Румяна Ченалова за Фрог: BIT не се купува, а се превзема

https://frognews.bg/novini/rumiana-chenalova-frog-bit-kupuva-prevzema.html

Телевизия BIT пречи на някого. Първата стъпка в тази насока бе освобождаването на Люба Кулезич. Телевизията не се купува, а превзема, за да може да бъде заглушена медийната свобода. Това заяви Румяна Ченалова, която трябваше да бъде гост в телевизията, но в последния момент й бе съобщено за промените в медията.

Отварят широко вратата за изграждане на ски писти и съоръжения

http://clubz.bg/64031-otvarqt_shiroko_vratata_za_izgrajdane_na_ski_pisti_i_syoryjeniq

Докато всяка вечер на жълтите павета излизат граждани, за да протестират срещу правителственото решение за разширяване на ски зоната в национален парк "Пирин", депутати от двете управляващи партии ГЕРБ и Обединени патриоти внесоха изменения в Закона за горите, с които на практика ще се отвори широко вратата за строителството на ски писти и съоръжения във всички планини. Измененията са в отговор на искането на "Витоша ски" АД, която стопанисва спортните съоръжения на Витоша. Те не работят от години като мотивът на дружеството е, че законът му пречи да ги реновира.

Проектът се появи в петък следобед на сайта на Народното събрание. Сред авторите му са Йордан Апостолов (ОП), нашумял с поправките в Закона за опазване на земеделските земи, прокарани на тъмно в закона за посевите, както и председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ).

С тях на практика се отменят текстовете, с които сега се изисква смяна на предназначението на земите, върху които е предвидено да се строят, реконструират и пр. ски писти и съоръжения. Предлагат се да не се изисква смяна на предназначението на горските територии под "ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващи такива". Според заканите на вицепремиера Валери Симеонов с измененията ще се даде възможност за строителство и в Чепеларе, Гела, Пампорово.

От "Витоша ски" се оправдават за занемарените съоръжения с противоречие в Закона за горите, Закона за устройство на територията (ЗУТ) и плана за управление на природния парк. Според промените от 2012 г. в Закона за горите подмяната на съществуващите лифтове започва с промяна на статута на територията под самите тях, която в момента се води горска. Същевременно планът за управление забранява изключването на всякаква земя от горския фонд на територията на природния парк. Планът допуска подмяната на съществуващите лифтове, но, за да се подмени един стар лифт по същото трасе, следва да се сменят фундаментите и стълбовете, твърдят от дружеството. Тази подмяна, по смисъла на ЗУТ, е строителство, а ново строителство, съгласно действащия план за управление, такова е забранено, заявяват още.

Според природозащитниците планът за управление по никакъв начин не пречи на реновирането на съоръжения. Те обвиняват "Витоша ски", че има идея за изграждането на изцяло нова ски зона, на която да разположат собствени ски гардероби, чайни, ски училища и пр. доходоносни обекти, с което да завземат и софийската планина. Подобно на "Юлен" АД в Банско - свързано с "Витоша ски".

Затова и предлагат опростяване на текста и да не се изисква смяна на предназначението на горските територии под "ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващи такива". По думите на Валери Симеонов след внасянето на поправките, досегашният текст е бил приет през 2012 г. под чуждестранен натиск и силна преса на зелени неправителствени организации. Така, според него, законът е създал режим, при който само административните процедури по въвеждането в експлоатация на лифт в България отнемат над 14 години.

"Явно действащата нормативна уредба играе ролята на спирачка, която прави невъзможно реализирането на каквото и да е инвестиционно намерение, за разлика от останалите страни, където този вид строителство се развива с изключително ускорени темпове. Ролята на законодателя е да създава условия, за да може всеки един стопански субект да може да реализира допустимите си инвестиционни намерения", посочват авторите на проекта за поправки.

В тях се предвижда още от отпадането на текст, според който не се допуска промяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато изграждането им не е предвидено в приетите областни планове за развитие на горските територии. Това означава, че строителство вече ще има и без да се съобразява то със съответния план за гората.

 

14-годишен от Банско е в безсъзнание след усложнение от грип, в реанимация е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708469

14-годишен от Банско е в безсъзнание след усложнение от грип, в реанимация е14-годишно момченце от Банско е прието с усложнение от грип, изпаднало в безсъзнание в реанимация на благоевградската болница. Момченцето е със съмнение за менингоенцефалит, разказа "Струма". Първа помощ му е оказана от спешен екип в дома му в Банско, след като получило силно главоболие, придружено с повръщане,

Какво е да споделяш дома си с 28 бежанци?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708148

Какво е да споделяш дома си с 28 бежанци?Мъж е приютил в дома си 28 бежанци в с. Абогоми, Нигерия, съобщи Би Би Си.  Франк е на 57 г., учител, и е доста религиозен човек. Бежанците бягат от насилието в южната част на Нигерия, където военните започнаха кървави репресии, след като сепаратистите обявиха отцепническа държава - "Федерална република Амбахония".

Би Ай Телевизия спря всички предавания, ще се насочи към младата аудитория

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/09/3127211_bi_ai_televiziia_spria_vsichki_predavaniia_shte_se/?ref=rss


Спират излъчванията на всички предавания по Би Ай Телевизия (Bulgarian International Television). Това обяви в профила си във "Фейсбук" журналистката Полина Паунова, която води заедно със Силвия Великова предаването "Хайд парк".<br /><br />Това се случва ден след разпространената информация, че е сменена собствеността на телевизията.<br /><br />Пред "Дневник" Сашо Диков, който е програмен директор на Би Ай Телевизия, потвърди информацията. В...

Турция печели опозиционните на Асад сили в Сирия

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-siria-bashar-asad-26867693

Полковник Моатаз Раслан някога е бил пилот на изтребител МиГ в сирийските ВВС.

Бюджетът на община Стара Загора е приет незаконосъобразно

http://pogled.info/regionalen/byudzhetat-na-obshtina-stara-zagora-e-priet-nezakonosaobrazno.92420

/Поглед.инфо/ Старозагорските социалисти очакват намесата на областния управител по решението на местния парламент за бюджета на общината. Председателят на БСП и общински съветник Валентина Бонева е категорична, че приетото решение е незаконосъобразно и нецелесъобразно, а областният управител трябва да го върне за ново разглеждане.

Втори съдия се отказа от делото за мръсния въздух в София, бил потърпевш

http://www.mediapool.bg/vtori-sadiya-se-otkaza-ot-deloto-za-mrasniya-vazduh-v-sofiya-bil-potarpevsh-news275366.html

Втори съдия се отказа да гледа делото за мръсни въздух в София с мотива, че живее в столицата и може да се определи като увреден, което пък би породило съмнения в безпристрастността му. След като миналата година отвод с такива аргументи си направи съдия Божана Желязкова, изненадващо сега делото отказа да гледа и Елена Маврова, съобщи сайтът lex.bg. Решението ѝ да се отведе е изненадващо, доколкото делото ѝ беше разпределено през есента на 2017 г. и тогава тя не видя проблем в това, че диша въздуха в София и може да е увредена и предубедена, а реши да го прекрати на съвсем други основания. Делото за мръсния въздух в столицата беше заведено от неправителствени организации обединени под името "Група за чист въздух", които атакуват Столичната община за бездействието ѝ по проблема в последните три години. Миналата година съдия Маврова реши да прекрати делото, тъй като според нея ищците не са представили доказателства, че отговарят на изискванията за знания и квалификация в областта на околната среда, екологичното право, опит в изследванията на мръсния въздух и не са доказали, че имат възможности да защитят увредения интерес и да понесат тежестите по водене на делото, включително и разноските по него. Преди седмица Софийският апелативен съд (САС) отмени определението на съдия Маврова и ѝ даде указания да даде възможност на ищците да представят исканите от нея доказателства, но да им бъде казано конкретно, точно и ясно, какво трябва да представят. Отделно от това, САС подчерта, че преценката за възможността на ищците да понесат тежестите по делото не е свързана с финансовата им обезпеченост, а с финансовата им независимост. След като делото се върна при съдия Маврова, тя е решила да се откаже от него, защото през това време ищците са правили коментари и са изразили становища за компетентността ѝ. Според нея това може да създаде в бъдеще съмнения при нейни произнасяния, ако с тях не бъдат удовлетворени искания на ищците. В допълнение обаче тя също подчертава, че живее и работи в София, което може да я определи като увредено лице, предвид предмета на делото и за да изключи всички съмнения за безпристрастност и предубеденост, решава да се отведе. Делото вече е преразпределено на съдия Албена Ботева.

"Газпром" предупреждава: Европа ще се изправи пред недостиг на газ, ако реши да замени Русия със САЩ

http://www.cross.bg/evropa-medvedev-rysiya-1567455.html

/КРОСС/ В близко бъдеще Европа ще се сблъска с проблема с недостиг на газ и повишаване на цените на природното гориво, ако вместо да увеличи доставките от „Газпром", се опита да покрие нарастващото търсене, като заложи на внос на втечнен природен газ от САЩ. Това предупреди заместник-главният изпълнителен директор на руския концерн Александър Медведев. „Европа напълно неправилно изчисли, че няма да й бъдат необходими допълнителни количества газ, а ако такива потрябват, то тя ще компенсира недостига с доставки извън Русия", заяви Медведев пред агенция Reuters. Съгласно думите му, търсенето на газ в Европа се увеличава, докато същевременно добивът на газ в Нидерландия се съкращава, а този в Норвегия ще се забави след 2025 г. Що се отнася до доставките на газ от САЩ, то според Медведев те ще останат ограничени, скъпоструващи и предимно ориентирани към пазара в Азия. Заместник-главният изпълнителен директор на „Газпром" отбеляза, че делът на Русия в доставките на газ в Европа към настоящия момент се увеличават и може да достигнат до 40%. „Много сериозни анализатори разработиха модел, свидетелстващ за това, че Европа в скоро време ще се сблъска с огромен недостиг на газ, и по-лошото - с рязко поскъпване на цената на това гориво", предупреди Медведев.

Режисьорът Иван Пантелеев: Не съм нито българин, нито немец, а европеец!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6707893

Режисьорът Иван Пантелеев: Не съм нито българин, нито немец, а европеец!От 20 г. той работи в Германия и по света, но бе изкушен от директора на Народния театър Мариус Донкин да се завърне на родна сцена Даде пълна свобода на избора на пиеса Пантлеев избра Горки Подбра звездни актьори Иван Пантелеев завършва театрална режисура в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. През 1998 г. става стипендиант на академия “Шлос Солитюд” в

ООН: Неистово сексуално насилие в бежанските лагери

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/oon-neistovo-seksualno-nasilie-v-bezhanskite-lageri-6079176

В центровете за приемане и идентификация „Мойра“ на Лесбос и „Вати“ на Самос хиляди бежанци продължават да остават при неадекватни мерки за сигурност

Уикенд в София излиза по-евтино от вечеря в Лондон

http://econ.bg/Новини/Уикенд-в-София-излиза-по-евтино-от-вечеря-в-Лондон_l.a_i.757673_at.1.html

София е най-евтината дестинация за уикенд пътуване в Европа, сочи класация на британското издание "Сън". Cпopeд представените, yиĸeнд в Coфия...

6,9 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния район между България и Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708453

6,9 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния район между България и МакедонияВ пограничния район между България и Македония ще бъдат инвестирани 6,9 млн. евро. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. Средствата са предвидени за финансиране на проекти по обявената днес втора покана за набиране на предложения по Програмата Interreg - ИПП за трансгранично

Разрушават къщата с вграденото в нея улично осветление в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6708441

Разрушават къщата с вграденото в нея улично осветление в ПловдивЗапочна разрушаването на къщата, в която бе вграден уличен стълб в пловдивската Арман махала, предаде Би Ти Ви. Преди дни ви показахме как местен жител реши да разшири жилищна си площ, а уличният стълб, който се оказал по пътя му, беше зазидан в къщата. От рано тази сутрин собствениците премахват доброволно строежа,

Вальо Топлото излезе от затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708443

Вальо Топлото излезе от затвораБившият директор на столичната „Топлофикация” Валентин Димиров, известен като Вальо Топлото, вече е на свобода, съобщи  bTV. Той изтърпя тригодишната си присъда за безстопанственост. Срещу него обаче остават две висящи дела. Валентин Димитров си тръгна за вкъщи по обяд. Той не отговори на въпроса с какво ще се занимава от тук нататък.

Ново окрупняване на британския медиен пазар

https://www.investor.bg/medii/455/a/novo-okrupniavane-na-britanskiia-medien-pazar-255527/

Собственикът на Daily Mirror купува други конкурентни таблоиди за 176 млн. долара

Прокуратурата: Мъжът в Ихтиман е починал от инфаркт

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-mazh-pochinal-ihtiman-26867746

Мъжът в Ихтиман, който издъхна по време на полицейската акция, е починал от инфаркт. Това съобщават от прокуратурата.

НС реши: Лекарствата за редки заболявания вече няма да се доставят с обществени поръчки

http://www.moreto.net/novini.php?n=368786

Лекарствата за редки заболявания вече няма да се доставят с обществени поръчки, приеха депутатите, приемайки окончателно промените в Закона за обществените поръчки. Става въпрос за скъпоструващи лекарства, разрешени за употреба у нас, но липсващи на пазара и без алтернатива за даден пациент.

Виктор Орбан разходи сръбска делегация с трамвай

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6708440

Виктор Орбан разходи сръбска делегация 
с трамвай
Унгарският премиер Виктор Орбан подготви изненада на сръбска делегация начело с премиера Ана Бърнабич, като ги разходи със стар трамвай по улиците на Будапеща, предаде Танюг, цитирана от БТА.  След съвместно заседание на двете правителства Орбан отведе с трамвай Ана Бърнабич и сръбските министри до мястото, където бе организиран обяд в тяхна чест.

След 65 г.: Сестрата на Ким Чен-ун стана първата от своето семейство, посетила Южна Корея

https://offnews.bg//sviat/sled-65-g-sestrata-na-kim-chen-un-stana-parvata-ot-svoeto-semejstvo-674573.html

Ким Йо-чен, сестрата на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, пристигна днес за старта на Зимните олимпийски в Пьонгчанг, с което стана първата от династията си, която стъпва на южнокорейска земя от близо 65 години. 

Тя е част от делегацията, която се ръководи от 90-годишния Ким Йон-нам - председател на Президиума на Върховното народно събрание на КНДР, пише БТА.

Въпреки надеждите на света за затопляне на отношенията между Северна и Южна Корея, не липсваше и напрежение в първите часове на посещението на Ким Йо-чен и делегацията.

Преди откриването на игрите бе дадена вечеря за официалните гости на високо ниво, на която трябваше да присъства и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Той обаче пропусна събитието и направи впечатление, че пристигна в страната заедно с Фред Уармбиър - баща на момче, което загина малко след като се прибра у дома след престой в севернокорейски затвор, пише Би Би Си. Въпреки това Ким Йо-чен зае мястото си на церемонията, близо до това на Пенс. 

Утре севернокорейските делегати ще се върнат в Сеул, където се очаква да обядват с президента Мун Дже-ин. Местните медии не изключват в хода на преговорите Ким Йо-чен да предаде на Мун послание от севернокорейския лидер Ким Чен-ун с покана да посети Пхенян.

В неделя представителите на Севера ще отлетят за родината си.

На 30-годишна възраст Ким Йо-чен е може би най-влиятелната жена в Северна Корея. Само няколко години по-млада от брат си, тя се смята за най-близкия му довереник и старши кадър в управляващата партия на Северна Корея. Въпреки, че е в черния списък на САЩ и няма право да напуска страната си, специално за Зимните олимпийски игри Ваншингтон позволи тя да премине границата.

Шофьорска книжка няма да се дава след основно образование, ще се иска 10-и клас

https://offnews.bg//obshtestvo/shofiorska-knizhka-niama-da-se-dava-sled-osnovno-obrazovanie-shte-se-674574.html

Шофьорска книжка вече няма да се дава при завършено само основно образование. Кандидатите ще трябва да изчакат да завършат десети клас.

Това предвижда проект за изменения на Наредба № I-157 от 1 октомври 2002 г. за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина, внесени от вътрешния министър Валентин Радев.

В текста е записано, че първоначалното издаване на свидетелството за управление на МПС ще се извършва въз основа предоставянето не на копие от документ за завършено най-малко основно образование (7-и клас), а документ за завършен най-малко първи гимназиален етап на средното образование.

Първият гимназиален етап обхваща 8-и, 9-и и 10-и клас, съгласно Закона за предучилищното и училищното образование.

Хората, които са завършили училище, когато е действала предишната организация на училищно образование (по отменения Закон за народната просвета), когато първа и втора гимназиална степен не съществуваше, а основно образование се завършваше след 8-и клас, ще продължат да представят документ за завършено най-малко основно образование, се казва в предложения изменен вариант на наредбата.

Причината за промените в наредбата е изменение в Закона за движение по пътищата, който вече изисква шофьорска книжка да се дава след завършен 10-и клас.

Починалото дете във Враца е било болно от грип

http://www.cross.bg/smurtta-prichinata-kantardzhiev-1567454.html

/КРОСС/ Националният център по заразни и паразитни болести е доказал пандемичния вирус от тип А - AH1N1, в материал от починалото във Враца 4-годишно дете. Това съобщи пред БТВ началникът на центъра проф. Тодор Кантарджиев. Вчера стана ясно, че детето е починало след инфекция с тежки усложнения, като се предполага, че причината за смъртта е енцефалит. Кантарджиев подчерта, че причината за смъртта ще стане ясна след аутопсията на детето. Тогава може да бъде направено заключение дали грипният вирус е довел до фаталния край.

Експертиза: Починалият мъж в Ихтиман е получил инфаркт часове преди смъртта си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708419

Експертиза: Починалият мъж в Ихтиман е получил инфаркт часове преди смъртта сия. В Окръжна прокуратура София се наблюдава досъдебно производство, започнало на 8 февруари 2018 г. за това, че около 07.30 часа на същия ден в гр. Ихтиман, в дом на ул.“Рила“ умишлено е умъртвен А. П. П. – престъпление по чл.115 от НК. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България. В хода на разследването е назначена и изготвена

Китай пуска свои петролни фючърси на 26 март

http://www.mediapool.bg/kitai-puska-svoi-petrolni-fyucharsi-na-26-mart-news275365.html

Китай ще пусне на 26 март свои фючърсни контракти за суров петрол, което със сигурност ще се отрази върху цените на най-големия световен продуктов пазар, предаде Ройтерс, цитирайки два източника, запознати с хода на процедурите. Амбицията на Пекин е да оказва по-голямо въздействие върху световните цени, предлагайки алтернатива на Брента и американския лек суров петрол - контракти в доларово изражение, референтни за международните пазари, предаде Франс прес. "След старателна подготовка" новите петролни фючърсни контракти ще бъдат въведени и ще се котират на платформа, зависеща от шанхайския фючърсен пазар, посочи в кратко комюнике Китайската агенция за финансова регулация (CSRC). Лакомият за изкопаеми течни горива азиатски гигант от четвърт век обмисля да пусне собствени петролни контракти, за да има по-голяма тежест на пазарите за черно злато. Според китайски медии тези контракти се очаква да бъдат отворени за чуждестранни инвеститори и да бъдат в юани. Така че целта ще бъде едновременно да се засили превръщането на юана в международна валута в усилията на Пекин да го направи световна референтна валута - въпреки че продължаващите драстични ограничения за неговата конвертируемост спират възхода му. Миналата година Китай е изпреварил Съединените щати и е станал най-големият световен вносител на суров петрол с увеличение от 20 на сто през януари на годишна основа до рекордните 40.64 милиона тона, в резултат на засиленото търсене от страна на независими рафинерии, посочва агенцията.

Митниците отчетоха спад в незаконната търговия с цигари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708408

Митниците отчетоха спад в незаконната търговия с цигари
Спад на продажбата на нелегални цигари на територията на страната. Държавата отчита близо 3-процентно увеличение на приходите от акцизи върху тютюн и тютюневи изделия през 2017 г., в сравнение с предходната 2016 г., предаде NOVA.  Агенция „Митници” отчете приходи от близо 2 млрд. и 400 млн. лева. Което е 47% от общо очакваните приходи от акциз.

Държавата конфискува половин кола от трафикант на бежанци

http://dnes.dir.bg/news/darzhavata-konfiskuva-polovin-kola-26867721

1/2 от "Фолксваген Туарег“, използван от трафикант за нелегален превоз на бежанци от Афганистан, ще бъде отнет в полза на държавата.

Режисьорът Михаел Ханеке: Движението #MeToo тръгва на "лов за вещици"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6708406

Режисьорът Михаел Ханеке: Движението #MeToo тръгва на "лов за вещици"Австрийският режисьор Михаел Ханеке, два пъти носител на "Златна палма" на кинофестивала в Кан, обвини движението срещу сексуалното насилие #MeToo (Аз също), че тръгва на "лов на вещици", а това може да навреди на креативността в киноиндустрията, предаде Франс прес. "Налице е ново пуританство, белязано от омраза към мъжете,

Сред робите в Корнуол има и българи

https://frognews.bg/novini/sred-robite-london-ima-balgari.html

Сред освободените 200 работници,държани като роби във ферма за цветя в Корнуол, има такива с българско гражданство, съобщиха от местната полиция за bTV.

Какво се случва с BiT?

http://www.eurochicago.com/2018/02/bit-4/

Соня Колтуклиева пише, че са били блокирани картите за достъп на журналистите от BiT (вероятно тя има предвид софийското студио). Колтуклиева свързва промените в тази телевизия и с това, че в нейния ефир се говорило за Глобалния закон Магнитски, по който Цацаров и Пеевски се оказаха застрашени заради аферата КТБ. Тя се обръща и към бившия собственик на телевизията Павел Вълнев. В социалните мрежи има и коментари, които сравняват Красимир Гергов с Емил Кошлуков и случващото се с BiT със случилото се преди време с TV 7. Посочва се, че и Гергов (за когото се говори, че стои зад купуването на BiT), и Кошлуков - имат кретити в КТБ, и затова са зависими от синдиците на банката, които пък са зависими от модела КОЙ. Тези зависимости се свързват с продажбата на BiT и това, което се случа сега с тази телевизия. Впрочем, за новия официален собственик на BiT Мирослав Янев и фирмата "Интерактив ТВ Системс България" АД се оказва, според информация на OFFNews, че това дружество е било създадено преди два-три месеца с капитал от 50 хил. лв.

Димов: В Европа има национални паркове с много ски зони

http://dnes.dir.bg/news/neno-dimov-kazusat-dnite-26867692

В европейски национални паркове има стотици километри ски писти и лифтове. Последните 2 сезона в Европа са построени 274 лифтови съоръжения, посочи Нено Димов.

Руската централна банка понижи основната си лихва до 7.5%

http://econ.bg/Новини/Руската-централна-банка-понижи-основната-си-лихва-до-7-5-_l.a_i.757672_at.1.html

Централната банка на Русия намали основния си лихвен процент с четвърт процентни пункта до 7,5%, пише CNBC. Съветът на директорите на банката взе...

Бизнесът се обяви срещу криминализирането на гражданския оборот

http://www.mediapool.bg/biznesat-se-obyavi-sreshtu-kriminaliziraneto-na-grazhdanskiya-oborot-news275364.html

Работодателските организации остро разкритикуваха проекта за промени в Наказателния кодекс, който предвижда затвор за длъжностно престъпление в частния сектор. Според бизнеса проектът е противоконституционен. "Предлаганите промени не намират опора в конституцията и прогласените в нея принципи на разграничение на собствеността на частна и публична", се казва в позицията. В нея се напомня, че основният закон прогласява, че държавните имоти се управляват в интерес на гражданите и обществото, а частната собственост е неприкосновена. Работодателските организации казват, че действията по управлението на частната собственост са свързани със свобода на договаряне, свободно определяне на цени и безпрепятствен избор на партньори. Целта е да се достигнат взаимноизгодни условия на договарящите страни. При разходването на публични средства сключването на договори се извършва по специфични правила, които целят най-ефективно оползотворяване на публичния ресурс в защита на обществения интерес. "Тези основни конституционни различия, предпоставят различна степен на обществена опасност при осъществяване на корупционни практики в частния и обществения сектор и съответно предполагат диференциран законодателен подход, а не симетрично регламентиране на последиците от прилагането им", казват работодателите. Според тях криминализирането на нарушенията по служба в частния сектор са "опасни и недопустими". "Новата разпоредба дава възможност да се търси наказателна отговорност за гражданскоправни отношения", казва бизнесът. В позицията се напомня, че активният и пасивният подкуп в частния сектор вече са инкриминирани, а оценката за ефективността на съществуващия текст е добра. Според работодателите възможността да се търси наказателна отговорност при дисциплинарни нарушения в частния сектор ще доведе до "тълкувателен хаос и произвол при правоприлагането". Първи за проблемите в проекта за промени в Наказателния кодекс алармира проф. Пламен Панайотов в интервю за lex.bg. Според него проектът не бива да се приема, защото след това всяко нарушение на служебните задължения би се третирало като престъпление. При това без значение от характера и целта на самото нарушение. "Подобна разпоредба влиза в противоречие с основни принципи на наказателната политика и на наказателното законодателство", каза Панайотов. Първият нарушен принцип е този на правната сигурност, защото няма да е ясно какви са признаците на престъплението и какво е наказанието, което се полага. Вторият нарушен принцип е употребата на наказателното преследване като последно средство за реакция при противоправно поведение. "Това са основни принципи на правото на ЕС, на международното право и на нашето национално наказателно право", казва проф. Панайотов. Според него отварянето на широка врата за наказателно преследване на всяко едно нарушение на служебните задължения може да доведе до произвол. Проф. Панайотов остро критикува и предложенията за криминализиране на длъжностните престъпления в частния сектор. "Да си представим, че има каквото и да е нарушение или неизпълнение на служебните задължения на едно длъжностно лице в частния сектор. Да речем, че управител на ООД или изпълнителен директор на АД е сключил договор, независимо с какъв предмет, между съответното търговско дружество и друг стопански субект. По едни или други причини сме поставени в хипотеза на неизпълнение на договора, което е свързано с нарушаване на служебните задължения от това длъжностно лице. Произтичат и някакви вредни последици, които в ред случаи могат да са и значителни. В гражданското право е известно, че неизпълнението на договорите влече гражданско правни последици. То не може по принцип да се криминализира. Не е ясен дори механизмът, по който настъпват тези вредни последици. Това е недопустимо и означава на практика да криминализираме целия граждански оборот.", казва юристът. Той допълни, че с предлаганите изменения в Наказателния кодекс единствено се предвижда разширяване на обхвата на наказателната репресия и нейното ожесточаване.

Мартин Шулц отказа да стане външен министър на Германия

http://www.cross.bg/shyltz-ministur-gsdp-1567453.html

/КРОСС/ Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц се отказа от министерски пост. Това стана два дни след постигнатото коалиционно споразумение между партията му и Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП). След края на преговорите бе съобщено, че Шулц ще стане министър на външните работи на Германия и ще се откаже от лидерския пост на социалдемократите. В специално изявление Шулц обаче обяви, че няма да приеме предложения му пост на министър на външните работи. В разпространения текст най-напред Шулц обръща внимание на договореното коалиционно споразумение. То би могло „да подобри живота на хората в много области". Шулц изразява „гордост", че исканията на ГСДП за подобрения в образованието, социалната грижа, труда и данъците са намерили своето място в договора. За него е важно членовете на ГСДП да гласуват в подкрепата на този договор, става ясно в изявлението. Едва тогава идва обяснението за оттеглянето му от поста на външен министър: „В дискусията за моята личност виждам заплахата от успеха на този вот. Ето защо обявявам, че се оттеглям от участие във федералното правителство, като в същото време се надявам, че с това ще бъде сложен край на персоналните дебати в рамките на ГСДП". Неговите лични амбиции „трябва" да стоят „зад интересите на партията", завършва изявлението му

”Газпром”: Ще има недостиг на природен газ, ако не бъде увеличен вносът от Русия

https://frognews.bg/svqt/gazprom-shte-ima-nedostig-priroden-gaz-ako-bade-uvelichen-vnosat-rusiia.html

Европа ще се изправи пред недостиг на природен газ и скок на цените още през следващото десетилетие, ако бързо не вземе решение да увеличи вноса от Русия, тъй като покупките на газ от Съединените щати или Катар няма да успеят да покрият търсенето, заявиха от руският енергиен гигант пред агенция Ройтерс, цитирани от БНР.

Клипът за България гледан над 1 милион пъти само за месец (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708401

Клипът за България гледан над 1 милион пъти само за месец (Видео)Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 категорично се разграничава от внушенията за плагиатство в един от клиповете на Българското председателство "Това е България". Това съобщиха от Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Авторският колектив, разработил и реализирал идеята по представяне на

Прокуратурата: В ОДЗ „Брезичка“ има изтезание на деца

http://dnes.dir.bg/news/burgas-odz-brezichka-26867638

В ОДЗ „Брезичка“ има извършено насилие над деца. Това е заключението на Районна прокуратура Бургас.

Честват 150 години от рождението на капитан Димитър Добрев във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368753

150 години от рождението на един от българските герои - капитан І ранг Димитър Добрев, ще бъдат чествани във Варна, научи Moreto.net. Пред паметника на капитан Добрев ще бъдат поднесени венци и цвята, а преди това ще се проведе военен ритуал с представители на ВМС.

Митниците и жандармерията проверяват фабрики за нелегални цигари

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/09/3127200_mitnicite_i_jandarmeriiata_proveriavat_fabriki_za/?ref=rss


Агенция "Митници" съвместно с жандармерията са организирали акция в местата за производство на цигари, като се проверява за нелегална продукция. Това се разбра от извънреден брифинг на ръководството на агенцията, цитирано от "Медиапул". Акцията е по сигнали, че български компании правят цигари с чужди марки за пазари извън Европейския съюз.<br /><br />Акцията е започнала на 1 февруари и включва всички производства. Ръководството на агенцията обясни, че такъв тип...

Спор за плагиатство в клипа на европредседателството

http://www.mediapool.bg/spor-za-plagiatstvo-v-klipa-na-evropredsedatelstvoto-news275363.html

Спор за взаимствани елементи в клипа на българското председателство на Съвета на ЕС се разрази в петък, след като предишната вечер тв предаването "Господари на ефира" излъчи репортаж, в който прави подобно внушение. В предаването се твърди, че идеята в клипа България да бъде представена през очите на двама младежи – момче и момиче, пътуващи с влак из страната, силно наподобява същата сцена в рекламен туристически клип за Италия от 2016 г. Според "Господари на ефира" прилики има и в други сцени като например карането на колело и др. "Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 категорично се разграничава от внушенията за плагиатство в един от клиповете на Българското председателство "Това е България", заявиха в отговор от ведомството на Лиляна Павлова. Оттам посочват, че "авторският колектив, разработил и реализирал идеята по представяне на страната ни, следва общо установени световни практики и тенденции при филмиране, рекламиране и представяне на природните, културните и исторически дадености на една страна". "В този смисъл да се търсят и откриват прилики с други продукти е неоснователно и некоректно. Стойността на клипа е в оригиналния поглед на неговите автори, на начина и индивидуалния им прочит, с които представят клипа, а не по отношение на изразните средства", казват от ведомството. Обществената поръчка за видеото на стойност 243 000 лв. бе спечелена от фирмата „Ди индъстри" ООД на известния режисьор и продуцент Димитър Гочев (продуцент на сериали като "Стъклен дом", "Под прикритие" и др.). Заданието включва разработването на редица клипове, но основното видео, което е и обект на спора, е продуцирано от Димитър Гочев, режисьор е Божидар Велинов, а сценаристи са Мирон Крумов и Мариана Събева. Фирмата е обект на атаки, откакто е спечелила обществената поръчка. През септември 2017 г. тя се налагаше да опровергава, че не е създадена няколко дни преди да спечели поръчката, както се твърдеше в определени медии, а през 2016 г. "Фактът, че от официалното представяне на клипа – 5 януари 2018 г., досега той е гледан над 1 млн. пъти само в интернет, показва, че той е качествен и атрактивен продукт. Почти всички отзиви в медиите и социалните мрежи са изключително положителни. Доказват го резултатите – по 15 400 души на час са гледали в социалните мрежи филма за България, изготвен за ротационното ни председателство. Справката е за първите 48 часа след представянето на клипа", коментират от ведомството на Павлова. Клипът на европредседателството представя красотата на България през четирите годишни сезона. Ролите на момчето и момичето във видеото, озаглавено "Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед", се изпълняват от актьорите Бойко Кръстанов и Лорина Камбурова. Двамата персонажи се запознават във влак и започват пътешествие. Те се влюбват както един в друг, така и в България, в красотата и обичаите ѝ.

Прокуратурата установи изтезание в детска градина "Брезичка" в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-detza-prestuplenie-1567456.html

/КРОСС/ Районната прокуратура в Бургас е образувала досъдебно производство по случая с малтретирането на деца в детска градина „Брезичка". То е във връзка с излъчени от медиите видео материали, съдържащи упражнено насилие над деца. Проверката на прокуратурата е установила престъпление по член 187 от Наказателния кодекс. А въпросният член гласи, че „Който изтезава малолетно или непълнолетно лице, намиращо се под негови грижи или чието възпитание му е възложено, ако извършеното не представлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация, както и с обществено порицание". Районна прокуратура - Бургас е възложила на разследващи полицейски служители да извършат необходимите процесуално- следствени действия, с цел събиране на доказателства, след което да докладват на наблюдаващия прокурор. Към настоящия момент няма привлечени лица към наказателна отговорност. Миналата седмица видеозапис със скрита камера показа шокиращи методи на възпитание на 4 и 5-годишни деца от две от учителките - с викове, шамари и обиди. След скандала родители в цялата страна се организираха на протест срещу насилието в детските градини.Първата проява е утре в Бургас.  

Димов: Има национални паркове с много ски зони

https://www.actualno.com/politics/dimov-ima-nacionalni-parkove-s-mnogo-ski-zoni-news_658990.html

Има национални паркове, в които има не една, а много ски зони. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той коментира, че за последните два сезона в Европа са построени 274 лифтови съоръжения. „Има национални паркове, в които има не една, а много ски зони. Например в Националния парк Меркантур във Франция има 9 ски курорта, в които има общо 640 км писти и 125 лифта. Тоест това е в рамките на национален парк. Другият национален парк, който мога да дам за пример, е Н

Facebook тества новинарски сайт и бутон, който позволява скриването на коментари

https://offnews.bg//tehnologii/facebook-testva-novinarski-sajt-i-buton-kojto-pozvoliava-skrivaneto-n-674567.html

Facebook тества свой новинарски сайт, кръстен Tech Crunch, както и бутон (downvote), който ще позволява на потребителите да скриват коментари и ще дава възможност за обратна връзка с администраторите, съобщи Би Би Си. 

От социалната мрежа отричат, че нововъведението е бутон "не харесвам", какъвто поискаха много нейни потребители.

Новият бутон "downvote" се тества от малка група американски потребители.

Когато се кликне, бутонът ще скрива избрания коментар, след което човек ще може да избере дали да отбележи поста като "обиден", "заблуждаващ" или "не по темата".

Бутонът няма да прави поста невидим за всички, а само за този, който е кликнал downvote. Изборът му няма да влияе и на класирането в стената с новини.

Мартин Гарнър, технологичен анализатор, коментира, че появата на бутона е продължение на съпротивлението на Facebook срещу това да социалната мрежа да бъде възприемана като издател.

"Стана много ясно, че Марк Зукърбърг не иска Facebook да носи отговорността за определянето на това какво е и какво не е обидно или заблуждаващо, защото това би поставило мрежата по-скоро в позицията на издател, отколкото на платформа. Той не иска да прави това и води бизнеса в различна посока - така че да остави на общността да решава.

В петък компанията обяви също, че ще удвои броя на инженерите, които работят в Лондон, за да осигури разрешаването на проблеми, пред които Facebook е изправена.

От компанията съобщиха още, че ще осигурят 10 млн. долара за групи на общности, които да помогнат за преодоляване на политическата "поляризация".

Не политическите общности като църкви, спортни групи, групи на родители, отглеждащи кучета - те са естественият антидот на поляризацията, смята Крис Кокс от Facebook.

"Едно от най-добрите неща, които можем да направим, е да помогнем на хората да се срещат с различни от тях хора. Групите са най-ефективни, когато събират хората извън мрежата. Те са шанс за хората да се обединят около нещо, което споделят.

Групите във Facebook ще могат да кандидатстват за финансиране от фонда.  Петима лидери на мнение в съответните общности ще получат 1 милион долара за техни бъдещи каузи. Още до 100 групи ще получат до 50 хил. долара.

Търсим идеи с голямо влияние, които да обединят хората, обясни Кокс.

Направиха златно "Ламборгини" на индийски богаташ във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/avto/article/6708288

Направиха златно "Ламборгини" на индийски богаташ във Велико ТърновоИндийски богаташ, който живее в Дубай и се занимава с туризъм, недвижими имоти и сайтове, направи златно екстравагантното си "Ламборгини Хуракан" във великотърновски автоцентър за оптичен тунинг. Колата му е предадeна преди броени дни, след като е била облепена до последния милиметър със специално златно фолио, разказва в."Борба".

Успешен старт за ски бегачите от СК "Банско "

https://www.actualno.com/blagoevgrad/uspeshen-start-za-ski-begachite-ot-sk-bansko-news_658987.html

На 08.02.2018г. в к.к. Боровец се проведе първия старт за сезона на състезателите по ски бягане. Отборът на СК"БАНСКО” взе участие в дисциплината - ски класически стил при юноши старша възраст и момчета младша възраст, съобщи Община Банско. При слънчево време и добре организирани условия състезанието премина много добре. Тодор Малчов завоюва 2-ро място, а Красимир Дрънков е 3-ти при юношите. При малките Андрей Влахов зае 7-мо място, а дебют направи Румен Илиев заел 10-то място в

Убити и ранени при експлозия в джамия в Бенгази

http://www.cross.bg/dzhamiya-grad-danni-1567452.html

/КРОСС/ Десетки са пострадали в резултат на експлозия, разтърсила джамия в либийския град Бенгази, предава TACC, като се позовава на публикация в местно издание. Съгласно разпространените към момента данни, пред входа на джамия в разположения на крайбрежието на Средиземно море град е взривен заминиран автомобил. По информация на полицията „десетки хора са убити и ранени". По данни на „Ройтерс" експлозиите са били две, като едната е била вътре в джамията. Поне един човек е убит, а 37 са ранените, според агенцията. Други подробности не се съобщават към момента.  

Феерия, спорт и политика в откриването на Олимпиадата в Пьончан

http://www.mediapool.bg/feeriya-sport-i-politika-v-otkrivaneto-na-olimpiadata-v-pyonchan-news275362.html

23-те зимни олимпийски игри бяха открити с феерична многоцветна церемония от огън и лед в Пьонгчан, Южна Корея. Част от шоуто, продължило около два часа, беше и дипломатическата "хореография" на трибуната на олимпийския стадион, на която в близост един до друг стояха представители на страни, които са заклети врагове в политиката, отбелязва Ройтерс. Президентът на страната домакин, която използва олимпийските игри, за да разтопи леда със Северна Корея, бе седнал заедно със съпругата си до вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и неговата съпруга. До тях пък бе настанен министър-председателят на Япония. Двама високопоставени представители на режима в Пхенян бяха на задния ред, точно зад южнокорейския президент и съпругата му. До тях пък се бе паднало място на президента на Германия и неговата съпруга. Южнокорейският президент Мун Дже-ин се ръкува с Ким Йон-нам, 90-годишния формален държавен глава на Северна Корея (председател на Върховното народно събрание - парламента на КНДР), по време на среща на официалните лица преди церемонията за откриване на игрите. Преди да влезе в залата за ВИП срещата, Ким Йон-нам се снима с президента Мун Дже-ин и съпругата му Ким Джун-сук. Южнокорейският президент е поканил ръководителя на севернокорейската делегация на официален обяд утре в президентския дворец в Сеул. После, след като Мун Дже-ин и президентът на МОК Томас Бах бяха представени един на друг, те размениха ръкостискания със световните лидери около тях на официалната трибуна. В исторически момент за двете корейски държави Мун Дже-ин се здрависа и с Ким Йо-чен, родната сестра на Ким Чен-ун, която е заместник-началник на отдела за агитация и пропаганда към ЦК на Корейската трудова партия. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се появи само за малко на приема по случай началото на зимната олимпиада, избягвайки потенциално неловка среща с формалния държавен глава на Северна Корея, предаде Ройтерс. От Синия дом - президентската резиденция в Сеул заявиха, че Пенс има планирана среща с американските спортисти за олимпиадата и ще остане съвсем за кратко на приема, за да поздрави някои от присъстващите. Вицепрезидентът на САЩ се здрависа с някои лидери, сред които японския премиер Шиндзо Абе - близък американски съюзник, но не и с Ким Йон-нам, се казва в протоколното съобщение от Синия дом. Говорителката на Пенс Алиса Фарах, цитирана от Асошиейтед прес, съобщи, че Пенс се спрял при гостите на няколко маси на приема, "но не минал покрай севернокорейската делегация". Севернокорейската официална 22-членна делегация пристигна на международното летище "Инчхон" недалече от Сеул с частния самолет на севернокорейския лидер. Ким Йо-чен е първият член на управляващата от три поколения династия в Северна Корея, стъпил на южнокорейска земя след края на войната между двете страни /1950-1953 г./, отбелязва Асошиейтед прес. Няколко часа преди церемонията по откриването стотици протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията извън стадиона, изгориха севернокорейски флагове и снимки Ким Чен Ун. Игрите "Обявявам 23-те зимни олимпийски игри в Пьончан за открити", обяви по-късно президентът на Република Корея Мун Дже-ин. Олимпийският огън беше запален от голямата звезда на домакините - фигуристката Ю-На Ким, която е олимпийска шампионка от Ванкувър 2010 и сребърна медалистка от Сочи 2014. След Игрите преди четири години Ким прекрати спортната си кариера. Церемонията по откриването на игрите продължи повече от два часа на олимпийския стадион в Пьончан. По време на парада на спортистите знаменосец на българската делегация беше звездата на сноуборда Радослав Янков, а на стадиона дефилираха още Александра Жекова, Зорница Пенчева, Владимир Зографски и други български спортисти. Церемонията по откриването включваше 14 отделни фрагменти, включително парада на спортистите и запалването на олимпийски огън. В знак на мир и обединение на Корейския полуостров отборите на Република Корея и КНДР дефилираха под общ флаг. Обединеното знаме носеха бобслеистът Вон Юн Джон (Република Корея) и състезателката по хокей на лед от КНДР Хван Чун Гум. Двата отбора дефилират под един флаг за четвърти път след Сидни 2000, Атина 2004 и Торино 2006. В Игрите ще участват рекордните 2952 спортисти от 92 държави. Заедно с треньорите и официалните лица броят на участниците надхвърля 6500. Най-многобройна е делегацията на САЩ - 242 спортисти. За Русия със статут "Олимпийски спортисти от Русия" участват 168 състезатели. Президентът на МОК Томас Бах приветства участниците и организаторите на Игрите, доброволците и феновете. Той изрази надежда, че олимпийските игри ще помогнат за обединение на целия свят. "Добре дошли на олимпийските игри в Пьончан! Това е събитие, което всички очаквахме. Първите зимни игри в Република Корея. Благодаря на всички, които направиха възможно провеждането на тези игри. Огромна благодарност на хилядите доброволци", заяви Бах. "Драги спортисти, дойде ваш ред. Това ще бъдат състезанията на вашия живот. В продължение на повече от две седмици всички ще ви гледат и ще се вдъхновяват от вас. А за нас ще бъде вдъхновения да живеем според принципите на олимпизма, честта и съвестта. Ярък пример за това е дефилирането на делагациите на Република Корея и КНДР под общ флаг на тази церемония. Ние всички подкрепяме мирното послание на корейските спортисти", добави президентът на МОК. Церемонията завърши с красиво светлинно шоу и много фойерверки. Българското участие България ще бъде представена от 21 спортисти в шест вида спорта - ски скокове, алпийски ски, биатлон, сноуборд, ски бягане и спускане с шейни. Българското участие, всъщност, започна в четвъртък, когато Владимир Зографски преодоля квалификациите в ски скоковете на малката шанца, класирайки се 17-ти. В събота той ще участва в основното състезание, чието начало е в 14.35 часа българско време. Като най-големи се оценяват шансовете за медал на сноубордиста Радослав Янков. По традиции в сноуборда надеждите са свързани и с Александра Жекова, за която това ще е четвърта олимпиада. За четвърти път на зимни игри ще е и състезателката ни в алпийските ски Мария Киркова. Десет са българските представители в биатлона. С шансове за добро класиране са мъжете и най-вече Красимир Анев и Владимир Илиев. Ето и програмата на българското участие в първите два дни от игрите: Събота, 10 февруари: 9.15 ч. - ски бягане (скиатлон жени) - Антония Григорова; 12.10 ч. - шейни (1 и 2 манш) - Павел Ангелов; 13.15 ч. - биатлон (спринт жени) - Десислава Стоянова, Емилия Йорданова, Стефан Попова, Даниела Кадева, Милена Тодорова; 14.35 ч. - ски скок на малка шанца – Владимир Зографски. Неделя, 11 февруари: 4.00 ч. - алпийски ски (спускане мъже) - Алберт Попов, Камен Златков; 8.15 ч. - ски бягане (скиатлон мъже) - Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов; 11.50 ч. - шейни индивидуално (3 и 4 манш) - Павел Ангелов; 13.15 ч. - биатлон (спринт мъже) - Красимир Анев, Владимир Илиев, Михаил Клечеров, Антон Синапов, Димитър Герджиков.

Facebook изпробва нов бутон - за отрицателен вот

http://www.moreto.net/novini.php?n=368784

Facebook изпробва нов бутон, който изразява неодобрение и отрицателен вот - "downvote". Той е бил достъпен за едва 5% от потребителите на социалната мрежа в САЩ, които ползват операционната система Android. От компанията потвърдиха пред Business Insider, че експериментират с функцията.

Нено Димов: В европейските паркове има стотици километри ски писти и лифтове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708375

Нено Димов: В европейските паркове има стотици километри ски писти и лифтовеПример за ски туризъм е известния курорт Кицбюел, където има 179 км писти и 46 лифта. Това каза за  „Фокус“ министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той коментира, че за последните два сезона в Европа са построени 274 лифтови съоръжения. „Има национални паркове, в които има не една, а много ски зони.

Катерина Зарева-Симеонова от Софийския зоопарк: Зоологическите градини са абсолютно необходими в 21 век

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/02/09/3125943_katerina_zareva-simeonova_ot_sofiiskiia_zoopark/?ref=rss


Спасяването на две лъвчета Масуд и Терез върна на дневен ред проблема с нехуманните и мизерни условия на животните в редица зоокътове в страната. Те са без лиценз, но в тях продължават да живеят живи същества, които няма къде да отидат.<br /><br />Има обаче и зоологически градини, които доказват, че могат да бъдат много важни и полезни. Пример за това е Софийската зоологическа градина – най-голямата и най-старата (тази година празнува 130 години от създаването й от княз Фердинанд,...

Новият стар главсек на агенцията по рибарство навремето е уволнен от МВР за контрабанда

http://www.mediapool.bg/noviyat-star-glavsek-na-agentsiyata-po-ribarstvo-navremeto-e-uvolnen-ot-mvr-za-kontrabanda-news275361.html

Новоназначеният главен секретар на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Сергей Костадинов навремето е уволнен от МВР за неизпълнение на служебните си задължения и съдействие при контрабанда на цигари в особено големи размери. Това става ясно от заповед на бившия вътрешен министър Румен Петков в кабинета "Станишев", с която уволнява Костадинов от поста зам.-началник на Гранично полицейско управление-Калотина през 2007 г. Копие от документа бе изпратенo в редакцията на Mediapool от читател по повод публикацията ни за предстоящото възстановяване на Костадинов в ИАРА, откъдето бе уволнен през март м.г. заради липса на необходимия за поста професионален стаж и образователен ценз. Както Mediapool вече писа, Костадинов успя да се върне обратно в агенцията не без странното съдействие на нейния изпълнителен директор Галин Николов, който преди около година го освободи от поста, а няколко месеца по-късно оттегли жалбата си срещу решението на съда, с което той бе възстановен на работа. Шефът на ИАРА направи това в последния момент, в който агенцията можеше да защити уволнението на Костадинов пред Върховния административен съд (ВАС). Служители на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), пожелали анонимност, разказаха пред Mediapool, че това се случило след намеса на председателя на парламента Цвета Караянчева, която обаче категорично отрече. Галин Николов пък отказа да коментира казуса. Последвалите събития недвусмислено показаха, че шефът на ИАРА очевидно е преосмислил мотивите си за отстраняването на Костадинов. Заради оттеглената от Николов жалба ВАС отказа да разгледа делото за уволнението на втора инстанция и така решението на Бургаския административен съд за възстановяването му като главен секретар на ИАРА влезе в сила. Така в началото на 2018 г. Сергей Костадинов успешно встъпи в познатата си длъжност, въпреки съмненията, че това е станало с недопустими политически протекции. Допълнителен детайл в тази картина е фактът, че той е член на ГЕРБ. След уволнението му от МВР, Костадинов светкавично е трудоустроен в МЗХ Заповедта за уволнението му от МВР, където той работи преди да се премести в Министерството на земеделието и храните, разкрива допълнителни детайли около личната и професионална характеристика на Костадинов. От мотивите, с които Румен Петков го уволнява от МВР на 2 октомври 2007 г., става ясно, че като зам.-началник на ГПУ-Калотина той "не е изпълнявал служебните си задължения съгласно изискванията на длъжностната му характеристика, не е създал необходимата организация по предотвратяване, пресичане и разкриване на контрабанда през държавната граница, не е поставял конкретни задачи по организацията на службата в ГПУ и координацията на силите и средствата". Освен това в заповедта се подчертава конкретно, че "с действия и бездействие е съдействал за извършване на контрабанда на цигари в особено големи количества, деяние несъвместимо с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР". Почти веднага след престоя си в силовото ведомство Сергей Костадинов успява да си уреди назначение в МЗХ, като историята мълчи по въпроса – защо освен уволнението му в МВР, срещу него не е образувано и дело за контрабанда, доколкото това не само е нарушение на етичните норми, но е и престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. Още по-странно изглежда на този фон светкавичното му трудоустройване в МЗХ. Заповедта на Петков влиза в сила на 7 януари 2008 г. Едва седем месеца по-късно, на 20 август 2008 г., Костадинов вече е назначен като експерт в дирекция "Поземлени отношения" в земеделското министерство. Това обаче е използвано само като формален повод, за да бъде преназначен веднага на длъжност държавен инспектор в отдел "Оперативен контрол" в Инспектората на МЗХ. Оттам Сергей Костадинов се отправя и към кариерата си в ИАРА, където се издига до главен секретар до уволнението си на 13 март 2017 г. от Галин Николов. Не е ясно какви са причините за безпроблемното му издигане в системата на земеделското министерство при положение, нито професионалният му опит, нито образованието му имат общо с тези сфера. Сергей Костадинов завършва през 1994 г. Националния военен университет "Васил Левски" с успех 3.99 със специалност "гранични войски" и гражданска специалност "двигатели с вътрешно горене".     

Дейвид Дейвис определи поведението на ЕС като "неучтиво"

http://econ.bg/Новини/Дейвид-Дейвис-определи-поведението-на-ЕС-като-неучтиво-_l.a_i.757671_at.1.html

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис разкритикува поведението на ЕС относно Брекзит. Причината е изтекъл документ на ЕК, в който се посочва,...

Богомил Манчев срещу Иван Хиновски за АЕЦ ”Белене”

http://dnes.dir.bg/news/aetz-belene-bogomil-manchev-sluchajat-belene-ivan-hinovski-26867619

Дискусия на тема "Изграждането на АЕЦ "Белене"-целесъобразност, алтернативи, икономически модели", организирана от БЕМФ се оказа неприемлива за Булатом.

Фейсбук изпробва нов бутон - за отрицателен вот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708308

Фейсбук изпробва нов бутон - за отрицателен вотFacebook изпробва нов бутон, който изразява неодобрение и отрицателен вот - "downvote". Той е бил достъпен за едва 5% от потребителите на социалната мрежа в САЩ, които ползват операционната система Android, разказва NOVA.  От компанията потвърдиха пред Business Insider, че експериментират с функцията.

Шулц отказа да е външен министър на Германия

https://frognews.bg/svqt/shults-otkaza-vanshen-ministar-germaniia.html

Досегашният лидер на германските социалдемократи Мартин Шулц се отказа да поеме поста външен министър, съобщи БНТ.

Президентът Радев ще посети Армения на 12 и 13 февруари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708366

Президентът Радев ще посети Армения на 12 и 13 февруариПрезидентът Румен Радев ще бъде на държавно посещение в Армения на 12 и 13 февруари по покана на своя колега Серж Саркисян, съобщиха от прессекретариата на президента. Българският държавен глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева. В Ереван президентът Радев ще има среща "на четири очи" с арменския си колега президента Серж

Барние: Преходният период след Brexit не е даденост

https://www.investor.bg/evropa/334/a/barnie-prehodniiat-period-sled-brexit-ne-e-dadenost-255528/

Главният преговарящ на ЕС заяви, че между Брюксел и Лондон има редица разногласия

Осъдиха условно мъж, пребил полицай на метростанция "Европейски съюз" в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708309

Осъдиха условно мъж, пребил полицай на метростанция "Европейски съюз" в СофияСофийският районен съд наложи условна присъда на Пламен Михайлов за това, че на 29 януари 2017 г. за времето от 08:15 до 08:40 ч. в гр. София, бул. „Аресаналски“ № 1, метростанция „Европейски съюз“, чрез нанасяне на удари с юмрук в областта на лицето и изблъскване с ръце в областта на гърдите, причинил лека телесна повреда на Н. К.

Пострадал от фалита на КТБ: Депутатите гласуваха като навита пружинка закона за КТБ, омерзен съм

https://frognews.bg/novini/postradal-falita-ktb-deputatite-glasuvaha-kato-navita-prujinka-zakona-ktb-omerzen-sam.html

Омерзен съм от единодушното приемане на закона на Пеевски за разграбването на КТБ. Законът не е в полза на гражданите, а е направен, за да се доограби банката, заяви пред Фрог нюз инж. Росен Йорданов, който е пострадал от фалирането на КТБ.

Социалният министър: Има работещ механизъм за сигнализиране при насилие над деца

http://www.cross.bg/nasilie-detza-proverki-1567451.html

/КРОСС/ Има работещ механизъм за сигнализиране на институциите при насилие над деца, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос, свързан с нередности в Дом за настаняване от семеен тип за деца с увреждания "Хризантема" в Габрово. Той посочи, че прокуратурата е сезирана по случая. Проявите на насилие станаха обществено известни в края на януари, когато бяха оповестени видеозаписи, на които е заснето как деца от дома са удряни и нагрубявани. Започнати бяха проверки от страна на социалните служби. Министър Петков посочи резултатите от тези проверки: „Служителите в центъра използват неподходящи методи на възпитание спрямо децата и младежите като вербално насилие, изразяващо се в обиди и викове, и физическо насилие", коментира Петков, цитиран от БНР.От Инспектората към Агенцията за социално подпомагане пък направили препоръка в дома да бъде въведено видео наблюдение. Депутатът от БСП Кристина Сидорова призова да се извършват изненадващи проверки на такъв тип социални домове.

Протести срещу пореден строеж в София

http://www.mediapool.bg/protesti-sreshtu-poreden-stroezh-v-sofiya-news275360.html

Пореден протест срещу изграждането на нова сграда в София. Този път става въпрос за строеж в кв. "Красно село". На имот в близост до жилищен блок се изгражда 5-етажна сграда. до скоро на мястото е имало къща. хората разбрали за новия проект, когато тя била съборена. Жителите на близкия блок не са уведомени за инвестиционното намерение на собствениците на терена в близост, тъй като по закон такава информация се дава само на преките съседи, а те не се явяват такива. За това и вече е късно да обжалват плановете и строителните разрешителни. Жителите на блока са недоволни, че новата сграда се изгражда толкова близо до собствените им жилища, на два метра от детска площадка. Те смятат, че проблем ще има и с достъпа на коли до новата сграда, тъй като по проект входът за бъдещия ѝ подземен паркинг е от страната на блока, а не откъм улицата, на която се намира строежът. "Съответно въздуховодите няма къде да бъдат, освен в нашите прозорци. Никой от общината не се е замислил и не е обърнал внимание", коментира пред БНР Виктория Василева, която живее в близкия до строежа блок. Според архитекта на район "Красно село" Христо Кючуков проблем с проекта няма. Изграждането на сградата е позволено от устройствените планове. Първоначално на мястото трябвало да има 3-етажна сграда, но в последствие проектът е изменен и зданието станало на 5 етажа. Според нормативните изисквания максималната височина на строежите на това място е 26 метра.

Пробив: Отгледаха човешки яйцеклетки в лаборатория

http://dnes.dir.bg/news/laboratoria-yaytzekletki-26867588

Учени за първи път постигнаха успех в отглеждането на човешки яйцеклетки в лабораторни условия от ранния етап в яйчниковата тъкан до пълна зрялост.

Прокуратурата в Бургас: Деца от ОДЗ "Брезичка" са били изтезавани (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708239

Прокуратурата в Бургас: Деца от ОДЗ "Брезичка" са били изтезавани (Видео)Учителката Милена Иванова от ОДЗ "Брезичка" в Бургас, която бе заснета със скрита камера да блъска и обижда 4-годишни деца, ще бъде разследвана за изтезаване на малолетни. Това стана ясно току що, след като от прокуратурата съобщиха, че е образувано досъдебно производство с оглед данни за извършено престъпление в детска градина

Сектор "Б" също отваря врати за представянето на Левски

https://offnews.bg//futbol/sektor-b-sashto-otvaria-vrati-za-predstavianeto-na-levski-674572.html

От Левски решиха да отворят и сектор "Б" за утрешното официално представяне на отбора за предстоящия пролетен дял от първенството.

Мачът срещу Сливнишки герой е с начален час 17:30, а привържениците ще могат да се настанят в секторите на стадиона при свободен вход.

Символичната церемония по представянето на отбора ще се състои 15 минути преди началото на приятелската среща.

За представителите на медиите е осигурен достъп до Сектор "А" на съоръжението, като те ще имат право на заснемането на репортаж от двубоя.

Срещата между Левски и Сливнишки герой ще бъде излъчвана на живо от клубната телевизия на "сините" във фейсбук страницата на тима и официалния сайт.

BiT ще става интерактивна телевизия, купи я създадена през ноември фирма

https://offnews.bg//medii/bit-shte-stava-interaktivna-televizia-kupi-ia-sazdadena-prez-noemvri-674569.html

Компанията купувач на телевизия BiT се казва "Интерактив ТВ Системс България" АД. Тя е придобила 100% от собствеността на медията.

Това бе обявено в съобщение до медиите днес следобед - ден след като стана ясно, че телевизията е продадена.

BiT има нов изпълнителен директор - Мирослав Янев. Намеренията на новото ръководство са телевизията да има нов формат - "първата телевизия от ново поколение в България, насочена към младата и активна аудитория". Тя вече няма да е насочена към емигрантите. Затова от Bulgarian International Television ще се превърне в Българска Интерактивна Телевизия.

От днес медията влиза в период на преформатиране. Тя ще трансформира някои от старите предавания и ще пусне нови, се казва още в съобщението.

Фирмата"Интерактив ТВ Системс България" АД е регистрирана на името на Мирослав Янев и Албена Атанасова. Дружеството е учредено през ноември 2017 г. и е с капитал 50 000 лева.

Пълното съобщение на новите собственици:

София, 09.02.2018 – Има подписана сделка за продажбата на 100% от капитала на „Би Ай Телевизия“ ООД, компанията, която притежава телевизия BIT, на дружеството „Интерактив ТВ Системс България“ АД.

Проектът BIT стартира преди две години с идеята да бъде мост между българите в България и тези, живеещи в чужбина - телевизия, която да предоставя 24-часова програма с локални новини и уникални истории от България за Америка и обратното, от Америка за България. С екипа си от мотивирани професионалисти BIT спечели голямо зрителско доверие. За съжаление, финансовите резултати на телевизията не успяваха да поддържат производството на съдържание на два континента едновременно, което е много скъпоструващо начинание. Бизнес целите не бяха постигнати, което наложи смяната на собствеността и бизнес модела.

Зад „Интерактив ТВ Системс България“ стои екип от професионалисти с опит в създаването на съдържание. “Вярваме, че с добавянето на традиционен телевизионен канал ще можем да създадем хибриден продукт от нов тип – силата на телевизията, съчетана с гъвкавостта и близостта до аудиторията на дигиталните форми,” заяви Миро Янев, изпълнителен директор на Интерактрив ТВ Системс България. “Рестартираме проекта BIТ, за да създадем първата телевизия от ново поколение в България, насочена към младата и активна аудитория. Ще разчитаме на двете най-ценни богатства на BIT - страхотния екип и зрителското доверие, както и на нашия опит, за да създадем съдържание едновременно за всички платформи (телевизия, дигиталнo видео, втори екран, добавена реалност). Ще трансформираме най-добрите предавания на BIT, за да ги направим конкурентни в дигитална среда и ще ги надградим с нови и уникални елементи. Ще добавим нови предавания и любими лица. Вярваме, че продуктът ни ще бъде атрактивен за рекламодателите и ще позволи на новия проект да се самоиздържа и развива.”

Считано от днес телевизията влиза в период на трнасформация и преструктуриране, за да се подготви старта на новата програмна схема. Очаквайте новата Българска Интерактивна Телевизия!

Лиляна Павлова: Клипът за българското председателство не е плагиатстван

https://www.actualno.com/politics/liljana-pavlova-klipyt-za-bylgarskoto-predsedatelstvo-ne-e-plagiatstvan-news_658983.html

Клипът "Това е България", изработен за Българското председателство на Съвета на ЕС, категорично не е плагиатстван. Това написа в профила си във фейсбук министърът за българското председателство на ЕС Лиляна Павлова по повод обвинениятa, че официалният клип на България за председателството е плагиатстван. "Зад него стоят имената на едни от най-добрите български сценаристи и режисьори. Нека красивият и атрактивен образ, създаден за България, не ни прави заложник на нечии интереси.

Пролетта се задава, а коледната украса във Варна все още стои

http://www.moreto.net/novini.php?n=368781

Коледните празници отдавна отминаха, но тематичната украса по варненските улици и площади все още стои непокътната. Светещи подаръчета и снежинки озаряват булевардите в тъмните часове малко повече от месец преди настъпването на астрономическата пролет и седмица преди началото на Великденските пости, видя репортер на Moreto.

Митниците поставиха под наблюдение всички цигарени фабрики в България

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/mitnicite-postaviha-pod-nabliudenie-vsichki-cigareni-fabriki-v-bylgariia-255525/

Обективният показател за работата ни са приходите в бюджета, обяви ръководството на приходната администрация

Условна присъда за мъж, пребил полицай в метрото

http://dnes.dir.bg/news/prisada-policai-metro-26867530

Софийският районен съд наложи 6 месеца условна присъда с тригодишен изпитателен срок на Пламен Михайлов за побой на полицай в метрото.

Протест срещу ратификацията на Истанбулската конвенция във Варна

https://pressbulgaria.com/m/XGA9VQ7L.html

Граждани от Варна се събират на протест срещу ратификацията на Истанбулската конвенция на 10.02.2018 в събота от 13 часа пред Катедрален храм „Свето Успение Богородично”. Инициативният комитет изразява своята позиция защо настоява да не се ратифицира Истанбулската конвенция: Ние не подкрепяме насилието срещу жените, а сме против начините, по които се предлага това да се осъществява. На практика НПО-та ще контролират държавата и при това с държавни пари. Конвенцията изисква да се изработят стратегии, които да влязат в учебния материал, а същевременно в нея има неяснота, объркване и направо каша в основните понятия. Тя не третира биологичния пол изобщо! Понятието за „пол” е обяснено като социална конструкция и избор на индивида, а „социален пол” е дадено като нещо различно от „пол” и е неясно защо е негова алтернатива. Ние, като родители, искаме да знаем защо не е обяснено какво е „сексуална ориентация” и какво е „идентичност, основана на пола” и по какво се различават тези две понятия. Какво е „стереотипна роля на пола” и какво е „нестереотипна”, и как ще разберем, ако първо не сме разбрали какво е „пол”. Според еднокринолог от детска клиника в Бостън е нормално да се прилага хормонална терапия върху малолетни за да спре техния пубертет и да им даде време да решат дали са мъже или жени или са НЯКЪДЕ В СПЕКТЪРА МЕЖДУ ДВЕТЕ! Понятието „социален пол” дали също е в спектъра между двете и как ще се обяснява това на деца в начална училищна възраст. Искаме да знаем кой е отговорен за изясняването на тези понятия и как ще го контролира държавата. И как точно тези объркани концепции ще влязат в съдебната и в образователната система? Ние сме против! Конвенцията не може да се подпише с резерви, както ни уверява правителството. Това е ясно написано в чл.78 :” Не се допускат резерви по отношение на никоя от разпоредбите на настоящата Конвенция”, като са описани няколко маловажни изключения. А това, че правителствени представители твърдят обратното също е основание за протест. Не са шега огромните имунитети, които се предоставят на активистите на конвенцията и техните сътрудници. Това ще бъдат обикновени граждани, активисти и сътрудници на органите на Конвенцията, които никой не познава. Те ще имат имунитети, както на „представителите на чуждестранни правителства на временна официална мисия”, а няма да имат никакви отговорности. Те ще имат имунитет за „всякакви действия, вкл. личен арест или задържане под стража”, ще имат „пълна свобода на словото и пълна независимост”, която изрично е указано, че ще продължи и след изпълнение на мисията им. Те ще могат да извършват действия, които няма да се приемат за дискриминация, според чл.4. Имунитетът им може да бъде свален единствено от Генералния секретар на Съвета на Европа, съгл. чл.66. Това създава предпоставки една малка група хора, извън държавното управление, представители на граждански организации и НПО да получат огромна власт над държавните органи. Те могат да се възползват от постановките на Конвенцията за лични цели, за саморазправа, за лов на вещици, както и с тези неясни понятия да се преследват неудобните на властта! Не е изключено престъпници да станат джендър-активисти с цел да се спасят от правосъдие. На практика НПО-та ще контролират държавата и при това с държавни пари. За нас това е подмяна на демокрацията и игра с дявола. Тя, вместо да премахне насилието, може да доведе до по-голямо насилие. Ние сме против този документ с неясни концепции, да служи за основа за изработване на стратегии, които ще влязат в образователната система и ще засегнат най-скъпото ни - децата! Това, което правителствените експерти представят като дребно несъвършенство и грешка в превода, съчетано с мощната система за контрол над държавата, описана в конвенцията, може да доведе до неподозирани негативни резултати. От друга страна, ние смятаме, че България нужда от специална Конвенция, при положение, че националното ни законодателство заклеймява насилието във всичките му форми и е много по всеобхватно от Истанбулската конвенция. „У нас насилието е забранено и наказвано от няколко закона- Наказателния кодекс, Закона за защита от домашно насилие, Закон за закрила на детето, отделни норми в семейния кодекс. Това е напълно достатъчно. Делата свързани с насилие се раглеждат по реда на бързите производства предвидени в ГПК. Законите ни предвиждат и ние имаме Национална стратегия, Национална програма и национален съвет за закрила на детето.”, цитат от адв.Георги Богданов. Имаме Закон за защита от дискриминация. Какво ще се случи при двустранно насилие, ако едната страна е насилник по частните случаи на Истанбулската конвенция, например мъжът нанесе словесна обида на жената, а другата – по български закон, например Закона за домашното насилие жената е взела нещо тежко и е предизвикала телесна повреда на мъжа си? Международния закон се противопоставя на българския закон в полза на първия и се създава неравноправие. А ако при съответната двойка жена и мъж биологичния пол се различава от социалния? Нашата държава има много по-сериозни проблеми от това, да влиза в такъв театър с неизвестен край. В България равноправието между половете е законово уредено и е очевидно – ние имаме жена начело на Парламента, вице-президентът е жена, Омбудсманът е жена, имаме жени – министри в ключови министерства. Кметът на София е жена. Председателят на втората политическа сила е жена. Имаме нужда да спазваме повече собствените си закони, което е основната роля на Правителството – да наложи спазването на българското законодателство, а не да ни занимава със съмнителни каузи. Нещо повече. Ние смятаме, че неяснотата в понятията на Конвенцията не е по причина на грешка в превода, а е преднамерена. Смятаме, че основната цел на Конвенцията не е предпазване на жените от насилие а въвеждане на нова идеология – трансджендър или джендър-идеологията, според която човек може да си променя пола според личните си предпочитания. Тази идеология генерира огромни финансови ресурси и служи за контрол над родителите. Да оставим теоретичните постановки . Според този източник https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/record-50-children-week-referred-11390561 петдесет деца на седмица се изпращат да се консултират със специалисти в клиники за промяна на пола, защото са недоволни от тялото, в което са се родили. Някои са едва на 4 години. Тези на възраст 11 или повече години могат да бъдат лекувани с мощни хормони, за да се предотврати преминаването през пубертета. След като стигнат до по-зряла възраст, те могат да решат дали те все още искат да продължат с пренареждането на пола си. Според специалистите, това било напълно безвредно. С блокери на пубертета не се лекувало, а се давало време на детето докато реши от кой пол е. Абсолютно същите постановки се виждат във видео с Д-р Норман Спак от детска клиника в Бостън. Той обяснява на аудиторията своя опит в това как прилага хормонална терапия върху малолетни за да спре техния пубертет и да им даде време да решат дали са мъже или жени или са някъде в спектъра между двете. www.ted.com/talks/norman_spack_how_i_help_transgender_teens_become_who_they_want_to_be#t-163840 В друга публикация се описва как най-младият пациент със сменен пол в Обединеното кралство (15 год.) обяснява защо си променя пола за трети път. www.mirror.co.uk/news/uk-news/britains-youngest-sex-swap-patient-10935892 " Риа /Родена като Брад,/ казва: "Една от причините да се върна обратно към това да съм мъж беше, че се притеснявах, че никога няма да намеря любов като Риа. Когато Риа става най-младият в Обединеното кралство, на когото предписват женски хормони, те предизвикват неприятности с психическото й здраве и я изпращат в спирала на самоунищожение. До 18 г. тя два пъти е опитвала да се самоубие. Тя се е била обърнала към наркотиците, преживяла насилие и, за съжаление, се занимавала с проституция." Смятаме, че да се дава на децата правото да решават какъв пол да бъдат, да се подтикват към вземането на такова решение, е лишено от здрав разум. Да се третират децата със силни хормони само по себе си е насилие върху тях. Според нас нестандартната сексуална ориентация не трябва да се преследва и хората, които я проявяват трябва да се третират с уважение, като достойни членове на обществото. Същевременно нашето законодателство предоставя начини за защита на техните права, както и на всички потърпевши от насилие. Ако има проблеми, те трябва да се решат по законодателен ред, а не посредством маскировка, да се крият проблемите зад идеята за "защита на жените от насилие". Това е заблуда. Смятаме, че с джендър – идеологията се отваря поле за нова индустрия, от която са засегнати най-малките. Призоваваме всеки, който не е съгласен да се случва това и в България, да посети протеста на 10.01.2018 г., събота, от 13 часа пред Катедрален храм „Свето Успение Богородично”, гр.Варна

Чака се решение по "Делото за 102 милиона"

http://clubz.bg/64030-chaka_se_reshenie_po_deloto_za_102_miliona

ИКОНОМИКА ктб стоп

Kaзycът, пpoчyл ce ĸaтo „дeлoтo зa 102 милиoнa“, пpиĸлючи днec в Coфийcĸия aпeлaтивeн cъд. Ceгa ce чaĸa peшeниeтo нa cъдa. Πo пpинцип тo би тpябвaлo дa излeзe в paмĸитe нa eдин мeceц. Cлyчaят e ocoбeнo интepeceн, тъй ĸaтo e cвъpзaн c KTБ, ĸaĸтo и c фиpмa нa Биcep Лaзoв – ocнoвният пpoĸypopcĸи cвидeтeл зa изтoчвaнeтo нa бaнĸaтa. Днec Лaзoв бe в cъдa, пише правният сайт "Де факто".

Πpeдиcтopиятa

Kaзycът нaшyмя минaлaтa гoдинa cлeд пyбличния пpoтecт нa cъдиятa oт Cофийския апелативен съд (СAC) Mилeн Bacилeв cpeщy иззeмвaнeтo нa тoвa дeлo oт нeгo ĸaтo дoĸлaдчиĸ и пpexвъpлянeтo мy нa пpeдceдaтeля нa cъдa Дaниeлa Дoнчeвa, пocлeдвaн oт изявлeния нa Дoнчeвa, чe дopи нe e чeлa тoвa дeлo, нe e извъpшилa нищo нepeднo и пoиcĸaни oт нeя пpoвepĸи нa Инcпeĸтopaтa и нa пpoĸypaтypaтa. Πpoвepĸaтa нa Инcпeĸтopaтa пo тoзи cлyчaй нe e пpиĸлючилa, зa тaзи нa пpoĸypaтypaтa нe e извecтнo дa имa финaл, a тpeтa пpoвepĸa – нa BKC ycтaнoви нapyшeниe нa пpинципa нa cлyчaйния избop в Coфийcĸия aпeлaтивeн cъд. Πocлeдвa oтвoд нa Дaниeлa Дoнчeвa и вoдeния oт нeя cъcтaв пo ĸoнĸpeтнoтo дeлo зapaди пyбличнитe aтaĸи, игнopиpaли възмoжнocттa зa бeзпpиcтpacтнo peшeниe, cлeд ĸoeтo жpeбият нa cлyчaйния избop гo изпpaти нa дpyг cъcтaв – Maдлeнa Жeлeвa, Bacил Xpиcтaĸиeв и Гaлинa Ивaнoвa.

Делото

Koнĸpeтнo тъpгoвcĸoтo дeлo e пo чл. 694 oт Tъpгoвcĸия зaĸoн – зa ycтaнoвявaнe нa взeмaнe нa ĸpeдитop, нeпpиeтo oт cъдa пo нecъcтoятeлнocттa. Дocĸopo cтpaни пo нeгo бяxa „Hю ĸooп инвecт“ AД, пoдaлa иcĸa дa бъдe пpизнaтa зa ĸpeдитop, и „Eвpoбилд 2003“ нa Биcep Лaзoв, в пpoизвoдcтвo пo нecъcтoятeлнocт. Cтaвa дyмa зa дълг oт 102 млн.лв. oт cтpaнa нa фиpмaтa нa Лaзoв ĸъм „Hю ĸooп“, изĸyпилa взeмaния нa дpyги дpyжecтвa ĸъм „Eвpoбилд“, гapaнтиpaни вĸлючитeлнo cъc cгpaдaтa нa yл.“Гpaф Игнaтиeв“ 10 в Coфия, ĸъдeтo бe цeнтpaлaтa нa KTБ (нa cнимĸaтa гope).

„Eвpoбилд 2003“ e cpeд длъжницитe нa KTБ c 11 ĸpeдитa зa нaд 90 млн.лв., ĸaтo фигypиpaшe и в peд мeдийни пyблиĸaции, oпиcaли cxeми зa изтoчвaнe нa бaнĸaтa, пo ĸoитo фиpмaтa e paзпpoдaвaлa или зaлaгaлa aĸтиви c цeл пocлe тe дa бъдaт oфopмeни ĸaтo дълг cpeщy coбcтвeнocт.

Ocнoвaниe зa иcĸa нa „Hю ĸooп“ e cпopaзyмeниe oт 2014 г. зa изĸyпyвaнe нa зaдължeниятa нa „Eвpoбилд“ и oбeзпeчaвaниятa им чpeз ипoтeĸи, ĸaтo нa 13 нoeмвpи 2014 г. цялoтo зaдължeниe cтaвa пpeдcpoчнo изиcĸyeмo. A мeждyвpeмeннo caмaтa „Eвpoбилд“ влизa в пpoизвoдcтвo пo нecъcтoятeлнocт, вoдeнo в Oĸpъжния cъд в Kюcтeндил пo пocлeднaтa peгиcтpaция нa фиpмaтa нa Лaзoв. Имeннo cъдът в Kюcтeндил oтĸaзвa пpизнaвaнe нa „Hю ĸooп“ зa ĸpeдитop в пpoизвoдcтвoтo пo нecъcтoятeлнocттa, пocлe в oтдeлнo пpoизвoдcтвo тoзи иcĸ cъщo e oтxвъpлeн, cĸaтo ce пpиeмa чe взeмaниятa нe ca дoĸaзaни, т.e. вepoятнo ca фиĸтивни. A oтĸaзът e ocпopeн пpeд Coфийcĸия aпeлaтивeн cъд.

KTБ e cтpaнa

Ha днeшнoтo, тpeтo пopeд и пocлeднo зaceдaниe в CAC ce oĸaзa, чe cтpaнa пo cпopa вeчe e и KTБ. A дoтyĸ ce e cтигнaлo, cлeд ĸaтo в ĸpaя нa 2017 г. „Hю ĸooп“ e пpexвъpлилa взeмaниятa cи зa 102-тa милиoнa oт „Eвpoбилд“ нa фaлиpaлaтa бaнĸa вeднo c вcичĸи пpaвa и пpивилeгии, вĸлючитeлнo и c ипoтeĸaтa въpxy цeнтpaлaтa нa KTБ. (Oтнoвo пyблиĸaции твъpдят, чe yпpaвитeлят нa „Hю ĸooп“ Heнчo Tpифoнoв e шypeй нa Биcep Лaзoв). B cъщoтo вpeмe имoтът e пoд възбpaнa зapaди oтĸpитoтo пpoизвoдcтвo пo нecъcтoятeлнocт, a цeнaтa нa цялoтo „пpexвъpлянe“ e 1 лeв.

Cпoгoдбaтa нeвъзмoжнa

Днec в Coфийcĸия aпeлaтивeн cъд cтaнa извecтнo, чe двeтe cтpaни пo тъpгoвcĸoтo дeлo – „Eвpoбилд“ и „Hю ĸooп“, вcъщнocт вeчe KTБ, ca пoиcĸaли дa ce oдoбpи cпoгoдбa пoмeждy им зa пълнo пpизвaвaнe нa взeмaниятa и пpeĸpaтявaнe нa дeлoтo. Ho тoвa им бe oтĸaзaнo. B нacтoящия иcĸoв пpoцec пo чл. 694 oт Tъpгoвcĸия зaĸoн cпoгoдбaтa e нeдoпycтимa, oбяви cъдът. И oбяcни – пpeдмeт нa дeлoтo e дa ce ycтaнoви cъщecтвyвaнeтo или нe нa взeмaнe,  a тoвa мoжe дa cтaнe caмo в влязлo в cилa cъдeбнo peшeниe, ĸoeтo имa ycтaнoвитeлнo дeйcтвиe пo oтнoшeниe нa длъжниĸa, ĸoнĸpeтния ĸpeдитop и вcичĸи ocтaнaли ĸpeдитopи.

Зaĸoнът „Πeeвcĸи“ нe зacягaл cлyчaя

Дa ce yвaжи иcĸът пo чл. 694, нacтoяxa oт KTБ, „Hю ĸooп“, „Eвpoбилд“, ĸaĸтo и cиндиĸът Бopивoй Mилaнoв. Mилaнoв пocoчи, чe ca пpeдcтaвeни вcичĸи дoĸaзaтeлcтвa зa cъщecтвyвaнeтo нa въпpocнoтo взeмaнe, нeщo пoвeчe – тo e билo ycтaнoвeнo и oт cъдeбнo-cчeтoвoднитe eĸcпepтeзи. Koнĸpeтнo – чe cyмaтa oт 102 млн.лв. peaлнo e пocтъпилa пo cмeтĸитe нa „Eвpoбилд“.

И oщe нeщo любoпитнo – глacyвaният днec нa втopo чeтeнe oт пapлaмeнтa зaĸoн „Πeeвcĸи“ зa KTБ нямaлo дa ce oтpaзи нa ĸoнĸpeтния ĸaзyc, cмятaт cтpaнитe cпoпeд нeoфициaлни изявлeния cлeд ĸpaя нa дeлoтo в CAC. Зaщo ли? Aми зaщoтo зaĸoнът „Πeeвcĸи“ oбявявa зa нeдeйcтвитeлни вcичĸи пpexвъpляния нa aĸции и дялoвe oт тъpгoвcĸи дpyжecтвa oт cтpaнa нa длъжницитe нa KTБ. A в cлyчaя нe били нaлицe тaĸивa пpexвъpляния.

Чaĸaмe peшeниeтo нa CAC. To вepoятнo нямa дa e oĸoнчaтeлнo – мoжe дa ce ocпopи пpeд Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд.

Чака се решение по "Делото за 120 милиона"

http://clubz.bg/64030-chaka_se_reshenie_po_deloto_za_120_miliona

ИКОНОМИКА ктб стоп

Kaзycът, пpoчyл ce ĸaтo „дeлoтo зa 102 милиoнa“, пpиĸлючи днec в Coфийcĸия aпeлaтивeн cъд. Ceгa ce чaĸa peшeниeтo нa cъдa. Πo пpинцип тo би тpябвaлo дa излeзe в paмĸитe нa eдин мeceц. Cлyчaят e ocoбeнo интepeceн, тъй ĸaтo e cвъpзaн c KTБ, ĸaĸтo и c фиpмa нa Биcep Лaзoв – ocнoвният пpoĸypopcĸи cвидeтeл зa изтoчвaнeтo нa бaнĸaтa. Днec Лaзoв бe в cъдa, пише правният сайт "Де факто".

Πpeдиcтopиятa

Kaзycът нaшyмя минaлaтa гoдинa cлeд пyбличния пpoтecт нa cъдиятa oт Cофийския апелативен съд (СAC) Mилeн Bacилeв cpeщy иззeмвaнeтo нa тoвa дeлo oт нeгo ĸaтo дoĸлaдчиĸ и пpexвъpлянeтo мy нa пpeдceдaтeля нa cъдa Дaниeлa Дoнчeвa, пocлeдвaн oт изявлeния нa Дoнчeвa, чe дopи нe e чeлa тoвa дeлo, нe e извъpшилa нищo нepeднo и пoиcĸaни oт нeя пpoвepĸи нa Инcпeĸтopaтa и нa пpoĸypaтypaтa. Πpoвepĸaтa нa Инcпeĸтopaтa пo тoзи cлyчaй нe e пpиĸлючилa, зa тaзи нa пpoĸypaтypaтa нe e извecтнo дa имa финaл, a тpeтa пpoвepĸa – нa BKC ycтaнoви нapyшeниe нa пpинципa нa cлyчaйния избop в Coфийcĸия aпeлaтивeн cъд. Πocлeдвa oтвoд нa Дaниeлa Дoнчeвa и вoдeния oт нeя cъcтaв пo ĸoнĸpeтнoтo дeлo зapaди пyбличнитe aтaĸи, игнopиpaли възмoжнocттa зa бeзпpиcтpacтнo peшeниe, cлeд ĸoeтo жpeбият нa cлyчaйния избop гo изпpaти нa дpyг cъcтaв – Maдлeнa Жeлeвa, Bacил Xpиcтaĸиeв и Гaлинa Ивaнoвa.

Делото

Koнĸpeтнo тъpгoвcĸoтo дeлo e пo чл. 694 oт Tъpгoвcĸия зaĸoн – зa ycтaнoвявaнe нa взeмaнe нa ĸpeдитop, нeпpиeтo oт cъдa пo нecъcтoятeлнocттa. Дocĸopo cтpaни пo нeгo бяxa „Hю ĸooп инвecт“ AД, пoдaлa иcĸa дa бъдe пpизнaтa зa ĸpeдитop, и „Eвpoбилд 2003“ нa Биcep Лaзoв, в пpoизвoдcтвo пo нecъcтoятeлнocт. Cтaвa дyмa зa дълг oт 102 млн.лв. oт cтpaнa нa фиpмaтa нa Лaзoв ĸъм „Hю ĸooп“, изĸyпилa взeмaния нa дpyги дpyжecтвa ĸъм „Eвpoбилд“, гapaнтиpaни вĸлючитeлнo cъc cгpaдaтa нa yл.“Гpaф Игнaтиeв“ 10 в Coфия, ĸъдeтo бe цeнтpaлaтa нa KTБ (нa cнимĸaтa гope).

„Eвpoбилд 2003“ e cpeд длъжницитe нa KTБ c 11 ĸpeдитa зa нaд 90 млн.лв., ĸaтo фигypиpaшe и в peд мeдийни пyблиĸaции, oпиcaли cxeми зa изтoчвaнe нa бaнĸaтa, пo ĸoитo фиpмaтa e paзпpoдaвaлa или зaлaгaлa aĸтиви c цeл пocлe тe дa бъдaт oфopмeни ĸaтo дълг cpeщy coбcтвeнocт.

Ocнoвaниe зa иcĸa нa „Hю ĸooп“ e cпopaзyмeниe oт 2014 г. зa изĸyпyвaнe нa зaдължeниятa нa „Eвpoбилд“ и oбeзпeчaвaниятa им чpeз ипoтeĸи, ĸaтo нa 13 нoeмвpи 2014 г. цялoтo зaдължeниe cтaвa пpeдcpoчнo изиcĸyeмo. A мeждyвpeмeннo caмaтa „Eвpoбилд“ влизa в пpoизвoдcтвo пo нecъcтoятeлнocт, вoдeнo в Oĸpъжния cъд в Kюcтeндил пo пocлeднaтa peгиcтpaция нa фиpмaтa нa Лaзoв. Имeннo cъдът в Kюcтeндил oтĸaзвa пpизнaвaнe нa „Hю ĸooп“ зa ĸpeдитop в пpoизвoдcтвoтo пo нecъcтoятeлнocттa, пocлe в oтдeлнo пpoизвoдcтвo тoзи иcĸ cъщo e oтxвъpлeн, cĸaтo ce пpиeмa чe взeмaниятa нe ca дoĸaзaни, т.e. вepoятнo ca фиĸтивни. A oтĸaзът e ocпopeн пpeд Coфийcĸия aпeлaтивeн cъд.

KTБ e cтpaнa

Ha днeшнoтo, тpeтo пopeд и пocлeднo зaceдaниe в CAC ce oĸaзa, чe cтpaнa пo cпopa вeчe e и KTБ. A дoтyĸ ce e cтигнaлo, cлeд ĸaтo в ĸpaя нa 2017 г. „Hю ĸooп“ e пpexвъpлилa взeмaниятa cи зa 102-тa милиoнa oт „Eвpoбилд“ нa фaлиpaлaтa бaнĸa вeднo c вcичĸи пpaвa и пpивилeгии, вĸлючитeлнo и c ипoтeĸaтa въpxy цeнтpaлaтa нa KTБ. (Oтнoвo пyблиĸaции твъpдят, чe yпpaвитeлят нa „Hю ĸooп“ Heнчo Tpифoнoв e шypeй нa Биcep Лaзoв). B cъщoтo вpeмe имoтът e пoд възбpaнa зapaди oтĸpитoтo пpoизвoдcтвo пo нecъcтoятeлнocт, a цeнaтa нa цялoтo „пpexвъpлянe“ e 1 лeв.

Cпoгoдбaтa нeвъзмoжнa

Днec в Coфийcĸия aпeлaтивeн cъд cтaнa извecтнo, чe двeтe cтpaни пo тъpгoвcĸoтo дeлo – „Eвpoбилд“ и „Hю ĸooп“, вcъщнocт вeчe KTБ, ca пoиcĸaли дa ce oдoбpи cпoгoдбa пoмeждy им зa пълнo пpизвaвaнe нa взeмaниятa и пpeĸpaтявaнe нa дeлoтo. Ho тoвa им бe oтĸaзaнo. B нacтoящия иcĸoв пpoцec пo чл. 694 oт Tъpгoвcĸия зaĸoн cпoгoдбaтa e нeдoпycтимa, oбяви cъдът. И oбяcни – пpeдмeт нa дeлoтo e дa ce ycтaнoви cъщecтвyвaнeтo или нe нa взeмaнe,  a тoвa мoжe дa cтaнe caмo в влязлo в cилa cъдeбнo peшeниe, ĸoeтo имa ycтaнoвитeлнo дeйcтвиe пo oтнoшeниe нa длъжниĸa, ĸoнĸpeтния ĸpeдитop и вcичĸи ocтaнaли ĸpeдитopи.

Зaĸoнът „Πeeвcĸи“ нe зacягaл cлyчaя

Дa ce yвaжи иcĸът пo чл. 694, нacтoяxa oт KTБ, „Hю ĸooп“, „Eвpoбилд“, ĸaĸтo и cиндиĸът Бopивoй Mилaнoв. Mилaнoв пocoчи, чe ca пpeдcтaвeни вcичĸи дoĸaзaтeлcтвa зa cъщecтвyвaнeтo нa въпpocнoтo взeмaнe, нeщo пoвeчe – тo e билo ycтaнoвeнo и oт cъдeбнo-cчeтoвoднитe eĸcпepтeзи. Koнĸpeтнo – чe cyмaтa oт 102 млн.лв. peaлнo e пocтъпилa пo cмeтĸитe нa „Eвpoбилд“.

И oщe нeщo любoпитнo – глacyвaният днec нa втopo чeтeнe oт пapлaмeнтa зaĸoн „Πeeвcĸи“ зa KTБ нямaлo дa ce oтpaзи нa ĸoнĸpeтния ĸaзyc, cмятaт cтpaнитe cпoпeд нeoфициaлни изявлeния cлeд ĸpaя нa дeлoтo в CAC. Зaщo ли? Aми зaщoтo зaĸoнът „Πeeвcĸи“ oбявявa зa нeдeйcтвитeлни вcичĸи пpexвъpляния нa aĸции и дялoвe oт тъpгoвcĸи дpyжecтвa oт cтpaнa нa длъжницитe нa KTБ. A в cлyчaя нe били нaлицe тaĸивa пpexвъpляния.

Чaĸaмe peшeниeтo нa CAC. To вepoятнo нямa дa e oĸoнчaтeлнo – мoжe дa ce ocпopи пpeд Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд.

Малък астероид ще премине много близо до Земята

http://www.cross.bg/zemyata-asteroid-premine-1567450.html

/КРОСС/ Астероид преминава днес близо до Земята. Това ще е вторият само за седмица, съобщава БТВ. Новооткритият астероид ще премине на 64 000 км от Земята половин час след полунощ българско време. Това е по-малко от една пета от разстоянието до Луната. Размерът на астероида, наречен, 2018 СВ, е 15 м на 40 м. Той вероятно е по-голям от експлодиралия над Русия преди 5 години. Пол Чодас, мениджър на Центъра на НАСА за близки до Земята обекти, каза, че астероидите с такъв размер обикновено не се доближават толкова до Земята. Това се случва един или два пъти годишно. Макар и днешното прелитане на астероида да не е забележително с нищо, "то ни напомня, че астероидите могат да преминават много близо до нашата планета и е важно да ги следим", обясни Чодас. Във вторник друг астероид премина на разстояние 186 000 км от нас, което е приблизително половината от разстоянието до Луната. И двата астероида бяха открити на 4 февруари от астрономи от финансирания от НАСА проект "Каталина" в Аризона. Миналата година бяха открити над 2000 близки до Земята астероиди. Голям астероид, наречен Апофис, чийто диаметър е изчислен на 300 м, ще премине на една десета от разстоянието между Земята и Луната през 2029 г. Междувременно астрономите следят за астероиди в космическите сенки. "Тези астероиди са прекалено малки, за да бъдат забелязани, докато не се приближат до нашата планета - каза Чодас

Адвокати предупреждават за куп нови пропуски в стандарта по акушерство и гинекология

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/02/09/3126918_advokati_preduprejdavat_za_kup_novi_propuski_v/?ref=rss


Част от определенията в новия проект за наредба за утвърждаване на медицински стандарт "Акушерство и гинекология", публикуван от Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане миналата седмица, предизвикаха притеснение сред юристи и правозащитни организации. Според новата версия на стандарта:<br /><br />"Потенциална жизнеспособност на плода" е термин, който се въвежда за плод от бременност, достигнала срок 25+0 гестационни седмици и/или при тегло на...

Шулц отстъпи пред критиките в партията си, няма да е външен министър в кабинета на Меркел

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/09/3127180_shulc_otstupi_pred_kritikite_v_partiiata_si_niama_da_e/?ref=rss


Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц заяви, че няма да поеме поста външен министър в новото коалиционно правителство, предаде "Ройтерс". По този начин Шулц се надява да потуши споровете в партията за ролята му в бъдещия кабинет и да си осигури подкрепата на членовете й за новата "голяма коалиция".<br /><br />По-рано ръководството на партията реши, че членската й маса, наброяваща над 463 хиляди души, ще гласува от 20 февруари до 2 март...

Made In BG: Революционен самообучаващ се софтуер

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/made-in-bg-revoliucionen-samoobuchavasht-se-softuer-6079173

Вчера, 09.02.18, технологията Mercedes-Benz User Experience беше демонстрирана пред българска публика.

Руският милиардер Дерипаска ще съди опозиционера Навални, клеветил го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708281

Руският милиардер Дерипаска ще съди опозиционера Навални, клеветил гоРуският милиардер Олег Дерипаска заяви днес, че ще съди опозиционния лидер Алексей Навални за клевета, за да защити "честта и достойнството си", предаде ДПА. Вчера Навални разпространи видеозапис, в който обвини Дерипаска, че е имал афера с беларуска компаньонка и че е подкупил руския вицепремиер Сергей Приходко.

Шулц се отказа от поста на външен министър на Германия след критики

https://offnews.bg//sviat/shultc-se-otkaza-ot-posta-na-vanshen-ministar-na-germania-sled-kritiki-674570.html

Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц се отказа от поста на външен министър в новото правителство на Ангела Меркел след критики от редиците на партията му. 

Шулц обяви сам решението. 

В изявлението Шулц посочи, че според него дебатите в ГСДП подлагат на риск одобрението на партийните членове при предстоящото гласуване на постигнатото споразумение за коалиционно управление с консерваторите на Меркел.

"Заявявам, че се отказвам от участие във федералното правителство и същевременно искрено се надявам това да сложи край на споровете в партията за назначенията", посочи партийният лидер, цитиран от Ройтерс и БТА.

По-рано в. "Билд" съобщи, че хора от близкото обкръжение на Шулц са настояли той да се откаже от плановете да поеме външното министерство в новото правителство, в случай че съпартийците му одобрят коалиционното споразумение.

Проф. Кантарджиев: Детето, починало във Враца, е имало грипен вирус

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708286

Проф. Кантарджиев: Детето, починало във Враца, е имало грипен вирусНационалният център по заразни и паразитни болести е доказал пандемичния вирус AH1N1 в материал от починалото във Враца 4-годишно дете. Това съобщи за bTV началникът на центъра проф. Тодор Кантарджиев. Вчера стана ясно, че детето е починало след инфекция с тежки усложнения, като се предполага, че причината за смъртта е енцефалит.

Путин: Санкциите срещу Русия ще навредят на тези, които ги налагат

http://www.cross.bg/pytin-rysiya-lider-1567449.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че наложените на Москва санкции водят до безизходица, информират руски медии, цитирани от news.bg. Путин направи коментара по време на реч пред руската индустрия. Той подчерта, че рестрикциите най-вероятно ще доведат до загуба за тези, които са ги въвели. Той изрази надежда, че Западът ще се отегчи с тази политика и ще се насочи към нормализиране на отношенията с Русия.Руският лидер каза още, че "политиката на изкуствено налагане на ограничения на международните бизнес отношения е задънена улица, която води всички, включително и инициаторите на такава политика до пропуснати печалби и директни загуби". По-рано Кремъл обяви в съобщение, цитирано от "Ройтерс", че руският президент Владимир Путин и френският лидер Еманюел Макрон са обсъдили сирийския мирен процес по време на телефонен разговор. Двамата също така обсъдиха важността от увеличаване на френско-руското сътрудничество в Сирия, варианти за възстановяване на страната и нуждата от продължаване на мирните преговори в Женева. Макрон ще посети Русия през май, за да участва на икономическия форум в Санкт Петербург.

Кой си купи злато през 2017 година?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708287

Кой си купи злато през 2017 година?Големите играчи на пазара на инвестиционно злато бяха на двата полюса през 2017-та година. Политическите и икономическите събития в САЩ, Европа, Индия и Китай накараха инвеститорите да реагират по различен начин в различните страни по света. Кой си купи злато през 2017 1) ETF фондовете ETF (борсово търгувани фондове) инвестиращи в злато добавиха

Магистралата Русе - Велико Търново ще се забави с 6 месеца

https://www.actualno.com/society/magistralata-ruse-veliko-tyrnovo-shte-se-zabavi-s-6-meseca-news_658979.html

С 6 месеца ще се забави стартът на новата магистрала от Русе до Велико Търново. Това коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в кулоарите на Народното събрание. Той обясни, че причината е подадена жалба от жители на село Хотница. Според Николай Нанков да има обжалвания е нормално, но аргументът в този случай не е точен. „Нито, че ще заобикаля с 30 км, нито, че се увеличава маршрутът между Русе и Велико Търново”, каза още регионал

Янина Кашева: Ученичките припадаха по Иван Иванов

https://www.actualno.com/cinema/janina-kasheva-uchenichkite-pripadaha-po-ivan-ivanov-news_658981.html

"По времето на "Всичко е любов" ученичките припадаха по Иван Иванов. Спомням си, че сме имали сериозни дискусии, както с младите хора, така и с по-възрастните какво дава този филм на зрителите". Това заяви актрисата Янина Кашева, припомняйки си моменти от ролята й в един от емблематичните филми за българското кино. Повечето от по-младите зрители обаче я познават от ролята ѝ в сериала "Откраднат живот". Съвсем скоро предстои премиерата на най-новия сезон на сериала:

Златните резерви на Турция вече са по-големи от индийските

http://econ.bg/Новини/Златните-резерви-на-Турция-вече-са-по-големи-от-индийските_l.a_i.757670_at.1.html

По данни на Световния съвет за златото златният резерв на Турция към настоящия момент възлиза на 564,80 тона. По този показател Турция се нарежда...

Зрелищно откриване на Зимните олимпийски игри

https://www.vesti.bg/sviat/zrelishtno-otkrivane-na-zimnite-olimpijski-igri-6079169

Арената във форма на петоъгълник с пет трибуни посрещна 92 делегации, които участваха в парада на спортистите. Знаменосец на българската бе сноубордистът Радослав Янков

Арменци и гърци призовават САЩ да не продават Ф-35 на Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=368770

Арменци и гърци призовават САЩ да не продават изтребители Ф-35 на Турция, съобщава Armenia News - NEWS.am. Гръцко-американският съвет за лидерство и Арменският национален комитет на САЩ предприеха кампания срещу продажбата на американски бойни самолети Ф-35 на Турция.

Общината в Разград ще монтира видеостена на площада за мача на "Лудогорец" с "Милан"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/09/3127185_obshtinata_v_razgrad_shte_montira_videostena_na/?ref=rss


Общината в Разград ще монтира видеостена на площада за мача на "Лудогорец" с "Милан" в Лига Европа. Българският шампион приема "росонерите" в четвъртък в среща от 1/16-финалите в Лига Европа.<br /><br />"Градската управа взе решение да монтира огромен екран на площад "Момина чешма" (ларго), където ще бъде показан пряко двубоят между шесткратния шампион на България и седемкратния носител на КЕШ на 15 февруари. По-рано през деня...

Дерипаска ще съди Алексей Навални за клевета

http://www.mediapool.bg/deripaska-shte-sadi-aleksei-navalni-za-kleveta-news275359.html

Руският милиардер Олег Дерипаска заяви, че ще съди опозиционния лидер Алексей Навални за клевета, за да защити "честта и достойнството си", съобщи ДПА.   В четвъртък Навални разпространи видеозапис, в който обвини Дерипаска, че е имал афера с беларуска компаньонка и че е подкупил руския вицепремиер Сергей Приходко.   Дерипаска, който управлява промишления холдинг "Бейсик Елемент", заяви, че скандалните лъжливи обвинения са част от планирана кампания за накърняване на репутацията му.    "Тези обвинения нямат нищо общо с действителността и са плод на фантазията на група хора", посочи милиардерът в изявление на страницата си в мрежата Инстаграм.   Навални оглавява протестно движение срещу висшето ръководство на Русия. Властите го лишиха от възможността да се яви на президентските избори през март срещу държавния глава Владимир Путин.

Все повече породисти кучета стават бездомни

http://www.mediapool.bg/vse-poveche-porodisti-kucheta-stavat-bezdomni-news275358.html

Все повече собственици на кучета ги изоставят в приютите на общинското предприятие "Екоравновесие". Става въпрос за породисти животни, които стават бездомни, защото хората не могат или не искат да се грижат повече за тях. Това каза директорът на дружеството Веселин Асенов в петък. Само през януари в приютите на предприятието са оставени 9 домашни кучета. Сред тях и майка-питбул с малките си. Според анализите изхвърлянето на вече нежеланите домашни любимци на улицата е една от причините за наличието на бездомни кучета. В същото време през януари са осиновени 50 кучета от приютите на "Екоравновесие", а за цялата 2017 г. - 693. Общинското предприятие ще продължи кампанията си за осиновяване. Тя се организира на публични места като търговски центрове, където хората могат да видят част от обитателите на приютите, да ги разходят, да вземат някой от тях вкъщи за постоянно. Кампанията стартира през миналата година. Продължава и програмата за кастриране на бездомните кучета. През януари са кастрирани 218 животни, като 193 са върнати на местата, на които са заловени. През март ще започне активната работа и по кастрирането на кучета от крайградските райони и промишлените зони на града. Целта е да се намали тяхната популация. През тази пролет ще се прави и преброяване на бездомните кучета. То е възложено на екипите на фондация "Четири лапи". Последните данни за популацията са от 2015 г.

Предаванията в BiT са спрени до второ нареждане

http://www.mediapool.bg/predavaniyata-v-bit-sa-spreni-do-vtoro-narezhdane-news275357.html

Предаванията в телевизия BiT са спрени "до второ нареждане“, само ден след като бе обявена продажбата на медията. В петък каналът не излъчва никакви предавания, а само повторения на стари. Това ще се случи и през уикенда, става ясно от съобщения на журналистите от медията в социалните мрежи. Новият собственик - телевизионният продуцент Мирослав Янев, събрал екипа на предаването "Код 11-13" 15 минути преди ефир и съобщил, че няма да има предаване. Гостите са били помолени да си тръгнат. Свалено е почти всичко от програмата с изключение на новините. В продължение на целия петък продуценти са звънели на поканените събеседници, за да отложат участията им, включително и гостуванията през уикенда. Програмният директор на медията и водещ в ефира й Сашо Диков е подал оставка. Все пак той оставя врата пред себе си, че може да работи и с новия собственик, обяснявайки, че тепърва предстоят разговори между тях. Диков не е могъл да посочи пред журналистите в медията нито докога телевизията няма да излъчва предавания, нито какви са идеите на Янев за новата програмна схема. На журналистите в телевизията е съобщено, че ще има разговори с екипите на различните предавания. Някои от тях щели да бъдат запазени, а други – не. Вероятно те ще се водят идната седмица. Междувременно гости започнаха да изразяват възмущението си във Фейсбук. "Бях поканен като гост в телевизия BIT от 11.00 часа в едно с адвокат Марковски, за обзорно обсъждане на политически и други важни събития от последните дни. На влизане на паркинга на телевизията с автомобила ми в 10.45 часа, бях засечен от кортеж луксозни возила, управлявани от здрави гологлави интелигенти, които охраняваха новия собственик. С влизането си в телевизията беше издадена светкавична заповед за прекратяване на всички предавания освен новините. Настана хаос и объркване, който съм преживял и в ТВ7, лично. Видимо, теорията на жеста не е позната на тъмните балкански субекти!", написа бившият служител на НСО Николай Марков, поканен като събеседник в петък. В четвъртък стана ясно, че българските емигранти в САЩ братята Павел и Румен Вълневи са продали телевизията, която основаха през 2015 г. Двамата обявиха това в обръщение до зрителите на канала. Новият собственик Мирослав Янев е работил по тв форматите "Стани богат", "Семейни войни" и "Столът", които бяха излъчвани по Нова телевизия. След 2010 г. той е изпълнителен директор на продуцентската компания МедияПро Ентъртейнмънт" (MediaPro Entertainment), която е част от СМЕ (Central European Media Enterprises), собственик на бТВ. В сектора се коментира, че всъщност зад сделката стои Красимир Гергов, който е миноритарен собственик в бТВ, но като такъв няма право официално да придобие собственост в друга телевизия. Именно с Гергов бил подписан предварителният договор за покупката на BiTV, но поради посочената причина не смятал публично да оповестява свързаността си с канала, пише изданието "Капитал".

Защо все още стотици осъдени са на свобода

https://www.vesti.bg/bulgaria/zashto-vse-oshte-stotici-osydeni-sa-na-svoboda-6079177

Oтговорите тази неделя в Темата на NOVA, веднага след централната емисия новини

ГДБОП с акция за наркотрафик в Казичене

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708270

ГДБОП с акция за наркотрафик в КазиченеАкция се проведе в столичното село Казичене. По информация на НОВА ГДБОП работи по сигнал за наркотрафик. От МВР официално не обявяват подробности. По първоначална информация спецекипите са открили дрога в автомобил. На място се проверява и една от къщите. Полицията отрича акцията да има общо с разследването за отвичане или с последните криминални

Кой освен Путин се бори за президентския пост в Русия

http://clubz.bg/64029-koj_osven_putin_se_bori_za_prezidentskiq_post_v_rusiq

8 души бяха допуснати до участие в президентските избори в Русия на 18 март.

ЦИК обяви, че само те са изпълнили изискванията за събирането на минималния необходим от закона брой подписи, отбелязва Би Би Си.

Кои са тези хора?

Сергей Бабурин

Кандидат на Руския общонароден съюз (РОС)

Бил е депутат във Върховния съвет на РСФСЛ в съветско време, а след това - в руската Дума, като дори става неин зам.-председател. От десетина години насам не е бил избиран никъде.

Основател е на национално-консервативния РОС. Организирал е Руски маршове на националисти в Москва.

Преди двадесетина години Бабурин заяви в София, че България ще има да чака 400 години, за да влезе в НАТО.

Не е участвал в предишните избори.

Павел Грудинин

Кандидат на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ)

Директор е на совхоз - държавно обединение на селяни. Кандидатурата му бе издигната съвсем изненадващо. Почитател е на Сталин и ягодите. Носи мустаци като идола си, когото наричма "най-добрият руски управник за последните 100 години".

Грудинин е най-неочакваният участник в надпреварата. До самото му издигане неговата кандидатура не бе публично обявявана дори на конгреса на КПРФ в края на 2017 г.

Той оглавява совхоза "Ленин" - един от най-известните производители на ягоди в Русия. Съвсем доскоро обаче Грудинин нямаше нищо общо с комунистите. През 2000 г. той бе доверено лице на Путин при първото му кандидатиране за президент. А до 2010 г. бе член на партия "Единна Русия".

Срещу Грудинин има най-много компромати и негативни съобщения в ефира. Медии твърдят, че той е забравил да посочи сметките си зад граница, почивал е в чужбина, продавал е земи на совхози. Кандидатът винаги реагира твърде рязко. 

Не е участвал в предишните избори.

Владимир Жириновски

Кандидат на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР)

Жириновски е ексцентричен популист, който отива на президентски избори за четвърти път. Несменяем лидер на ЛДПР. Нито веднъж дори не е достигал до втори тур.

Отказва се от участие само веднъж - през 2004 г., когато вместо себе си издига охранителя си Олег Малишкин.

Вероятната причина Жириновски постоянно да се кандидатира е държавното финансиране, което партията получава за участието си.

На изборите през 2012 г. получава 9,35% от гласовете.

Владимир Путин

Действащ президент, самоиздигнал се независим кандидат, подкрепен от "Единна Русия"

Завършва третия си мандат като държавен глава и почти сигурно ще спечели четвърти.

Само веднъж напусна поста за четири години заради изискванията на конституцията, за да бъде в този период премиер.

Допитванията дават на Путин близо 70 на сто подкрепа.

Винаги е печелил изборите още на първия тур. През 2000 г. взема 53%, през 2004 г. - 71,31%, а през 2012 г. 2012: 63,6%.

Ксения Собчак

Кандидат на "Гражданска инициатива"

Много е известна, но е малко популярна. Твърди се, че е съгласувала участието си в изборпите с Путин. Тя отрича тези твърдения.

Собчак е телевизионна водеща с разпознаваемост 90 на сто. Дъщеря е на Анатолий Собчак - бивш губернатор на Санкт Петербург и началник на Путин.

Някои твърдят, че кандидатурата й била замислена в недрата на Кремъл, за да отвлече вниманието от опозиционера Алексей Навални.

Ксения Собчак направи най-радикалните изказвания от всички кандидати. Тя твърди, че Крим принадлежи юридически на Украйна, бори се за правата на сексуалните малцинства, критикува чеченския лидер Рамзан Кадиров и дейността на Руската православна църква.

Специално за изборите Собчак влезе в "Гражданска инициатива" на Андрей Нечаев. Не е участвала в предишния вот.

Максим Сурайкин

Кандидат на "Комунисти на Русия"

Партията "Комунисти на Русия" няма нищо общо с КПРФ. Сурайкин я регистрира през 2012 г., когато стана възможно това да се прави с партии, наброяващи 500 членове.

КПРФ нарича партията на Сурайкин "спойлър". Двете партии дори ке къдиха помежду си заради използваната от тях символика. Никоя от тях обаче не спечели делото.

Сурайкин не е участвал в предишните избори.

Борис Титов

Кандидат на Партията на растежа

Титов е пълномощник на президента Путин по защита на правата на предприемачите. През лятото на 2017 г. той твърдеше, че няма намерение да се кандидатира, но към края на годината размисли. Семейството му притешава завода за шампанско ""Абрау-Дюрсо". Самият Титов дълги години е оглавявал съвета на директорите на компанията.

Името на Борис Титов е споменато в "кремълския доклад" на Министерството на финансите на САЩ.

Не е участвал в предишните избори.

Григорий Явлински

Кандидат на "Яблоко"

Съосновател на партия "Яблоко", Явлински два пъти участва в президентски избори - през 1996 и 2000 г.

На последния вот за държавен глава през 2012 г. ЦИК отказва да го регистрира, като се мотивира, че ивало проблем със събраните подписи. по онова време техният законов минимум е 1 милион, ако партията е извънпарламентарна.

При първото си участие в изборите печели 7,34%, а при второто - 5,8%.

Снимка на деня: Знаменосецът на Тонга гол и бос на студа в Пьонгчанг

https://offnews.bg//zimni/snimka-na-denia-znamenosetcat-na-tonga-gol-i-bos-na-studa-v-piongchan-674564.html

Знаменосецът на олимпийския отбор на Тонга обра овациите на церемонията по откриването на Зимните игри, като се появи полугол в скования от студ град Пьонгчанг.

Атлетът Пита Тауфатофуа развя знамето на островната държава в традиционна за родината си одежда - гол от кръста нагоре, с намазана с масла кожа, пола с ресни и сандали.

Медиите припомниха, че става въпрос за същия атлет, който събра очите на публиката при откриването на лятната олимпиада през 2016 с лъщящо от олио тяло. Но никой не очакваше да се появи в същия вид и на зимната олимпиада, ахнаха коментаторите.

Температурата в Пьонгчанг по време на церемонията бе около -2 градуса по Целзий.

Пита Тауфатофуа се класира за тези игри в ски дисциплината крос-кънтри. На лятната олимпиада в Рио бе състезател по таекуондо.

Село бави магистралата Русе-Търново, не ще мостове над къщите

https://offnews.bg//ikonomika/selo-bavi-magistralata-ruse-tarnovo-ne-shte-mostove-nad-kashtite-674568.html

С шест месеца ще се забави стартът на новата магистрала от Русе до Велико Търново.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в кулоарите на Народното събрание. Той обясни,че причината е подадена жалба от жители на село Хотница. Според Николай Нанков да има обжалвания е нормално, но аргументът в този случай не е точен.

„Нито, че ще заобикаля с 30 км, нито, че се увеличава маршрутът между Русе и Велико Търново", каза още регионалният министър. Той опроверга и твърденията, че магистралата ще „виси" над село Хотница. „Ще има мостови съоръжения на 250 - 300 метра, както и шумозащитни съоръжения", посочи министърът. 

Николай Нанков припомни, че държавата е поела ангажимент да построи скоростен път от магистралата до Горна Оряховица и летището там, тъй като това ще бъде една от индустриалните зони на Северна България. По думите му, от техническа гледна точка, трасето заобикаля със 7 километра града – вариант, който е с около 300 млн. лв. по-евтин от т.нар. „син вариант", преминаващ почти през центъра на Горна Оряховица.

Регионалният министър съобщи, че ако има прекалено дълго забавяне със сроковете за магистралата, ще започне работата по пътя Ботевград – Мездра.

„И без това сме поели ангажимент, ще стартираме през март обществената поръчка на два етапа", подчерта той и добави, че има прекалено много обекти, но прекалено малък ресурс. „Като внедрим ТОЛ системата, тогава ще можем да говорим накуп за всички", заключи Нанков.

Предстои ремонт на яз. „Бели Искър", в момента се подготвя тристранното споразумение, съобщи още министърът.

По думите му законът е категоричен – държавата е собственик на язовира, представлявана от областния управител. Това се отнася и за язовир „Огняново" и всички останали комплексни язовири за питейно-битово осигуряване, стопанисвани от МРРБ, които са в отлично състояние. „Регионалното министерство винаги е извършвало ремонт на язовирните стени", коментира Нанков и даде за пример язовирите „Студена" и „Христо Смирненски".

Пускат извънредни рейсове до пловдивските гробища за Задушница

https://www.24chasa.bg/region/article/6708242

Пускат извънредни рейсове до пловдивските гробища за ЗадушницаГрадските автобуси в Пловдив, които минават покрай траурните паркове, ще се движат с делнично разписание утре на Задушница. Това съобщиха от общината. На транспортните фирми е разпоредено да осигурят достатъчно рейсове, за да могат близките да стигнат до гробищата и да си почетат мъртвите. Най-голям е потокът към гробищата на "Рогошко шосе".

Министър Николай Нанков: С шест месеца ще се забави стартът на магистрала Русе – Велико Търново

http://www.cross.bg/nankov-nikolaii-magistralata-1567447.html

/КРОСС/ С шест месеца ще се забави стартът на новата магистрала от Русе до Велико Търново. Това коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в кулоарите на Народното събрание. Той обясни,че причината е подадена жалба от жители на село Хотница. Според Николай Нанков да има обжалвания е нормално, но аргументът в този случай не е точен. „Нито, че ще заобикаля с 30 км, нито, че се увеличава маршрутът между Русе и Велико Търново", каза още регионалният министър. Той опроверга и твърденията, че магистралата ще „виси" над село Хотница. „Ще има мостови съоръжения на 250 - 300 метра, както и шумозащитни съоръжения", посочи министърът. Николай Нанков припомни, че държавата е поела ангажимент да построи скоростен път от магистралата до Горна Оряховица и летището там, тъй като това ще бъде една от индустриалните зони на Северна България. По думите му, от техническа гледна точка, трасето заобикаля със 7 километра града - вариант, който е с около 300 млн. лв. по-евтин от т.нар. „син вариант", преминаващ почти през центъра на Горна Оряховица. Регионалният министър съобщи, че ако има прекалено дълго забавяне със сроковете за магистралата, ще започне работата по пътя Ботевград - Мездра. „И без това сме поели ангажимент, ще стартираме през март обществената поръчка на два етапа", подчерта той и добави, че има прекалено много обекти, но прекалено малък ресурс

Бейтула, убил Никола със 140 км/ч., иска ”невинен”

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-varnenski-apelativen-sad-beytula-ismail-26867456

Варненският апелативен съд изслушва 6,5 ч. страните по делото срещу Бейтула Исмаил, който през уби с колата си на магистрала „Хемус“ 23-годишния Никола Терзиев.

Настъпва политическият заник на Мартин Шулц

http://clubz.bg/64028-nastypva_politicheskiqt_zanik_na_martin_shulc

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц днес обяви, че оттегля кандидатурата си за поста външен министър в очакваната да бъде сформирана широка коалиция между десницата и социалдемократите.

Да припомним, че след приключването на коалиционните преговори тази сряда Шулц обяви, че ще поеме външно министерство. Днес обаче оповести промяната в решението си в писмена декларация. Не се появи лично, дори не се знае дали е в Берлин.

Според изтекла в германските медии информация Шулц не е предприел стъпката доброволно, а под натиска на партийното ръководство. Самият той признава в декларацията че е променил решението си след вътрешнопартийна дискусия и посочва в текста: “Ето защо обявявам отказа си да се включа във федералното правителство и същевременно искрено се надявам, че по този начин е сложен край на персоналните дебати вътре в ГСДП.”

Според запознати Мартин Шулц е бил принуден да промени решението си след земетръс в партийното ръководство. Разразила се е истинска битка, на Шулц е бил поставен ултиматум незабавно да загърби стремежа си да оглави германската дипломация.

Че е имало натиск, е вън от съмнение, ако се съди от снощното изявление на сегашния сружебен външен министър и съпартиец на Шулц Зигмар Габриел. Той обвини Шулц в погазване на обещания и дори хвърли обвинения към ръководството на собствената си партия: “Всъщност остава единствено съжалението, че при отношенията помежду ни вътре в партията липсва всякакъв респект, както и, че дадена дума вече нищо не струва.”

Габриел не посочи конкретно какви обещания са били погазени, но фактите са неумолими.

В началото на януари миналата година Зигмар Габриел доброволно се отказа от председателския пост на ГСДП, както и от кандидатура за канцлер. Всичко това в полза на Шулц срещу “мъжката му дума” в един бъдещ кабинет след изборите на 24 септември м. г. с участието на ГСДП Габриел да запази поста си на външен министър.

След като на парламентарния вот м. г. социалдемкротатите събраха едва 20,5 на сто подкрепа, най-лошият им изборен резултат в историята на ФРГ, Шулц категорично обяви, че партията му излиза в опозиция. Той се врече и че никога няма да стане министър в кабинет под канцлерството на Ангела Меркел.

И какво стана? Макар и месеци по-късно социалдемократите склониха на сформиране на широка коалиция под канцлерството на Меркел. Шулц пък обяви, че ще е външен министър, което най-много разгневи ръководството, дори членската маса. Не можеш непрестанно да сменяш позиции, такъв политик губи доверие.

И още. Щом обяви кандидатурата си за дипломат номер 1 на Берлин, Шулц оповести, че се отказва от най-високия пост в ГДСП в полза на фракционната шефка Андреа Налес. По този повод в края на месеца се свиква извънреден когрес. Очакванията са, че борбената Налес действително ще оглави ГДСП. Тя ще е първата жена начело на германските социалдемократи в 153-годишната им партийна история.

А какво ще стане с Шулц? Ще е редови депутат, загубил партиен пост и неполучил желано министерство.

По този повод в. “Билд” днес написа: “Шулц от 100 процента до нулата”. Не, съвсем не иде реч, че да си народен представител е нищо, напротив. По-скоро става дума за миналогодишния извънреден конгрес на ГДСП, когато Мартин Шулц беше избран със 100 процента от гласовете на делегатите. Такава подкрепа никой от предшествениците му не беше получавал.

Що се отнася до нулата, заради собствените си грешки и непостоянство Мартин Шулц загуби всичко, към което се стремеше. Най-вече доверието не само сред своите, а в цяла Германия. Така той сам подписа политическата си смъртна присъда.

Голям астероид пак минава близо до Земята

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/goliam-asteroid-pak-minava-blizo-zemiata.html

Астероид преминава днес близо до Земята, вторият за една седмица, предаде АП. Новооткритият астероид ще премине на 64 000 км от Земята половин час след полунощ българско време.

Българин впечатли американски мултимилионери със свое изобретение (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708220

Българин впечатли американски мултимилионери със свое изобретение (Видео)История за една осъществена американска мечта. 19-годишен български студент впечатли финансовите акули в риалити формата на ABC “Shark tank”. Tова е предаване, в което предприемачи показват идеите си, а американски мултимилионери решават дали да инвестират в тях, разказа NOVA. Mартин Димитров успя да ги убеди да му дадат 150 хиляди долара.

Министерството на културата помага Концертната зала в Пловдив да заработи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6708248

Министерството на културата помага  Концертната зала в Пловдив да заработиМинистерството на културата ще направи възможното Концертната зала в Пловдив да заработи от 2019 г., когато градът ще посреща гости в качеството си на Европейска столица на културата. Това заяви министърът на културата Боил Банов по време на парламентарния контрол. По-рано днес той подписа докладна записка,

Личната хигиена е по-важна от външния вид на първа среща

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6708234

Личната хигиена е по-важна от външния вид на първа срещаБританците поставят личната хигиена преди външния вид, когато си търсят партньор, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА.  Сайтът за запознанства "Match.com" установи, че визията не е гаранция за успех на среща, след като 94 % от запитаните хора казаха, че провалът ще е сигурен, ако усетят зловоние от партньора си.

Красимир Янков: Експериментите с МВР продължават

https://offnews.bg//politika/krasimir-iankov-eksperimentite-s-mvr-prodalzhavat-674563.html

Промените в МВР целят разпада и дестабилизацията на сектора, коментира народният представител от БСП Красимир Янков.

Червеният депутат определи като неразбиране от сегашното политическо ръководство, че реформата в МВР трябва да e съставена от конкретни мерки като окомплектоване на щата, повишаване на мотивацията, достойнството и заплащането на служителите в полицията.

Янков изрази позицията, че правораздавателната система работи с доказателства, затова е нужно да се обърне особено внимание и в секторите на разследването в МВР, в противен случай, „ние ги хващаме, а те ги пускат“ няма как да се промени.

„Всяко разследване и осъдителна присъда се нуждае от добре събрани доказателства от мотивирани служители, получаващи достойно възнаграждение“, подчерта народният представител.

По мнение на Красимир Янков няма как, след като системата на МВР е променяна над 10 пъти, служителите да чувстват сигурност и да бъдат мотивирани, докато вършат своите служебни задължения. Според Янков всичко, което се случва в МВР, става със санкцията на Бойко Борисов.

Депутатът от БСП добави още, че експериментите с МВР продължават от 2009 г. досега. Според него чрез закона за частната охранителна дейност, държавата абдикира и се създава среда за „приватизация“ на спокойствието и сигурността на българските граждани от частни фирми в цели общини чрез оправдания за недостиг на полицаи. Красимир Янков е категоричен, че държавата е длъжна по конституция да гарантира спокойствието и сигурността на българските граждани и тяхното имущество. 

  

Монтираха надписите по фасадата на Младежкия дом във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368783

Работници монтират огромните букви за надписите на български и на английски език по новата фасада на Младежкия дом във Варна, откъм бул. "Осми Приморски полк", видя репортер на Moreto.net. Готова е и рамката на външния асансьор, който ще отвежда посетителите на тераса, която ще бъде обособена върху покрива на зданието.

Красимир Каракачанов: Трябва да възпитаваме децата в патриотизъм

https://www.actualno.com/politics/krasimir-karakachanov-trjabva-da-vyzpitavame-decata-v-patriotizym-news_658977.html

Бъдете добри българи, възпитавайте се в духа на гвардейския патриотизъм. С това пожелание министърът на отбраната Красимир Каракачанов връчи знамето на втория гвардейски ученически отряд, съставен от възпитаници на Основно училище „Д-р Петър Берон“ – град Плевен, съобщиха от Министерството на отбраната. Тържественото събитие се състоя днес, 9 февруари, и събра в сградата на Военния клуб в Плевен висши военни и представители на държавната и местната власт. То стана

Михаел Ханеке: Белязано от омраза към мъжете, #MeToo тръгва на лов на вещици

//dariknews.bg/novini/liubopitno/mihael-haneke-beliazano-ot-omraza-kym-myzhete-metoo-trygva-na-lov-na-veshtici-2077758

Австрийският режисьор Михаел Ханеке, два пъти носител на Златна палма на кинофестивала в Кан, обвини движението срещу сексуалното насилие #MeToo (Аз също), че тръгва на "лов на вещици", а това може да навреди на креативността в киноиндустрията, предаде Франс прес.<

Ще стопанисва ли община Созопол остров Свети Иван?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-stopanisva-li-obshtina-sozopol-ostrov-sveti-ivan-2077740

Созопол е на път да стопанисва най-големия остров по Черноморието ни - о.Свети Иван. Това ще поиска местната власт.
 
"Надявам се премиерът наистина да удържи на думата си. В крайна сметка е казал, че ще го даде на Созопол. Аз пак каз

Янина Кашева: Беше ме страх да играя д-р Кръстева

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-novoto-bylgarsko-kino/ianina-kasheva-beshe-me-strah-da-igraia-d-r-krysteva-6079165

“Златният“ глас на дублажа – Васил Бинев и актрисата Ирина Митева ще се присъединят към каст на хитовия български медицинскис сериал

Нов паркинг за платен престой и в пловдивския район "Западен"

https://www.24chasa.bg/region/article/6708224

Нов паркинг за платен престой и в пловдивския район "Западен"Паркинг със заключващи се скоби за пазене на мястото е изграден в пловдивския район "Западен" на ул. "Гусла". Той е за 20 автомобила. "Това е първият подобен на територията на "Западен", обясни кметът Димитър Колев. Местата ще се раздават по утвърдената схема срещу месечна такса от 20 лева. Текстове от наредбата са отменени от пловдивския

Камерите в градини и училища можело да демотивират учителите

http://www.mediapool.bg/kamerite-v-gradini-i-uchilishta-mozhelo-da-demotivirat-uchitelite-news275356.html

Поставянето на камери в стаите в детските градини и училищата може да демотивира учителите, а видео наблюдението няма да реши основния проблем - липсата на доверие между преподавателите и родителите. За това трябва да се подобри връзката между образователните институции и родителите. Това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев в петък. Коментарът му беше по повод разгорялата се наново дискусия за задължително видео наблюдение в детските градини, с което да се предотвратят случаите на насилие на възпитатели над деца. Дебатът за видео наблюдението започна наново след поредния случай на грубо отношение на преподавател към деца, заснет със скрита камера в градина в Бургас. "С камерите в учебните заведения рискуваме да влезем в спирала на търсене на липсващо доверие и заместването му с технически средства", коментира Вълчев. Според него видео наблюдението няма как да замести основния елемент, на който е базирана образователната система - доверието. Вълчев смята, че основание за задължително следене с камери на помещенията в детските градини и в класните стаи винаги може да се намери, но ефектът може да е обратен. Всъщност голяма част от учителите не са съгласни работата им да се следи с камери. Срещу това предложение са и учителските синдикати. В част от детските градини има видео наблюдение в стаите, но преподавателите и родителите имат право да откажат да се записва и тогава директорите трябва да се съобразят с това. Диалог с родителите Според образователния министър решението на проблема не е в поставянето на камери, а в подобряването на диалога между родители и учители. "Призовали сме училищата и детските градини да инвестират усилие във взаимодействие с родителите", каза Вълчев и добави, че за да бъдат улеснени директорите, министерството е направило списък с добри практики за работа с родителите. Вълчев осъди поведението на преподавателя от детската градина в Бургас и заяви, че няма как директорът или останалите хора от колектива да не са знаели за агресивните методи. Според него те са проявили "непрофесионална толерантност", въпреки че става въпрос за "практика, която е осъдителна". Промени за първокласниците Образователното министерство смята да прецизира текст от наредбата за прием в първи клас, предложен за обществено обсъждане преди дни. Целта му е да се предотврати сегрегацията на децата от ромски произход и да се даде възможност на общините да насочат първокласниците от този етнос към други училища, а не само към тези, в чиито район попада адресът им. Доводът е, че обикновено ромското население в големите градове е концентрирано в един квартал, в който има едно училище и ако се спази наредбата децата да имат най-голям шанс за прием в училището в района, то всички ромчета трябва да бъдат събрани на едно място. Предложението за решаване на проблема със сегрегацията беше изтълкувано като привилегия за децата от малцинството, тъй като общите правила за прием в първи клас няма да важат за тях. Идеята беше критикувана от "Обединените патриоти". Вълчев коментира, че предложението на министерството не е разбрано правилно. "В големите градове трябва да полагаме усилия за десегрегация в училищата", коментира той. Преди няколко месеца Европейската комисия критикува България за това, че у нас все още има много изцяло ромски училища. "Това не е привилегия. Правилото за достъп до най-близкото училище е единствената привилегия. Родителите могат да запишат детето си във всяко едно училище, ако са останали свободни места. Конкретният текст (за малцинствата - бел. ред.) говори за насочване и то по решение на общината", заяви Вълчев и допълни, че през миналата година, когато беше приета наредбата за прием в първи клас, ведомството пропуснало да уреди този въпрос. За да не се стига до напрежение и изключението за малцинствата да се определя като дискриминационно, то вероятно ще бъде прецизирано. Идеята е децата от ромски произход да бъдат насочвани към училища в друг квартал само ако в тях има свободни места след класирането на първокласниците по общите правила. Освен това броят на прехвърлените към други училища ромчета не трябва да е голям, за да има ефект от мярката. "За да бъде ефективна десегрегацията, децата от ромски произход трябва да бъдат малък процент - до максимум 15%, за да очакваме резултати от тази политика“, допълни Вълчев.

"Газпром" предупреди Европа за опасността от недостиг на газ

https://www.actualno.com/europe/gazprom-predupredi-evropa-za-opasnostta-ot-nedostig-na-gaz-news_658976.html

Европа скоро ще се сблъска с недостиг на газ и повишаване на цените на природното гориво, ако вместо да увеличи доставките от „Газпром“, се опита да покрие нарастващото търсене, като заложи на внос на втечнен природен газ от САЩ. Това предупреди заместник-главният изпълнителен директор на руския концерн Александър Медведев. „Европа напълно неправилно изчисли, че няма да й бъдат необходими допълнителни количества газ, а ако такива потрябват, то тя ще компенсира нед

Красимир Вълчев: Да не бездействаме за тенденцията за сегрегирани училища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708225

Красимир Вълчев: Да не бездействаме за тенденцията за сегрегирани училищаНямаме право да бездействаме по отношение на тенденцията за формиране на повече на брой сегрегирани училища. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по отношение на предложени от МОН промени в наредбата за организация на дейностите в училищното образование, цитиран от БТА.

Валери Симеонов изля кофи помия срещу "зелената джихадитска" Ска Келер

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-izlya-kofi-pomiya-sreshtu-zelenata-dzhihaditska-ska-keler-news275355.html

Вицепремиерът Валери Симеонов, който е двигател на правителствените промени, разчистващи пътя за нови строежи в Пирин, нападна зам.-председателката на "Зелените" в Европарламента Ска Келер с обидни квалификации, граничещи със заплаха за саморазправа. Причина за това е изразената от нея подкрепа към гражданските протести в защита на Пирин, както и констатациите за корупцията в България. Партията на Симеонов "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ) разпространи официална позиция озаглавена "Да намажем ските на Ска Келер"  . Публикуваме я без редакторска намеса: "Националният изпълнителен комитет на ПП "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ) разпространи своя декларация до Министерството на външните работи на Република България, Европейския парламент, федералното правителство на Германия и Коалиция "Алианс 90/Зелената партия", подписана от Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев, в която се заявява: "Национален фронт за спасение на България протестира остро срещу участието на немския евродепутат Келер във вечерното софийско шляене на политически маргинали под прикритието на лозунга "Да спасим Пирин", а с истински мотив – "Да се върнем във властта чрез лъжи". Евродепутаткатът Келер, с очевидно неадекватен вид, каканижеше пред услужливите уж български медии: за оставка на български министър (?!), за отмяна на решение на суверенното българско правителство (?!) и дори преразглеждане на проекта за магистрала в Кресненското дефиле?! И всичко това гарнирано с до болка познатите лъжи на белевци и ковачевци. Няма да влизаме в подробности за втръсналите на всички простотии и заблуди. Коалиционното правителство, министър-председателят и лично вицепремиерът Симеонов декларираха своята ангажираност по отношение на изграждането на втори лифт И НИЩО ПОВЕЧЕ в ски зона Банско. Коя е тази нагла и самонадеяна особа, която си позволява да иска оставка на български министър и промяна на решението на суверенното българско правителство? От височината на кое минаре, завършилата университета "Шабанчъ" в Истанбул Ска (що за име!?) раздава правосъдие в чужда държава със самочувствието на добре платен командирован сюнетчия? Докога на покрилата се с позорна слава зелена активистка ще се позволява да дава оценки на българските институции?: 1. През 2015 г. от Пловдив тази същата препоръчваше България да "приема повече" авантюристи от Близкия Изток! Изявлението тогава беше оставено без реакция от Българската държава. 2. През 2017 г. в интервю пред "Nеuе Оsnаbrückеr Zеitung" зелената джихадистка призова цели сирийски села и градове да се разселят в Източна Европа (в т.ч. и България) и несъгласните с това държави "да бъдат принудени" да ги приемат! И тази простотия бе оставена без реакция от българските институции. НФСБ счита, че тази трета поредна безпрецедентна намеса на евродепутатката Келер не трябва да бъде оставена без последици. Външно министерство трябва да обяви Келер за персона нон грата и същата да бъде експулсирана с камионетка до Капъкуле – смятаме, че разходите за самолетен билет биха били неоправдани. В случай на нужда, НФСБ ще предостави с удоволствие безплатен партиен транспорт. Така, както независима Германия би постъпила с всеки български евродепутат, който при посещение в Германия би си позволил да дава оценки на германското правителство, германски министър или да препоръчва къде в баварските Алпи да се прави или да не се прави лифт или пък езеро за развъждане на защитени "главочи" (фантастична риба от науката "Екомитология", нарочена да обитава Рилските езера - аналог на Лохнеското чудовище, върколак, караконджул и зелен подземен каменояд от българския селски и градски фолклор), която в най-скоро време ще изяде поминъка на всички селца и градове в планината. Настояваме председателстващата Съвета на Европейския съюз България незабавно да изпрати нота до Европейския парламент, Федералното правителство на Германия и ръководството на партията на Зелените за недопустима намеса във вътрешните работи на суверенна България и нарушаване на основополагащия за ЕС принцип на субсидиарност. P.S. Припомняме на Ска-та, че в изградилата с векове етническа толерантност България не палим общежития на мигранти, в които да изгарят и деца, нито толерираме фашистки скинхеди, които окървавяват протестите в родната й Германия. И водени от държавните, а не тясно политически интереси, съставяме коалиционно правителство в рамките на един месец, а не на половин година. Пожелаваме същото и на колегите от ХДС/ХСС и ГСДП".

Ромските деца ще бъдат записвани в първи клас не само в най-близкото училище

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/02/09/3127173_romskite_deca_shte_budat_zapisvani_v_purvi_klas_ne/?ref=rss


Децата от ромски етнос може да бъдат записвани в първи клас не само в най-близкото училище, но това ще става само ако има свободни места. Това уточнение направи днес в парламента образователният министър Красимир Вълчев.<br /><br />Миналата седмица просветното министерство публикува промени, според които общините ще могат да заобикалят водещия критерий за уседналост при записване в първи клас за ромски деца, като само при желание на родителите ги запишат в училище в прилежащ район....

Шулц се отказва от министерския пост

https://www.actualno.com/europe/shulc-se-otkazva-ot-ministerskija-post-news_658975.html

Председателят на Социалдемократическата партия на Германия Мартин Шулц, който трябваше да стане външен министър в новото коалиционно правителство начело с Ангела Меркел, оттегля кандидатурата си след силна съпротива от собствената му партия, предадоха германските медии. „Отказвам да се присъединя към федералното правителство и същевременно моля това да сложи край на обсъжданията на личности” със СДП, каза Шулц в изявление. Припомняме, че СПД и консервативният блок на Мерк

Еврокомисията ще разгледа предложението за отмяна на лятното часово време

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/09/3127172_evrokomisiiata_shte_razgleda_predlojenieto_za_otmiana/?ref=rss


Европейската комисия потвърди днес, че продължава оценката на предложението за отмяна на лятното часово време, предаде БТА.<br /><br />"Правим тази оценка на основата на съществуващите проучвания. Открити сме за мненията на Европейския парламент и на националните власти в ЕС", заяви днес говорител на комисията. Постоянно проверяваме състоятелността на действащото право на ЕС, в това число и директивата за лятното часово време, добави говорителят.<br /><br...

2 години затвор за убит пешеходец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708175

2 години затвор за убит пешеходец2 години затвор при общ режим и 3 години без книжка и присъдата на 32-годишния Милен Антонов от Дулово за това, че по непредпазливост убил пешеходец. Подсъдимият призна вината си и делото бе разгледано в условията на съкратено съдебно следствие. 26-годишният пешеходец загина на място при катастрофа на 2 април 2017г. във Варна.

Три четвърти от населението на България вече живее в градовете

http://www.cross.bg/dyshi-blizo-sofiya-1567446.html

/КРОСС/ Трайна тенденцията на обезлюдяване на селските райони и преселване на хората към големите градове в България, показват последните данни на Евростат, цитирани от БТВ. В градска среда у нас живеят около 5,2 млн. души, които обитават 2,6 млн. броя жилища. Европейската статистика отчита, че делът на градското население се е увеличил - от 20% през 1950 г. - до 67% на сто през 1990 г. и до 75% през 2016 г. Селските райони за около 65 години са загубили близо 6 милиона души население за сметка на градските райони. В момента в селата у нас живеят около 1,8 млн. души. Отчита се също, че София и Варна са единствените градове у нас, които през последните години отбелязват непроменено трайно увеличение на населението си - в София с около 30%, във Варна - с около 10%. А най-бързо обезлюдяващите градове са Враца и Видин. В анализа се отчитат и следните две негативни тенденции: около 30 на сто от българите или близо 1,5 млн. души, които живеят в градска среда, са в ситуация на риск от бедност и социално изключване.Освен това от съществуващите близо 2,6 млн. жилища в градовете - над 650 хиляди, или близо 25%, са практически необитаеми. 24% от жилищата в столицата са необитаеми, в околностите на София - 48%., във Варна - 30%, в Пловдив - 26%.  

Мартин Шулц се отказва от поста на външен министър

http://dnes.dir.bg/news/Germania-pravitelstvo-evropeyski-parlament-26867400

Председателят на Социалдемократическата партия Мартин Шулц, който трябваше да стане външен министър в новото правителство на Меркел, оттегля кандидатурата си.

Мартин Шулц се отказа от поста външен министър на Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708211

Мартин Шулц се отказа от поста външен министър на ГерманияДоскорошният лидер на германските социалдемократи Мартин Шулц, който бе обявен като новия външен министър на страната, се отказва оттози пост. Отказът е след силен натиск от партията. Според информации на вестник „Билд“ ръководството на ГСПД е помолило Шулц да обяви официално отказа си още този следобед.

Брюксел не е казвал да се развалят договорите с американските ТЕЦ

http://www.mediapool.bg/bryuksel-ne-e-kazval-da-se-razvalyat-dogovorite-s-amerikanskite-tets-news275354.html

Обявеното от властта предстоящо до месеци разваляне на 15-годишните договори за изкупуване на тока от т.нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3" се оказа слагане на каруцата пред коня.   "Няма становище на ЕК за прекратяване на договорите с двете американски централи", заяви пред журналисти в парламента в петък енергийният министър Теменужка Петкова. Тя допълни, че ръководеното от нея ведомство, финансовото министерство и "Българския енергиен холдинг" са в непрекъсната комуникация по подадения още през 2014 г. сигнал за неправомерна държавна помощ към двете компании заради двата контракта. "Когато има информация и становище, медиите ще бъдат информирани", заяви Петкова. Преди дни след среща при премиера Бойко Борисов с Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, провокирана от драстично повишените цени на тока за бизнеса на свободния пазар, шефът на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев обяви, че властта ще поиска от Еврокомисията да ускори работата по прекратяването на сделките с двете американски ТЕЦ. Огласените от Добрев идеи са съвместно с Брюксел да се разработи модел за изчисляване възвръщаемостта на направените инвестиции в изцяло новата въглищна централа на "Ей И Ес" и екологизираната от "КонтурГлобал" и да се сметне каква ще е тя за оставащия период на двата договора. Въпросната сума може да бъде изплатена на двете компании като компенсация за развалянето на контрактите и изкарването на централите на свободния пазар. Другият вариант е те отново да бъдат принудени да продават на борсата като разликата между договорените в дългосрочните контракти цени и постигнатите на сводобния пазар бъдат плащани от Фонда за сигурност на електроенергийната система. Макар първоначално да не искаше да се ангажира със срокове за развалянето на двата договора, Добрев все пак посочи, че може това да се случи да няколко месеца. Сега от думите на Петкова, която не присъстваше на въпросната среща във вторник, тъй като бизнесът тогава искаше оставката й, но после се отказа, става ясно, че изявленията за разваляне на договорите с "Ей И Ес" и "КонтурГлобал" са прибързани. Срещу двата контракта от години са против не само работодателските организации, но и вицепремиерът Валери Симеонов, който преди ден отново нападна американските компании във Фейсбук той се възмути, че те "продължават да източват държавния НЕК със страшна сила" и изрази недоволството си от Брюксел, че вече четири години няма отговор - "ни вопъл, ни стон", по сигнала на енергийния регулатор за непозволената помощ за двете въглищни централи. От два месеца Петкова е под прицела на бизнеса заради повишените с до 60 процента, по данни на бизнес организациите, цени на тока на свободния пазар. Те съобщават за предлагани им 115-120 лв./МВтч тарифи от търговци на ток при борсова цена от около 75 лв. Според тях драстичната разлика идва от това, че фирми са напазарували авансово енергия на ниски цени и сега в условията на недостиг я предлагат изключително скъпо. За борсова спекулация твърди и Варели Симеонов. Петкова обаче обяснява, че на борсата се предлагат достатъчно количества ток от държавните електроцентрали и дори техни количества не се изкупуват, което налага включването на помпите на ПАВЕЦ "Чаира", за да се оползотвори енергията. В отговор на депутатски въпрос в рамките на петъчния парламентарен контрол относно поскъпването на тока за бизнеса Петкова отново повтори тезата, че АЕЦ "Козлодуй" ТЕЦ "Марица Изток 2" и НЕК изпълняват задълженията си да продажба на определени количества ток на борсата. "България не е изолиран остров и съмнение за необосновано повишение в цените следва да се породи в случай, че в страната липсва съответствие с ценовите тенденции в региона”, заяви министърът. Тя за пореден път коментира, че цената на тока на свободния пазар се формира от търсенето и предлагането както при всяка една стока или услуга. Петкова отново призова всеки, който има аргументирана информация за необосновано поскъпване на цената, да сезира Комисията за защита на конкуренцията. Антимонополната комисия вече започна да прави анализ на сектора, който трябва да покаже дали има налице данни за злоупотреба или за таен сговор за цените от страна на търговците на ток. Петкова напомни още, че според данните на "Евростат” цените на електрическата енергия в България са едни от най-ниските в Европейския съюз.

НСО с нов шеф

https://www.vesti.bg/bulgaria/nso-s-nov-shef-6079167

Ангел Антонов бе освободен от президента и на негово място е назначен досегашният му заместник полковник Росен Тодоров

София се включва в мрежата „Град на ценностите“

https://offnews.bg//politika/sofia-se-vkliuchva-v-mrezhata-grad-na-tcennostite-674565.html

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на Бристол Марвин Рийс. Тя представи проектите и потенциала за инвестиции и бизнес на българската столица. 

Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество в сферата на образованието и културата. София и Бристол са част от мрежата „Град на киното“ на ЮНЕСКО. Фандъкова покани своя колега Марвин Рийс да посети София. 

В рамките на Националната молитвената закуска във Вашингтон кметът на София Йорданка Фандъкова участва в срещата на кметовете. По време на разговорите бе обсъдено създаването на международна мрежа „Град на ценностите“ за популяризиране на добри дела.

Мрежата ще бъде насочена към децата и младите хора като превенция срещу агресията и насилието. Младите хора ще могат да представят свои идеи и инициативи, свързани с милосърдието, честността, благодарността и други общочовешки ценности, както и да се запознават с добрите дела на хора от цял свят.

ЕС може и да не даде преходен период на Великобритания

http://www.moreto.net/novini.php?n=368782

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние обяви, че на Великобритания може и да не бъде гарантиран преходен период след напускането на съюза в случай, че двете преговарящи страни продължат да имат разногласия по важните въпроси, информират световни агенции.

Борисов иска повече темпо в изпълняването на мерките от доклада на ЕК

http://econ.bg/Новини/Борисов-иска-повече-темпо-в-изпълняването-на-мерките-от-доклада-на-ЕК_l.a_i.757669_at.1.html

По всяка препоръка искам да има графика на изпълнението - 100 процента, примерно, антикорупционен закон, на 70 процента – втора точка, на 90 – трета...

„Газпром“ предупреди Европа за опасността от недостиг на газ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708197

„Газпром“ предупреди Европа за опасността от недостиг на газа. В близко бъдеще Европа ще се сблъска с проблема с недостиг на газ и повишаване на цените на природното гориво, ако вместо да увеличи доставките от „Газпром“, се опита да покрие нарастващото търсене заложи на внос на втечнен природен газ от САЩ. Това предупреди заместник-главният изпълнителен директор на руския концерн Александър Медведев в

Приказна премиера и хитови заглавия в "Треска за Оскари"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/prikaznapremiera-i-hitovi-zaglaviia-v-treska-za-oskari-6079175

"Вдън горите" ще завладее зрителите с любимите истории на Братя Грим в понеделник, 12 февруари, от 21.00 ч.

Зимните олимпийски игри официално са открити, Радослав Янков развя българския флаг

http://www.cross.bg/olimpiiiski-yankov-igri-1567444.html

/КРОСС/ Радослав Янков развя българския флаг на откриването на Зимните олимпийски игра в Пьонгчанг. Въпреки че състезанията вече започнаха, 23-тите зимни олимпийски игри бяха официално открити днес с церемония пред 35 хиляди зрители на новопостроения стадион с форма на петоъгълник в южнокорейския град Пьонгчанг. Надеждата ни за медал в сноуборда Радослав Янков бе знаменосец на българската делегация. Рекордните 92 страни бяха представени на откриването и ще участват на олимпиадата. Шест са държавите дебютантки на зимни игри - Еквадор, Еритрея, Косово, Малайзия, Нигерия и Сингапур. В дните до 25 февруари рекордните 2952 атлети от 92 страни ще се борят за разпределението на 102 комплекта медали в 15 вида спорт. Това ще бъде първата Зимна олимпиада, на която ще се проведат повече от 100 състезания. Сред почетните гости на церемонията са вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс, президентите на Германия и Франция Франк-Валтер Щайнмайер и Еманюел Макрон, генерал-губернаторът на Канада Жули Пайет и държавният глава на КНДР Ким Йон Нам.  

Почнаха съкращенията и продажбата на сгради във врачанската болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6708190

Почнаха съкращенията и продажбата на сгради във врачанската болницаОбщото събрание на акционерите на МБАЛ „Хр. Ботев” във Враца на свое заседание реши да бъдат продадени част от неизползваните към момента сгради на болницата. За продан е предвидена постройка на един етаж с предназначение за здравно заведение и застроена площ 562 кв.м., както и втора сграда със същия статут на един етаж със застроена площ 467 кв.м.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване