Общината предупреди за очаквано запрашаване на въздуха в София

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/01/3122196_obshtinata_predupredi_za_ochakvano_zaprashavane_na/?ref=rss


Столичната община предупреди, че днес се очаква повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха.<br /><br />Според системата за прогнозна информация към общината се очаква умерено повишаване на нивата в ж.к. "Дружба" и кв. "Павлово" и умерено замърсяване в кв. "Хиподрума". При норма от 50 микрограма на куб. м. (µg/m3) за 24 часа, очакваното превишение ще е в границите 51-100 µg/m3.<br /><br /><br />Същевременно индексът на...

Започва програма за подобряване на говорната среда при най-малките във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368235

Пилотен проект на Програма за подобряване на говорната среда при деца от 24 до 36 месечна възраст стартира Дирекция „Здравеопазване” към Община Варна, съвместно с изследователи и студенти от Медицински университет – Варна, водени от проф.

Поне 11 души загинаха в пожар в японски център за възрастни хора

http://www.mediapool.bg/pone-11-dushi-zaginaha-v-pozhar-v-yaponski-tsentar-za-vazrastni-hora-news274973.html

Най-малко 11 души загинаха при пожар в японски център за възрастни хора без домове в град Сапоро на остров Хокайдо, предаде ДПА. Други петима жители на центъра, помещавал се в дървена сграда, бяха спасени от пожарникарите. Трима от тях са ранени, но животът им е извън опасност. Сградата е била собственост на местна организация, подпомагаща бедните и бездомните. Триетажната постройка, намираща се на около 1.5 км от гарата на Сапоро, беше обхваната от пламъците около 23.40 часа (към 14.40 ч. по Гринуич). Полицията разследва причините за пожара и се опитва да установи самоличността на жертвите.

Вождът на "Хамас" - в черния списък на терористите

http://clubz.bg/63637-vojdyt_na_hamas_v_cherniq_spisyk_na_teroristite

САЩ включиха в черния списък на терористите лидера на палестинското радикално ислямистко движение "Хамас" Исмаил Хания, съобщи Държавният департамент, цитиран от Франс прес.

Държавният секретар Рекс Тилърсън посочи, че водачът на движението, което управлява ивицата Газа повече от 10 години, "заплашва стабилността в Близкия изток и саботира мирния процес" с Израел.

"Хамас" присъства в американския списък на чуждестранните терористични организации от 1997 г., припомня БТА.

"Хания поддържа тесни връзки с въоръженото крило на "Хамас" и е привърженик на въоръжената борба, включително срещу цивилни. Той е заподозрян, че е замесен в терористични нападения срещу израелци, а движението му е отговорно за смъртта на 17 американци, убити при терористични атаки", посочи американското външно ведомство.

След като в края на 2017 г. Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, Хания заяви, че с това са преминати всички граници на допустимото, а палестинската автономна власт оттогава отказва всякакво посредничество на Вашингтон в мирните преговори с Израел.

Държавният департамент включи днес в черния списък и три групировки: палестинското движение "Харакат ас Сабирин" ("действащо в ивицата Газа и на Западния бряг и подкрепяно от Иран"); "Лиуа ал Таура" - групировка, появила се през 2016 г. в Египет; и "Хасм" - египетска организация, създадена през 2015 г.

Жертвите на комунизма? Не, Сталинградската битка

http://clubz.bg/63636-jertvite_na_komunizma_ne_stalingradskata_bitka

Битката за Сталинград, 1942 г. Снимка Уикипедия

Докато една голяма част от българския народ почита паметта на жертвите на комунизма, друга част от него почита 75 години от Сталиградската битка.

Битката при Сталинград (днешния Волгоград в Южна Русия), водена между СССР и Хитлерова Германия от юли 1942 до февруари 1943 г., е повратен момент в хода на Втората световна война. В нея Червената армия удържа победа и това дава началото на постепенното изтласкване на Вермахта от съветската територия.

Битката завършва на 2 февруари 1943 г., но у нас ще се отбелява от 1 до 8 февруари. Събитието е в сградата на Руския културен институт в София. Организатори са Евразийският клуб-България, Руския културен институт, Съюзът на ветераните от войните, "Россътрудничество", Фонд "Устойчиво развитие". Председател на евразийския клуб е бизнесменът Николай Банев. "Россътрудничество" е руска федерална агенция по делата на Общността на неависимите държави. 

Днес ще има среща на руски и български ветерани от Втората световна война. Утре ще се проведе кръгла маса, като според съобщението на организаторите в нея ще участват над 20 историци, дипломати и журналисти. Техните доклади ще се издадат в юбилеен сборник.

Евразийският клуб България е поканил като специални участници на кръглата маса, проф. Минчо Минчев, доц. Александър Сивилов от СУ "Климент Охридски" (пропуснато е "Свети" в имено на университета в съобщението за събитието - б.р.) и журналистката Велислава Дърева. Гост на събитието ще бъде Анатолий Казаков, председател на Финансовия и банков съвет на ОНД.

От  1 до 8 февруари ще има фото документална изложба на тема "Сталинградската битка". Ще се състои и кинопанорама на филми за битката.

Бойчев: Дискусията за Истанбулската конвенция създава страхове у хората и вината за това е на ГЕРБ

http://www.cross.bg/gerb-boiichev-istanbylskata-1566790.html

/КРОСС/ БСП редактира въпроса на евентуалния референдум за Истанбулската конвенция, за да разсее спекулациите, че левицата не е искрена в желанието си за допитването. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България" на радио „Фокус" зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев. Според него правителството се е провалило в организирането на обществена дискусия по темата за ратификацията на конвенцията, която е чувствителна за обществото. "Този референдум и кампанията за него, трябва да отговори на въпросите, които бяха скрити от правителството в момента. Опитът на 3 януари да се одобри конвенцията от страна на Министерски съвет и надеждата, че тя ще мине тихичко, няма да предизвика реакция и никакво брожение в обществото, се провали. Трябва да кажем много ясно, че отговорността за цялата тази дискусия, провеждаща се по изключително хаотичен начин, и създава страхове в българските граждани, е изцяло на ГЕРБ", коментира той. Според Жельо Бойчев управляващите от ГЕРБ искат тълкувателно решение от Конституционният съд за Истанбулската конвенция, защото нямат полезен ход и са поели ангажимент за ратификацията на документа.  

Гърция предлага договор за приятелство на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692939

Гърция предлага договор за приятелство на МакедонияМеждународният посредник Матю Нимиц, който днес в Скопие ще има срещи с македонското ръководство, носи предложение от гръцкия външен министър Никос Кодзиас за сключване на договор за приятелство, който да послужи като основа за уреждане на спора между Гърция и Бившата югорепублика Македония, пише в."Катимерини".

Лесно е да казваш, че си нов, когато си четвърто-пето поколение номенклатура

https://www.actualno.com/cite/lesno-e-da-kazvash-che-si-nov-kogato-si-chetvyrto-peto-pokolenie-nomenklatura-news_657383.html

Това заяви депутатът от ГЕРБ Мануил Манев по отношение на темата за изучаване на комунизма и престъпленията му в училище. В редиците на ГЕРБ има повече хора, които са били членове на БКП, отвърна червеният депутат и бивш журналист от „Дума” Александър Симов в предаването "Часът на Милен Цветков"

ВСС към парламента: Защо засекретихте публикуването на присъди

http://clubz.bg/63635-vss_kym_parlamenta_zashto_zasekretihte_publikuvaneto_na_prisydi

Демокрацията и прозрачността са в подем: след като първо засекрети личните данни от решенията по съдебни дела, с промени, влезли в сила от 5 ноември 2017 г., стройното мнозинство в НС забрани на съдилищата изобщо да публикуват произнесените присъди на сайтовете си. Поне не и докато... прокурор не се произнесе, че позволява.

Малко предистория

Както Клуб Z писа, с внесени между двете четения на промени в НПК текстове, и съответно в Закона за съдебната власт, - се "реши" проблемът с отклонилите се от изтърпяване на наказанието, като се забрани публикуването на присъдите както на отделните съдебни сайтове, така и в т. нар. централен съдебен интерфейс. Поне не и докато не влязат окончателно в сила и докато прокурор не благоволи... Вносители на промените бяха правното острие на ГЕРБ Данаил Кирилов, Йорданка Фикирлийска (икономист, бивш кмет от ГЕРБ) и Анна Александрова (бивш зам.кмет на "Надежда", тя е юрист).

Парадоксалната поправка предизвика сериозно възмущение - най-малкото защото осъдените имат процесуален представител в процеса и той се нарича адвокат. Така че едва ли ще чакат да прочетат в медиите каква е присъдата им и тогава да забегнат. А от въпросните сайтове на съдилищата, естествено, се ползват предимно съдебните репортери. Да не говорим за мотивите, които обществото може да си чете и да си дава сметка дали не го "пързалят" кой не си е свършил работата относно някое съдебно решение.

Впоследствие и оглавяваната от прокурор Калина Чапкънова комисия на ВСС по Професионална квалификация и информационни технологии се произнася в същата посока: край с публикуването на решенията на съдиите.

Още на 7 ноември от ВКС съобщиха, че в изпълнение на промените спират да публикува в сайта си съдебните актове за налагане на наказание „лишаване от свобода“

Питането до Народното събрание

Днес пленумът на ВСС обсъди да изпрати до Народното събрание искане за т. нар. автентично тълкуване от законодателя  на разпоредбите му. 

Въпросът, който ВСС ще изпрати до парламента, е:

"Подлежат ли на публикуване в интернет сайтовете на съдилищата ОБЖАЛВАЕМИ актове на съдилищата, с които деецът е осъден да изтърпи наказание..." и т.н.

Т.е. - обратното означава, че за да научим за произнесен съдебен акт, трябва да се чака, докато се изчерпят всички инстанции, което - както е известно - понякога отнема десетилетия.

Πpoблeмът пpeз цялoтo вpeмe e ĸoгa ce пyблиĸyвaт нeoĸoнчaтeлнитe eфeĸтивни пpиcъди, пyблиĸyвaт ли ce изoбщo, чaĸa ce дa изтeчe cpoĸът зa oбжaлвaнe и пpoтecт или ĸaĸвo? Примерно произнасянатия примерно на първа и втора инстанция дали могат да се публикуват веднага или трябва да изчакат да изтече срока за обжалване и протест. И съответно, ако няма такива, да чакат прокурора.

Разбира се, пo Koнcтитyция пpaвocъдиeтo y нac e пyбличнo.

Днес се разбра, че комисията на Чапкънова, която навремето бързо "прегърна" поправките, е провела съвместно заседание и с колегите им по професионални и правни въпроси и по професионална квалификация.

Бе признато, че се получава различна практика в съдилищата, вследствие промяната на двата закона.

питахме се да намерим мотивите, които са породили промяната на конкретната разпоредба, но липсва яснота", призна чистосърдечно Чапкънова.

Тя каза, че и тяхното решение е породило въпросителни.

Затова бе гласувано да се пита парламентът - какво, аджеба, са искали да кажат (ВСС няма законодателна инициатива, но има право на такова питане, б.р.).

Единствен върховният съдия Севдалин Мавров, член от професионалната квота, гласува против.

ВСС пита парламента - защо засекретиха публикуването на присъди

http://clubz.bg/63635-vss_pita_parlamenta_zashto_zasekretiha_publikuvaneto_na_prisydi

Демокрацията и прозрачността са в подем: след като първо засекрети личните данни от решенията по съдебни дела, с промени, влезли в сила от 5 ноември 2017 г., стройното мнозинство в НС забрани на съдилищата изобщо да публикуват произнесените присъди на сайтовете си. Поне не и докато... прокурор не се произнесе, че позволява.

Малко предистория

Както Клуб Z писа, с внесени между двете четения на промени в НПК текстове, и сътоветно в Закона за съдебната власт, - се "реши" проблемът с отклонилите се от изтърпяване на наказанието, като се забрани публикуването на присъдите както на отделните съдебни сайтове, така и в т. нар. централен съдебен интерфейс. Поне не и докато не влязат окончателно в сила и докато прокурор не благоволи... Вносители на промените бяха правното острие на ГЕРБ Данаил Кирилов, Йорданка Фикирлийска (икономист, бивш кмет от ГЕРБ) и Анна Александрова (бивш зам.кмет на "Надежда", тя е юрист).

Парадоксалната поправка предизвика сериозно възмущение - най-малкото защото осъдените имат процесуален представител в процеса и той се нарича адвокат. Така че едва ли ще чакат да прочетат в медиите каква е присъдата им и тогава да забегнат. А от въпросните сайтове на съдилищата, естествено, се ползват предимно съдебните репортери. Да не говорим за мотивите, които обществото може да си чете и да си дава сметка дали не го "пързалят" кой не си е свършил работата относно някое съдебно решение.

Впоследствие и оглавяваната от прокурор Калина Чапкънова комисия на ВСС по Професионална квалификация и информационни технологии се произнася в същата посока: край с публикуването на решенията на съдиите.

Още на 7 ноември от ВКС съобщиха, че в изпълнение на промените спират да публикува в сайта си съдебните актове за налагане на наказание „лишаване от свобода“

Питането до Народното събрание

Днес пленумът на ВСС обсъди да изпрати до Народното събрание искане за т. нар. автентично тълкуване от законодателя  на разпоредбите му. 

Въпросът, който ВСС ще изпрати до парламента, е:

"Подлежат ли на публикуване в интернет сайтовете на съдилищата ОБЖАЛВАЕМИ актове на съдилищата, с които деецът е осъден да изтърпи наказание..." и т.н.

Т.е. - обратното означава, че за да научим за произнесен съдебен акт, трябва да се чака, докато се изчерпят всички инстанции, което - както е известно - понякога отнема десетилетия.

Днес се разбра, че комисията на Чапкънова, която навремето бързо "прегърна" поправките, е провела съвместно заседание и с колегите им по професионални и правни въпроси и по професионална квалификация.

Бе признато, че се получава различна практика в съдилищата, вследствие промяната на двата закона.

питахме се да намерим мотивите, които са породили промяната на конкретната разпоредба, но липсва яснота", призна чистосърдечно Чапкънова.

Тя каза, че и тяхното решение е породило въпросителни.

Затова бе гласувано да се пита парламентът - какво, аджеба, са искали да кажат (ВСС няма законодателна инициатива, но има право на такова питане, б.р.).

Единствен върховният съдия Севдалин Мавров, член от професионалната квота, гласува против.

Баба "измами" ало измамник

https://www.vesti.bg/bulgaria/baba-izmami-alo-izmamnik-6078838

Жената се обадила на полицията в момента, в който трябвало да хвърли плика с пари

Явор Колев: 80 случая на педофили са разкрити миналата година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692936

Явор Колев: 80 случая на педофили са разкрити миналата годинаИмаме над 80 случая на комуникация между педофили и деца през миналата година, каза пред Би Ти Ви Явор Колев, началник на отдел „Трансгранична организирана престъпност” в ГДБОП. Всички са докладвани на прокуратурата. Лицата са установени и има повдигнати обвинения, допълни той. „Много малки деца, включително и моята внучка на 4 г.

Полша прие закон заради Холокоста, който не се нрави на Израел

https://www.actualno.com/europe/polsha-prie-zakon-zaradi-holokosta-kojto-ne-se-nravi-na-izrael-news_657377.html

Полският Сенат прие спорен проектозакон за Холокоста, който трябва да защити образа на страната в чужбина, но вместо това причинява дипломатически спор с Израел, коментира AFP. Горната камара на парламента на Полша прие с 57 срещу 23 гласа проектозакона, който предвижда до три години затвор за всеки, който нарича построените от нацистите концлагери на полска територия "Полски лагери на смъртта" или обвини Полша, че е била съучастник на престъпленията на Третия райх. Израел призовава

В Черно море, край Крим, молдовски товарен кораб е получил повреди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692932

В Черно море, край Крим, молдовски товарен кораб е получил повредиМолдовски товарен кораб е получил повреда на корпуса в акваторията на Черно море в близост до Крим. Екипажът е евакуиран, предава РИА Новости, цитиран от "Фокус".  „Товарният кораб „Берг“, с екипаж от 12 души, е получил повреда на корпуса“, съобщава източник от местните служби за справяне с извънредни ситуации.

Полският Сенат одобри спорен закон за Холокоста, САЩ не останаха доволни

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/01/3122190_polskiiat_senat_odobri_sporen_zakon_za_holokosta_sasht/?ref=rss


Полският Сенат одобри спорен закон за Холокоста, целящ да защити имиджа на страната, но предизвикал недоволството на САЩ и Израел, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Горната камара на полския парламент одобри без промени закона, който вече е одобрен от долната камара. За да влезе в сила, той трябва да бъде подписан и от президента Анджей Дуда.<br /><br />Държавният департамент на САЩ призова снощи Варшава да преразгледа закона, който забранява...

Израелските власти арестували над 1000 палестинци от решението на САЩ за Йерусалим

http://www.cross.bg/iierysalim-izrael-palestintzi-1566789.html

/КРОСС/ Най-малко 1000 палестинци са били арестувани в Израел от обявеното решение на САЩ да признае Йерусалим за столица на страната. Това са съобщили от правозащитна група за палестинските затворници, цитирани от Middle East Monitor, предава news.bg. Групата обвинява властите в Израел, че заради техните действия насилието ескалира. От там твърдят, че много от арестуваните са деца или младежи и са подлагани на насилие след арестите.Всички от задържаните, включени във въпросната бройка, са арестувани в Йерусалим. Припомняме, че американският президент Доналд Тръмп обяви на 6 декември решението да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести посолството на страната от Тел Авив в Свещения град. Това доведе до масови протести и сблъсъци между палестинци и израелските власти, ката десетки вече са загиналите.

Осем прободни рани от Петър за Милена от ревност

http://dnes.dir.bg/news/istanbulscata-conventzia-26835292

Осем прободни рани в корема от Петър за Милена. Това е статистиката на патолога, който е направил аутопсията на жената. За причината убиецът казва - изневяра.

Катастрофа между тир и кола затвори пътя към Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692927

Катастрофа между тир и кола затвори пътя към ГърцияСблъсък между тир и автомобил доведе до километрично задръстване на пътя за Гърция, предаде Би Ти Ви. По първоначална информация има пострадал. Инцидентът е станал около 4 ч. тази нощ. В момента пътят е затворен. Част от леките автомобили се пренасочват по обходно

Руският патриарх Кирил идва в България за 3 март

http://www.mediapool.bg/ruskiyat-patriarh-kiril-idva-v-bulgaria-za-3-mart-news274972.html

Руският патриарх Кирил ще посети България в началото на март за да участва в тържествата по случай 140-годишнината от Освобождението. Това обяви в четвъртък говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от БГНЕС. „За участие в главните тържества по случай 140 години от освобождението на България от османско иго в резултат на Руско-турската освободителна война в страната се предвижда визита на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Програмата на визитата се подготвя“, отбеляза Захарова. По думите ѝ Русия и България „като цяло имат активни контакти по линия на парламентите, църквите и различни институции“. „Плодотворно се развива сътрудничеството на регионално ниво, има напредък в търговско-икономическите връзки“, добави говорителката на руското МВнР. Тържествата, посветени на 140-годишнината от освобождението на България, започнаха през 2017 г. и техният пик ще бъде на 3 март, когато е подписан Сан-Стефанският мирен договор, който е върнал страната на политическата карта на света.

Тони Златков: Адриан е на ваканция в Азия, аз го информирах за задържаните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692907

Тони Златков: Адриан е на ваканция в Азия, аз го информирах за задържанитеДва-три пъти съм виждал Ториното, идвал е да гледа автомобили в салона и единия път мисля, че аз съм го обслужвал. Това обяви в интервю за Би Ти Ви Тони Златков, баща на отвлечения през август Адриан Златков. "Промяната на живота за нас е основно, че сме с охрана. Преживяхме голям стрес и шок. Опитваме се да забравим и да гледаме напред",

Верижна катастрофа на бул. "България" в столицата

http://www.cross.bg/ednata-leko-katastrofa-1566788.html

/КРОСС/ Трима души са леко пострадали при катастрофа между 3 автомобила на столичния бул. „България" под моста с бул. „Витоша", съобщава БТВ. Инцидентът стана около 7 ч. тази сутрин. Трите коли са се движели успоредно в трите ленти на булеварда, когато едната кола поднася и се удря в движещата се до нея. Следва още един удар в третия автомобил. Пострадали леко са шофьорът и пътниците от едната от колите. Те са откарани за преглед в болница.

ГЕРБ и БСП си премериха комунистическото минало в търсене на "истината"

https://www.actualno.com/politics/gerb-i-bsp-si-premeriha-komunisticheskoto-minalo-v-tyrsene-na-istinata-news_657381.html

Трябва да говорим за историята, последствията и всичко това, което се е случило на народа ни. Така депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова коментира темата за изучаване на комунизма и престъпленията на този режим в X клас в училище, визирайки, че днес се почита паметта на жертвите на тоталитарния режим и осъдените от Народния съд. Не знам дали в БСП одобряват отдаването на почит на един тоталитарен лидер, заяви Атанасова по адрес на снимка, на която лидерът на социалистите Корнелия Нинова поднася

Просветният министър: Критично важно за икономиката е да увеличим приема в професионалните паралелки

http://www.moreto.net/novini.php?n=368224

Около 900 училища приемат деца в гимназиален етап. В момента се определят паралелките на областно ниво. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той обясни, че идеята е постепенно, всяка година с по малко да се увеличава приемът в професионалните гимназии.

Гот ми е така. Или чалгата като форма на медитация

http://clubz.bg/63634-got_mi_e_taka_ili_chalgata_kato_forma_na_meditaciq

Гот ти е на теб сега. Хубаво ти е, за Бога.
И града да потрошиш, после ще си го платиш...
 

Важното е да има силни страсти, да се лее водка или шампанско. Да строшиш някоя и друга чаша, да скъсаш рокля, риза или поне снимка, на която сте били щастливи, и да запалиш нещо, а в краен случай и да напишеш някоя и друга мила дума върху колата му... с пирон.

Гот ти е, въпреки че скоро никой не ти е подарявал кученце, а в мотела ти искаха пари и не ти приеха сълзите за сметката. Гот ти е така, с високите токчета, които се забиват в калта там, където някога е имало плочки. С късата рокля, която придърпваш  всеки път, не когато внезапно те хване срам, а когато осъзнаеш, че не може всичко да е само крака, и деколте си трябва. Гот ти е, нищо че вече устните те заболяха да ги държиш нацупени, спиралата ти тече и сега всеки път, като мигаш, буквално ти причернява пред очите. Гот ти е Азис, Преслава или Анелия дa ти пеят на ушенце и както казва една приятелка: „Когато ми е тъжно, си пускам чалга и веднага ми се оправя настроението. Те, хората, са се потрудили да ме веселят, какво аз ще се натъжавам?"

То така се започва. Едно време и ти не искаше и да чуеш за чалга, но като се събере компания и един пусне мухата, а ти не искаш да се цепиш от колектива и хоп... станало 12, около теб хвърчат салфетки, оскъдно облечени момичета апатично въртят дупета, защото с дрехите са оставили и уменията си за танци някъде другаде, вдигаш наздравици, обръщаш съмнителни шотове и си пееш: „Дай ми още!”

Това последното не е трудно, защото текстовете се запомнят и от половин слушане. Може и в някакъв момент да е било иронично това да слушаш някоя и друга песен. Или да си като Александра. Завършила европейско право в Англия, може да ти говори за политика на шест езика и да ти направи анализ на Достоевски на руски, но като стане петък, има нуждата да забрави цялото това възпитание, отговорностите на работа и да й стане леко. Затова търси в чалгата „ниското“ с пълното съзнание, че ще го намери. За да съхрани баланса.

Имаме ли нужда да стигаме дъното, за да се стремим към високото?

Може ли културата да ти дойде в повече и както в един момент си избираш опера, в следващия да си пуснеш Галена? То и Галена само да беше проблемът, но една песен никога не идва сама.

Чалгата като понятие отдавна излезе от безсмислените клипове, в които мъже показват плочки и носят автомобилни гуми на рамо из пустинята, а жените мятат коси и облизват силиконови устни. Тя налага модели на поведение, които са лесни за следване. Вместо да се хабиш да мислиш за щастието и колко е измамно, наливаш си една водка, надуваш музиката в колата и с газ към лесните удоволствия, простите решения и силните емоции.

„Дразни ме бе, дразни ме”, съветва друга популярна песен, в която лирическата героиня нервира героя, като му спира секса, а той й го връща достойно, като й спира парите. Ужасно си пасват, права е Камелия. При това положение кому са нужни други душевни терзания?

Чалгата не се оказа и временно явление, родило се с демокрацията. Издържала прехода, тя си запази завидно място в сърцето на българина. Не познава и възрастови ограничения. Наравно я слушат и студентите след сесия, и работниците на строежа отсреща, които поне от време на време го раздават международно и редуват българската със сръбската. Свързващото звено между всички е желанието да не се мисли. Да се отпусне душата. Да се забравят грижите. Да си докажеш, че и ти можеш да си човек от народа.

Но как и защо идеята за народа се сведе до елементарни текстове и крадена музика?

Ако се опитаме да бъдем широко скроени и толерантни, няма ли да видим, че всъщност да слушаш чалга е модерна медитация – не мислиш, не се напрягаш и просто ти е гот? И така в търсене на бърз и лесен път към мнимото блаженство ценностите се подменят. Евтините удоволствия стават основен стремеж, а критичността заспива. Колкото повече знаеш, толкова по-трудно ти е да си щастлив. Затова лесните отговори, които чалгата предлага, изглеждат примамливи. Докато един ден не осъзнаеш, че фалшът, силиконът и това "да ти е гот" са те отдалечили от истинското, осъзнато и постигнато щастие на личността, която мисли и иска повече от едно просто „гот“. Което дори не идва от теб самия.

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Анархисти: Ще се лее кръв в неделя на митинга за Македония в Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692917

Анархисти: Ще се лее кръв в неделя на митинга за Македония в Атина 
"На 4 февруари може да се лее кръв", предупреждава гръцката анархистка група "Рубикон" във връзка с митинга, който ще се състои в центъра на Атина в знак на протест срещу употребата на името "Македония", съобщава изданието Нюз.ин. В социалните мрежи анархистите обявяват, че "4 февруари ще бъде техният ден,

Започна спецоперация в Септември

https://frognews.bg/novini/zapochna-spetsoperatsiia-sreshtu-kmeta-septemvri.html

Прокуратурата е започнала спецоперация в град Септември срещу кмета Марин Рачев.

Християните днес почитат свети мъченик Трифон

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/01/3122189_hristiianite_dnes_pochitat_sveti_muchenik_trifon/?ref=rss


Православната църква почита днес паметта на свети мъченик Трифон.<br /><br />Свети мъченик Трифон е роден около 225 г. в село Комсада, в областта Фригия, Мала Азия, в семейството на праведници, които отрано разпалват у него любов и преданост към Бога. Живее праведно и загива мъченически заради вярата си в Исус Христос. По време на гоненията срещу християните, когато римският императорски престол е зает от Траян Деций (249-251 г.), Трифон е арестуван, подложен на мъчения и...

Природозащитници излизат на нов протест срещу плана за управление на Пирин

http://www.cross.bg/protest-svilengrad-sofiya-1566787.html

/КРОСС/ На пореден 7-и протест срещу новия план за управление на национален парк „Пирин" излизат тази вечер природозащитници. Те настояват да бъде отменено решението за промяна в плана, приет в края на миналата година, с който се позволява строежът на на спортни съоръжения и водохващания на територията на 48 процента от парка, и за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Протестът в София ще започне в 18,30 часа пред Министерството на младежта и спорта.Протести ще има още в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Стара Загора, Шумен, а също в Бристол, Виена, Глазгоу, Лондон, Прага. От 2 до 8 февруари 2018 г. бегачи от различни български градове ще тичат щафета от Свиленград до София, като форма на протест. Те ще изтичат над 440 км от Свиленград до София, минавайки през 10 от протестиращите градове. Още в четвъртък, 1 февруари 2018 г., бегачи от Бургас символично ще дадат старт от 10 ч. пред Часовника и ще пробягат първите 30 км до Средец.

Три коли се сблъскаха на столичния бул. "България"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692911

Три коли се сблъскаха на столичния бул. "България"Верижна катастрофа с три леки автомобила е станала на бул. „България“ под моста с бул. „Витоша“, в посока центъра. Това съобщиха за  „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Инцидентът е станал около 7.00 часа. На този етап няма информация за пострадали от на

България открива европредседателството с концерт в Брюксел

http://www.mediapool.bg/bulgaria-otkriva-evropredsedatelstvoto-s-kontsert-v-bryuksel-news274971.html

България официално ще открие председателството си на Съвета на ЕС с концертв в четвъртък в Брюксел. На церемонията ще присъстват президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов. В рамките на визитата си държавният глава ще бъде приет от краля на Белгия – Филип, ще проведе и срещи с представители на българската общност. В програмата на Борисов пък е предвидена среща с представители на Европейската инвестиционна банка, както и дискусия за ролята на Балканите и проблема с миграцията, организирана от фондация „Ханс Зайдел”. Вечерта и двамата ще присъстват на тържествен концерт в Центъра за изящни изкуства „Бозар”. На него ще бъде представена музикална програма с изпълнения на Софийската филхармония и хор под диригентството на Ваня Монева, на Соня Йончева (сопран) и Людмил Ангелов (пиано).

Носител на Нобелова награда за инфраструктурния план на Тръмп: Кой ще се набута?

https://www.actualno.com/analysis/nositel-na-nobelova-nagrada-za-infrastrukturnija-plan-na-trymp-koj-shte-se-nabuta-news_657375.html

Основната цел на Тръмп по време на първата му реч за "Състоянието на Съюза" (бел. ред. - на САЩ) беше да звучи като сериозен и достатъчно авторитетен президент. Дали се справи с тази задача? Не мисля – аз лично сметнах за отвратително как насаждаше страх във връзка с престъпността сред имигрантите. Но не ми пука особено. Така или иначе не съм виждал често прояви на достойнство в театрално-критичната школа по политически коментари. Важно е самото съдържание, което, нека бъдем

От Сид Вишъс до Уинстън Чърчил - 10 невероятни превъплъщения на Гари Олдман

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/02/01/3121686_ot_sid_vishus_do_uinstun_churchil_-_10_neveroiatni/?ref=rss


Един от най-великите екранни злодеи и един от най-големите съвременни актьори, не печелили досега значими награди - и двете важат с еднаква сила за Гари Олдман, който най-сетне е фаворитът за "Оскар" като Уинстън Чърчил в "Най-мрачният час". Невероятно, но факт - златният глобус от тази година е първото му "голямо" отличие и дори в родната си Великобритания Олдман има БАФТА за оригинален сценарий и най-добър британски филм (режисьорският му дебют Nil by Mouth), но...

Ех, народен – ех, съд

http://pogled.info/bulgarski/eh-naroden-eh-sad.92254

/Поглед.инфо/ Вярно, днес отбелязваме не знам си колко години от кървавата саморазправа с „цвета на нацията“, ако под „цвят“ разбирате онзи червения с бялото кръгче и невинната детска свастичка, значи да, Вие официално сте либерален демократ. Или демократизиран привърженик на Луковмарш, т.е. фашист, само че скопен.

Ръст на печалбите на Фейсбук с 20%, стигнаха до 4,26 млрд. долара за тримесечие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692906

Ръст на печалбите на Фейсбук с 20%, стигнаха до 4,26 млрд. долара за тримесечиеКомпанията „Фейсбук“ обяви, че печалбите ѝ за последното тримесечие на 2017 г. са се увеличили с 20% до 4,26 млрд. долара, идващи най-вече от реклами и от увеличаването на потребителската база на социалната мрежа, предаде AFP. Приходите през въпросната четвърт са се увеличили с 47% до 13 милиарда долара,

Samsung прави чипове за "копане" на криптовалути

https://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/samsung-pravi-chipove-za-kopane-na-kriptovaluti-6078837

Компанията ще се възползва от интереса към виртуалните пари, за да изкара реални доходи

Търсят скрити камери в гробницата на Тутанкамон

http://www.cross.bg/grobnitzata-tytankamon-skriti-1566786.html

/КРОСС8 Учени започнаха да търсят с радари скрити камери в гробницата на Тутанкамон в Долината на царете край Луксор в Египет, предава ДПА. Изследването цели да бъде проверено дали наистина има празни пространства или коридори зад стените на погребалната камера. Британският египтолог Никълъс Рийвс твърди, че анализът на снимки и резултати от сканиране на северната стена на гробницата показват, че там е скрит вход към някаква камера. Според него в нея може да е гробницата на Нефертити, съпругата на бащата на Тутанкамон, фараон Ехнатон. Ако тази теория бъде доказана, "ще е като да спечелим от лотария", каза ръководителят на изследването проф. Франко Порчели от Политехническия университет в Торино. Екипът, в който участват също египетски и британски специалисти, вече идентифицира "две празни пространства, едното доста голямо, а другото не толкова". Сканирането на гробницата ще продължи до 6 февруари. Така ще бъде установено с 99 процента сигурност наличието на скрити структури в археологическия обект, който е съседен на гробницата на Тутанкамон. Данните, получени през май, показват наличие на кухини в скалата на няколко метра от гробницата. Гробницата на Тутанкамон е открита през 1922 г. Тя е уникална по своето богатство в Долината на царете край Луксор.  

300 евро получил англичанин за мъртвото си тяло върху кутии за цигари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692902

300 евро получил англичанин за мъртвото си тяло върху кутии за цигари300 евро получил англичанинът Том Фрайн за снимката на мъртвото си тяло, която стои върху всички кутии с цигари в Европейския съюз. Младежът разказва пред английския „Гардиън”, че направил в Берлин две фотосесии за кампания против тютюнопушенето през 2012. Четири години по-късно открил, че лицето му е из цялата стена в местния магазин,

Бойко Ноев: НСО е безконтролна служба, да се маха

https://frognews.bg/novini/boiko-noev-nso.html

По закон президентът има пълен контрол над НСО, той е началник на службата. По някаква причина обаче той отхвърля отговорността си за нея, премиерът и парламентът също.Това заяви специалистът по сигурност Бойко Ноев.

Уникална сватба в съкровищницата на Панагюрище

https://www.vesti.bg/bulgaria/unikalna-svatba-v-sykrovishtnicata-na-panagiurishte-6078774

Залата трезор, в която първа двойка мина под венчило, приютява веднъж в годината оригинала на Панагюрското съкровище

Рапър отнесе 15 години затвор заради клип

https://www.actualno.com/showbusiness/rapyr-otnese-15-godini-zatvor-zaradi-klip-news_657374.html

Набиращ все повече фенове американски рапър беше осъден на 15 години затвор, тъй като е позирал в музикалното си видео с оръжия и има предишна присъда, предаде БГНЕС. В клипа Рикардо Бургос, подвизаващ се под артистичния псевдоним "Нейшън" (Nation), размахва два пистолета, докато рапира за "продажбата на наркотици, извършването на насилствени актове и липсата на ефективност у силите на реда". Заради това той се изправи пред федералния съд на Чикаго. Поради провинението си,

Днес във Варна се открива изложба, представяща най-доброто от графичното изкуство

http://www.moreto.net/novini.php?n=368112

Градската художествена галерия на Варна днес се превръща в дом на графичното изкуство, научи Moreto.net. От 18 часа се открива изложбата "Шедьоври от фонда на Международното биенале на графиката, Варна", която ще представи 100 графични оригинала на художници от България, Европа и света.

Катастрофа затрудни трафика край НДК

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-26836494

Движението в района на булевард “България“ при НДК в посока Орлов мост е затруднено заради катастрофа, съобщи БНР.

Ралица Паскалева бременна от Салпаров?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6692674

Ралица Паскалева бременна от Салпаров?Актрисата от "Откраднат живот" Ралица Паскалева чака бебе от волейболния национал Теодор Салпаров. Това разкриха нейни последователи, които забелязаха наедрялото й коремче на последните споделени снимки в социалната мрежа инстаграм. Това съобщи в.

Превишение на фините прахови частици във въздуха над София се очаква днес

http://www.cross.bg/sofiya-otoplenie-gradski-1566785.html

/КРОСС/ Очаква се повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха над София днес. При норма от 50 mg/m3 за 24 часа очакваното превишение ще е в границите 51 - 100mg/m3, съобщават от пресцентъра на Столична община. За намаляване на замърсяването от общината призовават жителите и гостите на София да ограничат движението на собствените си автомобили и да използват градски транспорт. При ходене пеша да се избере маршрут, който не е покрай големите градски булеварди. Призовават се домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност, да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление. Поради очакваните подходящи метеорологични условия Столична община възложи извънредно допълнително машинно метене и миене на улици.  

Изпращат в космоса апарати, предназначени за наблюдение на природни катаклизми и промишлени катастрофи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692892

Изпращат в космоса апарати, предназначени за наблюдение на природни катаклизми и промишлени катастрофиДва спътника за дистанционно наблюдение на Земята и 9 чуждестранни малки сателита ще бъдат изведени по-късно тази сутрин в орбита с помощта на ракета "Союз" по време на третия старт от руския космодрум "Восточный", съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.  Руските космически апарати са предназначени за наблюдение природни катаклизми и промишлени

България е сред държавите от ЕС с най-висок дял на екологичните данъци и такси

https://www.investor.bg/evropa/334/a/bylgariia-e-sred-dyrjavite-ot-es-s-nai-visok-dial-na-ekologichnite-danyci-i-taksi-254867/

Страната ни е на четвърто място с показател 9,3% и може скоро да се нареди сред страните, за които се счита, че прилагат добри практики в сферата (дял над 10%)

Полският Сенат одобри спорния закон за Холокоста

http://www.mediapool.bg/polskiyat-senat-odobri-sporniya-zakon-za-holokosta-news274970.html

Полският Сенат одобри късно снощи спорния закон за Холокоста, целящ да защити имиджа на страната, който предизвика недоволството на САЩ и Израел, предаде Франс прес.   Горната камара на полския парламент одобри без промени закона, който вече е одобрен от долната камара. За да влезе в сила той трябва да бъде подписан и от президента Анджей Дуда.   Законът забранява твърденията, че Полша носи отговорност за престъпления срещу човечеството, извършени от нацистите на полска територия през Втората световна война. Нарушителите могат да бъдат наказани с глоба и със затвор до три години.   Управляващите във Варшава консерватори заявяват, че искат преди всичко да попречат на използването на израза "полски лагери на смъртта", когато става дума за концлагерите, създадени от нацистите на територията на Полша през Втората световна война.   Държавният департамент на САЩ призова снощи Варшава да преразгледа закона, Вашингтон изрази притеснения относно последствията от този закон и предупреди, че той може да се отрази неблагоприятно на интересите и стратегическите взаимоотношения на Полша, включително със САЩ и Израел. Това ще е от полза само за нашите противници, подчерта говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.   Израелски представители се опасяват, че текстът е опит да се отрече участието на някои поляци в изтребването на евреи, извършено от нацистите или дори създаване на възможността за преследване на оцелели в Холокоста, ако свидетелстват за участието на поляци във военни престъпления.   В неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви: "Няма да се примирим с това, че се изопачава истината и се пренаписва историята, или че се отрича Холокостът", припомня АФП.   Полският заместник министър на правосъдието Патрик Яки заяви вчера пред Сената, че израелската реакция се обяснява отчасти с вътрешнополитически причини. Израел "твърдо се противопоставя" на приемането от полския Сенат на законопроект, криминализиращ изказвания, внушаващи, че Полша е била съучастник в извършения от нацистите Холокост, заяви в четвъртък израелското външно министерство, цитирано от Ройтерс.   "Израел се отнася изключително сериозно към всеки опит за оспорване на историческата истина. Никой закон няма да промени фактите", каза министерството.   Председателят на Европейския съвет и бивш премиер на Полша Доналд Туск заяви, че със законопроекта полските власти вредят на интересите на страната си.   "Този, който разпространява лъжлива формулировка за "полските концлагери", нанася вреда на доброто име и интересите на Полша. Авторите на закона съдействаха за разпространяване на тази гнусна клевета по целия свят по-ефективно от когото и да било другиго преди това", каза той.   Полският президент Анджей Дуда трябва да убеди партньорите си в страната, че този закон е ненужен, и да се откаже да го подписва, заяви бившият държавен глава Александър Квашневски.   Подобен призив към Дуда - да наложи вето на закона, отправи и най-голямата опозиционна партия в Полша "Гражданска платформа".   Мемориалът на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим изрази съжаление, че Полша пренебрегва критиките срещу закона.   "Законът, приет снощи от полския Сенат, заплашва свободното и открито обсъждане на участието на поляци в преследването на евреи през онази епоха. Този закон може да скрие историческата истина чрез ограниченията, които налага върху изказвания за пряко или косвено съучастие на части от полското население в престъпления против евреи, извършени на полска земя по време на Холокоста", заяви организацията.

Полският Сенат одобри закона, забраняващ споменаването на нацистките концлагери

http://www.mediapool.bg/polskiyat-senat-odobri-zakona-zabranyavasht-spomenavaneto-na-natsistkite-kontslageri-news274970.html

Полският Сенат одобри в сряда вечерта спорния закон за Холокоста, криминализиращ използването на израза "полски лагери на смъртта". Целта на управляващите е да защитят имиджа на страната, когато става въпрос за концлагерите, създадени от нацистите на територията на Полша през Втората световна война. Законопроектът вече бе одобрен от долната камара на парламента, а горната камара също го одобри без никакви промени. Той ще влезе в сила, ако бъде подписан и от президента Анджей Дуда. Законът въвежда забрана на твърденията, че Полша носи отговорност за престъпления срещу човечеството, извършени от нацистите на полска територия през Втората световна война. Нарушителите могат да бъдат наказани с глоба или със затвор до три години. Това предизвика острото недоволство на САЩ и Израел, като Вашингтон призова поляците да преразгледат закона, а израелският премиер Бенямин Нетаняху видя опит Варшава да отрече Холокоста. Това ще е от полза само за нашите противници, подчерта говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, предупреждавайки, че законът може да се отрази неблагоприятно на интересите и стратегическите взаимоотношения на Полша. "Няма да се примирим с това, че се изопачава истината и се пренаписва историята, или че се отрича Холокостът", заяви от своя страна в неделя Нетаняху. Израел се опасява, че текста на законопроекта е опит да се отрече участието на някои поляци в изтребването на евреи, извършено от нацистите или дори създаване на възможността за преследване на оцелели в Холокоста, ако свидетелстват за участието на поляци във военни престъпления. Според полския заместник-министър на правосъдието Патрик Яки обаче, израелската реакция се обяснявала отчасти с вътрешнополитически причини.

Слънчево и топло за сезона днес

http://www.cross.bg/vyatur-ymeren-slunchevo-1566784.html

/КРОСС/ Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на отделни места в низините и около водните басейни ще има мъгла. В Източна България ще се появи до умерен юг-югозападен вятър. Максимални температури между 11° и 16°, в София около 11°. Късно вечерта от югозапад ще започне бързо увеличение на облачността. Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще стане по-ниско от средното за февруари. Над Черноморието ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността, главно по южното крайбрежие. Ще духа до умерен юг-югозападен вятър. Максималните температури между 11° и 16°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Над планините ще бъде слънчево. Ще духа умерен, по билата силен запад-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 10°, на 2000 метра - около 2°.

Съвсем скоро може да има пълна забрана за мобилни телефони в Пентагона

https://www.actualno.com/america/syvsem-skoro-moje-da-ima-pylna-zabrana-za-mobilni-telefoni-v-pentagona-news_657373.html

Американският министър на отбраната Джеймс Матис обмисля да въведе пълна забрана върху употребата на лични мобилни телефони в сградата на Пентагона във Вашингтон. Това съобщи CNN, позовавайки се на свои източници от ведомството. В по-голямата част от помещенията на министерството телефоните нямат обхват. Въпреки това, военни и цивилни служители на отделите (броят на които е около 23 хиляди души), са длъжни да предават при влизането си в затворените за обществен достъп зони всички свои лични сре

Ето каква е обстановката по пътищата на 1 февруари

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1566783.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 01.02.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от +7° до + 0°. Времето над страната е ясно. Слаб до умерен вятър духа в областите Монтана, Смолян, Добрич, Разград, Хасково и Шумен. Пътните настилки са предимно сухи, на места мокри, по високите и усойни участъци частично заледени и обработени. Намалена видимост поради мъгла до 150 м има в районите на Деков и Муселиево /обл.Плевен/. ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия":Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово" на АМ „Тракия" при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.Обходни маршрути:- за направлението София - Костенец през пътен възел „Ихтиман" при км 34+000.- за направленията Ихтиман - Пловдив и Костенец - Пловдив през пътен възел „Церово" при км 69+167. Движението по АМ „Тракия" в посоките София - Бургас и обратно е без ограничения. През пътния възел може да се минава идвайки от Бургас в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман. Срок до 30.04.2018 г.Област Бургас: Движението по АМ „Тракия" от км 308+187 до км 324+187 в участъка Деветак - Карнобат в Бургас се осъществява с ограничена скорост до 90 км/ч поради аварийни ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Сигнализирано е с пътни знаци. Срок до 02.02.2018 г

Родени на 1 февруари

http://www.cross.bg/rodeni-na-fevryari-1566782.html

/КРОСС/ Иван Кючуков, бивш треньор по футбол Николай Михайлов, психиатър, бивш депутат Светлана Жекова, бивш министър на околната среда и водите Доц. Соня Генова, алерголог в УМБАЛСМ "Пирогов" О.р. ген. Михо Михов, бивш началник на ГЩ на БА, бивш депутат    

Как шеф от транспортното министерство уреди шофьора си с милиони от БДЖ

https://offnews.bg//interviu/kak-shef-ot-transportnoto-ministerstvo-uredi-shofiora-si-s-milioni-ot-673950.html

Християн Кръстев е бивш изпълнителен директор на БДЖ и един от безспорните авторитети в жп сектора у нас. OFFNews го потърси за коментар по темата с некачествените ремонти в БДЖ, чрез които се пилеят милиони на българските данъкоплатци. А той ни обясни една откровенно корупционна схема - как професионалистите се отстраняват и поръчки за милиони левове отиват в ръцете на шофьора на чиновника, който дава и отнема жп лицензите у нас.

Ето разговора ни с него: 

- Г-н Кръстев, след репортажа на Марин Николов от Нова телевизия отново се заговори за некачествените ремонти в БДЖ, а те влияят директно върху живота и здравето на хората, които пътуват с влак.

- Да, така е.

- Недоверието е голямо!

- Напълно съм съгласен. 

- Как се стигна дотук?

- Не се купуват резервни части. Второто е, че висшите ръководители нямат интерес да контролират ремонтите или не го разбират. Инженерите, които знаеха и можеха, вече ги няма. Едни бяха уволнени, други - пенсионирани. Няма капацитет кой да го върши. Един пример - в Локомотивно депо-София от 120 души ремонтен персонал сега са останали по 8 на смяна. Иде реч за т. нар. "куцо, кьораво и сакато". Няма къде другаде да си намерят работа.

Обществените поръчки се започват и се отменят непрекъснато, включително и тази за ремонта на влаковете "Сименс" за 137 млн. лева. Тези влакове така или иначе ще спрат, защото в рамките на две или три години нищо не се прави. Първо, не се купуват части, за да се поддържат. Второ, чака се обществената поръчка. Трето, такъв сервиз за ремонта на тези мотриси в България не съществува след намаляването на персонала в депо Варна, което бе базирано специално за тази цел. 

По локомотивите също не се прави нищо. Няма доставени части и няма поставени задачи кой какво да прави. Преди бяха специализирани и всичко се знаеше - базата в Стара Загора прави дизелови локомотиви от тази серия, Горна Оряховица - друга, какво се случва в Депо София... В депото в Подуяне не е останало почти нищо - хората са напуснали, а които са останали са тотално демотивирани.

- Но по странен начин се появи една частна компания, която да прави ремонтите и поддръжката на локомотивите - "Жп Тракция".

- Това е новосъздадена частна компания, в появата на която няма нищо случайно и странно. Наеха едно хале в Кремиковци преди две години. Нямаха никакво оборудване вътре и абсолютно нищо, но веднага получиха лиценз. 

- На базата на какво?

- На база на нищо! На база на едно наето хале - без работници, без машини, без никой. Но там връзката не е случайна и малка.

- Какво имате предвид?

- Управляващ и собственик на фирмата е шофьорът на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" Васко Василев.

- Казвате, че тази фирма няма нищо и че шефът на ИАЖА дава лиценз на шофьора си, но онзи ден директорът на БДЖ Владимир Владимиров се появява по телевизията и обясняваше как това е единствената компания, която може да прави ремонт и поддръжка на локомотиви?

- Да, точно така е. Директорът на лицензиращия орган дава лиценз само на шофьора си Николай Кръстев. На тези, които могат да свършат работата, им отказва. На другите две фирми им отнеха лицензите. Едната е БДЖ-Кончар, другата - "Експрес Сервиз" в Русе.

- Това не мирише ли на корупция?

- Не само че мирише, а е задължително прокуратурата оттук да започне.

- Как така им се отнемат лицензите при положение, че заводът в Русе в момента произвежда маневрени локомотиви за жп гигант като германската "Дойче бан"?

- Доколкото знам те изнасят локомотиви в цяла Западна Европа, влючително Великобритания, Швейцария... Изнасят и в Азия, а на международното жп изложение в Берлин всяка година имат щанд.

- И какво излиза - можеш да развиваш бизнес с целия свят, но не и да участваш в обществени поръчки на БДЖ?

- Ами точно това се получи! Да. Без лиценз нямат право да участват в търговете и така единствената фирма, която остава е новосъздадената "Жп Тракция".

- На шофьора на железопътната администрация, която дава и отнема лицензите?

- Точно така.

- Е, добре. По този случай прокуратурата дали е сезирана?

-  Мисля, че двете потърпевши фирми  - "БДЖ-Кончар" и "Експрес Сервиз" са подали сигнали, защото те са заинтересовани и ощетени.

- Тука абсурдът е още по-голям като се има предвид, че самата БДЖ държи половината от собствеността в "БДЖ-Кончар".

- Да, но някой е решил, че тази фирма не трябва да има лиценз и трябва да бъде ликвидирана.

- Звучи шокиращо!

- Колкото и абсурдно да звучи, това е истината.

- Министър Московски обяви, че по време на управлението на ГЕРБ БДЖ се подобрили много. Че дълговете намалели, че загубата спаднала. Как ще го коментирате?

- Заемите се изплащат, но това не е заслуга на ГЕРБ. По време на правителството на Пламен Орешарски дълговете намаляха със 145 милиона лева, а по време на управлението на служебното правителство - с още 60 милиона.

- И все пак какво да броим на сметката на управлението на Московски и ГЕРБ?

- При тях пътниците на БДЖ са намалели три пъти, а товарите са намалели 4 пъти само за последните две години и половина. Това е успешното управление на ГЕРБ.

- А субсидията от държавата?

- Преди идването на власт на първото правителство на Бойко Борисов тя бе 120-130 милиона лева, сега е 176 милиона лева. Увеличена е. Заемите се връщат с част от субсидията и с капиталовия трансфер, който пак е от държавата. Нищо повече! Никакви изкарани пари от дружеството.

- Значи, ако намалим още малко влаковете и откажем още повече хората от услугите на БДЖ, то компанията съвсем скоро ще стане печеливша!

- Гарантирано! Ако спрем напълно влаковете, след три месеца БДЖ ще е печеливша! Съвсем отделен въпрос е че пътническите превози са социална услуга на държавата.

- Тази социална услуга напоследък става все по-несоциална и непривлекателна. Въпрос на време ли е да хлопнем кепенците?

- Времето съвсем е наближило според мен. Владимир Владимиров за трети път се завръща в ръководството на БДЖ с този екип и за трети път успешно проваля министъра си.

Катастрофа с ранени стана рано сутринта в София

https://www.actualno.com/crime/katastrofa-s-raneni-stana-rano-sutrinta-v-sofija-news_657380.html

Катастрофа е станала около 7 ч. сутринта между три коли на столичния бул. „България” под моста с бул. „Витоша”. Пострадали са леко трима души. Трите коли са се движели успоредно в трите платна на булеварда, когато едната кола поднася и се удря в движещата се до нея. Следва още един удар в третия автомобил. Пострадали леко са шофьорът и пътниците от едната от колите. Те са откарани за преглед в болница. Очаква се да бъдат взети проби за алкохол на водачи

Даян Лейн и Грег Киниър вместо Кевин Спейси в "Къща от карти"

http://clubz.bg/63633-daqn_lejn_i_greg_kiniyr_vmesto_kevin_spejsi_v_kyshta_ot_karti

"Махайте Делян" - новото "послание" на БСП

http://clubz.bg/63632-mahajte_delqn_novoto_poslanie_na_bsp

Нито ден без скандалче... Днешното пленарно заседание започна с две такива от трибуната - първо по случай Деня за почит на жертвите на комунизва, а после - на тема депутатското място на Делян Добрев от ГЕРБ.

Делян Добрев вече не е народен представител и трябва да напусне залата. Това заяви днес депутатът от БСП Георги Гьоков.

"Госпожо председател на Народното събрание, влезте в ролята си и отстранете от пленарна зала Делян Добрев“, обърна се той към Цвета Караянчева.

Гьоков се аргументира с решението на Конституционния съд по въпроса с отхвърлената от мнозинството оставка на Добрев. Съдът обяви, че отхвъллянето на оставка на народен представител е противоконституцонно. Но не и че мандатът на Добрев следва да бъде прекратен - напротив. По закон решенията на КС не могат да се отнасят към задна дата и съдиите изрично са упоменали това и казуса "Добрев" в решението си.

Караянчева подчерта, че решението на КС не е със задна дата. Самият Добрев обаче реши да вземе думата:

"Аз ви предлагам да организирате един курс по четене за депутатите. Ако бяха чели решението на Конституционния съд, щяха да са разбрали, че това, което говори г-н Гьоков, са пълни глупости."

Гьоков се обиди:

"Вие отново допуснахте народен представител, който даже вече не е такъв,...."

"Е народен представител, г-н Гьоков", намеси се Караянчева.

"Даа.... Да обижда народни представители. Аз не обидил никого, не съм квалифицирал никого, държах съвсем културен тон", завърши червеният депутат.

Караянчева подчерта, че се губи парламентарно време и продължи заседанието.

Това не попречи на колегата й и съпартиец Тома Биков да продължи в същия дух. Той пък предложи в сряда и четвъртък всяка седмица на депутатите от БСП да се раздават "определени медикаменти", защото иначе обстановката е твърде изнервена.

"Ооо, моля ви, г-н Биков, много ви моля...", реагира Караянчева. Но Биков не й обърна особено внимание. Това я накара да го "заплаши", че ще му отнеме думата. Накрая пък не даде думата на Гьоков за обратна процедура.

Депутатите днес се скараха и за едноминутното мълчание за жертвите на комунизма, тъй като БСП поискаха минута мълчание и за жертвите на фашизма, сред които и "разстреляни партизани".

Искат постоянен арест за похитителите на Адриан Златков

https://offnews.bg//temida/iskat-postoianen-arest-za-pohititelite-na-adrian-zlatkov-673976.html

Прокуратурата ще внесе искане в съда за постоянен арест на четиримата задържани, свързани с отвличането на Адриан Златков. Ивайло Борисов - Ториното и трима негови приближени бяха обвинени за помагачи на похитителите.

Според обвинението те снабдили похитителите с две коли и СИМ карти.

Групата бе заловена след мащабна полицейска акция.

25-годишният Адриан Златков, син на собственика на автокъща "Софавто", бе отвлече през август 2017, а на 10 септември същата година бе освободен невредим от похитителите. Той прекара в плен 12 дни. След освобождаването му баща му Тони Златков съобщи, че е платил откуп за сина си, но не посочи сумата. Колко пари са платени за живота на Адриан не стана ясно.

По случая се очакват още арести.

Кофи събират течове в Британския парламент, докато депутатите гласуват за неговия ремонт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692890

Кофи събират течове в Британския парламент, докато депутатите гласуват за
неговия ремонтКамарата на представителите на Британския парламент подкрепи предложение за ремонт на сградата, където институцията се приютява. Депутатите гласуваха и двете камари да се преместят по време на ремонтна програма на сума от милиарди лири, пише Jersey Evening Post, цитиран от "Фокус".  Депутатите решиха в полза на „пълно и навременно изтегляне“ от

Президентът и премиерът на посещение в Брюксел

http://www.cross.bg/bryuksel-radev-bulgarskoto-1566779.html

/КРОСС8 И президентът Румен Радев, и министър-председателят Бойко Борисов днес са на посещение в Брюксел. И двамата тази вечер ще присъстват на концерт, посветен на българското председателство на Съвета на ЕС.  Президентът Радев ще започне работното си посещение с аудиенция при белгийския крал Филип в кралския дворец в центъра на Брюксел. По-късно той ще разговаря в българското посолството с представители на българската общност в Белгия. Премиерът Борисов ще участва в конференция "Новата роля на Балканите - решения за повече сигурност и по-добро справяне с миграцията". Форумът е организиран от баварската политическа фондация "Ханс Зайдел", а участие в него ще вземат и министърът на Европредседателството Лиляна Павлова, както и евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел. Вечерта Радев и Борисов ще произнесат кратки речи, с които ще открият официалния концерт, посветен на българското председателство в Академията за изящни изкуства в Брюксел. В концерта ще участват световноизвестното сопрано Соня Йончева, световноизвестният пианист Людмил Ангелов, Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и женският хор "Ваня Монева".

Ремарк: Човек трябва да обожава жените или да ги напуска. Няма средно положение

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6691444

Ремарк: Човек трябва да обожава жените или да ги напуска. Няма средно положениеТой е един от най-изявените писатели на миналия век. Известен е преди всичко като автор на антивоенни романи, но неговите мъдри мисли носят толкова общочовешки заряд, че нямат нужда от графа и определение - те просто са въздишки на истината. "Мила" събра за вас някои от любимите си цитати от Ерих Мария Ремарк. 1.

Кирил Добрев: ПЕС не е секта и ще разбере позицията ни за Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6692322

Кирил Добрев: ПЕС не е секта и ще разбере позицията ни за Истанбулската конвенцияОще акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: БСП и нашето партийно семейство в Европа имат интерес от по-голяма подкрепа, а това не може да се случи, когато заставаш срещу народа си БСП е в добра кондиция и е готова за предсрочни избори - ние имаме голяма цел - свалянето на ГЕРБ от власт и реализиране на различните политики,

Синдикати срещу работодатели и по темата за липсата на кадри у нас

https://www.actualno.com/business/sindikati-sreshtu-rabotodateli-i-po-temata-za-lipsata-na-kadri-u-nas-news_657363.html

Законопроект за промяна на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, който синхронизира законодателството ни с европейска директива, противопостави социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Предложените промени най-общо имат за цел да улеснят достъпа на чуждестранни работници до нашия пазар на труда. Намалява се например таксата за разрешителното, което трябва да се вади за всеки работник, увеличава се срокът на синята карта, с която се привличат висококвал

Нашествие от скакалци може да донесе "глобален скандал" за Русия покрай световното по футбол

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/01/3122118_nashestvie_ot_skakalci_moje_da_donese_globalen_skandal/?ref=rss


Организаторите на световното първенство по футбол в Русия могат да се окажат изправени пред необичаен проблем - нашествие от скакалци. Много е вероятно през лятото да има бум на насекомите в градовете домакини, предупреди Пьотр Чекмарев - високопоставен служител в министерството на земеделието в страната.<br /><br />Домакините могат да претърпят огромни финансови загуби, ако скакалците попречат за нормалното провеждане на най-големия футболен форум в света.<br /><br...

Бащата на Адриан: Той е добре, в чужбина на почивка

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/bashtata-na-adrian-toj-e-dobre-v-chuzhbina-na-pochivka-6078836

Задържаните може да получат от две до осем години лишаване от свобода, те снабдили похитителите с две коли и СИМ карти

Искат постоянен арест за похитителите на Адриан

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/iskat-postoianen-arest-za-pohititelite-na-adrian-6078836

Задържаните може да получат от две до осем години лишаване от свобода, те снабдили похитителите с две коли и СИМ карти

Спецоперация се провежда в Септември

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-marin-rachev-26836440

Прокуратурата е започнала и бщрото за защита на свидетели е започнала спецоперация в град Септември.

Преглед на печата - 1 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368231

Проучване. "Дума": 62% от българите имат доверие в МВР, едва 21% в съда Българите имат доверие в МВР и биха подали жалба в полицията, ако се наложи. Но когато се стигне до съдебната власт, сънародниците ни са далеч по-резервирани.

Славчо Велков за Гърневски: В тази папка се вижда, как Спас папка

https://frognews.bg/politika/slavcho-velkov.html

В ефир депутатът Славчо Велков предаде папка с материали за това как колегата му Спас Гърневски е станал капиталист като политик с думите: ”В тази папка се вижда, как Спас папка”.

Славчо Велков за Гърневски: В тази папка се вижда, как Спас папка

https://frognews.bg/novini/slavcho-velkov.html

В ефир депутатът Славчо Велков предаде папка с материали за това как колегата му Спас Гърневски е станал капиталист като политик с думите: ”В тази папка се вижда, как Спас папка”.

Февруари започва със слънце, хубаво време до петък

https://offnews.bg//obshtestvo/fevruari-zapochva-sas-slantce-hubavo-vreme-do-petak-673977.html

Февруари започва със слънце, хубавото време ще продължи и утре.

Максималните температури днес ще са между 11 и 16 градуса. 

Над планините ще бъде слънчево. Ще духа умерен, по високите и открити части силен запад-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 10, а на 2000 метра – около 2 градуса.

Повече облаци ще има по морето, където ще духа до умерен юг-югозападен вятър. Термометрите ще се качат до 16 градуса. Температурата на сред вълните от 1-2 бала ще стигне до 7 градуса. 

Анархисти: На 4 февруари може да се лее кръв в Атина

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-spor-gartzia-26836439

"На 4 февруари може да се лее кръв", предупреждава гръцката анархистка група "Рубикон".

Очаква се повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692887

Очаква се повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха в СофияОчаква се повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха. При норма от 50 mg/m3 за 24 часа очакваното превишение ще е в границите 51 – 100mg/m3. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. За намаляване на замърсяването от общината призовават жителите и гостите на София да ограничат движението на собствените си автомобили и да

Путин поиска прошка от руските спортисти

http://www.cross.bg/pytin-sportistite-ychastie-1566775.html

/КРОСС/ В рамките на среща с участниците в предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьонгчанг президентът на Русия Владимир Путин поиска прошка от спортистите за това, че държавата не е успяла да ги защити в настоящата ситуация около руското участие в най-големия спортен форум. „Двойно по-сложно е, когато спортът се смесва с несвойствени и чужди за него събития, насложени обстоятелства, с политиката или с нещо подобно", заяви Владимир Путин. Президентът отбеляза, че в такава ситуация трудно се постигат резултати. Той пожела успех на спортистите и ги призова да не мислят за негативното, а да се съсредоточат в спортната надпревара. Също така той обеща подкрепа за тези, които не бяха допуснати до олимпиадата по причини, които не са свързани с употребата на допинг. Както е известно Международният олимпийски комитет (МОК) извади Русия от Игрите в Пьонгчанг, като само руските състезатели, изрично преминали през предварителен допинг контрол са допуснати до участие, но под неутрален флаг.  

Арестуваха двама от най-близките хора на Навални

https://www.actualno.com/europe/arestuvaha-dvama-ot-naj-blizkite-hora-na-navalni-news_657371.html

Съдът в Москва арестува за пет денонощия прессекретаря на политика и неосъществен кандидат-президент на Русия Алексей Навални Кира Ярмъш и за осем денонощия прессекретаря на националния щаб на Навални Руслан Шаверинов, пише "Ведомости". Причината за арестите е, че и двамата са признати за виновни за нарушаване на руските закони за организация и провеждане на събрания, митинги, демонстрации и шествия, пише Агенция "Фокус". Ярмъш и Шаверинов бяха задържани на московското летищ

Русия влияе на Македония чрез офшорни фирми и слаби медии, сочи доклад

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/01/3121778_rusiia_vliiae_na_makedoniia_chrez_ofshorni_firmi_i/?ref=rss


Руските интереси в Македония може да са пренебрежимо малки в сравнение с други държави на Балканите, но Москва присъства чрез офшорни инвестиции, стратегическо положение в енергетиката и продължила години наред кампания за влияние в страната. Това се твърди в доклад на Центъра за изследване на демокрацията, публикуван като част от серия текстове за руското икономическо и друго присъствие в тази част на Европа.<br /><br />Докладът със заглавие "Оценка на руското икономическо...

Земетресение с магнитуд 4 разлюля Австрийските Алпи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692884

Земетресение с магнитуд 4 разлюля Австрийските АлпиЗеметресение с магнитуд 4,0 по скалата на Рихтер е регистрирано в Австрийските Алпи, показва справка на интернет страницата на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) Трусът е регистриран на австрийска територия на 37 км. източно от столицата на съседен Лихтенщайн Вадуц на дълбочина 1 км.

С концерт ще отбележим началото на Българското европредседателство в Брюксел

https://frognews.bg/novini/kontsert-shte-otbelejim-nachaloto-balgarskoto-evropredsedatelstvo-briuksel.html

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов пристигат днес в Брюксел за официалния концерт по повод откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС.

136 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора

https://www.actualno.com/art/136-godini-ot-rojdenieto-na-vladimir-dimitrov-majstora-news_657348.html

На 1 февруари 2018 г., 12.00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” ще се състои шестото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора, съобщиха от галерията. Тя съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора” е своеобразен израз на почитта пред паметта на ге

Том Харди си изрисува татуировка на Леондардо ди Каприо

http://www.cross.bg/hardi-kaprio-tatyirovka-1566766.html

/КРОСС/ Татуировка с надпис „Лео знае всичко" грейна на десния бицепс на британския актьор Том Харди. Тя е в чест на екранния му партньор в „Завръщането" (The Revenant, 2015) Леонардо ди Каприо, а поводът е изгубен бас, съобщава БТВ. Облогът между двамата датира от 2016 г., когато Ди Каприо заявява на Харди, че той ще получи номинация за „Оскар" за поддържаща роля в „Завръщането". Харди обаче е уверен, че няма да бъде номиниран и охотно приема баса. Изискването към губещия е да си направи татуировка, проектирана от спечелилия. Британецът все пак получи номинацията и не крие, че след като е изгубил облога, се е опитал да се отметне, защото проектираната от Леонардо ди Каприо татуировка „не струвала". Татуировката излезе наяве благодарение на Инстаграм, където фен на Харди си публикува снимка заедно с актьора, на която ясно се вижда въпросния надпис, измислен от Лео, на бицепса.

Почитаме паметта на жертвите на комунизма

https://offnews.bg//politika/pochitame-pametta-na-zhertvite-na-komunizma-673975.html

Днес е денят за почит към жертвите на комунизма.

Пред мемориала на жертвите на комунистическия режим в градинката на НДК на възпоменателната церемония от 11 часа ще присъства председателят на парламента Цвета Караянчеа. 

В същия час паметта на жертвите ще почетат ДСБ, "Да, България", БЗНС, Деос и Зелените. Председателят на СДС Божидар Лукарски, членове на партията и симпатизанти ще положат венци и цветя в 10.30 ч.

Решението на 1 февруари да се почита паметта на жертвите на Народния съд беше взето през 2011 г. от кабинета "Борисов", който прие предложението на двама президенти – Желю Желев (1990 – 1997) и Петър Стоянов (1997 – 2002). 

На тази дата през 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд белязват историята на Третата българска държава с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Осъдени на смърт са 67 депутати от ХХV народно събрание, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов (общо 23 политици), както и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски , проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов. 

Владимир Сиркаров: Икономическата свобода води до по-чиста околна среда

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/vladimir-sirkarov-ikonomicheskata-svoboda-vodi-do-po-chista-okolna-sreda-254954/

Статистиката не доказва тезата за износ на замърсяващи мощности към по-бедни държави, заяви пазарният анализатор

Брюксел открива българското европредседателство

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/briuksel-otkriva-bylgarskoto-evropredsedatelstvo-6078835

Събитието се октрива с тържествен концерт в Брюксел, предвидени са и работни посещения на президента и премиера

Председателят на новата "Антикорупция" - състезание с един кон

http://clubz.bg/63631-predsedatelqt_na_novata_antikorupciq_systezanie_s_edin_kon

Изборът на председател на новосформирания мегаорган за борба с корупцията - т.нар. Комисия "Антикорупция" засега изглежда като състезание с един кон.

Причините са няколко. На първо място управляващите харесват председателя на бившата Комисия за конфисканция на незаконно придобито имущество (КОНПИ), която реално е основата на новия орган - Пламен Георгиев. На второ - правилата за избор на шеф на "Антикорупция" засега са такива, че реално партиите в парламента, които имат право да правят номинации, нямат почти никакво време за намиране на кандидати. Самите кандидати пък няма да имат време да се подготвят за състезанието като има риск дори Народното събрание да не успее да се вмести в законовия срок за избор на титуляр до 23 февруари. На последно място - самите политически формации не желаят да издигат кандидатури. Само БСП се опитва да намери такъв, но няма особени надежди за успех.

От ГЕРБ си харесват Пламен Георгиев, а коалиционният партньор "Обединени патриоти" няма да предлага своя номинация, разказаха депутати от парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси, която в сряда проведе заседание за изготвяне на правилата по избора. Тези правила трябва да бъдат окончателно одобрени в пленарната запа в петък. "Патриотите" обаче щели да искат да имат свои представители сред членовете на ръководството в "Антикорупция", признаха народни представители от ОП.

"То на този закон само дето не му сложиха името на Пламен Георгиев отгоре", шегуват се те.

ДПС също няма да предлага свои хора начело на "Антикорупция".

"Откъде такова самочувствие с 25 депутати", посочи Хамид Хамид.

Левицата е единствената, която смята да издигне номинация като днес лидерката й Корнелия Нинова има насрочени срещи с потенциални кандидати.

"Проблемът е дали тези хора ще искат да се обвържат. Идеята ни е не да издигаме просто някой, а авторитетна фигура с доказан морал и опит. Този човек обаче ще бъде изложен на доста проветриво място, а ние си даваме сметка, че наше предложение в пленарната зала ще бъде отхвърлено. Така че самите проектокандидати може да не пожелаят да участват.", коментираха депутати от БСП. 

"Дори и да предположим, че намерим личност, готова да бъде номинирана, ще го разнасят този човек като маймуна един месец, за да му вгорчат живота и да го очернят", допълват те.

Дали "Воля" на Веселин Марешки също ще се включи в номинирането, засега не е ясно. Темата все още не е била обсъждана в групата, а самият Марешки е в болничен.

Няма време

В сряда водещата по закона "Антикорупция" комисия изготви правила за избор на председателя, които предстои да бъдат окончателно одобрени в петък. Изначално обаче изборът на Пламен Георгиев е предрешен и поради скъсените срокове. За разлика от заместник-председателя в Комисията и тримата редови членове, които заедно с председателя представляват ръководното тяло, процедурата за избор на председател трае само един месец, докато за останалите - три. След окончателното приемане на правилата утре, партиите имат две седмици за издигане на кандидатури. Номинираните ще имат една седмица да напишат концепция и да съберат необходимия набор от документи за "кандидатстване за работата". Самото изслушване пък ще трае само 15 минути. Гражданските организации ще имат не повече от пет дни да изготвят и предоставят въпросите си. Така погледнато излиза, че настоящият шеф на КОНПИ е единственият, който има време за подготовка. Още повече, че името му се спряга от самото зараждане на идеята за създаването на Бюро "Антикорупция".

Кой е той?

Георгиев отговаря на всички изисквания по закона за стаж и опит. Роден е през 1976 г. Завършил е право, както и магистратура "Право на ЕС" е СУ "Св. Климент Охридски". Има международни специализации, в т.ч. в САЩ, за борба с корупцията. Бивш следовател в столичното следствие, после става прокурор последователно в районната и градската прокуратура, а после и във ВКП и в специализираната прокуратура. Носител е на наградата на името на Джовани Фалконе. Минава и през зам.-министерски пост. Оглавява КОНПИ през 2013 г., а мандатът му изтича в точния момент, за да оглави новия антикорупционен орган - на 1 март 2018 г.

КОНПИ напомни напоследък за себе си, шумно налагайки запор на имущество на съиздателя на "Икономедиа" Иво Прокопиев на основание приватизационна сделка с изтекла давност.

Благоустройване

Предвижда се централното управление на новото мегазвено, в което се сливат автоматично КОНПИ, БОРКОР, комисията за конфискация, съответните дирекции в Сметната палата и ДАНС, да бъде настанено в сградата на бившия нотариат в София на бул. "Патриарх Евтимий". Сградата е паметник на културата, като за да приюти състава на звеното, ще е необходим ремонт, изчислен на около 3 милиона лева. Дотогава "Антикорупция" ще работи разделена - всяко звено на настоящото си местонахождение.

Работата на бъдещата комисия е доста спорна. Със закона, на който президентът Румен Радев наложи и вето, очаквано бързо преодоляно, на "Антикорупция" бяха дадени огромни правомощия, в това число да прилага специални разузнавателни средства. Досега такива можеше да искат само прокуратурата, ДАНС, МВР и разузнаването. Комисията обаче няма разследващи функции и така и не стана ясно за какво ще се събира информацията от СРС, които иначе се прилагат само за разследване на тежки престъпления, за които се предвижда наказание от над 5 години затвор.

Подателите на сигналите за корупция пък няма да бъдат зашитени от ответно наказателно преследване, което поставя под въпрос мотивацията на гражданите да сигнализират за нередности.

Най-малко 11 души загинаха при пожар в японски център за бездомни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692881

Най-малко 11 души загинаха при пожар в японски център за бездомниНай-малко 11 души загинаха при пожар в японски център за възрастни хора без домове в град Сапоро на остров Хокайдо, предаде ДПА. Други петима жители на центъра, помещавал се в дървена сграда, бяха спасени от пожарникарите. Трима от тях са ранени, но животът им е извън опасност. Триетажната постройка, намираща се на около 1,5 км от гарата на Сапоро,

Нова пломба пази зъбите от микроби

https://www.actualno.com/sciencelogy/nova-plomba-pazi-zybite-ot-mikrobi-news_657370.html

Канадски химици са създали нов тип зъбна пломба, която защитава зъбите от микроби, благодарение на вложените в нея наночастици антибиотици, се казва в статия в изданието Nature Communications, цитирана от БГНЕС. "Наночастиците, съдържащи антибиотици, превръщат пломбата в първата защитна линия срещу микробите, предизвикващи кариеса. Това не е нов метод, но досега тази защита, вложена в пломбата, действаше една седмица. Сегашната технология гарантира, че защитата ще е в продължение на години

Земетресение удари Австрийските Алпи

https://frognews.bg/svqt/zemetresenie-udari-avstriiskite-alpi.html

Земетресение разлюля Австрийските Алпи. Трусът е бил със сила 4 по скалата на Рихтер, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център.

Земетресение удари Австрийските Алпи

https://frognews.bg/novini/zemetresenie-udari-avstriiskite-alpi.html

Земетресение разлюля Австрийските Алпи. Трусът е бил със сила 4 по скалата на Рихтер, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център.

Трифон Зарезан е

http://www.moreto.net/novini.php?n=368232

Трифон Зарезан е празник на лозарите, градинарите и кръчмарите и го отбелязваме по нов стил на 1 февруари. Смята се, че какъвто човек срещнеш сутринта на улицата на Трифоновден, такъв ще ти е късметът. Имен ден отбелязват Трифон и Лозан.

Трифон Зарезан е!

http://www.cross.bg/trifon-fevryari-vino-1566772.html

/КРОСС/ Трифон Зарезан е един от най-обичаните и почитани празници. Свети Трифон е мъченик, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян е бил посечен с меч. Роден в град Апамия, Фригия, в Мала Азия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното.Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест. Празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите. Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята. Денят на свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари. Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари се празнува Трифоновден, на 2 февруари - Сретение Господне, а на 3 февруари - свети Симеон. Според народните традиции свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. Според етнографи в основата на празника се крие древният култ към Дионисий - бога, когото в древността почитали като покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино

От Израел: В България не обвиниха ”Хизбула” за атентата

http://dnes.dir.bg/news/letishte-hizbula-atentat-26836406

Българската прокуратура реши да не обвинява "Хизбула" за бомбения атентат на летището в Бургас през 2012 г.

Музиката на органа, която носи подаръци

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/02/01/3121720_muzikata_na_organa_koiato_nosi_podaruci/?ref=rss


Знаете ли как работи най-големият инструмент музикален инструмент в България - концертният орган в зала "България"?<br /><br />Ако отговорът е "Не", за вас е концертът "Приказка за триангел и концертен орган" на 25 февруари (неделя) от 11.30 ч. - четвърти от тазгодишния сезон на поредицата "Фортисимо Фамилия". На сцената в зала "България" ще излезе органистът Велин Илиев, а Павел Златаров ще дирижира оркестъра на Софийска...

Перничанка иска да осинови питбула, убил дете

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/pernichanka-iska-da-osinovi-pitbula-ubil-dete-2075942

Осиновяване на питбула, който в понеделник наръфа до смърт 3-годишно дете в пазарджишкото село Мокрище, уреждат природозащитници от организацията 

Винетките вече важат от дата до дата

https://frognews.bg/novini/vinetkite-veche-vajat-data-data.html

Валидността на старите винетки изтече. От днес в сила влизат новите годишни стикери, които важат от дата до дата за точно 12 месеца. По търговските обекти се разполага с над 3 милиона нови винетки.

България е сред страните в ЕС, в които се плащат най-високи екологични данъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692871

България е сред страните в ЕС, в които се плащат най-високи екологични данъциБългария е сред първите пет страни в ЕС, в които се плащат най-високи екологични данъци в общността, показват данни от анализ на Евростат за дела на екологичните данъци в общите държавни приходи от данъци и социални вноски през 2016 г. Екологичните данъци у нас съставляват дял от 9,6 на сто в общите приходи от данъци и социални вноски през 2016 г.

Всеки пети шеф у нас наема на работа пенсионери

https://www.actualno.com/business/vseki-peti-shef-u-nas-naema-na-rabota-pensioneri-news_657352.html

Всеки пети работодател наема служители в пенсия, показват данни на експерти по подбор на персонала. „Тези служители стават все по-предпочитани, защото са хора с опит и бързо ще влязат в спецификата на работата и от друга страна, защото се съгласяват да работят за по-ниски заплати“, обясни специалистът по подбор на персонала Маргарита Николчева. Оказва се, че част от фирмите дават на служителите от трета възраст 30% по-ниска заплата от тази, която получават работниците в акт

Общинският съвет във Варна одобри таксите за паркиране в бъдещата Синя зона в града.

https://www.dnevnik.bg/morski/2018/02/01/3122128_obshtinskiiat_suvet_vuv_varna_odobri_taksite_za/?ref=rss


Таксата за час престой в зоната ще бъде 1 лв. Единствено във Варна шофьорите ще имат възможността да плащат и половинчасов престой.<br /><br />Живеещите в обхвата на зоната ще ползват преференции. Те ще плащат по 5 лв. на месец и по 55 лв. на година за първи автомобил. За втора кола месечната такса ще бъде 10 лв., а годишната – 110 лв.<br /><br />За служебен абонамент в централната градска част ще се плаща 350 лв. на месец и 3 850 лв. на година. За широк център цената ще...

Как Паметникът на Бузлуджа вдъхнови бунтарите от Algiers

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/02/01/3121810_kak_pametnikut_na_buzludja_vduhnovi_buntarite_ot/?ref=rss


Американската група Algiers ще бъде на сцената на клуб "Терминал 1" тази събота, но това всъщност няма да е първото им посещение в страната. През 2015 г. те изразиха гнева си към политическата ситуация в САЩ и вълната на полицейско насилие към афроамериканци с песента Irony. Utility. Pretext, чийто клип е заснет на паметника на Бузлуджа.<br /><br />Те разбират за паметника, който през последните години е обект на интерес на все повече фотографи и пътешественици, от...

Най-важното от Варна във вчерашния 31 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368227

Одобриха цените и правилата за паркиране в бъдещата Синя зона на Варна Общинският съвет одобри цените и правилата за паркиране в бъдещата Синя зона на Варна, която предстои да заработи в началото на месец май тази година, предаде репортер на Moreto.

Европейският съюз взе решение да не подкрепя засилването на санкциите против Русия

http://pogled.info/svetoven/evropeiskiyat-sayuz-vze-reshenie-da-ne-podkrepya-zasilvaneto-na-sanktsiite-protiv-rusiya.92252

/Поглед.инфо/ Европейският съюз взе решение да не подкрепя засилването на санкциите против Русия, заяви премиер министъра на Белгия Шарл Мишел в края на преговорите с премиер министъра на РФ Дмитрий Медведев.

Студените войни

http://pogled.info/svetoven/studenite-voini.92253

/Поглед.инфо/ Събитията от международната политика и дипломацията получавагт интересни, макар и странни за простосмъртните очертания.

Февруари започва със слънце

https://frognews.bg/novini/fevruari-zapochva-sas-slantse.html

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в низините и около водните басейни ще има мъгла. В Източна България ще се появи до умерен юг-югозападен вятър. Максимални температури между 11° и 16°, в София около 11°. Късно вечерта от югозапад ще започне бързо увеличение на облачността.

Предстоящи събития в страната на 1 февруари

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-zala-1566781.html

/КРОСС/ *** София.От 09.00 часа ще започне заседание на Народното събрание. *** София.От 09.30 часа в НДК ще започне първият ден от Неформалният съвет по конкурентоспособност с участието на министрите, отговарящи за ресорите „Индустрия". Заседанието ще бъде открито от министъра на икономиката Емил Караниколов. От 15.00 часа ще се проведе пресконференция. *** София.От 11.00 часа председателят на парламента Цвета Караянчева ще присъства на церемонията по отдаване на почит на жертвите на комунистическия режим. Събитието ще се проведе пред параклиса и мемориалната стена до НДК. *** София.Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще обсъди технологичните възможности за връзка между измерванията на Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух на Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ и гражданските мрежи за измерване. След срещата към 15 часа ще има изявления на участниците. *** София.От 09.30 часа в Sofia Event Center (бул. „Черни връх" № 100) ще се проведе петата годишна конференция „Индустриално строителство и инвестиции 2018", която дава началото на поредицата събития Building Innovation Forum Series 2018. *** София.От 09.30 часа ще започне заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет. *** София.В Центъра по изкуства на Нов български университет ще бъде представена студентската изложба „Ръцете на професията". *** София.От 09

България открива европредседателството и в Брюксел с концерт

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/01/3121888_bulgariia_otkriva_evropredsedatelstvoto_i_v_brjuksel_s/?ref=rss


Официалното откриване в Брюксел на българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще бъде отбелязано днес с концерт в Центъра за изкуства "БОЗАР".<br /><br />В програмата са включени произведения както от българската класическа музика и фолклор, така и от европейската музика. Те ще бъдат представени от Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева и със специалното участие на сопраното Соня Йончева и...

Опасно мръсен въздух и днес в столицата

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/opasno-mrasen-vazduh-dnes-stolitsata.html

На 1 февруари се очаква повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха. При норма от 50 mg/m3 за 24 часа очакваното превишение ще е в границите 51 - 100mg/m3. Това съобщават от пресцентъра на Столична община.

Опасно мръсен въздух и днес в столицата

https://frognews.bg/novini/opasno-mrasen-vazduh-dnes-stolitsata.html

На 1 февруари се очаква повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха. При норма от 50 mg/m3 за 24 часа очакваното превишение ще е в границите 51 - 100mg/m3. Това съобщават от пресцентъра на Столична община.

Все по-малко кучета се осиновяват в Пловдив

https://www.actualno.com/plovdiv/vse-po-malko-kucheta-se-osinovjavat-v-plovdiv-news_657345.html

Намалява броят на одомашнените кучета в Пловдив. Това каза за Радио „Фокус”- Пловдив Георги Божев, директор на Зооветеринарния комплекс. "Въпреки разяснителните кампании одомашнените кучета от приюта в Пловдив са по-малко от предходната година", посочи Божев. През 2017 година са били одомашнени 89 кучета, а през 2016 година те са били 135. Според Божев, докато е вървяла кампанията за един ден са били осиновени 5 кучета наведнъж, но след това броят им отново е нама

"Война във войната" - как конфликтът в Йемен тръгна в неочаквана посока

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/01/3121764_voina_vuv_voinata_-_kak_konfliktut_v_iemen_trugna_v/?ref=rss


Гражданска война в гражданската война избухна в Йемен.<br /><br />В подкрепяния от САЩ съюз, включващ йеменския президент и предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която се бие с шиитските бунтовници, избухнаха раздори, а силите, верни на всяка от страните, се обърнаха едни срещу други в ожесточени боеве тази седмица. В резултат южният град Аден е превърнат във военна зона. Летището не работи, училищата и магазините затвориха, а семейства избягаха от районите с най-ожесточените...

Проучване: Лек спад в масовата подкрепа за Путин

http://dnes.dir.bg/news/izbori-rusia-putin-26836367

Около 71 на сто от руснаците заявяват, че са решили твърдо да гласуват на предстоящите президентски избори и близо 70 на сто от тях ще подкрепят Владимир Путин.

В истината има повече красота, дори когато...

http://www.cross.bg/dori-krasota-poveche-1566773.html

/КРОСС/ В истината има повече красота, дори когато красотата е отвратителна. Джон Стайнбек  

Президентът Румен Радев ще бъде на посещение в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692869

Президентът Румен Радев ще бъде на посещение в БрюкселДържавният глава Румен Радев ще бъде на работно посещение в Брюксел, съобщиха от прессекретариата на президента. В рамките на визитата си той ще бъде приет от Негово Величество краля на белгийците Филип. Държавният глава Румен Радев ще разговаря и с представители на българската общност в Кралство Белгия.

Искат постоянен арест за задържаните по отвличането на Адриан Здравков

https://frognews.bg/novini/iskat-postoianen-arest-zadarjanite-otvlichaneto-adrian-zdravkov.html

Прокуратурата ще внесе искане в съда за постоянен арест на четиримата задържани, свързани с отвличането на Адриан Здравков. Ивайло Борисов - Ториното и трима негови приближени бяха обвинени за помагачи на похитителите. Според обвинението Борисов и Марков са помогнали на похитителите на Адриан, като ги снабдили с две коли.

Депутатско творчество в ефир (ЕДНО КЪМ ЕДНО)

http://clubz.bg/63629-deputatsko_tvorchestvo_v_efir_edno_kym_edno

Поетични таланти в Народното събрание разгърнаха способностите си тази сутрин в ефира на бТВ в спор за комунизма. Депутатите от ГЕРБ Спас Гърневски и от БСП Славчо Велков спориха в рими, а поводът - парламентарният скандал от вчера, в който представители на двете партии се скараха кой е по-комунист и по-демократ. 

В студиото Велков се появи с кожени ръкавици, които се закани да носи през целия ден в знак на протест срещу декларация на ГЕРБ, че социалистите били изцапани в кръв "от главата до петите". И донесе бяла папка, в която имало стихове от Гърневски, посветени на комунистическия вожд Георги Димитров:

„Тогава по убеждение или по принуда ги е писал? Той е човекът, отстъпил от своите убеждения”, заяви Велков.

Гърневски се защити, че стихотворението му за Димитров е било за конкурс и „неговите стихове никога няма да бъдат разбрани” от БСП.

Велков на свой ред заяви, че е писал стихове за самия Гърневски и му ги е давал. А и социалистът пишел отвреме навреме - призна самият той - "Пиша сатирична, понякога и сатирична поезия, имам признанието и на Стефан Цанев". И съчини рима в ефир:

"Сами имат право уважаемите зрители за избират: Спас или нас"

Гърневски не остана по-назад и изрецитира свое произведение:

10 ноември 89 година

Фалираха безнародните ни комунисти

и свалиха народната носия.

Самоназначиха се за капиталисти

На един народ, от тях доведен до просия.

Днес децата им на Запад преуспяват,

Сдобили се със западни тапии

Тук бащите парите европейски усвояват

и отдавна са изискани еврочорбаджии.

Сараи, яхти, капитали, лимузини -

това е по-малкото в мрачната ни орисия.

Защото другарите, макар че днеска всичко имат

неистово копнеят пак да ни освободи Русия.

Славчо Велков му отговори в рима:

"В тази бяла папка разкрито е как Спас лапка"

Пътна обстановка в страната - 1 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368226

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Оправдаха бивш съдебен шеф за заплаха за убийство

https://www.actualno.com/crime/opravdaha-bivsh-sydeben-shef-za-zaplaha-za-ubijstvo-news_657360.html

Софийският градски съд оправда бившия председател на съда в Раднево Е. Д. за закана с убийство. Той е подсъдим за думи към деловодителката Йовка Митева през 2013 г.: "Мръсна к..., сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи", става ясно какво е казал от мотивите на съда, цитирани от lex.bg. Според съда обвиняемият наистина е каз

Почитаме днес жертвите на комунизма

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/pochitame-dnes-jertvite-komunizma.html

Днес е денят за почит към жертвите на комунизма. На този ден са произнесени наведнъж най-много смъртни присъди над политици от т.нар. народен съд. Денят се отбелязва от 2011 година.

Почитаме днес жертвите на комунизма

https://frognews.bg/novini/pochitame-dnes-jertvite-komunizma.html

Днес е денят за почит към жертвите на комунизма. На този ден са произнесени наведнъж най-много смъртни присъди над политици от т.нар. народен съд. Денят се отбелязва от 2011 година.

Днес ще е предимно слънчево, с максимални температури между 11° и 16°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6692860

Днес ще е предимно слънчево, с максимални температури между 11° и 16°Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на отделни места в низините и около водните басейни ще има мъгла. В Източна България ще се появи до умерен юг-югозападен вятър. Максимални температури между 11° и 16°, в София около 11°. Късно вечерта от югозапад ще започне бързо увеличение на облачността.

Св. мчк Трифон

http://www.cross.bg/trifon-boga-nego-1566771.html

/КРОСС/ Житие на св. мъченик Трифон Св. Трифон Зарезан. Стенопис в Рилския манастир "Св. Иоан Рилски"Свети мъченик Трифон се родил около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, Римската империя. Родителите на св. Трифон били дълбоко вярващи християни и отрано се потрудили над своето чедо да разгорят в сърцето му любов и преданост към Бога. Трудът на родителите скоро дал своя плод. Свети Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса. Римският император Гордиан (238-244) не бил християнин, но не преследвал последователите на Иисус. И Бог му сторил милост за това. Той имал дъщеря Гордиана - умна и хубава. За нея идвали видни и прославени момци. Но в това време тя тежко заболяла душевно. Мъченица и терзана, тя се хвърляла в огън, хвърляла се и във вода от мъка. Идвали най-способни лечители, но накрай родителите й се убедили, че за болестта й няма лек. Тя обаче непрестанно повтаряла едно и също: "Никой не може да ме излекува, освен Трифон." Тия думи отдавали на душевното й страдание и ги отминавали без внимание. Но когато нямало вече какво да правят, императорът наредил да се провери навсякъде из империята има ли такъв човек Трифон, който лекува болни, и да го доведат. Св. Трифон тогава бил 17-годишен. Довели го в Рим

Св. мчк Трифон

http://www.cross.bg/trifon-boga-zapoved-1566771.html

/КРОСС/ Житие на св. мъченик Трифон Св. Трифон Зарезан. Стенопис в Рилския манастир "Св. Иоан Рилски"Свети мъченик Трифон се родил около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, Римската империя. Родителите на св. Трифон били дълбоко вярващи християни и отрано се потрудили над своето чедо да разгорят в сърцето му любов и преданост към Бога. Трудът на родителите скоро дал своя плод. Свети Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса. Римският император Гордиан (238-244) не бил християнин, но не преследвал последователите на Иисус. И Бог му сторил милост за това. Той имал дъщеря Гордиана - умна и хубава. За нея идвали видни и прославени момци. Но в това време тя тежко заболяла душевно. Мъченица и терзана, тя се хвърляла в огън, хвърляла се и във вода от мъка. Идвали най-способни лечители, но накрай родителите й се убедили, че за болестта й няма лек. Тя обаче непрестанно повтаряла едно и също: "Никой не може да ме излекува, освен Трифон." Тия думи отдавали на душевното й страдание и ги отминавали без внимание. Но когато нямало вече какво да правят, императорът наредил да се провери навсякъде из империята има ли такъв човек Трифон, който лекува болни, и да го доведат. Св. Трифон тогава бил 17-годишен. Довели го в Рим

Как изчезна корупцията

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/02/01/3121660_kak_izchezna_korupciiata/?ref=rss


Завесата се вдига и на сцената е Бойко Борисов в европейски фрак и цилиндър. Асистира му Корнелия Нинова в стилно трико и с шапка ушанка. Номерът започва, като асистентката развежда на синджир пред публиката едра, космата и доста свирепа корупция, така че всеки да се убеди, че е истинска. Корупцията носи плакат: "И в детските градини ме има!". След това я настаняват на един добре осветен стол, докато останалата сцена потъва в тъмнина. Музиката елегантно нагнетява напрежението. Борисов...

Св. мъченик Трифон Апамейски

https://www.actualno.com/celebrate/sv-mychenik-trifon-apamejski-news_657346.html

Свети мъченик Трифон се родил около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, Римската империя. Родителите на св. Трифон били дълбоко вярващи християни и отрано се потрудили над своето чедо да разгорят в сърцето му любов и преданост към Бога. Трудът на родителите скоро дал своя плод. Свети Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса. Римският император Гордиан (238-244) не бил християнин, но не преследвал последователите на Иисус. И Бог му стор

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=368229

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес, 1 февруари ще бъде прекъснато електрозахранването в някои улици във Варна, научи Moreto.net. - от 10:00 ч. до 12:00 ч., гр. Варна, ул. "Арх.

Комисарите Бенковска и Моедаш ще участват в неформален съвет по конкурентоспособност в София

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/01/3121774_komisarite_benkovska_i_moedash_shte_uchastvat_v/?ref=rss


Еврокомисарите Елжбета Бенковска и Карлош Моедаш ще се включат днес и утре в неформалния съвет по конкурентоспособност в София. В него ще участват министрите на държавите членки на Европейския съюз, отговарящи за ресорите "Индустрия" и "Научни изследвания". Заседанието ще бъде председателствано от министъра на икономиката Емил Караниколов и е част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС. Заради събитието достъпът до НДК ще бъде ограничен тези два...

Почитаме жертвите на комунистическия режим

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/pochitame-zhertvite-na-komunisticheskiia-rezhim-6078834

Прддседателят на Народното събрания Цвета Караянчева ще присъства на церемонията за отдаване на почит към жертвите - за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити

България е в първата петица в ЕС по най-високи екоданъци

http://dnes.dir.bg/news/zelenata-diskusia-danatzite-26836312

България е сред първите пет страни в ЕС, в които се плащат най-високи екологични данъци в общността.

По телевизията тази сутрин

http://www.cross.bg/tema-zlatkov-adrian-1566780.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Историята на Александър Кочев - българинът, който издаде учебник по английски за японци Тема: Пързалка на пътя или как температурните разлики създават риск за шофьорите - демонстрация на живо Тема: Нова схема за кражби на коли - как да надхитрим джамбазите? Тема: Лични данни изтичат от неподозирани места - възможно ли е да се защитим? Тема: Политика и скандали - между учебниците и конвенцията. Тезите на ГЕРБ и БСП Тема: Обвинения и съмнения - какви са версиите около разследването на Адриан Златков? Тема: УЕФА обмисля забрана на играта с глава в детския футбол - каква е причината БТВ, "Тази сутрин" Тема: Как службите ще ползват фейсбук за издирване на отвлечени деца? Гостува Явор Колев Тема: Скандал в парламента. Защо депутатите искаха оставки и се обиждаха на националсоциалисти и фашисти? Славчо Велков и Георги Търновалийски Тема: Оставка на върха в НСО. Защо генерал Ангел Антонов напусна службата? Имало ли злоупотреби и натиск? В студиото Бойко Ноев Тема: Хванаха ли похитителите на Адриан Златков? И защо бяха арестувани Ивайло Борисов-Ториното и негови приближени? Коментар на Румен Петков и Николай Радулов Тема: Как Васко стана Микеле? Историята на едно осиновено преди 20 години от италианци ромско дете, което среща биологичните си родители Тема: На живо: защо изборът на нов видински митрополит доведе до поредния църковен скандал? Тема: Комунизмът между митовете и реалността

Празнуваме Трифоновден - Зарезан

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/praznuvame-trifonovden-zarezan.html

Българската православната църква и народът ни почита днес паметта на Свети мъченик Трифон, наречен от народа Зарезан, защото се отбелязва в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Празнуваме Трифоновден - Зарезан

https://frognews.bg/novini/praznuvame-trifonovden-zarezan.html

Българската православната църква и народът ни почита днес паметта на Свети мъченик Трифон, наречен от народа Зарезан, защото се отбелязва в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Взлом в частен дом на ул. «Булаир»

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/WBgzXGv9l9Y/

На 31.01.т.г. около 17.00 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 68- годишна поморийка за това, че чрез взломяване на входната врата е проникнато в дома й, разположен на ул. «Булаир», откъдето е извършена кражба на сумата от 3 600 лв., 100 долара, 300 евро и 50 турски лири, различни златни и сребърни накити, както и монети с нумизматична стойност, съобщават от полицията. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Извънредно важно за читателите на Поглед.инфо!!! За да имате достъп до сайта, прочетете и споделете с приятели!

http://pogled.info/bulgarski/izvanredno-vazhno-za-chitatelite-na-pogled-info-prochetete-i-spodelete-s-priyateli.92248

/Поглед.инфо/ Уважаеми приятели и читатели на сайта Поглед.инфо! Сигурно сте установили вече, че трудно достигате до страницата ни във Фейсбук. Отнася се не само до нашата, но до всички страници на медии, корпоративни, лични и т.н.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване