Пуснаха "АМБЪР алърт", получаваме сигнали по фейсбук за похитени деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687217

Пуснаха "АМБЪР алърт", получаваме сигнали по фейсбук за похитени децаЩе получаваме сигнали по фейсбук за похитени деца, след като ГДБОП и социалната мрежа стартираха партньорство по програмата "АМБЪР АЛЪРТ-Изчезнало дете". След като получим сигнал за изчезнало дете, ще се проверява дали то е похитено, и ако отговаря на изискванията на системата, ще го пускаме във фейсбук на всеки в радиус от 200 км,

Грипна епидемия в Монтана и Враца

https://frognews.bg/novini/gripna-epidemiia-montana-vratsa.html

Грипна епидемия е обявена в Монтана и Враца. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Световна организация: За опазването на "Пирин" да се отхвърли проектът за нов план за управление

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687202

Световна организация: За опазването на "Пирин" да се отхвърли проектът за нов план за управлениеЗа опазването на парк Пирин трябва да се отхвърли проектът за нов план за управление, смятат от World Wide Fund for Nature. В националния пресклуб на БТА Катерина Раковска заяви, че много хотели през лятото са затворени, работят само през зимата. Има спад на населението и на цените на имотите в Банско.

Митичният #Кой е Кремъл. Ако той реши, излизаме от НАТО и ЕС

http://clubz.bg/63499-mitichniqt_koj_e_kremyl_ako_toj_reshi_izlizame_ot_nato_i_es

Чрез мобилизиране на петата руска колона, в страната ни бе организирана и проведена операция за спиране процеса по ратификация на Истанбулската конвенция. Москва тества доколко инвестицията в руските агенти за влияние, чрез които държи в зависимост партии, политици, медии, вероизповедания, неправителствени организации и институции, е ефективна и успешна. Чрез активизирането на проруските политици, журналисти, политолози, социолози, владици, академици и гръмогласни активисти у нас, Кремъл успя да провокира недоверие у българските граждани в европейските норми, правила и институции чрез отричането на общочовешки ценности и принципи на солидарност със слабите и нуждаещите се от закрила хора.

Тактическата цел бе България да стане първата страна от ЕС, която да не ратифицира Истанбулската конвеция и то в момент, когато е председателстваща Съвета на Европейския съюз, а резултатите от успешния експеримент да бъдат използвани в следващи операции по изпълнение на главната стратегическа цел на Кремъл - отслабване на НАТО и ЕС до последващото им разпадане и националните държави, останали без колективна защита и подкрепа, да се превърнат в лесна плячка за Империята.

Ето какви изводи може да си направи Москва от проведената операция:

Първо  - Инвестицията в агентурата за руско влияние в България с част от милиардите, плащани от българските граждани за най-скъпите горива (природен газ и нефт) в Европа, които братска Русия монополно доставя на българския пазар, е успешна и ефективна. Петата руска колона е добре организирана и действията ѝ са отлично синхронизирани.

Второ - Доставката на енергийни суровини, поддръжката на въоръжението на българската армия, туристическият поток и други важни за страната икономически дейности, са контролирани и подчинени на политиката и волята на Кремъл. Това прави правителствата на България зависими  в политически план, като се блокират техните опити да водят независима от Москва външна и вътрешна политика.

Трето  - Огромната част от медиите, включително и социалните мрежи, са под контрола на задкулисни кръгове, зависими от Русия и направлявани умело в интерес на политиката на Кремъл.

Четвърто  - В България няма изградени независими правоохранителни и правораздавателни системи и механизми за защита от руска хибридна атака.  Службите за сигурност са партийно и задкулисно зависими  и по този начин  - парализирани и неефективни. Това ги поставя в невъзможност да реагират твърдо и безкомпромисно на провокациите на Москва.

Пето  - Гражданската общност в България, която защитава евроатлантическите ценности – демокрация, свобода, права на човека и върховенство на закона, е слаба, не добре организирана, разпокъсана и без сериозно влияние върху управлението на държавата при определяне на стратегическия курс на страната като интегрирана част от НАТО и ЕС.

Шесто  - В България мнозинството от хората са податливи на внушения и масова психоза. В капана на манипулациите влизат не само ниско образованите и невежи хора, които са превърнати в зомбита след продължително телевизионно и интернет облъчване, но и интелигентни и образовани хора. Техните знания и житейски принципи могат да бъдат употребявани успешно. Бранейки, например, своите християнски и консервативни възгледи, част от тях се поддават на общата истерия и изиграват неосъзнато, но перфектно, предварително планираната им роля на "полезни идиоти".

Ясно е, че само просветеното малцинство е прочело, знае и помни, че Конвенцията на Съвета на Европа е "за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие". С помощта на хибридната атака, темата по дебатите се измести и се насочи в отричане на нещо, което не съществува в този документ. Цялото общество стана обект на тежки манипулации и последователно нанасяни пропагандни удари върху съзнанието на хората с цел  - насаждане на страхове и омраза.

В тази всенародна лудост потънаха проблемите със спазването на законността, с борбата с корупцията, с неефективната съдебна система, с опазването на природната среда, с узаконяването на частни въоръжени охранителни отряди и подозрението сред гражданите и експертите, че зад идеята за създаване на т.нар. доброволна военна служба се крие опит да се официализират незаконните паравоенни проруски формирования в България.

Без съмнение, Кремъл е доволен от резултата на успешно проведения експеримент. Красноречиво доказателство за това са благодарностите от видни представители на петата руска колона у нас към премиера и правителството за оттеглената ратификация на Конвенцията.

Какви са изводите за активното гражданско демократично общество от тази хибридна операция, за какво ни предупреждава тя и пред какви сериозни рискове може да бъде изправена страната ни.

Основната заплаха за България е, че тя може да бъде извадена от НАТО и ЕС, ако  Кремъл реши така.

Припомням, че въпреки положените огромни усилия от правителството и парламента, доминирани от Обединените демократични сили в периода 1997-2001г., България нямаше да стане член на НАТО и ЕС, ако т.нар. Генералско движение в БСП не беше посъветвано от Елциновия Кремъл тогава, да вземе решение в подкрепа на членството. В официално свое решение през 1998 г. това прокремълско задкулисие, доминирано основно от офицери и агенти на ДС, повлия на ръководствата на БСП и ДПС да не се противопоставят, а напротив – да овладеят инициативата по членството на България в НАТО и ЕС. По-късно същите хора доведоха от Мадрид царят - изгнанник Симеон Сакскобурготски, осигуриха му премиерския пост, подбраха министрите и депутатите, които довършиха операцията по приема на България в НАТО и ЕС. Това бе брилянтно проведена руска операция, която освен друго, постигна и разбиването на демократичните партии и единство.

Какво може да се случи с членството на България в НАТО

В момента, в който Кремъл прецени, че е дошло време ролята на България в НАТО като "троянски кон" да бъде  изиграна, въпросът с оставането на страната в Алианса ще бъде решен буквално за няколко месеца. Такава истерична кампания могат да организират, че свят ще ни се завие. Например, ако се изострят и силно обтегнат отношенията между НАТО и Русия по повод приемането на Република Македония в НАТО.

Пак ще бъдат задействани правилните журналисти с правилните медии. Владици, академици, политолози, социолози и патриоти ще започнат дебати и дискусии по провеждането на референдум например, за напускане на НАТО. Не забравяйте, че Сидеров и подобните на него т.нар. патриоти, които настояваха за такова допитване до народа преди две години, днес са на власт. Като се знае, че Народното събрание сега е пълно с проруски депутати, държани в подчиненост, а също и какви са настроенията на безпросветните и лесно манипулируеми маси, то резултатът от евентуален референдум по тази тема е предварително ясен.

Ще има лъжи, сълзи и драми от телевизионните екрани за лошите натовци, които ни карат да воюваме с нашите братушки - освободители, ще има насаждане на страхове, че ядрените ракети на Русия вече са насочени към България и т.н.

Какво значение тогава ще има фактът, че НАТО е отбранителен съюз, след като отровата на лъжите и манипулациите е постигнала целите си. Резултатът може да бъде  - България напуска НАТО или затвърждава реномето си на несигурен член на който не може да се има доверие и членството му е само проформа.

Това отношение към отговорностите ни към съюзниците в НАТО обяснява защо правителството не бърза с превъоръжаване на българската армия със съвместимите с НАТО оръжейни системи, а налива стотици милиони левове за ремонт на старата съветска техника. Няма нищо случайно в тази политика на разтакаване и бавене, и тя най-вероятно се диктува от Москва.

Какво може да се случи с членството на България в Европейския съюз

Докато текат милиарди от ЕС и има пари по т.нар. кохезионна политика, българските управници на власт, независимо от коя партия са, ще си кротуват. Свършат ли парите, ЕС вече няма да им е нужен. Защото те не искат нито правосъдна реформа, нито някой от Брюксел да им казва как да се отнасят към природата, откъде да минават газопроводите, как да се борят с корупцията и т.н. Не им трябва нито еврозона със строг контрол върху банковата система, нито Шенген с контрол от съюзническите служби на контрабандата и трафика на хора през външните граници на България и ЕС.

В определен момент отделянето на страната от ЕС ще бъде представено като спасяване на България от "колониалната" европейска и американска зависимост, от "еврогейските" ценности и т.н. Но засега петата колона на Москва стиска зъби, блокира и бави реформите, а в същото време алчно краде от българските и европейските граждани и данъкоплатци. Това е и една от причините за огромната и ненаказана корупция в България днес.

Русия ще направи всичко необходимо и ще плати всяка цена, за да държи още дълго България в своята сфера на влияние и контрол. Това е нейна цел повече от 140 години. Ще внася раздори на Балканите, ще провокира етническо напрежение и конфликти между балканските страни.

Най–голямата жертва на тази опасна кремълска политика ще бъде България, защото тя ще изгуби онова, за което се борят и другите народи и страни от Черноморския район и Западните Балкани – равноправие на демократичните и свободни държави в семейството на европейските нации.

Така, както България може да стане първата държава член на Европейския съюз, която няма да ратифицира Истанбулската конвенция, така тя лесно може да стане първата страна от ЕС, която напуска НАТО. А след Великобритания може да стане втората страна, която да излезе от ЕС. Вече на всички ни е ясно, че каквото е решила Москва през последните 73 години, това става в България. Защото митичния #КОЙ тук винаги е бил Кремъл.

Това са изводите от експеримента, който проведе Кремъл с нас българите и България по повод ратифицирането на Истанбулската конвенция.

...

Статията е публикувана в сайта на Атлантическия съвет

Съживяват Стария град в Пловдив с повече кръчми и кафенета

https://www.24chasa.bg/region/article/6687167

Съживяват Стария град в Пловдив с повече кръчми и кафенетаИма нужда да се вдигне повече шум около Стария град в Пловдив, както това бе направено с кв. "Капана". Общината ще стартира процедури за отдаване под наем на свободни помещения в архитектурния резерват, като част от тях могат да заработят като заведения, заяви кметът инж. Иван Тотев. Една от първите мерки,

50 „Майбах“-а, 193 „Бентли“-та, 31 „Ламборгини“-та и 68 „Ролс-Ройс“-а има в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=368040

На територията на страната се управляват 50 автомобила „Майбах“, 193 автомобила „Бентли“, 31 автомобила „Ламборгини“, 68 автомобила „Ролс-Ройс“ и 93 автомобила „Ферари“, съобщават от прокуратурата. До главния прокурор Сотир Цацаров е постъпила информация от ЦУ на НАП за 365 физически лица, придобили през 2015 г.

Бизнес климатът преобърна негативната тенденция от края на 2017 г.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biznes-klimatyt-preobyrna-negativnata-tendenciia-ot-kraia-na-2017-g-254725/

В промишлеността и услугите има подобрение, а в строителството и търговията на дребно показателят остава приблизително на нивото си от декември

ВАС настоява съдът да отмени решението на КЕВР за по-скъпия газ

http://econ.bg/Новини/ВАС-настоява-съдът-да-отмени-решението-на-КЕВР-за-по-скъпия-газ_l.a_i.757123_at.1.html

Върховната административна прокуратура протестира решение на Административен съд София, с което е оставен без уважение протеста против решението на...

Корупция. Конвенция. Конспирация

http://www.mediapool.bg/koruptsiya-konventsiya-konspiratsiya-news274850.html

  Едно от най-често провежданите напоследък в България неща са т.н. дебати. Което щеше да е прекрасно, ако беше вярно. Но не е, защото често (да не кажа в повечето случаи) онова, което се "провежда", няма нищо общо с въпросното понятие. Може ли, например, да се дебатира свободата на словото с глутниците от жълто-кафяви медийни имитации, които са оцапали и отровили всичко около себе си. Тези дни чух по телевизията, че на българите им липсвала "дебатна култура". Това е много меко казано, което си пролича болезнено ясно в двата най-шумни "дебата" през миналата седмица. Между тях има много разлики и една голяма прилика: и в единия, и в другия случай става дума за имитация, подмяна, фалшификат. Корупцията "Дебатът" по внесения от БСП вот на недоверие на правителството "заради провала в политиката за противодействие на корупцията" имаше един доминиращ лайтмотив – отсъствието ("оглушително" по думите на вносителите) на министър-председателя. Това обаче не бе единственото отсъствие. Както винаги, го нямаше депутатът-бизнесмен Пеевски. А най-оглушителна бе пълната тишина за онова, което прави всякаква политика за противодействие на корупцията невъзможна - конспиративното превземане на държавата и подчиняването на нейните институции на частни интереси. Затова никой не си позволи да каже нито дума за организирания фалит на КТБ, за последвалото разграбване на активите й, за случая "Дунарит". Да попита кой е собственикът на "Юлен" или на кого бе продадена "Общинска банка". Да спомене за провала на съдебната реформа, за недосегаемата прокуратура, за пробойните в независимостта на съда и върховенството на правото. Самите вносители на вота, претендиращи за "правото да бъдат водач на борбата с корупцията", мълчат за всичко това, защото, всъщност, са съучастници в установяването на този модел. А с подобни имитационни и безсмислени "вотове" и "дебати" само му помагат да укрепне. През това време неговите противници са подложени на скалъпени обвинения и клеветнически кампании, които ги превръщат в мишени на народния гняв като "предатели", "продажници", "слуги на олигархията", "соросоиди", "либерасти" и т.н.. А "широките народни маси", отвратени от цялото шоу, не се интересуват от тази тема, понеже им била прекалено чужда, сложна и неразбираема. Конвенцията Далеч по-близки и разбираеми за тях се оказаха въпросите на половата идентичност и затова те се включиха с пълна сила в "дебата" за Европейската конвенция за превенция и противодействие на насилието над жени и домашното насилие. Тук фалшификацията е още по-зашеметяваща. Ако "дебатът" за корупцията бе обезсмислен от премълчаването на най-важния проблем, свързан с нея, "дебатът" за конвенцията е направо невъзможен, защото неговият основен предмет се основава изцяло на една лъжа – че в конвенцията пише или се има предвид нещо, което ще доведе до подмяна на биологичните полове, признаване на "трети пол", налагане на "еднополови бракове" и други подобни. Всякакви аргументи, обяснения и дори, съдържащи се в самата конвенция, буквални опровержения на подобни интерпретации, се оказаха напълно безсилни срещу тази лъжа. Затова и тук е напълно безсмислено да ги повтаряме пак. Но е полезно да се види как лъжата мутира до шизофренични размери. От телевизионни студиа и всевъзможни публични трибуни дни наред от сутрин до вечер се обяснява, че България е заплашена от "международен заговор за ревизия на човешката биология" и от "заговор против християнска Европа". Заговорниците са "джендър идеологията, световният олигархат", "неолиберализмът и неговите пост-изрождения" и (на местна почва) "либералната сган". Целта била унищожаване на "националните ни ценности, идентичността ни и устоите на обществото", както и "духовна смърт на народа", "морален разпад, който неизбежно води до психофизическото заличаване на човека" и превръщането му в "безполов мутант". Истинските намерения на тази конвенция, "скрити зад защитата на жените от насилие", били "преобръщане на сексуалната ориентация", "мъжът в семейството да е майката", "да посегнат на най-скъпото ни – на детето", като му "обясняват, че може да си сменя пола през ден". Това са част от по-приличните (за по телевизията) мутации на лъжата. Иначе могат да се чуят и по-силни думи: "ще ни наводнят с изроди и изчадия", "ще ни подложат на всевъзможни перверзии". Тези дни чух даже, че "ако на някой мъж му скимне да стане жена", държавата ще трябва да му осигури съответните "привилегии", като например по-ранно пенсиониране. Защо? Така "засега" ратификацията бе отложена до провеждането на още "по-широк дебат". Дали обаче в края на краищата конвенцията ще бъде приета или не, няма никакво значение, защото битката на фактите и здравия разум срещу лъжата се оказа отчайващо неравна. Каква е причината за това? Някои я виждат в съчетанието между "съвсем естествени масови страхове от различното" и съвсем нормално незнание и невежество ("хората не са длъжни да знаят и да разбират всичко), което може да бъде преодоляно с малко повече четене и обяснения. Други дълбокомислено пренесоха всичко във високите сфери на философията и антропологията – нещо като местна проекция на глобалната идеологическа битка между постмодерното и неоконсервативното. В тези обяснения несъмнено има нещо вярно. Но освен "естествените", има и други причини, доколкото е очевидно, че някои съвсем съзнателно разпространяват лъжата, раздухват и дирижират цялата истерия. Тя, първо, е много удобна за отклоняване на вниманието от истинските проблеми на обществото (като "високата" корупция и съдебната реформа, например). Второ, удобна е за печелене на повече гласове, чрез приспособяване към разбиранията и вкусовете на мнозинството избиратели. И трето, връщайки обществото исторически в предпросвещенската епоха, тя върши чудесна работа за връщане на страната от европейския път обратно към евразийското самодържие и сатрапщина. Опасно оръжие Тази истерия е опасно оръжие, защото отприщва мрачната и неконтролируема сила на омразата. Умело насъскван, гневът бързо се прехвърля от външните "заговорници" (Европа и "Брюкселския Коминтерн") към вътрешните им "помагачи", които са чели повече и не страхуват да изобличават лъжата – "пъплещи джендъри" и "соросоиди", "еврохунвейнбини" и "еврогейове", "национални предатели"... Днес предлагат референдум ("чуйте си народа") за конвенцията. Утре по инерция някой ще предложи да гласуваме "за" или "против" хомосексуализма, а след това – дали да не се разправим най-после с "либералната сган". А горкият храбър и беден народ, който не бил длъжен да знае и да разбира, не забелязва как го ограбват, като под носа му конспиративно отмъкват държавата и бъдещето му, но се е завайкал за световната конспирация, която ще му вземе половата идентичност. Някой ще каже, че и това е конспиративна теория. Дано да е прав.

Мъж намушка с нож съпругата си в Троян, мъртва е (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687203

Мъж намушка с нож съпругата си в Троян, мъртва е (Обновена)Жена на 35 години е била открита мъртва в семейния й апартамент в Троян, съобщиха от ОДМВР - Ловеч. 38-годишният й съпруг е задържан по подозрение, че при семеен скандал е причинил смъртта на жената. Сигнал за инцидента е получен в РУ Троян около 02.35ч. на 28 януари. На място полицейски екип е установил мъжа,

Проблем с новите бутилки за събиране на проби притесни Световната антидопингова агенция

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/29/3120468_problem_s_novite_butilki_za_subirane_na_probi_pritesni/?ref=rss


Световната антидопингова агенция (WADA) е започнала разследване на възможен проблем с новите бутилки за събиране на проби. От организацията съобщиха, че те може би са податливи на ръчно отваряне при определени условия.<br /><br />За това е получен сигнал от лицензираната лаборатория в Кьолн, се казва в становището на WADA.<br /><br />Бутилките, които се произвеждат от компанията Berlinger Special AG, бяха представени през септември 2017 г. Те се използват за събиране и...

Годината започна с подобряване на бизнес климата

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/29/3120464_godinata_zapochna_s_podobriavane_na_biznes_klimata/?ref=rss


През януари 2018 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 2.6 пункта спрямо декември 2017 г., съобщи Националният статистически институт (НСИ). Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в промишлеността и сектора на услугите, докато в строителството и търговията на дребно показателят остава приблизително на нивото си от предходния месец.<br /><br />Мениджърите във всички сектори очакват цените да останат непроменени, единствено в услугите част от предприемачите...

Селото, пълно с палати, в което не живеят хора

https://www.vesti.bg/sviat/seloto-pylno-s-palati-v-koeto-ne-zhiveiat-hora-6078725

Много от жителите на Гомилица са заминали, защото не са виждали бъдеще в селото, но сега инвестират парите си в него

Официално: Гришо отпадна от Топ 3 на света

//dariknews.bg/novini/sviat/oficialno-grisho-otpadna-ot-top-3-na-sveta-2075320

АТР публикува седмичното си обновяване на ранглистата в мъжкия тенис и с това официализира изпадането на българската звезда Григор Димитров от Топ 3 на света. Това обаче беше ясно още с класирането на Марин Чилич на полуфиналите на

Мъфини с локум и стафиди

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6687166

Мъфини с локум и стафидиВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Dentsu Digital Camp 2018 събира международни маркетинг специалисти на една сцена в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687204

Dentsu Digital Camp 2018 събира международни маркетинг специалисти на една сцена в СофияМаркетинговата конференция “Dentsu Digital Camp” ще се проведе за втори път в София на 15 февруари, 2018 г. Организирано от Dentsu Aegis Network България, събитието ще е с основна тема “Transforming the future: People and Data”. “Dentsu Digital Camp” ще събере отново на едно място над 600 маркетинг професионалисти и лидери на мнение и ще даде

Румънският парламент гласува новото правителство

http://www.cross.bg/rymunskiyat-kabinet-dunchila-1566547.html

/КРОСС/ Румънският парламент се събира на извънредно заседание, за да гласува новото правителство, предложено от Виорика Дънчила миналата седмица, съобщава БНТ. Това ще бъде третият кабинет на Социалдемократическата партия за по-малко от година. Предложените за министри от Дънчила ще бъдат изслушани в парламентарните комисии, а след обяд се очаква да започне пленарно заседание, на което да бъде гласуван вот на доверие на новия кабинет. Социалдемократите и коалиционният им партньор Алианс на либералите и демократите имат мнозинство в парламента и вотът вероятно ще мине - така Румъния за първи път ще има жена премиер.  

YALTA CLUB започва февруари месец с дуото Solardo и екзотичния Ali Kuru

http://www.cross.bg/club-kuru-fevryari-1566546.html

/КРОСС/ YALTA CLUB започва февруари месец с обещаваща програма. На 2 февруари (петък) клубът ще посрещне дуото от Манчестър Solardo в Room 1, а RUNO - един от резидентите на клуба, ще открие вечерта. Събота (3 февруари) е време за първото NO ORDERS парти за годината заедно с DIASS и един от най-докосващите артисти от ъндъграунд сцената на Истанбул - Ali Kuru. По традиция партито NO ORDERS ще се проведе в Room 2. Петъчното парти ще започне с RUNO, което ще подгрее публиката за удължения сет на дуото Solardo. Последния път, в който Mark Richards и James Eliot бяха на родна земя, беше отново по покана на YALTA CLUB, по време на миналогодишното Halloween парти на клуба. Solardo пробиват през 2015 със сингъла New Jam, издаден от Viva Music, който се превръща в летен химн на Ибиза и получава подкрепа от почти всички важни имена на хаус и техно сцената. През 2016 са наградени за пробив на година от DJ Mag, а освен това са част от класацията топ 100 DJs на Resident Advisor. Всички тези постижения и огромният им успех за толкова кратко време са доказателство за упоритата работа на англичаните в студиото и за заразителната им енергия, която пренасят в клубовете по света.  Освен за Viva, те са издавали и за лейбъли като MTA и Elrow, което им помага да достигнат до номер 1 в класацията на Beatport за Tribesmen от Hot Creations. Последвалите релийзи за лейбълите Toolroom Records и Green Velvet`s Relief Records също не останаха назад и бяха широко признати

"Фейсбук" обяви принципите си за поверителност заради новите правила за личните данни

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/29/3120383_feisbuk_obiavi_principite_si_za_poveritelnost_zaradi/?ref=rss


"Фейсбук" за пръв път обяви принципи за поверителност, с които потребителите могат да контролират достъпа до информацията си, и мерки, за да им обясни какви възможности за това предлага социалната мрежа.<br /><br />"Признаваме, че хората използват "Фейсбук", за да се свързват, но не всеки иска да споделя всичко с другите - включително с нас. Важно е да имате избор как да се използват данните ви", написа Ерин Игън, най-високопоставеният служител на...

Въздухът в Скопие силно замърсен от няколко дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687183

Въздухът в Скопие силно замърсен от няколко дниЖителите на Скопие вече няколко последователни дни дишат замърсен въздух, съобщи МИА. Концентрациите на фините прахови частици ПМ 10 според измерванията на министерството на околната среда в събота са достигнали максималните 426 микрограма в скопския квартал Лисиче, вчера 596 микрограма, а тази сутрин в същия квартал е била измерена концентрация

Дебати ще решат дали да има градове мотори в новите региони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686485

Дебати ще решат дали да има градове мотори  в  новите региониОбявените в края на миналата седмица от регионалния министър Николай Нанков три варианта за нови региони за развитие, които да влязат в сила от 2020 г., очаквано разбуниха духовете в цялата страна. Това показа проверка на “24 часа”. Общинският съвет в Русе още на 25 януари е приел декларация в подкрепа на запазването на града като лидер на регион

Дон Кихот срещу вятърната мелница КЕВР

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-priroden-gaz-kevr-26826521

Днес стана ясно, че Върховна административна прокуратура продължава на втора инстанция битката с вятърната мелница КЕВР.

169 руснаци ще участват на зимните игри в Южна Корея

http://clubz.bg/63498-169_rusnaci_shte_uchastvat_na_zimnite_igri_v_yujna_koreq

Международният олимпийски комитет обяви броя на руските спортисти за зимните игри в Пьончан (Южна Корея) - 169. Форумът се открива на 9 февруари, а закриването е на 25-и.

Първоначално Русия, която има забрана да участва като национални отбори и делегация, беше подала списък с 500 имена. На първата "цедка" МОК зачеркна 111. От Лозана обявиха, че само спортисти с чисти от допинг досиета могат да стартират в Пьончан. За някои имало съмнения, че са приемали забранени вещества. Те бяха отрязани без много обяснения и без обосновка.

Някои от тях сезираха Арбитражния спортен съд (КАС) и чакат решения в дните до игрите. Ако КАС отсъди в тяхна полза, бройката на руснаците може да нарасне. Това обаче е малко вероятно да се случи, пък и МОК може да внесе контраобжалване и процедурата да се проточи, коментират специалисти по спортно право пред "РИА Новости".

Руснаците ще стартират в Пьончан под неутрален флаг. Тежният статут е "Спортисти от Русия". Ако някой спечели титла, няма да се звучи химнът на страната му, а олимпийският. Също така на откриването и закриването руснаците ще дефилират със знамето на МОК. Тя няма да имат делегация и официални лица на форума в Южна Корея.

Същото се отнася и за параолимпиадата в Пьончан (9-18 март). Русия няма право да присъства, но отделни спортисти могат. Техният брой е в порядъка на 30-35 състезатели с увреждания, разкрива Международният олимпийски комитет пред "РИА Новости".

А южнокорейските зимните игри ще поставят рекорд за брой на участниците. Регистрираните състезатели са 2925 от 92 страни. За първи път ще има представители на Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Нигерия и Косово.

САЩ ще бъдат представени от най-много състезатели - 242-ма, а на второ място е Канада с 226. Броят на българските участници е 21 и това ще бъде втората най-многолюдна наша делегация в последния четвърт век след тази в Солт Лейк Сити през 2002 г., където имахме 22-ма състезатели.

Утре ще е предимно слънчево, но ще духа слаб вятър

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6687181

Утре ще е предимно слънчево, но ще духа слаб вятърПрез нощта ще е ясно, а утре ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който през деня временно ще се усили. Минималните температури ще са между минус 2 и 3 градуса, а максималните - между 11 и 16 градуса, предаде БТА. По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад,

Запалиха с факла колата на жител на Монтана

http://dnes.dir.bg/news/montana-zapaliha-fakla-zhitel-kolata-26826414

„Рено Еспейс”, собственост на 31-годишен мъж от Монтана е опожарено тази нощ. Колата е запалена с факла, пъхната под предната й част, казаха от полицията.

66-годишна рускиня краде хранителни продукти от варненски магазин

http://www.moreto.net/novini.php?n=368053

На 26 януари, е получен сигнал за кражба от магазин за хранителни продукти, намиращ се на бул. «Хр. Смирненски» в гр. Варна, съобщиха от ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Неизвестно лице е извършило кражбата на хранителни продукти от стелажите на магазина.

Прокуратурата атакува на втора инстанция цената на газа

http://dnes.dir.bg/news/gaz-tzena-vap-26826416

Върховна административна прокуратура (ВАП) атакува и на следваща инстанция пред съда цената на природния газ.

Зам.-председателят на СОС Милка Христова и депутатът от БСП Петър Витанов ще проведат приемна за граждани

http://www.cross.bg/petur-priemna-vitanov-1566545.html

/КРОСС/ На 30 януари, от 15.00 до 17.00 часа, заместник-председателят на СОС Милка Христова и народният представител от „БСП за България" Петър Витанов ще бъдат на разположение на софиянци в постоянната приемна на БСП - София на ул. "Леге" №10, етаж 1. Желаещите може да се запишат предварително на телефон 02/987 20 86, съобщават от пресцентъра на БСП.    

Куриер предаде парите на измамена жена в полицията

http://dnes.dir.bg/news/izmama-kurier-26826458

39-годишен мъж, нает от телефонни измамници за куриер, е предотвратил довършването на престъплението, съобщиха от полицията в Кюстендил.

Зам.-председателят на СОС Милка Христова и депутатът от БСП Нона Йотова ще проведат приемна за граждани

http://www.cross.bg/nona-priemna-iiotova-1566545.html

/КРОСС/ На 30 януари, от 15.00 до 17.00 часа, заместник-председателят на СОС Милка Христова и народният представител от „БСП за България" Нона Йотова ще бъдат на разположение на софиянци в постоянната приемна на БСП - София на ул. "Леге" №10, етаж 1. Желаещите може да се запишат предварително на телефон 02/987 20 86, съобщават от пресцентъра на БСП.    

Цацаров не е съгласен данните от глобата за декларацията му да са публични

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/29/3120452_cacarov_ne_e_suglasen_dannite_ot_globata_za/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров не е съгласен данните от наказателното постановление, с което му беше наложена глоба от 300 лева за неподаване в срок на имуществената си декларация пред Инспектората на Висшия съдебен съвет, да бъдат публични.<br /><br />Това съобщава в. "Сега", позовавайки се на отговор от съдебния инспекторат. Той гласи: "Сотир Стефанов Цацаров е изразил своето изрично писмено несъгласие за предоставяне на исканата информация."<br /><br...

За седем години съществуване комисията за конфликт на интереси е започнала сама 48 проверки

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/29/3120424_za_sedem_godini_sushtestvuvane_komisiiata_za_konflikt/?ref=rss


За 7 години съществуване Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) е самоинициирала едва 48 производства. Това се разбира от годишния доклад на органа, който обобщава работата му от създаването през 2011 до януари 2018 г., информира в днешния си брой в. "Сега". От седмица комисията е закрита, а съставът ѝ трябва да се интегрира в новия антикорупционен орган след окончателното приемане на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на...

Южна Корея: Никога няма да признаем Северна Корея за ядрена държава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687153

Южна Корея: Никога няма да признаем Северна Корея за ядрена държаваЮжнокорейският министър на отбраната Сон Йон-му заяви, страната му никога няма да признае Северна Корея като ядрена държава и възнамерява да продължи усилията по пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, а всеки опит да се използва атомно оръжие от страна на Пхенян би бил равносилен на самоубийство, предава РИА Новости,

Путин доведе страната си до задънена улица

http://clubz.bg/63497-putin_dovede_stranata_si_do_zadynena_ulica

Нервността сред руския елит расте. Приближава дата, от която тръпнат много олигарси, предизвиква главоболие и в Кремъл. Не става дума за президентските избори през март, а за 29 януари, когато по силата на закон американското правителство трябва да оповести нови санкции.

От една страна наказателните мерки са насочени слещу бизнесмени с отношения към руския апарат за сигурност. От друга Вашингтон възнамерява да оповести “черен списък” на олигарси и техни приближени. Посланието е ясно. Който принадлежи към руския господстващ елит и извлича ползи от корупционната система на Кремъл, той е заплашен от международно клеймо.

Американският закон е насочен срещу слабо място, сиреч по противоречието – всесилните в Москва ругаят аморала на Запада, но с удоволствие въртят бизнес с него, тайно влагат пари в данъчни оазиси, изпращат децата си в западни училища и се наслаждават на живот в американски метрополии. Този хубав двойнствен живот за един или друг верен на Кремъл магнат изглежда застрашен.

На този фон президентските избори на 18 март са си чиста разходка. Преизбирането на Путин отдавна се знае. Разделената на протовоборстващи лагери ръководна прослойка не вижда алтернатива на Путин. Нейният най-голям враг не са многото кандидати за президентския пост, а апатията в страната, която би могла да доведе до позорно ниско участие на вота. Повече от козметична грешка е фактът, че чрез юридически фарс на опозиционния лидер Алексей Навални бе наложена забрана да участва в надпреварата. Това свидетелства за непонятна параноя – въпреки огромния си пропаганден апарат Кремъл не се реши да даде платформа на бореца срещу корупцията Навални.

Но докато в демократични държави преизбирането на президент укрепва политическите му позиции, Путин едва ли може да се надява на подобен ефект.

Когато през май елитът на страната ще присъства на клетвата му в пищната тържествена зала на Кремълския дворец, на всички би следвало да им ясно, че часовникът, отмерващ времето му, бие все по-силно. Това ще е четвъртият му и съобразно конституцията последен мандат. Какво ще дойде след това, никой не знае. Дълбоко в съзнанието обаче са заседнали много кървави смени на властта, както и липса на традиция на нейното мирно предаване от избран държавен глава на следващия.

Че стрелките на часовника неумолимо се въртят, без съмнение го знае и Путин. Той доминира в политиката от 18 години, ако се смята и времето между 2008 и 2012 г., когато даде под наем президенството на следовника си Дмитрий Медведев, но като премиер продължи да дърпа конците. В събота Путин постави рекорд – по-дълго е на власт, отколкото съветския държавен и партиен ръководител Леонид Брежнев. И до днес Брежнев се смята за символ на златната ера на стабилност, но същевременно името му се свърза със застой и фатална неспособност за провеждане на реформи.

На пръв поглед политикът на консенсуса Брежнев и хладнокръвният тактик Путин нямат нищо общо. Докато починалият през 1982 г. действащ съветски лидер през последните си години физически беше развалина и повод за безкрайни вицове, разказвани под сурдинка, 65-годишният Путин изглежда е в разцвета на силите си. Но и неговото господство е със симптоми на износване. Популярността му не може да въведе в заблуда, че равносметката от третия му мандат е твърде мрачна – хубавите години са минало, икономиката е в парализа. Докато през 2008 г. икономически ръст от 7  на сто беше впечатляващ, впоследствие след две рецесии Русия се срина. Бедността отново нараства. От 2014 г. реалните приходи спадат. Днес 12 милиона граждани живеят под чертата на бедността, с два милиона повече в сравнение с предишните президентски избори. Стагнацията започна преди да започнат да падат цените на суровия петрол и да бъдат наложени икономически санкции. Проблемът се корени в структурни слабости.

Путин може и да е неоспорим господар, но икономически и политически доведе страната си до задънена улица. Така времето до 2024 г. е под лош знак. Икономическата стагнация ще продължи, докато Путин се бои от реформи и на народа предлага продължаване на досегашната линия. Постепенно ще се обостря и дилемата по нерешения въпрос за наследник във властта. Без персонално и идейно обновяване Кремълският режим все повече ще закостенява. Същевременно не се задава подходящ наследник, който като Путин в рамките на режима да балансира между противоборстващите си сили. За публичен избор изобщо не може да се говори, тъй като при смяна на режима цялото кремълско ръководство се опасява, че ще попадне под ударите на закона и ще загуби натрупаните си богатства. С оглед на 2024 г. руският елит скоро ще си зададе въпроса: “Защо изобщо да се променя нещо? Защо да се започва дебат по наследник, който само би довел до битки за преразпределяне на власт и дестабилизиране на системата?”

Че от чист страх от промени Русия държи на “гаранта за стабилност” Путин, то това и след шест години ще е реален сценарий. Не е голямо препятствие промяна в конституцията по отмяна на ограниченията за мандатност.

През 2030 г., в края на петия си мандат, Путин би бил на 77 години, но по-дълго на власт от Сталин и последния руски цар Николай Втори. По продължителност на господство почти би се мерил с Екатерина Велика, първата покорителка на Крим през XVIII век.

Който се надява, че демокрацията ще си проправи път, заради апатията сред населението няма да забележи особени сигнали. 

В обозримо бъдеще важи това, което беше казал председателят на Думата Вячеслав Володин: “Путин е Русия, без Путин няма Русия.”

 

Андреас Рюеш е водещ журналист международник и бивш кореспондент в Москва на авторитетния швейцарски всекидневник  “Нойе Цюрхер цайтунг”, откъдето препечатваме коментара му със съкращения.

Иван Таков: Поведението на управляващите принизява Столичния общински съвет

http://www.cross.bg/sofiya-byudzhet-obshtinski-1566543.html

/КРОСС/  Иван Таков, столичен общински съветник от БСП, интервю в предаването „Беновска пита" по „Радио К2" и „Канал 3". Бюджетът на София за 2018 година - Вие отправихте упреци, че нещата не се извършват в открити процедури, казано най-общо. Какво се случи в Столичната община? Много сладко заглавие в агенция „Фокус" чета: „След четиричасов дебат, цитати от песни и без одобрено предложение на опозицията - Столичният общински съвет прие бюджета на София 2018". Това съдържа ли цялата истина? - На кратко - това съдържа цялата истина. Нищо изненадващо не се случи. Един бюджет, на който основният аргумент и гордост е, че е рекорден бюджет, но това е доста подвеждащо. Това е един бюджет, който е заченат в лъжа. Това е бюджет, който се изготви без участието, активното, на общински съветници. Като казвам активно участие - имам предвид по политиките и приоритетите, които според нас са важни за София, както и по инвестиционната програма. Точно заради това за миналата година изпълнението на инвестиционната програма е 56 000 000 лева.", каза роденият през 1979 г. в София финансист. - Защо, кому е нужно, за какво им е на ГЕРБ, на Йорданка Фандъкова, на Елен Герджиков, на Орлин Алексов - да зачеват, както казахте, този бюджет в лъжа

Пикът на грипа е достигнат

https://offnews.bg//obshtestvo/pikat-na-gripa-e-dostignat-673785.html

В четвъртата седмица от януари броят на заболелите от грип се задържа, затова можем да кажем, че пикът е достигнат, коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Около 121 хиляди са били болните през последната седмица. Очаква се през следващата седмица броят им да започне да намалява.

Първата седмица бяха 40 хиляди, втората седмица около 100 хиляди, 139 хиляди третата седмица и сега към 120 хиляди - известно стациониране и спадане, което другата седмица ще може да кажем дали ще доведе до спад и вече отмиране на емидемията, каза той.

Проф. Кантарджиев допълни, че риск от втора вълна винаги има.

Въздухът в София е замърсен - системата за контрол не го отчита

http://pogled.info/regionalen/sofiya-grad/vazduhat-v-sofiya-e-zamarsen-sistemata-za-kontrol-ne-gi-otchita.92193

/Поглед.инфо/ Когато системата за отчитане не работи адекватно, мерките срещу мръсния въздух няма как да са ефективни. Това коментира общинският съветник от БСП и член на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори към СОС Иван Таков в сутрешния блок на БНТ1 "Денят започва".

Вода с нитрати пият в Ловешко

https://frognews.bg/novini/voda-nitrati-piiat-loveshko.html

Жители на ловешкото село Йоглав организираха подписка, с която настояват компетентните органи да решат проблема им с високото съдържание на нитрати в питейната вода в селото, които я правят негодна и опасна за пиене, съобщава националното радио.

Обявиха грипна епидемия в областите Монтана и Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687160

Обявиха грипна епидемия в областите Монтана и ВрацаВ областите Монтана и Враца е обявена грипна епидемия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Регионална здравна инспекция – Враца обявява грипна епидемия на територията на област Враца от днес. На училищата в областта е препоръчано да бъдат преустановени учебните занятия.

БСП предлага по-ниски лихви за студентските кредити

http://econ.bg/Новини/БСП-предлага-по-ниски-лихви-за-студентските-кредити_l.a_i.757120_at.1.html

Предложения за изменение и допълнение на Закона за кредитиране на студенти и докторанти внесе ПГ "БСП за България". От левицата смятат, че лихвите по...

Мъж уби 35-годишната си съпруга при скандал

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-mvr-trojan-26826456

38-годишен мъж от Троян е задържан за убийството на съпругата му при възникнал семеен скандал.

Превантивна грипна ваканция може да има в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6687144

Превантивна грипна ваканция може да има в ПловдивСледим стойностите на заболелите от остри респираторни заболявания заедно с Регионалната здравна инспекция. Миналата седмица бяха скочили. Ако процентите продължат да се покачват днес и утре, може да обявим превантивна грипна ваканция за четвъртък и петък. Това обяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Завод в Черна гора експлодира, двама са тежко ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687149

Завод в Черна гора експлодира, двама са тежко ранениДвама души бяха тежко ранени при експлозия в завода за оръжие "Тара" в черногорския град Мойковац, съобщи МИА. Двама пациенти с тежки изгаряния са били изпратени в болницата в Биело поле, но според непотвърдени информации те трябва да бъдат транспортирани с хеликоптер в клиничния център в Подгорица.

В руски рудник намериха огромен изумруд

http://dnes.dir.bg/news/rusia-izumrud-recordyor-26826457

В Малишевския рудник, намиращ се в Свердловска област на Русия, геолози намериха изумруд с тегло над килограм и половина.

Само във Фрог: Убитият данъчен предупредил приживе службите, че го следят

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/samo-vav-frog-ubitiiat-danachen-predupredil-prijive-slujbite-che-slediat.html

Убитият данъчен шеф Иво Стаменов предупредил приживе службите и прокуратурата, че го следят. Това разкриха пред Фрог нюз разследващи.

Само във Фрог: Убитият данъчен предупредил приживе службите, че го следят

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-ubitiiat-danachen-predupredil-prijive-slujbite-che-slediat.html

Убитият данъчен шеф Иво Стаменов предупредил приживе службите и прокуратурата, че го следят. Това разкриха пред Фрог нюз разследващи.

В небето над София пише: “ ‘Сички ше омрем“

http://www.transmedia.bg/2018/01/29/%d0%b2-%d0%bd%d0%b5%d0%b1%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%b8%d1%88%d0%b5-%d1%81%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d1%88%d0%b5-%d0%be%d0%bc%d1%80%d0%b5%d0%bc/

 

Небето над София е такова, че на него може да се пише. Може да се подпишат и управниците, и така наречената им опозиция в Столична община, а най-подходящият надпис би бил: ‘сички ше омрем. Защото въздухът, заедно с климата и гравитацията са единствените равенства между хората. Няма значение богат ли си или беден, умен или глупав, млад или стар – дишаш същата смрад като останалите живи същества.

Да се сещаме за въздуха само когато изобщо не става за дишане, е въпрос на манталитет. Същият манталитет, който те закарва при доктора само когяато си спешен случай. Същият манталитет, който те кара да си траеш по обществено важни въпроси, защото „не те засяга“.

Въздухът в София не е замърсен в последните години. Напротив, винаги си е бил доста по-мръсен от този в по-малките градове. Ако сте се качвали на Витоша и преди 1989 г., сте го виждали. Тогава нямаше един милион автомобили, но имаше ТЕЦ-ове и много добре се виждаше какво точно бълват те. Днес може да им е по-прозрачен пушекът, но пък колите са незнайно колко, може би над милион.

Защо обаче хората се движат само с коли? Донякъде пак поради манталитета си – някои се чувстват по-значими така или пък просто ги мързи. За повечето обитатели на столицата обаче колата е жизнена необходимост, защото градският транспорт е зле. Има твърде много квартали, до които можеш да стигнеш само със смяна на две превозни средства. Ако имаш, например, две деца и трябва да ги заведеш на две различни места, какво правиш? Няма как половин ден да отделиш за това мероприятие.

Но и да нямаш две деца, пак трябва да отидеш на работа. Метрото далеч не покрива възможните маршрути. Даже и на картинка да го сравниш с метрото в други столици, да речем, в Будапеща, ще видиш отчайващи разлики. Да не говорим за големите европейски градове, в които с метро можеш да стигнеш до всяка точка. Ние тук се гордеем, че за 20 години сме построили два лъча. Да, добре е, че сме ги построили, но е и по-добре да не се хвалим, а да видим докъде реално сме стигнали. Ето докъде – дотам, че един милион коли продължават ежедневно да се ползват в София. Което значи, че градският транспорт е неудобен и скъп.

Когато билетчето в София стана 1,60, доста се коментираше как това ще прикъве хората към колите им. Защото е по-удобно и по-евтино. Днес дишаме преките последици от това решение.

Общината се сети на пусне „зелени“ билети по левче. Чудесно! Но защо само един ден? И защо в такова минимално количество? Коя ли чиновническа глава е предположила, че през уикенда ще се движат само 18 000 софиянци?

Не е сигурно, че ако общественият транспорт стане по-удобен и по-евтин, столичани ще станат по-отговорни и ще го ползват. Но поне условия да има създадени.

Редно е общинската управа по-скоро да се задейства. И по-често да поглежда какво пише в небето над София.

Откриха фермент, който променя клетките в ракови

http://www.moreto.net/novini.php?n=368039

Откриха фермент, който променя клетките в ракови Учени от Копенхагенския университет свързват развитието на онкологичните заболявания с присъствието в тъканите на дебелото черво на фермента GalNAc-T6. Резултатите са публикувани в списание Journal of Biological Chemistry.

Изтече срокът за представяне на ”Списъка за Кремъл”

http://dnes.dir.bg/news/sanktzii-USA-rusia-rusia-putin-spisakat-kremal-26826448

Днес изтече срокът за представяне на американския Конгрес на два доклада под надслов "За противодействие на противниците на САЩ посредством санкции".

Германските социалдемократи продължават с натиска върху блока на Меркел

https://www.investor.bg/evropa/334/a/germanskite-socialdemokrati-prodyljavat-s-natiska-vyrhu-bloka-na-merkel-254722/

Ръководството на ГСДП се надява на повече отстъпки от консерваторите, за да може да убеди по-лесно своите членове да подкрепят широката коалиция

Голям скок на пътуванията на българи в чужбина през декември

http://www.cross.bg/dekemvri-grazhdani-godina-1566542.html

/КРОСС/ Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2017 г. са 459.2 хил., или с 15.6% над регистрираните през декември 2016 година (фиг. 1). Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Турция - с 18.6%, Сърбия - със 17.3%, Гърция - с 14.7%, Румъния - с 10.8%, Австрия - с 10.4%, бившата югославска република Македония - с 10.0%, Германия - с 8.5%, Италия - с 6.3%, и други. Същевременно намаляват пътуванията към Руската федерация - с 32.5%, Украйна - с 22.3%, Швейцария - с 20.0%, и други, показва изследване на Националния статистически институт. Фиг. 1. Пътувания на български граждани в чужбина по месеци В сравнение с декември 2016 г. e регистрирано увеличение при пътуванията по всички наблюдавани цели: с цел почивка и екскурзия - с 42.2%, със служебна цел - с 11.4%, и с други цели - с 6.3%. Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през декември 2017 г. формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) - 49.1%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия - 27.6%, и пътуванията със служебна цел - 23.3% (фиг. 2). Фиг. 2. Структура на пътуванията на български граждани в чужбина по цел през декември 2017 година През декември 2017 г. най-голям брой пътувания на български граждани са осъществени към: Турция - 103.4 хил., Гърция - 86.7 хил., Германия - 39.2 хил., Сърбия - 32.8 хил., Румъния - 32

През 2017 г. НОИ издаде над 150 000 кодове за достъп до онлайн услугите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687135

През 2017 г. НОИ издаде над 150 000 кодове за достъп до онлайн услугите сиПрез 2017 г. в приемните на Националния осигурителен институт (НОИ) са издадени над 150 000 персонални идентификационни кодове (ПИК). Това показват окончателните данни за ползваемостта на електронните услуги на институцията през миналата година, съобщиха от пресцентъра на НОИ. Статистиката сочи, че средномесечно 12 625 души са посетили офисите на

Черната сила ще рита за китайски тим, чийто треньор е бивш левскар

https://offnews.bg//futbol/chernata-sila-shte-rita-za-kitajski-tim-chijto-trenior-e-bivsh-levska-673783.html

Левски постигна договорка за продажбата на нападателя Жуниор Мапуку в китайския втородивизионен Шъдзяджуан Евър Брайт, чийто треньор е бившият наставник на "синие" Ясен Петров (2014-2016 г.).

За 28-годишния конгоанец сините ще получат около 500 хиляди евро. Никак нелоша сума, като се има предвид, че те го  привлякоха през лятото като свободен агент от Берое.

Условията, които китайският тим му предлага, са много по-добри от тези по споразумението му с Левски. С парите от нападателя "сините" ще финансират взимането на още двама нови играчи - ляв бек и халф.

Мапуку вече е уточнил личните си условия по договора. В момента Шъдзяджуан се намира на трето място в китайската втора дивизия и се бори за промоция е елита.

Започва проект „Психотерапия за всеки”

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/zapochva-proekt-psihoterapiia-vseki.html

Идеята на проекта ”Психотерапия за всеки” е всеки месец да се представят различни теми, които по някакъв начин са свързани с психичното здраве, съобщава БНР. Първата тема е ”Стресът и работещия човек”.

Цацаров нареди проверка на богатите, Пеевски – пак между капките

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-naredi-proverka-na-bogatite-peevski-pak-mezhdu-kapkite-news274849.html

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди в понеделник мащабна проверка на произхода на средствата, с които заможни български граждани са придобили през последните две години имоти за над 500 000 лева и луксозни коли. Любопитен факт, че депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски няма да бъде сред проверяваните, въпреки че през последните няколко години се официализира като мултимилионер. Той обаче не отговаря на критериите на проверката, заложени от Цацаров, тъй като официално не притежава нито скъпи имоти, нито луксозни коли. Повод за заповедта на главния прокурор е постъпила от НАП информация, според която през 2015 и 2016 г. общо 365 души са закупили имоти на стойност над 500 000 лева, 120 от които са стрували над 800 000 лева. В същото време Главна дирекция "Национална полиция" в МВР е установила, че на територията на страната в момента се управялват 50 автомобила "Майбах", 193 автомобила "Бентли", 31 автомобила "Ламборджини", 68 автомобила "РолсРойс" и 93 автомобила "Ферари" – всички, притежавани от българи. В справката, предоставена на Цацаров от вътрешното министерство се посочва още, че за част от собствениците на луксозните возила в полицията има оперативни данни и сигнали "за евентуални престъпления от общ характер, включително за извършени данъчни престъпления и измами". "Предоставената информация от НАП и ГДНП е преценена като повод за извършване на проверка, предвид наличие на данни за извършени данъчни престъпления и пране на пари, поради което главният прокурор разпореди на прокуратурите предприемане на действия на територията на цялата страна", уточнява пресцентърът на държавното обвинение. Цацаров е разпоредил на НАП да извърши данъчни проверки на всеки от придобилите подобни имоти през последните две години, като направи и анализ на доходите им, "с цел установяване наличието на средства за придобиването на тези имоти". "Възложени са проверки на органите на МВР , в хода на които следва да се съберат данни за продавачите на имотите, кога и къде са извършени сделките, наличието на свързани лица, фирми и тяхната дейност, декларирани доходи, извършени разходи, банкови сметки, движението на проверяваните средства по банковите сметки и др.", допълват от прокуратурата. По отношение на луксозните автомобили главният прокурор иска данъчните да изследват данните на МВР, като установят най-малко: "датата на придобиване и стойността на МПС, като се изискат договор за покупка, фактура или митническа декларация (ЕАД), както и произхода на паричните средства за закупуването на МПС". Освен това НАП ще проверява прозиходът на средствата, с които са купени колите, като при деклариране на заеми, ще се проверява дали те са били декларирани по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, както от получателите им, така и от заемодателите. Данъчните ще сравянват посочените от собствениците цени на колите с тези на реалния пазар към момента на сключване на сделките. "Ако бъде установено, че съответното МПС е управлявано от друго лице, различно от собственика, е разпоредено да се изиска информация за основанието за предоставянето на МПС, времето за предоставяне, както и наличието на насрещна престация", добавят от държавното обвинение. След края на проверката по по тези две направление, прокуратурата ще уточни допълнително какви действия ще предприеме впоследствие. Очаквайте подробности.

Жестока катастрофа с БМВ в Харманли

http://dnes.dir.bg/news/bmv-mvr-harmanli-26826415

20-годишен младеж се бори за живот след жестока катастрофа с БМВ в Харманли. Шофьорът на колата се е отървал само с комоцио.

Рецепта за успех на новото работно място

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/29/3120448_recepta_za_uspeh_na_novoto_rabotno_miasto/?ref=rss


Откривате перфектното работно място, кандидатствате, викат ви на интервю, а накрая подписвате договор и започвате. Поздравления за добре свършената работа! Може би е време да отпуснете малко напрежението и да отпочинете седмица, две – все пак вече сте наети. Това обаче е най-голямата грешка, която може да допуснете в този момент.<br /><br />Всъщност точно първите 30 дни от постъпването ви в нова компания са решаващи за бъдещото ви кариерно развитие там. Точно този първи месец е...

Изненада: Българите са извън Топ 30 на най-жадуващите емиграция нации

https://offnews.bg//obshtestvo/iznenada-balgarite-sa-izvan-top-30-na-naj-zhaduvashtite-emigratcia-na-673776.html

Проучване на световната агенция Gallup показва кои са най-предпочитаните за емиграция държави и жителите на кои страни са най-склонни да напуснат родината си.

Изследването е проведено през 2013-2016 и обхваща 587 000 интервюирани на възраст над 15 г. в 156 държави.

14% от анкетираните в него са заявили, че имат желание да емигрират трайно.

Причините за това варират от военни конфликти, масов глад и бедствия (Сирия, Южен Судан, Конго) до висока безработица (напр. Албания).

САЩ е най-желаната страна от емигрантите. Един от петима потенциални емигранти би желал да се засели именно там.

На челните позиции са още Германия, Канада, Великобритания, Австралия и Саудитска Арабия. Общо около 25 млн. души биха се заселили в тези 5 държави.

Две-трети от желаещите да емигрират биха се насочили към общо 22 страни:

Държава

% от потенциалните емигранти,

които биха отишли там

Брой потенциални

емигранти в милиони

1. САЩ  21 147
2. Германия 6 39
3. Канада 5 36
4.Великобритания 5 35
5. Франция 5 32
6.Австралия 4 30
7. С. Арабия 3 25
8. Испания 3 20
9. Италия 2 15
10.Швейцария 2 13
11. Япония 2 12
12. ОАЕ 2 12
13. Сингапур 1 10
14. Южна Африка 1 8
15. Швеция 1 8
16. Русия 1 7
17.Н. Зеландия 1 7
18. Китай 1 7
19. Холандия 1 6
20. Бразилия 1 6
21. Турция 1 5
22. Ю. Корея 1 5

САЩ от години е най-желаната страна за емиграция, коментират авторите на проучването. Анкетата обаче показва голямо нарастване на популярността на германия сред потенциалните мигранти заради политиката на канцлера Ангела Меркел, която обеща да не поставя ограничение в броя приети мигранти.

А кои са държавите, чието население е най-склонно да емигрира? 

Изненадващо, България не е в Топ 30 в тази класация. Единствените страни от ЕС в нея са Италия и Кипър.

Държава

% заявили желание за емиграция (2010-2012)

% заявили желание за емиграция (2012-2016)
1. Сиера Леоне 51 62
2. Хаити 53 56
3. Албания 36 56
4. Либерия 53 54
5. Конго (Киншаса) 37 50
6. Домин. р-ка 49 50
7.Хондурас 41 48
8. Армения 40 47
9. Сирия 32 46
10. Ел Салвадор 34 46
11. Гана 40 45
12.Нигерия 41 43
13. Ямайка 43 40
14. Конго (Бразавил) 38 39
15. Того 41 39
16. Судан 29 37
17. Гвинея 33 36
18. Босна и Херц. 20 36
19. П. Рико -- 35
20.Молдова 32 35
21.Сенегал 31 34
22. Габон 30 34
23.Македония 35 34
24. Косово 29 34
25. Уганда 37 33
26. Италия 21 32
27. Кипър 25 32
28. Гватемала 30 31
29. Бряг на слоновата кост -- 30
30. Лесото 25 30
31. Перу 32 30

Полицаи осъдиха прокуратурата, допуснала да бъдат заплашвани от разследван

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/29/3120417_policai_osudiha_prokuraturata_dopusnala_da_budat/?ref=rss


Двама действащи и един бивш полицай са осъдили прокуратурата зарази неправомерното изнасяне на личните им данни. Държавното обвинение е глобено с 20 хил. лв. след окончателното решение на Върховния административен съд, съобщава "Нова телевизия".<br /><br />Бившият служител на МВР Димитър Радичев и колегите му Георги Илчевски и Атанас Параскосов са разследвали психично болен мъж с криминално минало - Васил Недялков. Конкретният повод са били заплахи към хотелиери в Чепеларе...

Пътуваниятa в чужбина за почивка се увеличили с 42.2% през декември

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687112

Пътуваниятa в чужбина за почивка се увеличили с 42.2% през декемвриПътуванията на българи в чужбина през декември 2017 г. са 459.2 хил. или с 15.6 на сто над регистрираните през декември 2016 година, съобщи Националният статистически институт. В сравнение с декември 2016 г. e регистрирано увеличение при пътуванията по всички наблюдавани цели: с цел почивка и екскурзия - с 42.2 на сто, със служебна цел - с 11.

Доларът с най-слабото си седмично представяне от май 2017 г. насам

https://www.investor.bg/analizi/9/a/dolaryt-s-nai-slaboto-si-sedmichno-predstaviane-ot-mai-2017-g-nasam-254724/

По-слабите от очакваното данни за икономическия растеж в САЩ през четвъртото тримесечие оказаха допълнителен негативен ефект върху зелените пари

Нетаняху: Иран иска да превърне Ливан в ракетен обект

https://www.actualno.com/asia/netanjahu-iran-iska-da-prevyrne-livan-v-raketen-obekt-news_656810.html

Иран иска да "превърне Ливан в един гигантски ракетен обект" Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху и предупреди за последствията. Той направи това изказване преди да се отправи за разговори в Москва. Нетаняху проведе поредица от разговори с президента Владимир Путин през последните месеци относно влиянието на Иран върху войната в Сирия и в Ливан. Премиерът се опита да убеди Русия да ограничи присъствието на Иран близо до територията на Израел и да спре Иран да пусне

Спецоперация: ГДБОП разби наркогрупа в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/specoperaciia-gdbop-razbi-narkogrupa-v-sofiia-2075303

При спецоперация операция на ГДБОП в София и Перник на 26 януари 2018 г. са задържани седем души. Специализираната прокуратура им повдигна обвинения за участие в организирана престъпна група за разпростране

Регистрираха над 650 болни от грип и ОРЗ за седмица във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368046

Продължава да расте заболеваемостта от грип и ОРЗ във Варна. За периода 22-28 януари тя е 198 на 10 хил. души при средно 214 на 10 хил. души за страната. За сравнение през предходния период заболеваемостта във Варна е 170 на 10 хил.

Повишава се общият показател на бизнес климата в страната

http://www.cross.bg/mesetza-sledvashtite-pokazatel-1566541.html

/КРОСС/ През януари 2018 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 2.6 пункта спрямо декември 2017 година. Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в промишлеността и сектора на услугите, докато в строителството и търговията на дребно показателят остава приблизително на нивото си от предходния месец, сочи проучване на Националния статистически институт. Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" нараства с 3.8 пункта в резултат на по-оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно и прогнозите им относно производствената активност през следващите три месеца се подобряват, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за износа през следващите три месеца. През януари средното натоварване на мощностите е с 1.3 пункта над нивото от октомври 2017 г. и достига 76.8%, но с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда недостиг от мощности. Основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следван от недостига на работна сила. Относно продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца. Строителство. През януари 2018 г. съставният показател „бизнес климат в строителството" запазва приблизително нивото си от декември 2017 година

Цацаров погва богаташите, ще проверя бентлита и скъпи имоти

https://offnews.bg//temida/tcatcarov-pogva-bogatashite-shte-proveria-bentlita-i-skapi-imoti-673780.html

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на собственици на луксозни автомобили и недвижими имоти на стойност над половин милион, съобщиха от прокуратурата.

От обвинението изчисляват, че през 2015 г. и 2016 г. 245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 000 лева.

Главният прокурор съобщи още, че у нас има 50 майбаха, 193 бентлита, 31 ламборджинита, 68 ролс ройса и 93 ферарирата. В справки на  ГД „Национална полиция“ - МВР се посочва, че срещу част от физическите лица, собственици на скъпите автомобили, има материали за евентуални престъпления от общ характер, включително за извършени данъчни измами.

От прокуратурата обясниха, че ще се прави анализ на получените доходи на физическото лице, с цел установяване наличието на средства за придобиването на автомобила. При деклариране на заем, ще се изследва произхода му. Ще се установява още доколко посочената цена на придобиване на автомобила съответства на действителните пазарните цени към момента на сделката.

Националната агенция за приходите ще извършва данъчни проверки на лицата, които през 2015 г. и 2016 г. са придобили недвижими имоти на стойност над 500 000 лева. Възложени са и проверки на органите на МВР, които да съберат данни за продавачите на имотите и кога и къде са извършени сделките.

BioSeek – българският Google за биотехнологични мечтатели

https://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/263/a/bioseek--bylgarskiiat-google-za-biotehnologichni-mechtateli-254708/

Милиони научни трудове и полезни линкове са свързани и са с лесен достъп, а учените могат бързо да споделят откритията си чрез подобен на чат инструмент

Прокуратурата изпуска дори осъдените със споразумение

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/29/3120375_prokuraturata_izpuska_dori_osudenite_sus_sporazumenie/?ref=rss


Прокуратурата изпуска да вкара в затвора дори осъдените със споразумение - т.е. тези обвиняеми, които са се явили лично в съда, за да подпишат сделката си с прокуратурата, и наказанието им веднага е влязло в сила. Тоа съобщава в. "Сега", като проверката на изданието показва, че се издирват хора, чиито присъди са влезли в сила преди повече от 10 години. <br /><br />Наскоро главният прокурор Сотир Цацаров обяви началото на проверка на всички неизпълнени присъди в страната....

Уникална седемглава ламя с корони може да бъде видяна в НИМ

https://www.actualno.com/art/unikalna-sedemglava-lamja-s-koroni-moje-da-byde-vidjana-v-nim-news_656809.html

След реставрация в Националния исторически музей вече може да бъде видяна уникална каменна пластика с изображение на седемглава ламя с корони от ХIX век. Плочата е била част от външната украса на църквата „Св. Атанасий“ в с. Белополяне, Ивайловградско. Постъпила е за реставрация в НИМ и след приключване на възстановителните работи временно е изложена в музея. Черквата „Св. Атанасий" в с. Белополяне е построена 1838 г. и е забележителен представител на възрожде

Истории за кадруване и една голяма обществена поръчка в енергетиката

http://clubz.bg/63496-istorii_za_kadruvane_i_edna_golqma_obshtestvena_porychka_v_energetikata

В рамките на десетина дни вицепремиерът Валери Симеонов обяви първо, че има "пропаст" в коалицията с ГЕРБ заради кадрови решения, а седмица по-късно атакува директно - проблемите са в енергетиката. Аргументите му са два. Първият - промяна в управителния съвет на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), без "Обединени патриоти" да бъдат питани, а и малкият коалиционен партньор нямал свои кадри в целия ресор, което препятства контрола.

Вторият аргумент е сравнително стара поръчка на варовик за нуждите на държавния ТЕЦ "Марица-изток 2" - казус, за който вицепремиерът алармира още през есента на 2017 г. По думите му там има съмнение за "криминална практика" и сигналът е пратен от него в прокуратурата. Оттам обаче засега не се е чуло да има отговор.

Каква е видимата част от историята по всеки от казусите?

Рокадите в елекроенергийния системен оператор

"Във връзка с изтеклия мандат на управителния съвет на ЕСО ЕАД в състав: Иван Йотов, Андрей Живков и Милко Милков, надзорният съвет на дружество е взел решение да бъдат освободени и избира за нови членове Антон Славов, Ангелин Цачев и Пламен Йорданов.  Решението е внесено в КЕВР. Регулаторът трябва да излезе със становище по така предложения нов състав на УС. Решението ще влезе в сила след вписването му в Търговския регистър. По време на първото редовно заседание на новоизбрания УС на електроенергийния системен оператор членовете му ще изберат изпълнителен член и председател измежду тях."

Това съобщение от страницата на ЕСО от 25 януари е конкретният повод за реакцията на Симеонов. Биографиите на кандидатите за трите позиции не са публични. Дали това ще е видът на новия УС ще стане ясно, след като КЕВР прецени дали предложените лица имат нужния опит и отговарят на критериите. 

"За председател на управителния съвет се слага бодрият пенсионер Антон Славов, на 71 години - верен кадър на БСП и под прякото въздействие на Георги Христозов от ДПС. На всичкото отгоре Славов вече е бил уволняван от НЕК за несправяне с работата и сега пак го връщат. Вторият член на съвета пък ще е Ангелин Цачев, когото кръговете в енергетиката свързват с Таньо Танев, председател на основната фирма, спечелила многомилионната държавна поръчка за изграждане на далекопроводите. Танев ще усвоява парите, а приятелят му Цачев ще го контролира. Голям контрол ще падне, голямо чудо", реагира Симеонов. 

Първият въпрос, който би могъл да бъде зададен покрай твърденията на Симеонов, който "работи" в негова полза, е защо рокадите в ЕСО се случват сега, при положение че мандатът на настоящия УС е изтекъл през май 2017 г. Оценките за работата на ЕСО и от управляващите от ГЕРБ, и от опозицията в лицето на БСП досега са били положителни и не е ставало дума за смяна.

Изтича и мандатът на надзорния съвет на ЕСО, който от своя страна е взел решението за промяната на УС, чието одобрение предстои. Според запознати министърката на енергетиката Теменужка Петкова е заявила пред депутатите в енергийната комисия, че предстои и промяна в надзорния съвет (според справка в Търговския регистър мандатът изтича през май тази година - б.р.). В този случай смените би трябвало да се извършат от принципала на дружеството - Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Пред енергийната комисия в парламента Петкова е мотивирала рокадите именно с изтеклите мандати и с "управленско решение". Повече информация не е била дадена, а въпросът е бил зададен от БСП, разказаха депутати, присъствали на заседанието. Стенограмата от него все още не е налична в сайта на комисията.

На базата на какво Валери Симеонов казва, че Антон Славов е близък с Георги Христозов, не става ясно. Славов е работил на висока позиция в НЕК до 2010 г. След това се е върнал в компанията по времето на кабинета "Орешарски" като зам. изпълнителен директор. Христозов пък дълги години заемаше ръководни длъжности в енергийните дружества, беше и председател на БЕХ. В момента той е в ръководството на ТЕЦ "Варна", който бе купен от фирма на бившия министър на транспорта в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов. Самият Папазов е управител на купувача на ТЕЦ-а, а собственик на фирмата е дъщеря му. Още щом бе обявено финализирането на сделката, се разбра, че новите собственици на ТЕЦ "Варна" имат амбиции част от мощностите му да заработят през март, както и произведено електричество да бъде включено в т.нар. студен резерв, който се пази в случай на недостиг. Според съобщение в сайта на ЕСО следващият търг за участниците в студения резерв трябва да е до средата на годината. До 31 юли за резерва отговарят ТЕЦ „Бобов дол”, ТЕЦ „Марица 3”, „Биовет”, „Брикел”, Топлофикация „Перник”, Топлофикация „Русе”, ТЕЦ „Марица-изток 2”.

ТЕЦ "Варна" беше част от студения резерв и преди затварянето му преди години заради това, че не отговаряше на европейските екостандарти.

Ангелин Цачев - за когото в енергийните среди се говори, че ако бъде одобрен за член на УС на ЕСО, може да поеме и функциите на председател (той се избира измежду тримата членове - б.р.), работи в ЕСО на висока позиция отдавна.

Третият кандидат за УС на ЕСО е представител на ГЕРБ в Стара Загора и бивш депутат от управляващата партия.

Източници от управляващата коалиция допускат, че вицепремиерът Симеонов има известни основания да негодува срещу новото кадруване в ЕСО. Но не споделят докрай аргумента, че "Обединените патриоти" нямат никакво присъствие в енергийния сектор, като припомнят, че шефът на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев е от тяхната квота, припомнят те. 

Доставката на варовик за "Марица-изток 2"

Историята с поръчката на варовик за държавния ТЕЦ "Марица-изток 2" се точи от септември миналата година. Накратко тя е следната - в началото на август тецът обявява поръчка за варовик с прогнозна стойност от 48 млн. лв. За целта не е обявен търг, а е избран вариант за купуване на суровините на борсата. Сделката е сключена на 31 август с две фирми - регистрираните в Пловдив "Персенк" АД и "Инвестор" АД. Проверка в Търговския регистър показва, че те са с един и същ собственик и са на един и същ адрес. 

Според Валери Симеонов съмнително е не само това, а и че цената на закупуване на варовика е завишена спрямо прогнозната стойност. Общо 2,4 млн. тона варовик е трябвало да струват 48 млн. лв. без ДДС, или по 20 лв. на тон. Сделката с борсата чрез двама борсови посредници обаче е сключена при цена от 21 лв. на тон, а само ден преди това е станало завишението с 1 лев на тон. Това според Симеонов е станало по "криминален начин", а и не е бил обявен търг, където да има конкуренция в цената, смяна вицепремиерът.

Документите по поръчката леко се разминават с казаното от него през септември и повторено преди дни. Според Симеонов първоначалната цена е била 15 лв. на тон и крайната сума на покупката е завишена драстично, но е видно от документацията, че сумата първо е била 20 лв., а след това е станала 21 лева. Причината според "Марица-изток 2" - борсовият посредник е съобщил, че моментата цена на варовика на борсата е по-висока от заложената от компанията. 

Дотук добре, но самата поръчка за варовик е обявявана два пъти. Първия път е няколко месеца по-рано - в началото на 2017 г., но по решение на теца търгът е прекратен. Мотивът - грешки в техническата документация. За разлика от втората процедура първата е предвиждала избор на доставчик с предварителна показа за участници. Кандидатите са били 8 фирми и консорциумът.

Отмяната е била обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от фирмата "Енегроимпорт-експорт" ООД. Това е и фирмата, която печели поръчката за варовик за "Марица-изток 2" през 2014 г. Нейният договор изтича в края на 2016 г.

Според Търговския регистър фирмата е със собственици Руси Данев и Петко Михайлов. Компанията има десетки спечелени обществени поръчки в сектора - не само с "Марица-изток 2", но и с другите два теца в региона. Данев е известен като собственик на захарните заводи в Горна Оряховица, ТЕЦ-Горна Оряховица и още няколко компании. Той е и бивш шеф на ТЕЦ "Марица-изток 2".

Справка в сайта на Народното събрание пък показва, че съдружникът Петко Михайлов е бил кандидатът на Патриотичния фронт с лидери Валери Симеонов и Красимир Каракачанов за член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), внесена в 43-тото народно събрание през 2015 г. Вносител е лично Симеонов, видно от подписа. Михайлов е бил началник на ел. цех в ТЕЦ "Марица-изток 2", пише в биографията, приложена тогава, преди да започне да се занимава с частен бизнес и да влезе в "Енергоимпорт-експорт" през 2009 г.

Обжалването на отмяната на първия търг за варовик в КЗК е неуспешно - комисията оставя жалбата на "Енергоимпорт-експорт" без уважение. Това се случва на 6 април 2017 г. От регистрите не става ясно дали е последвало съдебно обжалване. От ТЕЦ "Марица-изток 2" обаче обясняват факта, че нова поръчка е обявена чак през август (въпреки изтеклия договор за доставки на варовик за сероочистващите системи на теца) именно с обжалването. За периода между изтичане на договора с  "Енергоимпорт-експорт" и сделката за варовик чрез борсата, атакувана от Симеонов, са сключвани анекси с доставчиха.

За фирмите "Персенк инвест" и "Инвест" не се знае много. Първата компания получава през 2012 г. концесия за добиване на мрамор в Куртово Конаре, Пловдивско. Според медийни публикации с концесията има скандал заради това, че кариерата за добив се е разпростряла извън позволената зона, а и местността, в която е, попада в защитени зони от "Натура 2000".

Според регистрите поръчката от над 50 млн. лв. за доставка на варовик в пъти надхвърля оборотите на двете свързани компании - за 2016 г. приходите на "Персенк инвест" са 5,1 млн. лв., а "Инвестор" - 700 хил. лв. Компаниите не са намерени като печелили поръчки досега.

В заключение - Валери Симеонов отдавна настоява за промени в действащото ръководство на ТЕЦ "Марица-изток 2". 

Тръгва информационна кампания за втория пенсионен стълб

https://frognews.bg/politika/tragva-informatsionna-kampaniia-vtoriia-pensionen-stalb.html

Това обяви в ефира на националното радио бившият социален министър, сега председател на социалната комисия в НС Хасан Адемов. Той подчерта, че през 2021 година започва изплащането на така наречената допълнителна пожизнена пенсия за възраст.

126 са смъртоносните пътища в България

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/126-sa-smyrtonosnite-pytishta-v-bylgariia-6078722

Челното място се държи от участъка Бяла – Русе, но проблем има дори на магистралите заради повредена настилка

Никога не си записвайте ПИН-кода върху дебитната карта. Вижте защо!

https://offnews.bg//112/nikoga-ne-si-zapisvajte-pin-koda-varhu-debitnata-karta-vizhte-zashto-673782.html

Никога не си записвайте пин кода върху дебитната карта, защото това може да ви струва скъпо. Поредното доказателство за това правило е случай, описан в сводката на МВР-Бургас.

На 26-и януари около 13.30 ч. в Районно управление - Поморие е получено съобщение от 35-годишен мъж от Българово. Той работел като тираджия и докато си карал товарния автомобил последователно получил две текстови съобщение на мобилния си телефон, от които разбрал, че банковата му сметка е олекнала с 500 лева.

От дебитната карта на шофьора били извършени две последователни неправомерни транзакции.

После мъжът установил, че чантичката му, в която съхранявал лични документи и банковата карта с написан върху нея ПИН-код, е открадната.

Работата по случая продължава от служители на Районно управление - Поморие.

Служители от затворите в Ловеч и Плевен излязоха на протест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687097

Служители от затворите в Ловеч и Плевен излязоха на протестНад сто служители от затворите в Ловеч и Плевен, протестираха пред входа на ловешкия затвор. Към недоволството им от ниските заплати и лошите условия на труд се присъединиха и техни колеги от сектор "Съдебна охрана". Всички са единодушни в настояването си за увеличение на възнагражданията им с 20%, по-добро заплащане за специфичните условия на

Край на Великобритания в ЕС, елате във Франция, заяви министър пред японски компании

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/29/3120423_krai_na_velikobritaniia_v_es_elate_vuv_franciia_zaiavi/?ref=rss


Свършено е с присъствието на Великобритания в Европейския съюз, заяви днес в Токио френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан, цитиран от "Франс прес" и БТА.<br /><br />На конференция в края на четиридневната си визита в Япония френският министър посочи, че снощи се е срещнал с ръководители на японски компании, а днес ще разговаря с други предприемачи, за да представи пред тях предимствата на Франция.<br /><br />Що се отнася до по-нататъшното...

Фирма за последователи в Twitter откраднала 55 хиляди самоличности

http://clubz.bg/63495-firma_za_posledovateli_v_twitter_otkradnala_55_hilqdi_samolichnosti

Прокуратурата на щата Ню Йорк разследва фирма, която продава профили на фалшиви последователи в социалните мрежи, съобщи Би Би Си. Компанията Devumi е обвинена в кражба на самоличностите на хиляди хора, но отрича, съобщава още "Ню Йорк Таймс".

Според потърпевши, техните имена и снимки са откраднати, за да се създадат реално изглеждащи ботове.

Политици, знаменитости и други публични фигури могат да плащат на компанията, за да бъдат следвани от бответе и така да увеличат популярността си. В социалните мрежи големият брой последователи свидетелстват за силно влияние върху общественото мнение и могат да донесат различни ползи.

На уебсайта на компанията офертите започват от 12 долара за 500 последователи в Twitter, 9 долара за 20 ретуита, и автоматични харесвания за 19 долара месечно. Devumi предлага подобни услуги и в други платформи - Pinterest, LinkedIn, и YouTube.

"Devumi е помогнала на над 200 000 бизнесмени, звезди, музиканти и други да придобият повече популярност и повече плияние върху публиката си", гласи съобщението на сайта на компанията.

Компанията има налични поне 3.5 милиона бота. Според разследващите поне 55 000 от тях използват "имената, профилните снимки, родните градове и други лични данни на реални потребители на Twitter".

Социалната мрежа съдейства на разследващите и обяви, че работи за спиране на дейността на Devumi и подобни компании. Twitter позволява създаването на автоматични акаунти (ботове), но забранява продажбата им. Представители на платформата обявиха, че ще изтрият профилите, които са си купували последователи.

Прокуратурата, НАП и МВР погват българите с луксозни коли и имоти

https://www.actualno.com/society/prokuraturata-nap-i-mvr-pogvat-bylgarite-s-luksozni-koli-i-imoti-news_656803.html

Прокуратурата ще провери средствата на всички български граждани в страната, които са придобили имоти на стойност над половин милион лева или луксозни автомобили. Проверката е разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, информира пресцентърът на държавното обвинение. През 2015 г. и 2016 г. 245 души са придобили недвижими имоти на стойност от 500 до 800 хил. лв., а 120 са придобили имоти на стойност над 800 хил. лв., се казва в съобщението на прокуратурата. Информацията е дошла от НА

3-те зодии, които винаги са щастливи в любовта

https://www.actualno.com/curious/3-te-zodii-koito-vinagi-sa-shtastlivi-v-lubovta-news_656805.html

На някои хора им е писано да срещнат бързо и лесно голямата любов и да бъдат с нея завинаги. Ето кои са зодиите, които каквото и да правят се радват на щастливи връзки и спокойни любовни отношения. Зодия Рак Представителите на тази зодия умеят да избират партньорите си много умело. Те имат вътрешен усет за правилните решения в любовта и той винаги ги води напред. В любовен план, често започват връзките си с голям ентусиазъм и това е основата на успешните им връзки. Те са мили и всеотдайни и в

Въвеждаме системата "AMBER Alert - изчезнало дете"

http://www.moreto.net/novini.php?n=368036

България е една от първите държави в региона, която въвежда и използва при необходимост системата "AMBER Alert - изчезнало дете". Това е в резултат на сътрудничеството през последните 4 години между сектор "Киберпрестъпност" към ГДБОП - МВР и компанията Facebook Inc и в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС.

80% от европейските потребители не са сигурна в защитата на данните си

http://www.cross.bg/danni-reglamenta-dannite-1566540.html

/КРОСС/ „Осемдесет процента от европейските потребители не са сигурни в защитата на данните си и трябва да направим необходимото да им дадем увереност". Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павловa по време на експертна конференция по повод влизането в сила на Общия регламент за защита на личните данни - General Data Protection Regulation (GDPR), предава „Фокус". Според нея с регламента, освен на потребителите, ще се даде и спокойствие на бизнеса, а стартиращите компании ще могат да оперират спокойно в една добра регулаторна среда на единния пазар. Министър Павлова отчете, че освен ролята на потребителите и на компаниите, е важна ролята на институциите и администрацията. Тя определи дискусията за регламента за личните данни като "навременна и фокусирана". „Защитата на данните като регламент е тясно свързана с един от най-тежките законодателни пакети. Това е регламентът за защита на електронните данни. Това е един регламент, по който дебатите вървят доста време", каза Павлова. Според нея форуми като днешния допринасят да се дадат предложения за връзката между двата регламента. „Защо е важно не само връзката между двата регламента ,но и като цяло защитата на данните. Казваме ,че в Европа няма достатъчно стартъп компании и иновативни - има. Факт е, че в момента, в който те се разраснат, се преместват в САЩ. Един от най-известните примери е Skype

Кола разцепена на две при зверска катастрофа в София, шофьорът оцелял

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687087

Кола разцепена на две при зверска катастрофа в София, шофьорът оцелялАдска катастрофа стана тази нощ в тунела към столичния квартал "Люлин". След нея автомобил остана буквално разцепен на две, а шофьорът – жив! За това разказват потребители на Facebook, станали свидетели на сблъсъка и публикували снимки от него, цитирани от Dnes.bg. На кадрите се вижда как колата е буквално сцепена на две,

След грандиозния успех в Бургас ресторант „Нептун“ покори и снежните върхове на Пампорово

http://www.moreto.net/novini.php?n=368047

Преди по-малко от седмица в напълно обновения петзвезден хотел "Перелик" в Пампорово бе открит единственият по рода си ресторант за региона - Neptun winter home. Тържествената премиерата на новото кулинарно бижу в сърцето на Родопите уважиха десетки гости.

Павлова се обяви за подобряване защитата на личните данни

http://dnes.dir.bg/news/zashtita-danni-lichni-liljana-pavlova-evropredsedatelstvoto-2018-26826314

80% от европейските потребители не са сигурни в защитата на данните си и трябва да направим необходимото да им дадем увереност.

Седмичен ЛЮБОВЕН хороскоп

https://www.actualno.com/curious/sedmichen-luboven-horoskop-news_656802.html

С идването на новия месец, се появяват и нови възможности в любовта. За някои зодии седмицата ще бъде пълна с нови преживявания, а за други предстоят трудни моменти. Ето какво вещаят звездите за любовния ви живот през тази седмица: Зодия Овен Имате изряден план за седмицата и за всичко, което желаете да направите с любимия си тези дни. Ще успеете да сбъднете някои негови големи желания и връзката ви ще се радва на красиви моменти. Зодия Телец В любовен аспект се подгответе за разочарования

Кола се самозапали и изгоря напълно на булевард в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687083

Кола се самозапали и изгоря напълно на булевард в БургасНа 27 януари т.г. около 19.10 ч. в Четвърто Районно управление на МВР–Бургас е получено съобщение за горящ лек автомобил „Ауди 80“, с бургаска регистрация, ползван от 31-годишен мъж от града, който поради техническа неизправност се запалил по време на движение по бул. „Захари Стоянов“ срещу бл. 13 в к-с „Меден Рудник“.

Обявиха Пума-символ за изчезнал вид

http://dnes.dir.bg/news/priroda-USA-izcheznala-puma-26826354

На 23 януари във Федералния регистър на САЩ излезе публикация, с която официално се признава източната Пума за изчезнал вид.

ПИБ с 5% спад на нетната печалба до 85 млн. лв. за 2017

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/pib-s-5-spad-na-netnata-pechalba-do-85-mln-lv-za-2017-254694/

Положителен ефект оказва спадът на разходите за обезценки със 77 млн. лв., но той се компенсира от спада в приходите от лихви с 86 млн. лв.

Чехия със Земан - към Русия и Китай!?

http://clubz.bg/63493-chehiq_sys_zeman_kym_rusiq_i_kitaj

Победата в събота на чешкия президент популист Милош Земан срещу проевропейския му съперник Иржи Драхош, приветствана незабавно от Москва и Пекин, може да ориентира още по-уверено към Изтока страната - членка на ЕС, и да задълбочи неяснотите около бъдещото правителство, коментира Ян Маршал от Франс прес.

Преизбирането на 73-годишния Земан - лидер с проруски, прокитайски и антимигрантски нагласи, "има риск да отслаби връзките ни със Запада и вместо това да засили връзките с Изтока", смята политологът Йозеф Млейнек, потърсен от агенцията.

"Не става дума само за пряка ориентация към Русия и Китай, но и за по-тясно сътрудничество с Унгария и Полша, които също имат резерви относно квотите (за разпределение на мигрантите, лансирани от ЕС)", уточнява той.

Преизбран за втори петгодишен мандат, Земан получи 51,36 на сто от гласовете срещу 48,63 на сто за 68-годишния академик Иржи Драхош при активност 66,6 процента. Страхът от мигрантите и неприемането на квотите, препоръчвани от Брюксел, изиграха решаваща роля за успеха на Земан, който нарича притока на мигранти в Европа "организирано нашествие" и "хранителна среда за терористични нападения".

Правителствени интриги

Въпросът за бъдещата ориентация на чешката външна политика е преплетен с интригите около съставянето на ново правителство, продължаващи от парламентарните избори през октомври в тази дълбоко разединена страна.

"Проруската и прокитайска ориентация на Земан се дължи главно на обкръжението му и на хората от важни икономически групировки, които го придружават в Русия и Китай", напомня Млейнек."Това ще се отрази върху сформирането на кабинет, тези групировки ще се стремят към влияние в него", разсъждава експертът.

До момента Земан винаги е одобрявал дейността на милиардера популист Андрей Бабиш, втори по богатство в страната, чието центристко движение "Действие на недоволните граждани 2011" (AНO) спечели парламентарните избори през октомври, получавайки 78 от общо 200 места в долната камара.

Милиардерът популист Андрей Бабиш.

Правителството на малцинството на Бабиш, включващо министри от АНО и независими експерти, бе категорично отхвърлено на 16 януари от депутатите на осемте останали политически сили. Тези партии не гледат с добро око на обвиненията срещу премиера в измама с европейските субсидии - афера от 2007-2008 г. След формалната оставка на Бабиш, подадена в сряда, президентът, без още да е сигурен в преизбирането си, му възложи да започне преговори за ново правителство.

"Милош Земан постигна вече целта си и няма да има повече нужда от Андрей Бабиш. На мястото на последния по-скоро щях да съм бдителен, отколкото щастлив", коментира анализаторът Иржи Пехе. "Според мен здравият съюз между Земан и Бабиш полека-лека наближава края си".

Земан ще настоява още по-силно да се включи в съставянето на правителство, в което ще иска да сложи фигури, приели неговата политика, смята Млейнек.

Акробатично изпълнение

Сега Земан би желал Бабиш да се сдобие с подкрепата най-малко на 101 от 200-та депутати, преди да го назначи отново. В събота той отпусна на бившия министър-председател достатъчно време за преговори с другите партии.

"Това може би означава, че Земан няма да назначи правителство, докато не остане доволен от състава му. Затова Бабиш ще трябва внимателно да подбере имената", отбеляза в. "Днес".

Формирането на жизнеспособно правителство се очертава като същинско акробатично изпълнение за Бабиш. Силите, които би желал да привлече, и най-вече дясната Гражданска демократическа партия (чиято евентуална коалиция с AНO би разполагала с мнозинство от 103-ма сред 200 депутати) не са склонни да се поддадат на ухажванията му.

Затова пък онези, които му се предлагат - крайнодясното и евроскептично Движение "Свобода и пряка демокрация" и Комунистическата партия на Чехия и Моравия, не са добре дошли, тъй като Бабиш не иска да постави под въпрос членството на страната в ЕС.

Още има въпросителни около позицията на Чешката социалдемократическа партия, в чиито среди изглежда се откроява група, настроена за коалиция с АНО. При все това АНО и социалдемократите, взети заедно, биха разполагали едва с 93 места в долната камара, което би им наложило да търсят поне още един съюзник - например комунистите, доста благосклонни към преизбрания президент. 

"Ще продължим преговорите с тези три партии, като само в случая с ЧСДП искаме да изчакаме техния конгрес през февруари, за да знаем кой фактически представлява тази партия", казва Бабиш в интервю за вестник "Право", публикувано днес.

Милиардерът твърди, че бъдещото му правителство ще води проевропейски курс и няма да се поддаде на призивите за свикване на референдум в Чехия за напускане на ЕС.

БТА.

Тричленен екип на ВМА замина за Афганистан

http://www.mediapool.bg/trichlenen-ekip-na-vma-zamina-za-afganistan-news274848.html

Тричленен военномедицински екип замина с 35-ия контингент на Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан. На 16 януари се проведе и официалната церемония по изпращането на контингента в състав от 158 военнослужещи, на която присъства и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Международната мисия на НАТО в Афганистан е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Участието ни в мисията е съгласно отговорностите на България като член на НАТО. Подп. д-р Йордан Йорданов, майор д-р Стефан Колчев и ст. серж. Яна Иванова – медицинска сестра - борден от състава на Военномедицинска академия ще се грижат за здравето на 35-ия български контингент. Българските военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Това е изключителен атестат за високия рейтинг не само на ВМА, но и на Българската армия при участието в международни мисии. Освен в горещите точки на света, нашите военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време – при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други.  

Самолет кацна на магистрала край Лос Анджелис

http://www.cross.bg/samolet-katzna-sityatziya-1566539.html

/КРОСС/ Самолет кацна аварийно на магистрала в близост до Лос Анджелис. Инцидентът се разиграл в неделя, когато едва 24-годишният пилот Изи Слод и неговият приятел Даниел Грос пътували от Сан Диего към Сан Фернандо. В един момент те обаче се озовали в аварийна ситуация, тъй като един от двигателите на машината отказал. Видял, че няма да стигне до летище младият авиатор взел решение да извърши извънредното приземянване на пътен участък в близост до Града на ангелите. Явно го изпълнил достатъчно майсторски, тъй като цялата ситуация се разминала без пострадали. video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=d4SR2aC2pd4

Шарапова смени Гришо с близък до кралското семейство

https://www.24chasa.bg/sport/article/6687078

Шарапова смени Гришо с близък до кралското семействоСлед близо 3 години тенисистката Мария Шарапова изглежда най-после намери с кого да замени Григор Димитров. Това е 38-годишният британец Александър Гилкс, близък до кралското семейство и съосновател на една от големите аукционни къщи в интернет Paddle8. Според в. "Дейли Мейл" Гилкс и Шарапова са били снимани на летището в Лос Анджелис да сядат в

286 учени с подписка до парламента в подкрепа на Истанбулската конвенция

https://offnews.bg//obshtestvo/286-ucheni-s-podpiska-do-parlamenta-v-podkrepa-na-istanbulskata-konven-673774.html

286 учени внасят днес в Народното събрание отворено писмо, в което обявяват своята подкрепа за ратифицирането на Истанбулската конвенция. 

Това е втората поред акция на учените в подкрепа на ратифицирането Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Преди дни 100 преподаватели излязоха с декларация в защита на Истанбулската конвенцията.

В своето писмо учените настояват решението за Конвенцията да не бъде основано върху страхове и неразбиране, а върху рационални аргументи. Те посочват, че ратифицирането на Истанбулската конвенция не въвежда понятието "трети пол" и няма за цел да узакони еднополовите бракове, каквито внушения има.

Преподавателите пишат още, че няма как да не подкрепят Конвенцията, тъй като тя е насочена към преодоляването на структурното неравенство, основано на пола.

OFFNews публикува пълния текст на отвореното писмо:

Уважаема госпожа Караянчева,
Уважаеми народни представители,

Настояваме Народното събрание на Република България без отлагане да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, която страната ни вече е подписала.

Конвенцията задава правната рамка за

- устойчив ангажимент на публичните институции с подкрепата и защитата „на правото на всеки човек и особено на жените да живеят без насилие в публичната и частната сфера“;

- за провеждането на политики за подкрепа на жертвите и превенция на насилие, основано на пол;

- за провеждане на обучение в ненасилническо поведение в междуличностните отношения;

- за преодоляване на стереотипни разбирания за половите роли, които блокират социални шансове на индивидите.

Ние като университетски преподаватели и преподавателки настояваме решението за Конвенцията да не бъде основано върху страхове и неразбиране, а върху рационални аргументи. Именно за да помогнем на обществото ни в изясняването на базовите понятия и смисъл на Конвенцията, като основа за провеждане на конструктивна и разумна дискусия, заявяваме следното:

Понятието gender, преведено като „социален пол“, следва да бъде интерпретирано единствено и само така, както то е дефинирано в текста на самата Конвенция (чл. 3, в), а именно “социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете“. Тази дефиниция за социално изградените роли на пола не отрича, нито заплашва съществуването на биологичните полове. „Социалният пол“ не е въпрос на свободен избор, напротив, той е зададен от наложени обществени норми. Конвенцията настоява за промяна на тези норми, които нарушават равнопоставеността на половете и допускат злоупотреба с правата на жените.

Бихме искали да подчертаем, че понятието „социална роля на пола“ (gender) е част от българското законодателство от 2016 г., използвано в Допълнителните разпоредби на Закона за равнопоставеност на жените и мъжете. Накратко, с Конвенцията не се въвежда ново за законодателството ни понятие, следователно няма как да очакваме нито правен хаос, нито промяна на Конституцията. Конвенцията създава единствено правна рамка за по-ефективна защита на съществуващи вече права с редица законодателни мерки и конкретни политики.

Неоснователни са и внушенията, че Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие задължава ратифициралите я държави да въведат „трети пол“ и да узаконят брака между еднополови двойки. Понятие “трети пол” в Конвенцията не съществува, нито може да бъде изведено от нея. Чл. 4 т. 3, който се посочва като признаващ “трети пол”, няма връзка с подобно понятие. С него се въвежда задължение за недискриминация при прилагане разпоредбите на Конвенцията на база редица признаци, включително сексуална ориентация и полова идентичност. Този текст отново не внася нищо ново в нашето законодателство - Законът за защита от дискриминация не позволява подобна дискриминация. От недопускането на дискриминация срещу хора с нетрадиционна полова идентичност или сексуална ориентация, обаче, не следва ангажимент за правно признаване на „трети пол“, нито за узаконяване на еднополови бракове. Това са теми, които не са предмет на тази Конвенция.

Разтревожилото обществото ни „полово образование“ предполага обучение в разбирането за социалните роли на пола като утвърждаващи равнопоставеността, взаимното уважение, правото на лична неприкосновеност и възпитание в ненасилственото разрешаване на конфликти в междуличностните отношения между жените и мъжете. Такъв тип образование би имало за цел да преодолее онези стереотипни роли, които унижават достойнството и принизяват равната ценност на жените, и като такива са сред основните системни източници на насилието над жени.

Ние, като университетски преподаватели и преподавателки, няма как да не подкрепим ратифицирането на тази конвенция, защото тя е насочена към преодоляването на структурното неравенство, основано на пола.

Ние, изхождайки от разбирането си за обществен дълг, настояваме българското общество да приема правни рамки, които разширяват социалните шансове на индивидите и овластяват потиснати социални групи, а Конвенцията цели именно това.

Ние, като ангажирани граждани, настояваме да изграждаме заедно общество, основано на взаимно разбиране и толерантност, на солидарност с по-слабите, на уважение към равните права на всички хора, независимо от техния пол, възраст, етническа принадлежност и социално положение.

Бихме искали да подчертаем, че отлагането на ратификацията би ни направило отговорни за всяка жертва на насилие, основано на пола, защото сме го позволили с бездействието си.

Заловиха 16-годишен зад волана на кола, пълна с крадени вещи в Монтанско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687070

Заловиха 16-годишен зад волана на кола, пълна с крадени вещи в МонтанскоНа 26 януари 2018 г. в Участък-Медковец след получена информация и проведени оперативни мероприятия на 28 януари 2018 г. около 02,20 ч. в с. Сливовик е спрян за проверка лек автомобил „Ауди 80“ с монтанска регистрация, с водач 16-годишен младеж. Това съобщиха от ОДМВР-Монтана. При извършената проверка на водача и автомобила е установено,

Работодателите ще потестират срещу цените на тока след месец

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/29/3120414_rabotodatelite_shte_potestirat_sreshtu_cenite_na_toka/?ref=rss


Национално представителните работодателски организации определиха 28 февруари - сряда, за ден на протеста срещу поскъпването на електроенергията при търговията на едро. Първоначалното намерение беше да се протестира в началото на месеца.<br /><br />Решението е на Асоциация на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и се подкрепя както от браншовите...

Десетки свободни места във варненските ясли

http://www.moreto.net/novini.php?n=368042

94 свободни места за целодневен прием са обявени в детските ясли във Варна за поредното класиране на 2 февруари, съобщиха от дирекция „Здравеопазване" към общината за Moreto.net. В тази връзка електронната система за прием ще бъде затворена за редакции и регистрации на нови заявления от 31 януари до 2 февруари, включително.

Прокуратурата проверява собственици на скъпи имоти и автомобили

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prokuraturata-proveriava-sobstvenici-na-skypi-imoti-i-avtomobili-254718/

Главният прокурор разпореди проверка за произхода на средствата на лицата, придобили недвижими имоти на стойност над 500 хил. лева, както и луксозни автомобили

Среща със „сивия кардинал на Кремъл“, създал Путин

http://clubz.bg/63492-sreshta_sys_%E2%80%9Esiviq_kardinal_na_kremyl%E2%80%9C_syzdal_putin

Човекът, открил потенциала на Владимир Путин – Глеб Павловски, гостува в София по покана на Иван Кръстев и Книгоиздателска къща „Труд“. Двамата ще представят книгата „Време и място“ – интервюта на Кръстев с Павловски – на 29 януари, понеделник, в Литературен клуб „Перото“. 

Политическият инженер Павловски ще разкаже за живота зад кулисите в Кремъл и защо го наричат „сивия кардинал на Кремъл“. Присъстващите навярно ще чуят и как Павловски става персона нон грата за властта.

Годината е 2011 година, месец април. Москва. Както стотици пъти през последните двайсет години, Глеб Павловски,  влетява в сградата, в която се помещава президентската администрация, на път за поредното съвещание. Но този път нещо не е както трябва. Объркан, охранителят му обяснява, че е станала някаква техническа грешка и според компютъра пропускът на Глеб Олегович е невалиден. Но на Павловски му е ясно, че грешката не е техническа. На другия ден не само руските вестници, но и „Ню Йорк Таймс“ и „Файненшъл Таймс“ съобщават като централна новината, че Павловски е прогонен от Кремъл. Причината най-вероятно е невидимата война между Путин и Медведев кой ще бъде следващият президент на Русия. Коментаторите са единодушни, че с прогонването на Павловски нещо е приключило в руската политика.

Провокиран от живота на Павловски и най-вече от това какво кара путиниста Глеб да се обърне срещу лидера, през 2012-а политологът Иван Кръстев се среща с него.

„Исках да разбера дали Павловски е предал Путин, за да не предаде себе си, или е просто човек, заложил грешно и загубил“, казва Кръстев.

Българският политолог провежда серия от интервюта, събрани в книгата „Време и място“.

Представяме ви откъс от книгата:

 

Как се появи путинистът

Иван Кръстев: – Кога за първи път чу името на Путин?

Глеб Павловски: – Бях го чул отдавна, още през 1990 година, но тогава не му обърнах внимание. Чух го от същия този Игрунов, когато той се върна от конгреса на „неформалите“ и разказваше какви интересни хора срещнал там. Един от тях бил представител на Собчак, някой си Путин… И Игрунов каза: „Ето кой би могъл да стане лидер вместо Горбачов“. Наскоро той ми напомни нашия разговор и като попрелистих бележниците си, наистина намерих една ремарка: „президент Пудин?“.

По-незабравима бе срещата през лятото на 1998 година. В Кремъл се обсъждаше как да се заздрави правителството на Кириенко. Тъкмо бяха направили Путин заместник-ръководител на администрацията на президента, след седмица той щеше да стане ръководител на ФСБ. Повтарях непрекъснато моята тогавашна мантра, че президентът трябва да въведе извънредно положение. През слабите години при решаването на всеки един въпрос акцентирах върху силата. Путин изведнъж възрази: „Извънредно положение може да въвежда или собствената, или страшна власт“. Тази мисъл беше неочаквана и аз я запомних, макар преди рядко да обръщах внимание на неговите реплики. Впрочем, обсъжданията не завършиха с нищо и през август на 1998 година настъпи банкрутът.

И. К.: – А кога възниква проблемът с „приемника“? Защо Путин?

Г.П.: – Думата „приемник“ промени цялата картина и стана причина за много отклонения. Естествено, че на Елцин му трябваше приемник, но приемник на какво и в кое? От 1996 година и до края на управлението му ние говорехме не за приемник, а за властта. Власт, власт и власт! Как след Елцин да се създаде силна и разумна власт? „Приемник“ беше синоним на понятието власт, което постепенно изместваше понятията държава, общество и страна. Ето кое беше в центъра на проекта от 2000 година и за какво години наред работеше администрацията на президента.

Това изместване на смисъла от образа на страната към образа на властта вече се носеше из атмосферата. Например групата на Гусински Медиа-Мост, за да не допусне след изборите през 1996 година Чубайс да запази своята апаратна машина, създаде свой пиар проект. И как го нарече? „Технология на властта“! Меритократите от Мост знаеха, че това е заглавието на книгата на Авторханов – популярен антисталински памфлет.

Самото това словосъчетание в 90-те беше иносказание на сталинизма. Но предишните табута паднаха и околокремълските дебати се свеждаха до един въпрос – как технически да се създаде и задържи властта? Смяташе се, че нерушимостта на страната ще бъде опазена само от нерушимата власт на президента. В това уравнение е коренът на много нещастия.

Едновременно се търсеше политическо „лепило“ за прокремълската коалиция на бъдещите избори. Аз я виждах като коалицията на реванша на загубилите. Имах предвид групите, които най-много пострадаха от реформите на 90-те и разрушаването на съветските социални институции: държавните служители, лекарите и учителите, армията, ФСБ, учените и пенсионерите. На загубилите трябваше да се даде шанс за властови реванш, а не просто за симпатичен кандидат. Но какво се имаше предвид под „власт“? Разбира се, не онези слаби конституционни институции, които съществуваха само на хартия. Ние представяхме властта, за която говорехме, като нов режим, осъществяван в рамките на предишната конституция.

И.К.: – Значи наследникът е съвсем друга власт.

Г.П.: – Разбира се. Само различна власт би могла да реши нерешения от Елцин проблем – да „отдели“ личността на президента от държавата Руска федерация, която беше нелегитимна за половината и население. Иначе при оттеглянето на създателя създанието изчезва – както се провали „преустроеният“ либерален Съюз заедно с отишлия си Горбачов. Ние със сигурност знаехме, че Елцин не може просто да бъде сменен от кого да е. Трябваше да дойде съвсем друга по стил политика и постсъветският период да завърши.

По моя молба Александър Ослан, президент на Фонд „Обществено мнение“, една от трите водещи социологически служби в страната, сондира структурата на очакванията за властта. Той предпочиташе да говори за цели на доминацията, поради което бюлетините на ФОМ получиха името „Доминанти“. Замисълът беше чрез смесването на средствата на администрацията, публичната политика и масмедиите да се създаде зона на безспорна хегемония на властта като виртуален плацдарм за бъдещия режим. Към края на 90-те това се наложи до такава степен, че вече почти не се обсъждаше.

И.К.: – Такава беше и позицията на „семейството“, и позицията на Борис Березовски?

Г.П.: – Общо взето, да. Макар Кремъл изобщо да не беше проекция на интересите на Елциновите роднини. Внимавай с понятията, родени във войната между руските пропагандни машини. Администрацията на президента беше рехав полуотворен клуб на тогавашните бюрократични, интелигентски и лобистки групировки. Включително медийните групировки с техните пристрастия и интереси. Дори в периода, когато групата „Мост“ от НТВ рушеше президентския рейтинг на Борис Немцов, на нашите съвещания присъстваше Сергей Зверев, доверен човек на Гусински.

Все още не съществуваше правилото за политически блокаж на всеки, който „воюва срещу президента“. Въведе го Волошин през 1999 година, в дните на смъртоносната касапница по време на изборната кампания. Роди се догмата: на „чуждите“ – никакви интервюта, те не бива да бъдат канени в „наши“ телевизионни канали.

Проектът не бе таен, макар да не го бяха презентирали. Учудващо, но екипът на администрацията действаше почти открито, без да се крие, но пресата нищо не виждаше. Сега пишат, че уж „на всички било ясно“, че след края на мандата Елцин щял да си отиде, бил стар и немощен – нищо подобно. Пресата и елитите докрай смятаха за безспорно, че Елцин със зъби и нокти ще се държи за Кремъл и ще направи всичко възможно да остане на власт. Споменът за 1996-а, когато прекаралият инфаркт президент, умирайки, продължава да танцува на избирателната сцена, изглежда потвърждаваше тази версия.

Формулата „Елцин се държи с всички сили за властта“ след 1996 година стана догма. И изведнъж осъзнах, че тази илюзия е нашият потенциал: ресурс за маскировка на „приемника“. Ако умът на противника ти е пълен с черни фантазии за твоите планове, неговата слепота е твоят ресурс. И един вид „вкопченият във властта“ Елцин може да смае, като сам се откаже от нея.

И.К.: – Бях чел или може би някой ми каза, че идеята Елцин да си тръгне преди края на мандата е била твоя.

Г.П.: – Аз и сега я смятам за своя. В моите работни бележници тя се появи през 1998 година. Но мисълта беше елементарна и напълно възможно би могла да хрумне и на още някого.

Постоянна тревога сред участниците в кремълския проект будеше недостигът на силни ресурси в централната власт. Колосален инструментален дефицит. Отново и отново търсехме пропуснати от нас резерви. За жалост най-важните от тях вече бяхме изгорили на предишните избори. През 1996 година много неща се градяха предимно върху убеждението на антиелцинския електорат, че Елцин няма да мръдне от мястото си. Но в една и съща река не се влиза два пъти, играта вече бе разкрита. И макар всички да бяха убедени, че президентът няма да напусне Кремъл, тяхната увереност сега работеше срещу Елцин. Неговият стремеж към властта беше възмутителен, превърна се в улика и около нея не можеше да се гради нищо. Тогава се зароди идеята да се разгърне огледално противоположен сюжет. Увереността в желанието на Елцин да остане в Кремъл (ние я наричахме „черния мит за Елцин“) да се превърне в камуфлаж на реалния сценарий на кандидата за власт. Да се скрие главната тайна пред очите на всички.

Още през 70-те, когато работех в дизайна, бях усвоил правилото, че ако не можеш да скриеш нещо, трябва да го подчертаеш. „Черният мит“ за Елцин можеше да сработи като димна завеса за неговия приемник – ако президентът мишена, обект на омразата на враговете, изведнъж си тръгне сам, като отнесе със себе си враждата им.

Инструменталната бедност на федералната власт ни подтикваше да използваме крайни средства. Първите експерименти с медийната политика и неопропагандата бяха развити не от чисто коварство, а от липса на политически инструменти.

Федералният център нямаше нито пари, нито авторитет. Дори губернаторите с нежелание се подчиняваха на указите на президента, но затова пък пресата и телевизията покриваха и се ползваха от цялата страна.

През пролетта на 1999 година, когато преди решаващите избори беше извършена последната ревизия на оскъдните ресурси, с които Кремъл разполагаше, стана ясно, че предварителното напускане на Елцин е силен сценарий.

И.К.: – Според мен проблемът не е в слабата позиция на Елцин през 1998–1999 година, а че се е появила негова алтернатива. И тази алтернатива е изглеждала силна – имам предвид съюза Примаков–Лужков. Мисля, че най-важното, което сте успели, е да направите от тях „стар режим“, а от приемника на Елцин –„нов режим“. Как е станало това и защо изобщо Путин е означавал „нов режим“? Какво толкова видяхте в него?

Г.П.: – Не преувеличавай обмислеността на тогавашните наши крачки. В крайна сметка решението кой да бъде кандидат, а още повече за предсрочното оттегляне, можеше да вземе единствено Елцин. Постоянно изследвахме дали различните сценарии съответстват на „критериите на Елцин“: дали те са приемливи лично за него. Елцин нямаше сили да управлява страната още един мандат, но силите да отмени някой неприемлив план щяха да му стигнат. Той можеше и обичаше да прави такива неща. През 1998 година Елцин се отказа да разчита на интелигенцията и меритократите. След банкрута той окончателно определи приоритетите си – следващият президент нямаше да прилича на Немцов или Кириенко: нямаше да е млад реформатор, нямаше да е очилат умник, а як мъжага и за предпочитане – с пагони.

В края на 1998 година ръководител на администрацията вместо журналиста Юмашев стана Николай Бордюжа – генерал, интелигентен на вид силовак. Но по това време премиер вече беше станал друг интелигентен силовак – Примаков. Отначало президентът се отнесе към него с доверие, а това изпоплаши мнозина в Москва. След банкрута Елцин се разочарова от липсата на желание у интелигенцията да прави държава. Той смяташе, че чрез банкрута (а преди това – чрез крехкия „кабинет на младите реформатори“ на Немцов–Чубайс) интелигентите са го „накиснали“. За това вероятно е говорил на Примаков и така е активирал дремещите в него амбиции. Думата „силовак“ стана тренд на сезона. На срещите ни в Кремъл все по-често звучеше рефренът „нуждаем се от интелигентен силовак“.

И.К.: – Формирали сте Путин по модела на Примаков.

Г.П.: – Не веднага, макар, разбира се, „матрицата Примаков“ се обсъждаше в мозъчните атаки през зимата на 1998–1999 година. След Коледа върху бюрото имаше два модела. Единият – обичайният – млад реформатор, дясно-ляв популист, нещо като Борис Немцов. Но в тази роля без успех вече беше пробван Сергей Кириенко. През пролетта на 1998-а Елцин изведнъж свали Черномирдин, с когото бяхме свикнали, и назначи този млад юпи. Финансите се намираха в катастрофално положение, нещата вървяха към крах на борсата. И все пак юпито Кириенко за половин година събра 20% президентски рейтинг. Това значеше, че ако при една добра предизборна кампания се натрупат още 30%, ето ви го, господа, президента на Русия. Така виждахме схемата на бъдещите избори: президентът назначава премиера приемник, приемникът бързо набира 20–30% властолюбив електорат, а ярката медийна кампания му добавя останалото. Но Примаков изведнъж сам реши да се възползва от тази схема – нали вече беше премиер.

Страната ни беше в криза и от премиера се очакваха действия. Елцин бе принуден да даде на Примаков толкова широк простор, какъвто не бе давал никому след Гайдар. Така се появи вторият елемент в нашия сценарий за приемника – премиер, действащ като регент. Примаков започна стремглаво да набира кандидат-президентски рейтинг, по-бързо отколкото Кириенко, и ние видяхме, че нашият модел действа. За жалост кандидатът не беше наш.

И.К.: – Какво значи „не беше ваш“?

Г.П.: – Не за мен, а за Елцин и приближените му. Като консултант аз бях индиферентен и просто чаках кого ще ми посочат, за да започна да го издигам. Ако кажат, че кандидатът е Примаков, добре, нека е Примаков. Появата на новата власт зависеше не от личността на кандидата, а от способността на Кремъл да измести всички, налагайки своя избраник. Но кремълският екип вероятно не без основание се страхуваше от Примаков. А журналистическа Москва направо го мразеше. За мен това си остана загадка, но е факт, че журналистите не можеха да понасят този старец премиер.

Примаков не беше груб и самозабравил се като Лужков. Но през 1999 година той изглеждаше пришълец от ерата преди Горбачов. Не търпеше медийната хапливост, която Черномирдин парираше леко и с чувство за хумор. Черномирдин, който беше по-скоро червен директор, отколкото ориенталист-разузнавач, се превърна в любимец на демократите. А Примаков вечно ходеше при Елцин с купчина ксерокопирани карикатури, чийто герой беше, за да се жалва. По-лошо не можеше да го измисли. За Елцин оплакванията от журналисти бяха израз на слабост даже когато той самият тайно съчувстваше.

Това, че столичните медии отхвърлиха Примаков, стана важен ресурс за нас.

Когато започнаха бомбардировките на Белград и самолетът на Примаков на път за САЩ направи обратен завой и се върна, московската преса избухна. Макар в този жест да нямаше нищо особено освен дипломатическо неодобрение. Но пък на мнозина в страната това им хареса и даже Елцин отначало го подкрепи. Самият президент беше бесен на американците и по телефона заплашваше Клинтън с руски десант във Вашингтон. В масовото съзнание и дори в образованите среди войната на НАТО в Югославия предизвика критичен пронационалистически обрат. Започна спонтанната реакция срещу десетилетието на реформи на Горбачов и Елцин, прозападният консенсус рухна и за да се вземе реванш, сега беше необходим лидер. Ако бомбардировките на Белград бяха започнали само месец по-рано, към лятото Примаков вече щеше да е несменяем. А ако успееше да се укрепи в премиерския стол, щеше да стане и президент на Русия.

Свалянето на Примаков от премиерското място се превърна в първостепенна задача и успех на новия ръководител на администрацията Александър Волошин. А съгласието на Думата по този въпрос бе постигнато, благодарение на новия заместник Владислав Сурков. Временно премиер стана Сергей Степашин, обаче кандидат-президентският рейтинг на Евгений Примаков все пак се запази и даже продължаваше да расте.

Площад Славейков

Проверяват собственици на имоти за над половин млн.лв.

https://frognews.bg/novini/proveriavat-sobstvenitsi-imoti-nad-polovin-mln.html

Държавното обвинение започва проверка за произхода на средствата на собственици на луксозни автомобили и на недвижими имоти на стойност над 500 000 лева, съобщи БНР.

Фитнес-приложение разкри военните бази на САЩ (Видео)

http://dnes.dir.bg/news/internet-fitnes-voenna-baza-26826226

Приложението The Global Heat Map разкри секретна информация за разположението на американските военни бази в целия свят.

Фирмите декларират данъци за 4-ото тримесечие на 2017 г., ако са ги удържали авансово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687045

Фирмите декларират данъци за 4-ото тримесечие на 2017 г., ако са ги удържали авансовоДо края на януари 2018 г. предприятията и самоосигуряващи се лица, които през четвъртото тримесечие на 2017 година са платили на физически лица доходи по извънтрудови правоотношения, наем или доходи от други източници по чл. 35 от ЗДДФЛ и са удържали авансов данък върху тези доходи, трябва да подадат декларация за дължими данъци (образец 4001) по

Прокуратурата погва най-богатите в България

http://econ.bg/Новини/Прокуратурата-погва-най-богатите-в-България_l.a_i.757117_at.1.html

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на територията на цялата страна за произхода на средствата на лицата, придобили недвижими имоти на...

Евакуираха 1500 души във Франция заради надигащата се Сена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687037

Евакуираха 1500 души във Франция заради надигащата се СенаБлизо 1500 души са евакуирани от домовете си в района на Париж. Властите са нащрек заради риска от наводнение, представляван от надигащата се река Сена, предава Ройтерс, цитирана от "Фокус". Началникът на парижката полиция Мишел Делпуш съобщи пред репортери, че близо 1500 души са преместени от домовете си в региона Ил дьо Франс,

Австралия иска да е в Топ 10 на най-големи износители на оръжие в света

https://www.actualno.com/asia/avstralija-iska-da-e-v-top-10-na-naj-golemi-iznositeli-na-oryjie-v-sveta-news_656799.html

Нова стратегия за развитието на военната промишленост в страната с цел рязко увеличаване на експорта на оръжие разработва правителството на Австралия. Това заяви в понеделник министър-председателят Малкълм Търнбул, като отбеляза, че след едно десетилетие страната трябва да намери място сред десетте водещи износители на оръжие в света, предава TACC. Централен елемент в новата стратегия за постигане на набелязаната цел е създаването на експортен фонд на обща стойност 3,8 милиарда долара като те

Направиха мебели от пластмасови играчки

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6686509

Направиха мебели от
пластмасови играчкиБазираната в белгийския град Антверпен компания ecoBirdy показа на изложението Maison&Objet в Париж колекция от мебели за деца, изработени от рециклирани детски пластмасови играчки. В нея влизат лекото малко столче Charlie, масичката Luisa, контейнерът за съхранение Kiwi bird и лампа, имитираща силуета на носорог.

Полицията във Варна продължава да работи по инцидента с намушкания охранител

http://www.barometar.net/90341/

Полицията във Варна продължава да работи по изясняване на инцидента станал около 02:00 ч. на 28.01.2018 г.  в заведение в района на спирка «Акациите» във Варна. Припомняме, че е получен сигнал за сбиване в заведението, на място е установено, че е пострадал 36-годишен охранител, на който са нанесени порезно-прободни рани в крака и гърдите, настанен […]

Малък самолет кацна аварийно на магистрала в САЩ (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687048

Лекомоторен самолет Beech G33 извърши аварийно кацане на магистрала в Ориндж Каунти, САЩ, съобщи NBC Los Angeles. Той е бил на път за летище "Джон Уейн", когато пилотът съобщил по радиото за неизправност в двигателя. След това насочил машината към близката магистрала и кацнал там. По време на инцидента никой не е пострадал,

Григор Димитров отстъпи с една позиция в ранглистата

http://www.cross.bg/tochki-dimitrov-godinata-1566538.html

/КРОСС/ Григор Димитров отстъпи с едно място в световната ранглиста по тенис. След като започна годината под рекордната си 3-та позиция, българинът вече е 4-ти след края на първия за годината турнир от Големия шлем - "Аустрелиън оупън". Българинът загуби точки, след като стигна до 1/4-финал в тазгодишното издание на турнира, а през 2017-а игра на полуфиналите. Той бе известен от финалиста Марин Чилич, който събра 4960 точки и е с 330 точки пред Григор Димитров. Четвъртото място на първата ни ракета също е застрашено, тъй като след него със само 20 точки разлика е Алекандър Зверев.

Млад търновец троши селска къща, мъсти за побой над майка му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687016

Млад търновец троши селска къща,
мъсти за побой над майка му21-годишен мъж от Велико Търново е обвинен в унищожаването на прозорци, ролетни щори и врата на къща в с. Първомайци. Деянието е извършено на 1 януари тази година. След проведени действия по разследването криминалистите влезли в дирите на извършителя – Д. Н., известен на полицията и осъждан. Станало ясно,

Ана, която има двама бащи и Роко, който има две майки

http://clubz.bg/63491-ana_koqto_ima_dvama_bashti_i_roko_kojto_ima_dve_majki

В Хърватия излезе първата детска книга, в която се разказва за семейства "на дъгата", т. е. хомосексуални. В нея две майки помагат на сина си Роко да си сложи ските. Това е една от историите в книгата, която е насочена към промяна на нагласите в силно католическата страна, съобщава АФП.

Тя е предназначена за възрастта на детската градина и разказва за живота на две четиригодишни деца - Ана, която има двама бащи, и Роко, които има две майки.

"Ана обича, когато бащите ѝ четат хубава история за лека нощ", пише под една от илюстрациите.

"Миналата година мама Инес и мама Луция помогнаха на Роко да си сложи ските за първи път", казва друг текст под картинка.

"Някои смятат отначало семейството на Роко за необичайно. Но това не притеснява Роко, защото и двете му майки обичат да му правят бананови палачинки, които той обожава", пише още там.

Даниел Мартинович, от  Rainbow Families, асоциация на лесбийки, гейове и трансексуални, които имат или планират да имат деца, представи книгата в столицата Загреб по-рано този месец.

"Направихме я за нашите деца, защото искаме да четат за семейства като нашите", казва IT експертът, който е горд баща на тригодишно дете.

"Когато видя книгата, моето дете каза: Това съм аз", обяснява Мартинович пред АФП.

Той обяснява, че хомосексуалните родители все още се страхуват от предразсъдъци, осъждане и потенциално насилие в консервативната страна с 4,2 млн. население.

Близо 90 на сто от хърватите са католици и организация, свързана с Католическата църква разкритикува книгата като я описа като "противоречива".

"Това е действие, което съдържа ясен политически и идеологически подтекст", твърди организацията "Vigilare" в отворено писмо до образователния министър.

Оттам искат министъра да не позволява книгата да се разпространява в детските градини, но от Rainbow Families отричат да имат подобни намерения.

Засега са отпечатани 500 копия от книгата и тя може да бъде открита в интернет на www.dugineobitelji.com..

"Тя е насочена към деца на родители от един и същи пол, но може да помогне и на деца, които са осиновени или живеят с дядо си и баба си, или имат само един родител", обяснява един от авторите и Иво Сегота. "Това са различни модели на семейства, които съществуват в Хърватия"

В Хърватия, най-младата държава членка на ЕС, има либерализация на гей правата през последните години като хомосексуалните двойки могат да се регистрират като "партньори в съжителство" от 2014 г. Законът им дава същите права като на хетеросексуалните двойки по въпроси като собствеността, наследството, данъците, здравните и социални осигуровки.

Но той не урежда въпроси, свързани с осиновяването на деца, като всичко се решава индивидуално.

Нагласите в Хърватия обаче се променят по-бавно отколкото законите. 

Миналата година гей двойка заведе първото дело за дискриминация заради процес на осиновяване, след като социален център отказа молба за осиновяване.

Пучдемон иска от съда разрешение да се върне в Каталуния

http://www.moreto.net/novini.php?n=368035

Каталунският лидер Карлес Пучдемон ще поиска от съда в Мадрид да му бъде разрешено да се завърне в Барселона. Очаква се това да стане в рамките на деня, предаде Sky News. Той иска да присъства на първото заседание на регионалния парламент, за да бъде избран за лидер.

41 -годишна Поморие с комоцио след катастрофа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EueqU012EzY/

На 27.01.т.г. около 17.10 ч. на кръстовището на бургаските улици „Гладстон“ и „Цар Асен“, водачът на л.а. „Опел Инсигния“, с бургаска регистрация – Ж.М., 25- годишен от Бургас отнема предимството на правомерно движещия се лек автомобил „Ауди 80“, с бургаска регистрация, управляван от 41- годишната А.М. от Поморие. От удара л.а. „Опел“ се блъска в паркиран лек автомобил „Рено Меган“, с бургаска регистрация, като му нанася материални щети. От ПТП пострадала водачката на лекия автомобил „Ауди 80“, която с комоцио, без опасност за живота, е прегледана и освободена за домашно лечение.

Почина народната певица Кичка Савова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687042

Почина народната певица Кичка СавоваИзпълнителката е сред съоснователите на ансамбъл „Загоре“ На 25 януари 2018 г. на 83-годишна възраст почина известната тракийска народна певица Кичка Савова. Повече от 65 години тя бе професионален радио и телевизионен изпълнител, съосновател на ансамбъл "Загоре". Изпълнена с воля за живот и много планове за бъдещето,

Икономиката се променя, време е и БАН да се промени

http://dnes.dir.bg/news/ikonomika-ban-analiz-26826161

Интересни данни бяха публикувани в Годишния доклад за 2017 година на Института за икономически изследвания към БАН.

Община Бургас даде подслон на семейство, останало без жилище след пожар

https://www.actualno.com/burgas/obshtina-burgas-dade-podslon-na-semejstvo-ostanalo-bez-jilishte-sled-pojar-news_656795.html

Ваня Николова и двамата ѝ синове Павел и Диян все още преживяват кошмарната нощ от средата на януари, когато пожар унищожи дома им в село Брястовец до основи. В дните след трагедията тримата намират квартира, която се състои от една стая. Помещението е без баня и кухня. След злощастния инцидент мнозина помагат с дрехи и храна на пострадалите, но семейството трудно преживява в тежките условия. Затова Община Бургас предприе необходимите стъпки, за да осигури по-добро жилище за Ваня и двете деца.

10 признака, че си истински Рак

https://www.actualno.com/curious/10-priznaka-che-si-istinski-rak-news_656796.html

Раците са едни от най-нежните и чувствителни хора в целия зодиак. Те обичат семейството и приятелите си и за тях няма нищо по-хубаво от това да прекарват времето си именно с тях. Дома им е тяхната крепост а любовта им е безгранична. Ако сте родени в периода 21 Юни – 20 Юли, ето признаците, че сте истински представител на зодия Рак. 1. Вие сте дълбоко чувствителни и винаги сте били. Вие сте сантиментални и най-малките неща могат да засилят емоциите ви по странен начин. 2. Вие сте отли

Проверки и на продавачите на палати и ферарита. Възможни са и запори

http://clubz.bg/63490-proverki_i_na_prodavachite_na_palati_i_ferarita_vyzmojni_sa_i_zapori

Още превантивно върху недвижимости и автомобили - обект на обявената от прокуратурата мегапроверка на богаташите, може да бъдат налагани обезпечителни мерки. Това може да стане за тези техни собственици, които са подсъдими или обвиняеми, тъй като законодателят към много наказания в Наказателния кодекс е предвидил освен затвор и конфискация на имущество.

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод обявената от сутринта активност на прокуратурата спрямо близо 500 богаташи.

 

"Въпросът е да се установи дали имат криминални или криминалистически регистрации. Още в първоначалния сигнал МВР твърди, че има такива лица. Особено ако например лицето, което се проверява, е обвиняемо или подсъдимо. Тези имущества и предмети могат да бъдат и като обезпечения на вземанията на държавата", подчерта прокурорката.

Друга интересна подробност, която стана ясна от брифинга днес, е, че проверяващите ще се интересуват и от продавача на въпросните скъпи имущества, от които проверяваният ги е купил. Акцията на прокуратурата пък ще се простира само да физически лица – не до фирми.

Другата не особено учудваща новина е, че колосален процент от мегабогаташите е в София, разбра се още от думите на Арнаудова.

Откъде идва всичко?

При главния прокурор Сотир Цацаров идвали справки от две посоки: от Централно управление на НАП - обхващаща 365 физически лица, които, съпоставени с данните на Агенцията по вписванията, са придобили в рамките на 2015 и 2016 г. недвижими имоти с обща стойност над 500 000 лв.

От тях 120 лица за същите две години са придобили имущества за над 800 000 лв.

От Главна дирекция "Национална полиция" пък са постъпили справки за автомобили, които са с изключително висока стойност - "Ролс Ройс", "Ферари", "Ламборджини", "Майбах" и "Бентли" ("защо точно тези марки - питайте МВР", отговори Арнаудова).

Част от тези автомобили са с чужди регистрации, но се управляват на територията на България, но дори и така информациите представляват законен повод за започване на проверка, обясни прокурорката.

Двата вида престъпления, за които ще се проверява, са евентуално извършени данъчи престъпления или пране на пари.

Действията са почти идентични, разликите са само във вида на имуществото, заяви Арнаудова. Тя каза, че вече са готови и чакат разпореждания от прокуратурата териториалните дирекции на НАП и полицията.

"Целта е установяване на конкретни данни за вида на недвижимия имот, дата на придобиване, собствеността преди продажбата. Задължително ще се извършва анализ на средствата на купувачите, доколкото е възможно те да успеят или да не покажат произхода на средствата."

Същото ще е и при автомобилите. Там също ще се проверява предходният собственик.

Проверката, която стартира, показва гигантски, но очаквани дисбаланси. Според петте апелативни района, на които е парцелирана съдебната карта на България.

От общо забогателите за две години с имоти за над половин милион лева 283 лица, 185 са в София, а пък 88 са декларирали придобити недвижимости за над 800 000 лв.

В Пловдив в обхвата попадат общо 27 лица – 18 над 500 000 лв., а 9 - над 800 000.

Във Варна това са 29 лица (20 над 500 000 лв., а 9 над 800 000), а в Бургас 19 души, съответно - 11 и 6.

Водят се две отделни преписки, за да може във всеки един момент, ако главният прокурор поиска, веднага да му бъде предоставена информация, подчерта Арнаудова.

"Напълно възможно е проверките да приключат със законни обясения за произхода на средствата" - цели три пъти по време на брифинга наблегна шефката на звеното "Антикорупция" в прокуратурата.

И...

"Напълно възможно е да се предоставят информация за законен произход на средствата."

И още... 

"Напълно възможно е тези средства да са резултат от легален бизнес, върху които са платени легални данъци. Ние очакваме такива резултати."

Валери Симеонов: Истанбулската конвенция е в 95% полезна

https://www.actualno.com/politics/valeri-simeonov-istanbulskata-konvencija-e-v-95-polezna-news_656797.html

"Истанбулската конвенция е в 95% полезна, но лошото е, че трябва да се приеме цялата, а не може да се променя." Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в интервю за БНТ. "Засега не виждам перспектива Истанбулската конвенция да спре да ни разделя. Но нека да бъдем обективни и не винаги да търсим само скандалите. Тя няма да обърне правителството, мога да успокоя затова представителите на т. нар. опозиция. Истанбулската конвенция е един документ, който, според мен, няма да бъде при

Цв. Василев: Важното е кой събори КТБ и граби активите. Д.П. носил ли е на Цацаров по 100 хил евро?

https://frognews.bg/novini/tsv-vasilev-vajnoto-koi-sabori-ktb-grabi-aktivite-nosil-tsatsarov-100-hil-evro.html

Известни българи от различни области са получавали пари от фирми, свързвани с името на Цветан Василев, собственикът на КТБ. Журналистката Люба Кулезич извади „горещия“ списък в предаването на Сашо Диков по BIT в неделя вечер.

Григор Димитров ще дочака решението на лекарите в Монте Карло

http://clubz.bg/63489-grigor_dimitrov_shte_dochaka_reshenieto_na_lekarite_v_monte_karlo

Григор Димитров ще дочака решението на лекарите дали да участва на турнира в София (4-11 февруари) или да си вземе почивка в Монте Карло, където има дом и където е бил прегледан след Откритото първенство на Австралия.

Снощи Гришо отлетя за Ница. Той се завърна в България в петък, а в събота даде пресконференция и съобщи новината, че може да не играе на "Диема Екстра София оупън". В неделя по обед пък тренира в закритите кортове в родния си град с над 100 малки тенисисти. Стекоха се деца не само от Хасково и околността, а от цяла България.

"В Монако Григор ще се подложи на няколко рехабилитационни процедури, обяви мениджърът му Георги Стоименов пред "България днес". - Там ще изчака медицинското решение. На Григор много му се играе в София. Турнирът в столицата е заложен в програмата ни от дълго време. Все пак здравето му е по-важно. Ако се наложи, може да пропусне състезанието."

Пред изданието съпругът на бившата ни тенисистка Катерина Малеева определя шансовете Григор да защитава титлата си в "Арена Армеец" като "50:50".

Проблемът на най-добрия ни тенисист дошъл от прекомерни натоварвания, на които се е подложил по време на предсезонната си подготовка. Той усетил болка в мача от втория кръг срещу Макензи Макдоналд (САЩ) от втория кръг на "Аустрелиън оупън", но въпреки това стиснал зъби.

"Това не е контузия, обясни Стоименов. - Става въпрос за болка, която се получава от натоварване. Гришо се подложи на обстойни прегледи, а изследванията от тях ще излязат в края на седмицата."

Ако резултатите са позитивни и лекарите позволят на Григор да играе, той ще се завърне в България в края на седмицата. С него ще пристигне и треньорът му Дани Валдерду. Но ако прегледите установят, че състоянието на Димитров не е добро, той ще си вземе по-дълга почивка и може да пропусне още турнири.

Стоименов призна, че плановете на Григор са да подобри резултатите от миналата година, в която грабна четири титли и се изкачи до номер 3 в световната ранглиста.

"Не знам дали ще успеем през този сезон да сме номер 1. Има време и за това. Важното е Гришо да играе добър тенис и да е здрав", добави мениджърът на Димитров.

От днес Григор официално е №4 в световната ранглиста. От третата позиция го измести Марин Чилич (Хърватия), който игра на финала в Мелбърн и загуби от втория в подреждането Роджър Федерер. Швейцарецът вече изостава само на 155 точки от лидера Рафаел Надал.

Освен в София, Димитров е планирал през февруари да участва също в Ротердам и Дубай.

Властта заличава Северозапада

http://clubz.bg/63488-vlastta_zalichava_severozapada

Властта предлага ново райониране на България, при което Северозападът изчезва във всичките три варианта, обявени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Така вече няма да го има определението "най-бедният регион в България и в ЕС". При всяко от прекрояванията на районите, Северозападът е поделен между региони, но никога обособен, както е сега.

Въпреки че досега управляващите - и от БСП, и от ГЕРБ многократно се заричаха да помогнат на най-бедното място в най-бедната държава от ЕС това не се случи. По време на кабинета "Орешарски" социалистите лансираха идея за специален фонд със 100 милиона лева в него, за Северозапада и Странджа-Сакар. В програмата за управление на ГЕРБ Северозападна България е основен ангажимент, каза Цветан Цветанов, зам.-председател на партията, по време на предизборната кампания м.г. Претворяване на изявлението му в действия липсва.

Настоящите 6 региона за планиране бяха създадени при управлението на Обединените демократични сили и служат основно за две неща: за събиране на статистически данни, които се изпращат в ЕС, и за технически и координиращи дейности, свързани с планирането (в т. ч. и усвояване на средства от европейските фондове). Според изявление на регионалния министър Николай Нанков, новото райониране е необходимо заради проектите, съфинансирани от европейските фондове след 2020 г.

Първи вариант с пет района: Югозападен, включващ областите София-град, Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник; Южен централен, включващ областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян; Югоизточен, включващ областите Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол; Североизточен, включващ областите Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен; Северозападен, включващ областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново. 

Вторият вариант с четири района: Югозападен, включваща областите: Софийска, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник; Тракийско-Родопски, включващ областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян; Черноморски, включващ областите Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен; Дунавски, включващ областите Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново Русе, Разград и Силистра.

Третият вариант с шест района от ниво 2: Западен, включващ областите Софийска, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и  Враца; Северен централен, включващ областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново Русе, Разград и Силистра; Североизточен, включващ областите Добрич, Варна, Шумен и Търговище; Югоизточен, включващ областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас; Южен централен, включващ областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян; София – град - самостоятелен район от ниво 2.

 

До края на март т.г. от МРРБ планират вариантите да бъдат представени и обсъдени в Съвета по регионална политика, Регионалните съвети за развитие на шестте района от ниво 2, както и на планирана кръгла маса с участието на неправителствени организации и агенции, организации от гражданския сектор, представители на академичните среди и научните институции. Това стана ясно от изявление на регионалния министър Николай Нанков, който се зарече новото райониране да бъде постигнато с консенсус.

Досегашните шест района за планиране в България са обособени според класификацията на териториалните единици (NUTS) с цел статистическо отчитане съгласно изискванията на Евростат. Във всеки от тях функционира регионален съвет за развитие, който на ротационен принцип се председателства от областните управители на областите, които попадат в границите на съответния район.

Български военни медици заминаха за Афганистан

http://dnes.dir.bg/news/afganistan-nato-lekari-vma-26826160

Тричленен военномедицински екип замина с 35-ия контингент на Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан, съобщиха от ВМА.

Григор 4-ти в света на 330 точки след Чилич, петият Зверев само на 20 пункта от Димитров

https://www.24chasa.bg/sport/article/6687017

Григор 4-ти в света на 330 точки след Чилич, петият Зверев само на 20 пункта от ДимитровГригор Димитров вече официално е четвърти в света, изпреварен от финалиста на Откритото първенство на Австралия Марин Чилич. Хърватинът му дръпна с 330 точки, а петият - германецът Александър Зверев, е само на 20 пункта след българина. Рафаел Надал пък остана на първото място в класацията на Асоциацията на професионалните тенисисти.

5 храни, които повишават сексуалния апетит

https://www.actualno.com/curious/5-hrani-koito-povishavat-seksualnija-apetit-news_656793.html

Вярвате ли, че храната може да ви помогне да повишите сексуалното си желание? Или смятате, че това е мит? Щом става въпрос за афродизиаци, всички са наясно, че стридите, морските дарове и шафрана са едни от най-известните и често използвани храни за повишаване на сексуалния апетит. Но, ако не сте фен на подобни екзотични ястия, то това съвсем не означава, че никога няма да можете да се насладите на „сексуална храна”. Оказва се, че има много други със същият ефект, които може

Тричленен екип на ВМА замина за Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687035

Тричленен екип на ВМА замина за Афганистан
Тричленен военномедицински екип замина с 35-ия контингент на Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан., съобщиха от ВМА. Международната мисия на НАТО в Афганистан е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за

Германия на съд за геноцид в Намибия?

http://dnes.dir.bg/news/Germania-genotzid-evropeyski-parlament-namibia-26826159

През 1904 войските на германските колонизатори потушават с невиждана жестокост едно въстание на африканските племена Хереро и Нама.

Топ 10: Забавни факти за секса

https://www.actualno.com/curious/top-10-zabavni-fakti-za-seksa-news_656792.html

Какво мислите за секса? Намирате го като начин да задоволите нуждите на тялото си, или да покажете любовта си, или като средство за забавление? Което и от трите да изберете, няма да сгрешите, защото сексът е всичко това наведнъж. Той е едно от най-естествените неща в света. Човечеството съществува заради секса, а благодарение на това, ние имаме страшно много информация свързана с него. От нея лесно можем да извлечем някои факти, които са плашещи, забавни, смешни. Каквото и да е, важното е да не

Вили Боршукова създаде първата българска професионална боя за коса "Кадиффе"

http://www.cross.bg/kosa-kadiffe-borshykova-1566537.html

/КРОСС/ Коафьори подготвят атрактивно шоу с авангардни и официални прически Коафьорът Вили Боршукова създаде първата българска професионална боя за коса „Кадиффе" (Kadiffe). Тя и нейният екип от салони „Магама" заедно с гост-фризьори подготвят атрактивно коафьорско шоу за премиерата на новата боя. Спектакълът, който ще представи атрактивни цветове, както и тематични авангардни и официални прически, ще се състои на 30 януари в хотел „Маринела". Вили Боршукова сподели: „„Кадиффе" е първата българска професионална боя за коса, създадена от фризьор за фризьор със 100% арганово масло. Разработката е по немска формула с природосъобразни съставки и ни отне две години да я създадем. Всяка жена иска да има коса, мека като кадифе. Затова избрах и това име на боята, което показва какъв ще е ефектът от нея. Радвам се, че мога да предоставя на българския пазар продукт, който не просто е конкурентен, но и изцяло е съобразен със спецификите на българските клиенти и нуждите на фризьорите." Тя допълни, че екип от изключителни професионалисти работи усилено за премиерата на новата боя, за да създаде красиво, атрактивно и запомнящо се коафьорско шоу

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване