/КРОСС/ За единадесети път НЧ "Съгласие 1905" и Кметство Българово организират национален конкурс за детско творчество "Кукери". Тази година темата ще бъде "Легенда за първия кукер". Вдъхновени от героите на българския анимационен филм "Златната ябълка" - Вихра, Бран, Влад, майсторът-ковач - първият кукер боец Антон, самодивата Тина-пакостина, балканджиите, Чума и др., организаторите ще дадат възможност на детското въображение отново да поеме по чудни пътища и светове, да интерпретира народното творчество и мъдрост. За да се запознаете с героите, може да посетите официалната страница на анимационния проект: https://goldenappleseries.com/?lang=BG. Във фейсбук: https://www.facebook.com/goldenappleseries/. СТАТУТ НА КОНКУРСА: ТЕМА: "Легенда за първия кукер" ИДЕЯ: Конкурсът има за цел да провокира и поощри интереса към богатия ни български фолклор, традиции и обичаи, да даде възможност за изява на децата. УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ: Могат да участват деца на възраст от 5 до 15 години от цялата страна. Всеки участник може да изпрати две творби в следните категории: 1. Изобразително и приложно изкуство - рисунка, колаж, маска, стъклопис, керамика, текстил и др., (без ограничения в изразните средства) на кукери, самодиви, караконджули, таласъми, героите от "Златната ябълка".2. Фотография - снимки и възстановки на обичая Сирни заговезни, Кукеровден.3

Трябва кръв за ранена при катастрофа млада жена

http://dnes.dir.bg/news/krav-katastrofa-haskovo-26788135

Близките на 21-годишната шофьорка, която вчера бе тежко ранена при катастрофа край Хасково, призоваха хората да дарят кръв за нея.

Грипната ваканция в Перник е удължена до 19 януари

https://frognews.bg/novini/gripnata-vakantsiia-pernik-udaljena-19-ianuari.html

Грипната ваканция в Перник е удължена до 19 януари. Първият учебен ден ще е на 22 януари, предаде БГНЕС.

Почина проф. Стефан Брезински

https://offnews.bg//obshtestvo/pochina-prof-stefan-brezinski-673139.html

Проф. д-р Стефан Брезински почина на 11 януари, съобщи днес Софийският университет.

Проф. Стефан Христов Стефанов (Брезински) е роден на 9 януари 1932 г. в гр. Златарица. Завършва специалността „Българска филология“ в Софийския университет през 1955 г. Възпитаник е на проф. К. Мирчев, проф. Л. Андрейчин и проф. Ст. Стойков. От 1961 г. е редовен асистент в Катедрата по български език. Специализирал е във Варшавския университет и в Карловия университет в Прага.

През 1975 г. му е присъдено научното звание доцент, а от 1987 г. е професор. Бил е ръководител на Катедрата по български език във Факултета по славянски филологии. За заслугите си към езиковедската наука и академичната българистиката през 2015 г. проф. Брезински бе удостоен с Почетен знак на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ със синя лента.

Научните интереси на проф. Брезински се характеризират с широта на темите и оригиналност на идеите. Той води лекции и семинари по синтаксис на съвременния български книжовен език, по фонетика, езикова култура, стилистика и др. С неговото име е свързано оформянето на особен дял на българската стилистика, който се занимава с проблемите на стила и езиковата култура в журналистическите текстове. Многобройните му публикации, които варират жанрово от езиковата бележка до монографията, нареждат проф. Брезински сред радетелите за благозвучна, чиста и правилна българска реч.

Академичната общност загуби уважаван колега, изтъкнат езиковед, всеотдайно посветен на науката, пишат още от Университета.

Лифтовете на Банско и Витоша не работят заради вятър

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/18/3114403_liftovete_na_bansko_i_vitosha_ne_rabotiat_zaradi_viatur/?ref=rss


Лифтовите съоръжения в Банско и на Витоша не работят поради ураганен вятър, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС), цитирани от агенция "Фокус". Oчаква се днес да бъдат спрени и лифтовете на Боровец.<br /><br />От ПСС уточняват, че условията за туризъм в планините са изключително лоши. Температурите са от минус 15 до минус 12 градуса, но заради ураганния вятър се усещат като минус 25.<br /><br />Навсякъде има мъгла, а в по-високите части и слаб...

2 възрастни от Габрово паднаха в капана на ало измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669398

2 възрастни от Габрово паднаха в капана на ало измамнициДве възрастни жени от Габрово са измамени с големи суми пари. Измамите са станали вчера - по сценария за оказване на съдействие на полицията при акция за залавяне на телефонни измамници. Това съобщиха днес от ОД на МВР. В резултат на заблудата 83-годишна жена хвърлила през терасата на дома си плик с 650 евро, 50 лева и златен пръстен,

Патриотите настояха: ГЕРБ да оттегли Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669397

Патриотите настояха: ГЕРБ да оттегли Истанбулската конвенцияИстанбулската конвенция налага неприемливи термини за пола и отваря вратата за признаването на третия. ГЕРБ да го изтегли. Това настоя лидерът на депутатите от "Обединени патриоти" Волен Сидеров. Нарушен е чл. 4 ал. 2 и 3 от Закона за международните договори, допълни той. "Ще решим каква ще в реакцията.

Заради силния вятър от общината във Варна препоръчват да укрепим предметите по терасите си

http://www.moreto.net/novini.php?n=367379

Заради бурния вятър се препоръчва на гражданите да укрепят или премахнат предмети, които могат да бъдат съборени от подпрозоречни первази, балкони и тераси и да предизвикат непредвидени ситуации, съобщават от отдел „Дейности по защита на населението" към Община Варна, научи Moreto.

Жители от Северозапада искат тунел под Петрохан

https://frognews.bg/novini/jiteli-severozapada-iskat-tunel-pod-petrohan.html

Жители от Северозапада ще протестират с искане да бъде построен тунел под Петроханския проход. От Националната гражданска инициатива „Тунел под Петрохан” са внесли в Народното събрание отворено писмо и подписка от името на 16 664 жители на Северозападна България.

Проходът Шипка остава затворен от юг, от Габрово за Казанлък се минава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669383

Проходът Шипка остава затворен от юг, от Габрово за Казанлък се минаваПроходът Шипка остава затворен от юг, но движението на леки коли и автомобили до 10 тона от Габрово към Казанлък е разрешено, трябва да се кара много внимателно. Това съобщи за "24 часа" директорът на Областното пътно управление в Стара Загора Илия Златев. В прохода духа ураганен вятър и видимостта е почти нулева,

ДАНС да разсекрети доклада за контрабандата иска Парламентът

http://econ.bg/Новини/ДАНС-да-разсекрети-доклада-за-контрабандата-иска-Парламентът_l.a_i.756482_at.1.html

Да се разсекрети докладът на ДАНС за контрабандата. Това ще поиска законодателния орган от държавната агенция по национална сигурност. Решението...

Освиркаха Неймар във Франция заради Кавани

https://offnews.bg//futbol/osvirkaha-nejmar-vav-frantcia-zaradi-kavani-673137.html

Меденият месец на бразилската мегазвезда Неймар в Париж приключи. Закупеният за 222 милиона евро нападател беше освиркан бурно от феновете на Пари Сен Жермен при победата с 8:0 над Дижон в мач от първенството.

Причината беше поведението му спрямо уругваеца Единсон Кавани. В 83-ата минута реферът отсъди дузпа за ПСЖ. Кавани поиска да изпълни удара и ако беше вкарал, щеше да стане най-резултатният футболист на парижани в историята със 157 гола.

Неймар, който до този момент се беше разписал на три пъти, не отстъпи правото да изпълни наказателния удар. Феновете видяха какво става и започнаха да скандират името на уругваеца и да освиркват Неймар, който невъзмутимо направи 8:0.

Подобен епизод между двамата, но с обратен знак имаше и през септември, след което тръгнаха слухове, че Кавани може да напусне, но двамата се помириха. За отбелязване е, че Кавани не се разсърди и отиде да поздрави Неймар след реализираната дузпа.

Договорът за добросъседство с Македония влезе в сила, парламентът го одобри единодушно

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/18/3114387_dogovorut_za_dobrosusedstvo_s_makedoniia_vleze_v_sila/?ref=rss


Парламентът ратифицира договора за добросъседство с Македония единодушно, "за" гласуваха всичките 186 депутати намиращи се в залата. Договорът за добросъседство с Македония беше ратифициран в понеделник от парламента в Скопие и след днешното гласуване в София влиза в сила. Договорът беше подписан на 1 август от македонския премиер Зоран Заев и българския министър-председател Бойко Борисов на церемония в Скопие. Тогава двамата отказаха да говорят за "отстъпките", които София...

Обявиха бедствие в Смолян заради бурния вятър

https://frognews.bg/novini/obiaviha-bedstvie-smolian-zaradi-burniia-viatar.html

Кметът на Смолян Николай Мелемов обяви бедствено положение в 8.00 часа тази сутрин на територията на цялата община. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян.

Как да запазим дома си чист през зимата

https://offnews.bg//mama-nindzha/kak-da-zapazim-doma-si-chist-prez-zimata-673138.html

Автор: Весела Бахчеванова Детството ми премина в един от най-топлите градове в България – Сандански. За едно дете зимата там е истински кошмар. Представете си радостта в детските очи при вида на първите снежинки и разочарованието в тях след около час, когато спира да вали, а по улиците няма и следа от сняг. Единственият ни досег със снега беше през ваканциите, когато със семействата си ходехме в планината, и никога не можехме да му се наситим. Може би това е причината и до днес да обожавам снега и радостта ми да нараства пропорционално със всеки натрупан сантиметър. Спомням си веднъж…

Потъналият ирански танкер е причинил петролен разлив с големината на Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669382

Потъналият ирански танкер е причинил петролен разлив с големината на ПарижПри потъването на ирански танкер в Източнокитайско море на повърхността са се образували четири петролни петна с обща площ колкото тази на Париж. Това съобщи Пекин, който се готви да изследва останките на дъното с роботи, предаде Франс прес. Големият танкер "Санчи" със 136 000 барела ултралек суров петрол потъна в неделя,

Борисов: По-зелено от нашето правителство няма (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669390

Борисов: По-зелено от нашето правителство няма (Обновена)По-зелено правителство от нашето няма, заяви в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов. Той подчерта пред министрите, че вчера в Страсбург е поел ангажимент пред зелените една тухла да не се построи. Вицепремиерът Валери Симеонов пък каза, че ще има единствено лифт. Нищо друго няма да правим, добре е това да го казваме,

Делът на енергията от възобновяеми източници да е 35% до 2030 г., иска Eвропарламентът

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/18/3114089_delut_na_energiiata_ot_vuzobnoviaemi_iztochnici_da_e/?ref=rss


Евродепутатите са готови да преговарят със Съвета за обвързващи цели за повишаване на енергийната ефективност с 35% и на дела на възобновяемите източници в целия енергиен микс с 35% до 2030 година, предаде пресслужбата на Европейския парламент.<br /><br />Депутатите одобриха предложенията на Европейската комисия за обвързващи цели на равнище ЕС с 35% подобряване на енергийната ефективност, с поне 35-процентен дял на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление...

Ранно отпадане за Давид Гофен в Австралия

http://clubz.bg/63081-ranno_otpadane_za_david_gofen_v_avstraliq

Добре познатия на българските тенис фенове белгиец Давид Гофен напусна "Аустрелиън оупън" още във втория кръг на турнира. Поставеният под №7 в схемата Гофен отстъпи пред французина Жулиен Бенето след 6:1, 6:7(5), 1:6, 6:7(4) след 3-часова битка.

Давид завърши миналата година много силно, след като победи Рафаел Надал и Роджър Федерер на ATP финалите в Лондон, а в мача за титлата загуби драматично от Григор Димитров.

През 2017-а той стигна до четвъртфинала в Мелбърн - и тогава тенисистът, който го спря, беше Григор.

Новак Джокович направи обратното на Гофен - обърна двубой, след като загуби първия сет. Бившият №1 в света преодоля Гаел Монфис след 4:6, 6:3, 6:1, 6:2.

Още по-тежка задача имаше петият поставен Доминик Тийм (Австрия). Той трябваше да догонва два сета срещу Денис Кудла (САЩ), но в крайна сметка успя да се наложи - 6:7(6), 3:6, 6:3, 6:2, 6:3.

Не беше леко и на Хуан Мартин дел Потро срещу руснака Карен Хачанов - 6:4, 7:6(4), 6:7(0), 6:4. Двубоят продължи близо 4 часа в най-голямата жега в Мелбърн. В третия кръг предстои интересен сблъсък между аржентинеца и Томаш Бердих.

При жените имаме голяма изненада.

Една от фаворитките за титлата - Гарбине Мугуруса (№3 в схемата), отпадна от Сие Су Уей (Тайван) - 6:7(1), 4:6. Напред обаче продължава Мария Шарапова, която имаше трудна задача срещу Анастасия Севастова (Латвия), но се справи - 6:1, 7:6(4), и се реабилитира заради загубата от същата съперничка на US Open.

№1 в схемата и в ранглистата Симона Халеп (Румъния) не остави никакъв шанс на Южени Бушар (Канада) - 6:2, 6:2.

Мачът на Григор Димитров от третия кръг срещу Андрей Рубльов е в петък и по програма е насрочен да започне не преди 05:30 часа наше време на централния корт. Което означава, че ще стартира след 6 ч.

Това е лоша новина, тъй като срещата ще се играе в най-голямата жега. 

А Григор има да си връща на Рубльов, който го елиминира след 3:0 сета на Откритото първенство на САЩ миналата година. Стилът на руснака наподобява този на Макензи Макдоналд (САЩ), с когото Димитров се мъчи вчера.

Ураганен вятър в Хасково изтръгна светофар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669376

Ураганен вятър в Хасково изтръгна светофарСилният вятър причини доста неприятности на хората тази сутрин в Хасково. Около 10 часа опасният вятър обърна секцията със светлините на един от светофарите на кръстовището на "Г. Кирков" и "Дунав". Светлинната секция на другия светофар пък е направо изтръгната и кабелите от нея висят, съобщава haskovo.net Вятърът в момента е 17 м.

Изключително лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6669384

Изключително лоши са условията за туризъм в планинитеИзключително лоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Температурите са от -15 до -12 градуса, но заради ураганния вятър се усещат като -25. Навсякъде има мъгла, а в по-високите части и слаб снеговалеж. От ПСС препоръчват днес хората да не излизат в планината.

Цитат на деня: По-зелено от нашето правителство няма

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/01/18/3114389_citat_na_denia_po-zeleno_ot_nasheto_pravitelstvo_niama/?ref=rss


Поел съм ангажимент към зелените. Важно е да знаят, че по-зелено правителство от нашето няма. Ще забраним движението на автомобили нагоре, така че няма да е нужно да се поддържа пътят, да се осолява и да гинат дървета. С тези думи премиерът Бойко Борисов откри днешното заседание на кабинета, съобщи агенция "Фокус".<br /><br />Той допълни, че вчера в европарламента е разговарял с много доброжелателни хора, които са изразили подкрепа към действията на правителството.<br...

Грипна ваканция обявиха в Пазарджик

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/gripna-vakanciia-obiaviha-v-pazardzhik-2073260

Училищата в Пазарджишка област излизат в грипна ваканция от утре до 23 януари, реши на днешното си заседание Регионалният пандемичен комитет. Според актуалните денни, представени от образователни институции и лечебни заведения, има рязко повишение на заболеваемостта от вирусни инфекции, затова мярк

Новият Моцарт свири в учебник по музика

http://clubz.bg/63080-noviqt_mocart_sviri_v_uchebnik_po_muzika

Новият Моцарт е българче и се казва Ивайло Василев. Едва на 10 години, Ивайло е притежател на десетки награди по пиано. Младият виртуоз неведнъж е прославял името на България в различни държави по света и често е сравняван с прочутия австрийски композитор.

За Ивайло и неговия талант вече знаят и всички български първокласници, които учат с новия учебник по музика на издателство "Просвета" с авторски колектив Галунка Калоферова, Вяра Сотирова и Росица Драганова. Видеоклип с негово изпълнение учениците могат да гледат в електронния вариант на учебника от същия колектив.

Ивайло е ученик в Националното музикално училище "Любомир Пипков", а освен че свири на пиано, детето и композира. Талантливото момче е стипендиант на "Пиано Екстраваганца" и лауреат в конкурса на НМУ "Млади виртуози". Огромен успех печели и в последния конкурс, на който участва - Ивайло смайва журито на един от най-престижните конкурси за млади пианисти, провел се в Москва, носещ името на руската пианистка и педагог Анна Артоболевская.

Парламентът ратифицира договора за добросъседство с Македония

https://frognews.bg/novini/parlamentat-ratifitsira-dogovora-dobrosasedstvo-makedoniia.html

Народното събрание ратифицира със закон Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Македония.

Захариева: Изпълнението на договора с Македония започна преди ратификацията му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669373

Захариева: Изпълнението на договора с Македония започна преди ратификацията муИзпълнението на договора с Македония започна преди ратификацията му с общото честване на личности. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след ратификацията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, предава „Фокус“.

Павлова се срещна с ръководството на Европейската инвестиционна банка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669372

Павлова се срещна с ръководството на Европейската инвестиционна банкаМинистърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова се срещна с президента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер в Люксембург вчера. В последните години ЕИБ чрез разнообразни финансови  инструменти оказва подкрепа на различни сектори в страните от ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на

Слави: С всеки ден се вижда нуждата от брутална промяна

https://www.vesti.bg/bulgaria/slavi-s-vseki-den-se-vizhda-nuzhdata-ot-brutalna-promiana-6078355

Политическата класа и начинът, по който се избира, са нещо архаично, неспособно, зациклило, корумпирано и има нужда от брутална промяна, пише той

Русия започна доставките на зенитни системи С-400 за Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669371

Русия започна доставките на зенитни системи С-400 за Китай 
Русия започна доставките на зенитни ракетни системи С-400 "Триумф" за Китай, регламентирани с договор от 2014 г. и първият полкови комплект вече е изпратен на клиента. Това съобщи днес за ТАСС източник от системата за военнотехническо сътрудничество на Русия. Комплектът включва команден пункт, радиолокационна станция,

Президентът Радев се радва на около 60% одобрение от българите

http://www.cross.bg/doverie-prezidenta-doverieto-1565720.html

/КРОСС/ Първата година от мандата на президента Румен Радев показва устойчиви нива на доверие от около 60% и на недоверие - около и под 30%. Това са заключенията на социолозите от "Галъп интернешънъл", които публикуват нови данни за доверието в президентската институция. Това е най-благоприятната като обществено доверие стартова година от времето на старта на Петър Стоянов насам. Радев е най-популярната политическа фигура в страната. Сравнително високо доверие има и вицепрезидентът Йотова. Ниските нива на доверие в президентската институция, характерни за мандата на Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г.), бяха заменени през 2017 г. от чувствително по-позитивни обществени нагласи. След избора на нов президент през есента на 2016 г. доверието започна да се повишава - както обичайно се случва при смени в тази институция, а и при смени в институциите въобще. Спирането на ръста в доверието в президентската институция може да се дължи донякъде и на напреженията между президента и представители на ГЕРБ през годината, но по-вероятно е да става дума за достигане на естествени възможни "тавани" на подкрепа. Затова и ежемесечните данни за одобрение към президента след различните електорати не показват значима щета за авторитета му дори сред привържениците на ГЕРБ - въпреки споменатите напрежения. Президентската институция се свързва най-вече с личността на президента, но донякъде - и с вицепрезидента

Трифонов: 3777 са кандидатите за нови политици

http://dnes.dir.bg/news/kandidati-slavi-trifonov-prezidentski-izbori-2016-novi-polititzi-26788047

3777 души са желаещите да участват в кастинга за политици, които заслужава една модерна държава, на Слави Трифонов.

Трифонов: 3777 са кандидатите за нови политици

http://dnes.dir.bg/news/kandidati-slavi-trifonov-novi-polititzi-26788047

3777 души са желаещите да участват в кастинга за политици, които заслужава една модерна държава, на Слави Трифонов.

Капиталовите пазари в САЩ приключиха сесията с ръст

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-в-САЩ-приключиха-сесията-с-ръст_l.a_i.756481_at.1.html

Капиталовите пазари в Европа приключиха търговията на 17 януари на червена територия, докато американските индекси завършиха с повишения, пише...

Депутатите единодушно ратифицираха договора с Македония

http://www.transmedia.bg/2018/01/18/%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%bd%d0%be-%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%84%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0/

 

44-ото Народно събрание ратифицира единодушно със закон Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, предаде БГНЕС. Мариян Гьорчев, посланик на Република Македония, присъства в залата. На първо гласуване законът бе приет единодушно от 182 народни представители, а на второ бе подкрепен от всички гласували 186 депутати.

Депутатът от ОП Красимир Богданов запита кой има полза от липсата на приятелски отношения между България и Македония – със сигурност не и хората от двете страни на границата. „Днес правим опит да успокоим душите на онези стотици хиляди българи, които загинаха в името на един свят идеал, завещан ни от Левски, Ботев, Даме Груев. Някак неуместно звучат въпросите нормално ли е между две братски държави да няма инфраструктура, икономически и културни връзки. Хора с еднакви фамилни имена и история да не се познават“, посочи Богданов. „Да не приемаме този договор за край, а като начало за това, че Македония и България могат да покажат, че Балканите могат да бъдат място на мир, просперитет и единство“, каза още Красимир Богданов.

Подписването на договора за добросъседство с Македония е исторически пробив в историята на двете страни, убедена е Ирмен Мехмедова, депутатът от ДПС.

„България е председател на Съвета на ЕС и един от основните приоритети е темата Западните Балкани. Те могат да бъдат консолидирани на принципа на заедността и толерантността“, посочи Мехмедова. Тя изтъкна, че ДПС приветства усилията на правителството за присъединяване на Република Македония към ЕС.

Ние ще подкрепим ратификацията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, обяви Кристиян Вигенин от БСП. „Смятам, че верният прочит е първият, което не значи, че не трябва да бъдем внимателни по въпроса как този договор ще бъде реализиран на практика“, каза още Вигенин.

Според Пламен Манушев от ГЕРБ Договорът за добросъседство с Македония ще даде възможност на всички, които се чувстват българи в Македония, да го кажат свободно, да не се страхуват, че са българи. „Днес е исторически ден за България. Само преди 26 години в този парламент държавата ни е признала Македония като независима държава“, заяви той. „Нашите народи, които в миналото са били един, ще продължат да бъдат такива и договорът дава възможност за това. Договорът не е предателство, а исторически пробив в отношенията между два братски народа“, посочи Пламен Манушев.

В понеделник с 61 гласа македонският парламент ратифицира договора, подписан от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 г. в Скопие.

 

 

Вече е официално: Договорът с Македония ратифициран от българския парламент

https://offnews.bg//politika/veche-e-ofitcialno-dogovorat-s-makedonia-ratifitciran-ot-balgarskia-p-673136.html

Официално и единодушно българският парламент ратифицира договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония. Преди броени дни същото се случи и в Македония.

Документът беше подписан на 1 август на церемония в македонската столица от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. Това стана след десетина години отлагане.

С договора двете страни признават, че имат "обща история" и нямат териториални претенции една към друга.

Влизането му в сила трябва да постави ново начало на съседските отношения и да отвори вратите за евроинтеграция на Македония.

В Народното събрание нямаше много ожесточени реплики, като най-силно и емоционално изказване направи социалистът Валери Жаблянов, като от неговите думи тръгна и самият дебат.

"Този договор е недоносче, измишльотина", каза депутатът от БСП. Според него договорът не трябва да бъде подписван с такива "фанфари", а дори под медийно затъмнение, "за да не се срамуваме следващите столетия".

"Всички продължаваме да смятаме, че тук се е появил някакъв нов Наполеон насред Балканите, който рисува нации и граници. Няма такова нещо!", каза Валери Жаблянов и попита риторично: "Как може аргументите на този договор да са атлантически, като Атлантика е на 3000 километра. Варда е на 300."

След Жаблянов думата от трибуната на НС пое Юли Ангелов от ОП.

"Надявах се да нямаме разделение, защото на всички е ясно, че един такъв договор ще допринесе за доброто и на двете държави", каза той.

Ангелов успокои Жаблянов около историческия въпрос в договора: "Всички факти ще се изясняват само на база автентични документи".

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков пък припомни как през 92-ра година българския парламент признава Македония за държава. "Направихме го без присъствието на външния министър и без председателя на парламента, но го направихме като жест и с отворени сърца", разказа Марков.

В крайна сметка договорът с Македония бе приет със 183 гласа "за" и без нито един "против" или "въздържал се".

Над 500 осъдени ги няма в затвора. Някои по над 10 години

http://clubz.bg/63079-nad_500_osydeni_gi_nqma_v_zatvora_nqkoi_po_nad_10_godini

Илюстрация Клуб Z.

По данни на едва половината прокуратури в страната, над 500 души, осъдени на лишаване от свобода или доживотен затвор, продължават да са на свобода. Това обяви на брифинг Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, цитирана от „Фокус”. Тя уточни, че данните са непълни и са до вчера.

След инцидента в Нови Искър, където беше извършено шесторно убийство, когато беше установено, че извършителят се е укривал в продължение на 9 години и не е изтърпял влязло в сила наказание затвор, главният прокурор разпореди информация от спешен порядък от всички прокуратури, които изпълняват присъди“, обясни Арнаудова.

До момента данните показват, че сред укрилите се от правосъдието има и такива, които са били осъдени преди повече от 10 години.

Арнаудова посочи, че към момента няма случай в страната, в който да е влязла в сила присъда и тя да не е препратена към областните звена, които трябва да издирят, задържат и изпратят в затвора осъдения (по закон това е работа на прокуратурата, б.р.).

Както Клуб Z съобщи по-рано, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверки във всички районни и окръжни прокуратури, в Софийската градска прокуратура, в Специализираната прокуратура и във военно-окръжните прокуратури в страната относно срочността и ефективността на предприетите действия и мерки за установяване на осъдени с влезли в сила присъди с неприведени в изпълнения наказания "лишаване от свобода" и "доживотен затвор".

Проверката цели и установяване на затруднения, пропуски и нарушения, както и положителни практики при изпълнението на наказанията с оглед повишаване ефективността на издирвателната дейност.

Проверката е възложена на апелативните прокуратури в страната, Апелативна специализирана прокуратура и Военно-апелативна прокуратура, които ще извършат проверка на всички изпълнителни преписки, образувани за изпълнение на съдебни актове, по които към 15.01.2018 г. не са задържани осъдени лица с наложено наказание.

Главният прокурор е разпоредил да бъдат проверени и всички преписки, по които присъдата е изпратена за изпълнение на областните звена "Охрана" при Министерството на правосъдието и в прокуратурите не е получено уведомление за задържане на осъдените лица. 

В срок до 2.02.2018 г. апелативните прокуратури са задължени да изготвят обобщени доклади.Те ще бъдат анализирани от прокурори от отдел „Съдебен“ във Върховната касационна прокуратура.

По инициатива на главния прокурор ще бъде проведена среща с професионалното ръководство на МВР и с ръководството на ГД "Охрана", МП за набелязване на конкретни действия по подобряване на издирвателната дейност при привеждане в изпълнение на наказанията. Ще бъде обсъдена необходимостта от изготвяне на предложения на законодателни промени за повишаване срочността и ефективността на действията по изпълнение на съдебните актове, както и промени, целящи недопускане на осъдени лица с влезли в сила присъди, да се отклонят от изтърпяване на наказанията и да останат ненаказани.

Цацаров разпореди проверка на осъдените, които не са в затвора

http://clubz.bg/63079-cacarov_razporedi_proverka_na_osydenite_koito_ne_sa_v_zatvora

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършване на проверки във всички районни и окръжни прокуратури, Софийска градска прокуратура, Специализирана прокуратура и военно-окръжните прокуратури в страната относно срочността и ефективността на предприетите действия и мерки за установяване на осъдени с влезли в сила присъди с неприведени в изпълнения наказания "лишаване от свобода" и "доживотен затвор". Това съобщиха от прокуратурата.

Проверката цели и установяване на затруднения, пропуски и нарушения, както и положителни практики при изпълнението на наказанията, с оглед повишаване ефективността на издирвателната дейност.

Проверката е възложена на апелативните прокуратури в страната, Апелативна специализирана прокуратура и Военно – апелативна прокуратура, които ще извършат проверка на всички изпълнителни преписки, образувани за изпълнение на съдебни актове, по които към 15.01.2018г. не са задържани осъдени лица с наложено наказание.

Главният прокурор е разпоредил да бъдат проверени и всички преписки, по които присъдата е изпратена за изпълнение на Областните звена "Охрана" при Министерство на правосъдието и в прокуратурите не е получено уведомление за задържане на осъдените лица. 

В срок до 02.02.2018 г. апелативните прокуратури са задължени да изготвят обобщени доклади.Те ще бъдат анализирани от прокурори от отдел „Съдебен“ във Върховна касационна прокуратура.

По инициатива на главния прокурор ще бъде проведена среща с професионалното ръководство на МВР и с ръководството на ГД "Охрана", МП за набелязване на конкретни действия по подобряване на издирвателната дейност при привеждане в изпълнение на наказанията. Ще бъде обсъдена необходимостта от изготвяне на предложения на законодателни промени за повишаване срочността и ефективността на действията по изпълнение на съдебните актове, както и промени, целящи недопускане на осъдени лица с влезли в сила присъди да се отклонят от изтърпяване на наказанията и да останат ненаказани.

5 коли катастрофираха на баира до ТВ кулата край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367378

Катастрофа с пет автомобила едва не затвори пътя за Кичево край ТВ кулата. Въпреки лошата обстановка във Варненско, отсечката остава отворена за движение, обясниха за Moreto.net от Областното пътно управление. От там съобщиха, че освен пътя от Варна за Добрич, засега няма опасност да се затварят други участъци.

Липсата на любов е основната причина за изневярата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6669359

Липсата на любов е основната причина за изневяратаЕкип от американски изследователи установи, че главната причина за изневерите е липсата на любов, пише в. "Индипендънт", цитиран от БТА. Учените проведоха проучването с 495 пълнолетни на средна възраст около 20 години. Всеки от участниците беше попитан дали е изневерявал и защо. Така учените стигнаха до извода,

Прокуратурата се самосезира по повод колите на газ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669356

Прокуратурата се самосезира по повод колите на газВърховната административна прокуратура се самосезира по публикации в медиите и указа на министъра на транспорта по повод колите с газови инсталации. Поводът са съмнения за неспазване на изисквания при годишните прегледи, съобщават от прокуратурата. Налага се особено внимателно да бъдат спазвани всички разпоредби осигуряващи безвредно ползване на

Великобритания ще плати с около 50 млн. евро повече за граничната сигурност в Кале

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669349

Великобритания ще плати с около 50 млн. евро повече за граничната сигурност в КалеВеликобритания ще плати допълнителни 44,5 милиона паунда (около 50 милиона евро), за да бъде засилена сигурността около френския град Кале. Това съобщиха от Лондон в навечерието на визитата на държавния глава на Франция Еманюел Макрон в страната, предават AFP и "Фокус". Средствата се отпускат с цел „да инвестираме и да подобрим сигурността на

Депутатите ратифицираха договора за добросъседство с Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669360

Депутатите ратифицираха договора за добросъседство с МакедонияДепутатите ратифицираха договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония с пълно мнозинство на две четения, съответно с 182 и 186 гласа "За". В понеделник договорът бе ратифициран от македонския парламент, а преди това на 1 август миналата година бе подписан от македонския премиер Зоран Заев и българския му

Парламентът ратифицира Договора с Македония

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-dogovor-priatelstvo-26787999

Парламентът ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония единодушно с 186 гласа "за".

Българският парламент ще ратифицира договора за добросъседство с Македония

http://www.moreto.net/novini.php?n=367374

Парламентът ще ратифицира договора за добросъседство с Република Македония. Документът беше подписан на 1 август от македонския премиер Зоран Заев и българския министър-председател Бойко Борисов на церемония в Скопие. Тогава двамата отказаха да говорят за „отстъпките”, които София и Скопие са направили, за да подпишат документа, и изразиха желание да „гледат напред”, за да се уверят, че и Македония, и Западните Балкани имат европейска перспектива.

Парламентът ще иска разсекретяване на доклади за заплаха за финансовата сигурност на страната

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/18/3114374_parlamentut_shte_iska_razsekretiavane_na_dokladi_za/?ref=rss


Парламентът ще поиска да бъдат разсекретени доклади на ДАНС и прокуратурата, които според лидера на БСП Корнелия Нинова съдържат класифицирана информация за заплахи за финансовата сигурност на страната и стоят на бюрото на премиера Бойко Борисов от август 2016 г. Решението за искането е взето на заседание на председателския съвет на Народното събрание тази сутрин. Очаква се с писмо до службите председателят на парламента Цвета Караянчева да поиска разсекретяването на документите, обясни Нинова...

Британските супермаркети произвеждат почти 1 млн. тона пластмаса годишно

https://www.investor.bg/evropa/334/a/britanskite-supermarketi-proizvejdat-pochti-1-mln-tona-plastmasa-godishno-254070/

Пластмасовите отпадъци, генерирани от опаковки и торбички в супермаркетите, съставляват повече от половината от потреблението на пластмаса в домакинствата

Прокуратурата нареди масови проверки на газовите уредби

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-naredi-masovi-proverki-na-gazovite-uredbi-673135.html

Върховна административна прокуратура е разпоредила на министъра на транспорта по-строг контрол и проверки във връзка с газовите уредби на автомобилите.

Поводът са публикации в медиите за автомобили с газови уредби, които са монтирани незаконно. Колите не минавали годишен технически преглед на горивната система и по този начини били потенциално опасни.

Прокуратурата се е самосезирала заради твърденията, че не се спазват изискванията при първоначалната проверка или при извършване на периодичен преглед на автомобили с уредби, които позволяват работата на двигателя с втечнен нефтен газ и сгъстен природен газ /ВНГ или СПГ/.

ВАП съобразява, че правомощията за контрол са възложени на органите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, а налагането на санкции е в правомощията на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, се посочва в съобщение от прокуратурата.

По този повод от държавното обвинение са "ангажирали" министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за реализиране на мерки на територията на страната за спазване нормативните изисквания.

Указано е в срок до 19.02.2018 г. ВАП да бъде уведомена за взетите решения и предприетите действия.

147.4 милиона евро са чуждестранните инвестиция във Великотърновско за 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669328

147.4 милиона евро са чуждестранните
инвестиция във Великотърновско за 2016 г.Преките чуждестранни инвестиции в предприятията от нефинансовия сектор към 31 декември 2016 г. за област Велико Търново възлизат на 147.4 млн. евро, което е с 21.1% повече в сравнение с 2015 година, съобщават от отдел "Статистически изследвания - Велико Търново". Областта се нарежда на 16-то място в страната по размер на преките чуждестранни

Слави Трифонов: С колегите ми ще покажем хора - различни от сегашните политици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669335

Слави Трифонов: С колегите ми ще покажем хора - различни от сегашните политици"Уважаеми съграждани, с всеки изминал ден става все по-ясно, че политическата класа и начинът, по който тя се избира в нашата Родина, са нещо архаично, неспособно, зациклило, корумпирано и има нужда от брутална промяна. Между другото така пожелаха над 2 милиона и половина от българските избиратели чрез законен Референдум.

Парламентът ратифицира Договора за добросъседство с Македония

http://www.cross.bg/makedoniya-bulgariya-dogovora-1565719.html

/КРОСС/ Парламентът ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония единодушно с 186 гласа „за", предаде „Фокус". На ратификацията присъства и посланика на Македония в България Н.пр. Марян Гьорчев. Договорът беше подписан в Скопие на 1 август 2017 година от министър-председателите на България и Македония. Двамата премиери определиха подписването му като историческа стъпка. На 27 юли от всички парламентарни групи беше приета Декларация в подкрепа на договора. На 15 януари македонският парламент ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Македония и България с 61 гласа „за" и 1 „въздържал се". Ратификацията му от парламента в Скопие предизвика вълна от положителни реакции у нас. Решението на македонския парламент беше приветствано от държавния глава Румен Радев, премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цвета Караянчева, Министерството на външните работи, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. С договора се определят основни принципи в двустранните отношения между България и Македония - уважение, доверие, разбирателство, добросъседство, взаимно зачитане на интересите и отчитане на обща история, която свързва двете държави. Предвижда се двете държави да провеждат срещи между представителите на органите на държавната власт на различни равнища, да си съдействат за поддържане на контакти между местните власти и гражданите

Слави Трифонов прави три дни кастинг за нови политици

https://offnews.bg//politika/slavi-trifonov-pravi-tri-dni-kasting-za-novi-polititci-673134.html

Слави Трифонов обяви кастинг за бъдещия си политически проект на 2, 3 и 4 февруари. 3777 души са изявили желание да се включат в него. Събеседването ще бъде предавано на живо онлайн, обяви в писмо, разпространено до медиите, тв водещият. 

Писмото на Слави Трифонов

Уважаеми съграждани, с всеки изминал ден става все по-ясно, че политическата класа и начинът, по който тя се избира в нашата Родина, са нещо архаично, неспособно, зациклило, корумпирано и има нужда от брутална промяна. Между другото така пожелаха над 2 милиона и половина от българските избиратели чрез законен Референдум. Предполагам сте много щастливи от това, че България е председател на Съвета на ЕС, но дали това по някакъв начин ви кара да се чувствате по-добре, се съмнявам.

Та в този дух на мисли, аз и моите колеги от Инициативния комитет за провеждането на Референдума, решихме да ви покажем други хора – различни от сегашните политици. Образовани и доказали качествата си. Хора, които могат да представляват България и всички нас в съвсем друга светлина. Да бъдат политиците, които заслужава една модерна и цивилизована държава.

След като обявихме тези наши намерения, желание да участват в подобно начинание изявиха 3 777 души. Хора от различен пол и възраст. Хора, завършили различни университети, включително и най-престижните в света. Хора с изумителна биография. 

И за мен е огромна отговорност и удовлетворение, че такива хора изявяват желание да участват в подобно начинание. Най-искрено изразявам огромната си благодарност и уважение към всеки един от тях. Държа да отбележа и че почти всички българи, които са на върха в световни университети, като преподаватели, или българи, които имат много успешен бизнес из целия свят, почти всички от тези българи се съгласиха заедно да проведем събеседването с желаещите да участват в подобен проект. 

Така че, аз и моят екип сме готови да проведем това събеседване на датите 2, 3 и 4 февруари 2018 г.

Ще излъчвам събеседването на живо в интернет, за да може всеки един от вас, уважаеми съграждани, да бъде обективно информиран за това, което се случва.

Слави Трифонов

”Галъп”: 60% доверие в Радев, най-много след Петър Стоянов

http://dnes.dir.bg/news/doverie-petar-stojanov-prezidentat-radev-26787940

Първите 12 месеца на президента Румен Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60% и на недоверие – около и под 30%.

Повече от 30 руски атлети се оттеглиха от състезание след посещение на допинг контрольори

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/18/3114303_poveche_ot_30_ruski_atleti_se_ottegliha_ot_sustezanie/?ref=rss


Масово оттегляне на руски състезатели от турнир по лека атлетика в зала в Иркутск предизвика съмнения. Общо 36 атлети са се отказали от участие след изненадващата поява на допинг контрольори, съобщава insidethegames.biz.<br /><br />Руската антидопингова агенция (РУСАДА) ще получи имената на всички тях, посочва сайтът, като цитира "Би Би Си Русия".<br /><br />Според информацията десет от оттеглилите се е трябвало да участват в турнира за жени и мъже, а...

Блъснаха пешеходка на зебра в Бургас, с опасност за живота е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669327

Блъснаха пешеходка на зебра в Бургас, с опасност за живота еПешеходка е била блъсната, докато пресичала на зебра в Бургас рано тази сутрин, пострадалата е с опасност за живота.  Ранената веднага е била откарана в УМБАЛ - Бургас, където все още й се правят изследвания, уточниха от болницата. По данни на полицията инцидентът е станал в 07,38 тази сутрин на булевард "Тракия" в комплекс "Славейков".

Първо в "24 часа": Караянчева поиска Цацаров да разсекрети акцизната система

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669334

Първо в "24 часа": Караянчева поиска Цацаров да разсекрети акцизната системаПредседателят на Народното събрание Цвета Караянчева е изпратила писма до главния прокурор Сотир Цацаров и до шефа на ДАНС Димитър Георгиев, с което моли за разсекретяване на доклада на спецслужбите за пробив в централизираната акцизна система (БАЦИС) на Агенция “Митници”, научи "24 часа". В него се отчита, че през 2015 г.

Смолян обяви бедствено положение

http://www.cross.bg/smolyan-obyavi-polozhenie-1565718.html

/КРОСС/ Кметът Николай Мелемов обяви бедствено положение в часа тази сутрин на територията на цялата Смолянска община. Вследствие на бурния вятър, затворени пътища в резултат на изкоренени и паднали дървета и прекъснато електрозахранване е необходимо провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в община Смолян. В момента заседава Кризисния щаб за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия, който се оглавява от зам.-кмета инж. Мариана Цекова. В момента без ток са Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале. Затворени за движение са пътищата за Турян, Габрица и Левочево. Община Смолян умолява гражданите само при спешни и неотложни нужди да излизат от домовете си.  

Нужен ли е данък върху напитките в еднократни чашки

https://offnews.bg//sviat/nuzhen-li-e-danak-varhu-napitkite-v-ednokratni-chashki-673133.html

Бринаските законодатели обмислят да въведат 25 пенса данък върху всички напитки, продавани в чашки за еднократна употреба. Екологичната мярка се подкрепя от повечето жители на страната, сочи актуално проучване на в. "Индепендънт".

Изследването показва още, че мнозина биха се отказали от употребата на пластмасови и хартиени чашки, ако таксата бъде въведена.

Британците потребяват около 2,5 милиарда чашки за еднократна употреба годишно, а това има огромен ефект върху околната среда. Според предварителните оценки новата такса би намалила употребата им с 300 милиона броя годишно.

6,5 милиона дървета са изсичани всяка година за производство на чаши за напитки.

Еколозите призоваватхората да се стремят да си носят собствени чаши в офисите и по време на път и да молят заведенията да наливат в тях напитките.

Разсекретяват доклада на ДАНС и прокуратурата за приходите

http://dnes.dir.bg/news/doklad-prihodi-kabinet-borisov-3-razsekretyavat-26787729

На извънреден председателски съвет е прието искането на БСП за разсекретяване на доклад на ДАНС и nрокуратурата за Акцизната централизира информационна система

Петролът отново поскъпва

http://econ.bg/Новини/Петролът-отново-поскъпва_l.a_i.756479_at.1.html

Цените на петрола в сряда успяха да отиграят спада в рамките на деня и практически се върнаха на нивото при затварянето на борсата от предния ден. ...

Унгария планира "Закони за спиране на Сорос" срещу имигрантите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/18/3114366_ungariia_planira_zakoni_za_spirane_na_soros_sreshtu/?ref=rss


Унгарското правителство предложи поредица закони, предвиждащи данъчно облагане и евентуално глоби за местни организации, подпомагащи нелегалната имиграция и получаващи чуждестранно финансиране, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Унгарският министър на вътрешните работи Шандор Пинтер заяви вчера, че подобни организации ще подлежат на задължителна съдебна регистрация и ще плащат данък в размер на 25 процента от финансирането си от чужбина. Организации,...

Икономиката на Китай с ръст от 6.9% за 2017 г.

http://clubz.bg/63078-ikonomikata_na_kitaj_s_ryst_ot_69_za_2017_g

Икономиката на Китай е отчела растеж от 6.9% през 2017 г., което е сериозно повишение за първи път от седем години. Постигнатият ръст е по-висок от целта, поставена от Пекин, за около 6.5 на сто.

Китай е ключов двигател на глобалната икономика и по-добрите от очакваното данни са посрещнати със задоволство от инвеститорите, макар анализаторите да смятат, че са надценени. Този месец правителствата на автономния регион Вътрешна Монголия и на големия индустриален град Тянжин признаха, че техните икономически показатели за 2016 г. са надценени.

 
Само за последното тримесечие на 2017 година брутният вътрешен продукт нарасна за втори път в рамките на м.г. със 6.8%, докато усреднената прогноза на финансовите пазари беше за забавяне на растежа до 6.7%. Принос за по-бързия от очакваното ръст оказват отскокът в индустриалния сектор, разрастващият се пазар на недвижими имоти и силният експортен растеж.

Темпът на растеж за 2017 г. е най-висок за последните две години, ако се приемат данните по номинална стойност, и за първи път икономиката е нараснала по-бързо от предходната година от 2010-а насам. Въпреки това, тъй като Пекин засилва усилията си за намаляване на рисковия дълг и повишаване на качеството на въздуха, анализаторите твърдят, че това може да повлияе на растежа през 2018 г.

Международният валутен фонд (МВФ) обаче предупреждава за "големите рискове" в Китай. Един от тях са дълговете на Китай, които нараснаха значително през последните години заради твърде големия брой заеми за местните власти, дълговете на предприятията и домакинствата и неефективните банкови заеми. МВФ наскоро заяви, че дългът на страната е нараснал и вече е равен на 234% от общото производство.

Спрямо 2016 година дълговете растат със 7.5% до 16.47 трилиона юана (около $2.56 трилиона), въпреки че са под очакваните от правителството задължения за 18.82 трлн. юана.

Препоръката на МВФ е Пекин да се концентрира по-малко върху растежа и вместо това да помогне за подобряване на финансовите показатели на банките. Пекин междувременно твърди, че предприема стъпки за ограничаване на рисковия дълг заради въздействието, което може да има върху икономическия растеж.

Правителството обеща да продължи да се справя с местните правителствени дългове, както и да помогне на държавните предприятия да намалят задълженията си и да платят облигациите си навреме през тази година. 

На икономическия растеж в краткосрочен план се очаква да повлияят и мерките срещу замърсяването на въздуха, въведени в 28 града в Китай през миналата година. Мерките включват закриване или намаляване на производството в заводи за производство на цимент, стомана и други от сектора на тежката индустрия. Домакинствата също бяха помолени да преминат към природен газ и електроенергия от въглища, за да ограничат замърсяването. Но тази политика остави милиони китайци без отопление и беше временно изоставена през декември.

Китайските представители заявиха, че качеството на въздуха в Пекин се е подобрило рязко през зимата на 2017 г.

Икономиката на Китай с ръст от 6.9% за 2017

http://clubz.bg/63078-ikonomikata_na_kitaj_s_ryst_ot_69_za_2017

Икономиката на Китай е отчела растеж от 6.9% през 2017 г., което е сериозно повишение за първи път от седем години. Постигнатият ръст е по-висок от целта, поставена от Пекин, за около 6.5 на сто.

Китай е ключов двигател на глобалната икономика и по-добрите от очакваното данни са посрещнати със задоволство от инвеститорите, макар анализатори да смятат, че са надценени. Този месец правителствата на автономния регион Вътрешна Монголия и на големия индустриален град Тянжин признаха, че техните икономически показатели за 2016 г. са надценени.

 
Само за последното тримесечие на 2017 година брутният вътрешен продукт нарасна за втори път в рамките на м.г. със 6.8%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за забавяне на растежа до 6.7%. Принос за по-бързия от очакваното ръст оказват отскокът в индустриалния сектор, разрастващият се пазар на недвижими имоти и силният експортен растеж.

Темпът на растеж за 2017 г. е най-висок за последните две години, ако се приемат данните по номинална стойност, и за първи път икономиката е нараснала по-бързо от предходната година от 2010-та насам. Въпреки това, тъй като Пекин засилва усилията си за намаляване на рисковия дълг и повишаване на качеството на въздуха, анализаторите твърдят, че това може да повлияе на растежа през 2018 г.

Международният валутен фонд (МВФ) обаче предупреждава за "големите рискове" в Китай. Един от тях са дълговете на Китай, които нараснаха значително през последните години, заради твърде големия брой заеми за местните власти, дълговете на предприятията и домакинствата и неефективните банкови заеми. МВФ наскоро заяви, че дългът на страната е нараснал и вече е равен на 234% от общото производство.

Спрямо 2016 година дълговете растат със 7.5% до 16.47 трилиона юана (около $2.56 трилиона), въпреки че са под очакваните от правителството задължения за 18.82 трлн. юана.

Препоръката на МВФ  е Пекин да се концентрира по-малко върху растежа и вместо това да помогне за подобряване на финансовите показатели на банките. Пекин междувременно твърди, че предприема стъпки за ограничаване на рисковия дълг заради въздействието, което може да има върху икономическия растеж.

Правителството обеща да продължи да се справя с местните правителствени дългове, както и да помогне на държавните предприятия да намалят задълженията си и да платят облигациите си навреме тази година. 

На икономическия растеж в краткосрочен план се очаква да повлияят и мерките срещу замърсяването на въздуха, въведени в 28 града в Китай миналата година. Мерките включват закриване или намаляване на производството в заводи за производство на цимент, стомана и други от сектора на тежката индустрия. Домакинствата също бяха помолени да преминат към природен газ и електроенергия от въглища, за да ограничат замърсяването. Но тази политика остави милиони китайци без отопление и беше временно изоставена през декември.

Китайските представители заявиха, че качеството на въздуха в Пекин се е подобрило рязко през зимата на 2017 г.

Хванаха 745 килограма кокаин, скрит в ананаси

https://frognews.bg/novini/hvanaha-745-kilograma-kokain-skrit-ananasi.html

Хванаха 745 килограма кокаин, скрит в ананаси. Съвместна акция на португалската и испанската полиция доведе до разкриването на стотици килограми кокаин, скрит във вътрешността на ананаси.

Обърнат тир, закъсали коли и ураганен вятър затвориха пътя Варна-Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6669307

Обърнат тир, закъсали коли и ураганен вятър затвориха пътя Варна-ДобричПътят Добрич-Варна е затворен поради усложнената метеорологична обстановка, съобщават от областната дирекция на МВР. Допълнително движението в отсечката се затруднява заради възникнала пътна злополука с товарен автомобил край село Любен Каравелово в посока към Добрич. Моторните превозни средства могат да използват обходен маршрут - през Балчик и

Три типа жени, които мъжете трябва да избягват

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tri-tipa-zheni-koito-myzhete-triabva-da-izbiagvat-2073068

Американски учени потвърдиха формулата за възрастта на идеалната партньорка на мъжа, изведена още през 1901 година от Макс О'Рел, пише в. "Метро".

Той я описа в книгата си "Нейно Кралско Височество жената", в която препоръчва и мъжете да

Митничари поръчаха ракия по интернет, глобиха продавача

//dariknews.bg/regioni/shumen/mitnichari-porychaha-rakiia-po-internet-globiha-prodavacha-2073249

Продавач на контрабандна ракия по интернет бе глобен от митничари по време на сделка. Мъжът отнесъл акт от 1000 лв. и опитал да обжалва в съда, но магистратите потвърдили глобата. 

Служители на Митница Варна видели публикувана обява в интернет сайт за продажба на домашна ракия в Шуме

Младежи пребиха автобусен шофьор в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/mladezhi-prebiha-avtobusen-shofior-v-sliven-2073239

Четирима младежи са нанесли побой на автобусен шофьор в Сливен.

Инцидентът е станал на 17 януари, на последната спирка на линия №4, в кв. „Кольо Фичето”, съобщи за Дарик  Тодор Наков от „Пътнически превози”.

По думите на шофьора, момче

Аварии оставят части от Варна без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=367377

Заради аварии на водопроводи различни части от Варна са без вода днес, съобщиха от Вик за Moreto.net. До 18 ч. вода няма да имат живущите между бул. "Владислав", ул. "Княз Черказки", ул. "Г.Бенковски" и ул.

"Монтана" на 2 гейма от 1/4-финал в Европа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6669301

"Монтана" на 2 гейма от 1/4-финал в ЕвропаЕдинственият ни останал участник в евротурнирите по волейбол - "Монтана", е само на 2 гейма от 1/4-финалите на "Чалъндж къп". Възпитаниците на Даниел Пеев се наложиха с 3:1 като домакин на "Финкас" в първата среща. Звезда и топреализатор на гръцкия тим е известният ни нападател Боян Йорданов. Левичарят записа най-много точки в мача - 23,

Няколко села в Габровско без ток заради аварии

https://www.24chasa.bg/region/article/6669315

Няколко села в Габровско без ток заради аварииЗаради аварии на далекопроводи четири села в Габровско са без ток. Екипи на дружеството "Енерго-про" работят по отстраняване на повредите. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността. Средната скорост на вятъра е между 14-19 метра в секунда, с пориви до 24 метра в секунда, предаде БТА. В равнинната и в планинската част на общината вали сняг.

Боян Петров: Втора кабинка-да, нова писта-не

https://frognews.bg/novini/boian-petrov-vtora-kabinka-nova-pista.html

Има вариант за промяна на плана за Пирин, който да осигури строителството на втори кабинков лифт в ски зоната на Банско и да гарантира, че няма да има риск от никакви други строежи. Предложението е на алпинистът Боян Петров, който коментира темата по БНТ.

Жената, която печели хиляди долари за снимка в Инстаграм

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/zhenata-koiato-pecheli-hiliadi-dolari-za-snimka-v-instagram-6078351

Ангелът на Victoria's Secret Кандис Суейнпоъл е най-влиятелната манекенка на бельо в социалната мрежа

Смолян обяви бедствено положение, Пампорово затвори (Обновена)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6669288

Смолян обяви бедствено положение, Пампорово затвори (Обновена)Лифтовете в Пампорово - Мечи чал днес не работят заради бурния вятър и ски зоната засега е затворена, информират от Планинската спасителна служба. Силният вятър предизвиква проблеми като падащи дървета по пътищата в Смолянска област, според данни на Областното пътно управление. Екипи на пътноподдържащите фирми отстраняват повалените дървета и

Почти целият съвет за националните паркове на САЩ подаде оставка заради Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669308

Почти целият съвет за националните паркове на САЩ подаде оставка заради ТръмпПочти всички членове на консултативния съвет за националните паркове в САЩ подадоха оставка в знак на протест срещу политиката на президента Доналд Тръмп,  Франс прес. Те се аргументираха, че не са в състояние да изпълняват своята мисия да пазят историческите и природните резервати, предава БТА. Девет от 12-те членове на двупартийния съвет,

Иззеха 37 533 кг негодно месо при проверки в Търновско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669273

Иззеха 37 533 кг негодно месо
при проверки в ТърновскоНад 37 тона месо и местни продукти с изтекъл срок на годност или без документи за произход са иззети при проверки в магазини, складове и камиони във Великотърновска област, съобщиха от полицията. В периода от 22 декември 2017 г. до 14 януари 2018 г. бяха извършени проверки на магазини и складове за преработка на месо,

Прокуратурата се заема с газовите уредби в колите

http://dnes.dir.bg/news/avtomobil-gazova-uredba-26787880

ВАП се самосезира заради указа на министъра на транспорта за вземане на мерки за контрол при ползване на превозни средства, снабдени с газови инсталации.

Бандитите са на свобода, защото папката властва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6668795

Бандитите са на свобода, защото папката властваЕдно жестоко убийство в Нови Искър повдигна много въпроси. Един от най-важните е как един човек се е крил 8 години и си говорил със селския кмет без проблеми? Как е бил наеман на работа? Отговорът е много прост. В България няма електронно правителство, няма и свързаност между институциите. Ако бяхме направили подобно нещо,

Британски учен разкрива безоперативен метод, който елиминира болката и сковаността в ставите в рамките на 4 седмици

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6668439

Британски учен разкрива безоперативен метод, който елиминира болката и сковаността в ставите в рамките на 4 седмициДаже да сте над 60-годишна възраст, още след 4 седмици ще имате здрави и гъвкави стави като на 20-годишен. Болките в колената, лактите, таза или китките изцяло ще изчезнат, а Вие ще си върнете пълната подвижност на ставите. Всичко това е възможно благодарение на научния пробив на проф. Милър от 2016 година. Това бе истински шок.

Япония изстреля спътник за наблюдение на земната повърхност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669293

Япония изстреля спътник за наблюдение на
земната повърхностЯпония изстреля ракета-носител "Епсилон" с малкия спътник за наблюдение на земната повърхност "Аснаро-2" от космодрума Учиноура в префектура Кагошима, предаде ТАСС, като цитира Японската агенция за изследванe на космическото пространство (ДЖАКСА). Това е третият старт на ракетата-носител "Епсилон", с която ДЖАКСА извежда в орбита малки апарати.

ИПИ: Добрата инфраструктурна свързаност е важна част от икономическото развитие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669294

ИПИ: Добрата инфраструктурна свързаност е важна част от икономическото развитиеИнститутът за пазарна икономика представя мащабно изследване за състоянието на икономическите центрове в страната. По проучването е работено пет години като са ползвани данни от общините по места от Националната статистика, включително такива за трудови ресурси, качеството на образованието и др. Десислава Николова - старши икономист в Института

Смолян обяви бедствено положение заради вятъра

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/18/3114348_smolian_obiavi_bedstveno_polojenie_zaradi_viatura/?ref=rss


Кметът на Смолян Николай Мелемов обяви бедствено положение в 8.00 часа тази сутрин на територията на цялата Смолянска община, съобщи агенция "Фокус".<br /><br />Вследствие на бурния вятър и затворени пътища в резултат на изкорени и паднали дървета и прекъснато електрозахранване е необходимо провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в община Смолян. <br /><br />В момента заседава Кризисният щаб за изпълнение на Общинския план за защита...

Ирландският премиер обвини страните от ЕС в лицемерие заради корпоративните данъци

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/18/3114353_irlandskiiat_premier_obvini_stranite_ot_es_v_licemerie/?ref=rss


Ирландският премиер Лио Варадкар обвини вчера останалите страни от Европейския съюз в лицемерие по въпроса за корпоративния данък, отхвърляйки твърденията в Европейския парламент, че Ирландия е данъчен рай, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />В реч в Страсбург, където подчерта обвързаността на Дъблин към ЕС, Варадкар отвърна на несправедливите според него обвинения, че Ирландия вреди на съседните си икономики, като помага на мултинационални компании като...

Обявиха бедствено положение в Смолянско

http://dnes.dir.bg/news/vjatar-bedstveno-polozhenie-potopat-26787834

Кметът Николай Мелемов обяви бедствено положение в 8 часа тази сутрин на територията на цялата Смолянска община.

"Епъл" връща в САЩ 250 млрд. долара

http://clubz.bg/63077-epyl_vryshta_v_sasht_250_mlrd_dolara

Технологичният гигант "Епъл" ще построи нов втори корпоративен кампус в САЩ и ще наеме 20 000 служители през следващите пет години като част от ангажимента си да налее в американската икономика 350 милиарда долара през идните пет години, съобщи Си Ен Ен.

Компанията планира и да направи инвестиции в размер на 30 милиарда долара.

Обещанието, което бе обявено снощи, е в резултат на мащабната данъчна реформа на президента на САЩ Доналд Тръмп, която бе одобрена от Конгреса миналия месец, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Освен рязкото понижавана на корпоративния данък реформата предвижда еднократна данъчна отстъпка върху средствата, които са върнати в страната от чужбина.

Епъл планира да се възползва от тази разпоредба и да върне над 250 милиарда долара офшорни средства, като данъците, които ще трябва да плати върху тях възлизат на 38 милиарда долара. Подобно връщане на капитали е невиждано досега в историята, коментира Си Ен Ен.

Според новите правила всяка компания, която е американска, трябва да плаща данъци в Щатите, независимо къде по света оперира. 

Компанията от Купертино уточни, че ще съобщи мястото на втория си административен център, който ще се занимава с поддръжката на клиентите, по-късно тази година. Най-вероятно той ще струва около 10 милиарда долара.

Фирмата обяви на всичките си служители, че ще получат и бонус по 2500 долара пак във връзка с новите данъчни разпоредби. Общо 123 000 души работят за Епъл по цял свят, от тях 84 000 са в САЩ.

Преглед на икономическите теми в печата, 18 януари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-18-януари_l.a_i.756478_at.1.html

"Удължиха срока за осребряване на лихвоточките" Парламентът прие на първо четене промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни...

Трагедия в Казахстан: Автобус избухна в пламъци, 52-ма души са изпепелени, петима оцеляха

https://offnews.bg//sviat/tragedia-v-kazahstan-avtobus-izbuhna-v-plamatci-52-ma-dushi-sa-izpep-673131.html

52-ма души загинаха в пожар, избухнал в автобус в северозападен Казахстан, съобщи вътрешното министерство, цитирано от Би Би Си.

Петима от пътниците са успели да избягат и са били поети от спасители на мястото на трагедията.

Инцидентът станал към 10:30 ч. местно време днес в Иргизския район в Актобенска област.

Местните медии съобщават, че вероятно автобусът е превозвал узбеки към или от Русия.

AFP цитира службата за спешна помощ, според която в автобуса е имало 55 пътници и двама шофьори.

Затвориха пътя Варна-Добрич

http://www.moreto.net/novini.php?n=367375

Пътят Варна-Добрич е временно затворен заради тежката зимна обстановка, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" за Moreto.net. Заради силния вятър и снеговалеж има множество аварирали тежкотоварни автомобили, които в момента се изтеглят.

Още една пресъхнала чешма бликна в Девня

http://www.barometar.net/90266/

Още една пресъхнала чешма в Девня бликна по инициатива на кмета Свилен Шитов. Тя се намира в гористата местност над болницата и попада в границите на историко-археологическия резерват „Марцианополис“. Плановете на градоуправника са целият път до чешмичката да бъде насипан с чакъл, а районът да се облагороди. За целта се предвижда край чучурите да бъде […]

60% по-евтина излиза почивката у нас на германците отколкото в родината им

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669284

60% по-евтина излиза почивката у нас на германците отколкото в родината имСлед посрещането на Нова година мнозина започват да обмислят къде да прекарат лятната си ваканция, а изборът на дестинация в много случаи зависи от бюджета. Оказва се, че за германските граждани почивката в България например може да им излезе с близо 60% по-евтино от тази в родината им, коментира изданието Focus.

Григор срещу Рубльов рано сутринта в петък

https://offnews.bg//tenis/grigor-sreshtu-rubliov-rano-sutrinta-v-petak-673132.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров ще изиграе мача си от третия кръг на Откритото първенство на Австралия в Мелбърн срещу руснака Андрей Рубльов утре, 19 януари, около 5,30 часа сутринта българско време.

Двубоят отново е на централния корт "Род Лейвър Арена", като е последен от дневната сесия.

Мачовете започват от 2 часа сутринта българско време, като преди това ще се изиграят две срещи от програмата при дамите. Това са двубоите Петра Мартич - Луксика Кумкум и Елина Свитолина - Марта Костюк.

Лошата новина за Григор и останалите тенисисти е жегата, която похлупи Мелбърн. Термометрите показват на моменти 39 градуса. Централният корт разполага с покрив, който може да бъде спуснат, но до момента не е правено.

Днес в такива екстремни температурни условия носителят на 6 титли в Мелбърн Новак Джокович преодоля французина Гаел Монфис с 4:6, 6:3, 6:1, 6:3.

Изненадата на деня пък е отпадането на Гарбине Мугуруса. Поставената под номер 3 испанка загуби от 88-ата в света Сие Су-Уей с 6:7 (1), 4:6 във втория кръг на турнира.

Шампионката от "Уимбълдън" имаше проблеми още от пристигането си в Австралия. Тя получи схаващания в Бризбейн, а днес също не се справи с жегата.

Пипнаха обирджия на кафеавтомат в Търново, с 20 присъди е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669259

Пипнаха обирджия на кафеавтомат
в Търново, с 20 присъди еЗа борени часове криминалисти от РУ – Велико Търново установиха извършител на кражба на 400 лв. от кафе автомат, монтиран във великотърновската болница. Сигнал за извършеното престъпление е получен в сряда. От проведените незабавни действия по разследването е установено, че извършител на деянието е 39-годишния И. М. от гр.

Тръмп обяви "награди за фалшиви новини"

http://www.cross.bg/trump-novini-tyitur-1565717.html

/КРОСС/ Доналд Тръмп обяви "награди за фалшиви новини". В Туитър той публикува линк към списъка с медии на официалния сайт на Републиканската партия. И победителите са... Така в любимия си канал за комуникация - Туитър, американският президент Доналд Тръмп посочи кои са "наградите за фалшиви новини". Линкът, който води към сайта на Републиканската партия, блокира за 90 минути поради големия интерес. Все пак стана ясно, че списъкът на Тръмп включва 11 новини, четири от които са били излъчени по телевизия Си Ен Ен. Първата позиция е за в. "Ню Йорк Таймс" заради публикация на носителя на Нобелова награда за икономика Пол Кругман. В деня на победата на Тръмп той пише, че икономиката на САЩ никога няма да се съвземе. Под номер две е грешка на журналист ветеран от телевизия Ей Би Си, Брайън Рос, заради която беше отстранен за четири седмици. Той погрешно съобщи, че Тръмп е инструктирал съветника си Майкъл Флин да се свърже с емисари на Кремъл преди избирането си през ноември 2016 г. В списъка фигурират също в. "Вашингтон пост" и списанията "Тайм" и "Нюзуик". Своеобразната класация започва с проучване, според което през 2017 г. над 90% от информацията за президента Тръмп в медиите е била негативна. Списъкът вече бе разкритикуван от двама сенатори от собствения му лагер. Малко по-късно Тръмп написа в Туитър второ положително послание

Започват да търсят дъщерята на най-красивата в Египет

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/zapochvat-da-tyrsiat-dyshteriata-na-naj-krasivata-v-egipet-6078350

Захи Хавас, известният египетски археолог и бивш министър по въпросите за древността, обяви началото на разкопките в Долината на царете

Тръмп обяви носителите на спорните "награди за фалшиви новини"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669275

Тръмп обяви носителите на спорните "награди за фалшиви новини"Американският президент Доналд Тръмп най-сетне огласи носителите на спорните "награди за фалшиви новини", предаде Франс прес. След продължил няколко дни съспенс, Тръмп най-сетне публикува в любимото си средство за комуникация - Туитър - линк към списъка с "наградените" на официалния сайт на Републиканската партия.

Автобус се запали в Казахстан, над 50 души загинаха

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/18/3114343_avtobus_se_zapali_v_kazahstan_nad_50_dushi_zaginaha/?ref=rss


<br /><br />Най-малко петдесет и двама души загинаха при пожар в автобус в Северозападен Казахстан, съобщи вътрешното министерство на страната.<br /><br />Това са почти всички пътници пътници в автобуса. Едва петима успяха да се спасят, като не е ясно дали става дума за граждани на Казахстан или на други страни, съобщават ТАСС и РБК. Петимата също са пострадали.<br /><br />Според очевидци превозното средство "Икарус" се запалило в движение, докато...

Разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана в Панчарево

http://www.cross.bg/marihyana-otglezhdane-oranzheriya-1565716.html

/КРОСС/ Криминалисти на СДВР разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана. Специализираната операция е проведена на територията на Панчарево. При претърсване на къща, криминалистите установили, че таванското помещение било приспособено в оранжерия за отглеждане на марихуана, снабдена с модерно оборудване - вентилация, нагревателни лампи и химикали, подпомагащи растежа на насажденията.  

Множество селища в Смолянско са без ток, паднали дървета късат далекопроводите

https://www.24chasa.bg/region/article/6669247

Множество селища в Смолянско са без ток, паднали дървета късат далекопроводитеМножество населени места в Родопите са без ток заради силния вятър. В община Смолян по направлението към община Баните без електричество са селата Петково, Славейно, Кутела, без ток е и село Смилян и села от коритото на река Арда , заради прекъснати електропроводи от паднали дървета от силния вятър,

Рекорд на ниско доверие на света във водачеството на САЩ

http://dnes.dir.bg/news/USA-lider-donald-tramp-sasht-izbori-2016-26787803

Световното доверие във водачеството на САЩ е паднало до рекордно ниски нива и страната сега е изпреварена от Китай в световното одобрение.

Светлозар Лазаров: Идва времето на консерватизма

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/svetlozar-lazarov-idva-vremeto-na-konservatizma-6078352

„Ние си имаме лидер, който е първия консерватор в България, той е един и се е доказал“, заяви националният координатор на партия „Атака“

Признаха мустаката маймуна за отделен вид

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669264

Признаха мустаката маймуна за отделен видБиолози преразгледаха разпределението и физическите качества на маймуните патас в Етиопия и стигнаха до извода, че това са два вида, а не един, съобщи Би Би Си. Мустакатите маймуните са описани като вид през 1862 г. По-късно обаче погрешно са включени в един вид с другите маймуни патас. Спартако Джиполити от групата по приматите в Световния съюз

Американските власти разследват Broadcom за антиконкурентни практики

https://www.investor.bg/harduer/459/a/amerikanskite-vlasti-razsledvat-broadcom-za-antikonkurentni-praktiki-254062/

Компанията е променила някои договори, за да изисква клиентите ѝ да купуват дял от продукцията от артикули, а не определен брой

Държавата очаква до 10 млн. лева повече от винетки тази година

http://econ.bg/Новини/Държавата-очаква-до-10-млн-лева-повече-от-винетки-тази-година_l.a_i.756477_at.1.html

Приходите от винетки тази година се очаква да бъдат с между 7 и 10 милиона лева повече от миналата, като стигнат 360 млн. лв, съобщи днес по БНТ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване