18-годишната Николета загуби тежката битка с рака

http://dnes.dir.bg/news/haskovo-sarkom-uing-nikoleta-krondileva-26827483

18-годишната ученичка от Природоматематическата гимназия в Хасково Николета Корондилева не успя да се пребори с рака след 2-годишна битка с коварната болест.

Средно 84 дни в годината въздухът в Смолян е мръсен. Газифицират града

https://www.actualno.com/smolyan/sredno-84-dni-v-godinata-vyzduhyt-v-smoljan-e-mrysen-gazificirat-grada-news_656883.html

По 84 дни през 2016 и 2017-та година е била превишена допустимата концентрацията с фини прахови частици в Смолян – основно през зимните месеци. Причина за това е най-вече масовото използване на твърдо гориво в битовия и обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия. Преди две години – през 2015 г., са били замерени 101 дни с наднормени показатели на ФПЧ. По време на отчета си през месец декември кметът на Смолян Нико

Грипна епидемия във Враца, Монтана, Русе, Варна, Кюстендил и Сливен

https://offnews.bg//obshtestvo/gripna-epidemia-vav-vratca-montana-ruse-varna-kiustendil-i-sliven-673798.html

Грипна епидемия е обявена от днес в област Враца. РЗИ-Враца е препоръчала да бъдат преустановени учебните занятия в областта. 

Грипна епидемия е обявена и на територията на област Монтана. Учебните занятия се преустановяват от утре, 30 януари, до петък – 02 февруари, включително.

От утре, 30 януари, РЗИ-Варна обявява грипна епидемия на територията на община Варна. Здравните власти са дали препоръка за преустановяване на учебните занятия за периода 30.01. – 06.02.2018 г. включително.

РЗИ-Русе обявява грипна епидемия на територията на Русенска област от утре, 30 януари. От утре до петък, 02 февруари, учебните занятия се преустановяват.

Грипна епидемия е обявена и на територията на област Кюстендил от утре, 30 януари, като е дадена препоръка за преустановяване на учебните занятия.

Община Сливен също обявява грипна епидемия, като на Регионално управление на образованието – Сливен е препоръчано преустановяване на учебните занятия в общината от утре до 02 февруари включително.

В област Хасково се удължава грипната ваканция в общините Хасково, Любимец, Симеоновград, Харманли и Стамболово до 02 февруари включително. От утре до 2 февруари включително се преустановяват учебните занятия и в община Димитровград.

До 02 февруари продължават да са в сила противоепидемичните мерки на територията на област Бургас.

До второ нареждане на територията на двете области се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, тъй като картината на заболяваемостта е динамична.

Грипна епидемия и в областите Враца и Монтана

https://offnews.bg//obshtestvo/gripna-epidemia-i-v-oblastite-vratca-i-montana-673798.html

Грипна епидемия е обявена от днес в област Враца. РЗИ-Враца е препоръчала да бъдат преустановени учебните занятия в областта. 

Грипна епидемия е обявена и на територията на област Монтана. Учебните занятия се преустановяват от утре, 30 януари, до петък – 02 февруари, включително.

До второ нареждане на територията на двете области се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, тъй като картината на заболяваемостта е динамична.

Очакваният "Кремълски доклад“ на САЩ може да доведе до нови санкции

http://www.mediapool.bg/ochakvaniyat-kremalski-doklad-na-sasht-mozhe-da-dovede-do-novi-sanktsii-news274864.html

Очаква се в понеделник администрацията на САЩ да представи пред Конгреса т. нар. кремълски доклад - списък на длъжностни лица, политици и едри бизнесмени, придружен с анализ на връзките им с руските власти.   Предполага се, че въз основа на тези материали Вашингтон ще наложи нови санкции срещу физически лица от Русия, срещу руски тайни служби и компании от енергийния, отбранителния и финансовия сектор.   През август миналата година двете камари на Конгреса задължиха със закон Белия дом да накаже Русия заради намесата ѝ в американските избори през 2015-2016 г. Законът изисква министерството на финансите да подготви списък с най-важните руски олигарси, "според близостта им с руския режим и нетното им богатство", както и доклад, "в който се описват подробности за потенциалния ефект от разширяването на санкциите, включително мерки, засягащи руски държавен дълг и пълния спектър от деривативни продукти". Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, каза в понеделник, че т. нар. кремълски доклад на САЩ "директен и очевиден опит да се насрочат някакви действия така, че да повлияят на изборите" за държавен глава на Русия през март. "Не сме съгласни с това и сме убедени, че няма да има никакво влияние", подчерта той. Според Песков самото публикуване на списъка нищо не означава и "не е поредната санкционна вълна". Москва обаче ще анализира действията на САЩ след тази публикация, "за да може при всяко положение и нашите интереси, и интересите на нашите компании да бъдат осигурени по максималния възможен начин", увери говорителят на Кремъл.

Грипната епидемия в Габрово е в разгара си, ваканция за учениците до 31 януари

https://www.24chasa.bg/region/article/6687768

Грипната епидемия в Габрово е в разгара си, ваканция за учениците до 31 януариГрипната епидемия, обявена през миналата седмица в Габрово, е в разгара си. Заболеваемостта е достигнала 379 на 10 хиляди души. Ученическата ваканция се удължава до 31 януари. Това съобщиха днес от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в областния град. Епидемията в общините Трявна и Дряново, която продължи седмица,

Ученици дариха средства за приюта в Нови хан

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uchenici-dariha-sredstva-za-priiuta-v-novi-han-2075384

Ученици от Свищов са дарили средства за приюта в село Нови хан, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Отец Иван каза ка

Митрополит Гавриил се поправи за асоциацията на „джендър“ с „ад“, бил подведен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mitropolit-gavriil-se-popravi-za-asociaciiata-na-dzhendyr-s-ad-bil-podveden-2075373

Коренът на думата „джендър“ няма общо с корена на думата „джендем“, която означава ад. Твърдението за еднаквия произход на двете думи бе на Ловчанския митрополит Гавриил, който се оказа, че е бил подведен от специалист по лингвистика, съобщиха от Л

Субсидиите за редки породи животни през 2018 г. остават на миналогодишните нива

http://econ.bg/Новини/Субсидиите-за-редки-породи-животни-през-2018-г-остават-на-миналогодишните-нива_l.a_i.757140_at.1.html

При ограничения бюджет на мярка 10 „Агроекология и климат“ и при риск от значително увеличение на броя на заявените за подпомагане животни по схемата...

Ловджии водят полицаи през тайни пътеки, помагат им да намерят Росен Ангелов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686466

Ловджии водят полицаи през тайни пътеки, помагат им да намерят Росен АнгеловМинавали през трънаци, претърсвали всяка вила Петима ловджии са помогнали на МВР и Военна полиция в издирването на Росен Ангелов-Горския, обвинен за шесторното убийство в Нови Искър на 31 декември м.г. Беглецът бе открит самоубил се седмица по-късно, а хората от Луково и близкото с. Реброво получиха грамоти от вътрешното ведомство за съдействието,

БСП с ултиматум към Московски: Или оставка на шефовете на БДЖ, или твоята

https://offnews.bg//ikonomika/bsp-s-ultimatum-kam-moskovski-ili-ostavka-na-shefovete-na-bdzh-ili-t-673797.html

БСП даде ултиматум на министъра на транспорта Ивайло Московски до 24 часа да уволни ръководството на БДЖ и заплаши, че ако не го направи, то партията ще поиска неговата оставка.

„За пореден път сме свидетели на злоупотреби или действия, граничещи с такива, в БДЖ. Приехме антикорупционния закон, вотът на недоверие беше отхвърлен от управляващите, но е явно, че проблемите с корупцията в България продължават”, каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски на пресконференция в централата на партията.

Той добави, че случаите, които излязоха в медиите през последните дни са показани от левицата още през 2016 г., отново на пресконференция.

„Тогава говорихме аз и двама служители на БДЖ, които след тази пресконференция бяха уволнени”, припомни Свиленски.

Той бе категоричен, че борбата с корупцията в дружеството приключва с уволнението на тези двама служители, които са имали доблестта да разкажат какво се случва с ремонтите, заплащането на машинистите и футболния отбор в БДЖ.

Народният представител припомни още, че тогава са изнесени факти и схеми, които не са променени и до днес.

„До август 2016 г. министър Московски не знаеше, че в БДЖ има футболен отбор. Този отбор, обаче се оказа частна структура, извън дружеството и това бе признато от изпълнителния директор”, каза още народният представител.

Той попита защо спортистите в този клуб са назначени в БДЖ,  след като са картотекирани като футболисти.

Свиленски бе категоричен:

"Корупцията продължава да съществува във всяко едно държавно дружество."

Той заяви, че левицата настоява министър Московски да освободи цялото ръководство на БДЖ.

”Ако той продължава да държи на него и твърди, че то изпълнява задълженията си и не го освободи, ще поискаме неговата оставка”, категоричен бе социалистът.

Той заяви, че  не може в 21 век, в държава член на ЕС, служители да бъдат заплашвани с думите - „мъртъв си” за това, че са се осмелили да дадат сигнал за корупция.

„Ние ще защитим всеки един служител, който е заплашен, затова искаме Сметната палата да влезе спешно на одит в БДЖ, а Инспекцията по труда да провери по колко часа работят машинистите”, каза още Георги Свиленски.  

 
„От БСП многократно сме използвали всички възможности да задаваме въпроси и да търсим отговорността и мерките, които се взимат, за решаване на проблемите на БДЖ“. Това заяви народният представител от левицата Димитър Данчев.

Той припомни случаи, в които локомотив се запали на гара, а дефектни спирачки станаха причина за инцидент с влак.

„Това са инциденти, по които не се взима никакво отношение“, допълни Данчев.

Той подчерта, че служителите работят много часове, извън допустимата норма, ремонти се извършват некачествено, спрени са влакове, а хора се извозват с автобуси, има и съкратен график за движение на влаковете.

„Тези инциденти са заплаха за здравето и живота на хората. На този фон, БДЖ поддържа футболен отбор. Това е недопустимо“, категоричен е народният представител.
 
Според бившият изпълнителен директор на БДЖ Християн Кръстев е недопустимо машинистите да имат толкова много работни часове. 

„Недопустимо е машинистите да имат толкова много работни часове. Това е равносилно на самоубийство или убийство на самите пътници, които се возят във влаковете. Не може човек, който е спал 4 часа, да отиде да управлява бързия влак София – Варна, да спи във Варна 8 часа, да се върне и пак да го пишат на работа”, каза той.

По думите му има начин да бъдат подсигурени достатъчен брой локомотивни машинисти и оправданието на управлението на БДЖ не е истина. Той опроверга думите на изпълнителния директор на БДЖ, че такива ремонти, които сега се правят, се извършвали от десетилетия.

„Това не е истина. Тези ремонти се извършват по договор, който е подписан през 2016 г. Никога преди това, такива ремонти в БДЖ не са извършвани”, отсече Кръстев.

Той обясни какъв е принципът на ремонтите сега, а именно - в депо на БДЖ, с персонал на БДЖ, с техника, оборудване и пари на БДЖ, а накрая се плаща на частна фирма.

Банско има бизнес потенциал и извън ски туризма

http://www.mediapool.bg/bansko-ima-biznes-potentsial-i-izvan-ski-turizma-news274863.html

Зимният курорт Банско има много по-голям бизнес потенциал от сега използвания и подчинен изцяло на ски туризма модел на развитие, който уврежда природата в националния парк "Пирин" и облагодетелства единици заинтересовани, докато в общината през последните години растат незаетите хотели, падат цените на имотите и се увеличава безработицата. Това сочи доклад на групата "Далберг" (Dalberg), специализирана в разработване на възможности за устойчиво бизнес развитие. Документът бе представен в понеделник от Световния фонд за дивата природа WWF, по чиято поръчка е изработен. Експертизата показва, че има начин Банско да бъде както отличен ски курорт, без да е необходимо ново строителство на ски съоръжения и хотели, така и предлагащ целогодишно спа, уелнес и културно-исторически туризъм. Необходим е напълно нов план план за парка Докладът анализира сегашното състояние на курорта и използваната от него територия в Пирин, акумулираните приходи, но също така потенциалните други бизнес възможности пред Банско и останалите селища, попадащи в границите на националния парк "Пирин". На държавата се препоръчва да отмени както приетите на 28 декември 2017 г. промени в плана на парка, позволяващи нови ски строежи, така и да не приема новия план, който в момента е заседнал в съда заради спор дали трябва да има оценка за въздействието му върху околната среда. Заключението в документа е, че трябва да се изработи напълно нов план за управление на парк "Пирин", който да е предшестван от приемането на стратегия за целогодишен устойчив туризъм в Банско и диверсификация на доходите в общината,така че районът да е по-малко зависим от приходите от ски туризъм. Ако държавата, общината и инвеститорите в Банско продължат сегашните си действия, ефектът ще е пагубен не само за околната среда, но и за самия туризъм. Ако обаче заинтересованите страни успеят да се обединят около дългосрочните перспективи и добър модел за развитие на бизнес в защитени територии, Пирин може да служи като еталон за устойчиво управление на планински екосистеми в България и извън нея. Освен това изключителното световно признато богатство на парка ще бъде съхранено за настоящите и бъдещи поколения, изтъква докладът. Годишен принос от 69 млн. евро срещу поевтинели имоти и повече безработица Според документа, годишният икономически принос на парк "Пирин" се оценява на 69 млн. евро, но ски зоните в него имат противоречив икономически ефект върху местната икономика. Това е видно от нарасналата безработица, намалелия брой на населението и драстичния спад на цените на имотите. "Освен това Банско не оптимизира потенциала на съществуващите съоръжения. В сравнение с други ски курорти, Банско привлича до три пъти по-малко скиори, отколкото е капацитетът на ски лифтовете, а легловата база е пет пъти по-голяма, отколкото броят на посетителите. При това се очаква климатът да се отрази на зимните условия, като се увеличи зависимостта от изкуствен сняг. Използването на изкуствен сняг ще увеличи разходите за експлоатация на ски курорта и ще се отрази зле на местните водоизточници", посочват още авторите на доклада. Ски модернизация плюс целогодишна бизнес визия Препоръката е развитието на ски инфраструктурата да се ограничи до повишаване на качеството и безопасността на съществуващите съоръжения, за да се осигури посетителският поток и да се използва по-добре наличният капацитет. Инвеститорите могат да разширят дейностите си извън зимния сезон с природо-познавателни екскурзии, тъй като в Пирин има археологически обекти с реликви от редица древни поколения, датиращи още от тракийското население през желязната епоха (1000 г. пр.н.е.). В резерват "Юлен" са открити останки от предримска крепост, както и от византийски и средновековни църкви. През парка минава историческият път на виното, известен като "Винарската порта“, използван през ХVІІІ и ХІХ век за транспортиране на отлежали мелнишки вина. Пирин планина е била и стратегическа база в борбата за независимост на България от Османската империя и всичко това може да бъде използвано като туристически продукт, посочва докладът. Хотелите могат да привличат бизнес конференции, да предлагат спа и уелнес услуги, за които туристите харчат двойно повече пари. Припомня се, че освен Сандански и Велинград, горещи минерални извори има в Добринище, Баня, Огняново, Симитли и др. градчета в Пирин. Спа, уелнес, екскурзии до крепости и колоездачи по пистите през лятото Планината може да се използва за пешеходни преходи с водач или за колоездачни турове, на които все повече ски курорти залагат за удължаване на сезона си. "Над 30 ски курорта в Северна Америка вече предлагат лифтове за планинските колоездачи през летните месеци. Алпийският кантон Граубюнден в Швейцария изчислява, че средностатистическият планински колоездач прекарва там по 2.7 дни и изразходва по 160 евро на ден, което се равнява на 45 евро на ден в България. При предлагането на условия за планинско колоездене, в Банско биха могли да се използват наличните горски пътища и лифтове, което ще има минимално допълнително въздействие върху околната среда. Посетителите могат да бъдат привлечени също така и с по-живописни маршрути и многодневни екскурзии, като маршрута от Банско до Рилския манастир", пише в доклада. В него се посочва, че общината може да изработи културно-исторически и дори орнитоложки услуги по европейски проекти, както и организирани екскурзии до седемдесетте ледникови езера в планината. Ски пистите пък през лятото да се превърнат в място за екстремно колоездене. Това със сигурност ще увеличи приходите, генерирани от използването на парка. Сега облагодетелствани са група инвеститори и финансисти Авторите на доклада посочват, че сега планираните разширения на ски инфраструктурата в Банско и Добринище целят привличане на повече туристи с очакването за ръст на приходите и рентабилността на ски зоните, но това е съмнително. Сегашният модел за развитие на курорта Банско е довел местните туроператори на загуба от 2.85 милиона евро през 2013 г., а равнището на безработица в общината нараства от 4% през 2007 г до 8% към май 2017 г. "Условията на живот в Банско не са се подобрили с изграждането на ски курорта. От началото на 2000 г. броят на населението намалява, а цените на имотите са спаднали със 70% за последното десетилетие – особено на старите сгради, повечето от които са собственост на местни жители. От печалбите се облагодетелства по-скоро малка група инвеститори и финансисти, отколкото местното население като цяло, а липсата на диверсификация на местната икономика може допълнително да засили тази тенденция", посочват анализаторите. Сегашните хотели и лифтове в Банско могат да привличат много повече туристи "Банско не увеличава максимално легловата си база и капацитета на ски лифтовете, което предполага по-скоро необходимост от консолидация, отколкото от разширяване. Посещенията с цел ски туризъм в Банско са около 140 000 годишно. Курортът разполага с около 18 000 налични туристически легла, а капацитетът на ски лифтовете му е около 21 000 души на час. В сравнение с легловата база на Банско, утвърдените европейски курорти имат над пет пъти повече посетители. За да постигне подобно на другите курорти съотношение, Банско трябва да привлича 670 000 ски туристи годишно. Други европейски ски курорти със сравним капацитет на ски лифтовете също привличат между два и три пъти повече ски туристи", пише още в доклада. Всички ски писти в Банско вече са зависими от изкуствен сняг Друга важна констатация е, че всички ски писти в Банско вече са зависими от изкуствения сняг, а за покриване на настоящата площ (122 хектара ски писти) ще са необходими към 150 милиона литра вода на цена от 440 000 евро. Общите сезонни разходи биха могли да възлязат на повече от 3 милиона евро. Специалистите също поставят под въпрос осъществимостта на начинанието за производство на сняг при високите температури, очаквани в по-ниските части на ски зоната. Изкуственият сняг съдържа до пет пъти повече вода от естествения и екстензивната му употреба води до замърсяване на местните водоизточници и промени в растителната покривка. Освен това водата, използвана за направа на изкуствен сняг, се добива от същите водоизточници, от където се осигурява питейна вода за местното население и те са застрашени, твърдят експертите от "Далберг". Повечето европейски ски курорти разчитат на местни скиори "Ако инвестират само в разширение на ски инфраструктурата, инвеститорите ще бъдат изложени на голям риск, който може да бъде намален, ако инвестират в по- разнообразни стойностни предложения за района. Повечето европейски ски курорти разчитат предимно на местни скиори за рентабилното си съществуване, като общият дял на чуждестранните скиори е само 12%. България, с около 350 000 местни скиори и нисък процент на национално участие, има ограничен шанс за разширение чрез местни скиори", посочва докладът. Възможно е устойчивото развитие "Българското правителство не може да продължава да настоява да разреши увеличението на ски зоната 12 пъти. Вместо това трябва да чуе гражданите, които искат Пирин да бъде опазен. Устойчивото икономическо развитие може много по-добре да реализира дългосрочния потенциал на парка и да увеличи възможностите за туризъм извън ски-туризма, разработвайки целогодишни дейности за привличане на посетители извън зимните месеци", коментира пред журналисти Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България. "Възможностите Пирин да се развива устойчиво съществуват. Вместо да подкрепя строителството на увреждащи ски курорти, българското правителство трябва да използва природните ценности на Пирин, за да разраства местната икономика по начин, който не нанася необратими щети на този великолепен парк. Ние призоваваме всички заинтересовани страни да се обединят и да подкрепят това бъдеще за Пирин, което ще го запази за радост на идните поколения", допълва Марко Ламбертини, генерален директор на WWF. Световният фонд за дивата природа призова концесионера на ски зоната в Банско – "Юлен", както и всички потенциални концесионери да се откажат от всякакви дейности, които застрашават дългосрочните екологични, икономически и/или социални ценности на Пирин, и да инвестират в устойчив и целогодишен туризъм и дейности за разнообразяване на доходите, които носят полза за местното население.

619 училища в страната са в грипна ваканция

http://www.moreto.net/novini.php?n=368074

В 619 училища в страната днес няма учебни занятия заради обявена грипна ваканция, обобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). В София-град 276 училища няма да учат до 6 февруари включително. Грипната ваканция е от началото на тази седмица до петък, а първите две дни от следващата седмица е междусрочната ваканция, която е в сила за всички училища.

Нено Димов: Проектът за воден цикъл на Враца върви по план

https://www.actualno.com/vraza/neno-dimov-proektyt-za-voden-cikyl-na-vraca-vyrvi-po-plan-news_656881.html

„Благодарение на усилията на кмета Калин Каменов, проектът за Воден цикъл на Враца ще завърши успешно. Това е мащабна инвестиция, която ще е в полза на хората от Община Враца, но и за околната среда“. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов при посещението си във Враца. Той проследи на терен напредъка в изпълнението на „Интегриран проект за воден цикъл на гр. Враца“, която включва и изграждане на Пречиствателна станция за отпадъчни води

Лекар: Двойки, които живеят на село, по-рядко имат репродуктивни проблеми

http://www.cross.bg/selo-problemi-imat-1566577.html

/КРОСС/ Двойките, които живеят на село и консумират по-чиста храна, по-рядко имат репродуктивни проблеми, коментира пред "Дарик" акушер-гинекологът и инвитро специалист д-р Петра Семерджиева. По думите й се увеличава броят на двойките с репродуктивни проблеми у нас. "Увеличава се броят не само от страна на жената, много често вече срещаме и лоши спермограми", обясни тя. По думите й проблемите при зачеването се дължат 30% на състоянието на жената, 30% при мъжа, а 30 на сто от случаите и в двамата. "Ние си имаме някаква теория, че това се дължи на начина на живот и хранене. Стресът пречи на всичко, но това, което забелязваме е, че живеещите на село двойки имат по-малко такива проблеми. Най-вече това се дължи на храните, които приемат. В градовете не знаем с какво се храним", посочи д-р Семерджиева. Жените на село в доста по-напреднала възраст имат по-добри показатели от тези, които живеят в големите градове, допълни тя.    

Обявяват грипна епидемия в област Кюстендил от утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687767

Обявяват грипна епидемия в област Кюстендил от утреГрипна епидемия е обявена от утре на територията на област Кюстендил, съобщи д-р Красимира Панчева от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Кюстендил. Учебният процес няма да бъде преустановяван, защото няма повече от 30 процента отсъстващи ученици. Поради тази причина учебните занимания продължават.

Германските автомобилни концерни забъркаха нов мегаскандал

https://www.investor.bg/analizi/447/a/germanskite-avtomobilni-koncerni-zabyrkaha-nov-megaskandal-254748/

Volkswagen, Daimler, BMW и Bosch може би са финансирали опити с тестове с вредни емисии не само върху маймуни, но и върху хора

Новият директор на easyJet намали заплатата си до тази на предшественичката му

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/29/3120594_noviiat_direktor_na_easyjet_namali_zaplatata_si_do/?ref=rss


Йохан Лундгрен, новият главен изпълнителен директор на easyJet, ще намали заплатата си до тази, която получаваше предшественичката му Каролин Маккол, съобщи британската авиокомпания.<br /><br />Вместо 740 000 паунда той е приел да получава 706 000 паунда, колкото получаваше Маккол, преди да оглави в началото на годината телевизионната компания ITV. Като демонстрация на волята на компанията за равенство в заплащането между служители от двата пола и останалата част от пакета за...

В Тел Авив Теменужка Петкова обсъди възможностите за доставка на газ от Израел за България

https://www.actualno.com/business/v-tel-aviv-temenujka-petkova-obsydi-vyzmojnostite-za-dostavka-na-gaz-ot-izrael-za-bylgarija-news_656876.html

В рамките на работното посещение в Държавата Израел българският енергиен министър Теменужка Петкова обсъди с колегата си д-р Ювал Щайниц възможностите за доставка на природен газ за страната ни. „Сигурността на енергийните доставки и диверсификацията на източниците и маршрутите на природния газ са сред основните приоритети в енергийната политика на настоящето правителство. Разглеждаме източното Средиземноморие и Израел като потенциален източник на природен газ“, каза

Известен невролог е мъжът, който се застреля с ловна пушка в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6687732

Известен невролог е мъжът, който се застреля с ловна пушка в Бургас61-годишният мъж, който се самопростреля с пушка днес по обед в Бургас, е известният невролог д-р Галин Белев, довериха осведомени. Д-р Белев е управител на Медицински център в жк."Меден рудник", семеен, има син на около 10 г., казаха запознати. В момента все още продължава огледът в дома на медика на бул."Богориди" 59.

Борисов убедил ирландския премиер в нуждата от европерспектива за Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687744

Борисов убедил ирландския премиер в нуждата от европерспектива за Западните БалканиПредседателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с посланика на Ирландия в България Н. Пр. Майкъл Форбс, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество и възможностите за засилване на контактите между парламентите на двете страни.

Учени създадоха най-малкия робот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687739

Учени създадоха най-малкия роботИзследователи от института "Макс Планк" в Германия успяха да конструират напълно функциониращ робот, който е най-малкият в света, съобщава сайтът Лайф. Устройството е способно да се придвижва както по твърди повърхности, така и по вода. Размерите на крачещото роботче са впечатляващи, като дължината на корпуса му е едва 1 милиметър, предава БТА.

Как да изпереш 500 млн. долара от дигитална валута?

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/kak-da-izperesh-500-mln-dolara-ot-digitalna-valuta-254741/

След хакерската атака в Япония местният регулатор започва проверки на всички платформи за търговия с цифрови пари

Първи въоръжен обир на биткойни във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687743

Първи въоръжен обир на биткойни във ВеликобританияДвама британски брокери на виртуални валути са станали жертва на въоръжен обир от страна на четирима маскирани, които ги принудили да преведат биткойни по сметка, съобщи Франс прес, позовавайки се на в. "Дейли мейл". Изданието изтъква, че това е първият подобен случай на кражба на виртуална валута. Нападението е извършено миналия понеделник в

Улици и междублокови пространства във Варна „светват“ с 900 хил. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=368076

Улици и междублокови пространства в почти всички райони на Варна ще бъдат осветени през тази година с пари от местния бюджет, научи Moreto.net. Градската управа е заделила общо 905 338 лева за улично осветление, след като през 2017-та година са били изготвени проектите.

Вирусът Зика застрашава Черноморието на Турция

http://dnes.dir.bg/news/rusia-turtzia-ebola-virusat-zica-26827415

Руска федерална агенция предупреди за поява на комари с вируса на Зика по крайбрежието на Турция.

Теменужка Петкова обсъжда в Израел доставки на природен газ

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/29/3120581_temenujka_petkova_obsujda_v_izrael_dostavki_na/?ref=rss


Възможностите за доставки на природен газ от Израел в България обсъди българският министър Теменужка Петкова с колегата си Ювал Щайниц в рамките на работното си посещение в Израел, съобщи пресцентърът на министерството.<br />"Разглеждаме източното Средиземноморие и Израел като потенциален източник на природен газ", е казала Петкова по време на разговорите. По думите й България проявява интерес към възможностите за доставки на природен газ до територията на България от...

БСП-Пловдив: Бюджетът е нереален и хаотичен

http://www.cross.bg/mlnlv-godina-plovdiv-1566574.html

/КРОСС/ Бюджетът на Община Пловдив за 2018 година е бюджет на хаотичното развитие, с типичните „хитрувания" и с нереално планирани показатели. Тази позиция изразиха общинските съветници от БСП в Пловдив на пресконференция днес. Финансистът на групата на социалистите в местния парламент Петя Манева разкритикува управляващите за политиката на непрозрачност при формирането на бюджетната рамка. „До този момент липсват отчетни данни за изпълнение на бюджет 2017", подчерта тя. По думите ѝ най-голям риск в бюджет 2018 са планираните данъчни приходи в размер на близо 70 млн.лв. Миналата година са били 49 млн.лв, към 31.11. 2017 г. са отчетени 50 млн.лв. от данъчни приходи. „Ръст от 27% в данъчните приходи, без да се увеличават данъците, е твърде амбициозна цел", обясни Петя Манева. Тя посочи, че трета поредна година бюджетната рамка отразява внушителен преходен остатък, които достигна до 43.58 млн.лв. 23 млн. лв в него са от неизпълнение на капиталовата програма. За 2018 година планираните капиталови разходи са в размер на 86 млн. лв, формирани както следва от: 25.3 млн.лв собствени средства, 23.14 млн.лв преходен остатък, 25.80 млн.лв от европейски програми, 10 млн.лв заем и целева държавна субсидия от 2 млн.лв. „При настоящия административен капацитет е невъзможно тези средства да бъдат разходвани целесъобразно", заяви Петя Манева

10-те най-разпространени мита за Европейския съюз

http://econ.bg/Новини/10-те-най-разпространени-мита-за-Европейския-съюз_l.a_i.757139_at.1.html

Само преди броени дни България пое първото си Председателство на Съвета на Европейския съюз. За половин година у нас ще бъдат проведени повече от 200...

1 година затвор и 2000 лв. глоба за шофьор, пипнат с 3.52 промила зад волана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687681

1 година затвор и 2000 лв. глоба за шофьор,
пипнат с 3.52 промила зад воланаПо обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново 56-годишен мъж е осъден за шофиране на автомобил с алкохол в кръвта 3,52 на хиляда. Наложено му е наказание от една година лишаване от свобода, лишаване от право да управлява МПС за срок от две години и глоба в размер на 2000 лева. Евгени К. е признат за виновен за това, че на 28.04.2017 г. в гр.

Volkswagen тествала вредни газове върху хора и животни

https://www.actualno.com/cars/volkswagen-testvala-vredni-gazove-vyrhu-hora-i-jivotni-news_656874.html

Поредният огромен скандал разтърси автомобилната индустрия. Разкрито бе, че компанията Volkswagen е финансирала тестове на вредни газове върху хора и животни. Става дума за 25 младежи, които в рамките на няколко часа са вдишвали различни дози от газа при опити в институт, част от Университета на Аахен. Изследването е било финансирано от Volkswagen и други автомобилни производители. Последствията за човешкия организъм от газовете не са били определени, когато изследването е било публикувано

Анкета: 49,8% от читателите на КРОСС не се интересуват от европредседателсвото

http://www.cross.bg/nego-chitatelite-smyatat-1566575.html

/КРОСС/ 49,8% от читателите на Агенция КРОСС не се интересуват от европредседателсвото и не одобряват натрапването на информацята за него в медиите. Това показват резултатите от анкетата ни, в която се включиха 529 души. 25 на сто знаят за него, но не се вълнуват особено от това какво се случва покрай европредседателството. 14,8 смятат, че "председателството е важно, но нека първо си решим вътрешните проблеми". 6,3 на сто отговарят, че изобщо не са наясно с него, а едва скромните 4,2% следят информацията за него и смятат, че председателството е важно. Включете се в новата ни анкета: Ставали ли сте жертва на корупция?

Британските лордове на бунт срещу правителствения законопроект за Брекзита

http://www.mediapool.bg/britanskite-lordove-na-bunt-sreshtu-pravitelstveniya-zakonoproekt-za-brekzita-news274862.html

Законопроектът за излизането на Великобритания от ЕС е фундаментално сбъркан и трябва да бъде преработен в няколко посоки, са казали членове на горната камара на британския парламент, цитирани от вестник "Гардиън", ден преди лордовете да започнат обсъждането на документа.    Конституционната комисия на камарата е стигнало до извода, че законопроектът в сегашния си вид крие редица юридически рискове и трябва да бъде значително променен, макар че вече е гласуван от долната камара.   Вестникът предрича, цитиран от БТА, че в Камарата на лордовете предстоят бурни дебати, когато документът постъпи там в сряда или четвъртък. Очаква се дори онези лордове, които подкрепят оставането в Евросъюза, да прокарат решение, в което да се изразява съжаление, че обществеността се лишава от шанса за повторен референдум относно Брекзита.   В навечерието на предстоящата битка комисията препоръча големи промени, които могат да бъдат дебатирани на по-късен етап от минаването на проектозакона през камарата.    Целта на закона е да транспонира законодателството на ЕС в британското с цел това да стане преди деня на Брекзита, фиксиран за 29 март 2019 г. Според комисията на лордовете обаче тази задача е била усложнена не само от "мащаба и сложността" си, но и от проблеми при изложението на текста на документа.    Лордовете, в частност, критикуват онези елементи на законопроекта, които дават право на правителството да внася промени в нормативните документи без парламентарен контрол, използвайки т.нар. пълномощия на крал Хенри Осми по аналогия с подобен указ, утвърден от него през 1539 г. и с който той си присвоява право да прави такива изменения.    Освен редица конкретни недостатъци в документа, комисията предупреждава, че ако не може да бъде постигнато споразумение с местните администрации в Шотландия и Уелс относно децентрализацията на властовите пълномощия, върнати от Брюксел след Брекзита, това може да доведе до "значителни конституционни последствия". Накрая се стига до извода, че представеният проект като цяло е "конституционно неприемлив".  Редица лордове не крият опозицията си срещу законопроекта, намирайки го за опит на правителството да узурпира власт, която не му принадлежи, отбелязва Ройтерс по този повод.    Долната Камара на общините прие законопроекта на 17 януари на трето четене. Сега той трябва да бъде одобрен и от лордовете на три четения и ще придобие окончателен статут на закон едва след като и двете камари съгласуват текста до последната запетайка. Накрая и кралица Елизабет ще го одобри, давайки му т.нар. кралска санкция.    Лордовете лейбъристи вече обявиха, че смятат да подкрепят около 20 поправки, което означава, че има реален шанс правителството да претърпи серия от поражения с подкрепа от лейбъристите и либералните демократи в Горната камара.    Сред основните искания на лордовете са: роля за парламента в случай, че не се постигне споразумение с Брюксел за Брекзит; британският парламент да гласува окончателното споразумение преди Европарламента; времеви ограничен преходен период според сегашните условия на членството, включително удължаване на членството в единния пазар и митническия съюз; по-силна защита на правата, онаследени от членството в ЕС; нови ограничения върху пълномощията тип "Хенри Осми"; отменяне на фиксирания от правителството ден за Брекзита. 

С близо 2.8 млн. лева санират още 18 блока в Свищов през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687723

С близо 2.8 млн. лева санират още 18 блока в Свищов през 2018 г.На 26 януари в Гербовата зала на Община Свищов бяха подписани договори между председателите на 18 сдружения на собствениците и кмета Генчо Генчев за обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградите, които сдруженията представляват, съобщиха от общината. В поканите за срещата, представителите на сдруженията са уведомени,

Жестоко убийство на жена в Троян, обвинен е съпругът

http://www.mediapool.bg/zhestoko-ubiystvo-na-zhena-v-troyan-obvinen-e-saprugat-news274861.html

37-годишен мъж е обвинен за жестокото убийство на 35-годишната си съпруга в Троян, съобщиха от прокуратурата.   Сигналът за престъплението е подаден от съпруга. Той е заявил, че "вероятно" е убил жена си в апартамента им в кв. "Лъгът" в Троян. Това се е случило в ранните часове на 28 януари.   Полицията е открила трупа на жената с 26 прободни рани по него. Мъжът е с повдигнато обвинение и е задържан за 72 часа.   В края на миналата седмица почина 57-годишна жена от врачанското село Бъркачево, която се самозапали. Основната версия за трагичния инцидент са честите физически посегателства върху жената от страна на съпруга й. Мъжът бе задържан за изясняване на случая.

Лекар се застреля с пушка в центъра на Бургас

http://dnes.dir.bg/news/burgas-mvr-galin-belev-26827399

61-годишен бургаски лекар се самоуби, като се простреля с ловна пушка в сърцето.

БСП ще иска оставката на Ивайло Московски, ако не уволни ръководството на БДЖ заради "футболисти" в дружеството

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/29/3120583_bsp_shte_iska_ostavkata_na_ivailo_moskovski_ako_ne/?ref=rss


БСП даде срок до утре на транспортния министър Ивайло Московски да освободи цялото ръководство на БДЖ заради информацията на "Нова телевизия" за назначени служители, които да играят футбол. Ако ръководството на БДЖ не бъде освободено до утре, социалистите ще искат оставката на Московски. Това обяви на "Позитано" 20 днес зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски, който каза, че още през лятото на 2016 г. БСП е предупредила за...

Британските лордове се бунтуват срещу правителствения законопроект за Брекзита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687724

Британските лордове се бунтуват срещу правителствения законопроект за БрекзитаЗаконопроектът за излизането на Великобритания от ЕС е фундаментално сбъркан и трябва да бъде преработен в няколко посоки, са казали членове на горната камара на британския парламент, цитирани от вестник "Гардиън", ден преди лордовете да започнат обсъждането на документа. Конституционната комисия на камарата е стигнало до извода,

България с интерес да внася газ от Израел

http://www.mediapool.bg/bulgaria-s-interes-da-vnasya-gaz-ot-izrael-news274860.html

България проявява интерес към възможностите за внос на природен газ от израелските офшорни газови находища "Тамар" и "Левиатан", съобщиха от Министерството на енергетиката след среща в понеделник на министър Теменужка Петкова, която е на посещения в Израел, с колегата й Ювал Щайниц. "Сигурността на енергийните доставки и диверсификацията на източниците и маршрутите на природния газ са сред основните приоритети в енергийната политика на настоящето правителство. Разглеждаме източното Средиземноморие и Израел като потенциален източник на природен газ“, казала Петкова по време на разговора си с Щайниц. Една от възможностите за доставка на израелски природен газ до България е чрез терминал за втечнен природен газ, за какъвто България има интерес да участва в изграждането край Александруполис, и след таво суровината да влиза у нас през бъдещата българо-гърцка газова връзка. Като друг вариант се разглежда проектът за подводен газопровод EASTMED от Израел през Кипър и остров Крит до Гърция. Петкова представила пред министъра на националната инфраструктура, енергетиката и водните ресурси на Израел развитието на газовите проекти в България – интерконекторите с Гърция и Турция и концепцията за създаване на регионален газоразпределителен център "Балкан“ на територията на България. Щайниц на свой ред изразил надежда, че Израел може да допринесе за диверсифициране на източниците на природен газ в Югоизточна и Южна Европа и особено за България, Гърция и Италия. Двамата министри се договорили да подготвят меморандум за разбирателство в областта на енергетиката, с акцент върху възможността за доставка на природен газ от офшорните газови находища на Държавата Израел. Обсъдени са били и възможностите за съвместно сътрудничество в сферата на киберсигурността в енергийния сектор. В заключение, министър Петкова добавила, че страната ни би оценила високо опита и добрите практики на израелските компании в областта на проучването и добива на природни богатства и допълнила, че израелски инвеститорски фирми са добре дошли в България, пише още във ведомственото прессъобщение.

Излезе "Амстердамски блус" от автора на "Тирза" Арнон Грюнберг

https://www.actualno.com/books/izleze-amsterdamski-blus-ot-avtora-na-tirza-arnon-grunberg-news_656872.html

Романът „Амстердамски блус“ (1994), за който получава две награди (наградата „Антон Вахтер“ и „Златното заешко ухо“), е сравняван със „Спасителят в ръжта“ и пресъздава във фикционална форма младежките вълнения и похождения на автора. В тази своя дебютна, но много успешна книга Грюнберг разказва за живота си на амстердамски гимназист и син на белязана от войната еврейска двойка. Нищо в романа не е измислено. Войната в

Експерт: Жертвата на домашно насилие има право на защита

http://dnes.dir.bg/news/zheni-nasilie-domashno-katja-konventzia-istanbulsca-conventzia-istanbulscata-conventzia-krastanova-26827265

Специализирани центрове за помощ на жени, пострадали от домашно насилие, има общо 13 в цялата страна, каза Катя Кръстанова.

Митничари в Любимец задържаха нелегално дизелово гориво в бус до бензиностанция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687722

Митничари в Любимец задържаха нелегално дизелово гориво в бус до бензиностанцияНелегално дизелово гориво задържаха при проверка на мобилна митническа група в района на бензиностанция в Любимец, съобщиха от Агенция "Митници", цитирани от БТА. Екипът е предприел проверка на паркиран в близост до петролния обект микробус. При нея е било установено, че монтиран пластмасов съд в товарното помещение на микробуса съдържа течност с

А кога НАП ще провери имотите на Пеевски?

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/koga-shte-proverite-imotite-peevski.html

Прокуратурата стартира поредно издание на акция „Богати“, в която ще проверява доходите на купувачите на скъпи имоти и автомобили в България.

А кога НАП ще провери имотите на Пеевски?

https://frognews.bg/novini/koga-shte-proverite-imotite-peevski.html

Прокуратурата стартира поредно издание на акция „Богати“, в която ще проверява доходите на купувачите на скъпи имоти и автомобили в България.

Тервел Пулев излиза в сериозен мач, ще се бие за титла

http://www.cross.bg/tervel-pylev-dzhinkara-1566573.html

/КРОСС/ След като постигна 7 победи с нокаут в първите си 7 мача на професионалния ринг, Тервел Пулев ще се изправи в най-сериозния си мач до този момент. Това ще се случи на 24 март в Хамбург, където българинът ще се изправи срещу друг непобеден боксьор до този момент - Хюсейн Джинкара. Джинкара е немски боксьор, но от турски произход. По-млад е с 2 години от Пулев - на 32. До този момент той има 10 победи от 10 мача, като 8 са с нокаут. Последният му мач бе на 27 януари по време на галавечер в Истанбул. Мачът ще бъде за титла, информират от промоутърската агенция Wiking Box, като не се уточнява за какво точно.Мачът между Тервел Пулев и Хюсейн Джинкара ще бъде главният подгряващ мач в галавечерта, на която Ангело Франк и Себастиан Формела ще се бият за интерконтиненталната титла на Международната боксова организация (IBO). "Този мач не бива да се пропуска. Един срещу друг ще застанат двама първокласни боксьори. Тервел е бронзов медалист от Олимпийските игри в Лондон и има отлична техника. И двамата са силни и привличат вниманието. Ще им стискаме палци", заявиха организаторите на събитието в Хамбург.

58% от руснаците поддържат идеята за независим интернет в рамките на БРИКС

http://www.moreto.net/novini.php?n=368060

Повече от половината руснаци поддържат идеята за създаване на независим интернет в рамките на организацията БРИКС. Това става ясно от социологическо проучване на Всеруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитирано от ТАСС.

България – руското оръжие срещу Запада

https://www.vesti.bg/bulgaria/bylgariia-ruskoto-oryzhie-sreshtu-zapada-6078737

През последните седмици Кремъл извърши опасен експеримент в България, пише Димитрин Вичев, съпредседател на Атлантическия съвет на България

Зоран Заев: Сега е истинският момент да се реши спора за името с Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687720

Зоран Заев: Сега е истинският момент да се реши спора за името с ГърцияВярвам, че ще можем да постигнем национален консенсус с цел решаване на проблема с името, а не с цел неговото блокиране или повторно отлагане. Сега е истинският момент да се реши този въпрос, заяви днес македонският премиер Зоран Заев, предаде МИА. Всички трябва да знаем, че може да решим проблема, но той може и да не бъде решен.

Вижте новородения син на Мария Илиева (СНИМКА)

https://www.actualno.com/curious/vijte-novorodenija-sin-na-marija-ilieva-snimka-news_656834.html

Мария Илиева сподели първата снимка на новородения си син. 40-годишната певица, която стана майка на 25 януари, качи кадър в Instagram, на който се вижда как държи малката ръчичка на бебето си. "Моето #ВСИЧКО. Александър", написа щастливата мама в социалната мрежа. Снимката на малкия сладур вижте в iWoman.bg!

Цачева: Нужно е подобряване на прилагането на законодателството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687719

Цачева: Нужно е подобряване на прилагането на законодателствотоОсновата на правата и защитата на жертвите на престъпления и техните семейства е поставена, но по-важно е законодателство в тази връзка да има реално измерение на практика, заяви днес министърът на правосъдието Цецка Цачева в Брюксел пред Групата на високо ниво по правата на жертвите, съобщи пресцентърът на министерство на правосъдието.

Над 300 арестувани в Турция заради критики срещу операцията в Африн

http://www.cross.bg/zaradi-afrin-arestyvani-1566572.html

/КРОСС/ 311 души са арестувани в Турция заради постове в социалните медии против военната операция в Африн. Междувременно прокуратурата започна разследване срещу депутата от прокюрдската Демократична партия на народите Осман Байдемир. Обвиненията срещу задържаните в последната седмица са за „разпространяване на тероризъм". Сред арестуваните са активисти на леви партии и журналисти от малки опозиционни медии. Разследването срещу говорителя на Демократичната партия на народите Осман Байдемир е заради туит от вчера. Обвиненията са сериозни - подбуждане на съпротива срещу държавата и обида на Турската Република, народ и държавни органи. От вътрешното министерство в Анкара съобщиха, че ще заведат дело срещу Турския лекарски съюз заради негова декларация от миналата седмица. В текста се казва, че всяка война причинява физически, психически и екологични щети и завършва с думите „Не на войната, мир сега!" Президентът Ердоган окачестви на 26 януари организацията като „симпатизанти на терористи", след което множество сдружения разкритикуваха позицията на медицинската асоциация. Група от 170 обществени фигури и интелектуалци подписа открито писмо, в което призовава за спиране на операцията в Африн и разрешаване на проблемите чрез диалог. Текстът, изпратен до депутатите в Меджлиса, е подписан от бивши министри и депутати, журналисти, писатели и хора на изкуството, сред които Зюлфю Ливанели, Едже Темелкуран, Ертугрул Гюнай и други

Прокуратурата в Пловдив ще плаща обезщетение на рецидивист

https://frognews.bg/novini/prokuraturata-plovdiv-shte-plashta-obezshtetenie-retsidivist.html

Прокуратурата ще трябва да плати обезщетение от 6000 лв. на мъж със 17 присъди, защото му повдигнала и 18-о обвинение, този път несправедливо. Това пише Ваня Драганова във в.”Марица”

Вълнува ли се Банско от Световната купа по сноуборд

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/29/3119983_vulnuva_li_se_bansko_ot_svetovnata_kupa_po_snoubord/?ref=rss


Банско, втори кабинков лифт, протести, контрапротести, развитие на зимните спортове... Вълненията в обществото по темата не утихват.<br /><br />Точно един месец след решението на правителството да одобри поправките в плана за Пирин, позволяващи строителство в парка, Банско прие за втори път стартове от Световната купа по сноуборд. В рамките на три дни се проведоха шест състезания - три при мъжете и три при жените - в дисциплините паралелен гигантски слалом и спийд бордъркрос.<br...

Основни грешки в готвенето

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6687168

Основни грешки в готвенетоСлучват се и на най-добрите. Понякога бързаме, друг път сме разсеяни, грешките са нещо нормално. Хубаво е обаче да не ги допускаме от незнание. Затова сме събрали за вас някои от най-често допусканите грешки по време на готвене и ви желаем безаварийно и безгрешно представяне в кухнята! Започвате да готвите, преди да се е нагрял достатъчно тиганът.

Грешките в здравната система са в началото, конструирана е неправилно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6686431

Грешките в здравната система са в началото,  конструирана е неправилноПациентски размисли защо здравеопазването не върви За последните няколко месеца имах два сериозни сблъсъка с българското здравеопазване. И двата пъти ми спасиха живота и имам прекрасни впечатления от български лекари, медицински сестри, рехабилитатори и санитари. Тоест система, която спасява животи, не е толкова зле.

Варуфакис се връща в политиката с нова партия

https://frognews.bg/novini/varufakis-vrashta-politikata-nova-partiia.html

Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис се връща в политиката с нова партия, съобщава гръцкият вестник Neos Kosmos.

Шофьор без книжка загина при катастрофа край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368071

Около 3:00 часа на 27 януари, на пътя от село Дъбравино за село Гроздьово, на около 200 след моста над р. Камчия, е възникнало ПТП, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. По първоначални данни водачът на микробус на 32 г.

Лена Бориславова: Образованието трябва да е приоритетът ни

http://dnes.dir.bg/news/obrazovanie-evropeyski-parlament-prioritet-lena-borislavova-26827325

Образованието трябва да е приоритетът ни. Европа се нуждае от по-широко скроени лидери. Дебатите за Истанбулската конвенция са неконструктивни.

Бенчмаркът SOFIX не успява да изтрие загубите от миналата седмица

http://econ.bg/Новини/Бенчмаркът-SOFIX-не-успява-да-изтрие-загубите-от-миналата-седмица_l.a_i.757136_at.1.html

След като бенчмаркът на родния капиталов пазар SOFIX приключи миналата седмица със спад (от 0.3%), днес бележи ръст от минималните 0.05% до 709.95...

Русия е наказана и за параолимпийските игри, но ще може да изпрати спортисти

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/29/3120563_rusiia_e_nakazana_i_za_paraolimpiiskite_igri_no_shte/?ref=rss


Русия остава наказана и за зимните параолимпийски игри, обяви Международният параолимпийски комитет (IPC). Въпреки това в Пьонгчанг ще бъдат допуснати руски спортисти, които ще се състезават под неутрален флаг.<br /><br />Заради разкритията за мащабни нарушения на антидопинговите правила по време на Сочи 2014 Русия беше отстранена от летните параолимпийски игри в Рио 2016. Сега руски състезатели ще бъдат допуснати в пет спорта, но само след строг подбор.<br /><br />Това...

Бебе на 15 месеца и баба над 90 години преминаха по червения килим на "Грами"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6687674

Бебе на 15 месеца и баба над 90 години преминаха по червения килим на "Грами"На отминалата церемония за 60-ите награди "Грами" не липсваха и любопитни моменти, като сред най-забележителните наблюдателите открояват преминаването по червения килим на бебе и баба, предаде Асошиейтед прес. Асад, 15-месечният син на диджей Калед и Норма Халмън, прехвърлилата 90-те баба на певицата Сиза,

Кремъл: Путин няма сериозни опоненти на изборите

http://www.cross.bg/pytin-lider-peskov-1566571.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин няма сериозни политически опоненти на предстоящите президентски избори, насрочени за 18 март. Това обяви неговият говорител Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Според прессекретаря на Кремъл опозиционния лидер Алексей Навални не е заплаха за Путин по никакъв начин. "Популярността на Путин далеч надхвърля границите на Русия. Едва ли някой може да постави под въпрос, че Путин е абсолютен лидер на общественото мнение, абсолютен лидер на политическия връх, с когото едва ли някой може да се състезава сериозно на настоящия етап", подчерта Песков, добавяйки, че сегашният президент "затвърди несъмненото си лидерство и продължава да го прави". Вчера няколко хиляди поддръжници на Навални взеха участие в политически митинги срещу Путин в цяла Русия. Протестите обаче не бяха разрешени от властите, като Навални беше арестуван заедно със свои поддръжници. Коментирайки събитията от вчера, Песков посочи, че действията на руското правителство да прекрати протестите били заради "спазване на закона и осигуряване на сигурността и обществения ред".    

Съдят управителя на "Евроманган" в Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687694

Съдят управителя на "Евроманган" в ДобричРайонната прокуратура в Добрич предаде на съд управителя и представляващ "Евроманган"ЕАД Дейвид Уелингс. Внесеното постановление в Районния съд е за налагане на административно наказание "глоба" като Уелингс бъде освободен от наказателна отговорност, съобщи пресцентърът на Апелативната прокуратура. Управителят и представляващ "Евроманган" ЕАД е

Facebook и МВР въвеждат системата „AMBER Alert – изчезнало дете“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/U6BtucdKTUY/

amber-alert-bulgaria_imageНа пресконференция днес в ГДБОП Министерството на вътрешните работи и Facebook стартираха партньорската си програма „AMBER Alert – изчезнало дете“. „AMBER Alert – изчезнало дете“ е спешен сигнал, който полицията издава в случаи на изчезнали или отвлечени деца при опасност за здравето и живота им. Участие в пресконференцията взеха главен комисар Ивайло Спиридонов – директор на ГДБОП, Красимир Ципов – зам.-министър на вътрешните работи, Емили Вачер – директор „Доверие и безопасност“ във Facebook, и Кристиан Парела – директор „Доверие и безопасност“ във Facebook за Европа, Близък изток и Азия.

„AMBER Alert – изчезнало дете“ е система, свързана с Facebook, която позволява органите на реда да издават сигнални съобщения, съдържащи актуална снимка и информация за изчезнало дете, до потребители, намиращи се в областта на издирване, предварително определена от полицията. Facebook потребителите в този регион ще получават сигнала „AMBER Alert – изчезнало дете“ само ако са включили опцията за местоположение на устройството, с което ползват социалната медия. Сигналното съобщение изглежда като обикновена публикация, като дава възможност за получаване на повече информация относно детето и споделяне, за да достигне до възможно най-голям брой хора. С повече от 2 милиарда Facebook потребители, системата ще бъде ефективен инструмент за намиране на изчезнали деца.

„В случай на издирвано дете най-ефикасното действие е да разпространим нужната информация до обществото колкото се може по-бързо. Уверени сме, че давайки точната информация на точните хора в точното време чрез системата „AMBER Alert – изчезнало дете“, ще успеем да съберем деца със семействата им по-бързо“ – каза Емили Вачер, директор „Доверие и безопасност“ във Facebook.

България е едва петнадесетата държава в света, която въвежда „AMBER Alert – изчезнало дете“. Това се случва благодарение на ползотворното сътрудничество между специализирания сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР и Facebook в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС. Партньорската инициатива е от изключително значение за точното и навременно разпространение на информация в случаите на изчезнали деца.

„От 2009 г. ГДБОП е контактна точка на Facebook за България. Работим по множество направления заедно, за да предпазим и защитим нашите деца. Уверени сме, че системата „AMBER Alert – изчезнало дете“ ще допринесе за това.“ – добави главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП.

Зодиите, които ще пътуват най-много през 2018 г.

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/zodiite-koito-shte-pytuvat-naj-mnogo-prez-2018-g-6078735

Годината ще е прекрасна и добра за всички 12 зодии, но има едни 3 специални зодии, за които тя ще е изпълнена основно с приятни пътешествия

Московски: Възложил съм проверки по всички сигнали за нарушения в БДЖ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687677

Московски: Възложил съм проверки по всички сигнали за нарушения в БДЖВъзложил съм проверка по всички теми, които са заложени в телевизионния репортаж за БДЖ. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не мога да коментирам записаните разговори. В момента, в който се появи анонса,

ПьонгЧанг 2018 с първи рекорд още преди началото на игрите

https://offnews.bg//zimni/piongchang-2018-s-parvi-rekord-oshte-predi-nachaloto-na-igrite-673794.html

Олимпийските игри в Пьонгчанг са на път да поставят рекорд по брой на спортистите, които ще вземат участие в дисциплините.

Както съобщиха днес от Организационния комитет на Игрите, към днешна дата и при изтичането на срока за заявки, участието си са потвърдили 2925 спортисти от 92 държави.

В предишните Зимни олимпийски игри в Сочи преди 4 години са участвали 2858 спортисти от 88 държави. Към този момент най-голямата делегация ще бъде на САЩ- 242 спортисти, следвана от Канада- 226 спортисти, отбелязват организаторите от Република Корея. Самите домакини ще излязат на трасетата, пързалките и пистите със 144 спортисти в 15 дисциплини.

Отборът на КНДР, който получи специален статут от Международния олимпийски комитет (МОК), е заявил 22 спортисти, в това число 12 момичета от обединения корейски отбор по хокей на лед. За първи път участие на Зимна Олимпиада ще вземат състезатели от Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Нигерия и Косово.

Фитнес приложение разкри в интернет военни бази по света

http://www.moreto.net/novini.php?n=368052

Фитнес приложение очерта в Интернет карти на военните бази по света. Тревожното е, че картата показва нивото на активност и движението вътре в сградите, както и извън базите. Това прави достъпна информацията за маршрути, използвани за учения и патрулирани пътища.

5,7 милиарда евро е външният дълг на страната

http://www.cross.bg/evro-godina-durzhavata-1566570.html

/КРОСС/ Общо 5,7 милиарда. евро е брутният държавен външен дълг на България към края на ноември миналата година, сочат данните на БНБ, цитирани от БНР. Сумата е с около половин милиард евро по-ниска спрямо същия месец на 2016-а. Миналата година държавата не излезе на външните пазари с емисия еврооблигации, но беше активна на пазара на държавни ценни книжа - т.е. на вътрешния пазар. Общата задлъжнялост на страната ни намалява, тъй като рефинансиранията на част от задълженията бяха на по-добра за държавата цена.    

Първи въоръжен обир на биткойни във Великобритания

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-obir-bitkoyn-dani-astan-26827267

Двама британски брокери на виртуални валути са станали жертва на въоръжен обир от страна на 4-ма маскирани, които ги принудили да преведат биткойни по сметка.

Фондът за дивата природа иска нов план за Пирин с целогодишен туризъм и други бизнеси

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/01/29/3120425_fondut_za_divata_priroda_iska_nov_plan_za_pirin_s/?ref=rss


Международната природозащитна организация "Фонд за дивата природа" (World Wide Fund for Natureq WWF) предлага да се отхвърли сегашният план за управление на националния парк "Пирин", както и новият, който все още не е влязъл в сила заради съдебни обжалвания, и да се приеме нов документ с баланс между устойчивостта на природата и развитието на бизнеса с нови източници на приходи. Това заявиха на пресконференция представителите на фонда в България. <br /><br />На...

БСП поиска оставки в БДЖ и на зам.-министър

http://dnes.dir.bg/news/bdz-bsp-ostavki-26827268

Искаме оставката на заместник-министъра на транспорта Ангел Попов и на шефовете в БДЖ.

61-годишен се застреля с ловна пушка в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687671

61-годишен се застреля с ловна пушка в Бургас61-годишен мъж от Бургас се е самопрострелял с ловна пушка днес по обед, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал в апартамент на ул."Богориди" в центъра на града, малко след 13,30 ч. Г.Б. се е застрелял в областта на сърцето. По непотвърдени данни той имал сериозен здравословен проблем. Самоубийство е основната версия,

Изправят на съд стопани на кучета убийци, разкъсали 80-годишна жена в Свищовско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687650

Изправят на съд стопани на кучета убийци,
разкъсали 80-годишна жена в СвищовскоРайонна прокуратура –Свищов внесе в съда обвинителен акт срещу стопани на кучета, които нападнали възрастна жена и причинили смъртта й. Обвинението срещу Петър К. и Величка К. е за това, че на 19.01.2017 г. в с. Козловец, общ. Свищов, не положили достатъчно грижи за две кучета - рижаво на цвят мъжко куче кръстоска между порода «Питбул» и местно

Шофьор загина на място край Варна, след като колата му се обърна в канавка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687658

Шофьор загина на място край Варна, след като колата му се обърна в канавка32-годишен мъж от варненското село Дъбравино загина на място, след като се обърна на пътя с микробус. По данни на полицията мъжът е бил неправоспособен. Инцидентът станал през уикенда, около 3 часа сутринта на пътя от родното му село към съседното Гроздьово. Заради високата скорост по мокрия асфалт, мъжът изтървал контрола над буса,

Новата желязна завеса на мръсния въздух в Европа

http://clubz.bg/63507-novata_jelqzna_zavesa_na_mrysniq_vyzduh_v_evropa

Живеещият в Лондон бивш министър на околната среда и водите Юлиан Попов привлече огромен интерес към проблема със замърсения въздух в Източна Европа с една единствена снимка. По-скоро скрийншот от сайта на Европейската агенция по околна среда, където се публикуват данните за концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха. Със зелено и синьо са оцветени местата, където качеството на въздуха е добро, с жълто – там, където замърсяването е в норма, а с червено са местата със опасни стойности на ФПЧ във въздуха.

Юлиан Попов е забелязал очевидното – че в страните от Западна Европа въздухът е много по-чисто, отколкото в новите източни членки на Европейския съюз.

Европа е разделена от въздуха, който дишаме на Изток и на Запад. Когато говорим за бъдещето на Европа, не можем да игнорираме разделението по качество на въздуха, написа Попов в туитър.

 

 

Този пост провокира стотици коментари и споделяния. Забелязана е и от авторитетното издание „Политико“, което всяка сутрин разпространява своя бюлетин, за който са абонирани голяма част от европейските политици.

Изток vs. Запад – Новата желязна завеса на мръсния въздух в Европа“, написа главният редактор на европейското издание на „Политико“ Райън Хийт.

Данните на Европейската агенция по околна среда и днес показват, че в България и другите страни от Изтока въздухът е много по-замърсен от Западна Европа.

Московски разпореди пълна проверка на БДЖ за назначени футболисти

https://frognews.bg/novini/moskovski-razporedi-palna-proverka-bdj-naznacheni-futbolisti.html

По повод на скандала от м.г. за назначавани преди футболисти в БДЖ, огласен за пръв път от журналиста Светослав Метанов в сайта Офнюз и сега любезно припомнен от Нова тв, министърът на транспорта Ивайло Московски увери, че е разпоредил цялостна проверка в железниците.

Рекорден брой чужди туристи са посетили България през декември

http://econ.bg/Новини/Рекорден-брой-чужди-туристи-са-посетили-България-през-декември-_l.a_i.757135_at.1.html

И последният месец на 2017 г. счупи рекорда за брой туристи, посетили България - общо 209 хил. чужденци са дошли в страната с цел почивка или...

Цивилни афганистанци обект на атаки. Талибаните целят хаос.

http://dnes.dir.bg/news/USA-afganistan-atentati-jihad-26827266

Това не бяха първите нападения на талибани в Кабул, но имаше нещо стряскащо в мащабите и последиците на извършените в рамките на една седмица нападения.

Московски няма да подава оставка, нито ще иска от БДЖ

http://clubz.bg/63506-moskovski_nqma_da_podava_ostavka_nito_shte_iska_ot_bdj

Министерски съвет Ивайло Московски 04052016 1

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски няма да подава оставка, нито ще иска оставките на ръководството на БДЖ. Това обяви самият той на извънредна пресконференция, след като от БСП му дадоха 24 часа да уволни шефовете на железниците заради корупция, заплахи на ръководители към служители и издръжката на футболния отбор "Локомотив БДЖ". В дебатите по вота на недоверие, поискан от социалистите миналата седмица - и отхвърлен от парламента, тези данни не бяха изнесени.

Соцдепутатите поискаха и проверка на Сметната палата и Главна инспекция по труда - заради извънредния труд, но Московски заяви, че екип на Сметната палата трети месец е в БДЖ и резултатите ще бъдат съобщени.

Министърът посочи, че "макар да носи оставката в джоба си и не представлява проблем да си я подам", няма да го направи. Като аргумент посочи: 

В обвиненията за корупция в БДЖ и тезите, които изказаха от БСП, не намирам нищо, което да е сериозен повод да искам оставката на колегите си. През 2009 г. заварихме БДЖ с 850 млн. лева задължения, които не се обслужваха, и с 68 млн. лева оперативна загуба. Към 2017 г. задълженията на дружеството са 330 млн. лева, с 15 млн. лева оперативна загуба. Тук колегите от БСП си противоречат. Ако приемем тяхната теза, че има голяма корупция в дружеството, тогава щеше да е обратното. Няма как финансовото състояние да се подобрява, ако вътре има корупция. Значи или когато БСП са управлявали железниците, корупцията е била ожесточена, за да генерира 850 млн. лева загуба, или ние се справяме добре - да си изберат. 

"Няма друга партия освен БСП, която да съсипва БДЖ. Тях ще ги идентифицират със съсипването на железниците, а нас - с работата им", каза още Московски, който е за трети път транспортен министър в третия кабинет на Бойко Борисов.  По думите му ремонт на локомотиви не се прави. "Въобще думичката "ремонти" е манипулативна и невярна. Първо, това са локомотиви от 43-та и 46-та серия и минават минимално санитарно обслужване - т.е. козметични неща, които могат да бъдат коригирани. Така че колегите налагат заблуда, като говорят за ремонти. Благодарение на БСП, е затворен единственият завод за ремонти - по време на тяхното управление, така че сега ние нямаме в България къде да ремонтираме локомотиви. Единственият начин е те да бъдат закарани в друга държава“, каза още той и посочи, че в новата процедура за железниците е предвидено да бъде създадено и депо за ремонт на локомотиви.

Оценката на Московски е, че БДЖ вече малко по малко се стабилизира и си е стъпило на краката. Той заяви още, че по време на неговото управление са арестувани най-много служители на "Автомобилна администрация" и това показва, че няма политически чадър над тези хора.

А при БСП те не са арестувани. Дали пък случайно не са ги пазили? Прякото ръководство на този човек сподели, че когато е имало акция, са арестувани 12 души негови подчинени и не е нормално той да не ги е санкционирал по никакъв начин преди това. И ако приемем, че там има нещо, е нормално ръководителят да поеме отговорност. И веднага ръководителят излиза 7 месеца болнични. Оказа се, че единият от болничните му листове е фалшив, най-вероятно и другият ще се окаже такъв. Предоставил е фалшив болничен лист, за да го няма 7 месеца на работа, каза още министърът. 

Както стана ясно от пресконференцията, футболният отбор към БДЖ ще бъде закрит, макар от управата да увериха, че железниците не харчат пари за него. 

На своя пресконференция зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски  коментира репортаж по Нова тв за футболния отбор на БДЖ. "През август 2016 г. ние изнесохме същите тези факти, които продължават и до днес - наличието на футболисти в БДЖ. Защо БДЖ поддържа футболен отбор?“

Депутат започва акция срещу ненужната бюрокрация за бизнеса

http://dnes.dir.bg/news/biznes-deputat-burokratzia-26827230

Председателят на икономическата комисия в парламента Петър Кънев (БСП) започва акция срещу ненужната бюрокрация, която тормози малкия и средния бизнес.

Канада се готви за собствената си шистова революция

https://www.investor.bg/analizi/91/a/kanada-se-gotvi-za-sobstvenata-si-shistova-revoliuciia-254732/

В страната има фирми, готови да рискуват, инфраструктура и капиталови пазари, а районите с шистов газ и петрол са слабо населени

Турция задържа над 300 души за критики за операцията в Сирия

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-aresti-siria-metezhat-turtzia-26827158

Турция е задържала над 300 души за публикации в социалните медии, критикуващи военната офанзива в Сирия.

В затвора във Варна – по-топло само зад решетките, надзирателите студуват

http://www.moreto.net/novini.php?n=368068

Трийсетина надзиратели и техни колеги от Съдебна охрана излязоха на протест днес пред Варненския затвор с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Униформените запалиха свещички в памет на свои загинали колеги, пиха чай и пушиха цигари в деня, който иначе е техен професионален празник, предаде репортер на Moreto.

Забравете Давос, Мюнхен диктува световния ред

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6686406

Забравете Давос, Мюнхен диктува световния редЕдна друга зимна среща тихомълком събира големите стратегически умове и чертае геополитиката Матю Карничинг, “Политико” За истинския “глобален елит” това е зимен ритуал. Точно когато времето в Европа е най-неприветливо, големите световни стратегически умове превземат един старинен град в географския център на континента,

Образоват с таблети хлапета от "Столипиново"

https://www.24chasa.bg/region/article/6687659

Образоват с таблети хлапета от "Столипиново"Таблети получиха малчуганите от детска градина "Наталия" в "Столипиново", с помощта на които изучават български. Пособията са осигурени по проекта "Растем заедно". Кметът на пловдивския район "Източен" Николай Чунчуков присъства на открит урок в групата за допълнително обучение по български език. Хлапетата показаха пред него и гостите умения в

Само във Фрог: Вратичка в закона позволява на чужденци да се въоръжават до зъби у нас

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-vratichka-zakona-pozvoliava-chujdentsi-vaorajavat-zabi-nas.html

Чужди граждани, основно от Близкия Изток и Западна Европа са намерили вратичка в закона, която им позволява да се въоръжават до зъби у нас. Това разкриха пред Фрог нюз източници от МВР.

Депутат започва акция за защита на малкия и среден бизнес от бюрокрацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686437

Депутат започва акция за защита на малкия и среден бизнес от бюрокрациятаПетър Кънев ще пита шефа на КЕВР защо енергодружества бавят 6 месеца включване към тока Докога монополисти ще тормозят малкия и средния бизнес, а държавни институции ще изискват купчини нужни и ненужни документи, за да заработи малка фирма. Отговор на тези въпроси ще търси председателят на икономическата комисия в парламента Петър Кънев,

Лекар: Двойки, които живеят на село, по-рядко имат репродуктивни проблеми

https://frognews.bg/novini/lekar-dvoiki-koito-jiveiat-selo-riadko-imat-reproduktivni-problemi.html

Двойките, които живеят на село и консумират по-чиста храна, по-рядко имат репродуктивни проблеми, такива наблюдения от практиката си има акушер-гинекологът и инвитро специалист д-р Петра Семерджиева. По думите й се увеличава броят на двойките с репродуктивни проблеми у нас.

Мъж от Троян е обвинен за убийството на жена си

http://www.cross.bg/troyan-chasa-obvinen-1566569.html

/КРОСС/ 37-годишен мъж е обвинен за убийството на 35-годишната си съпруга в Троян, съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново. Сигналът за престъплението е получен минути след 2:30 часа на 28 януари. Подал го съпругът, който заявил, че вероятно е убил жена си в апартамента им в кв."Лъгът" в Троян. Дошлите на място полицаи установили 26 прободни рани по трупа, като се смята, че именно те са причина за смъртта. Мъжът е с повдигнато обвинение и е задържан за 72 часа. Работата по случая продължава.  

Велико Търново отбелязва 164 г. от рождението на Стефан Стамболов

https://www.24chasa.bg/region/article/6687565

Велико Търново отбелязва 164 г. от
рождението на Стефан СтамболовС военен ритуал и поклонение пред паметника на Стефан Стамболов Велико Търново ще отбележи 164 години от рождението на видния политик и държавник. На 31 януари от 11 ч пред монумента ще бъде представена литературно-музикална композиция „Всичко е добро, което е добро за България!”, изпълнена от Десислава Димитрова, Бояна Аврамова,

Официално: Чилич измести Григор от топ 3 в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=368050

След 9 седмици сред тримата най-добри тенисисти в света, от днес Григор Димитров вече е четвърти в рангистата на АТР. Българинът успя да се нареди на престижното място след като спечели финалния турнир в Лондон през 2017 г., той обаче отстъпва позицията си пред финалиста от първия за 2018 г.

Симеон Николов: Не се очакват конкретни резултати от конгреса за Сирия в Сочи

https://frognews.bg/novini/simeon-nikolov-ochakvat-konkretni-rezultati-kongresa-siriia-sochi.html

Утре в Сочи се провежда Конгресът на сирийския национален диалог. Задачата на Конгреса е намирането на окончателно решение на проблемите в Сирия, прекратяването на огъня и следвоенното възстановяване на страната. Една от главните теми ще бъде новата сирийска конституция.

Мним полицай за 7 дни събрал 18 500 лв. от ало измами

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687612

Мним полицай за 7 дни събрал 18 500 лв. от ало измамиРайонна прокуратура – Разлог предаде на съд Ю. Ц., обвинен за участие в шест измами, извършени в периода от 13 до 25 април 2017 г. Обвиняемият Ц. действал като помагач на неустановено по делото лице с цел набавяне на имотна облага чрез въвеждане в заблуждение на различни граждани. Въпросният извършител се представял като служител в криминална

Скандал с обгазяване на доброволци избухна в германския автомобилен сектор

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/29/3120527_skandal_s_obgaziavane_na_dobrovolci_izbuhna_v/?ref=rss


Изследователски институт, финансиран от германски производители на автомобили, е провеждал експерименти върху хора за въздействието на азотен диоксид - един от газовете, отделяни от двигателите, съобщи в неделя всекидневникът "Щутгартер цайтунг".<br /><br />Става дума за 25 младежи, които в рамките на няколко часа са вдишвали различни дози от газа за експерименти в институт, част от Университета на Аахен. Последствията за човешкия организъм от газовете не са били...

"Аз съм Путинман" (ВИДЕО)

http://clubz.bg/63505-az_sym_putinman_video

Сатиричната песен „Путин“ на американския композитор и изпълнител Ранди Нюман, посветена на руския президент Владимир Путин, бе отличена с награда Грами, предаде Франс прес.

Песента е замислена като ироничен химн, посветен на руския президент, който ще се яви на избори за четвърти мандат и ако ги спечели, ще остане на власт до 2024 г., отбелязва АФП.

"Путин може да захранва ядрен реактор с лявото полукълбо на мозъка си. Когато си свали ризата, подлудява жените", пее 74-годишният Ранди Нюман. В края на песента подема женски хор, който представлява гласа на руския народ: "Вие ще ни отведете в обетованата земя". Певецът отвръща: "Прави сте, защото аз съм мъжът Путин (Putin Man)".

Нюман обяснява, че започнал да пише песента много преди Доналд Тръмп да спечели изборите в САЩ и да се появи проблемът с руската намеса в тях. Той се впечатлил отначало от всички снимки, на които Путин е гол до кръста.

"Вероятно е някаква лична суета, сякаш искаше да бъде Том Круз. Не му беше достатъчно да е най-богатият и най-могъщият. Искаше и да е най-красивият и супер герой, който се бие и побеждава по-младите хора", обяснява американският композитор.

Нюман твърди, че отначало написал доста по-крайна версия, но малко е посмекчил.

Ранди Нюман е получавал шест пъти награди Грами и два пъти Оскар. Автор е на песента "Обичам Лос Анджелис" ("I Love L.A.") и на една от песните във филма "Toy Sory", но също и на сатирични песни, добавя АФП.

Наскоро Путин отново не изневери на желанието си да демонстрира мачизъм като се топна в студени води на Богоявление.

Задържаха мъж, опитал да разбие банкомат в Габрово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687607

Задържаха мъж, опитал да разбие банкомат в ГабровоПолицията задържа мъж, опитал да разбие банкомат, съобщиха от пресцентъра на МВР - Габрово. На 27 януари през нощта, при опит за взломяване на метален защитен корпус на банкомат на ул. „Орловска“ в града, е задържан 29-годишен мъж от с. Жълтеш. Полицейските служители намерили у него уреди за взломяване.

Днес в 625 училища не се учи заради грипа

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/29/3120559_dnes_v_625_uchilishta_ne_se_uchi_zaradi_gripa/?ref=rss


Поради обявена грипна епидемия в 619 училища в България днес няма учебни занятия, съобщиха от пресцентъра на министерството на образованието.<br /><br />138 училища в област Бургас са в грипна ваканция до 2 февруари включително.<br /><br />В София-област няма да има учебни занятия в 98 училища.<br /><br />В София-град 276 училища няма да учат до 6 февруари включително.<br /><br />В област Габрово в 13 училища няма да има учебни занятия.<br...

Нов рекорд, в 619 училища не се учи днес

http://www.cross.bg/ychilishta-oblast-nyama-1566567.html

/КРОСС/ Все повече стават училищата, които не провеждат занятия заради грипната ситуация в страната. Рекордът от началото на епидемиологичната обстановка в страната, досега бе от петък, когато в 459 училища не се учеше. Днес заради обявена грипна епидемия обаче в 619 училища в страната днес няма учебни занятия, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. 138 училища в област Бургас са в грипна ваканция до 2 февруари включително. В София - област няма да има учебни занятия в 98 училища. В София-град 276 училища няма да учат до 6 февруари включително. В област Габрово в 13 училища няма да има учебни занятия. Обявена грипна ваканция има в 47 училища в област Хасково и в 44 училища в област Ямбол. Днес няма да учат в 2 училища в област Видин - СУ „Хр. Ботев" - гр. Белоградчик, в ОУ „Васил Левски" - с. Бойница, както и в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" - с. Ставерци - община Долна Митрополия, област Плевен. В София-област грипната ваканция се прекратява. От утре учениците са на училище.  

Предадоха на съд управителя на „Евроманган“ ЕАД

http://dnes.dir.bg/news/sad-dobrich-upravitel-evromangan-ead-26827154

Районната прокуратура в Добрич предаде на съд управителя и представляващ „Евроманган“ ЕАД Дейвид Уелингс.

Вицепремиерът на Сърбия: За нас е важно да паднат нефизическите бариери с България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687583

Вицепремиерът на Сърбия: За нас е важно да паднат нефизическите бариери с БългарияЗа Сърбия е важно да паднат всички нефизически бариери на границите с България и другите ни съседни страни, т.е. как пътниците и стоките по-лесно да преминават границите. Това каза на брифинг вицепремиерът и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович след срещата с министъра на регионалното развитие и

Групата "Фол аут бой" е начело в класацията на "Билборд" за албуми

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6687582

Групата "Фол аут бой" е начело в класацията
на "Билборд" за албумиРок групата "Фол аут бой" за четвърти път в кариерата си покори върха в престижната класация Топ 200 на "Билборд" за албуми, съобщи сайтът на изданието. По данни на Нилсен Мюзик от албума "Mania" - седмия студиен проект на американските рокаджии, за периода на отчитане са продадени 130 000 единици, които му отреждат първенството.

1000 лв. глоба за грък, шофирал в насрещното на магистрала "Струма"

https://www.24chasa.bg/region/article/6687601

1000 лв. глоба за грък, шофирал в насрещното на магистрала "Струма"1000 лв. ще плати шофьор от Гърция, карал в насрещното на автомагистрала "Струма". Георгиус З. получил акта и наказателното постановление, в което освен глобата има и забрана да шофира за 3 месеца. Чужденецът е бил хванат на 27 септември м. г. от пътните полицаи. Шофирал "Мазда 6" и на излизане от бензиностанция малко преди ГКПП Кулата имало знак

ЕС: Ще реагираме незабавно срещу всяко търговско ограничение от страна на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687581

ЕС: Ще реагираме незабавно срещу всяко търговско ограничение от страна на ТръмпЕвропейският съюз съобщи, че ще реагира „бързо и адекватно“, ако Вашингтон наложи търговски ограничения, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Съюза, че „търгува много нечестно“, предава AFP. „Европейският съюз е готов да реагира бързо и адекватно в случая, че нашия износ пострада от каквито и да е ограничителни мерки,

Украинец набеди Пушкин и Булгаков в плагиатство

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/ukrainets-nabedi-pushkin-bulgakov-plagiatstvo.html

Украинецът Юрий Виничук обвини в плагиатство едни от най-големите писатели и класици в руската литература - Михаил Булгаков и Александър Пушкин, пише нюз.бг.

Търновец си купи годишна винетка с жълти стотинки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687422

Търновец си купи годишна винетка с жълти стотинкиВеликотърновец плати годишната си винетка за 2018 г. с жълти стотинки в знак на протест срещу лошите пътища. Николай Василев събрал общо 6 500 бройки с номинал от по една и  две стотинки и занесе 97 лева в Областно пътно управление във Велико Търново, съобщи Times.bg. Близо два часа служителките на ведомството са броили жълтите стотинки,

Влагат над 1 млн. лева в облагородяване на междублокови пространства във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368066

Над 1 млн. лева предстои да бъдат вложени в облагородяване на междублокови пространства през 2018-та във Варна, научи Moreto.net. Първоначално ще бъдат изготвени проектите, а след това ще се случи и самото благоустрояване на терените.

Българинът явно богатее: НСИ отчете 42% повече екскурзии в чужбина за Коледа

https://offnews.bg//turizam/balgarinat-iavno-bogatee-nsi-otchete-42-poveche-ekskurzii-v-chuzhbin-673784.html

42% повече българи са пътували на екскурзия в чужбина за Коледа и Нова година в сравнение с декември 2015 г. Това показват данни на НСИ за туризма, обявени днес.

49% от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през декември 2017 г. са с цел гостуване, обучение или посещение на културни и спортни мероприятия. Следващи в статистиката са пътуванията с цел почивка или екскурзия - 27.6% от общия дял, които са нараснали с 42% в сравнение с 2016 г. Пътуванията със служебна цел са 23.3%.

През декември 2017 г. най-голям брой българи са пътували към Турция - 103.4 хил души. Втората най-предпочитана дестинация е Гърция, която е била посетена от 86.7 хил. българи.  Германия е на трето място с 39.2 хил. посещения, следвана от Сърбия с 32.8 хил. Най-малко български граждани са пътували към Обединеното кралство - едва 10.2 хиляди.

Данните сочат още, че българските граждани, пътували към Русия, са с 32% по-малко в сравнение с декември 2016 г. Украйна и Швейцария също не са били предпочитани дестинации. 

От НСИ отчитат 12.2% растеж на посещенията на чужденци в България в сравнение с декември 2016 година, като чуждестранните туристи са нараснали с 12.3%. 

От общия брой чужденци, посетили България през декември 2017 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 55.8%. Най-голям брой посещения в България през последния месец на годината са реализирали гражданите от Румъния - 126.1 хил, следвани от Гърция с 108.3 хил. и Турция с 94.8 хил. Най-многобройни са туристите от Македония - близо 40 хил. души от съседката ни са посетили страната с цел екскурзия или почивка.

Екип лекари от Варна включен в световно научно проучване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687589

Екип лекари от Варна включен в световно научно проучванеЕкип от преподаватели в Медицинския университет във Варна и лекари в университетската болница „Св. Марина“ единствен от България е поканен да участва във втория етап на световно научно проучване за асимптоматична каротидна хирургия, ръководено от проф. д-р Алисън Холидей от Оксфордския университет и президент на Европейското дружество по съдова

Ускоряваме обслужването на товарните превози на българо-сръбската граница

http://www.cross.bg/surbiya-mihaiilovich-prevozi-1566566.html

/КРОСС/ Интеграцията на Западните Балкани обсъдиха министрите Ивайло Московски и Николай Нанков със сръбския вицепремиер Зорана Михайлович. Приоритет в пътния сектор е бързото изграждане на скоростния път София - сръбската граница. Още през тази година трябва да започне строежът, според регионалния министър Николай Нанков, който очаква и устойчиви трансгранични проекти, предава news.bg. Зорана Михайлович оценява високо, че страната ни работи за пътя до границата със Сърбия. 200 км от Белград до Ниш е изградила Сърбия през 2017 г. Западната ни съседка също така инвестира и в жп транспорта, както стана ясно от думите й. Сърбия и България имат дългогодишни добри отношения, отчете сръбският вицепремиер. От двете държави зависи развитието на тези отношения. Имаме общи цели, заяви Михайлович. Позицията на Сърбия е за членство в ЕС, посочи на брифинга още сръбският вицепремиер. За Сърбия е важна свързаността, тъй като страната граничи със седем други държави. Важно е как по-лесно стоките да минават по-бързо през границите, по думите й. Тя не иска да има забавяне по границата от над два часа. Това ще подобри и конкурентоспособността, според Михайлович. Московски посочи, че трябва да се намери решение поне за товарните превози. Затова и ще има срещи с МВР. Ще искаме от ЕК разрешение за един пункт, на който да се обслужват ускорено товарните превози, стана ясно от думите на транспортния министър.  

Песен за Путин спечели "Грами"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/pesen-za-putin-specheli-grami-6078730

Путин може да захранва ядрен реактор с лявото полукълбо на мозъка си, пее Ранди Нюман

В 625 училища в страната няма занятия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687569

В 625 училища в страната няма занятияПоради обявена грипна епидемия в 619 училища в страната днес няма учебни занятия, съобщиха от пресцентъра на МОН. 138 училища в област Бургас са в грипна ваканция до 2 февруари включително. В София - област няма да има учебни занятия в 98 училища. В София-град 276 училища няма да учат до 6 февруари включително.

Нов скандал с „Фолксваген”: тествал вредни газове на живи хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687566

Нов скандал с „Фолксваген”: тествал
вредни газове на живи хораДве години и половина, след като стана ясно, че „Фоксваген” е измамил хиляди свои клиенти, като фалшиво е занижавал стойностите на изхвърляните от негови коли вредни емисии във въздуха, в Германия пламна нов скандал около фирмата. Оказва се, че ”Фолксваген” е тествал върху хора влиянието на азотния диоксид,

Когато децата мълчат

https://offnews.bg//mama-nindzha/kogato-detcata-malchat-673792.html

Автор: Надя Колева От няколко дни по всички медии се коментира случаят с дома за деца с увреждания „Хризантема“ в родния ми град. Случаят действително е много тежък. Служителка прави видеоклипче в дома, на случващото се там насилие над деца с увреждания – насилие, което е извършено от друга служителка в същия дом. Това е ужасно по много причини. Вярвам, че всеки сам за себе си трябва да си направи изводите кой е крив и кой е прав в цялата история, която е най-малкото грозна, ужасна, брутална! И не знам кое е по-грозното - да извършиш този брутален акт на…

Манекенка убита в САЩ и разчленена в два куфара

http://dnes.dir.bg/news/manekenka-razchleneno-tjalo-sara-zgul-26827064

Полицията в окръг Вашингтон, САЩ е открила разчлененото и обезглавено тяло на жена в два куфара в багажника на БМВ.

Съюзници на САЩ се сблъскват в Северна Сирия

http://www.mediapool.bg/sayuznitsi-na-sasht-se-sblaskvat-v-severna-siriya-news274859.html

Сблъсъкът между съюзници на САЩ в Северна Сирия показва ясно, че въпреки твърденията си администрацията на президента Доналд Тръмп все още няма политическата воля и влияние да реши сирийската криза, или дори да защити интересите на Вашингтон в страната. Това пише в понеделник в. "Вашингтон пост", призовавайки правителството да подкрепи думите си с дела.   Турското нападение срещу силите на сирийските кюрди в близост до границата продължава вече втора седмица, а администрацията на Тръмп избра да подкрепи мълчаливо кампанията.   Това е предателство към кюрдите, които се бориха срещу "Ислямска държава" с подкрепата на САЩ и споделят американските цели и ценности, заявява известният френски писател Бернар-Анри Леви, цитиран от "Вашингтон пост". Според него както администрацията на Тръмп, така и тази на предишния президент Барак Обама са се отказали от отговорността и лидерството в Сирия, създавайки вакуум, който авторитарни сили като Турция, Иран и Русия се стремят да запълнят.   Тези сили видяха, че САЩ изоставиха иракските кюрди, когато иракски и ирански милиции ги нападнаха миналата година и пресметнаха, че нападение срещу сирийските кюрди днес няма да им струва нищо, продължава авторът. "Истинският интерес на Америка е да подкрепя кюрдите, защото те са верни съюзници. Ердоган не е верен съюзник", добавя Леви, който смята за скандално толерирането на турското нападение от страна на САЩ.   Други смятат, че САЩ могат да уважават турските интереси в областта на сигурността, без да изоставят кюрдите. Но дори ако екипът на Тръмп успее да намери този баланс, това няма да премахне основният недостатък на стратегията на Вашингтон в Сирия - липсата на достатъчно влияние на терена, за да реализира външнополитическата си стратегия.   Какви са алтернативите? Освен увеличаване на броя на американските войски в Сирия, което никой в САЩ не препоръчва, има няколко начина Вашингтон да засили влиянието си. На първо място, Америка не трябва изоставя обучените от нея кюрди - те може да сключат споразумения с Русия или с режима на Асад, което би довело до ужасни последствия.   На второ място, САЩ трябва да опитат да използват влиянието си с арабски групи, които контролират и защитават населените със сунити райони - това означава подновяване на подкрепата за умерените бунтовници, особено в Идлиб, където настъпват силите на Башар Асад и неговите съюзници. За целта в Сирийските демократични сили ще трябва да бъдат включени още арабски бойци, както и да се подкрепи местното самоуправление в районите, които не са под контрола на режима в Дамаск.   На трето място, администрацията на Тръмп трябва да засили натиска над Асад, Москва и Техеран, включително чрез санкции, заплаха с употреба на сили или други методи. Те трябва да бъдат убедени да спазват споразуменията за деескалация, които нарушават, и да водят добросъвестни преговори - нещо, което в момента не възнамеряват да правят, подчертава "Вашингтон пост".   Кюрдските милиция в Сирия получават помощ от чуждестранни бойци в сблъсъка си с Турция, съобщава в. "Ню Йорк таймс". Десетките бойци са с различно минало, но всички са приели кюрдски бойни имена, след като са се присъединили доброволно към Силите за защита на народа, заявявайки, че целта им е да защитят кюрдите. След като Турция обяви кюрдите, контролиращи Африн, за терористична заплаха и започна офанзива за прогонването им, някои от тези, които са се били редом с тях са обещали да ги подкрепят и срещу Турция. По такъв начин западни бойци се оказаха в конфликт със съюзник от НАТО, подчертава изданието.   Броят на чуждите бойци е неясен, но в. "Ню Йорк таймс" цитира говорител на силите за отбрана на Африн, според който в техните редици има 150 чужденци, които "смятат, че имат дълг към нас". Всички чуждестранни бойци, които оцелеят във войната, може да бъдат изправени пред съда, ако решат да се върнат у дома си, отбелязва американското издание.

Убитата в Троян жена намушкана 24 пъти с нож от съпруга си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687530

Убитата в Троян жена намушкана 24 пъти с нож от съпруга си35-годишната Красимира Колева е била прободена 24 пъти с нож от съпруга си Георги. Жестокото убийство било извършено в апартамента на семейството в ж.к. "Лъгът" в Троян в неделната нощ. Сигнал за престъплението на тел. 112 подал самият Георги, на 37 години. Пред служители на РП - Троян той заявил, че вероятно е убил жена си.

Тръмп намекна за разплата заради "нечестните" търговски политики на ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/29/3120540_trump_namekna_za_razplata_zaradi_nechestnite_turgovski/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да се изправи срещу Европейския съюз заради "много нечестната" търговска политика спрямо САЩ, предаде "Ройтерс".<br /><br />Тръмп поиска по-строго прилагане на търговските правила и миналата седмица въведе нов пакет от мита върху вносните соларни панели в размер от до 30%.<br /><br />"Имах много проблеми с ЕС и те могат да прераснат в нещо много голямо от тази гледна точка, от търговска гледна точка",...

Хакнаха борсата за криптовалута в Токио

http://www.moreto.net/novini.php?n=368048

Япония в понеделник наложи административни мерки за борсата за виртуална валута Coincheck, след като хакери откраднаха стотици милиони долари в цифрови активи от базираната в Токио фирма. Това е един от най-големите обири, които някога са се случвали.

Кметът на Пазарджик: Имаме условия за двете лъвчета

http://dnes.dir.bg/news/pazarjik-razgrad-lavcheta-terez-26827062

Зоокътът в Пазарджик има всички условия за отглеждане на двете малки лъвчета от Разград, каза кметът Тодор Попов на пресконференция по повод планирания протест.

Сливен обяви грипна епидемия

http://www.cross.bg/sliven-yanyari-nachalnika-1566564.html

/КРОСС/ В Община Сливен е обявена грипна епидемия. Това обяви директорът на РЗИ - Сливен д-р Петя Балулова в писмо до областния управител Чавдар Божурски, съобщиха от Областна администрация - Сливен. Основание за обявяване на епидемията е повишената заболяемост от остри респираторни заболявания и грип през изминалата седмица в сравнение с предходната. Със заповед на д-р Балулова от 29 януари 2018 г. са разпоредени противоепидемични мерки на ръководителите на лечебните и социалните заведения, началника на РУО и кмета на Общината. Сред разпоредените мерки е при нужда да бъде разширен легловия капацитет на отделенията по инфекциозни болести, детски болести, пулмология и фтизиатрия в областната болница за сметка на други отделения, в лечебните заведения да не се допускат на работа заболели лица от персонала. Прекратяват се плановите операции и свижданията, преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и всички профилактични прегледи и имунизации. В училищата спират временно масовите мероприятия, а при отсъствие на повече от 30 процента от учениците поради заболяване от грип и остри респираторни заболявания директорите се задължават своевременно да информират началника на РУО. В детските заведения на територията на общината персоналът задължително трябва да изтолзва марлени маски, които да се подменят на четири часа

Антидискриминационната комисия се самосезира за ограничението “Право“ да се учи само редовно

http://www.mediapool.bg/antidiskriminatsionnata-komisiya-se-samosezira-za-ogranichenieto-pravo-da-se-uchi-samo-redovno-news274858.html

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се е самосезирала относно въведено с наредба ограничение обучението по специалността “Право” да се осъществява единствено в редовна форма. Ограничението беше въведено, след като анализ отчете сериозно разминаване в знанията и уменията на студентите, завършващи редовно и задочниците. Промените трябва да влязат в сила от 2018/2019 учебна година и няма да засягат сегашните студенти по право. Комисията за защита от дискриминация обаче се е самосезирала по доклада на своя член Орлин Колев, според който “цели групи в обществото могат да се поставят в неравноправно положение“ заради ограничението. В доклада се посочва, че установената редовна форма на обучение като единствено възможна на практика представлява ограничително условие за неопределен, но определяем кръг лица, които искат да се обучават в специалност “Право”. По този начин се изключва възможността работещи граждани или учащи се в други специалности да се обучават в специалност “Право”. Предвидената единствена редовна форма на обучение може да се разглежда и като ограничителна при упражняване правото на труд както за студентите, така и за преподавателите и би стеснила възможността в учебния процес да бъдат привлечени изявени в теорията и практиката специалисти. В доклада се сочи още, че по този начин могат да бъдат различно третирани широки групи от лица по признаците лично положение, имуществено състояние, възраст и увреждане, като е възможно да бъдат засегнати и лица, носители на други защитени от закона признаци. Вносителят на доклада предлага и Комисията за защита от дискриминация приема да образува производство по казуса, в рамките на което да бъде установено дали изискването, разписано в приетата нова Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалност “Право” и професионална квалификация “юрист” нарушава равенството в третирането, а оттам и антидискриминационното законодателство.  

Предлагат ново райониране на страната

https://frognews.bg/novini/predlagat-novo-raionirane-stranata.html

Регионалното министерство ще подложи на обществено обсъждане три варианта за промяна в обхвата на районите за планиране. В момента районите в страната са шест – Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен.

Азиатските индекси приключиха сесията разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-индекси-приключиха-сесията-разнопосочно_l.a_i.757133_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено в първия ден от новата седмица, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 се понижи с 0,01% до...

Пазарджик ще търси сътрудничество с фондация "4 лапи" за отглеждане на двете лъвчета

https://www.24chasa.bg/region/article/6687500

Пазарджик ще търси сътрудничество с фондация "4 лапи" за отглеждане на двете лъвчета"Ще се свържем с фондация " 4 лапи" и оттук нататък с тях ще обсъждаме и сътрудничим заедно, какво най-добро, трябва да се прави за двете лъвчета Терез и Масут за отглеждането им, след като община Разград ги дари на Пазарджик и вече формално ние сме техни собственици." Това заяви на пресконференция кметът на община Пазарджик Тодор Попов.

д-р Гайдурков съветва какво да ядем при остеопороза

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6687186

д-р Гайдурков съветва какво да ядем при остеопорозаОстеопорозата е нелечима според медицината и имаме ли я, си остава наша доживот. Но не е точно така. С правилно хранене човек може да си помогне. Д-р Гайдурков, специалист по лечебно хранене, съветва как. Неправилен калциев метаболизъм Най-често остеопорозата се обяснява като хронично дегенеративно заболяване, при което костите губят калций.

Голям фолклорен събор ще се проведе в Ловеч

http://www.cross.bg/lovech-bulgariya-provede-1566565.html

/КРОСС/ За пръв път в Ловеч ще се проведе фолклорен събор на 18.08.2018, на открита сцена на парка тратеш, информират от ПРофайл. „Ритъмът на България 2018" е включен в Културния календар на Община Ловеч и ще събре самодейни танцови и певчески формации от цяла България. Читалищата от Община Ловеч ще имат възможност да покажат традиционни занаяти и обичаи от своя край в специално подредени шатри. Ще има надиграване между двойки танцьори, излъчени от танцовите състави, а оценка в него ще даде публиката със своите аплодисменти. Съборът ще завърши с концерт на голям Фолклорен ансамбъл. За гостите и изпълнителите се предвиждат общи хора, забавни игри, демонстрации, през целия ден - всеки да се хване на хорото в общото веселие. Поканата към всички любителите на българския фолклор от цяла България и ловчалии, като символични домакини на събора, е по възможност да бъдат облечени в народни носии или елементи от носията. „Ритъмът на България" се проведе успешно в две поредни години на сцената в кв. Вароша, с изпълнители от всички възрасти и народни изкуства, а миналата година завърши с голямо Хоро на двата моста - свързващо Покрития и транспортния мост в Ловеч, вълнуващо и незабравимо преживяване за участници и гости на Ловеч. Тази година се завръща в променен формат с амбицията да се превърне в събитие с национално значение,допълват още от ПРофайл.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване