Заради журналистически материал за БДЖ – директор заплашва източник на разследването

https://www.actualno.com/business/zaradi-jurnalisticheski-material-za-bdj-direktor-zaplashva-iztochnik-na-razsledvaneto-news_656755.html

Всичко това е една поредица от лъжи, които се сглобяват като манипулации. Така изпълнителният директор на "Холдинг Български държавни железници" Владимир Владимиров нападна Нова телевизия заради разследването им за разхищения в БДЖ. Едно от основните обвинения в репортажа на телевизията е, че нямало ремонт на определен локомотив, като това бил само пример от регулярна практика. От пуснат аудиозапис, източникът на Нова относно ремонтите бива заплашен с думите "ти си мъртъв, няма

Добри са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6686847

Добри са условията за туризъм в планинитеДобри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК), цитирани от "Фокус". Температурите са между плюс 2 и минус 4 градуса. В планините времето е предимно ясно, но на места има разкъсана облачност. Единствено по билото на Стара планина духа вятър и е мъгливо.

Надзирателите в затворите излизат на протест

https://offnews.bg//temida/nadziratelite-v-zatvorite-izlizat-na-protest-673769.html

Надзирателите в затворите в цялата страна излизат на протест навръх на професионалния си празник. Те настояват за по-добри условия на труд и искат 20% увеличение на заплатите.

Според служителите на занданите те трябва да имат условия на труд, които да са равни с тези на работещите в МВР.

Надзирателите искат и увеличение на щата в затворите.

Сега обаче те отново настояват за по-сериозни действия от страна на властта – особено след като МВР получи 100 милиона лева допълнително. В сряда ще има нов протест пред съдебните палати в градовете.

„Вече шест месеца се водят безрезултатни преговори с Министерството на правосъдието. През това време многократно са провеждани срещи, многократно са заявявани нашите искания, но нямаше никакъв резултат”, оплакаха се надзиратели от затвора в Ловеч.

Около 200 души излязоха тази сутрин на протест пред мястото за лишаване от свобода в града.

Какво да очакват пазарите през седмицата?

https://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-da-ochakvat-pazarite-prez-sedmicata-254647/

Сред най-интересните събития безспорно ще е планираното за вторник изказване на президента на САЩ Доналд Тръмп

Бруно Марс триумфира на наградите "Грами", Хилари Клинтън изненадващо се появи

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/01/29/3120277_bruno_mars_triumfira_na_nagradite_grami_hilari_klintun/?ref=rss


Американският ритъм енд блус певец Бруно Марс взе шест награди "Грами" на снощната церемония в "Медисън скуеър гардън", включително в категорията най-добър албум на годината. Неговият "24K Magic" победи сочените за фаворити Damn на Кендрик Ламар, взел 5 други грамофончета, и "4:44" на Джей Зи, и отне шанса на хипхопа да вземе заветния приз за пръв път от 14 години.<br /><br />Хипхопът е големият губещ<br /><br />Роденият на Хаваите...

Симеонов пак се оплака от ГЕРБ заради липсата на патриоти в управлението на енергетиката

http://www.cross.bg/simeonov-zayavi-nyama-1566529.html

/КРОСС/ Вицепремиерът Валери Симеонов отново изрази недоволството от липсата на кадри на „Обединени патриоти" в управлението на основните енергийни структури на държавата, защото "съгласно политическото споразумение, което е сключено с ГЕРБ в началото на мандата, е трябвало да има пропорционално участие на кадри и на двете политически сили". „Защото отговорността е обща", заяви Симеонов пред БНТ. По думите му ОП няма никакво участие в дружествата в енергетиката с три много скромни изключения. Симеонов заяви, че нямало да постави този въпрос, ако не е научил по думите му за "скандално назначение в Енергийния системен оператор (ЕСО)". „Променен е управителният съвет в ЕСО, който трябва в предстоящ период да усвои около 500 млн, (150 млн. от които са от Европейската банка за възстановяване и развитие) за разширяване на мрежата, за студения резерв на ТЕЦ-овете и за далекопровода България - Гърция. Изведнъж се сменя целият борд на директорите. Да, изтекъл му е мандата, но без всякакво съгласуване с коалиционните партньори и това предизвика реакцията. Там се поставят лица, които меко казано са компрометирани", заяви вицепремиерът. Симеонов твърди, че е подал сигнал в Прокуратурата за една "изключително криминална сделка" за купуването на 2 млн. и 400 хиляди тона варовик за нуждите на ТЕЦ „Марица Изток 2". Той отново обясни, че ОП нямат поглед върху нито едно от енергийните дружества

Дончев: Четохте ли Истанбулската конвенция? Поискахте ли да си облечете рокля и да обуете копринени чорапи

http://www.cross.bg/donchev-takiva-iztukna-1566528.html

/КРОСС/ "Четохте ли текста на Конвенцията? Появи ли ви се желание да облечете рокля и да обуете копринени чорапи? Няма такива текстове в Истанбулската конвенция". С тези въпроси и отговори вицепремиерът Томислав Дончев коментира в сутрешния блок на БТВ горещата тема в последните седмици за Истанбулската конвенция. „Никъде не пише за трети пол", изтъкна той и допълин: „Социален стереотип е мъжът да цепи дърва, а жената да прави баница" поясни вицепремиерът. В споровете по конвенцията той вижда „рециклирани тези". „Факт е, че се появиха съмнения относно конвенцията. Щом има подобни съмнения, нека позволим обществото да проведе нужния дебат, за колкото време е нужно. Аз си мисля, че основните групи, които излъчват страхове, се делят на такива, които имат реални страхове, такива, които откровено злоупотребяват със ситуацията. Нека да тече дискусия, колкото време е необходимо, нищо на инат", каза още Дончев. По случая с насилието в центъра от семеен тип „Хризантема" в Габрово текат проверки на няколко служби и всеки замесен, включително всеки, който е проявил нехайство, ще си носи отговорността, допълни Томислав Дончев по другата тема, която развълнува обществото в последните дни. „Със сигурност това означава освобождаване от работа, но отговорността не свършва дотам. Тя бива и административна - доколкото разбрах няколко души вече са получили актове

Обвиняем за схемата в Медицинския университет заплаши разследващите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686837

Обвиняем за схемата в Медицинския университет заплаши разследващитеЕдно от обвиняемите лица за незаконен прием на студенти с фалшиви документи в Медицинския университет в София е отправило сериозна заплаха към разследващия екип на прокуратурата. Това каза за БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Екипът се състои от двама прокурори, трима следователи, подпомагани от агенти на ДАНС и ГДБОП.

Ние от мекия фронт

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/nie-ot-mekia-front-673768.html

Тази седмица изявени социолози разсъждаваха защо през новия век демократичната общност у нас все повече губи парламентарното си представителство. Бяха изтъкнати редица добре известни причини – загуба на кауза (особено след влизането ни в ЕС), ценностно разминаване между избиратели и партийни елити, безмислени междулидерски борби и пр. Въпреки очевидната политическа воля те да бъдат преодоляни обаче, това така и не става. Социолозите далеч не бяха оптимисти, че и в бъдеще историческата десница ще започне отново да расте. Усещането е за обреченост, за непреодолима пречка. А тя е непреодолима отвътре, защото идва отвън.

След падането на Берлинската стена изглеждаше, че политическият Запад, като носител на демократичния модел, е победил политическия Изток, като носител на авторитарния. И протовопостанявето им е загубило историческия си смисъл. Но така стана за кратко, после то постепенно върна остротата си. И на юг ние заедно с румънците се оказахме на фронта между две системи, които след съответните трансформации пак са застанали една срещу друга. И двете обаче искат фронта да е мек, за да не им се налага да водят нова Студена (пък и, не дай Боже, гореща) война.

На практика какво значи това за нас? Видимо да принадлежим към Запада, но невидимо да допускаме влиянието на Изтока, с характерната за него мафиотизация, корупция, потъпкване на права и тем подобни. Значи хибридна обществена среда, в която местните дилъри на невидимото влияние играят важна политическа и икономическа роля, „разпределят порциите”, както ни беше осветлил един партиен лидер в сянка.

Ние сме така да се каже в „уговорен мач”, в предпоставена ситуация, в която трудно ще дойде на власт сила, готова да втърди фронта. Румънците опитаха, но сякаш и там тръгна обратният процес...

И пак тази седмица президентът и вицепрезидентът отчетоха първата година от мандата си. Тонът им беше овладян, така че да не изглеждат нито кой знае колко нападателени, нито беззъби. Радев не пропусна да се оплаче от липсата на власт, което за благозвучие се нарича ограничени правомощия.

Нашата политическа система обаче е такава, че от президента не се очаква да е властова фигура, а да е коректив на властта. От гледна точка на демократичните стандарти при упражняването й, подобна роля съвсем не е за подценяване. Но за да може да я изиграе, той трябва, освен да се възползва от даденото му право на вето върху приетите закони, и да е в състояние публично да посочва грешките във вътрешната и външната политика. Да бъде нещо като институционален критик на държавата.

За тази цел са необходими компетентност, характер, авторитет и най-вече независимост. Включително и по отношение на партията, която те е издигнала. Чак тогава наистина ставаш президент в България. По този неписан закон в конфликт със „своите” влязоха и Желю Желев, и Петър Стоянов, и Георги Първанов, а за определен период и Росен Плевнелиев.

Засега обаче Румен Радев „пази поведение”. На въпрос дали преди да взима решенията си не се консултира с БСП, той – след дежурните декларации за самостоятелност, потвърди, че приема за естествено да се съобразява с тези, които са го подкрепили на изборите.

Вярно, БСП не е на власт, но за да бъдеш убедителен критик на властта, трябва да е ясно, че не го правиш именно с цел да дойде.

Коментарът на Георги Лозанов е от авторското му предаване "Необичайните заподозрени" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Охраната на затворите протестира, заплатите им били като на чистачки в съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686834

Охраната на затворите протестира, заплатите им били като на чистачки в съдаЗапочна поредният протест на съдебната охрана и надзирателите в затворите, съобщи Би Ти Ви. Причината са ниските заплати и липсата на прогрес в преговорите с правосъдното министерство. "Дискриминирани сме, не получихме увеличенията в останалия сектор „Сигурност“, получихме по 5% към заплатите, които ни изравниха размера им с този на една чистачка в

Кунева, Мавродиев, Лукарски, Стойчев-Райчев с пари в брой от КТБ, твърди Бисер Лазов

http://clubz.bg/63484-kuneva_mavrodiev_lukarski_stojchev_rajchev_s_pari_v_broj_ot_ktb_tvyrdi_biser_lazov

Цветан Василев Снимка Веселин Боришев

Появи се първата серия имена на управляващи, социолози и други, на които КТБ и Цветан Василев са изплащали огромни суми. Информацията беше разкрита от журналиста Люба Кулезич, която гостува в "Просто Диков" по Би Ай Ти със скандален документ, в чиято автентичност е убедена на 100%. Съдържанието му представлява информация от разпита на Бисер Лазов – главен свидетел на обвинението срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и счетоводителката Юлия Илиева, която също е свидетел по делото.

КТБ се разрасна "бурно и динамично", по определението на прокуратурата, в годините след 2002 г. до 20 юни 2014 г. Под 1/10 от капитала й беше от вложители, другото - предимно от средства, които държавни фирми, общини и министерства държаха в нея. В този период България беше управлявана от кабинетите на Сакскобургготски (НДСВ-ДПС), на Станишев (тройната коалиция), на Бойко Борисов.

Според свидетелските показания на Лазов и Илиева, по нареждане на Цветан Василев, за определени периоди от време, широк кръг от хора са получавали големи парични суми от КТБ. Някои от посочените лица са известни личности от обществено-политическия живот.

"Просто Диков" дава възможност на всеки, споменат в разговора с Люба Кулезич да направи коментар по казаното и право на отговор относно цитирания документ на Бисер Лазов.

От документа става ясно, че едни от най-известните социолози у нас - Кънчо Стойчев и Андрей Райчев, са получили на два пъти по 500 000 евро в брой без подписване на документи. При Стойчев това е станало на 13 август 2013 г., а при Райчев на 20 септември 2013 г. Социолозите са били доведени от адвокат Божидар Миладинов и поискали да им се даде касета в банката, за да съхраняват огромните суми.

Друго от споменатите лица е Стоян Мавродиев, понастоящем шеф на Българската банка за развитие (ББР), който получил 50 000 евро, всъщност предназначени за Божидар Лукарски (лидер на СДС) - нещо като "партийна индулгенция", по думите на самия Цветан Василев. По времето, когато са раздавани парите, Мавродиев оглавяваше Комисията за финансов надзор, една от институциите в България която, наред с БНБ и ДАНС, "проспаха" надуването и рухването през 2014 г. на четвъртата по големина на активите банка.

Пред "Просто Диков" Лукарски заяви, че до него не са стигали никакви пари. Мавродиев е изпратил писмена позиция, заявявайки, че "това твърдение е толкова нелепо, че не подлежи на коментар“. "Не познавам Бисер Лазов и не съм се срещал с него", казва финансистът.

500 000 лв били дадени за кампанията на Меглена Кунева за президентските избори, твърди Лазов.

Сред другите имена и суми в документа са енергийният консултант Стефан Гамизов - 200 000 евро, Димитър Абаджиев, настоящ посланик в Словения, преди това представител на България в управата на газопровода "Набуко" - 9000 лева и по 25 000 евро два пъти в месеца. Мирослав Иванов – по 10 000 – 15 000 лв, Димитър Куцаров – 2 милиона лева за президентската му кампания, Митко Димитров-Каратиста, бивш член на надзора на ЧЕЗ, известен като един от задкулисните играчи в енергетиката - по 10 000 лева, впоследствие увеличени на 15 000 лева на месец, Росен Карадимов, бивш шеф на кабинета на премиера Станишев, понастоящем бизнесмен и консултант - по 10 000 евро на месец.

Любопитен момент е, че в показанията си Юлия Илиева твърди, че част от архива й бил изгубен при местенето на офиса от бул. "Цар Борис III". Освен това, почти всички засегнати в показанията лица категорично отричат истинността на твърденията на Бисер Лазов.

"Ако тези информации са фалшиви, ще се окаже, че делото за КТБ се базира на лъжесвидетелства и е колос на глинени крака. Въпросът е средство за злепоставяне и разбиване на съдби ли е сагата КТБ", попита риторично Люба Кулезич. "Всеки, който иска да провери автентичността на документа, може да се обърне към следствения отдел на Софийска градска прокуратура", обясни тя.

В публикувания от прокуратурата "Общ поглед върху модела КТБ" липсват именно имената на хората, получавали пари от Цветан Василев, за чиято екстрадиция от Сърбия, където се намира, българските власти удрят на камък. Единственото име, което фигурира там, е на Николай Бареков - днес евродепутат, преди време шеф на финансираната от Василев и КТБ TV7. 

"Определени физически лица получават парични суми в брой по нареждане на самия обвиняем Василев – лица от политическия, икономическия, спортния, културния и научния спектър на обществения живот у нас", пише прокуратурата. Но не ги назовава.

Според обвинителите, за големите клиенти - държавни фирми, свидетелят Орлин Русев (изпълнителен директор на КТБ) знаел за практика да се плащат суми на ръка на хората, от които зависи тези държавни дружества да държат парите си в КТБ АД. Тези пари седят основно по разплащателни сметки, по които лихвите са ниски. Срещу това определени лица от държавата са получавали пари на ръка”. Русев твърди, че не е раздавал "стимулите", правел го еднолично Цветан Василев, който - пак еднолично, определял и преференциалната лихва за всяко "специално лице".

Но имената тепърва ще излизат.

Меглена Кунева заплаши със съд

Във връзка с разпространяването на невярна информация и цитиране на думи на г-жа Меглена Кунева бихме искали да уточним, че нито една медия не е взимала официален коментар от нея по неверните твърдения за КТБ, включително и телевизия БИТ, се казва в изпратено до медиите съобщение от пресцентъра й.

Свързването на името на г-жа Кунева с КТБ е фалшива новина, а заглавия като това на Club Z и подобни публикации, са разпространители на манипулация.
Г-жа Кунева категорично заявява, че не е получавала средства от КТБ и всяка медия, разпространяваща фалшиви новини в този контекст, ще бъде съдена от нея.

Кунева, Мавродиев, Лукарски, Стойчев-Райчев с пари в брой от КТБ?

http://clubz.bg/63484-kuneva_mavrodiev_lukarski_stojchev_rajchev_s_pari_v_broj_ot_ktb

Цветан Василев Снимка Веселин Боришев

Появи се първата серия имена на управляващи, социолози и други, на които КТБ и Цветан Василев са изплащали огромни суми. Информацията беше разкрита от журналиста Люба Кулезич, която гостува в "Просто Диков" по Би Ай Ти със скандален документ, в чиято автентичност е убедена на 100%. Съдържанието му представлява информация от разпита на Бисер Лазов – главен свидетел на обвинението срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и счетоводителката Юлия Илиева, която също е свидетел по делото.

КТБ се разрасна "бурно и динамично", по определението на прокуратурата, в годините след 2002 г. до 20 юни 2014 г. Под 1/10 от капитала й беше от вложители, другото - предимно от средства, които държавни фирми, общини и министерства държаха в нея. В този период България беше управлявана от кабинетите на Сакскобургготски (НДСВ-ДПС), на Станишев (тройната коалиция), на Бойко Борисов.

Според свидетелските показания на Лазов и Илиева, по нареждане на Цветан Василев, за определени периоди от време, широк кръг от хора са получавали големи парични суми от КТБ. Някои от посочените лица са известни личности от обществено-политическия живот.

"Просто Диков" дава възможност на всеки, споменат в разговора с Люба Кулезич да направи коментар по казаното и право на отговор относно цитирания документ на Бисер Лазов.

От документа става ясно, че едни от най-известните социолози у нас - Кънчо Стойчев и Андрей Райчев, са получили на два пъти по 500 000 евро в брой без подписване на документи. При Стойчев това е станало на 13 август 2013 г., а при Райчев на 20 септември 2013 г. Социолозите са били доведени от адвокат Божидар Миладинов и поискали да им се даде касета в банката, за да съхраняват огромните суми.

Друго от споменатите лица е Стоян Мавродиев, понастоящем шеф на Българската банка за развитие (ББР), който получил 50 000 евро, всъщност предназначени за Божидар Лукарски (лидер на СДС) - нещо като "партийна индулгенция", по думите на самия Цветан Василев. По времето, когато са раздавани парите, Мавродиев оглавяваше Комисията за финансов надзор, една от институциите в България която, наред с БНБ и ДАНС, "проспаха" надуването и рухването през 2014 г. на четвъртата по големина на активите банка.

Пред "Просто Диков" Лукарски заяви, че до него не са стигали никакви пари. Мавродиев е изпратил писмена позиция, заявявайки, че "това твърдение е толкова нелепо, че не подлежи на коментар“. "Не познавам Бисер Лазов и не съм се срещал с него", казва финансистът.

500 000 лв били дадени за кампанията на Меглена Кунева за президентските избори.

"Абсурд и пълен абсурд, писна ми разни корумпета да ми разнасят името. Никога не съм виждала Цветан Василев, никакви пари не съм взимала. От тук нататък ще съдя всеки, който клевети името ми", коментира в отговор Кунева, която днес е член на комитет към Европейската комисия, който се занимава със статута и финасирането на европейските партии.

Сред другите имена и суми в документа са енергийният консултант Стефан Гамизов - 200 000 евро, Димитър Абаджиев, настоящ посланик в Словения, преди това представител на България в управата на газопровода "Набуко" - 9000 лева и по 25 000 евро два пъти в месеца. Мирослав Иванов – по 10 000 – 15 000 лв, Димитър Куцаров – 2 милиона лева за президентската му кампания, Митко Димитров-Каратиста, бивш член на надзора на ЧЕЗ, известен като един от задкулисните играчи в енергетиката - по 10 000 лева, впоследствие увеличени на 15 000 лева на месец, Росен Карадимов, бивш шеф на кабинета на премиера Станишев, понастоящем бизнесмен и консултант - по 10 000 евро на месец.

Любопитен момент е, че в показанията си Юлия Илиева твърди, че част от архива й бил изгубен при местенето на офиса от бул. "Цар Борис III". Освен това, почти всички засегнати в показанията лица категорично отричат истинността на твърденията на Бисер Лазов.

"Ако тези информации са фалшиви, ще се окаже, че делото за КТБ се базира на лъжесвидетелства и е колос на глинени крака. Въпросът е средство за злепоставяне и разбиване на съдби ли е сагата КТБ", попита риторично Люба Кулезич. "Всеки, който иска да провери автентичността на документа, може да се обърне към следствения отдел на Софийска градска прокуратура", обясни тя.

В публикувания от прокуратурата "Общ поглед върху модела КТБ" липсват именно имената на хората, получавали пари от Цветан Василев, за чиято екстрадиция от Сърбия, където се намира, българските власти удрят на камък. Единственото име, което фигурира там, е на Николай Бареков - днес евродепутат, преди време шеф на финансираната от Василев и КТБ TV7. 

"Определени физически лица получават парични суми в брой по нареждане на самия обвиняем Василев – лица от политическия, икономическия, спортния, културния и научния спектър на обществения живот у нас", пише прокуратурата. Но не ги назовава.

Според обвинителите, за големите клиенти - държавни фирми, свидетелят Орлин Русев (изпълнителен директор на КТБ) знаел за практика да се плащат суми на ръка на хората, от които зависи тези държавни дружества да държат парите си в КТБ АД. Тези пари седят основно по разплащателни сметки, по които лихвите са ниски. Срещу това определени лица от държавата са получавали пари на ръка”. Русев твърди, че не е раздавал "стимулите", правел го еднолично Цветан Василев, който - пак еднолично, определял и преференциалната лихва за всяко "специално лице".

Но имената тепърва ще излизат.

От VW признаха за шокиращ експеримент, карали маймуни да вдишват изгорели газове

http://www.cross.bg/kompaniyata-bili-volkswagen-1566527.html

/КРОСС/ През миналата седмица „Ню Йорк Таймс" разкри, че в изследователски център в Албакърки десет маймуни са били заключени в херметично затворен контейнер. Там те са вдишвали отработени газове от работещ Volkswagen Beetle, докато са им показвани анимационни филми за отвличане на вниманието. „Използваните научни методи са погрешни и щеше да бъде по-добре тези тестове изобщо да не бъдат провеждани. Volkswagen осъжда всички форми на злоупотреба с животни и моли за прошка заради това лошо поведение и неправилна преценка на някои лица", се казва в изявление на компанията. Тестовете са били проведени през 2014 г., тоест около година преди да избухне скандала с манипулираните дизелови двигатели на концерна. Скандалът нанесе огромни щети на германския производител, като той все още не е отшумял напълно. Правителството на германската провинция Долна Саксония, която е сред основните акционери в компанията, обяви, че е шокирано от случилото се и поиска пълно разследване на тестовете на новия скандал. Провинциалните власти поискаха уверение, че такива практики няма да се случват никога повече.  

Салах Абдеслам не успял да задейства взрива в Париж

http://dnes.dir.bg/news/paris-atentat-jihad-salah-abdeslam-26825687

Според доклад на експерти за нападенията в Париж от 13 ноември коланът с експлозиви, носен от задържания Салах Абдеслам, не е успял да се задейства.

Днес се очаква нова вълна санкции на САЩ срещу Русия

http://econ.bg/Новини/Днес-се-очаква-нова-вълна-санкции-на-САЩ-срещу-Русия_l.a_i.757108_at.1.html

В понеделник изтича срокът, в който Конгресът във Вашингтон трябва да получи от администрацията на президента Доналд Тръмп подробен доклад за това...

Петокласникът, ударил преподавателка, е изключен от училище

http://dnes.dir.bg/news/uchitelka-udari-petoklasnik-26825619

Петокласникът, ударил учителка в Царево, е изключен от училище. Това стана ясно, след като родители и преподаватели се събраха на протест.

Коланът с експлозиви на един от терористите в Париж е бил дефектен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686831

Коланът с експлозиви на един от терористите в Париж е бил дефектенСпоред доклад на експерти, изготвен по молба на разследването във връзка с нападенията в Париж от 13 ноември, коланът с експлозиви, носен от задържания в последствие Салах Абдеслам, не е успял да се задейства, пише Brussels Times, цитиран от "Фокус". Коланът, изоставен от Абдеслам на паважа във френската столица, е бил изследван в лаборатория.

И Финландия иска ЕС да се откаже от лятното часово време

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/29/3120284_i_finlandiia_iska_es_da_se_otkaje_ot_liatnoto_chasovo/?ref=rss


Финландия призова Европейския съюз да се откаже от лятното часово време и местенето на стрелките на часовника по два пъти в годината, за да се използва по-пълноценно дневната светлина, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />Европейската комисия обаче не дава особени признаци, че бърза да изпълни това искане и само потвърди, че продължава дългосрочното преразглеждане на директивата за лятното време от 2001 г. Изследване на Еврокомисията от 2014 г. установи, че...

Нова филтър ще се справи със замърсяването в световен мащаб

http://www.moreto.net/novini.php?n=368014

Учени от университета Тъфтс в САЩ са намерили решение на проблема, свързан с изхвърлянето на вредни химически вещества в природата и замърсяването на почвата и водата, съобщи „Лайф“. Специален полимер, който е планирано да бъде използван при разработката на промишлени филтри, ще създава канали с размери около 1 нанометър.

Керанка поиска да напусне мъжа си, но плати с живота си

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-varna-istanbulscata-conventzia-keranka-skorcheva-26825618

28-годишната Керанка поиска да напусне съпруга си, но плати с живота си за това. Тя бе намушкана 12 пъти от мъжа си - бивш шампион по културизъм.

Специалист: Хората се паникьосаха от мръсния въздух

https://www.actualno.com/sofia/specialist-horata-se-panikiosaha-ot-mrysnija-vyzduh-news_656756.html

"В кабинетите идват хора с причудливи оплаквания, които приписват на мръсния въздух." Това заяви пулмологът д-р Петър Чипев в коментар за мръсния въздух в столицата и напомни, че човек не прекарва целия ден навън. Чипев уточни, че четири изпушени цигари на ден имат сходно влияние върху организма. Той обърна внимание и на факта, че е много важно да се отчитат стойностите на малките фини прахови частици, които достигат до алвеолите, докато големите предизвикват кашлица и по този начин

Париж се разминал с още по-кървав "петък 13-и" - бомбата на Салах Абдеслам била дефектна

http://www.cross.bg/abdeslam-parizh-stanalo-1566526.html

/КРОСС/ Според доклад на експерти, изготвен по молба на разследването във връзка с нападенията в Париж от 13 ноември 2016 г., коланът с експлозиви, носен от задържания впоследствие Салах Абдеслам, не е успял да се задейства, пише Brussels Times, цитиран от „Фокус". Коланът, изоставен от Абдеслам на паважа във френската столица, е бил изследван в лаборатория. Според френски медии той се е оказал дефектен. Кабелът отпред е бил повреден и малка част от детонатора е бил счупена, пречейки за създаването на електрически контакт и заради това устройството е станало негодно. Абдеслам е единственият оцелял сред извършителите на нападението в Париж, станало едно от най-кървавите в историята на Европа. При няколко едновременни нападения с огнестрелно оръжие и бомби по различни места на френската столица загинаха 130 души.  

Обвиняем заплашил разследващите в Медицинския

https://www.vesti.bg/bulgaria/obviniaem-zaplashil-razsledvashtite-v-medicinskiia-6078714

Един от шестимата задържани дори си е позволил да заплашва част от разследващия екип, посочи говорителят на главния прокурор

Арнаудова: Ще има още обвиняеми в Медицинския

https://www.vesti.bg/bulgaria/arnaudova-shte-ima-oshte-obviniaemi-v-medicinskiia-6078714

Един от шестимата задържани дори си е позволил да заплашва част от разследващия екип, посочи говорителят на главния прокурор

Обвиняем за схемата в МУ плаши: Ще плачете с кървави сълзи

http://dnes.dir.bg/news/shema-obvinjaem-karvavi-salzi-26825617

Един от обвиняемите за незаконен прием на студенти с фалшиви документи в Медицинския университет в София е отправил сериозна заплаха към разследващите.

Чистката в Медицинския продължава, ще има още обвиняеми

https://www.vesti.bg/bulgaria/chistkata-v-medicinskiia-prodylzhava-shte-ima-oshte-obviniaemi-6078714

Един от шестимата задържани дори си е позволил да заплашва част от разследващия екип, посочи говорителят на главния прокурор

Достигнат e пикът на грипната епидемия, обяви директорът на центъра за заразни болести

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/01/29/3120290_dostignat_e_pikut_na_gripnata_epidemiia_obiavi/?ref=rss


За четвъртата седмица на тази година леко намаляване на броя на болните от грип, което означава, че е достигнат пикът на епидемията, каза днес по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той обяви, че при 139 хиляди болни през седмицата 15-21 януари, през миналата са 120 хиляди. Към момента грипна епидемия е обявена в шест области на страната.<br /><br />Проф. Кантарджиев допълни, че едва другата седмица ще може да се каже дали...

Иван Димитров, "Музикаутор": Очертава се пълен хаос в сферата на авторското право

https://www.actualno.com/interview/ivan-dimitrov-muzikautor-ochertava-se-pylen-haos-v-sferata-na-avtorskoto-pravo-news_656526.html

Законът за авторското право ще бъде променен - това е вече сигурно, след като на ниво "комисия" в парламента бяха обсъдени и приети на първо четене предложени изменения. Какви обаче са всъщност те и до какво могат да доведат - Actualno.com разговаря с Иван Димитров, изпълнителен директор на може би най-популярната организация за колективно управление на авторски права в България "Музикаутор". Г-н Димитров, докъде стигнаха обсъжданията в промените в Закона за авторското право

Достигнахме пика на грипа, 2 млн. вече имат имунитет, обяви директорът на центъра за заразни болести

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/01/29/3120290_dostignahme_pika_na_gripa_2_mln_veche_imat_imunitet/?ref=rss


За четвъртата седмица на тази година леко намаляване на броя на болните от грип, което означава, че е достигнат пикът на епидемията, каза днес по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той обяви, че при 139 хиляди болни през седмицата 15-21 януари, през миналата са 120 хиляди. Към момента грипна епидемия е обявена в шест области на страната.<br /><br />Проф. Кантарджиев допълни, че едва другата седмица ще може да се каже дали...

„Ислямска държава“ тренира европейки, за да станат терористи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686812

„Ислямска държава“ тренира европейки, за да станат терористи„Ислямска държава“ е тренирала три жени - една холандска и две белгийски да извършват нападения в Европа. Това е било разкрито от белгийски член на организацията, разпитван от пленилите го американски войници в Сирия, пише Netherlands Times. Мъжът е задържан от сирийските кюрди през август и е разпитан след това от американски войници.

Нова театрална сцена отваря във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368025

В петък вечер варненската публика имаше възможност да гледа черната комедия на Жан Ноел Фенуик „На живо от оня свят“ с участието на Кирил Ефремов, Евгени Будинов и варненката Албена Михова. Драматургията разказва историята на трима напълно непознати - журналистка, политик и фризьор, които се срещат в Ада.

Пуснаха от ареста Алексей Навални

https://frognews.bg/novini/pusnaha-aresta-aleksei-navalni.html

Руският опозиционен лидер Алексей Навални бе освободен от ареста късно вчера вечерта. Той бе арестуван на митинг в Москва отправи призив за бойкот на президентските избори през март, които според него ще бъдат фалшифицирани.

Заплаха към служител на БДЖ, разкрил фиктивен ремонт: Мъртъв си!

https://offnews.bg//ikonomika/zaplaha-kam-sluzhitel-na-bdzh-razkril-fiktiven-remont-martav-si-673765.html

Служител на БДЖ, подал сигнал за фиктивен ремонт на локомотив в частното предприятие "Жп тракция" е получил заплахи веднага след като Нова телевизия излъчи разследване по темата от началник в държавния жп превозвач.

Предвидливият железничар обаче е записал разговора с шефа на ремонтите в БДЖ Бойко Стоилов, който се чува съвсем ясно да казва: "Мъртъв си".

Схемата по възлагането на поръчки на новосъздадената компания "Жп тракция" от страна на жп превозвача стана част и от разследване в новата "Черна книга на правителственото разхищение". Компанията получи договори за милиони след като от обществената поръчка бяха отстранени всички възможни конкуренти.

В разследването на журналиста от Нова телевизия Марин Николов бяха разкрити множество нарушения в БДЖ. Оказа се, че машинистите на жп компанията са принуждавани да пътуват много повече часове, отколкото би трябвало, а също така и че в компанията на работа се водят хора, които не идват на работа, а само ритат мачлета за четвъртодивизионния отбор на компанията "Локомотив БДЖ".

Изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров, който е централен нападател в единайсеторката, отрече всички разкрития в студиото на Нова телевизия и ги определи като лъжи. Железничарите футболисти редовно си идвали на работа.

Според бившия служебен министър на транспорта Христо Алексиев обаче това не е така. В интервю за OFFNews той заяви, че в БДЖ са назначавани хора на заплати от 1600 лева на месец само за да ритат коженото кълбо в посредственото железничарско отборче. 

Надзирателите: Заплатите ни са като на чистачките

http://dnes.dir.bg/news/protesti-nadzirateli-sadebna-ohrana-kabinet-borisov-3-26825571

Навръх професионалния си празник – 29 януари, служителите на затвори и арести отново излязоха на протест за 20% по-високи заплати и по-добри условия на труд.

Протест в Кърджали заради бюджета на общината

http://www.cross.bg/obshtinata-obrazovanie-grada-1566525.html

/КРОСС/ Работещи в сферата на училищно и детско здравеопазване, образование и социални дейности в Кърджали излизат на протест. Действията им са вследствие на обявения бюджет на общината за 2018 година, съобщава БГНЕС. Протестиращите ще се съберат в ранния следобед на 29 януари пред Дома на културата в града и след това ще продължат до общината, където ще започне митинг. По време на шествието ще бъде приета декларация, която ще бъде връчена на ръководството на общината. В декларация до всички синдикални организации, областният координатор на КНСБ в града Иванка Караколева посочи, че за пореден път приоритет в бюджета е капиталното строителство, а не работните заплати и допълнителни плащания. Според нея за образование са предвидени 150 000 лв. за дофинансиране или 12 500 лв. на месец, което е нищожна сума, имайки в предвид броя на поднормативните и маломерни паралелки в общината.  

Шантава приказка за лека нощ

http://www.eurochicago.com/2018/01/shantava/

- Дядо, защо твоята приказка прилича на новините по телевизията? - Защото си е баш така. - Ама това не е приказкааааааааа! Искам приказка! - Почакай да покажат Бойко Борисов по телевизора и той ще ти разкаже по-хубава! - Той разказва приказки на такива като тебе!

Владимир Каролев: Протестиращите за Пирин за политици

https://frognews.bg/novini/vladimir-karolev-protestirashtite-pirin-polititsi.html

Няма протест в защита на Пирин. Протестиращите са активни членове на партии, които на последните избори взеха по 2-3% и останаха извън парламента. Това заяви икономистът Владимир Каролев пред телевизия България он еър.

От днес е възможно плащането на местните данъци и такси в София

http://econ.bg/Новини/От-днес-е-възможно-плащането-на-местните-данъци-и-такси-в-София_l.a_i.757106_at.1.html

От днес собствениците на имоти в София могат да плащат местните си данъци и такси, съобщи Столичната община. Задълженията могат да се плащат наведнъж...

Задържани са заплашвали разследващите за незаконен прием на чужди студенти в МУ-София

https://www.actualno.com/crime/zadyrjani-sa-zaplashvali-razsledvashtite-za-nezakonen-priem-na-chujdi-studenti-v-mu-sofija-news_656753.html

Заплаха, че "ще плачат с кървави сълзи" към прокурорите са отправяли задържаните по време на разследването за незаконен прием на чуждестранни студенти в Медицински университет София, а за ръководител на групата се смята Ваньо Митов. Това съобщи говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова, според която със заплахите е направен опит да се дестабилизира разследващият екип. Обвиненията, които са повдигнати от Специализираната прокуратура, са за ръководене на едно лице и участие в орга

Бразилецът, който живее в пясъчен замък

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/01/29/3120035_brazilecut_koito_jivee_v_piasuchen_zamuk/?ref=rss


Вече 22 години бразилецът Марсиу Матолиаш живее в пясъчен замък на плажа, разказва Би Би Си.<br /><br />Заради обиталището си 44-годишният скулптор е наричан още Крал Марсиу и е една от атракциите на плажа в луксозния квартал Бара да Тижука на Рио де Жанейро.<br /><br />Когато завали дъжд, замъкът пада, а крал Марсиу започва строителството нанаво и е въпрос единствено на лични умения и въображение, за да стане домът му шедьовър. Казва, че е повлиян от творчеството на...

Идеалните съпрузи са от тези зодии...

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6683926

Идеалните съпрузи са от тези зодии...Независимо под какъв астрологичен знак е роден вашият партньор, ако го обичате, вие сами ще прецените дали да се обвържете с него. Има обаче зодии, които са много подходящи за създаване на семейство. Рак Мъжът Рак е най-семейният от представителите на всички зодии. Раците обичат дома и уюта и ще направят всичко възможно да си създадат такива и да

13 правила за отслабване без спорт и диети

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6683912

13 правила за отслабване без спорт и диетиС помощта на няколко правила може лесно и бързо да отслабнем, без да се ограничаваме, да гладуваме и да изтощаваме организма си. Това става с промяна на хранителните навици. Някои от правилата за отслабване без диети, обяснява диетологът Йоана Маринова, която в момента пише книга как да се храним здравословно,

Porsche празнува 70-годишнина

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/porsche-praznuva-70-godishnina-6078712

Всичко започна с 356 “No.1” Roadster, но бъдещето на компанията е свързано с Mission E.

БСП в Казанлък обяви явка на наследниците на партизани и ятаци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686797

БСП в Казанлък обяви явка на наследниците на партизани и ятациДа се съберем на 9 септември т.г. от 12 часа в град Крън пред паметника на героя Цвятко Радойнов - подводничар, осъден на смърт и разстрелян през 1942 г., за да почетем тяхната памет и да нададем мощен вик "Ние помним, ние няма да забравим!". С този призив към потомците на избитите и измъчвани преди септември 1944 г.

Грипната ваканция обърка учебната програма, ще се наложи преструктуриране

http://www.cross.bg/vakantziya-kastreva-ychenitzite-1566524.html

/КРОСС/ Ще се наложи преструктуриране на учебното съдържание заради извънредната грипна ваканция от пет дни в София. Това обяви в предаването "Денят започва" по БНТ Ваня Кастрева - началник на Столичния инспекторат по образование. Тя обясни, че това следва да бъде направено от учителите в техните годишни разпределения. „Учителите трябва да преценят как да преструктурират учебния материал заради грипната ваканция - без да нарушат възможността учениците да получат нови знания и в същото време да имат уроци за обобщение на материала", коментира началникът на инспектората. Кастрева прогнозира, че най-вероятно дните за грипна ваканция ще доведат до по-малко часове за упражнения и такива за обобщаване на учебното съдържание. „Всичко зависи от темпа, който преподавателят ще наложи на своите ученици", добави тя. Ваня Кастрева беше категорична, че няма да се стигне до съкращаване на пролетната ваканция, нито ще се наруши графикът на олимпиадите и състезанията. Тя допълни, че се надява грипната ваканция да допринесе за справянето с грипната епидемия. „Учениците са по своите домове, а моят голям призив към родителите е да направят така, че децата им да бъдат в тези дни обгрижени и да се постараят да им създадат условия, които да ограничат възможността за разрастването на грипа", коментира началникът на Столичния инспекторат по образование

Част от Траката без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=368024

Част от варненската местност Траката е без вода поради авария, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net Потърпевши са абонатите в района на улица "17". Очаква се повредата да бъде отстранена в късния следобяд, а водоподаването възстановено до около 17 часа.

Евгени Крусев: Вчера са продадени 18 – 20 хил. "зелени билета"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686800

Евгени Крусев: Вчера са продадени 18 – 20 хил. "зелени билета"Вчера, в първия ден от въвеждането на зелените билети като мярка срещу замърсяването на въздуха в София, са продадени между 18 и 20 хил. билета, отчете столичният зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев в предаването „Тази сутрин“ по bTV. По думите му зелените билети не са свършили, каквито сигнали имаше.

ЕС определя днес позицията си за преходния период след Брекзит

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/29/3120281_es_opredelia_dnes_poziciiata_si_za_prehodniia_period/?ref=rss


Двайсет и седемте страни в Европейския съюз ще определят днес позицията си за преходния период след Брекзит, в който Великобритания ще бъде страна членка на ЕС, но без право на решения, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Въпросът за този период предизвиква силно разделение в британското правителство.<br /><br />Министрите на 27-те страни в ЕС - без Великобритания, трябва да приемат пакет от директиви, за да може главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние да...

Навални бе освободен от ареста без да му бъде предявено обвинение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686787

Навални бе освободен от ареста без да му бъде предявено обвинениеРуският опозиционен водач Алексей Навални бе освободен от ареста късно тази вечер, предаде Ройтерс. Навални бе арестувани след като на митинг в Москва отправи призив за бойкот на президентските избори през март, които според него ще бъдат фалшифицирани. Адвокатката му Олга Михайлова каза пред Ройтерс,

Заев има триетажна вила на Халкидики, струва 100 хил. евро

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-vila-halkidiki-zaev-zoran-26825546

Македонският премиер Зоран Заев притежава триетажна вила в курорта Неа Мудания на Халкидическия полуостров в Северна Гърция.

Навръх празника си служители на затворите излязоха на протест из цялата страна

http://www.cross.bg/zatvorite-slyzhitelite-protest-1566523.html

/КРОСС/ В деня на професионалния си празник днес работещите в затворите и арестите излизат на пореден протест. Те настояват за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд. До решението за протест се стигна, след като в четвъртък представители на Синдикалната организация на служителите в затворите се срещнаха с министъра на правосъдието Цецка Цачева. На срещата е станало ясно, че няма отговор на техните искания за изравняване на заплащането им с това на другите работещи в сектор "Сигурност" и за увеличаване на щатните им бройки. Протестът пред Софийския районен съд започна в 7:30 часа тази сутрин. „Служителите на ГД „Охрана" и ГД „Изпълнение на наказанията" са дискриминирани и не получиха увеличенията, които се получиха в сектор „Сигурност", обясни пред камерата на bTV един протестиращите съдебни охранители - Ясен Тодоров. Става дума за 100-те милиона лева, които прекратиха в зародиш МВР протестите в началото на европредседателството. „С последното увеличение (5% при искани значително повече - б.р.) ни изравниха размера на заплатата с този на една чистачка в съда", посочи той. По думите му възнагражденията са „скочили" с 28-30 лв. Има и други проблеми като липса на хора и липса на оборудване, които са особено болезнени в затворите. Освен в София, днес протести ще има в още 14 града на страната, където има затвори и следствени арести

Комари, преносители на вируса "Зика", са засечени в Турция

https://www.actualno.com/asia/komari-prenositeli-na-virusa-zika-sa-zasecheni-v-turcija-news_656748.html

Руската агенция за контрол върху стоките и услугите Роспотребнадзор предупреди руските туристи за появяването на комари преносители на вируса "Зика" в редица крайбрежни райони на Турция, предаде БГНЕС "По данни на Министерството на здравеопазването на Турция в крайбрежните територии на провинциите Артвин, Ризе, Трабзон е регистрирано наличие на преносители на треската Зика", се казва в съобщението на Роспотребнадзор. На същото място, отбелязва ведомството, през миналата годи

Русия прави алтернативна олимпиада в Сочи

https://offnews.bg//zimni/rusia-pravi-alternativna-olimpiada-v-sochi-673767.html

В Русия го измислиха как да утешат спортистите, които не бяха допуснати до участие на олимпиадата в Пьонгчанг, която стартира на 9 февруари. Според информация на "Известия" страната ще организира алтернативно състезание в Сочи, в което ще вземат участие над 500 спортисти.

В тази миниолимпиада ще бъдат поканени и атлети от други страни, които по различни причини няма да участват на олимпиадата.

"Сочи е готов да приеме състезания от най-високо ниво по всяко време. Всички олимпийски обекти са в отлично състояние", коментира източник от руското спортно министерство.

"Известия" цитира и министъра на спорта на Русия Павел Колобков, който казва, че в повереното му ведомство се работи активно по организацията на алтернативни състезания за тези, които не бяха допуснати до ПьонгЧанг 2018.
"Спортистите трябва да се състезават. Те нямат забрана за други участия, след като не са допуснати до олимпиадата. Трябва да се погрижим да не бездействат по време на игрите, особено в тези спортове, където имаме много недопуснати", казва Колобков.
Русия действително понесе сериозен удар в последните седмици, след като от МОК отказаха акредитации на редица водещи спортисти като Сергей Устюгов, Виктор Ан, Антон Шипулин и други.

Кратки новини: Във Враца и Монтана е обявена грипна епидемия

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/29/3120279_kratki_novini_vuv_vraca_i_montana_e_obiavena_gripna/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Във Враца и Монтана е обявена грипна епидемия <br /><br />Грипна епидемия на територията на област Враца е обявена от днес, 29 януари. На училищата в областта Регионалната здравна инспекзция препоръчва да бъдат преустановени учебните занятия. Грипна епидемия е обявена и на територията на...

Кратки новини: Близо 300 университетски преподаватели подкрепиха Истанбулската конвенция

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/29/3120279_kratki_novini_blizo_300_universitetski_prepodavateli/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани. <br /><br />Възстановена уникална каменна пластика може да се види в НИМ<br /><br />След реставрация в Националния исторически музей вече може да бъде видяна уникална каменна пластика с изображение на седемглава ламя с корони от ХIX век, съобщиха от НИМ. Плочата е била част от външната украса на...

Кратки новини: "Зелените" билети не са предизвикали по-голям интерес към пътуването с градския транспорт в София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/29/3120279_kratki_novini_zelenite_bileti_ne_sa_predizvikali/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Продадени са 17 хил. "зелени" билети<br /><br />В неделя за по-малко от 4 часа са продадени между 17 и 20 хиляди "зелени" билети за градския транспорт в София, обяви пред "Нова телевизия" Християн Петров, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност....

Кратки новини: Петокласник е ударил учителка

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/29/3120279_kratki_novini_petoklasnik_e_udaril_uchitelka/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Петокласник е ударил учителка<br /><br />Родители и преподаватели се събраха на протест, след като ученик е ударил учителка преди седмица в СУ "Н. Й. Вапцаров" в Царево, съобщи "Нова телевизия". Момчето е на 12 години и е петокласник. По-късно същия ден неговият брат е...

Брюксел изкушава Великобритания: Вратата за оставане в ЕС е отворена

http://www.moreto.net/novini.php?n=368020

"Вратата е отворена", ако Великобритания иска да ревизира решението си от 2016 г. за излизане от Европейския съюз. Това обяви европейският комисар Пиер Московиси, който отговоря за икономическия и монетарния съюз. Някои британски политици заявиха в последно време, че трябва да се проведе нов референдум за това дали страната да излиза от Общността, след като станаха известни условията за напускането и вероятните бъдещи отношения между Обединеното кралство и икономическия блок.

Дебатите по Истанбулската конвенция ще продължат колкото е нужно, увери Томислав Дончев.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/29/3120283_debatite_po_istanbulskata_konvenciia_shte_produljat/?ref=rss


Дебатите преди предлагането за ратифициране на Истанбулската конвенция ще продължат толкова, колкото е нужно, каза днес по Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев. "Не сме управлявали на инат и няма да управляваме на инат. Щом има съмнения даваме възможност да има дебат, допълни той. Изявлението на вицепремиера идва няколко дни, след като управляващите решиха да отложат ратификацията на документа от парламента.<br /><br />За себе си Дончев бил убеден, че основният проблем идва...

Малките звезди

https://offnews.bg//mama-nindzha/malkite-zvezdi-673766.html

Да станеш известен днес никак не е трудно. Медиите и социалните мрежи много бързо популяризират постиженията ти. Ти си звездата на спортния клуб или на музикалната школа. Всички знаят постиженията ти на поредната математическа олимпиада, навсякъде може да се прочете за спечелените от теб конкурси. Извън шума и вниманието животът е различен, изисква сериозни занимания и усилия, предполага изолация, а и не всички приемат успехите ти с радост. Каква е цената на победите? Къде може да те подхлъзне ранната слава? Чуждите мечти Вярно е, че някои родители се стремят да реализират собствените си мечти чрез децата. Да им дадат това,…

Германия завършва приема на бежанци от Италия и Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686788

Германия завършва приема на бежанци от Италия и ГърцияГермания завършва приема на бежанци от Италия и Гърция съгласно квотната система на Европейския съюз за препразпределение на търсещите убежище, съобщава националният ежедневник Die Welt, като се позовава на Министерството на вътрешните работи на ФРГ. Страните от Общността договориха квотната система за прием на бежанци през 2015 г.

Кризисен ПР

http://www.eurochicago.com/2018/01/pr-2/

Втората опорна точка беше, че 4 цигари били по-вредни, отколкото дишане на софийски въздух за 24 часа. То хубаво, ама пушенето е личен избор, докато софийският въздух трудно може да го спреш, не е като цигарите. Третата опорка беше, че колите замърсявали далеч по-малко, отколкото печките на дърва. Вероятно е така, обаче надали цяла София се отоплява на дърва, но пък цяла София кара коли, та и по 2-3 членове от семейство. Клетите управляващи не желаят да си признаят и предприемат адекватни действия, а заливат обществото с числа, като "100 мерки, предприети от Софийска община срещу мръсния въздух". Моля ви се, не всички работим в държавна и общинска администрация, та да вярваме на митове и легенди!

Вие четохте ли Истанбулската конвенция? Появи ли ви се желание да облечете рокля и да сложите копринени чорапи?

https://www.actualno.com/cite/vie-chetohte-li-istanbulskata-konvencija-pojavi-li-vi-se-jelanie-da-oblechete-roklja-i-da-slojite-koprineni-chorapi-news_656754.html

Вие четохте ли Истанбулската конвенция? Появи ли ви се желание да облечете рокля и да сложите копринени чорапи? Това попита вицеприемиерът Томислав Дончев водещия на сутрешния блок на bTV Антон Хекимян.

Навални бе освободен от ареста без да му бъде предявено обвинение

http://www.mediapool.bg/navalni-be-osvoboden-ot-aresta-bez-da-mu-bade-predyaveno-obvinenie-news274847.html

Руският опозиционен водач Алексей Навални бе освободен от ареста късно в неделя, съобщи Ройтерс. Навални бе арестувани, след като на митинг в Москва отправи призив за бойкот на президентските избори през март, които според него ще бъдат фалшифицирани. Адвокатката му Олга Михайлова каза пред Ройтерс, че довереникът й е освободен, без да му бъдат предявени обвинения, но ще трябва да се изправи пред съда на по-късна дата. Ако бъде обвинен в нарушение на законите за митингите и демонстрациите, Навални може да бъде осъден на до 30 дни затвор.

За ден са продадени 20 000 зелени билета в София

http://dnes.dir.bg/news/sofia-gradski-transport-mrasen-vasduh-zeleni-skyeurope-26825531

Вчера, в първия ден от въвеждането на зелените билети като мярка срещу замърсяването на въздуха в София, са продадени между 18 и 20 хил. билета.

Тръмп в Давос: самохвалство и реклама

https://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-v-davos-samohvalstvo-i-reklama-254702/

Световният икономически форум, в основата си, остава една годишна среща на инвеститори, които правят сделки

Борис Джонсън забранява риболова в британските територии в Атлантическия океан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686777

Борис Джонсън забранява риболова в британските територии в Атлантическия океанДнес се очаква министърът на външните работи на Обединеното кралство Борис Джонсън да наложи забрана за риболов и сондажи за петрол в британските територии, разположени в южната част на Атлантическия океан, съобщава вестник The Times. Джонсън ще се срещне с активисти, призоваващи за въвеждането на забраната за територия с площ от 500 хил. кв.

Русия организира миниолимпиада за отритнатите

http://www.cross.bg/sportisti-olimpiiiski-ychastie-1566522.html

/КРОСС/ След като множество руски спортисти не бяха допуснати до участие на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, страната реши да организира алтернативно състезание в Сочи, съошава „Известия". Очаква се в него участие над 500 спортисти. В тази миниолимпиада ще бъдат поканени и атлети от други страни, които по различни причини няма да участват на олимпиадата. "Сочи е готов да приеме състезания от най-високо ниво по всяко време. Всички олимпийски обекти са в отлично състояние", коментира източник от руското спортно министерство.  

Тръмп хвали американската икономика като двигател на световната

https://www.actualno.com/america/trymp-hvali-amerikanskata-ikonomika-kato-dvigatel-na-svetovnata-news_656747.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че подобряването на икономическите показатели на САЩ помага за развитието на световната икономика. Той заяви това в интервю за британския телевизионен канал ITV, предаде БГНЕС. Американският президент обърна внимание на рекордния ръст на американския фондов пазар и подчерта важността на приемането на данъчната реформа, която би трябвало да облекчи данъчното бреме. "Страната (САЩ) става много и много силна в икономически план, безработицата е на рекор

Откриха фермент, който работи за развитието на рака

http://www.cross.bg/galnac-t-kletkite-beltutzi-1566521.html

/КРОСС/ Учени от Копенхагенския университет свързват развитието на онкологичните заболявания с присъствието в тъканите на дебелото черво на фермента GalNAc-T6. Резултатите са публикувани в списание Journal of Biological Chemistry, предава БНТ. Учените изяснили, че ферментът отсъства в здравите тъкани, но в голямо количество се открива в клетките на раковите образувания. Ферментът GalNAc-T6 стартира процеса на превръщане на здравите клетки в организма в ракови, като присъединява захарните молекули с определени белтъци. Това на свой ред изменя структурата на клетките и предизвиква агрегацията им (слепването им). Клетките с гликозилирани белтъци, към които се присъединяват остатъците от захарите, започват да се развиват като ракови. „Когато отделяме GalNAc-T6, то формирането на тъканите се променя и започват да приличат на вдлъбване на лигавичния епител, които бихте открили в здравото дебело черво", посочва един от авторите на изследването Ханс Вандал, според EurekAlert, цитиран от РИА „Новости". Както се посочва в изследването, получените данни свидетелстват за това, че ферментът GalNAc-T6 „по пътя на гликолизирането участва в онкогенната трансформация". Предстои да се изясни точно по какъв път присъединяването на захарните молекули към определени белтъци допринася за аномалното развитие на клетките на организма

В сряда изтича валидността на годишните винетки за 2017 година

http://www.mediapool.bg/v-sryada-izticha-validnostta-na-godishnite-vinetki-za-2017-godina-news274846.html

От Пътната агенция напомнят, че на 31-и януари изтича валидността на годишните винетки за 2017-а г. Новите виненти стикери се продават в над 3 хиляди разпространителски пункта, от тях близо 400 работят денонощно. За първи път годишната винетка за всички превозни средства важи за срок от една година от датата на купуването й. Цените на всички винетки за леки автомобили остават непроменени - годишната е 97 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. За първи път има и тримесечна винетка за леките коли. Цената й е 54 лв.  

Бруно Марс обра наградите ”Грами”

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/bruno-mars-obra-nagradite-grami.html

Големият победител на тазгодишните награди ”Грами” е Бруно Марс. RnB изпълнителят беше отличен с шест награди, сред които и най-престижните – за най-добър албум на годината, за песен и за запис на годината.

Нападнаха военната академия на Кабул тази сутрин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686758

Нападнаха военната академия на Кабул тази сутринВоенната академия на Кабул е нападната рано тази сутрин, предаде ДПА, като се позова на афганистанската телевизия Толо нюз. Чуват се изстрели, но още няма информация за нападението, каза говорител на полицията в Кабул, предаде БТА. В района на военната академия отекват експлозии, предаде Ройтерс, като се позова на местни жители.

Защо пропада либералната демокрация

https://www.vesti.bg/sviat/zashto-propada-liberalnata-demokraciia-6078711

Според "Фрийдъм Хаус" демокрацията върви надолу в продължение на десетина години

Цацаров разпореди акция "Богатство" - имало 193 бентлита

http://clubz.bg/63483-cacarov_razporedi_akciq_bogatstvo_imalo_193_bentlita

Главният прокурор разпореди проверка на територията на цялата страна за произхода на средствата на лицата, придобили недвижими имоти на стойност над 500 000 лева, както и луксозни автомобили, съобщиха от прокуратурата.

Преди повече от 20 години, през март 1997 г., тогавашният вътрешен министър Богомил Бонев разпореди акция "Комар", при която се проверяваха автомобилите с цена над 100 000 германски марки. 

През 2015 г. и 2016 г.  245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са се сдобили с за над 800 000 лева. На територията на страната се управляват  50 автомобила "Майбах", 193 автомобила  "Бентли", 31 автомобила  "Ламборджини", 68 автомобила "Ролс  Ройс" и 93 автомобила "Ферари".

До главния прокурор е постъпила информация от Централното управление на НАП за 365 физически лица, придобили през 2015 г. и 2016 г. недвижими имоти с цена над 500 000 лв.

Цацаров е бил сезиран и от ГД "Национална полиция" - МВР със справки за установени леки автомобили от марките "Ролс Ройс", "Ферари", "Ламборджини", "Майбах" и "Бентли"“, управлявани на територията на Република България от български граждани. В справките е посочено, че срещу част от физическите лица има заявителски материали в МВР за евентуални престъпления от общ характер, включително за извършени данъчни престъпления и измами.

Предоставената информация от НАП и ГДНП е преценена като повод за извършване на проверка, предвид наличие на данни за извършени данъчни престъпления (чл. 255 и сл. от НК) и пране на пари (чл. 253 от НК), поради което главният прокурор разпореди на прокуратурите предприемане на действия на територията на цялата страна.

По направлението "лица, управляващи луксозни автомобили"

Установено е, че у нас се притежават и управляват  50 автомобила "Майбах“, 193 автомобила  "Бентли“, 31 автомобила „Ламборджини“, 68 автомобила "Ролс Ройс" и 93 автомобила "Ферари“.

Възложено е на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите извършване на данъчни проверки по предоставените от МВР данни, при които да се установят най-малко: датата на придобиване и стойността на МПС, като се изискат договор за покупка, фактура или митническа декларация (ЕАД), както и произхода на паричните средства за закупуването на МПС.

Указано е да се извърши анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на автомобилите. При деклариране на заемни средства, ще се изследва произхода им, съответно декларирани ли са те по реда на чл. 50 от ЗДДФЛ (както от заемодателя, така и от заемополучателя). Дадени са указания да се анализира  доколко посочената цена на придобиване на МПС съответства на действителните пазарните цени към момента на сделката.

Ако бъде установено, че съответното МПС е управлявано от друго лице, различно от собственика, е разпоредено да се изиска информация за основанието за предоставянето на МПС, времето за предоставяне, както и наличието на насрещна престация.

По направлението "лица, придобили недвижими имоти на стойност над 500 000 лева"

Установено е, че в периода 2015 г. – 2016 г. в България общо 245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 000 лева.

Възложено е на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите извършване на данъчни проверки на лицата, които през 2015 г. и 2016 г. са придобили имоти на стойност над 500 000 лева, включително и анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на тези имоти.

Възложени са проверки на органите на МВР , в хода на които следва да се съберат данни за продавачите на имотите, кога и къде са извършени сделките, наличието на свързани лица, фирми и тяхната дейност, декларирани доходи, извършени разходи, банкови сметки, движението на проверяваните средства по банковите сметки и др.

След приключване на проверките по двете направления, ще бъде предоставена допълнителна информация за последващите действия от Прокуратурата на Република България. 

Тихомир Стратиев е автомобилист №1 на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368023

Тихомир Стратиев бе обявен за автомобилист №1 на Варна за 2017 г. Тържеството се провеое за 14-ти път. За съжаление Тишо не успя да бъде сред гостите и да получи наградата си лично поради ангажименти. Той в момента е в Италия. Наградите се връчват от Авто мото ретро клуб „Варна“, като призьорите бяха обявени от секретаря на клуба Орлин Пенев, съобщава Радио Варна.

Тръмп: Много съм популярен във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686756

Тръмп: Много съм популярен във ВеликобританияПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю за британската телевизия Ай Ти Ви, че е много популярен във Великобритания, предаде Ройтерс. В интервюто пред журналиста Пиърс Морган, записано в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, Тръмп заяви, че очаква да посети Великобритания, където има покана от кралица Елизабет Втора да направи

591 осъдени престъпници са избягали от прокуратурата

https://www.actualno.com/crime/591-osydeni-prestypnici-sa-izbjagali-ot-prokuraturata-news_656734.html

591 осъдени престъпници са избягали от прокуратурата. Това сочи справка от края на миналата година. Проверка показва, че са се укрили дори осъдени по споразумение - тоест обвиняеми, които са се явили лично в съда, за да подпишат сделката си с прокуратурата, и наказанието им веднага е влязло в сила. Вместо да бъдат задържани веднага, те свободно са напуснали съда и от този момент са в неизвестност. Някои се издирват отскоро, но има и случаи, в които присъдите са влезли в сила преди повече от 10

Пореден ден със завишени нива на фини прахови частици в София

http://www.mediapool.bg/poreden-den-sas-zavisheni-niva-na-fini-prahovi-chastitsi-v-sofiya-news274845.html

Повишени нива на фини прахови частици се очакват и в понеделник в София. Според прогнозната информация на Столична община най-голямо се очаква да бъде превишаването в кв. "Хиподрума" и "Надежда". Заради трайното замърсяване на въздуха в столицата вчера за първи път жителите на града можеха да ползват така наречения зелен билет с цена 1 лев за всички линии. Той е част от мерките, с които Столичната община търси решение на проблема с мръсния въздух. В понеделник обаче общината не предвижда да пуска зелени билети. Стойностите на фините прахови частици в някои райони стигнаха 6 пъти над нормата. За намаляване на замърсяването от общината призовават да се използва градски транспорт, при ходене пеша да се избира маршрут, който не е покрай големите булеварди и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди.  

Официално: Григор Димитров вече не е №3 в света

https://offnews.bg//tenis/ofitcialno-grigor-dimitrov-veche-ne-e-3-v-sveta-673764.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров вече не е номер 3 в световната ранглиста, която беше обновена след приключването на Откритото първенство на Австралия.

Григор вече е номер 4 с 4630 точки, а мястото му заема финалистът от Мелбърн Марин Чилич, който събра 4960 точки. За хърватинът това е рекордно класиране, а той изрази амбиции да стигне и до върха в ранглистата.

Шампионът от Австралия Роджър Федерер е втори в света с 9605, но вече е много близо до лидера Рафаел Надал, който има 9760 точки.

Само 20 точки, с други думи никаква, е разликата между Григор и петия в ранглистата Александър Зверев от Русия. От топ 10 изпадна втората ракета на Швейцария Стан Вавринка.

Лунно затъмнение – наблюдавайте събитията, но не вземайте важни решения (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/lunno-zatymnenie-nabliudavajte-sybitiiata-no-ne-vzemajte-vazhni-resheniia-video-2075222

Предстои първото лунно затъмнение за годината и то е пълно. То ще се случи на 31-ви януари и в знака на Лъва.

Затъмненията, слънчеви или лунни, са моменти, в които новолунието или пълнолунието за месеца се намират в определена близост до лунните възл

Служителите на затворите излязоха на пореден протест (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sluzhitelite-na-zatvorite-izliazoha-na-poreden-protest-snimki-2075224

Служителите на затворите излязоха на пореден протест. Исканията им са увеличение на заплатите с 20%, назначаване на нови служители и по-добри условия на труд.

След 100-те милиона лева, които получиха полицаите, надзирателите са категорични, че няма да се отка

Между 18 000 и 20 000 зелени билета са продадени в първия ден от въвеждането им

http://www.cross.bg/bileti-posochi-purviya-1566520.html

/КРОСС/ Вчера (28 януари), в първия ден от въвеждането на зелените билети като мярка срещу замърсяването на въздуха в София, са продадени между 18 и 20 хил. билета, отчете столичният зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин". По думите му зелените билети не са свършили, каквито сигнали имаше. „Възможно е на отделни шофьори в градския транспорт те да са свършвали, но са били зареждани в хода на деня, каза Крусев и добави, че са отпечатани 100 хил. зелени билета. Още след първия призив на Общината да се ползва градският транспорт средно дневно са продадени около 4000 - 5000 еднократни билети за пътуване в повече. За зелените билети ни трябва още малко време, за да направим съответните разчети и сравнения", посочи той. Според него обаче увеличението на пътниците в градския транспорт ще е безспорно. Решението за въвеждане на зелен билет вчера беше взето на база съответните анализи за предходни дни и прогноза за следващи дни, посочи зам.-кметът. Прогнозите се правят след анализ на данните от сензорите на Министерството на околната среда и водите, които следят ежечасно обстановката. Отделно Столичната община има разработена система и с БАН, която прогнозира на база климатичните прогнози. Когато се съпоставят тези две прогнози, се взема съответното решение за активиране на отделните мерки

Фитнес уреди и приложения разкриват информация за американските войници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686719

Фитнес уреди и приложения разкриват информация за американските войнициИнтерактивна карта, публикувана онлайн, доказва, че хората, които използват фитнес уреди и приложения, разкриват изключително чувствителна информация за местоположението и дейността на войниците в американските военни бази, пише изданието The Washington Post. В периода 2015-2017 г. GPS компанията „Стрева" е използвала информация от сателити,

Цитат на деня: Всяка лопата бетон трябва да отговаря на екологичноите изисквания

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/01/29/3120275_citat_na_denia_vsiaka_lopata_beton_triabva_da/?ref=rss


"Всяка лопата бетон трябва да отговаря на екологичноите изисквания. Ние не правим никакъв подарък на концесионера, както псевдозелените лъжат младите хора, да ходят да обикалят улиците да протестират. Хората си плащат концесионна такса и тя ще бъде увеличена два пъти.<br /><br />Всичко обаче ще мине под строгите очи на българското законодателство. Нашите закони са по-сериозни, отколкото в Австрия и Швейцария. От десет години в България няма един метър лифт, един метър писта....

Променят регионите за планиране. Вижте трите варианта

https://offnews.bg//ikonomika/promeniat-regionite-za-planirane-vizhte-trite-varianta-673762.html

Ще подложим на обществено обсъждане промени в районите за планиране. Това обяви регионалният министър Николай Нанков и публикува карти на възможните варианти.

В момента регионите за планиране са шест - Югозападен, Южен централен, Югоизточен, Североизточен, Северен централен и Северозападен.

"Искам да разсея всякакви спекулации за промяна границите на съществуващите области. Целта е да създадем силни и жизнени райони, които са по-добре географски обособени и разположени по основни оси на развитие, със силни, достъпни и притежаващи капацитет и възможности центрове на райони, както и да осигурим съответствие с с нормативната рамка на ЕС. Промяната е необходима и за изграждане на ефективна териториална основа, на която да се базира разработването и изпълнението на стратегическите документи за регионално развитие, както и на програмите, които ще бъдат съфинансирани от Европейските фондове след 2020 г.", заяви Нанков.

Ето ги и трите предложения на работната група от представители на администрацията на Министерски съвет и президентството, министерства, НСИ, НСОРБ и БАН.

До края на март след обсъжданията трябва да бъде избран вариант, който най-добре да отговаря на реалните дадености и нужди, уточни строителният министър в социалната мрежа.

Проф. Кантарджиев: Достигнахме пика на грипа

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6686770

Проф. Кантарджиев: Достигнахме пика на грипаЗа четвъртата седмица на тази година имаме стациониране на броя на болните, затова вече може да кажем, че сме достигнали пика на грипа, който предвидихме преди месеци, че ще е в края на месец януари. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Либералните матросовци накърняват образа на Европа

http://clubz.bg/63482-liberalnite_matrosovci_nakyrnqvat_obraza_na_evropa

През всички тези години след краха на комунизма съм подкрепял и партнирал с българската либерална общност по основните приоритети за превръщане на България в демократична и уредена европейска страна и държава. Западната принадлежност на България винаги е била обединяваща основа за единодействие на българската либерална общност с християндемократи, социалдемократи с некомунистически произход, либертарианци и други.

С присъединяването на България към НАТО и ЕС се създадоха естествени условия за разнообразяване на позициите - идейни и политически - на българската демократична общност, което отразява (все още) демократичния характер на обществения дебат, както и факта на реалния ценностен и идеен плурализъм в демократична Европа. Българската либерална общност (по същество - предимно ляво-либерална) наблюдава този процес на плурализиране на мненията в демократичната общност с притеснение и раздразнение.

Причината за това е фактът, че макар и доста влиятелна в публичните дебати, либералната общност е доста крехка и малка. Обособяването на други демократични, но нелиберални (в тесния смисъл на думата) позиции и движения в рамките на общата либерално-демократична общност превръща либералите (в тесния смисъл на думата) в уязвимо малцинство. Затова мнозина сред тях се изкушават шумно да говорят "от името на Европа", след като не успяват да говорят достатъчно убедително от името на широки слоеве български граждани извън границите на "Стамболова София".

Този феномен за пореден път се наблюдава в острастената "защита" от страна на либералната общност на Истанбулската конвенция, която между впрочем не е отхвърляна от мнозинството българи, но някои нейни постановки предизвикаха обществен интерес и дебат. Възмутени от този дебат, либералните матросовци се хвърлиха на амбразурата за да предотвратят самата възможност нещо, "което идва от Европа" да бъде проблематизирано от провинциалните селяндури извън либералната общност.

Струва ми се, че тази позиция премина всички разумни граници на един почтен и демократичен дебат. Хора, които са неразделна част от демократичната общност със заявени идеи и позиции бяха обявени за "хибридчици" и "путинисти" в рамките на кампания за оплюване, която - за съжаление - се отрази върху възприятието на самата Истанбулска конвенция. Последната - макар и с редица слабости във формулировките, неволни или не - все пак наистина е документ, който изразява позиции на необходима солидарност срещу насилието - над жени, деца и други общности...

Уплашени от еманципацията на различни идейни и политически движения в българската демократична общност, нашите леви либерали отново се проявиха като острастени балкански политически партизани. За мен резултатите от този факт ще бъдат негативни за самата либерална общност. Тя е малка, но важна част от българския демократичен дебат и значима гаранция - заедно с другите демократични движения, леви и десни - за необратимия европейски избор на България. Поведението на нейните членове в стила "когато говориш с мене ще мълчиш" в крайна сметка накърнява образа на демократична Европа в очите на тези, които вярват на острастените либерали, че точно те са единствените легитимни представители и говорители на обединена Европа.

Не, не са единствените! И ако продължават по този начин, въобще ще спрат да бъдат представители на обединена Европа.

...

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

 

КНСБ повежда протест заради парите за образование и детско здраве в Кърджали

https://www.actualno.com/kardjali/knsb-povejda-protest-zaradi-parite-za-obrazovanie-i-detsko-zdrave-v-kyrdjali-news_656746.html

Работещи в сферата на училищно и детско здравеопазване, образование и социални дейности в Кърджали излизат на протест днес, 29 януари. Действията им са вследствие на обявения бюджет на общината за 2018 година. Протестиращите ще се събират в ранния следобед (15:00 - 15:30 часа) пред Дома на културата в града и след това ще продължат до общината, където ще започне митинг. По време на шествието ще бъде приета декларация, която ще бъде връчена на ръководството на общината. В декларация до всички с

Проф. Кантарджиев: Достигнахме пика на грипа

http://www.cross.bg/sedmitza-hilyadi-kantardzhiev-1566519.html

/КРОСС/ „За четвъртата седмица на тази година имаме стациониране на броя на болните, затова вече може да кажем, че сме достигнали пика на грипа, който предвидихме преди месеци, че ще е в края на месец януари". Това заяви в БНТ "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. „Около 121 хиляди са били болните през последната седмица", коментира още той. „Дали ще е рязък спадът на заболеваемостта, ще стане ясно следващата седмица", обясни проф. Кантарджиев. „Първата седмица бяха 40 хиляди, втората седмица около 100 хиляди, 139 хиляди третата седмица и сега към 120 хиляди - известно стациониране и спадане, което другата седмица ще може да кажем дали ще доведе до спад и вече отмиране на епидемията", каза още той. „В Националната референтна лаборатория на Центъра по заразни и паразитни болести за месец януари са били изследвани 772 материала, от които 273 са положителните проби. ОТ тях около 240 са от групата Б - "Ямагата", коментира проф. Кантарджиев. Той изрази надежда, че случаите на грип ще намаляват.

Израел се разгневи на Варшава заради закон за Холокоста

http://clubz.bg/63481-izrael_se_razgnevi_na_varshava_zaradi_zakon_za_holokosta

Полският президент Анджей Дуда обеща в неделя да проучи пасажи от закон, засягащ Холокоста и определението на нацистките лагери на смъртта, текстове от който разгневиха Израел, предаде Франс прес, съобщава БТА.

Заключението му ще бъде представено, "щом приключи работата в парламента и грижливият анализ във връзка с окончателната форма на този акт", се казва в комюнике на президентската канцелария.

Работата по законопроекта още не е приключила. Той трябва да бъде одобрен от Сената и подписан от държавния глава, за да влезе в сила, напомни вчера канцеларията.

Законът предвижда до 3 години затвор или глоба за полски или чуждестранни граждани, използващи термина "полски лагери на смъртта" като определение за концлагерите за физическо унищожаване на затворниците, разположени от нацистите в окупирана Полша през Втората световна война.

Според поляците използването на термина "полски лагери на смъртта" създава невярното впечатление, че страната им носи отговорност за Холокоста.

Но според израелското ръководство текстът представлява опит да се отрече участието на поляци в изтребването на евреи от нацистите.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху поднови в неделя критиките срещу този акт и заяви: "Няма да се примирим с това, че се изопачава истината и се пренаписва историята, или че се отрича Холокостът".

Според посланичката на Израел във Варшава Анна Азари полският закон може да отвори врата за преследвания на оцелели в Холокоста, ако свидетелстват за участието на поляци във военни престъпления. 

В тази връзка президентът Дуда увери, че "всеки, чиито лични спомени или исторически изследвания разкриват истината за престъпления или недостойно поведение с участието на поляци в миналото, има пълното право на тази истина".

Според посланичката израелското правителство "отхвърля" този закон, но същевременно "разбира" кой е построил лагерите на смъртта и че "това не са били поляците".

Днес Азари се очаква да разговаря с близък сътрудник на полския президент.

Снощи Нетаняху и полският му колега Матеуш Моравецки "се споразумяха незабавно да се започне диалог и да се формират два екипа в опит да се стигне до разбирателство по повод законодателството" на Полша, съобщи офисът на израелския премиер.

Преди това премиерът на Полша изтъкна в Туитър, че "Аушвиц-Биркенау не е полско название и "Arbeit macht frei" не е полски израз" по повод надписа на немски език над портала на лагера "Трудът те прави свободен".

Яд Вашем - мемориалът на Холокоста в Ерусалим, отбелязва, че терминът "полски лагери на смъртта" е погрешна интерпретация на историята. Но според институцията полският "закон може да замъгли историческата истина, свързана с помощта, каквато германците са получавали от полското население по време на Холокоста".
По време на Втората световна война са убити шест милиона поляци, включително три милиона полски евреи, допълва АФП.

ЕС ще определи позицията си за преходния период след Брекзит

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-brekzit-prehoden-period-26825471

27-те страни от ЕС ще определят днес позицията си за преходния период след Брекзит, в който Великобритания ще бъде страна членка, но без право на решения.

Симеонов: В енергетиката почти нямаме кадри, а накрая носим отговорността заедно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686722

Симеонов: В енергетиката почти нямаме кадри, а накрая носим отговорността заедноНедоволен съм от липсата ни на кадри в енергетиката, zзащото според споразумението с ГЕРБ, трябваше да има еднакъв брой кадри, защото отговорността е обща. Така или иначе за изминалите 9 месеца това участие го няма то приключва  на ниво заместник-министър. Това заяви пред БНТ вицепремиерът Валери Симеонов. "Нямаме никакво участие в енергетиката.

Въвеждат опознавателни жилетки за всички, които притежават оръжие в Русия

http://www.cross.bg/vsichki-rysiya-nilov-1566518.html

/КРОСС/ В Държавната дума на Руската федерация разработват законопроект, който предвижда собствениците на огнестрелно оръжие в страната да бъдат задължени да носят специални жилетки или опознавателни знаци. Това заяви вицепредседателят на парламентарната фракция на партията „Справедлива Русия", който е и автор на инициативата - Олег Нилов, предава РИА „Новости", цитирана от „Фокус". Съгласно думите на депутата, ако бъдат приети, нововъведенията ще засегнат всички притежатели на огнестрелни оръжия в Русия, включително на ловни и травматични. По официални данни техният брой е до осем милиона души. „Веднъж взел пистолет със себе си, този човек трябва да бъде обозначен, за да знаят всички около него за този факт, за да го видят полицаите и служителите от силите за сигурност, които във всеки един момент може да проверят дали той отговаря на изискванията", поясни Нилов.  

По-важното през изминалата седмица

https://www.investor.bg/analizi/91/a/po-vajnoto-prez-izminalata-sedmica-254689/

България е сред страните с най-нисък дълг спрямо БВП в ЕС, американската икономика се забавя изненадващо

В. Симеонов: Екозащитниците блокират развитието на България

http://www.transmedia.bg/2018/01/29/%d0%b2-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b5%d0%ba%d0%be%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d1%80/

Екозащитни организации тотално блокират развитието на държавата. Това заяви в ефира на БНТ вицепремиерът Валери Симеонов.

Той съобщи, че ще бъдат внесени промени в Закона за горите, които ще позволят да се изграждат всякакви спортни съоръжения, без да се променя предназначението на територията под тях. По думите му съществуващият закон ограничава иницативата и туризма в планините в България.

„Целта на това правителство е да отвори планинския туризъм, който беше изцяло потиснат от безумни екологични норми“, каза още вицепремиерът.

Обвиняем за престъпната схема в МУ е заплашил разследващите

http://www.mediapool.bg/obvinyaem-za-prestapnata-shema-v-mu-e-zaplashil-razsledvashtite-news274844.html

Един от обвиняемите за незаконен прием на студенти в Медицинския университет в София е отправил сериозна заплаха към разследващия екип на прокуратурата. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в понеделник.   В петък бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев бе обвинен като лидер на престъпна група за незаконен прием на чужденци срещу заплащане "под масата". Заедно с него за участие в групата са заподозряни още петима настоящи и бивши служители в университета.   Разследващият екип на прокуратурата се състои от двама прокурори, трима следователи, подпомагани от агенти на ДАНС и ГДБОП. Отправената заплаха към тях била "Ще плачете с кървави сълзи."    По думите на Арнаудова разследващите ще подготвят писмен доклад за това поведение, което е породило основателен страх у екипа. Тя коментира, че не бива да се допуска подобно отношение към разследващите и ще бъдат предприети действия от страна на главния прокурор за недопускане на подобни случаи.   Говорителят на главния прокурор потвърди, че като ръководител на организираната престъпна група е обвинен бившият ректор на учебното заведение проф. Ваньо Митев. Той е получил постановление си за привличане. На две от обвинените лица са повдигнати отделни обвинения за престъпления по служба. Това са участници в групата, които са нарушили и неизпълнили служебни задължения във връзка с приема на чуждестранни студенти.   "Обвиненията, които са повдигнати от специализираната прокуратура, са за ръководене на едно лице и участие на всички останали петима в организирана престъпна група. Разследването към този момент има две основни направления. Едното е дейността на групата по т.нар незаконен прием на чуждестранни студенти, която дейност генерира и е поставила в опасност националната сигурност на Република България, затова разследването се води от специализирана прокуратура. Второто направление, по което усилено се събират доказателства, е дейността на ръководни служители от Медицинския университет, касаещи проявена безстопанственост при изпълнение на обществени поръчки", съобщи Арнаудова.   Говорителят на главния прокурор каза още, че до момента съдебното производство е над 200 тома като е започнало още от септември.

Учени направиха важно откритие, свързано с рака

https://www.actualno.com/interest/ucheni-napraviha-vajno-otkritie-svyrzano-s-raka-news_656749.html

Учени направиха важно откритие, свързано с рака. Експерти от Копенхагенския университет свързват развитието на онкологичните заболявания с присъствието в тъканите на дебелото черво на фермента GalNAc-T6. Резултатите са публикувани в списание Journal of Biological Chemistry. Учените изяснили, че ферментът отсъства в здравите тъкани, но в голямо количество се открива в клетките на раковите образувания, предаде БГНЕС. Ферментът GalNAc-T6 стартира процеса на превръщане на здравите клетки в органи

„Фолксваген” карали маймуни да дишат изгорели газове

http://www.moreto.net/novini.php?n=368019

Автомобилният гигант „Фолксваген” се извини, че е взел участие в експеримент, в който маймуни били накарани да дишат изгорели газове, предадоха световните агенции. Според в. „Ню Йорк таймс” в изследователски център в Албакърки десет маймуни били заключени в херметично затворен контейнер с анимационни филмчета, които да отвличат вниманието им, докато вдишват отработени газове от „Фолксваген Бийтъл”.

Джоли се срещна с бежанци, настоява за прекратяване на войната в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686746

Джоли се срещна с бежанци, настоява за прекратяване на войната в СирияХоливудската звезда Анджелина Джоли се срещна със сирийски бежанци в лагера Заатари в Йордания и призова за политическо решение на сирийската гражданска война, предаде Асошиейтед прес. Актрисата каза, че "хуманитарната помощ не е дългосрочно решение" на проблема. Джоли, която е специален пратеник на Върховния комисариат на ООН за бежанците,

ГДБОП въвежда нова система, ще издирва изчезнали деца чрез "Фейсбук"

http://www.cross.bg/feiisbyk-detza-izcheznali-1566517.html

/КРОСС/ България става една от първите страни в региона, която въвежда нова система за проследяване на изчезнали деца през „Фейсбук". Тя се нарича „AMBER Alert - Изчезнало дете". Въвеждането на системата става възможно благодарение на сътрудничество между сектор „Киберпрестъпност" към ГДБОП и компанията „Фейсбук", в контекста на българското европредседателство. Системата е свързана с приложение на социалната мрежа и дава възможност на правоохранителните органи да изпратят съобщение, съдържащо актуална снимка и информация за издирваното дете до всички потребители на „Фейсбук", намиращи се в радиус от 200 км от локацията на изчезване. С над 2 милиарда потребители, този инструмент е изключително силен при издирването на изчезнали деца с опасност за живота и здравето им.  

Бруно Марс грабна шест грамофончета Грами

http://www.transmedia.bg/2018/01/29/%d0%b1%d1%80%d1%83%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%81-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%bd%d0%b0-%d1%88%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%be%d1%84%d0%be%d0%bd%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%b3/

Американският ритъм енд блус певец Бруно Марс грабна шест награди Грами, включително в категорията най-добър албум на годината на церемонията в „Медисън Скуеър Гардън“ в Ню Йорк.

За първи път артистът, роден в Хавай, получава най-престижната награда Грами за албум. Марс получи също Грами за песен на годината и за запис на годината. Всичките за албума „24K Magic“

Церемонията премина под въздействие на политически теми като сексуалния тормоз, насилието с огнестрелни оръжия, младите имигранти „мечтатели“ и Доналд Тръмп. При влизането в залата звездите на червения килим носеха бели рози, за да изразят солидарност с движенията срещу сексуалния тормоз – „Time Up“ и „#MeToo“.

Изненадващо на церемонията се появи Хилъри Клинтън. Един от водещите – Джеймс Кордън, пусна запис на подборка откъси от книгата на Майкъл Улф „Огън и ярост“ за Белия дом на Доналд Тръмп, прочетени от известни личности, включително от Клинтън. Преди текстовете прозвуча изпълнение на U2 пред Статуята на свободата. Певицата Камила Кабело поиска защита за имигрантите, влезли в Съединените щати като деца, а Джанел Моне говори за правата на жените.

Кънтри артистите Ерик Чърч, Марън Морис и Брадърс Осбърн изпълниха наградената с Грами през 1993 г. класическа песен на Ерик Клептън „Сълзи в небето“, за да почетат паметта на жертвите, убити на концерта в Лас Вегас през октомври, както и на концерта на Ариана Гранде в Манчестър, във Великобритания през май.

При смислена кауза има ли значение от опозиция, или от власт идва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6686474

При смислена кауза има ли значение от опозиция, или от власт идва Депутатът Петър Кънев започна серия изслушвания на държавни институции и ведомства в парламентарната комисия, която оглавява - икономическата. (Виж 10-а стр.) Идеята е да се защити малкият и средният бизнес от купищата бюрокрация, които го спъват. Само папката документи, която иска инспекторът от Главната инспекция по труда, тежи един килограм,

Може да има втора грипна вълна

https://frognews.bg/novini/moje-ima-vtora-gripna-valna.html

Може да има втора грипна вълна, предупреди директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Захариева председателства заседание на Съвет „Общи въпроси“ за Brexit

https://www.actualno.com/europe/zaharieva-predsedatelstva-zasedanie-na-syvet-obshti-vyprosi-za-brexit-news_656708.html

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще председателства предстоящото заседание на Съвет „Общи въпроси” (член 50), което ще се проведе днес (29 януари) в Брюксел. Това е първото заседание на Съвет „Общи въпроси” във формат 27 в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще информира министрите за актуалното състояние на преговорите с Обединеното кралство. Министрите ще обменят м

Проевропеец, но приятел на Путин. Кой е преизбраният президент на Финландия Саули Нинистьо?

http://www.transmedia.bg/2018/01/29/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b5%d1%86-%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%b5/

Президентът на Финландия Саули Нинистьо постигна забележителен успех на изборите в неделя. 69-годишният Нинистьо е проевропейски политик, но е известен и с поддържането на добри отношения с руския си колега Владимир Путин. Той спечели втория си шестгодишен мандат с 62.7% от гласовете. При това още на първи тур. Неговото деликатно балансиране на отношенията със съседна Русия и Военния алианс на НАТО, ръководен от САЩ, бяха добре приети от избирателите, коментира Reuters.

Неговият най-близък съперник Пека Хаависто от Зелените спечели само 12.4%. Евроскептичните политици  – Лора Хутасаари от Националистическата финландска партия и независимият Пааво Вайрайнен спечелиха съответно 6.9% и 6.2% от гласовете. Мати Ванханен, кандидат от центристката партия на премиера Юха Сипила, получи само 4.1% от гласовете, докато най-големият кандидат на опозиционна партия „Социалдемократи“ Туула Хаатаийнен спечели само 3.3%. Избирателната активност е била 69.9%.

„Много съм изненадан от подобна подкрепа“, каза Нинистьо пред репортери в първия си коментар след обявяването на изборните резултати. „Нямам намерение да правя промени само за да направя промени. Ще следим много внимателно какво се случва извън Финландия в световен мащаб и ако е необходимо, тогава със сигурност ще реагираме „, добави Нинистьо.

По време на първия мандат политиката на Нинистьо беше от съществено значение за поддържането на отношения между Финландия и Русия, въпреки че страната подкрепи западните икономически санкции срещу Москва заради анексирането Крим през 2014 г.

Президентът отговаря за външната и отбранителната политика заедно с правителството, но постът стана до голяма степен церемониален през последните няколко десетилетия.

Нинистьо се прояви като умерен човек, балансиращ между Изтока и Запада, в остър контраст с балтийските си колеги, които редовно говорят срещу Москва, отбелязва Reuters.

Той беше първият западен лидер, който се срещна с Путин след анексирането на украинския полуостров, и също активно настояваше за споразумение за въздушна безопасност в Балтийския регион.

Финландия, която има обща граница от 1340 км и трудна история с Русия, разви по-тесни връзки с НАТО, но все още не се е присъединила към пълноправното членство в съответствие с традицията за избягване на конфронтация с Русия.

Нинистьо се надява ЕС да засили своето сътрудничество в областта на отбраната и отказа да се намеси в позицията на страната относно бъдещото членство на Финландия в НАТО.
„Мисля, че няма причина да се търси членство в НАТО, стига обстоятелствата да са такива, каквито са сега“, заяви Нинистьо в неделя. „Но ако има съществени промени в средата около нас, тогава може да сме в различна ситуация.“

„Когато връзките между Европейския съюз и Русия са напрегнати, хората са доволни, че Нинистьо успя да поддържа прагматичен и функционален диалог с Русия“, каза Маркук Йокисипила, директор на Центъра за парламентарни проучвания към Университета в Турку.

Освен заради дългата си служба в политиката, Нинистьо се ползва от съчувствие от много финландци поради серия от лични драми.

Юрист по образование, Нинистьо беше финансов министър през 90-те години и стана известен с мерките за строги икономии на правителството след рецесията на Финландия, както и с решението страната да се присъедини към еврозоната.

Той губи първата си съпруга при автомобилна катастрофа през 1995 г. Бил в Тайланд по време на смъртоносното земетресение в Индийския океан през 2004 г. и оцелява след цунамито като се изкачва на електрически стълб заедно със сина си. Сега Нинистьо очаква бебе със съпругата си Джени Хаукио, която е на 40 години.

Акценти в печата

http://www.cross.bg/pishe-leva-biznes-1566516.html

/КРОСС/ "Прокуратурата изпусна 591 осъдени престъпници", информира "Сега" на първа страница. Бягат дори тези, които сключват споразумения в съда. Данните са от проверка на изданието, някои от осъдените се издирват вече 19 години. "Прокуратурите, които представиха данни, се броят на пръсти", подчертава "Сега". Седем от всеки сто престъпници се разхождат на свобода. "Още 73 милиона лева хвърлени на вятъра", държавата продължава да субсидира доказано неефективна заетост, пише "Земя". Дори Министерството на труда признава, че държавните програми за раздвижване на пазара на труда не водят до особен успех в дългосрочната заетост. За 2018 година обаче отново са предвидени средства по подобни програми, пише вестникът. "Посред зима, цената на дървата за отопление се повишават с 20 лева на кубик от горското стопанство до склада", информира "Монитор". Много от отопляващите се с твърдо гориво вече предпочитат пелети, които са по-екологично чисти и по-калорични. "Цяло чудо е, че българите са добре лекувани", коментира, в интервю за "Труд", главният секретар на Българския лекарски съюз, д-р Стоян Борисов. Той разказва, че положението в малките общински болници е трагично. В интервю за "Дума", депутатът от БСП, д-р Анелия Клисарова, коментира нехайството на държавата към общинските болници. Тя подчертава, че общинското здравеопазване е стратегическо за националната сигурност

ЕС ще определи днес позицията си за преходния период след Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686736

ЕС ще определи днес позицията си за преходния период след БрекзитДвайсет и седемте страни в Европейския съюз ще определят днес позицията си за преходния период след Брекзит, в който Великобритания ще бъде страна членка на ЕС, но без право на решения, предаде Франс прес. Въпросът за този период предизвиква силно разделение в британското правителство. Министрите на 27-те страни в ЕС - без Великобритания,

"Ще плачете с кървави сълзи", заплашвал един от арестуваните за схемата в Медицинския университет

http://www.cross.bg/stydenti-yniversitet-meditzinskiya-1566515.html

/КРОСС/ Едно от обвиняемите лица за незаконен прием на студенти с фалшиви документи в Медицинския университет в София е отправило сериозна заплаха към разследващия екип на прокуратурата. Това каза за БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Екипът се състои от двама прокурори, трима следователи, подпомагани от агенти на ДАНС и ГДБОП. Заплахата била "Ще плачете с кървави сълзи." По думите на Арнаудова разследващите ще подготвят писмен доклад за това поведение, което е възбудило основателен страх у екипа. Тя коментира, че не бива да се допуска подобно отношение към разследващите и ще бъдат предприети действия от страна на главния прокурор за недопускане на подобни случаи. Говорителят на главния прокурор потвърди, че като ръководител на организираната престъпна група е обвинен бившият ректор на учебното заведение проф. Ваньо Митев. „Обвиненията, които са повдигнати от специализираната прокуратура, са за ръководене на едно лица и за участие на всички останали петима в престъпна група. Разследването към този момент има две основни направления. Едното е към незаконен прием на чуждестранни студенти, която дейност поставя заплаха за националната сигурност на Република България, затова разследването се води от специализирана прокуратура

Поредна терористична атака в Кабул взе 11 жертви

http://www.mediapool.bg/poredna-teroristichna-ataka-v-kabul-vze-11-zhertvi-news274843.html

Най-малко 11 военни са загинали и 16 са ранени при нападение срещу военната академия в Кабул тази сутрин, отговорност за което пое "Ислямска държава", съобщи ТАСС, като се позова на афганистанския ТВ канал "Толо нюз". Атаката започна около 4 ч. сутринта в понеделник. Най-напред атентатор самоубиец атакува армейската част, охраняваща военната академия, след което започна престрелка, която продължи и след разсъмване. Спецчасти бяха изпратени в района на академията - комплекс от около 40 хектара в Западен Кабул. Кварталът е напълно блокиран. 11 афганистански военни са убити, а 10 са ранени при атаката, извършена от петима нападатели, съобщи Давлат Вазири, говорител на министерството на отбраната, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес. Един от нападателите се самовзриви, трима са убити, един е заловен жив, заяви представителят на военното министерство. Той подчерта, че армейската част, охраняваща академията "Маршал Фахим", е била мишена на атаката, а не самата академия.  

Поредна терористична атака в Кабул взе жертви

http://www.mediapool.bg/poredna-teroristichna-ataka-v-kabul-vze-zhertvi-news274843.html

Поредна терористична атака в афганистанската столица Кабул взе две жертви, а десетки са ранени. "Ислямска държава" пое отговорност за нападението срещу военната академия в града, съобщи Ройтерс, като цитира информационната агенция на групировката Амак. Най-напред атентатор самоубиец атакува армейската част, охраняваща военната академия, след което започна престрелка, която продължи и след разсъмване. Атаката започна около 4 ч. сутринта в понеделник. Спецчасти бяха изпратени в района на академията - комплекс от около 40 хектара в Западен Кабул. Кварталът е напълно блокиран. Двама афганистански военни са убити, а 10 са ранени при атаката, извършена от петима нападатели, съобщи Давлат Вазири, говорител на министерството на отбраната, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес. Един от нападателите се самовзриви, трима са убити, един е заловен жив, заяви представителят на военното министерство. Той подчерта, че армейската част, охраняваща академията "Маршал Фахим", е била мишена на атаката, а не самата академия. Командващият военния гарнизон Афзал Аман потвърди, че армейска част в района на академията е била атакувана с ръчни гранати.  

Хиляди ученици в грипна ваканция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/hiliadi-uchenici-v-gripna-vakanciia-2075216

Заради грипна епидемия хиляди ученици в цялата страна са в принудителна ваканция.

Грипната епидемия порази и София, където всички училища ще останат затворени до 6 февруари. Така грипната ваканция ще се слее с междусрочната.

Мая Манолова отива в обувна фабрика в Дупница

https://offnews.bg//obshtestvo/maia-manolova-otiva-v-obuvna-fabrika-v-dupnitca-673761.html

Омбудсманът Мая Манолова днес ще е в Дупница във връзка с поетия ангажимент към работниците от обувния цех „А. М. shoes“, чиито трудови права в рамките на години системно са нарушавани от различни фирми на двама италиански работодатели.

Екип на омбудсмана, на Главна инспекция по труда и НОИ ще консултират работниците в изнесена приемна от 13.30 часа в офиса на КНСБ /гр. Дупница, пл. „Свобода“ №1“/.

На място ощетените служители ще могат да попълват молби за изплащане на трудовите възнаграждения от фонда за гарантиране на вземанията на работници от фалирали предприятия.

Миналия четвъртък парламентарната комисия по бюджет и финанси към Народното събрание даде възможност на работници от предприятия по отношение, на които са започнали производства по несъстоятелност да получат парите си от фонда.

Конфликтът на Турция със сирийските кюрди - въпросът за цената

http://pogled.info/svetoven/konfliktat-na-turtsiya-sas-siriiskite-kyurdi-vaprosat-za-tsenata.92189

/Поглед.инфо/ В Северната част на Сирия се води договорен мач между Русия и Турция. Настъплението на сирийските сили в Идлиб на практика бе спряно. От името на командира на „Тигрите“ ген. Хасан Сухейл бе направено заявление, че до осигуряването на сигурността в района около военно летище „Абу Духур“ по-нататъшно настъление няма да се провежда. На този фон значителна част от бойците на „Свободната сирийска армия“, противостоящи на сирийците, незабавно мигрираха към Африн, където обстановката се развива горе-долу и ясно се усеща недостиг на сили у настъпващите.

SRF погледна зад кулисите на „медийния цирк“ в Давос

http://pogled.info/svetoven/SRF-pogledna-zad-kulisite-na-mediiniya-tsirk-v-davos.92190

/Поглед.инфо/ Всяка година на Световния икономически форум в Давос пристигат множество журналисти и започва своеобразен „медиен цирк“, съобщава SRF (Швейцарската радио и телевизия). При това през 2018 г. всички други бяха засенчени от главата на Белия дом Доналд Тръмп, който умее да комбинира политиката с развлечението, смята швейцарският телевизионен канал.

The Guardian: Експерти разбиха на пух и прах заявлението на британския министър на отбраната за руската заплаха

http://pogled.info/svetoven/The-Guardian-eksperti-razbiha-na-puh-i-prah-zayavlenieto-na-britanskiya-ministar-na-otbranata-za-ruskata-zaplaha.92191

/Поглед.инфо/ Министърът на отбраната на Великобритания Гевин Уилямсън заяви, че Русия може да нанесе силен удар по страната му, ако успее да повреди електрическите кабели и тръбопроводите, които я свързват с континента.

Обвиняем за незаконен прием на чужденци в Медицинския университет е заплашил разследващите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/29/3120269_obviniaem_za_nezakonen_priem_na_chujdenci_v/?ref=rss


Един от обвиняемите за незаконен прием на студенти с фалшиви документи в Медицинския университет в София е отправил заплаха към разследващия екип на прокуратурата. Това обяви пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.<br /><br />Заплахата към екипа, който се състои от двама прокурори, трима следователи, подпомагани от агенти на ДАНС и ГДБОП, била "Ще плачете с кървави сълзи." По думите на Арнаудова "разследващите ще подготвят писмен доклад за това...

Великобритания взела най-много европейски пари за бежанци

https://www.actualno.com/europe/velikobritanija-vzela-naj-mnogo-evropejski-pari-za-bejanci-news_656733.html

Най-много средства от еврофонда за управление на миграцията е взела... Великобритания. Това показва сравнение с останалите страни-членки на Еврпейския съюз, като любопитното е, че парите се използват, за да прогони пристигналите на нейна територия бежанци. Лондон е получил 16.3% от отпуснатите 2.39 млрд. евро за т.нар. основни дейности, става ясно от съвместен доклад на Агенцията за бежанците на ООН и на базирания в Брюксел Европейски съвет за бежанците и изгнаниците, цитиран от "ИЮ Обзърв

Константин Каменаров: Няма да позволя да се хвърля сянка на съмнение върху почтеността и добрата репутация на БНТ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6686633

Константин Каменаров: Няма да позволя да се хвърля сянка на съмнение върху почтеността и добрата репутация на БНТCV - Роден на 31 юли 1964 г. l- Завършва медицина, но не практикува - В началото на 90-те години става репортер в “По света и у нас”, после води емисията по Ефир 2, след което става шеф на “По света и у нас” - През 1999 г. става говорител на правителството на Иван Костов за 4 месеца - По-късно е говорител на “Мобилтел” - Между 2011 и 2013 г.

Григор Димитров отстъпи с едно място в световната ранглиста

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/29/3120237_grigor_dimitrov_otstupi_s_edno_miasto_v_svetovnata/?ref=rss


Григор Димитров отстъпи с едно място в световната ранглиста. Българският тенисист се смъкна на четвъртото място в класацията на АТП.<br /><br />Той беше изпреварен от финалиста в Australian Open Марин Чилич. Хърватинът влезе в тройката, след като игра в последния мач в първия за годината турнир от Големия шлем, но загуби от Роджър Федерер.<br /><br />Димитров изостава с 330 точки от Чилич и води с 20 пред Александър Зверев.<br /><br />От тук до турнира в...

Константин Каменаров: Няма да позволя да се хвърля сянка на съмнение върху почтеността и добрата репутация на БНТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686633

Константин Каменаров: Няма да позволя да се хвърля сянка на съмнение върху почтеността и добрата репутация на БНТCV - Роден на 31 юли 1964 г. l- Завършва медицина, но не практикува - В началото на 90-те години става репортер в “По света и у нас”, после води емисията по Ефир 2, след което става шеф на “По света и у нас” - През 1999 г. става говорител на правителството на Иван Костов за 4 месеца - По-късно е говорител на “Мобилтел” - Между 2011 и 2013 г.

Министерството на отбраната продаде 14 имота за 11.76 млн. лева

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/29/3117186_ministerstvoto_na_otbranata_prodade_14_imota_za_1176/?ref=rss


Четиринайсет имота за 11.76 млн. лева е продало министерството на отбраната, откакто министър е Красимир Каракачанов. За този период са обявени 7 тръжни процедури с 55 имота в тях. Два търга са обявени преди Каракачанов да стане министър на 4 май 2017 г., но заповедите за продажбите са издадени от него.<br /><br />На фона на резултатите от продажби през предишната година това е успех. През 2016 г. са започнали общо 145 тръжни процедури за имоти с т. нар. отпаднала необходимост, като...

Аз съм стабилен гений, заяви Доналд Тръмп

http://dnes.dir.bg/news/sasht-izbori-2016-26825405

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю за британската телевизия Ай Ти Ви, че е стабилен гений и че яде доброкачествена храна.

Тръмп отново се оплаква от търговските отношения, ЕС бил несправедлив към САЩ

http://www.cross.bg/trump-napravi-obyavi-1566514.html

/КРОСС/ Доналд Тръмп отново се оплака от нсправедливост в търговските отношения, като този път на мушката му попадна Европейския съюз. Това той направи в интервю за за британската телевизия „Ай Ти Ви", пред известния журналист Пиърс Морган, записано в кулоарите на Световния икономически форум в Давос. Тръмп веднъж вече отказа да посети Великобритания, но въпреки това обяви, че скоро очаква да направи това. Той е поканен от кралица Елизабет Втора да направи държавно посещение. Президентът на САЩ се похвали, че бил много популярен в Обединеното кралство, въпреки че имаше подписка срещу визитата му. Той заяви, че би заел много по-твърда позиция от британския премиер Тереза Мей в преговорите с Евросъюза за Брекзит. На въпроса ще сключат ли САЩ търговско споразумение с Великобритания след излизането на страната от Общността, той отговори утвърдително. „Франс прес" цитира думите на Тръмп, че Европейският съюз е много несправедлив към САЩ в търговските отношения и намекна, че ще отвърне с репресивни мерки. В интервюто, продължило 1 час, той отговаря на различни въпроси, сред които Парижкото споразумение за климата, феминизма, популярния си профил в "Туитър", сватбата на британския принц Хари и други. По отношение на Парижкото споразумение, от което обяви, че оттегля страната, Тръмп обяви, че може да промени решението си, но само ако документът бъде предоговорен

Надзирателите отново протестират за по-високи заплати

http://www.mediapool.bg/nadziratelite-otnovo-protestirat-za-po-visoki-zaplati-news274842.html

В деня на професионалния си празник работещите в затворите и арестите излизат на пореден протест. Те настояват за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд.    До решението за протест се стигна, след като в четвъртък представители на Синдикалната организация на служителите в затворите се срещнаха с министъра на правосъдието Цецка Цачева.    На срещата е станало ясно, че няма отговор на техните искания за изравняване на заплащането им с това на другите работещи в сектор "Сигурност" и за увеличаване на щатните им бройки.    Освен в София, протести ще има в още 11 града на страната.   В сряда протестните действия ще се пренесат пред сградите на съдебните палати в страната. Синдикатът на служителите в затворите и Синдикат "Охрана" обмислят и национален протест.   Основното им настояване е за 20% увеличение на заплатите.   При предишното си недоволство те постигнаха 5-процентов скок, но сега искат по-сериозни действия на правителството, след като бяха предвидени и допълнителни 100 милиона лева за МВР.

”Ислямска държава” удари в Кабул

https://frognews.bg/novini/isliamska-darjava-udari-kabul.html

Терористите от ”Ислямска държава” извършиха нападение в Кабул. Те атакуваха военната академия „Маршал Фахим“ в афганистанската столица.

Българите - европейци "втора класа“?

http://clubz.bg/63480-bylgarite_evropejci_vtora_klasa%E2%80%9C

Снимка БГНЕС

С всички сили България се старае да промени имиджа си на постсоциалистическа бедняшка колиба, проядена от корупция. Очакванията към страната са особено високи, се казва в репортаж на Дойчландфунк:

Българската авиокомпания е подготвила многобройни четива за пътуващите към София - дебели списания, които съдържат разнообразни истории и политически интервюта. Навярно, защото с право предполага, че в тези дни към страната пътуват мнозина, които знаят твърде малко за България, но са любопитни да узнаят повече. И тези хора следва да бъдат спечелени като приятели. Или поне отчасти да променят мнението си.

Постсоциалистическа бедняшка колиба, проядена от корупция, но пък и еуфоричен привърженик на ЕС? Кое е вярното? С всички сили България се опитва да убеди гостите и инвеститорите в наличието на качества, които навярно са недотам познати в чужбина.

„Българите се смятат за много гостоприемни хора /.../ България е отворена към света, а Германия е на особена почит тук. Страната отбелязва голям прираст в сферата на туризма. През миналата години в България са пристигнали 850.000 германски туристи, които постоянно преоткриват България“, четем в рекламните брошури.

Корупцията не е основният проблем

Председателят на Германско-българската търговска камара Митко Василев се опитва да убеди фирмите да инвестират в България или да създадат свои филиали в страната. Ниските данъци също са аргумент в полза на България. Но как стоят нещата с корупцията?

„Да, вярно е, че тя пречи, включително и на германските инвеститори, но те все пак не я споменават на първо място“, казва Василев.

Инвеститорите очевидно смятат някои други проблеми за принципно по-важни – например състоянието на инфраструктурата, бюрокрацията или липсата на квалифицирана работна ръка. Но едно изследване, направено по поръчение на Зелените, отново слага пръст в раната и обръща внимание на наличието на тесни връзки между правителството, олигарсите, банките и медийните концерни.

Влизането в Шенген да се обвърже с борбата срещу корупцията?

„Ние отпускаме на страните-членки много пари от ЕС и е редно да се интересуваме къде отиват тези пари“, казва евродепутатката от партията на Зелените Ска Келер. Тя е недоволна от факта, че по тази тема се говори твърде малко. В същото време не е съгласна въпросът за влизането на България в Шенген да се обвързва с темата за корупцията.

„Съществуват много ясни правила за това, кога една страна може да влезе в Шенгенското пространство. И всяка страна принципно би следвало да може да се присъедини към Шенген. Затова смятам, че двете теми трябва да се разглеждат поотделно“, казва евродепутатката.

Както България, така и Румъния изпълняват т.нар. технически критерии за присъединяване към Шенгенското пространство. Въпреки това някои политици съзират ясна взаимовръзка между двете теми – например евродепутатът от ХДС Даниел Каспари: „Би трябвало да може да се разчита на България, че няма да издава шенгенски визи на хора, които например просто са си платили за тях. Точно затова корупцията е ключовата дума в случая. И точно поради това можем да използваме темата „Шенген“, за да мотивираме българското правителство да се бори срещу корупцията“, казва Каспари.

Правителството в София си прави реклама с аргумента, че надеждно защитава външната граница на ЕС и допринася за сигурността на Шенгенското пространство, въпреки че още не членува в него. ЕС, естествено, отчита заслугите на България, но присъединяването към Шенген в крайна сметка представлява политическо решение на страните-членки.

Присъединяването към Шенген – важен символ

На фасадата на НДК в София е изписано: „Обединени, ние сме силни!“. Сивият бетонен мастодонт от времето на реалния социализъм беше подложен на скъп ремонт специално за българското председателство в ЕС. През идните месеци тук ще се провеждат всички срещи на високо равнище, на които България е домакин.

Одобрението към Европа е голямо сред българите. Страната извлече много ползи от европейските средства, а гражданите на страната дори изпитват по-голямо доверие към европейските институции, отколкото към своите собствени. Но и очакванията, свързани с българските власти, са големи: „Ако не се промени нищо по отношение на корупцията и правосъдието, България няма да има шанс за влизане в Шенген“ казва Даниел Стефанов от софийския офис на Европейския съвет за външни отношения. Въпреки че членството в „Шенген“ има по-скоро символична стойност, липсата му влошава имиджа на страната. „Това е знак за инвеститорите и за другите правителства, че България все още има сериозен проблем“, заключава той.

Материалът е публикуван в "Дойче веле"

Григор вече е номер 4 в света, Федерер е съвсем близо до първото място

https://www.actualno.com/tennis/grigor-veche-e-nomer-4-v-sveta-federer-e-syvsem-blizo-do-pyrvoto-mjasto-news_656751.html

Официално от днес, 29 януари, първата ракета на България при мъжете Григор Димитров отстъпва с една позиция в ранглистата на ATP. Григор вече е четвърти, след като от мястото му го измести финалистът от Australian Open 2018 Марин Чилич. Разместването стана факт още с победата на Чилич на полуфинала срещу Кайл Едмънд, който пък победи Димитров на четъвртфинал. Българинът има 4630 точки, докато хърватинът вече е с 4960 пункта и за пръв път е толкова високо в ранглистата. Същевременно шампионът о

Днес ще е предимно слънчево

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6686717

Днес ще е предимно слънчевоДнес ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Ще духа умерен северозападен вятър. Ще се затопли и минималните температури ще бъдат между минус 5° и 0°, а максималните – между 9° и 14°. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската

Надзирателите от варненския затвор на протест за по-добро заплащане и условия на труд

http://www.moreto.net/novini.php?n=368022

Надзирателите отново ще излязат на протест с искане за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд. Това съобщиха от пресцентъра на Синдикат на служителите в затворите в България. Навръх професионалния си празник – 29 януари, работещите в затворите и арестите заедно с охраняващите съдебните сгради и магистратите в България ще протестират за пореден път със събрания на открито в защита на своите искания пред сградите на затворите в цялата страна.

Бруно Марс грабна шест награди Грами

https://offnews.bg//kultura/bruno-mars-grabna-shest-nagradi-grami-673760.html

Американският ритъм енд блус певец Бруно Марс бе удостоен с шест награди Грами, включително в категорията най-добър албум на годината за "24K Magic", на церемонията в "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк, предаде Франс прес.
За първи път артистът, роден в Хавай, получава най-престижната награда Грами за албум.
Марс получи също Грами за песен на годината и за запис на годината, отбелязва АФП.
Рапърът Джей-Зи не получи нито една от наградите Грами в осемте категории, в които бе номиниран и реши да не пее на церемонията, посочва Ройтерс.

Надзирателите на протест: един пази 100 осъдени (ВИДЕО+СНИМКИ)

http://clubz.bg/63479-nadziratelite_na_protest_edin_pazi_100_osydeni_videosnimki

Само едно е сигурно в сектор "Сигурност" - несигурността.

С обещания затвори не се пазят.

Докога европейските ценности и норми за нас ще бъдат само на хартия.

С тези и подобни лозунги днес пред 12-те затвора в страната излязоха служители на двете главни дирекции към Министерството на правосъдието - ГД "Охрана" и "Изпълнение на наказанията".

По думите на надзирателите след последните повишения, издействани от синдикатите в МВР, разликата между тяхната и на колегите им полицаи стартова заплата вече е около 200 лв.

Исканията на служителите са 3 групи - повишение на заплатата с 20%, изравняване на надбавките с тези в МВР и запълване на щатовете.

През миналата година те получиха 5% повишение, а след среща с министър Цецка Цачева миналата седмица не се стигна до разбирателство. Тя единствено каза, че е пратила писмо с исканията им до финансовия си колега Владислав Горанов.

В корпуса на Софийския затвор, където има осъдени и за много тежки пресътпления, една смяна от под 30 души пази повече от 900 осъдени, каза пред Клуб Z един от протестиращите надзиратели - Иван Цонев. Условията в дежурната са - седят на... изтърбушени седалки от автобуси.

Като цяло обаче системата има нужда от около 1000 души, за които има празни щатове, т.нар. - недокомплект. Усреднено служителите, които днес имат и професионален празник, казват, че 100 осъдени се пазят от един униформен.

Непривлекателността на професията води и до това, че на последния конкурс за 22 свободни места се явили 28 души, т.е. - назначава се почти всеки, който се яви.

Още от 2015 г. има анализ, че са необходими около 800 нови щатни бройки за обезпечаване на сигурността в 12-те затвора и общежитията към тях. На фона на това няколко години по-късно 10 % от щатните бройки са закрити. Практически към момента вече се налага около 1000 нови служители да бъдат назначени на нови длъжности.

Разказа на един от протестиращите вижте във видеото:

 

Надзирателите на протест: един пази 100 осъдени (СНИМКИ)

http://clubz.bg/63479-nadziratelite_na_protest_edin_pazi_100_osydeni_snimki

Само едно е сигурно в сектор "Сигурност" - несигурността.

С обещания затвори не се пазят

Докога европейските ценности и норми за нас ще бъдат само на хартия.

С тези и подобни лозунги днес пред 12-те затвора в страната излязоха служители на двете главни дирекции към Министерството на правосъдието - ГД "Охрана" и "Изпълнение на наказанията".

По думите на надзирателите, след последните повишения, издействани от синдикатите в МВР, разликата между тяхната и на колегите им полицаи стартова заплата вече е около 200 лв.

Исканията нас лужителите са 3 групи - повишение на заплатата с 20%, изравняване на надбавките с тези в МВР и запълване на щатовете.

В корпуса на Софийския затвор, където има осъдени и за много тежки пресътпления, една смяна от 30 човека пази 900 осъдени, каза пред Клуб Z един от протестиращите надзиратели - Иван Хинов. Условията в дежурната се - седят на... изтърбушени седалки от автобуси.

Като цяло обаче системата има нужда от около 1000 човека, за които има празни щатове, т.нар. - недокомплект. Усреднено служителите, които днес имат и професионален празник, казват, че 100 осъдени се пазят от един униформен.

Непривлекателността на професията води и до това, че на последния конкурс за 23 свободни места се явили 28 души, т.е. - назначава се почти "всичко", което се яви.

В Царево променят наредби, за да наказват родители на деца с непристойно поведение в училище

https://www.actualno.com/burgas/v-carevo-promenjat-naredbi-za-da-nakazvat-roditeli-na-deca-s-nepristojno-povedenie-v-uchilishte-news_656752.html

Скандален случай в Царево – петокласник удря шамар на учителката си, а брат му напада охраната в училище „Никола Вапцаров”. Всичко това станало на 18 януари, но днес, 29 януари, има протест от всички преподаватели в училището – за достоен и спокоен труд, без да може което и да е дете да прави каквото си иска. Кметът Георги Лапчев подкрепи учителите, като обяви, че „ако няма механизъм, ще бъде изграден такъв”. Отговорът дойде на въпрос

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване