Павлова към протестиращите в Северозапада за път: Скъпо ще е

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/pavlova-kam-protestirashtite-severozapada-pat-skapo-shte.html

По повод протеста на Северозапада, където хората настояват за магистрален път от Видин до София Павлова заяви в предаването „Тази неделя”, че пътят не е забравен.

Павлова към протестиращите в Северозапада за път: Скъпо ще е

https://frognews.bg/novini/pavlova-kam-protestirashtite-severozapada-pat-skapo-shte.html

По повод протеста на Северозапада, където хората настояват за магистрален път от Видин до София Павлова заяви в предаването „Тази неделя”, че пътят не е забравен.

Григор Димитров: Най-важно е да запазиш себе си

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/grigor-dimitrov-naj-vazhno-e-da-zapazish-sebe-si-6078697

Първата ни ракета сподели, че през последните седмици на не се е чувствал в най-доброто ниво, но за него е най-важно, където и да си, да запазиш себе си

Финландия избира 13-ия си президент

http://www.cross.bg/partiya-niiinistyo-kandidati-1566480.html

/КРОСС/ Осем кандидати ще се борят днес в изборите във Финландия, по време на които ще бъде избран 13-ият държавен лидер на страната. Правото си на глас ще могат да упражнят днес около 4,2 милиона души от повече от 5,5-милионното население на страната. Избирателните секции ще бъдат отворени в 09:00 местно време (съвпада с българското) и ще останат отворени до 20:00 часа, информира БГНЕС. Очаква се резултатите от изборите да бъдат оповестени до края на деня. Ако един от кандидатите победи, встъпването в длъжност на новия президент ще се състои на 1 февруари. Ако обаче нито един от претендентите не успее да спечели повече от 50% от гласовете, двамата кандидати с най-високи резултати ще отидат на втория тур, който ще се проведе на 11 февруари. Президентът във Финландия се избира за 6-годишен мандат. Кандидатите Тази година претендентите за президентският пост за 8, като някои от тях са издигнати от политически партии, а други от движения на избирателите. Действащият президент Саули Нийнистьо, например, участва в надпреварата като независим кандидат. Преди шест години той спечели, номиниран от консервативната „Национална коалиционна партия". Освен него, кандидат за поста бе издигнат и бившият министър-председател Мати Ванханен, който ще представлява партията „Фински център" на настоящия премиер Юха Сипиля

Турски тир аварира във Видинско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685866

Турски тир аварира във ВидинскоТурски ТИР е аварирал на пътя между видинските села Скомля и Медовница късно снощи. Това съобщиха за  „Фокус“ от ОДМВР-Видин. При инцидента няма пострадали. В момента товарният автомобил се изтегля. Движението по пътя е ограничено. От ОДМВР призовават водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Какво всъщност търсеше Борисов в Лихтенщайн?

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/kakvo-vsashtnost-tarseshe-borisov-lihtenshtain.html

Ако искате да узнаете какво е адска скука, прочетете официалните сводки за посещението на Бойко Борисов в Лихтенщайн. Борисов провел там срещи и разговори, изпълнени с протоколно празнословие. Най-важната и епично отразена новина бе срещата във Вадуц с принца престолонаследник Алоис фон унд цу Лихтенщайн.

Какво всъщност търсеше Борисов в Лихтенщайн?

https://frognews.bg/novini/kakvo-vsashtnost-tarseshe-borisov-lihtenshtain.html

Ако искате да узнаете какво е адска скука, прочетете официалните сводки за посещението на Бойко Борисов в Лихтенщайн. Борисов провел там срещи и разговори, изпълнени с протоколно празнословие. Най-важната и епично отразена новина бе срещата във Вадуц с принца престолонаследник Алоис фон унд цу Лихтенщайн.

Първият старт на тежката ракета "Фалкон хеви" ще бъде на 6 февруари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685861

Първият старт на тежката ракета "Фалкон хеви" ще бъде на 6 февруариРъководителят на американската компания "Спейс екс" Илон Мъск заяви, че първият старт на тежката ракета "Фалкон хеви" ще се състои на 6 февруари, предаде ТАСС. "Планираме да изстреляме ракетата от стартовата площадка 39А от която тръгна програмата "Аполо" в космическия център "Джон Кенеди", написа Мъск на страничката си в Туитър.

Корнелия даде „15 лалета“ на Бойко. Е, и?

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/korneliia-dade-15-laleta-boiko.html

15-ото правителство в най-новата ни история от 1990 г. насам оцеля след поредния политически нескопосано подготвен вот на недоверие. Демек, Корнелия Нинова, която се канеше мъжки да си говори с Бойко Борисов, му връчи едни „15 лалета“ като в онази глуповата, но емоционална и мелодична песничка на Мими и Развигор и практически бетонира управлението.

Корнелия даде „15 лалета“ на Бойко. Е, и?

https://frognews.bg/novini/korneliia-dade-15-laleta-boiko.html

15-ото правителство в най-новата ни история от 1990 г. насам оцеля след поредния политически нескопосано подготвен вот на недоверие. Демек, Корнелия Нинова, която се канеше мъжки да си говори с Бойко Борисов, му връчи едни „15 лалета“ като в онази глуповата, но емоционална и мелодична песничка на Мими и Развигор и практически бетонира управлението.

Турската военна операция. Кюрдите: Русия ни предаде

http://www.eurochicago.com/2018/01/kurdi/

Главнокомандващият сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (YPG) Сипан Хемо обвини Русия в предателство. Причината - турската военна операция в Афлин (Афлин е в под контрола на руската авиация и военни сили). Той обвини Турция в колаборация с радикалните ислямисти и подчерта, че целият свят е отговорен за случващото се и клането.

В управлението Сидеров осъзнал, че остротата трябва да се насочи в градивна енергия

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/28/3119999_v_upravlenieto_siderov_osuznal_che_ostrotata_triabva/?ref=rss


"Когато си в опозиция, ти си логично по-остър, по-радикален, когато имаш отговорността на управлението, тогава се насочваш в една не толкова шумна посока, но градивна", коментира председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров в предаването "Седмицата" на БНР.<br /><br />На въпрос къде отиде остротата на "патриотите" отпреди изборите, Сидеров обясни, че вече на власт се виждат неща за...

Детски кът - Варна обявява конкурс за съчинение по случай Трети март

http://www.moreto.net/novini.php?n=367981

По случай 140 годишнината от Освобождението на България от Османско Владичество, Детски кът - Варна обявява конкурс за съчинение, научи Moreto.net. Темата на съчинението е: „140 години от Освобождението. Ще помним имената им. Ще славим делата им".

Грипът в САЩ отне живота на общо 37 деца

https://www.actualno.com/america/gripyt-v-sasht-otne-jivota-na-obshto-37-deca-news_656651.html

По последни данни общо 37 са децата жертви на грипната епидемия в САЩ, която вече трета седмица се разпространява из цялата страна, съобщава американският вестник "Хил", позовавайки се на сведения от ръководителката на Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията Бренда Фицджералд. От думите й става ясно, че до края на зимния сезон се очаква броят на децата, починали от грипа, дори да се удвои. Свързаните с него заболявания пък се смята, че ще отнемат живота на повече

Крис Мартин иска да запознае приятелката си изгора с бившата си съпруга

http://www.cross.bg/bivshata-kris-dakota-1566479.html

/КРОСС/ Фронтменът на "Колдплей" Крис Мартин планира да представи приятелката си Дакота Джонсън на бившата си съпруга Гуинет Полтроу. 40-годишният вокал на поп-рок групата е във връзка със звездата от филмовата поредица "50 нюанса сиво" едва от октомври месец, но вече е готов да мине на следващото ниво с нея като я представи на бившата си съпруга и деца на двете му деца Епъл и Моузес. "Беше само въпрос на време двете да се запознаят и Крис вече започна да намеква желанието си да го сторят", издаде източник, близък до двойката, за модното списание "Грация". Дакота обаче е "доста уплашена" от перспективата да се срещне с Гуинет, защото в очите на Мартин бившата му "все още стои на пиедестал" и "мнението й е от огромно значение за него". "Ситуацията е малко плашеща за Дакота - тя е с повече от десетилетие по-млада от Крис и Гуинет. Приятелите й дори се шегуват, че ще е като да се запознае за първи път с бъдещата си свекърва", добави още информаторът на изданието, но изразява увереност, че актрисата ще успее да очарова бившата на гаджето си.  

Домусчиев: Стартираме 2018 г. с изграждане на нов сектор на "Лудогорец Арена"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6685854

Домусчиев: Стартираме 2018 г. с изграждане на нов сектор на "Лудогорец Арена"Стартираме 2018 година с изграждането на третия нов сектор на "Лудогорец Арена". Това обяви в социалните мрежи собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев. В публикация във фейсбук той сподели, че за него и брат му "изграждането на модерен стадион стои на едно от челните места сред нашите задачи". "Започваме с нови сили.

Четирима са загинали при катастрофи в страната през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6685845

Четирима са загинали при катастрофи в страната през изминалото денонощиеЧетирима души са загинали при 8 тежки пътнотранспортни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР. Ранени са 10 човека. В София са станали 131 леки

Пиян катастрофира в Разградско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685841

Пиян катастрофира в РазградскоШофьор с 3.14 промила алкохол е катастрофирал на пътя Разград – Гецово. Това съобщиха от ОДМВР - Разград. Инцидентът е станал около 03.10 часа тази сутрин. Управлявайки с несъобразена скорост собствения си автомобил „Тойота Авенсис“, 31-годишен мъж с инициали Н. С. от Разград се удря в мантинелата и причинява материални щети.

Иван Владимиров - българинът в Цирк дю Солей

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6684153

Иван Владимиров - българинът в Цирк дю СолейАкробатът е аплодиран от Пол Маккартни, Марадона, Ален Делон, Мохамед Али Преди десетина дни популярни български артисти на манежа пуснаха отворено писмо, с което протестират срещу използването на думата “цирк” като синоним на хаос, измами, долни и унизителни действия. Инициатор на простеста е Иван Владимиров,

Над 100 жертви на ужасяващия атентат с линейка в Кабул

https://offnews.bg//sviat/nad-100-zhertvi-na-uzhasiavashtia-atentat-s-linejka-v-kabul-673734.html

Броят на жертвите от вчерашния атентат в Афганистан расте. Той вече надхвърля 100 души, предаде Би Би Си.

Вчера линейка с шофьор-самоубиец се взриви в Кабул. Нападателят минал през полицейски пост и навлезли оживена улица в район, пълен с правителствени сгради и посолства. Казал на полицаите, че кара пациент в близката болница. Задействал експлозивите си при втори контролен пункт, към 12:15 ч местно време.

Днес в Афганистан е ден на траур. Близките погребват жертвите, други търсят изчезнали хора в болниците, сред ранените. Те са 191 души, повечето - мъже.

Талибаните поеха отговорност за атентата.

Той е най-смъртоносният от месеци и бе извършен след нападението в хотел в Кабул, където бяха убити 22 души.

След поредния атентат вчера някои чуждестранни организации ще преосмислят присъствието си в страната, предаде AFP.

Нападнат лекар е получил мозъчно сътресение

http://dnes.dir.bg/news/napadenie-lekar-svishtov-26823650

Младеж нападна лекар на входа на болницата в Свищов. Образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Световен ден за борба с проказата

http://www.moreto.net/novini.php?n=367968

Световният ден за борба с проказата се отбелязва от 1954 г. през четвъртата неделя на януари по инициатива на френския писател и общественик Раул Фолро /1903-1977/, основател на фондация за борба с проказата. Оказва се помощ на болните от проказа, които са над 3 млн.

Техники за справяне със стрес

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6683819

Техники за справяне със стресПредстои ви презентация, но умирате от притеснение как ще говорите пред непознати или изтръпвате преди разговор с шефа. Понякога именно липсата на самоувереност и спокойствие объркват плановете ни и не можем да постигнем желаното. Има техники, с които да върнем хармонията в ума и тялото си и да бъдем неотразими. 1.

Бомба избухна в Еквадор и рани 23 души

https://www.actualno.com/america/bomba-izbuhna-v-ekvador-i-rani-23-dushi-news_656649.html

Най-малко 23 души са ранени след взрив на бомба в полицейския участък в северозападната еквадорска провинция Есмералда. Според уебсайта на местния вестник "Универсо" бомбата е била поставена в машина в управлението. За щастие обаче няма жертви, а животът на пострадалите е извън опасност. Президентът на Еквадор Ленин Морено обеща да държи в течение обществеността с развитието на разследването. "Това е терористичен акт, свързан с наркокартелите, които заплашват силите на реда и з

Меглена Плугчиева: Голямо признание за България е, че бе поканена в Давос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685840

Меглена Плугчиева: Голямо признание за България е, че бе поканена в ДавосИзключително престижно е да бъдеш поканен в Давос и трябва да отчетем като голямо признание за България, че получихме покана към премиера Борисов за участие, каза в телефонно интервю за Би Ти Ви посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева. Тя обясни, че се прави оценка по различни критерии за дадената страна дали да бъде поканена на този

НАТФИЗ отбелязва 70-годишен юбилей

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wfoZdW0mRZU/

НАТФИЗ ще отбележи 70 години академична история и 70 години принос в развитието на българската култура и образование.На 28 януари 1948 г. постановление на Министерски съвет преобразува „Държавната театрална школа при Народния театър” в „Държавно висше театрално училище”.

През 1951 г. получава името Кръстьо Сарафов, по случай 75-годишнината на актьора, през 1954 г. става Висш институт за театрално изкуство „Кръстьо Сарафов” – ВИТИЗ, а на 1 август 1995 г. е преименуван в Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” – НАТФИЗ.

В първия випуск през 1948 г. са приети 22 студенти по „Актьорско майсторство” (14 мъже и 8 жени) и 9 (6 мъже и 3 жени) по „Режисура”, а първите им деветнайсет преподаватели са Димитър Митов, Боян Дановски, Георги Стаматов, Владимир Трендафилов, Пенчо Пенев, Стефан Каракостов, Любомир Тенев, Пенчо Данчев, д-р Любомир Андрейчин, Стефан Сърчаджиев, Филип Филипов, д-р Кръстьо Мирски, Греда Глоке, Олга Кирчева, Асен Попов, Любен Саев, Галина Тагамлицка, Николай О. Масалитинов, Георги Костов.

През 1955 г. ВИТИЗ получава специално построената на ул. „Г. С. Раковски” №108А сграда – с три сцени и голям брой аудитории. На 1 ноември 1957 г. се открива Учебният драматичен театър с премиерата „Двубой” от Ив. Вазов, постановка Анастас Михайлов. 1966 г. се открива Учебният куклен театър с премиерите „Карнавал на животните” по музика на Сен-Санс, сценарий и режисура Николина Георгиева и „Светлосиният Петър” от Урбан Гюла, постановка Атанас Илков. През 1973 г. се откриват специалностите „Кино и телевизионна режисура” (приети са 11 студенти – 4 жени и 7 мъже), „Кино и телевизионно операторство” (19 студенти – мъже) и „Кинознание” (приети са 10 студенти – 3 мъже и 7 жени). Първите им преподаватели са: професорите Неделчо Милев, Христо Христов, Борислав Пунчев и доцентите Атанас Тасев, Георги Карайорданов, Румен Георгиев. Същата година се открива и Учебната киностудия.

Днес в НАТФИЗ се обучават близо 700 студенти в 18 бакалавърски, 6 магистърски и 2 научни специалности за докторанти, а Академичният състав включва видни практикуващи артисти, критици, изследователи и педагози в областта на сценичните и екранните изкуства, информира Кросс. Академията ще посвети на юбилея цяла календарна 2018 година с всички специални и прилежащи ѝ събития.

Заловиха бракониери на риба край язовир Огоста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685836

Заловиха бракониери на риба край язовир ОгостаПри съвместна акция на полицаи и инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури- Монтана са заловени двама бракониери на риба край язовир „Огоста“ . Ченгетата претърсили лека автомобил с двама мъже П. Т . и А. А .от Монтана. Засекли ги сутринта към 7 часа на 27- ми януари. Иззети са гумена лодка,

Нападнаха доктор от общинската болница в Свищов (обновена)

http://www.cross.bg/informatziya-patzient-svishtov-1566478.html

/КРОСС/ Доктор от общинската болница в Свищов е бил нападнат и пребит снощи, съобщава бТВ. Пострадалият е д-р Иво Караджов. Той е специалист "Вътрешни болести" в свищовската болница. Инцидентът станал около 19.00 ч., малко преди д-р Караджов да застъпи за нощна смяна във вътрешното отделение на болницата. По първоначална информация медикът бил нападнат от разгневени близки на пациент. Пострадалият лекар е с контузии по лицето и с комоцио. Колегите му са подали сигнал в полицията. По първоначална информация нападателите са близки на наскоро починал пациент. По информация на OFFNews срещу същия лекар преди няколко месеца е образувано досъдебно производство за причинена смърт на пациент по непредпазливост. Води разследване под наблюдението на Районната прокуратура в Свищов. Няма информация някой да е бил задържан за нападението.  

Нападнаха доктор от общинската болница в Свищов

http://www.cross.bg/svishtov-bolnitza-postradaliyat-1566478.html

/КРОСС/ Доктор от общинската болница в Свищов е бил нападнат и пребит снощи, съобщава бТВ. Пострадалият е д-р Иво Караджов. Той е специалист "Вътрешни болести" в свищовската болница. Инцидентът станал около 19.00 ч., малко преди д-р Караджов да застъпи за нощна смяна във вътрешното отделение на болницата. По първоначална информация медикът бил нападнат от разгневени близки на пациент. Пострадалият лекар е с контузии по лицето и с комоцио. Колегите му са подали сигнал в полицията. По случая се води разследване под наблюдението на Районната прокуратура в Свищов.  

Земетресение с магнитуд 3 по Рихтер разлюля Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685833

Земетресение с магнитуд 3 по Рихтер разлюля ГърцияЗеметресение с магнитуд от 3 по скалата на Рихтер е регистрирано в Гърция малко преди 08:00 часа българско време, показва справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът му се е намирал на около 20 километра от град Янина, предаде "Фокус". Не се съобщава за щети или пострадали.

За Тръмп, самохвалството и проблемите на света

https://www.actualno.com/viewpoint/za-trymp-samohvalstvoto-i-problemite-na-sveta-news_656648.html

Доста бяха спекулациите около речта на американския президент Доналд Тръмп на последния ден от Световния икономически форум в Давос: дали той ще направи някакви компромиси, дали ще отдаде заслуженото на свободната търговия и международните споразумения и т.н. Все пак форумът тази година премина под мотото: „За общо бъдеще в днешния разединен свят“, в което някои наблюдатели видяха ясно разграничение от политиката на Доналд Тръмп. Това окончателно сложи точка на баснята, че Д

Български бизнесмен зададе въпрос на Доналд Тръм в Давос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685829

Български бизнесмен зададе въпрос на Доналд Тръм в ДавосБългарският бизнесмен Тихомир Каменов успя да зададе въпрос на американския президент Доналд Тръмп на Световния икономически форум в Давос. Каменов е поканен за 14 път на форума, предаде Би Ти Ви.  Той признава, че е голям привърженик на политиката на Тръмп. Харесва го, защото говори с всички бизнес лидери директно, без посредници.

Принципен съдия поздрави Кавани и му показа жълт картон

https://offnews.bg//futbol/printcipen-sadia-pozdravi-kavani-i-mu-pokaza-zhalt-karton-673732.html

Уругвайският нападател Единсон Кавани детронира шведската легенда Златан Ибрахимович от трона за най-резултатен играч на Пари Сен Жермен.

Това се случи в мача с Монпелие от Лига 1, спечелен от парижани с 4:0. Рекордът падна още в 11-ата минута, когато Кавани откри резултата след подаване на Адриен Рабио.

Така той изпревари Ибрахимович, като има вече 157 попадения за ПСЖ. В радостта си от гола Кавани свали фланелката и отпразнува рекорда със съотборниците си.

Уругваецът си я сложи обратно и мина покрай рефера Франк Шнайдер, който първо му протегна ръка, за да го поздрави за постижението, а след това му показа и жълт картон за невъздържаната радост.

Голът във вратата на Монпелие беше номер 350 в цялостната кариера на Кавани до момента. Той е играл в уругвайския Данубио, което означава чисто и просто Дунав, италианските Палермо и Наполи, а сега е в Пари Сен Жермен.

Отново отровен въздух в София

http://www.transmedia.bg/2018/01/28/%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%be%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%b4%d1%83%d1%85-%d0%b2-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f/

За пореден ден в София е отчетено замърсяване на въздуха с фини прахови частици над нормата. Според индекса на Европейската агенция по околна среда, който показва в реално време данни за качеството на въздуха, най-тежко тази сутрин е било замърсяването в столичния ж.к. „Младост“. Станцията там е измерила концентрация на фините прахови частици (PM10) от 230.9 микрограма на куб. метър (µg/m3). Нормата е 50 микрограма на куб.м, а по-висока концентрация се смята за вредна за здравето.

Станцията в Красно село отчита ниво на фините прахови частици PM10 от 222.5 микрограма на куб.м, а на още по-фините – PM2.5 – 178.6 микрограма на куб.м. В Павлово нивото на фините прахови частици PM10 е 209.2 µg/m3 , а в Надежда – 149.4 µg/m3, а в Дружба – 137.5 µg/m3.

И докато независимите системи за измерване на въздуха отчитат отровни критични нива, то За системата на Столичната община за известяване за качеството на въздуха прогнозира за денс нисък потенциал за замърсяване с фини прахови частици.

Но въпреки товае от общината обяви, че пуска „зелен билет“ – една от мерките на общината при замърсяване на въздуха. Тя се прилага в случаите, когато в предходните два дни вредните емисии за били поне 4 пъти над нормата. Цената му е 1 лев и може да се използва за придвижване в цялата градска мрежа.

„Мярката е заради реализираните в предходните дни превишения на нивата на фини прахови частици и измерени високи стойности в първите часове на деня“, съобщи кметът Йорданка Фандъкова в страницата си във „Фейсбук“.

От столичната община призовават гражданите да използват градския транспорт за своето придвижване.

Столичен инспекторат продължава извършването на проверки за нерегламентирано събиране и горене на отпадъчни материали в града.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

 

Шуменската болница ще съди НЗОК за 170 000 лева

https://frognews.bg/novini/shumenskata-bolnitsa-shte-sadi-nzok-170-000-leva.html

Шуменската болница ще съди Здравната каса за неплатени надлимитни медицински дейности от 170 000 лева.

Варна търси институции-отличници по равнопоставеност между жените и мъжете

http://www.moreto.net/novini.php?n=367973

Областната администрация във Варна ще събира кандидатури за Отличителен знак за значими постижения в ефективното изпълнение на политиката по равнопоставеност на жените и мъжете в Република България, научи Moreto.net. Всъщност инициативата е национална и идва от Министерството на труда и социалната политика.

Утре времето се затопля, максималните температури ще достигнат 14 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6685820

Утре времето се затопля, максималните температури ще достигнат 14 градусаПрез нощта ще бъде предимно ясно, а утре - слънчево. Ще духа умерен северозападен вятър. Ще се затопли и минималните температури ще бъдат между минус 5 и 0 градуса, а максималните - между 9 и 14 градуса. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са от 11 до 13 градуса.

Намушкаха с нож 41-годишен мъж в село край Симитли

http://www.cross.bg/selo-rana-gurba-1566475.html

/КРОСС/ 41-годишен мъж е приет в МБАЛ-Благоевград с прободна рана в гърба след скандал в село край Симитли. Нападателят е задържан, информира БГНЕС. Инцидентът е станал към 01.30 часа след полунощ в село Полена. След употреба на алкохол двамата мъже се скарали, нападателят излязъл, след малко се върнал и нанесъл с нож прободна рана под лопатката в гърба на 41-годишния. Той е от село в община Струмяни, в Полена имал приятелка, която посетил. Пострадалият Емил Д. е приет към 02.00 часа в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград с 4-5 сантиметрова рана в гърба. Засегнат е белият му дроб. Настанен е в отделението по хирургия. Нападателят е задържан, причините за инцидента се изясняват от ПУ-Симитли.    

Пребиха лекар от общинската болница в Свищов

https://www.actualno.com/crime/prebiha-lekar-ot-obshtinskata-bolnica-v-svishtov-news_656645.html

Лекар от общинската болница в Свищов е бил нападнат и пребит снощи. Пострадалият д-р Иво Караджов е специалист по вътрешни болести. След побоя той е с рани по лицето и сътресение на мозъка в неврологичното отделение на болницата. Инцидентът е станал към 19 часа, малко преди д-р Караджов да застъпи за нощно дежурство. Нападнат е пред болницата, съобщи за БНР кметът на Свищов Генчо Генчев, който управлява лечебното заведение: "Някакъв младеж го натъртил с няколко удара. Той пада на земята и

Обвиниха в сексуален тормоз американски милиардер, спонсор на партията на Тръмп

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6685811

Обвиниха в сексуален тормоз американски милиардер, спонсор на партията на ТръмпХазартният магнат Стив Уин подаде оставка от поста финансов председател на Националния комитет на Републиканската партия след обвинения в сексуален тормоз и посегателства, предаде Асошиейтед прес. Председателката на Националния комитет на Републиканската партия Рона МакДаниъл заяви в прессъобщение, че е приела оставката му, предаде БТА.

Пилешката супа бори грипа

https://frognews.bg/laif-stail/hrana-vino/pileshkata-supa-bori-gripa.html

Американски учени от Университета в Небраска доказаха научно, че пилешката супа помага при простуда и грип.

За последно лепим винетки на колите тази година

http://dnes.dir.bg/news/vinetki-26823581

На 31 януари изтича валидността на годишните винетки за 2017 година. Новите важат за една година от датата на купуването.

В Кипър избират нов президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685803

В Кипър избират нов президентВ Република Кипър днес се произвеждат президентски избори, на които досегашният държавен глава Никос Анастасиадис се бори за втори мандат, отбелязва Асошиейтед прес. Основните му конкурентни са Николас Пападопулос, лидер на Демократическата партия ДИКО, и независимият кандидат Ставрос Малас, подкрепян от лявата партия АКЕЛ.

Най-търсените жилища са между 50 и 100 000 евро

http://dnes.dir.bg/news/imoti-26815480

Засилената активност на пазара на недвижими имоти от миналата година продължава и в началото на 2018 г. Най-търсените жилища в София са между 50 и 100 000 евро.

Тереза Мей е поканила Тръмп за две посещения през 2018 година

https://www.actualno.com/europe/tereza-mej-e-pokanila-trymp-za-dve-poseshtenija-prez-2018-godina-news_656635.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че британският министър-председател Тереза Мей го е поканила да посети два пъти страната ѝ през 2018 година, в това число и на държавна визита. Както написа в своя Twitter журналистът Пиърс Морган, който интервюира американския лидер, двете посещения са договорени за лятото и есента. "Президентът Тръмп ми каза, че тази седмица Тереза Мей му е предложила да направи две визити до Великобритания тази година – една работна през лятото и една д

ЕК: За Русия интернет е бойно поле, дезинформацията – оръжие срещу Запада

http://www.moreto.net/novini.php?n=367984

Европейската комисия е убедена, че руските власти водят целенасочена кампания срещу западните демокрации, използвайки интернет като ново бойно поле, съобщи Дойче веле. Еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг посочва в своя статия, публикувана във в.

Пучдемон не може да бъде премиер, ако не се завърне в Испания

https://frognews.bg/novini/puchdemon-moje-bade-premier-ako-zavarne.html

Карлес Пучдемон няма да може да встъпи в длъжност, ако не отиде лично в каталунския парламент, реши Конституционният съд.

Синът на Ривалдо ще рита в Левски

https://offnews.bg//futbol/sinat-na-rivaldo-shte-rita-v-levski-673731.html

Синът на бразилската футболна легенда Ривалдо вече е футболист на Левски. 22-годишният нападател подписа договор за две години и половина със "сините".

Южноамериканецът бе представен от изпълнителния директор Красимир Иванов и позира пред официалния сайт на клуба с шалче и фланелка в ръка. По този начин се сложи край на проточилата се сага около трансфера на младока от румънския Динамо (Букурещ).

"Чувствам се много щастлив да съм част от Левски. Знам, че привържениците на отбора подкрепят играчите докрай и съм сигурен, че ще получа подкрепа и аз. С тяхна помощ ще бъдем много по-силни. Левски има много добър треньор, който преди това е работил в Лацио. Ще дам всичко от себе си, за да му помогна за бъдещите успехи. Сигурен съм, че има много неща да науча от него.

Професионалната ми кариера започна в Можи Мирим в Бразилия. След това играх в Португалия в Боависта. Върнах се отново в Бразилия и се състезавах на Интернационал (Порто Алегре). За последно защитавах цветовете на Динамо (Букурещ). Сега вече съм в Левски

Какви са ми амбициите? Имам кръвта на победител заради баща ми и целта ми е да стана шампион с Левски. Посъветвах се с него. Той познава клуба и страната. Изцяло е запознат с моите дела и непрекъснато ми дава съвети. Каза ми много хубави неща, защото е бил няколко пъти в България.

Според него това е страхотна възможност за мен, защото съм в най-големия отбор в България. Играя център нападател с №9 от старта на кариерата ми, а в Динамо играх с №10, като втори нападател. Там също мога да играя. Пожелавам на феновете да сме много щастливи. С ваша помощ ще бъдем много по-силни, а като се надявам дано се гордеете с мен. Само Левски", каза Ривалдиньо пред клубната телевизия на "сините".

Шефката на търновската реанимация говори за донорството на престижен медицински форум

https://www.24chasa.bg/region/article/6685761

Шефката на търновската реанимация говори
за донорството на престижен медицински форумНачалникът на ОАИЛ и координатор по донорство в МОБАЛ „Д-р Стeфан Черкезов” д-р Сибила Маринова бе първият български гост-лектор на двудневния форум INTENSIVE DONOR MANAGEMENТ, провел се на 26 и 27 януари в Медицински университет – Варна, съобщиха от областната болница в Търново. Събитието бе с международно участие,

Световен ден за борба с проказата

http://www.cross.bg/borba-zarazna-prokazata-1566471.html

/КРОСС/ Световният ден за борба с проказата се отбелязва от 1954 г. през четвъртата неделя на януари по инициатива на френския писател и общественик Раул Фолро /1903-1977/, основател на фондация за борба с проказата. Оказва се помощ на болните от проказа, които са над 3 млн. души, предимно в държави с тропически климат в Азия, Африка и Южна Америка. Проказа (използва се и латинското й наименование Лепра) е заразна кожна и нервна болест, очевидно известна на човека от праисторическо време. Причинителят на заболяването - бактерията Mycobacterium leprae, е изолиран едва през 1873 г. в Норвегия. Проказата се проявява в два варианта: лепроматичен и туберкулоиден. Лепроматичната изява е силно заразна, но по-лесно лечима, докато туберкулоидната е по-малко заразна, но води до по-големи усложнения в организма на болния. Първоначално е считано, че болестта е започнала да се разпространява по време на походите на Александър Велики. Последните изследвания обаче опровергават тази теза и вече се счита, че болестта е възникнала в източна Африка и се е разпространила по време на географските открития, колониализма и търговията с роби.  

"Хиподрума", "Дружба", "Надежда" и "Павлово" адски мръсни

http://clubz.bg/63464-hipodruma_drujba_nadejda_i_pavlovo_adski_mrysni

Кварталите "Надежда", "Павлово", "Хиподрума" и "Дружба" са с най-голяма концентрация на фини прахови частици в столицата.

Според екобюлетина на страницата на Столична община, допустимата концентрация за фини прахови частици е 50 µg/m3. Макар че става въпрос за средноденонощна концентрация, ясно е видно, че например в жк "Хиподрума" нощес и призори те са били много над 600 микрограма, в "Дружба" и "Надежда" - над 200 и т.н. Става въпрос за осреднени стойности на час.

Пълните данни може да видите тук.

Освен зеления билет, за който Клуб Z вече писа, от общината съобщават, че на три места са сложени контейнери за текстил - целта е да не се горят стари дрехи, обувки и чанти.

От началото на декември от кметството събират и стари гуми, припомни днес Нова тв. До момента са събрани над 4200.

От общината излязоха с призив:

Призоваваме настойчиво гражданите да използват градския транспорт за своето придвижване.

Особено внимание обръщаме на собствениците на  автомобили с екологичен клас под ЕВРО5, да ограничат придвижването с тях. В случай, че използвате личния си автомобил, Ви молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути.

Призоваваме домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Столичен инспекторат продължава извършването на проверки за нерегламентирано събиране и горене на отпадъчни материали в града.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

Велосипедист загина при катастрофа на пътя Разград – Исперих

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685798

Велосипедист загина при катастрофа на пътя Разград – Исперих61-годишен велосипедист е загинал при катастрофа на пътя Разград – Исперих в района на село Йонково. Това съобщиха от ОДМВР - Разград. Сигналът за катастрофата е получен около 16.00 часа на 26 януари. Товарен автомобил „Фиат Дукато“, управляван от 29-годишния Н.В. от Разград, застига бутащия велосипеда си мъж с инициали С. К.

Кметът на Свищов: Преди да бъде нападнат медика, са нарязали гумите на колата му

https://frognews.bg/novini/kmetat-svishtov-predi-bade-napadnat-medika-obshtinskata-bolnitsa-spukali-guma-kolata.html

Преди да бъде нападнат и пребит д-р Иво Караджов от общинската болница в Свищов, гумите на автомобила му са били нарязани, съобщи кметът на крайдунавския град Генчо Генчев.

Заминава последната група от 26-ата антарктическа експедиция

https://www.actualno.com/interest/zaminava-poslednata-grupa-ot-26-ata-antarkticheska-ekspedicija-news_656643.html

Днес по маршрута Рим – Сантиаго де Чили – Пунта Аренас – о-в Кинг Джордж – о-в Ливингстън заминава последната група на 26-та Национална антарктическа експедиция. Това са геолозите д-р Камен Бонев и д-р Дочо Дочев, лекаря д-р Мартин Любомиров, логистиците Мирослав Цвятков и Николай Николов и екипа, работещ по международен образователен проект – писателката и физичка Людмила Филипова и астро-физика Нуно Перейра от Университета в Бежа, Португалия.

Намушкаха с нож 41-годишен в село край Симитли

//dariknews.bg/novini/bylgariia/namushkaha-s-nozh-41-godishen-v-selo-kraj-simitli-2075129

41-годишен мъж е приет в болница в Благоевград с прободна рана в гърба след скандал в село край Симитли. Инцидентът е станал към 1.30 ч. след полунощ в село Полена. Нападателят е задържан.

След употреба на алкохол двамата мъже се скарали

За първи ден се возим със "Зелен билет" в градски транспорт (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/za-pyrvi-den-se-vozim-sys-zelen-bilet-v-gradski-transport-video-2075103

Столична община въвежда "Зелен билет" за пътуване с градски транспорт днес. Причината са завишените нива на фини прахови частици в столицата, които бяха констатирани предходните няколко дни.
 
Целта на новия билет е да се насърчи използването на градс

Тийнейджърите днес са по-кротки от предишни поколения, сочи проучване

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/28/3119520_tiineidjurite_dnes_sa_po-krotki_ot_predishni/?ref=rss


Съвременните тийнейджъри са много примерни в сравнение с предишните поколения. Те избират хакерството като форма на бунт срещу семейството и обществото, а сексът, наркотиците и пушенето вече не са толкова разпространени сред тях, пише в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.<br /><br />Предишните поколения се бунтуваха, като пушеха цигари, употребяваха наркотици и правеха секс отрано.<br /><br />Съвременните 14-годишни обаче избягват тези традиционни форми за...

Русия и Турция обсъдиха предстоящия конгрес за Сирия в Сочи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685782

Русия и Турция обсъдиха предстоящия конгрес за Сирия в СочиВъншните министри на Русия и Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу са обсъдили предстоящия конгрес относно бъдещето на Сирия в Сочи, насрочен за 29 и 30 януари, предава Reuters. Това са съобщили от руското външно министерство в неделя. Конференцията в Сочи, организирана от Русия, Турция и Иран, бе бойкотирана от представителите на сирийската

Поканен ли е Тръмп на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл

https://offnews.bg//sviat/pokanen-li-e-tramp-na-svatbata-na-printc-hari-i-megan-markal-673730.html

Доналд Тръмп призна, че не е наясно дали има покана да присъства на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл, пише Би Би Си. 

Попитан дали е получил покана за събитието на 19 май, американският президент отговори, че не знае.

Американската актриса Маркъл беше поддръжничка на опонентката му на изборите в САЩ през 2016 г. - Хилари Клинтън, и се е изказвала критично за Тръмп. Той обаче не показва раздразнение от този факт - в интервю за ITV коментира, че принц Хари и Маркъл "изглеждат очарователна двойка". Попитан дали би искал да посети сватбата им, президентът отговори: "Искам да бъдат щастливи, наистина искам да бъдат щастливи".

На сватбата в Уиндзорския замък са поканени около 800 души.

Интервюто бе проведено по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

На 31 януари изтича валидността на годишните винетки за 2017 г.

http://econ.bg/Новини/На-31-януари-изтича-валидността-на-годишните-винетки-за-2017-г-_l.a_i.757085_at.1.html

На 31 януари (сряда) изтича валидността на годишните винетки за 2017 г., напомня Агенция "Пътна инфраструктура". Стикери се продават в над 3 000...

Булченска рокля със светещи гирлянди на сватбено изложение в Пловдив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284534_%D0%91%D1%83%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D1%8F+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%89%D0%B8+%D0%B3%D0%B8%D1%80%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B4%D0%B8+%D0%BD%D0%B0

 Булченска рокля, направена от балони или такава с гирлянди от лампички, които създават цветни светлинни ефекти. Екстравагантните тоалети можеха да се видят на първото сватбено изложение Weddings & Events Expo 2018, което се провежда през уикенда в Пловдив. Според изложителите традиционният бял цвят по време на сватбите вече отстъпва пред останалите цветове в палитрата. Дори последната мода е налагането на черно и сиво, които все по-често оформят сватбената трапеза на младоженци.

Някои от двойките предпочитали и тортите им да са в цвят, различен от белия, като например да са в лилаво, червено или пък дори зелено, сочат сватбени агенции. Булчинските букети варират от семпли форми до пищни композиции. Новото тук са ръчно направените цветя от хартия. Това е част от актуалната линия повече елементи да бъдат изработени на ръка, затова организаторите са включили в програмата крафт работилница за бъдещи булки, които искат сами да сътворят поканите. Във всички детайли доминира луксът. Повече кристали, повече изящни предмети, по-елегантни аранжименти правят от сватбената маса  истински дизайнерски шедьовър.

При бижутата са предпочитани диамантите, казват организатори на сватби. По думите им изложението дава възможност на  младоженците да се срещнат с всички професионалисти, които ще направят тяхната сватба уникална. Те могат да избират  между предложенията на над 60 фирми от Пловдив,  София, Бургас, Варна, Хасково, Русе и други градове. Повечето от тях дават отстъпки и пакетни оферти, с които се намаляват разходите за бляскавото тържество.

 

Специализираната комисия в РЗИ - Варна ще заседава отново във вторник – 30 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367970

Само за няколко дни броят на болните с грип и остри респираторни заболявания във Варна е нараснал, но засега остава под епидемичните стойности. На този етап няма основания за обявяване на грипна ваканция в морската столица и в областта.

Годишните винетки за 2017 г. изтичат на 31 януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685778

Годишните винетки за 2017 г. изтичат на 31 януариНа 31 януари изтича валидността на годишните винетки за 2017 г. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Стикери се продават в над 3 000 разпространителски пункта. От тях 372 бр. са с денонощен режим на работа. Това са големите бензиностанции, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и гранично

Верни помощници на кралската корона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284533_%D0%92%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0

 

Бавачката на принц Джордж и принцеса Шарлот ги учи на испански

Почтеност, дискретност, сръчност, трудолюбие, търпение и по възможност умения в произволно бойно изкуство, в случай че се наложи набързо да влезеш в ролята на бодигард – този набор от качества описват изключително важните, но рядко видимите в публичното пространство помощници на кралските семейства по света. Да работиш за най-влиятелните личности в страната си, независимо на каква географска ширина, си е истинска привилегия. Фактът, че работното ти място е дворец, също е неоспорим плюс на длъжностната характеристика. Не е изненада, че повечето от служителите на височайшите семейства остават извън светлините на прожекторите – тяхната работа е пряко свързана с личния живот на кралските особи, което предполага до голяма степен поверителност.

 

Как да се доберем до заветното място в двореца

  

Много, много трудно. И все пак, дори британското кралско семейство дава шанс на всеки простосмъртен да се докосне до приключението да работиш за самата кралица... След като премине през ожесточени интервюта и задоволи необходимите изисквания за въпросната длъжност, разбира се. Да си пробваме късмета за пряк достъп до Бъкингамския дворец, оказва се, можем и ние. Кралското семейство, макар и не лично, поддържа в официалната си онлайн страница сегмент, в който предлага куп любопитни работни позиции, сред които дори летни професионални ангажименти, според логиката на които ще туширате наплива от туристи в най-напрегнатото време от годината. Можете да пробвате късмета си още като майстор-готвачи, счетоводители, пилоти на хеликоптер и т.н. Към момента пък годеницата на принц Хари – актрисата Мегън Маркъл, си търси бодигард, за препоръчване – да е жена. Всъщност представителка на нежния пол брани и Кейт Мидълтън, като самата херцогиня признава, че през годините е развила истински топли чувства към нея.

 

Бавачка Борало пази Джордж и Шарло с таекуон-до

Наричат я съвременната Мери Попинз. Всъщност тя е Мария Тереса Турион Борало, която вече няколко години обгрижва децата на Уилям и Кейт – 4-годишния Джордж и 2-годишната Шарлот. Испанката е наета, въпреки че непосредствено след раждането на първия им наследник младите родители отказваха да ползват услугите на детегледачка и сами се грижеха за сина си. Днес обаче Борало е приета почти като част от семейството. Благодарение на нея, невръстните Джордж и Шарлот учат почти паралелно английски и испански език. Уменията й по таекун-до пък се очаква да й влязат в употреба при ситуация, в който трябва да спаси малките принц и принцеса от нездравия интерес на папараци към тях. Мария е и задължителен спътник на младото семейство по време на всички техни пътувания извън страната.

Не бързайте да попълвате молбата си да работите за кралското семейство дори да смятате, че имате усет към децата – както вече споменахме, кадрите в двореца се подбират изключително стриктно. Борало, например, е завършила образованието си в престижния колеж „Норленд“, където е посещавала специални курсове за позицията си.

 

Шеф Дарън Макгрейди не сервира чесън на Елизабет II

Това е първият съвет, който ще получите от обгрижвалия кухнята на английския монарх шеф Дарън Макгрейди. „Не обича да се прекалява с лука, не можехме да готвим и месото алангле“, допълва още той. Сред хранителните навици на кралицата е и консумирането единствено на сезонни плодове. „Давайте й ягоди всеки ден през лятото и всичко ще бъде наред. Предложете й ги през зимата и ще получите лекция на тема как може да сервирате генномодифицирани храни“, обяснява Макгрейди, служил в Бъкингамския дворец в продължение на 11 години. Той дебютира на отговорната позиция през далечната 1982 г., като получил привилегията да придружава кралското семейство по време на някои от ключовите им пътувания в чужбина. След като се разделя с Елизабет II, се преориентира към Тексас и започва да издава кулинарни книги.

 

Храната прави борбата“ и в Монако

Това е девизът и на Крисчън Гарсия, кулинаря на принц Албер II и съпругата му Шарлийн. Макар че не може да се похвали със звезда „Мишлен“ или с абонамент в класациите „Топ готвачи на годината“, уменията му зад печката са дълбоко ценени от височайшото семейство на Княжество Монако. „Обожавам работата и живота си“, признателен е от своя страна Гарсия. Той е президент на Club des Chefs des Chefs, който през 2013 г. получи покана от генералния секретар на ООН да нахрани над 300 души, останали без покрив над главите си в Ню Йорк. Тогава той успя да посети и Белия дом. Инициатор на визитата му там стана главният готвач на президента на Щатите Кристета Комърфорд, която също е член на кулинарния клуб на Гарсия.

Самият той заема длъжността си като основен идеен двигател на менюто на Албер II и семейството му в продължение на повече от 30 години и въпреки че корените му го свързват с Франция, той е категоричен, че приема Монако като свой дом. Любопитен факт е, че и той, както и принцът, е баща на близнаци. „Никога няма да забравя първия си ден в двореца, когато се запознах с принц Рение III (бащата на настоящия монарх). Дотогава бях работил в два хотела и никога не бях виждал кралска особа. Вълнението беше неописуемо“, спомня си Гарсия, като разкрива, че любимото ястие на покойния вече Рение III било макарони с омар.

Семейството на монарха на Монако се слави и с уважението си към бавачките – поколения наред родителите се доверяват предимно на английски детегледачки. В отглеждането на самия принц Албер II и сестра му принцеса Каролин голяма роля например изиграла строгата, но справедлива Морийн Кинг.

 

Ева Фернандес се грижи за гардероба на кралица Летисия

За никого не е тайна, че дамите в кралските семейства поставят модата на пиедестал. Такива са и очакванията към тях. Сред най-отличените в сферата несъмнено е Кейт Мидълтън, чийто стил в последно време мнозина сравняват с този на испанската кралица Летисия. За добрите попълнения в гардероба й се грижи 33-годишната Ева Фернандес. Преди да заеме поста си, младата дизайнерка е била начело на стилния отдел на Cosmopolitan. Основната задача, която Фернандес трябва да изпълнява за испанските кралски особи, и по-скоро за Летисия, е да филтрира най-добрите предложения на водещите модни къщи по света. Много брандове искат да видят кралица Летисия и дъщерите й в техни облекла. Ева обаче подбира стриктно тоалетите такива, каквито биха паснали най-добре на фигурите и характерите им“, разкрива източник пред El Mundo. Ева и кралицата се запознават по време на ревю в Мадрид преди три години, като самото присъствие на Летисия там мнозина смятат за необичайно. Причината – съпругата на крал Фелипе VI никога не е била фен на подобни събития, като предпочита да подбира дрехите си независимо от сезонните предложения на дадени специалисти в сферата на модата. „Химията между тях беше светкавична. Двете сякаш се разбираха без думи“, допълват още от обкръжението на Фернандес. И двете предпочитат по-семпъл, но елегантен вид, заради което и стиковката им е неизбежна. Встрани от модата обаче те имат и други общи интереси, основно към инди музиката. Само две седмици след първата им среща пък Ева официално се присъединява към отбора стилисти на кралица Летисия.

„Шанел“ провокира с 50 нюанса розово в Париж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284532_%E2%80%9E%D0%A8%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BB%E2%80%9C+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D1%81+50+%D0%BD%D1%8E%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B2+%D0%9F%D0%B0%D

 

„Валентино“ отправи дръзко предложение с широки палта и шапки с пера

Големите имена в модния бранш проведоха урок по елегантност за мъжете в Милано, дойде ред и на Париж да даде терен на бляскавите предложения за идните сезони. Седмицата на модата в Града на влюбените, посветена на висшата мода, се проведе между 22 и 25 януари и се разписа с над 30 дефилета.

Първият ден от събитието бе белязан от леко посредствените предложенията на „Диор“ и модните критици се включиха с одобрително намигване на следващия към лейбъла „Шанел“. Дизайнерът Карл Лагерфелд вдигна подиум за манекенките сред парижка градина под стъкления купол на „Гран пале“, като красавиците напомняха на цветя по визия. Сред декорите се отличиха пясъчни алеи, решетки с пълзящи рози и фонтан насред тревата, а моделите се разходиха по котешката пътечка с воали от цветя на главата вместо шапки. Сетът аксесоари бе допълнен от заострени боти от туид и черни ръкавици без пръсти. Акцентът в колекцията на „Шанел“ висша мода пролет/лято 2018 е насочен към младежите. При блузите раменете са закръглени, ръкавите къси, а полите разкроени. Розовото е тотален фаворит сред предложенията на бранда, а

най-често срещаните щампи са флоралните

По подиума мина и булка, сменила роклята с панталон, жилетка с шлейф от пера и бяла папийонка. Сред красавиците, разходили дрехите на „Шанел“ във френската столица, се отличиха Кара Тейлър и Кая Гербер - 16-годишната дъщеря на супермодел Синди Крофорд.

На 23 януари под светлината на прожекторите с най-новата си колекция висша мода застана и брандът „Живанши“. Това бе дебют за Клер Уейт Келър на подиума като творчески директор на марката, след като получи поста миналата година. Шедьоврите й от плат бяха вдъхновени от първите колекции на основателя на модната къща Юбер дьо Живанши, но с нотка на осъвременяване. Келър заложи на характерните за модната къща подчертани рамене, но ги смекчи с драперии.

В линията преобладават твърди бодита, пристегнати талии и

остри деколтета, обгърнати с деликатни тъкани

Обстановката напомняше мрачна романтика, а критиците определиха представянето като едно от най-добрите, поставяни от лейбъла.

На 24 януари Жан Пол Готие обра овациите с дефиле с код черно и бяло. Колекцията му за сезона пролет/лято 2018 черпи вдъхновение от модата през 60-те години на миналия век и от оптичната илюзия – роклите, аксесоарите и дори прическите на дефилиращите манекенки бяха с форма на спирали, а принтове на кръгове, вълни, ленти и глобуси красяха представените тоалети.

Ревюто се отличи и с това, че облеклата са по-изчистени от предишните творения на Готие. „Опитах се да махна някои неща, които бяха в повече. Навремето Карден видя мои скици и ми каза, че в случая има прекалено много идеи и трябва да загърбя някои от тях“, заяви на пресконференция той. Жан Пол не пропусна да благодари на знаменития си ментор в изпипването на тънкостите на дизайна. „Готие е моят наследник. Аз съм въплъщение на вчерашното, а той - на утрешното“, заяви за бившия си асистент 95-годишният Карден зад кулисите. Сред присъстващите звезди, пристигнали в Париж, за да ръкопляскат на Жан Пол, бяха актрисата Марион Котияр, Мис Франция 2016 г. Ирис Митенар, Аманда Лиър, Венсан Дедиен и други.

В същия ден дизайнерът Пиерпаоло Пичоли представи колекцията на „Валентино“, която изпъкна с обемни облекла.

Топпредложение бяха широките палта, умело съчетани с екстравагантни шапки с пера. В линията категорично преобладават ярките цветове, като един от тоалетите включваше пурпурночервена риза в комбинация с червен панталон и зелени ръкавици. Част от колекцията е вдъхновена от роклите на британската дизайнерка лейди Дъф-Гордън.

Бляскавото събитие приключи на 25 януари с ревюта на Роналд ван дер Кемп, Кристоф Джос и Нуредин Амир.

70 години НАТФИЗ

https://www.actualno.com/society/70-godini-natfiz-news_656642.html

Днес НАТФИЗ ще отбележи 70 години академична история и 70 години принос в развитието на българската култура и образование. На 28 януари 1948 г. постановление на Министерски съвет преобразува „Държавната театрална школа при Народния театър“ в „Държавно висше театрално училище”. През 1951 г. получава името Кръстьо Сарафов, по случай 75-годишнината на актьора, през 1954 г. става Висш институт за театрално изкуство „Кръстьо Сарафов“ &

Мецосопрано №1 в света пя за журналистка–доайен под липите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284531_%D0%9C%D0%B5%D1%86%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE+%E2%84%961+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B0%

 Странджанската народна песен „Калимунку, Денку“ из репертоара на народната певица Янка Рупкина изпълни акапелно за старозагорската журналистка-доайен Донка Йотова на сцената на държавната опера в Града на липите световното мецосопрано Веселина Кацарова. След продължил повече от час гала концерт примата помоли на сцената да излезе дългогодишната новинарка и изпя по затрогващ начин обработената от проф. Красимир Кюркчийски преди десетилетия мелодия.

„Навсякъде по света изпълнявам по нещо от българския фолклор защото никога не съм преставала да се чувствувам българка, нищо че имам и швейцарско гражданство. На пресконферениця през седмицата госпожата ме попита дали и кога ще можете да чуете „Калимунку, Денку“ , а тя е сред любимите ми. Обещах да го сторя на галата и ето-изпълнявам си обещанието. Стара Загора е родният ми град , тук имам най-страхотната публика…“, видимо развълнувана от разразилата се истинска буря от аплодисменти сподели на микрофона Кацарова, която е носител на почетната титла „камерзингерин“ на Виенската и Баварската опери. Тя припомни, че през 2002 година по покана на световната музикална компания записва СД  „Българска душа“ с обработени от  Красимир Кюркчийски народни песни, до последно композиторът не вярвал че това ще се случи.Към момента той е сред най-продаваните по целия свят дискове.

„За мен той е композитор гений, който не бива да се забравя. Българската музика ми е давала винаги изключителна енергия. В трудни моменти тя за мен е заряд…“ много пъти е казвала оперната звезда. В първия за годината си гала-концерт тя си партнира с младото сопрано Емилия Иванова и френският баритон Серил Ровери, който излезе на сцената въпреки тежкия бронхит през последните дни.В програмата бяха включени произведения на Хендел, Моцарт, Доницети, Верди, Бизе, Масне, сен-Санс, Маскани и др., на диригентския пулт застана маестро Ивайло Кринчев. Буря от аплодисменти върна на няколко пъти примата на сцената след обявената за финална ария на Алмирена от „Риналдо“ на Хендел.

От Стара Загора Веселина Кацарова отпътува за Мюнхен, където на 4 февруари е следващият й гала концерт в зала „Херкулес“ с  оркестър „София симфоникс“ на  диригентката Любка Биаджони.

От есента на 2016 година Веселина Кацарова е артистичен директор на старозагорската държавна опера, но нито за миг не е спряла да пее по световните сцени, по думите й вече има ангажименти в „Трубадур“ през 2020 година.По нейна покана това лято в Града на липите ще пее сопраното Мария Гулегина,партнирала си  с Лучано Павароти и Пласидо Доминго в Метрополитан опера в Ню Йорк, Миланската скала, Роял опера в Лондон и Парижката опера.

В края на август тя ще се завърне отново в родния си град, за води майсторски клас за млади оперни изпълнители.

Хороскоп за 28 януари, неделя

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284530_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+28+%D1%8F%D0%BD%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8%2C+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F

 Овен 21 март – 20 април

Не започвайте деня с конфликт. Проявете максимално разбиране към нуждите на близките и децата. Препоръчва се уединение и ненамеса. Не провеждайте разговори с роднини по наследствени и имотни въпроси. Следобед намерете време за себе си, релаксирайте, подгответе се за изявите си в понеделник и не оставайте нищо за последния момент. Навлизате в труден период, в който семейните и професионални задачи са противопоставени. Може да се откажете от една командировка, ако у дома имат нужда от вас.

Работа-4

Пари-4

Любов-6

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Телец 21 април – 20 май

В този ден е важно да се погрижите за тези, които се нуждаят от грижи. И към вас тече енергия от любов и съпричастност. Ще се намери кой да свърши рабтата, с която не може да се справите сами. Следобед посетете център за релакс и си направете някои процедури. Навлизаме в деня на колелото. Проблеми, които временно сме забравили и отложили отново напомнят за себе си. Бъдете готови да ги решите в следващите дни. Променете прическа и визия, пригответе и новия тоалет за утре. Предстоят важни срещи.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

 

 

Близнаци 21 май – 21 юни

До обед мислете и действайте в посока на семейните интереси. Обърнете внимание на децата и на нуждите на близък. Проявете състрадание към проблемите на всеки, с когото ви сблъсква живота. Може да се включете в спонсорски прояви. Следобед ще получите нова информация позволяваща да се намесите утре в подходящия момент, с точните думи и действия. На прага сте на вежен избор. Ще ви оглеждат и преценяват, така че набележете си думите, тоалета и визията, с които ще се явите на важните изяви в понеделник.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

 

Рак 22 юни – 21 юли

Случващото се днес може да ви вкара в рискова програма и да промени плановете ви за следващите дни. Сутринта се съобразете повече с исканията на децата и близките, но за следбед намерете време лично за себе си. Подредете приоритетите, идете на сауна и масаж, подгответе се за утрешните си изяви, които никак няма да са леки. Очертават се неприятни атаки. Някой ще се опита да редактира програмата, която ще предложите. Очаквайте намеси от страна на конкуренцията. Вечерта ще получите информация, която ще ви ориентира.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

 

Лъв 22 юли – 22 август

Добре е до обед да се включите в благотворителни инициативи, да подкрепите проектите и плановете на близки и приятели. На някой ще окажете финансова подкрепа, а на друг ще отделите от времето си за съвместни начинания и забава. Следобед навлизаме в деня на пръстена и колелото. Някой вече е обвързан, а друг е на път да осъществи прехода от ергенския, към семейния живот. До утре на обед ви предстоят светски изяви и събития, на които трябва да се представите блестящо. Ще ви забележат бъдещи спонсори.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

 

 

Дева 23 август – 22 септември

Ден с повишени изисквания към вас. Ще работите за интересите на фамилията или на странични хора, които няма да ви оставят на мира, докато не направите това, което искат. Отношенията с родители и деца ще се обтегнат, ако позволите на трети лица да се намесват в ситуацията. Правете това, за което ви молят, а не това, което смятате, че е добре за другия. Този ден сблъсква различните гледни точки, създава прецеденти в отношенията, които не трябва да позволявате да се повтарят. Вечерта ще получите важно съобщение.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Очаквайте подаръци от съдбата, приятни моменти с близките и децата и възможност да постигнете това, към което отдавна се стремите. Някой ще ви подкрепи морално или финансово и ще ви облекчи в намеренията за странична работа. В този ден не искайте много. Ще получите това, което ви е необходимо. В следващите два дни ще бъдете притиснати от служебни отговорности, затова прекарайте този ден възможно най-дълго с любимите хора. Не прехвърляйте топката на партньора. Вечерта са вероятни разправии.

Работа-4

Пари-4

Любов-6

Късмет-5

Здраве-4

 

 

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Още със ставането си помислете при кого сте обещали да отидете или от доста време само обещавате, а не предприемате нещо, за да го подкрепите. Ден за благотворителност. Ще видите как утре и вашите дела ще потръгнат, ако днес се постараете за друг. Направете своя ход към любимите хора. Навлизаме в деня на пръстена. Някой прави предложение или вече върви към олтара. Ще сънувате пророчески сън и до вечерта ще прозрете накъде да тръгнете. Планирайте за утре подписване на нов договор.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-6

Здраве-5

 

 

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Първата половина на деня е наситена с отговорности към семейтвото и нуждите на децата. Но следобед отделете време само за себе си, независимо кой и как се опитва да ви привлича или ограничава. Не си позволявайте да тръгнете неглиже и неподготвени в утрешния ден, когато ви очакват важни работни срещи. Отделете си час два за релакс, за посещения на център за разкрасяване или оздравителни процедури. Днес полезните мисли и вещества лесно с усвояват. До вечерта ще намерите решението на тежък проблем.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Днес молитвите се чуват и сбъдват. Хубаво е, ако самите вие изпълните нечие желание и се явите като пратеник на провидението. Жестовете ще се върнат, ще получите подкрепа в утрешния ден, когато никак няма да ви е лесно. Намерете кой да се грижи за дома и децата, ако отсъствате или ви се налага спешна работа. Към обед може да получите важна информация, която ще изисква бързата ви реакция. Не бива да нервничите, ако искате да постигнете максималното. Тази вечер не влизайте в конфликти, нужна ви е подкрепа за утре.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

 

Водолей 21 януари - 19 февруари

Чудесен ден с пътувания и неочаквани подаръци от съдбата. Възможно е прозрение. Близо до вода мисълта ви ще се избистри и важното решение само ще дойде. Дава се милостиня и се прави това, за което те помолят. Енергията и полезните вещества прекрасно циркулират в организма ни. Заемете се с оздравителни процедури. Навлизате в един магичен период, който ще ви помогне да се освободите от грешките на миналото. Колелото на съдбата ще се завърти и ще помогне да се измъкнете от кризата, в която сте попаднали.

Работа-5

Пари-5

Любов-6

Късмет-5

Здраве-5

 

 

 

Риби 20 февруари – 20 март

Събуждате се с мисъл къде да отидете и към кого да насочите старания, чувства и любов. Ден на прозрение за правилния избор, но невидими и видими фактори ще пречат да тръгнете в подходящата посока. Ще се наложи да се грижите и работите за чужди интереси. Близките ще ви засипват с претенции, малко време ще ви остане лично за вас. Не бива да нервничите. До вечерта ще намерите изход и от най-неприятните положения. Чакат ви два силни и успешни дни. Още утре ще ви предложат изгодна работа в силен екип.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Честит рожден ден!

Личната ви година е четворка. Натоварването ви ще е огромно. Вероятно е да поемете дълг към родителите или децата, да работите извънредно или да се грижите за чужди интереси. Някой може да работи на две места. И задълженията ви у дома да се увеличат двойно. За сметка на това 2019г. ще ви донесе разширение, пътувания, промяна и нова житейска посока.

Родените днес до обед ще бъдат обект на благотворителност и сами ще обгрижват околните. Родените следобед ще преобръщат и променят живота и средата, ще водят битки за промяна на статуквото и положението си в обществото.

Заченатите днес ще зависят изцяло от капризите на съдбата. Непредвидени обстоятелства ще ги качват и свалят от върха.

Лиляна Павлова: "Добре, че е Бойко!", казваха в Давос македонците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685742

Лиляна Павлова: "Добре, че е Бойко!", казваха в Давос македонците"Добре, че е Бойко!, казвали в Давос съседите на България от Западните Балкани по повод поставянето  на проблемите на тази регион на големия икономически форум, разказа в предаването на Би Ти Ви "Тази неделя" министърът на европредседателството Лиляна Павлова. Тя го определи като изключителен повод в интересен формат,

Suzuki Ignis не се плаши от зимата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284529_Suzuki+Ignis+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0

 

Японският самурай е идеален за града, но се катери и високо в планината

Японците от Suzuki винаги са били силни в конструирането на малки и компактни автомобили. В съвременната автомобилна история безупречния имидж на Suzuki са изградили модели като Swift, Alto и Vitara, а в началото на новото хилядолетие към тях се присъедини и компактният модел с повишена проходимост Ignis. Първото поколение на Ignis се произвеждаше от 2001 до 2006 г., и бързо си спечели славата на здрав и надежден автомобил. След 10-годишна пауза Suzuki възобнови името Ignis в гамата си и представи един закачливо изглеждащ малък градски автомобил с компактни размери и просторен салон, който не се страхува от снега и може да се покатери високо в планината дори и през зимата, особено ако е снабден със задвижване 4х4.

 

 

Силата на новото Suzuki Ignis изпъква най-вече в града. Малкият японски самурай е дълъг едва 3,70 метра, благодарение на което бързо и лесно си намира място за паркиране дори на най-малките пространства в града. Голямо удобство при паркиране осигурява камерата за заден ход, която предава картината зад колата на централния дисплей. С радиус на завой от едва 4,70 метра, субкомпактният градски модел е много маневрен в тесните улички, има нужда от минимално пространство за да обърне посоката на движение в улица без изход, а ако се наложи с лекота качва бордюри, благодарение на късите си надвеси и пътния просвет от 180 мм.

 

 

Въпреки малката си дължина от 3,70 м, новият Ignis е широк 1,69 м, висок е 1,60 м, а междуосието е 2,44 метра. Поради оптималното усвояване на тези размери, в салона му е учудващо просторно. Зад волана сядат комфортно водачи с височина до 1,95 м, а на втория ред седалки удобно се чувстват и пътници с ръст над средния. Предните седалки имат изразени странични опори, а задните се движат напред-назад хоризонтално, като в същото време може да се променя и ъгъла на наклон на облегалките им. И двете операции се осъществяват от удобни ръкохватки в горната част на облегалките.

 

 

Минималният обем на багажника е 267 литра, но при плъзгане на задните седалки напред се увеличава. Ако ви е необходимо повече място за едри товари, можете да сгънете задните облегалки и товарният капацитет достига 1100 литра. При версията на Ignis с 4х4 багажното пространство е една идея по-малко. В салона на Ignis преобладават качествените материали, фугите навсякъде са равни, а сглобката е много прецизна, характерна за колите, произведени в Япония. Воланът е с малък диаметър и е оптимален за управление в града. В средата на таблото е поставен 7,0-инчовият сензорен екран на мултимедийната система.

 

 

За задвижването на Suzuki Ignis се предлага 1,2-литров 4-цилиндров бензинов двигател с мощност 90 к.с., към който е добавена полухибридна система във версията SHVS. Тъй като моделът е доста лек и в зависимост от версията тежи между 810 и 920 кг, двигателят бодро ускорява малката кола и радва с приятния си звук. Моторът работи без вибрации, но става шумен при високи обороти. Новата 5-степенната автоматизирана скоростна кутия прави Ignis много удобен в града, тъй като предавките се превключват от робот, а водачът натиска само педалите на газта и спирачката. Водачът може да сменя предавките и ръчно в автоматичния режим, при който преминава към по-висока или по-ниска предавка с лоста на трансмисията.

 

 

Скоростната кутия е в състояние да проследи начина на шофиране на водача и да се адаптира към неговия стил на шофиране. Моторът се комбинира и с 5-степенна ръчна скоростна кутия, която се отличава с точно превключване на предавките, къс ход на скоростния лост и информативен педал на съединителя. Независимо с която от двете скоростни кутии е оборудван Ignis, той харчи съвсем малко, като в града разходът достига 5,5 л/100 км, а на извънградско е 4,1 л/100 км. Още по-икономичен е моделът с полухибридната система, благодарение на която консумацията в града е само 4,9 л/100 км, а извън него - скромните 4,0 л/100 км.

 

 

Моделът със задвижване на четирите колела 4WD от автоматичната система AllGrip Auto е много практичен през зимата, когато пътищата не са почистени. Тази система автоматично контролира поведението на автомобила и при необходимост насочва въртящия момент към задния мост. Извън пътя Suzuki Ignis демонстрира завидна проходимост и може да засрами далеч по-именити всъдеходи, покорявайки високи планинските върхове.

Благодарение на външния си вид и високото си качество, новият Ignis притежава едновременно красотата на японското кимоно и здравината на самурайския меч. Неговият непреходен и емблематичен дизайн, съчетан с отлична функционалност, изненадващ комфорт и динамични характеристики му дават сериозно предимство не само пред конкурентите от В-сегмента, но и пред много компактни кросоувъри.

 

 

Suzuki Ignis 1.2 DualJet AGS GL+

1,2-литров 4-цилиндров бензинов двигател

5-степенна автоматизирана скоростна кутия

90 к.с. максимална мощност при 6000 об/мин

120 Нм въртящ момент при 4400 об/мин

12,2 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

170 км/ч максимална скорост

4,6 л/100 км среден разход на бензин

104 г/км емисии на СО2

28 490 лева цена на модела

Индустриалци и работодатели и синдикати излизат на протест срещу цената на тока

http://econ.bg/Новини/Индустриалци-и-работодатели-и-синдикати-излизат-на-протест-срещу-цената-на-тока_l.a_i.757084_at.1.html

Индустриалци и работодатели и синдикати излизат на протест срещу драстичното поскъпване на индустриалния ток. От БСК съобщиха, че е предвидено...

Япония и Китай са готови да затоплят отношенията си

https://www.investor.bg/aziia/336/a/iaponiia-i-kitai-sa-gotovi-da-zatopliat-otnosheniiata-si-254683/

Двете страни показват желание да работят за решаване на проблема със Северна Корея

В София днес се пътува със ”Зелен билет” за лев

http://dnes.dir.bg/news/sofia-zelen-bilet-26823478

Столичната община въвежда днес, 28 януари, "Зелен билет" за пътуване с градския транспорт.

Щастлив съм в ПСЖ и не мисля за напускане, каза Неймар

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/28/3119976_shtastliv_sum_v_psj_i_ne_mislia_za_napuskane_kaza/?ref=rss


Най-скъпият футболист в света Неймар постоянно е свързван с напускане на ПСЖ, където премина през миналото лято и трансфер в "Реал" (Мадрид). Бразилецът е считан за заместник на Кристиано Роналдо и основа в новия проект "Галактико" на президента на "Реал" Флорентино Перес. Въпреки постоянните спекулации по темата Неймар увери, че остава в Париж.<br /><br />"Щастлив съм в ПСЖ и съм в добри отношения с всички мои съотборници. Тук съм, за да пишем...

Григор Димитров: Българският въздух ми е мотивация

https://www.24chasa.bg/sport/article/6685767

Григор Димитров: Българският въздух ми е мотивацияДори когато само се прибирам в къщи усещам подкрепата на феновете. Българският въздух ми е мотивация. Когато съм в къщи нещата са по-добре. Това каза първата ни ракета Григор Димитров пред NOVA. "През последните седмици от подготовката не се чувствах на това ниво, на което искам да се състезавам. Очаквам резултатите от изследването.

Билет от 1 лев за цял ден по всички линии в София днес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284528_%D0%91%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82+%D0%BE%D1%82+1+%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D1%86%D1%8F%D0%BB+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%BE+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B8+%D0%B2+%D0%A

 В София днес ще се пътува с целия градския транспорт със специален „зелен билет” за 1 лв., заради данните за замърсен въздух, съобщиха от Столичната община. Мярката влиза в сила след като за пореден ден днес нивата на фини прахови частици са завишени, показва интерактивната карта, която измерва замърсяването на въздуха в реално време.
Мярката „зелен билет” беше одобрена с решение на Столичния общински съвет на 25 януари тази година. На следващия ден Центърът за градска мобилност показа новите билети. Днес е първият ден, в който ще се използва „зелен билет” в София. От Столичната община призовават настойчиво гражданите да използват градския транспорт за своето придвижване.

126 са смъртоносните отсечки по пътищата у нас

http://econ.bg/Новини/126-са-смъртоносните-отсечки-по-пътищата-у-нас_l.a_i.757083_at.1.html

126 са смъртоносни отсечки по българските пътища, където стават стотици катастрофи с десетки убити и ранени. Това показва справка на Пътна полиция,...

Въздухът в София отново е опасно мръсен, общината пуска "зелен билет"

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/01/28/3119989_vuzduhut_v_sofiia_otnovo_e_opasno_mrusen_obshtinata/?ref=rss


И днес в София е отчетено замърсяване на въздуха с фини прахови частици над нормата. Според индекса на Европейската агенция по околна среда, който показва в реално време данни за качеството на въздуха, най-тежко тази сутрин е било замърсяването в столичния ж.к. "Младост".<br /><br />Към 10 ч. станцията там е отчела концентрация на фините прахови частици (PM10) от 230.9 микрограма на куб. метър (µg/m3). Нормата е 50 микрограма на куб.м, а по-висока концентрация се смята за...

Тръмп обяви, че е склонен да промени мнението си за Парижкото споразумение

https://www.actualno.com/america/trymp-objavi-che-e-sklonen-da-promeni-mnenieto-si-za-parijkoto-sporazumenie-news_656631.html

Американският президент Доналд Тръмп би преосмислил решението си за оттегляне от Парижкото споразумение за борба с промяната на климата... но само при положение, че разпоредбите се променят в полза на САЩ. "Дали бих се върнал към споразумението? Да, бих", беше категоричен Тръмп в интервю за британския журналист Пиърс Морган. "Както знаете добре, харесвам Еманюел (френския президент Еманюел Макрон, бел.ред.) и с удоволствие бих се върнал, но това трябва да се превърне в добра сде

Тръмп се зарече за решителни действия срещу талибаните заради атентата в Кабул

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284527_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%8

 Американският президент Доналд Тръмп призова всички страни да предприемат решителни действия срещу талибаните, които извършиха пореден терористичен акт в Кабул.

 
"Всички страни трябва да предприемат решителни действия против талибанското движение и терористичната инфраструктура, която ги подкрепя", посочи Тръмп в изявление, разпространено от пресслужбата на Белия дом.
 
Подлото нападение в Кабул, в резултат на което загинаха голям брой цивилни лица, а стотици бяха ранени", подчерта американският държавен глава. "Този кървав терористичен акт още повече укрепва нашата решимост и решимостта на нашите афганистански партньори. Жестокостта, към която прибягва талибанското движение, няма да постигне своята цел".
 
Най-малко 95 души загинаха, а 158 бяха ранени при самоубийствен бомбен атентат в Кабул вчера. Атентатор използва линейка, натъпкана с експлозиви, за атаката си близо до сграда на вътрешното министерство.

Талибаните поеха отговорност за нападението, което е втората голяма атака в Кабул за седмица. При акция срещу хотел в града миналата събота бяха убити най-малко 20 души, включително 14 чужденци.

Д-р Ангел Кунчев: Пикът на грипната епидемия ще е следващата седмица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284526_%D0%94-%D1%80+%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB+%D0%9A%D1%83%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9F%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D0%B4%D0%B5%

 

Не бързайте да се лекувате с антибиотици, съветва специалистът

Пикът на грипната епидемия ще бъде достигнат следващата седмица, а след това ще започне рязък спад. Това каза за Агенция Фокус главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Спадът вече започна в областите Перник и Пазарджик, които обявиха епидемия, и вече излязоха от нея“, посочи той.

„1/3 от областите в страната са обявили епидемия. Вероятно в началото на другата седмица и други ще достигнат до епидемия, коментира д-р Кунчев. -„За България средната заболеваемост достигна 190 на 200 хил. души. В районите, които са обявили епидемия, заболелите са над 220-250 до над 300-400 в Благоевград, където е най-високата заболеваемост“, обясни той.

Лечението на вирусна инфекция в никакъв случай не трябва да бъде с антибиотици. Не само, че не помагат, а напротив - могат и да усложнят ситуацията, каза д-р Кунчев. - Признаците, че е време един болен да приема антибиотик са: по-интензивни симптоми повече от 3 дни, задържане на температурата на високи нива и най-вече промяната на кашлицата от суха и дразнеща към дълбока и влажна. Това в повечето случаи означава наличие на допълнителна бактериална инфекция“, обясни той.

„Преценката кога да се включат в лечението антибиотици, ако е наложително, трябва да бъде на лекар, коментира още д-р Кунчев. -Симптомите са типичните за грипа. Трудно могат да се объркат, тъй като за разлика от другите респираторни заболявания е доста засегнато общото състояние“, посочи главният държавен здравен инспектор. „Човек се чувства неразположен и силно отпаднал. Има главоболие и температура, с болки по мускулите и ставите, дразнят го шумът и светлината. В поне половината от случаите се налага болният да си остане вкъщи, на легло поне за 2-3 дни. Това е добре, защото намалява шансовете за развитие на усложнения и да зарази други хора“, каза още Ангел Кунчев.

Полицията изготви нова пътна карта с най-опасните пътища в България

http://www.cross.bg/kudeto-raneni-ychastuka-1566469.html

/КРОСС/ 126 са смъртоносни отсечки по българските пътища, където стават стотици катастрофи с десетки убити и ранени. Това показва справка на Пътна полиция, предоставена на Съюза на българските автомобилисти (СБА). Цифрите са за 2016 г. Новият списък за 2017-та ще бъде изготвен до 31 март т.г. На базата на него ще бъдат набелязани нови мерки, включително ще бъдат определени всички места и точки за контрол на скоростта със стационарни и мобилни камери. По-рано през миналата година от МВР съобщиха, че само на десет от тези опасни участъци са станали над 1000 катастрофи с около 40 убити и 100 ранени. В страната ни ежегодно стават средно 7000-8000 автомобилни злополуки, което на практика означава, че всяка 7-ма или 8-ма катастрофа е била на някоя от тези смъртоносни отсечки. Ето някои от най-опасните участъци: Русе-Бяла По думите на шефа на КАТ Бойко Рановски катастрофите стават там, където има три ленти за движение. При изпреварване колите навлизат в насрещното и следва катастрофа. На този път е имало 246 пътни злополуки със 7 убити и 26 ранени. На автомагистрала "Хемус" - до София, са станали 265 автосблъсъка заради висока скорост. По пътя между Варна и Бургас са регистрирани 106 пътни инцидента, 6 загинали и 50 ранени, основно заради неправилно изпреварване

Полицията изготви нова пътна карта с най-опасните пътищата в България

http://www.cross.bg/kudeto-ychastuka-raneni-1566469.html

/КРОСС/ 126 са смъртоносни отсечки по българските пътища, където стават стотици катастрофи с десетки убити и ранени. Това показва справка на Пътна полиция, предоставена на Съюза на българските автомобилисти (СБА). Цифрите са за 2016 г. Новият списък за 2017-та ще бъде изготвен до 31 март т.г. На базата на него ще бъдат набелязани нови мерки, включително ще бъдат определени всички места и точки за контрол на скоростта със стационарни и мобилни камери. По-рано през миналата година от МВР съобщиха, че само на десет от тези опасни участъци са станали над 1000 катастрофи с около 40 убити и 100 ранени. В страната ни ежегодно стават средно 7000-8000 автомобилни злополуки, което на практика означава, че всяка 7-ма или 8-ма катастрофа е била на някоя от тези смъртоносни отсечки. Ето някои от най-опасните участъци: Русе-Бяла По думите на шефа на КАТ Бойко Рановски катастрофите стават там, където има три ленти за движение. При изпреварване колите навлизат в насрещното и следва катастрофа. На този път е имало 246 пътни злополуки със 7 убити и 26 ранени. На автомагистрала "Хемус" - до София, са станали 265 автосблъсъка заради висока скорост. По пътя между Варна и Бургас са регистрирани 106 пътни инцидента, 6 загинали и 50 ранени, основно заради неправилно изпреварване

28 януари - Европейски ден за защита на данните

http://www.moreto.net/novini.php?n=367967

Обменът на информация по цялото земно кълбо в наши дни е по-лесен и по-бърз. Това бързо увеличение на информационните потоци по света представлява голямо предизвикателство за защитата на правото на неприкосновеност на личните данни на лицата.

Цачева: Няма решение за оттеглен ратификацията на Истанбулската конвенция

http://www.cross.bg/tzacheva-konventziya-istanbylskata-1566468.html

/КРОСС/ „Няма решение за оттегляне на законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция". Това каза в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ министърът на правосъдието Цецка Цачева. "Това, което се случи през последните дни на седмицата е, че парламентарната група реши, че има нужда от още време да се запознаят всички коментиращи с темата на документа, с меморандума към него, както и с конкретното становище, което пристигна от Правна дирекция на Съвета на Европа по инициатива на Външно министерство", обясни тя. "В това становища ясно и директно се казва, че с конвенцията не се въвежда трети пол, не се разрешават еднополовите бракове. Очаквам в идните дни дебатът да продължи, но той да не бъде под формата на агитки, без да се познават конкретно текстовете", коментира Цачева. "Позицията на нашите коалиционни партньори е ясна още от 2015 година. Конвенцията е подписана през април 2016 г. За да няма спекулации и съмнение, за да е ясно - тази конвенция е против насилието и всякакво посегателство над жените. Това е основния смисъл на Конвенцията", допълни тя. По думите й, неприятната изненада е поведението на левицата. „От 2012 г., когато се заговори за Истанбулската конвенция, винаги са заявявали нейното приемане

Руски полицаи нахлуха в офиса на Навални в Москва, арестуваха него и десетки протестиращи (обновена)

https://offnews.bg//sviat/ruski-politcai-nahluha-v-ofisa-na-navalni-v-moskva-arestuvaha-nego-i-673729.html

Руски полицаи нахлуха в офиса на опозиционния лидер Алексей Навални в Москва, предаде БТА.

Там служителите на реда са започнали да провеждат разпити, по информация на Ройтерс. Агенцията се позовава на кадри, разпространени в интернет от поддръжници на Навални.

Роман Рубанов, един от последователите на опозиционера, цитира полицаите, които казали, че проверяват информация за бомба в офиса.

Стотици поддръжници на Навални - противник на президента Владимир Путин, обявиха, че днес започнаха протести в цялата страна. Според опозиционния лидер такива се провеждат в 118 града. Реакцията им е в отговор на решението на Върховния съд на Руската федерация да отхвърли жалбата на Навални срещу отказа на властите да го регистрират като кандидат за президент. Поддръжниците му призовават гласоподавателите да бойкотират президентските избори, които са насрочени за 18 март.

По-рано самият Навални прикани протестиращите в Москва да демонстрират "физическото съществуване на човек, който отказва да се превърне в безсловесен скот и настоява за нормални избори", посочва "Ведомости".

Протестите не са разрешени от полицията, а по време на провеждането им бяха арестувани десетки хора. Би Би Си цитира информация, според която задържаните са 40, а сред тях е и самият Навални.

Руски полицаи нахлуха в офиса на Навални в Москва

https://offnews.bg//sviat/ruski-politcai-nahluha-v-ofisa-na-navalni-v-moskva-673729.html

Руски полицаи нахлуха в офиса на опозиционния лидер Алексей Навални в Москва, предаде БТА.

Там служителите на реда са започнали да провеждат разпити, по информация на Ройтерс. Агенцията се позовава на кадри, разпространени в интернет от поддръжници на Навални.

Роман Рубанов, един от последователите на опозиционера, цитира полицаите, които казали, че проверяват информация за бомба в офиса.

Стотици поддръжници на Навални - противник на президента Владимир Путин, обявиха, че днес започват протести в цялата страна. Реакцията им е в отговор на решението на Върховния съд на Руската федерация да отхвърли жалбата на Навални срещу отказа на властите да го регистрират като кандидат за президент.

Поддръжниците му призовават гласоподавателите да бойкотират президентските избори, които са насрочени за 18 март.

Спасиха 800 мигранти в Средиземно море, откриха и двама загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685751

Спасиха 800 мигранти в Средиземно море, откриха и двама загиналиОколо 800 души са били спасени и са намерени две тела по време на пет спасителни операции днес по маршрута между Либия и Италия в централно Средиземно море, предаде ДПА. Мигрантите били забелязани в пет лодки, две от които гумени, посочва АП. Седем деца, които имали вода в белите си дробове, са откарани с хеликоптер в болница в град Сфакс в Тунис,

14 жертви след престрелка в танцов клуб в Бразилия

http://www.cross.bg/grad-fortaleza-zhertvi-1566467.html

/КРОСС/ Най-малко 14 души загинаха в резултат на стрелба в клуб за танци в североизточния бразилски град Форталеза. Телевизионният канал "Глобу" по-рано се съобщаваше само за 10 жертви. Десетки са ранените, макар и все още да е неизвестен точният им брой. Според предварителната информация група въоръжени мъже са открили огън от три различни автомобила към дансинга на заведението в събота около 1.30 ч. местно време. Те са стреляли в продължение на повече от 40 минути. Като причина за произшествието за момента се посочва конфликт между враждуващи групировки от наркомафията в страната. През 2016 г. мексиканската неправителствена организация "Безопасност, правосъдие и мир" публикува проучване, според което Форталеза е най-опасният град в цяла Бразилия заради развиващата се там престъпна дейност. Тогава местните власти поставиха под съмнение методологията на изследването и отрекоха направените изводи.  

20 години железница под земята в София

https://www.actualno.com/sofia/20-godini-jeleznica-pod-zemjata-v-sofija-news_656638.html

Софийското метро отбелязва днес 20 години от пускането в експлоатация на първия си участък между станциите „Сливница” и „Константин Величков”. На този ден през 1998 г. потегля първото влакче на столичната подземна железница по метро трасе с дължина 6,4 км и 5 станции. Строителството на първите 5 станции започва през 1979 г., когато е направена първата копка на станция „Вардар”. Месец след това стартира строителството на „Люли

Милена, чиято приятелка бе убита: Имаме закони, но те не се спазват

https://frognews.bg/novini/svidetelka-ubiistvoto-jena-imame-zakoni-spazvat.html

Тази седмица политиците отложиха ратифицирането на Истанбулската конвенция. Темата домашно насилие в най-бруталната си форма - 13 години затвор получи Венцислав Василев, мъжът, който през август уби жена си пред очите на нейна приятелка.

Пучдемон не може да стане задочен премиер на Каталуния

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-katalunia-karles-puchdemon-26823461

Испанският Конституционен съд се противопостави на дистанционно встъпване в длъжност на избягалия в Белгия каталунски политик Карлес Пучдемон.

Испанският Конституционен съд попречи на Пучдемон да се върне на власт

http://www.cross.bg/pychdemon-parlament-regiona-1566466.html

/КРОСС/ Испанският Конституционен съд обяви, че ще попречи на сваления каталунски лидер Карлес Пучдемон да си върне властта в региона, като междувременно той ще продължи да бъде обект на съдебно преследване за организиране на бунтове, подбудителство и разхищаване на държавни средства. В официално изявление съдът съобщи, че всичките му 12 магистрати са решили единодушно "да отложат временно инвеститурата на Пучдемон, освен ако той не се яви лично в (регионалния) парламент с предварително разрешение от съда". Пучдемон, който избяга в Белгия, след като каталунският парламент обяви независимостта през октомври, бе отново избран за кандидат-президент на региона по-рано тази седмица. Решението бе взето от регионалния парламент, който във вторник даде своя глас по въпроса.  

Пътуваме с градски транспорт в София днес за 1 лев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685759

Пътуваме с градски транспорт в София днес за 1 левОбщината пусна зеления билет заради замърсяването на въздуха Днес цената на билета за градския транспорт в София ще е 1 лев. Причината за пускането на "зеления билет" е отчетеното в последните дни превишение на нивата на фини прахови частици и високи стойности в първите часове днес, съобщиха от Столичната община.

Тръмп призова за решителни действия срещу талибаните след атаката в Кабул

http://www.cross.bg/kabyl-reshitelni-deiistviya-1566465.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп призова всички страни да предприемат решителни действия срещу талибаните, които извършиха пореден терористичен акт в Кабул, предадоха ДПА и ТАСС. "Всички страни трябва да предприемат решителни действия против талибанското движение и терористичната инфраструктура, която ги подкрепя", посочи Тръмп в изявление, разпространено от пресслужбата на Белия дом. "Осъждам подлото нападение в Кабул, в резултат на което загинаха голям брой цивилни лица, а стотици бяха ранени", подчерта американският държавен глава. "Този кървав терористичен акт още повече укрепва нашата решимост и решимостта на нашите афганистански партньори. Жестокостта, към която прибягва талибанското движение, няма да постигне своята цел". Най-малко 95 души загинаха, а 158 бяха ранени при самоубийствен бомбен атентат в Кабул вчера. Атентатор използва линейка, натъпкана с експлозиви, за атаката си близо до сграда на вътрешното министерство. Талибаните поеха отговорност за нападението, което е втората голяма атака в Кабул за седмица. При акция срещу хотел в града миналата събота бяха убити най-малко 20 души, включително 14 чужденци.  

София пуска днес зелен билет от 1 лев заради замърсяването на въздуха

http://econ.bg/Новини/София-пуска-днес-зелен-билет-от-1-лев-заради-замърсяването-на-въздуха_l.a_i.757082_at.1.html

Във връзка с реализираните от предходните дни превишения на нивата на фини прахови частици и високи стоиxности в първите часове днес Столична община,...

Отлични са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6685745

Отлични са условията за туризъм в планинитеОтлични са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от за  "Фокус" от Планинската спасителна служба. Времето в планините е спокойно, тихо, с по-високи от обичайните за сезона температури. Всички курорти работят в обичайния си ритъм. Спасителите препоръчват на туристите да се движат само по зимните маркировки.

Избират нов митрополит във Видин

https://frognews.bg/novini/izbirat-nov-mitropolit-vav-vidin.html

Във Видин днес епархийските избиратели избират нов митрополит след смъртта на Дометиан през септември миналата година.

Христо Шопов и Лилия Маравиля с хитова постановка за св. Валентин във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367815

Варна е един от градовете, в които Христо Шопов и Лилия Маравиля ще представят хитовата си постановка "Догодина по същото време". На 14 февруари, от 19 часа, на сцена "Филиал" на ДТ "Стоян Бъчваров" двамата ще влязат в ролите на Джордж и Дорис.

Лекар от свищовската болница е бил нападнат и пребит

http://www.mediapool.bg/lekar-ot-svishtovskata-bolnitsa-e-bil-napadnat-i-prebit-news274819.html

Лекар от общинската болница в Свищов е бил нападнат и пребит в събота вечерта, предаде БНР. Пострадалият д-р Иво Караджов е специалист по вътрешни болести. След побоя той е с рани по лицето и сътресение на мозъка в неврологичното отделение на болницата. Инцидентът е станал към 19 часа, малко преди д-р Караджов да застъпи за нощно дежурство. Нападнат е пред болницата, съобщи за националното радио кметът на Свищов Генчо Генчев, който управлява лечебното заведение. "Някакъв младеж го натъртил с няколко удара. Той пада на земята и си удря главата. Получава голям кръвоизлив. След това е настанен в неврологично отделение с комоцио", каза той. Според първоначалната информация, медикът е бил нападнат от разгневени близки на наскоро починал пациент. Състоянието на д-р Иво Караджов е стабилизирано. По случая се води разследване под наблюдението на Районната прокуратура в Свищов. Няма информация дали нападателят е задържан.

Нетаняху критикува полски проектозакон, забраняващ фразата "полски лагери на смъртта"

https://www.actualno.com/asia/netanjahu-kritikuva-polski-proektozakon-zabranjavasht-frazata-polski-lageri-na-smyrtta-news_656636.html

Израелският премиер Бенямин Нетаняху критикува полски проектозакон, който криминализира изявления, внушаващи, че Полша носи отговорност за Холокоста. В петък долната камара на парламента одобри законопроект, който предвижда до три години затвор за обида на полската нация. ако концлагери на окупираните полски земи по време на Втората световна война бъдат наричани "полските лагери на смъртта". Човек не може да променя историята и Холокостът не може да бъде отричан, посочва в прессъобще

Преди дни напукали гумите на колата на бития лекар в Свищов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685729

Преди дни напукали гумите на колата на бития лекар в СвищовОтмъщение от близки на починал преди 5-6 месеца пациент в общинската болница в Свищов е основната версия за нападението над лекар в събота вечерта, каза кметът на града Генчо Генчев.  Д-р Иво Караджов, специалист вътрешни болести, бил нападнат и пребит около 19 часа, малко преди да застъпи нощна смяна във Вътрешно отделение на болницата.

Домусчиев: Стартираме с изграждането на трети нов сектор

http://clubz.bg/63463-domuschiev_startirame_s_izgrajdaneto_na_treti_nov_sektor

Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев, обяви, че в клуба ще стартират 2018 г. с изграждане на нов сектор на стадиона в Разград. Бизнесменът постави инфраструктурната задача сред приоритетите за шампионите.

"Като собственици на "Лудогорец", за мен и брат ми изграждането на модерен стадион стои на едно от челните места сред нашите задачи, тъй като все пак футболът е за феновете", написа Домусчиев в официалния си профил във фейсбук.

Разградчани ще модернизират през 2018 г. сектора за гости. Собственикът е качил и картинки на идейните проекти.

Ето и цялото съобщение на бизнесмена в социалните мрежи:

"Започваме с нови сили. Важна част от стратегията на всеки един сериозен клуб е подобряването на условията на работа за футболистите от представителния отбор и подрастващото поколение. Наред с това не бива да изключваме и осигуряването на необходимия комфорт на привържениците. Като собственици на Лудогорец, за мен и брат ми изграждането на модерен стадион стои на едно от челните места сред нашите задачи, тъй като все пак футболът е за феновете. Затова стартираме 2018 година с изграждането на третия нов сектор на "Лудогорец Арена". Така нашият дом ще бъде още по-красив и уютен. Няма да пестим сили и енергия!"

 

Тръмп обявява инфраструктурна програма за 1.7 трилиона долара

http://econ.bg/Новини/Тръмп-обявява-инфраструктурна-програма-за-1-7-трилиона-долара_l.a_i.757080_at.1.html

На 30 януари Тръмп ще направи първото си обръщение към Конгреса "За състоянието на съюза". Според източници от администрацията той смята да отдели...

Намушкаха с нож 41-годишен в село край Симитли, в болница е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685735

Намушкаха с нож 41-годишен в село край Симитли, в болница е41-годишен мъж е приет в МБАЛ-Благоевград с прободна рана в гърба след скандал в село край Симитли. Нападателят е задържан, информира БГНЕС Инцидентът е станал към 01.30 часа след полунощ в село Полена. След употреба на алкохол двамата мъже се скарали, нападателят излязъл, след малко се върнал и нанесъл с нож прободна рана под лопатката в гърба на

На 31 януари изтича валидността на годишните винетки за 2017 г.

//dariknews.bg/novini/bylgariia/na-31-ianuari-izticha-validnostta-na-godishnite-vinetki-za-2017-g-2075116

В сряда - 31 януари, изтича валидността на годишните винетки за 2017 г. Стикери се продават в над 3000 разпространителски пункта. От тях 372 броя са с денонощен режим на работа. Това са големите бензиностанции, офисите на "Български пощи", областните пътни управления и гранично кон

Македония и Гърция обявиха, че са готови да решат спора за името

http://www.mediapool.bg/makedoniya-i-gartsiya-obyaviha-che-sa-gotovi-da-reshat-spora-za-imeto-news274818.html

Политическите лидери на Република Македония и Гърция обявиха през уикенда готовността си за разрешаване на дългогодишния спор за името, а международният посредник Матю Нимиц смята, че е налице исторически шанс това да се случи. Република Македония има силен стимул да реши въпроса, който е основната й спънка пред бързо приемане в НАТО.  Македонските лидери: Възможно е да постигнем консенсус Македонските държавни ръководители проведоха многочасова среща, на която анализираха последните преговори между властите в Скопие и Атина за разрешаване на спора за името на Република Македония. В срещата, която продължи 5 часа, участваха президентът Георге Иванов, премиерът Зоран Заев, министърът на външните работи Никола Димитров, министърът на отбраната Радмила Шекеринска, вицепремиерът Буяр Османи, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски и председателят на Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, предаде БГНЕС. Те обсъдиха последните предложения на международния посредник за разрешаване на спора за името Матю Нимиц, които бяха направени на 17-ти януари. В понеделник и вторник Нимиц ще бъде в Гърция, а в сряда и четвъртък той ще посети Република Македония. По време на разговорите си в двете страни Нимиц очаква да получи и официалният отговор от Атина и Скопие за неговия пакет от предложения за разрешаване на спора. "Тази среща имаше информативен характер относно предложенията на Матю Нимиц. Този процес изисква отговорност. Трябва да гарантираме напредък и защита на националните интереси. В този процес трябва да участват всички....Решение може да има, само ако има воля и от гръцка страна...Ние ще продължим с преговорите. Аз няма да коментирам гръцките позиции. Аз съм оптимист и смятам, че е възможно да се постигне консенсус по тези въпроси. Аз се радвам, че всички имаме една цел - членство на Македония в НАТО", каза Зоран Заев след приключването на срещата, която се проведе в "Клуба на депутатите". "Очаквам правителството да ни информира за всички свои действия. Този процес ще продължи да се развива в рамките на ООН. За да няма натиск, решихме да не коментираме предложенията", каза от своя страна президентът Георге Иванов. "Не мога да разкрия повече подробности. Аз съм реалист на базата на опита, който имам по този въпрос. Република Македония трябва да бъде част от НАТО и ЕС", добави той. ВМРО-ДПМНЕ ще защитава националните и държавните интереси, каза Християн Мицковски. Според него предложенията, които са били направени от Зоран Заев и Никола Димотров, са повече или помалко известни на обществото. "Тази среща трябваше да се състои по-рано. Сега имаме информация, но отговорността се носи от правителството", каза още Мицковски. "Това бе една от най-полезните срещи. Получихме информация за срещата между Зоран Заев и Алексис Ципрас. Високо ценя този диалог и търсенето на решение. Това е началото на края на един процес за Македония. Много е важно да бъдем част от НАТО в условията на мир и стабилност", каза от своя страна Али Ахмети на излизане от срещата. Алексис Ципрас: Лично се ангажирам да намерим решение Известно желание за решаване на спора има и от гръцка страна.  "Аз лично се ангажирам в близко време да действам с патриотична отговорност и да намерим взаимно приемливо решение на спора за името", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас в обръщение пред нацията след срещите си с лидерите на политическите партии. С тях той обсъди последното развитие на преговорния процес между властите в Скопие и Атина по отношение на спора за името на Република Македония. Ципрас каза, че е информирал събеседниците си от опозиционните партии, че тази година е отворен прозореца за намиране на решение, защото политическото ръководство в съседната държава начело със Зоран Заев демонстрира добра воля. Новото правителство в Македония се оттегли от иредентистката риторика на предходните правителство и този факт може да засили преговорите, каза още гръцкият премиер. "Доста характерно бе решението на Заев да промени името на летището в Скопие, на магистралата Скопие-Атина от "Александър Македонскси" в "Приятелство". Тези символични действия не означават, че е решен въпросът с иредентизма, защото политическата воля на нашия съсед трябва да има конкретни ангажименти, както в рамките на двустранните преговори, така и в рамките на преговорите с международния посредник", подчерта Ципрас. Той каза, че "неговото правителство има воля и решителност за затварянето на дългогодишния проблем". "В последно време бе направен сериозен напредък, но остава още дълъг път да се извърви, за да стигне до взаимно приемливо решение на спора за името. Гърция не е поемала ангажимент към никой за разрешаване на този въпрос. Но това е в интерес на средносрочните и дългосрочните национални интереси, както и за стабилността на Балканите...Никак не е случаен и фактът, че през последните 25 години огромното мнозинство на страните от ООН признаха северния ни съсед с конституционното наименование (Република Македония)", подчерта Алексис Ципрас. Нимиц: Македония и Гърция искат да решат спора, имаме исторически шанс Срещата между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас е от историческо значение. Тя е много положителен и значим факт, заяви международният посредник Матю Нимиц. Пред гръцкия вестник "Катимерини" той съобщава, че "има динамика за разрешаване на спора и че е оптимист". Според него благодарение на партньорството с международната общност, координациятата с ООН, Вашингтон, Брюксел и Берлин може да се стигне до взаимно приемливо споразумение. "Срещата между Ципрас и Заев в Давос бе положителна и значима. Става въпрос за среща от историческо значение, ако се стигне до разрешаването на значимите различия между двете страни. Време е разговорите да бъдат ускорени, за да се стигне до окончателно споразумение. Аз отивам в Атина и Скопие, за да придвижим процеса напред съгласно техните намерения. Вярвам, че има динамика, която може да доведе до намирането на решение", казва още Нимиц. Международният посредник смята, че е възможно да се намери решение на спора "до няколко месеци, а може би и по-рано". "Ако например се избере наименованието "Нова" или "Горна Македония, много държави ще използват английското "Republic of New Macedonia" или "Republic of Upper Macedonia". Други държави, сред които и Гърция, ще може да използват славянското наименование "Република Нова Македония" или "Република Горна Македония", казва Нимиц. По отношение на промените в Конституцията международният посредник смята, че това е в правомощията на властите в Скопие. "Напълно съм убеден и вярвам, че има желание и в двете страни, включително и сред международната общност, за разрешаване на откритите въпроси между двете държави и че е възможно намиране на решение. Това е исторически момент, който трябва да се използва...Няма никакво съмнение, че разрешаването на този въпрос ще доведе до повече стабилност в Европа и че това ще бъде от полза на гражданите от двете страни", смята Нимиц.

Македония е готова да реши спора за името с Гърция

http://www.mediapool.bg/makedoniya-e-gotova-da-reshi-spora-za-imeto-s-gartsiya-news274818.html

Македонските държавни ръководители проведоха многочасова среща, на която анализираха последните преговори между властите в Скопие и Атина за разрешаване на спора за името на Република Македония. В срещата, която продължи 5 часа, участваха президентът Георге Иванов, премиерът Зоран Заев, министърът на външните работи Никола Димитров, министърът на отбраната Радмила Шекеринска, вицепремиерът Буяр Османи, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски и председателят на Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, предаде БГНЕС. Те обсъдиха последните предложения на международния посредник за разрешаване на спора за името Матю Нимиц, които бяха направени на 17-ти януари. В понеделник и вторник Нимиц ще бъде в Гърция, а в сряда и четвъртък той ще посети Република Македония. По време на разговорите си в двете страни Нимиц очаква да получи и официалният отговор от Атина и Скопие за неговия пакет от предложения за разрешаване на спора. "Тази среща имаше информативен характер относно предложенията на Матю Нимиц. Този процес изисква отговорност. Трябва да гарантираме напредък и защита на националните интереси. В този процес трябва да участват всички....Решение може да има, само ако има воля и от гръцка страна...Ние ще продължим с преговорите. Аз няма да коментирам гръцките позиции. Аз съм оптимист и смятам, че е възможно да се постигне консенсус по тези въпроси. Аз се радвам, че всички имаме една цел - членство на Македония в НАТО", каза Зоран Заев след приключването на срещата, която се проведе в "Клуба на депутатите". "Очаквам правителството да ни информира за всички свои действия. Този процес ще продължи да се развива в рамките на ООН. За да няма натиск, решихме да не коментираме предложенията", каза от своя страна президентът Георге Иванов. "Не мога да разкрия повече подробности. Аз съм реалист на базата на опита, който имам по този въпрос. Република Македония трябва да бъде част от НАТО и ЕС", добави той. ВМРО-ДПМНЕ ще защитава националните и държавните интереси, каза Християн Мицковски. Според него предложенията, които са били направени от Зоран Заев и Никола Димотров, са повече или помалко известни на обществото. "Тази среща трябваше да се състои по-рано. Сега имаме информация, но отговорността се носи от правителството", каза още Мицковски. "Това бе една от най-полезните срещи. Получихме информация за срещата между Зоран Заев и Алексис Ципрас. Високо ценя този диалог и търсенето на решение. Това е началото на края на един процес за Македония. Много е важно да бъдем част от НАТО в условията на мир и стабилност", каза от своя страна Али Ахмети на излизане от срещата.

Полиция нахлу в щаба на Навални (СНИМКИ, ВИДЕО)

http://clubz.bg/63462-policiq_nahlu_v_shtaba_na_navalni_snimki_video

Полицията в Москва нахлу тази сутрин в централата на Фонда за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от опозиционера Алексей Навални, предаде Ройтерс.

Това стана в деня, в който стотици поддръжници на Навални започнаха протести в цялата страна с призиви гласоподавателите да бойкотират президентските избори на 18 март.

Официалният мотив за нахлуването е съобщение за бомба в офиса, заяви сътрудникът на ФБК Роман Рубанов.

Полицията нахлу в студиото на канала "Навални LIVE", откъдето се води опозиционна пропаганда. Завърза се словесна престрелка в ефир между водещите и органите на реда, предаде Нюз.Ру. Водещите настояват полицаи да покажат разрешението за действията си:

"Какво се плашите. Та, нали то е законно?"

 

 

"Я ги виж ти, знаят къде точно е бомбата! Не в някакъв празен кабинет на ФБК, а именно в студиото. Най-вероятно баш в камерата, която трябва незабавно да бъде изключена", коментира иронично Георгий Албуров, един от главните сътрудници на Фонда.

Полицията арестува няколко души и ги откара в участъка. Според Нюз.Ру са задържани четирима, а според Ройтерс - шестима. Властите не допуснали адвокат при арестуваните.

Не е ясно къде се намира Навални. Самият той призова днес московчани да излязат на протест на улица "Тверска" в ранния следобед.

Полицейски акции срещу щабове на Навални имаше и в други градове. Иззети са позиви, задържани са доброволци и координатори. В Южно-Сахалинск - столицата на остров Сахалин, било арестувано младо момиче. Провинението му било, че си покрило лицето с шал заради студа.

Същевременно стотици хора се събраха на главния площад в далекоизточния град Владивосток. Те обявиха за фарс изборите, които със сигурност ще бъдат спечелени от Путин.

"Ще отида на избори, когато има избор", гласеше един от плакатите.

Това бе намек за забраната, наложена на Навални да се кандидатира. Причината е условната му присъда за тежко престъпление. Опозиционерът твърди, че тя е по скалъпен процес.

Протести имаше също в Новосибирск, Курган, Омск, Кемерово и Якутск.

 

 

Най-смели бяха привържениците на Навални в Якутск. Те не се уплашиха дори от това, че температурата там днес е минус 45 градуса по Целзий. Щабът на опозиционера им благодари и ги обяви за герои.

 

 

Мария Илиева публикува първа снимка на сина си (Снимка)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6685724

Мария Илиева публикува първа снимка на сина си (Снимка)Певицата Мария Илиева публикува в социалните мрежи първа снимка на сина си Александър. Илиева е заснела ръчичката на момченцето си, който за нея е всичко, както самата тя е написала в социалната мрежа инстаграм. Александър се роди на 25 януари и е първо дете на

Китай глоби 12 банки заради финансови измами и незаконна търговия с ценни книжа

https://www.actualno.com/asia/kitaj-globi-12-banki-zaradi-finansovi-izmami-i-nezakonna-tyrgovija-s-cenni-knija-news_656630.html

Държавната комисия на Китай за контрол и управление на банковата дейност наложи глоби на обща стойност 295 милиона юана (над 46 млн. долара) на 12-китайски банки за финансови измами и незаконна търговия с ценни книжа. По данни на Китайската централна телевизия сред санкционираните финансови институции са Пощенската спестовна банка, банката "Шаосин" и 10 финансови института в провинцията. Смята се, че те са сключили незаконни сделки с ценни книжа за повече от 7,9 милиарда юана (1,2 мили

Какво се случва със сексуалното образование в училище?

http://dnes.dir.bg/news/sex-uchilishte-sexualno-obrazovanie-26802831

Сексуалното образование в училище е крайно недостатъчно и резултатът от това е показателен - около 30% от децата у нас започват да правят секс на 13 години.

Наръгаха с нож 41-годишен мъж в село край Симитли

https://frognews.bg/kriminalno/naragaha-noj-41-godishen-maj-selo-krai-simitli.html

41-годишен мъж е приет в МБАЛ-Благоевград с прободна рана в гърба след скандал в село край Симитли. Нападателят е задържан, съобщава БГНЕС.

Хранене при синдром на раздразненото черво

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6682353

Хранене при синдром на раздразненото червоСиндромът на раздразненото черво (СРЧ) се проявява при хора на различни възрасти и с различен начин на живот. Основните симптоми са дискомфорт и болки в стомаха, редуване на запек и диария. Обикновено изследванията не показват сериозни патологии, но пациентите продължават да се измъчват от неприятни усещания.

Обвиниха френски министър за изнасилване

http://www.cross.bg/darmanin-iznasilvane-ministur-1566464.html

/КРОСС/ Обвинения за изнасилване са били подадени срещу Жералд Дарманин, министър на държавната дейност и бюджета на Франция. Позовавайки се на свои информирани източници, агенция АФП, съобщава, че Парижката прокуратура е дала начало на делото съвсем скоро. Според АФП разследването е поверено на криминалната полиция и се провежда за втори път, основавайки се на подадена жалба от предполагаема жертва на политика. Жената, чиято самоличност остава неизвестна, е изпратила писмо до прокуратурата, обвинявайки Дарманин в изнасилване. Тя твърди, че инцидентът се е случил преди около десет години. Както уточнява агенцията, през юни 2017 г. същата жена отново се е опитала да започне досъдебно производство срещу Дарманин, но то е било закрито, след като тя е отказала да се яви в съда и да даде показания. "Делото беше възобновено на 22 януари, за да може тя да бъде разпитана", казаха източници на АФП. Самият Дарманин категорично отрича тези обвинения и вече дори е подал ответен иск, обвинявайки жената в клевета.

Руската полиция влезе в офиса на Навални, проверяват сигнал за бомба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685721

Руската полиция влезе в офиса на Навални, проверяват сигнал за бомбаРуската полиция е влязла в московския офис на опозиционния лидер Алексей Навални и е започнала разпити. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на кадри, разпространени в интернет от поддръжници на Навални. Роман Рубанов, един от последователите на опозиционера, посочва в социални медии, че полицаите са заявили,

Facebook създаде нова единица за време

http://www.moreto.net/novini.php?n=367980

Инженерите на Facebook са измислили нова единица за време, наречена "флик" (flick). Тя е създадена, за да помогне на разработчиците да поддържат видео ефектите в синхрон. Фликът е точно 1/705 600 000 от секундата, което поставя новата единица след наносекундата, съобщи BBC.

Вдовицата на Хю Хефнър продава най-големия си подарък от създателя на "Плейбой"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/01/28/3119353_vdovicata_na_hju_hefnur_prodava_nai-golemiia_si/?ref=rss


Вдовицата на Хю Хефнър Кристал Харис продава най-големия подарък, който е получила от създателя на "Плейбой". Тя е обявила за продажба къщата си в Холивуд, като иска за нея 7.2 млн. долара.<br /><br />Хефнър почина преди 4 месеца, а големият имот, в който живееше, остана за бизнесмена Дарън Метропулос. Той го купи година преди смъртта на създателя на най-популярното еротично списание за 100 млн. долара, а Хефнър запази правото си да живее там.<br /><br /><br...

Опасно замърсяване: Днес пътуваме със „зелен билет“

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-vyzduhyt-kojto-dishame/opasno-zamyrsiavane-dnes-pytuvame-sys-zelen-bilet-6078696

Заради силно замърсения въздух днес в градския транспорт на София ще се пътува със специален "зелен билет" от 1 лев за целия ден за всички линии

Столичното метро навърши 20 години

http://www.cross.bg/velichkov-metro-konstantin-1566463.html

/КРОСС/ 20-годишният юбилей на столичното метро ще бъде отбелязан днес в станция „Константин Величков", съобщиха от Столична община. Събитието ще се проведе от 13.00 часа в метростанция „Константин Величков". Днес софийското метро отбелязва 20 години от пускането в експлоатация на първия си участък между станциите „Сливница" и „Константин Величков". На този ден през 1998 г. потегля първото влакче на столичната подземна железница по метро трасе с дължина 6.4 км и 5 станции. 20-годишният юбилей от пускането в експлоатация на първия участък от Западния радиус на софийското метрото Столична община и „Метрополитен" ЕАД ще отбележат в станция „Константин Величков", където на същата дата през 1998 г. е пристигнал първият влак на подземната железница. На събитието ще присъстват кметът Йорданка Фандъкова, изп. директор на „Метрополитен" проф. Стоян Братоев. Поканени са министърът на транспорта Ивайло Московски, председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.  

400 терористи по-малко след "Маслинова клонка"

http://www.cross.bg/daesh-bili-tyrskata-1566462.html

/КРОСС/ Общо 447 терористи от Кюрдската работническа партия (ПКК), Партията на демократичния съюз (ПДС), Силите за защита на народа (СЗН) и ДАЕШ са били убити от началото на турската военна операция "Маслинова клонка" в Северозападна Сирия, съобщи турската армия, цитирана от в. "Дейли сабах". В съобщението се отбелязва също, че военновъздушните сили на Турция досега са унищожили при въздушни удари близо 340 цели, сред които убежища, складове с боеприпаси и огневи позиции на терористите от ПКК/ПДС/СЗН и ДАЕШ. Двама турски войници са били убити, а 11 са ранени на осмия ден от операцията, се посочва още в публикуваното вчера съобщение. На 20 януари Турция започна военна операция в района на Африн срещу ПКК, ПДС, СЗН и ДАЕШ (арабската абревиатура на "Ислямска държава"). Турция разглежда сирийските кюрдски Сили за защита на народа и тяхното политическо крило - Партия на демократичния съюз, като разклонение на поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), която от десетилетия води въоръжена борба срещу турската държава. Същевременно кюрдската агенция Фърат съобщава, че броят на убитите при турските въздушни удари и артилерийски обстрел цивилни в района на Африн е достигнал 86 души, предаде ТАСС. Според Анджела Ришо, ръководител на здравната служба в Африн, други 198 души са били ранени и са получили помощ в болниците, като мнозинството от жертвите са жени и деца.  

Ако иска да управлява, Пучдемон трябва да се яви лично в парламента

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ako-iska-da-upravliava-puchdemon-triabva-da-se-iavi-lichno-v-parlamenta-254682/

Испанският конституционен съд взе решение, което не се хареса на поддръжниците на издирвания от властите бивш лидер на Каталуния

Григор Димитров: Винаги усещам подкрепата в България

http://clubz.bg/63461-grigor_dimitrov_vinagi_useshtam_podkrepata_v_bylgariq

„Винаги усещам подкрепата в България, било ми е винаги на сърце. Нещата вкъщи винаги са по-добре”, заяви Григор Димитров пред камерата на Нова тв.

Той даде интервю, в което говори за последните месеци, за представянето си на Australian Open и за уроците, които вече е научил.  

„Изчаквам, през последните седмици от подготовката не се чувствах на това ниво, което исках. Искам винаги да играя на 100%, просто чакам резултатите. Да се надяваме в близките часове да получа повече информация. Криех тази информация в себе си толкова време, но исках да я споделя с всички вас”, разказа Гришо пред Йоана Гочева. 

За спомените си от Финалите на АТР в Лондон, Димитров сподели:

„Това беше един от най-специалните моменти. Имаше толкова много знамена и хора. Не очаквах да стигна до финала, имахме съвсем други цели. Преди финала усетих тази любов. Тази подкрепа ти дава толкова много сила и обединение - усещаш, че играеш с тях и това допринесе за победата.” 

Той коментира и проблемите си с началния удар и увереността, която изпитва, печелейки мачове, без да играе най-добрия си тенис:

„По време на мача опитваш да промениш движението, за да вкараш първи сервис. Все пак нямах чак толкова лошо представяне в Австралия, борех се да спечеля, без да играя на 100%. Моментът, в който печелиш тези мачове, ти дава по-голяма увереност. Има място за подобрение. Представи си какво става, ако играеш по-добре?”

„Винаги трябва да запазиш себе си, да запазиш ценностите, които имаш. Няма значение кой си в ранглистата. Трябва да си човекът, който си. Ти си в светлината, в която всеки те познава. Следствието е ранглистата”, казва с увереност Григор Димитров. 

„Имаше някои моменти, в които не се получаваха нещата. Просто му казвах (на Дани Валверду б.р.), че се опитвам. Има добро разбирателство между него и мен. А големият извод е, че когато си на корта, разчиташ само на себе си.

Всеки има своя талант. Въпросът е да го намериш. Когато си на корта, няма на кой друг да разчиташ освен на себе си. Там е най-големият урок за мен”, каза още Григор Димитров. 

Япония възнамерява да подобри изцяло отношенията си с Китай

https://www.actualno.com/asia/japonija-vyznamerjava-da-podobri-izcjalo-otnoshenijata-si-s-kitaj-news_656633.html

Тази година Япония възнамерява да подобри изцяло отношенията с Китай. Това съобщи в неделя агенция „Киодо“ след провелите се в Пекин преговори между външните министри на Китай, Ван И, и на Япония - Таро Коно на фона на 40-годишнината от подписването на споразумението за мир и приятелство между двете държави. „Искаме тази година да постигнем всеобхватно подобряване на взаимоотношенията си“, заяви японският министър, като думите му бяха оценени високо от ки

3900 деца са извършили престъпление през 2017 г.

https://frognews.bg/novini/3900-detsa-izvarshili-prestaplenie-prez-2017.html

Тази седмица имаше поредица от случаи на насилие, упражнявано от и върху деца. Колко са децата в България, извършили престъпления?

Димитър Радев: Тази година е възможно да има сливане на банки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284525_%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%A2%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%

 Възможно е да има сливане на банки през 2018 година. Това прогнозира управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев в първото за тази година издание на тримесечния бюлетин на Асоциацията на търговските банки. Радев подчертава, че в системата се натрупва кредитен риск, а когато кредитирането се увеличава, съществува опасност да се натрупат нови лоши заеми.

„Изминалата 2017г. потвърди положителните тенденции в банковата система на България. Печалбата в сектора доближи исторически най-високите равнища от периода преди глобалната криза. Показателите за капиталова адекватност и ликвидност останаха високи и надхвърлят средните в Европейския съюз. Кредитната активност на банките се увеличи, а необслужваните кредити продължиха да намаляват“, казва Радев.
Според него перспективите за банките през 2018 г. остават положителни, на фона на благоприятното развитие на макроикономическата среда. 

 

По думите му ниските лихвени проценти по активните операции на банките, заедно с лимитираните възможности за оптимизация на разходите по пасивната страна на банковите баланси, ще продължат да оказват натиск върху рентабилността. Увеличаването на обема на кредитирането остава водещият канал за повишаване на приходите, доколкото нетният лихвен доход запазва най-голям дял в структурата на нетния оперативен приход (по последни данни този дял възлиза на 71% на ниво система), подчертава управителят на БНБ.

Според него брутните необслужвани кредити в България са адекватно покрити с обезценки и капиталов излишък, но делът им остава над средния в Европейския съюз и са логични усилията на банките да намаляват необслужваните кредити в техните баланси, включително чрез продажби на портфейли с такива кредити.

„Стабилното състояние и потенциалът на българския банков сектор обясняват инвеститорския интерес към него. През годината е възможно да станем свидетели на нови сделки по трансформация на собственост в банки у нас, в т.ч. чрез сливания или придобивания. Това може да доведе до допълнителна консолидация в сектора, основана на чисто пазарни механизми - процес, за който Българската народна банка многократно е заявявала подкрепа“, казва още Радев.

Той изтъква, че специфичната и важна роля на банковия надзор при такива решения произтича от необходимостта от даване на съответните пруденциални оценки. Българската народна банка и занапред ще се подчинява единствено на законосъобразността и по-конкретно, на стриктното изпълнение на разпоредбите на Закона за кредитните институции и приложимите насоки на европейските надзорни органи, категоричен е управителят на Централната банка.  

По статията работи: Ралица Пейчева

През 2018 г. отново ще има субсидирана заетост, а не квалификация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284524_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7+2018+%D0%B3.+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D1%83%D0%B1%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%8

 И през 2018 г. държавата ще действа на пазара на труда най-вече чрез субсидирана заетост, пише в анализ Зорница Славова от Института за пазарна икономика (ИПИ). Националният план за действие по заетостта за 2018 г. предвижда временна заетост за 18 хил. души и обучение на 11 хиляди – всичко за 73 млн. лева.

Спрямо миналата година общата сума е същата, пише анализаторът. Структурата на разходите също е подобна - 77% (56 млн. лв.) от парите ще бъдат похарчени за програми за директно създаване на заетост, 5% (4 млн. лв.) за обучителни програми, а останалите – за комбинирани.

Интересно е, че трите най-големи програми, въпреки че са замислени да осигуряват и обучения (ясно видимо от от имената на двете от тях), ще създават само субсидирана заетост и през 2018 година.

Това са „Национална програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания” (9 млн. лв.), „Регионални програми за заетост” (8 млн. лв.) и „Програма за обучение и заетост на продължително безработни лица” (7 млн. лв.), които ще създадат временна заетост на близо 6 хиляди души и ще обучат и квалифицират точно 0 души.

Най-много средства за обучения пък са по линия на програмите със социалните партньори (синдикати и работодателски организации) – 10 млн. лв. за обучение на близо 8 хил. души и заетост на 3 хиляди.

Проблемът е, че макар пазарът на труда в страната да се развива добре, а заетостта да отбеляза рекорд през 2017 г., държавата продължава да субсидира заетост, която не само се е доказала като неефективна, краткосрочна и скъпа мярка, но и обхваща много малка част от безработните. 

Дори Министерството на труда откри при първия си и единствен анализ на програмите, че те не водят до дългосрочна реализация на пазара на труда, а само временно създават заетост, която не води до повишаване на конкурентоспособността на участващите и след края на програмите те отново са безработни... до следващата програма.

Достатъчно е и да се погледне картината в ЕС - 75% от средствата за активна политика на пазара на труда в България са за директно създаване на заетост (субсидирана заетост), а в ЕС този дял е 18% по последни данни от 2015 година. За обучения в България пък се отделят 12% от средствата при 41% в ЕС.

Същевременно ученето през целия живот в България е трагично – 2,2% от населението на възраст 25-64 г. участва в този процес при 10,8% в ЕС за 2016 година, а липсата кадри е все по-осезаема. Недостигът на подходяща работна ръка в индустрията в България е над двойно по-висок от този в ЕС и достига нов рекорд през четвъртото тримесечие на 2017 г. – 38,6% от предприятията не могат да намерят кадри при средно 17% за ЕС.

Всичко това показва, че политиките на пазара на труда в България и тази година няма да следват добрите световни и европейски практики. Отново ще залагат на субсидирана заетост, харчене и отчитане на много пари и създаване на зависимости на най-уязвимите групи без шансовете им за реализация в реалния сектор да се повишават.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Деляна Петкова

Дара Косровшахи - царят на извиненията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284523_%D0%94%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%88%D0%B0%D1%85%D0%B8+-+%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

 Световният икономически форум, който се провежда в Швейцария, събира политическия и бизнес елит в рамките на събитие, на което се обсъждат най-наболелите въпроси в света. И докато малцина са готови да обещаят конкретни решения на проблемите, новият главен изпълнителен директор на компанията за споделено пътуване Uber, дойде на форума с доста конкретна цел.

Дара Косровшахи се появи в Давос, за да успокои инвеститорите в компанията си – настоящи и потенциални, че Uber няма да продължава по стръмния път, по който пое през последните години.

В рамките на една от дискусиите Косровшахи обеща не само, че ще вземе мерки за решаването на проблемите на Uber, но и че до три години компанията ще излезе на печалба.

Всичко това се случва на фона на растящите загуби на фирмата, докато тя действа все по-агресивно в световен мащаб с една единствена цел – бърза експанзия. Правилото, че онзи, който се появи на пазара пръв, печели, досега проработи на много места за Uber. Но лошите управленски решения, както и проблемите с регулаторите, накараха фирмата да отстъпи на редица пазари.

В Лондон компанията остана без лиценз, след като Transport for London отказа да го поднови през есента на 2017 г.

 

На фона на всичко това излизането на компанията от червената траектория на финансовите ѝ резултати ще бъде драматична промяна за глобалната услуга за споделено пътуване, която губи милиарди долари годишно.

 

За пореден път Косровшахи се появи с една единствена цел – да даде възможно най-конкретни насоки на инвеститорите и да покаже, че вече е взел сериозни мерки за справяне с кризата в Uber. По думите му компанията продължава да е доста агресивна по отношение на експанзията, но открива начини да бъде по-ефективна и това ѝ дава смелостта да заяви, че очаква да излезе на печалба в близките три години.

Самият Косровшахи сякаш отделя повече време за обещания през последните шест месеца, откакто е начело на Uber. Истината е, че той има нелеката задача да преобърне бизнеса на компанията след безпрецедентния период на сътресения. Uber е изправена пред редица разследвания от страна на правителства по света, обвинения в сексуално насилие и засилване на конкуренцията на редица пазари.

Мисията на Косровшахи за 2018 г. е „завръщането към нормалността“ след купищата проблеми, оставени от неговия предшественик – съоснователят на Uber Травис Каланик.

Същевременно новият изпълнителен директор разкри, че компанията му прави инвестиции в технологии за автономни коли – поредно голямо перо в бюджета на Uber.

Големият въпрос, който остава пред компанията, е докога Косровшахи ще се появява на публични места, само за да се извинява за направените някога грешки. Кога ще дойде моментът за реални действия, за да може Uber наистина да стъпи на краката си, да излезе на печалба и смело да инвестира в приоритетните си области? Защото между извиненията трябват и действия. 

По статията работи: автор Елена Кирилова

Трима са спасени от пожара в къща в сухиндолско село, в който загина дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6685718

Трима са спасени от пожара в къща в сухиндолско село, в който загина детеТрима души са спасени след пожара в къща в павликенското село Горско Калугерово. Това съобщиха за  „Фокус“  от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. От там припомниха, че сигнал за инцидента е подаден в 17.04 часа в Районната пожарна служба в Павликени. Огънят е предизвикан от неправилно ползване на отоплителни уреди.

Лувърът готов за евакуация заради покачване на водите на река Сена

http://www.cross.bg/sena-nivoto-parizhani-1566461.html

/КРОСС/ Река Сена преля в Париж, пикът в нивото беше достигнат вчера следобед. По обяд нивото на Сена е било 5,7 м над нормалното. Или до кръста на Зуава при моста Алма - статуята на африканския пехотинец от колониалната армия, която парижани смятат за индикатор при наводнения. Нива от над 6 м, каквито са регистрирани миналата година, обаче не се прогнозират. Туристическите кораби от дни са без работа. А собствениците на частни корабчета, превърнати в екзотични апартаменти, се опитват да се справят с щетите. През 1910 г. реката е надминала 8,6 м и е заляла целия град. Наводненията през 2016 г. изплашиха парижани и днес нивото на реката е основна тема. Ситуацията е под контрол, уверяват властите. Няколко големи музея, сред тях Лувърът и Орсе, са в готовност за евакуация, съобщава БНТ. Галериите на приземните етажи в Лувъра вече са затворени. Водата ще се оттегля бавно, предупредиха специалисти, защото почвата вече е напоена и поема по-бавно новите количества течност. По-тежко е положението в парижките предградия. Има населени места без ток, около 400 души са евакуирани. Улиците приличат на реки, а хората живеят по вторите етажи на домовете си. Очаква се пикът на високите води да бъде днес или утре.        

Дете загина, а друго пострада при пожар в къща в сухиндолско село

http://www.cross.bg/pozhara-drygo-myastoto-1566460.html

/КРОСС/ Едно дете е загинало, а друго е пострадало при пожар в къща в сухиндолското село Горско Калугерово, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР във Велико Търново. Сигнал за пожара е получен днес около 17.03 ч. На мястото са изпратени екипи на полицията и пожарната в Павликени. Два пожарни автомобила с петима огнеборци са потушили пламъците. По първоначална информация едно от шестте деца на семейството е загинало при пожара, а друго е откарано във великотърновската болница с обгазяване. Пламъците са унищожили една от стаите, коридор и част от покривната конструкция. Останала част от къщата е спасена. На мястото се извършва оглед. Причините за пожара са в процес на изясняване, уточниха от пресцентъра на институцията.  

Финландия избира 13-ия си президент

https://frognews.bg/novini/finlandiia-izbira-13-iia-prezident.html

Осем кандидати ще се борят днес в изборите за президент във Финландия.

Провокация на ЛГБТ- обществата засегна въпроса за суверенитета на Русия

http://pogled.info/svetoven/russia/provokatsiya-na-lgbt-obshtestvata-zasegna-vaprosa-za-suvereniteta-na-rusiya.92165

/Поглед.инфо/ Поредната пиар-акция, устроена от гей - обществото с цел да се повдигне въпроса за легализацията в Русия на еднополовите бракове завърши с нищо. Но въпросът за признаването на сключените зад граница бракове е част от много по-голям проблем, отколкото гей - браковете. Това направо засяга факта, какво място заема Русия в световния ред.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване