Съдът в Страсбург:€17 000 за адвокат заради неплатен хонорар

http://dnes.dir.bg/news/sad-strasburg-advokat-26838664

Столичният адвокат Георги Чорбов осъди държавата в Страсбург, защото близо 12 години не може да си получи договорен хонорар от земеделското министерство.

Насилие над деца в детска градина в Бургас, наредена е проверка на случая

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wXs-vEauESU/

Скандал избухна в детска градина „Брезичка” в Бургас, след като възмутени родители разкриха за брутално отношение на възпитателките към техните 5-годишни деца от група „Мики Маус”. За поредния случай на насилие в детска градина алармираха и от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Отношение във Фейсбук взе  кметът на Бургас Димитър Николов: „Ужасяващите кадри, които видях от детска градина “Брезичка” нямат нужда от проверка! Всичко е ясно – категорична физическа и психическа агресия над децата! Уволненията ще са факт още днес. Но както въпросната “учителка”, така и колежките ѝ, които гледат безучастно агресията, трябва да носят наказателна отговорност. Сезирали сме прокуратурата и Агенцията за закрила на детето. Въпросната учителка дори ми е била предложена за награждаване от ръководството на детската градина! Няма да има безнаказаност, уверявам ви! Изпитвам не по- малък гняв от вас!”, написа градоначалникът.

От районната прокуратура в Бургас, пък бързо реагираха и обявиха, че са се самосезирали по случая. Наредена е проверка, чието изпълнение е  възложено на служители на ОД на МВР – Бургас и Дирекция „Социално подпомагане“, Отдел „Закрила на детето“ гр. Бургас.

В хода на проверката трябва да бъде установено на коя дата и къде са се случили събитията, съдържащи се в журналистическите материали; кои са възпитателките (учителките), извършили противозаконните действия, нарушаващи телесната неприкосновеност на малолетните, кои са децата, пишат в прессъобщението си от прокуратурата.

Проверката трябва да установи кои са родителите на малолетните и от тях да бъдат снети писмени сведения, с оглед изясняване на следните обстоятелства: констатирани ли са увреждания по тялото и лицата на децата, преглеждани ли са те от съдебен лекар; в тази връзка при установяване на документи, удостоверяващи телесни увреждания – да бъдат приложени по проверката; споделяли ли са децата за инцидента, запознати ли са родителите със случилото се; какво точно са споделили децата и уведомено ли е за това ръководството на детската градина, органите на МВР и социалните служби.

Трябва да бъдат разпитани и всички учители, медицински работници и директора на детската градина с оглед предмета на проверката. На Дирекция „Социално подпомагане“, Отдел „Закрила на детето“ е разпоредено да изготви доклад, с оглед изложеното в журналистическите материали.

Проверката трябва да бъде извършена в срок от 10 дни. След приключване на проверката установеното по нея трябва да бъде докладвано на наблюдаващия прокурор, който да предприеме последващи действия

 

Меган Маркъл ще наруши кралската традиция със сватбения си букет

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6693989

Меган Маркъл ще наруши кралската традиция със сватбения си букетМеган Маркъл ще наруши кралската традиция с избора на цветя за булчинския си букет, когато през май се отправи към олтара с принц Хари, прогнозира британска цветарка, цитирана от в. "Дейли експрес" и БТА.  Според флористката Ана-Лиса Еванс булчинският букет на 36-годишната Маркъл ще включва любимите й цветя - божурите, при това не само бели,

Човешка грешка причинила инцидента със "Спартан"-а на Граф Игнатиево

//dariknews.bg/novini/bylgariia/choveshka-greshka-prichinila-incidenta-sys-spartan-a-na-graf-ignatievo-2076127

Пилотска грешка е причината за инцидента с военния транспортен самолет C-27J "Спартан", която стана на 19 януари. Произшествието стана по време на учебна маневра на летище "Граф Игнатиево".

"Да, човешка грешка е", заяви пред журналисти вицепремиерът

Борисов: Спрете да си измисляте мотиви, за да не ни приемете в Шенген (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/borisov-sprete-da-si-izmisliate-motivi-za-da-ne-ni-priemete-v-shengen-video-2076134

„Не е справедливо да си измислят мотиви, за да не бъде България приета в Шенген“. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на конференция „Нова роля за Балканите: Решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията“ в Брюксел.

Сидеров дава 1000 евро, на който докаже, че Кубрат бил хан

http://dnes.dir.bg/news/volen-siderov-han-kubrat-26838636

Давам 1000 евро награда, ако историк докаже, че Кубрат е бил хан. Това написа в страницата си във Фейсбук лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Берлин: България не е готова за еврото

https://news.bg/politics/berlin-balgariya-ne-e-gotova-za-evroto.html

В Германия има сериозни резерви срещу бързото приемане на страната в еврозоната

Канада промени химна си, за да е полово неутрален

https://offnews.bg//sviat/kanada-promeni-himna-si-za-da-e-polovo-neutralen-674023.html

Канадският Сенат одобри законопроект, с който променя текста на англоезичната версия на националния химн на страната, за да го направи "полово неутрален".

Очаква се одобрението на Генералния губернатор, след което документът ще стане закон.

Така вместо "in all thy sons command" ("Закон за всички твои синове" - според превода на български език) канадците ще пеят "in all of us command" ("Закон за всички нас") в химна "О, Канада".

Проектът бе представен за първи път от либералния депутат Морил Беланже през 2016 г., който почина по-късно същата година. Той беше приет бързо от Долната камара, но се забави 18 месеца в Сената. В крайна сметка бе одобрен в сряда.

Подобен опит бе отхвърлен през 2010 година от консерваторите, които тогава имаха мнозинство в парламента.

От 1980 г., когато "О, Канада" официално стана химн на страната, бяха предложени 12 законопроекта, които предвиждат премахване на думата "синове", но всички опити за прокарването им се провалиха.

Пет десни партии: Да се забранят комунистическите символи

https://offnews.bg//politika/pet-desni-partii-da-se-zabraniat-komunisticheskite-simvoli-674024.html

Да, България, ДСБ, ДЕОС, "Зелените" и БЗНС поискаха да се премахнат паметниците и символите на комунизма, както и да се криминализира отричането на престъпния характер на този режим. 

В декларация от петте партии заявяват:

Ние, като представители на демократичната общност в България, вярваме, че основна функция на държавата е гарантирането на живота, достойнството и основните човешки права, както и създаването на условия за свободно развитие на гражданското общество и равнопоставеност на хората. Ние не сме забравили и се прекланяме пред жертвите на комунистическия режим – най-голямото унищожително „бедствие” сполетяло България през 20 век. Днес свеждаме глави пред жестоко убитите и отдаваме почит на оцелелите мъченици и заявяваме, че ще направим всичко по силите си, и невъзможното дори, да не допуснем отново това нещастие да сполети нашия народ.

С ясното съзнание сме за предпоставките и събитията, които направиха България лесна жертва на съветската хегемония и агресия. Не сме забравили, че през първите десетилетия на 20 век, след серия от стратегически грешки, в България е установен безмилостен и престъпен комунистически режим. Вместо да защитава живота и свободата и да брани собствеността на гражданите, вярната на Кремъл власт се впуска в масово изтребление на националния политически, стопански и културен елит. Хиляди са убити без съд и присъда. Опитът на демократично мислещите политици, включили се в управлението, с надежда да спасят или спрат, каквото е възможно, да сложат край на разправата посредством формиране на т.н. „Народен съд“, не дава резултат. Никой от обвинените не получава шанс за справедлив процес. Когато единици са оправдани, от Москва Георги Димитров настоява за още повече смъртни присъди.

На 1-ви февруари 1945 година са убити регентите и множество министри, депутати и висши офицери. Твърде скоро най-принципните демократи, противопоставили се на всякакво сътрудничество с нацистите по време на войната, отново преминават в опозиция вече на новата диктатура. Комунистическият режим арестува лидера на демократичната опозиция Никола Петков на банките на Народното събрание и след скалъпен процес го осъжда на смърт. След неговото зверско убийство десетки хиляди демократично мислещи хора са изпратени по лагери и затвори. В много области на страната смели горяни повеждат неравна борба срещу отнемането на свободата и собствеността на гражданите. Десетки хиляди достойни граждани от всички етноси и вероизповедания биват жестоко изтезавани и малтретирани в лагерите и затворите, защото отстояват до край и не предават демократичната кауза. Икономическото и социално развитие на България безвъзвратно изостава спрямо развитите страни. Световната изолация оставя тежки белези върху две поколения българи. Но духа на българската демокрация не се пречупва, защото ние пазим заветите на нашите деди, за да бъдем двигател на общественото развитие в България.

За това нашите партии настояват:
– Да се премахнат паметниците и символите на комунистическия режим.
– Да се криминализира отричането на престъпния характер на комунистическия режим.
– Подкрепяме изучаването на неподправената история, тази с престъпленията на комунистическия режим в училищата, за да се помни истината и никога да не се повтаря.
– България активно да участва в процесите на развитие на Европейския съюз и да бъде достоен член на НАТО. 

Канада промени химна си - да е полово неутрален

http://dnes.dir.bg/news/kanada-himn-26838632

Канада промени националния си химн, за да е полово неутрален.

След Септември, да се готвят и други градове - прокуратурата вече си има списък с кметове и общини

http://www.cross.bg/septemvri-spisuk-signali-1566839.html

/КРОСС/ От името на Специализираната прокуратура и ръководството на прокуратурата, мога да заявя, че е подготвен списък с общини, за които е имало в различните райони сигнали за злоупотреби. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на пресконференция пред Община Септември, където по-рано днес бе арестуван кметът Марин Рачев, на когото утре ще бъдат повдигнати две обвинения, предава „Фокус". Тя обясни, че по този списък ще бъде изготвен еднотипен начин на действие. „Във всички случаи, в които се съберат доказателства, че длъжностното качество на кмета пречи или затруднява, или създава опасност да се повлияе на свидетелите, или да се затрудни разследването, Специализираната прокуратура е в пълна готовност и ще процедира идентично и ще внася искания за отстраняване на кметове от длъжност. Уверявам ви, че съвсем скоро ще се видим в друг град", допълни Арнаудова. Тя уточни, че утре наблюдаващите прокурори ще преценят дали ще се удължи срока на задържане на кмета на Септември Марин Рачев. Те ще преценят и каква мярка за неотклонение да поискат. „За много кратко време вече с нас са и представители на новата Комисия за противодействие на корупцията, които реагираха бързо и се включиха като подпомагаща страна. Отправям призив и към гражданите да подават сигнали. Винаги ще ги проверяваме и ще реагираме", каза също говорителят на главния прокурор.  

Сложиха нов светлинен надпис на покрива на БТА в чест на юбилей

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693925

Сложиха нов светлинен надпис на покрива на БТА в чест на юбилейДнес на покрива на сградата на БТА беше поставен нов светлинен надпис – символичен знак за навлизането в юбилейната за информационната агенция година, съобщиха от пресцентъра на БТА. На днешния ден преди 120 години е поставено началото на Българска телеграфна агенция. На 1 февруари 1898 г. с Приказ номер 28 на княз Фердинанд за първи директор на

Пилотите от Формула 1 ще носят революционни ръкавици с биометрични данни

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/01/3122451_pilotite_ot_formula_1_shte_nosiat_revoljucionni/?ref=rss


Състезателните ръкавици са едни от основните аксесоари на пилотите, които не се променят в цялата им кариера. Дали в картинг, рали автомобил или болиди от Формула 1, те използват едни и същи ръкавици.<br /><br />От 2018 г. обаче Международната автомобилна федерация (ФИА) започва кампания "Сигурността в техните ръце", която ще бъде въведена първоначално във Формула 1. Става въпрос за нови революционни ръкавици, които ще бъдат носени от пилотите. Те ще дават постоянни...

Повдигат две обвинения срещу кмета на Септември Марин Рачев

https://www.actualno.com/crime/povdigat-dve-obvinenija-sreshtu-kmeta-na-septemvri-marin-rachev-news_657495.html

Кметът на община Септември Марин Рачев е задържан и ще му бъдат повдигнати две обвинения. Това съобщиха в Пазарджик ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Припомняме, че по-рано днес (1 февруари) сградата на община Септември бе претърсена в рамките на специализирана операция. Арнаудова уточни, че обвинението за безстопанственост е свързано с общо 7 договора за обществени поръчки, сключени от март 2016 г. до март 2017 г., за

В Гърция 1500 евро глоба, ако пушите в колата си

http://www.moreto.net/novini.php?n=368266

Министерството на здравеопазването на Гърция поиска от полицията да ожесточи наказанията за граждани, които пушат в своите коли или в присъствието на деца. Искането е отправено въз основа на Закона за забрана на пушенето на цигари на обществени места.

Първият електрически Jaguar ще се зарежда за 45 минути (видео)

https://www.24chasa.bg/avto/article/6693927

Първият електрически Jaguar ще се зарежда за 45 минути (видео)Изцяло електрическият I-PACE на Jaguar обещава да предложи както бързо зареждане, така и бърза динамика, когато моделът стане наличен за покупка. С възможност за зареждане за по-малко от 45 минути, с динамиката на спортен автомобил и с практичността на SUV, I-PACE ще бъде идеалният всекидневен автомобил – независимо дали возите до училище,

Миси Елиът с нов сингъл

http://www.dnes.bg/hiphop/2018/02/01/misi-eliyt-s-nov-singyl.366847

Парчето, което излиза утре, е на рапърката с Кели Роуланд и Бъста Раймс

Бундестагът удължи мораториума върху прием на семействата на бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693919

Бундестагът удължи мораториума
върху прием на семействата на бежанциГерманският Бундестаг гласува удължаването на забраната за прием на семействата на бежанци със субсидиарен статут до края на юли. Първоначално забраната важеше до края на март. Субсидиарният статут се нарича още и хуманитарен. Той се предоставя на чужденци, потърсили закрила в друга държава, защото в родината си са изложени на реална опасност от

Кметът на Солун: Гърция се държи безобразно с Македония

https://www.actualno.com/balkani/kmetyt-na-solun-gyrcija-se-dyrji-bezobrazno-s-makedonija-news_657513.html

Ще загубим достойнството си в НАТО и ЕС. Вместо да помогнем на нашия съсед /Република Македония - бел.ред./, ние ги обиждаме с думи като цигани от Скопие. Това каза кметът на Солун Янис Бутарис по повод споровете между Република Македония и Гърция. "Ние ще загубим много неща. Ще загубим достойнството си в НАТО и ЕС. Не помагаме на нашия съсед, който се лута като малко дете в търсене на своята идентичност. А всъщност ние какво правим? Ние ги псуваме и ги наричаме цигани от Скопие. На

Boeing спечели поръчка на Пентагона за 6,56 млрд. долара

https://www.investor.bg/sviat/6/a/boeing-specheli-porychka-na-pentagona-za-656-mlrd-dolara-254997/

Компанията ще продължи да участва в поддръжката на американската системата за противоракетна отбрана

Чудотворна икона пристига в столичния храм „Св. мъченица Параскева"

http://www.cross.bg/ikona-vsichki-sveta-1566838.html

/КРОСС/ Чудотворна икона на Св. Богородица идва в столицата този следобед. Тя е копие на Иверската чудотворна икона, която се намира в Света Гора. В 17 ч. в столичния храм „Св. мъченица Параскева" започва служба, по време на която всички вярващи ще могат да се поклонят на образа на Божията майка, съобщава БТВ. Свещеници разказват, че копието на иконата също е от манастир в Света гора. Докоснато и осветено е при чудотворната икона на Богородица там. Рисувано е от монасите в манастира. По разказите на свещениците копието на чудотворната икона е било в манастира „Св. Панталеймон" край село Смиров дол преди година и е извършило много чудеса. Отишлите да му се поклонят с искрена вяра са получили деца, след като дълго време са очаквали своите рожби, а дори медицината не е давала гаранции, че това е възможно. Свещениците разказват още, че образът на Божията майка помага и на бедни хора, изпаднали в затруднение, както и на нелечимо болни. Всеки може да се помоли за чудото, което очаква в собствения си живот, казват хората в църквата. Копието на чудотворната икона на Богородица ще остане в столицата четири дни. За да могат всички, които искат, да се помолят, храмът „Св. мъченица Параскева", ще остане отворен по-дълго. Самата чудотворна икона, която се намира в Света гора, пристига там по необичаен начин - носи я морето. Монасите я виждат, но не легнала във водата, а изправена

Грипът взе осем жертви в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693891

Грипът взе осем жертви в РумънияОсем са жертвите на грипа този сезон в Румъния, съобщава агенция Аджерпрес, като се позовава на данни на Националния институт за обществено здраве. От началото на сезон 2017-2018 г. са регистрирани осем смъртни случая от потвърден вирус на грип, информира Националният център за наблюдение и контрол на заразните болести.

Каракачанов: Искам референдум срещу гей браковете

https://frognews.bg/novini/karakachanov-iskam-referendum-sreshtu-gei-brakovete.html

Предизвиквам референдум срещу гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България, това обяви Красимир Каракачанов:

Каракачанов: Искам референдум срещу гей браковете

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/karakachanov-iskam-referendum-sreshtu-gei-brakovete.html

Предизвиквам референдум срещу гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България, това обяви Красимир Каракачанов:

Официално от ПЕС: В Лисабон никой от БСП не е гласувал против Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693890

Официално от ПЕС: В Лисабон никой от БСП не е гласувал против Истанбулската конвенцияНикой от представителите на БСП не е гласувал против ратифицирането на Истанбулската конвенция в Лисабон през декември м.г. Това става ясно от позиция на ПЕС, изпратена до медиите. Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова, която е присъствала на Съвета на Европейските Социалисти, заяви, че „Цветан Цветанов лъже,

Гръцки медии: Македония става като кантон на Гърция

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/grycki-medii-makedoniia-stava-kato-kanton-na-gyrciia-6078865

„Македония не може да бъде само наша, защото в Гърция има голям дял от нея“, заяви македонският външен министър Никола Димитров

Кредитирането расте за 15-и пореден месец

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/01/3122537_kreditiraneto_raste_za_15-i_poreden_mesec/?ref=rss


Кредитирането бележи годишен ръст от 3.3% към края на декември, движен от увеличение на кредитите към домакинствата с 6% и на кредитите към нефинансовите предприятия с 1.7%, пише в свой анализ "Райфайзенбанк (България)" ЕАД, базиран на данните на БНБ.<br /><br />"Положителен факт освен това е, че кредитирането расте на годишна база за петнадесети пореден месец. От друга страна, относителният дял на лошите и преструктурирани кредити (без овърдрафт) също регистрира спад...

Ратко Младич може да умре всеки момент

https://frognews.bg/novini/ratko-mladich-moje-umre-vseki-moment.html

Бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич може да умре в близките дни. Новината съобщи адвокатът му Драган Иветич.

Клинт Истууд ще режисира филм за най-възрастното муле за наркотици

http://clubz.bg/63671-klint_istuud_shte_rejisira_film_za_naj_vyzrastnoto_mule_za_narkotici

Въпреки че премиерата на последния му филм все още предстои, Клинт Истууд вече готви следващ проект. 87-годишният актьор и режисьор ще разкаже удивителната история на Лео Шарп, най-възрастният човек, арестуван за пренос на наркотици, във филма "Мулето", съобщава MovieWeb. Истууд ще режисира и продуцира трилъра, а освен това се очаква да изиграе главната роля.

Идеята за филма се появява през 2014 г., когато Imperative Entertainment придобиват правата над статия от "Ню Йорк Таймс", озаглавена "90-годишното муле на картела Синалоа". Тя разказва историята на Лео Шарп, арестуван през 2011 г., когато е на 87 години, за притежание на над 90 килограма кокаин. "Дядото", както е наричан Шарп, е сред най-добрите мулета на картела Синалоа, ръководен от изсвестния Ел Чапо.

Оказва се, че мъжът не само няма криминално досие, ами е и носител на медали ветеран от Втората световна война. По-късно той става известен градинар, познат с хибридните растения, които създава.

Според адвокатите му, Шарп страда от деменция и това е причина за престъпленията му. В крайна сметка съдията го осъжда на 3 години затвор. През юни 2015 г. той е освободен предсрочно заради влошеното му здраве. Лео Шарп умира на 92-годишна възраст през декември 2016 г.

Жункерас предлага Каталуня да има двама лидери - фактически и символичен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693883

Жункерас предлага Каталуня да има двама лидери - фактически и символиченВодачът на партия "Републиканска левица на Каталуня" и бивш каталунски вицепремиер Ориол Жункерас заяви, че при създалите се обстоятелства трябва да се обмисли възможността Каталуня да има едновременно двама лидери: единия - фактически, а другия - със символични функции, предаде ТАСС. Въпросът е може ли каталунският парламент да назначи за

Стартира европейска Обсерватория и форум за блокчейн

http://www.mediapool.bg/startira-evropeiska-observatoriya-i-forum-za-blokchein-news274994.html

Европейската комисия създава Обсерватория и форум на ЕС за блокчейн технологии. Проектът се изготвя с подкрепата на Европейския парламент и има за цел да обедини пазарни специалисти, предприемачи и разработчици от областта, както и всички останали заинтереовани страни, съобщиха в четвъртък от еврокомисията. Технологията блокчейн стана много популярна след навлизането на крипто валутите като Биткойн и Етериум, които са изградени на нейната база. Тя позволява равномерното съхраняване на информация в цялата мрежа. Според експертите, блоковите вериги се употребяват все по-широко, тъй като осигуряват висока сигурност и прозрачност на онлайн транзакциите. До 2020 г. Европейската комисия ще осигури до 340 млн. евро за финансиране за проекти, основаващи се на авангардната технология. Пилотните проекти включват основни участници от традиционните сектори, като банки, застрахователи, фондови борси, логистични дружества и др. Целта на новите структури е да бъдат внедрявани технологиите за блокови вериги в подкрепа на ангажимента поет от Европа към осъществяващите дейност в областта на блоковите вериги. Обсерваторията ще търси възможности за трансгранично сътрудничество между най-добрите европейски експерти в открит форум. Специалисти в областта ще могат да взаимодействат и открито да допринасят за технологичното развитие. Като партньор със солиден опит е привлечен ConsenSys - установен в Европа глобален играч, избран чрез търг. Софтуерната компания е основана в началото на 2015 г. и разработва софтуер за операции с блоковата верига Етериум. След подписването на договора на 29 януари 2018 г. ConsenSys ще работи в тясно сътрудничество със службите на ЕК по управлението на Обсерваторията и форума на ЕС. Обсерваторията и форумът на ЕС са създадени като пилотен проект на Европейския парламент, предложен от евродепутата Якоб фон Вайцзекер, в подкрепа на дейността на Комисията в областта на финансовите технологии. Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел коментира, че блоковите вериги ще променят правилата на играта и е важно Европа да бъде начело в тази област. Според нея за това е необходима благоприятна среда и единен цифров пазар, на базата на блокчейн, а създаването на специализираните институти е стъпка именно в тази посока. Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, чийто ресор е финансовата стабилност посочи, че сред множеството технологии, блоковите вериги имат потенциала да преобразят изцяло финансовите услуги и пазари. Според Андрус Ансип, заместник-председател по въпросите на цифровия единен пазар, блоковите вериги са надежден инструмент за трансфери при високо ниво на сигурност и без посредник. Използването им ще доведе и до чувствително намаляване на разходите.

Музика замести училищния звънец във варненско училище

http://www.moreto.net/novini.php?n=368282

Вече повече от месец между часовете във варненско училище вместо звънец звучат мелодии и музикални парчета. Нововъведението радва не само възпитаниците на ОУ „Цар Симеон I”, но и учителите, които работят в него. Идеята за проекта идва още в началото на учебната година.

ПЕС опровергава Нинова за Истанбулската конвенция

https://offnews.bg//politika/pes-oprovergava-ninova-za-istanbulskata-konventcia-674022.html

БСП пълноценно е участвала в процеса по обсъждане, редактиране и окончателно приемане на резолюцията от Лисабон, част от която е и становището за пълна подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция.

Проектът за резолюция е изпратен до всички партии членове на ПЕС по е-мейл в края на октомври 2017 г., след което се проведоха двумесечни консултации по текста по имейл и на срещи на координационния съвет на ПЕС, на които БСП е имала свои представители, но не е отправяла възражения.

Това заявява Джакомо Филибек, заместник-генерален секретар на ПЕС във връзка с получени запитвания от български медии до централата на Партията на Европейските Социалисти относно процедурата по обсъждане, гласуване и приемане на Резолюцията на ПЕС "За Прогресивна Европа – Обновление", приета на Съвета на партията в Лисабон на 1 и 2 Декември 2017 г. и участието на Българската Социалистическа Партия в този процес. 

Заместник-председателят на БСП Деница Златева и г-н Кристиан Вигенин присъстваха на предварителното обсъждане и дискусия по проекта за Резолюция на заседание на президиума на ПЕС, проведено на 24 ноември 2018 г. в Брюксел. На това заседание редица партии и организации, членуващи в ПЕС, изразиха желание за корекции, поправки и добавки към проекта за резолюция, които бяха приети, но от БСП не е изразявано желание за редакции. Нито едно предложение за редакции по частта от текста, касаеща Истанбулската конвенция не е постъпило от нито една от партиите членове на ПЕС. 

Финално резолюцията бе обсъдена, подложена на гласуване и приета с мнозинство по време на пленарното заседание на Съвета на ПЕС в Лисабон на 1 декември 2017 г. Делегати с право на глас от БСП на съвета в Лисабон бяха председателят Корнелия Нинова, и зам-председателите Деница Златева и Кирил Добрев. 

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова написа на страницата си във фейсбук: Във връзка с горещия дебат “за” и “против” ратификацията на Истанбулската конвенция, г-н Цветан Цветанов лъже, че по време на заседание на съвета на ПЕС в Лисабон съм подкрепила конвенцията. На нито един международен форум не съм гласувала за нея. ГЕРБ, очевидно ползвайки вътрешна информация от ПЕС, подвеждат българските граждани. Те показват списък с регистриралите се за участие във форума, представяйки го като списък на гласувалите, пише още Нинова. 

В резолюцията на ПЕС от Съвета в Лисабон, За Прогресивна Европа – Обновление, изрично е записано, че Партията на Европейските Социалисти се обявява ЗА уеднаквяването на заплатите и пенсиите между мъжете и жените, ПРОТИВ насилието над жени и ЗА ратификация и прилагане на Истанбулската конвенция. Нито една партия от ПЕС не изрази резерви по тази част от текста. 

Резолюцията е гласувана със 188 гласа „ЗА", 13 гласа „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ" и нито един „ПРОТИВ". Според правилата на ПЕС, ако партия-член има резерви към част от документа или към целия документ и по някакви причини делегатите не са взели участие в дискусията (например не са били в залата), то тази партия има възможност да заяви в секретариата на Съвета, че желае нейните забележки да се включат в протокола. Така например направиха от Шведската Социалистическа Партия, които имат резерви по друга тема от Резолюцията и това е отбелязано на страница 2 от протокола на Съвета. Делегатите от БСП не са поискали никакви поправки и не са внесли възражения.

Всички документи са публични и могат да бъдат намерени на интернет страницата на ПЕС за съвета в Лисабон - https://www.pes.eu/en/about-us/the-party/council/lisbon-2017/

Промишлената активност в еврозоната се забавя в началото на годината

http://econ.bg/Новини/Промишлената-активност-в-еврозоната-се-забавя-в-началото-на-годината_l.a_i.757308_at.1.html

Промишленият PMI индекс на еврозоната се понижи през януари до 3-месечно дъно 59,6 пункта, показват окончателни данни от проучване на агенция Markit,...

Инфлацията за 2017 по-висока от лихва в банка

http://dnes.dir.bg/news/inflatzia-lihvi-krediti-26838552

Според паричната статистика на БНБ, кредитирането бележи годишен ръст от 3.3% към края на декември 2017 година.

Анемията е опасна. Кои са симптомите?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6693875

Анемията е опасна. Кои са симптомите?Когато се понижи хемоглобинът (или червените кръвни клетки) в тялото, се наблюдават нарушения във функциите на някои органи и системи и възниква кислороден глад. Ниските показатели на хемоглобин в кръвта са свидетелство за наличие на анемия, известна още като малокръвие. Хемоглобинът взима непосредствено участие в процеса на доставяне на кислород

Македония: Няма да решим спора за името, ако трябва да променяме националността си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693879

Македония: Няма да решим спора за името, ако трябва да променяме националността сиВъншният министър на Македония Никола Димитров заяви по време на общата пресконференция със специалния представител на ООН по спора за името Матю Нимиц, че спорът за името между бившата югославска република и Гърция никога няма да се реши, ако Македония трябва да променя езика и националността си, пише електронното издание МКД.

Полша одобри закон, отричащ участието ѝ в Холокоста и събуди яростта на Израел

https://offnews.bg//sviat/polsha-odobri-zakon-otrichasht-uchastieto-%d1%9d-v-holokosta-i-sabudi-iar-674017.html

Полският Сенат одобри спорен закон, криминализиращ обвиненията, че "полската нация или държава" е била съучастник на нацисткия Холокост, на който Израел реагира изключително остро.

Министерството на външните работи на страната обяви, че "твърдо се противопоставя" на закона, пишат Ройтерс и АП. "Израел се отнася изключително сериозно към всеки опит за оспорване на историческата истина. Никой закон няма да промени фактите", се казва в позицията на министерството.

Законопроектът забранява описването на нацистките лагери на смъртта в Полша като "полски". Той определя глоба или затвор до 3 г. за нарушителите.

Документът, одобрен снощи от горната камара на полския парламент с 57 на 23 гласа и двама въздържали се, трябва да бъде подписан и от президента, преди да влезе в сила.

Държавният глава Анджей Дуда заяви, че страната има правото "да защити историческата истина", но председателят на Европейския съвет и бивш премиер на Полша Доналд Туск зае друга позиция - че със законопроекта полските власти вредят на интересите на страната си.

Какво казва законът

Той казва, че всеки, който, противно на фактите, твърди публично, че полската нация или държава е отговорна или е сътрудничила на престъпленията на Третия райх... подлежи на наказание до 3 години затвор.

В същото време текстът уточнява, че не е извършено престъпление, ако става въпрос за художествена или културна дейност.

Неясно е дали формулировката "нация или държава" включва отделни личности, но тя се приема по този начин от много израелски наблюдатели, отбелязва Би Би Си.

Реакцията на Израел

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетахяху описа законопроекта като опит за пренаписване на историята и отричане на Холокоста. Реакцията му бе особено гневна, защото проектът бе приет само няколко дни, след като полският президент обеща да насърчи диалога с Израел относно законопроекта. Депутати от различни фракции в Израел се обединиха, за да осъдят полския законопроект.

От мемориала на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим коментираха, че законът заплашва свободното и открито обсъждане на участието на поляци в преследването на евреи през онази епоха.

"Този закон може да скрие историческата истина чрез ограниченията, които налага върху изказвания за пряко или косвено съучастие на части от полското население в престъпления против евреи, извършени на полска земя по време на Холокоста", заяви организацията.

Каракачанов поиска референдум за гей браковете и джендър понятията

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/01/3122566_karakachanov_poiska_referendum_za_gei_brakovete_i/?ref=rss


Вицепремиерът Красимир Каракачанов ("Обединени патриоти"/ВМРО) се обяви за провеждане на референдум за гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България<br /><br />В позиция до медиите Каракачанов предлага три въпроса, които да бъдат зададени в един национален референдум:<br /><br />1. Съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство?<br />2. Съгласни ли сте да се...

Банка ДСК приема плащания с карти UnionPay International

http://www.cross.bg/unionpay-banka-karti-1566836.html

/КРОСС/ Банка ДСК стартира приемането на своите банкомати и ПОС-терминали на плащания с карти UnionPay International. Банка ДСК е първата банка в България, която стартира стратегическо партньорство с „Юниън пей интернешънъл" (UnionPay International), филиал на китайската платежна система „Юниън пей". Платежната система се използва в 160 държави и региона, като в световен мащаб са издадени над 6,5 милиарда карти с логото на UnionPay. От тях основните картодържатели са от Китай, Русия, Япония и други азиатски страни. Карти под логото на UnionPay се издават и от редица европейски банки. Непрекъснато увеличаващият се брой на азиатски и руски туристи в България налага необхо-димостта ATM и ПОС мрежата да прима плащания с UnionPay карти. Като един от основните партньори на бизнеса в България, чрез сътрудничеството си с UnionPay International Банка ДСК предоставя на своите бизнес-клиенти възможност за увеличаване на търговския им оборот.

Германия ограничи събирането на семействата на бежанците

https://frognews.bg/novini/germaniia-ogranichi-sabiraneto-semeistvata-bejantsite.html

Германските депутати приеха закон, ограничаващ събирането на семействата за бежанците. Това е условие за формирането на коалиционно правителство от консерватори и социалдемократи, предаде Франс прес.

Каракачанов готви референдум срещу гей браковете

https://offnews.bg//politika/karakachanov-gotvi-referendum-sreshtu-gej-brakovete-674020.html

Предизвиквам референдум срещу гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България, обяви в обръщение до медиите председателят на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов.

Тези въпроси трябва да бъдат цялостно решени и т.нар. Истанбулската конвенция е само повод за допитване до народа. Тя не може да бъде единствена тема на Референдум, който касае бъдещето на моралната, правната и религиозната и националната идентичност на България, категоричен е министърът на отбраната.

Ето пълния текст на обръщението на Каракачанов:

"Формулировката на въпроса на БСП „Против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция?“ може да бъде основателно оспорена в Конституционния съд, тъй като за легитимно юридически заглавие се смята официалното, а именно - Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Самият въпрос е прекалено детайлен и няма да има правни последици за българското законодателство извън обхвата на Истанбулската конвенция.

Очевидно е, че обществото в огромната си част категорично отхвърля термини като „социален пол“ и политики като „джендър обучение“ и т.н. Още по-малко е склонно такива да бъдат допуснати в детските градини, училищата и университетите. От публичния дебат става напълно ясно, че българите не одобряват гей браковете и че има ясни настроения всички тези въпроси да бъдат поставени в тяхната цялост.

Въпросите, които вълнуват българското общество и които предлагам да бъдат поставени за гласуване от един национален референдум, са следните:

1. Съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство?

2. Съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система?

3. Съгласни ли сте с признаването на еднополови бракове в България?

Призовавам председателите на всички парламентарно представени партии, в удобно за тях време, да започнем консултации и да откликнем държавнически на гласа на народа."

Българските ски бегачи се целят в топ 30 на игрите в Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/01/3122389_bulgarskite_ski_begachi_se_celiat_v_top_30_na_igrite_v/?ref=rss


Българските състезатели в ски бягането ще гонят класиране сред първите 30 на олимпийските игри в Пьонгчанг. Това заяви един от членовете на Българската федерация по ски, Даниела Пашова. Според нея състезателите "имат сили и възможности да влязат в световния елит".<br /><br />България ще участва с 21 спортисти на игрите в Пьонгчанг. Квоти в ски бягането спечелиха постоянният участник в Световната купа Веселин Цинзов, 21-годишният Йордан Чучуганов и Антония Григорова, която...

Спипаха камион с 10 крадени хладилни витрини

http://dnes.dir.bg/news/mvr-kamion-hladilni-vitrini-26838462

Извършители на кражба на скъпа хладилна техника са задържани при спецакция на криминалисти от Областната дирекция на МВР- София.

Канада промени националния си химн, за да е полово неутрален

http://www.moreto.net/novini.php?n=368269

Канада промени националния си химн, за да е полово неутрален. Парламентът прие закон, според който фразата „повеля за всички твои синове” става „повеля за всички нас”. Решението разгневи консерваторите, които е възможно да си отмъстят, като забавят законопроектите на либералите, включително закона за легализиране на марихуаната.

Азиатските индекси приключиха сесията разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-индекси-приключиха-сесията-разнопосочно_l.a_i.757307_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено в четвъртък, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 отчете ръст от 1,68% до 23 486,11...

PR на футболисти се ожали от кмет: То ме заплаши с половите си органи

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/futbolist-ojali-kmet-zaplashi-polovite-organi.html

Пресаташето на футболен клуб ”Пирин” (Благоевград) Велислав Елезов е подал жалба в полицията срещу кмета на Симитли и бивш футболен рефер Апостол Апостолов, който го е набил, пише ”Сега”.

PR на футболисти се ожали от кмет: ”То ме заплаши с половите си органи”

https://frognews.bg/novini/futbolist-ojali-kmet-zaplashi-polovite-organi.html

Пресаташето на футболен клуб ”Пирин” (Благоевград) Велислав Елезов е подал жалба в полицията срещу кмета на Симитли и бивш футболен рефер Апостол Апостолов, който го е набил, пише ”Сега”.

В Турция издадоха заповеди за ареста на 120 души

https://www.actualno.com/asia/v-turcija-izdadoha-zapovedi-za-aresta-na-120-dushi-news_657507.html

Главната републиканска прокуратура в провинция Коня, Централна Турция, е издала заповеди за арест на 120 души, заподозрени за връзки с т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС), предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Става въпрос преди всичко за лица, проникнали в армията и рекрутирали за каузата на ФЕТО/ПДС военнослужещи. Операциите по задържането им продължават и се провеждат на територията на 43 различни про

Борисов в Брюксел: България не е в Шенген, а Гърция е - просто не е справедливо (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693865

Борисов в Брюксел: България не е в Шенген, а Гърция е - просто не е справедливо (На живо)"Благодаря на баварците, 2 са темите, които представляват някакъв интерес за вас - сигурност и миграция. Не използвам силен израз, защото доста години присъствам на съвети и срещи. Толкова тежки обиди и квалификации не съм допускал, че могат да бъдат произнасяни публично от страни-членки. Разбира се, България е пример.

Адвокатът на генерал Ратко Младич: Клиентът ми може да умре всеки момент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693856

Адвокатът на генерал Ратко Младич: Клиентът ми може да умре всеки моментБившият военен командир на босненските сърби генерал Ратко Младич може да почине в близките дни, съобщи днес адвокатът му Драган Иветич, цитиран от ТАСС, предаде БТА. "Генерал Младич може да почине днес или утре. Такова лечение, каквото предоставяше на генерала Международният трибунал за бивша Югославия, беше все едно да играе на "руска рулетка",

Имам си една мечта - наборната служба

http://clubz.bg/63669-imam_si_edna_mechta_nabornata_slujba

"Моята мечта е връщането на наборната военна служба", призна си днес пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана ресорният министър Красимир Каракачанов. Той бе на дежурното малко парламентарно питане, при което народните избраници задават въпроси на министрите.

Темата с военното обучение и доброволна служба поде депутатът от БСП Славчо Велков, който попита как ще бъдат изчистени текстовете в новата стратегия за национална сигурност, засягащи доброволната служба, която Каракачанов непрекъснато лансира. Сега там е записано, че се предвижда "доброволна военна подготовка" - без да е ясно на борна ли е, служба ли е или какво.

"Има необходимост от попълване на резерва с млади хора и от задоволяване на желанието на гражданите да минат доброволно подготовка. Трябва да дадем възножност на младите хора да се подготвят още от средното образование", посочи военният министър. 

Оказа се, ведомството му е поръчало на социологическа агенция да направи проучване сред таргет група 14-29-годишните дали военното обучение за средношколците би предизвикало интерес и към постоянна военна служба. Изследването не се правело от вътрешната служба на МО "да не ни обвинят в натаманяване на резултатите".

До месец-два "патриотите" щели да са готови с проекта за доброволната военна служба. Засега идеята била тя да е тристепенна.

"Всеки гражданин, със завършен 8 клас, навършил 18 г., минава през първа фаза на обучение, после ако иска - на останалите нива и става кадрови войник", обрисува идеята Каракачанов.

Първият етап щял да е три месеца, вторият - шест или девет, а при третия - вече, при желание за армейско кариерно развитие, ставаш кадрови войник. 

Във всички тези фази щяло да има някакъв тип финансово стимулиране за доброволците, но какво ще е то Каракачанов не каза. Все още се правели финансови разчети колко би струвала министерската идея.

Що се отнася до обучението в училище, което сега се прилага в 9-и и 10-и клас, оказа се, на министъра не са му достатъчни сегашните 5 часа годишно и поиска те да набъбнат до 40. От образователното ведомство обаче категорично се противопоставили, защото военно обучение в такива размери би изяло от други часове.
Затова министърът е решил да компенсира с орязване на лятната ваканция на учениците. 

"Мислехме за лятно обучение в Долна Митрополия, Шумен, Велико Търново. Може да е една седмица", сподели министърът.

"Двете неща са свързани взаимно, едното дава предпоставка за другото. Няма да чакаме другия Трифон Зарезан, ще ги подложим бързо на обсъждане", даде заявка на финала министърът.

От изслушването стана ясно и че до две седмици ведомството ще внесе в парламента проекта за придобиване на нов тип самолети за армията (от 8-10 бр.). В новия проект вече ще е записано, че България е готова да придобие не само изтребители втора ръка, но и нови, което бе в дъното на оттеглянето на стария проект, според който служебното правителство на президента Румен Радев бе класирало на първо място офертата на шведската "Грипен". Така се отваря възможност за придобиването на новите американски F-16. Предвижда се разсрочено плащане и възможността да получаваме самолетите "на час по лъжичка", т.е. плащаш-получаваш, което се прави заради невъзможността България да купи всички самолети накуп.

Влиза и проектът за покупка на нови бронирани машини за сухопътни войски. Сумата е 1,2 милиарда лева, като все още не е ясно колко ще бъдат машините - между 150-190.
От изслушването стана ясно и че е възможно и във военното училище в Горна Митрополия да се възобнови профилът, по който се обучават летци за гражданската авиация.

Каракачанов иска референдум срещу гей браковете и джендър понятията

https://www.actualno.com/politics/karakachanov-iska-referendum-sreshtu-gej-brakovete-i-djendyr-ponjatijata-news_657506.html

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обяви, че ще предизвика референдум срещу гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България, съобщиха от пресцентъра на ВМРО. „Тези въпроси трябва да бъдат цялостно решени и т. нар. Истанбулската конвенция е само повод за допитване до народа. Тя не може да бъде единствена тема на референдум, който касае бъдещето на моралната, правната, религиозната и националната идентичност на България“, от

Община Русе прие Бюджет 2018

https://www.24chasa.bg/region/article/6693850

Община Русе прие Бюджет 2018
На извънредно заседание на Общински съвет – Русе беше приет Бюджет 2018. План-сметката на дунавския град получи 38 гласа „за“, 6 „против“ и 3 „въздържал се“. Бюджетът за 2018-а година заедно с преходния остатък възлиза на 134 646 845 лв. За втора поредна година той надхвърля 100 млн. лв. Акценти в новоприетия бюджет са привличането на финансови

Каракачанов предизвиква референдум срещу гей браковете и джендър понятията

http://www.cross.bg/dzhendur-karakachanov-konventziya-1566835.html

/КРОСС/ Лидерът на ВМРО и настоящ вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов иска да бъде организиран референдум „срещу гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България". Това обявиха от пресслужбата на партията. Поводът за искането на Каракачанов са възникналите множество въпроси около Истанбулската конвенция, на която той е един от най-големите опоненти. „Предизвиквам референдум срещу гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България. Тези въпроси трябва да бъдат цялостно решени и т.нар. Истанбулската конвенция е само повод за допитване до народа. Тя не може да бъде единствена тема на Референдум, който касае бъдещето на моралната, правната и религиозната и националната идентичност на България". Това заявява в позиция до медиите лидерът на ВМРО, заместник министър-председател и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Ето пълният текст на обръщението на Каракачанов: "Формулировката на въпроса на БСП „Против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция?" може да бъде основателно оспорена в Конституционния съд, тъй като за легитимно юридически заглавие се смята официалното, а именно - Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Самият въпрос е прекалено детайлен и няма да има правни последици за българското законодателство извън обхвата на Истанбулската конвенция

Спас Ташев за Фрог: Проспахме момента да бъдем страна в спора за името на Македония

https://frognews.bg/novini/spas-tashev-frog-prospahme-momenta-badem-strana-spora-imeto-makedoniia.html

Македония няма голям избор да влезе в НАТО освен да си смени името. Нашата държава, която би трябвало да има отношение към този спор, закъсня безвъзвратно да бъде трета страна. Това коментира пред Фрог нюз македонистът Спас Ташев по повод новото име на Македония - Република Горна Македония.

Звездите на церемонията за британските кинонагради БАФТА също ще са в черно

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6693835

Звездите на церемонията за британските кинонагради БАФТА също ще са в черноНай-големите британски кинозвезди ще носят черно на червения килим на церемонията за наградите БАФТА, съобщи Би Би Си. Инициативата е в подкрепа на дивжението "Времето изтече" срещу сексуалния тормоз. Сред хората от британската кино и телевизионна индустрия се разпространява писмо с призив присъстващите на церемонията да изберат черни тоалети.

Пресаташето на "Пирин" се оплака, че е бит от кмета на Симитли на мач

https://www.24chasa.bg/sport/article/6693851

Пресаташето на "Пирин" се оплака, че е бит от кмета на Симитли на мачАпостолов: Не съм бил на стадиона, не познавам това лице Пресаташето на благоевградския "Пирин" Велислав Елезов се оплака, че е бит от кмета на Симитли Апостол Апостолов по време на футболен мач в сряда. Според Елезов скандалът тръгнал на стадиона в симитлийското с. Крупник, когато се е играла контролата между "Септември" - Симитли и "Ботев" -

Нелегалните цигари донесли на престъпниците 3.5 млрд. лв. за 10 години

http://www.mediapool.bg/nelegalnite-tsigari-donesli-na-prestapnitsite-35-mlrd-lv-za-10-godini-news274993.html

За последните 10 години незаконната търговия на цигари в България е донесла приходи за криминалния свят между 2.5 млрд. лв. и 3.5 млрд. лв., става ясно от анализ на акцизната политика, публикуван от Института за пазарна икономика (ИПИ). Големият бум е през 2010 г., когато криминалните приходи са между 450 и 640 млн. лв. за годината, но и към момента, въпреки свиването на незаконната търговия, те не са за пренебрегване, като се оценяват между 120 и 170 млн. лв. за 2016 г., съобщават икономистите. По думите им това е ресурс, които в голямата си част се влива в организираната престъпност и създава възможности за корумпиране по високите и ниските етажи на властта. От данните на ИПИ се вижда, че през последните години има драстичен спад на нелегалния пазар на цигари. Ако през 2007 г. неговият дял е бил 11.1%, то през 2010 г. скача на 30.7%, а през 2016 г. вече е 6.8%, като по този показател България вече стои доста по-прилично на фона на средните стойности за ЕС. Изводите на ИПИ до голяма степен съвпадат и с анализа на международната компания "Нилсен", който бе представен през есента на 2017 г. Въпреки спада на незаконната търговия с цигари през последните години до около 7% от общия пазар през 2016 г., негативните ефекти остават сериозни, смятат обаче от ИПИ. За 2016 г. този дял се е равнявал на близо 1 млрд. къса незаконни цигари, които са ощетили бюджета на страната с 200 млн. лв. Това биха били приходите за хазната от акцизи и ДДС, ако тези цигари бяха потребени легално. В пиковия момент за незаконната търговия – през 2010 г., потенциално пропуснатите приходи за бюджета са надвишавали 800 млн. лв. Данните сочат, че немалка част от незаконната търговия всъщност е с източник вътре в страната. За това говорят брандовете на намерените кутии, непредназначени за местния пазар (особено т. нар. "illicit whites" – марки, който са създадени само и единствено за незаконен пазар), ефектите от проведените кампании в страната (например в първата половина на 2015 г.) и видимото преливане на количества между нелегалния и легалния пазар на цигари през последните няколко години. Това означава, че борбата с незаконната търговия не следва да се насочва само и единствено към опазване на границите, а и към по-ефективен контрол спрямо производството на цигари в страната, твърдят икономистите. Институтът е направил и преглед на акцизната политика, която според икономистите в голяма степен определя дела на незаконната търговия. "Потвърждава се теоретичната постановка, че недалновидната акцизна политика може да има много тежки негативни последици и да подкопае постигането на двете основни политически цели – здравната (намаляване на тютюнопушенето) и данъчната (стабилни приходи в бюджета от облагане на тютюневи изделия)", смятат от ИПИ. Според икономистите прекомерното и рязкото покачване на акциза неизменно води до ръст на незаконния пазар, който не може да бъде овладян само с контролни механизми. "През 2010 г. тютюневият пазар в страната беше буквално залят от незаконни цигари, които достигнаха 1/3 от пазара и генерираха огромни приходи за организираната престъпност", припомнят от ИПИ. Според икономистите не бива да бъде пропускан и големият незаконен пазар при тютюна за пушене или т. нар. тютюн за ръчно свиване. Делът на нелегалната търговия с тютюн достига над 75% от общия пазар, което се равнява на около 646 тона насипен тютюн - нарязан тютюн, който се продава на килограм, опакован в пликове без етикет и извън законните канали за продажба. Въпросните 646 тона насипен тютюн са равносилни на 861 млн. къса еквивалент на класическа цигара (0.75 грама на цигара). Цели 86% от незаконния насипен тютюн на пазара е с местен произход, тоест произведен в България, посочват от ИПИ. Според икономистите България трябва да се придържа към облагането на цигарите с минималната възможна ставка в ЕС, която бе достигната на 1 януари 2018 г. - 90 евро. "ЕС се утвърди като икономическия блок с най-тежко облагане на най-разпространените тютюневи продукти. В средносрочен план препоръчваме запазване на тези нива на облагане и фокус върху борбата с незаконната търговия. България има силен интерес всички бъдещи промени на ниво ЕС да бъдат съобразени с различната покупателна възможност в страните-членки", смятат икономистите.

Удължиха предварителния арест на група за въоръжени грабежи във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693843

Удължиха предварителния арест на група за въоръжени грабежи във ВарнаЧетиримата задържани след мащабна полицейска акция във Варна остават в предварителния арест за 72 часа с постановление на Варненската районна прокуратура. Преди ден всички входове, изходи и централни кръстовища на морската столица бяха блокирани, за да бъдат задържани четирима мъже, заподозрени за серия въоръжени грабежи,

За границата между благотворителността и бизнеса и защо тя всъщност не е необходима

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/02/01/3122145_za_granicata_mejdu_blagotvoritelnostta_i_biznesa_i/?ref=rss


Социалното предприемачество набира скорост в България и Българският център за нестопанско право е една от организациите, които активно помага за това. За пета поредна година в програмата си "Предприемачество за нестопански организации" БЦНП обучава неправителствени организации как да надграждат благотворителните си каузи с бизнес похвати, а след това с конкурса "Най-добър бизнес план на неправителствена организация" избира проекти, които да подкрепи финансово.<br...

2018 ще бъде невероятна година за ЕДНА ЗОДИЯ

https://www.actualno.com/curious/2018-shte-byde-neverojatna-godina-za-edna-zodija-news_657504.html

2018 вече е тук и докато всички правят грандиозни планове и си поставят цели, има една зодия, за която годината ще е по-специална от колкото за останалите – РАК. Ракът е един от най-лоялните, симпатични и изобретателни от всички зодии. Раците имат множество положителни качества и са в хармония с чувствата на другите около тях, особено приятелите и семейството. Като воден знак, Ракът може да бъдете един от най-трудните знаци за опознаване. Той се доверява на емоциите си, което е чудес

Каракачанов поиска референдум за гей браковете

http://dnes.dir.bg/news/krasimir-karakachanov-referendum-istanbulsca-conventzia-istanbulscata-conventzia-26838446

Предизвиквам референдум срещу гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България.

Арестувани каталунски политици сезираха ООН за неправомерното си задържане

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693836

Арестувани каталунски политици сезираха ООН за неправомерното си задържанеТрима членове на сваленото каталунско управление, намиращи се в затвора, решиха да сезират Работната група на ООН за произволните задържания, предаде Франс прес, цитирайки изявление на техни адвокати в Лондон. "Задържането им в Испания е обида за човешките права и цели да им попречи да изпълняват ролята си, представлявайки каталунския народ",

Шефът на Бюрото по труда във Варна: Хората над 50 години най-трудно намират работа

http://www.moreto.net/novini.php?n=368279

Хората над 50 години и тези със средно образование най-често остават без работа. Това заяви пред Дарик Варна шефът на Регионалната служба по заетостта Божидар Михайлов. На трайно безработните се предлагат програми и обучения за преквалификация.

Кристиян (16) държал охранителя, докато го мушкат с нож

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-varna-opit-ubiystvo-26838450

Варненският окръжен съд постанови постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за 16-годишния Кристиян Т.

Денят на самотните сърца отново се отплати на Alibaba

https://www.investor.bg/web/456/a/deniat-na-samotnite-syrca-otnovo-se-otplati-na-alibaba-254995/

Най-голямата китайска компания за електронна търговия oтчете 56% скок на приходите и обяви, че купува дял от свой съдружник

Пуснаха и зона „Изток“ на Дунав мост-1

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693834

Пуснаха и зона „Изток“ на Дунав мост-1От 10 часа на 1 февруари, зона „Изток“ на ГКПП-Дунав мост – Русе-Гюргево е пусната в пробна експлоатация, съобщиха от Митница Русе. Най-сетне приключи продължилото й почти четвърт век изграждане и реновиране. В пробна експлоатация са пуснати всички новоизградени трасета - общо 4 за товарни и 4 за леки автомобили.

4 начина да подобрите връзката си през Февруари

https://www.actualno.com/curious/4-nachina-da-podobrite-vryzkata-si-prez-fevruari-news_657503.html

Февруари е един от най-обичаните месеци в годината. Месеца на любовта и романтиката. Но, все още е студено и лятото е далеч. За щастие, можете да откриете нещо хубаво и през Февруари. Времето на гушкането под завивките и интимните разговори. Искате да подобрите връзката си? Февруари е идеалното време за това. Ето 4 идеи как да го направите. 1. Организирайте си ден по пижами Отбележете в календара си една събота или неделя и прекарайте целия ден по пижами в леглото. Поръчвайте си любимата храна

Италия: Русия има стратегическа роля за намирането на изход от кризата в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693825

Италия: Русия има стратегическа роля за намирането на изход от кризата в СирияРусия играе стратегическа роля на настоящия етап от търсенето на изход от сирийската криза. Това заяви днес италианският външен министър Анджелино Алфано след преговори в Москва с руския си партньор Сергей Лавров, предаде ТАСС, цитирана от БТА.  Той подчерта, че е "извънредно важно" съдбата на Сирия да бъде решавана от самите сирийци и че ролята

3-те урока, които всяка зодия трябва да научи тази година

https://www.actualno.com/curious/3-te-uroka-koito-vsjaka-zodija-trjabva-da-nauchi-tazi-godina-news_657502.html

Овен (21 март - 19 април) Спрете да потискате чувствата си. Работете, за да изграждате здравословно връзките си. Научете се да казвате Обичам Те Телец (20 април до 20 май) Научете се да държите езика зад зъбите си. Разберете, че хората може да имат нужда от някой да слушат и не винаги се нуждаят от съвет. Спрете да се притеснявате за всичко. Близнаци (22 май до 21 юни) Разберете кое е нещото, което ви кара да се чувствате живи и го последвайте Научете кои хора в живота ви са токсични и

Ето го най-скъпото лекарство в света

http://dnes.dir.bg/news/USA-lekarstvo-genna-terapia-26838457

Лекарството за генна терапия на наследствена слепота Luxturna бе първото одобрено за прилагане в САЩ от Американската агенция по лекарствата и храните.

Девствена ли е булката? Някои все още проверяват

https://www.vesti.bg/sviat/azia/devstvena-li-e-bulkata-niakoi-vse-oshte-proveriavat-6078860

В общността Канджархат в Индия ритуалът е неразделна част от всяка сватба, но някои вече започват да се бунтуват срещу това унижение

Скопие след разговорите с Нимиц: И в трета държава има част от Македония

https://www.actualno.com/balkani/skopie-sled-razgovorite-s-nimic-i-v-treta-dyrjava-ima-chast-ot-makedonija-news_657501.html

Никой не може да има монопол или ексклузивитет върху употребата на термина "Македония". Това заяви външният министър Никола Димитров на съвместна пресконференция с международния посредник в спора за името Матю Нимиц. Той коментира, че нито Македония, нито Гърция могат да твърдят, че Македония е само тяхна. "В трета държава също има част от Македония", допълни Димитров, без да е ясно дали визира България, която е страната с трета по големина част от спорната област. &bd

Каракачанов: Предизвиквам референдум срещу гей браковете и джендър понятията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693812

Каракачанов: Предизвиквам референдум срещу гей браковете и джендър понятията„Тези въпроси трябва да бъдат цялостно решени и т.нар. Истанбулската конвенция е само повод за допитване до народа. Тя не може да бъде единствена тема на Референдум, който касае бъдещето на моралната, правната и религиозната и националната идентичност на България“. Това заявява в позиция до медиите лидерът на ВМРО,

Откриха олимпийското село в Пьонгчанг

http://www.cross.bg/selo-olimpiiiski-chyvstvat-1566832.html

/КРОСС/ Олимпийското село в корейския град Пьонгчанг бе официално открито. Лентата преряза лично президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, като го обяви за „едно от най-хубавите села на зимни олимпийски игри". „Убеден съм, че спортистите ще се чувстват добре в това село и ще запазят прекрасни спомени. Желая състезателите да се чувстват у дома, макар и далеч от вкъщи," каза още Бах. Днес беше осъществена и регистрацията на българската делегация, както и настаняването в блок 104 заедно с представителите на Германия, Финландия, Хървати. Утре вече от София за олимпийската столица ще потеглят и първите български спортисти: биатлонистът Красимир Анев и състезателят по спускане с шейни Павел Ангелов.  

Вижте предстоящите събития в НДК до края на февруари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6693814

Вижте предстоящите събития в НДК до края на февруари08 ФЕВРУАРИ /ЧЕТВЪРТЪК/ На 8 февруари (четвъртък) от 10:00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе пресконференция на Съюз на артистите в България. На нея ще бъдат обявени номинираните за ИКАР 2018 и програмата на Софийски театрален салон. Ценителите на поезията са поканени на 8 февруари от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“ на

Пет партии поискаха премахването на паметниците и символите на комунизма

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/01/3122504_pet_partii_poiskaha_premahvaneto_na_pametnicite_i/?ref=rss


Пет извънпарламентарни партии - "Да, България", ДСБ, ДЕОС, "Зелените" и БЗНС, поискаха да се премахнат паметниците и символите на комунизма, както и да се криминализира отричането на престъпния характер на този режим.<br /><br />В обща декларация по повод 1 февруари - ден за почит към жертвите на комунистическия режим, петте партии заявяват, че подкрепят "изучаването на неподправената история, тази с престъпленията на комунистическия режим в училищата, за да...

Джамбазки притеснен за пенсионната ни система заради джендър-пенсионери

https://offnews.bg//politika/dzhambazki-pritesnen-za-pensionnata-ni-sistema-zaradi-dzhendar-pension-674009.html

Документ на Съвета на ЕС от 2010 г. внедрява правата на ЛГБТ в Истанбулската конвенция, твърди в декларация евродепутатът Ангел Джамбазки. 

Внедряването е поставено като ангажимент в акт, официално публикуван на сайта на Съвета на ЕС с параф „Публично" през юни 2010 г.

Изложението в приложението гласи: „инструментариум за насърчаване и защита на упражняването на всички човешки права от общността на гейове, лесбийки, бисексуални и транссексуални лица" (ЛГБТ)". То е представено от работна група „Права на човека" и адресирано до Комитета по политика и сигурност на 8 юни 2010 г. - година преди официалното подписване на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция.

Евродепутатът цитира няколко конкретни свои притеснения, едно от които е за пенсионната система. 

"Какво ще стане с пенсионната ни система, ако всяко лице, което с пол „мъж", в предпенсионна възраст реши, че е жена и предяви своите претенции, за да се пенсионира като такава с няколко години по-рано?", пита той.

OFFNews публикува пълния текст на становището на евродепутата Ангел Джамбазки:

"Аз, като евродепутат и заместник-председател на ВМРО, за пореден път категорично заявявам, че заедно с колегите от Обединени патриоти сме против насилието под каквато и да е форма, но и напълно подкрепяме правото на всяка държава, на всяка нация, на всяко общество да избере своя собствен правен инструментариум, за да се пребори с дискриминацията и нарушаването на човешките права. Категорично заявявам, че сме против криминализирането на сексуалната ориентация, но и сме против изкуственото насаждане на термини като „социален пол", „джендър" и неясното и търпящо многопластови интерпретации „разбиване на стереотипите".

Напълно несъгласен съм с прокарването чрез Троянския кон „превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие" на официализирането на несъвместими с морала и нравите „роли в обществото". Не съм съгласен с пълното юридическо приемане на всички лица от собствената ни или от трети страни, които се самоопределят като част от ЛГБТ обществото и имат претенции да черпят права по силата на Истанбулската конвенция без никакво работещо доказателство за това.

Вече има правен прецедент в Италия, която е осъдена след непризнаване на исканата различна от рождената полова идентичност по делото „Урланди и другите срещу Италия" от 2012 г. Казусът е следният: след направен психиатричен тест, държавата отхвърля искането на лицата да приеме различната им сексуална ориентация, но е осъдена за това. По него има решение от съда по правата на човека в Страсбург от 14.12.2017 г. Следва друг правен прецедент с адрес Унгария, на който цитираният вече съд казва категорично, че такъв тип експертизи не са състоятелни и нарушават допълнително правата на ищеца. Всичко това идва в подкрепа на нашите притеснения.

Като евродепутат и заместник-председател на ВМРО питам и още нещо: какво ще стане с пенсионната ни система, ако всяко лице, което с пол „мъж" в предпенсионна възраст реши, че е жена и предяви своите претенции, за да се пенсионира като такава с няколко години по-рано?

И още нещо – държавата ни има нормативна уредба, свързана с финансовите ангажименти към бежанците със „статут". Колко такива можем да си позволим да приемам по силата на тази Конвенция и Обяснителния доклад към нея?

Защо за българските пенсионери няма пари? Защо за българските млади семейства няма пари, а за хора със съмнителна мотивация за самоопределяне на пола и твърдения за тормоз на тази база има?

Продължавам с цитатите от Инструментариума за ЛГБТ на Съвета на ЕС от 2010 г., за да изградя пълнотата на неприемливостта на налаганите норми.

III. Приоритетни области на действие:

3. Подкрепа и закрила на защитниците на правата на човека:

Всички държави следва да се отнасят с респект към защитниците на правата на човека (...), при все това защитниците, които работят за насърчаването и защитата на човешките права на ЛГБТ. Приоритетите следват в цитирания вече документ. „...да се отдава приоритет на работата в държави, в които отношението към защитниците на правата на човека като цяло и в частност към защитниците на човешките права на ЛГБТИ, е незадоволително, по-специално там, където законодателните промени и налагането на наказателни санкции имат отрицателно въздействие върху работата на защитниците на правата на човека в ЛГБТИ".

Този инструментариум въвежда мониторинг за правата на ЛГБТИ; периодични доклади – анализи; да се правят нарочни справки; да предлагат законодателни промени; да се „повдига въпросът, свързан с положението с човешките права на ЛГБТ, като част от политически диалози или специализирани диалози с държави партньори и регионални организации"; „да насърчават държавите партньори да инициират законодателни промени, за да гарантират равенството пред закона за ЛГБТИ".

Ето тук идва въпросът какво се разбира под насърчаване и какви ангажименти е поела държавата, въпреки религиозния и обществен отказ да приеме Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, бързо и на всяка цена.

А ето и другата страна. В същия този инструментариум на Съвета на ЕС съществуват и такива текстове - да се правят послания за политическа подкрепа, когато това се счита за полезно; „по целесъобразност да способстват за видимостта на местните организации за насърчаване на човешките права на ЛГБТ, напр. като бъдат домакини на дебати и семинари по свързани с темата въпроси и като включват аспект от ЛГБТ (...), като одобряват културни мероприятия, конференции или социални проекти".

В документа има и международни механизми, които включват работа с правителствата, но и с неправителствените организации; насърчаване на докладите на ЛГБТ организациите до ООН и съпътстващите организации, които в крайна сметка да регламентират промени в законодателствата на отделните държави в тази насока.

И стигаме до ключовия текст: стр. 13, абзац предпоследен, от който започнахме: „когато Съветът на Европа разработва мерки за защита на правата на човека, като проекта на Конвенцията относно насилието срещу жени, да включва упражняването на човешките права на ЛГБТ"

Павлова в Брюксел: Кохезионната политика да се запази, но опростена и по-ефективна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693800

Павлова в Брюксел: Кохезионната политика да се запази, но опростена и по-ефективна

„България ще се стреми към честен и открит политически дебат за бъдещето на кохезионната политика и ще настоява тя да запази важната си роля в бюджета на Европейския съюз след 2020 година. Трябва да се вземе предвид нарастващата нужда от опростяване и ефективно прилагане на принципа на пропорционалност,

Московският патриарх ще е в България за Трети март

http://www.moreto.net/novini.php?n=368271

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще посети България в началото на март. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. „За участие в главните тържества по случай 140 години от освобождението на България от османско иго в резултат на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г.

Кредитирането на домакинствата расте за 15-ти пореден месец

http://econ.bg/Новини/Кредитирането-на-домакинствата-расте-за-15-ти-пореден-месец_l.a_i.757306_at.1.html

Анализаторите на Райфайзенбанк (България) отчитат, че според паричната статистика на БНБ, кредитирането бележи годишен ръст от 3.3% към края на...

Брюксел разреши фондовата борса да купи енергийната

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/01/3122479_brjuksel_razreshi_fondovata_borsa_da_kupi_energiinata/?ref=rss


Европейската комисия е дала съгласие Българската фондова борса (БФБ) да придобие Българската независима енергийна борса. Това се вижда от съобщение на интернет страницата на борсовия оператор. В момента енергийната борса е собственост на Българския енергиен холдинг. Той бе задължен от Еврокомисията да се раздели борсата до 6 месеца след създаването й, които са изтекли.<br /><br />Комисията изразява мнение, че "Българска фондова борса – София" АД е подходящ купувач за...

Тотев: До края на февруари започва реконструкцията на Тютюневия град

https://www.actualno.com/plovdiv/totev-do-kraja-na-fevruari-zapochva-rekonstrukcijata-na-tutunevija-grad-news_657497.html

До края на месец февруари започва реконструкцията на Тютюневия град в Пловдив. Това съобщи пред журналисти кметът на Пловдив Иван Тотев, предаде агенция "Фокус". „Имаме вече договор за тази зона, започваме разкопаването”, каза Тотев. Продължава реконструкцията на ул. „Авксентий Велешки”. „В момента тя е реконструирана до ул. „Иван Вазов”, но ще продължи до Сточна гара”, каза кметът. Паралелно ще се ремонти

Извезаха грациите ни на гоблен

https://offnews.bg//gimnastika/izvezaha-gratciite-ni-na-goblen-673998.html

Уникален гоблен получиха като подарък момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика по време на вчерашното контролно в зала “Раковски”. Жената, която е направила този фантастичен жест, е пожелала да остане анонимна, съобщиха от БФГ.

Иначе националният ансамбъл - жени представи официално новите си съчетания за предстоящия сезон пред фенове, медии и специалисти. Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Елена Бинева и Теодора Александрова, с треньор Весела Димитрова и помощник-треньор Михаела Маевска, представиха изключително силно новите си композиции. И двете съчетания са изпълнени с много трудни и атрактивни елементи.


Съчетанието с пет обръча е на модерна интерпретация на народната песен "Безродна невеста" в ремикс на норвежкия композитор Томас Бергерсен. Композицията с 3 точки и 2 въжета е на фона на модерен хит, а вокалите се изпълняват от Жана Бергендорф.

Първото състезание за ансамбъла е Гран При в Москва (Русия) в средата на месец февруари. Тази година София е домакин на кръг от Световната купа в края на март и на Световното първенство по художествена гимнастика през септември.

"Момичетата направиха едно много силно представяне. Представиха по възможно най-добрия начин своите композиции, показаха изключително добра форма за периода, в който се намират. Смятам, че композициите са по-добри, по-силни, по-атрактивни, по-стойностни от миналогодишните. Надявам се момичетата да са здрави, да продължат да работят по този начин", коментира президентът на БФХГ Илиана Раева.

Товарен кораб потъна след сблъсък с пътнически в Адриатическо море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693794

Товарен кораб потъна след сблъсък с пътнически в Адриатическо море
Пътнически кораб "Тият" се е сблъскал снощи с товарния кораб "Плави Ядран" на около 200 метра от хърватския остров Първич, след което 28-метровият товарен кораб потънал на дълбочина от около 20-25 метра, предаде агенция Хина. Местни жители са спасили двамата членове на екипажа. Пристанищните власти в близкия град Шибеник съобщиха,

Арнаудова: Над кмета на община Септември не е имало политически чадър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693795

Арнаудова: Над кмета на община Септември не е имало политически чадърВ разследването на Специализираната прокуратура има още направления, още сделки, за които се събират доказателства така, че вероятно обвинението срещу кмета на Община Септември ще се увеличи и като брой на изпълнителни деяния, и като брой на престъпления. Това каза на пресконференция пред сградата на Общината говорителят на главния прокурор

Рестарт на делото за мръсния въздух в София

http://clubz.bg/63667-restart_na_deloto_za_mrysniq_vyzduh_v_sofiq

Дело за мръсния въздух на София може и да има. Шанс да се проведе процесът срещу Столичната община даде Софийският апелативен съд (САС), като отмени прекратяването му, разкрива news.lex.bg.

Три месеца, след като СГС прекрати делото, апелативните съдии постановиха, че това е било неправилно, показва проверка на правния сайт.

Според САС съдия Елена Маврова от СГС не е дала възможност на завелите колективния иск срещу общината да докажат, че могат да понесат тежестите и разноските по делото, а направо го е прекратила на това основание.

Затова апелативните съдии отменят определението ѝ, с което в края на октомври 2017 г. тя сложи финал на казуса. Сега СГС отново ще трябва да прецени дали организациите, които искат да осъдят общината, са доказали, че могат сериозно и добросъвестно да защитят интереса по делото и да понесат тежестите, свързани с воденето му. И ако отново стигне до извода, че такива доказателства липсват, да им даде конкретни, точни и ясни указания за представянето им.

Делото срещу общината беше заведено през пролетта на миналата година от организациите „Спаси София“, „За Земята – Достъп до правосъдие“, Асоциация „Диабет тип 2“, Център за независим живот, адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Те се обединиха под името „Група за чист въздух“.

Първоначално то беше разпределено на съдия Божана Желязкова, но тя отказа да го гледа с мотив, че също живее в София и това поставя под основателно съмнение безпристрастното му разглеждане. Случайното разпределение прати делото на съдия Богдана Желявска. Тя първо остави исковата молба без движение с искане в 7-дневен срок „Група за чист въздух“ да представят доказателства за възможностите си да защитят увредения интерес, както и да понесат тежестите, свързани с водене на делото, включително и разноските.

След това ищците заявиха, че тези доказателства са представени още с исковата молба и ако съдът ги намира за недостатъчни, да им даде конкретни указания какво още да представят. Съдия Желявска не постави конкретни искания и насрочи делото за разглеждане през декември 2017 г., което означава, че в крайна сметка е приела доказателствата за достатъчни.

Насрочването на делото за декември обаче не се хареса на Групата за чист въздух, а съдия Желявска отказа да определи по-ранна дата заради тежкия си график, след което също се отведе от него.

След отвода ѝ делото отиде при съдия Елена Маврова. Тя вече го прекрати с мотив, че ищците нямат опит, знания и ресурс, за да водят делото, без да отправи каквито и да е искания към към тях да представят доказателства за противното.

Според съдия Маврова от първоначално предложените доказателства не можело да се установи дали ищците отговарят на изискванията за знания и квалификация в областта на околната среда, екологичното право, опит в изследванията на мръсния въздух. Адвокатите и представителите на дружествата имали опит в профилактика на диабет, подпомагане на хора с увреждания, в трудовото и в международното право, защитата на гражданските права и в областта на достъпа до правосъдие, но не и в специфичния предмет на колективните искове. Отделно от това, при проверка на финансовите им възможности за понасяне на тежестите, не се установявало, че те позволяват защита на колективния интерес, цитира правният сайт.

Сега САС заявява, че ако при повторното разглеждане на делото съдия Маврова прецени, че все пак е нужна нова служебна проверка за предявяване на колективен иск и приеме, че доказателствата не са достатъчни, то тя следва да даде конкретни и ясни указания за представяне на допълнителни такива. Едва след изпълнение или неизпълнение на тези указания, градският съд трябва да се произнесе по допустимостта на колективния иск.

„В случая обжалваното определение е постановено при липсата на дадени преди това конкретни, точни и ясни указания за представяне на доказателства, с което съдът е допуснал съществено процесуално нарушение, поради което и като неправилно следва да бъде отменено и делото бъде върнато на Софийски градски съд за продължаване на съдопрозиводствените действия съгласно дадените по-горе указания“, пише в определението на състава на САС с председател и докладчик Анелия Цанова.

Освен това апелативните съдии напомнят на съдия Маврова практиката на Върховния касационен съд, че когато се преценява възможността на предявилите иска лица да понесат тежестите, свързани с водене на делото, „се има предвид не финансова обезпеченост изобщо в смисъл на възможност да се поемат тежестите на едно съдебно производство по предявен колективен иск, както е приел първоинстанционния съд, а финансова независимост от определена категория субекти, за да се гарантира независимост и обективност в действията на групата от лица или организацията за защита на колективния интерес“.

Десните се преклониха пред жертвите на комунизма

https://frognews.bg/novini/desnite-prekloniha-pred-jertvite-komunizma.html

Не сме забравили жертвите на комунистическия режим и се прекланяме пред тях. Това сочат в позиция представители на десните партии у нас.

Проф. Ваньо Митев отрича да има общо с разкритата престъпна група в МУ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prof.-vanio-mitev-otricha-da-ima-obshto-s-razkritata-prestypna-grupa-v-mu-2076118

Бившият ректор на Медицинския университет (МУ) Ваньо Митев отрече да има нещо общо с разкритата от прокуратурата престъпна група, занимавала се с незаконен прием на студенти във ВУЗ-а. Той е подсъдим по друго дело, по което СГС заседава днес.

Момчил Методиев: Народният съд е най-голямата вълна на политическо насилие у нас през 20 век

http://www.mediapool.bg/momchil-metodiev-narodniyat-sad-e-nai-golyamata-valna-na-politichesko-nasilie-u-nas-prez-20-vek-news274992.html

На 1 февруари 1945 г. е произнесена и изпълнена смъртната присъда срещу 147 души от политическия елит на Третото българско царство. Смъртните присъди са издадени още преди събирането на Народния съд, припомни историкът Момчил Методиев пред БНР и цитира телеграми, изпратени от Георги Димитров, където се казва, че всички трябва да бъдат разстреляни. "В крайна сметка избит е наистина политическият, а впоследствие и интелектуалният елит на страната. Не трябва да забравяме, че преди Народния съд между 20 и 30 хиляди души по места всъщност са избити без съд и присъда. Тоест, сред историците няма абсолютно никакъв спор, че това е най-голямата вълна на политическо насилие, което България е преживяла през целия 20-и век", каза Методиев. През 2011 година, по предложение на президентите д-р Желю Желев и Петър Стоянов, 1 февруари е обявен за ден на признателност и почит към жертвите на комунизма. В момента обаче отбелязването на годишнината е под знака на острата съпротива на БСП (бивша БКП) за изучаването на в училище на историята на комунистическия режим от 1944 г. до 1989 г. По повод някои от аргументите им Момчил Методиев отбелязва, че сред осъдените на смърт има хора, отговорни за антисемитското законодателство в България, но проблемът е, че Народният съд осъжда всички, защото са част от този политически елит, без да разграничава вината на отделните хора. "Знаем много добре примера с Димитър Пешев – че той също е осъден от същия този Народен съд. Просто е абсурдно да си помислим, че Димитър Пешев може да бъде отговорен за антисемитското законодателство, което действително е съществувало преди 44-та година", припомни Методиев. Във връзка с поисканата от БСП оставка на министъра на образованието заради промяната в програмата за преподаване на история в десети клас и въвеждането в предмета на понятия като "терор", "съветизация", "диктатура на пролетариата", "репресивен апарат", "трудово-възпитателни общежития", "горяни", „"експроприация", "социалистическа индустриализация" и "насилствено коопериране", Методиев заяви: "В момента наблюдаваме крайна политизация, която, честно казано, от научна гледна точка, звучи малко грозно, ако мога така да се изразя. Просто това са понятия, които всички знаят, че са валидни за комунизма. Изучава се включително така наречената социалистическа индустриализация". "Тезата, че не се изучава модернизацията, не е вярна. Проблемът е, че тази модернизации е проблемна, нали, това го знаем всички, допълни той. По думите му в момента в учебните програми влиза осъждането на политическото насилие и учениците в 10 клас трябва да бъдат запознати с общата идея, че политическото насилие не е средство за решаване на проблемите или при всички случаи то води към последващи трагедии. "Картината, когато става дума за България, съдържа, разбира се, антисемитското законодателство. Това никой не го отрича, но съдържа и спасяването на българските евреи. Тоест ние имаме и позитивния пример за силата на гражданското общество, когато то е достатъчно активно. Имаме и негативния пример – именно днешния ден, който честваме - Деня в памет на жертвите на комунизма, когато всъщност в рамките на една нощ, знаем всички детайли как се е случило това, те са истински смразяващи, знам, че те са избити през нощта, знаем, че телата им са засипани със сгурия в общ гроб – това са неща, които истински просто на мен ми е трудно дори да говоря за тях. И точно това политическо насилие всъщност е най проблематичният момент и точно то би трябвало да бъде осъдено, а когато имаме настоящото политическо говорене сякаш зад липсата на някакъв термин всъщност се скрива цялото това политическо насилие, което за мен е истински проблематичното". Методиев отбеляза, че историята на комунизма се е преподавала в училище и досега, но с промяната в програмата ще се обърне по-голямо внимание на комунистическия период, като се въвеждат редица понятия, без които той е невъзможно да бъде да бъде изучаван. Според него в 10-ти клас е много трудно да се вникне в големи подробности от историята, защото тогава гимназистите ще изучават цялата история на България. В заключение Момчил Методиев подчерта, че когато се говори за осъждане на комунизма, това не означава и осъждане, например, на нашите родители: "Това, че режимът е бил престъпен в една голяма голяма част от своето съществуване и че е имал редица престъпни характеристики, все още не значи, че всички хора, които са живели в този режим, са живели непочтено. Тъкмо обратното, смятам, че огромната част от българите по времето на комунизма са се опитвали да живеят почтено. Проблемът е в една тоталитарна държава каквато е България (и аз държа на това определение). Проблемът в една тоталитарна държава е, че цялото това гражданско общество, възможността за гражданска енергия, личната свобода са практически сведени до минимум".

Енергийната ефективност сред приоритетите в новия бюджет на Ивайловград

https://www.actualno.com/haskovo/energijnata-efektivnost-sred-prioritetite-v-novija-budjet-na-ivajlovgrad-news_657494.html

Бюджетът за 2018 година се основава на намирането на рационални решения за устойчиво и балансирано развитие на общината, повишаване ефективността на местните власти и подобряване на качеството и обхвата на дейностите на местно равнище, при спазване параметрите на финансова дисциплина. Одобреният бюджет е съобразен с разпоредбите на приетия Закон за Държавния бюджет на Република България за 2018 година, разпоредбите на Закона за публичните финанси, Наредбата за условията и реда за съставяне на б

Турция скочи срещу Франция: Тези европейци с тяхната двойственост не могат да ни дават урок

http://www.cross.bg/frantziya-operatziyata-strana-1566829.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу реагира изключително остро по повод сериозната загриженост на Франция по повод операцията на турската армия „Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн, предава информационната агенция „Догу хабер ажансъ (ДХА). „Във връзка с операцията в Африн нито Франция, нито която и да е друга държава, не може да ни дава урок. Много добре знаят каква е нейната цел. На тях също им дадохме сведения; много ясно им обяснихме нещата. За съжаление, тези европейци имат подобна двойственост - казвам го в общ план. От една страна признават - да, прави сте. От друга страна обаче, казват по един различен начин - ако може да не страдат цивилните, операцията да не се превръща в окупация. Нека да не отправят предупреждения срещу Турция; нека да не проявяват двуличие.", обяснява още Мевлют Чавушоглу, цитиран от ДХА. Както е известно Франция най-остро се противопостави срещу операцията „Маслинова клонка". След остра реакция от страна на външния министър Жан Ив Льо Дриан Франция дори поиска да се свика Съвета за сигурност на ООН, а вчера ситуацията бе коментирана и от президента Еманюел Макрон, който обяви, че „ще бъде сериозен проблем, ако турската операция се превърне в инвазия".

Христо Иванов: Борисов е в режим на оцеляване*

https://frognews.bg/politika/hristo-ivanov-borisov-rejim-otseliavane.html

Докато седна да нахвърлям коментар на решенията на КС, с които постанови, че оставка на депутат не се гласува и увековечи съдебната номенклатура, дойде новината за оставката на ген. Антонов като шеф на НСО.

Христо Иванов: Борисов е в режим на оцеляване*

https://frognews.bg/novini/hristo-ivanov-borisov-rejim-otseliavane.html

Докато седна да нахвърлям коментар на решенията на КС, с които постанови, че оставка на депутат не се гласува и увековечи съдебната номенклатура, дойде новината за оставката на ген. Антонов като шеф на НСО.

Кметът на Симитли ме преби, твърди шефът на футболен клуб 'Пирин'

https://offnews.bg//futbol/kmetat-na-simitli-me-prebi-tvardi-shefat-na-futbolen-klub-pirin-674013.html

Пресаташето на футболния клуб ОФК "Пирин" (Благоевград) твърди в своя фейсбук профил, че е бил нападнат и пребит от кмета на Симитли Апостол Апостолов след футболен мач в село Крупник, Благоевградско.

Административният директор и пресаташе на ОФК "Пирин" Велислав Елезов е подал жалба в полицията срещу кмета Апостолов. Според Елезов десетки хора са станали свидетели на нанесения побой.

OFFNews потърси за коментар кмета на Симитли Апостол Апостолов, но от общината отговориха, че г-н Апостолов е извън града.

Ето какво написа Велислав Елезов във фейсбук профила си: 

Току-що входирах в полицията жалба срещу нещото Апостол Апостолов – кмет на община Симитли. Вчера, по време на футболен мач на селския стадион в Крупник, ми бе нанесен побой от това. То бе видимо неадекватно и неконтролируемо. То ме нападна в гръб със зверски шут, а след това ми нанесе и удари по главата. То ми счупи и двата лични телефона, като с единия точно в този момент водех разговор със съпругата си.

На деянието му бяха свидетели десетки хора, като никой не понечи да възпре нещото.

То ме заплаши с половите си органи, заплаши ми още с изпочупване на мои органи.

То ме е заплашвало друг път, но никога не било така озверяло и неконтролируемо.

То няма причина, защото не го познавам лично, тъй като аз се познавам само с хора и личности.

То вече излъга, че не е извършило и присъствало на въпросната агресия и посегателство върху личността ми.

За разлика от него – аз съм личност. И като такава ще преследвам с човешки средства това нещо до дупка.
Ще търся справедливост.

Олимпийското село в Пьонгчанг беше открито, българите ще са в блок с германци и хървати

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/01/3122472_olimpiiskoto_selo_v_pyongchang_beshe_otkrito_bulgarite/?ref=rss


Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах откри олимпийското село в Пьонгчанг девет дни преди началото на зимните олимпийски игри. Той го определи като "едно от най-добрите, а може би дори и най-доброто на зимни олимпийски игри, което съм виждал".<br /><br />Българската делегация беше регистрирана, като спортистите от отбора ще са в блок 104 заедно с представителите на Германия, Финландия и Хърватия. В петък вечерта от София заминават първите...

Томас Бах откри олимпийското село в Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/01/3122472_tomas_bah_otkri_olimpiiskoto_selo_v_pyongchang/?ref=rss


Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах откри олимпийското село в Пьонгчанг девет дни преди началото на зимните олимпийски игри. Той определи изграденото селце за спортистите като "едно от най-добрите, а може би дори и най-доброто на зимни олимпийски игри, което съм виждал".<br /><br />"Селото ще помогне на спортистите не само да се подготвят по най-добрия начин за състезанията, но и да усетят максимално добре олимпийския дух. Това е отлично...

Искате да отслабнете? Опитайте с подправки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6692801

Искате да отслабнете? Опитайте с подправкиФилософията на индийското хранене има няколко прости на пръв поглед правила. Ако ги спазвате обаче не просто ще постигнете желано тегло, но и ще се погрижите за здравето си. Индийската диета се основава върху принципите на вегетарианство и балансираност. Основното правило е да не гладувате, а да похапвате на всеки три часа – средно по 5-6 пъти на

Нинова: Лъжа е, че съм защитила Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/novini/ninova-laja-che-sam-zashtitila-istanbulskata-konventsiia.html

Ето речта ми ”в защита” на Истанбулската конвенция на заседанието на Съвета на ПЕС в Лисабон, написа в социалната мрежа Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова:

Автобус горя във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368262

2 са регистрираните пожари с преки материални щети във Варна е региона през последното денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. На 31 януари, около 06:55 часа, е получен сигнал за пожар в автобус, намиращи се на паркинг на бул.

Испания ще позволи на Косово да влезе в ЕС само като сръбски регион?

https://www.actualno.com/europe/ispanija-shte-pozvoli-na-kosovo-da-vleze-v-es-samo-kato-srybski-region-news_657491.html

Испания би се съгласила Косово да влезе в ЕС само като сръбски регион. Мадрид не отстъпва от позицията си за блокиране на европейската интеграция на Косово, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“, предава англоезичната редакция на белградската медия В92. Позицията на Мадрид, според белградското издание, е, че Косово може да стане част от Съюза единствено като административна единица в състава на Сърбия. В този смисъл испанците са изпратили до европейските органи не

Roche повишава прогнозите си за 2018 г. заради данъчната реформа в САЩ

https://www.investor.bg/evropa/334/a/roche-povishava-prognozite-si-za-2018-g-zaradi-danychnata-reforma-v-sasht-254989/

Това ще смекчи влиянието на конкуренцията върху най-продаваните лекарства за рак на фармацевтичната компания

След акцията в Септември кметът Марин Рачев ще получи две обвинения

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/01/3122474_sled_akciiata_v_septemvri_kmetut_marin_rachev_shte/?ref=rss


Специализираната прокуратура утре ще повдигне на кмета на Септември Марин Рачев две обвинения - за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодна сделка. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг, цитирана от агенция "Фокус". По-рано днес в сградата на община Септември бе претърсена в рамките на специализирана операция.<br /><br />Арнаудова уточни, че обвинението за безстопанственост е свързано с общо 7 договора за обществени поръчки,...

Рапърката Миси Елиът издава нов сингъл

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6693773

Рапърката Миси Елиът издава нов сингъл
Рапърката от САЩ Миси Елиът ще издаде нов сингъл, записан в сътрудничество с бившата певица от "Дестинис чайлд" Кели Роуланд и рапъра Бъста Раймс, съобщи Контактмюзик. 46-годишната Елиът лично е оповестила в Туитър, че сингълът ще излезе 2 февруари, без да разкрива заглавието му, предава БТА. Докато Миси Елиът продължава активно да издава нова

Бойко Борисов се срещна с председателя на фондация "Ханс Зайдел"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693765

Бойко Борисов се срещна с председателя на фондация "Ханс Зайдел"Срещнах се с проф. Урсула Менле, председател на фондация "Ханс Зайдел" и с Барбара Шретер, директор на представителството на Бавария в Брюксел. Това написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил в социалната мрежа фейсбук.  Министър-председателят Бойко Борисов е в Брюксел на 1 за официалния концерт по повод откриването на

Плащане от Huawei подкрепи печалбата на Nokia

https://www.investor.bg/novini/261/a/plashtane-ot-huawei-podkrepi-pechalbata-na-nokia-254990/

Компанията продължава да се бори с по-слабото търсене на оборудване за 4G мрежи

Никол Кидман обича да яде буболечки. Вижте видео

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/nikol-kidman-obicha-da-iade-bubolechki.-vizhte-video-6078861

Предпочитанията на 50-годишната Кидман клонят към "необикновените" гъсеници на пеперудите от вида Manduca sexta и още

Арести в Турция за незаконен внос на лимузини от България

https://frognews.bg/svqt/aresti-turtsiia-nezakonen-vnos-limuzini-balgariia.html

Прокуратурата в Одрин внесе в съда обвинителен акт срещу 4-има заподозрени за контрабанден внос на 99 луксозни автомобила и настоя те да бъдат конфискувани, съобщи БНТ.

Тръмп в директен сблъсък с директора на ФБР

http://www.mediapool.bg/tramp-v-direkten-sblasak-s-direktora-na-fbr-news274991.html

Президентът Доналд Тръмп вече приключи с един директор на Федералното бюро за разследване (ФБР). Сега е на път да направи същото с наследника му. Публичният призив на ФБР към Белия дом да не допуска оповестяването на класифициран доклад, изготвен от републиканците от комисията по разузнаването в Камарата на представителите, който критикува начина, по който ФБР води руското разследване, поставя директора на службата Кристофър Рей в открит конфликт с президента Доналд Тръмп, който го е назначил. ФРБ заяви, че докладът на републиканците съдържа "съществени пропуски", които могат да повлияят съществено на точността му. Това засилва тлеещия конфликт между президента Тръмп и собственото му министерство на правосъдието във връзка с разследването на предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г. Това е първият случай, в който директорът на ФБР Кристофър Рей се противопоставя Тръмп, който подкрепя публикуването на документа. В момента Белият дом проучва съдържанието на доклада, за да реши дали той трябва да остане поверителен, припомня Франс прес. Републиканците в комисията по разузнаването претендират, че четиристраничният документ, написан от председателя й Девин Нунес, показва неправомерно наблюдение при разследването на предизборната кампания на сегашния президент, както и предубеденост срещу него. Деветимата представители на Демократическата партия публикуваха изявление, в което определят документа на републиканците като подвеждащ набор от теми за обсъждане, с които се отправят нападки срещу ФБР, припомня ДПА. Нунес реагира на възраженията на ФБР, заявявайки, че "след като в продължение на близо година възпрепятстваха исканията на Конгреса за информация, не е изненадващо да видим как ФБР и министерството на правосъдието отправят недостоверни възражения срещу идеята да се позволи на американците да получат информация за злоупотребите с наблюдение от страна на тези две агенции", предаде Ройтерс. Според в. "Ню Йорк таймс" поверителният доклад показвал как ФБР и министерството на правосъдието са превишили правомощията си, за да получат съдебно разрешение да шпионират бивш съветник от предизборния екип на Тръмп. "На ФБР бе дадена твърде ограничена възможност да се запознае с доклада в деня преди комисията (по разузнаването на Камарата на представителите) да гласува да бъде публикуван", се казва в изявление на ФБР. "Както бе заявено в първоначалното ни становище, имаме сериозни опасения за фактологични пропуски, които фундаментално се отразяват на точността на доклада", смята ФБР. Изявлението на директора на ФБР Кристофър Рей го постави в конфронтация с президента, който изненадващо уволни предшественика му Джеймс Коми. През последните дни Рей е увещавал Белия дом документът да остане поверителен, пише вестникът. Тръмп иска докладът да бъде публикуван и е казвал на хора от близкото си обкръжение, че според него в документа се показва, че служители на ФБР и министерството на правосъдието са действали неправомерно за получаването на поверителното съдебно разрешение през октомври 2016 г. за следене на съветника от предизборния му екип Картър Пейдж. Позицията на Тръмп по доклада е в разрез с тази на мнозинството представители на службите за национална сигурност. Министерството на правосъдието многократно е предупреждавало, че докладът, който е изготвен от републикански членове на комисията по разузнаването на Камарата на представителите, е заблуждаващ и че публикуването му би създало лош прецедент за оповестяване на поверителни правителствени документи, включително източници на информация и методи на събиране на разузнавателни сведения. Служители на ФБР са казвали в частни разговори, че президентът дава предимство на политиката над националната сигурност и поставя под въпрос репутацията на ФБР, отбелязва "Ню Йорк таймс". "Сега Тръмп може да е вдигнал мерника на Кристофър Рей заради изявлението на ФБР за доклада", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост". ФБР запрати дискретния си директор в светлината на прожекторите и потенциално го постави на мушката на Тръмп вчера с изявлението си, пише изданието. Спорът по този доклад може да се окаже повратен момент на Рей и да настрои президента против него заради проявената независимост. Тръмп вече уволни предишния директор на ФБР Джеймс Коми, след като той отказа да му се закълне във вярност, и е обмислял да уволни и министъра на правосъдието Джеф Сешънс, въпреки че Сешънс енергично прилага дневния ред на президента, отбелязва "Вашингтон пост". Този доклад е потенциално взривоопасен отчасти защото се смята, че поставя отговорността за предполагаемо неправомерното искане на съдебно разрешение за следене върху заместник-министъра на правосъдието Род Розенстайн, който отговаря за воденото от специалния прокурор Робърт Мълър разследване на евентуално съглашателство между предизборния екип на Тръмп и Русия, пише британският в. "Гардиън". Тръмп използва неподходящото водене на друго разследване на ФБР като повод да уволни бившия директор на Бюрото Джеймс Коми през май м.г. Коми бе уволнен, след като Тръмп поискал от него да му се закълне във вярност, а той е отказал. Вчера Си Ен Ен съобщи, че Тръмп поискал от Розенстайн да направи същото. Според телевизията на среща през декември Тръмп попитал Розенстайн дали е "в неговия отбор", а Розенстайн отвърнал: "Разбира се, г-н президент, всички ние сме от вашия отбор." Възможното уволняване на Розенстайн, когото Тръмп е критикувал по други поводи, сериозно ще застраши разследването на Мълър за евентуално съглашателство между предизборния екип на Тръмп и Русия, предупреждават експерти. Мълър се отчита на Розенстайн, който заяви в Конгреса, че само той има правомощието да уволни специалния прокурор, отбелязва "Гардиън".

ФБР влезе в конфликт с Тръмп заради решение за публикуване на поверителен доклад

http://www.mediapool.bg/fbr-vleze-v-konflikt-s-tramp-zaradi-reshenie-za-publikuvane-na-poveritelen-doklad-news274991.html

Федералното бюро за разследване (ФБР) изрази притеснения от плановете на републиканските членове на комисията по разузнаването към Камарата на представителите в американския Конгрес да публикуват класифициран доклад относно разследването на предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г., предадоха световните агенции.   ФБР заяви, че докладът пропуска факти, които могат да повлияят съществено на точността му, предаде ДПА.   Това е първият случай, в който директорът на ФБР Кристофър Рей се противопоставя публично на президента на САЩ Доналд Тръмп, който подкрепя пълната прозрачност относно документа.   В момента Белият дом проучва съдържанието на доклада, за да реши дали той трябва да остане поверителен, припомня Франс прес.   Републиканците в комисията по разузнаването претендират, че четиристраничния документ, написан от председателя й Девин Нунес, показва неправомерно наблюдение при разследването на предизборната кампания на сегашния президент, както и предубеденост срещу него. Деветимата представители на Демократическата партия публикуваха изявление, в което определят документа като подвеждащ набор от теми за обсъждане, с които се отправят нападки срещу ФБР, припомня ДПА.   Нунес реагира на възраженията на ФБР, заявявайки, че "след като в продължение на близо година възпрепятстваха исканията на Конгреса за информация, не е изненадващо да видим как ФБР и министерството на правосъдието отправят недостоверни възражения срещу идеята да се позволи на американците да получат информация за злоупотребите с наблюдение от страна на тези две агенции", предаде Ройтерс.   Според в. "Ню Йорк таймс" поверителният доклад показвал как ФБР и министерството на правосъдието са превишили правомощията си, за да получат съдебно разрешение да шпионират бивш съветник от предизборния екип на Тръмп.   "На ФБР бе дадена твърде ограничена възможност да се запознае с доклада в деня преди комисията (по разузнаването на Камарата на представителите) да гласува да бъде публикуван", се казва в изявление на ФБР. "Както бе заявено в първоначалното ни становище, имаме сериозни опасения за фактологични пропуски, които фундаментално се отразяват на точността на доклада", смята ФБР.   Изявлението на директора на ФБР Кристофър Рей го постави в конфронтация с президента, който изненадващо уволни предшественика му Джеймс Коми. През последните дни Рей е увещавал Белия дом документът да остане поверителен, пише вестникът.   Тръмп иска докладът да бъде публикуван и е казвал на хора от близкото си обкръжение, че според него в документа се показва, че служители на ФБР и министерството на правосъдието са действали неправомерно за получаването на поверителното съдебно разрешение през октомври 2016 г. за следене на съветника от предизборния му екип Картър Пейдж.   Позицията на Тръмп по доклада е в разрез с тази на мнозинството представители на службите за национална сигурност. Министерството на правосъдието многократно е предупреждавало, че докладът, който е изготвен от републикански членове на комисията по разузнаването на Камарата на представителите, е заблуждаващ и че публикуването му би създало лош прецедент за оповестяване на поверителни правителствени документи, включително източници на информация и методи на събиране на разузнавателни сведения.   Служители на ФБР са казвали в частни разговори, че президентът дава предимство на политиката над националната сигурност и поставя под въпрос репутацията на ФБР, отбелязва "Ню Йорк таймс".   "Сега Тръмп може да е вдигнал мерника на Кристофър Рей заради изявлението на ФБР за доклада", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост".   ФБР запрати дискретния си директор в светлината на прожекторите и потенциално го постави на мушката на Тръмп вчера с изявлението си, пише изданието.   Спорът по този доклад може да се окаже повратен момент на Рей и да настрои президента против него заради проявената независимост. Тръмп вече уволни предишния директор на ФБР Джеймс Коми, след като той отказа да му се закълне във вярност, и е обмислял да уволни и министъра на правосъдието Джеф Сешънс, въпреки че Сешънс енергично прилага дневния ред на президента, отбелязва "Вашингтон пост".   Този доклад е потенциално взривоопасен отчасти защото се смята, че поставя отговорността за предполагаемо неправомерното искане на съдебно разрешение за следене върху заместник-министъра на правосъдието Род Розенстайн, който отговаря за воденото от специалния прокурор Робърт Мълър разследване на евентуално съглашателство между предизборния екип на Тръмп и Русия, пише британският в. "Гардиън".   Тръмп използва неподходящото водене на друго разследване на ФБР като повод да уволни бившия директор на Бюрото Джеймс Коми през май м.г. Коми бе уволнен, след като Тръмп поискал от него да му се закълне във вярност, а той е отказал.   Вчера Си Ен Ен съобщи, че Тръмп поискал от Розенстайн да направи същото. Според телевизията на среща през декември Тръмп попитал Розенстайн дали е "в неговия отбор", а Розенстайн отвърнал: "Разбира се, г-н президент, всички ние сме от вашия отбор."   Възможното уволняване на Розенстайн, когото Тръмп е критикувал по други поводи, сериозно ще застраши разследването на Мълър за евентуално съглашателство между предизборния екип на Тръмп и Русия, предупреждават експерти. Мълър се отчита на Розенстайн, който заяви в Конгреса, че само той има правомощието да уволни специалния прокурор, отбелязва "Гардиън".

Прокуратурата повдига две обвинения на кмета на Септември

https://frognews.bg/novini/prokuraturata-povdiga-dve-obvineniia-kmeta-septemvri.html

Две обвинения ще бъдат повдигнати на кмета на Септември Марин Рачев. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Нощен градски транспорт, който може да бъде въведен от утре, предлагат от "Спаси София"

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/02/01/3122387_noshten_gradski_transport_koito_moje_da_bude_vuveden/?ref=rss

Нощен градски транспорт със 7 автобусни линии, които да свързват най-големите квартали на София, като билетът ще струва 2 лева и ще важи 90 минути. Това предлагат от организацията "Спаси София", които днес са внесли в Столичната община над 31 хиляди подписа на граждани в подкрепа на идеята.<br /><br />Предлаганите линии свързват кварталите "Бояна", "Гоце Делчев", "Студентски град", "Младост", "Дружба",...

Тереза Мей се закани: Гражданите на ЕС ще бъдат третирани различно по време на преходния период след Брекзит

http://www.cross.bg/period-prehodniya-tereza-1566828.html

/КРОСС/ Британският премиер Тереза Мей, която е на посещение в Китай, заяви, че гражданите на Европейския съюз няма да бъдат третирани по същия начин по време на преходния период след планирания на 29 март 2019 година Брекзит. Вестник „Гардиън" писа, че с изявлението си Тереза Мей е поляла със студена война останалите 27 страни-членки от ЕС, предава БНР. Британският премиер определено се подготвя за нов сблъсък с Брюксел, след като заяви, че европейските граждани, които пристигат на Острова по време на преходния период, няма да получат същите права като пристигналите по-рано. Това може да означава въвеждане на задължителни разрешителни за работа, регистрация при пристигане и ограничения при получаването на помощи. Макар и да каза, че подробностите са въпрос на договаряне при подновяването на преговорите, включващи преходния период, Тереза Мей изтъкна, че британците не са гласували за Брекзит, за да не се променя нищо след напускането на ЕС. Аргументът на Тереза Мей е, че хората, пристигащи след 29 март 2019 година трябва да имат други очаквания, защото вече знаят, че Великобритания напуска ЕС. Сигналите от Брюксел са, че твърдо ще бъде блокиран всеки опит да се разводняват четирите основни свободи в организацията, включително правото на свободно движение по време на преходния период.  

4-те зодии, които ще срещнат нова любов през февруари

https://www.actualno.com/curious/4-te-zodii-koito-shte-sreshtnat-nova-lubov-prez-fevruari-news_657490.html

Определено ще има големи раздели и голяма любов през февруари. В началото на новия месец звездите предвещават силни усещания за някои от зодиите в хороскопа. Ето кои от знаците ще намерят нова любов този месец: Лъв Връзките ви не са това, което искате. От една страна се чувствате чудесно в партньорските си отношения, но от друга ви се иска нещо по-сериозно и сигурно. Имате нужда от стабилна връзка и човек, на когото можете да разчитате истински. В любовен аспект имате голям късмет, защото тоз

Приеха нов Закон за пазарите на финансови инструменти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693757

Приеха нов Закон за пазарите на финансови 
инструментиПарламентът прие нов Закон за пазарите на финансови инструменти на второ четене. С новия закон в българското законодателство се въвеждат изискванията на европейска директива за пазарите на финансови инструменти и се въвеждат мерки по прилагането на европейски регламент. Целта е да се увеличи прозрачността на пазарите на финансови инструменти,

Вижте как извеждат кмета на Септември Марин Рачев от общината (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693753

Вижте как извеждат кмета на Септември Марин Рачев от общината (Снимки)Кметът на община Септември Марин Рачев е арестуван за 24 часа. Той беше изведен от сградата на общината за разпит. Рачев заяви, че ще съдейства на прокуратурата, не е нарушавал закона и вярва в справедливия български съд. Утре от спецпрокуратурата ще му бъдат повдигнати две обвинения. Едното е за умишлена безстопанственост,

Мария Габриел ще се срещне с македонския министър за информационното общество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693756

Мария Габриел ще се срещне с македонския 
министър за информационното общество 
Европейският комисар Мария Габриел, отговаряща за цифровата икономика и общество, ще разговаря на 2 февруари в София с министъра за информационното общество и администрацията на Република Македония Дамян Манчевски, съобщава пресцентърът на Представителството на ЕК в България. След срещата двамата ще направят кратки изявления за медиите - в 16.00 ч.

Ако един мъж прави тези 5 неща, значи е лудо влюбен

https://www.actualno.com/curious/ako-edin-myj-pravi-tezi-5-neshta-znachi-e-ludo-vluben-news_657489.html

Влюбването е красив момент в живота на всеки. Пърхане на пеперуди, блясък в очите, усмивка, която не слиза от лицето… познати симптоми. Често обаче влюбването носи и малко стрес като нова емоция в живота, а и притеснение дали наистина той те обича и дали е толкова влюбен, колкото си ти. Когато говорим за мъже, техните действия разкриват много повече за емоциите им, отколкото думите им. Затова правим списък с 5 неща, които само влюбените мъже правят! 1. Той се интересува от твоето мн

Стив Ханке призова: Да живее левът, Борисов да не слуша Брюксел

https://frognews.bg/biznes-turisam/stiv-hanke-prizova-jivee-levat-borisov-slusha-briuksel.html

”България трябва да държи на лева и валутния борд, това е най-ценната посткомунистическа институция и би било лошо решение да се откажете от тях. Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите”.

Стив Ханке призова: Да живее левът, Борисов да не слуша Брюксел

https://frognews.bg/novini/stiv-hanke-prizova-jivee-levat-borisov-slusha-briuksel.html

”България трябва да държи на лева и валутния борд, това е най-ценната посткомунистическа институция и би било лошо решение да се откажете от тях. Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите”.

Обединената битка на половин Европа за по-ниски цени на лекарствата - България липсва

https://www.actualno.com/healthy/obedinenata-bitka-na-polovin-evropa-za-po-niski-ceni-na-lekarstvata-bylgarija-lipsva-news_657488.html

Почти година след създаването на т.нар. "Декларация Валета" – съюз от южни и източни европейски държави, които се стремят да преговарят като общност с фармацевтичната индустрия що се отнася до цените на определени лекарства, България все още не е член на тази организация. "Декларация Валета“ дължи съществуването си на факта, че в редица случаи, заради пазарни обстоятелства жизненоважни лекарства не достигат до пациенти в нужда. Затова членуващите се борят за п

Скоро с новото име: Горнамакедония?

http://www.moreto.net/novini.php?n=368275

Република Македония да се казва "Република Горнамакедония" - това е предложил гръцкият външен министър Никос Кодзиас на срещата си с посредника Матю Нимиц като приемливо решение за спора между Македония и Гърция за името, това съобщават гръцки медии.

С нови правила еврокомисията иска да повиши качеството на питейната вода

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/01/3122464_s_novi_pravila_evrokomisiiata_iska_da_povishi/?ref=rss


Европейската комисия предложи днес промени в законодателството. С тях би се повишило качеството на питейната вода, би се подобрил достъпът до питейно водоснабдяване и би се осигурила по-качествена информация за гражданите, съобщи пресслужбата на институцията.<br /><br />Една от целите на предложените промени е доставчиците на вода да предоставят на клиентите си по-ясни данни за потреблението, структурата на разходите и цената на литър. Това би допринесло за използването на по-малко...

Мей: Имигрантите след Брекзит да не разчитат на същите права

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-imigranti-tereza-mey-brekzit-26838217

Тереза Мей предупреди, че европейските граждани, дошли във Великобритания след Брекзит догодина, може да нямат същите права като пристигналите по-рано.

Чавушоглу: За операцията в Африн нито Франция, нито друга държава може да ни дава урок

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693747

Чавушоглу: За операцията в Африн нито Франция, нито друга държава може да ни дава урокМинистърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу реагира изключително остро по повод сериозната загриженост на Франция по повод операцията на турската армия „Маслинова клонка” в района на сирийския град Африн, предаде информационната агенция „Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от "Фокус". „Във връзка с операцията в Африн нито Франция,

Босът на "Байерн" Мюнхен, Меркел и... Крим

http://clubz.bg/63666-bosyt_na_bajern_myunhen_merkel_i_krim

путин и меркел

Когато бившият премиер на федерална провиниця Бранденбург Матиас Платцек през 2015 г. поиска анексирането на Крим да се регламентира според международното право, за кацлерката Ангела Меркел тогава все още беше лесно да омаловажава броя на онези, които проявяваха разбиране към Путин и да заглушава призивите за слагане край на санкциите спрямо Русия. Но три години по-късно политиката на Германия спрямо Русия изглежда разклатена.

Надхвърляйки всички партийни граници министър-председателите на източните федерални провинции (бившата ГДР - б. р.) се изправиха срещу шефката на Християндемократическия съюз с настояването да се сложи край на санкциите, а призивите за нов старт в германо-руските отношения далеч надхвърлят политическите рамки, стигайки до известния актьор Тил Швайгер и боса на "Байерн" – Мюнхен Ули Хьонес.

На среща в Дюселдорф Хьонес заяви, че не вярвал само руснаците да имат вина за случилото се в Крим. И за да не бъде разбран погрешно, допълни:

"Когато НАТО все повече се приближава, бих искал да чуя как вие бихте реагирали."

Иде ли реч за Крим, Ангела Меркел обаче повтаря едно и също:

"Санкциите не са самоцел."

От една страна ставало дума за реакция на анексирането на укаинския полуостров Крим и от друга – за ролята на Русия при дестабилизирането на Източна Украйна чрез подкрепяните от Москва сепаратисти. Сиреч през 2014 г. руският президент Владимир Путин е разпоредил окупирането на Крим и след това е атакувал Източна Украйна. Това Западът не го приема и ерго ще промени реакцията си, когато това направи и Путин.

В горещата фаза на предизорната битка миналата година лидерът на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер нарече подобна позиция "задънена улица". Той предложи на анексирането на Крим да се гледа като на "продължителен провизориум", конфликтът да се капсулира, за да се заобиколи и да се продължи напред. За сближаване с Русия не бивало да се чака прилагането на всяка точка от Мирното споразумение от Минск. Далеч по-добре би било да се оценяват положителните междинни стъпки.

Меркел би следвало да е последният политик, който се изолира от прагматични решения. Тя отдавна се отказа от постулата следвоенният ред в Сирия да се регулира без участието на режима на Асад, тъй като след руската интервенция в Сирия той укрепи позицията си. Понастоящем срещу Асад  не може да се сложи край на гражданската война, а без него не е възможно това да стане.

По отношение на Крим Меркел е неотстъпчива. Линднер току що се беше изказал по вижданията си, тя го контрира:

"Като слушам, че анексирането на Крим просто трябвало да се приеме, то тогава си мисля какво би се случило, когато навремето биха се отнесли към нас в ГДР според мотото: "Ясно е, че Германия ще остане разделена и в това отношение нищо няма да се промени."

Така става ясно – Сирия е световна политика. Крим за Меркел е нещо лично. Това е основата на вътрешното убеждение на цяло поколение от ГДР, че след падането на желязната завеса никога повече в Европа да не се допусне господството на правото да бъде заменено с правото на по-силния.

Меркел няма да се огъне. Тя с право припомня, че някогашни сателити на Москва по своя воля са се решили на прозападна ориентация, на членство в ЕС и НАТО.

От друга страна Хьонес не е сам. 95 на сто от германците смятат за важно или особено важно Русия и ЕС отново да се сближат.

Трябва да се прибави и това, че положението се промени и фактически. Вече не е възможно членство на Украйна в НАТО, тъй като Путин за дълго време насади нерешим териториален конфликт в региона. При създалото се положение действително и то без отказ от основни позиции би могло да се стигне до нова конструкция на отношенията.

Грегор Майнтц е водещ журналист на в. “Райнише пост”, откъдето препечатваме коментара му с незначителни съкращения. Изданието е  с 300 000 дневен тираж и с централа в Дюселдорф. Преводът, заглавието и подзаглавието са на Клуб Z

 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване