Проф. К. Плочев: Най-голям преразход в НЗОК е за интензивно лечение

https://frognews.bg/novini/prof-plochev-nai-goliam-prerazhod-biudjeta-nzok-ima-intenzivno-lechenie.html

”50 милиона лева годишно заплаща Здравната каса за интензивното лечение на пациентите и това е един от най-големите преразходи в бюджета”. Това каза за ”Хоризонт” по управителят на НЗОК професор Камен Плочев.

Какво ще се случи с фалшивите новини през 2018-та

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/04/3123491_kakvo_shte_se_sluchi_s_falshivite_novini_prez_2018-ta/?ref=rss


Борбата с фалшивите новини ще продължи, но без посока и стратегия. Това сочи изследването Journalism, Media, and Technology Trends and Predictions 2018. В годишния доклад на "Ройтерс" участват 194 водещи фигури в областта на медиите, социалните мрежи и технологиите.<br /><br />Под термина "фалшиви новини" аудиторията разбира много неща – журналистика, опетнена от предразсъдъци; подвеждаща онлайн реклама; нарочно създадени лъжливи истории, разпространени в...

Земетресение леко разлюля Чирпанско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698131

Земетресение леко разлюля ЧирпанскоСлабо Земетресение с магнитуд 2 по скалата на Рихтер е регистрирано тази нощ югозападно от Чирпан, в района на село Плодовитово. Това показва справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, цитирана от "Фокус". Земетресението е регистрирано малко след 03.00 часа тази нощ и е с дълбочина 5.9 км.

Ума Търман: Харви Уейнстейн се разголи и ме покани в сауната

https://www.actualno.com/showbusiness/uma-tyrman-harvi-uejnstejn-se-razgoli-i-me-pokani-v-saunata-news_657894.html

Холивудската актриса Ума Търман обвини филмовия продуцент Харви Уейнстейн в сексуален тормоз, съобщава The New York Times. Както разказва пред изданието 47-годишната актриса, Уейнстейн се опитал да интимничи с нея скоро след заснемането на филма "Криминале" (1994), който той продуцира. Според Турман, по време на срещата им в парижки хотел той се разголил пред актрисата и я е поканил в сауната, но тя отказала. Известно време след този епизод Уейнстейн и Търман се срещнали в лондонски

И Ума Търман разказа за посегателствата на Харви Уайнстийн

https://offnews.bg//sviat/i-uma-tarman-razkaza-za-posegatelstvata-na-harvi-uajnstijn-674147.html

Ума Търман, муза на режисьора Куентин Тарантино и близка на продуцента Харви Уайнстийн, е поредното име в списъка с актрисите, обвиняващи низвергнатия холивудски магнат в посегателство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В интервю, публикувано вчера във в. "Ню Йорк таймс", Търман разказа на какво е била подложена. Фактите датират от времето след излизането на екран на филма "Криминале" на Тарантино през 1994 г.

Известно време след работна среща в Париж, която взела странен обрат, когато Уайнстийн поканил актрисата в стаята си, а после в сауната на хотела, Търман се срещнала с продуцента в Лондон, отново в хотелската му стая.

"Той ме блъсна и се опита да се хвърли върху мен и да се съблече. Направи куп неприятни неща", разказва тя в интервюто.

Малко след това Ума Търман отишла в хотела на нападателя си, за да се срещне с него, и го предупредила: "Ако направиш на друг това, което направи с мен, ще съсипеш кариерата, репутацията си и ще изгубиш семейството си, гарантирам ти го".

"Г-н Уайнстийн признава, че е направил опит за близост с г-жа Търман, след като неправилно изтълкувал държанието й в Париж. Той незабавно се извинил", но се пита днес поради какви причини Ума Търман е чакала 25 години, за да огласи публично тези обвинения", реагира в комюнике говорителка на бившия продуцент, който в момента е на лечение в Аризона.

Адвокат на Харви Уайнстийн, Бен Брафман, каза, че продуцентът е смаян и опечален от лъжливите, както той смята, обвинения от човек, с когото е работил тясно над две десетилетия.
Според приятелка на Търман, която я придружила в злополучния ден, актрисата била бясна след срещата с Уайнстийн. Той я заплашил, че ще провали кариерата й.
Чувствам се толкова зле заради всички жени, подложени на посегателства след мен, казва в интервюто 47-годишната актриса.

За Тарантино Ума Търман разказва, че при заснемането на "Убий Бил" (Kill Bill) 2 през 2004 г. поведението му било брутално, граничещо със садизъм. Режисьорът отказал да вземе каскадьорка и принудил Търман да шофира сама, с пълна газ. Актрисата претърпяла тежка катастрофа и мислела, че повече няма да може да ходи. Казва, че и до днес чувства болки във врата и коленете си. "Имахме страшна кавга, обвиних го в опит да ме убие", разказва тя.

Вятърът утихна, значителни валежи на места днес

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/viatyryt-utihna-znachitelni-valezhi-na-mesta-dnes-6078937

Жълт код за силен вятър и дъжд е обявен в четири области на страната - Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас

Жълт код за силен вятър и дъжд в 4 области на страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6698125

Жълт код за силен вятър и дъжд в 4 области на странатаЖълт код за силен вятър и валежи от дъжд е в сила за четири области на страната за 4 февруари. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), цитирана от "Фокус". Жълтият код е в сила за областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

Протести „за“ и „против“ името на Македония блокират Атина

http://www.transmedia.bg/2018/02/04/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2-%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%bd/

Протест и контрапротест във връзка с името на Република Македония блокират Атина в неделя.

Привържениците на идеята, че името е гръцко, се събират на площад „Синтагма“. По предварителни данни те ще бъдат близо един милион души. Сред ораторите се очаква да бъде и популярният певец Микис Теодоракис.

Противниците им се събират два часа по-рано на 800 метра от тях и това предизвиква сериозно полицейско присъствие.

Споровете за името минаха през много етапи. Гръцки и македонски управници обсъдиха и компромисни варианти, но очевидно за гърците компромисът с името остава неприемлив.

В Атина са затворени много улици, както и метростанции.

 

Каква благословия е да обичаш...

http://www.cross.bg/kakva-obichash-blagosloviya-1567003.html

/КРОСС/ "Каква благословия е да обичаш книгите. Всеки трябва да обича нещо, и знам, че няма обект на любов, толкова значим и неизменен, колкото книгите!" - Елизабет фон Арним    

Разградските лъвчета пътуват за Холандия

https://frognews.bg/novini/razgradskite-lavcheta-patuvat-holandiia.html

Двете лъвчета Масуд и Терез ще заминат днес за спасителен център в Холандия. Това съобщи за ”Хоризонт” Явор Гечев от Фондация ”Четири лапи”, като уточни, че в България няма условия да се осигурят необходимите здравословни грижи.

Реджеп Ердоган се обърна с остри нападки към поддръжниците на кюрдската ПКК в Европейския парламент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284640_%D0%A0%D0%B5%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BF+%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B

 Предупреди ги, че ще плачат още дълго време, тъй като Турция е безотказна с целите си в Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган се обърна с остри нападки към поддръжниците на кюрдската ПКК в Европейския парламент и ги предупреди, че ще плачат още дълго време, тъй като Турция е безотказна с целите си в Сирия. Ердоган говори пред конференцията на оглавяваната от него ПСР в Битлис /Източна Турция, разположен на Арменското плато, населен предимно с кюрди вилает/ и обеща заедно с хората си да отидат в сирийския Африн, когато дойде подходящият момент, предава БГНЕС.

„Въоръжените сили на Турция и Сирийската освободителна армия настъпват към Африн и са съвсем близко. Планинските райони постепенно се прочистват от терористите. От оръжията и боеприпасите, използвани в операцията „Маслинова клонка“, 60-70% са произведени във военно-промишлените заводи на Турция“, заяви президентът.

Той осъди действията на поддръжниците на кюрдските отряди на сирийския клон на ПКК, които организираха в Европарламента акции за подкрепа „на тази престъпна структура“.

„Независимо от това, че Европейският парламент признава ПКК за терористична организация, нейните поддръжници безпрепятствено действат сред стените на структурите на ЕС и провеждат антитурска пропаганда. Но техните действия нищо няма да променят, позицията на Турция е непоколебима. Това са хора неадекватни и изгубили пътя си, те се окичиха с парцалите на ПКК и в сградата на Европарламента плакаха за терористите. Още повече ще плачете, още! С тези парцали на вратовете си доникъде няма да стигнете и ако Европа не изпълни дълга си спрямо тероризма, Турция ще продължи борбата си срещу него“, предупреди Ердоган, цитиран от „Хюриет“.

Той отправи същите остри нападки и срещу депутатите от Зелената партия в Германия, по искането на които в дневния ред на днешното заседание е включено обсъждане на операцията „Маслинова клонка“. Зелените настояват за възможно най-бързо приключване на операцията, депутатите носят шалове с цветовете на знамето на ПКК по време на заседанието, което провокира и гнева на турския президент.

5 малки решения, които правят хората щастливи всеки ден

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284639_5+%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%

 С моя екип проведохме проучване, което разглежда разликите в начина на живот на щастливите хора в сравнение с тези, които се чувстват по-недоволни, пише д-р Райън Хауъл в "Psychology Today”

Интересуваха ни няколко характеристики на щастливите хора, сред които връзката между парите и щастието.Изследвахме предикторите на щастието в 30 различни проучвания. Тези проучвания измерват навиците на харчене, потребителските избори, ценностите и личностните черти. Резултатите показват, че щастливите хора правят пет малки решения всеки ден, които подобряват благосъстоянието им. Ето какви са петте съществени разлики между щастливите и нещастните хора според последните изследвания на поведението на потребителите, пише obekti.bg:
 
1. Щастливите хора гледат на миналото с обич
Вероятно единствени сред всички животни, хората са в състояние да пътуват назад и напред във времето и да използват т. нар. "настояще на възприятието", както за връщане към миналите събития, така и за мисли за бъдещето. Нашите данни показват, че щастливите хора изглежда преживяват наново екстаза, но игнорират агонията на отминалите дни. Когато щастливите хора мислят за миналото, те се фокусират върху добрите спомени, вместо да предъвкват негативите.
 
2. Щастливите хора "улавят" на емоциите на другите
Някои чувствителни хора са склонни да съпреживяват чуждите емоции. Те могат да ги "прихванат" както в радостни, така и в тъжни моменти. Когато някой се усмихне топло на щастливите хора, те се усмихват и чувстват вътрешна топлина. Това е една от характеристиките, които ясно се откроиха в нашето проучване. Ако обръщате повече внимание на положителните емоции на другите хора, ще бъдете по-щастливи.
 
3. Щастливите хора живеят в общност
Човек е най-щастлив, когато три основни психологически нужди са удовлетворени: автономност, компетентност и свързаност. Буквално хиляди изследвания показват положителния ефект от удовлетворението на тези психични нужди върху щастието. Нашите данни показват, че тези психологически нужди могат да бъдат задоволени от общността, към която принадлежим. Щастливите хора казват, че те изпитват чувство на принадлеждност към общността, в която живеят и че чакат с нетърпение да се приберат у дома, когато са били далеч.
 
4. Щастливите хора управляват парите си добре
Нещо, което всеки от нас може да направи всеки ден е да си състави бюджет и да следи плащанията си, така че ние не прави импулсивни покупки. Изследванията показват, че хората управляват парите си по-добре, когато имат ясна цел - например изплащане на кредитна карта, спестяване за пенсия или друг проект. Изследванията показват, че ако управлявате парите си по-добре днес, ще бъдете по-щастливи утре.
 
5. Щастливите хора харчат парите си за преживявания, а не за материални придобивки
Близо 10 години проучвания са изследвали ефекта от инвестирането на пари в житейски опит, съпоставяйки го с купуването на материални блага. Сега има солидни доказателства, че когато хората харчат парите си за преживявания, те са по-щастливи, отколкото когато ги дават за материални придобивки. Нашето изследване обаче показва още нещо: хората, които по принцип за склонни да харчат парите си за преживявания са по-щастливи от хората, които имат склонност да купуват вещи.

Ердоган и Макрон обсъдиха по телефона конгреса в Сочи и операцията в Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698123

Ердоган и Макрон обсъдиха по телефона конгреса в Сочи и операцията в АфринТурският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря тази вечер по телефона с френския си колега Еманюел Макрон, съобщи телевизия Ен Ти Ви, цитирана от ТАСС. Двамата президенти са обсъдили турската военна операция "Маслинова клонка" срещу кюрдските "Сили за защита на народа" и Партията на демократичния съюз в сирийския район Африн.

Жълт код за силен вятър и дъжд в четири области в страната

https://www.actualno.com/society/jylt-kod-za-silen-vjatyr-i-dyjd-v-chetiri-oblasti-v-stranata-news_657895.html

Жълт код за силен вятър и валежи от дъжд е в сила за четири области на страната за 4 февруари. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Жълтият код е в сила за областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. В тези райони ще има значителни валежи от дъжд, сумарно за денононщието 20-25 л/кв.м. В сутрешните часове ще продължи да духа силен южен вятър с пулсации до 24-25 м/сек, с тенденция към отслабване.

Египетски археолози откриха гробница на 4400 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284638_%D0%95%D0%B3%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BD%

 По стените й са изписани ловни и риболовни сцени

Египетски археолози откриха гробница на 4400 години близо до пирамидите край Кайро.

Гробницата вероятно е принадлежала на жрицата Хетпет от времето на Петата династия, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани и от БТА.

По стените й са изписани ловни и риболовни сцени. Има и рисунки на маймуни, които на времето са били държани като домашни животни. Едната е на маймуна, която бере плодове, а другата танцува на музика от оркестър.

В гробницата има и ценни надписи.

Египет обяви серия от археологически открития за няколко месеца, включително и на няколко гробници край Луксор.

През март миналата година беше намерен масивен колос край Кайро, вероятно на фараона Псамтик от 26-а династия.

Близо до пирамидите се строи голям музей, който ще бъде открит частично тази година.

Родители на деца с увреждания излизат на национален протест

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284637_%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0+%D1%81+%D1%83%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B

 С черни балони и панихида те ще посрещнат социалните министри на Европейския съюз

Родители на деца с увреждания излизат на шести национален протест. С черни балони и панихида те ще посрещнат социалните министри на Европейския съюз, които в същото време ще заседават в сградата на Националния дворец на културата.

Елена е на 19 години и е с тежка форма на церебрална парализа и епилепсия. Майка е неотлъчно до нея през всичките години. Държавата не отпуска средства за количка, от каквато се нуждае момичето. Цената е около 2000 лв., а грижа на семейството е да се снабди с нея.

"Няма адекватни помощни средства. Един шезлонг, за да мога да я къпя, е минимум 500 лв. Той също не се полага”, разказва майката на Елена, Боряна Драганова пред БТВ.

На 18 април родителите излязоха на поредния си протест в черно. С бюджетни средства правителството ще осигури асистентите на хората с увреждания за тази година. С 15% се увеличи размера на интеграционните добавки. Подготвя се и актуализация на списъка с помощните средства, за които държавата отпуска пари.

Каракачанов към Симеонов: Да беше говорил с мен, преди да се изплющи в медиите

http://clubz.bg/63754-karakachanov_kym_simeonov_da_beshe_govoril_s_men_predi_da_se_izplyushti_v_mediite

Идеята за референдум по темите еднополови бракове и социалната роля на пола, лансирана от Красимир Каракачанов, предизвика скърцане в комуникацията с другия лидер от "Обединените патриоти" - Валери Симеонов. Напрежението лъсна в реакцията на Каракачанов тази сутрин пред Нова тв заради оценката от Симеонов през седмицата, че свикването на допитване до народа по тези теми е "глупотевина".

Оценката от страна на лидера на НФСБ също дойде от телевизионния ефир - пред "България он ер" в петък. Днес Каракачанов заяви в отговор:

"Ако Симеонов беше пожелал да коментираме темата, преди да се изплющи по медиите, щях да му обясня. Аз не можа да разбера дали той е против референдума или за нещата, за които искам да се проведе той", реагира Каракачанов и призна, че е ядосан от думите на партньора си.  

Вицепремиерът и лидер на ВМРО отново разкритикува Истанбулската конвенция и преповтори тезата си ,че зад безспорния проблем с насилието над жени и насилието в дома "ни пробутват така наречената "джендър идеология". По думите му "полът е биологична категория, а не социална". Каракачанов отрече да е хомофоб. Според него и в България нямало такъв проблем със социалната равнопоставеност на мъже и жени - още от 60-те години на миналия век у нас имало жени кранистки, а в армията ни 14% от войниците са от женски пол, което било най-голям процент в Европа. 

Министърът на отбраната подчерта, че Европа и България имат сериозен демографски проблем: "Трябва да мислим как да стимулираме нормалността в семействата". 

"Тези, които сега говорят, че сме срещу европейските ценности, всъщност разбиват ЕС. Вземете логиката на създаването на Съюза. Европейските нации са нации с история, свързана с християнската религия. И сега някой опитва да унищожи точно този фундамент на обществото", изтъкна вицепремиерът. 

 

НА 2 ФЕВРУАРИ ПАТРИОТИЧЕН ГЕЙ-СКАНДАЛ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284636_%D0%9D%D0%90+2+%D0%A4%D0%95%D0%92%D0%A0%D0%A3%D0%90%D0%A0%D0%98+%D0%9F%D0%90%D0%A2%D0%A0%D0%98%D0%9E%D0%A2%D0%98%D0%A7%D0%95%D0%9D+%D0%93%D0%95%D0%99-%D0%A1%D0%9A%D0%90%D0%9D%D0%94%D0%90%D0%9B

 Патриотар № 1 наруга като каруцар патриотар №2, след което военният бос му го върна с ЕГН-то, пише Велизар Енчев

Патриотарският фронт се пука по шефовете. Пристаналите на ГЕРБ „Обединени патриоти“ са на път да се преименуват в „Разединени идиоти“, дърлящи се по медиите за гейове, лезбийки и третия пол. Патриотар № 1 наруга като каруцар патриотар №2, след което военният бос му го върна с ЕГН-то. 

Симеонов нарече глупотевина идеята на Каракачанов за референдум за гей-браковете. "Тук няма никакво единодушие, ВМРО малко истерясват, за да събират медийни дивиденти, нито е обсъждано от Обединени патриоти, нито ще се съглася да издухаме още 40 милиона лева заради някакви глупотевини...“, изригна вицето по тишината. 

Каракачанов не му остана длъжен и подло удари партньора си по слабото му място: „Валери Симеонов е с 10 години по-голям от мен, държи да му викам "батко". Този път съм пропуснал да се консултирам с него, но смятам, че съм прав. Ако смята, че въпросът не трябва да се изяснява, е негово лично мнение, аз имам свое“.

Хубавото в коалиционния гей-скандал е, че мислещият електорат изтрезнява от патриотарския махмурлук и трезво ще оцени двете вицета. На измамените пенсии, повервали на патриотарската клетва за 300 лева минималка, отдавна им светна що за стока са патриотарите… 

Ала нека днес се смирим и поздравим с празника им Обединени патриоти.

На шести национален протест излизат родителите на деца с увреждания

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nh37mcOmoNw/

Родители на деца с увреждания излизат на шести национален протест. С черни балони и панихида те ще посрещнат социалните министри на Европейския съюз, които в същото време ще заседават в сградата на Националния дворец на културата.

На 18 април родителите излизат на поредния си протест в черно.

С бюджетни средства правителството ще осигури асистентите на хората с увреждания за тази година. С 15% се увеличи размера на интеграционните добавки. Подготвя се и актуализация на списъка с помощните средства, за които държавата отпуска пари.

Италианският вътрешен министър: Мотивът за стрелбата в Мачерата е расова омраза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698119

Италианският вътрешен министър: Мотивът за стрелбата в Мачерата е расова омраза

Стрелбата в град Мачерата, при която бяха ранени шестима души, всичките - африканци, носи белезите на очевидна расова омраза, каза снощи италианският вътрешен министър Марко Минити, цитиран от Франс прес и ДПА Мъжът, задържан от полицията за стрелбата, има крайнодясна ориентация с явни връзки с фашизма и нацизма, каза министърът,

Hyundai показа първите скици на новото Santa Fe

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284635_Hyundai+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+Santa+Fe

 

Четвъртото поколение SUV идва с каскадна решетка и остри светлини

Корейската компания Hyundai разкри първите скици на новото поколение Santa Fe. От тях се вижда, че новият модел ще бъде с отличителен атлетичен дизайн и ще носи стилна и внушителна осанка, която отразява новата дизайнерска идентичност на Hyundai. Новото поколение Santa Fe ще отбележи световната си премиера през февруари, преди да дебютира на автомобилното изложение в Женева в началото на март. Четвъртото поколение на Santa Fe продължава успешната история на модела.

Първите скици подчертават новата предна част на четвъртата генерация на Santa Fe. Новата каскадна предна решетка е съчетана хармонично с осветителната система, разделена на дневни светодиодни светлини и основни фарове. Тези три елемента създават уникален външен вид. На скицата изпъква и семплата, но в същото време елегантна извивка на покрива, който кореспондира със страничната линия, свързваща острите фарове и задните светлини.

 

 

Задната част излъчва едновременно увереност и стабилност с уникалните светлини, двойните ауспуси и атлетичния дизайн на задната броня. Новото поколение на Hyundai Santa Fe предлага пълен пакет от най-новите функции за активна безопасност на марката, обединени от възможностите на технологията Smart Sense. В новото поколение Santa Fe дебютира иновативната система за предупреждение за пътници на задните седалки. Тя предупреждава водача при напускане на колата. Асистентът за напречен трафик при движение назад вече е подсилен от автоматична спирачна функция. За да избегне опасността от сблъсък при движение назад в тесни пространства с ограничена видимост, системата предупреждава водача и прилага спирачно усилие автоматично.

Четвъртото поколение на Santa Fe демонстрира сериозното наследство на компанията в SUV-сегмента. Първото Santa Fe дебютира през 2001 г. и е в основата на доверието, което Hyundai заслужи при кросоувърите.

Изграждат капсула за далечния космос

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284634_%D0%98%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%81

 НАСА започна изграждането на първия от ново поколение пилотирани от хора космически кораби за изследване на далечния космос в Michoud Assembly Facility, близо до Ню Орлеанс. Тази седмица инженерите и техниците на Lockheed Martin завариха първите две части на капсулата за екипажа Orion за Exploration Mission-2 (EM-2), която за първи път, след 50 години, ще изведе астронавти извън околоземна орбита.

Досега само една готова капсула Orion е достигнала космоса при безпилотната мисия Exploration Flight Test-1 (EFT-1), която Delta IV Heavy Booster изведе на 5 декември 2014 г. Втора по-усъвършенствана капсула Orion в момента се подготвя за Exploration Mission-1, която е планирано да излети през 2019 г., използвайки ракетата Space Launch System (SLS), но отново без екипаж.

Въпреки, че EM-2 Orion ще бъде важна стъпка за американската програма за създаване на Deep Space Gateway станция, като завръщане на Луната и евентуално пилотирано от човек кацане на Марс, не е на дневен ред за момента. Първата стъпка от изграждането включва заваряване на предната преграда на командната капсула към тунелната секция, за да се образува върха на космическия кораб. Общо седем големи парчета от алуминиева сплав ще образуват съда под налягане, който е главният корпус на кораба.

„Orion има огромна движеща сила, завършвайки сглобяването на космическия кораб EM-1 Orion във Флорида, едновременно започнахме производството на първия, който ще превозва екипаж”, казва Майк Хюс, вицепрезидент и програмен мениджър в Lockheed Martin. „Това е не само най-модерният космически кораб, който някога е бил изграждан, като производството му ще бъде по-ефективно от това на всяка предишна капсула. Например, погледнете напредъка, който сме постигнали при съда под налягане EM-2 в сравнение с първия, който построихме. Най-новата версия е с 30% по-лека и с 80% по-малко части. Това означава, че е значително по-рентабилен и способен космически кораб.”
Lockheed казва, че строителството ще продължи и през септември, когато ще се добавят трите конусни панела, големия цилиндър и кърмата. След това ще бъде изпратен до космическия център Кенеди (Kennedy Space Center) за окончателно сглобяване и тестване.

„Модулите за екипаж EM-1 и EM-2 са много сходни по отношение на дизайн, но ние направихме много подобрения, след изграждането на EM-1, включително процеси, график и доставки, като всичко това допринася за по-ниските разходи и по-бързото производство”, казва Пол Андерсън, директор на производството на Orion EM-2 в Lockheed Martin. „Всеки от тези космически кораби е важен, но ние осъзнаваме, че капсулата EM-2 е специална, тъй като е първият кораб, който ще върне астронавтите обратно на Луната, нещо, което не сме правили от дълго време”.

Земетресение в района на Чирпан

https://frognews.bg/novini/zemetresenie-raiona-chirpan.html

Слабо земетресение беше регистрирано в района на Чирпан. То е било с магнитуд 2 по Рихтер, на дълбочина от 6 километра.

Националната библиотека с изложба за Кресненско-Разложкото въстание

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284633_%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0+%D1%81+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%9A%D1%80

 Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” кани на втората си за тази година изложба в понеделник, 5 февруари, от 11.00 часа. Този път тя е съвместно дело с Община Кресна и е посветена на 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев.

С приветствие към гостите ще се обърне вицепрезидентът Илияна Йотова, а кратки слова ще произнесат Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, директорът на НБКМ доц. д-р Красимира Александрова и кметът на община Кресна Николай Георгиев. Сред поканените официални гости са министър-председателят Бойко Борисов, министрите Красимир Вълчев, Боил Банов, Николай Нанков, Красимир Каракачанов, омбудсманът Мая Манолова, ръководителите на парламентарни групи в 44-ото Народно събрание, председателят на Комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов, депутати, общественици.

Изложбата се състои от две части – 21 фототабла, подготвени от Регионалния исторически музей в Благоевград, и шест витрини с документи и книги от фонда на НБКМ. Чрез множество снимки, писма и архивни материали фототаблата проследяват събитията от периода 1878-1879 г. – от подписването на Санстефанския мирен договор (3 март 1878), през последвалия Берлински договор (1 юли 1878), започналата съпротива срещу разделянето на българските земи на седем части, създаването на комитетите “Единство” и избухването на Кресненско-Разложкото въстание до трагичното му потушаване.

Посетителите ще могат да се запознаят с дейността на видни личности през този период като Стефан Стамболов, Коста Паница и Никола Обретенов, екзарх Йосиф, митрополитите Натанаил Охридски, Мелетий Софийски и Кирил Скопски, началника на щаба на въстанието Димитър Попгеоргиев, Ильо войвода и др. В ръкопис на финалното табло откриваме скръбта на кресненци след трагичната развръзка: “Жална Кресна… Много страда! Грозни жертви скъпи дала!“.

Изложбата ще може да се види в централното фоайе на Националната библиотека до 13 февруари.

Кола се обърна на крайбрежната алея във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368419

Кола се обърна на крайбрежната алея във Варна, а инцидентът се размина без жертви, научи Moreto.net. Според свидетели катастрофата е станала в късния следобед вчера, когато бмв слизало по алеята откъм "Почивка". Колата загубила контрол и се обърнала в канавката.

4 станаха жертвите при взрива в химически завод в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698117

4 станаха жертвите при взрива в химически завод в КитайЕксплозията в химически завод в Източен Китай е отнела живота на 4 души, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на китайската информационна агенция Синхуа, предава БТА. Експлозията е станала днес в завода "Цзюшан кемикъл плант Ко." в провинция Шандун югоизточно от Пекин при дейности по поддръжката. Шестима души са ранени.

Готини гаджета за София Бобчева в „Скъпи наследници“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284632_%D0%93%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%91%D0%BE%D0%B1%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%E2%80%9E%D0%A1%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D

 

Актрисата от Народния се влюби в Тулуза след турнето с Галин Стоев

Старият град на Тулуза е нещо като Стария Пловдив, само че по-хубав, казва пленителната София Бобчева, която преди броени дни си пристигна оттам буквално влюбена в местните прелести. Младата актриса е една от петте избранички на режисьора Галин Стоев за проекта му „Танцът Делхи“, ознаменувал не само неговото завръщане на първата ни сцена, но и встъпването му в длъжност като върховен шеф на Националния театър в почти половинмилионния южен френски град. Преди да се захласне по мостовете на река Гарона, средновековните улички и музея на художника Тулуз-Лотрек, русата красавица обаче се влюбва...в героинята, която ще изиграе в пиесата на Вирипаев. „Когато Галин ни повика на кастинг в Народния, тъй като не познаваше новите попълнения в трупата, четохме всички роли и той ги „менкаше“. Още тогава си харесах медицинската сестра и се надявах да ми даде нея – за мен тя е най-интересният образ, защото е показан в развитие. След няколко дни ми се обади и се оказа, че точно така е решил. Бях на седмото небе“, доверява актрисата.

 

 

В началото София се притеснява да замине на толкова дълго турне в чужбина, но не по-малко угрижен е и режисьорът, за когото „Танцът Делхи“ е визитна картичка пред новата му публика. Три дни българите работят почти денонощно, докато навържат френските субтитри. На генералната репетиция в залата пускат зрители и то ученици, с каквито на родна почва невинаги всичко минава гладко. Там обаче е различно. „Направи ми впечатление, че те внимават и много държат на текста – изчитат прилежно програмите и няма отегчени физиономии, каквито понякога съм виждала тук. Усещаха хумора на автора – докато у нас се смеят повече на актьорските изпълнения, в Тулуза оценяваха смисъла на репликите“, обяснява г-ца Бобчева. На организираните срещи след представленията те дори я изненадват с някои свои прозрения. „Питаха ме:

Нали вие сте образът на Смъртта?“

Може и да са прави, защото моята героиня влиза в най-неподходящи и неочаквани моменти, прекъсва сцените, тревожи или омиротворява...“, казва слънчевата млада звезда. В града на Гарона тя намира доста фенове, които я разпознават даже в полумрака на дискотеките и се редят на опашка да се снимат с нея. При Галин Стоев пък идва директор на друг театър, който го поздравява: „Ето това е източноевропейската актьорска школа! Вашите артисти не са като нашите!“. „Питах се какво има предвид и впоследствие разбрах, че те възприемат нашата школа така, както ние възприемаме британската – Top of the Tops”, намига чаровницата.

 

 

София Бобчева има в CV-то си два сезона в Ловешкия театър и един в Пазарджишкия, когато на някакъв летен плаж я връхлита поканата от Народния. „По телефона ми казаха, че на кастинга там ще бъдат Сашо Морфов, Явор Гърдев – изредиха всички мастити имена и аз реших, че е шега“, признава тя. Но не е: актрисата Марта Кондова току-що е заминала за Англия и режисьорът на хитовия спектакъл „Аз плащам“ Владлен Александров е предложил София да я замести. Талантливата чипоноска се справя блестящо и много скоро е назначена. Следващите ангажименти не закъсняват: в „Пет жени с еднакви рокли“, „Веселите уиндзорки“, „Очите на другите“, „Злият принц“, „Лунатици“, „Синята птица“... Една от първите й роли с колегите от академичната трупа – в компанията на шаферките с еднаквите рокли, я среща с незабравимия Чочо Попйорданов, чието превъплъщение там по зло стечение на обстоятелствата остава за него последно. „На първа репетиция

Чочо дойде с бонбони и шампанско

да почерпи „дамите“. Беше актьор с невероятна енергия и страхотен кавалер, винаги в центъра на купона“, никога няма да го забрави Софи. Понеже се вълнувала и все смучела валидол, шегаджията Чочо й викал: „Ей, валидолче!“. В този спектакъл начинаещата актриса работи под палката на бъдещия министър на културата Боил Банов, когото е запомнила като либерален и широко скроен режисьор. Той обаче не е единственият министър – бъдещ или бивш, който я е шлифовал. Малко по-рано учителят й в НАТФИЗ проф. Стефан Данаилов също е начело на културното ведомство. „Предишната година не ме бяха приели и после толкова се радвах, че са ме скъсали, защото попаднах при него!“, благодарна е сега актрисата. Мастъра харесал лудичкото русо момиче с ластик с цвете на крака и на всеки кръг от кандидат-студентските изпити го карал да повтаря „баснята за свинята“ - естествено, поставяйки различни задачи. И така – докато Бобчева се види в списъка на издържалите.

 

 

Тя се запалва за актьорството към 8-9-и клас. Преминава през вокална група „Врабчета“, чийто ръководител е родната й майка, през детските театрални студии на Бончо Урумов и Венци Кисьов. „Когато играехме представления, усетих, че хората ми се радват. Аз по принцип съм много притеснителна, а там сърцето не ми беше свито и реших, че това за мене ще е начинът да се почувствам добре и да се изявя“, откровена е лолитката, която към днешна дата се бои да не я напъхат в клишето на сладката наивница и мечтае след някоя и друга година да се съизмери с Бланш Дюбоа от „Трамвай Желание“ на Тенеси Уилямс. Симпатичното дружелюбно излъчване нерядко „посребрява златото“, което не се нрави на добронамерения Близнак София. „Дразня се, че всички подценяват хората, които се държат възпитано. Струва ми се, че особено в нашите среди тези, които имат претенции и правят скандали, са по-важни за околните. Това ме изнервя, но

животът показва, че с добро всичко се постига

макар и малко по-трудно“, убедена е актрисата.

София Бобчева е забелязала, че и при мейкинга на сериалите сякаш се обръща повече внимание на колегите, които биха могли да се скарат, да вдигнат скандал, а тя е участвала в няколко - „Забранена любов“, „Стъклен дом“ и най-вече в актуалния „Скъпи наследници“, където лека-полека нейната Диана ще пробие в кръга на главните герои. Около клюкарката на селото, която се пада дъщеря на персонажа на Вальо Танев, ще се завъртят и флиртове. „Моите партньори във флиртовете са най-готините в сериала, но по сценарий се явяват по-нататък. Мога да кажа само, че са известни и много добри актьори“, изостря любопитството ни София, която извън телевизионния сюжет си има сериозен приятел. Той не е актьор, но е добра публика, иначе работи в сферата на авиацията.

 

 

За година и половина на снимачната площадка на „Скъпи наследници“ са се случвали какви ли не невероятни неща. „Един път отиваме и виждаме паркирани огромни каравани, вихри се кетъринг и навсякъде индийци, ама много индийци! Обясняват ни: „Те също ще снимат днес тука, ще ползват локацията и ще се редуваме – като кажат „Начало!“ и ударят клапата, ние ще мълчим, а те ще играят индийския си филм, а като са в почивка, ние ще играем... Три дена така снимахме едновременно и може някой индиец да е попаднал в кадър и при нас“, смее се блондинката.

 

 

В късометражната лента „Шшшт... Попей ми!“ тя е в амплоато на фолк дива – роля, която й отваря доста врати: освен към дискотеките, където хостесите я настаняват на хубави места, но и към още престижни филмови ангажименти – в „Летовници“, в „Посоки“. „Хората може би си мислят, че слушам чалга, но аз слушам хип-хоп. А покрай филмите и представленията, в които съм участвала, вече имам и три авторски, написани специално за мен песни“, доволна е София. Скоро ще я гледаме в главна роля и в Сатирата: в края на март е премиерата на „Отвъд терапията“ - комедия от носителя на награда „Тони“ Кристофър Дюранг, в която гостенката от Народния ще е редом с Явор Борисов, Калин Сърменов, Алекс Сърчаджиева, Боян Арсов... Казва, че май ще е най-нормалната в цялата лудница...

Св. Исидор Пелусиотски

https://www.actualno.com/celebrate/sv-isidor-pelusiotski-news_657890.html

В числото на великите подвижници, които избрали пустинния живот от любов към Христа, Църквата почитa преп. Исидор Пилусиот. Св. Исидор е живял в V век († 435 г.). Той се родил в Египет от богати родители, получил добро образование и на млади години оставил света, като желаел усамотение. Той бил постриган в монашество, после се заселил в пустинно място близо до град Пилусия в Долни Египет. Тук той живеел в строго въздържание, носел груба дреха и се хранел само с корени. Непрестанно се

Машината за измами за черноработници от Балканите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284631_%D0%9C%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BE%D1%82

 Предложението, което получил Дино Мехич, звучало просто приказно. Трябвало само да преведе 200 евро за наемането на една стая в баварското градче Шпигелау и на собствени разноски да стигне дотам. На място щял да получи разрешително за работа, виза и работа в IT- сектора. Младият босненец, който не намирал никаква работа в родината си, веднага тръгнал на път.

В Шпигелау нещата изведнъж се оказали доста по-различни. Дино бил принуден да живее в една порутена сграда заедно с други 50 души от Босна, Сърбия и Хърватия. За правото да нощува в една претъпкана стая трябвало да плаща по 500 евро месечно, а от обещаните работа и виза нямало и помен. Дино се опасявал, че ще попадне на някой строеж като работник на черно, а когато „посредникът" поискал да му прибере и паспорта, младият босненец обърнал гръб на Бавария и се завърнал обратно в родината си, пише в своя разработка за Deutsche Welle Неманя Руйевич.

Истинското име на Дино Мехич всъщност е друго. Също както много други работници на черно от Балканите, той се e съгласил да разговаря с Deutsche Welle, само ако истинското му име остане неизвестно. Много от тези хора се чувстват унизени за това, че са се поддали на евтините трикове на измамниците и са останали без стотинка в джоба си. Почти всички те са нарушили и законите на Германия, поради което биха могли да отидат зад решетките или поне да им бъде наложена забрана за влизане в страната. Мнозина изпитват и истински страх от мрежите на посредниците, защото се говори, че били добре организирани и опасни. 

Че подобни твърдения не са измислени, бе потвърдено тези дни. По време на голяма акция на полицията и митническите служби в Северен Рейн-Вестфалия бяха задържани осем души, които издавали фиктивни сметки и поддържали мрежа за пране на пари и работа на черно. Загубите за германския бюджет от тази криминална банда се изчисляват на поне 35 млн. евро. Сред задържаните има трима сърби и един босненец. Открити са били и множество оръжия и пари в брой.


Следите на организираната престъпност, свързани с работата на черно, редовно водят към Югоизточна Европа, и най-вече към Западните Балкани. Вестник Welt am Sonntag публикува през август миналата година поверителни данни на германските митници. Само през първото полугодие на 2017 г. са били заведени 65 755 разследвания за работа на черно. Сред десетте държави, от които пристигат най-много работници на черно в Германия, пет са от региона на Западните Балкани: Сърбия, Босна/Херцеговина, Македония, Косово и Албания.


26-годишният Дарко Секулич от сръбския град Валиево добре знае за какво става дума. Чрез посредничеството на словенската фирма Sluger той работил на черно като бояджия в Германия и Австрия. „Четири легла ни бяха сложени в един строителен контейнер – там трябваше да спим. Получавахме по 50 евро седмично за храна, а тези пари изобщо не стигаха. Не разполагах с трудов договор. Бяхме се подписали под нещо, но кой ти разбира, какво точно беше това", казва той.


Когато Дарко публикувал своите преживявания във Facebook, с него се свързали и други негови сънародници, които били измамени от същата фирма. Мошениците започнали да го заплашват с насилие, затова се наложило да съобщи за случая на сръбската и словенска полиция. Сега Дарко се надява случаят да бъде изяснен.


С тази задача в момента е натоварен Горан Црнич. Президентът на Delavska svetovalnica, една словенска организация за защита на трудовите права, казва, че отчаяните безработни хора от балканските държави твърде често проявяват невероятна наивност. „Има хора, които по няколко пъти са били лъгани и са търсили нашата помощ. В интерес на тези хора и техните семейства е те най-сетне да разберат, че са длъжни да се информират добре", каза Црнич пред Deutsche Welle.


Всички опити да се получи отговор от ръководството на Sluger засега останаха без резултат. Затова пък отговор се получи от посредническата агенция Fortuna Personal, наричана от много работници, включително и Дино Мехич „машина за измами". Агенцията, която действа във всички страни от Западните Балкани, твърди, че поддържа контакти с „хиляди работодатели". Достатъчно било човек да депозира в агенцията своята биография и телефони за връзка – и работата в чужбина му била почти в кърпа вързана.


Fortuna Personal организира транспорта на работниците  до чужбина, предлага езикови курсове и се грижи за набавянето на необходимите документи", пише Саня Ковач, която рекламира фирмата в социалните мрежи и твърди, че живее в Берлин. Много от опарилите се работници обаче я смятат за мошеничка. „Това са зловредни слухове, разпространявани от конкуренцията ни", отговори Ковач на запитване във Facebook. „Предупреждавам, че ще Ви съдя, ако споменете името на нашата фирма в какъвто и да е отрицателен контекст", пише още Ковач.


Същата фирма предлага и платформа за контакти, предназначена за работници от Сърбия, макар че фирмата не е в официалния сръбски списък на лицензираните посредници за работа в чужбина. Този списък, който се издава от Сръбското министерство на труда, съдържа общо 105 агенции за трудово посредничество. „Гражданите обаче често си търсят работа в чужбина на своя глава. Рискът да се окажат без необходимата защита от държавата тогава е твърде висок", отговаря министерството в Белград.


Германските митници се борят срещу работата на черно, но измамените работници от чужбина, останали без заплащане, са оставени да се оправят сами. „Щом някой работник не си получава заплатата, той трябва да съди своя работодател. Ние нищо не можем да направим в случая", казва Клаус Залцзидер, говорител на Службите за финансов контрол и борба срещу работата на черно към митниците. „Дори работникът да е екстрадиран от Германия поради липса на договор за работа, той все още има възможност да съди работодателя си", пояснява експертът.


Специалистът по трудово право Горан Црнич твърди, че както Балканските страни, така и Германия не предприемат достатъчно срещу мошениците, които се представят като посредници за работа в чужбина.


Независимо от лошия си опит сърбинът Дарко Секулич иска отново да опита късмета си за работа в Германия. Сега той работи на една автомивка в родния си град, но със заплатата оттам му е трудно да изхранва семейството си. „Вторият ми опит да си намеря работа в Германия ще бъде обаче легален", уверява Дарко и добавя: „Сега посещавам езиков курс, а след това ще кандидатствам отново за чужбина. Жена ми и аз сме учили озеленяване. В Германия се търсели подобни хора", казва той.


По статията работи: Бойчо Попов

 

Предстои ли ”обръщане” на магнитните полюси на планетата?

http://dnes.dir.bg/news/planeta-magnitni-polusi-26837289

Магнитното поле на Земята отново проявява признаци на нестабилност и това може да е признак за близката промяна на поляризацията му.

Днес е последният шанс да спечелите билети за "Най-мрачният час"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/02/04/3123145_dnes_e_posledniiat_shans_da_spechelite_bileti_za/?ref=rss


До 23:59 ч. днес е последния шанс за участие в играта "Най-мрачният час", свързана с едноименния биографичен филм за Уинстън Чърчил. Гари Олдман играе великия британски министър-председател в седмиците след качването му на поста през май 1940 г., когато трябва да убеди Великобритания да се изправи сама срещу нацистка Германия.<br /><br /><br /><br />Дали това ще е ролята, която ще донесе на Олдман статуетка след десетки забележителни изпълнения? С над 60...

На 4 февруари...

http://www.cross.bg/igri-voiina-zimni-1567002.html

/КРОСС/ 786 г. - Харун Ал Рашид става халиф на Багдад. 1708 г. - Излиза първото напечатано произведение на Йохан Себастиан Бах - Кантата 71. 1794 г. - Франция забранява робството в своите колонии и обявява робите за свободни граждани. 1797 г. - Земетресение разрушава столицата на Еквадор - Кито. 1864 г. - Основан е окръг Айдахо в САЩ. 1899 г. - Основан е германския футболен отбор Вердер Бремен. 1906 г. - Полицията в Ню Йорк започва да използва пръстовите отпечатъци за идентифициране на престъпници. 1911 г. - Ролс-Ройс утвърждава емблемата за своите автомобили - статуетката Spirit of Ecstasy. 1915 г. - Първата световна война: Германия обявява британските териториални води за зона на военни действия. 1922 г. - Компанията Форд купува компанията Линкълн. 1923 г. - ВМРО извършва неуспешен атентат срещу Александър Стамболийски. 1932 г. - Олимпийски игри: Зимни олимпийски игри - открити са III Зимни олимпийски игри в Лейк Плесид, Ню Йорк. 1940 г. - В СССР е разстрелян бившият ръководител на НКВД Николай Ежов. 1943 г. - Втората световна война: Приключва Битката при Сталинград. 1945 г. - Втората световна война: Започва Ялтенската конференция с участието на Йосиф Сталин, Франклин Рузвелт и Уинстън Чърчил. 1946 г. - Основан е албанския футболен отбор Партизани. 1947 г. - Завършва Първата национална конференция на ТКЗС. 1952 г. - Учредена е Българска търговско-промишлена палата. 1965 г. - Земетресение с магнитуд 8,7 по скалата на Рихтер разтърсва Алеутските острови. 1972 г

Кои бяха най-активните български банки през 2017 г.*

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284630_%D0%9A%D0%BE%D0%B8+%D0%B1%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8+%D0%B

 Едно е ясно - българският банков сектор изпрати най-добрата си година за последното десетилетие. Добрата макроикономическа среда, в която се намира страната, усилва динамиката на пазара. За последните три месеца на 2017 г. активите на банковата система нарастват с 2,7 млрд. лв. (2,8%), а спрямо края на 2016 г. растежът им е с 6,2% до 97,8 млрд. лв. Същевременно с това системата запазва висок коефициент на ликвидните активи, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, който се повишава до 38,97%.

Ако през предходните години се отчитаха колебливи резултати при ръста на кредитиране, през 2017 г. той вече е достатъчно отчетлив, за да бъде сравняван с нивата, които се регистрираха преди повече от 10 години. Най-осезаем е ръстът в ритейл сегмента. Обемът на потребителските кредити нараства на годишна база с 5,5%. Най-активни през годината са били Първа инвестиционна банка, която увеличава портфейла си с 127,4 млн. лв. отпуснати потребителски кредити, Райфайзенбанк, която прибавя 122 млн. лв. и доста по-малката по размер на активи Ти Би Ай Банк, но традиционно силна в сегмента, със 103 млн. лв.

Ипотечните кредити се движиха с високи ръстове през цялата година, като през последното тримесечие прирастът им се ускорява и достига до 7,9% на годишна база. Тук СЖ Експресбанк регистрира много силно присъствие, като общият ѝ портфейл от ипотечни кредити нараства с 35% и банката повежда ръста в системата със 161 млн. лв. След нея също много активна през година бе и Пощенска банка, която е реализира ръст до 113,8 млн. лв. На трето място отново със сума над 100 млн. лв се нарежда ЦКБ. Офертите и на трите банки са едни от най-атрактивните на пазара и с лихвени нива под средните за системата. 

Pазмерът на брутния кредитен портфейл на банковата система през четвъртото тримесечие на 2017 г. остава почти без промяна, но на годишна база отбелязва растеж с 1,6 млрд. лв. (3,0%). През последното тримесечие на 2017 г. редуциращ ефект върху размера на портфейла оказват действията по намаляване на кредитния риск, включващи и съществени отписвания на необслужвани кредити за сметка на провизии. Това се забелязва основно при корпоративните кредити, които дори отбелязват лек спад от 0,9% на годишна база, който се дължи основно на намаление на портфейлите на Уникредит Булбанк с 663 млн. лв., ОББ с 389 млн. лв. и Банка Пиреос с 245 млн. лв. Ако тези по-значителни отписвания се извадят от изчислението се вижда, че ръстът във фирменото кредитиране също е съизмерим с този в ритейл сегмента.

Добрата макроикономическа среда, в която оперират банките, свива дела на необслужваните кредити и респективно средствата, заделяни за тяхната обезценка. Извършените разходи за обезценка по кредити и вземания за 12-те месеца на 2017 г., възлизат на 730 млн. лв., като намаляват с 9,5%. Това пък подкрепя печалбата на системата.

Към 31 декември 2017 г. тя възлиза на 1,2 млрд. лв., или с 88 млн. лв. по-малко спрямо отчетената година по-рано. Тук обаче данните имат важна особеност. През 2016 г. приключи сделката за Visa Europe, която добави над 150 млн. лв. към резултатите на българските банки и повиши базата.

През третото тримесечие пък имаше обезценки от около 200 млн. лв., направени от ОББ в следствие на процеса по сливането ѝ със Сибанк. Ако и тези елементи с еднократен ефект бъдат взети под внимание, то реалната печалба на банковата система дори отчита слаб ръст спрямо 2016 г.

През четвъртото тримесечие се запазва тенденцията към намаляване на брутния размер на необслужваните кредити и аванси в банковата система и в края на декември 2017 г. те възлизат на 8292 млн. лв. (при 9305 млн. лв. към 30 септември 2017 г.). Делът им в общата сума на брутните кредити и аванси намалява до 10,2% (при 11,4% в края на септември). Въпреки че той все още е почти двойно по-висок спрямо средния за Европейския съюз, запазването на тенденцията дава индикации, че в следващите 2 - 3 години може да се очаква изравняване на тези нива.

Нетните лихвени приходи на банките намаляват през 2017 г. с 8,2% в следствие на понижаващите се през годината лихви. Тенденцията обаче се очаква да се обърне и през 2018 г. да наблюдаваме плавно покачване на лихвените нива. Мнения за това бяха изразени още в началото на 2017 г., но банките съумяха да запазят максимално изгодните лихвени условия. Лихвената статистика за месец декември публикувана от БНБ показва, че спрямо ноември 2017 г. средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове се увеличава с 0.71 пр.п., а по тези в евро се понижава с 0.04 пр.п. При жилищните кредити в левове той спада с 0.13 пр.п., а при жилищните кредити в евро – с 0.01 пр.п.

Гуверньорът на централната банка Димитър Радев загатна преди седмица, че през 2018 г. можем да очакваме повече новини около продължаващата консолидация в сектора. През миналата година от Първа инвестиционна банка обявиха своите намерения за привличане на стратегически инвеститор, който да подкрепи по-силна експанзия на банката на пазара.

Финансовите ѝ резултати показват запазване на висока норма на печалба в размер на 85 млн. лв. В същото време портфейлът от кредити и вземания се повишава до 5,06 млрд. лв. през годината. Акцията на банката отбеляза ръст от близо 70% през 2017 г. Тези добри финансови резултати едва ще останат извън полезрението на потенциалните инвеститори.

Най-голямата унгарска банка OTB Bank, собственик на Банка ДСК в България, планира да придобие поне пет банки в следващите две години, опитвайки се да се възползва от вълната на консолидация в сектора. България също е включена в плановете на OTP за покупка на нови банки. Това бе заявено през миналата година от главния изпълнителен директор на унгарската кредитна институция Шандор Чани в интервю за Bloomberg.

Подобни намерения се изразяват за сега не официално и от други банки присъстващи в страната. Последната останала банка с гръцка собственост – Пиреос, обяви плановете си да се освободи от някои от своите поделения в региона, като в това число се включва и България.

Наскоро пък приключи приватизацията на Общинска банка. До този момент присъствието ѝ на пазара бе малко или много обвързано със собствеността и банката се бе ориентирала в обслужването на общините и предлагането им на специфични продукти и услуги. Смяната на собствеността най-вероятно ще доведе и до налагане на нова управленска стратегия, като банката най-вероятно ще се насочи към развитие на позициите си в ритейл сегмента. Повод за подобни очаквания дава и смяната на ръководството, която бе обявена преди дни.

Също така от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) обявиха, че процедурата по продажба на 100% от капитала на ТБ „Виктория“ и всички вземания на Корпоративна търговска банка (в несъстоятелност) е във финална фаза.

Интерес предизвиква и оттеглянето на активите на малката Ишбанк. Тя е най-голямата частна турска банка, която стъпи в България през своята банка в Германия, възползвайки се от единния банков лиценз. За времето, прекарано в страната, банката остана с бутиков профил, обслужваща малко на брой клиенти и по-скоро улесняваща дейността на турски фирми в страната, като не потърси развитие на местния пазар.

В края на септември активите ѝ възлизаха на 8,250 млн. лв., като в края на годината те са вече скромните 113 хил. лв. Интересно съвпадение като период е, че турската строителна фирма Гаранти коза реши да прекрати дейността си като генерален спонсор на тенис турнира от категория ATP 250 в София. Дали това е начало на зараждащ се процес на изтегляне на турски активи от страната е все още в полето на спекулациите, но определено представлява интерес как ще се развие той във времето.

През миналата седмица Димитър Радев отправи съвет към банките в страната да бъдат внимателни и да не залитат в необмислено кредитиране с цел бърз растеж, но на цената на занижени изисквания към клиентите и увеличаване на риска.

Имайки предвид, че банките преминаха през подобен еуфоричен ръст, последван от натиска на икономическата криза, финансовите институции е нормално да са си извадили изводите от подобно нездравословно поведение и да остават предпазливи. Скритото послание в изявлението на Радев бе по-скоро отправено към широката публика, и то е, че дори и благоприятна макроикономическа среда и стабилна банкова система няма да бъдат повод БНБ да занижи своя контрол и да не извършва стриктно своите надзорни функции.

*Авторът Христо Христов е икономист. Има натрупан значителен опит в ръководството, провеждането и анализа на резултатите от редица маркетингови, икономически и социологически изследвания. Участва като автор в публични анализи и статии в областта на иновациите, информационни и комуникационни технологии и състоянието на икономиката. Автор е на блога „Икономика и общество”, където първоначално бе публикуван материалът. Препечатваме го с разрешението му. Заглавието е на редакцията. 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

 

Световен ден за борба с рака

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kScGe6hl9go/

4 февруари е световен ден за борба с рака. На този ден светът обединява силите си в опит да бъдат спасени милиони животи чрез повишаване познанието за болестта рак. Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и рака на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените. Почти 80% от злокачествените заболявания се дължат на факторите на външната среда, начина на живот и бит на хората и тяхното поведение, навици и обичаи. Доказана е ролята на 4-те основни рискови фактора – употребата на тютюн и тютюневи изделия, нездравословното хранене, намалената физическа активност и злоупотребата с алкохол.

Употребата на тютюн е най-важният рисков фактор за рак причинява около 20% от смъртните случаи от рак в световен мащаб и около 70% от смъртните случаи от рак на белия дроб в световен мащаб.

В Европейския съюз раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза.

Статистиката показва, че заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение. С увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението се очаква и увеличаване на броя на пациентите с рак.

Около една трета от смъртните случаи от рак се дължат на 5 водещи поведенчески и хранителни рискове: индекс на висока телесна маса, нисък прием на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене, употреба на алкохол.

Добрата новина е, че около 30% от раковите заболявания са потенциално предотвратими. Рискът за развитие на болестта може значително да бъде намален ако:

-Спрете употребата на тютюн и избягвате помещения, където можете да станете пасивни пушачи;

-Не злоупотребявате с алкохол и по-специално с концентрирани напитки;

-Избягвате прекомерното излагане на слънце;

-Поддържайте здравословно тегло чрез здравословно хранене и упражнявайте редовна физическа активност;

-Предпазвайте се от инфекции, които могат да причинят рак;

-Редовно ходете на профилактични прегледи.

Усилията на МЗ и на специалистите-онколози са насочени към удължаване на преживяемостта посредством ранното откриване, първичната и вторичната профилактика, както и прилагането на единна терапевтична програма, основана на резултатите от международни многоцентрови проучвания. Министерство на здравеопазването  реализира проекта „Спри и се прегледай”, който  дава началото на мащабна процедура за скрининг на три от най-честите туморни локализации- рак на шийката на матката, рак на млечната жлеза и рак на колона и ректума. Програмата е с европейско финансиране и основната й цел е ранното откриване и навременно лечение на злокачествените заболявания. Утвърждаването и разширяването на здравната профилактика на населението и откриването на заболяването в ранен стадий води до по-ниски финансови разходи и възможност за пълно излекуване на пациентите. МЗ прави необходимото в хосписите да бъдат осигурявани палиативни грижи на онкологично болните в късните стадии на заболяването, което е практика в съвременните общества.

Не, кешът не измира! Дори напротив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284629_%D0%9D%D0%B5%2C+%D0%BA%D0%B5%D1%88%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%21+%D0%94%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2

 Опасенията за изчезването на паричните средства в брой очевидно са неоснователни. Въпреки всички опции за електронни плащания производството на пари в брой нараства както в Европа, така и в други части на света.

„Банкнотите не намаляват, обемът на производството на кеш продължава да расте с бавни темпове", казва Ралф Винтергерст, главен изпълнителен директор на базираната в Мюнхен компанията Giesecke & Devrient, световен лидер в печатането на банкноти. „В Европа все още има ръст, особено в Източна Европа. В Африка кешът също се разраства бързо", казва той в интервю пред Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Дори и в Китай, където плащането с мобилните приложения WeChat и Alipay е все по-разпространено, производството на пари в брой е най-малкото стабилно, казва Винтергерст. „Не виждаме спад в Китай". За еврозоната оценката му се потвърждава и от статистиката на Европейската централна банка. Според нея в края на миналата година в обращение са били 21,4 милиарда банкноти евро - с над 1 млрд. повече спрямо предходната година и почти три пъти повече в сравнение с 2002 г., когато бе въведено еврото.  

Близо 79% от трансакциите на дребно в еврозоната са били осъществени чрез плащане в брой. В Германия, най-голямата европейска икономика, този дял е бил 80%. Това до голяма степен обяснява недоволството във федералната република срещу решението за спирането от печат на банкнотата от 500 евро. Решението беше изтълкувано като първа стъпка в отдръпването от плащанията в брой, припомня Ройтерс. 

Базираната в Мюнхен и богата на традиции компания снабдява 150 страни по света с банкноти и / или технологии за сигурността на парите. Другите бизнес области на компанията включват производството на платежни карти, както и технологии за сигурност и криптиране за машини и електронни платежни системи.

Най-новата поръчка за Giesecke & Devrient идва от централната банка на Египет. „В Египет ние изграждаме една напълно нова инфраструктура за производство на пари в брой, съхранение, циркулация, преглед и унищожаване, включително и система за сигурността в киберпространството", казва специалистът.

Базираната в Мюнхен компания обаче не иска да разчита само на производството на банкноти и карти. Продуктите за киберсигурност, включително биометричните данни, защитата на автентичността и технологията за шифроване - се очаква да станат важен стълб за компанията.

„През 2015 г. имахме 15 млрд. мрежови устройства в света, а Ericsson прогнозира, че до 2021 г. броят им ще достигне до 28 млрд.", заяви главният изпълнителен директор на G&D.

„Колкото по-свързани сме, толкова по-голям е рискът от неправомерно нахлуване. Във всеки случай сегментът на киберсигурността ще се увеличи значително“, казва той. Подразделението Secunet, която работи в тази бизнес област, отбелязва увеличение на приходите от малко над 37% през 2017 г. - от 115 до почти 160 млн. евро. 

Не само обемът на паричните средства нараства, но и броят на кредитните и дебитните карти. „Разпространението на разплащателни карти все още бележи значителни темпове на растеж. Преди 20 години може би всеки в Германия имаше една или две карти, днес всеки има три или четири", казва Винтергерст. „В световен мащаб много региони наваксват. Банките също не искат да се откажат лесно от това физическо парче пластмаса с логото си върху него".

Всичко това предполага, че все по-свързаното човечество също е станало финансово по-активно от предишните поколения. „Трябва някъде да има връзка, но е много трудно да се направи подобен извод", казва Винтергерст. „Ако нищо не се забавя, това означава, че броят на трансакциите в световен мащаб се увеличава. Това от своя страна е показател, че хората не се чувстват по-зле икономически".

По статията работи: Бойчо Попов

И Ума Търман обвини продуцента Харви Уайнстийн в сексуални посегателства

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6698113

И Ума Търман обвини продуцента Харви Уайнстийн в сексуални посегателства
Ума Търман, муза на режисьора Куентин Тарантино и близка на продуцента Харви Уайнстийн, е поредното име в списъка с актрисите, обвиняващи низвергнатия холивудски магнат в посегателство, предаде Франс прес. В интервю, публикувано вчера във в. "Ню Йорк таймс", Търман разказа на какво е била подложена.

Жълт код за вятър и дъжд е обявен за четири области в Южна България

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/04/3123830_jult_kod_za_viatur_i_dujd_e_obiaven_za_chetiri_oblasti/?ref=rss


Днес вятърът на повечето места ще утихне, като на места ще е умерен, а в Дунавската равнина ще е временно силен.<br /><br />Жълт код за силен вятър и дъжд е обявен за четири области - Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, показва прогнозата за неделя на НИМХ към БАН.<br /><br />Вятърът в по-голямата час от страната ще е северозападен, заради което ще има и понижение на температурите. Валежите постепенно ще спират, а след обяд и облачността ще се разкъса.<br /><br...

Mожеше ли да бъде предвидено потапянето на Wall Street *

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284628_M%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BF%D1%8F%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%

 Акциите по целия свят отчетоха през януари един от най-добрите си стартове на годината, набирайки скорост от възходящия си тренд от 2017 г., пише в свой анализ The Wall Street Journal.

В САЩ ръстът от 7,5% на S&P 500 през първия месец на годината е най-високият от 1987 г. насам. В Азия Shanghai Composite нарасна с 7,6%, надминавайки положителния си резултат от миналата година. В Хонконг показателят Hang Seng прибави 11% към стойността си, като възходящата посока се е обръщала в само две от сесиите. И в Европа германският измерител DAX и френският CAC 40 се повишиха през януари съответно с 3,3% и 4,1%. 

Набирането на скорост на индексите се дължеше най-вече на добрите корпоративни отчети, ускоряването на икономическия растеж и новия данъчен закон в САЩ, който намалява корпоративните данъци от 35 на 21%.

Рекордното поскъпване на акциите обаче обаче преди дни обезпокои някои анализатори, като те дори сравняват ситуацията около Nasdaq с манията около технологичните акции през 2000 г., когато индексът достига нива, който не може да възстанови повече от десет години. 

 

И докато американските акции през януари се озоваха на исторически върхове, Джим Полсън, главен инвестиционен стратег в Leuthold Group, отбелязва, че и средната печалба на акция докосна също рекордни нива.

Глобално погледнато и MSCI All Country World Index, който проследява възвръщаемостта на акциите в 23 развити и 24 нововъзникващи пазари, се е повишил с 6,9% през януари, като това е най-добрият му годишен старт за последните три десетилетия.

„Смятах, че ще наблюдаваме оптимизъм на пазарите през 2018 г., но не вярвах, че първите седмици от годината ще са толкова силни“, коментира Андрю Кларк, директор на борсовата търговия в базираната в Хонконг компания Mirabaud Asia.

Според инвестиционната банка Goldman Sachs пазарите са започнали годината изключително екстремно. От банката обясниха, че техният риск индикатор, който измерва как са се позиционирали инвеститорите спрямо различните активи като акции и облигации, се намира на най-високото си ниво от началото на 1991 г.

„Риск апетитът в момента е на рекордни стойности, което обаче повдига въпроса за възвръщаемостта на тези активи в бъдеще“, коментираха още от Goldman Sachs. 

Тази инвестиционна среда разтревожи милиардера Хауърд Макс, съосновател на базираната в Лос Анджелис компания Oaktree Capital Management, която управлява активи за около 100 млрд. долара. Според него инвеститорите трябва да бъдат предпазливи, а не да се подвеждат по възходящия тренд.

„Индексите, измерващи стойността на акциите, са на рекордни стойности. В миналото нива като тези бяха последвани от спадове“, каза Хауърд Макс, цитиран от The Wall Street Journal. 

Манфред Бухер от BayernLB заяви преди дни, че в САЩ има "пазар на акции, който е прегорял и е изложен на рискове от корекции".   

„Всичко е заради лихвите. Акциите и икономиката станаха пристрастени към ниските лихвени ставки", коментира Питър Бучвар, главен инвестиционен директор на Bleakley Financial Group. „Настроението е еуфорично, има повече пяна, която трябва да бъде премахната“.   

 Анализите показват още, че на пазарите на акции паричните средства се изливат с рекордно темпо. Купувачите са инвестирали в различни взаимни фондове или директно на фондовите борси 58 млрд. долара само за първите четири седмици на януари, което е най-големият паричен поток, излял се на пазарите от 2002 г. насам, сочат данни на Bank of America Merrill Lynch. От инвестиционната банка заявяват още, че делът на акциите от порфейла на инвеститорите е на двугодишен връх, а делът в облигации - на четиригодишно дъно.

Въпреки това анализаторите и инвеститорите остават оптимисти за нововъзникващите пазари. Ажай Капур, ръководител на Азиатско-тихоокеанския регион и глобалната стратегия за развиващите се пазари в Bank of America Merrill Lynch, прогнозира, че показателят MSCI Emerging Markets Index ще се удвои в следващите две години. Най-големи, разбира се, остават очакванията за Китай, особено предвид ускоряването на икономическия растеж в азиатската страна. 

*Изчисленията за измененията на борсовите индекси за януари - към 29 януари

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Ваня, която помага на другите, въпреки собствения си проблем

https://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2018/02/04/3092295_vania_koiato_pomaga_na_drugite_vupreki_sobstveniia_si/?ref=rss


За хората с двигателни проблеми в България е много трудно да си намерят работа. Работодателите почти винаги автоматично отхвърлят кандидата, щом разберат за "особеността" му. Но с много упоритост и подкрепа от своите близки, някои хора с увреждания успяват да живеят активно и да бъдат полезни на себе си и на другите.<br /><br />Ваня Пандиева е психолог и всеки ден дава консултации в частния си кабинет. Това обаче не е просто работата ѝ, а нейното призвание. Двигателният ѝ...

11 военни са убити при самоубийствена атака в Пакистан

https://www.actualno.com/asia/11-voenni-sa-ubiti-pri-samoubijstvena-ataka-v-pakistan-news_657889.html

Над 10 военнослужещи загинаха при самоубийствена атака във военен обект в района Суат на провинция Хайбер Пахтунхва в северозападната част на Пакистан. Касто съобщана телевизия Гео Ти Ви, убититет са 11, а ранените 13. Целта на терориста е била спортна площадка, разположена на територията на военнаната част. Отговорност за атаката пое "Талибанското движение на Пакистан". Премиерът на Пакистан Шахид Хакан Абаси вече осъди терористичния акт и пожела бързо възстановяване на ранените во

Откриха гробница на 4400 години близо до пирамидите край Кайро

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/otkriha-grobnitsa-4400-godini-blizo-piramidite-krai-kairo.html

Египетски археолози откриха гробница на 4400 години близо до пирамидите край Кайро, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА. Гробницата вероятно е принадлежала на жрицата Хетпет от времето на Петата династия.

Откриха гробница на 4400 години близо до пирамидите край Кайро

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/otkriha-grobnitsa-4400-godini-blizo-piramidite-krai-kairo.html

Египетски археолози откриха гробница на 4400 години близо до пирамидите край Кайро, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА. Гробницата вероятно е принадлежала на жрицата Хетпет от времето на Петата династия.

Откриха гробница на 4400 години близо до пирамидите край Кайро

https://frognews.bg/novini/otkriha-grobnitsa-4400-godini-blizo-piramidite-krai-kairo.html

Египетски археолози откриха гробница на 4400 години близо до пирамидите край Кайро, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА. Гробницата вероятно е принадлежала на жрицата Хетпет от времето на Петата династия.

От северозапад валежите постепенно спират, но в Югоизточна България ще са значителни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6698106

От северозапад валежите постепенно спират, но в Югоизточна България ще са значителниДнес ще духа до умерен, в Дунавската равнина временно силен, запад-северозападен вятър с който ще продължи да нахлува студен въздух. Преди обяд в Югоизточна България все още вятърът ще е силен от юг-югозапад. От северозапад валежите постепенно ще започнат да спират, а след обяд и облачността ще се разкъса.

Преглед на печата - 4 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368415

Вноска. "Сега": България не се е съгласявала да плаща повече на ЕС България не е изразявала позиция за увеличаване на вноската на страната за членството в Европейския съюз. Това съобщиха късно вчера от Министерството на финансите, предаде Инвестор.

Прогноза за времето - 4 февруари (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-4-fevruari-nedelja-news_657886.html

През нощта ще продължи да духа силен и бурен южен вятър, но още преди полунощ вятърът ще започне да се ориентира от запад-северозапад и с него да нахлува студен въздух. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Ще бъде облачно, от запад ще започнат валежи от дъжд, които до сутринта ще обхванат по-голямата част от страната. Сутрешните температури ще са от 4° в северозападните райони до 14 - 15° в югоизточн

Неделя на Блудния син

http://www.cross.bg/dyhoven-poznavame-vednuzh-1567001.html

/КРОСС/ На днешния ден Православната църква отбелязва Неделя на Блудния син, втора от подготвителните седмици за Пасха и Великия пост и Възкресение Христово. Всички ние познаваме драмата на блудния син. Познаваме онази така отдалечена от Бога страна на духовен мрак, познаваме теготата на безцелния живот, познаваме усещането за празнота в душите си ­ празнота, която с нищо не може да се запълни, духовен глад, който никоя земна храна не може да засити... Познато ни е и това идване в себе си, когато за първи път сме открили християнската същност на душата си и сме взели преломното решение да се върнем при Бога и да заживеем в Неговия нравствен порядък, под покрива на Неговата любов, по законите на Неговата добра воля. Позната ни е и отческата прегръдка, когато, обличайки ни в блестящите одежди на кръщението, Църквата ни обкичва с даровете на Светия Дух, обува нозете ни в истината и ни повежда към дома на Отца ни. Но веднъж станали християни, веднъж влезли в Църквата, чийто Домовладетел е Сам Бог, оставаме ли неотменно в Бащиния си дом? Да си припомним времето от последната си изповед и причастяване с Тайните Христови. Отделихме се от Божията трапеза облечени в най-чистите дрехи на покаянието, наситени с Христа. А после решихме, че заслужаваме след тези изнурителни усилия на пост и покаяние "да се поотпуснем малко"

Проф. д-р Станислав Семерджиев: НАТФИЗ не е инкубатор на безработни млади хора

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6697522

Проф. д-р Станислав Семерджиев: НАТФИЗ не е инкубатор на безработни млади хора В Академията реформите са нещо постоянно Роден в Пловдив през 1963 г. Ректор на НАТФИЗ, трети мандат. Изпълнителен директор на Световната организация на филмовите и телевизионните висши училища - CILECT, Париж. Председател на Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радиосценаристи - БАФТРС.

По-студено време ни чака днес, но вятърът утихва

https://offnews.bg//balgaria/po-studeno-vreme-ni-chaka-dnes-no-viatarat-utihva-674146.html

Днес времето в цялата страна ще е с няколко градуса по-студено. 

Максималните градуси ще бъдат между 5 и 13, за разлика от вчера, където на места гонеха 18.

В София се очаква термометрите да достигнат до 8 градуса през деня, а в ранните и късни часове ще са около 6 градуса. В Пловдив ще е с няколко градуса по-топло и Града под тепетата ще се радва на 11 градуса през деня. На толкова ще се радват и варненци, а в Бургас термометрите се посочат 13 градуса.

Почти в цялата страна максималните температури ще бъдат над 10 градуса.

Остава в сила жълт код за опасно време в областите на Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Там се очакват обилни валежи и силен вятър. В останалата част от страната вятърът ще утихне до умерен, в Дунавската равнина временно силен, запад-северозападен вятър, на който се дължи и понижението в температурите, сочи справка в сайта на НИМХ към БАН.

Вместо да пиете кафе следобед, правете това

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/vmesto-da-piete-kafe-sledobed-pravete-tova-6078788

Следобедната дрямка е полезна, защото освен че ободрява, подобрява когнитивните функции

Опасност от падащи камъни по пътищата в Смолянско, дъжд вали в цялата област   

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/opasnost-ot-padashti-kamyni-po-pytishtata-v-smoliansko-dyzhd-vali-v-cialata-oblast--2076529

За опасност от падащи камъни по пътните артерии в Смолянско, предупреждават от Областно пътно управление. В момента вали дъжд в цялата област с различна интензивност, като духа от слаб до силен вятър.

Турската армия в областта Африн претърпя загуби

https://frognews.bg/svqt/turskata-armiia-oblastta-afrin-pretarpia-zagubi.html

Турската армия, която вече две седмици воюва с кюрдите в областта Африн, претърпя загуби. Президентът на Турция Реджеп Ердоган обаче заяви, че войските вече напредват към центъра на едноименния град. Това стана в реч пред конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в източния, населен предимно с кюрди, град Битлис.

Турската армия в областта Африн претърпя загуби

https://frognews.bg/novini/turskata-armiia-oblastta-afrin-pretarpia-zagubi.html

Турската армия, която вече две седмици воюва с кюрдите в областта Африн, претърпя загуби. Президентът на Турция Реджеп Ердоган обаче заяви, че войските вече напредват към центъра на едноименния град. Това стана в реч пред конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в източния, населен предимно с кюрди, град Битлис.

По телевизиите в неделя

http://www.cross.bg/tema-nedelya-godini-1567007.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Защо Красимир Каракачанов иска референдум за гей-браковете?Гост: КрасимирКаракачанов, вицепремиер и министър на отбраната Тема: Астрология на съдбата: Оксана Хорват - Станчева, пред Мариян Станков - Мон Дьо. Тема: 32 години на сцената, 32 години от живота на Йордан Караджов. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Той е българинът, когото Спилбърг избра за своя филм. Ексклузивно: Димитър Маринов и една сбъдната американска мечта. Тема: В началото на седмицата, един български пенсионер стана жертва на измама по позната схема. В неделя ще го видита да благодари за доброто, което още съществува. Тема: Той е единственият българин-дервиш. Десислава Стоянова ви Александър Кадиев, за екраннот си партньорство и приятеплството, извън кадър. Тема: Поредицата „Менделсон": Любовната история на Йоана Темелкова и Мартин Гяуров. Тема: За пътя на момичето от Чипровци до голямата сцена и мястото на треньор в „Гласът на България". Специално и откровено: Камелия. БНТ, „Денят започва с Георги Любенов" Тема: Кой гарантира сигурността на личните ни данни? Разговор с еврокомисар Мария Габриел. Тема: Демонтаж на управлението. Говори Четин Казак от ДПС; Тема: Проф. Божидар Димитров, по пътя на политическото инженерство. Тема: Ексклузивно: Аниматорът Теодор Ушев в студиото, навръх рождения си ден. Тема: На прага на Зимните олимпийски игри.Гост: Н. Пр

Световен ден за борба с рака

http://www.moreto.net/novini.php?n=368414

4 февруари е обявен за Световен ден на рака. Решението за отбелязването му е записано в Парижката харта срещу рака. Тя е приета на днешната дата през 2000 година във френската столица по време на Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие, припомня Moreto.

20 000 души без ток, материални щети и пострадали

https://frognews.bg/novini/20-000-dushi-bez-tok-materialni-shteti-postradali.html

Жълт код за силен вятър с пориви до над 100 километра в час. Стотици сигнали за проблеми. Пострадаха хора от летящи предмети. Бяха нанесени сериозни материални щети. Такава беше ситуацията през последните часове.

Убит е пилотът на сваления над Сирия руски боен самолет

https://frognews.bg/novini/ubit-pilotat-svaleniia-nad-siriia-ruski-boen-samolet.html

Вчера над Сирия бе свален руски боен самолет СУ-25, предадоха световните информационни агенции. Това е станало над северната размирна провинция Идлиб.

САЩ рискуват да изгубят Студената война в Арктика

http://dnes.dir.bg/news/targovia-studena-voyna-arktika-26841424

Надпревара във въоръжаването и борба за влияние на "покрива на света" набира скорост. Всъщност обаче по-важен е търговският потенциал на Арктика.

Пица полента

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6697752

Пица полента Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Най-важното от Варна във вчерашния - 3 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368410

198.69% е била общата заболеваемост от грип и ОРЗ във Варна и региона през миналата седмица Във връзка с подем на общата заболяемост от ОРЗ и Грип през периода 22 – 30 януари се проведоха две заседания на Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол на борбата с грип и ОРЗ.

Терез и Масуд тръгнаха към Холандия днес (ВИДЕО)

http://clubz.bg/63753-terez_i_masud_trygnaha_kym_holandiq_dnes_video

Двете лъвчета Масуд и Терез тръгнаха днес за спасителния център в Холандия. Това съобщи пред БНР Явор Гечев от Фондация "Четири лапи".

Лъвчетата бяха взети от зоопарка в София в 10 ч тази сутрин. Те ще пътуват със специализиран транспорт на фондацията - линейка за диви животни, с която и преди са превозвани и големи котки, и основно мечки.

По време на цялото пътуване до Холандия Терез и Масуд ще бъдат придружени от лекарски екип, който да се грижи за тях. Гечев обясни преди отпътуването, че на всеки два часа ще има почивка, в която ще бъде проверявано състоянието на животните, ще им се дава вода, както и храна, когато е време за хранене. Ще се измерва и нивото на стрес на лъвчетата по време на пътя.

Марк Йокел от института "Лайбниц" в Берлин отговаря за здравословното състояние на животните по време на самия транспорт. Очаква се лъвчетата да пристигнат в спасителния център за големи котки "Фелида" в Холандия най-рано в понеделник следобед, ако пътуването мине нормално, съобщи още Гечев. 

Отпътуването на Терез и Масуд за спасителния център бе извоювано с протести. До недоволството се стигна, след като властите не желаеха да ги пуснат, въпреки че е ясно, че в България няма адекватни условия за грижа за двете животни, родени в зоопарка в Разград, където едва не загинаха. Лъвчетата имат сериозни здравословни проблеми, но до последно нямаха документи за отпътуване и намерението бе да бъдат оставени в Пазарджик.

 
След поредния протест се намери законово решение, с което пътуването им да бъде организирано. 

Идеята е след престоя си в спасителния център в Холандия Терез и Масуд да отпътуват за Южна Африка. Където да живеят на свобода.

Вижте отпътуването на лъвчетата във видеото на бТВ:

 

Терез и Масуд тръгват към Холандия днес

http://clubz.bg/63753-terez_i_masud_trygvat_kym_holandiq_dnes

Двете лъвчета Масуд и Терез тръгват днес за спасителния център в Холандия. Това съобщи пред БНР Явор Гечев от Фондация "Четири лапи".

Лъвчетата ще бъдат изведени от зоопарка в София в 10 ч тази сутрин. Те ще бъдат транспортирани със специализиран транспорт на фондацията - линейка за диви животни, с която и преди са превозвани и големи котки, и основно мечки.

Про време на цялото пътуване до Холандия Терез и Масуд ще бъдат придружени от лекарски екип, който да се грижи за тях. 

Марк Йокел от института "Лайбниц" в Берлин отговаря за здравословното състояние на животните по време на самия транспорт. Очаква се лъвчетата да пристигнат в спасителния център за големи котки "Фелида" в Холандия най-рано в понеделник следобед, ако пътуването мине нормално, съобщи още Гечев. 

Отпътуването на Терез и Масуд за спасителния център бе извоювано с протести. До недоволството се стигна, след като властите не желаеха да ги пуснат, въпреки че е ясно, че в България няма адекватни условия за грижа за двете животни, родени в зоопарка в Разград, където едва не умряха. Лъвчетата имат сериозни здравословни проблеми, но до последно нямаха документи за отпътуване и намерението бе да бъдат оставени в Пазарджик.

Идеята е след престоя си в спасителния център в Холандия Терез и Масуд да отпътуват за Южна Африка. Където да живеят на свобода. 

Облачно, валежи от дъжд

https://frognews.bg/novini/oblachno-valeji-dajd.html

Днес ще бъде облачно, от запад ще започнат валежи от дъжд, които ще обхванат по-голямата част от страната. Сутрешните температури ще са от 4 градуса в северозападните райони до 14-15 градуса в югоизточните, в София около 5 градуса.

Четирима загинали при експлозия в химически завод в Китай

//dariknews.bg/novini/sviat/chetirima-zaginali-pri-eksploziia-v-himicheski-zavod-v-kitaj-2076535

Експлозия в химически завод в Източен Китай е отнела живота на 4 души, предаде Асошиейтед прес, като се позова на китайската информационна агенция Синхуа.
 
Експлозията е станала днес в завода "Цзюшан кемикъл плант Ко

„Шпигел“: Германска служба участва във водена от САЩ тайна операция

//dariknews.bg/novini/sviat/shpigel-germanska-sluzhba-uchastva-vyv-vodena-ot-sasht-tajna-operaciia-2076523

Германската служба за външно разузнаване БНД участва във водена от САЩ тайна операция срещу завръщащи се от Сирия и Ирак бойци на "Ислямска държава", пише сп. "Шпигел", цитирано от ДПА.
 
Според "Шпигел" БНД,

Още една красива и секси актриса се забърка в скандала „Уайнстийн“

//dariknews.bg/novini/sviat/oshte-edna-krasiva-i-seksi-aktrisa-se-zabyrka-v-skandala-uajnstijn-2076524

Ума Търман, муза на режисьора Куентин Тарантино и близка на продуцента Харви Уайнстийн, е поредното име в списъка с актрисите, обвиняващи низвергнатия холивудски магнат в посегателство, предаде Франс прес. В интервю, публикувано във в. "Ню Йорк тай

Кой пое отговорността за свалянето на руския самолет в Сирия?

//dariknews.bg/novini/sviat/koj-poe-otgovornostta-za-svalianeto-na-ruskiia-samolet-v-siriia-2076537

Джихадистката група Тахрир аш Шам, свързана с бившия клон на „Ал Кайда“ в Сирия, пое отговорността за свалянето на руския военен самолет над провинция Идлиб, предадоха Ройтерс и Франс прес.
 
Вчера руски щурмовик Су-25 беше свален от бунтовници в Сирия, пилотът катапултира, но беше уб

Вижте кои са двамата кандидати за Видински митрополит

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vizhte-koi-sa-dvamata-kandidati-za-vidinski-mitropolit-2076531

Днес митрополитите от Светия Синод ще изберат и утвърдят канонически за митрополит на овдовялата Видинска епархия един от двамата избрани кандидати.

Жълт код за дъжд и вятър в част от страната, ще е облачно и по-хладно

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhylt-kod-za-dyzhd-i-viatyr-v-chast-ot-stranata-shte-e-oblachno-i-po-hladno-2076520

Сутринта ще имаме вече по-хладно, но много свежо време, ще е облачно с валежи от дъжд до обяд, но по-късно от северозапад валежите ще спират. Сутрешните температури ще са от 4° в северозападните райони до 14-15° в югоизточните, в София около 6°. Ще духа до умерен, в Дунавската равн

Пътна обстановка в страната - 4 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368409

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

"Ню Инглънд пейтриътс" и "Филаделфия ийгълс" ще определят победителя в Супербоул LII

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/04/3123812_nju_inglund_peitriuts_i_filadelfiia_iiguls_shte/?ref=rss


Най-голямото спортно събитие в САЩ Супербоул LII ще се проведе тази нощ в Минесота. Финалният двубой от Националната футболна лига (НФЛ) ще противопостави "Ню Инглънд пейтриътс" и "Филаделфия ийгълс". Двата отбора се представиха впечатляващо през сезона като завършиха с 13 победи и само три поражения.<br /><br />Супербоул ще се проведе за втори път в Минеаполис след 1992 г., каот това е най-северната точка, на която се е играл двубоя за титлата. Прогнозата е за...

"Шпигел": Хелмут Кол правил дарения за нацисти

http://clubz.bg/63752-shpigel_helmut_kol_pravil_dareniq_za_nacisti

Като млад политик Хелмут Кол (1930 – 2017 г.) е правил дарения за нацистки престъпници, съобщава в най-новия си брой сп. “Шпигел”. Изданието се позовава на наскро разсекретени документи. Според тях самият Кол е признал, че е дарявал годишно по 200 западни марки, за времето завидна сума, на “Спомагателен фонд Хаусер”.

Фондът е набирал следства за хвърлени в затвора нацистки престъпници и за техните близки. Фондът е основат през 1962 година и е наречен на Паул Хаусер. Той е бил генерал-полковник от зловещата паравоенна нацистка организация “Вафен Ес Ес”, дори е смятан за неин баща. Кол го е смятал за порядъчен човек, става ясно от разсекретените документи.

В действителност Паул Хаусер е бил военнопрестъпник. Впоследствие е лобирал сред политици от ФРГ да подпомагат съмишлениците му от времето на нацизма, изпаднали в новоосновата през 1949 г. Федерална република Германия в беда. Правил е и всичко възможно да потулва престъпленията на “Вафен ЕсЕс” от времето на Третия райх.

Дори като канцлер Хелмут Кол, наследил на поста Хелмут Шмит през 1982 г., е демонстрирал разбиране към “Вафен Ес Ес”. В Германия още се помни скандал от 1985 г. Тогава на посещение във ФРГ е президентът на САЩ Роналд Рейгън. Кол го води на поклонение на военното гробище в Битбург, където са погребани и есесовци от “Вафен Ес Ес”.

Разкритията на “Шпигел” хвърлят сянка върху биографията на Хелмут Кол. Не е забравено обаче, че през 1944 г., в края на Втората световна война, неговият по-голям брат Валтер Кол загива едва 18-годишен по време на битка в Румъния, където е и гробът му. Кол кръщава един от синовете си на своя брат Валтер.

В името на истината трябва да признаем, че Хелмут Кол остана в историята като канцлер обединител на Германия, радетел на обединена Европа, баща на еврото и единственият засега почетен гражданин на Европа.

В Кипър се провежда втори тур на президентските избори

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/04/3123418_v_kipur_se_provejda_vtori_tur_na_prezidentskite_izbori/?ref=rss


Кипърският президент Никос Анастасиадис и левият му опонент Никос Малас ще се състезават във втория кръг на президентската надпревара днес.<br /><br />Това е повторение на изборите отпреди пет години, когато Анастасиадис смаза Малас, яхвайки вълната на гнева на избирателите от икономическата криза. За нея мнозина обвиниха предишния президент, чиято партия с комунистически корени АКЕЛ подкрепи кандидатурата на Малас.<br /><br />Пет години по-късно 50-годишният Малас се...

На 4 февруари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6697702

На 4 февруари рожден ден имат Петър Попзлатев, режисьор Десислава Костадинова-Гушева, депутат в 44-ото НС Доброслав Димитров, IT дизайнер, бивш депутат Лъчезар Таков, адвокат Мартин Карбовски, журналист Румен Сербезов, дипломат, политик и бизнесмен Светлана Дянкова, бивш депутат и зам.-министър на труда и социалната политика Стефан Илиев, композитор, педагог Стойчо Шишков,

Православен календар за 4 февруари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6691250

Православен календар за 4 февруариПреп. Исидор Пелусиотски. Св.мчк Иадор Преп. Исидор бил роден в Египет в знатно семейство. Получил добро образование, но пожелал усамотен живот. Той бил подстриган в монашество, после се заселил в пустинно място в Долни Египет. Там се отдал на строго въздържание. Със своя благочестив живот привлякъл много сподвижници и ги учел на смирение и борба

Спорт по тв днес: футбол от Англия, Германия, Испания, Италия, Франция и Холандия, тенис от София и Санкт Петербург, зимни спортове, баскетбол, колоездене, волейбол, NBA, NHL, снукър, тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6697877

Спорт по тв днес: футбол от Англия, Германия, Испания, Италия, Франция и Холандия, тенис от София и Санкт Петербург, зимни спортове, баскетбол, колоездене, волейбол, NBA, NHL, снукър, тото
11,00 ч Ски скокове, СК във Вилинген Eurosport 1 (пряко) 12,00 ч Тенис, турнир за мъже в София "Диема спорт" (пряко) 13,00 ч Ски, СК (жени), спускане в Гармиш-Партенкирхен Eurosport 1 (пряко) 13,00 ч Сноуборд, СК във Фелдберг Eurosport 2 (пряко) 13,30 ч Футбол, "Верона" - "Рома" RING (пряко) 13,30 ч Баскетбол,

4 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=368408

Събития: 786 г. – Харун Ал Рашид става халиф на Багдад. 1708 г. – Излиза първото напечатано произведение на Йохан Себастиан Бах – Кантата 71. 1794 г. – Франция забранява робството в своите колонии и обявява робите за свободни граждани.

Авторски виц на Буги Барабата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6697756

Авторски виц на Буги Барабата Авторски виц на Буги Барабата Блондинка на фотосесия: - Кой профил ви е по-хубав? - Ох, не знам! Този във

Група, свързана с Ал Кайда, пое отговорност за сваления руски самолет

http://clubz.bg/63751-grupa_svyrzana_s_al_kajda_poe_otgovornost_za_svaleniq_ruski_samolet

Джихадистката група Тахрир аш Шам, свързана с бившия клон на Ал Кайда в Сирия, е поела отговорността за свалянето на руския самолет Су-25 над провинция Идлиб в Сирия. Новината съобщиха Ройтерс и Франс прес.

От Тахрир аш Шам цитират командира на противовъздушната си отбрана в социалните мрежи, според когото боец на групата е уцелил самолета с ракета, изстрелвана от рамо. Това е станало по време на въздушно нападение над град Саракеб в северозападната част на Идлиб. В групата се включва бившата група Фронт "Ан Нусра - клон на "Ал Каида" в Сирия.

Руският самолет бе свален вчера в Сирия, а в социалните мрежи се появиха кадри с ликуващи бойци около горящите му отломки. Според руското министерство на отбраната пилотът е успял да катапултира, но е загинал в бой с бунтовниците.

Отговорът на Русия - засилени ракетни удари в района на Идлиб, Сирия - това съобщи ТАСС, позовавайки се отново на руското военно министерство. Според данните оттам са били ликвидирани над 30 бойци на сирийските бунтовнизите удари са От своя страна, Русия засили ракетните си удари над района, като според изявление на военното министерство, цитирано от ТАСС, при последната са загинали над 30 бойци на „Джебхат ан-Нусра“.

„По района, контролиран от терористичната групировка „Джебхат ан-Нусра“, откъдето беше изстреляна ракета на преносим зенитно-ракетен комплекс по руския самолет Су-25, беше нанесен масиран удар с високоточно оръжие“, съобщава руското министерство.

В момента Русия и Турция се опитват да върнат тялото на загиналия пилот..

Прогноза за времето - 4 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368391

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд. Ще духа до умерен запад-северозападен вятър, но преди обяд по южното крайбрежие все още вятърът ще е силен от юг-югозапад. През деня температурите ще се понижат и към 14 часа ще са между 8° и 10°.

Ума Търман: Уайнстийн е животно, а Тарантино е садист

http://clubz.bg/63750-uma_tyrman_uajnstijn_e_jivotno_a_tarantino_e_sadist

Актрисата на представянето на сериала "Slap".

Ума Търман, муза на режисьора Куентин Тарантино и близка на продуцента Харви Уайнстийн, е поредното име в списъка с актрисите, обвиняващи низвергнатия холивудски магнат в сексуално посегателство, предаде Франс прес. Тя напада и Тарантино, наричайки го садист, както и разкрива, че е била изнасилена от актьор, когато е била на 16 години.

Още през ноември миналата година Ума отправи гневни слова към Харви в разгара на обвиненията срещу него и написа в социалните мрежи:

"Радвам се, че всичко върви бавно и се печеш на огъня, защото ти не заслужаваш даже куршум".

Едва сега обаче в интервю, публикувано вчера във в. "Ню Йорк таймс", Търман разказа на какво е била подложена. Фактите датират от времето след излизането на екран на филма "Криминале" на Тарантино през 1994 г.

Известно време след работна среща в Париж, която взела странен обрат, когато Уайнстийн поканил актрисата в стаята си, а после в сауната на хотела, Търман се срещнала с продуцента в Лондон, отново в хотелската му стая.

"Той ме блъсна и се опита да се хвърли върху мен и да се съблече. Направи куп неприятни неща", разказва тя в интервюто. "Беше като животно, като гущер", добавя актрисата.

На другия ден Ума Търман получила букет в стаята си с извинителна бележка. Тогава тя пак се срещнала с Харви и го предупредила:

"Ако направиш на друг това, което направи с мен, ще съсипеш кариерата, репутацията си и ще изгубиш семейството си, гарантирам ти го".

Продуцентът веднага реагира на обвиненията.

"Г-н Уайнстийн признава, че е направил опит за близост с г-жа Търман в Англия, след като неправилно изтълкувал държанието й в Париж.  Но не е имало физически контакт. Той незабавно се извинил, но се пита днес поради какви причини Ума Търман е чакала 25 години, за да огласи публично тези обвинения", реагира в комюнике говорителка на Харви, който в момента е на лечение в Аризона.

Адвокат на продуцента, Бен Брафман, коментира, че продуцентът е смаян и опечален от лъжливите, както той смята, обвинения от човек, с когото е работил тясно над две десетилетия.

Според приятелка на Търман, която я придружила в злополучния ден, актрисата била бясна след срещата с Уайнстийн. Той я заплашил, че ще провали кариерата й.

Чувствам се толкова зле заради всички жени, подложени на посегателства след мен, казва в интервюто 47-годишната актриса.

За Тарантино Ума Търман разказва, че при заснемането на "Убий Бил" (Kill Bill) 2 през 2004 г. поведението му било брутално, граничещо със садизъм. Режисьорът отказал да вземе каскадьорка и принудил Търман да шофира сама, с пълна газ. Актрисата претърпяла тежка катастрофа и мислела, че повече няма да може да ходи. Казва, че и до днес чувства болки във врата и коленете си.

"Имахме страшна кавга, обвиних го в опит да ме убие", разказва тя.

Актрисата се връща и към началото на кариерата си. когато била 16-годишна тя била изнасилена от актьор, който бил с 20 години по-стар от нея, пише Би Би Си. Двамата се запознали в нощен клуб в Манхатън и Ума отишла в дома му за "последно леко питие". Тя била приклещена от колегата си, който заключил вратата на апартамента си. Тя викала и плакала, но никой не я чул.

Естествено остава въпросът какво прави 16-годишно дете в нощен клуб и пие алкохол, но за тези подробности не става дума в интервюто.

Искра Радева залепила свинското със зеле върху тавана на балкона си

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6696375

Искра Радева залепила свинското със зеле върху тавана на балкона сиГотвя страхотно, въпреки че не влизам с голямо желание в кухнята”, смее се актрисата Искра Радева. Като дете не проявявала интерес към кулинарията. А и нямало защо, майка била специалист в приготвянето на всякакви ястия. Каквото и да вадела от фурната, след него се носел апетитен аромат и всички с нетърпение намирали мястото си на трапезата.

МОН е най-политизираната институция у нас

http://pogled.info/bulgarski/mon-e-nai-politiziranata-institutsiya-u-nas.92315

/Поглед.инфо/ ГЕРБ суспендира закона и наложи пещерният антикомунизъм като идеологическа доктрина

Иля Авербух: С Албена Денкова сме стари приятели - и в добро, и в лошо

https://www.24chasa.bg/sport/article/6698096

Иля Авербух: С Албена Денкова сме стари приятели - и в добро, и в лошоИля Авербух е роден на 18 декември 1973 г. в Москва. С първата си партньорка Марина Анисина е двукратен световен шампио за юноши в танцовите двойки (1990 и 1992). После обаче се влюбва в колежката си Ирина Лобачова и започва да се пързаля с нея. Двамата се женят през 1995 г. и се местят да живеят в САЩ. Там остават до 2002 г.

За какво се договориха с ЦРУ ръководителите на руските специални служби?

http://pogled.info/svetoven/za-kakvo-se-dogovoriha-s-tsru-rakovoditelite-na-ruskite-spetsialni-sluzhbi.92304

/Поглед.инфо/ Посещението на ръководителите на руските специални служби във Вашингтон предизвика обичайната истерия сред членовете на американския Конгрес. С особено безумно поведение в този смисъл изпъква сенатор Чарлз Шумър – той поиска от Белия дом да издаде информация, която поставя под заплаха живота на сътрудниците от ЦРУ. Защо Наришкин, Бортников и Коробов заминаха за САЩ и за какво се договориха с американците?

Вашингтон започна да ревнува Латинска Америка от Русия

http://pogled.info/svetoven/vashington-zapochna-da-revnuva-latinska-amerika-ot-rusiya.92305

/Поглед.инфо/ Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън се възмути, че „далечни имперски сили“ проникват в региона на Латинска Америка“ за собствена изгода. Кои имперски сили има предвид главата на Държавния департамент и чие влияние в момента преобладава в региона? Някои положителни за Русия промени в региона действително се случват.

Златото заменя долара: бившият директор на Федералния резерв даде неутешителна прогноза за САЩ

http://pogled.info/svetoven/zlatoto-zamenya-dolara-bivshiyat-direktor-na-federalniya-rezerv-dade-neuteshitelna-prognoza-za-sasht.92306

/Поглед.инфо/ Бившият директор на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан разказа за два „балона“, надуващи се на финансовите пазари в страната. Един от тях се е образувал на фондовия пазар, а втория на пазара на облигациите. Според Грийнспан балонът на американския пазар на облигациите в крайна сметка ще доведе до критични последствия.

„Не го приемаха сериозно“: как Хитлер дойде на власт през 1933 година

http://pogled.info/svetoven/evropa/ne-go-priemaha-seriozno-kak-hitler-doide-na-vlast-prez-1933-godina.92307

/Поглед.инфо/ Преди 85 години за райхсканцлер на Германия бе назначен лидерът на нацистката партия Адолф Хитлер. Това събитие стана превратен момент в историята. 43-годишният политик, който не е подкрепян тогава и от половината население, успява в най-кратък срок да установи диктатура, погребвайки развитата парламентарна система. Създаденият от фюрера Трети райх отнема живота на десетки милиони души. Споровете за това, възможно ли е било да се предотврати идването на Хитлер на власт, не приключват и до ден днешен.

Геноцидът: Ще издържи ли Ердоган удара на Макрон

http://pogled.info/svetoven/genotsidat-shte-izdarzhi-li-erdogan-udara-na-makron.92308

/Поглед.инфо/ След като френският президент Емануел Макрон заяви, че 24 април ще бъде обявен във Франция като Ден на възпоменание за жертвите на арменския геноцид и изрази надежда, че законът за криминализиране отричането на арменския геноцид ще се върне за разглеждане във френския парламент, френско-турските отношения навлязоха в поредната критична фаза. Официалната турска версия на събитията от 1915 г. е добре известна: не е имало геноцид на арменците. Но в Близкия изток историята често се повтаря.

Големите тайни на Борис Елцин

http://pogled.info/svetoven/russia/golemite-taini-na-boris-eltsin.92309

/Поглед.инфо/ С името на Борис Елцин е свързана цяла епоха от историята на Русия: разпадането на Съветския съюз, икономическите реформи, войната в Чечня, дефолта на Русия... Той обаче е запомнен от своите съвременници не само с политическите си дейности, но и с особеностите на неговата личност.

Данъчната реформа на Тръмп се оказа много сполучлива

http://pogled.info/svetoven/amerika/danachnata-reforma-na-tramp-se-okaza-mnogo-spoluchliva.92310

/Поглед.инфо/ Доста много вече е казано за данъчната реформа на Тръмп, но никъде няма описание на нейното съдържание от гледна точка на нашата теория за кризата. Тъй като тази тема е актуална е необходимо да я конкретизираме.

Globe and Mail: Россия претендира за ролята на главен посредник не само в Близкия изток

http://pogled.info/svetoven/Globe-and-Mail-rossiya-pretendira-za-rolyata-na-glaven-posrednik-ne-samo-v-blizkiya-iztok.92311

/Поглед.инфо/ Още от времето, когато Барак Обама реши да не се намесва в хода на сирийската криза, в Близкия Изток се създаде вакуум, който в резултат беше запълнен от Русия. И сега, когато администрацията на Тръмп е концентрирана върху вътрешните проблеми, Москва приема за себе си ролята на посредник в различни международни конфликти, от арабско-палестинския до въпроса за Северна Корея, пише Gloe and Mail.

The National Interest: Русия решително догонва Запада по внедряването на безпилотна военна техника

http://pogled.info/svetoven/The-National-Interest-rusiya-reshitelno-dogonva-zapada-po-vnedryavaneto-na-bezpilotna-voenna-tehnika.92312

Руснаците за сега все още изостават от Запада в сферата на производството и използването на безпилотните летателни апарати, но настойчиво се стремят да ликвидират това изоставане, пише The National Interest. Руската армия активно се роботизира и скоро САЩ „си струва да очакват появата на нови конкуренти“, предупреждава авторът.

Nation сравнява подразделението на ФБР за контрол над социалните мрежи със създаването на «полиция на мислите“

http://pogled.info/svetoven/amerika/Nation-sravnyava-podrazdelenieto-na-fbr-za-kontrol-nad-sotsialnite-mrezhi-sas-sazdavaneto-na-politsiya-na-mislite.92313

/Поглед.инфо/ Стремежът на ФБР да възложи на своето подразделение по противодействието на чуждестранното влияние, задачата да наблюдават социалните мрежи, не може да не предизвиква големи въпроси, пише The Nation. Според списанието, в случай ако ФБР, което винаги се е стремило към това, да поеме върху себе си ролята на „полиция на мислите“, успее да получи подобни пълномощия, свободата на словото ще се окаже под сериозна заплаха.

Die Welt: Безкрайните санкции са абсурдни

http://pogled.info/svetoven/Die-Welt-bezkrainite-sanktsii-sa-absurdni.92302

/Поглед.инфо/ Критиците на "безсрамните апологети" на Путин не предлагат никакви решения на "кримския проблем", а само искат да се спазват санкциите срещу Москва до Съдния ден. Но ръководители на източногерманските лендери вече успяха да заемат ясна позиция.

Минфин на САЩ: Новите санкции срещу Русия могат да тласнат световната финансова система към хаос

http://pogled.info/svetoven/minfin-na-sasht-novite-sanktsii-sreshtu-rusiya-mogat-da-tlasnat-svetovnata-finansova-sistema-kam-haos.92303

/Поглед.инфо/ Министерството на финансите на САЩ предупреди администрацията на президента Доналд Тръмп, че разширяването на санкциите срещу Русия може да дестабилизира международните финансови пазари и да разтърси световната икономика, в петък, 2 февруари писа Bloomberg, позовавайки се на документ от американското министерство.

7 растения, които чистят въздуха

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6684204

7 растения, които чистят въздухаАко искате въздухът в дома или офиса ви да бъде чист, трябва да намерите място поне за едно саксийно растение. НАСА стига до извода през 1989 г. Според изследването на американската правителствена агенция наличието на растения в закрити помещения премахва от въздуха летливите органичи съединения като формалдехид, бензен и др.

Вицове за надзиратели и затворници

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6696439

Вицове за надзиратели и затворници Mъж и жена си лежат в леглото. Жената си мисли: - Ох... Утре правим 15 г. от брака ни, какво ли ще ми подари? Вече толкова много време го търпя! Мъжът: - Офф... Да я бях убил още в самото начало... Утре щях да изляза от затвора! *** Двама затворници си говорят: - Ти за какво си тука? - За убийство!

Великденът на Слави Трифонов

http://clubz.bg/63749-velikdenyt_na_slavi_trifonov

Това не е шоу, макар да го ръководи Слави Трифонов. Това е head hunting за политици.

Защо най-популярният шоумен в България се прави на HR - ще работи политик, що ли? Фактът, че над 3000 човека се записаха за интервютата, обявени от него на 2, 3 и 4 февруари, без дори да знаят за колко места се борят - и защо, показа, че интересът е голям. А явилите се досега, поне повечето от тях, са хора с успешна кариера.

Любопитно е, че хора, работещи в чужбина, са дошли на кастинг за политици. Това вече не го ли гледахме с "Българския Великден" и доведените впоследствие от Сакскобургготски юпита, чиято най-успешна реализация - що се отнася до материалния просперитет, се оказа в България, не в Лондонското Сити. 

Трифонов едва ли би имал проблем да регистрира партия - необходими са 500 учредители и 2500 членове с данните си. Но го прави по неговия начин - хем поддържа интригата, хем показа как той избира кадрите си. Не на тъмно, не чрез политически инженеринг, а публично, чрез риалити, наречено кастинг за политици. (Най-вероятно една част са набелязани и избрани от по-рано, но чрез кастинга ще ги официализира - все пак, дори и живото предаване има нужда от сценарий.) 

"Чалгаджия!", "Учиндолец!", "Що не пуснат номер, да гласуваме с есемес", "Пълна простотия..." и прочие са микроскопична част от изригванията по форумите. По същия начин беше посрещнат и референдумът, иницииран от Трифонов и екипа му. Но те показаха, че може да изправят срещу структурите на партиите своята популярност. Малко над 773 447 гласа събра БСП на референдума за АЕЦ "Белене" през 2012 г. Трифонов и сценаристите му събраха със стотина хиляди по-малко през 2016 г.   

Няма значение дали харесваме или не харесваме "Шоуто на Слави", концертите му, песните и смешките (му). Политиката не е запазена територия за определен кръг лица. Всеки може да влезе. Стига да успее да убеди хора да го последват. Колкото повече - толкова повече.

Ето, някогашният пожарникар, бивш гард, с "борческо" минало успешно убеждава и го следват - печели трети мандат. Да не би Борисов да е завършил INSEAD? Или някакво специално училище за политици... Макар Сергей Станишев да има диплома от престижното London School of Economics and Political Science (LSE), това го прави чудесен евробюрократ с чудесен английски, но не и успешен премиер и партиен лидер. А и партийния си възход дължи - освен на Красимир Премянов, който го води на "Позитано" 20, и на името на баща си Димитър Станишев, секретар на ЦК на БКП.

В третия управленски мандат ГЕРБ вече има своя собствена номенклатура, свой собствен предприемачески кръг, свои верни васали. Убитият преди близо месец Петър Христов беше от тези посветени.

В България и останалите страни от бившия социалистически блок, комунистическата номенклатура, или поне значителна част от нея, се трансформира в нов елит след разпада на старите системи. И политически, и икономически...елит. Никой вече не иска да помни, че в началото си висшата номенклатура е била съставена в голямата си част от хора като Антон Югов с трети клас образование, Живков изкласил до средно, а на някои дедите били конекрадци. Лесно е да стърчиш, след като си изтребил тия, дето стърчат по-високо от теб по ерудиция и интелект.

Впрочем, в Закона за администрацията, приет през 2016 г., задължително висше образование се изисква за зам.-министрите, областните управители, шефове на агенции, но не и за премиер, вицепремиер, кметове. И за кандидат-депутатите няма въведен образователен ценз.

Какви хора ще подбере Трифонов не е важно - със сигурност ще имат добри биографии, престижно образование, завидна кариера. Умни хора има във всички партии, но не количеството ум определя партийните действия и решения, а няколко други неща, на първо място - егото на лидера и апетитите на приближените му, и безгръбначието на партийните деятели. Защото и почетният председател на ДПС Ахмед Доган е един особено умен човек, нали? Самото му споменаване тутакси извиква макиавелистките принципи на "Владетеля" - наистина ли вярваме, че един политик може да работи "на ползу роду" и да е морален човек, който няма да се оцапа в безпринципни компромиси и мръсни завери. 

Политиката не е мръсна работа, а мръсните хора в нея я правят такава, беше казал Слави Трифонов, мотивирайки се защо прави кастинга за нови политици. Добре, а как им мерите чистотата, г-н Трифонов, че не става ясно. 

Георги Първанов и Николай Добрев връщат мандата за съставяне на правителство на БСП

https://www.actualno.com/chronicles/georgi-pyrvanov-i-nikolaj-dobrev-vryshtat-mandata-za-systavjane-na-pravitelstvo-na-bsp-news_657729.html

На 4 февруари 1997 година под натиска на президента Петър Стоянов и един милион българи, протестиращи срещу управлението на БСП, социалистите връщат мандата за съставяне на нов кабинет. Така се открива пътят към реформите в България, довели до приемането на страната ни в Европейския съюз и НАТО. 4 февруари 1997 година е една от най-често споменаваните дати в съвременната ни история. Тогава страната ни е обхваната от протести на хора, недоволни от управлението на БСП, довело страната до по

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване