Трите сценария за преодоляване на липсата на работна ръка в България

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/trite-scenariia-za-preodoliavane-na-lipsata-na-rabotna-ryka-v-bylgariia-254828/

Ремиграцията е добър вариант, но доходите не може да се разглеждат като единствен стимул, смята вицепремиерът Томислав Дончев

Швеция - сбогом на неутралитета и бегом към НАТО?

http://clubz.bg/63560-shveciq_sbogom_na_neutraliteta_i_begom_kym_nato

Двувековният шведски неутралитет може да отиде в учебниците по история, пише "Политико".

Причината една от най-пацифистките страни в света да желае да тръгне към ремилитаризация е усещането за заплаха, идваща от Русия. Тя се изразява в постоянното прелитане на руски самолети над нея и мистериозната подводница край бреговете преди близо 4 години.

В година на избори растящата подкрепа за членство в НАТО поставя под натиск лявоцентристкото правителство на Стефан Льофвен. Четирипартийният опозиционен блок е за първи път напълно обединен в подкрепата си за членство в пакта.

Опозицията бе окуражена от самия генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг. При посещението си в Швеция този месец той заяви, че скандинавската страна и алиансът имат много тясно сътрудничество.

"Ако Швеция подаде молба за членство, смятат, че би имало широка подкрепа за това в НАТО", каза Столтенберг.

Швеция вече върна военната служба, която бе отменена през 2010 г. Мярката важи за ограничен брой наборници, които ще бъдат призовани тази година на задължително основно военно обучение. Властите решиха да разположат войски на балтийския остров Готланд за първи път от десетилетие насам и увеличиха военните разходи с 274 милиона евро годишно за периода 2018-2020 г.

Мерките последваха серия от инциденти с участието на Русия. През 2014 г. Москва стресна с анексирането на Крим балтийските страни, които се уплашиха, че нарушенията на границата ще станат част он по-широка кампания.

През същата година шведските власти потвърдиха, че неидентифицирана подводница е навлязла в териториалните води близо до Стокхолм. Макар редица депутати да обвиниха Русия, не се намериха доказателства за участието на Москва, която отрича да е свързана със случая.

Постоянното навлизане на руски бойни самолети в шведското въздушно пространство също изнерви Стокхолм и доведе до протести пред посланика на Русия там.

Същевременно нараства политическата подкрепа за членството в НАТО. През 2015 г. две дясноцентристки партии – Центристката партия (ЦП) и християндемократите, промениха позицията си за НАТО и се присъединиха към партньорите си в опозицията - Умерената партия (УП) и Либералната партия (ЛП), в защита на членството.

Промяна на общественото мнение

Алан Видман - говорителят на ЛП по въпросите на отбраната, заяви, че сега може да види възможност за сериозен дебат по въпроса преди националните избори през септември.

"За първи път имате 4 партии в един блок, всички от които за за НАТО, - каза той в интервю за "Политико". - Смятам, че предстоящите избори могат да бъдат нещо като референдум за членство на Швеция в НАТО."

Общественото мнение също се променя.

В проучване от този месец от агенция "Иницио" за в. "Афтонбладет" 43 на сто от анкетираните шведи заявяват, че страната им трябва да влезе в НАТО, срещу 37 процента, които са против това (и 20%, които не знаят). Това е значителен обрат от 37 на сто "за" и 42% "против" в подобно допитване преди 12 месеца.

Единната позиция против влизане в НАТО засега остава сред клонящите наляво партии, които управляват страната в коалиция на малцинството.

Лидерът на социалдемократите, премиерът Льофвен, неведнъж е заявявал, че страната му няма планове да влиза в НАТО и че нечленуването в съюзи е било от полза. Външната министърка Маргот Валстрьом намекна, че влизането в алианса би било излишно предизвикателство към Русия във време на нарастващо напрежение.

Крайно десните Шведски демократи (ШД) също са против НАТО. Това ще накара дясноцентристите да са по-склонни да привлекат социалдемократите, преди да подадат молбата за членство, смятат експерти.

"Ако Швеция поиска да влезе в НАТО, социалдемократите ще трябва да го приемат", изтъква Улф Берелд - политолог от университета в Гьотеборг и активен член на Социалдемократическата партия (СДП).

200 години неутралитет

Неутралитетът на Швеция има дълбоки корени. Тя не е участвала във война повече от 200 години и не се замеси пряко в нито една от двете световни войни. Страната не се присъедини и към нито една от страните в Студената война.

При управлението на лидери като социалдемократа Улоф Палме (изкарал два мандата като премиер и убит през 1986 г.) Швеция бе отявлен критик на политиката на САЩ и НАТО по онова време и дори тогава, когато търсеше по-силни връзки с Вашингтон. Страната се обяви за неутрален глас между НАТО и СССР, като смяташе, че така ще помогне за намаляване на напрежението.

"Няма да отстъпим и с милиметър, когато става дума за потвърждаване на нашия неутралитет и независимостта на Швеция, които ни носят мир вече 170 години", каза Палме през 1985 г.

От 90-те г. на ХХ век обаче Швеция доста се сближи с НАТО и сега има по-големи възможности за диалог и сътрудничество с пакта заедно с още 4 страни, които не са негови членки.

Швеция оказа помощ в оглавяваните от алианса операции и мисии на Балканите и в Афганистан и войските й редовно участват в учения заедно със силите на НАТО. Миналата година тя се съгласи войски на пакта да действат от нейна територия в случай на необходимост.

Според изказванията пред медиите на лидера на УП Улф Кристершон дори дясноцентристкият блок да спечели мнозинство в парламента на изборите през септември, той вероятно ще трябва да се наложи над социалдемократите, преди да подаде молба за НАТО.

Той обаче заяви, че "едно голямо малцинство не може завинаги да има вето".

Проучванията сочат, че най-вероятният резултат от вота е лявоцентристко или дясноцентристко правителство на малцинството, като в момента няма кой знае какъв избор между тях.

Кристершон твърди, че без предложените от НАТО гаранции за колективна защита Швеция остава уязвима.

Врачанският владика Григорий: Изборите във Видин бяха прозрачни, внушенията за предопределеност са неоснователни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689577

Врачанският владика Григорий: Изборите във Видин бяха прозрачни, внушенията за предопределеност са неоснователни„Епархийският избор за нов видински митрополит протече при стриктното спазване на устава на БПЦ и каноничните процедури, а законно избраните епархийски избиратели дадоха своя вот в честна и прозрачна процедура, която можеше да се проследи на живо във Фейсбук” , се казва в изявление на врачанския владика Григорий,

След решението на КС: БСП иска оставката на Добрев

https://www.actualno.com/politics/sled-reshenieto-na-ks-bsp-iska-ostavkata-na-dobrev-news_657098.html

След решението на Конституционния съд, че с отхвърлянето на оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев парламентът е нарушил конституцията, БСП поиска ръководството на парламентарната група да поеме политическата отговорност за това, а самият Добрев - и морална отговорност. Според зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов това може да стане по един начин - с подаване на оставка. В изявление от името на БСП, което той направи днес, се казва, че нарушението на конституцията е умишлено, а

Повдигнаха обвинение на чичото на убитото от питбул дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689562

Повдигнаха обвинение на чичото на убитото от питбул детеРайонната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение на 35-годишния Димитър М. за смъртта на 3-годишния му племенник, който понеделник бе убит от питбул в двора на къщата им в пазарджишкото село Мокрище. Обвинението е за недостатъчна грижа и контрол върху кучето, вследствие на което е последвало смърт на дете.

Жилищната политика е важна за привличането на работна сила, убеден Дончев

http://www.moreto.net/novini.php?n=368152

Имаме един неизчерпаем резерв по повод привличането на работна сила. Това е жилищната политика. Тя не може да се свежда до осигуряване на жилище само на социално слаби граждани. Ако местните власти, разполагат с такъв пакет от стимули, това ще е в полза на завръщане на работната сила някъде.

21 милиона момичета в Индия са нежелани от родителите си

http://clubz.bg/63559-21_miliona_momicheta_v_indiq_sa_nejelani_ot_roditelite_si

Във втората по население държава в света - Индия, момичетата не са предпочитаният от родителите пол. Близо 21 милиона момичета в Индия са нежелани и получават по-малко средства, защото техните родители са искали да имат син, обяви днес индийското правителство, предаде Ройтерс.

Населението на Индия расте с почти същите темпове като китайското - близо 17%, но страната е рекордьор по недохранени деца във възрастта 0-5 години - близо 40% 

Констатацията за нежеланите деца от женски пол се съдържа в годишния преглед на състоянието на индийската икономика. В него тази година има цяла глава, посветена на въпроса с жените, което се случва за първи път. Главата е наречена "Аз също", както и международната кампания срещу сексуалните посегателства над жените, а документът е с розова корица. 

Индия е на път да си върне позицията на най-бързо растящата икономика в света, но това икономическо развитие не е противоотрова на несиметричното съотношение между половете в страната, на липсата на жени на пазара на труда и на слабото използване на противозачатъчни средства, се констатира в анализа.

В Индия - въпреки забраната, продължават да се правят аборти на полов принцип, при които се абортират момичета. Освен това родителите не се отказват да зачеват, докато не им се роди син и това е довело до 21 милиона нежелани момичета, получаващи по-малко средства от родителите си, само защото не са синовете, които родителите им са искали толкова много, се казва в проучването. Абортите на ембриони от женски пол се правят масово и в Китай, което доведе до съотношение мъже-жени 136:100 сред неженените китайци, родени от 80-те години на миналия век насам. Прогнозите са, че до 2020 г. в Китай ще има 30 милиона повече мъже, отколкото жени на възраст 24-40 години. 

Много родители в Индия предпочитат да имат син, защото синовете могат да наследяват имуществото, докато за дъщерите трябва да се плаща зестра, когато се омъжват. Само 24% от жените в Индия са работели в периода 2015- 2016 г. и почти 47% от жените не използват никакви противозачатъчни, се посочва в проучването. 

Анализатори приветстваха изводите в доклада по отношение на жените, но призоваха за повече действия от страна на правителството за гарантиране на равни права на жените. Те казаха, че трябва да се положат и повече усилия за намаляване на насилието срещу жени в страната, известна с множеството изнасилвания.

Анализатори припомнят и че близо 2/3 от индийските жени, завършили колеж, нямат работа. Според данни на Световната банка нивото на участие на жените в пазара на труда в Индия е сред най-ниските в света.

Породи кучета, идеални за мързеливи стопани

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6687618

Породи кучета, идеални за мързеливи стопаниПовечето кучета обичат разходките и игрите на открито. Голяма част от тях изискват над един час на ден разхождане, но малко хора могат да си го позволят. Ако сте сред най-заетите кучелюбители, или пък ви помързява да се шляете по парковете, пак може да си имате кученце. Само трябва да изберете една от тези породи. 1.

Нарасналата доходност на американския суверенен дълг сваля цената на златото

http://econ.bg/Новини/Нарасналата-доходност-на-американския-суверенен-дълг-сваля-цената-на-златото_l.a_i.757193_at.1.html

Цената на златото се понижа втори пореден ден, достигайки седмичен минимум на фона на укрепващия долар и нарастване на доходността на американските...

Френски топ ресторант се самоизключи от класацията "Мишлен"

http://www.cross.bg/restorant-bras-mishlen-1566661.html

/КРОСС/ Френският кулинарен справочник „Мишлен" уважи искането на един от най-добрите френски ресторанти да бъде изваден от класацията му заради „огромното напрежение", с което е свързана оценката на кулинарни инспектори. За пръв път „Мишлен" позволява на ресторант да се оттегли от присъствие на страниците му, информира "Франс прес". Себастиен Брас, чийто ресторант Le Suquet („Льо Сюке") в селския регион Авейрон държеше максималната оценка от три звезди вече 18 години, каза през септември, че не може повече да се подлага на изпитанието едно некачествено ястие да му коства репутацията. „Трудно е в справочника да фигурира ресторант, който не желае да е в него", каза Клер Дорлан Клозел от „Мишлен". Тя добави, че за пръв път се случва такова умишлено оттегляне. Други ресторанти са отпадали от класацията след пенсиониране на майстор готвачи или при промяна на кухнята, която предлагат. „Le Suquet" е в Лагиол в южната част на централна Франция и няма да фигурира в справочника за 2018, който ще бъде публикуван идния понеделник, потвърди Дорлан Клозел. 46-годишният Брас предизвика голям отзвук, когато обяви, че се отказва от трите звезди, които в момента са присъдени на елитен клуб от 27 френски ресторанти. „Може вече да не съм толкова известен, но го приемам", каза Брас, който преди 10 години пое прочутия ресторант от баща си

"Фолксваген" освободи главния си лобист заради разкритията за тестове с маймуни

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/30/3121230_folksvagen_osvobodi_glavniia_si_lobist_zaradi/?ref=rss


Ръководството на автомобилостроителния концерн "Фолксваген" (Volkswagen) обяви днес, че отстранява главния си лобист Томас Щег заради ролята, която той е изиграл по свое собствено желание, в организирането на тестовете за замърсяващи емисии, като се използват маймуни, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.<br /><br />"Томас Щег е освободен от задълженията си, докато не бъде хвърлена светлина върху събитията", съобщи световният лидер в автомобилостроенето...

Петър Чолаков за Фрог: Борисов трябва да поиска осктавката на Делян Добрев

https://frognews.bg/novini/petar-cholakov-frog-borisov-triabva-poiska-osktavkata-delian-dobrev.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нищо не постигна с вота на недоверие. От самото начало беше ясно, че няма да може да събере достатъчно подкрепа – общо БСП и ДПС имат 105 народни представители, чиято численост е недостатъчна. Това заяви Петър Чолаков, главен асистент по политически конфликти в Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Съд за мъж от Разлог, набедил полицай, че влязъл в дома му и прострелял кучетата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689565

Съд за мъж от Разлог, набедил полицай, че влязъл в дома му и прострелял кучетатаРайонна прокуратура - Разлог е внесла в съда обвинителен акт срещу П. Хаджиев (на 57 години) за набеждаване на полицейски служители. Обвиняемият Хаджиев живеел заедно с брат си в къща в гр. Разлог, където отглеждали кучета. На 8 декември 2016 г., във връзка с депозиран сигнал в община Разлог за това,

Задържаха контрабандни лекарства на ГКПП "Лесово"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689553

Задържаха контрабандни лекарства на ГКПП "Лесово"При проверка на лек автомобил с румънска регистрация митнически служители на ГКПП "Лесово" задържаха 251 опаковки с контрабандни лекарства, съобщиха от митницата в Бургас. Иззети са повече от 11 000 таблетки, 1000 ампули и 12 кремообразни медикаменти от различни търговски марки лекарства, произведени в Турция.

БСП поиска оставките на ръководството на парламентарната група на ГЕРБ и на Делян Добрев

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/30/3121214_bsp_poiska_ostavkite_na_rukovodstvoto_na/?ref=rss


След решението на Конституционния съд, че с отхвърлянето на оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев парламентът е нарушил конституцията, БСП поиска ръководството на парламентарната група да поеме политическата отговорност за това, а самият Добрев - и морална отговорност. Според зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов това може да стане по един начин - с подаване на оставка.<br /><br />В изявление от името на БСП, което той направи днес, се казва, че нарушението на...

На 86 години почина Станиш Бонев - един от най-близките хора на Тодор Живков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689525

На 86 години почина Станиш Бонев - един от най-близките хора на Тодор ЖивковНа 86 годишна възраст на 28 януари почина Станиш Бонев, известен политик и държавник от времето на социализма. Между 1981 и 1985 г. той е един от най-близките хора на Тодор Живков. Последователно е издигнат за зам.-председател на МС, председател на Държавния комитет за планиране и кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП.

ОАЕ ще правят болница в Космоса

http://www.cross.bg/oae-shte-pravyat-bolnitza-v-kosmosa-1566660.html

/КРОСС/ Министерството на здравеопазването на Обединените арабски емирства обяви плановете си за създаване на първата в историята болница, разположена в Космоса. Това пише местното издание Khallej Times, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria. Иновативното лечебно заведение ще носи името Emirates Space Hospital. Проектът е част от космическата програма на арабската държава. Задачата на болницата е да оказва медицинско лечение на космонавти. Тя ще бъде контролирана от Земята с помощта на нанотехнологии.    

Известни турски лекари са арестувани заради протеста им срещу операцията в Сирия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/30/3121217_izvestni_turski_lekari_sa_arestuvani_zaradi_protesta/?ref=rss


Ден след като властите в Турция арестуваха над 300 души за критики в интернет срещу военната операция на турската армия в Сирия, днес по същия повод бяха задържани някои от най-известните лекари в страната.<br /><br />В неделя президентът Реджеп Тайип Ердоган критикува ръководството на Турската асоциация на лекарите (TTB), а във вторник прокуратурата нареди 11 души от ръководството ѝ да бъдат задържани, включително председателят. За арест на ръководството ѝ съобщи и фондация...

Чехия дава милиони за по-голяма сигурност по летищата в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689545

Чехия дава милиони за по-голяма сигурност по летищата в странатаЧехия засилва мерките за сигурност по националните летища, съобщи пред журналисти в Прага днес премиерът Андрей Бабиш, цитиран от ТАСС. "Само за укрепването на мерките за сигурност на пражкото международно летище "Вацлав Хавел" министерството на финансите е отделило 197 млн. крони (около 9,5 млн. долара) с ДДС", подчерта премиерът.

Обещано: Ще конфискуват Терез и Масуд

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/obeshtano-shte-konfiskuvat-terez-i-masud-6078782

До 20 дни Терез и Масуд ще могат да заминат за спасителния център в Холандия, обещанието дойде от премиера след протест пред МС

Обещано: Ще конфискуват Тереза и Мосул

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/obeshtano-shte-konfiskuvat-tereza-i-mosul-6078782

До 20 дни Тереза и Мосул ще могат да заминат за спасителния център в Холандия, обещанието дойде от премиера след протест пред МС

Откриха кула от крепостната стена на Одесос в мазе на варненска къща

http://www.moreto.net/novini.php?n=368148

Спешни спасителни разкопки проведоха в избените помещения на стара къща в центъра преди дни варненски археолози, научи Moreto.net. Сградата се намира на ул. Воден № 13 и е част от резервата „Одесос". По време на разкопките се оказало, че къщата попада в трасето на една от известните вече крепостни стени на античния град.

На 113 г. почина най-възрастният мъж на планетата

http://clubz.bg/63558-na_113_g_pochina_naj_vyzrastniqt_myj_na_planetata

Най-възрастният мъж на планетата Франсиско Нунес Оливера почина на 113-годишна възраст в родното си село Буенвенида, съобщи Нюз.ру.

От 13 април 2016 година той е смятан за най-старият в Европа, а от 11 август 2017 - в света. Има четири деца, деветима внуци и 15 правнуци. От 1988 г. е вдовец.

Старецът починал снощи, докато вечерял с 82-годишната си дъщеря Антония. Франсиско официално е роден на 13 септември 1904 година в село Буенвенида в област Екстрамадура. Дъщеря му обаче твърди, че е с три месеца по-млад и всъщност се е появил на бял свят през декември, но рожденото му свидетелство било изгорено по време на Гражданската война и по-късно новото е сбъркано.

"Аз съм обикновен човек, който обича да играе карти с приятели в кръчмата. Вероятно имам здрави гени, но и тежката работа на къра е помогнала за дълголетието ми. Всеки ден ям зеленчуци и пия поне по една чаша червено вино", разказва преди време Оливер.

Дядото е имал и доста здравословни проблеми. На 90-годишна възраст му е изваден единият бъбрек, на 98 години му е направена операция на очите, а на 108 г. е прекарал тежка инфекция на пикочните пътища.

Дъщеря му е убедена, че причината за дълголетието е тихият живот в селото, преминал в мир със семейството му и между къщата и кръчмата.

"Ядеше много зеленчуци и боб, които самият той отглеждаше, както и домашно приготвените колбаси. През последните години обикновено закусваше с мляко и бисквити, месо, риба или яхния хапваше за обяд, а кисело мляко и зърнени храни с мляко за вечеря", обяснява Антония.

Защо стареем

Резултатите от изследване, публикувано в сп. "Сайънс"  разкриват, че механизмът на стареенето представлява генетична или епигенетична програма, а не натрупване на случайни дефекти в ДНК.
Съществуват два типа теории, които обясняват стареенето. Първият предполага, че в живите същества действа механизъм, който определя продължителността на живота.

Според втория тип, стареенето е следствие от натрупаните с времето мутации и влошеното функциониране на "ремонтните системи" в клетките. В този случай рискът от смърт би трябвало да се увеличи с напредването на възрастта.

В съответствие с т.нар. закон на Гомперц, рискът от смърт нараства 2 пъти през всеки 8 години от живота след 30-годишна възраст. Биолози изследвали измененията в нивото на смъртност у няколко хиляди голи къртичести плъха на различна възраст. Оказало се, че за гризачите т.нар. закон на Гомперц не е в сила.

След като голите къртичести плъхове достигнат полова зрялост на 6-месечна възраст, за тях ежедневният риск от смърт през целия им живот остава 0.01 процента. Самките са плодовити дори в напреднала възраст. Продължителността на живота на тези гризачи е 15-30 години. Учените са на мнение, че клетките на голите къртичести плъхове са снабдени с ефикасни системи за ремонт на ДНК, които им позволяват да не натрупват генни дефекти. 

Според Испания Косово не била част от разширяването на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689537

Според Испания Косово не била част от разширяването на ЕССамо седмица преди приемането на стратегията на ЕС за разширяване към Западните Балкани, която се очаква да бъде приета на 6 февруари, Испания още веднъж постави под въпрос не само тази стратегия, но и целия процес, като се противопостави остро на включването на Косово в него, предаде Танюг, позовавайки се на косовския в. "Коха диторе".

Плевнелиев: БСП се превръща в антиевропейска партия

http://www.mediapool.bg/plevneliev-bsp-se-prevrashta-v-antievropeiska-partiya-news274909.html

Президентът от 2012-а до 2017 г. Росен Плевнелиев призова за ратификацията на Истанбулската конвенция и каза, че донякъде правителството е подценило дебатите по темата.    "Българската социалистическа партия - втората по големина политическа сила в България, откровено се превръща в антиевропейска политическа сила. За мен големият отсъстващ в този дебат беше българският президент и за мен това е сила на двоен стандарт, който не за първи път се случва пред очите ни. Няма как да ходим в Европа и да казваме, че сме европейци и да защитаваме човешките права и свободи и същевременно в България българският президент да няма позиция", каза Плевнелиев.    "За мен големият отсъстващ от този дебат беше българският президент и за мен това е символ на двоен стандарт, който не за първи път се случва пред очите ни", каза Росен Плевнелиев.    Той добави, че вицепрезидентът Илияна Йотова е изразила своята позиция в подкрепа на конвенцията, но Румен Радев не го е сторил.    Затова той апелира всички български институции да определят позицията си по този въпрос.   Според него чрез Истанбулската конвенция ще бъдат гарантирани основни права и свободи на българските граждани.    По думите на Плевнелиев тя е да не бият българските жени. Освен това с ратификацията на този документ ще се даде шанс да утвърдят демократичните устои на българската държавност.    "Истанбулската конвенция е наистина за това ние да бъдем достойни и отговорни европейци", каза Плевнелиев. 

Скочиха кражбите на коли в столицата

https://frognews.bg/novini/skochiha-krajbite-koli-stolitsata.html

Увеличение на откраднатите коли в София, оставени със запален двигател от собствениците им, отчита МВР, съобщи националното радио.

Бюджетът в България става малко по-прозрачен за гражданите, сочи класация

http://econ.bg/Новини/Бюджетът-в-България-става-малко-по-прозрачен-за-гражданите-сочи-класация_l.a_i.757192_at.1.html

България отчита минимално подобрение в оценката си за бюджетна прозрачност в международния индекс "Отворен бюджет" за 2017 до 66 пункта. Страната...

Как ще се отрази новият европейски регламент за защита на личните данни?

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/kak-shte-se-otrazi-noviiat-evropeiski-reglament-za-zashtita-na-lichnite-danni-254827/

Над 45 хиляди нови позиции за администратори на лични данни трябва да открият фирмите, посочи доц. Цвета Маркова

Скачачи с бънджи политат 30 пъти от висок мост в името на науката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689530

Скачачи с бънджи политат 30 пъти от висок мост в името на науката Скачането с бънджи 30 пъти от висок мост може и да не звучи като особено разумна идея, но точно до такава са прибягнали германски специалисти в името на невронауката, предаде ДПА. За целите на изследването си учени от университета на Тюбинген, Германия, са наблюдавали как двама полупрофесионални скачачи политат отново и отново от високия 192

Над 400 зоополицаи ще работят в цялата страна

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/30/3121207_nad_400_zoopolicai_shte_rabotiat_v_cialata_strana/?ref=rss


Над 400 зоополицаи ще работят на територията на цялата страна. Това се разбра от думите на директора на "Национална полиция" Христо Терзийски на редовния месечен брифинг на ръководството на МВР, информира агенция "Фокус".<br /><br />По думите на Терзийски 433 души са разследващи полицаи и оперативни работници, които са изявили желание да работят и по тази линия.<br /><br />"При възникнал инцидент с животно те ще реагират с преимущество, тъй като...

Още 5 града се включват в протестите на надзирателите

http://www.cross.bg/zatvorite-sindikat-bulgariya-1566659.html

/КРОСС/ Монтана, Кърджали, Смолян, Перник и Пазарджик са поредните градове, които подкрепят протеста на Синдикат на служителите в затворите в България и Синдикат "Охрана" за изравняване на социалния статут на работещите в затворите и на охраняващите съдебните сгради и магистратите в България. Това съобщиха от синдиката, като така вече в 16 града са обявени протести пред съдебните палати. Протестите, както вече стана известно, ще се проведат на 31 януари. Във въпросните градове те ще са със следните часове: Монтана - 12.00 - 12.30 часаКърджали - 17.30 - 18.30 часаПазарджик 17.00 - 18.00 часаСмолян - 10 часаПерник - 12.00-12-30 часа Преди тях протести вече бяха заявени във: Враца - 7.30 - 8.00 часаБлагоевград - 12.00 - 13.00 часаВидин 12.00 - 13.00 часаСливен - 12.00 - 12.30 часаПлевен - 12.00 - 12.30 часаВарна - 17.00 - 18.00 часаБургас - 17.00 - 18.00 часаПловдив - 17.00 - 18.00 часаКюстендил - 17.00 - 18.00 часаСтара Загора - 17.00 - 18.00 часаВ.Търново - 17.00 - 18.00 часа Протестните мероприятия са насочени срещу лошите условия на труд в българските затвори, ниските заплати в двете дирекции (350 евро) и критичното съотношение между надзиратели и лишени от свобода (1:100 души).От сдружение "Синдикат на служителите в затворите в България" дават сигнал към политиците за нуждата от промяна в отношението към проблемите на сигурността в затворите в ЕС.  

Би Би Си предлага горна граница на заплатите след критики, че мъжете печелят повече от жените

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/30/3121206_bi_bi_si_predlaga_gorna_granica_na_zaplatite_sled/?ref=rss


Британската медийна корпорация Би Би Си предложи горен праг от 320 000 паунда (449 000 долара) в заплащането на репортери и водещи - опит на финансираната със средства на данъкоплатците компания да намали неравенството между сътрудниците си мъже и жени, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Предложението бе направено ден преди изслушване в парламента, на което шефът на Би Би Си ще отговаря на въпроси за корпоративната системата за заплащане. В изслушването...

За два дни близо 20 асеновградчани дариха кръв безвъзмездно

https://www.actualno.com/asenovgrad/za-dva-dni-blizo-20-asenovgradchani-dariha-kryv-bezvyzmezdno-news_657095.html

Около 20 асеновградчани дариха кръв безвъзмездно по време на доброволческата акция, организирана от Центъра по трансфузионна хематология в Пловдив и позиционирана в сградата на Община Асеновград. Девет са били желаещите кръводарители в рамките на вчерашния ден. Близо толкова са и хората, дарили кръв безвъзмездно днес. По-голямата част от кръводарителите по време на двудневната кампания са жени. Всички доброволци от двудневната кампания са в активна трудова възраст, казват медиците от мобилния е

Британското правителство очаква Brexit да навреди на британския растеж

https://www.investor.bg/evropa/334/a/britanskoto-pravitelstvo-ochakva-brexit-da-navredi-na-britanskiia-rastej-254812/

Според изтекъл в медиите доклад, изготвен за британския кабинет, свиването на националните доходи може да достигне до 8%

Право на погребение

http://www.eurochicago.com/2018/01/pogrebenie/

От този абсурд не произтича никакъв обществен дебат, той не се коментира по телевизионни студиа, никой не пита политици и управници – как може така, никой не се интересува от това защо като сте безработен и нямате доходи, НАП гледа на Вас като на гражданин, който получава доходи всеки месец? А всички онези, които са на държавна заплата в същата тази система, никакви пари не дължат за здравни осигуровки. Въпреки че, за разлика от Вас, както и от работещите в частия сектор, техните доходи винаги са гарантирани. И Националната агенция за приходите се чувства длъжна да напомни на безработните, че те дължат пари на система, която не се интересува от това дали могат да се разболеят и да умрат като средновековни селяни, през 21 век, в същата тази държава, която се явява и председател на Европейския съюз.

Преговарящите за кабинет в Германия преодоляха ключово препятствие

http://www.moreto.net/novini.php?n=368149

Консервативният блок на германската канцлерка Ангела Меркел и германските социалдемократи (ГСДП) на Мартин Шулц се споразумяха днес по въпроса за събиране на разделените бежански семейства, с което преодоляха ключово препятствие към сформирането на коалиционно правителство в страната, предаде ДПА.

Акция а ла Чочоолу: Багери и полиция бутат 50 незаконни сгради в ”Столипиново”

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/bageri-politsiia-butat-50-nezakonni-sgradi-stolipinovo.html

Нова акция срещу незаконните сгради започна тази сутрин в най-големия ромски квартал у нас ”Столипиново”. Багери и полиция влязоха в пловдивската махала и започнаха бутане на незаконните постройки.

Акция а ла Чочоолу: Багери и полиция бутат 50 незаконни сгради в ”Столипиново”

https://frognews.bg/novini/bageri-politsiia-butat-50-nezakonni-sgradi-stolipinovo.html

Нова акция срещу незаконните сгради започна тази сутрин в най-големия ромски квартал у нас ”Столипиново”. Багери и полиция влязоха в пловдивската махала и започнаха бутане на незаконните постройки.

Акция на МВР и прокуратурата в цялата страна, още няма задържани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689507

Акция на МВР и прокуратурата в цялата страна, още няма задържаниПолицията и прокуратурата провеждат акция в цялата страна. Тя е срещу "активния контингент" - познати на органите на реда осъждани и заподозрени за престъпления, съобщиха от МВР. Към момента няма задържани. Работи се по дела, които са процес на разследване съвместно с прокуратурата. Операцията продължава.

Терез и Масуд може и да заминат за Холандия след протест

http://dnes.dir.bg/news/protest-neno-dimov-lavcheta-terez-masud-26830654

Десетки граждани се събраха пред Министерския съвет на протест срещу преместването на двете лъвчета Масуд и Терез от зоопарка в Разград в Пазарджик.

САЩ разпространиха "Списъка Путин" с над 200 имена на политици и олигарси

http://econ.bg/Новини/САЩ-разпространиха-Списъка-Путин-с-над-200-имена-на-политици-и-олигарси_l.a_i.757191_at.1.html

По-голямата част от руското правителство, бизнесмени, директори на банки, на газови и металургични предприятия и крупни олигарси станаха част от т....

7 неща, които се случват с тялото, ако не пием един месец

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6688518

7 неща, които се случват с тялото, ако не пием един месецНе е нужно да има сух режим, за да натискаме от време на време спирачките на алкохолния си мерак. Особено ако току-що сме приключи с дълъг период на празници. Колкото и да носим на спиртни напитки и да си мислим, че здравето на черния ни дроб е перфектно, не е излишно да детоксикираме от опияняващите питиета поне за месец.

Цветан Василев е призован, получил е 11 хил. страници обвинителен акт

https://www.actualno.com/politics/cvetan-vasilev-e-prizovan-poluchil-e-11-hil-stranici-obvinitelen-akt-news_657089.html

Има шанс делото за източването на близо 3 милиарда лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) да започне до края на февруари. Адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов съобщи, че властите в Сърбия са успели да връчат призовка и 11-те хиляди страници обвинителен акт на бившия мажоритарен собственик на фалиралата банка. Припомняме, че на два пъти спецсъдът отложи делото за източването на банката. Една от причините за това бе, че Василев не е получил съдебните документи по процеса. По зак

Библиотеката във Варна обяви нови дати за компютърния курс 60 +

http://www.moreto.net/novini.php?n=368137

Поредни дати за безплатен курс по компютърна грамотност за хора от третата възраст, обяви Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна, научи Moreto.net. Занятията ще се проведат между 12 и 16 февруари. Курсът, който е безплатен е за варненци на възраст 60+ е за придобиване на начални компютърни и информационни умения.

Безработните дължат по 20.40 лв. месечно за здравни вноски

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/30/3121212_bezrabotnite_duljat_po_2040_lv_mesechno_za_zdravni/?ref=rss


От 1 януари 2018 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 20.40 лв., напомни Националната агенция за приходите.<br /><br />Причината за промяната в сумата е това, че със закона за бюджета на общественото осигуряване от 1 януари е повишен...

"Еврофутбол": Тотнъм ще триумфира срещу Манчестър Юнайтед в сряда

http://www.cross.bg/leva-singul-live-1566658.html

/КРОСС/ Тотнъм ще победи Манчестър Юнайтед в оспорван сблъсък на стадион „Уембли", показват прогнозите на „Еврофутбол". Мачът ще се играе в сряда, 31 януари 2018 г., от 22 часа. Коефициентът за успех на домакините е 2.16 срещу 3.06 за отбора на Жозе Моуриньо. Всички възможности, които „Еврофутбол" предоставя за предстоящата среща, ще намерите тук. Вижте и други предложения на букмейкърската къща за интересни футболни събития в идните дни: Аталанта - Ювентус тук                                                Сингъл, Live, ТОП „1"- 3.22 „Х"- 2.96 „2"- 2

Д-р Цветеслава Гълъбова пред Фрог: Безхаберието уби 3-годишно дете

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/tsveteslava-galabova-pred-frog-bezhaberieto-ubi-3-godishno-dete.html

Непукизма и наглостта на общините, на държавата, на семействата, на хората ли са причина за смъртта на 3-годишното дете, убито в Пазарджишко от питбул? На този др.въпроси на „Фрог нюз” отговаря психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, директор на болница „Св.Иван Рилски”.

Д-р Цветеслава Гълъбова пред Фрог: Безхаберието уби 3-годишно дете

https://frognews.bg/novini/tsveteslava-galabova-pred-frog-bezhaberieto-ubi-3-godishno-dete.html

Непукизма и наглостта на общините, на държавата, на семействата, на хората ли са причина за смъртта на 3-годишното дете, убито в Пазарджишко от питбул? На този др.въпроси на „Фрог нюз” отговаря психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, директор на болница „Св.Иван Рилски”.

Томислав Дончев предложи 3 сценария за кризата с липса на работна ръка

https://offnews.bg//ikonomika/tomislav-donchev-predlozhi-3-stcenaria-za-krizata-s-lipsa-na-rabotna-r-673867.html

Три възможно мерки за справяне на кризата с недостига на работна ръка предложи вицепремиерът Томислав Дончев на традиционната годишна среща на бизнеса с правителството, която се провежда в столичния хотел "Балкан". Те предвиждат активиране на неактивните около 200 000 безработни българи, ремиграция на работещи в чужбина българи и привличане на чужди работници. 

Дончев призна, че първият сценарий - активиране на безработните - е трудно осъществим. От 200 000 безработни 75 000 не са работили за период по-дълъг от две години. Освен това част от безработните са нискообразовани и без трудови навици или са десоциализирани.

Колкото до завръщането на работещи в чужбина на трудовия пазар у нас, вицепремиерът посочи, че около 25 000 годишно напускат България, а около половината (11 600) се завръщат обратно. Според него трябва да се направи анализ най-вече на причините, поради които хората се завръщат обратно. Заплатата е основният движещ фактор, но не и единствен, каза той. Според него в страната има огромен потенциал от неизползвани жилища и работодатели могат да използват това като стимул. Решението на човек къде да живее и работи зависи и от детска градина, училище, път, опасността да откраднат автомобила, парк, чистота на въздуха, здравеопазване. Това е най-тежката възможна система, която изисква най-голям обем публично финансиране, добави вицепремиерът. 

Третият сценарий е привличането на чужди работници. Такива могат да се привлекат най-вече от българските общности в чужбина. Според вицепремиера в сферата на услугите този вариант работи.

Руса мацка изпива бутилка алкохол за 15 секунди (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/rusa-macka-izpiva-butilka-alkohol-za-15-sekundi-video-news_656889.html

Не всяка блондинка е обикновена блондинка. Някои от представителките на нежния пол, които попадат в тази категория, заради русите си коси, са надарени с невероятни умения, на които някой хора дори биха завидели. Пример за такава "суперблондинка" се появи наскоро в социалните мрежи и предизвика голям интерес. Видеоклипът, който се завъртя из Facebook, показва красива блондинка, която успява да изпие бутилка "Йегермайстер" за 15 секунди без изобщо да се напие. На кадрите се

Потвърдиха 29 г. затвор за 38-годишна, удушила зверски старица за 5 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689504

Потвърдиха 29 г. затвор за 38-годишна, удушила зверски старица за 5 леваЦиганката Донка Петкова ще лежи 29 г. в затвора, потвърди пловдивският апелативен съд. Магистратите са категорични, че не се налага намаляване на наказанието, за което настояваше подсъдимата. "Тя е извършила тежко умишлено престъпление, отнемайки живота на самотна възрастна жена", обясни съставът. Самата ромка има зад гърба няколко присъди.

Путин се обиди, че не е включен в "кремълския доклад" на САЩ

http://www.cross.bg/pytin-merki-otnosheniyata-1566657.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин се обиди, че не е включен в „кремълския доклад", изготвен от САЩ и според който 114 руски политици и 96 олигарси са натрупали богатство и власт заради връзките със самия него. По време на предизборна среща той коментира въпросния доклад на американското финансово министерство и запитан как приема факта, че самият той не е попаднал в него отговори: „Това е обидно". Извън шегата Владимир Путин обаче обяви: „Това със сигурност е неприятелски акт и усложнява и без друго вече трудните руско-американските отношения", обяви Путин, цитиран от РИА „Новости". „Цялата администрация на президента, цялото правителство, целият бизнес: зад всеки от тези хора и зад всяка от тези структури стоят редови граждани на нашата страна, трудови колективи, цели отрасли на производството. Тоест, всички нас, всичките 146 млн. са ни вкарали в някакъв списък. Аз не разбирам къде е смисълът на подобни действия", заяви президентът", зачуди се руският държавен глава и обясни. „Хората, които правят това, се занимават всъщност с вътрешната си политика, те атакуват избрания президент". Путин нарече въпросния документ „пълна глупост" и още веднъж обяви, че той вреди на отношенията между Москва и Вашингтон. Той обаче подчерта, че Русия търпеливо ще опита да изгради наново отношенията си със САЩ, „доколкото другата страна е подготвена"

Намушкаха украинец пред погледа на детето му

https://offnews.bg//112/namushkaha-ukrainetc-pred-pogleda-na-deteto-mu-673868.html

33–годишен украински гражданин е бил нападнат снощи, около 19:30 ч, в Бургас.

По информация на очевидци той е паркирал автомобила си на бургаската улица „Гурко“, когато е нападнат от двама маскирани. Те са му нанесли първо побой, след което са го намушкали във врата. Мъжът е бил откаран в УМБАЛ „Бургас“, където е настанен в хирургичното отделение, без опасност за живота.

Нападението е извършено пред 5–годишния син на украинеца, който е бил в колата. По непотвърдена информация нападнатият мъж е Артем Каравати, заместник–директор в металургичния завод „Промет Стийл” край с. Дебелт.

От полицията са лаконични в коментарите си, защото тече разследване. Иззети са видеозаписи от района, в който е извършено престъплението. Близки и роднини на нападнатия призовават чрез Фейсбук, който има информация или е бил очевидец, да се свърже с полицията или с тях.

Българка е отличена със Златен знак за заслуги към Република Австрия

https://www.actualno.com/goodnews/bylgarka-e-otlichena-sys-zlaten-znak-za-zaslugi-kym-republika-avstrija-news_657092.html

Златен знак за заслуги, присъждан от Президента на Република Австрия, ще бъде връчен утре на Мирена Колева в посолството на Австрия в България. Орденът ще бъде връчен лично от Австрийския посланик в България Роланд Хаузер. Златният знак за заслуги има дълга история и престижна традиция. Приет от федералния закон на Австрия на 2 април 1952 г., до днес той се счита за едно от най-важните отличия за особени заслуги в различни области на стърудничество и принос за развитието на Австрия. Г-жа Колев

Путин ”обиден”, че липсва в Кремълския списък

https://frognews.bg/novini/putin-obiden-che-lipsva-kremalskiia-spisak.html

На среща с доверени лица държавният глава на Руската федерация Владимир Путин се пошегувал, че е „обиден“ заради изключването му от Кремълския списък на Министерството на финансите на САЩ, предаде TACC.

Февруари идва със слънце и необичайно топло време

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6689495

Февруари идва със слънце и необичайно топло времеВ началото на февруари ще бъде предимно слънчево и доста по-топло от обичайното. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), цитирани от "Фокус". Средната месечна температура за февруари в Северна България и високите полета е от 0? до 2?,

Кралят на Испания връчи най-висшия орден на монархията на дъщеря си (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/kraliat-na-ispaniia-vrychi-naj-visshiia-orden-na-monarhiiata-na-dyshteria-si-snimki-2075627

Кралят на Испания Фелипе Шести навърши 50 години. Той отбеляза юбилея, като постави на преден план дъщеря си Леонор, която е престолонаследничка на испанската корона, предаде Франс прес.

Монархът връчи на 12-годишната Леонор най-прес

Идея: Да се предлагат жилища на специалисти като стимул да се върнат от чужбина

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ideia-da-se-predlagat-zhilishta-na-specialisti-kato-stimul-da-se-vyrnat-ot-chuzhbina-2075632

Активиране на неактивните около 200 000 безработни българи, ремиграция на тези сънародници, които в момента работят в чужбина и привличане на чужди работници. Тези три сценария за преодоляване на кризата с липсата на работна ръка предложи вицепремиерът Томислав Дончев по време на 1

190 души в Доспатско ще получават топъл обяд

https://www.actualno.com/smolyan/190-dushi-v-dospatsko-shte-poluchavat-topyl-objad-news_657090.html

190 социално слаби от община Доспат ще получават топъл обяд чрез разкриването на седем трапезарии от началото на месец май, съобщиха от местната администрация. Екипът на кмета Елин Радев в края на 2017 година подаде проектно предложение за осигуряването на топъл обяд по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. „Проектът е на стойност 262 817,50 лева и ще бъдат разкрити общо седем трапезарии – в Доспат, Барутин, Бръщен, Црънча, Любча, Змеица, Касъка. Храната ще

Сръбските власти са връчили призовка на Цветан Василев

http://dnes.dir.bg/news/prizova-tzvetan-vasilev-podkrepa-bankite-26830932

Властите в Сърбия са успели да връчат призовка и 11-те хиляди страници обвинителен акт на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев.

Би Би Си слага таван на заплатите за журналистите: 320 000 паунда годишно

https://offnews.bg//medii/bi-bi-si-slaga-tavan-na-zaplatite-za-zhurnalistite-320-000-paunda-god-673865.html

Би Би Си предложи горен праг на заплатите за репортерите и водещите си в опит да намали неравенството в заплащането, основано на пола.

След като през януари редакторът на британската обществена медия за Китай Кари Грейси подаде оставка в знак на протест заради разликата в заплатите на мъжете и жените, корпорацията оповести намерението си да определи таван на заплатите от 320 000 паунда годишно за репортерите и водещите си.

Предложението бе направено преди изслушване в парламента, на което шефът на Би Би Си ще отговаря на въпроси за корпоративната системата на заплащане. В изслушването ще участва и Грейси.

Напрежението заради различното заплащане за една и съща работа на мъжете и жените в корпорацията пламна през лятото на миналата година, когато Би Би Си публикува списък на служителите си с най-високи възнаграждения. От него стана ясно, че много от популярните журналистки са много по-ниско платени от колегите си мъже. В последните седмици много от най-известните водещи на Би Би Си - мъже, се съгласиха заплащането им да бъде намалено в името на половата равнопоставеност.

Учени разкриха главен механизъм на стареенето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6689484

Учени разкриха главен механизъм на стареенетоАмерикански учени установиха, че рискът от смърт за голите къртичести плъхове не се увеличава през целия им живот, за разлика от хората и други животни, съобщи Лента. Резултатите от изследването разкриват, че механизмът на стареенето представлява генетична или епигенетична програма, а не натрупване на случайни дефекти в ДНК.

Възгласи срещу Русия и скандал със знамето на Сирия помрачиха конгреса в Сочи

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/30/3121134_vuzglasi_sreshtu_rusiia_i_skandal_sus_znameto_na/?ref=rss


<br />Отказ на още една опозиционна група на участва в Конгреса за сирийски национален диалог и викове към руския външен министър Сергей Лавров създадоха напрежение в началото на първата мирна конференция за бъдещето на Сирия, който се провежда в Русия.<br /><br />Събитието в Сочи трябваше да се проведе на 29 и 30 януари, но първият ден от програмата на практика се оказа "свободен" - много групи, които имаха активна роля в последните седем години на конфликта, не...

Икономическият растеж на еврозоната се забавя в края на миналата година

http://econ.bg/Новини/Икономическият-растеж-на-еврозоната-се-забавя-в-края-на-миналата-година_l.a_i.757194_at.1.html

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната през четвъртото тримесечие на 2017 година нарасна с 0,6% на сезонно-коригирана база спрямо третото...

Германец съветва България: имигранти и евро

https://www.vesti.bg/bulgaria/germanec-syvetva-bylgariia-imigranti-i-evro-6078779

„Необходими са и силни институции за намаляване на корупцията”, смята Гунтрам Волф, директор на „Брюгел”

Отложиха гласуването на кандидатурата на Пучдемон за лидер на Каталуния

http://www.moreto.net/novini.php?n=368139

Председателят на каталунския парламент Роже Торен отложи предвиденото за днес гласуване на кандидатурата на Карлес Пучдемон за премиер на испанската област, предаде Ройтерс. В същото време Торен даде да се разбере, че няма да предлага друг кандидат за поста.

Македонска партия не иска в ЕС и НАТО

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-es-nato-26830913

Партията "Единна Македония" и нейният лидер Янко Бачев обявиха, че са за оттегляне на молбата за членство в ЕС, приета от парламента на 23 декември 1993 г.

Йотова: Винаги ще има нужда от силни лидери като Стамболов

http://dnes.dir.bg/news/lideri-iliana-yotova-stambolov-26830914

"Френският вестник „Фигаро“ някога написа за Стамболов, че той е въплъщение на българската енергия.

Има нови свидетели около убийството на Петър Христов

http://dnes.dir.bg/news/hristov-marinov-petar-mladen-26830912

Има нови свидетели около убийството на Петър Христов. Това обяви главният секретар на МВР Младен Маринов по време на брифинг.

Радев: Заплатите в МВР се увеличават с още 10% през 2019 г.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/radev-zaplatite-v-mvr-se-uvelichavat-s-oshte-10-prez-2019-g-254823/

Не е важно точно с колко ще повишим заплатите, а това да се случва регулярно, посочи вътрешният министър

BR: Тилерсън обвини «Северен поток — 2» в „заплаха за сигурността и стабилността на Европа“

http://pogled.info/svetoven/BR-tilersan-obvini-severen-potok-2-v-zaplaha-za-sigurnostta-i-stabilnostta-na-evropa.92217

/Поглед.инфо/ Вашингтон и Варшава съвместно излязоха с критика на проекта „Северен поток-2“, съобщава Bayerischer Rundfunk. Газопроводът представлява „заплаха за общата сигурност и стабилност в Европа в енергетичната политика и е част от „плана на Русия за политизация на доставките на енергоносители“, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън в хода на официалната визита в Полша.

САЩ извършват над Украйна опасен ядрен експеримент

http://pogled.info/svetoven/sasht-izvarshvat-nad-ukraina-opasen-yadren-eksperiment.92218

/Поглед.инфо/ Киев продължава да извършва авантюристични експерименти над остатъците от съветския атомен отрасъл, който страната наследи след получаването на независимост. Контактът с американската компания „Уестигхаус“, която доставя в Украйна ядрено гориво за АЕЦ е продължен. За проблемите с ядрената сигурност, които носи на Украйна това явно политическо решение, в Киев даже не се замислят.

Албена Михова откри нова театрална сцена във Варна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6689474

Албена Михова откри нова театрална сцена във Варна

Актрисата Албена Михова направи прощъпалника на нова теарални сценя в родния си град Варна. Пред около 200 зрители в новия салон в хотел "Черно море" тя игра в комедиятя на Жан Ноел Фенуик "На живо от оня свят". На сцената й партнираха Кирил Ефремов, Евгени Будинов. За да бъде изживяването още по-привлекателно,

3 сценария срещу липсата на работна ръка

http://dnes.dir.bg/news/rabotnitzi-tomislav-donchev-kabinet-borisov-3-26830877

Активиране на неактивните около 200 000 безработни българи, ремиграция на тези сънародници, които в момента работят в чужбина и привличане на чужди работници.

МВР няма напредък по последните разстрели, но Радев е доволен от рейтинга

http://www.mediapool.bg/mvr-nyama-napredak-po-poslednite-razstreli-no-radev-e-dovolen-ot-reitinga-news274908.html

МВР засега няма особен напредък по разследванията на последните два показни разстрела в София – на данъчния служител Иво Стаменов и близкия до ГЕРБ бизнесмен Петър Христов, но въпреки това вътрешният министър Валентин Радев е доволен, че рейтингът му расте. Това стана ясно по време на редовния му месечен брифинг заедно с част от професионалното ръководство на силовото ведомство. Шефът на специализираното звено в Националната агенция за приходите (НАП) "Фискален контрол" и бивш полицай Иво Стаменов бе прострелян посред бял ден на 18 декември м.г. на централната столична ул. "Дунав". Въпреки че лекарите във ВМА се бориха за живота му близо месец, той почина на 12 януари. Покушението предизвика ответната реакция на властта в лицето на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и главния прокурор Сотир Цацаров, които на обща пресконференция декларираха решимостта си да разкрият и изправят пред съда поръчителите и извършителите на този "изстрел срещу държавата". "Имаме план, имаме утвърден от прокурорите план, имаме насоки, имаме, дето се вика, достатъчно, за да им го върнем така, както заслужават. И това ще бъде сторено, може да бъдете сигурни, да ходите на работа спокойни", заяви на 21 декември Борисов, след което около разследването се възцари тишина. Междувременно на 8 януари пред офиса му в столичния кв. "Манастирски ливади", отново посред бял ден, бе разстрелян известният великотърновски бизнесмен Петър Христов. Над три седмици по-късно МВР не разполага със заподозрян и по този случай. "Работим и по няколко основни версии, които споменахме, свързани с бизнеса, свързани с личния живот, свързани с конкуренция, конкурентни дейности и т.н. Към момента все още тече разследването", лаконичен бе във вторник главният секретар на вътрешното министерство Младен Маринов. Той не пожела да коментира повече подробности, добавяйки единствено, че част от назначените експертизи по делото вече са готови, а други все още се чакат. Маринов увери, че подчинените му правят всичко необходимо, за да разберат повече за мотивите на евентуалните поръчители и извършители. Българският успех на неформалната среща на вътрешните министри от ЕС Подминавайки без коментар тези два случая, вътрешният министър Валентин Радев обърна вниманието на ресорните журналисти към успешно проведената през миналата седмица в София неформална среща на вътрешните и правосъдните министри от ЕС. "Три бяха темите, които се обсъждаха на тази неформална среща, където в скоба да кажа, че неформалните срещи, така и на мене ми обясняваха, са много важни, тъй като там се изговарят неща без да се гласува, без да се вземат някакви решения, но неща, които са свързани, включително и с перспектива за развитието на темите, които се обсъждат. А темите бяха по-добро управление на миграцията, общата европейска система за убежище, също много възлова тема втора, и третата – сигурността на границите", започна брифинга си Радев с уточнението, че освен сутрешна и следобедна сесия с европейските му колеги направили и работен обяд. По думите му основната цел на тези разговори е била "да покажем, че с нашите действия, и на българското участие, заедно ще се опитаме да постигнем това, което наричаме по-добра и по-голяма сигурност на европейските граждани". "На първо място, всички, почти всички или в голямата си част, или болшинството подкрепиха това българско предложение за убежище, Дъблинският регламент – да не се гледат пакетно нещата, а да се гледат заедно. Предложението на Европейския съвет, което представлява, налагайки се да чета и тези документи – една тухла, сега има още една такава, където се променят текстове вътре – все едно се прави промяна на закон. Всичко това да бъде гледано текст по текст и да търсим общите, свързващите ни неща, а не да гледаме пакетно развитие на отделни теми от този голям въпрос – Дъблинският регламент", опита се Радев да отчете резултата от неформалния съвет по вътрешни работи, проведен в НДК. Той специално подчерта няколко пъти, че това е била "най-важната цел" – да се възприеме българското предложение за разглеждане на Дъблинския регламент текст по текст. Добави и, че с колегите му от ЕС са обсъдили този "бич" – миграцията, която води след себе си други неща, като тероризъм. И призова да се потърси отговорност за първопричините на "тези, които са извън кръга на тези, които сме членове на ЕС". Рейтингът на МВР достигнал 46% Наред с позитивните емоции от срещата с европейските му колеги, Валентин Радев сподели със задоволство пред медиите, че общественото одобрение на работата на вътрешното министерство вече е достигнало 46 на 100. "Аз се надявам, че с тая добра работа и особено с това стимулиране и разбиране и от политическото ръководство, и от правителството, за работата на полицаите, въобще на служителите в МВР, този рейтинг и разбира се това, което правим – чрез него, рейтингът ще се покачва нагоре", заяви министърът, който преди празниците призна, че целта му е да достигне нивото на одобрение към бившия МВР шеф Цветан Цветанов, чийто рейтинг при първия мандат на ГЕРБ достигна 50%. По линия на престъпността, Радев отчете, че средно на ден през декември м.г. са регистрирани 227 престъпления, при 265 през ноември. По думите му е забелязано леко увеличение при грабежите. Отбеляза и продължаващите нови назначения в системата, с които се цели по-добра ефективност в противодействието на битовата престъпност, най-вече в по-малките населени места, каквото бе едно от основните предизборни обещания на ГЕРБ. Според данните на Радев към момента в МВР вече работят над 1400 нови полицаи и пожарникари. Той не пропусна и темата с обещаните от премиера допълнителни 100 млн. лева за увеличение на заплатите в МВР. По думите на вътрешния министър изплащането на тези средства на подчинените му ще започне от март. Освен това припомни, че правителството е предвидило ново 10-процентно увеличение през 2019 г. "Отзад пише зоополиция, отпред си е истински полицай" Последната тема, засегната от Радев по време на брифинга му във вторник, бе т.нар. зоополиция – служители на МВР, които ще се занимават с всички сигнали за насилие над животни, което бе криминализирано през 2011 г. с поправка в Наказателния кодекс (НК). Противно на очакванията, че това ще е отделна структура в рамките на МВР, всъщност става въпрос за най-обикновени служители, които доброволно са се съгласили да се занимават и с тези казуси. Вътрешният министър обаче подчерта, че по тази линия вече ще работят 433 полицаи, които ще разполагат с общо 28 "брандирани" патрулки с надпис "зоополиция". Освен това са напечатани и нови светлоотразителни жилетки. "Отзад пише зоополиция, отпред си е истински полицай", обясни в типичния си стил Радев, след което покани присъстващите журналисти да заснемат строените пред министерството няколко зоополицаи и две служебни коли. "Ще ви припомня само, че членът, по който ние ще преследваме тези, ще ги контролираме, които злоупотребяват или насилват животни, или нещо друго правят с тях, е 325 – а, б, в. Всички останали членове, до 300 са за хората, така че ние всъщност се съсредоточаваме там, но не изпускаме от внимание, разбира се, и животинките, които някои си позволява да ги измъчва", добави МВР шефът, демонстрирайки, че освен Дъблинския регламент, му се наложило да прочете и НК. Брифингът завърши с уточнението, че новите зоополицаи ще преминат специализирано обучение в Холандия, която се слави със сериозен опит по темата. Радев обаче така и не уточни кога ще се случи това.

Горанов: Корупцията е вестникарско внушение

http://www.mediapool.bg/goranov-koruptsiyata-e-vestnikarsko-vnushenie-news274907.html

"Корупцията е предимно емоционална категория. По този показател България далеч не държи първото място. Корупцията остава вестникарско внушение". Такава теза разви финансовият министър Владислав Горанов по време на 12-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. "Капитал". Той коментира темата най-вече в контекста на въпроса дали корупцията не е пречка пред присъединяването на България към еврозоната. На тези, които твърдят, че корупцията е основната пречка пред България, той заяви, че би казал, че са чели неактуална социология. По думите му не е възможно да не се спазват правилата в държава, която регистрира сред най-високите икономически ръстове в ЕС. "Корупцията е проблем на всяко едно общество и тя е предимно емоционална категория дотолкова, доколкото ако се превърне в реалност, трябва да е предмет на наказателно преследване. И ако погледнем към данните от последните социологически изследвания, се вижда, че ние далеч не държим първото място. Едно общество като българското, което постига един от най-високите ръстове на икономиката, няма как да е най-неуспешното от гледна точка на правилата", каза Горанов, като впоследствие добави, че "корупцията остава вестникарско внушение". Ще подадем заявка за ERM II, дори да бъде отхвърлена Владислав Горанов потвърди намерението на правителството да подаде заявка за присъединяването на лева към предверието на еврозоната – т. нар. валутно-курсов механизъм II (ERM II) до юни 2018 г. На журналистически въпрос дали заявката ще бъде направена дори без гаранции, че ще бъде одобрена, Горанов потвърди и заяви, че в такъв случай поне ще е ясно каква допълнителна работа ще трябва да свърши София по пътя към еврозоната. Въпросът за присъединяването към единното валутно пространство бе коментиран и от управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев. "По темата за еврозоната мога да кажа, че трябва да продължим с изпреварващия икономически растеж и дисциплинираната фискална политика. Останалото е въпрос на време", каза той, като подчерта, че на експертно ниво БНБ и Европейската централна банка нямат различия по тази тема. Радев бе категоричен, че няма никакъв вариант, при който да се позволи плаване на курса на лева в ERM II. Западна Европа е скептична за присъединяването на България към еврозоната По-песимистично изказване направи анализаторът от базирания в Брюксел неправителствен институт "Брюгел" Гунтрам Волф. По думите му основният страх в Германия е, че ако България се присъедини към еврозоната, тя може да се превърне в "следващата Гърция". "Има много скептицизъм в Западна Европа за членството на България в еврозоната въпреки оптимизма на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Общественото мнение в Германия е по-скоро скептично", посочи Волф, като уточни, че това не е неговото мнение, а той просто докладва фактите. По думите на анализатора на "номиналния фронт" нещата изглеждат добре, защото България изпълнява критериите за еврозоната – валутата е фиксирана към еврото, дългът е нисък, лихвите също, а инфлацията е умерена. Реалният растеж на икономиката също показва добро възстановяване, производителността на труда се увеличава. Големият въпрос е дали всичко това е устойчиво и колко дълго може да бъде поддържан този растеж, посочи Волф. По думите на анализатора друг неписан критерий за членството в общото пространство е качеството на институциите. "Тревогата е да не се повтори случаят с Гърция. Когато влизаше в еврозоната, тя показа дисциплина, но след това дисциплината изчезна. Така че Гърция е лошият пример и хората се притесняват. Не казвам, че тази тревога е оправдана, но хората се притесняват. Скептицизмът все още е твърде голям и в Европейската централна банка, и във финансовото министерство на Германия", посочи Волф. Минималните доходи ще продължат да се вдигат Основен акцент в изказването на финансовия министър Владислав Горанов по време на срещата с бизнеса бяха човешките ресурси в икономиката. Министърът подчерта, че и в следващите години бизнесът може да очаква, че настоящото правителство ще води политика на увеличаване на минималните доходи. "Целта е да напаснем структурата на производството в България към средноевропейската, защото при този отворен пазар на труда ще изгубим всички шансове да се справим сами на тази прекрасна територия България", каза Горанов, който имаше предвид изтичането на трудовите ресурси зад граница. По думите на министъра трябва да се използа шансът, който в момента има България, за допълнителна подоходна конвергенция, тоест за догонване на средноевропейските доходи. "В момента нагряването на пазара на труда дава шанс качеството на бизнес процесите да се подобри. Изпреварващото увеличаване на минималната работна заплата може да бъде критикувано, че уврежда пазара на труда, но се видя, че ниските доходи също увреждат пазара на труда, защото на него остават тези, които не могат да получат достатъчно квалификация", каза Горанов. По думите му България е постигнала значителни успехи по отношение на конвергенцията към ЕС, защото от 28% от средния за съюза БВП на глава от населението през 2007 г. страната вече е достигнала 50% през 2017 г. От 2012 г. до 2017 г. 40 000 души нетно са се върнали в България и участват в пазара на труда. Към деветмесечието на 2017 г. ръстът на заетостта е забележителен, а безработицата е близка до минимума, каза още Горанов. Управителят на БНБ: Рецептата за българската икономика е проста Макроикономическата ситуация в страната е много добра, потвърди и управителят на БНБ Димитър Радев. По думите му рецептата за успеха на българската икономика е "много проста" - България да продължи да поддържа изпреварващия икономически растеж при сегашната дисциплина на публичните финанси. "Това е най-добрият ни отговор по пътя към еврозоната", посочи Радев. Той заяви, че 2017 г. е била добра за банковата система, чиято ликвидност е 39%. Ръстът на кредитите е 4.8%, а печалбата на банките – 1.2 млрд. лв. Лошите кредити са под 11% при ниво от 17% през 2014 г., макар че все още това ниво е значително по-високо от средноевропейското. Очакванията на БНБ са лихвеният тренд да се обърне и процентите да започнат да се покачват през 2019 г., което ще създаде потенциал за по-висок кредитен риск. Пазарът на труда е най-голямата тема в средносрочен и дългосрочен план, смята Радев. По думите му благодарение на позитивните процеси в икономиката може да се очаква, че изтичането на българските трудови ресурси към чужбина ще стане двупосочна улица и те ще започнат да се връщат.

Видео: Протестът за лъвчетата Терез и Масуд

https://www.dnevnik.bg/video/2018/01/30/3121166_video_protestut_za_luvchetata_terez_i_masud/?ref=rss


Около 200 души се събраха днес пред сградата на Министерския съвет на протест срещу повторното решение на общинските съветници в Разград да изпратят спасените лъвчета Терез и Масуд в зоопарка в Пазарджик. Организатори бяха фондациите "Четири лапи" и "Дивите животни", благодарение на чиито усилия животните бяха спасени и се възстановяват в София.<br /><br />Протестиращите поискаха да се изпълни постигнатото в края на миналата година споразумение лъвчетата да бъдат...

Продължават протестите на гръцките фермери

http://www.cross.bg/fermeri-protestite-grutzkite-1566656.html

/КРОСС/ Продължават протестите на гръцките фермери, чиито трактори са разположени на различни възлови места по националната пътна мрежа. Засега няма реални, а само символични блокади и трафикът по пътищата е нормален, съобщават гръцките медии. На улиците са излезли фермери от почти всички краища на страната. Кулминацията на протестите се очаква да бъде митингът в Солун на 3 февруари по време на селскостопанското изложение "Агротика". Земеделските стопани в южната съседка са недоволни от натрупалите се според тях проблеми в бранша, които с течение на времето са се изострили и са довели до драстично намаляване на доходите им. Те настояват с данъци да бъдат облагани само реалните им доходи, необлагаемият за тях минимум да е 12 000 евро, да се премахне осигуряването и да се намали възрастовата граница за пенсиониране на 60 години за мъжете и 55 години за жените. Фермерите искат още гарантирани цени за тяхната продукция, безплатно здравеопазване, достойни пенсии, премахване на единния имотен данък и създаване на държавен фонд, който да поема на сто процента обезщетенията им за щетите, нанесени от природните бедствия.    

Кейт Мидълтън дари косата си

https://www.actualno.com/showbusiness/kejt-midyltyn-dari-kosata-si-news_657086.html

Кейт Мидълтън има добро сърце. Херцогинята на Кеймбридж, която очаква третото си дете, отряза 17 см от косата си и ги дари. Съпругата на принц Уилям е предоставила косата си на организацията "Little Princess Trust", за да бъдат направени перуки за деца, болни от рак. Тя искала благотворителната й постъпка да остане анонимна, затова изпратила косата с чуждо име. Било написано, че идва от Кенсингтън, заради което бързо я свързали с нея. Благодарение на Кейт сега някое болно момиченце

Заради грипната епидемия се отменя представлението "Сън" на ДТ "Стоян Бъчваров"

http://www.moreto.net/novini.php?n=368144

От театъра обявиха пред Moreto.net, че представлението, включено в поредицата "Семеен театър в събота", което трябваше да се играе на 3 февруари, от 16.00, на сцена "Филиал", се отменя заради обявената във Варна грипна епидемия.

"Левски" е под пара, набързо взе четирима нови

http://clubz.bg/63557-levski_e_pod_para_nabyrzo_vze_chetirima_novi

"Левски" се сдоби с трима нови футболисти в последните дни. С което шефовете на клуба започнаха да изпълняват желанието на треньора Делио Роси, който настояваше за "няколко" попълнения, които да вдигнат нивото на отбора и той не просто да участва в първенството, а да бъде равностоен на "Лудогорец" и ЦСКА-София.

Роси не конкретизира в началото на януари от колко точно футболисти има нужда. Качество, не количество, подчерта той. А през миналото лято "Левски" направи не една, а две селекции, повечето играчи от които обаче явно не са по вкуса на италианеца.

Та скоро ще разберем на какво ниво е януарската "реколта". Засега само знаем, че говори на португалски.

Започна се с бразилското крило Паулиньо (24 г.), който парафира за три години. Той е юноша на "Коринтианс" (Сао Пауло), а за последно е носил екипа на украинския "Заря" (Луганск), с който печели купата на Украйна и играе в Лига Европа.

Последва най-шумният трансфер на чужденец в българския футбол тази година. "Левски" привлече Ривалдиньо, син на великия Ривалдо, световен шампион с Бразилия, бивш ас на "Барселона", "Милан" и т.н.

Нападателят е само на 22 г. и преминава на "Герена" от румънския "Динамо" (Букурещ). Той подписа за 2,5 г. Подвизавал се е в клубове в родината си и в Португалия. Днес прочутият (а и горд явно) баща се похвали в Инстаграм за преминаването на сина си в "Левски". Пожела му успех. Нищо чудно да го видим и на стадион "Георги Аспарухов" като се постопли.

А "Динамо" (Букурещ) направи добър бизнес с българския тим тази зима. Един от най-популярните клубове от северната ни съседка пласира още един играч на "сините" - това е португалският халф Филипе Нашименто, също обвързан с контракт за 2,5 г. Той настоял пред румънските си шефове да бъде продаден на "Левски".

Според медии в Румъния трансферната цена е 200 000 евро. Интересно за кой от двата клуба бизнесът ще е по-добър.

Последният нов (засега) е защитник - Афонсо Фигейредо, португалец на 25 г. от "Рен". Той пристигна днес и вечерта стана ясно, че края на сезона ще играе под наем в "Левски".

Така общият брой на зимните покупки в синьо стана 6. Към изредените по-горе прибавяме завърналият се бранител Аймен Белаид и закупеният от "Пирин" Станислав Костов.

Засега напуска само един футболист - нападателят Мапуку.

"Левски" е под пара, набързо взе трима нови

http://clubz.bg/63557-levski_e_pod_para_nabyrzo_vze_trima_novi

"Левски" се сдоби с трима нови футболисти в последните дни. С което шефовете на клуба започнаха да изпълняват желанието на треньора Делио Роси, който настояваше за "няколко" попълнения, които да вдигнат нивото на отбора и той не просто да участва в първенството, а да бъде равностоен на "Лудогорец" и ЦСКА-София.

Роси не конкретизира в началото на януари от колко точно футболисти има нужда. Качество, не количество, подчерта той. А през миналото лято "Левски" направи не една, а две селекции, повечето играчи от които обаче явно не са по вкуса на италианеца.

Та скоро ще разберем на какво ниво е януарската "реколта". Засега само знаем, че говори на португалски.

Започна се с бразилското крило Паулиньо (24 г.), който парафира за три години. Той е юноша на "Коринтианс" (Сао Пауло), а за последно е носил екипа на украинския "Заря" (Луганск), с който печели купата на Украйна и играе в Лига Европа.

Последва най-шумният трансфер на чужденец в българския футбол тази година. "Левски" привлече Ривалдиньо, син на великия Ривалдо, световен шампион с Бразилия, бивш ас на "Барселона", "Милан" и т.н.

Нападателят е само на 22 г. и преминава на "Герена" от румънския "Динамо" (Букурещ). Той подписа за 2,5 г. Подвизавал се е в клубове в родината си и в Португалия. Днес прочутият (а и горд явно) баща се похвали в Инстаграм за преминаването на сина си в "Левски". Пожела му успех. Нищо чудно да го видим и на стадион "Георги Аспарухов" като се постопли.

А "Динамо" (Букурещ) направи добър бизнес с българския тим тази зима. Един от най-популярните клубове от северната ни съседка пласира още един играч на "сините" - това е португалският халф Филипе Нашименто, също обвързан с контракт за 2,5 г. Той настоял пред румънските си шефове да бъде продаден на "Левски".

Според медии в Румъния трансферната цена е 200 000 евро. Интересно за кой от двата клуба бизнесът ще е по-добър.

В следващите дни "Левски" чака защитник - Афонсо Фигейредо, португалец на 25 г. от "Рен".

Засега напуска само един футболист - нападателят Мапуку.

Роуз Макгауън издаде мемоари за сексуалните посегателства на Уайнстийн

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6689452

Роуз Макгауън издаде мемоари за сексуалните посегателства на УайнстийнАмериканската актриса Роуз Макгауън, снимала се в сериала "Чародейките", издаде мемоари, в които заявява, че е била обект на сексуален тормоз от страна на продуцента Харви Уайнстийн и била изнасилена от него, предаде ТАСС, като цитира в. "Ню Йорк таймс". В автобиографичната си книга, озаглавена "Храбрата",

Би Би Си предлага горна граница в заплащането на репортери и водещи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689465

Би Би Си предлага горна граница в заплащането на репортери и водещиБританската медийна корпорация Би Би Си предложи горен праг от 320 000 лири (449 000 долара) в заплащането на репортери и водещи - опит на финансираната със средства на данъкоплатците компания да намали неравенството между сътрудниците си мъже и жени, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Предложението бе направено ден преди изслушване в

Екоексперти преброиха 50 мъртви риби в златоградски реки

https://www.actualno.com/smolyan/ekoeksperti-prebroiha-50-myrtvi-ribi-v-zlatogradski-reki-news_657087.html

Мъртва риба от вида мряна е установена в малки участъци от реките Голяма и Върбица. Около 30 мъртви екземпляра са преброени в река Върбица в Златоград и около 20 в началото на града в река Голяма. И в двата водни обекта са забелязани да плуват кефали. Сигналът е получен на „зеления“ телефон на Районната инспекция за околната среда и водите в Смолян на 29 януари около 13 часа, съобщиха от екоинспекцията. Сигналът за мъртва риба е бил проверен от експерти на РИОСВ –

Цветан Василев е бил призован в Белград по делото за КТБ

https://offnews.bg//temida/tcvetan-vasilev-e-bil-prizovan-v-belgrad-po-deloto-za-ktb-673864.html

Властите в Сърбия са връчили призовка и 11-те хиляди страници обвинителен акт на бившия шеф на КТБ Цветан Василев.

Новината съобщава за "24 часа" шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Той се позовава на данни от мрежата за съдебно сътрудничество "Евроджъст".

Стартът на мегаделото за източването на КТБ бе отложен на два пъти, като една от причините за това бе неуспехът на държавното обвинение да призове Цветан Василев, който се намира в сръбската столица. Досега властите в Сърбия не съдействаха на българските за призоваването му. Следващото заседание по делото е насрочено за 14 февруари.

"Има индикации, че сръбските власти са запознали с книжата на съда Цветан Василев, което би отстранило една от съществените пречки за даване ход на делото в разпоредително заседание. Към този момент нямам категорични доказателство за това, но прокуратурата разполага с подобна информация от каналите на мрежата за съдебно сътрудничество Евроджъст", казва Иван Гешев.

До момента самият Василев не е коментирал тази информация.

Отхвърлянето на оставката на Делян Добрев противоречи на Конституцията

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/othvyrlianeto-na-ostavkata-na-delian-dobrev-protivorechi-na-konstituciiata-6078776

Вероятно обаче Делян Добрев ще остане депутат, тъй като решенията на Конситуционния съд нямат обратна сила, а Добрев междувременно оттегли оставката си

ЕК ще представи стратегия за Западните Балкани следващата седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689451

ЕК ще представи стратегия за Западните Балкани следващата седмицаЕвропейската комисия ще представи идния вторник стратегия за Западните Балкани, потвърди днес говорител на институцията, цитиран от БТА. Документът ще бъде една от стъпките тази година, свързани с бъдещето на региона, добави той. Говорителят отбеляза, че Западните Балкани са приоритет за българското председателство на Съвета на ЕС и за комисията.

Стотици освиркаха Нено Димов за лъвчетата Терез и Масуд

https://frognews.bg/novini/stotitsi-osvirkaha-neno-dimov-lavchetata-terez-masud.html

Стотици протестиращи се събраха пред Министерския съвет, за да поискат лъвчетата Терез и Масуд да бъдат изпратени в спасителен център в Холандия.

Сръбските власти са връчили призовка и обвинителния акт по делото "КТБ" на Цветан Василев

http://www.cross.bg/vasilev-tzvetan-deloto-1566655.html

/КРОСС/ Има шанс делото за източването на близо 3 милиарда лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) да започне до края на февруари. Властите в Сърбия са успели да връчат призовка и 11-те хиляди страници обвинителен акт на бившия мажоритарен собственик на фалиралата банка Цветан Василев, каза за "Хоризонт" адвокатът му Константин Симеонов. Василев няма да присъства лично в съдебната зала, а делото по отношение на него ще се гледа задочно. Цветан Василев е заплашен от 72-часов арест, ако реши доброволно да се върне в страната.    

ЕК настоява за незабавни мерки за чист въздух

http://www.moreto.net/novini.php?n=368141

Европейската комисия настоя днес държавите в ЕС да предприемат незабавни мерки за осигуряване на чист въздух. Еврокомисарят по околната среда Кармену Вела посочи пред журналисти, че ЕК повече няма да чака, предаде БТА. Заявихме, че ще се отнасяме сериозно към сериозните въпроси - това правим.

”Барометър”: Българите искат втора кабинка на Банско

http://dnes.dir.bg/news/balgari-bansko-iskat-barometar-barometar-bulgaria-vtora-kabinka-26830603

Българите искат втора кабинка на Банско. Като обществено значими проблеми открояват ниските доходи, бюрокрацията, здравеопазването.

Румъния ни изпреварва? Толкова по-добре за България

http://clubz.bg/63556-rumyniq_ni_izprevarva_tolkova_po_dobre_za_bylgariq

Ние, българите, трябва горещо да подкрепяме идеята Румъния да ни изпревари за влизането в Шенген. Също така трябва да сме много доволни ако мониторингът върху нейната съдебна система отпадне, а за нас остане. Подобни новини често се появяват като неофициални информации откъм Брюксел. Наскоро такива новини отново се чуха от Европарламента. Колкото по-бързо те станат факт - толкова по-добре.

Ако Румъния ни изпревари в същинската евроинтеграция, то ние трябва да се радваме не само заради духа на добросъседство, основен фундамент на ЕС. Ние трябва да се радваме най-вече за себе си. Защото в случай, че Румъния влезе преди нас в Шенген и ако се освободи от унизителния мониторинг, а ние си останем с него, това ще допринесе и за нашето по-бързо същинско евроинтегриране. Със сигурност може да се предполага, че ако северната ни съседка дръпне с една-две обиколки на европейската писта, то ние много скоро ще я настигнем. И по-важното - много скоро ще постигнем напредък в решаването на проблемите, които ни пречат да влезем в Шенген и да се освободим от мониторинга.

Какво ли не обясняват българските управници за тоз пусти Шенген и този толкова лош мониторинг. А всичко е просто и ясно. Влязохме в ЕС без да имаме гарантирано върховенство на закона и ефективна борба с корупцията. В Шенген в този ни вид няма да ни пуснат, независимо дали изпълняваме техническите критерии. А към този момент мониторингът ще ни го свалят само ако решат да преминем на друга фаза  - примерно да ни лишат от глас в ЕС. Защото със сигурност ние, с нашата правосъдна система, заслужаваме подобна санкция не по-малко от Полша.

Всеизвестен факт е, че за обществената активност на българите е много важен външният фактор. Как и защо се е формирала тази черта на нашия национален характер, дали тя е добра или лоша - това е отделна тема. По-важното в случая е, че тя е факт и незаобиколимо обществено обстоятелство, за което има и примери от историята. Априлското въстание е пикът на Източната криза (1875-1878 г.), но тя започва с въстанието в Босна и Херцеговина година по-рано. Сериозен катализатор на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски преди 5 години бяха протестите в Турция срещу Реджеп Ердоган, започнали месец преди това.

Ако Румъния, например, вече беше влязла в Шенген и мониторингът за нея беше отпаднал, нашият премиер Бойко Борисов едва ли щеше да си позволи да си прави дебелашки шеги с това как неговите колеги от другата страна на Дунава влизат в ареста един по един. Напротив - той щеше да е принуден да работи за истинска съдебна реформа и да води истинска борба с корупцията с реални резултати. Защото Румъния е преди нас точно за това - там влизат в ареста един по един, докато у нас групово стоят извън него.

Общественият натиск върху Борисов за реални реформи и действия със сигурност щеше да е много по-силен ако Румъния ни беше изпреварила и де юре, не само де факто.

Самите български управляващи, независмо от цвета, щяха да работят много повече за истински реформи. Така, както работеха преди 2007 г., когато не беше сигурно дали и кога ще влезем в ЕС. И когато им беше напомняно, че влизането съвсем не е сигурно при всеки удобен случай.

Една балканска държава, а именно Хърватия, влезе 6 години след нас в ЕС, но без мониторинг. Това обаче, види се, не е достатъчно силна мотивация за гражданското общество у нас и не е голям проблем за нашенските управляващи. Ако Румъния обаче ни изпревари, ситуацията ще е съвсем различна. Хърватите винаги са били възприемани като нещо малко по-различно от нас. Те са по-близо до Запада, техният комунизъм не беше чак толкова зловещ, колкото нашия и т.н.

Докато преди 1989 г. Румъния бе може би единствената страна, която бе по-зле от нас във всяко едно отношение - политическо, икономическо и т.н. А в началото на преговорите с ЕС, когато у нас управляваше правителството на Иван Костов, ние бяхме по-напред от румънците и дори горделиво поставяхме въпроса защо трябва да ги изчакваме. С Румъния почти винаги сме били от една черга. И ще бъде много болезнен удар и за народа, и за т.нар. ни елит ако те напуснат тази черга.

Напъните на нашите управляващи да свирят на патриотичната струна, когато говорят за мониторинга и Шенген са смешни и жалки. Патриотизъм означава да обичаш България. А не тези, които докато я управляват мислят само и единствено за личните си икономически интереси. В този смисъл далеч по-патриотично е да искаме от ЕК да не сваля мониторинга и да не ни приема в Шенген, докато у нас няма действително развитие по проблемите, които ни пречат.

Така че остава само да се надяваме власите да не се удавят накрая на Дунава. Защото в противен случай ние твърдо оставаме в блатото.

Отложиха избора на Пучдемон за премиер на Каталуния

https://offnews.bg//sviat/otlozhiha-izbora-na-puchdemon-za-premier-na-katalunia-673862.html

Изборът на регионален премиер на автономната испанска област Каталуния се отлага. Решението взе председателят на каталунския парламент Роже Торен в отсъствието на единствения номиниран за поста - Карлес Пучдемон.

Няма да има номинация на друг кандидат, стана ясно от думите на Торен.

"Днешното заседание бе отложено, но не и отменено", подчерта Торен, цитиран от Ройтерс.

Той определи Пучдемон като единственият жизнеспособен кандидат и обеща да гарантира неговия имунитет и този на всички каталунски депутати.

Заседанието ще се състои, когато централните испански власти гарантират, че няма да се намесят в избирането на новия каталунски премиер, уточни председателят на регионалния парламент, цитиран от Асошиейтед прес.

По-рано днес испанският премиер Мариано Рахой предупреди Торен за рисковете от провеждане на заседанието на каталунския парламент, което бе забранено от Конституционния съд, предаде Франс прес.

Рахой повтори позицията си, че Пучдемон не може да бъде кандидат за премиер на Каталуния, докато живее в самоналожено изгнание в Брюксел.

Испанското правосъдие издаде заповед за арест срещу каталунския сепаратистки лидер заради незаконното обявяване на североизточната област за независима държава след референдума през октомври. В края на същия месец Пучдемон избяга в Белгия.

Мерил Стрийп иска да запази името си като търговска марка

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/01/30/3121169_meril_striip_iska_da_zapazi_imeto_si_kato_turgovska/?ref=rss


Най-награждаваната американска актриса Мерил Стрийп е поискала да запази името си като търговска марка, съобщава Би Би Си. Молбата й е необичайна, тъй като не се отнася до брандирането на парфюми, играчки или други продукти, а до "появи във филми, по телевизията и на живо", лекции и раздаване на автографи.<br /><br />С над 50 номинации за "Оскар" и "Златен глобус" 68-годишната Стрийп е закъсняла по стандартите на индустрията. Повечето знаменитости...

20 мерки за по-чист въздух предлага бизнес сдружение в Пловдив

https://www.actualno.com/plovdiv/20-merki-za-po-chist-vyzduh-predlaga-biznes-sdrujenie-v-plovdiv-news_657085.html

На 31 януари, сдружение „Бизнесът за Пловдив” организира обществено обсъждане на проблема с мръсния въздух в областния град. Сдружението ще представи становище, съдържащо 20 мерки, които община Пловдив да предприеме за решаване на този обществено значим проблем. "Целта на общественото обсъждане е гражданите на Пловдив и заинтересованите страни да изкажат своите мнения, препоръки и предложения, на базата на които ще бъде завършен списъкът от комплексни мерки. Той ще бъд

Атентаторът с камиона в Стокхолм искал да прегази неверници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689444

Атентаторът с камиона в Стокхолм искал да прегази невернициМъжът, който през пролетта на миналата година прегази с откраднат камион хора на пешеходна улица в центъра на Стокхолм, се е врекъл във вярност на терористичната организация "Ислямска държава" и е планирал атаката месеци наред. Това обявиха днес в съда прокурорите по делото, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Обсъждат ПУП на Борисовата, без твърд алкохол в Маймунарника

https://offnews.bg//obshtestvo/obsazhdat-pup-na-borisovata-bez-tvard-alkohol-v-majmunarnika-673863.html

Специализираният състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията обсъжда днес проекта за ПУП на Борисовата градина. Застрояване в плана се предвижда в зоната между Розариума и "Драган Цанков". Там ще се появи музей "Зелената памет на София", в който да се настани и парковата администрация. 

Според ПУП на мястото на Маймунарника остават трите дансинга, които са запазени на терена и в момента. Ще може да се изгради естрада и да се поставят преместваеми обекти по индивидуални проекти, но се забранява поставянето на каквито и да е рекламни елементи. Няма да се продава твърд алкохол, а тоалетната се възстановява с настилка към нея от естествени плочи със затревена фуга. 

На цялата територия на Парк „Борисова градина" няма да има рекламни елементи, както самостоятелно, така и по сгради, съоръжения с постоянен и временен характер, предвижда още новият ПУП.  

Ще се възстанови и Горският дом - къщичката с уникалната дърворезба на майстор Рачо Ангелов. ПУП предвижда възстановяване на оригиналните елементи на автентичните им места. 

Край езерото "Ариана" ще се възстанови по архивни данни прочутата бирария, в която препоръката е да се предлага основно бира. Музикалният фонтан се запазва, а през зимата цялата площ на езерото ще е пързалка за кънки. Сергиите между Ариана и Орлов мост изчезват, предвижда още планът за Борисовата. 

Ресторантът към Националния стадион се запазва и се предвижда цялата зона между мостчето и него да се използва лятно време за открито кафене. За сенници, чадъри и тенти се използват материали в неутрални цветове - бяло, нюанси на охра, зелено. 

В парка ще се доразвива системата от велотрасета. Двупосочните велоалеи са предвидени с габарит от 2.50 м, а еднопосочните - с габарит 1.50 м. Към тях се предвиждат велогардероби и велостоянки за обслужване на колоездачите.

Маринов: Кучето, което уби дете, е било пуснато

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-svidetel-petar-hristov-26830771

Трима души са задържани за случая с нахапаното от куче детенце в Пазарджик. Това каза по време на месечния брифинг на МВР главният секретар Младен Маринов.

И бизнесмените в България застаряват

http://clubz.bg/63555-i_biznesmenite_v_bylgariq_zastarqvat

Тенденцията българската нация да се превръща в застаряваща не подмина и предприемачите. Според проучване на Българската стопанска камара, цитирано от БТА, и бизнес елитът в България застарява. Бурното технологично развитие отваря пропаст между младите и по-възрастните генерации мениджъри.

"Бурното технологично развитие и особено навлизането на новите информационни технологии в живота на хората разсича непрекъснатата линия на поколенията и отваря пропаст между младите и по-възрастните генерации. Проучванията показват, че в България съществуват значителни различия между поколението основатели и поколението приемственици - различия както в ценностите, така и в моделите и визията за развитието на бизнеса. Този разрив може да се окаже препъникамък в процеса на осигуряване на приемственост." Това се казва в доклад на тема "Приемственост и поколенчески различия в бизнес елитите на Прехода" с автор Томчо Томов - ръководител на Националния център за оценка на компетенциите при Българската стопанска кабара, съобщиха от пресцентъра на работодателската организация.

Докладът е бил представен от Томов днес на конференция "Мобилност на елитите на прехода" (1989 -2017 г.) и се основава на данни от международни изследвания и проучвания на БСК за предприемачеството в България и приемствеността между поколенията в бизнеса (предимно фамилния бизнес).

В доклада се посочва още, че предприемаческата среда в България е сравнително по-слабо развита спрямо другите страни в преход. Изследванията показват, че се открояват две категории предприемачи - движени от възможност или движени от необходимост. Броят на движените от необходимост предприемачи съставлява около една трета от общия брой предприемачи у нас, което е твърде висока стойност в сравнение с много други държави, се отбелязва в документа.

В подхода на правене на бизнес се открояват също две групи предприемачи - едните са малка (20 на сто), но елитарна и енергична група с иновационно-ориентирани бизнеси, а другите са много по-голяма група от бизнеси, които не се занимават с иновации и са насочени предимно към приспособяване и оцеляване.

За да се захрани българският икономически растеж, е важно: да се идентифицират онези активни предприемачи, които разчитат на високи темпове на растеж и да бъдат подкрепени чрез регулаторни и други мерки, тъй като те са бизнес лидерите, от които се очаква да внесат нова динамика в икономиката; да се разпространи иновационната култура сред втората група предприемачи и така да се разшири базата, от която зависи международната конкурентоспособност на българската икономика.

Като цяло структурата на бизнеса в България е твърде раздробена и маргинализирана. Към настоящия момент са регистрирани около 1 млн. фирми, но само 45 на сто от тях имат някаква икономическа дейност. Около 93 на сто от активните фирми са микропредприятия (от 0 до 9 заети). Близо 6 на сто са малките предприятия (от 10 до 49 наети), а броят на средните и големите предприятия (50 до 250 и над 250 заети) гравитира в рамките на 1 на сто. През последните 6 години са закрити общо 4085 предприятия - 85 големи, 1000 средни и 3000 малки.

Фамилният бизнес съставлява около 42 на сто от всички частни български фирми. Семейните фирми осигуряват близо 20 на сто добавена стойност към БВП на страната и около една трета от работните места. Специфичните потребности и потенциал на фамилния бизнес в България се пренебрегва и подценява от държавните институции.

Един от основните проблеми на фамилния бизнес е неговото трансформиране, своевременното предвиждане, планиране на унаследяването и осигуряването на плавен преход от едно поколение към друго. Според докладите на Европейската комисия приемствеността, предаването на бизнеса е общоевропейски проблем. Трансферът на бизнеса е най-критичната фаза от жизнения цикъл на малката фирма и един от основните рискове във фамилния бизнес.

Според международните проучвания само около 40 на сто от фамилните бизнеси оцеляват при прехода от първо към второто поколение и едва 15 на сто достигат третото поколение наследници. Страните с развита пазарна икономика имат създадени традиции и култура в осигуряването на приемственост и се стремят да подпомагат този процес чрез проучвания, консултации, регулаторни механизми и пряка институционална подкрепа.

Този проблем е встрани от дневния ред на българския бизнес елит и държавните институции, посочва авторът. Нещо повече, според проучване на БСК, обхванало 30 000 водещи предприятия, бизнес елитът в България застарява в критични размери. Около 35-40 на сто от собствениците, съдружниците, управителите и членовете на бордовете на предприятията са на възраст 65 и над 70 години. Още около 35 на сто от тях наближават пенсионната възраст. Това е показател за липсата на доверие към следващото поколение и за липсата на готовност и желание за осъществяване на плавен преход и трансфер в бизнеса. Последствията от тази тенденция могат да се окажат крайно неблагоприятни за българската икономика, се посочва в доклада.

Медведев и шефовете на Газпром и Лукойл в американския списък 'Путин'

https://offnews.bg//sviat/medvedev-i-shefovete-na-gazprom-i-lukojl-v-amerikanskia-spisak-putin-673854.html

Премиерът Дмитрий Медведев, шефът на "Газпром" Алексей Милер, шефът на "Лукойл" Вагит Алекперов и бизнесмени като Роман Абрамович и Алишер Усманов са в списъка на САЩ от хора, за които се смята, че са натрупали богатство или получили власт заради връзките си с президента Владимир Путин. 

Списъкът на американското финансово министерство включва 114 руски политици и 96 олигарси. 

"Де факто всички са наречени врагове на САЩ", заяви пред журналисти говорителят на Путин Дмитрий Песков. 

"Ако прочетете текста, заглавието на документа, (ще видите, че) всичко това се прави според закона за противодействие срещу враговете на САЩ", допълни той, цитиран от ТАСС и БТА. 

"Не бива да се отдаваме на емоции, първо трябва внимателно да се ориентираме за какво става дума, а после вече да формулираме позиция по въпроса", подчерта той.

На среща с доверени лица Владимир Путин ще даде днес оценка на "кремълския доклад" на САЩ, обясни Песков.

Dalian Wanda Group се отказва и от последните си имотни проекти в чужбина

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/dalian-wanda-group-se-otkazva-i-ot-poslednite-si-imotni-proekti-v-chujbina-254809/

Компанията продължава да набира средства на фона на затягащия се контрол на китайското правителство

Ким Кардашиян с нова гола фотосесия (Снимки 18+)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6689435

Ким Кардашиян с нова гола фотосесия (Снимки 18+)Ким Кардашиян отново публикува фотосесия в инстаграм, на която показва прелести. Това са поредните предизвикателни снимки в инстаграм на 37-годишната тв звезда, която е майка на три деца и е омъжена за певеца Кание Уест.                                                                                                                                 

Борисов: В Давос на един баир има десет лифта, у нас за един проблем правят

https://frognews.bg/politika/borisov-davos-edin-bair-ima-deset-lifta-nas-edin-problem-praviat.html

”Не може в Давос на един баир да има 10 лифта, а у нас да се правят протести само за един. И пак протест ще ми правят.

Борисов: В Давос на един баир има десет лифта, у нас за един проблем правят

https://frognews.bg/novini/borisov-davos-edin-bair-ima-deset-lifta-nas-edin-problem-praviat.html

”Не може в Давос на един баир да има 10 лифта, а у нас да се правят протести само за един. И пак протест ще ми правят.

Путин: ”Списъкът на Кремъл” е недружелюбен акт

http://dnes.dir.bg/news/USA-vladimir-putin-rusia-putin-spisakat-kremal-26830769

Руският президент Владимир Путин коментира на спешно съвещание в Кремъл със свои близки сътрудници "Кремълския доклад" на САЩ.

Почти няма желаещи да ползват закритите велопаркинги във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368143

Почти няма желаещи, които да ползват закритите велопаркинги във Варна. Поне това показва справка от 4 районни кметства, където са разположени общо осем съоръжения, научи Moreto.net. На практика двата паркинга във „Владиславово“ до ОУ „Ст.

Видео: Германска компания започна нова ера в излъчването на мачове

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/30/3121104_video_germanska_kompaniia_zapochna_nova_era_v/?ref=rss


<br /><br />Германската компания Kinexon се обяви за пионер в областта на футболните технологии, след като започна да предоставя данни в реално време на феновете. Специалистите се хвалят, че могат със закъснение от няколко секунди да представят колко бягат футболистите, с каква скорост се движат по терена и с каква скорост изстрелват топката. Всичко това се постига чрез сензори, които са в екипите на играчите и в топката.<br /><br />Първият мач, в който технологията беше...

Мъжът, "запалил" Катуница, е починал в затвора

http://www.cross.bg/iiosifov-katynitza-ybiiistvo-1566654.html

/КРОСС/ Симеон Йосифов, който бе осъден за умишленото убийство на 19-годишния Ангел Петров в Катуница, е починал преди снощи в затвора в Пловдив, според няколко информационни сайта. Йосифов издъхнал от инфаркт или инсулт. Аутопсия ще покаже точната причина за смъртта му. На 23 септември 2011 година Йосифов заедно с група роми прегази и уби на място 19-годишното момче. Симеон Йосифов е приближен на ромския бос Кирил Рашков. След инцидента, по време на шествие, почина и 17-годишният приятел на Ангел Павел Толев. Неговото сърце не издържа. Малко след това в Катуница избухнаха безредици, насочени към фамилията на Цар Киро. Бяха запалени и опожарени част от имотите на Рашкови, а Кирил Рашков бе осъден за заплаха за убийство на 2 години и шест месеца затвор.    

Шотландска учителка стана литературна сензация в Китай

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6689420

Шотландска учителка стана литературна сензация в Китай Учителка в шотландско градче стана литературна сензация, след като от романите й са продадени над 1 милион екземпляра в Китай, макар че е относително неизвестна в родината си, предаде Франс прес. Клеър Макфол продаде на холивудската компания "Леджъндъри ентъртейнмънт", продуцирала блокбастъри като трилогията за Батман на Кристофър Нолан и

Гърция вече планира първата си емисия ценни книжа за годината

https://www.investor.bg/evropa/334/a/gyrciia-veche-planira-pyrvata-si-emisiia-cenni-knija-za-godinata-254796/

Страната очаква и добри новини от прегледа на кредитния рейтинг, планиран от агенциите в следващите месеци

Руски историк вади от анонимност жертвите на Сталин

https://offnews.bg//sviat/ruski-istorik-vadi-ot-anonimnost-zhertvite-na-stalin-673860.html

Благодарение на него 50 000 жертви вече не са анонимни. От 30 години историкът Анатолий Разумов упорито работи да направи публично достояние имената на онези, които са били екзекутирани в Ленинград, днешен Санкт Петербург, по време на сталинските чистки.

"Не открих логика, това беше нечовешко и необяснимо", разказва историкът пред АФП, цитирана от БТА, след години къртовски труд - задача, по която днес работи на фона "на безразличие" към темата.

Възкресяването на историческата памет в Русия продължава да върви трудно и днес, повече от 80 години след кулминацията на сталинския терор, при който милиони хора са били екзекутирани, изпратени в Гулаг, депортирани на места с непоносими условия за живот или са умрели от глад.

Руските власти, начело с Владимир Путин, се опитват да омаловажат най-мрачните страници от миналото в името на националното единство.

В 13-те тома на "Ленинградския мартиролог", съставени от 1987 г. насам под ръководството на Разумов, откриваме имена, дати на раждане и смърт, информация за занятието и адреси на хората, изчезнали един ден ненадейно в Ленинград, сякаш никога не ги е имало. В най-добрия случай техните близки научавали, че са "осъдени без право на кореспонденция", без всъщност да узнаят какво наистина се е случило с тях.

"Започнах проучванията си през 1987 г., в епохата на перестройката, веднага щом това стана възможно", разказа пред АФП Анатолий Разумов.

Син на съветски военен, чието семейство не е пострадало от репресиите, Анатолий Разумов искал да отдаде последна почит на тези мъже и жени - работници, инженери, шивачи или касиери, оклеветени и екзекутирани по време на Големия терор.

Кабинетът на този 62-годишен синеок мъж се намира в самия център на старата имперска столица, в огромното здание на националната библиотека. Той е пълен с шкафове с книги и стотици папки, открити от Разумов (главно в архивите на сталинската политическа полиция НКВД) или изпратени му от близки на жертвите.

Разумов показва едно от досиетата: протоколи от разпити и съдебно решение за Нина Дубровская, 28-годишна студентка от полски произход. Тя е обвинена, че е полска шпионка, е на 11 декември 1937 г. е екзекутирана.

Наказателна машина

"Периодът, наричан Големия терор, трае година и половина, до есента на 1938 г. Екзекуциите били масови - убивали всяка нощ. Без съд. Обвиняемите се явявали пред "двойка" или "тройка" - един или двама представители на НКВД и прокурор, които произнасяли присъдата. Това било същинска машина за налагане на наказания", разказва Разумов.

Според историка Сталин и приближените му разработили "план за ликвидация", довел само в този кратък период до смъртта на 40 000 души в Ленинград.

Разумов обяснява, че не е получил особена подкрепа от страна на руската държава и говори за "безразличието" към сталинските чистки. Тъкмо напротив, работата му била редовно спъвана от враждебността на руските власти.

Анатолий Разумов се връща от Петрозаводск (в Карелия), където отишъл да подкрепи колегата си историк Юрий Дмитриев - член на неправителствената организация "Мемориал", също известен с изследванията си за изчезналите по време на Големия терор.

Юрий Дмитриев, който трябва да бъде освободен в края на януари, но ще остане под съдебен контрол, е прекарал една година в затвора по обвинения в педофилия с цел да се попречи на работата му. "Мемориал" осъди тези обвинения като фалшиви.

Сталинските чистки в действителност се споменават много рядко от руската държава и много от близките на жертвите продължават да не знаят къде са погребани роднините им или какви обвинения са довели до арестуването им.

"Струва ми се, че работя за тези, които след време ще искат да разберат", казва Разумов и предупреждава: Правя го и ще продължа да го върша въпреки всичко".

КC пoзвoли „вeчнитe нaчaлници“ в Teмидa

https://frognews.bg/novini/pozvoli-vechnite-nachalnitsi-temida.html

Eдинoдyшнo, c 11 „зa“, Koнcтитyциoнният cъд дoпycнa дa имa „вeчни нaчaлници“ в cъдa и пpoĸypaтypaтa. Toвa cлeдвa oт дaдeнoтo тълĸyвaнe нa чл. 129 oт ocнoвния зaĸoн, пoиcĸaнo oт глaвния пpoĸypop Coтиp Цaцapoв. Дoĸлaдчиĸ пo ĸoнcтитyциoннoтo дeлo бe Филип Димитpoв.

След БСП и патриотите „Съюз за Пловдив“ също се обяви против проектобюджета за 2018 г.

https://zaistinata.com/2584-2/

След като БСП и Обединените патриоти вече обявиха, че няма да подкрепят Проектобюджета на града за 2018 г. по време на утрешната сесия на Общинския съвет, днес от коалицията „Съюз за Пловдив” също се обявиха против него, тъй като в него не са били отразени техните предложения. Още в края на м.г. съветниците внесоха за […]

Путин се шегува: Обидно ми е, че не съм в кремълския списък на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689417

Путин се шегува: Обидно ми е, че не съм в кремълския списък на САЩПутин се пошегува, че е обиден, че не е в т.нар Кремълски списък на САЩ и каза, че не го е виждал, предаде ТАСС, цитиран от БТА. Министерството на финансите на САЩ публикува късно снощи местно време дългоочаквания списък със 114 политици и 96 олигарси от Русия, богатството на всеки от които възлиза на най-малко 1 милиард долара..

Зоополиция: Над 430 униформени у нас вече ще се занимават с инциденти с животни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zoopoliciia-nad-430-uniformeni-u-nas-veche-shte-se-zanimavat-s-incidenti-s-zhivotni-2075623

Над 430 полицаи у нас вече ще се занимават и със сигнали за инциденти с животни. Служителите в новата „Зоополиция” не са допълнително назначени, а са досегашни оперативни полицаи, които вече ще съвместяват две дейности.

Продължават протестите на гръцките фермери

http://www.mediapool.bg/prodalzhavat-protestite-na-gratskite-fermeri-news274906.html

Продължават протестите на гръцките фермери, чиито трактори са разположени на различни възлови места по националната пътна мрежа, като засега няма реални, а само символични блокади и трафикът по пътищата е нормален, съобщават гръцките медии, цитирани във вторник от БТА. На улиците са излезли фермери от почти всички краища на страната. Кулминацията на протестите се очаква да бъде митингът в Солун на 3 февруари по време на селскостопанското изложение "Агротика". Земеделските стопани в южната съседка са недоволни от натрупалите се, според тях, проблеми в бранша, които с течение на времето са се изострили и са довели до драстично намаляване на доходите им.   Те настояват с данъци да бъдат облагани само реалните им доходи, необлагаемият за тях минимум да е 12 хиляди евро, да се премахне осигуряването и да се намали възрастовата граница за пенсиониране на 60 години за мъжете и 55 години за жените.   Фермерите искат още гарантирани цени за тяхната продукция, безплатно здравеопазване, достойни пенсии, премахване на единния имотен данък и създаване на държавен фонд, който да поема сто процента от обезщетенията им за щетите, нанесени от природните бедствия.

Още оставки заради насилието над деца в Габрово

https://www.actualno.com/gabrovo/oshte-ostavki-zaradi-nasilieto-nad-deca-v-gabrovo-news_657078.html

Директорът на дирекция “Социални дейности и образование” в Община Габрово, Даниела Василева, е подала оставка. Това научи Actualno.com от свои източници. Припомняме, че името на Василева стана известно след скандалните разкрития на екипа ни за насилието на деца с увреждания в дом “Хризантема в града.

Фолксваген и Рено-Нисан-Мицубиши спорят кой е водещ световен автомобилостроител

http://www.mediapool.bg/folksvagen-i-reno-nisan-mitsubishi-sporyat-koi-e-vodesht-svetoven-avtomobilostroitel-news274905.html

Фолксваген (Volkswagen) отново печели надпреварата за титлата на най-голяма автомобилостроителна компания в света, съобщи във вторник ДПА.   Германският концерн за втора поредна година е първенец с 10,74 милиона коли, продадени в света, което е най-високият показател в сектора. Продажбите на Фолксваген през 2017 г. са нараснали с 4,3 на сто.   Часове по-късно обаче автомобилостроителната група Рено (Renault)-Нисан (Nissan)-Мицубиши (Mitsubishi) заяви, че не Фолксваген, а тя е най-големият автомобилостроител в света с продажби от 10,6 милиона коли миналата година благодарение на засиленото търсене на високопроходими и електрически автомобили.   Президентът и главен изпълнителен директор на групата Карлос Гон изтъкна, че отчетените от Фолксваген 10,74 милиона продажби за миналата година включват 200 000 камиони, които не трябва да се взимат предвид. Така, всъщност, неговата група ставала автомобилостроител номер 1 в света.   Общите продажби на френско-японската група са се увеличили с 6,5 процента през 2017 година - първата пълна година от присъединяването на Мицубиши мотърс (Mitsubishi Motors). Алиансът продава 10 различни марки в близо 200 страни, начело с Китай, Съединените щати, Франция и Япония.   Продажбите на Нисан са нараснали с 4,6 процента до 5,8 милиона коли, на Рено - с 8,5 на сто, а на Мицубиши - с 10 процента.   Японската Тойота (Toyota) отстъпва на трето място с глобални продажби от 10,38 милиона автомобила. Резултатите за 2017 г. сочат увеличение с 2,1 на сто спрямо предходната година.

Фолксваген продължава да е водещ световен автомобилостроител пред Тойота

http://www.mediapool.bg/folksvagen-prodalzhava-da-e-vodesht-svetoven-avtomobilostroitel-pred-toiota-news274905.html

Японската Тойота (Toyota) отново отстъпи на германския си конкурент Фолксваген (Volkswagen) в надпреварата за титлата на най-голяма автомобилостроителна компания в света, съобщава ДПА.   Тойота обяви във вторник глобални продажби от 10,38 милиона автомобила. Резултатите за 2017 г. сочат увеличение с 2,1 на сто спрямо предходната година.   Германският й конкурент обаче за втора поредна година я изпреварва с 10,74 милиона коли, продадени в света, което е най-високият показател в сектора.   Продажбите на Фолксваген през 2017 г. са нараснали с 4,3 на сто.

КС: Отхвърлянето на оставката на Делян Добрев е против Конституцията

http://www.moreto.net/novini.php?n=368142

Конституционният съд обяви за противоконституционен отказа на парламента да прекрати предсрочно пълномощията на депутата Делян Добрев след подадената от него оставка. На заседанието присъстваха 11 конституционни съдии. Съдиите Кети Маркова и Анастас Анастасов считат, че искането е допустимо и разгледано по същество е неоснователно.

КС: Парламентът незаконно е отхвърлил оставката на Делян Добрев

https://www.actualno.com/politics/ks-parlamentyt-nezakonno-e-othvyrlil-ostavkata-na-deljan-dobrev-news_657075.html

Конституционният съд обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание да приеме оставката на Делян Добрев (ГЕРБ) и да прекрати депутатския му мандат. Решението на парламента бе взето през октомври миналата година, след лично подадената от него оставка. Конституционните съдии не са обсъждали факта, че впоследствие Делян Добрев сам оттегли подадената си и неприета от парламента оставка. КС отбелязва, че това са правоотношения между депутата и Народното събрание и че настоящото решение

Денис, който уби бездомник във Варна, остава за постоянно в ареста

http://www.cross.bg/bezdomnik-ybiiistvoto-momche-1566653.html

/КРОСС/ Апелативният съд във Варна реши да остави за постоянно в ареста 14-годишното момче, обвинено за убийството на бездомник в областния град, съобщи прокуратурата. Непълнолетният Денис Живков е привлечен като обвиняем за убийство по хулигански подбуди. Според обвинението той е убил 53-годишния бездомник по особено мъчителен начин и с особен жестокост. Според държавното обвинение убийството е извършено в съучастие с 13-годишното малолетно момче, което не носи наказателна отговорност. Според разследващите на 16 януари децата влезли в конфликт с бездомника пред пункт за вторични суровини, а ден по-късно му нанесли побой. Няколко дни по-късно тинейджърите се върнали при мъжа, който обитавал пространство до бл. 20 в кв. "Вл. Варненчик" и продължили с насилието. Съдебно-медицинска експертиза е установила, че смъртта на бездомния мъж е настъпила вследствие тежка черепно-мозъчна травма. Определението на Апелативния съд не подлежи на обжалване.    

Александър Везенков отсвири националния

https://offnews.bg//drugi/aleksandar-vezenkov-otsviri-natcionalnia-673861.html

Александър Везенков няма да играе за националния отбор в предстоящите мачове от световните квалификации в края на февруари. 206-сантиметровото крило ще се съсредоточи върху представянето си в "Барселона", съобщава сайтът bball.bg.

България ще домакинства без Везенков на 23 февруари срещу Чехия в зала "Универсиада", а два дни по-късно ще гостува отново без единствения наш баскетболист избиран в драфта на НБА и в тежкото изпитание, което предстои на "лъвовете" във Финландия.

Везенков вероятно ще получи възможност да се завърне в националния през лятото, когато предстоят нови предизвикателства пред избраниците на селекционера Любомир Минчев, с уговорката, че той запази поста си, което май не е много сигурно. На 29 юни приемаме Исландия, а на 2 юли гостуваме на чехите.

До момента в световните квалификации България отстъпи пред Финландия с 80:82 в Ботевград, след което измъкна труден успех срещу исландците със 77:74.

В състава на "лъвовете" се очаква да бъде натурализирания американец Дий Бост.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване