Майдел: След Брекзит Великобритания може да търгува без мита с ЕС, ако спазва европейските закони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703591

Майдел: След Брекзит Великобритания може да търгува без мита с ЕС, ако спазва европейските закони
"След Брекзит Великобритания може да търгува без мита и ограничения с ЕС, само ако спазва цялото европейско законодателство.”, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, като председател на Европейското международно движение, по време на работна среща с бившия британски заместник премиер сър Ник Клег.

Иззеха над тон нелегален тютюн в Плевенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703590

Иззеха над тон нелегален тютюн в Плевенско

Над тон нелегален тютюн е конфискуван при полицейска операция в плевенското село Крушовица във вторник следобед. Около 15,50 ч криминалистите претърсили стопански постройки и попаднали на 3-ма мъже на възраст 22, 25 и 32 г. момче на 15 г. и жена на 57 г., докато се трудели над инсталация за запарване, обработка и нарязване на тютюн.

Aniventure Comic Con води Краля на нощта в България

http://www.cross.bg/aniventure-comic-noshtta-1567268.html

/КРОСС/ Aniventure Comic Con, фестивалът наследник на най-популярното събитие за феновете на традиционната и съвременна азиатската култура, се завръща за да срещне Изтока и Запада в едно от най-мащабните събития в България! В уикенда на 15 и 16 септември в Интер Експо Център ще ви очакват световнопризнати косплейъри, актьори от любими сериали, гейминг зони и палитра от най-харесваните и популярни художници във вселената на комиксите и уебкомиксите. Изцяло нова зала ще бъде отворена за Aniventure Comic Con2018, за да може събитието да отговори на огромния интерес - над 21 000 отчетени посещения през 2017-а. Първото потвърдено звездно участие е това на Краля на нощта от „Игра на тронове". Ролята се играе от словашкия актьор Владимир Фурдик, който до този момент е един от най-търсените каскадьори в Холивуд с участия в огромни продукции, като The Huntsman: Winter's War (2016), Exodus: Gods and Kings (2014), Thor: The Dark World (2013), Skyfall (2012) и много други. Владимир ще пристигне в София малко след края на снимките на сезон 8 на „Игра на тронове", който ще бъде излъчен ексклузивно по HBO през 2019 година. В последния епизод от сезон 7 видяхме как лидерът на белите бродници яхва призования мъртъв дракон на Денерис Таргариен и се отправя към Вестерос. Така Кралят на нощта се превърна в един от най-епичните злодеи в историята на ТВ сериалите, а нетърпението на феновете на поредицата е в своя пик

ДСБ: Правителството поставя България в политическа и икономическа изолация

http://www.transmedia.bg/2018/02/07/%d0%b4%d1%81%d0%b1-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d1%8f-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f/

 

Десет години след приемането на България в ЕС, страната ни продължава да е извън едни от най-важните системи за сигурност на съюза, каквито са Шенгенското пространство и чакалня на Еврозоната. Макар и правителството да демонстрира усилия на външнополитическа активност по тези въпроси, то не успява да заблуди западните ни партньори за покровителстването над собствената му корупция и олигархични зависимости.

Това се казва в позиция на Демократи за силна България по повод очертаващия се провал на българското правителство за приемането на България в Шенгенското пространство и Еврозоната (ERM-2).

Оставането ни в сегашната политическа и икономическа изолация е основен риск за националната ни сигурност. Изоставането от ядрото на “Европа на много скорости” ще превърне България в европейска периферия, застрашена от влияние на страни извън ЕС и от корупция, авторитаризъм, бедност и геополитическа нестабилност, характерни за региона на Западните Балкани.

 

Ето и пълния текст на декларацията:

„Десет години след приемането на България в ЕС, страната ни продължава да е извън едни от най-важните системи за сигурност на съюза, каквито са Шенгенското пространство и чакалня на Еврозоната (ERM-2). За този период от време влизането на България в тези две системи се превърна в приоритет на нацията. Преговорите за това би следвало да са основна, консенсусна национална задача по време на българското Председателство на Съвета на ЕС, защото интеграцията в Шенген и Еврозоната може да даде на българските граждани дългосрочна стабилност, сигурност и перспектива за доходи и благосъстояние, съответни на средните в Европа.

Освен това българското правителство би трябвало да предприема действия и за присъединяване на България към Европейския банков съюз. Този въпрос беше приоритетен след фалита на КТБ и в последствие отпадна от фокуса на управляващите.

Участието в Банковия съюз би донесло повече сигурност и външен контрол върху банковата система.

Макар и правителството да демонстрира усилия на външнополитическа активност по тези въпроси, то не успява да заблуди западните ни партньори за покровителстването над собствената му корупция и олигархични зависимости.

Оставането ни в сегашната политическа и икономическа изолация е основен риск за националната ни сигурност. Изоставането от ядрото на “Европа на много скорости” ще превърне България в европейска периферия, застрашена от влияние на страни извън ЕС и от корупция, авторитаризъм, бедност и геополитическа нестабилност, характерни за региона на Западните Балкани.

Причината за това е очевидна и назована от едни от най-влиятелните държави в съюза, а  именно – “високи нива на корупция и организирана престъпност в страната”. В началото на Председателството, българското правителство получи силни негативни знаци от основни европейски съюзници. Авторитетни медии от тези страни с ирония перифразираха девиза на българското председателство като – “Корупцията прави силата”.

Не само случаят с разследвания кмет на община Септември, у когото са открити секретни доклади на ДАНС, е показателен за отказа на правителството да реформира сектор “Сигурност” и да покрие стандартите на Шенген и Еврозоната. Тези стандарти изискват засилен разузнавателен обмен и безкомпромисен контрол върху финансовите операции. Очевидно е, че секретна информация на службите за сигурност, която попада в един кмет, твърде вероятно е и да става достояние на определени кръгове от организираната престъпност.  Но най-притеснителното за партньорите ни от ЕС е опасността, чувствителна информация от особена важност, обменяна между нашите и техните служби да изтече към чужди, враждебно настроени разузнавателни централи, посредством българските корупционни канали.

Ние, от Демократи за силна България, подхождаме с голяма загриженост към очертаващия се провал по тези основни приоритети пред нацията ни. Видно е, че премиерът Борисов, който лично ръководи дейността на специалните служби и носи цялата отговорност за тях, е зависим от задкулисни интереси, поради което няма политическата воля да предприеме радикални действия за реформиране и укрепване на сектор “Сигурност”, с цел достигане на необходимите стандарти за приемането ни в Шенген и Еврозоната.

Неизпълнението на тази най-важна задача представлява опасност за пълноправното членство на България в ЕС и поражда евроскептицизъм у българските граждани. За такъв непоправим провал реализирането на политическата отговорност трябва да бъде единствено чрез отстраняването на Борисов и неговото правителство от власт.“

Изследване: По сива икономика България е близо до Африка

http://www.moreto.net/novini.php?n=368614

Средното ниво на сивата икономика на България за периода 1991-2015 г. е 29,17%. Това показват данните на Международния валутен фонд, който е оценил размера на сивата икономика в 158 държави по света. През различните години делът на сивата икономика в България се е движел между 20,83% и 35,3%.

Стартиращи иновативни фирми пристигат на „Станция С“ в София през март

https://www.actualno.com/business/startirashti-inovativni-firmi-pristigat-na-stancija-s-v-sofija-prez-mart-news_658500.html

Sofia Startup Expo 2018 ще представи идеи и прототипи на стартиращи иновативни компании на модерната „Станция С“ в София Тех Парк през март. Иновационният форум „Джон Атанасов“ ще се превърне в атрактивна експозиционна гара, която ще събере под покрива си цялата стартъп екосистема, необходима за разработване на нови идеи с бизнес потенциал и стартиране на бизнес. Събитието се организира за първи път в България и ще срещне млади иноватори и предприемачи с п

Дагестан - хайка срещу корупцията или бетониране на "своите" хора? (ВИДЕО)

http://clubz.bg/63886-dagestan_hajka_sreshtu_korupciqta_ili_betonirane_na_svoite_hora_video

Руските власти взеха на мушка клановете в най-голямата кавказка република Дагестан, която е затънала в корупция, пише в. "Комерсант".

Остава обаче да се види дали истинската цел е тази, или просто настаняването на ръководни постове на "свои" хора, изтъкват анализатори.

Масовите хайки в столицата Махачкала започнаха през нощта на 4 срещу 5 февруари. Тогава агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ) обискираха домовете и работните кабинети на висшето ръководство на Дагестан. Арестувани бяха временно изпълняващият длъжността премиер на републиката Абдусамад Гамидов, временните му заместници Шамил Исаев и Раюдин Юсуфов, както и бившият министър на образованието Шахабас Шахов.

Преди тях, в средата на януари, бяха задържани временният столичен кмет Муса Мусаев, предшественикът му Устархан Алюков и главният архитект на града Магомедрасул Гитинов.

Акциите като тези от миналата седмица последваха в администрациите на Табасаранския, Буйнакския и Кизилюртовския райони и градовете Избербаш и Ботлих.

На 5 февруари вечерта временният дагестански глава Владимир Василиев (кой е той - виж по-долу) прати в оставка цялото ръководство на републиката.

Акцията срещу ръководството на Дагестан е по дело за присвояване на средства от бюджета. Повдигнато е обвинение за измама в особено големи размери.

Според следствието задържаните присвоили от бюджета средства за реализирането на социални програми. Засега не се споменава какви са точно тези програми.

Интересното е, че при обиска у временния премиер Гамидов е открит златен пистолет ТТ. Заедно с него премиерът държал у дома си малък арсенал - пистолети "Берета", два автомата "Калашников" и патрони.

Следственият комитет на Руската федерация (СКРФ) разпространи видеозапис, от който се вижда как агенти на ФСБ обискират луксозните жилища на дагестанските ръководители. Вижда се врата с позлатени украшения на една от къщите и клетка за птици на едно от дърветата. Заснето е и откритото у Гамидов оръжие. В края на записа задържаните биват отведени към самолет с чували на главите.

В дома на Абдулсамад Гамидов бе открит златен пистолет ТТ. Снимка СКРФ

Клановете

Властта в Дагестан традиционно е изградена върху договорки между етническите кланове, изтъква агенция РБК. Те често се делят според принадлежността им към един или друг район по местоживеене. Този път обаче арестите на са извършени на принципа на удара срещу един от клановете.

"Гамидов е мекетинец – от даргинския клан от село Мекети. Исаев е авар. Двамата реално не са се обичали. Юсуфов е от табасараните. Както виждате, всички са от различни кланове", споделя пред РБК източник, близък до ръководството на Дагестан.

Най-силният удар е нанесен по мекетинците, т.е. по хората на премиера Абдулсамад Гамидов. Интересите на този клан са представлявани от махачкалинския кмет Мусаев.

Дагестан е сред най-проядените от корупция руски региони.

"При нас нищо не можеш да направиш без подкуп. Ако искаш да работиш - плащай си, дори да си бавачка в детска градина", жалва се пред РБК жителка на град Каспийск.

Кой е Владимир Василиев

Владимир Василиев разговаря с Путин, който го прие през декември 2017 г. Снимка Пресслужба на Кремъл

Хайката срещу дагестанския елит е свързана с пристигането в региона на Владимир Василиев - генерал-полковник от полицията и бивш шеф на фракцията на президентската партия "Единна Русия" в Думата.

"Това е показен бой. Силовиките (служителите на силовите ведомства - б.р.) трябва да наложат контрол в слабо контролирания регион, да го прочистят от омразните за тях хора и да сдложат свои хора. Когато Василиев дойде в региона, той видя мащабите на кражбите и корупцията", коментира пред РБК бившият регионален министър на печата и масовите комуникации Нариман Гаджиев.

Владимир Абдуалиевич Василиев (68 г.) бе назначен за временен глава на Дагестан (такова е названието на длъжността според конституцията на републиката - б.р.) през октомври 2017 г. с указ на руския президент Владимир Путин. 

Акцията в Дагестан е извършена след двумесечно разследване, твърдят от СКРФ.

Според РБК вероятно сигналът за всичко това е даден на 4 декември 2017 г. Тогава Владимир Василиев е приет от Путин. Сайтът на Кремъл цитира думите на дагестанския глава от тази среща:

"Обърнах се за помощ по желание на нащите граждани. Всички искат законите да са такива като в Русия."

„Както навсякъде в Русия“, намесва се Путин.

Явно съвпадението с поредицата от събития в Дагестан е "съвсем случайно", коментират иронично познавачи.

Разследват причините за пламнала къща в град Бяла черква

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703588

Разследват причините за пламнала 
къща в град Бяла черкваСлужители на полицейското управление в Павликени разследват пожар в къща в гр. Бяла черква. Сигнал за инцидента на ул."Ивайло" е получен в 13,37 ч. във вторник. Огънят е унищожил покрив, каратаван и домашно имущество. След потушаването на пожара е извършен оглед. Причините са в процес на изясняване. По случая е започнато досъдебно производство.

Разследват Московски за причиняване на смърт по непредпазливост

https://offnews.bg//temida/razsledvat-moskovski-za-prichiniavane-na-smart-po-nepredpazlivost-674385.html

Националната следствена служба (НСлС) се заема с разследването на инцидента от 2 февруари в курорта Боровец, при който загина четиригодишният син на министъра на транспорта Ивайло Московски.

Това е станало с постановление на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от държавното обвинение.

Въпреки че в съобщението не се посочва името на министъра, от него става ясно, че разследването е прехвърлено по компетентност от Окръжната прокуратура в София, която няма правомощия да разследва лица от изпълнителната власт. Националното следствие има правомощия по разследването на престъпления, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет, от членове на Министерския съвет или от държавни служители.

От пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че досъдебното производство е образувано на 2 февруари 2018 г., като на място разследването е започнало от разследващ полицай от ОД МВР София, който е направил оглед на местопроизшествието. 

Разследването е образувано чл. 122, ал. 1 Наказателния кодекс - причиняване на смърт по непредпазливост. 

Първоначалните и неотложни действия са докладвани на Окръжна прокуратура - София, под чието наблюдение е започнало и се води досъдебното производство.

В хода на разследването са извършени пет огледа на местопроизшествие, разпитани са седем свидетели, изготвена е съдебномедицинска експертиза на труп, изискана е справка от „КАТ-ПП“ при ОД МВР София, възложени са ОИМ.

По делото следва да бъдат разпитани голям брой свидетели и да бъдат назначени множество съдебни експертизи и други действия по разследването, част от които изискват и специфични знания за разрешителния режим и правилата за ползване на моторни шейни.

По предложение на административния ръководител на Окръжна прокуратура – София и наблюдаващия прокурор, с постановление на главния прокурор от днес - 07.02.2018 г., разследването по делото е възложено на Национална следствена служба.

Българските потребители очакват инфлация и не възнамеряват да спестяват

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/07/3125446_bulgarskite_potrebiteli_ochakvat_inflaciia_i_ne/?ref=rss


Сега не е време за спестяване, смятат българските потребители, анкетирани от Националния статистически институт. Януарската анкета отчита положителна нагласа към покупка на предмети с дълготрайна употреба, за покупка на жилище или вила и за подобрения в дома.<br /><br />Общият показател на доверието на потребителите се покачва с 1.1 пункта спрямо октомври 2017 г. Подобрението се дължи на оптимизма на градското население, докато жителите на селата имат влошени очаквания за развитието...

Кратки новини: Няма данни за пострадали българи при труса в Тайван

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/07/3125437_kratki_novini_niama_danni_za_postradali_bulgari_pri/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани. <br /><br />МВнР няма информация за пострадали българи при труса в Тайван<br /><br />Министерството на външните работи съобщи, че няма информация за загинали или пострадали български граждани след силното земетресение в Тайван, регистрирано в късните часове на 6 февруари. В района на гр. Хуалиен са...

Правителството подготвя радикално преформатиране на МВР

https://offnews.bg//politika/pravitelstvoto-podgotvia-radikalno-preformatirane-na-mvr-674373.html

Министерството на вътрешните работи ще бъде подложено на радикална реформа до края на годината. Намеренията на правителството са до края на март да бъде изготвен функционален анализ на структурите в МВР като бъдат предложени решения за преформатиране на ведомството.

По информация на OFFNews такъв анализ вече е поръчан на български експерти от академичната общност, като докладът трябва да е готов до пролетта. По неофициална информация допълнителен анализ ще бъде направен и от експерти от Световната банка, които през месец май трябва да предложат нов функционален модел на МВР.

Намеренията на правителството са били изложени от министъра на вътрешните работи Валентин Радев на среща със синдикални лидери на 18 януари. Той обяснил, че премиерът Бойко Борисов е дал съгласието си за анализ на МВР и правителството "този път ударило твърдо по масата".

Представеният от експертите анализ вероятно ще е основа за изработването на изцяло нов Закон за МВР. Както вече OFFNews писа, освен за повишаване на заплатите, властта е склонила и останалите две искания на синдикатите - промени в Закона за МВР и изготвянето на проект за изцяло нов закон. Намеренията на синдикатите са новият закон да влезе в сила от 1 януари 2019 г.

На среща със синдикалисти министър Радев е намекнал, че администрацията в МВР е раздута и поръчаният анализ ще търси варианти за оптимизирането ѝ. Статистиката досега показвала, че близо 13.5 процента от заетите в МВР са на постове в администрацията, което поставя ведомството на първо място по администрация сред останалите министерства. 

"Чувам, че се прави анализ. Но такъв анализ и за преструктуриране се говори при всички правителства в последните години", коментира за OFFNews бившият секретар в МВР проф. Николай Радулов.

Според него структурни промени в МВР са необходими и те трябва да са насочени към "безкрайно раздутата администрация", но не и по отношение на оперативния състав.

"Има наистина голямата необходимост от структурни промени, защото въпреки всички опити и всички приказки в последните десетина години за преструктуриране за намаляване на администрацията, се получава точно обратното. Ако обаче става дума за структурни промени, които да доведат на определени места до нови началници, тоест елегантното махане без уволнение и без съкращение на тези, които не се харесват на сегашното управление и ако не се пипне огромната администрация, то ще има точно обратния ефект", коментира Радулов.

Той обаче е скептичен, че експерти от Световната банка могат да направят подобен анализ, тъй като те не са в течение на "местните проблеми" и невинаги могат да "схванат материята".

Това е поредният опит за реформа в МВР, след като опитите на предходния министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова да модернизира ведомството пропаднаха. Така наречената реформа "Бъчварова" претърпя пълен крах при гласуване на промените в Закона за МВР. Част от тях предвиждаха създаването на ново държавно предприятие, което да се грижи за издаването на документи за самоличност. Идеята беше "порязана" както от депутатите от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, ръководена от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, така и от финансовия министър Владислав Горанов. 

Депутатите отхвърлиха и други важни предложения като разрастването на пожарната от дирекция в агенция, както и идеята за създаване на нова агенция за социални дейности. Единствената структурна промяна, която депутатите одобриха, е преминаването на специалната куриерска служба в МВР към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). 

ДПС: Който се притеснява от закона за медиите, значи има какво да крие

https://offnews.bg//politika/dps-kojto-se-pritesniava-ot-zakona-za-mediite-znachi-ima-kakvo-da-kr-674379.html

"Няма как този закон да е насочен срещу някого, той цели само едно - информираност. Ако някой се притеснява от законопроекта, то това са лица, които имат какво да крият. Ако този закон бъде приет, ние ще разберем, какво имат тези лица да крият" - с тези думи Хамид Хамид от ДПС коментара в парламента опредложените вчера промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Вносители на законопроекта са Хамид Хамид, бившият пиар на ДПС Велислава Кръстева, Йордан Цонев и издателят Делян Пеевски, който традиционно не беше в парламента, за да представи проекта си. Това направиха само Хамид и Кръстева.

Любопитно е, че когато внасяха закона срещу "вторичното разграбване на КТБ", от ДПС коментираха по същия начин законопроекта си. През октомври Йордан Цонев каза: "Гледайте внимателно кой говори срещу този закон."

За ДПС целите са няколко - осветляването на собствеността на медиите, финансирането (но само извън рекламните договори) и разпространението на печата.

Защо в предложението на ДПС няма например осветляване и на получаваните банкови кредити, Хамид коментира така: "Отворени сме на предложения между първо и второ четене, ако законът мине."

В момента Законът за задължителното депозиране на печатни и други произведения изисква всяко печатно издание да съобщи собственика си в началото на всяка календарна година, а информацията се вписва в регистър, поддържан от Министерството на културата.

С предлаганите промени регистърът ще се разшири и ще обхване собствениците не само на печатните медии, но и на онлайн изданията, радиата и телевизиите. Собствениците трябва да бъдат посочени до физическите лица. Вносителите изрично посочват, че законът ще обхване всички доставчици на "медийни услуги" по смисъла на Изборния кодекс, а в него влизат всички видове медии.

Повече за законопроекта може да видите на този линк.

Столична община получи Антична Сердика за 10 години

https://offnews.bg//obshtestvo/stolichna-obshtina-poluchi-antichna-serdika-za-10-godini-674381.html

Министерският съвет предостави на Столична община стопанисването в следващите 10 години на античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“. 

Решението създава условия за реставрация, експониране, управление и поддържане на обекта и развитие на културния туризъм. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на научни, културни, образователни и туристически дейности, ще се извършват в съответствие със Закона за културното наследство от археологически или специализиран исторически музей в София, съобщиха от Дондуков 1. 

Комплексът бе открит през април 2016 година. През 2015 пък реставрацията на „Сердика” бе временно прекратена с разпореждането е на министъра на културата тогава Вежди Рашидов. Причината бе бурна дискусия в социалните мрежи за възраждането на останките с червени тухли, бетон и т. н. Зам.-кметът на София Тодор Чобанов заяви тогава, че Столична община също има забележки по реставрацията и изпълнението на проекта. "Желаният резултат е твърде далеч от това, което може да се види сега. Визията на новите материали трябва да бъде променена, а за целта може да се използват подходящи химикали и други способи", отбеляза Чобанов, който е археолог по образование. Сега Столична община получава комплекс "Сердика" официално. 

Ще проучват за археологически находки и край Девня

Правителството учреди в полза на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД безвъзмездно право на ползване за срок от една година върху поземлен имот от 100 кв. м в горска територия край Девня. Той се предоставя за извършване на теренни проучвания и консервация на археологически ценности преди изграждането на далекопроводна мрежа. Проучванията се налагат във връзка с появили се данни, че на терена е възможно да има находки. 

Хага: Не за Шенген, не и не!

http://dnes.dir.bg/news/holandia-shengen-26858304

Съвсем очаквано холандският премиер Марк Рюте охлади стремежа на българския му колега Бойко Борисов към Шенген.

ЧЕЗ Разпределение ще установява кражби на ток с нова технология

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703587

ЧЕЗ Разпределение ще установява кражби на ток с нова технологияУредът гарантира 99% откриваемост на незаконните присъединявания ЧЕЗ Разпределение България внедрява нова технология за разкриване на незаконните присъединявания към електроразпределителната мрежа. Компанията ще снабди с рефлектометри всички екипи, които проверяват за нарушения. Уредът позволява разкриване на допълнителни незаконни връзки към

ЧЕЗ Разпределение ще установява кражби на ток с нова технология

http://www.cross.bg/razpredelenie-krazhbi-vruzki-1567267.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение България внедрява нова технология за разкриване на незаконните присъединявания към електроразпределителната мрежа. Компанията ще снабди с рефлектометри всички екипи, които проверяват за нарушения. Уредът позволява разкриване на допълнителни незаконни връзки към проводниците с точност до 99%, като при проверка всички кражби се установяват веднага. Рефлектометрите правят разлика между монтажни връзки, направени при ремонти, и нерегламентирани присъединявания. Това гарантира бързото и безусловно установяване на кражбите. Уредите са изключително точни, ефективни са и имат възможност за откриване на връзки с дължина над половин километър. Същевременно показват точното разстояние от електромера, на което е реализирано нерегламентираното присъединяване. Това спестява време и излишно ангажиране на лабораторни автомобили за диагностика, тежка механизация за разкопаване и откриване на незаконните връзки. До този момент ЧЕЗ Разпределение България използваше лабораторни коли за разкриване на кражбите, извършени чрез допълнителни проводници към развитата кабелна мрежа на дружеството. За целта се ангажираше по-солиден човешки и финансов ресурс, а ефективността не беше толкова висока. Всички лабораторни коли вече ще се използват само за по-бързото откриване на повреди по мрежата, което ще оптимизира работата и на аварийните екипи. През 2017 г

Британско предложение: Членството на Македония в НАТО да е без споразумение с Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703581

Британско предложение: Членството на 
Македония в НАТО да е без споразумение с ГърцияКомисията по външните работи към Камарата на лордовете на британския парламент препоръчва в свой доклод да бъде подкрепено членството на Република Македония в НАТО и това да стане дори без да е решен спорът на страната с Гърция за нейното име, съобщава в."Катимерини", като се позовава на публикация на гръцката телевизия Скай, цитирана от БТА.

Скоро Македония с ново име

http://clubz.bg/63885-skoro_makedoniq_s_novo_ime

Бившата югославска република Македония (БЮРМ) е готова да добави географско определение към името си, за да спомогне за разрешаването на спора с Гърция, който спира перспективите й за присъединяване към Европейския съюз и НАТО, заяви македонският премиер Зоран Заев, предаде Ройтерс. Спорът за името на бившата югорепублика е с 27-годишна давност, от момента на обявяване на независимостта на Македония.

През 1993 г. БЮРМ се присъедини към Организацията на обединените нации (ООН) с временното наименование "Бивша югославска република Македония", тъй като Гърция се противопостави на наименованието Македония.

"Бих искал преговорите (с Гърция - б.р.) да успеят... Ние сме готови за географска квалификация в името", каза Заев пред журналисти в столицата Скопие.

Изявлението на Заев, както и решението на македонското правителство да преименува международното летище в столицата и ключова магистрала в страната - и двете носещи името на Александър Велики, срещна добър прием в Гърция.

Атина приветства готовността на Скопие да предприеме конкретни стъпки към разрешаването на спора с името, отбелязва "Екатимерини". Ако властите в Македония успеят незабавно да изпълнят тези намерения, както и да приемат географско определение в името на страната, то преговорите за разрешаване на спора между Атина и Скопие, водени под егидата на ООН, ще се ускорят.

Гръцкото външно министерство приветства решението на македонските власти да преименуват летището и магистралата, определяйки го като "положителна стъпка към дистанция от случилото се през последното десетилетие и създаването на напрежение в отношенията между двете страни". Новината бе посрещната от гърците и като "важно развитие в посока преодоляване на иредентизма".

Надяваме се, че това е началото на нова глава в отношенията между нашите две страни и народите, заявява гръцкото външно министерство в разпространеното съобщение.

Обещанието за преименуване на летището и магистралата беше дадено от Заев на срещата му на четири очи с гръцкия премиер Алексис Ципрас в кулоарите на Световния икономически форум в Давос.
Дипломатите смятат, че "Северна Македония", "Нова Македония" или "Горна Македония" вече могат да бъдат приемливи и за двете страни.

Заев каза, че летището ще бъде преименувано на "Международно летище Скопие", а магистралата ще се нарича "Приятелство".

"С днешното решение... ние потвърждаваме нашата стъпка към изграждане на приятелство и доверие с Гърция", каза Зоран Заев.

В неделя стотици хиляди хора демонстрираха в Гърция срещу каквото и да е решение, което включва термина "Македония". Митингът в Атина събра близо 1.2 милиона демонстранти.

Индия е развъдник на опасни бактерии, които не се влияят от антибиотици

//dariknews.bg/novini/sviat/indiia-e-razvydnik-na-opasni-bakterii-koito-ne-se-vliiaiat-ot-antibiotici-2077193

Учени от университета „Куин Мери“ в Лондон твърдят, че Индия е потенциален "инкубатор за супербактерии", съобщи Нюзру.

Тези бактерии не се влияят от съществуващите антибиотици.

Задържаха тийнейджъри заради клип с побой над момче

//dariknews.bg/regioni/ruse/zadyrzhaha-tijnejdzhyri-zaradi-klip-s-poboj-nad-momche-2077175

Двама младежи са задържани заради побой над момче в Русе. Вчера започна разследване, след като в платформа за видеосподеляне бяха разпространени кадри с насилието.

Местните полицаи са установили участниците, заснети в клипа - русенск

ЧЕЗ Разпределение ще установява кражби на ток с нова технология

https://frognews.bg/novini/chez-razpredelenie-shte-ustanoviava-krajbi-tok-nova-tehnologiia.html

ЧЕЗ Разпределение България внедрява нова технология за разкриване на незаконните присъединявания към електроразпределителната мрежа. Компанията ще снабди с рефлектометривсички екипи, които проверяват за нарушения. Уредът позволява разкриване на допълнителни незаконни връзки към проводниците с точност до 99%, като при проверка всички кражби се установяват веднага.

Манолова: Отклонения в детските храни у нас, а цените - по-високи

https://www.vesti.bg/bulgaria/manolova-otkloneniia-v-detskite-hrani-u-nas-a-cenite-po-visoki-6079055

Омбудсманът настоява за европейско законодателство, което да забрани да се продават хранителни продукти под една и съща марка, но с различни съставки

Хилари Дъф се показа преобразена (СНИМКА)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/hilari-dyf-se-pokaza-preobrazena-snimka-6079052

30-годишната актриса влиза в нов образ. Дъф ще изиграе покойната актрисата Шарън Тейт, съпруга на Роман Полански

Национална следствена служба разследва смъртта на сина на Московски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703580

Национална следствена служба разследва смъртта на сина на МосковскиПо повод постъпили множество запитвания от медии относно инцидент на 02.02.2018 г. в к. к. „Боровец“, пресцентърът на прокуратурата на Република България съобщава следното: Досъдебното производство е образувано на 02.02.2018 г. по реда на чл.212 ал.2 НПК с първото действие по разследването на разследващ полицай от ОД МВР София – оглед на

Клиенти на НАП могат да превеждат данъци и вноски без такса

http://www.mediapool.bg/klienti-na-nap-mogat-da-prevezhdat-danatsi-i-vnoski-bez-taksa-news275214.html

Клиентите на НАП, които притежават банкови карти Mastercard и Maestro, както и Bcard на БОРИКА, вече могат да превеждат без такси както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задължения към други институции, събирани от приходната агенция, съобщиха от НАП. По-късно през годината се очаква и собствениците на карти Visa също да имат достъп до тази услуга. Плащането на данъци и вноски без такса може да стане чрез новата услуга на НАП, достъпна чрез портала за електронни услуги, която функционира денонощно. Без такси клиентите на НАП могат да преведат задълженията си и чрез инсталираните ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на агенцията. Друго предимство на картовите преводи чрез "виртуален ПОС терминал" и физическите ПОС терминали на НАП е незабавното отразяване на плащането в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи. От НАП обръщат внимание, че когато се плащат задължения към други институции или задължения, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение и отнема повече време. 

Близо 31 млн. лв. финансова помощ ще бъде предоставена на „Холдинг БДЖ“

http://econ.bg/Новини/Близо-31-млн-лв-финансова-помощ-ще-бъде-предоставена-на-Холдинг-БДЖ-_l.a_i.757558_at.1.html

Правителството одобри допълнителни плащания от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в размер...

Правителството отчете 845 милиона лева излишък за 2017-а

http://www.cross.bg/razmer-spryamo-godinata-1567266.html

/КРОСС/ Министерският съвет одобри информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за 2017 г., изготвена в изпълнение на чл. 135, ал. 1 на Закона за публичните финанси, на база на месечните отчети за касовото изпълнение на първостепенните разпоредители с бюджет, съобщават от пресслужбата на правителството след днешното му заседание. Салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа за 2017 г. е положително в размер на 845,2 млн. лв. (0,8% от прогнозния БВП) и се формира от излишък по националния бюджет в размер на 309,1 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 536,1 млн. лева. За сравнение, в разчетите към Закона за държавния бюджет на Република България за 2017 г. е заложен дефицит по КФП за годината в размер на 1 330,0 млн. лв., което означава, че спрямо заложеното в програмата за годината се отчита номинално подобрение на бюджетното салдо с близо 2,2 млрд. лева. В структурно отношение салдото по националния бюджет отчита подобрение спрямо отчетеното за 2016 г., основно поради ръста на данъчните, вкл. осигурителните приходи, докато салдото по сметките за средства от ЕС през настоящата година се влошава поради базов ефект в 2016 г., свързан с възстановени към България грантове от ЕС в началото на 2016 г. за извършени разходи в края на 2015 г., когато бе пикът на плащанията по проектите за предходния програмен период 2007-2013 година

Amazon вече е по-голяма от Microsoft

https://news.bg/companies/amazon-veche-e-po-golyama-ot-microsoft.html

Акциите на компания на Безос подскочиха с 21% от началото на годината

Корейско шоу за официалното посрещане на България в олимпийското село

https://www.24chasa.bg/sport/article/6703584

Корейско шоу за официалното посрещане на България в олимпийското селоКорейско шоу с традиционни маски, костюми и тъпани посрещна делегацията ни на официалната церемония в олимпийското село за вдигането на националния флаг. Домакините бяха раздали маски и на всички, които отидоха в международната зона. Кметът на селото Ю Син-минг, олимпийски шампион по тенис на маса от Атина и член на комисията на спортистите към

Правозащитникът Ал. Кашъмов: Цензура е да бориш конкуренцията със закон

https://frognews.bg/novini/pravozashtitnikat-kashamov-tsenzura-borish-konkurentsiiata-sas-zakon.html

Дали един проблем трябва да се бори със закон е също голям въпрос, защото всяка регулация, всяко създаване на закони по отношение на медиите, граничи с опасността да бъде осъществена цензура, забранена от Конституцията, обяви по БНР юристът Александър Кашъмов от Програма ”Достъп до информация”

Зам.-министър Бойко Пенков е новият председател на Комисията по прозрачност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703576

Зам.-министър Бойко Пенков е новият председател на Комисията по прозрачностПравителството определи заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков за председател на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, съобщи пресслужбата на кабинета. Досега тези функции изпълняваше Лидия Нейчева в качеството й на заместник-министър. Комисията по прозрачност е органът,

Г-н премиер, Холандия има да ни гони само в ровенето по кофите

https://www.actualno.com/actualno/g-n-premier-holandija-ima-da-ni-goni-samo-v-roveneto-po-kofite-news_658495.html

Холандия има да ни догонва в борбата с контрабандата. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на снощната ни пресконференция, която даде заедно с холандския министър-председател Марк Рюте. Коментар на редактора С нелепиците, излизащи от устата на Борисов, отдавна сме свикнали толкова, че рядко ни правят впечатление. Но тази няма как да не я забележим, колкото и да сме дебелокожи – боцка някак с нетипично острите си ъгли. Първо – големият успех в контрабандата. Борисов о

Меркел и Шулц съгласуваха коалиционния договор

https://www.actualno.com/europe/merkel-i-shulc-syglasuvaha-koalicionnija-dogovor-news_658496.html

Консервативният блок ХДС/ХСС на федералния канцлер Ангела Меркел и Социалдемократическата партия на Германия начело с Мартин Шулц след дълги преговори успяха да съгласуват коалиционния договор, който е в основата на новото правителство, съобщи списание Der Spiegel като се позова на собствени източници. „Преговарящите завършиха консултациите – договорът за коалицията е съгласуван”, отбелязва изданието. Информационна агенция ДПА, цитирана от ТАСС, допълва, че партии

Разследват смърт по непредпазливост за Кристиян Московски

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-intsident-ivilo-moskovski-26858170

Националната следствена служба поема разследването на смъртта на 4-годишния син на транспортния министър Ивайло Московски - Кристиян.

В проектозакона на ДПС се предлага осветляване и на разпространителите на вестници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703571

В проектозакона на ДПС се предлага осветляване и на разпространителите на вестнициМедиите да оповестят всичките си собственици и доходите, които получават извън тези за рекламна дейност. Тези промени ще внесат от ДПС в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Това обяви депутатът от ДПС Хамид Хамид на брифинг пред журналисти в Народното събрание. "Законопроектът има огромно значение за осветляването

Правителството прие отчет за последния мониторингов доклад на ЕК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703564

Правителството прие отчет за последния
мониторингов доклад на ЕКПравителството прие отчет за изпълнението на Плана за действие за 2017 г. за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия от януари 2017 г. в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. В Плана за действие бяха включени 48 законодателни, организационни и аналитични мерки в отговор на направените препоръки.

Момче счупи челюстта на свой връстник в двора на варненско училище

http://www.moreto.net/novini.php?n=368620

Непълнолетно момче преби по-голям свой връстник в двора на централно варненско училище, съобщиха от полицията за Moreto.net. Инцидентът е станал вчера. Участниците в конфликта имали стари пререкания и започнали да се бият на двора.

Целта, която да си поставите през ФЕВРУАРИ, според зодията

https://www.actualno.com/curious/celta-kojato-da-si-postavite-prez-fevruari-spored-zodijata-news_658493.html

Всеки знае, че успешните хора си поставят цели. Ежедневни, месечни, годишни, за много години напред. Това ги държи фокусирани и гледащи в правилната посока. Вие от тези хора ли сте? Или искате да си поставяте цели, но ви е много трудно да изберете какви? За щастие, има лесен начин да си създадете цели, да ги преследвате и постигате. Просто трябва да намерите правилните такива. И тук на помощ идват звездите. Началото на месеца на любовта е и е идеалното време за поставяне на месечна цел. Ето как

Възстановяването на азиатските пазари се забави

https://www.investor.bg/aziia/336/a/vyzstanoviavaneto-na-aziatskite-pazari-se-zabavi-255343/

В Япония акциите на автомобилните и технологичните компании се върнаха към повишения

Отпуснаха помощ от 31 милиона лева на БДЖ

http://www.cross.bg/otpysnaha-pomosht-ot-miliona-leva-na-bdzh-1567265.html

/КРОСС/ Правителството одобри допълнителни плащания от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в размер на 30 946 000 лв. Сумата ще бъде предоставена на „Холдинг БДЖ" ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г., съобщават от пресслужбата на правителството след днешното му заседание. Средствата се предоставят на холдинга за погасяване на задължения по Втория облигационен заем, сключен през 2007 г.    

Русия ще достави зенитна ракетна система С-400 на Саудитска Арабия

http://www.mediapool.bg/rusiya-shte-dostavi-zenitna-raketna-sistema-s-400-na-sauditska-arabiya-news275213.html

Русия и Саудитска Арабия са подписали всички необходими документи за доставката на руски зенитни ракетни системи С-400 на арабското кралство, съобщава в интервю за московския делови вестник "Комерсант" помощникът на президента на Русия по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС. "Преговорите със Саудитска Арабия бяха сложни, но документите са подписани, параметрите им са известни... Всичко е готово, съгласувано. Започваме доставките, като паралелно с това ще обсъдим и локализацията", казва Кожин в интервюто си. Според него сложностите в преговорите се дължат на това, че "партньорите настояват да се започне с рязък старт - едновременна доставка и на ракетите, и на технологиите. А ние, разполагайки с достатъчно голям опит, уважавайки и оценявайки потенциала на партньора, предлагаме все пак да вървим стъпка по стъпка". Кожин посочва, че със Саудитска Арабия се обсъждат и други споразумения - например за доставки на руско стрелково оръжие и за организиране на производството му в страната. ТАСС припомня, че понастоящем зенитните ракетни системи С-400 "Триумф" са на въоръжение само в Русия, но редица чужди държави проявяват интерес да ги закупят. Преговори се водят, например, с Турция. В интервюто си Кожин съобщава също, че Москва обсъжда с Египет възможностите за доставки на допълнително руско военно оборудване за египетските бойни кораби от типа "Мистрал". Това са същите два хеликоптероносача, които Русия бе поръчала във френски корабостроителници. Париж обаче анулира сделката в последния момент, когато корабите бяха почти готови, заради руската намеса в Украйна. Малко след това Франция договори продажбата им на Египет. "Продължава активната работа по "Мистрал"-ите с оглед тяхното дооборудване с оръжейни системи и със системи за управление. Ние имаме преимущество пред онези, които също искат да получат тези поръчки, и се надяваме, че египетските колеги ще оценят това. Преговорите още не са завършили, но през 2018 г. всичко ще се изясни", казва помощникът на руския президент пред "Комерсант". Той добавя, че продължава и работата по подготовка на сделка за доставка на Египет на хеликоптери Ка-52К "Катран" за същите "Мистрал"-и. Русия спечели този търг още през май м.г. Хеликоптероносачите от типа "Мистрал" са предназначени за превоз на войски, за стоварване на десант, а могат да изпълняват и функция на кораби за управление на операции. Те могат да превозват до 16 тежки хеликоптери или 32 леки, а също до 900 войници с бронирана техника и десантни катери.  

Откриха мощно оръжие срещу еректилната дисфункция

https://www.actualno.com/interest/otkriha-moshtno-oryjie-sreshtu-erektilnata-disfunkcija-news_658491.html

Редовният прием на аспирин повишава мъжката потенция. До този извод са стигнали учени от турския университет Медпол, пише сп. Renal and Urology News. В изследването на взели участие 184 мъже, страдащи от еректилна дисфункция на средна възраст от 48 години. В продължение на шест седмици една част от тях всеки ден приемала таблетка аспирин (100 мг), а другата приемала плацебо. В края на експеримента резултатите показали, че при мъжете, приемащи аспирин броят на успешните сексуални контакти е нар

Схема „Младежка заетост“ във Варна продължава приема на документи

http://www.moreto.net/novini.php?n=368605

Продължава приемът на заявки от страна на работодателите по схема „Младежка заетост“ за младите хора до 29 години. Това каза Божидар Михайлов, директор на Регионалната служба по заетостта във Варна. „Успешно започва годината по отношение на реализацията на схема „Родители в заетост“.

Управляващите отрязаха ДПС за връщане на гражданството на изселниците

https://www.actualno.com/politics/upravljavashtite-otrjazaha-dps-za-vryshtane-na-grajdanstvoto-na-izselnicite-news_658490.html

Парламентът отхвърли на първо четене предложение на ДПС за промени в Закона за българското гражданство, които целят премахване на "дискриминационни текстове". Депутатите гласуваха с 25 гласа "за", 46 "против" и 86 "въздържал се". Идеята е по ускорен ред изселниците от 50-те и 70-те години на миналия век, избрали тогава турско гражданство по силата на спогодба с южната ни съседка, да могат да възстановят и българското си. В мотивите на законопроекта на Д

"Челси" си намерил заместник на Антонио Конте

http://clubz.bg/63883-chelsi_si_nameril_zamestnik_na_antonio_konte

Луис Енрике на скамейката на "Барселона". Снимка ЕПА/БТА

"Челси" най-вероятно скоро ще има нов треньор и неговото име е Луис Енрике, пише каталунският в. "Спорт". Според изданието бившият играч и наставник на "Барселона" вече е договорил личните си условия с лондончани.

Единственият въпрос е кога ще стане смяната на Антонио Конте с Енрике - може в близките часове и дни, а може и по-напред във времето.

Собственикът на "Челси" Роман Абрамович търси варианти за промяна, тъй като отборът му може да се окаже извън топ 4 във Висшата лига в края на сезона, което би означавало да не играе в Шампионската лига следващия сезон.

В последните си два мача "сините" допуснаха тежки поражения - 0:3 от "Борнемут" и 1:4 от "Уотфорд". Заговори се, че Конте, който не се чувства щастлив в Лондон и не се разбира с част от шефовете на клуба, вече е изгубил и доверието на играчите.

Снощи заседава управата на английския шампион и се смяташе, че италианецът ще бъде уволнен, но той запази поста си. Не е ясно докога.

От друга страна Луис Енрике е свободен, след като по собствено желание напусна "Барселона" миналото лято. "Спорт" твърди, че бившият испански национал ще получи договор за 2,5 г. Ако информацията се потвърди, той ще е поредното голямо треньорско име в елита на родината на футбола.

В случай, че по някаква причина Конте остане на "Стамфорд Бридж" до края на сезона, Луис Енрике ще поеме отбора през лятото.

Сестрата на Ким Чен-ун ще посети Южна Корея за олимпиадата в Пьончан

http://www.mediapool.bg/sestrata-na-kim-chen-un-shte-poseti-yuzhna-koreya-za-olimpiadata-v-pyonchan-news275212.html

Сестрата на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун ще посети Южна Корея за Зимните олимпийски игри в Пьончан, съобщи южнокорейското министерство на националното обединение, цитирано от Франс прес. Ким Йо-джон, която е висш кадър на Корейската трудова партия, ще е част от делегация на високо равнище, очаквана в петък в Южна Корея. Тя отговаря за пропагандната дейност на управляващата партия. Делегацията на КНДР в Южна Корея ще се ръководи от председателя на парламента Ким Йон-нам. В нея влизат също председателят на севернокорейския Спортен комитет Чхуе Хюи и ръководителят на екипа на КНДР в преговорите с Южна Корея И Сон-гуон, предаде Ройтерс. Включването на Ким Йо-джон в делегацията е от голямо значение, тъй като тя е не само сестра на севернокорейския лидер, а и член на ръководството на управляващата Корейска трудова партия, се казва в изявление на южнокорейското министерство на националното обединение. Визитата й обаче може да предизвика напрежение между Сеул и Вашингтон, тъй като миналата година тя бе поставена в черен списък на финансовото министерство на САЩ за нарушения на човешки права и цензура, а Чхуе е включен в санкции на ООН със забрана за пътуване, отбелязва Ройтерс. Ким Йо-джон е заместник-директор на отдела по Пропаганда и агитация на Корейската трудова партия, който отговаря за идеологическите послания в медиите, изкуствата и културата. Чхуе преди е работил за същия отдел.

Обилните снеговалежи затрудниха транспорта в Париж и околностите

http://www.mediapool.bg/obilnite-snegovalezhi-zatrudniha-transporta-v-parizh-i-okolnostite-news275211.html

Транспортът в Париж и околностите му е силно затруднен тази сутрин след необичайно обилните снеговалежи, които принудиха стотици души са прекарат нощта в приемни центрове или по гарите, съобщи Франс прес.   Гъста снежна покривка затрупа тротоарите на областта Ил дьо Франс, в която се намират Париж и предградията му. Много хора бяха принудени през изминалата нощ да оставят колите си, най-вече в югозападната част на Париж.   По официални данни над 1500 души са прекарали изминалата нощ в приемни центрове, гари или летища в Ил дьо Франс.   Националната железопътна компания посъветва жителите на областта да отложат пътуванията си. Автобусната мрежа е парализирана, но метрото работи почти нормално.   Френската метеорологична служба оставя оранжевата тревога за сняг и поледици в 25 департамента поне до днес на обяд.

Меркел и Шулц се разбраха за коалиция в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703565

Меркел и Шулц се разбраха за коалиция в ГерманияСъюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) са постигнали споразумение за коалиция, предава телевизионният канал ARD, като се позовава на източници от работните групи на трите партии. Преговарящите от Христиояндемократическия съюз (ХДС), на Християнсоциалния съюз (ХСС) и на ГСДП са постигнали съгласие за съставяне на нова

Могерини: ЕС е обезпокоен от действията на Турция в Северна Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703560

Могерини: ЕС е обезпокоен от действията на Турция в Северна Сирия Европейският съюз е обезпокоен от военната операция, която води Турция в северната част на Сирия, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини пред Европейския парламент в Страсбург вчера, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Ние сме дълбоко обезпокоени от новите фронтове в северната част на Сирия, каза тя.

Революционно! Въвеждат зимна пауза във Висшата лига

https://www.actualno.com/football/revolucionno-vyvejdat-zimna-pauza-vyv-visshata-liga-news_658489.html

Висшата лига обмисля сериозно да бъде въведена зимна пауза, след като редица треньори в английското първенство се оплакаха за тежкия график, който отборите имат в английското първенство. Футболната асоциация и Футболната лига водят преговори за въвеждане на период, в който няма да има двубои, подобно на Германия, Франция, Италия и Испания, пише BBC. Все пак ако се въведе зимна пауза, то тя най-вероятно ще е през януари и няма да повлияе на традиционния коледен график в първенството. "Прег

"Билд": Социалдемократите взимат външното, финансовото и трудовото министерство в Германия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/07/3125430_bild_socialdemokratite_vzimat_vunshnoto_finansovoto_i/?ref=rss


Германската социалдемократическа партия ще вземе външното, финансовото и трудовото министерство в новото правителство в страната, пише в. "Билд", цитиран от "Ройтерс". Според изданието Християндемократическата партия на канцлера Ангела Меркел ще поеме икономическото министерство и това на отбраната.<br /><br />"Билд", без да посочва източниците си, съобщава, че баварският съюзник на Меркел Хорст Зеехофер, който заема твърда позиция за имиграцията, ще...

Евродепутатът Ска Келер идва за протеста в защита на "Пирин"

https://www.actualno.com/society/evrodeputatyt-ska-keler-idva-za-protesta-v-zashtita-na-pirin-news_658487.html

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените/Европейски свободен алианс в Европейския парламент, Ска Келер, ще се включи в утрешния поредния ден на протести в защита на Национален парк "Пирин", потвърдиха за Actualno.com от ПП "Зелените". Утре (8 февруари) екозащитниците се събират в 18:30 ч. пред Министерски съвет. "Този път протестът ни ще е по-различен и още по-обединен, защото ще посрещнем маратонците, които в момента бягат в подкрепа за нацио

Изложбата "70 години Плакат и визуална комуникация" гостува в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/izlojbata-70-godini-plakat-i-vizualna-komunikacija-gostuva-v-burgas-news_658488.html

Поредно престижно арт събитие трасира пътя към предстоящото откриване на филиал на Националната художествената академия в Бургас, първи и единствен извън столицата. Това е изложбата "70 години Плакат и визуална комуникация", която можете да разгледате в дните от 1 до 26 февруари в Културен център "Морско казино", зала "Ал. Г. Коджакафалията". Официалното откриване ще бъде на 8 февруари от 18:00 часа, в присъствието на гости от НХА, съобщиха от Общината. Експозицият

Община Пловдив е загубила делото си - да върне имота на площада и да не се прави на ощипана

https://offnews.bg//politika/obshtina-plovdiv-e-zagubila-deloto-si-da-varne-imota-na-ploshtada-i-674363.html

"Този, който е заградил имота в центъра на Пловдив, си има тапиите за собственост. А това, че пловдивската община не ѝ изнася, защото знае, че е загубила делата, е съвсем друг въпрос. Гражданството обикновено казва: "Е, щом държавата и общината претендират, те сигурно са прави". Не, не са. Общината си е загубила делата, защото вместо да преговаря с наследниците по един нормален начин, тя хем е почнала преговори, хем им е забила нож в гърба, тръгвайки на дело", коментира председателят на Движение 21 Татяна Дончева пред bTV тази сутрин.

Спорният имот зад Централна поща на площада в Пловдив осъмна преди два дни ограден с метална ограда, на която има табелки с надпис "Частен имот". Имотът има десетки собственици, чиито магазини бяха принудително премахнати, пише "Под тепето".

Сградата е съборена по време на висящо дело, оспорващо законността за премахване на магазините, от 2016 г., уточнява пред пловдивския сайт адв. Поля Христева, която представлява собствениците на имота.

Имотът обаче е частен, а не общински - това е видно и от кадастъра. И собствениците му, позовавайки се на конституционното право на неприкосновеност на частната собственост, са го заградили.

"Съдът се е произнесъл, точка по въпроса. Върнете имота на хората и недейте да казвате, че щом държавата и общината са на противната страна, са прави", призова Дончева тази сутрин.

"От общината да направят друг план за площада, а не да вадят телевизията и да казват на хората: "Ууу, гледайте колко сте гадни вие". Не им е права позицията. Имотът е върнат на хората."

"Пловдивската община знае, че част от нейния площад е взет, защото е загубила делата си и няма защо да се правят на ощипани и незнаещи за какво става дума. На тоя площад като не минава пътеката оттам, ще минава малко по-вдясно. Ще го решат по друг начин", каза Дончева.

Акцията в Септември

Дончева коментира и шумната и показна акция, при която бе арестуван кметът на община Септември Марин Рачев.

"Това се знае от лятото. Септември е малка община - отдавна да са направили проверките. Но не, изведнъж сега се прави акция - арестуват шумно кмета, с качулки, с шапки с процепи. Все едно, че влизат при световния тероризъм и почват: "Ама ние делото го започваме за умишлена безстопанственост". Така ли? Вие за четири, шест месеца досега на умишлената безстопанственост ли сте още? Защото да си сключваш сделки с роднини не е умишлена безстопанственост. Това може да бъде всякакви други престъпления, но не е умишлена безстопанственост", коментира Дончева.

Тя бе категорична - щом при тази голяма шумотевица тръгват с отмяна на мярката за неотклонение "Задържане под стража" още на първата стъпка, това означава, че доказателствата са афиф.

"Защо? Нали шест месеца работите? По какво работите? Освен това - защо са ви необходими качулки? Образувайте си дело, вземете си нормална мярка за неотклонение - 10, 15, 20 хил., според съвременните нормални критерии за доходите на тези хора, отстранете го от длъжност да не пречи на разследването и си карайте работата. Защо ви е необходимо друго?", попита тя.

Шенген

Лидерът на Д21 коментира и поредния опит на политиците ни да убедят Европа, че България трябва да влезе в шенгенското пространство и еврозоната.

"Влизането в Шенген и еврозоната е въпрос на общия капацитет на страната. Той започва с финансовото ѝ състояние, икономическия ѝ ръст, организацията на живота в държавата, организацията на държавната администрация, организацията на съдебната система, общините и всички останали институции.

Трябва да признаем, че Сърбия, Хърватска са по-напред от нас. Нищо, че даже не са членове на ЕС, по други причини.

Но вместо да подобряваме състоянието, го влошаваме. Не бих казала, че причината е само защото ГЕРБ управляват 10 години, макар че това също има принос, тъй като тук партийната принадлежност към ГЕРБ даде възможност на всякакви хора, на пълни неграмотници и дилетанти, да заемат ключови положения в общините и държавната администрация", посочи Дончева.

Има и друг проблем: "идват поколения, които са по-малко образовани, по-малко можещи, по-малко знаещи. Има демотивация на поколенията в заварено положение, които казват: "Няма никакъв смисъл да работя, да се моря, да полагам усилия, защото от това не ми зависи кариерата, заплатата, нищо".

Дори за изпълнителските кадри в машиностроенето, текстила, строителството има категорично смъкване на нивото. От какво да се роди качествен живот в държавата с хора, които могат и знаят по-малко?"

Ситуацията в България е изгодна за Германия и Америка, смята Дончева, защото те са склонни да "дундуркат" сегашното управление поради собствените си частни интереси - възможност да вдигнеш телефона и да кажеш на властта: "Искам еди какво си" и тя да каже "Yes!".

Франция: Налице са всички индикации, че сирийският режим използва химически оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703539

Франция: Налице са всички индикации, че сирийският режим използва химически оръжияМинистърът на външните работи на Франция Жан-Ив Ле Дриан заяви в сряда, че са налице „всички индикации“, че режимът в Дамаск използва отровният газ хлор като оръжие в близо седемгодишния граждански конфликт в страната, предава AFP. „Всички индикации...ни показват днес, че към момента хлорът се използва в Сирия от режима",

Близо 31 млн. лв. ще бъдат предоставени на „Холдинг БДЖ“ ЕАД

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703551

Близо 31 млн. лв. ще бъдат предоставени на „Холдинг БДЖ“ ЕАДПравителството одобри допълнителни плащания от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в размер на 30 946 000 лв. Сумата ще бъде предоставена на „Холдинг БДЖ“ ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г.

Открити преди година екзопланети имат вода, която е 250 пъти повече от океаните на Земята (видео)

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/02/07/3125431_otkriti_predi_godina_ekzoplaneti_imat_voda_koiato_e/?ref=rss


Преди година учените от американската космическа агенция НАСА обявиха, че са открили седем планети, които много приличат на Земята по размер. Екзопланетите се намират в система, наречена TRAPPIST-1, и са на 40 светлинни години от Слънчевата система. Разстоянието е сравнително малко за космическите мащаби, като представлява няколко пъти разстоянието от Земята до Луната.<br /><br />Още тогава беше обявено, че на екзопланетите най-вероятно има вода на повърхността, което от своя страна...

Snapchat изплува на повърхността

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/snapchat-izpluva-na-povyrhnostta-255327/

Snap даде нови надежди на инвеститорите си, че все пак може да генерира растеж и да се бори с Instagram

Исторически пробив: Ким Чен Ун праща сестра си в Южна Корея

https://offnews.bg//sviat/istoricheski-probiv-kim-chen-un-prashta-sestra-si-v-iuzhna-koreia-674380.html

Влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун ще бъде в делегацията на страната си за откриването на Олимпийските игри в Пьонгчанг на 11 февруари.

Новината съобщиха световните агенции, като се позоваха на властите в Сеул.

Ким Йо Джон е най-малката дъщеря на покойния лидер, а миналата година влезе в Политбюрото, където отговаря за пропагандата.

Посещението е историческо и бележи нова стъпка в затоплянето на отношенията между двете Кореи, което бе инициирано от Ким Чен Ун. В знак да добра воля за добросъседство той реши да изпрати свои олимпийци на Игрите.

Затоплянето обаче едва ли ще повлияе в посока намаляване на амбициите на Северна Корея като ядрена сила. Според САЩ Северна Корея ползва олимпиадата с цел пропаганда. В отговор Америка изпраща на церемонията вицепрезидента Майк Пенс, пише Би Би Си.

Ивелин Попов разкри защо е резерва и мисли ли за напускане

https://www.actualno.com/bgfootball/ivelin-popov-razkri-zashto-e-rezerva-i-misli-li-za-napuskane-news_658484.html

Футболист номер 1 на България за последните три години Ивелин Попов разкри, че причината да вземе участие само в един от три мача от контролите на клубния си тим досега е треньорско решение. Атакуващият халф на Спартак (Москва) и българския национален отбор се чувства добре и тренира на пълни обороти. "Чувствам се много добре. Със здравето ми всичко е нормално. Това е треньорско решение. Може нещо да ми липсва. Така е на лагерите - едни играят повече, други - по-малко. Треньорът

Стойността на златото расте в сряда

http://econ.bg/Новини/Стойността-на-златото-расте-в-сряда_l.a_i.757557_at.1.html

Стойността на златото расте в сряда в рамките на корекция, след съществено понижение, регистрирано в рамките на деня във вторник, сочат данните от...

ДПС: Няма конфликт на интереси с проектозакона на Пеевски за медиите

https://www.actualno.com/politics/dps-njama-konflikt-na-interesi-s-proektozakona-na-peevski-za-mediite-news_658486.html

В предложените промени в медийното законодателство от депутата на ДСП Делян Пеевски няма конфликт на интереси, въпреки че той притежава медии. Това коментира народният представител Хамид Хамид, който също е вносител на промените, в интервю за БНР. Припомняме, че вчера (6 февруари) депутатът и бизнесмен Делян Пеевски обяви, че е написал промени в законодателството, които според него ще разкрият не само действителните собственици на медиите, но и онези, които ползват "непазарно фина

Илхан Кючюк: Стратегията за разширяване на EС е поредната стъпка, която ще доближи Западните Балкани към европейското семейство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703553

Илхан Кючюк: Стратегията за разширяване на EС е поредната стъпка, която ще доближи Западните Балкани към европейското семейство„Европа не трябва да се притеснява от Западните Балкани, а за Западните Балкани, защото хората живеещи там заслужават членство в ЕС възможно най-скоро.”, това заяви евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк в изказването си по време на заседанието на Европейския парламент в Страсбург, в рамките на което беше представена новата стратегия на Европейския

Нека запазим Доналд Тръмп, че Майк Пенс може да е по-лош

http://pogled.info/svetoven/amerika/neka-zapazim-donald-tramp-che-maik-pens-mozhe-da-e-po-losh.92377

/Поглед.инфо/ Когато президентът Доналд Тръмп пътува до Давос миналата седмица, вторият чуждестранен лидер на правителство, с който той се срещна бе израелският Бенямин Нетаняху. След като очакваното кланяне пред Биби приключи, останалата част от света научи, че Тръмп е на борда с Нетаняху що се отнася до това палестинците някак си да изчезнат. Тръмп направо си излъга, твърдейки: „Мога да ви кажа, че Израел иска да сключи мир“ – фраза, която идва право от наръчника на Израелското МВнР, но предизвика гримаса от Биби, когато Доналд предположи, че всъщност може и да има отстъпки и от двете страни, за да се постигне споразумение. Нетаняху не прави отстъпки.

Общият показател на доверие на потребителите се покачва

http://www.cross.bg/mesetza-dvanadeset-potrebitelite-1567264.html

/КРОСС/ През януари 2018 г. общият показател на доверие на потребителите се покачва с 1.1 пункта в сравнение с равнището си от октомври 2017 г., което се дължи изцяло на повишеното доверие сред градското население, сочи проучване на Националния статистически институт. Мненията на потребителите относно настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата и общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца остават без съществена промяна спрямо предходното наблюдение. В прогнозите за следващите дванадесет месеца обаче при селското население анкетата регистрира известен песимизъм по отношение на финансовото състояние и леко влошени очаквания за икономическата ситуация, докато при градското население очакванията се подобряват. Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано, в резултат на което балансовият показател се повишава със 7.7 пункта. Инфлационните очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца. По отношение на безработицата в страната потребителите изразяват малко по-позитивни прогнози спрямо октомври 2017 г. (понижение с 2.8 пункта). Настоящата икономическа ситуация в страната продължава да се оценява от по-голямата част от потребителите като неблагоприятна за спестяване, но очакванията им са за известно подобрение на икономическите условия за спестяване през следващите дванадесет месеца

Обилните снеговалежи затрудниха транспорта в Париж и околностите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703523

Обилните снеговалежи затрудниха транспорта в Париж и околноститеТранспортът в Париж и околностите му е силно затруднен тази сутрин след необичайно обилните снеговалежи, които принудиха стотици души са прекарат нощта в приемни центрове или по гарите, предаде Франс прес. Гъста снежна покривка затрупа тротоарите на областта Ил дьо Франс, в която се намират Париж и предградията му.

Момичето, блъснало бизнесмен в Смолян, е с епилептичен припадък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703534

Момичето, блъснало бизнесмен в Смолян, е с епилептичен припадък20-годишното момиче, което блъсна тежко смолянския бизнесмен Асен Асенов, е прието в болница с епилептичен припадък, съобщиха от пресцентъра на полицията. Младата жена е настанена за лечение в МБАЛ-Смолян без опасност за живота. Лекарите от местната болница се борят за живота на 48-годишният смолянчанин,

Приеха годишния доклад за дейността на Съвета по европейските въпроси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703543

Приеха годишния доклад за дейността на Съвета по европейските въпросиПравителството прие Годишния доклад за дейността на Съвета по европейските въпроси. Той съдържа информация за взетите от СЕВ решения и за изпълнението на задълженията, произтичащи от членството на България в ЕС, през 2017 г. През годината СЕВ е взел общо 591 решения, касаещи позициите на България по европейския дневен ред.

Сградата на КТБ на площад „Гарибалди“ в София е прехвърлена с таен договор за 1 лев

https://frognews.bg/novini/sgradata-ktb-ploshtad-garibaldi-sofiia-prehvarlena-taen-dogovor-1-lev.html

От регистриран в Агенцията по вписванията (АП) договор с дата 21 декември 2017 г., сключен между синдиците на КТБ АД и „Ню кооп инвест“ АД става ясно, че тайно се прехвърлят на КТБ вземанията за над 102 милиона на „Ню кооп инвест“ АД от „Евробилд 2003“ (в несъстоятелност), които са обезпечени с ипотека на сградата на площад „Гарибалди“ за един лев.

Самозапалилият се психичноболен е в критично състояние, транспортират го в "Пирогов"

https://www.24chasa.bg/region/article/6703467

Самозапалилият се психичноболен е в критично състояние, транспортират го в "Пирогов"35-годишният пациент, който се самозапалил в психиатричната болница в с.Церова кория, е в критично състояние, каза пред "24 часа" шефката на търновската реанимация д-р Сибила Маринова. "Подготвяме го да бъде транспортиран в "Пирогов". Той е с над 80% изгаряния от коленете нагоре, в кома, на апаратна вентилация", обясни д-р Маринова.

Вергиния Къшева-Накова за Фрог: Университети набират студенти с томболи

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/verginiia-kasheva-nakova-frog-universiteti-nabirat-studenti-tomboli.html

С всяка изминала година неграмотността расте. Университетите, специалностите в тях и бройката за прием са много в нашата страна. Не може Великотърновския университет да прави томбола за записване в първи курс. Не може Ботевградския колеж да дава бонус за месечни такси с отстъпка за член от семейството.

Вергиния Къшева-Накова за Фрог: Университети набират студенти с томболи

https://frognews.bg/novini/verginiia-kasheva-nakova-frog-universiteti-nabirat-studenti-tomboli.html

С всяка изминала година неграмотността расте. Университетите, специалностите в тях и бройката за прием са много в нашата страна. Не може Великотърновския университет да прави томбола за записване в първи курс. Не може Ботевградския колеж да дава бонус за месечни такси с отстъпка за член от семейството.

Строителните обекти в София също замърсявали въздуха

https://www.actualno.com/society/stroitelnite-obekti-v-sofija-syshto-zamyrsjavali-vyzduha-news_658483.html

Строителните обекти в София допринасят за замърсяването на въздуха. Това каза директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Тя уточни, че средно на ден се правят между 30 и 40 проверки на строителни обекти. „Въздействието на строителството върху качеството на въздуха е значимо. Със затоплянето на времето ще засилим съвместните проверки заедно с Районните администрации и Дирекция „Общински строителен контрол“ по отношение на това те да проверяват състо

Вижте какво реши Министерският съвет днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703535

Вижте какво реши Министерският съвет днесПравителството прие отчет за изпълнението на плана за действие по последния мониторингов доклад на ЕК Правителството прие отчет за изпълнението на Плана за действие за 2017 г. за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия от януари 2017 г. в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка.

НСС ще разследва смъртта на сина на Ивайло Московски

http://www.cross.bg/razsledvaneto-sofiya--1567263.html

/КРОСС/ Прокуратурата вече е образувала досъдебно производство във връзка със смъртта на 4-годишния син на министъра на транспорта Ивайло Московски - Кристиян, в Боровец, а от днес разследването на случая е възложено на Национална следствена служба. Това обявиха в прессъобщение от държавното обвинение, а то бе в отговор на множество запитвания относно инцидента с моторна шейна в курорта.  Ето какво написаха от прокуратурата: По повод постъпили множество запитвания от медии относно инцидент на 02.02.2018 г. в к. к. „Боровец", пресцентърът на ПРБ съобщава следното: Досъдебното производство е образувано на 02.02.2018 г. по реда на чл.212 ал.2 НПК с първото действие по разследването на разследващ полицай от ОД МВР София - оглед на местопроизшествие, за това, че на 02.02.2018 г., около 15.00 ч., в землището на курортен комплекс „Боровец", обл.София, е причинена по непредпазливост смъртта на Кристиян Ивайлов Московски- престъпление по чл.122 ал.1 НК. Първоначалните и неотложни действия са докладвани на Окръжна прокуратура - София, под чието наблюдение е започнало и се води досъдебното производство. В хода на разследването са извършени пет огледа на местопроизшествие, разпитани са седем свидетели, изготвена е съдебномедицинска експертиза на труп, изискана е справка от „КАТ-ПП" при ОД МВР София, възложени са ОИМ

Прокуратурата обяви, че разследва смъртта на сина на Ивайло Московски

http://www.cross.bg/sofiya-razsledvaneto--1567263.html

/КРОСС/ Прокуратурата води разследване във връзка със смъртта на 4-годишния син на министъра на транспорта Ивайло Московски - Кристиян, в Боровец. Това обявиха в прессъобщение от държавното обвинение, а то бе в отговор на множество запитвания относно инцидента с моторна шейна в курорта. Ето какво написаха от прокуратурата: По повод постъпили множество запитвания от медии относно инцидент на 02.02.2018 г. в к. к. „Боровец", пресцентърът на ПРБ съобщава следното: Досъдебното производство е образувано на 02.02.2018 г. по реда на чл.212 ал.2 НПК с първото действие по разследването на разследващ полицай от ОД МВР София - оглед на местопроизшествие, за това, че на 02.02.2018 г., около 15.00 ч., в землището на курортен комплекс „Боровец", обл.София, е причинена по непредпазливост смъртта на Кристиян Ивайлов Московски- престъпление по чл.122 ал.1 НК. Първоначалните и неотложни действия са докладвани на Окръжна прокуратура - София, под чието наблюдение е започнало и се води досъдебното производство. В хода на разследването са извършени пет огледа на местопроизшествие, разпитани са седем свидетели, изготвена е съдебномедицинска експертиза на труп, изискана е справка от „КАТ-ПП" при ОД МВР София, възложени са ОИМ

Озонът изтънява над умерените ширини и тропиците

http://www.moreto.net/novini.php?n=368610

Озоновият слой продължава да намалява над страните от умерения климатичен пояс, въпреки че озоновата дупка над Антарктида постепенно се запълва. Това заявяват еколози в статия, публикувана в списание Atmospheric Chemistry and Physics.

Руските спортисти ще участват в Пьонгчанг само ако бъдат уважени жалбите им

https://offnews.bg//zimni/ruskite-sportisti-shte-uchastvat-v-piongchang-samo-ako-badat-uvazheni-674383.html

Руските спортисти ще могат да участват на започващите в петък зимни Олимпийски игри в Република Корея, ако жалбите им бъдат одобрени. Това съобщи генералният секретар на Спортния арбитражен съд Матьо Риб.

Общо 47 руски състезатели внесоха апелации в КАС срещу решението на Международния олимпийски комитет да не ги допусне на Игрите в Пьогнчанг заради подозрения за употреба на допинг.

Първите 32 жалби се разглеждат днес, а останалите 15 - утре, като решението се очаква в четвъртък вечерта или най-късно в петък сутринта.

"Ако жалбите на руските спортисти бъдат удовлетворени, това означава, че те ще могат да участват на Олимпиадата. С това ще бъде сложен край на тази история. И няма да има последващи решения. На теория е възможно обжалване на Трибунал, но това е малко вероятно", коментира Риб.

"Целта ни е до Церемонията по откриването на Игрите в петък вечерта всичко да бъде приключило. Затова ще се постараем да вземем решението още в четвъртък. Такова е намерението ни, но все още не знаем колко време ще продължи заседанието и дали това ще бъде възможно. В краен случай решението ще бъде обявено в петък сутринта", допълни той.

Руските спортисти ще участват на Олимпиадата само ако бъдат удовлетворени жалбите им

https://offnews.bg//zimni/ruskite-sportisti-shte-uchastvat-na-olimpiadata-samo-ako-badat-udovlet-674383.html

Руските спортисти ще могат да участват на започващите в петък зимни Олимпийски игри в Република Корея, ако жалбите им бъдат одобрени. Това съобщи генералният секретар на Спортния арбитражен съд Матьо Риб.

Общо 47 руски състезатели внесоха апелации в КАС срещу решението на Международния олимпийски комитет да не ги допусне на Игрите в Пьогнчанг заради подозрения за употреба на допинг.

Първите 32 жалби се разглеждат днес, а останалите 15 - утре, като решението се очаква в четвъртък вечерта или най-късно в петък сутринта.

"Ако жалбите на руските спортисти бъдат удовлетворени, това означава, че те ще могат да участват на Олимпиадата. С това ще бъде сложен край на тази история. И няма да има последващи решения. На теория е възможно обжалване на Трибунал, но това е малко вероятно", коментира Риб.

"Целта ни е до Церемонията по откриването на Игрите в петък вечерта всичко да бъде приключило. Затова ще се постараем да вземем решението още в четвъртък. Такова е намерението ни, но все още не знаем колко време ще продължи заседанието и дали това ще бъде възможно. В краен случай решението ще бъде обявено в петък сутринта", допълни той.

Ето докъде стигнаха държавите от Западните Балкани по пътя им към ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703527

Ето докъде стигнаха държавите от Западните Балкани по пътя им към ЕСИзпълнителният орган на Европейския съюз оповести във вторник нова стратегия, която да помогне за подготовката на шест страни от Западните Балкани за членство в Европейския съюз. Стратегията очевидно не включва седмата страна, надяваща се да се присъедини към ЕС - Турция. Служители на ЕС заявяват, че страната се отдалечава от Европа след опита за

Стамболов и Захарий Стоянов оживяват на сцената на търновския театър в спектакъла "Духът на поета"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6703482

Стамболов и Захарий Стоянов оживяват на сцената на търновския театър в спектакъла "Духът на поета"Стефан Стамболов и Захарий Стоянов превземат сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново в новия спектакъл „Духът на поета”. Това е поредното заглавие на историческа тематика, което поставя нашият театър, посочи директорът Васил Вълчев. Премиерите на "Духът на поета" от Стефан Цанев са на 8 и 15 февруари от 19.

Смениха шефа на Комисията по прозрачност

http://www.cross.bg/komisiyata-prozrachnost-lekarstvenite-1567262.html

/КРОСС/ Правителството определи заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков за председател на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Досега тези функции изпълняваше маг. фарм. Лидия Нейчева в качеството ѝ на заместник-министър. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Комисията по прозрачност е органът, пред който се обжалват решенията на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.    

"Голф" с четирима младежи се обърна на пътя край Девин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703471

"Голф" с четирима младежи се обърна на пътя край ДевинЛек автомобил "Фолксваген Голф" се обърна на пътя Девин - с.Михалково. Колата е била шофирана от 18-годишно момче от Първомай, а в нея били още трима негови връстници. Шофьорът К.Д.Д. от гр.Първомай на лява крива губи управлението на автомобила, като се удря в скат и се преобръща на пътното платно. При катастрофата леко ранени са пътниците в

Ердоган: Тръмп ни лъже като Обама

http://clubz.bg/63882-erdogan_trymp_ni_lyje_kato_obama

Бившият президент Барак Обама ни излъга за подкрепата на кюрдите в сирийския район около Манбидж, а сегашният президент Доналд Тръмп върви по същия път, заяви турският държавен глава Реджеп Ердоган, цитиран от "Хюриет".

Президентът говори пред журналисти след като се завърна в родината си от посещение във Ватикана и Италия.

"Тръмп ни заяви, че те (кюрдите) няма да останат там. Те щели да отидат на изток отвъд Ефрат. И той (Тръмп) прие, че арабите, а не кюрдите са истинските господари и собственици в Манбидж. Но това, което ни каза, не беше истина и не го изпълни. Сега има мобилизация в Манбидж и градът ще си намери истинските собственици", обясни Ердоган.

Както е известно след като нападна град Африн с операция под кодовото наименование "Маслинена клонка", сега турският президент се готви за атака и срещу Манбидж. Но там има разположени американски войски, а Пентагонът обяви, че няма по никакъв начин те да напуснат областта. Днес беше съобщено, че над 1000 кюрди са били убити при боевете край Африн

Коментарите на Ердоган идват само дни преди в Турция да пристигне за преговори секретарят по националната сигурност на САЩ Ейч. Ар. Макмастър. А през другата седмица в Анкара ще бъде и държавният секретар Рекс Тилърсън.

Ердоган разказа пред журналистите, че в разговорите си с папа Франциск и премиера на Италия Джентилоне е обяснил, че проблемът с 3,5 милиона бежанци, които са на територията на Турция, трябва да се реши с общи усилия.

"Ако имаме финансова подкрепа, ние ще направим всичко възможно голяма част от имигрантите да се върнат скоро по родните си места. Но за съжаление онова, което ни беше обещано не беше изпъленно. Европейският съюз ни заяви, че ще ни предостави 6 милиарда евро, за да се справим с бежанците. Но досега са ни превели само 900 милиона евро. При това парите са отишли по сметки на Червения полумесец, а не в бюджета на Турция", подчерта президентът.

Междувременно външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви в тв интервю, че Анкара е изпълнила и последните седем изисквания, за да може турските граждани да се дивжат без виза в страните от ЕС.

"Сега топката е в Европейския съд", подчерта министърът. Той добави, че вече всичките 72 критерия, необходими за отпадането на визовия режим за Турция за Евросъюза, са изпълнени.

Ще изпратим писмо до заместник-шефа на Еврокомисията Франс Тимерманс, посочи Чавушоглу.

Вчера стана известно, че срещата между ЕС и турския президент Реджеп Ердоган, на която България ще бъде домакин като председателстваща Съвета на ЕС, ще се състои на 26 март във Варна. Домакин на срещата с Ердоган ще е премиерът Бойко Борисов, а поканата към турския президент е от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и от председателя на Европейския съвет Доналд Тукс. Навярно по време на разговорите ще бъдат обсъдени финансовите проблеми както и визовите отношения между Брюксел и Анкара.

64 060 гласа в онлайн гласуването за ПРОМЯНАТА

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/64060-glasa-v-onlajn-glasuvaneto-za-promianata-6079051

Оле Мале, Сингъл Степ и Маргаритка са социалните предприемачи, които ще се борят за голямата наградата, а победителят ще стане ясен на 12 февруари

Семейство с 13 момчета чака бебе №14

http://dnes.dir.bg/news/momcheta-gey-kateri-shvand-26858026

Съпрузите от Мичиган Джей и Катери Шванд, които вече имат 13 момчета, очакват бебе №14 през април.

TrendY: Как на 27 г. да имаш $ 3 млрд. от споделени снимки + ангел от “Викторияс сикрет”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6702869

TrendY: Как на 27 г. да имаш $ 3 млрд. от споделени  снимки + ангел  от “Викторияс сикрет”“24 часа” от месец работи върху проекта TREND Y, за да започнете да опитвате и живота, разказван от родени след 1989 г. Те са от поколението Y или Echo Boomers, което е демографска група от хората, появили се на бял свят между 1980 и 2000 г. Съвсем скоро обаче тези млади жени и мъже ще станат 40% от работещите.

А децата питбули ги яли, ли?!

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/detsata-pitbuli-iali-li.html

Чувам, че няКОЙ внася законопроект и в душата ми проблясва искрица надежда, че може да е за нов Закон за противообществените прояви, вместо онзи от поминалия век - времената на Априлския пленум. Обаче не, оказва се, че става въпрос не за защита децата на България, а за уголемяване на „дирниците“, както би рекъл електоратът на ДПС, на няКОИ народни избраници.

Тилърсън: Русия вече опитва да се меси в изборите за Конгрес, трудно ще я спрем

https://www.actualno.com/america/tilyrsyn-rusija-veche-opitva-da-se-mesi-v-izborite-za-kongres-trudno-shte-ja-sprem-news_658437.html

Русия вече опитва да се намесва в частичните избори за Конгрес в САЩ през тази година, а САЩ няма подготовката да спре руската намеса. Това заяви в ексклузивно интервю за Fox News американският държавен секретар Рекс Тилърсън. Припомняме, че по-големият дял от изборите ще се проведе на 6 ноември, като първичните избори ще са през март. На тези избори се гласува за нов състав на долната камара на Конгреса – Камарата на представителите, както и една трета от състава на горната камара на

ДПС иска прозрачност в медиите като „колективно тяло“

http://www.transmedia.bg/2018/02/07/%d0%b4%d0%bf%d1%81-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b7%d1%80%d0%b0%d1%87%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b2-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be/

Не Делян Пеевски е основният двигател на проекта за промени в Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения, а ДПС като „колективно тяло“. Това обявиха днес двама от вносителите на законопроекта, който ще „изсветлява“ собствеността в медиите Хамид Хамид и Велислава Кръстева.   „Кой е основен двигател не е важно. В ДПС всички работим в екип. Затова тук е нашият медиен експерт“, каза Хамид. На въпрос защо Пеевски го няма, Кръстева цитира „д-р Доган“, който казал, че ДПС трябва да работи, като „колективно тяло“.

Според Хамид законопроектът имал огромно значение за прозрачността и осветляването на медийното пространство. Според депутата, промените са по две основни направление. „Първо, наред с доставчиците на медийни услуги, собствеността им, да се осветли тяхното финансиране и то това финансиране, което не е на пазарен принцип. Имам предвид всяко финансиране, което е извън обичайните договори за реклама, срещу които има фактури и там контролът е от Националната агенция по приходите. Вече всички доставчици на онлайн услуги, ще декларират всяка година до 30 юни с нарочна декларация до Търговския регистър, който е публичен. Така ще излязат на светло всички тези плащания и всеки български гражданин ще може да разбере коя медия как се финансира“, обясни той.

Според вносителите притеснително е финансирането на медии от фондации, грантове, плащане на ръка.

ДПС депутатите смятат, че законодателството изостава по отношение на онлайн медиите, затова е редно и те да попаднат под контрола на заонодателя.

Втората направление на законопроекта е свързана с пунктовете за разпространение на вестници и списания. „Не е тайна, че ако дадено лице притежава значителен брой пунктове за разпространение на печатни издания, то той може по този начин да изкриви медийният пазар, така че с декларация до министъра на културата, до 31 януари всяка година тези разпространители ще обявят своя действителен собственик, както и броя крайни пунктове, в които разпространяват медийни издания. Ако се установи повече от една трета от всички пунктове притежание на едно лице, министърът на културата ще препраща тази информация до КЗК, която да предприема съответните антимонополни действия“, обясни Хамид.

„Не сме говорили с нито една парламентарна група, защото тази информираност на обществото е задължение на всеки народен представител. Разчитам на 100-процентова подкрепа без да сме водили каквито и да е разговори, защото не мога да си представя, че някой народен представител е против това обществото да знае какво става в българското медийно пространство“, добави Хамид.

Ако има някой, който е против този законопроект то той има какво да крие, заключи ДПС депутатът.

Огнеборец от Вeлико Търново с национална награда за превенция

https://www.24chasa.bg/region/article/6703493

Огнеборец от Вeлико Търново с 
национална награда за превенцияОбластният управител проф. д-р Любомира Попова и комисар Красимир Кръстев директор на РД ПБЗН -Велико Търново присъстваха на официалната церемония по връчването на наградите „Пожарникар на годината- 2017 година“ в Централния военен клуб в София, съобщиха от пресслужбата на областна администрация. Сред наградените е и главен инспектор Николай

Днес на варненска сцена ще се играе класическия балет "Жизел"

http://www.moreto.net/novini.php?n=368582

Тази вечер от 19 часа на основната сцена на ДТ "Стоян Бъчваров" ще се постави класическия балет "Жизел", научи Moreto.net. Балетът по музика на Адолф Адам е един от символите на романтичния балет, изключително нежен и лиричен.

Няколко столични квартала останаха без вода

http://www.cross.bg/voda-vodoprovod-avariya-1567261.html

/КРОСС/ Екипи от "Софийска вода" АД работят по отстраняването на авария на довеждащ водопровод, съобщиха от дружеството. Отстраняването на авария по Рилски водопровод налага спиране на подаването на питейна вода в "Панчарево", "Витоша" и "Овча купел". Ограниченото водоподаване ще започне в 12.00 ч. от с. Железница и ще продължи от югоизточна посока последователно на запад до кв. "Горна баня" през около час. Продължителността на спиранията се очаква да е 12 часа.

България - беззъбото куче, представящо се за регионален лидер

https://www.actualno.com/viewpoint/bylgarija-bezzyboto-kuche-predstavjashto-se-za-regionalen-lider-news_658479.html

България е единствената, която няма нерешен проблем с останалите и с всички е в добросъседски отношения. Неслучайно ние сме неформалният лидер на Балканите. Това заяви миналата седмица премиерът Бойко Борисов в своя оценка за ситуацията в региона. Заявката, че точно ние сме неформалният лидер на Балканите, е не просто амбициозна, тя е напълно нелепа. България никога не е била най-влиятелната сила на полуострова, напротив - в новата история на региона страната ни е известна като относително без

Вече е възможно плащането на данъци и осигуровки с банкова карта

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/07/3125388_veche_e_vuzmojno_plashtaneto_na_danuci_i_osigurovki_s/?ref=rss


Притежателите на банкови карти вече могат да превеждат без такси както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задължения към други институции, събирани от Националната агенция за приходите, съобщи пресслужбата на институцията.<br /><br />Това може да стане по два начина. Първият, най-лесен, е чрез новата услуга на НАП, достъпна чрез портала за електронни услуги на НАП, която функционира 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Без такси клиентите на НАП могат да...

Кайли Дженър кръсти дъщеричката си Сторми (Снимка)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6703506

Кайли Дженър кръсти дъщеричката си Сторми (Снимка) Риалити звездата Кайли Дженър и рапърът Травис Скот кръстиха дъщеря си Сторми, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Гордата майка разкри името и публикува за първи път снимка на новороденото, което стиска палеца й. Публикацията събра 11,9 милиона харесвания за 11 часа, предава БТА. Кайли Дженър каза, че е избрала да запази в тайна бременността си,

ДПС: Всички медии в България да разкрият източниците си на финансиране

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dps-vsichki-medii-v-bylgariia-da-razkriiat-iztochnicite-si-na-finansirane-2077174

Всички медии в България да разкрият източниците си на финансиране. Такива промени в законодателството предложи депутатът от ДПС Делян Пеевски. "Целта на промените е да се покаже на обществото кой и с каква цел финансира медиите", о

Разследват смъртта на 4-годишния Кристиян Московски

//dariknews.bg/novini/bylgariia/razsledvat-smyrtta-na-4-godishniia-kristiian-moskovski-2077161

Прокуратурата разследва смъртта на 4-годишния Кристиян Московски. Детето загина в петък следобед след падане от моторна шейна в курорта Боровец. Днес от държавното обвинение обявиха, че още същия ден е образувано разследване за причиняване смърт по

ДАБЧ отговори на писмо на български медии зад граница, изпратено през ноември 2017 г.

http://www.eurochicago.com/2018/02/dabch-otg/

Днес на редационния ни имейл се получи писмо от Държавната агенция за българите в чужбина, изпратено до началника на отдел "Приемна" на Министерски съвет, с копие до българските медии зад граница, изпратили на 14 ноември 2017 г. писмо до няколко български институции, между които и ДАБЧ, и препратено също и от Приемната на МС на ДАБЧ. След отговора от Министерство на културата на писмото на българските медии зад граница, който дойде на 31 януари 2018 г., днес, 7 февруари 2018 г., т.е. след почти три месеца, идва и отговор от Държавната агенция за българите в чужбина. Благодарим все пак за този отговор на Агенцията, който е с обръщение до началника на отдел "Приемна" на МС Соня Божикова, но е изпратен и до авторите на писмото от м. ноември 2017 г.

Европарламентът прави комисия за одобряване на пестициди

https://www.actualno.com/europe/evroparlamentyt-pravi-komisija-za-odobrjavane-na-pesticidi-news_658477.html

Европейският парламент прие мандат за формирането на специална комисия, която да разгледа процедурата на ЕС за даването на разрешения за употреба на пестициди. Създаването на специалната комисия идва в отговор на изразените опасения от страна на евродепутатите относно риска от хербицидната субстанция глифозат. Лицензът за неговото разпространение в ЕС беше подновен от държавите членки за петгодишен период през ноември миналата година. Специалната комисия ще има задача да оцени: ‒ проц

Възрастен мъж от Кърджалийско се прости с 5300 лева заради мним доктор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703496

Възрастен мъж от Кърджалийско се прости с 5300 лева заради мним докторЖена от Кърджали отказа да хвърли от терасата 30 000 лв. на телефонни измамници, мъж предаде сумата от 5300 лв. на мним доктор. Това съобщиха от ОДМВР-Кърджали, цитирани от "Фокус". Опитът и успешната измама са извършени вчера. Около 11 часа на домашния телефон на 75-годишен мъж от село Бленика се обадил мъж,

Борисов и Цачева да извадят досиетата - на дядовците си!

http://pogled.info/bulgarski/borisov-i-tsacheva-da-izvadyat-dosietata-a-dyadovtsite-si.92376

/Поглед.инфо/ „Нашият велик премиер Бойко Борисов не пропуска да напомни, че имал дядо николапетковист, който бил убит от комунистите на 9 септември 1944 г.

Софийска вода работи по авария, столични квартали на сухо

https://offnews.bg//obshtestvo/sofijska-voda-raboti-po-avaria-stolichni-kvartali-na-suho-674395.html

„Софийска вода" работи по авария на довеждащ водопровод, съобщиха от дружеството. 

Отстраняването на авария по Рилски водопровод налага спиране на подаването на питейна вода за квартали на София в подножието на Витоша. Спирането ще обхване „Панчарево", „Витоша", „Овча купел".

Ограниченото водоподаване ще започне в 12 часа от с. Железница и ще продължи от югоизточна посока последователно на запад до кв. Горна баня през около час. Продължителността на спиранията се очаква да е 12 часа.

Подробна информация ще се предоставя на безплатния телефон на „Софийска вода" АД 0800 121 21 и на интернет страницата на компанията www.sofiyskavoda.bg

Ръстът на производството в България и региона ще се забави до 2025 г.

https://www.investor.bg/analizi/113/a/rystyt-na-proizvodstvoto-v-bylgariia-i-regiona-shte-se-zabavi-do-2025-g-255329/

Темповете на растеж обаче пак ще са по-бързи в сравнение със Западна Европа, а Азия ще се утвърди като глобален производствен хъб

Лекарите в 'Св. Анна' спасиха живота на жена с рядка инфекция

https://offnews.bg//obshtestvo/lekarite-v-sv-anna-spasiha-zhivota-na-zhena-s-riadka-infektcia-674374.html

Лекарите в столичната болница "Света Анна" (бившата Окръжна болница) спасиха 43-годишна пациентка от животозастрашаваща рядка инфекция, съобщиха от лечебното заведение.

В края на януари жената от Кюстендил развила изключително рядка аеробна и анаеробна инфекция в областта на двете очни орбити и очите с иридоциклит . Възпалението протича с масивен оток и зачервяване на двете орбити и с много висока температура – септично състояние на целия организъм.

Пациентката постъпила в спешното отделение на „Св. Анна“  вечерта на 29 януари, след като ѝ е било отказано лечение в други болници. Настанена в реанимация и по спешност е стартирана тройна антибиотична терапия с най-съвременни антибиотици, които единствени могат да влияят на този тип тежки инфекции, обясняват медиците. На следващия ден консилуим решава под упойка да се направят инцизии на двете огнища и се достига до огнището на възпалението. След разрезите подлежащите тъкани са изглеждали буквално като сварено месо, което говори за много тежко възпаление.

Микробиологичните изследвания доказват че жената има стафилококова и стриптококова инфекции, които освен че са изключително опасни водят и до тежка некроза на тъканите и тотално обезобразяване на лицето.

След проведеното лечение, вече няма опасност за живота на болната, но предстои допълнително лечение и пластично възстановяване на лицето. 

По пътеката 228 по която е приета в Клиника по ЛЧХ, след завършване на лечението болницата ще получи от Здравна каса едва 420 лв. До момента само за антибиотици, мониторинг и консумативи в КАИЛ на УМБАЛ „Св. Анна-София“ АД са вложени 4200 лв. След прехвърляне в Клиниката по ЛЧХ са вложени още 3070 лв. Допълнително утежняващо обстоятелство е, че за лечение на такъв тип болни се изисква и задължително изолиране в самостоятелна стая. Като се има предвид, че лечението все още не е завършено, общата сума на разходите вероятно ще надмине 10 хил. лева, изчисляват от болницата.

23-годишен нападна непълнолетен в заведение в Кърджали, разследват го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703494

23-годишен нападна непълнолетен в заведение в Кърджали, разследват гоВ Районно управление на МВР-Кърджали се извършва проверка за хулиганство след инцидент в заведение в областния център снощи около 19 часа. 23-годишен посетител изненадващо нанесъл юмручен удар в лицето на 17-годишен младеж. Това съобщиха от ОДМВР-Кърджали. Работата по изясняване на случая продължава сектор „Охранителна полиция“.

САЩ плашат Русия с последици, ако се намеси в изборите за Конгреса

http://www.moreto.net/novini.php?n=368608

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън коментира, че има "много различни начини, по които руснаците могат да се намесят" в междинните избори за Конгреса на САЩ през ноември. Говорейки пред Fox News по време на посещението си Латинска Америка, Тилърсън добави, че е "много трудно да се предотврати" всеки опит за намеса, като разкри, че американското правителство "вижда определени поведения", които биха могли да доведат до опити за повлияване на изборите.

Катастрофа блокира магистрала "Тракия"

https://www.actualno.com/crime/katastrofa-blokira-magistrala-trakija-news_658474.html

Товарен автомобил с ремарке се блъсна в средната разделителна мантинела на автомагистрала „Тракия“, съобщиха от полицията. Сигнал за катастрофирал ТИР е получен около 09:00 ч. Пътният инцидент е в района на 104-105-ти километър от автомагистрала „Тракия“ в платното по посока за Бургас. Тъй като товарният автомобил се е блъснал в средната разделителна мантинела на пътя, скоростните ленти и на двете платна - за София и Бургас - не могат да се използват, ут

Експерт съветва: Защо да изберем 3G пред 4G?

https://www.actualno.com/4g/ekspert-syvetva-zashto-da-izberem-3g-pred-4g-news_658475.html

Както е добре известно, живеем в ерата на технологиите. Днес сякаш не бихме могли дори за миг да си представим съществуването си, без да сме на един клик разстояние от всичко, което пожелаем. Дигиталната ера ни предлага много възможности, а ние нямаме търпение и искаме още и още, все повече, все по-нагоре и все по-бързо! Понякога обаче технологичният език може да бъде доста объркващ! Навярно всички сте чували за 3G и 4G мрежа, но едва ли голяма част от вас биха могли да обяснят какво точо пред

Дoлapът ce cтaбилизиpa cпpямo eвpoтo

http://econ.bg/Новини/Дoлapът-ce-cтaбилизиpa-cпpямo-eвpoтo_l.a_i.757554_at.1.html

Дoлapът ce cтaбилизиpa cпpямo eвpoтo и пpoмeня ĸypca cи paзнoпocoчнo пo oтнoшeниe нa дpyгитe вaлyти. B cъщoтo вpeмe вaлyтитe нa няĸoи paзвивaщи ce...

Не мина законопроект за гражданството на изселниците

https://frognews.bg/novini/mina-zakonoproekt-grajdanstvoto-izselnitsite.html

Парламентът отхвърли законопроекта на ДПС за разширяване кръга на чужденците, имащи право да получат българско гражданство.

Какви медийни законотворци само отгледа Сталин! Аферим, машалла!

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/depesarskiiat-zakon-mediite-strah-razchistvane-smetki.html

Рядко получаваме това, което заслужаваме. Законът за собствеността на медиите иницииран от Пеевски е ”приятно” изключение. Делян е законно избран народен представител, сиреч законотворец, който от името на гласувалите за него твори закони. Не бяхме съгласни да оглави ДАНС, но явно нямаме нищо против да пише закони.

Обвиниха двама за побоя над полицай в Златарица

http://www.cross.bg/chasa-zlataritza-prokyratyra-1567260.html

/КРОСС/ Районна прокуратура - Елена задържа за 72 часа и привлече в качеството на обвиняеми двама мъже за извършени действия на хулиганство и съпротива на полицаи в центъра на гр. Златарица, обл. В. Търново, съобщиха от Апелативната прокуратура в Търново. Както вече е известно в неделя вечер полицейски патрул беше нападнат четирима мъже, след като се отзовал на сигнал, че те трошат автомобил, вследствие на което единият служител на реда, пък се озова в болница. И четримата хулигани бяха арестувани, но след изясняване на обстоятелствата от прокуратурата са решили да повдигнат обвинения само срещу двама от тях. С постановление на наблюдаващ прокурор М. К. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 06.02.2018 г. около 22,00 часа в гр. Златарица на площад „Първи май" извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието се отличава с изключителен цинизъм и дързост, съобщават от районната прокуратура. Хулиганът счупил и изтръгнал странично огледало на лек автомобил, удрял с него предното стъкло, опитал се да преобърне автомобила с ръце, псувал и се заканвал на гражданка и на служители на МВР гр.Елена, хвърлял стъклени бутилки по пътното платно/ - престъпление по чл. 325 от НК. Повдигнато му е обвинение и за това, че причинил чрез нанасяне удари с ръка на инспектора в РУ на МВР Елена, при изпълнение на службата му, телесна повреда. Престъпление по чл.131, вр.чл.130 от НК . Н. Н

Тир се обърна на "Тракия", затвори платната в двете посоки

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/tir-se-obyrna-na-trakiia-zatvori-platnata-v-dvete-posoki-6079053

На място има екипи на пожарната от Пловдив и Пазарджик, които се опитват да извдят шофьора на камиона

Прокуратурата обвини двама за побоя над полицай в Златарица

http://www.cross.bg/zlataritza-prokyratyra-chasa-1567260.html

/КРОСС/ Районна прокуратура - Елена задържа за 72 часа и привлече в качеството на обвиняеми двама мъже за извършени действия на хулиганство и съпротива на полицаи в центъра на гр. Златарица, обл. В. Търново, съобщиха от Апелативната прокуратура в Търново. Както вече е известно в неделя вечер полицейски патрул беше нападнат четирима мъже, след като се отзовал на сигнал, че те трошат автомобил, вследствие на което единият служител на реда, пък се озова в болница. И четримата хулигани бяха арестувани, но след изясняване на обстоятелствата от прокуратурата са решили да повдигнат обвинения само срещу двама от тях. С постановление на наблюдаващ прокурор М. К. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 06.02.2018 г. около 22,00 часа в гр. Златарица на площад „Първи май" извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието се отличава с изключителен цинизъм и дързост, съобщават от районната прокуратура. Хулиганът счупил и изтръгнал странично огледало на лек автомобил, удрял с него предното стъкло, опитал се да преобърне автомобила с ръце, псувал и се заканвал на гражданка и на служители на МВР гр.Елена, хвърлял стъклени бутилки по пътното платно/ - престъпление по чл. 325 от НК. Повдигнато му е обвинение и за това, че причинил чрез нанасяне удари с ръка на инспектора в РУ на МВР Елена, при изпълнение на службата му, телесна повреда. Престъпление по чл.131, вр.чл.130 от НК . Н. Н

Дания подготви проектозакон за забрана на бурките

http://dnes.dir.bg/news/dania-burki-26857949

Правителството в Дания обяви, че планира да глобява хората, които покриват лицата си на обществени места, включително бурки и ски маски.

Зловещ инцидент с известен бизнесмен от Смолян

https://www.actualno.com/crime/zlovesht-incident-s-izvesten-biznesmen-ot-smoljan-news_658473.html

Известен бизнесмен от Смолян пострада тежко, докато се качвал в колата си. Инцидентът станал пред склада в промишлената зона до новия обходен път в областния град. Единият крак на пострадалия е почти откъснат, а другият е силно натрошен. По информация на ст. Комисар Николай Димов – директор на ОД на МВР в Смолян катастрофата е станала към 15.15 часа на 6 февруари. 48-годишният бизнесмен Асен Асенов бил на тротоара и се приготвял да се качи в паркирания му там джип „Тойота Л

ТИР се обърна на ”Тракия”, има задръстване (СНИМКИ)

http://dnes.dir.bg/news/tir-trakia-zadrastvane-obarna-26857943

ТИР се обърна на магистрала „Тракия“ и причини задръстване. Катастрофата е станала на границата между Пловдивска и Пазарджишка област.

Отхвърлиха законопроекта за гражданството на изселниците

https://offnews.bg//politika/othvarliha-zakonoproekta-za-grazhdanstvoto-na-izselnitcite-674365.html

Предложените от ДПС промени в Закона за българското гражданство скараха депутатите, а на някои бе препоръчано да отидат на психиатър. Промените бяха отхвърлени с 25 гласа "за", 46 "против" и 86 "въздържал се".

В мотивите на законопроекта е посочено, че повече от 10 години след ратифицирането на Европейската конвенция за гражданство, която е в сила от 2006 г., Законът за българското гражданство съдържа дискриминационни разпоредби, обявени за недопустими от конвенцията. 

Законопроектът предвиждаше да се промени принципът на издаване на българско гражданство. В настоящия момент е нужно лицето, което кандидатства за гражданство, да има жив или починал родител български гражданин.

От парламентарната група на ДПС предложиха законът да не изисква родител, а "възходящ български гражданин", което значи, че това може да бъде баба или дядо.

От парламентарната група на "Обединени патриоти" реагираха остро на предложението на ДПС.

Депутатът от ОП Станислав Станилов заяви, че законопроектът няма нищо общо с "правата и свободите":

"Той има една единствена цел - да се възстановят правата на турски граждани да получат българско гражданство хора. Потомци на хора, които доброволна са се отказали от него. Изселниците доброволно се отказаха от родината си и отидоха в своето отечество.

Според Павел Шопов от групата на Патриотите този законопроект на ДПС прекрачва "червената граница на нетърпимост на българите".

"Въпросът е дълбоко политически, той е фундаментален и екзистенциален за нас българите. ДПС от време на време изкарват типично тях законопроекти, които в други управления са успявали. Тогава, когато бяха в тройната коалиция. Стига се до все по-висока кота на нетърпимост на българското общество по всички тези въпроси", каза още той.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид изрази възмущение, че ДПС е определяна като "турска партия":

"Недопустимо е тук да се говори, че ДПС е турска партия, след като през всичките тези години ДПС е доказала, че е най-българската партия в този парламент. Никой не може да отрече заслугата на ДПС за членството ни в НАТО и ЕС. Моля лекарите в залата спешно търсете психатри за тези (Обединени патриоти - бел.ред.)".

България плаща нови 340 000 лева заради лошо правосъдие

http://clubz.bg/63881-bylgariq_plashta_novi_340_000_leva_zaradi_losho_pravosydie

Българските данъкоплатци ще платят поредните суми по присъди за България, произнесени от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Този път малко над 340 000 лева.

Правителството прие за изпълнение плащанията по решенията на ЕСПЧ по три дела - "Гаврилов срещу България", "Шехова срещу България" и "Делина срещу България". Изпълнението включва изплащането на общо 99 570 лв. обезщетения за претърпени имуществени и неимуществени вреди, както и разходи и разноски по делата.

И в трите случая жалбоподателите се оплакват от нарушение на правото им на справедлив съдебен процес и на правото им на собственост поради неизпълнение на влезли в сила съдебни решения в тяхна полза. Съгласно мотивите на Съда държавата е била длъжна да осигури своевременното изпълнение на окончателните съдебни решения.

С друго постановление правителството одобри допълнителни разходи в размер на 240 070 лв. по бюджета на Министерството на правосъдието за изплащане на обезщетения по решения на ЕСПЧ, приети за изпълнение през 2017 г. Причината е, че жалбоподателите не са подали своевременно информация за банковите си сметки и не е било възможно присъдените им обезщетения да бъдат преведени преди края на бюджетната година. Средствата са планирани в централния бюджет за 2018 г.

България заема 7-о място от 47 страни като държава с най-много присъди в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Коалицията в Германия остава мираж след 24 часа преговори

https://www.investor.bg/evropa/334/a/koaliciiata-v-germaniia-ostava-miraj-sled-24-chasa-pregovori-255330/

Консерваторите и социалдемократите не можаха да постигнат споразумение след поредния кръг от разговори, продължили до ранните часове на сряда

Няма информация за пострадали българи от земетресението в Тайван

http://www.cross.bg/hyalien-informatziya-raiiona-1567259.html

/КРОСС/ Няма информация за загинали или пострадали български граждани вследствие на силното земетресение в Тайван, регистрирано в късните часове на 6 февруари 2018 г., обявиха от Министерството на външните работи. В резултат на снощния трус в района на град Хуалиен са загинали двама души, а 219 други са ранени след срутването на хотел и три други сгради, изнасятк официалната информация от ведомството. Над 830 души са евакуирани временно във физкултурен салон и сгради на началното училище Чунхуа в Хуалиен. Над 1900 домакинства са били с прекъснато електрозахранване, а над 40000 - с прекъснато водоснабдяване. Очаква се възстановителните работи да приключат до края на днешния ден-7 февруари, но училищата и офисите в града ще останат затворени. Местните власти са изпратили на място специални екипи, включително 20 спасителни кучета. В центъра за реакции при бедствия в град Хуалиен е изпратен и екип, който да подпомага засегнати чуждестранни туристи. По информация на Централното бюро по метеорология на Тайван, в района на Хуалиен от началото на месеца до сега са регистрирани няколко земетресения с магнитуд 5-та и по-високи степени по скалата на Рихтер, последвани от вторични трусове. Властите предупреждават, че през следващите две седмици са възможни вторични трусове с магнитуд над 5-та степен по скалата на Рихтер

Няколко столични квартала без вода днес заради авария

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6703479

Няколко столични квартала без вода днес заради аварияЕкипи от "Софийска вода" АД работят по отстраняването на авария на довеждащ водопровод, съобщиха от дружеството. Отстраняването на авария по Рилски водопровод налага спиране на подаването на питейна вода в "Панчарево", "Витоша" и "Овча купел". Ограниченото водоподаване ще започне в 12.00 ч. от с. Железница и ще продължи от югоизточна посока

Превеждаме данъци и осигуровки без такси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703472

Превеждаме данъци и осигуровки без таксиБезплатните картови плащания са възможни чрез сайта и в офисите на НАП Клиентите на НАП, които притежават банкови карти, вече могат да превеждат без такси както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задължения към други институции, събирани от приходната агенция. Това може да стане по два начина.

Млади сръбски футболисти тренират във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368609

Повече от 120 млади състезатели от сръбската футболна школа на ОФК Белград е на лагер във Варна. Отборите са настанени в „Спортпалас“ и тренират там на футболното игрище. Във Варна са 4 възрастови групи - момчета родени 2002, 2003, 2004 и 2005 г.

Google купи Chelsea Market за над 2 млрд. долара

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/google-kupi-chelsea-market-za-nad-2-mlrd-dolara-255318/

В търговския център, популярен сред туристите, има много малки ресторанти, барове, магазини и хранителни сергии

Арестуваха 41-годишен от Видинско, пребил брат си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703442

Арестуваха 41-годишен от Видинско, пребил брат сиНа 6 февруари в 18.00 часа с полицейска мярка за срок до 24 часа бил задържан 41-годишен от град Димово. Мъжът, след употреба на алкохол, нанесъл побой на брат си. Това съобщиха от ОДМВР-Видин. По случая работи Районно управление на

Бивш скандалджия на Ливърпул се кандидатира за президент

https://offnews.bg//izvan-terena/bivsh-skandaldzhia-na-livarpul-se-kandidatira-za-prezident-674370.html

Бившият нападател на Ливърпул Ел Хаджи Диуф, който стана известен повече със скандалите си, планира да се кандидатира за президент на своята родина Сенегал.

Описаният като "канален плъх" от Нийл Уорнък екс-футболист сложи край на кариерата си през 2015 година и обяви желанието си да се занимава с политика.

В Англия смятат, че той е по-скоро вдъхновен от либериеца Джордж Уеа, който стана 25-ият президент на своята родина. През активната си спортна кариера Диуф се забъркваше постоянно в скандали и е глобяван неведнъж.

"Взех решение да се впусна в политиката, защото има хора, които очакват да променя доста неща в моята страна Сенегал. Определено политиката е нещо, което ме интересува. Това е бъдещето за мен, защото сенегалският народ ми вярва и може да ме слуша", каза сенегалецът.

Борисов посрещна Рюте с питка и нестинари (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-nestinari-mark-rute-pitka-26857868

Премиерът Бойко Борисов публикува във Фейсбук снимки от неофициалното посрещане на премиера на Холадния Марк Рюте.

Биткойнът поскъпва след вчерашния спад

http://econ.bg/Новини/Биткойнът-поскъпва-след-вчерашния-спад-_l.a_i.757553_at.1.html

Най-популярната в света криптовалута Bitcoin (биткойн) отиграва загубите си от предишните дни, когато стойността й на някои от борсите спадна под 6...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване