Три столични района остават без вода заради авария

https://www.actualno.com/sofia/tri-stolichni-rajona-ostavat-bez-voda-zaradi-avarija-news_658470.html

Отстраняването на авария по Рилски водопровод налага спиране на подаването на питейна вода за квартали на София в подножието на Витоша, съобщиха от „Софийска вода“. Спирането ще обхване три столични общини – „Панчарево“, „Витоша“, „Овча купел“. Ограниченото водоподаване ще започне в 12:00 часа от село Железница и ще продължи от югоизточна посока последователно на запад до квартал "Горна баня" пр

Легендарният DJ BoBo идва у нас за HITS ONLY 2018 и по случай 13 години Радио ENERGY.

http://www.cross.bg/bobo-te-nomer-1567258.html

/КРОСС/ Когато говорим за музиката от 90-те години, едно име стои винаги над всички останали - DJ BoBo. Роден като Рене Бауман, швейцарецът навлиза постепенно на музикалната сцена в края на 80-те години и началото на 90-те, като големия си удар прави през ноември 1992 година със "Somebody Dance with Me". Следват няколко шеметни месеца, през които Бауман издава първите си два албума „Dance with Me" и „There is a Party", които достигат до номер 1 в Швейцария и Швеция и до номер 5 в Германия. Със следващите си няколко проекта DJ BoBo трайно се настанява в музикалните класации на почти всички европейски държави, а до момента е продал над 14 милиона копия от издадените 12 студийни албума и няколко компилации. Гостуването на DJ BoBo ще бъде по повод 13-ия рожден ден на Радио ENERGY, радиостанция номер 1 за любимата музика от 90-те до днес, и второто издание на HITS ONLY, което през 2017 г. доведе у нас Samantha Fox, Sandra и C.C.Catch. Последния си албум Рене Бауман издава през 2016 година с името Mystorial. Така е озаглавено и шоуто, с което DJ BoBo ще зарадва феновете си на 10 ноември в Арена Армеец. Грандиозното представление, което стои зад името Mystorial, е създадено по случай 25-ата годишнина на сцена на DJ BoBo, а вестник BUILD го определя с една дума - „феноменално" и добавя „DJ BoBo се преоткрива с всеки нов проект"

Борисов посрещна Рюте с питка и нестинари (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6703440

Борисов посрещна Рюте с питка и нестинари (Снимки)Премиерът Бойко Борисов публикува късно снощи снимки от посрещането на премиерът на Холадния Марк Рюте. Борисов показа на холандския си колега стари български обичаи - питка с мед и нестинарство.  Рюте бе на посещение у нас, за да се обсъдят разширяването на Шенгенското пространство, ефективното управление и контрол на външните граници на

Едва по 135 лева месечно на деца таланти

http://clubz.bg/63880-edva_po_135_leva_mesechno_na_deca_talanti

Държавата ще насърчава талантливи български деца с по 135 лева стипендия, която се дава за не повече от година.

Правителството прие Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2018 година. Тя предвижда близо 1200 деца от държавни и общински училища да получат еднократна финансова помощ или стипендия за спечелени призови места на международни и национални конкурси, олимпиади и състезания в областта на науката, изкуствата и спорта.

От скромната помощ могат да се възползват деца, класирани на първо, второ или трето място на конкурс, олимпиада или състезание на национално или международно равнище, а в областта на спорта – на първо, второ и трето място на олимпийски игри, световно, европейско, балканско първенство или на първо място на финали на държавно индивидуално първенство чрез еднократно финансово подпомагане и чрез стипендии. Еднократната финансова помощ е в размер до 195 лева за подпомагане на обучението в курсове по изкуства, наука и спорт, за участие на деца в пленери, обучителни и тренировъчни лагери, в национални и международни конкурси, олимпиади и спортни състезания.

Стипендиите се предоставят за 12 месеца и са в размер на 135 лева месечно. Необходимите за изпълнението на програмата 1.8 млн. лева са осигурени в централния бюджет. 

Средствата не стигат и за един курс частни уроци по който и да е предмет.

Датското правителство планира да забрани покриването на лицето

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/07/3125380_datskoto_pravitelstvo_planira_da_zabrani_pokrivaneto/?ref=rss


Правителството в Дания обяви, че планира да глобява хората, които покриват лицата си на обществени места, предаде "Ройтерс".<br /><br />Дясноцентристкото правителство, което е подкрепяно от националистката датска Народна партия, заяви, че ще внесе законодателство, налагащо глоби от до 10 000 датски крони за повторни нарушения. Не бе уточнена дата за гласуване на новия закон.<br /><br />Дрехите, които покриват изцяло или частично лицето и тялото, като бурка и...

„Софийска вода” работи по авария на довеждащ водопровод

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-raboti-avariia-dovejdasht-vodoprovod.html

Отстраняването на авария по Рилски водопровод налага спиране на подаването на питейна вода за квартали на София в подножието на Витоша.

Корупция по границата? Не, отнесената от порои ограда го доказва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6702791

Корупция по границата? Не, отнесената от порои ограда го доказваДа се приема, че при мащабно строителство непременно има далавера, е знак за предубеденост ДИАНА САВАТЕВА, депутат от ГЕРБ ЗНАЕТЕ ЛИ, че не по цялото протежение на границата ни с Турция има ограда? Това не е нито нова, нито скандална информация. Но ако тя се поднесе предрешена като топновина, може да се превърне в поредния фалшив аргумент за

Очаква се вдигане на лихвите по кредитите в България следващите години

http://www.moreto.net/novini.php?n=368607

В България ще има вдигане на лихвите по кредитите, защото в някакъв момент ще се вдигнат лихвите, които централните банки определят, коментира икономистът Лъчезар Богданов. В еврозоната започват да се натрупват фактори, които някакси бутат в посока решение централната банка да започне по-агресивно да увеличава лихвите в следващите години, посочи икономистът.

Няма данни за пострадали българи в Тайван

https://frognews.bg/novini/niama-danni-postradali-balgari-taivan.html

Няма данни за пострадали български граждани при силното земетресение в Тайван. Това съобщиха от пресцентъра на външно министерство.

Повдигнаха обвинения на биячите на полицай

http://dnes.dir.bg/news/obvinenia-dvama-zlataritza-vilnjaha-26857806

Двама вилняха в Златарица, трошиха автомобил, замеряха с бутилки, биха жител на града посегнаха на полицай. Задържаха ги за 72 часа.

ТИР се обърна и блокира магистрала "Тракия"

http://www.cross.bg/raiiona-lenti-blokira-1567257.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа с тир блокира движението на автомагистрала „Тракия" в района на Пазарджик.Товарен автомобил с ремарке се е блъснал в мантинелата в района на 104-105 км. Сигналът за инцидента е получен около 09:00 ч. В резултат на това скоростните ленти и на двете платна - за София и Бургас не могат да се използват, а движението се осъществява само в аварийните ленти, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура" и призовават водачите трябва да шофират с повишено внимание във въпросния участък. Пожарникари са извадили двама души от кабината на камиона. Това съобщи говорителят на ОД на МВР Мирослав Стоянов, цитиран от Plovdiv24. Той обясни, че единият от водачите, който е имал оплаквания, е транспортиран от екип на "Спешна помощ" в болнично заведение за преглед.  

През 2018 г. търсенето на имоти ще изпреварва предлагането, смята експерт

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/prez-2018-g-tyrseneto-na-imoti-shte-izprevarva-predlaganeto-smiata-ekspert-255328/

В момента наблюдаваме наваксване на предлагането от страна на новото строителство, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties

Двама с обвинения за побой на полицай и друг мъж в Златарица, в ареста са за 72 ч.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703419

Двама с обвинения за побой на полицай
и друг мъж в Златарица, в ареста са за 72 ч.Районна прокуратура – Елена задържа за 72 часа и привлече в качеството на обвиняеми двама мъже за извършени действия на хулиганство и съпротива на полицаи в центъра на гр. Златарица, обл. В. Търново, съобщиха от Апелативната прокуратура в Търново. С постановление на наблюдаващ прокурор М. К. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 06.

Исторически успех за SpaceX: Една кола в космоса и повторно използвани ракети (видео)

https://offnews.bg//nauka/istoricheski-uspeh-za-spacex-edna-kola-v-kosmosa-i-povtorno-izpolzvan-674369.html

Първата ракета Falcon Heavy, която след време ще изпрати хора до Луната и Марс, построена от частната космическа компания SpaceX, излетя успешно снощи, 6 февруари, за първото си пътешествие в един исторически изпитателен полет.

Освен двете потвърдени успешни приземявания за повторна употреба на ускорителите на първата степен на ракетата, Илън Мъск изпрати червения си автомобил Тесла към Марс с манекен на кормилото, подпрял лакът на прозореца, под звуците на музиката на Дейвид Бауи.

Силните ветрове отложиха за около два часа старта до 22:45 българско време. Ракетата Falcon Heavy излетя под аплодисменти от площадката 39А в космическия център Кенеди (KSC) - същата площадка, използвана от лунните мисии на НАСА Аполо и космическите совалки.

Зрителите и космическите фенове пристигнаха рано сутринта във вторник, за да изберат място, за да видят този специален старт.

Ракетата на SpaceX Falcon Heavy е най-мощната ракета, изградена някога, след Saturn V. Нейната първа степен се захранва от три основни ускорителя на базата на ракетата Falcon 9 с общо 27 двигателя (по девет на бустер) с тяга над 22 хиляди тона (22 819 килонютона) при излитане.

Тестовият полет бележи най-амбициозното постижение за SpaceX към днешна дата, обявено от главния изпълнителен директор на компанията Илън Мъск преди седем години. Неговият личен автомобил Tesla е част от мисията.

Видео, пуснато в понеделник вечер показа как Falcon Heavy ще стартира в орбита, носейки със себе си най-тежкия полезен товар, който някога SpaceX е изнасяла в космоса. Falcon Heavy на SpaceX може да издигне в орбита близо 64 метрични тона, което е повече от два пъти полезния товар на следващата най-близка по параметри ракета носител, Delta IV Heavy, при една трета от разходите, пише сайтът на компанията.

В ракетата е личния червен електромобил Tesla Roadster на Мъск, който ще бъде пуснат в космоса по елиптична траектория около Слънцето до Марс, където ще остане в орбита на Червената планета завинаги.

"Става въпрос за вярата в бъдещето и мисля, че бъдещето ще бъде по-добро от миналото и не мога да се сетя за нищо по-вълнуващо от това, да отидем там и да бъдем сред звездите", заяви Мъск.

"Това е тестов полет", заяви Илън Мъск на пресконференцията ден преди старта на 5 февруари. "Ако тестовият полет сработи, мисля, че ще сме готови да сложим сателити за следващата мисия". Такава мисия, добавя Мъск, би могла да се случи в рамките на следващите три до шест месеца.

Една кола в космоса и повторно използвани ракети

Изпитателният полет на Falcon Heavy бе може би един от най-очакваните ракетни стартове от години, а около 100 000 зрители станаха свидетели на събитието. Сред присъстващите бе известнят астронавт на Аполо 11 Бъз Олдрин, който видя как Falcon Heavy стартира от същата площадк, която той използва, за да долети до Луната през 1969г.

Falcon Heavy обаче е първата по рода си, нова порода чудовищни ракети за многократна употреба.

Двата странични ускорители на първата степен са летели и преди. Единият стартира комуникационния спътник Thaicom 8 през май 2016 г., а другият  изведе товарния кораб Dragon за НАСА през юли 2016 г.

И като в завладяващ космически танц трите основни ускорителя на първата степен се върнаха на Земята, подобно на много ракети Falcon 9 на SpaceX досега. Двата ускорителя се приземиха на мястото за кацане на Кейп Канаверал. Кацането им настъпи с разлика от 21 секунди след около 8 минути след старта.

Третият бе планирано да кацне на плаваща платформа на SpaceX с името "Разбира се, че още те обичам", разположена в Атлантическия океан. Но видеоемисията прекъсна преди да видим кацането. 

Втората степен с полезния си товар продължи в космоса.

SpaceX успя да приземи 24 пъти ракетите Falcon - три пъти само за тази мисия.

Но може би най-очарователния момент в този старт е уникалния полезен товар на Falcon Heavy - автомобилът Tesla Roadster на върха на втората степен на ракетата.

Мъск обяви през декември, че червеният кабриолет, които притежава, ще бъде първият полезен товар на Falcon Heavy. След това, в понеделник, той разкри още една изненада -  облечен в скафандър манекен, наречен "Starman" (препратка към песента на Дейвид Бауи "Starman") на седалката на водача, хванал с дясната си ръка кормилото, а лявата ръка - с лакът на прозореца.

На около 28-та минута от тестовия полет втората степен, носеща автомобила, изключва двигателя си, слагайки край на основната фаза на изпитателния полет на Falcon Heavy. Ако всичко върви добре, втората степен ще премине в следващите 6 часа чрез поясите на Ван Ален на Земята, области на изключително висока радиация и след това ще рестартира двигателя си, за да изпрати Tesla-та с манекена Starman към Марс.

Тази маневра ще изпрати колата в орбита около Слънцето, на около 400 милиона км от Земята. Орбитата ще отнесе автомобила близо до Марс, но е "изключително малка" вероятността колата да достигне Червената планета, отбелязва Мъск. Това е планирано, за да не се замърсява Марс със земни микроорганизми.

Трите камери на автомобила ще предоставят "епични гледки" от пътешествието до Марс.

"Аз не съм притеснен за колата", каза Мъск. "Тя ще се оправи".

Аз и майчинските групи

https://offnews.bg//mama-nindzha/az-i-majchinskite-grupi-674372.html

Автор: Валентина Вълчева Когато преди шест години забременях с големия син, първата ми работа беше да прочета „библията” на доктор Спок, колкото да схвана, че от мен свястна майка няма да излезе при никакво положение. Това, естествено, ме хвърли в терзания и чувство за вина, а също и в страстно желание да се поправя навреме, т.е. по възможност преди още да е пристигнал щъркелът. И... Ами то народът си го е казал. Пътят към ада е осеян с добри намерения. Е, моите добри намерения в крайна сметка ме доведоха до няколко знакови майчински групи във фейсбук, което на практика, ако…

Цветанов се срещна с шефа на Световния еврейски конгрес във Вашингтон Марк Левин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703426

Цветанов се срещна с шефа на Световния еврейски конгрес във Вашингтон Марк ЛевинПредседателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с ръководителя на вашингтонския офис на Световния еврейски конгрес Марк Левин. Световният еврейски конгрес е една от най-старите еврейски организации в света, имаща водеща роля в работата с неправителствения сектор.

БСП за трети път поиска Делян Добрев да бъде отстранен

http://www.cross.bg/dobrev-delyan-predstavitel-1567256.html

/КРОСС/ За трети път БСП поиска отстраняването от пленарна зала на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Това стана ясно от думите на депутата от ПГ на „БСП за България" Иван Ченчев, предава „Фокус". "Във връзка с решение №2 от 30 януари 2017 година по конституционно дело №8 от 2017 г. и без да упражнявам фиксация в никого, а с вяра в правотата на Конституционния съд ви призовавам, г-жо председател, да отстраните от зала гражданина, вече в това му качество, Делян Александров Добрев", заяви Ченчев. От своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че решението на КС не засяга статута на Делян Добрев като народен представител и на практика потвърждава, че такъв правен казус понастоящем не съществува. „Към момента в НС няма валидна оставка на народния представител, по която парламентът да се произнесе. Нямам основание да отстраня г-н Добрев, той е пълноправен народен представител", каза още Цвета Караянчева.  

Университетски преподаватели и лекари до президента, премиера и председателя на НС

http://www.eurochicago.com/2018/02/pismo-4/

Десетки професори, доценти, лекари и хора с други професии излязоха с Отворено писмо до българския президент Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов и до медиите, в което изразяват своята позиция във връзка с Истанбулската конвенция. В писмото се казва: "Навремето Хитлер бе посочил за главна своя идеология расата, Ленин и Сталин - класата, а сега Съветът на Европа се опитва да наложи избираеми социални параметри на половата идентичност, в разрез с традициите и културата на различните европейски общества. Родолюбието и придържането към националната история, религия и обичаи, ще бъде отъждествявано с национализъм. На създаването на традиционно семейство и деца ще се гледа като на отживелица."

Няма данни за пострадали българи в земетресението в Тайван

https://www.actualno.com/asia/njama-danni-za-postradali-bylgari-v-zemetresenieto-v-tajvan-news_658462.html

В резултат на снощния трус в района на град Хуалиен са загинали двама души, а 219 други са ранени след срутването на хотел и три други сгради. Над 830 души са евакуирани временно във физкултурен салон и сгради на началното училище Чунхуа в Хуалиен. Над 1900 домакинства са били с прекъснато електрозахранване, а над 40000 – с прекъснато водоснабдяване. Очаква се възстановителните работи да приключат до края на днешния ден-7 февруари, но училищата и офисите в града ще останат затворени.

Д. Добрев: Два са вариантите за разваляне на договорите с американските централи

https://www.investor.bg/energetika/472/a/d-dobrev-dva-sa-variantite-za-razvaliane-na-dogovorite-s-amerikanskite-centrali-255331/

Парламентарната комисия по енергетика няма потенциал за изработване на нов Закон за енергетиката, призна депутатът

Задържаха 31 души за предполагаеми връзки с ПКК в Истанбул

https://www.actualno.com/balkani/zadyrjaha-31-dushi-za-predpolagaemi-vryzki-s-pkk-v-istanbul-news_658465.html

В рамките на антитерористична операция, проведена на територията на Истанбул, са задържани 31 души, за които се предполага, че имат връзка с „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК), съобщава турският вестник Daily Sabah, цитиран от агенция "Фокус". Единиците за борба с тероризма на полицията в Истанбул са стартирали операция за залавянето на 43 предварително идентифицирани заподозрени, които според съобщенията са част от политическата формация на ПКК –

Каракачанов драматично: Защитете България!

https://www.vesti.bg/bulgaria/karakachanov-dramatichno-zashtitete-bylgariia-6079046

Парламентът отхвърли законопоректа на ДПС, на който остро се противопостави съпредседателят на "Обединени патриоти"

Варна ще е домакин на състезание по бойни спортове

http://www.moreto.net/novini.php?n=368600

Варна ще бъде домакин на едно от най-големите събития в бойните спортове, които са се провеждали до момента. Това ще се случи на 30 март в Двореца на културата и спорта в морската столица, научи Moreto.net. Под покрива на многофункционалния комплекс, разположен в централната част на град Варна ще влязат в жестока битка най-добрите кикбоксьори – топ бойци в Европа.

Петролът поскъпва на фона на възстановяването на капиталовите пазари

http://econ.bg/Новини/Петролът-поскъпва-на-фона-на-възстановяването-на-капиталовите-пазари_l.a_i.757551_at.1.html

Цените на петрола започнаха да поскъпват от вчера, след като фондовите пазари започнаха да се възстановяват, и бяха подкрепени от доклад, че запасите...

Майк Пенс: Всички военни възможности на САЩ са в услуга на защитата на Япония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703420

Майк Пенс: Всички военни възможности на САЩ са в услуга на защитата на ЯпонияВицепрезидентът на САЩ Майк Пенс каза днес, че Вашингтон ще стои до своите съюзници и няма да отстъпи от целта си за денуклеаризация на Северна Корея, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Пенс е в Токио, където говори преди началото на срещата си с японския премиер Шиндзо Абе. Разговорът има за цел да потвърди привързаността на двете страни към

Правителството даде нови 31 милиона на БДЖ

http://clubz.bg/63878-pravitelstvoto_dade_novi_31_miliona_na_bdj

Снимка БГНЕС

Правителството одобри касовото изпълнение на бюджета за 2017 г. и отпусна близо 31 милиона лева на БДЖ, за да погаси задълженията си по втория облигационен заем от 2007 г. Допълнителните плащания от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията са за 30 946 000 лева и трябва да бъдат върнати до 28 декември 2020 г.

Държавната помощ не е безвъзмездна, защото в противен случай ще трябва разрешение от Европейската комисия, а холдингът не е в състояние да обслужва задълженията си. Държателите на книжа по втория облигационен заем (Dexia kommunalkredit bank AG, KA Finanz AG, Depfa Bank PLC, БНП Париба и др.) са най-големите кредитори на БДЖ, наред с банките, на които се дължат над 240 милиона лева, в т.ч. германската KfW, с чиито пари са купени мотрисите Siemens. Машините - 25 дизелови мотриси и 25 електрически влака, бяха купени по време на кабинета "Сакскобургготски" през 2004 г. с решение на тогавашния транспортен министър Николай Василев, не са изплатени до ден днешен, а и част от тях са спрени и от движение.

Бюджет 2017 - всичко е наред 

Информацията за касовото изпълнение на държавния бюджет за 2017 г. и на основните показатели на консолидираната фискална програма (КФП) за 2017 г., показва, че салдото по КФП на касова основа за 2017 г. е положително - 845.2 млн. лева (0.8% от прогнозния БВП) и се формира от излишък по националния бюджет в размер на 309.1 млн. лева и излишък по европейските средства за 536.1 млн. лева.

В бюджета за 2017 г. е заложен дефицит по КФП от 1.330 млрд. лева, което означава, че спрямо заложеното в програмата за годината се отчита номинално подобрение. Отчетено е подобрение в сравнение с предходната 2016-та главно поради ръста на данъчните приходи. Салдото по сметките за средства от ЕС т.г. обаче се влошава поради възстановени към България грантове от ЕС в началото на 2016 г. за извършени разходи в края на 2015 г., когато бе пикът на плащанията по проектите за предходния програмен период 2007-2013 г. 

Преизпълнение на годишните разчети се отчита при повечето от основните данъци и осигурителните вноски. Спрямо 2016 г., данъчните приходи нарастват номинално с 10% (2 678.6 млн. лева). Приходите от преки данъци нарастват с 607 млн. лева (12.1%), а при косвените данъци е отчетен ръст с 970.8 млн. лева (7.2%).

Постъпленията от ДДС са в размер на 9 320.2 млн. лева и увеличението спрямо 2016 г. е 9% или 767.3 млн. лева. Размерът на невъзстановения ДДС към 31.12.2017 г. е 50.5 млн. лева. Приходите от акцизи възлизат на 4 984.5 млн. лв. (98.9% от разчетените за годината). Постъпленията от мита са 194.3 млн. лева или 117% спрямо разчета за годината. Постъпленията от други данъци (вкл. имуществени данъци и др. данъци по ЗКПО) са в размер на 1 039.4 млн. лева или 104.9% изпълнение на годишните разчети.

Приходите от социално и здравноосигурителни вноски са 8 365.1 млн. лева, което надхвърля леко разчетените за годината и е отчетен номинален ръст от 14.3% спрямо предходната година (с 1 047.3 млн. лева). Неданъчните приходи са в размер на 4 213.2 млн. лева, което представлява 88,5% изпълнение на годишните разчети.

Разходите по КФП (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) за 2017 г. възлизат на 34 469.9 млн. лева, което е 93,7% от годишните разчети. За сравнение, разходите по КФП за 2016 г. бяха в размер на 32 491.4 млн. лева. Нарастването им спрямо 2016 г. е основно поради по-високия размер на социалните и здравноосигурителните плащания - заради увеличената минимална пенсия, както и по-високите разходи за субсидии и за персонал, включително и поради ръста на разходите за осигурителните вноски.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена през 2017 г. от централния бюджет, е за 888.2 млн. лева. Размерът на фискалния резерв към 31.12.2017 г. е 10.3 млрд. лева, в т.ч. 9.8 милиарда лева депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0.5 млрд. лева вземания от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи, аванси и др.

Стойнев: За БСП e важно да се предпазват жертвите от домашно насилие, а за ГЕРБ – приоритет е социалният пол

http://www.cross.bg/nasilie-stoiinev-zakonoproekti-1567255.html

/КРОСС/ „Бурно се говори в защита на Истанбулската конвенция. Явно социалният пол е един от приоритетите на ГЕРБ, но за нас е важно да се предпазват жертвите от домашно насилие". Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Той подчерта, че за поредна седмица законопроекти, които касаят дневния ред на обществото, не са в дневния ред на Народното събрание. „Остро възразявам срещу начина на работа на правна комисия. Днес ще се гледа само един законопроект, при положение, че БСП са внесли конкретни законопроекти, които касаят домашното насилие. Този отказ на председателя на комисията е неразбираем", каза още Стойнев. „Внесли сме законопроекта на 18 януари, промени в НК- умишленото причиняване на средна телесна повреда отива в престъпления от общ характер. Това ще даде голяма закрила на жертвите от домашно насилие", обясни той. „Народните представители от ГЕРБ не желаят да гледат в комисия законопроекти, които ще решат тези проблеми", категоричен е Драгомир Стойнев.

Певицата Лана дел Рей се разплака на сцената заради маниак (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6703416

Певицата Лана дел Рей се разплака на сцената заради маниак (Видео)Певицата Лана дел Рей избухна в сълзи по време на концерт и призна, че все още се чувства нервна след арестуването на маниакален фен, който я преследваше, предава Франс прес. Задържаното лице възнамерявало да отвлече 32-годишната популярна изпълнителка. Тя стана световноизвестна с меланхоличните си хитове.

Отрязаха ДПС за връщане на гражданството на хиляди изселници

http://dnes.dir.bg/news/dps-izselnitzi-grazhdanstvo-26857699

Парламентът отхвърли на първо четене предложение на ДПС за промени в Закона за българското гражданство, които целят премахване на "дискриминационни текстове".

Как да прогоним хремата? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-da-progonim-hremata-video-2077168

Запушеният или течащ нос е кошмар за всеки човек. Хремата затруднява дишането, променя гласа и тормози очите ни.

Срещу настинка: 17 съвета о

Меркел и Шулц си стиснаха ръцете, Германия ще има коалиционно правителство

//dariknews.bg/novini/sviat/merkel-i-shulc-si-stisnaha-rycete-germaniia-shte-ima-koalicionno-pravitelstvo-2077171

Консервативният блок на германския канцлер Ангела Меркел и Социалдемократическата партия на Мартин Шулц са постигнали споразумение за съставяне на коалиционно правителство, предадоха световните агенции, като се позоваха на германски медии.

Прокуратурата разследва смъртта на 4-годишния Кристиян Московски

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokuraturata-razsledva-smyrtta-na-4-godishniia-kristiian-moskovski-2077161

Прокуратурата разследва смъртта на 4-годишния Кристиян Московски. Детето загина в петък следобед след падане от моторна шейна в курорта Боровец.
 
Днес от държавното обвинение обявиха, че още същия ден е образувано разследване за прич

Тръмп поиска огромен военен парад, сравниха го с диктатор

http://www.cross.bg/trump-vashington-kraya-1567254.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп е поискал от Пентагона да организира голям военен парад в столицата Вашингтон, предава news.bg. Тръмп е отправил искането пред висши американски военачалници в края на януари, след като според информации бил впечатлен от парада по случай националния празник на Франция през миналата година в Париж, на който той присъства лично. "Това беше един от най-големите паради, които съм виждал", изтъкна по-късно Тръмп, добавяйки: "Трябва и ние да направим нещо подобно и да го надминем." Искането обаче вече е отправено и официално, като затова потвърдиха от Белия дом. „Президентът Тръмп изказва невероятна подкрепа за американските военнослужещи, които рискуват техния живот всеки ден, за да пазят страната ни в безопасност. Той поиска Министерството на отбраната да определи дата за честването, на което американците да могат да покажат своята признателност", заяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс. Военни прояви във Вашингтон обикновено се използват само за отбелязване на победата в края на война, припомня „Би Би Си". Демократите сравниха плана на Тръмп с демонстрациите на военна мощ, организирани от диктатори. Политици от Демократическата партия разкритикуваха плана и заради разходите, както и заради това, че подобни идеи носят тревожен символизъм

Меркел е готова за "болезнени компромиси", за да състави правителство

https://www.actualno.com/europe/merkel-e-gotova-za-bolezneni-kompromisi-za-da-systavi-pravitelstvo-news_658461.html

Ангела Меркел е готова на „болезнени компромиси“, за да сформира коалиционно правителство с Германската социалдемократическа партия. Това заяви самият германски канцлер, пише британският вестник The Telegraph. Меркел се опитва да се договори с ГСДП, за да може да сложи край на продължаващата вече месеци политическа несигурност, да спаси своята политическа кариера и да върне стабилността на най-силната европейска икономика. „Всеки от нас ще трябва да направи болез

Външно: Няма данни за загинали или пострадали българи при земетресението в Тайван

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703415

Външно: Няма данни за загинали или пострадали българи при земетресението в ТайванВ резултат на снощния трус в района на град Хуалиен са загинали двама души, а 219 други са ранени след срутването на хотел и три други сгради. Над 830 души са евакуирани временно във физкултурен салон и сгради на началното училище Чунхуа в Хуалиен. Над 1900 домакинства са били с прекъснато електрозахранване,

БСП към ГЕРБ: Лъжете за контрабандата

http://clubz.bg/63877-bsp_kym_gerb_lyjete_za_kontrabandata

БСП обвини правителството на ГЕРБ, че лъже за нивото на контрабандата за цигари и се позова на официален доклад на агенция "Митници", който оборва тезите на кабинета. Депутатът Румен Гечев показа справката от митниците, която - по думите му неслучайно, е публикувана два дни след като в Народното събрание бяха минали дебатите и гласуването по вота на недоверие за провал в битката с корупцията.

„Наскоро публикуваният доклад на Агенция „Митници“ на практика опровергава твърдението на управляващите, че сивата икономика и контрабандата намаляват, заяви Гечев. - За първи път от 2010 година едно правителство не изпълнява програмата си за събраните акцизи съгласно Закона за бюджета за 2017 година с 50 млн. лева.“

Той представи данни, че обложените с акциз цигари през 2017 година са 13,705 млрд. срещу 13,834 млрд. през 2016 година. По думите му през последната година има обрат в тенденцията на обложените с акциз цигари и тенденцията е негативна.

Справка от Агенция "Митници" за задържаните цигари и тютюн за нелегално разпространение.

„През 2017 са заловени цифром и словом 2-3 тира с цигари при опит за незаконен внос в България“, каза още Гечев. 

БСП иска и анкетна парламентарна комисия за "проучване създаването, функционирането и сигурността на БАЦИС в Агенция „Митници“.

„Има огромни притеснения от страна на ДАНС за начина, по който функционира тази система, и изводите, които са направени по последния доклад“, заяви Драгомир Стойнев от БСП. - Сериозните негативни оценки в доклада на ДАНС са, че са налице технически възможности за манипулиране на компютърната система, че не са спазени общоприети добри практики за мрежова информационна сигурност, че има условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическата сигурност на страната, че служители от Агенция „Митници“ са изменили съдържанието на анализираната компютърна система с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея.“

Темата БАЦИС стана актуална покрай вота на недоверие, беше разсекрен и въпросният доклад на ДАНС. В него наистина има констатации за проблеми с начина, по който се оперира със системата на митниците.

 
Социалистите настояват временната комисия да е на паритетен принцип.
 

153 души са нощували в Центъра за бездомни в София

https://www.actualno.com/sofia/153-dushi-sa-noshtuvali-v-centyra-za-bezdomni-v-sofija-news_658467.html

153 души са нощували в Кризисния център за настаняване на бездомни в София. Това съобщи за Агенция „Фокус“ директорът на Кризисния център за настаняване на бездомни лица в столицата - Пепи Джуренов. Снимка: архив

МВнР: Няма информация за пострадали българи в Тайван

http://dnes.dir.bg/news/tivan-trus-ministerstvo-vanshno-26857696

Няма информация за загинали или пострадали български граждани вследствие на силното земетресение в Тайван, регистрирано в късните часове на 6 февруари 2018 г.

Директорът на психиатричната болница в с. Церова кория: Пациентът не се самозапалил умишлено

https://www.24chasa.bg/region/article/6703401

Директорът на психиатричната болница в с. Церова кория: Пациентът не се самозапалил умишленоНе става дума за опит за самоубийство при пациента на Психиатричната болница във великотърновското с.Церова кория, който е в реанимация със 70% изгаряния след самозапалване. Това каза пред "24 часа" шефката на лечебното заведение д-р Даниела Иванакова. Според нея 35-годишният мъж е жертва на инцидент.

Калфин: Не разбирам какво очакват от нас за Шенген

http://www.mediapool.bg/kalfin-ne-razbiram-kakvo-ochakvat-ot-nas-za-shengen-news275210.html

“Така и не разбрах какво искат и очакват от нас (за приемането на България в Шенген). Ние сме външна граница на Шенген и всички в Европейския съюз разчитат на нас. Имаме голям напредък и те ни подкрепят за Шенген, това е ясно. Заради България и Румъния, Шенген се превърна в политически проблем", коментира Ивайло Калфин пред Нова телевизия. Според него влизането на България в Шенген е политически важно, но не трябва да е първи приоритет. "България си има своите проблеми и ние си ги решаваме, но те не засягат другите. Обвързват влизането с механизма за правосъдие и вътрешен ред. Юнкер обеща да бъде приключен до края на годината. Някои изисквания са изпълнени, други не, но те са обтекаеми", посочи Калфин. Редица европейски институции нееднократно са отбелязвали, че проблемите в българската съдебна система засягат целия ЕС. Реформата е от ключово значение за гарантиране на стабилността на средата за правене на бизнес и за решаване на въпроса с корупцията по високите етажи на властта.

Преглед на икономическите теми в печата, 7 февруари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-7-февруари_l.a_i.757550_at.1.html

"EK дaвa нaд 1 млpд. eвpo нa Зaпaднитe Бaлĸaни" Cъpбия и Чepнa гopa ca нaй-близo дo члeнcтвo в EC Πpeдпpиcъeдинитeлнa пoмoщ в paзмep нa 1.07...

Земеделци окрупняват земите си с парцели на разсрочено плащане

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701814

Земеделци окрупняват земите си с парцели на разсрочено плащанеКомпанията за управление на земеделски активи „Агрион” продава имоти в цялата страна на цени от 300 лв./дка Компанията за управление на поземлени имоти „Агрион” пуска в продажба земя с потенциал на разсрочено плащане в цялата страна, съобщиха от дружеството. Цените на имотите започват от 300 лв. за дка,

Мая Манолова иска европейски закони срещу двойния стандарт при храните

https://www.actualno.com/society/maja-manolova-iska-evropejski-zakoni-sreshtu-dvojnija-standart-pri-hranite-news_658439.html

Националният омбудсман Мая Манолова обяви, че ще лобира за приемането на европейско законодателство, което да забрани да се продават хранителни продукти под една и съща марка, но с различни съставки. Това заяви тя в ефира на Нова телевизия по темата с двойния стандарт на храните в Западна и Източна Европа. В рамките на председателството трябва да защитим българските граждани и тези от Източна Европа, които са унизени от тези двойни стандарти, категорична бе Манолова Контролът върху качеството

Слабо земетресение в Пловдив

https://www.actualno.com/plovdiv/slabo-zemetresenie-v-plovdiv-news_658456.html

Земетресение с магнитуд 2,1 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, близо до Пловдив, предаде БГНЕС. Земният трус е станал в 8,16 ч. тази сутрин с епицентър град Пловдив, с дълбочина 20 км, уточниха от Геофизичния институт на БАН. Няма данни за материални щети.

Йоханес Хан Хан отива в Белград

https://www.actualno.com/balkani/johanes-han-han-otiva-v-belgrad-news_658457.html

Eврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан днес (7 февруари) ще посети Сърбия, предаде БГНЕС. В Белград той ще разговаря с премиера Ана Бърнабич и президента Александър Вучич. "Все още е рано да се каже как ще изглежда правната рамка на споразумението между Сърбия и Косово". Това каза Хан пред държавната информационна агенция, ден преди пристигането си в Белград. "Това, което е важно, е да се постигне споразумение между двете държави относно техният живот в бъдеще",

Райските градини на Сингапур - технологично чудо

https://www.vesti.bg/lyubopitno/rajskite-gradini-na-singapur-tehnologichno-chudo-6079044

Не е случайно, че градината е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО

Песков: Суверено право на Русия е да разполага оръжия на своя територия

https://www.actualno.com/asia/peskov-suvereno-pravo-na-rusija-e-da-razpolaga-oryjija-na-svoja-teritorija-news_658458.html

Русия има правото да поставя оръжия където пожелае на своя територия. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на фона на съобщенията, че Москва е разпоредила край Калининград да бъдат разположени способните да носят ядрена глава ракети „Искандер“, съобщава Deutsche Welle. Във вторник президентът на Литва Далия Грибаускайте заяви, че Русия е разположила такъв тип ракети край Калининград, като информацията не бе потвърдена от Москва. На пресконференция същия ден говор

Дончева: И прокурорите вече си купуват бронежилетки, какви са тези екшън герои

http://www.cross.bg/doncheva-prokyratyrata-koryptziyata-1567253.html

/КРОСС/ Татяна Дончева отправи критики към начина, по който беше извършена акцията срещу кмета на Септември. В студиото на „Тази сутрин" по бТВ тя заяви, че прокурорите също били започнали да си купуват бронежилетки. На кадрите от акцията се виждат служители на прокуратурата от специализираното звено за противодействие на корупцията, които са с маски и специално облекло. „Все още не е приет правилникът и не са назначени служители за Комисията за противодействие на корупцията. Какви са тези екшън герои?", попита Дончева. По думите ѝ кметът на Септември не може да отговаря за умишлена безстопанственост, тъй като престъпленията, в които го обвиняват, не спадат в тази категория. „Освен това от прокуратурата казват, че сега започват данъчните и финансовите ревизии. Как сега ги започват, а досега какво правихте? Щом при тази шумотевица тръгват с отмяна на мярката за неотклонение още на първата стъпка, това означава, че доказателствата срещу кмета са афиф", категорична е Дончева. Тя определи и предишната „акция лукс" на прокуратурата като „шумолящо мероприятие". По повод международните разговори на премиера Бойко Борисов за приемането на България в еврозоната и Шенген, лидерът на „Движение 21" каза, че влизането ни е въпрос на общия капацитет на страната

Дани Алвеш сложи ръкавиците по време на мач на ПСЖ (видео)

https://offnews.bg//futbol/dani-alvesh-slozhi-rakavitcite-po-vreme-na-mach-na-pszh-video-674367.html

Защитиникът на Пари Сен Жермен Дани Алвеш влезе в амплоато на вратар в официален мач по време на победата на тима му над Сошо с 4:1 в 1/8-финалния мач за Купата на Франция.

Вратарят на парижани Кевин Трап беше изгонен в самия край на сблъсъка, а наставникът Унай Емери вече беше направил трите си смени.

Това наложи полеви футболист да застане под рамката. Без да се замисли именно бразилският десен защитник се озова там и показа, че умее да ръководи отбраната от тази позиция. И без неговите намеси обаче ПСЖ си се класира безпроблемно за следващата фаза.

За последно на полеви играч на парижани му се наложи да застава на вратата в официален мач през 2013 г. Тогава Мамаду Сако довърши двубоя в непривичната роля в мач от Лига 1 срещу Лориен след изгонването на вратаря Ронан ле Кром.

Столичният инспекторат: Строежите в София допринасят за мръсния въздух в града

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703404

Столичният инспекторат: Строежите в София допринасят за мръсния въздух в градаСтроителните обекти в София допринасят за замърсяването на въздуха в града, каза за „Фокус“ директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Тя уточни, че средно на ден се правят между 30 и 40 проверки на строителни обекти. „Въздействието на строителството върху качеството на въздуха е значимо.

САЩ и Северна Корея си размениха предупреждения за ядрени удари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368603

САЩ заявиха, че Северна Корея може би само след месеци ще е способна да нанесе удар с ядрена балистична ракета срещу континенталната им територия, а Пхенян каза, че Вашингтон обмисля изпреварващо нападение срещу него, предаде Ройтерс.

Хамид Хамид: Няма конфликт на интереси с проектозакона на Пеевски за медиите

https://offnews.bg//medii/hamid-hamid-niama-konflikt-na-interesi-s-proektozakona-na-peevski-za-674366.html

В предложените промени в медийното законодателство от депутата на ДСП Делян Пеевски няма конфликт на интереси, въпреки че той притежава медии.

Това коментира народният представител Хамид Хамид, който също е вносител на промените, в интервю за БНР.

"Делян Пеевски е народен представител, който иска прозрачност. Дали е собственик на медии, той си го е обявил в съответните декларации и не го крие. Срещу него обаче има редица внушения, че едва ли не притежава империя, което след приемане на тези текстове може би ще видите, че не е точно така. Няма конфликт на интереси, ако се цели пълна прозрачност на този бизнес", каза Хамид Хамид.. Това каза в предаването

Депутатът акцентира, че промените са шпо две основни направление. "Първо, наред с доставчиците на медийни услуги, собствеността им, да се осветли тяхното финансиране и то това финансиране, което не е на пазарен принцип. Имам предвид
всяко финансиране, което е извън обичайните договори за реклама, срещу които има фактури и там контролът е от Националната агенция по приходите. Вече всички доставчици на онлайн услуги (разбира се, ако текстът бъде приет), ще декларират всяка година до 30 юни с нарочна декларация до Търговския регистър, който е публичен. Така ще излязат на светло всички тези плащания и всеки български гражданин ще може да разбере коя медия как се финансира", обясни той.

От думите му стана ясно, че според вносителите притеснително е финансирането на медии от фондации, грантове, плащане на ръка.

Втората насока на законопроекта е свързана с пунктовете за разпространение на вестници и списания. "Не е тайна, че ако дадено лице притежава значителен брой пунктове за разпространение на печатни издания, то той може по този начин да изкриви медийният пазар, така че с декларация до министъра на културата, до 31 януари всяка година тези разпространители ще обявят своя действителен собственик, както и броя крайни пунктове, в които разпространяват медийни издания. Ако се установи повече от една трета от всички пунктове притежание на едно лице, министърът на културата ще препраща тази информация до КЗК, която да предприема съответните антимонополни действия", каза Хамид Хамид.

Вносителите смятат, че законодателството изостава по отношение на онлайн медиите, затова е редно и те да попаднат под контрола на заонодателя.

Татяна Дончева: Прокуратурата няма идея какво е пазарна икономика

http://www.mediapool.bg/tatyana-doncheva-prokuraturata-nyama-ideya-kakvo-e-pazarna-ikonomika-news275209.html

“Прокуратурата или работи извън правилата, или сама си създава такива. Там нямат идея какво е пазарна икономика“, коментира лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева пред бТВ по повод последните промени в Наказателни кодекс (НК). Преди два дни преподавателят на по наказателно право проф. Пламен Панайотов предупреди, че с последния проект за поправки в НК ще се криминализира целия граждански оборот. Дончева разкритикува и ниската правна грамотност на служителите в правосъдното министерство, които са разработили промените. Според нея предложенията ще доведат само до увеличаване на затворниците в страната. "Ако днес имате "Кой" и кръгът му в съдебната система, който посочва неудобните, които да бъдат вкарани в затвора, утре палачинката може да се обърне", предупреди Дончева. Лидерът на “Движение 21“ отправи критики към начина, по който беше извършена акцията срещу кмета на Септември. На кадрите от акцията се виждат служители на Комисията за противодействия на корупцията, които са с маски и специално облекло. “Все още не е приет правилникът и не са назначени служители за Комисията за противодействие на корупцията. Какви са тези екшън герои?“, попита Дончева. По думите ѝ кметът на Септември не може да отговаря за умишлена безстопанственост, тъй като престъпленията, в които го обвиняват, не спадат в тази категория. “Освен това от прокуратурата казват, че сега започват данъчните и финансовите ревизии. Как сега ги започват, а досега какво правихте? Щом при тази шумотевица тръгват с отмяна на мярката за неотклонение още на първата стъпка, това означава, че доказателствата срещу кмета са афиф”, категорична е Дончева. По повод международните разговори на премиера Бойко Борисов за приемането на България в еврозоната и Шенген, Дончева каза, че влизането ни е въпрос на общия капацитет на страната. “Той започва с финансовото състояние, организацията на живота в държавата, организацията на съдебната система и всички останали. Ние вместо да ги подобряваме ги влошаваме”, каза Дончева.

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368606

Абонатите от Радиозавода и МОЛ "Варна Тауърс" са без вода днес, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ВиК - Варна. Очаква се водоподаването да бъде възстановено до около 14.00 часа.

Цветанов на конференция във Вашингтон със сенатори и конгресмени (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703381

Цветанов на конференция във Вашингтон със сенатори и конгресмени (Снимки)Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС пред американски сенатори и конгресмени и парламентаристи от всички балкански държави. Това стана по време на участието на Цветанов в конференцията "Геополитиката в Югоизточна

Oткриват изложбата-базар "Мартеници" в Етнографския музей

https://www.actualno.com/art/otkrivat-izlojbata-bazar-martenici-v-etnografskija-muzej-news_658452.html

Изложбата-базар "Мартеници" ще бъде открита на 13.02.2017 г. от 17.30 часа в Националния етнографски музей – София. Експозицията ще включва само ръчно изработени образци, част от които ще бъдат създадени на място по време на изложбата. Посетителите ще имат възможност да наблюдават работата на майсторите и дори да се включват в изработката на мартеници. Изложбата ще продължи до 02.03.2018 г. По традиция организаторите ще отворят и ателиета за изработване на мартеници. Те ще

Данните за спад на резервите в САЩ подкрепят цените на петрола

https://www.investor.bg/surovini/365/a/dannite-za-spad-na-rezervite-v-sasht-podkrepiat-cenite-na-petrola-255325/

Анализаторите обаче предупредиха, че нарастващият добив в САЩ и по-слабото сезонно търсене скоро може да натежат на суровия петрол

БСП пак поиска Делян Добрев да напусне пленарна зала

https://www.actualno.com/politics/bsp-pak-poiska-deljan-dobrev-da-napusne-plenarna-zala-news_658451.html

За трети път БСП поиска отстраняването от пленарна зала на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.  "Във връзка с решение №2 от 30 януари 2017 година по конституционно дело №8 от 2017 г. и без да упражнявам фиксация в никого, а с вяра в правотата на Конституционния съд ви призовавам, г-жо председател, да отстраните от зала гражданина, вече в това му качество, Делян Александров Добрев", заяви "червеният" депутати Иван Ченчев. От своя страна председателят на парламента Цвета

Светило в пластичната хирургия ще преглежда безплатно в София

http://www.cross.bg/hiryrgiya-diyarbakurluogly-myrat-1567252.html

/КРОСС/ На 24 февруари тази година, Доц.Д-р Мурат Диярбакърлъоглу ще представи най-новите тенденции и практики в естетичната и пластична хирургия. След лекцията, всеки ще има възможност за лична консултация и преглед с лекаря. Участието в лекцията, личните консултации и прегледите са абсолютно безплатно за всички заявили участие, съобщава ПРофайл. Записалите се за преглед ще могат да се възползват и от специалните преференциални цени с отстъпки от 30% от всички процедури. Доц.Д-р Мурат Диярбакърлъоглу е специалист по пластична, реконструктивна и естетична хирургия. Специализирал е естетична хирургия на лице и хирургични интервенции при мигрена в клиниката на един от най-известните пластични хирурзи на САЩ д-р Bahman Guyuron, Кливланд. През 2012 г. провежда обучение по естетична и реконструктивна хирургия на млечната жлеза при д-р Mario Rietjens, Instituto Europeodi Oncologia, Милано. Две години по-късно придобива сертификат на European Board of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery, който се счита за признание на най-висока професионална компетентност в областа на пластичната хирургия, призната от цял свят. Понастоящем работи в най-модерната болница на Турция - Florya LIV Hospital, Истанбул. Автор е на множество научни публикации в национални и международни научни журнали. Основните направления , за които може да получите консултация от д-р Мурат Диярбакърлъоглу са: • Фейс-лифт, вкл

51-годишен е в болница след разпра на спирка във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703371

51-годишен е в болница след  разпра на спирка във Велико Търново51-годишен мъж от В. Търново е настанен за наблюдение в болница, след разпра със свой познат. Около 18,00 ч.във вторник в полицията е получен сигнал за мъж в безпомощно състояние на спирката до Съдебна палата. На мястото незабавно са изпратени екипи на полицията и Спешна помощ. От извършената проверка е установено,

Мъж засади цветя и дръвчета в дупките по нюйоркските улици (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6703385

Мъж засади цветя и дръвчета в дупките по нюйоркските улици (Видео)Нюйоркските власти разкритикуваха шегаджия, който засажда цветя, малки дръвчета и други растения в дупките по улиците на града, предаде агенция ЮПИ. Коуби Пърсин публикува видео в Ютюб, на което показва как запълва дупките в Ню Йорк с почва и залесява. Мъжът каза, че е планирал номера, след като е спукал гумата на велосипеда си,

Лъчезар Богданов: Лихвите по кредитите ще растат

https://offnews.bg//ikonomika/lachezar-bogdanov-lihvite-po-kreditite-shte-rastat-674364.html

Лихвите по кредитите у нас ще се увеличат, защото в някакъв момент ще се вдигнат лихвите, които централните банки определят.

Това прогнозира икономистът Лъчезар Богданов по бТВ. По думите му в еврозоната започват да се натрупват фактори, които тласкат към решение централната банка да започне по-агресивно да увеличава лихвите в следващите години. Който в България си прави бизнес план, че тези лихвени нива ще продължават в следващите 5, 10 или 15 г., си прави грешно сметката”, допълни експертът. 

Дори да има благоприятни условия вътре в страната, много трудно можем да очакваме една толкова отворена икономика като нашата да бъде някакъв остров, каза още Богданов. При всички случаи нова банкова криза в развития свят ще има отражение в България, категоричен бе той. 

Засега късметът или стечението на обстоятелствата е, че централните банки държат лихвите на практика нулеви. В еврозоната въпреки всички тези реформи всъщност в сравнение с преди кризата имаме 5 трилиона евро повече държавен дълг. На практика правителствата спасиха до голяма степен банковите си системи с дълг, който данъкоплатците ще плащат. Засега тежестта е ниска при тези нулеви на практика лихви, но в някакъв момент лихвите ще трябва да започнат да растат, защото цената на капитала не е нула. Няма как да очакваме, че поколения наред хората няма да очакват възвръщаемост от спестяванията си”, обясни Богданов.

Централните банки провеждат абсолютно целенасочено тази политика, в един момент ще спрат да го правят – когато инфлацията тръгне леко нагоре, когато безработицата спадне още, когато трудовият пазар прегрее, заплатите започнат да растат по-бързо. На практика в Европа се чака кога в Германия ще започнат да растат бързо заплатите”, заяви още Лъчезар Богданов. 

Република Македония вече е готова да промени името си

http://www.moreto.net/novini.php?n=368599

Зоран Заев, премиерът на западната ни съседка, днес съобщи, че Република Македония вече е готова да промени името си. От пресконференция в Министерския съвет в Скопие стана ясно, че премиерът е готов да приеме "географско определение" към името на държавата, тоест към името "Македония".

"Уолстрийт" изтри загубите от понеделник

http://econ.bg/Новини/-Уолстрийт-изтри-загубите-от-понеделник_l.a_i.757549_at.1.html

Cлeд нaй-гoлeмия eднoднeвeн cпaд зa пoвeчe oт 6 гoдини, Уoлcтpийт ce въpнa в игpaтa, нaвaĸcвaйĸи гoлямa чacт oт зaгyбитe, a aзиaтcĸитe бopcи гo...

Гърция подкрепи преименуването на летището и магистралата в Македония

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-podkrepi-preimenuvaneto-na-letishteto-i-magistralata-v-makedonija-news_658447.html

Гръцкото министерство на външните работи официално подкрепи решението на македонското правителство да преименува летището в Скопие и на магистралата до гръцката граница. "Надяваме се това да означава ново начало в отношенията между двете страни и двата народа. Поздравяваме днешното решение на македонското правителство да смени имената на летището в Скопие в "Международно летище Скопие", както и магистралата от столицата до границата с Гърция в "Магистрала на приятелс

Бавят дело срещу уволнен следовател, свързан с Митьо Очите

http://dnes.dir.bg/news/mityo-ochite-delo-sledovatel-26857637

Делото срещу уволнения вече следовател Иван Христов, свързван с Димитър Желязков-Митьо Очите, вече половин година не може да тръгне в съда.

Делян Добрев: Промените в енергетиката няма да се отразят на битовия потребител

http://www.cross.bg/pazar-dobrev-energetikata-1567251.html

/КРОСС/ Промените в търговията с електроенергия няма да се отразят на регулирания пазар и на битовите потребители, увери в студиото на „Денят започва" председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. „Мерките за либерализиране на пазара на ток налагат промени в съществуващия закон за енергетиката", обясни Добрев. „В момента 55 на сто от търговията се прави на свободния пазар. На него вече ще търгуват и централите, чието производство досега се изкупуваше на преференциални цени - ВЕИ, които произвеждат над 5 мвт. час, конгенерациите, ТЕЦ-овете, с изключение на т.нар. „Американски". Там се водят преговори с Европейската комисия, Министерство на енергетиката и собствениците, като амбицията е до 2-3 месеца да има реален напредък", каза Добрев. На срещата с премиера, която по мнението на всички е била много ползотворна, са уточнени три неща - мерки, които трябва да изпълни парламентът, „мерки, които са отговорност на дружествата", заяви Делян Добрев. „По отношение с уравновесяването на свободния пазар проблемът дойде от последните месеци на миналата година", допълни той. „Търговците на електроенергия бяха закупили на свободния пазар енергия за около 80 лева и бяха изпратили оферти към фирмите за същата тази енергия за 118 - 120 лв

Необичайно силен снеговалеж завладя Париж, властите се борят с транспортен хаос (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/neobichajno-silen-snegovalezh-zavladia-parizh-vlastite-se-boriat-s-transporten-haos-snimki-2077141

Транспортът в Париж и околностите му е силно затруднен тази сутрин след необичайно обилните снеговалежи, които принудиха стотици души са прекарат нощта в приемни центрове или по гарите, предаде Франс прес.

Тръмп организира военен парад във Вашингтон

https://frognews.bg/novini/tramp-organizira-voenen-parad-vav-vashington.html

Военен парад във Вашингтон ще организира Пентагона по нареждане на президента Доналд Тръмп. Той бил впечатлен от парада по случай националния празник на Франция през миналата година в Париж.

Германците се изненадали от студа в Пьонгчанг, част от британския отбор може да пропусне откриването

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/07/3125374_germancite_se_iznenadali_ot_studa_v_pyongchang_chast/?ref=rss


Германският отбор е останал изненадан от студеното време в Пьонгчанг. Шефът на мисията Дирк Шимелпфениг посочи, че състезателите не са очаквали температурите да са толкова ниски.<br /><br />"Малко сме изненадани от това време. Усеща се като минус 25 градуса или нещо такова, а това е много особено за нас", посочи той, цитиран от Yonhap.<br /><br />В момента в Пьонгчанг има много силни студени ветрове. Температурите падат до около минус 20 градуса.<br...

След родилни мъки Германия пое към широка коалиция

http://clubz.bg/63876-sled_rodilni_myki_germaniq_poe_kym_shiroka_koaliciq

Християндемократическият съюз на канцлерката Ангела Меркел и баварският й партньор Християнсоциалният съюз на Хорст Зеехофер са се договорили за коалиция със Социалдемократическата партия (ГСДП) на Мартин Шулц, съобщават световните агенции.

Лидерът на ГСДП Мартин Шулц ще стане външен министър, съобщава "Билд". Финансовото министерство също се поема от социалдемократите - настоящият кмет на Хамбург Олаф Шолц ще отговаря за финансите на Германия. Партията на Шулц вземе също министерството на труда, на правосъдието, на семейството и на околната среда.

ХДС получава министерствата на икономиката и на отбраната, а лидерът на ХСС Хорст Зеехофер ще бъде министър на вътрешните работи в коалиционния кабинет.

Отстъпването на ключовото финансово министерство на коалиционните партньори показва силното желание на Меркел да продължи съществуването на коалицията, която управлява Германия след 2013 г., и отстъпките, на които е готова за това. Волфганг Шойбле, който заемаше поста досега, е известен със строгата си финансова политика. Социалдемократите обаче дадоха заявка, че това ще се промени.

Партията на Шулц подкрепя идеята на френския президент Еманюел Макрон за общ бюджет на еврозоната и Европейски валутен фонд - стъпка към т. нар. Европа на две скорости. Подобни реформи заплашват страните извън валутния съюз, включително България, от изолация.

Коалиционно споразумение би приближило Германия до създаване на правителство четири месеца след парламентарните избори.

Коалиционното споразумение обаче трябва да бъде одобрено от 463 723-те членове на ГСДП, преди да бъде подписано. Очаква се това да стане през първия уикенд на март, твърди ДПА. Самото гласуване се провежда по пощата и продължава около три седмици.

След провал на преговорите по съставяне на управленска коалиция между Християндемократическия съюз на Меркел, сестринския баварски Християнсоциален съюз, либералите и Зелените (т.нар. коалиция "Ямайка") започнаха преговори по сформиране на широка коалиция между консерваторите и социалдемократите. Те трябваше да приключат в неделя, но продължиха в началото на тази седмица. Финалният етап на преговорите започна във вторник сутринта, като се очакваше споразумение да бъде постигнато още същия ден. Окончателното решение обаче идва почти 24 часа след началото на срещата.

След изборите на 24 септември миналата година лидерът на социалдемократите Мартин Шулц категорично обяви, че неговата партия излиза в опозиция и той никога нямало да приеме пост в кабинет на Меркел. Впоследствие обаче промени позицията си, което доведе до срив в покрепата на неговата Германска соцалдемократическа партия - 18 на сто при 17 на сто за антиевропейската и десноекстремистка партия "Алтернатива за Германия". На партиен конгрес на Социалдемократите в Бон на 21 януари делегатите подкрепиха евентуално участие на ГСДП в коалиция с ХДС/ХСС.

Основните конфликтни точки при преговорите бяха в областите на здравеопазването и правата на работниците.

Ангела Меркел си тръгва след продължителните преговори. За пръв път партията на канцлерката отстъпва финансовото министерство.

Кой ще влезе в новия кабинет?

Министерството на вътрешните работи ще бъде поверено на баварския Християнсоциален съюз (ХСС). Очаква се за министър да бъде назначен председателя на партията Хорст Зеехофер. До този момент ведомството бе ръководено от Томас де Мезиер (ХДС).

Министерството на външните работи остава под ръководството на ГСДП. Председатеделят на партията Мартин Шулц ще замени Зигмар Габриел на поста министър на външните работи. За тази цел той ще преотстъпи на Андреа Налес лидерското място в ГСДП веднага щом партията одобри коалиционното споразумение, твърдят местни медии.

Ключовото Федерално министерство на финансите, което до този момент бе поверено на християндемократите, преминава под ръководството на социалдемократите – решение, което се разглежда като изключително важно не само за бъдещата финансова политика на Берлин, но и на Европа.Кметът на град Хамбург Олаф Шолц ще напусне поста си, за да поеме ресора. В предходното германско правителство финансов министър бе Волфганг Шойбле (ХДС).

Очаква се Федералното министерството на икономиката да бъде поето от християндемократите на Меркел. С оглед на запазването на баланса при разпределението на ресорите, ГСДП и ХДС вероятно ще "разменят" ръководството на финансовото и икономическото министерство.

Социалдемократите ще поемат Федерално министерство на труда и социалната политика. Като най-вероятен кандидат за поста се посочва името на бившия генерален секретар на партията Катарина Барли. Министерството има голям бюджет и е ключово за изпълнението на много от обещанията, дадени от ГСДП в областта на заетостта.

Традиционно министерството на земеделието е под ръководството на ХСС. Към настоящия момент остава неясно дали Кристиан Шмид ще остане на поста и през следващите четири години. Има вероятност обаче ведомството да бъде прехвърлено на ХДС с оглед на баланса при разпределението.

Вече бе потвърдено, че министерството на транспорта и дигиталните технологии ще бъде дадено на ХСС. Добри шансове за поста има досегашният държавен секретар във ведомството – Доротее Бер. Но медии съобщиха, че министерството може да бъде оглавено от генералния секретар на ХСС Андреас Шойер.

Правосъдното министерство остава за ГСДП. За министерския пост има две възможности: Хайко Маас, който заемаше длъжността до този момент, или Ева Хьогл. 

Министерството на здравеопазването вероятно ще бъде предадено на ХДС. Най-добри шансове за министерския пост имат досегашният здравен министър Херман Грьое и Анете Видман-Мауц.

Министерството на околната среда също остава за ГСДП, а досегашният министър Барбара Хендрикс има големи шансове да продължи да работи на поста и през следващите четири години. 

Министерството на развитието остава за ХСС. Герд Мюлер, досегашният ръководител на ресора, не крие амбициите си да запази поста. В медиите обаче е спрягано името и на бившия държавен секретар в министерството на транспорта Доротее Бер.

Образователното ведомство вероятно ще бъде отново в ръцете на ХДС. Йохана Ванка може да запази поста си.

Министерство на отбраната вероятно ще остане за ХДС. Досегашният министър Урсула фон дер Лайен има добри шансове да запази поста си, въпреки спада в подкрепата, която получава от германските граждани.

Министерството на семейството вече е предадено на ГСДП. Като потенциален кандидат за министър се спряга името на Катарина Барли.

Правителството в Германия е готово

http://clubz.bg/63876-pravitelstvoto_v_germaniq_e_gotovo

Християндемократическият съюз на канцлерката Ангела Меркел и баварският й партньор Християнсоциалният съюз на Хорст Зеехофер са се договорили за коалиция със Социалдемократическата партия (ГСДП) на Мартин Шулц, съобщи Ройтерс. Информацията е на член на консерваторите и не е официално потвърдена.

Според източници на EU Observer в коалиционното правителство ГСДП ще вземе министерствата на финансите, на труда и на външните работи.

Коалиционно споразумение би приближило Германия до създаване на правителство четири месеца след парламентарните избори.

Дори и да е постигната сделка за коалиция обаче, тя трабва да бъде одобрена от общо събрание на Социалдемократите, преди коалиционното споразумение да бъде подписано.

След провал на преговорите по съставяне на управленска коалиция между Християндемократическия съюз на Меркел, сестринския баварски Християнсоциален съюз, либералите и зелените (т.нар. Коалиция "Ямайка"), сега текат преговори по сформиране на широка коалиция между консерваторите и социалдемократите. Те трябваше да приключат в неделя, но продължиха в началото на тази седмица.

След изборите на 24 септември миналата година лидерът на социалдемократите Мартин Шулц категорично обяви, че неговата партия излиза в опозиция и той никога нямало да приеме пост в кабинет на Меркел. Впоследствие обаче промени позицията си, което доведе до срив в покрепата на неговата Германска соцалдемократическа партия - 18 на сто при 17 на сто за антиевропейската и дясноекстремистка партия Алтернатива за Германия.

Основните конфликтни точки при преговорите бяха в областите на здравеопазването и правата на работниците.

Социалдемократите искат слагане край на срочните трудови договори и на двукласовата медицинска помощ. В Германия има два вида здравни осигуровки – гражданска и частна. Който се осигурява частно, плаща по-високи месечни вноски, но не чака час за преглед и лечение, приемат го незабавно. Лекарите пък получават по-високи хонорари, ако лекуват осигурилите се частно. 

От другата страна на барикадата са членовете и симпатизантите на десницата, предимно заможни германци. Те категорично не искат да бъдат лишени от по-високите си здравни осигуровки, които им гарантират бързи прегледи и лечение.

Очаквайте подробности.

Разследват бруталния побой над ученик, търсят свидетели

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-ruse-26857620

Районната прокуратура в Русе се самосезира по повод медийните публикации за бруталния побой над ученик в крайдунавския град.

35-годишен с психични проблеми се самозапали във Великотърновско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703343

35-годишен с психични проблеми
се самозапали във Великотърновско35-годишен мъж с тежки обгаряния бере душа във Великотърновската болница, след като се е самозапалил, научи "24 часа".  Я.А. бил докаран в 17.05 ч. в Спешното отделение. Приет е за лечение в ОАИЛ. Снощи е опериран по спешност, тъй като е със 70% изгаряния. В хода на извършената проверка от полицията е изяснено,

В Германия: Разбраха се. Може би

http://www.transmedia.bg/2018/02/07/%d0%b2-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b1%d0%b8/

В Германия има споразумение за коалиция. Това пише Reuters като цитира вестник BILD. Германското издание се позовава на политик от консерваторите и източник, запознат с преговорите между социалдемократите и Христичндемократическата партия на канцлера Ангела Меркел. Друг източник обаче не можа да потвърди сделката и заяви, че партиите все още имат противоречия по някои въпроси.

Германската социалдемократическа партия ще получи външното, финансовото и министерството на труда в новото правителство в страната. Христичндемократическата партия ще поеме икономическото министерство и това на отбраната.

Баварският съюзник на Меркел Хорст Зеехофер, който заема твърда позиция за имиграцията, ще стане вътрешен министър.

По-рано тази седмица ДПА писа, че германската Социалдемократическа партия се засилват съмненията дали сегашният й председател Мартин Шулц трябва да бъде министър в новия кабинет, ако бъде постигната сделка за „голяма коалиция“ с консервативния блок.

Усложняващо обстоятелство е фактът, че Шулц, който бе съперник на Меркел за канцлерския пост, заяви веднага след изборите, че социалдемократите няма да се присъединяват към трета голяма коалиция с Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз, нито пък той ще влезе в кабинета.

Атина доволна от преименуването на летището в Скопие

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-magistrala-letishte-ime-26857613

Гръцкото министерство на външните работи официално подкрепи решението на македонското правителство да промени името на летището в Скопие.

Катастрофирал камион затапи магистрала "Тракия" край Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6703357

Катастрофирал камион затапи магистрала "Тракия" край ПазарджикОколо 09.00ч. е получен сигнал за възникнал пътен инцидент в района на 104-105 ти километър от АМ "Тракия", край Пазарджик, в платното по посока за Бургас, съобщиха от полицията. По първоначални данни товарен автомобил с ремарке се е блъснал в средната разделителна мантинела на пътя. В резултат на това скоростните ленти и на двете платна - за

Междузвездни игри на тронове

http://clubz.bg/63875-mejduzvezdni_igri_na_tronove

Дейвид Бениоф и Дан Уайз ще пишат и продуцират филми от нова междузвездна поредица, различна от вече обявената трилогия на Райън Джонсън, съобщава официалният сайт на „Междузвездни войни“ starwars.com. Новите филми ще бъдат отделни от съществуващите епизоди и от наскоро обявената трилогия, която ще прави режисьорът на „Последните джедаи“ Райън Джонсън.

„Дейвид и Дан са сред най-добрите майстори разказвачи, работещи днес – казва Катлийн Кенеди, президент на „Лукасфилм“. – Тяхната власт над сложни герои, задълбочени истории и богата митология ще разкрие нови територии и ще насочи смело „Междузвездни войни“ по пътища, които смятам за невероятно вълнуващи.“

„През лятото на 1977 г. отпътувахме към една далечна, далечна галактика и оттогава не сме спирали да мечтаем за нея – казват Бениоф и Уайз в съвместно изявление. – За нас тази възможност е чест, но същевременно сме леко ужасени от отговорността и много развълнувани да започнем веднага щом приключим последния сезон на „Игра на тронове“.

Филмите ще бъдат добавени към дългия списък от предстоящи междузвездни приключения, които все още предстои да бъдат създадени. През миналата година видяхме успеха на „Междузвездни войни: Последните джедаи“, който направи над $1,3 млрд. в световния боксофис. По-рано през тази седмица тръгна трейлърът към „Соло: История от света на Междузвездни войни“ на режисьора Рон Хауърд – филмът ще бъде по екраните през май. Според някои източници режисьорът на „Били Елиът“ Стивън Долдри е в преговори за работа по филм, посветен на Оби-Уан Кеноби.

През декември 2019 г. режисьорът на „Силата се пробужда“ Джей Джей Ейбрамс се завръща с „Междузвездни войни: Епизод IX“, а после ще чакаме вече обявената трилогия на Райън Джонсън.

„Аз още едва започвам да обмислям каква ще бъде новата трилогия – каза Джонсън на пресконференция в Мексико. – Идеята да направя широко мащабна история в три филма е изключително вълнуваща. Има толкова много потенциал, че нямам търпение да се впусна в работа.“

Следващият сезон на „Игра на тронове“ ще бъде последен, а началото на излъчването му е насрочено за април 2019 г. Имената на Бениоф и Уайз бяха свързани със спорната драма за времето на робството в САЩ Confederate, но след противоречивите реакции от миналата година бе обявено, че тандемът „не работи активно“ по този проект в момента.

"Площад Славейков"

ВМРО: Да не даваме българско гражданство на отказалите се от него

https://www.actualno.com/politics/vmro-da-ne-davame-bylgarsko-grajdanstvo-na-otkazalite-se-ot-nego-news_658443.html

Председателят на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов и заестник-председателят на партията и евродепутат Ангел Джамбазки пуснаха позиции във Facebook с призив да не се дава българско гражданство на хора, които вече са се отказали от него. "Обръщам се към народните представители в 44-ото Народно събрание на Република България. Всички ние имаме дълг към обществото да защитим българщината и българския интерес. Именно те са изправени пред сериозно предизвикателство", каза във Facebook

Създатели на "Игра на тронове" се заeмат с нови филми от "Междузвездни войни"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/02/07/3125371_suzdateli_na_igra_na_tronove_se_zaemat_s_novi_filmi_ot/?ref=rss


Компанията "Уолт Дисни" обяви късно във вторник, че ще има нова поредица от филми от сагата "Междузвездни войни", като е привлякла за тях създатели на глобалния телевизионен хит "Игра на тронове".<br /><br />Дейвид Бениоф и Д. Б. Уайс ще бъдат сценаристи и продуценти на новите истории, които ще са различни и от основната сюжетна линия, и от новата трилогия, която снима режсиьорът Браян Джонсън. Засега не се посочват нито времето, когато се очакват...

Създатели на "Игра на тронове" се замат с нови филми от "Междузвездни войни"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/02/07/3125371_suzdateli_na_igra_na_tronove_se_zamat_s_novi_filmi_ot/?ref=rss


Компанията "Уолт Дисни" обяви късно във вторник, че ще има нова поредица от филми от сагата "Междузвездни войни", като е привлякла за тях създатели на глобалния телевизионен хит "Игра на тронове".<br /><br />Дейвид Бениоф и Д.Б.Уайс ще бъдат сценаристи и продуценти на новите истории, които ще са различни и от основната сюжетна линия, и от новата трилогия, която снима режсиьорът Браян Джонсън. Засега не се посочват нито времето, когато се очакват...

Конкурс за домашно вино ще се проведе край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368597

Пореден Конкурс за най-добро домашно вино обявиха от общинската администрация във Вълчи дол по случай Трифон Зарезан. Навръх 14 февруари, на площада в града ще бъде коронясан и "Цар на виното за 2018 година", научи Moreto.

Дончева отправи критики към акцията срещу кмета на Септември

http://dnes.dir.bg/news/septemvri-kmet-tatjana-doncheva-kritiki-aktzia-26857596

Татяна Дончева отправи критики към начина, по който беше извършена акцията срещу кмета на Септември.

Най-устойчивите бактерии са в Индия, не се влияят от съществуващите антибиотици

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6703355

Най-устойчивите бактерии са в Индия, не се влияят от съществуващите антибиотициУчени от университета "Куин Мери" в Лондон твърдят, че Индия е потенциален "инкубатор за супербактерии", съобщи Нюзру. Тези бактерии не се влияят от съществуващите антибиотици. Експертите мислят, че свободната продажба в държавата на непроверени и одобрени антибиотици еднозначно води до фатални последствия.

ВМРО предупреди, че е в ход план за 'неоосманистки ренесанс' и иска санкции за Турция

https://offnews.bg//politika/vmro-predupredi-che-e-v-hod-plan-za-neoosmanistki-renesans-i-iska-s-674361.html

Турция няма място в Европейския съюз и вместо преговори със страната на нея трябва да бъдат наложени санкции. Една от причините е, че в ход "неоосманистки ренесанс на Балканите", което не трябва да бъде допуснато.

Това става ясно от разпространена позиция на ВМРО - БНД, в която са цитирани обръщения на председателя на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов и зам.-председателя на партията и евродепутат Ангел Джамбазки, публикувани във Фейсбук профилите им.

Позицията идва непосредствено след заявените намерения на премиера Бойко Борисов за интензивен диалог между Турция и ЕС, като дори инициира неформална среща на лидерите на евросъюза с Ердоган във Варна. 

Според съобщение от пресцентъра на партията двамата пуснали "независимо един от друг" позициите си, провокирани от законопроект, внесен от ДПС, с който се прави опит да се даде гражданство на турски граждани и техните деца, отказали се вече от българските си паспорти по силата на спогодби от средата на миналия век.

„Обръщам се към народните представители в 44-то Народно събрание на Република България. Всички ние имаме дълг към обществото да защитим българщината и българския интерес. Именно те са изправени пред сериозно предизвикателство“, се посочва в позицията на Каракачанов във Фейсбук. 

Той припомня, че над 2 милиона турци, родени в България или техните наследници в Турция, са се отказали доброволно от българско гражданство, съгласно доброволните изселнически спогодби от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Тези хора, "които не са платили дори стотинка данък на страната ни през годините зад граница", ще могат да претендират да получат обратно българското си гражданство, твърди Каракачанов. 

Съобщението продължава с позиция на партията ВМРО: 

Ние от ВМРО – Българско национално движение сме възмутени и подчертаваме, че стотици хиляди българи с изконно право да притежават български паспорти, които лелеят поколения наред за своята реална татковина България, са лишени поради административни пречки от това. Те изпращат децата си да учат тук с едничката надежда да станат част от своя народ, от който са били насилствено откъснати, по силата на международни договори и завери на т.нар. Велики сили.

След което отново се цитира позицията на Каракачанов. Според него има реална заплаха за страната ни заради партии, които през годините са доказали, че работят против интересите на страната и манипулиран обществото с "псевдопатриотични тези и „удрят“ по темата българщина". Каракачанов заявява, че заради намесата на патриотите ДПС не е във властта:

Именно техните действия през годините, преди реалната намеса на патриотите, даваха властта в ръцете на ДПС – дали чрез Тройната коалиция (заедно с БСП!), или по времето на катастрофалното правителство на Орешарски, чрез гласовете на именно тези „българи“ в Турция. Напомням също така, че според турското законодателство двойното гражданство е недопустимо. Единствените изключения Южната ни съседка, по граница прави, само и единствено за т.нар. „български турци“. Защо?“.

Каракачанов припомня, че "истинските патриоти, като част от 43-ото Народно събрание", са ограничили броя на секциите в Турция, за да спрат външната намеса на ДПС и "производната им формация ДОСТ" в българската политика. Вицепремиерът припомня, че именно патриотите преди изборите са спрели влизането на "над 300 хиляди псевдо българи, които дори не говорят, не четат и не разбират уж „родния“ им български език, но имат претенции да гласуват на българските избори и да определят кой ще бъде в законодателната, изпълнителната и съдебната власти на майка България".

В ход е план за неоосманистки ренесанс на Балканите. Няма как да допуснем това!

Уважаеми депутати, не забравяйте едно - България е на Балканите от 1400 години, а партиите идват и си отиват.
Не продавайте българския национален интерес!“, завършва обръщението си Каракачанов.

От своя страна евродепутатът Джамбазки е категоричен, че Турция няма място в ЕС:

Турция на Ердоган няма място в Европа. Турция няма място в ЕС. По много причини - исторически, религиозни, културни, традиционни. Преговорите трябва да бъдат заменени със санкции.

Според него предложеният от ДПС законопроект е неприемлив, недопустим и нагъл. По този начин ДПС се връщат в лоното на активната антибългарска политика на диктатора Ердоган, се посочва още Джамбазки.

Според него опитът за придобиване на българско гражданство от турски граждани е част от агресивната политика на турския президент, "който се стреми да изгради своя пета колона в България и ЕС". "Това е турската пета колона в България“, заключава той и допълва:  

По този начин Ердоган се намесва отново недопустимо във вътрешните работи на Република България. Това поставя отново въпроса за прекратяването на лицемерието и слагане на край на преговорите с Турция за членство в ЕС“.

Според Джамбазки това е и позицията на германския канцлер Ангела Меркел по време на предизборната си кампания и тя съвпадала напълно на последователно защитаваните от ВМРО тези в Европейския парламент.

Ново забавяне на преговорите в Гермния, но нямало да завършат с провал

http://www.cross.bg/pregovorite-koalitziya-nova-1567250.html

/КРОСС/ Преговорите между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) все още не са довели до пробив в усилията за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин, дори и след последния рунд, продължил 20 часа, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от „Фокус". В ранните часове на деня участниците в преговорите съобщиха, че все още договарят съдържанието на коалиционното споразумение. Трите партии ще се стремят да представят документа в четвъртък. Изцяло изключено е обаче преговорите за нова коалиция да завършат с колапс, както се случи с разговорите за потенциалния „ямайски" съюз през ноември миналата година. От редакцията отбелязват, че партиите ще се стремят да избегнат ново отлагане на крайния срок. Не са договорени въпросите, засягащи здравеопазването и пазара на труда. Според първоначално поставения краен срок, преговорите трябваше да приключат още в понеделник. След това се очакваше, че във вторник все пак ще има краен резултат, но в крайна сметка се оказва, че на преговарящите им е необходимо още време.  

Тръмп иска от Пентагона военен парад във Вашингтон

http://dnes.dir.bg/news/parad-voenen-sasht-izbori-2016-donald-26857593

От Белия дом заявиха, че президентът Доналд Тръмп е наредил на Пентагона да организира военен парад във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес, цитирани от Дарик.

TrendY комунизъм - как го виждат родените след 1989 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702910

TrendY комунизъм - как го виждат родените след 1989 г.“24 часа” работи върху проекта TREND Y, за да започнете да опитвате и живота, разказван от родени след 1989 г. Младите жени и мъже, автори на текстовете, са репортери в "24 часа". Те са от поколението Y или Echo Boomers, което е демографска група от хората, появили се на бял свят между 1980 и 2000 г.

Робот към турски министър: Говори по-бавно

https://frognews.bg/novini/robot-kam-turski-ministar-govori-bavno.html

Робот се скара на турски министър по време на реч в Анкара. Машината с изкуствен интелект се обърна към министъра на транспорта Ахмет Арслан с думите: ”Говори по-бавно, не разбирам какво казваш”.

Добрев също видя манипулация за цената на тока за бизнеса, предложи варианти за американските централи

https://www.actualno.com/business/dobrev-syshto-vidja-manipulacija-za-cenata-na-toka-za-biznesa-predloji-varianti-za-amerikanskite-centrali-news_658435.html

Проблемът на свободния енергиен пазар дойде от края на миналата година, когато търговци, закупили енергия за 70 лева на мегаватчас, я предложиха на свободния пазар за около 118 лева за мегаватчас (бел. ред. – има се предвид ток за индустриално производство, не за битови домакинства). Как се случи това, вероятно ще установи КЗК. Това заяви председателят на комисията по енергетика в парламента и депутат на ГЕРБ Делян Добрев, без да уточнява кои са тези търговци и да съобщава имена. Добр

Eĸcпepт: Лиxвитe пo ĸpeдититe в Бългapия щe ce вдигнaт в cлeдвaщитe гoдини

http://econ.bg/Новини/E-cпepт-Лиxвитe-пo-peдититe-в-Бългapия-щe-ce-вдигнaт-в-cлeдвaщитe-гoдини_l.a_i.757548_at.1.html

B Бългapия щe имa вдигaнe нa лиxвитe пo ĸpeдититe, зaщoтo в няĸaĸъв мoмeнт щe ce вдигнaт лиxвитe, ĸoитo цeнтpaлнитe бaнĸи oпpeдeлят, ĸoмeнтиpa пpeд...

Парламентът ще разгледа промени в Закона за българското гражданство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703352

Парламентът ще разгледа промени в Закона за българското гражданствоПо предложение на ПГ на ДПС като първа точка парламентът ще разгледа на първо четене промени в Закона за българското гражданство. Това предвижда програмата на депутатите за тази седмица. Втора точка е предложена от групата на ГЕРБ - второ четене на Законопроект за Европейската заповед за разследване.

Рязко покачване след вчерашния спад на борсите. Защо се случи?

https://offnews.bg//ikonomika/riazko-pokachvane-sled-vcherashnia-spad-na-borsite-zashto-se-sluchi-674362.html

Американските фондови пазари приключиха вчерашния ден с рязко покачване след 24 часа на внезапни покачвания и спадове, съобщи БТА. Индексът "Дау Джоунс" се повиши с 567 пункта (2,3%), като с него компенсира близо 1/2 от загубените 1175 пункта.

Азиатските пазари също се върнаха до нивата преди спада, с който реагираха в отговор на срива на "Уолстрийт".

Трусът на борсите дойде след 10-годишен период на покачване и въпреки доброто състояние на големите икономики. Според анализатори спадът е бил очакван. Те посочват, че след финансовата криза от 2008 г. централните банки изкуствено са стимулирали стоковите пазари. Трезорите заложиха свръхниски лихви, за да стимулират компаниите да прехвърлят парите си от държавните облигации и акции. Сега обаче страховете от инфлация се покачват. Централните банки вече дават знак, че предстои покачване на лихвите. Това, от своя страна, накара много инвеститори да започнат да продават акции и да вложат парите си на стоковите пазари.

Какво цели Холандия като ни спъва за Шенген

https://www.vesti.bg/bulgaria/kakvo-celi-holandiia-kato-ni-spyva-za-shengen-6079043

Според бившия външен министър Ивайло Калфин влизането в Шенген е далеч не само технически въпрос, както трябва да бъде

Добрев: Натиснахме и пазарът на ток влезе в рамки

http://dnes.dir.bg/news/tok-deljan-dobrev-26857638

Промените в търговията с електроенергия няма да се отразят на регулирания пазар и на битовите потребители.

Майката, хвърлила бебето си в тоалетна: Беше мъртво

http://dnes.dir.bg/news/novorodeno-radovene-26857560

36-годишната Атанаска от врачанското село Радовене, което хвърли бебето си във външна тоалетна твърди, че то е било мъртвородено.

Добри са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6703346

Добри са условията за туризъм в планинитеДобри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за  „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Времето е спокойно, мъглата навсякъде се е вдигнала. Температурите по високите части са около минус 6 градуса. Лифтовите съоръжения и ски пистите в курортите работят според нормалния си график.

Русия доставя зенитна ракетна система С-400 на Саудитска Арабия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703344

Русия доставя зенитна ракетна система С-400 на Саудитска АрабияРусия и Саудитска Арабия са подписали всички необходими документи за доставката на руски зенитни ракетни системи С-400 на арабското кралство, съобщава в интервю за московския делови вестник "Комерсант" помощникът на президента на Русия по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Разтапянето на северните ледове крие живачен ужас

http://www.moreto.net/novini.php?n=368598

В смятаните досега за вечно замръзнали ледове на Северното полукълбо са се натрупали 739 милиона килограма живак. Разтопяването на тези ледници може да се превърне в катастрофа, смятат американски геолози. Изследването е публикувано във вторник в научното издание Geophysical Research Letters.

Доброволната военна служба – от "Великолепната седморка" до Валтер Калашников

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/02/07/3125300_dobrovolnata_voenna_slujba_ot_velikolepnata_sedmorka/?ref=rss


В градчето Роуз крийк, забравено от Бога някъде из Дивия запад, безчинства банда. Рекетира, плячкосва и дави в кръв всеки опит за бунт. В безизходицата си жителите му наемат шестима въоръжени мъже и опитния стрелец Крис, за да ги защитават в неравната битка. Това е историята, около която е сглобен сценарият на един от най-популярните уестърни - "Великолепната седморка".<br /><br />С няколко незначителни нюанса, горе – долу така ще изглежда и резултатът от прилагането на...

Без вода са няколко столична квартали заради авария

//dariknews.bg/regioni/sofiia/bez-voda-sa-niakolko-stolichna-kvartali-zaradi-avariia-2077123

Екипи от "Софийска вода" АД работят по отстраняването на авария на довеждащ водопровод, съобщиха от дружеството.
 
Отстраняването на авария по Рилски водопровод налага спиране на подаването на питейна вода в "Панчарево", "Витоша" и "Овча купел".
 
Ограниченото водоподава

Многобройните здравословни ползи от лещата (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/mnogobrojnite-zdravoslovni-polzi-ot-leshtata-video-2077111

Лещата идва от Централна Азия. Зрънца леща са намирани в гробниците на древните египтяни през 2400 г. пр. Хр. Учените са стигнали до извода, че това е едно от първите растения, култивирани по тези земи. Оттам то се разпространява в Североизточна Африка, Средиземноморието и след тов

Собственици заградиха част от Централния площад в Пловдив

https://www.actualno.com/plovdiv/sobstvenici-zagradiha-chast-ot-centralnija-ploshtad-v-plovdiv-news_658434.html

Почти 300 кв. м от пловдивския площад „Централен” вече са оградени и на оградата пише „частна собственост”. Парцелът в идеалния център на града и със заграждането му се спира подготвяния с години проект за облагородяването на центъра. Оказва се, че парцелът е напълно законно заграден. В община Пловдив изглеждат шокирани от този факт, съобщи bTV. "За мен беше изненадващо като разбрах, че собствениците на имота са се сдобили с констативен нотариален а

БСП опасно се увлича в пропагандна война

http://dnes.dir.bg/news/bsp-propaganda-26854606

БСП все по-сериозно навлиза в словесни битки, къде предизвикани от нея, къде в отговор. Хъсът й е забележителен.

Екатерина Захариева пред "Ди Велт": Време е ЕС да действа на Западните Балкани

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/07/3125350_ekaterina_zaharieva_pred_di_velt_vreme_e_es_da_deistva/?ref=rss


Европа твърде дълго се занимава само със себе си, крайно време е да обърне поглед към Западните Балкани, защото стабилността там е от жизнен интерес за самия ЕС, казва Екатерина Захариева в обширно интервю за "Ди Велт", цитирано от "Дойче веле".<br /><br />Време е да се действа, казва в началото на интервюто Екатерина Захариева и припомня, че страните от Западните Балкани получиха обещание за еврочленство още преди 15 години, но оттогава почти нищо не се е...

Граждани протестират срещи закон, улесняващ застрояване на ниви

http://econ.bg/Новини/Граждани-протестират-срещи-закон-улесняващ-застрояване-на-ниви_l.a_i.757547_at.1.html

Гражданите излизат днес на обяд на протест пред парламента срещу гласувани поправки в Закона за опазване на земеделските земи, улесняващи промяната...

Пиян турски шофьор заби ТИР в бензиностанция

http://dnes.dir.bg/news/tir-shofyor-benzinostantzia-26857541

ТИР, управляван от пиян шофьор, се вряза снощи в бензиностанция край ямболското село Окоп, на главния път за граничен пункт "Лесово”.

Майдел: Западните Балкани трябва да са кауза на ЕС

http://dnes.dir.bg/news/es-zapadni-balkani-kauza-eva-midel-26857535

„Подкрепата за Западните Балкани може да бъде основна движеща сила за реформите и трансформацията за целия регион.

Каракачанов към депутатите: Защитете България!

http://dnes.dir.bg/news/dps-zakonoproekt-karakachanov-krasimir-26857469

Български народни представители, защитете България! Обръщам се към народните представители в 44-ото Народно събрание на Република България.

ЕС дава над 1 милиард евро за Западните Балкани тази година

http://www.cross.bg/komisiya-zapadnite-grozdanova-1567248.html

/КРОСС/ Председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова изрази надеждата, че към 2025 г. Европейският съюз може да се е увеличил с още страни-членки. Именно това е фокусът на изнесената от Европейската комисия стратегия за разширяването на ЕС към Западните Балкани. Тя допълни, че една от целите на стратегията е да се въведе геополитически баланс в региона, като се ограничи влиянието на Русия и Китай и че спорът между Македония и Гърция за името на югозападната ни съседка е въпрос, в който България не трябва да се намесва. „Успяхме с другите две държави от триото да върнем фокуса върху разширяването на ЕС и искаме да остане така, а политическият знак е положителен", заяви Джема Грозданова пред БНТ. Тя изрази надеждата, че към 2025 г. страните от ЕС може и да са повече от 27. „Новото в тази стратегия е, че тази година парите за Западните балкани са над милиард евро, като има възможност за даване на още за Западните Балкани, което досега не се е случвало. Тоест, има приоритет в тази област. Наш приоритет е основно по тема Западни Балкани в това шестмесечие и до края на годината транспортната свързаност и дигитализацията, които са заложени като две отделни точки", допълни Грозданова. Тя заяви, че няма да бъдат „изливани" пари в държави, които не вършат работа. Според нея стратегията на Европейската комисия изразява стремежа на ЕС да противодейства на влиянието на Русия и Китай в района

Без Пеевски: Защо сега закон за медиите? Явно му е дошло времето

http://clubz.bg/63874-bez_peevski_zashto_sega_zakon_za_mediite_qvno_mu_e_doshlo_vremeto

След първоначалната изненада във вторник от факта, че медийният магнат Делян Пеевски внася закон за медиите, днес от партията му, в негово отсъствие, разбира се, решиха да внесат някои разяснения по текстовете. Изявление в парламентарните кулоари дадоха всички вносители на проекта с изключение на самия издател Пеевски, който по стара традиция не ходи на работа.

Както Клуб Z писа, на сайта на Народното събрание изненадващо се появи вчера проект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Отделно в агенция "Блиц", която официално няма нищо общо с медийния бизнес на Пеевски, се появи негово изявление по повод проекта.

Той предвижда всички медии, не само печатните, както е сега по закон, а и сайтовете, да депозират пред Министерството на културата информация за това кои са собствениците им. Предвижда се да се депозират и всички приходи извън рекламата и банковите заеми, т.е. финансиране от неправителствени организации, дарения и пр. Текстът предвижда още "осветляване" на бизнеса с разпространението на печатни материали и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията, ако се установи, че един "играч" държи поне 1/3 от пазара на разпространението. Пеевски отрича да е монополист на пазара на разпространение на вестници и списания.

На хартия депутатът от Движението притежава само вестниците "Телеграф", "Монитор" и "Политика", информация за което е подал към културното министерство, което е задължено от 2010 г. насам да поддържа регистър със собствениците на печатни издания.

На въпрос къде е Пеевски, защо не е в Народното събрание редом до колегите си, които представят законодателната му инициатива, Велислава Кръстева отговори с думи на почетния председател на партията Ахмед Доган, че те работели като колективно тяло.

Хамид Хамид на няколко пъти подчерта, че целта на законопроекта е да се осветли медийният пазар и желанието на ДПС да се надградят сега действащите регламенти за прозрачност. Да се знае "кой говори и срещу какво говори", за да можело читателят да е в действителност информиран. Анонимността е хранителна среда за фалшивите новини, допълниха колегите му.

Всяко финансиране по каналния ред чрез реклами подлежи на проверка от НАП, подчерта Хамид. Затова проектът предвиждал осветляване на даренията и грантовете, като ще се изисква и информация за самите дарители. Много сайтове се издържат от дарения на читателите си, следователно и самите читатели вече ще попадат в обхвата на този закон, ако той бъде приет.

От ДПС обаче са пропуснали да включат в обхвата му банковите заеми, което бе възприето като подозрително предвид факта, че доста медии се издържаха с пари на фалираната КТБ. Днес Кръстева и Хамид обявиха, че по този повод са отворени за всякакви предложения между първо и второ четене, ако някой счете, че в текстовете имало пропуск.

"Защо сега? - Явно му е дошло времето. Това не е тема от днес. Очаквах да получим подкрепа от тези организации, които от години настояват за прозрачност в пазара", обясни депутатът и бивш ПР на ДПС Кръстева какво е наложило новата законодателна инициатива на Делян Пеевски.

Очаквано от Движението обявиха, че който е против проекта, значи е против осветляването на медийната собственост. Официално разговори не били водени с останалите парламентарни групи.

"Не мога да си представя, че някой народен представител няма да го подкрепи", отсече Хамид.

Жители на цяло село готови на бунт заради кучета

https://www.actualno.com/blagoevgrad/jiteli-na-cjalo-selo-gotovi-na-bunt-zaradi-kucheta-news_658431.html

Село в Благоевградско е в ужас заради десетки кучета, гледани уж от един жител на населеното място. Става въпрос за 30-40 кучета, чийто собственик се казва Катя Доганджийска. Ядат кокошки, нападат добирък, страх ни е какво ще стане, ако нападнат деца, оплакаха се жители на селото пред Нова телевизия. Те са подавали многократно сигнали. Доганджийска обясни, че съседи замеряли с камъни кучетата ѝ и това ги направило агресивни. Съседка на Катя – Искра Александрова, се оплака, че от две

Доналд Тръмп ще прави грандиозен военен парад

http://www.mediapool.bg/donald-tramp-shte-pravi-grandiozen-voenen-parad-news275208.html

Белият дом обяви, че президентът Доналд Тръмп е наредил на Пентагона да организира грандиозен военен парад във Вашингтон, съобщава БТА. Държавният глава на САЩ иска тази година в столицата да се състои парад с войници и танкове. Идеята на Тръмп е да даде възможност на американците да засвидетелстват почитта си към армията. Говорител на Пентагона заяви, че ведомството знае за искането и "обмисля вариантите". Президентът спомена за тази си идея още преди да встъпи в длъжност. Той е направил искането си за провеждането на парада пред офицери от Министерството на отбраната, които в момента търсят подходяща дата. “Президентът Тръмп изказва невероятно подкрепа за американските военнослужещи, които рискуват техния живот всеки ден за да пазят страната ни в безопасност“, каза говорителят на Белия дом Сара Сандърс.

Кристиано Роналдо вече на 33, дори и на рождения си ден във фитнеса (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6703322

Кристиано Роналдо вече на 33, дори и на рождения си ден във фитнеса (Снимки)На 5 февруари звездата на "Реал" Мадрид Кристиано Роналдо отбеляза 33-я си рожден ден. Футболистът сподели снимка в Инстаграм, на която държи торта и благодари за всички поздравителни съобщения, които е получил през деня. Интересното е обаче, че дори на празничния ден, Кристиано се подвизава във фитнеса.

Икономист: Ще има вдигане на лихвите по кредитите

http://www.cross.bg/lihvite-poveche-bogdanov-1567247.html

/КРОСС/ Вдигане на лихвите по кредитите в България ще има, защото в някакъв момент ще се вдигнат лихвите, които централните банки определят. Това обяви в предаването „Тази сутрин" по bTV икономистът Лъчезар Богданов. „Който в България си прави бизнес план, че тези лихвени нива ще продължават в следващите 5, 10 или 15 г., си прави грешно сметката", допълни той. „В еврозоната започват да се натрупват фактори, които някак си бутат в посока решение централната банка да започне по-агресивно да увеличава лихвите в следващите години", посочи икономистът. Той изтъкна, че българската икономика сега е много повече интегрирана с европейската. „Ако износът ни на стоки и услуги преди 8-9 г. е малко над 32-33 млрд. лева, сега е 66, тоест двойно повече стоки и услуги изнасяме. Съответно при външен шок много повече бизнеси, било в сектора на услугите или в промишлеността, ще го усетят", прогнозира експертът. Дори да има благоприятни условия вътре в страната, много трудно можем да очакваме една толкова отворена икономика като нашата да бъде някакъв остров, каза още Богданов. По думите му при всички случаи нова банкова криза в развития свят ще има отражение в България. „В 2008 г. влязохме в криза на свръзадлъжнялост в развития свят - твърде много кредити, излязохме с още повече. В глобалната икономика бизнес и правителства са добавили над 42 трилиона долара дълг за последните 8 г.", изтъкна икономистът

Аркади Шарков: Приватизация може да помогне на закъсалите общински болници

https://frognews.bg/inteviu/arkadi-sharkov-privatizatsiia-moje-pomogne-zakasalite-obshtinski-bolnitsi.html

Българските общински и държавни болници продължават да трупат дългове, въпреки че всяка следваща година се дават все повече публични средства за здравеопазване. Как може да бъде решен този проблем? Frognews.bg потърси мнението на здравния експерт от БЛО Аркади Шарков.

Прав(о) или не: Вината, част първа (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/society/pravo-ili-ne-vinata-chast-pyrva-video-news_654033.html

Често се случва в ежедневието да кажем, че не сме виновни за нещо, което се е случило, понеже не сме искали да стане така. Значи ли обаче това, че наистина нямаме вина за него? Вината е особеното психично състояние, което извършителят на едно деяние има към извършеното от него. Ако това не ви говори нищо – не се притеснявайте! – в следващите няколко минути Академията за гражданско образование ви е приготвила кратко разяснение за това какво точно представлява тя, какви елемен

Намаляват безработните във Видин, Враца и Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703325

Намаляват безработните във Видин, Враца и Монтана

През 2017 г. нивот на безработицата в Монтана е 15.4%. Това е най-ниската стойност за последните 7 години. В сравнение с равнището за страната (7.2 %), то си остава повече от два пъти по-високо . Тенденциите , които се наблюдават са от една страна напускащи региона, а от друга съживяване на икономиката, каза Даниела Накова,

Обискириха офисите и завод на "Ауди"

http://www.cross.bg/dvigateli-dizelovi-trilitrovi-1567246.html

/КРОСС/ Германската прокуратура обискира административни сгради на автопроизводителя "Ауди" в Инголщат и завод в Некарсулм в рамките на разследването за манипулиране на дизелови емисии, съобщава БНТ. Най-печелившото подразделение на "Фолксваген" призна през ноември 2015 г., че неговите трилитрови шестцилиндрови дизелови двигатели са снабдени с устройство за избягване на ограниченията. Разследването вече обхваща продажбата на 210 000 коли на групата с трилитрови двигатели, продадени в Европа и САЩ от 2009 година насам.    

Калфин видя "обтекаеми" критерии за правосъдието ни по темата "Шенген"

https://www.actualno.com/politics/kalfin-vidja-obtekaemi-kriterii-za-pravosydieto-ni-po-temata-shengen-news_658432.html

Заради България и Румъния Шенген се превърна в политически въпрос, а той никога не е бил такъв, винаги е бил технически. Това заяви Ивайло Калфин, бившият социален министър от втория кабинет на Бойко Борисов и бивш външен министър на правителството на Сергей Станишев. Калфин посочи, че България си има своите проблеми, но всяка страна ги има. След като холандският премиер казва, че имаме още работа да свършим, ще се радвам да разберем какво точно, добави бившият социален министър във втория каби

Руски вестник: ЕС се отваря за Западните Балкани, за да неутрализира влиянието на Москва и Пекин

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/07/3125347_ruski_vestnik_es_se_otvaria_za_zapadnite_balkani_za_da/?ref=rss


Руският всекидневник "Независимая газета" подробно отразява обявявената от Европейската комисия вчера на "пътна карта" за разширяването на Европейския съюз на Западните Балкани.<br /><br />Една от причините за повишеното внимание на Брюксел към този регион е опитът да бъде неутрализирано геополитическото влияние на Русия и Китай в региона, отбелязва вестникът, като обръща внимание, че главни кандидати за приемане в ЕС са Сърбия и Черна гора. Именно тези две...

Спорт по тв днес: Sofia Open, още тенис от Монпелие и Кито, мачове от Англия, Холандия и Испания, кърлинг и ски от олимпиадата, баскетбол, колоездене, NHL и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6702710

Спорт по тв днес: Sofia Open, още тенис от Монпелие и Кито, мачове от Англия, Холандия и Испания, кърлинг и ски от олимпиадата, баскетбол, колоездене, NHL и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Неочакваната полза на тахана за здравето (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6703170

Неочакваната полза на тахана за здравето (+рецепти)Произходът на тахана идва от Индия и Судан. В народната медицина от дълги времена е признат за еликсир за стомашно-чревния тракт. Освен това таханът усилва защитните сили на организма срещу вируси и затова се препоръчва за деца и възрастни хора. На трето, но не последно място той е номер 1 помощник на жените в менопауза като профилактика на

ЕС ще гарантира правата на своите граждани във Великобритания след Брекзит

http://econ.bg/Новини/ЕС-ще-гарантира-правата-на-своите-граждани-във-Великобритания-след-Брекзит_l.a_i.757546_at.1.html

Вестник Гардиън обръща специално внимание на „изтекъл" документ, изготвен от ЕС носещ заглавието Преходни договорки по споразумението за изтеглянето...

Шестима загинали, 88 в неизвестност и 256 ранени при земетресение в Тайван

http://www.mediapool.bg/shestima-zaginali-88-v-neizvestnost-i-256-raneni-pri-zemetresenie-v-taivan-news275207.html

Шестима загинали, 88 изчезнали и 256 ранени при земетресение в Тайван Шестима души са загинали, 88 засега се водят безследно изчезнали, а най-малко 256 са ранени след силно земетресение в Тайван, което срути няколко сгради.   Трусът бе регистриран малко преди полунощ местно време с магнитуд от 6.4 по скалата на Рихтер. Епицентърът бе близо до крайбрежния тайвански град Хуалян.   Спасителните екипи продължават за издирват хора, които може да са затрупани под рухнали сгради, предаде Асошиейтед прес. Сред повредените сгради има 11-етажен хотел. След земетресението е нарушено електроподаването и водоснабдяването за хиляди домакинства.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване