Кои са победителите в Rinker's Challenge#4?

https://www.investor.bg/strategii/127/a/koi-sa-pobeditelite-v-rinkers-challenge4-254678/

Електрическа количка за деца с увреждания и интелигентни метео станции заеха първите места в състезанието за стартиращи предприемачи

Евроскептикът Земан печели балотажа на президентските избори в Чехия (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685200

Евроскептикът Земан печели балотажа на президентските избори в Чехия (Обновена)Чешкият президент Милош Земан води на балотажа на президентските избори с 56,47 срещу 43,52 на сто от гласовете за неговия съперник Иржи Драхош според резултати от 27,2 на сто от избирателните секции, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. По-късно агенция ЧТК съобщи, че Земан печели президентските избори в Чехия с 52,16 процента от гласовете.

Манолова изведе внучето на разходка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6685216

Манолова изведе внучето на разходкаОмбудсманът Мая Манолова прекарва почивния си ден с внука в Кюстендил. Защитничката на народа го изведе на разходка на топлото януарско слънце. На снимката, която Манолова сподели във фейсбук, двамата са в отлично

Казармата се завръща

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684203

Казармата се завръщаl Два батальона наборници искат военните като начало l Ще им плащат по 600 лв. - като на професионални войници l Обучават поне по 20 000 ученици на година да стрелят и маршируват l Планират летни военни лагери за навършилите 18 години 10 години след като в задължителната дотогава казарма влезе последният набор младежи и след това армията

Вашингтон поддържа обвиненията срещу Русия във връзка с химическите атаки в Сирия

http://www.mediapool.bg/vashington-poddarzha-obvineniyata-sreshtu-rusiya-vav-vrazka-s-himicheskite-ataki-v-siriya-news274809.html

 Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън поднови в събота във Варшава обвиненията си срещу Русия във връзка с химическите атаки в Сирия - обвинения, отхвърлени от Москва, съобщи Франс прес. "По повод забележките ми относно Русия и използването на химически оръжия в Сирия поддържам вече казаното", заяви Тилърсън на обща пресконференция с полския си колега Яцек Чапутович. Обвиненията му бяха отправени във вторник в Париж на международен форум за разследване на престъпления с употреба на химически оръжия в Сирия, посочва БТА. Правителството на Сирия може би все още използва химически оръжия и отговорността за това носи Русия, каза той.     На другия ден Кремъл обвини в отговор САЩ, че "замотават" разследвания във връзка с такива случаи.     "През последните 24 до 48 часа печатът помести информации от явен източник за използването на хлор като оръжие в Сирия", каза днес Тилърсън.     Тези нападения "нарушават всички конвенции, подписани от Русия", продължи той и добави, че тази страна, "съюзничка на Асад", трябва да реагира. След като пристигна във Варшава снощи, Тилърсън разговаря с президента Анджей Дуда, премиера Матеуш Моравецки и с Чапутович, а после почете паметта на жертвите на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау. Държавният секретар на САЩ акцентира на пресконференцията върху добрите отношения между Вашингтон и Варшава. Той заяви, че подкрепя Полша в противопоставянето й срещу изграждането на газопровода "Северен поток-2" между Русия и Германия, твърдейки, че тръбата ще допринесе Европа да остане "зависима от руския природен газ".

Втори медал за Красимир Анев на Евро 2018

http://clubz.bg/63452-vtori_medal_za_krasimir_anev_na_evro_2018

Красимир Анев спечели сребърен медал в преследването на 12,5 км на европейското първенство по биатлон в Риднау-Вал Ридана (Италия). 

Вчера асът ни грабна бронз в спринтовата дисциплина. 

Биатлонистът от Самоков беше единственият състезател, който успя да повали всички 20 мишени на рубежа и това беше достатъчно, за да се пребори за сребърното отличие. 

Владимир Илиев сбърка общо шест пъти с пушката и се отказа след третата стрелба. Антон Синапов също имаше право да стартира в преследването, но треньорският щаб не го пусна в надпреварата. 

Златният медал в дисциплината на 12,5 км е за Александър Логинов, който сбърка два пъти в стрелбата, но въпреки това защити титлата си от миналата година.

Неговият съотборник Евгений Гараничев завъртя три наказателни обиколки и успя да се придвижи от 19-а до трета позиция в крайното класиране.

Утре ще европейското приключва със смесената и спринтовата щафети.

Мицотакис не подкрепи Ципрас за името Македония

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-gartzia-ime-26822027

Лидерът на основната опозиционна сила в Гърция Кириакос Мицотакис не подкрепи премиера Ципрас в спора за името с Македония.

Краси Анев грабна среброто на 12.5 км на Европейското по биатлон

http://www.cross.bg/presledvaneto-ostana-zavurshi-1566451.html

/КРОСС/ Поредна страхотна новина за българския биатлон. След бронза от вчера на Красимир Анев в спринта, сега той се поздрави и със среброто в преследването на 12.5 км по време на Европейското първенство в италианския курорт Риднаун Вал-Ридана. Той остана на 27.6 секунди от победителя Александър Логинов, но направи като цяло страхотно състезание и се окичи с отличието. Това е осми медал за него на шампионати на Стария континент. Българският представител свали всичките 20 мишени и съвсем заслужено завърши на втората позиция. Другият български участник в преследването Владимир Илиев се отказа в средата на надпреварата. Трети завърши друг руснак - Евгений Гараничев. Назад остана един от фаворитите в лицето на Симон Фуркад.  

Откараха възрастна жена в болница след пожар в блок в Сливен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685237

Откараха възрастна жена в болница след пожар в блок в Сливен Пожар горя в жилищна сграда на бул. „Хаджи Димитър” в Сливен, съобщиха от ОДМВР-Сливен, цитирани от "Фокус". Сигналът е получен в 12.37 часа. На място са изпратени три екипа на РСБПЗН-Сливен. Пожарът е възникнал в апартамент на 7-ия етаж на сградата. Няма пострадали. Пожарът е ликвидиран в14.50 часа.

ЦСКА продължава да впечатлява в контролите

https://offnews.bg//futbol/tcska-prodalzhava-da-vpechatliava-v-kontrolite-673714.html

ЦСКА постигна втори престижен резултат в предсезонните си контроли, след като удържа 0:0 с украинския гранд Динамо Киев в "Марбея футбол център".

"Червените" бяха подкрепени от около 20 привърженици, пристигнали от цяла България, за да изгледат мачовете на ЦСКА на живо, информира клубният сайт.

Двубоят беше равностоен и двата отбора имаха шансове да отбележат голове. Вратарят Витаутас Черниаускас се намеси решително в 4-та минута и запази мрежата си суха. В 11-та Тиаго Родригес стреля към вратата от границата на наказателното поле, но топката премина на сантиметри от гредата. Три по-късно играч на Динамо се разписа, но попадението беше отменено заради засада.

15 минути след старта на второто полувреме Тиаго пропусна отлична възможност да открие резултата, след като беше изведен на добра позиция, но не успя да прати топката във вратата. В следващите минути Каранга на два пъти имаше шанс да отбележи гол, но до такъв не се стигна. В 75-та минута Станислав Манолев отправи страхотен изстрел и затрудни максимално вратаря на Динамо, който обаче успя да избие топката над гредата.

Освен Александър Георгиев и Александър Барт, които пропуснаха срещата заради контузия и Слави Петров, който е с вирусно заболяване, Стамен Белчев пусна в игра всички 20 футболисти, а левият бранител Джеферсон Телес дебютира в стартовата единайсеторка.

Следващата контрола на тима е срещу Спартак Москва на 31 януари (сряда) от 18:30 часа. Двубоят ще бъде излъчен на живо по Диема Спорт и клубната телевизия.

Канят варненци за публика на състезание по оцеляване

http://www.moreto.net/novini.php?n=367959

93 души от 31 отбора ще се впуснат в BrutusRun (Брутално Бягане) - едно от най-екстремните и тежки състезания по оцеляване, организирани някога в България. Надпреварата ще се проведе в утре - неделя (28 януари) в горите край варненското село Доброглед и района на Аксаковкса панорама.

15 000 кюрди протестират в Кьолн

http://clubz.bg/63451-15_000_kyurdi_protestirat_v_koln

Германската полиция разпореди днес да бъде разпръсната демонстрация с участието на около 15 000 кюрди в Кьолн, заклеймили турската офанзива в Сирия, тъй като хора от шествието носеха множество символи на ПКК, забранени в страната, съобщи Франс прес, предаде БТА.

Мнозина демонстранти развяха забранени знамена с образа на историческия лидер на Кюрдската работническа партия Абдуллах Йоджалан. Други дефилираха маскирани и отказаха да открият лицата си, мотивира се говорител на местните органи на реда, потърсен от АФП.

Полицияа съобщи, че е задържала двама души и е събрала данните на голям брой други.

ПКК е обявена за терористична организация от Турция и западните й съюзници; в Германия е забранено публично да се демонстрират нейните символи. В миналото Анкара редовно упрекваше Берлин, че се отнася прекомерно толерантно към нарушителите на забраната, участвали в сбирки на кюрди в Германия.

Шествието в Кьолн потегли в средата на деня в напрегната атмосфера. Близо 2000 полицаи бяха мобилизирани, за да предотвратяват евентуални инциденти. Демонстрантите бяха спрени по средата на маршрута заради носените от тях символи на ПКК. Полицията ги придружи до сборния пункт и тогава не бе съобщено за сблъсъци.

"Ситуацията остава твърде напрегната", коментира все пак говорител на местната полиция, който се опасява, че с падането на нощта ще започнат инциденти между най-радикалните демонстранти и силите на реда или пък с участието на турски националисти. Някои демонстранти в Кьолн вдигаха плакати с надписи "Свобода за Кюрдистан" и "Засрами се, Европа!", видя журналист от АФП.

Инициатор на шествието там бе кюрдска организация, близка до ПКК според германските тайни служби.

Германски медии съобщиха, че разгневени демонстранти са нападнали полицаи с дръжки на знамена, но тези инциденти бързо са приключили. Други участници в шествието носеха лозунги в прослава на кюрдите в сирийския Африн, където продължава турската операция "Маслинова клонка". "Свобода за Африн", турският президент Реджеп Тайип "Ердоган е диктатор", се четеше на плакатите. Оратор прикани "да се сложи край на бруталната агресия на турските военни".

"Турция започна агресивна война в разрез с международното право", отсече днес съпредседателят на кюрдската общност в Германия Мехмет Танриверди в регионалното издание "Хайлбронер щиме".

В Германия расте безпокойството, че турско-кюрдският конфликт ще се пренесе на нейна територия, където живеят близо един милион кюрди и около три милиона турски граждани или хора от турско потекло - това е най-голямата турска диаспора в света.

Външният министър Зигмар Габриел настоя тази седмица Анкара да спре военната си офанзива и обяви, че замразява оръжейна доставка за Турция, предназначена за модернизация на германските й танкове "Леопард", използвани в Северна Сирия. Освен това Германия поиска случаят да бъде разгледан от НАТО, където страната членува наред с Турция. Кметът на Кьолн Хенриета Рекер прикани демонстрантите да демонстрират "изключително по мирен начин", отбелязва АФП.

Във Франция също имаше днес прокюрдски демонстрации, но в по-малък мащаб - стотици участници в Париж и близо 500 в Марсилия.

Загиналите при атентата в Кабул станаха 95

https://offnews.bg//sviat/zaginalite-pri-atentata-v-kabul-stanaha-95-673713.html

Броят на жертвите на самоубийствения атентат в афганистанската столица Кабул нарасна до 95 души.

Ранените при нападението са близо 160, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Според местните власти броят на загиналите може още да се увеличи. 

Атентатор използва линейка, натъпкана с експлозиви, за атаката си близо до сграда на вътрешното министерство, каза говорител на министерството Насрат Рахими.

Талибаните поеха отговорност за нападението.

Това е втората голяма атака в Кабул за седмица. При акция срещу хотел в града миналата събота бяха убити най-малко 20 души, включително 14 чужденци.

"Дуисбург" на Груев измъкна 3:3 в 90-ата мин, изкачи се 4-и

https://www.24chasa.bg/sport/article/6685207

"Дуисбург" на Груев измъкна 3:3 в 90-ата мин, изкачи се 4-иВоденият от Илия Груев "Дуисбург" успя да избегне домакинска загуба във Втора бундеслига. В среща от 20-ия кръг "зебрите" приеха "Хайденхайм" и до 90-ата мин падаха с 2:3. Тогава нигерийският нападател Кингсли Онуегбу, който се бе появил на терена като резерва в началото на втората част, изравни и донесе точка на "Дуисбург".

Стотици жертви и над 150 ранени при атентат с кола бомба в Кабул (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/stotici-zhertvi-i-nad-150-raneni-pri-atentat-s-kola-bomba-v-kabul-snimkivideo-2075018

Самоубийствен атентат с кола бомба в центъра на афганистанската столица Кабул. Броят на жертвите на надхвърли 100 души, а ранените са повече от 150, съобщават световните агенции. Възможно е броят на загиналите да се увеличи още, по

Автобус се блъсна в патрулка

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/avtobus-se-blysna-v-patrulka-2075048

На шофьора му прилошало и загубил управление над автобуса

Защо Пентагонът не е доволен от F-35?

https://news.bg/techno/zashto-pentagonat-ne-e-dovolen-ot-f-35.html

Доклад откри редица проблеми в изтребителите, за които САЩ трябва да плати 406,5 милиарда долара

В Чехия завърши вторият тур от изборите за президент

https://www.actualno.com/europe/v-chehija-zavyrshi-vtorijat-tur-ot-izborite-za-prezident-news_656598.html

Гласуването на втория тур за избор на президент в Чехия завършиха. Изборните пунктове затвориха в 14 часа средноевропейско време, съобщават международните агенции. Чешкото статистическо управление в близките часове ще съобщи кой ще бъде новият обитател на Пражкият замък през следващите пет години. Засега не е ясно дали ще бъде преизбран досегашният държавен глава Милош Земан, или това ще е бившият шеф на Националната академия на науките и професор по физика и химия Иржи Драхош. Според местните

Пак жертви на пътя: млад мъж и 2-годишно дете загинаха край Попово

https://frognews.bg/novini/pak-jertvi-patia-mlad-maj-2-godishno-dete-zaginaha-krai-popovo.html

Мъж /на 39 г./ и дете /на 2 г./ загинаха при тежка катастрофа край Попово. Пътният инцидент е станал по обяд днес, недалеч от село Светлен, съобщават от Областната дирекция /ОД/ на МВР в Търговище.

95 загинаха, а 158 са ранени при атентат в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685215

95 загинаха, а 158 са ранени при атентат в КабулПо последни данни 95 души станаха жертва на терористичен атентат в Кабул, а 158 са пострадали, съобщи Франс прес, като се позовава на местните власти, пише БТА. Малко по-рано представител на афганистанските власти приведе данни за 63 жертви, но предупреди, че броят им може да се увеличи. Взривно устройство, скрито в линейка,

Милош Земан води на балотажа на президентските избори в Чехия

http://www.cross.bg/izbori-zeman-milosh-1566450.html

/КРОСС/ Чешкият президент Милош Земан води на балотажа на президентските избори с 55,9 процента от гласовете. За неговия съперник, бившият ръководител на Чешката академия на науките Иржи Драхош са гласували малко под 45 на сто от избирателите при преброени над 50 процента от гласовете в около 15 000 избирателни секции, съобщава "Асошиейтед прес", позовавайки се на Чешката статистическа служба. 73-годишният Земан, който е бивш премиер на левицата, беше избран през 2013 г. по време на първите преки президентски избори в Чехия. Оттогава той раздели страната с проруската си позиция и подкрепа за по-близки отношения с Китай. Драхош, който е 68-годишен и дебютант в политиката, е разглеждан като прозападно ориентиран.  

Милош Земан печели президентските избори в Чехия (обновена)

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/27/3119829_milosh_zeman_pecheli_prezidentskite_izbori_v_chehiia/?ref=rss


Чешкият държавен глава Милош Земан печели втори мандат с 51.64% от гласовете на балотажа на президентските избори, предаде Ройтерс. Опонентът му Иржи Драхош има 48.35%, показват първоначалните резултати при обработени 98.74% от гласовете от избирателните райони.<br /><br />Драхош вече призна поражението си, независимо че гласовете не бяха изцяло обработени. "Бих искал да поздравя победителя Милош Земан", обяви той пред поддръжниците си.<br /><br />Днес в Чехия...

Милош Земан води на балотажа на президентските избори в Чехия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/27/3119829_milosh_zeman_vodi_na_balotaja_na_prezidentskite_izbori/?ref=rss


Чешкият президент Милош Земан води с 53.83% от гласовете на президентските избори, които се провеждат днес в страната, предаде Ройтерс. Опонентът му Иржи Драхош има 46.16%, показват първоначалните резултати при обработени 75.46% от избирателните секции.<br /><br />Днес в Чехия е вторият ден от балотажа на вота за президент, в който право на глас имат 8.4 млн. души. Първият тур бе преди две седмици и на него 73-годишният Земан получи най-много гласове. Социологическите проучвания...

Вашингтон: Сирийските власти още използват химически оръжия и отговорността е на Русия

https://offnews.bg//sviat/vashington-sirijskite-vlasti-oshte-izpolzvat-himicheski-orazhia-i-otg-673712.html

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън отново обвини Русия за химическите атаки в Сирия.

Тилърсън обяви, че правителството в Сирия може би все още използва химически оръжия и отговорността за това е на Русия. 

Американският държавен секретар отправи обвиненията първоначално в Париж преди дни, а днес той потвърди обвиненията си по време на обща пресконференция с полския си колега Яцек Чапутович във Варшава.

В отговор Кремъл отхвърли обвиненията и на свой ред обвини САЩ, че "замотават" разследвания във връзка с такива случаи.

"През последните 24 до 48 часа печатът помести информации от явен източник за използването на хлор като оръжие в Сирия", каза днес Тилърсън, цитиран от Франс прес и БТА.

Тези нападения "нарушават всички конвенции, подписани от Русия", продължи той и добави, че тази страна, "съюзничка на Асад", трябва да реагира.

След като пристигна във Варшава снощи, Тилърсън разговаря с президента Анджей Дуда, премиера Матеуш Моравецки и с Чапутович, а после почете паметта на жертвите на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау.

Държавният секретар на САЩ акцентира на пресконференцията върху добрите отношения между Вашингтон и Варшава. Той заяви, че подкрепя Полша в противопоставянето й срещу изграждането на газопровода "Северен поток-2" между Русия и Германия, твърдейки, че тръбата ще допринесе Европа да остане "зависима от руския природен газ".

Слънчево време по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=367953

По Черноморието утре - 28 януари ще бъде предимно слънчево, но в сутрешните часове на места ще има краткотрайна мъгла, научи Moreto.net. След обяд ще се появи слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са 5-8°.

Починаха ранените при катастрофата край Попово дете и мъж (обновена)

http://www.cross.bg/popovo-avtomobil-katastrofa-1566449.html

/КРОСС/ Дете на 2 години и мъж на 39 г. починаха след катастрофа край Попово. Инцидентът е станал малко преди 12.00 ч. на главния път Търговище-Попово в близост до разклона за село Глогинка. 39-годишният мъж управлявал лек автомобил "Форд Фокус". Вследствие на несъобразена скорост, по време на изпреварване на друг автомобил, той изгубил контрол над управлението, излязъл извън пътното платно и се блъснал в мантинела. В резултат на удара, детето, въпреки че е било в специална предпазна седалка, е починало на място. Водачът и возилата се в същия автомобил жена на 35-години, били настанени в болницата в Търговище, където по-късно мъжът починал. Дете и мъж пострадаха при тежка катастрофа близо до Попово На водача е направена проба за наличие на алкохол в кръвта, която е била отрицателна. По случая е образувано досъдебно производство. До приключването на огледа на местопроизшествието и разчистването на пътя, движението на моторни превозни средства се отклоняваше по обходни маршрути.  

Ердоган: Който се изпречи на пътя ни, ще бъде унищожен

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/erdogan-kojto-se-izprechi-na-pytia-ni-shte-byde-unishtozhen-6078688

Държавният глава призова властите на съюзниците на Анкара на Запад да не игнорират реалностите в региона

Опозицията в Гърция не подкрепи Ципрас в спора за името с Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685205

Опозицията в Гърция не подкрепи Ципрас в спора за името с МакедонияГръцкият премиер Алексис Ципрас не успя да получи днес подкрепа от лидера на основната опозиционна партия, за да изгради консенсус преди интензивните преговори между Гърция и Македония за разрешаване на дългогодишния спор за името, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Атина и Скопие се договориха да ускорят преговорите,

Саудитска Арабия освободи членове на кралското семейство, обвинено в корупция

https://frognews.bg/svqt/sauditska-arabiia-osvobodi-chlenove-kralskoto-semeistvo-obvineni-koruptsiia.html

Саудитските власти са освободили членове на кралското семейство, бивши държавни служители и бизнесмени, които бяха задържани по разследване за корупция, съобщиха ДПА и Ройтерс.

Германският синдикат "И Ге Метал" обявява 24-часови предупредителни стачки

http://www.cross.bg/sedmitza-chlenovete-germanskiyat-1566447.html

/КРОСС/ Германският синдикат на работещите в металургията И Ге Метал (IG Metall) за първи път призова членовете си към 24-часови предупредителни стачки в цялата страна след неуспеха на преговорите с работодатели в провинция Баден-Вюртемберг, информира "Ройтерс". Петият кръг преговори, който продължи през цялата нощ, не сближи позициите на страните и днес ръководството на синдиката е взело съответното решение, посочи синдикалният лидер Йорг Хофман. Ако бързо не бъде постигнато споразумение, профсъюзът се готви да проведе гласуване сред членовете си за разширяване на стачните действия. След гласуването стачките могат да засегнат над 250 предприятия в цяла Германия между сряда и петък идната седмица, допълва в. "Ханделсблат". Профсъюзът, обединяващ 3,9 милиона работници от металургията и машиностроенето в Германия, иска увеличаване на възнагражденията с 6 на сто и възможност за преминаване на 28-часова работна седмица.    

Шофьор уби двегодишно дете и себе си при неправилно изпреварване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685184

Шофьор уби двегодишно дете и себе си при неправилно изпреварванеДвегодишно дете и 39-годишен мъж са починали след катастрофа на пътя Бяла-Попово-Дралфа, съобщи "Фокус". Около 11,45 часа в оперативната дежурна част на Районно управление на МВР-Попово е получен сигнал за пътно-транспортно произшествие на път II-51 (Бяла-Попово-Дралфа), на около 1 км преди с. Светлен, община Попово.

Графика на деня: Най-разпознаваемите брандове в социалните медии

https://www.investor.bg/novini/346/a/grafika-na-denia-nai-razpoznavaemite-brandove-v-socialnite-medii-254626/

Възходът на социалните мрежи през последното десетилетие даде на компаниите и брандовете нови начини за интеракция с клиентите

ООН прие поканата за Конгреса за сирийския национален диалог в Сочи

https://www.actualno.com/asia/oon-prie-pokanata-za-kongresa-za-sirijskija-nacionalen-dialog-v-sochi-news_656595.html

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш прие поканата на Конгреса за сирийския национален диалог в Сочи и реши да изпрати на форума специалният си посланик Стефн де Мистура. Това потвърди в събота официалният представител на генералния секретар Стефан Дюжарик. По думите му, „вземайки предвид“ уверенията на Москва, че форумът ще подпомогне провеждането на преговорите под егидата на ООН в Женева, административният председател на организацията „реши да приеме пред

Пикът на грипната епидемия ще е следващата седмица, след това - рязък спад

http://www.moreto.net/novini.php?n=367955

Пикът на грипната епидемия ще бъде достигнат следващата седмица, а след това ще започне рязък спад. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. "Спадът вече започна в областите Перник и Пазарджик, които обявиха епидемия, и вече излязоха от нея", поясни той.

Близо 533 млн. долара в криптовалута изчезнали от японска борса заради хакерска атака

http://www.cross.bg/borsa-suobshti-kriptovalyti-1566445.html

/КРОСС/ Близо 58 милиарда йени (533 милиона долара) в криптовалута са изчезнали от японска борса заради хакерска атака, съобщи ДПА. Платформата Койнчек (Coincheck), която е оператор на дигиталната валута НЕМ (NEM), съобщи, че спира продажбите и тегленията на валутата, както и търговията с повечето други криптовалути и японски йени. Президентът на платформата Коичиро Вада се извини за инцидента и посочи, че може да се наложи компанията да потърси финансова подкрепа. Койнчек, която се определя като водещата борса за търговия с биткойн и други криптовалути в Азия, уточни, че е открила нерегламентиран достъп до системата вчера рано сутринта.  

Германски металурзи обявиха 24-часова предупредителна стачка

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/27/3119824_germanski_metalurzi_obiaviha_24-chasova/?ref=rss


Германският синдикат на работещите в металургията И Ге Метал (IG Metall ) за първи път призова членовете си към 24-часови предупредителни стачки в цялата страна през идната седмица, предаде БТА. До решението се стигна след неуспех на преговорите с работодатели в провинция Баден-Вюртемберг.<br /><br />Профсъюзът, който обединява 3.9 млн. работници от металургията и машиностроенето в Германия, иска увеличаване на възнагражденията с 8%, съобщава Ройтерс. Синдикатът иска и работниците...

Последната група български полярници заминава за Антарктида утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685125

Последната група български полярници заминава за Антарктида утреПоследната група от 26-ата национална антрактическа експедиция заминава утре за ледения континент, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев, цитиран от БТА. Групата от полярници заминава утре в 19.05 часа от терминал 2 на летище София по маршрута: Рим - Сантяго де Чили - Пунта Аренас - остров Кинг Джордж - остров Ливингстън.

Ангелкова: Лифтове трябва да се строят не само в Пирин

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/27/3119823_angelkova_liftove_triabva_da_se_stroiat_ne_samo_v_pirin/?ref=rss


Трябва да се строят лифтове и то не само в Пирин, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването "Седмицата" по Дарик радио.<br /><br />"Министерството винаги е било за изграждането на лифтове, особено втори такъв в Банско. Винаги сме подкрепяли развитието на зимния и планинския туризъм и то целогодишно. За целта трябва да има лифтове и в Боровец, Пампорово, Витоша", добави Ангелкова. Тя смята, че тези съоръжения са най-екологичния начин за...

Саудитска Арабия освободи задържани при антикорупционната чистка

https://offnews.bg//sviat/sauditska-arabia-osvobodi-zadarzhani-pri-antikoruptcionnata-chistka-673709.html

Саудитските власти са освободили членове на кралското семейство, бивши държавни служители и бизнесмени, които бяха задържани по разследване за корупция преди повече от два месеца, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Броят на освободените не се споменава. 

Задържаните са били освободени от хотел "Риц-Карлтън" в столицата Рияд, след като са сключили финансови споразумения с властите, съобщава саудитският вестник "Оказ", без да предостави повече подробности.

Сред освободените е принц Алуалид бин Талал, президент и собственик на глобалната инвестиционна компания Кингдъм холдинг, както и Уалид ал Ибрахим, собственик на телевизионната мрежа "Ем Би Си".

Десетки принцове, високопоставени чиновници и бизнесмени бяха арестувани в началото на ноември по обвинения като пране на пари, подкупи и изнудване на държавни служители. Властите посочиха, че планират да постигнат финансови споразумения с повечето заподозрени и изразиха увереност, че по този начин могат да приберат около 100 милиарда долара в държавната хазна.

По-рано тази седмица, главният прокурор съобщи, че все още са задържани 95 души, 90 са били освободени след вдигане на обвиненията, а други са откупили свободата си срещу пари в брой, недвижими имоти и други активи.

Основно почистване – какво да не пропуснем

https://offnews.bg//mama-nindzha/osnovno-pochistvane-kakvo-da-ne-propusnem-673710.html

Автор: Весела Бахчеванова Като почти всяко дете и аз прекарвах ваканциите си при баба и дядо и това са едни от най-топлите ми и щастливи детски спомени. Дядо ми беше много работлив човек и очакваше всички около него да действат със същия хъс, но да ви призная, не всички успявахме да го догоним в работата. За него да седнеш и да починеш след работаq беше равносилно на мързел или губене на време. В техния дом от 5-годишна имах задължението след всяко ядене да замитам пода с метла. Разбира се, аз го приемах като игра и не полагах кой знае какви…

ЦСКА изпусна победата срещу "Динамо" (Киев) - 0:0

https://www.24chasa.bg/sport/article/6685084

ЦСКА изпусна победата срещу "Динамо" (Киев) - 0:0Контролата на ЦСКА с "Динамо" (Киев) завърши без попадения - 0:0. Втората контрола на тима ни в Испания се игра в "Марбея футбол център", а червените бяха подкрепени от около 20 привърженици, пристигнали от България, за да изгледат мачовете на ЦСКА на живо, съобщи официалният сайт на ЦСКА. Двубоят беше равностоен и и двата отбора имаха шансове да

Баба ми, която никога не срещнах, но нося нейното име

https://offnews.bg//mama-nindzha/baba-mi-koiato-nikoga-ne-sreshtnah-no-nosia-nejnoto-ime-673711.html

Автор: Олга Игнатова Все по-често се замислям за ролята на бабата в живота на детето. Имам само една жива баба и ми трябваше малко време да възприема, че синът ми си има двечки. За тях тепърва ще пиша истории, стихове и бележки, но имам баба, която никога не срещнах, и ми се иска да разкажа за нея, защото примерите и моделите в живота са основни за нашето възприятие на света, макар и понякога "невидими".  Замислям се за ролята на моята баба, която не успях да срещна и нося името й. Чувала съм страхотни думи за нея, макар че животът й…

Сани Жекова спечели малкия финал в Банско

http://www.cross.bg/pozitziya-zhekova-bansko-1566444.html

/КРОСС/ Александра Жекова спечели малкия финал и завърши на 7-а позиция в старта от Световната купа по сноуборд в Банско в дисциплината спийд бордъркрос. Жекова отпадна на полуфиналите. Тя остана пета, а серията й беше спечелена от Шарлот Банкс (Франция), която стана победителка. Втората позиция при жените взе Микаела Мойоли (Италия), а третата позиция е за друга представителка на Франция- Нели Моен-Локоз.  

Започна фестивалната надпревара на "Сурва" 2018 в Перник (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6685077

Започна фестивалната надпревара на "Сурва" 2018 в Перник (Видео)Започна фестивалната надпревара на Сурва 2018 г. в Перник. По традиция началото дадоха малките коледари от Обединения детски комплекс с наричания за здраве, берекет, благополучие, добра и успешна година. По стара традиция те сурвакаха официалните гости, дошли на празника. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник.

Започна фестивалната надпревара на "Сурва" 2018 в Перник (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/6685077

Започна фестивалната надпревара на "Сурва" 2018 в Перник (Видео)Започна фестивалната надпревара на Сурва 2018 г. в Перник. По традиция началото дадоха малките коледари от Обединения детски комплекс с наричания за здраве, берекет, благополучие, добра и успешна година. По стара традиция те сурвакаха официалните гости, дошли на празника. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник.

С перфектна стрелба Красимир Анев спечели сребро от европейското по биатлон

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/27/3119820_s_perfektna_strelba_krasimir_anev_specheli_srebro_ot/?ref=rss


Биатлонистът Красимир Анев спечели втори медал от европейското първенство. С безупречна стрелба той заслужи среброто в преследването на 12.5 км.<br /><br />Българинът стана единственият състезател, който не направи нито една грешка.<br /><br />Шампион стана Александър Логинов, който допусна два пропуска в стрелбата, но беше много бърз. Руснакът завърши за 32:22,1 минути. Анев финишира с 27,6 секунди по-бавно време.<br /><br />Преди ден водещият български...

САЩ подкрепят Полша срещу ”Северен поток 2”

https://frognews.bg/biznes-turisam/sasht-podkrepiat-polsha-sreshtu-severen-potok-2.html

Полша разчита на политическа подкрепа от САЩ срещу газопроводния проект ”Северен поток 2”. Това заяви днес полският министър на външните работи Яцек Чапутович.

САЩ подкрепят Полша срещу ”Северен поток 2”

https://frognews.bg/svqt/sasht-podkrepiat-polsha-sreshtu-severen-potok-2.html

Полша разчита на политическа подкрепа от САЩ срещу газопроводния проект ”Северен поток 2”. Това заяви днес полският министър на външните работи Яцек Чапутович.

САЩ подкрепят Полша срещу ”Северен поток 2”

https://frognews.bg/novini/sasht-podkrepiat-polsha-sreshtu-severen-potok-2.html

Полша разчита на политическа подкрепа от САЩ срещу газопроводния проект ”Северен поток 2”. Това заяви днес полският министър на външните работи Яцек Чапутович.

Григор Димитров се разграничи от исканията на звездите за увеличение на парите в тениса

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/27/3119817_grigor_dimitrov_se_razgranichi_ot_iskaniiata_na/?ref=rss


Григор Димитров заяви, че не вижда необходимост от увеличението на наградните фондове за турнирите от Големия шлем в тениса. Българинът показа различно виждане по темата от звездите Роджър Федерер и Новак Джокович, които призоваха за повече пари и промяна в разпределението на приходите.<br /><br />"АТП e на много добро ниво в последните четири-пет години. Всичко се е увеличило, така че не виждам каква по-голяма промяна може да се направи. Гледам да стоя настрани от тази...

БСП иска анкетна комисия за митническата система БАЦИС

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/27/3119819_bsp_iska_anketna_komisiia_za_mitnicheskata_sistema/?ref=rss


БСП иска анкетна комисия за митническата система БАЦИС за да се разбере кой е поръчал тази система, с какви параметри е поръчана, как е изпълнена. Това каза пред "Дарик" депутатът от БСП Георги Свиленски. Според него след разсекретяването на докладите на службите, е станало ясно за каква манипулация става дума, а управляващите са се опитали да затворят тази тема точно преди вота на недоверие към правителството.<br /><br />"Докладите не са писани от БСП, а от ДАНС,...

Нанков: Безплатни 1,5 кубика вода на месец за уязвимите потребители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685071

Нанков: Безплатни 1,5 кубика вода на месец за уязвимите потребителиВиК мрежата в България е четири пъти по-дълга от републиканската пътна мрежа Водоснабдителната и канализационна мрежа в България е четири пъти по-дълга от републиканската пътна мрежа – тя е над 90 хил. км под земята, които изискват огромен ресурс за поддръжка. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио министърът на регионалното развитие и

Пикът на грипната епидемия ще е следващата седмица

http://www.cross.bg/epidemiya-kynchev-sedmitza-1566443.html

/КРОСС/ Пикът на грипната епидемия ще бъде достигнат следващата седмица, а след това ще започне рязък спад. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. "Спадът вече започна в областите Перник и Пазарджик, които обявиха епидемия, и вече излязоха от нея", поясни той. "1/3 от областите в страната са обявили епидемия. Вероятно в началото на другата седмица и други ще достигнат до епидемия", коментира д-р Кунчев. "За България средната заболеваемост достигна 190 на 200 000 души. В районите, които са обявили епидемия, заболелите са над 220-250 до над 300-400 в Благоевград, където е най-високата заболеваемост", обясни той. Лечението на вирусна инфекция в никакъв случай не трябва да бъде с антибиотици. Не само, че не помагат, а напротив - могат и да усложнят ситуацията, каза д-р Кунчев. "Признаците, че е време един болен да приема антибиотик са по-интензивни симптоми повече от 3 дни, задържане на температурата на високи нива и най-вече промяната на кашлицата от суха и дразнеща към дълбока и влажна. Това в повечето случаи означава наличие на допълнителна бактериална инфекция", обясни той. "Преценката кога да се включат в лечението антибиотици, ако е наложително, трябва да бъде на лекар", коментира д-р Кунчев. "Симптомите са типичните за грипа

Калифорния представи за увеличаване на електромобилите 

https://www.investor.bg/novini/444/a/kaliforniia-predstavi-za-uvelichavane-na-elektromobilite-254677/

Предложението на губернатора предвижда през всяка от идните осем години да бъдат отпускани субсидии в размер на 200 млн. долара

Експлозия на кола бомба в Кабул, най-малко 63-ма са загинали

https://frognews.bg/novini/eksploziia-kola-bomba-kabul-ima-zaginali.html

Над 150 ранени са докарани в болницата на италианската неправителствена организация ”Имърджънси” в Кабул след мощна експлозия в центъра на афганистанската столица, предаде Франс прес.

Експлозия на кола бомба в Кабул, има загинали

https://frognews.bg/svqt/eksploziia-kola-bomba-kabul-ima-zaginali.html

Над 50 ранени са докарани в болницата на италианската неправителствена организация ”Имърджънси” в Кабул след мощна експлозия в центъра на афганистанската столица, предаде Франс прес.

Хиляди кюрдски имигранти протестират срещу Маслинова клонка

http://dnes.dir.bg/news/Germania-protest-kurdi-26821776

Няколко хиляди кюрдски имигранти протестират в Германия срещу турската военна операция "Маслинова клонка" в населения с кюрди район Африн в Северна Сирия.

Тилърсън: САЩ подкрепя Полша в позицията й против „Северен поток 2“

https://www.actualno.com/europe/tilyrsyn-sasht-podkrepja-polsha-v-pozicijata-j-protiv-severen-potok-2-news_656591.html

САЩ подкрепят Полша в позицията й против проекта за газопровода „Северен поток 2“. Това заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън след срещата си премиера на Полша Матеуш Моравецки в събота във Варшава. По думите му, Русия може „да използва инструментите на енергетиката в качеството им на политически“. САЩ са против проекта за газопровода „Северен поток 2“, тъй като го смятат за заплаха за енергийната сигурност на Европа. &bd

Част от "Виница" остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=367957

Заради авария на водопровод част от квартал "Виница" е без вода, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Засегнати са абонатите в ниските части. Очаква се водата там да бъде пусната около 17 ч. В същия час вода ще имат и варненци край хотел "Черно море", Гръцката махала и Морската градина.

Пикът на грипната епидемия се очаква идната седмица

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/01/27/3119814_pikut_na_gripnata_epidemiia_se_ochakva_idnata_sedmica/?ref=rss


"Пикът на грипната епидемия ще бъде достигнат следващата седмица, а след това ще започне рязък спад", прогнозира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред агенция "Фокус".<br /><br />"Една трета от областите в страната са обявили епидемия. Вероятно в началото на другата седмица и други ще достигнат до епидемия", посочи Кунчев. Той добави, че в някои области вече се наблюдава спад на заболелите от грип, например в Пазарджик и Перник,...

Жекова седма в Банско (Снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6685057

Жекова седма в Банско (Снимки)Александра Жекова повтори постижението си от миналата година, като спечели малкия финал в спийдкроса за световната купа в Банско. Така тя остана на седмо място в общото класиране. Победители станаха французите Шарлот Банкс и Пиер Волтие. Волтие заяви, че това е най-доброто състезание от световната купа, като условията били като за световни звезди.

Евроскептикът Милош Земан спечели втори мандат като президент на Чехия

http://clubz.bg/63450-evroskeptikyt_milosh_zeman_specheli_vtori_mandat_kato_prezident_na_chehiq

Проруският популист Милош Земан спечели втори мандат като президент на Чехия. Той победи с минимална разлика опонента си в балотажа химика Иржи Драхош. При 99.35% преброени бюлетини Земан получава подкрепата на 51.55% от избирателите, а Драхош - на 48.44%, съобщава Ройтерс.

Земан получи най-много гласове на първия тур. Социологическите проучвания между двата тура на президентските избори обаче даваха преднина на бившия председател на Чешката академия на науките Иржи Драхош, който беше подкрепен от петима от седмината отпаднали кандидати на първия тур.

Новият чешки президент ще се изправи пред политическа криза веднага след встъпването си в длъжност. Преди две седмици правителството, ръководено от милиардера популист Андрей Бабиш загуби вота на доверие в парламента в Прага.

От държавния глава се очаква да връчи мандат за съставяне на нов кабинет. Ако Земан спечели, Бабиш ще получи втори шанс, въпреки че имунитетът му беше свален и се очаква срещу него да започне разследване. Милиардерът беше обвинен в организиране на схема за незаконно присвояване чрез негови фирми на 50 милиона крони (около 2,5 млн. долара) под формата на земеделски субсидии от фондовете на ЕС. Земан обаче декларира подкрепата си към него, а няма законодателни пречки той да състави ново правителство.

73-годишният Земан отказа да участва в телевизионни дебати между претендентите. Той сравнява Европейския съюз с Варшавския договор, има проруски виждания и враждебно отношение към имиграцията и мюсюлманите.

Той определя миграционната криза като "организирано нашествие", а мюсюлманите - като хора, "които е невъзможно да бъдат интегрирани". Подкрепата за него идва предимно от селските райони и нискоквалифицираните работнически среди.

68-годишният му опонент Драхош пък няма политическа кариера зад гърба си. Той е бил ръководител на Чешката академия на науките и има над десет патента. Центрист, либерал и убеден европеец, Драхош смята, че Чехия трябва да играе по-активна роля в Европейския съюз.

Той също се изказва срещу квотите за бежанци като "съвсем неправилна идея и лоша стратегия" от страна на ЕС. За разлика от действащия президент обаче той е твърдо против референдум за членството на Чехия в блока. Освен това подкрепя и въвеждането на еврото в страната.

Евроскептикът Милош Земан поведе на балотажа в Чехия

http://clubz.bg/63450-evroskeptikyt_milosh_zeman_povede_na_balotaja_v_chehiq

Проруският популист Милош Земан поведе с 54.92% на президентските избори в Чехия. При преброени 51% от гласовете опонентът му в балотажа – химикът Иржи Драхош – получава 45.07% от гласовете.

Първите резултати обаче пристигат от по-малките населени места, където подкрепата за популиста Земан, който се бори за втори мандат, традиционно е по-висока. Социологическите проучвания между двата тура на президентските избори дават преднина на бившия председател на Чешката академия на науките Иржи Драхош, който беше подкрепен от петима от седмината отпаднали кандидати на първия тур.

Земан получи най-много гласове на първия тур, но според социологическите проучвания 68-годишният му съперник си наваксва изоставането и е възможна оспорвана битка между двамата.

Новият чешки президент ще се изправи пред политическа криза веднага след встъпването си в длъжност. Преди две седмици правителството, ръководено от милиардера популист Андрей Бабиш загуби вота на доверие в парламента в Прага. От държавния глава се очаква да връчи мандат за съставяне на нов кабинет. Ако Земан спечели, Бабиш ще получи втори шанс, въпреки че имунитетът му беше свален и се очаква срещу него да започне разследване. Милиардерът беше обвинен в организиране на схема за незаконно присвояване чрез негови фирми на 50 милиона крони (около 2,5 млн. долара) под формата на земеделски субсидии от фондовете на ЕС. Земан обаче декларира подкрепата си към него, а няма законодателни пречки той да състави ново правителство.

73-годишният Земан отказа да участва в телевизионни дебати между претендентите. Той сравнява Европейския съюз с Варшавския договор, има проруски виждания и враждебно отношение към имиграцията и мюсюлманите.

Той определя миграционната криза като "организирано нашествие", а мюсюлманите - като хора, "които е невъзможно да бъдат интегрирани". Подкрепата за него идва предимно от селските райони и нискоквалифицираните работнически среди.

Драхош пък няма политическа кариера зад гърба си. Той е бил ръководител на Чешката академия на науките и има над десет патента. Центрист, либерал и убеден европеец, Драхош смята, че Чехия трябва да играе по-активна роля в Европейския съюз.

Той също се изказва срещу квотите за бежанци като "съвсем неправилна идея и лоша стратегия" от страна на ЕС. За разлика от действащия президент обаче той е твърдо против референдум за членството на Чехия в блока. Освен това подкрепя и въвеждането на еврото в страната.

Очаквайте подробности.

Пикът на грипната епидемия ще е следващата седмица

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/UfBVqp8hpYU/

Пикът на грипната епидемия ще бъде достигнат следващата седмица, а след това ще започне рязък спад. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. “Спадът вече започна в областите Перник и Пазарджик, които обявиха епидемия, и вече излязоха от нея”, поясни той.

“1/3 от областите в страната са обявили епидемия. Вероятно в началото на другата седмица и други ще достигнат до епидемия”, коментира д-р Кунчев. “За България средната заболеваемост достигна 190 на 200 000 души. В районите, които са обявили епидемия, заболелите са над 220-250 до над 300-400 в Благоевград, където е най-високата заболеваемост”, обясни той.

Лечението на вирусна инфекция в никакъв случай не трябва да бъде с антибиотици. Не само, че не помагат, а напротив – могат и да усложнят ситуацията, каза д-р Кунчев, цитиран от Кросс.

“Признаците, че е време един болен да приема антибиотик са по-интензивни симптоми повече от 3 дни, задържане на температурата на високи нива и най-вече промяната на кашлицата от суха и дразнеща към дълбока и влажна. Това в повечето случаи означава наличие на допълнителна бактериална инфекция”, обясни той.

“Преценката кога да се включат в лечението антибиотици, ако е наложително, трябва да бъде на лекар”, коментира д-р Кунчев. “Симптомите са типичните за грипа. Трудно могат да се объркат, тъй като за разлика от другите респираторни заболявания е доста засегнато общото състояние”, посочи главният държавен здравен инспектор.

“Човек се чувства неразположен и силно отпаднал. Има главоболие и температура, с болки в мускулите и ставите, дразнят го шумът и светлината. В поне половината от случаите се налага болният да си остане вкъщи, на легло поне за 2-3 дни. Това е добре, защото намалява шансовете за развитие на усложнения и да зарази други хора”, каза още Ангел Кунчев.

Американски боен самолет уби по погрешка 8 души в Ирак

http://www.cross.bg/ofitzerite-sili-pogreshka-1566442.html

/КРОСС/ Двама висши офицери от иракската армия обявиха, че американски военен самолет по погрешка е открил огън срещу събрание на племенни бойци и цивилни граждани западно от провинция Анбар, избивайки 8 души и ранявайки още десетина, съобщават световните информационни агенции. Офицерите уточниха, че американските сили са смятали, че жертвите в района на Ал Багдади са били екстремисти. Тече разследване на инцидента, който е станал, след като подкрепяните от САЩ иракски сили по-рано днес са арестували терорист от ДАЕШ ("Ислямска държава") в дома му. По време на нападението един човек от намираща се в близост къща е хвърлил граната по войниците, които са отговорили на огъня, ранявайки него и съпругата му. Офицерите са пожелали да останат анонимни, защото им е забранено да говорят с медиите.  

Тънкости на отслабването след 40

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6683360

Тънкости на отслабването след 4040 не е никак лоша възраст в живота на жената – за разлика от по-младите си години, тя вече е по-уверена, спокойна и сигурна в уменията и качествата си. За нещастие точно тогава, за да се развали идилията, метаболизмът се забавя и започва издайническо натрупване на излишни килограми. Как да запазите добрата си форма,

Хакери откраднаха близо 533 млн. долара в криптовалута от японска борса

https://offnews.bg//sviat/hakeri-otkradnaha-blizo-533-mln-dolara-v-kriptovaluta-ot-iaponska-bor-673707.html

Близо 58 милиарда йени (533 милиона долара) в криптовалута са изчезнали от японска борса заради хакерска атака, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Платформата Койнчек (Coincheck), която е оператор на дигиталната валута НЕМ (NEM), съобщи, че спира продажбите и тегленията на валутата, както и търговията с повечето други криптовалути и японски йени.

Президентът на платформата Коичиро Вада се извини за инцидента и посочи, че може да се наложи компанията да потърси финансова подкрепа.

Койнчек, която се определя като водещата борса за търговия с биткойн и други криптовалути в Азия, уточни, че е открила нерегламентиран достъп до системата вчера рано сутринта.

Близо 533 млн. долара в криптовалута изчезнали от японска борса заради хакерска атака

https://offnews.bg//sviat/blizo-533-mln-dolara-v-kriptovaluta-izcheznali-ot-iaponska-borsa-zara-673707.html

Близо 58 милиарда йени (533 милиона долара) в криптовалута са изчезнали от японска борса заради хакерска атака, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Платформата Койнчек (Coincheck), която е оператор на дигиталната валута НЕМ (NEM), съобщи, че спира продажбите и тегленията на валутата, както и търговията с повечето други криптовалути и японски йени.

Президентът на платформата Коичиро Вада се извини за инцидента и посочи, че може да се наложи компанията да потърси финансова подкрепа.

Койнчек, която се определя като водещата борса за търговия с биткойн и други криптовалути в Азия, уточни, че е открила нерегламентиран достъп до системата вчера рано сутринта.

Нанков: Бих предложил да се забрани промяна на пола в гражданските регистри

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685044

Нанков: Бих предложил да се забрани промяна на пола в гражданските регистриРегионалният министър Николай Нанков отговори утвърдително на въпрос дали би предложил промени, които забраняват промяна на пола в гражданските регистри. "Да, с твърдо убеждение бих подкрепил това, с изключение на случаите с хермафродити, които са наистина много редки", заяви министърът в предаването "Седмицата" по Дарик.

Над 500 млн. долара са изчезнали при хакерска атака срещу японска борса

http://www.mediapool.bg/nad-500-mln-dolara-sa-izcheznali-pri-hakerska-ataka-sreshtu-yaponska-borsa-news274808.html

Близо 58 милиарда йени (533 милиона долара) в криптовалута са изчезнали от японска борса заради хакерска намеса, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА.   Платформата Койнчек (Coincheck), която е оператор на дигиталната валута  НЕМ (NEM), съобщи на сайта си вчера, че спира продажбите и тегленията на  валутата, както и търговията с повечето други криптовалути и японски йени.    Президентът на платформата Коичиро Вада се извини за инцидента и посочи,  че може да се наложи компанията да потърси финансова подкрепа.   Койнчек, която се определя като водещата борса за търговия с биткойн и други криптовалути в Азия, уточни, че е открила нерегламентиран достъп до системата вчера рано сутринта.   През 2014 г. около 48 млрд. йени бяха изгубени на борсата за търговия с биткойн Ем ти Гокс (Mt Gox) в Токио.  

7 кученца си намериха стопани в кампания "Не купувай, осинови"

https://www.24chasa.bg/region/article/6685047

7 кученца си намериха стопани в кампания "Не купувай, осинови"Изключително успешно, с общо 7 осиновени кученца, започна кампанията "Не купувай, осинови" в Благоевград. Инициативата премина при изключителен интерес от страна на жители и гости на града. Пространството, между Младежки дом и Регионален исторически музей, се изпълни с любов от и към бездомните четириноги, които търсят своите добри стопани.

Анев спечели 4-и сребърен медал от европейско по биатлон

https://www.24chasa.bg/sport/article/6685018

Анев спечели 4-и сребърен медал от европейско по биатлонБългарският топбиатлонист Красимир Анев попълни визитката си с нов медал от европейско първенство. В италианския зимен център Риднаун-Вал Ридана 30-годишният самоковец тръгна от втора позиция в преследването на 12,5 км, след като шампионът от спринта Андрейс Растургуйевс (Лат) не стартира. Анев повали всички 20 мишени при 4-те стрелби и финишира

Вожняцки победи Халеп и взе титлата в Австралия

http://www.mediapool.bg/vozhnyatski-pobedi-halep-i-vze-titlata-v-avstraliya-news274807.html

Датчанката Каролин Вожняцки спечели Australian Open, след като на финала победи Симона Халеп със 7:6 (2), 3:6, 6:4 след близо тричасов мач.   27-годишната Вожняцки измести Халеп и като лидер в ранглистата на WTA.   Това е първата титла от "Големия шлем" за Вожняцки, докато  Халеп все още не е вдигала трофея от най-големите тенис турнири.   И двете тенисистки показаха силна игра, но в решителните мигове Вожняцки поемаше рискове и печелеше важните точки.   Вожняцки започна много агресивно и успя да поведе с 5:2 гейма. Румънката обаче се върна в сета и стигна до тайбрек. Вожняцки обаче се стегна и успя да вземе сета. Във втората част датчанката допусна много грешки и въпреки че  Халеп не бе в най-добрата си форма успя да изравни резултата.   В третия сет обаче Вожняцки показа повече сила и воля и успя да спечели с 6:4.   Шампионката прибави към банковата си сметка 4 000 000 австралийски долара от наградния фонд, докато за финалистката остават 2 000 000.    Победителката заработи 2000 точки за световната ранглиста, а финалистката прибави към актива си 1300.   При обновяването на ранглистата в понеделник Вожняцки ще бъде на върха със 7965 точки. Халеп пък ще бъде втора със 7715 точки.   Победителят при мъжете ще се реши в неделя от сблъсъка между Роджър Федерер и Марин Чилич.

Осъден по погрешка българин лежи 7 години в гръцки затвор

http://www.moreto.net/novini.php?n=367954

Една съдебна грешка преобръща живота на 37-годишен мъж от Монтана. Той лежи 7 години в гръцки затвор за неизвършено от него престъпление. Освободен е след намеса на През 2010 г. 37-годишният Иво Богданов работа като бояджия на гръцкия остров Китира.

100 занимания по системата Монтесори, за да подготвим детето си да чете и пише

https://www.actualno.com/books/100-zanimanija-po-sistemata-montesori-za-da-podgotvim-deteto-si-da-chete-i-pishe-news_656577.html

Издателство „Колибри” ви предлага още едно чудесно помагало, което се уповава на философията на Мария Монтесори и прилага нейната забележителна методика. Българското издание е в наличност от 26 януари. „100 занимания по системата Монтесори, за да подготвим детето си да чете и пише“ (превод: Валентина Бояджиева, 240 стр., цена: 16 лв.) е посветена на малчуганите до 6-годишна възраст и предлага идеи и занимания, които осигуряват спокойна домашна атмосфера,

ЦСКА записа равенство с "Динамо" (Киев)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/27/3119812_cska_zapisa_ravenstvo_s_dinamo_kiev/?ref=rss


ЦСКА записа равенство с "Динамо" (Киев) в приятелска среща. Мачът в испанския курорт Марбея завърши без голове.<br /><br />Двата отбора имаха положения, но не успяха да се възползват от тях.<br /><br />Треньорът на червените Стамен Белчев започна срещата с основния си състав, като на върха на атаката действаше голмайсторът на отбора Фернандо Каранга. След почивката и в двата състава бяха направени много промени.<br /><br />Най-чистата възможност за...

Освобождават арестуваните саудитски принцове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685030

Освобождават арестуваните саудитски принцовеМилиардерите затворници в Саудитска Арабия скоро ще бъдат освободени. Това обяви най-известният от задържаните - Ал Уалид бин Талал, предава Нова телевизия.  Принцът посрещна телевизионен екип на Ройтерс в стаята си в хотел в столицата Рияд. Луксозният хотел служи като затвор повече от два месеца. Бин Талал каза,

Катастрофа затруднява движението към Перник

https://frognews.bg/novini/katastrofa-zatrudniava-dvijenieto-kam-pernik.html

Катастрофа между два леки автомобила затруднява движението на изхода на кв. „Княжево“ в посока Перник.

Освобождават арестуваните саудитски принцове

http://www.cross.bg/hotel-talal-arabiya-1566440.html

/КРОСС/ Милиардерите затворници в Саудитска Арабия скоро ще бъдат освободени. Това обяви най-известният от задържаните - Ал Уалид бин Талал. Принцът посрещна телевизионен екип на Ройтерс в стаята си в хотел в столицата Рияд. Луксозният хотел служи като затвор повече от два месеца. Бин Талал каза, че очаква самият той да бъде освободен до дни и дори да запази състоянието си, което се оценява на 17 милиарда долара. Някои от саудитските богаташи вече са на свобода, защото сключиха сделка с кралското семейство и се съгласиха да платят на държавата огромни суми. В края на миналата година около хиляда благородници, бизнесмени и високопоставени служители бяха арестувани по заповед на престолонаследника на Саудитска Арабия. Официалната версия е борба с корупцията, а неофициалната, че младият принц Мохамед бин Салман отстранява конкурентите си по пътя към пълната власт.  

Димитър Радев: Тази година е възможно да има сливане на банки

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/dimityr-radev-tazi-godina-e-vyzmojno-da-ima-slivane-na-banki-254676/

Когато кредитирането се увеличава, съществува опасност да се натрупат нови лоши заеми, предупреждава управителят на БНБ

Най-големите частни армии в света

https://www.vesti.bg/sviat/naj-golemite-chastni-armii-v-sveta-6078687

Съвременните военни наемници изпълняват охранителни и военни мисии по цял свят за правителства или за частни компании

Германците – майстори на уискито

http://clubz.bg/63449-germancite_%E2%80%93_majstori_na_uiskito

Реномираното "Made in Germany" определено може да изглежда и странно, ако става дума за уиски - точно тази напитка решително не е най-типичната за средноевропейските географски ширини. Но защо пък трябва да се робува на общоприетото и защо да не се експериментира с нещо по-неочаквано, си казват някои германци още преди 30-ина година, което им позволява днес вече да вадят на пазара първите шишета с отлежала течност.

За пионер в бранша е смятан Кристиан Грюл от градчето Овен във федералната провинция Баден-Вюртемберг - районът с най-голяма концентрация на производители на уиски в Германия. Междувременно те са се обединили в съюз (под мотото "Ние ще растем") и организират състезания за най-добро германско уиски, което дори не е лесно да бъде избрано, при положение, че във Федералната република съществуват цели 300 майстори на този вид питие.

"В уискито има нещо мистично и именно това привлича производителите му", казва председателят на техния съюз Ханс-Герхард Финк. Самият той вади по 250 000 литра от кехлибарената течност годишно и изобщо не се безпокои от сравнението с ненадминатите шотландци. "До няколко години ще ни признаят и нас за нация-експерт по уискито."

"Германското уиски запълва само една малка ниша в сравнение с шотландското", приземява нещата на свой ред специалистката по темата Ангела Виола Вайс, избрана от производителите в Овен за швабска посланичка на уискито. Качеството все още не е много сходно, поради което не би било лесно един ценител на шотландското уиски да бъде накаран да му изневери заради швабското.

То повече напомняло ирландските с тяхната мекота, казват познавачите.  А за производителите, наблягали до момента на плодовите ракии, крие перспективи от гледна точка на все още ненаситения пазар в тази сфера. Заради това и го рекламират усилено, включително на специални дегустационни турове, по време на които може да се установи докъде са стигнали германците в опитите си да се утвърдят в това ново за тях поприще. През юни 2017 бе организиран и първият Ден на германското уиски, следващият – в края на юни тази година – вече е набелязан.

Над 500 млн. долара са изчезнали след хакерска атака срещу японска борса за криптовалути

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/27/3119811_nad_500_mln_dolara_sa_izcheznali_sled_hakerska_ataka/?ref=rss


Близо 58 милиарда йени (533 милиона долара) в криптовалута са изчезнали от японска борса заради хакерска намеса, предаде БТА.<br /><br />Платформата Койнчек (Coincheck) - оператор на дигиталната валута НЕМ (NEM), съобщи на сайта си вчера, че е открила нерегламентиран достъп до системата си и спира продажбите и тегленията на валутата, както и търговията с повечето други криптовалути и японски йени. Койнчек се определя като водещата борса за търговия с биткойн и други криптовалути в...

Тилърсън обвини Русия за химическите атаки в Сирия

http://clubz.bg/63448-tilyrsyn_obvini_rusiq_za_himicheskite_ataki_v_siriq

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън поднови днес във Варшава обвиненията си срещу Русия във връзка с химическите атаки в Сирия - обвинения, отхвърлени от Москва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"По повод забележките ми относно Русия и използването на химически оръжия в Сирия поддържам вече казаното", заяви Тилърсън на обща пресконференция с полския си колега Яцек Чапутович.

Обвиненията му бяха отправени във вторник в Париж на международен форум за разследване на престъпления с употреба на химически оръжия в Сирия. 

"Правителството на Сирия може би все още използва химически оръжия и отговорността за това носи Русия", каза той.

На другия ден Кремъл обвини в отговор САЩ, че "замотават" разследвания във връзка с такива случаи.

"През последните 24 до 48 часа печатът помести информации от явен източник за използването на хлор като оръжие в Сирия", каза днес Тилърсън.

Тези нападения "нарушават всички конвенции, подписани от Русия", продължи той и добави, че тази страна, "съюзничка на Асад", трябва да реагира.

След като пристигна във Варшава снощи, Тилърсън разговаря с президента Анджей Дуда, премиера Матеуш Моравецки и с Чапутович, а после почете паметта на жертвите на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау. Държавният секретар на САЩ акцентира на пресконференцията върху добрите отношения между Вашингтон и Варшава. Той заяви, че подкрепя Полша в противопоставянето й срещу изграждането на газопровода "Северен поток-2" между Русия и Германия, твърдейки, че тръбата ще допринесе Европа да остане "зависима от руския природен газ".

Газопроводът "Северен поток 2" трябва да бъде пуснат в експлоатация в края на 2019 г. и да удвои капацитета за пренос на газ от Русия до Германия. Всяка от двете му линии е с мощност 27,5 млрд. куб метра годишно. Полската енергийна компания ПГНиГ (PGNiG) през ноември подписа петгодишен договор за доставки на втечнен природен газ от САЩ като алтернатива на покупките от Русия, припомня ТАСС.

"Боинг" претърпя поражение в търговски спор с канадски самолетостроител

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/27/3119808_boing_preturpia_porajenie_v_turgovski_spor_s_kanadski/?ref=rss


Комисията за международна търговия на САЩ постанови, че конкуренцията на канадската самолетостроителна компания "Бомбардие" не вреди на американската авиационна корпорация "Боинг", предаде БТА. Решението е взето единодушно и е голямо поражение за "Боинг", тъй като на практика спира плановете на министерството на търговията на САЩ да наложи мита от 292% на "Бомбардие".<br /><br />Миналата година министерството постанови, че канадската компания...

Над 500 млн. долара изчезнаха след хакерска атака срещу японска борса за криптовалути

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685017

Над 500 млн. долара изчезнаха след хакерска атака срещу японска борса 
за криптовалути 
Близо 58 милиарда йени (533 милиона долара) в криптовалута са изчезнали от японска борса заради хакерска намеса, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА. Платформата Койнчек (Coincheck), която е оператор на дигиталната валута НЕМ (NEM), съобщи на сайта си вчера, че спира продажбите и тегленията на валутата,

Жекова спечели малкия финал в Банско

https://frognews.bg/novini/jekova-specheli-malkiia-final-bansko.html

Александра Жекова спечели малкия финал и завърши на 7-а позиция в старта от Световната купа по сноуборд в Банско в дисциплината спийд бордъркрос.

Няма пострадали българи при взрива в Кабул. Загиналите станаха 40, ранените - 140

https://www.actualno.com/asia/njama-postradali-bylgari-pri-vzriva-v-kabul-zaginalite-stanaha-40-ranenite-140-news_656588.html

Няма пострадали българи при взрива на кола-бомба в столицата на Афганистан, Кабул. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Невредими са и служителите в българската дипломатическа мисия в Афганистан. Радикалното движение „Талибани“ пое отговорност за взрива в Кабул, съобщи www.pajhwok.com. Взривът избухна в дипломатическият квартал на столицата на Афганистан, до разположените наблизо посолства на чуждите страни. По последни данни, загиналите са не п

Емил Кошлуков - доза за многократна (политическа) употреба

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/01/27/3114007_emil_koshlukov_-_doza_za_mnogokratna_politicheska/?ref=rss


Една шепа кресльовци тук, които се пишат баш европейци, критикуват, задъхани от злоба.<br /><br />Водещият на "Още от деня" по БНТ Емил Кошлуков в коментара си на 12 януари след речта на Доналд Туск при откриването на европредседателството. <br /><br />Не повярвах на ушите си. От екрана на обществената телевизия се издава присъда - с език и тон, за който няма оправдание. Присъда над една част от българите, които си позволяват да критикуват и протестират срещу...

Нанков: Бих предложил да се забрани промяна на пола в гражданските регистри

http://www.moreto.net/novini.php?n=367952

Регионалният министър Николай Нанков отговори утвърдително на въпрос дали би предложил промени, които забраняват промяна на пола в гражданските регистри. "Да, с твърдо убеждение бих подкрепил това, с изключение на случаите с хермафродити, които са наистина много редки", заяви министърът в предаването "Седмицата" по Дарик.

Булчинска рокля от балони на сватбено изложение в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6685013

Булчинска рокля от балони на сватбено изложение в Пловдив
Новата сватбена мода съчетава класика, ексцентрични решения и много лукс. Това показа изложението Weddings & Events Expo 2018, което се провежда днес и утре в пловдивския панаир. Сватбени агенции, флористи, сладкари, ювелири, стилисти, винарски изби, фотографи, видеографи, производители и търговци на артикули за украса и забавление демонстрират

Ангелкова: Целта ни е 10 млн. туристи у нас тази година

http://www.cross.bg/angelkova-tyrizma-nikolina-1566439.html

/КРОСС/ Очакваме да бъде отчетена много успешна 2017 г., която да надгради резултатите от рекордната в туризма 2016-а. За настоящата 2018-а залагаме цел те да станат 10 млн.Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за Дарик радио. Тя подчерта още, че България става все по-разпознаваема туристическа дестинация, което е проличало и от последните й международни срещи. По време на Световния икономически форум в Давос, където нашата страна участва с делегация начело с премиера Борисов, двустранните разговори са имали много голям успех. Имах среща с Петер Лохбийлер, директор в booking.com, и се договорихме при оплаквания, че хотели предоставят услуга в букинг, а не са регистрирани у нас, да не бъдат рекламирани. Контролът ни в тази посока ще бъде завишен и се надявам, че с втората част на промените в Закона за туризма за това ще помогне създаването на туристически инспекторат, коментира Николина Ангелкова. Министърът поясни, че основната тема на последните й разговори на международните форуми в Мадрид и Венеция е била да се обърне вниманието на целевите пазари към страната като целогодишна дестинация и място за добри инвестиции в туризма. С министъра на туризма на Гърция Елена Кунтура обсъждахме възможността за съвместни туристически продукти по отношение на далечни пазари, включително Китай, защото туристите от тази страна искат да посетят няколко държави, идвайки в Европа. Ето защо е добре да обединим усилията си

Кой е по-добрият кросоувър на Skoda - Kodiaq или Karoq (тест-драйв)

https://www.actualno.com/cars/koj-e-po-dobrijat-krosouvyr-na-skoda-kodiaq-ili-karoq-test-drajv-news_656586.html

В рамките на точно една година чешката марка Skoda представи два напълно нови кросоувъра. През есента на 2016 г. на изложението в Париж дебютира Kodiaq, а през миналия септември на автосалона във Франкфурт се появи и Karoq. Името Kodiaq е избрано в чест на голям вид кафява мечка в Аляска, а названието Karoq от езика на ескимосите означава стрела. И двата модела вече се предлагат в България, като напълно заслужено Kodiaq спечели отличието „Кросоувър на годината” за 2017-а, а K

Ядосаха свиреп боец с въпрос гей ли е Роналдо

https://offnews.bg//izvan-terena/iadosaha-svirep-boetc-s-vapros-gej-li-e-ronaldo-673706.html

Чеченската звезда в смесените бойни изкуства Хабиб Нурмагомедов се ядоса не на шега по време на интервю. Разговорът се завъртя около португалската мегазвезда на Реал Мадрид Кристиано Роналдо, с когото се запознали наскоро в социалната мрежа Инстаграм.

"Пишем си, преди три дни общувахме. Вчера пък ме поканиха от Реал Мадрид да гледам на живо мача с Реал Сосиедад на 10 февруари. Смятам да се възползвам от поканата и после да отпътувам за САЩ, където ми предстои бой", сподели боецът.

Журналистът полюбопитства дали Нурмагомедов не се смущава да общува с Роналдо заради всичките намеци през годините, че е гей.

"Давай друг въпрос, че вече ми ставаш неприятен", ядосано отговори Хабиб, който на 7 април излиза в битка за титлата в UFC срещу Тони Фъргюсън.

Напук на всички спекулации относно сексуалната ориентация, Роналдо е баща на четири деца, а през 2017 година обра всички индивидуални награди във футбола.

Заради 450 килограмова бомба в Хонконг евакуираха хиляди

https://www.actualno.com/asia/zaradi-450-kilogramova-bomba-v-honkong-evakuiraha-hiljadi-news_656585.html

Повече от 1,3 хил. души са били евакуирани, след като в събота на една от строителните площадки за метрото в Хонконг е бил открит неизбухнал снаряд тежащ поне 450 килограма от времето на Втората световна война. Това съобщава изданието South China Morning Post. Според по-ранни съобщения, неизбухналата бомба, с дължина 140 сантиметра и диаметър 45 сантиметра е открита в събота сутринта на дълбочина от 15 метра под земята от работниците, участващи при строителството на новото разклонение на метро

Заради 450 килограмова бомба в Хонг Конг евакуираха хиляди

https://www.actualno.com/asia/zaradi-450-kilogramova-bomba-v-hong-kong-evakuiraha-hiljadi-news_656585.html

Повече от 1,3 хил. души са били евакуирани, след като в събота на една от строителните площадки за метрото в Хонг Конг е бил открит неизбухнал снаряд тежащ поне 450 килограма от времето на Втората световна война. Това съобщава изданието South China Morning Post. Според по-ранни съобщения, неизбухналата бомба, с дължина 140 сантиметра и диаметър 45 сантиметра е открита в събота сутринта на дълбочина от 15 метра под земята от работниците, участващи при строителството на новото разклонение на мет

Чавушоглу: САЩ незабавно да се изтеглят от северния сирийски регион Манбидж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685006

Чавушоглу: САЩ незабавно да се изтеглят от северния сирийски регион МанбиджСАЩ трябва незабавно да се изтеглят от северния сирийски регион Манбидж, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в петък, че турските войски ще прочистят турско-сирийската граница от кюрдски бойци и може да продължат на изток до границата с Ирак,

Оставки във Федерацията по художествена гимнастика в САЩ заради секстормоза на Насар

https://frognews.bg/svqt/kolektivni-ostavki-vav-federatsiiata-hudojestvena-gimnastika-sasht-zaradi-izvrashteniiata-nasar.html

Ръководството на Федерацията по гимнастика на САЩ ще подаде колективна оставка заради скандала със сексуалното насилие и тормоза, който беше установен над спортистки. Това съобщи пред агенция ”Ройтерс” Лесли Кинг, член на управителното тяло на централата.

Сани Жекова отново седма в Банско

https://offnews.bg//zimni/sani-zhekova-otnovo-sedma-v-bansko-673704.html

Най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова завърши на 7-о място в дисциплината спийд бордъркрос от Световната купа по сноуборд в Банско.

Софиянката спечели малкия финал в състезанието, след като преодоля четвъртфиналите, завършвайки на трето място в своята серия. На полуфиналите обаче остана на петата позиция и не успя да намери място в големия финал.

Състезанието бе спечелено от Шарлот Банкс от Франция, втора е италианката Микела Мойоли, а на трето място се класира друга французойка - Нели Моен Локо.

Сани успя да повтори постижението си от миналата година, когато спечели малкия финал на същата дисциплина. 

Нова експедиция тръгва за Ливингстън утре, 8 робота носи Людмила Филипова

https://offnews.bg//obshtestvo/nova-ekspeditcia-tragva-za-livingstan-utre-8-robota-nosi-liudmila-fil-673705.html

26-та Национална Антарктическа Експедиция заминава утре от Терминал 2 на Летище София по маршрута Рим – Сантиаго де Чили – Пунта Аренас – о-в Кинг Джордж – о-в Ливингстън .

Това са геолозите д-р Камен Бонев и д-р Дочо Дочев, лекаря д-р Мартин Любомиров, логистиците Мирослав Цвятков и Николай Николов и екипа, работещ по международен образователен проект – писателката и физичка Людмила Филипова и астро-физика Нуно Перейра от Университета в Бежа (Португалия). 

В лабораторията на софийското училище „Св. Георги“ беше представен международният проект „Лаборатория Антарктика“. Проектът стартира утре, когато двама от неговите създатели – писателката Людмила Филипова, представител на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, и португалският учен Нуно Пирейра от университета в Бежа – ще поемат към Антарктида заедно с последната за сезона група от 26-ата Българска антарктическа експедиция. Проектът е единствен по рода си в световен мащаб и е подкрепен от Българския антарктически институт, благодарение на което ще може да се реализира на територията на Българската антарктическа база.

Целта на „Лаборатория Антарктика“ и на компания „Роботика“ е да се подпомогне обучението на учители от български училища, така че стотици български деца да имат възможност да осъществяват физични експерименти на Антарктида, без да напускат границите на родината. 

Екипът на проекта ще отнесе на ледения континент 8 робота, дарени по програмата им от компания Makeblock. Роботите, снабдени с няколко сензора, както и с десет специално конструирани хардуерносензорни комплекта, ще измерват и записват ежедневно в продължение на месец множество физични параметри от Антарктида. Наред с това екипът ще направи 3D документален филм, който чрез очила за виртуална реалност ще пренася зрителите директно на ледения континет. В края на март, когато учените се завърнат от експедицията, цялата апаратура ще бъде дарена на три пилотно избрани български училища: „Св. Георги“, 1-во СУ „Пенчо Славейков“ и 49-о ОУ „Бенито Хуарес“ , както и на 2 португалски училища. Идеята на организаторите е броят на училищата да нараства с всяка следваща година. 

Освен представители на трите учебни заведения, които ще бъдат включени в „Лаборатория Антарктика“, на срещата присъстваха още Людмила Филипова и Нуро Пиейра, Веселин Русинов и Емануел Янкулов от компания „Роботика“ и Драгомир Матеев от Българския антарктически институт.

Екстремисти и от двата лагера ни разцепиха

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6684181

Екстремисти и от двата лагера ни разцепихаИстанбулската конвенция е за защита на жените от домашно насилие, останалото е заблуда Светият синод призова всички храмове в България ежедневно да се молят срещу приемането на Истанбулската конвенция - документ, който носи името Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Борците ни се връщат с два медала от Иран

http://www.cross.bg/medala-iran-zagybi-1566437.html

/КРОСС/ Борците ни в класическия стил приключиха с два медала на престижния турнир "Тахти къп" в Иран. Даниел Александров взе сребро при 82-килограмовите, като на финала отстъпи пред турчина Емре Кус, трети от световното през 2013-а. Преди това петият от Мондиал 2017 записа три победи над борци от Куба, Турция и Иран. За отличието се пребори и еврошампионът Тарек Абделслам, който се състезава в две категории над своята до 87 кг. Асът ни загуби на старта, но след това преодоля репешажите и за бронза се наложи над киргиза Ширдаков с 9:3. Августин Спасов остана осми в кат. до 60. Българи бе представена с петима състезатели, водени от старши треньора Армен Назарян. На тепиха излязоха още младите Дейвид Димитров (67) и Стоян Кубатов (72), които загубиха рано. Надпреварата бе и първа за сезона в класическия стил по новите правила и новия регламент, въведен от Международната федерация (UWW) от 1 януари 2018 г. Иранците спечелиха най-много златни медали - три, а с по две титли завършиха Турция, Казахстан и Киргизстан.Мими Христова и Биляна Дудова пък останаха на крачка от отличията на престижния турнир "Иван Яригин" в Красноярск (Русия).И двете националки излязоха в категория до 59 кг. Христова, носителка на 5 медала от европейски първенства, стигна до полуфиналите, където бе спряна от китайката Ронг с 4:8, а за бронза отстъпи с минималното 5:6 от рускинята Вероника Чумикова

Атентатор с линейка уби най-малко 40 души

http://dnes.dir.bg/news/kabul-atentat-jihad-26821585

Най-малко 40 души загинаха, а 140 бяха ранени при самоубийствен атентат в афганистанската столица Кабул, за който поеха отговорност талибаните.

България влиза в Шенген до края на годината?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684999

България влиза в Шенген до края на годината?Има реална възможност за влизане на страната ни в Шенгенското пространство до края на годината, заявиха в Русе евродепутатите Андрей Новаков и Емил Радев. Според тях, през последните три месеца е било направено много за приемане на България в Шенгенското пространство и до края на годината има предпоставки да се осъществи тази цел.

Данаил Папазов: Шести блок на "ТЕЦ-Варна" ще заработи до началото на март

http://www.moreto.net/novini.php?n=367950

Шести блок на „ТЕЦ-Варна” отново ще заработи, като това се очаква да се случи до началото на месец март. Това съобщи в обзорното предаване „Позиция” на Радио Варна бившият транспортен министър Данаил Папазов, който е управител на фирмата, купила ТЕЦ-а.

Александра Жекова отново спечели малкия финал в Банско

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/27/3119792_aleksandra_jekova_otnovo_specheli_malkiia_final_v/?ref=rss


Александра Жекова спечели малкия финал в бордъкроса от Световната купа в Банско за втора поредна година. Най-добрата българска сноубордистка зае седмо място в крайното класиране в седмото състезание за сезона.<br /><br />Жекова започна деня с 18-о място в квалификацията, която отся 24-те участнички в основната фаза на надпреварата. След това тя преодоля четвъртфиналите, като завърши трета в последната от четирите серии.<br /><br />В полуфиналите българската сноубордистка...

Боздаг: Бордът на Турския медицински съюз трябва да напусне, или да махне "турски" от името си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684987

Боздаг: Бордът на Турския медицински съюз трябва да напусне, или да махне "турски" от името сиРъководството на Турския медицински съюз трябва да бъде сменено, заяви днес говорителят на турското правителство Бекир Боздаг, след като съюзът публикува изявление, в което отрече войната, съобщава ДПА. Турското медицинско сдружение трябва да смени своето ръководство с лекари, "които обичат своя народ и страна",

Руският патриарх Кирил ще посети страната ни за 3 март

http://pogled.info/svetoven/russia/ruskiyat-patriarh-kiril-shte-poseti-stranata-ni-za-3-mart.92151

/Поглед.инфо/ Руският патриарх Кирил ще посети страната ни за 3 март по повод честването на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство. Това съобщава „Монитор“, позовавайки се на източници от Светия Синод.

Тилърсън, Меркел и Курц почетоха паметта на жертвите на Холокоста

http://www.mediapool.bg/tilarsan-merkel-i-kurts-pochetoha-pametta-na-zhertvite-na-holokosta-news274806.html

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън почете в събота във Варшава паметта на жертвите на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау, съобщават световните агенции Тилърсън положи венец пред паметника на Героите на гетото в полската столица - мемориал, издигнат на мястото на първия сблъсък при въстанието във Варшавското гето през 1943 година. Никой не може да остане равнодушен пред трагедията на Холокоста, заяви американският топ дипломат. "Аушвиц-Биркенау е място на трагедия. Трябва да помним случилото се тогава", каза той. В Аушвиц-Биркенау нацистите избиват над 1 милион евреи, които са отровени в газови камери и след това изгорени в крематориуми. По различни данни в лагера загиват 1,5 до 2 милиона души от различни националности. Затворниците в комплекса са освободени на 27 януари 1945 г. от Червената армия. През 2005 г. ООН реши днешният ден да бъде обявен за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста. Германският канцлер Ангела Меркел също почете загиналите, предупреждавайки, че антисемитизмът е във възход Германия, информира Асошиейтед прес. Непонятен и позорен е фактът, че никоя еврейска институция не може да съществува без полицейска охрана, независимо дали става дума за училище, детска градина или синагога, заяви тя в седмичното си обращение. Австрийският канцлер Себастиан Курц припомни "особената историческа отговорност на Австрия" за геноцида. Австрия, която е анексирана от Третия райх през март 1938 г. дълго време бе считана за първата жертва на нацизма. Всъщност обаче страната ентусиазирано приветства аншлуса с Адолф Хитлер, който по произход е австриец, и е напълно интегрирана в нацисткия военен и репресивен апарат, припомня Франс прес.  

Nissan показа безпилотни чехли (ВИДЕО)

https://news.bg/gadgets/nissan-pokaza-bezpilotni-chehli-video.html

Има и прототип на офис стол, който използва функцията за автоматично паркиране

Георги Свиленски: Вотът на недоверие показа, че ГЕРБ нищо правят срещу корупцията

http://www.cross.bg/svilenski-georgi-koryptziyata-1566436.html

/КРОСС/ БСП ще поиска Анкетна комисия за системата БАЦИС „През тези няколко дни, когато бяха внесени мотивите за вота на недоверие и се коментираше корупцията, освен външните наблюдатели и издания, в България гражданите и управляващите разбраха и признаха, че това е най-големият проблем. Вотът на недоверие показа, че ГЕРБ нищо не правят срещу корупцията." Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Георги Свиленски по Дарик радио. По думите му управляващите не можаха да разберат, че вотът бе заради липсата на усилия за намаляване на корупцията. „Вместо да ни четат какво е било, трябваше да кажат - ние приехме тази ,тази и тази- втора, трета, четвърта мярка, а те излязоха и казаха, че са приели само един закон, който, за съжаление, не е за борба с корупцията, а е за борба с корумпирани, след излизане от управлението, висши държавни служители. И най-опасният извод, който аз правя е, че този вот и това правителство бе спасено с действия, наподобяващи корупция", посочи Свиленски. Той припомни мнението на коалиционен партньор, който каза, че ще помисли как ще гласува, а на следващия ден премиерът осигури милиони за един язовир, който е в обсега на техен областен управител. Георги Свиленски се възмути, че Бойко Борисов не дойде в парламента, още повече- датата за вота на недоверие бе ясна от преди месец

Възможно е да има сливане на банки през 2018 г., прогнозира управителят на БНБ

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/27/3119794_vuzmojno_e_da_ima_slivane_na_banki_prez_2018_g/?ref=rss


Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев прогнозира, че е възможно е да има сливане на банки през тази година, предаде БНР. Радев прави прогнозата в първото издание на тримесечния бюлетин на Асоциацията на търговските банки.<br /><br />Той предупреждава, че в системата се натрупва кредитен риск, тъй като при ръст на кредитирането съществува опасност да се натрупат нови лоши заеми.<br />"Постигането на индивидуални цели, свързани с показатели за...

Германия парализирана от масова работническа стачка

http://clubz.bg/63447-germaniq_paralizirana_ot_masova_rabotnicheska_stachka

Германският синдикат на работещите в металургията И Ге Метал (IG Metall ) за първи път призова членовете си към 24-часови предупредителни стачки в цялата страна след неуспеха на преговорите с работодатели в провинция Баден-Вюртемберг, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Петият кръг преговори, който продължи през цялата нощ, не сближи позициите на страните и днес ръководството на синдиката е взело съответното решение, посочи синдикалният лидер Йорг Хофман. 

Ако бързо не бъде постигнато споразумение, профсъюзът се готви да проведе гласуване сред членовете си за разширяване на стачните действия. 

След гласуването стачките могат да засегнат над 250 предприятия в цяла Германия между сряда и петък идната седмица, допълва в. "Ханделсблат". 

Профсъюзът, обединяващ 3,9 милиона работници от металургията и машиностроенето в Германия, иска увеличаване на възнагражденията с 6 на сто и възможност за преминаване на 28-часова работна седмица.

Ангелкова: Целта ни е 10 млн. туристи у нас тази година

https://offnews.bg//turizam/angelkova-tcelta-ni-e-10-mln-turisti-u-nas-tazi-godina-673702.html

Очакваме да бъде отчетена много успешна 2017 г., която да надгради резултатите от рекордната в туризма 2016-а. За настоящата 2018-а залагаме цел те да станат 10 млн. 

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за Дарик радио. 

Тя подчерта още, че България става все по-разпознаваема туристическа дестинация, което е проличало и от последните й международни срещи. По време на Световния икономически форум в Давос, където нашата страна участва с делегация начело с премиера Борисов, двустранните разговори са имали много голям успех. Имах среща с Петер Лохбийлер, директор в booking.com, и се договорихме при оплаквания, че хотели предоставят услуга в букинг, а не са регистрирани у нас, да не бъдат рекламирани. Контролът ни в тази посока ще бъде завишен и се надявам, че с втората част на промените в Закона за туризма за това ще помогне създаването на туристически инспекторат, коментира Николина Ангелкова. 

Министърът поясни, че основната тема на последните й разговори на международните форуми в Мадрид и Венеция е била да се обърне вниманието на целевите пазари към страната като целогодишна дестинация и място за добри инвестиции в туризма. С министъра на туризма на Гърция Елена Кунтура обсъждахме възможността за съвместни туристически продукти по отношение на далечни пазари, включително Китай, защото туристите от тази страна искат да посетят няколко държави, идвайки в Европа. Ето защо е добре да обединим усилията си. Със Сърбия също имаме вече протокол за сътрудничество и създаване на такива съвместни продукти, акцентира Николина Ангелкова.

Тя потвърди, че интересът към предстоящия летен сезон у нас не отслабва и 90 процента от 5-звездните хотели вече са резервирани. Вървим в посока за привличане на висок клас туристи, което се доказва и от статистиките – ръстът на приходите изпреварва ръста на входящите туристи, и съвсем логично големите инвеститори са привлечени от идеята за изграждане на нови обекти с 4 и 5 звезди по Черноморието и в големите градове.

България става все по-популярна и в по-далечни държави. В САЩ например миналата година започнахме пилотна кампания за рекламиране на страната и ръстът на американските туристи за 2017 е близо 10 на сто. България участва във всички изложения и работи активно за дигитализацията на рекламата си и присъствието в интернет, каза Николина Ангелкова.

Министърът обърна внимание и на българското председателство на Съвета на ЕС, което е изключително важно - в момента сме във фокуса на света. Нашата цел е максимално да покажем страната си и ще използваме всички форуми по програмата – в София, Варна, В. Търново и др., за да я представим.

По отношение на зимния сезон министър Ангелкова изрази надежда за очаквани ръстове от около 5 процента, което да надгради миналия много успешен ски сезон. Тя отново подчерта, че развитието на планинския и зимния туризъм е невъзможно без повече инвестиции. Министерството на туризма винаги е било за изграждането на лифтове като най-екологично средство за целогодишен достъп до планините. И това важи не само за Банско, но и за другите региони, но трябва да става изцяло според изискванията на българското и европейското законодателство. 

С решението си правителството даде възможност да се строи в буферната зона на Банско, но само на спортно-технически съоръжения, наблегна министърът. От тук нататък предстои да бъде внесено инвестиционно намерение, което подлежи на екологична оценка и ред други процедури по съгласуване и обществено обсъждане.

Министър Ангелкова поясни също, че резултатите от управлението на морските плажове през последните две години са много добри, намален е броят и на неохраняемите ивици. Туристическата администрация ще продължи да работи за групирането на плажовете. Важно е те да имат стопани, за да е осигурено почистването, водното спасяване и другите дейности. Това е важно не само за протребителите, но и за туроператорите, които искат да са сигурни за пребиваването на своите клиенти. Продължаваме да стартираме процедури за отдаване под наем и концесия, за да можем да обезпечим своевременно сезона, заключи министър Ангелкова.

Ангелкова: С 1 млн. повече чуждестранни туристи у нас годишно от създаване на министерството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684981

Ангелкова: С 1 млн. повече чуждестранни туристи у нас годишно от създаване на министерствотоСредно с 1 млн. повече са чуждестранните туристи у нас през всяка година от създаване на министерството. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването "Седмицата" по "Дарик радио".Очакваме да бъде отчетена много успешна 2017 г., която да надгради резултатите от рекордната в туризма 2016-а.

Може ли турската военна операция в Африн да дестабилизира Турция и да разпали войната в Сирия ?

https://www.actualno.com/asia/moje-li-turskata-voenna-operacija-v-afrin-da-destabilizira-turcija-i-da-razpali-vojnata-v-sirija-news_656583.html

Все повече признаци показват, че поредният фронт в сирийската гражданска война бе отворен в резултат на споразумение между Турция и Русия - оттеглянето на руските военни части от района на Африн, напредването на сирийските правителствени части в Идлиб, натискът върху опозицията да участва в „конгреса на сирийския национален диалог“ в Сочи. Това смята преподавателят по модерен ислям от университета в Единбург Тома Пиере, цитиран от БНР. Засега Съединените щати пречат на разши

Министър Нанков иска забрана за промяна на пола в регистрите

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/27/3119791_ministur_nankov_iska_zabrana_za_promiana_na_pola_v/?ref=rss


Министърът на регионалното развитие Николай Нанков ще предложи изменения, които забраняват промяна на пола в гражданските регистри. "Да, с твърдо убеждение бих подкрепил това, с изключение на случаите с хермафродити, които са наистина много редки", заяви Нанков в събота пред Дарик радио.<br /><br />Според Нанков в Закона за гражданската регистрация липсвал ясен регламент в посока на пола. Това позволявало на неправителствени организации да подпомагат хора, решили да сменят...

Вожняцки сбъдна мечтата си за титла от "Големия шлем"

https://www.actualno.com/tennis/vojnjacki-sbydna-mechtata-si-za-titla-ot-golemija-shlem-news_656582.html

Каролин Вожняцки спечели своята първа титла от "Големия шлем" и си гарантира първото място в световната ранглиста след края на Australian Open. Тя победи с 6:7, 6:3, 4:6 Симона Халеп в много напрегнат и непредсказуем двубой, продължил близо 3 часа. И за двете това бе битка за първа титла от Големия шлем. Возняцки досега бе загубила два финала на US Open (2009 и 2014), а Халеп също две, но на Ролан Гарос (2014 и 2017). Резултатът в противопоставянето между двете стана 5-2 в полза на ск

Последна година лепим винетки на стъклото на автомобила

http://www.moreto.net/novini.php?n=367951

Последна година лепим винетки на стъклото на автомобила си, обяви в предаването "Седмицата" по Дарик министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Това ще се случи след задействането на тол системата, което ще се случи през 2019 г.

Министър Димов: Качеството на атмосферния въздух е сериозен проблем в целия ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684978

Министър Димов: Качеството на атмосферния въздух е сериозен проблем в целия ЕСКачеството на атмосферния въздух е един от най-сериозните проблеми, който се разпознава не само в България, но и в целия Европейския съюз. Това каза в интервю за обзорното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ министърът на околната среда и водите Нено Димов, по повод факта, че това е един от основните приоритети на неговия ресор по време на

Григор Димитров може да пропусне турнира в София заради контузия

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-mozhe-da-propusne-turnira-v-sofiya-zaradi-kontuziya-news274805.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров заяви, че може да пропусне турнира в София заради здравословни проблеми. На пресконференция в София той съобщи, че не се чувства физически добре след двата турнира в Австралия. Димитров обясни, че е почувствал сериозни болки в рамото в последните мачове от Аустрелиън Оупън. Направил е необходимите прегледи в Монако преди да отлети за България и чака решението на лекарите. Димитров трябва да защитава титлата си от миналата година на едно от най-големите спортни събития у нас - DIEMA XTRA Sofia Open. Турнирът от сериите АТП 250 ще се проведе между 4 и 11 февруари в ”Арена Армеец. ”Трябваше да намеря начини да се възстановява. Никога не искам да играя турнир, ако не се чувствам добре. Резултатите ще дойдат до няколко дни и се надявам всичко да е наред, за да се включа на ниво. Имах изключителни болки в последните дни. Понякога не можеш да вървиш срещу тялото си. Дал съм си почивка максимално тези дни. В следващите дни ще знам със сигурност повече. Не мога да давам никакви обещания. Когато разбера повече, ще споделя с всички вас", каза той . ”Турнирите в Австралия са едни от най-добрите за мен. Имаше доста тежки мачове. Мач след мач почнах да влизам във форма, но наистина много се поизморих. Можеше да играя и по-добре, но още не бях влязъл в небоходимата форма”, заяви Димитров. ”Надявам се с месеците това да се подобри. Почивката ми беше само седмица в края на миналия сезон и на следващата бях отново с фитнес треньора ми. Не очаквах всичко толкова бързо да се случи. Също така не съжалявам за нищо. Това е един добър път, направих правилните неща през сезонна. Нещата вървят добре", допълни той.  

Милка Христова: Има начини за справяне с мръсния въздух в София, но те не са в мерките, които СОС прие

http://www.cross.bg/milka-obshtina-grazhdanite-1566435.html

/КРОСС/ Има начини за справяне с мръсния въздух в София, но те не са в мерките, които Столичният общински съвет прие на сесията в четвъртък. Това заяви заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова. "Основният недостатък на мерките, които СОС прие, е фактът, че те се опитват да решават последиците от проблема. Не дават възможност изобщо за избягване на този проблем, коментира заместник-председателят на СОС от БСП. - Столична община трябваше да търси подкрепа и от държавата, за да може и с много законодателни промени, да постигне ефект както по отношение на транспортния трафик, така и на битовото отопление. И по този начин изобщо да не допускаме замърсяване на въздуха. Аз искрено се надявам, че хората ще откликнат на призива на кмета на София и на СОС да не използват личните си автомобили. Но познавайки психологията на гражданите, този призив ще си остане само едно добро пожелание. Мисля, че работата по решаването на проблема със замърсения въздух тепърва предстои. Тези мерки са някакво начало, но те по никакъв начин няма да успокоят хората, живеещи в замърсените квартали". Милка Христова предложи да бъде направена промяна в Наредбата за отдаване под наем на общинските жилища. "Тази идея дойде от самите граждани, които неколкократно посещаваха Столична община. Говоря за представители на Инициативни комитети от кварталите "Люлин" и "Красна поляна", каза тя. - Столична община има наематели

Протест за магистрала София-Видин и тунел под Петрохан

http://dnes.dir.bg/news/magistrala-tunel-vidin-26821492

Организаторите от гражданско обединение "Единни за промяна" настояват за изграждане на магистрала от София до Видин и тунел под прохода Петрохан.

Остават две минути до апокалипсиса

https://www.vesti.bg/sviat/ostavat-dve-minuti-do-apokalipsisa-6078686

За втори път стрелките на „Часовника на апокалипсиса“ са толкова близо до 12 – часа хикс, в който ще настъпи краят на света

Коте наследи 30 хил. евро

https://www.actualno.com/curious/kote-nasledi-30-hil-evro-news_656575.html

Котаракът Джери стана наследник на стопанката си и получи 30 хиляди евро, съобщи La Stampa. Жената считала животинката за главното същество в живота си и пожелала в случай, че то се разболее, семейството ѝ да не жали средства за лечението му, като ако се наложи за целта да бъде продадено имущество или други ценни вещи. По думите на дъщерята на покойната майка ѝ обичала котката повече от децата си. Животното вече се ползва с наследството си -храни се със скариди спи на четири различни легълца

Русия и САЩ имат пълно съгласие по ред хуманитарни проблеми за Донбас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684976

Русия и САЩ имат пълно съгласие по ред хуманитарни проблеми за ДонбасПозициите на Русия и на САЩ по решаването на ред хуманитарни проблеми, свързани с Донбас, изцяло съвпадат. Това заяви днес пред ТАСС Владислав Сурков, помощник на руския президент, след като разговаря вчера в Дубай със специалния американски пратеник за Украйна Кърт Волкър, предаде агенцията. Засегнати бяха ред хуманитарни въпроси - размяна на

Вознячки спечели първата си титла от Големия шлем след епичен финал с Халеп в Мелбърн

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/27/3119776_vozniachki_specheli_purvata_si_titla_ot_golemiia_shlem/?ref=rss


Каролин Вознячки спечели първата си титла от Големия шлем, като триумфира в Australian Open. Датчанката се наложи със 7:6 (2), 3:6, 6:4 срещу Симона Халеп.<br /><br />Финалът в Мелбърн беше изключително оспорван и предложи много емоции за зрителите и за двете тенисистки. Срещата приключи след близо 3 часа игра.<br /><br />С успеха си Вознячки се завърна на световния връх, като изпреварва Халеп.<br /><br />"Мечтаех за този момент толкова години. Да съм...

Вожняцки спечели Откритото на Австралия и отново е №1 в света

https://offnews.bg//tenis/vozhniatcki-specheli-otkritoto-na-avstralia-i-otnovo-e-1-v-sveta-673701.html

Датската тенисистка Каролине Вожняцки спечели първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия в Мелбърн, след като победи във финала румънката Симона Халеп  със 7:6, 3:6, 6:4 в маратонски мач,продължил близо 3 часа на "Род Лейвър Арена".

Освен титлата, първа от Големия шлем в кариерата й, Вожняцки ще се завърне на върха в световната ранглиста от понеделник, като измества от лидерската позиция именно днешната си съперничка, която остава без трофей от Шлема.

Първи сет

Датчанката започна много стабилно и уверено в началните минути. Тя спечели с лекота откриващия си сервис-гейм, а веднага след това реализира пробив, който затвърди за аванс от 3:0. Постепенно Халеп влезе в ритъм и печелеше без големи затруднения подаванията си, но същото продължаваше да прави и Вожняцки. При 5:3 датчанката сервираше за спечелването на сета, но се стигна до 0:40 и три поредни брейкпойнта за румънката.

Вожняцки взе следващите две точки, но при третата изкара топката в аут и Халеп се върна в битката за първия сет. Румънката изравни за 5:5, но Вожняцки сложи край на серията на съперничката си с гейм на нула и при 6:5 отново бе по-близо до спечелването на първия сет. С гейм на 30 обаче румънката вкара сета в тайбрек. В него датчанката взе първите две точки, а след това поведе с 4:1. Халеп съкрати преднината на противничката си на 2:4, но със серия от три поредни точки Вожняцки сложи край на първата част.

Втори сет

Двете тенисистки спечелиха подаванията си, след което изиграха маратонски трети гейм във втория сет. В него сервиращата Халеп спаси цели 4 точки за пробив и се пребори за аванс от 2:1 при първата почивка в сета, а след края на петия гейм Халеп взе медицински таймаут.

Резултатът се движеше гейм за гейм без пробиви, а при Халеп изглежда задълбочиха физическите проблеми, но въпреки това румънката успя да реализира пробив на 15 за 5:3. В следващия гейм Халеп първо отрази един брейкпойнт и в крайна сметка се пребори за 6:3.

Трети сет

Решителният трети сет започна с принудителна почивка за двете тенисистки, след като съдията но стола от Сърбия ги изпрати за 10 минути в съблекалнята. След паузата станахме свидетели на четири последователни пробива до 3:3, като надмощието преминаваше от едната страна към другата тенисистка. Румънката поведе с 4:3, а Вожняцки изглеждаше изтощена. Тя поиска медицински таймаут заради проблем с лявото коляно. Прекъсването наруши ритъма в играта на Халеп и тя беше пробита за 4:4. Датчанката спечели подаването си и Халеп сервира за оставане в мача.Геймът тръгна точка за точка, а при 30:40 Возняцки стигна до първи и оказал се последен мачбол.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване