Днес ще бъде облачно, на места с превалявания от дъжд

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6703244

Днес ще бъде облачно, на места с превалявания от дъждДнес облачността ще е променлива, по-често значителна, на места с превалявания от дъжд. В сутрешните часове на отделни места в низините и около водните басейни ще има мъгли. Ще духа слаб в източната половина на страната умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са от 7° до 12°, за София - около 9°.

Св. преподобни Партений

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prepodobni-partenij-news_658328.html

Преподобни Партений се родил в Мелитопол и в детството си не получил образование. Но молейки се усърдно в църква и слушайки внимателна четенето на свещените книги, той обикнал Господа от все сърце, стараел се да изпълнява Неговите заповеди и да помага на нуждаещите се. Сам той бил беден, ловял риба в близкото езеро, продавал я и помагал на бедните. Господ удостоил младия Партений с благодатта Си и му дал сила да изцерява болести чрез призоваване на Божието име. Мелитополският епископ узнал за т

Защо десетки хиляди бежанци се връщат в Сирия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/07/3125186_zashto_desetki_hiliadi_bejanci_se_vrushtat_v_siriia/?ref=rss


Амар Марауи отчаяно искал да напусне Сирия и избягал. В началото на 2016 г. той платил на контрабандисти и стигнал по опасен морски маршрут до Гърция, след което преживял изтощително пътуване с влак, автобус и пеша през Европа. <br /><br />Две години по-късно 36-годишният мъж е отново у дома в Алепо. Върнал се миналото лято - потиснат, обзет от носталгия и ужасен от перспективата да остане там още една зима, той не можел да понесе живота в германския град Зул.<br /><br...

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-zhivo-1567231.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Опасни асансьори. Колко са опасните асансьори в България и как да ги познаем Тема: Здравословно хранене. Здравословно хранене всеки ден - възможно ли е и как Тема: Западни Балкани. България и бъдещето на Балканите - коментират политиците и анализаторите Тема: Срещу контрабандата. Държавата срещу контрабандата - какви са резултатите Тема: Политика и енергетика. Колко ще струва токът за домакинствата и колко за бизнеса? Гостува Делян Добрев Тема: Смяна на времето. Трябва ли да отпадне смяната на часовото време? Отговорът на експертите Тема: "В кадър". Борис Гуджунов в живите спомени на хората до него в последните му дни - във филма от рубриката „В кадър" - „Крилете на надеждата" БТВ, "Тази сутрин" Тема: Брутално видео с побой над ученик в Русе. Кои са извършителите? Тема: На живо от Радовене - тялото на новородено открито изхвърлено във външна тоалетна. Докъде стигна разследването на полицията? Тема: Ще има ли нови обвинения срещу кметове и успешна ли е битката с корупцията в България? Гостува Татяна Дончева Тема: Ще ползват ли привилегии ромските деца за прием в първи клас? Тема: На живо от Карнобат - блокове протекоха заради недовършено саниране Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: На нож срещу храните второ качество застава националният омбудсман Мая Манолова Тема: След серия от медийни изяви - обирджиите на апартаменти се предадоха

Изстреляха най-мощната ракета в света

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/izstreliaha-naj-moshtnata-raketa-v-sveta-6079039

Смята се, че ракетата на Илон Мъск ще е идеалната за отвеждане на хора в далечния космос

Облачно време днес

https://frognews.bg/novini/oblachno-vreme-dnes-2018-02-07.html

Облачността днес ще е променлива, по-често значителна.

Прогноза за времето - 7 февруари (сряда)

https://www.actualno.com/politics/prognoza-za-vremeto-7-fevruari-srjada-news_658417.html

Днес облачността ще е променлива, по-често значителна. В ранните сутрешни часове в югозападните райони, а през деня на места и в останалата част от страната, ще има превалявания от дъжд. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Евгения Егова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Сняг ще превалява само на отделни места в планинските райони, но с преноса на по-топъл въздух, границата на снеговалеж ще се

4 района в България предлагат експерти

http://dnes.dir.bg/news/rionirane-26857140

Четири района на планиране - това е най-рационалният вариант за икономическото развитие на страната, смятат от Института за пазарна икономика.

7 февруари в историята

http://www.cross.bg/fevryari-v-istoriyata-1567219.html

КРОСС/ На днешната дата през 1758 г. е учреден първият парламент на Канада.През 1857 г. в Русия е издаден указ за изграждане на първата железопътна мрежа.През 1878 г. руските войски освобождават Поморие.През 1922 г. Мария Склодовска-Кюри става член на Френската академия на науките.През 1940 г. Би Би Си открива редакция в България.През 1983 г. Иран навлиза в Ирак - избухва Ирано-иракската война.През 1992 г. в Маастрихт е подписан Маастрихтският договор, с който се създава Европейския съюз.През 1998 г. в Нагано, Япония се откриват XVIII Зимни олимпийски игри.През 2000 г. България и Румъния се договарят в Брюксел за изграждане на втори мост над Дунав при Видин и Калафат, който става факт през 2013 г. Източник: Уикипедия

Димитър Русков: Защо еколозите протестират в София, а ги е страх да дойдат в Банско?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6702757

Димитър Русков: Защо еколозите протестират в София, а ги е страх да дойдат в Банско?Първи хората в Пирин ще скочим, ако в планините започнат да строят хотели, казва председателят на сдружение “Бъдеще за община Банско” - Г-н Русков, как си обяснявате протестите, които продължават срещу изграждането на втора кабинкова линия от хора, определящи се за природозащитници? - Разбрах, че т. нар.

Джим Кери закри страницата си във Faсebook

http://clubz.bg/63865-djim_keri_zakri_stranicata_si_vyv_fasebook

Американският актьор Джим Кери реши да закрие страницата си във Facebook заради "намесата на Русия" на президентските избори в САЩ през 2016 г. Самият той съобщи новината на своята страница, но в друга социална мрежа - Twitter, пише Нюз.ру.

"Аз премахвам своите акции във Facebook и изтривам профила си, тъй като Facebook е възползвал за руска намеса в нашите избори, а те (шефовете на мрежата - б.р.) все още не правят достатъчно, за да спрат това",  посочва Кери.

Той също призова и други инвеститори, които се интересуват от бъдещето на САЩ, да "направят същото". Колко акции във Facebook притежава Кери актьорът не е посочил.

Съобщението на актьора е придружено със снимка на основателя на Facebook Марк Зукърбърг и надпис "Fakebook" (от думата fake "фалшив").

Подобен текст бе публикуван и на Facebook страницата на Кери. Още снощи страницата, която имаше повече от 5,1 милиона последователи, стана недостъпна, отбелязва Business Insider.

Компанията Facebook все още не е коментирала постъпката на холивудската звезда.

Джим Кери закри страницата си във Fakebook

http://clubz.bg/63865-djim_keri_zakri_stranicata_si_vyv_fakebook

Американският актьор Джим Кери реши да закрие страницата си във Facebook заради "намесата на Русия" на президентските избори в САЩ през 2016 г. Самият той съобщи новината на своята страница, но в друга социална мрежа - Twitter, пише Нюз.ру.

"Аз премахвам своите акции във Facebook и изтривам профила си, тъй като Facebook е бил възползвал за руска намеса в нашите избори, а те (шефовете на мрежата - б.р.) все още не правят достатъчно, за да спрат това",  посочва Кери.

Той също призова и други инвеститори, които се интересуват от бъдещето на САЩ, да "направят същото." Колко акции във Facebook притежава Кери актьорът не е посочил.

Съобщението на актьора е придружено със снимка на основателя на Facebook Марк Зукcрбърг и надпис "Fakebook" (от думата fake "фалшив").

Подобен текст бе публикуван и на Facebook страницата на Кери. Още снощи страницата, която имаше повече от 5,1 милиона последователи, стана недостъпна, отбелязва Business Insider.

Компанията Facebook все още не е коментирала постъпката на холивудската звезда.

Битката за наследника на Юнкер започва. Но въпросът не е кой, а как

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/07/3122406_bitkata_za_naslednika_na_junker_zapochva_no_vuprosut/?ref=rss


Сред лидерите на Европейския съюз се задава ожесточена битка за следващия председател на Европейската комисия. Въпросът обаче не е кой да той, а как да бъде избран, пише "Политико".<br /><br />Процедурата с т.нар. водещ кандидат, или Spitzenkandidat, бе използвана за пръв път при избора на Жан-Клод Юнкер през 2014 г. и не е записана в договорите на ЕС. Става въпрос по-скоро за малко повече от договорка между основните европейски политически партии, Европейския съвет и...

На 7 февруари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6702792

На 7 февруари рожден ден иматЛюбомир Нейков, актьор и продуцент. Един добър човек, великолепен актьор Асен Букарев, главен мениджър на “Левски”, бивш футболист и треньор Венцислав Йосифов, бизнесмен, бивш банкер Мария Мургина, бивш изпълнителен директор на НАП Светослав Шиваров, юрист,

7 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=368588

Събития: 1758 г. – Учреден е първият Парламент на Канада. 1857 г. – В Русия е издаден указ за създаване на първата железопътна мрежа. 1878 г. – Руските войски освобождават Поморие в хода на Руско-турската война. 1921 г.

За нашите деца!

http://pogled.info/svetoven/za-nashite-detsa.92370

/Поглед.инфо/ Сваленият в небето над Сирия руски пилот не позволил на джихадистите да го заловят жив и преди да се взриви с граната, извикал високо: "За нашите деца!"

WND: Докато САЩ са заети с „руската заплаха“, комунистически Китай изкупува техните компании

http://pogled.info/svetoven/WND-dokato-sasht-sa-zaeti-s-ruskata-zaplaha-komunisticheski-kitai-izkupuva-tehnite-kompanii.92371

/Поглед.инфо/ Въпреки настояването на американските средства за масова информация, че Русия представлява „най-голямата заплаха“ за САЩ, струва си да обърнем внимание на „много по-мощната държава“ - комунистически Китай, пише WND. Както отбелязва изданието, Китай засилва своето влияние в академичните, правителствените и корпоративните кръгове на САЩ.

Прогноза за времето - 7 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368587

По Черноморието днес ще е предимно облачно, научи Moreto.net. На отделни места, главно по южното крайбрежие, е възможно да има слаби превалявания от дъжд. Вятърът ще се усили и ще е умерен от югоизток. Максималните температури ще са 8°-9°.

Китайци купиха дял в Daimler

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/kitajci-kupiha-dial-v-daimler-6079033

Китайският собственик на Volvo иска да стане най-големият акционер в Daimler.

Проверяваме за двоен стандарт и перилни препарати и козметика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284685_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82+%D0%B8+%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8

 

В рамките на ЕС председателството на 30 април обсъждаме проблемите на голям форум

До края на април ще бъдат направени нови проверки за двоен стандарт при храните, като към тях ще бъдат включени и перилните препарати и козметиката. Това се очаква да бъде предложено днес от омбудсмана на България Мая Манолова в рамките на форум организиран в рамките на българското председателство, съобщиха за „Монитор“ от ръководената от нея институция.

В края на април пък ще бъде проведен голям европейски форум за двойните стандарти, организиран от омбудсмана на републиката, министрите на икономиката, на земеделието, Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ), Комисията за защита на потребителите (КДП). Проявата ще бъде под патронажа на премиера Борисов.

„Общо взето се наблюдават отклонения от стандартите не само при храните, но и при други потребителски стоки, сред които са често използваните козметика и перилни препарати, каза за „Монитор“ евродепутатът от ЕНП Емил Радев. „Там нашият потребител също вижда големи разлики в купеното от Западна Европа и предлаганото в България“, каза той. „Трябва да има кардинално решение в рамките на ЕС на проблема с двойните стандарти и при храните, и за козметиката и за автомобилите“, добави евродепутатът. „От Европарламента постоянно притискаме ЕК да изготвят законодателно предложение срещу двойните стандарти, защото без промени на законите на ниво ЕС, без даване на изрични пълномощия на европейски орган проблемът няма да намери нужното решение. Всяка страна по отделно със своя контрол на национално ниво по-трудно би могла да засече двойните стандарти и да налага санкции, особено ако става дума за голяма компания. Да не говорим, че за събирането на доказателства сега съществуват много процедурни пречки. За премахване на проблема трябва да се работи на ниво ЕС“, категоричен е българският евродепутат.

На въпрос дали е оптимист, той припомни, че вече десета година се говори за проблема с двойния стандарт. „С течение на времето обаче отношението на ЕК се променя. Докато преди 10 години се отричаше наличието на двойни стандарти, от около 4 години вече се заговори за тях, а от 2017 г. стана дума и за законодателни промени. Макар и бавно нещата се променят и все пак ЕК ще изготви законодателно предложение, което пък много бързо ще се придвижи в ЕП, защото ще намери огромна подкрепа сред евродепутатите“, добави Емил Радев.

Според Богомил Николов, председател на „Активни потребители“ инициативата е похвална и заслужава подкрепа. „Колкото повече продукти се изследват е толкова по-добре за потребителите, които по този начин ще получават повече информация какво купуват“, каза той за „Монитор“. „В случай, че въпросът с двойните стандарти не се реши законодателно на ниво в ЕС или пък много се забави, информацията ще е единственото спасение за потребителите. На базата на информираността си те могат да въздействат на пазара чрез отказа си да купуват една или друга стока. Лично аз така постъпвам. Видя ли нелоялно отношение от някоя фирма спирам да купувам стоките й. Нямаме ли резултати от подобни изследвания вярваме само на марката. Разберем ли обаче, че в нашите магазини тя ни предлага по-ниско качество, то е редно да се замислим дали да я предпочитаме“, смята Николов. Той добави, че през лятото на миналата година в Хърватия са правени проверки за двоен стандарт и на перилни препарати и са били установени разлики. По думите му от „Активни потребители“ засега не са тествали такива продукти, защото изследванията са много скъпи. „По-реалистично е да успеем да направим пробите заедно с другите потребителски организации от страните от ЕС. Засега обаче такива не се планират, защото сродните организации от големите западни държави не проявяват интерес. За това трябва сами да се оправяме с този проблем“, добави Николов.

През октомври миналата година страните от Вишеградската четворка Словакия, Чехия, Унгария и Полша се разбраха да продължат натиска над големите компании за решаване на проблема с двойния стандарт на храните в Източна и Западна Европа. На среща на високо равнище в Братислава, ЕК предложи да направи независими изследвания за разликата в качеството на храните, напитките и козметиката в различните европейски държави.

От офиса на българския евродепутат от групата на социалистите-демократи Момчил Неков обясниха за „Монитор“, че на 21 февруари следобед той ще представи становището си по въпроса за двойния стандарт при храните пред земеделската комисия на Европарламента.

Печелим бързи пари с касови бележки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284684_%D0%9F%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BC+%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%81+%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%B8

 

Решаваме на момента дали да приберем сумата, или да я дарим

Вече имаме възможност да печелим бързи пари и то само ако си вземем касовата бележка от магазина. Идеята е подобна на лотарията, която пусна преди няколко години НАП, но въвеждането на фискалните бонове става чрез мобилно приложение и то само за секунди. Освен това голямата награда е 100 000 лева.

Програмата за телефон Tesserum е разработена от българска фирма и всеки може да си я инсталира напълно, нужна е само регистрация. Тя може да работи и с двете най-големи мобилни операционни системи - Android и iOS.

Принципът на въвеждане на бележките също е улеснен за потребителите, като единствено трябва да снимаме бона и след това програмата веднага ни показва дали печелим, или не. В играта може да се включи всеки българин на възраст над 14 години, а другото ограничение е, че

 

не можем да въвеждаме повече от 50 бележки на ден

 

Потребителят не е задължен да пази листчетата, когато наградата е под 1000 лв., посочиха още от фирмата. Ако пък сме късметлии и спечелим над хилядарка, то тогава организаторите могат да поискат да им покажем бележката.

Сумите, които можем да грабнем започват от 1 лев до 100 000 лева. Така, например, само с един фискален бон играем за 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 1500 и 3000 лева. Голямата награда от 100 бона обаче ще бъде изтеглена на 20 декември 2018 г. на живо във Фейсбук-страницата на приложението, а в надпреварата ще се включат всички, които са въвели поне една бележка от покупка на стока или услуга. А за тези, които не успеят да спечелят парички, бонусът са вдъхновяващи мъдрости и крилати фрази.

Освен за обществената полза от приложението, а именно повече приходи в държавната хазна и борба със сивата икономика, създателите дават възможност на потребителите да се разпореждат по два начина с печалбите си – или да ги получат веднага, или да дарят средствата.

Ако решим да си сложим парите в джоба, то сумата ще ни бъде преведена

 

с пощенски запис в рамките на 48 часа

 

Единственото, което ще трябва да направим е да отидем до най-близкия куриерски офис и да вземем спечелената сума. Трябва да имаме предвид обаче, че всякакъв вид печалба според закона се облага с 10% данък.

Вторият вариант е да дарим парите на неправителствена организация, от списъка с бенефициенти. Можем

 

да избираме измежду БЧК, УНИЦЕФ, SOS детски селища

 

и различни DMS-кампании.

От дружеството пък увериха, че ще се свържат с НАП, за да преговарят с тях, участниците в приложението да могат да участват и в кампанията на приходната агенция само с едно заснемане на касова бележка.

Наградният фонд пък ще се осигурява от рекламодатели, тъй като докато чакаме снимката на бележката да се качи в програмата ще ни бъдат показвани различни клипчета. В момента за времето на изчакване се показва рекламното видео за българското европредседателство.

„Основната функция на Tesserum е да кара потребителите да бъдат по-активни в искането на касови бележки, защото нашият дългогодишен опит в областта на фискалните продукти и информационните технологии ни показва, че всъщност това е един от най-сериозните проблеми при т. нар. „фискализация“, каза Гриша Пенков, който е един от създателите.

По думите му каквито и технически средства да бъдат въведени те не са достатъчно ефективни и за това е нужно въвеждането на подобни продукти, стимулиращи потребителите.

Илон Мъск изстреля кола в Космоса

http://clubz.bg/63864-ilon_mysk_izstrelq_kola_v_kosmosa

Най-мощната ракета в света потегли на първата си мисия вчера вечерта, изпращайки по посока на Марс червена спортна кола с шофьор манекен, носещ име от песен на Дейвид Боуи, предаде Франс прес.

Вчера частната компания "Спейс Екс" на милиардера Илон Мъск изстреля ракетата "Фалкон хеви". Тя е два пъти по-мощна от използваните днес ракети и най-мощната след "Сатурн 5". Смята се, че тя ще е идеалната ракета за отвеждане на хора в далечния космос. "Фалкон хеви" е дълга 70 метра и е широка 12 метра.

Де факто "Фалкон хеви" е разработена на базата на ракетата носител "Фалкон 9" и представлява фактически три ракети - централен сегмент, към който от двете страни са прикрепени ракети-ускорители, предаде ТАСС. "Фалкон хеви" има и 27 двигателя "Мерлин", допълва Асошиейтед прес. Стартовата тяга на "Фалкон хеви" е около 2500 тона, добавя Франс прес, цитирана от БТА.

Компанията "Спейс Екс" си бе поставила за цел всяка от трите ракети да се върне на Земята, за да бъде използвана отново и да се намалят разходите. Двете странични ракети изпълниха тази мисия. След двуминутен полет те се отделиха, както бе предвидено, от централната ракета, която продължи полета си. След осем минути и 20 секунди двете странични ракети се приземиха едновременно в две зони на космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида на около десетина метра една от друга.

Миг от изстрелването на ракетата.

Първата степен на централната ракета обаче падна в Атлантическия океан, на около 100 метра от платформата, на която се очакваше да се приземи, допълва агенцията, като цитира Илон Мъск. Той уточни, че тя е проникнала във водата със скорост от 480 километра в час и се е разбила. Самата платформа също е била повредена, защото на нея се разбила камера, който трябвало да документира приземяването на елемента на ракетата, допълва ТАСС.

"Спейс Екс" уверява, че мощната ракета "Фалкон хеви" може да отнесе два пъти по-голям полезен товар в сравнение с ракетата "Делта 4 Хеви", при това за една трета по-малки разходи, тоест по-малко от 350 милиона долара, колкото струва изстрелването на "Делта 4 Хеви", предаде Франс прес.

Полезният товар, избран от Илон Мъск, бе червен кабриолет на компанията Тесла, която е също собственост на милиардера. Зад волана на колата е манекен със скафандър на име Стармен. Пред него на таблото на колата има поставен надпис "Без паника", правещ препратка към романа "Пътеводител на галактическия стопаджия". От радиото на колата се чува без прекъсване парчето "Space Oditty" на Дейвид Боуи.

Колата се появи от отделението към ракетата, в което се съхранява полезният товар. Нейната поява бе наблюдавана от няколкостотин хиляди души в интернет. Самият Мъск написа в Туитър:

"Очевидно има кола в орбита около Земята" и публикува линк към видео, показващо я. Във видеото тя се виждаше, благодарение на множество камери, от различни ъгли, предаде Франс прес. Мъск сподели, че обожава идеята за кола в космоса, която един ден, след милиони години, може би ще бъде открита от извънземна раса.

Ако експедицията на колата устои на суровите условия на радиационния пояс на Ван Алън, то после тя ще се отправи към Марс, за да влезе накрая в орбита около Слънцето, предаде Франс прес. Епопеята й може да продължи един милиард години и да я отведе на милиона километра от земята, което е еквивалентно на 10 000 пъти обиколка около нашата планета.

Лондонски съд: Асанж остава със заповед за арест

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284683_%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B4%3A+%D0%90%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B6+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4+%D

 Лондонският съд остави в сила заповедта за арест на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, съобщи Ройтерс. Съдията Ема Арбутнот коментира, че ако Асанж напусне посолството на Еквадор, където се намира от пет години, той ще бъде задържан от британските власти. Причината е заповедта, издадена от Уестминстърския съд, след като на 29 юни 2012 г. Асанж не се предаде на властите.

Защитата на Асанж настояваше тази заповед да бъде отменена, след като властите на Швеция прекратиха преследването на Асанж по обвинението в изнасилване от 2010 г.

Къде е милостта в детското сърце...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284682_%D0%9A%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B5+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B5...

 Кой ли не си спомня някое настъпване в училище, някой ожулен лакът или пък сборичкване в класната стая. Деца са, палави са....Звучи безобидно, нали? Дори като нещо нормално от развитието на едно дете, което в някакви моменти дава воля на агресията си. Палавостта и избухливостта на децата вероятно са нещо нормално. Психолозите имат думата по този въпрос. Но жестокостта у най-малките плаши, сковава и те оставя безмълвен. Напоследък обаче като че ли и с нея започнахме да свикваме. Все по-често се сблъскваме. Така например в Youtube се появи клип, на който трима младежи от Русе пребиват момче, като причината не е ясна. Боят и унижението стана някакъв извратен „трофей“, който децата размятат в интернет пространството. Те искат не просто да причинят болка, а да станат известни с този „уличен екшън“, да унижат публично и пред възможно най-много хора „избраната жертва“. Не е достатъчна болката и ударът с юмрука, трябва и всички да видят колко е силен биячът и колко е слаб „този на земята“. Да блеснеш на гърба на другия. Във въпросния клип се вижда дори как един от най-бруталните нападатели рита в главата падналото момче. Винаги съм си мислила, че колкото и да си ядосан на даден човек, колкото и да си му гневен, в момента, в който го видиш как стене от болка, все пак нещо човешко в теб се обажда, някаква милост пронизва сърцето ти и съвестта проговаря. Но явно, че у някои от подрастващите се вихри брутална форма на жестокост, с която те компенсират някаква липса. Защото в живота няма празни пространства. И колкото и да се възмущаваме и да порицаваме тези тийнейджъри, с осъждане нищо няма да се постигне. Нито пък с въздържане на юмруците насила, защото иначе ще има наказание. Не че не бива да има справедливост, напротив, но не това е разковничето. Нали и Христос е казал - „Милост искам, а не жертва“. Първата дума е ключовата, в сърцето на детето да има милост, да има чувство на уважение към другия като към човешко същество. Но как децата да бъдат такива, ако ние не сме такива. Няма какво да се възмущаваме само на родителите на въпросните биячи, които днес са едни, а утре ще са други. Агресията сред най-малките е колективна отговорност. И докато всеки не види първо съчицата в собственото си око, а след това гредата в чуждото, няма да има напредък. Защото всеки е отговорен за собствените си грешки, не за чуждите. Когато живеем в свят, в който „лошите“ са герои, а добрите са скучни и задръстени, няма как да очакваме други резултати. Добрият пример трябва не просто да се вижда, а да бъде оценен като стойностен, като модел за подражание. Когато родителите не обръщат внимание на децата, а улицата ги възпитава или пък цъкат мишката, докато играят поредната компютърна игра „проповядваща“ героите на насилието, няма как да не се стига до потресаващи форми на жестокост сред подрастващите. Друг пресен пример е случаят от януари, при който деца от Варна убиха клошар. Агресията прогресира до най-крайната си форма – отнемане на човешки живот. И това е жесток вик, че обществото ни не просто е болно, а започва да се самоунищожава.

Falcon Heavy е готов за далечния космос

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284681_Falcon+Heavy+%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%81

 Ако няма експлозия при изстрелването, утре, по това време Tesla Roadster на Илон Мъск ще се движи към Марс, след като бъде изведен в космоса от най-мощната действаща ракета в света. Самият главен изпълнителен директор на SpaceX призна, че съществува едно голямо „АКО”, но анимация, споделяна от компанията, показва как това грандиозно пътуване ще протече, ако всичко върви по план.



Ракетата Falcon Heavy на SpaceX е създадена да превози хора в далечния космос, като увеличи възможността за пилотирани мисии до Луната и Марс.

Ракетата представлява три Falcon 9 бустера, събрани заедно, разполагащи общо с 27 двигателя генериращи максимална тяга, колкото 18 самолета Boing 747. Това я прави най-мощната ракета която ще излети, откакто Saturn V летя за мисиите Apollo през 60-те и 70-те години на миналия век.

След години разработване и множество неуспехи, най-накрая дойде момента за големия дебют. Мъск потвърди вчера в Twitter, че „всички системи са на зелено за старта в 13:30 EST утре”, (20:30 днес наше време), както и снимки на първия пътник на Falcon Heavy, манекен облечен в космическия костюм на SpaceX зад волана на Tesla Roadster.

„Falcon Heavy излита към орбитата на Марс утре”, написа Мъск, вчера в Instagram. „Ако не избухне на малки парчета, тя ще отведе Starman в Roadster на над 400 милиона километра от Земята с 11 км / сек., пътувайки милиарди години през далечния космос.


И не само това, след като колата бъде освободена от товарния отсег, SpaceX ще се опита да върне всичките три бустера на Falcon Heavy, като двата ще се върнат кацайки на твърда земя, а централното тяло, което ще е пътувало по-бързо и по-далеч, ще се опита да кацне на шлеп в океана.

Българска компания е придобила сградата на британското посолство в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284680_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%

 Българска компания е придобила бизнес сградата на ул. „Московска“ в центъра на София, където се намира посолството на Великобритания, съобщават от посредника по сделката Cushman & Wakefield Forton.

Досега имотът беше собственост на регистрираното в Ирландия дружество Avestus Capital Partners. Купувачът не желае да бъде разкривано публично името му, както и цената на сделката, поясниха от посредника.

Имотът е една от малкото модерни офис сгради в тази част на София. Завършена е през 2001 г. и разполага с 4 500 кв. м отдаваема площ, разположена на осем офис нива плюс подземен паркинг за нуждите на наемателите. Вътрешното разпределение е от отворен тип с лице към бул. „Дондуков“ и ул. „Московска“.

Плановете на инвеститора са свободните площи да бъдат реновирани и отдадени на първокласни наематели.

Ключов наемател в Бизнес център Московска е посолството на Великобритания в България.

Докато през миналата година пазарът на бизнес имоти беше доминиран от сделки с търговски центрове, през последните месеци фокусът на инвеститорите се измества към офис площите, посочват от компанията. Този сегмент е интересен заради стабилните наемни нива, ниския процент незаетост и възможностите за придобиване на първокласни имоти.

„Придобиването на Бизнес център Московска спада към т.нар. трофейни сделки, при които обект на продажба са имоти с емблематична локация, архитектура или история. Сградата привлича със знаковото си местоположение, което я прави подходяща за представителни офиси на финансови институции, адвокатски кантори, големи чужди компании“, коментира Явор Костов, директор „Капиталови пазари“ в Cushman & Wakefield Forton.

Към момента средната доходност в офис сегмента е 7,75%, а средният наем на първокласна площ в центъра на София и край големите булеварди е между 12 и 14 евро/кв. м.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Как получихме Доналд Тръмп (и как можехме да го избегнем)

http://pogled.info/svetoven/amerika/kak-poluchihme-donald-tramp-i-kak-mozhehme-da-go-izbegnem.92367

/Поглед.инфо/ Настоящето произлиза от минало, което е твърде рано да забравим, да помним погрешно или да митологизираме. И независимо дали ни харесва или не, настоящето е продукт на стари избори. Различните решения в миналото могат да доведат до много различни резултати в днешния ден.

Ответният удар на Тръмп

http://pogled.info/svetoven/otvetniyat-udar-na-tramp.92368

/Поглед.инфо/ Константин Черемних за слизането на Банън от американската политическа арена

Чичо Сам (отново) зарязва кюрдите

http://pogled.info/svetoven/chicho-sam-otnovo-zaryazva-kyurdite.92369

/Поглед.инфо/ Драмата, която се разгръща в Северна Сирия е наистина почти идеален случай, с който да се оцени колко слаба и нефункционална е станала Англо-Ционистката империя. Да започнем с кратко напомняме.

Дали тръмпофорията най-накрая удари на камък?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284679_%D0%94%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B

 Когато говорим за фондови пазари, има три правила, които трябва да запомните. Първо, фондовият пазар не е икономиката. Второ, фондовият пазар не е икономиката. Трето, фондовият пазар не е икономиката, пише американският икономист Пол Кругман за New York Times.

 
Затова според него пазарният срив от последните няколко дни може и нищо да не означава.
 
От една страна, нека не предполагаме, че за спада има основателна причина (макар фактът, че в петък Dow Jones загуби 666 пункта, да сочи или намеса на сатанински сили, или някаква мистична връзка със злополучната инвестиция на семейство Къшнър в манхатънския небостъргач на Пето авеню, номер 666), шегува се Кругман.
 
Когато през 1987 година борсата се срина, икономистът Робърт Шилър направи изследване на мотивацията на инвеститорите в реално време. Оказа се, че сривът бе чиста проба самоподхранваща се паника. Хората не продаваха, защото някоя новина ги е накарала да преразгледат оценката си за стойността на акциите. Те продаваха, защото и другите продаваха.
 
От друга страна, нека не предполагаме също така, че понижаването на цените на акциите ни казва нещо съществено за икономическото бъдеще. Прочута е остроумната забележка на великия икономист Пол Самюълсън, че фондовият пазар е предсказал девет от последните пет рецесии.
 
Сривът през 1987 година например бе последван не от рецесия, а от солиден растеж.
 
Пазарните сътресения все пак би трябвало да ни накарат да се вгледаме внимателно в икономическите перспективи.
 
Данните, пише Кругман, сочат най-малкото, че Америка е на път към низходяща промяна в темпа на растеж. Наличните доказателства предполагат, че растежът през идното десетилетие ще бъде около 1,5% годишно, а не 3%, както Доналд Тръмп и лакеите му продължават да обещават.
 
Данните предполагат също, че рисковите активи като цяло - акции, но също дългосрочни облигации и недвижими имоти, може би са надценени. Като оставим настрана лудостта по биткойна, все пак не говорим за котировките на интернет компаниите от 2000 г. или за недвижимите имоти от 2006 г. Стандартните показатели обаче са доста над исторически нормалните равнища и връщането към нормата може да е болезнено.
 
Колкото до този срив, ако зад него имаше някаква новина, то това е докладът за заетостта от петък (2 февруари), който показа значително, макар и не огромно, увеличаване на възнагражденията.
 
Нека да се разберем, увеличаващите се възнаграждения са нещо хубаво. Всъщност това, че досега възнагражденията не успяваха да се повишат значително, бе дълбоко разстройващ недостатък на иначе забележително устойчивото икономическо възстановяване, което започна в началото на управлението на предишния американски президент Барак Обама.
 
Сега обаче виждаме доста силно доказателство, че американската икономика се приближава към пълна заетост. Отчитаното ниско равнище на безработицата е само част от историята. Има и нарастваща готовност у работниците да напускат работните си места. Това е нещо, което те не правят, освен ако не са уверени, че ще си намерят нова работа. А сега възнагражденията най-накрая се увеличават, което сочи, че работниците набират и сила в преговорите.
 
Да отбележим отново, всичко това са добри новини. Те обаче означават, че бъдещият американски растеж не може да дойде от връщане на безработните на работа. Той трябва да дойде или от увеличаване на резерва от потенциални работници, или от нарастване на производителността, т.е. когато един работник произвежда повече.
 
Хората от "бейби бум" поколението (родени през периода 1946-1964 година - бел. ред.) обаче вече се пенсионират и растежът на американското население в трудоспособна възраст, особено в началните години на трудовия живот, се е забавил до пълзене. Растежът на производителността пък е разочароващ. Взети заедно, тези фактори предполагат, че икономиката навярно ще нараства два пъти по-бавно от обещаваното от Тръмп.
 
Повярваха ли пазарите на Тръмп? Най-малкото те действаха така, сякаш американската икономика все още има много пространство за растеж. Попарването на тази вяра би трябвало да означава едновременно по-високи лихви и по-ниски котировки на фондовия пазар, каквито наблюдаваме в момента.
 
Трябва ли обаче да се тревожим за нещо по-лошо от обикновено забавяне на растежа?
 
Е, цената на активите изглежда висока. Широко използван измерител за оценките на фондовия пазар ги поставя на 15-годишен максимум, а сходен показател сочи, че цените на недвижимите имоти са отстъпили малко под половината от стойността, натрупана при големия растеж на този пазар.
 
Поотделно тези цифри не са толкова тревожни. Бих казал, че акциите не изглеждат дори приблизително толкова надценени, колкото бяха през 2000 година, нито пък жилищният пазар - колкото бе в края на 80-те.
 
Ако цените на активите понесат удар, можем да очакваме потребителите, които досега харчеха много и спестяваха малко, да се отдръпнат.
 
Всичко това може да е управляемо, ако може да се разчита, че хората на ключови позиции за определяне на политиката ще действат ефикасно. И точно тук започвам да се тревожа.
 
Със сигурност не е добре, че Тръмп се отърва от един от най-добрите председатели на Управлението за федерален резерв в историята, точно преди пазарът да започне да показва предупредителни сигнали. Джером Пауъл, наследникът на Джанет Йелън, изглежда разумен човек. Нямаме обаче представа колко добре ще се справи с криза, ако такава се развие.
 
Междувременно действащият министър на финансите (който заяви за Давос "Не мисля, че това е свърталище на глобалисти") може да е най-малко отличилият се, най-слабо информиран човек, заемал някога тази позиция.
 
Дали сме се насочили към неприятности? Твърде е рано да се каже. Ако обаче сме, бъдете сигурни, че имаме възможно най-неподходящите хора за случая.
 
 
 
По статията работи: Десислава Попова

Вкусно изкушение в битката срещу високото кръвно налягане?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vkusno-izkushenie-v-bitkata-sreshtu-visokoto-kryvno-naliagane-2077037

Черният шоколад може да се окаже полезен в борбата срещу високото кръвно налягане, смятат британски специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Симптомите на високо кръвно налягане - главоболие, болки в гърдите,

170 души в неизвестност и много разрушения след силния трус в Тайван (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/170-dushi-v-neizvestnost-i-mnogo-razrusheniia-sled-silniia-trus-v-tajvan-snimki-2077070

Около 170 души са в неизвестност след земетресението в Тайван, предадоха агенциите. Най-малко петима души са блокирани, а ранените са 219. По официална информация загиналите са двама, но по непотвърдена са четирима. Точният

Показаха уникални кадри след изстрелването на най-мощната ракета в света (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/pokazaha-unikalni-kadri-sled-izstrelvaneto-na-naj-moshtnata-raketa-v-sveta-video-2077071

Частната компания „Спейс Екс“ изстреля ракетата „Фалкон хеви“, предадоха агенциите.
 
„Фалкон хеви“ е два пъти по-мощна от използваните днес ракети и най-мощната след „Сатурн 5“. Смята се, че тя ще е идеалната ракета за отвеждане на хора в дал

Граждани протестират срещу закон, улесняващ застрояване на ниви

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/07/3125194_grajdani_protestirat_sreshtu_zakon_ulesniavasht/?ref=rss


Гражданите излизат днес на обяд на протест пред парламента срещу гласувани поправки в Закона за опазване на земеделските земи, улесняващи промяната на предназначението им за застрояване. Макар че президентът Радев наложи вето на одобрените промени през Закона за посевите, природозащитници се опасяват, че депутатите ще отхвърлят ветото на държавния глава и ще ги гласуват окончателно. <br /><br />Организаторите предупреждават, че поправките възкресяват вече загубили правно действие...

Граждани протестират срещи закон, улесняващ застрояване на ниви

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/07/3125194_grajdani_protestirat_sreshti_zakon_ulesniavasht/?ref=rss


Гражданите излизат днес на обяд на протест пред парламента срещу гласувани поправки в Закона за опазване на земеделските земи, улесняващи промяната на предназначението им за застрояване. Макар че президентът Радев наложи вето на одобрените промени през Закона за посевите, природозащитници се опасяват, че депутатите ще отхвърлят ветото на държавния глава и ще ги гласуват окончателно. <br /><br />Организаторите предупреждават, че поправките възкресяват вече загубили правно действие...

Марк Рюте: Подкрепяме България да се присъедини към Шенген, има още малко работа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284678_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA+%D0%A0%D1%8E%D1%82%D0%B5%3A+%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%8F%D0%BC%D0%B5+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D

 Подкрепяме България да се присъедини към Шенген и оценяваме положените усилия, но се иска да се свърши още малко работа от всички заинтересовани, включително и в България. Това каза пред журналисти днес в Министерския съвет Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия, след работна среща с премиера Бойко Борисов, предаде БТА.

България е изпълнила всички критерии по отношение на еврозоната - има още малко да се направи и съм убеден, че страната ще постигне и това, каза Рюте. България върви съвсем ясно в правилната посока, подчерта той. Единният пазар на ЕС е изключително важен и трябва да се положат усилия за неговото развитие, каза още премиерът на Нидерландия. 

Бойко Борисов посочи, че Холандия е инвеститор номер едно в България с инвестирани над 7,1 млрд. евро. Това значи, че имаме пълното доверие на холандския бизнес, каза Борисов.

"Трябва да си довършим домашното по борбата с контрабандата, те имат да ни догонват в това отношение, трябва да си имаме пълно доверие и още повече инвеститори да дойдат в България", каза още българският премиер.

"Поговорихме си и за Западните Балкани, за Турция и за свързаността в региона. Имаме си доверие и разбиране - днес ЕК даде горе-долу знак за перспективата на Балканите, каза той. Надявам се за чакалнята на еврозоната и за Шенген", добави Борисов.

 

"Има много теми, за които сме говорили и ще продължим да говорим. За един месец в ЕС се счита, че България има успешно председателство на Съвета на Европа. Искаме да убедим всички, че на Изток има дисциплинирана държава, която пази Шенгенската граница, спазва върховенството на закона и генерира стабилност", каза Борисов.

Рюте поздрави Борисов за изключителното му лидерство и посочи, че България е една от най-бързо растящите икономики в ЕС. Вие сте и ключов играч в региона, България е важна за ЕС, посочи Рюте.

ЕС предоставя защита и просперитет, но хората трябва да ги виждат по-често в ежедневието си, посочи той. Всички трябва да постигнем баланс по отношение на солидарността на хората, търсещи убежище. Както Борисов казва, трябва да търсим решение на корена на проблемите, допълни Рюте.

По статията работи: Десислава Попова

Валежи от дъжд и температури до 12 градуса днес

https://offnews.bg//obshtestvo/valezhi-ot-dazhd-i-temperaturi-do-12-gradusa-dnes-674338.html

Днешният ден ще започне с превалявания от дъжд в югозападните райони. През деня превалявания ще има и в останалата част от страната, показва прогнозата на НИМХ-БАН.

Сняг ще превалява само на отделни места в планинските райони, но с преноса на по-топъл въздух, границата на снеговалеж ще се вдига и ще е над 1800-2000 метра. Ще духа слаб в източната половина на страната умерен вятър от юг-югоизток.

Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, максималните - от 7° до 12°.

Атмосферното налягане е близко до средното, но през деня значително ще се понижи.

Над планините ще има променлива, по-често значителна облачност. От югозапад ще започнат превалявания, които в ранните сутрешни часове над 1300-1500 метра височина ще са от сняг, но през деня с преноса на по-топъл въздух, границата на снеговалеж ще се вдига и ще е над 1800-2000 метра. В по-ниските части преваляванията ще са от дъжд. Ще духа умерен и силен югозападен вятър, който след обяд още ще се усили. Максималната температурата на 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра около 0°.

По Черноморието ще е предимно облачно. На отделни места, главно по южното крайбрежие, е възможно да има слаби превалявания от дъжд. Вятърът ще се усили и ще е умерен от югоизток. Максималните температури ще са 8°-9°. Температурата на морската вода е 6-8°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В четвъртък и петък ще се задържи топло за сезона с максимални температури между 10 и 12 градуса. През почивните дни ще е по-хладно, 5-8 градуса, очакват се валежи от дъжд и сняг.

Шоколадова торта "Павлова"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6702623

Шоколадова торта "Павлова"Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Технологичните гиганти не бързат да похарчат задграничния си кеш

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284677_%D0%A2%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%85

 С влизането в сила на новия Закон за данъчното облагане в САЩ технологичните гиганти на страната вече ще могат по-свободно да разполагат със своите запаси от държани зад граница пари в брой. Изглежда обаче, че те не бързат да се възползват.

Петте най-големи американски технологични компании по пазарна стойност държат общо близо 500 млрд. долара в брой в чужбина. По време на първите си тримесечни отчети след обновяването на данъчния закон три компании - Microsoft Corp., Alphabet Inc. и Amazon.com Inc., предположиха, че по-свободния достъп до парите им няма да промени плановете им за разходи и инвестиции.

„Когато видим възможност да инвестираме, ние не чакаме данъчната реформа да влезе в сила", каза главният финансов директор на Microsoft Ейми Худ по време на разговора с анализаторите.

Главният финансов директор на Alphabet Рут Порт съобщи, че „няма промяна в подхода ни към разпределението на капитала". Финансовият директор на Amazon Брайън Олсавски заяви, че компанията вече харчи много пари за работната си сила. 

Това контрастира с анонса от страна на Apple Inc. от миналия месец, че ще направи еднократно плащане на данъци от 38 млрд. щатски долара за офшорните парични наличности, ще вкара по-голямата част от парите в САЩ и ще увеличи разходите в страната, като създаде повече от 20 хил. работни места. В своята реч „За състоянието на Съюза“  във вторник президентът Доналд Тръмп приветства плановете на Apple като доказателство за успеха на данъчния закон.

За Facebook Inc., петата компания, влиянието на данъчния закон върху разходната му програма никога досега не е коментирано.

„Инвеститорите са малко разочаровани, че не получиха яснота и прозрачност от тези мениджърски екипи относно това, което ще направят" с чуждестранните пари, казва пред Wall Street Journal Даниел Ив, ръководител на изследванията в GBH Insights.

Промяната в данъчното облагане е от полза за много американски корпорации, тъй като намалява нормативната корпоративна ставка до 21% от 35%. Ефектът вече стимулира бизнеса да започне да оглежда възможности за придобивания, нови кампании за обратно изкупуване на дялове, планове за изграждане на нови заводи в САЩ и бонуси за служителите в отрасли, вариращи от телекомуникации до авиокомпаниите.

Техническите фирми, които държат повече пари в чужбина от която и да е друга индустрия, лобираха за закона, защото им обещаваше еднократна отстъпка до 15,5% за тези активи.

За повечето не е необходимо да използват тази сума, защото биха могли да заемат евтин капитал - практика, известна като „синтетично репатриране", за да върнат парични средства към акционерите. През последните пет години технологичните компании в индекса S&P 500 утроиха размера на дългосрочния дълг до 531 млрд. долара, което е по-бърз темп на растеж от който и да е друг сектор през този период.

Много от компаниите заявяват по време на своите разговори с анализаторите, че все още работят над сложността на данъчния закон. Някои от тях биха могли да обявят промените в своите планове за разходи през следващите седмици.

Alphabet, Amazon и Microsoft отказват да коментират темата пред WSJ. 

В изявление по електронната поща финансовият директор на Facebook Дейв Уенър казва, че данъчният закон дава на компанията “допълнителна гъвкавост относно това къде да наеме хора и построи завод", но не посочва, че той ще доведе до увеличаване на инвестициите. Той добавя, че Facebook вече планира да удвои размера на работната си сила в САЩ през следващите три години.

Говорител на Apple заявява, че компанията няма какво да добави отвъд своите предварителни коментари.

Не е ясно каква част от новообявената инвестиция на Apple е предизвикана от данъчни съображения и каква част концернът би осъществил така или иначе. Главният финансов директор Лука Мести коментира в интервю, че „целта на Apple е да се насочи към "нетна неутрална" позиция в сравнение с голямата разлика между сегашните ѝ позиции в размер на 285 млрд. долара в брой и 122 млрд. долара дълг.

Това означава, че Apple може да похарчи 163 млрд. долара за дивиденти, придобивания и обратно изкупуване на акции през следващите години, твърдят анализатори. Компанията планира да разкрие повече подробности по време на следващите отчети за финансовите си резултати.

Дори след като Apple получи президентска похвала за хода си, Microsoft, чиито международни парична активи са на второ място пхо обем сред американските корпорации, избра да омаловажи въздействието на данъчния закон. По време на разговорите с анализатори на 31 януари Худ добавя, че Microsoft е осъществила придобивания, „когато са имали смисъл", и „не чакаме, когато става дума за връщане на капитала към акционерите“.

Alphabet обяви планове за обратно изкупуване на акции за 8,6 млрд. долара - „скромно увеличение" спрямо предишни програми, каза Порат.

Никой от технологичните гиганти не иска да види как негови конкуренти се сдобиват с компании, които те биха искали да придобият. „По-добрият достъп до парите в чужбина би могъл да увеличи дейността по сливания и придобивания на технологичните гиганти, както и цените за потенциални цели“, казва анализаторът от Stifel Nicolaus & Co. Брад Реберк.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова

 

ЕК: Западните Балкани трябва да преборят корупцията за членство в съюза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284676_%D0%95%D0%9A%3A+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%8F%D1

 Новата стратегия на Европейската комисия за Западните Балкани разкрива перспективата две страни от региона – Сърбия и Черна гора - „потенциално“ да са готови за присъединяване към ЕС до 2025 г. Стратегията очертава и повече подкрепа към останалите 4 кандидати от региона, пише Politico.

Тя обаче ясно показва на политиците от шестте страни – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия – че ще трябва да положат доста по-сериозни усилия, за да установят върховенство на закона, да преборят корупцията и организираната престъпност, да разрешат двустранните си спорове и да предприемат серия от други демократични промени.

„Присъединяването към ЕС е нещо повече от технически процес. Това е цялостен избор, базиран на фундаментални ценности, които всяка страна трябва да възприеме по-активно – от външните и регионалните политики до това какво учат децата в училище“, казва новата стратегия, видяна от Politico преди одобрението ѝ от Комисията във вторник.

Стратегията цели да очертае пътна карта, след като председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер сигнализира миналия септември подновена готовност към разширяване на ЕС.

„Страните от Западните Балкани сега имат исторически прозорец на възможност твърдо и недвусмислено да обвържат бъдещето си към Европейския съюз. Те ще трябва да действат решително“, казва стратегията.

 

Като част от стремежа към разширяване Юнкер ще посети Западните Балкани в рамките на седмица в края на този месец, започвайки от Скопие на 25 февруари, казва запознат с плана дипломат.

Politico припомня, че България направи Западните Балкани приоритет при председателството си на Съвета на ЕС, а среща на високо равнище между лидерите на съюза и региона ще бъде проведена в София през май.

Външният министър Екатерина Захариева отбеляза в скорошно интервю за изданието, че подобни срещи трябва да станат много по-чести, тъй като последната подобна бе организирана през 2003 г.

На тогавашната среща ЕС предложи „недвусмислена подкрепа“ на страните кандидати и заяви, че бъдещето им е в ЕС. 15 години по-късно обаче само Хърватска е част от блока и изглежда сякаш ще минат още поне 7 години, преди още две да станат членки.

Разбира се, има подобна опасност“, коментира Захариева. „Ето защо не трябва да създаваме очаквания, които не можем да изпълним“.

Според нея към ЕС не са се присъединили повече страни от Западните Балкани, тъй като съюзът е бил обзет от редица спешни за решаване кризи – например с еврозоната и миграцията – и регионалните правителства не са успели да предприемат необходимите реформи.

Новата стратегия на ЕК предлага по-широка подкрепа към региона в редица области – от изпращането на консултанти на Европол за повишаване на сигурността до нови ангажименти за инвестиции в сфери като стартъпи компании и транспортна инфраструктура. През 2018 г. общите инвестиции на ЕС в региона се очаква да достигнат 1,07 млрд. евро – малко повече от сумата, заделяна средно през последните 10 години.

Стратегията обаче описва и текущото състояние на бъдещите страни членки на ЕС, обявявайки, че лостовете на властта в шестте страни често са в ръцете на престъпни мрежи и политически кланове.

Днес страните показват елементи на попадане на страната в капана на интереси, включително връзки с организираната престъпност и корупция на всички нива на управлението и администрацията, както и силно обвързване на публичните и частните интереси“, се казва в документа.

Нито една от страните в Западните Балкани в момента не може да бъде смятана за функционираща пазарна икономика“, посочва още документът.

Въпреки че Сърбия и Черна гора са посочени като страните, които първи може да се присъединят към ЕС, стратегията казва, че целта от 2025 г. е „изключително амбициозна“. Става ясно още, че държавите ще трябва да предприемат редица не особено харесвани реформи, а Сърбия ще трябва да нормализира и отношенията си с Косово.

Стратегията представлява обаче известно разочарование за самото Косово, което не е разпознато от 5 страни членки на ЕС и не се споменава изрично като възможен кандидат за членство.

Като цяло ясно условие за членство на всички страни е уреждането на регионалните спорове. Разтърсена заради дългогодишния граничен спор между страни Словения и Хърватска – страни членки на ЕС, стратегията казва, че всички подобни разногласия трябва да бъдат разрешени, преди страните да могат да се присъединят към блока.

По статията работи: Виктория Тошкова

Старите дългове тегнат върху бъдещето на Макрон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284675_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD

 Без съмнение младият френски президент Еманюел Макрон е звездата на деня – само за осем месеца от встъпването си в длъжност той трансформира възприятията за собствената си родина и даде нов заряд на европейската политика.

В същото време френската икономика нарасна с 1,9% през 2017 г. - най-големият ръст от 2011 г. насам, а доверието в бизнеса достигна до 10-годишен връх.

Макрон подчерта своята власт на новоизгряваща политическа звезда като събра лидерите на някои от най-големите международни компании на световна икономическа среща във Версай миналия месец, точно преди световния форум в Давос.

Европейските лидери, които в миналото оплакваха френската слабост, сега изказват насаме притесненията си от мащабите на амбициите на Макрон. Франция се завръща на световната сцена, посочва вестник Wall Street Journal в свой анализ.

 

Но макар Макрон да надхвърля очакванията за себе си, съществуват признаци, че предизвикателствата, пред които е изправен, може да се окажат по-големи, отколкото се смяташе. Въпреки че растежът от миналата година е впечатляващ, имайки предвид представянето на страната в последно време, той едва задминава Италия и дори Великобритания. 

Междувременно расте и броят на свободните работни места, като все повече представители на бизнеса предупреждават, че не могат да стимулират производителността си заради недостиг на кадри, въпреки че безработицата остава на ниво от 9,8%.

Това поражда опасения, че възможността за действие е много по-малка, отколкото се мислеше по-рано. Преди кризата се смяташе, че естественият размер на безработицата – когато инфлационният натиск започва да нараства, е около 7%. Сега обаче Френската централна банка се притеснява, че той може да е над 8%.

В същото време Франция излезе от кризата с учудващо висок дълг. Задълженията на държавата са 96,5% от БВП, което е увеличение от почти 30% в сравнение с 2007 г., когато те бяха на ниво от 64,3%. Наистина, повечето страни взимаха големи заеми по време на кризата. Но Франция преживя една по-мека рецесия през 2008-2009 г. в сравнение с повечето страни от еврозоната и избегна втора криза през 2011-2012 г. Въпреки това дълговете ѝ продължават да растат.

За разлика от нея Холандия и Ирландия успяха до голяма степен да намалят задлъжнялостта си, като дори дълговете на Испания, Португалия и Италия намаляват.

 

Във Франция частният дълг се изстреля нагоре – корпоративните заеми нараснаха с 25% (до 169% от БВП) от 2007 г. насам и в момента са трети по големина в еврозоната, посочва Жил Мое, главен икономист на Bank of America Merrill Lynch. Това прави страната податлива на сътресения, независимо дали те се дължат на увеличаване на лихвените проценти или на спад на бизнес цикъла. 

 

Разбира се, Макрон е наясно с тези опасности. Той вече въведе своята ключова трудова реформа, която все се изплъзваше на предишните френски правителства. Президентът наложи промени и в данъчното облагане на капиталовите печалби и плосък данък от 30% на мястото на пределните данъчни ставки, които биха могли да достигнат до 55%. Също така държавният глава обеща да намали корпоративните данъци от 33% (най-високите в еврозоната) до 26% до 2022 г., като има намерение да направи постоянно временното намаляване на данъците върху заплатите.

Макрон започва и мащабна реформа във висшето образование и професионалното обучение, която с времето трябва да се справи с недостига на квалифициран персонал и да намали естествения размер на безработицата. Също така за тази година е планиран и нов пакет от мерки, които да свият регулаторните тежести върху бизнеса. В тях влизат и редица реформи, които Макрон се опита да въведе като министър при предишното правителство в Париж.

Въпреки това обаче липсата на прогрес по отношение на намаляването на дълга прави Франция уязвима в два аспекта. Първо, това оставя страната с малък фискален капацитет за справяне с бъдещи кризи. Правителството изглежда имаше успех в това да свали бюджетния дефицит под прага за еврозоната от 3% за първи път от десетилетие макар и с помощта на извънреден данък върху бизнеса, прилаган със задна дата, който успя да събере 10 млрд. евро.

 

Постигането на по-бърз темп на намаляване на дълга е трудна задача заради защитата на дългосрочната заетост, на която се радват служителите в публичния сектор, както и заради някои реформи, които имат нужда от допълнително финансиране. Такава например е програмата за обучение на нови работници, която ще струва 15 млрд. евро годишно.

Според властите прекалено рязкото съкращаване на разходите може да нанесе удар по растежа и да се отрази зле на подкрепата за други бъдещи реформи.

Втората опасност е, че ако нещо има смисъл във френския контекст, то може да се обърне срещу Макрон на европейско равнище. Като министър, кандидат-президент и държавен глава той заложи името си на способността да реформира еврозоната, като създаде финансов механизъм, който може да бъде използван като помощно средство за страни с икономически затруднения.

Но за да успее, Макрон трябва да преодолее опозицията на много страни, които вече намалиха дефицитите и дълговете си (често пъти при много по-трудни условия от тези на Франция в момента), според които най-добрият начин за стабилизиране е като се поддържа фискален капацитет на национално ниво. Те се страхуват, че предложенията на Макрон ще се превърнат в система на постоянни трансфери, която ще отслаби ефекта на стимулите за намаляване на дълга и то не само във Франция.

Като се има предвид до каква степен настоящето възстановяване на Франция е обвързано с образа на Макрон, то много повече зависи от успеха на президента, отколкото собствената му кариера.

 

Американският президент поиска провеждането на военен парад

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284674_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D

 Американският президент Доналд Тръмп е поискал провеждането на военен парад във Вашингтон, съобщиха от Белия дом във вторник, предава AFP, цитирана от "Фокус". Държавният глава, който говореше за тази си идея още преди да встъпи официално в длъжност, е направил искането си пред офицери от Министерството на отбраната, които в момента търсят подходяща дата. „Президентът Тръмп изказва невероятно подкрепа за американските военнослужещи, които рискуват техния живот всеки ден за да пазят страната ни в безопасност“, заяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс. „Той поиска Министерството на отбраната да определи дата за честването, на което американците да могат да покажат своята признателност“.

 
Blitz.bg

18-годишен краде чрез взлом от складовата база на „Топливо“ в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/COlIgKBWXzU/

На 06.02.т.г. около 07.30 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение за това, че чрез взломяване на прозорец е проникнато в офис-помещение, разположено в складовата база на „Топливо“ АД в Поморие, като са откраднати 50 лв. на монети и настолен компютър, който малко по-късно е открит счупен в близост до сградата. В резултат на бързите полицейски действия е установен извършителят на деянието. Това е криминално проявеният С.К., 18- годишен от Поморие, който направи пълни самопризнания, съобщават от полицията С.К. е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Как суфражетките се пребориха със системата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284673_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D1%81%D1%83%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5

 Смелост и отчаяние трябва да са накарали Емили Дейвисън да направи тези няколко крачки напред. На 4 юни 1913 година тя преодолява загражденията и излиза на хиподрума по време на Епсъм Дерби - точно когато конят на крал Джордж V се задава в устремен галоп. След миг жребецът прегазва жената, а тя, падайки, извиква: "суфраж" - английската дума за "избирателно право".



Всичко това се разиграва пред очите на хиляди зрители на най-известното за онова време конно надбягване. На трибуната са също така кралят и кралицата. Четири дни по-късно Дейвисън умира и се превръща в мъченица за жените, които наричат себе си суфражетки.

Тези жени се борят за правото на избирателен глас. Траурното шествие в Лондон се превръща в демонстрация на тяхната сила. И до днес не се знае със сигурност дали Дейвисън съзнателно жертва живота си или просто се решава на една смела постъпка заради каузата, за която се бори. Във всеки случай и тя, и нейните привърженички са готови на всичко, за да се преборят с истаблишмънта. "Започнали са да посещават неделните служби, на които са ходели и водещи политици, преследвали са ги дори на игрищата за голф, за да им развалят удоволствието", разказва за ДВ Даяна Аткинсън, авторка на книга за суфражетките. Тя допълва, че тези жени са прекрачвали, както никой друг дотогава, всички граници и правила за женско поведение.

Дела, а не думи

Uk Suffragetten | Emily Wilding Davison stirbt beim Epsom Derby (picture alliance/empics/PA Wire)

4 юни 1913: Емили Дейвисън лежи на земята, прегазена от състезателния кон на крал Джордж V

Десетилетия наред жените безуспешно се борят за своите избирателни права, а във Великобритания те са още по-ангажирани, отколкото другаде в Европа. Някои суфражетки са готови дори да нарушат закона в името на поставената цел. Сред тях са Емелин Панкхърст и нейните дъщери Кристабел и Силвия. През 1903 г. те основават Женския обществен и политически съюз.

"Били са много интелигентни жени, с истинско отношение към политиката. Чувствали са се като мисионерки, изглеждали са добре, били са добре облечени, остроумни и бляскави ораторки. Тези жени са били харизматични. Много млади дами са искали да бъдат като тях. Те са били техните попзвезди", казва Даяна Аткинсън.

С обаянието си те печелели за каузата си жени от различни слоеве и възрастови групи. Мотото им било: "Дела, а не думи". По-радикалните суфражетки чупели витрини, взривявали пощенски кутии, подпалвали празни сгради. Властите ги преследвали жестоко, разпръсквали със сила събранията им, затваряли ги. Но движението печелело нови и нови привърженички. Включително защото с модерните си убеждения и поведение суфражетките създавали своя запазена марка. Тя се разпознавала лесно и се харесвала на хората.

Uk Suffragetten | Emmeline Pankhurst (picture alliance/akg-images)

Една от иконите на женското движение - Емелин Панкхърст

Пет години след смъртта на Емили Дейвисън, на 6 февруари 1918 година, целта на женското движение най-после е постигната: приет е закон, който разрешава на благосъстоятелни жени, навършили 30 години, да гласуват в избори. 

Дългият път до женското избирателно право

"Германия няма своята Емелин Панкхърст, която чупи витрини и отива в затвора. Но това не означава, че в Германия не възниква женско движение", посочва д-р Гила Дьоле от Архива за германското женско движение в Касел. Женското движение в Германия просто не е било толкова активно. "Независимо от това, още през 1865 г. в Лайпциг е основан женски съюз, който слага началото на женското движение в Германия", казва тя. Германското движение за женски права залага най-вече на петициите, внасяни в Райхстага. След Първата световна война и след края на монархията в Германия Райхстагът приема в крайна сметка нов избирателен закон, който отрежда на жените активно и пасивно избирателно право. Законът влиза в сила на 30 ноември 1918 година. А на 19 януари 1919 г. на жените е дадено и правото да участват с гласа си в изборите за парламент.

Infografik Frauenwahlrecht DEU

Таблицата показва кога е въведено женското избирателно право в някои страни по света

В други страни това се случва доста по-късно. В Швейцария - чак през 1971 г., а в Саудитска Арабия - през 2015 година

"Жени, които нямат избирателно право или се борят за други свои права, могат да се поучат от примера на суфражетките във Великобритания", казва Даяна Аткинсън: "Те произхождат от различни социални класи и от различни професионални групи, имат и различен житейски опит. И въпреки различията си се обединяват, за да постигнат голямата си цел - избирателно право за жените. За да постигат целите си днешните жени би трябвало да постъпват по същия начин.

"Не винаги е нужно да се проявява отчаяна смелост. Приятелството и солидарността също вършат чудесна работа", посочва Даяна Аткинсън.


Православен календар за 7 февруари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6691270

Православен календар за 7 февруариПреп. Партений, еп. Лампсакийски Преп. Лука Еладски. Преп. Априон, еп. Кипърски Преп. Партений бил беден, неук човек, но слушайки библейски книги, обикнал Господ и неговото учение. Всеки ден ловял риба и след това я раздавал на бедните. За добрините, които извършил, Бог му дал силата да изцелява. По-късно светецът получил добро образование и бил

Мощно земетресение взе жертви в Тайван, няма връзка със стотици хора (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/asia/moshtno-zemetresenie-vze-jertvi-v-tajvan-njama-vryzka-sys-stotici-hora-video-news_658420.html

Изглежда мощният трус от 6,4 по Рихтер, който удари Тайван снощи, е отнел живота на поне четирима души, но засега официално потвърждение от страна на щаба, ръководещ спасителните операции, няма. Ранените са най-малко 219 души. Съдбата на 173 души остава неизвестна, тъй като с тях няма връзка. Трусът срина хотел на източното крайбрежие на страната, в град Хуалиен. Става въпрос за хотел "Маршал", пише БГНЕС. Доста други сгради също бяха силно повредени - най-малко четири са били разруше

Навалний разочарова западната преса

http://pogled.info/svetoven/navalnii-razocharova-zapadnata-presa.92365

/Поглед.инфо/ Как западни медии отразяват предстоящите избори в Русия? Опитват се да разберат каква е руската опозиция. Но от седмица тонът на публикациите очевидно е повлиян от провала на акцията на 28 януари. Ако дотогава любимецът на чуждестранните журналисти Алексей Навалний бе представян като могъщ политик, радващ се на подкрепата на населението, то след шепата привърженици, присъствали на неговия митинг, у западните медии се усеща разочарование.

National Interest: Най-скорострелното корабно оръдие в Русия

http://pogled.info/svetoven/russia/National-Interest-nai-skorostrelnoto-korabno-oradie-v-rusiya.92366

/Поглед.инфо/ Корабното оръдие AK-130, калибър 130 мм, е едно от най-мощните оръдия във военно-морските сили днес. След като бе прието на въоръжение, AK-130 се оказа изключително бързо оръдие, което има скорострелност с повече от 60 изстрела в минута. Но защо съветската флота и военна доктрина се нуждаят от такова чудовище? И доколко този тип оръдие в необходим днес?

Американците сложиха награватели в униформите си

https://www.24chasa.bg/sport/article/6703235

Американците сложиха награватели в униформите сиАмериканските олимпийци са оборудвани със специални униформи заради студа в ПьонгЧанг. В тях има специални нагреватели, които се захранват от батерия, зареждаща се от слъчевата светлина. По принцип тя трябва да захранва без проблеми около 5 часа. Разработката е специално за Корея. Очаква се в ПьонгЧанг да се проведат най-студените игри в историята.

Американците сложиха награватели в униформите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703235

Американците сложиха награватели в униформите сиАмериканските олимпийци са оборудвани със специални униформи заради студа в ПьонгЧанг. В тях има специални нагреватели, които се захранват от батерия, зареждаща се от слъчевата светлина. По принцип тя трябва да захранва без проблеми около 5 часа. Разработката е специално за Корея. Очаква се в ПьонгЧанг да се проведат най-студените игри в историята.

Корея опитала да спре сириец от МОК за олимпиадата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6703231

Корея опитала да спре сириец от МОК за олимпиадатаКорейското правителство се е опитало да спре члена на МОК Самих Мудалал да присъства на олимпиадата в ПьонгЧанг. Това обясни самият той на 132-ата сесия на МОК. Сириецът пропусна първия ден от дебатите. "Щурах се три дни из Бейрут. Бях на борда на самолета, когато ми обясниха, че правителството на Република Корея са поискали от Qatar Airways да не

Памела Андерсън разказа за връзката си с футболиста Адил Рами

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pamela-andersyn-razkaza-za-vryzkata-si-s-futbolista-adil-rami-2077066

Актрисата Памела Андерсън хвърли светлина върху отношенията си с по-младия й приятел - френския футболист Адил Рами. Бившата сирена от Малибу се премести в Марсилия, за да се отдаде изцяло на любовта си. 50-годишната Андерсън и 32-годишният Рами са заедно от няколк

Зимно вълшебство: Момиче превърна болната си баба в снежна кралица (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zimno-vylshebstvo-momiche-prevyrna-bolnata-si-baba-v-snezhna-kralica-snimki-2077019

Момиче направи вълшебен и неочакван подарък на болната си баба и превърна рождения й ден в незабравим празник. Главните герои в тази история са американската фотографка Александра Брумли и нейната баба, която миналата година е претърпяла инсулт.

Тарантино проговори за инцидента с Ума Търман

//dariknews.bg/novini/sviat/tarantino-progovori-za-incidenta-s-uma-tyrman-2077067

Известният кинорежисьор Куентин Тарантино проговори за инцидента с Ума Търман по време на снимките на неговия филм от 2004 година "Убий Бил 2", предаде Франс прес.

В интервю пред сп. "Дедлайн" Тарантино отрече нарочно да е по

Как на площад в Пловдив се появи ограда и табели "Частен имот" (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kak-na-ploshtad-v-plovdiv-se-poiavi-ograda-i-tabeli-chasten-imot-video-2077065

Абсурд в центъра на Пловдив - част от градския площад беше ограден с телена мрежа и с табели „Частна собственост“. Реститути "превзели" терена без знанието на местната власт. От Общината заявиха, че това е самоуправство и ще търсят правата си в съда. Очевидци разка

170 души в неизвестност и много разрушения след силния трус в Тайван

//dariknews.bg/novini/sviat/170-dushi-v-neizvestnost-i-mnogo-razrusheniia-sled-silniia-trus-v-tajvan-2077070

Около 170 души са в неизвестност след земетресението в Тайван, предадоха агенциите. Най-малко петима души са блокирани, а ранените са 219. По официална информация загиналите са двама, но по непотвърдена са четирима. Точният

Тръмп нареди: Искам грандиозен военен парад

http://clubz.bg/63863-trymp_naredi_iskam_grandiozen_voenen_parad

Президентът Доналд Тръмп е наредил на Пентагона да организира тази година военен парад, предаде Си Ен Ен. Военното министерство разглежда възможните варианти и дати, обявил говорителят на Пентагона Чарли Съмърс.

Но всичко - идеята и подготовката е още в "ранна детска възраст", уточнил говорителят.

"Президентът Тръмп подкрепя силно американските военнослужащи, които рискуват живота си всеки ден, за да пазят нашата страна. Той помоли Министерството на отбраната да проучи празник, на който всички американци да празнуват и изразят своята благодарност", потвърди новината говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Вестник "Вашингтон пост", който пръв съобщи новината, написа, че Тръмп иска тази година в столицата да се състои градиозен военен парад с войници и танкове.

Заповедта на Тръмп гласяла горе-долу следното:

"Искам парад като онзи в Париж".

Така поне твърди висш официален военен представител, пише вестникът.

Миналата година по покана на Еманюел Макрон Тръмп беше на военния парад в Париж и остана изключително впечатлен.

Най-големи военни паради в света всяка година правят в Москва и в Пхенян.

Правете йога! Модерно е, бори стреса, дава сила

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6701030

Правете йога! Модерно е, бори стреса, дава силаНора завършва философия в СУ “Климент Охридски”, където се увлича по източната философия. Задълбочава интереса си и го насочва изцяло към йога. От 2013 г. работи като йога инструктор, с ежедневни практики по “Хат/х/а йога”, “Виняса флоу”, “Пауър йога”. През юни 2015 г. се дипломира в НСА като лицензиран йога преподавател към Българската федерация

Мобилизират 900 военни заради вируса на олимпиадата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6703226

Мобилизират 900 военни
заради вируса на олимпиадатаОрганизационният комитет на олимпиадата мобилизира 900 военни, за да се запълнят местата на болните охранители. 1200 от тези, които отговорят за сигурността са под карантина заради епидемия от стомашен вирус, който е сходен с този, който удари по световното първенство по лека атлетика миналото лято.

Тарантино: Катастрофата на Ума е най-ужасната ми грешка

http://clubz.bg/63862-tarantino_katastrofata_na_uma_e_naj_ujasnata_mi_greshka

Тези двамата не изглеждат като платонични приятели. Снимки ЕПА/БГНЕС

Катастрофата на Ума Търман по време на снимките на филма "Убий Бил 2" е една от най-големите ми грешки, призна легендарният режисьор Куентин Тарантино. Той реагира на обвиненията на актрисата отпреди няколко дни, че бил като садист, защото я накарал сама да заснеме сцена с опасно каране на кола, вместо каскадьор.

"Това е едно от нещата, за които най-много съжалявам в живота си. Фактът, че не проверих втори път трасето, по което трябваше да мине Ума е една от най-ужасните ми грешки", обяви Куентин, цитиран от Би Би Си.

Той обясни, че е карал сам в едната посока, но после при снимките е накарал Ума да мине по обратния път заради по-добрата светлина. Тогава той не осъзнал възможната опасност. Ума Търман катастрофирала в дърво и получила силни болки в шията и коленете. Виновна за инцидента била и монтирана върху колата камера. 

В интервю пред сп. "Дедлайн" Тарантино отрече нарочно да е поставил в опасна ситуация своята муза Ума Търман. Актрисата твърдеше, че режисьорът е застрашил живота й, като я е накарал да шофира автомобил в лошо състояние по опасен път, припомня БТА. 

"Тя трябваше само да шофира, никой от нас не си е мислил, че става дума за каскада!", защити се Тарантино. Той си призна, че навремето може би е трябвало да вземе предпазни мерки, но просто не се бил сетил за тях.

Той добавя:

"Бях щастлив, че тя ще може да се справи сама и няма да има никакви проблеми. Казах й, че тя може да го направи. Ума отговори "Ок". Защото ми вярваше. Защото ми се доверяваше. Казах й, че всичко ще бъде наред и тя е в безопасност. Но грешах."

И признава:

"Това беше най-тежкият случай в живота ми, тъй като срина доверието в мен!". 

Според него участъкът бил прав и нямало скрити завои.

"Не я накарах насила. Тя влезе в колата, защото ми вярваше. Доверяваше ми се", повтаря и се оправдава Тарантино.

Актрисата коментира думите му в Инстаграм.

Тя е доволна, че той "дълбоко съжалява за историята с катастрофата и й дава възможност да хвърли светлина след толкова години върху събития, които за жалост никога няма да могат да бъдат оценени справедливо". Ума написа още, че е "горда, че Куентин е признал за инцидента, въпреки че това може да му причини лична вреда".

ДПС пак внася закон за връщане на гражданството на стотици хиляди изселници

http://clubz.bg/63861-dps_pak_vnasq_zakon_za_vryshtane_na_grajdanstvoto_na_stotici_hilqdi_izselnici

Проект на изменение в Закона за българското гражданство внася днес като дневна точка в дневния ред Движението за права и свободи (ДПС). Идеята е да се създаде ускорен ред, по който изселниците от 50-те и 70-те години на миналия век, избрали тогава турско гражданство по силата на спогодба с южната ни съседка, да могат да възстановят и българското си, става ясно от текстовете, публикувани на сайта на парламента.

"Заинтересовани групи са стотици хиляди български граждани", посочват вносителите.

"Става въпрос за бърз ред за възстановяването на гражданството на тези, които са лишени от българско гражданство несправедливо, те са родени в България и всеки ден мислят за България", коментира пред бТВ Хамид Хамид, един от авторите на проекта.

"Република България е ратифицирала Европейската конвенция за гражданството, която е в сила от 1 юни 2006 г. В нея е предвидено недопускане на дискриминация в разпоредбите относно гражданството на държава страна по конвенцията - същите не трябва да правят разграничение и да предвиждат практика, водеща до дискриминация, основана на пол, религия, раса, цвят на кожата или национален или етнически произход. 

Повече от 10 години след ратифицирането на Европейската конвенция за гражданството, Законът за българското гражданство съдържа дискриминационни разпоредби, обявени за недопустими от Европейската конвенция за гражданството", пише в мотивите към законопроекта.

От ДПС обобщават:

"С настоящия законопроект се предлага хармонизиране на българското законодателство с европейските стандарти в производствата по българско гражданство и премахване на дискриманционното разграничение на кандидатите по признака национален или етнически произход."

През 1969 г. влиза в сила сбогодба между Народна република България тогава и Турция, която предвижда изселване от България на гражданите й от турски произход, чиито близки и роднини вече са се изселили до '52-а. Българският закон поражда правни казуси за всеки наследник на изселник, пожелал възстановяване на гражданството си.

Това е поредният опит на ДПС през годините да въведе такива текстове в българското законодателство като досега никога не са минавали през пленарната зала.

Земетресение в Тайван, има жертви и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/zemetresenie-v-tajvan-ima-zhertvi-i-raneni-snimkivideo-2077045

Земетресение с магнитуд 6,4 бе регистрирано край бреговете на Тайван в 23.50 часа местно време във вторник (17.50 часа българско време). Епицентърът на труса е бил на 22 км североизточно от град Хуалян, а дълбочината - 9.4 км, съобщи американският геофизичен инстит

Режете лука със студен нож и дръжте бананите далеч от другите плодове

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6697689

Режете лука със студен нож и дръжте бананите далеч от другите плодовеЛесни трикове в кухнята, които пестят време и усилия Кулинарията е цяла наука и като такава има малко тънкости, които правят готвенето не просто удоволствие, а бързо и лесно занимание. Малко домакини знаят какво да направят, за да не им сълзят очите, докато режат лук, как да съхранят зеленчуците по-дълго свежи в хладилника и как да разпознаят

Свободно ще се пазарува от сайтове в ЕС от 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702825

Свободно ще се пазарува от сайтове в ЕС от 2019 г.Всички купувачи ще могат да пазаруват онлайн на територията на ЕС, без достъпът им да бъде блокиран или да бъдат автоматично пренасочвани към друг сайт заради географска принадлежност или място на пребиваване. Това е записано в нов регламент, който Европарламентът гласува във вторник. Той задължава търговците да се отнасят еднакво с местните

Умира Капитан Петко Войвода

https://www.actualno.com/chronicles/umira-kapitan-petko-vojvoda-news_658138.html

Името на легендарния войвода Капитан Петко /1844 – 1900/ е кръвно свързано с Родопите и Тракия, за чиято свобода той се бори непрестанно през целия си съзнателен живот. Капитан Петко Киряков е роден на 6 декември 1844 г. в село Доганхисар /днешна Гърция/. Той става хайдутин едва 16 – годишен след като турци заклали пред очите му по- големия му брат Мате и братовчед му Вълчо. Многобройните насилия и произволът на османските поробители бързо превърнали младия момък

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване