Баварският вътрешен министър се обяви против България в Шенген на този етап

https://frognews.bg/novini/bavarskiiat-vatreshen-ministar-obiavi-protiv-balgariia-shengen-tozi-etap.html

Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман се обяви срещу приемането на България в Шенгенската зона. Според него това е позицията и на неговия Християнсоциален съюз - баварският партньор на управляващия Германия Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел.

Skype се срина

https://www.actualno.com/sciencelogy/skype-se-srina-news_657117.html

Потребители на Skype в различни европейски държави, включително България, съобщават за срив на услугата.  Прекъсванията и забавяния на съобщения започнаха около 15:30 часа, българско време. Информация за проблеми с услугата има от цяла Европа, САЩ, Русия и Индия. Независимият уебсайт DownDetector, който следи за технически проблеми в социалните мрежи, като прекъсвания на онлайн услугите, отчете, че множество потребители не могат да влязат в Skype, други не получват съобщенията или ги

МОН прави портал за електронните учебници

https://frognews.bg/novini/mon-pravi-portal-elektronnite-uchebnitsi.html

Образователното министерство прави портал, в който ще се публикуват електронните варианти на одобрените учебници по новите учебни програми от първи до осми клас, съобщи БНР.

Джендър модата застигна и университетите: ВСУ ѝ посвети две магистратури

https://offnews.bg//obshtestvo/dzhendar-modata-zastigna-i-universitetite-vsu-%d1%9d-posveti-dve-magistra-673876.html

"Джендър" модата застигна и висшето ни образование. Варненският свободен университет обяви прием по две магистрърските специалности, озаглавени "Джендър политики в педагогическите дейности" и "Джендър политики и правна сигурност".

Кандидат-студенти ще се приемат в тях за учебната 2018/2019 година с "есе на общественозначима тема" (за педагогическата специалност) и събеседване (за "Джендър политики и правна сигурност"). Желаещите трябва да са завършили бакалавърска степен по която и да е специалност с минимален среден успех 4,00.

Ето как университетът разяснява какво ще учат студентите по "Джендър политики в педагогическите дейности":

"Магистърската програма „Джендър политики в педагогическите дейности” въвежда студентите в спецификата на политиките по равнопоставеност на мъжете и жените, като разглежда проблематиката главно от юридическа, психологическа и социологическа гледна точка. Тези гледни точки се съчетават с релевантни към тематиката научни области като психология на половите различия и педагогика.

Програмата има за цел да подготви магистри, които притежават специфични знания и практически умения в областта на равенството на половете. Обучението дава възможност въз основа на придобити интердисциплинарни знания да се изградят умения за осъществяване на обучение и възпитание насочено към преодоляване на стереотипите за ролята на мъжа и жената във всички сфери на обществения и семейния живот.

В процеса на обучение студентите ще придобият умения да изследват различни проблеми и явления в тяхната цялост, като прилагат инструментариума на най-малко три научни области – психология, право и педагогика".

Студентите ще учат: психология на отношенията между мъжа и жената; психологически особености на мъжа и жената; полови роли и социално общуване; психология на половите различия в педагогическата дейност; полови роли и полови стереотипи в образованието; половоролеви стереотипи и полова дискриминация.

„Джендър политики и правна сигурност”, която бе обявена като "ексклузивна" магистърска програма през 2017 г., "запознава студентите с политиките по равнопоставеност на мъжете и жените в България и ЕС. Проблематиката се представя главно от юридическа, социологическа и управленска гледна точка", пишат от ВСУ.

Сред описаните в сайта акценти в тази магистърска програма са: "европейски и национални политики по равенство на половете - gender mainstreaming (джендър мейнстрийминг)"; "джендър планиране и джендър бюджетиране"; "показатели за равнопоставеността".

В Кремълския списък - от бивш президент на Русия до босовете на "Челси" и "Монако"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689838

В Кремълския списък - от бивш президент на Русия до босовете на "Челси" и "Монако"Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп публикува списък с 114 руски политици и 96 олигарси, свързани с руския президент Владимир Путин. Вестник Washington Post, цитиран от "Фокус" хвърля поглед върху някои от политиците в списъка. Дмитрий Медведев Руският министър-председател от 2012 г. насам бе президент на страната между 2008 и 2012 г.

”Катимерини”: Ще съживим ли Велика България

http://dnes.dir.bg/news/velika-bulgaria-makedonia-katimerini-26831552

Ако преговорите между Гърция и Македония за разрешаване спора за името на бившата югорепублика се провалят, това ще има сериозни последици.

На 5 февруари историческият музей може да има нов - или стар - директор

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/30/3121294_na_5_fevruari_istoricheskiiat_muzei_moje_da_ima_nov_-/?ref=rss


Три месеца след пенсионирането на Божидар Димитров конкурсът за заемането на директорския пост е към своя край. Събеседването с двамата кандидати за мястото ще се проведе на 5 февруари, съобщи Министерството на културата.<br /><br />В новия конкурс, обявен през декември, се състезават двама души - проф. Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и настоящият временен директор на музея доц. Бони Петрунова.<br /><br />След прегледа...

"Газпром" е изнесъл по-малко газ за Европа през януари

http://econ.bg/Новини/-Газпром-е-изнесъл-по-малко-газ-за-Европа-през-януари_l.a_i.757201_at.1.html

Експортът на природен газ от „Газпром“ за Европейския съюз през януари намалява с 3% в сравнение със същия период на 2017 г. Това съобщи...

107 са жертвите на трафик на хора през 2017 година у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689835

107 са жертвите на трафик на хора през 2017 година у насВ Националната комисия за борба с трафика на хора /НКБТХ/ през 2017 са постъпили 107 сигнала за пострадали лица, това съобщи пред журналисти Камелия Димитрова, секретар на НКБТХ. Това стана преди официалното откриване на Националната работна среща за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите,

Обявиха грипна ваканция за учениците в цяла Варненска област

http://www.moreto.net/novini.php?n=368159

Всички ученици във Варненска област излизат в грипна ваканция от 31 януари до 6 февруари, включително. Решението е взето от Областната комисия за борба с грипа, съобщи за Moreto.net шефката на Регионалната здравна инспекция д-р Дочка Михайлова.

Газпром остава оптимист за позицията си в Европа

https://www.investor.bg/evropa/334/a/gazprom-ostava-optimist-za-poziciiata-si-v-evropa-254831/

Делът на компанията на европейския газов пазар нараства до рекордните над 35% през 2017 г.

Цацаров разпореди проверка в БДЖ

https://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2018/01/30/3121313_cacarov_razporedi_proverka_v_bdj/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Софийската градска прокуратура да извърши проверка за злоупотреби в "БДЖ – Товарни превози". Поводът са серия от материали за нарушения, излъчени от "Нова телевизия", уточняват от пресцентъра на прокуратурата.<br /><br />Ще бъдат проверявани твърденията за некачествен ремонт на локомотивите, сключване на неизгодни договори с външни изпълнители на ремонта, както и изплатени трудови възнаграждения без основание на...

След протест пращат лъвчетата Масуд и Терез в Холандия

http://www.cross.bg/luvchetata-holandiya-reshenie-1566672.html

/КРОСС/ Протест пред Министерския съвет заради лъвчетата Масуд и Терез. Поводът е намерението двете лъвчета да бъдат преместени от Разград в Пазарджик. Лъвчетата от няколко месеца се лекуват в София, след като бяха спасени от зоокъта в Разград. На протеста се появи и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той заяви законова възможност лъвчетата да не бъдат изпратени в Пазарджик. „Отново ще повторя, че чисто емоционално, чисто човешки, аз също имам най-голямото желание тези лъвчета да бъдат отгледани при най-добрите условия. И в момента Национална служба за защита на природата и правна дирекция на Министерството работят по търсене на изход от казуса. Но аз трябва да работя в рамките на закона. Законът много ясно казва в кои случаи могат да бъдат конфискувани и в кои не могат. И в момента търсим решение, но по-скоро след решението в Разград в петък и проверката, която е направена вчера и от Районната инспекция и от БАБХ, становището, което имаме от тази проверка, по-скоро считам че, това не е възможно. Държавата отговаря и за документалната и законовата част. Затова разделих, че чисто емоционално е да искаш едно, а друго е какво ти разрешава законът, който трябва да спазваме. Все пак всички искаме да живеем в правова държава. Това е основно право на гражданското общество, така че трябва да вземем предвид и двете обстоятелства", коментира екоминистърът

Баварски министър твърдо против България да е в Шенген

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-shengen-bavarski-ministar-26831551

Баварският министр на вътрешните работи Йоахим Херман категорично се обяви против приемането на България в Шенген.

БСК: Бизнес елитът в България застарява

https://frognews.bg/biznes-turisam/bsk-biznes-elitat-balgariia-zastariava.html

Бизнес елитът в България застарява, показва проучване на Българската стопанска камара /БСК/.

”Ветиринарят” Борисов праща лъвчетата Масуд и Тереза в Африка

https://frognews.bg/novini/vetirinariat-borisov-prashta-lavchetata-masud-tereza-afrika.html

Преди 20 дена им казах чисто, като човек, който се занимава с животни - не може между брат и сестра поколение две по ред - те имат генетични увреждания. Сутринта ги събрах за последно. Има някакъв шанс за тези животни, ако отидат в приемния център и Господ е казал да се развият в природата.

Радев призова за създаването на институт за устойчиви технологии в региона ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689814

Радев призова за създаването на институт за устойчиви технологии в региона нидържавите от Югоизточна Европа за политическа воля и ускоряване на създаването на международен Институт за устойчиви технологии в нашия регион Държавите от Балканите трябва да демонстрират ясно своето единство и политическата си воля пред европейските институции за създаването на международен Институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа.

ГЕРБ отговори на БСП с искане за оставката на Елена Йончева

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/30/3121303_gerb_otgovori_na_bsp_s_iskane_za_ostavkata_na_elena/?ref=rss


Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев поиска оставката на колежката си от БСП Елена Йончева в специално изявление. "Елена Йончева мълчи, от една седмица не отговаря на въпросите ми", каза Добрев. За това следващият му въпрос е дали Йончева ще подаде оставката си, след като не може да отговори на въпросите му. "Миналата седмица зададох въпроси към Елена Йончева - участва ли в съдружие с офшорна фирма, 50 на 50, в която нейната фирма е подала 5 хил. лева, а офшорката е превела 315 хил....

Задържаха четирима за производство на наркотици в Сливен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689828

Задържаха четирима за производство на наркотици в СливенСливенският окръжен съд задържа под стража четирима мъже за производство на наркотици. Това съобщиха от Окръжната прокуратура, по чието искане е задържането. 31-годишният Димитър М. и 37-годишният Драгия С., и двамата от Сливен, са обвинени за това, че на 24 януари 2018 г. в Сливен, без надлежно разрешително произвели и държали,

Групата "Рено - Нисан - Мицубиши" се обяви за най-големия производител на автомобили

https://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobilna_industriia/2018/01/30/3121298_grupata_reno_-_nisan_-_micubishi_se_obiavi_za/?ref=rss


Френско-японската група "Рено - Нисан - Мицубиши" обяви днес, че е най-големият производител на автомобили в света, с продадени 10.6 милиона коли през миналата година, предаде "Асошиейтед прес". Наскоро "Фолксваген груп" отчете, че е номер едно с 10.74 милиона продажби за миналата година, като по този начин е изпреварила "Тойота".<br /><br />Според изпълнителния директор на "Рено - Нисан - Мицубиши" Карлос Гон обаче данните не са...

Какви са стереотипите за всяка зодия и каква е истината

https://offnews.bg//lajfstajl/kakvi-sa-stereotipite-za-vsiaka-zodia-i-kakva-e-istinata-673879.html

Независимо дали просто прочитате своя ежемесечен хороскоп или организирате живота си спрямо съветите на астролозите, почти всички сте запознати със своя зодиакален знак. И всички вие сте чували онези досадни стереотипи, които се отнасят за всички представители на дадена зодия. Ето какво говорят най-често хората за всеки от 12-те зодиакални знака и каква всъщност е истината:

Овен (21 март - 19 април)

Стереотип: Изключително избухливи и инати със склонност към сбиване.

Истина: В действителност Овенът може да бъде велик мислител и лидер. Неговата пъргавост просто играе ролята на защитна реакция и често представителите на тази зодия изпитват несигурност.

Телец (20 април-20 май)

Стереотип: Мързеливи и материални. Безумно упорити и буквално винаги гладни.

Истина: Това, което повечето хора могат да сметнат за материализъм, е просто любов към хубавите неща в живота. Телецът обича да се обгражда с красиви и приятни вещи и ще вземе при себе си колкото се може повече от тях. Що се отнася до упоритостта, това си е вярно.

Близнаци (21 май - 20 юни)

Стереотип: Двулични. Ненадеждни и ексцентрични.

Истина: Това, което много хора виждат като фалшиво поведение или двуличие, всъщност е невероятната способност на Близнаците да се адаптират. Те имат уникалната възможност да оценяват ситуацията, в която се намират, и да се нагодят, за да се впишат в нея.

Рак (21 юни - 22 юли)

Стереотип: Кошмар - мрачни и буквално плачат непрестанно. Вероятно имат странна привързаност към майка си.

Истина: Най-голямата сила на представителите на зодия Рак е тяхната състрадателност към другите и емоционалната им способност да усещат какво се случва. Те са най-помагащи и даващи от всички зодии. И докато някои ги наричат​ прекалено емоционални, те всъщност могат да бъдат доста силни и отбранителни. 

Лъв (23 юли - 22 август)

Стереотип: Егоистични и надути. Мислят си, че управляват цялата планета и всички ги обичат.

Истина: Всъщност Лъвовете са едни от най-очарователните хора на света. Те са най-решителните от всички знаци и са много грижовни. Подобно на майки лъвици, представителите на тази зодия защитават докрай тези, които обичат. Те наистина имат големи сърца и правят всичко възможно, за да помагат на своите приятели и семейство.

Дева (23 август - 22 септември)

Стереотип: Маниаци на тема чистота и ред. Самодоволни и безлични.

Истина: Представителите на зодия Дева са най-големите реалисти в зодиака. Те са прагматични и интелигентни и често са срамежливи и мълчаливи, което кара някои хора да мислят, че са ограничени и скучни. Но след като се почувстват комфортно и се доверяват на хората около тях, те могат да осветят цялата стая с енергията си.

Везни (23 септември - 22 октомври)

Стереотип: Нерешителни и прекалени идеалисти. Луди.

Истината: Везните могат да бъдат идеалисти, но ценят знанието и истината над всичко друго. Въпреки че ентусиазмът им може да ги кара да изглеждат малко налудничави, това е начинът, по който те изразяват своята страст. Обичат свободата на мисълта и искат да научат за света всичко, което могат.

Скорпион (23 октомври - 21 ноември)

Стереотип: СЕКС. С всичко. И с всички.

Истина: Да, представителите на тази зодия са много чувствени и обичат да комуникират с другите, но те са много пламенни като цяло. Каквото и да правят, влагат сърцето и душата си в него. Скорпионите са на принципа „всичко или нищо“.

Стрелец (22 ноември - 21 декември)

Стереотип: Играчи, с фобия от обвързване. Прекалено саркастични.

Истина: Стрелецът не се страхува от обвързването, просто обича да опитва нови неща. Представителите на тази зодия обичат да учат, да изживяват, да узнават и да усещат всичко, което могат. Те са оптимисти и изключително забавни. Стрелците просто искат да разберат света и да оставят света да разбере тях.

Козирог (22 декември - 19 януари)

Стереотип: Скучни и безчувствени.

Истина: Козирозите знаят, че за да постигнат нещо и да успеят като цяло, трябва да се трудят упорито. Те са най-работливи сред зодиите и успяват във всяко начинание. Може би не са най-жизненият знак, но със сигурност не се страхуват от работа.

Водолей (20 януари - 18 февруари)

Стереотип: Дръпнати и безчувствени.

Истина: Водолеят не е дръпнат, той е независим. Той просто си е самодостатъчен. Представителите на тази зодия имат невероятно свободен дух и копнеят да пътуват. Те влагат сърцето си във всяка своя кауза.

Риби (19 февруари-20 март)

Стереотип: Прекалено драматични.

Истината: Шокиращо, но Рибите наистина са много спокойни хора. Те обичат изкуствата и са доста старомодни. Жадуват за обич и са изключително креативни. За представителите на тази зодия светът е едно голямо платно, върху което да творят.

Иван Кръстев: Моделът "ниски данъци, ниски заплати" гони способните на Запад

http://www.mediapool.bg/ivan-krastev-modelat-niski-danatsi-niski-zaplati-goni-sposobnite-na-zapad-news274916.html

Силно изказване, насочено към фундамента на българския икономически модел - "ниски данъци, ниски заплати", направи по време на 12-ата годишна среща на правителството с бизнеса, организирана от в. "Капитал", световно известният български политолог Иван Кръстев. Думите му бяха по повод проблема с изтичането на качествен човешки ресурс от България към по-развитите държави от ЕС. Кръстев заяви пред премиера Бойко Борисов и представителите на бизнеса, че в началото на 90-те години висококвалифицираната работна ръка се е определяла като едно от големите конкурентни предимства на страните от Източна Европа, но сега недостигът на хора се оказва проблем, който е по-важен за инвеститорите от корупцията, състоянието на съдебната система и т.н. "До голяма степен това е резултат и на икономическия модел, базиран на ниски заплати и ниски данъци, който беше приложен в повечето източноевропейски страни", смята Кръстев. Проблемът е, че този модел работи много трудно, когато границите са отворени, защото голяма част от квалифицираните хора в един момент решават, че за тях е по-изгодно да отидат на Запад. Парадокс: доброто образование всъщност е фактор за напускане на страната Друг проблем според политолога е кризата на образователната система, в която той открива интересен парадокс. България продължава да има средни училища, включително и част от висшите такива, които са на високо ниво. "Но парадоксът е следният - над 70% от хората, които завършват най-добрите гимназии в страната, дори не кандидатстват в българските университети", посочи Кръстев. В резултат високото качество на част от училищата се превръща във фактор за напускане на страната вместо във фактор за задържането на хората. Както успехът на някои училища, така и провалът на други оказва негативен ефект върху състоянието на пазара на труда, твърди политологът. Нужни са не само добри университети, но и нова културна среда Кръстев изтъкна две важни неща при взимането на решения как да се подобри пазарът на труда. Едното е, че след бежанската криза е очевидно, че в България и всички източноевропейски страни има съпротива срещу приемането на работници, които идват от страни извън Европа. "Да се вярва, че проблемът с липсата на работна сила при функционираща демокрация може да бъде решен с внос на работници, ми се вижда политически нереалистично", каза Кръстев. От тази гледна точка основният въпрос е какво се прави за хората, които са тук - как те да бъдат образовани и развивани. "Има парадокс. Първият отговор е - инвестиции в образованието. Това е верен отговор, но трябва да се внимава, защото ако има силно подобряване на образованието, в началото това може да доведе до по-високи нива на заминаване. Тъй като хората ще знаят по-добре чужди езици и ще имат по-добра квалификация, те се оказват по-конкурентни, включително на външни пазари. "Следователно задържането на хората тук няма да бъде е резултат само на подобряване на образователната система, а на създаване на културна среда, в която хората мислят, че успехът им тук има значение", заключи Кръстев. България губи 4 млрд. лв. годишно от напускащите страната По време на срещата с бизнеса бе изнесено и проучване, според което пропуснатата полза за българската икономика от напусналите страната сънародници се изчислява на над 4 млрд. лв. годишно, което означава 4% по-нисък брутен вътрешен продукт. Според изчисленията 700 000 българи работят в страните от ЕС, а в същото време 38% от компаниите у нас не намират работници, което спира развитието им. Томислав Дончев с три стратегии за преодоляване на липсата на работна ръка Визия за решаване на проблема с изтичането на човешкия ресурс на страната и липсата на работна ръка представи и вицепремиерът Томислав Дончев. Тя включва три основни мерки - активиране на неактивните около 200 000 безработни българи, ремиграция на работещите в чужбина и привличане на чужди работници. Според Дончев активирането на безработните е трудно, защото от въпросните 200 000 безработни 75 000 не са работили за период по-дълъг от две години. Освен това една част от безработните са нискообразовани и без трудови навици. Друга част от тях пък са десоциализирани. По въпроса за ремиграцията Томислав Дончев заяви, че около 25 000 годишно напускат България, а около половината (11 600) се завръщат обратно. Според него трябва да се направи анализ най-вече на причините, поради които хората се завръщат обратно в България. Вицепремиерът е на мнение, че заплатата е основният движещ фактор, но не и единствен. Според Дончев стимул за връщане би бил предоставяне на изгодно жилище. Вицепремиерът заяви, че в голяма част от страната има огромен потенциал от неизползвани жилища, който някои работодатели могат да използват. "Това може да бъде един от стимулите, когато някой реши да приеме работа обратно в България или в друго населено място", допълни Дончев. Освен това решението на човек къде да живее и работи зависи и от детска градина, училище, път, опасността да откраднат автомобила, парк, чистота на въздуха, здравеопазване. "Това е най-тежката възможна система, която изисква най-голям обем публично финансиране", добави вицепремиерът. Привличането на чужди работници според Дончев работи най-вече в сферата на услугите. Бисер Петков: Само 177 чужденци извън ЕС са ползвали "синя карта" за работа у нас Само 177 души от трети страни през 2017 г. са получили т.нар. синя карта за работа у нас, съобщи обаче социалният министър Бисер Петков. По думите му вече са облекчени процедурите при сезонна заетост и при издаването на синя карта. В списъка с предпочитаните от българските работодатели професии вече са включени и инженерните, за които има най-сериозен дефицит, подчерта министър Петков. Констатираме, че повишаващото се равнище на заетост, достигнало до 68-69% от населението в най-активната възраст от 15-64 г., предполага действия за активиране на икономически неактивните лица, които в България са около 1.25 милиона души, каза още Петков. По думите му около 100 000 от тези хора са обезкуражени и предизвикателството е да бъдат мотивирани с обучение и подходяща работа. Социалното министерство чрез службите си в други държави организира кариерни форуми заедно с работодателите , на които се правят предложения за работа, припомни министърът. Вече е организиран такъв форум във Виена, тази година предстоят подобни в Лондон и в Берлин.

ЕС може да издигне обща кандидатура за генерален директор FAO

https://www.investor.bg/evroproekti/264/a/es-moje-da-izdigne-obshta-kandidatura-za-generalen-direktor-fao-254822/

ОСП бе водеща тема по време на първия Съвет на ЕС по земеделие и рибарство под българско председателство

Евросъюзът може да издигне обща кандидатура за генерален директор FAO

https://www.investor.bg/evroproekti/264/a/evrosyiuzyt-moje-da-izdigne-obshta-kandidatura-za-generalen-direktor-fao-254822/

ОСП бе водеща тема по време на първия Съвет на ЕС по земеделие и рибарство под българско председателство

Намушканият украинец още в болница, уволнил работници заради кражби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689789

Намушканият украинец още в болница, уволнил работници заради кражбиНамушканият украинец Артем Караватий, нападнат на общински паркинг в Бургас на 29 януари, все още е в болница, съобщиха от пресцентъра на полицията. 33-годишният мъж е настанен в отделението по хирургия за наблюдение, няма опасност за живота му. Както 24 часа съобщи по-рано днес, Караватий е зам.изпълнетилен директор на металургичния завод в

Ракети, изстреляни от Северна Сирия, паднаха в турските окръзи Хатай и Килис

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689811

Ракети, изстреляни от Северна Сирия, 
паднаха в турските окръзи Хатай и КилисНяколко ракети, изстреляни от Северна Сирия, паднаха днес в турските гранични градове Рейханлъ (окръг Хатай) и Килис, съобщи турската телевизия НТВ. Ракетите са изстреляни от бойци на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) в Африн. Един човек е бил ранен, след като две ракети уцелиха стените на къща в град Килис.

Нов Център за обслужване на клиенти на ЕНЕРГО-ПРО във Велико Търново прие първите си посетители

http://www.cross.bg/energo-pro-posetiteli-yslygi-1566671.html

/КРОСС/ ЕНЕРГО-ПРО посрещна днес първите клиенти в нов Център за обслужване в град Велико Търново на ул. „Никола Габровски" №4. По традиция, по случай откриването, бе отслужен тържествен водосвет. Разположен в удобно и функционално помещение, клиентският център предлага по-ефективна организация на работата и управление на потока от посетители. На разположение на клиентите са шест многофункционални гишета, на които се приемат както касови разплащания, така и заявления за всички услуги на компа-ниите от групата ЕНЕРГО-ПРО Варна. Днес първите посетители на новия клиентски център се възползваха от възмож-ността да заявят услуги на ЕНЕРГО-ПРО, да актуализират клиентските си данни, да заплатят сметките си за електроенергия и да получат информация по въпро-си, свързани с дейността на компанията. В Центъра за обслужване могат да се заявят и електронните услуги на компани-ята - получаване на електронна фактура, известяване чрез СМС или имейл в случай на пропуснат срок за плащане на сметка за електроенергия. От днес центърът на ЕНЕРГО-ПРО на ул. „Мизия" №21 във Велико Търново не работи с клиенти.    

Варна се размина с температурен рекорд

http://www.moreto.net/novini.php?n=368157

Въпреки необичайно топлото време за този период от годината Варна се размина с температурен рекорд през днешния ден, научи Moreto.net. Измерените максимални градуси на 30-ти януари в морската столица са 18.4. Тези стойности се оказаха недостатъчни да преборят последния температурен рекорд за този ден от 2002 година, когато са отчетени 20.

Кметът на Видин с отличие от Федерацията по баскетбол

https://www.actualno.com/vidin/kmetyt-na-vidin-s-otlichie-ot-federacijata-po-basketbol-news_657112.html

Плакетите в израз на признателност за подкрепата и приноса към развитието на този спорт бяха връчени по време на второто издание на Баскетболна вечер и Церемония по награждаването на най-добрите баскетболисти за 2017 г. снощи в столицата. Кметът на Община Видин получи отличието от президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. „За мен е чест да присъствам на тази престижна церемония и да приветствам най-добрите в един от любимите за всички българи спортове. Благодаря

Пак започва набиране на проекти по границата с Македония

http://econ.bg/Новини/Пак-започва-набиране-на-проекти-по-границата-с-Македония_l.a_i.757199_at.1.html

Още 7 млн. евро ще бъдат инвестирани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за развитие на пограничния регион между България...

21 милиона момичета са нежелани от родителите си в Индия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689794

21 милиона момичета са нежелани от родителите си в ИндияОколо 21 милиона момичета в Индия са нежелани и получават по-малко средства, защото техните родители са искали да имат син, обяви днес индийското правителство, предаде Ройтерс. Тази констатация се съдържа в годишния преглед на състоянието на индийската икономика. В него тази година има цяла глава, посветена на въпроса с жените.

Замерят с плодове и зеленчуци US дипломати във Витлеем

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689798

Замерят с плодове и зеленчуци US дипломати във ВитлеемГрупа американски дипломати днес бе замеряна със плодове и зеленчуци в палестинския град Витлеем, предаде Франс прес. Делегацията участваше в заседание във Витлеем, което бе прекъснато от противници на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. В заседанието участваха американски експерти,

Blackrock: Биткойн не е инвестиционен актив

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/blackrock-bitkoin-ne-e-investicionen-aktiv-254845/

Според главния стратег за мултиактивите на компанията на този етап съществуват огромни проблеми в областта на криптовалутите

Карготек откри глобален център за бизнес услуги в София

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kargotek-otkri-globalen-centyr-za-biznes-uslugi-v-sofiia-254841/

Това е още един мост между България и Финландия по линия на двустранните икономически отношения, каза заместник-министърът на икономиката

Уроците и равносметката на пънк рок скиора Никола Чонгаров, който не стигна до Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/30/3121209_urocite_i_ravnosmetkata_na_punk_rok_skiora_nikola/?ref=rss


Дългогодишният национал в алпийските ски Никола Чонгаров не успя да се класира за игрите в Пьонгчанг и да стане първият български олимпиец в историята на ски кроса. Поне засега. Олимпийската мечта остава жива, а опитът и уроците от дебютния му сезон в една от най-новите зимни дисциплини ще му дадат още по-голяма увереност и мотивация да продължи преследването й.<br /><br />Чонгаров започна от А и Б в ски кроса, след като преди това имаше едва три състезания в тази дисциплина. Само с...

Как Джеймс Бонд стана Джейн Бонд

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6688269

Как Джеймс Бонд стана Джейн БондИли как в галактиката изведнъж се нароиха толкова много жени Аз съм голям фен на “Междузвездни войни” и горе-долу връстница на първите серии. Тази Коледа отидох да гледам поредната серия “Последните джедаи” със сина ми, който е на годините, на които бях, когато филмът започна. “Междузвездни войни” е филм,

Повдигнаха обвинение срещу чичото на убитото от питбул дете

http://www.cross.bg/obvinenie-dimitur-pantov-1566670.html

/КРОСС/ Районната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение на 35-годишния Димитър М. за смъртта на 3-годишния му племенник, който в понеделник бе убит от питбул в двора на къщата им в пазарджишкото село Мокрище, съобщава „24 часа". Обвинението е за недостатъчна грижа и контрол върху кучето, вследствие на което е последвала смърт на дете. Говорителят на държавното обвинение в Пазарджик Павел Пантов обясни, че разследващите са получили неопровержими доказателства, че чичото Димитър е действителният собственик на кучето. Ако мъжът бъде признат за виновен, го очакват до 5 години затвор и глоба от 10 000 лева. С разпореждане на прокуратурата неговият арест е удължен до 72 часа. От държавното обвинение обявиха, че ще поискат от съда постановяване на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за Димитър М. "Бащата и лелята на детето до края на деня ще бъдат освободени от ареста", заяви прокурор Пантов.  

Сръбските власти връчиха на Цветан Василев обвинителния акт по делото ”КТБ”

https://frognews.bg/novini/srabskite-vlasti-vrachili-tsvetan-vasilev-obvinitelniia-akt-deloto-ktb.html

Властите в Сърбия са връчили призовка и 11-те хиляди страници обвинителен акт на бившия мажоритарен собственик на фалираната банка Цветан Василев.

Сепаратистите в Каталуня се скараха заради шефа на парламента

http://clubz.bg/63565-separatistite_v_katalunq_se_skaraha_zaradi_shefa_na_parlamenta

Председателят на каталунския парламент Роже Торен отложи предвиденото за днес гласуване на кандидатурата на Карлес Пучдемон за премиер на автономната испанска област, предаде Ройтерс.

Той обаче бе категоричен, че няма да предлага друг кандидат за поста. И изтъкна, че заседанието е отложено, но не и отменено.

Торен определи Пучдемон като единствения жизнеспособен кандидат. Той обеща да гарантира неговия имунитет и този на всички каталунски депутати.

Няма определена дата за следващото заседание. То ще се състои, когато централните испански власти гарантират, че няма да се намесят в избирането на новия каталунски премиер, уточни Торен.

По-рано днес испанският премиер Мариано Рахой го предупреди за рисковете от провеждане на заседанието на легионалния парламент в Барселона, което бе забранено от Конституционния съд. Рахой повтори позицията си, че Пучдемон не може да бъде кандидат за премиер на Каталуня, докато живее в доброволно изгнание в Брюксел.

Испанското правосъдие издаде заповед за арест срещу каталунския сепаратистки лидер заради незаконното обявяване на независимостта на областта от парламента в Барселона на 27 октомври 2017 г. Дни по-късно Пучдемон избяга в Белгия.

Решението на Роже Торен вся още по-голямо разцепление в редиците на сепаратистките партии в Каталуня, отбелязва в. "Ел Мундо". Те имат абсолютно мнозинство, но то е само от двама души. Трите сили, борещи се за отцепване на Каталуня, имат общо 70 депутати в 135-членния регионален парламент.

"Заедно за Каталуня" на Карлес Пучдемон застана срещу Републиканската левица на Каталуня (РЛК), от чиито редици е Торен. След отлагането стана ясно, че Торен е звънял пет пъти по телефона на Пучдемон, който обаче така и не вдигнал.

От "Заедно за Каталуня" обвиниха шефа на парламента, че действа на своя глава, без да се допитва до партньорите. Партията на Пучдемон настояваше сесията да бъде проведена - въпреки забраната на Конституционния съд.

Срещу Торен скочиха и от крайнолявата сепаратистка партия Кандидатура на народното единство (КНЕ). Тя има само 4-ма депутати, но без тях отцепниците губят абсолютното си мнозинство. Антикапиталистите излязоха на улицата и се включиха в протеста на друго сепаратистко движение - Националното събрание на Каталуня (НСК).

Накрая КНЕ съобщи, че спира преговорите със "Заедно за Каталуня" и РЛК. Крайната левица обяви, че няма да участва в парламентарни сесии, ако Пучдемон не е кандидат-премиер.

Така нещата в испанската автономна област се усложняват още повече.

Бьорндален пътува за Пьонгчанг като част от делегацията на Беларус

https://offnews.bg//zimni/biorndalen-patuva-za-piongchang-kato-chast-ot-delegatciata-na-belarus-673881.html

Беларус се възползва максимално от ситуацията около норвежката легенда в биатлона Оле Ейнар Бьорндален.

Най-титулованият състезател в атрактивния зимен спорт не попадна в състава на Норвегия, защото не успя да преодолее квалификационната норма. Очакванията да му бъде дадено място в тима за минали заслуги не се оправдаха.

В крайна сметка Норвегия направи много лош ПР ход, но от грешката се възползва Беларус, откъдето е съпругата на Бьорндален Дария Домрачова.

43-годишният норвежец беше включен в състава на делегацията на бившата съветска република и ще отпътува още утре за Пьонгчанг, където ще се проведе зимната олимпиада между 9 и 25 февруари.

Домрачова ще вземе участие в стартовете на игрите и ще може да разчита на експертните съвети на своя съпруг.

Срокът на годишните винетки за 2017 г. изтича утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689787

Срокът на годишните винетки за 2017 г. изтича утреВалидността на годишните винетки за 2017 г. изтича утре, напомнят от Агенция "Пътна инфраструктура". Стикери се продават в над 3000 разпространителски пункта. От тях 372 бр. са с денонощен режим на работа. Това са големите бензиностанции, офисите на "Български пощи", областните пътни управления и гранично контролно-пропускателните пунктове.

Плевнелиев: Президентът е големият отсъстващ в дебата по Истанбулската конвенция

http://www.moreto.net/novini.php?n=368150

"Да направим така, че младите да се върнат. Това е въпросът, който вълнува хората. Как да направим така, че бизнесът да види хоризонт да дойдат младите хора.". Това заяви Росен Плевнелиев, президент на България 2012-2017, в закриващото си изказване на 12-та годишна среща на бизнеса с правителството.

14-годишният обвиняем за убийство във Варна остава в ареста

https://www.actualno.com/crime/14-godishnijat-obvinjaem-za-ubijstvo-vyv-varna-ostava-v-aresta-news_657109.html

14-годишния Денис Живков, обвинен в убийството на бездомник във Варна, остава в ареста, потвърди Варненският апелативен съд. Определението не подлежи на обжалване. Живков е обвиняем за убийство по хулигански подбуди, извършено по особено мъчителен начин. Според прокуратурата Денис има съучастник - 13-годишно момче, което обаче не носи наказателна отговорност. Според данните, събрани от разследващите по случая, децата влезли в конфликт с бездомника пред пункт за вторични суровини, а ден по- къс

Делян Добрев: Опровергах всички лъжи на Йончева

http://dnes.dir.bg/news/elena-yoncheva-deljan-dobrev-lazhi-26831401

Депутатът Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че съпартийникът му Делян Добрев е защитил името си срещу балона на Елена Йончева.

Цените на млечните продукти в ЕС намаляват

https://www.investor.bg/bylgariia/5/a/cenite-na-mlechnite-produkti-v-es-namaliavat-254836/

Въпреки това цената на маслото e с 28% по-висока от средната за последните пет години

Април идва през февруари

http://clubz.bg/63564-april_idva_prez_fevruari

След студения януари, през февруари се очаква температурите постепенно да се повишават и средната за месеца ще бъде около и под нормата. В по-голямата част от страната най-ниските температури през февруари ще бъдат между минус 14 и минус 19 градуса, а най-високите - между 14 и 19 градуса, съобщи за БТА Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Средната месечна температура за февруари в Северна България и по високите полета ще е от 0 до 2 градуса, в Южна България и по Черноморието - между 2 и 5 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 4 градуса. Средната месечна сума на валежите през февруари в равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планините - между 40 и 70 литра на квадратен метър, а за Рило-Родопския масив и в Странджа е от 60 до 100 л/кв.м. Месечната сума на валежите също ще е около и под нормата.

В началото на февруари все още ще е студено, но температурите бавно ще се повишават. В планините и планинските райони, както и след обяд, ще има и слънчеви часове, а на много места в равнинната част от страната ще бъде с мъгла или с ниска облачност, които покрай река Дунав и на места в Източна България, ще се задържат през целия ден. Там и дневните температури ще остават по-ниски.

Съществени валежи не се очакват, но от ниската облачност е възможно да превалява съвсем слаб сняг. Повишена вероятност за превалявания има към 7 февруари и в края на десетдневието, като ще има и дъжд, и сняг. През първата половина от второто десетдневие на февруари температурите ще са по-близки до обичайните. Вероятността за валежи е малка.

През втората половина от десетдневието ще има условия за превалявания, отново на места и предимно слаби. Температурите слабо ще се понижат и преваляванията ще са предимно от сняг. През третото десетдневие тенденцията е също да има чести превалявания. Температурите слабо ще се колебаят около стойности близки до обичайните.

Рияд е сключил споразумения за над 106 млрд. долара с обвинените в корупция

http://www.mediapool.bg/riyad-e-sklyuchil-sporazumeniya-za-nad-106-mlrd-dolara-s-obvinenite-v-koruptsiya-news274915.html

Саудитска Арабия обяви, че при мащабната антикорупционна кампания е сключила финансови споразумения за над 106 милиарда долара.   От 381 разпитани заподозрени по антикорупционната кампания, 56 души остават задържани, предаде Асошиейтед прес.   Главният прокурор Сауд ал Моджеб уточни, че споразуменията включват конфискация на активи в недвижими имоти, търговски дружества, ценни книжа и пари кеш. В изявлението му не се посочват повече подробности за иззетите компании и недвижими имоти.   Властите не са сключили финансови споразумения с 56-имата, които остават задържани, заради други висящи криминални случаи или с цел да бъдат продължени разследванията.   По-рано днес бе съобщено, че всички задържани в антокорупционната кампания, започнала в началото на ноември, са напуснали риядския луксозен хотел Риц-Карлтън (Ritz-Carlton). Очаква се на 14 февруари хотелът отново да заработи нормално.   На 24 януари Рияд обяви, че са завършени разследванията срещу десетки високопоставени поданици на кралството.   Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който бе начело на акцията, посочи, че 95 процента от обвиняемите са се съгласили на сделка, предавайки на властите част от активите си за компенсиране на нанесените загуби, достигнали през последните години 100 млрд. долара.

БСК: Бизнеселитът застарява, не дава бизнеса на младите

http://dnes.dir.bg/news/biznes-vazrast-menijari-26831400

Бизнес елитът в България застарява, показва проучване на Българската стопанска камара /БСК/.

Борисов: В Давос няма баир без 10 лифта, искаме едно лифтче

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-lift-davos-lavcheta-26831367

Обществото харчи излишна енергия в казуси като този с разградските лъвчета или строителството на втори лифт на Банско, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

Деси Радева с елегантна визия на прием с Румен Радев

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/desi-radeva-s-elegantna-viziia-na-priem-s-rumen-radev-6078784

Първата дама бе в тон със събитието, облечена с елегатна рокля в тъмносиньо. Като допълнение към тоалета тя бе избрала светлосив копринен шал

Прекъсване на сътрудничеството с Международния валутен фонд заплашва Украйна с фалит

http://econ.bg/Новини/Прекъсване-на-сътрудничеството-с-Международния-валутен-фонд-заплашва-Украйна-с-фалит_l.a_i.757197_at.1.html

Прекъсване на сътрудничеството с Международния валутен фонд заплашва Украйна с фалит. Това заяви в интервю пред изданието „Обозреватель“ министърът...

Над 10.8 милиона лева ще харчи община Елена през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/6689714

Над 10.8 милиона лева ще харчи община Елена през 2018 г.Местният парламент в Елена се събра в пълен състав на сесията за приемането на бюджета на общината за 2018 г. Най-важният финансов план за нейното развитие през настоящата година получи подкрепата на 14 общински съветници, двама се въздържаха и само един гласува против. Бюджетната рамка е в размер на 10 859 022 лв., от които 5 940 024 лв.

В Индия има 21 милиона нежелани момичета

//dariknews.bg/novini/sviat/v-indiia-ima-21-miliona-nezhelani-momicheta-2075648

Около 21 милиона момичета в Индия са нежелани и получават по-малко средства, защото техните родители са искали да имат син, обяви индийското правителство, предаде Ройтерс. Тази констатация се съдържа в годишния преглед на състоянието на индийската икономика. В него тази година има

Делян Добрев: Ще си подаде ли оставката Елена Йончева?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/delian-dobrev-shte-si-podade-li-ostavkata-elena-ioncheva-2075639

Ще си подаде ли оставката Елена Йончева? Този въпрос отправи по време на брифинг народният представител от ГЕРБ Делян Добрев. Питането му е по повод въпроси, които той отправи към колегата си от БСП. Един от тях целеше да изясни дали тя участва в съдружие в офшорна фирма

Прогноза: Лихвите по кредитите ще започнат да растат през следващата година

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prognoza-lihvite-po-kreditite-shte-zapochnat-da-rastat-prez-sledvashtata-godina-2075652

Лихвите по кредитите ще започнат да растат през следващата година, прогнозира управителят на Българската народна банка Димитър Радев пред участниците в 12-тата годишна среща на бизнеса с правителството.

Край на сагата с Терез и Масуд: Лъвчетата заминават за Холандия

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kraj-na-sagata-s-terez-i-masud-lyvchetata-zaminavat-za-holandiia-2075659

Край на сагата с лъвчетата Терез и Масуд. Те заминават утре за Холандия. Това стана само няколко часа след протеста на граждани, срещу преместването на животните в зоопарка на Пазарджик и след като лично премиера Бойко Борисов обеща, че  двете лъвчета ще бъдат спасени

Борба за президентска република започва Божидар Димитров

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borba-za-prezidentska-republika-zapochva-bozhidar-dimitrov-2075644

Борба за президентска република започва бившият директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. За целта тази неделя Димитров и други професори ще учредят надпартиен клуб „Кубрат“.

433 зоополицаи ще се борят с насилието срещу животни

http://www.cross.bg/zhivotni-zhestokost-prestupleniya-1566669.html

/КРОСС/ Общо 433 зоополицаи ще проверяват сигнали за жестокост спрямо животни на територията на цялата страна. Това заяви директорът на "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски по време на брифинг. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че България ще стане едва втората страната в Европа с действащо звено срещу жестокостите, проявявани срещу животни. По думите му необходимостта от такова звено е продиктувана от общественото мнение, което е чувствително по такива въпрос. През годините множество експерти, организации и граждани са сигнализирали за жестокост над животни - насилие, нелегални боеве, развъдници с недопустими условия и други. Терзийски обясни, че в зоополицията ще влязат разследващи полицаи и оперативни работници. Те ще преминат обучение най-вероятно в Холандия, предава bTV. "Предприети са мерки и за недопускане омаловажаването на сигнали за престъпления срещу животни. Започна процедурата и по обозначаване на 28 автомобила - към днешна дата 25 са готови", уточни Терзийски. До момента са подадени общо 298 сигнала за проява на жестокост спрямо животни. Над 20% от тези престъпления са разкрити и работата по тях продължава, стана ясно още от брифинга. Сериозни проблем при тези престъпления е липсата на солидни доказателства, поради което ефективно осъдените хората за насилие над животни са единици.

Осъдиха пациент, пребил лекари в Бургас

https://frognews.bg/novini/osadiha-patsient-prebil-lekari-burgas.html

4 години и 3 месеца в затвора ще прекара пациент, пребил лекари в Бургас на 24 май миналата година. Присъдата за 23 -годишния столичанин Кирил Нойков е от Бургаския районен съд.

Федералният резерв на САЩ най-вероятно ще остави без промяна основните си лихви

http://www.mediapool.bg/federalniyat-rezerv-na-sasht-nai-veroyatno-shte-ostavi-bez-promyana-osnovnite-si-lihvi-news274914.html

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ най-вероятно ще остави без промяна лихвите си утре, в края на двудневното заседание на комитета по паричната политика, което е последното за сегашната ръководителка на централната банка Джанет Йелън, съобщи Франс прес.   Още отсега обаче пазарите ще следят с особено внимание за признаци за намеренията за 2018 година на силно обновения състав на паричния комитет.   Според анализатори вероятността за запазване на статуквото на лихвите на това заседание е 95 процента.   Възможно е обаче много от неотдавна приетите членове на комитета тази година да заемат позиции, по-близки до тези на "ястребите" - привържениците на по-бързо повишаване на лихвите, коментират експерти.   Новият ръководител на УФР Джероум Пауел бе номиниран от президента на САЩ Доналд Тръмп на този пост. Пауел е смятан по-скоро за умерен при определянето на паричната политика и ще встъпи в длъжност след 3 февруари.   С относително динамичния икономически растеж (2,6 на сто през четвъртото тримесечие) и след данъчните намаления "може да бъде оправдано везната да се наклони на страната на "ястребите" през 2018 година", изтъква Даян Суонк, главен икономист в одиторската кантора Грант Торнтън (Grant Thornton). Тя очаква четири увеличения на лихвите с четвърт процентен пункт тази година - с едно повече, отколкото централната банка беше планирала засега.   Професорът по икономика в университета в Орегон Тим Дюи, специалист по въпросите на УФР обаче е на мнение, че три повишения на лихвите са предостатъчни.   "Инфлацията остава ниска и дори да прехвърли прага от 2 процента, УФР едва ли ще има прекомерна реакция", обяснява той.   Комюникето на комитета по паричната политика ще бъде следено до последната буква, за да се разбере дали членовете на централната банка планират ново затягане на паричната политика още през март, при положение, че лихвите са между 1,25 и 1,5 процента.   "Възможно е да споменат нещо за евентуално преразглеждане към повишение на растежа или да наблегнат на контрола над инфлацията", което ще бъде знак, че са готови да направят стъпка през март, твърди независимият икономист Джоел Нароф.

Пак започва набиране на проекти по границата с Македония

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/30/3121262_pak_zapochva_nabirane_na_proekti_po_granicata_s/?ref=rss


Още 7 млн. евро ще бъдат инвестирани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за развитие на пограничния регион между България и Македония чрез Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП България - Бивша югославска република Македония 2014 - 2020 г. Това обяви заместник-министър Деница Николова, която председателства петото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на програмата, което се проведе в Кюстендил, цитирана от пресцентъра си.<br /><br...

Делян Добрев: С документи в национален ефир опровергах всички лъжи на Елена Йончева (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689764

Делян Добрев: С документи в национален ефир опровергах всички лъжи на Елена Йончева (Видео)"Настоящото Народно събрание обсъди оставката на колегата Делян Добрев", заяви депутатът Данаил Кирилов на изявление на ПП ГЕРБ в кулоарите на Народното събрание. "От ПГ на ГЕРБ подкрепихме нашия колега. Той защити името си, ние защитихме неговото име", каза още той. "С документи в национален ефир опровергах всички лъжи на Елена Йончева.

Районите за планиране в България може да намалеят на 4 или 5

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/30/3121266_raionite_za_planirane_v_bulgariia_moje_da_namaleiat_na/?ref=rss


Министерството на регионалното развитие и благоустройството планира промяна на районите за планиране. В момента районите от ниво 2 (NUTS 2) в страната са шест – Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен. NUTS2 е териториална единица на район за планиране, използвана за нуждите на структурите на ЕС и Евростат.<br /><br />Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи в петък пред парламента, че...

Безработните дължат месечно по 20.40 лв. за здравни вноски

http://www.mediapool.bg/bezrabotnite-dalzhat-mesechno-po-2040-lv-za-zdravni-vnoski-news274913.html

От 1 януари 2018 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 20.40 лв., напомниха от Националната агенция за приходите (НАП). Със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г. от 1 януари 2018 г. е определен нов размер на минималния осигурителен доход - 510 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху 255 лв. От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за месец януари 2018 г. трябва да се внесе най-късно до 26 февруари 2018 г., тъй като 25 февруари е почивен ден – неделя. От НАП напомнят също, че всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Тоест, ако от 1 януари 2018 г. трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 26 февруари. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева. Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от НЗОК. Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

Слънчево ще е времето по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=368140

По Черноморието утре - 31 януари ще е предимно слънчево, научи Moreto.net. Ще духа слаб югозападен вятър. Максималните температури ще са 8-11°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. В планините ще е предимно слънчево.

Спецоперация на МВР в цялата страна

https://www.actualno.com/crime/specoperacija-na-mvr-v-cjalata-strana-news_657107.html

Специализирана операция на МВР се провежда в цялата страна, съобщиха от МВР. В полицейските управления са отведени хора, смятани за близки до криминални структури у нас. В същото време, главният секретар на МВР Младен Маринов съобщи, че все още няма задържани за отвличането на Адриан Златков, каквито информации се появиха по рано днес.

Пълнят със студена смес зейнали дупки във Велико Търново след снега

https://www.24chasa.bg/region/article/6689728

Пълнят със студена смес зейнали
дупки във Велико Търново след снегаВъв Велико Търново започна възстановяване на улични настилки, засегнати след дъждовете и снеговалежите през декември и януари. След подадени до общината сигнали бе сформирана работна група, която огледа проблемните места. Предвид невъзможността на асфалтовите бази да работят през зимния сезон, за частичните ремонти на настилките ще бъде използвана

През февруари температурите стигат до 22 градуса

https://frognews.bg/novini/prez-fevruari-temperaturite-stigat-22-gradusa.html

В по-голямата част от страната най-ниските температури през февруари ще бъдат между -14 и - 9 градуса, а най-високите - между 17 - 22 градуса. Това съобщи Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Заловиха баща и син със 72 000 къса цигари без бандерол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689751

Заловиха баща и син със 72 000 къса цигари без бандеролБаща и син са задържани за съхранение на 72 000 къса цигари без бандерол, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Хасково. Вчера около 15.00 часа на автомагистрала „Марица“ в посока Пловдив, димитровградските криминалисти са спрели за проверка товарен автомобил „Фиат“, шофиран от 31-годишен свиленградчанин.

Обвиниха чичото на убития от питбула Тошко

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-obvinenie-pitbul-26831336

Районната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение срещу 35-годишния Димитър М., собственик на питбула, убил 3-годишния Тошко в село Мокрище.

Изплащането на 100-те млн. лв. за заплати в МВР започва от март

https://frognews.bg/novini/izplashtaneto-100-mln-zaplati-mvr-zapochva-mart.html

Изплащането на 100-те млн. лв. за заплати в МВР започва от март. За 2019 г. отново се предвижда ново увеличение с 10%, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев на брифинг.

Цифрите за автомобилния пазар

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/cifrite-za-avtomobilniia-pazar-6078783

Продажбите в Европа растат, но тези на дизелови автомобили намаляват. И още много цифри.

Захарният диабет е еквивалент на сърдечно-съдово заболяване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6689741

Захарният диабет е еквивалент на сърдечно-съдово заболяванеПроф. Д-р Цветалина Танкова, дмн, е началник на Клиниката по диабетология в Университетската специализирана болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“; Ръководител на Клиничния център по ендокринология и геронтология към МУ София и зам. декан по научната дейност на Медицинския факултет. - Проф. Танкова,

Apple ще подобри рекорда за най-голяма печалба за тримесечие

https://news.bg/business/apple-shte-podobri-rekorda-za-nay-golyama-pechalba-za-trimesechie.html

"Песимистичният" вариант е за 19 милиарда долара, а оптимистичният - за до 21 милиарда долара

Скандалът се разраства! Големите немски концерни тествали вредните емисии и върху хора

http://www.cross.bg/vrednite-hora-veshtestva-1566667.html

/КРОСС/ Скандалът с използването на маймуни за тестове на вредните емисии на дизелови двигатели, който избухна в Германия се разраства. Според вестниците Süddeutsche Zeitung и Stuttgarter Zeitung, в изпитанията са участвали и напълно здрави хора, които са били подложени с тяхно съгласие на въздействието на азотен диоксид - едно от вредните вещества, отделяни от дизеловите мотори, предава Automedia. Програмата е била финансирана от трите най-големи автомобилни производителя в страната - концерните Volkswagen, Daimler и BMW Group. Първият от тях вече се извини, след като медиите в САЩ разкриха, че е използвал маймуни за тестове в специална лаборатория в Албакърки. Тестовете с хора са били провеждани от Европейската изследователска организация за защита на околната среда и здравето в транспортни сектор (EUGT). Именно тя е лобирала за интересите на немски производители пред европейски власти, твърдят двете издания, които разполагат с отчета на EUGT за периода 2012-2015 г. Според тях, 25 души в продължение на няколко часа са вдишвали различни концентрации на отровния азотен диоксин NO₂, като това е станало в лаборатория на Университетската клиника в град Аахен. Шефът на EUGT - Томас Краун, призна за тестовете, но уточни, че резултатите от тях не могат да бъдат отнесени към цялото население, тъй като азотният диоксид е само едно от вредните вещества, отделяни от дизелови двигатели.  

Майдел: ЕС е най-голямата дестинация за чуждестранни инвестиции в света с 424 млрд. евро за 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689729

Майдел: ЕС е най-голямата дестинация за чуждестранни инвестиции в света с 424 млрд. евро за 2016 г.Европейският съюз е привлякъл най-много чуждестранни инвестиции в света през 2016 г. – €424 милиарда евро, а втори са САЩ с €319 милиарда. Средната заетост в ЕС е рекордно висока – 72% от всички трудоспособни, а инвестициите са от нивата преди кризата – 22% от БВП. Всичко това показва, че за Европа икономическата криза е минало и сега е време да

51 месеца затвор за пациент, пребил лекари и персонал в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689637

51 месеца затвор за пациент, пребил лекари и персонал в Бургас23-годишният Кирил Нойков от София, който нападна лекари и персонал в болница "Бругасмед" на 24 май, м.г., ще лежи в затвора 4 г. и 3 месеца. Това реши Бургаският районен съд, който призна столичанина за виновен в нанасяне на телесни повреди на петима души. Екшънът в болницата в к-с "Меден рудник" се разиграл малко след 2 часа през нощта.

Жаблянов: Ако сме правова държава, Добрев да напусне НС

http://dnes.dir.bg/news/ns-darzhava-napusne-deljan-dobrev-zhabljanov-pravova-26830938

Ако сме правова държава, Делян Добрев трябва да напусне парламента. Това заяви зам.-председателят на НС и член на ИБ на БСП Валери Жаблянов.

Роднини на загиналите в боинга в Украйна осъдиха руски командир за $140 млн.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/30/3121233_rodnini_na_zaginalite_v_boinga_v_ukraina_osudiha_ruski/?ref=rss


Съд в американския щат Илинойс е постановил Игор Гиркин (Стрелков) - бившият командващ силите на проруските сепаратисти в Донецк, да заплати по 20 милиона долара на 7 роднини на жертви от сваленият в Източна Украйна малайзийски пътнически самолет.<br /><br />Холандската телевизионна програма за разследваща журналистика ZEMBLA съобщи, че е научила от адвоката на ищците за решението по повод дело, започнало през лятото на 2015 г. Става дума за колективен иск от семействата на 25...

Германските "Зелени" направиха завой към центъра с ново прагматично ръководство

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/30/3121235_germanskite_zeleni_napraviha_zavoi_kum_centura_s_novo/?ref=rss


"Зелените" в Германия избраха за лидери двама представители на умереното си крило в опит да се превърнат в по-приемлив партньор за християндемократите на канцлера Ангела Меркел, предаде "Ройтерс".<br /><br />Решението означава придвижване към центъра (много от позициите на "Зелените" досега са били вляво от политическия спектър) и това може да повиши напрежението в редиците на социалдемократите, които преговарят с партията на Меркел като последни...

Съдбата на Масуд и Терез е в ръцете на Бойко Борисов (протестът в снимки)

https://offnews.bg//obshtestvo/sadbata-na-masud-i-terez-e-v-ratcete-na-bojko-borisov-protestat-v-sni-673866.html

Стотици граждани, подкрепени от екозащитни организации, отново излязоха на протест днес в София с искане лъвчетата Масуд и Терез да бъдат преместени в спасителен център в Холандия. Тяхното желание обаче може и да не бъде изпълнено, макар за това да имаше обещание от министъра на околната среда Нено Димов. В същото време днес премиерът Борисов се е срещнал с представители на "Четири лапи" и "Дивите животни", като им е обещал лично да се заеме с казуса и да реши проблема. 

Самият Нено Димов се яви пред протестиращите, което единствено ги раздразни. Неговите думи не бяха чути от всички, а възгласите "Оставка" и "Мафия" огласиха площада пред партийния дом в центъра на столицата. 

Обявен с начален час 12, протестът започна да се събира по-рано. Малко преди 12:30 часа при протестиращите дойде министърът, а пред медиите той разговаря с Явор Гечев от "Четири лапи". Димов каза, че към момента ръцете му са вързани от закона и трябва да бъде разделена емоцията от спазването на правилата. С две думи - Терез и Масуд ще останат у нас поне засега, като това не е окончателно решение. 

До новото недоволство се стигна, след като от общинския съвет в Разград отново гласуваха лъвовете да бъдат пратени в Пазарджик. Там в момента за тях се строи специален кът, като по думите на Димов той отговаря на всички изисквания. 

"Отново ще повторя, че чисто емоционално, чисто човешки аз също имам най-голямото желание тези лъвчета да бъдат отгледани при най-добрите условия", увери той. По думите му законът ясно казва в кои случаи животни могат да бъдат конфискувани и в кои - не.

Протестът пред Министерски съвет се превърна в митинг час след началото му. Заедно с протестни декларации, недоволните се отправиха към Министерството на околната среда и водите, за да входират жалбите си.

Освен гражданите с жалби, в МОСВ бяха поканени и представители на протестиращите, за да разговарят с екоминистерството и да намерят решение. 

Час след като започнаха разговорите, Явор Гечев от "Четири лапи" излезе сред множеството, за да съобщи, че резултат от срещата няма. Като причина за това той посочи, че МОСВ са в ролята на администрация, която е длъжна да следва закона, който към момента повелява лъвчетата Терез и Масуд да останат у нас. 

Единственият шанс за животните да заминат за Холандия се казва Бойко Борисов - сега нещата са в неговите ръце и протестиращите се надяват на неговото разрешение. Кога ще бъде оповестено то - не е ясно. Дотогава недоволните остават в пълна протестна готовност и при необходимост ще излязат отново, казаха те в края на демонстрация днес. 

Метат и мият улиците в София заради замърсения въздух

https://frognews.bg/novini/metat-miiat-ulitsite-sofiia-zaradi-zamarseniia-vazduh.html

Това съобщиха от Столична община – разпоредили са на почистващите фирми да започнат механизирано метене и миене на улиците, заради прогнозите за замърсен въздух.

Проучване на БСК сочи: Бизнес елитът в България застарява

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689718

Проучване на БСК сочи: Бизнес елитът в България застаряваБизнес елитът в България застарява, показва проучване на Българската стопанска камара (БСК), цитирано от БТА. Бурното технологично развитие отваря пропаст между младите и по-възрастните генерации мениджъри. "Бурното технологично развитие и особено навлизането на новите информационни технологии в живота на хората разсича непрекъснатата линия на

Плевнелиев критикува Радев за Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/istanbulscata-conventzia-26831258

Според президента /2012-2017/ Росен Плевнелиев президентът Румен Радев не е изразил ясната си позиция по повод Истанбулската конвенция.

Нов кораб за хидрографски измервания пристига в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/6689723

Нов кораб за хидрографски измервания пристига в РусеНа 31 януари 2018 г. пристига новопостроеният кораб за хидрографски измервания на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (АППД). Той ще акостира в Русе в 11 часа на понтон № 2. Специализираният плавателен съд, построен от варненската корабостроителница „МТГ Делфин“ в рамките на проект FAIRway Danube,

В Гърция: При провал на преговорите за името на Македония ще се създаде Велика България

https://www.actualno.com/balkani/v-gyrcija-pri-proval-na-pregovorite-za-imeto-na-makedonija-shte-se-syzdade-velika-bylgarija-news_657033.html

Според анализ, публикуван във водещия гръцки вестник Kathimerini, в който се разглеждат възможни сценарии за бъдещето на Балканите в случай на провал на преговорите за спора за името на Македония, се изразява опасение, че в резултат от провала ще последва създаване на Велика Албания и Велика България. На първо място провалът на преговорите ще означава, че югозападната ни съседка ще продължава официално да бъде наричана Бивша югославска република Македония (БЮРМ), с името, което я приема Гърция,

Деница Маркова, магистър по „Социален мениджмънт“ от ТУ – Варна: Като социален работник се чувствам изключително полезна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689722

Деница Маркова, магистър по „Социален мениджмънт“ от ТУ – Варна: Като социален работник се чувствам изключително полезнаДеница Маркова е завършrла „Социален мениджмънт“ в Технически университет – Варна, катедра „Социални и правни науки“, магистър. В момента работи като социален работник за международна организация по миграция в местния офис на РПЦ* - Харманли. За дипломната си работа „Социална динамика при неолиберализма.

Избирането на Пучдемон се отлага

http://econ.bg/Новини/Избирането-на-Пучдемон-се-отлага_l.a_i.757196_at.1.html

Председателят на регионалния парламент на Каталуния Роже Торен отложи днешното заседание, което трябваше да избере лидер на местното правителство...

"Блекстоун" преговаря за покупката на звено на "Томсън Ройтерс"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/30/3121225_blekstoun_pregovaria_za_pokupkata_na_zveno_na_tomsun/?ref=rss


Американският инвестиционен фонд "Блекстоун" (Blackstone Group LP) е в напреднали преговори по покупката на около 55% дял в бизнеса на "Томсън Ройтерс" за финанси и риск. Трима независими източници на агенция "Ройтерс" изчисляват, че сделката би оценила звеното на 20 млрд. долара заедно с дълга му.<br /><br />Според самата агенция, която е част от "Томсън Ройтерс", бордът на компанията се очаква да заседава днес , за да обсъди офертата за...

МВР със спецакция в цялата страна (обновена)

https://offnews.bg//obshtestvo/mvr-sas-spetcaktcia-v-tcialata-strana-obnovena-673878.html

На територията на цялата страна се провежда специализирана полицейска операция по "линия на активния криминален контингент", съобщиха от пресцентъра на МВР днес следобед без да дават допълни подробности. 

Към момента на съобщаването на акцията няма задържани.

За последните 24 часа в ГДБОП, в столичната и националната полиция са извикани около 40 души от криминалния контингент.

От 6 ч. тази сутрин от дома му с полицейски автомобил е взет Златомир Иванов - Златко Баретата. С него "се беседва по важни теми". "Беседва се" и с Ивайло Борисов – Ториното, съобщава bTV.

По информация на медията двамата са в ГДБОП заради отвличането на Адриан Златков миналата година.

МВР със спецакция в цялата страна

https://offnews.bg//obshtestvo/mvr-sas-spetcaktcia-v-tcialata-strana-673878.html

На територията на цялата страна се провежда специализирана полицейска операция по "линия на активния криминален контингент", съобщиха от пресцентъра на МВР днес следобед без да дават допълни подробности. 

Към момента на съобщаването на акцията няма задържани.

Работи се по дела, които са процес на разследване съвместно с прокуратурата. 

Очаквайте подробности.

433 униформени ще работят в новата зоополиция

http://www.moreto.net/novini.php?n=368155

433 зоополицаи ще реагират на сигнали за инциденти с животни в цялата страна, съобщи на брифинг директорът на „Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски. Силовият министър Валентин Радев посочи, че България ще стане втората страна в Европа с действащо такова звено.

Сръбска медия: Американският фонд ККR може да купи бизнеса на Telenor

https://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/srybska-mediia-amerikanskiiat-fond-kkr-moje-da-kupi-biznesa-na-telenor-254834/

Не е ясно дали фондът ще купи всички операции на норвежкия телеком в региона, или само сръбския оператор

Обещано: лъвчетата тръгват за Холандия

http://clubz.bg/63563-obeshtano_lyvchetata_trygvat_za_holandiq

"Най-резонно е лъвчетата от Разград да бъдат закарани в Холандия, утре заминават".

Това заяви директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев в специално изявление с екоминистъра Нено Димов във връзка със съдбата на лъвчетата от Разград Терез и Масуд.

По-рано през деня, след като пред Министерския съвет се проведе протест срещу настояването на властите животните да останат в зоопарка в Пазарджик, където няма условия да бъдат отгледани, Димов и премиерът Бойко Борисов се разминаха във версиите за възможните решения на проблема. 

В късния следобед днес обаче се стигна до обещанието на д-р Илиев, цитирано от "Фокус".

„Решението на Агенцията е свързано с това да направим всичко най- добро за здравето на лъвчетата. Понеже има клинично заключение от ветеринарни лекари, експерти, че в България няма достатъчно възможности за контрол на заболяването им, а и отделно е необходима и специализирана грижа по времето на решението, най-резонно е лъвчетата да бъдат закарани в спасителния център в Холандия".  

И Нено Димов се обяви "за" решението, наричайки го "най-доброто решение за лъвчетата". Даже припомни как по-рано през деня е настоял за повече търпение.

„Преди по-малко от пет часа казах, че търсим законово решение да намерим изход и да бъдат положени възможно най-добрите грижи за двете лъвчета – Терез и Масуд. Това решение вече го има“, заяви Димов, изтъквайки, че с д-р Дамян Илиев са работили през целия ден, за да се намери изход от ситуацията.

Обещано: Лъвчетата тръгват утре за Холандия

http://clubz.bg/63563-obeshtano_lyvchetata_trygvat_utre_za_holandiq

"Най-резонно е лъвчетата от Разград да бъдат закарани в Холандия, утре заминават".

Това заяви директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев в специално изявление с екоминистъра Нено Димов във връзка със съдбата на лъвчетата от Разград Терез и Масуд.

По-рано през деня, след като пред Министерския съвет се проведе протест срещу настояването на властите животните да останат в зоопарка в Пазарджик, където няма условия да бъдат отгледани, Димов и премиерът Бойко Борисов се разминаха във версиите за възможните решения на проблема. 

В късния следобед днес обаче се стигна до обещанието на д-р Илиев, цитирано от "Фокус".

„Решението на Агенцията е свързано с това да направим всичко най- добро за здравето на лъвчетата. Понеже има клинично заключение от ветеринарни лекари, експерти, че в България няма достатъчно възможности за контрол на заболяването им, а и отделно е необходима и специализирана грижа по времето на решението, най-резонно е лъвчетата да бъдат закарани в спасителния център в Холандия".  

И Нено Димов се обяви "за" решението, наричайки го "най-доброто решение за лъвчетата". Даже припомни как по-рано през деня е настоял за повече търпение.

„Преди по-малко от пет часа казах, че търсим законово решение да намерим изход и да бъдат положени възможно най-добрите грижи за двете лъвчета – Терез и Масуд. Това решение вече го има“, заяви Димов, изтъквайки, че с д-р Дамян Илиев са работили през целия ден, за да се намери изход от ситуацията.

БСП: Ако сме правова държава, Делян Добрев трябва да напусне парламента

https://offnews.bg//politika/bsp-ako-sme-pravova-darzhava-delian-dobrev-triabva-da-napusne-parlam-673877.html

Конституционният съд на Република България обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание от 04.10.2017 г. да прекрати правомощията на народния представител Делян Добрев. Със своето решение и гласуването, народните представители от ГЕРБ нарушиха принципа на свободния мандат.

Това заяви зам.-председателят на НС и член на ИБ на БСП Валери Жаблянов. По думите му, ако сме правова държава, изходът от тази ситуация е поемане на политическа и морална отговорност от народният представител Делян Добрев по един начин – напускане на парламента.

„Делото беше образувано по искане на народните представители от БСП, като още с внасянето на нашата подписка, категорично заявихме, че става въпрос за нарушение на Конституцията”, заяви Жаблянов. Според него нито един народен представител, с никакво решение на парламента, не може да бъде задължен да изпълнява задълженията си.

„Конституцията изрично указва условията за прекратяване на пълномощията на народен представител. Политическата отговорност за това нарушение е на ръководството на ПГ на ГЕРБ. Това нарушение е умишлено и не е плод на невнимание, допусната грешка или непознаване на Основния закон”, категоричен бе Жаблянов.

„Ясно е, че нарушаването на Конституцията от ПГ на ГЕРБ е умишлено и е логичен резултат от цялостната линия на ГЕРБ за нарушаване на принципите на правовата държва. В тази връзка, БСП ще продължи да прави всичко необходимо за запазване на конституционния и правов ред в Републиката”, изтъкна Жаблянов. По думите му е допуснатата груба провокация срещу конституционния ред. „Тя е плод на цялостната линия на поведение и на правителството и на парламентарното мнозинство, да не се съобразяват с Конституцията, законите и подзаконовите нормативни актове”, каза още Жаблянов.

Борисов: Седем пъти правим срещи с румънските колеги и 2 месеца по-късно те са в ареста

http://www.mediapool.bg/borisov-sedem-pati-pravim-sreshti-s-rumanskite-kolegi-i-2-mesetsa-po-kasno-te-sa-v-aresta-news274912.html

"Седем пъти правим срещи с румънските колеги и два месеца по-късно те са в ареста един по един, един по един, един по един. И тамън се договорим за третия мост (на река Дунав-бел.ред.) и търсим финансиране за другите два, и тях ги няма, защото влизат в затвора. Сега наново трябва да правим съвещания. А третият мост с Румъния е изключително важен, защото има много банки, които се натискат да дават кредити". Така премиерът Бойко Борисов обясни невъзможността да се договори с румънското правителството за изграждане на нов мост над Дунав. В изказването си по време на 12-та годишна среща на бизнеса с правителството той изрази надежда, че в най-скоро време ще проработи румънският модел и ще има правителство, защото сега управляващите там непрекъснато се сменяли и нямало как да се работи.

Плевнелиев: Ако България не ратифицира Истанбулската конвенция, ще се приравни с Йемен

https://offnews.bg//politika/plevneliev-ako-balgaria-ne-ratifitcira-istanbulskata-konventcia-shte-673870.html

Според президента Росен Плевнелиев (2012-2017), ако България не ратифицира Истанбулската конвенция, страната ни се приравнява със страни като Йемен и Саудитска Арабия, които не гарантират основни човешки права и свободи.

Плевнелиев изрази своята подкрепа за ратификацирането на Истанбулската конвенция по време на 12-ата среща на бизнеса с правителството.

Росен Плевнелиев разкритикува президента Румен Радев, че не е изразил ясната си позиция по повод Конвенцията:

"За мен големият отсъстващ от този дебат беше българският президент и за мен това е символ на двоен стандарт, който не за първи път се случва пред очите ни", каза Плевнелеив.

По думите му няма как да се ходи в Европа и да се твърди, че сме европейци и да защитаваме човешките права и свободи, а същевременно българският президент да няма позиция. Той добави, че вицепрезидентът Илияна Йотова е изразила такава. Плевнелиев отправи апел всички български институции да определят позицията си по този въпрос.

Според президента с ратификацията на този документ ще се даде шанс да се утвърдят демократичните устои на българската държавност.

"Истанбулската конвенция е наистина за това ние да бъдем достойни и отговорни европейци", каза още Росен Плевнелиев

 

433 зоополицаи ще има в България

https://www.actualno.com/society/433-zoopolicai-shte-ima-v-bylgarija-news_657103.html

433 зоополицаи ще работят на територията на цялата страна. Това каза на брифинг на МВР гл. комисар Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция“. По думите на Терзийски това са разследващи полицаи и оперативни работници, които са изявили желание да работят и по тази линия. „При възникнал инцидент с животно те ще реагират с преимущество, тъй като са запознати с процедурите при предприемане на действия при такива сигнали. Това не са служители извън щата и ще

Златан Ибрахимович на тайна почивка в Македония, лови глигани с приятели

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6689638

Златан Ибрахимович на тайна почивка в Македония, лови глигани с приятелиГолмайсторът на "Манчестър Юнайтед" Златан Ибрахимович е на тайна почивка в Македония. Това стана ясно от снимка, направена с негови фенове в град Щип и публикувана в Туитър.  Той е забелязан в ресторант в града, където много местни го засекли. Ибрахимович им е споделил, че посещението му в страната е трябвало да остане в тайна.

Крал Фелипе връчи най-престижното отличие на монархията на дъщеря си (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6689661

Крал Фелипе връчи най-престижното отличие на монархията на дъщеря си (Снимки)Кралят на Испания Фелипе Шести навърши днес 50 години. Той отбеляза юбилея, като постави на преден план дъщеря си Леонор, която е престолонаследничка на испанската корона, предаде Франс прес. Монархът връчи днес на 12-годишната Леонор най-престижното испанско отличие - Ордена на Златното руно с огърлие.

Възможности за ловен туризъм у нас представят на изложение в Дортмунд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689687

Възможности за ловен туризъм у нас представят на изложение в ДортмундДиректорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов и експерти от държавните ловни стопанства в обхвата на предприятието представят възможностите за ловен туризъм на най-голямото международно изложение JAGD & HUND. Изложението се провежда от днес до края на седмицата в германския град Дортмунд и събира почитателите на лова и природата от цял свят.

Полицията провежда спецоперация в цялата страна

http://www.cross.bg/strana-provezhda-tzyalata-1566666.html

/КРОСС/ Специализирана полицейска операция по линия на активния криминален контингент се провежда на територията на цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Към момента няма задържани, но според БНР в районните полицейски управления са отведени множество лица, смятани за близки до криминални структури. Работи се по дела, които са процес на разследване съвместно с прокуратурата. Операцията продължава, уточняват от МВР.

Как да се вкорени роза от букет?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6689665

Как да се вкорени роза от букет?Почти всяко растение може да се вкорени от резник. Неведнъж сме коментирали методите за вкореняване на рози. Независимо дали е от любителска градина, парк или производствено насаждение, розата си е роза. Вкореняването става по един и същ начин. Подходящите срокове си остават едни и същи - пролет и есен.

Би Би Си предлага таван в заплащането на репортери и водещи

http://www.mediapool.bg/bi-bi-si-predlaga-tavan-v-zaplashtaneto-na-reporteri-i-vodeshti-news274911.html

Британската медийна корпорация Би Би Си предложи горен праг от 320 000 лири годишно (449 000 долара) в заплащането на репортери и водещи - опит на финансираната със средства на данъкоплатците компания да намали неравенството между сътрудниците си мъже и жени, предаде Асошиейтед прес.   Предложението бе направено ден преди изслушване в парламента, на което шефът на Би Би Си ще отговаря на въпроси за корпоративната системата за заплащане. В изслушването ще свидетелства Кари Грейси - редакторка на новините за Китай, подала оставка в знак на протест, след като научила, че колегите й мъже, които вършат същата работа, са доста по-високо платени.   Напрежението във връзка с различното заплащане на мъжете и жените в корпорацията пламна през лятото на миналата година, когато Би Би Си публикува списък на служителите си с най-високи възнаграждения. От него стана ясно, че много от популярните журналистки са много по-ниско платени от колегите си мъже.   В последните седмици много от най-известните водещи на Би Би Си - мъже се съгласиха заплащането им да бъде намалено в името на половата равнопоставеност.

Интерактина кара показва най-рисковите места от катастрофи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368154

Варненец направи карта с местата в града, където има най-сериозен риск от пътни произшествия, научи Moreto.net. Изследването на Митко Иванов се базира на бюлетините на МВР, публикувани през изминалата година. Определя ги като твърде непълни, защото няма посочено точно място на всеки инцидент.

Почина Станиш Бонев, някога член на личния кабинет на Тодор Живков

https://offnews.bg//obshtestvo/pochina-stanish-bonev-niakoga-chlen-na-lichnia-kabinet-na-todor-zhivk-673875.html

Станиш Бонев, бивш зам.-председател на МС, председател на Държавния комитет за планиране и кандидат-член на
Политбюро на ЦК на БКП, почина на 86 години. 

Станиш Бонев е роден в село Пенкьовци, Трънско, на 15 ноември 1931 г. От 1945 г. е член на РМС, а от 1954 – на БКП. През 1956 г. завършва ВИИ „Карл Маркс“. Работи в околийския, окръжния и градския комитет на БКП в Перник. Първоначално завежда отдел „Пропаганда и агитация“ в Околийския комитет на БКП, а след това е политически помощник на първия секретар на Окръжния комитет на БКП в Перник.

По-късно е секретар на партийния комитет в Металургичния завод „Ленин“, както и секретар на Градския комитет на БКП в Перник, припомня 24 часа. През 1964 г. Станиш Бонев е изпратен администрацията на Министерския съвет, а от 1971 г. е член на Централната контролно-ревизионна комисия при ЦК на БКП. През 1977 г. е завеждащ отдел „Планово-икономически“ при ЦК. За известно време е част от личния кабинет на Тодор Живков. 

Падането на режима през 1989 г. заварва Станиш Бонев като член на ЦК на БКП. От 2007 г. той е член на ЦС на Българския антифашистки съюз.

Цацаров се застъпи за болен бивш военен, който е на път да остане без жилище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689610

Цацаров се застъпи за болен бивш военен, който е на път да остане без жилищеПо разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров Върховната административна прокуратура (ВАП) ще изиска от Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ цялата преписка по случая с ведомственото жилище на Станислав Бутенко, съобщи bTV. ВАП ще разгледа документацията в опит да намери решение по казуса с цел да помогне на

ЕК плаши със съд страните с мръсен въздух

https://frognews.bg/novini/astoiava-nezabavni-merki-chist-vazduh.html

Европейската комисия настоя днес държавите в ЕС да предприемат незабавни мерки за осигуряване на чист въздух. Еврокомисарят по околната среда Кармену Вела посочи пред журналисти, че ЕК повече няма да чака.

"Манчестър сити" привлече френски защитник с рекорден трансфер

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/30/3121247_manchestur_siti_privleche_frenski_zashtitnik_s/?ref=rss


"Манчестър сити" обяви привличането на защитника на "Атлетик" (Билбао) Аймерик Лапорт, който е първото ново попълнение на "гражданите" за зимата. Френският баск, който прекара почти шест сезона на "Сан Мамес", преминава на "Етихад" с рекорден трансфер за клуба – 57 милиона паунда (65 милиона евро). Това е с два милиона повече от Кевин де Бройне, който беше привлечен от "Волфсбург" през 2015 г. и до момента беше най-скъпият трансфер на...

Не забравяйте да купите винетка

http://clubz.bg/63562-ne_zabravqjte_da_kupite_vinetka

Днес, 31 януари, изтича валидността на годишните винетки за 2017 г. Стикери се продават в над 3000 разпространителски пункта, от които 372 работят денонощно - големите бензиностанции, офисите на "Български пощи", областните пътни управления и гранично контролно-пропускателните пунктове.

В търговската мрежа има около 3.2 млн. винетки от различните видове и категории превозни средства. През 2018 г. - за трета поредна година, цените на всички винетки за леки автомобили са непроменени. Годишната е 97 лева, месечната 30 лева, а седмичната - 15 лева.

За първи път има и тримесечна винетка за леките коли. Цената й е 54 лева. Тя ще позволи на хората, които карат автомобилите си предимно през лятото или по време на по-дълга отпуска или пък не живеят постоянно в страната да използват по-краткосрочен стикер.

За първи път годишната винетка за всички превозни средства важи за срок от една година от датата на купуването й, т. е. ако шофьор си купи стикер например на 3 март 2018 г., когато тръгва на път за националния празник и трите почивни дни, то той ще важи до 2 март 2019 г., обясняват нагледно от Агенция "Пътища".

Винетката се перфорира в търговския обект от продавача на стикера. Необходимо е да се изиска и касова бележка с вписан регистрационен номер на превозното средство, която трябва да се пази. Пълният списък на пунктовете за продажба на винетки е публикуван на интернет страницата на АПИ.

Плевнелиев нахока Радев и Синода за Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/politika/plevneliev-nahoka-radev-sinoda-istanbulskata-konventsiia.html

Неприемането ѝ ни приравнявало с Йемен, прозря бившият държавен глава. Плевнелиев нападна остро президента Румен Радев, че бил ”големият отсъстващ” от дебата за Истанбулската конвенция. Той атакува и Българската православна църква за позицията ѝ срещу документа.

Плевнелиев нахока Радев и Синода за Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/novini/plevneliev-nahoka-radev-sinoda-istanbulskata-konventsiia.html

Неприемането ѝ ни приравнявало с Йемен, прозря бившият държавен глава. Плевнелиев нападна остро президента Румен Радев, че бил ”големият отсъстващ” от дебата за Истанбулската конвенция. Той атакува и Българската православна църква за позицията ѝ срещу документа.

Атентаторът с камион в Стокхолм искал да прегази неверници

http://www.mediapool.bg/atentatorat-s-kamion-v-stokholm-iskal-da-pregazi-nevernitsi-news274910.html

Мъжът, който през пролетта на миналата година прегази с откраднат камион хора на пешеходна улица в центъра на Стокхолм, се е врекъл във вярност на терористичната организация "Ислямска държава" и е планирал атаката месеци наред. Това обявиха във вторник в съда прокурорите по делото, предаде Ройтерс.   Извършителят - роденият в Узбекистан Рахмат Акилов, е бил подал молба за предоставяне на убежище в Швеция, но то му било отказано. След това трябвало да бъде експулсиран от страната, но се укрил от шведските власти.   Днес той бе обвинен в извършване на терористичен акт и други престъпления. В онлайн чат Акилов казал, че иска да прегази неверници, разказаха днес прокурорите по случая. В онлайн разговори той поискал напътствия за извършване на "мъченическа операция" и съвети как да направи бомба, съобщиха още прокурорите. В онлайн кореспонденция той коментирал шведската подкрепа за НАТО и казал, че Стокхолм е изпратил експерти по бомбите в Ирак, за да обучават кюрдските сили, сражаващи се срещу ИД.   Акилов призна, че е убил петима души по време на нападението на 7 април миналата година. Жертвите бяха трима шведи, сред които 11-годишно момиче, белгийка и британски гражданин. Петнадесет души бяха ранени.   Процесът срещу Акилов ще започне следващия месец. В Швеция обвиненията се повдигат след приключване на предварителното разследване и заподозреният остава в ареста през това време, припомня Ройтерс.

МВФ: Инфлацията в Европа остава все още слаба

https://www.investor.bg/evropa/334/a/mvf-inflaciiata-v-evropa-ostava-vse-oshte-slaba-254837/

Подкрепяме политиката на ЕЦБ на продължаване на оказване на подкрепа още известно време, казва Джефри Франкс, директор на МВФ за Европа

Путин: Не казвай хоп, преди да си скочил

https://frognews.bg/svqt/putin-kazvai-hop-predi-skochil.html

Руският президент Владимир Путин отказа да прогнозира кой ще победи на президентските изборите през март, в които самият той е кандидат за нов мандат, предаде ТАСС, цитирана от Сега.

4 г. и 3 месеца затвор за нападение над медици

https://offnews.bg//temida/4-g-i-3-mesetca-zatvor-za-napadenie-nad-meditci-673869.html

Ефективна присъда наложи Районният съд в Бургас на 23–годишния Кирил Нойков за нападение над медици в бургаска болница.

Случаят е от 24 май миналата година, когато Нойков е приет в „Бургасмед“ пиян, със съмнения за гърчове. Мъжът започнал да буйства, нападнал първо дежурния лекар, след това негови колеги, а после и охранителя в болницата, на когото счупил и носа. Обвинението е за нанасяне на удари на общо петима души. През цялото време той ги заплашвал, че ще ги убие.

Пред съда днес Кирил се призна за виновен, определи се като „добра душа“ и посочи алкохола за основен виновник за поведението си. Извини се за постъпката си на пострадалите и посочи, че във вечерта, в която буйствал, бил поискал само леген, в който да повърне.

Мъжът сключи споразумение с прокуратурата, което беше одобрено от Районния съд. Пострадалите заявиха, че са доволни от наказанието.

Горанов: Корупцията е вестникарско внушение, чели сте неактуална социология

https://offnews.bg//ikonomika/goranov-koruptciata-e-vestnikarsko-vnushenie-cheli-ste-neaktualna-so-673873.html

„Колкото пъти ни връщате към темата с корупцията, толкова пъти ще ви отговаряме, че сте чели неактуална социология и едно общество, което постига един от най-високите ръстове на икономиката в България, няма как да е най-неуспешното от гледна точка на правилата. Правилата сами по себе си, ако съществуват и се спазват, корупцията остава само вестникарско внушение.”

Това коментира финансовият министър Владислав Горанов по време на годишната среща на бизнеса и правителството в столичния хотел "Балкан", организирана от в. "Капитал".

Отговорът му бе във връзка с присъединяване на България към еврозоната и въпроса дали корупцията е пречка за това.

"Корупцията е проблем на всяко едно общество и тя е предимно емоционална категория дотолкова, доколкото ако се превърне в реалност, трябва да е предмет на наказателно преследване. И ако погледнем към данните от последните социологически изследвания, се вижда, че ние далеч не държим първото място", каза той.

Горанов потвърди намерението на правителството до месец юни тази година да подаде заявка за присъединяването към "чакалнята" на еврозоната – т.нар. механизъм ERM II.

Акцент в изказването на финансовия министър бе темата за човешките ресурси в икономиката. Той каза, че правителството води политика на увеличаване на минималните доходи, като целта е да се напасне структурата на производството в България към средноевропейската. В противен случай "ще изгубим всички шансове да се справим сами на тази прекрасна територия България", каза Горанов.

Заради грипа във Варна местят олимпиадите по БЕЛ и математика в Аксаково

http://www.moreto.net/novini.php?n=368145

Областният кръг на олимпиадите по български език и литература и по математика за учениците във Варненско ще се проведе в Аксаково вместо в морската столица. Причината – разпоредените вчера противоепидемични мерки. Областният кръг по български език и литература ще се проведе на 4 февруари от 10 часа в СУ „Св.

Жаблянов: ГЕРБ да поеме политическа отговорност, а Делян Добрев отново да подаде оставка

http://www.cross.bg/gerb-otgovornost-zhablyanov-1566665.html

/КРОСС/ ПГ на ГЕРБ трябва да поеме политическата отговорност за отхвърлянето на оставката на Делян Добрев, а той отново да подаде оставка. Това каза заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от ПГ на „БСП за България" Валери Жаблянов в изявление пред медиите във връзка с определението на Конституционния съд като противоконституционен акта на Народното събрание, с който отхвърли оставката на депутата. Жаблянов припомни, че делото по оставката на Делян Добрев е била образувана по искане на народните представители от БСП. „Още с внасянето на нашата подписка категорично заявихме, че става въпрос за нарушение, според което парламентарната група на ГЕРБ наруши основния принцип на депутатския мандат, а именно, това че той се основава на неговата свободна воля. Нито един народен представител и с никакво решение на Народното събрание не може да бъде задължен да изпълнява задълженията си", заяви Жаблянов. Според него решението на ПГ на ГЕРБ е същинското нарушение на основния закон на държавата. „Политическата отговорност за това нарушение на Конституцията е на ръководството на ПГ на ГЕРБ. Със своето решение и гласуването си парламентарната група на ГЕРБ наруши и принципа на свободния мандат, записан в чл. 67 на Конституцията

Столична община започна механизирано метене и миене на улици

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6689656

Столична община започна механизирано метене и миене на улици

Столична община започна механизирано извънредно метене и миене на улици заради подходящите метеорологични условия и във връзка с прогнозата за нивата на фини прахови частици, съобщиха от пресцентъра на общината. Екипите на почистващите фирми извършват механизирано и ръчно метене в райони Слатина, Красна поляна, Красно село и Надежда.

Плевнелиев: БСП се превръща в антиевропейска партия

https://www.actualno.com/politics/plevneliev-bsp-se-prevryshta-v-antievropejska-partija-news_657099.html

Президентът от 2012-а до 2017 г. Росен Плевнелиев призова за ратификацията на Истанбулската конвенция и каза, че донякъде правителството е подценило дебатите по темата. Плевнелиев отправи критики към БСП и президента Румен Радев с думите, че "червените" се превръщат в антиевропейска партия. "Българската социалистическа партия - втората по големина политическа сила в България, откровено се превръща в антиевропейска политическа сила. За мен големият отсъстващ в този дебат беше б

Луксозен френски ресторант се отказа от звездите "Мишлен"

https://www.actualno.com/curious/luksozen-frenski-restorant-se-otkaza-ot-zvezdite-mishlen-news_657100.html

Френският кулинарен справочник „Мишлен” уважи искането на един от най-добрите френски ресторанти да бъде изваден от класацията му, заради „огромното напрежение”, с което е свързана оценката на кулинарни инспектори. За пръв път „Мишлен” позволява на ресторант да се оттегли от присъствие на страниците му. Себастиен Брас, чийто ресторант Le Suquet („Льо Сюке”) в селския регион Авейрон държеше максималната оценка от тр

Нови 7 млн. евро инвестира МРРБ за развитие на пограничните региони между България и Македония

http://www.cross.bg/razvitie-nikolova-dvete-1566663.html

/КРОСС/ 48 проекта за 10 млн. евро изпълняват двете страни за развитие на туризма, опазване на природата и повишаване на конкурентоспособността Нови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за развитие на пограничния регион между България и Македония чрез Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП България - Бивша югославска република Македония 2014-2020 г. Това обяви заместник-министър Деница Николова, която председателства петото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на програмата, което се проведе в Кюстендил. До дни ще бъде обявена втората покана за набиране на проектни предложения от организации от двете страни на границата, като срокът за кандидатстване ще бъде три месеца. Зам.-министър Николова отбеляза, че в момента между двете страни се изпълняват 48 проекта за над 10 млн. евро, като над 50% от договорения ресурс е разплатен. Те са в областта на подобряване на възможностите за развитие на устойчив туризъм, опазване на околната среда и повишаване на конкурентоспособността. Новите проекти ще се подават и оценяват изцяло по електронен път, с което се улесняват потенциалните бенефициенти и ще се осигури по-голяма публичност при оценка на проектите, които се избират на конкурентен принцип. Интересът е много голям, като само в рамките на първата покана са подадени над 200 предложения, от които са финансирани 48, стана ясно на заседанието

Новите очила на краля на шосето

https://offnews.bg//koloezdene/novite-ochila-na-kralia-na-shoseto-673872.html

Трикратният световен шампион в шосейното колоездене Петер Саган ще кара с нови слънчеви очила в предстоящия сезон. Те са произведени от компанията "100%", която досега беше позната с работата си в мотоциклетизма, но набира мощ и в колоезденето.

Какъв по-добър рекламен посланик от Саган в такъв случай. Словакът вече изпита новите си очила, модел "Speedcraft Air" и определено резултатът си струваше.

Очилата предлагат традиционната 100% UVA, UVB, и UVC защита, а новото е системата им за закрепване на носа с магнити, която не възпрепятсва дишането.

Това е ключов елемент в колоезденето, а марката има опит в улесняването на дишането си от работата си в мотокроса.

Мислите, че ще се измъкнете? Не, ще трябва да плащате

http://clubz.bg/63561-mislite_che_shte_se_izmyknete_ne_shte_trqbva_da_plashtate

София. Януари 2018 г. Смог. Сивота. Ниска видимост. Километрични задръствания. Европейци с маски. Недоволстващи граждани. Протести. Критики към общината. Предложения за мерки. Още критики към общината.

Как София стигна до тук? И какво може да се направи?

Не е една причината, поради която въздухът в София през зимата става изключително мръсен. Първият фактор е географското разположение на София, а именно котловина, заобиколена от планини – това предразполага към застой на въздушните маси и фините прахови частици в тях.

Второ, не малко домакинства все още използват твърди горива, а много от социалните помощи за отопление се дават във въглища. Този тип отопление обаче бълва сериозни количества замърсители във въздуха.

Трето, транспортът в града е масово автомобилен въпреки наличието на (ново) метро и (нови) автобуси. Това се дължи на относителното забогатяване на софиянци през последните 20 години, на подобрената пътна инфраструктура, а и на културното възприятие, че да караш собствена кола е въпрос на престиж. Данъчната система насърчава карането на сравнително стари (и мръсни) автомобили, т.к. те се облагат с по-нисък годишен данък сравнение с по-нови автомобили със същата мощност.

Четвърто, населението на София днес е около два пъти по-голямо отколкото през 1989 г. и ефектите от мръсното отопление и транспорт се засилват дори само заради по-големия брой жители на града. Всичко това взето накуп няма как да не доведе до прекомерно замърсяване на въздуха.

Как гледа икономистът на този проблем?

За икономиста замърсяването на околната среда по принцип, а и конкретно на въздуха в столицата, е проста за анализ и често срещана ситуация. Икономистът вижда нещата по следния начин: всеки гражданин избира да употреби определен ресурс (например стока или време) в определено количество. Количеството зависи най-вече от цената на (или разходите по) стоката. В този случай гражданинът консумира замърсители. Това е стоката, която си купуваме, когато шофираме до работа и бълваме изгорели газове от ауспуха.

Замърсяването е типичен пример за негативна последица, когато има разлика между частните и социалните разходи при консумацията на замърсители - т.е. разходите на отделния шофьор и разходите на всички като общество. За обикновения софиянец всекидневните разходи се изчерпват с горивото, което си купува, за да стигне до работа. Това е частният разход. За обществото обаче разходът е по-висок, защото той включва и парите, които трябва да се изразходват за справяне със замърсяването, причинено от въпросния софиянец. А колкото по-висок е разходът, толкова по-ниска е консумацията.

Следователно оптималното количество замърсители, което обществото може да допусне всеки от нас да консумира без да има замърсяване, е по-ниско от оптималното количество, което нашият софиянец консумира по принцип. Той може да си позволи да консумира повече замърсители отколкото е социално оптимално, защото към момента по никакъв начин не участва в покриването на допълнителните социални разходи по замърсяването... Така един икономист би обяснил логиката на проблема в София - всеки един от нас замърсява повече, отколкото би трябвало за град без смог.

Икономически механизми за справяне с мръсния въздух

От икономическото обяснение произлиза и икономическото решение. Е, какво от това, че нашият софиянец замърсява повече, отколкото трябва? Как бихме могли да го накараме да замърсява по-малко? За икономиста отговорът е много прост. Трябва да повишим цената на замърсяване за нашия софиянец до социално оптималното ниво, за да понижи той разхода си на замърсяване. Т.е. да прибавим социалните разходи към индивидуалните или, както би казал икономистът, да „интернализираме“ социалните разходи.

Има много на брой механизми, чрез които да постигнем това. Най-очевидният е ценовият механизъм. Звучи като лесно решение да добавим такса „чист въздух“ от например 50 стотинки на литър гориво и да очакваме част от хората да спрат да шофират и да се качат на градския транспорт. Подобен ефект можем да постигнем и чрез друг вид данъци, такси и оскъпяване на шофирането. Всяко поскъпване обаче не е добра новина. Алтернативата е да намалим директно броя на колите по софийските улици. Можем да издаваме разрешителни, да въведем режим на шофиране в определени часове, или, както общината вече предложи, да ограничим дните, в които определени автомобили могат да се движат по пътищата.

Тези варианти са свързани с пряко затрудняване на шофирането - или чрез цената, или чрез забрани. Освен да оскъпяваме или ограничаваме шофирането обаче, можем да субсидираме и окуражаваме другите видове транспорт. Примери за такива мерки са "зеленият билет" и подобряването на зелената инфраструктура – метро и велоалеи.

Какво може да направи всеки от нас?

От гледната точка на икономиста, едно е ясно: всеки един от нас ще трябва или да замърсява по-малко, или да плаща повече. Няма да се измъкнем просто така. Не можем хем да замърсяваме, хем да имаме чист въздух.

Няма да стане без затруднения. Ето едно сравнение: както светофарите ни спират от време на време, но гарантират по-бързо придвижване без хаос, така и мерките срещу замърсяването ще направят живота ни малко по-труден (или по-скъп), но ще имаме чист въздух. Това определено си струва в дългосрочен план. Така че или да се качваме на метрото, или да не се сърдим на общината, когато предлага мерки като ограничаване на движението за четни и нечетни номера. Ако ни пука за града и за въздуха ни, разбира се.

А освен икономиката?

Икономическо тълкуване на проблема не включва много други видове мерки, които могат да помогнат. Най-често за ограничаване не замърсяването от автомобилите се разчита на ценови механизми (такси и данъци върху горивата), но и на новите технологии, които помагат за бълването на по-малко вредни газове (като при най-модерните бензинови двигатели и разбира се електрическите автомобили). В София е особено важно да се преразгледат и данъците за старите и дизелови автомобили - сега плащаш по-малко, колкото по-стар и мръсен е автомобилът ти, а най-новите и екологични са с най-високи данъци. Друга важна тема са и социалните помощи за отопление в домакинствата, които в голямата си част се изплащат във... въглища. Следите от въглищата също са във въздуха.

Освен много проблеми, има и много пътища за решаването им. Когато решим по кой да поемем, тогава в София отново ще се радваме на чист въздух през зимата.

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

БСП поиска оставките на ръководството на парламентарната група на ГЕРБ и на Делян Добрев след решение на КС

https://frognews.bg/novini/bsp-poiska-ostavkite-rakovodstvoto-parlamentarnata-grupa-gerb-delian-dobrev-sled-reshenie.html

След решението на Конституционния съд, че с отхвърлянето на оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев парламентът е нарушил конституцията, БСП поиска ръководството на парламентарната група да поеме политическата отговорност за това, а самият Добрев - и морална отговорност.

Отново насилие над медицински лица, мъж бие лаборантка в Добрич

http://www.cross.bg/dobrich-deteto-laborantka-1566662.html

/КРОСС/ Отново насилие над медицински лица. Този път срещу лаборантка в Добрич. Случаят е от вчера по обяд и става обществено достояние, след като агресорът е задържан. Новината бе съобщена от пресслужбата на Окръжна прокуратура - Добрич. Ето какво съобщиха от прокуратурата: Окръжна прокуратура в Добрич задържа за срок до 72 часа мъж, причинил средна телесна повреда на медицински специалист. Досъдебното производство, по което 32-годишният Никола Н. е привлечен като обвиняем, е за престъпление по член 131, ал. 2, т.2 от НК. На 29 януари 2018 г. по обяд в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич пристигнала майка с детето си, на което трябвало да бъдат направени изследвания. Медицинска лаборантка трябвало да вземе кръв на детето. При извършване на манипулацията майката се изнервила, тъй като детето плачело. След манипулацията жената и детето си тръгнали. След около 45 минути тя се върнала в болницата, придружена от съпруга си Никола Н. Мъжът намерил лаборантката и нанесъл удар в лявата част на лицето ѝ, като ѝ причинил наранявания. Според заключението на съдебномедицинската експертиза уврежданията на медицинската лаборантка представляват средна телесна повреда. Окръжната прокуратура в Добрич ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо 32-годишния обвиняем.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване