Още нещо за Балканите, докато сме председатели

http://pogled.info/svetoven/balkani/oshte-neshto-za-balkanite-dokato-sme-predsedateli.92166

/Поглед.инфо/ Председателството ни на ЕС е в ход и някои побързаха да кажат, че „това е първото поглеждане на България в европейското огледало“. Е, проглушихме и ушите на глухите с приоритета ни „евроинтеграция на Западните Балкани“, но на практика обществото ни се люшна между Истанбулска конвенция, корупция, парламент като „нотариат“, защита на европейската граница т.е. от мигрантите и дори нелепост като „политическа Анита Мейзър“. Не че тези злободневни теми не са жизнено важни за оцеляването ни като народ, но нали задачата беше да се задържи вниманието на ЕС към Западните Балкани и разширяването да стане на принципа „отвътре навън“, за да сбъднем, ако се получи, стари мечти за фактор в региона?

Цачева: С Конвенцията не се въвежда трети пол и не се разрешават еднополови бракове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685716

Цачева: С Конвенцията не се въвежда трети пол и не се разрешават еднополови браковеНяма решение за оттегляне на законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция. Това заяви пред БНТ министърът на правосъдието Цецка Цачева. "Това, което се случи през последните дни на седмицата, е че парламентарната група реши, че има нужда от още време да се запознаят всички коментиращи темата с документа, с меморандума към него,

Финландия избира 13-ия си президент

https://www.actualno.com/europe/finlandija-izbira-13-ija-si-prezident-news_656632.html

Осем кандидати ще се борят днес в изборите във Финландия, по време на които ще бъде избран 13-ият държавен лидер на страната. Правото си на глас ще могат да упражнят днес около 4,2 милиона души от повече от 5,5-милионното население на страната. Избирателните секции ще бъдат отворени в 09:00 местно време (съвпада с българското) и ще останат отворени до 20:00 часа. Очаква се резултатите от изборите да бъдат оповестени до края на деня. Ако един от кандидатите победи, встъпването в длъжност на нов

Награждават топ пилотите на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367971

Най-добрите автомобилни пилоти на Варна ще бъдат наградени на специална церемония в морската столица, научи Moreto.net. Освен за топ пилота, който ще триумфира с купата на Автомобилист №1 на града, организаторите от „Нептун моторспорт", „Авто мото ретро клуб – Варна", СБА и Община Варна, са подготвили още много купи и грамоти, с които ще бъдат отличени състезатели от различни автомобилни дисциплини.

Онлайн империята на Google в цифри

https://news.bg/business/onlayn-imperiyata-na-google-v-tsifri.html

Трудно човек би могъл да си представи колко голяма е всъщност компанията

На хоризонта: Нова супер кървава синя луна

//dariknews.bg/novini/liubopitno/na-horizonta-nova-super-kyrvava-sinia-luna-2075106

Изключително "рядка супер кървава синя луна" ще може да бъде наблюдавана тази сряда в части от Северна Америка, Азия, Близкия Изток, Русия и Австралия.
 
Необичайният космически феномен е породен от факта, че за първи път от 36 години ще се обединят в

Австрийският вицеканцлер: Не може да има мир на балканите без Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685713

Австрийският вицеканцлер: Не може да има мир на балканите без СърбияСпоред австрийския вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе, на Балканите не може да има мир без Сърбия, предава B92. Щрахе е направил коментара си в интервю за сръбската агенция Tanjug. „Ако погледнете историческите процеси и ужасите на войната, трябва да се отбележи, че само сътрудничеството предлага път към мира“, отбеляза вицеканцлерът.

Нападнаха и биха лекар от болницата в Свищов, проверяван за причиняване на смърт по непредпазливост

https://offnews.bg//112/napadnaha-i-biha-lekar-ot-bolnitcata-v-svishtov-proveriavan-za-prichi-673728.html

Лекар от общинската болница в Свищов е бил нападнат и пребит снощи пред лечебното заведение, предаде БНР, като цитира кмета на Свищов Генчо Генчев.

Д-р Иво Караджов - специалист по вътрешни болести, е с рани по лицето и сътресение на мозъка. Приет е в неврологичното отделение на болницата. Състоянието му е стабилизирано.

Нападението станало към 19 ч. вчера, малко преди д-р Караджов да поеме нощното си дежурство.

По първоначална информация нападателите са близки на наскоро починал пациент. По информация на OFFNews срещу същия лекар преди няколко месеца е образувано досъдебно производство за причинена смърт на пациент по непредпазливост.

Води разследване под наблюдението на Районната прокуратура в Свищов.

Няма информация някой да е бил задържан за нападението.

София за пръв път пусна "зелен билет" по 1 лв.

http://www.mediapool.bg/sofiya-za-prav-pat-pusna-zelen-bilet-po-1-lv-news274817.html

В неделя Столична община за пръв път въведе "зелен билет" за пътуване с градски транспорт на цена от 1 лв. за целия ден за всички линии при редовна цена 4 лв. Причината са превишените нива на фини прахови частици. През уикенда отново е отчетено замърсяване на въздуха. "Днес за първи път пуснахме т.нар. "зелен билет", който цели да стимулира повече хора да слязат от личните си автомобили и да използват градския транспорт. До този момент над 10 000 билета са продадени", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която в 13 ч. присъства на церемонията по отбелязване на 20-годишнината на метрото. Фандъкова посочи, че има ясни правила за това кога може да се въвежда зелената абонаментна карта. Според правилата, приети от общинския съвет преди броени дни, мярката влиза в сила, ако има превишение на концентрациите на фини прахови частици над 200 микрограма на куб. метър (при норма от 50 микрограма за денонощие) в поне две от градските станции за измерване в два последователни дни, или в 4 за един ден. "Снощи до късно работиха колегите, за да може да изчислят вчерашните превишения, за да може да бъде законосъобразно моето решение. Но така или иначе, въпреки че прогнозата за днес беше по-добра, все още виждаме, че не се е реализирала и аз мисля, че съвсем навреме беше въвеждането на билета", обясни Фандъкова. "Зеленият" билет може да се закупи от всички пунктове за продажба на билети и карти за градския транспорт, а също и от шофьорите. От Столична община призовават гражданите да използват градския транспорт за своето придвижване, а собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО5, да ограничат придвижването с тях. Продължават проверките за нерегламентирано събиране и горене на отпадъчни материали в града, съобщават още от пресцентъра на Столичната община. Лекарите съветват гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито, посочва БНР. Междувременно, кметът на София съобщи още, че и по двете направления към Витоша в неделя са били увеличени възможностите за придвижване на хората. "Бяха увеличени с 4 допълнителни автобуса. За радост, интересът към Витоша е много голям", каза Йорданка Фандъкова. По-рано БНР съобщи за голямо струпване на автомобили в района на Златните мостове на Витоша. Причината е заповед, съгласно която не е позволено движението на автомобили до Витоша между 11 ч. и 14 ч. 

За часове са продадени над 10 000 "зелени" билета от 1 лв. в София

http://www.mediapool.bg/za-chasove-sa-prodadeni-nad-10-000-zeleni-bileta-ot-1-lv-v-sofiya-news274817.html

В неделя Столична община за пръв път въведе "зелен билет" за пътуване с градски транспорт на цена от 1 лв. за целия ден за всички линии при редовна цена 4 лв. Причината са превишените нива на фини прахови частици. През уикенда отново е отчетено замърсяване на въздуха. "Днес за първи път пуснахме т.нар. "зелен билет", който цели да стимулира повече хора да слязат от личните си автомобили и да използват градския транспорт. До този момент над 10 000 билета са продадени", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която в 13 ч. присъства на церемонията по отбелязване на 20-годишнината на метрото. Фандъкова посочи, че има ясни правила за това кога може да се въвежда зелената абонаментна карта. Според правилата, приети от общинския съвет преди броени дни, мярката влиза в сила, ако има превишение на концентрациите на фини прахови частици над 200 микрограма на куб. метър (при норма от 50 микрограма за денонощие) в поне две от градските станции за измерване в два последователни дни, или в 4 за един ден. "Снощи до късно работиха колегите, за да може да изчислят вчерашните превишения, за да може да бъде законосъобразно моето решение. Но така или иначе, въпреки че прогнозата за днес беше по-добра, все още виждаме, че не се е реализирала и аз мисля, че съвсем навреме беше въвеждането на билета", обясни Фандъкова. "Зеленият" билет може да се закупи от всички пунктове за продажба на билети и карти за градския транспорт, а също и от шофьорите. От Столична община призовават гражданите да използват градския транспорт за своето придвижване, а собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО5, да ограничат придвижването с тях. Продължават проверките за нерегламентирано събиране и горене на отпадъчни материали в града, съобщават още от пресцентъра на Столичната община. Лекарите съветват гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито, посочва БНР.

Днес софиянци пътуват със "зелен" билет

http://www.mediapool.bg/dnes-sofiyantsi-patuvat-sas-zelen-bilet-news274817.html

Днес Столична община въвежда "зелен билет" за пътуване с градски транспорт на цена от 1 лв. за целия ден за всички линии. Причината са превишените нива на фини прахови частици. През уикенда отново е отчетено замърсяване. Мярката беше одобрена с решение на Столичен общински съвет на 25 януари тази година. От Столична община призовават гражданите да използват градския транспорт за своето придвижване, а собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО5, да ограничат придвижването с тях. Продължават проверките за нерегламентирано събиране и горене на отпадъчни материали в града, съобщават още от пресцентъра на Столичната община. Лекарите съветват гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито, посочва БНР.

Родени на 28 януари

http://www.cross.bg/rodeni-na-yanyari-1566456.html

/КРОСС/ Георги Христов, певец и композитор Иван Минеков, скулптор Константин Димитров, посланик във Великобритания Доц. д-р Красимир Ангарски, финансист Лазара Златарева - Кака Лара, актриса, тв водеща Митко Щерев, композитор и пианист Петър Курумбашев, евродепутат Татяна Дончева, лидер на партия "Движение 21" Хайгашот Агасян, музикант и композитор  

140 години от Освобождението на градовете Разград и Търговище

https://www.actualno.com/razgrad/140-godini-ot-osvobojdenieto-na-gradovete-razgrad-i-tyrgovishte-news_656637.html

С богата програма градовете Разград и Търговище ще отбележат 140 години от Освобождението си. Днес, например, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в тържественото отбелязване на годишнината в Разград. Тя ще присъства в 17.00 часа на церемонията по поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея на загиналите руски воини и български опълченци на площад „Възраждане“. Цвета Караянчева ще произнесе и слово по повод годишнината. По-рано същия ден Цвета Караян

Фройд: Срещаме само тези, които вече съществуват в нашето подсъзнание

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6683840

Фройд: Срещаме само тези, които вече съществуват в нашето подсъзнаниеЗигмунд Фройд възбужда противоречия и до ден днешен. Едни го възхваляват, други го хулят. Истината е, че бащата на психоанализата е явление, на което модата няма да отмине. Той е човекът, разгадал тайната на човешкия сън, той е този, който пръв е дръзнал да бръкне в подсъзнанието ни. Представяме ви някои от неговите най-проникновени мисли. 1.

Спасиха френска алпинистка в Хималаите, партньорът й е обявен за загинал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685710

Спасиха френска алпинистка в Хималаите, партньорът й е обявен за загиналФренската алпинистка Елизабет Револ е спасена от опасен връх на Хималаите в Пакистан, но спасителните екипи не успяха да достигнат полския алпинист Томаш Мацкевич и той е обявен за загинал, съобщиха пакистанските власти, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес. Четирима спасители доброволци от друга полска експедиция заради лошото време не са успели

Дара Косровшахи - царят на извиненията

https://www.investor.bg/analizi/262/a/dara-kosrovshahi-cariat-na-izvineniiata-254514/

Откакто е на поста си новият изпълнителен директор на Uber прави едно - да се извинява и да обещава да поправи кашата на Травис Каланик

Андрей Слабаков: Истанбулската конвенция е писана за бежанците

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/andrei-slabakov-istanbulskata-konventsiia-pisana-bejantsite.html

Истанбулската конвенция е писана от безработни лесбийки. В нея няма нито една дума за бременност и майчинство. Това заяви в предаването „Събуди се” актьорът Андрей Слабаков.

Андрей Слабаков: Истанбулската конвенция е писана за бежанците

https://frognews.bg/novini/andrei-slabakov-istanbulskata-konventsiia-pisana-bejantsite.html

Истанбулската конвенция е писана от безработни лесбийки. В нея няма нито една дума за бременност и майчинство. Това заяви в предаването „Събуди се” актьорът Андрей Слабаков.

Полицията изготви нова пътна карта с най-опасните пътищата в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=367978

126 са смъртоносни отсечки по българските пътища, където стават стотици катастрофи с десетки убити и ранени. Това показва справка на Пътна полиция, предоставена на Съюза на българските автомобилисти (СБА). Цифрите са за 2016 г. Новият списък за 2017-та ще бъде изготвен до 31 март т.

Зоран Заев: Оптимист съм, че ще постигнем национален консенсус в спора за името

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685707

Зоран Заев: Оптимист съм, че ще постигнем национален консенсус в спора за иметоМакедонският премиер Зоран Заев изрази оптимизма си относно намирането на единна позиция в Македония относно решаването на т.нар спор за името, съобщава информационната агенция Макфакс. След среща с държавния връх, на която присъстваха президентът Георги Иванов, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски,

През 2018 г. отново ще има субсидирана заетост, а не квалификация

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prez-2018-g-otnovo-shte-ima-subsidirana-zaetost-a-ne-kvalifikaciia-254661/

Държавата продължава да субсидира заетост, която се е доказала като неефективна, пише в анализ Зорница Славова от ИПИ

Студени досиета: Взрив над пощенска кутия уби Маймуняка

http://dnes.dir.bg/news/vzriv-studeni-dosieta-dimitar-dimitrov-mymunyaka-26812806

На 28 януари 2002 г. мощен взрив разтърсва блок 27 в столичния жк "Стрелбище". Четирима са ранени, един от тях - дясната ръка на убития бос на ВИС Васил Илиев.

Тръмп: Трябва да се предприемат решителни действия против талибаните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685704

Тръмп: Трябва да се предприемат решителни действия против талибанитеАмериканският президент Доналд Тръмп призова всички страни да предприемат решителни действия срещу талибаните, които извършиха пореден терористичен акт в Кабул, предадоха ДПА и ТАСС. "Всички страни трябва да предприемат решителни действия против талибанското движение и терористичната инфраструктура, която ги подкрепя", посочи Тръмп в изявление,

Днес в София се пътува със "зелен билет" от 1 лев

https://www.actualno.com/sofia/dnes-v-sofija-se-pytuva-sys-zelen-bilet-ot-1-lev-news_656634.html

Заради силно замърсения въздух днес (28 януари) в градския транспорт на София ще се пътува със специален "зелен билет" от 1 лев за целия ден, съобщиха от Столичната община. Той е валиден за всички линии. Мярката беше одобрена с решение на Столичния общински съвет (СОС) на 25 януари тази година. От общината настойчиво призовават гражданите да използват градския транспорт вместо колите си. "Особено внимание обръщаме на собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО5, да о

Поддръжници на опозиционера Алексей Навални готвят протести из цяла Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685700

Поддръжници на опозиционера Алексей Навални готвят протести из цяла РусияПоддръжници на руския опозиционен лидер Алексей Навални, яростен критик на президента Владимир Путин, планират да проведат протести в различни части на страната днес с призив за бойкот на предстоящите президентски избори, след като Върховният съд на Руската федерация отхвърли в петък жалбата на Навални срещу отказа на властите да го регистрират

Държавен натиск и оттеглящи се медии - какво очаква "Фейсбук" през 2018

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/28/3117873_durjaven_natisk_i_ottegliashti_se_medii_-_kakvo/?ref=rss


Държавният натиск ще се засили, а медиите ще си тръгнат от тях - това ще бъдат основните предизвикателства пред социалните мрежи през 2018 г., гласи прогнозата на института "Ройтерс" и Оксфордския университет.<br /><br />Усилията да се спре разпространението на екстремистко и пристрастно съдържание засега нямат особен ефект, сочи изследването Journalism, Media, and Technology Trends and Predictions 2018. "Все едно да се опиташ да пречистиш реката Ганг чаша по...

Има два вида учители...

http://www.cross.bg/takiva-vida-ychiteli-1566459.html

/КРОСС/ "Има два вида учители - такива, които те заливат с толкова много информация, че оставаш скован, и такива, които само с един малък подтик, ти вдъхват сила, с която можеш да скочиш чак до небето." - Робърт Фрос

Почина Вила – втората по възраст горила в целия свят

https://www.actualno.com/interest/pochina-vila-vtorata-po-vyzrast-gorila-v-celija-svjat-news_656629.html

Горилата Вила, която навърши 60 години през октомври, е починала в Сафари парка на Сан Диего. Тя е била открита мъртва още в четвъртък, обкръжена от членовете на семейството си в резултат на множеството здравословни проблеми, които е имала заради възрастта й. „Много малко горили в света достигат подобна възраст”, каза Пеги Сакстън, куратор на зоопарка. Смята се, че обикновено този вид примати живеят не повече от 35-40 години. Но не и Вила. Родена през 1957 г. в Конго, тя е

Истинският смисъл на израза "Да умреш от страх"

//dariknews.bg/novini/liubopitno/istinskiiat-smisyl-na-izraza-da-umresh-ot-strah-2075112

Фобиите са психически разстройства, които могат да имат най-различен характер, но винаги предизвикват постоянен страх от обекти или ситуации от живота.
 

31 отбора от по трима души ще мерят сили в екстремно състезание край Варна (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=367974

31 отбора от по трима души ще се впуснат в BrutusRun (Брутално Бягане) - едно от най-екстремните и тежки състезания по оцеляване, организирани някога в България. Надпреварата ще се проведе в неделя (28 януари) в горите край варненското село Доброглед и района на Аксаковкса панорама.

Бомба избухна пред полицейски участък в Колумбия, загинаха най-малко 5 полицаи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685697

Бомба избухна пред полицейски участък в Колумбия, загинаха най-малко 5 полицаиБомба избухна пред полицейски участък в крайбрежния колумбийски град Баранкила, като отне живота на най-малко петима полицаи, а други 42 са ранени, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс. Нападението е било извършено рано сутринта, когато полицаите се събирали, за да получат нарежданията за деня. Полицията определи атентата като "варварски акт".

Река Сена преля, Лувърът готов за евакуация

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pd8psdKM5ls/

Река Сена преля в Париж, пикът в нивото беше достигнат вчера следобед.

По обяд нивото на Сена е било 5,7 м над нормалното. Или до кръста на Зуава при моста Алма – статуята на африканския пехотинец от колониалната армия, която парижани смятат за индикатор при наводнения. Нива от над 6 м, каквито са регистрирани миналата година, обаче не се прогнозират.

Туристическите кораби от дни са без работа. А собствениците на частни корабчета, превърнати в екзотични апартаменти, се опитват да се справят с щетите.

През 1910 г. реката е надминала 8,6 м и е заляла целия град. Наводненията през 2016 г. изплашиха парижани и днес нивото на реката е основна тема.

Ситуацията е под контрол, уверяват властите. Няколко големи музея, сред тях Лувърът и Орсе, са в готовност за евакуация, съобщава БНТ. Галериите на приземните етажи в Лувъра вече са затворени. Водата ще се оттегля бавно, предупредиха специалисти, защото почвата вече е напоена и поема по-бавно новите количества течност.

По-тежко е положението в парижките предградия. Има населени места без ток, около 400 души са евакуирани. Улиците приличат на реки, а хората живеят по вторите етажи на домовете си.

Очаква се пикът на високите води да бъде днес или утре.

Мадрид: Пучдемон не може да стане премиер от дистанция

http://clubz.bg/63460-madrid_puchdemon_ne_moje_da_stane_premier_ot_distanciq

Карлес Пучдемон може отново да стане премиер на Каталуня само ако лично присъства на сесията на регионалния парламент в Барселона и има разрешение от съдията да бъде там.

Това постанови Конституционният съд на Испания, предаде Ройтерс.

Бившият каталунски премиер живее в Белгия от октомври 2017 г., след като бе уволнен от централното правителство в Мадрид и автономията на областта бе временно отнета. Причина бе едностранното обявяване на независимост от парламента в Барселона.

Испания издирва Пучдемон по обвинения в бунт, противодържавна дейност и заставане начело на движение за независимост. За 30 януари пък е насрочен вот на доверие в каталунския парламент. Той е единственият кандидат за премиерския пост.

Поддръжници на Пучдемон твърдят, че той може да управлява Каталуня дистанционно по видеовръзка.

Испанският Конституционен съд обяви, че ще вземе решение дали да обсъжда оспорването на легитимността на кандидатурата на Пучдемон от страна на правителството в Мадрид, след като изслуша всички страни в спора.

Според испанските закони, след като съдът официално приеме за обсъждане жалбата на кабинета, кандидатурата на сепаратисткия лидер ще бъде суспендирана, докато бъде взето решението за нейната легитимност.

Това ще бъде удар срещу отцепническите партии, които взети заедно имат абсолютно мнозинство в парламента на Каталуня след регионалните избори на 21 декември 2017 г.

Правителството на Мариано Рахой оспори пред Конституционния съд издигането на Пучдемон като единствен кандидат, като изтъкна, че човек, укриващ се от правосъдието, не може да оглави регионална администрация.

От оглавяваната от Пучдемон коалиция "Заедно за Каталуня" обаче твърдят, че няма законово основание да му бъде забранено да стане премиер.

Матео дела Бордела, катерач: Обичам неизвестността на крайния резултат

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/28/3095422_mateo_dela_bordela_katerach_obicham_neizvestnostta_na/?ref=rss


Матео дела Бордела е смятан за един от най-добрите катерачи в света. Италианецът започва да се катери на 12-годишна възраст с баща си. На 21 успяваха да изкачи "През Рибата" в планината Мармолада. Същата година заедно с Фабио Палма записва премиера пo тура "Portami Via" на Венденщьоке. Маршрутът е повторен досега единствено от трима катерачи (Ули Щек, Симон Антаматен, Томи Колдуел).<br /><br />Бордела се е изкачвал в различни части на света - Англия, Испания,...

Избират нов Видински митрополит днес

https://www.24chasa.bg/region/article/6685694

Избират нов Видински митрополит днесЕпархийските избори за нов Видински митрополит ще се състоят днес във Видин, съобщиха от Българската патриаршия. Изборният ден ще започне с отслужването на Света литургия от 9.00 часа, в която ще вземат участие свещенослужители от епархията, начело с наместника на овакантения митрополитски престол Врачанския митрополит Григорий. В 10.

НА ЖИВО: Роджър Федерер - Марин Чилич

https://www.actualno.com/tennis/na-jivo-rodjyr-federer-marin-chilich-news_656617.html

Време е за големият финал на тазгодишното издание на Australian Open. Победителят ще се определи с двубой между Роджър Федерер и Марин Чилич. Срещата е с начален час 10:30 и ще може да я следите НА ЖИВО в Sportlive.bg. Роджър Федерер се класира за финал в Мелбърн, където ще защитава титлата, след като се наложи с 6:1, 5:2 и отказване на Хьон Чун. Кореецът изпитваше затруднения с придвижването по корта и реши да прекрати мача. Чилич надви екзекутора на Григор - Кайл Едмънд, с 6

Трюдо: Не бива да забравяме опасността от антисемитизма и равнодушието

https://www.actualno.com/america/trudo-ne-biva-da-zabravjame-opasnostta-ot-antisemitizma-i-ravnodushieto-news_656628.html

Човечеството е длъжно да съхрани спомена за Холокоста и винаги да се опълчва на расизма, омразата, антисемитизма и ксенофобията. Това заяви в вчера (2 януари) канадският министър-председател Джъстин Трюдо по случай Международния ден в памет на жертвите от Холокоста. „Днес ние оплакваме повече от 6-те милиона евреи, убити по време на Холокоста, както и другите многобройни жертви на зверствата на нацизма. Не бива никога да забравяме способността на човечеството да упражнява пре

Повече хормони на младостта в деня без интернет

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6685431

Повече хормони на младостта в деня без интернетМалко хора знаят, че последната неделя от януари е Световният ден без интернет. Защо е толкова трудно в наши дни да си представим дори един ден без интернет - пространството, в което общуваме с приятели, без да ставаме от дивана, забавляваме се по всевъзможни начини или просто се информираме за всичко, което ни хрумне?

Испанският съд забрани завръщането на Пучдемон отново на власт в Каталуня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685692

Испанският съд забрани завръщането на  Пучдемон отново на власт в КаталуняИспанският конституционен съд обяви, че блокира сваления биши сепаратистки лидер на Каталуня Карлес Пучдемон да се върне на власт в региона, докато е обект на правно преследване, предава AFP. Съдът обяви в официално заявление, че 12-те съдии, които го съставят, единодушно са решиил „да отменят встъпването в длъжност на Пучдемон,

Стотици убити от Турция след нахлуването ѝ в Северна Сирия

https://offnews.bg//sviat/stotitci-ubiti-ot-turtcia-sled-nahluvaneto-%d1%9d-v-severna-siria-673727.html

447 души са били убити от нахлуването на Турция в Северна Сирия в рамките на военната операция "Маслинова клонка". Информацията съобщава вестник "Дейли салах", като цитира турската армия, която нарича убитите "терористи".

Армията твърди, че убитите са от Кюрдската работническа партия (ПКК), Партията на демократичния съюз (ПДС), Силите за защита на народа (СЗН) и ДАЕШ.

Същевременно кюрдската агенция Фърат, цитирана от ТАСС, съобщава за много убити цивилни. При турските въздушни удари и артилерийски обстрел убитите цивилни в района на Африн е достигнал 86 души. Според Анджела Ришо, ръководител на здравната служба в Африн, други 198 души са били ранени и са получили помощ в болниците, като мнозинството от жертвите са жени и деца.

Според съобщението на турската армия военновъздушните сили на Турция са унищожили близо 340 цели, включително убежища, складове с боеприпаси и огневи позиции. Двама турски войници са били убити, а 11 са ранени на осмия ден от операцията, се посочва още в публикуваното вчера съобщение.

Турция започна операцията "Маслинова клонка" на 20 януари в района на Африн срещу ПКК, ПДС, СЗН и ДАЕШ (арабската абревиатура на "Ислямска държава"). Турция разглежда сирийските кюрдски Сили за защита на народа и тяхното политическо крило - Партия на демократичния съюз, като разклонение на поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК). 

Продават 120 глътки планински въздух за 25 долара

https://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/prodavat-120-glytki-planinski-vyzduh-za-25-dolara-6078666

Швейцарският предприемач Морис Кренман от Цюрих редовно посещава планините около курорта Давос

Почина една от най-възрастните горили в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=367977

В САЩ, в зоопарк в Сан Диего, почина Вила - една от най-старите горили в света, предаде Би Би Си. В изявление на зоопарка се напомня, че 60-годишната горила е родена в Конго през 1957 г. Починала е, обкръжена от членовете на семейния си клан.

Пребиха лекар - подозират близки на починал пациент

http://clubz.bg/63459-prebiha_lekar_podozirat_blizki_na_pochinal_pacient

Снимка БГНЕС

Все още няма задържани за побоя над д-р Иво Караджов от общинската болница в Свищов.

Нападението стана вчера около 19:40 ч., малко преди специалистът по вътрешни болести да застъпи за нощна смяна в болницата, съобщава бТВ. Д-р Караджов е минавал през източния вход на болницата, когато качвайки се по стъпалата, неизвестно лице го удря с юмрук, той пада и губи съзнание.

След смъртта на пациент в лечебното заведение са започнали разпри между неговите близки и лекаря. Преди побоя е имало инцидент, при който са нарязани гумите на автомобила на д-р Караджов, каза пред медията кметът на Свищов Генчо Генчев, който временно представлява болницата поради липса на управител. Тогава докторът се е обърнал се към полицията и е подаден сигнал.

За побоя снощи се води досъдебно производство, уведомена е Районната прокуратура, доплъва Генчев.

По думите му преди да застъпи на смяна снощи, пострадалият лекар се е засякъл в магазин с близка на починалия. Д-р Караджов не е разпознал извършителя, но е младеж, който го е съборил на земята, посочи още Генчо Генчев.

Д-р Караджов е настанен в отделението по неврология в болницата и здравословното му състояние е стабилно, заяви началникът на отделението д-р Хака Сарачев.

"Трудно се работи в такива условия, посегателствата станаха почти ежедневие. Такива лица трябва да бъдат наказвани", категоричен е лекарят.

Регистрираха земетресение край бреговете на Панама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685690

Регистрираха земетресение край бреговете на ПанамаКрай южното тихоокеанско крайбрежие на Панама е регистрирано земетресение с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер, показва справка на интернет-страницата на Геологическата служба на САЩ (USGS) Трусовете са усетени в 16:45 часа местно време (1:45 часа българско време). Епицентърът е на 43 км. югоизточно от град Педаси на дълбочина от 10 км,

На 28 януари...

http://www.cross.bg/otkrita-zabranyava-purvata-1566458.html

/КРОСС/ 1644 г. - Френският актьор Жан Поклен за първи път се подписва с псевдонима Молиер. 1687 г. - В Япония с императорски указ се забранява убиването на диви животни. 1738 г. - В Лондон започва строителството на Уестминстърския мост. 1820 г. - Руска експедиция начело с Фадей Белингсхаузен и Михаил Лазарев приближава брега на Антарктида. 1871 г. - Пада Парижката комуна. 1895 г. - Обнародван е Закон за насърчение на местната индустрия, който дава тласък на българското промишлено производство. 1935 г. - Исландия става първата страна в света, легализирала аборта. 1935 г. - В Германия е произведен първият изкуствен изумруд. 1937 г. - По нареждане на Сталин в Москва е арестуван Кръстьо Раковски по обвинение „за участие в контрареволюционна терористична организация". 1938 г. - Рудолф Карачола поставя рекорд за най-бързата официално отчетена скорост на обществен път - 432.7 км/ч с автомобил Мерцедес-Бенц W195 Rekordwagen. 1939 г. - Алберт Айнщайн обявява, че новооткритият химичен елемент уран може да бъде използван като мощен източник на енергия, което се използва за създаването на атомната бомба. 1946 г. - В Русе е открито Висше техническо училище, днешния Русенски университет. 1956 г. - Елвис Пресли се появява за пръв път по телевизията. 1981 г. - Държавите членки на Съвета на Европа подписват Конвенция 108 за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни. 1985 г

20 години софиянци се возят на метро (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/sofia-metro-26810256

Софийското метро отбелязва 20 години от пускането в експлоатация на първия си участък. Строителството започва през 1979 г. с първата копка на станция "Вардар".

Чавушоглу и Лавров проведоха телефонен разговор

https://www.actualno.com/asia/chavushoglu-i-lavrov-provedoha-telefonen-razgovor-news_656627.html

Външните министри на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров проведоха в събота телефонен разговор, съобщи турското външнополитическо ведомство през група журналисти. По данни на министерството централната тема на телефонната беседа между Анкара и Москва е бил предстоящият Конгрес на сирийския национален диалог, който ще се проведе в руския черноморски курорт Сочи между 29 и 30 януари. Припомняме форумът цели да се фокусира върху изработването на нова сирийска конституция и да свика на

Днес ще бъде предимно слънчево с максимални температури до 9°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6685684

Днес ще бъде предимно слънчево с максимални температури до 9°В сутрешните часове на отделни места, главно около Дунав и по Черноморието, ще има мъгла или ниска слоеста облачност. През деня ще е предимно слънчево. След обяд в Дунавската равнина ще духа слаб до умерен западен вятър. Максимални температури ще са между 4° и 9°. Това съобщиха за „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология

Руски ботове са препубликували 470 хил. пъти коментари на Тръмп преди изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685682

Руски ботове са препубликували 470 хил. пъти коментари на Тръмп преди изборитеПредставители на социалната мрежа „Туитър“ съобщиха пред Конгреса на САЩ, че руски ботове са препубликували коментари на Доналд Тръмп хиляди пъти по време на последните месеци от неговата кандидат-президентска кампания, предаде The Hill. Компанията разкри пред конгресмените и сенаторите, че свързани с Русия профили в социалната мрежа са

Кипър избира президент

https://offnews.bg//sviat/kipar-izbira-prezident-673726.html

Кипър избира президент днес. Изборите, в които сегашният държавен глава Никос Анастасиадис се бори за втори мандат. Неговите съперници са лидерът на Демократическата партия ДИКО Николас Пападопулос и независимият кандидат Ставрос Малас, подкрепян от лявата партия АКЕЛ, предаде БТА.

Според проучванията 71-годишният Анастасиадис има сериозна преднина, но е вероятно да не успее да спечели вота на първия тур и да има балотаж на 4 февруари.

Според последното проучване 50-годишният Ставрос Малас - негов съперник и на изборите през 2013 г. - е успял да стопи разликата с 44-годишния Пападопулос, който водеше преди това.

Другите двама претенденти за президентския пост Йоргос Лиликас, бивш външен министър, и Христос Христу, лидер на крайнодясна партия, остават значително по-назад.

Анастасиадис, който казва, че това е последният път, в който се кандидатира за поста, представлява старата политическа гвардия на островната държава, отбелязва Асошиейтед прес. По думите му именно неговият опит, политически умения и твърда ръка са приближили преговорите за обединение на Кипър толкова близо до решение. Тези преговори в крайна сметка се провалиха през юли, но Анастасиадис обещава да възобнови процеса, ако бъде преизбран.

Неговите опоненти го обвиняват, че прави твърде много "опасни" отстъпки на кипърските турци, когато бъде притиснат по някои въпроси, като например този за имуществените права на кипърските гърци.

Друга водеща тема в предизборната кампания бе икономиката. И двамата основни конкуренти на Анастасиадис твърдят, че той е смачкал средната класа със строгата си 3-годишна спасителна програма, до която Кипър прибягна през 2013 г., за да избегне банкрут в разгара на банкова криза.

Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена Севернокипърската турска република (СКТР), която досега е призната единствено от Анкара. Международно признатата Република Кипър е член на Европейския съюз от 2004 г.

Божествена Литургия в Катедралата в чест на чудотворната икона на Божията майка Одигитрия Байталска

http://www.moreto.net/novini.php?n=367972

Чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байталска" пристигна за поклонение във Варна. Иконата беше тържествено посрещната в Катедралния храм "Свето Успение Богородично", научи Moreto.net. Чудотворната икона "Одигитрия Байталска" се съхранява в манастира „Рождество на Пресвета Богородица“ в село Байтали, Одеска област, откъдето е и името ѝ „Пътеводителка Байталска“.

Преп. Ефрем Сириец. Св. Исаак Сириец, еп. Ниневийски

http://www.cross.bg/efrem-sirin-sirietz-1566457.html

/КРОСС/ Кратко животоописание на св. Ефрем Сириец Св. преп. Ефрем Сирин бил родом от Едеса, Сирия - син на благочестиви родители. Млад отишъл в пустинята; станал монах и прекарвал в подвизи.Написал много слова и поучения. Основал училище в Едеса, от което са излезли много знаменити учители на Сирийската църква.Ръкоположен за диакон от Св. Василий Велики, без да знае гръцки език, чудесно проговорил тоя език; от него е ръкоположен и за свещеник.По свое завещание от скромност бил погребан в края на градските гробища, дето погребвали странници, в 373 година.Св. Ефрем Сириец е боговдъхновен църковен писател и екзегет, оставил множество съчинения, сред които и тълкувания на цялото Свещено Писание.Борбата с греха и покаянието е основна тема в съчиненията и проповедите му. Неслучайно молитвата "Господи и Владико на моя живот" от този "проповедник на покаянието" е в основата на православното богослужение през Великия пост. В разнообразни литературни и омилетични форми св. Ефрем разглежда и други основни нравствено-аскетични въпроси.Св. Ефрем Сирин води борба с ересите и утвърждава православната вяра и до нас са останали множество негови догматико-полемически съчинения. Св. Исаак Сирин (Исаак Сириец), епископ Ниневийски Св. Исаак Сирин - велик мистик, аскет и богослов от VII век, написал много съчинения на сирийски език, канонизиран както от Православната, така и от Дохалкидонските църкви

Френски министър е обвинен в изнасилване

https://frognews.bg/novini/frenski-ministar-obvinen-iznasilvane.html

Обвинения за изнасилване са били подадени срещу министъра на държавната дейност и бюджета на Франция Жералд Дарманин.

Ще може ли Русия да очертае бъдещето на Сирия в Сочи

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/28/3119782_shte_moje_li_rusiia_da_ochertae_budeshteto_na_siriia_v/?ref=rss

"Следващата седмица ще бъде важна, но няма да даде окончателно политическо решение." Така звучеше коментарът на Кремъл за предстоящия Конгрес за сирийски национален диалог, който ще се проведе утре и вдругиден в Сочи с 1500 делегати от различни части на Сирия. Само преди два месеца, след като обявиха победа над "Ислямска държава", лидерите на Турция, Русия и Иран обявиха събитието и го представиха като ключово за изграждането на нови основи за Сирия и възстановяването ѝ след...

Прогноза за времето - 28 януари (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-28-januari-nedelja-news_656626.html

В сутрешните часове на отделни места, главно около Дунав и по Черноморието, ще има мъгла или ниска слоеста облачност. През деня ще е предимно слънчево. След обяд в Дунавската равнина ще духа слаб до умерен западен вятър. Максимални температури ще са между 4° и 9°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Атмосферното налягане ще е значително по-високо от средното за месеца. По Черноморието ще бъде пре

Предстоящи събития на 28 януари 2018

http://www.cross.bg/chasa-mitropolit-sofiya-1566455.html

/КРОСС/ ***Разград. От 17.00 часа в Разград, пред Мавзолея на загиналите руски воини и български опълченци на площад „Възраждане", председателят на парламента Цвета Караянчева ще присъства на церемонията по поднасяне на венци и цветя, с която ще бъдат отбелязани 140 години от Освобождението на града. ***София. От 13.00 часа на метростанция „Константин Величков" ще бъде отбелязан 20-годишният юбилей на столичното метро. На събитието ще присъстват кметът Йорданка Фандъкова и изп. директор на „Метрополитен" проф. Стоян Братоев. Поканени са министъра на транспорта Ивайло Московски, председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков. ***София. От 13.00 часа в Дома на киното Темата за миграцията ще бъде разгледана през формата жива библиотека. Събитието е част от фестивала NO MORE WAR. ***София. От 16.00 часа в Национален Музикален Театър „Стефан Македонски" ще бъде представена книгата „Светозар Донев- режисьорът" на Марин Бончев, която е посветена на 85-годишен юбилей на един от доайените на театъра проф. Светозар Донев. От 17.00 часа ще започне концертът на музикалния театър „100 години оперета". ***София. От 18.30 часа в Центъра за култура и дебат „Червената къща" ще се проведе дискусия на тема „Мирни протести за Пирин и срещу омразата", част от фестивала NO MORE WAR. ***София. От 19

Александра Жекова: Моля се трасето в Пьонгчанг да е максимално сложно и технично

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/28/3119937_aleksandra_jekova_molia_se_traseto_v_pyongchang_da_e/?ref=rss


За втора поредна година Александра Жекова спечели малкия финал в бордъкроса от Световната купа в Банско. Тя зае седмо място в крайното класиране в седмия старт за сезона. След края на надпреварата най-добрата българска сноубордистка сподели преди медиите своите впечатления от състезанието и очакванията си за зимните игри в Пьонгчанг (9-25 февруари). За нея това ще бъде четвърта поредна олимпиадата. <br /><br />За втора поредна година седмо място в Банско...<br /><br />-...

Днес е последният шанс за участие в първо ниво на играта "Най-мрачният час"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/01/28/3119786_dnes_e_posledniiat_shans_za_uchastie_v_purvo_nivo_na/?ref=rss


До 23:59 ч. днес е последния шанс за участие в играта "Най-мрачният час", свързана с едноименния филм за Уинстън Чърчил. Гари Олдман играе великия британски министър-председател, който в първия си мандат трябва убеди сънародниците си да останат единствената страна в битката срещу нацистка Германия.<br /><br /><br />С над 60 награди и 6 номинации за "Оскар", включително за главна роля на Олдман, "Най-мрачният час" тръгва по българските кина на 2...

Билетчето в София в неделя е 1 лв. за всички линии за целия ден

https://frognews.bg/biznes-turisam/patuvame-dnes-graskiia-transport-1-vsichki-linii-sofiia.html

На 28 януари в София ще се пътува с градския транспорт със специален „зелен билет” за 1 лв., съобщиха от Столичната община. Той е валиден за целия ден за всички линии.

Билетчето в София в неделя е 1 лв. за всички линии за целия ден

https://frognews.bg/novini/patuvame-dnes-graskiia-transport-1-vsichki-linii-sofiia.html

На 28 януари в София ще се пътува с градския транспорт със специален „зелен билет” за 1 лв., съобщиха от Столичната община. Той е валиден за целия ден за всички линии.

Католиците отбелязват Денят на Св. Тома Аквински

http://www.moreto.net/novini.php?n=367966

Католиците отбелязват Денят на Св. Тома Аквински, научи Moreto.net. Свети Тома Аквински (на латински: Thomas Aquinas,на италиански: Tomasso di Aquino) е италиански теолог и схоластически философ. Неговите идеи лежат в основата на късните философски възгледи на католическата църква, наричани Tомизъм.

Германия: изход от политическата криза или залезът на социалдемокрацията?

http://pogled.info/svetoven/evropa/germaniya-izhod-ot-politicheskata-kriza-ili-zalezat-na-sotsialdemokratsiyata.92160

/Поглед.инфо/ "Германските социалдемократи спасиха Ангел Меркел", пише италианския вестник Corriere della Sera, позовавайки се на решението на извънредния конгрес на ГСДП. Тези думи донякъде са преувеличение, защото не е имало сериозна заплаха за четвъртия мандат на Ангела Меркел. Въпреки слуховете и сплетните (говори се, че еднопартиецът й Йенс Шпан участвал в интригите срещу Меркел), тя все още е единственият реален претендент за поста канцлер - дори и в малко вероятния случай на предсрочни избори в Германия.

Neue Zürcher Zeitung: За Запада е все по-трудно да разгадае Русия

http://pogled.info/svetoven/Neue-Z%C3%BCrcher-Zeitung-za-zapada-e-vse-po-trudno-da-razgadae-rusiya.92161

/Поглед.инфо/ Русия и до сега си остава за Запада „черна кутия“, загадка, над която си чупят главата много специалисти, пише Neu Zürcher Zeitung. В своите книги историците, социолозите и политолозите пишат и за „скритата война на Путин“, и за „демонизацията на Русия“. При това със сигурност може да се говори само за едно: политиката на Кремъл винаги ще бъде ориентирана към националните интереси, подчертава авторът на статията.

Загуби ли Русия с Путин 17 години?

http://pogled.info/svetoven/russia/zagubi-li-rusiya-s-putin-17-godini.92162

Ние виждаме ширещата се готовност за продажност във всички слоеве на нашия елит – от горе до долу и от ляво надясно

Изказването на Доналд Тръмп на Форума в Давос – 2018. Осем ключови момента от речта му

http://pogled.info/svetoven/izkazvaneto-na-donald-tramp-na-foruma-v-davos-2018-osem-klyuchovi-momenta-ot-rechta-mu.92163

/Поглед.инфо/ Визитата на Доналд Тръмп е втория случай в историята на САЩ, когато действащ президент взема участие в Световния икономически форум. Както съобщи Белия дом, един ден преди изказването на президента, стопанинът на овалния кабинет иска да донесе три основни идеи – САЩ са привърженици на глобалния ръст и процъфтяване, поддържат свободната търговия и призовават към реформиране на международната икономическа система.

Данъчната реформа и проблемът с търговския дефицит на Америка

http://pogled.info/svetoven/amerika/danachnata-reforma-i-problemat-s-targovskiya-defitsit-na-amerika.92164

/Поглед.инфо/ В интернет попаднах на статия със заглавие „Данъчната реформа и главоблъсканицата на Тръмп с търговския дефицит с Китай“. Статията ми се хареса с това,ч е се припокрива с мисли, които нееднократно съм изказвал и дава интересен обект за обсъждане и анализ (от гледна точка на баланса на енергопотоците на Америка).

Иде ли кучешки студ през февруари?

http://dnes.dir.bg/news/prognoza-fevruari-dinamichno-26816774

Първите два месеца на тази зима бяха значително по-меки от обичайното, каквито и бяха прогнозите на повечето световни метеоцентрали.

Павлова: Европейските социалисти инициираха Истанбулската конвенция, а БСП сега е против

http://clubz.bg/63458-pavlova_evropejskite_socialisti_iniciiraha_istanbulskata_konvenciq_a_bsp_sega_e_protiv

"Кога да вярваме на БСП – когато по инициатива на европейските социалисти и либерали се създава конвенцията и гласуват всички представители на БСП, вкючително, твърдо за нея, или когато днес твърдят, че са против?"

Така министърът по европердседателстото Лиляна Павлова коментира Корнелия Нинова и призива й ГЕРБ да си кажат има ли натиск с СМС-и да гласуват документа.

Според Павлова нямало такова нещо и дори в управляващата партия се чували различни гласове.

Тя отчете и вина в техните редици, че не са провели нужния дебат за конвенцията.

"Явно не се проведе достатъчно не само широк дебат, но и разговор – представяне на това какво включва, какво представлява.

Всъщност се превърна в една тема със съвсем друг разрез - трети пол, джендър... Затова осъзнаваме, че явно не е достатъчно добре проведен общественият дебат. Явно ще трябва да се поработи още в тая посока.

Важно е съпътстващото българско национално законодателство, което трябва да бъде предложено и да бъде внесено. Един от начините да успокоим нещата - това е като предложим проектозакони, които да покажат, как всъщност ще бъде прилагана на практика. Едно законодателство, което да гарантира и правата, и да защити жените и децата, и в същото време да отчита и другите притеснения", смята Павлова.

След Симеон Сакскобургготски 13 години България не е канена и не е имала достъп до икономическия форум в Давос, подчерта инистърката и нарече това "оценка за държавата". Павлова, която също бе участник на форума, каза, че фокусът тази година е била Европа, "която вече вдигна глава".

"Сега е важно на срещата на върха, която правим в София на 17 май, да успеем да съберем всички да подпишат декларация, че Западните Балкани ще останат основен приоритет за Европа през следващите години. Западните Балкани бяха игнорирани и никой не искаше да ги чува, да ги вижда", каза още Павлова.

Тя обеща, че не е забравен и пътят от София към северозападна България, но става въпрос за много скъпа инвестиция от над милиард. И затова сега на дневен ред е едва първата част - отсечката Мездра-Ботевград.

 

Испанският Конституционен съд попречи на Пучдемон да се върне на власт

//dariknews.bg/novini/sviat/ispanskiiat-konstitucionen-syd-poprechi-na-puchdemon-da-se-vyrne-na-vlast-2075098

Испанският Конституционен съд обяви, че ще попречи на сваления каталунски лидер Карлес Пучдемон да си върне властта в региона, като междувременно той ще продължи да бъде обект на съдебно преследване за организиране на бунтове, подб

Египетските пирамиди наистина са построени от хора

//dariknews.bg/novini/liubopitno/egipetskite-piramidi-naistina-sa-postroeni-ot-hora-2075068

Учени от изследователската фондация "Глен Даш" със седалище в САЩ установиха, че при построяването на Хеопсовата пирамида в Гиза са допуснати грешки, заради които основата й не е идеален квадрат, съобщи Лента като цитира СайънсАлърт.

За първи ден се возим със "Зелен билет" в градски транспорт

//dariknews.bg/regioni/sofiia/za-pyrvi-den-se-vozim-sys-zelen-bilet-v-gradski-transport-2075103

Столична община въвежда "Зелен билет" за пътуване с градски транспорт днес. Причината са завишените нива на фини прахови частици в столицата, които бяха констатирани предходните няколко дни.
 
Целта на новия билет е да се насърчи използването на градс

Отново агресия: Нападнаха доктор от общинската болница в Свищов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otnovo-agresiia-napadnaha-doktor-ot-obshtinskata-bolnica-v-svishtov-2075110

Доктор от общинската болница в Свищов е бил нападнат и пребит снощи, съобщава бТВ.
 
Пострадалият е д-р Иво Караджов. Той е специалист "Вътреш

Преглед на печата - 28 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367969

Цената на тока и енергийните проекти са сред водещите теми на неделните вестници. "За енергийния министър е голяма загадка за какви цени на тока се бунтува бизнесът "За мен е голяма загадка за какви цени на енергията говори бизнесът", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на "Тази събота" по Би Ти Ви.

Зелен билет за първи път днес, транспортът в София струва лев за деня

https://offnews.bg//obshtestvo/zelen-bilet-za-parvi-pat-dnes-transportat-v-sofia-struva-lev-za-denia-673725.html

Столичани ще пътуват днес срещу 1 лев в градския транспорт, общината въвежда зелен билет, заради превишените нива на фини прахови частици и високи стойности рано тази сутрин. 

Мярката беше одобрена с решение на Столичен общински съвет на 25 януари тази година.

Призоваваме настойчиво гражданите да използват градския транспорт за своето придвижване, съобщиха от Столична община. 

Особено внимание обръщаме на собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО5, да ограничат придвижването с тях. В случай, че използвате личния си автомобил, Ви молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути.

Призоваваме домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Столичен инспекторат продължава извършването на проверки за нерегламентирано събиране и горене на отпадъчни материали в града.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

Човекът, открил Путин, на гости у нас по покана на Иван Кръстев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6680066

Човекът, открил Путин, на гости у нас по покана на Иван КръстевРазказ за живота на най-известния руски политтехнолог – Глеб Павловски. Предлагаме ви да разберете нещо повече за детството му в Одеса и за това как се е изградил като личност. На 29 януари (понеделник) от 18.30 ч. ще можете лично да се срещнете с него в литературен клуб „Перото”, където Иван Кръстев ще представи последната си книга „Време и

Най-важното от Варна във вчерашния - 27 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367965

Канят варненци за публика на състезание по оцеляване 93 души от 31 отбора ще се впуснат в BrutusRun (Брутално Бягане) - едно от най-екстремните и тежки състезания по оцеляване, организирани някога в България. Полиция и РЗИ хванаха пушачи на закрито във Варна Четири случая на нарушавание на забраната за тютюнопушене на закрити обещствени места, констатираха при съвместни проверки полицаи и инспектори на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна, научи Moreto.

Ана Маймункова, джендър проектите и уроците за комунизма

http://pogled.info/bulgarski/ana-maimunkova-dzhendar-proektite-i-urotsite-za-komunizma.92159

/Поглед.инфо/ Тая година се навършват 140 години от рождението на Ана Маймункова. Ако изобщо се отбележи, ще е гузно и от немай-къде - в читалището на с. Воден, което все още носи нейното име; в пенсионерски клуб полуофициално в Хасково, където управляващите родове току-виж си спомнили за една от най-достойните дъщери на града си. Е, комунистка е, но и техни предци са такива, а баща й е третият кмет след Освобождението, когато понатрупал богатство. Българската публика сигурно няма да обърне внимание на тая годишнина с типичната инфантилна втренченост в "съвременността". Така се създават и удобствата за злоупотреба с историята - зловещо сантиментално като в американски колежански трилър с щастлив край за добрите.

"Зелен билет" за пътуване с градски транспорт днес в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685676

"Зелен билет" за пътуване с градски транспорт днес в СофияВъв връзка с превишените нива на фини прахови частици днес Столична община въвежда "Зелен билет" за пътуване с градски транспорт на цена от 1 лв. за целия ден за всички линии. Мярката беше одобрена с решение на Столичен общински съвет на 25 януари тази година. От Столична община призовават гражданите да използват градския транспорт за своето

Преди 32 г. 7 души загинаха в совалката ”Чалънджър” (видео)

http://dnes.dir.bg/news/sovalka-chalanjar-26809423

На 28 януари 1986 г., 73 секунди след излитане, космическата совалка "Чалънджър" се взривява. Загиват и 7-те души на борда. Причината е дефект в конструкцията.

Пътна обстановка в страната - 28 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367964

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

На изборите днес финландският президент вероятно ще спечели втори мандат

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/28/3118669_na_izborite_dnes_finlandskiiat_prezident_veroiatno/?ref=rss


Във Финландия днес се провеждат президентски избори, които най-вероятно ще бъдат спечелени от сегашния държавен глава Саули Ниинисто.<br /><br />Ниинисто, на 69 години, получава признанието, че е помогнал на Финландия да постигне деликатен баланс между Кремъл и НАТО, на който не е член, но с който разви тесни връзки, след като Москва анексира Крим през 2014 г.<br /><br />Според скорошни социологически проучвания Ниинисто има подкрепата на 58-68 процента от избирателите....

Православен календар за 28 януари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6653251

Православен календар за 28 януариПреп. Ефрем Сириец. Св. Исаак Сириец, епископ Ниневийски. Преп. Паладий Пустинник Св. Ефрем съвсем млад отишъл в пустинята и станал монах. Написал множество съчинения, сред които и тълкувания на цялото Свещено писание. Основал училище в Едеса, от което са излезли много знаменити учители на сирийската църква. Ръкоположен за дякон и за свещеник.

Днес пътуваме със зелен билет - 1 лев за всички линии

http://clubz.bg/63457-dnes_pytuvame_sys_zelen_bilet_1_lev_za_vsichki_linii

Днес столичани ще се возят в градския транспорт със „Зелен билет“ на цена от 1 лв. за целия ден за всички линии. Припомняме, че мярката беше одобрена с решение на Столичен общински съвет на 25 януари тази година.

Общината въведе „Зеления билет”, като причината са завишените нива на фини прахови частици в столицата, които бяха констатирани предходните няколко дни. Целта на новия билет е да се насърчи използването на градския транспорт. 

От Столична община излязоха и с препоръки към шофьорите и домакинствата:

"Особено внимание обръщаме на собствениците на  автомобили с екологичен клас под ЕВРО5, да ограничат придвижването с тях. В случай, че използвате личния си автомобил, Ви молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути. Призоваваме домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление."

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

28 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=367963

Събития 1765 г. – Софроний Врачански завършва в Котел първия препис на История славянобългарска. 1781 г. – Операта „Идоменей“ на Моцарт е показана за пръв път на парижка сцена. 1795 г. – В САЩ е приет закон, който позволява приемането на американско гражданство едва след 5 години пребиваване в страната.

По телевизиите в неделя

http://www.cross.bg/tema-godini-bulgariya-1566454.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Григор Димитров, в специално интервю, най-добрият тенисист на България. Тема: Българският Хачико. Историята на кучето, което 4 годиин безнадеждно чака стопанина си на едно и също място. Тема: Горан Брегович, от дома си в Белград: За трудната за обичане родина и ритъма на Балканската душа. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Кой приготвя закуската на Божана от „Мастършеф"? Тема: Рецептата за щастие на българския ХХL-модел Пам Велидис. Тема: Историите на ултрамаратонеца Красимир Георгиев: До Долината на смъртта и обратно. Тема: Как се тренира човешкото тяло и дух, за да надскочи физическите бариери? Кинезитерапевтът Димитрина Сивкова Тема: Министър Лиляна Павлова, за първото от 13 години българско участие в Давос и за вота по време на председателството. Тема: Каква жена търси рапъра Сто кила? БНТ, „Денят започва с Георги Любенов" Тема: Правосъдие и вътрешен ред. Какво иска Европа от нас? Разговор с министър Цецка Цачева Тема: Атаката на опозицията. Сезон „Зима 2018". Говори Таско Ерменков Тема: Как да се учи социализмът в училище? Спорят Стоян Михалев /ДСБ/ и Страхил Ангелов /БСП/. Тема: Звезди под прожектора: Актьорът Калин Врачански. Тема: 70 години НАТФИЗ, люпилня за таланти. Тема: "Живите архиви": Ретро мода в България. Спомени с Владина Цекова, Ани Цонова и Петър Генадиев. Тема: 20 години от първия лъч на метрото в София

Спорт по тв днес: футбол, Англия, Германия, Испания, Италия, Франция, Холандия, финали на Australian Open, сноуборд, биатлон, още зимни спортове, рали, голф, NBA, ма на звездите в NHL, тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6685506

Спорт по тв днес: футбол, Англия, Германия, Испания, Италия, Франция, Холандия, финали на Australian Open, сноуборд, биатлон, още зимни спортове, рали, голф, NBA, ма на звездите в NHL, тото                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Сандвичите в UK - основен замърсител на въздуха

http://dnes.dir.bg/news/vasduh-sandvichi-zamarsjavane-26817792

И във Великобритания имат проблем с мръсния въздух, но изненадващо, той се крие в сандвичите.

Прогноза за времето - 28 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367962

По Черноморието днес ще бъде предимно слънчево, но в сутрешните часове на места ще има краткотрайна мъгла, научи Moreto.net. След обяд ще се появи слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са 5-8°. Температурата на морската вода е 6-7°.

Древноегипетските пирамиди наистина са построени от хора

//dariknews.bg/novini/liubopitno/drevnoegipetskite-piramidi-naistina-sa-postroeni-ot-hora-2075068

Учени от изследователската фондация "Глен Даш" със седалище в САЩ установиха, че при построяването на Хеопсовата пирамида в Гиза са допуснати грешки, заради които основата й не е идеален квадрат, съобщи Лента като цитира СайънсАлърт.

Обвиниха френски министър за изнасилване

//dariknews.bg/novini/sviat/obviniha-frenski-ministyr-za-iznasilvane-2075096

Обвинения за изнасилване са били подадени срещу Жералд Дарманин, министър на държавната дейност и бюджета на Франция. Позовавайки се на свои информирани източници, агенция АФП, съобщава, че Парижката прокуратура е дала начало на делото съвсем скоро.
 
Според АФП разсл

Кога военните хеликоптери могат да станат въздушни линейки?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koga-voennite-helikopteri-mogat-da-stanat-vyzdushni-linejki-2075082

Военната авиация проучва възможностите за обучение на парамедици, които да участват в авиомедицинска евакуация. Какви са възможностите военните хеликоптери да станат въздушни линейки, които да помагат в спешната помощ?

Хеликоптерите „Кугар” <

България е пета в Европа по лоши кредити (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgariia-e-peta-v-evropa-po-loshi-krediti-video-2075077

България на челно място в Европа по лоши кредити. Това показва работен доклад на Европейската комисия. Само необслужваните потребителски заеми са за над 800 млн. лева, към края на 2017 г.  Към тази сума трябва да се добавят и 1 млрд. лева необслужвани ипоте

Кекс с ябълки и тиква

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6685411

Кекс с ябълки и тикваВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

На 28 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6685454

На 28 януари рожден ден иматТатяна Дончева, лидер на партия “Движение 21” Митко Щерев, композитор и пианист Венцислав Венков, бивш областен на Шумен Доц. д-р Красимир Ангарски, финансист Лазара Златарева (Кака Лара), актриса, тв водеща Джейхан Ибрямов, депутат в 44-ото НС Иван Минеков, скулптор Константин Димитров, посланик във Великобритания Д-р Мария Праматарова,

Ники Илиев: Продадох новия си филм “Нокаут” в Китай. Има интерес и от други страни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6684070

Ники Илиев: Продадох новия си филм “Нокаут” в Китай. Има интерес и от други страниЗвездата на Ники Илиев изгрява още докато е ученик в 11-и клас. Тогава става водещ на предаването на БНТ “МелоТВмания”, а малко след това започва да показва и артистичния си талант в различни продукции. Освен като актьор той успя да се докаже и като режисьор. Първите му два филма - “Чужденецът” и “Живи легенди”,

Моравецки: Русия е най-голямата заплаха за Полша

http://clubz.bg/63456-moravecki_rusiq_e_naj_golqmata_zaplaha_za_polsha

"Днес Русия е най-голямата заплаха за Полша", заяви в интервю за "Политико" полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от РИА Новости.

Той призовава да се готвим за влизане на Русия в Украйна.

"И какво ще стане в случай на война в Донбас, когато руската армия навлезе дълбоко в територията на Украйна? Естествено, ние това сега не знаем и се надяваме това никога да не се случва, но по-добре е да имаш втора и трета линия за отбрана, отколкото да останеш без оръжие", коментира министър-председателят.

Моравецки говори и за проекта за изграждане на втори газопровод от Русия до Германия.

"Независимо какво говори Берлин, "Северен поток 2" не е бизнес проект", убеден е той.

Според него целта на проекта е да стане излишна газопреносната мрежа на Украйна, чрез която сега руският газ достига до Западна Европа.

"САЩ гледат на планирания газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия като на заплаха за енергийната сигурност на Европа", заяви вчера американският държавен секретар Рекс Тилърсън след среща с Моравецки в Полша.

Дипломат номер 1 на САЩ е на мнение, че Москва "използва икономически инструменти като политически".

Матеуш Моравецки е премиер на Полша от 11 декември 2017 година.

The Nation: САЩ обявяват нова студена война на Русия

http://pogled.info/svetoven/The-Nation-sasht-obyavyavat-nova-studena-voina-na-rusiya.92155

/Поглед.инфо/ Влиятелният аналитичен център на САЩ по външната политика публикува доклад, в който потвърждава, че е започнала нова Студена война. Има ли надежда за изход от тази безпрецедентна криза в руско-американските отношения? Стивън Коен предполага, че има три възможности, но съвсем не е сигурен дали е възможно да се реализират.

Полша иска същите условия за покупка на руски газ, каквито има Германия

http://pogled.info/svetoven/evropa/polsha-iska-sashtite-usloviya-za-pokupka-na-ruski-gaz-kakvito-ima-germaniya.92156

/Поглед.инфо/ Варшава иска същите условия за покупка на руски газ каквито има Германия, заяви полският президент Анджей Дуда по време на дискусията в Давос, Швейцария. В същото време той увери, че Полша не се противопоставя на руските енергийни източници.

Washington Post: Руснаците не се вълнуват от санкциите

http://pogled.info/svetoven/Washington-Post-rusnatsite-ne-se-valnuvat-ot-sanktsiite.92157

/Поглед.инфо/ Чикагският съвет по международни отношения (The Chicago Council on Global Affairs) и руският център „Левада” проведоха социологически изследвания в Русия и в Съединените щати, за да разберат какво мислят американците и руснаците за двустранните отношения между техните държави.

Разслоението в американското общество по признак раса сред лицата между 25 до 34 години

http://pogled.info/svetoven/amerika/razsloenieto-v-amerikanskoto-obshtestvo-po-priznak-rasa-sred-litsata-mezhdu-25-do-34-godini.92158

/Поглед.инфо/ Четири картинки, които нагледно показват разслоението на американското общество по признак раса сред поколението на „милениълите“ или хората родени между 1980 до 2000 г. (ясни времени граници няма). Това е най-голямата демографска група в САЩ, наброяващо приблизително 75,5 млн. души.

Беренис Льове: Училищната система е пропита с теорията за джендъра

http://pogled.info/svetoven/berenis-love-uchilishtnata-sistema-e-propita-s-teoriyata-za-dzhendara.92153

/Поглед.инфо/ Джендърът иска да бъде новото Евангелие, той ни съобщава добрата вест, че половите и сексуални идентичности са само конструкции, които могат да бъдат деконструирани… Въпросът в дворовете на гимназиите вече е следният: “Тогава ти какъв си - би, хетеро, хомо?”. В книгата ми предавам думите на тийнейджъри, които изпитват истинско чувство за малоценност, защото се чувстват “безнадеждно” хетеросексуални… Папата има право да каже, че идоктринирането се прави прикрито, защото Джендърът винаги се промъква маскиран: в името на равенството, на зачитането на различията се извършва деконструкция на мъжкото и женското.

Блокадата на Ленинград /ВИДЕО/

http://pogled.info/svetoven/blokiraniyat-leningrad-video.92154

/Поглед.инфо/ Трагедията, в която поставиха Ленинград по време на блокадата му през Втората световна война. /ВИДЕО/

Джендъри от всички полове – съвокуплявайте се

http://www.eurochicago.com/2018/01/polove/

Както знаете, имаме и друг проблем, който ще се породи и на който трябва да намерим решение. Дефицитът на социалната система. Още след приемането на Конвенцията започнаха опити на мъже да се представят за жени и да се пенсионират по-рано. В началото нашите НПО-та много помагаха, защото нали това бе идеята на тази Конвенция - свобода, равенство, братство... и най-вече ненасилие над жените. Но много нарасна броят на жените в пенсионна възраст, искат да се пенсионират на 62. В началото по-старото поколение мъже, дето бе ходило в казарма, го беше срам да лъже, но сега хващаме твърде много “фиктивни” жени - новото поколение, нали знаете - то е по-разкрепостено, не му пука много за остарели понятия като чест. И лошото е, че дефицитът нарасна много, жените, които са си жени по-рождение, започнаха да роптаят, защото било нечестно спрямо тях. А и емигрантите, дето приемаме - те всичките направо жени се пишат, макар и да ходят в мъжките тоалетни. Така че ние обсъдихме ситуациата и предлагаме следното решение - всички мъже, които желаят да си сменят пола, да не могат да го правят след навършване на 50-годишна възраст. Това ще осигури стабилност все пак на системата. Само не знаем как да процедираме с джендър-флуид и с другите 16 пола, които са понякога са жени. Може би за тях възрастта ще трябва да е 55?

Досегашният титуляр Милош Земан печели президентските избори в Чехия

http://pogled.info/svetoven/evropa/dosegashniyat-titulyar-milosh-zeman-pecheli-prezidentskite-izbori-v-chehiya.92152

/Поглед.инфо/ Сегашният титуляр Милош Земан печели президентските избори в Чехия, предаде "Ройтерс", цитирайки агенция ЧТК. На състоялия се вчера и днес балотаж той получава 52,16 на сто от гласовете срещу 47,83 на сто за неговия съперник - професор Иржи Драхош, бивш шеф на Чешката академия на науките, съобщава БТА.

Хората са 4 типа според съня им: делфин, лъв, мечка и вълк

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6685027

Хората са 4 типа според съня им: делфин, лъв, мечка и вълкБритански учен дава съвети как да подредим деня по биологичния си ритъм, за да сме щастливи и полезни Да се събуждаш и да ставаш рано сутрин, често е непосилна задача за част от хората. За други пък е нещо обичайно и типично. Дали сте ранобудни птици, или за вас денят започва по обед, зависи изцяло от биологичния ви ритъм.

Александър Александров: Възраждаме купата на България по футзал

https://www.24chasa.bg/sport/article/6685653

Александър Александров: Възраждаме купата на България по футзал- Г-н Александров, до миналата година спонсорирахте плажния футбол, но отскоро сте председател на комисията в БФС за футзал. Какви перспективи за развитие на тази разновидност на най-популярния спорт виждате в България? - След успехите на плажния футбол, към който аз имах отношение главно като основен спонсор,

Бронз от Euro Meet за новата надежда на плуването ни Калоян Левтеров

https://www.24chasa.bg/sport/article/6685647

Бронз от Euro Meet за новата надежда на плуването ни Калоян ЛевтеровБългарското плуване спечели първия си медал от супертурнира Euro Meet 2018 в Люксембург. Състезателят на “Славия” Калоян Левтеров се окичи с бронз на 100 м гръб при юношите, родени 2002 и 2003 г. Възпитаникът на треньора Жорж Станкович фиксира 1:01,49 минути, с което се приближи на 37 стотни от секундата до най-доброто си постижение на 50-метров

Вицове за телевизия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6683955

Вицове за телевизияСлед обир: Ще броим или ще чакаме да кажат по телевизията? *** 76-годишният бай Пешо, производител на ракия, не разбираше за какъв студ говореха по телевизиите. *** – Скъпи, престани да пиеш толкова много! По телевизията казаха, че алкохолът е убил 2000 французи! – Дреме ми, аз съм българин. *** Медицинска сестра към пациент в болницата: -

Открита е първата отсечка на Софийското метро

https://www.actualno.com/chronicles/otkrita-e-pyrvata-otsechka-na-sofijskoto-metro-news_656496.html

Софийското метро е първото и единствено метро в България. Въведено е в експлоатация на 28 януари 1998 г. Има обща дължина 31 km с 27 метростанции към 31 август 2012 г. Към 2013 г. е на 34 място по големина в европейската класация на метрополитените след метрото в Амстердам и преди метрото в Будапеща. Метрото е обявено за национален обект, което означава, че неговото строителство се финансира както от общинския, така и от националния бюджет, а също и от европейски фондове. Първите п

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване