„Кремълският списък“ се появи докато се очакваше рязък прелом в политиката на САЩ

http://pogled.info/svetoven/kremalskiyat-spisak-se-poyavi-dokato-se-ochakvashe-ryazak-prelom-v-politikata-na-sasht.92249

/Поглед.инфо/ Публикацията в САЩ на т. нар. „Кремълски списък“ предизвика наистина симптоматична реакция у Владимир Путин. Но най-основното в тази история изобщо не е даденият списък, а това на какъв вътрешнополитически фон във Вашингтон бе обнародван той. Работата е, че разследването на „руската намеса“ взривява американската политика, а това ще даде на Тръмп възможност да се договори с Русия.

Fox News: Америка може да рухне, ако нейните специални служби станат оръдие на политиците

http://pogled.info/svetoven/amerika/Fox-News-amerika-mozhe-da-ruhne-ako-neinite-spetsialni-sluzhbi-stanat-oradie-na-polititsite.92250

/Поглед.инфо/ За да се установи следене над предизборния щаб на Тръмп администрацията на Обама прибягва до лъжи и неоснователни обвинения в шпионаж, предава Fox News с позоваване на меморандум, съставен главно от комитета по разузнаване от палатата на представителите на Конгреса на САЩ. Както отбелязва телевизионният канал, въпреки протестите на демократите, меморандумът е разсекретен и скоро всички американци ще могат да дадат оценка на действията на своите специални служби.

Европейските лидери на настоящето, които ще оставят ЕС без бъдеще

http://pogled.info/svetoven/evropa/evropeiskite-lideri-na-nastoyashteto-koito-shte-ostavyat-es-bez-badeshte.92251

/Поглед.инфо/ Екстравагантен, богат, консервативен, неочакван чак до непредсказуемост политик – това е ... „Разбира се Доналд Тръмп, ще каже човек, следящ ставащите в света събития. И няма да бъде прав. В смисъл, че да, Тръмп, но само той. Ако по-рано приведеното по-горе съчетание на прилагателни в характеристиките на политика се срещаше доста рядко, то днес такива лесно могат да бъдат изброени половин дузина. И всички те играят важна роля в Европа. Е, или близо до това“ - пише с известна тревога за съдбата на страните от ЕС берлинският кореспондент на испанския информационно аналитичен портал El Confidencial Антонио Мартинес.

Преди 73 г. Народният съд издава хиляди смъртни присъди

http://dnes.dir.bg/news/smartni-prisadi-naroden-sad-26829561

На 1 февруари 1945 г. Народният съд издава над 140 смъртни присъди, с които избива политическия, военен и интелектуален елит на България. Днес почитаме жертвите

Народният съд – кървавата машина на Отечествения фронт

https://offnews.bg//istoria/narodniat-sad-karvavata-mashina-na-otechestvenia-front-673946.html

Настоящото изследване обхваща причините за появата на т.нар. „Народен съд“, хода на неговите заседания и последствията от решенията му. Анализът се обосновава на документи и спомени, като се стреми да представи тази така полемична тема по един обективен и достоверен начин, оставящ на заден план емоциите и политическите пристрастия.

Народният съд продължава да бъде едно от най-дискутираните събития от българската история. Дали заради начина, по който е създаден, големият брой присъди или дори самият факт, че за първи път се търси наказателна отговорност от толкова голям брой представители на властта, армията и полицията. Във всеки случай трябва да си дадем сметка, че това е едно явление, което оставя трайни следи в българското общество, в българската история, в българското съзнание с различни оценки за неговата същност, задачи и резултати.

За да изясним ясно причините относно тези различни интерпретации, трябва на първо място да разгледаме епохата и условията на това необикновено явление, както и историята на самата идея. Нека започнем от втория елемент. Народният съд не е нещо съвършено ново за българското общество.

Още през ноември 1919 година парламентарната група на комунистическата партия внася законопроект за „Съдене виновниците за народната катастрофа“, търсейки отговорност за поражението в Първата световна война и последвалия Ньойски договор, който бележи Втората национална катастрофа. Не бива да забравяме и че кабинетът на БЗНС начело с Александър Стамболийски организира през 1922 година референдум за съдене на министрите от кабинетите на Иван Евстратиев Гешов, Стоян Данев и Александър Малинов, като виновници за двете национални катастрофи.

Идеята се появява отново след избухването на Втората световна война през 1939 година. Така в обръщение на ЦК на БКП към българите от есента на 1941 година институциите и силовите структури са предупредени, че за своите деяния ще бъдат „изправени пред народен съд“. Такива послания се отправят и в края на 1942 година по Радио „Христо Ботев“ (радиостанция на комунистическата партия, която излъчва от СССР по време на войната). През март 1943 година e дадена по-ясна представа за един такъв съд и задачите му. Отново по Радио „Христо Ботев“ се оповестява, че той следва да се създаде при комитетите на ОФ и да се отнася до случаи на „шпионство, издайничество и провокаторство спрямо организациите на Отечествения фронт и неговите дейци“.

Но възникването на народен съд като орган става възможно едва след преврата от 9 септември 1944 година, с който на власт идва правителството на Отечествения фронт (ОФ). В България навлиза съветската армия. Новото правителство незабавно иска от СССР примирие и настъплението е спряно. Бъдещето на България вече зависи от коалиционното правителство на ОФ (съставено от БРП (к), БЗНС, БРСДП, Звено и т. нар. независими интелектуалци) и външните фактори, между които Москва има първостепенно значение.

Т. нар. Народен съд е създаден с „Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане на България в световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея“, приета на 30 септември 1944 година и обнародвана на 6 октомври същата година. Тя се отнася за регентите, министрите, депутатите от 25 ОНС, висши духовници и военни, както и други лица, отговорни за провеждането на българската политика в периода 1 януари 1941 – 9 септември 1944 година.

Съгласно наредбата делата трябва да приключат в изключително кратък срок – до 1 януари 1945 година. Това обаче се оказва невъзможно поради големия брой подсъдими, изпращането на част от държавния елит в Москва и статутът на военните. За това допринасят и различни грешки – неправилно изписване на имена, прехвърляне на обвиняеми между състави, присъствието на подсъдими в повече от един обвинителен списък.

Интерес детайл от Наредбата е, че в нея първоначално липсват регентите. Причината за това е, че са отведени в Москва за разпити и известно време липсва информация относно тяхното положение и начинът, по който ще бъдат съдени. Тази неяснота провокира запитване от Трайчо Костов до Георги Димитров: „Кой и как ще съди княз Кирил, Филов, Божилов и другите, които са взети под съветско попечителство. Ние не можем да не ги съдим. Ще ги доведат ли тука, или трябва да ги съдим задочно?“

Прочетете целия текст в "Българска история"

Прогноза за времето - 1 февруари (четвъртък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-1-fevruari-chetvyrtyk-news_657343.html

Днес отново ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в низините и около водните басейни ще има мъгла. През деня в Източна България ще се появи до умерен юг-югозападен вятър. Максимални температури между 11° и 16°, в София около 11°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Христо Христов. Атмосферното налягане през деня слабо ще се понижи и

1 февруари в историята

http://www.cross.bg/repyblika-bulgariya-purviyat-1566770.html

/КРОСС/ 1587 г. - Кралицата на Англия Елизабет I подписва смъртната присъда на Мария Стюарт.1788 г. - В САЩ е патентован парахода.1800 г. - Наполеон Бонапарт е провъзгласен за пожизнен консул чрез референдум на новата конституция.1810 г. - Преброяването на населението в САЩ показва, че броят на жителите е 7,2 млн. души.1851 г. - Извършено е изпитание на първата подводница („Le Plongeur-Marine"), конструирана от баварския офицер Вилхелм Бауер.1905 г. - Основан е нидерландския футболен клуб АДО Ден Хааг в град Хага. 1926 г. - Образувана е Киргизка автономна република в състава на СССР.1944 г. - Втората световна война: Започва масирана атака на американската армия срещу японските сили, която завършва на 7 февруари с превземането на Маршалските острови.1945 г. - Произнесени са и са изпълнени смъртните присъди срещу осъдените български политици по Дело № 1 на т.нар. Народен съд. До завършването на процесите на Народния съд през април 1945 на смърт са осъдени 2 730 души.1946 г. - Норвежкият дипломат Тригве Ли става първият Генерален секретар на ООН.1950 г. - Народното събрание избира Вълко Червенков за министър-председател на България.1957 г. - Главно управление на пътищата преминава към Министерството на комуналното стопанство и благоустройството и се преименува на Министерство на комуналното стопанство, благоустройството и пътищата.1958 г. - Изстрелян е първият американски изкуствен спътник на Земята.1958 г

Доц. Даниел Вачков: Какво да кажем на децата - комунизмът е насилие, но има и добри страни?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6692334

Доц. Даниел Вачков: Какво да кажем на децата - комунизмът е насилие, но има и добри страни?“Кръв” и “катарзис” в парламента - така БСП и ГЕРБ спорят за историята Лют сблъсък в пленарната зала между БСП и ГЕРБ предизвика новата учебна програма по история за 10-и клас. Софийските социалисти поискаха оставката на образователния министър Красимир Вълчев. Групата на ГЕРБ обаче го изслуша късно във вторник и го подкрепи.

МОК поиска от Пьонгчанг да положи усилия за продажбата на още билети

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/01/3122179_mok_poiska_ot_pyongchang_da_poloji_usiliia_za/?ref=rss


Международният олимпийски комитет (МОК) призова домакините на игрите в Пьонгчанг да положат повече усилия за продажбата на билети. Осем дни преди началото на най-големия форум за зимни спортове една четвърт от пропуските все още не са изкупени.<br /><br />Продажбата на билети остава сред най-големите притеснения, свързани със зимната олимпиада. Изпълнителният директор на МОК за олимпийските игри Кристоф Дюби заяви, че в тази връзка президентът Томас Бах е провел среща с...

Пет храни, незаслужено набедени за вредни (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-hrani-nezasluzheno-nabedeni-za-vredni-video-2075835

Чуваме най-различни и често противоречиви твърдения за това кое е вредно и кое полезно, а новите проучвания опровергават част от известните до момента. Много полезни за нашето здраве храни днес носят незаслужено лоша слава. Вижте кои са те:

Глутен и пшеница

Трус разтърси Алпите

https://www.actualno.com/europe/trus-raztyrsi-alpite-news_657376.html

Трус с магнитуд 4,0 по скалата на Рихтер е регистриран в Австрийските Алпи, показва справка на интернет страницата на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) Трусът е регистриран на австрийска територия на 37 км. източно от столицата на съседен Лихтенщайн Вадуц на дълбочина 1 км. в 02:47 часа местно време (3:47 българско време). Няма данни за жертви и разрушения, допълва агенция Фокус.

Защо шефовете на социалните мрежи не използват социални мрежи

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/01/3121779_zashto_shefovete_na_socialnite_mreji_ne_izpolzvat/?ref=rss


Марк Зукърбърг не използва "Фейсбук" както обикновените хора. Той има служители, които пишат постовете му и 12 модератори, които трият коментари и спам, според агенция "Блумбърг".<br /><br />От деветимата висши ръководители на "Туитър" само четирима пишат повече от веднъж дневно. Стив Джобс признаваше в интервюта, че не позволява на децата си да ползват iPad, пише Алекс Хърн за "Гардиън".<br /><br />Защо създателите на социалните...

1 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=368225

Събития: 1587 г. – Кралицата на Англия Елизабет I подписва смъртната присъда на Мария Стюарт. 1788 г. – В САЩ е патентован парахода. 1800 г. – Наполеон Бонапарт е провъзгласен за пожизнен консул чрез референдум на новата конституция.

Днес е денят за почит към жертвите на комунизма

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/01/3121820_dnes_e_deniat_za_pochit_kum_jertvite_na_komunizma/?ref=rss


Днес е денят за почит към жертвите на комунизма. На този ден са произнесени наведнъж най-много смъртни присъди над политици от т.нар. народен съд. Денят се отбелязва от 2011 година.<br /><br />Председателят на парламента Цвета Караянчеа ще присъства на възпоменателната церемония в 11 ч. в градинката на НДК, където е и мемориалът на жертвите на комунистическия режим. Председателят на СДС Божидар Лукарски, членове на партията и симпатизанти ще положат венци и цветя в 10.30 ч.<br...

Неуспешен тест на американската система за прихващане на ракети от КНДР

https://www.actualno.com/america/neuspeshen-test-na-amerikanskata-sistema-za-prihvashtane-na-raketi-ot-kndr-news_657372.html

Проведените преди няколко часа изпитания на американската система за противоракетна отбрана в Хавай завършиха без успех, съобщава CNN. Според източници на телевизията, американските военни е трябвало да прихванат изстреляна от самолет тренировъчна мишена, с помощта на ракета, изстреляна от земята. Опитът обаче е бил неуспешен, уточнява БГНЕС. По късно от Пентагона потвърдиха, че наистина американските военни са провели в Хавай тестове на противоракетната система SM-3 Block IIA. Те обаче не пос

Любим виц на Део

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6692262

Любим виц на Део Обява във вестника: “Търсят се любители на тежката музика, имам едно пиано за

Протести, конвенция, още 50 млн. лв - как премина първият месец на европредседателството

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/01/3121339_protesti_konvenciia_oshte_50_mln_lv_-_kak_premina/?ref=rss


Протести за Пирин, дружелюбни послания от Европа, спорове за Истанбулската конвенция, показно убийство и още 50 млн. лв от бюдежа. Първият месец от българското председателство на Съвета на Европейския съюз определено бе наситен от към събития.<br /><br />Очаквано още преди началото на председателството световните медии се втурнаха да представят малко познатата България на читателите си. Пословично известна с корупцията, зависимите си медии, нисък стандарт на живот и опитваща се да...

Празнуваме Трифон Зарезан

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/eKM0rFAEkQc/

Днес почитаме Свети мъченик Трифон. Роден е около 225 г. в село Комсада, в областта Фригия, Мала Азия, в семейството на праведници, които отрано разпалват у него любов и преданост към Бога. Живее праведно и загива мъченически заради вярата си в Исус Христос. По време на гоненията срещу християните, когато римският императорски престол е зает от Траян Деций (249-251 г.), Трифон е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен.

Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Денят на свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци – 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари се празнува Трифоновден, на 2 февруари – Сретение Господне, а на 3 февруари – свети Симеон.

Според народните традиции свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. То се изпълнява обикновено от мъжете лозари.
Сутрин след църковна служба мъжете поемат на групи към лозята. На лозята си стопаните се прекръстват към изгрев слънце, отрязват няколко пръчки от една или три лози в средата или в краищата на лозето, поливат корените и отрязаното място с вино, а някъде посипват и пепел. Със светената трифоновска вода поръсват лозите.

Със зарязването в лозята се слага мъжка трапеза с донесеното от дома. Отрязаните лозови пръчки са натопени в бъклиците с вино; навити са на венец върху калпаците или преметнати през рамо на лозарите. Трифонският венец се отнася вкъщи и се поставя пред иконата.

След зимния слънчев кръговрат Трифон Зарезан е първият празник, чиято обредност с инициален стопански характер се изпълнява сред природата.

Граждани излизат на поредно шествие в защита на Пирин

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/01/3121902_grajdani_izlizat_na_poredno_shestvie_v_zashtita_na/?ref=rss


За седми път в защита на Национален парк Пирин тази вечер ще излязат граждани и природозащитници в редица градове в страната и чужбина. Сборните пунктове и началният час на протестите са публикувани на страницата на събитието.<br /><br />Шествието в София ще започне в 18.30, а началната точка този път ще е Спортната палата. Причината за новата локация – посочена от организаторите от коалиция "За да остане природа в България" е, че Министерството на младежта и спорта...

Без вода в част от Орландовци днес

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-v-chast-ot-orlandovtci-dnes-673939.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от кв. „Орландовци“ днес, съобщиха от дружеството. 

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Орач“ , кв. „Орландовци“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на ул. „Орач“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Бойко Ноев: НСО е безконтролна служба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692858

Бойко Ноев: НСО е безконтролна служба Грешка ще е да се фиксираме върху личността на ген. Ангел Антонов, това ще ни отклони от същността - от разговора за безконтролността на НСО. Това обяви пред Би Ти Ви специалистът по сигурност Бойко Ноев. По закон президентът има пълен контрол над НСО, той е началник на службата. По някаква причина обаче той отхвърля отговорността си за нея,

Мотоциклетист обвини автономен автомобил в небрежно шофиране след катастрофа

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/02/01/3121892_motocikletist_obvini_avtonomen_avtomobil_v_nebrejno/?ref=rss


Мотоциклетист от Калифорния даде на съд преминаващ тестове в реални условия автономен автомобил, за небрежно шофиране, след като бил ударен от него, съобщи вестник "Уошингтън поуст". Инцидентът станал в Сан Франциско през декември, като в него бил замесена роботозирана кола на "Круиз аутомейшън", фирма подразделение на "Дженерал мотърс".<br /><br />Жалбоподателят Оскар Нилсън твърди, че автомобилът "Шевролет Болт", който го ударил, бил в...

Прогноза за времето - 1 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368202

Над Черноморието ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността, главно по южното крайбрежие. Ще духа до умерен юг-югозападен вятър. Максималните температури между 11° и 16°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Търси се лоялен пазител за Светия Граал на националната сигурност

https://offnews.bg//analizi/tarsi-se-loialen-pazitel-za-svetia-graal-na-natcionalnata-sigurnost-673972.html

Нула. Точно толкова пъти началникът на Националната служба за охрана (НСО) е бил изслушан в комисията за контрол на специалните служби в рамките на настоящия парламент. Също толкова пъти той (не) е бил изслушван и в предходния парламент. По закон Народното събрание осъществява контрол над службата, но в дневния му ред – поне от публичната информация, която е публикувана в сайта му, НСО фигурира единствено, когато става въпрос за бюджет. 

Началникът на НСО - в случая изобщо не става въпрос за настоящия (за да няма обидени, бел. ред.) - има задължение единствено да представи годишен доклад за дейността ѝ пред президента. И въпреки че е под неговото формално ръководство, той трябва да се отчете и пред този, който му отпуска парите - премиера. За сравнение – всички останали служби като Държавна агенция „Разузнаване“, ДАНС, Държавна агенция „Технически операции“, та и Националното бюро за контрол на СРС, представят годишни доклади пред парламента. Та чак някои от тях може да бъдат открити по институционалните сайтове.

Не така обаче стои въпросът с НСО, чийто доклад няма да откриете никъде. И той не е интересен с това как са похарчени парите на данъкоплатците, защото е ясно – близо 92 процента от него отиват за заплати, осигуровки, гориво и поддръжка на автомобили и почивни станции. Той е интересен с това как се взимат решенията кои да бъдат охраняваните лица и какви са били заплахите срещу тях. Но това не присъства в менюто, нищо, че се плаща. 

Службата, която освен с охраната на неизвестни за обществото лица, извършва луксозен превоз и стопанисва почивни бази, където да отдъхват т.нар. ВИП-ове, разполага с един от най-раздутите бюджети сред останалите спецслужби. През последните три години той бележи трайно нарастване, въпреки че НСО страда от траен недостиг на кадри. За 2016 г. парите за НСО са били 34 млн. лв., за 2017 – 37.2 млн. лв., а за тази година достигнаха 37.4 млн. лв. В тези сметки не влизат регулярно отпусканите през годината допълнителни средства от централния бюджет, както и допълнителните пари за председателството, където службата се проявява предимно като транспортна фирма.

Това нарежда наследника на Управлението за безопасност и охрана (УБО) при Държавна сигурност на второ място сред най-скъпите спецслужби у нас след ДАНС. Външното разузнаване има по-нисък бюджет, като едва тази година той скочи с почти 10 млн. лв. отгоре. И въпреки това със своите 34.4 млн. лв. пак не успя да достигне харчовете на НСО.

Резюмето от всичко казано по-горе е просто: НСО е най-безотчетната, най-секретната и „златна“ за данъкоплатеца служба за превоз и охрана.

Ако към това се добави и статута ѝ на военизирана част, която на всичкото отгоре не влиза в състава на Въоръжените сили, изводите ще са още по-стряскащи, а това прави службата опасен инструмент за репресии и влияние. Нека добавим и това, че със порочния специален закон  за държавните гардове бяха предоставени някои „екстри“, като например да задържат с помощни средства „опасни“ граждани и дори да упражняват сила над деца и жени.

Държавната „съкровищница“ НСО трябва да бъде съхранена на всяка цена и битката за нея ще бъде жестока. Кой, как и защо „напусна“ Ангел Антонов от поста му вероятно няма да стане ясно. Това, което разбрахме от правителството обаче, е, че са помислени варианти и началникът на най-непрозрачната, тайна и скъпоплатена служба в България ще посрещне пенсионирането си зад граница на дипломатически пост. Това трябва да ни подскаже и какво ще установи прокуратурата за злоупотреби в НСО. Това НСО, което Антонов ръководи и за което е пряко отговорен. Защото иначе е страшно само да се поразсъждава над това, че служители са съобщили за злоупотреби на работното си място, като са предпочели за това да не уведомят началника си. Тоест, той или присъства в сигналите или индиректно е замесен в твърдените нарушения. Друга опция няма, защото е ясно, че не Антонов е сезирал прокуратурата.

Има и трети вариант и той е някой да е бил „помолен“ да пусне такъв сигнал, за да злепостави Антонов. Това обаче води към друг жанр.

При всички положения трябва да се наблюдава много внимателно кандидатурата за следващ началник на НСО. Настоящият беше назначен с безцеремонно незачитане на законодателството. Веднъж направено, това води до други нарушения, а от написаното по-горе стана ясно, че те не липсват.

Така че – следете кандидата. Не е нужно да е популярен. Той ще бъде следващият пазител на „Светия Граал“ за националната сигурност.

Проблем на магистрала Тракия. Ще я ремонтират цели 3 месеца

https://offnews.bg//ikonomika/problem-na-magistrala-trakia-shte-ia-remontirat-tceli-3-mesetca-673962.html

До 30-ти април се спира движението по пътната връзка София - Костенец на пътен възел „Мухово“ при 46-ти км на автомагистрала „Тракия“ поради ремонтни дейности, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Поради строителните работи се затварят връзките в посока София - Костенец, Ихтиман - Пловдив и Костенец - Пловдив.

Шофьорите ще преминават по следните обходни маршрути:

в посока София - Костенец обходът е през пътен възел „Ихтиман“ при 34-ти км на АМ „Тракия“;

в посока Ихтиман - Пловдив обходът е през пътен възел „Церово“ при 69-ти км на АМ „Тракия“;

в посока Костенец - Пловдив обходът е през пътен възел „Церово“ при 69-ти км на АМ „Тракия“.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“.

На 1 февруари рожден ден има

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6692268

На 1 февруари рожден ден има Иван Кючуков, бивш треньор по футбол Николай Михайлов, психиатър, бивш депутат Светлана Жекова, бивш министър на околната среда и водите Доц. Соня Генова, алерголог в УМБАЛСМ “Пирогов” О.р. ген. Михо Михов, бивш началник на ГЩ на БА, бивш

Полша си изми ръцете за Холокоста със закон

http://clubz.bg/63628-polsha_si_izmi_rycete_za_holokosta_sys_zakon

Полският Сенат одобри снощи спорния закон за Холокоста, с който се забранява употребата на израза "полски лагери на смъртта", когато се говори за концлагери от Втората световна война и целящ да защити имиджа на страната, предаде Франс прес. Горната камара на полския парламент одобри с 57 гласа "за" срещу "23 "против" без промени закона, който вече е одобрен от долната камара. За да влезе в сила той трябва да бъде подписан и от президента Анджей Дуда. Законът предизвика гнева на САЩ и Израел.

Държавният департамент на САЩ призова още снощи Варшава да преразгледа нормативния акт, който забранява твърденията, че Полша носи отговорност за престъпления срещу човечеството, извършени от нацистите на полска територия през Втората световна война. Нарушителите могат да бъдат наказани с глоба и със затвор до три години, предаде БТА.

Управляващите във Варшава консерватори заявяват, че искат преди всичко да попречат на използването на израза "полски лагери на смъртта", когато става дума за концлагерите, създадени от нацистите на територията на Полша през Втората световна война. Вашингтон изрази притеснения относно последствията от този закон и предупреди, че той може да се отрази неблагоприятно на интересите и стратегическите взаимоотношения на Полша, включително със САЩ и Израел. Това ще е от полза само за нашите противници, подчерта говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Охраната на израелското посолство във Варшава бе засилена заради очаквани антисемитски прояви на крайнодесни групи. Снимка БТА

Израелски представители се опасяват, че текстът е опит да се отрече участието на някои поляци в изтребването на евреи, извършено от нацистите или дори създаване на възможността за преследване на оцелели в Холокоста, ако свидетелстват за участието на поляци във военни престъпления. В неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви:

"Няма да се примирим с това, че се изопачава истината и се пренаписва историята, или че се отрича Холокостът", припомня АФП.

61 израелски депутати предложиха да бъде приет закон в Израел, с който Полша да бъде определена като "страна, отричаща Холокоста". 

Полският заместник министър на правосъдието Патрик Яки заяви вчера пред Сената, че израелската реакция се обяснява отчасти с вътрешнополитически причини.

Вино зрее с Деветата симфония на Бетовен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284597_%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D1%80%D0%B5%D0%B5+%D1%81+%D0%94%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%BC%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B

 

Производители съчетаха ферментиралия гроздов сок с кафе, кокос, кола, ягода и праскова

Бутиково вино, което е отлежало 9 месеца под звуците на творби от Лудвиг ван Бетовен, ще бъде показано по време на международната изложба „Винария” в Пловдив. Това е първото в света сертифицирано витализирано вино, което е „узряло” с помощта на мощния енергиен заряд на музикалните творби. Акустичните вълни променяли излъчването на молекулите и така се изявявали положителните качества на напитката, са убедени производителите на въпросното вино. От първата колекция витализирано вино „Мерло х Пети вердо”, реколта 2013, били направени едва 320 бутилки. Още един дебют могат да очакват ценителите на виното. Това са арт бутилките на компания от САЩ, които са алуминиеви от 330 мл и стъклени от 750 мл. В такива кенове за първи път в света се предлагат вино и коктейли на винена основа, съчетана с кафе, кокос, кола, ягода и праскова. В Конкурса за иновации се състезава и малиново вино, направено от  био сертифицирана суровина без изкуствени добавки. Използва се древна рецепта на монасите от някогашния манастир „Св. Пантелеймон“ в Стара планина, където сега се намира плантацията от малини. Сред новостите на „Винария 2018“ е и сомелиерски тезгях – енергиен хармонизатор на виното, който няма  аналог в световен мащаб, според неговия създател Дарин Божков. В оригиналната мебел е вграден планински кристал, предпазващ от енергийно замърсяване, пояснява авторът.

Над 50 български и чуждестранни изби, както и водещи търговци ще презентират своите колекции на „Винария“. Посетителите ще опитат  реколта 2017, която не е показвана никъде. Ще съпоставят вкусовете на  вина от Италия, Португалия, Франция и други страни, на изделия от дестилерии в Сърбия, Черна гора и Босна, на различни марки уиски, коняк, узо, ракия. 

„Райънеър“ ще изплаща компенсации до 10 дни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284596_%E2%80%9E%D0%A0%D0%B0%D0%B9%D1%8A%D0%BD%D0%B5%D1%8A%D1%80%E2%80%9C+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%B4%D0%BE+10+%D0

 Ryanair обещава, че ще изплаща компенсации за закъснели или отменени полети по-бързо от която и да е друга авиокомпания – до 10 дни.

"Ще плащаме всички валидни искове в рамките на 10 дни", каза главният маркетингов директор на авиокомпанията Кени Джейкъбс, цитиран от "Индипендънт". Понастоящем времето за изплащане на подобни компенсации в авиокомпанията е четири седмици.
Съгласно европейските правила за правата на пътниците, при закъснение от три часа или повече при пристигането до местоназначението или при отмяна на полет в кратък срок, пасажерите имат право на обезщетение. За полети под 1500 км обезщетението е в размер на 250 евро; за по-дълги полети - 400 евро.

Авиокомпаниите може да не плащат компенсации в случай на "извънредни обстоятелства". За такива се считат стачки на служителите, отговарящи за въздушния трафик или лошото време. Но проблеми със самолетите или стачки на персонала на авиокомпаниите не са сред тях.

В Мадрид бе създадено специално звено от 150 служители за обслужване на клиенти за обработване на искове и жалби.

Отбелязваме Трифоновден

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/otbeliazvame-trifonovden-2075930

Българската православната църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон. Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се отбелязва в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Свети Трифон живял праведно и загинал мъченически заради вярата

Нови разкрития за насилие в Центъра за настаняване в Смолян

//dariknews.bg/novini/bylgariia/novi-razkritiia-za-nasilie-v-centyra-za-nastaniavane-v-smolian-2075932

Нови зловещи разкрития за насилие, излизат наяве в Центърът за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, като от тях става ясно, че ученик е нанесъл побой на осем души от персонала. Пострадали са три детегледачки, социален работник, две готвачки и две хигиенистки, к

Секс тайните на зодиите: Кой какво обича в леглото

//dariknews.bg/novini/liubopitno/seks-tajnite-na-zodiite-koj-kakvo-obicha-v-legloto-2075904

Ако имате чувството, че сексуалният ви живот е скучен, монотонен и не ви носи удоволствието, от което имате нужда, не бързайте да сменяте партньора.

Хората обичат най-разнообразни неща в секса. Това зависи както от х

Ангелкова: Плажовете не са собственост на затворените комплекси

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284595_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0

 

КЗП и министерството на туризма в спор кой да контролира хотелиерския бранш

Плажовете не са собственост на затворените комплекси и всеки, който желае трябва да има достъп до тях. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по повод излязлата информация, че новият Закон за концесиите, който влиза в сила от 2019 г., може да застраши качеството на продукта в някои от морските ни курорти - Албена, Слънчев ден, Ривиера и Св. Константин и Елена.

При тях в момента концесиите на плажовете се държат от собствениците на комплексите, като това е така от момента на приватизацията им. Притеснението на собствениците на тези няколко курортни комплекса е, че

ако друга фирма спечели концесията за плажа,
тя ще може да разполага там заведения


или да предвижда атракции, които са шумни или вредят на предлагания от комплекса туристически продукт.

„Няма концесии „по право“, така че няма как да се дава предимство на едно или друго юридическо лице. На този етап до края на годината министерството има възможност да подготви процедурите особено за затворените комплекси, където договорите за концесии изтичат. Те са готови и предстои да се процедират, така че да могат да бъдат обявени и съответно да няма безстопанствени плажове, което е основата цел на министерството“, бе категорична Ангелкова.

По думите й абсолютно всеки желаещ ще може да кандидатства за концесия на плаж от затворен комплекс. „Няма никакво значение. Това е плаж. Плажът не е собственост на затворения комплекс и съгласно Конституцията всеки е длъжен да осигури пешеходен достъп до съответния плаж. Така че независимо дали е затворен, или отворен комплекс трябва да има пешеходен достъп на абсолютно всички желаещи“, разясни министърът.

Ангелкова присъства на днешното заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм, където

бяха приети на първо четене
промените в Закона за туризма

Измененията и транспонирането на европейската директива целят да се намали административната тежест в сектора, Предстои да отпаднат 19 документа, които до този момент са били на хартиен носител. Ще отпаднат редица предварителни документи, които в момента се изискват за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене. По-малко изисквания ще има и за планинските професии – ски учители, планински водачи и т.н.

В закона трябва да бъде транспортирана и директива на ЕС, чрез която да се приложат общите правила за формиране на туристически пакети и за организиране на туристически пътувания в рамките на Съюза. Тя ще гарантира на търговци и туристи спазването на техните права и задължения, независимо от националното право.
Друга важна част от корекциите в закона са свързани с необходимостта от създаване на специализирано звено за контрол към министъра на туризма. Точно тук възникна

спор между Ангелкова и председателят
на Комисията за защита на потребителите


(КЗП) Димитър Маргаритов.
Според Ангелкова е нужно административният контрол да премине в ръцете на воденето от нея министерство, „където му е мястото“. По думите й КЗП ще продължи да си отговаря за потребителите, но министерството да следи за това дали хотелиерите спазват изискванията за категоризация и прекатегоризация. Ведомството иска да следи и за регистрациите на туроператорите и турагентите, както и сертифицирането на балнео и спа центровете.

Шефът на КЗП обаче бе категоричен, че тази контролна функция трябва да продължи да я осъществява комисията, тъй като според сегашните разпоредби КЗП се произнася за подобни случаи и налага глоби на нарушителите. „Ще се стигне до там, че

бизнесът ще бъде натоварен с повече проверки,
идентични по своя характер


от различни институции“, поясни Маргаритов.
Председателят на Българския съюз по балнео и спа туризъм (БСБСПА) Стефан Шарлопов пък каза, че подкрепя закона, но настоява за обединение на целия туристически бранш в страната. „Ние смятаме, че с изменението на закона ще можем да направим първата стъпка за създаване на туристическа камара в България, защото виждаме положителния опит на лозари, винари, строители и ние смятаме, че браншът трябва да говори с един глас“, заключи Шарлопов.

Днес е голям празник, имен ден празнуват...

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/dnes-e-goliam-praznik-imen-den-praznuvat-6078817

Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари

Карта на Витоша заменя фонтана на "Витошка"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284594_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%88%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F+%D1%84%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%92%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%88%D

 Художествено обработена карта на Витоша ще замени фонтана на едноименния булевард в София. Проектът за "зеленото сърце на София" може да бъде видян на сайта на общината. Авторът му професор Боян Добрев от катедра "Стенопис" на Националната художествена академия сподели пред БНР: "Публичното изкуство е неделима част от културата. Обичам да казвам на моите студенти, че културата е системният софтуер на едно общество. Ролята на публичното изкуство и да осмисля важни неща за нас, да ги прави ясни и да търси консенсус между всеки един от нас като не прави по-лесно да живеем заедно и да сме по-щастливи. В този смисъл, безспорно на това място трябваше да има нещо, което е свързано с Витоша. Витоша е много важен компонент от нашия град и наистина е нашето "зелено сърце". Опитах се да намеря пресечната точка между множеството възможни подходи, които живеят във всеки един от нас на тема изкуство. Потърсих една карта като изказ за ролята на Витоша в София. Това е географска карта на художественото изображение на Витоша. Размерите ѝ са 7.50 на 7.50 метра. Тя би дала възможност на хората да се разхождат по нея и да усетят по различен начин всяко едно от тези места, които знаем от поколения.

Внасяме овчари от бившия СССР

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284593_%D0%92%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%BC%D0%B5+%D0%BE%D0%B2%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8%D1%8F+%D0%A1%D0%A1%D0%A1%D0%A0

 Български фермери от Асоциацията на овцевъдите и козевъдите е отправила официално искане до Министерството на труда и социалната политика да и бъде разрешено да внесе 1000 овчари от бившите съветски републики и от българските общности в Молдова, Украйна и Бесарабия. Предимство ще имат желаещите от държави, които вече имат опит в тази професия, като Грузия, Казахстан, Киргизстан, Азърбайджан. Заплатата, която ще им бъде предложена у нас ще е 700 лв. на човек, или 1400 лв. на семейство, съобщи Симеон Караколев, председател на Асоциацията на овцеъвдите и козевъдите. Освен тази стартова заплата, повечето фермери предлагат и бонуси за отгледани агнета или по 10 ст. на литър издоено мляко. Макар, че работата на пастира не се нуждае от специални умения и квалификации, оказва се, че безработните българи предпочитат да стоят без пари, но не и да се „унижават” да бъдат овчари. Тази остра липса на работна ръка поражда и абсурдната необходимост да се търсят гледачи на животни от чужбина.

Симеон Караколев сподели още, че 20 % от агнешкото месо в българските магазини всъщност е внос от Австралия и Нова зеландия. Кто то се продава на същата цена, на каквато и българското. „Наскоро бях в Йордания и там видях три категории овче месо: местно, румънско и австралийско. Местното се продаваше на цена от 8 долара за кг., а вносното за 4,5 долара. В България към момента се отглеждат едва 1 млн. овце”, ожали се още Симеон Караколев.

„Кремълският доклад“ на администрацията на Тръмп имитира антируска политика

http://pogled.info/svetoven/kremalskiyat-doklad-na-administratsiyata-na-tramp-imitira-antiruska-politika.92247

/Поглед.инфо/ Публикацията на „Кремълския доклад“ от министерството на финансите на САЩ предизвика у Русия не толкова раздразнение, колкото ирония. От една страна по отношение на присъстващите в списъка няма въведени нови санкции. От друга страна самият състав на списъка предизвиква усмивка, защото в него просто са изброени редица водещи руски политици, чиновници и бизнесмени. Защо бе нужен този доклад?

Спаначено руло

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6692162

Спаначено руло Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

BMW Серия 6 Gran Turismo предлага изобилие от удобства за комфортно пътуване

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284592_BMW+%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F+6+Gran+Turismo+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0

 

Наследникът на луксозния хечбек е красив, елегантен и функционален

В стремежа си да предложи автомобили за всеки вкус и потребности, германската компания BMW се впусна в различни експерименти и увеличи гамата си от модели неколкократно спрямо средата на 80-години, когато имаше само три серии – 3, 5 и 7. През 2009 г. в гамата на BMW Серия 5 към седана и комбито се присъедини луксозният хечбек Gran Turismo. Моделът ще се запомни с противоречивия си дизайн, който малцина харесваха, но повечето фенове не успяха да възприемат. През миналата година хечбекът се сдоби с наследник. Новият модел вече носи името Серия 6 Gran Turismo, но въпреки промяната е близък роднина на BMW Серия 5.

 

 

За разлика от своя предшественик, новият практичен и функционален автомобил е красив и елегантен. Новото BMW Серия 6 Gran Turismo предлага комбинация от просторен салон, луксозно вътрешно оборудване и гъвкаво багажно отделение в елегантна опаковка. В съчетание със спортните и динамични възможности на пътя, тази кола допълнително подчертава високата класа от моделното семейство на BMW. Гъвкавият интериор и високият комфорт осигуряват първокласна обстановка за релаксиращо пътуване. Всичко това е допълнено от нови технологии, модерни системи за управление, динамични и ефективни двигатели, както и подобрени характеристики на шасито и окачването, превръщащи шофирането в удоволствие.

 

 

В дизайна на новото BMW Серия 6 Gran Turismo изпъкват динамичните пропорции и елегантните плавни линии. Автомобилът е станал много по-елегантен в профил чрез леко променена форма на покрива. Обтекаемият силует в комбинация с активното управление на въздушните клапи и автоматично издигащият се заден спойлер са подобрили коефициентът на въздушно съпротивление от 0,29 до 0,25. Серия 6 Gran Turismo е видимо по-голямо от предшественика си и достига дължина 5,09 м и междуосие 3,07 м. Широчината от 1,90 м се запазва, а височината е намалена до 1,53 м. В същото време новият модел е по-лек със 150 кг. Спортната елегантност изпъква в силуета с дълъг преден капак, изтеглен назад салон, врати без рамки на прозорците и издължена до задната част линия на стъклата. Стандартно колелата са 17-инчови, но по-добре изглеждат опционалните с размер 20 инча.

 

 

В салона на новото BMW Серия 6 Gran Turismo луксът е почти на нивото на Серия 7, но оформлението на кокпита наподобява повече на 5-а серия. Интериорът предлага разточително пространство за водача и пътника до него. Повдигнатата позиция на седене подобрява видимостта, а ергономичното подреждане на уредите улеснява боравенето с тях. Най-важните данни за водача се проектират върху предното стъкло. Централният панел е насочен към шофьора, а на върха му се намира 10,25-инчовият сензорен екран на мултимедийната система. Бутоните за управление на аудиосистемата и климатроника вече са чувствителни на допир. Изчистените линии, хармоничното съчетание на кожа и алуминий, изборът на материали и прецизната изработка създават модерна и луксозна атмосфера.

 

 

Задната част предлага три пълноценни места за седене с обширно място за краката. Значително по-ниската линия на покрива спрямо предишния модел не е ограничила пространството за главите. За комфорта при пътуване допринасят и оформената по нов начин задна седалка и оптимизираната шумоизолация. Като опция се предлагат комфортни задни седалки с електрическо регулиране, които позволяват настройка на наклона на облегалката с натискане на бутон. Обемът на багажника на BMW Серия 6 Gran Turismo вече е 610 л в нормално състояние и 1800 л със сгънати задни седалки. Сгъването на разделената в съотношение 40:20:40 облегалка на задната седалка се активира с електрическо дистанционно управление от багажника с натискане на бутон. Товарният ръб е снишен на една височина с пода на багажника. Капакът на багажника е оборудван стандартно с електрическо задвижване.

 

 

Новото BMW Серия 6 Gran Turismo е получило редица опции, които по-рано не бяха на разположение. Това са четиризонов климатроник, система за нощно виждане с възможност за разпознаване на пешеходци, панорамен стъклен покрив, управление с жестове, паркиране с контрол от дистанция, безжично зарядно за смартфони, а за перфектния саунд в салона се грижи премиум озвучителна система Harman/Kardon.

Новото BMW Серия 6 Gran Turismo се предлага с модерни бензинови и дизелови двигатели, оборудвани с технологията TwinPower Turbo и комбинирани серийно с 8-степенна автоматична трансмисия Steptronic. Тестваното BMW 630d xDrive Gran Turismo се задвижва от 3,0-литров 6-цилиндров редови турбодизелов двигател с мощност 265 к.с. и максимален въртящ момент от 620 Нм в интервала от 2000 до 2500 об./мин.

 

 

Агрегатът ускорява тежащото почти 2 тона купе от 0 до 100 км/ч за 6,0 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена до 250 км/ч. Запасът от мощност и тяга е напълно достатъчно, за да управлявате „големия турист” като спортно купе. С подобни динамични параметри се фукат спортни модели като Peugeot 308 GTi, Renault Megane R.S. и Hyundai i30 N. Всички тях BMW 630d xDrive Gran Turismo превъзхожда със скромен разход на гориво. В града реалният разход е 7,3 л/100 км. На междуселищен път с 90 км/ч консумацията пада до 5,9 л/100 км, а на магистралата със 140 км/ч, колата харчи следно 6,9 л/100 км и поддържа разрешената максимална скорост при 1700-1800 об/мин на 8-ма предавка. Икономичният двигател дава възможност на бавареца да измине над 1000 км пробег с един резервоар от 66 литра гориво.

 

 

Пътуването с BMW 630d xDrive Gran Turismo е не само динамично и икономично, а и много комфортно, както за водача, така и за пътниците. Серийното въздушно окачване на задната ос с автоматично регулиране на нивото прескача повечето дупки и неравности, а за още повече комфорт на возене автомобилът е оборудван с въздушно окачване на предната и задната ос, както и динамичен контрол на адаптивните амортисьори. При движение по лоши пътища или изкачване на стръмно нагорнище, просветът може да бъде увеличен с 20 мм само с натискането на бутон. Допълнителен спортен дух осигуряват активната стабилизация на каросерията срещу наклоняване и интегралното активно кормилно управление. В режим Sport, както и автоматично при скорост над 120 км/ч, каросерията се снишава с 10 мм за по-голяма стабилност.

Всички опционални системи вече се предлагат и в комбинация с двойното задвижване от системата xDrive. Тя е от голяма полза най-вече през зимата, когато подобрява сцеплението на хлъзгави и мокри пътища, на сняг и при шофиране по черен път. Системата xDrive подпомага както равномерното потегляне на автомобила, така и стабилното пътно поведение в завои.

 

 

Новото BMW 630d xDrive Gran Turismo е оборудвано с нови асистиращи системи, които проправят пътя към автономното движение с минимална намеса на водача при шофиране. Благодарение на стерео камера, радарни и ултразвукови сензори за следене на пространството около автомобила, водачът получава предупреждение при опасност от сблъсък. Ако шофьорът не реагира при внезапна поява на пешеходец отпред, системата прилага спирачна функция и избягва евентуален сблъсък. Модернизираният активен контрол на скоростта с функция „Спри и тръгни” вече може да се ползва между 0 и 210 км/ч. Асистентът за завиване и водене в лентата се ориентира по хоризонталната маркировка и движещите се отпред коли, и подпомага водача при управление. Системите предотвратяват всяко погрешно движение на водача, като му спестяват куп неприятности. Освен това BMW Серия 6 Gran Turismo се предлага и дистанционно паркиране, което се извършва от ключа на автомобила.

 

BMW 630d xDrive Gran Turismo

3,0-литров 6-цилиндров турбодизелов двигател

8-степенна автоматична скоростна кутия Steptronic

265 к.с. максимална мощност при 4000 об/мин

620 Нм въртящ момент при 2000-2500 об/мин

6,0 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

250 км/ч максимална скорост

5,9 л/100 км среден разход на гориво

154 г/км емисии на СО2

138 500 лева базова цена на модела

202 779 лева цена на тествания модел

Управляващите готвят тотално преструктуриране на Селскостопанска академия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284591_%D0%A3%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D

 Промяна във финансовото управление и преструктуриране на звената на Селскостопанска академия – това гласува на първо четене парламентарната земеделска комисия. Проектът за изменение на Закона за Селскостопанската академия (ССА) е внесен в парламента от Министерския съвет на 23 януари 2018 г.

Проектът предвижда Академията да остане подчинена на агроминистерството, но да съставя, изпълнява и отчита бюджет като част от консолидираната фискална програма.

Според председателя на ССА проф. Васил Николов от години Академията е в изключително теко положение, заплатите са ниски и не са променяни от осем години.

При представянето на проекта пред комисията той посочи още промени – част от опитните станции, които са със статут на държавни предприятия, да бъдат обединени в едно държавно предприятие.

Според проекта ще бъде създадено Държавно предприятие „Научно-производствен център“, който ще обедини станциите във Видин, Лом, Търговище, Лозница, Хан Крум, Поморие, Средец, Сливен, Кърджали, Ямбол, опитните станции по лозарство във Варна и Септември, по кайсията в Силистра, по тютюна в Хасково, по картофите в Самоков и Системата за агропазарна информация (САПИ). 

Четири опитни станции се преобразуват в научни центрове – това са опитната станция по бубарство във Враца, по соята в Павликени, по поливно земеделие в Пазарджик и по животновъдство в Смолян.

Намалява се броят на членовете на Управителния съвет. Според проф. Николов в момента там влизат представители на висши училища и на БАН, чиито проекти се конкурират с тези на ССА.

Депутатът Светла Бъчварова, която преди години беше председател на Академията, се съгласи с предложението за финансова автономност на организацията. Тя обаче категорично отхвърли предложената структурна промяна.

На заседанието на комисията възникна спор дали ще бъдат отнети земи от институтите на Академията. Според Светла Бъчварова става въпрос за заповед, която засяга 8 хил. дка на институтите и 5 хил. на държавните предприятия.

Началникът на кабинета на агроминистъра Атанас Кацарчев категорично отрече това и заяви, че в момента се прави анализ за нуждите от земя. Светла Бъчварова обаче настоя, че става въпрос за заповед, издадена през ноември.

Една част (от земите) са отпаднали, други са дворове, каза проф. Николов. По думите му информацията за земите трябва да се актуализира.

„Въобще не е целта на някой нещо да се вземе и да се дава, още повече, че в момента върви преструктуриране“, беше категоричен той. 

При гласуването на проекта социалистите гласуваха „въздържал се“, а преди това заявиха, че ще направят предложения между първо и второ гласуване.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

 

НС гласува промени в Закона за подпомагане на земеделските производители

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284590_%D0%9D%D0%A1+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B

 Парламентът прие на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. С тях се дава възможност Разплащателната агенция да извършва проверки за изкуствено създадени условия (с цел получаване на субсидии - бел. р.), предаде БНР. Предвижда се със заповед на земеделския министър, обнародвана в "Държавен вестник", да се одобрява обхватът на специализирания слой площи (земите, допустими за подпомагане – бел. р.).

До промените се стигна след наказателна процедура срещу страната ни заради ограничаване на достъпа до директни плащания от потенциални кандидати.

Опозицията не се съгласи със заложените цели в проекта. 

 

„Това ще натовари администрацията при условие, че се работи със софтуера, който и досега се използва. При условие, че администрацията едва ли ще увеличи своя капацитет, ми се струва, че в много от сроковете, които са предвидени по отношение на подаване на заявленията, по отношение на проверките, по отношение на плащанията, след това и в рамките на годината, няма да има възможност да се осъществят поне за 2018 г. тези плащания за голяма част от земеделските стопани“, предупреди депутатът от БСП Светла Бъчварова.

Председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева (ГЕРБ) защити промените, като изтъкна, че вече е създадена добра основа.

„Начинът, по който работи системата, е дисциплиниращ. Въведоха се правила, които вече се познават от земеделските стопани и най-важното, които водят до това земеделските субсидии да се получават от земеделските производители, които извършват съответната земеделска дейност“, заяви тя.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Бизнесът иска още облекчения за наемане на работници от трети страни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284589_%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B5

 Бизнесът поиска някои нови облекчения за наемането на работници от трети страни по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, в рамките на което бяха дискутирани предложения за промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Социалните партньори обсъдиха промените, въпреки че вече са приети в социалната парламентарна комисия и са постъпили за разглеждане в Народното събрание.

Предложенията за промени бяха представени от социалния министър Бисер Петковкойто уточни, че промените се правят поради необходимостта до 23 май 2018 г. България да въведе в националното законодателство изискванията на европейска директива за условията за влизане и пребиваване на граждани на трети държави с цел провеждане на научно изследване, стаж, доброволческа дейност, програми за ученически обмен. Целта на директивата е да се увеличи привлекателността на ЕС като място за работа в областта на научните изследвания, за придобиване на висше образование и за други културни и социални програми за обмен.

Работодателите настояват за отпадане или смекчаване на изискването общият брой на граждани от трети държави, работещи за местен работодател, да не надвишава 10% от средносписъчната численост на наетите по трудово правоотношение български граждани.

Искането беше подкрепено от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев и от заместник-председателя на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков.

Според Васил Велев това ограничение е излишно. Той предложи или да отпадне, или да се увеличи прагът от 10% до 30%. От БСК подкрепиха предложениетовъпреки че първоначалното им искане беше за 20% от средносписъчния състав.

Сред аргументите за предложението бяха изтъкнати острите нужди на пазара на труда заради липсата на работна сила – на 100 напуснали пазара на труда, влизат едва 63, а 5-6 заминават за чужбина. В същото време потребностите на бизнеса нарастват, посочи Велев. По думите му има огромен недостиг та кадри във всички области. Той припомни изнесените вчера данни от проучване, според които икономиката на България щеше да е с 4 млрд. Лева по-голяма, ако нямаше липса на кадри. Велев цитира и данни на МВФ, според които пропуснатата полза е още по-голям а- 7% по-малък БВП или 7 млрд. лева.

От КТ "Подкрепа" са против предложението на работодателите, тъй като то би довело до трудов и социален дъмпинг и цели да се задържат заплатите в момент, в който има условия за повишаването им, каза Ваня Григорова от синдиката.

Синдикатите са и против предложението да бъде премахнат задължителният в момента характер на обсъждането със социалните партньори в случаите, в които местен работодател е изпратил искане за внос на работници от трети държави, когато броят им надвишава 10% от средносписъчната численост на наетите по трудово правоотношение български граждани. 

От синдиката отново поискаха провеждането на открит дебат с ясни аргументи и доказателства за фактите, базирани на официални данни, а не с внушения и неистини - колко и какви са свободните работни места и защо работодателите осъществяват дългогодишен натиск върху управляващите за улесняване на вноса на работници от трети страни в ущърб на българските работници.

По думите ѝ е крайно време бизнесът да започне да обявява в бюрата по труда всичките си свободни работни места, защото там е мястото, където се срещат търсещи и предлагащи работа. Ваня Григорова цитира данни на Агенцията по заетостта към 16 януари 2018 г. , според които са обявени едва 9511 свободни работни места. Регистрираните безработни към края на декември са над 232 хил. души.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков съобщи, че списъкът напрофесиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти на българския пазар на труда е актуализиран с три нови единични групи професии. Това са инженер в промишленото производство, инженер-химик и електроинженер.

Списъкът се актуализира ежегодно от социалния министър до 31 януари. 

За професиите в списъка работодателите не са длъжни да правят пазарен тест и имат “бърза писта”, тъй като означава признат недостиг на кадри в тази професия.  

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Биткойнът изпраща тежък месец

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284588_%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%B6%D1%8A%D0%BA+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86

 Януари беше месецът на страданието за инвеститорите в криптовалути, коментира Bloomberg.

Повечето цифрови пари отчитат понижения през тази седмица, а най-голямата по пазарна капитализация криптовалута биткойн е напът да регистрира най-големия си месечен спад от февруари 2014 г.

Биткойнът загуби над 29% от стойността си през този месец до 10 058,22 долара за брой по данни на CoinDesk към ранния следобед на 31 януари, а спрямо върха си от средата на декември понижението е около 50%. Неговите конкуренти рипъл и лайткойн също поевтиняват значително със съответно 45% с 29%, докато етерът е успял да поскъпне с 47%.

„Регулаторният надзор и затягането на режима в момента се оказаха основен проблем пред развитието на пазара на криптовалути, като дори още не сме видели всички възможни мерки, които предстоят да се вземат“, коментира Стивън Иннес, директор Търговия за азиатско-тихоокеанския регион в Oanda. 

 

Щатски вълнения

Междувременно стана ясно, че Комисията по търговия със стокови фючърси е изпратила призовки с молба за отговор на редица въпроси на платформата за търговия с виртуални валути Bitfinex и на компанията Tether, която емитира цифрови монети. Двете дружества имат един и същ изпълнителен директор. Освен това се твърди, че зад една единица от цифровата валута тетър стои един долар. И към момента не е ясно какви въпроси е отправил регулаторът към двете дружества.

Комисията за търговия със стокови фючърси е изключително активна в последните месеци по отношение на надзора на криптовалутите, определяйки ги като спекулативни.

Поредният удар за криптовалутите дойде от социалната мрежа Facebook, която обяви, че няма да допуска реклами на финансови продукти и услуги, свързани с криптовалути, както и предлагане на дигитални валути. От компанията обосноваха решението си чрез новата им политика, която забранява промотирането на финасови продукти и услуги, свързани със заблуди.Тази политика освен това ще бъде прилагана и за другите платформи на компанията - Audience Network и Instagram, посочват още от компанията.

Казусът "Корея"

В сила от 30 януари властите в Южна Корея пък въведоха правила, според които вече не могат да се използват анонимни сметки за търговия с криптовалути с цел да се предотвратят случаите на пране на пари и извършване на други престъпления. Новите правила няма да дават възможност и на чужденци без открити местни банкови сметки да купуват биткойн. В сряда обаче дойде успокоение от местните властите, че на този етап нямат планове за пълна забрана на търговията с криптовалути. 

"Петро" ще спасява Венецуела

И докато за едни криптовалутите създават проблеми, то дружи виждат в тях възможности. Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви тази седмица, че предварителната продажба на местните цифрови пари „петро“ ще започне на 20 февруари. Правителството се надява това да измъкне страната от тежката икономическа криза, в която се намира. Ще бъдат емитирани 100 млн. токъна, като всеки от тях ще бъде гарантиран с по един барел суров петрол. За желанието си да има собствена криптовалута Венецуела ще плати 6 млрд. долара. Според опозицията в мизерстващата държава обаче е незаконно да се използват запасите от петрол, за да се емитират дългове. 

Всичко за криптовалутите четете тук. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

България е на 47-мо място сред демокрациите по света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284587_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+47-%D0%BC%D0%BE+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D

 България се нарежда на 47-мо място с общ резултат от 7,03 пункта в Индекса на демокрацията на The Economist Intelligence Unit (EIU) за 2017 година. В челната тройка са три европейски държави - Норвегия, Исландия и Швеция, а след нас се нареждат Полша (53), Унгария (56), Хърватия (58) и Румъния (64).

От класацията е видно, че страната ни получава най-много точки по отношение на демократичността в изборния процес и политическия плурализъм (9,17), но политическата ни култура е оценена с едва 4,38 пункта. По отношение на "граждански свободи" оценката също е висока - 7,94 пункта, а работата на правителството получава едва 6,43 пункта през 2017 година.

За сравнение - най-демократичната страна в света - Норвегия, има общ резултат от 9,87 пункта, с по 10 пункта в секторите за "Изборен процес и плурализъм", "Политическа култура" и "Участие в политиката". С 9,64 пункта се оценява работата на правителството, а с 9,71 пункта - "гражданските свободи".

Държавите от Източна Европа като цяло нямат изцяло демократичен режим. Страни като Унгария, Полша, Чехия и Словения не успяват да създадат демократична политическа култура или да окуражат широко участие в политиката.

Днес страните от Централна и Източна Европа са по-скоро недемократични, като в много страни от региона има хибридни системи или направо авторитарни режими (16 държави от региона), сочат наблюденията на EIU. В почти всички държави има загуба на доверието в управлението и политическите партии.

Очакванията са влошаване, може би с изключение на България, посочват още анализаторите. Предпоставки за проблеми се виждат най-вече в Полша, Сърбия и Румъния.

Анализите на експертите показват цялостно влошаване на демокрацията по света - стойността на индекса намалява от 5,52 пункта през 2016 година на 5,48 пункта, като ситуацията в 89 държави се определя като по-лоша, а в 27 държави се отчита подобрение. Демокрацията по света е в най-лошия си период от годините на тежката финансова криза в периода 2010 - 2011 година, отбелязват още от EIU.

Всъщност данните показват, че единствено в Северна Америка (САЩ и Канада) ситуацията се запазва, а в останалите места по света има влошаване на демокрацията. Регионът на Азия и Австралия е най-зле представящия се в класацията през миналата година. 76 от 167-те държави в индекса се квалифицират като демократични. "Изцяло демократични" са 19.

Така 49,3% от хората по света живеят в "някаква форма на демокрация", а едва 4,5% - в "пълна демокрация". За сравнение през 2015 година в изцяло демократичен режим са живели 8,9% от населението по света. Към една трета от световното население живее в авторитарен режим, основна част от тях в Китай.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

 

Атина се разделя окончателно с кредиторите си след края на спасителната програма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284586_%D0%90%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D1%81+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80

 Гърция очаква окончателно да прекрати своите отношения с международните кредитори след края на спасителната си програма, която изтича през август. Това заяви финансовият министър Евклидис Цакалотос в интервю за агенция Ройтерс.

Той посочи също, че Атина няма да се нуждае от защитна кредитна линия, тъй като страната подготвя свой буферен механизъм, който заедно с европейските спасителни фондове да покрие при необходимост нуждите ѝ за повече от година.

Цакалотос уточни, че идните месеци Гърция възнамерява да подготви свой план за периода след прекратяването на спасителната програма за 86 млрд. евро, който ще е фокусиран върху реформите, социалните политики и растежа.

Според министъра скоро се очаква и започването на дискусии с кредиторите от еврозоната за облекчаване на дълга на страната във връзка с предложението на Франция от юни миналата година, което предвижда обвързване на кредитното преструктуриране и икономическото представяне. 

 

Гърция е напът да излезе от дълговата си криза, чиито размери заплашиха да разкъсат целостта на еврозоната. В рамките на седем години лошите кредити в страната достигнаха размер на 100 млрд. евро, икономическото производство отбеляза свиване с една четвърт, а близо една пета от населението е безработно.

За периода от 2010 г. досега страната е получила помощи от рекордните 260 млрд. евро, като дългът ѝ в момента е 178% от производството на икономиката.

Всичко това кара някои европейски политици да смятат, че тя няма да може да се справи сама без облекчение на дълга и резервна кредитна линия. Това обаче би означавало още условия пред Атина, заради което тя подготвя свой собствен план за действие при нужда, който включва и събирането на до 19 млрд. евро от неизползвани средства от спасителни програми и емисии на облигации.

По думите на Цакалотос буферната схема трябва да е готова до Великден (08 април) и ще покаже на кредиторите и пазара, че страната контролира програмите си за бъдещи реформи, както и стратегиите си за растеж.

„Единственият неуреден въпрос е за състава на този буфер - каква част ще дойде от собствените средства на Гърция и каква от Европейския механизъм за стабилност“, посочи той.

Цакалотос допълни, че състоянието на страната се подобрява и тя скоро ще е готова да стъпи самостоятелно на краката си. По думите му икономиката се връща към растеж, а изпълнението на фискалните цели надхвърля очакванията.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Православен календар за 1 февруари, вижте кои са имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6691223

Православен календар за 1 февруари, вижте кои са имениците днесСв. мчк Трифон (Трифоновден) (Предпразненство на Сретение Господне) На този ден се почита паметта на свети Трифон, живял праведно и загинал мъченически заради вярата си. По нашите земи се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон,

Русия: докладът на САЩ е смехотворен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284585_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B5+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD

 В понеделник американското финансово министерство представи подробен доклад за руските олигарси и висши държавни служители, класирани според състоянието и близостта им до Кремъл. Докладът беше предвиден в закон, приет от Конгреса през лятото на 2017  - като отговор на руските действия в Украйна и като реакция на руската намеса в американските президентски избори през 2016. Очакваше се, че в т.нар. "Доклад Кремъл" ще бъдат разкрити и връзките на въпросните руснаци с някои ключови браншове на американската икономика и евентуални случаи на корупция.

Правозащитници и олигарси

Публикуваният от Вашингтон списък съдържа общо 210 имена. Сред тях са всички членове на правителството, начело с премиера Дмитрий Медведев, сътрудници на президентската институция, както и близо 100 олигарси, чието състояние, по преценки на Вашингтон, надхвърля 1 милиард долара. Част от въпросните лица вече са засегнати от предишни американски санкции.

Изненадващо е, че в списъка фигурират и председателят на президентския Съвет по човешките права Михаил Федотов, както и пълномощничката на президента по въпросите на правата на децата Анна Кузнецова. "Списъкът явно е бил съставен въз основа на телефонния указател на президентската администрация", заяви саркастично Федотов. "Никога не съм предполагал, че подобни списъци биха могли да се изготвят по подобен формален и безсмислен начин", каза той пред Дойче Веле. "Пълномощничката по човешките права Татяна Москалкова не е включена в списъка на американците, вероятно защото се намира в друг телефонен справочник", иронично отбеляза Федотов. Той казва, че няма от какво да се притеснява, тъй като не разполага с авоари или имоти в САЩ.

Нов в списъка е и Евгений Касперски - основателят на руската фирма, която предлага антивирусни софтуери. В последно време на държавните институции в САЩ бе забранено да ползват нейни програми, тъй като американските власти подозират, че руските тайни служби използват продуктите на Касперски за шпионаж.

Списък, удобен за Путин

"Докладът Кремъл" беше замислен от Конгреса като основание за бъдещи санкции. Неясно обаче остава дали наистина ще се стигне до тях. Американското правителство съобщи в понеделник, че от негова гледна точка засега не са необходими допълнителни санкции, тъй като и от досегашните мерки руската оръжейна индустрия например е отчела загуби за милиарди.

Сред специалистите докладът на Вашингтон предизвиква смесени реакции. Андерс Аслунд от вашингтонския мозъчен тръст "The Atlantic Council" заяви пред Дойче Веле, че списъкът не отговаря на описаните в закона критерии. Накратко Аслунд описва доклада така: "В него има прекалено много имена; има и грешни имена; а някои хора от вътрешния кръг около Путин не са включени в него".

Андерс Аслунд обвинява правителството на Тръмп, че едва ли не отслабва американските санкции срещу Русия. Първоначалният замисъл е бил да вбие клин между представителите на руския елит. А един списък, в който има прекалено много имена, според Аслунд, помага на Путин, защото му дава възможност да твърди, че "всички са били взети на мушка".

Нови санкции няма да има?

Руският опозиционен деец и бивш министър-председател Михаил Касянов смята, че списъкът е предупредителен сигнал, отправен към руските елити, които по всяко време могат да станат обект на нови санкции. "Това е сигнал, който означава: Наблюдаваме ви, следим действията ви под лупа", каза Касянов пред Дойче Веле. Дори и да не съдържа нови санкции, списъкът представлява "удар по реномето на руските политици и бизнесмени", твърди опозиционерът и добавя, че западните банки сега много ще внимават дали да си сътрудничат с тях. "Някои от тях биха могли дори да закрият определени банкови сметки", казва Касянов.

Опасността, която произлиза от този доклад, е следната: Русия би могла да се превърне в "токсична страна"  - страна, с която е рисковано да се прави бизнес, предупреждава Александър Баунов от московският Център "Карнеги".

Неясно засега остава какво пише в засекретената част от доклада. Иън Бремър, експерт по външнополитически въпроси и ръководител на американската консултантска фирма "Eurasia Group", смята, че тя съдържа "детайли за корупционни връзки". Експертът обаче смята, че засега САЩ няма да обявява нови санкции срещу Русия.

Джендърмерията в атака

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284584_%D0%94%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0

 Колко пъти трябва да повторя, че:

- Истанбулската конвенция (ИК) е изначално нелегитимна и нищожна, защото е приета от Съвета на Европа (СЕ) без гласуване, вместо с консенсус на всички страни членки на СЕ, както повеляват принципите, правилата и процедурите на самия СЕ;
- ИК злоупотребява по най-отвратителен начин с гигантския проблем - насилие срещу жените и децата - и в същото време узаконява насилието срещу същите тези жени и деца чрез джендър идеологията; 
- ИК натрапва джендър идеологията като еманация, същност и достойнство на европейските ценности, което е лъжа;
- ИК натрапва джендър идеологията във всички равнища на образованието, насърчава и обработва децата да сменят своя биологичен пол, за да бъдат интересни, различни и значими;
- ИК утвърждава и насърчава индустрията (много доходен бизнес!) за смяна на пола на децата - индустрия, която забавя развитието на децата, тъпче ги с хормонални блокери, различни от и противопоказни за техния биологичен пол, без да се интересува от трагичните последствия; индустрия, "благодарение" на която всяка година в Англия над 2000 (две хиляди) деца влизат в лъскавите клиники момиченца и момченца, а излизат някакви други;
- ИК предопределя и обрича децата и семейството като първата жертва на джендър идеологията;     
- ИК ерозира семейството, лишава майките и бащите от родителски права, права, които всеки момент могат да им бъдат отнети, ако не възпитават децата така, както повелява джендър идеологията; 
- ИК превръща защитата на жените и закрилата на децата в заложник на джендър идеологията;
- ИК не защитава, а игнорира и ерозира правата на жените чрез джендър идеологията - права човешки, граждански, политически, социални, вероизповедни, трудови, образователни; 
- ИК не пледира за равенство между жените и мъжете, а произвежда една свръхпривилегирована категория хора, наречена условно "трети пол", който, както писах и казах около сто пъти, не е пол, а роля, и не е трети, защото в Швеция "половете" са 16 (и сред тях не фигурират жените и мъжете!), във Великобритания - 25, в САЩ - 31 плюс още 40, а според джендър справочниците - близо 200;
- ИК натрапва и узаконява свръхправа на споменатата джендър каста и я въздига като венец на творението на крайния либерализъм;
- ИК обслужва брутално интересите и алчността на крайния либерализъм, на глобализацията, на мега корпорациите и в крайна сметка - на световния олигархат, на когото му е през джендъра за някакви човешки, граждански, политически, социални, вероизповедни, трудови, образователни права; олигархат, който владее света и се разпорежда с живота на човека, и го превръща в пост-човек, в не-човек;
- ИК отрича и отхвърля европейските християнски ценности, култура и цивилизация така, както преди това ги отхвърли и отрече ЕС, а сега ЕС плаче и се вайка - "К`во стана?";
- ИК натрапва антихристиянски, антибългарски, антиевропейски и антицивилизационни "ценности";
- ИК руши същността, изначалието, зачатъка на европейската християнска цивилизация, защото Европа до приемането на християнството е само географско понятие, само древногръцки мит за лековерната девойка Европа, отвлечена и завлечена в една пещера от Зевс, преобразен на бял бик;
- ИК разиграва сюжета "Отвличането на Европа" и твърди безсрамно, че това е за благото на Европа и на европейските граждани, гаранция за тяхната свобода, за тяхната свободна воля и прочее измамни и лукави твърдения;
- ИК не казва кой се е преобразил на бял бик, но не е трудно да се досетим, че не е Зевс, а споменатият олигархат;
- ИК, чрез джендър идеологията, дехуманизира човека, човешката личност и натрапва съзнателно и целенасочено превръщането на човека в изкуствен конструкт, в мутант, в ГМО-продукт; 
- ИК и прокламираната джендър идеология ограбват човека на генетично равнище, променят и унищожават неговия генетичен код, което се нарича геноцид, а геноцидът е най-тежкото престъпление срещу човечеството.

2.
Но домораслите джендър идеолози и техните подгласници не чуват, не искат да чуят, правят се, че не виждат това, което им е пред очите, че не разбират това, което виждат, украсяват покушението срещу човечеството с евроатлантически мантри и гиздила, разправят небивалици как ще ни изритат от ЕС и НАТО, и припадат от притеснение пред страховитата възможност България да е първата европейска държава, отхвърлила ИК... 
Ами все някой трябва да е пръв. Ама още 11 в Европа не са я ратифицирали.
  
3. 
И като се видя, че ИК няма да мине тихомълком по терлици; че българите са срещу ИК; че люде, различни в своите политически убеждения, са срещу ИК; че православните, католиците, протестантите, евангелистите, адвентистите, мюсюлманите са срещу ИК; че Светейшият ни патриарх, Високопреосвещените ни митрополити, целокупният Свети синод са срещу ИК; че Българската православна църква поведе и вдъхнови българската нация, както подобава на духовен водач, закрилник и стожер вече 12 века; като видя целия този отпор, джендърмерията на крайния либерализъм изпадна в ступор, стрес, тремор и глобалистки делириум.
И се хвърли джендърмерията да затъква всички пробойни, зейнали за срам и позор в безгрижния кораб на европредседателството, метна се на всички амбразури със самоотвержеността на "Пуси райът" и предприе атака по всички фронтове, атака жалка и срамотна. Защото самите джендърмеристи не си вярват на това, което прокламират, проповядват, рекламират, възпяват и венцехвалят. 
В своя бяс джендърмеристите обявиха критиците на ИК за: 
- "тъпаци, простаци, цървули, селяндури, ориенталци, тъмни балкански субекти, идиоти, ретрогради, деграданти, кретеноиди, шизоиди, истерици, зомбита, паникьори, невежи, безграмотници, популисти, тоталитаристи, мачисти, антиевропейци, антизападняци, хомофоби, троглодити, биячи и насилници на жени"; 
- "параноици, лишени от рационални аргументи" и най-паче - върли врази на митичните евроатлантически ценности; 
- някакво "стадо лумпени и маргинали, безмозъчна тълпа, обзета от колективна лудост", подвластна на "масова психоза, робуваща на идоли и митове"; 
- някаква психясала орда, предвождана от някакви митрополити, академици, философи, журналисти, юристи, писатели, все "много възрастни мъже, стари и консервативни, които най-вероятно не са чели конвенцията", пък и да я да прочетат, тез гипсирани мозъци нямат интелектуален потенциал да проумеят блаженствата на джендър идеологията.  
Стъписани пред категоричността на Светия синод, пред всенародното признание за отеческата грижа и мъдрост на нашите досточтими архиереи, джендърмеристите се нахвърлиха връз Светата ни Църква като врани на сокол. Обявиха я за "дълбоко назадничава", за "най-гнусен инструмент на реакционерите и невежите"; нарекоха я "Църква на глупостта, изоставена от народа си"; оприличиха я на "Ислямска държава"; вчислиха я при мормоните и към "активираните знакови точки на руската хибридна война", обвиниха я в "крещящо нехристиянска позиция", позиция "абсолютно несъстоятелна", "омерзителна" и "най-гнусна". И това са думи на едни персони, които изобразяват набожност, правят се на богослови и досущ като лицемерците се молят по ъглите, че да ги виждат човеците.
И за да е абсурдът пълнокръвен, а богохулството - исторически облагородено и зрелищно, приравниха джендър идеологията с покръстването, а управляващите - със Св. Цар Борис т Покръстител! От което следва, че критиците на ИК, воглаве с Църквата, са един колективен Расате, и дълг на св. Борисов ІІІ (колкото религиозен, толкова зелен) е да им избоде очите и да ги хвърли в тъмница. Инак същите джендърмеристи доскоро сочеха назидателно Св. Цар Борис І Покръстител като главен виновник, задето натресал на българите "тъпото Православие" и "тъпата кирилица", и така откъснал България от "цивилизования Запад".
В своето безсилие джендърмеристите изстреляха любимия си халосен снаряд по критиците на ИК и ги обявиха целокупно - леви и десни - за "путинисти, хибридчици, рублофили, рублоядци, агенти на Кремъл, ченгета, доносници, путинистки вируси, московски бацили, комуняги, болшевици и петоколонници", които от амвона на своите "леви, червено-кафяви, жълто-кафяви медии бълват потоци глупости, заимствани от руската патриотична преса и от репертоара на фабриката за тролове в Санкт Петербург".
Атлантическият съвет на България (АСБ) изобличи мрачните Путински козни, тактики и стратегии, "защото митичният КОЙ тук винаги е бил Кремъл": 
"Чрез мобилизиране на петата руска колона бе организирана и проведена операция за спиране процеса по ратификация на ИК. Москва тества доколко инвестицията в руските агенти за влияние, чрез които държи в зависимост партии, политици, медии, вероизповедания, неправителствени организации и институции, е ефективна и успешна"; "тактическата цел е България да стане първата страна от ЕС, която да не ратифицира ИК"; стратегическата - отслабване и разпад на ЕС и НАТО и превръщането на "националните държави в лесна плячка за Империята", а междувременно България ще напусне (ще бъде изгонена от) ЕС и НАТО. "Без съмнение, Кремъл е доволен от резултата на успешно проведения експеримент", заключават атлантическите пуяци. 
Джендърмерията изхвърли фашизма от учебниците, щото децата не трябва да знаят какво е фашизъм, нито - отнюд! - какво е антифашизъм, понеже антифашизмът е долен и престъпен в сравнение със сияйния антикомунизъм. Обаче! Мунициите свършиха и Калин Янакиев постанови демонично: "В България настъпва фашизъм по повод ИК. Определено го казвам, напълно определено го казвам. Не комунизъм вече, а фашизъм настъпва. По всеки повод можеше да се запали този вирус и да стане ясно, че в българското общество дреме фашизъм. Запали се по повод ИК" . И вирусоносители са критиците на ИК, все същите "цървули, селяндури, тъпаци, простаци, владици, академици, журналисти, юристи", до един - "руски агенти, комуняги, путинисти и хибридчици" и най-сетне - фашаги гнусни. 
Остана финалният залп. Преди време едни поврътливци внушаваха, че защитниците на АЕЦ са "червено-кафяви кандидат фашисти" и че "с пет АЕЦ-а сме в Диарбекир, а без АЕЦ сме в Европа", за да бъдем днес в Диарбекира на Европа. Сега Калин Янакиев и поддържащият джендърското исо Росен Плевнелиев (кой беше тоя?!), изстреляха последния фалшив аргумент: "Ако не ратифицираме ИК, отиваме в Азербайджан, в Азия, в Евразия, в Йемен, в Саудитска Арабия!" 
Уау!
Що? 
Ами щот сме недозрели. 
Така си е. 
България, за разлика от други държави, не е "узряла" за джендър деградацията и джендър самоубийството. Задейства се инстинктът за самосъхранение.
Най-сетне!    

Стив Ханке: Еврото е лошо решение за България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284583_%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%B2+%D0%A5%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B5%3A+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B5+%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BE+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%

 Замяната на лева с еврото е лошо решение за България, пише в свой анализ за "Форбс" бащата на валутния борд у нас Стив Ханке. Причините страната ни да остане извън еврозоната и да запази валутниs борд, според него, са няколко. Експертът отбелязва на първо място, че бopдът пoзвoлявa нa Бългapия дa издaвa coбcтвeнa вaлyтa, същевременно българският лев е обвързан с еврото, "негов клонинг е", и реално страната ни вече е част от валутния съюз, като е негов "неформален член".
Според Ханке валутният борд в България е много успешен. Той е научил правителството на фискална дисциплина, спрял е хиперинфлацията през 1997 година и е предпазил икономиката от всички външни финансови кризи, включително при колапса на руската рубла и рецесията от 2009 година. Той смята, че валутният борд е спасил и банковата система при колапса на КТБ през 2014 година.
Експертът пита зaщo някoй щe ce oпитвa дa зaмeни нeщo, кoeтo paбoти. Той напомня, че проучванията в страната показват, чe бългapитe нe пoдкpeпят идeятa дa изocтaвят лeвa и дa гo зaмeнят c eвpoтo. Според него е яcнo, чe нaceлeниeтo в cтpaнaтa e пo-yмнo oт бългapcкaтa пoлитичecкa клaca.
Стив Ханке изтъква фактът, че бългapитe знaят, чe с пpиcъeдинявaнeто към евpoзoнaтa Бългapия дoбpoвoлнo ce oткaзвa oт cyвepенитeтa въpxy мoнeтapнaтa cиcтeмa. Toзи cyвepенитeт, според него, oбaчe e вaжeн oщe пoвeчe пpи eвeнтyaлни пo-ocтpи cпaдoвe пpи eвpoтo.
Против присъединяването към еврото той изтъква и тезата, че едва ли някой би искал дa ce пpиcъeдини и дa бъдe "зaключeн" в клyб, чиeтo бъдeщe e нeяcнo. Kъм мoмeнтa eдинcтвeнaтa дъpжaвa, кoятo e ycпялa дa дoгoвopи oпциятa cи caмo дa "пpoвepи" кaк e в евpoзoнaтa и cлeд тoвa дa излeзe oт нeя, e Дaния. Според Ханке Бългapия oбaчe нямa дa пoлyчи тaкaвa възмoжнocт.
По отношение на фискалната дисциплина и показателя дълг спрямо брутен вътрешен продукт България е един от най-добре представящите се членове на ЕС, коментира Ханке. Той пита: защо тогава да бъде променена схема, която работи.
Бългapия щe нaпpaви гoлямa гpeшкa, aкo ce oткaжe oт oщe eднa фopмa нa cyвepенитeт зapaди пpиcъeдинявaнeтo към евpoзoнaтa, смята Стив Ханке. Aкo тoвa ce cлyчи, cтpaнaтa щe тpябвa дa изocтaви eднa oт мaлкoтo инcтитyции, кoитo paбoтят дoбpe, пoдкpeпянa e oт oбщecтвeнocттa и ce кoнтpoлиpa oт бългapи. Toвa би станало, според него, в зaмянa зa нeяcнo и пoтeнциaлнo нecтaбилнo cпopaзyмeниe, кoeтo cтpaнaтa нe мoжe дa кoнтpoлиpa и oт кoeтo нe мoжe дa ce oткaжe.
В заключение той призовава премиерът Бойко Борисов да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите.

Зловеща катастрофа затвори пътя между Благоевград и Симитли

https://www.actualno.com/crime/zloveshta-katastrofa-zatvori-pytja-mejdu-blagoevgrad-i-simitli-news_657369.html

Тежка катастрофа затвори главен път Е 79 между Благоевград и Симитли, съобщи БГНЕС. Около 2 часа и половина след полунощ е получен сигнал за катастрофа между товарен камион и лек автомобил. Катастрофата е станала на 500 метра след разклона за село Железница в посока Симитли. По информация на този етап, лек автомобил "Фолксваген Голф" с врачанска регистрация, пътуващ към Благоевград, навлиза на лява крива в насрещната лента. Идващият насреща му ТИР МАН с благоевградска регистрация,

Напънала се планината на санкциите и родила мишка

http://pogled.info/svetoven/napanala-se-planinata-na-sanktsiite-i-rodila-mishka.92245

/Поглед.инфо/ На 29 януари в рамките на подписания от Доналд Тръмп на 2 август 2017 г. закон „За противодействието на враговете на Америка посредством санкции“ Министерството на финансите на САЩ представи на Конгреса „Кремълския доклад“ с фамилиите на 210 крупни руски бизнесмени и ръководители на държавни корпорации, имуществените и прочее права на които на територията на САЩ и на техните съюзници могат да бъдат ограничени в съответствие на горепосочения закон.

The Boston Globe: „Мръсното гориво“ на Москва носи проблеми на Америка и ПиАр-успех на Путин

http://pogled.info/svetoven/The-Boston-Globe-mrasnoto-gorivo-na-moskva-nosi-problemi-na-amerika-i-piar-uspeh-na-putin.92246

/Поглед.инфо/ В американския щата Масачузетс неотдавна пристигна първата партида газ от Русия. Според Boston Globe пътуването на танкера Gaselys, с руски сгъстен природен газ (СПГ) на борда, стана ПиАр-успех за Владимир Путин. „Мръсното гориво от Русия внезапно стана наш проблем“, смята американското издание.

Ловим маймуни с трици

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284582_%D0%9B%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BC+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8+%D1%81+%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B8

 Освен високи заплати, квалифицираните българи в чужбина може да получат и безплатни жилища от държавата, ако решат да се върнат у нас. Идеята оповести вицепремиерът Томислав Дончев. Тя се обсъжда от правителството като възможност за справяне с липсата на работна ръка за нашия трудов пазар, на който пуснахме вече с благословията на ГЕРБ и някои неинтегрирани помощници на икономиката ни. Насам, народе!
Абе, Дончев, абе аланкоолу! С извинение досега си мислехме, че в главата ти има някои по-добри идеи от тези на лидера ти, но и да е имало, са излетели нанякъде. Късно е либе за китка! Та кой българин, живеещ и работещ примерно в Лондон, ще побърза да дойде тук и да се свре в някое умряло жилище, а като бонус да получи "зелен билет за зелен хайвер" в градския транспорт. И да знае къде ще учат децата му, къде ще пази колата да не я откраднат, къде ще се лекува, къде ще навре тъщата, дето сега й праща пари от гурбета. Отделно от това не е ясно откъде ще дойдат големите заплати като стимул за връщането на нашите невинаги най-квалифицирани специалисти, но с достатъчно средства за живот по нечии стандарти навън. Като дойдат тук и им дадат къща в Нови Искър, как ще покриват разходите за бензина? 
Жилища за социално слаби засега също трудно се получават. Искат да ги пришият към пазара на труда за нашенци отвън. Но малко ли са тук петимните за дом млади семейства, дето блъскат на по три места, за да оцеляват и да плащат кредити. Щом има жилища, защо те не се дадат на младите тук, та поне да раждат, а не да се гърчат с родителите си в една панелка и да мислят патриотично за демографията на тази държава. Тя дори като мащеха не ги погалва, ами ги перва с мокър парцал, винаги когато пожелаят да изразят своята уж свободна воля за избор на живот и работа - точно тук и точно сега. За да не заминат и те за Лондон. Дончев обаче е категоричен, че не може грижата да е само за намиране на жилища за социално слаби граждани. Тя трябва да е част от стимулите, свързани с пазара на труда - настаняване в ремонтирано жилище. 
Сега, надяваме се, всички разбрахме как ще се бори това правителство с липсата на кадри за бизнеса. Човек се сеща веднага за приказката: каквото правителството, такъв и бизнесът. Но съюзени дружески, те вкупом оврещяват орталъка с все нови и нови екзотични идеи. Вместо просто да увеличат мизерните заплати на хората. Идеите им са толкова иновативни, че от тях икономиката не помръдва ни на йота. Сега е ред на соцпанелките,  които ще ремонтираме за чудо и приказ. И ще ловим маймуни с трици...

Честит рожден ден на Мила Попова

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6692271

Честит рожден ден на Мила Попова Днес рожден ден има Мила Попова - усмихнатата и талантлива репортерка от отдел “Оживление”. Тя сега отделя своето време за грижи по прекрасния си син Боян, но често се сеща и за колегите в любимия вестник. Мила, сбъдвай мечтите си и бъди много щастлива!

ФБР е против разкриването на доклада за руската намеса

http://clubz.bg/63627-fbr_e_protiv_razkrivaneto_na_doklada_za_ruskata_namesa

Архив Клуб Z

Федералното бюро за разследване (ФБР) изрази силни притеснения от плановете на републиканските членове на Комисията по разузнаването към Камарата на представителите в американския Конгрес да публикуват класифициран доклад за разследването на предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г., предадоха световните агенции.

ФБР твърди, че докладът пропуска факти, които могат да повлияят съществено на точността му, предаде ДПА. Това е първият случай, в който директорът на ФБР Кристофър Рей се противопоставя публично на президента на САЩ Доналд Тръмп, който подкрепя пълната прозрачност относно документа.

Шефът на ФБР Кристофър Рей.

В момента Белият дом проучва съдържанието на доклада, за да реши дали той трябва да остане поверителен, припомня Франс прес.

Републиканците в Комисията по разузнаването са убедени, че четиристраничният документ, написан от председателя й Девин Нунес, показва неправомерно наблюдение при разследването на предизборната кампания на сегашния президент, както и предубеденост срещу него, пише БТА. А деветимата представители на Демократическата партия публикуваха изявление, в което определят документа като подвеждащ набор от теми за обсъждане, с които се отправят нападки срещу ФБР.

Нунес реагира на възраженията на ФБР, заявявайки, че "след като в продължение на близо година възпрепятстваха исканията на Конгреса за информация, не е изненадващо да видим как Бюрото и Министерството на правосъдието отправят недостоверни възражения срещу идеята да се позволи на американците да получат информация за злоупотребите с наблюдение от страна на тези две ведомства".

Проект: Борисовата градина - по-зелен парк, повече спорт, без коли и шумни заведения

//dariknews.bg/novini/bylgariia/proekt-borisovata-gradina-po-zelen-park-poveche-sport-bez-koli-i-shumni-zavedeniia-2075926

Борисовата градина в София – без коли, без шумни заведения и никакво строителство. Това предлага новият проект за устройствен план на най-стария парк в столицата, посочва

Защо ни сърби и как точно действа чесането? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zashto-ni-syrbi-i-kak-tochno-dejstva-chesaneto-video-2075874

Ако те сърби ръката - ще вземаш пари, ако те сърби коремът, е на любов, ако те сърби веждата - щастие, ако те сърби носа отвътре - ядове.

Съществуват различни суеверия за това какво може да ви сполети, когато ви сърби нещо. Ето и научното обяснение:

Съ

Бойци на „Ислямска държава“ проникват в Европа

//dariknews.bg/novini/sviat/bojci-na-isliamska-dyrzhava-pronikvat-v-evropa-2075925

Интерпол е разпространил списък на заподозрени бойци на „Ислямска държава“, които, според полицейската служба, са доплавали до Италия с лодка и вероятно се опитват да стигнат до други европейски държави. 50-те заподозрени в списъка са с тун

Борисов на официалното откриване на Европредседателството в Брюксел

//dariknews.bg/novini/sviat/borisov-na-oficialnoto-otkrivane-na-evropredsedatelstvoto-v-briuksel-2075923

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде в Брюксел на днес за официалния концерт по повод откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщи пресслужбата на кабинета.
 
На събитието, което ще се проведе в Центъра за изящни изкуства "Бозар",

В първия ден на февруари ни чака хубаво време

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-pyrviia-den-na-fevruari-ni-chaka-hubavo-vreme-2075922

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в низините и около водните басейни ще има мъгла. В Източна България ще се появи до умерен юг-югозападен вятър. Максимални температури между 11° и 16°, в София около 11°. Късно вечерта от югозапад

Очакват се по-високи нива на фини прахови частици във въздуха в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ochakvat-se-po-visoki-niva-na-fini-prahovi-chastici-vyv-vyzduha-v-sofiia-2075921

Днес се очаква повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха в София.
 
При норма от 50 mg/m3 за 24 часа очакваното превишение ще е в границите 51 – 100mg/m3. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Журналистките в Би Би Си били третирани като врагове

http://clubz.bg/63626-jurnalistkite_v_bi_bi_si_bili_tretirani_kato_vragove

Високопоставена британска журналистка, която напусна поста си в Би Би Си в знак на протест срещу неравното заплащане на жените и мъжете, заяви вчера, че ръководството на електронната медия "накърнява авторитета й по абсолютно неприемлив начин", като не успява да реши този проблем, предаде Асошиейтед прес. 

Кери Грейси - бивш шеф на китайската редакция на компанията, даде показания пред парламентарна комисия и посочи, че мениджърите на Би Би Си третират жените, които надигат глас срещу неравното заплащане, "като врагове". След като веднъж възроптала срещу това положение, компанията се опитала "да ми подхвърли пари, за да реши проблема", съобщи БТА.

"Това няма да реши моя проблем", каза журналистката. "Моят проблем ще бъде решен, когато се признае, че моята работа имаше равна стойност с тази на мъжете, които работеха редом с мене." 

След като научила, че нейните колеги мъже на същите длъжности имали много по-високи заплати, Грейси казала на началниците в Би Би Си:

"Искам равно заплащане". 

Напрежението относно заплащането се нажежи миналото лято, когато Би Би Си обяви списък на журналистите с най-високо заплащане. От него стана ясно, че много жени на високи постове получават много по-малко от своите колеги мъже на същите длъжности. От началото на годината ръководството на медията твърди, че вече всички заплати са изравнени по полов признак.

TrendY: Кръвен тест открива рак с 98% точност

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6692380

TrendY: Кръвен тест открива рак с 98% точност“24 часа” от месец работи върху проекта TREND Y, за да започнете да опитвате и живота, разказван от родени след 1989 г. Те са от поколението Y или Echo Boomers, което е демографска група от хората, появили се на бял свят между 1980 и 2000 г. Съвсем скоро обаче тези млади жени и мъже ще станат 40% от работещите.

Парламентът се срутва над британските депутати

http://clubz.bg/63625-parlamentyt_se_srutva_nad_britanskite_deputati

Британските депутати гласуваха снощи с 236 срещу 220 гласа за напускане на Уестминстърския дворец заради ремонт на сградата, която буквално се руши над главите им. Дори докато вървеше вота, журналисти видяха как служители събират вода с кофи от различни течове в сградата.

Откритата през 1871 г. постройка на брега на река Темза е в окайващо състояние. Покриви и тръби текат, основата на двореца рискува да падне в реката, облицовъчните камъни се разрушават поради замърсения въздух, има проблеми с електрическата инсталация, предаде БТА. Последният ремонт е извършен през 40-те години с използване на вредния за здравето материал азбест.

Очаква се ремонтът на сградата да струва 3,5 милиарда лири, но е възможно цифрата да достигне и 6 милиарда, предупреждават експерти. Предложението, представено от председателя на долната камара на парламента Андреа Лийдсъм, предвижда мащабна реставрация на сградата на парламента и пълното изтегляне на депутатите, докато процесът тече. Самата Лийдсъм заяви по време на дебатите, че решението е трябвало да бъде взето още преди 40 години, защото в момента тръбите и електрическата инсталация стареят толкова бързо, че вече е невъзможно да се ремонтират.

„През последните 10 години имаше 60 инцидента с потенциала да причинят сериозен пожар“, заяви председателят на долната камара. Тя допълни, че има „огромно количество“ азбест в стените.

По време на дебатите бившият държавен секретар Деймиън Грийн заяви, че сградата на парламента не е безопасна. Той изтъкна, че е „преувеличение“, че Уестминстърският дворец, който е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО, е „капан на смъртта“, но и че „това не е твърде диво преувеличение“.

„Всеки, прекарал час в мазето, е видял пълния ужас на настоящето положение“, призна Грийн.

Британските депутати обявиха още, че и рискът от пожар в парламента е твърде висок. Очаква през следващите десет години народните избраници да бъдат в „Уайтхол“. Това ще е първият случай, в който парламентът ще се премести от сградата, строена по викториански времена през XIX век, от бомбардировките през Втората световна война. Долната камара ще се премести в „Ричмънд хаус“ в близкия „Уайтхол“, докато лордовете в конферентния център „Кралица Елизабет II“.

В Уестмистърския дворец работят около 8000 души и той е посещаван от един милион души годишно.

На 30 януари 1801 г. Грузия влиза в състава на Русия

http://pogled.info/svetoven/na-30-yanuari-1801-g-gruziya-vliza-v-sastava-na-rusiya.92243

/Поглед.инфо/ На 30 януари 1801 г. император Павел I подписва Манифест за присъединяване на Източна Грузия към Русия. През XVI-XVIII век Грузия е в орбитата на влиянието на силните мюсюлмански съседи - Иран и Турция. Княжествата Имеретия, Мегрелия и Абхазия са били част от, или в зоната на, господството на Османската империя; а Картли-Кахетинската държава – в зоната на Персийската империя.

«Турският поток» е идеален за всички страни

http://pogled.info/svetoven/turskiyat-potok-e-idealen-za-vsichki-strani.92244

/Поглед.инфо/ Официаленото потвърждение на разрешението на Турция за изграждане на морската част на втората връзка на газопровода "Турски поток", направено от турското правителство на 19 януари, поставя на дневен ред пред участниците в проекта, както и пред страните от Югоизточна Европа, конкретни задачи, включително по отношение на определяне бъдещите посоки на тръбопроводите.

Изкореняване на опърничавия. ИЗ-КО-РЕ-НЯ-ВА-НЕ!

http://www.eurochicago.com/2018/01/izkoreniavane/

( по действителен случай,  отпреди час). След като осъзнах ,че аз съм един закостенял, консервативен, “фашизиран”, “хомофоб” на база отношението ми към Конвенцията; един индивид, пребиваващ ту духом в България, ту тялом в Америка, реших, че е крайно време да изтръгна, да изчегъртам тези стереотипи, които са се наслоили в мен като тлъстини след свински сезон, и реших да поема нещата в свои ръце.     Прибирайки се от вкъщи, минах през тукашния най-голям магазин, и реших, че от щанда за дрехи ще избера нещо за сина ми. Така де – няма само ...

Племенницата на Чочо Владовски загина в катастрофа с любимия си, звезда от НБА

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692825

Племенницата на Чочо Владовски загина в катастрофа с любимия си, звезда от НБАПевицата Лиа Лабел Владовски (31 г.) и любимият й - звездата от НБА Ресуъл Бътлър (38 г.), загинаха при катастрофа в Лос Анджелис, причинена от баскетболиста. Лиа е дъщеря на наши музиканти от популярни групи, Анастасия Бинчева–Сия от "Тоника" и Трошан Владовски, китарист и вокал на някогашните „Сребърните гривни” и брат на друг популярен

Сестрата на Димитър Цонев - Теодора, пее в “Гласът на България”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6692298

Сестрата на Димитър Цонев - Теодора, пее в “Гласът на България”Сестрата на обичания тв водещ Димитър Цонев - Теодора, се явява на прослушване в новия сезон на “Гласът на България”. Тя показва, че след опита за самоубийство, който направи през септември, вече е със силен дух и има желание всички да видят и чуят артистичния талант. Дали ще продължи напред в състезанието и какво казват след изпълнението

Britske listy/Чехия: Анексията на Крим е свършен факт? Във Вишеградската четворка няма единно мнение!

http://pogled.info/svetoven/evropa/Britske-listy-chehiya-aneksiyata-na-krim-e-svarshen-fakt-vav-vishegradskata-chetvorka-nyama-edinno-mnenie.92240

/Поглед.инфо/ Изявлението на чешкия президент Земан, че анексирането на Крим от Русия е свършен факт, предизвика в средата на октомври миналата година безпрецедентен резонанс както в страната, така и на международната политическа арена.

Kainuun Sanomat/Финляндия: Путин, Путин и отново Путин

http://pogled.info/svetoven/Kainuun-Sanomat-finlyandiya-putin-putin-i-otnovo-putin.92241

/Поглед.инфо/ През септември 2007 г. тогавашният финландски министър на отбраната Юри Хякямиес (Jyri Häkämies) произнесе реч във Вашингтон, която предизвика смут във Финландия.

Sydöstran/Швеция: Пропагандните лъжи за Грузия и Крим

http://pogled.info/svetoven/Syd%C3%B6stran-shvetsiya-propagandnite-lazhi-za-gruziya-i-krim.92242

/Поглед.инфо/ Замразяването на отношенията с Русия се дължи на пропагандистки лъжи: нападението на Русия срещу Грузия през 2008 г. и окупацията на Крим през 2014 г. Тези лъжи са част от пропагандата за сплашване, за мнима руска агресия, а целта им е да ни свържат [Швеция] с военния съюз НАТО.

Жена прибрала откупа за Адриан Златков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692661

Жена прибрала откупа за Адриан ЗлатковЖена е прибрала откупа от 700 хил. лв., платен за освобождаването на 25-годишния Адриан Златков.  По тази версия работят разследващите, след като арестуваха четиримата заподозрени и ги обвиниха за помагачеството, пише в. "Телеграф". Сръбски СИМ карти пък са били доставени от 35-годишната Здравка Стефанова и гаджето й 37-годишния Георги Джамбазки.

Край! Трансферният прозорец затвори

https://www.actualno.com/football/kraj-transfernijat-prozorec-zatvori-news_657221.html

Затвори зимният трансферен прозорец във водещите първенства в Европа! Зимният трансферен прозорец на 2018 година приключи без драма в последните часове на последния ден, каквато е традицията. Една от най-очакваните сделки бе тройната размяна на играчи между Арсенал, Челси и Борусия (Дортмунд). Първо "артилеристите" обявиха привличането на Пиер-Емерик Обамеянг, а след това и останалите участници в най-голямата размяна на играчи през

До месец решават насилвала ли е Жана Бергендорф гадже

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692320

До месец решават насилвала ли е Жана Бергендорф гаджеДо месец районният съд в София ще реши имало ли е насилие от певицата Жана Бергендорф към бившето ѝ гадже, танцьора Лeaндep Фpaнcиcкo Янec-Лео. Мъжът иска ограничителна заповед от магистратите, с която победителката от “Х Фактор 2” да не го приближава. До делото се стигна, след като танцьорът пусна молба в съда, в която обяснил,

Общински съветник сложи розови очила, кмет го прати на “София прайд”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6692284

Общински съветник сложи розови очила, кмет го прати на “София прайд”Общинският съветник от ГЕРБ Огнян Иванов се появи с розови очила на трибуната на местния парламент в Кърджали на дебатите за бюджета на общината. С тях той демонстрира отношението на ръководството към проблемите на града. “През юни ще има “София прайд”. С тези очила ще бъдете достоен представител. Много ви отиват”,

Партньорката на Пласидо Доминго - Катя Ричарели, с концерт в зала 1 на НДК

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6692279

Партньорката на Пласидо Доминго - Катя Ричарели, с концерт в зала 1 на НДКСопраното Катя Ричарели, която си партнира с Пласидо Доминго в италианския филм “Отело”, изнася концерт в зала 1 на НДК. Оперната прима ще излезе на софийската сцена заедно с тенора Франческо Зингарело на 14 февруари. Освен в миланската Ла Скала оперната прима Ричарели е пяла в Гранд опера и в Ковънт Гардън.

Влак с американски конгресмени се блъсна в камион

https://frognews.bg/novini/vlak-amerikanski-kongresmeni-blasna-kamion.html

Влак, в който са пътували членове на американския Конгрес, се блъсна в камион, съобщиха източници на CNN. Един човек е загинал при инцидента, съобщи Франс прес.

Аll Channels|PR с нов управляващ директор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692304

Аll Channels|PR с нов управляващ директорИван Янакиев е новият управляващ директор на Аll Channels|PR, част от All Channels Communication Group. Фокусът на работата му ще е върху стратегическото и бизнес развитие на агенцията. Основните му приоритети ще са предлагането на по-ефективни интегрирани решения както за съществуващите, така и за новите клиенти на групата.

Най-масовата екзекуция на Народния съд на български офицери и политици

https://www.actualno.com/chronicles/naj-masovata-ekzekucija-na-narodnija-syd-na-bylgarski-oficeri-i-politici-news_656908.html

Народният съд е извънреден съд, действал в България в периода от декември 1944 до април 1945 г. като фактически орган на левия революционен терор. Създаден е с наредба-закон в разрез с действащата Търновска конституция от Отечествения фронт (ОФ) - властта установена след окупацията на страната от Червената армия и деветосептемврийския преврат. Официално Народният съд е създаден за съдене на управлявалите страната от 1 януари 1941 до 9 септември 1944 довели страната до участието и

Мерки! Слагат таван на глобите, за да няма корупция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692355

Мерки! Слагат таван на глобите, за да няма корупцияВсички санкции с намаление, ако се платят бързо. Горанов против да важи и за данъчни нарушения Да бъде сложен таван на глобите, които налагат различните държавни и административни ведомства, реши правителството в сряда. Министерският съвет одобри план за промени в административните наказания, така че да се намали възможността за корупция при

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване