Щети за над 700 000 лв. във Враца

http://www.cross.bg/vyatur-chast-grazhdani-1567052.html

/КРОСС/ Цял ден във Враца се извършва оценка на щетите, нанесени от бурния вятър, който премина през града в съботния ден и бе с пориви от 115,2 км/ч. Над 80 са получените сигнали на телефоните на Дежурния съвет по сигурност и телефон 112 от граждани за счупени витрини, прозорци, дървета, паднали билбордове, пътни знаци, ел. стълбове и отнесени покриви. По първоначални данни 200 000 лв. са нанесените щети на частни имоти, а над 500 000 лв. са на общинска собственост, обяви зам.-кметът Мария Попова. Сред най-тежко пострадалите е възрастно семейство - жената е на легло, а съпругът е трудно подвижен. Бурният вятър откъснал част от покрива на жилищна кооперация, който паднал върху съседна сграда, а след това се прехвърлил и на покрива на къщата на възрастните хора. "Нарушена е цялостната конструкция на къщата и тя е опасна за обитаване. За да опазим живущите, те ще бъдат изведени временно и настанени в общинско жилище, до отстраняване на всички повреди. Вече сме разговаряли със строителна фирма, която ще поеме ремонта", каза Мария Попова. Заместник-кметът провери на място и сигнал на ул. „Кръстьо Българията". Силният вятър пренася част от покривната конструкция от мансарден етаж на №25 върху две съседни сгради. На място бяха проверени още сигнали за съборени покриви

Александър Лазов отпадна в първия кръг на Sofia Open

https://offnews.bg//tenis/aleksandar-lazov-otpadna-v-parvia-krag-na-sofia-open-674182.html

Националът на България за купа "Дейвис" Александър Лазов отпадна в първия кръг на квалификациите на турнира по тенис DIEMA XTRA Sofia Open 2018 с награден фонд 501 хиляди евро.

Участващият с "уайлд кард" личевар от Пазарджик загуби от поставения под номер 2 в пресявките Мирза Башич (Босна и Херцеговина) със 7:6(2), 6:7(3), 4:6 след 2:26 часа игра на твърдите кортове в зала "Арена Армеец".

Българинът, 472-и в световната ранглиста, на два пъти навакса пробив пасив в началото на срещата, след което се стигна до тайбрек, в който той доминираше, след като взе пет от първите шест разигравания.

Лазов имаше и физически проблеми преди началото на третия сет, като след двубоя обяви, че настилката в залата е много твърда и това е довело до леките болки в краката.

Стотици хиляди на протест в Атина заради името на Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/stotici-hiliadi-na-protest-v-atina-zaradi-imeto-na-makedoniia-snimkivideo-2076596

Стотици хиляди излязоха на протест в центъра на гръцката столица Атина заради спора за името на Македония. Недоволните се събраха на площад "Синтагма", за да изразят категоричната си позиция по "Македонския въпрос". Стигна се и до сблъсъци.

Китай въоръжава флота си с релсотрон

http://pogled.info/svetoven/kitai-vaorazhava-flota-si-s-relsotron.92319

/Поглед.инфо/ Противно на американците, които преди няколко месеца погребаха проекта за разработката на плазмено оръдие, китайците, напротив, публично обявиха, че ще монтират такова оръдие на бойния кораб «Хайяншань» и се готвят да организират първите по рода си стрелби в морето.

Европейско кино за учащи 2018: Киното среща ученици и студенти

https://www.actualno.com/cinema/evropejsko-kino-za-uchashti-2018-kinoto-sreshta-uchenici-i-studenti-news_657952.html

„Европейско кино за учащи” е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община и ИА „Национален Филмов Център” и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката. Основни лектори на инициативата, с която продължаваме традицията за образоване на младите кинофенове, са киноведът и директор на БНФ Антония Ковачева и изтъкнатият български режисьор и

Бившият треньор на "Севиля" Едуардо Берисо пребори рака

https://www.24chasa.bg/sport/article/6698854

Бившият треньор на "Севиля" Едуардо Берисо пребори ракаБившият треньор на "Севиля" Едуардо Берисо е напълно излекуван успешно от рака на простата и повече не се нуждае от химиотерапия, съобщи Marca. След успешната операция по отстраняване на тумора анализите са показали, че болестта е отстъпила, а 48-годишният аржентинец е потвърдил, че е готов да се върне във футбола.

Ердоган: Турция иска пълноправно членство в ЕС, а не "партньорство"

http://www.moreto.net/novini.php?n=368439

Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли всякакъв друг вариант освен присъединяване на Турция към ЕС, отхвърляйки френското предложение за партньорство, в интервю за италианския вестник „Стампа”, цитирано от агенция Франс прес. „ЕС трябва да спази обещанията, дадени на Турция”, каза турският президент.

Румен Петков: Левите формации трябва да дадат ясен знак, че са готови на диалог

http://www.cross.bg/durzhavata-ypravlenie-nyama-1567051.html

/КРОСС/ Това управление е престъпно и трябва да си ходи Левите формации трябва да дадат ясен знак, че са готови да направят решителна стъпка към съвместен диалог. Това управление е престъпно и трябва да си ходи. Това заяви в ефира на „Канал 3" Румен Петков - член на ИБ на АБВ. Той бе категоричен, че държавата се ръководи без ясна визия за развитие и формиране на дългосрочни политики. По думите му това ясно си личи и от последните действията на правителството, което през последните няколко седмици отпусна средства на редица институции, заобикаляйки всякакви правила, Закона за държавния бюджет и собствените си безпочвени предварителни твърдения, че такива разходи не са необходими. „Проблемът е в начина, по който се отпускат тези средства. Това е грубо погазване на нормативната уредба и цинизъм. Не може в продължение на 6-7 месеца да обясняваш как няма да дадеш да се увеличат заплатите в МВР и после, един месец след като си приел бюджета на държавата за 2018 година, да кажеш „ето ви 100 милиона лева". Това е цинично управление на държавата и публичните средства. Този път синдикатите на МВР показаха, че имат и характер, и гръбнак, че ще си защитават интересите и то с пълно право. Но подходът „ето ви 100 милиона и млъкнете"...., така държава не се управлява. Това не са политики. Пак не коментираме политики и трайни решения, а коментираме решения на парче

Сблъсъци в Атина след протести за името на Македония

http://www.cross.bg/makedoniya-izpolzvaneto-imeto-1567053.html

/КРОСС/ Демонстранти се сблъскаха в центъра на Атина след голям митинг на площад Синтагма срещу използването на името Македония от БЮРМ, съобщава "Екатимерини". Според съобщения, полицията използва сълзотворен газ, за ​​да раздели демонстрантите. По-рано в Пропиляй се проведе контра-демонстрация на леви групи, на по-малко от 1,6 километра от основното събитие. Хиляди протестираха срещу гръцкия правителствен компромис в македонския спор. Гърците се събраха извън парламента в Атина, за да протестират срещу използването на термина "Македония" във всяко споразумение, което правителството подписва с бившата югославска република, в опит да сложи край на десетилетиния спор за името. Проучване, публикувано в консервативния вестник "Катимерини", показва, че около 70% от гърците се противопоставят на използването на "Македония". Външният министър Никос Коциас заяви миналата седмица, че Гърция подготвя предложения, които ще бъдат в основата на преговорите за споразумение със съседната държава.  

След вегана – пеган

http://clubz.bg/63774-sled_vegana_%E2%80%93_pegan

Модите в храненето вече са толкова много, че стават необхватни. И вече има и нещо повече от веган – пеган, чийто корен е в палео /лита/, т.е. храните са толкова натюр, колкото са били по време на пещерните хора. От друга страна пък се допуска и месо на трапезата, т.е. излиза се извън рамките на постността.

Ориз, картофи, хляб или други тестени изделия в менюто на първобитния човек по обясними причини не са присъствали. И който реши в наши дни да практикува неговия начин на хранене, неизбежно ще трябва да се лиши от много достижения на цивилизацията, но не и от месото – то има място на трапезата, но не като основно, а като периферно явление.

Тъй като пеганите все пак посягат към месото, тяхната палитра от храни не е приложима за веганите, посочва Лиза Хапке от германската инициатива ПроВег. Но не отрича новата тенденция, след като и тя, както веганския подход, се опира на ниския гликемичен индекс. В ползата от неговите достойнства експертите по храненето са единодушни – щом се отразява благоприятно на нивото на кръвната захар, а храните, които го гарантират, са достатъчно засищащи.

Този вид хранене всъщност не е германско изобретение – въвежда го американският лекар Марк Хайман, чиято рецепта изобщо не е сложна: много зеленчуци, редукция на захарта, никакви растителни мазнини с изключение на зехтина, никакви млечни продукти, никакъв глутен, както и цялостно изключване на варивата. Добавките също нямат място, а месото служи по-скоро за гарнитура.

„Избягването на храните с висок гликемичен индекс и наблягането на повече пресни зеленчуци и плодове е само за препоръчване“, казва Олаф Ленцен, ръководител на Центъра по хранене в берлинската клиника Вивантес. Според него начинът за постигане на дълголетие е следният – колкото може по-малко месо, повече пресни продукти и максимум движение. Но Ленцен не е съгласен докрай с пеганската философия, изключваща зърнените храни и варивата, при положение, че осигуряваните от тях баластни вещества са необходими на организма.

„Модите идват и си отиват“, констатира Урсула Хъдзън от организацията Slow Food в Германия, отбелязвайки паралелно, че хората все повече се дистанцират от произхода на храната. Те не знаят откъде идва тя, кои са сезонните продукти и как би трябвало да се обработват и комбинират типичните за региона храни. Оттам нататък не им е трудно да изпаднат в една или друга крайност.

Респективно не е ясно дали „пеганизмът“ ще се задържи или много скоро ще отмре. Но има ориентир – отказът от готови продукти, наблягането на пресни плодове и зеленчуци и ограниченото използване на месо принципно дава положителен ефект. Междувременно от гребена на вълната „пеган“ в Германия вече са се възползвали и редица автори на готварски книги, които тиражират множество препоръки за модификация на традиционни рецепти според хранителната култура на палеолитните ни предшественици. Основният аргумент на поддръжниците на тази теория: човешкият организъм не е настроен така, че да поема безусловно предложенията на съвременната хранителна индустрия. Оттам нататък е лесно да се избегнат цивилизационните заболявания от типа на наднорменото тегло или високото кръвно налягане.

Видео: Лъвчетата Терез и Масуд - на път към свободата

https://www.dnevnik.bg/video/2018/02/04/3123894_video_luvchetata_terez_i_masud_-_na_put_kum_svobodata/?ref=rss


След няколко протеста и намесата на премиера Бойко Борисов двете лъвчета Терез и Масуд заминаха в неделя сутринта от столичния зоопарк към Холандия. Там те ще бъдат настанени в спасителен център, докато не станат на годинка.<br /><br />След това ще бъдат трансферирани в убежище за животни в Южна Африка, където ще са най-близко до естествената си среда.<br /><br />Пътят до Холандия ще трае около 30 часа. Състоянието на двете лъвчета ще се проверява на всеки два часа, а...

Видео: Лъвчетата Терез и Масуд - на път към свободата

https://www.dnevnik.bg/photos/2018/02/04/3123894_video_luvchetata_terez_i_masud_-_na_put_kum_svobodata/?ref=rss


След няколко протеста и намесата на премиера Бойко Борисов двете лъвчета Терез и Масуд заминаха в неделя сутринта от столичния зоопарк към Холандия. Там те ще бъдат настанени в спасителен център, докато не станат на годинка.<br /><br />След това ще бъдат трансферирани в убежище за животни в Южна Африка, където ще са най-близко до естествената си среда.<br /><br />Пътят до Холандия ще трае около 30 часа. Състоянието на двете лъвчета ще се проверява на всеки два часа, а...

Коментари на седмицата. №2: Гришо, загърби интригите и играй в София!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6698635

Коментари на седмицата. №2: Гришо, загърби интригите и играй в София!Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е втори с 39 852 прочитания. И в живота, и в спорта човек сам взема своите решения и сега е моментът идолът на една нация да го направи Каквото и да си говорим, Григор Димитров е емблема на България. И гербът на родината е върху екрана на телефона му.

Микис Теодоракис: Ние никога няма да дадем името Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698846

Микис Теодоракис: Ние никога няма да дадем името МакедонияВ разтърсваща реч световноизвестният гръцки композитор Микис Теодоракис призова стотиците хиляди гърци, събрали се на атинския площад "Синтагма", "никога да не дадат името Македония, докато на този свят има гърци", предава гръцкото електронно издание Тhestival.gr. което излъчва митинга пряко. Според Теодоракис "всяко отстъпление ще има

Ердоган отхвърли всички варианти за отношенията с ЕС, освен присъединяване на Турция

http://www.mediapool.bg/erdogan-othvarli-vsichki-varianti-za-otnosheniyata-s-es-osven-prisaedinyavane-na-turtsiya-news275110.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който ще бъде утре на посещение в Италия, отхвърли всякакъв друг вариант освен присъединяване на Турция към ЕС, отхвърляйки френското предложение за партньорство, в интервю за италианския вестник "Стампа", цитирано от агенция Франс прес в неделя. ЕС трябва да спази обещанията, дадени на Турция, каза турският президент, който ще пристигне довечера в Рим на 24-часово посещение, по време на което ще има срещи с папа Франциск, с президента и премиера на Италия и с бизнесмени. ЕС блокира преговорите за присъединяване към съюза и създаде впечатлението, че липсата на напредък в преговорите зависи от нас. Това е несправедливо. Несправедливо е и че някои страни от ЕС ни предлагат други опции вместо присъединяване, добави Ердоган. В началото на януари президентът на Франция Еманюел Макрон предложи на турския държавен глава, когото прие в Париж, "партньорство" с ЕС вместо членство. Френският държавен глава отбеляза, че е необходимо да се помисли възможно ли е преразглеждане на отношенията между Турция и ЕС не в контекста на интеграционен процес, а евентуално като "сътрудничество, партньорство". "Искаме пълно присъединяване към ЕС. Другите опции не ни задоволяват", отсече Ердоган. Той напомни за ключовата роля на Турция за мигрантския въпрос: "ние сме значими за спирането на мигрантите от Изтока, които се отправят към Европа, и също така да гарантираме стабилността и сигурността в Европа". "Полагаме големи усилия в борбата с терористични организации като Кюрдската работническа партия /ПКК/, Силите за защита на народа и Ислямска държава", отбеляза Ердоган. Турската армия обяви на 20 януари началото на операцията "Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа и Партията на демократичния съюз, които Анкара смята за терористични организации. "Турските сили не са в Африн, за да се сражават с "въоръжени кюрдски групи". Нямаме проблеми със сирийските кюрди. Бием се само с терористите и имаме право да го правим", заяви Ердоган, повтаряйки, че Турция няма териториални претенции към Сирия.

Боксът губи олимпийското си място за Токио 2020

http://www.cross.bg/tokio-aiba-godina-1567049.html

/КРОСС/ Боксът може да загуби мястото си в програмата на олимпийските игри в Токио през 2020 година заради хаоса в управлението на Международната аматьорска боксова федерация (АИБА). Президентът на МОК Томас Бах каза на пресконференция, че е силно обезпокоен от проблемите във федерацията и си запазва правото да преразгледа позицията на бокса за Токио 2020 и за младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през октомври тази година. Бах добави, че от АИБА не са успели да дадат гаранции за прозрачност по въпросите за управлението, финансите и антидопинговата програма. Етичната комисия на МОК води разследване за злоупотреби в АИБА и са спрени всички контакти с федерацията, с изключение на оперативните дела. АИБА има срок до 30 април да предостави доклад за справяне с текущите проблеми.  

Александра Жекова спечели малкия финал във Фелдберг

https://www.actualno.com/moresport/aleksandra-jekova-specheli-malkija-final-vyv-feldberg-news_657951.html

Българската сноубордистка Александра Жекова се представи страхотно в състезанието по спринт бордъркрос в германския курорт Фелдберг, кръг от Световната купа, след като спечели малкия финал в надпреварата. Българката бе най-бърза в малкия финал, с което си гарантира и петата позиция в крайното класиране, както и актив от 450 точки. Така Жекова подобри представянето си от вчера, когато отново кара в малкия финал и завърши на седмото място, предаде БГНЕС. Втора поредна победа извоюва италианката

Полицията арестува четирима души при акция срещу канал за крадени коли

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/04/3123914_policiiata_arestuva_chetirima_dushi_pri_akciia_sreshtu/?ref=rss


Полицията задържа четирима души при акция срещу канал за крадени коли, която се проведе в неделя в София, съобщи "Нова телевизия".<br /><br />Полицаите нахлуха в помещение в столичния квартал "Малинова долина". Смята се, че на мястото са се разфасовали крадени коли.<br /><br />Би Ти Ви съобщава, че сред задържаните е Ицо Турчина, който за последно е бил арестуван през септември при подобна ситуация. Той е бил арестуван многократно за автокражби.<br...

Ердоган: Устройва ни само пълноправно членство в ЕС

http://clubz.bg/63773-erdogan_ustrojva_ni_samo_pylnopravno_chlenstvo_v_es

Пълноправно членство в ЕС - това поиска турският президент Реджеп Ердоган в оттовор на предложение от Франция за партньорство между държавата и съюза. Думите на Еманюел Макрон са от началото на януари. Президентът на южната ни съседка е заявил в интервю за италианския вестник "Стампа",  че други варианти освен пълноправно членство в ЕС не го удоволетворява. Интервюто е цитирано от БТА.

„ЕС трябва да спази обещанията, дадени на Турция”.

 

„Искаме пълно присъединяване към ЕС. Другите опции не ни задоволяват”, казва турският президент пред вестника.

По думите му „ЕС блокира преговорите за присъединяване към съюза и създаде впечатлението, че липсата на напредък в преговорите зависи от нас. Това е несправедливо. Несправедливо е и че някои страни от ЕС ни предлагат други опции вместо присъединяване”, добави Ердоган.

Той напомни за ключовата роля на Турция за мигрантския въпрос: "Ние сме значими за спирането на мигрантите от Изтока, които се отправят към Европа, и също така да гарантираме стабилността и сигурността в Европа”.

И заяви, че Турция се бори с терористите - Кюрдската работническа партия, Силите за защита на народа и „Ислямска държава”, отбеляза Ердоган.

Ердоган е на 24-часово посещение в италианската столица Рим, където освен с първите мъже на южноевропейската страна ще се срещне и с Папа Франциск. 

В коя миша дупка се скри певецът на социализма Спас Гърневски-Джендъра?

http://pogled.info/bulgarski/v-koya-misha-dupka-se-skri-pevetsat-na-sotsializma-spas-garnevski-dzhendara.92318

/Поглед.инфо/ Лицето Спас Гърневски, известен като Спас Джендъра, понеже сменя партии както някои други си сменят пола, днес е решил да се занимава със стария репортер пред Нова телевизия. И, разбира се, лъже като депутат от ГЕРБ. Ето какво казва той:

Вадят бокса от олимпийската програма в Токио 2020?

//dariknews.bg/novini/sviat/vadiat-boksa-ot-olimpijskata-programa-v-tokio-2020-2076589

Боксът може да загуби мястото си в програмата на Олимпиадата в Токио през 2020 година заради хаоса в управлението на Международната аматьорска боксова федерация АИБА.
 
Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах каза на пресконфер

Критични остават нивата на водите на Вардар, Треска и Пчиня в Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698828

Критични остават нивата на водите на Вардар, Треска и Пчиня в МакедонияСлед обилните превалявания, които обхванаха Македония в предходните дни, нивата на някои от реките в страната, все още остават критични, предава скопският телевизионен канал „Сител“. От Хидрометеорологична служба на югозападната ни съседка съобщават, че се наблюдава спад на нивата на реките Радика, Пена, Сатеска и Велика.

Сексът е най-добър на 60 години

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/seksat-nai-dobar-60-godini.html

Американска анкета показа, че сексът е най-добър на 60 години, съобщи в. ”Мейл он сънди”. За необвързаните мъже и жени сексът е най-удовлетворяващ на тази възраст, защото хората вече имат опит, знаят какво искат и са освободени да изследват измеренията на сексуалността, обясни секстерапевтът д-р Мадлен Кастеланос.

Беловлас журналистически елит изпрати Евгений Станчев (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698831

Беловлас журналистически елит изпрати
Евгений Станчев (Снимки)Половин час преди да започне опелото на Евгений Станчев в черквата "Св. Седмочисленици" заваля лек дъждец. Когато покойникът е бил добър човек и небето плаче за него, казва при такива случаи народната мъдрост. Бог му отреди да живее 78 години на земята и ги прибра при себе си. Евгений наистина беше добър човек.

Каракачанов за Симеонов: Да беше питал, преди да се изплющи по медиите

http://www.mediapool.bg/karakachanov-za-simeonov-da-beshe-pital-predi-da-se-izplyushti-po-mediite-news275109.html

"Ако (Валери) Симеонов беше пожелал да коментираме темата, преди да се изплющи по медиите, щях да му обясня.“ Така в неделя вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира медийна изява по въпросите около Истанбулската конвенция на своя коалиционен партньор в "Обединени патриоти“ и колега в правителството. В петък пред телевизия "България он ер" вицепремиерът Валери Симеонов определи като "глупотевина" идеята на Каракачанов за референдум за третия пол, гей браковете и други подобнти въпроси, които по никакъв начин не са засегнати в конвенцията, но станаха основна тема в т.нар. дебат за нея. Симеонов, който е лидер на НФСБ, заяви, че няма да подкрепи предложението за референдум. "Тук няма никакво единодушие, ВМРО малко истерясват, за да събират още малко медийни дивиденти, нито е обсъждано от "Обединени патриоти", нито ще се съглася да издухаме още 40 млн. лева заради някакви глупотевини. Да правим референдум за щяло и не щяло, ми дайте да направим за Терез и Масуд - дали да ходят в Холандия. Може ли за такива глупости да се харчат държавни пари? Това ли е голямата тема - гей браковете, че да го решаваме с референдум?! Нищо няма да излезе от тоя референдум, както с оная глупотевина за "Белене" и после другата - на Слави Трифонов", изтъкна Симеонов. И предположи, че Каракачанов, който бил три дни на посещение в Израел, още не се е бил аклиматизирал и са го "хванали" още като е кацнал, затова е поискал референдума. "Аз не мога да разбера дали той е против референдума или е за нещата, за които искам да се проведе той", изрази съмнението си Каракачанов в неделя пред Нова телевизия. След което разви теорията си за пола като „биологична, а не социална категория". "За съжаление, една добра идея - да се реши проблемът със семейното насилие и насилието срещу жени, е опорочена с опита да се пробута и така наречената "джендър идеология". В някои от членовете и разпоредбите на Истанбулската конвенция се налагат понятия като „социален пол”, "нетрадиционни роли на пола", повтори познатата си теза той. Министърът на отбраната подчерта, че в момент, когато „Европа и България имат сериозен демографски проблем, "трябва да мислим как да стимулираме нормалността в семействата".  Същевременно изтъкна, че не е хомофоб. "Тези, които сега говорят, че сме срещу европейските ценности, всъщност разбиват ЕС. Вземете логиката на създаването на Съюза. Европейските нации са нации с история, свързана с християнската религия. И сега някой опитва да унищожи точно този фундамент на обществото", каза вицепремиерът. И се "пошегува“, че ако преди абитуриентите в България искали за подарък при завършването си силиконов бюст, сега смяната на пола се представяла в разпространявани комикси като детска игра. Сега сме стигнали дотам, че децата да искат за бала да си сменят пола, каза Каракачанов, като не стана ясно откъде черпи данни за тези твърдения.

Хомосексуалист, заклал любовник, иска да излезе предсрочно от затвора във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368435

Хомосексуалист, убил любовника си, поиска да бъде пуснат предсрочно от варненския затвор, но съдът отхвърли молбата му. Хасан Хасан изтърпява 17-годишна присъда, до края на която остават близо 5 години и 8 месеца. През есента на 2008 г.

Испания дешифрира кралски таен код на 500 години

http://www.cross.bg/fernando-taen-kordoba-1567048.html

/КРОСС/ Петстотингодишен таен код, използван в писма между един от най-прочутите испански монарси и военен командир, бе дешифриран, съобщи Би Би Си. Посланията на Фернандо II Католика, в които се използват над 200 специални символа, от векове измъчваха историците. Но най-накрая испанската разузнавателна агенция успя да ги разгадае. Кралят стои зад последното отвоюване на испански територии от маврите ( т.нар. Реконкиста) през 1492 г. и зад пътуванията на Колумб до Америка. Писмата между Фернандо II и Гонсало де Кордоба включват инструкции за стратегията във военната кампания в Италия в началото на XVI век. Те са писани на таен код, за да не бъдат разбрани, ако случайно попаднат в ръцете на влага. Писмата са изложени в Музея на испанската армия в Толедо, като на специалисти в разузнаването отнело половин години, за да дешифрират 4 от тях, някои от които били с дължина над 20 страници. Темите в тях варирали от детайлно разполагане на войските до мъмрене на военачалника, че не се консултира с краля преди да предприеме дипломатически ходове. В началото на XVI век отнемало около 15 дни за пристигане на писмата от резиденциите на краля до Югоизточна Италия, където бил базиран командирът. Крал Фернандо II и Гонсало де Кордоба използвали сложна шифровъчна система, която включвала 88 символа и 237 комбинирани букви. За всяка буква имало между две и 6 фигурни характеристики като триъгълници или номера

Радев уверява: Мутренските времена не се връщат

https://www.actualno.com/politics/radev-uverjava-mutrenskite-vremena-ne-se-vryshtat-news_657950.html

Мутренските времена не се връщат. Това заяви пред БНР министърът на вътрешните работи Валентин Радев. През 2016 година имаше 79 убийства. От тях са разкрити 67. През 2017 година – 95, а от тях са разкрити всички без едно, тоест 94. Виждате как работи полицията. Като министър съм доволен, защото виждам активността, виждам желанието, с което хората работят. Като гражданин искам убийствата веднага да се разкриват, но не стават веднага нещата. Трябва да бъдем перфектни, трябва да намерим

Недостигът на кислород по време на сън утроява риска от деменция

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6698798

Недостигът на кислород по време на сън утроява риска от деменцияНедостигът на кислород по време на сън утроява риска от развитие на деменция, установиха учени от университета в Куинсланд (Австралия). Прессъобщение за изследването е публикувано на сайта на Института на главния мозък. Пациентите със сънна апнея - заболяване, характеризиращо се с нарушение на дишането и придружено от хъркане, са изложени на риск,

Откъс от "Социалният организъм" на Оливър Лъкет и Майкъл Дж. Кейси

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/02/04/3123404_otkus_ot_socialniiat_organizum_na_olivur_luket_i/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Социалният организъм", с автори Оливър Лъкет и Майкъл Дж. Кейси, предоставен от Издателство "Кръгозор"<br /><br />"Социалният организъм" – социалните мрежи като жив организъм<br /><br />Книга "Социалният организъм" разкрива как социалните мрежи функционират като жив организъм и променят бизнеса, обществото и бъдещето ни<br /><br />Социалните мрежи...

Маските на Венеция (СНИМКИ)

http://clubz.bg/63772-maskite_na_veneciq_snimki

Ангели, дялоли, принцеси и херцози... Никъде не можете да ги срещнете в такова изобилие, каквото по време на традиционния карнавал във Венеция. 

Събитието започна преди седмица и продължава още една. Традицията е от времената, когато Венеция още е град-държава.

Карнавалът се свързва с периода на пируване преди 40-дневния Великденски пост. 

Тесните канали и улички на древния град се изпълват със стотици граждани и гости на града, които носят традиционни венециански маски. И докато за произхода на маските учените все още спорят, ясно е, че те са сред най-разпознаваемите символи на града, заедно с гондолите, каналите и базиликата „Сан Марко“.

 

Посолството на Северна Корея в Берлин замесено в ядрената програма на Пхенян?

http://www.cross.bg/koreya-severna-shefut-1567047.html

/КРОСС/ Режимът в Северна Корея вероятно е осигурявал доставки за ядрената си програма чрез посолството си в Берлин. Това потвърди шефът на германското разузнаване Ханс-Георг Маасен в журналистическо разследване на обществената германска телевизия ARD. Установихме, че някои действия на посолството на Северна Корея най-вероятно са свързани с ракетните изпитания на Пхенян, и по-точно с ядрената програма", заявява шефът на вътрешното разузнаване Маасен в документалния филм, който ще бъде излъчен утре вечер. В повечето случаи ставало дума за търговия с изделия или технологии с двойна употреба, т.е. с възможно цивилно и военно приложение. Когато установим такива практики, естествено, ние ги предотвратяваме, но не можем да гарантираме, че сме успели да влезем в следите на всички случаи, допълва шефът на разузнаването. Журналистите от ARD твърдят, че съмнителните сделки са започнали през 2016 г. и са продължили и миналата година. А според инспектор на ООН търговското ембарго срещу Северна Корея се заобикаля не само от Китай и Русия, но и от редица западни страни, вкл. и от Германия. Опозицията в Бундестага вече обяви, че ще иска обяснения по заформящия се политически скандал.    

Директни полети от София до Акаба пуска Райънер

https://offnews.bg//ikonomika/direktni-poleti-ot-sofia-do-akaba-puska-rajaner-674178.html

Директни полети от София до курортния град Акаба в Йордания пуска нискотарифната авиокомпания Райънер.

Те ще се изпълняват два пъти седмично от края на октомври, като част от зимното разписание на компанията през 2018 г.

Билетите София-Акаба ще бъдат пуснати в продажба на уебсайта на Райънер по-късно този месец.

Акаба е курортен и пристанищен град, разположен на Червено море. Населението му е около 70 хил. души. В залива, където се намира градът, са открити над 140 вида корали, а също и около 40 вида морски животни, които се срещат само там.

Спецакция срещу канал за крадене на автомобили

https://www.actualno.com/crime/specakcija-sreshtu-kanal-za-kradene-na-avtomobili-news_657949.html

Спецакция срещу канал за крадене на автомобили се проведе в София в неделя. Арестувани са били четирима души. Полицаите нахлуха в помещение в столичния квартал „Малинова долина”. Смята се, че на мястото са се разфасовали крадени коли. За сега не се съобщава повече информация.

Възгласи ”Македония!” огласиха митинга в Атина

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-gartzia-protest-26848423

С викове "Македония" започна митингът в центъра на Атина под мотото "Македония е гръцка".

Ердоган: Искаме пълно присъединяване към ЕС, други опции не ни задоволяват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698792

Ердоган: Искаме пълно присъединяване към ЕС, други опции не ни задоволяватТурският президент Реджеп Тайип Ердоган, който ще бъде утре на посещение в Италия, отхвърли всякакъв друг вариант освен присъединяване на Турция към ЕС, отхвърляйки френското предложение за партньорство, в интервю за италианския вестник "Стампа", цитирано от агенция Франс прес. ЕС трябва да спази обещанията, дадени на Турция,

Двама загинали и ранени при влакова катастрофа в САЩ

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/dvama-zaginali-i-raneni-pri-vlakova-katastrofa-v-sasht-6078944

Пътнически влак със 139 пасажери и осем членове на локомотивната бригада се сблъскал с товарен влак и дерайлирал

"Ди Велт“: ЕК ускорява евроинтеграцията на Западните Балкани

http://www.mediapool.bg/di-velt-ek-uskoryava-evrointegratsiyata-na-zapadnite-balkani-news275108.html

Европейската комисия иска значително да ускори приемането на страните от Западните Балкани, пише германският всекидневник „Ди Велт“, цитиран в неделя от БНР. като се позовава на стратегически документ на Комисията. Приемането на шестте страни е в политически, икономически и геополитически интерес на ЕС, цитира вестникът документа на еврокомисията. Сърбия и Черна гора може да се присъединят още през 2025 г., се казва още в документа, който ще бъде публикуван във вторник. Настоящият момент е от историческо значение за тези страни, за да свържат бъдещето си с ЕС. Те обаче продължават да са изправени пред огромното предизвикателство на необходимите реформи. Комисията настоява на първо място за нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово.

Постига ли ОПЕК целите си?

https://www.investor.bg/surovini/365/a/postiga-li-opek-celite-si-254771/

Картелът и приятелите му не знаят накъде отиват, но са сигурни, че още не са стигнали

Трима души са пострадали при катастрофа между лек автомобил и патрулка в Пловдив

http://www.cross.bg/avtomobil-krustovishteto-plovdiv-1567046.html

/КРОСС/ Полицейски автомобил се е блъснал в дърво след катастрофа с друг автомобил в кв. „Тракия" в Пловдив, съобщиха от ОД на МВР. Инцидентът е станал около 12.50 часа днес на кръстовището на бул. „Освобождение" с ул. „Бранислав Велешки". Според подадената информация патрулен автомобил на Пето районно полицейско управление е навлязъл в кръстовището с включена звукова и светлинна сигнализация и се сблъскал с лек автомобил „Рено". След удара служебният автомобил се е ударил в дърво, а „Рено"-то е спряло на разделителния остров. Леко пострадал е полицейски служител, пътувал на предната седалка. Алкохолната проба с дрегер на водача на патрулката е отрицателна. В болница за прегледи са откарани 41-годишната шофьорка на „Рено"-то, на която ще бъде взета кръвна проба, както и 20-годишна пътничка. По първоначални данни двете нямат сериозни наранявания. На местопроизшествието се извършват процесуално-следствени действия. Към момента движението в района на инцидента се извършва нормално.    

Анкета показва, че сексът е най-добър на 60 години

http://www.mediapool.bg/anketa-pokazva-che-seksat-e-nai-dobar-na-60-godini-news275107.html

Американска анкета показа, че сексът е най-добър на 60 години, съобщи в. "Мейл он сънди", цитиран от БТА. За необвързаните мъже и жени сексът е най-удовлетворяващ на тази възраст, защото хората вече имат опит, знаят какво искат и са освободени да изследват измеренията на сексуалността, обяснява секстерапевтът д-р Мадлен Кастеланос. Жените са най-доволни от половия си живот на 66 години, а мъжете - на 64. "С годините човек знае какво харесва физически - добавя д-р Кастеланос. - Колкото по-възрастен си, толкова по-малко се ограничаваш от това какво мислят другите, какво мисли обществото и какво мисли партньорът". Анкетата "Необвързаните в Америка" е обхванала 5000 души. Предишни изследвания също установиха, че сексът се подобрява с възрастта.

Ламарина падна и рани тежко мъж в бурята във Враца

https://offnews.bg//obshtestvo/lamarina-padna-i-rani-tezhko-mazh-v-buriata-vav-vratca-674177.html

Покривна ламарина е паднала върху мъж и го е ранила тежко вчера, по време на бурята.

Той е с тежка черепно-мозъчна травма и прорезни рани, докаран е вечерта в болница "Токуда" в София, съобщиха от лечебното заведение.

Настанен е в клиниката по неврохирургия.

Мъжът е в тежко, но стабилно състояние, като остава под активни лекарски грижи.

Пет възможни работи за Пучдемон в Брюксел

https://www.actualno.com/analysis/pet-vyzmojni-raboti-za-puchdemon-v-bruksel-news_657947.html

Реалността изглежда най-накрая удари Карлс Пучдмон в лицето. Испанският телевизионен канал Telecinco получи тази седмица текстови съобщения, които са били изпратени от бившия каталунски регионален президент на един от бившите му министри, в които Пучдемон призна, че играта се развива и "планът на Монклоа (офиса на испанския министър-председател Мариано Рахой) триумфира. " Пучдемонт и получателят на посланията - друг политик, привърженик на независимостта, който е в изгнание, Тони Ком

Вандали нападнаха дома на Микис Теодоракис преди днешния протест в Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698782

Вандали нападнаха дома на Микис Теодоракис преди днешния протест в АтинаНеизвестни вандали вчера следобед са полели с боя дома на известния гръцки композитор Микис Теодоракис, който ще бъде един от главните оратори на днешния масов митинг в Атина срещу включването на думата "Македония" в името на северната съседка на Гърция, пише в. "Катимерини". Полицията съобщи, че нападателите са полели с червена боя входа на

Великобритания няма да се предаде за сделка по Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=368436

Великобритания ще настоява за сключване на договор с Европейския съюз, за да се гарантира както безпроблемната търговия, така и способността на страната да договаря търговски споразумения с други страни, заяви пред БиБиСи британския министър Амбър Руд.

Стотици хиляди гърци на протест заради името на Македония

https://frognews.bg/novini/stotitsi-hiliadi-gartsi-protest-zaradi-imeto-makedoniia.html

Демонстрацията се провежда при изключително засилени мерки за сигурност. 19 хил. полицаи охраняват събитието, което представлява почти целият състав на полицията в района на Атина.

В Анкара е задържан "министърът на информацията" на "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/v-ankara-e-zadarzhan-ministarat-na-informatsiyata-na-islyamska-darzhava-news275106.html

Силите за сигурност на Турция са задържали в Анкара "министъра на информацията" на терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи в неделя телевизия Хабертюрк, цитирана от ТАСС. Операцията е осъществена от отдела за борба с тероризма на управлението за сигурност в Анкара. Според Хабертюрк задържаният терорист Омер Йетек е отговарял за медиите в групировката. На 12 януари турската агенция Доган съобщи, че в град Кайсери е задържан боец от "Ислямска държава", отговарящ за селското стопанство.

Коментари на седмицата. №3: Лъжете ни пак и пак, и пак, но в Брюксел виждат

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6698656

Коментари на седмицата. №3: Лъжете ни пак и пак, и пак, но в Брюксел виждатПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е три с 37 092 прочитания. Поехме европредседателството и България рязко се превърна в мащеха за сенчестия бизнес и криминалните структури. От миналата седмица мафиотите и крадците в България са в ступор. А който се изплъзне от ступора, получава паник атаки.

Линдзи Вон с нова крачка към велик рекорд

https://offnews.bg//zimni/lindzi-von-s-nova-krachka-kam-velik-rekord-674176.html

Американската суперзвезда в алпийските ски Линдзи Вон спечели и второто спускане в Гармиш-Партенкирхен, валидно за Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

Вон бе най-бърза с време 1:37,92 минути и записа 81-а победа в кариерата си, с което се приближи на 5 победи до рекорда на Ингемар Стенмарк, който е най-успешният алпиец за всички времена с 86 победи.

Победата на американката е нейна четвърта за сезона и трета поредна на спускане след вчерашния й успех в Гармиш и триумфа в Кортина д'Ампецо преди две седмици.

Втора с 1:38.03 в днешното спускане в Гармиш остана италианката София Годжа, с което тя дублира постижението си от вчера, когато също бе първа подгласничка на Линдзи Вон.

Трета е Тина Вайратер от Лихтенщайн с 1:38.04 минута. С двете победи в Гармиш Линдзи Вон подсказа, че се намира в отлична форма точно преди Олимпиадата в Пьончан, където ще търси втора олимпийска титла в спускането след златото във Ванкувър 2010.

Гърневски усърдно е отглеждал макове, сега пък полива и отглежда гербери

http://pogled.info/bulgarski/garnevski-usardno-e-otglezhdal-makove-sega-pak-poliva-i-otglezhda-gerberi.92317

/Поглед.инфо/ Тази сутрин Спас Гърневски в една телевизия рече: „Не успяхме да преодолеем комунизма”!

Гийермо дел Торо спечели голямата награда на американската Гилдия на режисьорите

http://www.mediapool.bg/giyermo-del-toro-specheli-golyamata-nagrada-na-amerikanskata-gildiya-na-rezhisyorite-news275105.html

Гийермо дел Торо спечели отличието за изключителни постижения в режисурата на пълнометражен филм на наградите на американската Гилдия на режисьорите в Бевърли хилс, съобщиха информационните агенции в неделя. Това затвърди позицията на мексиканския режисьор и на филма му "Формата на водата" като фаворит в надпреварата за "Оскар". "Формата на водата" вече спечели наградата на Гилдията на продуцентите и е с най-много - 13 номинации за наградите "Оскар", припомня БТА. Дел Торо каза, че филмът му е "пълен с много причини защо да не проработи и те са причините, заради които въздейства". Той посвети наградата си на майка си и баща си, който е болен. Това е първата награда на Гийермо дел Торо от Гилдията на режисьорите и неговата първа номинация. Той успя да измести за наградата Грета Гъруиг ("Лейди Бърд"), Джордан Пийл ("Бягай!"), Мартин Макдона ("Три Билборда извън града") и Кристофър Нолан ("Дюнкерк"). Джордан Пийл обаче спечели наградата за режисура на първи пълнометражен филм, измествайки Арън Соркин за "Играта на Моли", Тейлър Шеридан за "Дивата река", Уилям Олдройд за "Лейди Макбет", Джеръми Джаспър за "Patti Cake$". В Гилдията на режисьорите членуват 17 000 професионалисти, включително от телевизията и рекламата. Обикновено нейният избор е по-популистки, в сравнение с режисьорската секция на филмовата академия, която е с 400 членове. Сред останалите наградени от Гилдията на режисьорите са Матю Хайнеман за документалния "Град на призраци", а в телевизионните категории Рийд Морано за "Историята на прислужницата", Бет Маккарти-Милър за "Вице", Жан-Марк Вале за "Големите малки лъжи", както и Глен Уайс за режисурата на 89-ата церемония на наградите "Оскар". Наградата за цялостни постижения на Гилдията на режисьорите получи британецът Майкъл Аптид, известен с документалната поредица "Up", проследяваща живота на хора през седем години от тяхното детство през зряла възраст до старини. Избор на Гилдията на режисьорите не винаги съвпада с наградите "Оскар", но може и да ги предскаже. Миналата година Деймиън Шазел стана най-младият награден за пълнометражен филм от Гилдията на режисьорите и след това спечели "Оскар" за "Ла Ла Ленд".

Подредбата в кухнята оказва влияние на теглото ни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6698768

Подредбата в кухнята оказва влияние на теглото ниДиетолози разкриха, че някои промени в подредбата на кухнята могат да ни помогнат да отслабнем, пише в. "Дейли мейл". Предишни проучвания показаха, че помещението, в което съхраняваме и готвим храната си, може да развали или да улесни диетата ни. Така например, хаосът в кухнята подтиква към системно преяждане.

Авария на главен топлопровод остави столични квартали без парно и топла вода

https://offnews.bg//obshtestvo/avaria-na-glaven-toploprovod-ostavi-stolichni-kvartali-bez-parno-i-top-674173.html

Части от столични квартала останаха без парно и топла вода заради авария на главен топлопровод. Това са жилищните комплекси "Яворов", "Гео Милев", "Редута" и част от "Слатина".

Прекъснато е топлоподаването в карето между улиците: бул. "Шипченски проход", ул. "Коста Лулчев", ул. "Гео Милев", ул. "Слатина"; както и между улици: ул. "Калиманци", ул. "Иларион Драгостинов", ул. "Атанас Узунов", ул. "Велчо Атанасов", ул. "Боян Магесник", бул. "Мадрид", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. "Мизия", ул. "Хан Омуртаг" и бул. "Ситняково".

Незабавно са взети необходимите мерки, като ще се работи до пълното възстановяване на топлоподаването, уверяват от "Топлофикация-София".

Възстановено е електрозахранването навсякъде в Благоевградска и Софийска област, което беше прекъснато заради бурния вятър, съобщиха от ЧЕЗ. 

28 са сигналите за проблеми в София - основно за паднали дървета, изкоренени от бурята.

Сърбия и Черна Гора стават членки на ЕС през 2025 г.

http://www.cross.bg/reformi-surbiya-dokymenta-1567045.html

/КРОСС/ Страните от Западните Балкани ще се присъединят към Европейския съюз много по-скоро, отколкото се смяташе. Според документ на Европейската комисия, който ще бъде оповестен във вторник, Сърбия и Черна Гора могат да влязат в ЕС още през 2025 г., малко след това ще ги последват и Македония, Албания, Косово и Босна и Херцеговина. В документа на комисията са описани и сериозни реформи за общността, които ще бъдат препоръчани още този септември. Съдържанието на документа бе публикувано в неделя от германския в. „Велт", който разполага с него. В него е описана стратегията на Брюксел, която ще ускори шеметно влизането на Западните Балкани в ЕС. „Членството на шестте западнобалкански държави в ЕС е от политически и икономически интерес за ЕС, както е важен и за неговата сигурност", пише в него. Той е озаглавен „Реалистична перспектива за разширение на ЕС със страните от Западните Балкани". „Със силна политическа воля, прокарването на реформи и решаването на конфликтите със съседите, Черна Гора и Сърбия би трябвало да са готови за членство през 2025 година", цитира „Велт" документа. Според ЕК в момента има „исторически изгодна възможност" тяхното бъдеще да се обвърже здраво и необратимо с Европейския съюз. ЕК ще настоява за бързото и задълбочено провеждане на необходимите реформи в тези страни

Симеон Стоянчов – Малката Рижа остава за постоянно в ареста

https://www.actualno.com/crime/simeon-stojanchov-malkata-rija-ostava-za-postojanno-v-aresta-news_657946.html

Криминално проявеният бургазлия Симеон Стоянчов – Малката Рижа за пореден път остава за постоянно в ареста, този път – заради кражба на мотор и заплаха за побой над собственика, предаде bTV. Твърдението на Малката Рижа е, че е получил возилото доброволно в „Меден рудник” и просто се забавил с връщането му. Според разследващите обаче арестуваният е избутал собственика на мотора, след като отказал да му го даде – и след това отпрашил. За пореден

"Блумбърг" за България: Стратегическият ъгъл на Европа здраво се бори да се присъедини към ядрото

http://www.mediapool.bg/blumbarg-za-bulgaria-strategicheskiyat-agal-na-evropa-zdravo-se-bori-da-se-prisaedini-kam-yadroto-news275104.html

В момент, когато ЕС се съвзема след множество кризи и чертае пътя си напред, някои страни членки откриват, че не са толкова добре дошли по общия път. Това пише агенция "Блумбърг" под заглавие "Стратегическият ъгъл на Европа здраво се бори да се присъедини към ядрото". България се стреми да се присъедини към еврозоната, както и към Шенгенското пространство за свободно движение и покрива критериите за напредък и в двете области. И в двата случая обаче резервираното отношение по този въпрос в някои по-богати страни от ЕС забавят процеса, отбелязва "Блумбърг" в статията, публикувана на сайта bloombergquint.com и цитирана от БТА в неделя. Бившата комунистическа страна, която подсилва стратегическият югоизточен фланг на ЕС, представлява тест за усилията на блока за по-тясна интеграция с цел да се справи с предизвикателства като засилващия се глобален протекционизъм и заплахата от нова бежанска вълна от Близкия изток и Африка. В комбинация с укрепването на еврозоната, ЕС цели да гарантира запазване на икономическото си влияние след изтеглянето на Великобритания след малко повече от година. "Изборът на България е да бъде част от ядрото", заявила външната министърка Екатерина Захариева в интервю за агенцията, дадено в Брюксел на 30 януари. "Имаме ясна програма и ясни приоритети", добавя тя. Германия, която още страда след 10-годишна борба с предизвиканата от Гърция дългова криза, помага да се сложи спирачка на българските аспирации към еврото, продължава агенцията. Холандия, в която действа силна антиимиграционна партия и Франция, която през последните години пострада от големи терористични нападения, са сред страните, които действат като спирачка на всяко разширяване на Шенген, според цитирани от Блумбърг анонимни служители в Брюксел, Берлин и София. Миналият юни германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че иска България да се присъедини към еврозоната "възможно най-скоро", но сегашните спънки в процеса разкриват често срещаното в ЕС разминаване между политическите декларации и превръщането им политическа реалност - особено когато става дума за финанси. Гърция често се сблъскваше с подобни ситуации по време на преговорите за спасителна финансова помощ. "Всички възражения бяха чисто политически", казва в интервю Жолт Дарваш, изследовател в брюкселския мозъчен тръст "Брюгел". "Има двойни стандарти. Приемането на България като нов член на еврозоната не би трябвало да е проблем. България няма да стане нова Гърция", добавя той. България, която планира да кандидатства за влизане във валутно-курсовия механизъм, известен като ERM-2 и който е част от пътя за присъединяване към еврозоната, изпълнява всички икономически изисквания. Националната валута, левът, вече е обвързан с еврото. Държавният дълг е доста под средния за еврозоната и под максималното равнище, определено от ЕС. Страната има бюджетен излишък и е достатъчно далеч от европейския лимит от 3% от БВП за бюджетните дефицити. Балканската страна изпълнява отлично и всички изисквания за присъединяване към Шенген, добавя агенцията. През септември председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че България и Румъния трябва да станат част от Шенген "незабавно", защото изпълняват всички изисквания. Министър Захариева заявява, че страната е готова да се присъедини към Шенген "от много години" и че "този двоен стандарт не трябва да съществува". Тактиките на Берлин за отлагане по валутния въпрос са комбинирани с продължаващ процес на оценка на годността на България за присъединяване към 19-членната еврозона, извършван от Европейската централна банка (ЕЦБ). Германското финансово министерство приветства "проявения от страни членки интерес към присъединяването към еврозоната", но подчерта, че ЕЦБ трябва да приключи оценката си. Тази подробна оценка трябва да включва аспекти на устойчивостта, подчерта говорител на министерството на финансите в Берлин. Според говорител на ЕЦБ банката работи по оценката и се очаква тя да бъде публикувана през май. Някои официални представители казват, че опасенията за готовността на България за присъединяване към единната валута произтичат от опасността от инфлация, свързана със силния икономически растеж в страната и изискванията на банковия съюз на ЕС да се предотвратява финансова нестабилност. Други представители сочат равнището на корупция в България - най-лошото в ЕС, според "Трансперънси интернешънъл". Те казват, че еврозоната трябва да гледа отвъд твърдите икономическите критерии и да отчита силата на националните институции, когато обмисля дали да отвори вратите си за нови членове. "Блумбърг" припомня изявлението на финансовия министър Владислав Горанов от 11 януари, че правителството планира до средата на годината официално да кандидатства за влизане в ERM-2 и че ако се гледат чисто официалните критерии, София е "отличен ученик".

Пострадалото дете при сблъсъка в Хаинбоаз е 10-годишно момиче, в много тежко състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698776

Пострадалото дете при сблъсъка в Хаинбоаз е 10-годишно момиче, в много тежко състояние"Чакам да излязат всички резултати", заяви директорът на болницата в Стара Загора проф. Йовчев за пострадалото дете при катастрофата между тир и лека кола в Хаинбоаз. От "Спешното отделение" на старозагорската болница казаха за "24 часа", че детето е излязло от скенер и е качено в реанимация. Става дума за 10-годишно момиченце,

Значителна облачност по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=368432

Над Черноморието утре - 5 февруари ще има променлива облачност, значителна над северното крайбрежие, научи Moreto.net. Вятърът ще е слаб от северозапад, север. Максималните температури ще са 6°-8°. Температурата на морската вода е 6-7°.

В китайски зоопарк хранели питоните с живи кученца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698751

В китайски зоопарк хранели питоните с живи кученцаСлужителите в частен зоопарк в китайската провинция Хенан хранели питоните с живи кутрета, става ясно от снимки и видеозаписи, пуснати в социална мрежа. Потребител на социалната мрежа пусна видеозаписи, показващи, как пускат едно от кученцата в терариума на питоните. На един от кадрите се вижда как питон го задушава в хватката си, информира БГНЕС.

2 загинали и 50 ранени при жп катастрофа в САЩ

https://www.actualno.com/america/2-zaginali-i-50-raneni-pri-jp-katastrofa-v-sasht-news_657943.html

Най-малко двама души са загинали и над 50 са ранени при железопътна катастрофа в американския щат Южна Каролина, съобщават световните агенции. Пътнически влак със 139 пътници и осем членове на локомотивната бригада се сблъскал с товарен влак и е дерайлирал, съобщи bTV. Пътническият влак се движел от Ню Йорк за Маями.  Инцидентът е станал около 2:30 часа местно време. Това е поредна тежка жп катастрофа в САЩ в рамките само на седмица. На 31 януари влак, в който пътували и конгресмени

Снегът в Москва взе жертва, отменят полети от и до града

http://www.cross.bg/dvama-zaginal-sobyanin-1567043.html

/КРОСС/ Един човек е загинал, а двама са били ранени в резултат на силния снеговалеж в Москва, съобщи кметът на града Сергей Собянин, цитиран от ТАСС. "За съжаление, вчерашната стихия не се размина без жертви. Един човек е загинал от паднало дърво и скъсани електропроводи. Други двама са ранени", написа кметът на страницата си в социалната мрежа "ВКонтакте". Собянин добави, че бурята е съборила над 350 дървета, а ситуацията днес ще бъде още по-лоша. Очаква се мощен снеговалеж и бурен вятър с пориви до 20 метра в секунда. Близо 60 полета са блокирани по московските летища поради лошото време, по данни на портала "Яндекс. Разписание".    

Морето изхвърли 20 тела край Мароко

https://offnews.bg//sviat/moreto-izhvarli-20-tela-kraj-maroko-674171.html

Телата на най-малко 20 души бяха изхвърлени от морето край брега на Мелиля - малък испански град на границата с Мароко.

Мароканските спасителни служби извадили труповете след като екипажа на пътнически кораб ги забелязал във водата.

Смята се, че починалите са мигранти от Субсахарска Африка, които вероятно са се опитвали да достигнат Европа през Мелиля въпреки предупрежденията за бури в региона.

Мелиля - само 12 кв. км - е основна пресечна точка за мигрантите, търсещи работа или убежище в Европа. 

Испанският вестник "El Pais" съобщава, че телата са били намерени във водите на около 6-8 км от бреговете на Мелиля.

Точният брой жертви все още не окончателно потвърден.

От началото на 2018 г. досега Испания е втората най-популярна страна, от която мигрантите влизат в Европа, първата е Италия.

От януари 1279 души са пристигнали в Испания, 4256 - в Италия.

243-ма мигранти са загинали в опит да прекосят Средиземно море, без да се броят откритите днес тела.

Карнавалът във Венеция започна традиционно с "Полет на ангела" (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/karnavalyt-vyv-veneciia-zapochna-tradicionno-s-polet-na-angela-snimki-2076580

С маски и костюми десетки хиляди души се събраха на площад "Сан Марко" във Венеция, за да присъстват на традиционния "Полет на ангела". Той бележи началото на карнавалните празненства в италианския град.

Линдзи Вон спечели и второто спускане в Гармиш

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/04/3123900_lindzi_von_specheli_i_vtoroto_spuskane_v_garmish/?ref=rss


Линдзи Вон затвърди отличната си форма преди началото на олимпийските игри в Пьонгчанг с нова победа в Световната купа по ски алпийски дисциплини. Кралицата на скоростта триумфира и във второто спускане за уикенда в германския курорт Гармиш-Партенкирхен. Както и в събота, Вон изпревари София Годжа, но този път разликата между двете беше 11 стотни.<br /><br />За разлика от първия старт, този път спускането беше по оригиналната конфигурация на пистата "Кандахар", а Вон я...

Соловият албум на Лиъм Галахър стана платинен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6698739

Соловият албум на Лиъм Галахър стана платиненЛиъм Галахър благодари на феновете си, след като соловият му албум "As You Were" стана платинен, съобщи Контактмюзик. От "As You Were" вече са продадени повече от 300 000 копия. Бившият фронтмен на "Оейзис" издаде дебютния си солов албум през октомври 2017 г. Той оглави британската класация за албуми и зае трето място по бързина на продажбите за

С викове "Македония" започна митингът в центъра на Атина (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698730

С викове "Македония" започна митингът в центъра на Атина (Снимки)С викове "Македония" започна митингът в центъра на Атина под мотото "Македония е гръцка", съобщават македонските медии. Протестът протича при засилени мерки за сигурност, за която са ангажирани 19 000 полицаи, затворени са улици и метростанции. "Солун каза /думата си/. Сега на ред е Атина да извика: Македония е една и е гръцка",

Иванов: Моделът ”Кумгейт” е моделът на управление на ГЕРБ и Патриотите

http://www.cross.bg/durzhavata-modelut-ivanov-1567042.html

/КРОСС/ Моделът на срастване на държавата с една партия е характерен за цялата страна и Септември е поредното доказателство за това по какъв начин се управлява - чрез шуробаджанащина. Това каза Иван Иванов от БСП. Има срастване на всички нива в държавата. Не се ли вземат необходимите мерки в тази посока, това няма да са единствените случаи. Моделът "Кумгейт" е моделът на управление на държавата и той се налага през последните 8 години доста интензивно във всички сфери на обществения живот, каза още той пред БНР. Отновно държавния бюджет Иванов заяви: Когато се гласуваше държавният бюджет се отвори една голяма пропаст между нас и управляващите в позициите за желание на финансиране на определени сектори. В един момент се оказа, че всичко това, което сме предлагали е възможно, но въпросът е защо се прави по този начин и с какви мотиви господин Борисов раздава с лека ръка тези средства. Всички бяха свидетели как тези пари до последния момент бяха задържани и в неясна за нас и за българския период ситуация те започнаха да ги раздават буквално на калпак.Най-редното и най-нормалното е Сметната палата да се произнесе по този въпрос.    

Трима загинаха при тежка катастрофа в прохода Хаинбоаз

https://www.actualno.com/crime/trima-zaginaha-pri-tejka-katastrofa-v-prohoda-hainboaz-news_657942.html

Тежка катастрофа затвори прохода Хаинбоаз. Четирима души загинаха при челен удар между камион и лек автомобил, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Тежко ранено е невръстно дете, което е откарано в болницата в Стара Загора. Сигналът за пътния инцидент е получен малко след 13 ч. ТИР с турска регистрация и лек автомобил „Опел Зафира“ са се сблъскали челно в участъка между градовете Гурково и Велико Търново. Проходът ще остане затворен до приключване на разследването на т

Четирима загинаха при тежка катастрофа в прохода Хаинбоаз

https://www.actualno.com/crime/chetirima-zaginaha-pri-tejka-katastrofa-v-prohoda-hainboaz-news_657942.html

Тежка катастрофа затвори прохода Хаинбоаз. Четирима души загинаха при челен удар между камион и лек автомобил, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Невръстно дете, което бе откарано в болницата в Стара Загора, е починало. Сигналът за пътния инцидент е получен малко след 13 ч. ТИР с турска регистрация и лек автомобил „Опел Зафира“ са се сблъскали челно в участъка между градовете Гурково и Велико Търново. Проходът ще остане затворен до приключване на разследването на теж

Американска скиорка пропуска ПьонгЧанг 2018 след зловещо падане (видео)

https://offnews.bg//zimni/amerikanska-skiorka-propuska-piongchang-2018-sled-zloveshto-padane-vi-674170.html

Американската състезателка в алпийските ски Жаклин Уилс няма да участва на олимпийските игри в Пьонгчанг.

Причина за това са сериозните травми по крака, които 25-годишната спортистка получи при падането си по време на спускането за Световната купа в Гармиш-Партенкирхен вчера.

Уилс получи фрактура на фибулата и тибията (двете кости на подбедрицата) на левия крак, а освен това скъса предни кръстни връзки на коляното.

Състезанието беше спечелено от американката Линдзи Вон. От американския олимпийски отбор все още не са обявили заместника на Жаклин Уилс за ПьонгЧанг 2018.

Интервенциите на Брюксел заплашват крехкия млечен пазар на общността

https://www.investor.bg/evropa/334/a/intervenciite-na-briuksel-zaplashvat-krehkiia-mlechen-pazar-na-obshtnostta-254935/

Европейската комисия изкупи огромни количества мляко на прах, а производителите се питат кога те ще излязат на пазара

Русия унижи МОК в Швейцария

http://pogled.info/svetoven/rusiya-unizhi-mok-v-shveitsariya.92316

/Поглед.инфо/ Журналистите и потребителите на социални мрежи се състезават по конспирология, опитвайки се да отговорят на въпроса с какви страшни заплахи и подкупи Путин е заставил Спортният арбитражен съд в Лозана да застане на страната на руските спортисти. Това е абсолютно погрешен начин за поставяне на въпроса. Няма никакъв специален „путински шантаж“, а и такъв не е нужен.

Легендарен агент на Мосад подкрепи "Алтернатива за Германия"

http://clubz.bg/63771-legendaren_agent_na_mosad_podkrepi_alternativa_za_germaniq

Легендарният бивш агент на Мосад Рафи Ейтан, ръководил операцията по залавянето на организатора на Холокоста Адолф Айхман, изненадващо подкрепи националистическата партия "Алтернатива за Германия", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Във видеоизявление в страницата си във Фейсбук 91-годишният Ейтан казва, че Израел оценява "отношението на "Алтернатива за Германия" към юдаизма" и очаква тя "да стане алтернатива и на Европа".

"Алтернатива за Германия" спечели 12,6 процента от гласовете на парламентарните избори в Германия през септември и за първи път влезе в парламента, ставайки трета политическа сила.

Лидерите й са правили антисемитски изказвания и са омаловажавали престъпленията на нацисткия режим, отбелязва АП.
Ейтан, който е бил и израелски министър по въпросите на пенсионерите, изразява одобрение към твърдолинейните позиции на националистическата формация към мюсюлманските имигранти.

Израелският посланик в Германия Джереми Исахароф осъди изказването на Ейтан, определяйки го като "печално и позорно".

 

Вавринка: Григор е изключителен играч и добър приятел, сигурен съм, че догодина ще се върне в София

https://offnews.bg//tenis/vavrinka-grigor-e-izkliuchitelen-igrach-i-dobar-priatel-siguren-sam-674168.html

Щастлив съм да дойда за първи път в България и София. Чувал съм много хубави неща за турнира. Чувствам се по-добре, така че реших, че може би е добър вариант да започна малко по-рано с турнирите, сподели носителят на три титли от Големия шлем Станислас Вавринка пред Нова тв преди началото на участието му в турнира по тенис DIEMA XTRA Sofia Open (4-11 февруари), който е от категорията ATP 250.

Швейцарецът замени в последния момент Григор Димитров, който се оттегли заради болки в рамото.

"От първия ден след прибирането ми от Австралия работя наистина здраво за физическата си форма и по отношение на тениса си. Чувствам се все по-добре и се връщам към най-доброто си ниво. Щастлив съм, че вървя напред и се връщам обратно в Тура", каза още Вавринка.

В Австралия знаех, че не съм наистина готов да играя на добро ниво и физически съм твърде далеч от това, което искам да бъда. Но беше важно да тествам коляното, да видя как реагира, а също и психически да се пренастроя към завръщане в Тура, допълни той.

Вавринка определи първата ракета Григор Димитров като "изключителен играч" и "добър приятел". "Тренираме често заедно, от време на време играем двойки. Наистина бях щастлив за него, особено когато спечели няколко титли, като тази в Синсинати и финалите в Лондон. Той е голям шампион и се надявам, че ще продължи да се развива".

Сигурно той е много тъжен, че няма възможност да играе и да защитава титлата си в София. Сигурен съм обаче, че догодина ще се върне, увери Вавринка.

Бившият №3 в света посочи и целите си: "да си върна топ нивото, както физически, така и по отношение на тениса, който играя".

Кирил Добрев пусна непознати снимки на баща си за 4 февруари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6698641

Кирил Добрев пусна непознати снимки на баща си за 4 февруари"21 години от онзи четвърти февруари. На този ден Николай Добрев показа, че в политиката няма светци, но има политици, които обичат България и народа си повече от себе си." С тези думи зам.-шефът на БСП Кирил Добрев публикува във фейсбук непознати до момента снимки на покойния си баща, за да напомни за деня, в който България бе спасена от криза.

ЕП решава за отмяна на двойното часово време

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-ep-dvoyno-chasovo-vreme-26848248

Предстоящата седмица е ключова за напредъка по отмяната на двойното часово време. Дебатът в Европарламента /ЕП/ е в четвъртък.

"Сънди таймс": Готви се вътрешен заговор срещу премиера Мей

http://www.mediapool.bg/sandi-taims-gotvi-se-vatreshen-zagovor-sreshtu-premiera-mei-news275103.html

Привържениците на "твърд Брекзит“ подготвят заговор за смяна на британския премиер Тереза Мей с външния министър Борис Джонсън, съобщава "Сънди таймс“, цитиран от БНР в неделя. Основният мотив на заговорниците било недоволството им от плановете на кабинета за оставане в митническия съюз. Вестникът пише, че един от групата на заговорниците е получил уверения от сегашния външен министър Борис Джонсън, че е готов за битка с Тереза Мей, ако премиерът реши да се придържа към плана за оставането на Великобритания в митническия съюз. Кавалерията пристига, за да спре плана за митническия съюз, е цитираното изявление на Борис Джонсън. Това означава вероятен преврат, който ще постави начело на управлението „екип-мечта“ за евроскептиците, пише "Сънди таймс“. Това означавало Борис Джонсън като премиер, Майкъл Гоув като вицепремиер и новата звезда на твърдолинейните консерватори Джейкъб Рийс-Мог като министър на финансите. Тереза Мей ще обсъжда бъдещите отношения на Великобритания с ЕС през следващата седмица. Министърът за международна търговия Лиъм Фокс заяви по-рано, че е готов да напусне правителството, ако страната остане в митническия съюз. "Сънди таймс“ съобщава, че се очаква „вълна от писма“ с искане на вот на недоверие на премиера, ако Тереза Мей не се откаже от плановете.

Нешка Робева отговори на Илиана Раева във фейсбук

https://www.24chasa.bg/sport/article/6698649

Нешка Робева отговори на Илиана Раева във фейсбукЛегендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева отговори индиректно и афористично на ученичката си Илиана Раева във фейсбук. Ден по-рано, буквално часове след новината, че Робева е назначена за треньор на ансамбъла на Германия, Раева написа, че въпреки  молбите й някой е заснел контролното състезание на българския ансамбъл,

Трудно приключване на коалиционните преговори в Германия

https://frognews.bg/novini/trudno-prikliuchvane-koalitsionnite-pregovori-germaniia.html

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че нейните консерватори са изправени пред трудни преговори със социалдемократите-СПД днес, стремят се да формират управляваща коалиция, но не е ясно дали ще могат да приключат преговорите, съобщава ”Ройтерс”.

Чужденци идват да работят за български заплати

http://www.moreto.net/novini.php?n=368437

Българи отиват да търсят работа в чужбина, чужденци пък идват в България, за да направят същото. В момента българските фирми изпитват недостиг на кадри и чужденци запълват тази липса. Родена в Калининград, рускинята Маргарита идва в София, за да готви.

Петролен танкер с индийски екипаж е изчезнал в Гвинейския залив

http://www.cross.bg/tanker-izcheznal-benin-1567041.html

/КРОСС/ Петролен танкер с 22-членен индийски екипаж е изчезнал в Гвинейския залив, където често върлуват пирати, съобщиха днес индийските власти, предаде Франс прес. Танкерът "МТ Марин експрес" под панамски флаг превозвал 13 500 тона петрол. Той бил хвърлил котва в Котону, Бенин, след което връзката с него се изгубила в четвъртък. "Нашата мисия в /нигерийската столица/ Абуджа е в контакт с властите на Бенин и Нигерия, за да ни помогнат за локализиране на кораба, заяви говорителят на индийското външно министерство Равиш Кумар. Според местни медии това е вторият кораб, изчезнал в района в последно време. През януари бе изгубена връзката с петролния танкер "МТ Барет". Членовете на екипажа, повечето индийци, бяха освободени шест дни по-късно след плащане на откуп, съобщи в. "Хиндустан таймс".      

Бившата съпруга на Гари Олдман нарече брака си с него "кошмар"

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bivshata-sypruga-na-gari-oldman-nareche-braka-si-s-nego-koshmar-2076577

Доня Фиорентино, бившата съпруга на актьора Гари Олдман, нарече четиригодишния си брака с него "кошмар" и го обвини, че я е тормозел емоционално и физически, а след това е използвал славата и влиянието си, за да получи попечителство върху децата им

Протест в защита на кмета на Септември блокира главeн път

https://www.actualno.com/pazardjik/protest-v-zashtita-na-kmeta-na-septemvri-blokira-glaven-pyt-news_657941.html

Протест в защита на кмета на община Септември блокира главния път Пазарджик-Велинград, предаде bTV. Недоволните от повдигнатите обвинения срещу Марин Рачев за източване на обществени средства блокираха за около час пътя, като пресичат непрекъснато пешеходната пътека в село в Варвара. Те са категорични, че той е „честен човек” и е обвинен неправомерно. Припомняме, че Рачев беше арестуван след спецакция в общината. Снимка: Архив

Кукла за момчето, кола за момичето

https://offnews.bg//mama-nindzha/kukla-za-momcheto-kola-za-momicheto-674169.html

Тази статия преведохме за вас от руски сайт за възпитание. Започвам с това заради едно много важно уточнение. Руските родители възпитават децата си традиционно, много консервативно и патриархално. В общи линии за тях важи правилото, че у момчето задължително трябва да се възпитават мъжки качества, а у момиченцето - женственост. Част от българските родители също мислят така. Но дори и те не бива да се опасяват, че когато децата играят с нетрадиционни играчки, това би възпитало у тях качества "неприсъщи за пола им". Важно е да се знае, че сексуалната ориентация не се предопределя от играчките на децата, нито от предпочитаните…

Четири жертви на катастрофа на Хаинбоаз, сред тях и дете

http://www.mediapool.bg/chetiri-zhertvi-na-katastrofa-na-hainboaz-sred-tyah-i-dete-news275102.html

Четирима души загинаха в резултат на тежката катастрофа край прохода Хаинбоаз, предаде в неделя БГНЕС. Трима възрастни са загинали на място, а пострадало при инцидента дете е починало по-късно в старозагорската болница. Тежката катастрофа стана около 13 ч. Челно са се сблъскали ТИР с турска регистрация и лек автомобил „Опел Зафира“ в участъка между градовете Гурково и Велико Търново. Проходът остава затворен до приключване на разследването на инцидента.

Как остарява Шарън Стоун

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6696710

Как остарява Шарън СтоунСлед инсулт преди 17 г. ѝ дават само 5% шанс за живот “Бъдете фанатично позитивни и войнствено оптимистични. Ако нещо не е, както го искате, променете желанието си”, пише Шарън Стоун под една от снимките си в инстаграм. Актрисата навършва 60 години на 10 март и не се срамува да се покаже “по бръчки” и без грим.

Мъж, ударен от ламарина във Враца, се бори за живота си

http://www.mediapool.bg/mazh-udaren-ot-lamarina-vav-vratsa-se-bori-za-zhivota-si-news275101.html

39-годишен мъж от Враца е в тежко състояние, след като е бил ударен от ламарина при вчерашния ураганен вятър в града, съобщиха от полицията в града, цитирана от бТВ в неделя. Инцидентът е станал около 13.30 ч. в събота в центъра на Враца. Мъжът е ударен от отнесена от вятъра ламарина от покрива на бившето кино „Коларов“. Той е прегледан в Спешния център и транспортиран в болница „Токуда“ в София. Мъжът е със счупване в основата на черепа и порезни рани. Още двама души са пострадали леко от хвърчащи предмети, съобщиха от Община Враца. Вчера ветровете в града достигнаха скорост до 115 км/ч. Те причиниха сериозни щети, включително преобърнаха камиони и отнесоха няколко покрива.

Тежка влакова катастрофа в Южна Каролина

http://www.cross.bg/vlak-karolina-yuzhna-1567040.html

/КРОСС/ Най-малко двама души са загинали и над 50 са ранени при железопътна катастрофа в американския щат Южна Каролина, съобщиха Ройтерс и ТАСС. Пътнически влак със 139 пасажери и осем членове на локомотивната бригада се сблъскал с товарен влак и дерайлирал, предаде телевизия Ей Би Си, позовавайки се на железопътната компания Амтрак. Пътническият влак се движел от Ню Йорк за Маями.  

Един загинал при наводнения в Албания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698606

Един загинал при наводнения в АлбанияОбилните дъждове в Албания причиниха големи наводнения в някои региони от страната, които затрудняват трафика и вследствие на които загина един човек, предава македонската агенция Макфакс. Най-тежка е обстановката в южната част на страната, както и в централна Албания. Институциите призоваха населението в някои градове да бъде готово за евакуация.

Учредяването на движението на Божидар Димитров се отлага за "около трети март"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/04/3123881_uchrediavaneto_na_dvijenieto_na_bojidar_dimitrov_se/?ref=rss


В неделя малко след 11 ч. професор Василев е седнал на един от двата стола в малкото фоайе на задния вход на Народния театър "Иван Вазов". Не мърда от мястото си и държи здраво кожена чанта.<br /><br />"Аз разбрах, че ще е към 11 ч. Човекът (посочва портиера - бел. ред.) казва, че горе няма никого", казва професорът на току-що пристигналия друг възрастен мъж. Той знае, че началният час е 12 ч. Двамата не се познават, но ги е събрало събитието, обявено в началото...

След "битка с мафията“ Терез и Масуд отпътуваха за Холандия

http://www.mediapool.bg/sled-bitka-s-mafiyata-terez-i-masud-otpatuvaha-za-holandiya-news275100.html

Близо половин година, след като като по чудо оцеляха Разградския зоопарк, спасени от неправителствени организации, и след множество институционални пречки и протести в тяхна защита лъвчетата Терез и Масуд поеха към спасителния център на международната организация „Четири лапи“ в Холандия, предаде бТВ в неделя. По едно време бях загубила надежда, че този ден ще дойде, коментира пред телевизията Любомила Кривошиева от „Дивите животни“ – организацията, която първа им се притече на помощ. Точно това искахме да се случи от самото начало, защото за тези животни е нужна специализирана грижа, която в България просто няма кой да осигури, каза Кривошиева. Тя призна, че не е очаквала такава огромна подкрепа и посочи, че именно благодарение на нея се стига до днешния ден. „Не очаквах, че до такава степен институциите няма да искат да направят нещо по въпроса, така че животните да са добре и ще абдикират от задълженията си“, каза Кривошиева. Животните, които в последните седмици живееха под карантина в Столичния зоопарк, бяха натоварени на специализирана линейка. По време на пътуването те ще бъдат под наблюдение на ветеринарен лекар от берлинския Институт за изследване на диви и зоопаркови животни и експерт от спасителния център. Очаква се Терез и Масуд да пристигнат в Холандия след два дни. „Ще се спира на всеки 2 – 3 часа, за да се проверява какво е състоянието им, за да им се дава вода и храна, ако се наложи, а то ще се наложи“, обяснипред бТВ Явор Гечев от фондация „Четири лапи“. В Холандия лъвчетата ще бъдат поети от специалисти по големи котки. Те ще престоят в спасителния център, докато станат самостоятелни, след което ще бъдат прехвърлени в убежището за големи котки в Южна Африка. Междувременно ще се работи по здравословните им проблеми. "Беше ужасяваща битка. Просто защото мафията поиска тези две лъвчета за себе си, бяха положени страхотни усилия. Това се превърна в политически проблем, но заедно успяхме", заяви Любомира Кривошиева. От Българската агенция по безопасност на храните издадоха в събота транспортните документиза лъвчетата – нещо което агенцията отказваше да направи в продължение на месеци. Съдбата на лъвчетата предизвика няколко протеста, след като общинският съвет в Разград на два пъти взе решение да ги изпрати в зоопарка в Пазарджик, въпреки че там липсваха необходимите условия за отглеждането им. В крайна сметка бе решено да заминат за Холандия, но едва след повторна намеса на премиера Бойко Борисов. Междувременно беше установено, че при Терез се забелязва неправилен растеж на костите на предните лапи, което изисква спешна намеса – отначало с промяна на диетата и постоянно наблюдение, а при липса на подобрение и с операция. От "Четири лапи" посочват, че здравословните проблеми при Масуд и Терез са причинени на първо място от факта, че те са поне второ поколение близкородствено развъждане – техните родители и родителите на техните родители са брат и сестра, което е предпоставка за предразположение към здравословни проблеми. Допълнителен фактор е бил стресът и цялостната ситуация около раждането им, отхвърлянето от майката и отглеждането им от хора със заместители на майчиното мляко. Рискът този тип животни да не оживеят в първите дни и дори месеци след раждането е огромен. Така Терез и Масуд загубиха сестричката си. Дори и когато оцелеят обаче тези животни се нуждаят от специализирани грижи и постоянно наблюдение, защото рискът за здравето им остава огромен. В спасителния център за големи котки "Фелида" в Холандия за посрещането на Терез и Масуд е готов техният временен дом – вътрешно заграждение с отопление с размери от около 20 кв.м с лежанки, платформи и пясъчник. Там лъвчетата ще имат достъп и до външно заграждение от около 30 кв.м. След като пораснат, ще бъдат преместени в заграждение за възрастни животни, разполагащо с много по-голяма външна площ. Освен това Терез и Масуд ще бъдат под наблюдението на експерти в Института "Лайбниц" в Берлин, с които Фондация "Четири лапи" си сътрудничи активно. Ще се правят консултации и с най-добрите експерти в Европа.

Лъвчетата Терез и Масуд пътуват към Холандия

https://www.actualno.com/society/lyvchetata-terez-i-masud-pytuvat-kym-holandija-news_657939.html

Лъвчетата Терез и Масуд поеха към спасителния център на международната организация „Четири лапи“ в Холандия. Това се случва близо половин година, след като бяха спасени от Разградския зоопарк, където бяха стъпкани от по-големите животни, и след множество институционални пречки и протести в тяхна защита. По едно време бях загубила надежда, че този ден ще дойде, коментира пред bTV Любомила Кривошиева от „Дивите животни“ – организацията, която пър

Кола и патрулка се удариха в Пловдив, трима са пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698603

Кола и патрулка се удариха в Пловдив, трима са пострадалиПолицейски автомобил се е блъснал в дърво след катастрофа с друг автомобил в кв. „Тракия“ в Пловдив. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР за "Фокус". Инцидентът е станал около 12.50 часа днес на кръстовището на бул. „Освобождение“ с ул. „Бранислав Велешки“ в града. Според подадената информация патрулен автомобил на Пето районно

Между 230 и 250 жени във Варненско с диагноза рак на млечната жлеза за година

http://www.moreto.net/novini.php?n=368434

Във Варненска област годишно на 230 - 250 жени се поставя диагноза рак на млечната жлеза. Затова трябва да се обърне внимание на ранната профилактика на заболяването. В България няма държавна политика за скрининт на заболяването", каза на семинар д-р Денислав Белинов, хирург - онколог в СБАЛОЗ “Д-р Марко Марков – Варна”.

Мирела Демирева започна новия сезон с победа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kZAyp4g3YBw/

Сребърната медалистка от олимпийските игри в Рио де Жанейро Мирела Демирева стартира 2018 г. с победа и личен резултат в зала.

На силният турнир в Карлсруе българката преодоля без проблеми 195 см. Това ѝ осигури и първото място в надпреварата. Демирева се справи със задачата без нито една грешка в предишните опити – на 185 см, 189 см, 192 см и 195 см.

След като си осигури първото място, спортист номер 1 на България за 2016 г. опита скок на 200 см, но не успя да преодолее височината.

Надпреварата в Карлсруе е част от веригата на международната IAAF World Indoor Tour, която обединява шестте най-силни турнира на закрито.

Втора след Демирева остана световната вицешампионка Юлия Левченко от Укайна със 192 см

Жекова с пето място в последното състезание във Фелдберг

https://offnews.bg//zimni/zhekova-s-peto-miasto-v-poslednoto-sastezanie-vav-feldberg-674167.html

Най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова остана на 5-о място в дисциплината сноубордкрос в старта за Световната купа по сноуборд в германския курорт Фелдберг.

Българката стартира в малкия финал, който спечели след убедително каране, и това й отреди пета позиция в крайното класиране. Така Жекова подобри представянето си от вчера, когато отново кара в малкия финал и завърши седма.

Втора поредна победа извоюва Микела Мойоли. След вчерашния си успех, днес италианката отново пресече първа финалната линия в компанията на три французойки, като втора остана Шарлот Банк, а трета Кло Треспьо.

Състезанието във Фелдберг бе последен старт преди олимпийската надпревара в сноубордкроса в Пьонгчанг.

Бившата съпруга на Гари Олдман нарече брака си с него "кошмар"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6698599

Бившата съпруга на Гари Олдман нарече брака си с него "кошмар"Доня Фиорентино, бившата съпруга на актьора Гари Олдман, нарече четиригодишния си брака с него "кошмар" и го обвини, че я е тормозел емоционално и физически, а след това е използвал славата и влиянието си, за да получи попечителство върху децата им, съобщи в. "Мейл он сънди". "Той открадна децата ми и съсипа живота ми" - заяви Фиорентино и настоя

Многохиляден протест в Атина: "Македония е Гърция" (ВИДЕО)

http://clubz.bg/63766-mnogohilqden_protest_v_atina_makedoniq_e_gyrciq_video

Стотици хиляди гърци излязоха днес на протест в Атина заради името "Македония", съобщава Би Би Си.

Море от гръцки знамена и скандирания: "Долу ръцете от Македония" на многохилядния митинг в Атина.

Спорът как да се нарича бившата югославска република продължава вече повече от две десетилетия като Гърция не приема името "Македония". 

Сега протестиращите отхвърлят желанието на гръцкото правителство да се опита да разреши дългогодишното противоречие.

Сред излезлите на улицата беше и 92-годишният Микис Теодоракис, прочутият композитор на музиката от "Зорба гърка". Той беше и един от ораторите. 

92-годишният Микис Теодоракис беше един от ораторите.

В събота анархисти изляха червена боя върху неговия дом, но сега той обяви: "Аз съм спокоен и готов".

Според гръцки медии по улиците на Атина е имало близо 1,5 млн. души.

Демонстрантите носеха гръцки знамена и скандираха: "Долу ръцете от Македония" и "Македония е Гърция". Те се събраха на пл. "Синтагма" пред парламента в Атина.

Полицията прибегна и до водни струи, за да въведе ред...
...както и до арести.

Това е втория подобен протест през последните седмици - над 50 хил. души демонстрираха преди това в Солун на 21 януари.

Спорът за името на Македония започва още през 1991 г. , когато тя обявява своята независимост. Официалното ѝ име е Бивша югославска република Македония в международните организации, например в ООН.

Лявото правителство на "Сириза" обяви, че спорът за името е дипломатически проблем и то има желание да го разреши като предлага име за страната, което да включва Македония, но да има ясно разграничение от гръцката област със същото название.

Много гърци обаче смятат, че това е отстъпление.

Разговори с посредничеството на ООН вече се водят. 

Но гръцкият външен министър  Никос Коциякис вече получи смъртни заплахи, след като съобщи, че се надява спорът да има разрешение в рамките на няколко месеца.
 

Гръцката православна църква подкрепя кампанията Македония да спре да използва какъвто и да е вариант на името. Посредникът от ООН Матю Нимец предложи различни варианти, сред които "Република Нова Македония".

Многохиляден протест в Атина: "Македония е Гърция" (СНИМКИ)

http://clubz.bg/63766-mnogohilqden_protest_v_atina_makedoniq_e_gyrciq_snimki

Стотици хиляди гърци излязоха днес на протест в Атина заради името "Македония", съобщава Би Би Си.

Море от гръцки знамена и скандирания: "Долу ръцете от Македония" на многохилядния митинг в Атина.

Спорът как да се нарича бившата югославска република продължава вече повече от две десетилетия като Гърция не приема името "Македония". 

Сега протестиращите отхвърлят желанието на гръцкото правителство да се опита да разреши дългогодишното противоречие.

Сред излезлите на улицата беше и 92-годишният Микис Теодоракис, прочутият композитор на музиката от "Зорба гърка". Той беше и един от ораторите. 

92-годишният Микис Теодоракис беше един от ораторите.

В събота анархисти изляха червена боя върху неговия дом, но сега той обяви: "Аз съм спокоен и готов".

Демонстрантите носеха гръцки знамена и скандираха: "Долу ръцете от Македония" и "Македония е Гърция". Те се събраха на пл. "Синтагма" пред парламента в Атина.

Полицията прибегна и до водни струи, за да въведе ред...
...както и до арести.

Това е втория подобен протест през последните седмици - над 50 хил. души демонстрираха преди това в Солун на 21 януари.

Спорът за името на Македония започва още през 1991 г. , когато тя обявява своята независимост. Официалното ѝ име е Бивша югославска република Македония в международните организации, например в ООН.

Лявото правителство на "Сириза" обяви, че спорът за името е дипломатически проблем и то има желание да го разреши като предлага име за страната, което да включва Македония, но да има ясно разграничение от гръцката област със същото название.

Много гърци обаче смятат, че това е отстъпление.

Разговори с посредничеството на ООН вече се водят. 

Но гръцкият външен министър  Никос Коциякис вече получи смъртни заплахи, след като съобщи, че се надява спорът да има разрешение в рамките на няколко месеца.
 

Гръцката православна църква подкрепя кампанията Македония да спре да използва какъвто и да е вариант на името. Посредникът от ООН Матю Нимец предложи различни варианти, сред които "Република Нова Македония".

Над 20 млн. лв. за година струвало на военното министерство да си управлява имотите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/04/3123880_nad_20_mln_lv_za_godina_struvalo_na_voennoto/?ref=rss


Министерството на отбраната плаща годишно по около 20 млн. лв. за поддръжка и охрана на имотите си. Това обяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Красимир Каракачанов в коментар за цените, на които се продават имоти на ведомството.<br /><br />Той обяви, че не е запознат с това на какви цени се продават имотите, но обяви, че ще се информира. Не можа да каже и защо имот близо до дюните в Несебър е продаден за малко над 52 лв. на кв. м. Повече за сделките четете тук.<br...

Неясна пауза на коалиционните преговори в Германия

http://www.cross.bg/dnes-vuprosi-merkel-1567039.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че нейните консерватори са изправени пред трудни преговори със социалдемократите-СПД днес, стремят се да формират управляваща коалиция, но не е ясно дали ще могат да приключат преговорите, съобщава "Ройтерс". Повече от четири месеца след национални избори най-голямата европейска икономика е в политическа парализа, предизвиквайки загриженост сред инвеститори и партньорски страни, в способността си да провежда политика по ключови въпроси като Брекзит и реформа в еврозоната. Консерваторите и СПД бяха определили днешния ден краен срок, за да се споразумеят за подновяване на "голямата коалиция" от 2013 г., но някои политици заявяват, че дискусиите могат да продължат в понеделник или вторник. "Все още не е възможно да се каже колко дълго ще трае - вчера поставихме добри основи, но все още има важни въпроси, които трябва да бъдат решени", коментира Меркел, преди преговорите днес. Преговарящите постигнаха споразумения за енергетиката и селското стопанство в събота, но продължават да имат разногласия по здравеопазването. Меркел, която залага на СПД за осигуряването на четвъртия си мандат, коментира: "Отивам на разговори с добра воля днес, но също така очаквам, че ще се сблъскаме с трудни преговори"

”Сънди таймс” с разкрития за заговор срещу премиера Мей

https://frognews.bg/novini/sandi-taims-razkritiia-zagovor-sreshtu-premiera-mei.html

Във Великобритания привържениците на ”твърд Брекзит” подготвят заговор за смяна на премиера Тереза Мей с външния министър Борис Джонсън, съобщава ”Сънди таймс”. Основната причина е тяхното недоволство от плановете на кабинета за оставане в митническия съюз на ЕС.

Душко Маркович: Черна гора иска да види Косово в ЕС и НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698578

Душко Маркович: Черна гора иска да види Косово в ЕС и НАТОЧерногорският премиер Душко Маркович заяви, че Черна гора иска да види Косово в Европейския съюз и НАТО, и подчерта, че черногорското правителство е имало визия, когато е признало косовската независимост, въпреки че 85 процента от гражданите на Черна гора са били против нея, предаде Танюг. В интервю за косовската телевизия РТК преди посещението си

Натиснете тук, за да не ви боли

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6698568

Натиснете тук, за да не ви болиВ тялото има достатъчно точки, които може да облекчат болката, когато ги натиснем. Ако сме наясно коя и къде се намира и какво точно неразположение в организма ни облекчава, със сигурност ще си спестим не само приема на болкоуспокояващи, но и телесно страдание. Болка във врата Следващия път, когато усетите пробождане във врата,

Столици хиляди скандират в Атина: "Македония е гръцка" (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/balkani/stolici-hiljadi-skandirat-v-atina-makedonija-e-grycka-snimki-news_657937.html

При силни мерки за сигурност, със затворени улици и метростанции площад "Синтагма" пред гръцкия парламент днес се превръща в място за протест против използването на термина "Македония" в името на северната съседка на Гърция, съобщават медии от гръцката столица. Macedonia Rally LIVE: Thousands Gather in Athens to Protest FYROM Claims https://t.co/lde77GMQEo #Greece pic.twitter.com/ap1lEkmbSB — Greek Reporter (@GreekReporter) 4 февруари 2018 г. Масово участ

Поне двама загинали и над 50 ранени при жп катастрофа в щата Южна Каролина

http://www.mediapool.bg/pone-dvama-zaginali-i-nad-50-raneni-pri-zhp-katastrofa-v-shtata-yuzhna-karolina-news275099.html

Най-малко двама души са загинали и над 50 са ранени при железопътна катастрофа в американския щат Южна Каролина, съобщи Ройтерс. Пътнически влак със 139 пасажери и осем членове на локомотивната бригада се сблъскал с товарен влак и дерайлирал, предаде телевизия Ей Би Си, позовавайки се на железопътната компания Амтрак. Пътническият влак се движел от Ню Йорк за Маями.

Тежка катастрофа с турски ТИР и лека кола - трима са загинали

https://frognews.bg/novini/tejka-katastrofa-turski-tir-leka-kola-trima-zaginali.html

Трима души са загинали при тежка катастрофа между ТИР и лек автомобил в Прохода на Републиката. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Лъвчетата Терез и Масуд поеха към Холандия

http://www.cross.bg/holandiya-zhivotni-krivoshieva-1567037.html

/КРОСС/ Лъвчетата Терез и Масуд поеха към спасителния център на международната организация „Четири лапи" в Холандия. Това се случва близо половин година, след като бяха спасени от Разградския зоопарк, където бяха стъпкани от по-големите животни, и след множество институционални пречки и протести в тяхна защита. По едно време бях загубила надежда, че този ден ще дойде, коментира пред bTV Любомила Кривошиева от „Дивите животни" - организацията, която първа получи сигнал за състоянието на лъвчетата и им се притече на помощ. Точно това искахме да се случи от самото начало, защото за тези животни е нужна специализирана грижа, която в България просто няма кой да осигури, каза Кривошиева. Тя призна, че не е очаквала такава огромна подкрепа и посочи, че именно благодарение на нея се стига до днешния ден. „Не очаквах, че до такава степен институциите няма да искат да направят нещо по въпроса, така че животните да са добре и ще абдикират от задълженията си", каза още Кривошиева. Животните, които в последните седмици живееха под карантина в Столичния зоопарк, бяха натоварени на специализирана линейка. По време на пътуването те ще бъдат под наблюдение на ветеринарен лекар от берлинския Институт за изследване на диви и зоопаркови животни и експерт от спасителния център. Очаква се Терез и Масуд да пристигнат в Холандия след два дни

Пхенян сe снабдявал с части за ракети през посолството си в Берлин

http://clubz.bg/63765-phenqn_se_snabdqval_s_chasti_za_raketi_prez_posolstvoto_si_v_berlin

Северна Корея се е сдобивала с технологии за ядрената си програва чрез посолството си в Берлин. Това съобщи шефът на германското разузнаване, цитиран от Би Би Си.

Ханс Георг Маасен обясни през NDR TV, че голяма част от тези дейности са засечени, но не всички. Той не уточни за какъв тип технологии става въпрос, но каза, че могат да се използват и за военни, и за граждански цели.

Северна Корея продължава работата си върху ракети и ядрени оръжия в нарушение на международните санкции.

Доклад на ООН от петък обяви, че Пхенян е спечелил близо 200 млн. долара м. г. от износ на забранени продукти и посочи редица страни, с които Северна Корея е извършвала търговия като Русия, Китай и Малайзия.

"Забелязахме, че твърде много оборудване минава през посолството", разказва Маасен в интервю, което трябва да бъде излъчено в понеделник.

"От наша гледна точка тези части са за ракетната програма, както и отчасти за ядрената програма", уточни той.

"Когато засечем нещо подобно, го спираме. Но не може да гарантираме, че сме засекли и блокирали всеки опит", призна шефът на германското разузнаване.

Засега отговор от Пхенян няма.

Отделно разследване на обществената телевизия ARD твърди, че германското разузнаване първо е засякло, че Северна Корея се опитва да си осигури технология и части през 2016 и 2017 г.

Междувременно експерти на ООН намериха доказателства, че Пхенян е помагал на Сирия да създава химически оръжия, както и че е доставял балистични ракети на Мианмар.

Разкритията идват на фона на растящото напрежение заради бързия прогрес на Северна Корея в развитието на ядрената програма и програмата за конвенционални оръжия.

Последният тест на балистична ракета, който Пхенян извърши на 28 ноември м. г. доведе до нова серия от санкции на ООН, насочени към петролните доставки и пътуванията на севернокорейците.

Между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския вожд Ким Чен Ун се разгоря война на взаимни обвинения.

Тръмп нарече Ким "rocket man", а севернокорейският диктатор го обиди, че е стар.

[[nid:60589]
 
Наскоро Северна Корея се съгласи да участва на зимните олимпийски игри, като Пхенян и Сеул даже сформираха общ отбор по хокей за жени. Въпреки това Северна Корея планира толям военен парад в навечерието на олимпиадата.
 

Говорител на гръцкото правителство: Нашата позиция в преговорите не зависи от митинга

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698558

Говорител на гръцкото правителство: Нашата позиция в преговорите не зависи от митинга"Нашата позиция в преговорите със Скопие не зависи от митинга на "Синтагма". Това заявява говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос в интервю за предаването "Реални новини", цитирано от атинското електронно издание "News.gr". Според Цанакопулос "правителството се опитва да намери патриотично решение на спора за името,

Заговорници слещу Тереза Мей не искат митнически съюз с ЕС

http://dnes.dir.bg/news/es-tereza-mey-brekzit-mitnicheski-sauz-26848092

Във Великобритания привържениците на „твърд Брекзит“ подготвят заговор за смяна на премиера Тереза Мей с външния министър Борис Джонсън.

Преговорите за коалиционно правителство на Германия са във финална фаза

http://www.moreto.net/novini.php?n=368431

Преговорите за коалиционно правителство на Германия са във финална фаза и се очаква да приключат днес. Такава цел са си поставили консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц. Те вече се договориха да засилят мерките за сигурност в страната, съобщи медийна група "Функе", цитирана от ТАСС.

Том Брейди беше избран за №1 в американския футбол в навечерието на Супербоул LII

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/04/3123879_tom_breidi_beshe_izbran_za_1_v_amerikanskiia_futbol_v/?ref=rss


Куотърбекът на "Ню Инглънд пейтриътс" Том Брейди спечели за трети път в кариерата си наградата за най-полезен играч в Националната футболна лига (НФЛ). Той победи категорично конкурентите си, след като изведе "патриотите" до осмо участие в мача за титлата "Супербоул".<br /><br />Той получи 40 от всички 50 гласа, а с осем остана рънингбекът на "Лос Анджелис рамс" Тод Гърли. Контузеният титулярен куотърбек на "Филаделфия ийгълс" Карсън...

Четирима загинаха след челен удар между ТИР и кола, сред тях е и дете (обновена)

https://offnews.bg//112/chetirima-zaginaha-sled-chelen-udar-mezhdu-tir-i-kola-sred-tiah-e-i-d-674164.html

Тежка катастрофа между ТИР и лек автомобил отне четири живота в Прохода на Републиката.

ТИР с турска регистрация и лек автомобил „Опел Зафира“ са се сблъскали челно в участъка между Гурково и Велико Търново. От удара на място за загинали трима души. Едно дете е откарано в болница в Стара Загора, където по-късно е починало, съобщи БГНЕС.

Сигнал в МВР за случилото се е подаден в 13.00 часа, съобщават от пресслужбата на институцията. 

Пътният инцидент е причина Проходът на Републиката да бъде затворен за движение.

„Пътна полиция“ регулира движението, като отбива леките автомобили през град Шипка, а тежкотоварните спира на паркинг.

Предстои да бъдат изяснени причините за катастрофата.

Трима души загинаха след челен удар между ТИР и кола, дете е в болница

https://offnews.bg//112/trima-dushi-zaginaha-sled-chelen-udar-mezhdu-tir-i-kola-dete-e-v-boln-674164.html

Тежка катастрофа между ТИР и лек автомобил отне три живота в Прохода на Републиката.

 ТИР с турска регистрация и лек автомобил „Опел Зафира“ са се сблъскали челно в участъка между градовете Гурково и Велико Търново. От удара на място за загинали трима души. Едно дете е откарано в болница в Стара Загора.

Сигнал в МВР за случилото се е подаден в 13.00 часа, съобщават от пресслужбата на институцията. 

Пътният инцидент е причина Проходът на Републиката да бъде затворен за движение.

„Пътна полиция“ регулира движението, като отбива леките автомобили през град Шипка, а тежкотоварните спира на паркинг.

Предстои да бъдат изяснени причините за катастрофата.

Три коли катастрофираха на пътя Самоков - София край язовир „Искър“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698555

Три коли катастрофираха на пътя Самоков - София край язовир „Искър“Катастрофа между три автомобила е станала на път Самоков - София в района на язовир „Искър“ в посока София, съобщи слушател на Радио“ Фокус“. Очаквайте

Том Брейди беше избран за №1 в НФЛ в навечерието на Супербоул LII

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/04/3123879_tom_breidi_beshe_izbran_za_1_v_nfl_v_navecherieto_na/?ref=rss


Куотърбекът на "Ню Инглънд пейтриътс" Том Брейди спечели за трети път в кариерата си наградата за най-полезен играч в Националната футболна лига (НФЛ). Той победи категорично конкурентите си, след като изведе "патриотите" до осмо участие в мача за титлата Супербоул.<br /><br />Той получи 40 от всички 50 гласа, а с осем остана рънингбекът на "Лос Анджелис рамс" Тод Гърли. Контузеният титулярен куотърбек на "Филаделфия ийгълс" Карсън Венц, който...

"Ал Кайда" призна за свален руски самолет

https://www.actualno.com/asia/al-kajda-prizna-za-svalen-ruski-samolet-news_657938.html

Терористите от "Джабхат ан Нусра" обявиха, че те са свалили руския щурмови самолет в Сирия. Kлонът на "Ал Кайда" е най-голямата групировка в района, където беше улучена машината. Пилотът е мъртъв, като според някои версии е влязъл в бой с терористите, след като е катапултирал и се е спуснал с парашут, информира Нова телевизия. Москва обяви, че районът, от който е стреляно, е бил бомбардиран и са убити 30 терористи. Появиха се версии, че самолетът Су-25 е свален с американс

Пътнически и товарен влак се сблъскаха в САЩ, двама загинаха

https://offnews.bg//sviat/patnicheski-i-tovaren-vlak-se-sblaskaha-v-sasht-dvama-zaginaha-674165.html

Най-малко двама души са загинали и над 50 са ранени при железопътна катастрофа в американския щат Южна Каролина, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Пътнически влак със 139 пасажери и осем членове на локомотивната бригада се сблъскал с товарен влак и дерайлирал, предаде телевизия Ей Би Си, позовавайки се на железопътната компания Амтрак.

Пътническият влак се движел от Ню Йорк за Маями.

Апаши задигнали и пуйките, и кокошките на стопанин в Монтанско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698551

Апаши задигнали и пуйките, и кокошките на стопанин в МонтанскоАпаши обрали малката частна ферма на стопанин от монтанското село Мърчево. Гладните крадци се промъкнали през нощта на 2 ри срещу 3-ти януари и задигнали 13 пуйки, 40 кокошки и петли. Освен пернатите домашни животинки като капак на всичко взели от хамбара и 800 килограма царевица, 200 килограма жито,

За различните сексуално днес и евреите през 1930-те

http://clubz.bg/63764-za_razlichnite_seksualno_dnes_i_evreite_prez_1930_te

Кое е пълната противоположност на принципа на Мил за вредата, който гласи: поведение, което не вреди другиму, е позволено?
Тази противоположност ни е добре позната: не сакам аз да съм добре, а сакам Вуте да е зле.

В дебатите около Истанбулската конвенция стана ясно, че мнозина искат хомосексуалните и хората с нетрадиционни сексуални идентичности да се почувстват зле: ненормални, парии, извратени. Да е ясно, че мястото им е в ъгъла. Да, никой не е тръгнал да ги бие още, но да имат едно наум. 

Защо точно тях? Защото са малко и са непопулярни, безвредни и беззащитни както са си били заедно с евреите и циганите през 1930-те. Лесно е да се пъчиш и да трупаш точки, като знаеш, че обществената мобилизация за тях ще е слаба.

Както тогава, така и днес дори хомосексуалният Вуте да стане зле, традиционният Нане няма да се възвиси духовно или материално поради този факт. Историята и логиката са доста категорични по този въпрос. Дори в опитите да се влоши положението на Вуте да не се стигне до фашистки ексцеси, като минимум обществото ни ще остане омотано в безплодни ежби между наневци и вутевци от най-различен вид. И ще си губи времето и енергията.

Ето една снимка от берлинския исторически музей за това как преди време са си представяли правилните и неправилни Нане и Вуте, Ханс и Моше. Насилието се подготвя с категоризации и заклеймявания – когато те са завършени, изпълнителен мускул лесно се намира. Ние за какво се готвим, не мога да разбера?

"Културната война" е първо безкултурна и второ - в най-добрия случай е безсмислена и безполезна. В крайна сметка обществото ни има реални проблеми за решаване (като финансирането на науката, например), които удобно се удавят в опасни безсмислици.

* Текстът е от профила на Даниел Смилов във фейсбук. Заглавието е на Клуб Z.

 

 

 

От София до Одеса вече за по-малко от два часа с новите полети на България Ер

https://www.investor.bg/specialni-predlojeniia/425/a/ot-sofiia-do-odesa-veche-za-po-malko-ot-dva-chasa-s-novite-poleti-na-bylgariia-er-255139/

Стартът на линията бе даден на официална пресконференция в Украйна в петък, когато се изпълни и първият полет от София до петия по големина украински град

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване