Храни за диети показват на изложение в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6703839

Храни за диети показват на изложение в ПловдивХрани и напитки, които доскоро бяха зачерквани от диетите, вече може да разнообразят менюто, тъй като техните модерни варианти са с малко калории и без глутен. Новите разработки ще бъдат показани на изложенията „Фудтех“ и „Агра“ от 21 до 25 февруари в Пловдив.Макарони и пасти, от които е премахнато всичко вредно – глутен, ГМО, трансмазнини,

ВАС: Ценко Чоков повече не може да е кмет

https://frognews.bg/novini/vas-tsenko-chokov-poveche-moje-kmet.html

Върховният административен съд прекрати пълномощията на Ценко Чоков като кмет на село Галиче, съобщи Lex.bg.. Магистратите Румяна Монова, Диана Гърбатова и Добринка Андреева са постановили, че той повече не може да заема поста.

ДПС искат осветляване собствеността на всички медии и финансирането им

http://econ.bg/Новини/ДПС-искат-осветляване-собствеността-на-всички-медии-и-финансирането-им_l.a_i.757563_at.1.html

С предложение за законодателни промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения ДПС искат осветляване на собствеността...

Ким Чен-ун прати сестра си в Южна Корея

http://dnes.dir.bg/news/olimpiada-severna-koreja-kim-chen-un-26858633

Сестрата на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун ще е част от официалната делегация на Пхенян в Южна Корея за Зимните олимпийски игри в Пьончан.

Община Варна пита родителите: „Да има ли камери в яслите и детските градини?"

http://www.moreto.net/novini.php?n=368621

Да се въведе ли видеонаблюдение в детските градини и яслите във Варна? На този въпрос ще трябва да отговарят родителите на малчугани, посещаващи забавачките в морската столица. Въпросът е част от анонимна анкета, която от скоро се дава на майките и бащите при пристигането в групата сутрин.

Мартин Шулц сменя Зигмар Габриел, става външен министър на Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703841

Мартин Шулц сменя Зигмар Габриел, става външен министър на ГерманияПредседателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц ще замени Зигмар Габриел на поста министър на външните работи на ФРГ, съобщава националният ежедневник Die Welt, цитиран от Фокус. По-рано стана ясно, че кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) ще напусне поста си,

Белгийска компания за микроелектроника разширява бизнеса си в България

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/07/3125537_belgiiska_kompaniia_za_mikroelektronika_razshiriava/?ref=rss


Белгийската компания за микроелектроника "Мелексис" обяви, че ще разшири бизнеса си в България. Фирмата има подразделение в София, в което работят над 400 души. Компанията доставя около половин милиард чипове годишно на своите партньори, като половината от тях се тестват в България.<br /><br />"Мелексис" ще инвестира 75 млн. евро в следващите пет години в обекта си в София, както и в нова такава във Франция. Компанията планира да разшири двойно производствената...

Сигнал: Община Силистра изнудвала бизнесмен, за да му плати дължимото

https://frognews.bg/novini/signal-obshtina-silistra-iznudvala-biznesmen-plati-daljimoto.html

Община Силистра е изнудвала строителен бизнесмен, за да му плати собствените си задължения по строеж на улична канализация и пречиствателна станция за отпадни води в местното село Сребърна. Това разкрива в сигнал до Frognews.bg Милко Михалев, чиято епопея с общината започва още през 2007 г.

ДСБ: Не сме в Шенген и Еврозоната, защото “корупцията прави силата”

http://clubz.bg/63892-dsb_ne_sme_v_shengen_i_evrozonata_zashtoto_%E2%80%9Ckorupciqta_pravi_silata%E2%80%9D

Снимка БГНЕС

ДСБ излязоха с позиция в отговор на поредния сигнал от страна членка на ЕС, че макар България да има подкрепа за членство в Шенген и за кандидатстване ва еврозоната, страната ни още не е готова за това. Позицията спореди вчера холандският премиер Марк Рюте на среща с премиера Бойко Борисов.

Неотдавна подобна позиция дойде и от Германия - по-точно от властите в Бавария. 

Според ДСБ авторитетни западни медии са описали ситуацията като "корупцията прави силата". Причината за този резултат, според партията, е липсата на воля за реформи в сектор "Сигурност", а това е следствие на зависимости на премиера Бойко Борисов. Според тях оставането на България извън Шенген и еврозоната "представлява опасност за пълноправното членство на България в ЕС и поражда евроскептицизъм у българските граждани". А за такъв провал е редно кабинетът "Борисов" да бъде отстранен от власт. Партията дава пример и с течове на информация от службите, след като у арестувания кмет на Септември са били намерени документи от разработки на ДАНС.

Ето пълната позиция на ДСБ и "Нова република":

Десет години след приемането на България в ЕС, страната ни продължава да е извън едни от най-важните системи за сигурност на съюза, каквито са Шенгенското пространство и чакалня на Еврозоната (ERM-2). За този период от време влизането на България в тези две системи се превърна в приоритет на нацията. Преговорите за това би следвало да са основна, консенсусна национална задача по време на българското Председателство на Съвета на ЕС, защото интеграцията в Шенген и Еврозоната може да даде на българските граждани дългосрочна стабилност, сигурност и перспектива за доходи и благосъстояние, съответни на средните в Европа.

Освен това българското правителство би трябвало да предприема действия и за присъединяване на България към Европейския банков съюз. Този въпрос беше приоритетен след фалита на КТБ и в последствие отпадна от фокуса на управляващите.

Участието в Банковия съюз би донесло повече сигурност и външен контрол върху банковата система.

Макар и правителството да демонстрира усилия на външнополитическа активност по тези въпроси, то не успява да заблуди западните ни партньори за покровителстването над собствената му корупция и олигархични зависимости.

Оставането ни в сегашната политическа и икономическа изолация е основен риск за националната ни сигурност. Изоставането от ядрото на “Европа на много скорости” ще превърне България в европейска периферия, застрашена от влияние на страни извън ЕС и от корупция, авторитаризъм, бедност и геополитическа нестабилност, характерни за региона на Западните Балкани.

Причината за това е очевидна и назована от едни от най-влиятелните държави в съюза, а  именно – “високи нива на корупция и организирана престъпност в страната”. В началото на Председателството, българското правителство получи силни негативни знаци от основни европейски съюзници. Авторитетни медии от тези страни с ирония перифразираха девиза на българското председателство като – “Корупцията прави силата”.

Не само случаят с разследвания кмет на община Септември, у когото са открити секретни доклади на ДАНС, е показателен за отказа на правителството да реформира сектор “Сигурност” и да покрие стандартите на Шенген и Еврозоната. Тези стандарти изискват засилен разузнавателен обмен и безкомпромисен контрол върху финансовите операции. Очевидно е, че секретна информация на службите за сигурност, която попада в един кмет, твърде вероятно е и да става достояние на определени кръгове от организираната престъпност.  Но най-притеснителното за партньорите ни от ЕС е опасността, чувствителна информация от особена важност, обменяна между нашите и техните служби да изтече към чужди, враждебно настроени разузнавателни централи, посредством българските корупционни канали.

Ние, от Демократи за силна България, подхождаме с голяма загриженост към очертаващия се провал по тези основни приоритети пред нацията ни. Видно е, че премиерът Борисов, който лично ръководи дейността на специалните служби и носи цялата отговорност за тях, е зависим от задкулисни интереси, поради което няма политическата воля да предприеме радикални действия за реформиране и укрепване на сектор “Сигурност”, с цел достигане на необходимите стандарти за приемането ни в Шенген и Еврозоната.

Неизпълнението на тази най-важна задача представлява опасност за пълноправното членство на България в ЕС и поражда евроскептицизъм у българските граждани. За такъв непоправим провал реализирането на политическата отговорност трябва да бъде единствено чрез отстраняването на Борисов и неговото правителство от власт.

По-рано и бившият председател на партията Радан Кънев коментира във фейсбук думите на холанския премиер от вчера:

"Марк Рюте вежливо, но твърдо отказа да промени трайната позиция на Холандия против приемането на България в Шенген. 
Мотивите са ясни - корупция, организирана престъпност и - преди всичко - пробити тайни служби, на които съюзниците не разчитат. 

По думите на Кънев няма съмнение, че влизането в двата "вътрешни" формата на ЕС - Шенген и Еврозоната - е много важно за националната ни сигурност и националния ни интерес. Той задава въпроса може ли това да стане през 2018 г. и си отговаря:

"Може. Но изисква не празни приказки на едро, а незабавни и радикални мерки за персонална промяна и цялостна реформа в службите. И не по-малко важно - ясен знак, че управляващите не са слуги и заложници на Прокуратура, която обслужва чужди на ЕС интереси, а държавници, които се борят за реформирането й."

72 часа зад решетките ще са момчетата, обирали наети апартаменти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703830

72 часа зад решетките ще са момчетата, обирали наети апартаменти72 часа арест за младежите, които наемали апартаменти и след това ги обирали. Мярката им за неотклонение беше удължена от прокуратурата, предаде NOVA.  19-годишният Емилиян Йорданов и 18-годишният му приятел, който остана анонимен, бяха задържани във вторник, след като сами се предадоха на органите на реда.

Издигнаха българското знаме в ПьонгЧанг

http://www.cross.bg/olimpiiiski-izdignato-igri-1567278.html

/КРОСС/ Българското знаме бе издигнато в олимпийското село в ПьонгЧанг, където утре (8 февруари) започват зимните олимпийски игри. На официална церемония, точно в 16:10 ч. местно време родните представители бяха приветствани от кмета на селото - Ю Син Мин, олимпийски шампион по тенис на маса от игрите в Атина 2004. Знамето беше издигнато на фона на българския химн. България ще изпрати на олимпийските игри 21 състезатели в 6 спорта.  

Вим Вендерс идва отново на "София филм фест"

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/02/07/3125512_vim_venders_idva_otnovo_na_sofiia_film_fest/?ref=rss


Почти десет години след последното си посещение Вим Вендерс отново ще е специален гост на "София филм фест". Известният германски режисьор и президент на Европейската филмова академия ще представи новия си филм "Потапяне" с участието на Алисия Викандер и Джеймс Макавой, съобщиха от организацията на фестивала.<br /><br />"Потапяне" ("Submergence") е за любовта между Джеймс Мор (Макавой) - експерт по състоянието на водните запаси, който под...

Законът на Пеевски за медиите свари партиите неподготвени

http://clubz.bg/63891-zakonyt_na_peevski_za_mediite_svari_partiite_nepodgotveni

КАЛЕЙДОСКОП медии телевизия монитори екрани

Предложенията на депутата от ДПС, бизнесмен и издател Делян Пеевски за изменения в Закона за депозиране на печатните издания, с който според мотивите се цели осветляване на медийния пазар, хвана неподготвени останалите парламентарни групи. Въпреки че предложените текстове са едва няколко и бяха анонсирани и достъпни на сайта на парламента още във вторник, днес партиите в Народното събрание нямаха единни становища вътре в групите си дали биха подкрепили законодателната инициатива на Пеевски.

От Движението пак се опитват да приложат хватката "Който не ни подкрепя, значи е против изсветляването на собствеността на медийния пазар". На подобен принцип формациите в НС трябваше да подкрепят и го направиха, макар и някои с витиеватото "въздържал се", предложенията на ДПС депутата, обособени в в т.нар. закон за вторичното разграбване на КТБ. Тогава аргументът бе "Който не ни подкрепя, значи е "за" разграбването на активите на фалиралата банка".

Най-общо проектът за изменение предвижда всички медии, не само печатните, както е сега по закон, а и радиостанциите, телевизиите, сайтовете, да депозират пред Министерството на културата информация за това кои са собствениците им. Предвижда се да се депозират и всички приходи извън рекламата и банковите заеми, т.е. финансиране от неправителствени организации, дарения и пр. Текстът предвижда още "осветляване" на бизнеса с разпространението на печатни материали и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията, ако се установи, че един "играч" държи поне 1/3 от пазара на разпространението. Кой и най-вече как ще установява това - в закона не пише. Знае се само кой ще уведомява КЗК - Министерството на културата.

Пеевски отрича да има нещо общо, още повече да е монополист на пазара на разпространение на вестници и списания. По повод на това, че банковите заеми са изпуснати в проекта, предвид горчивия опит с КТБ, която финансираше определени медии, от ДПС дадоха заявка, че са отворени за предложения и запълване на пропуски между първо и второ четене, ако проектът бъде приет.

За да мине новата законодателна идея на Пеевски и компания, ключова, разбира се, би била подкрепата от ГЕРБ. Именно с техните гласове "за" на първо четене мина "банковия" закон на първо четене. В партията обаче нямат политическа позиция по промените, засягащи медиите.

"Не сме запознати още с текстовете, не сме ги и обсъждали, това предстои", заяви членът на комисията по култура и медии Тома Биков. 

Колегите му от ГЕРБ казваха същото. Заемането на ясна позиция е възпрепятствано и от отсъствието на шефа на депутатите от ГЕРБ и дясна ръка на лидера Бойко Борисов - Цветан Цветанов. Той е на посещение във Вашингтон, което продължава. Друг път той говори от името на партията по "трудните въпроси". А и самият Борисов още нищо не е казал по въпроса.
Все пак неофициално и под формата на лично мнение сред управляващите се прокрадва тезата, че законовите поправки едва ли ще доведат до повече прозрачност в медиите и разпространението им.

И социалистите нямат единна позиция. 

"В БСП все още не сме провеждали разговор как ще гласуваме, затова мога да говоря само в лично качество", даде заявка депутатът Александър Симов, също член на комисията по култура и медии в НС.

"Има две положения. Ако се абстрахираме от личността на вносителя, предложенията звучат много добре. Всеки опит за изсветляване на собствеността на медиите е много хубав", посочи Симов. - "Но, нека да вкараме известни опасения, породени от личността на г-н Пеевски. Няма как да го разграничим от дейността му извън парламента. Освен това, да не се окаже в един момент, че Пеевски държи 0,00003% от разпространението на печатните издания... Да не се окаже, че Народното събрание се използва като пералня за имиджа му", заяви Симов.

В "Обединените патриоти" положението е съвсем същото. В момента и там няма позиция по същество, нито политическа такава за "медийния" законопроект. По закона, засягаш КТБ - тоест за банковата несъстоятелност, "патриотите" се поскриха - хем не подкрепиха, хем нищо не казаха по темата, а от депутатите им едва трима гласуваха - "въздържал се". 

Близо 100 000 лв. ще плаща държавата за нарушение на човешки права

http://www.moreto.net/novini.php?n=368618

Правителството прие за изпълнение плащанията по решенията на Европейския съд по правата на човека по три дела – „Гаврилов срещу България“, „Шехова срещу България“ и „Делина срещу България“. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Кабинетът отчете 845 млн. лева излишък в бюджета

https://offnews.bg//politika/kabinetat-otchete-845-mln-leva-izlishak-v-biudzheta-674393.html

Министерският съвет одобри информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за 2017 г.

Салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа за 2017 г. е положително, в размер на 845,2 млн. лв. (0,8% от прогнозния БВП) и се формира от излишък по националния бюджет в размер на 309,1 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 536,1 млн. лева.

За сравнение, в разчетите към Закона за държавния бюджет на Република България за 2017 г. е заложен дефицит по КФП за годината в размер на 1 330,0 млн. лв., което означава, че спрямо заложеното в програмата за годината се отчита номинално подобрение на бюджетното салдо с близо 2,2 млрд. лева.

В структурно отношение салдото по националния бюджет отчита подобрение спрямо отчетеното за 2016 г., основно поради ръста на данъчните, включително осигурителните приходи, докато салдото по сметките за средства от ЕС през настоящата година се влошава поради базов ефект в 2016 г., свързан с възстановени към България грантове от ЕС в началото на 2016 г. за извършени разходи в края на 2015 г., когато бе пикът на плащанията по проектите за предходния програмен период 2007-2013 година.

Постъпилите приходи и помощи по КФП за 2017 г. са в размер на 35,315 млрд. лв. или 99,6% от годишните разчети. В структурно отношение данъчните и осигурителните приходи превишават разчетите за годината с 5,5 на сто, докато изпълнението при неданъчните приходи и помощите е по-ниско от разчета за годината. Съпоставени с предходната година, данъчните и неданъчните приходи нарастват с 2,741 млрд. лв. (8,8%), докато постъпленията от помощи са по-ниски.

Общата сума на данъчните постъпления възлиза на 29,581 млрд. лева, което представлява 105,5% спрямо планираните за годината приходи. Преизпълнение на годишните разчети се отчита при повечето от основните данъци и осигурителните вноски. Съпоставено с данните за 2016 г., данъчните постъпления нарастват номинално с 10%.

Приходите от преки данъци са в размер на 5,644 млрд. лв. или 110,8% спрямо предвидените в разчетите за годината, като спрямо същия период на предходната година нарастват с 607 млн. лева (12,1%).

Приходите от косвени данъци са в размер на 14 532,5 млн. лв., което е 103,7% спрямо разчетите за годината. Съпоставено с данните за 2016 г., постъпленията в групата нарастват с 970,8 млн. лв. (7,2%). Постъпленията от ДДС са в размер на 9 320,2 млн. лв. или 106,1% спрямо планираните. Съпоставени с предходната година, приходите от ДДС нарастват със 767,3 млн. лв. (9%). Размерът на невъзстановения ДДС към 31.12.2017 г. е 50,5 млн. лева. Приходите от акцизи възлизат на 4 984,5 млн. лв. (98,9% от разчетените за годината). Постъпленията от мита са 194,3 млн. лв. или 117% спрямо разчета за годината.

Постъпленията от други данъци (вкл. имуществени данъци и др. данъци по ЗКПО) са в размер на 1 039,4 млн. лв. или 104,9% изпълнение на годишните разчети.

Приходите от социално и здравноосигурителни вноски са 8 365,1 млн. лв., което представлява 105,4% спрямо разчетените за годината. Съпоставено с предходната година, приходите от осигурителни вноски нарастват номинално с 14,3% (1 047,3 млн. лева).

Неданъчните приходи са в размер на 4 213,2 млн. лв., което представлява 88,5% изпълнение на годишните разчети.
Приходите от помощи са в размер на 1 520,7 млн. лв. или 57,5% от планираните за годината.

Разходите по КФП (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) за 2017 г. възлизат на 34 469,9 млн. лв., което е 93,7% от годишните разчети. За сравнение, разходите по КФП за 2016 г. бяха в размер на 32 491,4 млн. лева. Нарастването на разходите спрямо 2016 г. е основно поради по-високия размер на социалните и здравноосигурителните плащания (базов ефект при разходите за пенсии от увеличението им от юли 2016 г., увеличението от юли 2017 г. и увеличението на две стъпки през 2017 г. на размера на минималната пенсия от юли и октомври), както и по-високите разходи за субсидии и за персонал, включително и поради ръста на разходите за осигурителните вноски, свързан с увеличения размер на осигурителната вноска за фонд „Пенсии за лицата по чл. 69“ с 20 пр. п. спрямо 2016 година.

Нелихвените разходи са в размер на 32 789,6 млн. лв., което представлява 94,9% от годишните разчети. Текущите нелихвени разходи за 2017 г. са в размер на 29 033,7 млн. лв. (102,5% спрямо разчета за годината), капиталовите разходи (вкл. нетния прираст на държавния резерв) възлизат на 3 755,9 млн. лв. (60,5% от разчетите към ЗДБРБ за1 2017 г.). Лихвените плащания са в размер на 792,1 млн. лв. или 95,8% от планираните за 2017 година.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена през 2017 г. от централния бюджет, възлиза на 888,2 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Размерът на фискалния резерв към 31.12.2017 г. е 10,3 млрд. лв., в т. ч. 9,8 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,5 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Калфин: Няма основание да отлагат влизането ни в Шенген

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kalfin-niama-osnovanie-da-otlagat-vlizaneto-ni-v-shengen-255332/

Влизането на България в Шенгенското пространство е политически важно, но не би трябвало да е приоритет, каза бившият вицепремиер

За растежа Брюксел не е оптимист като София

http://clubz.bg/63890-za_rasteja_bryuksel_ne_e_optimist_kato_sofiq

Европейската комисия (ЕК) се оказа не така оптимистична като българското правителство, прогнозирайки растеж от 3.7% на икономиката тази година и 3.5 на сто - за 2019 г. Според приетата от правителството средносрочна прогноза, екипът на министъра на финансите Владислав Горанов очаква растежът през 2018 г. да е 3.9%, и да се запази на това ниво и през 2019-2020 г.

За догодина Брюксел предвижда икономиката на най-бедната страна-членка на ЕС, каквато е България, да нарасне с 3.5%. Новите прогнози, обявени днес, са леко понижени спрямо тези от миналата есен, когато ЕК очакваше показателят да достигне съответно 3.8% и 3.6 на сто.

Според Еврокомисията българският икономически растеж е останал силен м.г., достигайки ниво от 3.8% благодарение на потреблението и инвестициите. По-високото потребление е подкрепено предимно от повишението на заплатите, свързано с голямото търсене на работна ръка на пазара, както и на ръста на заплатите в държавния сектор, се посочва в документа.

Според ЕК инвестициите са се възстановили миналата година особено в държавния сектор, тъй като поддържаните от ЕС инвестиционни програми са подкрепили държавните капиталови разходи.
За тази година ЕК очаква силното вътрешно търсене да продължи да бъде основен двигател на икономиката, докато приносът на външния сектор се очаква да стане положителен едва през 2019 г.

Европейските средства ще продължат да подкрепят държавните инвестиции през 2018 година, а повишението на заплатите би трябвало да продължи да стимулира частното потребление, посочва Комисията, като допълва, че потреблението и инвестициите се очаква да продължат да поддържат растежа и през 2019 г.

Благодарение на по-високите цени на енергията и суровините, както и на по-високите административни цени на комуналните услуги инфлацията през 2017 е преминала на положителна територия, достигайки 1.2%, след три години на дефлация - белег за стагнация и свито потребление. 

За тази година ЕК очаква инфлацията да се повиши до 1.4%, а за догодина - до 1.5 на сто благодарение главно на световните цени на петрола.

В еврозоната всичко е наред

Наред с това ЕК повиши прогнозата си за нарастването на икономиките в еврозоната до 2.3% за тази година и до 2% за идната. На 9 ноември м.г. европейската изпълнителна власт обяви предварителни оценки за икономическия растеж на страните от монетарния съюз, съответно от 2.1 на сто и 1.9 на сто за 2018 и 2019 г.

"Европейската икономика надмина очакванията и растежът й вероятно ще остане траен през идната година", коментира заместник-председателят на Еврокомисия и еврокомисар за еврото Валдис Домбрвскис.

През 2017 година еврозоната отчете най-силния темп на растеж за последните 10 години от 2.4 на сто, според данните, обявени днес от Еврокомисията. На 30 януари при предварителна оценка Европейската статистическа служба Евростат обяви растеж от 2.5% за 2017 година.

Европейската икономика е в добро здраве в началото на 2018 година. Еврозоната постига такива темпове на растеж, каквито не е имало от финансовата криза, коментира еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси.

През 2007 година, предхождащата финансовата криза, растежът в еврозоната бе достигнал 3 на сто - равнище, каквото оттогава не е отчитано. Според Московиси този силен растеж, който няма да продължи вечно, е "подходящ момент за реформи. "Сега трябва да се вземат амбициозни решения, наложителни за укрепването на Икономическия и валутен съюз", допълни той. 

Алфа финанс холдинг е придобил 3,1% от Соларпро холдинг

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/alfa-finans-holding-e-pridobil-31-ot-solarpro-holding-255312/

Останалите 58 акционера също могат да поискат акциите им да бъдат изкупени по търговата цена от 0,78 лв.

До 14 градуса със слаб вятър утре, на места ще превали

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6703811

До 14 градуса със слаб вятър утре, на места ще превалиПрез нощта ще бъде предимно облачно, на места с валежи от дъжд, които до сутринта от запад ще спират. Ще духа слаб южен вятър, но в Източна България и в отделни райони, разположени в близост до северните склонове на планините временно ще е силен и поривист. Минималните температури ще бъдат между 0 и 5 градуса, малко по-високи - по морския бряг,

Македония обяви какво име е готова да приеме

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/makedoniia-obiavi-kakvo-ime-e-gotova-da-prieme-6079062

Гърция приветства стъпките на македонското правителство, от ВМРО-ДПМНЕ обаче имат въпроси

Издигнаха българското знаме в ПьонгЧанг

https://frognews.bg/novini/izdignaha-balgarskoto-zname-pjongchang.html

Българското знаме бе издигнато в олимпийското село в ПьонгЧанг, където утре (8 февруари) започват зимните олимпийски игри.

Деца от дом се гаврят с връстник, правят го на люлка

https://www.24chasa.bg/region/article/6703771

Деца от дом се гаврят с връстник, правят го на люлка15-годишен се опитал да отреже кичур коса на учителка Две момчета от пловдивски дом са издевателствали над свой връстник. Сложили са му дъска върху гърдите, седнали от двете й страни и започнали да се люлеят. Това съобщи зам.-председателят на общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Петко Василев.

Сръбският военен министър: Трябва да поделим Косово

https://www.actualno.com/balkani/srybskijat-voenen-ministyr-trjabva-da-podelim-kosovo-news_658517.html

Белград трябва да търси споразумение за разделяне с Косово, за да бъде сложен край на спора, който възпрепятства присъединяването на Сърбия към Европейския съюз. Такова е мнението на сминистър на отбраната Александър Вулин, съобщава електронното издание Gazeta Express. Говорейки на кръгла маса за Косово, Вулин не посочи коя част от страната смята, че трябва да бъде разделена, но подобни призиви, направени в миналото, дават основание да се предположи, че се визира Северно Косово. Река Ибър отд

Отхвърлиха предложение над 2 милиона в Турция да получат българско гражданство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703804

Отхвърлиха предложение над 2 милиона в Турция да получат българско гражданствоНад 2 милиона турци, родени в България или техните наследници в Турция, които доброволно са се отказали да бъдат част от държавата ни съгласно доброволните изселнически спогодби от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век, няма да могат да получат българско гражданство. Парламентът отхвърли на първо четене предложение на ДПС, което,

Арестуваха 2 момчета за бруталния побой над връстник

http://dnes.dir.bg/news/mvr-poboy-uchenitzi-26858634

Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Русе са установили и задържали две момчета за бруталния побой над ученик в крайдунавския град.

В Германия договориха правителство 5 месеца след изборите

http://econ.bg/Новини/В-Германия-договориха-правителство-5-месеца-след-изборите_l.a_i.757562_at.1.html

Германската социалдемократическа партия ще вземе външното, финансовото и трудовото министерство в новото правителство в страната, пише в. "Билд",...

6-има загинали и 256 ранени при земетресението в Тайван (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703782

6-има загинали и 256 ранени при земетресението в Тайван (Снимки)Спасителните екипи продължават да издирват хора, които може да са затрупани под рухнали сгради след силното земетресение вчера в Тайван, предаде Асошиейтед прес. Според нови данни загиналите са шестима, а безследно изчезналите - 88. Ранени са най-малко 256 души, предава БТА.  Сред повредените сгради има 11-етажен хотел.

Докато Цацаров спи, сградата на КТБ на „Гарибалди“ в София бе прехвърлена за 1 лев

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/sgradata-ktb-ploshtad-garibaldi-sofiia-prehvarlena-taen-dogovor-1-lev.html

От регистриран в Агенцията по вписванията (АП) договор с дата 21 декември 2017 г., сключен между синдиците на КТБ АД и „Ню кооп инвест“ АД става ясно, че тайно се прехвърлят на КТБ вземанията за над 102 милиона на „Ню кооп инвест“ АД от „Евробилд 2003“ (в несъстоятелност), които са обезпечени с ипотека на сградата на площад „Гарибалди“ за един лев.

Плевнелиев защити Ненчев по делото за ”МиГ-29”

http://dnes.dir.bg/news/rosen-plevneliev-mig29-ikoli-enev-26858631

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев дава показания по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за изтребителите "МиГ-29".

„Янините девет братя“ с премиера в Софийската опера на 22 март

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6703785

„Янините девет братя“ с премиера в Софийската опера на 22 мартОчакването на музикалната ни общественост съвсем скоро ще бъде възнаградено с новата постановка на Софийската опера и балет на ненадминатия шедьовър на Любомир Пипков – величавата му оперна творба „Янините девет братя“, съобщиха от пресцентъра на операта. Режисьорът Пламен Карталов с присъщото му непреклонно вдъхновение е пристъпил към

Как Истанбулската конвенция преформатира българската политическа сцена?

https://frognews.bg/novini/kak-istanbulskata-konventsiia-preformatira-balgarskata-politicheska-stsena.html

БСП уж е лява партия, но е против конвенцията, защото К. Нинова е наясно, че в противен случай електоратът й може да се оттече към националистите или към нови популистки алтернативи. Това вече се случва в цяла Европа – навсякъде традиционните социалистически партии губят, защото популистите отнемат главно техните избиратели.

В края на миналата година строителната активност във Варна намалява

http://www.moreto.net/novini.php?n=368615

През четвъртото тримесечие на 2017 г. местните администрации в област Варна са издали разрешителни за строеж на 116 жилищни сгради с 697 жилища в тях и 101 147 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 5 административни сгради/офиси с 3 453 кв.

Разследва се убийство по непредпазливост на сина на Московски

http://www.mediapool.bg/razsledva-se-ubiystvo-po-nepredpazlivost-na-sina-na-moskovski-news275217.html

Прокуратурата е образувала дело за убийство по непредпазливост на сина на транспортния министър Ивайло Московски – Кристиян. Четиригодишното момче загина при инцидент с моторна шейна, управлявана от баща му на 2 февруари в ски курорта Боровец. Държавното обвинение съобщава, че досега са извършени пет огледа на местопроизшествието, разпитани са седем свидетели, изготвена е съдебномедицинска експертиза на тялото. Отделно са изискани справки от отделни институции. "По делото следва да бъдат разпитани голям брой свидетели и да бъдат назначени множество съдебни експертизи и други действия по разследването, част от които изискват и специфични знания за разрешителния режим и правилата за ползване на моторни шейни", се казва в съобщението на прокуратурата. По предложение на окръжния прокурор на София делото е изпратено за разследване от Национална следствена служба. Досега властите са изключително лаконични по отношение на трагичният инцидент, което е в рязък контраст с действията им срещу други граждани при сходни житейски трагедии. Досега от МВР са съобщили единствено, че инцидентът "вероятно" е бил причинен от неравност на трасето, по което Московски и синът му са се спускали с моторната шейна. "Трасетата са сложни за огледи и действията вероятно ще отнемат време. Най-вероятната причина за инцидента с шейната е неравност на трасето, което не е скоростно, но това предстои да бъде изяснено при огледа", коментира преди два дни зам.-шефът на областната дирекция на полицията в София Веселин Георгиев. Инцидентът е станал между 14.30 и 15.00 часа на регулирано трасе за моторни шейни в района на хижа "Чакър войвода". По информация на местния в. "Вяра" Московски е бил в компанията на няколко приятелски семейства. Шейните не били наети от местните фирми, а са докарани от София. Машините били изключително мощни. Туристите са се отправили на разходка, без да наемат и водач от Боровец. Групата на министъра поела към Шанцата, разходката продължила и след това, където трасето представлява горски път. Участъкът е тежък с много остри и големи завои. Предполага се, че шейната се е движила с висока скорост, излязла е от пътя и се е ударила в дърво.

Арман Бабикян: Корупцията ни пречи да сме в Шенген

http://dnes.dir.bg/news/koruptzia-shengen-arman-babikjan-26858598

Да, технологично сте готови за Шенген, но корупцията и организираната престъпност до такава степен разяждат обществото, че ние не сме сигурни за хората.

Стартиращи иновативни фирми пристигат на 'Станция С' в София през март

https://offnews.bg//tehnologii/startirashti-inovativni-firmi-pristigat-na-stantcia-s-v-sofia-prez-m-674391.html

Sofia Startup Expo 2018 ще представи идеи и прототипи на стартиращи иновативни компании на модерната „Станция С“ в София Тех Парк през март. Иновационният форум „Джон Атанасов“ ще се превърне в атрактивна експозиционна гара, която ще събере под покрива си цялата стартъп екосистема, необходима за разработване на нови идеи с бизнес потенциал и стартиране на бизнес. Събитието се организира за първи път в България и ще срещне млади иноватори и предприемачи с представители на технологичните компании, агенции, инкубатори, банки, както и фондове за рисково и дялово финансиране, футуристи, бизнес ангели и др.

„Избрахме да оформим пространството като гара - „Станция С“, защото Sofia Startup Expo 2018 e мястото, което събира в една точка движещите се хора, тези, които тръгват за някъде или се прибират (у дома), пътешественици и хора с цел и мечти, преди да се отправят към своите дестинации. А е „Станция С“, защото от „С“ тръгват идеите за Свобода, Съзидателствo, Създателство, Смях, Съфинансиране, Стартъп, Съдружие..., които се обединяват в Sofia Startup Expo 2018“, каза ръководителят на проекта Димитрина Христева.

Колоритната станция ще обхване площ от над 1800 кв.м. Пространството ще бъде разделено на три основни зони. Share zone е изложбената зона за стартиращи фирми и инвеститори, която ще среща идеите с парите. Create zone е креативната зона, предназначена за проекти на учебни заведение, сдружения на млади иноватори и неправителствени организации. Тук очаквайте презентации, игри и преживявания, които ще създаваме заедно с изложителите и посетителите. А третата - Chill zone – ще бъде за опитване на вкусове и място за работни срещи и нетуъркинг.

Sofia Startup Expo 2018 ще се проведе на 13 – 14 март 2018 г. в зала „Джон Атанасов“ в „София Тех Парк“ и включва 2-дневна изложба, еднодневна конференция, технически хакетон и връчване на златни медали за иновации. Събитието се организира от „Манира“ ЕООД – агенция за стратегически комуникации, в партньорство с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

САЩ започнаха доставки на суров петрол към ОАЕ

https://www.investor.bg/drugi/338/a/sasht-zapochnaha-dostavki-na-surov-petrol-kym-oae-255355/

Емирството е закупило за рафинериите си ултралек суров петрол директно от САЩ през декември

Ирак с военна операция за прочистването на богат на петрол регион на границата с Иран

http://www.cross.bg/kirkyk-iran-petrol-1567276.html

/КРОСС/ Иракските сили са започнали операция за укрепване на контрола върху територията близо до границата с Иран. Тази територия ще бъде използвана за транзита на иракски петрол, уточниха иракските военни, подчертавайки загрижеността си за планинския район, където са активни две въоръжени групировки. Ирак подписа споразумение с Иран за доставката на петрол от Киркук на 10 декември миналата година. Съгласно договорката, износът на суров петрол трябва да възлиза общо на 30 хил. барела на ден, който впоследствие ще бъде увеличен на 60 хил. барела. През октомври 2017 г. Багдад възстанови контрола си над провинция Киркук и петролните полета там след операция на иракската армия срещу кюрдските бойни групи пешмерга. Провинция Киркук е смятана за петролната столица на Северен Ирак. Ирак започна операцията си в Киркук само няколко седмици след референдума за независимост на Иракски Кюрдистан. Провинция Киркук не е част от Иракски Кюрдистан, но доскоро ключовата инфраструктура, включително нефтеният и газовият сектор, бяха контролирани от кюрдски въоръжени групировки. Износът за Иран е трябвало да започне през миналата седмица, но се е получило забавяне, като властите твърдят, че причините са технически.  

САЩ започнаха доставките на суров петрол към ОАЕ

https://www.investor.bg/drugi/338/a/sasht-zapochnaha-dostavkite-na-surov-petrol-kym-oae-255355/

Емирството е закупило за рафинериите си ултралек суров петрол директно от САЩ през декември

Българското знаме беше издигнато в олимпийското село в Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/07/3125509_bulgarskoto_zname_beshe_izdignato_v_olimpiiskoto_selo/?ref=rss


Българското знаме беше издигнато в олимпийското село в Пьонгчанг на церемония, организирана от домакините на зимните игри. В 16.10 ч. местно време кметът на селото Ю Син Мин, който е олимпийски шампион по тенис на маса от игрите в Атина 2004, приветства българската делегация.<br /><br />В селото вече пристигнаха част от всичките 21 български спортисти заедно с треньорите си. Там е и генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов.<br /><br />Ю Син Мин...

В ДПС очакват пълна подкрепа на закона на Певски за "осветляване на медиите"

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/07/3125510_v_dps_ochakvat_pulna_podkrepa_na_zakona_na_pevski_za/?ref=rss


Разчитам на 100-процентова подкрепа, без да сме водили каквито и да е разговори, защото не мога да си представя, че някой народен представител е против това обществото да знае какво става в българското медийно пространство, каза депутатът от ДПС Хамид Хамид за проекта за промени в Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения, внесен от Делян Пеевски, Хамид Хамид, Йордан Цонев и Велислава Кръстева. Пеевски традиционно не беше в парламента. На въпрос защо го няма Кръстева...

Само във Фрог: Грандиозен женски скандал тресе столично РПУ, проверяват го за корупция

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/samo-vav-frog-grandiozen-jenski-skandal-trese-stolichno-rpu-proveriavat-koruptsiia.html

Грандиозен женски скандал разтресе столичното 4-то РУП. Главни действащи лица са шефката на районното Теменужка Капчина и ръководителката на разследващия екип Аделина Малакова. Това съобщиха за Фрог нюз високопоставени полицейски източници. Случаят се нищи близо четири месеца от „Инспектората” и дирекция „Вътрешна сигурност”.

Само във Фрог: Грандиозен женски скандал тресе столично РПУ, проверяват го за корупция

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-grandiozen-jenski-skandal-trese-stolichno-rpu-proveriavat-koruptsiia.html

Грандиозен женски скандал разтресе столичното 4-то РУП. Главни действащи лица са шефката на районното Теменужка Капчина и ръководителката на разследващия екип Аделина Малакова. Това съобщиха за Фрог нюз високопоставени полицейски източници. Случаят се нищи близо четири месеца от „Инспектората” и дирекция „Вътрешна сигурност”.

По данни на МВФ сивата икономика в България е на ниво Африка

https://www.actualno.com/business/po-danni-na-mvf-sivata-ikonomika-v-bylgarija-e-na-nivo-afrika-news_658492.html

29,17% е средното ниво на сивата икономика на България за периода 1991-2015 г. Това ни нарежда сред първенците на Балканите и в Европа, а в световен мащаб се приближаваме до нивата в Африка. Това показват данните на Международния валутен фонд, който е оценил размера на сивата икономика в 158 държави по света. През различните години делът на сивата икономика в България се е движел между 20,83% и 35,3%. На фона на Европа показателите за България са изключително високи. Те ни доближават до Р

Българското знаме вече се вее гордо в Пьонгчанг

https://offnews.bg//zimni/balgarskoto-zname-veche-se-vee-gordo-v-piongchang-674392.html

Българското знаме бе издигнато днес в олимпийското село в Пьонгчанг на специална церемония организирана от домакините на ХХIII зимни олимпийски игри.

Точно в 16,10 ч местно време кметът на селото Ю Син Мин, олимпийски шампион по тенис на маса от игрите в Атина 2004, приветства българската делегация, в която бяха спортисти, треньори и официални лица. Той получи като подарък от генералния секретар на БОК Белчо Горанов българското лъвче, което е талисман на отбора ни.

От своя страна кметът на селото подари на Горанов талисманите на игрите, които са изработени от специална сплав. След това прозвуча българският химн и бе издигнат родният трикольор.

За "Добре дошли" домакините приветстваха делегацията ни с автентични корейски танци, като в шоуто се включиха и брейкъри.

ВМРО зове да не се дава гражданство на турци, отказали се от България

http://www.moreto.net/novini.php?n=368630

Със съобщение до медиите, ВМРО вижда "поредния опит на ДПС чрез законопроект да даде правото на турски граждани и на техните деца, отказали се от българските си паспорти, по силата на спогодби от средата на миналия век, да придобият отново правото да бъдат български граждани.

Демонтират елементите от старата тролейбусна мрежа във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703702

Демонтират елементите от старата тролейбусна мрежа във Велико ТърновоВъв Велико Търново демонтират елементите и съоръженията от бракуваната тролейбусна мрежа. По разпореждане на кмета на Старата столица Даниел Панов бе ускорено премахването на конзолите, стрелките и обтегателните въжета. Вече са свалени са близо 100 от общо 455 елемента, съобщиха от местната администрация.

Окончателно! Ценко Чоков вече не е кмет на Галиче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703687

Окончателно! Ценко Чоков вече не е кмет на ГаличеСъстав на Върховния административен съд окончателно прекрати пълномощията на Ценко Чоков като кмет на село Галиче. Магистратите са категорични, че той повече не може да заема поста. Чоков е зад решетките от май 2016 г. по дело, по което е подсъдим пред спецсъда, че е лидер на банда за рекет, лихварство, побоища и палежи.

Стартираха номинациите за „Годишни награди на Imoti.net“ за 2017 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703740

Стартираха номинациите за „Годишни награди на Imoti.net“ за 2017 година“Имот на годината” за бизнес и жилищна сграда са двете нови категории в конкурса за най-добрите в сектора в третото му издание За трета поредна година най-добрите агенции и експерти от бранша на недвижими имоти ще се състезават за призовите места в „Годишни награди на Imoti.net“. Стартираха номинациите на престижния конкурс,

Световна премиера на "50 нюанса освободени" в Париж (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/cinema/svetovna-premiera-na-50-nuansa-osvobodeni-v-parij-snimki-news_658515.html

Световна премиера на абсолютния филмов хит "50 нюанса освободени" се състоя в Париж. Дългоочакваната реализация на третата книга от поредицата "50 нюанса" на Е. Л. Джеймс вече е факт. По червения килим на гала вечерта се разходиха актьорите и създателите на лентата, както и авторката на романа. Главните действащи лица - Дакота Джонсън и Джейми Дорнан бяха повече от ослепителни един до друг. Дакота носеше бяла рокля на Prada, а тоалета й допълваха елегантна прическа и диаман

Бял дим над Бундестага: Меркел се споразумя за коалиция със социалдемократите на Шулц

https://offnews.bg//sviat/bial-dim-nad-bundestaga-merkel-se-sporazumia-za-koalitcia-sas-sotcial-674390.html

След месеци преговори, чакане и спекулации Германия най-после ще има ново коалиционно правителство. Консервативният блок на канцлера Ангела Меркел и Социалдемократическата партия на Мартин Шулц са постигнали споразумение за съставяне на кабинет, предадоха медиите в страната.

Телевизия А Ер Де, сп. "Шпигел", в. "Билд" съобщават, че има коалиционен договор и че последните разногласия са били преодолени. Те бяха за разпределението на министерските постове, реформата на здравеопазването и въпроса за срочните трудови договори, предаде БТА.

ДПА съобщи, като се позова на информиран източник, че ГСДП получава министерствата на външните работи и на труда и социалните грижи. Тя имаше тези ведомства и в досегашното правителство. Партията получава и министерството на финансите.

Християндемократическият съюз ще управлява министерствата на икономиката и на отбраната, допълва Ройтерс.

Християнсоциалният съюз получава министерството на вътрешните работи. Неговият партиен лидер Хорст Зеехофер заемаше твърда линия по въпроса за имиграцията.

Изборите в Германия се проведоха през септември миналата година. Преговорите между Меркел и партията на Шулц започнаха в началото на тази година.

Коалиционното споразумение трябва да бъде одобрено на референдум на 463 723-те членове на ГСДП. Очаква се това да стане през първия уикенд на месец март, припомня ДПА.

След 3 часа дебати приеха бюджета на община Смолян

https://www.actualno.com/smolyan/sled-3-chasa-debati-prieha-budjeta-na-obshtina-smoljan-news_658514.html

След 3 часа дебати късно вчера бе приет бюджетът на община Смолян. От всичките 29 съветника 24 гласуваха „за“, един бе „против“, а 4-ма се въздържаха. Той е в общ размер на 37 722 622 лв. Субсидията от републиканския бюджет за т.г. ще бъде 23 377 715 лв. Общината залага на данъчни приходи от 3 675 000 лв. и неданъчни постъпления на стойност 11 737 199 лв. „Бюджетът е реален и ще осигури спокойствието на нашите съграждани и едно стабилно развити

Измислиха име за Македония, но го пазят в тайна

http://www.cross.bg/letishteto-magistrala-zaev-1567275.html

/КРОСС/ Премиерът на Македония Зоран Заев има готово предложение за име на югозападната ни съседка. Името обаче все още не се съобщава. Според думите на министър-председателя страната е готова с географско определение за името. Заев допълни, че ще използва всичко, което може, за да се постигне споразумение по този чувствителен проблем. Междувременно Министерството на външните работи на Гърция приветства решението на правителството за преименуване на летището и международната магистрала в бившата югославска република. Двете страни са съгласни летището в Скопие да се нарича международно летище „Скопие", а магистралата, която свързва македонската столица с гръцката граница - магистрала „Приятелство".  

Меркел остава канцлер, Шулц става външен министър

https://frognews.bg/svqt/merkel-ostava-kantsler.html

След месеци на тежки преговори християндемократите на Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц постигнаха договорка.

Меркел остава канцлер

https://frognews.bg/novini/merkel-ostava-kantsler.html

След месеци на тежки преговори християндемократите на Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц постигнаха договорка.

Дават стипендии за 1,8 млн.лв. от данъците ни за талантливи деца

https://frognews.bg/novini/davat-stipendii-1-8-mln-danatsite-talantlivi-detsa.html

Това ще стане по Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2018 година.

Кабинетът даде находищата "Кацара" и "Студена" на концесия

https://offnews.bg//obshtestvo/kabinetat-dade-nahodishtata-katcara-i-studena-na-kontcesia-674389.html

Правителството предостави на „Арт принт“ ЕООД концесия за добив пясъци и чакъли от находище „Кацара“.

Кариерата се намира в землищата на селата Катуница, Ягодово и Крумово в общините Садово и „Родопи“. На база количествата на утвърдените запаси и ресурси и предвидения средногодишен добив на строителни материали, концесията се предоставя за 35 години.

През този срок се очаква постъпленията от концесионни плащания да надхвърлят 2 млн. лв., които според изискванията на Закона за подземните богатства, ще постъпват в държавния бюджет и в бюджетите на двете общини. „Арт принт“ ЕООД ще вложи над 1 млн. лв. инвестиции за обезпечаване на производствената си дейност.

„ДЛВ-СИ“ ООД е новият концесионер на добива на доломити от находище „Студена“, участък „Заводски строежи“, реши Министерският съвет, одобрявайки поисканата от предишния концесионер промяна.

Концесията за намиращата се на територията на община Перник кариера е предоставена през април 2008 г. за 25 години на „Заводски строежи“ АД. С днешното решение на МС правата и задълженията по нея се прехвърлят изцяло на „ДЛВ-СИ“ ООД, без да се променят условията по концесионния договор.

Бяла пяна покри част от река Мечка, търсят замърсителя

http://www.cross.bg/reka-mechka-maritza-1567274.html

/КРОСС/ Експерти на РИОСВ - Пловдив, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район" и Регионалната лаборатория на ИАОС в Пловдив установяват причините за замърсяване в река Мечка. Те са извършили обход по течение на реката от квартал „Дебър" до заустването на Мечка в река Марица. На място констатират следи от бяла пяна. Водата е с бял цвят, без мирис. Взети са проби на място от 3 пункта - от замърсените води на река Мечка, преди и след вливането й в Марица. Измерените стойности в кв. „Дебър" показват рН - 8,21, електропроводимост - 577 µS/сm, в кв. „Любеново" - рН е 8,38, електропроводимост - 613 µS/сm, а до устието на река Марица - рН е 8,21, а електропроводимостта - 632 µS/сm. Измерените на място стойности са в норми. При проверката са взети проби за анализ на азот, форфор, органични вещества и пестициди от групата на полициклични ароматни въглеводороди и др. Те ще бъдат изследвани от Регионална лаборатория в Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда.Екипът от експерти на трите структури на МОСВ за извършване на проверката бе сформиран незабавно след получаване на сигнала за замърсяване на река Мечка вчера в късния следобед.    

Атина започва преговори за излизане от спасителната програма

http://econ.bg/Новини/Атина-започва-преговори-за-излизане-от-спасителната-програма-_l.a_i.757561_at.1.html

Излизането на Гърция от международната спасителна програма, предвидено за това лято, и ангажиментите, които тя ще поеме след това, се обсъждат днес и...

Турция: Напълно сме готови за визовата либерализация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703694

Турция: Напълно сме готови за визовата либерализацияМинистърът по европейските въпроси и главен преговарящ на Турция Йомер Челик се срещна с председателя и членовете на Парламентарната комисия за хармонизация с ЕС в Меджлиса и заяви, че Анкара вече е напълно готова за визовата либерализация, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от "Фокус".

Сензация! Сестрата на лидера на КНДР в Република Корея за олимпиадата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703717

Сензация! Сестрата на лидера на КНДР в Република Корея за олимпиадатаСпортът наистина е невероятен феномен. Само допреди няколко месеца КНДР изстрелваше ракети към южните си съседи, а в петък сестрата на лидера на страната Ким Йон Нам ще пристигне в ПьонгЧанг за олимпиадата. Тя ще замести брат си като шеф на делегацията. Ким Йо Жон е първи заместник-председател на централния комитет на работническата партия в КНДР

Ел Голеадор с нови силни думи за БФС, Красен Кралев и Дейвид Копърфийлд

https://offnews.bg//futbol/el-goleador-s-novi-silni-dumi-za-bfs-krasen-kralev-i-dejvid-koparfijl-674388.html

Любослав Пенев изля обилно количество критики върху някогашния си съотборник в националния отбор и настоящ съперник за поста президент на БФС – Борислав Михайлов. Ел Голеадор бе гост в "Шоуто на Слави" точно 10 дни преди изборите за нов управник на футболния съюз. 

"Аз постоянно обикалям по света и имам чудесни наблюдения – навсякъде футболът се развива, само у нас – не. Разберете, че сме дъно на дъното и това е, защото сегашните ръководители на БФС са тоталнни безхаберници. Това са хора, които агитират да се гласува за сегашното статукво по скандален начин. Те опъват на срещите си в провинцията кьорсофри, лее се алкохол на корем и така опитват да си гарантират, че делегатите ще ги подкрепят. Боби Михайлов и компания се криха 12 години, а в последно време се появиха от дупките си и почнаха да употребяват имената на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. По този начин те сплашват всички, че предстоят масови уволнения, ако не се пусне „правилната“ бюлетина на предстоящите на 16-и февруари избори.

Футболът ни е ръждасал. Капарирането на гласове чрез рушвети и безплатни хотелчета е нещо нормално за настоящите гробари на родния футбол. Хвалят се, че са построили супер база в "Бояна"… Сега ме чуйте – с тези пари, които те пръснаха по базата – аз щях да вдигна 3 такива. Аз не съм Дейвид Копърфийлд и не обещавам с магическа пръчица да оправя всичко, но с моя екип ще работим ежесекундно и ще поставим добри основи за развитие на футбола. Като се почне от ДЮШ, мине се през проекти по места в общините и стигнем до адекватни действия в елитния футбол.

Този господеин Кралев не е никакъв министър. Наричам го само господин, а не министър, защото министърът би трябвало да е такъв на всички и да не взима страна. Но той прави точно това, така че за мен той е министър на БФС, а не на нещо друго.

Първо – в Изпълкома няма да има президенти или изпълнителни директори от клубовете. Така ще пресечем тяхното влияние. Освен това ще въведем по-малки квоти за чуждестранни играчи, защото с инвазията си в момента те задущават родните таланти. Важно е и съдиите да си вършат работата съвестно, а не да обслужват интересите на няколко отбора. За целта знам какво да сторя, като начало името на рефер за даден мач няма да се знае с дни по-рано", каза Пенев.

Разсеян шофьор са заби в контейнер и удари човек във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703692

Разсеян шофьор са заби в контейнер и удари човек във Варна65-годишен мъж от силистренското селой Айдемир предизвика странна катастрофа в местността Евксиноград край Варна. Мъжът се разсеял, изтървал контрола над опела си, излязъл от пътя и се забил в контейнер за боклук, който пък ударил служител на фирма за чистота, който бил близо до контейнера. 41-годишният работник се разминал с контузия на едното

Легендарният DJ BoBo идва у нас за HITS ONLY 2018 и по случай 13 години Радио ENERGY

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6703696

Легендарният DJ BoBo идва у нас за HITS ONLY 2018 и по случай 13 години Радио ENERGYГолямото шоу в Арена Армеец отново ще събере любими изпълнители от 80-те и 90-те Когато говорим за музиката от 90-те години, едно име стои винаги над всички останали - DJ BoBo. Роден като Рене Бауман, швейцарецът навлиза постепенно на музикалната сцена в края на 80-те години и началото на 90-те, като големият си удар прави през ноември 1992 година

5 фрази, които мъжете мразят да чуват

https://www.actualno.com/curious/5-frazi-koito-myjete-mrazjat-da-chuvat-news_658510.html

Както жените, така и мъжете имат омразни фрази, които могат да ги влудят. Жените разбира се разполагат със специфичната способност да изнервят мъжете си до себе си, а мъжете им да проявяват огромно търпение и поносимост към всички странности на жените до себе си. Когато мъжът обича и уважава една жена, той ще успее да игнорира всичко, което би го подразнило. Все пак ето кои са женските фрази, които мъжете не могат да понасят и определено ги изваждат извън равновесие: 1. Тази вечер вечер не съм

Варненски евродепутат стана посланик за по-безопасен интернет в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=368629

Варненският евродепутат Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ) стана първият български посланик за по-безопасен интернет в ЕС в рамките на европейската кампания SaferInternet4EU. Кампанията бе инициирана от комисаря по цифрово общество и икономика Мария Габриел в Деня за по-безопасен интернет, 6 февруари, в Страсбург, научи Moreto.

Емил Димитров: Целият автотранспорт е в сивия сектор

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/emil-dimitrov-celiiat-avtotransport-e-v-siviia-sektor-255341/

Има нужда от законодателни промени, твърди председателят на комисия към НС за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата

БСП иска комисия да разгледа дейността на системата на митниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703676

БСП иска комисия да разгледа дейността на системата на митницитеВнесохме решение за създаване на временна комисия за прочуване създаването, функционирането и сигурността на БАЦИС (Българската акцизна централизирана информационна система). Това заяви в кулоарите на парламента Драгомир Стойнев от БСП. "Има огромни притеснения от страна на ДАНС за начина, по който функционира тази система и изводите,

Държавата възложи управлението на "Антична Сердика" на общината

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/07/3125474_durjavata_vuzloji_upravlenieto_na_antichna_serdika_na/?ref=rss


Министерският съвет предостави на Столична община правото да стопанисва през следващите десет години античния културно-комуникационен комплекс "Сердика".<br /><br />Решението създава условия за реставрация, експониране, управление и поддържане на обекта и развитие на културния туризъм, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.<br />Опазването на културната ценност и осъществяването на научни, културни, образователни и туристически дейности ще се...

БДЖ получи помощ от 31 млн. лв.

https://offnews.bg//politika/bdzh-poluchi-pomosht-ot-31-mln-lv-674387.html

Правителството одобри допълнителни плащания от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в размер на 30 946 000 лв., съобщиха от правителствената пресслужба.

Сумата ще бъде предоставена на „Холдинг БДЖ“ ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г.

Средствата се предоставят на холдинга за погасяване на задължения по Втория облигационен заем, сключен през 2007 г.

В същото време правителството взе решение да прехвърли имоти на Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

От публична в частна държавна собственост се променя статутът на два поземлени имота - те се намират в междугарието София – Калотина Запад и нямат функционално и технологично значение за сигурността и осъществяването на железопътните превози.

Решението дава възможност на компанията да се разпорежда с терените и така да реализира необходимите за подобряване на финансовото ѝ състояние приходи.

Има договорка за правителство в Германия, вече са разпределени и министерствата

http://www.cross.bg/ministerstvoto-altmaiier-poeme-1567273.html

/КРОСС/ Близо четири месеца и половина след изборите за Бундестаг, в Германия бе постигнато споразумение за съставянето на нова голяма коалиция - в сутрешните часове на деня Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) достигнаха до пробив в преговорите, които бяха стартирани на 28 януари, съобщават националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung и националната телевизия ARD, цитирани от "Фокус". Малко по-късно новината, че споразумението е финализирано бе потвърдена и от Петер Алтмайер, изпълняващ длъжността финансов министър на ФРГ и ръководител на Канцеларията на канцлера. „Имаме коалиционно споразумение, което ще направи много положителни неща за много граждани", заяви Алтмайер пред репортери след 24-часови разговори в Берлин. „И сега всички искаме да си вземем душ, защото в последните часове говорихме дълго и трудно", бе шеговитият коментар, с който Алтмайер завърши изявлението си. Вече има яснота и около разпределението на ресорите - към настоящия момент има информация, че социалдемократите ще получат шест министерства в Берлин. Първоначално бе разпространена информация, съгласно която ГСДП ще поеме три важни ведомства - Министерството на външните работи, Министерството на финансите, Министерството на труда. По-късно бе съобщено, че социалдемократите ще ръководят също Министерството по въпросите за семейството, Министерството на правосъдието и Министерството на околната среда

72 часа арест за момчетата, обирали наети апартаменти

http://www.cross.bg/apartamenti-obirali-chasa-1567272.html

/КРОСС/ 72 часа арест за младежите, които наемали апартаменти и след това ги обирали. Мярката им за неотклонение беше удължена от прокуратурата. Момчетата бяха задържани във вторник, след като сами се предадоха на органите на реда.    

Правителството дава заем на БДЖ за погасяване на задължения

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pravitelstvoto-dava-zaem-na-bdj-za-pogasiavane-na-zadyljeniia-255349/

През лятото на 2017 г. правителството отпусна 60 млн. лева на жп холдинга, с които да плаща стари дългове

БСП обвини ГЕРБ в лъжи за контрабандата и поиска парламентът да провери системата на приходните агенции

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/07/3125436_bsp_obvini_gerb_v_luji_za_kontrabandata_i_poiska/?ref=rss


БСП обвини ГЕРБ в лъжи за нивата на контрабанда у нас и поиска временна комисия в парламента да провери сигурността на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), по която се обменя информация между Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите. Поводът - доклади на прокуратурата и ДАНС, в които според БСП се твърди, че системата може да бъде пробита отвън, което е заплаха за финансовата сигурност на страната.<br /><br />Проблемите около БАЦИС...

Партията на Шулц поема 6 федерални министерства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703660

Партията на Шулц поема 6 федерални министерства Близо четири месеца и половина след изборите за Бундестаг, в Германия бе посигнато споразумение за съставянето на нова голяма коалиция - в сутрешните часове на деня Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) достигнаха до пробив в преговорите, които бяха стартирани на 28 януари.

Младежите, пребили зверски ученик в Русе, непълнолетни. Задържаха 2-ма (Видео 18+)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703661

Младежите, пребили зверски ученик в Русе, непълнолетни. Задържаха 2-ма (Видео 18+)Полицията в Русе установи младежите от разпространения вчера в интернет видеоклип, показващ побой над ученик в района на търговския център в града. Това съобщиха от областната дирекция на МВР. Участниците, заснети в клипа, са непълнолетни и са ученици от Русе. Изяснено е, че потърпевшият е 16-годишен, а младежите,

Кабинетът отпусна над 300 хил. лева за обезщетения по присъди срещу България

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/07/3125468_kabinetut_otpusna_nad_300_hil_leva_za_obezshteteniia/?ref=rss


Правителството одобри отпускането на над 300 хиляди лева за плащания по присъди срещу България в Европейския съд по правата на човека.<br /><br />240 070 лева са отпуснати като допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за изплащане на обезщетения по решения на съда, приети за изпълнение през 2017 г. Средствата са планирани в централния бюджет за 2018 г.<br /><br />От правителствената пресслужба уточняват, че причината за отпускането на сумата като...

Близо 1200 ученици ще получат еднократна финансова помощ или стипендия през 2018 г. за високи постижения

http://www.moreto.net/novini.php?n=368619

Правителството прие Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2018 година. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Тя предвижда близо 1200 деца от държавни и общински училища да получат еднократна финансова помощ или стипендия за спечелени призови места на международни и национални конкурси, олимпиади и състезания в областта на науката, изкуствата и спорта.

През 2018 г. страните от Западните Балкани ще получат над 1 млрд. евро от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703658

През 2018 г. страните от Западните Балкани ще получат над 1 млрд. евро от ЕССтраните от Западните Балкани ще получат през 2018 г. над един милиард евро от Европейския съюз за подготовка за присъединяване, се казва в декларация на Европейската комисия по повод приемането на новата Стратегия за разширяване на ЕС в Западните Балкани, съобщи ТАСС. От 2007 г. до 2017 г. ЕС е вложил над 8,

Томас Бах лъже заради чех, шефът на световната борба в управата на МОК

https://www.24chasa.bg/sport/article/6703670

Томас Бах лъже заради чех, шефът на световната борба в управата на МОКПрезидентът на МОК Томас Бах излъга най-нагло, като обясни, че чехът Иржи Кейвал, не бил избран за индивидуален член, защото не присъствал на сесията в Лима. Всъщност той бе разследван за отклоняване на държавни средства в Прага. След като производството срещу него бе спряно, в ПьонгЧанг той бе избран със 73:11 гласа.

БСП иска комисия за БАЦИС, обяви за лъжа обявените от правителството резултати в борбата с контрабандата

http://www.cross.bg/godina-kontrabandata-komisiya-1567271.html

/КРОСС/ „Правителството на ГЕРБ и техните партньори лъжат за резултатите от борбата с контрабандата. Данните от публикувания доклад на Агенция „Митници" разбиват на пух и прах техните твърдения". Това обяви на брифинг в Народното събрание депутатът от БСП Румен Гечев, предава „Фокус". Преди няколко дни управляващите обявиха рекордни резултати в борбата с контрабандата и по-конкретно с незаконната търговия на цигари. „Наскоро публикуваният доклад на Агенция „Митници" на практика опровергава твърдението на управляващите, че сивата икономика и контрабандата намаляват", заяви той. Според него не е съвпадение, че докладът на агенцията е публикуван два дни след вота на недоверие на МС. „Докладът беше забавен, тъй като данните биха представлявали допълнителен аргумент в ръцете на опозицията и доказателства, че има основания да иска оставката на правителството", посочи Румен Гечев. „За първи път от 2010 година едно правителство не изпълнява програмата си за събраните акцизи съгласно Закона за бюджета за 2017 година с 50 млн. лева", обясни депутатът. „Обложените с акциз цигари през 2017 година са 13 млрд. 705 млн. срещу 13 млрд. 834 млн. през 2016 година. През последната година има обрат в тенденцията на обложените с акциз цигари и тенденцията е негативна", уточни Румен Гечев

Обвинения за шофьора на тир, забил се в бензиностанция

https://www.24chasa.bg/region/article/6703656

Обвинения за шофьора на тир, забил се в бензиностанция
Прокуратура повдига обвинение на пияния турски шофьор, който заби тира си в бензиностанция край Ямбол снощи. След удар в бетонното заграждение на бензиностанцията, мъжът изхвърчал на съседната седалка. Така товарният камион влязъл в бензиностанцията на самоход. Шофьорът, с над 2 промила алкохол в кръвта,

"Газпром" увеличи своя дял на европейския газов пазар с 1/3

https://www.actualno.com/asia/gazprom-uvelichi-svoja-djal-na-evropejskija-gazov-pazar-s-13-news_658507.html

„Газпром“ постави през 2017 г. „абсолютен рекорд по износ на газ в Европа за цялата история на съветската и руска газова промишленост. Това заяви вицепрезидентът на газовия холдинг Александър Медведев на среща с инвеститорите в Ню Йорк. Износът достигна 194,4 милиарда куб.м., добави той, цитиран от „Ведомости“. „Газпром“ оценява своя пазарен дял на 34,7%, се казва в презентация на компанията. Официалните данни за консу

ЕС дава на Западните Балкани 1 млрд. евро

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-es-balkani-prisaedinjavane-zapadni-26858425

Страните от Западните Балкани ще получат през 2018 г. над един милиард евро от Европейския съюз за подготовка за присъединяване.

Рюте се забавлява с гайди и нестинари (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/riute-se-zabavliava-s-gajdi-i-nestinari-snimki-6079058

Министър-председателят избра да покаже на холандския си колега Марк Рюте нестинарски обичай, преди години той избра такова посрещане и за Дейвид Камерън

Борисов заведе Рюте на нестинарки (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/borisov-zavede-riute-na-nestinarki-snimki-6079058

Министър-председателят избра да покаже на холандския си колега Марк Рюте нестинарски обичай, преди години той избра такова посрещане и за Дейвид Камерън

Почина известният философ и поет проф. Димитър Зашев, преводачът на Хайдегер

https://offnews.bg//obshtestvo/pochina-izvestniat-filosof-i-poet-prof-dimitar-zashev-prevodachat-na-674384.html

Почина българският философ, преводач и поет проф. Димитър Зашев.

Проф. Зашев ще бъде запомнен с превода на Мартин Хайдегер "Битие и време" на български език.

Софийският университет съобщи за кончината на професора, станала на 1 февруари, днес. Погребението му ще е на 13 февруари в Боянското гробище.

Димитър Зашев е роден на 31 юли 1948 г. в София. Завършва специалност „Философия“ в Софийския университет. През 1980 г. защитава дисертация по история на философията на тема „Естетицизмът на кръстопътя между философската класика и съвремието“ в Лайпцигския университет. През 1994 година става доцент в катедра „Културология“ във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, през 2012 година – професор.

Научните му интереси са в областта на историята на философията и социологията. Димитър Зашев е автор на философските трудове „Естетически отклонения“ и „Образи и образци. Конфигурации на безформеното“.

"Почивай в мир, татко. Обичам те, завинаги", написа синът му Йосиф, който се сбогува с баща си с откъс от стихосбирката "Лéта и цвят":

Навярно да заспя
е вече сетно време,
самин като плода,
от който няма семе.

От него кой не пи
и сладост, и отрова.
Но бог не се опи
и звяр не се натрови.

Животът - сън бучи,
рой образи разнася...
Все пак склопи очи.
За миг не се унасяй.

Смъртта е лунен миг,
но тя не е начало.
Сам ти не си войник.
Ти цял си сън,
цял - жалост.

Слуховете, че проф. Зашев е починал след побой в Борисовата градина провокираха сина му да ги опровергае публично и да уточни, че през декември 2017 г. баща му е получил мозъчен кръвоизлив и е приет по спешност във ВМА. Издъхнал е след двумесечно лечение в болницата. Побой не е имало, категоричен е Йосиф Зашев.

Германия ще има правителство

https://frognews.bg/svqt/germaniia-shte-ima-pravitelstvo.html

Консервативният блок ХДС/ХСС на федералния канцлер Ангела Меркел и Социалдемократическата партия на Германия начело с Мартин Шулц след дълги преговори успяха да съгласуват коалиционния договор, който е в основата на новото правителство, съобщи сп. „Шпигел” като се позова на собствени източници.

Борисов към министрите: Въвеждането на електронно управление е приоритет в работата ви

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-kym-ministrite-vyvezhdaneto-na-elektronno-upravlenie-e-prioritet-v-rabotata-vi-2077194

Министър-председателят Бойко Борисов е възложи на министрите да се ангажират лично и по-активно с въвеждането на електронното управление. Това е станало на днешното заседание на кабинета, се разбира от съобщение на правителствената пресслужба. Повод премиерът да на

Любо Пенев: Използват се имената на Борисов и Цветанов за сплашване на кметове

http://clubz.bg/63889-lyubo_penev_izpolzvat_se_imenata_na_borisov_i_cvetanov_za_splashvane_na_kmetove

Любослав Пенев. Снимка Клуб Z

Кандидатът за президент на БФС Любослав Пенев изпрати отворено писмо до медиите, в което се обръща към премиера, спортния министър, главния прокурор и шефа на УЕФА по повод предстоящия конгрес на централата на 16 февруари.

Бившият №9 е кандидат за поста на Борислав Михайлов, а в битката е и бургазлията Ивайло Дражев.

Пенев прави разкрития (според неговите разбирания) относно организацията и провеждането на конгреса, като прави и предложения, за да бъде вотът за президент честен и демократичен.

Според бившия капитан на ЦСКА и "Валенсия" кметове на малки общини били заплашвани със спиране на средства, ако прилежащите им клубове подкрепят него срещу Борислав Михайлов. За целта били използвани имената на Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Вижте цялото изложение на Любослав Пенев (без редакторска намеса), адресирано до изредените по-горе четири институции:

"Обръщам се към вас, в качеството ви институции, поддържащи демократичността в държавата и в частност "футбола".

ОТНОСНО: организацията за провеждане на Конгреса за избор на президент и изпълком на Българския Футболен съюз, който ще се проведе на 16.02.2018 г.

Темите, с които бих искал да ви запозная са 3:

1. ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ:

От страна на настоящето ръководство на БФС в навечерието на Конгреса се наблюдават порочни практики, драстично нарушаващи принципите на УЕФА и Конституцията на Република България за правова държава, демократичност и прозрачност.

Социалната мрежа прелива от коментари, че се изправяме срещу мафия и въпреки 4-те големи проучвания (бТВ, Гонг, Гол, Гласувам за България), чийто резултати категорично показаха, че хората вече не се интересуват от български футбол и са срещу Борислав Михайлов (с над 90% против), всички твърдят, че изборът ще бъде манипулиран. Нали вашето бездействие автоматично прехвърля това усещане за несправедливост към вас, като институции, а и като личности.

Цяла България е потресена от факта, че с ресурси на БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛ, като се има предвид, че бюджетът се формира от средства на УЕФА и на клубовете и трябва да се разходва по конкретни пера за развитието на играта, се организират банкети, пренаситени от ядене и пиене на алкохол, дори с преспиване в скъпи хотели. Странното е, че на тях НЕ се говори за футбол и още по-озадачаващо е защо присъстващите са принуждавани да са без телефони. Това е едно престъпно и цинично разходване на публични средства.

Другото, което вълнува цялата българска общественост е защо се разпространява информация, че кметове на малки общини са заплашвани със спиране на средства, като се използват имената на премиера на страната и на зам.-председателя на политическа партия „ГЕРБ“ – г-н Цветан Цветанов. От години се знае също и за активното участие при заплахите от страна на член на изпълкома, сериозна фигура в ДПС. Интересно е КОЙ политик би си позволил да застрашава демократичния избор за управлението на БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛ. Заплахи и обещания вървят и към собственици на клубове. Как например ви звучи? Подкрепяш Борислав Михайлов – получаваш влизане на по-високо ниво. Що за начин на работа е това? Нима класиранията не са на база резултати? Нали така се убива футбола, като по този начин губиш доверието на привържениците. Или това е политиката на г-н Борислав Михайлов, който заяви пред цяла България: „Мен медиите и привържениците не ме интересуват, а само делегатите“. Само, че г-н Чеферин каза точно обратното, че най-важни са феновете и играчите, което аз твърдо подкрепям, защото това е правилната позиция на управляващ. Тази игра е на феновете.

Носят се също така и сериозни твърдения, че се раздават пари, под формата на купуване на гласове.

Наблюдаваме и чести прояви на злоупотреба с власт към представители на отбори, които явно заявяват, че са за промяната:

- изключване на детски отбори от турнири;
- поощряване на футболни деятели, които са в реален конфликт на интереси;
- агресивно поведение на ръководители в БФС;
- пренасочване на средства от УЕФА към сметки, различни от бенефициента и мн. др.

Тази жалка грозна картина по предизборната кампания на Борислав Михайлов, наподобяваща хулиганска проява, не подхожда на лицензирана европейска футболна централа.

Според мен, надявам се и според вас, в предизборен период трябва да се обсъждат платформи за модернизация, стратегии за внедряване и цели за развитие.

При мен нещата стоят точно така. Обикалям за моя сметка, срещам се с футболните хора, интересувам се от реалните им проблеми. Навсякъде цари апатия и безнадежност. Всички се оплакват. След разговорите с нас хората се интусиазират, защото говорим за програмата ни, за разрешаване на проблемите им, за развитието на футбола.

2. ОРГАНИЗАЦИЯТА НА КОНГРЕСА. 

Съществената тема, с която бих искал да ви запозная:

- Липсата на реален списък с членовете на БФС – делегати с право на глас: Никой в Република България не разполага със списъка на реалните делегати на Конгреса. В качеството ви на лицензодатели бих искал да ви попитам, как допускате толкова драстично нарушаване на приоритета на УЕФА "прозрачност". От септември месец 2017г. сме сигнализирали Министерсвото на спорта, че информацията при тях е фалшива и въпреки това реакция няма. Няколко медии ни сезираха, че са поискали списъците и след това се спира да се вдига телефон. При условие, че БФС е Неправителствена организация с нестопанска цел, защо си крият членовете? По-долу ще разберете, а и сами се досещате най-вероятно.

- Пак въпрос към ММС: защо Министерството издава удостоверения за членство, които всъщност са невалидни. Клубът си плаща членски внос, участва в първенства, плаща на представителите на БФС (съдии и делегати), а накрая се оказва, че е под някакво си временно членство и няма право на глас. КОЙ е държава в държавата? Означава ли това, че когато трябва да си плащаш си член, а когато трябва да гласуваш – не си член.

- На какъв принцип са поканени стотици делегати в един от най-скъпите хотели в София в нощта преди конгреса? Тази покана за всички ли е или за определени делегати?

- Издаване на фалшиви пълномощни. Цитирам текст от социалната мрежа: „Аз играех за 4-то дивизионния "Стрела" Вълкосел. Капитанът е реален и е за Любо. Президентът дословно казва, че ще фалшифицира подписа на капитана и ще даде гласа за „перукан“, е така работят в БФС. Постоянно получаваме такива сигнали. Има клубове без дейност, които са делегати и обратното. От много места стига до нас информация за фалшиви пълномощни.

- Срок за уведомяване името на делегата. 100% нарушаване на правилото за демократичност. Изпратиха ИЗБИРАТЕЛНО на клубове уведомления, в които в срок до 1 седмица трябваше да напишат името на делегата. Голяма част от клубовете въобще не знаят. Защо и с каква цел се искат тези уведомления?

- Липса на прозрачност и пълна анархия на всички нива в БФС.

а) Никой по никакъв повод не може да открие служител в БФС на стационарен телефон;
б) Голяма част от клубовете дори не знаят дали са членове;
в) Има огромна част от клубовете, които имат дейност от много години, плащат членски внос и не са членове.
г)В дневният ред на Конгреса има точка приемане на нови членове. Защо тези клубове нямат право на глас, като по устав всеки член има право на глас?

На всеки Конгрес се заличават около 120 отбора, и се записват нови около 120. Това как ви се струва? При налични в 546, това означава, че на всеки 5 конгреса клубовете се подменят.

3. С ЦЕЛ ЧЕСТНИ И ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ цяла България очаква от вас да съдействате за провеждането на един прозрачен и демократичен Конгрес, отговарящ на европейска държава.

- Да осигурите наблюдател за проследяване на процесите и надявам се с цел превенция на манипулирането на вота.
- Кандидатите да имат право да поканят екип до определена бройка, но не по-малка от броя на членовете в Изпълкома. Познавайки хората и арогантността, която демонстрират, очаквам до Конгреса да не бъдат допуснати хора от щаба ми.
- Да се осъществи контрол на делегатите по клубове.
- Всеки кандидат да има членове във всички комисии.
- Да се гласува с една обща (интегрална бюлетина).
- Бюлетините да се пускат в една урна.
- Преди да се влезе да се гласува да се оставят телефоните извън тъмната стаичка за гласуване.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Адресирам писмото си:

- До Министър-председателя, с надеждата, че ще обърне сериозно внимание, защото става въпрос за интереса на огромна част от българското общество и всичко, описано по-горе, се случва в управляваната от него държава. Обикалям страната, срещам се с много хора, всички са за промяната.

- До Прокурора: за да вземе спешни мерки по сигналите и да определи конкретни правила по реализирането на честен Конгрес. Очаквам държавата в най-кратки срокове да определи наблюдатели, които да гарантират на кандидатите равни условия.

- До Министъра на младежта и спорта: в качеството Ви на лицензодател е крайно време да се самосезирате относно работата в БФС. Най-малкото осигурете КОРЕКТЕН СПИСЪК с клубовете и спрете своеволията на преставителите на БФС. Да не говорим за вида на предизборната кампания. На Ваше място бих преразгледал и лиценза при този начин на работа.

- До президента на УЕФА, във връзка с Ваше изказване, че не искате футболът да се обвързва с политици и корупция, искрено се надявам на база изложеното по-горе да се самосезирате и да вземете спешни мерки по отношение управлението на БФС, като на първо време осигурите Ваш представител за наблюдател на провеждането на Конгреса.

Гарантирам ви, че няма да спра дотук и ако се наложи ще информирам други международни разследващи организации и медии по света, заинтересовани от анархията, която цари в българския футбол. Аз имам едно име, доказано в годините, и няма да позволя да се подиграват с мен група хора без морал, които Вие сте овластили.

Искрено се надявам в качеството ви на институции да спрете арогантното поведение на настоящето ръководство на БФС и да съдействате за организирането на един прозрачен и честен избор за управлението на футбола в България и да отговорите на очакванията на обществото.

Мъртвопиян размаха пистолет в морската столица, арестуваха го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703645

Мъртвопиян размаха пистолет в морската столица, арестуваха го

Мъртвопиян варненец изтрезня зад решетките на Първо РПУ, след като размаха пистолет срещу непознат. Екшънът се разиграл около 4 часа сутринта на един от централните варненски булеварди - "Сливница". 41-годишният Я. Й. бил много пиян и едва стоял на краката си. В едната си ръка държал пистолет и го разахвал безпричинно.

Уляна Пръмова отново става шеф в БНТ

http://clubz.bg/63888-ulqna_prymova_otnovo_stava_shef_v_bnt

Снимка БГНЕС

Уляна Пръмова е новият директор на "Новини и актуални предавания" в БНТ. Допреди 8 години Пръмова беше генерален директор на телевизията. Преди 14 години пък тя заемаше същия пост, който поема сега.

Пръмова заменя на поста подалия оставка в края на миналата година Константин Кисимов. Той напусна скоро след обявяването на Емил Кошлуков за програмен директор на БНТ1.

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров обяви в края на миналия месец, че напускането на Кисимов няма нищо общо с идването на Кошлуков. Пръмова ще поеме новия си пост в петък.

Пръмова е управлявала новините в телевизия "Ден", която вече не съществува, и в BBT, докато медията бе собственост на бизнесмена Петър Манджуков. Тя е била още завеждащ редакция "Студио БТА" в Българската телеграфна агенция, ръководител на отдел "Вътрешна политика" във в. "Континент", кореспондент на БНТ и БНР в Женева и Виена. Журналистическата ѝ кариера започва в БНТ като международен редактор.

Пръмова е завършила владее френски, италиански, гръцки, английски, немски и руски език.

НСлС служба ще разследва злополуката със сина на Московски

https://frognews.bg/novini/natsionalnata-sledstvena-slujba-shte-razsledva-smartta-sina-moskovski.html

Разследването на смъртта на сина на транспортния министър Ивайло Московски е възложено на Националната следствена служба, съобщиха от държавното обвинение.

Работник пострада при трудова злополука в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6703641

Работник пострада при трудова злополука в МонтанаНа 6 февруари около 11,00 ч. в завод в гр. Монтана по време на работна смяна 33-годишен работник от Враца, приготвящ електроуред, е блъснат от газокар в двора на предприятието, управляван от М.О. от гр. Монтана, съобщиха от ОДМВР-Монтана. Вследствие на удара 33-годишният работник е получил счупване на костта на лявата пета.

TrendY: Пламен Мирянов “въздига достойно” България. Как го прави?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6702907

TrendY: Пламен Мирянов  “въздига достойно” България. Как го прави?“24 часа” от месец работи върху проекта TREND Y, за да започнете да опитвате и живота, разказван от родени след 1989 г. Те са от поколението Y или Echo Boomers, което е демографска група от хората, появили се на бял свят между 1980 и 2000 г. Съвсем скоро обаче тези млади жени и мъже ще станат 40% от работещите.

Плевнелиев дава показания по делото срещу бившия военен министър Ненчев (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703544

Плевнелиев дава показания по делото срещу бившия военен министър Ненчев (Видео, снимки)Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев дава в момента показания по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев. Той е подсъдим за ремонта на двигателите на самолетите МИГ, съобщи БТА. Според прокуратурата в периода май-септември 2015 г. Ненчев скрил в касата си договор с "РСК МИГ" и започнал преговори с Полша.

Ученици се сбиха в училищен двор във Варна, единият със счупена челюст

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703638

Ученици се сбиха в училищен двор във Варна, единият със счупена челюст18-годишно момче от Варна е в болница със счупена челюст след бой в училищен двор. За 24 часа е задържан непълнолетен тийнейджър. Материалите по случая за предадени на Районна прокуратура Варна. Мелето станало в последния ден от грипната ваканция - на 6-и февруари. Група момчета играели футбол в училищния двор.

България откри европредседателството и в Москва

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/07/3125454_bulgariia_otkri_evropredsedatelstvoto_i_v_moskva/?ref=rss


На 5 февруари в Бетховеновата зала на Болшой театър се е състояло откриване на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.<br /><br />На церемонията са присъствали руски официални лица, министри, посланици и дипломати, депутати, сенатори, обществени дейци, членове на българската диаспора, съобщи Министерството на културата. В концерта са взели участие Борис Луков, Венцеслав Анастасов, Илина Михайлова и други български изпълнители.<br /><br />Всъщност това,...

БДЖ ще получи помощ от 31 млн. лева за изплащане на стари дългове

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/07/3125464_bdj_shte_poluchi_pomosht_ot_31_mln_leva_za_izplashtane/?ref=rss


Държавните железници ще бъдат подпомогнати с допълнителни 30 946 000 лева, реши днес правителството. Сумата се отпуска от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ще бъде предоставена на "Холдинг БДЖ" ЕАД като възмездна финансова помощ. Тя следва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г.<br /><br />Средствата се предоставят на холдинга за погасяване на задължения по Втория облигационен заем, сключен през 2007 г., се...

Изследване на МВФ нареди България до Африка по размер на сивата икономика

http://www.cross.bg/ikonomika-sivata-bulgariya-1567270.html

/КРОСС/ Средното ниво на сивата икономика на България за периода 1991-2015 г. е 29,17%. Това показват данните на Международния валутен фонд, който е оценил размера на сивата икономика в 158 държави по света, предава БГНЕС. През различните години делът на сивата икономика в България се е движел между 20,83% и 35,3%. На фона на Европа показателите за България са изключително високи. Те ни доближават до Румъния, където средните показатели за периода са 30,14%. Сред европейските държави, които са извън ЕС, с толкова голяма сива икономика може да се „похвали" Русия - 38,42%. Ако сравняваме България с останалия свят, тук данните също не трябва да ни утешават, защото се доближаваме до африканските държави и Пакистан. Данните за 2017 г. поставят страната ни на първо място сред 31 европейски икономики по сив сектор. Той заема 29,6% и тук водим пред останалите ни балкански съседи: Турция /27,2%/, Хърватия /26,5%/ и Румъния /26,3%/. Гърция, чиято икономика и финанси, се сринаха през последното десетилетие демонстрира далеч по-добри резултати от нас през миналата година. Там сивият сектор е 21,5%. Най-добре от европейските държави са Швейцария /6%/, Австрия /7,1%/ и Люксембург /8,2%/. Непосредствено сред тях е Холандия, която е най-големият чуждестранен инвеститор у нас, с 8,4%. Автори на изследването са икономистите Леандро Медина от африканския департамент на МВФ и Фридрих Шнайдер от Университета Кеплер в Линц. То е публикувано в серията доклади на МВФ Working Papers

Радан Кънев: Радикални мерки в службите, за да сме в Шенген

https://frognews.bg/novini/radan-kanev-radikalni-merki-slujbite-sme-shengen.html

Марк Рюте вежливо, но твърдо отказа да промени трайната позиция на Холандия против приемането на България в Шенген. Мотивите са ясни - корупция, организирана престъпност и - преди всичко - пробити тайни служби, на които съюзниците не разчитат. Това написа Радан Кънев в в социалната мрежа Фейсбук.

Шивачките с неплатени заплати от Дупница започват работа

https://www.actualno.com/kustendil/shivachkite-s-neplateni-zaplati-ot-dupnica-zapochvat-rabota-news_658505.html

Работниците с неплатени заплати от „АМ Шуус“ в Дупница вече започват работа в съседни шивашки фирми. Това е един от резултатите на съвместната приемна на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и омбудсмана Мая Манолова в града, открита на 29 януари, съобщиха от КНСБ, цитирани от БГНЕС. Всеки ден работници не само от въпросната фирма, а и други компании от региона с подобни проблеми посещават РС на КНСБ Дупница за трудовоправни консултации, както и за съ

Ще съдят холандец, убил мотоциклетист при катастрофа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368625

Окръжната прокуратура в гр. Варна внесе обвинителен акт срещу гражданин на Кралство Холандия, постоянно пребиваващ в страната ни, причинил по непредпазливост ПТП със загинал мотоциклетист, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата за Moreto.

GroKo: Новата "голяма" коалиция в Германия е договорена

http://www.mediapool.bg/groko-novata-golyama-koalitsiya-v-germaniya-e-dogovorena-news275216.html

Германските социалдемократи ще получат министерствата на финансите и на външните работи в бъдещото коалиционно правителство с консервативния блок на Ангела Меркел, което дава на лявоцентристката партия ключова рола при формирането на политиката на Берлин за Европа през следващите четири години. В сряда сутринта, след маратонски преговори, блокът на Меркел – Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз и Социалдемократическата партия на Марти Шулц са се споразумели за съставянето на "голяма коалиция", популярна в Германия като GroKo (Große Koalition). "Имаме коалиционно споразумение", съобщи Петер Алтмайер, германският министър на финансите и началник на канцеларията на Ангела Меркел, цитиран от Асошиейтед прес.   По този начин ще се сложи край на продължителния период на политическа несигурност в Германия. Това ще е трето съвместно управление на ХДС/ХСС и СДП, но за пръв път най-голямата опозиционна сила в Бундестага ще е дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия". "Уморени, но щастливи. Имаме споразумение! Най-накрая", обяви ръководството на социалидмократите в съобщение до партийните членове. Според ДПА външен министър на Германия ще е лидерът на СДП Мартин Шулц, бивш шеф на Европейския парламент. Германски медии съобщават, че новият финансов министър на страната ще е Олаф Шолц, високо уважавана фигура в СДП, който в момента е кмет на Хамбург. Досега финансовото министерство бе бастион на християндемократите и олицетворявано от своя дългогогодишен ръководител Волфганг Шойбле – близък съюзник на Меркел и най- влиятелния финансов министър в Европа преди да стане председател на Бундестага през декември м.г. Социалдемократите ръководеха външното и социалното министерство и в досегашното правителство. Партията сега получава също министерството на финансите, министерствата на правосъдието, на семейното планиране и на околната среда, което е значителен успех за Мартин Шулц. Вътрешното министерство, както и отговорностите по регионалната политика, ще бъдат предоставени на баварската ХСС, която е сестринска партия на ХДС. Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер заема твърда линия по въпроса за имиграцията. Християндемократите на Меркел получават министерствата на отбраната и на икономиката. Изборите в Германия се състояха през септември миналата година. Преговорите между Меркел и партията на Шулц започнаха в началото на тази година след провала на първоначално договаряната четворна коалиция "Ямайка" между ХДС/ХСС, Свободните демократи и Зелените.   Очаква се до края на деня коалиционният договор да бъде представен официално, но е възможно това да стане и утре сутринта.   Споразумението е в ръцете на над 460 000 членове на СДП Сега общо 463 723 членове на Германската социалдемократическа партия имат право на участие във вътрешнопартийния референдум по въпроса за или против нова коалиция с консервативния блок, предаде ДПА.   В гласуването ще могат да участват само хора, станали членове не по-късно от 18 ч вчера. От началото на годината членове на партията са станали 24 339 души, заяви генералният секретар на партията Ларс Клингбайл.   На референдума членовете на партията ще се произнесат по програмата на правителството. Предполага се, че много от новопостъпилите членове са против ново издание на така наречената "голяма коалиция", управляваща Германия от 2013 г.   На завършилите без категоричен победител избори през септември всички партии от коалицията понесоха сериозни загуби. Резултатът на СДП беше най-лошият от 1949 г., което накара нейния лидер Мартин Шулц първоначално да обяви, че партията му ще остане в опозиция, за да възстанови силите си.   Но той беше убеден да си промени мнението, след като преговорите за съставяне на управляваща коалиция между консерваторите, либералите от Свободната демократическа партия и Зелените се провалиха.   Пълният обрат в позицията му предизвика недоволство сред членската маса на ГСДП, особено сред младежката организация на партията, която агитира да се гласува против споразумението за нова коалиция.   "Сега имаме ясна времева рамка и искаме да я използваме", каза пред ДПА лидерът на младежката организация Кевин Кюнерт. Той отрече новопостъпилите членове да са се присъединили към партията само за да гласуват против нова голяма коалиция.   "Мнозинството са дошли в СДП, за да дадат тласък напред на партията, както и за обновяването й в дългосрочен план. СДП отчаяно се нуждае от тях", каза той. "Изпитваме задоволство от това, че толкова много хора са се възползвали от тази възможност."   Всеки над 14-годишна възраст може да стане член на СДП. Членският внос е символичните 2.50 евро на месец за работещите, но хората с доходи над 4000 евро месечно следва да плащат вноски в размер до 250 евро на месец.

Новата "голяма" коалиция в Германия е договорена

http://www.mediapool.bg/novata-golyama-koalitsiya-v-germaniya-e-dogovorena-news275216.html

Консервативният блок ХДС/ХСС на германския канцлер Ангела Меркел и Социалдемократическата партия на Мартин Шулц постигнаха споразумение за съставяне на коалиционно правителство, съобщи Петер Алтмайер, германският министър на финансите и началник на канцеларията на Ангела Меркел, цитиран от Асошиейтед прес.   "Имаме коалиционно споразумение", каза Алтмайер.   По-рано в сряда ДПА съобщи, като се позова на информиран източник, че ГСДП получава министерствата на външните работи и на труда и социалните грижи. Тя имаше тези ведомства и в досегашното правителство. Партията получава също министерството на финансите, министерствата на правосъдието, на семейното планиране и на околната среда, добавя Ройтерс.   Агенцията уточнява, че Мартин Шулц ще бъде външен министър. ДПА допълва, че кметът на Хамбург Олаф Шолц от ГСДП ще е новият министър на финансите.   Християндемократическият съюз на Меркел получава министерствата на икономиката и на отбраната, допълва Ройтерс.   Християнсоциалният съюз, баварският коалиционен партньор на Меркел, получава министерството на вътрешните работи. Неговият лидер Хорст Зеехофер заемаше твърда линия по въпроса за имиграцията.   Изборите в Германия се състояха през септември миналата година. Преговорите между Меркел и партията на Шулц започнаха в началото на тази година.   Очаква се до края на деня коалиционният договор да бъде представен официално, но е възможно това да стане и утре сутринта.   Споразумението е в ръцете на над 460 000 членове на ГСДП Сега общо 463 723 членове на Германската социалдемократическа партия имат право на участие във вътрешнопартийния референдум по въпроса за или против нова коалиция с консервативния блок, предаде ДПА.   В гласуването ще могат да участват само хора, станали членове не по-късно от 18 ч вчера. От началото на годината членове на партията са станали 24 339 души, заяви генералният секретар на ГСДП Ларс Клингбайл.   На референдума членовете на партията ще се произнесат по програмата на правителството. Предполага се, че много от новопостъпилите членове са против ново издание на така наречената "голяма коалиция", управляваща Германия от 2013 г.   На завършилите без категоричен победител избори през септември всички партии от коалицията понесоха сериозни загуби. Резултатът на ГСДП беше най-лошият от 1949 г., което накара нейния лидер Мартин Шулц първоначално да обяви, че партията му ще остане в опозиция, за да възстанови силите си.   Но той беше убеден да си промени мнението, след като преговорите за съставяне на управляваща коалиция между консерваторите, либералите от Свободната демократическа партия и Зелените се провалиха.   Пълният обрат в позицията му предизвика недоволство сред членската маса на ГСДП, особено сред младежката организация на партията, която агитира да се гласува против споразумението за нова коалиция.   "Сега имаме ясна времева рамка и искаме да я използваме", каза пред ДПА лидерът на младежката организация Кевин Кюнерт. Той отрече новопостъпилите членове да са се присъединили към партията само за да гласуват против нова голяма коалиция.   "Мнозинството са дошли в ГСДП, за да дадат тласък напред на партията, както и за обновяването й в дългосрочен план. ГСДП отчаяно се нуждае от тях", каза той. "Изпитваме задоволство от това, че толкова много хора са се възползвали от тази възможност."   Всеки над 14-годишна възраст може да стане член на ГСДП. Членският внос е символичните 2,50 евро на месец за работещите, но хората с доходи над 4000 евро месечно следва да плащат вноски в размер до 250 евро на месец.

Над 3000 певци, музиканти и танцьори идват в "Лаута" на събора

https://www.24chasa.bg/region/article/6703749

Над 3000 певци, музиканти и танцьори идват в "Лаута" на събораРекордните над 3000 участници и десетки хиляди гости се очаква да дойдат в парк „Лаута“ на третия Народен събор, който тази година ще се състои на 12 и 13 май /събота и неделя/. Това заяви кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров, по чиято инициатива събитието стартира в средата на май 2016-а и вече се утвърди като част от културния календар на

EVN: Откраднаха ток за 1, 5 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703577

EVN: Откраднаха ток за 1, 5 млн. леваЕленергия за близо 1, 5 млн. лева е била открадната през м.г. от EVN. Това съобщи Костадин Величков от управителния съвет на дружеството. По думите му отделно са били задигнати и 3195 м проводници в трафопостове. Една от мерките срещу крадците на киловати е дистанционно отчитане на електромерите. Според Величков системата засичала всеки опит за

Земетресение в Пловдив, няма данни за щети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703614

Земетресение в Пловдив, няма данни за щетиЗеметресение с магнитуд 2,1 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, близо до Пловдив, пише БГНЕС. Земният трус е станал в 8:16 ч. тази сутрин с епицентър град Пловдив, с дълбочина 20 км, уточниха от Геофизичния институт на БАН. Няма данни за материални

Меркел и Шулц постигнаха коалиционно споразумение

http://www.mediapool.bg/merkel-i-shults-postignaha-koalitsionno-sporazumenie-news275216.html

Консервативният блок на германския канцлер Ангела Меркел и Социалдемократическата партия на Мартин Шулц са постигнали споразумение за съставяне на коалиционно правителство, съобщиха световните агенции.   Телевизия А Ер Де, сп. "Шпигел", в. "Билд" съобщават, че има коалиционен договор и че последните разногласия са били преодолени. Те бяха за разпределението на министерските постове, реформата на здравеопазването и въпроса за срочните трудови договори.   ДПА съобщи, като се позова на информиран източник, че ГСДП получава министерствата на външните работи и на труда и социалните грижи. Тя имаше тези ведомства и в досегашното правителство. Партията получава и министерството на финансите.   Християндемократическият съюз получава министерствата на икономиката и на отбраната, допълва Ройтерс. Християнсоциалният съюз получава министерството на вътрешните работи. Неговият партиен лидер Хорст Зеехофер заемаше твърда линия по въпроса за имиграцията.   Очаква се до края на деня коалиционният договор да бъде представен пред обществеността. Това може да стане и утре сутринта.   Изборите в Германия се състояха през септември миналата година. Преговорите между Меркел и партията на Шулц започнаха в началото на тази година.   Коалиционното споразумение трябва да бъде одобрено на референдум на 463 723-те членове на ГСДП. Очаква се това да стане през първия уикенд на месец март, припомня ДПА. 

Пиян турски шофьор на ТИР се блъсна в бензиностанция в Ямбол

http://www.mediapool.bg/piyan-turski-shofyor-na-tir-se-blasna-v-benzinostantsiya-v-yambol-news275215.html

Пиян турски шофьор на ТИР е ударил служител на бензиностанция край село Окоп, на пътя Ямбол - Лесово, след което се е врязал в бензинколонка, съобщи БНТ. Инцидентът е станал в нощта срещу сряда. Пробата на шофьора е установила над 2 промила алкохол в кръвта му. Той е задържан за 24 часа, образуваното досъдебно производство. 26-годишният служител на бензиностанцията е с леки наранявания, уточнява се размерът на нанесените на бензиностанцията щети.

БСП: Правителството на ГЕРБ лъже за резултатите от борбата с контрабандата

https://offnews.bg//politika/bsp-pravitelstvoto-na-gerb-lazhe-za-rezultatite-ot-borbata-s-kontraba-674382.html

Парламентарната група на БСП внася решение за създаване на временна комисия за проучване създаването, функционирането и сигурността на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) в Агенция "Митници", стана ясно от брифинг в Народното събрание.

Депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че правителството на ГЕРБ лъже за резултатите от борбата с контрабандата, тъй като публикуваният доклад на Агенция "Митници" разбива на пух и прах тези техни твърдения. 

"За първи път от 2010 г. правителството на ГЕРБ не изпълнява програмата си за събраните акцизи съгласно закона за бюджета от 2017 г. Те не са изпълнили приходите от акцизи с 50 млн. лв. Прави впечатление, че обложените с акциз цигари през 2017 г. са 13, 706 млрд. лв срещу 13,834 млрд. лв през 2016 г. Тоест, през последната година има обрат в тенденцията на обложените с акциз цигари и тази тенденция е негативна.

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев посочи, че комисията трябва да отговори на няколко основни въпроса: Кой е авторът на зданието за създаването на БАЦИС; кои са лицата, участвали в комисията, приела изпълението на зданието за създаването на БАЦИС; ДАНС разследвал ли е поведението на изпълнителя по отношение на създаването на условия за пробив в БАЦИС; ДАНС разследвал ли е дали изпълнителят е свързан с лица, които да се възпловат от условията за пробив в БАЦИС. 

"Има огромни притеснения от страна на ДАНС за начина, по който функционира БАЦИС. Януари месец имаше изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров, на министъра на финансите, на директора на Агенция "Митници" относно изводите на ДАНС. В крайна сметка това излушване не преодоля нито една от тези сериозни негативни оценки, които са в доклада на ДАНС.

ДПС разчита на 100-процентова подкрепа от парламента за осветляване на медийните собственици

http://www.cross.bg/hamid-obshtestvoto-krusteva-1567269.html

/КРОСС/ „Не сме говорили с нито една парламентарна група, защото тази информираност на обществото е задължение на всеки народен представител. Разчитам на 100-процентова подкрепа без да сме водили каквито и да е разговори, защото не мога да си представя, че някой народен представител е против това обществото да знае какво става в българското медийно пространство". Това обяви на брифинг в парламента депутатът от ПГ на ДПС Хамид Хамид във връзка с внесения вчера законопроект за промени на Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения, изготвен Делян Пеевски, Хамид Хамид, Йордан Цонев и Велислава Кръстева, предава „Фокус". По думите на Хамид законопроектът има огромно значение за прозрачността, осветляването на медийното пространство и дава отговор на дълго очакван от обществото въпрос. „Предложенията ни са в две посоки. Едната от тях е естествено продължение на приетия от 2010-а текст, с който се задължиха да се обявят действителните собственици на печатните издания, но наред с това допълваме текста, като се въвежда задължение да се осветлят тези в доставчиците на медийни услуги, онлайн изданията, както и да се оповести, да се декларират всички приходи на тези издания. Дали сме дефиниция за това какво значи финансиране. Тук имаме предвид непазарното финансиране. Тоест, цялото финансиране, което идва извън рекламите", обясни Хамид

Предприятия, използващи радиоактивни източници, ще извършват периодична инвентаризация

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/07/3125463_predpriiatiia_izpolzvashti_radioaktivni_iztochnici/?ref=rss


На днешното си редовно заседание правителството прие наредба за радиационна защита, която отменя действащия към момента документ. Целта е българското законодателство да се синхронизира с европейското.<br /><br />С наредбата се въвеждат специфични изисквания, свързани с контрола и управлението на високоактивни източници като предприятията, които произвеждат, обработват, съхраняват или използват радиоактивни източници, са длъжни да водят отчет и да извършват периодична...

Меркел и Шулц се споразумяха за коалиция

http://dnes.dir.bg/news/Germania-sporazumenie-pravitelstvo-evropeyski-parlament-26858354

Консерваторите и социалдемократите са постигнали коалиционно споразумение и са разпределили министерските постове в бъдещото правителство на Германия.

Обвиниха холандец, убил мотоциклетист при катастрофа във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703611

Обвиниха холандец, убил мотоциклетист при катастрофа във Варна

Варненската окръжна прокуратура внесе обвинителен акт срещ холандски гражданин, постоянно пребиваващ у нас. Пред съда чужденецът ще отговаря за смърт по непредпазливост при катастрофа. Инцидентът станал на 08.07.2017 г. около 20 часа на кръстовището на булевард „Владислав“ и ул. „Бенковски“ във Варна.

Към Б.Б. от МВФ: България е първа в Европа по сива икономика

https://frognews.bg/biznes-turisam/mvf-balgariia-parvo-miasto-evropa-siva-ikonomika.html

Средното ниво на сивата икономика на България за периода 1991-2015 г. е 29,17%. Това показват данните на Международния валутен фонд, който е оценил размера на сивата икономика в 158 държави по света.

МВФ: България е на първо място в Европа по сива икономика

https://frognews.bg/novini/mvf-balgariia-parvo-miasto-evropa-siva-ikonomika.html

Средното ниво на сивата икономика на България за периода 1991-2015 г. е 29,17%. Това показват данните на Международния валутен фонд, който е оценил размера на сивата икономика в 158 държави по света.

Отрязаха крака на бизнесмен, блъснат от млада шофьорка

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-smoljan-26858314

20-годишна шофьорка блъсна смолянски бизнесмен, докато се качва в джипа си. Мъжът е с ампутиран крак, а другият е много натрошен. Лекари се борят за живота му.

БСП атакува ”добрите” новини за контрабандата

http://dnes.dir.bg/news/doklad-bsp-kontrabanda-26858355

БСП остро разкритикува доклада за намаляване на контрабандата на цигари. Според левицата държавата все още губи стотици милиони левове от цигари без бандерол.

Салдото по консолидираната фискална програма за 2017 г. е положително в размер на 845,2 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Салдото-по-консолидираната-фискална-програма-за-2017-г-е-положително-в-размер-на-845-2-млн-лв-_l.a_i.757559_at.1.html

Министерският съвет одобри информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за...

Държавата плаща 340 000 лева за обезщетения по дела в ЕСПЧ

https://offnews.bg//obshtestvo/darzhavata-plashta-340-000-leva-za-obezshtetenia-po-dela-v-espch-674386.html

Държавата ще плати общо 99 570 лева за обезщетения по три дела срещу България в Европейския съд по правата на човека. 

Обезщетения за претърпени имуществени и неимуществени вреди и разходи и разноски се заплащат за делата "Гаврилов срещу България“, „Шехова срещу България“ и „Делина срещу България“.

И в трите случая жалбоподателите се оплакват от нарушение на правото им на справедлив съдебен процес и на правото им на собственост поради неизпълнение на влезли в сила съдебни решения в тяхна полза.

Съгласно мотивите на Съда, държавата е била длъжна да осигури своевременното изпълнение на окончателните съдебни решения.

С друго постановление правителството одобри допълнителни разходи в размер на 240 070 лв. по бюджета на Министерството на правосъдието за изплащане на обезщетения по решения на ЕСПЧ, приети за изпълнение през 2017 г.

Причината е, че жалбоподателите не са подали своевременно информация за банковите си сметки и не е било възможно присъдените им обезщетения да бъдат преведени преди края на бюджетната година.

Средствата са планирани в централния бюджет за 2018 г.

Философът проф. Димитър Зашев е починал на 1 февруари

https://www.dnevnik.bg/v_pamet/2018/02/07/3125456_filosofut_prof_dimitur_zashev_e_pochinal_na_1_fevruari/?ref=rss


На 1 февруари на 69-годишна възраст е починал философът и преподавател в Софийския университет проф. Димитър Зашев, съобщи висшето учебно заведение. Погребението ще се състои на 13 февруари 2018 г. на Боянското гробище.<br /><br />Димитър Зашев оставя след себе си философските си трудове "Естетически отклонения" и "Образи и образци. Конфигурации на безформеното" и преводите на "Битие и време" на Мартин Хайдегер и "Хаос и форми" на Дьорд Лукач....

Възложиха разследването за смъртта на сина на Московски на НСлС

https://www.actualno.com/society/vyzlojiha-razsledvaneto-za-smyrtta-na-sina-na-moskovski-na-nsls-news_658501.html

Разследването по делото за смъртта на сина на министъра на транспорта Ивайло Московски е възложено на Национална следствена служба. Това стана по предложение на административния ръководител на Окръжна прокуратура – София и наблюдаващия прокурор, с постановление на главния прокурор от днес - 07.02.2018 г., съобщиха от прокуратурата. Във връзка с инцидента в к. к. „Боровец“ на 2 февруари 2018 г., прокуратурата съобщава още, че досъдебното производство е обр

Двама бивши премиери сред разследваните за корупция в Гърция

http://clubz.bg/63887-dvama_bivshi_premieri_sred_razsledvanite_za_korupciq_v_gyrciq

Бившият гръцки премиер Андонис Самарас и предшественикът му Панайотис Пикраменос са сред разследваните за корупционния скандал с швейцарската фармацевтична фирма "Новартис". Това съобщават гръцки медии, цитирани от Би Би Си.

Самарас ще заведе дело срещу настоящия премиер Алексис Ципрас, ако срещу него бъдат повдигнати официални обвинения, обяви самият той пред Франс прес.

Самарас обяви, че ще заведе дело срещу Алексис Ципрас.

Прокуратурата в страната внесе в парламента данни от разследването си по обвинения, че фирмата е давала подкупи на управляващите, за да получи преференциално третиране. Освен това "Новартис" е плащала на лекари, за да предписват лекарствата й на пациентите си.

Освен Самарас и Пикраменос осем бивши министри са разследвани, стана ясно преди дни.

Панайотис Пикраменос е служебен премиер през 2012 г.

Според прокуратурата корупционната схема е струвала на страната милиарди евро, и то по време не тежката финансова криза. Според месни медии компанията плаща само на политици над 50 милиона евро. Не е ясно колко пари са отишли за подкупи на лекари.

Двама бивши премиери след разследваните за корупция в Гърция

http://clubz.bg/63887-dvama_bivshi_premieri_sled_razsledvanite_za_korupciq_v_gyrciq

Бившият гръцки премиер Андонис Самарас и предшественикът му Панайотис Пикраменос са сред разследваните за корупционния скандал с швейцарската фармацевтична фирма "Новартис". Това съобщават гръцки медии, цитирани от Би Би Си.

Самарас ще заведе дело срещу настоящия премиер Алексис Ципрас, ако срещу него бъдат повдигнати официални обвинения, обяви самият той пред Франс Прес.

Самарас обяви, че ще заведе дело срещу Алексис Ципрас.

Прокуратурата в страната внесе в парламента данни от разследването си по обвинения, че фирмата е давала подкупи на управляващите, за да получи преференциално третиране. Освен това "Новартис" е плащала на лекари, за да предписват лекарствата й на пациентите си.

Освен Самарас и Пикраменос, осем бивши министри са разследвани, стана ясно преди дни.

Панайотис Пикраменос е служебен премиер през 2012 г.

Според прокуратурата корупционната схема е струвала на страната милиарди евро и то по време не тежката финансова криза. Според месни медии компанията плаща само на политици над 50 милиона евро. Не е ясно колко пари са отишни за подкупи на лекари.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване