Gong.bg празнува 11 години, отдадени на спортните фенове

https://www.vesti.bg/lyubopitno/gong.bg-praznuva-11-godini-otdadeni-na-sportnite-fenove-6078855

Рожденикът ще зарадва феновете си със специални секции, посветени на турнира DIEMA XTRA Sofia Open и Зимните олимпийски игри

Испания ще позволи на Косово да влезе в ЕС като "сръбски регион"

http://clubz.bg/63656-ispaniq_shte_pozvoli_na_kosovo_da_vleze_v_es_kato_srybski_region

Мадрид не отстъпва от позицията си за блокиране на европейската интеграция на Косово, но Испания би се съгласила Косово да влезе в ЕС само като сръбски регион, съобщи белградският ежедневник "Вечерне новости", цитиран от В92. И авторитетното издание EUоbserver се позовава на документ на испанското МВнР, в който се настоява Косово да бъде изключено от плана за разширяване на ЕС, докато Испания не го признае.

"Концепцията за "WB6" не отговаря на динамиката на разширяването. Косово не е част от процеса на разширяване и има своя диференцирана рамка, заяви испанското външно министерство в изпратения до Европейската комисия документ, на който се позовава и EUobserver.

WB6 е абревиатурата, използвана от Брюксел за шестте страни кандидатки за ЕС от Западните Балкани - Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия.

На всички тези страни им е обещано членство в ЕС един ден, но има проблем с Косово, която не може да постигне нормален напредък, тъй като Испания, Кипър, Гърция, Румъния и Словакия не я признават за суверенна държава.

Европейската комисия планира да приеме нова политика за Западните Балкани на 6 февруари.

Позицията на Мадрид, според белградския вестник, цитиран от агенция "Фокус", пък е, че Косово може да стане част от Общността единствено като административна единица в състава на Сърбия. В този смисъл, испанците са изпратили до европейските органи не само едно писмено възражение, както се говореше през последните дни, а няколко протестни ноти.

Ежедневникът твърди, че е получил потвърждение на тази информация от Министерството на външните работи на Испания, което също е било категорично, че Мадрид няма да отстъпи от тази си позиция.

"Позицията на Испания за непризнаване на едностранно обявената независимост на Косово е основана на защитата на принципите на териториалния интегритет на държавите, съобразяването с международното право и върховенството на закона“, са заявили от пресслужбата на испанското външно пред белградския ежедневник.

"Вечерне новости" пише, че "ситуацията в Каталуня“ е втвърдила отношението на Испания спрямо Косово. Мадрид не иска да чува за никакви прецеденти, защото от това може да се възползват някои испански региони.

 
Федерика Могерини, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурността, заяви, че Европа няма да бъде обединена, докато Балканите не станат част от Европейския съюз.

След миналогодишния референдум за независимост на испанската автономна област, Европейската комисия излезе с позиция, че ситуацията не може да бъде сравнявана с тази в Косово, тъй като Испания е член на ЕС, а Сърбия - не. Сръбското правителство подготви тогава протестна нота до Брюксел. Но властите в Белград накрая решиха да не я изпращат, тъй като, както обясни тогава президентът Александър Вучич, Белград е получил директна молба от Мадрид да се въздържи от действия, усложняващи допълнително ситуацията.

Вучич заяви тогава, че Испания винаги се е отнасяла към Сърбия "справедливо" и че е наясно за "всички тези, които са оказали натиск върху премиера Мариано Рахой да бъде признато Косово", но, че испанският лидер "не би го направил". По-рано тази седмица, албаноезична медия в Прищина съобщи, че Испания е изпратила протестна нота до Брюксел с цел да блокира всяко споменаване на Косово като отделна държава в предстоящата стратегия за разширяване на ЕС.

 
Предисторията
 
Прищина обяви независимост през февруари 2008 г., а България призна независимо Косово на 20 март с.г., ден след го декларира в съвместно изявление заедно с Хърватия и Унгария. Тогавашният външен министър Ивайло Калфин заяви, че това е избор "между единствената възможност международната общност да се намеси и да се ангажира активно със създаването на положителен политически процес на Западните Балкани и движение към възприемане на европейските ценности, и другата възможност - до създаване на конфликт, водещ до насилие, подобен на този в Близкия Изток".
 
Освен от България, Косово е признато от още 107 държави, 22 от които са членки на ЕС, както и от САЩ, Канада и Австралия. Освен Испания, Гърция, Кипър, Румъния, и Словакия също не са признали най-новата държава на Балканите.
 
Относно Каталуня, изразената от българското МВнР позиция беше, че "едностранното обявяване на независимост на Каталония не отговаря на условията за легитимност и нарушава принципите на правовата държава". Подкрепяме запазването на териториалната цялост и държавния суверенитет на Испания, която е наш стратегически партньор и съюзник, се казваше в позицията.

Маскирани служители изведоха кмета на Септември от сградата на общината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693440

Маскирани служители изведоха кмета на Септември от сградата на общината"Не съм задържан. Не са ми повдигали никакво обвинение. Оказвам пълно съдействие на прокуратурата, не съм нарушил закона и вярвам в справедливия български съд." Това заяви кметът на Септември Марин Рачев пред журналисти. Той съобщи, че го отвеждат на разпит и беше качен на автомобил, който се отправи в неизвестна посока.

Франция финансира износа за Иран, избягвайки санкциите на САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=368253

Франция започва да предлага заеми, доминирани в евро на ирански купувачи на стоки по-късно тази година, за да подпомогне търговията извън обхвата на санкциите на САЩ, коментира ръководителят на държавната инвестиционна банка Bpifrance, съобщава "Ройтерс" Франция се стреми да засили търговията с Иран след споразумението от 2015 г.

„Без последна спирка“ в новия трилър с Лиам Нийсън

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/bez-posledna-spirka-v-noviia-trilyr-s-liam-nijsyn-6078853

Когато актьор и режисьор работят заедно върху три или повече филма, няколко неща неизбежно се случват

Как хиляди строго секретни документи се озоваха в магазин за мебели в Австралия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/01/3122308_kak_hiliadi_strogo_sekretni_dokumenti_se_ozovaha_v/?ref=rss


Австралийското контраразузнаване си върна хиляди класифицирани документи, оставени в магазин за мебели втора употреба, и това се превърна в един от най-големите пробиви в сигурността в последно време, съобщи "Ройтерс".<br /><br />Документите съдържат информация за пет предишни правителства, която трябва да е строго секретна за най-малко 20 години. Те обаче се оказаха забравени в две чекмеджета, които доскоро са били на разпродажба в магазин за мебели втора употреба в...

Още през есента предупредили, че в Септември 3-ма усвояват поръчки за 13 млн. лв.

http://clubz.bg/63655-oshte_prez_esenta_predupredili_che_v_septemvri_3_ma_usvoqvat_porychki_za_13_mln_lv

През октомври м.г. от областния съвет на БСП-Пазарджик и народни представители от областта са изнесли на пресконференция редица сигнали за нередности. "Като изключително обезпокоителен пример за погазване принципите на демокрацията и законността бе посочено управлението на община Септември от кмета Марин Рачев (ГЕРБ)", се казва в позиция на областния съвет на БСП по повод шумния арест на кмета на града Рачев.

Социалистите напомнят, че част от информацията, която областният председател Петя Цанкова предоставила, е за усвояване на 13 млн. лв. по общински поръчки от 11 фирми, регистрирани на 3 лица на дублиращи се адреси.

По-рано днес кметът на общината Марин Рачев бе изведен показно от местоработото си. Той заяви пред журналистите, че оказва пълно съдействие на разследващите и вярва в българското правосъдие. По думите му, не е задържан, а ще бъде отведен за разпит в София.

Според "Пазарджик днес" градоначалникът и администрацията му са били докарани принудително в общината рано тази сутрин. Според същата медия това е и първата акция по приетия наскоро закон Антикорупция.

От местните медии описват, че пред сградата на общината има много хора, които заедно с журналистите се чудят какво става.

Сигналът срещу Рачев е бил изпратен в Специализираната прокуратура през август м.г. от инициативен комитет „Да спасим община Септември“.

През декември 2017 г. инициативният комитет настоя кметът да бъде отстранен от поста си, тъй като според тях има вероятност той да повлияе на разследването чрез манипулиране на документи и свидетели.

Още тогава е известна информация, че Софийската градска прокуратура е изпратила постановление на Специализираната прокуратура към Специализирания наказателен съд с 14 тома и 5283 страници доказателствен материал за извършени нарушения от септемврийския кмет (това е "завареното положение", при което висящите дела за "висока корупция" бяха преместени в СпНС. Такива са още случаите на Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков, на Румяна Ченалова и др. - бел.ред.)

В документа имало данни за тежки нарушения на Закона за обществените поръчки – раздаване на поръчки по шуробаджанашка линия, липса на проведени процедури и контрол по изпълнението на поръчките, фалшива отчетност и др. Медиите в Пазарджик пишат, че са представени доказателства за връзки на жената на кмета със сделка с фирма на нейна втора братовчедка. В преписката са налични данни от проверки на ДАНС и доклад от проверка на АДФИ за работата на Рачев.

На място в Септември днес бяха говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Независимо от твърденията на Рачев, Арнаудова потвърди, че той е задържан за срок от едно денонощие и утре ще му бъдат предявени обвинения за умишлена безстопанственост, в резултат на което са настъпили вреди за общината в размер на 100 000 лв.

Второто обвинение ще бъде за покупка и препродаване на земи, с което е нанесена вреда също от 100 000 лв.

"Това са работни обвинения и в процеса на разследването е напълно възможно те да бъдат променени. В хода на събиране на доказателства ще се търсят и документи, уличаващи кмета в злоупотреби в рамките на 13 милиона лева", уточни шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

На този етап единственият, от когото ще се търси отговорност, е Марин Рачев. Възможно е на по-късен етап да бъдат привлечени и други обвиняеми.

Вчера е бил рожден ден на градоначалника на Септември, който навърши 44 години, припомня pzdnes.com. Той е законно избран с листата на ГЕРБ на редовните избори за местни органи на властта, които се състояха през 2015 г.

Преди кмета в чудовищен скандал се забърка и шефът на общинския съвет на Септември Лазар Влайков - също кадър на ГЕРБ, веднъж изключван и отново приет в партията. Той бе задържан по подозрения за съпричастност към убийството на Наско Тонкев - местен жител, станало след безпаметен запой. Първоначално след поредица от разговори с местния прокурор се опитаха да изкарат, че 6-годишно дете е произвело изстрела с оръжието на Влайков - тежък боен пистолет. 

От думите на прокурора тогава се разбра, че Влайков, когото съдът пусна, "... е публична личност и има основание да се предположи, че може да повлияе на свидетели. Освен това има 6 досъдебни производства срещу него – 2 за причиняване на средна телесна повреда и 4 за кражби. От това става ясно, че лицето има склонност към извършване на престъпления.“

Още есента предупредили, че в Септември 3-ма усвояват поръчки за 13 млн. лв.

http://clubz.bg/63655-oshte_esenta_predupredili_che_v_septemvri_3_ma_usvoqvat_porychki_za_13_mln_lv

През октомври м.г. от областния съвет на БСП-Пазарджик и народни представители от областта са изнесли на пресконференция редица сигнали за нередности. "Като изключително обезпокоителен пример за погазване принципите на демокрацията и законността бе посочено управлението на община Септември от кмета Марин Рачев (ГЕРБ)", се казва в позиция на областния съвет на БСП по повод шумния арест на кмета на града Рачев.

Социалистите напомнят, че част от информацията, която областният председател Петя Цанкова предоставила, е за усвояване на 13 млн. лв. по общински поръчки от 11 фирми, регистрирани на 3 лица на дублиращи се адреси.

По-рано днес кметът на общината Марин Рачев бе изведен показно от местоработото си. Той заяви пред журналистите, че оказва пълно съдействие на разследващите и вярва в българското правосъдие. По думите му, не е задържан, а ще бъде отведен за разпит в София.

Според "Пазарджик днес" градоначалникът и администрацията му са били докарани принудително в общината рано тази сутрин. Според същата медия това е и първата акция по приетия наскоро закон Антикорупция.

От местните медии описват, че пред сградата на общината има много хора, които заедно с журналистите се чудят какво става.

Сигналът срещу Рачев е бил изпратен в Специализираната прокуратура през август м.г. от инициативен комитет „Да спасим община Септември“.

През декември 2017 г. инициативният комитет настоя кметът да бъде отстранен от поста си, тъй като според тях има вероятност той да повлияе на разследването чрез манипулиране на документи и свидетели.

Още тогава е известна информация, че Софийската градска прокуратура е изпратила постановление на Специализираната прокуратура към Специализирания наказателен съд с 14 тома и 5283 страници доказателствен материал за извършени нарушения от септемврийския кмет (това е "завареното положение", при което висящите дела за "висока корупция" бяха преместени в СпНС. Такива са още случаите на Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков, на Румяна Ченалова и др. - бел.ред.)

В документа имало данни за тежки нарушения на Закона за обществените поръчки – раздаване на поръчки по шуробаджанашка линия, липса на проведени процедури и контрол по изпълнението на поръчките, фалшива отчетност и др. Медиите в Пазарджик пишат, че са представени доказателства за връзки на жената на кмета със сделка с фирма на нейна втора братовчедка. В преписката са налични данни от проверки на ДАНС и доклад от проверка на АДФИ за работата на Рачев.

На място в Септември днес бяха говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Независимо от твърденията на Рачев, Арнаудова потвърди, че той е задържан за срок от едно денонощие и утре ще му бъдат предявени обвинения за умишлена безстопанственост, в резултат на което са настъпили вреди за общината в размер на 100 000 лв.

Второто обвинение ще бъде за покупка и препродаване на земи, с което е нанесена вреда също от 100 000 лв.

"Това са работни обвинения и в процеса на разследването е напълно възможно те да бъдат променени. В хода на събиране на доказателства ще се търсят и документи, уличаващи кмета в злоупотреби в рамките на 13 милиона лева", уточни шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

На този етап единственият, от когото ще се търси отговорност, е Марин Рачев. Възможно е на по-късен етап да бъдат привлечени и други обвиняеми.

Вчера е бил рожден ден на градоначалника на Септември, който навърши 44 години, припомня pzdnes.com. Той е законно избран с листата на ГЕРБ на редовните избори за местни органи на властта, които се състояха през 2015 г.

Преди кмета в чудовищен скандал се забърка и шефът на общинския съвет на Септември Лазар Влайков - също кадър на ГЕРБ, веднъж изключван и отново приет в партията. Той бе задържан по подозрения за съпричастност към убийството на Наско Тонкев - местен жител, станало след безпаметен запой. Първоначално след поредица от разговори с местния прокурор се опитаха да изкарат, че 6-годишно дете е произвело изстрела с оръжието на Влайков - тежък боен пистолет. 

От думите на прокурора тогава се разбра, че Влайков, когото съдът пусна, "... е публична личност и има основание да се предположи, че може да повлияе на свидетели. Освен това има 6 досъдебни производства срещу него – 2 за причиняване на средна телесна повреда и 4 за кражби. От това става ясно, че лицето има склонност към извършване на престъпления.“

Иззеха патрони, 150 монети и предмети с вид на антики от жилище в Нови пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693435

Иззеха патрони, 150 монети и предмети с вид на антики от жилище в Нови пазарПолицаи са иззели четири патрона - 7.62 мм, 150 монети и 83 други предмета с вид на антични при претърсване на дома на 35-годишния Й.Й. в Нови пазар, съобщават от ОД на МВР в Шумен. Жилището на мъжа е претърсено, след като вчера, около 15.00 ч., служители на полицейското управление в Нови пазар извършили проверка на управлявания от него лек

Прокуратурата проверява насилие в детска градина в Бургас

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/01/3122356_prokuraturata_proveriava_nasilie_v_detska_gradina_v/?ref=rss


Прокуратурата започна проверка по медийни публикации за насилие в детска градина в Бургас.<br /><br />Видео, разпространено в социалните мрежи, показва как две възпитателки в детската градина удрят шамари на децата и ги дърпат ги за косите малтретират децата. Според автора на клипа, кадрите са направени в обединено детско заведение "Брезичка" в бургаския комплекс "Славейков". Пред БНР родители потвърждават, че децата им имат синини и са стресирани.<br...

Предстои ремонт на съоръженията при минералните извори край Нареченски бани

https://www.actualno.com/asenovgrad/predstoi-remont-na-syoryjenijata-pri-mineralnite-izvori-kraj-narechenski-bani-news_657457.html

Минералните извори край асеновградското село Нареченски бани вече преминават в стопанисване на Община Асенoвград. Предложението бе отправено от министъра на околоната срда и водите Нено Димов към Общинския съвет в града. Без коментар старейшините дадоха съглаието си и приеха решението на първото за годината редовно заседание. За минералния извор край село Нареченски бани от години Община Асенoвград води преговори с кмета на населеното място и с населението там. Администрацията иска да поеме уп

Бизнесът: Цените скачат, ще протестираме

http://dnes.dir.bg/news/biznes-protestno-shestvie-aobr-poskapvane-toka-26837825

Докато слушаме бодряшки изказвания, как скокът на цените на тока за бизнеса няма да се отрази на цените на стоки и услуги, НСИ отчете ръст на цените.

Омбудсманът ще се избира с явно гласуване и ще има повече правомощия

http://econ.bg/Новини/Омбудсманът-ще-се-избира-с-явно-гласуване-и-ще-има-повече-правомощия_l.a_i.757296_at.1.html

Омбудсман ще се избира с явно, а не с тайно гласуване, и ще получи повече правомощия. Едно от тях е, че ще може да дава препоръки до Министерския...

Пловдивчанин, убил любовницата си с ритници, отива за 13 г. в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693429

Пловдивчанин, убил любовницата си с ритници, отива за 13 г. в затвораЗатвор от 13 г. и 4 месеца постановиха пловдивските магистрати за мъж, пребил до смърт любимата си. Това е осма поред присъда за 40-годишният Таньо Танев. На 30 януари м.г. той уби с ритници 50-годишната си любовница Мариела Томова. Тя издъхна от тежка черепно-мозъчна травма. Двамата ги събрала чашката и страстта към питието.

Гърция предлага Горнамакедония за ново име

http://www.cross.bg/gurtziya-nimitz-sreshtata-1566819.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Гърция Никос Коциас е предложил името „Република Горнамакедония" на срещата с посредника на ООН Матю Нимиц, като приемливо решение на спора за името на бившата югорепублика, съобщава „Фокус". Навярно, предложението, включващо термина „македония" с малка буква, ще бъде съобщено на македонската страна от Нимиц. След завършването на разговорите в Гърция, днес посредник на ООН пристигна в Македония. Съгласно дневния ред, Нимиц вече започна срещата си с президента на Македония Георги Иванов, а директно след това той продължава с разговор с премиера Зоран Заев, министърът на външните работи Никола Димитров, както и с председателите на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ Християн Мицкоски и Али Ахмети. След срещата с Димитров е предвидено официално изявление за посещението и оценка на срещите.    

Общината купува 22 газови автобуса за столичния градски транспорт

https://www.actualno.com/sofia/obshtinata-kupuva-22-gazovi-avtobusa-za-stolichnija-gradski-transport-news_657462.html

Столичният автотранспорт обявява процедура за закупуване на 22 новопроизведени автобуси на природен газ. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Превозните средства трябва да бъдат 12-метрови, нископодови и с осигурена климатизация. Оферти ще се приемат до 12 март. Финансирането е осигурено от ЕИБ и е на стойност 8,6 млн. лв. В момента има избран изпълнител и за производство и доставка на 60 газови автобуса - 12-метрови, нископодови и с осигурена климатизация. Двигателите на всички

Собственичка на магазин прогони въоръжени крадци с четец за баркодове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693413

Собственичка на магазин прогони въоръжени крадци с четец за баркодовеХладнокръвна дама е прибягнала до необичайно средство, за да защити себе си и магазина си от въоръжени крадци - четец за баркодове и крясъци, предаде ДПА, цитиран от БТА.  "Кримката" се е разиграла в германския град Лангенфелд. Жената, чието име не се споменава, е била заета с преброяването на дневния оборот,

Бившият ректор на МУ: Нямам общо с разкритата група за незаконен прием на студенти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693422

Бившият ректор на МУ: Нямам общо с разкритата група за незаконен прием на студентиБившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев отрече да има нещо общо с разкритата от прокуратурата престъпна група, занимавала се с незаконен прием на студенти във ВУЗ-а. Той е подсъдим по друго дело, по което СГС заседава днес. Преди няколко дни от прокуратурата обявиха, че имало незаконен прием на чуждестранни студенти,

"Български кариерен форум" за шести път събира фирми и сънародници в чужбина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284599_%22%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC%22+%D0%B7%D0%B0+%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D1%8

 След като през миналата 2017-а организацията срещна над 300 българи, учащи и работещи в чужбина, с утвърдени на родния пазар фирми, форумът поема своята кауза за пореден път. През пролетта на тази година представители на бизнеса ще гостуват в Лондон и Берлин, за да се запознаят със свои сънародници и да покажат защо в България си струва.

 

За шеста поредна година сдружение "Български кариерен форум" организира кариерни изложения, предназначени за наши млади сънародници в чужбина. Двете събития ще се състоят на 10-и март в Посолството на Република България в Лондон Българския културен институт и на 21-и април в Берлин.

Както всяка година, водещи представители на родния бизнес ще се срещнат с български студенти и млади професионалисти от чужбина. Целта на събитията е младежите да се запознаят с възможностите за кариерно развитие, а от своя страна фирмите участници да открият и привлекат свежа работна ръка с чуждестранен опит.

След три успешни изложения във Франкфурт форумът се премества в столицата Берлин. Мотивите за този ход са наличието на най-голямата българска диаспора във Федералната република, както и разнообразието на университетски специалности и кадри в Берлин и околността. По настоящи данни в столицата и прилежащата ѝ провинция Бранденбург живеят над 33 000 българи, близо 2 000 от които са студенти.

Въпреки “Брекзит” - процеса на излизане на Великобритания от Европейския съюз - интересът на младите хора към Острова не спира да расте. Затова Лондон се явява изключително стратегическо място за кариерното изложение за шеста поредна година. Понастоящем в британската столица и региона има над 30 000 установени наши сънародници, като от тях над 2 000 са студенти.

До първото изложение остават по-малко от два месеца, като вече значителна и авторитетна част от поканените фирми са потвърдили своето участие. Посетителите на форума ще имат възможността да срещнат с представители на компаниите “Теси”, “Easy Consult”, EVN, “TBI Bank”, “Карлсберг България” и “Despark”, както и с организациите “Заедно в час”, “Лечение без граници” и “Обединени идеи за България”.

“Български кариерен форум” е организация, създадена от и за студенти. Екипът се състои от български студенти и млади професионалисти с опит в чужбина. С цел да запази облика си, екипът всяка година се разширява с нови попълнения. За настоящата кампания са привлечени още 12 доброволци, студенти във Великобритания и Германия. Повечето от ангажираните в организацията на форума учат или работят в Западна Европа, а сред дългогодишните доброволци на каузата личат и имена на хора, установили се обратно в България след завършване на образованието си в чужбина.

"BG Careers Fair е едно изживяване. То дава интересен поглед върху пазара на труда в България и дори да не са си мислели, че искат да се развиват в България, може да се окаже, че всъщност са попаднали на Възможността." - споделя Ангел Игнатов, председател на Управителния съвет на сдружение "Български кариерен форум", който е именно едно от лицата, завърнали се в България след успешното си завършване на висшето образование в Шотландия.

Освен възможността да научи повече за реализацията си обратно в родината, всеки посетител на форума може да се регистрира в официалния уеб портал на “Български кариерен форум”, като процесът за тазгодишното издание вече стартира. Чрез попълване на формата всички заинтересовани от кариерното изложение могат да се осведомят повече за компаниите участници, за възможностите в деня на събитието и да поместят своето CV. До платформата имат достъп всички фирми партньори на организацията, което е предпоставка за по-добра комуникация между трудовия пазар в България и всички млади специалисти в чужбина, от които родния бизнес се нуждае. На страницата системно се публикуват и обяви за отворени позиции на фирмените партньори, което предлага на младите българи в чужбина да добият поглед върху пазара на труда в България дори ако нямат възможността да присъстват лично на форума.

В момента тече и кампанията за набиране на фирми изложители, като всеки заинтересован бизнес представител може да се осведоми за условията да стане кариерен партньор, поместени в предназначената за целта секция в официалния уеб сайт на “Български кариерен форум”

Мениджър започва от нулата тази седмица в „Шеф под прикритие“

https://www.vesti.bg/lyubopitno/menidzhyr-zapochva-ot-nulata-tazi-sedmica-v-shef-pod-prikritie-6078819

Четири опита са необходими на регионалния мениджър, за да се справи с инструктажа за безопасност

Съдебната реформа в Румъния поставя под въпрос членството в Шенген, предупреди Юнкер

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/01/3122355_sudebnata_reforma_v_rumuniia_postavia_pod_vupros/?ref=rss


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди румънското правителство да промени последните закони за съдебната система. В противен случай Букурещ рискува Брюксел да продължи надзора върху румънското правосъдие и да постави под въпрос бъдещото членство на страната в Шенген, предаде EUobserver.<br /><br />По думите на Юнкер, ако парламентът в Букурещ не внесе поправки в сегашното законодателство за съдебната система, това може да постави влизането в шенгенската зона...

Александър Симов пред Фрог: Общественият съвет на БНТ е нелегитимен

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/aleksandar-simov-pred-frog-obshtestveniiat-savet-bnt-nelegitimen.html

Защо в Общественият съвет на БНТ няма нито един представител на ляво мислещите у нас, доколко това е нормално и обидени ли са за това представителите на най-голямата опозиционна партия у нас БСП, пред „Фрог нюз” говори журналистът Александър Симов, депутат от левицата.

Александър Симов пред Фрог: Общественият съвет на БНТ е нелегитимен

https://frognews.bg/novini/aleksandar-simov-pred-frog-obshtestveniiat-savet-bnt-nelegitimen.html

Защо в Общественият съвет на БНТ няма нито един представител на ляво мислещите у нас, доколко това е нормално и обидени ли са за това представителите на най-голямата опозиционна партия у нас БСП, пред „Фрог нюз” говори журналистът Александър Симов, депутат от левицата.

Катрин Хейгъл получи главна роля в сериала "Костюмари"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6693415

Катрин Хейгъл получи главна роля в сериала "Костюмари"

Катрин Хейгъл получи главна роля в осмия сезон на сериала "Костюмари", след като Меган Маркъл и екранният й приятел Патрик Джей Адамс го напуснаха, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.  Героинята на Катрин Хейгъл е "талантлив нов партньор в "Пиърсън Спектър Лит", който оспорва статуквото и ще стане или най-добрият съюзник на фирмата,

Първата българска програма на ЕС официално стартира в София

http://dnes.dir.bg/news/es-programa-andrey-novakov-evropredsedatelstvoto-2018-26837758

Първата българска програма на Европейския съюз (ЕС) - A.L.E.C.O., ще бъде открита официално в София на 2 февруари.

US генерал разсъждава за сценарии на войни с Русия и Китай

http://dnes.dir.bg/news/USA-rusia-china-voyna-26837757

Генерал от Пентагона разказа как ще протече евентуална война на САЩ с Русия и Китай, пише "Комсомолская правда".

Модерен рентген заработи във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6693323

Модерен рентген заработи във Велико ТърновоНов рентгенов апарат бе въведен в експлоатация в сектор „Образна диагностика” към Диагностично консултативен център I - Велико Търново, съобщиха от екипа на центъра . Апаратът е най-новата медицинска апаратура за образна диагностика в област Велико Търново и осъществява цялата гама рентгенови изследвания при заболявания на мускулно-скелетната,

Варна сред градовете с най-чист въздух у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=368243

Варна e сред градовете с най-чист въздух у нас. Това каза за Радио Варна Валери Серафимов, директор „Мониторинг и оценка на околната среда" към Изпълнителната агенция по околна среда. При изисквания на Световната здравна организация (СЗО) от 35 денонощия за една година, превишението на количеството на фините прахови частици във Варна през 2017 г.

Бившият ректор на МУ отрича да е лидер на престъпна група

http://dnes.dir.bg/news/prestapna-grupa-rektor-26837756

Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев отхвърли обвиненията за прием на студенти, които според прокуратурата са записани нелегално.

ICBC иска да навлезе на пазара в Гърция

https://news.bg/finance/icbc-iska-da-navleze-na-pazara-v-gartsiya.html

В момента тя оперира в Холандия, Люксембург, Полша и още няколко държави в Европа

БСП иска Сметната палата да провери харченето на излишъка в бюджета

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/01/3122354_bsp_iska_smetnata_palata_da_proveri_harcheneto_na/?ref=rss


БСП иска Сметната палата да провери разпределянето на средства от бюджета в последните месеци, тъй като смята, че кабинетът е нарушил закона по този въпрос. Според социалистите управляващите са направили комбинации в бюджета, с които са задържали разходите до края на м.г., а след това са разпределили стотици милиони левове. Така били нарушени и законът за бюджета, и конституцията.<br /><br />"Цяла година проглушават за излишъци в бюджета заради това, че те не харчат 2.5 млрд....

Румен Петков: Протестите в сектор "Сигурност" показват липса на държава

http://www.cross.bg/ohrana-durzhavata-obshtestvoto-1566818.html

/КРОСС/ Със създаването на възможност общините да си наемат частна охрана, управляващите, които обещаваха във всяко село полицай, на практика казаха на хората, че не могат да разчитат на държавата и МВР. Това заяви в ефира на БТВ Румен Петков - член на ИБ на АБВ. По думите му в обществото е натрупано сериозно напрежение, което се засилва и заради нестабилността на системите за сигурност в България. „Има една обстановка на несигурност, серия протести и то в ключови системи за сигурността, като започнем от служителите в МВР и стигнем до служителите, ангажирани със съдебната охрана. Това са все проблеми, които показват липса на държава. И тук още не поставям на дебат проблема, че общините могат да си наемат частни фирми за охрана. Това, както нашият председател на АБВ Константин Проданов посочи, означава, че държавата казва: „Нас не ни търсете, оправяйте се". „Не можеш в продължение на месеци да обясняваш как във всяко село ще поставиш полицай и накрая, разбирайки, че си лъгал съвършено съзнателно обществото, да кажеш: „Не бе, няма да е така, затова сега си наемайте частни служби за охрана". Не можеш да управляваш държавата по този начин. Приел си бюджет на тази държава и един месец по-късно да кажеш: „Ето ви 100 милиона, млъкнете". На този принцип се дават 100 милиона на полицаите, 20 милиона на БАН, 10 милиона на Софийския университет и това всичко се прави зад гърба на парламента

1500 евро глоба, ако пушиш в колата си в Гърция

https://offnews.bg//obshtestvo/1500-evro-globa-ako-pushish-v-kolata-si-v-gartcia-674008.html

Министерството на здравеопазването на Гърция поиска от полицията да ожесточи наказанията за граждани, които пушат в своите коли или в присъствието на деца, съобщи БГНЕС. 

Искането е отправено въз основа на Закона за забрана на пушенето на цигари на обществени места.

Законът предвижда глоба от 1500 евро за всеки, който пуши в личния си автомобил, и 3000 евро за пушене в служебен или държавен автомобил.

Обучават 24 служители за Пречиствателната станция край Асенoвград

https://www.actualno.com/asenovgrad/obuchavat-24-slujiteli-za-prechistvatelnata-stancija-kraj-asenovgrad-news_657456.html

Около 700 000 лева ще отдели Община Асеновград в рамките на половин година за Пречиствателната станция, която в момента е на етап строеж. Средствата ще бъдат похарчени за издръжка на съоръжението, обучение и заплати на служителите в обекта. Сумата е предвидена, като среден разход, за 6-месечен период. Броят на служителите, които до два месеца ще започнат обучението си за работа в съоръжението, е 24. Очаква се част от тях да останат да работят в обекта, като подборът на хората ще извърши ВиК-Пл

Русе предоставя на европейски проект материали за хлорните обгазявания в града

https://www.24chasa.bg/region/article/6693387

Русе предоставя на европейски проект материали за хлорните обгазявания в градаНа 1 февруари, дата на която по традиция се отдава признателност към жертвите на комунистическия режим в България, Регионален исторически музей – Русе участва в електронната база данни на европейския проект “COURAGE” с материали, свързани с хлорните обгазявания в града през 80-те години на ХХ век и с първите свободни протести в България.

Арестуваха крадец на ток в Асеновград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693337

Арестуваха крадец на ток в Асеновград57-годишен от Асеновград е бил задържан за 24 часа в ареста, след като бил хванат да манипулира електромера си. Така уредът не отчитал цялата консумация, съобщиха от полицията. Срещу мъжа е образувано досъдебно производство, тъй като според Наказателния кодекс кражбата на киловати е престъпление.  На съд ще бъде предаден и жител на Хисаря,

Утре ще превали на места, температурите ще са до 17 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6693388

Утре ще превали на места, температурите ще са до 17 градусаПрез следващото денонощие облачността ще е значителна и на отделни места в Западна и Централна България ще превали слаб дъжд. Ще духа до умерен, на север от планините - временно силен вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще са от минус 2 до 3 градуса, а максималните ще са между 12 и 17 градуса, предава БТА.

На ски в Чечения? Как там си направиха зимен курорт с парите на Москва

http://clubz.bg/63653-na_ski_v_checheniq_kak_tam_si_napraviha_zimen_kurort_s_parite_na_moskva

С триумфална усмивка Рамзан Кадиров натиска ръчката и седалковият лифт започва да се движи.

"Някои хора бяха скептични, но им доказахме, че грешат", казва силният човек на Чечения. Миналата седмица Кадиров официално откри ски курорта във Ведучи в чеченските планини. Това е масивен проект за престиж, който онагледява продължителните и неуморни усилия на Москва да постигне някаква нормалност в севернокавказката република, пише "Файненшъл таймс" в репортаж от откриването на ски курорта.

Русия е водила две войни с Чечения и само постоянният паричен поток от Москва и гарантирането на властта на Кадиров държат неспокойната република във формално сътрудничество с Руската федерация. 

Новият курорт е на по-малко от 30 км от Шатой, планинското село, което беше център на свирепи сражения с руските войски през 1996 г. и после през 2000 г. Дори и сега мъже с оръжия стоят на пост по пътя. Има и табели, които предупреждават: "Стрелянето е строго забранено". Властите нямат търпение да погребат всяка следа от войната под лъскавия проект за ски курорт. Идеята е така да се напомпа иконимиката на Чечения и да се излъска имиджът ѝ. "Севернокавказки курорти", държавният инвеститор казва, че ако всичко върви по план,  към 2025 г. Ведучи трябва да има 17 писти, седем лифта и хотели с капацитет за 4800 гости. Държавната програма за развитие на Северен Кавказ предвижда във Ведучи да бъдат излети 6,5 млрд. рубли или 115 млн. долара между 2017 и 2020 г. 

"Ведучи е проект от световна класа и аз съм убеден, че ще бъде популярен не само сред руснаците, но и сред чужденците", обяви Кадиров пред събраните знатни гости и чуждестранните медии преди седмица. 

Но страхът от тероризъм и печалната слава на Чечения в нарушаването на човешките права прави подобна амбиция доста съмнителна. Кадиров периодично изразява своята персонална лоялност към руския президент Владимир Путин. Същевременно правозащитниците и някои от руските представители на силите за сигурност се опакват, че федералните власти често се опитват със сила да прилагат руските закони в Чечня. Икономисти в Москва и Грозни, регионалната столица, твърдят, че огромна част от федерналните фондове - според някои до 80 на сто от тях, отиват в корупционни схеми.

През януари Оюб Титиев, местният ръководител на организацията "Мемориал", която разследва престъпленията на комунизма и най-вече на сталинизма, беше задържан от властите в Чечения по обвинения (по всяка вероятност изфабрикувани), че в колата му е намерена марихуана. Скоро след това офисът на "Мемориал" в съседна Ингушетия, близо до границата с Чечения беше подпален. Предшественичката на Титиев беше убита през 2009 г. след като беше отвлечена от дома ѝ в Грозни. Обвиненията за системни изтезания и убийства на хомосексуалните в републиката хвърлят още мрачни краски.

 

На официалното откриване на ски курорта чеченските власти много се ядосваха на критиките. Докато Кадиров гледаше изпълненията на традиционни чеченски танци, поизглегнат на бял диван под печки с газово гориво, неговият министър на информацията Джамбулат Умаров обясняваше, че правителството в Грозни не се опитва да тормози "Мемориал". 

"Защо да се излагаме на неудобни въпроси като подхвърляме наркотици в неговата кола?", обяснова се той.

После обясни, че би било много по-лесно за властите да окажат натиск върху Титиев като притеснят семейството му. Според Олег Сафонов, ръководител на руската агенция по туризъм 130 хил. туристи са посетили Чечения миналата година, а през 2016 г. са били 90 хил. Приходите от туристи са стигнали до 300 млн. рубли м.г., което било голям скок в сравнение с 2013 г., когато цифрата на практика била 0. Елина Батаева, директор на държавната туристическа компания на Чечения обяви, че републиката се надява да увеличи броя на чуждестранните туристи, които посещават региона като сключва договори с туристически фирми в Иран, Саудитска Арабия и Китай.

През 2016 г. е имало само 2500 нощувки на чужденци в чеченски хотели. Сред руснаците дълбоковкорененият страх от Чечения изглежда леко намалява. "Защо да не дойда? Чечения е просто една част от Русия", казва Максим Круглов, руският шампион по скейтборд, който пробва пистата на курорта сред първите. Той беше един от гостите знаменитости.

"Различно е от Алпите, по-стръмно, има по-малко растителност, но гледките са невероятно, вярвайте ми", добавя той като сочи към гъстата мъгла. "Може да е толкова добре колкото в Австрия", смята той.

Но засега са простроени и открити само един лифт, една средностръмна писта и основният център за услуги с тоалетните и мястото за наемане на ски. Голям хотелски комплекс, ресторантите и останалите лифтове тепърва ще се строят. Шосето от най-близкото селище до курорта, който трябваше отдавна да е завършен, остава мръсен път. Всички автомобили освен офроуд колите на Кадиров и антуража му, затъват или криволичат по комбинацията от лед и чакъл, като понякога се налага пътниците да слязат и да вървят пеш. Според федералното правителство специалната икономическа зона, към която принадлежи Ведучи е най-неефикасна в цяла Русия. В зоната са наляти 1 млрд. рубли от бюджета, другите инвеститори са похарчили само 63 млн. рубли, едва 11 на сто от цялата сума. Предвидени са 18,7 млрд. рубли да бъдат похарчени до 2019 г., 7,33 млрд. между 2020 и 2024-а и още 12 млрд. след 2025.

Френската фирма "Пома", която построи първия лифт, се надява на още договори за следващите. Жан-Пол Юар, вицепрезидент на компанията, който присъстваше на откриването предпочита да отбегне темата за човешките права. "И в нашата история нещата не винаги са били толкова добри. Във Френската революция са рязали човешки глави", обосновава се той.

Община Бургас внесе сигнал в прокуратурата за случая на насилие в ОДЗ "Брезичка"

https://www.actualno.com/burgas/obshtina-burgas-vnese-signal-v-prokuraturata-za-sluchaja-na-nasilie-v-odz-brezichka-news_657454.html

Община Бургас внесе в Прокуратурата и Държавна агенция за закрила на детето сигнал за случая на насилие над деца в ОДЗ "Брезичка", съобщиха от пресцентъра на Общината. За случая писа Actualno.com, a основанието за внесения сигнал  е видеоклип, в който се вижда недопустимо отношение към възпитаници на ОДЗ "Брезичка" в к-с "Славейков" от страна на възпитателка, пред погледа на други две нейни колежки. До този момент в Община Бургас няма постъпили сигнали от р

Оливие Жиру вече се чуди къде е попаднал

https://offnews.bg//futbol/olivie-zhiru-veche-se-chudi-kade-e-popadnal-673993.html

Френският нападател Оливие Жиру премина от Арсенал в Челси в последния ден на трансферния прозорец.

На книга Челси е клуб с по-големи амбиции от Арсенал, който не е ставал шампион от повече от 10 години. Французинът едва ли ще запомни първия си работен ден с добро, тъй като новият му тим загуби шокиращо с 0:3 от Борнемут у дома в двубой от 25-ия кръг на Премиър лийг.

"Къде съм попаднал?", това се четеше по изражението на Жиру, докато наблюдаваше как "черешките" разкъсват Челси на собствената им арена.

"Лош ден", беше коментарът на мениджъра на "сините" Антонио Конте.

Нови две ракети, изстреляни от Африн, паднаха в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693351

Нови две ракети, изстреляни от Африн, паднаха в ТурцияРано тази сутрин към 00.30 часа в околия Рейханлъ на провинция Хатай са паднали нови две ракети, изстреляни от района на Африн от Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Ракетите са поразили дворове на две различни къщи, едната от тях не се е взривила.

Прокуратурата проверява случая с насилие над деца в детска градина в Бургас (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693346

Прокуратурата проверява случая с насилие над деца в детска градина в Бургас (Видео)Прокуратурата в Бургас е разпоредила проверка по журналистически материали за насилие над деца в детска градина от страна на възпитателка, съобщиха от държавното обвинение. Тя трябва да установи кога и къде са се случили събитията, кои са възпитателките и кои са децата, върху които е упражнено насилие.

Тереза Мей: Новодошлите във Великобритания след Брекзит няма да имат същите права като пристигналите по-рано

https://frognews.bg/novini/tereza-mei-novodoshlite-vav-velikobritaniia-sled-brekzit-niama-imat-sashtite-prava-kato-pristignalite-rano.html

Тереза Мей предупреди, че европейските граждани, дошли във Великобритания след Брекзит догодина, може да нямат същите права като пристигналите по-рано. Това създава условия за конфронтация с ЕС по въпроса за отношението към тях по време на какъвто и да е преходен период след официалното излизане на Обединеното кралство от съюза, предаде Ройтерс.

Разследват двама за присвояване на десетки хиляди левове чрез настоятелството на СМГ

https://offnews.bg//obshtestvo/razsledvat-dvama-za-prisvoiavane-na-desetki-hiliadi-levove-chrez-nasto-674003.html

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство по сигнал за злоупотреби с пари на настоятелството на Софийската математическа гимназия. Това е видно от отговор на Софийска градска прокуратура до Станислав Бояджиев - родител на ученик в СМГ, с копие от който OFFNews разполага. Той е изготвен на 19 януари и получен на 26-и същия месец.

Сигналът му, за който писахме през септември 2017 г., бе внесен до главния прокурор Сотир Цацаров с копие до СГП и бе подкрепен от още 12 родители.

Опасенията им за кражби се породили, когато разбрали, че парите за такси и нощувки, които родителите платили за участието на приблизително 100-те деца в математическо състезание в Созопол, всъщност са били осребрени на името на настоятелството. Те платили по 273 лв., без да получат документ за разхода, след което установили, че е издадена фактура на името на настоятелството, която била осребрена в София от бюджета му. А той се формира от дарения и от таксите за съботно-неделните курсове по математика (около 1 млн. лв. за 1 г.), които отново родителите плащат.

Родителите се опасяват, че това не е единичен случай - децата им ходят на не едно и две състезания извън София всяка година - и че сумите във фактурите са завишени спрямо реално направените разходи. Сигналът обаче е за това конкретно състезание и провеждането му от 2013 до 2016 г. включително.

В отговора си от прокуратурата пишат, че след постъпването на сигнала е била извършена проверка от полицейски органи от СДВР и след нея СГП е образувала досъдебно производство за това, че през периода от септември 2013 г. до септември 2016 г. "при условията на продължавано престъпление две длъжностни лица - член на Съвета на настоятелите и председател на Контролния съвет на Съвета на настоятелите при сдружение  "Училищно настоятелство "Паисий Хилендарски" при СМГ, гр. София - са използвали своето служебно положение, за да набавят за себе си противозаконна облага - парична сума в общ размер на около 22 600,00 лв.

Документът, подписан от прокурор Красимир Кирилов, уточнява още, че проверяваното деяние е престъпление по чл. 283 във връзка с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс. С други думи, ако бъде доказано престъпление, виновните могат да лежат в затвора 3 години.

В писмото не се уточняват имената на проверяваните две длъжностни лица.

Искат одит на допълнителните разходи на кабинета

https://frognews.bg/novini/iskat-odit-dopalnitelnite-razhodi-kabineta.html

БСП ще поиска одит на Сметната палата за допълнителните разходи, одобрени от кабинета. Това стана с правителствени постановления за времето 10 май 2017 г.- 31 януари 2018 г., обявиха на брифинг в парламента депутати от левицата.

Ейре: Тежко споразумение за Брекзит очаква Лондон

http://www.moreto.net/novini.php?n=368233

Трудни избори за споразумението за търговията очакват Лондон около преговорите за Брекзит. За това предупреди ирландският вицепремиер Саймън Ковини, който се срещна с британския външен министър Борис Джонсън и министъра на финансите Филип Хамънд, предаде "Гардиън".

Британският парламент ще се мести заради ремонт

http://econ.bg/Новини/Британският-парламент-ще-се-мести-заради-ремонт-_l.a_i.757295_at.1.html

Британските депутати гласуваха да се пренесат двете камари на парламента в други помещения поп време на предстоящия ремонт на Уестминстърския дворец....

Кметът на Бургас: Кадрите на тормоз в ОДЗ са ужасяващи

http://dnes.dir.bg/news/burgas-detska-gradina-tormoz-odz-brezichka-26837540

Община Бургас внесе в Прокуратурата и Държавна агенция за закрила на детето сигнал за случай на насилие над деца. Кадрите са ужасяващи, коментира кметът.

Дейвид Гарет изпрати сетлист и сценичен план за кросоувър шоуто си на 6 юни

https://www.actualno.com/music/dejvid-garet-izprati-setlist-i-scenichen-plan-za-krosouvyr-shouto-si-na-6-uni-news_657452.html

Супер звездата Дейвид Гарет изпрати сетлист и подробен план на сценографията в Арена Армеец за концерта си на 6 юни в Арена Армеец. Очаква ни една вдъхновяваща разходка през най-големите му хитови композиции, между които и оригинални цигулкови адаптации на вечни рок и поп класики, в изпълнение на цигуларя заедно с 16-членния му бенд, на фона на спиращи дъха аудио-визуални ефекти. „Няма промяна за кросоувър шоуто ми в София и то остава на 6 юни“, написа самият Дейвид Гарет

Зоотревоги в сем. Радеви - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6693343

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов.  Виж предишните карикатури

Антиеврейските настроения във Великобритания се засилват

http://www.mediapool.bg/antievreiskite-nastroeniya-vav-velikobritaniya-se-zasilvat-news274980.html

Антиеврейските настроения се разпространяват във Великобритания, съобщи тази вечер благотворителна организация, която предлага консултации в областта на сигурността за еврейските общности, съобщи Ройтерс.   "Комюнити сървис тръст" заяви, че отчасти причината се крие в предполагаемите антиеврейски чувства в редиците на опозиционната Лейбъристка партия, но като цяло промяната отразява цялостно засилване на антисемитизма в страната.   Общо за миналата година във Великобритания са били отбелязани 1382 антисемитски прояви, или повишение от 3 на сто спрямо предишната 2016 г., която е била най-високата дотогава.   Броят на проявите, свързани с насилие, е нараснал с 34 на сто, достигайки 145 нападения. Повечето от случаите обаче са свързани с обиди, отправени към евреи на публични места.

Броят на затворените училища заради грипа продължава да нараства - вече са 887

http://www.cross.bg/ychilishta-oblast-nyama-1566817.html

/КРОСС/ Поради обявена грипна епидемия в 887 училища в страната днес няма да има учебни занятия, съобщават от Министерството на образованието и науката. Така броят на затворените заради грипа училища продължава да се увеличава, като това е нов рекорд след вчерашните 873 школа, които не функционираха. За 138 училища в област Бургас грипната ваканция продължава до 2 февруари включително. В София - град 276 училища също няма да учат до 2 февруари. 40 училища в област Сливен и 71 училища в област Русе са в грипна ваканция. В област Варна всичките 122 училища няма да учат до 2 февруари. В 61 училища в област Монтана има грипна ваканция. Обявена е грипна ваканция за 60 училища в област Хасково и за 44 училища в област Ямбол. В област Кюстендил 41 училища няма да учат също до 2 февруари. В 12 училища няма да се учи днес в област Враца. В област Пловдив няма да има учебни занятия в 15 училища в община Карлово и в 4 училища в община Сопот. В област Видин е преустановен учебният процес в СУ „Св. Св. Кирил и Методий", град Брегово, а в област Плевен в 2 училища - СУ „Св. Св. Кирил и Методий", гр. Пордим и Обединено училище „Никола Вапцаров", село Вълчитрън. От 3 до 6 февруари включително учениците в цялата страна са в междусрочна ваканция.

Очаква се Путин да спечели около 70% от гласовете на предстоящите избори

http://www.mediapool.bg/ochakva-se-putin-da-specheli-okolo-70-ot-glasovete-na-predstoyashtite-izbori-news274979.html

Около 71 на сто от руснаците заявяват, че са решили твърдо да гласуват на предстоящите президентски избори и близо 70 на сто от тях ще подкрепят действащия президент Владимир Путин, показа проучване на Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), публикувано вчера и цитирано от ТАСС.   От декември насам нараства процентът на заявилите, че имат намерение да гласуват. Още 10 на сто от запитаните са заявили, че имат готовност да отидат до избирателните секции. Само 3 на сто са сигурни, че няма да гласуват и още толкова - че вероятно няма да го направят.   69,9 на сто от запитаните са готови да подкрепят Путин, ако изборите се състоят в края на тази седмица, което е спад в сравнение с подкрепата от 73,8 на сто, отбелязана миналия месец.   Следващият по популярност кандидат е Павел Грудинин, издигнат от руската комунистическа партия. Той получава подкрепата на 7,2 на сто от запитаните.

Томислав Дончев: Кохезионната политика сближава европейските региони

https://offnews.bg//politika/tomislav-donchev-kohezionnata-politika-sblizhava-evropejskite-regioni-674007.html

Необходимо е да зададем основните политически и икономически параметри на Европа 2030. Наша отговорност е да проведем открит дебат за това как ЕС да изпревари своите конкуренти и да се наложи като глобален играч, а не само да „запушим пробойните“ в бюджета, породени от новите предизвикателства пред нас.

Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев в Брюксел пред членовете на Европейския комитет на регионите. По думите му въпросът за бъдещето на европейската политика по сближаване и за следващата многогодишна финансова рамка, която представлява бюджета на ЕС, е показател за бъдещето на самия Съюз и знак доколко държавите-членки вярват в него като такъв.

Дончев акцентира, че кохезионната политика е едно от ключовите достижения на ЕС и благодарение на нея той не само е постигнал много за сближаването на европейските региони, но и е преодолял тежкия период на световната икономическа криза.

Той подчерта още, че затова по време на Българското председателство на Съвета основен приоритет на България е да бъде балансиран модератор на дискусиите за смисъла от европейката солидарност и необходимостта от опростяване на правилата, но в същото време и да бъде „катализатор“ на идеи, водещи до формирането на силна и ефективна Кохезионна политика и по този начин на силни и проспериращи региони. 

Лондон и ЕС се готвят за сблъсък по въпроса за правата на гражданите

http://www.mediapool.bg/london-i-es-se-gotvyat-za-sblasak-po-vaprosa-za-pravata-na-grazhdanite-news274978.html

Британският премиер Тереза Мей предупреди, че европейските граждани, дошли във Великобритания след Брекзит догодина, може да нямат същите права пристигналите по-рано. Това създава условия за конфронтация с ЕС по въпроса за отношението към тях по време на какъвто и да е преходен период след официалното излизане на Обединеното кралство от съюза, съобщи Ройтерс.   Ограничаването на миграцията беше една от главните причини, поради които през 2016 г. британците избраха да напуснат ЕС. Това стана след масов наплив на граждани на съюза, особено от по-бедните страни от Източна Европа.   ЕС предупреди Великобритания, че трябва да приеме всички решения на съюза, а по време на така наречения преходен период след Брекзит неговите граждани да могат да имат пълни права на пребиваване в Обединеното кралство.   Мей обаче заяви, че гражданите на ЕС, които пристигнат във Великобритания след март 2019 г. (когато Лондон трябва да излезе от ЕС и да започне преходният период) вече ще бъдат третирани по различен начин.   "Хората, които са дошли в Обединеното кралство, докато още сме били член на ЕС, са си създали определени очаквания и са направили житейски избор", заяви Мей пред репортери на връщане от посещението си в Китай.   "Има разлика между хората, които са дошли, преди да излезем, и тези, които ще дойдат, знаейки, че Обединеното кралство вече не е член на ЕС."   Това е възможна пречка, която Великобритания и ЕС ще трябва да преодолеят, за да се споразумеят по въпроса за преходния период. Идеята на този период е двете страни да могат през това време да се подготвят за последиците от края на 46-годишното членство на Лондон в съюза.   Много от привържениците на Брекзит изразяват безпокойство, че планът да няма особени промени в сегашното статукво в периода непосредствено след официалното излизане на Великобритания от съюза през март 2019 г. представлява подмяна на решението от референдума.   Мей донякъде отхвърли тези безпокойства.   "Те не са гласували да няма никаква промяна след излизането ни от ЕС", каза тя. "Това, което правим сега, е да свършим работата, която британският народ поиска от правителството да свърши, а именно - да осъществи Брекзит." 

Учени откриха следи от най-големите вулканични изригвания в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693338

Учени откриха следи от най-големите вулканични изригвания в светаУчени от университета Къртин в Австралия установиха, че преди 2,2 милиарда години на Земята са започнали катастрофални вулканични изригвания след геологично затишие, съобщи Лента. Те станали причина за появата на суперконтинента Колумбия, разположен в северното полукълбо на нашата планета. Тектонските процеси в началото на палеопротерозоя, преди 2,

Заради грипната епидемия в 887 училища в страната днес няма да се учи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693340

Заради грипната епидемия в 887 училища 
в страната днес няма да се учиЗаради обявената грипна епидемия в 887 училища в страната днес няма да има учебни занятия, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. За 138 училища в област Бургас грипната ваканция продължава до 2 февруари, включително. В София-град 276 училища също няма да учат до 2 февруари.

Нощни автобуси от всички квартали с обща спирка в центъра на София

https://offnews.bg//obshtestvo/noshtni-avtobusi-ot-vsichki-kvartali-s-obshta-spirka-v-tcentara-na-sof-674006.html

Нощен транспорт в София ще има от април или май, всички автобуси ще се събират на обща спирка в центъра, за да могат гражданите да се прекачват към кварталите на столицата. 

Престоят на рейсовете ще е около пет минути на централната спирка, мястото на която все още не е уточнено. Обсъждат се площадите Света Неделя, Батенберг и Александър Невски, както и бул. Васил Левски пред Народната библиотека, заяви за OFFNews зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. 

Нощните линии ще свързват всички квартали на София с центъра, а маршрутът им няма да е същият като на дневните автобуси, уточни Крусев. Движението им ще е диаметрално, така че да минат през възможно най-много места.

Най-вероятно по нощните линии няма да се движат съчленени, а единични автобуси, допълни Крусев. Все още обаче не е решено на какъв интервал ще се движат рейсовете през нощта. 

Според социологическо проучване на Тренд по поръчка на Столична община 4 на сто от хората в София искат нощен транспорт, съобщиха от Московска 33. 

Засилващата се конкуренция препъна растежа на Алкомет

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/zasilvashtata-se-konkurenciia-prepyna-rasteja-na-alkomet--254953/

Продажбите се увеличават с 15%, но разходите за материали имат изпреварващ ръст от 19,4%, печалбата спада с 41%

Южна Корея издигна забраненото знаме на КНДР заради олимпийските игри

//dariknews.bg/novini/sviat/iuzhna-koreia-izdigna-zabranenoto-zname-na-kndr-zaradi-olimpijskite-igri-2076067

Националното знаме на КНДР бе издигнато в Южна Корея преди олимпийските игри в Пьончан със специално разрешение на южнокорейското правосъдие, за да няма закононарушение от страна на оргкомитета, предаде Франс прес.

Формално двете

Родители искат уволнение на възпитателки от детска градина в Бургас, били децата им

//dariknews.bg/novini/bylgariia/roditeli-iskat-uvolnenie-na-vyzpitatelki-ot-detska-gradina-v-burgas-bili-decata-im-2076063

Скандален клип, който показва как учителка тормози деца в детска градина в Бургас, бе разпространен в социалните мрежи. На кадрите се вижда как възпитателка удря децата и им крещи. Клипът е заснет от скрита камера на родител, след като учители са н

Нови по-сурови глоби за пушачите в Гърция

https://www.actualno.com/europe/novi-po-surovi-globi-za-pushachite-v-gyrcija-news_657458.html

Нови по-сурови глоби за пушачите предвижда гръцщото министерство на здравеопазването. От ведомството са поискали от полицията да ожесточи наказанията за граждани, които пушат в своите коли или в присъствието на деца, допълни БГНЕС. Искането е отправено въз основа на Закона за забрана на пушенето на цигари на обществени места. Законът предвижда глоба от 1500 евро за всеки, който пуши в личния си автомобил, и 3000 евро за пушене в служебен или държавен автомобил.

DB Cargo България получи удостоверение за зелена енергия от ЕНЕРГО-ПРО Енергийни Услуги

http://www.cross.bg/energiya-yslygi-transport-1566816.html

/КРОСС/ Все повече компании закупуват с грижа за околната среда 100% електроенергия от възобновяеми източници за своите нужди. В края на месец януари ЕНЕРГО-ПРО Енергийни Услуги връчи удостоверение за 100% зелена енергия на DB Cargo България, собственост на Deutsche Bahn AG. Компанията предлага услуги в сферата на железопътния транспорт. „Железопътният транспорт на товари щади околната среда, защото работи с електрическа енергия, за разлика от другите видове транспорт. Решението ни да използваме изцяло зелена енергия за нашите товарни дейности е още една стъпка за постигане на устойчиво развитие на българския и европейския железопътен транспорт" - заяви инженер Любомир Гарчев - Изпълнителен директор на DB Cargo България. DB Cargo България се стреми към намаляване на въглеродните емисии и към редуциране на шума в транспортната си дейност. Същевременно компанията работи активно за да върне по-голямата част от използваните материали и ресурси обратно в цикъла на употреба, като по този начин увеличава нивото на рециклиране. „ЕНЕРГО-ПРО подкрепя екологичното производство на електроенергия и използването й във всички сфери на бизнеса. Компанията работи активно за постигането на определен дял на енергията от възобновяеми източници в общото производство на електроенергия с цел подобряване на климата и ограничаване на вредните емисии в атмосферата." - каза при връчването на удостоверението Боян Кършаков, управител на ЕНЕРГО-ПРО Енергийни Услуги

2 момчета запалили бивша детска градина в Плевенско, играли си с огън

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693332

2 момчета запалили бивша детска градина в Плевенско, играли си с огънДве 15-годишни момчета запалили по непредпазливост бившата детска градина в плевенското село Ленково при игра с огън. Те са задържани за денонощие и са разпитани. Сигналът за горящата необитаема сграда на някогашната забавачка е получен в 16,51 ч на 28 януари. Пожарникарите гасили почти 10 ч, но около 2,30 ч през нощта още тлеело.

Стив Ханке: Да живее левът или защо България трябва да запази валутния си борд

http://pogled.info/bulgarski/stiv-hanke-da-zhivee-levat-ili-zashto-balgariya-tryabva-da-zapazi-valutniya-si-bord.92255

"Да живее левът. България трябва да запази валутния си борд". Под това заглавие проф. Стив Ханке, наричан у нас баща на валутния борд, публикува свой коментар във "Форбс". В него той описва България преди и след въвеждането на борда през юли 1997 г. и последвалата бърза стабилизация.

Илиан Илиев доволен от лагера на Черно море в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=368236

От лагера съм доволен, тъй като това, което бяхме предвидили, го изпълнихме. Това каза треньорът на Черно море Илиан Илиев след вчерашната последна контрола на отбора от подготовката в Турция, научи Moreto.net. Изключвам тези неприятни контузии, които се получиха точно заради обстоятелствата – бяхме принудени да направим тренировки във фитнеса, които не бяха предвидени, допълни легендарният футболист на зелено-белите.

Любителите на порното - най-уязвими за киберпрестъпления

http://dnes.dir.bg/news/porno-kiberprestaplenia-26837659

Изследване, проведено от "Лаборатория Касперски" открило 23 вида "мобилни злосторници", които се маскират като разпространители на материали за възрастни.

Политолог: Важното в ”Кремълския доклад” е засекретено

http://dnes.dir.bg/news/rusia-putin-ruski-elit-kremalski-doklad-andrey-piontkovski-26837676

Коментариите след публикуването на част от документите, изготвени от Министерството на финансите на САЩ и станали известни като "Кремълския доклад" продължават.

Футболен функционер: Нещото кмет на Симитли ме преби

http://clubz.bg/63652-futbolen_funkcioner_neshtoto_kmet_na_simitli_me_prebi

Кметът на Симитли Апостол Апостолов пребил пресаташето и администратор на "Пирин" (Благоевград) Велислав Елезов по време на футболен мач в село Крупник. Това твърди самият Елезов с пост във фейсбук.

"Току що входирах в полицията жалба срещу нещото Апостол Апостолов, кмет на община Симитли, пише Велислав Елезов. - Вчера, по време на футболен мач на селския стадион в Крупник, ми бе нанесен побой от това. То бе видимо неадекватно и неконтролируемо. То ме нападна в гръб със зверски шут, а след това ми нанесе и удари по главата. То ми счупи и двата лични телефона, като с единия точно в този момент водех разговор със съпругата си. 
На деянието му бяха свидетели десетки хора, като никой не понечи да възпре нещото. 
То ме заплаши с половите си органи, заплаши ми още с изпочупване на мои органи. 
То ме е заплашвало друг път, но никога не било така озверяло и неконтролируемо. 
То няма причина, защото не го познавам лично, тъй като аз се познавам само с хора и личности.
То вече излъга, че не е извършило и присъствало на въпросната агресия и посегателство върху личността ми. 
За разлика от него – аз съм личност. И като такава ще преследвам с човешки средства това нещо до дупка.
Ще търся справедливост."

Пред сайта simitli.info Апостолов отрича да е бил в село Крупник в сряда. Накрая на изявлението си той казва, че "сериозните мъже не хленчат във фейсбук".

"Отказвам да допълвам дописки на сайтове, които търсят популярност с име, което вероятно е интересно и вероятно трупа посещения в сайтовете, заявява кметът на Симитли. - Отказвам да се оправдавам, а не смятам и за нужно да занимавам широката общественост с това, къде съм бил и какво съм правил в сряда, но със сигурност не съм бил на територията на село Крупник. Не ме питайте „Какво ще кажете за написаното във Фейсбук..?“. Няма как да коментирам пост на някой в социална мрежа, част от която аз не съм. Доколкото знам там, във Фейсбук има достатъчно недействителни профили дори, които могат да се ползват за набедявате и оклеветяване на всеки.

Апостол Апостолов,

Кмет на община Симитли

Уточнение:

Сериозните теми са в медиите, сериозните мъже не хленчат във фейсбук."

КЗД: Наблюдава се ескалация на езика на омразата

http://dnes.dir.bg/news/ezik-omraza-kzd-istanbulscata-conventzia-eskalatzia-26837588

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) с тревога констатира ескалация на езика на омразата и дискриминационно отношение заради изказано мнение.

В 887 училища не се учи заради грипната епидемия

https://www.actualno.com/education/v-887-uchilishta-ne-se-uchi-zaradi-gripnata-epidemija-news_657448.html

1 февруари е неучебен ден в 887 училища в страната поради обявена грипна епидемия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката. За 138 училища в област Бургас грипната ваканция продължава до 2 февруари включително. В София - град 276 училища също няма да учат до 2 февруари. 40 училища в област Сливен и 71 училища в област Русе са в грипна ваканция. В област Варна всичките 122 училища няма да учат до 2 февруари. В 61 училища в област Монтана има грипна ваканция.

Баба даде 11 500 лв. на телефонни измамници

https://www.actualno.com/crime/baba-dade-11-500-lv-na-telefonni-izmamnici-news_657447.html

Възрастна жена от Ботевградско е била измамена по телефона със сумата от 11 500 лв. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-София. Около 16.10 часа на 31 януари 68-годишна жена от с. Трудовец съобщила в полицията, че е станала жертва на телефонна измама. Потърпевшата разказала, че малко след обяд на домашния си телефон е получила две последователни обаждания от непознати мъже, като по време на първия разговор получила заплахи за живота и здравето си. Непосредствено след това позвънил втори непо

Бюрата за правостоящи допринасят за отслабване на служителите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6693313

Бюрата за правостоящи допринасят за отслабване на служителитеЗаседналият начин на живот в последно време често е нарочван за "виновник" за епидемията от затлъстяване, както и за увеличаването на случаите на сърдечносъдови заболявания и диабет. Служителите в офиси, които желаят да отслабнат и да се погрижат за здравето си, могат да се възползват от бюрата за правостоящи, предаде ДПА,

Голямо дарение на помощни средства за хора с двигателни проблеми получи Свищов

https://www.24chasa.bg/region/article/6693266

Голямо дарение на помощни средства за
хора с двигателни проблеми получи СвищовСемейство Лидия и Тим Отри направиха голямо дарение на помощни средства за хора с двигателни проблеми в Свищов, съобщиха от местната администрация.  Дарението, което пристигна в края на януари, съдържа 100 инвалидни колички, 100 проходилки, 75 бастуна, 100 патерици и 70 одеяла, които ще се разпределят пропорционално между социалните домове и

Поклон и венци в памет на жертвите на комунизма (галерия)

https://offnews.bg//politika/poklon-i-ventci-v-pamet-na-zhertvite-na-komunizma-galeria-674005.html

Стотици се събраха днес пред паметника на жертвите на комунистическия режим до НДК, за да почетат паметта им.

Пред мемориала се проведе молебен, а върху възпаменателните плочи бяха поднесени венци от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, СДС, ДСБ, "Да, България" и парламентарната група на ДПС. Цветя поднесоха президентът Петър Стоянов (1997-2002), кметът на София Йорданка Фандъкова, Атанас Атанасов (ДСБ), Христо Иванов ("Да, България"), Мустафа Карадайъ (ДПС), Десислава Атанасова (ГЕРБ), Цвета Караянчева (ГЕРБ).

"Всеки един от нас, когато мисли за своите близки, свързани с тези зверства, си задава въпроса какво направи демократичната общност, за да си спомняме за тях. Направеното не е малко, но не е достатъчно. Филип Димитров реабилитира тези хора, които бяха по лагери и затвори. Всички тоталитарни режими бяха обявени за престъпни. В историята за 10-и клас се включи съвсем справедливо изучаването на комунистическия режим", каза Лили Друмева от Съюза на репресираните от комунизма.

"Много е трудно да се говори в този ден. Трябва да сведем глави и да кажем "простете". Ние сме длъжни да бъдем отговорни пред своите деца. Народното събрание осъди комунистическия режим. Като венец на всичко това, което правим стъпка по стъпка, децата ни ще изучават комунистическия режим", каза Цвета Караянчева.

Поклон и венци в памет на жертвите на комунизма

https://offnews.bg//politika/poklon-i-ventci-v-pamet-na-zhertvite-na-komunizma-674005.html

Стотици се събраха днес пред паметника на жертвите на комунистическия режим до НДК, за да почетат паметта им.

Пред мемориала се проведе молебен, а върху възпаменателните плочи бяха поднесени венци от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, СДС, ДСБ, "Да, България" и парламентарната група на ДПС. Цветя поднесоха президентът Петър Стоянов (1997-2002), кметът на София Йорданка Фандъкова, Атанас Атанасов (ДСБ), Христо Иванов ("Да, България"), Мустафа Карадайъ (ДПС), Десислава Атанасова (ГЕРБ), Цвета Караянчева (ГЕРБ).

"Всеки един от нас, когато мисли за своите близки, свързани с тези зверства, си задава въпроса какво направи демократичната общност, за да си спомняме за тях. Направеното не е малко, но не е достатъчно. Филип Димитров реабилитира тези хора, които бяха по лагери и затвори. Всички тоталитарни режими бяха обявени за престъпни. В историята за 10-и клас се включи съвсем справедливо изучаването на комунистическия режим", каза Лили Друмева от Съюза на репресираните от комунизма.

"Много е трудно да се говори в този ден. Трябва да сведем глави и да кажем "простете". Ние сме длъжни да бъдем отговорни пред своите деца. Народното събрание осъди комунистическия режим. Като венец на всичко това, което правим стъпка по стъпка, децата ни ще изучават комунистическия режим", каза Цвета Караянчева.

Малтретират 5-годишни в детска градина в Бургас (видео)

http://www.cross.bg/gradina-byrgas-detzata-1566815.html

/КРОСС/ Скандал избухна в детска градина „Брезичка" в Бургас, след като възмутени родители разкриха за брутално отношение на възпитателките към техните 5-годишни деца от група „Мики Маус". За поредния случай на насилие в детска градина алармираха и от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. От организацията разпространиха видео от детска градина в Бургас, на което се вижда как възпитателките малтретират децата. Въпросното видео е заснето със скрита камера и преди това е разпространено от родителите в YouTube. video: https://www.youtube.com/watch?v=rB5x3zWdumE Случаят очевидно не е единичен, тъй като във видеото са показани повече от една ситуации, при които педагожка бие шамари, дърпа децата и ги обижда. „Колко още случаи трябва да излязат, за да стане ясно на управляващите, че мерки трябва да се вземат? Докога ще ни убеждават, че това са единични случаи?", питат риторично от инициативния комитет. Те настояват възможно най-скоро да стане факт видеонаблюдението във всички помещения в детските градини, като според тях така случаите на насилие ще бъдат преустановени! Директорът на детска градина „Брезичка" Събка Недева научила за издевателствата от видеото, след като се завърнала от тридневен отпуск. Тя обяви, че е потресена и шокирана от видяното, а едната учителка е уволнена още тази сутрин, съобщава „Дарик"

БСП иска одит на допълнителнителните разходи на кабинета

http://dnes.dir.bg/news/odit-bsp-razhodi-kabinet-borisov-3-26837587

БСП ще поиска НС да възложи одит на Сметната палата на допълнителните разходи и трансфери по бюджетите на първостепенните разпоредители, одобрени от кабинета.

Ръст в таксите за преминаване през тунела под Босфора

https://www.actualno.com/asia/ryst-v-taksite-za-preminavane-prez-tunela-pod-bosfora-news_657445.html

От днес (1 февруари) влиза в сила голямо увеличение на еднократните таксите за преминаване през тунела Евразия под Босфора, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от "Фокус". За автомобилите скокът е от 16.60 турски лири на 21 турски лири (около 9 лева), а за микробуси – увеличението е от 24.90 турски лири на 31.50 турски лири (около 14 лева). Припомняме, че тунелът бе открит на 20 декември 2016-та и свързва под морето европейската и азиатската ча

Как Джеймс Бонд стана Джейн Бонд

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6693198

Как Джеймс Бонд стана Джейн Бондли защо в галактиката изведъж се нароиха толкова много жени Аз съм голям фен на „Звездни войни“ и горе-долу връстница на първите серии. Тази Коледа отидох да гледам поредната серия -„Последните джедаи“, със сина ми, който е на годините, на които бях, когато филмът започна. „Звездни войни“ е филм, който определя или отразява до голяма степен

Когато гърците недолюбваха Александър Велики

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-gartzia-alexandar-veliki-26837447

Чий е Александър Велики? На гърците или на македонците? Този спор тече от години.

Еврокомисията разреши на БФБ-София да придобие енергийната борса

http://econ.bg/Новини/Еврокомисията-разреши-на-БФБ-София-да-придобие-енергийната-борса_l.a_i.757294_at.1.html

Българска фондова борса - София съобщи на сайта си, че на 31 януари е получила писмо от „Български енергиен холдинг" (БЕХ), че има официална...

Скрита камера засне тормоз над деца в градина (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/burgas/skrita-kamera-zasne-tormoz-nad-deca-v-gradina-video-news_657423.html

Скандал избухна в детска градина "Брезичка" в Бургас, след като възмутени родители разкриха за брутално отношение на възпитателките към техните деца от група "Мики Маус". Едната от тях вече е уволнена, предстои същото да се случи и с другата. Сцените на издевателства, заснети от родителите, бяха изпратени до редакционната поща на Actualno.com от Националната гражданска инициатива за качествена и иновативна образователна система. Заснетите възпитателки са Светла Пе

Населението на Турция вече е почти 81 млн. души

https://www.actualno.com/asia/naselenieto-na-turcija-veche-e-pochti-81-mln-dushi-news_657444.html

Населението на Турция вече е почти 81 млн. души. По данни на Комитета за статистика на Турция към 31 декември 2017 г. населението на страната е било 80 810 000 души, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Броят на мъжете е малко над 40,5 милиона, а на жените – близо 40,3 милиона. По този начин мъжкото население е 50.2%, а женското – 49.8%. Годишният прираст на живеещите в Турция възлиза на 995 000 души, а темпът на нарастване е 12,4 промила, предаде Фоку

Бойко Ноев: НСО е една беззаконна служба, президентът да направи ревизия

http://www.moreto.net/novini.php?n=368244

„Фокусирането върху оставката на Ангел Антонов ще ни отклони от важния разговор на това уродливо явление наречено НСО. Това е една беззаконна служба, това е основният порок на НСО”, каза Бойко Ноев в студиото на „Тази сутрин”. Вчера стана ясно, че шефът на Националната служба за охрана Ангел Антонов е подал оставка и президентът и министерският съвет са я приели.

Народният театър не дава зала на Божидар Димитров

http://clubz.bg/63651-narodniqt_teatyr_ne_dava_zala_na_bojidar_dimitrov

В официално съобщение Народният театър "Иван Вазов" опровергава изявление за учредяване на движение на проф. Божидар Димитров тази неделя (4 февруари). Както става ясно, резервиран е ресторантът, който е "със статут на наемател".

Наскоро бившият шеф на Националния исторически музей (НИМ) съобщи, че на 4 февруари, заедно с други професори, ще учредят надпартиен клуб "Кубрат“, като място на събитието беше посочен Народният театър. 

"Движението ще има една цел - не за спасение и оцеляване на България, а ще работи за двете "В” - възход и величие на България. Това може да стане само при президентска република. Не можем да продължаваме да се влачим с тази атрофирала парламентарна република”, заяви Божидар Димитров пред bTV. По думите му, по-късно движението може да прерасне в партия.

Ето и пълния текст на опровержението: 

По повод разпространени в публичното пространство информации, Народният театър "Иван Вазов” уточнява, че с неговото ръководство не са водени разговори и не е давал съгласието си за провеждане на събитие – основаване на политическо движение на г-н Божидар Димитров в неделя, 4 февруари, в зали или други помещения на театъра. 

Народният театър държи да подчертае, че като национален културен институт неговата мисия е надпартийна и не е политически обвързана. Театърът никога не е имал и няма да има практика да предоставя свои зали и пространства за провеждането на политически събития. 

Народният театър уточнява, че тъй като за събитието е направена резервация в ресторанта, който е със статут на наемател, не разрешава допускането на медии за събития, които не са част от или договорени с Народния театър, и категорично се разграничава от обвързването на театъра с такива инициативи. 

Народният театър държи уточнението да бъде публикувано и съобщено своевременно в медиите, разпространили новината, за да се избегнат бъдещи недоразумения.

Комунизмът - вечната болест

https://www.actualno.com/actualno/komunizmyt-vechnata-bolest-news_657443.html

От известно време насам, но с доста ярък пик вчера (31 януари) и днес (1 февруари) отново ни залива политическият спор за комунизма, престъпленията и последствията му - трябва ли да се изучава, какво да се изучава, какво ще се изучава. Въпросът всъщност е много важен, но както обикновено дискусиите по него не стигат до същността. А тя е много простичка - ще пише ли в новите учебници по история за X клас дали родата на сегашния политически елит, както и самият ни елит е бил част от управляващата

Катастрофа в центъра на София, жена е пострадала

https://frognews.bg/kriminalno/katastrofa-tsentara-sofiia-jena-postradala.html

Два автомобила са се сблъскали на улиците “Гурко” и “Васил Левски” в София.

Янков: Правата на гражданите са въпрос с първостепенно значение

http://www.cross.bg/yankov-standarti-ombydsmana-1566814.html

/КРОСС/ В България трябва да има правозащитна институция, която да работи в съответствие с най-високите стандарти на ООН за защита правата на човека и тази инициатива заслужава подкрепа. Това ще допринесе за издигане авторитета на държавата ни и ще даде гаранции на българските граждани, че за техните права работи институция с най-висок статут." Това заяви депутатът от БСП Красимир Янков от парламентарната трибуна, по време на обсъждането на Закона за изменение и допълнение на закона за омубдсмана. - Още през 1993 г. Общото събрание на ООН приема с резолюция т.нар. „Парижки принцип" или Принципи за статута на националните институции и правозащитни организации. Според тези стандарти институцията на омбудсмана в България е акредитирана със статут „Б" , като "А" е най-висок, а „С" най-нисък според тези стандарти. - Според предложените изменения и допълнения разглеждани днес в пленарна зала, ще се даде възможност на законодателството да се доближи до най-високите стандарти според Парижките принципи и закона да отговори по-адекватно на изискванията, статута и правомощията на национален орган отговарящ за защитата на правата на българските граждани, какъвто е омбудсманът. - Според Красимир Янков промените в закона, ще осигурят повече прозрачност в работата на омбудсмана и неговия екип и ще гарантират, предвидените правомощия по Конституция на този орган

Кейт Мидълтън - стилна и красивa в Стокхолм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6693265

Кейт Мидълтън - стилна и красивa в СтокхолмПринц Уилям и херцогиня Катрин бяха на официално посещение в Швеция, разказва "Дарик". Визитата им започна с игра на хокей, двамата разгледаха и забележителностите в Стокхолм в компанията на принцеса Виктория и принц Даниел. Вечерта кралските особи присъстваха на прием в посолството на Великобритания в Швеция.

Жена от Ботевградско даде над 11 хил. лева на измамник

http://dnes.dir.bg/news/zhena-izmamnik-botevgradsko-26837586

Възрастна жена от Ботевградско е била измамена по телефона със сумата от 11 500 лв. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-София.

Доларовият индекс отново се устреми надолу

https://www.investor.bg/analizi/9/a/dolaroviiat-indeks-otnovo-se-ustremi-nadolu-254977/

Доходността на съкровищните държавни облигации се повиши в края на изявлението от страна на Фед

Съд отмени забраната за руските олимпийци

https://frognews.bg/novini/sad-otmeni-zabranata-ruskite-olimpiitsi.html

Арбитражният съд в Лозана отмени доживотната забрана за 39 руски олимпийци и по този начин нанесе сериозен удар по Международния олимпийски комитет.

Британските депутати гласуваха да напуснат сградата по време на предстоящия ремонт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693297

Британските депутати гласуваха да напуснат сградата по време на предстоящия ремонтБританските депутати гласуваха вчера с 236 срещу 220 гласа за напускане на Уестминстърския дворец по време на предстоящия ремонт на сградата, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА.  Откритата през 1871 г. неоготическа сграда на брега на река Темза е в окаяно състояние. Покриви и тръби текат, реката има риск да подкопае основите,

Превантивна грипна ваканция в Асеновград от 7 до 9 февруари

https://www.24chasa.bg/region/article/6693267

Превантивна грипна ваканция в Асеновград от 7 до 9 февруариКметът на Асеновград Емил Караиванов обяви със своя заповед дните от 7 до 9 февруари за неучебни. Мярката е взета заради продължаващата висока заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип. Няма обявена епидемична обстановка, съобщават от пресцентъра на общината. Заедно с междусрочната ваканция /5 и 6 февруари/,

Томислав Дончев: Необходимо е да зададем основните политически и икономически параметри на Европа 2030

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693269

Томислав Дончев: Необходимо е да зададем основните политически и икономически параметри на Европа 2030
Необходимо е да зададем основните политически и икономически параметри на Европа 2030. Наша отговорност е да проведем открит дебат за това как ЕС да изпревари своите конкуренти и да се наложи като глобален играч, а не само да „запушим пробойните“ в бюджета, породени от новите предизвикателства пред нас.

Путин нареди: Правим алтернативни Олимпийски игри

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/putin-naredi-pravim-alternativni-olimpijski-igri-6078852

Президентът на Русия е поставил на министрите задача да организират алтернативно състезание за онези спортисти, на които беше забранено участват на Игрите в Пьонгчанг заради употреба на допинг

Българска певица загина в САЩ

https://www.actualno.com/showbusiness/bylgarska-pevica-zagina-v-sasht-news_657440.html

Бившият баскетболист от НБА Ръсел Бътлър и неговата съпруга българската певица Лия Лабел са загинали в автомобилна катастрофа в Лос Анджелис. Лабел е дъщеря на звездата от „Тоника” Анастасия Бинчева-Сия и вокала на групата „Сребърни гривни” Трошан Владовски. Инцидентът се е случил в ранните часове на сряда, като според данните на местните власти 38-годишният Бътлър е загубил контрол над джипа си, вследствие на което първо се е ударил в бордюр, а после се

Кметът на Септември ощетил града с 13 млн. лв. с назначения, продажби на имоти, поръчки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693253

Кметът на Септември ощетил града с 13 млн. лв. с назначения, продажби на имоти, поръчкиКомитетът “Да спасим община Септември” подава сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров Щети за 13 млн. лева е нанесъл на община Септември кметът Марин Рачев - това е посочено в постановление на Софийската градска прокуратура (СГП) след проверка на ДАНС. "24 часа" видя документа през декември. Постановлението е изпратено по компетентност на

Зам.-министър Велик Занчев: Провеждането на целенасочена и устойчива политика е основата за стабилна железопътна система

http://www.cross.bg/zanchev-transport-velik-1566813.html

/КРОСС/ Провеждането на целенасочена и устойчива политика е основата за изграждането на една финансово стабилна, ефективна и безопасна железопътна система. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев при откриването на кръгла маса в Брюксел на тема „Финансиране на железопътния транспорт в контекста на многогодишната финансова рамка след 2020 година". Това е първото официално събитие в сектор „Транспорт" от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Заместник-министър Занчев запозна участниците с постигнатите резултати в последните години по отношение на модернизацията на железопътната мрежа с европейско и национално финансиране. Той изрази ясната позиция за важността, проектите по Трансевропейската транспортна мрежа (ТЕN-T) да останат сред основните приоритети на държавите-членки за развитие на инфраструктурата след 2020 г. „Развитието на железопътния транспорт е възможно чрез осигуряването на устойчиво финансиране за сектора, с ясни и измерими резултати", отбеляза още заместник-министър Занчев. От съществено значение за България е да продължи прилагането на грантове за реализирането на проекти за модернизацията на физическата инфраструктура по ТЕN-T

Комисията за конкуренция ще включи и сигнала на работодателите в производството за пазара на ток

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/01/3122321_komisiiata_za_konkurenciia_shte_vkljuchi_i_signala_na/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията ще присъедини към образуваната от нея проверка за пазара на ток на борсата сигнала на Асоциацията на организацията на българските работодатели. Това се разбира от отговор на регулатора до асоциацията, съобщава Българската стопанска камара, която е ротационен председател на асоциацията.<br /><br />Асоциацията изпрати писмото си на 25 януари, като в него посочва, че има сигнали за нелоялна конкуренция на свободния пазар на ток. И по-конкретно, че...

БСП: Сметната палата да извърши одит на трансферите по бюджета

https://www.actualno.com/politics/bsp-smetnata-palata-da-izvyrshi-odit-na-transferite-po-budjeta-news_657442.html

БСП ще поиска парламентът да възложи на Сметната палата да извърши одит на допълнителните разходи и трансфери по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, одобрени с постановление на МС за периода 10 май 2017 до 31 януари 2018 г. Това заяви на брифинг "червеният" депутат Румен Гечев. Ние винаги сме настоявали да се изпълняват Конституцията и законите на България. Има Закон за бюджет и във всяка цивилизована държава този закон се изпълнява стриктно, посочи Гечев. Имаме серио

Ваньо Митев: Студентите не са приети по мое време

https://frognews.bg/novini/vanjo-mitev-studentite-prieti-moe-vreme.html

Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев отхвърли обвиненията, че е ръководител на организирана престъпна група (ОПГ), набирала студенти, които не отговарят на изискванията.

Коли без регистрационни табели продължават да се движат из Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=368258

На 31 януари, около 14:45 часа, в с. Партизани, при извършване на полицейска проверка на автомобил с водач ан 28 г.) от с. Трънак, общ. Руен, е установено, че същият управлява МПС, което няма регистрационни табели и не е регистрирано по надлежния ред.

Трима пешеходци ранени за ден във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693260

Трима пешеходци ранени за ден във ВарнаТрима пешеходци са пострадали при пътни инциденти във Варна само за ден. И в трите случая шофьорите са нарушавали грубо правилата за движение. Опасност за живота на ранените няма. 44-годишна жена от Старо Оряхово, при десен завой, не пропуснала и блъснала 32-годишна пешеходка, която пресичала на зебра. Пострадалата се разминала с контузии.

Как да спасим наводнената си техника? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kak-da-spasim-navodnenata-si-tehnika-video-2076039

В забързаното ежедневие непрекъснато сме с устройствата си, независимо какво правим. Държим храни и най-вече течности до тях, което често води до разсипването и разливането им. А сериозна причина за повреда на техниката ви, колкото и да е съвършена, това са дори и няколко капки вода и по-точно късо

Кметът на Септември е задържан за 24 часа, повдигат му обвинения

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kmetyt-na-septemvri-e-zadyrzhan-za-24-chasa-povdigat-mu-obvineniia-2076048

Кметът на община Септември Марин Рачев е задържан за 24 часа по закона на МВР, съобщи говорителят на главната прокуратура Румяна Арнаудова.
 

В петък от спецпрокуратурата ще му бъдат повдигнати две обвинения. Едното е

От днес можем да обменяме български левове в чейнджбюрата в Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693251

От днес можем да обменяме български левове в чейнджбюрата в СърбияБългарският лев и румънската лея ще могат от днес да се обменят в обменните бюра в Сърбия, според решение на Народната банка на Сърбия (НБС), съобщи Танюг. Българският лев и румънската лея ще бъдат включени в списъка с чуждестранни валути, с които банките могат да търгуват, се казва в съобщение на НБС.

За година службите засекли 80 разговора на педофили с деца в социалните мрежи, обяви Явор Колев

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/01/3122264_za_godina_slujbite_zasekli_80_razgovora_na_pedofili_s/?ref=rss


През миналата година е имало над 80 случая на комуникация между педофили и деца в социалните мрежи, каза пред Би Ти Ви началникът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП Явор Колев.<br /><br />Всички те са докладвани на прокуратурата. Извършителите са установени и имат повдигнати обвинения, допълни той. "Тези хора обикновено са много добри психолози, защото преследват собствените си отвратителни нужди и в този нагон достигат до крайности", заяви...

"Български пощи" ЕАД стартира националния етап на 47-ия международен епистоларен конкурс на ВПС

http://www.cross.bg/pismo-poshti-konkyrsa-1566812.html

/КРОСС/ „Български пощи" ЕАД стартира националния етап от 47-ия международен епистоларен конкурс за млади хора на Всемирния пощенски съюз и ЮНЕСКО. Темата на конкурса е "Представете си, че сте писмо, пътуващо във времето. Какво послание искате да предадете на своите читатели?" В международното състезание могат да участват само деца на възраст до 15 години. Националният етап в различните страни се организира от задължените пощенски оператори и писмата се изпращат чрез тях. Международното бюро на ВПС не приема съчинения, изпратени от училища или от частни лица. Всяка от допуснатите до конкурса творби трябва да отговаря на следните условия: • Да бъде написана като писмо до приятел, близък, известна личност и пр., като съдържа всички обичайни за писмото елементи (адрес на подател и получател, обръщение, поздрави, подпис). • Да съдържа не повече от 1000 думи. • Стриктно да се придържа към зададената тема. • Авторите следва да се въздържат от изтъкването на каквито и да е политически и религиозни мнения. • Нов момент в изискванията за 2018 година е в текста по никакъв начин да не се споменава името на държавата на автора, както и всякакви връзки и препратки към нея. Желаещите да участват в конкурса, които отговарят на възрастовите условия, могат да изпратят своите съчинения не по-късно от 31 март 2018 година на адрес: „Български пощи" ЕАД, ул. „Акад

3-те зодии, на които ВИНАГИ можете да разчитате

https://www.actualno.com/curious/3-te-zodii-na-koito-vinagi-mojete-da-razchitate-news_657435.html

Ако се чудите кой може да ви бъде най-верен приятел и на кого да заложите, когато имате много за споделяне или преживявате труден момент, можете да познаете верния приятел дори по зодията му. Хороскопът казва своята голяма дума и ни помага да разберем на кои зодии можем да разчитаме в трудни моменти. Вижте които са трите зодии най-верни приятели! Зодия Овен Уменията им да общуват и да създават приятелства са завидни. Те имат страхотен усет и нюх за добрите хора и успешните връзки. Когато се

SOFIX започва годината с 5% ръст

https://www.investor.bg/analizi/361/a/sofix-zapochva-godinata-s-5-ryst-254969/

Оборотът на БФБ-София се понижава значително спрямо декември, но запазва приблизително същите нива на годишна база

"Райънеър" слага клауза "Брекзит" в билетите за 2019 г.

http://clubz.bg/63649-rajyneyr_slaga_klauza_brekzit_v_biletite_za_2019_g

Снимка БГНЕС

Ако Великобритания и Европейският съюз не постигнат споразумение за регулацията на въздушното пространство до излизането на страната от блока, няма да можете да летите до Лондон... Но "Райънеър" ще ви връща парите.

Ирландската нискотарифна авиокомпания ще сложи клауза "Брекзит" в самолетните билети за лятото 2019 г.  Тя ще предупреждава клиентите, че резервациите им няма да са валидни ако проблемът с въздушната регулация остане нерешен.

Полетите до, от и през Европейския съюз, както и между САЩ и Великобритания сега се регулират от споразумението Open Skies.  Регулациите обаче няма да се прилагат в Обединеното кралство след "Брекзит". Авиокомпаниите искат споразумение, което да замести Open Skies най-късно до октомври 2018 г., за да могат да направят разписания за полетите си в месеците след като Великобритания напусне Евросъюза. За момнта резервна опция няма, изтъква маркетинговият директор на "Райънеър" Кени Джейкъбс.

Специалните билети ще се продават от септември.

"Ако до септември бъде открито регулаторно решение, тези билети ще бъдат продавани както обикновено", каза още Джейкъбс.

Други авиокомпании - "Бритиш еъруейз" и "Изи Джет" също обмислят въвеждането на клауза "Брекзит".

Спортният арбитражен съд отмени доживотните наказания на 28 руски олимпийци

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/01/3122333_sportniiat_arbitrajen_sud_otmeni_dojivotnite/?ref=rss


Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана отмени доживотните наказания на 28 руски спортисти, които бяха санкционирани заради положителни допинг проби от игрите в Сочи през 2014 г. Общо 42-ма руснаци бяха наказани от Международния олимпийски комитет (МОК), който наложи най-тежката мярка в цялата си история.<br /><br />На свое заседание обаче КАС прецени, че "няма достатъчни доказателства", затова наказанията отпадат. Жалбите на други 11 спортисти са частично уважени и вместо...

Кюрдските въоръжени формирования са предложени за Нобелова награда за мир

https://www.actualno.com/asia/kurdskite-vyoryjeni-formirovanija-sa-predlojeni-za-nobelova-nagrada-za-mir-news_657436.html

Кюрдските въоръжени формирования са предложени за Нобелова награда за мир, предава Regnum. Пешмергата е номинирана от норвежкия депутат Химанш Гулати заради приноса ѝ в борбата срещу „Ислямска държава“. „Пешмергата изигра ключова работа в борбата срещу „Ислямска държава“, която според мен е най-голямото зло на света“, отбеляза Гулати. Според него, ако не са били активните действия на пешмергата, то „Ислямска държава&ldq

КЗК присъедини към секторния си анализ за пазара на ток и оплакванията на работодателите

https://www.actualno.com/business/kzk-prisyedini-kym-sektornija-si-analiz-za-pazara-na-tok-i-oplakvanijata-na-rabotodatelite-news_657434.html

КЗК присъедини сигнала на Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) към образуваното от нея производство за извършване на секторен анализ на пазара на електрическа енергия в България - дали има съществуващи или възможни антиконкурентни споразумения или практики чрез цялостен и задълбочен анализ на конкурентната среда. Припомняме, че АОБР внесе сигнал във връзка с цените, определени на пазарите за търговия на едро с електроенергия. В него се посочва, че насърчаването на откр

БСП иска да се възложи на Сметната палата да извърши одит на трансферите по бюджета

http://econ.bg/Новини/БСП-иска-да-се-възложи-на-Сметната-палата-да-извърши-одит-на-трансферите-по-бюджета-_l.a_i.757293_at.1.html

ПГ на БСП ще поиска парламентът да възложи на Сметната палата да извърши одит на допълнителните разходи и трансфери по бюджетите на първостепенните...

Глас от Лондон: "Кремълският списък" работи за демонизацията на Русия

https://www.actualno.com/europe/glas-ot-london-kremylskijat-spisyk-raboti-za-demonizacijata-na-rusija-news_657433.html

Членът на Камарата на лордовете на британския парламент Ричард Балф смята „Кремълския списък“, подготвен от експерти и специалисти от правителството на САЩ, за част от стратегията за демонизация на Русия. Представляващият управляващата във Великобритания Консервативна партия Балф заяви това в интервю пред ТАСС, цитирано от агенция "Фокус". В публикуваната на 29 януари от Министерството на финансите на САЩ открита част на списъка бяха споменати всички членове на рус

Крадец разби вратата на семейство в Бяла, задигна телевизора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693248

Крадец разби вратата на семейство в Бяла, задигна телевизора32-годишен крадец, с множество режистрации в МВР и няколко присъди, е задържан отново след поредния си набег в Бяла. С постановление на Варненската районна прокуратура апашът е задържан за 72 часа преди да му бъде поискана мярка за неотклонение. На 31-и януари, около 3.30 часа сутринта, докато семейството било в дома си, З. А.

Дневен ЛЮБОВЕН хороскоп за 1 февруари

https://www.actualno.com/curious/dneven-luboven-horoskop-za-1-fevruari-news_657432.html

Как ще започне новият месец в любовта за всяка зодия? Разберете дневния си ЛЮБОВЕН хороскоп! Зодия Овен Започнете да правите планове за страстна вечер още от сутринта. Ще имате много енергия и не пропускайте да прекарате прекрасна вечер с любимия! Зодия Телец Тази вечер вие и партньорът ви ще можете да се насладите един на друг и да направите вечерта си чудесна с вкусна вечеря или приятен коктейл. Зодия Близнаци През деня няма да сте в романтично настроение, но на хоризонта ще се появи тае

Защитна установка на САЩ не успя да свали ракета

http://dnes.dir.bg/news/USA-raketa-ustanovka-26837464

Американските въоръжени сили извършиха в щата Хавай неуспешно изпитание на системата за противоракетна отбрана, опитвайки се да свалят учебна ракета.

Новият канал на Viasat World EPIC DRAMA вече е в NETWORX

https://www.actualno.com/cinema/novijat-kanal-na-viasat-world-epic-drama-veche-e-v-networx-news_657429.html

Epic Drama, новият дом на епичната драма, където се събират едни от най-завладяващите драматични сериали от цял свят, вече е част от основния пакет с програми на Networx, който е достъпен за всички клиенти на услугата „Телевизия“. Networx е лидер на пазара за телекомуникации в централна северна България и телекомуникационен оператор от ново поколение. Създаден през 2000 г. от група студенти от РУ „Ангел Кънчев“, с изключително динамично развитие и иноваци

Много незаконни цигари и патрони открити в Петрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6693250

Много незаконни цигари и патрони открити в ПетричГолямо количество контрабандни цигари и патрони откри полицията в Петрич. В района на складова база в града полицейски служители са намерили и иззели четири кашона, съдържащи около 39 600 къса цигари , без наличен задължителен бандеролен знак. За случая е уведомена РП-Петрич, а работата по изясняване на случая продължава.

Три нови професии влизат в списъка с недостиг на кадри

http://www.moreto.net/novini.php?n=368222

Списък на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти на българския пазар на труда е актуализиран с три нови единични групи професии, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Омбудсманът ще се избира с явно гласуване и ще има повече правомощия

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/01/3122322_ombudsmanut_shte_se_izbira_s_iavno_glasuvane_i_shte/?ref=rss


Омбудсман ще се избира с явно, а не с тайно гласуване, и ще получи повече правомощия. Едно от тях е, че ще може да дава препоръки до Министерския съвет и до Народното събрание за подписване и ратифициране на международни актове в областта на правата на човека. Това прие парламентът на първо четене в промени в Закона за омбудсмана. "За" гласуваха 165 депутати, а един се въздържа. Към изискванията за заемане на длъжността на обудсмана и заместник-омбудсмана ще бъде добавен и предишен...

БСП иска одит от Сметната палата на решения на правителството, обвини го, че нарушава закона

http://www.cross.bg/byudzheta-yanyari-palata-1566811.html

/КРОСС/ Имаме сериозно основание да смятаме, че правителството на Бойко Борисов е нарушило Закона за бюджета с разпределението на средствата в края на миналата година и в началото на 2018 г. Това заяви по време на брифинг в парламента народният представител от ПГ на „БСП за България" проф. Румен Гечнев. Той съобщи намерението на групата да иска решение на парламента за възлагане на Сметната палата да извърши одит на допълнителните разходи и трансфери по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, одобрени с постановление на Министерския съвет за периода 10 май 2017 г. - 31 януари 2018 г., предава „Фокус". „Народното събрание е институцията във всяка демократична държава, което утвърждава бюджета, прави го в закон, а този закон трябва да бъде изпълняван стриктно. Никакви премиери и отделни министри не могат да преформатират бюджета и да преразпределят средства, в нарушение с принципите и духа на Закона за бюджета", заяви Румен Гечев. „Управляващите трябва да престанат да правят комбинации в бюджета, така че да задържат разходите до края на годината. В края на 2017 г., ноември и декември, те разпределиха стотици милиони левове. Какъв е трикът на управляващите? Цяла година ни проглушават за излишъци в бюджета заради това, че те не харчат 2,5 млрд. лева няколко години вече капиталови разходи. Задържат огромни средства, стотици милиони, с които лишават българските фирми, малки и средни

Дъщерята на Сия от "Тоника" и мъжът й загинаха

https://www.vesti.bg/sviat/dyshteriata-na-siia-ot-tonika-i-myzhyt-j-zaginaha-6078851

Лия Лабел и съпругът й - баскетболист от НБА, загинаха при катастрофа в САЩ

Отново мръсен въздух в София

https://frognews.bg/novini/otnovo-mrasen-vazduh-sofiia.html

На 1 февруари се очаква повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха. При норма от 50 mg/m3 за 24 часа очакваното превишение ще е в границите 51 – 100mg/m3, съобщават от Столична община.

Румен Петков: Частната охрана на общините може да направи кметовете вечни

https://offnews.bg//politika/rumen-petkov-chastnata-ohrana-na-obshtinite-mozhe-da-napravi-kmetovet-674004.html

Със създаването на възможност общините да си наемат частна охрана, управляващите, които обещаваха във всяко село полицай, на практика казаха на хората, че не могат да разчитат на държавата и МВР.

Това заяви в ефира на БТВ Румен Петков - член на ИБ на АБВ. По думите му в обществото е натрупано сериозно напрежение, което се засилва и заради нестабилността на системите за сигурност в България. „Има една обстановка на несигурност, серия протести и то в ключови системи за сигурността, като започнем от служителите в МВР и стигнем до служителите, ангажирани със съдебната охрана. Това са все проблеми, които показват липса на държава. И тук още не поставям на дебат проблема, че общините могат да си наемат частни фирми за охрана. Това, както нашият председател на АБВ Константин Проданов посочи, означава, че държавата казва: „Нас не ни търсете, оправяйте се“. 

„Не можеш в продължение на месеци да обясняваш как във всяко село ще поставиш полицай и накрая, разбирайки, че си лъгал съвършено съзнателно обществото, да кажеш: „Не бе, няма да е така, затова сега си наемайте частни служби за охрана“. Не можеш да управляваш държавата по този начин. Приел си бюджет на тази държава и един месец по-късно да кажеш: „Ето ви сто милиона, млъкнете“. На този принцип се дават 100 милиона на полицаите, 20 милиона на БАН, 10 милиона на Софийския университет и това всичко се прави зад гърба на парламента. Това е толкова брутален начин на управление! А колко милиона ще дадат на съдебната охрана? Не се прави така. Ние от АБВ затова се опитваме да обясним на обществото, че този начин на управление – лъжа, а после опит за затъкване на устата с определено количество пари и намиране на палиативно решение на проблемите - е неправилен“, категоричен бе Петков. По думите му възможността частни фирми да охраняват цели общини, на практика поставя огромна въпросителна върху дейността на МВР по места, а създава и друга сериозна опасност срещу демократичните устои на държавата. „В МВР има забрана за политическа ангажираност под каквато и да било форма. Една частна фирма обаче няма такава забрана. Това, например, може да ни гарантира вечни кметове“. 

Встрани от темата Петков коментира и поредните разкрития, предоставени от силовите ведомства, около едно от показните отвличания в България, извършено през отминалата 2017 г. По думите му в подобни случаи трябва да се подхожда много внимателно, защото едно прибързано изнасяне на непълна, недоуточнена информация пред обществото, по който и да е случай, може да навреди сериозно на работата на разследващите органи и да спомогне на престъпниците да се укрият от правосъдието. „По отношение на разкритията около отвличането, моето разбиране е, че когато се тръгва от периферията към центъра, рядко ще се стигне до самия център. Защото този подход го предизвестява, и съответно, този „център“ ще вземе мерки да не бъде тук“. 

„Мисля, че, образно казано, въздухът в свирката трябва да бъде пообран. Това, че сме в председателство не означава, че постоянно трябва да демонстрираме мащабност и постоянно трябва да показваме разкриване на не съвсем доразкрити престъпления и то с цената на груби спекулации. Защото един такъв подход може и да има временен положителен ефект за пред публиката, но трайния ефект остава друг. Онзи ден отново имаше регулярна пресконференция на МВР и аз не мисля, че постоянният им контакт с медиите дава нещо полезно и на обществото, и на държавата. Когато се подава една информация, зад нея трябва да стои твърда, необорима фактология. А когато се коментират такъв тип тежки престъпления, каквито се случиха напоследък, а в последствие се оказва, че някак си институционално се олеква пред публиката, не е добре“.

Ремонтът на булевард "Левски" във Варна от птичи поглед (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=368255

Как върви ремонтът на булевард "Левски" във Варна, питат читатели на Moreto.net на редакционната ни поща. Дали ще се спазят сроковете е другият въпрос, който вълнува хората, макар че реалният срок по документи за завършването на обекта е до края на годината.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване