Списание сложи допълнителен крак на Рийз Уидърспун и трета ръка на Опра

http://www.cross.bg/opra-yidurspyn-krak-1566434.html

/КРОСС/ Потребителите на социалните мрежи веднага забелязаха гаф върху корицата на новия брой на списание "Венити феър" с редица холивудски знаменитости, предаде Асошиейтед прес. Като резултат от графична обработка на изображението, актрисата Рийз Уидърспун и телевизионната водеща Опра Уинфри бяха с допълнителни крайници. Уидърспун получи трети крак, а Уинфри - трета ръка. Изданието се извини в Туитър за "грешката" по отношение на Опра и обеща, че ще я коригира онлайн. Що се отнася за актрисата от "Големите малки лъжи", списанието твърди, че третият й крак всъщност е част от роклята й. Рийз Уидърспун и Опра Уинфри се пошегуваха с объркването в Туитър. Актрисата написа: "Надявам се все още да ме приемате за това коя съм аз всъщност", на което водещата отговори: "Приемам третия ти крак. Както знам, че ти приемаш третата ми ръка". Сп. "Венити феър" махна от корицата си актьора Джеймс Франко във връзка с отправените срещу него обвинения в сексуални посегателства. Той беше сред 13-те знаменитости, участвали във фотосесията за новия брой на списанието. Снимките са направени от известната фотографка Ани Лейбовиц.  

Десетки убити и над 100 ранени при атентат с кола бомба в Кабул (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/desetki-ubiti-i-nad-100-raneni-pri-atentat-s-kola-bomba-v-kabul-snimkivideo-2075018

Най-малко 60 души са убити, а 100 са ранени днес при самоубийствен атентат с кола бомба в центъра на афганистанската столица Кабул. Отговорност поеха талибаните, предаде Асошиейтед прес, цитирайки говорител на афганистанското вътрешно министерство.

Шофьор и 2-годишно дете пострадаха при катастрофа в Търговищко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684968

Шофьор и 2-годишно дете пострадаха при катастрофа в ТърговищкоШофьор и 2-годишно дете са пострадали при катастрофа на път II-51 в района на село Глогинка. Това съобщиха от ОДМВР - Търговище. Сигналът за инцидента е подаден в 11.44 часа днес на тел. 112 в РУ - Попово. В катастрофата са участвали два автомобила, които са се ударили на път II-51 Бяла - Попово - Дралфа до разклона за село Глогинка, община Попово.

Левски все по-близо до халф на Динамо Букурещ

https://offnews.bg//futbol/levski-vse-po-blizo-do-half-na-dinamo-bukuresht-673699.html

Левски е все по-близо до четвърти зимен трансфер. Според медиите в Румъния, "сините" са договорили халфа на Динамо Букурещ Фелипе Нашименто.

Цената на 23-годишния португалец е 120 хиляди евро, като не е изключено в сделката да влезе и Нелуц Рошу, който не попада в плановете на треньора Делио Роси. През този сезон Нашименто има 16 мача за "кучетата", в 12 от които е започвал титуляр.

Междувременнно новото попълнение на Левски Паулиньо направи първа тренировка с тима и се запозна с новите си колеги.

Вчера клубът от "Герена" обяви привличането на бразилския футболист, който подписа тригодишен контракт с 26-кратните шампиони.

Борците ни се връщат с два медала от Иран

https://offnews.bg//bojni/bortcite-ni-se-vrashtat-s-dva-medala-ot-iran-673696.html

Борците ни в класическия стил приключиха с два медала на престижния турнир "Тахти къп" в Иран.

Даниел Александров взе сребро при 82-килограмовите, като на финала отстъпи пред турчина Емре Кус, трети от световното през 2013-а. Преди това петият от Мондиал 2017 записа три победи над борци от Куба, Турция и Иран.

За отличието се пребори и еврошампионът Тарек Абделслам, който се състезава в две категории над своята до 87 кг. Асът ни загуби на старта, но след това преодоля репешажите и за бронза се наложи над киргиза Ширдаков с 9:3.

Августин Спасов остана осми в кат. до 60.

Българи бе представена с петима състезатели, водени от старши треньора Армен Назарян. На тепиха излязоха още младите Дейвид Димитров (67) и Стоян Кубатов (72), които загубиха рано.

Надпреварата бе и първа за сезона в класическия стил по новите правила и новия регламент, въведен от Международната федерация (UWW) от 1 януари 2018 г.

Иранците спечелиха най-много златни медали - три, а с по две титли завършиха Турция, Казахстан и Киргизстан.
Мими Христова и Биляна Дудова пък останаха на крачка от отличията на престижния турнир "Иван Яригин" в Красноярск (Русия).
И двете националки излязоха в категория до 59 кг.

Христова, носителка на 5 медала от европейски първенства, стигна до полуфиналите, където бе спряна от китайката Ронг с 4:8, а за бронза отстъпи с минималното 5:6 от рускинята Вероника Чумикова.

Еврошампионката Биляна Дудова пък загуби на полуфинала от американката Алисън Рейгън с 6:9., а за бронзовото отличие претърпя поражение отново от представителка на домакините. Уляна Тукуренова се наложи с 8:3.

Днес на тепиха ще излезе двукратната световна вицешампионка Тайбе Юсеин (62 кг), а утре чеченецът с наш паспорт Али Умарпашаев (74 кг).

Хора от Северозапада протестираха за магистрала Видин-София

http://www.mediapool.bg/hora-ot-severozapada-protestiraha-za-magistrala-vidin-sofiya-news274804.html

Граждански протест блокира в събота международния път Е-79 на входа на Видин. Организаторите от гражданско обединение "Еднинни за промяна" настояват за изграждане на магистрала от София до Видин и тунел под прохода Петрохан. Протестиращите граждани от Видин и Берковица искат до седмица правителството да вземе решение за начало на процедурите, в противен случай ще настояват да спре преминаването на тежкотоварни автомобили по “Дунав мост-2“. Трафикът по Е79 до ”Дунав мост 2” е кошмарен заради преминаващите много тежкотоварни автомобили. Катастрофите са чести и често рушат имотите на хората в района. Трафикът минава и през населени места, където често пътят е тесен, с остри завои и стръмни наклони. При обилни снеговалежи и заледявания движението се ограничава. Протестиращите оставиха автомобилите си на входа на Видин и шествие потегли към бензиностанция на международния път, където ще спрат, за да обявят исканията си. Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов заяви по-рано, че четирилентов път между София-Видин ще има. По думите му през тази година трябва да приключат процедурите и определени изпълнителите. Вече е възложено и предпроектно проучване за тунел през прохода Петрохан, който ще скъси пътуването от областите в Северозападна България към столицата. Строителството ще се осъществява на етапи, като първите изградени отсечки ще са Видин – Ружинци и Мездра – Ботевград. Що се отнася до тунела под Петрохан – в ход са предпроектни проучвания.  

БСП-София: Общината да гони наематели, ако замърсяват въздуха с отоплението си

https://offnews.bg//politika/bsp-sofia-obshtinata-da-goni-naemateli-ako-zamarsiavat-vazduha-s-oto-673700.html

Има начини за справяне с мръсния въздух в София, но те не са в мерките, които Столичният общински съвет прие на сесията в четвъртък. Това заяви заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова.

Основният недостатък на мерките, които СОС прие, е фактът, че те се опитват да решават последиците от проблема. Не дават възможност изобщо за избягване на този проблем, коментира заместник-председателят на СОС от БСП. - Столична община трябваше да търси подкрепа и от държавата, за да може и с много законодателни промени, да постигне ефект както по отношение на транспортния трафик, така и на битовото отопление. И по този начин изобщо да не допускаме замърсяване на въздуха. Аз искрено се надявам, че хората ще откликнат на призива на кмета на София и на СОС да не използват личните си автомобили. Но познавайки психологията на гражданите, този призив ще си остане само едно добро пожелание. Мисля, че работата по решаването на проблема със замърсения въздух тепърва предстои. Тези мерки са някакво начало, но те по никакъв начин няма да успокоят хората, живеещи в замърсените квартали.

Милка Христова предложи да бъде направена промяна в Наредбата за отдаване под наем на общинските жилища. "Тази идея дойде от самите граждани, които неколкократно посещаваха Столична община. Говоря за представители на Инициативни комитети от кварталите "Люлин" и "Красна поляна", каза тя. - Столична община има наематели. Тези наематели в голямата си част са във Виетнамските общежития в "Красна поляна", които според гражданите, са основни причинители на замърсяването на въздуха. Мисля, че в договорите за наем може да поставим ново условие. Например, че при използване на горива, които са в нарушение на наредбата за горене на отпадъци, гражданите, допуснали това, ще бъдат санкционирани до степен изваждане от жилищата им.

А държавата може да помогне веднага, като започне да отпуска енергийните помощи само и единствено тогава, когато отоплението е централно или се извършва с електричество, каза още Христова.

Хакерска атака изпари половин милиард долара в криптовалута

http://clubz.bg/63446-hakerska_ataka_izpari_polovin_miliard_dolara_v_kriptovaluta

Близо 58 милиарда йени, равняващи се на 533 милиона долара, в криптовалута са изчезнали от японска борса заради хакерска намеса, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА, предаде БТА. 

Платформата Койнчек (Coincheck), която е оператор на дигиталната валута НЕМ (NEM), съобщи на сайта си вчера, че спира продажбите и тегленията на валутата, както и търговията с повечето други криптовалути и японски йени. 

Президентът на платформата Коичиро Вада се извини за инцидента и посочи, че може да се наложи компанията да потърси финансова подкрепа. 

Койнчек, която се определя като водещата борса за търговия с биткойн и други криптовалути в Азия, уточни, че е открила нерегламентиран достъп до системата вчера рано сутринта. 

През 2014 г. около 48 млрд. йени бяха изгубени на борсата за търговия с биткойн Ем ти Гокс (Mt Gox) в Токио

Милка Христова: Има начини за справяне с мръсния въздух в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684962

Милка Христова: Има начини за справяне с мръсния въздух в СофияИма начини за справяне с мръсния въздух в София, но те не са в мерките, които Столичният общински съвет прие на сесията в четвъртък. Това заяви заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова, съобщиха от пресцентъра на БСП - София.  "Основният недостатък на мерките, които СОС прие, е фактът, че те се опитват да решават последиците от

Варненските данъчни продават бял камион

http://www.moreto.net/novini.php?n=367932

Бял камион на таен търг ще продават служителите на Националната агенция за приходите (НАП) във Варна, научи Moreto.net. Возилото с марка Ивеко е произведено през 2005 година. 12 500 лева е началната цена, от която ще започне наддаването в търга, а депозитът за участие е точно 2 500 лева, допълниха от НАП.

Милка Христова: Има начини за справяне с мръсния въздух в София, но те не са в мерките на СОС

https://frognews.bg/novini/milka-hristova-ima-nachini-spraviane-mrasniia-vazduh-sofiia-merkite-sos.html

Има начини за справяне с мръсния въздух в София, но те не са в мерките, които Столичният общински съвет прие на сесията в четвъртък. Това заяви заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова.

САЩ уведомили Турция, че спират доставките на оръжие за сирийските кюрди

http://www.cross.bg/ankara-oruzhiya-siriiiskite-1566433.html

/КРОСС/ САЩ са уведомили Турция, че повече няма да доставят оръжие на кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) и Партията на демократичния съюз (ПДС), съобщи Анадолската агенция. Турската офанзива в района Африн, северозападна Сирия, срещу СЗН отвори нов фронт в сирийската гражданска война, но и обтегна отношенията с Вашингтон. Съветникът по националната сигурност на Белия дом Хърбърт Макмастър е уверил Ибрахим Калън, говорителя на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че доставките на оръжия за СЗН и ПДС се прекратяват в телефонен разговор тази нощ. САЩ предизвикаха гнева на Анкара, тъй като доставяха оръжия, обучаваха и осигуряваха подкрепа на сирийските кюрди. Според Анкара СЗН и ПДС са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 година. ПКК има бази в Северен Ирак.  

Хакери са източили над 500 млн. долара от японска крипто борса

http://www.transmedia.bg/2018/01/27/%d1%85%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d1%80%d0%b8-%d1%81%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-500-%d0%bc%d0%bb%d0%bd-%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%8f/

Крипто валути на стойност от близо 58 млрд. йени (533 ммн. долара) са изчезнали след хакерски пробив в една от големите азиатски борси. Платформата Койнчек (Coincheck) – оператор на дигиталната валута NEM, съобщи на сайта, че е открила нерегламентиран достъп до системата си и спира продажбите и тегленията на валутата, както и търговията с повечето други крипто валути и японски йени.

Койнчек се определя като водещата борса за търговия с биткойн и други крипто валути в Азия. Президентът на компанията Коичиро Вада се извини за инцидента и съобщи, че може да се наложи компанията да потърси финансова подкрепа.

През 2014 г. около 48 млрд. йени бяха изгубени на борсата за търговия с биткойн Ем ти Гокс (Mt Gox) в Токио.

Протест блокира Околовръстното шосе в София

http://www.mediapool.bg/protest-blokira-okolovrastnoto-shose-v-sofiya-news274803.html

Проектът за парк ”Изток” изкара на протест жители на столичния квартал ”Горубляне” и те блокираха Околовръстното шосе в събота. Хората недоволстват срещу плановете на общината да създаде парк върху частните им имоти. Според протестиращите около 500 фамилии са засегнати от проекта, който предвижда върху 1250 декара между кварталите ”Младост” и ”Горубляне” да бъдат изградени зелени площи и атракции. Хората настояват паркът да бъде направен върху общински терени, а не върху частните им имоти. Протестиращите блокираха кръстовището на бул. ”Самоковско шосе” и Околовръстния път за по 10 минути на половин час.  

Учени доказаха: Древноегипетските пирамиди са построени от хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684953

Учени доказаха: Древноегипетските пирамиди са построени от хораУчени от изследователската фондация "Глен Даш" със седалище в САЩ установиха, че при построяването на Хеопсовата пирамида в Гиза са допуснати грешки, заради които основата й не е идеален квадрат, съобщи Лента като цитира СайънсАлърт. Учените са на мнение, че макар древните египтяни да са имали големи инженерни способности,

Фандъкова призова столичани да не използват колите си в дните с мръсен въздух

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/fandykova-prizova-stolichani-da-ne-izpolzvat-kolite-si-v-dnite-s-mrysen-vyzduh-254674/

Усилията ни не са само в една посока, предприехме няколко мерки за справяне със замърсяването, каза столичният кмет

Проект за парк „Изток“ върху частни имоти изкара на протест жители на „Горубляне“

https://www.actualno.com/society/proekt-za-park-iztok-vyrhu-chastni-imoti-izkara-na-protest-jiteli-na-gorubljane-news_656578.html

Проектът за парк „Изток“ изкара на протест жителите на столичния квартал „Горубляне“, които блокираха Околовръстното шосе. Хората се обявиха против плановете на общината да изгради парк върху частните им имоти. Според протестиращите, засегнати от проекта ще са около 500 семейства, съобщава бТВ. Предвижда се паркът да се простира върху 1250 декара и да е разположен между кварталите „Младост“ и „Горубляне“. На тази

Протестиращи блокираха Околовръстното шосе в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684950

Протестиращи блокираха Околовръстното шосе в СофияПроектът за парк „Изток” изкара на протест жители на столичния квартал „Горубляне” и те блокираха Околовръстното шосе, предаде Би Ти Ви. Хората недоволстват срещу плановете на общината да създаде парк върху частните им имоти. Според протестиращите около 500 фамилии са засегнати от проекта, който предвижда върху 1250 декара между кварталите

САЩ уверили Турция, че ще спрат доставките на оръжие за сирийските кюрди

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/27/3119785_sasht_uverili_turciia_che_shte_sprat_dostavkite_na/?ref=rss


САЩ са уведомили Турция, че повече няма да доставят оръжие на кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) и Партията на демократичния съюз (ПДС), съобщи БТА като цитира Ройтерс и ТАСС.<br /><br />Турската офанзива в района Африн, северозападна Сирия, срещу СЗН отвори нов фронт в сирийската гражданска война, но и обтегна отношенията с Вашингтон, отбелязва агенцията.<br /><br />Съветникът по националната сигурност на Белия дом Хърбърт Макмастър е уверил в телефонен разговор...

Гришо: Каквото и да кажа за играта си в Австралия, ще звучи като извинение

http://www.cross.bg/tyrnira-avstraliya-tyaloto-1566432.html

/КРОСС/ „Каквото и да кажа за играта си в Австралия, ще звучи като извинение. Със сигурност в много от мачовете можех да играя по-добре, не бях във форма", каза на пресконференция в София първата ни ракета Григор Димитров след участието си на турнира в Мелбърн. Винаги изисквам повече от себе си. Понякога тялото просто не иска. Прибрах се от Австралия, направих прегледи в Монако, защото не се чувствах добре, особено в края на турнира в Мелбърн. Трябва да намеря начин да се възстановя, защото здравето е най-важното за мен", каза Гришо. „Очаквам резултатите от докторите да дойдат тези дни и да съм готов за турнира в София. Рамото ми е доста преуморено, имах болки в последните три мача и затова не играх добре. Понякога не можеш да вървиш срещу тялото си. Не искам да давам празни обещания. Искам да дам време на тялото си", заяви първата ни ракета.  

Протести и блокади във Видин и Берковица, искат магистрала и тунел под Петрохан

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/27/3119784_protesti_i_blokadi_vuv_vidin_i_berkovica_iskat/?ref=rss


Граждани протестираха във Видин и в Берковица на прохода Петрохан. Те искат да бъде изграден магистрален път от Видин до София и тунел под Петрохан. Във Видин блокираха движението по път Е79 до "Дунав мост 2".<br /><br />Трафикът е кошмарен заради многото преминаващи тежкотоварни автомобили, разказват местните пред БНТ и Б Ти Ви. Катастрофите са чести, а трафикът минава и през населени места, където често пътят е тесен, с остри завои и стръмни наклони. При обилни...

Илияна Йотова: Съгласна съм да има референдум за Истанбулската конвенция

http://www.moreto.net/novini.php?n=367947

„Приемам изцяло предложението на БСП да има референдум за Истанбулската конвенция. Нека да има референдум, това означава да се разясни този документ на хората”. Това обяви в интервю за предаването „Тази събота” вицепрезидентът Илияна Йотова.

Турция: Ще координираме действията си в Сирия със САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684948

Турция: Ще координираме действията си в Сирия със САЩСАЩ обещаха повече да не предоставят оръжия на сирийските Сили за защита на народа, смятани за близки до терористичната групировка Кюрдска работническа партия (ПКК), заяви говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Ибрахим Калън, съобщават турските медии. В телефонен разговор със съветника на Белия дом по националната сигурност Хърбърт

Над половината от наемателите в частния сектор на Острова нямат спестявания

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/nad-polovinata-ot-naematelite-v-chastniia-sektor-na-ostrova-niamat-spestiavaniia-254521/

38% от анкетираните заявили, че няма да се чувстват сигурни финансово, ако домакинството им изгуби основния си доход

Нанков: Ще предложа да се забрани промяна на пола в гражданските регистри

https://offnews.bg//politika/nankov-shte-predlozha-da-se-zabrani-promiana-na-pola-v-grazhdanskite-673698.html

Промени в закона за гражданската регистрация, които забраняват промяна на пола в регистрите, е готов да предложи регионалният министър Николай Нанков. 

С твърдо убеждение бих подкрепил това, с изключение на случаите с хермафродити, които са наистина много редки, заяви министърът по Дарик радио. МРРБ отговаря за гражданската регистрация, в закона липсва ясен регламент в посока на пола. 

Николай Нанков каза още, че ще инициира дебати по темата.

Всяка стъпка в тази посока предизвиква дискусии и разделение в обществото, но аз лично смятам, че подобна поправка би била напълно резонна и отчитам като пропуск, че не е направена, коментира регионалният министър.

Полският външен министър: Надяваме се на постоянно военно присъствие на САЩ у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684946

Полският външен министър: Надяваме се на постоянно военно присъствие на САЩ у насПолша се надява САЩ да запазят за постоянно военното си присъствие на територията на страната, това е заявил външният министър Яцек Чапутович, предава РИА Новости. „Наличието на американски военни в Полша ни дава, на нас поляците, чувство за безопасност, за което ние сме благодарни“, заяви в събота първият дипломат на Варшава.

Експерт: Журналист да прави разчупена журналистика е като чупене на чинии в таверна

https://frognews.bg/novini/prepodavatel-jurnalist-pravi-razchupena-jurnalistika-oznachava-chupene-chinii-taverna.html

Едно от събитията на миналата седмица беше протестът на служители от БНТ с искане оставка на програмния директор Емил Кошлуков.

Сливане на банки през 2018 г. прогнозира шефът на БНБ

https://www.actualno.com/business/slivane-na-banki-prez-2018-g-prognozira-shefyt-na-bnb-news_656573.html

Възможно е да има сливане на банки през 2018-та година. Това прогнозира гуверньорът на БНБ Димитър Радев в първото издание на тримесечния бюлетин на Асоциацията на търговските банки. Радев подчертава, че в системата се натрупва кредитен риск. Когато кредитирането се увеличава, съществува опасност да се натрупат нови лоши заеми, предупреждава Димитър Радев в бюлетина, публикуван от банковата асоциация.  Постигането на индивидуални цели, свързани с показатели за кредитен растеж

Горубляне протестира срещу нов парк

http://www.cross.bg/goryblyane-protestira-sreshty-nov-park-1566431.html

/КРОСС/ Жители на столичния квартал Горубляне блокират кръстовището на бул. „Самоковско шосе" и Околовръстния път за по 10 минути на половин час. Те протестират срещу проекта да се изгради нов парк Изток в района, съобщи бТВ. Хората недоволстват срещу плановете на общината върху 1250 декара между кварталите „Младост" и „Горубляне" да бъдат изградени зелени площи и атракции. Гражданите настояват паркът да бъде направен на общински имоти, а не върху собствените им земи, които трябва да бъдат отчуждени за целта срещу обезщетение. Жителите на Младост поддържат идеята за парка. От Горубляне се опасяват, че земята няма да бъде изплатена, защото с промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, ще бъдат лишени от възможността да сменят предназначението на терените си, които към момента са отредени за озеленяване.  

САЩ и Турция се разбраха за Северна Сирия

http://dnes.dir.bg/news/USA-turtzia-siria-kurdite-26821347

САЩ и Турция ще координират действията си в Сирия, каза съветник на турския президент.

И днес мръсен въздух в София

https://frognews.bg/novini/dnes-mrasen-vazduh-sofiia.html

И днес нивата на фини прахови частици във въздуха на столицата са високи, показва системата за прогнозен потенциал на Столична община.

Протестиращи блокират Околовръстния път, недоволни от план за изграждане на парк

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/27/3119779_protestirashti_blokirat_okolovrustniia_put_nedovolni/?ref=rss


Жители на столичния кв. "Горубляне" блокираха Околовръстния път при кръстовището с бул. "Самоковско шосе" в знак на недоволство срещу плановете на общината да изгради парк върху имотите им, съобщи Би Ти Ви.<br /><br />Проектът за парк "Изток" предвижда да бъдат изградени зелени площи и атракции на площ от 1250 дка между "Горубляне" и ж.к. "Младост". Протестиращите казват, че от проекта ще бъдат засегнати около 500 собственици.<br...

Катастрофа между две коли в кв. "Княжево" в София затруднява движението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684940

Катастрофа между две коли в кв. "Княжево" в София затруднява движениетоКатастрофа между два леки автомобила е станала на път I-1 в кв. "Княжево", съобщи читател на "Фокус". Инцидентът е станал преди минути в посока Перник. Движението е

Нено Димов има възгледи, близки до тези на екипа на Тръмп, пише в коментар за "Форбс"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/27/3119658_neno_dimov_ima_vuzgledi_blizki_do_tezi_na_ekipa_na/?ref=rss


"Нено Димов няма да бъде традиционен председател на Съвета на ЕС по околната среда, в който предшествениците му са идвали или с чисто партиен, или с природозащитен опит. В този смисъл, той може да намери обща кауза със своя колега отвъд Атлантика. Скот Прюит, новият ръководител на американската агенция за опазване на околната среда, има същата история на борба с екологичните регулации и поставяне под съмнение на климатичните промени."<br /><br />Това пише Дейвд Кийтинг в...

Стрелба в центъра на Амстердам, има жертви

http://www.cross.bg/strelbata-teroristichen-strelba-1566430.html

/КРОСС/ Стрелба в центъра на Амстердам снощи, предадоха от радио-телевизионна компания Ер Те Ел. Най-малко един човек е убит. Други двама са ранени. Властите разследват причините за инцидента. От полицията заявиха, че не разглеждат стрелбата като терористичен акт, цитираха от Канал 3. Убитият е младеж от марокански произход. Стрелбата е станала в младежки център около 19:10 часа. Маскирани и въоръжени мъже са влезли в обекта и явно са търсили тийнейджър, който е бил на келтски бокс. Свидетели разказват, че е били стреляно с автомат "Калашников". "Това изглежда е престъпно деяние", каза говорителят на холандската полиция. Той припомни, че ако е било терористичен акт, то силите на реда щели да изпратят много послания, в които да предупредят хората да останат на сигурно място. Стрелбата е станала в квартал "Гроте Виттенбургстраат".

Седмична прогноза за времето 29 януари - 4 февруари

https://www.actualno.com/society/sedmichna-prognoza-za-vremeto-29-januari-4-fevruari-news_656572.html

Новата седмица започва със слънчево и топло време за сезона. Валежни не се очакват. В понеделник минималните температури ще са между минус 6 и плюс 1 градуса, а максималните ще достигнат 14 градуса. Във вторник времето ще остане без промяна и ще бъде слънчево над цялата страна . В сряда ще се появи променлива облачност. Минималните температурите ще са в рамките на минус 4 и нула градуса, а максималните ще бъдат между 10 и 14 градуса. В четвъртък отново ще има променлива облачност. Температур

Прекрояват картата, Варна влиза в Дунавски или Черноморски регион

http://www.moreto.net/novini.php?n=367948

Картата на районите в България ще бъде преначертана. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на парламентарния контрол вчера. Предвижда се сегашните шест района на планиране да бъдат окрупнени или променени, защото част от тях вече не отговарят на европейските критерии.

Тилърсън: САЩ са против строежа на „Северен поток -2“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684928

Тилърсън: САЩ са против строежа на „Северен поток -2“Според американският държавен Секретар Рекс Тилърсън, САЩ са против строежа на газопровода „Северн поток-2“, като по този начин Вашингтон застава зад позицията на Полша по въпроса, предава TAСС. По време на среща с полския премиер, проведена във Варшава, Тилърсън заяви, че „този проект подкопава стабилността в региона“,

Исландски вестник сбърка, пусна снимка на Ед Шийрън и го обяви за мъртъв

https://offnews.bg//zvezdi/islandski-vestnik-sbarka-pusna-snimka-na-ed-shijran-i-go-obiavi-za-ma-673697.html

Исландски вестник публикува по погрешка снимка на певеца Ед Шийрън и го обяви за мъртъв, съобщи Би Би Си.

Оказва се, че не изпълнителят на Shape of you, а местен механик, работещ за автомобилния гигант Volvo, е починал и медията решила да публикува възпоменателна дописка за него.

Исландецът, чието име е Свавари Гунари Сигурсон, починал на 82 години, също е бил рижав, което е вероятната причина за грешката с  известния английски певец.

Шийрън все още не е реагирал на трагичната новина за смъртта си, но негов почитател, местен музикант, открил статията във вестника и решил да я сподели в социалната мрежа Twitter. 

По последна информация певецът, който наскоро се сгоди, оглежда имоти в Съфолк, Англия, за да може да започне семейния живот в красив дом.

Десетки загинаха, а над 100 са ранени след взрив на кола бомба в Кабул

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/27/3119771_desetki_zaginaha_a_nad_100_sa_raneni_sled_vzriv_na/?ref=rss


Най-малко 40 души са загинали, а 140 са ранени при експлозия в афганистанската столица Кабул, съобщи агенция Ройтерс.<br /><br />Здравните власти очакват броят на жертвите да расте, тъй като към болниците пътуват още хора.<br /><br />Афганистанското вътрешно министерство съобщи, че става въпрос за взривена кола бомба.<br /><br />Все още никой не е поел отговорност за атаката. Ройтерс отбелязва, че взривът избухва в неделя, след като мерките за сигурност в...

Протест във Видин за скоростен път и тунел под Петрохан

https://www.24chasa.bg/region/article/6684910

Протест във Видин за скоростен път и тунел под ПетроханСтотици граждани на Видин се събраха на мощен протест с искане за строителство на тунел под Петрохан и за бързо стартиране на изграждането на четирилентов високоскоростен път Видин - Ботевград. Дългата няколко километра колона от автомобили направи шествие от "Технополис" до ТЕЦ Видин, за да покаже нетърпимостта си към отлагането на решенията за

Протест блокира и Околовръстното на София

https://frognews.bg/novini/protest-blokira-okolovrastnoto-shose-sofiia.html

Проектът за парк „Изток” изкара на протест жители на столичния квартал „Горубляне” и те блокираха Околовръстното шосе.

Николина Ангелкова: Трябва да се строят лифтове не само в Пирин

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nikolina-angelkova-triabva-da-se-stroiat-liftove-ne-samo-v-pirin-2075027

Трябва да се строят лифтове и то не само в Пирин, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването "Седмицата" по Дарик. Според нея изграждането на такива съображения допълнително помага за развитието на туризма.

Спилбърг снима римейк на „Уестсайдска история“

http://www.cross.bg/spilburg-filma-yestsaiidska-1566429.html

/КРОСС/ Американският режисьор Стивън Спилбърг ще заснеме римейк на филма "Уестсайдска история", адаптиран по едноименния мюзикъл на Ленард Бърнстейн, предаде Франс прес. Първата версия на "Уестсайдска история", излязла по екраните през 1961 г. и заснета от Робърт Уайз по хореография на Джеръм Робинс, спечели 10 награди "Оскар". Филмът на Спилбърг ще е базиран върху адаптацията на драматурга Тони Кушнер, автора на пиесата "Ангели в Америка", която бе адаптирана за телевизионния екран. Кушнер е работил над два предишни филма на Спилбърг - "Линкълн" и "Мюнхен". Кастинг режисьорката Синди Тоулан оповести на страницата си в Туитър, че се търсят изпълнители на главни и поддържащи роли в новия филм. Всички могат да кандидатстват за ролите - не е нужно кандидатите да са актьори. Тя уточни, че за ролите на Мария, Анита и Бернардо се търсят испаноезични изпълнители. Във филма от 1961 г. ролята на пуерториканката Мария се изпълнява от Натали Уд, а в образа на пуерториканеца Бернардо е Джордж Чакирис, който е с гръцки произход. Ролята на Анита пък е поверена на пуерториканката Рита Морено. Чакирис и Морено спечелиха "Оскар"-и за най-добър актьор и актриса в поддържаща роля. За пръв път 71-годишният Спилбърг ще заснеме филм-мюзикъл.

Министър Петкова определи като „загадка“ цените на тока, за които говори бизнесът

https://www.actualno.com/business/ministyr-petkova-opredeli-kato-zagadka-cenite-na-toka-za-koito-govori-biznesyt-news_656570.html

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи като „загадка“ цените на електроенергията, за които говори бизнесът. Както е известно от края на декември между Министерство на енергетиката и българските работодателски организация (АОРБ) тече сериозен спор за цените на тока за бизнеса. Работодателите твърдят, че цените на електроенергията за бизнеса ще се повишат до 100-120 лв. на свободния пазар, а това ще доведе до увеличение от 15 до 30 на сто и на цените на регулира

Ангел Кунчев: Пикът на грипната епидемия ще е следващата седмица, след това - рязък спад

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6684916

Ангел Кунчев: Пикът на грипната епидемия ще е следващата седмица, след това - рязък спадПикът на грипната епидемия ще бъде достигнат следващата седмица, а след това ще започне рязък спад. Това каза за Агенция „Фокус“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. „Спадът вече започна в областите Перник и Пазарджик, които обявиха епидемия, и вече излязоха от нея“, посочи той. „1/3 от областите в страната са обявили епидемия.

Чили се превръща в топ дестинация за инвестиции във ВЕИ-централи

https://www.investor.bg/drugi/338/a/chili-se-prevryshta-v-top-destinaciia-za-investicii-vyv-vei-centrali-254437/

Страната може да се възползва от своя потенциал в зелената енергетика и да намали зависимостта си, пише в анализ на IEA

Експерт психолог разкрива що е то ”Трети пол”

http://dnes.dir.bg/news/treti-pol-istanbulscata-conventzia-26818768

През последните дни много думи се изговориха и много въпроси се зададоха около това – „ДА или НЕ за Истанбулската Конвенция”?

Мъжките котки са предимно левичари, казват учени

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/myzhkite-kotki-sa-predimno-levichari-kazvat-ucheni-6078545

Проучване открива зависимости между пола на животното и предпочитанията коя лапа да използва

Протести блокираха важни пътни артерии

http://clubz.bg/63445-protesti_blokiraha_vajni_pytni_arterii

Два независими един от друг протеста блокираха днес важни пътни артерии. От Северозападна България поискаха магистрала Видин-София, а жители на столичния квартал "Горубляне" се обявиха против плановете за изграждане на парк върху частните им имоти.

С митинг с духова музика жителите на Северозапада блокираха международния път за "Дунав мост 2", предаде Нова тв. Те настояват за изграждането на магистрала от Видин към София и тунел под прохода Петрохан.

В срок от една седмица те искат да бъде взето решение  от Министерския съвет за незабавно стартиране на процедурите за изграждане на магистралния път. От своя страна от Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че през 2018 г. стартират процедури за изграждане на 85 км четирилентов път от Видин до София. Протестиращите обаче се заканиха, че ще останат на пътя до довечера и няма да се откажат, докато не виждат реален проект за магистрала.

Жители на столичния квартал "Горубляне" пък блокираха Околовръстния път и бул. "Самоковско шосе". Мотивът: недоволство срещу плановете на общината да изгради т.нар парк "Изток" върху частните им имоти.

Според протестиращите около 500 фамилии са засегнати от проекта, който предвижда върху 1250 декара между кварталите "Младост" и "Горубляне" да бъдат изградени зелени площи и атракции. Хората настояват паркът да бъде направен върху общински терени, а не върху частните им имоти. 

Мощен взрив в Кабул, има загинали и ранени

http://www.cross.bg/kabyl-otgovornost-raneni-1566428.html

/КРОСС/ Мощна експлозия разтърси центъра на афганистанската столица Кабул, където са разположени повечето правителствени сгради и чужди посолства, предадоха световните агенции. По първоначална информация има загинали и над 30 ранени. Причина за взрива е кола бомба, която е детонирана в близост до полицейски пункт. Все още никой не е поел отговорност за нападението. Атаката в Кабул става само седмица, след като беше нападнат хотел „Интерконтинентал". Тогава повече от 20 души бяха убити и талибаните поеха отговорност.  

Шефът на БНБ: Възможно е да има сливане на банки

http://www.moreto.net/novini.php?n=367949

Възможно е да има сливане на банки през 2018-та година. Това прогнозира гуверньорът на БНБ Димитър Радев в първото издание на тримесечния бюлетин на Асоциацията на търговските банки. Радев подчертава, че в системата се натрупва кредитен риск.

Йотова подкрепя референдума за Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/iliana-yotova-referendum-istanbulscata-conventzia-26821225

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че приема изцяло предложението на БСП да има референдум за Истанбулската конвенция.

Жители на Горубляне блокират Околовръстното, не искат нов парк

https://offnews.bg//obshtestvo/zhiteli-na-gorubliane-blokirat-okolovrastnoto-ne-iskat-nov-park-673694.html

Жители на столичния квартал Горубляне блокират кръстовището на бул. „Самоковско шосе” и Околовръстния път за по 10 минути на половин час. Те протестират срещу проекта да се изгради нов парк Изток в района, съобщи бТВ. 

Хората недоволстват срещу плановете на общината върху 1250 декара между кварталите „Младост” и „Горубляне” да бъдат изградени зелени площи и атракции.

Гражданите настояват паркът да бъде направен на общински имоти, а не върху собствените им земи, които трябва да бъдат отчуждени за целта срещу обезщетение. 

Жителите на Младост поддържат идеята за парка. От Горубляне се опасяват, че земята няма да бъде изплатена, защото с промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, ще бъдат лишени от възможността да сменят предназначението на терените си, които към момента са отредени за озеленяване. 

Нанков: Сидеров ще съдейства да се подпише протокол за ремонта на яз. „Бели Искър“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684906

Нанков: Сидеров ще съдейства да се подпише протокол за ремонта на яз. „Бели Искър“Волен Сидеров пое ангажимент да съдейства още в рамките на тази седмица да подпишем тристранен протокол между Столична община, Областна администрация и МРРБ относно собствеността и бъдещите ангажименти по ремонт на стената на яз. „Бели Искър“. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в предаването

Измисленият критерий „реална конвергенция” за еврозоната

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/izmisleniiat-kriterii-realna-konvergenciia-za-evrozonata-254672/

В момента България стои по-добре от част от страните, присъединили се към ERM II и еврозоната през последните 15 години, пише в анализ на ИПИ

Откъс от "Легенда за светия пияница" на Йозеф Рот

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/01/27/3114904_otkus_ot_legenda_za_svetiia_piianica_na_iozef_rot/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Легенда за светия пияница", с автор Йозеф Рот, предоставен от Издателство "Лист"<br /><br />"Лeгeндa зa cвeтия пияницa" e пocлeднaтa нoвeлa нa Йoзeф Poт и в нeя ce пpoĸpaдвaт aвтoбиoгpaфични нoтĸи, зaщoтo ĸaĸтo cвoя гepoй и aвтopът нaпycĸa тoзи cвят cлeд caмoyбийcтвeнo пиянcтвo в Πapиж. Poт cи oтивa oтчaян cлeд пpиcъeдинявaнeтo нa Aвcтpия ĸъм Tpeтия paйx, ĸoгaтo мy e oтнeтa и...

САЩ са уведомили Турция, че ще спрат доставките на оръжие за сирийските кюрди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684902

САЩ са уведомили Турция, че ще спрат доставките на оръжие за сирийските кюрди 
САЩ са уведомили Турция, че повече няма да доставят оръжие на кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) и Партията на демократичния съюз (ПДС), съобщиха днес Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на Анадолската агенция. Турската офанзива в района Африн, северозападна Сирия, срещу СЗН отвори нов фронт в сирийската гражданска война,

Нанков: За последна година лепим винетки на стъклото на автомобила

http://www.cross.bg/nankov-putishtata-tol-sistemata-1566427.html

/КРОСС/ „За последна година лепим винетки на стъклото на автомобила си". Това каза в интервю за предаването "Седмицата" по Дарик радио министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. "Ще въведем електронни винетки, като нашето обещание е, че това по никакъв начин няма да се отрази на тяхната цена. Тя ще бъде разпознавана чрез автоматични четци, които ще бъдат поставени на пътищата по линия на ТОЛ-системата. Освен на бензиностанции, ще се закупуват и на специални постерминали", обясни Нанков. По отношение на ТОЛ-системата, регионалният министър смята най-удачно тя да важи за пътищата, които са рехабилитирани и в добро състояние. "По мое убеждения, за най-справедливо смятам да функционира само на пътните отсечки, които са в добро състояние, пътища от първи и втори клас. Друга идея е да обхванем и част от третокласната пътна мрежа", посочи Нанков. „Почти няма държава в света, в която състоянието на пътищата да се поддържа от таксите за леките автомобили, а от тежкотоварните. Това ще се промени с въвеждането на ТОЛ-системата. Тези, които амортизират пътищата, ще плащат повече", каза още министър Николай Нанков.    

Анкара е получила уверение за прекратяване на доставката на оръжие за кюрдите в Сирия от САЩ

https://www.actualno.com/asia/ankara-e-poluchila-uverenie-za-prekratjavane-na-dostavkata-na-oryjie-za-kurdite-v-sirija-ot-sasht-news_656569.html

Помощникът на президента на САЩ по национална сигурност Хърбърт Макмастър е уверил официалният представител на президента на Турция Ибрахим Калин за прекратяване на доставката на оръжие за кюрдите от отряда на „Сили за национална самоотбрана“ и партията „Демократически съюз“. Това става ясно от съобщение на Анадолската агенция. Според данните на агенцията, Калин е подчертал значението на загрижеността на Турция по въпросите, касаещи заплахите за националн

Социолог: При Борисов България продължава да е най-зле

http://www.cross.bg/zayavi-govori-koryptziyata-1566426.html

/КРОСС/ Корупцията в публичния сектор се увеличава. През последните години при Борисов България продължава да е най-зле. Турция е по-зле по отношение на борбата с нея, но икономически е по-добре. За непотизма, корупцията си струва да се говори и да се превърне в тема за вот на недоверие, това заяви в предаването „Хайд парк" политологът Петър Чолаков. В същото време се наблюдава „политически картел", при който дори патриоти и етнически партии заемат сходни становища, допълни политологът. Няма нов гейт, затова се спихна темата за корупцията в НС. Появиха се нови теми като тази за Пирин, което допринесе за замяната на разговора за корупцията с този за качеството на демокрацията, коментира социологът Първан Симеонов. Случващото се в политически план се разглежда по линията консерватизъм-либерализъм. Консервативното е идеалнато убежище за беззаконие. Разказва ни се битов консерватизъм. Това обединява целия парламент, като има теми, които не са докоснати, продължи Симеонов. Темата за консерватизма е полудяване на политическия компас. На Балканите сме като бермудския триъгълник, взе отношение Чолаков. Двамата гости коментираха и речта на президента: „Радев се опитва да говори на десет езика. Опитва се да говори на езика на едната опозиция, на другата опозиция", заяви Симеонов. „Работата на президента е да бъде коректив. Той трябва да казва нещата право в очите и го направи. Той заяви, че има атрофия, че има корупция

Регионалният министър иска забрана за промяна на пола в гражданските регистри

http://www.mediapool.bg/regionalniyat-ministar-iska-zabrana-za-promyana-na-pola-v-grazhdanskite-registri-news274802.html

Регионалният министър Николай Нанков обяви, че ще предложи промени, които забраняват промяна на пола в гражданските регистри. "Да, с твърдо убеждение бих подкрепил това, с изключение на случаите с хермафродити, които са наистина много редки", заяви Нанков в събота пред Дарик радио. Ръководеното от него ведомство отговаря за Закона за гражданската регистрация, в който липсвал ясен регламент в посока на пола. Това позволявало на неправителствени организации да подпомагат хора, решили да сменят пола си, но без да са преминали през хирургически процедури и хормонални терапии. Николай Нанков посочи, че ще инициира дебати в тази посока. "Всяка стъпка по темата предизвиква дискусии и разделение в обществото, но аз лично смятам, че подобна поправка би била напълно резонна и отчитам като пропуск, че не е направена", коментира регионалният министър.  

Дете и мъж пострадаха при тежка катастрофа близо до Попово

//dariknews.bg/regioni/shumen/dete-i-myzh-postradaha-pri-tezhka-katastrofa-blizo-do-popovo-2075019

Дете на 2 години и водач на автомобил пострадаха при тежка катастрофа в близост до Попово. По непотвърдена информация те са транспортирани до болницата в Търговище.

Транспортното произшествие, при което са се сблъскали два автомобила, е станало по обяд на главн

Проучване: Веднъж седмично "хранителна завист" гризе любителите на похапването

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6684898

Проучване: Веднъж седмично "хранителна завист" гризе любителите на похапването"Хранителна завист" гризе любителите на добрата храна поне веднъж седмично, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания. Допитването по поръчка на организацията "Джъст Фууд" е обхванало 2000 души. Резултатите показват, че близо 50 процента от участниците са съжалявали за направен избор при

Григор: Рамото ми е преуморено, дано съм готов за турнира в София (снимки)

https://offnews.bg//tenis/grigor-ramoto-mi-e-preumoreno-dano-sam-gotov-za-turnira-v-sofia-sni-673693.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров сподели, че по време на Откритото първенство на Австралия е почувствал болки в рамото и в следващите дни очаква резултатите от изследванията, направени в Монако.

"Рамото ми е доста преуморено. Имах болки в последните 3 мача. Не можеш срещу тялото си да вървиш. Гледам да се възстановя максимално. Не се усещам добре и ще си дам почивка през следващите няколко дни. Скоро ще знам повече. Продължаваме напред, тенисът е маратон, не спринт.

Не съм видял кой ще играе в София още. Винаги гледам мач за мач. Вчера бях на преглед в Монако. Не се чувствах добре. Рамото ме болеше. Никога не искам да играя турнир, когато не съм на 100%. Очаквам резултатите ми от докторите в Монако да дойдат тези дни и да съм готов за турнира в София", каза Димитров.

Хасковлията oбяви, че в плановете му за 2018 година не влиза да играе за националния отбор на България в турнира за "Купа Дейвис".

Относно ранглистата на ATP той заяви: "Защо да не стигна и по-напред? Продължаваме напред със сигурност. Вълнувам се изключително много, но годината е дълга и е нормално да има спадове. Има много фактори, за да не се получават нещата. Ранглистата не е толкова важна, но е по-трудно да се задържиш на върха. Знам какво ми коства, за да стигна до №3.

Не мисля, че имам толкова точки за защитаване. Целта ми е друга – да ставам по-добър всеки ден, да печеля турнири, турнир от Големия шлем. Миналата година целта беше да стана по-постоянен, сега искам да имам по-добри резултати. Ако печеля мачове, ще има и точки

Не мисля, че играх добър тенис в Австралия, но имах добри резултати. Важното е да съм позитивен, останалите неща лесно се подобряват. Не всеки ден можеш да играеш на 100%.

Обичам да играя пред българска публика. По цял свят виждам родни знамена, уникално е. Виждам го това нещо и го оценявам. Дори когато чуя българска реч насред Австралия, това ми дава сили", сподели Григор

Григор: Рамото ми е преуморено, дано съм готов за турнира в София

https://offnews.bg//tenis/grigor-ramoto-mi-e-preumoreno-dano-sam-gotov-za-turnira-v-sofia-673693.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров сподели, че по време на Откритото първенство на Австралия е почувствал болки в рамото и в следващите дни очаква резултатите от изследванията, направени в Монако.

"Рамото ми е доста преуморено. Имах болки в последните 3 мача. Не можеш срещу тялото си да вървиш. Гледам да се възстановя максимално. Не се усещам добре и ще си дам почивка през следващите няколко дни. Скоро ще знам повече. Продължаваме напред, тенисът е маратон, не спринт.

Не съм видял кой ще играе в София още. Винаги гледам мач за мач. Вчера бях на преглед в Монако. Не се чувствах добре. Рамото ме болеше. Никога не искам да играя турнир, когато не съм на 100%. Очаквам резултатите ми от докторите в Монако да дойдат тези дни и да съм готов за турнира в София", каза Димитров.

Хасковлията oбяви, че в плановете му за 2018 година не влиза да играе за националния отбор на България в турнира за "Купа Дейвис".

Относно ранглистата на ATP той заяви: "Защо да не стигна и по-напред? Продължаваме напред със сигурност. Вълнувам се изключително много, но годината е дълга и е нормално да има спадове. Има много фактори, за да не се получават нещата. Ранглистата не е толкова важна, но е по-трудно да се задържиш на върха. Знам какво ми коства, за да стигна до №3.

Не мисля, че имам толкова точки за защитаване. Целта ми е друга – да ставам по-добър всеки ден, да печеля турнири, турнир от Големия шлем. Миналата година целта беше да стана по-постоянен, сега искам да имам по-добри резултати. Ако печеля мачове, ще има и точки

Не мисля, че играх добър тенис в Австралия, но имах добри резултати. Важното е да съм позитивен, останалите неща лесно се подобряват. Не всеки ден можеш да играеш на 100%.

Обичам да играя пред българска публика. По цял свят виждам родни знамена, уникално е. Виждам го това нещо и го оценявам. Дори когато чуя българска реч насред Австралия, това ми дава сили", сподели Григор

Цитат на деня: Лежал съм в затвора, за да имаме свобода на словото днес

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/01/27/3119767_citat_na_denia_lejal_sum_v_zatvora_za_da_imame_svoboda/?ref=rss


"Затова съм лежал в затвора, за да имаме свобода на словото днес." Това заявява програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков в интервю за сайта interview.to, попитан дали го е обидил протестът пред държавната телевизия след обвиненията към него за опит за цензура.<br /><br />Той казва, че не е обиден и хората имат право да протестират. "През 90-а година съм се борил хората в България да изразяват мнението си. Затова съм лежал в затвора, за да имаме свобода на словото...

Петкова: За какви цени на тока говори бизнесът?

http://dnes.dir.bg/news/temenujka-petkova-tzenite-toka-kabinet-borisov-3-26821170

За мен е голяма загадка за какви цени на енергията говори бизнесът”, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред bTV.

Въздухът в София е замърсен с фини прахови частици в пъти над нормите

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/01/27/3119765_vuzduhut_v_sofiia_e_zamursen_s_fini_prahovi_chastici_v/?ref=rss


Замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици в събота сутрин е в пъти над нормите, показват данните на Европейската агенция за околна среда. Станцията в Красно село в 10 часа е показвала концентрация на фините прахови частици PM10 - 224.8 µg/m3, а за още по-фините PM2.5 – 178.1 µg/m3. Нормата и за двата показателя е 50 µg/m3, а по-висока концентрация се смята за вредна за здравето. Към същия час в Надежда са отчетени нива на фините прахови частици от 135.3 µg/m3, в Павлово – 192.8...

Участието на Григор на турнира в София под въпрос заради негова контузия

https://frognews.bg/novini/grigor-kakvoto-kaja-igrata-avstraliia-shte-zvuchi-kato-izvinenie.html

„Каквото и да кажа за играта си в Австралия, ще звучи като извинение. Със сигурност в много от мачовете можех да играя по-добре, не бях във форма”, каза на пресконференция в София първата ни ракета Григор Димитров след участието си на турнира в Мелбърн.

Полиция и РЗИ хванаха пушачи на закрито във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367926

Четири случая на нарушавание на забраната за тютюнопушене на закрити обещствени места, констатираха при съвместни проверки полицаи и инспектори на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна, научи Moreto.net. Нарушителите са хванати при нощни акции, като са им съставени 8 протокола.

Фандъкова призова столичани: Слезте от колите си

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/fandykova-prizova-stolichani-slezte-ot-kolite-si-6078685

„В този сезон най-сериозен замърсител е битовото отопление“, категорична е градоначалникът на София

Мощен взрив в Кабул, има загинали и ранени (обновена)

https://offnews.bg//sviat/moshten-vzriv-v-kabul-ima-zaginali-i-raneni-obnovena-673692.html

Мощна експлозия разтърси центъра на афганистанската столица Кабул, където са разположени повечето правителствени сгради и чужди посолства, предадоха световните агенции. Най-малко 63 души са убити, а 150 са ранени, информира АП, като цитира говорител на афганистанското вътрешно министерство.

Нападателят е използвал линейка, за да премине през контролен пункт на силите за сигурност. Той  казал на полицаите, че кара пациент в близката болница. Атентаторът задействал експлозивите си при втори контролен пункт.

Талибаните са поели отговорност за атентата. Атаката в Кабул става само седмица, след като беше нападнат хотел „Интерконтинентал”. Тогава повече от 20 души бяха убити и талибаните поеха отговорност. 

Няма пострадали български граждани при терористичната атака с кола-бомба в афганистанската столица Кабул. Служителите в българската дипломатическа мисия са невредими, информира Външно министерство. 

Мощен взрив в Кабул, има загинали и ранени

https://offnews.bg//sviat/moshten-vzriv-v-kabul-ima-zaginali-i-raneni-673692.html

Мощна експлозия разтърси центъра на афганистанската столица Кабул, където са разположени повечето правителствени сгради и чужди посолства, предадоха световните агенции. По първоначална информация има загинали и над 30 ранени.

Причина за взрива е кола бомба, която е детонирана в близост до полицейски пункт.

Все още никой не е поел отговорност за нападението.

Атаката в Кабул става само седмица, след като беше нападнат хотел „Интерконтинентал”. Тогава повече от 20 души бяха убити и талибаните поеха отговорност, прпомня бТВ.

Йотова: Президентът каза на глас онова, което много българи говорят за парламента

http://www.cross.bg/iiotova-parlamenta-dymite-1566425.html

/КРОСС/ Вицепрезидентът Илияна Йотова даде отлична оценка на държавния глава за свършената от него работа през първата година от мандата му. "Категорично властта не ме замая. Президентът Радев властта определено не го промени. Той стои стабилно. По шестобалната система оценката на Радев за изминалата година е 5,5." Това заяви в ефира на bTV Йотова. По думите ѝ президентът сам взима решения, но се вслушва и в съвети. "Не приемам тезата на г-жа Караянчева", така Йотова коментира думите на председателя на НС, че нападките на президента също са причина за ниския рейтинг на парламента. "Приех думите на президента като една вярна диагноза. Той каза на глас онова, което много българи говорят за това как работи парламента", добави тя. Йотова отбеляза, че за времето когато тя е била в парламента и сега, се е променила нивото на дискусията.БСП имаше основание да постави темата за корупцията, но трябваше да стане по-рано, заяви Йотова по повод вотът на недоверие. Тя посочи, че ще се включи в дебата за Истанбулската конвенция, когато види пакет от закони към нея. "Приемам изцяло решението на БСП да има референдум за Истанбулската конвенция", категорична беше Йотова. По думите ѝ всички държави, които са приели конвенцията, имат резерви. Тя даде за пример Полша, която е обявила, че я приема, но само ако действията ѝ са в рамките на Конституцията и си пожела така да бъде приета и у нас.  

Близо 100 жертви при атентат с линейка в центъра на Кабул

http://www.mediapool.bg/blizo-100-zhertvi-pri-atentat-s-lineika-v-tsentara-na-kabul-news274801.html

Най-малко 95 души са загинали, а над 150 са ранени при силна експлозия в афганистанската столица Кабул, съобщи Ройтерс. Много от ранените са в критично състояние и е възможно жертвите да се увеличат. Взривното устройство е било скрито в линейка, а експлозията е станала на полицейски контролно-пропускателен пункт в гъсто населен квартал близо до международни дипломатически представителства. Очевидец е разкрил, че линейката се е приближила до бариерата, след което е избухнала. Талибаните са поели отговорност за самоубийствения атентат. Ройтерс припомня, че взривът става седмица след кървавото нападение срещу хотел "Интерконтинентал" в града, при което бяха убити 22 души, повечето от които чужденци.  

Десетки загинали при мощна експлозия в центъра на Кабул

http://www.mediapool.bg/desetki-zaginali-pri-moshtna-eksploziya-v-tsentara-na-kabul-news274801.html

Най-малко 17 души са загинали, а над 100 са ранени при силна експлозия в афганистанската столица Кабул, съобщи Ройтерс. Взривното устройство е било скрито в линейка, а експлозията е станала на полицейски контролно-пропускателен пункт в гъсто населен квартал близо до международни дипломатически представителства. Очевидец е разкрил, че линейката се е приближила до бариерата, след което е избухнала. По последна информация на властите ранените са 110 души, а загиналите поне 17.  Според Франс експлозията е предизвикана от кола-бомба, а талибаните са поели отговорност за самоубийствения атентат. Ройтерс припомня, че взривът става седмица след кървавото нападение срещу хотел "Интерконтинентал" в града, при което бяха убити 22 души, повечето от които чужденци.  

Загинали и над 80 ранени при мощна експлозия в центъра на Кабул

http://www.mediapool.bg/zaginali-i-nad-80-raneni-pri-moshtna-eksploziya-v-tsentara-na-kabul-news274801.html

Няколко души са загинали, а над 80 са ранени при силна експлозия в афганистанската столица Кабул, съобщи Ройтерс. Взривното устройство е било скрито в линейка, а експлозията е станала на полицейски контролно-пропускателен пункт в гъсто населен квартал близо до международни дипломатически представителства. Очевидец е разкрил, че линейката се е приближила до бариерата, след което е избухнала. Говорител на министерството на здравеопазването разкри, че ранените са май-малко 80 души, има и загинали, но техният брой не е изяснен.  Според Франс експлозията е предизвикана от кола-бомба, а талибаните са поели отговорност за самоубийствения атентат. Ройтерс припомня, че взривът става седмица след кървавото нападение срещу хотел "Интерконтинентал" в града, при което бяха убити 22 души, повечето от които чужденци.  

Мощна експлозия разтърси центъра на Кабул

http://www.mediapool.bg/moshtna-eksploziya-raztarsi-tsentara-na-kabul-news274801.html

Няколко души са загинали, а над 70 са ранени при силна експлозия в афганистанската столица Кабул, съобщи Ройтерс като цитира източници от местните болници. Според Франс прес ранените са повече от петдесет. Агенцията съобщи също, че експлозията е предизвикана от кола-бомба, а талибаните са поели отговорност за самоубийствения атентат. Според очевидци взривът е избухнал в квартала, където се намират сградите на министерството на вътрешните работи и представителството на Европейския съюз. Ройтерс припомня, че взривът става седмица след кървавото нападение срещу хотел "Интерконтинентал" в града, при което бяха убити 22 души, повечето от които чужденци.   

Как да направим перфектната домашна пица (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6683384

Как да направим перфектната домашна пица (+рецепти)Едва ли има човек, който да не обича пица. Вие познавате ли такъв? Разбира се, най-големите фенове на италианското ястие са децата, което ни дава основателна причина да се научим да я приготвяме здравословна и вкусна у дома. Някои предпочитат тестото на пицата им да бъде тънко и хрупкаво, за други е по-приятно да се заситят с дебело и сочно тесто.

Утре сутрин ще бъде слънчево, следобед със слаб, до умерен вятър

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6684889

Утре сутрин ще бъде слънчево, следобед със слаб, до умерен вятърПрез нощта ще бъде предимно ясно с разкъсана висока облачност. Минималните температури в повечето райони ще са между минус 9 и минус 4 градуса. В сутрешните часове на места в низините ще се образува краткотрайна мъгла. Утре ще е предимно слънчево. След обяд в Дунавската равнина ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад.

Вицепрезидентът Йотова писа 5,50 на началника си Румен Радев

https://offnews.bg//politika/vitceprezidentat-jotova-pisa-5-50-na-nachalnika-si-rumen-radev-673691.html

Вицепрезидентът Илияна Йотова писа на държавния глава Румен Радев 5,5 по шестобалната система. 

Президентът Румен Радев сам взима решенията си, много трудно се поддава на каквито и да било влияния. Слуша съвети, прави си своя анализ и накрая последната дума е негова, каза вицепрезидентът Илияна Йотова по бТВ. 

Президентът казва на глас това, за което българите говорят. За това как работи парламентът, каква е добавената му стойност, коментира тя. Преди една година обещахме на хората, че ще говорим това, което тях ги интересува", посочи вицепрезидентът. 

По повод дебата относно Истанбулската конвенция, Йотова заяви: Дискусията не е завършла, даже бих казала, че не е започнала. Аз ще се включа в нея, когато видя пакета от закони към нея. До последно не вярвах на очите си, че Министерство на правосъдието ще влезе в тази дискусия без закони към нея. Може би не са готови. 

Вицепрезидентът допълни, че Министерският съвет твърде набързо се е опитал да прокара станбулската конвенция и това не му прави чест. Приемам изцяло предложението на БСП да има референдум за Истанбулската конвенция. Нека да има референдум, това означава да се разясни този документ на хората, обясни Илияна Йотова. 

Йотова коментира и казуса с убиеца на баща ѝ, който поискал да бъде помилван. Опитах се да прочета документите, но в първите страници прочетох някои неща, и затова помолих президента да се занимае с тоя случай по изключение. Всъщност прочетох последните думи на баща ми, които никога не съм виждала преди това. С ясното съзнание, че живота му завършва неговото послание е към мен и сестра ми”, разказа Илияна Йотова.

Бащата на Йотова – Малин Тодоров бе нападнат с нож във влака София – Драгоман преди 15 години и почина от раните си в „Пирогов”.

 

Григор Димитров е под въпрос за турнира в София (видео)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/27/3119744_grigor_dimitrov_e_pod_vupros_za_turnira_v_sofiia_video/?ref=rss


Григор Димитров заяви, че участието му в турнира в София от 5 до 11 февруари е под въпрос. Българският тенисист каза, че има проблем с рамото.<br /><br />"В последния мач изпитвах силни болки в рамото. Просто има моменти, когато ти искаш да направиш нещо, но тялото ти не може, не издържа. Сега чакам докторите от Монако да ми изпратят резултатите от прегледите и тяхното мнение", каза Димитров на пресконференция в София.<br /><br />"Не искам да ви лъжа и не...

Григор Димитров е под въпрос за турнира в София

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/27/3119744_grigor_dimitrov_e_pod_vupros_za_turnira_v_sofiia/?ref=rss


Григор Димитров заяви, че участието му в турнира в София е под въпрос. Българският тенисист каза , че има травма.<br /><br />Той обяви, че спечелването на титла от Големия шлем остава голямата му цел. Думите му дойдоха на пресконференция в София.<br /><br />"Увереността идва с мачовете, които печелиш, а не толкова с мястото в ранглистата", заяви той.<br /><br /><br /><br />Очаквайте подробности!<br />

Марешки се обяви за разпускане на парламента и президентството

http://www.mediapool.bg/mareshki-se-obyavi-za-razpuskane-na-parlamenta-i-prezidentstvoto-news274800.html

Искаме президентството и парламентът да се разпуснат, защото там няма реални хора, а високоплатени артисти, на които някой им пише речите. Те ги наизустяват и ги произнасят. Правим отчет на една година на президентската институция. Аз харесвам човека Румен Радев, а не президента Румен Радев, който само хули депутатите. Това обяви в събота пред Нова телевизия лидерът на ”Воля” Веселин Марешки. По отношение на вота на недоверие той заяви, че няма как партията му да участва в "един такъв безсмислен цирк", когато липсва алтернатива. ”В залата се видя един беззъб вот, който накрая се превърна и в циничен, защото един от депутатите на БСП каза, че разчитат на Патриотите да ги подкрепят”, каза той. Марешки заяви, че няма шанс депутатите му да подкрепят искането на БСП за референдум по Истанбулската конвенция. ”Това е поредното цинично предложение, което идва от тяхна страна”, заяви Марешки. ”Моето лично мнение е, че няма как да не подкрепя текстове, които се отнасят до защита правата на жените и децата и правото им на достоен живот”, допълни той.  

Секс кукли се разграбват като топъл хляб, някои вече с цели хареми

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/seks-kukli-razgrabvat-kato-topal-hliab-niakoi-veche-tseli-haremi.html

Във Великобритания бе открит първият публичен дом Lovedoll . В него се предлага секс не със живи жени, а с перфектно изработени секс кукли. Домът на удоволствията се рекламира и като място за тест преди да си купите истинска кукла.

Секс кукли се разграбват като топъл хляб, някои вече с цели хареми

https://frognews.bg/novini/seks-kukli-razgrabvat-kato-topal-hliab-niakoi-veche-tseli-haremi.html

Във Великобритания бе открит първият публичен дом Lovedoll . В него се предлага секс не със живи жени, а с перфектно изработени секс кукли. Домът на удоволствията се рекламира и като място за тест преди да си купите истинска кукла.

Кораловите рифове се разболяват от пластмасовите отпадъци

http://www.cross.bg/rifove-miliarda-rifovete-1566424.html

/КРОСС/ Кораловите рифове от Тайланд до Австралия са покрити с повече от 11 милиарда частици от пластмасови отпадъци, които значително увеличават риска от заболяване на уязвимите екосистеми. Една трета от рифовете са замърсени с пластмаса, като индонезийските са в най-лошо състояние, според изследване на учени от Корнелския университет в САЩ, публикувано в сп. "Сайънс". Този тип замърсяване подпомага разпространяването на микроби в кораловите рифове, които увеличават риска от болести. Шансът да заболеят коралите без пластмаса в рифовете е само 4%, докато към настоящето той е 89%. Изследователите проучиха 124 хиляди корала от над 150 рифа между 2011 и 2014 г. в Австралия, Индонезия, Мианма и Тайланд. "Над 275 милиона души в света живеят в радиус от 30 километра от коралови рифове, разчитайки на тях за храна, защита на крайбрежието, приходи от туризъм и културна стойност", каза ръководителят на проучването Джолиа Ламб. "Не знаем точния механизъм, но пластмасата е идеалният съд за колонизиране на микроорганизми, които предизвикват болести, ако влязат в контакт с коралите", добави тя. Според учените, пластмасовият боклук има тенденция да се увеличава, като до 2025 г. в рифовете в Азиатско-тихоокеанския регион ще има 15,7 милиарда частици. В тази зона се намират и девет от десетте най-големи замърсители в света

Ал. Пампоров: Гола, бременна и пред печката – с това се бори Конвенцията

https://frognews.bg/novini/sotsiologat-aleksei-pamporov-gola-bremenna-pred-pechkata--tova-bori-istanbulskata-konventsiia.html

От началото на годината събитията в страната минават и под знака на Истанбулската конвенция и спора за това дали тя отваря вратата към приемане на „трети пол“ и легализиране на еднополовите бракове. Кой „ни страхува“ с Истанбулската конвенция – коментираха в предаването ”Хайд парк” отец Рафаил и социологът Алексей Пампоров.

Поне 18 души са ранени при силна експлозия в Кабул

https://www.actualno.com/asia/pone-18-dushi-sa-raneni-pri-silna-eksplozija-v-kabul-news_656565.html

Поне 18 души са ранените, след избухване на силна експлозия избухнала в афганистанската столица Кабул. Данните за ранените са потвърдени от афганистанското министерство на здравеопазването. Взривът е станал недалеч от старата сграда на вътрешното министерство, съобщават телевизия TOL Onews, както и AFP. По данни на телевизията е бил взривен зареден с експлозии автомобил в близост до сградата на Министерство на вътрешните работи. Това е една от гъсто населените части на града, където офис има и

Илияна Йотова одобрява да има референдум за Истанбулската конвенция

http://www.mediapool.bg/iliyana-yotova-odobryava-da-ima-referendum-za-istanbulskata-konventsiya-news274799.html

Приемам изцяло предложението на БСП да има референдум за Истанбулската конвенция. Това заяви в събота вицепрезидентът Илияна Йотова пред бТВ. ”Нека да има референдум, това означава да се разясни този документ на хората”, коментира тя. Според нея кабинетът е гласувал конвенцията прибързано – преди да подготви пакет от закони, които да я придружават. В началото на седмицата Йотова и президентът Румен Радев дадоха брифниг по повод година от встъпването им в длъжност. По думите на Йотова властта не е променила Радев. ”Президентът сам взима решенията. Чува различни мнения, но последната дума е негова”, уточни тя. В отговор на въпрос приема ли тезата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че ниският рейтинг на институцията се дължи и на нападките на Румен Радев вицепрезидентът каза: ”Румен Радев не е обидил парламента като институция, това беше загриженост и тревога”, посочи Илияна Йотова. Тя защити правото на БСП да внесе вот на недоверие и коментира, че лош вкус по-скоро е внушението, че ”трябва да заметем всичко под килима, за да се представим пред Европа”. Йотова коментира и казуса с убиеца на баща ѝ, който поискал да бъде помилван. ”Опитах се да прочета документите, но в първите страници прочетох някои неща, и затова помолих президента да се занимае с този случай по изключение. Всъщност прочетох последните думи на баща ми, които никога не съм виждала преди това. С ясното съзнание, че живота му завършва неговото послание е към мен и сестра ми”, разказа Илияна Йотова. Бащата на Йотова – Малин Тодоров е нападнат с нож във влака София – Драгоман преди 15 години и почива от раните си в ”Пирогов”.  

Григор в София: Нямам право да съм недоволен (гледай на живо)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6684886

Григор в София: Нямам право да съм недоволен (гледай на живо)Григор Димитров дава в момента пресконференция в един от петзвездните хотели в София. "Нямам право да съм недоволен от представянето си на Откритото първенство на Австралия, макар че не успях да повторя полуфинала от миналата година. Не играх най-добрия си тенис, но съм доволен от волята и борбата, които демонстрирах", заяви българинът,

Кой хвърли сирийските кюрди под ударите на Турция – Русия или САЩ?

http://pogled.info/svetoven/koi-hvarli-siriiskite-kyurdi-pod-udarite-na-turtsiya-rusiya-ili-sasht.92148

/Поглед.инфо/ Сирийската война получи ново драматично измерение. В северната част на страната турската армия провежда мащабна операция, по зла ирония наречена „Маслинова клонка“. Понякока за денонощие в небето се вдигат до 72 самолета на турската авиация. Стотици единици тежка бойна техника са разположени край границата на контролирания от кюрдите район около град Африн.

САЩ насред процеса на сирийското урегулиране

http://pogled.info/svetoven/sasht-nasred-protsesa-na-siriiskoto-uregulirane.92149

/Поглед.инфо/ Специалният представител на президента на Русия по Сирия Александър Лаврентиев от името на страната си, Иран и Турция покани на Конгреса на сирийския национален диалог в Сочи на 30 януари представители на ООН, наблюдатели от Великобритания, Китай, САЩ, Франция и редица регионални държави.

Защо БСП се отказа да бутне правителството

http://pogled.info/bulgarski/zashto-bsp-se-otkaza-da-butne-pravitelstvoto.92150

/Поглед.инфо/ Преди седмица казах, че сигурно ще ни пробутат референдум за Истанбулската конвенция и че ако това стане, ще призная Бойко Борисов за гениален манипулатор. Както е тръгнало, може и да ми се наложи да го направя.

Най-малко 40 убити и над 140 ранени при атентат с кола бомба в Кабул (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/naj-malko-40-ubiti-i-nad-140-raneni-pri-atentat-s-kola-bomba-v-kabul-snimkivideo-2075018

Най-малко 40 души са убити, а 140 са ранени днес при самоубийствен атентат с кола бомба в центъра на афганистанската столица Кабул. Отговорност поеха талибаните, предаде Асошиейтед прес, цитирайки говорител на афганистанското вътрешно министерство.

Чехия решава: Милош Земан или Иржи Драхош

https://www.investor.bg/evropa/334/a/chehiia-reshava-milosh-zeman-ili-irji-drahosh--254671/

Президент играе роля в съставянето на правителството, назначава членовете на Конституционния съд и може да влияе върху външната политика на страната

Джипита искат 5.10 лв. потребителска такса

http://www.moreto.net/novini.php?n=367944

Потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар да се увеличи на 5.10 лв. Тази идея се лансира сред съсловието на джипитата, научи Дарик. Тя получава подкрепа, както от представители на Българския лекарски съюз, така и на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Theodosii Spassov Folk Quintet in Toronto

http://www.eurochicago.com/2018/01/theodosii-spassov-folk-quintet/

THEODOSII SPASSOV FOLK QUINTET in TORONTO 8:00 pm, January 31, 2018 (Wednesday) Theodosii Spassov Folk Quintet 2018 North American Tour is dedicated to the Bulgarian Presidency of the Council of the European Union. The Tour is supported by Bulgarian cultural organizations and Consulates General of the Republic of Bulgaria in the United States and Canada.

Какво е общото между Нено Димов и Доналд Тръмп

http://clubz.bg/63444-kakvo_e_obshtoto_mejdu_neno_dimov_i_donald_trymp

"Климатичен скептик" току-що оглави политиката на ЕС по околната среда.

С това заглавие авторитетното списание "Форбс" публикува материал за българския министър на околната среда и водите Нено Димов, известен с мнението си, че глобално затопляне няма, като го сравнява с друг отявлен "климатичен скептик" - американският президент Доналд Тръмп и неговият екип. Автор на материала е Дейвид Кийтинг, външен автор.

Формален повод е изслушването на Нено Димов пред комисията по околната среда в Европейския парламент. Въпреки призивите на министъра да не се спекулира със стари негови изказвания, защото България е част от консенсуса на ЕС по климатичните промени, евродепутатите не му спестиха критики и въпроси относно личното му мнение и недоверието му към науката. Статията преразказва как е протекло изслушването.

"Някои от миналите му изказвания се върнаха, за да го преследват", посиочва Кийтинг. - "Законодателите бяха разтревожени, че човек, който някога е наричал измененията в климата измама и се описва като противник на науката за климата, ще координира политиката на ЕС за околната среда през следващите шест месеца".

"Димов няма да бъде традиционният президент на Съвета по околна среда, където предишните министър-председатели са имали тенденция да идват от чисто политически или екологичен произход. В този смисъл той може да намери обща кауза с колегата си отвъд Атлантика. Скот Прюит, новият ръководител на американската агенция за опазване на околната среда, има същата история на борба с екологичните регулации и поставяне под съмнение на климатичните промени."

Като министър на околната среда на България Димов ще председателства Съвета по околна среда до края на юли. Това означава, че той ще определи дневния ред и ще води преговори с ЕП от името на всички държави-членки. Съветът не предлага законодателство - тази задача се пада на Комисията, изпълнителната власт на ЕС, и на комисаря по околна среда Кармену Вела. Но Димов все още ще има правомощията да направлява важни законодателни актове през следващите месеци държава от ЕС, припомня изданието.

"Форбс" прави и ретроспекция на публичните изяви на Нено Димов по въпросите с климатичните изменения още преди той да оглави МОСВ. Разказва и за протестите срещу правителственото решение за изменение в плана на Национален парк "Пирин".

С глобалното затопляне нееднократно се е подигравал Доналд Тръмп, който оттегли Щатите от споразумението за климата.

Кюрди протестират в Германия

http://www.cross.bg/protestirat-hambyrg-germaniya-1566423.html

/КРОСС/ Около 450 кюрди излязоха по улиците на германския град Хамбург, за да протестират срещу турската военна операция срещу кюрдските сили в Северна Сирия, предаде ДПА. Протестът вчера беше организиран, след като в понеделник в Хамбург имаше по-малка демонстрация, в която участваха около 200 души. Днес се очаква близо 20 000 кюрди от различни части на Германия да се съберат в Кьолн, за да протестират срещу турската операция. Полицията каза, че има "значителен потенциал за конфликт" с турци националисти, живеещи в града. Органите на реда са мобилизирали над 2000 полицаи във връзка с демонстрацията.  

8 загинаха след погрешен удар на въздушните сили на САЩ в Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684874

8 загинаха след погрешен удар на въздушните сили на САЩ в ИракОсем иракчани са загинали, след като в събота авиацията на САЩ в Ирак по грешка е извършила удар в центъра на град Ал Багдади, съобщава AFP, като се позовава на информация от свои източници. Сред загиналите са офицер от разузнавателните служби и петима полицаи, предава "Фокус". От Багдад все още не са потвърдили информацията.

Видин иска скоростен път (обновена)

http://www.cross.bg/tynel-petrohan-vidin-1566411.html

/КРОСС/ Жители на Северозапада излизат на протест. Недоволството е за подобряване на инфраструктурата в региона. В 10.30 часа граждани от Видин и региона се събраха на главния път Е-79, за да изразят недоволството си от лошото състояние на инфраструктурата и натоварения трафик към "Дунав мост 2". Възможно е протестът до причини затруднения при придвижването към града. Не е изключена и блокада на главния път, съобщи БНР. Заради протест на международния път Е-79 край Видин е разположена жандармерия. Според Росица Кирова от гражданското обединение "Единни за промяна" основният проблем е, че след изграждането на "Дунав мост 2" не се говори и работи за логичното завършване на това инфраструктурно съоръжение, а именно магистрала, която да свързва Видин със София. "Трафикът е четири пъти над очакваното, приходите са пет пъти повече от очакваните, за това има ясна статистика, а пътят не отговаря на условията. Смея да кажа, че това е най-натовареното трасе в момента в България по отношение на тежкотоварни автомобили", категорично заяви Кирова. Жители от Северозапада протестират и с друго искане - те настояват за изграждането на тунел под прохода "Петрохан", за да се съживи икономиката и да се привличат инвеститори в региона. От Националната гражданска инициатива "Тунел под Петрохан" са внесли в Народното събрание отворено писмо и подписка от името на 16 664 жители на района

Линейка-бомба уби близо 100 души и рани над 150 в Кабул

http://clubz.bg/63443-linejka_bomba_ubi_blizo_100_dushi_i_rani_nad_150_v_kabul

Близо 100 души са убити, а 160 - ранени днес при самоубийствен атентат с кола бомба в центъра на афганистанската столица Кабул.

Отговорност за атентата поеха талибаните, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки говорител на афганистанското вътрешно министерство, предаде БТА. Според говорител на вътрешното министерство са задържани четирима заподозрени във връзка с атентата, отбелязва ТАСС. 

Говорителят Насрат Рахими поясни, че нападателят е използвал линейка, за да премине през контролен пункт на силите за сигурност, като казал на полицаите, че кара пациент в близката болница. Атентаторът задействал експлозивите си при втори контролен пункт.

Според очевидци експлозията е станала в квартала, където се намират сградите на министерството на вътрешните работи и представителството на Европейския съюз. Репортери на Ройтерс съобщават, че взривът е станал близо до множество чуждестранни посолства и правителствени сгради, седмица след кървавото нападение срещу хотел "Интерконтинентал" в града. 

Говорител на талибаните, Забихула Муджахид, пое отговорност за атентата.

Министерството на здравеопазването съобщи, че данните са жертвите и ранените са неокончателни, отбелязва Франс прес.

Това е второто голямо нападение на талибаните в Кабул за седмица. При атака срещу хотел в града миналата събота бяха убити най-малко 20 души, включително 14 чужденци, припомня ДПА. Талибански говорител пое отговорност за днешния атентат, съобщавайки, че мишена бил полицейски конвой в района.

Линейка-бомба уби десетки и рани стотици в Кабул

http://clubz.bg/63443-linejka_bomba_ubi_desetki_i_rani_stotici_v_kabul

Най-малко 17 души са убити, а 110 - ранени днес при самоубийствен атентат с кола бомба в центъра на афганистанската столица Кабул.

Отговорност за атентата поеха талибаните, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки говорител на афганистанското вътрешно министерство, предаде БТА.

Говорителят Насрат Рахими поясни, че нападателят е използвал линейка, за да премине през контролен пункт на силите за сигурност, като казал на полицаите, че кара пациент в близката болница. Атентаторът задействал експлозивите си при втори контролен пункт.

Според очевидци експлозията е станала в квартала, където се намират сградите на министерството на вътрешните работи и представителството на Европейския съюз. Репортери на Ройтерс съобщават, че взривът е станал близо до множество чуждестранни посолства и правителствени сгради, седмица след кървавото нападение срещу хотел "Интерконтинентал" в града. 

Говорител на талибаните, Забихула Муджахид, пое отговорност за атентата.

Министерството на здравеопазването съобщи, че данните са жертвите и ранените са неокончателни, отбелязва Франс прес.

Таен преводач иска да бутне ГЕРБ?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6684177

Таен преводач  иска  да  бутне ГЕРБ? Кой завря секс бомбата в конвенцията Елитът на ГЕРБ се стъписа – явно не очакваше такъв обществен отпор срещу Истанбулската конвенция. Отложи я за лятото, дано по време на отпуските да мине. Празни илюзии – колкото повече време минава, толкова по-зле. Но дали този елит схвана, че е изпързалян от някой коварен преводач?

Милош Земан беше преизбран за президент на Чехия

http://www.mediapool.bg/milosh-zeman-beshe-preizbran-za-prezident-na-chehiya-news274798.html

Настоящият чешки президент Милош Земан спечели втори петгодишен президентски мандат, съобщи Ройтерс. Разликата между него и опонента му - либералът Иржи Драхош при преброени почти 95 на сто от бюлетините, е по-малко от 10 процента. Земан получава 52.16 на сто от гласовете, а Иржи Драхош – 47.83. Крайният резултат не може да бъде променен от непостъпилите все още резултати от някои райони. Избирателната активност на втория тур, състоял се вчера и тази сутрин, надхвърля 65 процента и е смятана за много висока. Първоначалните цифри за преднината на 73-годишния Земан бяха още по-високи - над 57 на сто, защото първи постъпваха резултатите от селските райони, където той има по-силни позиции, отбелязва Ройтерс. Наблюдателите очакваха 68-годишният Драхош - проевропейски кандидат и бивш шеф на Чешката академия на науките, да повиши резултата си в по-късните часове, макар и не достатъчно, за да победи сегашен държавен глава - известен с евроскептицизма и с проруските си позиции.  Седемдесет и три годишният Земан получи най-много гласове на първия тур, но социологическите проучвания преди втория тур показаха стопяване на разликата с 68-годишния му съперник Драхош, който е бивши председател на Чешката академия на науките. Петима от елиминираните на първия тур претенденти подкрепиха Драхош. Земан е остър противник на имиграцията, с проруски позиции. Драхош е центрист либерал, който искаше да сложи край на поляризацията в обществото, благоприятствана от популизма. Чешкият президент играе роля в съставянето на правителството, назначава членовете на Конституционния съд и може да влияе върху външната политика на страната.  

Втори тур на президентските избори в Чехия

http://www.mediapool.bg/vtori-tur-na-prezidentskite-izbori-v-chehiya-news274798.html

Чехите гласуват на балотажа на президентските избори, който изправя един срещу друг настоящия държавен глава Милош Земан и бившия председател на Чешката академия на науките, професор Иржи Драхош, съобщи ДПА. Седемдесет и три годишният Земан получи най-много гласове на първия тур, но според социологическите проучвания 68-годишният му съперник си наваксва изоставането и е възможна оспорвана битка между двамата. Петима от елиминираните на първия тур претенденти подкрепиха Драхош. Земан е остър противник на имиграцията, с проруски позиции. Драхош е центрист либерал, който иска да сложи край на поляризацията в обществото, благоприятствана от популизма. Чешкият президент играе роля в съставянето на правителството, назначава членовете на Конституционния съд и може да влияе върху външната политика на страната. Около 8.4 милиона чешки избиратели са призовани да дадат гласа си. Изборните секции затварят в 14 часа местно време (13 ч. по Гринуич). Резултатите се очакват в късния следобед.  

Ефектът на Барнъм, или защо вярваме на хороскопа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6683811

Ефектът на Барнъм, или защо вярваме на хороскопаАстрологията представлява псевдонаука, която не се осланя на доказуеми факти, и въпреки това милиони хора по света не спират всекидневно да четат хороскопи и да се интересуват от зодиакалния си знак. Почитана от редица знаменитости и президенти, астрологията успява да придобие легитимност сред обществото, макар че учените да я отхвърлят.

Ферибот с 50 души на борда е в неизвестност от дни край Океания

http://www.cross.bg/poteglil-feribot-neizvestnost-1566421.html

/КРОСС/ Ферибот с около 50 души на борда е в неизвестност от седем дни в Кирибати, пише британският вестник Guardian. Морският съд е потеглил на 18 януари и е трябвало да достигне крайната си цел два дни по-късно, но вместо това е започнато международно издирване, в което са се включили Нова Зеландия и властите на островите Фиджи. Съгласно разпространената информация, корабът е имал някои технически проблеми, но въпреки това е потеглил по график.    

Гръцката църква официално не приема термина "Македония" за името на Република Македония

https://www.actualno.com/balkani/gryckata-cyrkva-oficialno-ne-priema-termina-makedonija-za-imeto-na-republika-makedonija-news_656543.html

Гръцката църква не приема термина "Македония" или негови производни да са част от името на Бившата Югославска Република Македония (БЮРМ). Една от причините е, че ако "Македония" присъства в името на признатата от България Република Македония, той това ще повлияе и на името и на схизматичната самопровъзгласена църква на "Македония", съобщава гръцкото издание Protothema, цитирано от Агенция "Фокус". "Защото името "Македония" обкръжава и кулми

Бивш шеф на ДАЗД: Няма подготвен персонал за домовете за деца

https://frognews.bg/novini/bivsh-shef-dazd-niama-podgotven-personal-domovete-detsa.html

Почти невъзможно е да се намери персонал за домовете за деца и текучеството е голямо. Това обяви в предаването „Тази събота” Весела Банова, психолог и бивш зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) по повод скандала с насилие в центъра за деца с увреждания в Габрово.

Започна гласуването във втория ден от балотажа на президентските избори в Чехия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684864

Започна гласуването във втория ден от балотажа на президентските избори в ЧехияЗапочна гласуването във втория ден на балотажа от президентските избори в Чехия, който изправя един срещу друг настоящия държавен глава Милош Земан и бившия председател на Чешката академия на науките, професор Иржи Драхош, предаде ДПА. Седемдесет и три годишният Земан получи най-много гласове на първия тур,

Посланичката на САЩ в ООН отрича любовна връзка с Тръмп

http://dnes.dir.bg/news/sasht-izbori-2016-niki-heyli-26821007

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли твърдо отрече слуховете, че има любовна връзка с американския президент Доналд Тръмп.

Ферибот с около 50 души изчезна край Кирибати

http://www.mediapool.bg/feribot-s-okolo-50-dushi-izchezna-krai-kiribati-news274797.html

Ферибот с около 50 души на борда е в неизвестност от повече от седмица край бреговете на тихоокеанската държава Кирибати, съобщиха властите, цитирани от Асошиейтед прес. Новозеландският спасителен координационен център каза, че е изпратил военен самолет, който да помогне за претърсване на района. Издирването се ръководи от Фиджи. Властите заявиха, че фериботът тръгнал на 18 януари от остров Нанути за Южна Тарауа. Очаквало се 240-километровото пътуване да продължи два дни.

Марешки: Да се разпуснат президентството и парламента

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mareshki-da-se-razpusnat-prezidentstvoto-i-parlamenta-6078684

„БСП и ОП в Европа са европейци, а в България стават балканци“, каза лидерът на партия ВОЛЯ относно позицията на социалисти и патриоти за Исанбулската конвенция

Авария остави част от центъра на Варна без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=367945

Заради авария на водопровод, част от центъра на Варна е без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Засегнати са абонатите край хотел Черно море, Гръцката махала, Морската градина. Очаква се водата там да бъде пусната окол 17 ч.

11 км от коли на българо-румънската граница при Дунав мост - Видин

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6684856

11 км от коли на българо-румънската граница при Дунав мост - ВидинКолона от автомобили с дължина 11 км се е образувала на българо-румънската граница при ГКПП „Дунав мост – Видин“ на вход към страната, съобщи

Януарско слънце ще ни радва и в неделя

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ianuarsko-slynce-shte-ni-radva-i-v-nedelia-2075017

Утре ще е слънчево. В сутрешните часове на места в низините ще се образува краткотрайна мъгла. След обяд в Дунавската равнина ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са предимно между 4° и 9°.

Гаф: Списание сложи допълнителен крак на Рийз Уидърспун (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/gaf-spisanie-slozhi-dopylnitelen-krak-na-rijz-uidyrspun-snimki-2075014

Потребителите на социалните мрежи веднага забелязаха гаф върху корицата на новия брой на списание "Венити феър" с редица холивудски знаменитости, предаде Асошиейтед прес.

Регионалният министър срещу смяната на пола по признак "самоопределяне"

http://clubz.bg/63442-regionalniqt_ministyr_sreshtu_smqnata_na_pola_po_priznak_samoopredelqne

Законодателна промяна, която да постанови, че смяна на пола се извършва само по биологични причини, при хермафродизъм, а не при самоопределяне на лицето като мъж или жена.

С това се ангажира в "Седмицата" на Дарик радио министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Регионалното министерство отговаря за Закона за гражданската регистрация, в който сега липсва ясен регламент в посока на мотивите за смяна на пола. Коментарът на Нанков бе провокиран от разговора за Истанбулската конвенция.

"Учудвам се защо свеждаме дебата до пола. Коментаторите по темата дори не са я прочели и осъзнали смисъла на Истанбулската конвенция. В Министерския съвет аз я подкрепих с пълното си убеждение". 

"Аз лично смятам, че една подобна поправка в закона би била резонна. Което няма нищо общо с принципите и философията на Конвенцията", допълни той, вече говорейки за закона за гражданската регистрация.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството коментира и мотивите на внесения вот на недоверие към правителството и особено в частта му за санирането.

Според БСП цените за санирането са завишени повече от два пъти, спрямо средните цени по европейската програма за подмяна на дограма и топлоизолация.

Нанков посочи, че при санирането има и редица други дейности, които водят и до по-високата цена. А различните цени при санирането се получават от различните дейности, които се определят от възложителите на санирането. Защото, посочи министър Нанков, при различните сгради има и различни условия след обследването от общинските администрации. И от това се получава и различната цена, посочи той.

По повод оплакванията от областния управител на София-област Илиян Тодоров ("Атака"), че ведомството на Нанков му прехвърля отговорността върху язовир Бели Искър, министърът посочи, че от страна на "Атака" има невярни съждения, откровени неистини. Спекулативно е да се твърди, че МРРБ и Столична община не са направили нищо по темата, посочи Нанков. По думите му досега само МРРБ е правило обследвания и ремонти на язовири, без да е техен собственик и това не е спорът по темата. Според Нанков се всяват страхове у хората, че язовирът, който снабдява София с питейна вода, може да я залее при спукване на проблемната стена.

"Хубаво е да се ремонтира, ще се ремонтира", посочи Нанков.

"Убеден съм, че тази година ще е последната, в която ще лепим винетки по нашите бедни стъкла", даде завка и за електронната винетка министърът.

Регионалният министър срещу смяната на пола

http://clubz.bg/63442-regionalniqt_ministyr_sreshtu_smqnata_na_pola

Законодателна промяна, която да постанови, че смяна на пола се извършва само по биологични причини.

С това се ангажира в "Седмицата" на Дарик  министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Регионалното министерство отговаря за Закона за гражданската регистрация, в който сега липсва ясен регламент в посока на пола, посочи той.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков коментира мотивите на внесения вот на недоверие към правителството и особено в частта му за санирането.

Според БСП цените за санирането са завишени повече от два пъти, спрямо средните цени по европейската програма за подмяна на дограма и топлоизолация.

Министър Нанков посочи, че при санирането има и редица други дейности, които водят и до по-високата цена. А различните цени при санирането се получават от различните дейности, които се определят от възложителите на санирането. Защото, посочи министър Нанков, при различните сгради има и различни условия след обследването от общинските администрации. И от това се получава и различната цена, посочи той.

Очаквайте подробности

Марешки няма как да не подкрепи Истанбулската конвенция

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/27/3119752_mareshki_niama_kak_da_ne_podkrepi_istanbulskata/?ref=rss


Моето лично мнение е, че няма как да не подкрепя текстове, които се отнасят до защита правата на жените и децата и правото им на достоен живот, каза лидерът на парламентарната група "Воля" Веселин Марешки в предаването "Събуди се" по "Нова".<br /><br />Марешки има 11 депутата, а ГЕРБ 95. Част от депутатите на ГЕРБ обаче няма да гласуват "за" конвенцията, като Георги Марков. За приемането на международния договор за защита на жените от насилие...

Арх. Здравко Здравков с презентация за визията на София пред делегация от Казахстан

http://www.cross.bg/kazahstan-sofiya-planirane-1566422.html

/КРОСС/ Представители на местната власт от Астана и Алмати питат инж. Симеон Славчев за Стратегията за достъпна градска среда По предложение на Политическа група 5 в СОС бе приета Стратегия за достъпна градска среда. Изработването продължи година и стана приоритет и на СОС. С всички институции и неправителствени организации стигнахме до консенсус. Сега изготвяме План за действие и съвсем скоро ще започне и реализацията на Стратегията. Това обясни общинският съветник и съпредседател на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев на среща с представители на местната власт на Република Казахстан. Делегацията с представители на местното управлението на Астана, Алмати и други големи градове в Казахстан се срещна с главния архитект на София арх. Здравко Здравков. Те се интересуваха от проблемите на София свързани с градоустройството и тяхното решение. Срещата бе организирана от Фондацията за реформа в местното самоуправление в официалната зала на направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община. На поканата се отзоваха и негово превъзходителство Темиртай Избастин посланик на Казахстан в България и общинските съветници от Политическа група 5 инж. Симеон Славчев и Иван Велков. Представителите на Казахстан задаваха въпроси свързани с дейността на Столична община в областта на осигуряване на стабилността на пространственото планиране, концепциите за градско планиране, обвързването на пространственото и градско планиране, както и управлението на тези процеси

Неизпълнени мечти

http://www.eurochicago.com/2018/01/mechti/

И ние имаме мечта - магия, сърцето само чува тоя глас. Ще дойде време, тя ще ни убие – нали расте босилек и за нас. Но, докато живеем под небето, със едри като праскови звезди, ний жадно ще целуваме полето, полято с кръв от нашите деди.

Министър Петкова: За мен е голяма загадка за какви цени на тока говори бизнесът

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684851

Министър Петкова: За мен е голяма загадка за какви цени на тока говори бизнесътЗа мен е голяма загадка за какви цени на енергията говори бизнесът. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Тази събота” по Би Ти Ви във връзка с твърдението на бизнеса, че се очаква шоково поскъпване на храните заради по-високите цени на тока за бизнеса. „За съжаление в рамките на срещите, които направихме с бизнеса,

Какво постигна Турция за 7 дни в Африн и какво ще последва

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/27/3118825_kakvo_postigna_turciia_za_7_dni_v_afrin_i_kakvo_shte/?ref=rss

С разнопосочни сигнали за успехи и жертви от двете страни тече операцията на Турция "Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн и продължава за осми пореден ден. Офанзивата започна малко след първите съобщения за "граничните" кюрдски (и по-малко арабски) сили, които САЩ обявиха, че обучават в Североизточна Сирия, макар по-късно да отрекоха да имат подобни планове. Вашингтон обаче настоява, че силите му ще останат в Северна Сирия, за да се предотврати завръщането на...

Втори тур на президентските избори в Чехия

https://offnews.bg//sviat/vtori-tur-na-prezidentskite-izbori-v-chehia-673690.html

Втори тур на президентските избори в Чехия се провежда днес. Битката е между действащия държавен глава Милош Земан и опонента му Иржи Драхош.

Земан получи 39% подкрепа на първия тур, срещу 27% за втория в президентската надпревара. 73-годишният действащ президент е твърд противник на имигрантите, със силно изразени антиевропейски и проруски възгледи. Преди да стане президент, е бил и премиер на Чехия.

Драхош пък е популярен сред младото градско население и е привърженик на евроатлантическите ценности. В Чехия президентът определя кой да формира кабинет.

Миналата седмица сегашният чешки премиер загуби вота на доверие в парламента. 

Около 8,4 милиона чешки избиратели са призовани да дадат гласа си днес, секциите затварят в 14 часа местно време, а резултатите се очакват в късния следобед.

"Баските" отстъпиха срещу "Нефтохимик" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367942

"Черно море БАСК" затрудни, но загуби от звездния "Нефтохимик 2010" в мач от 16-ия кръг на Суперлигата по волейбол при мъжете. Варненци отстъпиха с 1-3 гейма (13-25, 20-25, 25-23, 18-25) в зала "Христо Борисов" в морската столица.

Джулиан Асандж поиска съдът да отмени издадената срещу него заповед за арест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684841

Джулиан Асандж поиска съдът да отмени издадената срещу него заповед за арестОснователят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж поиска британския съд да отмени издадената срещу него заповед за арест, пише вестник The Guardian. Заповедта бе издадена, след като австралиецът избяга от ареста и се скри в посолството на Еквадор в Лондон, където се намира вече пет години и половина, предава "Фокус".

Марешки иска разпускане на парламента и „президентството“

http://dnes.dir.bg/news/prezident-veselin-mareshki-narodnoto-sabranie-26820957

Искаме президентството и парламентът да се разпуснат, защото там няма реални хора, а високоплатени артисти, на които някой им пише речите, каза Веселин Марешки.

Руският посланик Анатолий Потапов, съдружник на Пламен Тимев – Ганди, е станал българин „по заслуги“

https://bivol.bg/potapov-bulgarin-po-zaslugi.html

Анатолий Потапов, посланик в София от 2004 до 2008 г. и неговата съпруга Татяна са получили българско гражданство „по заслуги“. Потапов има общ бизнес за внос на руска водка с Пламен Тимев – Ганди, известен от борческите години бос на ВИС-2. Информацията за руски посланик, който е станал български гражданин по заслуги беше разпространена от […]

Международен възпоменателен ден на Холокоста

https://www.actualno.com/europe/mejdunaroden-vyzpomenatelen-den-na-holokosta-news_656563.html

27 януари е Международен възпоменателен ден на Холокоста. На този ден през 1945 година малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц са освободени. Това става в процеса на победата на Съюзническите войски над Хитлер и влизането на Червената армия в лагера. Аушвиц остава символ на нацисткия геноцид. Датата е обявена през 2005 година от ООН за Международен възпоменателен ден за Холокоста. Създаден на територията на окупираната от нацистите Полша, концлагерът Аушвиц се превръща в символ на ме

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване