Топлата зима крие опасност за пчелите

//dariknews.bg/regioni/shumen/toplata-zima-krie-opasnost-za-pchelite-2077021

Топлата зима крие опасности за пчелите и трябва да се вземат мерки, за да се запазят пчелните семейства. Това сигнализират пчелари.

И през есента, и през зимата на всеки десет дни имаше температури над 12 градуса, при което пчелите се активизират и не остават в покой и консумират пов

Микробиолог твърди, че е свидетел на НЛО във Франция (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/mikrobiolog-tvyrdi-che-e-svidetel-na-nlo-vyv-franciia-video-2077458

През 1977 година във Франция е създадено специално звено към Френския национален център за космически изследвания (Centre national d'études spatiales - CNES), което да се занимава с изучаването и НЛО и разследването на такива случаи във

"Барселона" е на финал за Кралската купа, първи гол на Коутиньо

http://clubz.bg/63984-barselona_e_na_final_za_kralskata_kupa_pyrvi_gol_na_koutino

"Барселона" е на финал за Кралската купа на Испания след втора победа над "Валенсия" - 2:0 и общ резултат 3:0. Снощи каталунците гостуваха и спечелиха по-убедително, отколкото на "Камп ноу".

Резултатът откри Филипе Коутиньо, звездната покупка на Барса тази зима. Той влезе в игра след почивката и много скоро след това се разписа. Това е първи гол на бразилеца с екипа на "блаугранас".

В 82-ата Иван Ракитич направи 2:0.

Двата отбора направиха интересен мач с по няколко голови ситуации. В началото домакините удариха греда. По-високата класа на "Барселона" си каза думата, а на финала Лео Меси и компания ще срещнат "Севиля".

Андалусийците се справиха с изненадата на турнира "Леганес", който в предишната фаза елиминира "Реал" (Мадрид).

Проф. Стоян Марков: Суперкомпютрите на Европа ще вършат милиард по милиард операции в секунда

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6706437

Проф. Стоян Марков: Суперкомпютрите на Европа ще вършат милиард по милиард операции в секундаТе ще помогнат за създаването на нови лекарства, за битката с рака и за сигурността на самолетите, казва единственият българин, участвал в експертната група за създаването на европейска високотехнологична структура - Проф. Марков, още в първия ден на българското европредседателство Мария Габриел обяви решението на ЕК и страните членки да

Предимно слънчево време днес

https://frognews.bg/novini/predimno-slanchevo-vreme-dnes-2018-02-09.html

Времето днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността, но ще духа до умерен вятър от запад-северозапад.

В Каталуня мнозина търсят независимост, без да са националисти

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/09/3126594_v_katalunia_mnozina_tursiat_nezavisimost_bez_da_sa/?ref=rss


Всичко започна с икономическата криза, в допълнение с кризата за статута на Каталуня. За да се утешат емоциите, трябва да се върнем към този дебат. Да разберем, че по време на тези кризи каталунското общество се завръща към корените си.<br /><br />Много от хората започнаха да искат независимост през последните години. Някои - защото им беше омръзнало от корупцията и други социални проблеми, които се задълбочаваха в испанската държава. За други беше социално заразяване от приятели и...

9 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=368730

Събития: 474 г. – След като 7-годишният Лъв II е намерен твърде млад, за да управлява Византийската империя, за негов съимператор е коронован неговия баща Зенон. 1667 г. – Подписано е примирие между Русия и Полша, с което завършва продължилата 13 години руско-полската война.

Прогноза за времето - 9 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368729

Над Черноморието днес ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, научи Moreto.net. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури на въздуха: 11-14°. Температурата на морската вода е 5-7°.

Честит рожден ден на Станислав Кашмеров

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6706886

Честит рожден ден на Станислав КашмеровДнес рожден ден празнува Станислав Кашмеров, който с лекота превръща всеки текст в атрактивна страница, в която влага много креативност, а чувството му за хумор е

Шоколадови пасти с пияни вишни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6706794

Шоколадови пасти с пияни вишни Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Честит рожден ден на Марияна Литова

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6706874

Честит рожден ден на  Марияна ЛитоваДнес рожден ден има Марияна Литова - зам.главен редактор. Тя е човекът, който с необикновена енергия прилага всичко ново и позитивно на страниците на вестника, без да се щади. Успява да убеди и най-големите

Тази зима е една от най-топлите зими от началото на века

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TvDTVr_tzEc/

Днес ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури между 10° и 15°. “Тази зима е една от най-топлите за последните 18 години. Може би се нарежда на второ или трето място от 2000 г. насам”,  съобщи климатологът Георги Рачев пред “Нова телевизия”. “От утре ни очаква динамично време в следващите 10 дни. Даваме последен шанс на зимата да се прояви тези 10 дни”, каза Рачев. През уикенда ще има интензивни валежи и ще падне количество колкото за цял месец. Най-значителни ще са валежите в Рило-Родопския масив. В понеделник валежите ще спрат.

“Валежите, които ще паднат през следващите 2-3 дни, ще покрият месечната норма за февруари. Дъжд ще завали в събота привечер. Очаква се в някои части от страната той да премине в сняг. В Северна България дори ще се образува снежна покривка от 5-6 см. Валежите ще започнат да спират в неделя вечер. В понеделник вече няма да вали почти никъде. Температурите ще започнат да се повишават”, обяви климатологът.

 

 

Не в Брат Джон, в Дядо Иван е спасението ни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284712_%D0%9D%D0%B5+%D0%B2+%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD%2C+%D0%B2+%D0%94%D1%8F%D0%B4%D0%BE+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B

 "И остави Ванга следа" - така Жени Костадинова е озаглавила осмата си книга за Ванга. С нея тя продължава да ни приближава към загадката Ванга. Двадесет години авторката изследва и събира разкази и спомени на хора, които са били близки с пророчицата, както и на учени, лекари, които са се опитвали да разкрият тайната на явлението, на феномена Ванга. 

Познавам Жени от Арткъща "Куклите". Вестник ДУМА писа за приказния свят на "Куклите", за колекционери, реставратори и майстори на кукли, които правиха изложби там. Още преди пет години Жени ме впечатли с любовта си към приказното царство на куклите, с умението си да превърне двата етажа на старинната къща в София на ул. "Цар Самуил"34 в романтичен Музей на куклите, в изящна художествена галерия, в център за културни събития, в привлекателно място за малки и големи.
Жени напълни стогодишната къща с детски усмивки, с жизнерадостта и смеха не само на децата, но и на техните родители, учители, баби, дядовци. 
Коя е Жени Костадинова? 
Чаровницата от "Куклите" е журналистка, поетеса, писателка. Няма да повярвате, но усмихнатата Жени, която от 20 години майстори фантастично красиви кукли, има сериозното образование на  магистър-философ. Авторка е на 8 документални книги за Ванга, преведени на няколко езика, и на стихосбирките "Съчки за огън", "17 цвята любов", "Жените в мен", "Сладко от смокини". В последната си - "Черна котка, мак червен" от 2016 г., тя е събрала новите си стихове - любовни и мистични. Отворила е сърцето си за красотата в природата, където любовта събира хора, животни и цветя, и е осъществила интересната си изповед към едно цвете - мака.
Както Малкия принц е верен на своята роза, така Жени се обяснява в любов на полското нежно цвете и го разиграва в различни поетични форми.

 

- Жени, как у теб, нежната поетеса със  съхранена детска чистота, се появи стремежът да проучваш истината за Ванга? Пророчицата е сериозно и тайнствено явление, което още дълго време ще остане загадка. Може би куклите те "събраха" с Ванга?
- Няма странност в това поет да пише за един пророк - напротив, съвсем нормално е. В миналото поетите са били почитани наравно с шаманите, защото жреците са знаели, че те имат достъп до по-висшите нива на мъдростта, че те не обитават толкова видимия, колкото невидимите светове. Поетите стояли високо в социалната йерархия - били съветници и изповедници на управляващите. Тази чувствителност към истината днес е не просто изгубена, нещо по-лошо - неистината е превърната в норма, в модел на управление на обществото и затова поетите, писателите, музикантите, пророците, хората, които са призвани да учат обществото и да са негов коректив, са унизени и натикани в ъгъла. Но каквато и роля да им определят властимащите, техният глас, когато е силен, се чува. Така е и с Ванга. Много пъти са се опитвали да й забранят да пророкува, да я изселят, да я затворят, но не са успели да я заглушат. Този, който дава дарбата, той се грижи и за проявата на тази дарба, за пътя й. Колкото до въпроса кое ме "събра" с Ванга, ще отговоря така: Пътят. Стремежът ми да опазя оставеното от нея и да вникна в казаното от нея, да я видя не през мълвата и лъжата, а да стигна до истината. Поне до част от нея.
- Как започна твоята работа за сляпата пророчица?
- По предложение на Никола Кицевски, преди 20 години управител на издателство "Труд" и зам.-главен редактор на вестника тогава. Той ме извика един ден в кабинета си и, знаейки, че проявявам интерес към езотериката, ме попита искам ли да напиша книга за Ванга. Беше месец, след като тя почина. Съгласих се, без да се замисля, макар че никога не бях я виждала. Бях на 25 години, нямах повод да търся помощ от Ванга, затова и не бях се срещала с нея. Но явно това е било част от промисъла - вероятно, ако я бях виждала, нямаше да имам смелостта да пиша за нея... И ето го отговора зад формалното - не аз избрах да пиша за Ванга и да съхранявам паметта за нея, а може би тя мен избра. Ако беше нещо случайно - плод на случая, на мимолетния шанс, нямаше 20 години да го правя и то все с една и съща отдаденост, отговорност, честност и респект. Знаеш, всяко пророчество, което цитирам от Ванга, или нейни думи, напътствия, са с посочен източник - кой го е казал, кога... Приех подхода на учения и търся обективността и фактите още с първата си книга.    
- Разкажи кои хора ти помагаха в това дело? Как се появи последната ти книга, излязла преди месец - "И остави Ванга следа" с 33 интервюта с хора, познавали Ванга?
- Всички, които приеха поканата да разкажат за срещите си с Ванга, са ми помогнали да напиша книгите си. Това са над сто души - известни и неизвестни. Без тях - свидетелите, хората, в чиято памет са пръснати пророчествата, заветите и посланията на Ванга нямаше как да се родят книгите за нея. Никой не я е записвал целенасочено. И аз съм благодарна на всички, които отделиха от времето си и ми отговориха на въпросите или сами написаха спомените си за пророчицата. На този принцип се роди и последната ми книга с 33 изповеди, в която не анализирам и не коментирам казаното от Ванга (както правя в "Пророчествата на Ванга"), а оставям читателя сам да си гради образа й на базата на фактите, на разказаното от различни хора. Сред разказвачите са Богомила Косатева, Петко Колев, Светлин Русев, племенниците на Ванга Стоян и Огнян Стоянови (баща и син), карикатуристът Тодор Цонев и др.
- За последната си книга ти получи Паметния знак на фондация "Ванга", а преди 5 години ти връчиха и специалната награда - малка пластика "Ванга" на проф. Емил Попов. Как гледаш на тези отличия?
- Когато някой забележи и оцени труда ти, разбира се, е приятно. Душата се радва! Но не се лаская. Отличията са напомняне, че трябва да отговоря на високите изисквания към мен като изследовател на една забележителна историческа личност от най-новата история на България. Най-голямата награда е възможността да пиша за Ванга - да се докосна до един висок дух, изпратен от висшите светове, за да напомня на хората кои са и каква е целта на живота им - любов и мъдрост, вяра в Бога и смирение. Така ми каза Ванга и на мен в един сън: "Търпение и смирение - това са двата клона на Дървото на живота."  
- Жени, ти си разбрала, че всеки има "своята" Ванга в себе си. В книгите си я наричаш пророчица, мъченица, утешителка, спасителка, а за много българи е светица! Как тя си спечели тези "звания"?
- Както и да я нарека аз, Ванга ще остане в паметта на българския народ като пророчица и светица. Макар самата Ванга да казва: "Аз не съм светица! Мъченица - да, но светица не съм..." И разказва, че светците са хора, практикували въздържание през целия си осъзнат и посветен на Бога живот - въздържали са се от алкохол, храна, сън, постели са с дни и са се молели непрекъснато. Така или иначе Ванга ще остане в колективното съзнание като ярък пророк и свят човек, защото дарбата й да пророкува дълбинно не подлежи на съмнение. Човеколюбието й, отдадеността й на хората и техните проблеми, скромният й начин на живот, вярата й в Бога, безсребрието й - всичко това респектира хората и те подсъзнателно разбират, че Ванга е специална душа, пратеничка на висшите светове и носителка на друго знание, пример за живот в служба на хората.      
- Как си обясняват учените това, че Ванга гледа на захар или на пръстена, часовника на човека?
- Тези предмети и захарта са посредник за влизане в биополето, в индивидуалния код на душата. Те й служат за настройка - да възприема информацията по-бързо, да не губи време в "търсене" на "записките" за съответния човек. Ванга е имала достъп до т.нар. "вселенски компютър", там, където се съхранява миналото, настоящето и бъдещето на хората, на народите, на света... Учените могат да обяснят някои неща, но като цяло Ванга остава за тях тайна, мистерия. А учените не могат да разгадават мистериите. 
- При Ванга са ходели много чужденци - тя не им знае езика, но е контактувала с тях?
- Това е телепатично общуване. Не й е нужно да знае езика на човека, защото Ванга чете универсалния език - на душата. Той е божествен и само хора с извънредни качества, високо еволюирали духовно, получават право да го владеят. Ванга вижда мислите, съвестта на хората, душите им. За какво й е език? Езиците са външни отличителни знаци, каквито са, да кажем, половете - мъж, жена... 
- Понеже е с македонски произход, Ванга говори на македонски диалект, но гледа на този край като на част от България и е голяма  патриотка. Какво пророкува за България? 
- Ванга обича България и милее силно за съдбата на народа ни. Казва, че ни чакат добри дни и признание от "големите", защото сме древен народ, който много е дал на света. Но казва, че все още плащаме цена и изкупуваме стара тежка карма, свързана с избиването на богомилите - най-чистите вярващи християни. Казва, че за да настъпи по-добро време за страната ни, е нужно всеки от нас да се пречисти и промени - да стане по-добър, по-честен, по-състрадателен, деен и отговорен. С една дума - пътят към голямата промяна минава през малката промяна. За да се подобри животът на цялото, е нужно да израсне всеки поотделно. От друга страна, Ванга изстрадва силно обстоятелството, че вярата й била забранявана: "Не може без вяра, казва тя в онези години на атеизъм. - Без вяра човек е само кръв, а после - дявол." И самата тя е пример за вяра в Бога, не се бои да показва своята вяра и да насърчава хората да вярват, дори в годините на забрани и гонения... 
- Пред Янка Такева е казала, че българинът никога няма да умре от глад, защото той отново ще се върне към земята. Че "българската земя никого няма да го остави гладен, ако той не е мързелив". Има начало на процес към завръщане в селата, но важното е младите да се върнат и да възродят опустелите и обезлюдените села...
- Трудолюбието и свързаността на българина със земята са негови стари качества, които днес са забравени, обезсилени. Така е, Ванга зове към завръщането ни към земята, защото българската земя е плодородна, чиста, може да ни храни и да ни осигури добър живот. Но забележи: тя напомня, че трябва да преодолеем мързела! Някога българинът не е бил мързелив, но днес е! Виждаш колко хора и не само младите, са готови нищо да не правят, но не и да се хванат на работа дори за "по-малко" пари. Хубавите ни качества, като трудолюбието и скромността на българина, се изродиха. И само от нас зависи дали и кога ще ги възродим.
- Какво е отношението на пророчицата към религията? Пред Янка Такева говори за въвеждане на час по религия...
- Ванга не дели хората на религиозен принцип и казва, че всяка религия учи на нещо добро. Религията, по-скоро духовността, която е в нея, е важна, защото е морален коректив на обществото. Човекът е склонен да се самозабравя и лесно да поеме по лошите пътища, дебнат го секти, самозванци... затова според Ванга е важно да имаме респект от Бога, да знаем, че Бог съществува и следи за мислите и постъпките на всяко същество. Ванга настоява да се въведе час по вероучение в училищата. Пред Янка Такева, като председателка на синдиката на учителите, Ванга явно разговаря по-задълбочено на тази тема и подчертава, че тя може да направи нещо за тази кауза. И г-жа Такева е предавала думите й към по-високите етажи на властта, но досега не е проявена воля за това да се въведе час по вероучение. Явно не се осмисля тази дълбока духовна потребност.   
- Ванга е вярваща, но е толерантна, приема всякакви хора, макар да ги "вижда" като безверници. На какво се дължи тази й деликатност?
- Ванга приема всички, не дели хората на добри и лоши, вярващи и невярващи, защото знае, че трябва да се помага - на лошите и безверниците най-много. Иначе как те ще се променят към добро!? "Злото се побеждава само с добро!", напътства ни Ванга. Примерът учи най-силно и непосредствено. Но Ванга понякога е рязка, навиква и дори гони хора, когато тяхната духовна нищета е наистина крайна. Вероятно става по-груба, за да ги накара да я чуят, за да ги разтърси и призове да се опомнят. И такива хора си тръгват изумени от нея, защото тя разкрива най-дълбоките им тайни и те разбират, че да, явно има сила, която вижда всичко, и нищо не остава скрито-покрито! В този смисъл неделикатността й вероятно е оправдана.      
- Карикатуристът Тодор Цонев, който я рисува, казва за нея: "Мен ме погледнаха слепите, но и всевиждащи очи на Вечността!"
- Много силни думи! Тодор Цонев е имал особени радари за истината и същността на хората, уловил е в дълбочина и Ванга. Той е изумен от факта, че тя е външно сляпа, а вътрешно всевиждаща - прозираща с други очи, с друго духовно зрение. Ванга споделя за себе си: "Бог ми отне зрението, но ми даде други очи, с които да виждам целия видим и невидим свят..." Такова зрение се заслужава - то не идва даром. Нелепо е да се говори, че някой бил наследил дарбата на Ванга. Дарбата на Ванга е уникална и такава ще остане. Всеки човек е уникален като душа и път, а какво остава за сила от този порядък като способностите на Ванга. 
- Какво е отношението на Ванга към Русия? Защо толкова много тя държи на връзката ни с Русия?
- Тя казва: "Ако не е била Русия, днес щяхме да ходим с фереджета". Завещава ни никога да не забравяме, че Русия ни е спасила от турското робство и да сме й благодарни! Ванга прозира дълбоки съдбовни и духовни връзки между руския и българския народ, тя казва че сме двете части на един организъм: "България е душата, а Русия - тялото. Заедно ще спасят света". Думите са предадени от Янка Такева. И още: "Русия е входната и изходната врата на България към света". Ванга е виждала още в онези години на завои и промени, че българските политици ще загърбят Русия, ще я предадат, после ще съжаляват и плащат. Но кой плаща за политическите грешки!? Народът! Ето, това пророчицата преживява болезнено - че политиците се водят основно от лични интереси и дребни сметки и са готови да предадат народа си и родината си заради тях. Ванга казва метафорично на политиците, които я навестяват в началото на 90-те: "Не в брат Джон, в дядо Иван е спасението ни!" Но виждаме какво се случва в българо-руските отношение и то е повече от тъжно, дай Боже да не е пагубно. Защото пред Нешка Робева Ванга веднъж подсказва: "Пак Русия ще ни спасява!" От какво ли?...
Ванга винаги говори лаконично, кратко, често с метафори, понякога полушеговито. Рядко тя предсказва надълго и пространно и това става, само когато е с човек, на който има сто процента доверие, че ще си замълчи, ако трябва, и такъв, който тя види, че би я разбрал - че има съответствие между него и това, което преценява да му каже. Такива срещи са имали някои от хората, които съм включила в последната си книга...
- Ти спомена в предварителния ни разговор, че си говорила с Павел Писарев. Какво му е казала на него Ванга? 
- Той има две срещи с пророчицата. Първата е през 1989 г., когато се озовава при нея, придружавайки други хора. Тя го извиква и му казва някои лични неща. Накрая му подхвърля: "Хубав човек си, ама много говориш - всичко ке ти е от устата..." През 1991 г. Писарев се среща с Ванга, за да я пита дали да приеме предложение, отправено му от БСП, да направи нов партиен вестник. Ванга заявява: "Какъв вестник? Кой ще ви го чете? Няма да стане тази работа. "Дума" ще е! Друг вестник БСП няма да има". Което е неоспорим факт. 
Само Ванга може да вижда дълбоката същност на хората. Тя казва, че човеците ходят с ленти на гърдите, на които пише: "Аз съм лъжец", "Аз съм крадец", "Аз съм мошеник"... Тя си знае как е понасяла това човешко падение. Но тя ни и съветва : "Не трупайте материалното, обърнете се към духовното, в него е спасението". 
- Как днес, в този свръхматериален свят, можем да живеем по правилата на Ванга? Как да приложим нейната мъдрост?
- Можем. Като се спрем и опомним и си спомним, че Бог изпраща своите посланици, за да ни припомнят ИСТИНАТА, когато съвсем я изгубим. А ние, българите, сме особен народ - благословен и избран. Нали сред нас са изпратени богомилите, Учителят Петър Дънов, Ванга... Много ни е дадено и от нас много ще се иска. Но мое убеждение е, че духовното съзнание, смирението, мъдростта, са личен избор и път. Колкото повече хора се обърнат към себе си с чистото намерение да се опомнят и преосмислят живота си, колкото повече души истински се променят и заживеят богоугодно, толкова по-добре ще става и за България. Промяната е винаги лична! Първо лична! Никой не може да спаси общност, народ, човечеството. Христос слезе на земята и изстрада греховете ни, но променихме ли се? Промени ли света? Не! Отделни хора - да. И заради единици - много силно вярващи и благословени, често бива помилвано мнозинството - даден град, народ, общност, континент. 
- Как теб те промени мъдростта на Ванга и целият този 20-годишен път-посвещение? И какво би казала на хората?
- Ванга е моята духовна камбана. Нейните послания ме държат будна за големите, дълбоките истини. Те ме спасяват, когато криввам от ПЪТЯ, и ме завръщат на него. Ванга казва: "Щом сме на Земята, всички сме грешни. И всеки има да изкупува стари дългове..." В смисъл: Не се раждаме за първи път, живели сме и преди на тази Земя, идваме на нея, за да се учим и усъвършенстваме. Нека всекидневно си припомняме мъдростта на пророците и учителите, нека всеки да се стреми да бъде чист в помислите си и благ в делата си, и промяна ще има. Но ако мислим само за преходните банални и ненужни, безсмислени неща, ако мислим само за материални "ценности" (които впрочем разбираме все по-осезаемо, че не ни носят радост и щастие), то ние ще вървим към пропастта все по-стремглаво. Въпрос на личен избор и път е накъде ще поеме душата ни, животът ни.
  Всички трябва да приемем като скъп завет последните думи на Ванга, преди да напусне този свят: "Сега, като си отида, вземете мерки да не се карате. Да не си завиждате. Да не се шпионствате. Живейте в мир. Не се делете. Работете заедно. Бог на всеки ще даде според делата му. И се обичайте, защото всички сте мои деца!"
                                 


Пророчицата: "Сега, като си отида, вземете мерки да не се карате. Да не си завиждате.
Да не се шпионствате. Живейте в мир. Не се делете. Работете заедно..."


Жени Костадинова


Акад. Светлин Русев - един от нейните най-големи поклонници


Черквата в село Рупите, съградена в памет на Ванга

Цирк и пуканки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284711_%D0%A6%D0%B8%D1%80%D0%BA+%D0%B8+%D0%BF%D1%83%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8

 В годините на моето детство много обичахме цирка. И все очаквахме втората част с участието на лъвовете, на които дресьорът подаваше от време на време нещо като захарче. Дали си въобразявам или не, но животните ставаха смирени и изпълняваха заповедите на звероукротителя, а ние бяхме възхитени от властта на човека над могъщия представител на дивата природа. Сега този цирк в София го няма, изгоря, а така и не направиха нов. Затова пък на народа се предлага представление, в което има навалица от животни - като се започне с големите хищници и се завърши с малките бели пуделчета с умилително вдигнатите лапички в очакване на поредното захарче.

Но за това по-късно. Сега напускам бързо манежа на милите спомени и се спускам към днешната истинска арена на гладиаторски битки. Там се млатят жестоко българи с българи, брата срещу брата, баща със син, едноверци. Едните с пяна на устата нападат въображаем противник и крещят за лагерите в началния период на социализма с голяма доза измислици и болно въображение, а другите с факти, тежки изстрадани идеали и без злоба обясняват истината отпреди много десетилетия. Първите твърдят едва ли не за зверско клане от Народния съд, а тези срещу тях смирено представят факти за общата воля на победителите във Втората световна война да постановят възмездие за виновниците за мракобесието на хитлерофашизма и неговите привърженици. Посочват дори, че този сатанизиран сега у нас съд е привлякъл към отговорност 11 000 души, а във Франция в същия период за профашистка дейност са съдени 90 000, в Белгия - 53 000, а в съизмеримата с нас Унгария - 26 000. Какво от това, ще кажат Първите, важно е да се громи всичко през социализма и да се показва това по Нашата телевизия, зад която седи Нашият СЕМ, за да са доволни Нашите хора по света и у нас в Нашето време.
Любимите на императорската ложа гладиатори обаче не се задоволяват само с битки за лагери, политически страдалци, громене на въздесъщата ДС и ченгетата по списък. Те нахлуват брутално в една все още неовладяна територия, тази на бъдещето. Територията на чистите все още мозъци на децата ни. Пишат история от позицията на Тяхната истина. Всичко от 44-та до 89-а на миналия век е мракобесие и гаден комунизъм. Та преди първата година с двете четворки изобщо не е имало погроми срещу хиляди мирни хора, срещу впрегнатите в наемен труд, срещу отдалите се жертвоготовно на своите идеали за по-добър и справедлив свят. Изобщо в Царството, което днес направо просълзява от умиление някои превъплътени заради интереси в монархисти, не е имало масови убийства на партизани и помагачи без съд и присъда, не е имало отрязани глави, не е имало изтезания, не е имало интернирания заради политическа дейност и роднинство с набедените, не е имало палежи на къщи. Всичко е било цветя и рози и... магистрали, както сега, след 89-а. Годината, след която се радваме на перфектен ред и справедливост. Когато децата ни, наблюдавайки кръвта в центъра на арената, решават и те да пребият някой съученик. Когато млади и поотраснали искат да дефилират на Луковмарш в чест на генерал, подкрепил депортирането на 11 343 евреи към хитлеровите лагери на смъртта. Когато европейската статистика нарежда 53% от селското ни население в челото на континенталната застрашеност от бедност и социално изключване. Когато тънем в корупция и беззаконие. Когато се топим скоростно и дори децата ни могат като малцинство да слугуват на небългари след не много години. И ето ви принос за нерадостната перспектива на привнесеното тотално настъпление на джендърството под прикритието на борбата с насилието над жени и различните. Та как ще се множим, уважаеми? По системата "тя с тя" или "той с той" ли? Или ще чакаме да задуха ураганът от караулното помещение на близката казарма?
Това ли искат седналите по волята на съдбата в плюшената императорска ложа над арената? Да се избием взаимно и да оставим тези след нас без история и памет за доброто и лошото, за възхода и падението, за истината и лъжата, за преклонението пред невинните жертви, но и с почит към патриотите и идеалистите, и към всички, които са мислили доброто на България в различните й периоди. Или с деформацията на реалността и лакирането на всичко, под което все пак работи корозията в обществото, се цели отново кърпене на положението и безметежно продължаване на мандата. Независимо и напук на всичко, но удобно за мнозина. Това е целта, вероятно, а може би и на тези, които пъхват умело и почти без знанието на публиката захарчетата.
Ето така напускаме арената и се връщаме на цирковия манеж в началото. Където бели пухкави пуделчета вдигат лапички и получават захарче под бурните и нестихващи аплодисменти на отбраната публика. А навън простосмъртните гледат одобрени от СЕМ репортажи за събитието и ядат пуканки, защото все по-малко им пука при толкова грижи за оцеляването. Цирк!

 

Новото Гестапо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284710_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%93%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BF%D0%BE

 Пещерният антикомунизъм се завърна! Заедно с него и мракобесието. През последните месеци политическите ренегати от ГЕРБ, отплащащи се за меките депутатски и властови кресла, заразмятаха плашилото на комунизма. А заедно с това ни върнаха в позабравените години на репресиите, натиска и страха...Вчера от БСП алармираха за безпрецедентно ровене на прокуратурата в книжата и делата й. Кой кой е, къде е бил, член на коя партия е. Защо, къде, кога, с кой... Който не е с нас, против нас! Познато, нали?
Помнещите знаят, че по време на Третия райх имаше една криминална и политическа полицейска служба в Германия, чиито правомощия бяха ограничени единствено по отношение на представители на властимащите...Дали пък не се възражда ново Гестапо, а? Защото работа на прокуратурата и на МВР е да се захванат с престъпниците, с убийците, с корупцията, а не с осветяване на партийни членове и с бъркане с мръсни ръце в житейските им съдби. За да пуснат върху тях държавната гилотина и да ги изнудват, смачкат, уволнят, съсипят.  
Властта е най-страшната дрога. ГЕРБ се оядоха с власт. И си повярваха, че за тях закони няма и че всичко им е позволено. И май забравиха, че волът, като рие, калта пада на гърба му...

Без вода в част от центъра на София

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-v-chast-ot-tcentara-na-sofia-674492.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в част от центъра на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. „Тракия“, община „Оборище“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на ул. „Тракия“ от бул. „Княз Александър Дондуков“ до ул. „Силистра“ и ул. „Победа“

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. 

Внимание шофьори: Промени в таксуването на автомобили в Словения

//dariknews.bg/novini/biznes/vnimanie-shofiori-promeni-v-taksuvaneto-na-avtomobili-v-sloveniia-2077542

От 1 април в Словения се въвежда електронно таксуване за превозни средства с тегло над 3,5 тона, съобщават от Министерство на външните работи. От тази дата няма да бъде възможно заплащането на пътната такса на пунктовете за тази цел.

Ще бъде преустановено заплащането на пътната такса

За мощен оргазъм: Най-трудната секс поза, която води дамите на седмото небе (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/za-moshten-orgazym-naj-trudnata-seks-poza-koiato-vodi-damite-na-sedmoto-nebe-snimka-2077486

Добрият секс е една от предпоставките за здрава и щастлива връзка. Експериментите в леглото внасят допълнителна свежест и тръпка в отношенията между мъжа и жената, а изпробването на различни секс пози води до нови усещания.

Може ли алкохолът да е полезен за здравето? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/mozhe-li-alkoholyt-da-e-polezen-za-zdraveto-video-2077514

Ново изследване откри, че две-три алкохолни питиета могат да изчистят мозъка от токсини. Малки количества алкохол, от порядъка на 2,5 малки питиета, могат да помогнат на мозъка да се изчисти от плаките, за които се смята, че причиняват болестта на Алцхаймер . Освен

Обособяват нова пешеходна зона в столицата

//dariknews.bg/regioni/sofiia/obosobiavat-nova-peshehodna-zona-v-stolicata-2077543

Повече пространства за пешеходците в София. От март столичната ул. "Георг Вашингтон" се превръща изцяло в пешеходна зона, а забраната за автомобилно движение по бул. "Витоша" ще се удължи до Съдебната палата.

До две седмици ще започне поставянето на

Планът на Тръмп за военен парад

//dariknews.bg/novini/sviat/planyt-na-trymp-za-voenen-parad-2077555

Американският министър на отбраната Джеймс Матис каза, че според него президентът Доналд Тръмп иска столицата Вашингтон да бъде мястото, където да бъде организиран парад в чест на армията на САЩ, но остави отворена възможността съб

Днес празнуват всички, чиито имена значат "победоносец"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/dnes-praznuvat-vsichki-chiito-imena-znachat-pobedonosec-6079020

На днешната дата - 9 февруари, православната църква отбелязва паметта на Свети мъченик Никифор

Честит рожден ден на Констанца Памукчиева

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6706908

Честит рожден ден на Констанца Памукчиева Днес рожден ден празнува Констанца Памукчиева, в чиито ръце са илюстрациите на вестника. Тя майсторски успява да се справи и с най-трудните задачи. Пожелаваме ѝ още много прекрасни

Силно земетресение до Чили, в Камчатка също имаше сериозен трус

https://www.actualno.com/america/silno-zemetresenie-do-chili-v-kamchatka-syshto-imashe-seriozen-trus-news_658856.html

Земетресение с магнитуд 5,6 разлюля чилийското крайбрежие. Епицентърът на труса е на 40 километра западно от град Леба. Огнището е на дълбочина 10 километра. Няма информация за разрушения и опасност от цунами. Силно земетресение стана факт и в Камчатка. Епицентърът на труса е на 43 километра южно от селището Уст Камчатск, огнището е на дълбочина 45 километра. Разстояние от епицентъра до град Петропавловск-Камчатски, административен център на Камчатски край, е 400 километра.  Няма раз

Мартин Шулц: възходи и падения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284709_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%A8%D1%83%D0%BB%D1%86%3A+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Кога Шулц достигна най-ниската си точка? В нощта на парламентарните избори през септември 2017, когато социалдемократите постигнаха най-слабия си изборен резултат в следвоенната история на Германия? Или когато след провала на преговорите за т.нар. коалиция "Ямайка" той първоначално продължаваше да твърди, че партията му няма да участва в ново издание на широката коалиция, но малко след това все пак промени мнението си? Или може би когато нарече "прекрасни" резултатите от сондажните разговори с консерваторите, които обаче неговите партийни другари остро разкритикуваха?

Трудно е да определим с точност момента, в който Мартин Шулц се превърна в своя собствена сянка. Той претърпя твърде много обрати и така загуби убедителността си. Нищо вече не напомня за онзи политик, който преди година пое партията, за да я поведе от низините към върховете. Човекът, който беше председател на Европейския парламент и който имаше амбиции да стане следващия германски канцлер. Социалдемократът, който през март 2017 беше избран за лидер на ГСДП със 100 процента от гласовете. Политикът, който даде такъв мощен импулс на партията в социологическите проучвания, че за кратко тя дори успя да изпревари консервативните ХДС и ХСС. И заради всичко това бе смятан за спасител.

Изведнъж той тръгна надолу

Непосредствено след обявяването на резултатите от парламентарните избори през септември 2017, Мартин Шулц обяви, че неговата партия няма да влиза в преговори за нова широка коалиция. И така той уцели една от болните теми на ГСДП. Поражението на социалдемократите бе твърде очевидно, както и нуждата от обновяване. Преговорите за "Ямайка" обаче се провалиха. И? Кое беше по-важно: партията и желанието ѝ за обновление или страната, която вече месеци наред беше без правителство?

Мартин Шулц избра Германия. Макар и не веднага. В това го убеди президентът Франк-Валтер Щайнмайер. Само че мнозина негови съпартийци не одобриха този обрат.  

Днес Мартин Шулц се бори за политическото си оцеляване. Журналистите почти вече го бяха отписали, когато на 21 януари т.г. той поиска от партията си да одобри резултатите от сондажните разговори за бъдеща широка коалиция. От този извънреден конгрес зависеше дали той ще получи мандат да влезе в същински преговори с консерваторите за създаване на ново коалиционно правителство. При отказ Шулц трябваше да си тръгне - нещо, което мнозина очакваха да се случи. А фактът, че все пак не се стигна дотам, се дължи най-вече на самоотвержената председателка на фракцията на социалдемократите в Бундестага Андреа Налес. След една скучна, откровено слаба реч на партийния председател, която няма да запомним с нищо, 47-годишната Налес успя само за шест минути така да обърне нещата, че в крайна сметка конгресът даде зелена светлина - макар и с крехко мнозинство - за следващата стъпка по пътя към недолюбваната широка коалиция.       

Пътят към нея обаче съвсем не свършва с края на коалиционните преговори. Защото цялата членска маса на ГСДП - около 460 хиляди души - трябва да каже дали одобрява резултатите от преговорите, т.е. дали е съгласна на ново участие в широка коалиция с ХДС/ХСС. И Мартин Шулц ще трябва да се погрижи да убеди съпартийците си. Както и Андреа Налес, която ще наследи председателския пост на партията. Защото 62-годишният Шулц, както бе обявено късно в сряда (7.02.), се очаква да поеме министерски пост - в четвъртото правителство на Ангела Меркел той ще бъде най-вероятно външен министър.

От алкохолизма до политиката

Детството на Мартин Шулц преминава в град Вюрзелен, недалеч от Аахен. На 17 години той решава, че ще стане професионален футболист, заради което се отказва от държавните матури. Тежка контузия обаче набързо проваля плановете му за спортна кариера, след което той започва да пие. Шулц става алкохолик. Брат му и негови партийни другари го изправят отново на крака и той открива книжарница в родния си град. "Четенето е моят еликсир", казва днес Шулц, който е женен и има две деца.

Той признава, че книжарницата му липса и до днес. Продава я, когато влиза активно в политиката. На 31-годишна възраст вече е кмет на Вюрзелен, с което се превръща в най-младия кмет в провинция Северен Рейн-Вестфалия. През 1994 година е избран за евродепутат, а през 2012 година става председател на ЕП. Същата година в Осло той приема, заедно с лидерите на ЕК и Европейския съвет, Нобеловата награда за мир, присъдена на ЕС. Три години по-късно - през 2015 - Мартин Шулц е удостоен с престижната Карлова награда на град Аахен.

Шулц

Шулц като кмет

Лъч надежда за Шулц

Ако сега Мартин Шулц действително стане външен министър, той би могъл да използва натрупания опит в еропейската политика. Тази позиция има и друго предимство: избирателите се отнасят със симпатия към поста на външния министър. А това е добре дошло за Шулц. Зигмар Габриел, който от една година изпълнява тази функция, в момента е най-одобряваният германски политик. А преди това, още като председател на ГСДП, положението му беше още по-нерадостно дори и от това на сегашния лидер на партията Мартин Шулц.    

 

Уайнстийн за Салма: Ще й счупя капачките на тая п....

http://clubz.bg/63983-uajnstijn_za_salma_shte_j_schupq_kapachkite_na_taq_p

В разговор с Опра Уинфри Салма Хайек обвини Харви Уайнстийн в тормоз по време на снимките на филма „Фрида“ през 2002-а, като добави и нови детайли: създателят на „Мирамакс“ заплашил актрисата „да ѝ счупи капачките на коленете“, съобщава „Гардиън“.

Заплахата в чисто мафиотски стил била само част от дългата му застрашителна тирада срещу актрисата, предизвикана от отказа ѝ да му осигури поисканите сексуални услуги.

Хайек Пино (актрисата вече използва и фамилията на съпруга си) говори пред Опра по време на записите за подкаста SuperSoul Conversations в нюйоркския театър „Аполо“ в сряда. Тя очерта бегло срещите си с Уайнстийн и последиците от тях. По нейни думи, докато траели снимките на биографичния филм „Фрида“ за мексиканската художничка Фрида Кало, Уайнстийн казал на режисьорката Джули Таймор: 

„Ще ѝ счупя капачките на коленете на тази п…“, като използвал обидна дума, свързана с женската анатомия.

Хайек вече разкри подробности за тормоза, на който е била подложена по време на снимките на „Фрида“, в който, освен че играе главната роля, е и копродуцент. В статия за „Ню Йорк Таймс“ от 2017-а тя твърди, че Уайнстийн е заплашвал да я убие, карал я е да участва в секссцена с друга актриса и накрая отказал да предостави филма на кината. Това се случило, след като тя неколкократно отказала на исканията му за секс.

Тогава Уайнстийн отрече всички обвинения и каза, че „не помни да е притискал Салма да прави неоснователна секссцена с друга актриса и не е присъствал на заснемането на филма“.

Хайек Пино обясни пред Опра защо не се е включила в първата вълна от обвинения срещу Уайнстийн и защо е публикувала есето си чак два месеца, след като насилническите практики на Уайстийн излезли наяве.

„От „Таймс“ ме питаха нямам ли какво да разкажа за него – и при самото предложение у мен се върна целият този смут. В крайна сметка отказах. След това се засрамих, че съм постъпила страхливо. Подкрепях борбата за правата на жените две десетилетия и накрая се оказах страхливка".

И допълни:

"Когато информацията за Харви излезе, ме хвана срам, че съм премълчала това, което преживях. Но тогава имах чувството, че моята болка е твърде малка в сравнение с историите на всички останали“.

Площад "Славейков".

Кьолнският карнавал: урина, пиянства и побоища

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284708_%D0%9A%D1%8C%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB%3A+%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0%2C+%D0%BF%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%BF

 От началото на карнавала по улиците на Кьолн - един от главните му центрове - цари повишена възбуда. Откакто беше открит карнавалният сезон, костюмираните сякаш са полудели. Още на 11.11, когато официално стартират забавленията, започна едно безпаметно пиянство, а на много места по земята направо се търкаляха полуумрели пияници. Включително и 13-14-годишни деца. Така наречените „пикльовци-бракониери" уринираха на всяко кьоше - в такава простъпка бяха уличени 172 мъже и 12 жени. За оповръщаните входове и фекалиите по тротоара да не говорим. Карнавалистите оставиха след себе си и планини от боклук - лавките предлагат бира в изобилие, а когато наоколо няма кошче за боклук, амбалажът просто се хвърля на улицата.

Голямото подивяване

Всичко това всъщност не е ново, ще рече човек. Не само в Кьолн, но и в другите центрове на карнавала пиянските оргии и побоищата сякаш вече са част от нормалността. Но тази година нещата изглеждат особено зле - а карнавалът тепърва ще набира скорост. Управата на градския транспорт в Кьолн беше принудена временно да спира движението, защото по релсите имаше хора. Още по обяд няколко квартала бяха вече почти непристъпни. Според службите за опазване на реда, определени групи хора се държали доста агресивно. А в най-популярните карнавални квартали временно изобщо не можело да се влезе, поради което полицията нямала възможност изцяло да контролира положението.

Поради всичко това преди днешния старт на карнавала кметицата на Кьолн Хенриете Рекер направи изявление. Очевидно и тя е регистрирала дълбоките промени, които напоследък бележат карнавалните празненства. „През последните години, ако не и десетилетия, карнавалът се превърна в нещо, което по-скоро напомня на масово пиянство, отколкото на нашата традиционна карнавална култура", каза кметицата. Всичко това вече няма нищо общо с карнавала, добави Рекер.

Психологът Щефан Грюневалд твърди на свой ред, че в дъното на всичко е разпространяващата се мода да се пие на улицата. Когато са на улицата, хората подивяват по съвсем различен начин, обяснява психологът и твърди, че колкото по-занемарен е даден квартал, толкова по-разюздани са нравите там.

Време е да се сложи край на всичко това. Много граждани вече не са съгласни просто да си затварят очите за няколко дни. „Според мен днес хората имат по-високи изисквания към поддържането на обществения ред", казва кметицата Хенриете Рекер. И уточнява, че Кьолн има проблем не с карнавала, а с хората, които не разбират неговия смисъл.

Разбира се, че пиенето на алкохол и разпуснатата веселба са елемент от всеки карнавал. И понякога на човек му се иска да не взима реда чак толкова на сериозно, казва Михаел Крамп от Карнавалния комитет на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. „Но тъкмо поради това трябва да има ред", уточнява той. Именно за да бъде подсигурен редът по време на тазгодишния карнавал, градската управа в Кьолн е взела специални мерки за пиковите дни - четвъртък, неделя и понеделник.

Диана Ходали

Диана Ходали

Ако не си карнавалист

До 700 ще бъде увеличен броят на временните тоалетни. Така липсата на достатъчно тоалетни вече няма да служи като оправдание за уринирането на улицата, обяснява Енгелберт Румел от градската Служба за опазване на обществения ред. „Ще има повече мерки за сигурност, повече заграждения срещу прекалено големи стълпотворения, повече организирана програма и нови правила за собствениците на търговските обекти, продаващи алкохол. Освен това 1 600 полицаи и служители на частни охранителни фирми ще следят да се спазва забраната за използване на стъклен амбалаж и ще се грижат той да бъде изхвърлян в съответните контейнери."

Ако става дума за цяла Германия, изпечените карнавалисти са само малка част от обществото. В Кьолн обаче е друго. На око 98 процента от кьолнчани са убедени карнавалисти. Разбира се, този процент не може да се докаже статистически. Но е факт, че на хората, които не харесват карнавала, им трябва доста стоицизъм, за да издържат всичко това - колкото и градската управа да се грижи за нормалното протичане на празненствата. Да не забравяме и това: ако кажеш, че карнавалът нито ти харесва, нито те интересува, веднага те обвиняват, че нямаш чувство за хумор. Но хуморът не беше ли въпрос на вкус?

Шестима нови милионери на месец в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284707_%D0%A8%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%8

 

Най-често теглим кредити до хилядарка

По 6 души на месец стават милионери в България, като общо за година сънародниците ни със сметки над 1 млн. лева са се увеличили със 71, сочат последните данни на Българската народна банка (БНБ). Така се оказва, че към края на миналата година богаташите у нас са били 833. Те притежават общо 2,030 млрд. лева, т.е. средният размер на депозита на всеки един от милионерите е около 2,4 млн. лева.

За сметка на хората с много пари, то броят на тези, които са успели да сложат в банките малки суми до хилядарка намалява. В края на 2016 г. в банковата ни система е имало 6,9 млн. влога с по 1000 лева, а година по-късно броят им намалява с близо 500 хил.

Със спестявания между 1000 и 2500 лева разполагат малко над 1 млн. нашенци, като техните депозити възлизат на 1,75 млрд. лв.

 

Общо домакинствата у нас се оказва, че кътат 47,8 млрд. лв.

 

На годишна база сумата се увеличава с 2,4 млрд. лв. Фирмите пък имат 22 млрд. лв. Богатите фирми, които имат в депозитните си сметки повече от милион са 3 013. Те разполагат с общо 11,831 млрд. лева. И при тях само за дванадесет месеца сумата е набъбнала с 2,67 млрд. лева.

Според статистиката всички българи заедно с нефинансовите предприятия дължат общо 50,9 млрд. лв. На обикновените хора се падат 19,6 млрд. лв., а търговците са имали нужда от допълнително финансиране в размер на 31,3 млрд. лв.

Оказва се, че най-много заеми теглим до 1000 лв. Тези българи пък, които се осмеляват да вземат кредити за над милион са едва 308, като задълженията им възлизат на 475 млн. лв.

Най-голям спад има

 

при кредитирането между 2500 лв. и 5000 лв.

 

Към края на декември общият брой на тези заеми е бил 248 хил., а година по-рано 264 хил. 3,8 млрд. лв. пък дължат нашенците, които са имали нужда от пари в размер между 50 и 100 хил. лв.

Данните на БНБ показват още, че родните компании също тичат до трезорите за малки суми - до 1000 лв., въпреки че традиционно те имат нужда от по-сериозно финансиране. След малките кредити на второ място се нареждат заемите от 25 до 50 хил. лв. Техният брой надхвърля 16 хил., а сумата, която трябва да върнат, е 603 млн. лв.

С Иво Ториното прокуратурата допуснала "някои неудачи"

http://clubz.bg/63982-s_ivo_torinoto_prokuraturata_dopusnala_nqkoi_neudachi

"Конструкцията помагач на неизвестен извършител юридически е, меко казано, спорна."

Така любезно бившият градски прокурор Николай Кокинов описа вчерашното пускане на Ивайло Борисов - Ториното и още 3 лица, които бяха задържани като свързани с отвличането на Адриан Златков.

Както е известно, държавното обвинение арестува известния герой, шофьора му Мартин Марков и още двама, затова че били помагачи в похищението, за което обаче не са открити същински извършители. Те били уредили само колата и СИМ-картите, от които са водени преговорите с бащата на отвлечения през м.г. младеж - Тони Златков.

Още първата инстанция обаче се произнесе, че няма никакви доказателства (но все пак остави задържаните в ареста), а вчера САС ги пусна под различни парични гаранции. 

Пред Нова тв днес и Ботьо Ботев - бивш шеф на сектор "Престъпления срещу личността", не пожела да нарече акцията провал, а според него имало "някои неудачи".

Полицаят защити колегите си, че "по случая имало някаква информация, която явно е съществена от оперативен порядък".

"Не е оценена досатъчно цялата информация, цялата ситуация и е прибързано взето решението за съответните хора", обясни Ботев.

На въпрос защо главният прокурор вчера е казал, че има подозрения кои са истинските извършители, Ботев смирено каза да "не правим анализ на казаното от главния прокурор, защото той разполага с една друга богата информация".

И двамата гости обаче се обединиха, че това "богатство" не е превърнато в доказателства.

"Правилата на играта, наречена наказателно съдопроизводство, изисква този, който повдига обвинения, да ги подкерпя с нещо. Адмирации за съда", каза бившият градски прокурор Кокинов (той се прочу дори за несведущите в съдебните дебри навремето, когато "изтече" в едно СРС, казвайки но Бойко Борисов по адрес на Сотир Цацаров: "Не ми се подсмихвай - ти си го избра", б.р.)

Ботьо Ботев на няколко пъти опита хем да не обиди полицаите и разследващите, хем повтори, че това са "тънки" работи:

"Когато съществуват някакви насоки, когато си хванал нишката по отношение на едно такова тежко престъпление, всичко трябва да се изработи много тънко професионално с оглед на събиране на доказателства."

Трябвало да проведеш и "много тънки оперативни действия", натърти дълбокомислено Ботьо Ботев.

На простичкия въпорс на Виктор Николаев - като нямат нищо, не е ли било по-разумно не да задържат с гръм и трясък, а да наблюдават групата, Кокинов каза:

"Когато случайно се докоснеш до някаква нишка, ти трябва да я разплетеш, а не да я режеш. Не да осветиш останалото."

Той напомни:

"Всеки в България е невиновен до доказване на противното. В конкретния случай никой не е доказал противното, така че тези хора са невиновни."

Димитър Марковски, адвокат на жертвата Адриан Златков, също се съгласи, че "има сериозни доказателствени проблеми".

"Моето лично мнение е, че това действие по вземане на мярка на тези хора очевидно е било прибързано", каза юристът.

 

Толерантност към различието, преодоляване на предразсъдъците и превенция на насилието и сега са цели на образованието

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/02/09/3126340_tolerantnost_kum_razlichieto_preodoliavane_na/?ref=rss


Толерантност към различието, преодоляване на негативните предразсъдъци и превенция на агресивното поведение и насилието и в момента са очаквани резултати от образованието. Това се посочва в справка на Министерството на образованието и науката (МОН) за изучаването на ролите и равнопоставеността на половете в училище, изготвена за "Дневник".<br /><br />След напрежението в обществото, че рафитикацията на Истанбулската конвенция ще доведе до вкарване на т.нар. джендър...

Българи спасени от робска ферма за цветя в Англия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284706_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8

 Около 200 имигранти, повечето мъже от Литва, Румъния, България и Полша, са извършвали робски труд във ферма за цветя в Корнуол. Това е било установено след акция на полицията в съдействие със службата за борба с нарушения на трудовите права, предаде Би Би Си. Арестувани са двама мъже по подозрение в престъплението "съвременно робство", а трети е задържан като ръководител на криминалната банда. Освободените са настанени в специално създаден приемен център, където им се оказва хуманитарна и правна помощ. В помощ на полицията са представители на Армията на спасението, на Общинския съвет на Корнуол, на Червения кръст и преводачи. 

Избегнаха бойкот на олимпиадата в последния момент, САЩ и КНДР на една маса

https://www.24chasa.bg/sport/article/6707177

Избегнаха бойкот на олимпиадата в последния момент, САЩ и КНДР на една масаБойкот на олимпиадата от страна на КНДР е бил избегнат часове преди откриването. Севернокорейците били обидени от думите на вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс, който обеща най-строги санкции срещу държавата и ликвидиране на ядрената им програма "вендъж и завинаги". Това бе направено в присъствието на японския премиер Шиндзу Абе.

ГРИМАСИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284705_%D0%93%D0%A0%D0%98%D0%9C%D0%90%D0%A1%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%9D%D0%90+%D0%94%D0%95%D0%9C%D0%9E%D0%9A%D0%A0%D0%90%D0%A6%D0%98%D0%AF%D0%A2%D0%90

 Великият британец Уинстън Чърчил е казал и написал много неща, а за някои от тях даже е получил Нобелова награда за литература. Други неща Чърчил може би не ги е измислил и не ги е казал, но въпреки това те му се водят. Някои от афоризмите, които му се приписват, са посветени на демокрацията. Защото Чърчил освен политик, военен стратег и герой на Великобритания е бил и голям демократ - каквото и да значи това. Един политически некоректен афоризъм, приписван на великия британец, гласи „Най-добрият аргумент срещу демокрацията е един петминутен разговор с някой среден избирател”. Както правилно отбеляза наскоро един мой приятел, Чърчил е казал „петминутен разговор”, защото е имал предвид разговор с някой среден британски избирател. Ако обаче средният избирател е не британски, а балкански, разговорът може да е едноминутен. Че и по-къс.

Друг афоризъм, на който му се губи авторът гласи, че власт се сменя по два начина: или с калашници, или с бюлетини. На английски даже има нещо като рима, защото е bullets or ballots. Разбира се, вторият начин е за предпочитане, но пък първият е доста популярен. Някои читатели тук ще се досетят, че има и трети начин, а именно властта да се предава по наследство. Това обаче е опция с ограничен обхват, която накрая преминава в първия начин, при това в доста интензивно изпълнение.

Щом властта се сменя само по тези два начина, то става очевиден смисълът на изборите, които са основният механизъм на демокрацията. Та смисълът се крие единствено и само в това, трансферът на властта да стане по мирен начин и съответно с минимален брой жертви. На пръв поглед звучи странно, защото мнозина по инерция си мислят, че с помощта на избори на власт идват ако не най-добрите, то поне не най-лошите. Макар че, ако се замислим, каква е разликата между едните и другите? Ако продължим да мислим и да си припомняме разни неща, по естествен начин стигаме до извода, че с избори на власт изобщо не идват най-добрите (то такива обикновено и няма). И даже много често на власт чрез избори идват разни хора, които, ако ги категоризираме и назовем, веднага ще ни дадат под съд. Че и други лошотии може да ни направят.

 

Изборите са сериозно и увлекателно занимание

 

Предполага се, че ако даден избирател е десен, той гласува за десни партии, защото именно те провеждат дясна политика. Ако дясната партия на десния избирател спечели изборите и дойде на власт (сама или в коалиция с други десни партии), той може да се върне към обичайните си занимания и спокойно да чака следващите избори. Огледално на това, левият избирател гласува за леви партии, защото смята, че те именно провеждат лявата политика, на която той е привърженик. И ако лявата партия спечели изборите и дойде на власт (сама или в коалиция с други леви партии), левият избирател може да се върне към стандартните си занимания и с чувство на изпълнен граждански дълг да чака следващите избори. „Да, но не!”, както казваше покойният голям наш журналист Петко Бочаров. То и германците понякога казват подобното „Я, абер найн”, особено пък след като загубят някоя и друга война. И напоследък все повече им се налага да го казват.

През 2005 г. в Германия се произведоха поредните редовни парламентарни избори. То там предсрочни избори няма, щото

 

германците отлично помнят поредицата от осем

 

(главно предсрочни) избори във Ваймарска Германия през 1919-1932 г. И още по-добре помнят кой взе властта след това и каква случка им се случи. Ако трябва да сме съвсем точни, от 19 на брой парламентарни избори във Федералната република през периода 1949-2017 г., само един път (през 1972 г.) изборите са предсрочни и то след тригодишна работа на парламента, т.е. само една година преди редовното му разпускане. Както пише по-късно в спомените си генералът от ЩАЗИ Маркус Волф, тогава се наложило да се купят някои от депутатите в западногерманския Бундестаг. Това именно е първата от трите степени на убеждаване, практикувани от комунистическите (а и от западните) тайни служби, които включват подкуп, заплаха и физическо отстраняване.

Но да се върнем към федералните избори през 2005 г., когато изгрява звездата на канцлерината (Kanzlerin) Ангела Меркел (р. 1954 г). На тези избори десните германски избиратели гласуват за двете десни партии ХДС и ХСС, а левите германски избиратели гласуват за лявата социалистическа партия ГСДП. В резултат получават коалиционно правителство на упоменатите три партии. Това е малко като в ресторант на абсурда, където месоядците си поръчват свинско, а вегетарианците – зеле. После всички клиенти получават свинско със зеле, в което двете неща са добре накълцани и омесени.

След изборите през 2009 г. коалицията в Германия не е толкова безпринципна, защото тогава ХДС/ХСС правят коалиция с центристката партия СДП. На изборите през 2013 г. нещата си идват на мястото, като десните партии ХДС и ХСС отново се прегръщат с лявата ГСДП и започват да управляват дружно германската държава. Свинското със зеле отново е раздадено на гражданите, пък те, ако искат, да го ядат.

Майтапът обаче е най-голям след изборите през септември 2017 г. След почти половин година преговори тройната коалиция ХДС + ХСС + ГДСП отново е на път да поеме властта в името и за добруването на германския народ. Остават дребни подробности, като вътрешно-партийният референдум в ГСДП на старата Шекспирова тема „Да я бъде, или да не я бъде (широката коалиция)”. Така една група от 400 хиляди членове на ГСДП ще реши съдбата на 83-милионна Германия.

Но това е дребна гримаса на демокрацията. На времето едни 400 (без всякакви хиляди) гласа решиха съдбата на САЩ и на света, когато Джордж Буш младши с толкова спечели Флорида, където губернатор беше брат му, а оттам спечели и президентските избори. И не че толкова ги спечели, колкото Върховният съд му ги присъди. Щото, след 39 дни броене на гласове, нещата сериозно бяха тръгнали от бюлетини към калашници. Или каквото там използват в САЩ.

Но, както е казал народът, нека не плачем над чужди гроб, а да си гледаме своя. Германия е просперираща държава и икономически лидер на Европа. В Германия даже се наблюдават проблясъци на политическа самостоятелност, което си е успех след последните две загубени войни. И особено след втората. През 2010 г. бундесканцлерината заяви, че мултикултурният модел се е провалил и който иска да живее в Германия, трябва да спазва германските закони и традиции. После се оказа, че големите германски автомобилни производители нещо послъгват с данните за изгорелите газове на германските автомобили и г-жа Меркел леко си промени мнението за културните модели. И даже каза „Елате всички” на едни хора, които взеха, че наистина дойдоха.

На тези, които искат „всички да дойдат”, е добре да им се напомнят демографските параметри на Африка. Там днес живеят 1 милиард души, а догодина ще живеят 1 милиард и 50 милиона. По-догодина пък ще са 1 милиард и 102 милиона, просто защото такъв им е прирастът, около 5% годишно. Трудно е да си представим как всички те идват. Но пък те май вече не ни и питат. В европейските държави, където африканците отиват, без да питат, са много популярни един модел женски гащи с подсилена конструкция (какво ли значи това?), катинар и аларма. Що ли пак се сетих за Ваймарската република?

Има много случаи на модела „един народ – две държави”, например Турция и Азербайджан. Или България и Македония. Или Китай и Тайван. Или Германия и Австрия. За двете Кореи пък да не говорим. Тук е мястото да се напомни, че номерът с големите коалиции в Европа не е германски патент, а австрийски. Там повече от 30 години управляваха ляво-десни коалиции и политическата манджа „свинско със зеле” стана обичайна храна за австрийците. До миналата година, когато едни малко по-други хора взеха властта там. Изобщо, добре е да се наблюдава внимателно какво става в Австрия. Според един стар виц най-великата дипломация е австрийската. Защото е успяла да убеди света, че Бетовен е австриец, а Хитлер – германец. А то е леко наобратно.

Големи ляво-десни коалиции имаше и в Чехия, а у нас редовно се заговаря за тях, особено когато във въздуха замирише на политическа криза. И тези коалиции не са непременно нещо лошо. Най-малкото, защото те много лесно потушават мераците на по-дребните политически субекти, на които любимото им занимание е да изнудват по-големите. В Чехия случаят беше именно такъв. А и първият рунд политически преговори в Германия след изборите миналата година, беше още една илюстрация на този феномен.

 

Рекордьори

 

Поучително е да помним афоризмите на героя на Великобритания и Нобелов лауреат на тема демокрацията и нейните гримаси. И нека да пожелаем успех на Германия, с която за добро или за зло сме свързани, и на нейния бъдещ нов/стар канцлер г-жа Меркел. През 2021 г. тя, ако Господ й даде живот и здраве, може да изравни следвоенния германски рекорд от 16 години на власт, който нейният велик предшественик и създател на нова Европа Хелмут Кол (1930-2017) постави през периода 1982-1998 г. Иначе абсолютен рекордьор в това отношение е Ото фон Бисмарк (1815-1898) с цели 19 години на поста канцлер на Германия. През този именно период той изиграва важна роля при създаването на Третото българско царство.

Предпазливи игрички с времето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284704_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B8+%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D1%81+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE

 Героят на Алън Алекзандър Милн Мечо Пух е цитиран до степен на клишираност, но фразата му „Колкото повече, толкова повече“ е несъмнено блестяща за всякакви ситуации. Голяма главоблъсканица настана около решението на Европейския парламент за отмяна на смяната на времето от зимно на лятно. Крайният резултат на парламентаристите беше точно в духа на споменатия литературен израз. ЕП отчита, че множество проучвания не са успели да стигнат до заключителен резултат, както и че съществуват опасения за човешкото здраве. Затова ЕП призова Европейската комисия да извърши задълбочена оценка и, ако е необходимо, да представи предложение за промяна. Най-трудни са решенията по забатачени работи, като смяната на времето, която от десетки години тормози хората. Стана ясно, че европейските депутати са разполагали с всеобхватен доклад за недостатъците и ползите, доколкото ги има, от тази времева въртележка. Докладът е изготвен от световни научни капацитети. Е, колко още повече учени и мъдри глави трябва да се напрягат, за да решат премахването на нещо, което по моето скромно мнение е напълно безполезно, безсмислено и объркано.

Основното твърдение в полза на тази досадна и мъчителна процедура е, че се намалява натоварването на енергийната система. В стара, поствикторианска Англия през 1908 г., придворният астроном Джери Кармайкъл се натегнал пред крал Едуард VII и предложил часовниците да се мръднат час напред. Така поданиците щели да стоят по-дълго на открито и настроението им да се подобри. Кралят размислил и издал указ с тези мотиви. Преди него Бенджамин Франклин пък подкрепял идеята, защото хората щели да си лягат по-рано и така да не закъсняват за работа. Направил го почти на майтап, като изпратил шеговито писмо до главния редактор на в. “Ландън глоуб”. Дотук все волни интерпретации на тема време, без много много да се мисли за икономии.

В интерес на истината пак в Англия през 1907 г. Уилям Уилет написал общо взето аргументиран за времето си трактат “Пилеенето на дневна светлина”, в който засягал идеята и за икономии, но британският Парламент отхвърлил идеята с местенето на стрелките. Сред почитателите на смяната на времето са такива исторически колоси като Бенито Мусолини, Адолф Хитлер и Йосиф Сталин. Последният сатрап искал справки за икономисаната енергия, след като го въвел в болшевишка Русия през 1930 г. А Чърчил веднъж дори закъснял с един час за важна среща с бизнесмени заради смяната на времето. С две думи, смяната на зимно с лятно време е самоцелно, има спорен положителен ефект и носи физически и психически страдания на почти всички хора. Стивън Хокинг в “Кратка история на времето” деликатно намеква, че не е добре да се будалкаме с тази категория. Времето върви само в една посока и всички опити да го излъжем и да имаме някакъв кяр от това не носят нищо добро.

Лекарите и психолозите като един твърдят, че смяната на времето има негативно отношение към здравето. Представям си какви са ползите за бизнеса и производството, щом служителите и работниците ходят като пияни кокошки две седмици. Според медиците толкова трае адаптационният период след изместването на стрелките. През 2010 и 2011 г. български енергийни експерти изчислиха, че за седем месеца ставане рано се икономисват 54 ст. на глава от населението. При въвеждането на лятно време у нас през 1979 г., в домовете имаше електрически крушки, телевизор и хладилник. Телевизорът работеше пряко сили по 6-7 часа на ден, защото толкова беше продължителността на програмата. Тогава може и да се е пестяло нещо точно по тези причини. Сега в жилищата на българите е фрашкано с електроуреди - климатици, зарядни устройства, компютри, фризери, айподи... Замислете се дали се пести електроенергия с лятното часово време, когато в най-големите жеги два климатика в пловдивски апартамент бичат "на шест"? Изобщо масрафът е голям, а резултатът малък, неубедителен или почти никакъв. Сигурно еврочиновниците ще искат да се направи и някакво проучване как въртенето на часовника влияе и на сутрешната ерекция при мъжете. Там обаче ползите се разбират едва когато резултатът от нея навърши пълнолетие.

„Икар“ за чест и достойнство за Иван Иванов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284703_%E2%80%9E%D0%98%D0%BA%D0%B0%D1%80%E2%80%9C+%D0%B7%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82+%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%98%D0%B2%D0%

 

Братя Бахарови с номинации за водеща и поддържаща мъжка роля

Любимият на поколения актьор Иван Иванов ще получи наградата на Съюза на артистите „Икар 2018“ за творческа чест и достойнство, която се присъжда в специални случаи и не се връчва всяка година. Отличията по принцип са за театрални постижения, а звездата от „Всичко е любов“ е посветил сравнително малко време от своята кариера на сцената: той се оттегли от светската суета и е безспорен факт, че запази професионалния си имидж ненакърнен, като никога не се включи в компромисни проекти. Другата специална награда – за изключителен принос към българския театър, ще получи доайенът Васил Михайлов, който в навечерието на своята 80-годишнина продължава активно да играе в „Българска армия“.

Приза за водеща мъжка роля си оспорват

двама асове със забележителните си моноспектакли

– Захари Бахаров с „Чамкория“ по Милен Русков (Театър 199, реж. Явор Гърдев) и Мариус Куркински с Черното пиле“ по Николай Хайтов (продуцентска къща „Ажур пико“), а третият претендент е Иван Юруков, който блести в мощния ансамбъл на „Лисичета“ от Лилиан Хелман (Народен театър „Иван Вазов“, реж. Бина Харалампиева). Проектът на Мариус бе реализиран в края на 2016-а, но го „проспаха“ при предишното подреждане на пасианса с номинациите, които обхващат съответната календарна година. При дамите с водещи роли състезанието е между три представителки на академичната трупа: Радена Вълканова и Радина Кърджилова с превъплъщенията си в „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев под режисурата на Галин Стоев, които ще се борят за своя шанс за награда с помитащото изпълнение на Теодора Духовникова в „Лисичета“.

 

 

Номинациите за поддържаща мъжка роля са за Боян Арсов от „Кралят елен“ по Карло Гоци на режисьорката Анастасия Събева в театър „Азарян“, Сава Драгунчев за „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности“ по „Чудаци“ на Горки в Народния (реж. проф. Красимир Спасов) и Явор Бахаров за „Редки тъпанари“ - авторски спектакъл на Теди Москов в Русенския театър по филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители“. Към „Икар“ за поддържаща женска роля посягат младата София Бобчева, номинирана за 2 свои роли – в „Танцът Делхи“ и „Чаровно лято...“, Ана Пападопулу за „Лисичета“ и Надя Дердерян за „Вишнева градина“ от Чехов под режисурата на руснака Василий Сенин в Плевенския театър.

За статуетката с най-голяма символична тежест – режисьорския „Икар“, конкуренти са директорът на Националния театър в Тулуза Галин Стоев с „Танцът Делхи“, Явор Гърдев с „Пияните“, също от Вирипаев, в МГТ „Зад канала“ и Стайко Мурджев с „Еквус“ от Питър Шафър в Младежкия.

Над 110 постановки, сред които 17 на извънстолични театри и 10 на независими формации, е взела предвид комисията, за да излъчи номинациите, като в повечето категории са били обсъждани по десетина стойностни кандидатури, съобщиха организаторите от САБ. С най-много номинации – 11, е Народният. Театралната година е доста силна и е

имало дори идея номинациите да са по 5

но така или иначе повече от 3 те са останали само в категорията за дебют. Там личат имената на младите актьори Антъни Пенев („Вишнева градина“, Плевен), Неда Спасова („Бесове“ по Достоевски в „Сфумато“), Николай Желев („4000 мили“ в Театър 199), Надя Керанова, Мартина Кръстева и Радослав Владимиров („Без изход“ по Сартр в Червената къща), Шахин Шехзен, Антоан Петров, Денис Хаят и Павел Емилов от „Ревизорът“, версия на режисьорката Нина Димитрова по Гогол (Сатирата, НАТФИЗ).

 

 

Пълния списък с номинации вече е на сайта на САБ. В него не са намерили място надчовешкото изпълнение на Деян Донков в макар и спорния „Калигула“ на Диана Добрева и пловдивският спектакъл на Крис Шарков по „Момчето от последния чин“ на Хуан Майорга с отличния Стефан Вълдобрев. Амбициозният „Франкенщайн“ под режисурата на Стайко Мурджев в театър „София“ с отново незабелязания Калин Врачански пък е споменат само в категорията за майсторско техническо осъществяване. Има и още, за чието отсъствие можем да съжаляваме, но 3 си е 3 и нито име повече...

Всички спектакли с номинации ще бъдат показани в рамките на 13-ия Софийски театрален салон, който се открива на 18 март в театър „Азарян“ в НДК. На следващия ден в Градската градина ще бъде подредена фотоизложба, посветена на незабравимия Велко Кънев. Церемонията за връчването на Икарите с режисьор Стоян Радев е на 27 март в Народния, а приходите от нея ще влязат в здравния фонд на САБ.

 

 

Започват олимпийските игри в Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/09/3126635_zapochvat_olimpiiskite_igri_v_pyongchang/?ref=rss


Зимните олимпийски в Пьончанг ще бъдат открити днес в 13.00 часа българско време.<br /><br />Първите състезания от програмата започнаха преди ден и ще продължат до 25 февруари. Участват 92 страни, а спортистите са 2952-ма.<br /><br />Най-големият зимен спортен форум ще се проведе за 23-и път, като за втори път след Сапоро 1984 зимните игри ще са в Азия.<br /><br />Българите<br /><br />България ще бъде представена от 21 състезатели в шест спорта -...

Православен календар за 9 февруари, виж кой има имен ден днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6691288

Православен календар за 9 февруари, виж кой има имен ден днесСвети мъченик Никифор (Отдание на Сретение Господне) Свещеникът Саприкий и християнинът Никифор, които живеели в гр. Антиохия били приятели, но враждата ги разделила и те станали врагове. След време Никифор разбрал колко грешни са тези чувства и потърсил прошка от своя най-верен някога другар. Но Саприкий не искал да му прости.

На 9 февруари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6706867

На 9 февруари рожден ден иматМинчо Празников, синоптик Бойко Найденов, юрист, бивш зам. главен прокурор и ръководител на НСлС, консултант по сигурността Бриг. ген. Данчо Дяков, съветник по военна сигурност, бивш директор на служба “Военна полиция” Деница Вълкова, шеф на апелативния съд в Бургас Иренa Варадинова, юрист, бивш депутат Николай Павлов,

Новата А-класата взе функции от големите братя

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284702_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%90-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%B7%D0%B5+%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B

 

Компактният модел на Mercedes-Benz ще се движи полуавтономно

Новата A-класа на Mercedes-Benz блесна под прожекторите на специално събитие в Амстердам. Четвъртото поколение на компактния модел на германската марка се отличава с динамична външност и е един по-зрял и удобен автомобил. Новата A-класа на Mercedes-Benz пренася модерния лукс в компактния клас и демонстрира абсолютно нов интериор на купето.

Новият модел не само заема първо място по отношение на технологиите, но и предлага редица функции, които преди това бяха запазени само за луксозния клас на марката. При определени ситуации на шофиране, автомобилът може да се движи полуавтономно за първи път в историята на марката, а като допълнително оборудване могат да бъдат поръчани интелигентни LED фарове, които не заслепяват насрещно движещите се автомобили. С коефициент на челно съпротивление Cd от 0,25, новата A-класа е аеродинамичният лидер в своя сегмент.

 

 

Дизайнерите на Mercedes-Benz са запазили спортната външност на автомобила, като в същото време функционалността и удобствата в салона са увеличени многократно. Новата А-класа може да бъде поръчана от март, а представянето на пазара започва през пролетта, като по същото време автомобилът ще бъде наличен и в България.

Във вътрешния дизайн марката Mercedes-Benz е възприела изцяло нов подход, който прави революция в компактния клас с ново усещане за простор. Бордното табло е разделено на две триизмерни хоризонтални секции, като долната секция е визуално отделена от същинската част на приборното табло чрез канал и изглежда така, сякаш плува пред таблото. Интериорното осветление с 64 цвята като допълнително оборудване предлага пет пъти повече цветове отпреди. На таблото пред водача е поставен двоен екран, който се предлага в три варианта - с два 7-инчови дисплея, с един 7-инчов и един 10,25-инчов дисплей и с два 10,25-инчови дисплея.

 

 

Новата A-класа е първият модел на Mercedes-Benz, който предлага изцяло новата мултимедийна система Mercedes-Benz User Experience (MBUX). Системата може да се адаптира към нуждите на потребителя, като по този начин се създава емоционална връзка между превозното средство, водача и пътниците.

Въпреки спортния си дух, новата A-класа предлага значително повече функционалност и по-голямо удобство, което я прави по-зряла. Обемът на багажното отделение зад задните седалки е 370 литра или с 29 литра повече в сравнение с предходния модел. Благодарение на задните светлини, товарният отвор е с 20 см по-широк отпреди, а подът на багажното отделение е с 11,5 см по-дълъг. В същото време са достъпни и екстри от по-високия клас автомобили, свързани с комфорта. За първи път в този клас модели като опционално оборудване се предлага не само отопление на предните седалки, но и вентилация, както и система с функция за масаж.

 

 

Новата А-класа дебютира с напълно нови бензинови и дизелови двигатели. Моделът А 200 се задвижва от 1,4-литров 4-цилиндров бензинов турбомотор с мощност 163 к.с. и въртящ момент 250 Нм, съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия или опционалната 7-степенна автоматична трансмисия с два съединителя 7G-DCT. Благодарение на системата за изключване на два от цилиндрите, комбинираният разход на гориво е 5,1 л/100 км.

По-мощният вариант А 250 се задвижва от 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбомотор с мощност 224 к.с. и 350 Нм, комбиниран със 7-степенна автоматична трансмисия с два съединителя 7G-DCT и среден разход на гориво 6,0 л/100 км.

Във варианта А 180 d, новата А-класа се задвижва от 1,5-литров 4-цилиндров турбодизелов агрегат, който развива мощност 116 к.с. и въртящ момент от 260 Нм. Моторът е съчетан със 7-степенна трансмисия с два съединителя 7G-DCT, а комбинираният разход на гориво е едва 4,1 л/100 км. На по-късен етап през годината ще бъдат представени още няколко нови двигатели. Стандартният резервоар за гориво е с обем 43 литра, а като опция се предлага и 51-литров.

 

 

Новата A-класа разполага с най-новите системи за подпомагане на шофирането, включително активна безжична комуникация с пътната среда, което осигурява на модела най-високото ниво на активна безопасност в този сегмент чрез функции, заимствани от S‑класата. За първи път А-класата може да се движи полуавтономно в определени ситуации. За тази цел автомобилът следи внимателно ситуацията на пътя чрез усъвършенстваните камери и радарни системи, които му позволяват да вижда до 500 метра напред. А-класата също така използва пътни карти и навигационни данни за функциите за подпомагане на шофирането. Активният асистент за дистанция може да помага на водача в множество специфични за маршрута ситуации, като удобно регулира скоростта на придвижване, преди завои, пресечки или кръгови кръстовища.

 

 

Оборудването включва и функции, като активен асистент за аварийно спиране и интуитивния активен асистент за смяна на платната. Новата A-класа се предлага стандартно и с разширения активен спирачен асистент. В зависимост от ситуацията той може да смекчи или изцяло да предотврати сблъсък с по-бавно движещи се, спиращи или спрели превозни средства и дори с пресичащи пешеходци и велосипедисти. Ако системата разпознае неизбежен сблъсък отзад, тя активира спирачките на автомобила дори в спряло състояние, за да намали риска от наранявания, като ограничи тласъка, възникващ при удар отзад.

Основният елемент на концепцията за безопасност на човешкото тяло е повишената здравина на конструкцията на пътническия отсек. Високата устойчивост на конструкцията на въздействия, предизвикани от пътнотранспортни произшествия, например при предни, странични или задни сблъсъци и преобръщане, се дължи най-вече на по-широкото използване на високоякостна, ултраякостна и пресована стомана.

Китай успя да се доближи до противоракетните възможности на Русия и САЩ

http://pogled.info/svetoven/kitai-uspya-da-se-doblizhi-do-protivoraketnite-vazmozhnosti-na-rusiya-i-sasht.92414

/Поглед.инфо/ „Китай излезе на съвършено ново ниво на развитие на отбранително-промишления комплекс“. С такива думи военните експерти оценяват впечатляващото постижение на КНР – тя стана третата страна в света, успяла да прехване балистическа цел в космоса. Иначе казано, Китай направи гигантска крачка към изграждане на собствена система за ПРО.

Le Monde: Плановете на ЕС да се разширява на Балканите напомнят на Турция за нейните европейски амбиции

http://pogled.info/svetoven/evropa/Le-Monde-planovete-na-es-da-se-razshiryava-na-balkanite-napomnyat-na-turtsiya-za-neinite-evropeiski-ambitsii.92415

/Поглед.инфо/ Евросъюзът заяви за намерението си да се върне към процеса на разширяване и въпроса за потенциалното приемане в редовете си на някои балкански страни, съобщава Le Monde. И въпреки, че по същество в Брюксел никой не вярва в успешното осъществяване на тази стратегия, за инициативата може да се хване Турция и да поиска възобновяване на обсъждането на нейното влизане в ЕС.

Словашки евродепутат: Не си струва да се превръща Русия в плашило заради бързото разширяване на ЕС

http://pogled.info/svetoven/evropa/slovashki-evrodeputat-ne-si-struva-da-se-prevrashta-rusiya-v-plashilo-zaradi-barzoto-razshiryavane-na-es.92416

/Поглед.инфо/ Евросъюзът има намерение в бъдеще да приеме в състава си шест държави от западните Балкани, но за сега още е твърде рано, уверен е словашкият депутат в Европарламента Рихард Сулик. В интервю за Deutschlandfunk той подчерта, че момента за разширяването на ЕС сега е неподходящ. Европа трябва да си изясни нерешените си проблеми. А затова не си струва да се прави от Русия плашило само за да се ускори приемането на Балканските страни в ЕС.

Любим виц на Дичо

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6706972

Любим виц на ДичоПитам мъжа ми: - Какъв мечтаеше да станеш като малък? - А, никакъв... - скромничи той. - Поздравявам те!... Сбъднало ти се

Откриват Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг

//dariknews.bg/novini/sviat/otkrivat-zimnite-olimpijski-igri-v-piongchang-2077547

23-тите Зимни олимпийски игри започват на 9 февруари в Пьонгчанг с официалната церемония по откриването от 12.00 ч. българско време. В дните до 25 февруари рекордните 2952 атлети от 92 страни ще се борят за разпределението на 102 комплекта медали в 15 вида спорт.

Американски санкции, стъписани руснаци, въздух под налягане и история

http://pogled.info/svetoven/amerikanski-sanktsii-stapisani-rusnatsi-vazduh-pod-nalyagane-i-istoriya.92411

/Поглед.инфо/ Значи, най-накрая, напрежението приключи. Или поне донякъде. Министерството на финансите на САЩ най-накрая публикува списъка с руските лица и компании, които може би (условно наклонение!) ще бъдат санкционирани от САЩ според „Закона за противопоставяне на противниците на САЩ чрез санкции“. Тези два къси откъса на доклада показват, защо казвам „може и да“:

МВнР разобличи провокация на Запада срещу Русия по сценарий, познат от Грузия-2008

http://pogled.info/svetoven/mvnr-razoblichi-provokatsiya-na-zapada-sreshtu-rusiya-po-stsenarii-poznat-ot-gruziya-2008.92412

/Поглед.инфо/ Официално заявление от МВнР на Русия: Коментар на Отдела за информация и печат на МВнР на Русия във връзка с възможните провокации в информационното пространство, свързани с обвиненията по адрес на Русия в намеса в подготовката на провеждането на Зимните олимпийски игри в Южна Корея. Разразената против Русия информационна война продължава да набира обороти. Светът става свидетел на нейните няколко рунда. Налага се впечатление, че през това време редица държави вече придобиват навик да приписват всеки свой вътрешнополитически проблем с мнимата руска кибернамеса.

Тръмп помага на национализирането на руския бизнес-елит

http://pogled.info/svetoven/tramp-pomaga-na-natsionaliziraneto-na-ruskiya-biznes-elit.92413

/Поглед.инфо/ До какво, драги приятели, достигнахме. САЩ ни обещаха страховито отмъщение и ето, екипът на Доналд Тръмп все пак сдържа обещанието си. Знаменитият за целия свят „Кремълски списък“ стана реалност и нашите западни партньори с примрели сърца и радост в очите наблюдават как страдат всички 210 т.нар. руски олигарси и политическите съратници на Путин.

Кризата с парализираното US правителство свърши

http://clubz.bg/63981-krizata_s_paraliziranoto_us_pravitelstvo_svyrshi

Снимка Клуб Z

Камарата на представителите на САЩ гласува бюджета и с това неколкочасовото блокиране на работата на правителстото приключи, предаде Си Ен Ен.

Американското правителство бе парализирано от полунощ днес, след като конгресмените не можаха да гласуват бюджета. Надеждите за бърз вот се натъкнаха на препятствие, след като републиканският сенатор Ранд Пол поиска най-напред да се проведе обсъждане по предложена от него поправка срещу увеличаване на бюджета, предаде Ройтерс.

И така конгресмените не можаха да приемат законопроект за бюджета до полунощ местно време (7 часа тази сутрин българско - б.р.), когато изтече сегашният срок за финансиране на федералното правителство.

Все пак в ранните часове на днешния ден Сенатът успя да гласува със 78 "за" срещу 21 "против" бюджета и го прати за одобрение и от Камарата на представителите. 

С 240 "за" и 186 "против" бюджета мина и в долната камара и блокажът на администрацията свърши.

Според бюджетната служба на Белия дом споразумението, предвиждащо допълнителни 300 милиарда долара за Пентагона и вътрешни програми за следващите две години, полага основите за пълно финансиране на армията, което е главен приоритет за американския президент Доналд Тръмп.

Бюджетната сделка предвижда по-голямо финансиране и за други приоритети на правителството, включително инфраструктурата и епидемията с опиоидните медикаменти.

Белият дом заяви, че ще оповести в понеделник план за федерален бюджет, който ще включва ограничения на разходите, предаде Ройтерс. Бюджетният план ще "ни придвижи към път за възстановяване на фискалната отговорност, ще намали нашия дефицит с трилиони долари" и ще включва бюджетни ограничения и данъчен законопроект, каза говорителят на Белия дом Радж Шах, цитиран от БТА. Висш правителствен служител посочи, че планът ще включва искане за 3 милиарда долара за построяване на стена по границата на САЩ с Мексико. Тези пари ще бъдат отделно от поисканите през тази година 14 милиарда долара за Агенцията за митническа и гранична защита на САЩ.

Планът ще предложи промени в начина на заплащане на над милион и половина федерални служители, наблягайки върху повишаване на заплатите въз основа на представянето вместо сегашната система, при която заплащането се увеличава главно въз основа на стажа, заявиха представители на бюджетната служба на Белия дом, цитирани от Асошиейтед прес.

Предвижда се да бъдат забавени повишенията на заплатите въз основа на стажа, като се натрупат 10 милиарда долара за 10 години за плащания въз основа на представянето. Голяма част от чиновническата работа, която е сфера на правителството, може да бъде автоматизирана, но има по-голяма нужда от специалисти по информационни технологии и киберсигурност.

Правителството на Тръмп - парализирано

http://clubz.bg/63981-pravitelstvoto_na_trymp_paralizirano

Снимка Клуб Z

Американското правителство отоново е блокирано и от понеделник чиновниците излизат в принудителна отпуска, ако конгресмените не се разберат и не успеят да гласуват бюджета, предаде Би Би Си.

Надеждите за бързо гласуване на законодателство, с което да се избегне парализа на федералното правителство на САЩ, се натъкнаха на препятствие, след като републиканският сенатор Ранд Пол поиска най-напред да се проведе обсъждане по предложена от него поправка срещу увеличаване на бюджета, предаде Ройтерс.

И така Сенатът и Камарата на представителите не можаха да приемат законопроект за бюджета до полунощ местно време (7 часа тази сутрин българско - б.р.) , когато изтече сегашният срок за финансиране на федералното правителство.

Белият дом обяви, че подкрепя приемане на бюджетното споразумение от Сената, посочва Асошиейтед прес. Според бюджетната служба на Белия дом споразумението, предвиждащо допълнителни 300 милиарда долара за Пентагона и вътрешни програми за следващите две години, полага основите за пълно финансиране на армията, което е главен приоритет за американския президент Доналд Тръмп.

Бюджетната сделка предвижда по-голямо финансиране и за други приоритети на правителството, включително инфраструктурата и епидемията с опиоидните медикаменти.

Лидерите на Сената се опитват да постигнат одобряване на мярката, след което тя да бъде изпратена за приемане в Камарата на представителите.

Белият дом заяви, че ще оповести в понеделник план за федерален бюджет, който ще включва ограничения на разходите, предаде Ройтерс. Бюджетният план ще "ни придвижи към път на възстановяване на фискалната отговорност, ще намали нашия дефицит с трилиони долари" и ще включва бюджетни ограничения и данъчен законопроект, каза говорителят на Белия дом Радж Шах, цитиран от БТА. Висш правителствен служител посочи, че планът ще включва искане за 3 милиарда долара за построяване на стена по границата на САЩ с Мексико. Тези пари ще бъдат отделно от поисканите тази година 14 милиарда долара за Агенцията за митническа и гранична защита на САЩ.

Планът ще предложи промени в начина на заплащане на над милион и половина федерални служители, наблягайки върху повишаване на заплатите въз основа на представянето вместо сегашната система, при която заплащането се увеличава главно въз основа на стажа, заявиха представители на бюджетната служба на Белия дом, цитирани от Асошиейтед прес.

Предвижда се да бъдат забавени повишенията на заплатите въз основа на стажа, като се натрупат 10 милиарда долара за 10 години за плащания въз основа на представянето. Голяма част от чиновническата работа, която е сфера на правителството, може да бъде автоматизирана, но има по-голяма нужда от специалисти по информационни технологии и киберсигурност.

Преди 100 г. отношенията Украйна-България започват като специално партньорство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6706985

Преди 100 г. отношенията Украйна-България започват като специално партньорствоВръзките Киев - София: изпитание във времето заради общото европейско бъдеще На 9 февруари 1918 г. Украинската народна република подписва Брест-Литовския мирен договор с държавите от четворния съюз – Германия, Австро-Унгария, Османската империя и Царство България, който предвиждаше незабавното установяване на дипломатически и консулски отношения

*Джанланма суреджи за Евгений Михайлов

http://pogled.info/bulgarski/dzhanlanma-suredzhi-za-evgenii-mihailov.92407

/Поглед.инфо/ Днес не можах да не се сдържа да гледам една дискусия между Александър Симов и ефенди Евгений Михайлов.

Младите социалдемократи в Германия на бунт срещу коалиция с Меркел

http://pogled.info/svetoven/evropa/mladite-sotsialdemokrati-v-germaniya-na-bunt-sreshtu-koalitsiyata-s-merkel.92408

/Поглед.инфо/ Големите коалиции „постигат малък напредък, но не взимат важните решения“, обяви водачът на младите социалдемократи

EurasiaNet/САЩ: Какво може да погуби инициативата «Един пояс, един път»?

http://pogled.info/svetoven/EurasiaNet-sasht-kakvo-mozhe-da-pogubi-initsiativata-edin-poyas-edin-pat.92409

/Поглед.инфо/ Инициативата «Един пояс, един път» предвижда развитие на транспортната инфраструктура, която макар все още да е в зачатъчно състояние, вече влияе на междуконтиненталната търговия, насърчава прехода от въздушния към железопътния транспорт. Според експертите обаче, за да се укрепи тази тенденция, необходимо е прозрачност при разрешаване на проблемите от страна на длъжностните лица.

Stern: Смърт от «Слънцепек» - новото поколение от адски оръжия на Путин

http://pogled.info/svetoven/Stern-smart-ot-slantsepek-novoto-pokolenie-ot-adski-orazhiya-na-putin.92410

/Поглед.инфо/ Най-убийствената оръжейна система в руския арсенал е ТОС -1, която често се нарича тежка огнехвъргачка. Сега се появява модифицираната версия TOC-2. Първият модел се базира на съвременната платформа на супертанка T-14 "Армата". Вторият е монтиран на колесен танк.

Окончателно! Изхвърлиха 45 руснака от олимпиадата в ПьонгЧанг

https://www.24chasa.bg/sport/article/6707166

Окончателно! Изхвърлиха 45 руснака от олимпиадата в ПьонгЧангСпешният панел на арбитражия съд по спорта в Лозана, който работи на олимпиадата в ПьонгЧанг е отхвърлил молбите на 45 руски състезатели и треньори, които искаха да участват на игрите. Те не бяха допуснати от специалната комисия на МОК, която бе направена след скандалите за допинг. Така от олимпиадата отпада 6-кратният шампион Виктор Ан,

Нов срив на Уолстрийт, Дау Джонс с 1000 надолу

http://clubz.bg/63980-nov_sriv_na_uolstrijt_dau_djons_s_1000_nadolu

Снимка БГНЕС

Индексът Дау Джоунс падна с над 1000 пункта в търговията на Уолстрийт, продължавайки загубите, предаде Асошиейтед прес.
Дау Джоунс сега е с 10 процента под рекордно високото ниво, което отбеляза пред две седмици. Всичко това се случва след като на 6 февруари рекорден срив от 1500 пункта за един час предизвика паника на борсата в Ню Йорк.

Индексът Стандард енд Пуърс 500 също е с 10 процента под рекордно високото ниво отпреди две седмици.

Промишленият индекс Дау Джоунс падна с 1032 пункта или 4,1 процента, достигайки 23 860 пункта. По-широкообхватният индекс Стандарт енд Пуърс 500 падна със 100 пункта или 3,8 процента, достигайки 2581 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Насдак загуби 274 пункта или 3,9 процента, достигайки 6777 пункта.

Индексите на азиатските фондови борси рязко се понижиха, след като индексът Дау Джоунс на Уолстрийт падна с над 1000 пункта, предаде БТА.

Композитният индекс на Шанхайската фондова борса се срина с 5,5 процента. Водещият индекс на Токийската фондова борса Никкей-225 падна с 3,2 процента. Хонконгския индекс Hang Seng се понижи с 4 процента.

Борсовите индекси в Австралия, Южна Корея и Югоизточна Азия също отбелязаха загуби.

Избягвайте кисело и люто през пролетта, яжте пресни зеленчуци

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6702488

Избягвайте кисело и люто през пролетта, яжте пресни зеленчуциПролетта идва, а с нея и пролетната умора. Сега е времето да подсилите организма. Китайците от векове изследват как различните годишни времена влияят на човешкия организъм, събират и съхраняват тази информация. Предлагаме ви откъс от „Здраве от Китай според сезона”, посветен на пролетта. От него ще научите с какво е добре да се храните през

Жандармерия окупира циганската махала в Ихтиман, ром умря от инсулт (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6706798

Жандармерия окупира циганската махала в Ихтиман, ром умря от инсулт (обзор)Роднините му твърдят, че бил бит, МВР отрича да е влизано в къщата Жандармерия нахлу в ромската махала в Ихтиман в четвъртък сутринта, за да издирва криминално проявени цигани, а по време на операцията 64-годишен мъж почина от инсулт. Роднините му обвиниха униформените, че са го бутнали и са провокирали мозъчния удар с причинения стрес,

Тираж 11 на Българския спортен тотализатор

https://www.24chasa.bg/sport/article/6707138

„6 от 49” (9, 12, 34, 35, 36, 38) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 5 по 4695,30 лв. III гр. (4) - 243 по 96,60 лв. IV гр. (3) - 6507 по 5,10 лв. Джакпот - 4 093 050,03 лв. "6 от 42" (5, 16, 20, 21, 24, 32) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 8 по 1274,60 лв. III гр. (4) - 378 по 27 лв. IV гр. (3) - 5822 по 2,50 лв. Джакпот - 771 791,97 лв.

Илияна Раева изригна срещу УЕФА за кой е №1 - Стоичков или Бербатов

https://www.24chasa.bg/sport/article/6707137

Илияна Раева изригна срещу УЕФА за кой е №1 - Стоичков или БербатовПрезидентът на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева се нахвърли върху европейската футболна асоциация (УЕФА) заради анкетата кой е най-великият български футболист. Тя бе пусната на сайта на УЕФА по повод 52-ия рожден ден на Стоичков. Ето пълният текст на коментара на Илияна Раева: "Тази абсурдна анкета на УЕФА,

С първия си гол Коутиньо прати "Барселона" на пети пореден финал за купата

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/09/3126713_s_purviia_si_gol_koutinyo_prati_barselona_na_peti/?ref=rss


Носителят на Купата на краля за последните три сезона "Барселона" отново ще защитава трофея си. Каталунците се класираха за финалния мач след победа с 2:0 над "Валенсия" като гост и с общ резултат 3:0 стигнаха до последния двубой.<br /><br />Във финала "Барселона" ще срещне "Севиля", който ден по-рано победи "Леганес" с 2:0.<br /><br />Футболистите на Ернесто Валверде затвърдиха отличната си форма и с два късни гола...

15:17 до Париж

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/02/09/3125744_1517_do_parij/?ref=rss


САЩ, 94 мин., 2D<br />Режисьор: Клинт Истууд<br />Сценарист: Дороти Блискъл<br />Оператор: Том Стърн<br />Музика: Крисчън Джейкъб<br />Продуценти: Тим Мур, Кристина Ривера, Джесика Майър, Клинт Истууд<br />В ролите: Антъни Садлър, Алек Скарлатос, Спенсър Стоун, Джефри И. Стърн, Джена Фишър, Джуди Гриър<br />Режисьорът Клинт Истууд пресъздава истинската история за трима безстрашни младежи, чийто действия ги превръщат в герои. За първи път главните...

Екатерина Дафовска става олимпийска шампионка по биатлон в Нагано

https://www.actualno.com/chronicles/ekaterina-dafovska-stava-olimpijska-shampionka-po-biatlon-v-nagano-news_658142.html

Датата е 9-ти февруари 1998 години, провеждат се Зимните олимпийски игри в Нагано, Япония. На нищо неподозиращите фенове на пистата "Нозова Онсен", стоящи под неспирно сипещия се сняг, им предстоят спиращи дъха мигове. В една от най-тежките в биатлона дисциплини – 15 км, Екатерина Дафовска печели Олимпийско злато, след като първа пресича финалната линия. Катя финишира с време от 54:52,00 минути, след като само веднъж е завъртяла наказателна обиколка. Павлина Фили

Църквата почита Св. Никифор

https://offnews.bg//na-tozi-den/tcarkvata-pochita-sv-nikifor-660990.html

На 9 февруари православната църква отбелязва деня на Св. мъченик Никифор и хората, носещи неговото име празнуват имен ден. Името на древногръцки означава "победител".

Християнинът Никифор и свещеникът Саприкий живеели в град Антиохия. Двамата били приятели, но вражда ги разделила. След време Никифор разбрал колко грешни са тези чувства и потърсил прошка от своя най-верен някога другар. Но Саприкий не искал да му прости.

След това настанали тежки времена за християните, тъй като императорът предприел сериозни гонения. Като свещеник, Саприкий бил един от първите заловени. Той бил подложен на огромни мъчения, но така и не се отричал от Иисус Христос. Заради това бил осъден на смърт.

По пътя към екзекуцията Никифор излязъл изпод тълпата и отново поискал с все сърце прошка от Саприкий. Свещеникът обаче не трепнал дори и преди смъртта си. Слугите надигнали брадвата над главата му и тогава Никифор за трети път помолил осъдения да се помирят. Той пак отказал, но в същия миг се и отрекъл от Христос, поради страха си от гибелта. Тогава Никифор го запитал защо се отрича от Божията вяра и изкрещял, че самият той също е християнин.

Така Саприкий бил освободен, а Никифор обезглавен. Делото на втория обаче е достойно за възхищение, затова след смъртта му на 9 февруари, Църквата го обявява за светец.

Повече за Св. мъченик Никифор можете да прочетете тук.

WWF appeals in court an alarming government decision on Pirin National Park

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=323030

One of the illegally built ski runs in Pirin National Park.  © forthenature.orgSofia, 9 February 2018 – WWF has appealed in court the alarming new changes to the management plan that would allow construction in up to 48 per cent of Pirin National Park, a World Heritage site that is home to bears, chamois, wolves and centuries-old pine forests. The Bulgarian Government adopted the changes to the management plan in late December 2017, just a few days before Bulgaria took over the Presidency of the European Council.

The current management plan of Pirin National Park expired in 2014 but remains in place while its replacement awaits a court ruling on its roll-out. In March 2017, WWF and other NGOs of the For the Nature coalition filed a lawsuit with the Supreme Administrative Court of Bulgaria following the decision of the Ministry of Environment and Water that the new draft management plan did not require a Strategic Environmental Impact Assessment and Appropriate Assessment for Pirin, which is part of the EU's Natura 2000 network of specially protected sites.

"The changes of the current management plan breach three different Bulgarian laws on nature protection.  The government may now withdraw in court its decision to change the current management plan or go through the whole court process. The changes to the current plan open up 5 times more area for ski facilities and create a legal loophole for unspecified construction in almost half of the park," said Katerina Rakovska, protected areas expert, WWF-Bulgaria.

A letter sent by the Bansko Ski Zone concessioner Yulen AD as part of the public consultation for the new draft management plan, seen by WWF, outlined intentions to enlarge the ski zone to 333 km of runs and 113 km of ski lifts. Currently, there are 70 km of runs and 25 km of lifts.

In November 2016, WWF launched an international campaign in support of Pirin National Park to highlight the importance of the site to people in Bulgaria and globally. Until now, over 120,000 people have signed the petition urging Bulgaria's Prime Minister Boyko Borisov to protect the World Heritage site and its pristine wildlife.
Pirin was recognized as a UNESCO World Heritage site in 1983. However, in 2010, UNESCO excluded the ski areas above the towns of Bansko and Dobrinishte from the World Heritage site, identifying them as "buffer zones" due to the damage and destruction caused by construction around the Bansko ski zone. The installation of the facilities led to the clearance of more than 160 ha of forests, including old-growth trees aged between 120 and 300 years.

In November 2017, an International Union for Conservation of Nature (IUCN) report stated that the conservation outlook for Pirin National Park in Bulgaria is of "significant concern", just one step prior to the final, "critical" stage. The report underlined the threats of disturbance and fragmentation of the site associated with the exclusion of the skiing areas as incompatible with its World Heritage status.

Тази сутрин по телевизията

http://www.cross.bg/tema-sveta-tazi-1567391.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Семейство от Пловдив прави най-здравословния шоколад в Европа. Каква е рецептата? Тема: Страда ли сърцето от зимното затопляне? Доц. Сотир Марчев Тема: Олимпийски рекорди при минус 20. Как тялото се готви за победата? Тема: 100-годишна ничия фабрика се руши. Иима ли спасение за архитектурното чудо със стени от алпийско дърво? Тема: Математиката на стрелките. Лятно или зимно часово време? Тезите на Мика Зайкова и Йонко Иванов Тема: Политически пъзел. Престрелки и совалки по света и у нас - коментар на Андрей Райчев и Харалан Александров Тема: На живо от Пьонгчанг часове преди запалването на олимпийския огън

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване