Валентин Радев: Мутренските времена не се връщат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698360

Валентин Радев: Мутренските времена не се връщат"Мутренските времена не се връщат", заяви пред БНР министърът на вътрешните работи Валентин Радев. "През 2016 година имаше 79 убийства. От тях са разкрити 67. През 2017 година – 95, а от тях са разкрити всички без едно, тоест 94. Виждате как работи полицията. Като министър съм доволен, защото виждам активността, виждам желанието,

Падане на огромна комета сложило край на ледниковия период

http://dnes.dir.bg/news/kometa-lednikov-period-26847509

Международна група учени проучиха съединения от 170 точки на планетата и откриха следи от едновременно падане на отломки от комета с диаметър около 100 км.

Мексико залови 3-ма за трафик на хора и 200 нелегални мигранти

http://www.cross.bg/migranti-dyshi-meksiko-1567024.html

/КРОСС/ Мексиканската полиция залови трима души за трафик на хора и 200 нелегални мигранти, предаде BBC. Хората са пътували тайно скрити в камион. Сред тях има и 24 деца. Пътували са при ужасни условия - без храна, вода и достъп до чист въздух. Заловени са в щата Тамаулипас, в близост до границата с Тексас. Хората са от Централна Америка. Крайната цел е била САЩ. От Ел Салвадор, Гватемала и Хондурас идва огромна част на нелегалните мигранти в САЩ. Миналия месец са били заловени 170 души без документи. Припомняме, че американският президент Доналд Тръмп още в прдизборнаа си кампания обеща да изгради стена по границата с Мексико заради престъпността и нелегалната имиграция. Той определи съседката като "най-опасната страна в света".  

Св. Синод избра епископ Даниил за нов Видински митрополит

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/sinod-izbra-episkop-daniil-nov-vidinski-mitropolit.html

Даниил е новият видински митрополит, обяви току-що патриарх Неофит след гласуването на членовете на Св. синод. Той е получил 11 гласа, а 2-ма от владиците са избрали Герасим. Двамата бяха определени на епархийските избори преди седмица, а днес членовете на Св. Синод избраха за нов Видински митрополит Драговитийски епископ Даниил.

Св. Синод избра епископ Даниил за нов Видински митрополит

https://frognews.bg/novini/sinod-izbra-episkop-daniil-nov-vidinski-mitropolit.html

Даниил е новият видински митрополит, обяви току-що патриарх Неофит след гласуването на членовете на Св. синод. Той е получил 11 гласа, а 2-ма от владиците са избрали Герасим. Двамата бяха определени на епархийските избори преди седмица, а днес членовете на Св. Синод избраха за нов Видински митрополит Драговитийски епископ Даниил.

Огромна комета е сложила край на ледников период на Земята преди 12 800 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698353

Огромна комета е сложила край на ледников период на Земята преди 12 800 годиниПадащи от небето огнени кълба са опожарили 10 милиона кв. км суша преди 12 800 години и са унищожили значителна част от биомасата на планетата, съобщи Лайф. Международна група учени изследваха съединения от 170 точки на планетата и в тях откриха следи от едновременно падане на много отломки от огромна комета, чийто диаметър е не по-малко от 100 км.

Стоичков учи на футбол сина на Благой Георгиев

https://www.24chasa.bg/sport/article/6698356

Стоичков учи на  футбол сина на  Благой ГеоргиевКамата излиза за бронз в турнира на легендите Синът на Благой Георгиев - Елай, получи първите си уроци по футбол не от когото и да е, а от носителя на “Златната топка” Христо Стоичков. Това се видя преди началото на Турнира на легендите в Москва, в който Камата води отбор от световни знаменитости. Благой Георгиев отнесе на ръце сина си до терена,

Теодор Ушев усещал завист от колеги заради номинацията за ”Оскар”

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/teodor-ushev-useshtal-zavist-kolegi-zaradi-nominatsiiata-oskar.html

Работата сега е два пъти повече, отколкото по време на „Сляпата Вайша“, заяви аниматорът Теодор Ушев навръх рождения си ден. Той допълни, че се опитва да постигне баланс между професионалните му задължения и социалните му ангажименти като майсторските му класове.

Теодор Ушев усещал завист от колеги заради номинацията за ”Оскар”

https://frognews.bg/novini/teodor-ushev-useshtal-zavist-kolegi-zaradi-nominatsiiata-oskar.html

Работата сега е два пъти повече, отколкото по време на „Сляпата Вайша“, заяви аниматорът Теодор Ушев навръх рождения си ден. Той допълни, че се опитва да постигне баланс между професионалните му задължения и социалните му ангажименти като майсторските му класове.

Оксана Хорват-Станчева: Планирам да издам книга в памет на Иван (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6698333

Оксана Хорват-Станчева: Планирам да издам книга в памет на Иван (Видео)"Интригата в астрологията е, че в нея има всичко", заяви Оксана Хорват-Станчева пред Нова тв. Тя разказа, че покойният й съпруг Иван я е посветил в тайнството на астрологията: "Тази година той щеше да навърши 50 години. Планирам да издам книга в негова памет. Той със сигурност го заслужава. Днес бих му казала: "Обичам те".

Каракачанов: Преди да изплющи по медиите, Симеонов трябваше да ме попита за референдума за половете

https://frognews.bg/novini/karakachanov.html

”Ако Симеонов беше пожелал да коментираме темата, преди да се изплющи по медиите, щях да му обясня. Аз не можах да разбера дали той е против референдума или за нещата, за които искам да се проведе той” Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов, коментирайки реакция на идеята за референдум за третия пол.

Лъвчетата Терез и Масуд поеха към Холандия

https://offnews.bg//obshtestvo/lavchetata-terez-i-masud-poeha-kam-holandia-674152.html

Лъвчетата Терез и Масуд, които спечелиха любовта на множество граждани, днес заминават в спасителен център в Холандия. 

Това стана ясно от публикация в официалния профил във Фейсбук на организация "Дивите животни", която пое грижата за тях.

Състоянието им по време на дългия път ще се проверява на всеки 2 часа, а специалисти ще следят за нивото на стрес на котките.

В Холандия лъвчетата ще бъдат изпратени в спасителен център "Фелида", после ще бъдат изпратени в убежище за големи котки.

Съдбата на все още мъниците трогна цялата страна. Двете лъвчета бяха родени през септември в ужасяващи условия в зоопарк в Разград. Те бяха отхвърлени от своята майка, подложена на стрес, и бяха стъпкани пред погледите на посетителите на зоопарка.

Организацията "Дивите животни" пое грижата за Терез и Масуд, но кметът на града предложи те да бъдат дарени на зоопарка в Пазарджик. След протести, обрати, масово недоволство се намеси и премиерът Бойко Борисов, а вчера БАБХ издаде и необходимите документи за заминаването на лъвчетата.

Св. Синод избра епископ Даниил за нов Видински митрополит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698348

Св. Синод избра епископ Даниил за нов Видински митрополитДаниил е новият видински митрополит, обяви току-що патриарх Неофит след гласуването на членовете на Св. синод. Той е получил 11 гласа, а 2-ма от владиците са избрали Герасим. Двамата бяха определени на епархийските избори преди седмица, а днес членовете на Св. Синод избраха за нов Видински митрополит Драговитийски епископ Даниил.

Четирима загинали при експлозия в химически завод в Китай

http://www.cross.bg/sinhya-zavoda-dyshi-1567023.html

/КРОСС/ Експлозия в химически завод в Източен Китай е отнела живота на 4 души, предаде Асошиейтед прес, като се позова на китайската информационна агенция Синхуа. Експлозията е станала днес в завода "Цзюшан кемикъл плант Ко" в провинция Шандун югоизточно от Пекин при дейности по поддръжката. Шестима души са ранени. Според Синхуа собственикът на завода е задържан от полицията, а причината за взрива се разследва.    

Шведският външен министър: Успех на България в първото ѝ председателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698341

Шведският външен министър: Успех на България в първото ѝ председателствоПосланикът ни в Стокхолм Валентин Порязов представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС пред шведския външен министър Маргот Валстрьом на среща с посланиците на държавите - членки на ЕС и страните кандидатки, която се проведе на 31 януари 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Ердоган посещава за първи път Ватикана

https://www.actualno.com/europe/erdogan-poseshtava-za-pyrvi-pyt-vatikana-news_657917.html

Турският президент Таип Реджеп Ердоган днес ще започне двудневната си визита във Ватикана по покана на главата на Римокатолическата църква, информира БГНЕС. Двамата ще обсъдят двустранните отношения, статутът на Йерусалим, ситуацията в Сирия, борбата срещу тероризма и регионални въпроси. Ердоган ще разговаря и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пйетро Паролин, се казва в официалното съобщение от кабинета на турския държавен глава. Това е първа визита на турски президент във Ватикана за

Дългогодишният главен режисьор на Варненската опера с престижно отличие

http://www.moreto.net/novini.php?n=368423

С престижно отличие бе удостоен дългогодишният главен режисьор на Варненската опера Кузман Попов, научи Moreto.net. Преди спектакъла "Риголето" в петък вечерта, Попов получи Кристално огърлие и грамота от председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански.

МВР министърът: Няма регрес към мутренските времена

http://dnes.dir.bg/news/prestapnost-mvr-kabinet-borisov-3-26847433

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев оспори пред БНР тезата, че мутренските времена се завръщат и властта е безсилна пред престъпността.

И Арсенал е непобедим с Риана

https://offnews.bg//futbol/i-arsenal-e-nepobedim-s-riana-674155.html

Певицата Риана посети стадион "Емиратс" в Лондон, за да подкрепи Арсенал в двубоя с Евертън от 25-ия кръг на Премиър лийг.

Пред очите й "артилеристите" се развихриха и разгромиха съперника с 5:1 и събра 45 точки, като изостават на 5 от заветното четвърто място, което дава право на участие в Шампионската лига.

"Отлично, аз съм "артилерист", написа Риана в Туитър, като се похвали, че е получила екип с номер 88 в чест на годината й на раждане.

За Месут Йозил и Шкодран Мустафи посещението й беше по-специално. Отново пред погледа на Риана Германия стана световен шампион на 13 юли 2014 година.

"Отново сме непобедими с Рири", написа Йозил. Повечето му съотборници също се снимаха с талисмана, в който се превръща Риана.

След "ужасяваща битка", Терез и Масуд потеглиха към Холандия

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/04/3123845_sled_ujasiavashta_bitka_terez_i_masud_potegliha_kum/?ref=rss


"Марина, страх ги е, ела", провиква се на английски мъж с тениска на организацията "Четири лапи". Той и още един млад мъж държат малка клетка. През решетките й се вижда муцуната на едно от двете лъвчета Терез и Масуд.<br /><br />От малката клетка, поставена на нещо като площадка до входа на софийския зоопарк; двете животни трябва да влязат в по-голяма, с която да стигнат до център в Холандия.<br /><br />Дори през решетката може да се разпознае...

Мария Габриел: Европейците се притесняват за личните си данни

https://www.investor.bg/novini/261/a/mariia-gabriel-evropeicite-se-pritesniavat-za-lichnite-si-danni-255135/

Нов европейски регламент ще покаже как се събират и обработват и за каква цел се използват данни на потребителите, обясни европейският комисар

Силният вятър е попречил и на кацането на самолети, все още има хора без ток

http://econ.bg/Новини/Силният-вятър-е-попречил-и-на-кацането-на-самолети-все-още-има-хора-без-ток_l.a_i.757407_at.1.html

Силният вятър е попречил на самолет на нискотарифната авиокомпания "Райънер" да се приземи на пистата заради недобрите метеорологични условия в...

Преговорите за коалиционно правителство на Германия са във финална фаза

http://www.cross.bg/sotzialdemokratite-germaniya-pregovorite-1567021.html

/КРОСС/ Преговорите за коалиционно правителство на Германия са във финална фаза и се очаква да приключат днес. Такава цел са си поставили консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц. Те вече се договориха да засилят мерките за сигурност в страната, съобщи медийна група "Функе", цитирана от ТАСС. Преговарящите партии смятат да разширят видеонаблюдението на площади и гари, да увеличат числеността на служителите на правосъдието с 6000 души и германските сили за сигурност с 7500 нови сътрудници. Консерваторите и социалдемократите вече постигнаха съгласие в сферата на енергетиката и селското стопанство, но все още имат спорове в областта на здравеопазването. Те се надяват да се договорят бързо по въпроси като финансите, жилищното строителство и наемите, отбелязва Ройтерс.  

Евтимова: Време е да признаем насилието и променим законите

http://dnes.dir.bg/news/zakoni-nasilie-istanbulsca-conventzia-mariana-evtimova-puls-26843328

Време е да признаем насилието и променим законодателството си. Истанбулската конвенция не противоречи на Конституцията ни.

Китай разкритикува САЩ, че представя страната като потенциален ядрен противник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698331

Китай разкритикува САЩ, че представя страната като потенциален ядрен противникПекин днес разкритикува американски правителствен доклад, определящ Китай като потенциален ядрен противник и призова Вашингтон да съкрати своя много по-голям ядрен арсенал, предаде Асошиейтед прес. В оповестен в петък доклад на Пентагона, обобщаващ заключенията от прегледа на ядрената доктрина на САЩ се казва,

Гърневски откри колелото: През Прехода така и не успяхме да преодолеем комунизма

https://frognews.bg/novini/karakachanov-2018-02-04.html

”Винаги съм знаел, че частен бизнес и власт е най-прекият път към корупцията и съм се пазил като дявол от тамян ”. Това заяви депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски, който е в българската политика от 1990-а година.

Путин залага дори на най-малките икономически победи в предизборната си кампания

https://www.investor.bg/analizi/91/a/putin-zalaga-dori-na-nai-malkite-ikonomicheski-pobedi-v-predizbornata-si-kampaniia-255084/

Президентът все още не е представил ясна икономическа програма за следващия си мандат, въпреки че няма признаци да промени драстично досегашния си подход

Иран: Новата ядрена политика на САЩ води човечеството до унищожение

https://www.actualno.com/asia/iran-novata-jadrena-politika-na-sasht-vodi-chovechestvoto-do-unishtojenie-news_657913.html

Новата ядрена политика на САЩ води човечеството "по-близо до унищожение", заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. Коментарите му късно в събота дойдоха ден, след като Пентагонът разкри планове за преустройство на ядрения си арсенал, до голяма степен в отговор на подновеното възприемане на Русия като заплаха. Зариф каза, че новата политика е "в нарушение" на международния договор за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), предаде БГНЕС. "Американския

Местят търговците на мартеници в Горна Оряховица заради обновяване на градския площад

https://www.24chasa.bg/region/article/6698315

Местят търговците на мартеници в Горна
Оряховица заради обновяване на градския площадБазарът на мартеници в Горна Оряховица тази година ще бъде разположен в парка в кв."Пролет", информираха от местната администрация. Причината е ремонтът на пл. „Георги Измирлиев“. Вече е изработена и одобрена схемата за разположение на щандовете. Те ще бъдат подредени от едната страна на централната алея в парка.

Първите протестиращи от Крит пристигнаха с гръцки знамена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698323

Първите протестиращи от Крит пристигнаха с гръцки знаменаНа Пирея пристигна първия кораб от остров Крит с критяни, които ще се присъединят към протеста в Атина за името на Скопие. Според информация от организаторите от пристанищата на Ираклио и на Суда, ще пристигнат около хиляда души. Протестиращите пристигнаха с традиционни облекла с гръцки знамена и изпращат своето послание чрез националния химн

"Райънер" пуска полети от София до Акаба

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/04/3123843_raiuner_puska_poleti_ot_sofiia_do_akaba/?ref=rss


Най-голямата нискобюджетна авиокомпания в Европа "Райънер" (Ryanair) пуска нова линия от София през есента, съобщи превозвачът.<br /><br />От края на октомври компанията ще изпълнява полети между София и йорданския град Акаба. Те ще са два пъти седмично. Продажбата на билети по това направление се очаква да започне малко по-късно през този месец, се казва в съобщение до медиите.<br /><br />Акаба е единственият пристанищен град на Йордания, разположен на Червено...

Владо Стоянов няма да прекратява кариерата си

https://offnews.bg//futbol/vlado-stoianov-niama-da-prekratiava-karierata-si-674153.html

Възстановяването на Владислав Стоянов върви добре и стражът на Лудогорец се надява да се завърне в игра през следващия сезон. Пред bTV хора от обкръжението на футболиста отхвърлиха информациите, че той може да прекрати състезателната си кариера заради тежката и рядка контузия.

30-годишният вратар на шампионите е в лазарета от март 2017 г., когато скъса пателарно сухожилие преди световната квалификация България - Холандия. Въпросното сухожилие е разположено под колянното капаче и позволява скачането, сгъването и разгъването на крака.

Той беше опериран в Букурещ и се очакваше да е извън терена между 6 и 8 месеца. Заради усложнения обаче се наложиха още интервенции, както и дълго възстановяване в Барселона.

Стоянов със сигурност ще пропусне остатъка от сезона, но се очаква да бъде напълно готов за следващия. Той няма търпение да се завърне на терена и да се бори отново за титулярно място в Лудогорец и в националия отбор.

Стражът е в Лудогорец от 2012 г. Той е с основна заслуга за петте поредни шампионски титли на "орлите". Стоянов игра много силно и в евротурнирите, а преди да получи тежката травма беше титуляр и за националния ни отбор.
През 2016 г. Владо стана едва вторият страж, успял да спаси две дузпи, изпълнени от португалската суперзвезда Кристиано Роналдо.

Стоянов е "Играч на сезона" в родната Първа професионална лига (тогава "А" група) за 2014 г. Избиран е и за най-добър страж в груповата фаза на европейските клубни турнири - в Лига Европа през 2014 г. и в Шампионската лига през 2015 г.

„Пътят на вярата“ край Левочево в Родопите – вече го знаят и по света

https://frognews.bg/biznes-turisam/patiat-viarata-krai-levochevo-rodopite--veche-znaiat-sveta.html

Ще стане ли Левочево в Родопите световен туристически хит? Има всички аргументи за това. Хиляди всяка година преминават по Пътеката на Исус в Израел. Туристи и поклоници от цял свят знаят и извървяват Пътя на Св. Яков, известен като Camino de Santiago. Световна слава придоби и маршрутът Пътеката на Св. Олаф в Норвегия.

Втори кръг на президентските избори в Кипър

http://www.cross.bg/anastasiadis-kipur-malas-1567020.html

/КРОСС/ Едни от най-ожесточените в историята на Кипър президентски избори приключват днес. На провеждащия се балотаж Никос Анастасиадис и Ставрос Малас за втори път, както и преди пет години, се изправят един срещу друг в спор за висшия държавен пост в страната. За първи път в историята на президентските избори в Кипър между двата кръга не бяха сключени нови политически съюзи. Двамата кандидати спорят на балотажа без да са си осигурили подкрепата на партиите, издигнали другите кандидати на първия тур, които призоваха своите поддръжници да гласуват по съвет. Действащият президент Никос Анастасиадис спечели миналата неделя 35.5% от гласовете, а за независимия кандидат Ставрос Малас, подкрепян от лявата партия АКЕЛ, гласуваха 30.2%. Решаващо за резултата е и колко от въздържалите са на първия тур - над 28% от регистрираните почти 551 000 избиратели, днес ще се отправят към урните. В подкрепа на Анастасиадис се обявиха организации като Кипърската търговско-промишлена палата, Сружението на собствениците на имоти в окупираните територии. Зад Малас застанаха леви организации, както и учредената миналата година т. нар. руска партия "Аз, гражданинът". След изпълнената с много напрежение и взаимни нападки седмица в петък Анастасиадис и Малас изпратиха последните си послания за мобилизация на своя електорат

Ума Търман с шокиращи разкрития за Тарантино

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/uma-tyrman-s-shokirashti-razkritiia-za-tarantino-6078939

За Тарантино Ума Търман разказва, че при заснемането на "Убий Бил" (Kill Bill) 2 през 2004 г. поведението му било брутално, граничещо със садизъм

Какво време ни очаква през новата седмица?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-vreme-ni-ochakva-prez-novata-sedmica-2076557

През нощта и в югоизточните райони валежите ще спрат, облачността ще се разкъсва и намалява. Утре ще има променлива облачност, намаляваща до предимно слънчево време. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Минималните температу

Кметът на Москва: Лошото време доведе до жертви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698313

Кметът на Москва: Лошото време доведе до жертвиЛошото време в Москва доведе до жертви, съобщава кметът на руската столица Сергей Собянин, предава Интерфакс. По данни на общината, един човек е загинал вследствие на паднало дърво върху част от електропреносната мрежа, други двама са ранени. Според официални данни, 360 дървета са били съборени от вятъра в Москва, предаде "Фокус".

Преди 21 години: БСП връща мандата, България тръгва към Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=368424

На 4 февруари се навършват 21 години от връщането на мандата за съставяне на правителство от БСП, което сложи край на тежката политическа криза, в която България беше изпаднала през 1996-1997 г. Още през лятото-есента на 1996 г.

Силният вятър вдигна покривна изолация във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6698290

Силният вятър вдигна покривна изолация във Велико ТърновоНа един сигнал за причинени щети от силния вятър в събота са реагирали пожарникарите в Търново. В 14.06 ч. на 3 февруари в Оперативния център постъпило искане за оказване на техническа помощ за отстраняване на опасни предмети, сочи бюлетинът на регионалната дирекция. На ул. "Никола Габровски" вихърът вдигнал битумна покривна изолация.

Десетки сигнали за паднали дървета и опасни покриви в Пазарджик

https://www.actualno.com/pazardjik/desetki-signali-za-padnali-dyrveta-i-opasni-pokrivi-v-pazardjik-news_657911.html

На десетки сигнали са се отзовали дежурните служители от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пазарджик в резултат на бурния вятър. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик говорителят на ОДМВР Мирослав Стоянов. Той уточни, че екипите са реагирали на информация за паднали дървета на улици в Пазарджик, на пътя Пазарджик-Пловдив. „Дърво е паднало и върху подвижен навес на ресторант в центъра на областния град.

Психологът Ани Владимирова: Учителите са затормозени, нямат респект на родители и общество

https://frognews.bg/novini/psihologat-ani-vladimirova-uchitelite-zatormozeni-niamat-respekt-roditeli-obshtestvo.html

Ситуацията в детските градини е променена. От една страна, децата там нямат социална емоционална зрялост като поведение и речеви умения. От друга страна, учителите са силно затормозени”. Това заяви психологът Ани Владимирова дни, след като се разрази скандалът с бургаската детска градина ”Брезичка”, в която беше записано как възпитателки крещят и посягат на децата.

Потушен е пожарът над тетевенското село Галата

http://www.cross.bg/galata-potyshen-selo-1567019.html

/КРОСС/ Потушен е пожарът, който горя през изминалата нощ в труднодостъпна местност над тетевенското село Галата. Пламъците са загасени благодарение и на падналия през нощта дъжд. Заради топлото време в събота и силния вятър в ловешка област възникнаха няколко пожари, но няма данни за нанесени сериозни щети.    

Ще продължавам да повтарям, че първенството не е свършило, каза Зидан

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/04/3123841_shte_produljavam_da_povtariam_che_purvenstvoto_ne_e/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) изостава на 18 точки от "Барселона" при оставащи 17 мача до края на сезона и не се вижда как може да се доближи до каталунците. В събота шампионът на Испания записа нов колеблив резултат при гостуването на "Леванте" и стигна само до 2:2. Това доведе до нова порция критики към футболистите и треньора Зинедин Зидан.<br /><br />Мадридчани вече бяха с всичките си звезди, но и това не промени представянето на отбора. Въпреки това наставникът...

Може ли роботизирана ръка да свири на китара (видео)

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/04/3123492_moje_li_robotizirana_ruka_da_sviri_na_kitara_video/?ref=rss


<br /><br />Може ли роботизирана ръка да откъсне дръжката на черешка или да свири на китара? Може, ако е вдъхновена от дизайна на човешката.<br /><br />Италиански учени, подпомагани от Европейския съвет за научни изследвания, разработиха хибридна, електрифицирана и органично-контролирана протеза за ръка, с която човек може да бере грозде или да реже хляб – действия, уж ежедневни, но трудни за повечето съществуващи протези.<br /><br />Как е създадена<br...

Ураганният вятър остави блок във Враца без покрив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698302

Ураганният вятър остави блок във Враца без покривВчерашният ураганен вятър остави без покрив жилищен блок в най-пострадалия район – Враца, където скоростта на вятъра достигна 115 км/ч, съобщи Би Ти Ви. Блокът е шестетажен и двата най-пострадали апартамента съвсем буквално са без покрив, след като вятърът го е вдигнал, разполовил и запратил върху две съседни сгради.

Каракачанов: Симеонов се изплющя по медиите, не знам дали е 'за' референдум или не

https://offnews.bg//politika/karakachanov-simeonov-se-izpliushtia-po-mediite-ne-znam-dali-e-za-674150.html

"Ако Валери Симеонов беше пожелал да коментираме темата, преди да се изплющи по медиите, щях да му обясня. Аз не мога да разбера дали той е против референдума или не".

Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в студиото на телевизия "Нова" относно изказването на партньора му от ОП и вицепремиер Валери Симеонов, че предложението му за референдум за еднополовите бракове и въвеждане на трети пол е "глупотевина".

За първи път Каракачанов бе толкова остър към свой партньор по време на интервю и заяви, че "никога не си е позволявал да критикува партньор чрез медиите". Според него коалицията ще оцелее, но ако има взаимно уважение.

Според Каракачанов не трябва да се питат гражданите относно Истанбулската конвенция, защото след нея може да има друга, а обществото трябва ясно да заяви позицията си по темите на документа, който събуди широки обществени дискусии и спорове.

По думите му опитът да се реши проблема с домашното насилие и това над жени е "опорочен" от опит да се въведе "джендър идеологията". Според него трябва да се "стимулира нормалността в семействата", защото Европа в т. ч. и България са изправени пред сериозен демографски проблем". 

"Европейските нации са нации с история, свързана с християнската религия. И сега някой опитва да унищожи точно този фундамент на обществото", заяви вицепремиерът, допълвайки категорично, че не е хомофоб. 

Животът на диктаторите: Слабостите на полковник Кадафи

http://dnes.dir.bg/news/muamar-kadafi-diktator-jamahiria-26837124

Когато се озовах в една от многочислените вили на либийския лидер Муамар Кадафи, помислих, че съм попаднал в легендарната къща на поп-идола Майкъл Джексън.

Каракачанов: Симеонов се изплющя по медиите, не знам дали е за референдум или не

https://offnews.bg//politika/karakachanov-simeonov-se-izpliushtia-po-mediite-ne-znam-dali-e-za-re-674150.html

"Ако Валери Симеонов беше пожелал да коментираме темата, преди да се изплющи по медиите, щях да му обясня. Аз не мога да разбера дали той е против референдума или не".

Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в студиото на телевизия "Нова" относно изказването на партньора му от ОП и вицепремиер Валери Симеонов, че предложението му за референдум за еднополовите бракове и въвеждане на трети пол е "глупотевина".

За първи път Каракачанов бе толкова остър към свой партньор по време на интервю и заяви, че "никога не си е позволявал да критикува партньор чрез медиите". Според него коалицията ще оцелее, но ако има взаимно уважение.

Според Каракачанов не трябва да се питат гражданите относно Истанбулската конвенция, защото след нея може да има друга, а обществото трябва ясно да заяви позицията си по темите на документа, който събуди широки обществени дискусии и спорове.

По думите му опитът да се реши проблема с домашното насилие и това над жени е "опорочен" от опит да се въведе "джендър идеологията". Според него трябва да се "стимулира нормалността в семействата", защото Европа в т. ч. и България са изправени пред сериозен демографски проблем". 

"Европейските нации са нации с история, свързана с християнската религия. И сега някой опитва да унищожи точно този фундамент на обществото", заяви вицепремиерът, допълвайки категорично, че не е хомофоб. 

Епископ Даниил - новият Видински митрополит

http://clubz.bg/63758-episkop_daniil_noviqt_vidinski_mitropolit

Новият видински митрополит е епископ Даниил, обяви след канонически избор в сградата на Светия синод патриарх Неофит, съобщи БНТ.  В гласуването са участвали 13 владици, като 11 са зали гласа си за избрания, а други двама са посочили епископ Герасим. Това са Патриарх Неофит и Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

"Прогласяваме за канонически видински митрополит Негово преосвещенство епископ Даниил. Ние добре го познаваме и твърдо вярваме, че със своето служение той ще оправдае нашите очаквания и ще бъде достоен архипастир на клира и Богоспасяемото паство, живеещи е пребиваващи в диоцеза на Видинска епархия, доброплодно ще светителства през времето на своето служение и всякога ще бъде в единство и съгласие с върховната църковна управа", обяви Неофит.

Уставът на Синода е напълно спазен - сутринта вратите на Синодалната палата бяха отворени, за да могат да се черкуват миряните, разказва БНТ. След Св. Литургия се проведе гласуването, като гласуващите имаха възможност да напишат името на избраника си, както и конкретно пожелание към него.© БТА

Изборът на нов Видински владика бе съпровождан от бурна обществена реакция, след като миналата година мнозинството епархийски представители гласуваха масово за Даниил и Герасим. Проведоха се и протести.

Митрополит Даниил наследява на високия църковен пост митрополит Дометиан.

Драговитийският епископ Даниил (със светско име Атанас) Трендафилов Николов е роден на 2 март 1972 г. в Смолян, където завършва основното и средното си образование. През 1996 г. се записва в специалността „Английска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет на СУ.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон. През 2002 г. завършва Богословския факултет на СУ. На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир "Рождество Богородично", а през юни 2006 г. е въведен в архимандритско достойнство.

По решение на Светия синод на 20 януари 2008 г. Даниил е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява и до днес.

 

Урок по история и освен това

http://www.eurochicago.com/2018/02/urok-2/

От "България, която убивахме“ (1944-1989), да стигнем до "България, която обичаме" (1990-2018), е нужна метаноя (гръцки metanoia - покаяние, промяна на мисленето и чувствата). Още повече, че бездейства действащият Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, приет от 38-то Народно събрание на 26 април 2000 г. Освен това, подобно на Марк Катон*, мисля, че Истанбулската конвенция на Съвета на Европа трябва да бъде премахната (Ceterum censeo Istanbul convention delenda est!). И джендър идеологията – също така (Gender ideology delenda est!). Защото прилагането на джендър идеологията в училищата и университетите може да деформира нашата и глобалната цивилизация.

Силният вятър е попречил и на кацането на самолети, все още има хора без ток

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/04/3123837_silniiat_viatur_e_poprechil_i_na_kacaneto_na_samoleti/?ref=rss


Силният вятър е попречил на самолет на нискотарифната авиокомпания "Райънер" да се приземи на пистата заради недобрите метеорологични условия в събота вечерта, съобщи "Нова телевизия".<br /><br />Полетът е бил от Лондон до София. Самолетът е излетял е от британската столица в 16.50 часа местно време и е трябвало да кацне в 22 часа вечерта българско време, като полетът е трябвало да продължи 3.35 часа.<br />След два опита да кацне, самолетът се е пренасочил...

Самолет не успя да кацне на Летище София заради бурния вятър

https://www.actualno.com/society/samolet-ne-uspja-da-kacne-na-letishte-sofija-zaradi-burnija-vjatyr-news_657910.html

Силният вятър предизвика проблеми на Летище София. Самолет на нискотарифната авиокомпания "Райънеър" не се приземи на пистата заради недобрите метеорологични условия, информира Нова телевизия. Той е изпълнявал полет от Лондон до София. Излетял е от британската столица в 16.50 часа местно време и е трябвало да кацне в 22 часа вечерта българско време, като полетът е трябвало да продължи 3.35 часа. След два опита да кацне, самолетът се е пренасочил към Букурещ. Летищните власти уточниха

MOK с ново оръжие срещу допинга

https://offnews.bg//zimni/mok-s-novo-orazhie-sreshtu-dopinga-674151.html

Международният олимпийски комитет продължава борбата със забранените вещества и представи нова антидопингова система, която ще работи по време на Игрите в Пьонгчанг.

От централата се надяват новата система да укрепи независимостта и почтеността на Зимните олимпийски игри през 2018 година. Според медицинския директор на МОК Ричард Бъджет антидопинговите мерки, които ще бъдат взети в Пьонгчанг, ще са най-изчерпателните в олимпийската история.

"По време на тези Олимпийски игри ще сме още по-независими, отколкото в Рио де Жанейро. Ще бъде направен т.нар. план за разпределение на теста. Ще има решения кой да бъде тестван, кога и къде", заяви Бъджет.

В дните на Олимпийските игри между 9 и 25 февруари ще бъдат направени близо 2500 теста.

Междувременно президентът на МОК Томас Бах не показа притеснения от новия студен атмосферен фронт, ударил Република Корея. Температурите паднаха до минус 15 градуса и в Пьонгчанг се очаква да се проведат едни от най-студените Игри в най-новата история на олимпийското движение.

6 години от наводнението в село Бисер

http://www.cross.bg/biser-godini-bedstvieto-1567018.html

/КРОСС/ 6 години след наводнението в село Бисер, отнело живота на десет души, хората няма да отбележат годишнината с курбан. Причината, че никой в населеното място не иска да си спомня за ужаса от 6 февруари 2012 година. Повечето от пострадалите при бедствието все още чакат справедливост. Голяма част от делата ще се гледат през март. За хората от Бисер неизлечимият спомен за бедствието остава постоянен спътник. Мъка, за която 6 години по-късно почти никой не иска да говори.Един от загиналите е бащата на Тодор Тодоров. Вече 6 години мъжът чака възмездие. Казва, че бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова, на която бяха повдигнати обвинения, няма никаква вина. Категоричен е, че виновникът е друг, затова съди Община Харманли. Делото трябваше вече да е минало, но е отложено за март тази година. И все пак справедливост след потопа в Бисер дочакаха 2 семейства, загубили роднини при бедствието. Софийският градски съд е постановил те да получат общо 570 хил. лв. обезщетения от Община Харманли. Има заведени още около 30 дела за имуществени и неимуществени вреди.  

Малката Рижа пак в екшън, открадна мотор, плаши собственика с бой

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698203

Малката Рижа пак в екшън, открадна мотор, плаши собственика с бойБургаският крими герой Симеон Стоянчов, по-известен като Малката Рижа, е арестуван за кражба на мотор и заплахи към собственика, съобщиха от Апелативната прокуратура в Бургас. Стоянчов е арестуван в петък, а днес  в 10,30 ч. в съда ще се гледа мярката му за неотклонение. Малката Рижа заплашил собственика на мотора с жесток побой,

Авария оставя без вода стотици варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=368426

Поради авария, предизвикана от фирма "Хидрострой" стотици абонати ще останат без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Засегнати са живуите в карето между ул."Струга", бул."Владислав", ул."Отец Паисий" и бул.

30% от македонците подкрепят пълна промяна на името на страната си

https://www.investor.bg/nachalo/0/a/30-ot-makedoncite-podkrepiat-pylna-promiana-na-imeto-na-stranata-si-255134/

В Гърция се очаква масов протест срещу използването на думата "Македония" в името на северната си съседка

Нешка Робева: След като се отказах от скандалите, те ме намериха

https://frognews.bg/novini/neshka-robeva-sreshtu-balgariia-neinite-detsa-bih-astanala-nikoga.html

Това написа голямата наша треньорка Нешка Робева в отговор на обвиненията на бившата си ученичка Илияна Раева в социалната мрежа Фейсбук.

Животът на Васил Тосев се преобръща, когато става танцуващ дервиш

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6698291

Животът на Васил Тосев се преобръща, когато става танцуващ дервиш„Усещането е – ако една птичка е била затворена в клетка цял живот и я пуснеш. Този един-единствен миг на свобода. Това е една свобода от самите нас“. Така определя мистичния танц единственият танцуваш дервиш в България – Васил Тосев пред Би Ти Ви. „Бях около 110 кг. Получавах припадъци от високо кръвно. Сериозна хипертония.

ЧЕЗ: Към 5 000 абонати в Западна България все още са без ток заради силния вятър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698278

ЧЕЗ: Към 5 000 абонати в Западна България все още са без ток заради силния вятърОколо 5 000 абонати в Западна България продължават да бъдат с нарушено електрозахранване заради силния вятър през изминалото денонощие. Това съобщиха за "Фокус" от пресцентъра на ЧЕЗ. 2 600 от тях са в област Благоевград, 2 100 в Софийска област, а около 400 в София-град. Екипите на ЧЕЗ работят по отстраняване на проблемите.

Белият дом обмисля да спре парите за Международната космическа станция

http://www.cross.bg/stantziyata-suoruzhenie-izsledvane-1567017.html

/КРОСС/ Белият дом обмисля да спре финансирането на НАСА за Международната космическа станция до 2025 г. Решението се очаква на 12 февруари. Ако финансирането бъде спряно, това сериозно ще засегне развитието на космическите изследвания. МКС е най-голямото и скъпо съоръжение в орбита около Земята. Досега НАСА е инвестирала над 100 млрд. долара в нейното изграждане и поддръжка. Астронавтите в нея извършват експерименти, които са от полза за цялото човечество. Въпросът е докога? Първоначалните планове бяха станцията да функционира до 2024 г. като преден пост на световната наука за изследване на Космоса. Спирането на американското финансиране може да доведе дори до загубата на това уникално съоръжение. Освен науката, загуби ще понесат и частни компании като „Спейс екс", които извършват полети и доставки до станцията. Вероятно със спестените пари Тръмп иска да се върне към една стара цел в Космоса. „Ако станцията я няма, много от средствата, които се вливат в нея, ще бъдат пренасочени към изследване на нови области. Може би дори пътувания до Луната", коментира Тихомир Димитров. 50 години след първото кацане на Луната, надпреварата за нея отново продължава. Русия, Китай и Съединените щати планират изпращането на хора и техника там в следващите осем до 10 години.  

Криза за винетки в страната, срокът на миналогодишните изтече

https://www.actualno.com/society/kriza-za-vinetki-v-stranata-srokyt-na-minalogodishnite-izteche-news_657908.html

Три дни след като изтече срокът за миналогодишните винетки, в голяма част от веригите бензиностанции годишните винетки или са изчерпани, или въобще не се продават. На места могат да бъдат открити седмични, месечни и тримесечни винетки, които обаче излизат доста солено на водач, който пътува целогодишно. Репортерска проверка на БГНЕС в над 30 бензиностанции показа, че между Казанлък и Кърджали липсват годишни винетки в големите вериги бензиностанции. В почивните дни пък не работят и пощенските с

Областният управител на Враца: Овладяна е ситуацията в областта след силния вятър вчера

https://www.24chasa.bg/region/article/6698243

Областният управител на Враца: Овладяна е ситуацията в областта след силния вятър вчераОвладяна е ситуацията в областта след силния вятър вчера. Това каза областният управител на Враца Малина Николова за "Фокус". По думите ѝ в момента дежурни екипи отстраняват аварии на уличното осветление в отделни райони на Враца, а електрическото захранване е възстановено във всички населени места.

В пресата тази сутрин

http://www.cross.bg/dopulva-vestnik-suobshtava-1567022.html

/КРОСС/ "Ураганен вятър със скорост от 100 до 150 км в час вилня вчера, спря тока и отнесе покриви", съобщава на първата си страница вестник "Труд". Трима души са били ранени от летящи предмети и са били приети в болница в София и Враца - градовете, които бяха най-силно засегнати от стихията. Поривите на вятъра са обърнали 3 ТИР-а, а покрив на стара сграда се е срутила на столичната улица "Пиротска", допълва изданието. "Родители искат камери в забавачките във всяко помещение, включително и в дворовете", информира вестник "Стандарт". Организираната от тях подписка е събрала вече над 18 хил. подписа. Идеята е камерите да излъчват онлайн с индивидуална парола за достъп за семейство на всяко дете. Подписката е национална и поводът са поредните разкрития за тормоз и насилие над деца в детска градина "Брезичка" в Бургас, допълва "Стандарт". "Правят карта къде колко е рискът от земетресение и ще издържат ли сградите", съобщава "24 часа". Тези карти ще бъдат готови до 2025 г. и ще показват в коя община какъв риск съществува за сградите, пътищата, жп линиите и друга инфраструктура и съответно какви мерки трябва да се вземат по места. Те ще струват около 10 млн. лв. "Задължението да ги изготвим произтича от европейска директива, която е въведена в българското законодателство", съобщиха от Министерството на регионалното развитие, допълва всекидневникът.  

Атина под обсада заради предстоящия протест

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-gartzia-protesti-26847253

Гърците излизат отново на протест за името "Македония". Полицията въведе извънредни мерки за сигурнопреди демонстрацията в Атина.

Ил. Василев: Илюзия е, че МИГ-29 струват нещо – стават само за паради

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/vasilev-iliuziia-che-mig-29-struvat-neshto--stavat-samo-paradi.html

При цялото забавяне с новите изтребители за българската армия, добрата новина е, че можем да преминем директно към F-35A. Вчера приятели ме насочи към страницата на Локхийд Мартин, базисната цена е около 80 милиона долара, което значи, че ескадрилата излиза около милиард долара. това заявява бившият ни посланик в Русия Илиан Василев.

Ил. Василев: Илюзия е, че МИГ-29 струват нещо – стават само за паради

https://frognews.bg/novini/vasilev-iliuziia-che-mig-29-struvat-neshto--stavat-samo-paradi.html

При цялото забавяне с новите изтребители за българската армия, добрата новина е, че можем да преминем директно към F-35A. Вчера приятели ме насочи към страницата на Локхийд Мартин, базисната цена е около 80 милиона долара, което значи, че ескадрилата излиза около милиард долара. това заявява бившият ни посланик в Русия Илиан Василев.

Десетки сигнали за паднали дървета в Пазарджик заради бурния вятър

https://www.24chasa.bg/region/article/6698204

Десетки сигнали за паднали дървета в Пазарджик заради бурния вятърНа десетки сигнали са се отзовали дежурните служители от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пазарджик в резултат на бурния вятър. Това съобщи говорителят на ОДМВР Мирослав Стоянов за 'Фокус". Той уточни, че екипите са реагирали на информация за паднали дървета на улици в Пазарджик, на пътя Пазарджик-Пловдив.

5000 абонати без ток в Западна България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/5000-abonati-bez-tok-v-zapadna-bylgariia-2076552

Заради бурния вятър вчера тази сутрин около 5000 абонати на територията на Западна България са без ток, съобщиха за БТА от пресцентъра на ЧЕЗ.

Жълт код за дъжд и вятър в част от страната, ще е облачно и хладно

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhylt-kod-za-dyzhd-i-viatyr-v-chast-ot-stranata-shte-e-oblachno-i-hladno-2076520

Днес времето ще е по-хладно в сравнение с последните по-скоро пролетни дни. Ще е облачно с превалявания от от дъжд, на повечето места до обяд, но по-късно от северозапад валежите ще спират. Сутрешните температури ще са от 4° в северозападните райони до 14-15° в югоизточните, в Софи

Новият Видински митрополит е епископ Даниил

//dariknews.bg/novini/bylgariia/noviiat-vidinski-mitropolit-e-episkop-daniil-2076553

Драговитийският епископ Даниил е новият Видински митрополит. Той беше избран с 11 гласа от Светия синод на БПЦ, а другият кандидат - Мелнишкият епископ Герасим, получи 2 гласа.

Единият, който бе гласувал за Герасим, бе Патриа

Годишнина от рождението на Гоце Делчев отбелязват във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368416

146-тата годишнина от рождението на революционера и войводата Гоце Делчев ще бъде отбелязана днес пред паметника му в Морската градина във Варна, припомня Moreto.net. Гоце Делчев е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македено-одринска организация.

Лейди Гага отложи турнето си в Европа заради силни болки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6697742

Лейди Гага отложи турнето си в Европа заради силни болкиЛейди Гага отложи концертите от турнето си в Европа. Причината е, че страда от фибромиалгия - заболяване, което е съпроводено с хронични болки в мускулите и костите. “Толкова съм съсипана, не знам как да го опиша”, написа певицата в социалните мрежи. Заради болестта отложи концерти и миналата година, след като беше приета в болница през септември.

Турция издига в култ религиозното образование, но то постига слаби резултати

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/04/3123355_turciia_izdiga_v_kult_religioznoto_obrazovanie_no_to/?ref=rss


На хълм, от който се вижда Истанбул, е и училището, където преди 50 години момче от квартал на работническата класа опознава исляма. Момчето е Реджеп Тайип Ердоган, който по-късно ще стане президент на Турция, а училището е сред първите религиозни, създадени от държавата, за да обучават бъдещитe имами и проповедници. То е пример за политиките на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Ердоган, инвестирали милиарди в религиозното образование през последните години, но със...

Пекин: Няма китайска ядрена заплаха

https://www.actualno.com/asia/pekin-njama-kitajska-jadrena-zaplaha-news_657905.html

Китай протестира срещу оценката на САЩ за извънредно нарастване на китайския ядрен арсенал и за наличието на „китайска ядрена заплаха“, заяви Жън Жоцян от външното министерство в Пекин. „Пентагонът огласи доклада „Преглед на състава и броя на ядрените оръжия“, в който се прокарват спекулативни разсъждения за плановете за развитие на Китай, а също така присъстват преувеличения, на базата на които се извежда твърдението за китайска ядрена заплаха.

Кейптаун - първият град в света, застрашен от пълно безводие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698196

Кейптаун - първият град в света, застрашен от пълно безводиеОбратното броене до „деня нула“, когато чешмите ще пресъхнат започна. Кейптаун в Южна Африка е първият град в света, който е застрашен да остане напълно без вода, при това в средата на месец април. Ето защо властите въведоха стриктни забрани за разхищение на питейната вода, за да може преминаването на сух режим да се отложи във времето,

Световен ден за борба с рака

http://www.cross.bg/slychai-zabolyavaniya-smurtnite-1567016.html

/КРОСС/ Всяка година на 4 февруари светът обединява силите си в опит да бъдат спасени милиони животи чрез повишаване познанието за болестта рак. Всяка година новооткритите случаи надхвърлят значително 30 000, пише БГНЕС. Най-голям е делът на туморите на гърдата, белия дроб, трахеята, простатата, дебелото черво и матката. Според данни на Световната здравна организация ракът е водеща причина за смъртните случаи, причинени от хронични неинфекциозни болести, а всеки пети смъртен случай в света е в резултат на раково заболяване. Почти 80% от злокачествените заболявания се дължат на факторите на външната среда, начина на живот и бит на хората и тяхното поведение, навици и обичаи. Доказана е ролята на 4-те основни рискови фактора - употребата на тютюн и тютюневи изделия, нездравословното хранене, намалената физическа активност и злоупотребата с алкохол. Употребата на тютюн е най-важният рисков фактор за рак причинява около 20% от смъртните случаи от рак в световен мащаб и около 70% от смъртните случаи от рак на белия дроб в световен мащаб. В Европейския съюз раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза. Статистиката показва, че заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение

”Шпигел”: Хелмут Кол правил дарения за нацисти

https://frognews.bg/novini/shpigel-helmut-kol-pravil-dareniia-natsisti.html

Като млад политик Хелмут Кол (1930 – 2017 г.) е правил дарения за нацистки престъпници, съобщава в най-новия си брой сп. “Шпигел”. Изданието се позовава на наскро разсекретени документи. Според тях самият Кол е признал, че е дарявал годишно по 200 западни марки, за времето завидна сума, на “Спомагателен фонд Хаусер”.

Самолет от Лондон не успя да кацне в София заради силния вятър

https://offnews.bg//obshtestvo/samolet-ot-london-ne-uspia-da-katcne-v-sofia-zaradi-silnia-viatar-674149.html

Самолет на авиокомпания "Райънеър" не успя да кацне на Летище София заради бурния вятър, който вчера бушуваше в цялата страна. 

Той е изпълнявал полет от Лондон, но се е наложило да кацне в румънската столица Букурещ. Самолетът е трябвало да пристигне у нас в 22.00 часа.

Пътниците ще бъдат извозени с автобуси до София, съобщава "Нова".

В момента всички полети на софийското летище кацат и обстановката е нормална.

Каракачанов: Полът е биологична категория, а не социална (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698198

Каракачанов: Полът е биологична категория, а не социална (Видео)"Полът е биологична категория, а не социална", заяви пред Нова тв вицепремиерът Красимир Каракачанов. Преди дни той предложи предложи нова тема на лансираната от БСП идея за референдум. Според него обществото трябва да отговори подкрепя ли еднополови бракове и въвеждане на трети пол. За съжаление, една добра идея - да се реши проблемът със

Мара Салватруча правят мафията да изглежда смешна

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/mara-salvatrucha-praviat-mafiiata-da-izglezhda-smeshna-6078919

Колко голям е проблемът – Доналд Тръмп говори за него по време на речта си пред конгреса „За състоянието на съюза“

Синодът избира Видински митрополит

http://www.cross.bg/sinod-episkop-mitropolit-1567015.html

/КРОСС/ Светият Синод на Българската православна църква прие за легитимни изборите за нов Видински митрополит и днес трябва да посочи новия владика измежду двама кандидати, съобщава БГНЕС. На 28 януари повече от половината гласове получиха Драговитийският епископ Даниил и Мелнишкият епископ Герасим. Изборите бяха съпътствани в скандали и обвинения в задкулисни договорки, но Българската православна църква определи всичко това като натиск и „неприемливи и противоканонични" претенции. Днес ще се проведе каноничен избор в параклиса „Св. цар Борис - Покръстител" в Синодалната палата, при който митрополитите от Светия Синод начело с патриарх Неофит ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Видински митрополит. Съгласно Устава на БПЦ-БП новоизбраният митрополит става и постоянен член на Светия Синод в пълен състав. Кои са кандидатите Драговитийският епископ Даниил (Атанас) Трендафилов Николов е роден на 02.03.1972 г. в гр. Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07.08.1999 г

Отменят и бавят полети на летищата в Москва заради обилен снеговалеж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698183

Отменят и бавят полети на летищата в Москва заради обилен снеговалежПочти 80 полета са отменени или забавени на летищата в Москва в неделя, заради обилния снеговалеж, който е най-силният отчетен в руската столица от 1957 г. насам, съобщава Интерфакс. Най-засегнато е летище Шерметиево, където са забавени 58 полета. По-рано авиокомпанията „Авиофлот“ съобщи, че в неделя, четвърти февруари, ще бъдат отменени 21 полета,

Родители на деца с увреждания излизат на шести национален протест

http://www.cross.bg/sredstva-izlizat-yvrezhdaniya-1567014.html

/КРОСС/ Родители на деца с увреждания излизат на шести национален протест. С черни балони и панихида те ще посрещнат социалните министри на Европейския съюз, които в същото време ще заседават в сградата на Националния дворец на културата. Елена е на 19 години и е с тежка форма на церебрална парализа и епилепсия. Майка ѝ е неотлъчно до нея през всичките години. Държавата не отпуска средства за количка, от каквато се нуждае момичето. Цената ѝ е около 2000 лв., а грижа на семейството е да се снабди с нея. „Няма адекватни помощни средства. Един шезлонг, за да мога да я къпя, е минимум 500 лв. Той също не се полага", разказва майката на Елена, Боряна Драганова. На 18 април родителите излизат на поредния си протест в черно. С бюджетни средства правителството ще осигури асистентите на хората с увреждания за тази година. С 15% се увеличи размера на интеграционните добавки. Подготвя се и актуализация на списъка с помощните средства, за които държавата отпуска пари.    

Мария Габриел: Личните данни не са стока

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698188

Мария Габриел: Личните данни не са стока"Новият регламент за личните данни на ЕС цели да внесе повече яснота кой може да управлява личните ни данни и по какъв начин", заяви еврокомисарката Мария Габриел пред БНТ. Тя допълни, че се надява в новия бюджет на ЕС цифровите технологии да са приоритетни. "Личните данни не са стока. Ако искаме да градим доверие в света на новите технологии,

Корейска компания ще дари 110 хиляди кондома за олимпийското село в Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/04/3123803_koreiska_kompaniia_shte_dari_110_hiliadi_kondoma_za/?ref=rss


Олимпийските игри в Пьонгчанг ще поставят рекорд още преди първото състезание в корейския зимен център да бъде проведено. Корейските информационни агенции съобщиха, че в олимпийското село ще бъдат доставени 110 хиляди кондома, което е най-големият брой на олимпийски игри. Това е с близо 1000 повече от Ванкувър 2010 и Сочи 2014, твърди CNN.<br /><br />Местната компания Convenience Co за производство на презервативи ще направи дарението. Това значи, че при 2925 олимпийци, колкото са...

Преди 21 години: ОДС отказва коалиционен кабинет, Добрев връща мандата на президента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697909

Преди 21 години: ОДС отказва коалиционен кабинет, Добрев връща мандата на президентаКАК СЕ СТИГНА ДО 4 ФЕВРУАРИ 1997 Г. На днешния ден преди 21 г. - събитията преди развръзката на политическата криза според архива на “24 часа” ОДС няма да участва в създаването на коалиционно правителство с БСП. Това декларира политическият съвет на опозицията на 3 февруари 1997 г. 21 години по-късно “24 часа” отвори архива си,

Украйна плаши със санкции германски компании

http://www.moreto.net/novini.php?n=368413

Украйна ще вземе мерки срещу германски компании. Причината е тяхната дейност в Крим. Това заяви в интервю за "Райнише пост" украинският външен министър Павло Климкин. ой посочи, че Крим е анексиран и дейността на чуждестранни компании на полуострова е в нарушение на действащите санкции на ЕС и Украйна.

4 февруари - Световен ден за борба с рака

https://www.actualno.com/health/4-fevruari-svetoven-den-za-borba-s-raka-news_657904.html

Световният ден за борба с рака е глобално събитие, което отбелязваме всяка година на 4 февруари. На този ден се обединяваме в опит да бъдат спасени милиони животи чрез повишаване познанието за болестта. Защо Световният ден за борба с рака е толкова важен ? Защото епидемията от рак е глобална и се развива бързо. Всяка година новооткритите случаи надхвърлят значително 30 000. Най-голям дял от тях заемат следните локализации – на гърдата, на белия дроб и трахеята, на простатата, дебелото

Сирийски бунтовници свалиха руски военен самолет в Сирия

http://www.cross.bg/samolet-raiiona-ryski-1567013.html

/КРОСС/ Опозиционните сили на режима в Дамаск са свалили руски самолет в района на град Идлиб, твърдят от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права. Според руското Министерство на отбраната пилотът е загинал в бой с терористите. Сваленият самолет е Су-25. Към настоящия момент не е ясно коя точно опозиционна фракция е свалила самолета. В района действат няколко такива, включително джихадистката групировка „Хаят Тахрир ал Шам". По първоначални данни машината е свалена с ракета. В отговор, Русия нанесе масиран удар по същата провинция, където беше свален техният самолет. Убити са над 30 екстремисти.  

Ума Търман също обвини Харви Уайнстийн в посегателство

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/04/3123833_uma_turman_sushto_obvini_harvi_uainstiin_v/?ref=rss


Ума Търман, муза на режисьора Куентин Тарантино и близка на продуцента Харви Уайнстийн, е поредното име в списъка с актрисите, обвиняващи низвергнатия холивудски магнат в посегателство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.<br /><br />В интервю, публикувано вчера във в. "Ню Йорк таймс", Търман разказа на какво е била подложена.<br />Фактите датират от времето след излизането на екран на филма "Криминале" на Тарантино през 1994 г.<br />Известно време...

Десетки хиляди протестират в Атина за името Македония (видео, обновена)

https://offnews.bg//sviat/desetki-hiliadi-protestirat-v-atina-za-imeto-makedonia-video-obnoven-674148.html

Десетки хиляди души се събраха на протест на площад "Синтагма" в гръцката столица Атина срещу присъствието на думата "Македония" в евентуално решение на спора между Гърция и съседна Македония за името на бившата югославска република се очаква са събере близо един милион души.

От 10 ч. на площада започнаха да се събират хора от всички краища на страната, а броят им вече достига няколко хиляди. Полицията в града е в пълна готовност, за да не се допускат ексцесии. По обед протестиращите вече бяха десетки хиляди.

Те веят гръцки знамена и плакати с надписи като "Македония е Гърция", "Долу ръцете от Македония".

В края на месец януари близо 100 000 души се събраха в град Солун на протест на 21 януари, а гражданите заявиха позицията си, че "Македония е една и Солун е нейната столица."

Близо милион души се очакват днес в Атина на протест за името Македония (видео, обновена)

https://offnews.bg//sviat/blizo-milion-dushi-se-ochakvat-dnes-v-atina-na-protest-za-imeto-makedo-674148.html

Протест на площад "Синтагма" в гръцката столица Атина срещу присъствието на думата "Македония" в евентуално решение на спора между Гърция и съседна Македония за името на бившата югославска република се очаква са събере близо един милион души.

От 10 ч. на площада започнаха да се събират хора от всички краища на страната, а броят им вече достига няколко хиляди. Полицията в града е в пълна готовност, за да не се допускат ексцесии.

Вижте кадри в следващото видео:

Според бившия гръцки премиер Андонис Самарас днес "ще бъде велик ден за страната", предава "Макфакс", цитирана от "Фокус".

Организаторите очакват броят на участниците да бъде по-голям от този на всички от всички останали протести, проведени в гръцката столица през последните години. 

Близо до протеста ще се проведе и контрапротест.

В края на месец януари близо 100 000 души се събраха в град Солун на протест, а гражданите заявиха позицията си, че "Македония е една и Солун е нейната столица."

Близо милион души се очакват днес в Атина на протест за името на Македония (видео, обновена)

https://offnews.bg//sviat/blizo-milion-dushi-se-ochakvat-dnes-v-atina-na-protest-za-imeto-na-mak-674148.html

Протест на площад "Синтагма" в гръцката столица Атина срещу присъствието на думата "Македония" в евентуално решение на спора между Гърция и съседна Македония за името на бившата югославска република се очаква са събере близо един милион души.

От 10 ч. на площада започнаха да се събират хора от всички краища на страната, а броят им вече достига няколко хиляди. Полицията в града е в пълна готовност, за да не се допускат ексцесии.

Вижте кадри в следващото видео:

Според бившия гръцки премиер Андонис Саварас днес "ще бъде велик ден за страната", предава "Макфакс", цитирана от "Фокус".

Организаторите очакват броят на участниците да бъде по-голям от този на всички от всички останали протести, проведени в гръцката столица през последните години. 

Близо до протеста ще се проведе и контрапротест.

В края на месец януари близо 100 000 души се събраха в град Солун на протест, а гражданите заявиха позицията си, че "Македония е една и Солун е нейната столица."

Стотици хиляди се събират днес в Атина на протест за името на Македония

https://offnews.bg//sviat/stotitci-hiliadi-se-sabirat-dnes-v-atina-na-protest-za-imeto-na-makedo-674148.html

Протест на площад "Синтагма" в гръцката столица Атина срещу присъствието на думата "Македония" в евентуално решение на спора между Гърция и съседна Македония за името на бившата югославска република се очаква са събере стотици хиляди души.

Според бившия гръцки премиер Андонис Саварас днес "ще бъде велик ден за страната", предава "Макфакс", цитирана от "Фокус".

Организаторите очакват броят на участниците да бъде по-голям от този на всички от всички останали протести,
проведени в гръцката столица през последните години. 

Близо до протеста ще се проведе и контрапротест.

В края на месец януари близо 100 000 души се събраха в град Солун на протест, а гражданите заявиха позицията си, че "Македония е една и Солун е нейната столица."

Стотици хиляди се събират днес в Атина на протест за името на Македония

https://offnews.bg//obshtestvo/stotitci-hiliadi-se-sabirat-dnes-v-atina-na-protest-za-imeto-na-makedo-674148.html

Протест на площад "Синтагма" в гръцката столица Атина срещу присъствието на думата "Македония" в евентуално решение на спора между Гърция и съседна Македония за името на бившата югославска република се очаква са събере стотици хиляди души.

Според бившия гръцки премиер Андонис Саварас днес "ще бъде велик ден за страната", предава "Макфакс", цитирана от "Фокус".

Организаторите очакват броят на участниците да бъде по-голям от този на всички от всички останали протести,
проведени в гръцката столица през последните години. 

Близо до протеста ще се проведе и контрапротест.

В края на месец януари близо 100 000 души се събраха в град Солун на протест, а гражданите заявиха позицията си, че "Македония е една и Солун е нейната столица."

Икономиките на България и Румъния в ЕС

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-26842428

Двете балкански държави-България и Румъния-бяха приети заедно в ЕС, като оттогава досега въпросът коя от тях се развива по-добре икономически остава.

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6698178

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Навсякъде времето е мъгливо и вали дъжд. Във високите части на планините има силен вятър и превалявания от мокър сняг. Лифтовите съоръжения в ски курортите работят с обичайния си режим.

Ума Търман също обвини Харви Уайнстийн в сексуални посегателства

http://www.cross.bg/turman-yaiinstiiin-razkazva-1567012.html

/КРОСС/ Ума Търман, муза на режисьора Куентин Тарантино и близка на продуцента Харви Уайнстийн, е поредното име в списъка с актрисите, обвиняващи низвергнатия холивудски магнат в посегателство, предаде Франс прес. В интервю, публикувано вчера във в. "Ню Йорк таймс", Търман разказа на какво е била подложена. Фактите датират от времето след излизането на екран на филма "Криминале" на Тарантино през 1994 г. Тяхна работна среща в Париж взела странен обрат, когато Уайнстийн поканил актрисата в стаята си, а после в сауната на хотела. След това Търман се срещнала с продуцента в Лондон, отново в хотелската му стая. "Той ме блъсна и се опита да се хвърли върху мен и да се съблече. Направи куп неприятни неща", разказва тя в интервюто. Малко след това Ума Търман отишла в хотела на нападателя си, за да се срещне с него, и го предупредила: "Ако направиш на друг това, което направи с мен, ще съсипеш кариерата, репутацията си и ще изгубиш семейството си, гарантирам ти го". "Г-н Уайнстийн признава, че е направил опит за близост с г-жа Търман, след като неправилно изтълкувал държанието й в Париж. Той незабавно се извинил, но се пита днес поради какви причини Ума Търман е чакала 25 години, за да огласи публично тези обвинения", реагира в комюнике говорителка на бившия продуцент, който в момента е на лечение в Аризона

Китай:Не сме потенциален ядрен противник на САЩ

http://dnes.dir.bg/news/USA-china-sasht-izbori-2016-jadrena-strategia-26847150

Пекин критикува правителствен доклад на САЩ, определящ Китай като потенциален ядрен противник и призова Вашингтон да съкрати своя много по-голям ядрен арсенал.

Сирия отрече обвиненията на САЩ, че е използвала химически оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698174

Сирия отрече обвиненията на САЩ, че е използвала химически оръжияСирия определи като лъжа обвиненията на САЩ, че режимът в Дамаск е използвал химически оръжия срещу бунтовниците в Източна Гута, близо до сирийската столица, предаде Франс прес. "Министерството на външните работи отхвърля лъжливите обвинения, според които сирийското правителство е прибягнало до химически оръжия в Източна Гута",

Интензивното лечение е един от най-големите преразходи за НЗОК

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/intenzivnoto-lechenie-e-edin-ot-nai-golemite-prerazhodi-za-nzok-255132/

50 млн. лева годишно плаща Касата за интензивно лечение, съобщи управителят на Касата проф. Камен Плочев

В Кипър избират президент

https://www.actualno.com/europe/v-kipyr-izbirat-prezident-news_657901.html

Втори кръг на президентските избори ще се проведе днес в Кипър. Двама са кандидатите, които ще премерят сили - досегашният държавен глава Никос Анастасиадис и независимият кандидат Ставрос Малас. На първия кръг от изборите на 28 януари нито един от кандидатите не можа да преодолее 50-процентраната бариера. Анастасиадис, от християндемократическата партия Демократически сбор (ДИСИ) спечели 35,5 процента от гласовете, а Малас, подкрепян от лявата партия АКЕЛ - 30,25 процента, припомня БГНЕС. Пр

Гърците излизат на протест заради името на Македония

http://www.cross.bg/subitieto-makedoniya-vreme-1567011.html

/КРОСС/ Сериозни мерки за сигурност в гръцката столица преди насрочената за неделя демонстрация „Македония е Гърция". Протестът ще събере противници на употребата на думата „Македония" в бъдещото име на бившата югорепублика. Очаква се над 1500 автобуса от цялата страна да пристигнат на емблематичния площад "Синтагма", за да докарат участниците в събитието, което ще започне в 14 часа. Загражденията на площада вече са подготвени. Гръцките духовници припознаха протеста и част от тях ще вземат участие в него. Бившият премиер Андонис Самарас и неговата партия "Нова демокрация" също подкрепи събитието. По същото време ще има и футболен мач и е възможно в акцията да се включат и футболни фенове. Според местните медии не е изключено да се стигне до безредици заради организираните по същото време контрадемонстрации в Атина.    

Снеговалежи затрудняват трафика в Хърватия и Босна и Херцеговина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698161

Снеговалежи затрудняват трафика в Хърватия и Босна и ХерцеговинаОбилните снеговалежи предизвикаха затруднения в трафика в Хърватия и Босна и Херцеговина, съобщава сръбската информационна агенция Tanjug. И в двете страни има места, оставени без електричество или водоснабдяване, по-сериозно е положението в Черна гора, където снегът не спира вече втори ден, предизвиквайки сериозни проблеми по пътищата,

20 000 без ток, щети и пострадали от вятъра

http://www.cross.bg/beshe-vyatur-signali-1567010.html

/КРОСС/ Жълт код за силен вятър с пориви до над 100 километра в час. Стотици сигнали за проблеми. Пострадаха хора от летящи предмети. Бяха нанесени сериозни материални щети. Такава беше ситуацията през последните часове. Сложна беше обстановката на територията на София. Десетки сигнали за паднали клони и дървета, изкъртени изолации. Силният вятър, който вилня вчера през целия ден, е повредил главен топлопровод. Ето защо временно без парно са части от кварталите „Гео Милев“, „Слатина“ и „Яворов“. Топлофикация-София работи по отстраняването на аварията. Най-тежко обаче беше в района на Враца. Имаше обърнати автомобили по пътя за Мездра. 20 хиляди абонати останаха без ток в Западна България.  

20 000 без ток, щети и пострадали от вятъра

http://www.cross.bg/beshe-shteti-signali-1567010.html

/КРОСС/ Жълт код за силен вятър с пориви до над 100 километра в час. Стотици сигнали за проблеми. Пострадаха хора от летящи предмети. Бяха нанесени сериозни материални щети. Такава беше ситуацията през последните часове. Сложна беше обстановката на територията на София. Десетки сигнали за паднали клони и дървета, изкъртени изолации. Най-тежко обаче беше в района на Враца. Имаше обърнати автомобили по пътя за Мездра. 20 хиляди абонати останаха без ток в Западна България.  

Няколко реки в Македония преляха заради проливните дъждове, има залети пътища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698145

Няколко реки в Македония преляха заради проливните дъждове, има залети пътищаНа входа на село Долно Орашие се излива водата на Голяма Река по пътя, който води от село Йегуновце до село Радуша-Скопие и е напълно прекъснат, предава скопската телевизия "A1 On". Около 20:30 в село Доброще, водата от река Поника се излива на главния път Тетово-Яжинце, където трафикът се отбива по една лента, предава "Фокус".

Самолет не успя да кацне на летище София заради силния вятър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698169

Самолет не успя да кацне на летище София заради силния вятърСилният вятър предизвика проблеми на летище София. Самолет на нискотарифната авиокомпания "Райънеър" не се приземи на пистата заради недобрите метеорологични условия, предаде Нова тв. Той е изпълнявал полет от Лондон до София. Излетял е от британската столица в 16.50 часа местно време и е трябвало да кацне в 22 часа вечерта българско време,

Самолет не можа да кацне на Летище София

http://www.cross.bg/sofiya-chasa-letishte-1567009.html

/КРОСС/ Силният вятър предизвика проблеми на Летище София. Самолет на нискотарифната авиокомпания "Райънеър" не се приземи на пистата заради недобрите метеорологични условия. Той е изпълнявал полет от Лондон до София. Излетял е от британската столица в 16.50 часа местно време и е трябвало да кацне в 22 часа вечерта българско време, като полетът е трябвало да продължи 3.35 часа. След два опита да кацне, самолетът се е пренасочил към Букурещ. Летищните власти уточниха, че действието е предприето по желание и преценка на пилота. Пътниците ще бъдат превозени към София с автобуси. От Летище София уточниха, че в момента обстановката е нормална и самолетите кацат безпрепятствено.  

Палестина иска край на отношенията с Израел във всички области

http://clubz.bg/63756-palestina_iska_kraj_na_otnosheniqta_s_izrael_vyv_vsichki_oblasti

Ръководството на Организацията за освобождение на Палестина /ООП/ нареди на палестинското правителство незабавно да започне подготовката на планове за прекратяване на сътрудничеството с Израел във всички области, съобщиха ДПА и ТАСС, цитирани от БТА.

Решението е взето на вчерашното заседание на Изпълнителния комитет на ООП в Рамала, на Западния бряг, председателствано от палестинския президент Махмуд Абас.

ООП смята да се обърне към Съвета за сигурност на ООН, Общото събрание на ООН и Международния наказателен съд в Хага с искане да предприемат действия срещу заселническата дейност на Израел в окупираните палестински територии и 50-годишната му окупация на Източен Йерусалим, Западния бряг и ивицата Газа. 

На 15 януари Централният съвет на ООП упълномощи Изпълнителния комитет да оттегли признаването на държавата Израел, в отговор на заявлението на американския президент Доналд Тръмп, че ще премести посолството на САЩ в Йерусалим от Тел Авив. 

ООП е призната от международната общност за единствен законен представител на палестинския народ. Централният съвет е неин разширен ръководен орган, който се свиква между сесиите на Националния съвет на Палестина (парламента в изгнание), припомня ТАСС.

Над Черноморието – облачно с валежи от дъжд

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Lh9M-dcnjWY/

Жълт код за силен вятър с пориви до над 100 километра в час. Стотици сигнали за проблеми. Пострадаха хора от летящи предмети. Бяха нанесени сериозни материални щети, с обърнати автомобили и хиляди абонати без ток. Такава беше ситуацията в страната през последните часове.

Днес ще духа до умерен, в Дунавската равнина временно силен, запад-северозападен вятър с който ще продължи да нахлува студен въздух. От северозапад валежите постепенно ще започнат да спират, а след обяд и облачността ще се разкъса. В Източните Родопи и Югоизточна България валежите ще са значителни и ще спрат едва през нощта срещу понеделник, сочи прогнозата на НИМХ към БАН.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд. Ще духа до умерен запад-северозападен вятър, но преди обяд по южното крайбрежие все още вятърът ще е силен от юг-югозапад. През деня температурите ще се понижат и към 14 часа ще са между 8° и 10°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето сутринта ще бъде 3-4 бала, но ще отслабва и след обяд вече ще е 2-3 бала.

Книга за родители на деца до 6 години

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/02/04/3120592_kniga_za_roditeli_na_deca_do_6_godini/?ref=rss


"Сто занимания по системата Монтесори, за да подготвим детето си да чете и пише" е посветена на родители на деца до 6-годишна възраст и предлага идеи и занимания в домашна атмосфера, насърчават самостоятелността на детето и му помагат да усвои четенето и писането с лекота. Книгата под марката на издателство "Колибри" вече може да се намери по книжарниците в превод на Валентина Бояджиева.<br /><br />Педагогическият метод на Мария Монтесори се опира на схващането,...

Ким Чен Ун и съпругата му се возиха на тролей из нощния Пхенян (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6698147

Ким Чен Ун и съпругата му се возиха на тролей из нощния Пхенян (Снимки)Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун се повози на нов тролейбус, произведен в столичен завод, из нощния Пхенян заедно със съпругата си . Това съобщи в неделя севернокорейската държавна агенция ЦТАК, предава ТАСС. Съпровождан от редица представители на ръководството на Трудовата партия на Корея, държавният глава провери лично продукцията на

Заради бурния вятър: Части от София могат да останат без парно

https://www.actualno.com/sofia/zaradi-burnija-vjatyr-chasti-ot-sofija-mogat-da-ostanat-bez-parno-news_657900.html

Поради прекъсвания в електрозахранването, предизвикани от бурния вятър в столицата, има смущения в работата на помпите по топлопреносната мрежа, съобщиха от "Топлофикация"-София. Поради тези причини са възможни временни колебания в топлоподаването в различни райони на града. Дежурните екипи на дружеството наблюдават постоянно работата на съоръженията и предприемат необходимите мерки в създалата се неблагоприятна климатична обстановка. Около 9 000 абонати са с прекъснато електрозахран

Социалистите и консерваторите в Германия с още една крачка към разбирателството

https://www.investor.bg/evropa/334/a/socialistite-i-konservatorite-v-germaniia-s-oshte-edna-krachka-kym-razbiratelstvoto-255128/

Двете страни се разбраха за енергетиката и селското стопанство, но остават критични въпроси като здравната реформа и трудовия пазар

В Кипър започна гласуването за балотажа на президентските избори

https://www.investor.bg/evropa/334/a/v-kipyr-zapochna-glasuvaneto-za-balotaja-na-prezidentskite-izbori-255131/

Претенденти са сегашният президент Никос Анастасиадис и Ставрос Малас, които завършиха с малка разлика в първия тур

Варненски тенисист спечели титла в Москва

http://www.moreto.net/novini.php?n=368420

Варненецът Симон-Антони Иванов спечели титлата на двойки и игра полуфинал на сингъл по време на турнира от 2 категория на ITF за юноши до 18 години в Москва, научи Moreto.net. Една от победите на Иванов бе срещу финалиста от Европейското първенство през 2016 г.

Георги Константинов: Любовта е райски плод, откъснат от градините на Ада

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6697421

Георги Константинов: Любовта е райски плод, откъснат от градините на АдаСедмица преди празника на влюбените попитахме двама български поети от две съвършено различни поколения - Георги Константинов - на 74, и Константин Трендафилов - на 27, за романтиката и за писането на поезия Георги Константинов е роден  в Плевен. Завършва българска филология в СУ през 1967 г. Бил е зам. главен редактор на в.

Почитаме преп. Исидор, черпят Жеко, Жельо, Желязка, Желязко

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/pochitame-prep-isidor-cherpiat-jeko-jeljo-jeliazka-jeliazko.html

Православната църква почита паметта на Преподобни Исидор Пелусиотски, Свети мъченик Иадор и Преподобни Евагрий. Св. Исидор Пелусиотски е живял през 5 век сл. Христа. Той е родом от Египет.

Почитаме преп. Исидор, черпят Жеко, Жельо, Желязка, Желязко

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/pochitame-prep-isidor-cherpiat-jeko-jeljo-jeliazka-jeliazko.html

Православната църква почита паметта на Преподобни Исидор Пелусиотски, Свети мъченик Иадор и Преподобни Евагрий. Св. Исидор Пелусиотски е живял през 5 век сл. Христа. Той е родом от Египет.

Гюлшен загина, хвърлена от 3-ия етаж от любимия си

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-gulshen-sali-istanbulscata-conventzia-26842761

На 7 юни 2012 г. женско тяло полита от третия етаж на смолянския хотел "Соколица". 33-годишната Гюлшен е хвърлена от любимия си - 34-годишния Младен Златков.

Как ще започнат да се изплащат дълговете на Южна Европа?

https://www.investor.bg/analizi/91/a/kak-shte-zapochnat-da-se-izplashtat-dylgovete-na-iujna-evropa--254767/

Северна Европа се нуждае от съседите си да си върнат дълговете ... преди да се оттеглят "бейби бумърите"

Иран: Ядрената доктрина на САЩ приближава човечеството към унищожение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698141

Иран: Ядрената доктрина на САЩ приближава човечеството към унищожениеМинистърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф разкритикува новата версия на ядрената доктрина на САЩ, като отбеляза, че тя може да стане крачка по пътя на унищожението на човечеството. Съответстващото заявление бе направено в събота на официалната му страница в Туитър, предава ТАСС, цитирана от "Фокус".

Предстоящи събития на 4 февруари 2018

http://www.cross.bg/chasa-provede-vidinski-1567008.html

/КРОСС/ ***София.В Синодния параклис "Св. Цар Борис Първи Покръстител" ще се състои каноничен избор за Видински епархийски митрополит. Изборният ден ще започне в 08:00 часа, когато е начало на Утренята в Синодния параклис. От 09.15 часа ще започне св. Литургия, която ще бъде отслужена при молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В 11.00 часа (точно след отпуста на Св. Литугия) ще започне каноничния избор за Видински митрополит в св. Олтар при спазване на строга канонична молитвена атмосфера. След гласуването Негово Светейшество патриарх Неофит ще съобщи името на новоизбрания Видински митрополит. Около 12.00 часа Архимандрит Василий ще доведе новоизбрания Видински митрополит от Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където са се черкували двамата епископи, и ще го придружи до приемния салон на Св. Синод. Около 20-30 минути след това Новоизбраният Видински митрополит ще направи първото си изявление. ***София.От 11.00 часа, на голямата сцена на Софийската опера ще бъде представен мюзикълът „Бременските музиканти". ***София.От 20.00 часа в зала 1 на НДК ще се проведе концерт на виртуозния цигулар Дейвид Гарет. ***Благоевград.От 12.30 часа, на площад „Македония" пред паметника на героя, Благоевградската общественост ще отбележи 146 години от рождението на българския революционер Гоце Делчев. ***Варна.От 12

Слабо земетресение край Чирпан

https://www.actualno.com/starazagora/slabo-zemetresenie-kraj-chirpan-news_657898.html

Слабо Земетресение с магнитуд 2 по скалата на Рихтер е регистрирано тази нощ югозападно от Чирпан, в района на село Плодовитово. Това показва справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Земетресението е регистрирано малко след 03.00 часа тази нощ и е с дълбочина 5.9 км. От НИГГГ към БАН съобщават за "Фокус", че земният трус е бил прекалено слаб, за да бъде усетен от местното население.

Синодът избира следващия Видински митрополит днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698136

Синодът избира следващия Видински митрополит днесСинодът на Българската православна църква решава днес кой ще е следващият Видински митрополит. Изборът се налага след кончината на дядо Дометиан, който в продължение на 30 години оглавяваше епархията. Претенденти са Драговитийският епископ Даниил и Мелнишкия епископ Герасим, предаде БНТ. Българският патриарх Неофит,

Броени часове до големия протестен митинг в Гърция, 19 000 полицаи са на крак (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698157

Броени часове до големия протестен митинг в Гърция, 19 000 полицаи са на крак (Видео)Национален антиправителствен митинг срещу решаването на дългогодишния спор, който Гърция има с Република Македония за името се провежда днес в Атина. Митингът е организиран от крайнодесни гръцки политици и партии, подкрепен е от профашистката „Златна зора“ и групировката "Рубикон", която заплаши с проливането на кръв.

На 4 февруари са родени

http://www.cross.bg/na-fevryari-sa-rodeni-1567005.html

/КРОСС/ Георги Палазов - плувецЕвгени Йорданов - футболистЕлисавета Вълчинова-Чендова - музикологКрасимир Паскалев - футболистМартин Карбовски - журналист; тв водещПетър Попзлатев - кинорежисьорСветлана Дянкова - председател на КЕПСтефан Илиев - композиторТеодор Ушев - графичен дизайнер, плакатист, аниматорТроян Радулов - треньор по футбол    

Какви са премиите за олимпийски медали в България, САЩ, Норвегия и други страни?

http://clubz.bg/63755-kakvi_sa_premiite_za_olimpijski_medali_v_bylgariq_sasht_norvegiq_i_drugi_strani

В петък Министерството на младежта и спорта разпространи съобщение за утвърдените премии за олимпийски медали на българските спортисти на игрите в Пьончан, които започват след три дни.

Няма промяна от лятната олимпиада в Рио де Жанейро - за златен медал държавният бонус е 250 000 лв., 200 000 е за сребърен и 150 000 за бронзов. Същото се отнася и наградите, предвидени при заемане на местата от 4-то до 8-о.

Ето какво гласи съобщението на спортното министерство:

"Златен медал от предстоящите игри в Република Корея може да донесе на спечелилия го спортист 250 000 лв. За сребро наградата е в размер на 200 000 лв., а за бронз – 150 000 лв. Премии ще получат и класиралите се от 4-то до 8-мо място. Те са за 4-то - 40 000 лв.; за 5-то - 30 000 лв.; за 6-то - 20 000 лв., за 7-мо - 15 000 лв. и за 8-мо - 10 000 лв. Размерът на премиите е същият като на премиите, които бяха утвърдени за призови класирания на Летните олимпийски игри РИО’16."

Къде сме спрямо други страни?

Преди броени дни Олимпийският комитет на САЩ обяви възнагражденията на американските спортисти: 37 500 долара за злато, 22 500 за сребро и 15 000 за бронз.

При американците има две новости: премиите са завишени с 50 процента спрямо Рио 2016 и вече са освободени от такси.

За всеки дори със средна спортна култура е ясно, но все пак ще го припомним - дори един медал от Пьончан ще бъде огромен успех за България. Докато тимът на САЩ ще вземе доста отличия.

Любопитно е друго: големи сили в зимните спортове като Норвегия и Швеция не дават държавни пари за олимпийски медали. Същото се отнася за Великобритания и Хърватия. Няма премии нито на летни, нито на зимни форуми.

Златният медал във Франция струва 44 хиляди евро, а в Румъния - 63 000. Високи са бонусите в Молдова например - равностойността на 106 хиляди евро.

Като цяло в западния свят спортистите разчитат не на държавата, а на спонсори, било то от договори на компании с олимпийските комитети и федерациите или (и) персонални контракти.

В някои страни олимпийските медалисти получават доживотни пенсии. Така е в България и Румъния. Олимпийските шампиони в страната ни вземат сборът от три минимални работни заплати всеки месец. При сребро пенсията е 90 процента от тази сума, а за бронз - 80 на сто. При повече от един медал сумите се събират.

Законът за тези средства, които се отчисляват от Спортния тотализатор, бе гласуван по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски.

Милиони на протест в Гърция за името на Македония

http://www.moreto.net/novini.php?n=368421

Милиони гърци се очаква да се включат днес в пореден протест за името на Македония, предаде АФП. Те ще се съберат на площад "Синтагма" в столицата Атина. Въпреки че са с различни убеждения по други въпроси, обединява ги несъгласието с намерението на гръцките управляващи да направят компромис по стария спор със Скопие.

4 февруари - Световен ден за борба с рака

https://frognews.bg/novini/4-fevruari-svetoven-den-borba-raka.html

Световният ден за борба с рака е глобално събитие, което отбелязваме всяка година на 4 февруари. На този ден се обединяваме в опит да бъдат спасени милиони животи чрез повишаване познанието за болестта. Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб.

Интензивен трафик на изход на „Капитан Андреево“ и „Лесово“

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6698134

Интензивен трафик на изход на „Капитан Андреево“ и „Лесово“На българо-турската граница трафикът е интензивен на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово на изход. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“. На българо-сръбската, българо-македонската, българо-румънската граница и българо-гръцката граници трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

Заради силния вятър в събота: Самолет не можа да кацне на Летище София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zaradi-silniia-viatyr-v-sybota-samolet-ne-mozha-da-kacne-na-letishte-sofiia-2076545

Силният вятър в събота предизвика проблеми на Летище София. Самолет на нискотарифната авиокомпания "Райънеър" не се приземи на пистата заради недобрите метеорологични условия, съобщи

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване