Пробив в ООН за името на Македония или още дълги преговори

http://clubz.bg/63053-probiv_v_oon_za_imeto_na_makedoniq_ili_oshte_dylgi_pregovori

Гърция и Македония се обърнаха към ООН в опит да сложат край на 27-годишния спор за името на бившата югорепублика. Гръцките възражения срещу използването на името Македония след независимостта на балканската страна, обявена през 1991 г., възпрепятстват кандидатурата на Скопие за присъединяване към Европейския съюз и НАТО. Пратеникът на ООН Матю Нимиц реши да събере дипломати от двете страни в щабквартирата на ООН в Ню Йорк, след като правителствата им показаха нова готовност да сложат край на нестихващия спор. Гръцкият преговарящ Адамантиос Василакис и неговият колега от Македония Васко Наумовски, заедно с други дипломати, ще заседават по парливия въпрос.

"Мисля, че хората в двете страни са готови да чуят решения, които са в съответствие с националните интереси, но също така имат и някакъв компромисен елемент, който да разреши проблема", заяви пратеникът на ООН в интервю за гръцкия държавен телевизионен оператор ЕРТ тази седмица. Американецът Нимиц, който се опитва да сложи край на спора за името от 1994 г. насам, заяви, че е видял "положителна инерция", докато източници на САЩ не изключват да се постигне пробив на срещата.

Ускоряването на преговорите за името на Република Македония между властите в Скопие и Атина е свързано с желанието на САЩ да вкарат Македония в НАТО, заяви на първата си пресконференция за тази година руският министър на външните работи Сергей Лавров.

"За всички е ясно защо има ускоряване на преговорите след дългогодишния полусън - не става въпрос за сближаване на двата балкански народи, а за желание на една от страните да стане член на НАТО. Русия ще приеме името, което ще договорят Скопие и Атина и което ще бъде вписано в Конституцията на Република Македония", каза още Сергей Лавров.

Атина твърди, че използването на името "Македония" предполага, че Скопие има териториални претенции към региона Македония в Гърция - северна област, която се гордее с пристанищните градове Солун и Кавала, припомня Франс прес.

Македония е известна като Бивша югославска република Македония (БЮРМ) в Организацията на обединените нации, но Съветът за сигурност призна, когато се съгласи с членството ѝ в ООН, че това е временно име. Държавата, която получи признание най-напред от България, е приета в Световната банка и Международния валутен фонд като БЮРМ.

В интервю пред гръцката телевизия ANT1 Нимиц заяви, че наименованието "Македония" ще бъде включено в името на държавата, тъй като повече от 100 страни по света вече са я признали под това име. "Ако изчакаме още 25 години, проблемът ще се влоши още повече", каза той, но потвърди, че няма "магическо решение".

Някои от възможните решения, които се появиха, включват името "Нова Македония" или "Северна Македония", но гръцките националисти са категорични, че изобщо не трябва да се споменава "Македония".

Запитан за перспективите за преговорите, говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик беше пределно предпазлив и лаконичен: "Това са дискусии, които продължават доста дълго време. Много деликатни дискусии. Нека изчакаме да видим какво ще се случи".

Политиците от двете държави показват известен оптимизъм. Македонският премиер Зоран Заев заяви този месец, че смята, че решение може да бъде намерено до юли, а гръцкият му колега Алексис Ципрас - че въпросът трябва да бъде уреден тази година.

Преди дни Ципрас се разграничи от становището на влиятелната гръцка православна църква, която заяви, че всеки компромис със Скопие не трябва да включва използването на "Македония". Очаква се компромисът да бъде поставен на референдум или да бъде представен на парламентите за одобрение, което може да предизвика бурна националистическа реторика. Именно от лидера на малкия коалиционен партньор на СИРИЗА - "Независимите гърци" (АNEL), Панос Каменос, дойде тази седмица предложение как да се разреши десетилетния спор.

Министърът на отбраната, който многократно заяви, че неговата партия никога няма да приеме използването на термина "Македония" в името на Бивша югославска република Македония от Скопие, туитна карта от 1937 г., която изобразява някогашното Кралство Югославия, разделено на девет географски региона, а областта, приблизително обхващаща настоящата БЮРМ, е назована Вардарска бановина.

Бившият премиер консерватор Костас Караманлис се срещна тази седмица с представители на гръцката диаспора, в т. ч. гърци от Македония. Според гръцки сайт, цитиран от "Катимерини", Караманлис, чието семейство е от Северна Гърция, заявил, че няма "македонска нация и това трябва да стане ясно и официално прието".

В коментар по изявлението на руския дипломат №1 за Македония, "Катимерини" припомня откога датират плановете на Съединените щати и Запада да включат балканския съсед на Гърция в плановете на трансатлантическия съюз.

"Това се почувства от всички, които присъстваха на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. По време на контактите им с тогавашния американски президент Джордж Буш и неговия секретар Кондолиза Райс. Това не беше лесна среща за Гърция, пише "Катимерини".

Гръцкото издание обаче акцентира върху друг коментар на Лавров - че независимо за какво се договорят Атина, Скопие и ООН, Русия ще признае това име, което бъде ратифицирано от парламента на Македония и вписано в конституцията на страната.

Ветеранът на руската дипломация съвсем ясно даде да се разбере, че Москва ще признае балканската държава под нейното конституционно име. Това е още една ясна индикация, че няма място за половинчати решения.

По този начин Сергей Лавров напомня на всички, че всяко решение трябва да включва промяна в конституцията на Македония. Това е единственият начин да се гарантира, че името се използва от всички организации и държави.

GM с автономни автомобили за споделено пътуване от 2019 година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284387_GM+%D1%81+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B8+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D1%8A%D1

 Скоро ще може да се пътува, като се повика автомобил, през приложение за споделено пътуване, но когато пристигне, в автомобила няма да има никой. Само четири места. Няма волан, педали и каквато и да било възможност за управление. Ще влезете ли вътре? General Motors (GM) се надява, че хората биха се качили и компанията иска да провери това през следващата година с Cruise AV.

GM е подал запитване до Министерството на транспорта на САЩ за издаване а разрешение за джение по пътищата на самоуправляващия се Cruise AV през 2019 г. Според съобщението автомобилът, готов за производство, няма педали, волани или някакъв механизъм за ръчно управление. Автомобила се базира на Bolt EV и не трябва да се бърка с компактния автомобил Cruze. Cruise AV получава името си от Cruise Automation, стартираща компания закупена през 2016 г. от GM, за да ускори разработването на софтуер за автономна технология за управление на превозни средства.
 

Оборудван с множество устройства за безопасност, Cruise AV може да сканира както на далечно, така и на късо разстояние на 360-градуса. Автомобилът разполага с пет LiDAR сензора (Light Detection And Ranging), 16 видеокамера и 21 радарни сензора. Лазерните измервания дават точна информация за неподвижните и движещи се обекти, допълнени от вградени радарни предаватели и приемници.

Камерите работят с входящите данни от LiDAR, за да определят обектите, които биват засичани. Това помага да се идентифицират видовете превозни средства, пешеходци, знаците и пътната маркировка. Сензорите с по-дълъг обхват проследяват насрещно движещите се автомобили с по-висока скорост, за да предвидят последващи маневри, докато детекторите с малък обсег на действие определят незабавните действия на автоматизираното превозно средство.


General Motors описва Cruise AV в доклада си за безопасност, издаден заедно с запитването към Министерството на транспорта, за да позволи ограниченото тестване на Cruise AV по обществени пътища чрез вътрешната програма за споделено пътуване на GM в няколко града из Съединените щати.

 

Volvo XC60 е най-безопасният автомобил за 2017 година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284386_Volvo+XC60+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+2017+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D

 

Новият шведски SUV получи престижното отличие „Най-добър в класа”

Новото Volvo XC60 е автомобилът с най-добро цялостно представяне на краштестовете за безопасност на Euro NCAP през 2017 г. и беше отличен с престижната награда „Най-добър в класа”. Новото ХС60 постигна почти перфектните 98% за защита на възрастните пътници и при големите кросоувъри показа категорично предимство в категорията „Асистент за безопасност” с 95%, с цели 20 точки повече от най-близкия конкурент, подчертавайки безспорното си лидерство в автомобилната безопасност.

 

 

„Новото Volvo XC60 е напълно оборудвано с най-модерните технологии, създадени да подпомагат водача, да предпазват пътниците в колата и останалите участници в движението,

предотвратявайки потенциалните удари.

Гордеем се, че нашите иновации в разработването на технологии за безопасност бяха отличени с поредната награда на Euro NCAP „Най-добър в класа”, заяви Малин Екхолм, вицепрезидент в Центъра по безопасност на Volvo. „Нашата визия е, че до 2020 г. никой не трябва да загива или да получава тежки наранявания в нов автомобил Volvo. Постиженията на XC60 са ясен пример за усилията ни да изпълним този ангажимент“, допълни Екхолм.

 

 

Седанът Volvo S90 и комбито V90 също се представиха отлично на тестовете на Euro NCAP, получавайки 95% за защита на възрастните пътници в колата и 93% в категорията „Асистент за безопасност”. Отличието на Euro NCAP не е първото за новото Volvo ХС60, след като в края на 2017 г. беше избран за „Автомобил на годината на Япония”, във Великобритания получи награда от Car Tech Awards за най-сигурен автомобил и беше коронован за най-добрия луксозен SUV в гласуването на професионалните шофьори на Обединеното кралство.

Борбата с корупцията - куче влачи рейс

http://pogled.info/bulgarski/borbata-s-koruptsiyata-kuche-vlachi-reis.91947

/Поглед.инфо/ В България царува върховенство на беззаконието и това вече се приема за природна даденост

САЩ започнаха да изграждат нова държава на територията на Сирия

http://pogled.info/svetoven/sasht-zapochnaha-da-izgrazhdat-nova-darzhava-na-teritoriyata-na-siriya.91949

/Поглед.инфо/ Въпреки, че сегашният президент на САЩ преди изборите обеща да напусне Сирия след като „избие духа“ на ИДИЛ, в действителност се получи обратното. По същество Вашингтон започна да изгражда нова квазидържава – Сирийски Кюрдистан - и вече готви сили за сигурност за охрана на границите от 30 хиляди щика. Руските експерти оцениха стремежа на САЩ за „прекрояване на границите“ в Близкия Изток.

„Атака“ няма да подкрепи Истанбулската конвенция в парламента

http://pogled.info/bulgarski/ataka-nyama-da-podkrepi-istanbulskata-konventsiya-v-parlamenta.91944

/Поглед.инфо/ Депутатите от партия "Атака" ще гласуват против ратифицирането на Истанбулската конвенция. Това заявява в нарочна декларация лидерът на партията и председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. Той се разграничи от мнението на секретаря на ПГ Борис Ячев от НФСБ, че ако бъде променен преводът на текста, групата на ОП може да гласува за него.

Джендър: последният аватар на прогресистката идеология

http://pogled.info/svetoven/evropa/dzhendar-posledniyat-avatar-na-progresistkata-ideologiya.91945

/Поглед.инфо/ “Европейският съюз най-накрая ще наложи на всички държави-членки да го въведат в регистрите си за гражданското състояние. С други думи, да последват примера на винаги добрия и ревностен ученик на Европа - Германия, която през 2013 г. призна съществуването на трети пол”.

Виорика Данчила е избрана за нов премиер на Румъния

http://pogled.info/svetoven/balkani/viorika-danchila-e-izbrana-za-nov-premier-na-rumaniya.91946

/Поглед.инфо/ Румънският президент Клаус Йоханис одобри кандидатура на Виорика Данчила за министър-председател на страната, предадоха информационните агенции.

Пюзант Касабян - спортен оркестър или дори... филхармония

https://www.24chasa.bg/sport/article/6666780

Пюзант Касабян - спортен оркестър или дори... филхармонияМистър Бадминтон - 100% доктор, 100% треньор, 100% състезател, 300% човек. Апостол и голям ръководител Почти винаги, когато в спортната ни публицистика стане дума за проф. д-р Пюзант Касабян, се чувстваме като изгубени в дилемата как да представим този популярен човек - като една неординарна личност или като цял спортен оркестър...

Защо ръмжи хубавата Костадинка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6666671

Защо ръмжи хубавата КостадинкаЗаради Доналд Туск и Емил Кошлуков десни и русофили заговарят в синхрон През първата седмица от председателството Доналд Туск и Емил Кошлуков незнайно защо накараха фейсбук елитите да се държат неприлично. Разтърсващата реч на поляка и шоуто на бившия политик по БНТ провокират повече тропане с крак, плезене и пръхтене,

"Челси" се промъкна в четвъртия кръг на ФА къп след успех с дузпи над "Норич"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/18/3114250_chelsi_se_promukna_v_chetvurtiia_krug_na_fa_kup_sled/?ref=rss


"Челси" продължава с неубедителното си представяне от началото на 2018 г. и след трите поредни равенства във Висшата лига, сините не успяха да победят и "Норич" в преиграването от третия кръг на ФА къп. Шампионът на Англия се нуждаеше от дузпи, за да пречупи "канарчетата" и да се класира напред.<br /><br />Тимът на Антонио Конте показа припряна и нервна игра и в големи периоди от срещата не беше на висота, а за капак завърши с девет души заради червени...

Жана д'Арк е обявена за светица в Рим

https://www.actualno.com/chronicles/jana-dark-e-objavena-za-svetica-v-rim-news_654459.html

Света Жана д'Арк, известна още като Орлеанската дева, е национална героиня на Франция и светица на римокатолическата църква. Тя е селско момиче, родено в Източна Франция, което уверява всички, че е напътствана от Бог и повежда френската армия в няколко важни битки по време на Стогодишната война, която проправя пътя на Шарл VII към короната. Пленена е от бургундите, продадена на англичаните, обвинена в неподчинение и хетеродоксалност, съдена от църковния съд и изгорена на кладата на 1

Убиха бос на мафията в Гърция

https://frognews.bg/svqt/ubiha-bos-mafiiata-gartsiia.html

Убиха боса на мафията в Гърция Василис Стефанакос. Той е бил разстрелян с 20 куршума в квартал на Атина пред офисите на компанията му.

Македонският президент отказа да подпише Закона за езиците

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/18/3114245_makedonskiiat_prezident_otkaza_da_podpishe_zakona_za/?ref=rss


Македонският президент Георге Иванов обяви, че няма да подпише Закона за употреба на езиците, който разширяваше употребата на албанския и други малцинствени езици наравно с македонския, предаде агенция МИА. В обръщение ден преди изтичане на крайния срок, който имаше, за да одобри или да наложи вето, той каза, че текстът е "противоконституционен", а и е бил гласуван в отсъствието на опозицията.<br /><br />"Вместо в дух на диалог и съжителство да градим мултиетническо...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване