Пирин застана зад администратора, който обвини кмета на Симитли в побой

https://offnews.bg//futbol/pirin-zastana-zad-administratora-kojto-obvini-kmeta-na-simitli-v-pobo-674163.html

Ръководството на Пирин (Благоевград) подкрепи своя служител Велислав Елезов, който се обърна към съда заради конфликт с кмета на Симитли Апостол Апостолов. Елезов твърди, че популярният с прозвището Поли градоначалник му е нанесъл тежък побой.

"Орлетата" разпространиха декларация на сайта си, в която призовават компетентните институции да стигнат до пълната истина и да я представят на обществеността.

"Във връзка с медийните публикации след 31 януари, свързани с нашия администратор Велислав Елезов, сме длъжни да изразим официалната позиция на ОФК Пирин, като заявяваме, че Велислав Елезов е не само един от най- важните хора в нашия екип, той е човек който дава сърце и душа за клуба.

Всички сме съпричастни и го подкрепяме безрезервно в битката му за право и справедливост. Смятаме, че Република България е демократична и правова държава, в която споровете следва да бъдат решавани пред компетентните власти.

Разчитаме на правоохранителните органи и съдебната власт да достигнат до обективната истина и тя да стане обществено достояние", написаха "орлетата" на официалния си сайт.

Припомняме, че Елезов се оплака от нанесен побой от страна на Апостолов в село Крупник, който го заплашил и с половия си орган. Самият Апостолов отрича да е извършвал действията, тъй като по това време бил в София.

В Благоевград се ширят подозрения, че Апостолов принуждава свидетели да променят показанията си, за което алармира и братът на потърпевшия Елезов в социалните мрежи. Репортерът на bTV в региона Ирина Жерева също се оплака от насилие от страна на Апостолов, който се опитал да й  вземе микрофона след въпрос за инцидента с Елезов.

Патриарх Неофит: По Божията и народната воля митрополит Даниил приема грижите за Светата Видинска епархия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698536

Патриарх Неофит: По Божията и народната
воля митрополит Даниил приема грижите за Светата Видинска епархия
В препълнения салон на Синодалната палата патриарх Неофит отправи днес слово към новоизбрания Видински митрополит Даниил, в което го приветства за избирането му за митрополит на старославната Видинска епархия, която винаги в хилядолетната си история е била от особена значимост за православната ни църква.

3 загинали и дете в тежко състояние при катастрофа между ТИР и лек автомобил (обновена)

http://www.cross.bg/avtomobil-repyblikata-katastrofata-1567038.html

/КРОСС/ Временно е ограничено движението по Прохода на Републиката след тежка катастрофа между тир и лек автомобил. Загинали са трима души. Сигналът за пътния инцидент е получен малко след 13 часа. Тир с турска регистрация и лек автомобил са се сблъскали челно в участъка между градовете Гурково и Велико Търново. Трима души са загинали, а едно дете е откарано в тежко състояние в болница в Стара Загора. След катастрофата Проходът на Републиката е затворен за движение. „Пътна полиция" регулира движението, като отбива леките автомобили през град Шипка, а тежкотоварните спира на паркинг. Предстои да бъдат изяснени причините за катастрофата.        

4 загинали при тежка катастрофа между ТИР и лек автомобил (обновена)

http://www.cross.bg/avtomobil-zaginali-katastrofa-1567038.html

/КРОСС/ Четири станаха жертвите на тежката катастрофа край прохода Хаинбоаз, предаде БГНЕС. Детето, което беше пострадало при инцидента, е починало в старозагорската болница. Сигналът за пътния инцидент е получен малко след 13 часа. Съобщено е било, че тир с турска регистрация и лек автомобил „Опел Зафира“ са се сблъскали челно в участъка между градовете Гурково и Велико Търново, като от удара на място за загинали трима души, съобщиха от пресцентъра на МВР. Проходът остава затворен.      

3 души са загинали при тежка катастрофа между ТИР и лек автомобил

http://www.cross.bg/repyblikata-dvizhenieto-dyshi-1567038.html

/КРОСС/ Временно е ограничено движението през Прохода на Републиката Сигналът за пътния инцидент е получен малко след 13 часа. Съобщено е било, че ТИР с турска регистрация и лек автомобил „Опел Зафира" са се сблъскали челно в участъка между градовете Гурково и Велико Търново. От удара на място за загинали 3-ма души. Едно дете е откарано в болница в Стара Загора. Инцидентът е станал около 13 часа. Пътният инцидент е причина Проходът на Републиката да бъде затворен за движение. „Пътна полиция" регулира движението, като отбива леките автомобили през град Шипка, а тежкотоварните спира на паркинг. Предстои да бъдат изяснени причините за катастрофата.  

Трима загинаха при тежка катастрофа между тир и кола при Хаинбоаз, проходът е затворен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698548

Трима загинаха при тежка катастрофа между тир и кола при Хаинбоаз, проходът е затворенТрима души са загинали при тежка катастрофа между тир и лек автомобил в Прохода на Републиката. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за пътния инцидент е получен малко след 13.00 часа. Съобщено е било, че тир с турска регистрация и лек автомобил „Опел Зафира“ са се сблъскали челно в участъка между градовете Гурково и Велико Търново.

"Системата" я правим ние

https://offnews.bg//mama-nindzha/quot-sistemata-quot-ia-pravim-nie-674166.html

Автор: Неда Дойчинова Едва ли има човек, пропуснал новините, повтарящи се в медиите последните седмици, в чиито заглавие присъстват думичките “Детска Градина”. “Директорката на ХХ ДГ записала УУ деца неправомерно”. О, нима? Нима всички родители на деца в градинска възраст през последните 10-тина години са учудени от надплановия прием? Колко пъти погледнахте коледната снимка на групата на детето ви, за да видите, че децата са доста повече от 20? Колко пъти се подписахте в списъка за театъра в ДГ, за да видите че номерата са 30 +? Нима всички журналисти смятат за новина нещо, което е обществена тайна толкова дълго…

Иван Иванов: Моделът ”Кумгейт” е моделът на управление на ГЕРБ и Патриотите

https://frognews.bg/novini/ivan-ivanov-modelat-kumgeit-modelat-upravlenie-gerb-patriotite.html

Моделът на срастване на държавата с една партия е характерен за цялата страна и Септември е поредното доказателство за това по какъв начин се управлява – чрез шуробаджанащина. Това каза Иван Иванов от БСП.

Сексът е най-добър на 60 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6698533

Сексът е най-добър на 60 годиниАмериканска анкета показа, че сексът е най-добър на 60 години, съобщи в. "Мейл он сънди". За необвързаните мъже и жени сексът е най-удовлетворяващ на тази възраст, защото хората вече имат опит, знаят какво искат и са освободени да изследват измеренията на сексуалността, обясни секстерапевтът д-р Мадлен Кастеланос, предава БТА.

Мирела Демирева започна новия сезон с победа и личен резултат

http://www.cross.bg/demireva-osigyri-myasto-1567036.html

/КРОСС/ Сребърната медалистка от олимпийските игри в Рио де Жанейро Мирела Демирева стартира 2018 г. с победа и личен резултат в зала. На силният турнир в Карлсруе българката преодоля без проблеми 195 см. Това ѝ осигури и първото място в надпреварата. Демирева се справи със задачата без нито една грешка в предишните опити - на 185 см, 189 см, 192 см и 195 см. След като си осигури първото място, спортист номер 1 на България за 2016 г. опита скок на 200 см, но не успя да преодолее височината. Надпреварата в Карлсруе е част от веригата на международната IAAF World Indoor Tour, която обединява шестте най-силни турнира на закрито. Втора след Демирева остана световната вицешампионка Юлия Левченко от Укайна със 192 см.    

Заради катастрофа бе затворен пътят през Прохода на републиката

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/04/3123875_zaradi_katastrofa_be_zatvoren_putiat_prez_prohoda_na/?ref=rss


Следобед бе временно ограничено движението по Прохода на републиката заради катастрофа, при която са загинали трима души, съобщи МВР.<br /><br />Сигналът за пътния инцидент между тир и лек автомобил е получен малко след 13 часа. Съобщено е било, че тир с турска регистрация и лек автомобил "Опел Зафира" са се сблъскали челно в участъка между градовете Гурково и Велико Търново. От удара на място за загинали 3-ма души. Едно дете е откарано в болница в Стара Загора. За него...

Заради катастрофа е затворен пътят през Прохода на републиката

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/04/3123875_zaradi_katastrofa_e_zatvoren_putiat_prez_prohoda_na/?ref=rss


Временно е ограничено движението по Прохода на републиката заради катастрофа, при която са загинали трима души, съобщи МВР.<br /><br />Сигналът за пътния инцидент между тир и лек автомобил е получен малко след 13 часа. Съобщено е било, че тир с турска регистрация и лек автомобил "Опел Зафира" са се сблъскали челно в участъка между градовете Гурково и Велико Търново. От удара на място за загинали 3-ма души. Едно дете е откарано в болница в Стара Загора.<br /><br...

Драстичните диети вредят на сърцето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6698517

Драстичните диети вредят на сърцетоДрастичните диети могат да влошат работата на сърцето, защото увеличават натрупаните около него тлъстини, съобщи в. "Сънди телеграф", позовавайки се на британски учени. Учени от Оксфордския университет изследваха с ядрено-магнитен резонанс ефекта от диетите с по-малко от 800 калории дневно върху работата на сърцето и разпределянето на тлъстините в

ЕК: Сърбия и Черна Гора стават членки още 2025

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698540

ЕК: Сърбия и Черна Гора стават членки още 2025Брюксел готов с екшънплан за Западните Балкани, започва ударното им приобщаване Страните от Западните Балкани ще се присъединят към Европейския съюз много по-скоро, отколкото се смяташе. Според документ на Европейската комисия, който ще бъде оповестен във вторник, Сърбия и Черна Гора могат да влязат в ЕС още през 2025 г.

Черно море Тича загуби в Стара Загора

http://www.moreto.net/novini.php?n=368422

Черно море Тича загуби гостуването си на Берое в Стара Загора, научи Moreto.net. Срещата от 17 кръг на Националната баскетболна лига завърши 94:68. Дълго време коментирам едно и също. С 4-5 човека сме днес. Нашите ресурси като отбор и селекция са в друга посока, всеки състезател е важен, но в този вид не можем да функционираме, много ни е трудно.

Хиляди в Атина заявиха, че няма да си дадат името Македония

http://www.mediapool.bg/hilyadi-v-atina-zayaviha-che-nyama-da-si-dadat-imeto-makedoniya-news275098.html

Нито един протест срещу антикризисните мерки в Гърция, нито един митинг за финансовите проблеми на страната не успя да събере толкова много гърци, колкото излязоха в неделя на протест срещу включването на думата "Македония" в името на северната съседка, предаде от Атина кореспондентът на Македонската информационна агенция. Той добави, че митингът е надхвърлил очакванията. Организаторите на протеста се надяваха на площад „Синтагма“ в Атина да се съберат около един милион демонстранти. В столицата пристигнаха стотици автобуси, натоварени с демонстранти от цяла Гърция. Мнозина пристигнаха с фериботи от островите. Според в. "Катимерини" за превоз на участниците в митинга са били ангажирани 1500 автобуса. Според гръцката полиция обаче на митинга са присъствали 140 000 граждани, дошли от цялата страна с 283 автобуса. Митингът трябваше да започне в 14 часа, но два часа по-рано на вече се вееха хиляди гръцки знамена и се чуваха речите на някои от участниците, отбелязва кореспондентът на МИА. Събитието продължи докъм 17.30 ч. под мотото "Македония е гръцка" и при засилени мерки за сигурност, за която бяха ангажирани 19 000 полицаи. Затворени бяха улици и метростанции. Полицията издигна бариери, за да предотврати сблъсък на демонстрантите с участници в контрапротест, организиран от анархисти пред Атинския университет. Огромно гръцко знаме, поставено на кран, се издигаше на площада. Събралите се скандираха националистически лозунги и заявяваха, че няма да има компромис в спора за името на Македония. Организаторите настоявха за "обща граница със Сърбия“, икономическо задушаване на Република Македония и по никакъв начин терминът Македония да не бъде използван в наименованието на държавата. Деветдесет и две годишният гръцки композитор Микис Теодоракис призова за свикване на референдум в Гърция за името на Македония. "Македония е била, е и винаги ще бъде гръцка", заяви композиторът пред множеството. "Ако правителството смята да подпише споразумение за името, то трябва първо да попита гръцкия народ. Призовавам депутатите, които имат право да поискат референдум", да го сторят, каза Теодоракис. По отношение въпроса за името той напомни за решението от 1992 г. на съвета на лидерите на политическите партии, когато беше решено думата "Македония" да не фигурира в името. "Всяко отстъпление от тази позиция ще има катастрофални резултати за страната", каза Теодоракис. Той изрази убеденост, че единствената цел на съседната страна, наричана в Гърция "Скопие", е да разшири границите си с част от Гърция. "Поколения скопяни са възпитавани с тази идея", смята той. "Те искат да се присъединят към НАТО и ЕС благодарение на нашия собствен вот, за да могат утре да ни заплашват от позиция на силата", каза още Теодоракис под възгласите на присъстващите на митинга. След неговата реч, продължила около 30 минути, думата взе митрополит Доротеос, представител на Светия синод на Гръцката православна църква. Към присъстващите лично или чрез видеозапис се обърнаха и преподавател по конституционно право, още двама митрополити и представители на организаторите. Подкрепа за протеста в Атина изрази и бившият гръцки премиер от десницата Андонис Самарас, който заяви, че това ще бъде "велик ден за страната". Протестът бе подкрепен от крайнодясната и неофашистка партия "Златна зора“. Като цяло той премина спокойно и без провокации. Все пак сайтът Грийк рипортер съобщава, че демонстранти са влезли в сблъсък с полицията. Тя разделила съперничещи си групи демонстранти със сълзотворен газ. Група от крайнодесни екстремисти с маски и качулки влязоха в сблъсък с полицията в центъра на Атина, след като се опитаха да преминат през загражденията в близост до Атинския университет, съобщават местни медии. На близко кръстовище група екстремисти са нападнали мъж, който напускал митинга на „Синтагма“ и носел гръцкото знаме. Правителството не смята да променя политиката си Гръцкото правителство не възнамерява да промени външната си политика след състоялия се днес в Атина митинг "в защита на името", на който властите бяха обвинени в предателство и компромис, съобщава македонският сайт нетпрес, позовавайки се на гръцки правителствени източници. Външната политика не се води с митинги. Планът на правителството остава в сила, казал неназован член на правителството на Алексис Ципрас. Гръцкото външно министерство смята към средата на февруари да представи проектоспоразумението за решаване на продължилия десетилетия спор за името на Македония. Спорът за името Спорът за името започна още когато Македония обяви независимост от бивша Югославия през 1991 г. Атина смята, че името Македония създава предпоставки за териториални претенции спрямо северната й провинция със същото име. Македония отрича това. Нерешеният спор за името пречи на Македония да се присъедини към НАТО заради ветото на Гърция, която вече е членка на алианса. Левите правителства в двете страни обявиха, че ще се опитат да решат спора до края на тази година. Според публикувана неотдавна анкета близо 60 процента от гърците са против включването на думата "Македония" в името на бившата югославска република. Миналия уикенд политическите лидери на Република Македония и Гърция обявиха готовността си за решаване на дългогодишния спор за името, а международният посредник Матю Нимиц смята, че е налице исторически шанс това да се случи. "Аз лично се ангажирам в близко време да действам с патриотична отговорност и да намерим взаимно приемливо решение на спора за името", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас в обръщение към нацията след срещите си с лидерите на политическите партии. Той ги е информирал, че тази година е отворен прозореца за намиране на решение, защото политическото ръководство в съседната държава начело със Зоран Заев демонстрира добра воля. Ципрас каза, че "неговото правителство има воля и решителност за затварянето на дългогодишния проблем". Правителственият говорител Димитрис Дзанакопулос изтъкна, че уважава правото на протест на всеки, но призова гърците да не допускат да бъдат използвани от "националистически" сили. Срещата между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас е от историческо значение. Тя е много положителен и значим факт, заяви международният посредник Матю Нимиц. Пред гръцкия вестник "Катимерини" той съобщава, че "има динамика за разрешаване на спора и че е оптимист". Международният посредник смята, че е възможно да се намери решение на спора "до няколко месеци, а може би и по-рано". "Ако например се избере наименованието "Нова" или "Горна Македония, много държави ще използват английското "Republic of New Macedonia" или "Republic of Upper Macedonia". Други държави, сред които и Гърция, ще може да използват славянското наименование "Република Нова Македония" или "Република Горна Македония", казва Нимиц.

Митингът в Атина за името на Македония надхвърли протестите срещу антикризисните мерки

http://www.mediapool.bg/mitingat-v-atina-za-imeto-na-makedoniya-nadhvarli-protestite-sreshtu-antikrizisnite-merki-news275098.html

Нито един протест срещу антикризисните мерки в Гърция, нито един митинг за финансовите проблеми на страната не успя да събере толкова много гърци, колкото излязоха в неделя на протест срещу включването на думата "Македония" в името на северната съседка, предаде от Атина кореспондентът на Македонската информационна агенция. Той добавя, че митингът е надхвърлил очакванията и придобива антиправителствен характер. Организаторите на протеста се надяваха на площад Синтагма в Атина да се съберат около един милион демонстранти. В столицата пристигнаха стотици автобуси, натоварени с демонстранти от цяла Гърция. Мнозина пристигнаха с фериботи от островите. Според в. "Катимерини" за превоз на участниците в митинга са били ангажирани 1500 автобуса. Митингът започна в 14 часа с викове "Македония" под мотото "Македония е гръцка" и при засилени мерки за сигурност, за която са ангажирани 19 000 полицаи. Затворени са улици и метростанции. Полицията издигна бариери, за да предотврати сблъсък на демонстрантите с участници в контрапротест, организиран от анархисти пред Атинския университет. "Солун каза /думата си/. Сега на ред е Атина да извика: Македония е една и е гръцка", заявиха организаторите на протеста във видеопризив. Огромно гръцко знаме, поставено на кран, се издига на площад "Синтагма". Събралите се скандират националистически лозунги и заявяват, че няма да има компромис в спора за името на Македония. Към присъстващите лично или чрез видеозапис ще се обърнат с поздравителна реч известният гръцки композитор Микис Теодоракис, преподавател по конституционно право, трима митрополити от Гръцката православна църква и представители на организаторите. Очакваше се на митинга да присъстват повечето депутати от консервативната партия Нова демокрация. Подкрепа за протеста в Атина изрази и бившият гръцки премиер Андонис Самарас, който заяви, че това ще бъде "велик ден за страната". Протестът е подкрепен от крайнодясната и неофашистка партия "Златна зора“ и от групировката "Рубикон", която заплаши с проливането на кръв. Организаторите на сборището настояват за "обща граница със Сърбия“, икономическо задушаване на Република Македония и по никакъв начин терминът Македония да не бъде използван в наименованието на държавата, добавя БГНЕС. Спорът за името започна още когато Македония обяви независимост от бивша Югославия през 1991 г. Атина смята, че името Македония създава предпоставки за териториални претенции спрямо северната й провинция със същото име. Македония отрича това. Нерешеният спор за името пречи на Македония да се присъедини към НАТО заради ветото на Гърция, която вече е членка на алианса. Левите правителства в двете страни обявиха, че ще се опитат да решат спора до края на тази година. Според публикувана неотдавна анкета близо 60 процента от гърците са против включването на думата "Македония" в името на бившата югославска република. Миналия уикенд политическите лидери на Република Македония и Гърция обявиха готовността си за решаване на дългогодишния спор за името, а международният посредник Матю Нимиц смята, че е налице исторически шанс това да се случи. "Аз лично се ангажирам в близко време да действам с патриотична отговорност и да намерим взаимно приемливо решение на спора за името", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас в обръщение към нацията след срещите си с лидерите на политическите партии. Той ги е информирал, че тази година е отворен прозореца за намиране на решение, защото политическото ръководство в съседната държава начело със Зоран Заев демонстрира добра воля. Ципрас каза, че "неговото правителство има воля и решителност за затварянето на дългогодишния проблем". Срещата между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас е от историческо значение. Тя е много положителен и значим факт, заяви международният посредник Матю Нимиц. Пред гръцкия вестник "Катимерини" той съобщава, че "има динамика за разрешаване на спора и че е оптимист". Международният посредник смята, че е възможно да се намери решение на спора "до няколко месеци, а може би и по-рано". "Ако например се избере наименованието "Нова" или "Горна Македония, много държави ще използват английското "Republic of New Macedonia" или "Republic of Upper Macedonia". Други държави, сред които и Гърция, ще може да използват славянското наименование "Република Нова Македония" или "Република Горна Македония", казва Нимиц.

Масов митинг в центъра на Атина срещу компромис с името на Македония

http://www.mediapool.bg/masov-miting-v-tsentara-na-atina-sreshtu-kompromis-s-imeto-na-makedoniya-news275098.html

В центъра на Атина се провежда местно време масов митинг срещу евентуални компромиси от страна на Гърция в спора за официалното име на северната съседка Македония, предаде Асошиейтед прес. В столицата пристигнаха стотици автобуси, натоварени с демонстранти от цяла Гърция. Мнозина пристигнаха с фериботи от островите. Според в. "Катимерини" за превоз на участниците в митинга са били ангажирани 1500 автобуса. Очакваше се на митинга да присъстват повечето депутати от консервативната партия Нова демокрация. Подкрепа за протеста в Атина изрази и бившият гръцки премиер Андонис Самарас, който заяви, че това ще бъде "велик ден за страната". Един от главните оратори ще бъде композиторът Микис Теодоракис. Протестът е подкрепен от крайнодясната и неофашистка партия "Златна зора“, от църквата и от групировката "Рубикон", която заплаши с проливането на кръв. Организаторите на сборището настояват за "обща граница със Сърбия“, икономическо задушаване на Република Македония и по никакъв начин терминът Македония да не бъде използван в наименованието на държавата, добавя БГНЕС. Движението в центъра на града е спряно, а три централни станции на метрото - затворени. Протестът се охранява от 4000 полицаи. Гръцката полиция планира да издигне бариери, за да предотврати сблъсък на демонстрантите от Синтагма с участници в контрапротест, организиран от анархисти пред Атинския университет. Организаторите на протеста се надяваха на площад Синтагма в Атина да се съберат около един милион демонстранти, които да протестират срещу включването на думата "Македония" в името на северната съседка. Спорът за името започна още когато Македония обяви независимост от бивша Югославия през 1991 г. Атина смята, че името Македония създава предпоставки за териториални претенции спрямо северната й провинция със същото име. Македония отрича това. Нерешеният спор за името пречи на Македония да се присъедини към НАТО заради ветото на Гърция, която вече е членка на алианса. Левите правителства в двете страни обявиха, че ще се опитат да решат спора до края на тази година. Според публикувана неотдавна анкета близо 60 процента от гърците са против включването на думата "Македония" в името на бившата югославска република. Миналия уикенд политическите лидери на Република Македония и Гърция обявиха готовността си за решаване на дългогодишния спор за името, а международният посредник Матю Нимиц смята, че е налице исторически шанс това да се случи. "Аз лично се ангажирам в близко време да действам с патриотична отговорност и да намерим взаимно приемливо решение на спора за името", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас в обръщение към нацията след срещите си с лидерите на политическите партии. Той ги е информирал, че тази година е отворен прозореца за намиране на решение, защото политическото ръководство в съседната държава начело със Зоран Заев демонстрира добра воля. Ципрас каза, че "неговото правителство има воля и решителност за затварянето на дългогодишния проблем". Срещата между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас е от историческо значение. Тя е много положителен и значим факт, заяви международният посредник Матю Нимиц. Пред гръцкия вестник "Катимерини" той съобщава, че "има динамика за разрешаване на спора и че е оптимист". Международният посредник смята, че е възможно да се намери решение на спора "до няколко месеци, а може би и по-рано". "Ако например се избере наименованието "Нова" или "Горна Македония, много държави ще използват английското "Republic of New Macedonia" или "Republic of Upper Macedonia". Други държави, сред които и Гърция, ще може да използват славянското наименование "Република Нова Македония" или "Република Горна Македония", казва Нимиц.

Милион се събират в центъра на Атина за нов протест срещу компромис с името на Македония

http://www.mediapool.bg/milion-se-sabirat-v-tsentara-na-atina-za-nov-protest-sreshtu-kompromis-s-imeto-na-makedoniya-news275098.html

Демонстранти се събират в центъра на Атина, където в 14 часа местно време се очаква масов митинг срещу евентуални компромиси от страна на Гърция в спора за официалното име на северната съседка Македония, предаде Асошиейтед прес. В столицата пристигат стотици автобуси, натоварени с демонстранти от цяла Гърция. Мнозина пристигнаха с фериботи от островите. Според в. "Катимерини" за превоз на участниците в митинга са ангажирани 1500 автобуса. Очаква се на митинга да присъстват повечето депутати от консервативната партия Нова демокрация. Подкрепа за протеста в Атина изрази и бившият гръцки премиер Андонис Самарас, който заяви, че това ще бъде "велик ден за страната". Един от главните оратори ще бъде композиторът Микис Теодоракис. Протестът е подкрепен от крайнодясната и неофашистка партия "Златна зора“ и от църквата. Според гръцките медии движението в центъра на града ще бъде спряно, а три централни станции на метрото - затворени. Протестът ще се охранява от 4000 полицаи. Гръцката полиция планира да издигне бариери, за да предотврати сблъсък на демонстрантите от Синтагма с участници в контрапротест, организиран от анархисти пред Атинския университет. Организаторите на протеста се надяват на площад Синтагма в Атина да се съберат около един милион демонстранти, които ще протестират срещу включването на думата "Македония" в името на северната съседка. Спорът за името започна още когато Македония обяви независимост от бивша Югославия през 1991 г. Атина смята, че името Македония създава предпоставки за териториални претенции спрямо северната й провинция със същото име. Македония отрича това. Нерешеният спор за името пречи на Македония да се присъедини към НАТО заради ветото на Гърция, която вече е членка на алианса. Левите правителства в двете страни обявиха, че ще се опитат да решат спора до края на тази година. Според публикувана неотдавна анкета близо 60 процента от гърците са против включването на думата "Македония" в името на бившата югославска република. Миналия уикенд политическите лидери на Република Македония и Гърция обявиха готовността си за решаване на дългогодишния спор за името, а международният посредник Матю Нимиц смята, че е налице исторически шанс това да се случи. "Аз лично се ангажирам в близко време да действам с патриотична отговорност и да намерим взаимно приемливо решение на спора за името", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас в обръщение към нацията след срещите си с лидерите на политическите партии. Той ги е информирал, че тази година е отворен прозореца за намиране на решение, защото политическото ръководство в съседната държава начело със Зоран Заев демонстрира добра воля. Ципрас каза, че "неговото правителство има воля и решителност за затварянето на дългогодишния проблем". Срещата между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас е от историческо значение. Тя е много положителен и значим факт, заяви международният посредник Матю Нимиц. Пред гръцкия вестник "Катимерини" той съобщава, че "има динамика за разрешаване на спора и че е оптимист". Международният посредник смята, че е възможно да се намери решение на спора "до няколко месеци, а може би и по-рано". "Ако например се избере наименованието "Нова" или "Горна Македония, много държави ще използват английското "Republic of New Macedonia" или "Republic of Upper Macedonia". Други държави, сред които и Гърция, ще може да използват славянското наименование "Република Нова Македония" или "Република Горна Македония", казва Нимиц.

Снегът в Москва взе жертва, отменят полети от и до града

https://offnews.bg//sviat/snegat-v-moskva-vze-zhertva-otmeniat-poleti-ot-i-do-grada-674160.html

Един човек е загинал, а двама са били ранени в резултат на силния снеговалеж в Москва, съобщи кметът на града Сергей Собянин, цитиран от ТАСС и БТА.

"За съжаление, вчерашната стихия не се размина без жертви. Един човек е загинал от паднало дърво и скъсани електропроводи. Други двама са ранени", написа кметът на страницата си в социалната мрежа "ВКонтакте".

Собянин добави, че бурята е съборила над 350 дървета, а ситуацията днес ще бъде още по-лоша. Очаква се мощен снеговалеж и бурен вятър с пориви до 20 метра в секунда.

Близо 60 полета са блокирани по московските летища поради лошото време, по данни на портала "Яндекс. Разписание".

Врачанин се бори за живота си, след като ламарина се стовари върху него

https://www.actualno.com/crime/vrachanin-se-bori-za-jivota-si-sled-kato-lamarina-se-stovari-vyrhu-nego-news_657935.html

Врачанин се бори за живота си в софийската клиника "Токуда", след като вдигната от ураганния вятър ламарина се стовари върху него вчера, съобщиха от полицията. Съботният инцидент станал точно до бившето кино "Коларов“ в областния град. Съобщение за критично ранения мъж е постъпило в полицията от дежурен лекар в Центъра за спешна медицинска помощ във Враца. Около 13.30 вчера, когато ураганният вятър вилнееше с над 110 км/ч линейка се е отзовала на сигнал за тежък инциде

Нова мода - сам решаваш колко да платиш в ресторанта

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6697724

Нова мода - сам решаваш колко да платиш в ресторантаПицария в Милано въведе 3 цени за ястие, за да го оцените Вечеряте в пицария, но нещо пицата не ви е по вкуса – или е твърде препечена, или пък е направо сурова, а и бирата също не е кой знае каква. В Милано вече има начин да платите според оценката си за даденото ястие. С подобен експеримент във финансовата столица на Италия отвори врати

Жители на Септември блокираха път в подкрепа на кмета си

http://www.cross.bg/prestupleniya-blokiraha-dluzhnostni-1567035.html

/КРОСС/ Жители на град Септември блокираха пътя към Велинград. Акцията им е в подкрепа на разследвания кмет на града Марин Рачев. Припомняме, че преди дни прокуратурата повдига обвинения на градоначалника. Очаква се той да бъде обвинен в длъжностни престъпления и злоупотреба с общински средства за стотици хиляди левове. Рачев беше задържан при спецакция. Очаква се той да бъде обвинен в длъжностни престъпления и злоупотреба с общински средства за стотици хиляди левове. В неделя неговите съграждани поискаха той да бъде освободен и да бъде отменена гаранцията за 250 000 лева, наложена от съда.    

Митрополит Даниил: Видинска епархия не е бедна, бедно е мисленето, това ни прави бедни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mitropolit-daniil-vidinska-eparhiia-ne-e-bedna-bedno-e-misleneto-tova-ni-pravi-bedni-2076568

„Видинска епархия не е бедна епархия, тази земя, която е изхранвала толкова поколения, която е давала хляб, радост на толкова хиляди хора, как можем да кажем, че е бедна. Бедно е мисленето, бедно е обезверяването, това ни прави бедни“. Това каза в първото си интервю пред медиите

Данчо Караджов: Хора са се запознавали и са се женили с песните ни (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6698502

Данчо Караджов: Хора са се запознавали и са се женили с песните ни (Видео)"Хората са се запознавали, женили и са раждали деца с наши парчета, особено с "Да те жадувам". Но някои казват също, че са се разделяли - с песента "Сбогом", разказа Йордан Караджов пред Нова тв. Групата "Сигнал" тази година става на 40 години. "Не сме спирали да работим и за минутка", каза изпълнителят.

Турция се превръща в бойно поле за търсещите разрастване банки от Залива

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/turciia-se-prevryshta-v-boino-pole-za-tyrseshtite-razrastvane-banki-ot-zaliva-254855/

Най-голямата банка в Дубай се присъедини към другите финансови институции от региона на Персийския залив, които търсят нови бизнес възможности в страната

Роналдо към оператор: Не ме снимай (видео)

https://offnews.bg//futbol/ronaldo-kam-operator-ne-me-snimaj-video-674162.html

Асът на Реал Мадрид Кристиано Роналдо отправи устна забележка към един от операторите на телевизията, излъчваща на живо двубоя от 23-ия кръг на испанската Ла Лига между "белия балет" и Леванте, който завърши 2:2.

Португалецът бе сменен в 81-ата минута и се обърна към човека с камерата, който следеше движенията му до резервната скамейка и реакцията му на смяната.

Видимо спкоен от това, че е на скамейката, Роналдо се обърна към оператора с думите: "Няма причина. Не ме снимай мен, фокусирай се върху мача", каза нападателят.

Суперзвездата на Реал не игра добре, а "белия балет" допусна изравняване в края на срещата, което със сигурност ще вдигне още повече напрежението в тима.

200 души блокираха пътя Варвара - Велинград в подкрепа на кмета на Септември

https://offnews.bg//obshtestvo/200-dushi-blokiraha-patia-varvara-velingrad-v-podkrepa-na-kmeta-na-s-674161.html

Близо 200 жители на община Септември излязоха на протест в подкрепа на кмета Марин Райчев, който бе задържан за източване на обществени средства и освободен срещу 250 хил. лв. гаранция.

Те блокираха пътя Варвара - Велинград. Протестиращите застанаха на пешеходната пътека и блокираха движението от Велинград за Пазарджик и София. Те скандират „Рачев“ и „Искаме си кмета“.

На пътя се е образувала колона от автомобили, но след 5 мин. блокаж, движението е било възстановено. Протестиращите възнамеряват да блокират пътя още няколко пъти до края на деня, съобщава "Фокус".

НА ЖИВО: Третият политически изпит на Слави Трифонов

https://www.actualno.com/society/na-jivo-tretijat-politicheski-izpit-na-slavi-trifonov-news_657933.html

На своята Facebook страница в три последователни дни (2, 3 и 4 февруари) Слави Трифонов излъчва "събеседването с българите, изявили желание да участват в постигането на реална промяна в политическия живот у нас". Припомняме ви, че по-рано през януари водещият и неговият екип обявиха, че общо 3 777 души са изявили желание да участват в евентуален политически проект. "Хора от различен пол и възраст. Хора, завършили различни университети, включително и най-престижните в света. Хора

Kлон на "Ал Кайда" пое отговорност за сваления руски Су-25

http://www.cross.bg/siriya-sy-versii-1567034.html

/КРОСС/ Терористите от "Джабхат ан Нусра" обявиха, че те са свалили руския щурмови самолет в Сирия. Kлонът на "Ал Кайда" е най-голямата групировка в района, където беше улучена машината. Пилотът е мъртъв, като според някои версии е влязъл в бой с терористите, след като е катапултирал и се е спуснал с парашут. Москва обяви, че районът, от който е стреляно, е бил бомбардиран и са убити 30 терористи. Появиха се версии, че самолетът Су-25 е свален с американска преносима ракета. От Пентагона заявиха, че не доставят такива в Сирия.  

Убит е пилотът на сваления над Сирия руски боен самолет

http://www.moreto.net/novini.php?n=368425

Вчера над Сирия бе свален руски боен самолет СУ-25, предадоха световните информационни агенции. Това е станало над северната размирна провинция Идлиб. Съобщава се, че пилотът е катапултирал, но е бил заловен и след това ликвидиран.

Четири квартала в София са без отопление

https://frognews.bg/novini/chetiri-kvartala-sofiia-bez-otoplenie-5-hil-bez-tok.html

Четири квартала в София са с нарушено топлоподаване вследствие на аварии. Това съобщи пресцентърът на ”Топлофикация София” АД, цитиран от агенция ”Фокус”. Топлоподаването е нарушено са ”Гео Милев”, ”Яворов”, част от ”Слатина” и част от ”Подуяне – Редута”. Екипи на дружеството работят по отстраняване на проблемите.

Стотици хиляди гърци протестират в Атина заради името на Македония

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/04/3123867_stotici_hiliadi_gurci_protestirat_v_atina_zaradi_imeto/?ref=rss


Жители на цяла Гърция пристигат в столицата Атина на протест срещу включването на думата "Македония" в името на северната съседка, пишат гръцки и македонски медии.<br /><br />Демонстрацията трябваше да започне в 14 ч. местно (и българско) време, но още два часа по-рано на централния площад "Синтагма" вече се вееха хиляди гръцки знамена и се чуваха речите на някои от участниците, отбелязват "Катимерини" и кореспондентът на македонската агенция МИА.<br...

Жители на Община Септември блокираха път в защита на кмета

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/04/3123868_jiteli_na_obshtina_septemvri_blokiraha_put_v_zashtita/?ref=rss


Над 200 души са се събрали на пътя Варвара - Велинград на протест в подкрепа на кмета на Община Септември Марин Рачев, предаде агенция "Фокус".<br /><br />Кметът бе арестуван след сигнали за злоупотреби и освободен срещу парична гаранция от 250 хил. лв. Повдигнати са му две обвинения.<br /><br />Протестиращите застанаха на пешеходната пътека и блокираха движението от Велинград за Пазарджик и София. Те скандират "Рачев" и "Искаме си кмета"....

Спортният арбитражен съд си подписа смъртната присъда

https://offnews.bg//zimni/sportniat-arbitrazhen-sad-si-podpisa-smartnata-prisada-674159.html

Решението на Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана да отмени доживотните наказания на 28 руски състезатели и да намали санкциите към 11 от тях може да означава край на институцията в познатия й вид.

За това в пряк текст заяви президентът на МОК Томас Бах.

КАС се произнесе преди седмица по обжалванията на 39 спортисти, които получиха наказания в резултат на скандала с употреба на забранени стимуланти около зимните игри в Сочи през 2014 година. Решението предизвика негодувание в ръководството на МОК.

"Беше неочаквано и разочароващо. Още не са ни изпратили мотивите, като това се очаква да стане едва в края на февруари, когато олимпиадата ще е свършила.

В МОК на практика все още не знаем причините за това решение, което показва необходимостта от реформи в съда, включително и в ръководните му органи", каза Бах на пресконференция.

До два дни пък ще стане ясно дали оправданите руски спортисти ще могат да участват на олимпийските игри в Пьонгчанг, но от духа на изказването на Бах е по-вероятно да не бъдат допуснати.

Exxon: Потреблението на петрол ще намалее значително към 2040 г.

https://www.investor.bg/sasht/337/a/exxon-potreblenieto-na-petrol-shte-namalee-znachitelno-kym-2040-g-255138/

Петролната компания все още не дава отговор на въпроса как ще се отрази екологичното законодателство върху дейността й

Меркел: Не е ясно колко ще продължат преговорите за коалиция

https://www.actualno.com/europe/merkel-ne-e-jasno-kolko-shte-prodyljat-pregovorite-za-koalicija-news_657928.html

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в неделя, че все още не е ясно кога ще бъде постигнато окончателно коалиционно споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия, съобщава Reuters. Малко преди да започнат разговорите между двете политически сили, канцлерът отбеляза, че това е „решаващият кръг от преговорите“, но „все още не е възможно да се каже колко ще продължи той“, предаде БГНЕС. „Имахме добри сондажи вчера

Exxon: Потреблението на петрол ще се намалее значително към 2040 г.

https://www.investor.bg/sasht/337/a/exxon-potreblenieto-na-petrol-shte-se-namalee-znachitelno-kym-2040-g-255138/

Петролната компания все още не дава отговор на въпроса как ще се отрази екологичното законодателство върху дейността й

Араби и бежанци протестираха срещу ксенофобията в Германия

http://www.cross.bg/germaniya-bezhantzi-protestiraha-1567033.html

/КРОСС/ Мигранти излязоха на митинг в Германия. Около 1500 араби и бежанци протестираха срещу зачестяващите прояви на ксенофобия, особено в бившата Източна Германия. Протестът се проведе в Котбус, където имаше няколко атаки срещу чужденци. В града антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" е първа политическа сила. Те организираха контрапротест, като полицията успя да предотврати сблъсък между двете групи. Крайнодесните на свой ред припомниха престъпления, извършени от мигранти през изминалата година.  

Рапърът 100 кила още ходи на училище, в 10-ти клас е (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6698484

Рапърът 100 кила още ходи на училище, в 10-ти клас е (Видео)Рапърът 100 кила се върна на училище. Килата между музиката и уроците, едновременно с пура и с тетрадка в ръка, предаде Нова тв. Оказа се че рап изпълнителят учи във вечерно училище. В момента той е в 10-и клас и му предстои бал. 100 кила сподели, че е повтарял същия клас 5 пъти. Системата му на учене била да ходи само по изпити.

"Македония е Гърция" - стотици хиляди на протест в Атина

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/makedoniia-e-gyrciia-stotici-hiliadi-na-protest-v-atina-6078941

Подкрепа за протеста изрази и бившият гръцки премиер Андонис Самарас, който заяви, че това ще бъде "велик ден за страната"

"Македония е Гърция" - десетки хиляди ще участват в протеста в Атина

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/makedoniia-e-gyrciia-desetki-hiliadi-shte-uchastvat-v-protesta-v-atina-6078941

Организаторите на протеста се надяват да се съберат около един милион демонстранти, които ще протестират срещу включването на думата "Македония" в името на северната съседка

Сергей Станишев отрече ПЕС да е оказвал натиск върху БСП за Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/politika/sergei-stanishev-otreche-pes-okazval-natisk-varhu-bsp-istanbulskata-konventsiia.html

Председателят на ПЕС Сергей Станишев отрече ПЕС да е оказвал натиск върху БСП по повод на Истанбулската конвенция.

Два влака се сблъскаха в САЩ, има ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698498

Два влака се сблъскаха в САЩ, има ранениНяколко души са ранени след катастрофа на товарен с пътнически влак, пътуващ от Ню Йорк за Маями, съобщава ABC news, като се позовава на данни от компанията „Амтрак“, собственик на пътническия влак. Инцидентът е станал на територията на Южна Каролина в 2:35 часа през нощта в събота (местно време). Съгласно разпространените данни,

Стратегическият ъгъл на Европа се стреми към ядрото

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-es-shengen-vlizane-evrozona-26847888

В момент, когато ЕС се съвзема след множество кризи и чертае пътя си напред, някои страни членки откриват, че не са толкова добре дошли по общия път.

Последни метри пред ново правителство в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698494

Последни метри пред ново правителство в БерлинДнес преговорите за съставяне на коалиция между християндемократите, баварския Християнсоциален съюз и социалдемократите в Германия трябва да приключат. Първоначално се смяташе, че краят им ще бъде сложен в ранния следобед – поне така излиза от програмата на шефа на ХСС Хорст Зеехофер, който е планирал да вземе влака от Берлин за Мюнхен в 16,

Митрополит Даниил: Видинска епархия не е бедна, бедни са мисленето и обезверяването

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698492

Митрополит Даниил: Видинска епархия не 
е бедна, бедни са мисленето и 
обезверяванетоВидинска епархия не е бедна епархия, тази земя, която е изхранвала толкова поколения, която е давала хляб, радост на толкова хиляди хора, как можем да кажем, че е бедна. Бедно е мисленето, бедно е обезверяването, това ни прави бедни. Това каза в първото си интервю пред медиите новоизбраният Видински митрополит Даниил,

Арестуван е "министърът на информацията" на ИД

https://www.actualno.com/asia/arestuvan-e-ministyryt-na-informacijata-na-id-news_657927.html

Турските сили за сигурност са задържали в Анкара „министъра на информацията“ на „Ислямска държава“ (ИД) Омер Йетек, съобщи телевизия „Хабер тюрк“, цитирана от ТАСС. Според информацията на телевизионния канал операцията е била извършена от антитерористично подразделение на силите за сигурност на турската столица. „Хабер тюрк“ твърди, че задържаният Йетек отговарял за медийната работа на халифата. На 12 януари агенци

Арестуваха "министъра на информацията" на ИД

https://www.actualno.com/asia/arestuvaha-ministyra-na-informacijata-na-id-news_657927.html

Турските сили за сигурност са задържали в Анкара „министъра на информацията“ на „Ислямска държава“ (ИД) Омер Йетек, съобщи телевизия „Хабер тюрк“, цитирана от ТАСС. Според информацията на телевизионния канал операцията е била извършена от антитерористично подразделение на силите за сигурност на турската столица. „Хабер тюрк“ твърди, че задържаният Йетек отговарял за медийната работа на халифата. На 12 януари агенци

Валентин Радев: Мутренските времена не се връщат

http://www.moreto.net/novini.php?n=368430

Мутренските времена не се връщат. Това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" министърът на вътрешните работи Валентин Радев. През 2016 година имаше 79 убийства. От тях са разкрити 67.

Спецакция срещу автоджамбази в София

https://frognews.bg/novini/spetsaktsiia-sreshtu-avtodjambazi-sofiia.html

Специализирана полицейска операция срещу крадци на автомобили беше проведена днес в София. При акцията са арестувани трима души.

Най-коментираното в "Дневник": Истанбулската конвенция и ареста на Навални

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/04/3123832_nai-komentiranoto_v_dnevnik_istanbulskata_konvenciia_i/?ref=rss


"Дневник" представя класация на десетте най-коментирани статии през изминалата седмица. Справката е направена в 19 часа на 3 февруари.<br /><br />1. В България има грешна информация за Истанбулската конвенция, заявиха комисарите Габриел и Йоурова - 576 коментара<br /><br />2. Психическо насилие, преследване, изнасилване в брака - от какво защитава Истанбулската конвенция - 374 коментара<br /><br />3. Полицията арестува Навални в Москва и над 180...

Вътрешният министър отрече връщане на мутренските времена

http://www.cross.bg/radev-ministur-obyasni-1567031.html

/КРОСС/ Времената на мутрите не се връщат. Това заяви силовият министър Валентин Радев в ефира на БНР. Министър Радев изтъкна, че разкриваемостта на убийствата е много голяма, полицията си върши работата. "През 2016 г. имаше 79 убийства. От тях са разкрити 67. През 2017 година - 95, а от тях са разкрити всички без едно, тоест 94. Виждате как работи полицията", изтъкна министърът. Радев обясни още, че като министър е доволен, но като гражданин искал убийствата да се разкриват веднага. "Като гражданин искам убийствата веднага да се разкриват, но не стават веднага нещата. Трябва да бъдем перфектни, трябва да намерим доказателства, така че те да издържат. Трябва да се знае, че всеки, който наруши закона, рано или късно ще понесе неговата тежест", обясни МВР-шефът. Планирано е работата на лабораторията да се усили, каза Валентин Радев. Той обясни, че се предвижда и преструктуриране в Института по криминалистика скоро. Радев похвали колегите си криминалисти. "Колегите са много добри, но понякога експертизите са толкова много, че се налага да използваме и частни лаборатории както в случая с шесторното убийство в Нови Искър", допълни вътрешният министър. По думите му друга толкова добре пазена граница като българската - няма. Така министрите на вътрешните работи в ЕС оценили границата ни. Според Радев е очевидно, че границата е пазена добре. "Ние построихме такава механична ограда за близо 30 километра

Мирела Демирева започна новия сезон с победа и личен резултат

https://www.24chasa.bg/sport/article/6698482

Мирела Демирева започна новия сезон с победа и личен резултатСребърната медалистка от олимпийските игри в Рио де Жанейро Мирела Демирева стартира 2018 г. с победа и личен резултат в зала, съобщи Би Ти Ви. На силния турнир в Карлсруе българката преодоля без проблеми 195 см. Това ѝ осигури и първото място в надпреварата. Демирева се справи със задачата без нито една грешка в предишните опити - на 185 см,

Синодът избра драговитийския епископ Даниил за Видински митрополит

http://www.mediapool.bg/sinodat-izbra-dragovitiyskiya-episkop-daniil-za-vidinski-mitropolit-news275097.html

Драговитийският епископ Даниил е новият Видински митрополит. Той беше избран с 11 гласа от Светия синод на БПЦ. Другият кандидат - Мелнишкият епископ Герасим, получи 2 гласа, съобщиха от Синода в неделя. Единият, гласувал за Герасим, бил Патриарх Неофит, а другият - Западно и Средноевропейския митрополит Антоний. Драговитийският епископ Даниил /Атанас/ Трендафилов Николов е роден на 2 март 1972 г. в Смолян, където завършва основното и средното си образование. През 1996 г. се записва в специалността "Английска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а на следващата година се прехвърля в Богословския факултет на СУ. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" под духовното ръководство на покойния неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон. През 2002 г. завършва задочно Богословския факултет на СУ. На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир "Рождество Богородично", а през юни 2006 г. е въведен в архимандритско достойнство. По решение на Светия синод на 20 януари 2008 г. Даниил е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява и до днес. Двамата финални кандидати за митрополитския пост във Видин бяха излъчени на 28 януари от епархийския събор в града измежду общо 5 кандидатури. Изборът бе съпътстван от шумен скандал, отразен широко в медиите. Граждани организираха бдение пред Видинската митрополия в подкрепа на единия кандидат - епископ Поликарп, който в продължение на 10 години е работил във Видин. В негова подкрепа в Синода е внесена и подписка с имената на над 6500 души, но той в крайна сметка получи само два гласа. Когато сме заедно, Бог помага. Без божията помощ нищо не можем да направим, нека да имаме единомислие и единодействие, народът е казал „Съединението прави силата”, каза новоизбраният видински митрополит Даниил след избора пред журналисти, цитиран от БГНЕС. Той разказа, че през тези 7 г. докато е служил като викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия, си е идвал всяка година в България. Попитан как ще се справи с работата си във Видинската епархия, където районът и епархията са най-бедните в България, митрополит Даниил не се съгласи и отговори с въпрос: „Кой ви каза, че е бедна епархията? Тази земя, която е изхранвала толкова поколения, която е давала хляб и радост на хиляди хора, как можем да кажем, че е бедна? Бедно е мисленето ни, обезверяването ни – това ни прави бедни”.

Четири квартала в София са без отопление, 5 хил. - без ток

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/04/3123864_chetiri_kvartala_v_sofiia_sa_bez_otoplenie_5_hil_-_bez/?ref=rss


Четири квартала в София са с нарушено топлоподаване вследствие на аварии. Това съобщи пресцентърът на "Топлофикация София" АД, цитиран от агенция "Фокус". Столичните квартали, в които топлоподаването е нарушено са "Гео Милев", "Яворов", част от "Слатина" и част от "Подуяне – Редута". Екипи на дружеството работят по отстраняване на проблемите.<br /><br />За евентуални проблеми след като вятърът вчера прекъсна тока на хиляди...

Тенисът изпревари футбола по брой съмнителни залози през 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/04/3123859_tenisut_izprevari_futbola_po_broi_sumnitelni_zalozi/?ref=rss


Международната асоциация за сигурност в спорта (ESSA) е подала 266 сигнала за съмнителни залагания по време на спортни срещи за 2017 г. Само за последното тримесечие от годината са засечени 114 сигнала.<br /><br />Тенисът (160) и футболът (45) са двата спорта, които формират 77% от случаите за съмнителни залози. Забелязва се обаче ръст във всички останали спортове, които през 2016 г. са били едва 8% от случаите, а сега са почти три пъти повече. Географски Европа продължава да бъде...

"Блумбърг": Стратегическият ъгъл на Европа здраво се бори да се присъедини към ядрото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698477

"Блумбърг": Стратегическият ъгъл на Европа 
здраво се бори да се присъедини към ядротоВ момент, когато ЕС се съвзема след множество кризи и чертае пътя си напред, някои страни членки откриват, че не са толкова добре дошли по общия път. Това съобщава агенция "Блумбърг" в статия под заглавие "Стратегическият ъгъл на Европа здраво се бори да се присъедини към ядрото", предаде БТА. България се стреми да се присъедини към еврозоната,

Кучетата усещат страха у хората и тогава е най-вероятно да ухапят

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6698473

Кучетата усещат страха у хората и тогава е най-вероятно да ухапятУчени от университета в Ливърпул доказаха, че кучетата "надушват" страха и тогава е най-вероятно да се държат агресивно и да ни ухапят, съобщава в. "Мейл он сънди". Специалисти са провели проучване сред 694 души от графство Чешър. Сред тях имало и притежатели на кучета, и такива, които нямали домашни любимци.

Русия нанесе ответен удар след свалянето на самолета в Сирия

http://www.mediapool.bg/rusiya-nanese-otveten-udar-sled-svalyaneto-na-samoleta-v-siriya-news275096.html

Най-малко 15 цивилни са убити при удари в контролираната от бунтовници сирийска провинция Идлиб Русия нанесе масиран удар с високоточно оръжие по района в Сирия, над който в събота бе свален руски военен самолет, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. "По района, контролиран от терористичната групировка "Джебхат ан Нусра", откъдето беше изстреляна ракета на преносим зенитно-ракетен комплекс по руския самолет Су-25, беше нанесен масиран удар с високоточно оръжие", съобщава руското министерство. По данни, получени от прехващането на радиокомуникации, в резултат на удара са ликвидирани над 30 екстремисти. Пилотът на ударения по време на полет над провинция Идлиб руски самолет успял да доложи, че е катапултирал в район, контролиран от бойците на "Джебхат ан Нусра", но по-късно е загинал при бой с терористите. В момента Русия и Турция се опитват да върнат тялото на загиналия пилот. Най-малко 15 цивилни бяха убити при удари на правителствените сили и руските войски в контролираната от бунтовници сирийска провинция Идлиб след свалянето на руски самолет в района вчера. Това съобщи в неделя базираната във Великобритания неправителствена организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека, цитирана от ДПА. Осем души са били убити от ракети, изстреляни от руски бойни кораби в Средиземно море по град Хан ал Субул, в северозападната част на Идлиб. Други седем са загинали при обстрел от хеликоптери на сирийската армия в град Маасран. Сред жертвите има осем деца.

"Сънди таймс": Подготвя се вътрешен заговор срещу Тереза Мей

http://www.cross.bg/tereza-mitnicheskiya-suyuz-1567030.html

/КРОСС/ Във Великобритания привържениците на „твърд Брекзит" подготвят заговор за смяна на премиера Тереза Мей с външния министър Борис Джонсън, съобщава „Сънди таймс". Основната причина е тяхното недоволство от плановете на кабинета за оставане в митническия съюз. Вестникът пише, че един от групата на заговорниците е получил уверения от сегашния външен министър Борис Джонсън, че е готов за битка с Тереза Мей, ако премиерът реши да се придържа към плана за оставането на Великобритания в митническия съюз. „ Кавалерията пристига, за да спре плана за митническия съюз, е цитираното изявление на Борис Джонсън. Това означава вероятен преврат, който ще постави начело на управлението „екип-мечта" за евроскептиците, пише „Сънди таймс", което ще рече Борис Джонсън като премиер, Майкъл Гоув като вицепремиер и новата звезда на твърдолинейните консерватори Джейкъб Рийс-Мог като министър на финансите. Тереза Мей ще обсъжда бъдещите отношения на Великобритания с ЕС през следващата седмица. Министърът за международна търговия Лиъм Фокс заяви по-рано, че е готов да напусне правителството, ако страната остане в митническия съюз. „Сънди таймс" съобщава, че се очаква „вълна от писма" с искане на вот на недоверие на премиера, ако Тереза Мей не се откаже от плановете.    

Ако имаме златен медалист в Пьончан - взема премия от 250 000 лв.

https://frognews.bg/novini/ako-imame-zlaten-medalist-pjonchan-vzema-premiia-250-000.html

Министерството на младежта и спорта разпространи съобщение за утвърдените премии за олимпийски медали на българските спортисти на игрите в Пьончан. Няма промяна от лятната олимпиада в Рио де Жанейро - за златен медал държавният бонус е 250 000 лв., 200 000 е за сребърен и 150 000 за бронзов.

Арест за Малката Рижа, задържаният обърна гръб на съдия

//dariknews.bg/regioni/burgas/arest-za-malkata-rizha-zadyrzhaniiat-obyrna-gryb-na-sydiia-2076560

Симеон Стоянчов: Тези, които ме обвиниха за престъплението, са малки меденруднишки рибки

Турция: Облечени като кюрдски бойци американци са на прицел

http://dnes.dir.bg/news/USA-turtzia-siria-26847798

Цел на турската армия в Сирия могат да станат и американски войници, облечени в униформи на кюрдските сили, заяви турски вицепремиер.

НЗОК: Най-голям преразход в бюджета на касата има за интензивно лечение

https://www.actualno.com/healthy/nzok-naj-goljam-prerazhod-v-budjeta-na-kasata-ima-za-intenzivno-lechenie-news_657926.html

50 милиона лева годишно заплаща Здравната каса за интензивното лечение на пациентите и това е един от най-големите преразходи в бюджета. Това каза пред БНР управителят на НЗОК професор Камен Плочев. 34 милиона са необходими за покриване на новите 13 молекули от Мораториума за лекарствата тази година, а парите ще се осигурят чрез отстъпките за лекарства. „Искаме да направим един период на проучване - да видим дали наистина са ефективни, наистина ли това са нови молекули и кое ги прави

ООП нареди на палестинското правителство да прекрати сътрудничеството с Израел

http://www.mediapool.bg/oop-naredi-na-palestinskoto-pravitelstvo-da-prekrati-satrudnichestvoto-s-izrael-news275095.html

Ръководството на Организацията за освобождение на Палестина /ООП/ нареди на палестинското правителство незабавно да започне подготовката на планове за прекратяване на сътрудничеството с Израел във всички области, съобщи ДПА в неделя. Решението било взето на вчерашното заседание на Изпълнителния комитет на ООП в Рамала, на Западния бряг, председателствано от палестинския президент Махмуд Абас. Освен това ООП смята да се обърне към Съвета за сигурност на ООН, Общото събрание на ООН и Международния наказателен съд в Хага с искане да предприемат действия срещу заселническата дейност на Израел в окупираните палестински територии и 50-годишната му окупация на Източен Ерусалим, Западния бряг и ивицата Газа. На 15 януари Централният съвет на ООП упълномощи Изпълнителния комитет да оттегли признаването на държавата Израел, в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. ООП е призната от международната общност за единствен законен представител на палестинския народ. Централният съвет е неин разширен ръководен орган, който се свиква между сесиите на Националния съвет на Палестина /парламента в изгнание/.

Около 1.7 млн. годишни винетки за коли са в продажба в търговската мрежа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698441

Около 1.7 млн. годишни винетки за коли са в продажба в търговската мрежаБлизо 3.2 млн. броя са винетките за различните видове и категории превозни средства в търговската мрежа. От тях около 1.7 млн. броя са годишните винетки за леки автомобили. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Стикери се продават в над 3 000 разпространителски пункта. От тях 372 броя са с денонощен режим на работа.

Норвежците минават на яйца в Пьонгчанг заради грешка в превода

https://offnews.bg//zimni/norvezhtcite-minavat-na-iajtca-v-piongchang-zaradi-greshka-v-prevoda-674156.html

15 000 вместо 1500 яйца бяха доставени на олимпийския отбор на Норвегия в Пьонгчанг заради грешка в превода.

Готвачите на скандинавците са подготвяли заявката си с услугата на Гугъл за автоматичен превод и корейският доставчик е изпълнил, каквото е видял, а именно 15 000 яйца.

"Дойде камионът и беше наполовина пълен с яйца. Изненадата ни беше огромна, но какво да направим. Сваляхме, сваляхме и накрая се споразумяхме да върнем обратно част от тях. Имаме повече от достатъчно.

Май няма да готвим друго освен омлети, варени яйца и т.н. Надяваме се да спечелим много медали, за да правим торти и сладкиши в чест на победите", коментира един от готвачите на Норвегия. Игрите в Пьонгчанг започват на 9 февруари и ще продължат до 25-и.

Благоевград се сбогува утре с големия актьор Николай Кимчев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698471

Благоевград се сбогува утре с големия актьор Николай КимчевБлагоевград се сбогува с голямия актьор Николай Кимчев. Той почина в събота, на 65-годишна възраст, след близо месец в кома вследствие на мозъчен кръвоизлив. Николай Кимчев си отиде от сцената на живота, но остава в сърцата на хилядите свои приятели и почитатели с голямата си душа и талант на артист, певец и душата на всички фестивали в региона.

Пекин разкритикува САЩ, че представя Китай като потенциален ядрен противник

http://www.mediapool.bg/pekin-razkritikuva-sasht-che-predstavya-kitai-kato-potentsialen-yadren-protivnik-news275094.html

Пекин разкритикува американски правителствен доклад, определящ Китай като потенциален ядрен противник, и призова Вашингтон да съкрати своя много по-голям ядрен арсенал, предаде Асошиейтед прес. В оповестен в петък доклад на Пентагона, обобщаващ заключенията от прегледа на ядрената доктрина на САЩ се казва, че Вашингтон иска да попречи на Пекин да направи погрешното заключение, че всяка употреба на ядрено оръжие, дори ограничена, е приемлива. В изявление на китайското министерство на отбраната се посочва, че ядреният арсенал на Китай е на "минималното равнище", необходимо за сигурността. Пекин обещава също никога да не използва пръв ядрено оръжие "при никакви обстоятелства". Китайската страна "твърдо се противопоставя" на доклада, заяви говорител на министерството на отбраната. Той изтъкна, че световният мир и развитие "са необратими тенденции" и призова Вашингтон да работи с Пекин "за съвместното опазване на мира, стабилността и просперитета в този регион и в света".

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис печели втори мандат

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-kipar-nikos-anastasiadis-pecheli-vtori-mandat-news275093.html

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис води на втория кръг на президентските избори, съобщават информационните агенции. Според вестник "Филелефтерос" Анастасиадис получава между 54 и 59 процента от гласовете. Съперникът му Ставрос Малас получава между 41 и 45 процента. Окончателните резултати се очакват по-късно в неделя.

Втори тур на президентските избори в Кипър

http://www.mediapool.bg/vtori-tur-na-prezidentskite-izbori-v-kipar-news275093.html

В Кипър започна гласуването на втория тур от президентските избори. В 7,00 часа местно време бяха отворени над 1000 избирателни секции, предадоха осведомителните агенции в неделя. След като на първия тур никой от претендентите не получи повече от 50 процента от гласовете, на днешния балотаж се явяват двамата кандидати с най-висок резултат: действащият президент Никос Анастасиадис от християндемократическата партия Демократически сбор (ДИСИ), завършил първи кръг на 28 януари с 35,5 процента от гласовете, и кандидатът, подкрепян от опозиционната лява партия АКЕЛ, Ставрос Малас, за когото гласуваха 30,25 процента от избирателите. Изборните бюра ще останат отворени до 18 ч. местно време. Според Кипърската избирателна комисия право на глас на президентските избори имат приблизително 550 000 пълнолетни кипърски граждани. Първите резултати се очакват в 18,30 ч. местно време.

Решетки за Малката Рижа, обърна гръб на съда като чу решението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698421

Решетки за Малката Рижа, обърна гръб на съда като чу решениетоБургаският районен съд наложи мярка за задържане арест на Симеон Стоянчов - Малката Рижа, обвинен в кражба на мотор и заплаха за побой над собственика. Като чу решението на магистратите Малката Рижа се обърна демонстративно с гръб към съдия Камелия Ненкова  докато тя четеше мотивите. По време на заседанието адвокатът на Стоянчов лансира версията,

Черно море подновява тренировки в началото на седмицата

http://www.moreto.net/novini.php?n=368429

Играчите на Черно море подновяват тренировъчния процес от утре - 5 февруари, научи Moreto.net. Момчетата на Илиан Илиев почиваха два дни, след като се върнаха от подготвителния си лагер в Турция. На 7 февруари моряците излизат за контрола срещу Лугодорец ІІ, а на 10 февруари варненци ще играят срещу Поморие.

Хубав филм, развален от грозна лъжа

http://clubz.bg/63763-hubav_film_razvalen_ot_grozna_lyja

„Най-мрачният час“ проследява събитията от 9 май до 4 юни 1940 г. – от ранните дни на Втората световна война, когато падането на Франция е сигурно, а опасността от немска инвазия на британските острови изглежда неизбежна, до произнасянето на прочутата реч на Чърчил, известна като „Ще се бием по плажовете“.

На 10 май, по настояване на опозицията, Невил Чембърлейн (Роналд Пикъп) подава оставка от премиерския пост – политиката му на омиротворяване се е провалила, не е успял да спре Хитлер и войната. На негово място е избран неособено харесвания в собствената си партия и от краля Уинстън Чърчил (Гари Олдман), известен като привърженик на безкомпромисната борба срещу Хитлер, Мусолини и всяка диктатура.

Докато неудържимите сили на нацистите настъпват, а войските на Съюзниците са притиснати на плажовете на Дюнкерк, съдбата на Западна Европа изведнъж ляга на плещите на новия министър-председател.

Действието в „Най-мрачният час“ се развива в същите няколко дни, което гледахме и в „Дюнкерк“ – един от най-добрите филми на 2017-а – само че от другата страна на Ламанша. 300-хилядната британска армия е притиснатата към морето от германците и изглежда обречена. А без тази армия вече нищо не може да спре нацистите да нахлуят на Острова. В този най-мрачен час Чърчил получава сигнали, че Мусолини може да съдейства за сепаративни преговори с Хитлер…

Както знаем от историята, Чърчил не желае да преговаря с Хитлер, а да го унищожи. Филмът показва как се стига до това решение. И точно тук иначе великолепният режисьор Джо Райт („Изкупление“) и чудесният (номиран за „Оскар“ за „Теория на всичко“ сценарист Антъни Маккартън) правят нещо непростимо (което сигурно ще се хареса на огромен брой зрители). Нямам никакъв проблем с историческите неточности във филми като „300“ и „Троя“ – самите им създатели никога не са заявявали такива претенции. Когато обаче правиш не фентъзи-екшън, а биографичен филм за политик, който не само е описан подробно и познат отлично, ами дори все още има живи съвременници, всичко би трябвало да е точно.

Изглежда Райт и Маккартън са сметнали, че праволинейната и еднопосочна решителност на Чърчил е малко скучна за съвремения кинозрител – човекът мрази Хитлер още отпреди идването му на власт и непрекъснато повтаря, че диктаторите не могат да бъдат спрени с мирни средства. Ами очевидно е, че когато дойде на власт, ще поведе тотална война срещу Хитлер „в морета и океани, по плажове, полета и хълмове*“, както и става. Според създателите на филма това явно не е било достатъчно интересно и са го разкрасили (меко казано).

Хубавият биографичен филм трябва да има първо хумор – Чърчил е оставил достатъчен брой остроумия, във филма има дори и две WC шеги (в случая WC не идва от Winston Churchill); второ – поне малко романтика – един момент Прасчо (както то нарича жена му – в ролята Кристин Скот Томас) нежно грухти; трето и четвърто – демитологизация и дегероизация – за почувстваме героя по-близък, пълен с обикновени недостатъци – Чърчил е представен като избухлив, фъфлещ старец, който пие от сутрин (бренди) до вечер (уиски), а на обяд – шампанско, и пуши по десетина пури на ден (когато реши да пести) и обижда секретарката си (Лили Джеймс). Тук няма проблем, още повече, че в това има някаква истина.

Кристин Скот Томас и Гари Олдман в романтичен момент в „Най-мрачният час“.

Проблемът е, че 70-годишният по онова време политик е показан като колеблив, неуверен и дори некомпетентен (обажда се да моли за помощ американския президент, все едно не знае, че в този момент САЩ са приели неутралитет). Представен е като човек, който преди да се опълчи на Хитлер, е преминал през (винаги много въздействащите в киното) дълбоки вътрешни съмнения – да се бие ли, или да преговаря. Може и да е преминал, но е запазил съмненията за себе си (въпреки че булдозите нямат особени вътрешни съмнения). Чърчил в никакъв случай не е бил премиерът, който за един ден си сменя пет пъти мнението по въпроса, както виждаме във „В най-мрачния час“.

Най-големият проблем е онази най-вълнуваща сцена, в която Чърчил изненадващо влиза в метрото, за да чуе мнението на народа. Искат ли обикновените хора война с Хитлер, или предпочитат преговори (въпреки че малко по-рано е изкрещял на външния министър Халифакс (Стивън Дилейн): „Не можеш да преговаряш с тигър, докато главата ти е в устата му!“). Странно, че не се сетил да предложи референдум със същия въпрос – все едно, че не е лидерът, повел страната си в най-мрачния час, а примерно Слави Трифонов, който – ако народът му каже – ще тръгне със зелени гащи.

Гари Олдман в една от най-силните, но лъжливи сцени в „Най-мрачният час“.

Но така е по-драматично. От една страна имаме десетина обикновени хора, стреснати и очаровани да видят истински министър-председател в метрото – а от друга самият Уинстън Чърчил – велик, но също така трогнат и очарован да се вслуша в мнението на народа – чиста проба оскаров материал! Наистина вълнуваща сцена, ако не беше просто популистка лъжа. Бих се радвал да видя някой ден подобна сцена във филм за Бойко Борисов (стига да е комедия), но сценката „Чърчил слуша народа“ ми дойде в повече. Чърчил никога не е влизал в метрото и никога не е ползвал обществен транспорт. По признание на Антъни Маккартън, „няма исторически данни за такъв случай“ . Измислен е от сценариста, за да добави драматизъм, но е добавил лъжа, обида за Чърчил и популизъм. Точно затова за огромното мнозинство зрители това е един от най-силните моменти във филма. Така действа популизмът.

Чудесен кадър, сякаш от друг, по-интересен филм.

Към всичко останало в „Най-мрачният час“ трудно могат да се намерят възражения – от актьорите, грима и декорите, до музиката, темпото и диалозите… Да не забравяме и оригиналните дълги панорамни движения – отстрани и отгоре, които вече са запазена марка на Джо Райт (в един такъв кадър в трейлъра от колата на Чърчил се виждат няколко тичащи деца с маски на Хитлер – чудесна находка, но подвеждаща, защото сякаш е от друг, по-интересен филм). Всичко друго е на обичайното високо ниво, както почти винаги в британските биографични политически драми през последните години („Игра на кодове“, „Кралицата“, „Последният крал на Шотландия“). Но ако Гари Олдман, който се превъплъщава великолепно в неуверения, колеблив Чърчил на Райт и Маккартън, получи „Оскар“, истинският Чърчил сигурно би се обърнал в гроба си.

 

* Финалната част от прочутата реч:

„Ще продължим до края. Ще се бием във Франция, ще се бием в моретата и океаните, ще се бием с нарастващата увереност и нарастващата сила във въздуха, ще защитим нашия остров, независимо от цената. Ще се бием по плажове, ще се бием в десантни зони, ще се бием по полета и улици, ще се бием по хълмове; ние никога няма да се предадем – и ако – което и за миг не смятам, че ще се случи – този остров или голяма част от него бъде завладян, тогава нашата империя отвъд моретата, въоръжена и охранявана от британския флот, ще продължи борбата, докато в благоприятното време Новия свят, с цялата си сила и мощ, се заеме със спасението и освобождението на Стария“.

Площад Славейков

Цените на храните на едро се понижиха тази седмица

https://frognews.bg/laif-stail/hrana-vino/tsenite-hranite-edro-ponijiha-tazi-sedmitsa.html

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи тази седмица с 0,62 процента до 1,462 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Цените на храните на едро се понижиха тази седмица

https://frognews.bg/novini/tsenite-hranite-edro-ponijiha-tazi-sedmitsa.html

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи тази седмица с 0,62 процента до 1,462 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Четирима загинали при експлозия в химически завод в Китай

http://www.mediapool.bg/chetirima-zaginali-pri-eksploziya-v-himicheski-zavod-v-kitai-news275092.html

Експлозия в химически завод в Източен Китай е отнела живота на 4 души, предаде Асошиейтед прес, като се позова на китайската информационна агенция Синхуа. Експлозията е станала днес в завода "Цзюшан кемикъл плант Ко." в провинция Шандун югоизточно от Пекин при дейности по поддръжката. Шестима души са ранени. Според Синхуа собственикът на завода е задържан от полицията, а причината за взрива се разследва.

Спецакция срещу автокрадци в столицата

http://www.cross.bg/spetzaktziya-sreshty-avtokradtzi-v-stolitzata-1567029.html

/КРОСС/ Трима души бяха арестувани при специализирана полицейска операция срещу крадци на автомобили в София днес. Униформени отцепиха хале на автоморга в кв. "Малинова долина", собственост на известния в криминалните среди Ицо Турчина. Той е задържан многократно за автокражби - за последно, през септември при подобна ситуация. Той преди дни беше отменен наложеният му домашен арест във връзка с това разследване. Преди 3 г. в негова автоморга бяха открити части от 107 различни коли. По първоначална информация вътре в обекта днес е бил намерен краден автомобил, който арестуваните са разфасовали. Сред задържаните е и собственикът на халето.    

От 1 март ще се увеличат заплатите на полицаите, увери вътрешният министър

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/04/3123850_ot_1_mart_shte_se_uvelichat_zaplatite_na_policaite/?ref=rss


От 1 март ще бъдат увеличени заплатите на полицаите средно с 15%. Това се разбра от думите на вътрешния министър Валентин Радев в предаването "Неделя 150" по БНР. Така той отговори на въпрос дали обещаните при разговор между синдиката в МВР и премиера Бойко Борисов в средата на януари 100 млн. лв. за заплати ще започнат да се изплащат.<br /><br />От разговора се разбра, че все още нормативно въпросът с отделянето на тези пари не е решен от гледна точка на бюджета....

Гийермо дел Торо спечели голямата награда на американската Гилдия на режисьорите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6698426

Гийермо дел Торо спечели голямата награда на американската Гилдия на режисьоритеГийермо дел Торо спечели отличието за изключителни постижения в режисурата на пълнометражен филм на наградите на американската Гилдия на режисьорите в Бевърли хилс, съобщиха световните информационни агенции. Това затвърди позицията на мексиканския режисьор и на филма му "Формата на водата" като фаворит в надпреварата за "Оскар".

Тереза Мей рискува поста си, заради позиции в преговорите за Brexit

https://www.investor.bg/evropa/334/a/tereza-mei-riskuva-posta-si-zaradi-pozicii-v-pregovorite-za-brexit-255137/

Британският премиер ще се изправи пред съпротивата на министри в кабинета си, ако остави Великобритания в митническия съюз на ЕС

Поредно признание за "Формата на водата"

https://www.actualno.com/cinema/poredno-priznanie-za-formata-na-vodata-news_657920.html

Мексиканският режисьор и сценарист Гилермо дел Торо получи наградата на Гилдията на американските режисьори за филма си „Формата на водата“ (The Shape of Water) на церемония, състояла се в Лос Анджелис. Съперници за приза на Дел Торо бяха режисьорите Кристофър Нолан и неговата военна драма „Дюнкерк“ (Dunkirk), Джордан Пил с „Изчезвай“(Get Out), Мартин Мокдонах и неговия „Три билборда извън Ебинг, Мисури“(Three Billb

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от жк. „Света троица“

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-chast-sveta-troitsa.html

На 5 февруари 2018 г. (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Зайчар“ , жк. „Света троица“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Части от "Гео Милев", "Яворов" и "Слатина" в София без парно и топла вода заради авария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698419

Части от "Гео Милев", "Яворов" и "Слатина" в София без парно и топла вода заради аварияОт "Топлофикация - София" информираха, че поради авария на главен топлопровод временно е прекъснато топлоподаването в части от кварталите "Гео Милев", "Слатина" и "Яворов" в карето между улиците: бул. "Шипченски проход", ул. "Коста Лулчев", ул. "Гео Милев", ул. "Слатина"; както и между улици: ул. "Калиманци", ул. "Иларион Драгостинов", ул.

И Ума Търман обвини Харви Уайнстийн в сексуални посегателства

http://www.mediapool.bg/i-uma-tarman-obvini-harvi-uainstiyn-v-seksualni-posegatelstva-news275091.html

Ума Търман, муза на режисьора Куентин Тарантино и близка на продуцента Харви Уайнстийн, е поредното име в списъка с актрисите, обвиняващи низвергнатия холивудски магнат в посегателство, предаде Франс прес. В интервю за в. "Ню Йорк таймс" Търман разказа на какво е била подложена. Фактите датират от времето след излизането на екран на филма "Криминале" на Тарантино през 1994 г. Известно време след работна среща в Париж, която взела странен обрат, когато Уайнстийн поканил актрисата в стаята си, а после в сауната на хотела, Търман се срещнала с продуцента в Лондон, отново в хотелската му стая. "Той ме блъсна и се опита да се хвърли върху мен и да се съблече. Направи куп неприятни неща", разказва тя в интервюто. Малко след това Ума Търман отишла в хотела на нападателя си, за да се срещне с него, и го предупредила: "Ако направиш на друг това, което направи с мен, ще съсипеш кариерата, репутацията си и ще изгубиш семейството си, гарантирам ти го". "Г-н Уайнстийн признава, че е направил опит за близост с г-жа Търман, след като неправилно изтълкувал държанието й в Париж. Той незабавно се извинил, но се пита днес поради какви причини Ума Търман е чакала 25 години, за да огласи публично тези обвинения", реагира в комюнике говорителка на бившия продуцент, който в момента е на лечение в Аризона. Адвокат на Харви Уайнстийн, Бен Брафман, каза, че продуцентът е смаян и опечален от лъжливите, както той смята, обвинения от човек, с когото е работил тясно над две десетилетия. Според приятелка на Търман, която я придружила в злополучния ден, актрисата била бясна след срещата с Уайнстийн. Той я заплашил, че ще провали кариерата й. Чувствам се толкова зле заради всички жени, подложени на посегателства след мен, казва в интервюто 47-годишната актриса. За Тарантино Ума Търман разказва, че при заснемането на "Убий Бил" (Kill Bill) 2 през 2004 г. поведението му било брутално, граничещо със садизъм. Режисьорът отказал да вземе каскадьорка и принудил Търман да шофира сама, с пълна газ. Актрисата претърпяла тежка катастрофа и мислела, че повече няма да може да ходи. Казва, че и до днес чувства болки във врата и коленете си. "Имахме страшна кавга, обвиних го в опит да ме убие", разказва тя.

Утре ще е облачно с максимални температури до 10 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6698411

Утре ще е облачно с максимални температури до 10 градусаПрез нощта и в югоизточните райони валежите ще спрат, облачността ще се разкъсва и намалява. Утре ще има променлива облачност, намаляваща до предимно слънчево време. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Минималните температури ще са между минус 2 и 3 градуса, по Черноморието 3-4 градуса, максималните - в повечето места между 5 и 10 градуса,

5000 абонати без ток в Западна България

http://www.cross.bg/oblast-zapadna-abonati-1567028.html

/КРОСС/ Заради бурния вятър вчера тази сутрин около 5000 абонати на територията на Западна България са без ток, съобщиха от ЧЕЗ. Според дружеството това е по-малко, отколкото дори в нормална обстановка. Повечето от авариите са възникнали заради паднали дървета, които са скъсали кабели, поясниха от ЧЕЗ. В момента в София-град абонатите без захранване са 400, в Софийска област - 2 100, в област Благоевград - 2600 клиента. От електроразпределителното дружество увериха, че аварийните екипи на ЧЕЗ работят усилено за своевременно отстраняване на авариите.

Едни от най-красивите мюсюлманки (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/edni-ot-naj-krasivite-miusiulmanki-snimki-6078903

Жените, които ви показваме, са мюсюлманки от различни кътчета на света

Вътрешният министър отрече връщане на мутренските времена

https://frognews.bg/novini/vatreshniiat-ministar-otreche-vrashtane-mutrenskite-vremena.html

Времената на мутрите не се връщат. Това заяви силовият министър Валентин Радев в ефира на БНР. Мин. Радев изтъкна, че разкриваемостта на убийствата е много голяма, полицията си върши работата.

Меркел очаква още тежки коалиционни преговори, не е сигурна че ще приключат днес

http://www.mediapool.bg/merkel-ochakva-oshte-tezhki-koalitsionni-pregovori-ne-e-sigurna-che-shte-priklyuchat-dnes-news275090.html

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че не е сигурно кога ще приключат коалиционните преговори между нейната консервативна партия и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) по съставяне на нова управляваща коалиция и очаква те да бъдат тежки, предаде Ройтерс. "Днес отново се събрахме тук за решаващия кръг на преговорите", каза Меркел преди началото на дискусиите в неделя. И добави, че въпреки добрата подготвителна работа, все още остават важни въпроси за решаване. "Днес започвам разговорите с добра воля, но очаквам, че на днешната сесия ще се изправим пред трудни преговори", добави тя. Лидерите на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, на баварския им съюзник Християнсоциалния съюз (ХСС) и на ГСДП се опитват да сключат споразумение до края на днешния ден, за да подновят управляващата от 2013 г. широка коалиция. Според някои политици обаче преговорите могат да продължат утре и вдругиден, отбелязва Ройтерс. Председателят на ГСДП Мартин Шулц подчерта, че по много въпроси позициите на партиите са се доближили, но особено в социалната политика все още има точки, по които има разногласия. "Искаме да бъде сформирано стабилно правителство, но за това е нужно устойчиво споразумение", добави той и заяви, че очаква много интензивни преговори, които може да продължат и през нощта. По-рано в неделя бе съобщено, че преговарящите са се договорили да засилят мерките за сигурност в страната. Ако съставят ново правителство, социалдемократите и консерваторите възнамеряват да приемат закон, по силата на който ислямистките бойци с двойно гражданство ще може да бъдат лишавани от германския си паспорт. Преговарящите партии смятат да разширят видеонаблюдението на площади и гари и да увеличат числеността на служителите на правосъдието с 6000 души. Според плана на ГСДП и ХДС/ ХСС в германските сили за сигурност ще бъдат назначени 7500 нови сътрудници. Значително подкрепление се очаква и в службите за борба с киберпрестъпността. По-рано през седмицата преговарящите се разбраха по някои от най-деликатните въпроси. Първо те постигнаха пробив по спорния въпрос за събирането на мигрантските семейства. После се споразумяха по климатичните цели за 2030 г., в което наблюдателите видяха знак за стабилен напредък в преговорите. Партиите се разбраха за фиксиране на пенсионните вноски, разпределени между работниците и работодателите, на 20 процента от трудовото възнаграждение до 2025 година, както и по стъпки за разкриване на още 8000 работни места в сферата на социалните грижи и за подобряване на заплащането. Консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите постигнаха съгласие по енергетиката и селското стопанство, но все още имат спорове за здравеопазването, отбелязва Ройтерс. Страните се надяват да се договорят бързо по въпроси като финансите, жилищното строителство и наемите. Най-голямата европейска икономика е без правителство от изборите в края на септември – най-дългият подобен период от основаването на съвременна Германия през 1949 г. И след сключването му обаче утвърждаването на коалиционното споразумение и сформирането на кабинет могат да отнемат седмици. Членовете на ГСДП ще трябва да одобрят с гласуване всякакво сключено от лидерите им коалиционно споразумение, но сред поддръжниците на левоцентристите расте скептицизмът за нов съюз с Меркел, отбелязва ДПА.

Германия ще отнема паспортите на джихадисти с двойно гражданство

http://www.mediapool.bg/germaniya-shte-otnema-pasportite-na-dzhihadisti-s-dvoino-grazhdanstvo-news275090.html

При преговорите си за коалиция Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и консервативният блок на Християндемократическия и християнсоциалния съюз (ХДС/ ХСС) се договориха да засилят мерките за сигурност в страната, съобщи медийна група "Функе". Ако съставят ново правителство, социалдемократите и консерваторите възнамеряват да приемат закон, по силата на който ислямистките бойци с двойно гражданство ще може да бъдат лишавани от германския си паспорт. Преговарящите партии смятат да разширят видеонаблюдението на площади и гари и да увеличат числеността на служителите на правосъдието с 6000 души. Според плана на ГСДП и ХДС/ ХСС в германските сили за сигурност ще бъдат назначени 7500 нови сътрудници. Значително подкрепление се очаква и в службите за борба с киберпрестъпността. По-рано през седмицата преговарящите се разбраха по някои от най-деликатните първоси. Първо те постигнаха пробив по спорния въпрос за събирането на мигрантските семейства. После се споразумяха по климатичните цели за 2030 г., в което наблюдателите видяха знак за стабилен напредък в преговорите. Партиите се разбраха за фиксиране на пенсионните вноски, разпределени между работниците и работодателите, на 20 процента от трудовото възнаграждение до 2025 година, както и по стъпки за разкриване на още 8000 работни места в сферата на социалните грижи и за подобряване на заплащането. Консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите постигнаха съгласие по енергетиката и селското стопанство, но все още имат спорове за здравеопазването, отбелязва Ройтерс. Страните се надяват да се договорят бързо по въпроси като финансите, жилищното строителство и наемите. Двата лагера са си поставили за цел до края на днешния ден да стигнат до сделка за подновяване на голямата коалицията, която управлява най-голямата икономика в Европа от 2013 г., макар че някои политици смятат, че преговорите ще продължат и утре и дори във вторник. Най-голямата европейска икономика е без правителство от изборите в края на септември – най-дългият подобен период от основаването на съвременна Германия през 1949 г. Членовете на ГСДП ще трябва да одобрят с гласуване всякакво сключено от лидерите им коалиционно споразумение, но сред поддръжниците на левоцентристите расте скептицизмът за нов съюз с Меркел, отбелязва ДПА.

Пожар горя в къща в Плачковци

https://www.24chasa.bg/region/article/6698409

Пожар горя в къща в ПлачковциКъща горя тази нощ в град Плачковци, община Трявна. Сигналът за инцидента е получен на тел. 112 в 00.30 часа, съобщиха от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово, цитирани от "Фокус". Имотът се намира на улица „Младост“. Огънят е тръгнал от късо съединение в ел. инсталацията на къщата.

Каракачанов: Полът е биологична категория, а не социална

http://www.moreto.net/novini.php?n=368427

"Полът е биологична категория, а не социална". Това заяви за "Събуди се" вицепремиерът Красимир Каракачанов. Преди дни той предложи предложи нова тема на лансираната от БСП идея за референдум. Според него обществото трябва да отговори подкрепя ли еднополови бракове и въвеждане на трети пол.

Избраха нов видински митрополит

https://www.actualno.com/society/izbraha-nov-vidinski-mitropolit-news_657923.html

Негово светейшество българският патриарх Неофит след каноничен избор огласи името на новия видински митрополит – това е Негово преосвещенство епископ Даниил, предаде репортер на БГНЕС. В гласуването са участвали 12 митрополити. Постъпили са общо 15 бюлетини, за епископ Даниил гласа си са дали 11 митрополити, а за епископ Герасим – двама. Провъзгласявам избора за каноничен, обърна се към миряните патриарх Неофит. Драговитийски епископ Даниил е викарий на митрополита на САЩ,

Огнян Дъскарев: „Взрив“ във Вашингтон

http://www.eurochicago.com/2018/02/daskarev/

По време на президентската надпревара, Министерството на правосъдието и ФБР на Обама съзнателно са помогнали на единия от кандидатите, като четири пъти писмено са излъгали съда, за да получат право да подслушват и следят кампанията на Тръмп! Властите съзнателно са използвали лъжлив, дискредитиран документ, за да получат разрешение за това. Именно това написа Тръмп в Туитър в началото на март 2017 г. и предизвика лавина от ругатни и подигравки. Тръмп написа, че Обама го е подслушвал в Trump Tower преди изборите. Но защо властите на Обама са действали така безскпрупулно и самоуверено? Лесният отговор: те, властите, както цялата планета бяха убедени, че Х. Клинтън ще спечели. За тях избирането на Тръмп беше невъзможно безумие и апокалипсис. И преди всичко, най-важното: именно Хилари Клинтън и хората й, прикривани от левите медии, са сътрудничили с Кремъл против Тръмп, а не обратното!

Родители готвят протести срещу агресията в детските градини

//dariknews.bg/novini/bylgariia/roditeli-gotviat-protesti-sreshtu-agresiiata-v-detskite-gradini-2076565

Серия от протести подготвят родителите на деца в детските градини срещу насилието над подрастващите.

Какви ще са

Трима души загинаха при тежка катастрофа в района на Хаинбоаз

//dariknews.bg/novini/bylgariia/trima-dushi-zaginaha-pri-tezhka-katastrofa-v-rajona-na-hainboaz-2076566

Трима души загинаха при тежка катастрофа между ТИР и лек автомобил в Прохода на Републиката, съобщиха от пресцентъра на МВР.
 
Сигнал за пътния инцидент е получен малко след 13:00 ч.<

Протест в защита на кмета на Септември блокира пътищата за София, Велинград и Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698412

Протест в защита на кмета на Септември блокира пътищата за София, Велинград и ПазарджикНяколкостотин човека блокираха преди броени минути пътищата за Велинград, София и Пазарджик край с. Варвара в знак на подкрепа за кмета на община Септември Марин Рачев.  Протестиращите скандират "Рачев, Рачев", "Искаме си кмета!". Те настояват обвиненията за корупция, които бяха повдигнати срещу Марин Рачев, да отпаднат,

Екипи работят по отстраняване на последствията от силния вятър в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698405

Екипи работят по отстраняване на последствията от силния вятър в СофияПет екипa на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са реагирали днес до 11.00 часа на 26 сигнали за паднали клони, дървета, ламарини от обшивки на покриви, огради и наклонени билбордове. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. През изминалата нощ екипите са отстранили паднали клони върху пътните платна под моста на Захарна фабрика, на бул.

Над 110 ранени и поне две жертви на жп катастрофа в САЩ

http://clubz.bg/63762-nad_110_raneni_i_pone_dve_jertvi_na_jp_katastrofa_v_sasht

Най-малко двама души са загинали и над 110 са ранени при железопътна катастрофа в американския щат Южна Каролина. 

Пътнически влак със 139 пътници и осем членове на локомотивната бригада се сблъскал с товарен влак челно. Влакът се е движел от Ню Йорк за Маями. В следствие на удара е дерайлирал, съобщиха от компанията „Амтрак”. 

Инцидентът е станал около 2,30 часа местно време. Всички пътници са евакуирани. В болница са приети 116 души. 

При сблъсъка изтекли близо 20 000 литра гориво, но течът е овладян.

Според Си Ен Ен товарният влак бил празен и се намирал на страничен коловоз за товарене. По всяка вероятност пътническият влак се е движел в грешен коловоз, обяви на пресконференция губернаторът на Южна Каролина Хенри Макмастър

Това е втора тежка жп катастрофа в САЩ в рамките само на седмица. На 31 януари влак, в който пътували и конгресмени след речта на президента Доналд Тръмп, се удари в камион. Тогава също имаше жертви и ранени.

70 ранени и поне две жертви на жп катастрофа в САЩ

http://clubz.bg/63762-70_raneni_i_pone_dve_jertvi_na_jp_katastrofa_v_sasht

Най-малко двама души са загинали и 70 са ранени при железопътна катастрофа в американския щат Южна Каролина. 

Пътнически влак със 139 пътници и осем членове на локомотивната бригада се сблъскал с товарен влак челно. Влакът се е движел от Ню Йорк за Маями. В следствие на удара е дерайлирал, съобщиха от компанията „Амтрак”. 

Инцидентът е станал около 2,30 часа местно време.

Това е втора тежка жп катастрофа в САЩ в рамките само на седмица. На 31 януари влак, в който пътували и конгресмени след речта на президента Доналд Тръмп, се удари в камион. Тогава също имаше жертви и ранени.

Новият Видински митрополит е епископ Даниил

http://www.cross.bg/mitropolit-episkop-daniil-1567027.html

/КРОСС/ Драговитийският епископ Даниил е новият Видински митрополит. Той беше избран с 11 гласа от Светия синод на БПЦ, а другият кандидат - Мелнишкият епископ Герасим, получи 2 гласа. Единият, който бе гласувал за Герасим, бе Патриарх Неофит, а другият - Западно и Средноевропейския митрополит Антоний. Драговитийският епископ Даниил (Атанас) Трендафилов Николов е роден на 2 март 1972 г. в Смолян, където завършва основното и средното си образование. През 1996 г. се записва в специалността "Английска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет на СУ. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон. През 2002 г. завършва задочно Богословския факултет на СУ. На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир "Рождество Богородично", а през юни 2006 г. е въведен в архимандритско достойнство. По решение на Светия синод на 20 януари 2008 г. Даниил е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г

Колко е средната възраст на българския Свети синод?

http://clubz.bg/63761-kolko_e_srednata_vyzrast_na_bylgarskiq_sveti_sinod

С избора днес на нов видински владика българският Свети синод вече е един от младите сред автокефалните православни църкви.

Изненадани ли сте? Да видим числата...

Българският патриарх Неофит е на 72 г.

Доайен в синода е плевенският владика Игнатий - 79.

Следва го соченият като най-тънък познавач за направата на православния календар - митрополит Йоаникий (78 г.). Той е избран за сливенски владика през далечната 1980 г.

Американският и на Канада и Австралия архипастир Йосиф  е на 75 г. Набор му е дядо Амвросий Силистренски.

Великотърновският владика Григорий и ловчанският Гавриил са на по 67.

И тук идва пловдивският владика Николай, чиято пък „младост“ до съвсем неотдавна скандализираше вечно недоволните – той е роден почти на виртуалната избрана от нас „граница“ - през 1969 г., но още е на 48 г.. Набор му е Варненски и Великопреславски митрополит Йоан (48 г.)

С една година по-възрастен от тях е русенският владика Наум (49 г.)

Оттук нататък следват архиепископи с първа цифра 7 в ЕГН-то.:

Западно и средноевропейски митрополит Антоний (40);

Неврокопски митрополит Серафим (43);

Старозагорският Киприан (41).

И врачанският дядо Григорий е роден през 1970 г., но в момента е на навършени (47).

Както вече казахме, най-новият архипастир на БПЦ – видинският владика Даниил, е на 45 г.

Така лесно може да се сметне, че средната възраст на синода ни е 58,26666 години.

Боздаг: Цел на турската армия в Сирия могат да станат и американски войници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698395

Боздаг: Цел на турската армия в Сирия могат да станат и американски войнициТурският вицепремиер и говорител на правителството Бекир Боздаг заяви днес, че цел на турските въоръжени сили в Сирия могат да станат и американски военни, облечени в униформата на кюрдските Сили за защита на народа /СЗН/, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия СиЕнЕн-Тюрк. "Ако кюрдските сили не напуснат Манбидж, то ние ще влезем в този град,

Овладяна е ситуацията в област Враца след силния вятър

https://www.actualno.com/vraza/ovladjana-e-situacijata-v-oblast-vraca-sled-silnija-vjatyr-news_657919.html

Овладяна е ситуацията в областта след силния вятър вчера. Това каза „Фокус“ областният управител на Враца Малина Николова. По думите ѝ в момента дежурни екипи отстраняват аварии на уличното осветление в отделни райони на Враца, а електрическото захранване е възстановено във всички населени места. „Общинското предприятие „БКС“ е осигурило екипи за почистване на паднали дървета и клони. Гражданите, пострадали вчера от падащи предмети, са в добро з

Собчак няма съмнения в държавната подкрепа за допинга в Русия

https://offnews.bg//zimni/sobchak-niama-samnenia-v-darzhavnata-podkrepa-za-dopinga-v-rusia-674158.html

"Нямам съмнения, че в Русия е съществувала държавна програма за употреба на допинг", написа в социалните мрежи опозиционната журналистка Ксения Собчак, която се кандидатира за президент на Русия, след като изгледа документалния филм на германската телевизия ARD "Икар".

Лентата е посветена на информатора на световната антидопингова агенция и бивш шеф на московската лаборатория Григорий Родченков. Именно въз основа на неговите разкрития бяха уличени стотици руски спортисти в употреба на забранени вещества, а страната се превърна в символ на измамата в спорта.

В едно от последните си интервюта Родченков заявява в прав текст, че всичко е ставало със знанието на Кремъл, което провокира президента Владимир Путин да го нарече "селски глупак".

"Филмът е фантастичен и трябва да се гледа задължително. Започва с това, че Родченков е консултирал чуждестранни спортисти доста време преди скандала. Започва като експеримент над себе си, а завършва като документ за световен скандал.

Нямам никакво съмнение, че Родченков говори истината. Допинг има навсякъде, но само в Русия могат да уплашат човека, занимавал се с програмата, че да му се наложи да бяга. Можеха да го наградят и да му създадат условия, за да не се бои за живота си. Но всичко в Русия си е както е било", написа Собчак.

Епископ Даниил е новият видински митрополит (допълнена)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/04/3123854_episkop_daniil_e_noviiat_vidinski_mitropolit_dopulnena/?ref=rss


Новият видински митрополит е епископ Даниил, обяви след канонически избор в сградата на Светия синод патриарх Неофит, цитиран от БТА.<br /><br />В гласуването са участвали 12 митрополити, като за епископ Даниил гласа си са дали 11 митрополити, а за другия кандидат епископ Герасим - двама.<br /><br />Единият гласувал за Герасим е патриарх Неофит, а другият - Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.<br /><br />Даниил поема Видинската епархия след дълги...

Епископ Даниил е новият видински митрополит

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/04/3123854_episkop_daniil_e_noviiat_vidinski_mitropolit/?ref=rss


Новият видински митрополит е епископ Даниил, обяви след канонически избор в сградата на Светия синод патриарх Неофит, цитиран от БТА.<br /><br />В гласуването са участвали 12 митрополити, като за епископ Даниил гласа си са дали 11 митрополити, а за другия кандидат епископ Герасим - двама.<br /><br />Единият гласувал за Герасим е патриарх Неофит, а другият - Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.<br /><br />Даниил поема Видинската епархия след дълги...

Теодор Ушев: Усещам известна завист у колегите ми заради номинацията за „Оскар“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6698389

Теодор Ушев: Усещам известна завист у колегите ми заради номинацията за „Оскар“"Работата сега е два пъти повече, отколкото по време на „Сляпата Вайша“, заяви аниматорът Теодор Ушев навръх рождения си ден пред БНТ. "Образованието е изключително важно във възприемането на българската култура. За да тръгнат нещата, трябва всички усилия да се насочат към децата в училащата - да се водят в галерии, на опера, на балет", каза той.

Задържаха в Турция ”министъра на информацията” на ИД

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-jihad--26847641

Силите за сигурност на Турция са задържали в Анкара "министъра на информацията" на терористичната групировка "Ислямска държава".

Спецакция срещу автокрадци в столицата, трима са арестувани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698400

Спецакция срещу автокрадци в столицата, трима са арестуваниТрима души бяха арестувани при специализирана полицейска операция срещу крадци на автомобили в София днес, съобщи Би Ти Ви. Униформени отцепиха хале, собственост на известния в криминалните среди Ицо Турчина. По първоначална информация вътре е намерен краден автомобил, който арестуваните са разфасовали. Сред задържаните е и собственикът на халето.

Избраха Драговитийския епископ Даниил за Видински митрополит

https://offnews.bg//obshtestvo/izbraha-dragovitijskia-episkop-daniil-za-vidinski-mitropolit-674154.html

Членовете на Светия синод на Българската православна църква избраха новия Видински епархийски епископ, съобщи БГНЕС. Епископ Даниил получи 11 от 13-те гласа на Високопреосвещените митрополити.

„Добре го познаваме и твърдо вярваме, че със своето служение новият видински митрополит Даниил ще оправдае нашите очаквания, ще бъде достоен за паството, за миряните, живеещи и пребиваващи в диоцеза на Видинската епархия. Доброплодно ще светителства през времето на своето служение и всякога ще бъде в единство и съгласие с върховното църковно право, Светейшия патриарх и Светия Синод, възлюбеният от Господа наш брат", подчерта в своето обръщение към народа патриарх Неофит. С тия пожелания възгласяваме за него многолетие“, каза митрополит Неофит.

На 28 януари се проведоха избори, които излъчиха двама кандидати: Негово преосвещенство Драговитийски епископ Даниил – викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия и Негово високопреосвещенство епископ Йофис, който беше с 28 гласа и Негово преосвещенство Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод на Българската православна църка, който бе подкрепен с 26 гласа.

Психолог: Учителите са затормозени, нямат респект сред деца и родители

http://www.cross.bg/strana-otstrani-psihologut-1567026.html

/КРОСС/ Ситуацията в детските градини е променена. От една страна, децата там нямат социална емоционална зрялост като поведение и речеви умения. От друга страна, учителите са силно затормозени". Това заяви психологът Ани Владимирова дни, след като се разрази скандалът с бургаската детска градина "Брезичка", в която беше записано как възпитателки крещят и посягат на децата. "Възпитателите имат нисък социален статус. Те вече не са обект на респект нито от страна на родителите, нито от страна на обществото. Това води до състояние на тревожност и те изгубват самоконтрол", допълни психологът. "Аз съм сигурна, че тези две учителки са се шокирали от това, което са видяли от страни, че правят. Защото когато човек е в състояние на афект, той понякога не помни какво върши, има го и този момент. Така че би било полезно човек да се види отстрани. Целта е хората да променят поведението си и да си помигнат, и ако ти се видиш отстрани как загубваш самоконтрол, какво те провокира да се държиш така, ти можеш да го управляваш", завърши Владимирова.  

Под брезичките и боровете нищо ново…

https://bivol.bg/%d0%bf%d0%be%d0%b4-%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b8%d1%89%d0%be-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be.html

Шамарено-истеричната фабрика в бургаската детска градина „Брезичка“ и трагедията в семейството на министър Ивайло Московски нямат нищо общо, но само на пръв поглед. Едва ли ще се намери нормален човек, който да не се стряска от агресивното или безотговорно поведение на възрастни, от което страдат беззащитни малки деца. С това едва ли някой не би […]

Петролен танкер с индийски екипаж изчезна в Гвинейския залив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698385

Петролен танкер с индийски екипаж изчезна в Гвинейския заливПетролен танкер с 22-членен индийски екипаж е изчезнал в Гвинейския залив, където често върлуват пирати, съобщиха днес индийските власти, предаде Франс прес. Танкерът "МТ Марин експрес" под панамски флаг превозвал 13 500 тона петрол. Той бил хвърлил котва в Котону, Бенин, след което връзката с него се изгубила в четвъртък.

Боксът може да бъде изключен от олимпийската програма

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/04/3123853_boksut_moje_da_bude_izkljuchen_ot_olimpiiskata_programa/?ref=rss


Бъдещето на бокса като част от олимпийските игри не е ясно, съобщи президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах пред журналисти в Пьонгчанг. Според него е много възможно спортът да бъде премахнат от програмата още за следващите летни олимпийски игри, които са след две години в Токио.<br /><br />Сред сериозни проблеми, които Бах цитира, са назначаването на узбекистанеца Гафур Рахимов за президент и съмненията в манипулиране на мачове. Рахимов е свързван с...

Боксът може да бъде изключен от олимпийската програма за игрите в Токио 2020

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/04/3123853_boksut_moje_da_bude_izkljuchen_ot_olimpiiskata/?ref=rss


Бъдещето на бокса като част от олимпийските игри не е ясно, събощи президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах пред журналисти в Пьонгчанг. Според него е много възможнос спортът да бъде премахнат от програмата още за следващите летни олимпийски игри, които са след две години в Токио.<br /><br />Сред сериозни проблеми, които Бах цитира са назначаването на узбекистанеца Гафур Рахимов за президент и съмненията в манипулиране на мачове. Рахимов е свързван с...

Криза за винетки

http://www.moreto.net/novini.php?n=368428

Три дни след като изтече срокът за миналогодишните винетки, в голяма част от веригите бензиностанции годишните винетки или са изчерпани, или въобще не се продават. На места могат да бъдат открити седмични, месечни и тримесечни винетки, които обаче излизат доста солено на водач, който пътува целогодишно.

5 000 абонати в Западна България са без ток

https://www.actualno.com/society/5-000-abonati-v-zapadna-bylgarija-sa-bez-tok-news_657918.html

Около 5 000 абонати в Западна България продължават да бъдат с нарушено електрозахранване заради силния вятър през изминалото денонощие. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от пресцентъра на ЧЕЗ. 2 600 от тях са в област Благоевград, 2 100 в Софийска област, а около 400 в София-град. Екипите на ЧЕЗ работят по отстраняване на проблемите. Скъсани кабели има само там, където са паднали дървета.

Обещано от министър: Заплатите в МВР със средно 15% ръст от 1 март

http://clubz.bg/63760-obeshtano_ot_ministyr_zaplatite_v_mvr_sys_sredno_15_ryst_ot_1_mart

Запратите на полицаите ще бъдат увеличени средно с 15% от 1 март. Това се разбра от думите на вътрешния министър Валентин Радев в предаването "Неделя 150" по БНР в отговор на въпрос дали обещаните при разговор между синдиката в МВР и премиера Бойко Борисов в средата на януари 100 млн. лв. за заплати ще започнат да се изплащат.

До договорката за допълнителни пари за МВР се стигна, след като от полицейския синдикат заплашиха с протести по време на председателството на Съвета на ЕС, което България пое от началото на годината. Сагата бе съпроводена и със сваляне на протестни билбордове, което обаче Борисов отдаде на действия на фирмата, от която са били наети, а не на притеснения на властта от протест на органите на реда. 

Министър Радев обаче призна, че все още нормативно въпросът с отделянето на тези 100 млн. лв. не е решен, тоест те не са отпуснати.

Преди ден пред "Дарик" председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) обяви, че дали сумата ще бъде отпусната ще зависи от изпълнението на бюджета. Дали ще има преизпълнение обаче ще е ясно най-рано наесен. Според Стоянова предоставянето на допълнителните средства било обвързано и с ангажимент на полицията да се бори по-ефективно със сивата икономика.

От БСП пък настояха през седмицата Сметната палата да одитира Министерския съвет за начина, по правителството раздава пари, които не са записани в бюджетите за 2017 и 2018 г. 

Валентин Радев коментира още пред БНР, че "мутренските времена не се връщат" и даде пример как през 2016 г. имало 79 убийства, от които са разкрити 67. През 2017 година – 95, а от тях са разкрити всички без едно.

"Виждате как работи полицията. Като министър съм доволен, защото виждам активността, виждам желанието, с което хората работят. Като гражданин искам убийствата веднага да се разкриват, но не стават веднага нещата. Трябва да бъдем перфектни, трябва да намерим доказателства, така че те да издържат. Трябва да се знае, че всеки, който наруши закона, рано или късно ще понесе неговата тежест", декларира  министърът.

Той заяви още, че няма по-добре пазена граница от българската в отговор на въпрос за приемането н България в Шенген. През седмицата премиерът Бойко Борисов се изказа много остро по темата в Брюксел като посочи, че се измислят мотиви страната да не бъде приета. Преди това от Германия дойде новина, че високопоставени политици са против приема на страната ни в Шенген. 

"Ние построихме такава механична ограда за близо 30 километра. Сега я насищаме с европейски средства, които използваме за камери, лазери. Днес сутринта дежурният ми докладва: нула мигранти на вход, нула мигранти в страната, нула мигранти на изход, а такъв натиск имаше през 2014, 2015 година", допълни министърът.

Гърция взема мерки срещу нелегалния внос на стоки през ГКПП "Маказа"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698380

Гърция взема мерки срещу нелегалния внос на стоки през ГКПП "Маказа"Гърция ще вземе мерки срещу нелегалният внос на храни, горива и други стоки през ГКПП "Маказа", който през последните месеци добива застрашителни размери за икономиката в района на Комотини. Това съобщават медиите в Северна Гърция. Местният бизнес е поискал конкретни мерки от правителството в Атина.

Цените на храните на едро се понижиха тази седмица

http://www.cross.bg/leva-kilogram-lvkg-1567025.html

/КРОСС/ Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи тази седмица с 0,62 процента до 1,462 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Доматите поевтиняха в първите дни на февруари с 8,7 на сто и се продават по 1,47 лева за килограм. Краставиците от внос поскъпват с 0,5 на сто, до 1,89 лева средно за килограм. Картофите се търгуват по 0,63 лева за килограм на едро. Цената на морковите се повишава с 4,1 на сто до 0,71 лева, а зелето поевтинява с 9,3 на сто и се търгува по 0,49 лв./кг на едро. Ябълките поскъпват със 3,8 на сто и се продават по 1,37 лв./кг. в края на седмицата. Цената на лимоните се повиши с 2,3 процента до 2,18 лева. Портокалите поевтиняват с 5,3 на сто до 1,24 лева за килограм. Мандарините поскъпват с 4,2 и се продават по 1,75 лв./кг. Кравето сирене поскъпва с 3,1 на сто до 6,04 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша", се търгува по 11,92 лв./кг., а олиото се купува по 1,94 лева за литър. Каймата поевтинява с две стотинки и се търгува по 4,83 лева за килограм. Цената на пакетче краве масло от 125 грама се понижава с 0,2 на сто до 2,33 лева. Пилешкото замразено месо поскъпва с 2,6 на сто и се продава по 4,02 лева за килограм на едро. Захарта се търгува по 1,22 лв./кг, а брашното, тип "500" - по 0,79 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 3,27 лв./кг. Яйцата се продават по 0,24 лева за брой.    

Меркел: Още не е ясно колко ще продължат преговорите за формиране на коалиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698376

Меркел: Още не е ясно колко ще продължат преговорите за формиране на коалицияГерманският канцлер Ангела Меркел заяви в неделя, че все още не е ясно кога ще бъде постигнато окончателно коалиционно споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия, съобщава Reuters. Малко преди да започнат разговорите между двете политически сили, канцлерът отбеляза, че това е „решаващият кръг от преговорите“,

Борят се за живота на врачанин, пострадал от урагана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698372

Борят се за живота на врачанин, пострадал от ураганаМъж от Враца е пострадал тежко след като паднала от покрив ламарина го ударила по главата при стихийния вятър вчера, съобщиха от полицията днес. Инцидентът с 39-годишният Даниел П. станал в центъра на града край бившето кино, чийто покрив бе отнесен от достигащия 120 км в час вятър. От удара мъжът паднал в несвяст на земята,

10-те професии, които изискват най-малка комуникация с хора

http://econ.bg/Новини/10-те-професии-които-изискват-най-малка-комуникация-с-хора_l.a_i.757412_at.1.html

Не всеки човек обича да общува с други хора. По тази причина британското издание indy100 състави списък на десетте професии, които изискват най-малък...

Рекорден брой туристи посетиха България през 2017 г. (графика)

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/04/3123161_rekorden_broi_turisti_posetiha_bulgariia_prez_2017_g/?ref=rss


Рекорден брой туристи посетиха България през 2017 г. Във всеки от месеците на годината пристигналите в страната с цел почивка и екскурзия чужденци бяха повече отколкото година по-рано.<br /><br />Месечните данни на Националния статистически институт сочат, че общият им брой е 5.5 млн. души. Заедно с идвалите в командировка или с други цели (на гости, на обучение, за спортни или културни мероприятия) броят им е 11.6 милиона.<br /><br />Вижте в графиката броя на почивалите...

Шефът на НЗОК: Най-голям преразход в бюджета има за интензивно лечение

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6698368

Шефът на НЗОК: Най-голям преразход в бюджета има за интензивно лечение"50 милиона лева годишно заплаща Здравната каса за интензивното лечение на пациентите и това е един от най-големите преразходи в бюджета", каза за БНР управителят на НЗОК професор Камен Плочев. "34 милиона са необходими за покриване на новите 13 молекули от Мораториума за лекарствата тази година, а парите ще се осигурят чрез отстъпките за

ЕЦБ: Европа не е готова за нова икономическа криза

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-Европа-не-е-готова-за-нова-икономическа-криза_l.a_i.757410_at.1.html

Еврозоната трябва да се приспособи към реформите, в противен случай може да бъде отново заплашена от разпадане ако се стигне до нова икономическа...

Само 1 на всеки 10 ходи с костюм на работа

http://econ.bg/Новини/Само-1-на-всеки-10-ходи-с-костюм-на-работа_l.a_i.757411_at.1.html

Само един на всеки десет служители в днешно време ходи с костюм на работа, съобщи „Индипендънт“, позовавайки се на ново проучване, проведено сред...

Каракачанов: Не съм хомофоб. Полът е биологична категория, не социална

https://www.actualno.com/politics/karakachanov-ne-sym-homofob-polyt-e-biologichna-kategorija-ne-socialna-news_657916.html

"Полът е биологична категория, а не социална". Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов. Преди дни той предложи предложи нова тема на лансираната от БСП идея за референдум. Според него обществото трябва да отговори подкрепя ли еднополови бракове и въвеждане на трети пол. "За съжаление, една добра идея - да се реши проблемът със семейното насилие и насилието срещу жени, е опорочена с опита да се пробута и така наречената "джендър идеология". В някои от членовете и

Графика на деня: Най-ценните брандове в света

https://www.investor.bg/novini/346/a/grafika-na-denia-nai-cennite-brandove-v-sveta-255060/

Спрямо миналата година в топ 10 на класацията за най-ценни брандове няма особени промени

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване