Фидос ще лежи в затвора за 3 откраднати велосипеда

http://clubz.bg/63541-fidos_shte_leji_v_zatvora_za_3_otkradnati_velosipeda

Снимка БГНЕС

Столичанин ще лежи в затвора, при това при общ режим, след като Софийският районен съд (СРС) го призна за виновен в кражбата на едно "истинско" и две детски колелета.

Това съобщават от прокуратурата.

Фидос Димитров е признат за виновен, че на 28 март 2017 г., около 15:00  ч в столицата на бул. "Джеймс Баучер" № 33, от междуетажна площадка на кооперация, е "отнел чужди движими вещи - велосипед марка "Драг", модел "Харди", детски велосипед марка "Спринт" и детски велосипед с неустановена марка, от владението на собственика.

Той ги взел от собственика им В. без негово съгласие с намерението противозаконно да ги присвои. От държавното обвинение съобщават, че деянието е престъпление по чл. 194, ал. 1 НК (това е квалифицираният член за кражба, който предвижда до 8 години, б.р.).

Не се съобщава дали се касае за условия на рецидив, но най-вероятно е така.

На подсъдимия е наложено наказание "лишаване от свобода“ за срок от десет месеца, което следва да бъде изтърпяно при първоначален общ режим.

Двама продължават в конкурса за шеф на ДКЦ „Чайка“

http://www.moreto.net/novini.php?n=368118

Двама са допуснатите кандидати до трети етап на конкурса за шеф на ДКЦ „Чайка“. В надпреварата продължават д-р Валентин Жечев и д-р Румен Димов, като вторият е получил по-висока оценка при представянето на програмата си за развитие дейността на лечебното заведение.

Джазът влиза в Софийската опера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6688961

Джазът влиза в Софийската опера.Джазът влиза в Софийската опера с мюзикъла „Бременските музиканти”, на 4 февруари от 11:00 часа, на Голяма сцена. Приказката на Братя Грим ще бъде разиграна в едноименния джаз-мюзикъл на Александър Владигеров. Режисьор на 70-минутното представление е Юлия Кръстева, тя е и автор на сценария, сценографията е дело на Павлина Ойстерхус,

В 770 училища в страната няма да се учи днес

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/30/3121027_v_770_uchilishta_v_stranata_niama_da_se_uchi_dnes/?ref=rss


Поради обявена грипна епидемия в 770 училища в страната днес няма да има учебни занятия, съобщи Министерството на образованието и науката тази сутрин.<br /><br />За 138 училища в област Бургас грипната ваканция беше удължена в понеделник до края на седмицата - 2 февруари. В столицата София са преустановени занятията в 276 училища също до петък. В 40 училища в област Сливен и 71 училища в област Русе няма да се учи от днес.<br /><br />Вчера община Варна обяви грипна...

Кой попадна в Доклада "Кремъл" - пълният списък

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/30/3120965_koi_popadna_v_doklada_kremul_-_pulniiat_spisuk/?ref=rss


Над 200 души - руски държавни служители, ръководители на държавни компании и милиардери - попаднаха в т.нар. Доклад "Кремъл", съставен от администрацията на САЩ според закона за санкциониране на Москва заради намесата ѝ в американските избори през 2016 г.<br /><br />Списъкът не означава, че тези хора са санкционирани или ще бъдат санкционирани, изтъква Министерството на финансите, което го състави съгласно изискванията на "За противопоставяне на противниците на...

Корейската сензация от Мелбърн се отказа от турнира в София

https://offnews.bg//tenis/korejskata-senzatcia-ot-melbarn-se-otkaza-ot-turnira-v-sofia-673848.html

Кореецът Хьон Чун обяви със специално обръщение към българите, че контузията, получена на Откритото първенство на Австралия, е по-сериозна и за негово съжаление няма да играе отново в София.

„Много съжалявам да обявя, че се налага да се оттегля от турнира в София. Очаквах с голямо нетърпение да се завърна отново в България и да играя пред невероятната българска публика. Кракът продължава да ме боли много, ще отнеме повече време да се възстановя“, заяви Хьон Чун.

„Съжаляваме, че Хьон Чун не може да бъде тук, но напълно разбираме, че ще възстановяването му ще отнеме време. Желаем му успех след фантастичните няколко месеца", коментира директорът на турнира Пол Макнами.

Феновете очакват какво ще е и решението на лекарите за Григор Димитров. Шампионът от миналогодишното издание на турнира в София е с болки в рамото и се прибра за няколко дни в Монако, където са му направени изследвания.

Полша се пита дали ще има достатъчно украинци, които да работят за нея

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/30/3121004_polsha_se_pita_dali_shte_ima_dostatuchno_ukrainci/?ref=rss


Липсата на работна ръка е основното притеснение за полската валутна политика, заяви гуверньорът на централната банка на страната Адам Глапински, цитиран от "Ройтерс". Той се опасява дали Полша ще успее да привлече достатъчно работници от съседните Украйна и Беларус.<br /><br />В последно време броят на безработните в Полша спадна до рекордно ниски нива, което доведе до ръст на заплатите и събуди страха от инфлация. През декември безработицата бе 6.6% основно заради...

Известен модел отряза Роналдо, годеникът й праща смс-и на португалеца

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6688931

Известен модел отряза Роналдо, годеникът й праща смс-и на португалецаСуперзвездата на „Реал“ (Мадрид) Кристиано Роналдо не е в най-добрата си форма напоследък, но изглежда, че португалският ас има проблеми и в личния си живот. Медиите на Острова твърдят, че Роналдо продължава да пише съобщения на британския модел Риан Съджън, с която се познава от времето си в „Манчестър Юнайтед“.

Увеличават двойно персонала в приюта за бедни във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6688963

Увеличават двойно персонала в приюта за бедни във Варна

Четирима охранители, социален работник, хигиенист, медицинска сестра и главен счетоводител ще бъдат назначени в най-скоро време в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица във Варна. Това решиха на заседанието си съветниците от временната комисия „Структури и общинска администрация“ към Общинския съвет.

КС реши за Делян Добрев: Не може да се отхвърля оставка на депутат

http://www.transmedia.bg/2018/01/30/%d0%ba%d1%81-%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%bd-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%b2-%d0%bd%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d1%82/

 

 

Със 7 на 4 гласа Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание, с което не беше приета оставката на Делян Добрев от ГЕРБ като депутат, съобщи lex.bg.

Решението на съда, което престои да бъде публикувано на сайта му по-късно днес, стъпва на вече дадено тълкуване за мандатите на народните представилите по конституционно дело №17 от 2013 г.

Днес КС е посочил, че след като депутатът подаде молба за оставка, тя не може да не бъде приета от Народното събрание и той не може да бъде закрепостен да изпълнява публична функция. Конституционните съдии не са обсъждали факта, че наскоро Делян Добрев сам оттегли подадената си и неприета от парламента оставка, като посочват, че това са правоотношения между него и органа. В решението си, което действа занапред, те изрично са посочили, че то не засяга статута на Добрев като народен представител.

На днешното си заседание КС реши и още едно дело – тълкува по искане на главния прокурор могат ли магистратите да карат по повече от два началнически мандата в системата. Според КС ограничението е единствено до мястото – шефовете могат да са на ръководен пост в едно и също звено в системата до два мандата.

Затварят малката главна на Пловдив за ремонт

https://www.24chasa.bg/region/article/6688970

Затварят малката главна на Пловдив за ремонтДва месеца улица "Отец Паиский" в Пловдив, известна като малката главна, се затваря за ремонт. Той ще продължи от 1 февруари до края на март включително. В отсечката от кръстовището с "Криволак" и ул. "Съборна" до кръстовището с ул. "Станислав Доспевски" се спира движението, съобщиха от "Организация и контрол на транспорта" в общината.

МОН: В 770 училища в страната днес няма да има учебни занятия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6688957

МОН: В 770 училища в страната днес няма да има учебни занятия
Поради обявена грипна епидемия в 770 училища в страната днес няма да има учебни занятия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. За 138 училища в област Бургас грипната ваканция продължава до 2 февруари. В София-град 276 училища също няма да учат до 2 февруари. 40 училища в област Сливен и 71 училища в област

Лудогорец е пред Милан по важен показател

https://offnews.bg//futbol/ludogoretc-e-pred-milan-po-vazhen-pokazatel-673846.html

Шампионът Лудогорец изпреварва съперника си в 1/16-финалите на турнира Лига Европа по брой точни пасове средно на мач от началото на сезона, изчисли изданието "Уикли Пост", което публикува топ 100 на клубовете от Стария континент по този показател.

Според сметките разградчани са на 31 място с 487 точни паса средно на мач, като процентно това прави 85,5 на сто. Милан е на 38-о място с 475 точни подавания, но процентът им е по-висок - 85,7.

В топ 100 намира място и ЦСКА, който дели 66-ата позиция с тимове като Фиорентина, РБ Залцбург и Легия Варшава. Възпитаниците на Стамен Белчев правят по 448 точни подавания или в процентно изражение 83,8. В топ 100 няма други български клубове.

На върха е воденият от Джосеп Гуардиола Манчестър Сити с 685 подавания на мач или 89 процента. Втори е Наполи, а трети - ПСЖ.

Божидар Димитров учредява движение на 4 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368115

В неделя – 4 февруари, проф. Божидар Димитров ще учреди ново движение в Народния театър, което ще се казва „Кан Кубрат” или само „Кубрат”. Историкът съобщи това в предаването „Тази сутрин”. „То ще има една цел, не за спасение и оцеляване на България, за ще работи за двете „В” - възход и величие на България.

Евростат: България е отличник в ЕС по използване на възобновяема енергия

http://econ.bg/Новини/Евростат-България-е-отличник-в-ЕС-по-използване-на-възобновяема-енергия_l.a_i.757176_at.1.html

България вече е достигнала и дори надминала нивото на използваната възобновяема енергия по стратегията "Европа 2020", показват данни от анализ на...

Правителството ще продължи да насърчава нарастването на най-ниските доходи

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/30/3121008_pravitelstvoto_shte_produlji_da_nasurchava/?ref=rss


Правителството ще продължи със заявената си политика на изпреварващо нарастване на минималните доходи. Тя може да бъде критикувана като нов данък върху производството, но се видя, че обратното разрушава пазара на труда и на него остават само хора без квалификация. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на 12-ата среща на бизнеса с правителството, организирана от седмичника "Капитал".<br /><br />Във форума участват премиерът Бойко Борисов, управителят на БНБ...

Горанов: Продължава политиката на изпреварващо нарастване на минималните доходи

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/30/3121008_goranov_produljava_politikata_na_izprevarvashto/?ref=rss


Правителството ще продължи със заявената си политика на изпреварващо нарастване на минималните доходи. Тя може да бъде критикувана като нов данък върху производството, но се видя, че обратното разрушава пазара на труда и на него остават само хора без квалификация. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на 12-ата среща на бизнеса с правителството, организирана от седмичника "Капитал".<br /><br />Във форума участват премиерът Бойко Борисов, управителят на БНБ...

Колко пък да сме русофили?

http://clubz.bg/63540-kolko_pyk_da_sme_rusofili

Неведнъж у нас публично се прокарва тезата, че над 80% от българите са русофили и че русофилството е заложено едва ли не генетично у българския народ. Както и твърдението, че истински български патриот е само онзи, който е русофил.

Внимателно преглеждане на историята обаче показва, че някои от най-бележитите представители на нашия народ са били или отявлени русофоби, или пък са имали сериозни резерви относно Русия и нейната политика спрямо България. Тези видни българи няма как да бъдат обвинениени в липса на патриотизъм.  Защото са доказали този патриотизъм, посвещавайки живота си на българските национални интереси, за което народът ги почита и до днес. Нещо, което няма как да се твърди за мнозина от днешните русофили, чийто "патриотизъм" не прескача нивото на пропагандата и зад чийто "патриотизъм" и русофилство ясно прозира служба на чужди интереси.

Русофобството на Георги Раковски. Захари Стоянов и Стефан Стамболов е толкова силно, че нямаше как да бъде прикрито дори в годините между 1944-1989 г., когато Москва бе упомената в държавния химн на НРБ. Свои сериозни резерви спрямо Русия обаче имат и велики личности като Васил Левски. Христо Ботев, Пейо Яворов. В творчеството на Иван Вазов също могат да се открият стихове, които, меко казано, не са русофилски.

Дори да приемем за вярно твърдението, че 80% от българите са русофили то няма как да е вярно другото твърдение - че русофилството е генетично заложено у нас, още по-малко че то е белег за истински патриотизъм. Ето защо:

Всякога проклета Русия лъгала е бедните, простодушни българи

"Преселение в Русия или руската убийствена политика на българите" 1861 г. Г.С. Раковски

"Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни Българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие! Руското правителство с предателски начин е успяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуща да преселва Българите в своите омразни пустини. От него подкупени безчувствени някои си Българе скитат се по бедна България и мамят простодушнаго народа да се пресели в Русия, като му правят много лъжовни и мечтани обещания!...

Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част.

Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, свещеното писание и първото образование.

Това е познато беки от сички свят и техните учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на Българите за това благодеяние! Ето:

Разорили и завладели волжанското им пространно царство и порусили досущ тамошните българи, като им наложили насила езика си.

До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които днес назовават Малорусия, са били населени се от Българи, съставяли са част от Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце и днес са досущ порусени. Освен историята, коя свидетелствува, техен език, песни и обичаи са още живи доказателства за това. Те още не приемат да се назовават и Руси!

Руското царство от времето княза им Светослава (969-976) е почнало да се усилва и да напада явно на Българите. Той, Светослав, като го бяха наели със заплата Българете да дойде да им помогне против Византийците и против царя им Петра, Симеонова сина, защото той беше се сродил с Византийците и държеше тяхната политика, той, руският княз Светослав, щом влезе в България, почна да плени и да граби и поиска му се даже да я завладей, щото ония, които го бяха призовали на помощ, обърнаха се против него, изгониха го от България с помощта на Византийците и най-после Българите в Южна Русия, на Днепра река, избиха му всичкото войнство и него самаго.

От время же того Светослава до время Великаго Петра Българите Никакви приятелски сношения не са имали с Русите. Великий Петър Първи е почнал да мисли как да разпространи влиянието си в България и той е начнал да интригува против Влахо-Богданските князе, кои бяха до него време Българи, а именно против Кантимира, Молдавского Княза. Той, злочестивий княз, измамен от руската злоба и лъжлива политика, биде принуден да остави Молдавското княжество и да прибегне в Русия, от дето на малко остана да го предадат неприятелите му на турците!

От тях времена, като почна да слабей Турция, Русите почнаха често да минуват Дунава и да разоряват бедното ни отечество. Колкото пъти руските войски са минували Дунава, най-големи опустошения и разорения е притърпяло нашето бедно отечество. От една страна, необузданото тогавашно нередовно турско войнство е пленило, клало, грабило и робило Българите, а от друга страна, руските войски, още по-свирепи и по-немилостиви от Турците, опустошавали са лозя, ниви, грабили овце, говеда и горили Българските градове и села! А кога са се връщали, или победоносци или победени, карали и отвличали са насила по няколко хиляди български домородства и заселвали са ги в обширните си пустини! От тях времена се нахождат чак в Харковската губерния множество заробени Българи, които още не са си изгубили съвсем езика; тия са днес крепостни роби, които ги продават притежателите им (спахии) един другиму си като овци и говеда!

В 1812 г., кога бяха минали руските войски в България и бяха достигли до Шумен, от една страна, Русия издаде прокламация на български език (печатана в Букурещ) и възбуждаше Българите да станат против Турчина, а от друга страна, гореше градищата и селата им и насила прекарваше няколко си хиляди челяди през Дунава!... В тех времена са изгорени от Русите Разград, Арбанашко велико село, Свищов, Русчук и други много градове и села, които развалини и разсипни още до днес се виждат! Много же старци помнят и проповядват с кървави сълзи тях времена.

В 1828 г., когато Дибич премина Балкана и достигна до Одрин, пак същото последва. От една страна, подбудиха някои си Българи да вземат участие в боя и да се смразят с Турци, а от друга - немилостивите Руси си свършиха работата, опустошиха като скакалци тях места, отдето поминаха, отвлякоха пак няколко хиляди домородства Българи в пуста си Русия! Множество от тях разорани села в Руманя и от тая страна на Стара планина се още и до днес виждат в бурен и трънак обрасли!

В 1854 г., пак щом минаха под Силистра, не забравиха да издадат прокламация, подписана от Паскевича, и искаха да подбудят Българите да се дигнат против Турчина, а от друга страна, бяха приготвили и закони, по които да владеят България, ако черна съдбина бе я покорила тям. Но щом се видяха победени, не забравиха да се ползуват от обичайния си лов и тъй отвлякоха пак със себе си тринайсет тысячи домородства в Бесарабия.

Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни Българи, че уж за тях отваря такъв бой и че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото отечество и да ги преселва малко по малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде добре и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобности за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги приложи в действие. На това тя, освен лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната вяра и ползувала се е от по-набожните и простодушните Българи, които в тях времена са гледали на нея като на един спасител!

(Ами днес какво правят? Всеки човек, българин, който мисли надалеч и разсъждава, бил изменник според тях. "С нас е народът", казват те, т.е. онези, които не знаят руския камшик. З. С.) - допълнение от Захари Стоянов, 1886 г.

Тя най-много е противодействувала, в последните дни, и на нашия свещен за духовенството въпрос и употребила е всички лукави средства да унищожи това народно искане, та да останат Българите пак под гръко-фенерското духовно робство; защото тя знай, че ако Българите добият независимото си свещенство, то не ще й веки допусти да мами и разорява българский беден народ, както е досега струвала и днес струва.

Сега вече откак я победиха Европейците под Севастопол и й откриха слабостите пред цял свет, тя обърта веке друга политика и с пари и лъжи мами простодушните Българи в мирни и тихи времена да се преселят в нейните омразни пустини, да ги зароби вечно!"

Руското правителство иска дружбата на вълка с агнето

Захари Стоянов, предоговор към брошурата на Раковски, 1886 г.

"...всеки честен човек, който може да мисли и да разсъждава що годе, ще се съгласи с нас, че най-големий ни неприятел днес е официалната Русия. Няма пакост, няма мерзост, даже и подлост, които да не е пуснала в ход тая държава начело с нейний Гирс и Катков от 6-ий септемврий насам, т.е. от тоя знаменит ден, когато ние почнахме своето истинско политическо и самостоятелно съществуване. 

Лъжат се ония, които мислят, че руските дипломати са по начало против съединението. Те са готови днес да направят това съединение, но забележете, те да го направят сами, а не и българите. Те желаят, щото това съединение да го донесе някой беломустакат генерал, с покрити гърди от ордени, някой Обручев или Сомов, когото да срещат по всичките градове гологлави с хляб и сол, с камбани и молебен, а той да се надува, се да излизат само из устата му думите: "так приказано", "не разсуждать", "не бунтовать"", "воля"

О, пусто да остане подобно съединение! Ние го нежелаеме и на най-върлите си душмани. Джанъм, ние искаме да имаме история, минало, свои герои, наше "урра". Как не могат да разберат това московските славянофили? Ревне ни са, ей така, щото между безбройните чужди паметници по всичките краища на отечеството ни да има запазено и едно кьошенце наше, българско. Искаме да видим ние, че между различните площади и улици на градовете, украсени с имена: "Московска", "Александровска", "Аксаковска", "Паренсова", "Гуркова", "Славянска", "Николаевская", "Невская" и пр. да блещука и нещо като: "6-ий септемврий", "Сливница", "Драгоман", "Батенберг" и т.н. Лошо ли искаме? Лошо-добро, искаме си го у нас, дома, на бащиното си свято огнище. Чуждото ние не щеме; но желали бихме, щото и чуждите да си подръпват покровителската ръчица от нашето, защото тя може и да бъде опарена, не основана на много закони, а в такъв случай, християнската любов почва да капризничи...

Но хората, които са унищожили Полша, Малорусия и Бесарабия, не искат да слушат. Турили един път те намерение да правят от България Задунайска Губерния, нищо свято не ги спира. "Всяко тържество на България е смърт за Русия", пишеше в един брой на "Русь" покойний екзалтиран славянофил Аксаков, за когото се проляха толкова сълзи в Софийското книжевно дружество. "Какви са тия Крумовци, Симеоновци и Борисовци? Разве не можеше и без тях?" ... пишеше същий тоя Аксаков по повод на княжеската прокламация към българските солдати, в която се казваше: "Вие, синове и потомци на Крума и пр." 

Виждате доколко е жесток бил горещий славянофил. Негова милост желаял, щото ние да се не обръщаме към нашето минало, да заместиме името на Крума и Симеона с Ивана Грозний и с Екатерина Вторая.

Но ще да кажат мнозина: "Русия беше, която ни освободи". Да това е вярно, това е велико събитие, ние сме благодарни на покойний Александра II, името му ще бъде у нас священно до века, благодарни и признателни сме на целий руский народ. Но трябва ли да бъдем благодарни и за това, че Русия ни освободи, за да ни зароби отново - нещо, което тя доказа вече от 6-ий септемврий насам? Ние сме благодарни на руский народ, който никога не ни желае злото, защото е удушен повече от нас, както бяхме в турско време; благодарни сме и на покойний император; но не и на днешното руско правителство, състоящо се от 5-6 души узурпатори. Това правителство иска да ни глътне. Не го искаме, защото то има: бесилки, Сибир, Сахалин, III отделение, тюрми, нагайки, камбани, шпиони и прочие. Ако то иска да има с нас братски и человечески съюз - добре дошло. Но то иска дружбата на вълка с агнето!..."

Как е възможно да се намерват българи, които под булото на патриотизма да стават още оръдия на чуждите замисли

Стефан Стамболов, " Защо Русия пречи на Съединението" в. "Свобода" 1886 г.

"Мнозина у нас живяха дoскоро време с твърдо убеждение, че наший народ трябваше да очаква доб­ро от Русия; но от 6 септемврий миналата година всеки разбра, доколко тя е била искрено (разположена) в благопожеланията си спрямо нашата страна.

От този знаменит ден 6 септемврий се забелязва постоянно, че политиката на руското правителс­тво е устремена против нашата независимост и самостоятелност.

Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Русия е желаела една силна, съединена и независи­ма България, тя трябваше освен да се възползва от извършеното на 6 септемврий и да поддържа Съеди­нението. Нейните доброжелателства за наший на­род щяха да се покажат пред целий свят, че са искрени, несвързани с никаква задня мисъл. Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал – Съедине­нието...

Делото на Съединението беше общонародно, а не частно на княз Александра, както претендираше руското правителство и поради което най-много го обвиняваше, като тръбеше чрез своите органи, че княз Александър щял бил да продаде България ту на англичаните, ту на турците и пр.

Интригите на руското правителство имаха своето зловредно влияние над наша­та интелигенция, която, заслепена от страстта на властолюбието, мереше народните интереси и нужди според своите лични. По този начин кликата на цанковистите проповядваше чрез печата, че зло­то на България бе княз Александър, а министрите Каравелов, Цанов и Никифоров приготовляваха поч­ва измежду войската за свалянието на Негово Ви­сочество, чрез което тези господа искаха да се нап­равят приятни и услужливи на руското правителс­тво, което в замяна на това да ги закрепи на власт­та, тъй като почвата им в народа беше почнала да се изплъзва изпод краката им.

Гнусните замисли на властолюбците се осъ­ществиха посредством легкомислието и клетвопрестъпничеството на някои военни. После сваля­нието на княз Александра от българский престол руската политика захвана все повече и повече да си разкрива картата.

Всеки, който по-напред предполагаше, че мо­же би с отиванието на княз Александра из България ще се премахнат причините за едно сдобрявание с руското правителство, остана смаян, като видя как царский пратеник г. Каулбарса работеше не за едно сближаванье и споразумение, а приготовлява­ше бунтове и смущения в страната с цел да предиз­вика една окупация на България с руски войски и за окончателно завоевание (на) Отечеството ни. За всекиго вече стана ясна тая цел на руските дипло­мати и на царя...

...поражда се неволно въпроса: как е възможно да се намерват българи, които под булото на патриотизма да стават още оръдия на чуждите замисли против самостоятелността на своето Отечество, които с четири очи гледaт да дойдат неприятелите по-скоро у нас!"

Какво са славянството и православието за руското правителство

Пейо Яворов, Предговор към книгата "Гоце Делчев", 1904 г.

"...руското правителство употреби всички средства да покаже, че славянството и православието са две овчи кожи върху гърба на един хитър вълк. Официална България се луташе по кривите пътеки на дипломацията  - и много естествено, вадеше очи, наместо да изпише вежди"

Врагът не е само един

Пейо Яворов, "Ако имахме само един враг", в. "Свобода или смърт" 1903 г.

"Наистина, ако бяхме имали само един враг, ако беше против нас един-едничък турчинът, макар десет погански хомота да бяха на врата ни, досега биха станали на парчета и десеттях.

Ний говорихме по-рано за сметките и домогванията на Германия, Австрия и Русия - държави, които вардят от сгромолясване османското царство и които насърчават Стамбулския кръволок да ни унищожи с огън и меч".

Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме

Писмо на Васил Левски до Филип Тотю, 1871 г.

"...българите, ако бяха се повлекли след четите, щяха да принесат полза на руския цар, пък за тях си щяха да изгубят най-добрите си юнаци, ръцете на кои[то] стои българската свобода. Пък тогава нека отсвирюва [нека тегли] България един век още...  С факти имам да докажа, че с руски агенти съм имал да работя, без да знам, в 69-то [1869 г.], единия препоръчан от одеските българи, пък не излезе така. Уловихме няколко шартанлъци и хайде - отдето е дошъл. Кога стане нужда, ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме".

Асбстрактната идея на русите - композиция на робството

Христо Ботев, "Югославия", в. "Дума на българските емигранти", 1871 г.

"...Идеята за югославянска конфедерация е идея на западните панслависти, в противност на онази на руските, програмата на коя се заключава в думите на великия им поет: "Славянските ли реки ще се влеят в руското море, или то ще пресъхне?“… Няма славянин южен или западен, няма свесен човек, кой би могъл да съчувствува на такава абстрактна идея, каквато е тази на русите, с осъществяването на коя се поглъщат цели народности, отделени една от друга с история, литература, нрави, обичаи. С химическото сливане на подобни народности става композицията на робството, на яда, кой приима почти цяло столетие болната Полша".

О, руси, иго ни носите ново

Иван Вазов, 1916 г., "На руските воини"

"О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?
 
Вий някога знаме Христово
развяхте за благо човешко –
строшихте ни игото тежко,
а днеска ни носите ново!"

 

Хьон Чун: Кракът ме боли много, съжалявам, че не мога да играя отново пред невероятната българска публика

https://www.24chasa.bg/sport/article/6688954

Хьон Чун: Кракът ме боли много, съжалявам, че не мога да играя отново пред невероятната българска публикаКореецът Хьон Чун обяви със специално обръщение към българите, че контузията, получена на Откритото първенство на Австралия, е по-сериозна и за негово съжаление няма да играе отново в София. „Много съжалявам да обявя, че се налага да се оттегля от турнира в София. Очаквах с голямо нетърпение да се завърна отново в България и да играя пред

Пилотът, който прави уникални снимки от кабината

https://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/pilotyt-kojto-pravi-unikalni-snimki-ot-kabinata-6078760

Кристиан обича не само професията си, а и хобито си - фотографията, а снимките му доказват това

Разходите за собственост на дома на британците са най-ниски от 10 г. насам

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/razhodite-za-sobstvenost-na-doma-na-britancite-sa-nai-niski-ot-10-g-nasam-254635/

Седмичните разходи на британците за изплащане на лихвите по ипотеките е на най-ниското равище от 2007 г. насам

Нов рекорд - 770 училища остават затворени заради грипа

http://www.cross.bg/ychilishta-oblast-nyama-1566632.html

/КРОСС/ Поради обявена грипна епидемия в 770 училища в страната днес няма да има учебни занятия. За 138 училища в област Бургас грипната ваканция продължава до 2 февруари. В София-град 276 училища също няма да учат до 2 февруари. 40 училища в област Сливен и 71 училища в област Русе са в грипна ваканция от днес. В Община Варна 63 училища няма да учат днес, но в област Варна се провеждат учебни занятия. В 13 училища в област Габрово и в 61 училища в област Монтана няма да има учебни занятия до 2 февруари.Обявена е грипна ваканция за 60 училища в област Хасково и за 44 училища в област Ямбол. В още 4 училища няма да се учи днес - ОУ „Иван Вазов" - с. Мусачево, Софийска област, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" - с. Ставерци, община Долна Митрополия, област Плевен, СУ „Хр. Ботев" - гр. Белоградчик, и ОУ „Васил Левски" - с. Бойница, област Видин.    

Разказ от първо лице: Кюстендилец разкри как е бил нает за телефонна измама

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/razkaz-ot-pyrvo-lice-kiustendilec-razkri-kak-e-bil-naet-za-telefonna-izmama-2075529

Кюстендилецът Николай Николов разкри как е бил въвлечен в схема за телефонна измама. Той занесе в полицията пари и златни накити на стойност близо 10 000 лв., пуснати му от жертвата през терасата на жилището й в града.

Борисов: Този който инвестира на Балканите, той ще има влияние

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-tozi-kojto-investira-na-balkanite-toj-shte-ima-vliianie-2075551

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да допусне България да загуби позицията си на транзитна държава за пренос на газ, за сметка на проекта Турски поток. Борисов коментира темата по време на 12-тата годишна среща на бизнеса с правителството.

Осигурени са 20 млн. лева от ОПТТИ за закупуване на драгираща техника за река Дунав

http://www.cross.bg/rekata-korab-reka-1566631.html

/КРОСС/ Управляващият орган на ОПТТИ 2014 - 2020 одобри проект за закупуване на мултифункционална драгираща техника за река Дунав. Проектът се финансира от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" и е на стойност малко над 20 млн. лева. Предвидените доставки включват закупуване на драга, тръби за транспортиране на наноси, шалан, понтон и маневрен кораб. С новите драгажни съоръжения ИА „Проучване и поддържане на река Дунав" ще гарантира целогодишно използване на плавателния път на реката и ще изпълнява ефективно поетите ангажименти за поддръжка на фарватера в българския участък. С проекта ще се постигне по-лесен достъп до речните пристанища, повишена безопасност на корабоплаването и увеличаване на товаропотоците.Днес в гр. Русе ще бъде доставен и новият катер за хидрографски измервания, закупен със средства от Механизма за свързване на Европа. С него Агенцията ще събира точна информация за промените, настъпващи в критичните участъци на реката. По този начин ще се оптимизира траекторията на корабоплавателния път и ще се създадат по-добри условия за транспортиране на стоки и пътници по реката. До края на годината ще бъде доставен и съвременен кораб, с който ще се маркира плавателния път на реката. Той ще подпомага работата на единствения кораб, изпълняващ тази функция в момента в целия български участък.  

Вижте най-високия мъж и най-ниската жена в света пред пирамидите в Гиза (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6688932

Вижте най-високия мъж и най-ниската жена в света пред пирамидите в Гиза (Видео)Най-високият мъж в света - турчинът Султан Кьосен, и най-ниската жена - индийката Джоти Амге, се снимаха пред пирамидите в Гиза, съобщи ЮПИ. Двамата са в Египет по покана на туристическите власти. Те ще посетят и други забележителности, като кулата в Кайро, предаде БТА. Султан Кьошен е фермер. Той е на 36 години и е висок 2,46 м.

Оазис за спорт и игри заменя цирка в пловдивския район "Тракия"

https://www.24chasa.bg/region/article/6688944

Оазис за спорт и игри заменя цирка в пловдивския район "Тракия"Нов парк с много зеленина, детска площадка, зона за спорт, беседки, сцена и други атракции ще радва жителите на пловдивския район "Тракия" още тази година, обяви кметът Костадин Димитров. Поредният оазис за спорт и игри ще се появи върху терен от около 9,5 декара между булевард "Освобождение" и ул. "Григор Божков",

Дейвид Бекъм обеща да изгради най-добрия футболен клуб в САЩ в духа на "Клас '92"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/30/3120882_deivid_bekum_obeshta_da_izgradi_nai-dobriia_futbolen/?ref=rss


Дейвид Бекъм се закани да изгради най-добрия футболен клуб в САЩ. В понеделник проектът на бившата звезда на "Манчестър юнайтед" и "Реал" (Мадрид) за нов отбор в Маями получи одобрението на Мейжър лийг сокър (МЛС).<br /><br />"Много съм развълнуван от възможността да доведем този страхотен отбор в този страхотен град. Беше едно адски дълго пътуване. Обещавам ви, че това ще е най-добрият отбор в лигата", каза Бекъм на церемония, на която получи официално...

Включете се в програмата "Бъдещи изследователи" и спечелете стипендия за Space Camp Turkey 2018

https://pressbulgaria.com/m/BGNRU3Y2.html

Деца и младежи от Пловдив започват видеоконференции на 5 февруари 2018 г. с експерти от космическия лагер Space Camp Turkey и се превръщат в бъдещи изследователи. Остават само няколко дни за деца и младежи между 10 до 16 години от град Пловдив да се присъединят към поредицата от видеоконференции и занятия по нова целогодишна програма, която космическият лагер и Център за трансфер на технологии стартират. За да подкрепи участниците в програмата Център за трансфер на технологии ще предостави две пълни стипендии на участници в програмата "Бъдещи изследователи", за да представят участниците лично своите проекти в Space Camp Turkey на Научния Панаир през август месец тази година. Всички желаещи да се запишат в програмата мога да направят това на посочените телефони за връзка в Центъра като първата видеоконференция ще се проведе на 5 февруари от 15:30 в Център за трансфер на технологии. Програмата дава шанс на младежите да използват NASA-изготвени учебни материали и програма, построена върху седем космически теми, да разговарят лице в лице с експерта Скот Ерен от Space Camp Turkey и да работят по свои проекти, които ще бъдат оценени от експертите от Space Camp Turkey. Програмата “Бъдещи изследователи” предлага STEAM образование - Наука (Science), Технология (Technology), Инженерство (Engineering), Изкуство (Art) и Математика (Math), както и работа в екип и представяне проектите на Научния Панаир в седмицата, посветена на училищата "Бъдещи изследователи" в Space Camp Turkey.

Областният управител на Варна - един от авторите на идеята за новото териториално делене

http://www.moreto.net/novini.php?n=368114

Новото териториално деление на страната най-вероятно ще е факт до края на 2018 г. Това коментира в студиото на Радио Варна областният управител Стоян Пасев, който е един от авторите на идеята. По думите му, вероятно ще бъде запазен броят на районите в България, но ще има прекрояване по отношение на границите, защото част от тях вече не отговарят на европейските изисквания в един район за планиране жителите да са минимум 800 хил.

Одобриха нови правила за борба срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма в Европейския съюз

http://www.barometar.net/90347/

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент одобри постигнатото в средата на декември 2017 г. споразумение със Съвета относно Петата директива за борба срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. По-строгите правила бяха наложени след терористичните атаки в Париж, разпространението на виртуални валути и разкритията от Панамските досиета. Българският евродепутат […]

Русия иска да се намеси в междинните избори в САЩ, обяви шефът на ЦРУ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/30/3120944_rusiia_iska_da_se_namesi_v_mejdinnite_izbori_v_sasht/?ref=rss


Русия ще продължи с кампанията си за намеса през междинните избори, които предстоят тази есен в Съединените щати. Това каза директорът на Централното разузнавателно управление Майк Помпео в интервю за Би Би Си.<br /><br />Помпео обясни, че не е забелязал "значителен спад" в руската дейност и е обезпокоен за предстоящите избори в Камарата на представителите и Сената на САЩ. Надпреварата обхваща всички 435 места в камарата и 33 от 100 в Сената, както и губернаторски...

Blackstone е в напреднал етап на преговори за купуването на част от Thomson Reuters

https://www.investor.bg/sasht/337/a/blackstone-e-v-naprednal-etap-na-pregovori-za-kupuvaneto-na-chast-ot-thomson-reuters-254792/

Сделката би оценила подразделението на около 20 млрд. долара, включително дълга, казват три запознати източници за Ройтерс

WWF: Строителството на ски курорти в Пирин нанася необратими щети на Национален парк „Пирин“

http://www.eurochicago.com/2018/01/wwf/

На Национален парк „Пирин“, едно от най-важните места за биоразнообразието в Европа, са нанесени необратими щети в резултат на разрастването на ски зона Банско, се казва в публикуван на 29 януари доклад на WWF. Анализът показва, че ски зоната, одобрена от българското правителство през 2000 г., компрометира икономическата стойност на Пирин и не води до ясни ползи към днешна дата, а новите планове за мащабни сечи и строежи биха нанесли допълнителни големи щети и се основават на неясен бизнес модел.

Над 30 000 лева глоба за почти 3 тона алкохол без акциз в дома на мъж в Пазарджишко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6688919

Над 30 000 лева глоба за почти 3 тона алкохол без акциз в дома на мъж в ПазарджишкоЖител на град Пещера не успя да убеди Районния съд в града, че намерените в дома му 2 869 литра алкохол без акциз са били за лична консумация. Мъжът неуспешно опита да обжалва наложената му рекордна глоба от 30 604,08 лева, съобщи "Дарик". Къщата на пещереца била проверена по време на съвместна акция на МВР и митниците на 14 октомври 2016 година.

БНТ ще излъчва частично олимпийските игри от Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/30/3120450_bnt_shte_izluchva_chastichno_olimpiiskite_igri_ot/?ref=rss


Българската национална телевизия (БНТ) ще излъчва зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Телевизията се договори с "Дискавъри", която купи за 1.3 млрд. долара правата за следващите два олимпийски цикъла и до 2024 г. игрите ще се предават по "Евроспорт".<br /><br />БНТ ще излъчи 110 часа състезания на живо и студийна програма от София. На място се изпращат двама репортери и оператори. От олимпийските игри в Токио през 2020 г. ще бъдат излъчени 250 часа от...

"Вашингтон пост": Вълната от насилие в Афганистан изтъква слабостта на правителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6688884

"Вашингтон пост": Вълната от насилие в Афганистан изтъква слабостта на правителствотоТри нападения в Кабул отнеха живота на над 130 човека само за малко повече от седмица - почти безпрецедентна терористична вълна, която има вероятност да предизвика отрезвяваща международна преоценка на отбранителните способности на Афганистан в момент, когато САЩ започват да изграждат ново, подсилено военно присъствие и увеличават ролята на

Решението "Не даваме Делян" е нарушило конституцията

http://clubz.bg/63539-reshenieto_ne_davame_delqn_e_narushilo_konstituciqta

Кoнcтитyциoнният cъд e oбявил зa пpoтивoĸoнcтитyциoнeн oтĸaзa нa Hapoднoтo cъбpaниe дa приеме оставката на депутата от ГЕРБ Дeлян Дoбpeв. Това обаче не влияе на статута на народния представител - той остава в парламента. Заседанието на КС беше тази сутрин. Самото решение все още не е публикувано. 

Делян Добрев подаде оставка след т.нар. скандал "Кумгейт" заради управлението на Хасково, където ръководи структурата на ГЕРБ. Колегите му обаче отказаха да я гласуват през октомври, като отказът стана популярен като "Не даваме Делян" по думите на настоящата председателка на Народното събрание Цвета Караянчева. Депутатите от БСП пък пратиха казуса с отхвърлянето на оставка в Конституционния съд.

В последния ден на 2017 г. по решение на парламентарната група на ГЕРБ Добрев оттегли заявлението за подаване на оставка. Тогава председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов допусна в интервю за БНТ, че това би трябвало да доведе до прекратяване на делото от Конституционния съд поради липса на предмет. КС обаче вече беше допуснал казуса за разглеждане по същество и дори бе указал на Народното събрание да обнародва решението, с което отказва да приеме оставката на депутата. Това не е факт и до ден днешен.

Въпреки решението на Конституционния съд, че Народното събрание не може да отхвърля депутатски оставки, това не значи, че Добрев спира да бъде депутат. По закон решенията на конституционалистите нямат сила с обратна дата - тоест избраникът запазва мандата си.

Резултатът от сагата - вече е ясно, че занапред подадена от депутат оставка не може да не бъде приета от Народното събрание - нещо, което не беше изяснено категорично до момента, въпреки че в КС има практика по подобни казуси.

Решението е подписано с особени мнения на съдиите Кети Маркова, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев и Филип Димитров. Първите двама считат, че искането е допустимо и разгледано по същество е неоснователно. Илиев и Димитров намират искането за недопустимо. На заседанието са присъствали 11 конституционни съдии, а докладчик по делото бе Константин Пенчев.

Очаквайте подробности.

Решението "Не даваме Делян" нарушава конституцията

http://clubz.bg/63539-reshenieto_ne_davame_delqn_narushava_konstituciqta

Кoнcтитyциoнният cъд e oбявил зa пpoтивoĸoнcтитyциoнeн oтĸaзa нa Hapoднoтo cъбpaниe дa приеме оставката на депутата от ГЕРБ Дeлян Дoбpeв. Заседанието на КС беше тази сутрин. Самото решение все още не е публикувано. 

Делян Добрев подаде оставка след т.нар. скандал "Кумгейт" заради управлението на Хасково, където ръководи структурата на ГЕРБ. Колегите му обаче отказаха да я гласуват през октомври, като отказът стана популярен като "Не даваме Делян" по думите на настоящата председателка на Народното събрание Цвета Караянчева. Депутатите от БСП пък пратиха казуха с отхвърлянето на оставка в Конституционния съд.

В последния ден на 2017 г. по решение на парламентарната група на ГЕРБ Добрев оттегли заявлението за подаване на оставка. Тогава председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов допусна в интервю за БНТ, че това би трябвало да доведе до прекратяване на делото от Конституционния съд поради липса на предмет. КС обаче вече беше допуснал делото за разглеждане по същество и дори бе указал на Народното събрание да обнародва решението, с което отказва да приеме оставката на депутата. Това не е факт и до ден днешен.

Въпреки решението на Конституционния съд това не значи, че Добрев спира да бъде депутат. По закон решенията на конституционалистите нямат сила с обратна дата - тоест избраникът запазва мандата си, освен ако сам не реши да подаде оставката си наново.

Очаквайте подробности.

Цитат на деня: Тамън се договорим с румънските колеги, и влизат в ареста

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/01/30/3120973_citat_na_denia_tamun_se_dogovorim_s_rumunskite_kolegi/?ref=rss


"Седем пъти правим срещи с румънските колеги и два месеца след това са в ареста."<br /><br />Това каза премиерът Бойко Борисов на срещата на бизнеса с правителството за постоянните смени в румънския кабинет, заради които не напредва проектът за трети мост на Дунав.<br /><br />"Не е смешно. Тамън се договорим, и ги няма", заключи той.<br />

Продължава националният протест на надзирателите

http://www.cross.bg/zatvorite-bulgariya-slyzhitelite-1566629.html

/КРОСС/ Продължава протестната кампания на работещите в затворите, съобщиха от Синдиката на служителите на затворите в България. В протестите се включват освен работещите в българските затвори и техните колеги, които охраняват съдебните сгради и магистратите в България. Кампанията е под надслов "Европа и за нас". Тя е подкрепена от близо 4300 работещи от 13 затвора, 24 затворнически общежития, 7 областни служби "Изпълнение на наказанията" и около 1300 служители, осигуряващи охраната на органите на съдебната власт. Кампанията започна със събрания на открито пред сградите на всички пенитенциарни заведения навръх професионалния празник на заетите в затворите и арестите в България - 29 януари 2018 г. До 31 януари продължава пред съдилищата в големите областни градове. Протестните мероприятия са насочени срещу лошите условия на труд в българските затвори, ниските заплати в двете дирекции (350 евро) и критичното съотношение между надзиратели и лишени от свобода (1:100 души). От сдружение "Синдикат на служителите в затворите в България" дават сигнал към политиците за нуждата от промяна в отношението към проблемите на сигурността в затворите в ЕС. В зависимост от поведението на институциите, акцията на Сдружение "Синдикат на служителите в затворите в България" и Синдикат "Охрана" ще продължи с флашмоб изпълнения и протести на различни места в София в т.ч

Експозиция от картини на руски художници е посветена на 140-годишнината от Руско-турската война

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JPDLtQvhvZQ/

Впечатляваща изложба с репродукции на оригинални картини от известни руски художници ще бъде открита в Бургас на 1 февруари, четвъртък, от 18.00 часа в БХГ “Петко Задгорски”. Експозицията е посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г. и е първото събитие от богатата празнична програма, с която ще бъде отбелязано Освобождението на Бургас.

Изложбата представя 38 репродукции на картини на руски художници от този период, които много точно отразяват преломни и драматични моменти от войната. Те са придружени с указателни постери с описание на военните действия. Посетителите ще могат да видят платна на Алексей Кившенко, Василий Верешчагин, Василий Поленов, Николай Оренбургски, Егор Ботман и др.

Организатори на вълнуващата експозиция са Национално движение “Русофили”, Община Казанлък, Община Бургас и Бургаска художествена галерия.

Благодарение на съвременните технологии всяка репродукция е изработена от висококачествени материали, което дава възможност да се постигне изображение изключително близко до оригинала. Запазена е уникалността в структурата, маската на четката и нюансите в живописните техники, използвани от авторите.

Изложбата представлява ретроспекция на най-важните епизоди от Руско-турската освободителна война. От платната оживяват отново решаващите битки и вълнуващите моменти на военната кампания и героизма на руските войници и българските опълченци.

В нея могат да се видят репродукции на картините “Генерал Скобелев на бял кон” на Николай Дмитриев-Оренбургски, “Император Александър II” на Егор Ботман, “Генерал Йосиф Гурко в Балкана” на Павел Ковалевски, “Шипка-Шейново. Скобелев при Шипка” на Василий Верешчагин и др. Платната представят един неповторим, драматичен и величествен разказ за героизма на руси и българи в една война за победа на общия славянски и православен дух.

Оригиналите на картините са част от постоянните колекции на различни градове в Русия – Минск, Киев, Москва, както и от частни колекции по цял свят. Някои от тях са рисувани по оригинални фотоси от самата война.

Изложбата ще бъде открита на 1 февруари /четвъртък/ от 18:00 часа в БХГ “Петко Задгорски” и може да бъде разгледана до 16 февруари.

Батерията Му е по-важна от батерията Ти

http://clubz.bg/63538-bateriqta_mu_e_po_vajna_ot_bateriqta_ti

Не бе, наистина. Забравих си телефона вкъщи. На масата. Не знам за вас, аз губя неща и забравям неща, но смартфона никога не съм го забравял. 

Напоследък не съм го и оставял. А сега танцувам върху леда пред блока и ръцете ми са празни. 

Първата мисъл е: поне няма да пада батерията... Практично. Да мислиш за батерията Му стана по-важно от батерията Ти. А студът я точи. 

После на ход към стоянката започва да ми липсва - налага се да гледам хората, природата... Ако искам това, мога да си го гуугълна. Или просто да отворя фейсбук и някой ще е постнал хора и непочистен лед - във "Видяно пред блока/в София/Пловдив", или с таг #ЙорданкаФандъкова. 

В тези групи напоследък се набляга на романтични пейзажи от "Дружба". Снимка Видяно в София/Facebook, Кирил Георгиев.

После се сещам как сега щеше да ме информира: скапани задръствания, ще закъснееш. Добре де, малко по-сухо е, но в главата ми смартфонът ми е леко цапнат в устата. А и дори знае в кои дни пътувам към редакцията и в кои към парламента... Да, трябваше да го запиша и него като "работно място".

От друга страна, не ми е студено на ръцете. И си говоря с шофьора на таксито. На стар принцип той в един момент ме пита "вие сигурно разбирате от телефони", аз вдигам рамене и изведнъж се хващам, че обяснявам как да си свърже телефона с телевизора без интернет. 

"Без интернет, с кабел. За смартфона - USB-C към HDMI преходник, двайсетина лева. И HDMI кабел, вероятно ще се разпознаят сами като ги свържете, ако не, в "Настройки"...".

Даже издекламирах магазина на вуйчо ми, ама на вас няма да го кажа. 

Ако се чудите как изглежда гореописаното.

А после пристигам и си вадя лаптопа, вадя и стария диктофон (дигитален, не чак касетъчен). Естествено, че ги нося. 

Не, не мога повече, хихикам. Досега би трябвало да сте се досетили, че почти със сигурност щях да се върна за смартфона. Няма начин. 

"Абе, Кръстев, що ни занимаваш с глупости?"

Резонен въпрос. Вероятно звуча като подчертано инфантилен техноманиак, пишещ колонка за женско списание с претенции за модерност. 

Това не е мания. Много хора сме вързани за умните си джаджи и понякога сме зависими от тях. Смартфони, таблети и пр. станаха не просто достъпни, а универсални. А следващото поколение е направо с тях от люлката. И това не е толкова страшно. Не, това е симбиоза с инструмент, или поне такава е целта. Ако не се грижим за джаджата - да я почистваме отвреме-навреме, да трием глупавите апликации и да я пенсионираме, когато можем - тя ще паразитизира върху нас. 

Мислите си, че това е проблем само на младите? Ако не сте пред пенсия, е и ваш проблем. Защото, ако през 2018 година все още се преживява да имате слушалка с бутони, след десетилетие това ще е невъзможно.

Професиите, в които можете без смартфон, започват да изчезват, при това окончателно. Това не е някаква футуристична фантасмагория. Цели браншове ще спрат да съществуват съвсем скоро. И каквато работа остане, тя ще е свързана с активна, умна, постоянна комуникация. И знам, че е трудно да повярвате това покрай покемоните, селфитата и гневните пилета, но смартфоните за това служат.

О, но вие сте работник на строеж и такова нещо не ви трябва? Тц. Неслучайно има вече противоударни смартфони. Освен че понасят сблъсък с тухла четворка, са и готини. Ако сте на по-динамична работа, препоръчвам - в крайна сметка не водиш пудел на бой с лъвове, нали? 

Джак Ръсел срещу гепард обаче е прекрасна идея. А и като му гледам физиономията, съм склонен да заложа на териера...

И това описва прекрасно отношенията със смартфона ни. Той не е истински умен, но вече не е и "просто джаджа". Ако го тренираш като работно куче, дружелюбно, приятелски, ще ти върши прекрасна работа. Пък и добрият калфа се грижи за инструментите си, нали?

Не можете да оставите смартфона? О, спокойно, когато вече не можете да работите без него, с удоволствие ще го захвърляте. Или... ще го забравяте.

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Печатна грешка в поканите за речта на Тръмп пред Конгреса

http://dnes.dir.bg/news/USA-rech-pokana-sasht-izbori-2016-pechatna-greshka-26829790

В поканите за речта на американския президент Доналд Тръмп, която той ще изнесе пред Конгреса във вторник, е допусната печатна грешка и предизвика подигравки.

Стоенето вкъщи пести енергия

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/stoeneto-vkyshti-pesti-energiia-6078761

Работата и пазаруването по интернет намаляват вредните емисии

Мечки се събудиха и се появиха на пистите в Румъния

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/mechki-sabudiha-poiaviha-pistite-rumaniia.html

Мечки стреснаха скиори в Румъния. Инцидентът е станал в популярния зимен курорт Предеал. Това разкриват местни медии.

Саудитските принцове на свобода срещу милиарди долари

http://dnes.dir.bg/news/printz-sauditska-arabia-hotel-ritz-26829751

Освободени са всички членове на кралското семейство на Саудитска Арабия, бивши държавни служители и бизнесмени, от луксозния хотел Риц-Карлтън в Рияд.

САЩ отменят забраната за прием на бежанци от 11 опасни държави

https://frognews.bg/svqt/sasht-otmeniat-zabranata-priem-bejantsi-11-opasni-darjavi.html

Вътрешното министерство на САЩ обяви, че ще бъде възобновен приемът на бежанци от 11 ”високорискови” страни, но с допълнителни проверки, съобщават американските медии.

Двама мъже намушкаха чужденец на общински паркинг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SKWPKI_48YI/

На 29.01.т.г. около 19.50 ч. в Първо Районно управление – Бургас е получено съобщение за инцидент в района на общинския паркинг на ул. „Генерал Гурко”, при който двама мъже нападнали 33- годишен украински гражданин, паркиращ автомобила си, като му нанесли прободна рана в областта на врата, съобщават от ОДМВР-Бургас.

Украинецът, продължително пребиваващ в Бургас, получил медицинска помощ в УМБАЛ – Бургас и вече изписан за домашно лечение, без опасност за живота. Извършен е оглед на местопроизшествието, иззети са видеозаписи от намиращи се в района камери, разпитани са свидетели на инцидента.

Работата по случая продължава от служители на Първо Районно управление – Бургас.

Горанов: Естественото място на България е в клуба на богати страни от европейския център

https://www.24chasa.bg/novini/article/6688907

Горанов: Естественото място на България е в клуба на богати страни от европейския центърЕстественото място на България е в клуба на дисциплинирани и богати страни от европейския център, каза финансовият министър Владислав Горанов, по време на 12-та среща на бизнеса с правителството. Министърът отхвърли твърденията, че България е най-корумпираната европейска държава. Нашата страна има от най-високите ръстове на икономиката и в този

Стокхолм тества автономни електробуси

http://clubz.bg/63537-stokholm_testva_avtonomni_elektrobusi

В следващите 6 месеца два електробуса ще обикалят улиците на шведската столица Стокхолм без шофьор.

Целта на експеримента е те да бъдат тествани в реални условия и ежедневно натоварване.

Автономните бусове превозват до 11 пътника със скромните 24 км/ч. За сметка на това са безплатни. Софтуерът им е част от отворената платформа API Connected Urban Transport на Ericsson, чрез която комуникират и със сензорните автобусни спирки, светофарите и пътните знаци.

Стокхолм бе Зелена столица на Европа за 2010 г и от тогава насам продължава да работи по множество екологични програми. Транспортът в града е или електрически, или на биогориво.

Тестовете са част от мащабна програма на шведското правителство - Drive Sweden, чиято цел е да разучи възможностите за бъдещо въвеждане на автономен градски транспорт. Освен технологична, задачата е проблема и от гледна точка на пътна безопасност, инфраструктура и законодателство.

След първото тримесечие електробусите ще бъдат свързани и в 5G мрежата на Стокхолм. 

Съдът отмени понижение на шефа на девинската прокуратура

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/30/3120975_sudut_otmeni_ponijenie_na_shefa_na_devinskata/?ref=rss


Върховният административен съд (ВАС) отмени понижението на бившата ръководителка на девинската прокуратура Мария Дамянова. То е било наложено през 2016 година по дисциплинарно производство, образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров заради наказателно дело, свързано със сина на Дамянова, съобщава в. "Сега".<br /><br />Решението е на петчленен състав, от което се разбира, че бившият състав на съвета е решил да накаже Дамянова, защото е участвала в разследване за...

Надзирателите продължават с протеста

https://frognews.bg/novini/nadziratelite-prodaljavat-protesta.html

Продължава протестната кампания на работещите в затворите, съобщиха от Синдиката на служителите на затворите в България.

В МЦ „Св. Николай Чудотворец“ вече правят ехография на стави

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/OU083aVabso/

Висок клас ехограф за ревматологични изследвания пристигна в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ – медицинският център на УМБАЛ Бургас. Апаратът е в специализирания ревматологичен кабинет и е придобивка за всички пациенти със ставни заболявания. Артросонографията (ставната ехография) дава възможност за ранна диагностика, още преди проявата на сериозни симптоми и обездвижване. Изследването присъства като надеждна методика във всички съвременни ръководства за диагностика и лечение на ревматологични заболявания, коментират завеждащите кабинета д-р Мария Недкова и д-р Румяна Христова.

Ставната ехография се препоръчва на хора с оплаквания от болки в ставите, намалена подвижност, отоци. Тя се назначава след обстоен преглед и преценка от специалист-ревматолог, обучен да я извършва.

При някои заболявания резултатът от ставната ехография е съизмерим с това от ЯМР (ядрено-магнитен резонанс), което е скъпо и труднодостъпно изследване. Освен за диагностика, ехографът се използва и за контрол на инвазивни манипулации – напр. за вътреставни и бурсални инжекции, премахване на кисти. Вътреставните инжекции в амбулаторни условия спасяват пациента от ненужни хоспитализации и прием на множество и различни лекарства, връщат движението на ставите и работоспособността му.

„Ставната ехография е съвременна, достъпна и надеждна методика. Клиничната значимост е свързана с липса на радиация, ниска цена, възможност на оценка на ставните структури в няколко равнини, повтаряемост, висока резолюция, динамично изследване и контрол на инвазивните манипулации“, обясняват д-р Недкова и д-р Христова.

Ревматологичният кабинет в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ работи с направление от Здравната каса. Касата обаче не покрива стойността на ставната ехография. Пациентите могат да получат повече информация за ревматологичния кабинет на тел.056 81 64 54 и 0879545082.

Парламентът на Каталуния избира нов регионален лидер

http://www.moreto.net/novini.php?n=368103

Днес в парламента на Каталуния би трябвало да се проведе гласуване на номинацията за нов регионален лидер. Единствената издигната кандидатура е на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон. По принцип на заседанието днес кандидатът трябва да представи своята програма за управление.

Велислав Величков: Прокуратурата ще умножи по нула нулевия резултат на акция "Комар"

http://www.mediapool.bg/velislav-velichkov-prokuraturata-shte-umnozhi-po-nula-nuleviya-rezultat-na-aktsiya-komar-news274888.html

Ако в страните - членки на Европейския съюз не се постигнат базови стандарти за правосъдие, то е застрашено използването на еврофондовете в следващия програмен период след 2020 година. Това каза пред БНР във вторник Велислав Величков от Гражданската инициатива "Правосъдие за всеки". Заедно с Центъра за оценка на въздействието на законодателството, организацията адресира до офиса на еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова позиция по проблема за върховенството на закона и анализ за състоянието на правосъдието и борбата с корупцията в България.  В документа се акцентира върху ролята на европейската прокуратура и функциите на националните прокуратури, поясни Величков. “Европейската прокуратура, за да заработи успешно и да постигне желаните от Европа резултати, всички национални прокуратури на страните - членки, които ратифицират нейното въвеждане на своя територия, трябва да работят в съответствие с европейските стандарти за правосъдие, тъй като на практика те ще извършват основната дейност, свързана с разследванията, например, за кражбите на пари от еврофондовете и злоупотребите с обществени поръчки с тези пари”, коментира Величков. По думите му ако прокуратурата на конкретна държава - членка не работи качествено, и работи прозрачно, и не успява да изпълни възложеното й, то изначално ще се заложи на провала на единната европейска прокуратура.  Запитан как биха обяснили пред европейските институции, че българската прокуратура не работи след вчерашната инициатива на главния прокурор да се проверяват собствениците на скъпи имоти и коли, Велислав Величков припомни случая “Комар”. “Вие спомняте ли си, че през 1997-а година имаше една акция за скъпите коли в България - казваше се "Комар", когато полицаи сваляха мутри от колите по българските кръстовища, отнемаха колите, закарваха ги на паркинги и започваха някакви разследвания. Тях трябваше да ги проведе прокуратурата. Спомняте ли си, че нямаше нито един осъден от тази акция и всички коли в последствие бяха или репатрирани, или върнати”, каза той. И припомни, че акцията се е случила по времето на Богомил Бонев. “20 години по-късно ще умножим нулевия резултат на тази акция по нула. Защото разследването на скъпите коли, тоест на евентуален продукт на забогатяването чрез престъпни пари, не може да разкрие престъпленията и да накаже хората, които са извършили тези престъпления”, допълни Величков. Според него въпросът е защо българската прокуратура, при наличието на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, досега не си е свършила работата и не е проверила състоянието на някои родни политици, бизнесмени и олигарси, “което е милиардно състояние, неизвестно как натрупано чрез техните доходи, при наличие на жалби в прокуратурата”. “Защо разследваме скъпите коли, а не разследваме многомилионните имоти на някои хора, които уж би трябвало да се издържат например с депутатска заплата”, допълни той.  

Ревизоро: Да си богат, не е нещо лошо, не си престъпник

https://www.vesti.bg/bulgaria/revizoro-da-si-bogat-ne-e-neshto-losho-ne-si-prestypnik-6078763

„Говорим за превенцията”, заяви Емил Димитров за акацията на прокуратурата срещу богатите българи

Рапърът Дрейк оглави класацията на "Билборд" за сингли

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6688901

Рапърът Дрейк оглави класацията на "Билборд" за синглиКанадският рапър Дрейк оглави класацията Хот 100 на "Билборд" за сингли с новото си парче "God's Plan", съобщи сайтът на изданието. Дрейк фигурира в челната десетка с още един сингъл - "Diplomatic Immunity", класиран на седма позиция. Така канадецът става вторият изпълнител след британеца Ед Шийран, дебютирал в Топ 10 с две парчета едновременно,

Тренировъчен лагер за поморийските футболисти

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Jz0o_TXMC9M/

ОФК „Поморие“ излезе на едноседмичен тренировъчен лагер от 29.01. /понеделник/ в хотел „St.George“ Поморие, осигурен от собственика на комплекса Георги Тръпков. С група от 21 футболиста старши треньорът Веселин Бранимиров и неговите помощници ще провеждат всекидневно двуразови тренировки на Стадион Поморие. По време на лагера ще се играe и една контролна среща  на 03.02. /събота/ от 14:00 часа на стадиона в гр.Стара Загора с отбора на „ЦСКА 1948“ /София/.

„Барометър България“: Българите не искат да се ратифицира Истанбулската конвенция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/barometyr-bylgariia-bylgarite-ne-iskat-da-se-ratificira-istanbulskata-konvenciia-2075536

Българите не одобряват да се ратифицира Истанбулската конвенция, искат втора кабинка на Банско. Ниските доходи, социални въпроси и бюрокрацията са значимите за обществото ни проблеми. Отношението към началото на българското европредседателс

Укрепващият долар свали цените на петрола*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/ukrepvashtiiat-dolar-svali-cenite-na-petrola-254795/

По време на азиатската сесия трендът остана негативен и за повечето метали

Божидар Димитров основава движение за възход и величие на България

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/30/3120939_bojidar_dimitrov_osnovava_dvijenie_za_vuzhod_i/?ref=rss


В неделя в сградата на Народния театър "Иван Вазов" бившият вече директор на Националния исторически музей Божидар Димитров ще основе надпартийно движение, което най-вероятно ще се нарича "Кан Крум". Това се разбра от думите му в сутрешния блок на БиТиВи.<br /><br />Той обяви това си намерение в края на декември пред същата телевизия. Още тогава обясни, че то ще е съставено от професори от всички сфери като целта е да се възроди традицията на професорските...

БНТ ще излъчи само най-интересното от олимпиадата

https://offnews.bg//zimni/bnt-shte-izlachi-samo-naj-interesnoto-ot-olimpiadata-673843.html

Зрителите на БНТ ще могат да наблюдават на живо най-интересните моменти от Олимпийските игри в южнокорейския град Пьончанг, които ще се проведат от 9 до 25 февруари, похвалиха се от "Сан Стефано". Националната телевизия ще излъчи 110 часа от ПьонгЧанг 2018, което е около една девета от планираните от това, което ще покаже Евроспорт на зрителите си.

"Съгласно подписания договор с „Дискавъри Комюникейшънс“, обществената телевизия придобива правата за директно излъчване на 110 часа програма от зимните олимпийски игри през 2018 г. и 250 часа от състезанията в рамките на лятната Олимпиада през 2020 г. в Токио", заяви генералният директор на БНТ Константин Каменаров и допълни, че въпреки сложните преговори с американската компания, която миналата година спечели търга за разпространение на състезанията до 2024 г., БНТ продължава традицията от 70-те години на миналия век да предава пряко Олимпийските игри.

"Прекрасно е, че това споразумение ще гарантира на спортните фенове в България възможността да проследят интересните олимпийски моменти по най-добрия начин за тях. Богатият опит на БНТ в отразяването на Олимпийските игри, заедно с иновативния подход на „Дискавъри“ и целогодишното проследяване на олимпийските спортове от „Евроспорт“, ще ни позволи да пренесем чрез телевизионните екрани всеки миг от Олимпиадата до хората.

Гордеем се, че можем да споделим вдъхновяващите истории на българските спортисти и техния път към осъществяване на мечтите“, каза Виктория Дейвис, генерален мениджър на „Дискавъри Нетуъркс“ за Централна и Източна Европа, Североизточна Европа, Турция и Средиземноморието.

Досега БНТ придобиваше права за излъчване на Олимпийските игри в качеството си на член на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). След като „Дискавъри“ спечели правата за излъчване, компанията проведе поредица от преговори с обществени телевизионни оператори в Европа за сублицензиране, за да отговори на изискванията на МОК да бъдат осигурени минимум 100 часа безплатно излъчване на зимните олимпийски игри и 200 часа от лятната Олимпиада.

20 състезатели ще представят страната ни в 6 олимпийски дисциплини на предстоящата зимна олимпиада в Пьончанг. Знаменосец на българския отбор ще бъде именитият ни сноубордист Радослав Янков. БНТ ще излъчи официалната церемония по откриването на Олимпийските игри.

Очаква се в спектакъла да вземат участие 2000 изпълнители, а организаторите залагат на високите технологии. БНТ ще направи зрителите си съпричастни и на заключителното събитие на Олимпиадата в Корея, както и на стартовете на българските спортисти и най-атрактивните дисциплини от програмата на състезанията. 

Заминават ли Терез и Масуд? Премиерът дава, министърът не дава

http://clubz.bg/63536-zaminavat_li_terez_i_masud_premieryt_dava_ministyryt_ne_dava

Съдбата на двете болни лъвчета Масуд и Терез, които трябваше да заминат за спасителен център в Холандия, а впоследствие пуснати в естествената им среда в ЮАР, все още е неясна. 

Въпреки стотината души, които протестираха и днес пред Министерския съвет срещу решението да бъдат пратени в зоопарка в Пазарджик, където няма условия за отглеждането им, те едва ли ще напуснат България. Това се разбра - "неофициално" - от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Екоминистърът излезе пред протестиращи и медии, за да обясни какви мерки ще предприеме подопечното му МОСВ, но вместо това прехвърли отговорността върху Министерството на земеделието и храните.

В същото време премиерът Бойко Борисов пак даде заявка, че Масуд и Терез ще бъдат изпратени зад граница. На среща с представители на неправителствените организации, които се грижат за животните, дори се е ангажирал със срок - до 20 дни. Поискал е и конфискуването им от община Разград.

Както Клуб Z писа, двете лъвчета са били стъпкани още при раждането си от останалите лъвове в клетката и в резултат на травмата са с нарушен гълтателен рефлекс. Те са и генетично обременени от кръвосмешения. Родени са в зоологическата градина в Разград, позната с ужасните си условия, която няма лиценз да отглежда и да развъжда големи котки. Формално собственик на двете лъвчета е община Разград, на която й трябваше известно време, за да намери документите за собственост - преди да реши да ги изпрати в Пазарджик.

За решението явно е повлиял фактът, че депутатът от ДПС Делян Пеевски, многократно номиниран от Пазарджишкия избирателен район, поде кампания за оставането на лъвчетата в България и по-точно - в зоопарка в Пазарджик, и даже дари 2000 лева за храната им.

Грижата за двете болни животни и към момента е поета от фондациите "Дивите животни" и "Четири лапи", които настояват за незабавното им изпращане в центъра в Холандия. Такова обещание официално Нено Димов даде още при първия протест през декември м.г.

Днес, посрещнат с викове "Оставка!", "Продажник!", "Мафия!" и "Вие сте позор, оставка и затвор!", обаче Нено Димов се отметна от обещанието си. Въпреки всички законови основания държавата да влезе в правомощията си и да конфискува двете животни, след което да се разпореди със съдбата им, министърът влезе в обяснителен режим. Неколкократно посочи колко е важно да спазваме законите на Република България, "след като твърдим, че искаме да живеем в правова държава". "Продължаваме да работим", уверяваше Димов - въпреки исканията на протестиращите за конкретен ангажимент.

След това прехвърли отговорноста върху земеделското министерство, по-точно върху Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), част от която е и ветеринарната служба. МОСВ нямало експерти и никакви компетенции по здравословното състояние на двете лъвчета и можело само да констатира дали клетките, които вече им приготвят в зоокъта в Пазарджик, отговарят на условията. По думите на Димов, при последната си проверка от БАБХ дали становище, че в Пазарджик условията за отглеждане са добри. Самите ветеринари там обаче публично признават, че не знаят как да се справят с големи котки, още повече в състоянието, в което са Масуд и Терез.

- Законът за защита на животните ви дава възможност да ги конфискувате. Изпратете в Пазарджик другите два по-възрастни лъва, след като там толкова искат лъвове! - обърна се Явор Гечев от "Четири лапи" към Димов.

- Ма те не са там! - бе отговорът на министъра.

Защо не вземат двойката по-възрастни лъвове питаха и други протестиращи. "Решение на собственика е" - отвърна министърът. "Същият собственик, който няма право да ги притежава ли?!", попитаха протестиращите отново. А отговорът бе в стил параграф 22: "Той е санкциониран вече. Това не означава, че не е собственик".

"Ако някой иска да си прави бизнес с тези животинчета, да заповяда", закани се Явор Гечев.

Междувременно Масуд и Терез станаха обект на обсъждане и на 12-ата годишна среща на управляващите с бизнеса. Премиерът Бойко Борисов им посвети специална част от обръщението си, от което изказване стана вече и публично ясно, че той е "за" транспортирането на лъвчетата в чужбина:

"Казах им преди месеци като човек, който се занимава с животни (премиерът е виден кучкар - б.р.), че не може брат и сестра, които имат генетични увреждания и има някакъв шанс за тях, ако отидат в приемния център, да ги държим тук. Но не, искаме си ги тях тук, а в зоопарка в София има още пет лъва, а във Варна пак се размножават. Харчим енергия, която излиза навън, за нещо, което е като черното и бялото. Не можем да кажем, че ще ги държим тук, защото децата ще им се радват. Ето имаме 6-годишния Асен – вече и имената им знам на всички!".

Терез и Масуд - премиерът дава, министърът не дава

http://clubz.bg/63536-terez_i_masud_premieryt_dava_ministyryt_ne_dava

Съдбата на двете болни лъвчета Масуд и Терез, които трябваше да заминат за спасителен център в Холандия, а впоследствие пуснати в естествената им среда в ЮАР, все още е неясна. 

Въпреки стотината души, които протестираха и днес пред Министерския съвет срещу решението да бъдат пратени в зоопарка в Пазарджик, където няма условия за отглеждането им, те едва ли ще напуснат България. Това се разбра - "неофициално" - от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Екоминистърът излезе пред протестиращи и медии, за да обясни какви мерки ще предприеме подопечното му МОСВ, но вместо това прехвърли отговорността върху Министерството на земеделието и храните. В същото време премиерът Бойко Борисов пак даде заявка, че Масуд и Терез ще бъдат изпратени зад граница. На среща с представители на неправителствените организации, които се грижат за животните, дори се е ангажирал със срок - до 20 дни.

Както Клуб Z писа, двете лъвчета са били стъпкани още при раждането си от останалите лъвове в клетката и в резултат на травмата са с нарушен гълтателен рефлекс. Те са и генетично обременени от кръвосмешения. Родени са в зоологическата градина в Разград, позната с ужасните си условия, която няма лиценз да отглежда и да развъжда големи котки. Формално собственик на двете лъвчета е община Разград, на която й трябваше известно време, за да намери документите за собственост - преди да реши да ги изпрати в Пазарджик.

За решението явно е повлиял фактът, че депутатът от ДПС Делян Пеевски, многократно номиниран от Пазарджишкия избирателен район, поде кампания за оставането на лъвчетата в България и по-точно - в зоопарка в Пазарджик, и даже дари 2000 лева за храната им.

Грижата за двете болни животни и към момента е поета от фондациите "Дивите животни" и "Четири лапи", които настояват за незабавното им изпращане в центъра в Холандия. Такова обещание официално Нено Димов даде още при първия протест през декември м.г.

Днес, посрещнат с викове "Оставка!", "Продажник!", "Мафия!" и "Вие сте позор, оставка и затвор!", обаче Нено Димов се отметна от обещанието си. Въпреки всички законови основания държавата да влезе в правомощията си и да конфискува двете животни, след което да се разпореди със съдбата им, министърът влезе в обяснителен режим. Неколкократно посочи колко е важно да спазваме законите на Република България, "след като твърдим, че искаме да живеем в правова държава". "Продължаваме да работим", уверяваше Димов - въпреки исканията на протестиращите за конкретен ангажимент.

След това прехвърли отговорноста върху земеделското министерство, по-точно върху Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), част от която е и ветеринарната служба. МОСВ нямало експерти и никакви компетенции по здравословното състояние на двете лъвчета и можело само да констатира дали клетките, които вече им приготвят в зоокъта в Пазарджик, отговарят на условията. По думите на Димов, при последната си проверка от БАБХ дали становище, че в Пазарджик условията за отглеждане са добри. Самите ветеринари там обаче публично признават, че не знаят как да се справят с големи котки, още повече в състоянието, в което са Масуд и Терез.

- Законът за защита на животните ви дава възможност да ги конфискувате. Изпратете в Пазарджик другите два по-възрастни лъва, след като там толкова искат лъвове! - обърна се Явор Гечев от "Четири лапи" към Димов.

- Ма те не са там! - бе отговорът на министъра.

Защо не вземат двойката по-възрастни лъвове питаха и други протестиращи. "Решение на собственика е" - отвърна министърът. "Същият собственик, който няма право да ги притежава ли?!", попитаха протестиращите отново. А отговорът бе в стил параграф 22: "Той е санкциониран вече. Това не означава, че не е собственик".

"Ако някой иска да си прави бизнес с тези животинчета, да заповяда", закани се Явор Гечев.

Междувременно Масуд и Терез станаха обект на обсъждане и на 12-ата годишна среща на управляващите с бизнеса. Премиерът Бойко Борисов им посвети специална част от обръщението си, от което изказване стана ясно, че той е "за" транспортирането на лъвчетата в чужбина:

"Казах им преди месеци като човек, който се занимава с животни (премиерът е виден кучкар - б.р.), че не може брат и сестра, които имат генетични увреждания и има някакъв шанс за тях, ако отидат в приемния център, да ги държим тук. Но не, искаме си ги тях тук, а в зоопарка в София има още пет лъва, а във Варна пак се размножават. Харчим енергия, която излиза навън, за нещо, което е като черното и бялото. Не можем да кажем, че ще ги държим тук, защото децата ще им се радват. Ето имаме 6-годишния Асен – вече и имената им знам на всички!".

НАП: Безработните плащат по 20,40 лв. за здравни вноски месечно

http://www.cross.bg/vnoski-mesetza-yanyari-1566630.html

/КРОСС/ От 1 януари 2018 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 20,40 лева. Това се припомня в съобщение на Националната агенция за приходите /НАП/. Със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г. от 1 януари 2018 г. е определен нов размер на минималния осигурителен доход - 510 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се . Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8 на сто върху 255 лв, се уточнява в съобщението. От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за януари 2018 г. трябва да се внесе най-късно до 26 февруари 2018 г., тъй като 25 февруари е почивен ден - неделя. От НАП напомнят също, че всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Тоест, ако от 1 януари 2018 г

Божидар Димитров прави "Кан Кубрат". С професори - като през 1935-1943 г.

http://clubz.bg/63535-bojidar_dimitrov_pravi_kan_kubrat_s_profesori_kato_prez_1935_1943_g

Бившият директор на Националния исторически музей Божидар Димитров ще учредява ново движение. Това ще се случи в неделя, 4 февруари, в заседателната зала на Народния театър. Това съобщи самият Димитров пред бТВ. Движението ще носи патриотично име - „Кан Кубрат” или само „Кубрат”.

За намерението си да прави движение Божидар Димитров съобщи в края на декември. Още тогава обясни, че то ще е съставено от професори от всички сфери, като целта е да се възроди традицията на професорските правителства от 1935-1943 г.

„То ще има една цел, не за спасение и оцеляване на България, а ще работи за двете „В” - възход и величие на България. Това може да стане само при президентска република. Не можем да продължаваме да се влачим с тази атрофирала парламентарна република”, уточни той.

"Щом е атрофирала, може да се оправи само с президентска република, както са направили редица страни, обяви Димитров. На въпрос дали това няма да отвори възможността за авторитарно управление на страната историкът попита риторично:

"Примерно, ако аз бъда президент, мислите ли, че ще докарам нещата до авторитаризъм?!"

По замисъла на Божидар Димитров ще е нужно да се свика референдум по този въпрос, което той е изчислил, че ще отнеме около година.

В новото движение ще има предимно професори, но ще се търсят и професори не като титла, а в професиите си, уточни Димитров.

Той коментира и темата със създаването на първо копие на меча на кан Кубрат. Божидар Димитров обяви, че ще бъде направено копие на меча на кан Кубрат, открит през 1912 г. край село Малая Перешчепина в Украйна. Заедно с множество сребърни съдове той се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург, като не е част от постоянната експозиция.

Божидар Димитров прави "Кан Кубрат". С професори - като през 1935-43 г.

http://clubz.bg/63535-bojidar_dimitrov_pravi_kan_kubrat_s_profesori_kato_prez_1935_43_g

Бившият директор на Националния исторически музей Божидар Димитров ще учредява ново движение. Това ще се случи в неделя, 4 февруари, в заседателната зала на Народния театър. Това съобщи самият Димитров пред бТВ. Движението ще носи патриотично име - „Кан Кубрат” или само „Кубрат”.

За намерението си да прави движение Божидар Димитров съобщи в края на декември. Още тогава обясни, че то ще е съставено от професори от всички сфери, като целта е да се възроди традицията на професорските правителства от 1935-1943 г.

„То ще има една цел, не за спасение и оцеляване на България, а ще работи за двете „В” - възход и величие на България. Това може да стане само при президентска република. Не можем да продължаваме да се влачим с тази атрофирала парламентарна република”, уточни той.

"Щом е атрофирала, може да се оправи само с президентска република, както са направили редица страни, обяви Димитров. На въпрос дали това няма да отвори възможността за авторитарно управление на страната историкът попита риторично:

"Примерно, ако аз бъда президент, мислите ли, че ще докарам нещата до авторитаризъм?!"

По замисъла на Божидар Димитров ще е нужно да се свика референдум по този въпрос, което той е изчислил, че ще отнеме около година.

В новото движение ще има предимно професори, но ще се търсят и професори не като титла, а в професиите си, уточни Димитров.

Той коментира и темата със създаването на първо копие на меча на хан Кубрат. Божидар Димитров обяви, че ще бъде направено копие на меча на кан Кубрат, открит през 1912 г. край село Малая Перешчепина в Украйна. Заедно с множество сребърни съдове той се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург, като не е част от постоянната експозиция.

Задържани са лелята, бащата и чичото на убитото от питбул дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6688892

Задържани са лелята, бащата и чичото на убитото от питбул детеЗа срок от 24 часа са задържани лелята, бащата и чичото на починалото след ухапване от куче 3- годишно дете от село Мокрище. Това съобщи за „Фокус“ говорителят на ОДМВР - Пазарджик Мирослав Стоянов. Той обясни, че собственик на кучето е лелята на детето. „Продължават процесуалните действия до пълното изясняване на трагичния случай,

Георги Свиленски: Новите влакове в БДЖ създават дългове

http://dnes.dir.bg/news/bdz-georgi-svilenski-26829682

През 2009 г. БДЖ са закупили нови влакове, които към днешна дата не могат да поддържат и създават дългове.

По схемата срещу майката на Шарков: Гонят инвалиди на легло от военно жилище в София

https://frognews.bg/novini/goniat-invalidi-leglo-voenno-jilishte-sofiia.html

Двама инвалиди на легло ще бъдат изгонени от жилището си посред зима, тъй като то е собственост на военните. Това става по схемата, която беше приложена срещу майката на загиналия командос Емил Шарков-Ваня. Жената беше предупредена спешно да напусне малкото жилище в кв. "Люлин", дадено й преди много години, докато е била служител на МО.

Божидар Димитров прави партия Кан Кубрат, иска президентска република

https://offnews.bg//politika/bozhidar-dimitrov-pravi-partia-kan-kubrat-iska-prezidentska-republika-673842.html

Проф. Божидар Димитров ще учреди ново движение в неделя в Народния театър, което ще се казва „Кан Кубрат” или само „Кубрат”. След това може то да се трансформира в партия, заяви бившият шеф на НИМ по бТВ.

Движението ще работи за възход и величие на България. Това може да стане само при президентска република. Не можем да продължаваме да влачим с тази атрофирала парламентарна република”, уточни професорът. 

По думите му ще е нужно да се свика референдум по този въпрос, което ще отнеме около година. А когато България стане президентска република, държавният глава ще управлява с правителство от професори, обясни Димитров. 

В новото движение ще има предимно професори, не само като титла, а и в професиите си, каза още Божидар Димитров. 

Либиец оспорва пред съда имунитета на НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6688890

Либиец оспорва пред съда имунитета на НАТОЛибийски гражданин води дело в Белгия срещу НАТО заради бомбардировките на алианса в родината му през 2011 г., съобщават местни медии. Либиецът, чиито съпруга и три деца са били убити при въздушен удар срещу семейното им жилище в околностите на Триполи, търси съдебна отговорност от алианса. На първа и на апелативна инстанция жалбата му е била

Още варненски райони остават без вода (обновена)

http://www.moreto.net/novini.php?n=368113

Авариите на водопроводи във Варна продължават и безводието обхваща все повече райони през днешния ден, научи Moreto.net. В момента вода няма в част от Морската градина и околностите. Очаква се проблемът да бъде решен до 16 ч., съобщиха от ВиК.

YALTA CLUB започва февруари месец с дуото Solardo и Ali Kuru

https://offnews.bg//kultura/yalta-club-zapochva-fevruari-mesetc-s-duoto-solardo-i-ali-kuru-673841.html

YALTA CLUB започва февруари месец с обещаваща програма. На 2 февруари (петък) клубът ще посрещне дуото от Манчестър Solardo в Room 1, а RUNO – един от резидентите на клуба, ще открие вечерта. Събота (3 февруари) е време за първото NO ORDERS парти за годината заедно с DIASS и един от най-добрите диджеи на Истанбул – Ali Kuru. По традиция партито NO ORDERS ще се проведе в Room 2.

Петъчното парти ще започне с RUNO, което ще подгрее публиката за удължения сет на дуото Solardo. Последния път, в който Mark Richards и James Eliot бяха на родна земя, беше отново по покана на YALTA CLUB, по време на миналогодишното Halloween парти на клуба.

В събота партито ще открие DIASS, който след това ще даде път на Ali Kuru. Започвайки от Турция, Kuru набира сериозна популярност и вече е имал изяви в клубове като Weekend Club, Rex Club, Watergate, Monkeys, Tresor и Culture club, както и на фестивали като PollerWiesen, Circle of Love и Liga Elektronika.

За 2 февруари клубът отново предлага Discount Guestlist, който важи до 01:00 часа. Всеки, попаднал в този списък, получава 50% отстъпка от цената на входа. За да бъдете включени в Discount Guestlist, трябва да изпратите имената си до 24 часа преди партито на info@yaltaclub.com.

Билети за 2 и 3 февруари могат да бъдат закупени на входа на YALTA CLUB на цена от 20лв.

Повече поаробности за програмата на YALTA CLUB може да намерите на официалната страница във Facebook, както и на yaltaclub.com.

Пазарът на облачни услуги - какво да очаваме през 2018 г.?

https://www.investor.bg/web/456/a/pazaryt-na-oblachni-uslugi-kakvo-da-ochavame-prez-2018-g-254613/

Тримата големи публични продавача Amazon Web Services, Google и Microsoft ще продължат да държат около 76% пазарен дял

Шефът на ЦРУ: И Китай е заплаха като Русия

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/shefyt-na-cru-i-kitaj-e-zaplaha-kato-rusiia-6078759

Китайските усилия за упражняване на скрито влияние върху Запада са също толкова важни, колкото и руската подмяна, категоричен е Майк Помпео

Безработните да плащат по 20,40 лв. за здравни вноски месечно, предупредиха от НАП

https://frognews.bg/novini/bezrabotnite-plashtat-20-40-zdravni-vnoski-mesechno-preduprediha-nap.html

От 1 януари 2018 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 20,40 лева. Това се припомня в съобщение на Националната агенция за приходите /НАП/.

Пълна промяна в Бургас през 2018 г. - строят “Арена”, 3 нови училища и промишлена зона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6688416

Пълна промяна в Бургас през 2018 г. - 
строят “Арена”, 3 нови училища и промишлена зонаПешеходната крайбрежна алея до кв. “Сарафово” ще бъде готова заедно с укрепване на свлачището 2018-а ще е годината за пълна промяна на красивия морски град Бургас. С две нови огромни спортни зали, ремонт на възлови булеварди, нова промишлена зона и строителство на нови училища градът ще стане неузнаваем.

С промени наредби здравното министерство намалява административната тежест

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/s-promeni-naredbi-zdravnoto-ministerstvo-namaliava-administrativnata-tejest-254790/

Поправките облекчават регулациите за клинични изпитвания, регистрация на лекарства, електронно здравеопазване

Божидар Димитров основава движение "Кубрат", за да се бори за президентска република

http://www.mediapool.bg/bozhidar-dimitrov-osnovava-dvizhenie-kubrat-za-da-se-bori-za-prezidentska-republika-news274887.html

Бившият шеф на историческия музей Божидар Димитров ще учреди в неделя ново движение. Проектът ще бъде обявен в Народния театър, и ще се казва "Кан Кубрат” или само "Кубрат”. По думите на Димитров формацията ще се бори да превърне България от парламентарна в президентска република. “То ще има една цел, не за спасение и оцеляване на България , за ще работи за двете "В” - възход и величие на България”, каза историкът. Според него това може да стане само при президентска република. “Не можем да проделжаваме влачим с тази атрофирала парламентарна република”, уточни той. И допълни, че настоящият модел на управление е водел страната до авторитаризъм. За да реализира идеята си обаче Димитров твърди, че ще е нужно да се свика референдум. Според откривателя на созополските вампири това щяло да отнеме около една година. В новото движение ще има предимно професори, но ще се търсят и професори не като титла, а в професиите си, каза още Божидар Димитров. За създаването на своя партия той заговори в края на декември миналата година. "Ще направим политическо движение, да се измерим колко струваме в очите на избирателя. След това може да се трансформира в политическа партия", каза в края на демекври Димитров отново пред бТВ. "Преди година основахме движение "Боянски клуб" на университетски професори и такива от БАН, което щеше да лобира за приемането на неща, свързани с културно-историческото наследство, но не върви. Затова си мисля дали да не възродим традицията от 1935 – 43 г. на т. нар. професорски правителства, които най-добре знаят какво да се направи и са били добри менажери. За да стане това, трябва да се участва в политиката", заяви тогава Димитров. "Боянският клуб" бе създаден в края на 2015 г., главно като реакция срещу мигрантския наплив към Европа, който бе окачествен от представители на клуба като "милионен ислямски поход към Европа". Тогава Димитров настояваше да бъде защитен от наказателно преследване граничар, застрелял мигрант на българската граница. Историкът, който е бивш сътрудник на Държавна сигурност, активен борец срещу "македонизма" и почетен професор на Университета по библиотекознание, е известен с ексцентричните си и често крайно неприемливи публични изказвания.

Подигравки в САЩ заради грешка в покана за реч на Тръмп

http://clubz.bg/63534-podigravki_v_sasht_zaradi_greshka_v_pokana_za_rech_na_trymp

"Току-що получих поканата си за речта на президента "За състоянието на съюза". Явно за правописа е отговаряла Бетси Девос (б.р. министърката на образованието)", написа в туитър конгресменът демократ Рол Грихалва от Аризона.

Тази и още много подигравки могат да се прочетат в социалните мрежи заради допусната грешка в поканите за най-важната годишна реч на президента. Вместо Union, на поканите е изписано - UnioM.

Девос беше една от най-спорните фигури при избора на кабинета на Доналд Тръмп. Срещу нея гласуваха дори и републиканци.

Говорител на издателството, отпечатало поканите, се извини и обяви, че грешката вече била поправена и се печатат нови покани, които ще бъдат разпратени, за да заместят сбърканите, пише ТАСС.

С неприятната грешка се е подиграл и претендентът за президент - сенаторът Марко Рубио, републиканец от щата Флорида.

Днес в 16 часа българско време в Конгреса президентът Доналд Тръмп ще се обърне към парламентаристите с посланието си "За състоянието на съюза". Очаква се той да се съсредоточи върху вътрешнополитически проблеми, икономиката и националната сигурност на страната.

Хванаха в кражба украинския писател, обявил руски автори за плагиати

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/hvanaha-krajba-ukrainskiia-pisatel-obiavil-ruski-avtori-plagiati.html

Украинският писател Юрий Виничук, който обяви руските автори Александър Пушкин (1799-1837 г.) и Михаил Булгаков (1891-1940 г.) за плагиати, бе уличен в кражба, предаде РИА Новости. Според данни на медията произведението на Виничук ”Тайните на кафето в град Лвов” се е оказало почти дословен превод на книгата на руския литератор Михаил Пучеров от 1988 г.

Миксираният Северозапад

http://www.eurochicago.com/2018/01/dokoga/

Гадното е, че северът е в пъти по-зле от юга, и не се прави нищо, за да се промени това, ами се маскира проблемът като се миксират областите така, че богатите да изтеглят бедните от статистиката и така да няма най-беден в Европа регион. Живея в комплекс "Панония" във Видин. Това е един от сравнително новите квартали; имаше десетки магазини и заведения, включително денонощен магазин. Преди няколко месеца затвори предпоследният магазин, сега остана само един. Не се знае докога. Имаше и детска градина, зъболекарски кабинет, фризьорски салон, магазини за дрехи, мебели и какво ли не. Сега няма нищо. Хора като сенки се засичат по входовете, деца почти не се виждат.

Хората искат всичко веднага, иначе губят търпение, предупреди Иван Кръстев

http://www.moreto.net/novini.php?n=368111

Политическият фактор става важен за икономическия живот. Това констатира политологът Иван Кръстев на 12-ата годишна среща на бизнеса с правителството. Ако тази конференция се провеждаше през 1991-1992 г., качеството на работната ръка щеше да бъде водещо, но сега проблем е недостигът на квалифицирана работна ръка, посочи той.

Децата с безплатен вход за турнира по тенис Sofia Open на 6 февруари

https://offnews.bg//tenis/detcata-s-bezplaten-vhod-za-turnira-po-tenis-sofia-open-na-6-fevruari-673836.html

Децата до 14 г. ще влизат безплатно в "Арена Армеец" на 6 февруари, когато там ще се провеждат мачове от първия кръг на турнира по тенис DIEMA XTRA Sofia Open, съобщиха организаторите.

За тях са предвидени много игри и изненади във фензоната и в самата зала.

В рамките на Kids Day ще се включат преподаватели и ученици от училището за приложни изкуства „Свети Лука“. Те ще представят на децата и гостите на турнира традиционни занаяти. Най-малките посетители ще имат възможност да се включат в работилници, да сътворят свои произведения с помощта на художниците и да експериментират с различни материали.

Всички 16 деца от програмата на Българската федерация по тенис „3Т – Тенис Тийм Талант“ ще играят на централния корт преди основния мач от 18 часа с тенисист от световния елит.

Huawei среща все по-голям отпор в САЩ

https://www.investor.bg/novini/261/a/huawei-sreshta-vse-po-goliam-otpor-v-sasht-254785/

Втори телеком се отказа от плановете си да предлага новите устройства на китайската компания

Борисов натюр: „Хора, спрете с тези протести!“, „В Давос на баир 10 лифта… Броя, броя, броя, а тук…“

http://www.transmedia.bg/2018/01/30/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d1%82%d1%8e%d1%80-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d1%81-%d1%82%d0%b5%d0%b7%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be/

„Хора, спрете с тези протести!“. Това призова премиерът Бойко Борисов по време на откриването на 12-ата среща на бизнеса с правителството, цитиран от „Дневник“. Борисов напомни на протестиращите, че акциите им струват пари, защото трябва да се плаща извънреден труд на полицаите, а това значи разходи и за самите протестиращи като данъкоплатци.

Премиерът смята, че обществото харчи излишна енергия в казуси като този с разградските лъвчета или строителството на втори лифт на Банско, за които решенията са очевидни или регламентирани.

Борисов изрази мнение, че мястото на лъвчетата е в Холандия, защото там те могат да бъдат приучени към бъдещ живот на свобода в Африка.

„Като човек, който се занимава с животни, им казвам – генетично увреждане имат, размножават се братя и сестри“, добави Борисов. Премиерът разкритикува позицията на общинския съвет в Разград, който отказа изпращането на лъвовете в чужбина.

От темата за протеста срещу преместването на лъвчетата в Пазардажик, планиран за днес пред Министерския съвет, Борисов прескочи към протестите срещу строителството в Пирин, разрешено от правителството в последните дни на декември.

„В Давос на баир 10 лифта… Броя, броя, броя…А ние искаме едно лифтче – само едно лифтче още да има – протест, протест, протест за един лифт“, възмути се премиерът. Той повтори, че разрешението на правителството е дадено само за строителство на водохващания за питейна вода. „Против съм конфликта между Зелените и една част от правителството, но за един лифт аз съм им дал гаранции. Една керемида повече няма да допусна да се направи. Ще следим процеса и ако има нещо, излизаме на протест и ние. Ние винаги сме били наистина „зелени“, а не като някои зелени, които отвътре са червени – като динята“, каза Борисов.

Борисов заяви, че не е отишъл в Народното събрание за дебатите по вота на недоверие към правителството от уважение към самия парламент. Той изрази разочарованието си от нивото на изказванията там, които се свеждали до коментари за роднини и братовчеди. „Като ме нападнат, мога да отговоря с каруцарския им език, да забравя, че председателстваме Съвета на ЕС“, призна той.

 

Преглед на икономическите теми в печата, 30 януари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-30-януари_l.a_i.757172_at.1.html

"Pyмъния ce измъĸвa, a Бългapия ocтaвa пoд нaблюдeниe в EC"  Koмиcиятa пo бюджeтeн ĸoнтpoл в EΠ cмятa, чe нaпpeдъĸът нa cтpaнaтa ни нe e...

Първите шест филма от Балканския конкурс на 22-рия София Филм Фест вече са потвърдени

https://offnews.bg//kultura/parvite-shest-filma-ot-balkanskia-konkurs-na-22-ria-sofia-film-fest-673839.html

„Балканският конкурс“ на София Филм Фест по традиция включва едни от най-успешните филми, произведени в региона през последната година. И тази година имаме удоволствието да споделим с публиката балканско кино от класа, представено от неговите автори. Представяме първите 6 потвърдени филма от програмата:

„Синът на София“ („Son of Sofia“, 2017) на Елина Псику е сред големите победители от „Трайбека“ 2017, където печели наградата за най-добър чуждестранен филм. Сюжетът на копродукцията на Гърция, България („Чучков брадърс“) и Франция пренася зрителя в навечерието на летните Олимпийските игри в Атина през 2004-а, където 11-годишният Миша пристига от Русия, закопнял за прегръдката на майка си София, но е посрещнат и от нов баща.

„Балкан ноар“ („A Balkan Noir“, 2017, Швеция-Черна гора) на родения в Босна, но живеещ в Швеция Дражен Кулянин е едновременно впечатляваща семейна драма, и силен и динамичен трилър. Това е вторият филм на режисьора, след дебюта му „How to Stop a Wedding“, който през 2014 г. получава Голямата награда на кинофестивала във Варшава. Световната премиера на „Балкан ноар“ също е там, а „ScreenAnarchy“ коментира, че Дражен Кулянин предлага „филм, който може да бъде описан като балканска версия на „Град на греха“ на Франк Милър“. Сюжетът пресъздава силно драматична история - докато са на почивка в Черна гора, дъщерята на Нина и Оскар изчезва. Пет години по-късно майката продължава да търси улики, за да стигне до похитителя и той да получи заслуженото наказание. Вече разделени, Нина и Оскар пишат книга за преживяното. Тя отправя упреци към него, че е погребал дъщеря им без тялото й, докато Оскар просто се опитва да продължи живота си.

Словенският режисьор Янец Бургер не за първи път участва в Балканския конкурс на София Филм Фест. След „Соната без думи“ (с осем приза от Националния фестивал на словенското кино - 2010) през 2011 година, сега той се включва в програмата с „Иван“ („Ivan”, 2017), този път с девет награди от Словенския филмов фестивал, сред които за най-добър филм, сценарий и най-добра женска роля на Маруша Майер. Критиката сравнява играта на актрисата с ролята на Емили Уотсън в „Порейки вълните“ на Ларс фон Триер. В „Иван“ Маруша Майер влиза в образа на самотна майка, принудена да направи невъзможен избор между мъжа, когото обича, и нейния новороден син. Дефиниран жанрово като драма с елементи на трилър, филмът поставя много и сложни социално-етични въпроси, без да предлага еднозначен отговор.

„Каталина“ („Catalina“, 2017) на Дениал Хасанович е копродукция на Полша, Босна и Херцеговина и Хърватия. Филмът е разказ за колумбийка, студентка по право във Франция, която пристига в Сараево, за да напише проучване за Трибунала за военни престъпления. Неочаквано обаче тя се озовава в центъра на интимната трагедия на новата си приятелка - местна жена.

Седем години след завършването на трилогията „Яйце – Мляко – Мед“, посветена на героя Юсуф с „Мед“ (отличен със „Златна мечка” и наградата на екуменическото жури в Берлин ’10), турският режисьор Семих Капланоглу се завръща още по-амбициозно в киното. Заснет изцяло на английски, с международно актьорско участие на три континента, новият му филм „Зърно“ („Grain / Bugday“, 2017, Турция-Германия-Франция-Швеция-Катар) е антиутопичен научно-фантастичен епос, вдъхновен от 29 стиха от Корана. Постапокалиптичната история е се случва в свят, в който оцелелите са разделени между останките от градовете и селскостопанските райони. И двете групи се управляват от корпорации, а населението е елитарно. В териториите, наречени „Мъртви земи“, генетично несъвместимите имигранти страдат от суша и епидемии. Филмът духовно и естетически се родее със „Сталкер“ на Тарковски.

В „Основи на убийството“ („The Basics of Killing“, 2017) словенският режисьор Ян Цвиткович фокусира вниманието върху разпада на идиличната връзка между родителите в едно семейство. Причината е загубата на работа и последвалите финансови проблеми. С течение на времето товарът, който родителите не могат дълго да носят, пада все повече върху раменете на децата. Това е история, която се случва всеки ден в Словения, но може да се случи и навсякъде другаде. За онези, които познават феномена, разказът изглежда болезнено. За другите – историята е предупреждение.

Украински гранд следи звезда на ЦСКА

https://offnews.bg//futbol/ukrainski-grand-sledi-zvezda-na-tcska-673837.html

Една от водещите спортни медии в Украйна потвърди, че Динамо (Киев) е набелязал крилото на ЦСКА Кирил Десподов. Според местното издание на популярния вестник "Спорт Експрес" 21-годишният талант на "червените" е попаднал в трансферния списък на киевчани. В материала се уточнява, че той не е водеща опция, но ще бъде наблюдаван и занапред.

Десподов попадна в полезрението на спортния директор на Динамо Алексей Михайличенко с изявите си в контролата с Дзянсу (8:0), когато вкара хеттрик. Десподов игра и в спаринга с Динамо (0:0), когато пак беше следен от украинците.

"Тема Спорт" се свърза по телефона с Михайличенко, но легендата на съветския футбол бе лаконичен: "Наблюдаваме много играчи, не бих искал да коментирам конкретни имена".
Той добави, че му е било интересно да наблюдава контролата между "червените" и Динамо: "Получи се интересен и полезен мач и за двата отбора. Още обаче сме на ранен етап от подготовката и няма нужда от прибързани анализи", добави Михайличенко.

Бившият плеймейкър е играл за Динамо (Киев), Сампдория и Рейнджърс, а с националния отбор на СССР става олимпийски шампион през 1988 година и сребърен медалист от европейското през същата година. Избран е и за Футболист на СССР за 1988 г.

Протест в защита на лъвчетата Масуд и Терез пред МС

http://dnes.dir.bg/news/tereza-lavcheta-maxud-26829563

Протест пред Министерски съвет организират от "Четири лапи" и "Дивите животни". Повод е намерението двете лъвчета Масуд и Терез да не бъдат изпратени в Холандия

Арестувани са роднините на детето, което почина след ухапване от питбул

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/30/3120924_arestuvani_sa_rodninite_na_deteto_koeto_pochina_sled/?ref=rss


За срок от 24 часа са задържани лелята, бащата и чичото на починалото вчера след ухапване от куче 3-годишно дете от село Мокрище. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР - Пазарджик, Мирослав Стоянов, цитиран от агенция "Фокус". Той обясни, че собственик на кучето е лелята на детето.<br /><br />Продължават процесуалните действия до пълното изясняване на трагичния случай, който стана вчера следобед около 15.00 часа в двора на къща, намираща се в пазарджишкото...

Бисер Петков: Годишната издръжка на дете в социален дом е 11 580 лв

http://www.mediapool.bg/biser-petkov-godishnata-izdrazhka-na-dete-v-sotsialen-dom-e-11-580-lv-news274886.html

Единният разходен стандарт за 1 дете в социален дом е 11 580 лв. годишно. В сумата влиза заплатата на персонала, храната и всички останали разходи. Това каза пред бТВ във вторник социалният министър Бисер Петков, поканен да коментира случая на насилие в центъра за настаняване на деца от резидентен тип "Хризантема" в Габрово. Ниското заплащане в домовете е един от проблемите, посочи той. Случаят в дома "Хризантема" е неприемлив и неприятен, но не е показателен за 282-та центъра за настаняване от резидентен тип, в който са настанени над 3000 деца, каза министърът и увери, че над 5000 работещи в тези центрове влагат душа и сърце в работата си. По думите му след скандала около дома в Могилино има голяма промяна – центровете са по-малко и са в големите населени места. Социалният министър призна, че има проблем с обучението и професионалната квалификация на хората, които работят с децата с увреждания, както и с ниското заплащане на тези хора. Предвидено е около 6000 работещи да минат обучение, предстои и изготвянето на нови стандарти за социални услуги, подчерта министър Петков.  

Божидар Димитров ще се бори за президентска република

http://dnes.dir.bg/news/dvizhenie-dimitrov-republika-bozhidar-prezidentska-26829564

Проф. Божидар Димитров ще учреди новото си политическо движение в Народния театър на 4 февруари и то ще се казва „Кан Кубрат” или само „Кубрат”.

МО гони съпрузи с инсулти от ведомствено жилище

http://dnes.dir.bg/news/insult-apartament-stanislav-butenko-26829560

Министерството на отбраната е изпратило писмо до семейството на бивш военен да освободи ведомственото жилище, в което живее. Съпрузите обаче са на легло.

Спорт по тв днес: футбол от Англия и Франция, баскетбол, ски, колоездене на писта и хокей на лед

https://www.24chasa.bg/sport/article/6688883

18,30 ч Баскетбол, „Левски Лукойл“ - „Рилски спортист“ БНТ HD (пряко) 18,30 ч Ски, СК в Стокхолм Eurosport 1 (пряко) 21,00 ч Баскетбол, еврокупа, „Алба“ - „Гран Канария“ Mtel sport 1 (пряко) 21,45 ч Колоездене на писта, „6 дни на Берлин“ Eurosport 1 (пряко) 22,00 ч Футбол, „Хъдърсфийлд“ - „Ливърпул“ „Диема спорт“ 2 (пряко) 22,05 ч Футбол,

Доларът остава на 3-годишно дъно спрямо основните световни валути

http://econ.bg/Новини/Доларът-остава-на-3-годишно-дъно-спрямо-основните-световни-валути_l.a_i.757171_at.1.html

Доларът се задържа над тригодишното дъно спрямо кошница от основни валути, а вниманието на пазарните участници е насочено към речта на президента на...

Бисер Петков: Случаят с насилието над деца в Габрово не е показателен

https://www.actualno.com/politics/biser-petkov-sluchajat-s-nasilieto-nad-deca-v-gabrovo-ne-e-pokazatelen-news_656982.html

"Случаят в габровския дом за деца с увреждания "Хризантема" безспорно е неприятен и неприемлив, но той не е показателен за всичките 281 центъра за настаняване на деца с увреждания. Не е показателен и не го заслужават всички 5  хиляди души, които работят в центровете, които от личен опит твърдя, че влагат сърце и душа в работата си." Това каза в интервю за bTV социалният министър Бисер Петков. "Разликата с Могилино е голяма защото за тези години се направи мног

Общи митове за Facebook

https://www.24chasa.bg/novini/article/6688856

Общи митове за FacebookНад 2.3 милиона хора в България използват Facebook активно всеки месец. Те споделят моменти от живота си, свързват се приятели, изказват се по важни за тях въпроси, промотират бизнеса си, както и да гледат различни забавни снимки. Въпреки това, не всичко, което мислим, че знаем за компанията, е истина. Ето 7 мита за Facebook. 1.

Варна представя шедьоври на световната графика

http://www.moreto.net/novini.php?n=368084

100 графични оригинала на художници от цял свят ще бъдат показани в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, научи Moreto.net. Изложбата е под надслов "Шедьоври от Фонда на Международното биенале на графиката - Варна".

Турските въоръжени сили са неутрализирали 649 терористи в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6688869

Турските въоръжени сили са неутрализирали 649 терористи в Сирия Турските въоръжени сили са "неутрализирали 649 терористи" в рамките на извършваната операция "Маслинова клонка" в района на град Африн, Северозападна Сирия, съобщи турският Генерален щаб, предаде ТАСС. "От началото на операция "Маслинова клонка" в Африн въоръжените сили са унищожили 649 терористи от отрядите на Силите за защита на народа,

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-01-30.html

На 31 януари 2018 г. (сряда), във връзка с монтаж на редуктор за налягане в кв. „Ботунец“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Нинова се срещна с черногорския министър Александър Пейович

https://www.24chasa.bg/novini/article/6688876

Нинова се срещна с черногорския министър Александър Пейович
През пролетта Корнелия Нинова стартита обиколка на страните от Западните Балкани, като част от подготовката на срещата на левите лидери и премиери от ЕС и Западните Балкани през май в София "БСП винаги е подкрепяла последователно и с дълбоко убеждение задълбочаването на европейската перспектива и интеграция на страните от Западните Балкани.

Дискусия в център „Магура“: Вяра и религия в съвременния живот

http://www.eurochicago.com/2018/01/vyara/

Салонът за българска култура и духовност в Чикаго организира дискусия на тема "Мястото на вярата и религията в живота на съвременния човек".

Прегръдката с лявата ръка е по-сърдечна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6688873

Прегръдката с лявата ръка е по-сърдечнаПрегръдката с лявата ръка е по-сърдечна, защото се контролира от емоционалната дясна половина на мозъка, съобщи в. "Дейли мейл". Германски учени анализираха 2000 прегръдки на летище сред заминаващи и пристигащи и ги сравниха с прегръдки между непознати. Резултатите им показват, че когато хората се накланят надясно,

В небето над София пише: “ ‘Сички ше омрем“

http://www.cross.bg/samo-sofiya-transport-1566628.html

/КРОСС/ Небето над София е такова, че на него може да се пише. Може да се подпишат и управниците, и така наречената им опозиция в Столична община, а най-подходящият надпис би бил: ‘сички ше омрем. Защото въздухът, заедно с климата и гравитацията са единствените равенства между хората. Няма значение богат ли си или беден, умен или глупав, млад или стар - дишаш същата смрад като останалите живи същества. Да се сещаме за въздуха само когато изобщо не става за дишане, е въпрос на манталитет. Същият манталитет, който те закарва при доктора само когато си спешен случай. Същият манталитет, който те кара да си траеш по обществено важни въпроси, защото „не те засяга". Въздухът в София не е замърсен в последните години. Напротив, винаги си е бил доста по-мръсен от този в по-малките градове. Ако сте се качвали на Витоша и преди 1989 г., сте го виждали. Тогава нямаше един милион автомобили, но имаше ТЕЦ-ове и много добре се виждаше какво точно бълват те. Днес може да им е по-прозрачен пушекът, но пък колите са незнайно колко, може би над милион. Защо обаче хората се движат само с коли? Донякъде пак поради манталитета си - някои се чувстват по-значими така или пък просто ги мързи. За повечето обитатели на столицата обаче колата е жизнена необходимост, защото градският транспорт е зле. Има твърде много квартали, до които можеш да стигнеш само със смяна на две превозни средства

Медведев, Милер и още десетки политици и олигарси са в американския списък "Путин"

http://www.mediapool.bg/medvedev-miler-i-oshte-desetki-polititsi-i-oligarsi-sa-v-amerikanskiya-spisak-putin-news274885.html

Премиерът Дмитрий Медведев, министъра на енергетиката Александър Новак, шефа на "Роснефт " Игор Сечин , ръководителя на "Газпром“ Алексей Милер, Алишер Усманов, Роман Абрамович, Евгений Касперски, Вагит Алекперов и още стотици имена са част от  дългоочаквания "списък Путин", публикуван от американското финансово министерство.   Общо 114 политици и държавни служители и 96 олигарси са в списъка с лица, за които се смята, че властта или богатството им са свързани с президента Владимир Путин.    Той е съставен въз основа на закон, приет от Конгреса на САЩ миналата година. Текстът даваше възможност за наказване на Русия за предполагаемата ѝ намеса в президентските избори през ноември 2016 г., но това не означава автоматично налагане на санкции на тези хора.   Правителството на американския президент Доналд Тръмп имаше краен срок да го публикува до вчера. Администрацията на президента съобщи, че засега не смята да налага санкции на никого.   БиБиСи отбелязва, че списъкът не казва нищо, което досега не е било известно, но посочените лица в него на по-късен етап могат да станат обект на санкции.    Ако санкции бъдат задействани по-късно на базата на списъка, засегнатите няма да могат да пътуват зад граница или да имат достъп до банковите си сметки в чужбина. Не е изключено да бъдат замразени активи зад граница и да стане нежелателно за чуждестранни политици, банки и официални лица да контактуват с тях.   И в документа се казва, че включването на съответните имена "по никакъв начин не бива да се тълкува като налагане на санкции на тези лица или организации."   "Само по себе си" то не създава пречки и във взаимодействието с тях от американски или чуждестранни граждани, нито показва, че правителството знае за техни "злонамерени дейности".   Кой влиза в списъка?   В списъка личат имената на премиера Дмитрий Медведев, министъра на енергетиката Александър Новак, шефа на "Роснефт " Игор Сечин , ръководителя на "Газпром“ Алексей Милер, както и ръководството на президентската администрация.   Директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин, началникът на Генщаба на Въоръжените сили ген. Валерий Герасимов, главният прокурор на Русия Юрий Чайка, директорът на Федералната служба за охрана Дмитрий Кочньов и други.    Алишер Усманов, Роман Абрамович, Евгений Касперски, Вагит Алекперов, Олег Дерипаска, Михаил Прохоров, Аркадий и Борис Ротенберг, Алексей Мордашов и Владимир Потанин са сред най-познатите имена на олигарси в списък.    В петък САЩ обявиха разширяване на отделния списък със санкции заради събитията в Украйна. В него беше и компания доставчик на основното оборудване на замразения проект АЕЦ "Белене".   Москва изчаква с ответната реакция    Очаквано във вторник Москва заклейми списъка, но засега не е обявила ответна реакция.    "Вашингтон фактически нарече всички включени в т. нар. кремълски списък врагове на САЩ. Ако прочетете текста, заглавието на документа, (ще видите, че) всичко това се прави според закона за противодействие срещу враговете на САЩ", каза Дмитрий Песков, говорителят на руския президент, цитиран от ТАСС.   Говорителят на Кремъл прикани: "Не бива да се отдаваме на емоции, първо трябва внимателно да се ориентираме за какво става дума, а после вече да формулираме позиция по въпроса".   САЩ се опитват да повлияят на руската вътрешна политика, но заложници на амбициите на американския елит ще стана редовите американски граждани, заяви председателят на Държавната дума (долната камара на парламента) Вячеслав Володин след публикуването на списъка, наричан в Русия "кремълски доклад".   Въвеждането на нови санкции е пореден опит на отвъдеокенските ни колеги да повлияят на руската вътрешна политика, но когато става въпрос за санкции, трябва да се имат предвид и последиците им за американските граждани, каза Володин цитиран от ТАСС.   САЩ се опитват да повлияят на руската вътрешна политика, но заложници на амбициите на американския елит ще стана редовите американски граждани, заяви председателят на Държавната дума (долната камара на парламента) Вячеслав Володин след публикуването на списъка, наричан в Русия "кремълски доклад".   Въвеждането на нови санкции е пореден опит на отвъдеокенските ни колеги да повлияят на руската вътрешна политика, но когато става въпрос за санкции, трябва да се имат предвид и последиците им за американските граждани, каза Володин цитиран от ТАСС.   Навални приветства списъка, но има въпроси    Руският опозиционен водач Алексей Навални от своя страна похвали като добро начинание списъка с приближени на президента Владимир Путин руски олигарси и висши политици, публикуван от американското министерство на финансите, предаде Асошиейтед прес.   Навални, станал известен с разследванията си за корупцията във висшите етажи на властта, писа в Туитър, че се радва, че "тези хора са официално признати на международно равнище за мошеници и крадци".    В разследванията си той е разкривал близките връзки между висшите правителствени кръгове и някои от милиардерите в американския списък.   В същото време опозиционерът попита защо в списъка са включени руски бизнесмени, които очевидно нямат връзки с правителството като основателя на търговската верига "Магнит" Сергей Галицки и създателят и президент на търсачката "Яндекс" Аркадий Волож. Двамата са известни като хора, изградили своя успешен бизнес без каквато и да било правителствена подкрепа.  

САЩ публикуваха списъка "Путин" с 210 имена на политици и олигарси

http://www.mediapool.bg/sasht-publikuvaha-spisaka-putin-s-210-imena-na-polititsi-i-oligarsi-news274885.html

Общо 114 руски политици и високопоставени държавни служители, както и 96 олигарси влязоха в списъка с лица, за които се смята, че властта или богатството им са свързани с президента Владимир Путин. Списъкът е изготвен от Министерството на финансите на САЩ и е предоставен на Конгреса.  Той е съставен въз основа на закон, приет от Конгреса на САЩ миналата година. Текстът даваше възможност за наказване на Русия за предполагаемата ѝ намеса в президентските избори през ноември 2016 г., отбелязва "Асошиейтед прес". Правителството на американския президент Доналд Тръмп имаше краен срок да го публикува до вчера. Вечерта обаче администрацията на президента съобщи, че засега не смята да налага санкции на никого. И в документа се казва, че включването на съответните имена "по никакъв начин не бива да се тълкува като налагане на санкции на тези лица или организации." "Само по себе си" то не създава пречки и във взаимодействието с тях от американски или чуждестранни граждани, нито показва, че правителството знае за техни "злонамерени дейности". Ако обаче санкции бъдат задействани по-късно на базата на списъка, засегнатите няма да могат да пътуват зад граница или да имат достъп до банковите си сметки в чужбина. Не е изключено да бъдат замразени активи зад граница и да стане нежелателно за чуждестранни политици, банки и официални лица да контактуват с тях. В петък САЩ обявиха разширяване на отделния списък със санкции заради събитията в Украйна. В него беше и компания доставчик на основното оборудване на замразения проект АЕЦ "Белене". В списъка личат имената на премиера Дмитрий Медведев, министъра на енергетиката Александър Новак, шефа на "Роснефт " Игор Сечин , ръководителя на "Газпром“ Алексей Милер, както и ръководството на президентската администрация. Алишер Усманов, Роман Абрамович, Евгений Касперски, Вагит Алекперов, Олег Дерипаска, Михаил Прохоров, Аркадий и Борис Ротенберг, Алексей Мордашов и Владимир Потанин са сред най-познатите имена на олигарси в списъка.

Вижте в кои части на столицата спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6688870

Вижте в кои части на столицата спират водата утре"Софийска вода" временно ще прекъсне утре водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от дружеството. Във връзка с монтаж на редуктор за налягане в кв. "Ботунец", се налага спиране на водоподаването от 10. 00 до 22.00 часа на клиентите на "Софийска вода", живеещи в района на: кв. "Ботунец".

Божидар Димитров: Ще работя за ВВ, не можем да се влачим с тази атрофирала република

https://frognews.bg/novini/bojidar-dimitrov-shte-rabotia-mojem-vlachim-tazi-atrofirala-republika.html

България ще направи първо копие на меча на кан Кубрат, който се пази в Ермитажа в Санкт Петербург. Мечът на кан Кубрат е сред най-ценните реликви от съкровището, открито през 1912 г. край украинското село Малая Перешчепина. Мечът на кана е с дължина близо 95 см и тегло 1.150 кг. Обкован е със злато и стъклени инкрустации, има версия, че е подарък от византийския император. Това каза бившият шеф на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров в ефира на БТВ.

Над 340 тайни масови гроба откриха в Мексико

https://www.actualno.com/america/nad-340-tajni-masovi-groba-otkriha-v-meksiko-news_656980.html

Над 340 тайни масови гроба с останките на стотици хора бяха открити в мексиканския щат Веракрус, съобщи главният прокурор на Мексико Хорхе Ортис, цитиран от сайта на радио „Нотисиас МВС”. „В гробовете са открити 225 трупа, 335 черепа и над 30,6 хиляди различни останки и части от тела”, каза прокурор Ортис. Масовите гробове са открити в 44 общини на щата. До момента специалисти са установили самоличността на 111 загинали, а 114 още не са разпознати. По п

Нинова: Присъединяването на Западните Балкани е гаранция за сигурността на Европа

https://offnews.bg//politika/ninova-prisaediniavaneto-na-zapadnite-balkani-e-garantcia-za-sigurnos-673833.html

Председателят на НС на БСП Корнелия Нинова се срещна с министъра по европейските въпроси и главен преговарящ за присъединяване на Черна гора към ЕС Александър Пейович. 

През пролетта Корнелия Нинова стартита обиколка на страните от Западните Балкани, като част от подготовката на срещата на левите лидери и премиери от ЕС и Западните Балкани през май в София

"БСП винаги е подкрепяла последователно и с дълбоко убеждение задълбочаването на европейската перспектива и интеграция на страните от Западните Балкани. В политическата визия на БСП за развитието на Европа, европейското бъдеще и разширяването на Западните Балкани е изведено като основен приоритет", това заяви Корнелия Нинова при срещата си с министъра по европейските въпроси и главен преговарящ за присъединяване на Черна гора към ЕС Александър Пейович. Тя подчерта, че разширяването на Европейския съюз към страните от Западните Балкани е гаранция за стабилността, сигурността и развитието както на Югоизточна Европа, така и на европейския континент като цяло.

В рамките на срещата беше обсъдена подготовката на споразумение за активизиране на политическия диалог и засилване на сътрудничеството на широка основа в области от взаимен интерес между Българската социалистическа партия и управляващата в Черна гора Демократическа партия на социалистите. Очаква се меморандумът да бъде подписан по време на официалното посещение на лидера на БСП в Черна гора в началото на пролетта по покана на председателя Мило Джуканович. Визитата ще бъде част от обиколката на лидера на БСП в страните от Западните Балкани и ще предшества срещатата на държавните, правителствени ръководители и политическите лидери от ПЕС и Западните Балкани през май 2018г. в София при домакинството на БСП. 

Корнелия Нинова заяви, че БСП ще настоява пред българското правителството, по време на срещата на върха ЕС – Западни Балкани не само да бъде приета обща декларация, която потвърждава политическата воля за приобщаване на Западните Балкани, но тя да бъде изпълнена със съдържание, като бъдат разписани конкретни инциативи, ангажименти и времеви хоризонт за реализацията им. Единодушни сме с нашите партньори от региона, че това е, което очакват те и техните граждани – силен политически сигнал и конкретни ангажименти, които да доведат до устойчиви резултати и да придвижат напред в преговорния процес всяка една от страните.

Корнелия Нинова се срещна с министъра по европейските въпроси на Черна гора Александър Пейович

http://www.cross.bg/balkani-zapadnite-stranite-1566627.html

/КРОСС/ През пролетта Корнелия Нинова стартита обиколка на страните от Западните Балкани, като част от подготовката на срещата на левите лидери и премиери от ЕС и Западните Балкани през май в София "БСП винаги е подкрепяла последователно и с дълбоко убеждение задълбочаването на европейската перспектива и интеграция на страните от Западните Балкани. В политическата визия на БСП за развитието на Европа, европейското бъдеще и разширяването на Западните Балкани е изведено като основен приоритет", това заяви Корнелия Нинова при срещата си с министъра по европейските въпроси и главен преговарящ за присъединяване на Черна гора към ЕС Александър Пейович. Тя подчерта, че разширяването на Европейския съюз към страните от Западните Балкани е гаранция за стабилността, сигурността и развитието както на Югоизточна Европа, така и на европейския континент като цяло. В рамките на срещата беше обсъдена подготовката на споразумение за активизиране на политическия диалог и засилване на сътрудничеството на широка основа в области от взаимен интерес между Българската социалистическа партия и управляващата в Черна гора Демократическа партия на социалистите. Очаква се меморандумът да бъде подписан по време на официалното посещение на лидера на БСП в Черна гора в началото на пролетта по покана на председателя Мило Джуканович

Йеменските сепаратисти напредват в Аден, десетки убити в града за два дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6688862

Йеменските сепаратисти напредват в Аден, десетки убити в града за два дни
Сепаратистите, които искат Южен Йемен отново да стане независима държава, напредват в Аден. Десетки хора бяха убити при ожесточени сражения във втория по големина град в страната през последните два дни, предаде БТА. Сепаратистите са превзели президентския дворец в Аден, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители на йеменските сили

НАП: Безработните дължат месечно по 20,40 лв. за здравни вноски

http://www.moreto.net/novini.php?n=368106

От 1 януари хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 20,40 лева.

Американски инвестиционен фонд е купувачът на "Теленор" в Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6688857

Американски инвестиционен фонд е купувачът на "Теленор" в Сърбия Американският инвестиционен фонд "Колбърг Кравис Робъртс" /ККР/е купувачът на мобилната мрежа Теленор в Сърбия и региона с три милиона абоната, пише белградският вестник "Политика" и напомня, че ККР притежава сръбския кабелен оператор СББ и телевизия Ен 1. Американският капитал в близко бъдеще ще бъде значителен фактор на сръбския пазар на

Увеличените добиви в САЩ оказват натиск върху цените на петрола

http://econ.bg/Новини/Увеличените-добиви-в-САЩ-оказват-натиск-върху-цените-на-петрола_l.a_i.757170_at.1.html

Цените на петрола се понижиха днес, тъй като се оказаха под натиск на нарастващите американски добиви на суровината и укрепващият се долар, което...

Радев плаши с военна хунта!*

https://www.actualno.com/viewpoint/radev-plashi-s-voenna-hunta-news_656807.html

Това въобще не е пресилено да се каже! Ето и логиката (му). В Гърция бяха "черните полковници" - през 70-те години (на XX век); в Турция - пак "черни", но генерали - през 80-те; в Югославия Слобо Милошевич дърпаше конците на паравоенния си генералитет двадесетина години; албанците от АОК пък едва сега се "девоеннизираха", но това не пречи на генералите им да дебнат като котараци! Така е било на Балканите, така и ще бъде! Въпреки похожденията на Борисов, въпреки НАТО

Проучване: Китай е най-предпочитаната дестинация за бизнес пътувания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6688855

Проучване: Китай е най-предпочитаната дестинация за бизнес пътувания 
Анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ показва, че Китай е най-предпочитаната дестинация за бизнес пътувания, посочена от 54 процента от анкетираните. Това съобщиха от пресцентъра на БТПП. Германия остава втора от изследваните страни и най-предпочитана от страните в ЕС. Следват ги Италия, Сърбия, Румъния,

Шок в ЕС от българския екоминистър

http://www.cross.bg/dimov-promeni-klimatichnite-1566626.html

/КРОСС/ Авторитетният британски Индипендънт пише: „Новият председател на съвета по околна среда на ЕС се изправи пред критики заради скептичната си позиция относно промяната в климата". Като председателстващ, българския екоминистър ще има властта да раздвижи важните неща по време на 6-месечния си мандат. Но господин Димов се яви пред Европарламента и евродепутатите го разпитваха за негови минали твърдения по климатичните промени. „Вие лично поставяхте под съмнение климатичните промени и човешката дейност като причина за тях, даже се съмнявате в покачването на морското равнище", каза му евродепутатът Гербен - Ян Гебранди, цитиран от Форбс. Господин Димов отказа да обсъжда неговото мнение за промените в климата, като каза, че имало „политически консенсус" вътре в ЕС по този въпрос и той „ще пази консенсуса жив". Но добави, че винаги има място за „предизвикателни мнения и съмнения". Малко, след като стана министър на околната среда миналата година, господин Димов каза в тв интервю, че „климатичните промени са научен дебат и няма консенсус, а всяка част от темата е обект на спорове".Това изявление бе последвано от напомняме на видео, пуснато през 2015 г., в което господин Димов обяснява глобалното затопляне като „измама...използвана да плаши хората". Председателството на ЕС е ротационно на 6 месеца и идва редът на всяка от 28-те страни - членки

Извеждат децата от скандалния дом ”Хризантема”

http://dnes.dir.bg/news/detza-gabrovo-hrizantema-26829493

10-те деца, възпитаници на скандално известния дом "Хризантема" в Габрово, ще бъдат спешно изведени оттам и настанени в подходящи за тях социални заведения.

Виорика Данчила - новата премиерка на Румъния

http://clubz.bg/63533-viorika_danchila_novata_premierka_na_rumyniq

Румънският парламент подкрепи с голямо мнозинство новото правителство, оглавявано от социалдемократите, предаде Ройтерс.

Новият кабинет начело с Виорика Данчила ще бъде зорко наблюдаван от партньорите на страната и инвеститорите.

Данчила бе номинирана за премиер по-рано ПРЕЗ този месец на мястото на Михай Тудосе, който подаде оставка, след като се скара с лидера на социалдемократите Ливиу Драгня. Самият Тудосе стана министър-председател, след като Драгня принуди предшественика му Сорин Гриндяну да се оттегли.

Данчила лесно спечели вота на доверие с 282 гласа "за", сред които и тези на някои опозиционни партньори. В новото правителство остават близо една трета от членовете на предишното.

"Това правителство като цяло не предвещава нищо добро за върховенството на закона в Румъния и за отношенията й със Запада, най-вече с ЕС", заяви независимият политически коментатор Кристиан Пътръшконю.

Виорика Данчила създаде ново министерство, което да се занимава с фондовете на ЕС и номинира начело на него социалдемократката Рована Плумб, която прокурорите искат да разследват. Назначаването й възроди опасенията за ангажиментите на Румъния в борбата с корупцията.

Парламентът в Букурещ отхвърли опитите на прокурорите да разследват Плумб, която отрича да е замесена в каквото и да било. Тогавашният премиер Тудосе обаче уволни нея и още двама министри с мотива, че обвиненията в корупция вредят на отношенията на страната с ЕС.

Рована Плумб. Снимка Уикипедия

Виорика Данчила заяви вчера, че кабинетът й отразява резултатите от парламентарните избори през 2016 г.

"Заедно с колегите ми аз отразявам политическата воля на управляващата коалиция", каза тя.

"Днес вие не гласувате за личности, а подкрепяте желанието на румънските граждани, изразени чрез демокрацията. Ще управляваме с чест и уважение към румънците, с правителствена програма пред нас", заяви Данчила пред депутатите.

Ревизираната програма включва планове за ново увеличаване на пенсиите и минималната заплата и намаляване на ДДС с 1 процентен пункт на 18 процента от 2019 г. Тя има за цел също да създаде суверенен фонд богатство и да подобри усвояването на еврофондовете.

Депутатите от левицата обаче искат да променят Наказателния кодекс и той да декриминализира някои свързани с корупцията престъпления. Това е вторият им опит за година. През миналата седмица Брюксел призова парламента в Букурещ да преразгледа някои приети съдебни реформи, които според критиците отслабват съдебната независимост.

Заплашеният от БДЖ с ”Ти си мъртъв” се чувства незащитен

http://dnes.dir.bg/news/bdz-zaplaha-26829492

"Чувствам се незащитен за работата, здравето и сигурността си. Това е шок за мен и семейството ми".

И отново се размириса от автомобилните концерни

https://www.actualno.com/features/i-otnovo-se-razmirisa-ot-avtomobilnite-koncerni-news_656987.html

Дизелгейт, тайни картелни договорки, а сега и това - като опитни зайчета хора са били заставяни да дишат отровни газове. Сега възмущението е огромно. Но нищо няма да се случи, твърди Хенрик Бьоме в коментара си. Правели са го с маймуни: затваряли са ги в камери, в които после са впръсквали азотен двуокис. Но не са се спрели само дотук - в експериментите са включили и хора, на които са им пускали същия газ, който се отделя в атмосферата от дизеловите двигатели. И всичко това по по

Кога е пикът на грипа?

https://www.actualno.com/health/koga-e-pikyt-na-gripa-news_656986.html

"Краят на януари е пикът на грипа. Обикновено, ако на четвъртия-петия ден температурата не мине и исмптомите, които са свързани с болка, с главоболие, с болки по ставите, и се появи някое от усложненията – смяна на характера на кашлицата, храчките придобиват зеленикав оттенък, стават гнойни. Тогава трябва да се потърси за втори път лекарска помощ, защото може би това е бактериалната пнемония", заяви в ефира на Нова телевизия проф. д-р Тодор Кантарджиев – Национален

Бисер Петков: Случаят с дом „Хризантема” е неприемлив, но не е показателен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6688847

Бисер Петков: Случаят с дом „Хризантема” е неприемлив, но не е показателенСлучаят в габровския дом „Хризантема” е неприемлив, но той не е показателен за всичките 281 центъра за настаняване на деца с увреждания, обяви пред Би Ти Ви социалният министър Бисер Петков. Той уточни, че във всички центрове има над 3000 деца с увреждания и над 5000 души персонал. По думите му след скандала около дома в Могилино има голяма

Кога е пикът на грипа?

https://www.actualno.com/society/koga-e-pikyt-na-gripa-news_656986.html

"Краят на януари е пикът на грипа. Обикновено, ако на четвъртия-петия ден температурата не мине и исмптомите, които са свързани с болка, с главоболие, с болки по ставите, и се появи някое от усложненията – смяна на характера на кашлицата, храчките придобиват зеленикав оттенък, стават гнойни. Тогава трябва да се потърси за втори път лекарска помощ, защото може би това е бактериалната пнемония", заяви в ефира на Нова телевизия проф. д-р Тодор Кантарджиев – Национален

Ревизоро: Да имаш хубава кола не е престъпление

https://frognews.bg/novini/revizoro-imash-hubava-kola-prestaplenie.html

Само по себе си да имаш хубава кола или хубава къща не е престъпление. Това коментира в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия народният представител Емил Димитров-Ревизоро.

Пучдемон ще опита да се закълне като премиер на Каталуния

http://dnes.dir.bg/news/katalunia-puchdemon-karles-26829503

Карлес Пучдемон ще направи опит днес да положи клетва като председател на Женералитата на Каталуния.

За Истанбулската конвенция: позиция отляво

https://www.dnevnik.bg/ot_vas/chitatelski_dnevnik/2018/01/30/3120671_za_istanbulskata_konvenciia_poziciia_otliavo/?ref=rss


Скандалът около Истанбулската конвенция разкри тревожна тенденция в българското общество. Под претенцията, че са срещу насилието над жени и деца, противниците на споразумението се застъпват за "традиционните семейни ценности", макар и сред тях неминуемо да е традиционно подчинената позиция на жените и децата.<br /><br />Зад "традиционния морал" застана и така наречената левица, представлявана от БСП – партия, която отново предава собствената си история и...

Мъж си купи винетка с монети от 1 и 2 ст.

http://dnes.dir.bg/news/vinetka-moneti-cozarevetz-26829470

Млад мъж от лясковското село Козаревец си купи годишен винетен стикер за лек автомобил с монети от 1 и 2 стотинки. Служителките броили монените близо 2 часа.

Двойка се венча в тоалетна (видео)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/dvojka-se-vencha-v-toaletna-video-6078756

Заобиколени от тоалетни чинии и кошчета за боклук, Брайън и Мария завършили церемонията с една страстна целувка

Какво време ни очаква през февруари

https://www.actualno.com/society/kakvo-vreme-ni-ochakva-prez-fevruari-news_656975.html

От 31 януари през страната ще премине студен фронт и ще понижи температурите с няколко градуса. После ще има пак леко повишаване, а температурите в петък може да достигнат до 20 градуса. Това заяви в ефира на Нова телевизия климатологът Георги Рачев. "В петък вечерта към събота ще нахлуе студен въздух обаче. Има много съмнения и разнобой колко валежи ще има в този момент сред синоптиците", съобщи специалистът. "Идва и друг циклон, първия който говорихме за събота все още не е р

Киберполицай №1: Внимавайте с приятелите на детето ви в нета

https://frognews.bg/novini/kiberpolitsai-1-vnimavaite-priiatelite-deteto-neta.html

Системата за ранно предупреждение за изчезнали деца ”Amber Alert” е полезна преди всичко с това, че ангажира широк кръг от обществеността в издирването. Това каза в сутрешния блок на БНТ киберполицай №1 Явор Колев от ГДБОП.

Откриха фосил от 10-метров динозавър в Египет

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/otkriha-fosil-ot-10-metrov-dinozavyr-v-egipet-6078758

Макар и да е бил много голям, не е можел да се мери с други 30-метрови титанозаври

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване