Жельо Бойчев: България е в блатото на корупцията

https://frognews.bg/novini/jeljo-boichev-balgariia-blatoto-koruptsiiata.html

Няма как да не поставим проблемите на хората. Основен акцент на искания вот на недоверие е начинът, по който се изразходват публичните средства. Това каза депутатът от БСП Жельо Бойчев по БТВ.

Тръмп: Москва помага на Пхенян да заобикаля санкциите

http://clubz.bg/63066-trymp_moskva_pomaga_na_phenqn_da_zaobikalq_sankciite

Русия помага на Северна Корея да си набавя стоки в нарушение на международните санкции, заяви в пространно интервю за Ройтерс американският президент Доналд Тръмп.

Интервюто е 53-.минутно и е направено в Овалния кабинет на Белия дом.

С всеки изминал ден Пхенян е по-близо до създаването на ракета с голям обсег, способна да достигне САЩ, смята Тръмп.

"Русия изобщо не ни помага за Северна Корея. Това, с което Китай ни помага, се руши от Русия. С други думи, Русия разваля част от това, което прави Китай", заявява президентът.

Той изразява съмнение от ползата от преговори със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. В миналото Тръмп не изключваше преки преговори с Ким.

Тръмп не пожелава да коментира дали е имал някаква комуникация със сталинисткия вожд. През последните месеци двамата си размениха редица обиди и заплахи, което изостри напрежението в региона.

"Бих седнал (на масата за преговори - б.р.), но не съм убеден, че това ще реши проблема", смята Тръмп.

И изтъква, че предишните преговори със севернокорейците при неговите предшественици не са ограничили ракетната и ядрената програма на Пхенян.

"Не съм убеден, че преговорите ще доведат до нещо смислено. Те разговаряха 25 години и се възползваха от нашите президенти, от нашите предишни президенти", каза Тръмп.

Американският президент похвали Китай за усилията да ограничи доставките на петрол и въглища за Северна Корея. Но допълни, че Пекин може да направи още много по отношение на Пхенян. Той обаче заяви също, че, изглежда, Русия запълва празнините, оставени от китайците.

В края на декември 2017 г. източници от западноевропейските служби за сигурност заявиха пред Ройтерс, че руски танкери са доставяли гориво на Северна Корея най-малко три пъти в месеците преди това чрез прехвърляне на товари в открито море в нарушение на международните санкции. Москва отрече да е нарушавала санкциите срещу Пхенян.

Северна Корея разчита на вноса на горива, за да може затруднената ѝ икономика да продължи да работи. Петролът ѝ е необходим и за програмата за междуконтинентални балистични ракети и ядрената програма.

Тръмп неведнъж е определял разследването в САЩ за руска намеса на президентските избори през 2016 г. като пречка за подобрение в отношенията с Москва.

"Той може да направи много, - каза президентът за руския си колега Владимир Путин. - За жалост, с Русия нямаме много силни отношения, а в някои случаи е възможно това, което Китай взима, Русия да го компенсира. Затова крайният резултат не е толкова добър, колкото би могъл да бъде."

Тръмп заяви, че Пхенян постоянно се приближава към създаването на ракета, способна да достигне САЩ.

"Все още не са достигнали този момент, но са близо. И с всеки изминал ден са все по-близо", казва той.

След последното си изпитание на междуконтинентална балистична ракета през ноември 2017 г. КНДР заяви, че САЩ вече са в обсега ѝ. Някои експерти смятат, че предвид траекторията и изминатото разстояние тя е способна да достигне чак до Вашингтон. Те обаче казаха също, че Северна Корея все още не е представила никакви доказателства, че е преодоляла всички технически пречки за тази цел. Сред тях е разработването на устройство за завръщане в атмосферата, необходимо за носене на ядрена бойна глава.

Тръмп заяви, че приветства преговорите между Северна и Южна Корея покрай зимните олимпийски игри в Пьончан, и определи това като възможен първи етап за уреждане на кризата.

Той не каза дали САЩ са обсъждали ограничен превантивен военен удар, за да покажат на Пхенян, че не се шегуват.

"В момента играем много труден покер и затова не трябва да се разкриват картите", каза Тръмп.

Други акценти от интервюто

Твърд тон в търговията с Китай

Тръмп даде и най-ясния до този момент знак, че администрацията му ще предприеме търговски контрамерки срещу Китай.

Той и икономическия му съветник Гари Кон, който също присъства на разговора в Овалния кабинет, заявиха, че Пекин е накарал американските компании да му предадат интелектуалната си собственост като цена за това да правят бизнес там.

САЩ са започнали търговско разследване по въпроса. Скоро търговският представител на Вашингтон ще излезе с препоръки.

Президентът заяви, че Китай може да понесе големи щети, без обаче да даде подробности.

За "скапаните държави"

Тръмп бе попитан и за срещата си със сенатори миналата седмица, на която се твърди, че е използвал вулгарен израз по адрес на Хаити и африканските държави. Най-мекият превод на български на израза бе "скапани държави". Но думата "скапани" може да бъде заменена и с "л...няни" или "клоаки".

Президентът не потвърди дали е използвал този израз, но заяви, че на срещата е говорено с груб език.

Той заяви, че вече няма никакво доверие на демократа Дик Дърбин - един от участниците, който по-късно разказа публично за думите на държавния глава.

Американският лидер разкритикува споразумението между двете партии за защита от депортиране на децата на нелегалните имигранти, като го нарче "отвратително". Възможно е сделката да бъде постигната до 5 март, но времето изтича, предупреди той.

За местенето на американското посолство в Йерусалим

Тръмп отрече, че планираното преместване от Тел Авив в Йерусалим на американското посолство в Израел ще бъде извършено до една година. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че очаква това да стане в този срок.

"До края на годината? Говорим за различни сценарии. Имам предвид, че нещата очевидно ще бъдат въз основа на времето. Не се стремим към това", каза лидерът на САЩ.

Тръмп обаче обеща, че това ще бъде "красиво посолство, но не такова, че да струва 1,2 милиарда долара". Той имаше предвид цената на новото американско посолство в Лондон, за което обвини предшественика си Барак Обама. И отмени посещението си в британската столица, където трябваше да открие дипломатическата мисия.

Диета или физически упражнения?

Тръмп говори пред Ройтерс ден, след като лекарят му Рони Джаксън ме препоръча диета и физически упражнения, за да отслабне. Президентът заяви, че би предпочел диета:

"Аз правя упражнение. Аз се движа насам-натам. Тичам до съседната стая в сградата. Правя повече движения, отколкото хората смятат."

Главният урок, който той си е извлякъл след една година в Белия дом е, че Вашингтон е много елементарно и измамно място. но той обича столицата.

 

Светлозар Лазаров: "Обединени патриоти" е устойчив проект и има потенциал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669172

Светлозар Лазаров: "Обединени патриоти" е устойчив проект и има потенциал

Искам ясно да припомня, че съм национален координатор на партия Атака. В момента осъществявам контакти с граждански платформи - обикновено се образува дистанция между партиите и обществото, а с различните граждански платформи ще сме по-близо до хората. Това заяви Светлозар Лазаров за "Здравей, България" по Нова.

Как флиртува всяка зодия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6667951

Как флиртува всяка зодияНа някои хора флиртът е в кръвта. Правят го толкова естествено, все едно дишат. Има и такива, които са толкова нескопосани във флиртуването, че направо е мъчително да ги гледаш. Астрологията обаче твърди, че би могла да помогне на всеки един зодиакален знак да намери златната среда на флирта, който да помогне за намирането на голямата любов.

ЕС и Турция планират среща на високо равнище в София или в Брюксел през март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669164

ЕС и Турция планират среща на високо равнище в София или в Брюксел през мартЕвропейският съюз и Турция планират среща на високо равнище в края на март, съобщи германският в. "Велт", позовавайки се на свои източници в Брюксел. Предполага се, че в преговорите ще участват турският президент Реджеп Тайип Ердоган, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск,

У съседите трусове, у нас - стабилност. Никак не е малко

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6668848

У съседите трусове, у нас - стабилност. Никак не е малкоВ Румъния премиерът Тудосе, който управлява едва от 7 месеца, подаде оставка заради вътрешнопартийни раздори. Поста му зае Виорика Дънчила, първата жена - министър-председател в северната ни съседка, която може би ще успее да подобри диалога на румънците с Брюксел. (Виж 12-а стр.) Гърция пък започна годината с протести срещу спорен закон за

Ердоган стреля по кюрдите в Сирия, но улучва Русия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/18/3113987_erdogan_strelia_po_kjurdite_v_siriia_no_uluchva_rusiia/?ref=rss


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изглежда вече изпълнява заплахата си да започне бойна операция в сирийския град Африн. Според общоарабски и сирийски медии турски войски са нанесли вчера масирани удари по изградени в този анклав опорни пунктове на кюрдските "Сили за защита на народа" (YPG). Същевременно в небето над Африн са били забелязани самолети на ВВС на Турция. Засега няма съобщения за жертви и ранени сред населението, YPG и руските "сини каски", разположени в...

Обсъждат по-ниски тарифи на роуминга между България и Македония

http://www.cross.bg/makedoniya-bulgariya-kraya-1565699.html

/КРОСС/ По-ниските тарифи за роуминг разговори между България и Македония. Това ще е темата на днешното правителствено заседание. Кабинетът ще утвърди меморандума, който подписаха транспортните министри на България и Македония в края на ноември миналата година в Струмица. По-евтините телефонни разговори между двете съседки са част от политиката на свързаност на Балканите - транспортна, икономическа и енергийна. Освен това правителството ще открие консулство на Косово в Несебър. Решението идва само дни след политическото убийство на лидера на косовските сърби Оливер Иванович. Освен Балканите тема на заседанието на министрите днес ще бъде и заетостта. Очаква се кабинетът да приеме националния план как ще се борим с безработицата до края на годината. Социалният министър Бисер Петков вече обяви, че държавата ще вложи 73 милиона лева, за да повиши качествата на работещите в страната.  

Откриха 348-километров лабиринт от пещери в Мексико

http://dnes.dir.bg/news/mexiko-peshtera-labirint-26787350

Водолази откриха 348-километров лабиринт от пещери край източното крайбрежие на Мексико на полуостров Юкатан.

Протест с искане за тунел под Петроханския проход

http://www.cross.bg/petrohanskiya-prohod-iskane-1565698.html

/КРОСС/ Жители от Северозапада ще протестират с искане да бъде построен тунел под Петроханския проход. От Националната гражданска инициатива „Тунел под Петрохан" са внесли в Народното събрание отворено писмо и подписка от името на 16 664 жители на Северозападна България. В документа хората настояват до 30 юни да стартира процедура за изграждането на пътното съоръжение.  

Преглед на печата - 18 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367355

24 часа Леден дъжд спира тока, прави улици на пързалки Леден дъжд може да се изсипе над Дунавската равнина през следващите 72 часа, предупредиха от Meteo Balkans. Причината - в следващите часове във височина ще продължава преносът на по-топла въздушна маса.

Елен Герджиков: Искаме Витоша да стане достъпна за спорт, разходки и почивка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669168

Елен Герджиков: Искаме Витоша да стане достъпна за спорт, разходки и почивкаОще в началото на мандата разбрахме, че проблемът с Витоша са задълбочава. За съжаление, столична община няма собственост във Витоша, няма механизъм за контрол. Искаме Витоша да бъде достъпна, да се ползва за спорт, за разходки, за почивка. Стигнахме до извода, че изходът от тази ситуация е план за управление на Витоша.

Brexit мина през долната камара на британския парламент

http://www.transmedia.bg/2018/01/18/brexit-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba/

Камарата на общините – долната камара на британския парламент одобри законопроекта за излизане на Великобритания от Европейския съюз, предаде „Ройтерс“. „За“ проекта за излизане на Великобритания са гласували 324 души при 295 „против“.

Според „Ройтерс“ изходът от гласуването е победа за премиера Тереза Мей над нейните политически опоненти, които искат „по-мек“ Brexit.

Сега обаче Мей я чака по-трудна задача. Законопроектът отива за разглеждане в Камарата на лордовете. Британският премиер няма мнозинство в до голяма степен проевропейски настроената горна камара на британския парламент, отбелязва „Ройтерс“.

Законът за Brexit отменя нормативен акт от 1972 г., с който Великобритания стана член на Европейския съюз, и кара европейски закони в британското законодателство.

Новият закон трябва да позволи на Великобритания да продължи да функционира нормално, докато напусне ЕС – нещо, което е предвидено да стане на 29 март 2019 г.

Вчера в изказване пред евродепутатите председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи Brexit като катастрофа и заяви, че ако британците желаят да останат, ще могат да го направят.

Подобно изказване направи по-рано през седмицата и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Жълт код за силен вятър в цялата страна

http://www.cross.bg/vyatura-tzyalata-vyatur-1565697.html

/КРОСС/ В цялата страна е в сила жълт код за опасен северозападен вятър. Очакваните пориви на вятъра са до 80 км/ч. Минималните температури ще са между -3 и 2 градуса, но заради вятъра усещането ще е за по-студено време. Максималните температури ще са между 0 и 5 градуса. До обяд на места ще продължи да вали сняг. Заради обявения жълт код, от Столична община напомнят на всички жители на столицата да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци на жилища, офиси и търговски обекти и да бъдат внимателни при придвижването си. През нощта дирекция „Аварийна помощ и превенция" екипите на са реагирали на пет сигнала за паднали клони и дървета. В петък ще бъде слънчево и не така ветровито. Температурите ще се повишат. В събота температурите също ще са високи, но ще започне заоблачаване, а следобед ще има и валежи - първо от дъжд, след това от сняг. В неделя е възможно да има значителни снеговалежи в Южна България.  

Експерт: Пхенян може да има между 10 и 20 ядрени бойни глави

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669166

Експерт: Пхенян може да има между 10 и 20 ядрени бойни главиПхенян може да има на разположение от 10 до 20 ядрени бойни глави. С такава оценка излязоха на страниците на януарския брой на списание The Bulletin of Atomic Scientists директорът на ядрената информация във Федерацията американските учени Ханс Кристенсен и неговият колега Роберт Норис, предава ТАСС, цитирана от Фокус.

Атанасовден е

http://www.cross.bg/atanasovden-e-1565696.html

/КРОСС/ На 18 януари православната църква почита паметта на Атанасий Велики, участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл слава на богослов. Според народните вярвания Свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!". Затова празникът е известен още и като Среди зима. Свети Атанас се смята за брат на Св. Антон, двамата са представени в преданията като ковачи. На места двата дни на светците са част от общ празник. Имен ден имат Атанас, Атанаскa, Tанас, Hасo, Hася.  

”Героят” от „Лясковец": БСП и ГЕРБ са под външен натиск

https://frognews.bg/novini/geroiat-liaskovets-bsp-gerb-pod-vanshen-natisk.html

БСП, а вероятно и ГЕРБ са под външен натиск. Това каза бившият главен секретар на МВР и координатор на партия „Атака“ Светлозар Лазаров по НТВ. Думите му предизвикаха смях заради очевидната обвързаност на въпросната партия с Русия и интересите й.

US армията остава в Сирия заради ИДИЛ, Иран и Асад

http://dnes.dir.bg/news/siria-islyamska-darzhava-rex-tilarsan-26787306

Американската армия ще остане в Сирия заради "Ислямска държава", влиянието на Иран и заради терора на Асад, каза държавният секретар Рекс Тилърсън.

Правителството подготвя промяна и на плана за управление на Витоша

http://www.transmedia.bg/2018/01/18/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d0%bd%d0%b0/

Министерството на околната среда и водите и Министерството на спорта ще поискат изменение на плана за управление на Витоша.

Това обясни министърът на спорта Красен Кралев в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви. По думите му настоящият план не позволява никакво строителство в парка, включително и ремонт на старите съоръжения, част от които не работят.

След проведена среща между Кралев, екоминистъра Нено Димов и кмета на София Йорданка Фандъкова е взето решение да се сформира работна група, която да подготви искане за частично изменение на плана. „За да смениш един стълб, трябва да изместиш, ако се налага, стъпката, което е забранено. Тогава трябва да се промени статутът на земята и тя да излезе от горския фонд, така казва Законът за горите“, обясни Кралев.

На последното свое заседание за 2017 г. Министерският съвет одобри проект за изменение на плана за управление на Национален парк „Пирин“. Това предизвика серия от протести.

 

 

 

Вижте състоянието на пътищата в страната към 5.30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6669162

Вижте състоянието на пътищата в страната към 5.30 часа Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. на 18.01.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 8° до 8°. Времето над цялата страната е облачно. Умерен до силен вятър духа над по-голямата част от страната и бурен в областите Сливен и Търговище. Дъжд вали в областите Бургас, Варна, Велико Търново,

Германия и Франция ще опитат да дадат тласък на реформата в еврозоната

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/18/3112588_germaniia_i_franciia_shte_opitat_da_dadat_tlasuk_na/?ref=rss


Окуражени от предварителното споразумение за коалиция между консерваторите на канцлера Ангела Меркел и Социаледмократическата партия, Германия и Франция ще се опитат да вдъхнат нови сили на изпадналите в застой реформи за Европейски съюз тази седмица със среща на финансовите им министри в Париж, предаде "Ройтерс".<br /><br />Петер Алтмайер, един от най-близките съюзници на Меркел, ще разговаря с френския си колега Брюно льо Мер днес. Ден по-рано водещи френски и германски...

Платете ми обратно мисстонките, Пирин е мой и на войводите

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/01/18/3113838_platete_mi_obratno_misstonkite_pirin_e_moi_i_na/?ref=rss


Нека написаното се разглежда като отворено писмо до българското правителство и специално до министър Нено Димов <br /><br />Живеем с толкова права и придобивки, за които не си даваме сметка и които предците ни не са имали. Приемаме ги за даденост. Началото на едва миналия век България посреща с доста по-малка територия. Тя не е включвала Пирин например, други земи също. Общото между всички тези неща е, че са били извоювани – често буквално и/или с кръв. Или с човешкото време и...

На 18 януари са родени

http://www.cross.bg/bivsh-depytat-ministur-1565694.html

/КРОСС/ Мирослав Севлиевски, бизнесмен, бивш министър на енергетиката Валентин Михов, бизнесмен, бивш президент на БФС и на ПФЛ Диана Йорданова, бивш депутат Мариана Тодорова, бивш депутат Недялко Йорданов, поет и драматург Спас Гърневски, депутат в 44-ото НС Теменужка Петкова, министър на енергетиката  

Предстоящи събития на 10 януари 2018

http://www.cross.bg/chasa-gleda-deloto-1565693.html

/КРОСС/ *** София.От 09.30 часа VI състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Иван Г., Чавдар Г. и Павел Б. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 09.30 часа XVI състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Мирослав С., Данаил А. и Георги К. за изнудване. ***София.От 10.00 часа ХII състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Иван М., Марио Г., Методи З. и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 11.00 часа VIII състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Георги И., Димитър П., Найден В. и др. за организиране и ръководене на престъпна група. ***София.От 11.00 часа в зала партер в Перформ Бизнес Център ще се проведе кръгла маса със заглавие „Да върнем Витоша на гражданите". ***София.В 11.30 часа в зала „Запад" на Народното събрание делегацията на Групата за приятелство в Милли Меджлиса на Азербайджан ще разговаря с председателя на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Халил Летифов. ***София.В 12.50 часа на Терминал 2 на летище „София" се завръща Ръководителят на 26-та Национална Антарктическа Експедиция и Директор на Българския Антарктически Институт проф. дн Христо Пимпирев. ***София.От 13.30 часа IV състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Дандинсон Д., Маркс Б. и Принс Б

Атанасовден е

http://www.moreto.net/novini.php?n=367361

Днес е Атанасовден. Свети Атанасий Велики е роден през 295 г. в Александрия. Почитаме светеца на 18 януари, заедно с архиепископ Кирил, двамата спасили християнството от арианството и несторианството. Според народните вярвания Атанасовден бележи средата на зимата, и след него тя си отива, за това на места се нарича и Среди зима, пише женското списание Hera.

Заплати по 3000 лв. и старт от най-бедния град в ЕС

https://www.vesti.bg/bulgaria/zaplati-po-3000-lv.-i-start-ot-naj-bedniia-grad-v-es-6078337

За трите години, откакто академията за безплатни курсове по програмиране се развива, създателите са получили запитване от ЦЕРН за техни кадри, работят и с гиганта Google

Пентагонът: Не се създава нова армия или погранична охрана в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669159

Пентагонът: Не се създава нова армия или погранична охрана в СирияАмериканското министерство на отбраната заяви, че не създава нова армия или погранична охрана в Сирия, след като Турция реагира остро на планове на САЩ да обучат бойци, включително сирийски кюрди, за нуждите на вътрешната сигурност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. САЩ продължават да обучават местните сили за сигурност в Сирия.

Европредседателство за 235 хиляди лева на ден

http://dnes.dir.bg/news/ndk-obshtestveni-porachki-evropredsedatelstvo-evropredsedatelstvoto-2018-26785497

120 милиона лева е струвала основната сграда на НДК, построена през периода 1976-1980 година. Това показват данните от онова време.

Кук: Хората не обърнаха внимание на батериите

https://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/kuk-horata-ne-obyrnaha-vnimanie-na-bateriite-6078343

Все пак Apple осъзнава своята вина за скандала и ще даде повече контрол на потребителите

Протести в Полша в защита на правото на жените на аборт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669156

Протести в Полша в защита на правото на жените на абортФеминистки организации и защитници на правото на жените на аборт протестираха вчера из цяла Полша срещу опитите на ултраконсерваторите да ограничат още повече строгото законодателство срещу абортите по желание, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Около хиляда души, предимно жени, участваха в протестно шествие в центъра на столицата Варшава

Вестниците пишат

http://www.cross.bg/borisov-strasbyrg-tzitira-1565708.html

/КРОСС/ Водеща тема на вестниците днес е представянето на приоритетите на българското председателство в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург вчера. Аплодираха министър-председателя в Страсбург, информира "Труд" на първа страница. Бойко Борисов представи приоритетите. "Ще търсим нормализиране на отношенията с Русия", каза той. "Стандарт" цитира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който заяви, че "България е пример за успех". Вестникът цитира и Борисов, който обещава: "Ще се справим с корупцията". "Истанбулската конвенция ще е факт", каза още министър-председателят пред евродепутатите. "Борисов даде още 2-3 години живот на корупцията" е водещото заглавие на "Сега". Българският премиер се чуди защо, ако е толкова драматично положението с подкупността, той печели 10 пъти избори и има ръст на икономиката, ковентира вестникът. Изданието почертава, че Борисов беше изслушан в Страсбург в деня, в който БСП внесе искане за вот на недоверие именно за корупция в нашия парламент. Коментарът на "Сега" е посветен на темата корупция. В него се казва "В България царува върховенство на беззаконието и това вече се приема за природна даденост". "24 часа" също цитира риторичното недоумение на Бойко Борисов, изразено вчера в пленарната зала на европарламента в Страсбург

Никога няма да прекосиш океана...

http://www.cross.bg/nikoga-prekosish-okeana-1565690.html

/КРОСС/ Никога няма да прекосиш океана, ако нямаш куража да се откъснеш от брега. - Христофор Колумб

Тръмп огласи наградите си за фалшиви новини

https://offnews.bg//sviat/tramp-oglasi-nagradite-si-za-falshivi-novini-673120.html

Американският президент Доналд Тръмп огласи носителите на обявените от него награди за фалшиви новини. 

В профила си в Туитър той публикува линк към сайта на Републиканската партия, където са посочени победителите. 

Без изненада в списъка фигурират Си Ен Ен, в. "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", които са обичайни мишени на милиардера. В списъка са още телевизия Ей Би Си, сп. "Тайм" и "Нюзуик".

Сюжети на телевизия Си Ен Ен заемат четири от единадесетте места в списъка на Тръмп, отбелязва ТАСС.

Няколко часа по-рано двама сенатори от партията на Тръмп разкритикуваха остро непрестанните му нападки срещу медиите.

Интересът към списъка с "лауреатите" беше толкова голям, че минути след поста на Тръмп в Туитър, сайтът на републиканците блокира.

2017-та беше година на настървена пристрастност, на непочтено медийно отразяване и на безсрамни фалшиви новини. Проучванията показаха, че над 90 процента от информацията за президента Тръмп в медиите е негативна.

Тръмп огласи своите наградите си за фалшиви новини

https://offnews.bg//sviat/tramp-oglasi-svoite-nagradite-si-za-falshivi-novini-673120.html

Американският президент Доналд Тръмп огласи носителите на обявените от него награди за фалшиви новини. 

В профила си в Туитър той публикува линк към сайта на Републиканската партия, където са посочени победителите. 

Без изненада в списъка фигурират Си Ен Ен, в. "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", които са обичайни мишени на милиардера. В списъка са още телевизия Ей Би Си, сп. "Тайм" и "Нюзуик".

Сюжети на телевизия Си Ен Ен заемат четири от единадесетте места в списъка на Тръмп, отбелязва ТАСС.

Няколко часа по-рано двама сенатори от партията на Тръмп разкритикуваха остро непрестанните му нападки срещу медиите.

Интересът към списъка с "лауреатите" беше толкова голям, че минути след поста на Тръмп в Туитър, сайтът на републиканците блокира.

2017-та беше година на настървена пристрастност, на непочтено медийно отразяване и на безсрамни фалшиви новини. Проучванията показаха, че над 90 процента от информацията за президента Тръмп в медиите е негативна.

Камарата на общините одобри законопроект за Брекзит

https://frognews.bg/novini/kamarata-obshtinite-odobri-zakonoproekt-brekzit.html

Камарата на общините одобри снощи законопроекта за излизане на Великобритания от Европейския съюз, съобщи БНТ.

Най-важното от Варна във вчерашния 17 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367359

Правната комисия във Варна каза „Не" на референдума за Морската градина Подписката на инициативния комитет, който настоява за референдум за Морската градина във Варна, е невалидна. Какви препятствия среща един пешеходец покрай ремонта на бул.

Ураганен вятър отнесе покриви в Смолян и Карлово

https://www.vesti.bg/bulgaria/uraganen-viatyr-otnese-pokrivi-v-smolian-i-karlovo-6078344

Очаква се северозападният вятър да бъде със средна скорост 50-70 км/ч и пориви до 86 км/ч

Ураганен вятър в Банско, бедствено положение в Смолян

https://www.vesti.bg/bulgaria/uraganen-viatyr-v-bansko-bedstveno-polozhenie-v-smolian-6078344

Очаква се северозападният вятър да бъде със средна скорост 50-70 км/ч и пориви до 86 км/ч

Опасно време в цяла България днес, застудява

https://www.vesti.bg/bulgaria/opasno-vreme-v-ciala-bylgariia-dnes-zastudiava-6078344

Очаква се северозападният вятър да бъде със средна скорост 50-70 км/ч и пориви до 86 км/ч

Пазарът онлайн: главно стоки за дома, резервации и билети

http://dnes.dir.bg/news/onlin-internet-potrebiteli-stoki-doma-26787280

Повече от 1/4 от българите, които ползват Интернет, пазаруват и онлайн в мрежата, показват данни от проучване на Евростат за 2017 г.

Обилен снеговалеж и силни ветрове в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6669150

Обилен снеговалеж и силни ветрове в странатаОбилен снеговалеж и силни ветрове през последните часове има на много места в страната, съобщи бТВ. Паднали дървета блокираха прохода Козница при Клисура тази нощ. Снегът е затворил пътя Шипково-Рибарица. Остава затворен и проходът Троян-Карнаре. Малко преди 2 часа тази нощ беше освободено платното и пуснато движението по главен път Е 79 между

Какво ще получи България от европредседателството (видео)

https://www.dnevnik.bg/video/s_dve_dumi/2018/01/18/3113498_kakvo_shte_poluchi_bulgariia_ot_evropredsedatelstvoto/?ref=rss


От две седмици България е председател на Съвета на Европейския съюз.<br /><br />Какво означава това, какви са задълженията и възможностите, които носи със себе си позицията - вижте във видеото.<br /><br />Още видео от рубриката "С две думи" - тук.<br />

Парламентът ще ратифицира Договора за добросъседство с Македония

https://frognews.bg/novini/parlamentat-shte-ratifitsira-dogovora-dobrosasedstvo-makedoniia.html

Парламентът ще ратифицира договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Договорът вече беше ратифициран в понеделник от парламента в Скопие.

Тръмп отрече, че посолството на САЩ ще се премести в Йерусалим до края на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669148

Тръмп отрече, че посолството на САЩ ще се премести в Йерусалим до края на годинатаПрезидентът Доналд Тръмп отрече, че планираното преместване на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим ще се извърши в рамките година, след като израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че очаква то да стане в такъв срок, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Преобръщайки политика, следвана от САЩ от десетилетия,

За Истанбулската конвенция и други демони

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/01/18/3113816_za_istanbulskata_konvenciia_i_drugi_demoni/?ref=rss


Социалната и въобще житейската роля на мъжа се дефинира най-лесно като антитеза на тази на жената. И докато женската социална роля до известна степен е предопределена биологично от майчинството, то мъжката е значително по-флуидна и зависима от външни фактори. "Мъжката роля в обществото, която в сравнение с биологическата сигурност на женската винаги е била абстрактна, трошлива и сложна, става несигурна" пише още Маршал Маклуън в "Механичната булка" (1951). Дали не е това...

Защо не е добре писателите да са бедни

https://offnews.bg//nashite-avtori/zashto-ne-e-dobre-pisatelite-da-sa-bedni-673078.html

Естествено това е едно крайно подвеждащо заглавие. Като всяко крайно твърдение, това в заглавието, че писателите не трябва да са бедни, може да бъде контрирано с противоположното твърдение. И противоположното твърдение да бъде доказано също толкова добре.

Това са антиномиите на Кант, нали така? Две противоположни твърдения, които могат да бъдат еднакво добре подкрепени с доказателства. Мхм. Какви бяха антиномиите на Кант. Примерно „Светът е краен – светът е безкраен”. Айде сега да видим колко пъти са ни подхвърляли димката: „Светът, пичове, е краен”. За да подхвърлят един час по-късно димката: „Светът, копелета, извянявайте, обаче се оказА безкраен, сори”. И така нататък.

Кажа ли – писателите не трябва да бъдат бедни, особено в една бедновата (не бедна, а именно бедновата!) страна като България – веднага след това мога да кажа и „Писателите, особено в една богатичка страна като България, трябва да са именно бедни, полезно е!”. И да обоснова и двете твърдения добре.

Но сега ще твърдя първото, защото така искам аз, а вие ще твърдите второто, защото (аз добре знам) всяко крайно мнение, изказано от хора като мене (тоест, всяко мнение), предизвиква малка буря от противопоставяния.

Вървим си с жена ми, аз съм отишъл да я взема от кабинета ѝ. Осем и половина вечерта е, тъмновато, снеговато, неочарователно вечерно време, поне около Румънското посолство, за другаде не знам. Трябва да я взимам от кабинета ѝ, защото все пак е България и вечер не е чак толкова приятно да се ходи сам по улиците, ако си взел парите на хората за пет-шест психотерапевтични сеанса – всеки струва 50 лева, – така че у себе си имаш достатъчно пари (на десетачки и двайсетачки, а и петдесетачки); достатъчно, за да те лупне по главата някой превъзбуден от необузданите си желания млад человек. Пари си требват.

Вървим, тя е уморена, аз подпитвам как е минала работата. И през цялото време в главата ми се върти едно изречение на Фройд. Той казал веднъж на колега: След осем часа работа в кабинета се чувствам така разбит от умора, като да съм изкоренявал дървета!

Затова аз подпитвам доста плахо и ме е срам... И мисля, че всеки възпитан човек е длъжен да се срамува пред другия, който е работил повече от него и е много уморен от работата си. Това, струва ми се, не е приятен срам, никой срам не е приятен, но е благороден срам.

Жена ми отговаря със слаб глас – шест часа когнитивно-поведенческа терапия след шест часа работа в най-голямата психиатрична болница на Балканите е нещо, което може да направи гласа ти слаб. И всяко поведение на човек, вървящ до тебе – дразнещо и неадекватно. Разбирам добре жена ми и съм внимателен.

Но все пак трябва – от възпитание и съчувствие – да водя разговор, за да се поуспокои. Както бегач, викам си, не бива след петте километра състезателно бягане да легне на земята и да лежи, защото ще му стане лошо и може и да се повреди, ами трябва да продължи още малко и бавно да подтичва – така и умореният от тежка душевна работа трябва да продължи още малко да раздвижва душата си с леки упражнения преди да полегне. Затова говоря празни приказки и задавам леки въпроси. А жена ми отговаря лекичко и със слаб глас.

И аз – защото усещам, че не бива да я карам да говори – започвам да ѝ разказвам.

Абе нали ти разправях - викам ѝ, – че ме поканиха за участие за една книга. Румънско-българска изложба... там по някакъв проект. Картини, рисувани предимно в миналия век. Румънски и български. Нещо такова. И канят писатели от двете страни, за да напишат по един разказ по някоя от картините. Която си изберат. И от картините и разказите правят книга. На български, румънски и английски. Нещо такова. Хм, да. Нали се сещаш, разправях ти...

Така бръщолевя, тихо и без да влагам чувство; опитвам се да е възможно най-ненатрапчиво. Убеден съм, че е по-добре да говоря, отколкото да вървим и да мълчим. Винаги съм смятал, че мълчанието е знак за студенина и неуважение. Но жена ми се напряга и казва високо: Не, не си ми казвал, говори по-ясно, въобще не знаех, че си писал разказ по картина! Значи по картина е бил, не, сигурна съм – не си ми казвал!

И аз се чувствам смутен. Тя по инерция е придала на кроткото ми бръщолевене особено значение – все едно продължава да е в кабинета и иска от мене, като от пациент, по-точно изразяване и формулировка на проблема. Ха! Ами добре. И аз започвам да и обяснявам:

Ами нали ти разказвах, казвам ѝ, че от едно българо-румънско... хм, нещо там, дружество, някакъв културен институт, нали се сещаш... та оттам ме поканиха да напиша такъв разказ по картина. И аз избрах една и написах... И сега, като го пратих, много са го харесали, това исках да кажа...

И гърлото ми се свива.

Толкова ми е неудобно да говоря за всичко това! Та тя е уморена, работила е истинска работа, за която ѝ плащат истински пари, и хората я оценяват истински... И която е полезна, дявол да го вземе...

А аз я занимавам с някакви си там глупости, култура, литература, изкуство, моите си незначителни неща и моята си незначителна работа!

Защо? Защо ти се свива гърлото, лигльо? Та ти си известен писател, един от най-известните в България, издаван си на десет-петнайсет езика, защо нямаш самочувствие да говориш за работата си? – така казва горделивият демон, живеещ в мен, и се подсмихва. Той носи меч с формата на пишка и носът му е чип и вирнат.

И аз изведнъж се напълвам с газирана вода. Закипявам отвътре. Става ми силно възбудено, гневно, тъжно, задушаващо; дави ме чувство за несправедливост. Трябва да кажа това, което мисля, защото го мисля от сума ти и време... Нищо, че жена ми е уморена, казвам си. Нищо че Всички са уморени – Всички са уморени от неща, които не ги интересуват, може и по цял ден нищо да не правят, но от мене всички са уморени, казвам си, но аз пак ще го кажа, няма как да не го кажа!

И заговарям с тих глас, чак поскърцва гласът ми от време на време от сподавена горчивина.

И казвам така:

Ето затова не трябва да са толкова бедни писателите в България!, казвам и въздъхвам, а жена ми ме поглежда и разбира, че няма как – ще трябва да изслуша думите ми. Още един пациент, нали така? Ами – ще го преглътне. Жена на писател е. И терапевт.

Ето затова писателите не трябва да бъдат така унизително, тихо и гневно говоря аз , така мизерно и унизително бедни, така унизително и презрително заплатени... Ето затова не трябва да бъдат унижавани непрекъснато с подигравки във вид на пари и на липса на пари!

Защо? – пита с поглед жена ми.

Защото аз сега се опитвам да ти разкажа нещо. И да ти кажа – като се замисля по-сериозно – това, което искам да ти кажа, е доста важно!

А ако бях по-самоуверен човек, щях да кажа, че е ужасно и наистина много, много важно!

Кой определя кое колко е важно? – пита жена ми.

Ето това е! – вдигам пръст във въздуха аз. – За това говоря!

Кой определя кое колко е важно?! Ами естествено – казвам - тоя, който говори, и тоя, който слуша!

Но по-скоро тоя, който говори – със своята тежест, авторитет, самоувереност и сила - внушава на тоя, който слуша, че това, което говори, е важно. Знаеш - велики истини са казвани тихо и без увереност и самочувствие... и са оставали скрити и погребани под наглите лъжи и заблуди - с векове!

А наглите лъжи и заблуди, казвани гръмко и с огромно самочувствие и налагани с тонове авторитет – са ставали закони за цели векове. Нали добре знаем това?

Аз искам да ти кажа, че участвам в международен проект, че мой разказ е признат за най-добър в един международен проект по програма на Европейския съюз, но защото...

И съм готов да ревна, не да заплача, ами така – без сълзи да рева, да вия и да ръмжа - защото винаги, когато се готвя да кажа някоя прекалено ярка и гадна истина, ми става направо лошо – приплаква ми се.

Защото какво? – пита жена ми и чак отстъпва една крачка, за да ме погледне, както се гледа човек, който аха и ще припадне.

Защото в това няма пари... защото в писането... защото в шибаното писане, в шибаното изкуство, в шибаното слово, в шибания дух, в шибаното всичко, което аз правя... няма пари! Няма пари. И затова аз не смея да говоря за това! Срам ме е! Самият аз го смятам за незначително!

В писането нямало пари и затова то естествено става маловажно и незначително – няма какво да се лъжем! Една спасяваща живота операция струва милиони. Един тенис мач струва милиони. И за тях може да се говори много и силно. Но да занимаваш някого с някакви си разкази – малко нахално, нали? Как ще занимаваш някого с нещо, което не струва даже и колкото един стек цигари...

Пазарът така определял! Пазарът на олигофрените определя, че Фики Стораро струва хиляда пъти повече от мене. Че някой глупчо с дълги крака и празна глава струва един милион пъти повече от мене. И даже и умни хора ми казват, че така трябва... и че трябва да си трая и че говоря глупости, когато кажа, че Пазарът не е някакъв бог, някакъв Молох, та да го приемам безропотно. Това, че оценяването на Словото е унизително за Словото, е просто оценката на хора, а не оценката на пазара! Тия хора са виновни, а не някакъв пазар! И искам да се знае, че това - оценката на Словото, на писателите да е така презрителна... това Не е Хубаво!

Не е хубаво, защото води до ужас, това води до подивяване, до мрак и смъртоносна глупост!

Не викай – казва жена ми тихо – аз чувам. Не се ядосвай. Разбирам те.

Да... – ръкомахам аз и се задушавам от безсилие. – Аз нямам самочувствие сега, когато ти си работила, да ти кажа, че и аз съм работил. Че съм работил усилено. Че съм работил зверски. И сега, и във всичките тия години. Нямам самочувствие да те занимавам с успеха си. Защото ти си работила, а аз – неплатен и неоценен, защото, мамка им олигофренска, така определял Пазара – излиза, че не съм работил!

Защото в нашите глави, във всички наши промити от консуматорската белина мозъци, царува нагласата, че Е РАБОТИЛ И ЗАСЛУЖАВА ДА ГОВОРИ ЗА РАБОТАТА СИ И ДА ЗАНИМАВА ДРУГИТЕ С УСПЕХИТЕ СИ САМО ТОЯ, КОЙТО Е ИЗКАРАЛ ПАРИ!МНОГО ПАРИ!

И аз вече викам и се облягам на една ограда, защото ми се вие свят.

Какво? – казвам вече тихо аз. – Да се откажа?! Щото в литературата няма пари, в писането няма пари, в словото няма пари, в изкуството, поне в честното и високото – няма пари... и аз да се откажа... и да стана копирайтър в рекламна агенция?! И да рекламирам алкохол, храна за котки, тоалетна хартия и спа центрове за малоумните бизнесменчета и техните силиконено-бъдисебе си курви?!

Да стана нещо друго? Но не писател... Нещо друго – в което има пари?! А има пари. както е известно, предимно в недостойните неща...

Само не ми казвай – в медицината има, а ти си лекар! Има пари в медицината там, където - чрез страданието им - безжалостно и безсрамно се изнудват невинни страдащи хора...

В чистата и свещена медицина на Помагането има пари колкото да не умреш от глад!

...И ти знаеш това и всеки го знае, ама всички се правят на ударени... защото всеки е направил някакви мръсни компромиси в живота си и затова толерира ВЪОБЩЕ ВСИЧКИ МРЪСНИ И ЖАЛКИ КОМПРОМИСИ И НЕЧЕСТНОСТИ!

Да стана общ работник? Това ли трябва да направя, след като двайсет години съм бил писател... и все пак... наистина съм постигал успехи?!

Да стана общ работник или автотенекеджия, за да мога да говоря без срам и неудобство за работата си и за проблемите в нея и за успехите си в нея?!

Да се откажа от литературата и да стана чиновник в общината или продавач на космодиск - защото просто пазарът не бил такъв и онакъв?!...

Че пазарът не се ли формира от съзнателните и целенасочени усилия на участниците в него? Не зависи ли пазарът и от мене, и от всички подобни на мене? Та нима аз не направих така – заедно с Георги Господинов, с Деян Енев, с Милен Русков, с Иво Сиромахов, с Капка Касабова и Чарли Парушев, с Тома Марков, с Васил Георгиев и с още много и много други, не направихме ли така, че от положение, в което се казваше: "Няма вече българска литература, няма абсолютно никакъв пазар за българските книги", защото това беше положението през 2000-а, пък и след това - не направихме ли така, че българските книги да са наравно с разните там шибани американски бестселъри – да са на първа линия, по-търсени от българите даже и от автобиографиите на мутри, даже и от тъпотиите на Дан Браун... поне по-търсени от умните българи? Не направихме ли ние това – а това не е ли ПРОМЯНА НА ПАЗАРА?

Казвам всичко това и вече съм успокоен и въздишам и ме е срам, че съм занимавал умореното внимание на жена ми с моите неща. Те са важни, но не за такъв момент, все пак... А всъщност – защо не за такъв момент?

И ако аз не смея да кажа нищо и ме е срам да говоря на хората за своето писане... и ако от бедност, от унижения, от това „пазарът е такъв, ти не си нужен, ти не си важен, никой не те търси, никой не се интересува от тебе, пари за тебе няма, така че ти си последен боклук...” – ако е така, какви ще са моите послания?

Какво ще е моето слово? Какъв е тоя писател, който се чувства непрекъснато губещ смачкан, презрян... Пише ли такъв човек "Илиада"? Пише ли един такъв човек "Осъдени души"? Пише ли един такъв човек "Ана Каренина"? Такъв човек – срамуващ се да говори силно за своя труд и да говори за него като за най-важно нещо... човек, който се срамува да говори, защото в тоя труд няма пари и затова изглежда като мързеливо губене на време... Такъв писател как ще говори на народа? И какво ще му каже?

И аз знам, че наглият, обезумял от безсмислена наглост съвременен мразител на всичко и консуматор ще каже: Това е положението, оправяй се, боклук такъв.

Все едно като „това е положението” - и значи, че положението НЕ Е ОТВРАТИТЕЛНО?

И че не трябва да се борим срещу това Положение, докато не го променим?!

Да станеш слуга, подмазвач или палач – защото е по-доходно от това да си писател... Това ли е вашият съвет, наглеци такива? – викам аз и вече не знам към кого се обръщам.

А жена ми ме прегръща и казва: Хайде да си вървим. Хората те слушат. Ще те помислят за луд. Ти си известен и хората те гледат с лошо око. Защото ги интересува не какво си написал, ами дали пиеш или не. И като викаш – ще потрият ръце и ще си кажат – тоя пак се е натряскал. Така че – по леко, засмива се жена ми. Хващаме се под ръка и тръгваме към колата.
Аз се смея тихо. А тя пита: Какво смешно има пък сега.

А аз викам: Ми колко ли смешно ще звучи на румънски тоя разказ, дето го написах...

И продължавме напред през снега.

В 27 града излизат на протест в защита на Пирин

https://frognews.bg/novini/27-grada-izlizat-protest-zashtita-pirin.html

Отново протест в защита на Пирин. Шествия и демонстрации са предвидени в 19 града в България и 8 в чужбина.

Затвориха напълно прохода Троян-Кърнаре

https://offnews.bg//obshtestvo/zatvoriha-napalno-prohoda-troian-karnare-673119.html

От тази нощ проходът Троян-Кърнаре е напълно затворен за превозни средства поради силни снегонавявания и обилен снеговалеж. На места снежната покривка достига над метър.

От Пътната агенция препоръчват на всички шофьори, на които им предстои пътуване през нощта, да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на Пътна полиция.

От АПИ съобщиха още, че е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона през проход „Република” заради силен снеговалеж и навявания.

Днес ще е ветровито, но валежите спират, температурите ще са между 0 и 5 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6669139

Днес ще е ветровито, но валежите спират, температурите ще са между 0 и 5 градусаАтмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца. Днес ще остане ветровито с умерен и силен северозападен вятър. Още сутринта валежите в Западна България ще спрат и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. По-късно след обяд и в източните райони ще спре да вали.

Алпинистът Боян Петров внася в екоминистерството свои предложения за Пирин

http://clubz.bg/63065-alpinistyt_boqn_petrov_vnasq_v_ekoministerstvoto_svoi_predlojeniq_za_pirin

Алпинистът Боян Петров ще внесе днес в Министерство на околната среда и водите собствени предложения за изменения в плана за управление на Национален парк "Пирин", обяви самият той пред БНТ.  По думите му тези текстове ще осигурят "гарантиране на това, което казва премиерът Бойко Борисов - "нито едно борче за втория лифт". Предложението му касае само и единствено изграждането на втората кабинка и не отваря вратата за бъдещо строителство на ски писти и съоръженията към тях, както прави измененият от правителството на 28 декември план. Петров предлага още всичко, което предстои да бъде изградено, да става след задължителните екооценки.

"Сега като влезеш в Банско, на входа пише "Банско иска втора кабинка". Ето го предложението - втора кабинка - "да", нови писти - "не"", посочи той.

Пред "Капитал" ден по-рано, Боян Петров обясни текст по текст:

"Редакцията, която предлагам (виж таблицата долу - бел. ред.) ще конкретизира промените, така че да станат разбираеми за всички. Новото ни предложение включва изрично възможността да се построи още една въжена туристическа линия в ски зоната над Банско, но изключва възможността за изграждането на нови и разширяването на съществуващите ски писти. Това става ясно още в точка 1 на предложението за промяна на правителственото решение.

Сега тя гласи следното: "На цялата територия на НП "Пирин" се въвеждат следните допълнителни забрани:
1) Строителство на нови и разширяване на съществуващи ски писти и съоръжения освен допустимите в съответните зони." Аз предлагам следната промяна: " 1) Строителство на нови и разширяване на съществуващи ски писти и съоръжения с изключение строителството на една туристическа въжена линия (втори кабинков лифт)."



В решението на правителството за зона III - за туризъм, се забранява всякаква човешка дейност освен: "Дейности по изграждане на писти и строителство на въжени линии и съпътстваща ги техническа инфраструктура съгласно одобрени устройствен план и инвестиционни проекти/намерения..." Във варианта, който аз предлагам, изключението е само за "Дейности по изграждане на една туристическа въжена линия (втори кабинков лифт) съгласно одобрени...".

На практика предлагам тази замяна във всички текстове, в които като изключение от забраната за строителни дейности се посочва "изграждане на ски писти и строителство на въжени линии". Именно липсата на конкретност в сега подкрепеното от МС решение - колко, къде и какви писти и въжени линии, поражда опасенията, че приетите промени са един бял лист, върху който после може да бъде написано всичко. И това наистина да доведе до възможност за застрояване на близо половината от планината, която е национален парк и световно признато природно наследство.



В този смисъл е и предложението ми за текста, според който в зона II - за опазване на горските екосистеми и отдих, "се забранява всякаква човешка дейност освен "Водохващане". В моя вариант той се променя на "Водовземане с цел осигуряване водоснабдяването на населени места и селищни образувания за питейно-битови нужди". Това решава проблема с подозренията, че позволеното "водохващане" е за изграждане на водоеми, от които да се прави изкуствен сняг за бъдещи нови писти".

Депутатите ратифицираха Договора за добросъседство с Македония. Единодушно

http://clubz.bg/63064-deputatite_ratificiraha_dogovora_za_dobrosysedstvo_s_makedoniq_edinodushno

186 депутати единодушно подкрепиха ратификацията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и България днес.

Това става дни, след като македонският парламент също одобри финално споразумението между двете държави. Там мнозинството надделя едва с 1 глас.

Първите изказвания в зала бяха позитивни декларации от страна на ГЕРБ и ДПС.

Трети се изказа депутатът от БСП Валери Жаблянов, който започна с призив да се спре с "фанфарите", а според него в договора въпросът за българската нация е "оставен настрани". И че не приемал понятието "близки връзки", защото става дума за един народ.

"Днешните политически реалности на Балканите са в резултат от намесата, груба, със сила, на Великите сили. Правилно, и на Коминтерна. И на Атлантическия съюз. Днес тези политически реалности са начертани въпреки волята на нашия народ", заяви Жаблянов.

Договорът признава две държави, два народа, "добре, че не признава две азбуки, толкова стигна смелостта на премиера", каза още червеният депутат. И изтъкна, че клаузата да няма "недобронамерена пропаганда" между двете държави означава следното:

"Поставянето на плоча на македонска територия в памет на загинали български войници в сражение не само ще бъде добронамерена пропаганда, ще бъде враждебен акт, срещу който македонската полиция може да ползва оръжие и вие нищо не можете да направите. Недобронамерена пропаганда ще е да кажете, че Вапцаров е българин. Или че Братя Миладинови са събирали български приказки. Че сме се сражавали в Балканските войни за свободата на българския народ."

Според него договорът е "недоносче, една измишльотина, апотеоз на атлантическите амбиции на Балканите за сметка на народите". Не стана ясно дали Жаблянов е гласувал "за" или просто не е дал никакъв глас.

Опонира му Юлиан Ангелов от "Обединените патриоти", който заяви, че "за пореден път" депутати прокарват интереси на чужди държави в парламента.

"Защото когато някой реши да чете договора както дяволът евангелието, винаги ще намери начин да заподозре конспирация."

И отбеляза, че именно сегашните управляващи там - Зоран Заев и неговата партия - са първите политици, посмели да заявят, че има българи в Македония.

Кристиан Вигенин обаче излезе и заяви, че БСП ще подкрепи договора, въпреки изказването на Жаблянов.

"Място за триумфализъм няма, но има място за удовлетворение. От нас зависи как четем този договор, дали в него виждаме възможности, или пропаст, към която този парламент се е запътил. Аз смятам, че верният прочит е първия, но това не значи, че така ще бъде реализиран този договор."

Той отбеляза, че БСП и в управление, и в опозиция е подкрепяла социалистите на Заев през годините, когато са били "преследвани, заплашвани, обвинявани", левицата била до тях и им помогнала да имат подкрепата на ПЕС. Според него по-важно от договора е как той е повлиял от отношението в Македония и отбеляза, че по всичко личи, че той показва нова посока в политиката в страната, както и че антибългарските настроения не работят за ВМРО-ДПМНЕ на избори в съседката ни, както показват последните местни избори там.

След гласуването на първо и второ четене днес, външната министърка Екатерина Захариева излезе, за да благодари на всички, работили за подписването на договора през годините и на депутатите за решителния им вот. И обеща да информира редовно за изпълнението на договора.

На 20 юни 2017 г. след среща в София Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев обявиха решението да подпишат документ, който да предефинира отношенията между двете държави. 

Текстът, публикуван следващия месец, предвижда съвместна работа в различни икономически и обществени сфери, спиране на пропагандата от едната държава срещу другата, отказване от всякакви териториални претенции, както и създаване на комисия, която да тълкува съвместната история на двете държави аналитично и на базата на автентични исторически извори. Европейският съюз приветства решението.

През август двамата министър-председатели подписаха договора в македонската столица Скопие и обявиха готовност за бъдещи споразумения. Множество анализатори посочиха, че в голяма степен споразумението е рамка, която трябва да бъде изпълнена със съдържание.

Скоро след това българските депутати приеха декларация за одобряване на договора с изненадващо за това Народно събрание мнозинство - единодушно. В Македония договорът срещна отпор от опозицията в лицето на Никола Груевски, и той мина едва с 1 глас в Събранието на югозападната ни съседка.

Предстои създаването на две комисии - междуправителствена за мониторинг и следене на спазването на договора, и такава от историци от двете страни, които да работят върху съобразяване на българската и македонската история. Кой ще бъде част от втората комисия и каква точно ще бъде работата й ще е сред особено любопитните и оспорвани последствия от споразумението.

Навън е опасно, обявен е жълт код за силен вятър

https://frognews.bg/novini/navan-opasno-obiaven-jalt-kod-silen-viatar.html

Жълт код за силен вятър е обявен в цялата страна. Времето е потенциално опасно. Прогнозите са за силен северозападен вятър със средна скорост от 14 -19 метра в секунда, като поривите ще достигат до 24 метра в секунда. Предупреждението е за летящи предмети. На много места има снегонавявания и преспите затрудняват движението по пътищата.

Пътна обстановка в страната - 18 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367358

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

Британският парламент прие закона за излизане от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669137

Британският парламент прие закона за излизане от ЕСКамарата на представителите (долната камара на парламента) прие проектозаконите за излизане на Великобритания от Европейския съюз, което може да се смята за поредна победа на премиера на страната Тереза Мей, пише британското ляво-либерално издание The Independent. Депутатите одобриха ключовия Закон за (излизане от) Европейския съюз с 324 на 295

Футболист иска да бъде оправдан за убийство по непредпазливост

//dariknews.bg/novini/bylgariia/futbolist-iska-da-byde-opravdan-za-ubijstvo-po-nepredpazlivost-2073166

Днес Върховният касационен съд ще проведе заседание по наказателното дело срещу бившия футболист на ПФК "Славия" Борислав Балджийски за причиняването по непредпазливост на смъртта на Петър Александров.
 
Бившият спортист е подсъдим за смъртта на Петър Алексов<

Доналд Тръмп огласи своите спорни "награди за фалшиви новини" (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/donald-trymp-oglasi-svoite-sporni-nagradi-za-falshivi-novini-video-2073147

Американският президент Доналд Тръмп най-сетне огласи носителите на спорните "награди за фалшиви новини", предаде АФП. След продължил няколко дни съспенс, Тръмп най-сетне публикува в любимото си средство за комуникация - Twitter - линк към списъка с "наград

Полярниците ни се прибират от Антарктида

https://offnews.bg//obshtestvo/poliarnitcite-ni-se-pribirat-ot-antarktida-673058.html

Днес в България се завръщат полярниците от 26-ата ни Национална антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев.

Заедно с него се прибират дерматологът проф. Николай Цанков, логистиците Драгомир Матеев и Христо Михайловски, кинооператорът Румен Василев и репортерът от Нова тв Живко Константинов.

Очаква се групата да кацне на летище София в 12:50 ч. с полет от Рим.

Ден преди отпътуването от Буенос Айрес проф. Пимпирев представи пред наши сънародници и аржентинската антарктическа общност новата си книга, озаглавена "Антарктика – студеният Юг". Паралелно с това Гергана Лаптева представи алманаха на старинни карти на ледения континент - "Антарктида – непознатата южна земя", съставен в съавторство с проф. Пимпирев и проф. Любомир Иванов.

На 18 януари ...

http://www.cross.bg/svetovna-vtorata-voiina-1565689.html

/КРОСС/ 1535 г. - Испански конкистадори основават на тихоокеанското крайбрежие днешната столица на Перу - Лима.1701 г. - Коронован е първият пруски крал Фридрих I.1825 г. - Открита е сегашната сграда на Болшой театър в Москва.1871 г. - Във Версайския дворец е провъзгласено обединяването на Прусия, Елзас и Лотарингия в Германска империя (Вторият райх), за император е коронован Вилхелм I, a за канцлер Ото фон Бисмарк.1911 г. - Осъществено е първото кацане на самолет върху палубата на кораб.1919 г. - Започва работа Парижката мирна конференция за изработване на мирните договори след Първата световна война.1943 г. - Втората световна война: Съветската войска пробива блокадата на Ленинград.1945 г. - Втората световна война: Британският премиер Уинстън Чърчил призовава Нацистка Германия да обяви капитулация.1956 г. - Влиза в действие първата българска радиорелейна линия между София и Пловдив.1960 г. - Във Варна е основано държавното издателство Георги Бакалов.1964 г. - Започва строителството на Световен търговски център в Ню Йорк.1985 г. - На среща на Политбюро на ЦК на БКП с първите секретари на окръжните партийни комитети е отчетено, че дотогава са сменени имената на 310 000 български турци, и за първи път са говори за „възродителен процес".1990 г. - Издадена е заповед за арестуване на Тодор Живков, като главен виновник за икономическата криза в България.1991 г. - В отговор на американските бомбардировки, Ирак започва ракетен обстрел на Израелски градове.1997 г

Почитаме Свети Атанасий Велики

http://dnes.dir.bg/news/atanasovden-sveti-atanasiy-veliki-26787247

Православната църква почита днес паметта на Свети Атанасий Велики. Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия.

Парламентът ще ратифицира Договора за добросъседство с Македония

https://offnews.bg//politika/parlamentat-shte-ratifitcira-dogovora-za-dobrosasedstvo-s-makedonia-673118.html

Парламентът ще ратифицира договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония. Договорът вече беше ратифициран в понеделник от парламента в Скопие.

Документът беше подписан на 1 август на церемония в македонската столица от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. Това стана след десетина години отлагане.

С договора двете страни признават, че имат "обща история" и нямат териториални претенции една към друга.

Влизането му в сила трябва да постави ново начало на съседските отношения и да отвори вратите за евроинтеграция на Македония.

Договорът беше ратифициран от македонския парламент на 15 януари. 

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в западната ни съседка, бойкотираха заседанието на парламента и не се явиха в пленарната зала.

Еврокомисар: Изборите в Италия са сериозна политическа заплаха за Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669135

Еврокомисар: Изборите в Италия са сериозна политическа заплаха за БрюкселПредстоящите избори в Италия представляват сериозен „политически риск“ за стабилността на Европейския съюз, според Европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московичи, докато евроскептичните партии продължават да водят според последните проучвания на общественото мнение, пише британското евроскептично издание The Daily

Д-р Румен Кънчев: Модернизирането на армията е без стратегическа визия

https://frognews.bg/inteviu/rumen-kanchev-moderniziraneto-armiiata-bez-strategicheska-viziia.html

Председателството на Съвета на ЕС от България е рутинно. Започнатата от министър Каракачанов модернизация и превъоръжаване на армията е без стратегическа визия. С неясен хоризонт. В отношенията с Турция не бива да подценяваме ”Планът Йозал” за т. н. ислямска дъга и концепцията за ”стратегическа дълбочина” на Давутоглу.

На пет места в София няма да имат вода

https://offnews.bg//obshtestvo/na-pet-mesta-v-sofia-niama-da-imat-voda-673098.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Шар планина“, Център, налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Шар планина“ от ул. „Цар Симеон“ до ул. „Свети Свети Кирил и Методий“.

Заради подмяна на водомерен възел в кв. „Димитър Миленков“, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 14:30 часа на кв. „Димитър Миленков“. 

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 373, жк. „Младост“ 3, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на бл. 373.

Подмяна на спирателен кран на ул. „Малобучински път“, с. Мало Бучино, налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в Местност „Манилов дол“.

Без вода поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Царево“, кв. „Орландовци“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на ул. „Староселска“ от ул. „Царево“ до ул. „Одеса“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Стартира кампания за по-човечно детско правосъдие

http://dnes.dir.bg/news/detza-pravosadie-26786016

Национална мрежа за децата дава старт на кампанията "За по-човечно детско правосъдие“.

Йордан Цонев: ДПС е управлявало с БСП, беше неуспешно

http://clubz.bg/63062-jordan_conev_dps_e_upravlqvalo_s_bsp_beshe_neuspeshno

Парламент Йордан Цонев1433312339765

Зам.-шефът на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев коментира пред Нова тв защо ДПС не се присъедини към БСП във внасянето на вота на недоверие срещу кабинета.

"Твърде много различия има между ДПС и БСП. Ние сме партии с различна политическа физиономия. Това е безспорен факт", заяви Цонев.

Последните два пъти, когато ДПС бе официално във властта бяха именно в коалиция с БСП - по времето на кабинетите на Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Цонев обаче продължи да посочва разликите между двете партии.

"Разликата между нас и БСП е, че ние смятаме, че България се нуждае от нов тип управление. Това, което каза Ахмед Доган и ние споделяме е, че страната се нуждае от нов тип управление. ДПС няма да участва в "Стани да седна". Когато нямаш подготвен радикално нов вариант за управление, няма нужда да предлагаш на българските граждани същото политическо меню с други изпълнители", обясни Цонев.

И изтъкна, че в последните 10 години България се нуждае от сериозни реформи във всички сфери. Това се констатира от всички парити, но нито една не го прави.

 "Когато се съберат 2 партии с несъвместими програми, те не правят дълбоки реформи. Програмите на ГЕРБ и националистите са несъвместими на 50%. Нашата програма с тази на БСП - също. Ние нямаме еднаква визия нито за бюджета, нито за данъците, нито за реформата в здравеопазването. Ние сме управлявали с БСП и сме управлявали неуспешно в голямата си степен – щом не можахме да реформираме системите", самокритично заяви Цонев.

Той все пак подчерта, че ДПС е опозиция на това управление, най-малкото защото в него участват националисти. Според Цонев няма нужда опозицията да е единна. Единни трябва да са само партиите в управлението.

"Това, че БСП внася вот на недоверие и че ние ще го подкрепим с други мотиви, няма значение. Важното е недъзите на това управление да бъдат казвани и ако могат – да бъдат коригирани", обобщи Цонев.

Според него казусът с Пирин трябва да се реши в рамките на "разумната екология".

"Ние смятаме, че трябва в рамките на разумната екология трябва да се даде възможност гражданите да упражняват ски спорта. Аз не мога да разбера как в Австрия всеки курорт може да има по 300 километра писти и по 80 лифта, а пък ние да имаме един и това да пречи на екологията", обясни Цонев.

ДПС ще работи за ускоряване на интеграцията на Западните Балкани и за по-активен диалот с Турция.

27 града излизат на протест в защита на Пирин

https://offnews.bg//obshtestvo/27-grada-izlizat-na-protest-v-zashtita-na-pirin-673117.html

Шествия и демонстрации в защита на природен парк Пирин са предвидени в 19 града в България и 8 в чужбина.

Недоволството е срещу изменението на плана за управление на парка.

Протестното шествие в София е предвидено днес от 18.30 часа на площад „Независимост" и ще тръгне по жълтите павета.

Протести ще има е в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Смолян, Стара Загора, Трявна, Хасково, а също и в Берлин, Брюксел, Виена, Лондон, Оксфорд, Прага, Сидни и Хамбург.

Очакванията са днешният протест да е най-масов от началото на недоволството от решението на правителството от 28 декември миналата година.

"Дневник" търси нов редактор

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/18/3113514_dnevnik_tursi_nov_redaktor/?ref=rss


Когато сутрин се приготвяте за работа, "Дневник" вече ви съобщава новините. Когато вечер решите да се оттеглите от виртуалния свят, защото е време за лягане, новините още не спират. Да не говорим за моментите, когато има извънредни събития...<br /><br />Почти денонощно екип от редактори, репортери и фоторепортери се грижи най-важните и интересните истории от България и света да стигат до читателите бързо, точно и пълно.<br /><br />Сега "Дневник" търси...

Цените на жилищата са все по-зависими от ипотечния пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6669131

Цените на жилищата са все по-зависими от ипотечния пазарВ столицата не достигат нови жилища на достъпни цени. Цените стават все по-зависими от ипотечния пазар, твърди изпълнителният директор на компания за недвижими имоти Георги Павлов, предава БНР. Делът на хората, които купуват апартаменти с ипотечни кредити, е най-голям в историята на пазара на недвижими имоти.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=367353

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 18 януари ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко варненски района, научи Moreto.net. - от 09:00 ч. до 16:00 ч., гр.

Роналдиньо - усмихнатият футболен гений с 2 промила самба в кръвта

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/18/3114050_ronaldinyo_-_usmihnatiiat_futbolen_genii_s_2_promila/?ref=rss


Донесе ми трудности, но като почитател на футбола също така се насладих на играта ти.<br /><br />Това е посланието, което вратарят Икер Касияс отправи към Роналдиньо след новината за прекратяването на кариерата на бразилеца. Послание, което казва всичко. Или почти всичко.<br /><br />Защото за кариерата на Роналдиньо и футболното му наследство може да се говори много. Бразилският футболист се разделя формално с играта, макар завинаги да остава част от нея. Той ѝ подари...

Ако съседът гори гуми, или къде се подава сигнал за мръсен въздух

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/01/18/3113892_ako_susedut_gori_gumi_ili_kude_se_podava_signal_za/?ref=rss

Гъст черен или тъмносивия пушек и тежка задушлива миризма - това е обичайната атмосфера за много квартали на София, когато започне отоплителният сезон. Причината - превърналата се в практика от години в частни домове, заводи, автосервизи и на публични места да се палят отпадъци, гуми, метали, кабели, дрехи, пластмаси и моторни масла, които заедно с твърдото битово гориво да се използват за отопление. <br /><br />Горенето на подобни материали е забранено от закона, защото замърсява...

Графика на деня: Година по-късно само републиканците и богатите харесват Тръмп

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/18/3114179_grafika_na_denia_godina_po-kusno_samo_republikancite_i/?ref=rss


Година след встъпването си в длъжност, президентът Доналд Тръмп разделя американците и единствената група, която отчетливо изразява одобрение към него, е тази на републиканците. Като цяло по-благосклонно са настроени мъжете, отколкото жените, и хората с доход над 75 000 долара годишно.<br /><br />Подробни данни за отделните демографски групи по пол, образование, религия, раса и политически убеждения можете да видите в графиката на агенция "Ройтерс". Допитването на...

Макрон ще поиска Великобритания да си плати, за да запази сделката за мигрантите в Кале

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/18/3113995_makron_shte_poiska_velikobritaniia_da_si_plati_za_da/?ref=rss


Париж и Лондон ще подпишат нов договор за имиграцията на среща между френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Тереза Мей във Великобритания днес, предаде "Ройтерс", позовавайки се на френски източници.<br /><br />Договорът ще допълни, но няма да замести граничното споразумение от Туке от 2003 г., което си навлече критики във Франция, след като град Кале се превърна в сборен пункт за мигранти и бежанци по пътя им към Великобритания.<br /><br...

Спорт по тв днес: футбол от Испания, тенис, биатлон, баскетбол, тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6669100

Спорт по тв днес: футбол от Испания, тенис, биатлон, баскетбол, тото                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Проф. Анастас Герджиков: Губим се в океана от информация, къде са духовните водачи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6668806

Проф. Анастас Герджиков: Губим се в океана от информация, къде са духовните водачиРейтингът стимулира всички университети да повишават качеството си - Проф. Герджиков, какво е да си първи за пореден път в рейтинговата система на висшите училища? - Софийският университет традиционно е първи в почти всички направления, в които предлага образование - в последните години е първи в 23 направления от общо 52.

Св. Атанасий

http://www.cross.bg/atanasiii-aleksandriya-subor-1565688.html

/КРОСС/ Свети Атанасий Велики, Архиепископ на Александрия Св. Атанасий е велик изповедник и учител на Църквата, велик защитник на християнското учение за Боговъплъщението. Роден е през 295 г. в столицата на Египет Александрия. Син на бедни родители християни, той получил прекрасно образование но изучавал усърдно Свещеното писание. Богу било угодно още преди да завърши обучението си, една случка да предопредели неговата съдба. Веднаж Александрийският архиепископ св. Александър гледал през прозореца и вниманието му привлякла интересна гледка: група момчета-християни играели на морския бряг, кръщавайки своите връстници-езичници. Децата избрали Атанасий за "епископ", други деца били свещеници и дякони, а езически деца били водени към "епископа", за да ги кръсти. Архиепископ Александър заповядал да доведат децата при него и ги разпитал за подробностите на играта. След като ги изслушал, убеден че кръщението било извършено изцяло в съгласие с Църковния устав, архиепископът признал кръщението за действително, допълнил го с Миропомазване на новопокръстените и посъветвал родителите на Атанасий да подготвят сина си за църковно служение. След като момчето завършило образованието си, Александър го взел в своя дом и го направил свой духовен син и секретар. Така започнал духовния път на бъдещия св. Атанасий Велики, когото още приживе нарекли "баща на православието". Светите Отци от Първия вселенски събор. Гръцка икона, goarch.org.В 319 г

Съдебният съвет ще обсъжда общо становище до Конституционния съд за "вечните началници"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/18/3114144_sudebniiat_suvet_shte_obsujda_obshto_stanovishte_do/?ref=rss


Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да обсъди днес общото си становище по темата за "вечните началници" в съдебната система. Проблемът бе поставен пред Конституционния съд от главния прокурор Сотир Цацаров, който се обяви "за" съдебната номенклатура. <br /><br />Цацаров поиска тълкуване на чл. 129, ал. 6 от основния закон ("Административните ръководители в органите на съдебната власт, с изключение на тези по ал. 2, се назначават на ръководната...

Внимание: Жълт код за силен вятър в страната

https://offnews.bg//obshtestvo/vnimanie-zhalt-kod-za-silen-viatar-v-stranata-673116.html

Жълт код за силен вятър е обявен за цялата страна за 18 януари.

Синоптиците предупреждават, че в четвъртък ще духа силен северозападен вятър със средна скорост от 14-19 м/с и пориви до 24 м/с.

През нощта на отделни места в страната имаше валежи предимно от сняг. 

Очакваните минимални температури за деня ще са между минус 3 и 2 градуса, като максималните ще са в интервала между 0 и 5 градуса.

В планините времето ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. Ще духа бурен, по високите и открити части и ураганен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 5 градуса, на 2000 метра – около минус 9 градуса.

Над Черноморието ще бъде облачно и с валежи предимно от дъжд. Максималните температури ще са 4-6 градуса.

Заради силния вятър от столичната община излязоха с препоръки към жителите на града да обезопасят незакрепени предмети по терасите или прозорците на жилища си, офисите и търговски обекти.

Изпълнителите на строителни обекти трябва да проверят състоянието на огради, кранове, скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламните пана също да проверят обектите си.

Два екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към столичната община реагират на място при сигнали. През нощта екипите са отреагирали на пет сигнала за паднали клони и дървета.

Затварят проходи в цялата страна заради вятър, валежи и навявания

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zatvariat-prohodi-v-cialata-strana-zaradi-viatyr-valezhi-i-naviavaniia-2073158

От тази нощ проходът Троян-Кърнаре е напълно затворен за превозни средства поради силни снегонавявания и обилен снеговалеж. На места снежната покривка е над метър. В цялата страна е в сила жълт код за опасен северозападен вятър. Очакваните

Най-жестоките империи в човешката история (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-zhestokite-imperii-v-choveshkata-istoriia-video-2073055

Има империи, които са властвали продължително време и са избили или поробили милиони невинни хора. Вижте най-жестоките империи в чавешката история:

Португалската империя (1415 – 1999 г.)


Тя разпростира владенията си в Южна Америка, Африка и Азия. Повеч

ЕС и Турция планират среща на високо равнище през март

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-evropredsedatelstvoto-2018-26787216

Европейският съюз и Турция планират среща на високо равнище в края на март, съобщи германският в. "Велт", позовавайки се на свои източници в Брюксел.

18 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=367357

Събития: 1535 г. – Испански конкистадори основават на тихоокеанското крайбрежие днешната столица на Перу – Лима. 1701 г. – Коронован е първият пруски крал Фридрих I. 1825 г. – Открита е сегашната сграда на Болшой театър в Москва.

Бързи сладки с ябълки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6668521

Бързи сладки с ябълки Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Честит рожден ден на Лиляна Клисурова

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6668767

Честит рожден ден на Лиляна Клисурова Днес рожден ден има Лиляна Клисурова от отдел “Политика”. През нея са минали десетки конгреси и пленуми на БСП, възходи и падения на партии, избори, важни закони. Тя не просто знае новините, а и какво стои зад тях. Съавтор на биографията на президента Румен Радев и сред малкото журналисти, на които царят има доверие. Бъди щастлива, Лили!

По телевизиите в четвъртък

http://www.cross.bg/tema-petur-zashto-1565692.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Защо сме първи по сърдечно-съдови проблеми в Европа? Кардиохирургът проф. Иво Петров Тема: "Докато съм на пътеката си играя игри със себе си, в главата си строя замъци." Кое кара маратонецът Красимир Георгиев да бяга 36 часа на пътека? Тема: Баланс за Банско. Алпинистът Боян Петров с ново предложение за втория лифт Тема: Какво е решението за Витоша? Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков Тема: По пътищата на България - министър Николай Нанков Тема: История от Свищов - майка държи дъщерите си заключени от години. Какво е решението? Тема: "Нощ на звездите". От София до Монте Карло - световните циркови артисти с уникално шоу. Българската звезда Енчо Керязов специално за "Денят започва" БТВ, "Тази сутрин" Тема: Кой стои зад показното убийство на бизнесмена Петър Христов и има ли следа към делата срещу „Килърите" и „Наглите"? Ексклузивно, бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев Тема: Ужас в Свищов: Защо майка държи години наред двете си дъщери под ключ? Коментар на психиатъра Цветеслава Гълъбова Тема: Първи вот на недоверие срещу правителството

Днес е Атанасовден, зимата започва да си отива

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/18/3106388_dnes_e_atanasovden_zimata_zapochva_da_si_otiva/?ref=rss


Православната църква почита днес паметта на свети Атанасий Велики. Празникът е известен като Атанасовден.<br /><br />Роден през 295 г., на 23-годишна възраст Атанасий е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години по-късно придобива епископски сан. Като архиепископ на гр. Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.Имен ден днес празнуват Атанас, Атанаска, Наско, Насо, Нася.Общоразпространената...

Прогноза за времето - 18 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367348

Над Черноморието ще бъде облачно и с валежи предимно от дъжд. Максималните температури ще са 4-6 градуса. Температурата на морската вода е около 8 градуса. Вълнението на морето ще е 2 бала. Утре валежите ще спират, а привечер и облачността ще започне да се разкъсва и намалява.

Св. Атанасий яхва белия си кон, за да прогони зимата, честито на имениците

https://offnews.bg//obshtestvo/sv-atanasij-iahva-belia-si-kon-za-da-progoni-zimata-chestito-na-ime-672927.html

Православната църква почита днес свети Атанасий Велики, имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Наско, Насо, Нася. Името е от гръцки произход и означава "безсмъртен".

62 617 българи черпят днес, съобщи НСИ. 

Народът ни вярва, че Свети Атанасий е покровител на зимата, снега и студа. Според вярванията зимният Св. Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото. Българите наричат зимния Атанасовден "Среди зима", тъй като народното поверие гласи, че след празника зимата си отива, защото св. Атанас се качва на своя бял кон, облича бяла копринена риза и се провиквал от Балкана: "Иди си зимо, идвай лято!".

Атанасовден, както и вчерашният Антоновден, се честват и като празник на ковачи, железари, ножари и налбанти.
По традиция трапезата включва пиле, приготвено с ориз, което се раздава на близки и съседи за здраве.

Св. Атанасий е роден в бедно християнско семейство. Още от малък се увлича по християнските идеи. Това прави впечатление на Александрийския архиепископ Александър. След като завършва своето образование, Св. Атанасий е назначен за секретар на архиепископа на Александрия. Няколко години по-късно през 319 г. младият Атанасий е произведен в свещенически сан – дякон. Той е един от участниците в Първия вселенски събор, който се е провел в малоазиатския град Никея през 325 г. Една година след това историческо събитие Св. Атанасий е назначен за архиепископ на град Александрия. Той се противопоставя на Арий и неговото учение. Самите противници на официалната ортодоксална църква, чийто представител е Св. Атанасий, свикват църковен събор в град Трир. Участниците в него и техните решения се противопоставят на официалната християнска догма. Атанасий умира на 18 януари 376 г. на 76-годишна възраст.

Повече за житието на светеца можете да прочетете тук.

Доналд Тръмп огласи своите спорни "награди за фалшиви новини"

//dariknews.bg/novini/sviat/donald-trymp-oglasi-svoite-sporni-nagradi-za-falshivi-novini-2073147

Американският президент Доналд Тръмп най-сетне огласи носителите на спорните "награди за фалшиви новини", предаде АФП. След продължил няколко дни съспенс, Тръмп най-сетне публикува в любимото си средство за комуникация - Twitter - линк към списъка с "наград

Жълт код за силен вятър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0Js5xpaYyEU/

Жълт код за силен вятър е обявен днес за цялата страна. Очакваните пориви на вятъра са до 80 км/ч. Минималните температури ще са между -3 и 2 градуса, но заради вятъра усещането ще е за по-студено време. Максималните температури ще са между 0 и 5 градуса, сочи справка на НИМХ към БАН.

В петък ще преобладава слънчево време, вятърът ще отслабне, ще се ориентира от югозапад. Дневните температури ще се повишат, но сутрешните в много райони ще са отрицателни – между минус 7 и минус 2.

В събота в Източна България вятърът ще се задържи от юг и ще остане топло за януари. В Западна България вятърът ще се ориентира от северозапад и ще започне застудяване. Облачността ще се увеличи, ще завали, дъжд и сняг.

В неделя ще е без съществени валежи, ще остане предимно облачно и сравнително студено.

Празнуваме Атанасовден

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CwI9DsZHNBA/

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. Роден в Александрия (Египет) в семейство на бедни християни. Получил добро образование. Участвал в Първия Вселенски събор, където е показал  защита на вярата против ереста на Арий. На 28-годишна възраст, след смъртта на архиепископ Александър, е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия. Заради вярата преследван в изгнание 15 години. Страдал при императорите Констанций, Юлиан Отстъпник и при Валент, по време на когото известно време се укривал в една гробница. Жителите на Александрия така настоявали да се върне епископът им, че императорът се опасявал от бунт и се съгласил. В старанието си да се омиротвори църквата бил в постоянни спорове с еретиците. Починал на 2 май 373 година.

Според българските представи двамата братя  Антон и Атанас са ковачи. Преди много години, когато ковашките клещи още не били изобретени, те работели в ковачницата си. Желязото прегаряло в пещта и тогава св. Атанас бръкнал и го хванал с голи ръце. Но после погледнал към кучето, което лаело със свити отпред лапички, и мигом бил осенен от идеята да измайстори клещите по подобие на кучешките крачета. Оттогава и останал обичаят двамата светци да се тачат като покровители на ковашкия занаят.

Българите наричат Атанасовден “сред зима”, тъй като народното поверие гласи, че след празника зимата си отива, защото св. Атанас се качвал на своя бял кон, обличал бяла копринена риза и се провиквал от Балкана: “Иди си, зимо, идвай лято!”

В народните поверия на Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата.

Традиционно на трапезата за Атанасовден присъства питка с мед, пълнена кокошка, пиле с ориз и най-вече свинско с бамя.

Честит имен ден на Атанас, Атанаска, Ачо, Анастасия, Наско, Начо, Наска,Нася, Наца, Танас, Тано, Таню, Таско, Таньо, Танас, Танаска, Таска!

Жълт код за силен вятър е обявен в цялата страна

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/18/3114200_jult_kod_za_silen_viatur_e_obiaven_v_cialata_strana/?ref=rss


Жълт код за силен вятър е в сила за цялата страна, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Очаква се северозападният вятър да бъде със средна скорост 14-19 м/с и пориви до 24 м/с.<br /><br />От института съветват хората да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети.<br /><br />Очаква се валежите да спират, а привечер и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Температурите ще се понижат и максималните ще са предимно между...

Жлът код за силен вятър е обявен в цялата страна

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/18/3114200_jlut_kod_za_silen_viatur_e_obiaven_v_cialata_strana/?ref=rss


Жълт код за силен вятър е в сила за цялата страна, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Очаква се северозападният вятър да бъде със средна скорост 14-19 м/с и пориви до 24 м/с.<br /><br />От института съветват хората да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети.<br /><br />Очаква се валежите да спират, а привечер и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Температурите ще се понижат и максималните ще са предимно между...

Любим виц на Венци Мартинов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6668761

Любим виц на Венци Мартинов Рецепта за боб по хайдушки: Слагаме боба да заври. Изчакваме и изхвърляме първата вода. Слагаме нова. Пак чакаме да заври и я изхвърляме. Така чак до деветата вода. Накрая хващаме гърнето с боба и го изхвърляме, защото за това време чевермето вече е

Граждани в над 20 града протестират пак в защита на Пирин

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/01/18/3113196_grajdani_v_nad_20_grada_protestirat_pak_v_zashtita_na/?ref=rss


Граждани в над 20 града в страната и в чужбина ще протестират отново в защита на Пирин тази вечер. Петото поред шествие в столицата ще започне от площад "Независимост", а локациите в другите градове са посочени на страницата на събитието "Ден 5: Да защитим Пирин, Да защитим държавата!".<br /><br />Освен българи в страната срещу промените в плана за управление на парка излизат и граждани в Берлин, Брюксел, Лондон и Оксфорд. Предишният протест в защита на Пирин на...

Оргазмът не е просто моментно удоволствие

//dariknews.bg/novini/liubopitno/orgazmyt-ne-e-prosto-momentno-udovolstvie-2073039

Редовният оргазъм предлага не само моментно удоволствие, но и редица ползи за здравето, пише в. "Дейли стар".

Според американска специалистка, цитирана от изданието, кулминацията в половия акт стимулира мозъка и дори може да помогне срещу депресия.

ЕС и Турция планират среща на високо равнище през март?

//dariknews.bg/novini/sviat/es-i-turciia-planirat-sreshta-na-visoko-ravnishte-prez-mart-2073146

Европейският съюз и Турция планират среща на високо равнище в края на март, съобщи германският в. "Велт", позовавайки се на свои източници в Брюксел.

Умна и красива: Ив – най-малката дъщеря на Стив Джобс (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/umna-i-krasiva-iv-naj-malkata-dyshteria-na-stiv-dzhobs-snimki-2073090

Тя е млада, невероятно красива, изключително интелигентна и борбена. Запознайте се с най-малката дъщеря на основателя на Apple Стив Джобс – Ив. 19-годишната блондинка вече е постигнала много неща за крехката си възраст, пише Business Insider.

Корона от любов

https://offnews.bg//mama-nindzha/korona-ot-liubov-673128.html

Автор: Мая Цанева - Тате, какво е мъж? – Това е силен човек, който обича, пази семейството си и се грижи за него. – Добре, тогава искам да стана мъж като мама. Мило мое момче, искаш ли да ти разкажа приказка… Тя е за нашето царство. Ние с баща ти сме крал и кралица, а ти си нашият принц. Носиш силно име на герой, който може да победи змей, но ще станеш крал, щом положиш корона от любов на главата на своята любима и споделиш отговорността за общото ви бъдеще. Ще се справиш ли? Всъщност ти възлагам тази мисия заради…

Корона от любов

https://offnews.bg//mama-nindzha/korona-ot-liubov-673130.html

Автор: Мая Цанева/ Жената днес - Тате, какво е мъж? – Това е силен човек, който обича, пази семейството си и се грижи за него. – Добре, тогава искам да стана мъж като мама. Мило мое момче, искаш ли да ти разкажа приказка… Тя е за нашето царство. Ние с баща ти сме крал и кралица, а ти си нашият принц. Носиш силно име на герой, който може да победи змей, но ще станеш крал, щом положиш корона от любов на главата на своята любима и споделиш отговорността за общото ви бъдеще. Ще се справиш ли? Всъщност ти възлагам тази мисия…

Атанасовден е! Вижте имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6653194

Атанасовден е! Вижте имениците днесНеделя 12 след Неделя подир Въздвижение - на 10-те прокажени. Св. Атанасий и Кирил Александрийски. Св. Йоаким, патриарх Търновски (Атанасовден)    В народните вярвания св. Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”.

На 18 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6668764

На 18 януари рожден ден имат Проф. д-р Иван Чалъков, началник на Първо УНГ отделение в УМБАЛ “Царица Йоанна”, член на лигата “Лекарите, на които вярваме” Мирослав Севлиевски, бизнесмен, бивш министър и депутат Антоанета Вельова, старша медицинска сестра във Вътрешно отделение в МБАЛ “Здраве” - Велинград Валентин Михов, бизнесмен,

78

http://pogled.info/bulgarski/78.91956

/Поглед.инфо/ Не знам – щастлив или ядосан – съм в този странен час. Такъв... Седемдесет и осем! Нима това съм аз?

Не станахме Съветска република, но сме колония на Щатите!

http://pogled.info/bulgarski/ne-stanahme-savetska-republika-no-sme-koloniya-na-shtatite.91957

Не станахме Съветска република, но сме колония на Щатите! Герберите дават заден, стигнаха до Цанков камък преди десет години. Имат мегдан още да връщат, та чак до онези русофобски вопли как щели да станем 16-та република на СССР.

Живот при - 70 (СНИМКИ)

http://clubz.bg/63059-jivot_pri_70_snimki

Няколко снимки в инстаграм разпалиха интереса на американски и британски сайтове и вестници към най-студеното място на света. Чуждестранните медии разказват за крайно ниските температури в Якутия и показват как местните жители оцеляват в мразовитите условия, пише Лента.ру.

В Оймякон температурата понякога пада и до минус 70 по Целзий.
Снимка volshebniy_misha

Така например журналисти от американското издание Bored Panda, след като разгледали снимките от „полюса на студа“ – селището Оймякон – в инстаграм, стигат до извода, че на този фон техните ежедневни оплаквания от времето изглеждат доста глупаво, пише Лента.ру.

Снимка leonidkruglov

През януари стълбчето на термометъра в Оймякон се спусна под минус 60 градуса. „Вашингтон пост“ разказва, че при подобни температури съществува постоянна опасност от измръзване и публикува снимки на местни жители с измръзнали лица.

Вестникът публикува и спомените на новозеландския фотожурналист Амос Чапъл, който през зимата на 2015 г. по поръчка на „Вашингтон пост“ работи в този регион. След двудневно пребиваване в Якутия, при което е прекарвал на открито по няколко часа, той се чувствал буквално „разбит физически“.

Снимка Vera Salnitskaya

Изданието отбелязва, че независимо от невероятния студ, продавачите на пазара продължават да излизат на работа.

„Уличните търговци нямат нужда от хладилни витрини за рибата, тъй като температурата на въздуха е достатъчно ниска, че да не ѝ позволи да се развали“, намират и плюсове журналистите от Bored Panda.

„Студът, от който могат да ви замръзнат очните ябълки, не спира живота в поселището“, продължава изданието.

В Оймякон продължителността на деня варира от 3 часа през декември до 21 часа през юни, когато почти не се стъпва. Най-ниската измерена температура там е била през 1964 г. – минус 71,1 градуса.

Снимка pototskayaelena

В края на 2017-а хората в интернет се шокираха, че при температура в Оймякон минус 50 градуса децата продължават за ходят на училище. Но според правилника, училището затваря при минус 52 градуса. Британският „Телеграф“ публикува в сайта си видео с китайски туристи, които при минус 65 решават да се потопят в един якутски извор.

"Площад Славейков"

Евростат: Една четвърт от българите, ползващи Интернет, пазаруват онлайн

//dariknews.bg/novini/bylgariia/evrostat-edna-chetvyrt-ot-bylgarite-polzvashti-internet-pazaruvat-onlajn-2073141

Повече от една четвърт от българите, които ползват Интернет, пазаруват и онлайн в мрежата, показват данни от проучване на Евростат за нагласите на интернет-потребителите в Евросъюза през 2017 г.

За последните пет години делът на хората у нас, които пазаруват по Интернет, е нараснал п

Атанасовден е, зимата си съблича кожуха (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/atanasovden-e-zimata-si-syblicha-kozhuha-video-2073139

Православната църква почита паметта на Атанасий Велики. Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия.

Името Атанас идва от гръцки език и означава „безсмъртен“.

Евродепутат: Г-н Путин е бандит и управлява бандитска държава

http://clubz.bg/63061-evrodeputat_g_n_putin_e_bandit_i_upravlqva_banditska_dyrjava

"Господин Путин е бандит и управлява бандитска държава", обяви евродепутатът от британската Партия на независимостта Джеръд Батън, цитиран от руската служба на Би Би Си.

Изявлението бе направено по време на обсъждане в Европарламента на ролята на Русия в дезинформацията на обществата в Европа.

"Казвам това, за да не ме разберете неправилно", продължи британският евродепутат. "Но вие просто търсите под вола теле, за да оправдаете с чужда намеса действията си и икономическата си политика, и да отвлечете вниманието на европейските избиратели", обяви Батън, който е известен и с враждебното си отношение към Евросъюза.

Преди това Европейската комисия обвини Русия, че води дирижирана прокремълска дезинформационна кампания в страните от ЕС, и констатира "със съжаление", че тази пропаганда "може да бъде изключително ефикасна", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Има малко съмнения, че прокремълската дезинформационна кампания е дирижирана стратегия, която доставя едни и същи дезинформационни статии на възможно най-голям брой езици, посредством възможно най-голям брой канали, толкова често, колкото е възможно", каза европейският комисар за сигурността Джулиан Кинг пред европейските депутати.

Британският еврокомисар говори по време на дебата в ЕП под мотото "Русия и влиянието на нейната пропаганда в страни от ЕС".

За две години ресорният орган на ЕК е събрал над 3500 примера за прокремълска дезинформация, която противоречи на фактите и въпреки това е достъпна за обществото. При това тя е била разпространена на голям брой езици по многобройни поводи, каза Кинг.

Еврокомисарят за сигурността подчерта, че "(руските) власти изобщо не крият целите на тази кампания".

"В официалната военна доктрина на Русия, както и в официалните изявления на руски генерали, те описват употребата на "фалшиви данни" и на "дестабилизираща пропаганда" като легитимни средства, а информацията - като "друг тип въоръжена сила", аргументира се той.

Кинг призова към бдителност.

"Целта... да накараме хората да повярват, че дезинформацията е факт, е правдоподобна. И ако погледнем проучванията на общественото мнение, показващи как голям брой хора приемат очевидните дезинформации, разгласявани от прокремълските медии, ние трябва за жалост да направим заключението, че руската дезинформация може да бъде много ефикасна", подчерта еврокомисарят за сигурността.

Много депутати поискаха в изказванията си социалната мрежа фейсбук да бъде подложена на същите законови регулации като традиционните средствата за масова информация и да бъде задължена да порверява истиността на информацията, защото по същество мрежата се е превърнала в информационен източник, съобщи Би Би Си. 

Телевизия Ар Ти (бившата "Раша тудей") и информационна агенция "Спутник" - руски държавни чуждоезични медии - са обвинявани в Европа и САЩ, че разпространяват пропагандата на Кремъл и дори че се опитват да се месят в избори, отбелязва Франс прес. До скоро повод за безпокойство будеха предимно източноевропейски страни. В последно време обаче се появиха данни за предполагаема руска намеса в президентските избори в Съединените щати през ноември 2016 г., инциденти в Германия, президентските избори във Франция миналата пролет, както и "манипулации" в социалните мрежи в полза на привържениците на независимостта на Каталуня преди референдума за самоопределение в испанската автономна област на 1 октомври.

Отново протести за Пирин. В 27 града

http://clubz.bg/63060-otnovo_protesti_za_pirin_v_27_grada

Днес отново са насрочени протести на природозащитниците. Те излизат срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк Пирин. 

Те ще бъдат в 19 града в България и 8 в чужбина, съобщават.от "За да остане природа в България".

Този път протестите обхващат София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Смолян, Стара Загора, Трявна, Хасково, а също Берлин, Брюксел, Виена, Лондон, Оксфорд, Прага, Сидни и Хамбург и са подкрепени от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", 



Протестното шествие в София започва да се събира от 18,30 ч. на площад „Независимост“ и ще тръгне по жълтите павета. 

Исканията на протеста в четвъртък вечерта са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България, и за обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество. 

Малко по-рано, в четвъртък от 10 часа граждани се събират пред Министерски съвет. На 11 декември 2017 г. Коалиция "За да остане природа в България" изпрати 100 въпроса за Пирин до заместник министър-председателя Валери Симеонов. Въпросите адресират нередности в предложението за промяна на концесионния договор на ски-зона Банско от 6 декември 2017 г. Тъй като вече 35 дни няма отговор, гражданите се събират, за да зададат въпросите отново, съобщават от организацията.

Пълният списък е на https://goo.gl/vzLqZZ 
Подробности за събитието има на https://www.facebook.com/events/151736068944546 

Договорът за добросъседство с Македония ще бъде ратифициран днес

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/18/3114112_dogovorut_za_dobrosusedstvo_s_makedoniia_shte_bude/?ref=rss


Законопроектът за ратифициране на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония ще бъде гласуван от парламента днес. Очаква се той да бъде одобрен единодушно, както през лятото бе приетата декларация в подкрепа на договора.<br /><br />В понеделник договорът бе ратифициран от македонския парламент. Той бе подписан на 1 август м.г. от македонския премиер Зоран Заев и българския му колега Бойко Борисов на церемония в Скопие. Тогава двамата отказаха...

Османската империя vs съветската. Прилики и разлики

http://clubz.bg/63003-osmanskata_imperiq_vs_syvetskata_priliki_i_razliki

Влизането на комунизма в учебната програма провокира много дебати и въпроси. Някои историци изказаха недоволство, че в новите учебници периодът на комунизма е представен в по-лоша светлина дори от този на османското владичество.

Сравнението между тези два периода е доста интересна тема. И предполага по-различен подход към историята от учебникарските клишета. Ето няколко факта, които са добър повод за размисъл.

1. Когато е завладяла България Османската империя е унищожила по един или друг начин целия тогавашен български елит. Съветската империя направи същото.

2. По време на Османската империя частната инициатива и предприемачеството на българите са били поощрявани с цел да се събират колкото се може повече данъци. Съветската империя унищожи частната инициатива и предприемачеството у нас.

3. По време на Османската империя българите са можели да пътуват и да търгуват из целия свят. По време на Съветската империя пътуванията извън България бяха силно ограничени, дори невъзможни, а търговия бе мръсна дума.

4. По време на Османската империя частната собственост е била ако не неприкосновена, то поне до голяма степен гарантирана. Съветската империя я унищожи.

5. По време на Османската империя е имало религиозна дискриминация срещу християните. Част от българите са приели исляма - някой насилствено, други доброволно заради икономически облаги, трети по идеологически причини (има твърдения, че българомохамеданите са потомци на богомилите) и т.н. Съветската империя преследваше всички религии.

6. По време на Османската империя българите не са имали политически права. По време на Съветската империя българите, освен членовете на БКП и казионното БЗНС, също нямаха политически права, като членовете на тези партии имаха право само и единствено да аплодират решенията  на ръководствата.

7. По време на Османската империя е имало силно местно самоуправление. По време на Съветската империя в България всичко бе силно централизирано и до гляма степен продължава да бъде такова и до днес.

8. По време на Османската империя българите са нямали своя държава. По време на Съветската империя формално държава България имаше, но реално тя нямаше никаква собствена политика.

9. Османската империя е просъществувала 500 години. Съветската империя 50 години.

Списъкът със сигурност би могъл да бъде продължен.

През 2200 г. животът на Земята ще стане невъзможен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284401_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7+2200+%D0%B3.+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%

 Земята ще стане негодна за живот през 2200 г., предава БГНЕС.Това са установили и британски, и американски учени.

Те представиха официално съобщение за Националната академия на науките на САЩ, в което разказаха кога животът на нашата планета ще стане негоден за човека и останалите бозайници.

Учените акцентират върху опасността от климатичните промени, които са неизбежни заради увеличаващото се потребление на енергия. Дори намаляването на вредните емисии в атмосферата не могат да предотвратят тези промени.

Температурата в целия свят ще стане непоносима за живите същества към 2200-2400 година, независимо от съкращаването на ръста на населението, което се очаква към 2100 година.

Експертите посочват и други рискове, способни да доведат до края на цивилизацията. Сред тях са ядрената зима, пандемията, сблъсъкът на Земята с астероиди, а също така неочакваните последици от създаването на изкуствен интелект.

По-рано британският физик Стивън Хокинг също предупреди, че на Земята ще има непоносими жеги.

Грипът, който уби 100 млн. души преди 100 години (СНИМКИ)

http://clubz.bg/63032-gripyt_kojto_ubi_100_mln_dushi_predi_100_godini_snimki

Този януари се навършват 100 години от най-голямата пандемия от грип. Тя избухва през 1918 г. и заразява над 500 млн. души в цял свят. Стига дори до отдалечени острови в Тихия океан и до Арктика. Резултатът е близо 100 млн. души жертви - между 3 и 5 на сто от световното население. Това е и едно от най-унищожителните бедствия в историята на човечеството. Щамът на вируса е  H1N1. Продължителността на живота рязко спада.

Пандемията продължава от януари 1918 г. до декември 1920 г.

Обикновено грипът атакува и причинява смърт на най-младите, най-възрастните и хора, които вече страдат от други  заболявания, пандемията от 1918 г. убива основно млади и здрави хора.

Има множество различни обяснения за огромната смъртност по време на грипната вълна от 1918 г. Според някои изследователи този специфичен щам на вируса е бил изключително агресивен. Интересното е, че силният имунитет в този случай не е бил предимство, реакцията на организма е била по-силна и вирусът е действал смъртоносно при по-силните организми. Според по-скорошни проучвания, основани на медицински доклади и свидетелства от периода на пандемията, вирусната инфекция не е била по-агресивна от предишни грипни вълни, но следвоенните обстоятелства  - недохранване, лоша хигиена, свръхнатоварени медицински лазарети и болници - всичко това води до развиването на бактериална суперинфекция, която убива голяма част от пациентите, обикновено след по-продължително залежаване.

Историческите и епидемиологични данни не са достатъчни от това време, за да се идентифицира географският произход на пандемията.

За да поддържат висок бойният дух, цензурите по време на Първата световна война крият данни за болестта и смъртността в Германия, Великобритания и Франция, както и в САЩ. По-свободни са средствата за информация в неутрална Испания - там има много свидетелства например за тежкото боледуване на испанския крал Алфонсо XIII. Това създава фалшива представа, че болестта е най-тежка в Испания и оттам се появява и наименованието "испанска инфлуенца" или "испански грип". 

В България се смята, че жертвите на пандемията са около 80 хил. души.

Пандемията често е описвана като "най-големия медицински холокост в историята". За 24 седмици грипът убива повече хора отколкото СПИН за 24 години. Болестта върлува във всяко кътче на земното кълбо. 17 млн. се смята, че умират в Индия, около 5 на сто от населението. В Япония от 3 млн. заразени умират 390 хил. души. В Таити 13 на сто от населението умира само за месец. В Самоа загиват 22 на сто от 38 хил. души население.за два месеца. 

В САЩ около 28 на сто са заразени, а между 500 000 и 675 000 губят живота си. Особено силно засегнати са коренните американци. Цели села изчезват в Аляска. Във Великобритания умират 250 хил. души, във Франция - 400 хил.

Сред жертвите на пандемията са бляскави умове и таланти като социолога Макс Вебер, художниците Густав Климт и Егон Шиле, поета Гийом Аполинер. Любопитна подробност е, че сред покосените от болестта е и Фредерик Тръмп, дядото на сегашния американски президент Доналд Тръмп.

За първи път епидемията в САЩ избухва в Кемп Фънстън, Форт Райли, в Канзас - това е лагер за военна подготовка на американските войски, които участват в Първата световна война.

От "Асошиейтид прес" припомнят няколко снимки от САЩ, които напомнят за случилото се преди 100 години. Фотографиите са от Библиотеката на американския Конгрес.

Сестри доброволки от Амеирканския червен кръст се грижат за болни от грип пациенти в залата на кметството в Оукланд, коята се е ползвала като временна болница.
Октомври 1918 г. Персоналът на моторизираната част от Червения кръст в Сейнт Луис са с маски, докато са приготвили носилки пред линейките, които превозват болните от грип. 
Ноември 1918 г. На снимката малко момиче стои близо до болната си сестра. Тя е толкова притеснена, че се обажда на домашната служба на Червения кръст да помогнат на пациентката.
Кондуктор в Сиатъл проверява дали пътниците носят маски. По време на епидемията от грип маските са били задължителни.
Грижа за болните от грип.

 

Ръстът на цените на жилищата в цял свят се забавя трето поредно тримесечие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284400_%D0%A0%D1%8A%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D1%86%D1%8F%D0%BB+%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0

 Годишният растеж на цените на обикновените къщи в ключови градове по света се забавя за трето поредно тримесечие, но градове в САЩ и Канада не се вписват в тенденцията към понижение, пише онлайн изданието propertywire.com.

Като цяло цените на жилищата са нараснали с 4,7% през тримесечието до края на септември 2017 г. на годишна база спрямо 5,8% през предишното тримесечие. На първо място е Рейкявик с повишение от 21,3%, като това е единственият град, който регистира годишен растеж на цените от над 20%.

На второ място е Измир в Турция с повишение от 19,8%, следван от Хамилтън в Канада с растеж от 18%. В другия край на класацията, която покрива 150 града, са Абу Даби с годишен спад на цените за тримесчието от 9,3%, Валенсия в Испания със спад от 7,7% и Дарвин в Австралия със спад от 6,3%.

 

Данните от Global Residential Cities Index на консултантската компания Knight Frank показват също, че Торонто спада от първото място до четвърта позиция, тъй като новият данък за чуждестранните купувачи е повлиял на пазарните настроения и растежът на цените се е забавил от 29% на 18%.

Всички 30 града в Северна Америка, включени в индекса, обаче са регистрирали ускоряване на растежа на цените на годишна база. За разлика от луксозния сегмент на пазара, цените на обикновените жилища в Европа остават ниски, като европейските градове съставляват почти половината от регистриралите годишен спад.

Сред градовете с най-голям скок в класацията са Амстердам и Утрехт, но това до голяма степен се дължи на забавящия се темп на растежа в други градове, най-вече в Индия и Китай, сочи индексът.

Като цяло броят на градовете с по-бавен растеж е намалял от 27 на 26, а 46% от градовете, отчели спад на цените на годишна основа, се намират в Европа, седем от които – в Италия.

Анализът за петгодишен период показва, че определени градове в Близкия изток са регистрирали най-бърз растеж на номиналните цени на жилищата от средно 58%. Истанбул отчита най-голямо увеличение от 129% в петгодишния период.

Преглед на реалния растеж на цените на жилищата, без да се отчита инфлацията, показва, че азиатските градове са се представили най-силно в петгодишния период. Китайският град Шънджън е регистрирал най-бърз растеж от 116% през този период в реално изражение. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Разберете: умишлено ни подлудяват

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284399_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5%3A+%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D1%83%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82

 Нали не искате иракски бежанци от третия пол да изнасилват децата ви в тоалетните? Или утре жена ви, между фризьорката и шопинга, да мине през хирургията и да си смени пола? Или пък някой очарователен еврочиновник да разколебае сексуалната ориентация на гордите ви политици? В такъв случай бързо се подреждайте в редиците на българските популисти!

Мислех си, че вече нищо не може да ме изненада, но идиотизмът около Истанбулската конвенция надхвърли всичко познато. Един мой студент преди време брилянтно преименува Патриотичния фронт на „Параноичен фронт“, но сега до тях се наредиха „автентично“ десни, та даже вкупом българските социалисти.

Параноя.bg

Параноя - това е психическо разстройство. При него болният развива крайна подозрителност, която го кара да открива следи от заговор срещу ценната си персона в наглед безобидни неща. Някой го погледнал особено, после чул шушукане зад гърба си, а след това мистериозно му спрял за две минути интернетът. Страдащият от параноя обикновено не е глупав - в сюжетите, които въображението му изгражда, има логични вериги, но те са толкова дълги и малко вероятни, че в един момент го отпращаме към психиатър.

Да, възможно е някой ден иранец или иракчанин от третия пол да изнасили някого (впрочем, кого точно изнасилва човек от третия пол - може би такъв от четвърти, от пети?). Но как точно Истанбулската конвенция ще предизвика това крайно невероятно събитие? И започват логически връзки - има в текста една тайна думичка, която злонамерен еврочиновник ще преобърне наопаки, после Сорос ще подкупи някой управник, който пък ще се окаже от третия пол… И ето как неусетно стигаме до училищната тоалетна.

Проблемът с параноята, както знаем, е в това, че всеки разумен аргумент срещу уж ужасния заговор се превръща в елемент от Плана. Значи ако министри опитват да обяснят, че в Конвенцията няма нищо различно от казаното (сиреч, борба срещу насилието над жени), те автоматично стават брънка от заговора и колкото повече отричат, толкова повече се самоизобличават (и ако аз тук пиша този текст, непременно се каня да предложа брак на Доналд Туск). Затова болният няма защо да се убеждава рационално: успокояват го с лекарства или каквото там знае медицината.

Работата е в това, че днес обществата ни все повече се управляват посредством целенасочено масово влудяване; както военните разработват биологически оръжия, така в политиката явно имат на въоръжение психиатрични такива. И това отдавна - поне от лова на вещици насам. Днес обаче - след рухването на авторитетите на църква, интелектуалци, наука, държава - работата е наистина неудържима. Наричат го „фалшиви новини", но може би трябва да преосмислим това понятие. Защото рядко става дума за фалшиви илюзии, фалшив оптимизъм, фалшив смисъл на живота. Не, заразяват ни със страхове, подозрения, истерии, омрази.

Вижте например как кафявите медии посрещат протестите срещу продажбата на Пирин на офшорна компания - хората били платени от конкуриращи швейцарски ски-предприятия. До десет хиляди човека само в София! Добре са се охарчили явно. Възможно ли е изобщо? Ами вероятността е може би с няколко милионни по-голяма от това да ни изнасили иранец от третия пол. Нали криминалните сериали са ни научили на тази желязна логика: гледай кой има полза. Имат ли полза швейцарците от това да няма втори лифт? Имат. Пари имат ли? Имат. Върви, че опровергавай.

"Лудост за 7 милиона"

Ако продължа с психиатричните метафори, гражданите целенасочено се превръщат в социопати - агресивни, импулсивни, лишени от морална оценка и способност да разбират другия. Затова и така лесно се подменят обвиненията срещу онези, в чиито морални основания социопатът не може да вникне - ту им плаща Сорос, ту Юнкер, ту са комунисти, ту бизнесмени. Самото това прескачане на омразата от една на друга тема е част от медийното заболяване.

Подобна социопатска реакция произведоха и около бежанската вълна. Такива фобии преживяхме навремето и при влизането в ЕС и в НАТО, а още по-преди - около „връщането“ на турските имена, когато Кърджалийски окръг аха да бъде окупиран от съседите. Но развитието на социалните мрежи направи технологията за поболяване на публиката далеч по-ефикасна. Ако получиш произвеждащо тревожност съобщение от близък, който вече е психясал, много вероятно е да психясаш и ти. Има един френски термин - „лудост за двама“. При нея става дума за психическо разстройство вътре в двойката, при което болестта на единия се усилва от тази на другия. При нас май ситуацията е „лудост за 7 милиона“.

Простото обяснение на това, което става, е политическо. Обединени параноици опитаха бързо да отклонят вниманието от това, че бяха разкрити като лобисти на безработния Георгиус от Кипър. Мозъците на БСП пък май са опасно изложени на руските тролове. Въпросът е защо тази технология успява, защо ѝ се хващат иначе нормално изглеждащи, понякога дори образовани наши съграждани? Малко усилие трябва, за да прочетем споменатата Конвенция и да се убедим какво има и какво няма в нея; нищо не пречи да се информираме и за строителния балон в Банско, който очаквано се пукна - през последните десет години виждаме срив на цените на квадратен метър от 1300 на 350 евро; ако щете, отрезвяващ ефект би имало да се огледаме и да проверим дали наистина сме заляти от бежанци-нашественици, които са променили ДНК-то ни. Но като че ли нещо се е случило с обществото ни. Хората са се разбунтували не само срещу авторитетите, но и срещу самите факти. Гледайте си работата, ще мисля каквото ми е кеф!

Ивайло Дичев

Проф. Ивайло Дичев

Не е само България

Проблемът, впрочем, не е само български. Току-що излезе изследване на фондация „Жан Жорес" за вярата в конспиративни теории при една по-стара демокрация, каквато е тази във Франция. Резултатите потресоха изследователите. И допускам, че ако направим подобно изследване в България, ще се потресем и ние.

55% от французите вярват, че Министерството на здравеопазването, в съучастие с фармакологичните компании, крие от гражданите истината за вредните последствия от ваксините. За 32% СПИН-ът е биологично оръжие, изплъзнало се от американските лаборатории. Една четвърт смятат, че тайни общества управляват планетата. Също толкова са убедени, че ни изпращат бежанците, за да бъде подменено населението на Европа. 20% вярват, че следите от самолетите са химикали, с които ни пръскат, за да намалят световното население. 18% са креационисти - тоест, отричат еволюцията и вярват, че Бог бил създал живите същества преди около 10 000 години. До 16% са намалели последователите на конспиративната теория, че американците не са стъпвали на Луната. И накрая - специалната награда за 9-те процента французи, които вярват, че Земята е плоска и че учените, които твърдят друго, ни лъжат и мамят.

Ще кажете - наивни хора, трябва да бъдат образовани. Но работата е там, че информационната машина усилва тези потресаващи мнения. Медиите и особено дигиталните платформи печелят именно от това - от слухове, небивалици, яростни спорове. Дори когато разобличавате подобно твърдение, пак им правите трафик. Как се управлява общество, превърнато в лудница? - ще попита някой. Ами може би много лесно. Вероятно точно поради тази причина се извършва това подлудяване на гражданите - за да ги направят по-управляеми.

Разпад. А след разпада?

Не знам дали в тази разпадаща се публичност „демокрация" е дума, която все още има смисъл, но въпреки това ще упорствам. Главното при нея е доверието. Не абсолютно, безкритично, наивно, но все пак доверие, здравословно доверие. Онова доверие, което хората са имали помежду си хилядолетия наред и което им е помагало да оцелеят. Доверие в думите, във фактите, в първия план. Днес ние разобличаваме властта, тя разобличава гражданите, работниците подозират бизнесмените, пациентите не вярват на лекарите и накрая всички заедно подозират медиите. Така публичният живот се обезсмисля. Превръща се в подвеждащ декор. А от тук до диктатурата има само една стъпка. Е, тогава пък всички подозрения може би ще са се сбъднали и болният най-после ще намери покой.

 

„Мръсните дупки“ на Доналд Тръмп

http://pogled.info/svetoven/amerika/mrasnite-dupki-na-donald-tramp.91952

/Поглед.инфо/ На 11 януари произнасяйки реч пред конгресмените при обсъждането на новото съглашение по имиграцията Доналд Тръмп си позволи крайно некоректно изказване по адрес на страните, от които в САЩ пристигат мигранти. Той нарече страните „мръсни дупки“ (в оригинал shithole countries, което е много по-грубо от превода). Това са Салвадор, Ходурас, Хаити, Венецуела и страните от Африка).

ЕС съветва притежателите на bitcoins да се подготвят за загуба

http://pogled.info/svetoven/evropa/es-savetva-pritezhatelite-na-bitcoins-da-se-podgotvyat-za-zaguba.91953

/Поглед.инфо/ Инвеститори, които влагат средствата си в закупуване на биткоини, трябва да бъдат готови да загубят парите си.

Съвременните митове на «прогресивния» запад за «варварската» Русия

http://pogled.info/svetoven/savremennite-mitove-na-progresivniya-zapad-za-varvarskata-rusiya.91954

/Поглед.инфо/ Четейки чуждестранните медии, понякога се дивя на стереотипите за Русия, с които западната журналистика държи в плен своите читатели. Във връзка с това, реших да подбера шест от най-популярните легенди, които най-често се използват в материалите за Русия.

Пробивът на Ленинградската блокада и пленяването на «Тигъра»

http://pogled.info/svetoven/russia/probivat-na-leningradskata-blokada-i-plenyavaneto-na-tigara.91955

/Поглед.инфо/ Преди 75 години, на 50 км североизточно от обсадения Ленинград, се разгръща стратегическата операция "Искра", която приключва на 18 януари с пробив на вражеската блокада. За да разкъсат огнения пръстен, който задушава града, на Шлиселбургско-Синявинския рубеж, с едновременни насрещни удари, атакуват 2-ра ударна армия на Волховския фронт, под командването на генерал-лейтенант Владимир Романовски и 67-та армия от Ленинградския фронт под командването на генерал-майор Михаил Дукханов.

Жилищният пазар в България е зависим от политиката на ЕЦБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284398_%D0%96%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BC+%D0%BE%D1%82+%D0%

 Един от основните рискове пред пазара на имоти в България се крие в банковото кредитиране. Влиянието на банките има ключово значение за пазара на жилища, защото  улесненото кредитиране и атрактивните лихви  доведоха до нов рекорд в дела на сделките с ипотека. Това стана ясно от анализ на агенцията за имоти "Адрес", представен днес пред журналисти. 

Според експертите жилищният пазар у нас е зависим от политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) и всъщност този фактор има най-голяма тежест при формирането на тенденциите.

„Ако през 2018 г. инфлацията в ЕС се повиши, съвсем естествено ще се вдигнат и лихвите по кредитите. Това неизбежно ще доведе до спад на активността на жилищния пазар. Добрата новина в този случай би била отложения във времето ефект – практиката ни доказва, че ефектът у нас се забелязва с 3 до 6 месеца закъснение“, коментира изпълнителният директор на компанията Георги Павлов.

Според него и през тази година активността на купувачите отново ще зависи основно от кредитните условия на банките. „През 2018 г. очакваме действията на ЕЦБ за постепенно затягане на паричната политика, което може да доведе до леко покачване на лихвите. Цените на имотите у нас ще спаднат и така пазарът ще се регулира,“ поясни той.

Павлов обаче обърна внимание, че ако лихвените равнища се запазят ниски, недостигът на жилища ще продължи, а с него и покачването на цените.

Според данните на Агенцията по вписванията близо 65% от покупко-продажбите са извършени с помощта на външно финансиране, припомнят от "Адрес". От анализа на компанията става ясно, че по-високата достъпност на парите в комбинация с растящите доходи на населението дават увереност на клиентите и те започват да търсят и по-голям процент съфинансиране.

В общия случай ипотеката покрива между 50% и 80% от стойността на имота, което е почти двойно повече, отколкото през 2016 г. Този показател се променя най-динамично на годишна база – увеличава се двойно спрямо миналата година и вече достига 18% от всички сделки. 

Според данните на "Адрес" значително намаляват сделките с банково участие до 30% от стойността на имота - през 2017 г. делът им се е стопил над 3 пъти и вече представляват едва 3%. Най-голям дял банково финансиране (80%-100%) имат 14% от покупко-продажбите през годината.

„Въпреки по-голямото участие на банките днес хората все още остават по-скоро предпазливи при тегленето на кредит. Делът на клиентите, които търсят или очакват да получат 100% банково финансиране, е относително малък и не бива да се сравнява с годините преди кризата, когато и банките, и купувачите поемаха по-голям риск. Считам, че и към настоящия момент проникването на финансовото посредничество в страната остава по-скоро ниско, но не очаквам да нарасне значително през 2018 г.“, коментира Павлов.

Средният ръст на цените в София през 2017 г. достига 6,3%, показват данните на Адрес. Най-много са скочили цените в кварталите "Младост", "Изток", "Изгрев" и "Иван Вазов".

 

Когато разглеждаме данните за столицата, ще видим, че на пазара се е появил нов участник – гражданското общество. Това е особено характерно за "Младост", посочи Павлов.

„Интересът към имотите в района е традиционно стабилен през последните няколко години. Политическите промени в управлението на ниво район показаха за първи път в историята на града силата на гражданската позиция. Провокирана заради протестите дискусия доведе до поредица от лавинообразни действия от страна на всички участници на пазара“, обясни той. На пръв поглед външни лица поради своята заинтересованост се превръщат в активни участници в процеса и влияят на инвестиционни решения, добави изпълнителният директор на "Адрес".

Той обаче обърна внимание, че заедно с гражданските движения, инвеститорите са поставени пред още един важен избор – в кой ценови сегмент да се позиционират.  Към момента инвеститорите масово избират строителство в по-високия ценови сегмент (над 1200 евро за кв. м.). Повлияни от активния пазар и позитивните обществени нагласи, някои от предприемачите отново се изкушават да инвестират в парцели свръх възможностите си, уточни той.

По думите му подобна ситуация създава реален риск част от започнатите проекти да не бъдат завършени. Павлов е категоричен, че това ще се случи, въпросът е кога и заради това посъветва купувачите внимателно да проучват, преди да се спрат окончателно на даден имот.

Според данните на Адрес двустайните и тристайните жилища продължават да формират най-големите дялове в типовото разпределение на имотите. Те са съответно 38% и 35% от всички сключени през годината сделки. На трето място за най-предпочитани имоти се нареждат гаражите и едностайните апартаменти – всеки с дял от 6%.

Най-много сделки са сключени в ценовия сегмент от 50 000 до 70 000 евро, следвани от сегмента 70 000 - 100 000 евро, като формират съответно 30% и 24% от всички сделки за 2017 г. Малък ръст има и при покупките за над 100 000 евро – на годишна база техният процент е 19%. Спад има единствено при сделките в ниския ценови сегмент. Почти наполовина са се понижили покупките на стойност под 30 000 евро – за 2017 г. делът им е едва 5%.

Близо 60% от купувачите сключват сделки в рамките на 1 месец, става ясно още от данните. Почти 30% от сделките през годината са сключени след отстъпки между 1 000 и 5 000 евро.

Раздвижване на имотния пазар има не само в София, отчитат от агенцията за недвижими имоти. В столицата обаче ръстът на сделките е едва 5-6%, те са били 28 хил., на фона на 45 хил. през 2007 г. 

Във Варна се наблюдава ръст от 10% на сделките, което вероятно се дължи на по-активния икономически живот в морската столица.

Част от това повишение се дължи и на покупко-продажби на чуждестранни граждани. Друг фактор за по-сериозната динамика е ограниченото предлагане в периода 2010-2015 г.  - голяма част от клиентите дълго време са отлагали решението за покупка, но сегашните условия им дават увереност и спокойствие, коментираха още от "Адрес".

В другия голям морски град – Бургас, също има висока активност на купувачите и ръст на сключените сделки. Интересът за покупка се оказва по-голям от предложения брой имоти за продажба, заради което покачването на цените от 2016 г. се запазва.

Според данните Пловдив се позиционира все повече като алтернативна на столицата бизнес дестинация. Увеличават се жителите от Северна и Южна България, които избират да работят и да се установят в града.

Последно сбогом с актрисата Мариана Аламанчева

//dariknews.bg/novini/bylgariia/posledno-sbogom-s-aktrisata-mariana-alamancheva-2073136

На 18 януари близки и приятели ще се простят с актрисата Мариана Аламанчева. Поклонението е от 10.00 до 12.00 часа във фоайето на Сатиричния театър „Алеко Константинов”.

Почина

Откриха най-дългата подводна пещера в света (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/otkriha-naj-dylgata-podvodna-peshtera-v-sveta-snimkivideo-2073134

Водолази откриха 348-километров лабиринт от пещери край източното крайбрежие на Мексико на полуостров Юкатан, съобщи в. "Дейли мейл".

Пет звезди, които няма да познаете (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-zvezdi-koito-niama-da-poznaete-snimki-2073137

Много известни личности на нашето съвремие се сдобиват с паметници или скулптури още приживе. Някои от тези произведения на изкуството обаче твърде малко наподобяват на оригинала. Вижте петте най-несполучливи от тях.

Джон Ленън

Предупреждават за силен вятър, температурите падат в четвъртък

//dariknews.bg/novini/bylgariia/preduprezhdavat-za-silen-viatyr-temperaturite-padat-v-chetvyrtyk-2073133

В четвъртък валежите ще спират, а привечер и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще остане ветровито с умерен и силен северозападен вятър. Температурите ще се понижат и максималните ще са предимно между 0 и 5 градуса.

<

Шоуто му погази всички правила

http://clubz.bg/63049-shouto_mu_pogazi_vsichki_pravila

Дванадесет месеца в Белия дом. Неспирен поток от гръмки изявления, спорове и скандали.

От всички погазвания на правила от президентското управление във версията на Доналд Тръмп най-яркото и шокиращо не е в политическата ориентация, а в думите, тона, стила.
В една страна, която е по-поляризирана от всякога, има консенсус само по един въпрос: милиардерът от Ню Йорк, който стана 45-ият президент на САЩ без грам политически опит, погази едно по едно всички правила.

Ден след ден САЩ и светът наблюдават, възхитени или потресени, шоуто на Тръмп - ритуалните му сутрешни залпове от туитове.

Откровеното му говорене е освежаващо в една федерална столица, която е откъсната от тревогите на провинциална Америка, ликуват избирателите му. Недостойно поведение, което отслабва президентския пост и отприщва расистките изказвания, възмущават се критиците му.

"Аз знам най-добрите думи", фукаше се магнатът на недвижими имоти по време на предизборната кампания. Една година след влизането му в Овалния кабинет на 20 януари 2017 г. той остава убеден, че владее това върховно оръжие.

Винаги импулсивен, перчещ се, провокационен, на моменти агресивен и презрителен, Доналд Тръмп избра начин на говорене, който досега бе немислим за лидера на най-голямата световна сила.

Той често пуска туитове в своя прослава, самоопределя се като "гений" след излизането на полемична книга ("Огън и ярост"), в която се поставя под съмнение способността му да управлява, засипва критиците си с подигравателни прякори и неласкави определения: "глупак", "негодник", "слабак", "некадърник", "откачалка", "лицемер", "неудачник".

Единия ден иронизира климатичните промени, защото навън е студено и го обвиняват, че бърка климат и синоптична обстановка. Другия се заяжда с външния вид на говорителката на Ем Ес Ен Би Си Мика Бжежински, третия критикува кмета на Лондон Садик Хан, че омаловажава терористичната заплаха. В някой следващ ден се захваща с Барак Обама и го обвинява във въображаемо подслушване.

При всяка полемика екипът му, отслабен от масови напускания и често пъти изненадан от президентските изблици, прави каквото може, за да угаси пожара.
Изтъкваният аргумент е следният: американците са избрали Доналд Тръмп, защото съзнателно отхвърля политическата коректност, а не за да се слее с предшествениците си. 

Тези твърде свободни изказвания несъмнено бяха предимство в предизборната кампания, но по дефиниция залозите вече не са същите, когато си на Пенсилвания авеню 1600.

Вярно е, че 71-годишният милиардер може да се похвали, че задава темпото на цялата страна, даже от това да й се вие свят.

Стабилният икономически растеж и възходът на Уолстрийт впрочем са солидни аргументи, които да се изтъкнат при първата равносметка.

След една година в Овалния кабинет обаче всички проучвания на общественото мнение са сходни: на този етап той е най-непопулярният президент в съвременната американска история.

Според последното допитване на Куинипиак 69 процента от избирателите смятат, че той е лишен от здрав разум, а 57 процента - че няма нужните качества да е президент.
Колкото и да повтаря Доналд Тръмп на международната сцена, че Америка "отново е уважавана", първото, което прави впечатление, е растящото оттегляне и капсулиране на страната.

Извън нескритата му жажда за признание и подчертания му вкус към почести и червени килими, колегите му се затрудняват да различат някакви водещи насоки в гръмките му изявления.
Според бившия високопоставен дипломат и специалист по Близкия изток Аарън Дейвид Милър липсата на свързаност в изказванията на "най-влиятелния човек на планетата" поставя САЩ в деликатно положение.

"Ако думите на президента не съвпадат с действията му, или дори с действителността, въпросът за нашите съюзници, както и за нашите противници, е следният: надежден ли е този президент, може ли да му се има доверие?", обяснява той.
Ако погледнем към вътрешната политика, дали нетипичният му стил ще му позволи да бъде преизбран през 2020 г. за втори мандат, както се случи с тримата му предшественици - Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън?

Прекалено рано е да се каже.

Пространството му за маневриране обаче е ограничено: вместо да се опита да разшири базата си след избирането си, той с всеки следващ ден я свива.

Реториката понякога може да му изиграе лоша шега, например по въпроса за имиграцията, където обидните му думи за Хаити и Африка, казани на среща с конгресмени, породиха бурни реакции в момент, когато републиканците имат критична нужда от компромис с демократите.

Според историка от Принстънския университет Джулиън Зелизър свеждането на спорните изказвания на Тръмп до забавление е опасно в дългосрочен план.

"Ако политическата класа и обществеността просто махват с ръка в такива моменти и казват: "Тръмп си е такъв", летвата ще бъде смъкната толкова ниско, че ще стане невъзможно да се възвърне величието на президентската длъжност", пише той.

Засега, като се изключат отделни инакомислещи като Джон Кейсик, Джон Маккейн и Джеф Флейк, които открито изразяват опасения, че Републиканската партия може да загуби душата си, републиканците са единни въпреки сътресенията.

Възможно е обаче нещата да се променят, ако на междинните избори за Конгрес през ноември демократите удържат победа.

Като Дамоклев меч над него продължава да виси и опасността, която крие дейността на специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва евентуално съглашателство на предизборния екип на Тръмп с Русия и възможно възпрепятстване на правосъдието от страна на президента.

Коментарът е от Франс прес. Преводът е на БТА

Ботев, Вазов, а защо не и болярката Десислава на българското евро

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6667415

Ботев, Вазов, а защо не и болярката Десислава на българското евроВреме е да започне дискусия за изображенията (сюжетите) за националната страна на българските евромонети Доц. Йосиф Аврамов, д-р по икономика, финансист и нумизмат Председателството на България на Съвета на ЕС вече е факт. Очаквам, че до средата на тази година страната ни ще бъде поканена във валутния механизъм ERM 2,

Падението на General Electric

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284397_%D0%9F%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+General+Electric

 Имаше времена, когато някои в Мюнхен гледаха завистливо на Запад. Някак си вечният конкурент General Electric (GE) винаги успяваше да спечели повече пари с по-малко служители, отколкото го правеше Siemens. При това двете корпорации имат много сходства – и двете са основани през 19-ти век, и двете имат подобни корени, и двете имат сходен бизнес, така че са сравними. Явно едната компания правеше нещо по грешния начин и беше лесно да се предположи, че грешката е в Siemens. Това продължи много години. В Европа – тромавият германски концерн, а в САЩ – печелившата мегакорпорация. Но най-късно след този вторник перспективата се промени. При това рязко.

Защото докато директорът на Siemens Джо Кезер преструктурира компанията си месец след месец, отделя бизнеси и поделения и изкарва дъщерни компании на борсата, като по този начин минимализира някои рискове и генерира милиарди евро, неговият опонент Джон Фланъри трябваше едва ли не да се моли на анализаторите. Тъй като все повече и повече области от компанията са подложени на натиск едновременно, главният изпълнителен директор бе принуден да признае, че разделянето на GE е все по-вероятно. 

 

„Ние разглеждаме агресивно коя структура ще е най-добрата за нашия бизнес, за да сведе до максимум потенциалът", заяви Фланъри по време на конферентен разговор. Изводът от този анализ все още не е ясен. Една от възможностите обаче беше изрично посочена – че всички поделения на дружеството може да продължат да работят като независими компании в бъдеще, коментира в свой анализ Sueddeutsche Zeitung.

За стратезите в Мюнхен това е една закъсняла оценка. Този път те бяха по-бързи от съперника, който загуби 40 процента от пазарната си стойност през миналата година и е най-лошо представилият се компонент в рамките на Dow Jones.

А имаше времена, в които General Electric беше най-ценната компания в света. Хладилници, влакове, енергетика, финансови сделки, дори медии - всичко беше под покрива на корпорацията. GE бе по-голяма от автомобилните производители Ford или General Motors, по-голяма и от най-големите фармацевтични компании. А що се отнася до традициите, американците гледаха и в това отношение малко надменно над конкурентите от Мюнхен. Въпреки че Вернер фон Сименс изобретява през 1847 г. подводния телеграф и тръбите, с които Вилхелм Конрад Рьонтген иззследва рентгеновите лъчи, много по-известен е Томас Алва Едисън, който разработва крушката няколко години по-късно - и основава General Electric.

GE отдавна загуби статуса си на най-ценен концерн в света. И вина нямат само новите дигитални гиганти Google, Apple и Amazon. По-скоро причините са вътрешни, в самата General Electric. Групата ставаше все по-голяма и по-голяма, все по-объркваща, все по-тромава. Когато Фланъри наследи на поста дългогодишния световноизвестен главен изпълнителен директор Джефри Имелт през август миналата година, той пое по пътя на, поне частично,  преструктуриране. Всеки, който има толкова голяма история, каквато има GE, и толкова много дивизии, никога не знае къде ще бъде следващата строителна площадка. И така Фланъри изненада анализаторите във вторник с послание, което надмина най-големите страхове: само във вече заболелия застрахователен бизнес в момента липсват 6,2 милиарда долара. 

 

В средносрочен план става дума дори за 15 млрд. долара, а сега разликата ще бъде покрита с помощта на седемгодишна програма за финансиране. По-конкретно, става дума за стари здравни и животозастрахователни полици, област, в която новият бизнес бе преустановен още преди повече от десет години, но все още произвежда лоши новини на фона на неочаквано високи изплащания или по-ниска възвръщаемост на инвестициите. Последиците: дъщерното дружество GE Capital, което е собственик на застрахователния бизнес, ще прекрати плащането на дивиденти на дружеството майка - за вероятно няколко години. Фланъри заяви, че е „дълбоко разочарован", че неговите усилия за оздравяването на компанията ще бъдат торпилирани от толкова тежко допълнително натоварване.

„Изключително разочароващо е да се изправим пред подобно развитие, докато напредваме в много от ключовите ни области", каза той. Но групата няма само проблеми със стари застрахователни полици – по-скоро проблемите са на всяка крачка. Ето защо веднага след встъпването си в длъжност Фланъри обяви огромна програма за намаляване на разходите. В световен мащаб компанията планира да съкрати 12 000 работни места. Освен това ще бъдат отделени бизнеси с общи приходи от 20 млрд. долара.

Идеята за цялостно разделяне на бизнеса, от друга страна, изглежда вече не е актуална. Вместо това Фланъри обяви, че групата иска да се съсредоточи върху основния бизнес, а именно турбините за самолетите, изграждането на електроцентрали и медицинските технологии. Очевидно обаче главният изпълнителен директор не е напълно убеден, че ще се справи с проблемите на компанията по този начин. В противен случай едва ли щеше да спомене идеята за разделяне сред анализаторите.

Много главни акционери в GE очакваха сериозен негативен еднократен ефект в застрахователния сектор, но не и от този мащаб. Съответно, цената на акциите на Нюйоркската фондова борса се срина рязко във вторник. Това бе исторически ден за GE. И по някакъв начин и за Siemens. Докато Фланъри говори за разделяне и саниране, германският концерн рекламираше по време на среща с инвеститори в Лондон евентуалното IPO на медицинското си дъщерно дружество. И обеща, за разлика от конкуренцията, високи дивиденти.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Рискът от икономически и политически сблъсък между световните сили нараства

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284396_%D0%A0%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B1

 Рискът от политическа или икономическа конфронтация между световните сили, включително и под формата на военен конфликт, е нараснал драстично. Това става ясно от проучване на Световния икономически форум (СИФ) преди годишната среща в швейцарския курорт Давос, съобщава Ройтерс.

Според доклада основните рискове за 2018 г. включват и климатични заплахи като екстремни температури и лошо време, икономическо неравенство и кибератаки.

Най-значително обаче е увеличаването на геополитическия риск на фона на изострянето в реториката между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лиде Ким Чен Ун, повод за което стана ядрената и ракетна програма на Пхенян, допълва агенцията. 

Изследването е проведено сред близо 1000 експерти от държавния, бизнес и неправителствен сектор и е показало, че 93% от тях очакват влошаване на политическата или икономическа конфронтация между световните сили през тази година. Според 40% този риск ще нарасне драстично.

Според голяма част от експертите (79%) нараства и опасността от междудържавен военен конфликт, като заплаха представлява както Корейският полуостров, така и Близкият изток.

Но въпреки драстичния ръст на притесненията от геополитическо естество, околната среда е на първо място сред тревогите на експертите на фона на екстремните метеорологични явления през последните години.

В същото време заради глобалния растеж притесненията за икономиката са намалели значително. Но въпреки това докладът описва неравенството в доходите като „разяждащ проблем“ в много държави, предупреждавайки за възможно усложнение заради нарастването на дълговете, малките спестявания и незадоволителното пенсионно законодателство.

„Разширяващото се икономическо възстановяване ни дава възможност, която не можем да си позволим да пропилеем“, заяви основателят на СИФ Клаус Шваб.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Външният вид - повод за дискриминация в Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284395_%D0%92%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B2%D0%B8%D0%B4+-+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%93%D0

 В Германия тъмнокожите, жените със забрадки, хората, говорещи немски със силен акцент, и онези, чиито лица се отличават от тези на германците, се чувстват по-често и по-силно дискриминирани, отколкото други хора с миграционни корени. Това сочат резултатите от едно проучване, представено в Берлин от Експертния съвет на германските фондации за интеграция и миграция (SVR).

"Отскоро ли си в Германия?"

Мигрантите, които в рамките на изследването са отговорили, че са усещали дискриминация, посочват, че тя се проявява под формата на насилие, на обиди или като по-лошо отношение при търсене на жилище или работа. Мнозина признават, че са се чувствали дискриминирани и при действия или изказвания, които всъщност не са направени с лош умисъл. Става дума например за често задавания въпрос "Ти всъщност от къде си?" или "Отскоро ли си в Германия?".

Според представителното проучване, 17% от онези мигранти, които смятат, че изглеждат като германци, се чувстват ощетени заради произхода си. При онези, чийто външен вид издава миграционния им произход, обаче дискриминирани се чувстват много повече - цели 48%. Този показател е особено висок сред мигрантите, които говорят немски с акцент - 59%.

Турците и мюсюлманите се чувстват особено дискриминирани

В Германия дискриминирани се чувстват най-вече турците, става още ясно от проучването. Почти 54% от анкетираните хора от турски произход се смятат за ощетени въз основа на произхода си. 8% от тях се чувстват "много силно ощетени", а 15% - "силно ощетени".

В останалите мигрантски групи делът на онези, които споделят, че са били дискриминирани, е по-нисък: 40% смятат, че са били дискриминирани заради произхода си.

Турско семейство в Кьолн

Турско семейство в Кьолн

Според авторите на студията, особено важна роля при възприятието за дискриминация играе и религията. Така например мюсюлманите се чувстват доста по-често дискриминирани (55%), отколкото интервюираните християни (29%) или мигрантите, изповядващи друга религия (32%).

Учените предупреждават, че ако при хората, които изглеждат като чужденци, постоянно се прави асоциация с чуждестранен произход, принадлежността им към Германия бива поставяна под въпрос. А това може да навреди на идентифицирането им с германското общество. Авторите на проучването подчертават, че премахването на тези механизми е от голямо значение за насърчаването на спойката в обществото.

Огнища на конфликти

Авторът на студията Алекс Витлиф, констатира, че субективното усещане за дискриминация не винаги отговаря на обективна дискриминация. Представеното изследване обаче все пак предоставя важна информация за ситуацията с чуждестранното население на Германия и огнищата на конфликти в обществото.

Това е първата подобна студия в Германия. Тя е изготвена въз основа на отговорите на хората с миграционен произход, интервюирани през 2016 година в рамките на Интеграционния барометър на Експертния съвет на германските фондации за интеграция и миграция. В проучването са участвали общо 5396 мигранти.

Монументът на Бузлуджа – сред 12-те най-застрашени в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284394_%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%83%D0%B7%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%B0+%E2%80%93+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4+12-%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B7%D0%B0%D1%

 Монументът на старопланинския връх Бузлуджа е сред 12-те най-застрашени от разрухата на територията на Европа културни паметници, решиха експертите на „Европа Ностра“ и института на Европейската  инвестиционна банка след пресяване на над 100 проекта, кандидатстващи за финансиране от 40 държави.

България е била представена от фондация „Проект Бузлуджа“ на арх. Дора Иванова, която от няколко години апелира към институциите да започне процес за саниране на конструкцията и превръщането й в действащ музей.

Това е само първият етап от започналото преди 6 месеца набиране на проекти, които да получат институционална подкрепа от Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие на Съвета на Европа , коментира арх. Дора Иванова. Крайната цел е да се попадне сред общо 7-те,това се очаква да стане на 15 март.Сред конкурентите са историческите центрове на албанския град Аргирокастро и австрийската столица Виена; завод за въглища в белгийския град Беринген;праисторическите скални рисунки в испанската провинция Кадиз; казиното в румънския град Констанца и  гръцкото сиропиталище Принкипо на Принцовите острови в Турция.

„Европа Ностра“ е паневропейска федерация от неправителствени организации, борещи се за опазване на културно-историческото наследство.Тя е основана през 1963 г., в момента неин президент е оперната звезда Пласидо Доминго.

Ако проектът на арх. Иванова попадне сред 7-те финалисти на място у нас ще пристигне екип от специалисти, които с финансовата подкрепа на ЕИБ и БРСЕ ще подготвят цялостен анализ за състоянието на рушащия се трето десетилетие монумент и ще изготвят препоръки за спасяването му. Едва тогава ще може да бъде стартиран процес за набиране на средства, като се кандидатства по някоя от оперативните програми или се търси публично-частно партньорство.

И до сега от Министерството на културата не са излезли с официално становище дали рожбата на арх. Георги Стоилов е паметник на културата, „извинението“ е че обектът е затворен за посетители и това възпрепятствало влизането на експерти.

„Осигурена е жива полицейска охрана на монумента, търсят се различни възможности той да бъде запазен и евентуално да започне санирането му.“, заяви старозагорският областен управител Гергана Микова, която като представител на държавната власт е натоварена със стопанисването му.  Въпреки забраната и затварянето на входовете и в момента продължавали опити на наши и чуждестранни туристи да проникнат в катакомбите въпреки реалната опасност за живота на любопитните. По 50 евро вземали „гидове“ от Велико Търново, за да осигурят достъп на мераклиите в Чинията.

„Запозната съм с част от идеите, които постъпват при старозагорския областен управител за бъдещето на монумента. По някои от тях може да се мисли, но има и такива, като например превръщането на 70-метровия пилон в статуя на Христос , които по никакъв начин не мога да възприема.“, коментира арх. Иванова. Тя напомни, че притежател на авторските права е арх. Стоилов и без негово съгласие не могат да бъдат предприемани никакви конструктивни изменения.

Искаме европейските средства да се използват за паметника на Бузлуджа, а не за направата на бутафорни крепости, призова м.г. при поредното си посещение у нас проф.Йорг Хаспел, който е директор на немския национален институт за опазване на паметници и е представител за Германия на организацията ИКОМОС.

"Най-готината маймуна" и "избеленият африканец"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284393_%22%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B0%22+%D0%B8+%22%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B0%D1%84%D1%80%D0

 H&M искаше да популяризира свой нов продукт, но постигна точно обратния ефект: шведският моден концерн пусна реклама със снимката на чернокожо момче, облечено в зелен пуловер с надпис "Coolest Monkey in the Jungle" ("Най-готината маймуна в джунглата"), и предизвика възмущение в цял свят. В Южна Африка концернът дори бе принуден да закрие свои филиали, тъй като гневни граждани бяха започнали да щурмуват магазини на H&M. 

Майката на детето от рекламата публично заяви, че не разбира цялата олелия около снимката, но и това не успокои ситуацията. Междувременно H&M изтегли обратно рекламата, но в съзнанието на мнозина остана горчив привкус, защото те се питат дали шведският концерн не е лансирал въпросната реклама, само за да привлече интерес, очевидно воден от разбирането, че и лошата реклама все пак е добра реклама.

Дълги години се приемаше за нещо нормално, ако дадена реклама съдържа расистки подтекст или направо дискриминиращи понятия. Десетилетия наред в Германия например се продаваха "негърски целувки" или "мавърска глава" - става дума за определен вид сладкиши с тъмен шоколад, които от политическа коректност по-късно бяха прекръстени на "шоколадови целувки".

"Германия избира бялото"

Има и други примери: един от най-големите международни концерни за сладкарски изделия - италианският "Фереро" излезе през 2008 с реклама, на която се виждаше опаковка от познатите бонбони, но вече покрити с бял шоколад, която се обръща към купувачите и вместо познатото от Барак Обама "Yes we can" им казва: "Yes weiß can" - т.е. "Да, белите го могат". Пак в същата реклама се казваше и това "Германия избира бялото".

Събитието, рекламирано като "Най-вкусният Comeback", т.е. "най-вкусното завръщане", навремето предизвика много разпалени отзиви. "Това е една от най-расистките реклами, които съм виждал през тази година", написа тогава един юзър във Фейсбук, а друг отбеляза: "Направо невероятно е как може да се произведе подобна реклама без да се помисли и секунда за тази проблематика".

"Фереро" се извини и подчерта, че рекламният клип не е искал да внушава расистки съдържания. Очевидно стана обаче, че на създателите на рекламата не им е било ясно колко безвкусни са расистките клишета за "белите" и "черните".

На подобни обвинения през 2017 бе изложен и американският козметичен концерн "Dove". Техният видеоклип показваше как чернокожа жена сваля своята тениска и отдолу изведнъж се показва бяла жена. Рекламата съдържаше внушението, че гелът на "Dove" превръща черната кожа в бяла. От концерна реагираха незабавно - заявиха, че рекламата е била необмислена и поднесоха своите извинения.

Дискриминиращото клише, което внушава, че тъмната кожа е мръсна, има дълги традиции в англоамериканската рекламна индустрия, написа по този повод "Ню Йорк Таймс" и даде за пример една близо стогодишна реклама. В нея едно бяло дете се обръща към друго, което е чернокожо, и го пита: "Защо майка ти не те мие със сапун "Феъри"?"

През 2017 "Nivea" също предизвика възмущение с една своя реклама във Фейсбук, предназначена за клиенти в Близкия изток. В нея се рекламира дезодорант, който не оставя следи по дрехите. Вижда се жена в бели дрехи, която седи с гръб към зрителите. Надписът под този кадър гласи: "White Is Purity" ("бялото е чистото").

Китайският концерн "Shanghai Leishang Cosmetics" предложи през 2016 рекламен клип, в който млада китайка флиртува с един тъмнокож в една обществена пералня. Когато чернокожият понечва да я целуне, тя му слага в устата една таблетка препарат за пране "Qiaobi" и го пуска в пералнята. След прането тъмнокожият се показва не само с чисти дрехи, но и със светла кожа и то като китаец. Рекламата предизвика бурни реакции в мрежата и породи възмущение в цял свят, защото тъмната кожа на практика бе обявена за мръсна. "За съжаление рекламата отразява широко разпространените предразсъдъци в Китай", написа "Хъфингтън Пост" след излизането ѝ. Сайтът Shanghaiist.com писа, че много китайци имат истинска фобия от чернокожите. В азиатското пространство белият цвят на кожата е идеал за красота. Чак след масивни протести рекламата на китайския концерн беше спряна.

Тя, впрочем, навярно е открадната от един италиански клип от 2007, на който прилича във всичко, освен в едно: италианката натиква в пералнята съсухрен бял мъж, който след прането излиза като широкоплещест и мускулест тъмнокож.

Клишетата в главите

От 1972 насам Германският съвет за реклами контролира рекламния пазар, за да не се появяват дискриминиращи и сексистки послания - не само от големите концерни, а и от дребните фирми. През 2014 например бе порицана една берлинска фирма за доставки на пица по домовете. В нейната рекламна листовка под надслов "Далекоизточно изкушение" се виждаше легнала полугола азиатка, облечена в изкусително бельо. Както позата ѝ, така и рекламното изречение пораждаха впечатлението, че може да се закупи не само пицата, но и жената.

Коя реклама е расистка и коя не - всеки човек го усеща по различен начин. Факт е обаче, че все още в главите на мнозина витаят безброй клишета за белите и черните, които се оказват твърде устойчиви. Под хаштага #notoracism юзърите в мрежата могат да изразяват възмущението си от прояви на расизъм и то не само в рекламата.

 

Представяме родния туризъм в Испания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284392_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BC%D0%B5+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC+%D0%B2+%D0%98%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 България представя културните ни забележителности в Испания. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването българския щанд на изложение в Мадрид - FITUR. Събитието е от 17 до 21 януари, като първите три дни са предназначени само за представители на сектора и срещи между бизнес организации от различни държави. В последните два дни достъпът ще е свободен и за индивидуални посетители и туристи, съобщиха от туристическото ведомство.

Посетителите и професионалистите от Испания се интересували основно от възможностите за разглеждане на църкви и манастири, както и природни забележителности в нашата държава. Също търсени продукти са свързани с адвенчър турове - рафтинг, скално катерене и преходи в планината. Освен че ще могат да се запознаят с разнообразните възможности за туризъм в България, в последните два дни на форума посетителите ще могат и да дегустират традиционни български вина.

В периода януари-ноември 2017 г. чуждестранните туристи от Испания у нас нарастват с повече от 37 на сто спрямо същия период на миналата година и надвишават 77 хил., каза министър Ангелкова при откриването. Тя уточни, че страната е сред водещите 30 пазари за входящ туризъм в България, а от страните от ЕС се нарежда на 11-о място. Българите, които са пътували към Испания в периода януари-ноември 2017 г. са близо 160 хил. и се отбелязва ръст от 24% в сравнение с година по-рано.

Пием бял коняк на „Винария”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284391_%D0%9F%D0%B8%D0%B5%D0%BC+%D0%B1%D1%8F%D0%BB+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%8F%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%E2%80%9D

 

Новост на изложението са крушовият коняк и конякът за храносмилане с вкус на портокал

Единственият в света бял коняк е сред изненадите на  изложбата „Винария 2018“. „Антарктика“ е първият и единствен коняк без цвят. Прозрачната течност има мирис на цветя и плътен вкус, определен от създателите му като „смразяващо неповторим“. Произведен е от известна френска дестилерия, както и 50-годишният коняк „Ренесанс“, който се предлага в гарафа от кристал и злато. Международната изложба „Винария” ще започне на 21 февруари и ще продължи до 25 февруари в пловдивския панаир.

Новост са крушовият  коняк  и конякът за храносмилане с вкус на портокал. Те се вписват в модната тенденция за ясно изразени плодови акценти  при  високо алкохолните напитки.  На  „Винария 2018“ ще видим триумфално завръщане на плодовите ракии, прогнозират експерти.  Според тях се очакват изненади и при виното. Те ще блеснат в колекциите на над 50 изби, които ще се представят в уникалния Град на виното и деликатесите. Ценителите ще тестват продукти на елитни български производители и малки серии с ексклузивно качество от бутикови винарни. Посетителите ще могат да опитат вина от Португалия, Франция, Италия и други страни, изделия на дестилерии от Сърбия,  Черна гора, Босна и Херцеговина.  Своя дебют на изложбата правят най-изтънчените и стари марки шотландско уиски, луксозни видове гръцко узо. За първи път присъстват и пурите – изискана добавка към хубавата кухня, вино или коняк. Пурите са ръчно свити от подбрани сортове тютюн, отглеждани в  Южна Америка. Някои от тях са в премиум сегмента, защото отлежават до 5 години в специална кедрова стая.

Пловдив ще е една от добрите културни столици на Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284390_%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%82%D0%

 

През май сме в Брюксел за последен мониторинг, на който трябва да получим окончателното „да” * Площад „Централен” става музей на открито, няма да местят паметника на Гюро Михайлов

- Г-н Тотев, не ми се сторихте изненадан от нападките, че Пловдив няма да бъде готов навреме за домакинството на Европейска столица на културата (ЕСК) през 2019 г. Има ли наистина закъснение в подготовката на града?

- През последните години по принцип сме заредени с негативизъм в политическото си говорене. Вижте какво се случи и с европредседателството ни и как се изтъкваше, че няма как България да бъде готова, и идва Юнкер (б.р. - Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК), който казва – „България е готова да поеме председателството”. Та какво говорим за една културна столица?! Проектът „Пловдив ЕСК 2019” върви в много по-добро от средното темпо за такъв проект в Европа. И аз нямам съмнение, че Пловдив ще бъде една от добрите културни столици на Европа. ЕСК е двигател за развитието на един град. Това означава, че проекти, които са били затлачени от години, се реализират. Защото никой в Пловдив нямаше да тръгне да говори за Дом на Пловдивската опера, за сграда на художниците, за кино „Космос”. Това са обекти, които от 30-40 години са били занемарени. Това е искрата, която запали тази голяма промяна. И градът работи за тази промяна.

- Каква ще бъде визията на площад „Централен”?

- През 60-те години на миналия век там са съборени къщи и с решение на партията се прави площад. Заобикалящата го среда не създава усещане за площад, както е в Европа. През последните 6 години нито един специалист, архитект, включително и конкурс със 121 проектни предложения от 43 държави, не успяха да отговорят на въпроса как това изкуствено възникнало празно място да бъде привлекателно. Нямаше нито един. Включително и португалският проект, който спечели, имаше отделни елементи, които бяха добри, но и той не отговори на големия въпрос. Затова стартирахме археологическите разкопки и решихме да акцентираме на това, което е било преди 2000 години. А именно да „извадим” колкото се може повече Форума и да направим площад „Централен” музей на открито. Музей на две нива, с акцент от западната страна на улицата, от изток – колоните с магазините, а от север – Одеона. От северната страна на пощата, където лятото е много хубава сянка, ще бъде направена зона за развлечения с няколко кафенета, а срещу тях са какво? Разкопките. Това вече ще бъде място, където човек ще може да отиде с удоволствие.

- Но ще стане ли това до 2019 г.?

- Това е един много голям проект, който заема пространството до Голямата базилика с подходите към подлеза, с разширението на пешеходната зона към бул. „Цар Борис Трети Обединител” от южната страна на пощата, с плавния подход към бул. „Иван Вазов”, където ще бъде премахнат паркингът. Отделно под бул. „Цар Борис Трети Обединител” имаме връзка между Одеона и Голямата базилика. Това е огромен проект, който няма да свърши през 2019 г. И това е много важно, когато правим политика – да не правим нещо от днес за утре и да искаме да свърши утре, защото няма да е качествено. Ще отделим в подпроект настилката на площада, която ще върви по бърза писта. През 2019 г. продължаваме с археологията. Какво по-хубаво от това гостите на града и пловдивчани да виждат как се работи по археологическите обекти?

- Паметникът на Гюро Михайлов там ли ще е?

- Да. На последното заседание стана ясно, че остава там. Може би се видя и реакцията на хората. Понякога така се случва.

- И каква ще бъде връзката с Тютюневите складове, които са съвсем близо до площад „Централен” и също са една от емблемите на Пловдив?

- До месец почваме работа по ул. „Иван Вазов”. Проектът ще бъде съгласуван с НИНКН. Улицата, която сега е с 4 платна за движение с 6-метрови тротоари от двете страни, в бъдеще ще има само две платна за движение в двете посоки на автомобили. Пешеходното пространство по цялото продължение на улицата от страната на склада на Кудоглу се увеличава със 7 метра в широчина и става общо 15 метра. През 2019 г. може да се работи в Тютюневите складове. Намерихме пресечната точка между бизнес интересите и тези на държавата. Това е най-важното. И какво по-хубаво от това, че през 2019 г. ще се строи в Тютюневия град и ще виждаме кранове?

- Пловдив ще трябва да оперира с изключително голямата сума от 10 милиона и 500 хиляди лева за култура във връзка с домакинството на града ни за ЕСК през 2019 г.

- Програмата и бюджетът са впечатляващи. В тези пари не влиза издръжката на културните институти. Ако сложим и тяхната издръжка, бюджетът отива на над 20 милиона лева. От културния календар на община Пловдив са 1,5 милиона лева за събития, които не могат да бъдат класирани за ЕСК поради несъответствие с апликационната форма, но пък са важни за града. Когато говорим за проектите по ЕСК, то един от интересните, който спечели, е за изграждане на временен мост над река Марица при квартал „Столипиново”. Немски оператор го спечели.

- Какво представлява този проект?

- Това е много интересен проект. Дори в историята на Пловдив има действителна такава случка. През 20-те години на миналия век имало избори. И тогава, както и сега – хората правят кампания. Един от кандидатите за кмет отива в „Столипиново” и пита: „Какво искате от бъдещия кмет, ако ме изберете мен примерно?” Жителите на квартала отговорили, че искат мост. Викат военните и правят понтонен мост над реката. Идват изборите и цяло „Столипиново” се радва, че имат мост. Минават изборите и военните си прибират моста. Община Пловдив подкрепи Историческия музей с директор Стефан Шивачев да съберат история на общината и там този случай го пише. И когато видях, че единият от проектите е мост над реката при „Столипиново”, възникнаха асоциации. Но когато един град е хилядолетен, то има истории, има легенди... Това е една типично пловдивска история.

- Предстои още един мониторинг в Брюксел за проекта „ЕСК 2019”. Какви са очакванията ви?

- През май т.г. отиваме в Брюксел за последен мониторинг, на който трябва да получим окончателното „да”. Ако се случи, ще получим субсидия от 1 милион и половина евро. И всички, които казват, че Пловдив не се справя добре, би трябвало да замълчат. Програмата на фондация „Пловдив 2019” е договорена, което е най-важното. През миналата година се проведоха три покани за проекти, сключиха се договори за над 80 различни проекта. Нямам никакво съмнение, че ще получим „да” и ще можем да се поздравим не само със субсидията за културна програма през 2020 и 2021 г., която представлява устойчивост на проекта ЕСК, но и чисто морално, с кураж да устояваме на критиките. Имайте предвид, че 2019-а е изборна година. И отсега сме готови. Аз съм предупредил целия екип на фондацията да знаят, че голяма част от критиките, които получават, не са действителни, а са политически. Да не се влияят от това. Защото те не са политици. Те са артисти.

- А вие търпите ли на критика?

- Мен не са спрели да ме критикуват. От първия ми ден още като районен кмет. Няма по-критикуван човек в Пловдив от мен. Ако има, ми го покажете. Аз поне не знам.

- Сега ви критикуват за разкопаните булеварди в Пловдив.

- Разбира се. Но истината е, че ако имаше 30 години такива управления като нашето, нямаше сега да има разкопани булеварди. В центъра на Пловдив има 6 важни булеварда. Е как пък един не беше направен от край до край преди мен? Нито един! Бул. „Васил Априлов” до края на март ще бъде готов. Отлагаме през август затварянето на кръстовището между „Руски” и „Гладстон”. Очакваме през септември бул. „Руски” да бъде пуснат. За няколко години станахме център на индустрията. Градът се напълни с хора от други региони. Това развитие само за 4-5 години е много бързо. Градът не може да отговори. Не може да направи улици и естакади само за 4-5 години. Това е невъзможно. В районите „Южен” и „Тракия” се строи, центърът се уплътнява, а реално имаме четири моста. По тях на ден минават по 100 000 автомобила в определени часове. Е, няма как да няма задръствания.

- Затова ли се обмисля строителството на нов мост над река Марица?

- Това няма да е само мост, а той ще е част от една голяма тангента, която ще започва от пътя от Първенец до Голямоконарско шосе. Това съоръжение не само ще бъде практично, но ще бъде и красиво в архитектурно отношение, с мачти, с въжета. Там задължително ще кандидатстваме за републиканско финансиране.

- Ще посрещнем ли гостите на Пловдив през 2019 г. с по-чист въздух?

- Случващото се в момента е уникална истерия. За мен това е политически въпрос. През последните 15 години Пловдив разшири топлопреносната си мрежа с десетки километри. Всички тези зони допреди това са се отоплявали с въглища. Аз помня, като дете, че по улиците на Пловдив имаше купчини с кюмюр. По центъра на града и през 3-4 къщи виждаш купчините с въглища. Така че нямайте никакви съмнения, че въздухът в Пловдив е по-чист от този отпреди 20 години. Автомобилите са замърсител на въздуха, но никога не са били главният. Единственият главен замърсител е горенето на дърва и въглища. В Пловдив влияние оказва и местоположението. Ако се спусне мъгла над града, какви мерки трябва да вземем ние и кой от НПО-тата може да ни каже какви мерки да вземем? Да сложим вентилатори? Да издухаме мъглата? Никой не акцентира върху реалните мерки – ограничаване на отоплението на дърва и въглища, старите автомобили. И не само в Пловдив, а и в цялата Родопска яка.

 

Визитка:

-Роден е на 28.10.1975 година в Пловдив

- Завършил е ТУ – София. Инженер-магистър „Компютърни системи и технологии”, както и специалността „Публична администрация” в ПУ „П. Хилендарски”

-От 1997 до 2007 г. работи в частния сектор

-През 2007 г. е избран за кмет на район „Източен”

- Депутат в 41-вото НС от юли до август 2009 г.

- От 12.8.2009 г. до октомври 2011 година е областен управител на област Пловдив

- На 30 октомври 2011 г. е избран за кмет на община Пловдив

- През ноември 2015 г. е преизбран за втори мандат кмет на община Пловдив

Тереза Мей създава министерство на самотниците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284389_%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D0%B9+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE

 Британският премиер Тереза Мей обяви днес, че назначава държавен министър, отговарящ за хората, страдащи от самота, предаде Франс прес.
Агенцията отбелязва, че с това Мей е изпълнила една от каузите, за които се бореше депутатката Джо Кокс, убита през 2016 г.
Британският премиер заяви, че иска да вземе "мерки срещу самотата, която изпитват възрастните хора, болногледачите, тези, които са загубили любими хора, онези, които нямат с кого да си говорят".
Трейси Крауч, държавният министър за спорта и гражданското общество, ще поеме и този ресор.
По данни на Червения кръст над 9 милиона жители на Великобритания, чието население е общо 65,6 милиона души, страдат от самота. Според проучване на неправителствена организация от юни 2016 г. около 200 000 души на острова не са обменили и дума с приятел или близък от повече от месец.
Лейбъристката депутатка Джо Кокс, която бе силно ангажирана с този въпрос, бе убита от симпатизант на неонацистки движения през юни 2016 г.

Замбия с оригинална PR кампания: Заповядайте в задницата на света!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284388_%D0%97%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+PR+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B4%D0%B0%

 Замбия излезе с оригинална кампания за привличане на туристи, възползвайки се от уж казаното изказване на американския президент Доналд Тръмп, според когото разни страни от Африка са "лайняни" дупки, откоито идват имигранти в САЩ. Афринканската страна кани всички да заповядат в... Задницата на света!

В анонса се казва, че там единствените звезди, които ще видите, са на небето, а единствените райета са върху гърбовете на зебрите. С това очевидно се прави намек за звездите и райетата в американското знаме.

Жителите на САЩ преживяха 38 минути паника

http://pogled.info/svetoven/amerika/zhitelite-na-sasht-prezhivyaha-38-minuti-panika.91950

/Поглед.инфо/ На Хаваите сътрудник от агенцията по извънредните ситуации „натиснал неправилния бутон“, съобщавайки на жителите на този американски щат за ракетна атака. Паниката продължила 38 минути – точно толкова време минало до официалното опровержение. Прекъсвания в работата на системата за оповестяване е имало и по-рано. Но сега експертите отбелязват високо ниво на страх от ядрена война между САЩ и КНДР, а също и явни проблеми с „защитата от глупака“ в американската противоракетна отбрана (ПРО).

Bloomberg: списъкът на „олигарсите“ изплаши руския елит още преди да бъде публикуван

http://pogled.info/svetoven/Bloomberg-spisakat-na-oligarsite-izplashi-ruskiya-elit-oshte-predi-da-bade-publikuvan.91951

/Поглед.инфо/ Министерството на финансите на САЩ се готви „да засрами“ богатите руснаци, обнародвайки списъка на „олигарсите, близки до Кремъл“. Както съобщава Bloomberg, критериите за съставянето на този документ са неясни, може да бъде публикуван не изцяло, а активите на попадналите в него хора няма да бъдат блокирани автоматично. Но някои вече свиват бизнеса си, страхувайки се да намерят в списъка името си.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване