Окончателно: Пеевски прокара поправката си в банковия закон

https://frognews.bg/novini/okonchatelno-peevski-prokara-popravkata-bankoviia-zakon.html

Парламентът прие и на второ четене предложените от Делян Пеевски поправки в Закона за банковата несъстоятелност. Текстовете са свързани с КТБ и т.нар „вторично разграбване” на нейните активи.

Уили Нелсън и Крис Корнъл изпълняват песни по непубликувани стихове на Джони Кеш

https://offnews.bg//kultura/uili-nelsan-i-kris-kornal-izpalniavat-pesni-po-nepublikuvani-stihove-n-674544.html

Johnny Cash: Forever Words – това е името на дългоочакван албум, включващ непознати до този момент текстове на легендарния кънтри певец Джони Кеш. 

Очаква се албумът да излезе на 6 април, а в него участие взимат Уили Нелсън, Крис Корнъл, Елвис Костело, Розан Кеш (дъщера на Джони Кеш) и Джон Мелънкемп. Продуценти на албума са Джон Картър Кеш, син на музиканта, и Стив Беровиц.

Текстовете бяха разкрити след смъртта на Кеш. Сред тях са написани от музиканта писма и стихове. 

Записите са направени през последните две години предимно в Cash Cabin Studio в Хендерсънвил, щата Тенеси. Продуцентите са съставили първокласен списък от изпълнители, които са поканили - композиторът и музикант Ти Боун Бърнет, кънтри певицата Кейси Мъсгрейвс, Крис Кристофърсън, който има дългогодишно сътрудничество с Джони Кеш и Уили Нелсън в групата The Highwaymen, Брад Пейсли, Карлен Картър и групата Джейхоукс. 

Албумът е продължение на подобен проект от 2016 година Forever Words: The Unknown Poems, в който отново са направени записи по текстове на Кеш. Той съдържа 16 песни и ще излезе на компакт диск, винил и в приложенията за стрийминг услуги. 

Създателите му издадоха списъка с имената на песните в него: 

1. "Forever/I Still Miss Someone" – Kris Kristofferson and Willie Nelson
2. "To June This Morning" – Ruston Kelly and Kacey Musgraves
3. "Gold All Over the Ground" – Brad Paisley
4. "You Never Knew My Mind" – Chris Cornell
5. "The Captain's Daughter" – Alison Krauss and Union Station
6. "Jellico Coal Man" – T Bone Burnett
7. "The Walking Wounded" – Rosanne Cash
8. "Them Double Blues" – John Mellencamp
9. "Body on Body" – Jewel
10. "I'll Still Love You" – Elvis Costello
11. "June's Sundown" – Carlene Carter
12. "He Bore It All" – Dailey & Vincent
13. "Chinky Pin Hill" – I'm With Her
14. "Goin', Goin', Gone" – Robert Glasper featuring Ro James,and Anu Sun
15. "What Would I Dreamer Do?" – The Jayhawks
16. "Spirit Rider" – Jamey Johnson

Оставиха в ареста варненски дилър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707635

Оставиха в ареста варненски дилър50-годишен наркодилър остава в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Състав на Варненския окръжен съд остави Стоян Димов зад решетките, като взе предвид и богатото му криминално минало. Мъжът бил следен известно време от разследващите, които имали данни, че търгува с дрога и е замесен и в други престъпления.

Защо вече няма задържани за отвличането на Златков

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/zashto-veche-niama-zadyrzhani-za-otvlichaneto-na-zlatkov-6079156

Съдът пусна Ивайло Борисов-Ториното и компания под гаранция поради липса на доказателства

Защо вече няма задръжани за отвличането на Златков

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/zashto-veche-niama-zadryzhani-za-otvlichaneto-na-zlatkov-6079156

Съдът пусна Ивайло Борисов-Ториното и компания под гаранция поради липса на доказателства

Севернокорейските спортисти отказаха олимпийските телефони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707622

Севернокорейските спортисти отказаха олимпийските телефони
22-ата спортисти, които ще представят Северна Корея на зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг, отказаха предложените им от организаторите безплатни телефони, съобщава агенция "Йонхап", цитирана от БТА.  Те са получили мобилните устройства и ще ги върнат на организаторите, въпреки препоръката на МОК да ги използват поне до края на Игрите.

Пищна церемония даде старт на Олимпиадата в Пьонгчанг

//dariknews.bg/novini/sviat/pishtna-ceremoniia-dade-start-na-olimpiadata-v-piongchang-2077679

В Пьонгчанг стартира официалната церемония по провеждането на 23-те Зимни олимпийски игри, съобщава

Борисов към министрите: Не си мислете, че на някой ще се размине

http://clubz.bg/64010-borisov_kym_ministrite_ne_si_mislete_che_na_nqkoj_shte_se_razmine

Премиерът Бойко Борисов отправя сериозни предупреждения към своите министри във връзка с въвеждането на електронно управление. И поставя силно амбициознни срокове за изпълнението на препоръките на Европейската комисия в последния мониторингов доклад за сигурността и борбата с корупцията. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството.

"Много ясно сме се разбрали и това, че месец-два не ви занимах с темата, не значи, че е отпаднало. Едно от първите три неща, за които сме се разбрали и в коалицията, е електронното управление като най-практическата мярка в борбата с корупцията, с това, което мъчи хората. И не си мислете, че на някой ще се размине. Много ясно сме се разбрали! Така че не пилейте времето!", заявява Борисов.

Преди това вицепремиерът Томислав Дончев напомня, че крайният срок, в който всички администрации трябва да минат на електронен документооборот помежду си, изтича в края на годината.

"И по моя оценка мобилизацията не е достатъчна. Като казвам недостатъчна, имам предвид крайно недостатъчна. В крайна сметка имате немного – осем-девет месеца, това да се превърне в реалност. И няма каквато и да било нагласа срокът да се удължава. Така че пълна мобилизация", заявява Дончев.

Според него при личен ангажимент от страна на министрите процесът би трябвало да бъде завършен в срок. Дончев казва още, че една трета от министерствата в момента участват в елктронния документооборот. В него участва една териториална администрация, по-малко от половината областни администрации и общините.

Борисов коментира и отчета за изпълнението на препоръките на ЕК в рамките на мониторинга.

"По всяка препоръка искам да има графика на изпълнението – 100 процента примерно антикорупционен закон, на 70 процента – втора точка, на 90 – трета точка, на четвърта… Препоръките и срок докога ще стане. Всички препоръки да са изпълнени в следващите 2-3 месеца максимум. Това трябва да се направи, ако не е направено... Всички оценяват огромните усилия, правилната посока, темповете. Искам да го довършим това", заявява премиерът.

Хванаха двама младежи с марихуана при специализирана операция в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707626

Хванаха двама младежи с марихуана при специализирана операция в БургасНа 8 февруари 2018 г. т. г. ,около 11.00 ч., по време на провеждане на специализирана полицейска операция за предотвратяване на престъпления, свързани с държане и разпространение на наркотични вещества в района на учебните заведения, е извършена проверка на 23-годишния Г. Г. от Бургас. Служителите от Пето Районно управление – Бургас намерили и

В България се строят повече къщи и по-малко жилищни блокове

https://offnews.bg//ikonomika/v-balgaria-se-stroiat-poveche-kashti-i-po-malko-zhilishtni-blokove-674542.html

Строителството на къщи се увеличава, докато това на жилищни кооперации намалява, показва публикувана днес статистиката на НСИ за четвъртото тримесечие на 2017 г. сравнено със същия период на 2016 г.

От октомври до декември 2017 г. са въведени в експлоатация 659 жилищни сгради с 2 046 жилища в тях, с 34 сгради повече (5.4%) и 354 жилища по-малко (14.8%), отколкото през 2016 г.

От въведените в експлоатация жилищни сгради през 2017 г. най-голям процент са със стоманенобетонна конструкция - 75%. Тухлени са 21.5%. На последно място са панелните - 0.9%.

Най-много са построените къщи - 75.9%, жилищните кооперации са 13.5%. Спрямо 2016 г. броят на новопостроените къщи и вили се увеличава, а на кооперациите и сградите от смесен тип намалява.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна (92 сгради с 454 жилища), Бургас (86 сгради с 393 жилища) и Пловдив (85 сгради с 299 жилища).

Продължават да преобладават двустайните жилища (35.5%), тристайните са 33.1%. И при първите, и при вторите обаче има намаление за 1 година. Единствено новите четиристайни апартаменти са повече през 2017 г., отколкото през 2016-а.

Световните инвестиции в имоти се увеличават с 6% до 698 млрд. долара през 2017 г.

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/svetovnite-investicii-v-imoti-se-uvelichavat-s-6-do-698-mlrd-dolara-prez-2017-g-255497/

За тази година се очаква спад на обемите заради недостиг на качествени активи и затягането на паричната политика на централните банки

Петкова опроверга Добрев за американските ТЕЦ-ове

http://dnes.dir.bg/news/deljan-dobrev-temenujka-petkova-maritzaiztok-kabinet-borisov-3-26866231

Не е вярно, че България е получила становище на Европейската комисия за прекратяване договорите с двете американски централи в "Марица-Изток".

Почина известният сръбски актьор Небойша Глоговац

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707589

Почина известният сръбски актьор Небойша ГлоговацИзвестният сръбски актьор Небойша Глоговац почина тази нощ на 48-годишна възраст в Клиниката по пулмология в Белград, където бе приет спешно преди два дни, съобщи сръбският вестник "Блиц". Преди 10 дни Глоговац бе приет в Института по онкология. Тогава медиите писаха, че прочутият актьор е тежко болен и здравословното му състояние се е влошило,

Т. Петкова: Цената на тока на свободния пазар е сред най-ниските в Европа

https://www.investor.bg/energetika/472/a/t-petkova-cenata-na-toka-na-svobodniia-pazar-e-sred-nai-niskite-v-evropa-255502/

Държавните енергийни дружества предлагат и гъвкави пакети на свободния пазар, коментира енергийният министър

Филип Попов: "Рачевгейт" е поредният гейт от крилото на ГЕРБ

http://www.cross.bg/septemvri-obshtina-poruchki-1567425.html

/КРОСС/ Народният представител от БСП Филип Попов прочете декларация от името на парламентарната група на партията по повод поредния гейт, в който бе забъркан функционер на ГЕРБ, а именно кмета на Септември Марин Рачев, срещу когото прокуратурата вече повдигна две обвиненияц. Ето какво гласи декларацията на ПГ на „БСП за България": „Рачевгейт" е поредният гейт от крилото на ГЕРБ. Днес в много български общини има по един самозабравил се овластен, който раздава обществените поръчки на свои хора, който изнудва и заплашва. Днес, почти във всеки един град има по един „гейт". Думата управление днес се покрива с корупция, с подмяна на процедури и облага. Започна се със „Суджукгейт", „Кумгейт", докато се стигна и до „Рачевгейт". През миналата седмица Специализираната прокуратура започна разследване за злоупотреби на стойност 13 млн. лв. на кмета на община Септември Марин Рачев. Престъпления по служба, безстопанственост и неизгодни сделки. По думите на административния ръководител - прокурор Иван Гешев, на кмета може да бъде повдигнато обвинение и в участие в организирана престъпна група. На един адрес са намерени всички счетоводни документи, печати, подписи на роднински и близки фирми, спечелили обществени поръчки на общината за милиони. В нощното шкафче на кмета на Септември са открити справки на ДАНС, касаещи местните избори от 2015 г

Черен петък за азиатските фондови борси

https://www.investor.bg/aziia/336/a/cheren-petyk-za-aziatskite-fondovi-borsi-255500/

Според анализатор за да спре корекцията на пазара, трябва да спре да нараства доходността на облигациите

Започва карнавалът в Рио де Жанейро (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6707590

Започва карнавалът в Рио де Жанейро (Снимки)Карнавалът в Рио де Жанейро ще бъде открит официално днес, съобщиха ТАСС и Франс прес, цитирани от БТА.  По прогнози на местните власти той ще привлече 1,5 милиона туристи и ще донесе над 1 милиард долара приходи. По традиция началото на празника ще бъде отбелязано с връчването на украсения с блестящи камъни символичен ключ на Рио де Жанейро на

Поправката „Пеевски” в Закона за банковата несъстоятелност мина и на второ четене

http://www.moreto.net/novini.php?n=368749

Парламентът прие окончателно промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от Делян Пеевски и Йордан Цонев от ДПС. Текстовете са свързани с КТБ и т.нар „вторично разграбване” на нейните активи. Промените предвиждат всяко прехвърляне на дялове от търговски дружества извършено от длъжник на банката след поставянето й под специален надзор да бъдат обявени за недействителни .

ДПС похвали Борисов и пак нахока Патриотите. ВМРО: Стига с лъжите!

https://offnews.bg//politika/dps-pohvali-borisov-i-pak-nahoka-patriotite-vmro-stiga-s-lazhite-674545.html

Групите на ДПС и "Обединени патриоти" в парламента се възползваха от привидно спокойния ден в Народното събрание и си размениха в кулоарите по няколко обвинителни реплики. ДПС похвали премиера Борисов за геополитическите му умения и успехи, но пък нахокаха патриотите, че подкрепят антисемитски прояви и че организират Луковмарш. Отговор не закъсня - минути след изявлението на ДПС, ВМРО обвини Движението, че "отново лъже".

"Крайните националисти минират неимоверните усилия на Бойко Борисов за решаването на проблема между ЕС и Турция, каза пред журналисти в парламента депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов.

Първото оплакване на ДПС беше по повод несвършената, според тях, работа на зам.-въшния министър Георг Георгиев, който е от ГЕРБ.

„Преди около 7-8 месеца в ЕК по недискриминация и нетолерантност в Европа имаше една позиция относно антисемитизма, ксенофобията и езика омразата. Изискваше се и правителствата членки на ЕС да приведат законодателствата си в тази рамка. Какво направи България? България в тази посока направи едно положително действие и назначи координатор зам.-министър Георг Георгиев, който е и младежки председател на ГЕРБ срещу антисемитизма, но в тази посока след неговото назначаване не сме чули позиция на външния и вътрешния министър, който връща три мои въпроса, свързани с антисемитски действия, както и позицията на премиера“, коментира Ибрямов.

Той обаче не смята, че за това са виновни ГЕРБ, защото външният министър Екатерина Захариева е изразила своето съжаление срещу погрома на еврейските гробища пред еврейския посланик.

„Видяхме ясната позиция на Цветан Цветанов като председател на парламентарната група в САЩ честванията на холокоста. Тук си задаваме големия въпрос къде е основната причина. Тя е до ГЕРБ – участието на крайните националисти във властта, техният участник и коалиционен партньор. Младежко ВМРО е съорганизатор на т.нар. луков марш, подкрепян от Красимир Каракачанов. Валери Симеонов, вицепремиерът, вместо да заглушава шума по „Слънчев бряг“, не видя с очите си разпространението на фашистки значки, запалки и други с образа на Хитлер, а Волен Сидеров е първият и единственият българин, който написа и издаде в България антисемитска книга „Бумерангът на злото“, допълни депутатът от ДПС и подчерта, че затова те не виждат действия в тази посока от страна на българското правителство, защото ръцете на зам.-министъра Георг Георгиев са завързани.

„Той не решава, а те другите решават. Отправяме молба – виждаме, че крайните националисти освен антисемитски действия и ксенофобски изявления, предявяват и териториални претенции към наши съседи като Македония и Гърция с техни участия и изяви по телевизията. Г-н Бойко Борисов полага неимоверни усилия за намирането на диалог между тези държави. Подкрепяме неговите действия за намирането на правилния път за решаването на проблема между ЕС и Турция, но в същото време виждаме как действията на националистите погазват законите и отхвърлят, вчера станахте свидетели, Закона за българското гражданство. Подкрепяме действията на Бойко Борисов, но се опасявам, че те ще се увенчаят с неуспех, защото са минирани от националистите, които участват във властта“, каза още Джейхан Ибрямов.

Колегата му Хайри Садъков допълните, че правят необходимото, за да подкрепят и подпомогнат синхрона в думи и действия на управляващото мнозинство и на изпълнителната власт.

„Много често виждаме как се разминават. Само след няколко дни предстои луков марш. Той е националсоциалистическа акция, която от години продължава. Виждаме събуждане в страната на институции, споменавам кмета на Столична община, има ред действия, които се опитват да ограничат това. Виждаме Комисията по дискриминация с ясна позиция, но искрено се надявам, има зададен въпрос към вътрешния министър, по адрес на това мероприятие, да ми бъде отговорено и ДПС да получи ясен сигнал имаме ли ясна позиция по тези въпроси за действията на крайните националисти или не“, обясни Садъков. Той подчерта, че силно се надява тези по-слаби действия да не са продиктувани от участието на националисти в изпълнителната власт. „Дано да не е така, ще видим“, каза още Хайри Садъков.

Отговорът от "Обединени патриоти" дойде от Юли Ангелов:

"За пореден път от ВМРО заявяваме – нямаме нищо общо с организирането на шествия, които са насочени към расова омраза, антисемитизъм и ред подобни неща. ДПС могат да си говорят каквото си искат, но това не отговаря на истината."

Единствената партия, който насажда вече почти 3 десетилетия омраза в България, това е ДПС”, посочи Ангелов.

По думите му ВМРО дори е участвала пряко в спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

„За разлика от тези, които днес твърдят, че са пазители на правата и свободите на хората, нашата организация има историческа памет и ние знам за какво става въпрос. Тези спекулации, че ВМРО има нещо общо с антисемитски шествия или шествия на омразата, просто са измислица и лъжа”, коментира Ангелов.

„ДПС прекалява със своите лъжи и спекулации”, допълни още той.

Това различните зодии НИКОГА няма да си признаят

https://www.actualno.com/curious/tova-razlichnite-zodii-nikoga-njama-da-si-priznajat-news_658929.html

Някои истини не искаме да признаем дори пред себе си, просто защото са неприятни, карат ни да се чувстваме уязвими и е по-лесно да ги игнорираме. Е, всички обаче имаме своите слаби места и няма нищо срамно в това. Ето какво трябва, но никога не биха си признали различните зодии. Овен Овните са здраво стъпили на земята, праволинейни и обичат да служат за пример на своите познати. Никога не биха си признали изневяра, любовна авантюра или дори случаен флирт в бар,

Лекарства без алтернатива окончателно ще се купуват без търг от болниците

http://www.mediapool.bg/lekarstva-bez-alternativa-okonchatelno-shte-se-kupuvat-bez-targ-ot-bolnitsite-news275338.html

Лекарства, които липсват на българския пазар и нямат алтернатива, ще бъдат купувани от болниците без обществена поръчка. Това решиха окончателно депутатите в петък с промени в Закона в обществените поръчки, предложени от депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова и Данаил Кирилов. Сега Законът за лекарствените продукти предвижда, че когато дадено лекарство не се разпространява на българския пазар и то е единствена опция за лечение на дадено заболяване, то може да се внесе и прилага за нуждаещите се пациенти, ако е разрешено за употреба в друга страна-членка на ЕС и у нас. Всяка година по предложение на болниците министърът на здравеопазването утвърждава списък с въпросните медикаменти и те се доставят за нуждаещите се пациенти. Сега отпада необходимостта за тези лекарства болниците да провеждат търгове. В момента в списъка с липсващи у нас лекарства фигурират 37 международни непатентни наименования с около 70 търговски марки. Депутатите мотивираха искането за отпадането на обществените поръчки с това, че става въпрос основно за медикаменти за редки заболявания. В списъка обаче попадат далеч не само лекарства за редки болести, но и много продукти за масова употреба, които обаче липсват у нас, защото са изтеглени от производителите по икономически или други причини. Сред тях са основни химиотерапевтици като Дакарбазин и Блеомицин, най-употребяваният анестетик Лидокаин и др. Действително снабдяването на болниците с някои от лекарствата в списъка в момента е затруднено и въпреки че съществува ред, по който те да си ги набавят, това не се случва заради проблеми с обществените поръчки като закъснения, неявили се кандидати и прочие. Според депутатите от ГЕРБ провеждането на поръчка за тези продукти дори в най-кратки срокове има отрицателно отражение върху пациентите, нуждаещи се от незабавно лечение. Освен това списъкът с лекарствените продукти е динамичен и постоянно търпи промени през годината. Лекарствените продукти от списъка не подлежат на ценова регулация от държавата и в голяма част от случаите имат един или малък брой доставчици, което изключва наличието на конкуренция между тях според вносителите на предложението. Това обезсмисляло провеждането на обществена поръчка, чиято цел е в условията на пазарна конкуренция да бъде осигурена доставка на стоки при максимално изгодни условия. Според депутата от БСП Георги Михайлов броят на тези лекарства през следващите години ще нараства и затова Министерството на здравеопазването трябва да създаде централизиран ред за снабдяването с тях. 

УСПЕШНИ ЛИ СА ЧЕСТНИТЕ ХОРА? ИНТЕРВЮ С ИВАН ТАФРОВ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284714_%D0%A3%D0%A1%D0%9F%D0%95%D0%A8%D0%9D%D0%98+%D0%9B%D0%98+%D0%A1%D0%90+%D0%A7%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%A5%D0%9E%D0%A0%D0%90%3F+%D0%98%D0%9D%D0%A2%D0%95%D0%A0%D0%92%D0%AE+%D0%A1+%D0%98%D0%92%

Когато в работата си си воден от чиста любов, приемаш трудностите с усмивка, и до последно оставаш верен на собствените си ценности, успехът е едно естествено следствие на отдадеността. Търсен или не, той те намира и остава дотогава, докато продължаваш да си верен на себе си.

Такъв е изминатият творчески път на световнопризнатия български художник Иван Тафров. За картините му е характерен стилът на реализма, а за портретите – да стават част от гала вечерите в Националната портретна галерия в Лондон. Какво ни разказа той, прочетете в следващите редове.

С Иван Тафров разговаря Виолета Цолова

Споделяте снимки от различни галерии по света. Има ли някоя, в която задължително бихте се върнали ?

И.Т.: С удоволствие ходя в Националната галерия в Лондон и въпреки, че съм бил толкова много пъти там, всеки път влизам със същия ентусиазъм, със същата страст и желание. Защото знам, че отново ще изпитам същото щастие, когато видя определени картини. Така е и на други места, например в Музея на изкуството „Метрополитън“, но щатите сякаш са по-далеч.

 

Споменахте Лондон. Няма как да не ни разкажете нещо повече за конкурса, в който вземате участие вече 3-ти поредн път. Как Ви се отразяват тези участия ?

И.Т.: Конкурсът е British Petroleum Portrait Award и се организира от Националната портретна галерия в Лондон. Като за последните издания патрон на гала вечерите е Кейт Мидълтън. Аз се класирах през 2007г и от тогава ме канят на всяко следващо издание. Оценявам това като изключително високо признание от страна на екипа, който селектира и кани лично участниците. Нещо повече, тук не става въпрос за изложба, която е в частна галерия, а за изложба, която е в музейна институция. И то най-престижната в света в областта на портретното изкуство.


Прочетете цялото интервю на: Sofiapress.com 

3 неща, които мъжете смятат за изневяра

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6706005

3 неща, които мъжете смятат за изневяраДоскоро се смяташе, че изневярата е по-ясна от черното и бялото. Ако правиш секс с партньор, различен от този, с когото имаш връзка, то със сигурност си изневерил. В днешно време обаче концепцията за изневярата попада в сивата гама. Оказва се, че има леки вариации по темата. Господата вярват, че не е задължително жената до тях да се отдаде плътски

Варна, Бургас и Пловдив с най-много жилищни сгради въведени в експлоатация

http://econ.bg/Новини/Варна-Бургас-и-Пловдив-с-най-много-жилищни-сгради-въведени-в-експлоатация-_l.a_i.757655_at.1.html

По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през четвъртото тримесечие на 2017 г....

БСП призова ГЕРБ да разбие "модела на ГЕРБ"

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/09/3126909_bsp_prizova_gerb_da_razbie_modela_na_gerb/?ref=rss


След като цяла година се заявява като алтернатива на ГЕРБ и борец срещу паралелната държава, днес БСП призова ГЕРБ сами да започнат да разбиват модела на управление, чиято емблема била корупцията.<br /><br />В декларация от името на парламентарната група на "БСП за България" депутатът Филип Попов изброи редица скандали като "Суджукгей", "Кумгейт" и "Рачевгейт" (скандалите около депутатите Живко Маринов и Делян Добрев и кмета на Септември Марин...

"Гардиън": ЕС ще поиска Северна Ирландия да остане в единния пазар след Брекзит

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/09/3126900_gardiun_es_shte_poiska_severna_irlandiia_da_ostane_v/?ref=rss


Преговарящите на Великобритания са били предупредени, че според черновата на споразумението за оттегляне на страната от Европейския съюз Северна Ирландия ще остане в митническия съюз и единния пазар, за да се избегне т.нар. твърда граница, пише "Гардиън".<br /><br />Безкомпромисният юридически език в документа вероятно ще предизвика сериозен конфликт - нещо, което всички страни в преговорите се опитваха да избегнат.<br /><br />Британските преговарящи в Брюксел...

Япония ще облага с данък до 55% печалбата от криптовалути

https://news.bg/finance/yaponiya-shte-oblaga-s-danak-do-55-pechalbata-ot-kriptovaluti.html

Потенциалът за свежи приходи в японската държавна хазна може да се окаже доста значим

Проучванията за газ са показали, че най-вероятно в териториалните води на Кипър има голямо находище

https://www.actualno.com/balkani/prouchvanijata-za-gaz-sa-pokazali-che-naj-verojatno-v-teritorialnite-vodi-na-kipyr-ima-goljamo-nahodishte-news_658926.html

Проучвателните сондажи край южния бряг на Кипър, конкретно, в 6-и Блок на изключителната икономическа зона на острова, са дали индикации, че там има голямо находище на природен газ. Това заяви министърът на енергетиката на Кипър Йоргос Лакотрипис, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini. Лакотрипис съобщи, че сондажите, провеждани от консорциум на италианската компания ENI и френската Total, са открили „издължена колона от чист природен газ“, на дълбочина 3

Отложиха старта на деветата сесия по Националния иновационен фонд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707576

Отложиха старта на деветата сесия по Националния иновационен фондСтартът на деветата сесия по Националния иновационен фонд (НИФ) ще се забави заради неясни правила. Това обяви икономическият министър Емил Караниколов по време на парламентарния контрол. Той обясни, че е установено , че в правилата за управление на средства на НИФ, по които се извършва осмата сесия на фонда, има текстове,

Петкова: Все още няма становище на ЕК за държавната помощ за американските централи

https://www.actualno.com/business/petkova-vse-oshte-njama-stanovishte-na-ek-za-dyrjavnata-pomosht-za-amerikanskite-centrali-news_658925.html

Към момента становище на Европейската комисия за неправомерна държавна помощ за американските централи няма. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов. „По отношение на прекратяването на договорите с американските централи не мога да кажа нищо по-различно от вече обявеното. Министерствата на енергетиката и финансите работим активно с Еврокомисия

Продаваният на свободния пазар ток в България бил сред най-евтините в ЕС

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/09/3126902_prodavaniiat_na_svobodniia_pazar_tok_v_bulgariia_bil/?ref=rss


Токът, търгуван на свободния пазар в България, е по-евтин от този в повечето страни в Европейския съюз. Това обяви от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутат заради оплакванията на потребители на енергия за повишените цени.<br /><br />Министърът обясни, че среднопретеглената цена за тока на свободния пазар през изтеклата година е била 76.90 лв., или около 39 евро. В същото време в Румъния тя е била 48 евро, а в Унгария - 50...

Две коли се сблъскаха на изхода на Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707569

Две коли се сблъскаха на изхода на ПазарджикКатастрофа е станала на изхода на Пазарджик в посока автомагистрала „Тракия“ в района на Затвора, предаде  „Фокус“. Ударили са се два леки автомобила. Няма пострадали, нанесени са само материални щети. На мястото на инцидента има полицейски патрул, който регулира движението по булеварда. Шофьорите трябва да преминават с повишено внимание,

Федерацията по волейбол подписа рекорден договор за спонсорство за световното

https://www.24chasa.bg/sport/article/6707529

Федерацията по волейбол подписа рекорден договор за спонсорство за световнотоБългарският национален по волейбол се подсили с нов силен играч за световното през 2018г.. Националната лотария става основен спонсор на Българската федерация по волейбол за световното, което ще се проведе от 9 до 30 септември в България и Италия. "Този договор е рекорден като финансови параметри", сподели волейболната легенда Любо Ганев.

2-годишно момиченце се нуждае от спешна операция в чужбина

https://offnews.bg//obshtestvo/2-godishno-momichentce-se-nuzhdae-ot-speshna-operatcia-v-chuzhbina-674533.html

Валя е детенце на 2 години и 2 месеца от Варна.

Детето е родено една седмица преди термин, след нормално протекла бременност, зорко проследявана поради изгубено дете в семейството преди това.

7 фетални морфологии, биохимичен скрининг, назначена амниоцентеза, пренатален ДНК анализ, цитогенетичен анализ - нито едно изследване не показва, че нещо лошо предстои.

Проблемите обаче започват няколко седмици след раждането - с гърчоподобни пристъпи след повръщане.

На двумесечна възраст се установяват разширени странични вентрикули, проследявани ежемесечно ехографски до 4-ти месец, без динамика.

4 месеца по-късно, на 8-месечна възраст, тревожен сигнал в развитието на детето става повод да бъде направена нова ехография, която показва екстремна вътрешна хидроцефалия, потвърдена и от ЯМР.

На 9-месечна възраст Валя претърпява мозъчна операция за поставяне на вентрикулоперитонеален шънт в София.

Последвалите 4-5 месеца след операцията връщат надеждата на семейството, че макар и с тежка диагноза, Валя ще
спечели битката на живота си и ще навакса пропуснато време. Детето бързо напредва в развитието си, вече умее да седи стабилно, пълзи, има стабилна опора на крачетата, прави първи плахи крачки с помощ, произнася срички, озарява всички с усмивка.

Радостта обаче не трае дълго – в следващите месеци на Валя са поставени нови диагнози - Атаксична детска церебрална парализа, заради която родителите чуват мрачните прогнози, че момиченцето няма да проходи, и рядко генетично заболяване - микроделеционен синдром, установено случайно.

Според лекарите състоянието на Валя е свързано с неизяснените докрай причини за загубата на дете преди това.

Към момента Валя се бори с прохождането вече почти една година, но успешно опроверга някои специалисти, защото прави първите си самостоятелни крачки, въпреки че всичко това се случва много бавно и мъчително.

През това време на упорита борба и проправяне на път в живота си Валя е редовно проследявана във връзка със
състоянието на хидроцефалията след поставянето на шънта.

На първата контрола шест месеца след операцията специалисти изказват съмнения, че клапата не работи
ефективно поради липса на съществена динамика в размера на страничните вентрикули. Същото се случва и 9 месеца след операцията. Както и на контролата след 1 година. Но поради липса на остро изявени клинични симптоми на неработеща клапа, не се препоръчва корекция.

Разнопосочните мнения на специалистите в България, както и наблюдаваният регрес в развитието на детето карат семейството да се свърже с някои от най-добрите болници в Европа.

След няколко консултации с водещи специалисти в чужбина е изказано мнение за съществуващ проблем с
клапата на детето.

През януари тази година са направени поредните образни изследвания и консултация в болница в Турция, където
лекарите препоръчват спешна операция за корекция на клапата.

Семейството получава оферта за оперативно лечение на стойност 16 750 долара, но сумата е непосилна за родителите.

Операцията е насрочена за 15 март.

Семейството е подало документи и във Фонда за лечение на деца, но по предварителен разговор очаква отказ, защото има възможност такава операция да се направи и в България. Освен това вземането на решение по случая може да отнеме повече от месец, а детето се нуждае спешно от операцията.  

Ако искате да помогнете на Валя, можете да направите това чрез дарителска сметка: 

Детайли на банковата сметка:

ЦКБ АД

Титуляр: Валентина Благовестова Аргирова

IBAN: BG40 CECB 9790 40H4 6461 00

BIC: CECBBGSF

PayPal: valya_0985@abv.bg

Facebook страницата на кампанията за
набиране на средства: https://www.facebook.com/HopeForValya/

Банките не дават пари на "Газпром" за "Турски поток", проектът поскъпна с 1 млрд. евро

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/09/3126795_bankite_ne_davat_pari_na_gazprom_za_turski_potok/?ref=rss


Проектът "Турски поток" поскъпна с близо 1 млрд. евро и "Газпром" не успява да привлече финансиране от чуждестранни банки, съобщиха руски издания. Те цитират високопоставени представители на корпорацията, които проведоха срещи с инвеститори в Ню Йрок и Лондон.<br /><br />При представянето на резултатите на "Газпром" в оценките на компанията за европейския газов пазар и докъде са стигнали някои от основните нови газопроводи за "Турски поток" се...

Натовски кораби идват във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368761

Три кораба на НАТО, които понастоящем патрулират в Черно море, ще посетят Варна, съобщиха от ВМС за Moreto.net. Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО (SNMG2) под командването на комодор Майкъл Ътли от Кралските военноморски сили, ще пристигне във Варна на 10 февруари.

Голямо находище на газ във водите на Кипър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707540

Голямо находище на газ във водите на КипърМинистърът на енергетиката на Кипър Йоргос Лакотрипис заяви, че проучвателните сондажи край южния бряг на острова, конкретно, в 6-и Блок на изключителната икономическа зона на Кипър, са дали индикации, че там има голямо находище на природен газ, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Ска Келер представи доклад за корупцията и разкритикува Нено Димов

https://offnews.bg//politika/ska-keler-predstavi-doklad-za-koruptciata-i-razkritikuva-neno-dimov-674531.html

Германският евродепутат от групата на "Зелените" Ска Келер представи доклад за корупцията у нас.

Документът цитира проучвания, според които България е най-корумпираната страна в Европейския съюз и на 75-то място от всички държави в света ( според Асоциация "Прозрачност без граници"). Това пряко оказва влияние върху индекса на свободата на медиите у нас - България е на 109-то място по медийна свобода в света, което ни нарежда на последно място в ЕС.

Докладът препоръчва работата на българската прокуратурата трябва да бъде по-прозрачна. Структурата на прокуратурата трябва да дава възможност за качествено разследване на случаи на корупция по високите етажи на властта. 

Посочва се още, че Специализираната прокуратура за борба с корупцията в Румъния през 2015 г. е повдигнала 1250 обвинения срещу държавни служители, сред които са един министър-председател, петима министри, 16 депутати и 97 кметове и зам.-кметове. За сравнение, българската прокуратура е образувала едва 8 обвинителни акта за корупционни практики в рамките на една година.

Ска Келер заяви, че за Брюксел е важно да следи какво се случва в държавите членки на ЕС и дали те спазват основните европейски ценности като върховенство на правото. Тя даде пример с Малта, където наскоро беше убита журналистката Дафне Каруана. Келер каза още, че всяко едно правителство трябва да работи максимално срещу корупцията. Тя беше категорична, че не се меси във вътрешните работи на България, а и върши работата, тъй като ЕС е съюз на ценности и закони.

Ска Келер изрази опасения по повод скептицизма на екоминистъра Нено Димов за екологичните промени. Според нея той трябва да постави проблема с промяната в климата като приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на околната среда.

На събитието присъстваха още съпредседателят Борислав Сандов и Зарица Георгиева от "Зелените" и адвокат Александър Кашъмов, който е автор на доклада  "Борбата с корупцията: от ангажименти към действие".

Борислав Сандов добави, че "Зелените" ще предприемат конкретни стъпки по доклада.    

Ска Келер представи доклад за корупцията и и разкритикува Нено Димов

https://offnews.bg//politika/ska-keler-predstavi-doklad-za-koruptciata-i-i-razkritikuva-neno-dimov-674531.html

Германският евродепутат от групата на "Зелените" Ска Келер представи доклад за корупцията у нас.

Той цитира проучвания, според които България е най-корумпираната страна в Европейския съюз и на 75-то място от всички държави в света ( според Асоциация "Прозрачност без граници"). Това пряко оказва влияние върху индекса на свободата на медиите у нас - България е на 109-то място по медийна свобода в света, което ни нарежда на последно място в ЕС.

Докладът препоръчва работата на българската прокуратурата трябва да бъде по-прозрачна. Структурата на прокуратурата трябва да дава възможност за качествено разследване на случаи на корупция по високите етажи на властта. 

Посочва се още, че Специализираната прокуратура за борба с корупцията в Румъния през 2015 г. е повдигнала 1250 обвинения срещу държавни служители, сред които са един министър-председател, петима министри, 16 депутати и 97 кметове и зам.-кметове. За сравнение, българската прокуратура е образувала едва 8 обвинителни акта за корупционни практики в рамките на една година.

Ска Келер заяви, че за Брюксел е важно да следи какво се случва в държавите членки на ЕС и дали те спазват основните европейски ценности като върховенство на правото. Тя даде пример с Малта, където наскоро беше убита журналистката Дафне Каруана. Келер каза още, че всяко едно правителство трябва да работи максимално срещу корупцията. Тя беше категорична, че не се меси във вътрешните работи на България, а и върши работата, тъй като ЕС е съюз на ценности и закони.

Ска Келер изрази опасения по повод скептицизма на екоминистъра Нено Димов за екологичните промени. Според нея той трябва да постави проблема с промяната в климата като приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на околната среда.

На събитието присъстваха още съпредседателят Борислав Сандов и Зарица Георгиева от "Зелените" и адвокат Александър Кашъмов, който е автор на доклада  "Борбата с корупцията: от ангажименти към действие".

Борислав Сандов добави, че "Зелените" ще предприемат конкретни стъпки по доклада.    

Историческа визита на сестрата на Ким Чен Ун в Южна Корея

https://www.actualno.com/asia/istoricheska-vizita-na-sestrata-na-kim-chen-un-v-ujna-koreja-news_658923.html

Делегацията на КНДР начело с номиналния държавен глава на страната Ким Йон Нам пристигна в Република Корея, съобщи телевизионният канал Вай Ти Ен. Самолетът от Пхенян се е приземил на международното летище Инчон, близо до столицата Сеул. Делегацията се състои от 22 души и в нея е включена и Ким Йо Джон – по-малка сестра на лидера на комунистическата държава Ким Чен Ун. Веднага след пристигането си севернокорейските гости ще се отправят към ПьонгЧан, където тази вечер ще бъде церемони

Руският информатор на УАДА си направи пластична операция

https://offnews.bg//zimni/ruskiat-informator-na-uada-si-napravi-plastichna-operatcia-674543.html

Бившият шеф на московската антидопингова лаборатория и главен информатор на УАДА по въпросите за държавната подкрепа на употребата на забранени вещества в Русия Григорий Родченков си е направил пластична операция.

Според информация на американския тв канал CBS действията му са продиктувани от страх да не бъде убит.

Той е гостувал в студиото за интервю, като се е появил с бронежилетка и съвсем друга външност.

В разговора, човекът, представящ се за Родченков, е заявил, че Русия и Владимир Путин се опитват да стигнат до него и да го убият дори и на територията на САЩ.

Благодарение на разкритията на Родченков за машинациите по време на олимпиадата в Сочи 2014 се стигна до жестоки наказания за руските спортисти, а участието на страната в Пьонгчанг ще мине под неутрален флаг и редуциран състав.

ВИДЕО

Президентът назначи временен началник на НСО

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prezidentyt-naznachi-vremenen-nachalnik-na-nso-2077653

Президентът Румен Радев назначи полковник Росен Тодоров да изпълнява правомощията на началник на Националната служба за охрана (НСО)

Шефъ

Бум на български търговци в eBay

http://econ.bg/Новини/Бум-на-български-търговци-в-eBay_l.a_i.757654_at.1.html

Бум на българските търговци в световната онлайн търговска платформа eBay е регистриран през миналата година, а очакванията за тази са броят на...

Специализирана операция в сливенско село, иззети са незаконни оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707530

Специализирана операция в сливенско село, иззети са незаконни оръжияНовозагорски криминалисти са разкрили незаконно притежавано оръжие в хода на специализирана операция по противодействие на общоопасните престъпления. Иззети са самоделно оръжие, боеприпаси и нерегистриран револвер. Това съобщиха от ОДМВР-Сливен. Акцията е осъществена на 8 февруари от служители на сектор „Криминална полиция“ при Районно

Заловиха двама джихадисти от "Бийтълс" в Сирия

http://clubz.bg/64008-zaloviha_dvama_djihadisti_ot_bijtyls_v_siriq

Джон джихадиста. Снимка от тв екран.

Сирийски кюрдски бойци са заловили двама британски членове на групировката "Ислямска държава", известни с участието си в изтезания и убийства на западни заложници, предаде Ройтерс.

Заловените са последните все още намирали се на свобода членове на група от четирима бойци, известни като "Бийтълс" заради английския си акцент.

Двамата мъже бяха идентифицирани като Александя Коти и Ел Шафи Елшейх.

Те били пленени от бойци на Сирийските демократични сили (СДС) в началото на януари в Източна Сирия. Новината обаче бе огласена едва сега.

През януари 2017 г. Държавният департамент на САЩ наложи санкции срещу Коти, като обяви, че той е бил пазачът на "Бийтълс" и "вероятно е участвал в извършвани от групата екзекуции и изключително жестоки методи за мъчения". Според дипломатическото ведомство Коти действал и като вербовчик. Той бил обвинен за вербуването на няколко британски граждани за "Ислямска държава".

През март 2017 г. Държавният департамент санкционира и Елшейх, като съобщи, че за него има информация, че "си е спечелил репутация със симулирано удавяне, фалшиви екзекуции и разпъвания на кръст, докато е бил тъмничар на "Ислямска държава".

Най-прочутият от четиримата членове на групата е Мохамед Емуази, известен като Джон Джихадиста. Той си спечели мрачната слава на екзекутор на заложници. Показан е в няколко клипа на "Ислямска държава" да обезглавява пленници.

Предполага се, че Джон Джихадиста - британски гражданин от арабски произход, е бил убит при ракетен удар на САЩ и Великобритания през 2015 г. в сирийския град Рака.

Вестник ”Дейли мирър” купува ”Дейли експрес” и ”Дейли стар”

http://dnes.dir.bg/news/vestnitzi-deyli-mirar-26866145

Издателят на британския вестник "Дейли мирър" ще плати 126,7 млн. британски лири в брой и акции за конкурентните издания "Дейли експрес" и "Дейли стар".

Новите жилища се увеличават през последното тримесечие на 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/09/3126898_novite_jilishta_se_uvelichavat_prez_poslednoto/?ref=rss


Новите жилища се увеличават с 5.4% през четвъртото тримесечие на 2017 г. в сравнение със същия период на 2016 г., показват предварителни данни на Националния статистически институт. В експлоатация са въведени 659 сгради с общо 2 046 жилища в тях. На годишна база жилищата в новите сгради намаляват с 14.8%.<br /><br />Статистиката отчита, че се увеличава броят на новопостроените къщи и вили, докато броят на новопостроените жилищни кооперации и сградите от смесен тип намалява.<br...

Износът и вносът от ЕС растат еднакво през 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/09/3126845_iznosut_i_vnosut_ot_es_rastat_ednakvo_prez_2017_g/?ref=rss


Износът на България за страните от ЕС през единайсетте месеца на 2017 г. се увеличава с 11.4%, показват данните на Националния статистически институт. Експортът в периода януари - ноември е на стойност 31.9 млрд. лв.<br /><br />Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.5% от износа за държавите - членки на ЕС.<br /><br />Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Артикули, класифицирани главно...

Росен Тодоров временно начело на НСО

http://clubz.bg/64007-rosen_todorov_vremenno_nachelo_na_nso

С указ президентът Румен Радев освободи бившия шеф на НСО Ангел Антонов и назначи полк. Росен Тодоров за временен шеф на Националната служба по охрана (НСО), съобщиха от пресцентъра на президентството.

Антонов подаде оставка в края на януари, след като НСО стана обект на проверка за злоупотреби.

"Ген. Антонов е депозирал пред Президента на Република България писмо, с което желае да бъде освободен от поста. Решението на Министерския съвет e във връзка със съгласувателно писмо от администрацията на Президента, каквото е изискването на Закона за НСО", беше официалното съобщение по повод оставката на Антонов.

Със сигурност срещу генерала сега тече проверка от Военната прокуратура, макар че оттам не коментират. Според медии става въпрос за сигнали на двама негови подчинени, че се е разпореждал с държавни коли и бази, докато е ходил на лов.

Името на Антонов - типичен верен апаратчик на ГЕРБ, "въртян" преди това на ръководни длъжности в полицията, бе замесено и с нулевата реакция на службата по оплакването на председателя на ВКС Лозан Панов, че са разхлабени болтове на служебния мерцедес. Това дори доведе до отказ на Панов да ползва службата и сега се вози с тойота на съда.

В президентството постъпили няколко сигнала срещу началника на службата и неговите служители, се разбра около оставката.

Росен Тодоров работи в НСО от 1992 г. Преди това е бил офицер в армията. От 2016 г. е зам.-началник на НСО.

Ето и визитката на Тодоров

Роден на 13.06.1968 г. в гр. Брезник, обл. Перник.
Семеен, с две деца.

Образование:

Полк. Росен Тодоров завършва ВНВУ „Васил Левски“ със специалност „Войсково разузнаване“.

Кариера:

Офицер от Българската армия от 1990 г. до 1992 г.
През 1992 г. е назначен на кадрова военна служба в НСО, като последователно заема длъжностите разузнавач, инспектор, старши инспектор, главен инспектор, началник на група, началник на сектор. От началото на септември 2016 г. изпълнява работа по вътрешно съвместителство като началник на отдел 03.
Със заповеди на началника на НСО е повишаван в поредно офицерско звание, както следва:
1993 г. – старши лейтенант;
1997 г. – капитан;
2000 г. – майор;
2003 г. – подполковник;
2006 г. – полковник.

Борисов: Всички препоръки от евродоклада да са изпълнени до 2-3 месеца (Стенограма)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707510

Борисов: Всички препоръки от евродоклада да са изпълнени до 2-3 месеца (Стенограма)"По всяка препоръка искам да има графика на изпълнението – 100 процента, примерно, антикорупционен закон, на 70 процента – втора точка, на 90 – трета точка, на четвърта… Препоръките и срок докога ще стане. Всички препоръки да са изпълнени в следващите 2-3 месеца максимум. Това трябва да се направи, ако не е направено" Това заяви премиерът Бойко

Как би изглеждал Пеевски като холивудска звезда

http://www.transmedia.bg/2018/02/09/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b1%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bb-%d0%bf%d0%b5%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d1%85%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d1%83%d0%b4/

 

 

Тази поредна фалшива новина, с която смятам да напълня днес интернета, е важна само заради кривото огледало, в което се превръща нашата действителност.

И тъй. Пристига Пеевски в Холивуд с раздрънкания си опел. Няма никакви киностудии, не притежава даже собствена камера, но това не пречи да го охраняват десетина здравеняци с бронежилетки и автоматично оръжие. Здравеняците му отцепват трасе както до Холивуд, така и вътре из студиата. Който им се мотае в краката, напуска снимачната площадка.

Пеевски започва да снима филми в студиото, което изобщо не и притежава, а майка му го е купила с кредит от банка. Лека полека завършва театрална академия и започва работа в националната театрална служба. Междувременно поработва малко и във филмовите бедствия и аварии, доколкото да добие представа как точно се става бедствие.

Кинопродукцията си върви в това време паралелно. Филмите са основно хорър, съчетан с фентъзи. Главните герои изчезват бързо от хоризонта. Повечето – с пачки под мишница. Други – с букети и венци. Трети минават само с лек уплах.

В ранните филми името на Пеевски изобщо отсъства. Но пък има стари и млади режисьори и продуценти, които с радост си слагат имената там, където е нужно. Продукциите се умножават в геометрична прогресия, за да запълват все по-големите нужди на собственика. Да, междувременно Пеевски е собственик на киностудии и театрално-лотарийни салони, явяващи се негов принос към високото изкуство. Изкуствоведите – цивилни и формени, ръкопляскат. Разбира се, само тези, които са без белезници.

И така Холивуд се събужда една сутрин със Закон за Холивуд. Негов автор, продуцент и режисьор е Пеевски. В закона има само една клауза: Холивуд е мой.

Добро утро на всички, които спаха добре тази нощ.

ЕНЧО ПИРОНКОВ – ТАЗИ ИЗЛОЖБА НЕ Е ЗА ЖУРНАЛИСТИ…

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284713_%D0%95%D0%9D%D0%A7%D0%9E+%D0%9F%D0%98%D0%A0%D0%9E%D0%9D%D0%9A%D0%9E%D0%92+%E2%80%93+%D0%A2%D0%90%D0%97%D0%98+%D0%98%D0%97%D0%9B%D0%9E%D0%96%D0%91%D0%90+%D0%9D%D0%95+%D0%95+%D0%97%D0%90+%D0%96%D0%A3%D0%A0%D0%9D

 Този четвъртък се състоя откриването на изложбата на известния български художник Енчо Пиронков.

Прочутият повече от половин век в цял свят творец, представи мистериозна изложба без име, на която бяха показани  колoритни и пълни със живот картини.

За съжаление големият творец надменно изгони студенти от Факултета по журналистиака и масова комуникация на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с думите: „Не се занимавам със журналисти, мнения да давам и да разказвам. Аз говоря с моите приятели и съм направил изложбата за тях“.

 

 

Студентака, която се опита да разговаря с Енчо Пиронков коментира случая: „Когато дойдох на стаж в Sofiapress.com ми обясниха, че това е медия, която се стреми да синтезира дейностите на трите творчески съюза в България – Съюз на българските писатели, Съюз на българските художници и Съюз на българските журналисти. Мисията на изданието sofiapress е да представя и запознава хората с българската култура. Затова за мен бяха голяма изненада, думите: „Тази изложба не е за журналисти„, особено след като чакахме да разговаряме с него повече от час.

 

Енчо Пиронков, който е известен с невероятните багри в картините си, посветени на селския Бит и стария Пловдив, работи и в областта на приложното монументално изкуство и сценичната декорация. Декорите за филма „Сватбите на Йоан Асен са дело на Енчо Пиронков. Негови творби са част от колекцията на Националната художествена галерия, притежание са на колекционери по целия свят. “ За изкуството времето няма значение. Или е изкуство, което влиза във вечността, или не е. Аз съм вече във вечността“, намерихме за него в интернет. 

Енчо Пиронков е носител на престижни отличия, сред които награда на Съюза на българските художници, орден „Кирил и Методий“, званието „заслужил художник“, както и орден „Стара планина“ – първа степен.

Затова нашето разочарование е още по-голямо.

 

Студенти от Факултета по журналистиака и масова комуникация на Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Корупционният скандал в Гърция се разраства

http://www.cross.bg/parlamenta-podkypi-evro-1567422.html

/КРОСС/ Ескалира скандалът за корупция в Гърция. Правителството предаде случая за разглеждане в парламента. Един след друг дават показания пред парламентарната комисия за борба с корупцията политиците, които според разследването са получавали подкупи от швейцарска фармацевтична компания, съобщава БНР. Днес прокуратурата в Атина изпрати искане към швейцарските и кипърските власти, за да се отворят банковите сметки на посочените в разследването лица. „Това е единственият начин, за да се докажат или отхвърлят показанията на свидетелите", съобщават от прокуратурата. Всички свидетели по скандала са защитени поради риска от техните разкрития. Информацията, която достигна до депутатите, е за подкупи от 100 хиляди евро до няколко милиона евро, за да се толерира незаконното увеличение на цената на животоспасяващи лекарства. С решение на парламента след изслушване на заподозрените ще се даде ход на делото. Досега никой от посочените висши гръцки политици не признава, че е получил подкуп. Това са двама бивши премиери и осем бивши министри. Сред тях е еврокомисарят по миграцията, както и директорът на националната банка. Опозицията обвинява правителството за "клевета" срещу политически противници.    

Как БСП стана постмодерна

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/02/09/3126848_kak_bsp_stana_postmoderna/?ref=rss


<br />Столетницата стана постмодерна, когато разкри Джудит Бътлър. Бътлър е всъщност Джеймс Бонд или, по-точно, Джейн Бонд. Бътлър е диверсионна операция в тила на православието, която цели то да загуби моралните устои, които едва намери след падането на комунизма.<br /><br />Бътлър е американка и то с нетрадиционна сексуална ориентация. Тези два фактора бяха достатъчни за разкриването й като Джеймс Бонд с помощта на специалистите от библиотекарския. Щирлиц никога не би...

Какво се случва в Би Ай Телевизия

http://clubz.bg/64006-kakvo_se_sluchva_v_bi_aj_televiziq

Новият собственик на Би Ай телевизия Мирослав Янев буквално "влезе с бутонките" само ден след обявяването на продажбата. Днес телевизията не излъчва никакви предавания, а само повторения на стари.

Новият собственик събрал екипа на предаването "Код 11-13" 15 минути преди ефир и съобщил, че няма да има предаване. Свалено е почти всичко от програмата с изключение на новините. Цял ден продуценти звъняха на поканените събеседници, за да отложат участията им. На екипа било обяснено, че предстоят генерални промени. Предавания няма да се излъчват и през уикенда.

Каква ще е съдбата на програмния директор Сашо Диков все още не е ясно.

"Нормално е да си тръгна с хората, които са ми предложили работата и си отиват. Но все пак, следващата седмица предстоят разговори, ще видим какво ще предложи като условия новият собственик. Има варианти за доброто бъдеще на телевизията. Той твърди, че е "за" свободата на словото, че е американски възпитаник", коментира Диков пред Клуб Z.

Той не можа да посочи докога телевизията няма да излъчва предавания. Нито какви са идеите на Янев за новата програмна схема.

Гости и журналисти изразиха възмущението си във фейсбук.

"Бях поканен като гост в телевизия BIT от 11.00 часа в едно с адвокат Марковски, за обзорно обсъждане на политически и други важни събития от последните дни. На влизане на паркинга на телевизията с автомобила ми в 10.45 часа, бях засечен от кортеж луксозни возила, управлявани от здрави гологлави интелигенти, които охраняваха новия собственик. С влизането си в телевизията беше издадена светкавична заповед за прекратяване на всички предавания освен новините. Настана хаос и объркване, който съм преживял и в ТВ7, лично. Видимо, теорията на жеста не е позната на тъмните балкански субекти!", написа бившият служител на НСО Николай Марков, поканен днес като събеседник.

Ето какво написа и журналистът Полина Паунова, която заедно с колежката си Силвия Великова води съботното публицистично предаване "Хайд парк":

"Като обещах честност – ето я честността: Утре (10.02.2018 г) няма да има „Хайд парк“ в ефира на Би Ай Ти. (Вероятно телевизията ще излъчи повторение). Решението за това ни бе съобщено от продуцента на предаването в общ част между него, мен и Силвия Великова във Фейсбук. Като причина: спират се всички предавания в телевизията до второ нареждане.

Какви бяха темите: в традиционната рубрика под лупа щяхме да говорим за събитията от седмицата с колегата журналист Пламена Тодорова (Клуб З), скулпторa Велислав Минеков и юристa Александър Пелев. Щяхме да обсъдим коалицията в Германия с бившия генерален консул в Мюнхен Венета Момчева.

И разбира се – най-голямо внимание щяхме да обърнем на закона „Пеевски“ - за медиите. По тази тема щяхме да разговаряме с юриста Александър Кашъмов и Красимир Гарджков. След това щяхме да продължим за свободата на медиите с новото онлайн издание „Тоест“ - с Йовко Ламрев.

Нямаше да подминем и посещението на холандския премиер Рюте. Но нямаше като „Стандарт“ да съобщим, че Холандия ни подкрепя за Шенген. Щяхме да обясним защо не го прави с преподавателя от СУ Христо Христев и евродепутата от ЕНП Светослав Малинов. Или иначе казано щяхме да говорим за всеобхватната корупция в България.

В четвъртък стана ясно, че българските емигранти в САЩ братята Павел и Румен Вълневи продадоха телевизията, която основаха през 2015 г. Обявиха го в обръщение до зрителите на канала. Новият собственик е телевизионният продуцент Мирослав Янев. Той е работил по тв форматите "Стани богат", "Семейни войни" и "Столът", които бяха излъчвани по Нова телевизия. След 2010 г. той е изпълнителен директор на продуцентската компания MediaPro Entertainment, която е част от СМЕ (Central European Media Enterprises), собственик на бТВ.

Телевизия Би Ай Ти започна да излъчва на 14 септември 2015 г. Тя бе насочена към българската емигрантска общност в САЩ и останалите държави по света. Студиата на телевизията са в Чикаго и в София. Водещ на централните новини е звездата на CNN Ралица Василева, а основен консултант на проекта бе бившият директор на Ефир2 на БНТ и прессекретар на президента Петър Стоянов Нери Терзиева.

Новият собственик не е обявил публично намеренията си. Пред отделни служители е казано, че "телевизията завива в посока ентъртейнмънт" и че предаванията ще бъдат спрени "за около месец".

В момента тече събрание с екипа. Предстои публикуването на изявление от новия собственик.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ.

 

Словения въвежда ново електронно таксуване за магистралите

http://www.mediapool.bg/sloveniya-vavezhda-novo-elektronno-taksuvane-za-magistralite-news275337.html

Словения въвежда ново електронно таксуване за превозни средства с тегло над 3.5 т, движещи се по високоскоростните пътища, от 1 април 2018 г. Това съобщиха от Министерство на външните работи.  След тази дата няма да бъде възможно заплащането на пътната такса на пунктовете за тази цел, както и използването на електронни карти ДАРС и устройствата АВС. Всяко тежкотоварно превозно средство ще се регистрира с цел използването на системата DarsGo, както и трябва да е снабдено с устройството DarsGo, чрез което се начислява пътната такса. Към момента регистрирането и получаването на DarsGo възможно в сервизите DarsGo. Регистрацията ще бъде възможна и на бензиностанции. Препоръчва се потребителите на системата DarsGo да сторят това възможно най-бързо, за да избегнат очакваните опашки за регистрация при преминаването към новата система. Заплащането на пътните такси по сега действащата система може да се извършва до края на деня на 31 март 2018 г. включително. ДАРС не предвижда „период за толеранс”. За да се избегнат недоразумения, старата и новата система за таксуване за преминаване през Словения няма да работят паралелно. Словенските власти подчертават, че при липса на регистрация и устройство ще бъдат налагани глоби както на водачите на автобусите и тежкотоварните автомобили, така и на собствениците на фирмите, които своевременно не са предприели необходимите действия. Информация за снабдяване с устройството DarsGo може да бъде намерена на интернет страницата www.darsgo.si.

ВМРО се отрече от Луков марш, след като ДПС ги посочиха за организатори

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/09/3126888_vmro_se_otreche_ot_lukov_marsh_sled_kato_dps_gi/?ref=rss


ВМРО и младежката организация нямат нищо общо с организирането на Луков марш, каза депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди. Думите му бяха в отговор на изявление на Джейхан Ибрямов от ДПС. "Младежко ВМРО е съорганизатор на така наречения "Луков марш", подкрепян от Красимир Каракачанов. Валери Симеонов, вицепремиерът, вместо да заглушава шума по Слънчев бряг, не видя с очите си разпространението на фашистки значки, запалки и други с образа на Хитлер, а Волен...

Откриха част от череп в гардероб

https://www.actualno.com/crime/otkriha-chast-ot-cherep-v-garderob-news_658930.html

Част от човешки череп е намерена в гардероб в жилище във Велико Търново, съобщиха от ОДМВР – Велико Търново. Вчера съдействие в полицейското управление е потърсила 22-годишна жена от Русе. Тя обяснила, че в гардероб на жилище във Велико Търново, което ползвала под наем, е намерила част от човешки череп. На мястото е изпратен полицейски екип, извършен е оглед. По случая е започнато досъдебно производство.

Проф. Кантарджиев: Грипът още не е минал, трябва много да се внимава

http://www.moreto.net/novini.php?n=368763

След пика на грипа, в момента боледуват 120 хиляди души и поне сто от тях са с тежка дихателна недостатъчност. Това заяви в "Здравей България" професор Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести болести. "Грипът още не е минал.

НА ЖИВО: Всичко най-интересно от ден №5 на Sofia Open

https://www.actualno.com/tennis/na-jivo-vsichko-naj-interesno-ot-den-5-na-sofia-open-news_658922.html

Супер турнирът Diema Xtra Sofia Open в София продължава с пълна сила и днес, Надпреварата навлиза в решаваща фаза, а след драматичния ден №4 в дебютния мач на Стан Вавринка зрелището в петък изглежда гарантирано. Битките започват в 12:00 часа, като още в първия двубой ще видим страхотен сблъсък между намиращия се в супер форма в зала "Арена Армеец" Мариуш Копил срещу участвалия в най-дългия мач до момента Жил Мюлер КОИ БИТКИ НИ ЧАКАТ ДНЕС ВИЖТЕ ТУК Очаквайте и днес пълен обзор от м

ДПС: Патриотите минират неимоверните усилия на Борисов

http://dnes.dir.bg/news/dps-patrioti-kabinet-borisov-3-26866101

Крайните националисти минират неимоверните усилия на Бойко Борисов за решаването на проблема между ЕС и Турция, заявиха от ДПС.

Логан Пол се завърна, ще дари 1 млн. долара за превенция на самоубийствата

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/02/09/3126350_logan_pol_se_zavurna_shte_dari_1_mln_dolara_za/?ref=rss


Един от най-популярните влогъри и идол на милиони тийнейджъри по света Логан Пол, който преди няколко седмици разпали публичен скандал, след като публикува видео от японската "Гора на самоубийците", се завърна в платформата за видеосподеляне YouTube.<br /><br />Във видеото му се виждаше, макар и замазана, жертва на самоубийство, а то беше видяно повече от 6 милиона пъти, преди Пол да го свали. В записа той се шегуваше за мъртвото тяло и го приближаваше с неприемлива...

Парламентът одобри окончателно закупуването на някои терапии без обществени поръчки

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/02/09/3126876_parlamentut_odobri_okonchatelno_zakupuvaneto_na_niakoi/?ref=rss


Депутатите приеха на второ четене промяна, позволяваща лекарствата, които не се продават в България, но са достъпни в ЕС и са без алтернатива, да се купуват от болниците директно вместо с обществена поръчка. За целта тези терапии ще отпаднат от обхвата на Закона за обществените поръчки.<br /><br />Тези лекарствени продукти са включени в списъка по чл. 266а, ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина и са предназначени най-вече за редки заболявания. По...

ДПС обвини националистите в антисемитизъм и териториални претенции към съседите

https://www.actualno.com/politics/dps-obvini-nacionalistite-v-antisemitizym-i-teritorialni-pretencii-kym-sysedite-news_658920.html

Виждаме, че крайните националисти освен антисемитски действия и ксенофобски изявления, предявяват и териториални претенции към наши съседи като Македония и Гърция. Също така те минират неимоверните усилия на Бойко Борисов за решаването на проблема между ЕС и Турция. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов. „Преди около 7-8 месеца в ЕК по недискриминация и нетолерантност в Европа имаше една позиция относно антисемитизма, ксенофобията и езика омразата.

659 нови сгради са построени в края на миналата година

http://www.cross.bg/trimesechie-chetvurtoto-sgradi-1567421.html

/КРОСС/ По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през четвъртото тримесечие на 2017 г. е 659, а новопостроените жилища в тях са 2 046. Спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. сградите са с 34 повече, или с 5.4%, докато жилищата в тях намаляват с 354, или с 14.8% (фиг. 1). От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през четвъртото тримесечие на 2017 г. със стоманобетонна конструкция са 75.0%, с тухлена - 21.5%, с друга - 2.6%, и с панелна - 0.9%. Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (75.9%), следвани от жилищните кооперации (13.5%). През четвъртото тримесечие на 2017 г. в сравнение с четвъртото тримесечие на 2016 г. броят на новопостроените къщи и вили се увеличава, докато броят на новопостроените жилищни кооперации и сградите от смесен тип намалява. Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна - 92 сгради с 454 жилища в тях, Бургас - 86 сгради с 393 жилища, и Пловдив - 85 сгради с 299 жилища (фиг. 2). Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (35.5%), следват тези с три стаи (33.1%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи - 4.2% (фиг. 3). Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през четвъртото тримесечие на 2017 г. е 194.0 хил. кв. м, или със 7.1% по-малко в сравнение със същото тримесечие на 2016 г., а жилищната площ намалява с 8.3% до 120.1 хил. кв. метра (фиг. 4)

Обвиниха активистка от #MeToo, че опипвала мъж между краката

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/obviniha-aktivistka-metoo-che-opipvala-maj-mejdu-krakata.html

Калифорнийската депутатка Кристина Гарсия - една от лидерките на движението #MeToo срещу сексуалните посегателства, бе обвинена в домогване към мъжко внимание, съобщава dir.bg.

Кратки новини: Ремонтът на пътя за Перник през Владая ще продължи напролет

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/09/3126854_kratki_novini_remontut_na_putia_za_pernik_prez_vladaia/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Ремонтът на пътя за Перник през Владая ще продължи напролет<br /><br />Ремонтът на пътя от София за Перник през квартал "Княжево" ще продължи напролет, каза днес в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той уточни, че в частта на...

Кратки новини: Абонатите на EVN са използвали с близо 18% по-малко ток през януари

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/09/3126854_kratki_novini_abonatite_na_evn_sa_izpolzvali_s_blizo/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Абонатите на EVN са използвали с близо 18% по-малко ток през януари<br /><br />Средното потребление на битовите клиенти в Югоизточна България през януари 2018 г. е 400 киловатчаса, което е със 17.8% по-малко спрямо същия месец на миналата година. До 300 киловатчаса са консумирали 51% от...

Кога ще спрат емигрантските пари?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6706912

Кога ще  спрат емигрантските пари? 1,2 млрд. лв. за година са приходите от българи, временно работещи в чужбина Вчера 24 часа писа, че за последното десетилетие в България са постъпили 16,7 милиарда лева от български емигранти в чужбина. В последно време преводите са близо 1,7 милиарда лева годишно. В топ 10 на страните, от които се изпращат средствата,

Русенка намери човешки череп в гардероба си

https://offnews.bg//112/rusenka-nameri-choveshki-cherep-v-garderoba-si-674540.html

Част от човешки череп е намерена в гардероб в жилище във Велико Търново, съобщиха от ОДМВР – Велико Търново.

Вчера съдействие в полицейското управление е потърсила 22-годишна жена от Русе. Тя обяснила, че в гардероб на жилище във Велико Търново, което ползвала под наем, е намерила част от човешки череп.

На мястото е изпратен полицейски екип, извършен е оглед.

По случая е започнато досъдебно производство.

Пребиха руски ТВ водещ пред очите на приятелката му (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/prebiha-ruski-tv-vodesht-pred-ochite-na-prijatelkata-mu-video-news_658919.html

Руски телевизионен водещ е бил нападнат и жестоко пребит от неизвестни лица пред очите на ужасената му приятелка. Инцидентът, който се случил насред оживена московска улица, е бил записан от камерата на видео регистратора. Докато пътувал с приятелката си към дома късно вечерта, Владислав Чижов, водещ на предаването "Решала", излъчвано от телевизионния канал "Че изведнъж бил засечен от черен джип. На кадрите се вижда как колата на нападателите внезапно блокира пътя на автомобила

Съдът в Страсбург отказа да гледа жалба по осъдителна присъда за реч на омразата

https://offnews.bg//sviat/sadat-v-strasburg-otkaza-da-gleda-zhalba-po-osaditelna-prisada-za-rech-674539.html

Европейският съд по правата на човека обяви за недопустима жалбата на босненски гражданин по делото Смаич срещу Босна и Херцеговина във връзка с осъждането му по наказателно дело за негови изявления в Интернет форум през 2010 г., съобщиха от Българския хелзинкски комитет. 

Жалбоподателят Смаич, по професия адвокат, се определя като бошняк. През 2010 г. по повод на тиражирани в общественото пространство предложения преобладаващо населената с изповядващи християнството сърби Република Сръбска да се откъсне от Босна и Херцеговина жалбоподателят Смаич публикува в интернет форум идеи за това какви военни действия би следвало да се извършат от страна на бошняците в Босна и Херцеговина срещу тези сърби.

В изявленията си той говори за „смръдливата Коледа"; за нуждата бошняците „да се отървем от опасността в гърба ни", каквато представляват „сръбските села" Буквик, Гайеви и Церик, „по същия начин, по който го направихме през 1992 г.", препращайки към кървавите събития по време на войната в Босна и Херцеговина от 1992 до 1995 г.; как центърът на град Бръчко „трябва бавно да бъде прочистен", тъй като „там живеят сърби, надошли от различни дупки"; както и че бръчкият квартал Илицка е „поселище, състоящо се предимно от радикализирани сърби, които [...] първи трябва да бъдат атакувани и неутрализирани".

Срещу Смаич е започнато наказателно преследване и първоинстанционен съд го намира за виновен за това, че подбужда към национална, расова и религиозна омраза или нетолерантност. Той получава условна присъда за една година с тригодишен изпитателен срок, отнети са му персонален компютър и лаптоп и е осъден да плати съдебни разноски в размер на приблизително 50 евро.

Смаич обжалвал присъдата, сочейки, наред с друго, че не е подбуждал омраза, а просто е изразил лично мнение за това как следва да се постъпи при един хипотетичен сценарий, който е част от „реалния свят". По жалбата му апелативният съд се произнася, че въпреки хипотетичната форма на изявленията му, те следва да се разглеждат в цялост и не представляват реч, която се ползва с гаранциите на свободата на изразяване, а застъпничество за стратегия за поведение спрямо цяла една етническа група в Босна и Херцеговина. Смаич обжалва това решение пред конституционния съд на страната, позовавайки се, наред с друго, и на Член 10 от Европейската конвенция за правата на човека, прогласяващ свободата на изразяване. Конституционният съд отхвърля тази жалба, мотивирайки се, че речта на Смаич може да бъде ограничена на основанията на Параграф 2 от Член 10 на Конвенцията.

ЕСПЧ обявява жалбата на Смаич за очевидно недопустима. Съдът посочва, че намесата в свободата му на изразяване е била предписана в наказателния закон на държавата и следователно не е незаконна или произволна; че това ограничение преследва легитимна цел, а именно – защитата на правата на другите; както и че средствата, с които тази цел е преследвана, са пропорционални, а мотивите за употребата на тези средства са били относими и достатъчни.

ЕСПЧ отбелязва, че макар изказванията на жалбоподателя да касаят хипотетичен сценарий, те засягат чувствителните етнически взаимоотношения в следвоенното босненско общество. Същевременно от максималния размер на наказанието, който е пет години лишаване от свобода, националните съдилища наложили едва една, при това с изпитателен срок, което не е прекомерно. 

Населението на Варна се увеличило с 10 %

http://www.moreto.net/novini.php?n=368760

Населението на Варна се е увеличило с 10 % през последните години, показват данните на Евростат, научи Moreto.net. Освен морската столица само София бележи ръст - с 30 %. 24 на сто от жилищата в столицата са необитаеми, във Варна – 30%, отчитат още от Евростат.

Китайският концерн Haier ще листне акции и във Франкфурт

https://www.investor.bg/novini/130/a/kitaiskiiat-koncern-haier-shte-listne-akcii-i-vyv-frankfurt-255494/

Компанията може да стане един от първите играчи на младата борса CEINEX – съвместен проект между Пекин и Берлин

САЩ, Германия и Италия с най-голям златен резерв, Турция измести Индия от първите 10

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707473

САЩ, Германия и Италия с най-голям златен резерв, Турция измести Индия от първите 10По данни на Световния съвет за златото златният резерв на Турция към настоящия момент възлиза на 564,80 тона. По този показател Турция се нарежда сред първите 10 държави в света с най-голям резерв от злато и е изместила от 10-ото място Индия. Според същия източник първенството по златни резерви държи в света е на САЩ - 8133 тона,

В Мексико задържаха главатаря на най-големия наркокартел

https://www.actualno.com/america/v-meksiko-zadyrjaha-glavatarja-na-naj-golemija-narkokartel-news_658916.html

В Мексико беше задържан Хосе Мария Гисар Валенсия – предполагаемия бос на един от най-мощните наркокартели в страната – „Лос Сетас”. Това съобщи в. Heraldo de Mexico („Ералдо де Мехико”). По информация на изданието Гисар Валенсия, известен и като "Z43" и „Ел Чарли", е задържан в четвъртък от полицаи при ВМС и федералната полиция. Гисар Валенсия, които е с американски произход, се смята за отговорен за вн

Десислава Кулелиева - фоторепортерката, която показва София дори на кмета

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6707479

Десислава Кулелиева - фоторепортерката, която показва София дори на кметаМайсторката на обектива от "24 часа" долавя най-фините и красиви детайли на столицата и ги споделя вече в три изложби Десислава Кулелиева умее да се вглежда в нещата. В малките, но важни мили и невинни неща около нас. Да ги намира и да ги снима. Да ги забелязва и да им говори: “Здравейте, защо досега се бяхте скрили? Усмихнете ми се!

Пет села в Пловдивско са с нарушено водоподаване

https://www.actualno.com/plovdiv/pet-sela-v-plovdivsko-sa-s-narusheno-vodopodavane-news_658913.html

Нарушено е водоподаването на територията на пет села в Пловдивска област заради аварии. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на водоснабдителното дружество, обслужващо областта. Без вода до отстраняване на авариите ще бъдат домакинствата в населените места Мулдава, Пъвенец и Царацово. С частично нарушено водоподаване са селата Гълъбово и Розино. Екипите работят също по отстраняването на авария в градовете Пловдив и Асеновград. До края на работния

Делата за домашно насилие в Свиленград скочили над 3 пъти

http://dnes.dir.bg/news/skok-nasilie-domashno-svilengrad-dela-domashno-nasilie-istanbulscata-conventzia-26865983

Над три пъти е скочил през 2017 г. броят на делата за домашно насилие в Свиленградския съд в сравнение с 2016 г..

Българските програмисти са сред топ 5 в света по познания в различни технологии

http://www.mediapool.bg/balgarskite-programisti-sa-sred-top-5-v-sveta-po-poznaniya-v-razlichni-tehnologii-news275336.html

България е сред петте държави в света, в които програмистите демонстрират най-голямо разнообразие от познания и интереси в различните технологии. Това показват данните на софтуерната компания DataArt, базирани на статистиките на платформата Skillоtron, чрез която софтуерни специалисти от различни части на света имат възможност да тестват своите умения и знания. За целите на проучването са използвани 3 критерия - оценяване на умения (какви резултати демонстрират участниците по отношение на познанията в различните технологии), спектър на познания (брой различни технологии, които участниците владеят най-добре) и време, прекарано в платформата за геймификация Skillotron. В статистиките са включени общо 57 страни, представители на които са участвали активно в игровата платформа Skillotron. Държавите, в които програмистите демонстрират най-голямо разнообразие от познания и интерес към различни програмни езици са Армения, Камбоджа, Иран, Узбекистан и България, показват обобщените резултати. Най-популярният програмен език у нас е C# (15.6% от българските потребители в Skillotron), следван от JavaScript (12.53%) и Java (11,25%). Програмни езици като Python, PHP, C++ и Ruby също са използвани от българските участници по време на тестовете, макар програмистите у нас да демонстрират по-слаб интерес към тях и по-малко познания, сочат данните на DataArt. Участниците от Аржентина демонстрират най-добри резултати по отношение на цялостното си представяне в тестовете, следвани от тази в Украйна, Беларус и Полша. По отношение на критерия „Време, прекарано в платформата Skillotron”, най-много време за тестове са отделили участниците от Казахстан, следвани от програмистите от Великобритания. Skillotron e платформа, базирана на геймификацията, която е насочена към ИТ специалисти. Чрез нея те могат да проверят своите умения, да задават въпроси, както и да съпоставят своите резултати с останалите участници. Инициатор и разработчик на платформата Skillotron e глобалната технологична компания DataArt, която обяви началото на проекта през юли 2017 г. За този период игровата платформа вече е използвана от над 7000 потребители от 57 различни държави. В базата данни на Skillotron са налице над 2000 въпроса, изготвени от софтуерни специалисти и допълвани ежедневно от самите участници. Въпросите са разделени в 16 категории и множество подкатегории и са свързани, както с програмни езици, така и с project management насоченост. DataArt е международна консултантска компания в областта на технологиите, която проектира, разработва и поддържа индивидуални софтуерни решения, даващи възможност на клиентите да развиват своята дейност. DataArt създават продукти и модернизират системи в различни сфери като телекомуникациите, финансовата индустрия, здравеопазването, туризма, медиите, хазарт и гейминг, интернет на нещата (IoT)и др. DataArt е спечелила доверието на някои от водещите световни компании, включително Nasdaq, S&P, oneworld Alliance, Ocado, ArtNet, Betfair и Skyscanner и други. DataArt е организирана като глобална мрежа от компании за технологични услуги, която обединява експертния опит на над 2400 професионалисти в 20 локации в САЩ, Европа и Латинска Америка.  

Изконно българските ценности

http://www.transmedia.bg/2018/02/09/%d0%b8%d0%b7%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%be-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8/

 

Тя тича като замаяна. Боса, гологлава, с разскубана коса. Лицето и ръцете й са оцапани с кръв, която извира някъде от главата, тече на широки браздулици по бледния образ и капе по кирливата пазуха. Та тича, реве с всичка сила, с глас, задавен в сълзи, грозен и вика към всеки срещнат:

– Хорааа, пребиха ме. Моя мъж ме преби. Здравето ми взема, господ душата му да вземе!

Това е лицето на насилието. Насилието над жени. Българското насилие над жени. Описано от свидетел.

Конвенцията щяла да затрие изконните ни български ценности. Затова прокопсалото ни общество я отхвърля. Включително и заради това, че тук, в България, за разлика може би от Франция, Италия и Испания жената винаги е била на почит и нямала била нужда от друга защита, освен тази, която достойните българските служби (институции) и българските закони й осигуряват.

– Учителю, прошение да ми напишеш. Кольо, мъж ми, ме утрепа.

Битата жена търси помощ от учителя. В ония времена, всъщност не толкова отдавна, учителят е институция. Представител на най-образованата част от обществото ни. Него обаче го няма. И жената се оплаква на помощника. Не се разбира на точно кой помощник. Може би помощник-учителят. Който й казва:

Какво си тръгнала из село като клана-недоклана – назад! Не ща да ми плашиш децата!

После донажда:

Не викай толкова, не си в гората. Бил те – бил, мъж ти е, воля му е. Ако ще, ще те бие, ако ще, ще те гали, пък ти си му жена – търпи! Като те е бил, не те е убил!

Появява се и жената на помощника. Същата онази, която открай време е на почит по нашенските земи.

– Я влезни вътре, да не ядеш и ти дървото – подвикна й строго мъжът и тя офейка, като че се изпари.

Битата жена отива при писаря. Той също е институция. И познава законите, които защитават жената.

Мъж ми Кольо ме изеде, господин Панайоте. Прошение давам да го съдите.

Е, какво искаш, невесто? Ако искаш да се развеждаш, дай прошение до владиката – това е негова работа.

– Не искам да се развеждам – зарева Нена, – не искам, не искам. Искам да го смъмрите, да го посъдите, да ме не бие вече!

– Ако го съдиш за побой, ще го затворят.

– Ааа — завика пак Нена, – не ща да го затворят. Кой ше гледа къщата? Не ща!

– Тогава иди при попа да ви помири. Той ви е венчал, той да ви съди.

Минала вече през две институции, жената отива и при третата – най-възвишената, най-духовната. Ето как свидетелят представя срещата между битата жена и най възвишено-духовната българска институция:

Попът, гологлав и без расо, сипваше помия на два угоени шопара и им говореше галено, като ги чешеше зад ушите. Като видя жената, кървава и разплакана, той я спря със суров глас:

– Къде си тръгнала ма? Я се погледни каква си!

Жената обяснява:

– Сирота аз, сирота! Каква ме орис постигна! Три годин става, как се ожених. Бял ден не съм видяла. Божичко, божичко! Дали съм грозна-омразна, дали съм клета бездетка, та ме е така намразил.

На това възвишената духовна институция отвръща наставнически:

– Мълчи! Мълчи! Стига си вила. Какво съм ти крив аз, че те бил мъжът ти? Докато се вземахте, селото наопаки обърнахте с вашата любов, сега си дошла тук да цивриш. Махай се! Иди му искай прошка!

А ето и отношението на съвкупното българско общество към битата жена:

Хорските сърца бяха корави, немилостиви. Никой я не разбра, никой я не утеши. Тя чу само укори и подигравки и й се струваше, че е паднала в някакъв дълбок и тъмен кладенец, от който никога няма да излезе. Никой не попита нейното скръбно сърце защо я боли. Тя престана вече да плаче. Тя вече не усещаше и болката на счупената си глава. В душата й имаше по-голяма рана и тя я болеше. Тая болка беше свила нейната млада изтощена снага на купчинка и в тая купчинка се беше събрало едно горчиво море, в което тя се давеше.

Отсреща се зададе мъжът й Кольо с голямо дърво в ръка.

– Още ли е тука оная магарица? – завика той. – Да си остави децата да плачат и да скита по улиците като луда.

Той я бутна напред и я подкара с дървото като овца.

– Брей, Кольо — обади се една стара жена, — не бий булката си – бога биеш.

– Защо да я не бия? Жена ми е. Моя жена – изръмжа Кольо и скриви подир невестата си към къщи.

Какъв ли човек е писал това свидетелство? Колко процента от българите ще заявят, че това е подкупен от Сорос грантаджия, изсулил се от джендема джендър или третополов трансгадняр, който клевети китната си мила родина с цел да я от отчужди от изконните й ценности, да опетни възвишеното й православие и да пробута западняшки консерванти.

Тц обаче. Не е джендемски джендър и трансгадняр.

Писал го е Елин Пелин. Разказът му се казва „Невеста Нена”. Елин Пелин е прочут български писател, все сте подочули нещо за него, мяркали сте го по читанките, макар да мразите да четете.

А има една случка, която дори онези, които наистина четат, вероятно не знаят. Тя е показателна за уважението, с което българското общество се отнася към своите даровити граждани. Отношение, което също е част от българския цеННоразпис.

Веднъж Елин Пелин отива в болница, защото често му се случва да припада. Не казва от какво точно е болен, може би от срам. Но лекарите веднага разбират. Болен е от храносмилателна дистрофия. Тоест демек сиреч глад. Няма пари за хляб човекът…

По-късно грижовните български власти и властници все пак решават да се погрижат за големия писател. Дават му една стаичка в библиотеката до Университета, та да има къде да се приюти. Стаичката му граничи с общия нужник. И когато някой пусне водата, ако се сети да я пусне, се чува съответният ромон. А когато някой направи нещата присъщи за нужниците, се чуват и съответните звуци, присъщи на нужниците. Освен това мирише. А вътре в стаичката големият писател пише безсмъртни творби. Мила родна картинка. Традиции…

Но да кажем, че Елин Пелин си ги измисля тия работи с невестата. Да кажем, че не е отразявал изконното българско битие, а е пробутвал някакви си свои художествени измишльотини.

Прочетете тогава поучителната книга на Димитър Маринов „Българското обичайно право”. Маринов вече не е художествен писач, а съвестен учен, който обикаля българските села и записва изконните нашенски адети в областта на правото. От неговата книга без никакви уговорки и измишльотини се разбира доколко българската жена е била уважавана от консервативно-патриархалното ни общество. Ами дотолкова, че един баща когато си поще е имал право да бъхти снахите, дъщерите и синовете си. И те не са имали право да му възразяват по никакъв начин. Имали са право да се оплакват само на майките си, пък те после, ако се осмелят, или ако преценят, че бива, са могли да правят забележки на мъжете си. Оттук и честото обръщение „мале“ в народните песни – само пред нея младите са имали право да споделят мъки и неволи. А ето и една подробност, което вероятно ще накара блюстителите на изконно-българската нравственост да потръпнат от родолюбска гордост. Мъжете в някои села не са имали право да бият жените си. Имали са право само да ги „почукват по главите”. Колко силно, настоятелно и продължително би могло да бъде това почукване, не се уточнява. Но можем да си го представим. Пак от разказа на Елин Пелин:

– Къде ти е прошението? – попита сериозно господин Панайот, като метна пешкира на рамо и почна да закопчава ръкавите си.

– Те ми прошението — запя през сълзи Нена и наведе пред писаря разчорлената си коса, която бе слепнала от съсирена кръв. Господин Панайот турна очилата и прегледа внимателно раната.

– Бре, хубаво ти е пукнал кутлицата! С какво те удари?

– С климията ме удари, гръм да го удари!

– Я слушай, Панчо — обърна се господин Панайот към общинския пъдар, който току-що беше дошъл отнякъде,- намери малко вълна да й запарим раната, че ще й изтече мозъка.

– Очите да му изтечат — завика невеста Нена и доброволно наклони глава, докато писаря и пъдаря й запаряха раната.

Разбира се, когато си патриот или съхранител на изконни ценности, винаги можеш да намериш причини за национална гордост и родолюбски трепети. Ето тук например господата Панчо и Панайот милозливо намират отнякъде малко вълна да запарят раната на невеста Нена, та да не й изтече мозъкът. Как да не се трогнеш от тази проява на съчувствие към българската жена, която у нас, за разлика от разни страни като Франция, Италия и Испания винаги е била на почит.

Но все пак биха ли могли да уточнят родните съхранители – кои точно изконно-български семейни ценности ръвеят да съхранят (консервират). Дали тия от началото на времената, описани в книгата на Маринов, когато патриархът свръхбаща е имал право да налага чадата си, когато и както му скимне? Дали тези от по-новото буржоазно време на тридесетте години от миналия век, описани от Елин Пелин, когато светиня му дума на битата жена: „Мълчи! Мълчи! Стига си вила. Какво съм ти крив аз, че те бил мъжът ти?“, а пък другата институция донажда:Бил те – бил, мъж ти е, воля му е. Ако ще, ще те бие, ако ще, ще те гали, пък ти си му жена – търпи! Като те е бил, не те е убил!

Защото ако не точно тези ценности ръвеят да съхранят блюстителите на стародавната нравственост, тогава остава да ръвеят за съхранението на комунистическата такава. Когато жените, дъщерите и синовете вече са имали на кого да се оплачат, ако бащата ги замлати. Пак на майката, разбира се. Но този път на партията-майка, на майката джендър тоест, която замества природно-биологичната и която за разлика от нея има неограничената власт да наказва и ощастливява своите чавдарско-пионерчести отрочета. И ако децата са имали щастливо детство, то е било благодарение на партията-джендър и на джендърските бащи – чичковците Антон Югов, Вълко Червенков и Георги Димитров (За един друг джендърски, а не природен баща, любовно наричан от отрочетата си „Тато”, вече е ясно.). Ако ли пък са били нещастни, то е по вина на биологичните си родители, вероятно врагове на народа.

Та кои точно ценности искате да съхраните? А?

А да, то и сега сме си били имали закони и нямало било нужда от допълнителни конвенционални притурки. Освен това в сегашните блажени бойкоборисовски времена хората не млатят жените си, както някога, иначе ги млатят – вижте само колко герберки щъкат из чертозите на властта и колко калинки също.

Разясняват разните му разбирачи.

Разбирачи, които се осведомяват за живота на простолюдието от партийните си съратници и от дълбокоумията на Шишо Бакшишо, чути по време на катадневното сноване из таксиджийския триъгълник служба – кръчма – дом.

И които по никакъв начин не искат или не желаят да разберат някои не дотам сложни неща.

Като например това, че не само в циганските гета бият жените и продават дъщерите си, в панелните гета също бият. И не само мъже бият дъщерите и жените си. Случва се и синове да бият майките си – доста по-често отколкото си го мислите.

И сегашните закони, както и ония, някогашните, не са в състояние да защитят битите. Включително и заради това, че малцина ще заведат дела срещу най-близките си. Срещу съпрузите, срещу бащите, срещу майките и синовете си. Също като при случая с невеста Нена.

Законодателството ни има нужда от промени, преправяне и донагласяне за защита на уязвимите. Подписването на конвенцията би означавало, че то е склонно да направи тези промени.

А отказът от подписване означава, че просто не му пука. И разните извъртания по Ниновски от рода на „ама ние сме против насилието, ние сме против джендърите”, са си политическа тарикатщина и нищо друго. Или пък отразява страхове на недорасляци. От рода на „тате, под леглото има дженъдър”.

Не, милички. Не конвенцията иска да пробута измислените от вас джендъри под прикритие на закони срещу насилието, а измислените джендъри прикриват вашата корист и безразличието ви към същото това насилие. Изконно-българско едно такова.

Това много добре са го разбрали първично – махленски пичове, особено ония, които прикриват потайната си обратност зад показно мъжество. Всички те, след съпротивата срещу конвенцията, която обедини динковци и университетски преподаватели, бивши комунисти и сегашни консерватори, християни и мюсюлмани, същите тия първични пичове вече яростно са самонадъхват в готовността си тутакси да замлатят разните му там джендъри, грантаджии, соросоиди, шарени, розови обратни и всякакви подобни. Така както бият жените и гаджетата си. Като оня, прочутия параграничар и любородник – изразител и пазител на изконно-българската нравственост, рийшли.

Ще си позволя и едно лично признание. Разказът на Елин Пелин ме разтърси. Може би защото се поставих на мястото на невеста Нена. А дали това не означава, че съм скрит джендър някакъв? На подобни подозрения мога да отговоря само със съответните пожелания, като в духа на политическата коректност и доброто възпитание ги обърна на поздрав:

До бившите комунисти, до сегашните консерватори, до политическата върхушка, до православната ни църква, до българския президент, до едни академици, до обтекаемите либерали, до цялото ни прокопсало общество, което се обедини срещу конвенцията – поздрав!

 

НС: Без търгове за лекарствата за редки болести

https://frognews.bg/novini/bez-targove-lekarstvata-redki-bolesti-2018-02-09.html

Това приеха депутатите, гласувайки промени в Закона за обществените поръчки.

България е поканила Турция на среща на търговските министри на ЕС

http://clubz.bg/64005-bylgariq_e_pokanila_turciq_na_sreshta_na_tyrgovskite_ministri_na_es

Турският министър на икономиката Нихат Зейбекджи съобщи, че България е поканила Турция за участие в среща на търговските министри на ЕС на 27 февруари в София и турската страна ще участва в срещата. 

В интервю за БТА Зейбекджи отбелязва, че Анкара приема много положително инициативата на България за организиране на среща на върха Турция-ЕС на 26 март във Варна. Във форума на високо равнище ще участват председателите на Еврокомисията и на Съвета на ЕС Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, премиерът на България Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Анкара вече заяви, че ще сложи на масата въпроса за безвизовите пътувания на турски граждани в Шенген, обещани от ЕС при подписване на споразумението за реадмисия преди 2 години.

Разглеждам срещата на върха Турция-ЕС като историческа възможност, посочи той и добави, че стремежът на Турция за присъединяване към ЕС е процес, който продължава вече 55 години.

Преговорите ни за членство, които започнаха през 2005 г., се забавиха по политически причини. В период, в който този преговорен процес не напредва, смятам, че председателството на България на Съвета на ЕС предоставя една много добра възможност, каза министърът на икономиката на Турция.

В отговор на въпрос дали според Зейбекджи срещата във Варна ще даде още по-голям тласък на икономическите отношения ЕС-Турция, той припомни, че след подписването на споразумението за митнически съюз през 1996 г. стокообменът между Турция и ЕС силно се увеличи.

В рамките на споразумението за митнически съюз, включващо промишлените стоки, годишният ни стокообмен възлиза на около $160 млрд. За Брюксел Турция е търговски партньор, който се нарежда на пето място по износ на стоки за ЕС и на четвърто място по внос на стоки (от ЕС). Имаме търговско партньорство, което е от взаимен интерес, изтъкна министърът.

Според проучвания на независими институции при актуализиране на митническия съюз, с включване на посочените по-горе въпроси, ще има ползи и за Турция, и за ЕС, каза Зейбекджи, като припомни, че през април 2016 г. Турция е поискала от ЕК актуализиране споразумението. 

В момент, в който процесът за актуализиране на митнически съюз вървеше в положителна насока, през 2017 г. заради избори в някои страни от ЕС, заради някои популистки изказвания, този процес се забави, каза Зейбекджи и добави, че поради тази причина Турция отдава голямо значение на срещата на върха във Варна, основно като възможност за актуализиране на митническия съюз.

Той посочи, че по време на срещите в София на 7 февруари с министър-председателя на България г-н Бойко Борисов, с министъра на икономиката Емил Караниколов и с външния министър г-жа Екатерина Захариева, турската страна е срещнала много добро разбиране по въпроса от страна на българските представители. Зейбекджи благодари на българските домакини за гостоприемството и топлото посрещане.

Стокообменът между България и Турция възлиза на около $5.6 милиарда и през 2017 г. бе отчетен 25-процентен растеж в търговията спрямо предишната година, посочи Зейбекджи и добави, че поради тази причина, когато се актуализира митническият съюз, стокообменът с България ще нарасне с много бързи темпове. 

Инвестициите на турски компании в България се увеличават много бързо и в момента възлизат на над 2 милиарда евро. Министърът каза, че по този начин се създава заетост за над 10 000 души в турските компании в страната и изтъкна, че турските фирми възприемат България като много важен логистичен център и турските инвестиции ще продължават да се увеличават. 
Зейбекджи заяви още, че краткосрочните цели на Турция включват преодоляването на някои бюрократични пречки между двете страни, както и на някои проблеми на граничните контролно-пропусквателни пунктове. 

С цел да обсъдим и разрешим тези въпроси през април в Истанбул ще организираме турско-български бизнес форум, в който ще участват бизнесмени от различни сектори. Планираме да актуализираме някои споразумения. Ще работим в тясно сътрудничество с българския министър на икономиката Емил Караниколов, за да премахнем някои изкуствено създадени пречки, каза Зейбекджи. 


Разглеждаме 2018 г. като година, през която може да постигнем рекорд в турско-българските търговско-икономически отношения, изтъкна министърът. На въпрос как Зейбекджи би описал икономическото развитие на Турция през последните 15-16 години той посочи, че през този период Турция е увеличила БВП на глава от населението в номинално изражение от 3500 долара на 11 000 долара. В България БВП на глава от населението надхвърля с малко $7000.

Успяхме да увеличим търговския стокоообмен от 75 млрд. до 450 млрд. долара. В номинално изражение успяхме да станем 17-та икономика в света и шеста в Европа. Като покупателна способност успяхме да станем 13-а страна в света и пета в Европа. 

През изминалата 2017 г. отчетохме растеж в износа от около 11 процента, а очакванията ни за 2018 г. е този растеж да бъде по-голям, каза Зейбекджи. 
Той изтъкна, че в много сектори Турция се е превърнала във водеща сила и в момента е втора в света в сектора на строителството и предприемачеството, в сектора на туризма е на 6-7 място, а в областта на земеделието - на девето място. 

Зейбекджи посочи, че бюджетният дефицит на Турция е около 1.5 на сто от БВП, като този показател е един от най-ниските в ЕС. Той добави, че през 2005 г. броят на работната сила в Турция е възлизал на 21.7 милиона души, а през октомври 2017 е 31.9 милиона души. 

В момента от гледна точка на инвестиции и възможности сме сред най-добрите в света. През последните 15 години привлякохме чуждестранни инвестиции на стойност 190 млрд. долара, каза в заключение турският министър на икономиката. 

Данъци в Асенoвград няма да могат да се плащат на 12 февруари, понеделник

https://www.actualno.com/asenovgrad/danyci-v-asenovgrad-njama-da-mogat-da-se-plashtat-na-12-fevruari-ponedelnik-news_658912.html

Ежегодната кампания за плащане на данъците с отсъпка стартира в Асеновград. От 13.02.18 г. /вторник/ задълженията за недвижими имоти и таксата за битови отпадъци могат да бъдат платени на касите в сградата на Общината. От общинското ръководство напомнят, че асеновградчани могат да се възползват от отстъпка в размер на 5% от общата сума, при условие, че заплатят пълния размер на данъка в срок до 30.04.18 г. Понеделник /12.02.18 г./, непосредствено преди началото на кампанията, отдел „М

Интересът към валутите "убежища" спада

http://econ.bg/Новини/Интересът-към-валутите-убежища-спада_l.a_i.757652_at.1.html

Дoлapът ce пoнижaвa oтнocитeлнo cпpямo eвpoтo нa вaлyтнaтa тъpгoвия в пeтъĸ нa фoнa нa чacтичнитe пpoблeми c фyнĸциoниpaнeтo нa aмepиĸaнcĸoтo...

Дани Златков: В кухнята най-добре умея да правя салати

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/dani-zlatkov-v-kuhniata-naj-dobre-umeia-da-pravia-salati-6079150

Какъв домакин е футболистът и кое е първото нещо, което е сготвил сам, разберете от интервюто с него за Vesti.bg

Учени за първи път отгледаха човешки яйцеклетки в лаборатория

http://clubz.bg/64004-ucheni_za_pyrvi_pyt_otgledaha_choveshki_qjcekletki_v_laboratoriq

Учените за първи път постигнаха успех в отглеждането на човешки яйцеклетки в лабораторни условия от ранния етап в яйчниковата тъкан до пълна зрялост, предаде Ройтерс.

Предишни опити преминаха успешно само при мишки.

Учените от Великобритания и САЩ мислят, че откритието им може да намери приложение при терапиите за регенеративна медицина и новите методи за лечение на безплодие. Те използваха проби от яйчникова тъкан, взета с биопсия, и успяха да получат от нея яйцеклетка.

В предходни изследвания учените успяха да отгледат в лаборатория яйцеклетки на мишки до етап, в който се получи ново поколение, и успешно отгледаха човешки яйцеклетки извън тялото, като започнаха от сравнително късен етап на съзряване.

Новата разработка е направена от специалисти от две болници в Единбург и от Центъра за човешко възпроизводство в Ню Йорк.

"Способността да отгледаме човешки яйцеклетки в лаборатория може да увеличи вариантите за лечение на фертилността. Сега работим върху оптимизирането на условията, в които се развиват яйцеклетките, и изследваме доколко здрави са те", каза Ивлин Тефлър, един от ръководителите на екипа.

Независими експерти, които не са участвали в разработките, нарекоха важни откритията, но също предупредиха, че има още много работа, преди отгледаните в лаборатория човешки яйцеклетки да бъдат оплождани със сперматозоиди.

"Тези ранни данни показват, че това може да бъде осъществимо в бъдеще. Но технологията е в начален етап и е нужна много повече работа, за да се уверим, че е безопасна и оптимизирана. Трябва да се уверим дали тези яйцеклетки остават нормални по време на процеса и могат да бъдат оплодени, така че от тях да се формират ембриони, който да станат здрави бебета", обясни преподавателят по ендокринология Али Абара от Имперския колеж в Лондон.

БТА

Войната в Сирия продължава още по-яростно

http://dnes.dir.bg/news/siria-bashar-asad-26865982

Въпреки безспорните успехи за ликвидиране на военната сила и завземане на териториите на "Ислямска държава" войната в Сирия далеч не е приключила.

EVN отчита по-ниско потребление на битовите клиенти в Югоизточна България за януари 2018-а

http://www.cross.bg/yanyari-elektroenergiya-klientite-1567420.html

/КРОСС/ По-топлото време тази година е сред основните фактори, влияещи на консумацията на електроенергия Средно потребление на битовите клиенти в Югоизточна България през януари 2018 г. е 400 kWh, което е 17,8% по-малко спрямо година по-рано, когато е било 487 kWh. Данните на EVN показват, че нивата на потребление за януари 2018 г. са както следва: • Консумация на електроенергия до 300 kWh имат 51% от клиентите. При тях средната стойност на фактурата за януари 2018 г. е 22,43 лв. • Консумация на електроенергия от 301 до 1000 kWh имат 41% от клиентите. Средната стойност на фактурата за януари 2018 г. при тези клиенти е 106,58 лв. • Консумация на електроенергия над 1000 kWh имат 8% от клиентите. Средната фактура за януари 2018 г. при тези клиенти е 256,78 лв. За сравнение тази група през януари 2017 г. е била почти двойно по-голяма или 14% от всички клиенти. Данните са усреднени и не могат да се отнесат автоматично към всеки отделен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална. Във всички посочени данни не са включени клиентите, които имат нулево потребление на електроенергия. Определящо за консумацията е начинът на отопление на клиентите, както и температурите на времето, които през януари 2018 г. бяха по-високи спрямо година по-рано

Кредитна карта в ръкавицата? Вече е възможно в Пьонгчанг

https://offnews.bg//ikonomika/kreditna-karta-v-rakavitcata-veche-e-vazmozhno-v-piongchang-674536.html

Иновативни аксесоари за безконтактни разплащания пусна Visa за олимпийските игри в Пьонгчанг, които започват днес.

Глобалната компания за разплащания е разработила алтернатива на кредитните карти под формата на стикер, значка и ръкавици. Първите устройства от серията Visa Lotte Card ще могат да бъдат тествани и използвани по време на Игрите.

Аксесоарите за безконтактни разплащания са с вграден чип с възможност за предварително зареждане с определена сума. Посетителите на олимпиадата могат да плащат за покупките си с едно доближаване на аксесоарите до безконтактните POS терминали на Visa, след като са ги закачили на телефона си, закрепили на дрехата си или ги носят на ръцете си. Освен в Корея, те ще могат да се ползват при плащане на всички POS терминали в света, които работят с технологията EMV NFC.

„Очаква се иновативните устройства за разплащане на Visa да изиграят съществена роля в успеха на Олимпиадата по отношение на информационните и комуникационни технологии. За посетителите това ще бъде ново изживяване, каквото не са виждали до момента“, каза Хе-беом Ли, председател на организационния комитет на Олимпийските игри в Пьонгчанг 2018.

По време на самата Олимпиада, аксесоарите Visa Lotte Card ще се предлагат на автоматите в супермаркетите в Гангньо Олимпик Парк и на площад „Пьонгчанг Олимпик“. Oт вендинг машините на Visa гостите ще могат да закупят Visa Lotte Card стикери, заредени със 30 000 южнокорейски вона (23,40 евро), 50 000 вона (39 евро), 100 000 вона (78 евро) или 200 000 вона (156 евро). Значките и ръкавиците ще се предлагат заредени със суми в размер на 30 000 южнокорейски вона (23,40 евро) и 50 000 южнокорейски вона (39 евро).

Като официален партньор на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг 2018, Visa притежава изключителни права за маркетингови и промоционални активности в категорията „Платежни услуги“ и е единствената карта, която се приема за закупуване на официални стоки с логото на Олимпиадата, билети, храна и напитки на всички места, където се провеждат състезания в рамките на игрите, съобщават от компанията. 

Учени обявиха как трябва да се готви броколито

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6707454

Учени обявиха как трябва да се готви броколитоБроколито е известно като много полезно, благодарение на съдържащия се в него сулфорафан. Китайски учени установиха, че за да се запази максимално това съединение, зеленчукът трябва да се запържи набързо, съобщи Сайънс алърт. Нещата обаче не са толкова прости и бързи. Броколито първо трябва да бъде пулверизирано до 2-милиметрови парченца и да

Илия Кузманов: Зачестяват нападенията над полицаи

http://www.moreto.net/novini.php?n=368752

През последните 2 години има повече от 200 инцидента с агресия срещу полицаи. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Той посочи, че в тази статистика влизат както вербални нападения, така и случаи, приключили с телесни повреди.

Доклад: Повече мерки срещу корупцията и в България, и в ЕС

http://dnes.dir.bg/news/koruptzia-doklad-26865973

Трябват много по-амбициозни мерки в борбата срещу корупцията както в България, така и в Европейския съюз и неговите институции.

Шампион на копие почина на 33 години

https://offnews.bg//leka-atletika/shampion-na-kopie-pochina-na-33-godini-674538.html

Австралийският копиехвъргач Джаръд Банистър е починал внезапно на 33-годишна възраст в Холандия. Причините за смъртта му не се съобщават.

Неговото най-добро постижение 89.02 метра е национален рекорд на Австралия, поставен в Бризбейн.

Роденият в Таунсвил (Австралия) спортист тренира в Холандия през последните години от своя живот.

През 2013 година той получи наказание да не участва в турнири за срок от 20 месеца. Причина за това беше неявяването му на тест за допинг.

"Не е имало никакво преднамерено действие", оправда се пред съда тогава Банистър, който е участник на две олимпиади - Пекин 2008 и Лондон 2012. Той печели златото на игрите на британската общност през 2010 година.

Изстреляната в космоса "Тесла" на Илон Мъск е в каталога на спътниците на НАСА

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707458

Изстреляната в космоса "Тесла" на Илон Мъск е в каталога на спътниците на НАСАНАСА включи в каталога на спътниците автомобила "Тесла Роудстър", който беше изстрелян в космоса с ракетата "Фалкон хеви", съобщи в. "Дейли мейл". На това обърна внимание ученият от Харвард-Смитсъновия център по астрофизика Джонатан Макдауъл. Той публикува скрийншот на списъка, в който автомобилът е вписан под последния 43 205-и номер.

Депутатите приеха закона на Пеевски за КТБ

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/deputatite-prieha-zakona-na-peevski-za-ktb-6079151

Още от самото начало проектът на ДПС бе подкрепен от ГЕРБ, единствено БСП бяха против

Лекарствата за редки заболявания вече няма да се купуват с обществени поръчки

https://offnews.bg//politika/lekarstvata-za-redki-zaboliavania-veche-niama-da-se-kupuvat-s-obshtest-674537.html

Лекарствата за редки заболявания вече няма да се доставят с обществени поръчки, приеха депутатите, приемайки окончателно промените в Закона за обществените поръчки. Става въпрос за скъпоструващи лекарства, разрешени за употреба у нас, но липсващи на пазара и без алтернатива за даден пациент, съобщава БНР.

От БСП отново поискаха да бъдат въведени ограничения като например, когато сумите са над определен финансов праг, лекарствата да бъдат купувани от Здравното министерство. Така, подчерта депутатът Георги Михайлов, държавата няма да се отклонява от политиката си за контрол върху разходите на лечебни заведения:

Процедурата наистина е дълга и утежнена, но тя не касае, в този реален смисъл, конкретен пациент. Тези пациенти обикновено са хронично болни. Действително отнема време, но всичко това върви във времето по начин, по който няма да бъдат ощетени пациентите, ако се централизира процедурата и ако тези средства се закупуват от Министерство на здравеопазването.

Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов, промените са в интерес на пациента, защото включването на Здравното министерство в процедурата означава поне още седмица забавяне.

Интересът на пациента, освен номиналната цена на лекарството, е и бързо да го получи. Ключовото е това, че имаме многократен контролът ad hoc - контрол на лекари в самото лечебно заведение, които трябва да изразят еднопосочна воля точно за конкретен пациент, точно за конкретно лекарство. Лечебното заведение също е ефективен контрольор, обясни той.

Как влияе Луната на живота ви според ЗОДИЯТА

https://www.actualno.com/curious/kak-vlijae-lunata-na-jivota-vi-spored-zodijata-news_658909.html

Луната може да повлияе не само на приливите и отливите, но и на нас, хората. Настроенията ни могат да се променят според фазите на земната спътница, отношенията ни с хората, също. Това може да доведе до рязка смяна на желанията и дори напрежение между вас и любимите ви хора. Ако това се случва с вас, не бързайте да си мислите, че сте се побъркали. Ето как влияе луната на живота ви според зодиакалния знак. Овен (21 март-19 април) Взаимоотношенията ви с любимия човек не са много добри и това е

Министър Вълчев с предупреждение към учителите: Със или без камери, нищо не остава скрито

https://offnews.bg//obshtestvo/ministar-valchev-s-preduprezhdenie-kam-uchitelite-sas-ili-bez-kameri-674525.html

"Използвам ефира, за да се обърна към учителите и да кажа, че нищо не остава скрито - с камери, без камери, нищо не остава скрито в днешния свят." Това предупреждение отправи министърът на образованието Красимир Вълчев чрез bTV по повод заснетия със скрита камера бой над деца в детска градина "Брезичка" в Бургас.

Той осъди поведението на подалата оставка след скандала възпитателка, която удря децата, с думите, че "това поведение е непрофесионално, недопустимо, осъдително".

На въпрос дали инсталирането на повече камери в детските градини и училища би помогнало за намаляване на случаите на насилие той отговори, че "рискуваме с тях са замаскираме симптомите, истинския проблем, и да демотивираме учителите - да изпаднем в спиралата с технически средства да продължаваме да търсим липсващото доверие".

Той се усъмни, че е възможно учител да проявява насилие над деца и това да остане скрито от колегите и директора му:

"В почти всички детски градини и в много училища има възможност да се наблюдава работата на учителите през прозорчетата на вратите, има камери в класните стаи на много места. Няма как един директор да няма наблюдения. Според мен тук е проявена непрофесионална толерантност както от директора, така и от колегите. Такива случаи се знаят и се виждат".

И все пак - подчерта министърът - това са единични случаи. "Говорим за система с 4600 образователни институции, 90 хиляди души педагогически персонал, отделно е непедагогическият."

Според него напускането на проявил агресия служител е задължително, съгласи се, че може да има наказание, но тогава трябва да се изчака процедурата по дисциплинарно производство, с други думи директорът/учителят да бъде оставен да заема позицията си още месец.

Но "да бъдеш освободен не е малко наказание - това е петно върху професионалната биография на един учител", коментира министърът. 

Уседналост

Вълчев коментира и предложените от МОН промени, които предвиждат при риск от формиране на изцяло ромски паралелки деца да бъдат насочвани към други училища при условия, определени от съответната община.

Това не е привилегия за ромските деца, напротив. Привилегия е правото за записване в най-близкото училище, посочи Вълчев, но допълни, че МОН ще прецизират предложения текст за промени в наредбата.

"Може би ще кажем, че това насочване ще става към училища, където са останали свободни места, след като са записани деца от първите три групи, тоест децата, които са в прилежащите райони. Сега това уточнение е оставено като възможност на общинско ниво при така предложената разпоредба, която е на етап обществено обсъждане."

Професионалните гимназии

По повод броженията заради увеличавания прием в професионалните гимназии за сметка на общообразователните, тръгнали от Враца, министърът посочи, че опасенията от по-лошо образование са неоснователни.

"Професионалните гимназии предоставят и много добро езиково обучение, по математика, не дават по-лоши образователни и житейските шансове на един ученик", посочи той и посочи, че се очаква в бъдеще именно възпитаниците на професионалните гимназии да имат най-голямо увеличение на заплатите. 

Джендър

Вълчев бе категоричен, че "няма необходимост от промяна или допълнение на която и да е учебна програма" във връзка с дискусиите за половете.

"Това, което предизвика негативна реакция, са крайните форми на джендър идеологията, които отричат биологичното начало. Такива форми няма как да се случат. В учебните програми имаме ясно заложени ценности", категоричен бе министърът.

Болниците ще могат да купуват безалтернативни лекарства и без обществени поръчки

https://www.actualno.com/healthy/bolnicite-shte-mogat-da-kupuvat-bezalternativni-lekarstva-i-bez-obshtestveni-porychki-news_658908.html

Лечението на пациенти, чиито заболявания са без налична терапевтична алтернатива на територията на България, вече е гарантирано. Депутатите гласуваха на второ четене промени в Закона за обществените поръчки, с които изключиха закупуването на някои лекарствени продукти от лечебни заведения за болнична помощ от приложното поле на Закона за обществените поръчки. Тези лекарствени продукти са включени в списъка по чл. 266а, ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина и са пре

Заловиха предполагаемия бос на най-големия наркокартел в Мексико

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707450

Заловиха предполагаемия бос на най-големия наркокартел в Мексико
Полицията в Мексико задържа Хосе Мария Гисар Валенсия – предполагаемия бос на един от най-мощните наркокартели в страната – „Лос Сетас”, съобщава БГНЕС. По информация на местни медии Валенсия, известен и като Z43 и Ел Чарли, е задържан в четвъртък. Босът, който е с американски произход, се смята за отговорен за внасянето на кокаин и метамфетамин

Цял пълнител в тялото на Ивелина, блокирала профила на Иво

http://dnes.dir.bg/news/ivo-marinov-slavkova-evelina-26862885

Цял пълнител в тялото на Ивелина, защото блокирала профила на Иво в социалните мрежи. Това е равносметката от една несподелена любов.

Куинси Джоунс – гениалният музикант с нова хумористична слава

http://clubz.bg/64003-kuinsi_djouns_%E2%80%93_genialniqt_muzikant_s_nova_humoristichna_slava

„Петте най-откачени твърдения на Куинси Джоунс в последните му интервюта“, „Десетте най-безумни отговори на Куинси Джоунс“, „15 абсурда от интервюто на Куинси“… С такива заглавия се конкурират и забавляват публиката медиите по света от един ден насам, след като музикантът даде няколко странни интервюта, две от които във Vulture и в GQ. Най-възпитаното заглавие е на „Бъзфийд“: „Куинси Джоунс даде много, много откровено интервю… и ще трябва много време, за да го смелим“.

Прилагаме само най-краткия списък – на „Варайъти“ – с петте му най-луди твърдения (и наши коментари в скобите):

1. Знае кой е убил Кенеди (това и Оливър Стоун го знае);

2. Смята „Бийтълс“ за ужасни музиканти (и тук не е сам – Буги Барабата има сходно мнение);

3. Пол Алън, шефът на „Майкрософт“, можел да свири на китара точно като Джими Хендрикс (трудно е да се каже, все пак Пол Алън още не е издал нито един албум и не сме го слушали);

4. Излизал на срещи с Иванка Тръмп, когато тя била на 24, а той на 72 г. (това не е чак толкова невъзможно, но само ако е имало истинска любов. Ана Никол Смит беше на 23 г., когато започна да излиза с 86-годишния петролен магнат Хауърд Маршал. Проблемът е, че таткото на Иванка по онова време е строителен магнат – милиардер, а Джоунс е само музикален и обикновен милионер);

3. Марлон Брандо е правил секс с Джеймс Болдуин, Ричард Прайър, Марвин Гей и пощенска кутия (това трябва да е вярно – поне с 2 или 3 от 4-те. Вдовицата на Прайър вече потвърди: „Това беше през 70-те, когато наркотиците още бяха хубави. Като му свърши коката, човек можеше да прави секс и с радиатора – и на другия ден да му прати цветя“… (тук границите между сексуалните и психическите девиации, ефектите от злоупотребата с наркотици и хумора са малко неясни – както впрочем в цялото интервю).

Джоунс твърди, че говори 26 езика, уверен е, че ще живее до 120-годишна възраст, че пред очите му майка му била откарана в психиатрична болница, че като деца той и брат му били принудени да ловят и ядат плъхове… И е цяло чудо, че е жив, защото трябвало да бъде в къщата на Шарън Тейт в нощта, когато тя и гостите ѝ са убити от бандата на Чарлс Менсън. Но забравил да отиде… Все неща, някои от които, макар и странни, не са съвсем невъзможни. Но събрани заедно, приличат повече на нова глава от приключенията на Барон Мюнхаузен, без да навлизаме в медицинската терминология.

Най-бурните реакции на интервютата обаче са в туитър, социалната мрежа, която през последните години се превърна в мощен генератор на народно творчество. Последното забавление е измислянето на нови твърдения в стила на Куинси Джоунс – гениалния музикант, който изведнъж се сдоби с неочаквана (и може би несъвсем желана) слава. Разликата между някои твърдения на Джоунс и тези в туитър е, че вторите не са казани от него. Но биха могли – ето само два примера:

За Майлс Дейвис

Куинси Джоунс: – Майлс беше прекрасен човек. Страхотен. Беше най-лошият тромпетист на света, но ми показа тайната на телепортацията.

Репортер: – Телепортацията е невъзможна.

Куинси Джоунс (внезапно оказал се в другия край на стаята): – Мислите ли?

За Майкъл Джордан

Репортер: – Мистър Джоунс, кой е любимият ви баскетболист?

Куинси Джоунс: – Само не и Майкъл Джордан. Той уби баща си, нали знаете – но не трябва да говорим за това публично.

В крайна сметка след всичко казано само едно е сигурно – интервютата с Куинси Джоунс бяха направени, за да промотират два нови документални филма за него, и със сигурност постигнаха целта си – интересът ще бъде огромен. Все пак се надяваме, че филмите ще покажат истинския Куинси Джоунс – гениалния аранжор, композитор и продуцент, музикант, когото всички ценители на джаза и хубавата музика познават и обичат.

"Площад Славейков"

Работодателите с писмо до парламента, недоволни от законови поправки, които ще борят корупцията

http://www.cross.bg/zakonoproekta-sektor-chastniya-1567419.html

/КРОСС/ Бизнесът в страната в лицето на Асоциацията на организацията на българските работодатели (АОБР) изразиха недоволството си от готвени законови поправки, готвени от парламента в борба с корупцията. Според АОБР те обаче няма да дадат реален резултат, а освен това противоречат и на Конституцията. Заради това от Камарата изпратиха официално писмо до председателите на Комисията по правни въпроси и Комисията по борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание, съответно Данаил Кирилов и Борис Янчев. Ето какво гласи писмото: УВАЖАЕМИ ГОСПОДА, Законопроектът предвижда създаването на наказателноправни разпоредби, които симетрично да регламентират отговорността на длъжностните лица в публичната сфера и на длъжностните лица в частния сектор с цел всеобхватно противодействие на корупцията. Предлаганите промени не намират опора в Конституцията и прогласените в нея принципи на разграничение на собствеността на частна и публична. Двете форми на собственост са равнопоставени, доколкото за всяка от тях законът трябва да създаде еднакви правни условия за стопанска дейност. Конституционната защита на собствеността следва логиката на защита на интересите на нейния притежател. Чл. 18 ал. 6 от Конституцията изрично постановява, че държавните имоти се управляват в интерес на гражданите и обществото, а чл. 17 ал. 3 прогласява неприкосновеност на частната собственост

Спират водата в няколко района в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/spirat-vodata-v-njakolko-rajona-v-burgas-news_658910.html

Временно ще бъде спряна питейната вода в райони на централната градска част, съобщиха от водоснабдителното дружество, обслужващо региона. От 09.00 до 16.00 часа ще бъде спряно водоподаването на живеещите на ул. “Славянска“от ул. „Рилска“ до ул. “Аспарух“ и на ул. “Св. св. Кирил и Методий“ от ул. “Трайко Китанчев“ до ул. “Славянска“. Причината е извършването на строително-монта

Глобиха шофьор, карал половин година с фалшиви номера из Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=368743

С 1000 лева бе гробен от Районния съд във Варна 41-годишен шофьор, защото бил хванат да кара с фалшиви номера, научи Moreto.net. На 23 март миналата година, в пункта за регистрации на автомобили във варненския КАТ, служители установили, че 41-годишен собственик на кола кара с фалшив преден номер.

Aftonbladet: Интервю с Адолф Хитлер (част първа)

http://pogled.info/svetoven/Aftonbladet-intervyu-s-adolf-hitler-chast-parva.92419

/Поглед.инфо/ През юни 1933 г. Свен Аурен – млад шведски журналист от вестник Aftonbladet, има възможност да вземе ексклузивно интервю от Адолф Хитлер. Това е първото интервю на Хитлер в качеството му на канцлер, дадено за шведски вестник. Привеждаме тук историята за това, как е било взето, както и цялото интервю, дословно. За отбелязване е, че журналистът не е могъл да устои на харизмата на Фюрера.

Белгийска банка изплаща лихви по замразени сметки, свързани с Кадафи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707436

Белгийска банка изплаща лихви по замразени сметки, свързани с КадафиБелгийска банка изплаща лихвите от влогове, свързани с бившия ръководител на Либия Муамар Кадафи, съобщават местни медии. Уточнява се, че с решение на ООН от 2011 г. всякакви влогове, достъпни за семейство Кадафи, са под запор. В Белгия финансови институции на либийската джамахирия (либийската държава до убийството на Кадафи през 2011 г. - бел.

L'Oreal увеличава дивидента

https://www.investor.bg/novini/346/a/loreal-uvelichava-dividenta--255487/

Френският концерн се е възползвал преди всичко от бизнеса си с луксозна козметика

Външно предупреди шофьорите: Словения въвежда ново електронно таксуване

https://offnews.bg//sviat/vanshno-predupredi-shofiorite-slovenia-vavezhda-novo-elektronno-taksu-674534.html

Словения въвежда ново електронно таксуване на превозни средства над 3,5 т по високоскоростните си пътища. Системата ще влезе в сила от 1 април 2018 година. 

След тази дата няма да бъде възможно заплащането на пътната такса на пунктовете за тази цел, както и използването на електронни карти ДАРС и устройствата АВС. Всяко тежкотоварно превозно средство ще се регистрира с цел използването на системата DarsGo, както и трябва да е снабдено с устройството DarsGo, чрез което се начислява пътната такса.

Към момента регистрирането и получаването на DarsGo възможно в сервизите DarsGo. Регистрацията ще бъде възможна и на бензиностанции.

Препоръчва се потребителите на системата DarsGo да сторят това възможно най-бързо, за да избегнат очакваните опашки за регистрация при преминаването към новата система. Заплащането на пътните такси по сега действащата система може да се извършва до края на деня на 31 март 2018 г. включително. ДАРС не предвижда „период за толеранс". За да се избегнат недоразумения, старата и новата система за таксуване за преминаване през Република Словения няма да функционират паралелно.

Словенските власти подчертават, че при липса на регистрация и устройство ще бъдат налагани глоби както на водачите на автобусите и тежкотоварните автомобили, така и на собствениците на фирмите, които своевременно не са предприели необходимите действия.

Информация за снабдяване с устройството DarsGo може да бъде намерена на интернет страниците www.darsgo.si и www.darsgo.si, както и на електронната поща info@dars.go

Ново таксуване за камиони и автобуси по словенските пътища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707434

Ново таксуване за камиони и автобуси по словенските пътищаОт 01.04.2018 г. в Република Словения се въвежда ново електронно таксуване за превозни средства с тегло над 3,5 тона, движещи се по високоскоростните пътища, предаде БТА, като се позова на информация от МВнР. След тази дата няма да бъде възможно заплащането на пътната такса на пунктовете за тази цел,

Парламентът окончателно одобри закона "Пеевски" за разграбването на КТБ

http://www.mediapool.bg/parlamentat-okonchatelno-odobri-zakona-peevski-za-razgrabvaneto-na-ktb-news275335.html

Народното събрание гласува на второ четене промените в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от трима депутати от ДПС, който доби популярност като закона "Пеевски" за вторичното разграбване на КТБ. Причината за това беше факта, че вносители на законопроекта са депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Мотивът им беше, че така се пречи на "вторичното" разграбване на фалиралата банка. Промените Всички извършени от квесторите или синдиците заличавания на учредени от длъжници или трети лица в полза на банката обезпечения, които са направени в периода, в който КТБ бе поставена под специален надзорса нищожни, решиха депутатите. КТБ беше поставена под надзор на 24 юни 2014 г. С приетата законова поправка се смята, че учредените обезпечения са действителни и запазват своя ред.По този начин се възстановяват правата на банката върху съществуващи обезпечения, учредени от длъжници, които са били заличени от квесторите или синдиците, независимо от причината. По предложение на правната комисия депутатите приеха, че този текст не се прилага, когато вземането е погасено изцяло чрез парично плащане. Парламентът гласува още, че за учредените от длъжници или трети лица обезпечения в полза на банката обезпечения, които са направени от момента на специалния надзор до изтичането на 6 месеца от влизането в сила на приетите днес текстове, не текат предвидените за тях срокове в съответните закони. Мотивът на правната комисия за това е, че с тази промяна се дава възможност на банката да върне във фонда на своите длъжници техни дялови участия, върху които не са били учредени обезпечения и които са били прехвърлени. КТБ може да поднови всяко обезпечение за нов срок до 6 месеца от влизането на новите текстове в сила. Освен това обезпеченията са противопоставими на всяко трето лице, независимо от начина, по който то е придобило съответното имущество. Новите текстове предвиждат още, че всяко прехвърляне на акции или дялове от търговски дружества от длъжник на КТБ след като е поставена под специален надзор е недействително. Освен това синдиците или Фондът за гарантиране на влоговете в банките могат до 5 г. след откриването на несъстоятелността да предявяват искания за обявяване на недействителни на прехвърляния на акции или дялове. Банката бе обявена в несъстоятелност от 7 ноември 2014 г. Приетите днес текстове се прилагат и за откритите производства по несъстоятелност към датата на влизане в сила. Коментарите Депутатът от БСП Тодор Байчев беше единствениятв пленарна зала, който възрази на гласуваните текстове. Той посочи, че е странно в Закона за банковата несъстоятелност да се записват конкретни имена на банки, което сравни с Конституцията на Китай, където е записано името на президента. "Вярно, че полетът на мисълта е неограничен, но мисълта на вносителя се е приземила в Китай", каза той, цитиран от dnevnik.bg. Според него с предложените и в крайна сметка приети текстове се нарушава правото законно придобити права да се защитават и да не се засягат от ретроактивни мерки. Несъстоятелността е обявена преди три години и половина, а сега ние се сещаме да попълваме масата на несъстоятелността, допълни той. Според него вносителите искат да прехвърлят проблемите "от болната на здравата глава". Един от вносителите на проекта - Хамид Хамид, репликира Байчев, че не разбира защо така яростно два дни лансира едни и същи тези и изказа предположение, че има лични интереси и затова защитава "един крадец, който се крие в Белград". В нападките се включи и Данаил Кирилов, председател на правната комисия, който попита кой му пише репликите на Тодор Байчев. Допълни, че е хубаво, че името само на една банка е включено в закона, а не на седем. Байчев репликира, че няма конфликт на интереси и не познава Цветан Василев, а за разлика от двамата за пръв път е народен представител и не е бил на тържества, на които Цветан Василев е получавал банкерски награди. По предложение на правната комисия в приетите днес текстове бяха включени и допълнителни текстове от тези на вносителите. С тях се постановява, че някои постановки от Закона за банковата несъстоятелност, свързани с прихващането на задължения на кредитори на банката, се прилагат след датата, от която КТБ мина под специален надзор. С приетите днес текстове се залага и нова алинея в Закона за кредитните институции, според която квесторите нямат право да заличават учредени от длъжници задължения. Спорният проект на ДПС бе подкрепен от самото начало от ГЕРБ и в мотивите на правната комисия се казва, че предложените нови постановки запълват празнини и значително ще се повиши ефективността на нормативната уредба в производствата по несъстоятелност на банки.

Обвиниха актрисата Роуз Макгауън за смъртта на бившата й мениджърка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6707414

Обвиниха актрисата Роуз Макгауън за смъртта на бившата й мениджъркаДжил Месик, която беше мениджър на актрисата Роуз Макгауън, се самоуби на 50 години и семейството й каза, че за трагедията е допринесъл секс скандалът около продуцента Харви Уайнстийн, съобщи Асошиейтед прес. Близките на Джил Месик заявиха, че тя наистина е имала биполярно разстройство и се е борила с депресия от години.

Цветанов, Фандъкова, Тотев и др. на Молитвена закуска във Вашингтон

http://www.eurochicago.com/2018/02/zakuska/

За пета поредна година председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев участваха в Националната молитвена закуска при американския президент Доналд Тръмп. Във форума, който се проведе на 8 февруари във Вашингтон, за първи път участие взеха и заместник-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова, заместник-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов и кметът на Пловдив Иван Тотев.

Полицаи се гаврят с арестант в Ихтиман (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707415

Полицаи се гаврят с арестант в Ихтиман (Видео)Нов клип от полицейския участък в Ихтиман, показващ полицейски произвол със задържан, излъчи Би Ти Ви. Този път арестуваният мъж е ударен с палка. Новият клип показва още една ситуация, вероятно случила се по същото време и заснета от друг участник в събитията. На клипа мъж зад кадър удря с палка по каската арестанта.

Зa втopи път пpeз тaзи ceдмицa cвeтoвнитe бopcи пoлeтяxa нaдoлy

http://econ.bg/Новини/Зa-втopи-път-пpeз-тaзи-ceдмицa-cвeтoвнитe-бopcи-пoлeтяxa-нaдoлy_l.a_i.757649_at.1.html

Зa втopи път пpeз тaзи ceдмицa cвeтoвнитe фондови бopcи пoлeтяxa нaдoлy. Πaзapитe oт CAЩ дo Aзия ce пoнижиxa, ĸaтo cпaдът им нaдxвъpляшe 10% cпpямo...

Словения въвежда ново електронно таксуване за камионите и автобусите

https://www.actualno.com/balkani/slovenija-vyvejda-novo-elektronno-taksuvane-za-kamionite-i-avtobusite-news_658905.html

От 1 април Словения въвежда ново електронно таксуване за превозни средства с тегло над 3,5 т по високоскоростните пътища. След тази дата няма да бъде възможно заплащането на пътната такса на пунктовете за тази цел, както и използването на електронни карти ДАРС и устройствата АВС. Всяко тежкотоварно превозно средство ще се регистрира с цел използването на системата DarsGo, както и трябва да е снабдено с устройството DarsGo, чрез което се начислява пътната такса. Към момента регистриранет

Цветанов и кметове на ГЕРБ на молитвена закуска с Тръмп

http://www.cross.bg/gerb-zakyska-tzvetanov-1567417.html

/КРОСС/ За пета поредна година председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев участваха в Националната молитвена закуска при американския президент Доналд Тръмп. Във форума, който се проведе на 8 февруари във Вашингтон, за първи път участие взеха и заместник-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова, заместник-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов и кметът на Пловдив Иван Тотев, съобщиха от пресслужбата на партията. Традиционната Молитвена закуска събира всяка година на едно място световни политически и религиозни лидери с американския президент. Започнала през 1953 г. при президента Айзенхауер, тази среща вече 66 години се утвърждава като едно от най-важните политически събития във Вашингтон. На закуската присъстваха редица сенатори и конгресмени от американския Конгрес - сенатор Крис Куунс от Делауър, сенатор Джеймс Ланкфорд от Оклахома, конгересмените Чарлс Крист, Ранди Холтгрен и Стивън Скълис. Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обърна към присъстващите с дълбоко религиозни думи за човешкото себеотрицание, жертвоготовност и състрадание, давайки редица примери от ежедневния живот, при които тези състояния на човешкия дух са възтържествували. Президентът не пропусна да окуражи и страдащите под гнета на недемократичните режими в Куба, Иран, Северна Корея и Венецуела

Лекарства ще се купуват и без обществена поръчка

http://dnes.dir.bg/news/zakon-lekarstva-obshtestveni-porachki-26865870

Болниците ще могат вече да закупуват определени лекарства без да правят обществени поръчки.

След като МВР я спря за проверка, Радева обясни какво е "комплот"

https://offnews.bg//obshtestvo/sled-kato-mvr-ia-spria-za-proverka-radeva-obiasni-kakvo-e-komplot-674532.html

След случая с НСО, при който стана ясно, че автомобил със съпругата на президента е бил спрян от МВР, Десислава Радева недвусмислено е взела отношение.

В профила си във Фейсбук тя е публикувала тълкуване на думата "комплот". В статията от тълковния речник са посочени и синоними на думата: заговор, съзаклятие, конспирация, покушение, атентат, интрига, скрит план.

Първоначално по случая беше разпространена подвеждаща информация за това, че Радева сама е шофирала автомобила. Появи се и информация, че колата ѝ е била преследвана от патрулки.

По-късно информацията беше опровергана и от НСО, и от президентството.

От НСО обясниха, че в конкретния случай се касае за обикновена полицейска проверка.

"Уточняваме, че във връзка с безопасността на охраняваните лица, когато се налага ползване на специализиран транспорт, същият се осигурява по реда на ЗНСО - със служебен автомобил, управляван от водач на НСО", уточниха от службата.

По случая е разпоредена проверка, която ще изясни всички факти и обстоятелства. При положение, че бъдат установени нарушения от страна на наши служители, ще бъдат предприети съответните мерки, заканват се от НСО.

Бизнесът и синдикатите на едно мнение: Смяната на времето не е полезна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368750

Смяната на времето е въведена с цел икономия на ток за осветление, но в наши дни ползите са значително по-малко, отколкото вредите за здравето на работещите. Тази позиция споделят Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България и вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.

Откриват се Олимпийските игри 2018

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LT8BJ3tKZKo/

23-те зимни Олимпийски игри ще бъдат открити днес и ще продължат до 25-ти февруари. Домакин е южнокорейският Пьонг Чанг. 21 състезатели ще представят България в 6 олимпийски дисциплини на зимната Олимпиада. Знаменосец на българския отбор ще бъде именитият ни сноубордист Радослав Янков.

Програма на българските олимпийци /българско време/ е следната:

08.02 четвъртък
14.30 – 15.35 Ски-скок: квалификации нормална шанца мъже Владимир Зографски

10.02 събота
09.15 – 10.15 Ски-бягане: 7.5 км+7.5 км скиатлон жени Антония Григорова
10.10 – 15.45 Шейни: мъже единично 1 и 2 манш Павел Ангелов
13.15 – 14.35 Биатлон: 7.5 км спринт жени Стоянова, Йорданова, Попова, Тодорова, Кадева
14.35 – 16.20 Ски-скок: нормална шанца мъже Владимир Зографски

11.02 неделя
04.00 – 06.10 Алпийски ски: спускане мъже Алберт Попов, Камен Златков
08.15 – 10.05 Ски-бягане: 15+15 км скиатлон мъже Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов
11.50 – 15.45 Шейни: мъже единично 3 и 4 манш Павел Ангелов
13.15 – 14.40 Биатлон: 10 км спринт мъже Анев, Илиев, Клечоров, Синапов, Герджиков

12.02 понеделник
03.15 – 05.15 и 06.45 – 08.25 Алпийски ски: гигантски слалом жени 1. и 2. манш М. Киркова
12.10 – 13.00 Биатлон: преследване 10 км жени Стоянова, Йорданова, Попова, Тодорова, Кадева
14.00 – 14.50 Биатлон: преследване 12.5 км мъже Анев, Илиев, Клечоров, Синапов, Герджиков

13.02 вторник
04.30 – 06.00 и 08.00 – 09.10 Алпийски ски: комбинация сп+сл мъже Ал. Попов, К. Златков
10.30 – 11.45 Ски-бягане: спринт мъже Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов
13.00 – 14.50 Ски-бягане: спринт жени Антония Григорова

14.02 сряда
03.15 – 04.30 и 06.45 – 07.55 Алпийски ски: слалом жени 1. и 2. манш Мария Киркова
13.05 – 15.00 Биатлон: 15 км индивидуално жени Стоянова, Йорданова, Попова, Тодорова, Кадева

15.02 четвъртък
04.00 – 06.10 Алпийски ски: супер Г мъже Алберт Попов, Камен Златков
08.30 – 10.10 Ски-бягане: 10 км св. стил жени Антония Григорова
13.00 – 15.00 Биатлон: 20 км индивидуално мъже Анев, Илиев, Клечоров, Синапов, Герджиков

16.02 петък
03.00 – 06.00 Сноубордкрос: 10.00-11.00 квалификации и 12.15-13.00 финал Ал. Жекова
08.30 – 09.45 Ски-бягане: 15 км св. стил мъже Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов
14.30 – 15.35 Ски-скок: квалификации голяма шанца Владимир Зографски

17.02 събота
04.00 – 06.10 Алпийски ски: супер Г жени Мария Киркова
13.15 – 14.10 Биатлон: масов старт 12.5 км жени Стоянова, Йорданова, Попова, Тодорова, Кадева
14.30 – 15.45 Ски-скок: финал голяма шанца Владимир Зографски

18.02 неделя
03.15 – 05.15 и 06.45 – 08.25 Алпийски ски: гиг. сл. мъже 1. и 2. манш А.Попов, К.Златков
13.15 – 14.10 Биатлон: масов старт 15 км мъже Анев, Илиев, Клечоров, Синапов, Герджиков

20.02 вторник
13.15 – 14.45 Биатлон: смесена щафета 2х6 жени и 2х7.5 мъже Стоянова, Йорданова, Попова, Тодорова, Кадева, Анев, Илиев, Клечоров, Синапов, Герджиков

21.02 сряда
04.00 – 06.10 Алпийски ски: спускане жени Мария Киркова
12.00 – 13.15 Ски-бягане: отборно спринт св. ст.  мъже В. Цинзов, Й. Чучуганов

22.02 четвъртък
03.15 – 04.30 и 06.45 – 08.25 Алпийски ски: слалом мъже Алберт Попов, Камен Златков
05.00 – 06.30 Сноуборд: квалиф. парал. гиг. слалом мъже и жени Р. Янков и Т. Пенчева
13.15 – 14.45 Биатлон: щафета 4х6 жени Стоянова, Йорданова, Попова, Тодорова, Кадева

23.02 петък
04.00 – 05.30 и 07.30 – 08.40 Алпийски ски: комбинация сп+сл жени Мария Киркова
13.15 – 14.45 Биатлон: щафета 4х7.5 км мъже Анев, Илиев, Клечоров, Синапов, Герджиков

24.02 събота
05.00 – 06.35 Сноуборд: финали парал. гиг. слалом мъже и жени Р. Янков и Т. Пенчева
07.00 – 10.00 Ски-бягане: 50 км масов старт кл. стил мъже Вес. Цинзов, Й. Чучуганов

25.02 неделя
08.15 – 10.15 Ски-бягане: 30 км масов старт кл. стил жени Антония Григорова

 

 

Британската полиция освободи двеста роби, сред тях и българи, от ферма за цветя

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/09/3126831_britanskata_policiia_osvobodi_dvesta_robi_sred_tiah_i/?ref=rss


Британската полиция е освободила двеста мигранти, сред които и българи, заробени във ферма за цветя в Корнуол, съобщи фондация "Томсън Ройтерс". Работниците са били предимно литовци, румънци и българи и вече получават съдействие от благотворителни организации, а трима души са арестувани, твърди местната полиция.<br /><br />"Жизненоважно е всички жертви да получат възможност да осмислят изживяванията си в безопасна и подкрепяща среда и да получат достъп до помощта, от...

Референдум и за часовото време!

https://www.actualno.com/actualno/referendum-i-za-chasovoto-vreme-news_658903.html

Проблемите в държавата се трупат. Военният министър Красимир Каракачанов мъдро повлече крак с идеята народът да може да се изкаже по особено наболели въпроси, които чакат своето неотложно решаване. Така изкристализира предложението за референдум срещу тратия пол, гей браковете, джендър образованието и всичко в този кюп. Похвално! Държавата има нужда да локализира най-важните си проблеми и да ги подложи на всенародно гласуване. Третият пол отдавна тегне над иначе хармоничния ни живот и ни създ

Ска Келер: Корупцията е общ проблем, не целим само България с него

https://www.actualno.com/politics/ska-keler-korupcijata-e-obsht-problem-ne-celim-samo-bylgarija-s-nego-news_658889.html

Върховенството на правото и правосъдието са проблем не само в България, но и в цяла Европа. Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Зелените/Европейски свободен алианс в Европейския парламент Ска Келер на специална пресконференция. Припомняме, че днес, 9 февруари, Келер ще направи обиколка на Национален парк "Пирин" и ще говори с хора от Банско за проблемите им и проблемите с парка. По думите на Келер, по темата "корупция" българското председателство има отлич

Проф. Кантарджиев: Грипът не си е отишъл

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/prof.-kantardzhiev-gripyt-ne-si-e-otishyl-6079149

„В момента повечето хора в страната боледуват от грип Б, а от грип Б не може да повториш. Но може друга вирусна инфекция или грип А в рамките на един сезон да те повтори“, предупреди специалистът

Ето къде ЧЕЗ ще спира тока

https://frognews.bg/novini/eto-kade-chez-shte-spira-toka-2018-02-09.html

Уважаеми клиенти, ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване