Сестрата на Ким Чен-ун с историческа визита в Южна Корея (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/sestrata-na-kim-chen-un-s-istoricheska-vizita-v-iuzhna-koreia-snimki-2077590

Високопоставена севернокорейска делегация, включващата сестрата на лидера Ким Чен-ун, Ким Йо-чен, пристигна в Южна Корея за церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри, съобщиха световните агенции.

Честит имен ден на Никифор! (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/chestit-imen-den-na-nikifor-video-2077579

Православната църква почита Свети мъченик Никифор. 9 февруари е известен още и като Отдание на Сретение Господне.

Името Никифор идва от гръцки и значи "победоносец".

Никифор е праведен християнин, който е живял в Римската империя през

Парламентът прие окончателно законовите промени, свързани с КТБ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/parlamentyt-prie-okonchatelno-zakonovite-promeni-svyrzani-s-ktb-2077599

Парламентът прие окончателно промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от депутатите Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев от ДПС. Текстовете са свързани с КТБ и т.нар „вторично разграбва

Зимата се завръща с пълна сила уикенда - къде и докога ще вали сняг?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zimata-se-zavryshta-s-pylna-sila-uikenda-kyde-i-dokoga-shte-vali-sniag-2077571

В събота и неделя зимата се завръща с пълна сила и ще вали сняг, това сочи средносрочната прогноза за времето, представена в „Дарик Кафе“.
 
Днес над Централното Средиземноморие, северно от Африка, се формира център на ниско налягане, който ще прерасн

С камерите в градините само ще маскираме истинския проблем

http://dnes.dir.bg/news/gradini-kameri-problem-krasimir-valchev-maskirame-istinskia-26865288

С поставянето на камери в детските градини само ще маскираме истинския проблем, ще демотивираме учителите.

ЛЮБОВЕН хороскоп за този уикенд

https://www.actualno.com/curious/luboven-horoskop-za-tozi-uikend-news_658874.html

Ето какво вещаят звездите в любовен план за този уикенд. Овен Не се съмнявайте в себе си и изборите, които правите. Ако сте решили, че е дошло време да проведете сериозен разговор с половинката, този уикенд е доста удачен момент. Телец Венера е на ваша страна и ви помага да намерите баланс. Потопете се в лукс с ароматни свещи, вана с балончета, секси бельо и се „гмурнете” в любовни приключения. Близнаци Не се чувствайте длъжни да правите неща, които не искате. Изгле

Експерт: Внимавайте поне месец, след като преболедувате грип

http://dnes.dir.bg/news/grip-todor-kantarjiev-26865286

Пикът мина, но самият грип още не е, предупреди проф. Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести.

Арбитражният съд отхвърли жалбите на 47 руски спортисти, няма да участват в Пьонгчанг

http://www.cross.bg/sportisti-pyongchang-rysiya-1567401.html

/КРОСС/ Спортният арбитражен съд в Лозана окончателно отхвърли жалбите на 47 руски спортисти и треньори, които бяха наказани да не участват на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, които ще бъдат официално открити днес. До решението се стигна, след като въпросните спортисти сезираха Алрбитража, след като не получиха покани за най-големия спортен форум от Международния олимпийски комитет. Така Русия ще остане без някои от най-големите си звезди в зимните спортове и ще участва в Пьонгчанг с общо 169 спортисти, които обаче ще се състезават под неутрален флаг. На екипите им ще пише Олимпийски спортисти от Русия.  

Лилия Христова: Джендър обучението няма място в училище

http://www.barometar.net/90407/

Родителите във Варна са разделени в мненията за поставяне на камери в детските градини. В момента местната община провежда анкета за въвеждането на вътрешно видеонаблюдение. В зависимост от резултатите за всяко детско заведение ще се вземе различно решение. „Там, където родителите и персоналът решат да има камери, ние ще ги подкрепим. Родителите обаче трябва да […]

ГЕРБ и ДПС прокараха банковия закон на Пеевски

http://clubz.bg/63989-gerb_i_dps_prokaraha_bankoviq_zakon_na_peevski

Парламент Делян Пеевски и Йордан Цонев 07112014 1(1)

С гласовете на ГЕРБ и ДПС и не без рамото от "Воля" Народното събрание прие окончателно промените в Закона за банковата несъстоятелност с вносители Делян Пеевски и колегите му от движението Йордан Цонев и Хамид Хамид. Авторите твърдят, че целта на поправките е "спиране на вторичното разграбване на КТБ". Опозицията в лицето на БСП - че става дума за извънредно законодателство със задна дата. Самият Пеевски не се е появявал, за да защити предложенията си в пленарната зала и да ги гласува.

 
Народните представители дискутираха преходните и заключителни разпоредби, където изрично е спомената фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка (КТБ). Промените предвиждат, че извършените от квесторите, временните и постоянните синдици на КТБ АД - в несъстоятелност в периода на поставянето ѝ под специален надзор до датата на откриване на процедурата по осребряване имуществото на банката, заличавания на учредени от длъжници или от трети лица в полза на банката обезпечения са нищожни. Това не се прилага в случаите, при които вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане. 

Социалистите единствени не подкрепиха проекта. 

"Несъстоятелността е обявена преди три години и половина и сега се сещаме да попълваме масата на несъстоятелността", отбеляза Тодор Байчев.

Левицата е против текстовете и защото с тях се въвеждат правила със задна дата – белег на извънредно законодателство, а и в самия закон е записано името на фалиралата КТБ, което по думите на Байчев е недопустимо. 

ДПС и управляващите от ГЕРБ поеха защитата на законопроекта с твърдението, че левицата използва аргументите на бившия собственик на КТБ Цветан Василев.

"Не знам от какви лични интереси вчера и днес толкова яростно защитавате едни и същи тези, като са на един крадец, който се крие в Белград”, заяви Хамид от трибуната.

Шефът на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов пък иронизира БСП, че е "добре, че в закона е записано името на 1, а не на 7 банки".

"Аз не виждам някакво изрично или извънредно отклонение в конкретния случай. Това е първата и радостното е - единствена банкова несъстоятелност при действието на този закон", каза Кирилов.

Временният синдик и синдикът нямат право до датата на откриване на процедурата по осребряване на имуществото на банката да заличават учредени от длъжници обезпечения с изключение на случаите, при които вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане, записаха в закона депутатите.

Недействителна по отношение на банката и на кредиторите на несъстоятелността е всяка сделка, при която вземане с произход от банката е прехвърлено на трето лице независимо от броя на прехвърлянията, ако в резултат на тази сделка в патримониума на лицето, разпоредило се с вземането, не е постъпило в разумен срок имущество - парични средства или актив, различен от вземане за цена по сделка, съразмерно на прехвърленото вземане. 

В случай че сделката бъде обявена от съда за недействителна, третото лице губи качеството си на кредитор спрямо други лица, ако вземането му се основава на придобити в резултат на тази сделка права, решиха още депутатите, предаде БТА.

Синдикът, временният синдик или фондът могат да предявяват искове пред съда по несъстоятелността за обявяване на недействителността на сделка или на поредица от сделки в 5-годишен срок от откриването на производството по несъстоятелност за банката.

Парламентът промени и Закона за кредитните институции, в който беше записано, че квесторите нямат право да заличават учредени от длъжници обезпечения.

Невидимият милиардер №1 на Чехия е избраният да купи “Теленор”, bТV и “Нова” четат, че и тях бил искал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6706927

Невидимият милиардер №1 на Чехия е избраният да купи “Теленор”, bТV и “Нова” четат,  че и тях бил искалПетер Келнер е известен с това, че не съсипва, а развива всеки бизнес Купува медии, но не обича телевизионния бизнес Почитател е на черно-бялата фотография 53-годишният Петер Келнер, който е кандидат за бизнеса на “Теленор” в Централна и Източна Европа, включително и в България, е богаташ №1 в Чехия и в целия регион.

Сестрата на Ким Чен Ун на откриването на зимната олимпиада в Южна Корея

http://www.mediapool.bg/sestrata-na-kim-chen-un-na-otkrivaneto-na-zimnata-olimpiada-v-yuzhna-koreya-news275330.html

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун кацна в Южна Корея, за да участва в откриването на зимните олимпийски игри в петък, съобщиха световните агенции. Това е исторически момент, защото за първия път член от управляващата династия в Северна Корея, стъпва отвъд 38-мия паралел след войната през 50-те години на миналия век, отбелязват агенциите. Комитет на Съвета за сигурност на ООН даде одобрение за пътуване на севернокорейска делегация в последния момент. Проблематично беше  участието на включения в делегацията севернокорейски служител Чхуе Хуи, който е подложен на санкции от ООН. Според мисията посещението "ще послужи като навременна възможност за намаляване на напрежението на Корейския полуостров и извън него чрез насърчаване на благоприятна обстановка за мирно, дипломатическо и политическо решение във връзка със ситуацията на полуострова". За четвърти път двете Кореи ще излязат под общ флаг и дори ще имат един отбор по хокей за жени. Това решение предизвика доста критики в Южна Корея, защото един от основните олимпийски принципи е да не се смесват спортът и политиката. ХХІІІ зимни олимпийски игри ще бъдат открити официално днес в южнокорейската община Пьонгчанг, която в последните 15 години кандидатства три пъти, преди да успее да спечели правото да организира игрите. Още преди да са започнали надпреварите, имаше голям скандал. Руското знаме и химн бяха забранени, след като страната бе уличена в системна употерба на допинг на атлетите, за което са използвани дори тайните служби. Въпреки това, повече от 160 руснаци ще се състезават в Пьонгчанг, което реално ги прави третия най-голям отбор. Игрите ще преминат при сериозни мерки за сигурност и ще продължат до 25-и февруари.

Красимир Вълчев: Няма привилегировано отношение към ромите за правото на уседналост

https://www.actualno.com/education/krasimir-vylchev-njama-privilegirovano-otnoshenie-kym-romite-za-pravoto-na-usednalost-news_658867.html

"Правото за уседналост важи за всички. Не само, че няма привилегировано отношение към ромския етнос, но дори говорим за изключения. Правилата за прием са на две нива: първо ниво – Наредба и второ ниво в съответната община. В момента това уточнение е оставено като възможност на общинско ниво и е на етап обществено обсъждане." Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в интервю за bTV във връзка с предложението районирането за бъдещите първокласници да не важи за

Спорт по тв днес: 1/4-финали на Sofia Open, още тенис от Монпелие и Кито, откриване на олимпийските игри, сноуборд и ски от ПьонгЧанг, футбол от Германия, Италия, Франция и Англия, волейбол, баскетбол, тото и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6707046

Спорт по тв днес: 1/4-финали на Sofia Open, още тенис от Монпелие и Кито, откриване на олимпийските игри, сноуборд и ски от ПьонгЧанг, футбол от Германия, Италия, Франция и Англия, волейбол, баскетбол, тото и голф12,00 ч Тенис, турнир за мъже Sofia Open "Диема спорт" (пряко) 13,00 ч Олимпиада в Пьонгчанг (откриване) БНТ 1/Eurosport 1 (пряко) 15,00 ч Тенис, турнир за мъже в Монпелие F+/Sport+ HD (пряко) 17,50 ч Тото, теглене на тиража bTV (пряко) 18,30 ч Волейбол, "Нефтохимик" – "Левски" "Диема спорт" 2 (пряко) 19,00 ч Тенис,

Депутатите гласуват днес закона за банковата несъстоятелност

http://econ.bg/Новини/Депутатите-гласуват-днес-закона-за-банковата-несъстоятелност_l.a_i.757641_at.1.html

Парламентът ще приеме на второ четене закона за банковата несъстоятелност, внесен от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски. Предлаганите...

Не снимай и се облечи - какво държавите забраняват на туристите

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/02/09/3126469_ne_snimai_i_se_oblechi_-_kakvo_durjavite_zabraniavat/?ref=rss


От драсканици по стените на антични сгради през късане на редки цветя и събаряне на ценни музейни експонати - с увеличаването на потока чуждестранни туристи, които в световен мащаб вече надхвърлят 1 млрд. души годишно, броят на такъв тип инциденти главоломно нараства. С кампаниите за туристическа реклама на страните си властите са принудени да прилагат мерки по обуздаване на чужденците. И докато нормите би трябвало да важат в равна степен както за туристите, така и за местните хора, напливът на...

Над 200 са нападенията над полицаи за последните 2 години

http://www.cross.bg/kyzmanov-politzai-posochi-1567400.html

/КРОСС/ През последните 2 години има повече от 200 инцидента с агресия срещу полицаи. Това заяви в студиото на БТВ „Тази сутрин" Илия Кузманов, зам.-председател на УС на Синдикалната федерация на служителите на МВР. Той посочи, че в тази статистика влизат както вербални нападения, така и случаи, приключили с телесни повреди. Във връзка с полицейската акция в Ихтиман и предшествалото я нападение над униформени в ромската махала, той беше категоричен: „Има една общност, която въстава срещу правилата и законите на държавата, това не може да бъде толерирано". Кузманов не се нае да коментира клипа от полицейското управление в града, на който се вижда гавра със задържан, но отбеляза, че „има граждани, които пристигат в районното управление в състояние, което е доста нелицеприятно и без да бъдат подлагани на подобно унижение, се държат по подобен начин". Той посочи, че заедно с колегите си от други държави са започнали инициатива за общоевропейски полицейски стандарт, който включва обслужване на гражданите, заплащане и екипировка. Именно в тази връзка е изследването, според което 65% от униформените са недоволни от своите кубинки. По думите на полицейския синдикалист обувките са стар модел, който не е функционален и в крайна сметка пречи на полицая да бъде полезен.  

Тръмп и индийският премиер Моди обсъдиха Северна Корея, Афганистан, Малдивите и Мианма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707266

Тръмп и индийският премиер Моди обсъдиха Северна Корея, Афганистан, Малдивите и МианмаАмериканският президент Доналд Тръмп разговаря по телефона с индийския министър-председател Нарендра Моди по теми, включващи севернокорейския ядрен въпрос, войната в Афганистан, политическата криза на Малдивите и тежкото положение на рохингските бежанци от Мианма, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Зависимостта на ЕС от вноса на газ ще расте, заяви еврокомисарят по енергетиката

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/09/3126777_zavisimostta_na_es_ot_vnosa_na_gaz_shte_raste_zaiavi/?ref=rss


Зависимостта на Европейския съюз от вноса на газ ще нарасне до 83 процента до 2040 година спрямо сегашните 70 процента, заяви вчера еврокомисарят по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург.<br /><br />"Газът остава значителен източник на енергия за ЕС. Европа все повече зависи от вноса на газ. Сега ЕС внася 70 процента от използвания газ", изтъкна Мигел Ариас Канете, цитиран от ТАСС.<br /><br />Еврокомисарят...

БСП е нашият роден Тръмп

http://clubz.bg/63988-bsp_e_nashiqt_roden_trymp

Новоизбраната председателка на БСП Корнелия Нинова. Снимка БГНЕС

Столетницата стана постмодерна, когато разкри Джудит Бътлър*. Бътлър е всъщност Джеймс Бонд, или по-точно Джейн Бонд. Бътлър е диверсионна операция в тила на православието, която цели то да загуби моралните устои, които едва намери след падането на комунизма.

Бътлър е американка, и то с нетрадиционна сексуална ориентация. Тези два фактора бяха достатъчни за разкриването й като Джеймс Бонд с помощта на специалистите от библиотекарския. Щирлиц никога не би допуснал подобен непрофесионализъм - той хладнокръвно запази сексуалната си ориентация в тайна докрай.

Бътлър няма да хвърля отрова в язовир "Искър" – няма да извършва индустриален шпионаж и саботажи. Нейната дейност не е свързана дори с тайните операции на ЦРУ в сферата на кемтрейлите, харпа и изпращането на кабриолети в Космоса. Новият Джейн Бонд е идеологически екстремист и терорист, който ще завземе съзнанието на младежта, започвайки от децата в училищата. Тайният план е да ги направи всичките безполезни във военно отношение. T.e. джендъри.

Преобърнатото съзнание е традиционна тема за марксистката левица. Ясно е, че когато буржоазията наложи своята идеология, пролетариатът започва да се чувства доволен или поне упоен. Религията е опиум за народите. Тя ги е карала да заспиват и да не мислят за революция и въоръжена борба. Същото е и семейството – то е буржоазна институция на частната собственост в интимната сфера, която затвърждава господството на мъжа над жената.

Чакайте, чакайте обаче! БСП вече не мисли така! БСП е за традицията (поне за тази след падането на комунизма и тази от времето на хан Крум). БСП вече не е марксистка по същност, а истинска народна, консервативна партия. Днес БСП е заедно със Синода и е за продължаване на съществуващите обществени практики дори и когато са свързани с леко домашно насилие. Съветските другари отново намериха правилното решение – не влезе ли никой в болница, въобще не трябва работата да се прави на въпрос.

Въпреки че изостави Маркс, БСП никога няма да изостави една друга икона на лявото – Сартр. Той учи, че при човека съществуването предхожда същността. Eкзистенцията предхожда есенцията. И при БСП това е точно така – съществуването й е важното, а не същността. Същността е въпрос на избор, който лесно може да се промени – днес си марксист и громиш буржоазното семейство, утре си консерватор и целуваш ръка на попа. Това е то екзистенциализъм. Човек е продукт на собствения си избор, а не на завареното обществено положение!

Чакайте, чакайте! Не толкова бързо, че то така ще излезе, че и пола можеш да си смениш по избор. А все пак едно е политиката, друго нещо е полъта – с извинение. Тук противоречието, в което БСП изпада, е само привидно. Ако следваш Сартр, спокойно можеш в един момент да станеш по избор консерватор традиционалист. Много консерватори как станаха такива от съвсем комсомолски изходни позиции.

Но екзистенциализмът е световен тренд, така да се каже. Доналд Тръмп е най-големият съвременен екзистенциалист, при който съществуването определено предшества и далеч надхвърля същността. Как иначе от нюйоркски либерал, организатор на конкурси по красота можеш да станеш заклет консерватор с единствен пред Бога трети брак. Щом това е възможно и комсомолец може да мине през иглени уши и да стане консерватор.

БСП е нашият роден Тръмп и неслучайно тя се разпозна почти целокупно в него. Това беше и апогеят на превръщането й в истинска постмодерна партия. Партия, която сама определя същността си чрез съзнателни и отговорни избори. Която може да смени същността си чрез такъв избор и в бъдеще. Но не и пола си - поне докато е консервативна.

...

*Джудит Бътлър е американска философка и феминистка.

Коментарът е от фейсбук профила на Даниел Смилов. 

 

Размерът на депозитите и заемите в България бележи ръст

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707256

Размерът на депозитите и заемите в България бележи ръстРазмерът на банковите депозити и заеми в България се е увеличил през декември 2017 г. в сравнение със същия период от миналата година. За това сочат предварителните данни на БНБ, цитирани от Xinhua. „Общият размер на депозитите на нефинансовите корпорации, домакинствата и предприятията с нестопанска цел за домакинствата е бил 69,86 млрд.

Втори ден проверяват цистерна с газ на бензиностанция в Хасково

https://www.actualno.com/haskovo/vtori-den-proverjavat-cisterna-s-gaz-na-benzinostancija-v-haskovo-news_658864.html

Втори ден митница и данъчни проверяват цистерна с газ на бензиностанция в Хасково заради съмнение, че горивото е без документи. Собственикът на обекта твърди, че е изряден, но пожарната вече го санкционира за незаконно съхранение на опасен товар. Цистерната с газ беше запечатана от данъчните, съобщи bTV. Предстои проверка дали срещу декларираните продажби има фактури за доставки. От митницата искат изземване на горивото до приключване на проверката. За неправилно съхранение на газта, пожарна

Симфоничен концерт с Емил Табаков тази вечер на варненска сцена

http://www.moreto.net/novini.php?n=368739

На симфоничен концерт с диригент Емил Табаков и солист Красимир Щерев ще имат възможност да се насладят варненци тази вечер, припомня Moreto.net Концертът ще се проведе на основната сцена на варненска опера и е с начален час 19:00.

Нов срив на "Уолстрийт"

http://www.cross.bg/nachaloto-sedmitzata-spad-1567399.html

/КРОСС/ Нов срив на „Уолстрийт" - индексът „Дау Джоунс" падна с над 1000 пункта снощи, продължавайки загубите от началото на седмицата, съобщава БТВ. Сривът е около 4% - малко по-малък от този в понеделник, който доведе до сериозни притеснения във финансовия свят. Това е най-сериозният спад на основните индекси от повече от 6 години насам и се равнява на обезценяване на акциите с 1,25 трилиона долара. Така буквално за няколко часа борсите заличиха това, което бе спечелено след новината за голямата данъчна реформа на президента Доналд Тръмп. Анализаторите очакват да видят какво ще е отражението на новия спад върху азиатските борси, които също реагираха много негативно на срива в началото на седмицата

Грипът все още не е отминал

https://frognews.bg/novini/gripat-vse-oshte-otminal.html

Грипът все още не е отминал, предупреди професор Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести болести. По думите му в момента боледуват 120 000 души поне 100 от тях са с тежка дихателна недостатъчност.

Печелим или губим от смяната на часовото време?

http://dnes.dir.bg/news/chasovoto-vreme-26865237

Печелим или губим от смяната на часовото време? Води ли превъртането на стрелките до опасност за нашия организъм?

Проф. Кантарджиев: Грипът още не е минал, внимавайте поне месец, след като преболедувате

http://www.cross.bg/infektziya-kantardzhiev-bolnitza-1567398.html

/КРОСС/ „Грипът още не е минал. След преболедуване трябва един месец да се внимава много. Ако след една инфекция дойде друга, тя преминава тежко". Това коментира в сутрешния блок на „Нова телевизия" "Здравей, България" проф. Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести болести. В четвъртък 4-годишно дете почина от усложнения при бактериална инфекция, макар и настанено в болница. Лекарите във Враца не успяха да се преборят за живота на малкото момиченце. От местната болница отказаха информация, а по случая се води проверка. Очаква се окончателната причина за смъртта да стане ясна след аутопсията. Към момента 120 хиляди души са болни от грип. „Засегната ли е централната нервна система, може да има и фатален край. Много рядко грипната инфекция минава много тежко. Когато състоянието се променя в рамките на часове, тогава има инфекция или на белите дробове, или на мозъка", допълни проф. Кантарджиев.  

С камери и без камери нищо не остава скрито в днешния свят

https://www.actualno.com/cite/s-kameri-i-bez-kameri-nishto-ne-ostava-skrito-v-dneshnija-svjat-news_658869.html

"С камери и без камери нищо не остава скрито в днешния свят." Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в интервю за BTV в коментар за необходимостта от видеонаблюдение в детските градини, заради зачестилите случаи на насилие в тях.

Вижте къде в София спират водата днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6707249

Вижте къде в София спират водата днес„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от центъра на столицата днес. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. „Тракия“, Център, община „Оборище“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул.

Индексът Дау Джоунс с нов срив от 4%

https://offnews.bg//sviat/indeksat-dau-dzhouns-s-nov-sriv-ot-4-674519.html

Индексът „Дау Джоунс” падна с над 1000 пункта снощи, след сривът и паниката на Уолстрийт в началото на седмицата.

Загубите бяха над 100 млрд. долара. Сега сривът е около 4% - малко по-малък от този в понеделник. 

Това е най-сериозният спад на основните индекси от повече от 6 години насам и се равнява на обезценяване на акциите с 1,25 трилиона долара. Така буквално за няколко часа борсите заличиха това, което бе спечелено след новината за голямата данъчна реформа на президента Доналд Тръмп.

Анализаторите очакват да видят какво ще е отражението на новия спад върху азиатските борси, които също реагираха много негативно на срива в началото на седмицата.

Брекзит няма да промени живота в Гибралтар, увери испанският външен министър

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/09/3126776_brekzit_niama_da_promeni_jivota_v_gibraltar_uveri/?ref=rss


Испанският външен министър Алфонсо Дастис увери, че преминаването на хиляди погранични работници между Гибралтар и Испания няма да бъде засегнато от Брекзит въпреки претенциите на Мадрид върху тази британска територия, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />"Нищо няма да се промени" след излизането на Великобритания от ЕС, заяви Дастис. Хората ще могат да продължат да живеят на едното място и да работят в другото. Нямаме намерение да затрудняваме...

Валежите през уикенда ще покрият нормата за февруари, обяви климатолог

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/09/3126774_valejite_prez_uikenda_shte_pokriiat_normata_za/?ref=rss


Валежите, които ще паднат през следващите 2-3 дни, ще покрият месечната норма за февруари. Това каза в сутрешния блок на "Нова телевизия" климатологът Георги Рачев.<br /><br />Дъжд ще завали в събота привечер. Очаква се в някои части от страната той да премине в сняг. В Северна България дори ще се образува снежна покривка от 5-6 см.<br /><br />Валежите ще започнат да спират в неделя вечер. В понеделник вече няма да вали почти никъде. Температурите ще започнат...

Все повече нападения над полицаи

https://frognews.bg/novini/vse-poveche-napadeniia-nad-politsai.html

Все повече нападения над полицаи отчитат от Синдикалната федерация на служителите в МВР. По думите на Илия Кузманов от синдиката през последните 2 години има повече от 200 инцидента с агресия срещу полицаи.

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/pishe-radeva-tryd-1567397.html

/КРОСС/ Световната здравна организация алармира, че България е на първо място в света по смъртност от онкологични заболявания, мозъчни инсулти и миокардни инфаркти. Това пише днес „Труд" със заглавие "Демографската криза се задълбочава". "Мор по житото", предупреждава „Земя". Над 1 милиард души могат да останат без препитание заради опустошителна болест по пшеницата, предупреждават от Международната организация по прехрана. Грипът уби второ дете, пише „Монитор". Прокуратурата разследва случая. 4-годишното момиченце починало от вирусен енцефалит, развил се мълниеносно. "Съдът ще разваля сделки на КТБ в петгодишен срок от фалита", иинформира „Сега" по повод законопроекта на ДПС, в частност на Делян Пеевски и Йордан Цонев, който днес ще бъде разискван на второ четене. Делян Пеевски пропусна гласуването на първо четене на закона срещу вторичния грабеж на банката, подчертава изданието В интервю за „Стандарт", Велислава Кръстева от ДПС заявява "Ясната собственост върху медиите е едно от най-ефикасните средства за борба с фалшивите новини". Тя коментира внесения от нея и Хамид Хамид законопроект за осветляване собствеността и източниците на финансиране на медиите у нас. „24 часа" пише за продажбата на телевизия БиАйТи, която досега беше собственост на българи от Чикаго. Вестникът информира и за други предстоящи сделки с големи телевизии

Внукът на Франко влиза в затвора 2,5 години

https://www.actualno.com/europe/vnukyt-na-franko-vliza-v-zatvora-25-godini-news_658862.html

Внукът на испанския диктатор Франсиско Франко (1892-1975) Франсиско Франко Малтинес-Бордиу беше осъден на 30 месеца затвор за лошо шофиране и нападение на длъжностно лице. Както съобщава в. "Мундо", цитиран от БГНЕС, на 30 април 2012 година в провинция Теруел (автономна област Арагон) националната полиция на Испания (Guardia Civil) се опитала да спре автомобил, който се движел с изключени фарове, и който управлявал внукът на диктатора. Тогава Франко Мартинес-Бордиу пробвал да избяга о

Промените в Търговския закон - нова административна тежест и ограничаване на права *

https://offnews.bg//analizi/promenite-v-targovskia-zakon-nova-administrativna-tezhest-i-ogranich-674518.html

Изключително полезно се оказва за съвременния ни нормотворец, че остава забулен зад персоналната неяснота на използваното „законодателя“, когато искаме да посочим автора на нормативните актове. Провеждането на последователни политики бива заместено от хаотичното изменение под обществен или лобистки натиск, реципиране на европейското законодателство и популистки причудливости. Пропуските на ниво законодателна техника пък често пречат за качествени промени, а насочва по пътя на следващата промяна. 

В края на 2017-та се случиха така коментираните последно време промени в Търговския закон във връзка със забраната за продажба на дружествени дялове при неплатени осигуровки и заплати, които се оказаха грубата недомислица относно възможността за доказване на неплатени работни заплати. Резултатът беше невиждано в последните години блокиране на оборота, който продължи неоправдано много време. На 12.01.2018 г., между първо и второ четене на Законопроекта за пазарите на финансови инструменти, бяха внесени предложения за допълнения в закона, които засягат така болните текстове на Търговския закон.

Какво измисли законодателят?

Ясно беше на всички, че пътищата са два: отмяна на проблемните текстове и възстановяване на предишната рамка, докато се измисли удачното законодателно разрешение или нова промяна. Пак така беше ясно за всички, че първият вариант, макар и очевидно най-разумен, не е мислим за управляващите. Затова се продължи напред към изменение на промените. Струва ми се обаче, че нуждата от бързина отново е допринесла за текст, а и процедура, далеч от съвършената. Предложено е въвеждане на изискване за подаване на декларация по образец към заявлението, с която да се декларира липсата на неплатени заплати и осигуровки. След това, Агенция по вписванията ще уведомява Инспекцията по труда и НАП като редът за това ще се определя допълнително между ръководителите на тези институции.

Удачно ли е разрешението?

Интересен е концептуалният подход на законодателя – създаване на административна тежест, затрудняване на упражняването и ограничаване на права, за сметка на изпълнение на задължения на държаните органи. В НК са налични солидно прокламирани текстове, инкриминиращи невнасянето на осигурителни вноски, а основни задължения на НАП следва да са недопускането на невнасянето и принудителното събиране на дължими публични задължения. Ако насложим и последните изменения на чл. 19 ДОПК, ще установим, че невъзможността за справяне с всеизвестни проблеми от години се бори с налагане на рестрикции за всички субекти, включително добросъвестните. Добрата бизнес среда обаче би трябвало да улеснява инвеститорите и затруднява „лошите“, а не да утежнява работата на всички, за да може, евентуално, да не се допусне осъществяване на некоректни практики.

Още при пръв преглед прави впечатление, че се въвежда поредната процедура, даже и междуведомствена, която тепърва ще бъде разработвана и усъвършенствана. Тоест, повече административен ресурс за, както ще видим, съмнителен резултат. Не е ясно и колко време ще отнеме това – понастоящем въведеното автоматично уведомяване на КАТ от нотариусите за прехвърлянето на МПС-та като че ли все още не е работещо, макар нормативно действащо от Нова година. Насложено върху обсъжданите проблеми за разрастване на администрацията и административната тежест, предложението не се вписва въобще. Първо, защото ще е нужен нов ресурс от служители, за да се случва комуникацията между институциите, и второ – за гражданите ще е необходима подготовка и представяне на поредната декларация.

Законопроектът определя като декларатор „праводателят“. Такъв ще е продавачът на дружествените дялове, който по никакъв начин не е задължително да е управител на дружеството, твърде вероятно е да не знае въобще дали има непогасени задължения за осигуровки и заплати. Вярно е, че съдружниците в ООД участват в неговата дейност, но управителите са оперативно компетентни и носят отговорност за това, а и разпределението на дейностите би могло да изключи продавача от тази сфера въобще. Не бива да забравяме, че в България ООД не е само форма за дейност на дребен и среден капитал, а с него оперират доста сериозни „играчи“. Така, ще бъде задължено да декларира данни неправилното лице.

Ако пък в хода на продажбата на дружествени дялове се открият такива задължения, то ще е нужно съдействие на управителя, който, като представляващ дружеството, ще трябва да извърши нужното за погасяването им (той ще е компетентен да изплати заплатите). При липса на недобросъвестно съдействие, това също би блокирало продажбата и поставило в доста комплицирана ситуация съдружниците.

Притеснително ми се вижда и това, че за вписване на промяната е нужно само деклариране, т.е. процедурата се осъществява и завършва срещу предоставена декларация, а при неистина на декларирането се прехвърляме в полето на възможността за установяване на престъпление и наказване на виновните. Мисля, че точно от това е бягал законодателят при първоначалния текст на закона и сегашното отстъпление е доста компромисно.

Един обикновен пример може да онагледи добре ситуацията. За престъплението невярно деклариране е нужна вина. За да декларираш неистина или затаиш истината, трябва да я знаеш (истината). Ако продавачът на дружествени дялове, който декларира липсата на неплатени заплати и осигуровки, не е управител и не знае дали има такива, той би бил невинен за това грешно деклариране. Вярно е, че може би е следвало да се поинтересува, но какво ще стане, ако управителят му е отчел грешна информация за неплатените заплати и осигуровки – деклариралият няма вина, а „излъгалият“ ще е извършил ли престъпление и какво? Без да задълбавам допълнително в правните хипотези става ясно, че промяната прави текстът напълно кух като възможна ефективност.

Изходът от въртележката на трудността за създаване и усъвършенстване на законодателството чрез промени би могъл да бъде вече действащият Консултативен съвет по законодателството, който, действително, включва водещи юристи във всяко едно от направленията си. Тук обаче отново всичко ще опре до политическа воля. За да има реален ефект от него, през Съвета трябва да минават за консултации всички закони на Народното събрание, особено най-важните, а не обратното. Водещи ще се окажат тежестта на становищата на Съвета и тяхното значение за принципната позиция на Правната комисия и Народното събрание, както и ще се осигури ли спокойна обстановка за работата й, без натиск и опити за прокарване на влияния.

____

* Авторът е адвокат в областта на търговските дейности, занимава се и с научна дейност. Заглавието е на редакцията на OFFNews. 

Георги Рачев: Това е една от най-топлите зими от началото на века

http://www.moreto.net/novini.php?n=368738

Тази зима е една от най-топлите за последните 18 години. Може би се нарежда на второ или трето място от 2000 г. насам. Това съобщи климатологът Георги Рачев пред "Нова телевизия" "От утре ни очаква динамично време в следващите 10 дни.

Над 120 000 са болните от грип в страната, до 3-4 седмици ще отшуми

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6707250

Над 120 000 са болните от грип в страната, до 3-4 седмици ще отшумиНад 120 000 души са болните от грип в страната. Това съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв. "Пикът на грипа мина, но грипа - не е. До 3-4 седмици вероятно ще отшуми, но в момента болните в страната са колкото преди десетина дни", обясни проф. Кантарджиев.

Нов срив на световните борси

http://www.mediapool.bg/nov-sriv-na-svetovnite-borsi-news275329.html

Американските индекси отново рязко се сринаха в четвъртък. Силните финансови резултати и икономически данни се оказаха недостатъчни, за да потушат напрежението на "Уол Стрийт", съобщи "Си Ен Би Си". Спадът на американските индекси повлече надолу и тези на азиатските фондови борси, които също отбелязаха загуби при отварянето на търговията в петък. Индустриалният индекс "Дау Джонс" падна с повече от 1000 пункта в четвъртък. Това е третият път, в който индексът заличава повече от 500 пункта от стойността си през последните пет дни. Въпреки спада в четвъртък, средната стойност на "Дау Джонс" все още е над седмичното дъно от 23 778.74 пункта, до което индексът падна във вторник. Най-зле представилите се компании в борсовата търговия бяха "Американ Експрес" и "Интел", чиито акции загубиха 5.4 на сто от стойността си.   Индексът S&P 500 отчете спад от 3.75%, достигайки ново дъно за тази седмица. Индексът затвори под прага от 2600 пункта, записвайки третото си понижение от над 2% за пет дни. Вискотехнологичният индекс "Насдак" се понижи с 3.9%. Цената на акциите на "Фейсбук", "Амазон" и "Майкрософт" паднаха с 4.5 на сто. "Пазарът е фокусиран върху по-високите лихви в момента", коментира Кейт Уорн, инвестиционен стратег в "Едуард Джоунс". В същото време доходността на 10-годишните държавни американски облигации продължи да се увеличава в четвъртък до 2.88%, преди да се понижи с 2.848%, задържайки се на многогодишен връх. От последните икономически новини стана ясно, че седмичните заявления за безработицата са достигнали 45 годишно дъно до 221 000 безработни. Пазарът на труда в САЩ е близо до пълна заетост. Процентът на безработните е на най-ниското ниво от 17 години – 4.1 на сто, което започва да оказва допълнителен  натиск за увеличаване на заплатите. Министерството на труда на САЩ съобщи миналата седмица, че средната почасова заплата е скочила с 2.9% на годишна база през януари, което е най-голямото увеличение от юни 2009 г., след като нарасна с 2.7% през декември. Силният ръст на заплатите поддържа оптимизма сред служителите на Федералния резерв, че инфлацията ще се увеличи тази година спрямо целта от 2%. Американските финансови пазари очакват Федералният резерв да повиши лихвените проценти през март. Спадът на американските индекси повлече надолу и тези на азиатските фондови борси в петък. Пазарите в Токио, Шанхай и Хонконг отбелязват загуби между 3 и 5.5%. Борсовите индекси в Австралия, Южна Корея и Югоизточна Азия също регистрират загуби.

REKZE Laboratories представя нова линия иновативни продукти за борба с косопада

https://pressbulgaria.com/m/PTRQVXJB.html

София, България 09 февруари– REKZE Laboratories, частна бутикова компания специализирана в разработването на лечебна козметика за грижа за косата, представя своята иновативна серия клинично и дерматологично тествани продукти на българския пазар. Новата линия козметични продукти е специално разработена да се бори с косопада, който засяга както мъжете, така и жените. Продуктовата гама включва 4 продукта: шампоан за растеж на косата, балсам, серум за изтъняла коса и кърпички срещу косопад, които не съдържат натриев лаурил cулфат или други вредни съставки, които се използват в огромен брой измиващи препарати и шампоани, предлагани в търговската мрежа. Използваните съставки в продуктите на REKZE Laboratories са изцяло безвредни и спомагат за намаляване на токсините, които могат да причинят изтъняването и накъсването на косата, а имената на продуктите са вдъхновени от броя полезни съставки, използвани в създаването им. Шампоан 63 комбинира 63 съставки, които стимулират растежа на косата и намаляват косопада. „63“ се грижи за здравето и силата на косата, като почиства в дълбочина скалпа от натрупани замърсявания, които не позволяват на корените на косата да дишат свободно и възпрепятстват растежа на космените фоликули. Освн това шампоанът предотвратява прекомерната секреция на себум, която води до запушване на мастните жлези. Шампоанът се предлага и в еднократна доза от 10 мл., компактна и удобна за пътувания. Балсам 43 комбинира 43 съставки за повече устойчивост и здрав вид на косата. Балсамът е с овлажняващо действие, подхранва косъма в дълбочина, запазва влагата в него и придава еластичност и мекота на косата. Формулата на балсама е напълно безвредна. Балсамът се предлага и в еднократна доза от 10 мл., компактна и удобна за пътувания. Лечебен серум 24 е създаден по напреднала технология за третиране на целия склап, а не само за проблемните области. 24-те полезни за косата съставки се борят успешно с косопада, като същевременно лекуват проблемите на скалпа и поддържат доброто му състояние. Този продукт се бори успешно с фоликулните дисфункции, а резултатите са видими само след няколко използвания. Мокри кърпички 28 са първите по рода си кърпички за почистване и поддържане на здравината на скалпа. Те съдържат 28 съставки, които успешно се борят с процесите водещи до изтъняване на косата и нейната загуба. Продуктът помага за подобряване здравината на косата, като намалява риска от накъсване на космите. Компанията разполага с екип от специалисти по дерматология от цял свят, които разработват иновативни продукти изцяло предназначени за борба с болестите свързани със кожата на скалпа и космените придатъци. Всички продукти на REKZE Laboratories за борба с косопада и стимулиране растежа на косата са клинично и дерматологично тествани, както и доказано ефективни при пациенти с увреждане на космения фоликул, последвано от косопад . Продуктите могат да бъдат разгледани и/или закупени на сайта на компанията, където в момента можете да се възползвате от промоционални оферти, както и на националния здравен портал framar.bg, и в електронният магазин OWL.bg,. За REKZE Laboratories Марката REKZE Laboratories се представлява от две компании REKZE Laboratories LLC със седалище в САЩ и REKZE Laboratories Ltd., със седалище във Великобритания. И двете предприятия са частни. Продуктите с марката REKZE Laboratories се произвеждат в партньорските лаборатории на компаниите в Италия. Продуктите успешно се продават в Америка, Англия, Италия, Румъния, Франция, а сега дебютират и на българския пазар. Повече информация за REKZE Laboratories може да откриете на сайта https://www.rekze.bg/ или на страницата на компанията във Facebook: https://www.facebook.com/rekzelaboratoriesbulgaria/?ref=br_rs Резултатите от клиничните тестовете, можете да видите тук.

Турция скочи срещу Европарламента, отдавна бил изгубил възможността да му се има доверие

http://www.cross.bg/tyrtziya-ankara-pravo-1567396.html

/КРОСС/ Като „скърпени безпочвени обвинения с цел критика" определя в своя позиция турското външно министерство приетата днес резолюция на Европейския парламент за ситуацията с правата на човека в южната ни съседка. Според Анкара журналисти, депутати и правозащитници са арестувани не заради работата им, а от независимо правосъдие поради повдигнати обвинения. Според турското външно министерство документът на Европарламента не разбира ситуацията в Турция и борбата с тероризма, която страната води. Приемането на ефективни мерки като въвеждането на извънредно положение е „най-естествено право" на Турция. В прессъобщението се казва още, че решението не е изненадващо за институция, позволяваща в сградите ѝ да бъдат опъвани „парцалите", тоест флаговете на терористични организации. Европейският парламент отдавна е загубил възможността да му се има доверие и поради това Анкара счита резолюцията за невалидна, завършва документът. Позицията отново подчертава, че операция „Маслинова клонка" се основава на правото на страните на самозащита, записано в чл. 51 от Устава на ООН и е в съответствие с международното право. Това подчерта на 7 февруари и министърът на европейските въпроси Йомер Челик в отговор на критики от страна на френския външен министър. Вчера Йомер Челик написа в „Туитър", че реакциите против турската военна операция в Африн показват докъде стигат двойните стандарти в борбата с тероризма

Грипът не е отминал, внимание още месец

https://offnews.bg//obshtestvo/gripat-ne-e-otminal-vnimanie-oshte-mesetc-674517.html

Грипът още не е отминал, месец след боледуването човек трябва да се пази много. Ако се появи нова инфекция, тя преминава доста по-тежко. 

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести болести по Нова тв. Много рядко грипната инфекция минава тежко. Когато състоянието се променя в рамките на часове, тогава има инфекция или на белите дробове, или на мозъка", допълни експертът. 

120 хиляди души са болни от грип в момента. Засегната ли е централната нервна система, може да има и фатален край, обясни проф. Кантарджиев. 

Характерно за грипа е внезапното начало с втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни.

Вчера  4-годишно дете почина от усложнения при бактериална инфекция в болница. По случая се води проверка. 

Откриват Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг

http://www.moreto.net/novini.php?n=368737

23-тите Зимни олимпийски игри започват на 9 февруари в Пьонгчанг с официалната церемония по откриването от 12:00 ч. българско време. В дните до 25 февруари рекордните 2952 атлети от 92 страни ще се борят за разпределението на 102 комплекта медали в 15 вида спорт.

“Поморие” гостува на “Черно море” в шеста контрола

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JaSyg9b471U/

Отборът на ОФК „Поморие“ ще гостува на eлитния тим „Черно море“ в шестата си контрола от зимната си подготовка, преди започване на пролетния полусезон от първенството на Втора Професионална Лига.

Срещата ще се играе на 10.02. /събота/ от 16:30 часа на стадион „Тича“ в гр. Варна.

Старши треньорът Веселин Бранимиров ще може да разчита на всички свои футболисти срещу най-силният си противник в контролните срещи до сега.

НСОРБ: От всеки 100 лв. данъци едва 4 лв. постъпват в общините

https://www.actualno.com/business/nsorb-ot-vseki-100-lv-danyci-edva-4-lv-postypvat-v-obshtinite-news_658759.html

Силвия Георгиева е завършила Софийския университет "Свети Климент Охридски" със специалности "Политически науки" и "Европейска публична администрация", с профил "Местна власт и управление". Тя има следдипломна квалификация "Лидерство и местна демокрация" от Централноевропейския университет в Будапеща, както и специализации по управление на проекти с европейско финансиране от България, Белгия и Гърция. Георгиева има над 15 годишен опит в местното

Кой тип сте според хюман дизайн

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6705990

Кой тип сте според хюман дизайнВ психологията, социологията и духовните учения има огромно количество типологии на хората. Хюман дизайн предлага нова схема, която може да изчислите посредством датата, часа и мястото си на раждане – в интернет има много програми, които правят автоматични изчисления. Спрямо това ще се окажете в един от четирите основни типа,

"Барселона" отстрани "Валенсия", Коутиньо с първи гол за тима

https://www.24chasa.bg/sport/article/6707244

"Барселона" отстрани "Валенсия", Коутиньо с първи гол за тимаБразилецът Филипе Коутиньо отбеляза първия си гол с екипа на "Барселона", който победи "Валенсия" с 2:0 като гост и се класира за полуфиналите на турнира за Купата на краля. Новото попълнение на каталунците бе точен в 49-ата минута след подаване отляво на Луис Суарес, а победата затвърди Иван Ракитич отново след асистенция на Суарес в 82-ата

За едно денонощие са извършени 4 кражби и 1 ПТП на територията на ОДМВР – Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5CfwCr9OJX4/

За изминалото денонощие на територията на ОДМВР – Бургас са регистрирани четири кражби и едно ПТП. Образувани са четири бързи полицейски производства. Разкрити са десет престъпления, съобщават от пресцентъра на ОДМВР – Бургас.

 

І. РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ :

На 08.02.т.г. около 11.00 ч. по време на провеждане на специализирана полицейска операция за предотвратяване на престъпления, свързани с държане и  разпространение на наркотични вещества в района на учебните заведения, е извършена проверка на 23 годишния Г.Г. от Бургас. Служителите от Пето Районно управление – Бургас намерили и иззели кутия със суха зелена тревна маса / марихуана/ с общо тегло около 65 грама, разпределена в пет плика. Г.Г. е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Служители от Районно управление – Камено задържали криминално проявените и осъждани И.И., 22 годишен, Т.Х., 22 годишен и К.К., 31 годишен, и тримата от с. Равнец, като констатирали, че същите в различно съучастие системно изнудвали други двама свои съселяни. Спрямо единия от тях – 30 годишен мъж отправяли заплахи за здравето и имуществото му, като му отнели мобилен телефон и сумата от 6 лева, а от втория – 45 годишен мъж, отново след заплахи, отнели кутия цигари и сумата от 2 лева. Тримата мъже направили пълни  самопризнания и върнали отнетите вещи. Работата по случаите продължава от служители на Районно управление – Камено.

На 08.02.т.г. около 11.50 ч. в района зад бл. 159 на карнобатската улица «Москва», служители от Районно управление – Карнобат извършили проверка на л.а. «Фолксваген Голф», с бургаска регистрация, собственост на 24 годишния С.М. от Карнобат, като намерили и иззели кутия с 11 ловни патрони, 12-ти калибър. По случая е образувано бързо полицейско производство.

На 08.02.т.г. около 14.00 ч. по време на провеждане на специализирана полицейска операция за предотвратяване на престъпления, свързани с държане и  разпространение на наркотични вещества в района на учебните заведения, в района на Механотехникума е извършена проверка на 16 годишния П.Н. от Бургас. Служителите от Второ Районно управление – Бургас намерили и иззели саморъчно свита цигара с марихуана, както и зелена суха тревна маса с тегло около 3 гр. П.Н. е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

На 16.01.т.г. в Районно управление – Средец е получено съобщение от 31 годишна продавачка в магазин в Средец за това, че около 13.00 ч. в търговския обект влязъл непознат мъж, който поискал да уедри сумата от 200 лв. в банкноти от 2 и 5 лв. След кат омъжа си тръгнал, продавачката констатирала, че е измамена със сумата от 80 лв. В резултат на полицейските действия на служители от Районно управление – Средец е установен и задържан извършителя на деянието – това е криминално проявения и осъждан Ш.Р., 66 годишен от Бургас, който е обявен за международно издирване с издадена европейска заповед за арест от съда в гр. Тренчин, Република Словакия. Ш.Р. направил пълни самопризнания и е задържан с постановление на прокурор при Бургаска окръжна прокуратура за срок до 72 ч. Приведен е в Бургаския следствен арест. Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на И.Р. продължава от служители на Районно управление – Средец.

На 08.02.т.г. около 22.10 ч. в района на бензиностанция «Петрол» на входа на Бургас в к-с «Изгрев», служители от Пето Районно управление – Бургас забелязали криволичещ лек автомобил «Фиат Браво», с варненска регистрация, движещ се от кв. «Сарафово» към Бургас и паркиращ до колонка в бензиностанцията. Установен е водачът на лекия автомобил – това е : 21 годишния Р.Р. от Девня, обл. Варна, който е тестван за употреба на алкохол. Дрегерът отчел 1,32 промила. Р.Р. е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

В резултат на полицейските действия на служители от Първо Районно управление – Бургас по отношение кражбата на оборота в размер на 190 лв. на кафе-машина, монтирана на ул. «Цар Симеон І» № 129, осъществена на 04.12.м.г. и последваща кражба от същата кафе-машината в размер на 50 лв., осъществена на 11.12.т.г., е установен и задържан извършителя на деянието – това е криминално проявения И.К., 24 годишен от Бургас, който направил пълни самопризнания. Работата по случая продължава от служители на Първо Районно управление – Бургас.

 

ІІ. ПТП :

На 08.02.т.г. около 12.05 ч. на кръстовището на бургаските улици «Калоян» и «Сливница», л.а. «БМВ 520», с бургаска регистрация, управляван от 32 годишния М.Ч. от Бургас, извършвайки ляв завой блъска пресичащата по пешеходна пътека пешеходка – Й.Х., 69 годишна от Бургас, която с навяхване и разтягане на ставните връзки на лявото коляно, е прегледана и освободена за домашно лечение, без опасност за живота.

 

Руските спортисти загубиха обжалването пред арбитражния съд и няма да участват в Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/09/3126773_ruskite_sportisti_zagubiha_objalvaneto_pred/?ref=rss


Спортният арбитражен съд (КАС) отхвърли жалбите на 47 руски спортисти и треньори срещу недопускането им в зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. С това приключиха и последните им надежди, че могат да се включат в състезанията на най-големия зимен спортен форум, който ще бъде открит днес.<br /><br />Международният олимпийски комитет (МОК) беше наложил доживотни наказания на 42-ма руски спортисти заради участието им в мащабния допинг скандал от Сочи 2014. Впоследствие КАС отмени тежката...

Серия от трусове край бреговете на Чили

http://dnes.dir.bg/news/zemetresenie-chili-26865160

Земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер е регистрирано край бреговете на централната част на Чили.

Задава се конфликт - САЩ поискаха от Русия да спре бомбардировките в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-damask-prestuplenie-1567395.html

/КРОСС/ Пореден момент на противопоставяне между САЩ и Русия. Този път в Сирия. САЩ призоваха сирийското правителство и Русия да прекратят незабавно бомбардировките над териториите в Сирия, контролирани от бунтовници. „САЩ са силно обезпокоени от ескалиращото насилие в областта Идлиб, в предградията на Дамаск и други райони в Сирия. Атаките трябва да спрат сега", заяви Хедър Науърт, говорител на Държавния департамент.Както и известно вчера американските военновъздушни сили нанесоха удар срещу позиции на сирийската армия, която настъпвала срещу щаб на бунтовниците. Причината - във въпросния щаб имало и американски военни инструктори. Само преди няколко дни едни от въпросните бунтовници обаче свалиха руски изтребител, вследствие на което пък загина пилотът, а отговорност пое групировката „Джебхат ан Нусра". От няколко дни правителствените сили на Дамаск пък извършват бомбардировки в Източна Гута. Според Сирийската обсерватория за човешки права при въздушните удари край Дамаск от началото на седмицата са загинали повече от 200 мирни жители. Това доведе и до американските удари, които Сирия заклейми за открита агресия и военно престъпление. Според данните от Дамаск, са загинали 100 техни войници. В писмо на сирийското министерство на външните работи, изпратено до генералния секретар на ООН, се казва, атаката представлява „военно престъпление и престъпление срещу човечеството

Българската телевизия BiT има нов собственик

https://news.bg/deals/balgarskata-televiziya-bit-ima-nov-sobstvenik.html

Братя Вълневи продадоха медията, която създадоха с помощта на Нери Терзиева

Американското правителство отново е парализирано

https://www.investor.bg/sasht/337/a/amerikanskoto-pravitelstvo-otnovo-e-paralizirano--255477/

Сенатът прекъсна работа до след полунощ, с което бяха блокирани опитите да бъде приет законопроекта на бюджета

Апелът на една майка

https://offnews.bg//mama-nindzha/apelat-na-edna-majka-674520.html

Автор: Елица Сиракова Уважаеми родители на деца без диабет, Уважаемо общество, това писмо е специално за вас.    Първо искам да Ви кажа, никой не е застрахован!    В моето и в още около 4000 семейства ( процентът на близки с диабет тип 1 е под 10%) , децата са били здрави, кърмени, раждани по един или друг начин, не са преживели стрес, не са преяли със сладкиши, и въпреки това, при нас идва ДИАБЕТ тип 1 – идва за 2-3-5 седмици, незабележим в началото, после започват разни признаци: Жажда! Пият много вода! Пишкат още повече! Големи деца се напикават…

20 години ремонт за Карловия мост в Прага

https://www.actualno.com/europe/20-godini-remont-za-karlovija-most-v-praga-news_658863.html

Карловият мост, който е една от основните туристически забележителности на чешката столица Прага, ще бъде затворен след две години за продължителен ремонт. Той ще започне в края на 2019 г. и ще продължи 20 години. Междувременно кметството на Прага, което финансира реконструкцията, ще направи всичко възможно, за да даде възможност на туристите да посещават Карловия мост през всичкото това време. Достъпът ще бъде ограничен само до тези части, където ще се извършват ремонтните работи. Не се предви

Престрелка в ресторант в Мексико, 6 души са загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707233

Престрелка в ресторант в Мексико, 6 души са загиналиНай-малко шестима души са загинали по време на разправа между въоръжени бандити в ресторант в мексиканския град Тлакепаке в щата Халиско, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус". Според местни медии около десет души влизат в ресторанта, когато там обядва компания и откриват по нея огън. На място загиват петима,

Дъжд, сняг и нормални февруарски температури

http://dnes.dir.bg/news/dazhd-snjag-fevruari-26865454

През следващите 6-7 дни ще има превалявания, а температурите ще бъдат около нормалните за средата на месеца.

Днес ще е предимно слънчево

http://www.cross.bg/oblachnostta-slunchevo-ymeren-1567394.html

/КРОСС8 Днес ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури между 10° и 15°.  През нощта срещу събота от югозапад облачността бързо ще се увеличава. Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще бъде близко до средното за месеца. Над Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури на въздуха: 11-14°. Температурата на морската вода е 5-7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни над Стара планина. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 3°, на 2000 метра - около минус 3°.

Актуалната пътна обстановка за 9 февруари

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1567393.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. на 09.02.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 3° до 13°. Времето над по-голямата част от страната е ясно. Слаб до умерен вятър духа в областите Варна, Видин, Добрич, Пазарджик, Смолян, Търговище и Шумен. Дъжд вали в района на гр. Карнобат /обл. Бургас/, с. Скравена /обл. София/ и в област Ямбол. Слаб сняг вали в проход „Петрохан" /обл. Монтана/.Пътните настилки са предимно мокри, а по високите и усойни места частично заледени и обработени.Намалена видимост до 100 м поради мъгла в района на гр. Средец /обл. Бургас/, по поречието на р. Струма и с. Невестино /обл. Кюстендил/, гр. Априлци /обл. Ловеч/, гр. Сливен, с. Дядово /обл. Сливен/, както и в района на гр. Харманли /обл. Хасково/. ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия":Област София: До 30.04.2018 г. е ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово" на АМ „Тракия" при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.Обходни маршрути:- за направлението София - Костенец през пътен възел „Ихтиман" при км 34+000.- за направленията Ихтиман - Пловдив и Костенец - Пловдив през пътен възел „Церово" при км 69+167. Движението по АМ „Тракия" в посоките София - Бургас и обратно е без ограничения

ICN.Bg е готова да прилага Общия регламент за защита на личните данни (GDPR)

https://www.investor.bg/web/456/a/icnbg-e-gotova-da-prilaga-obshtiia-reglament-za-zashtita-na-lichnite-danni-gdpr--255443/

Компанията се сертифицира по ISO 27001:2013, което дава по-високи нива на сигурност при съхранение и обработване на личните данни

Комисия за борба с грипа във Варна се събира отново днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=368736

Днес от 14 часа в Регионалната здравна инспекция предстои поредното заседание на Областната комисия за борба с грипа. На срещата ще бъдат разгледани обобщените резултати от заболеваемостта във Варна и областта и ще бъде решено дали ще има промяна от наложените мерки, припомня Moreto.

Над 5.2 млн. българи живеят в градовете

https://frognews.bg/novini/nad-5-2-mln-balgari-jiveiat-gradovete.html

Над 5.2 млн. българи живеят в градовете, като обитават 2,6 млн. броя жилища, показват данни от анализ на Евростат за демографската карта на общността през 2016 г.

Р. Масларска: Гладкият път към чужди пазари минава през статута на публична компания

https://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/r-maslarska-gladkiiat-pyt-kym-chujdi-pazari-minava-prez-statuta-na-publichna-kompaniia-254362/

Важно е да работим за по-доброто оползотворяване на капиталовия пазар като двигател на икономиката, заяви председателят на БАЛИП

5 причини защо Водолеят е идеалният партньор

https://www.actualno.com/curious/5-prichini-zashto-vodolejat-e-idealnijat-partnior-news_658817.html

В месеца на любовта, когато рожден ден празнуват най-вече родените под знака на Водолея, ще ви припомним защо трябва да сте адски благодарни, ако имате представител на тази зодия в живота си! 1. Водолеите са честни Дори да знаят, че ще ви наранят, Водолеите никога не биха ви спестили истината. За тях няма такова нещо като "благородна лъжа" - положението е или черно, или бяло, затова винаги може да разчитате на откровеното им мнение. 2. Лоялни са Независимо дали се познавате о

Toyota намери приложение на старите батерии

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/toyota-nameri-prilozhenie-na-starite-baterii-6079136

Въпросът за рециклиране на старите батерии е един от аргументите срещу електромобилите, но Toyota ще им намери ново приложение.

Бунт заради сметки за ток в столичния кв. "Факултета"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707232

Бунт заради сметки за ток в столичния кв. "Факултета"Недоволство се надига в столичния квартал „Факултета” заради изключително високите сметки за ток. Хората през последните месеци получават фактури за между 600 лв. и 1000 лв. „Ние не можем да си позволим да работим за 300-400 лв. и да плащаме такива високи цени”, коментира пред камерата на bTV Рашо Илиев, който наскоро е платил 774 лв.

Рождениците на 9 февруари

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-na-fevryari-1567392.html

/КРОСС/ Минчо Празников, синоптик Бойко Найденов, юрист, бивш зам. главен прокурор и ръководител на НСлС, консултант по сигурността Бриг. ген. Данчо Дяков, съветник по военна сигурност, бивш директор на служба "Военна полиция" Деница Вълкова, шеф на апелативния съд в Бургас Иренa Варадинова, юрист, бивш депутат Николай Павлов, бивш министър на енергетиката Палми Ранчев, поет, белетрист и преводач, бивш треньор на националния отбор по бокс Вицеадмирал Румен Николов, бивш началник на отбраната Румънеца (Адриан-Михай Рачев), музикант и певец    

Севернокорейската делегация за олимпиадата и сестрата на Ким Чен Ун пристигнаха в Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707224

Севернокорейската делегация за олимпиадата и сестрата на Ким Чен Ун пристигнаха в Южна КореяВисокопоставена севернокорейска делегация, включващата сестрата на лидера Ким Чен Ун, Ким Йо Чен, пристигна в Южна Корея за церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА Делегацията пристигна на международното летище в Сеул с частния самолет на севернокорейския лидер.

Полицаи се гаврят с арестант в Ихтиман (видео)

https://offnews.bg//112/politcai-se-gavriat-s-arestant-v-ihtiman-video-674516.html

Клипове от полицейския участък в Ихтиман, показващ полицейски произвол със задържан, беше излъчен то bTV. Видеото е изпратено от зрител.

На кадрите се вижда, че полицаи удрят по главата с палка арестуван мъж, който е във видимо неадекватно състояние. 

Той се прави на шофьор, като държи волан, а на главата си носи каска.  

Това е втори такъв клип със същия мъж. На видео, разпространено преди това от телевизията, се вижда как арестантът прави кълба напред на пода на районното. Чува се как полицаите, които са направили записа, се забавляват на поведението му и се смеят.

Мъжът прави челна стойка върху каската, която е на главата му, а зад кадър се чува глас, който го насърчава: "Брейкаджия".

След това мъжът се качва на велосипед и се опитва да го управлява, след което пада на пода, което отново се струва много забавно на полицаите.

От МВР обявиха, че случаят се проверява. 

На брифинг началникът на управлението Лъчезар Колев потвърди, че видеото е от сградата на управлението му. Той уточни, че заснетият мъж е добре известен на МВР и към момента се намирал в Централния софийски затвор.

Той осъди поведението на полицаите.

Шефът на ОДМВР-София Георги Григоров добави, че Районната прокуратура в Ихтиман се е самосезирала по този случай и е образувала проверка. 

Етиопия може да пусне на свобода стотици затворени заради протестна дейност

https://www.actualno.com/africa/etiopija-moje-da-pusne-na-svoboda-stotici-zatvoreni-zaradi-protestna-dejnost-news_658861.html

Главната прокуратура на Етиопия обяви намерение да амнистират 746 затворници, обвинени в съучастие в планирането на терористични атаки. Всъщност става въпрос за освобождаването на участници в демонстрации на опозицията. Пълният списък на затворниците, които скоро могат да бъдат освободени, е предаден на президента Мулат Тешоме, който има правото да ги помилва. Сред тези, които попадат в обхвата на амнистията, е журналистът Ескиндер Нега, осъден на 18 години затвор през 2012 година, и на опозици

Интензивен трафик за тировете на изход на ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП "Лесово"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6707220

Интензивен трафик за тировете на изход на ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП "Лесово"Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП "Лесово". Това съобщиха от пресцентъра на ГД "Гранична полиция". Информацията за трафика на граничните пунктове е към 6.00 часа. На българо-сръбската, българо-македонската, българо-гръцката и на българо-румънската граница трафикът е нормален на всички гранични

Георги Рачев: Малък Сечко ще се окаже Малък Печко

http://www.cross.bg/rachev-maluk-ochakva-1567390.html

/КРОСС/ Тази зима е една от най-топлите за последните 18 години. Може би се нарежда на второ или трето място от 2000 г. насам. Това съобщи климатологът Георги Рачев пред "Нова телевизия" "От утре ни очаква динамично време в следващите 10 дни. Даваме последен шанс на зимата да се прояви тези 10 дни", каза Рачев. През уикенда ще има интензивни валежи и ще падне количество колкото за цял месец. Най-значителни ще са валежите в Рило-Родопския масив. В понеделник валежите ще спрат. "Валежите, които ще паднат през следващите 2-3 дни, ще покрият месечната норма за февруари. Дъжд ще завали в събота привечер. Очаква се в някои части от страната той да премине в сняг. В Северна България дори ще се образува снежна покривка от 5-6 см. Валежите ще започнат да спират в неделя вечер. В понеделник вече няма да вали почти никъде. Температурите ще започнат да се повишават", обяви климатологът. "Вероятно Малък Сечко ще се окаже Малък Печко", пошегува се доц. Рачев. За Свети Валентин ни очаква сравнително топло време, но на следващия ден ще нахлуе по-хладен въздух, а в планините ще вали сняг, каза Рачев.  

Георги Рачев: Това е една от най-топлите зими от началото на века

http://www.cross.bg/rachev-georgi-valezhite-1567390.html

/КРОСС/ Тази зима е една от най-топлите за последните 18 години. Може би се нарежда на второ или трето място от 2000 г. насам. Това съобщи климатологът Георги Рачев пред "Нова телевизия" "От утре ни очаква динамично време в следващите 10 дни. Даваме последен шанс на зимата да се прояви тези 10 дни", каза Рачев. През уикенда ще има интензивни валежи и ще падне количество колкото за цял месец. Най-значителни ще са валежите в Рило-Родопския масив. В понеделник валежите ще спрат. "Валежите, които ще паднат през следващите 2-3 дни, ще покрият месечната норма за февруари. Дъжд ще завали в събота привечер. Очаква се в някои части от страната той да премине в сняг. В Северна България дори ще се образува снежна покривка от 5-6 см. Валежите ще започнат да спират в неделя вечер. В понеделник вече няма да вали почти никъде. Температурите ще започнат да се повишават", обяви климатологът. "Вероятно малък Сечко ще се окаже малък Печко", пошегува се доц. Рачев. За Свети Валентин ни очаква сравнително топло време, но на следващия ден ще нахлуе по-хладен въздух, а в планините ще вали сняг, каза Рачев.  

САЩ поискаха от Русия да спре бомбардировките в Сирия

http://www.mediapool.bg/sasht-poiskaha-ot-rusiya-da-spre-bombardirovkite-v-siriya-news275328.html

Съединените американски щати призоваха сирийското правителство и Русия да прекратят незабавно бомбардировките над териториите в Сирия, контролирани от бунтовници, съобщи Франс прес. "Съединените щати са силно обезпокоени от ескалиращото насилие в областта Идлиб, в предградията на Дамаск и други райони в Сирия. Атаките трябва да спрат сега", заяви Хедър Науърт, говорител на Държавния департамент. Според Сирийската обсерватория за човешки права при въздушните удари край Дамаск от началото на седмицата са загинали повече от 200 мирни жители. Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя определи предложението за "хуманитарно примирие" като "нереалистично" предвид нежеланието на терористите да го спазват.

Цветанов, Фандъкова и още двама кметове на Молитвена закуска

http://clubz.bg/63987-cvetanov_fandykova_i_oshte_dvama_kmetove_na_molitvena_zakuska

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатът Пламен Нунев и кметовете на София, Пловдив и Бургас Йорданка Фандъкова, Иван Тотев и Димитър Николов - това бе съставът на българската делегация на традиционната годишна Молитвена закуска при американския президент Доналд Тръмп. Цветанов участва за пети път, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Форумът се е провел вчера във Вашингтон. Традиционната Молитвена закуска събира всяка година на едно място световни политически и религиозни лидери с американския президент. Започнала през 1953 г. при президента Айзенхауер, тази среща вече 66 години се утвърждава като едно от най-важните политически събития във Вашингтон.

"Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обърна към присъстващите с дълбоко религиозни думи за човешкото себеотрицание, жертвоготовност и състрадание, давайки редица примери от всекидневния живот, при които тези състояния на човешкия дух са възтържествували. Президентът не пропусна да окуражи и страдащите под гнета на недемократичните режими в Куба, Иран, Северна Корея и Венецуела", гласи преразказът от ГЕРБ на думите на държавния глава на САЩ.

От съобщението става ясно още, че Цветан Цветанов се е срещнал с председателя на парламента на Черна гора Иван Бражович, с външния министър на Сърбия Ивица Дачич и се е провела двустранна среща между българските и македонските участници в Молитвената закуска.

Проф. Кантарджиев: Грипът още не е минал, може би до 3-4 седмици ще отшуми

https://www.actualno.com/healthy/prof-kantardjiev-gripyt-oshte-ne-e-minal-moje-bi-do-3-4-sedmici-shte-otshumi-news_658866.html

Грипът още не е минал. В страната 120 000 души са болни от грип, 10-15 000 са със засегната нервна система. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Според Кантарджиев "може би до 3-4 седмици" грипът ще отшуми. Пикът мина, но грипът не си е отишъл, категоричен беше Кантраджиев пред Нова телевизия. По думите на лекаря, ако си боледувал от грип "Б", няма да има повторение, но може да има повторение при заболяване грип

Георги Рачев: Тази зима е една от най-топлите за последните 18 г.

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6707225

Георги Рачев: Тази зима е една от най-топлите за последните 18 г.Тази зима е една от най-топлите за последните 18 години. Може би се нарежда на второ или трето място от 2000 г. насам. Това съобщи климатологът Георги Рачев пред Нова тв. От утре ни очаква динамично време в следващите 10 дни. Даваме последен шанс на зимата да се прояви тези 10 дни, каза Рачев. През уикенда ще има интензивни валежи и ще падне

Астрономически сметки за ток вдигат „Факултета” на протест

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26865057

Недоволство се надига в столичния квартал „Факултета” заради изключително високите сметки за ток.

Жители на Факултета излизат на протест заради високи сметки за ток

https://offnews.bg//obshtestvo/zhiteli-na-fakulteta-izlizat-na-protest-zaradi-visoki-smetki-za-tok-674515.html

Жители на столичния квартал "Факултета" излизат тази вечер на протестно шествие по бул. „Възкресение” заради високи сметки за ток, съобщава bTV.

Недоволство им е провокирано заради високи сметки за ток. Хората през последните месеци получават фактури за между 600 лв. и 1000 лв.

„Ние не можем да си позволим да работим за 300-400 лв. и да плащаме такива високи цени”, коментира Рашо Илиев, който наскоро е платил 774 лв., а сега му предстои да даде над 800 лв.

По думите му домът му се отоплява с печка на твърдо гориво тип „кюмбе”.

„По цял ден нито съм тук, нито семейството ми, всички сме на работа”, коментира мъжът, който преди години имал малък цех и даже за него плащал наполовина на това, което сега искат от ЧЕЗ за потреблението в къщата му.

Хората от квартала, в който живеят предимно роми, се оплакват, че волтажът е нисък, спиранията на тока продължават по няколко дни, никой не знае към кое табло е, хартиените сметки не идват и електромерите не се подменят.

Техниците от енергото пък никога не констатирали проблеми.

Жителите на квартала са категорични, че няма как към електропреносната мрежа да има незаконно прикачени потребители. Това е така, защото в района има СОТ и охранители. 

Според електроразпределителното дружество заявиха в своя позиция, че проблемите с разпращането на хартиените фактури се дължат на неточни адреси, а направените проверки по сигнали за нереални сметки не са открили нарушения.

6 души на месец стават милионери в България

https://www.actualno.com/business/6-dushi-na-mesec-stavat-milioneri-v-bylgarija-news_658850.html

Учудващо или не - по 6 души на месец стават милионери в България. За година българските граждании, които имат над 1 млн.лева в банката са се увеличили със 71, сочат последните данни на Българската народна банка (БНБ). Така се оказва, че към края на миналата година богаташите у нас са били 833. Те притежават общо 2,030 млрд. лева, т.е. средният размер на депозита на всеки един от милионерите е около 2,4 млн. лева, пише "Монитор". За сметка на хората с много пари, то броят на тези, кои

Пламен Димитров: Втората пенсия трябва да е пожизнена, не наследяема

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6706865

Пламен Димитров: Втората пенсия трябва да е пожизнена, не наследяемаЗаплатите да растат поне с 10% годишно Опитът на Естония, Литва и Латвия показва, че валутният борд е държал доходите ниски и при минаване към еврото те ще тръгнат нагоре. Е, и цените също Минималната заплата - 50% от средната, каза президентът на КНСБ - Г-н Димитров, социалното министерство излезе с концепция за изплащането на втората пенсия от

Военни транспортират пробите за допинг на олимпиадата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6707237

Военни транспортират пробите за допинг на олимпиадатаВоенни патрули са поели охраната на пробите за допинг в ПьонгЧанг, съобщиха от Световната антидопингова агенция. Двама от корейската войска, единият задължително офицер поемат запечатаната торба с контейнерите и ги превозват до Сеул. В лабораторията пък има 24-часово наблюдение, като записите трябва да бъдат пазени минимум месец преди да бъдат

Матис: Вашингтон е предпочитан от Тръмп за военен парад, но не са изключени и други варианти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707216

Матис: Вашингтон е предпочитан от Тръмп за военен парад, но не са изключени и други вариантиАмериканският министър на отбраната Джеймс Матис каза, че според него президентът Доналд Тръмп иска столицата Вашингтон да бъде мястото, където да бъде организиран парад в чест на армията на САЩ, но остави отворена възможността събитието да се проведе другаде, предаде Ройтерс. Тръмп поиска Пентагонът да проучи възможността за организиране на

Министър Вълчев: С камери в детските градини ще замаскираме проблемите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707219

Министър Вълчев: С камери в детските градини ще замаскираме проблемитеСъс задължителното поставяне на камери в детските градини рискуваме да маскираме проблемите и да демотивираме възпитателите, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването "Тази сутрин" по bTV. Той обясни, че е посещавал прословутата детска градина "Брезичка" в Бургас, но тогава е бил коментиран само въпросът за материалната база.

Американското правителство отново е парализирано

https://frognews.bg/novini/amerikanskoto-pravitelstvo-otnovo-paralizirano.html

Американското правителство отново е парализирано. Конгресът не успя да приеме до полунощ законопроекта за бюджета.

Св. Харалампий - покровител на пчелите и господар на болестите

http://www.moreto.net/novini.php?n=368735

По традиция празникът на Свети Харалампий се чества на 10 февруари. Тази година той се пада в събота и съвпада със задушница. Поради тази причина Светия Синод на Българската православна църква реши празникът да се чества в петък – 9 февруари.

Засега не е напълно ясно ще има ли военен парад както иска Тръмп

https://www.actualno.com/america/zasega-ne-e-napylno-jasno-shte-ima-li-voenen-parad-kakto-iska-trymp-news_658859.html

Пентагонът не потвърждава провеждането на военния парад във Вашингтон, предложен от американския президент Доналд Тръмп. "Не знаем за това. Има различни варианти и ще ги проучим, президентът в крайна сметка ще вземе решение", каза говорителят на военното ведомство Дана Уайт, отговаряйки на въпрос дали ще се проведе парад във Вашингтон, предаде БГНЕС. Според телевизионния канал CNN, Министерството на отбраната на САЩ обмисля предложението на Тръмп за провеждането на парад по случай 10

Южна Корея сменя тона към Севера заради игрите в Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/09/3126602_jujna_koreia_smenia_tona_kum_severa_zaradi_igrite_v/?ref=rss


От подаръци смартфони до корабно гориво - Южна Корея силно се мъчи да намери баланс между международните санкции срещу Северна Корея и желанието си да покаже олимпийски дух, посрещайки стотици севернокорейци на Зимните олимпийски игри.<br /><br />Под предводителството на САЩ международната общност наложи по-тежки санкции, имащи за цел да накажат севернокорейската икономика и да ограничат ядрената ѝ програма. Южна Корея обаче прояви гъвкавост към тези правила с оглед на посрещането...

”Кавалер” обира дами на автогарата в Шумен

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26865035

Трудноподвижна 69-годишна жена се прости със сумата от 800 лева и личните си документи, след като 71-годишен мъж се направил на кавалер и я завел до такси.

Силно земетресение разлюля Камчатка

//dariknews.bg/novini/sviat/silno-zemetresenie-razliulia-kamchatka-2077561

Земетресение с магнитуд 4,5 разлюля източното крайбрежие на полуостров Камчатка в североизточната част на Русия.
 
Епицентърът на труса е на 43 километра южно от селището Уст Камчатск, огнището е на дълбочина 45 километра.
 
Разстояние о

Най-култовите български реплики, които испанците знаят (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/naj-kultovite-bylgarski-repliki-koito-ispancite-znaiat-video-2077471

В Испания има много голяма българска общност. Може би поради тази причина все повече испанци започват да проявяват жив интерес към България и българската култура. Някои дори посещават българското училище в Мадрид, като желанието им е да научат езика ни.

Нова книга от забавната поредица "Дневникът на един нинджа"

https://www.actualno.com/books/nova-kniga-ot-zabavnata-poredica-dnevnikyt-na-edin-nindja-news_658788.html

Маркъс Емерсън издава самостоятелно поредицата „Дневникът на един нинджа“ през 2013 г. Тя се превръща в хит с над 200 000 продадени екземпляра само в САЩ и привлича вниманието на голяма американска литературна агенция. До момента в серията са включени десет книги, но авторът продължава да работи по нея. Чейс Купър е сърцето и душата на поредицата за нинджите. Авторът казва, че самият той е Чейс – 36-годишен американец от корейски произход, който притежава повече ко

Преглед на печата - 9 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368734

Петъчните вестници съобщават, че правителството се допитва до Конституционния съд за Истанбулската конвенция. "ГЕРБ депозира в Конституционния съд искането си за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията на Република България.

Американското правителство отново парализирано

http://dnes.dir.bg/news/pravitelstvo-amerikanskoto-paralizirano-26865002

Американският Сенат излезе в почивка до малко след полунощ, без да приеме законодателство, с което да се избегне парализа на федералното правителство на САЩ.

Конвулсивното общество и насилието

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/02/09/3126532_konvulsivnoto_obshtestvo_i_nasilieto/?ref=rss


Текстът е публикуван в портала "Култура".<br />Светът на българското "общо живеене" все повече се деформира от тегнещото напрежение помежду ни. Усеща се по много неща, особено по истерията в публичните разпри, без значение кой "крив", кой "прав". Усеща се и по нескритото желание спорещите да се хванат "гуша за гуша", та да се довърши опонентът, дори физически, с оглед на все по-явното убеждение, че ситуацията не може да се реши по легален...

Евростат: Над 5,2 млн. души у нас живеят в градска среда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707212

Евростат: Над 5,2 млн. души у нас живеят в градска среда
В градска среда у нас живеят около 5,2 млн. души, които обитават 2,6 млн. броя жилища, показват данни от анализ на Евростат за демографската карта на общността през 2016 г. Анализът акцентира върху някои от проблемите на европейците, които живеят в градска среда, но е провокиран от провеждащия се в Куала Лумпур, Малайзия, Световен градски форум,

Foreign Policy: Поставяйки препятствия пред „Северен поток-2“, САЩ настъпват собствените си интереси

http://pogled.info/svetoven/Foreign-Policy-postavyaiki-prepyatstviya-pred-severen-potok-2-sasht-nastapvat-sobstvenite-si-interesi.92417

/Поглед.инфо/ Както администрацията на Барак Обама, днешните американски власти продължават яростно да се обявяват против строителството на газопровода „Северен поток-2“ от Русия в Германия, отбелязва наблюдателят на Foreign Policy Бренда Шафер. Но според нея тази позиция на Вашингтон вреди на интересите на САЩ, защото води до разногласия между Америка и Европа.

Кардиолог: Адаптацията към студа в Пьонгчанг изисква 4 седмици

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6707208

Кардиолог: Адаптацията към студа в Пьонгчанг изисква 4 седмициВсяка една клетка от нашето тяло има свой биологичен часовник. Това доказаха Нобеловите лауреати миналата година. Много е трудно да ги синхронизираме всички клетки два пъти годишно. Смяната на часовника предизвиква само стрес. Това каза кардиологът доц. д-р Сотир Марчев пред БНТ. Той коментира и условията,

Слабото осветление прави офис служителите глупави

http://dnes.dir.bg/news/ofis-26865000

Слабото осветление в офисите може да направи офис служителите глупави, позовавайки се на тестове с опитни мишки

Нов срив на американските борси

https://frognews.bg/novini/nov-sriv-amerikanskite-borsi.html

Нов срив с над 1000 пункта на индексът „Дау Джоунс”. Сривът е около 4% - малко по-малък от този в понеделник, който доведе до сериозни притеснения във финансовия свят.

Официално откриват Зимните игри в Южна Корея

https://offnews.bg//zimni/ofitcialno-otkrivat-zimnite-igri-v-iuzhna-koreia-674514.html

23-те Зимни олимпийски игри ще бъдат открити в петък в южнокорейския град Пьонгчанг с официална церемония, която ще се проведе в 12 ч. българско време. В дните до 25 февруари рекордните 2952 атлети от 92 страни ще се борят за разпределението на 102 комплекта медали в 15 вида спорт.

Това ще бъде първата зимна олимпиада с повече от 100 състезания. В Пьонгчанг ще се състезават и шест държави дебютантки - Еквадор, Еритрея, Косово, Малайзия, Нигерия и Сингапур.

България ще бъде представена от 21 спортисти в шест вида спорт, като това е най-многобройната ни делегация от Солт Лейк Сити през 2002 г. насам.

Часове преди церемонията Съветът за сигурност на ООН даде одобрение за пътуване на севернокорейска делегация за откриването на Зимните олимпийски игри.

Въпреки че в състава на делегацията има лице, подложено на санкции от организацията, то все пак ще присъства на церемонията. Очаква се делегацията да присъства на откриването на олимпиадата днес и да остане до неделя.

Южна Корея да поиска широко одобрение за приемането на високопоставената делегация от Пхенян, в която влиза по-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-джонг. 

Единственият член на делегацията, който е обект на санкции, е Чо-хви. Той е високопоставен служител в държавната администрация на Северна Корея. 

Под натиска на САЩ международната общност наложи по-тежки санкции, целящи севернокорейската икономика и ограничаване на ядрената програма на страната. Южна Корея обаче прояви гъвкавост към тези правила заради предстоящото посрещане на севернокорейците на игрите в Пьончан.

Властите в Южна Корея изпратиха чартърен полет, който да превози севернокорейски скиори, разрешено беше на северната съседка да използва 9700-тонен ферибот за транспортирането над 100 представители на севернокорейска артистична трупа, която ще изнесе спектакли на игрите и беше заявено също, че се разглежда искане за доставка на гориво за ферибота.

Двете държави, които имат замразени отношения, се разбраха да поставят началото на помирителните си жестове заради Олимпиадата в Пьончан с общи тренировки и приятелски състезания на скиорите си в севернокорейския зимен курорт Масик.

Официално откриват Зимните игри в Южна Корея

https://offnews.bg//sviat/ofitcialno-otkrivat-zimnite-igri-v-iuzhna-koreia-674514.html

23 Зимни олимпийски игри ще бъдат открити в петък в южнокорейския град Пьонгчанг с официалната церемония, която ще се проведе в 12.00 ч. българско време. В дните до 25 февруари рекордните 2952 атлети от 92 страни ще се борят за разпределението на 102 комплекта медали в 15 вида спорт.

Това ще бъде първата Зимна олимпиада, на която ще се проведат повече от 100 състезания, а в Пьонгчанг ще се състезават и шест държави дебютантки - Еквадор, Еритрея, Косово, Малайзия, Нигерия и Сингапур.

България ще бъде представена от 21 спортисти в шест вида спорт, като това е най-многобройната ни делегация от Солт Лейк Сити през 2002 г. насам.

Часове преди церемонията Съветът за сигурност на ООН даде одобрение за пътуване на севернокорейска делегация за откриването на Зимните олимпийски игри.

Въпреки че в състава на делегацията има лице, подложено на санкции от организацията, то все пак ще присъства на церемонията. Очаква се делегацията да присъства на откриването на олимпиадата днес и да остане до неделя.

Южна Корея да поиска широко одобрение за приемането на високопоставената делегация от Пхенян, в която влиза по-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-джонг. 

Единственият член на делегацията, който е обект на санкции, е Чо-хви. Той е високопоставен служител в държавната администрация на Северна Корея. 

Под натиска на САЩ международната общност наложи по-тежки санкции, целящи севернокорейската икономика и ограничаване на ядрената програма на страната. Южна Корея обаче прояви гъвкавост към тези правила заради предстоящото посрещане на севернокорейците на игрите в Пьончан.

Властите в Южна Корея изпратиха чартърен полет, който да превози севернокорейски скиори, разрешено беше на северната съседка да използва 9700-тонен ферибот за транспортирането над 100 представители на севернокорейска артистична трупа, която ще изнесе спектакли на игрите и беше заявено също, че се разглежда искане за доставка на гориво за ферибота.

Двете държави, които имат замразени отношения, се разбраха да поставят началото на помирителните си жестове заради Олимпиадата в Пьончан с общи тренировки и приятелски състезания на скиорите си в севернокорейския зимен курорт Масик.

ООН разреши на севернокорейската делегация да присъства в Пьонгчанг

https://offnews.bg//sviat/oon-razreshi-na-severnokorejskata-delegatcia-da-prisastva-v-piongchang-674514.html

Съветът за сигурност на ООН даде одобрение за пътуване на севернокорейска делегация за откриването на Зимните олимпийски игри.

Въпреки че в състава на делегацията има лице, подложено на санкции от организацията, то все пак ще присъства на церемонията. Очаква се делегацията да присъства на откриването на олимпиадата днес и да остане до неделя.

Южна Корея да поиска широко одобрение за приемането на високопоставената делегация от Пхенян, в която влиза по-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-джонг. 

Единственият член на делегацията, който е обект на санкции, е Чо-хви. Той е високопоставен служител в държавната администрация на Северна Корея. 

Под натиска на САЩ международната общност наложи по-тежки санкции, целящи севернокорейската икономика и ограничаване на ядрената програма на страната. Южна Корея обаче прояви гъвкавост към тези правила заради предстоящото посрещане на севернокорейците на игрите в Пьончан.

Властите в Южна Корея изпратиха чартърен полет, който да превози севернокорейски скиори, разрешено беше на северната съседка да използва 9700-тонен ферибот за транспортирането над 100 представители на севернокорейска артистична трупа, която ще изнесе спектакли на игрите и беше заявено също, че се разглежда искане за доставка на гориво за ферибота.

Двете държави, които имат замразени отношения, се разбраха да поставят началото на помирителните си жестове заради Олимпиадата в Пьончан с общи тренировки и приятелски състезания на скиорите си в севернокорейския зимен курорт Масик.

Навършват се 20 години от единствения златен медал за България от зимни олимпийски игри

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/09/3126706_navurshvat_se_20_godini_ot_edinstveniia_zlaten_medal/?ref=rss


На 9 февруари преди 20 години България печели първия си и единствен до момента златен медал от зимни олимпийски игри. На върха в Нагано 1998 стъпва Екатерина Дафовска след забележително представяне в индивидуалния старт на 15 км в биатлона.<br /><br />Българката допуска една грешка и финишира за 53:52,0 мин. Тя изпреварва със 17,8 сек украинката Олена Петрова, а трета на 25,9 сек остава германката Уши Дизел.<br /><br />Друга българка - Павлина Филипова, остава на крачка...

Историческо: Сестрата на Ким Чен Ун кацна в Южна Корея

https://www.vesti.bg/sviat/azia/istorichesko-sestrata-na-kim-chen-un-kacna-v-iuzhna-koreia-6079142

За първи път човек от фамилията стъпва отвъд 38-мия паралел, ООН даде своето разрешение за участие на севернокорейската делегация в последния момент

Ние никога няма да станем цивилизована страна, докато не започнем...

http://www.cross.bg/dokato-strana-zapochnem-1567389.html

/КРОСС/ Ние никога няма да станем цивилизована страна, докато не започнем да харчим повече пари за книги, отколкото за дъвка. Елбърт Хъбард  

За цензурата, корупцията и глупавите идеи на правителството

http://clubz.bg/63986-za_cenzurata_korupciqta_i_glupavite_idei_na_pravitelstvoto

"Собственикът на едни медии казва със закон, че ще се бори срещу други медии. Внесеният от депутата от ДПС Делян Пеевски проект за изменение в Закона за депозирането на печатните издания, е опит за цензура".

"Правителството трябва да ревизира идеите за маршрута за автомагистрала "Струма" и да преразгледа решението си за ски зоната над Банско".

"Корупцията не е проблем само на България, а на целия Европейски съюз."

Това са само част от акцентите от днешното представяне на доклада на европейските Зелени "Борбата с корупцията: от ангажименти, към действия". В събитието участваха евродепутатката - съпредседател на групата на Зелените/Европейски свободен алианс Ска Келер, директорът на правния екип на Програма "Достъп до обществена информация" Александър Кашъмов, Борислав Сандов от българските зелени и международният координатор на партията Зарица Георгиева. Докладът, който бе анонсиран скоро след като България пое председателството на Европейския съюз през януари, разглежда "силните връзки" между българското правителство, банковия и медийния сектор, и определени олигархични кръгове. Той прави връзка и между корупцията и свободата на словото.

Напоследък за Келер у нас се заговори, след като тя обяви твърдата позиция на европейските Зелени срещу разширяването на ски зоната в Пирин и зададе в тази връзка въпрос на премиера Бойко Борисов по време на изслушването му в ЕП в началото на председателството. Келер сезира и Европейската комисия за проблема с промяната на плана на управление на националния парк, а в четвъртък вечер се включи лично в гражданския протест срещу плановете за Пирин, който се провежда почти всеки ден под прозорците на Министерския съвет. Келер се обяви и 

"Тази седмица в ЕП имахме дебат за корупцията в Румъния, в Малта, това не е атака срещу България. Целта е да се осигури правосъдие за всички граждани на ЕС. Тук съм и следя какво става с Пирин и с Кресна (откъдето трябва да минава магистралата, б.р.) и да представя доклада за корупцията. Бяхме и в Малта, където знаете, беше убит журналист. Това е част от работата на евродепутата. Корупцията не е проблем само на България, а на целия ЕС и всяко едно правителство трябва да се бори с нея. Тази борба трябва да е непрекъсната, а не да се казва "Готово, преборихме я", посочи Келер.

По думите й точно по време на европредседателството България има шанс "да блесне" като покаже воля за справяне с този обществен бич.

Кашъмов пък направи връзката между свободата на словото и корупцията. 

"Връзката между индексът за свободата на словото и нивата на корупцията не е случайна. България пада и в двата индекса по отношение на борбата с корупцията и индекса за свободата на словото в рамките на последните години. Има връзка между тези два факта. В експертен план съм уверен в тази връзка. Собственикът на едни медии казва със закон, че ще се бори срещу други медии. Това е опит за цензура", посочи и Кашъмов. - "Написаха се много закони, има и успехи, но на небосклона не се вижда разпръскване на облаците. Не знам защо управляващите се оправдават с "ние ги хващаме, вие ги пускате". Медии в много от случаите вършеха работата на държавата, като разкриваха стотици схеми. И как държавата действаше в тези случаи? - Удря ги с комисии и проверки, атакува ги с приближени медии, които удобно получават средства. Тези медии обаче показват изключително ниско ниво на журналистическа етика".

В този смисъл участниците в срещата направиха предложение - медиите, разпространяващи фалшиви и манипулативни новини да не могат да се ползват от евросредствата, които се дават от държавата по комуникационните стратегии.

"Има връзка между свободата на словото и корупцията. Подобен вид проблеми се борят много сложно. Трябва да има прозрачност за разпределението на европарите за комуникационна дейност, което има отношение към журналистическата етика. Европейски средства не трябва да попадат в разпространители на фалшиви новини. Вече има такъв ангажимент, въпреки че две такива медии попаднаха в този списък и двете получават средства от ЕС", посочи и Борислав Сандов.

Келер посочи още, че се надява правителството да ревизира идеите си за маршрута на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле - "природно богатство за цяла Европа".

По отношение на Пирин повтори вече заявената позиция на европейските Зелени. 

"Някои хора от правителството искат да има цяла нова ски зона в планината. Това е глупава идея - да направиш ски писти в планина, в която няма достатъчно сняг, следователно трябва да се използва изкуствен сняг - което означава да се черпи енергия и вода за поддържането на съоръженията, които го произвеждат", посочи Келер.

Евродепутатката бе атакувана, че се меси във вътрешните дела на България от представители на медии, сочени за близки до Делян Пеевски.

"Не мисля, че се меся във вътрешните работи на страната, а просто си върша работата", заяви в отговор.

"Днес сте нападнати от медиите на един медиен император, че се намесвате във вътрешните работи на България", отбеляза по този повод и журналистът Светослав Терзиев.

Келер бе питана и за "имиджа" на страната ни що се отнася до министъра на екологията Нено Димов, който сега е начело на общата европейска политика по опазване на околната среда и който е отявлен критик на идеите за глобалното затопляне. Димов ще бъде запомнен с изказванията си, че човешката ръка няма нищо общо с климатичните промени, което изказване му бе многократно припомнено по време на изслушването му в ЕП.

Евродепутатката посочи, че няма научен спор и съмнения в ЕС относно климатичните проблеми и има консенсус за справяне с тях.

"В момента министърът може само да ни излага. В международни медии вече се появи информация за неговите изказвания. За щастие министърът не може да представя собствените си позиции като позиции на ЕС", допълни Сандов.

Азиатските борсови индекси паднаха след срива на Уолстрийт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707204

Азиатските борсови индекси паднаха след срива на УолстрийтИндексите на азиатските фондови борси рязко се понижиха, след като индексът "Дау Джоунс" на Уолстрийт падна с над 1000 пункта, предаде Асошиейтед прес. Композитният индекс на Шанхайската фондова борса се срина с 5,5 процента. Водещият индекс на Токийската фондова борса Никкей-225 падна с 3,2 процента.

1991 г.: Бомби трябва да взривят посолството на САЩ и хотели

http://dnes.dir.bg/news/USA-posolstvo-atentat-26862018

На 9 февруари 1991 г. посолството на САЩ в София, хотел "Шератон", Японския хотел и "Интерпред" са на косъм от взрив. Службите обаче предотвратяват атентатите.

Най-важното от Варна във вчерашния - 8 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368732

Вдигат новата сграда на варненската МГ в „Победа" Съвсем скоро Математическата гимназия във Варна ще има нова, модерна и съвременна сграда. Тя ще бъде изградена върху терен от близо 22 декара, разположен на ул. „Акад. Андрей Сахаров" до Професионалната гимназия по електротехника.

Григор Димитров явно ще играе в Ротердам

http://clubz.bg/63985-grigor_dimitrov_qvno_shte_igrae_v_roterdam

По всичко изглежда, че Григор Димитров ще играе на турнира в Ротердам, който започва в понеделник. Надпреварата е от по-висока категория в сравнение със софийския - ATP 500.

Гришо пропусна "Диема екстра София оупън" заради претоварване на рамото. Преди малко повече от две седмици той заяви, че в Австралия е изпитвал болки и чака решение на лекарите след преглед в Монте Карло.

Вчера бившият тенисист и турнирен директор на надпреварата в Ротердам Рихард Крайчек разкри, че Григор Димитров, Александър Зверев и Стан Вавринка са заявили часове за тренировки.

По-късно стана ясно, че в неделя българинът ще даде пресконференция.

Водач в схемата в холандския град е Рождър Федерер. Ако швейцарецът стигне до полуфинал, той ще се завърне начело на световната ранглиста. Ако играе, Димитров ще е №2, следват Зверев, Давид Гофен и т.н.

Заради контузия се отказа Ник Кириос. А в случай, че стигне до финала в София, Вавринка ще замине за Ротердам направо от столицата ни. През миналата година Григор загуби от Гофен на четвъртфинал.

Дау Джоунс” с нов 4-процентов срив

http://dnes.dir.bg/news/sriv-dau-jouns-26864982

Нов срив на „Уолстрийт” – индексът „Дау Джоунс” падна с над 1000 пункта снощи, продължавайки загубите от началото на седмицата.

ООН разреши на севернокорейска делегация да пътува за олимпиадата в Южна Корея

https://www.24chasa.bg/sport/article/6707202

ООН разреши на севернокорейска делегация да пътува за олимпиадата в Южна КореяКомитет на Съвета за сигурност на ООН даде одобрение за пътуване на севернокорейска делегация за откриването на Зимните олимпийски игри в Южна Корея, предадоха световните агенции, като се позоваха на дипломати. Одобрението беше дадено във връзка с участието на включения в делегацията севернокорейски служител Чхуе Хуи,

Съдът решава да остави ли в ареста задържаните в Ихтиман

https://offnews.bg//temida/sadat-reshava-da-ostavi-li-v-aresta-zadarzhanite-v-ihtiman-674513.html

Съдът решава дали да остави в ареста арестуваните баща и син от Ихтиман, които са обвинени за нападението над полицаи.

Прокуратурата ще поиска от съда в Ихтиман да ги остави в ареста за постоянно.

Инцидентът с нападението над полицаи стана преди три дни. Задържаният Мюлер Даскалов оказал съпротива срещу полицейски служител и дърпал и скъсал униформата му, след което го ударил в лицето. Според прокуратурата баща му направил същото, като скъсал пагона на униформен и го ударил в лицето. 

Съпротивата на двамата дошла, след като полицаите опитали да спрат младежа за проверка. Той не се подчинил, а след като бил настигнат от патрулния автомобил, той бил подкрепен от негови близки. 

Вчера при специализирана акция на полицията бяха арестувани още четирима души, които обаче нямат връзка с предишния случай. Това предизвика напрежение в ромската махала.

Два дена след това в ромската махала на Ихтиман беше проведена полицейска акция, при която почина мъж на 54 години. 

Св. мчк Никифор (Отдание на Сретение Господне)

http://www.cross.bg/nikifor-saprikiii-smurt-1567388.html

/КРОСС/Житие на св. мъченик Никифор В град Антиохия един свещеник, на име Саприкий, и един християнин, на име Никифор, били свързани помежду си с тясно приятелство. В такава дружба те проживели няколко години. Но духът на злобата смутил мира, който съществувал между тях; те се скарали и страшна вражда заменила предишното приятелство. След известно време обаче Никифор разбрал, колко грешни и неугодни Богу са чувствата на вражда и пожелал да се помири със Саприкия. Но Саприкий не искал и да чуе за това. Напразно Никифор прибягвал до посредничеството на общи приятели. Саприкий упорствувал в своята вражда, забравяйки, че Господ не приема молитвите на тия люде, които таят в ръцете си злоба против ближния. Той не искал и да чуе за Никифора. Когато тоя със сълзи падал при нозете му и го молил за примирение, Саприкий мълчаливо се отдалечавал и не искал дори да погледне предишния свой приятел. Това било около половината на третото столетие. Настанало тежко гонение против християните. Саприкий, като свещеник, бил хванат пръв и отведен на съд при управителя Той безстрашно изповядал пред него вярата си. - Нашита царе Валериан и Галиен - казал управителят -заповядват: всички, които се наричат християни, или да принесат жертва на боговете, или да бъдат предадени на мъчителна смърт. - Аз съм християнин - отговорил Саприкий. - Покланям се само на истинския Бог, Създателя на света, и не мога да се поклоня на идолите, които само са създания на човешки ръце

Днес ще преобладава слънчево време с максимални температури между 10° и 15°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6707196

Днес ще преобладава слънчево време с максимални температури между 10° и 15°Днес ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури между 10° и 15°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за „Фокус“ дежурният синоптик Георги Цеков.

Стартират 23-тите Зимни олимпийски игри

https://frognews.bg/novini/startirat-23-tite-zimni-olimpiiski-igri.html

Днес се дава официален старт на 23-тите Зимни олимпийски игри. Домакин е южнокорейската община Пьонгчанг, която в последните 15 години кандидатства три пъти, преди да успее да спечели правото да организира Игрите.

Индексът "Дау Джоунс" падна с нови 1000 пункта на Уолстрийт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707192

Индексът "Дау Джоунс" падна с нови 1000 пункта на УолстрийтИндексът "Дау Джоунс" падна с над 1000 пункта в търговията на Уолстрийт, продължавайки загубите, предаде Асошиейтед прес. "Дау Джоунс" сега е с 10 процента под рекордно високото ниво, което отбеляза пред две седмици. Индексът "Стандард енд Пуърс" 500 също е с 10 процента под рекордно високото ниво отпреди две седмици, предаде БТА.

Пътна обстановка в страната - 9 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368733

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Времето в петък: Слънчево и топло, заоблачаване следобед

https://offnews.bg//obshtestvo/vremeto-v-petak-slanchevo-i-toplo-zaoblachavane-sledobed-674512.html

Времето над страната днес ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Очакваните максимални температури ще бъдат между 10° и 15°, а минималните - между 0° и 5°.

Температурата в столицата днес ще достигне 10°. 

Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Следобед, а и през нощта срещу събота от югозапад облачността бързо ще се увеличава. 

Над планините ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни над Стара планина. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 3°, на 2000 метра – около минус 3°.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури на въздуха: 11-14°. Температурата на морската вода е 5-7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Предстоящи събития в страната на 9 февруари

http://www.cross.bg/chasa-deloto-sofiyaot-1567387.html

/КРОСС/ ***София.От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***Плевен.От 11.00 часа в Театралния салон на Военен клуб - Плевен министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства на церемонията за тържествено връчване на знамето на втория ученически гвардейски отряд от Основно училище „Д-р Петър Берон". ***София.От 09.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се състои пресконференция, в която ще вземе участие Ска Келер - съпредседател на групата на Зелените/ Европейски свободен алианс в Европейския парламент. ***София. От 09.00 часа V състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Калоян П., Любомир С., Михаил Д. и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 09.00 часа ІV състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Юлиян Т., Христо С., Невена Б. и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 9.30 часа в централата на КТ „Подкрепа" президентът на Конфедерацията Димитър Манолов ще открие международна конференция на тема: „Европейска законодателна рамка и защита на наемния труд: предизвикателства пред Европейския стълб на социални права". ***София. От 10.00 часа ХІІ състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Роза П., Валери М., Ивайло И. и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 10

Серия от земетресения край бреговете на Чили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707190

Серия от земетресения край бреговете на ЧилиЗеметресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер е регистрирано край бреговете на централната част на Чили, показва справка на интернет страницата на Геологическата служба на САЩ (USGS). Земетресението е регистрирано на 10 км дълбочина на 57 км. от град Лота в акваторията на Тихия океан в 23:19 часа местно време.

5,2 млн. българи вече живеят в градовете, 1/4 са в риск

http://dnes.dir.bg/news/naselenie-migratzia-26864957

В градовете у нас живеят над 5,2 млн. души, най-предпочитани градски дестинации си остават София и Варна. Враца и Видин са с най-прогресивно обезлюдяване.

Романс за струни, клавиши и любов

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/02/09/3126265_romans_za_struni_klavishi_i_ljubov/?ref=rss


Игра на струни и клавиши в името на любовта - това обещават на публиката организаторите на следващия концерт от поредицата за камерна музика "Мотив".<br /><br />Ден преди Деня на влюбените почитателите на класиката ще могат да чуят произведения на Камий Сен-Санс, Макс Брух, Фриц Крайслер, Габриел Форе, Дмитрий Шостакович, както и прочутия Клавирен квинтет от Йоханес Брамс.<br /><br />Всички те ще звучат в изпълнение на петима млади, но вече доказали се по...

Жителите на Красноярск сами измерват чистотата на въздуха под заплаха от съд

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/09/3126234_jitelite_na_krasnoiarsk_sami_izmervat_chistotata_na/?ref=rss


Отчаяни от отказите и бездействието на властите по отношение на смога, който редовно се стеле над града, жителите на Красноярск - промишлен град в Сибир - решиха сами да измерват замърсяването с риск от съдебно преследване.<br /><br />С един милион жители и десетки промишлени предприятия, сред които един от най-големите заводи за алуминий в света, Красноярск се нарежда сред най-замърсените градове в Русия според изготвена наскоро класация на министерството на екологията.<br...

Заловиха двама британски джихадисти, познати като „Бийтълс“, в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707184

Заловиха двама британски джихадисти, познати като „Бийтълс“, в СирияДвама британски джихадисти, част от група, известна с това, че е изтезавала и убивала западни заложници, е била заловена от сирийски кюрдски бойци, съюзни на САЩ, предава The Independent. Американските власти съобщават, че Александър Коти и Ел Шафи Ел Шейх, част от група терористи, наричана „Бийтълс“ заради техния британски акцент,

Зимни олимпийски игри 2018: Началото

http://www.transmedia.bg/2018/02/09/%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d0%bf%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b8%d0%b3%d1%80%d0%b8-2018-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be/

Двадесет и третите Зимни олимпийски 2018 започват днес в Пьонгчанг, Южна Корея. Официалната церемония по откриването е днес в 13.00 часа българско време. В игрите ще се включат почти 3000 атлети от 92 национални отбора, които ще се състезават в 15 спортни дисциплини. Някои от квалификациите дори вече започнаха.

На Пьонгчанг 2018 ще дебютират няколко нови спорта – бигеър в сноуборда, смесени двойки в кърлинга, масов старт в бързото пързаляне с кънки и отборни състезания в ски алпийски дисциплини. България участва с 21 спортисти по ски алпийски дисциплини, биатлон, ски бягане, спускане с шейни, ски скокове и сноуборд. БНТ ще излъчва олимпиадата частично.

Спортното събитие обещава не само спортни истории, но има и политически измерения. След безпрецедентно напрежение миналата година Северна Корея изненадващо се договори с домакините от южната си съседка и ще участва в игрите. В спортната делегация на Северна Корея е включена и сестрата на северният лидер Ким Чен Ун. Южна Корея пък се опитва да стопли отношенията със Севера, заобикаляйки наложените санкции. Изпратен бе чартърен полет, който да превози севернокорейски скиори; разрешено беше на Северна Корея да използва 9700-тонен ферибот за транспортирането над 100 представители на севернокорейска артистична трупа, която ще изнесе спектакли на игрите.

Със смущения в електрозахранването днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=368731

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 9 февруари са възможни смущения на електрозахранването в част от Варна, научи Moreto.net. От 08:00 до 17:00 ч. смущения в електроподаването може да усетят абонатите в кв.

9 февруари в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-stava-rysiya-1567386.html

/КРОСС/ 474 г. - След като 7-годишният Лъв II е намерен твърде млад, за да управлява Византийската империя, за негов съимператор е коронован неговия баща Зенон.1667 г. - Подписано е примирие между Русия и Полша, с което завършва продължилата 13 години руско-полската война.1822 г. - Хаити напада Доминиканската република.1822 г. - Окупаторските сили на Хаити, водени от Жан Пиер Бойер, пристигат в Санто Доминго, за да победят новосъздадената Доминиканска република.1895 г. - Провежда се първо заседание на Правописна комисия за българския език под председателството на Константин Величков.1895 г. - Уилям Морган оповестява правилата на създадената от него игра волейбол.1897 г. - В Русия започва първото всеобщо преброяване на населението, което установява, че в страната живеят 129 млн. души.1900 г. - Учредено е състезанието по тенис Купа Дейвис.1903 г. - Народното събрание отпуска допълнителна помощ за бежанците и пострадалите от Илинденско-Преображенското въстание в размер на 300 хил. лв (след като на 22 ноември са отпуснати 500 000 лв).1923 г. - В България е съставен нов кабитен с министър-председател Александър Стамболийски. 1934 г. - Гърция, Турция, Югославия и Румъния подписват в Атина Балкански пакт, който цели запазването на геополитическото статукво на Балканите след Първата световна война.1942 г. - За първи път в САЩ е изпробвано лятно часово време.1949 г. - България става член на УНИЦЕФ.1950 г

България на зимните олимпийски игри (видео)

https://www.dnevnik.bg/video/s_dve_dumi/2018/02/09/3126325_bulgariia_na_zimnite_olimpiiski_igri_video/?ref=rss


Общо 21 спортисти в шест спорта - това е българският отбор за зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, които започват днес.<br /><br />България се надява на поне един медал от най-големия спортен форум. Дали това е малко или реалистично - вижте във видеото историята на българското участие в игрите от 1936 г. в Гармиш-Партенкирхен до днес.<br /><br />Още видео от рубриката "С две думи" - тук<br />

Олаф Шолц - умереният прагматик с остър език, който ще управлява германските финанси

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/09/3126077_olaf_sholc_-_umereniiat_pragmatik_s_ostur_ezik_koito/?ref=rss


Олаф Шолц, умереният и прагматичен кмет на Хамбург, който е спряган за следващ финансов министър на Германия, получи бойнотo си кръщение миналото лято по време на ожесточените сблъсъци около срещата на Г-20 в града, пише "Ройтерс".<br /><br />Шолц официално се извини за фиаското с мерките за сигурност, но остана спокоен пред нападките на десни критици, които го обвиниха, че е бил твърде мек с антикапиталистическото насилие. Петдесет и девет годишният социалдемократ, опитен...

Блокират правителството на САЩ, след като Сенатът не успя да приеме бюджетен план

https://www.24chasa.bg/novini/article/6707188

Блокират правителството на САЩ, след като Сенатът не успя да приеме бюджетен планАмериканското правителство в четвъртък e уведомено, че ще бъде спряно в полунощ, след като Сенатът се оттегли, без да гласува мярка за увеличаване на федералното финансиране след крайния срок полунощ, предава AFP. Горната камара на Конгреса се бори да преодолее препятствията, за да приеме законопроект за бюджета и бюджетен план,

Три нови обвинения в сексуален тормоз срещу Харви Уайнстийн

//dariknews.bg/novini/sviat/tri-novi-obvineniia-v-seksualen-tormoz-sreshtu-harvi-uajnstijn-2077559

Прокуратурата на окръг Лос Анджелис разследва нови обвинения в сексуален тормоз срещу американския продуцент Харви Уайнстийн от три неназовани лица, съобщи Ен Би Си.
 
Полицията на Лос Анджелис е предала на прокуратурата три преписки срещу Уайнстийн, след подаване на съответните жалби

Разкриха кои са признаците на съзряването

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-koi-sa-priznacite-na-syzriavaneto-2077457

Плащането на сметките за дома, прането, гладенето, напускането на дома на родителите са сред признаците, че човек вече е възрастен, установи британско изследване, цитирано от в. "Индипендънт".

Съставка в бирата действа като лекарство срещу опасни болести

//dariknews.bg/novini/liubopitno/systavka-v-birata-dejstva-kato-lekarstvo-sreshtu-opasni-bolesti-2077492

Американски биолози от университета в Орегон откриха в бирата съставката ксантохумол, съдържаща се в хмела, която може да послужи като лекарство срещу опасни заболявания от рода на затлъстяването, повишеното кръвно налягане и диабета, съобщава сайтът Лайф.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване