Доларът поскъпва от сутринта

http://econ.bg/Новини/Доларът-поскъпва-от-сутринта_l.a_i.757116_at.1.html

Доларът поскъпва от сутринта, борейки се да се задържи след шест последователни седмици на загуби, заради противоречивите позиции на Вашингтон за...

Проверяват собствениците на скъпи автомобили и имоти

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/XYhGoQjwKAk/

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на територията на цялата страна за произхода на средствата на лицата, придобили недвижими имоти на стойност над 500 000 лева, както и луксозни автомобили. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

През 2015 г. и 2016 г. 245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 000 лева. На територията на страната се управляват 50 автомобила „Майбах”, 193 автомобила „Бентли”, 31 автомобила „Ламборджини”, 68 автомобила „РолсРойс” и 93 автомобила „Ферари”.

До главния прокурор Сотир Цацаров е постъпила информация от Централното управление на Националната агенция за приходите за 365 физически лица, придобили през 2015 г. и 2016 г. недвижими имоти с цена над 500 000 лв.

Главният прокурор е сезиран и от ГД „Национална полиция” – МВР със справки за установени леки автомобили от марките „Ролс Ройс”, „Ферари”, „Ламборджини”, „Майбах” и „Бентли”, управлявани на територията на Република България от български граждани. В справките е посочено, че срещу част от физическите лица има заявителски материали в МВР за евентуални престъпления от общ характер, включително за извършени данъчни престъпления и измами.

Предоставената информация от НАП и ГДНП е преценена като повод за извършване на проверка, предвид наличие на данни за извършени данъчни престъпления /чл. 255 и сл. от НК/ и пране на пари /чл. 253 от НК/, поради което главният прокурор разпореди на прокуратурите предприемане на действия на територията на цялата страна.

По направлението „лица, управляващи луксозни автомобили” е установено, че у нас се притежават и управляват 50 автомобила „Майбах”, 193 автомобила „Бентли”, 31 автомобила „Ламборджини”, 68 автомобила „Ролс Ройс” и 93 автомобила „Ферари”.

Възложено е на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите извършване на данъчни проверки по предоставените от МВР данни, при които да се установят най-малко: датата на придобиване и стойността на МПС, като се изискат договор за покупка, фактура или митническа декларация (ЕАД), както и произхода на паричните средства за закупуването на МПС.

Указано е да се извърши анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на автомобилите. При деклариране на заемни средства, ще се изследва произхода им, съответно декларирани ли са те по реда на чл. 50 от ЗДДФЛ /както от заемодателя, така и от заемополучателя/. Указано е също да се анализира доколко посочената цена на придобиване на МПС съответства на действителните пазарните цени към момента на сделката.

Ако бъде установено, че съответното МПС е управлявано от друго лице, различно от собственика, е разпоредено да се изиска информация за основанието за предоставянето на МПС, времето за предоставяне, както и наличието на насрещна престация.

По направлението „лица, придобили недвижими имоти на стойност над 500 000 лв.” е установено е, че в периода 2015 г. – 2016 г. в България общо 245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 000 лева.

Възложено е на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите извършване на данъчни проверки на лицата, които през 2015г. и 2016 г. са придобили имоти на стойност над 500 000 лева, включително и анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на тези имоти, цитира Кросс.

Възложени са проверки на органите на МВР , в хода на които следва да се съберат данни за продавачите на имотите, кога и къде са извършени сделките, наличието на свързани лица, фирми и тяхната дейност, декларирани доходи, извършени разходи, банкови сметки, движението на проверяваните средства по банковите сметки и др.

След приключване на проверките по двете направления, ще бъде предоставена допълнителна информация за последващите действия от Прокуратурата на Република България.

Уникална седемглава ламя с корони може да бъде видяна в НИМ

https://offnews.bg//obshtestvo/unikalna-sedemglava-lamia-s-koroni-mozhe-da-bade-vidiana-v-nim-673777.html

След реставрация в Националния исторически музей вече може да бъде видяна уникална каменна пластика с изображение на седемглава ламя с корони от ХIX век.

Плочата е била част от външната украса на църквата „Св. Атанасий“ в с. Белополяне, Ивайловградско. Постъпила е за реставрация в НИМ и след приключване на възстановителните работи временно е изложена в музея. 

Черквата „Св. Атанасий" в с. Белополяне е построена 1838 г. и е забележителен представител на възрожденската култова архитектура от първата половина на XIX век. Постройката е типична трикорабна едноапсидна псевдобазилика с петоъгълна кула-камбанария и богата релефна пластика по външните стени. Интерес представлява и интериорът на църквата, който е оригинален със своята двуетажна галерия. Иконите на иконостаса имат висока художествена стойност, като сред най-ценните са две поклоннически икони, донесени чак от Божи гроб в Йерусалим.

Изработването на изключителната каменна пластика с изображение на седемглава ламя се отнася към XIX век, като произходът й засега не е установен. Към момента съществуват поне две теории за нейната символика. Едната е свързана с библейското възприятие на сатаната, в образ на седемглава ламя със седем рога – олицетворение на злото и тъмните сили.

Другата теория има и конкретни археологически аналогии от района на Ивайловград. През 2014 г. в „Мраморния град“, както са наричали още средновековната крепост Лютица, е открита луксозна бронзова шпора с позлата и стъклена паста, върху която са изобразени седем глави на лами. Шпората е била част от военна екипировка на конник, участвал в атаката срещу Лютица в края на XIII век. През 1274 г. между Константинопол и Рим е сключена уния за приемане на „Свето причастие”, като част от православния ритуал. Много православни християни отказват да изпълняват западните ритуали, поради което от Италия са изпратени наказателни отряди, нанесли тежко опустошение на множество храмове, манастири и села из цяла Тракия.

В руините на Лютица, в обгорелите пластове на историята се откриват сребърни монети на същите тези латински първенци, опустошавали българските земи в края на XIII век. В други жития латинците са били оприличавани директно със сатаната. По този начин в народната памет на Тракия е останал образът на седемглавата ламя с корони, които носят и характеристиките на западните корони, с остри като лъчи върхове. Корони посветени на седемте латински императора, коронясани в Константинопол и нанесли безброй щети на Балканите. Латинската империя управлява Константинопол от 1204 до 1261 г.

След 1261 до 1383 г. латинските императори се водят в изгнание, тъй като византийските династии си връщат властта над „Царстващия град“. По този начин за 57 години има седем императори, коронясани в Константинопол, и те са представени като седем главя ламя с корони, която да напомня на миряните за многообразието на злото.

Темата за ламята присъства и в народното творчество. С нейната  символика децата ще могат да се запознаят по време на занятия в Детският образователен център към НИМ.

"Руски" профили в "Туитър" са споделили съобщения на Тръмп 470 000 пъти преди изборите

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/29/3120348_ruski_profili_v_tuitur_sa_spodelili_suobshteniia_na/?ref=rss


Свързани с Русия ботове са споделили публикации на американския президент Доналд Тръмп в "Туитър" около 470 000 пъти в последните месеци на предизборната надпревара. Това казва компанията - собственик на социалната мрежа, в документи, изпратени в Конгреса в края на миналата седмица.<br /><br />В документите, цитирани от "Блумбърг", се отбелязва, че автоматичните профили са отговаряли за за около 4% от всички споделяния между 1 септември и 15 ноември. Делът е...

Почина диригентът Крикор Четинян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687031

Почина диригентът Крикор ЧетинянПочина диригентът Крикор Четинян. Това съобщиха за  „Фокус“  близките му. Дългогодишният преподавател по дирижиране в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и основател на Женския камерен хор във висшето училище Крикор Четинян е починал тази нощ. 75-годишният изтъкнат педагог е концертирал и завоювал международни отличия в

Павлова: Наследяваме най-тежките 15 досиета от председателството на Естония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687026

Павлова: Наследяваме най-тежките 15 досиета от председателството на ЕстонияПо време на българското председателство на Съвета на ЕС ще се работи по 15 законодателни досиета. Те са наследени от предходното председателство - на Естония и са едни от най-тежките. Това обяви министърът на председателството Лиляна Павлова по време на конференция относно Общия регламент за защита на личните данни - General Data Protection

Варненски яхт клуб ще популяризира ветроходния спорт

http://www.moreto.net/novini.php?n=368038

Яхт клуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна” ще популяризира ветроходния спорт с проект, финансиран от Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура на Европейската комисия по Програма Еразъм + Спорт, научи Moreto.net.

Съюзът на съдиите подкрепи исканията на служителите в затворите

https://www.actualno.com/society/syuzyt-na-sydiite-podkrepi-iskanijata-na-slujitelite-v-zatvorite-news_656791.html

Съюзът на съдиите в България изрази съпричастност към исканията на Синдиката на служителите в затворите и Синдикат „Охрана“. Съюзът, като професионална организация, защитаваща професионалните, интелектуални, социални и материални интереси на българските съдии, изразява своята съпричастност към справедливите социални искания на Синдиката на служителите в затворите и Синдикат „Охрана“. Това се посочва в отворено писмо на Съюза съдиите в България по повод п

Двама 20-годишни се сбиха с дървени пръти при скандал между фамилии в Кърджали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687023

Двама 20-годишни се сбиха с дървени пръти при скандал между фамилии в КърджалиСлед скандал и сбиване между две фамилии в Кърджали двама души са задържани в полицейското управление. В събота около 14,30 часа избухнала свада между жени от двата рода, след което се намесили и мъжете. Това съобщиха от ОДМВР-Кърджали. Двама 20-годишни представители на спорещите страни си нанесли побой с дървени пръти.

Кари Фишър бе отличена посмъртно с "Грами"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6687002

Кари Фишър бе отличена посмъртно с "Грами"Актрисата Кари Фишър, станала известна с участието си в "Междузвездни войни", спечели "Грами“ за мемоарите си, посмъртна чест за звезда, чието културно въздействие беше широко, но спечели едва няколко отличия приживе. Фишър спечели за най-добър говорим албум за The Princess Diarist, аудиокнигата версия на мемоарите ѝ,

Цацаров разпореди проверка на собствениците на скъпи автомобили и имоти

http://www.cross.bg/imoti-litza-prokyror-1566536.html

/КРОСС/ Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на територията на цялата страна за произхода на средствата на лицата, придобили недвижими имоти на стойност над 500 000 лева, както и луксозни автомобили. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България. През 2015 г. и 2016 г. 245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 000 лева. На територията на страната се управляват 50 автомобила „Майбах", 193 автомобила „Бентли", 31 автомобила „Ламборджини", 68 автомобила „РолсРойс" и 93 автомобила „Ферари". До главния прокурор Сотир Цацаров е постъпила информация от Централното управление на Националната агенция за приходите за 365 физически лица, придобили през 2015 г. и 2016 г. недвижими имоти с цена над 500 000 лв. Главният прокурор е сезиран и от ГД „Национална полиция" - МВР със справки за установени леки автомобили от марките „Ролс Ройс", „Ферари", „Ламборджини", „Майбах" и „Бентли", управлявани на територията на Република България от български граждани. В справките е посочено, че срещу част от физическите лица има заявителски материали в МВР за евентуални престъпления от общ характер, включително за извършени данъчни престъпления и измами

Клаус Реглинг: Орязването на дълговете на Гърция ще зависи от реформите

https://www.investor.bg/evropa/334/a/klaus-regling-oriazvaneto-na-dylgovete-na-gyrciia-shte-zavisi-ot-reformite-254704/

ESM може да участва в плановете на Атина да набере капиталов буфер за времето след излизането от спасителните програми

Цацаров разпореди проверка на собствениците на скъпи автомобили и имоти

http://www.cross.bg/avtomobila-imoti-pridobili-1566536.html

/КРОСС/ Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на територията на цялата страна за произхода на средствата на лицата, придобили недвижими имоти на стойност над 500 000 лева, както и луксозни автомобили. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България. През 2015 г. и 2016 г. 245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 000 лева. На територията на страната се управляват 50 автомобила „Майбах", 193 автомобила „Бентли", 31 автомобила „Ламборджини", 68 автомобила „РолсРойс" и 93 автомобила „Ферари". До главния прокурор Сотир Цацаров е постъпила информация от Централното управление на Националната агенция за приходите за 365 физически лица, придобили през 2015 г. и 2016 г. недвижими имоти с цена над 500 000 лв. Главният прокурор е сезиран и от ГД „Национална полиция" - МВР със справки за установени леки автомобили от марките „Ролс Ройс", „Ферари", „Ламборджини", „Майбах" и „Бентли", управлявани на територията на Република България от български граждани. В справките е посочено, че срещу част от физическите лица има заявителски материали в МВР за евентуални престъпления от общ характер, включително за извършени данъчни престъпления и измами

Мая Манолова консултира в Дупница работници без заплати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6687001

Мая Манолова консултира в Дупница работници без заплатиОмбудсманът Мая Манолова ще посети днес гр. Дупница във връзка с поетия ангажимент към работниците от обувния цех "А. М. shoes", чиито трудови права в рамките на години системно са нарушавани от различни фирми на двама италиански работодатели. Екип на омбудсмана, на Главна инспекция по труда и НОИ ще консултират работниците в изнесена приемна от

Голи бедра, прозрачни рокли и ярки цветове: Най-обсъжданите звезди на Грами (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/goli-bedra-prozrachni-rokli-i-iarki-cvetove-naj-obsyzhdanite-zvezdi-na-grami-snimki-2075277

Наградите Грами бяха раздадени на пищна церемония в Ню Йорк. Бруно Марс грабна призове във всички категории, в които беше номиниран, а Джей-Зи не взе нито една награда, което го накара да откаже да пее на церемонията.

Няколко пожара в Плевенско са станали през изминалите дни

https://www.24chasa.bg/region/article/6686995

Няколко пожара в Плевенско са станали през изминалите дниПри потушените пожари в Плевенско през почивните дни има една жертва. Това показват данните от днес на Областната дирекция на МВР в Плевен. При пожар на приземен етаж в къща в Плевен на улица "Ниш" е загинал 83-годишен. Огънят избухнал след 19 часа в събота, а сигнал за произшествието е постъпил в оперативния център при РД "Пожарна безопасност и

Мария Габриел: Правилата за защита на личните данни се изменят с Общия регламент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686993

Мария Габриел: Правилата за защита на личните данни се изменят с Общия регламентС Общия регламент за личните данни се изменят и актуализират правилата за защитата им в ЕС, с което Европа се подготвя за цифровата ера. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, която направи видео обръщение по време на експертна конференция по повод влизането в сила на Общия регламент за защита на личните

Водите на Сена продължават да се покачват

http://www.cross.bg/metra-istoricheskiya-tazi-1566535.html

/КРОСС/ Нивото на река Сена в Париж достигна пикови нива тази нощ - въпреки това дълбочината ѝ е далеч под историческия рекорд. 5,90 метра бяха измерени тази нощ, съобщава БНТ. Реката, която минава през френската столица край музеи и паметници, в момента е с 4 метра по-дълбока от нормалното. Последното подобно преливане се случи през 2016 г., но историческия рекорд от над 8 метра през 1910 г. остава ненадминат. Ситуацията обаче е обезпокоителна. Около 1500 души са били принудени да напуснат домовете си. Според властите ще е необходима поне седмица, за да се върне нормалното положение. Седем парижки гари на една от най-натоварените железопътни линии остават затворени най-малко до 5 февруари заради придошлите води.

Големите звезди, които ще дойдат в България тази година

http://www.moreto.net/novini.php?n=368032

2018 г. ще е вълнуваща за родните меломани. Те ще имат възможността да чуят на живо едни от най-големите звезди на световната музикална сцена. След концерта си през септември 2017 г. у нас, Стинг се връща отново тази година. Той ще изнесе два концерта в античния театър в Пловдив на 19 и 20 юни.

Над 150 000 персонални кодове за достъп до е-услугите на НОИ са издадени през 2017 г.

https://offnews.bg///nad-150-000-personalni-kodove-za-dostap-do-e-uslugite-na-noi-sa-izdade-673775.html

През 2017 г. в приемните на Националния осигурителен институт (НОИ) са издадени над 150 000 персонални идентификационни кодове (ПИК). Това показват окончателните данни за ползваемостта на електронните услуги на институцията през миналата година.

Статистиката сочи, че средномесечно 12 625 лица са посетили офисите на НОИ и са поискали да им бъде издаден такъв код. ПИК се издава на момента във всяко териториално поделение на институцията, само срещу представяне на личната карта на лицето.

Защитеният достъп до електронните услуги на НОИ е факт от 2005 г., когато на всички осигурени лица беше изпратен еднократно ПИК. Общият брой на пожелалите след това да имат такъв достигна 1 милион в средата на миналата година.

Както е известно, ПИК на НОИ предоставя лесен, удобен и безплатен начин за ползване на редица електронни справочни и административни услуги на НОИ през интернет страницата на института. Чрез него осигурените лица могат без да посещават офисите на институцията да получат персонални справки, които са свързани с достъп до личните им данни. По интернет те могат да следят осигурителния си статус и дали работодателят им начислява дължимите осигуровки. Ако им предстои пенсиониране, потребителите могат да проверят наличната информация за натрупания си осигурителен стаж и доход, както и да изчислят прогнозния размер на пенсията си. В случай че са останали без работа или са в отпуск по болест или по майчинство, чрез своя ПИК лицата могат дистанционно да следят дали им е отпуснато полагащото им се обезщетение и дали същото е изплатено. Освен това имат възможността да проследяват постъпилите данни за издадени болнични листове и кои документи за тяхното изплащане са вече налични в НОИ.

С ПИК може да се подаде заявление по електронен път за извършване на редица административни услуги, да се зададе актуален въпрос или да се подаде сигнал или жалба, изискващи достъп до лични данни, чрез контактните форми.

Над 700 великотърновци отбелязаха настъпването на Китайската нова година

https://www.24chasa.bg/region/article/6686972

Над 700 великотърновци отбелязаха настъпването на Китайската нова годинаВелико Търново отбеляза настъпването на Китайската нова година с атрактивния спектакъл „Класически китайски танц Фън Мо“, фотографска изложба и арт работилници. Над 700 зрители напълниха залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“, която бе арена на постановката. Специално за представлението в Старата столица пристигна ансамбъл от

Тръмп: Какво глобално затопляне, ледените шапки по полюсите са на рекордно равнище

https://www.actualno.com/america/trymp-kakvo-globalno-zatopljane-ledenite-shapki-po-polusite-sa-na-rekordno-ravnishte-news_656789.html

Американският президент Доналд Тръмп отново потвърди скептицизма си към глобалното затопляне, заявявайки, че ледените шапки по полюсите на планетата са на „рекордно равнище“. „Ако ледените шапки се топяха, да бяха изчезнали, но сега поставят рекорди. Те са на рекордно ниво“, заяви Тръмп. Той също така обедини под едно понятие „глобалното затопляне“ и „климатичните промени“, пише The Hill. „Вижте, някога

Актуалните теми за екологичност и енергийна ефективност - във фокуса на Българска строителна седмица 2018

https://www.actualno.com/business/aktualnite-temi-za-ekologichnost-i-energijna-efektivnost-vyv-fokusa-na-bylgarska-stroitelna-sedmica-2018-news_656788.html

В основата на модерното и съвременно строителство са енергийната ефективност и функционалността. Тенденцията е сградите да стават все по-пасивни и щадящи околната среда. Ето защо за всеки в сектора е важно да бъде запознат с най-новите продукти, иновациите, методите и оптималните енергийно ефективни предложения в областта на топлоизолирането, пасивните сгради и екологичните методи на строителство. Всички те ще заемат централно място на тазгодишното изложение Българска строителна седмица от 7 до

Мария Габриел: С Конвенцията показваме силата на семейството

http://dnes.dir.bg/news/semeystvo-sila-aria-abriel-konventzia-istanbulscata-conventzia-istanbulska-26826083

Истанбулската конвенция ни дава възможност да покажем силата на семейството, каза българският еврокомисар Мария Габриел.

Върховна административна прокуратура атакува цената на природния газ пред съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686982

Върховна административна прокуратура атакува цената на природния газ пред съдаВърховна административна прокуратура атакува и на следваща инстанция пред съда цената на природния газ. Това стана ясно от съобщение на ВАП, от където са подали протест срещу решението на софийския административен съд за решението на КЕВР. ВАП аргументира несъгласието си с протестираното решение с обстоятелството,

Автобус горя на главен път с. Соколовци – вр. Рожен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686984

Автобус горя на главен път с. Соколовци – вр. РоженНа 26 януари 2018 г., в 07.57 ч. е получен сигнал за възникнал пожар в автобус, движещ се по главен път с. Соколовци – вр. Рожен. Автобусът е марка „Ивеко“ със смолянска регистрация. Това съобщиха от ОДМВР-Смолян. Причина за инцидента е късо съединение. Пламъците са унищожили двигателя, но бързите действия на екипа от огнеборци при РСПБЗН-Смолян

Горя лек автомобил, паркиран на ул. „Македония“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hhZO8zGzpo0/

На 27.01.т.г. около 03.44 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение за горящ лек автомобил „Сеат леон“, с бургаска регистрация, собственост на 41 -годишен мъж от Каблешково, паркиран на ул. „Македония“ в града. Огънят е потушен от собственика, като частично изгоряла предната лява част на автомобила. Причините за възникването на пожара, както и стойността на нанесените щети са в процес на установяване от служители на Районно управление – Поморие.

Томислав Дончев: Виновните за ”Хризантема” ще бъдат наказани

https://frognews.bg/novini/tomislav-donchev-vinovnite-hrizantema-shte-badat-nakazani.html

По сигнала за насилие в дома ”Хризантема” в Габрово текат няколко проверки и всеки замесен, включително всеки, който е проявил нехайство, ще си носи отговорността. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Откраднаха чанти с лични документи и банкова карта, от която са изтеглени 500 лв.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wXtE_ZIK7K8/

На 26.01.т.г. около 13.30 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 35- годишен мъж от Българово, работещ като шофьор на товарен автомобил за това, че получил две текстови съобщение на мобилния си телефон, от които се уведомил, че от дебитната му карта са извършени две последователни неправомерни транзакции на обща стойност 500 лв. При последваща проверка мъжът установил, че чантичката му, в която съхранявал лични документи и банковата си карта с написан върху нея ПИН-код, е открадната. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Финансовото министерство на САЩ не се нуждае от политика за долара

https://www.investor.bg/analizi/9/a/finansovoto-ministerstvo-na-sasht-ne-se-nujdae-ot-politika-za-dolara-254627/

В компетенцията на хазната са бюджетът и финансовият надзор, докато валутата може да се оправи и сама под зоркото око на Фед

Какво се случва с произведеното в ЕС мляко?

https://www.investor.bg/evropa/334/a/kakvo-se-sluchva-s-proizvedenoto-v-es-mliako-254714/

България е на предпоследно място в Евросъюза по продуктивност на животните

Виж къде спират водата днес поради ремонти в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686979

Виж къде спират водата днес поради ремонти в СофияЗаради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. "Деян Белишки" в София утре се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на живеещи в района на ул. "Деян Белишки" от бул. "Тодор Каблешков" до ул. "Силиврия" и по ул. "Силиврия" от ул. "Деян Белишки" до ул. "Славовица". Това съобщиха от "Софийска вода".

Прокуратурата погва най-богатите в България

https://www.vesti.bg/bulgaria/prokuraturata-pogva-naj-bogatite-v-bylgariia-6078718

Проверяват за произхода на средствата на лицата, придобили недвижими имоти на стойност над 500 000 лева, както и луксозни автомобили

Данъчни и МВР по следите на скъпи имоти и луксозни автомобили

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/29/3120331_danuchni_i_mvr_po_sledite_na_skupi_imoti_i_luksozni/?ref=rss


Прокуратурата ще провери средствата на всички български граждани в страната, които са придобили имоти на стойност над половин милион лева или луксозни автомобили. Проверката е разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, информира пресцентърът на държавното обвинение.<br /><br />През 2015 г. и 2016 г. 245 души са придобили недвижими имоти на стойност от 500 до 800 хил. лв., а 120 са придобили имоти на стойност над 800 хил. лв., се казва в съобщението на прокуратурата. Информацията...

Молебен в храма „Св. Атанасий“ - Варна в чест на руска чудотворна икона

http://www.moreto.net/novini.php?n=368033

Чудотворната икона на Божията Майка пристигна от Балтск в Украйна за поклонение във Варненска и Великопреславска епархия, научи Moreto.net. Православните християни в България са имали радостта няколко пъти да се поклонят пред честния образ на Приснодевата и да попросят нейното застъпничество.

Обраха ресторант в Банско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686978

Обраха ресторант в БанскоРесторант в Банско е бил обран в края на миналата седмица. В полицейското управление се оплакал управителят, че през нощта неизвестен е проникнал в заведението и е задигнал около 1070 лв., които останали в касата. 20-годишен младеж от Провадия пък бе задържан за 24 часа в ареста в зимния курорт.  Емил Н.

Прокуратурата атакува решението на КЕВР за шоковото увеличение на цената на газа

http://www.cross.bg/reshenie-kevr-tzenite-1566534.html

/КРОСС/ Прокуратурата атакува решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за увеличението на природния газ. Това обявиха от Върховна административна прокуратура (ВАП) в прессъобщение.Ето и какво съобщиха от ВАП: Върховната административна прокуратура протестира решение № 311/12.01.2018 г. по адм. дело № 4304/2017 г. на Административен съд София град, с което е оставен без уважение протеста против решение № Ц-5/31.03.2017 г. на КЕВР за повишаване на цената на природния газ по заявлението на „Булгаргаз" ЕАД, с което считано от 01.04.2017г. цената на природния газ се повишава с 29,6% . ВАП аргументира несъгласието си с протестираното решение с обстоятелството, че съдът не е отчел неспазването на разпоредбата на чл.17, ал.5 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ. Целта на тази норма е да гарантира най-благоприятната цена. По този начин са накърнени правата на участници в административното производство, които с изключение на „Булгаргаз" ЕАД, изразяват несъгласие с повишението на цените, описвано като „шоково" и „гибелно"

Турската армия е унищожила 597 терористи от началото на операцията в Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686965

Турската армия е унищожила 597 терористи
от началото на операцията в АфринВъоръжените сили на Турция са "неутрализирали 597 терористи" в рамките на провежданата операция "Маслинова клонка" в района на Африн в северната част на Сирия, се казва в разпространено в понеделник съобщение на генералния щаб на турската армия, предаде ТАСС. В хода на операцията "Маслинова клонка" въоръжените сили са унищожили 44 цели,

ВАП иска отмяна на решението на КЕВР за повишаване цената на природния газ

https://www.actualno.com/society/vap-iska-otmjana-na-reshenieto-na-kevr-za-povishavane-cenata-na-prirodnija-gaz-news_656784.html

Върховната административна прокуратура настоява за отмяна на решението на КЕВР за повишаване цената на природния газ. ВАП протестира решението от 12 януари 2018 г. по делото на Административен съд София град, с което бе оставен без уважение протеста против решението на КЕВР от 31 март 2017 г. за повишаване на цената на природния газ по заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД, с което считано от 1 април 2017 г. цената на природния газ се повишава с 29,6% . Това съобщиха от пресцентър

Преглед на икономическите теми в печата, 29 януари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-29-януари_l.a_i.757114_at.1.html

"Саудитските власти освободиха милиардер №1" Саудитските власти освободиха милиардера Ал Уалид бен Талял, който вчера се прибра у дома. Това...

Президентът ще се самоопредели с позиция по Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6686408

Президентът ще  се самоопредели  с позиция по  Истанбулската  конвенцияОстрите сблъсъци и партийната дисциплина в НС не са знак за “атрофия” Речта на президента Румен Радев след първата година от мандата му не беше отчетна, а програмна. С нея той заяви своите позиции и намерения за следващата политическа година, а защо не и до края на своя мандат. Най-непосредствената и остра позиция в тази реч беше оценката за

Симеонов предлага лифтове да се строят без промяна на предназначението на земята

https://www.actualno.com/politics/simeonov-predlaga-liftove-da-se-strojat-bez-promjana-na-prednaznachenieto-na-zemjata-news_656780.html

"През тази седмица ще се внесе предложение за промяна в Закона за горите, които ще разрешат да се изграждат всякакви спортни съоръжения без промяна на предназначението на територията под тях, което досега Законът го забраняваше. Такъв ограничителен закон като българския няма никъде по света и това е насочено към ограничаване на инициативата и развитието на какъвто и да било туризъм и икономическа изгода от планините на България." Това заяви вицеприемиерът Валери Симеонов в ин

БАН с критика за членството ни в ЕС: Мозъците ни изтекоха, генетичният потенциал е опустошен

https://offnews.bg//obshtestvo/ban-s-kritika-za-chlenstvoto-ni-v-es-mozatcite-ni-iztekoha-genetichn-673771.html

Още в началото на асоциирането ни в ЕС беше либерализиран трудовият пазар в България и доведе до свободната емиграция на стотици хиляди висококвалифицирани и млади специалисти, подготвени в нашата страна, при силно ограничените ни ресурси. Те бяха предоставени на развитите западноевропейски страни-членки. Изтичането на мозъци беше съчетано с изтичане на генетичен потенциал с опустошителни текущи и дългосрочни последствия за икономиката и обществото ни. 

Това пише в годишния доклад за 2017 г. на БАН, чиято тема на фокус е "Пътят към Европейския съюз и равносметка от първите 10 години". 

Учените от БАН пишат в своя доклад, че за по-ниските от очакваните резултати от нашето членство в ЕС сме
отговорни ние българите и нашите държавни институции.

Според БАН  България не е била готова за присъединяване към Европейския съюз. Този факт е бил известен не само на нас, но и на ръководителите на ЕС и на страните-членки по онова време, но тяхното положително решение е било продиктувано от други, неикономически съображения от стратегически характер. 

"Нашите политици се предоверяваха на пазарния автоматизъм и не разбраха, че има сфери на дейност в икономиката, и особено извън нея, където никой не може да замени държавата. Допуснато беше масово изтласкване на държавните институции от управлението на икономиката и обществото. Не беше разбрано, че противопоставянето на държава и пазар е вредно, че те могат и трябва да се допълват и подпомагат взаимно. Че най-подходящият подход е регулираната пазарна икономика, както постъпват почти всички развити страни. Болниците и другите здравни институции бяха обявени за търговски дружества", пишат още от БАН.

В годишния доклад се посочва, че публичната ни администрация не е била готова за членството ни в ЕС, тъй като се оказала недостатъчно подготвена професионално, недостатъчно експедитивна, не защитаваща
независимостта си от страничен натиск на държавни институции и корпоративни интереси, а поради мизерното заплащане и податлива на корупция. 

Учените от БАН изтъкват още, че Съдебната ни система е била само формално независима. В действителност тя се оказа неподготвена, неекспедитивна в разглеждането на делата, недобре организирана и управлявана, податлива на натиск от изпълнителната власт и от корпоративни интереси, опасно корумпирана.

Крадци атакуваха гробищата в Петрич и Сандански

https://www.24chasa.bg/region/article/6686969

Крадци атакуваха гробищата в Петрич и СанданскиЧетирима крадци залови полицията в Петрич. В РУ е получен сигнал за извършена кражба на дървообработваща машина и метални части от сграда, намираща се в гробищния парк на Петрич. След незабавно проведени издирвателни мероприятия, със заповед за задържане до 24 часа, са задържани четирима мъже ат града на възраст от 21 до 52 г.

Проверяват собственици на луксозни коли и на недвижими имоти за над половин млн.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686961

Проверяват собственици на луксозни коли и на недвижими имоти за над половин млн.По разпореждане на главния прокурор започва проверка на собственици на недвижими имоти на стойност над половин милион и луксозни автомобили, съобщиха от прокуратурата. През 2015 г. и 2016 г. 245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 000 лева У нас има 50 майбаха,

Изложбата на НХА "70 години плакат и визуална комуникация" гостува в Бургас през февруари

http://www.cross.bg/vizyalna-plakat-komynikatziya-1566533.html

/КРОСС/ Поредно престижно арт събитие трасира пътя към предстоящото откриване на филиал на Националната художествената академия в Бургас, първи и единствен извън столицата. Това е изложбата "70 години Плакат и визуална комуникация", която можете да разгледате в дните от 1 до 26 февруари в Културен център "Морско казино", зала "Ал. Г. Коджакафалията". Официалното откриване ще бъде на 8 февруари от 18:00 часа, в присъствието на гости от НХА. Експозицията включва над 40 плаката на преподаватели и студенти - бивши и настоящи. Това е второто събитие, което съпътства откриването на филиала в Бургас. Първото беше изложбата "120 години НХА. Ректорите" през май миналата година. Тя включваше творби на двадесет и петима ръководители на Академията. Началото на специалност "Плакат и визуална комуникация" в НХА се поставя през 1947 година с откриването на първото ателие по плакат с преподавател Борис Иванов. Скоро след това специалността е наречена "Приложна графика", а по-късно "Плакат". През 1956 година, чрез конкурс за доцент по плакат, в специалността идва Александър Поплилов - оставил зад себе си повече от 30 випуска свои възпитаници, които определят облика на българския плакат и приложна графика в следващите десетилетия

Фитнес гривни издават военни бази по цял свят

https://www.actualno.com/sciencelogy/fitnes-grivni-izdavat-voenni-bazi-po-cjal-svjat-news_656783.html

Военни по целия свят са споделяли публично маршрута си по време на тренировките си, включително когато това е ставало в или около военни бази, съобщава Би Би Си. Фитнес гривни, свързвани със световната мрежа, публикуват в интернет карта на пътя, който потребителите са използвали по време на тичане или колоездене. В Сирия и Афганистан тези карти наподобяват силно формата на чужди военни бази. Американските военни проучват картите. Потребителите, използващи въпросното приложение могат в настройк

Обявиха грипна епидемия в областите Монтана и Враца

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obiaviha-gripna-epidemiia-v-oblastite-montana-i-vraca-2075257

Регионалния здравен инспекторат във Враца обявява грипна епидемия на територията на област Враца от днес, 29.01.2018 г.

Проф. Кантарджиев:

Уникално астрономическо явление на 31 януари разкрива тайни

//dariknews.bg/novini/liubopitno/unikalno-astronomichesko-iavlenie-na-31-ianuari-razkriva-tajni-2075269

Нощното небе на 31 януари ще поднесе рядък троен спектакъл - суперлуна, синя луна и пълно лунно затъмнение. Рядкото застъпване на астрономически явления ще даде възможност на учените да разберат повече за еволюцият

Двойки, които живеят на село, по-рядко имат репродуктивни проблеми

http://www.moreto.net/novini.php?n=368031

Двойките, които живеят на село и консумират по-чиста храна, по-рядко имат репродуктивни проблеми, такива наблюдения от практиката си има акушер-гинекологът и инвитро специалист д-р Петра Семерджиева. По думите й се увеличава броят на двойките с репродуктивни проблеми у нас.

9 лъжи, които всички мислим за истини

https://www.actualno.com/curious/9-lyji-koito-vsichki-mislim-za-istini-news_653927.html

Повечето хора си мислят, че добре разбират причините, които определят постъпките им. Правим нещо, защото се стремим към моментно удовлетворение, или защото вярваме, че сме поели в правилната посока към по-дългосрочните си цели. Искаме да вярваме, че решенията ни се базират на внимателно претегляне на плюсовете и минусите. Това обаче е една удобна илюзия. Въпреки че можем да измислим някакво обяснение за действията си, истинските причини са под повърхността. Надникнете, ако се осмелявате&hell

Каролев: Купени партийни членове протестират за Пирин

http://dnes.dir.bg/news/pirin-protesti-vladimir-karolev-ivan-bakalov-26825741

Няма протест в защита на Пирин. Тези хора, които ги виждаме, болшинството са партийни членове и не съм ги виждал на Пирин.

Видео: Песен за Путин взе "Грами"

https://www.dnevnik.bg/video/2018/01/29/3120346_video_pesen_za_putin_vze_grami/?ref=rss


Сатиричната песен "Путин" на американския композитор и изпълнител Ранди Нюман, посветена на руския президент Владимир Путин, бе отличена с награда Грами, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Наградата е в сравнително неизвестната категория "Най-добър аранжимент, инструментали и вокал".<br /><br />Песента е замислена като ироничен химн в прослава на руския президент, който ще се яви на избори за четвърти мандат и ако ги спечели,...

Удължават грипната ваканция в Бургаска област до 2 февруари

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/v380IVCk3JE/

Грипната епидемия в област Бургас остава. Това е решението на Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/, който заседава днес в Областна администрация Бургас.

По думите на експертите от РЗИ взетите противоепидемични мерки са дали резултат, тенденциите от последния работен ден на отминалата седмица са за спад на заболелите. Въпреки това броят им остава близък до цифрите налагащи епидемия. Регистрираните случаи на ГРИП и остри респираторни заболявания към днешна дата са 233 на база 10 000, при граница 225/10000.

Ваканцията за учениците ще продължи и през следващите 4 дни- 30.01.18-2.02.18 включително.  Остават в сила всички превантивни мерки: детските градини да работят, но в режим на „засилен филтър” – ограничава се достъпът на родители, забранява се посещаването на болни деца, както и сливането на отделни групи, преустановяват се хоспитализациите и плановите операции, също така свижданията, консултациите
на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи
и имунизации.

Винарска изба ЗЛАТЕН РОЖЕН представи мащабни инвестиции, изцяло нов профил и нов продуктов директор на бляскава церемония в столичния хотел „Маринела“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686951

Винарска изба ЗЛАТЕН РОЖЕН представи мащабни инвестиции, изцяло нов профил и нов продуктов директор на бляскава церемония в столичния хотел „Маринела“Федерико Ричи, енолог и продуктов директор на избата, изрази увереност, че вината на „Златен Рожен“ ще се затвърдят за кратко време като едни от най-разпознаваемите на пазара Само преди броени дни на бляскава церемония в зала EFE на столичния хотел Маринела винарска изба ЗЛАТЕН РОЖЕН, която от осем години отглежда собствени лозя и произвежда вино

Оперираха отново вратаря на "Лудогорец" Владо Стоянов

https://www.24chasa.bg/sport/article/6686970

Оперираха отново вратаря на "Лудогорец" Владо СтояновНова хирургическа интервенция е претърпял вратарят на "Лудогорец" и националния отбор Владислав Стоянов. То е бил опериран в Барселона, предаде Би Ти Ви. През април 2017 г. Стоянов скъса пателарно сухожилие – сухожилието, което е разположено под колянното капаче и позволява скачането, сгъването и разгъването на крака.

Шофьор без книжка се заби в паркирана кола в Павликени, в болница е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686926

Шофьор без книжка се заби в паркирана
кола в Павликени, в болница еНеправоспособен водач катастрофира в Павликени. Произшествието е станало  минути след полунощ в понеделник. По първоначална информация лек автомобил „БМВ“, управляван от неправоспособния С. Й. (35 г.) от Павликени, при движение с несъобразена скорост в зоната на завой се е блъснал в паркиран лек автомобил „Сеат Ибиза“.

Красимир Каракачанов е на тридневно посещение в Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686952

Красимир Каракачанов е на тридневно посещение в ИзраелЗаместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов от днес, 29 януари, е на официално посещение в държавата Израел. По време на посещението той ще проведе срещи с министъра на отбраната Авигдор Либерман, както и с директора на Международния институт за борба с тероризма професор Боаз

Стартира националната лига по футзал

https://www.24chasa.bg/sport/article/6686950

Стартира националната лига по футзалИзключително оспорвано започна Националната лига по футзал "Развитие КДА", като след първия кръг цели четири отбора са на върха с равни точки. МАГ (Вн), УНСС (Сф), "Левски София Запад" и "Варна Сити" имат в актива си по 4 точки от два мача. Това стана факт след изключително оспорвани битки в залите на НСА, "Владислав" (Варна) и "Арена Русе".

Жената, която сватоса един принц и една актриса

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zhenata-koiato-svatosa-edin-princ-i-edna-aktrisa-6078717

Ако някоя заслужава да е шаферка на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл, то наистина е тя. Нейното име е Вайълет фон Уестенхолц

Все повече двойки с репродуктивни проблеми у нас, тези от село по-здрави

https://www.actualno.com/society/vse-poveche-dvojki-s-reproduktivni-problemi-u-nas-tezi-ot-selo-po-zdravi-news_656782.html

Двойките, които живеят на село и консумират по-чиста храна, по-рядко имат репродуктивни проблеми. Такива наблюдения от практиката си има акушер-гинекологът и инвитро специалист д-р Петра Семерджиева. По думите й се увеличава броят на двойките с репродуктивни проблеми у нас. "Увеличава се броят не само от страна на жената, много често вече срещаме и лоши спермограми", обясни тя. По думите й проблемите при зачеването се дължат 30% на състоянието на жената, 30% при мъжа, а 30 на сто от

Симеонов: Не виждам перспектива за Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/simeonov-valeri-vitzepremier-konventzia-istanbulscata-conventzia-istanbulska-26825850

Истанбулската конвенция е в 95% полезна, но лошото е, че трябва да се приеме цялата, а не може да се променя. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ.

Разследват обир на 2200 лв. от автосервиз във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686917

Разследват обир на 2200 лв. от автосервиз във Велико ТърновоВзломна кражба на 2200 лв. от офис на автосервиз в областния град, разследват служители на полицейското управление във Велико Търново. Сигнал за извършеното престъпление е получен тази нощ в 01,48 ч., сйобщиха от полицията. В хода на извършените действия по разследването до момента е установено, че престъплението е извършено в периода 27-29

Детска игра оставила без дом семейство с 11 деца в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686938

Детска игра оставила без дом семейство с 11 деца в РусеШефът на бащата приютил семейството Детска игра с огън вероятно е станала причина за пожара в Русе в неделя, след който семейство с 11 деца остана без дом. Това е работната версия на огнеборците, уточни за „24 часа” началникът на РЗПАБ старши комисар Димитър Павлов. За щастие при пожара няма пострадали хора.

Уникална за България съдова операция беше извършена в Университетска болница "Софиямед"

http://www.cross.bg/sudova-beshe-markov-1566532.html

/КРОСС/ След намесата на опитни хирурзи е спасен от ампутация кракът на 67-годишна жена Уникална и технически сложна съдова реконструкция извърши екип от Отделение по съдова хирургия на УМБАЛ „Софиямед", начело с доц. д-р Димитър Марков. Благодарение на тяхната намеса е спасен от ампутация кракът на 67-годишна жена от Плевен. Тя постъпва в болницата с оплакване от болки в крака и голяма рана в предната част на ходилото. От направената й до този момент диагностика се оказва, че е с изключително изчерпани възможности за съдова реконструкция и че не може да й бъде направена операция. Тя постъпва в „Софиямед" с диагноза Диабет и ХАНК - заболяване, което засяга съдовете на долните крайници. „След като направихме скенер ангиография се оказа, че в действителност липсват възможности за съдова реконструкция. Тогава решихме да направим по-прецизно съдово изследване: селективна ангиография на съдовете на ходилото, т.к. съдовете на подбедрицата бяха поразени от съдовото заболяване. Там се появи част от стъпалната дъга с един колатерал, който беше сравнително съхранен. Това беше единственият шанс да спасим десния крак на жената, т.е. към това клонче - а. плантарис медиалис да направим байпаса. Тези съдове са изключително малки, работи се по специална микросъдова хирургична методика. Байпасът беше направен с вена от другия крак. Резултатът е много добър

Симеонов: Не виждам перспектива за Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/simeonov-valeri-vitzepremier-konventzia-istanbulska-26825850

Истанбулската конвенция е в 95% полезна, но лошото е, че трябва да се приеме цялата, а не може да се променя. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ.

Македония да реши за името по модела на договора с България, призова най-голямата албанска партия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/29/3120313_makedoniia_da_reshi_za_imeto_po_modela_na_dogovora_s/?ref=rss


Най-добрият начин за приключване на въпроса за името на Македония е моделът на Договора за добросъседство между Скопие и София чрез консенсус между двете правителства и ратификация в парламентите. Това каза лидерът на най-голямата албанска партия в Македония и коалиционен партньор в управлението ѝ Али Ахмети в интервю за в. "Катимерини", цитирано от агенция МИА.<br /><br />Договорът за добросъседство, подписан миналото лято, беше ратифициран от парламента в Скопие на 15...

Брутният външен дълг и бизнес тенденциите ще са във фокуса на седмицата

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/brutniiat-vynshen-dylg-i-biznes-tendenciite-shte-sa-vyv-fokusa-na-sedmicata-254709/

Националният статистически институт ще обяви данни за цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността

Сексуалното поведение на жените се определя от хормона на целувката

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6686929

Сексуалното поведение на жените се определя от хормона на целувкатаНаучен екип от университетите на Саарланд и Лиеж установи, че при жените влечението към противоположния пол и сексуалното им поведение се определят от "хормона на целувката", пише сайтът Сайънс дейли. Специалистите провели експерименти с миндалевидното тяло на мозъка на мишки, което отговаря за емоционалното състояние и сексуалното поведение на

Зоран Заев посреща гости в триетажна вила на Халкидики

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6686931

Зоран Заев посреща гости в триетажна вила на ХалкидикиМакедонският премиер Зоран Заев притежава триетажна вила в курорта Неа Мудания на Халкидическия полуостров в Северна Гърция, съобщава гръцкото издание Нюз.ин, като се позовава на македонски медии. Заев е собственик на триетажна къща и често посещава Гърция, където приема и много гости във вилата си, отбелязва изданието.

Варна търси институции-отличници по равнопоставеност между жените и мъжете

http://www.moreto.net/novini.php?n=368030

Областната администрация във Варна ще събира кандидатури за Отличителен знак за значими постижения в ефективното изпълнение на политиката по равнопоставеност на жените и мъжете в Република България, научи Moreto.net. Всъщност инициативата е национална и идва от Министерството на труда и социалната политика.

Цацаров проверява всеки с имоти над 500 000 лв. и скъпи коли

http://dnes.dir.bg/news/koli-imoti-proverka-sotir-tzatzarov-26825951

Главният прокурор разпореди проверка в цялата страна за произхода на средства на лица, придобили недвижими имоти над 500 000 лева, както и луксозни автомобили.

Валери Симеонов: Няма да спра да удрям по олигархията

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/29/3120270_valeri_simeonov_niama_da_spra_da_udriam_po_oligarhiiata/?ref=rss


Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че нямал данни как върви засега зимният туризъм, само за предстоящия летен сезон имал данни - от Министерството на туризма.<br /><br />"90-95% от 5-звездните бази са заети. Друг е въпросът откъде Министерството на туризма има тази информация и дали това не говори за една обвързаност със собствениците на големите хотели. Бих желал министерството да се обвърже и с малките и средните собственици на хотели, защото те предлагат огромна част от...

Министър Петкова заминава на работно посещение в Израел

http://econ.bg/Новини/Министър-Петкова-заминава-на-работно-посещение-в-Израел_l.a_i.757112_at.1.html

По покана на израелския си колега министърът на инфраструктурата, енергетиката и водите на Държавата Израел, д-р Ювал Щейниц, Теменужка Петкова ще...

66-годишен в кома, май паднал лошо на леда в Свищов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686885

66-годишен в кома, май паднал лошо на леда в СвищовДосъдебно производство за причиняване на телесна повреда е започнато в РУ – Свищов. В 18,30 ч. в неделя в управлението е получен сигнал за намерен мъж в безпомощно състояние на улица в града. Изпратеният на мястото полицейски екип е установил, че пострадалият е 66-годишен мъж от същия град и се е намирал върху заледена площ.

Нови лица влизат в петия сезон на 'Откраднат живот'

https://offnews.bg//kultura/novi-litca-vlizat-v-petia-sezon-na-otkradnat-zhivot-673772.html

Нови лица влизат в следващия, пети сезон на медицинския сериал "Откраднат живот". Дългоочакваната премиера ще е на 27 февруари по Нова телевизия, а сериите се снимат в момента.

В новите епизоди зрителите ще видят Велислав Павлов, който има впечатляваща кариера в театъра, а вече и в киното. Последната му роля е във "Вездесъщият", а холивудски продукции си е партнирал с Вал Килмър, Морган Фрийман, АНтонио Бандерас, Джон Кюсак, Жан-Клод ван Дам, Долф Лундгрен и др. На театралната сцена го харесва лично Мариус Куркински и го взема за постановката "Кралят Елен" в Народния театър. Тв зрителите го познават и като Александър от сериала "Отплата".

В "Откраднат живот" Павлов ще играе хирург с тежко минало, който има брат рентгенолог. В тази роля влиза друго ново лице - Димитър Захариев, който има множество изяви в театъра и една номинация за Аскеер. В сериала двамата лекари са останали сираци и преминали през различни трудности, а по-големият брат (Велислав Павлов) се опитва да покровителства по-малкия.

Димитър Захариев Снимка Theatre.bg

Президентският Air Force One има нужда от нови хладилници за 24 млн. долара

https://www.actualno.com/america/prezidentskijat-air-force-one-ima-nujda-ot-novi-hladilnici-za-24-mln-dolara-news_656777.html

Президентският самолет Air Force One има нужда от подмяна на хладилниците на борда и американското министерство на отбраната съобщи, че необходимите за това средства ще са 24 млн. долара. В опит да обясни на данъкоплатците учудващо звучащата сума, военното министерство представи в детайли защо такова на пръв поглед дребно обновление струва толкова скъпо, пише списание Newsweek, цитирано от БГНЕС. Разположената в момента техника е монтирана на самолета през 1990 г. и трябва да се замени, за да

Бели рози на наградите "Грами", Джей Зи се разсърди

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/beli-rozi-na-nagradite-grami-dzhej-zi-se-razsyrdi-6078713

Съпругът на Бионсе не получи нито една от наградите "Грами" в осемте категории, в които бе номиниран и реши да не пее на церемонията

КАТ преброи 126 смъртоносни отсечки

http://dnes.dir.bg/news/katastrofi-patna-politzia-sba-26825862

126 са смъртоносни отсечки по българските пътища, където стават стотици катастрофи с десетки убити и ранени.

"Илюзионисти номер 1 в Русия" - Братя Сафронови, идват в България с магично шоу, от което изчезват зрители

http://www.cross.bg/nomer-safronovi-bratya-1566531.html

/КРОСС/ Братя Сафронови - илюзионисти номер 1 в Русия, ще накарат 9 зрители от публиката да изчезнат! Един от най-зрелищните номера на магьосниците се казва "Изчезване на зрители", а създаването на подобна илюзия отнема повече от 5 години всекидневна работа. Илюзионистите ще поканят 9 души от залата, избрани на случаен принцип и ще ги накарат да изчезнат от сцената и за броени секунди ще ги „телепортират" в другия край на залата. Братя Сафронови споделиха, че „Най-трудните фокуси са тези, свързани с физическа подготовка и каскади, в които рискуват живота си „, а на българските зрители пожелават „Да правят добрини и да им се случват вълшебства". По време на новата си мащабна продукция "Мълния" на 11 февруари в София, НДК зала 1, и на 13 февруари във Варна - ДКС, Братя Сафронови ще покажат едни от най-зрелищните номера като "Телепорт", "Изчезване на зрители", "Разполовяване", "Горещи метални прътове" и др. "Горещи метални прътове" е изключително опасен и зрелищен номер, който държи зрителите в напрежение през цялото време! При изпълнението му, асистентка на илюзионистите се помещава в кутия, през която мълниеносно минават подпалени, метални прътове. Всички декори и помощни материали се показват на зрителите подробно преди всеки номер, за да се убедят, че няма измама - само илюзия

Уникална за България съдова операция беше извършена в Университетска болница „Софиямед“

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6686915

Уникална за България съдова операция беше извършена в Университетска болница „Софиямед“След намесата на опитни хирурзи е спасен от ампутация кракът на 67-годишна жена Уникална и технически сложна съдова реконструкция извърши екип от Отделение по съдова хирургия на УМБАЛ „Софиямед“, начело с доц. д-р Димитър Марков. Благодарение на тяхната намеса е спасен от ампутация кракът на 67-годишна жена от Плевен.

Началник в БДЖ сплашва служител: "Мъртъв си"

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nachalnik-v-bdzh-splashva-sluzhitel-myrtyv-si-6078716

След разкрития за фиктивни ремонти и "кухи назначения", служители получават директни заплахи от началниците си, а директорите отричат за нередности

Плашат Северна Корея със заличаване от картата, ако използва ядрени оръжия

http://www.moreto.net/novini.php?n=368029

Военният министър на Южна Корея Сон Йон-моо обяви, че комунистическият режим в Северна Корея "вероятно ще бъде заличен от картата", ако използва ядрени оръжия срещу Южна Корея или САЩ, като предупреди, че подобен ход ще бъде "самоубийствен", съобщава южнокорейската агенция "Йонхап".

Димитър Делчев: Истинският вот на недоверие е на улицата

https://frognews.bg/novini/dimitar-delchev-istinskiiat-vot-nedoverie-ulitsata.html

Вотът на недоверие беше като един уговорен мач. Това заяви лидерът на ДБГ Димитър Делчев.

Бели рози в звездната нощ на наградите "Грами" (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6686852

Бели рози в звездната нощ на наградите "Грами" (Галерия)Звездите на червения килим в Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк, където се проведе юбилейна церемония за наградите Грами, носеха бели рози, за да изразят солидарност с движенията срещу сексуалния тормоз - "Time Up" и "#MeToo", предаде Асошиейтед прес. Водещ на церемонията бе музикантът Пол Шафър. Американският ритъм енд блус певец Бруно Марс бе

Неподозирани факти за филмови класики

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6683997

Неподозирани факти за филмови класикиСаундтракът в един филм е толкова важен колкото таланта и хонорарите на актьорите, сценария, режисурата и всичко останало, което прави един филм кинаджийско произведение. Представете си само как Салма Хайек извива прекалено сластното си тяло, оскъдно прикрито с бял питон, пред смаяния поглед на Тарантино и Джордж Клуни в „От здрач до зори” не под

„Дни на холандското образование“ 2018

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684115

„Дни на холандското образование“ 2018Представители на три холандски традиционни университета – Tilburg University, Utrecht University и Radboud University пристигат в България, за да ни представят разнообразието от бакалавърски и магистърски програми на английски език, което предлагат и за да разкрият предимствата на обучението в Холандия.

Застрашени ли сте от катаракта?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6675535

Застрашени ли сте от катаракта?Проучване разкри нови факти за зрението Ново проучване показва, че за 89% от хората зрението е най-важното сетиво, но само 43% се преглеждат редовно при очен лекар. Проучването е осъществено в рамките на кампанията „Да прогледнеш отново“, която цели да информира хората над 60 г. за най-често срещаното очно заболяване при възрастните – катаракта

Защо наистина е толкова важен Витамин С?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6683617

Защо наистина е толкова важен Витамин С?Витамин С (аскорбинова киселина) е водоразтворим витамин , мощен антиоксидант , който не се синтезира в човешкият организъм. Хората трябва да го получават от храната. Аскорбиновата киселина е широко разпространена в природата. Съдържа се в пресните плодове и зеленчуци : лимони,портокали ,чушки ,цитруси , горски плодове и др.

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиране

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6618488

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиранеИзвършва се ендопротезиране на тазобедрена и колянна става по Здравна каса с минимална кръвозагуба, по израелски метод, позволяващ бързо раздвижване. Дейности: • Ендопротезиране на тазобедрена и колянна става; • Ревизионно ендопротезиране; • Фрактури и травми Търсите ли елитна болница с високо европейско ниво,

Дончев допусна наказателна отговорност за насилието над деца в Габрово

https://www.actualno.com/politics/donchev-dopusna-nakazatelna-otgovornost-za-nasilieto-nad-deca-v-gabrovo-news_656760.html

Може да има наказателна отговорност във връзка със случаите на  насилие в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Габрово. Това каза вицеприемиерът Томислас Дончев и уточни, че проверките продължават.  По думите му ако домовете все още бяха от типа "казармени" за случая, едва ли е щяло да се разбере. Той приложи данни от времената на старите домове, когато е имало 238 случая на починали деца: 31 от глад, 84 от общо

Xaĸнaтaтa ĸpиптoбopca щe въpнe чacт oт пapитe нa пocтpaдaлитe

http://econ.bg/Новини/Xa-нaтaтa-pиптoбopca-щe-въpнe-чacт-oт-пapитe-нa-пocтpaдaлитe_l.a_i.757111_at.1.html

Eднa oт нaй-гoлeмитe ĸpиптoбopcи в Япoния oбeщa, чe щe въpнe пapи пoтpeбитeлитe, ĸoитo ce oĸaзaxa жepтви нa xaĸepcĸa aтaĸa, a ĸpиптoвaлyтaтa им бe...

Полша иска САЩ да санкционират европейски фирми в "Северен поток 2"

http://clubz.bg/63487-polsha_iska_sasht_da_sankcionirat_evropejski_firmi_v_severen_potok_2

САЩ да наложат глоби на европейските фирми, участващи в проекта за газопровода "Северен поток 2", поиска полският премиер Матеуш Моравецки. В проекта за газопровода между Русия и Германия участват Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall.

"Искаме построяването на газопровода да бъде поставено под американски санкции в съответствие със закона от 2 септември 2017 г.", заяви премиерът на Полша пред местен вестник, цитиран от EU Observer.

Законът за противодействие на противниците на Америка чрез санкции, приет през лятото на миналата година и влязъл в сила през септември, налага ограничения върху Русия, Северна Корея и Иран. Законът беше остро критикуван от Германия и Австрия заради възможността да повлияе на изграждането на "Северен поток 2".

Полша, Украйна и балтийските държави се опасяват, че газопроводът ще засили зависимостта на Европа от руския газ и ще даде на Кремъл милиарди долари допълнителни приходи, с които да финансира още по-голямо нарастване на военната си мощ по границите на Европейския съюз.

Полша все още задоволява около две трети от консумацията си на газ с внос от Русия. Тя обаче инвестира значителни средства в изграждането на терминал за втечнен природен газ на брега на Балтийско море, като подписа и дългосрочен договор за покупка на втечнен газ от САЩ. 

Коментарът на Моравецки идва след срещата с американският държавен секретар Рекс Тилърсън в събота. Тогава Тилърсън заяви, че САЩ гледат на планирания газопровод като на заплаха за енергийната сигурност на Европа.

КЗП: Извършихме 350 проверки в планинските курорти през миналата седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686889

КЗП: Извършихме 350 проверки в планинските курорти през миналата седмица350 проверки на туристически и търговски обекти в зимните курорти е извършила Комисията за защита на потребителите (КЗП) през миналата седмица. В около 10% от случаите са констатирани различен тип нарушения. Това каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов за БНР, съобщиха от пресцентъра на комисията.

Сексуалното поведение на жените зависи от „хормона на целувката“

//dariknews.bg/novini/liubopitno/seksualnoto-povedenie-na-zhenite-zavisi-ot-hormona-na-celuvkata-2075229

Научен екип от университетите на Саарланд и Лиеж установи, че при жените влечението към противоположния пол и сексуалното им поведение се определят от "хормона на

Песен за Путин, който подлудява жените, грабна Грами (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pesen-za-putin-kojto-podludiava-zhenite-grabna-grami-video-2075241

Сатиричната песен „Путин“ на американския композитор и изпълнител Ранди Нюман, посветена на руския президент Владимир Путин, бе отличена с награда Грами, предаде Франс прес.

Проверяват собственици на луксозни коли и скъпи имоти

//dariknews.bg/novini/bylgariia/proveriavat-sobstvenici-na-luksozni-koli-i-skypi-imoti-2075230

По разпореждане на главния прокурор започва проверка на собственици на недвижими имоти на стойност над половин милион и луксозни автомобили, съобщиха от прокуратурата.

През 2015 г. и 2016 г. 245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от

Фитнес приложение разкри в интернет военни бази по света

//dariknews.bg/novini/sviat/fitnes-prilozhenie-razkri-v-internet-voenni-bazi-po-sveta-2075242

Фитнес приложение очерта в Интернет карти на военните бази по света. Тревожното е, че картата показва нивото на активност и движението вътре в сградите, както и извън базите. Това прави достъпна информацията за маршрути, използвани за учения и патрулирани пътища. На картата лесно м

Придошлите води на Сена достигнаха пика

http://dnes.dir.bg/news/navodnenie-paris-reka-sena-26825851

Нивото на река Сена се повиши значително тази нощ в Париж, но не достигна историческия си рекорд, преди да започне бавно да спада, предаде Франс прес.

Детски кът - Варна обявява конкурс за съчинение по случай Трети март

http://www.moreto.net/novini.php?n=368028

По случай 140 годишнината от Освобождението на България от Османско Владичество, Детски кът - Варна обявява конкурс за съчинение, научи Moreto.net. Темата на съчинението е: „140 години от Освобождението. Ще помним имената им. Ще славим делата им".

Един народ, една държава - една Корея?

https://www.actualno.com/features/edin-narod-edna-dyrjava-edna-koreja-news_656773.html

Младите южнокорейци се чувстват по-близки до САЩ, отколкото до Северна Корея. За тях обединението с бедната комунистическа съседка не е нещо желано. По-възрастните обаче още се надяват. Приложим ли е германският опит? Твърде малко са хората, които все още си спомнят времето, когато това е било факт. От над 70 години на Корейския полуостров има две държави. Онези, които са преживели Втората световна война, американската и руска окупация, както и Корейската война, днес на преклонна възраст. И бро

Президентът на Кипър отива на балотаж след първия тур на изборите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/29/3120309_prezidentut_na_kipur_otiva_na_balotaj_sled_purviia_tur/?ref=rss


Президентът на Кипър, консерваторът Никос Анастасиадис спечели първия тур на президентските избори и ще се изправи срещу кандидата на левицата Ставрос Малас на балотаж след седмица, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Според окончателните резултати от преброяването Анастасиадис е получил 35.50% от гласовете срещу 30.25% за Малас. Центристът Николас Пападопулос е трети с 25.74%.<br /><br />Анастасиадис, който казва, че това е последният път, в...

ИДИЛ пое отговорност за нападението срещу военната академия в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686876

ИДИЛ пое отговорност за нападението срещу военната академия в Кабул"Ислямска държава" пое отговорност за нападението срещу военната академия в Кабул, съобщи Ройтерс, като цитира информационната агенция на групировката Амак. Най-напред атентатор самоубиец атакува армейската част, отговорна за охраната на военната академия, след което започна престрелка, която продължи и след разсъмване.

"Ислямска държава" пое отговорност за атака срещу военната академия в Кабул

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/29/3120306_isliamska_durjava_poe_otgovornost_za_ataka_sreshtu/?ref=rss


"Ислямска държава" пое отговорност за нападението срещу военната академия в Кабул, съобщиха "Ройтерс" и БТА, като цитираха информационната агенция на групировката "Амак". <br /><br />Най-напред атентатор самоубиец атакува армейската част, отговорна за охраната на военната академия, след което започна престрелка, която продължи и след разсъмване. Атаката започна около 4 ч. сутринта. Спецчасти са изпратени в района на академията - комплекс от около 40...

КЗП извършила 350 проверки в зимните курорти за седмица

http://www.cross.bg/margaritov-kyrorti-kategorizatziya-1566530.html

/КРОСС/ Общо 350 проверки на туристически и търговски обекти в зимните курорти е извършила Комисията за защита на потребителите (КЗП) през миналата седмица. В около 10% от случаите са констатирани различен тип нарушения. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов в „Преди всички" по БНР. През януари присъствието на КЗП на терен е много по-засилено, тъй като това е разгарът на зимния сезон и курортите вече са пълни. „Има нещо, което е симптоматично, но може би засега се среща в по-малко случаи, отколкото в минали години - обектът се рекламира като СПА хотел или като много по-звезден, отколкото е по удостоверение за категоризация, а не е в състояние да предложи услугите, заради които хората понякога избират точно такова място за настаняване", даде пример Маргаритов. Той изрази предположение, че в някои от случаите е възможно хотелиерите да се надценяват, като си мислят, че ще могат в движение да откликнат на очакванията и потребностите на своите клиенти, но това няма как да стане. „Затова и законът въвежда точно определени и ясни критерии, въз основа на които съответният обект придобива своята категоризация", коментира председателят

Google чества 65 г. от рождението на Тереса Тен

https://www.actualno.com/music/google-chestva-65-g-ot-rojdenieto-na-teresa-ten-news_656767.html

Google създаде Doodle (Драскулка) в чест на 65-годишнината от рождението на тайванската певица Тереса Тен. Тен е сценичен псевдоним на Дън Лидзюн. Освен в родната си страна и континентален Китай, Тереса е известна също в Япония, Тайланд, Сингапур, Малайзия и Северна Корея, откъдето идва и прозвището ѝ и приживе, и посмъртно - „певицата на Азия“. Тя е родена в Китай през 1953 година. Започва да пее още като дете и постепенно набира популярност, но никога не изнася концерт в

Цацаров ще проверява лицата с имоти на стойност над 500 000 лв.

http://www.transmedia.bg/2018/01/29/%d1%86%d0%b0%d1%86%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2-%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%b8-%d0%bd%d0%b0/

 

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на територията на цялата страна за произхода на средствата на лицата, придобили недвижими имоти на стойност над 500 000 лева, както и луксозни автомобили, обяви прокуратурата.

До главния прокурор е постъпила информация от ЦУ на НАП за 365 физически лица, придобили през 2015 г. и 2016 г. недвижими имоти с цена над 500 000 лв., добавят от държавното обвинение.
Главният прокурор е сезиран и от ГД „Национална полиция“ – МВР със справки за установени леки автомобили от марките „РолсРойс“, „Ферари“, „Ламборгини“, „Майбах“ и „Бентли“, управлявани на територията на Република България от български граждани. В справките е посочено, че срещу част от физическите лица има заявителски материали в МВР за евентуални престъпления от общ характер, включително за извършени данъчни престъпления и измами.
Предоставената информация от НАП и ГДНП е преценена като повод за извършване на проверка, предвид наличие на данни за извършени данъчни престъпления /чл. 255 и сл. от НК/ и пране на пари /чл. 253 от НК/, поради което главният прокурор разпореди на прокуратурите предприемане на действия на територията на цялата страна.

По направлението „лица, управляващи луксозни автомобили“

Установено е, че у нас се притежават и управляват 50 автомобила „Майбах“, 193 автомобила „Бентли“, 31 автомобила „Ламборгини“, 68 автомобила „РолсРойс“ и 93 автомобила „Ферари“.
Възложено е на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите извършване на данъчни проверки по предоставените от МВР данни, при които да се установят най-малко: датата на придобиване и стойността на МПС, като се изискат договор за покупка, фактура или митническа декларация (ЕАД), както и произхода на паричните средства за закупуването на МПС.

Указано е да се извърши анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на автомобилите. При деклариране на заемни средства ще се изследва произхода им, съответно декларирани ли са те по реда на чл. 50 от ЗДДФЛ /както от заемодателя, така и от заемополучателя/. Указано е също да се анализира доколко посочената цена на придобиване на МПС съответства на действителните пазарните цени към момента на сделката.
Ако бъде установено, че съответното МПС е управлявано от друго лице, различно от собственика, е разпоредено да се изиска информация за основанието за предоставянето на МПС, времето за предоставяне, както и наличието на насрещна престация.

По направлението „лица, придобили недвижими имоти на стойност над 500 000лв.“

Установено е, че в периода 2015 г. – 2016 г. в България общо 245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 000 лева.
Възложено е на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите извършване на данъчни проверки на лицата, които през 2015г. и 2016 г. са придобили имоти на стойност над 500 000 лева, включително и анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на тези имоти.
Възложени са проверки на органите на МВР , в хода на които следва да се съберат данни за продавачите на имотите, кога и къде са извършени сделките, наличието на свързани лица, фирми и тяхната дейност, декларирани доходи, извършени разходи, банкови сметки, движението на проверяваните средства по банковите сметки и др.

След приключване на проверките по двете направления, ще бъде предоставена допълнителна информация за последващите действия от Прокуратурата на Република България, добавят от държавното обвинение.

Зеленият билет - поредната обида към столичани

https://www.actualno.com/viewpoint/zelenijat-bilet-porednata-obida-kym-stolichani-news_656750.html

Голямата новина в иначе скучния откъм събития неделен ден беше пускането на дългоочаквания "зелен билет" в столицата на България София. Причината е ясна - отвратителният въздух, който живущите в града дишат почти всеки ден от момента, в който зимата настъпи. Кметът Йорданка Фандъкова дори се похвали в ранния следобед, заявявайки че са продадени над 10 хиляди билета!* Фантастично постижение и невероятен ход на столичната управа! Браво, госпожо Фандъкова! Ако някой не разбрал иронията,

Булчинска рокля от балони - атракция на сватбеното изложение в Пловдив

https://www.actualno.com/plovdiv/bulchinska-roklja-ot-baloni-atrakcija-na-svatbenoto-izlojenie-v-plovdiv-news_656768.html

Булчинска рокля от балони бе едно от най-атрактивните предложения, представени на двудневното изложение за сватби и събития в Пловдив, предаде кореспондент на Actualno.com. Стотици посетители препълниха палата №7 на Пловдивския Панаир още при старта на "Weddings & Events Expo 2018". Участниците във форума показаха новите тенденции в сватбената мода, подчертавайки луксозния акцент. Естествените букети все по-често биват заменени от изкуствени или ръчно изработени цветя от хартия

Втората по значение криптовалута Ethereum поскъпва, цената на Bitcoin върви надолу

http://econ.bg/Новини/Втората-по-значение-криптовалута-Ethereum-поскъпва-цената-на-Bitcoin-върви-надолу_l.a_i.757110_at.1.html

Втората по значение криптовалута Ethereum е на път да достигне до историческият си рекорд от около 1,42 хил. долара, след като рейтнговата агенция...

Соколов пропуска втори трофей за сезона

https://www.24chasa.bg/sport/article/6686851

Соколов пропуска втори трофей за сезонаЦветан Соколов пропусна възможността да спечели втори трофей за сезона в Италия. Неговият "Лубе Чивитанова" загуби с 1:3 от "Сир Сейфти Перуджа" във финала за купата на страната. Шампионите поведоха с 1:0, но след това допуснаха пълен обрат. Соколов игра много добре и стана топреализатор на срещата със своите 22 точки.

Лекари очакват пик на заболяванията тази седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=368027

Грипната епидемия продължава за 6 области в страната. Тази седмица лекарите очакват пик на заболяванията. Ваканцията продължава до петък за учениците от София-град. По-голямата ваканция за децата е заради междусрочната ваканция, която съвпада с епидемията.

Още обвинени за незаконно приетите чужди студенти в Медицинския университет

https://offnews.bg//temida/oshte-obvineni-za-nezakonno-prietite-chuzhdi-studenti-v-meditcinskia-u-673770.html

Ще има още обвинени за злоупотребите в Медицинския университет (МУ), съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Досега обвинените за незаконен прием във висшето училище са шестима, а сред тях е бившият ректор проф. Ваньо Митев.

Очаква се скоро прокуратурата да повдигне и обвинения за безстопанственост и злоупотреби в особено големи размери. Доказателства за нея разследващите открили при проверката на МУ, каза Арнаудова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Миналата седмица служители на ГДБОП и ДАНС влязоха в университета в рамките на специализирана операция, а по-късно от държавното обвинение съобщиха, че разследват криминален прием на студенти от чужбина. Обвинения получиха двама служители на университета и четирима външни посредници.

„До момента сме иззели около 150 студентски досиета и само около 20 от тези досиета вече са анализирани от колегите. Към този момент не сме установили заплаха за националната сигурност тоест, грубо казано, не сме установили терори на граждани от Иран, Ирак, Египет и Ливан.

Истанбулският Рубикон на Борисов

https://www.actualno.com/actualno/istanbulskijat-rubikon-na-borisov-news_656420.html

Съдбата може да бъде ужасно иронична – направо болезнено. И понякога е такава – точно както в случая с Истанбулската конвенция и позицията на ГЕРБ по нея. Иронията се крие във факта, че в конвенцията няма нищо, което ще обърне (де)еволюцията в България, но сега на точно Борисов му се налага да го обяснява при явния негативен отклик на огромна част от обществото. И, разбира се, нещата само се влошават. Точно като в приказката за лъжливото овчарче - вълкът дойде и никой не вяр

Двама, пребили и ограбили игумен, влизат в затвора

http://dnes.dir.bg/news/zatvor-obir-manastir-26825772

Двама души, пребили и ограбили игумена на Кокалянския манастир „Св. Архангел Михаил“, влизат в затвора след споразумение със Софийска районна прокуратура.

65 години от рождението на "певицата на Азия"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/65-godini-ot-rozhdenieto-na-pevicata-na-aziia-6078715

Освен в родната си страна и континентален Китай Тереса е известна също в редица други страни

Родители се обявиха срещу критерии за прием в I-ви клас

http://dnes.dir.bg/news/priem-roditeli-kriterii-ivi-klas-26825770

Родители на бъдещи първокласници готвят протести заради критериите за прием на техните деца. Според тях новите правила са неприемливи и дискриминационни.

Съпругът на датската кралица Маргрете Втора е приет в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686844

Съпругът на датската кралица Маргрете Втора е приет в болницаХенрик, съпругът-консорт на датската кралица Маргрете Втора, е бил хоспитализиран в болницата "Ригсхоспиталет" в Копенхаген, предадоха световните агенции, цитирайки съобщение на кралския дворец. В него се казва, че принцът е бил в Египет от началото на месец януари и е бил хоспитализиран там преди няколко дни.

Пуснаха Навални от ареста

http://clubz.bg/63486-pusnaha_navalni_ot_aresta

Руската полиция освободи от ареста опозиционера Алексей Навални късно снощи, предаде Ройтерс.

Той бе задържан през деня за участие в обявен от властите за незаконен протест, призоваващ за бойкот на президентските избори на 18 март.

Навални е пуснат, без срещу него да бъде повдигнато обвинение, съобщи пред Ройтерс адвокатката му Олга Михайлова. Той ще бъде призован пред съда на по-късна дата, която все още не е определена.

Ако бъде обвинен в нарушаване на закона чрез организиране на демонстрации, опозиционният лидер може да получи присъда до 30 дни арест.

Самият Навални написа в туитър, че е освободен, но не са го пуснали да излезе сам, а са го докарали до метрото. Той благодари на всички, които се бяха събрали пред полицейския участък. Опозиционерът е чувал скандиранията им в негова подкрепа.

Валери Симеонов: Екозащитници спъват развитието на България

http://dnes.dir.bg/news/pirin-ekozashtitnitzi-vitosha-simeonov-valeri-26825769

В момента екозащитните организации тотално спъват развитието на България. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ.

„Илюзионисти номер 1 в Русия“ Братя Сафронови

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/iliuzionisti-nomer-1-rusiia-bratia-safronovi.html

Братя Сафронови - Илюзионисти номер 1 в Русия, ще накарат 9 зрители от публиката да изчезнат ! Един от най-зрелищните номера на магьосниците се казва ”Изчезване на зрители”, а създаването на подобна илюзия отнема повече от 5 години всекидневна работа. Илюзионистите ще поканят 9 души от залата, избрани на случаен принцип и ще ги накарат да изчезнат от сцената и за броени секунди ще ги „телепортират“ в другия край на залата.

Поредна атака с жертви в Кабул

https://www.actualno.com/asia/poredna-ataka-s-jertvi-v-kabul-news_656765.html

Поредна атака с жертви стана в афганистанската столица Кабул. Най-малко двама войници бяха убити, а други 10 – ранени, след като рано тази сутрин екстремисти нападнаха военната академия в афганистанската столица Кабул, съобщи bTV. Първи портала е атакувал атентатор самоубиец, като след него други четирима въоръжени бойци са щурмували комплекса. Поне двама от терористите след това са били ликвидирани, а един е бил арестуван жив. До момента никой не е поел отговорност за нападението,

Полша и Израел влязоха в спор за проектозакон, забраняващ израза "полски лагери на смъртта"

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/29/3120301_polsha_i_izrael_vliazoha_v_spor_za_proektozakon/?ref=rss


Полските власти са убедени, че разпространението на лъжи за Холокоста и нацистките престъпления трябва да се преследва и наказва. Това става ясно от изявление, разпратено вчера от президентската канцелария във Варшава, предаде ТАСС.<br /><br />Президентският дворец коментира критиките срещу приетите на 6 януари от долната камара на парламента законови поправки, криминализиращи всеки опит да се представят поляците за съучастници в нацистките престъпления, включително използването на...

Томислав Дончев: Може да има и наказателна отговорност заради битите деца в Габрово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686850

Томислав Дончев: Може да има и наказателна отговорност заради битите деца в ГабровоПо случая с насилието над деца в центъра от семеен тип „Хризантема“ в Габрово има проверки на няколко служби и всеки замесен, включително и този, който е проявил нехайство, ще си понесе отговорността. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Би Ти Ви. „Със сигурност това означава освобождаване от работа, но отговорността не свършва с това".

Върховната административна прокуратура иска отмяна на поскъпването на газа

http://clubz.bg/63485-vyrhovnata_administrativna_prokuratura_iska_otmqna_na_poskypvaneto_na_gaza

ИКОНОМИКА Природен газ (2)

Върховната административна прокуратура ще поиска отмяна на решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за повишаване на цената на природния газ с 29.6% от 1 април миналата година. 

Прокуратурата иска отмяна на решението на Административния съд в София, с което беше оставена без уважение жалбата за цените на природния газ. Мотивите на обвинението са, че повишението е единствено от полза за обществения доставчик "Булгаргаз" и решението не е взето прозрачно. 

След като КЕВР обяви решението си за поскъпване на синьото гориво през април м.г., взето по време на служебния кабинет, лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя първо да има обществено обсъждане и поиска увеличението да бъде отменено. От ГЕРБ също настояха поскъпването да се преразгледа.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-01-29.html

На 30 януари 2018 г. (вторник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Деян Белишки“, жк. „Гоце Делчев“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Граф Монте Кристо и Прелестите на изневярата тази вечер на варненска сцена

http://www.moreto.net/novini.php?n=368026

Мюзикълът Граф Монте Кристо по романа на Александър Дюма ще могат да гледат днес от 19 часа жителите и гостите на морската столица на основна сцена на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". В зрелищния спектакъл, който съчетава певческо и танцово изкуство с модерна сценография и шоу в холивудски маниер, с 3D мапинга на експерта в този бранш Полина Герасимова, оживяват, в пълния смисъл на думата, замъкът Ив и всички невероятни приключения на прочутия Граф Монте Кристо.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване