Младежкият дом във Варна е с нова фасада

http://www.barometar.net/90419/

Новият облик на Младежкия дом във Варна е вече факт. Надписите по фасадата са окончателно монтирани, а загражденията премахнати, информира Varna24.bg. Усилено се работи все още по изграждането на външното стълбище и асансьор. Инвестиционният проект предвижда изграждането на вертикален комуникационен възел, осигуряващ достъпна среда; цялостна фасадна декорация със светещи надписи и преустройство на покривната тераса […]

Реститути с оферта до кмета Иван Тотев: Дай ни 1 млн. лева за площада

https://www.24chasa.bg/region/article/6712114

Реститути с оферта до кмета Иван Тотев: Дай ни 1 млн. лева за площадаОфициална оферта в пловдивската община са внесли реститутите, които заградиха 286 кв. метра от централния площад. Както "24 часа" писа преди дни, те искат 1 млн. лева за терена. "Не сме им разгледали искането, колегите имат дълбоки съмнения", коментира кметът Иван Тотев. Според неговите юристи ограденият имот е общински.

МВР: Над 300 кг контрабанден тютюн и близо 11 000 къса цигари са иззети при акции в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712106

МВР: Над 300 кг контрабанден тютюн и близо 11 000 къса цигари са иззети при акции в странатаНад 300 кг контрабанден тютюн и близо 11 000 къса цигари са иззети при специализирани операции в страната. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Специализираните операции по противодействието на разпространение на акцизни стоки без бандерол са проведени на територията на Благоевградска, Плевенска и Хасковска област.

ЕК по темата "Келер-Симеонов": Правителството се разграничи, случаят е приключен

http://clubz.bg/64118-ek_po_temata_keler_simeonov_pravitelstvoto_se_razgranichi_sluchaqt_e_priklyuchen

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял в петък с председателката на групата на Зелените в Европейския парламент Ска Келер, както и с българските власти по повод декларацията на вицепремиера Валери Симеонов, в която евродепутатката бе наречена "зелена джихадистка" и "нагла особа", съобщи БТА.

На пресконференция говорител на Европейската комисия е припомнил, че след писмото от Симеонов е последвало съобщение от Министерския съвет на България, което според ЕК "е изяснило нещата".

"Затова за нас случаят е приключен - съобщението разграничи правителството от позицията на вицепремиера Валери Симеонов", заявява говорителят на ЕК.

Миналата седмица Келер бе на посещение у нас и се присъедини към протестите в защита на Пирин. Заради позициите, изразени от Келер, Симеонов и депутати от партията му НФСБ разпространиха декларация с обидни определения за представителката на Европейския парламент, в която се искаше дори нейното експулсиране от България "с камионетка до Капъкуле". Писмото  бе адресирано до МВнР, Европейския парламент, федералното правителство на Германия (тъй като Ска Келер е германка - б.р.) и Коалиция "Алианс 90/Зелената партия".

 
Самата Келер отговори задочно на Симеонов, че отдавна е в политиката, но никога никъде не е чувала за подобно поведение - нито в ЕС, нито извън границите му. Наистина няколко часа след проявата на НФСБ и лидера й от Министерския съвет изпратиха съобщение, в което се разграничават от позицията на Симеонов и припомнят, че у нас има свобода на словото, което е записано и в конституцията.
 

Кметът на Септември спечелил обжалването, намалиха му почти двойно гаранцията

http://www.cross.bg/leva-septemvri-rachev-1567628.html

/КРОСС/ Със свое Определение от 9 февруари Специализираният наказателен съд в София е изменил размера на мярката за неотклонение "парична гаранция", която беше наложена от прокуратурата на кмета на Община Септември Марин Рачев. Това съобщава радио „Фокус", като се позовава на информация от администрацията а съда. От 250 000 лева размерът е променен на 130 000 лева. Съдът е потвърдил размера на наложената мярка за неотклонение парична гаранция на Станой Милов - 10 000 лева. В Определението се посочва, че паричните гаранции следва да се внесат в 10-дневен срок от уведомяване на обвиняемите за определението на съда, което е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. Както е известно кметът на Септември Марин Рачев получи две обвинения за злоупотреби, които са ощетили общината и бе първоначално задържан от властите. След ден в ареста той бе пуснат срещу гаранция от 250 000 лева, като още тогава самият Рачев обяви, че ще я обжалва. Станой Милов също е с обвинения по случая.  

10% от училищата са без медицински сестри

http://www.cross.bg/meditzinski-ychilishta-nyama-1567629.html

/КРОСС/ В около 10 на сто от училища в страната няма назначени медицински сестри. Една пета от учебните заведения са сключили договори с медицински лица, които работят едновременно в 2-3 училища и детски градини по график и в тях няма целодневни медицински грижи, съобщи националното радио. Наличието на здравни кабинети е регламентирано в Закона за здравето. Според нормативната уредба медицинските специалисти в училищата работят по договор, сключен с кмета на съответната община. Финансирането се извършва със средства от общинските бюджети.  

Жена загина в пожар, дъщеря й е с тежки изгаряния

http://dnes.dir.bg/news/ruse-pozhar-26875278

91-годишна жена е загинала при пожар в русенското село Семерджиево.

Радев договаря в Ереван коридор Персийски залив-Черно море

http://dnes.dir.bg/news/armenia-umen-adev-prezidentat-radev-26875267

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Армения, където ще бъде днес и утре по покана на своя колега Серж Саркисян.

Това ли са "нормалните българи"

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/02/12/3128161_tova_li_sa_normalnite_bulgari/?ref=rss


Ако такива хора са "нормалните българи", ако именно те определят бъдещето на страната, България определено не я чака нищо добро, коментира авторът на "Дойче веле" Ясен Бояджиев. Ето какво го кара да мисли така: Кои и какви са "нормалните българи"? Така зададен, въпросът е безсмислен и даже глуповат, защото допуска, че съществува някаква абсолютна и общовалидна нормалност. Виж, ако се разбие на по-конкретни въпроси в социологическа анкета, това питане вероятно би...

Възрастна жена загина при пожар в русенско село

https://www.24chasa.bg/region/article/6712103

Възрастна жена загина при пожар в русенско селоБългарските власти арестуваха мароканец, издирван за тероризъм. Предстои Хасковският окръжен съд да разгледа мярката му за неотклонение “задържане под стража". Задържаният е обявен за международно издирване от Интерпол - Рабат във връзка с извършване на терористична дейност и членство в терористична организация "Ислямска държава", съобщиха от БНР.

Бивш шеф на военна полиция също се спряга за НСО

http://www.mediapool.bg/bivsh-shef-na-voenna-politsiya-sashto-se-spryaga-za-nso-news275419.html

Съветникът по военна сигурност на президента и бивш шеф на "Военна полиция" ген.-майор Данчо Дяков е вероятният нов началник на Националната служба за охрана (НСО), съобщи изданието ОFFNews.    Засега от администрацията на президента и от Министерския съвет не потвърждават официално информацията.   За поста се спряга и името на зам.-директорът на главна дирекция "Национална полиция" в МВР Тодор Гребенаров. В понеделник БНР съобщи, че той е подал заявление за пенсиониране.   В петък президентът Румен Радев освободи със свой указ генерал-лейтенант Ангел Антонов като началник на Националната служба за охрана и назначи досегашния заместник на полковник Росен Тодоров да изпълнява правомощията на началник на НСО.   Рокадата бе съгласувана по- миналата седмица между правителството и държавния глава.   Антонов подаде оставка, след като военната прокуратура започна проверка за нередности в службата. Въпреки това обаче се очаква той да бъде компенсиран с консулски пост в Санкт Петербург.

Бившият шеф на военна полиция може да оглави НСО

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-shef-na-voenna-politsiya-mozhe-da-oglavi-nso-news275419.html

Съветникът по военна сигурност на президента и бивш шев на "Военна полиция" ген.-майор Данчо Дяков е вероятният нов началник на Националната служба за охрана (НСО), съобщи изданието ОFFNews.    Засега от администрацията на президента и от Министерския съвет не потвърждават официално информацията.   За поста се спрягаше и името на зам.-директорът на главна дирекция "Национална полиция" в МВР Тодор Гребенаров.   В петък президентът Румен Радев освободи със свой указ генерал-лейтенант Ангел Антонов като началник на Националната служба за охрана и назначи досегашния заместник на полковник Росен Тодоров да изпълнява правомощията на началник на НСО.   Рокадата бе съгласувана по- миналата седмица между правителството и държавния глава.   Антонов подаде оставка, след като военната прокуратура започна проверка за нередности в службата. Въпреки това обаче се очаква той да бъде компенсиран с консулски пост в Санкт Петербург.

Любовна математика: Колко пари ще пръснем за "Свети Валентин"?

https://www.actualno.com/curious/lubovna-matematika-kolko-pari-shte-prysnem-za-sveti-valentin-news_659319.html

Колко пари ще изхарчим тази година за празника на любовта "Свети Валентин"? Спекулират ли търговците с цените за празника и кои са най-предпочитаните подаръци от влюбените? По данни на търговците за подаръци за 14 февруари средно ще похарчим между 60 и 120 лева, информира "Нова телевизия". Разходите стават по-големи ако решим да изненадаме половинката си с романтично пътуване - средно 220 лв. И тази година най-предпочитаните подаръци остават класическите -

Съюзът на зъболекарите иска държавата да плаща изцяло за деца, бременни и спешни пациенти

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/02/12/3128174_sujuzut_na_zubolekarite_iska_durjavata_da_plashta/?ref=rss


Държавата да финансира напълно денталното лечение на деца, бременни и спешни случаи, поиска в пресконференция днес Сдружението на българските зъболекари, цитирано от БТА. Настояването им идва навреме за предстоящите преговори за Национален рамков договор за 2018 г.,<br /><br />В момента това, което се отделя от бюджета на здравноосигурителната каса, е "крайно недостатъчно" и заради това хората търсят помощ едва когато зъбите им са вече за вадене, смятат от съсловната...

Вижте кадри от разбиването на руския самолет Ан-148 (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712075

Вижте кадри от разбиването на руския самолет Ан-148 (Видео)Руският самолет Ан-148, излетял от летище Домодедово с 65 пътници на борда и екипаж, се разби вчера в Подмосковието. Машината е на компания Саратов, откъдето потвърдиха, че преди излитане е преминала техническа проверка и е била в пълна изправност. Абсолютно всички пътуващи, както и екипажа, са загинали - общо 71 души.

Зеболекари искат държавата да плаща лечението на деца, бременни и спешни случаи

https://www.actualno.com/healthy/zebolekari-iskat-dyrjavata-da-plashta-lechenieto-na-deca-bremenni-i-speshni-sluchai-news_659317.html

Сдружението на българските зъболекари настоява Министерството на здравеопазването да финансира спешната помощ в зъблечението, както и денталната помощ за деца и бременни. Според председателя на сдружението д-р Анатолий Кънев пакетът, който здравната каса покрива, е крайно недостатъчен. "Ние дори не можем да покрием спешните случаи, а в касата, в рамковия договор са разписани 75 лева на човек на година след 19-годишна възраст, а до 19-годишна възраст 150 лева на година. Касата плаща вадене

Спецсъдът намали гаранцията на кмета на Септември Марин Рачев на 130 000 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712089

Спецсъдът намали гаранцията на кмета на Септември Марин Рачев на 130 000 леваСпецсъдът намали паричната гаранция на кмета на Септември Марин Рачев от 250 000 лева на 130 000 лева, предава БТА. Рачев беше арестуван при акция в града, а в последствие му бяха повдигнати и обвинения. Прокуратурата обвини Рачев за неизгодна сделка и умишлена безстопанственост. Обвинението поиска той да бъде отстранен от длъжност,

Из делниците на един луд (5-9 февруари)

https://offnews.bg//nashite-avtori/iz-delnitcite-na-edin-lud-5-9-fevruari-674701.html

Понеделник, 5 февруари

Борисов отчете най-ниското ниво на цигарената контрабанда в новата ни история. Проучване на големите тютюневи компании, работещи у нас, показало, че продаваните на черно цигари са вече само 6% от целия пазар. С което на Борисов му се откри чудесна възможност да изпадне в контролиран гняв спрямо западните ни партньори, които все питали за корупцията. “Как може, прави се на ряпа тиквата, контрабандата на цигари в България да е 6% и в същото време който откъдето се появи, да ни пита борим ли се с корупцията? Ще повдигна темата на предстоящия Европейски съвет… Един по един ще ги питам колегите. 23.7% е контрабандата във Франция и Гърция, в Полша, Естония, Литва, Латвия - огромни проценти.“

Като нищо ще я повдигне, не му пречи ни акъл, ни образование… Затова е добре да му се обяснят някои работи. Като например, че контрабанда и корупция са различни неща. И също, че да се ограничи контрабандата на цигари не означава, че се е ограничила контрабандата изобщо. Щото има контрабанда на горива, на алкохол, на китайско карго, на… Изобщо всяка стока може да се контрабандира и обикновено се контрабандира, където има село без кучета…

Намаляването на цигарената контрабанда може да има и други обяснения. Като например, че почти не остана българско цигарено производство. За няколко години успелият млад бизнесмен съсипа вековна българска индустрия. Всъщност, той вече не е толкова млад и е време да си намери друго оправдание.

Освен това междувременно се извърши промяна в собствеността на „Булгартабак“, която промяна даде възможност на премиера да се бори с контрабандата като добър стопанин, ако ме разбирате.

Масалите на Борисов обаче са за вътрешна употреба. Хората по света са наясно. Изследване на МВФ, оповестено тия дни, нарежда страната ни трайно сред лидерите по дял на сенчестата икономика в Европа. Средното ниво на сивия сектор в България за периода 1991-2015 г. е 29.17%, като преди нас в Европа е единствено мамалигата с 30.1%.

OFFNews: „Във фейсбук групата "В защита на професионалистите от БДЖ и НКЖИ" бяха публикувани снимки, които показват унизителните условия на труд, при които работят локомотивните машинисти у нас.“ Това на снимката е столът, на който трябва да седне машинистът на локомотив 44160.

Нема такава мизерия, а?! Ама то столовете както и да е. Дето се вика, човек ще обърне една щайга и пак ще седне някак си. Но има един друг проблем. Навремето шефът на КНСБ Желязко Христов, Бог да го прости, инициира проверка в локомотивното депо в Пловдив, за да установи къде... пикаят машинистите. Пикаели през прозореца или през вратата на кабината! Представяте ли си? Препуска влакът през полето, машинистът пуска свирката и радостно маха на кооператорките по къра! Разбира се, можел да го направи и по-дискретно, защото седалката била приспособена да се върти на 180 градуса, та да се облекчават без да напускат поста си...

Маниашко, не ли?!

Да де, ама то има и жени машинисти! Например Деница Сидерова е учила за машинист. Интересно тя как ще се обслужи през прозореца. Освен може би с онова хитроумно приспособление, с което обречените да пишкат клекнали, могат да го правят и прави…

Ей, пенсиите, сега се сещам. Туй приспособление струва $4.99 (7.95 лв. по днешния курс). Обаче икономисва мъчителното клякане и особено ставане. Забравяте и ревматизъм, и ишиас, и всички мускулни и ставни болежки. И знаете ли колко лесно се пълнят уринаторните бурканчета, които вие всяка седмица носите за изследвания? Дами, повярвайте ми, за да не влизам в интимни подробности, с това приспособление направо ще се родите отново и тоя път от правилния пол!

А за БДЖ-то какво да ви кажа… Да живее БДЖ и лично Владимиров да живей! По време на неговото управление пътниците и товарите намалели в пъти, много пъти. Господ здраве да му дава и още един мандат, та да довърши започнатото дело! 

Вторник, 6 февруари

OFFNews: „Холандия ще ни подкрепи за Шенген, ама друг път.“

„Ние, казал холандският премиер Рюте, който е на посещение у нас, напълно подкрепяме България да се присъдени към Шенген. Оценяваме положените усилия, но работата все още не е свършена…“

И с еврозоната същото: „България е изпълнила всички критерии… Както каза г-н Юнкер, има още малко да се направи.“

Много малко. Само двата края и средата. Другото сме го направили.

Казионният „Стандарт“ обаче е гледал друг филм: „Холандия ни пуска в Шенген. Марк Рюте подкрепи и влизането ни в еврозоната.“

Като стар вестникар ще ви призная, че понякога е допустимо да се понасили заглавието, за да хване окото на читателя и той да си купи вестника. Но парцалите на медийния империалист Пеефски вече го подкараха хептен през просото. Полани колегите от „Капитал“ написаха: „Само си представете: ако шест вестника, две телевизии, два сайта и Николай Бареков едновременно започнат да твърдят, че земята е плоска, ще се объркате, нали?”

Днес и вестниците са повече, и телевизиите са повече… Само Бареков го няма, но пък има Кошлуков, който е далеч по суфистициран.

Цецерон е на молитвената закуска на Тръмп. Но, за да не излезе, че е отишъл, хапнал е и се е върнал, домакините му организирали срещи на… някакво ниво.
Срещнал се със зам.-помощник държавния секретар. Не сме посветен в йерархията на Белия дом, но доколкото се ориентираме, държавният секретар си има помощници. Помощниците на свой ред имат помощници, които пък имат заместници. И Цветанов се е видял с един такъв заместник на помощник на помощника. След това го завели и в Националния демократически институт, но и там се видял с помощниците на помощниците… С една дума, отдали му дължимото.

Журналистите питат шефа на столичната полиция Ивайло Иванов защо младежите, които са наемали и ограбвали апартаменти, не са в ареста, а обикалят телевизиите и дават интервюта. И той вика: „Проблемът за разкриваемостта е, че голяма част от извършителите идват от провинцията, извършват ударите и вечерта си заминават.“

Обаче, вика, СДВР започна да си взаимодейства добре с колегите от другите областни дирекции. Не каза откога е започнало това взаимодействие, но останах с впечатление, че е поне от 2-3 месеца, ако не и от повече.

В София, вика комисар Иванов, ежедневно идват много хора. Някои търсят работа, други не са с чак толкова добри намерения - вършат удари и вечерта си заминават.

Ние например, ако бяхме полицай, като знаем, че те извършват ударите си през деня и вечерта си заминават, вместо да ги гоним из цяла София, щяхме да ги чакаме на Централна гара. И както са с дисагите с плячката, ела, че ми трябваш.
Понякога раждам такива идеи, че чак се чудя що не съм станал милиционер…

Доц. Гого Лозанов (ей, тоя ще се пенсионира доцент, бива мързел, бива, ама…) предлага да се направи българско допълнение на Истанбулската конвенция, в което да се запише, че псуването на майка е „крайна форма на словесно насилие над жената“.

Ей, братя! Това е по-страшно и от третия пол, бе! Тоя направо иска да ни отнеме националната идентичност, да ни обезличи, да ни стерилизира… Да викаме като анемичните албионци „Дявол да те вземе…“

Мисля, че когато става дума за такива структурообразуващи българския и изобщо балканския характер черти, не трябва да се питат интелектуалците. Чуйте каква глупост е изтряскал Гого в невежеството си: „Псуването е отношение типично хетеросексуално и между ясни полове - мъж и жена.“

Глупости на търкалето. А какво ще кажете за заплахата от разграждане на задния двор? Сещате ли се? Дето учителката питала Иванчо да каже три съгласни и той рекъл: ДТ и Б. Но понеже Иванчо не е за няколко съгласни, та добавил и ВГ и З! Ама откъде да ги знае един интелектуалец тия тънки разлики. Тия и на рейса не се качват. Там ватенките ще ги понаучат това-онова…

Псуването, поне така твърди Фройд, има цивилизационен смисъл: „Първият човек, който е хвърлил псувня вместо камък, е бил творецът на цивилизацията.“ Помислете и ще видите, че има основание.

Сряда, 7 февруари

Вчера съм се зазяпал и съм пропуснал важна част от изказването на холандския премиер Рюте. Казал за Борисов: „Харесвам този мъж и той харесва мен."

„Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship...“

Някъде четох, че Рюте бил казал, че като млад само за едно момче бил плакал повече, отколкото за момиче, но може и да не е истина. Но дори и да приемем, че той харесва Бойко, дали Бойко харесва него? Хетеросексуалността на нашия премиер никога и никъде не е поставяна под съмнение. Освен може би в Дупница…

Пеефски, който успешно прокара през НС закона си за доограбването на КТБ, сега щял да пише закон за медиите. Да се изясняла собствеността, да станело прозрачно финансирането… Това е толкова перверзно, че нямам думи…

Николай Балтов: „Това е като да дадеш на педофил да прави закон за защита на децата.“ Пламен Каменов: „Все едно Хитлер да иска спасение за евреите…“

И изобщо Пеефски се издигна до виден законотворец, ако и да не е стъпил в НС. Но той и на други места не бил стъпвал… Има диплома от Югозападния университет (Folk-Mutra University). Завършил е право неприсъствено, ако ме разбирате. На книга има вече седем-осем години стаж, но в действителност реално няма и ден като юрист. И сега този „юрист“, заедно с богослова Цонев, твори закони…

Майка ѝ на тая България! Хаир нема да види държава, в която Пеефски пише законите, Борисов управлява по тях, а Цацаров бди за спазването им.

Виктор Лилов написа във Фейсбук: „Чувам, че Корнелия Нинова превела от името на БСП 100 бона на сайта „Епицентър“ на Валерия Велева за медийна подкрепа - по 10 бона месечно. А аз мислех че е искрено това нейното, а то - рубли!“

Да дадеш 100 бона за подкрепа от „Епицентър“ са пари на вятъра. Дето викаше Марешки, кой нормален човек ще дава пари за реклама в „Епицентър“, кой го чете този сайт?! „Плащах си на Велева за медиен комфорт. Плащал съм - комфорт, не плащам - няма комфорт.“ Като спрял да плаща, Малария се присетила за едно дело за хулиганство на Марешки от 2014 г. и го свела до знанието на обществеността.

Това ви го разказвах наскоро, но сега го повтарям специално за Нинова. Да знае, че по-добре хич да не почва да плаща, отколкото да почне и да спре. Работата с Малария Велева е лев да се хванеш, пет да се пуснеш.

Но за едно нещо Лилов не е прав. Според нас това, че човек прави нещо по убеждение, не пречи да вземе и някой лев. Винаги има хора, готови да платят за убежденията ти. Ако не за едни, то за други. Дето викаше Граучо Маркс, това са моите убеждения, ако те не ви харесват, е… имам и други.

Животът го налага, няма как. „Да живееш, значи да се нагаждаш, казва Чоран. - Всеки човек, който не умира от глад, е подозрителен.“

Четвъртък, 8 февруари

„24 часа“: „Две патрулки гонят мерцедеса на Десислава Радева в София.“ Полицаи опитали да спрат черен мерцедес заради превишена скорост, но той не се подчинил и се наложило да се преследват. Оказало се, че в колата се вози президентската съпруга Десислава Радева. В първоначалната версия на Часовете Десито дори управляваше колата на НСО, но после това твърдение се оказа доста преувеличено и тя беше деградирана до обикновен пътник.

Пък умниците от „Монитор“ написаха: „Жандармерия спря за проверка кортежа на първата дама.“

Ей, кортеж е това, с което се придвижва „нашият издател“, г-н Пеевски, бе! Една кола отпред и два джипа отзад. Сама кола не прави кортеж!

Но за Десито е думата. Тя е малко като оная госпожа, дето често я удрял гръм. И тя си го обяснявала с това, че е много атрактивна.

В профила си във Фейсбук жената на президента, което е реалната титла на която тя има право по конституция, коментира случая, като пусна линк към rechnik.info с тълкувание на думата комплот и написа: "Та така." Демек, спретнали са ѝ заговор. Ченгетата ли, медиите ли, не става ясно.

По конституция Десито я няма никъде и, съответно, няма право на кола и шофьор от НСО. Затова като стана мъж ѝ президент, службите измислиха някаква заплаха за сигурността ѝ, и започнаха да я охраняват и извозват съответно. И тази заплаха явно ще виси като Damoclis gladius над главицата ѝ до края на мандата.

И като сме на тема президенти... Из ония дни Плевнелиев обвини Радан Кънев, че похарчил кандидатурата му за втори мандат, като я оповестил преди още да е решена в ГЕРБ. По този повод Илиян Василев написа, че истинската причина била съвсем друга. През февруари 2016 г. ген. Решетников бил приет в МС. И там на най-високо ниво, демек Борисов, ГЕРБ поела ангажимент да не издига яростния русофоб Плевнелиев, щото не бил приемлив за Москва. „Той заедно с министър Ненчев и Митов беше условието на Кремъл да оставят ГЕРБ на власт.“ Цитирам дословно. Ако нещо не ви се връзва, обърнете се към Илиян Василев

Петък, 9 февруари

Настъплението на простака продължава. И няма кой да го спре! „По страшен от спина, по-жилав от рака…“ Простащината превзема нови и нови територии. Тя е навсякъде около нас. Програмният директор на БНТ Кошлуков показва среден пръст в национален ефир. Няма никакво значение как е бил предизвикан, нито какво е искал да изрази. Ако този вулгарен жест остане ненаказан, очаквайте следващия път да ви покаже слонска свирка! (Двете ръце, във форма сякаш държат тръба Ф200, се слагат една над друга пред устата и се въртят в противоположни посоки. За допълнително внушение могат и бузите да се надуят.)

Простащината е противна във всичките си проявления, но особено страшна е овластената простащина. Никога не съм крил от вас какво мисля за Валери Симеонов, но вчера той надмина всички очаквания. Подпомаган от още трима интелигенти от НФСБ, седнал и съчинил позиция, в която призовава да изгоним зелената джихадистка Ска Келер с камионетка през Капъкуле. Позицията е разпратена да разнася славата ни на толерантна и демократична страна в ЕП, правителството на Германия и Коалиция „Алианс 90/Зелената партия”. Малко ще е да кажа, че прелива от пошлост и цинизъм. Направо са наврели „Ска-та“ на кучето в… Все едно запорожките казаци пишат до султан Мохамед IV. Само дето накрая не са казали „Целуни ни по гъза!", но контекстуално се подразбира…

„НФСБ протестира остро срещу участието на немския евродепутат Келер във вечерното софийско шляене на политически маргинали под прикритието на лозунга „Да спасим Пирин“… Евродепутатката Келер, с очевидно неадекватен вид, каканижеше за оставка на български министър (?!), за отмяна на решение на суверенното българско правителство (?!)… Коя е тази нагла и самонадеяна особа… От височината на кое минаре, завършилата университета „Шабанчъ“ в Истанбул Ска (що за име!?) раздава правосъдие в чужда държава със самочувствието на добре платен командирован сюнетчия?“

Не се казва Ска, бе, тъпанари! Името ѝ е Франческа, Франческа Мария Келер. Ска ѝ викат на галено.

А за израза „добре платен командирован сюнетчия“ направо щях да се спукам от завист. Аз не бих могъл да го измисля, хем ще стане вече 15 години си вадя хляба с простотии…

Един от тримата на снимката е командирован от Айтос в Гоце Делчев сюнетчия, но само по самочувствието не мога да отгатна кой…

Изказването на Симеонов отвори работа на Борисов да се дистанцира от собствения си вицепремиер: "Позицията на НФСБ относно евродепутата Ска Келер не е позиция на българското правителство. Правителството на РБ винаги е отворено към критики и зачита правото на свободно изразяване на лично мнение в рамките на закона.“ Ама така е, дето вика един пич, „С глупаците си зает през цялото време…“

Пак ще напомня какво писа "Политико" наскоро: „Ако някой може да спъне българското правителство по време на председателството, това е Валери Симеонов.“

Стига политика. Екип руски учени от МГУ под ръководството на акад. Максим Скулачев разработва хапче с новооткрит антиоксидант, който ще може да удължи човешкия живот до 120 г. Този антиоксидант въздействал върху митохондриите и така забавял процесите на стареене. В момента хапчето се тествало върху животни и според учените резултатите били впечатляващи.

А пък някакви други учени, не ги запомних, измислили хапче, с което мъжете ще могат да правят секс до 120 г. Представяте ли си? Не само, че ще живеят до 120 г., ами и ще могат да упражняват смешните движения. Дето викат казаците, да живееш е добре, но да живееш добре е още по-добре.

С това обаче добрите новини не свършват. Учени от университета в Индиана изследвали насладата от смешните движения при различните възрасти и установили, че най-голяма е тя при мъжете на 64 г. и при жените на 66 г. "Колкото по-възрастен си, толкова по-малко се ограничаваш от това какво мислят другите, какво мисли обществото и какво мисли партньорът", обяснява секстерапевтът д-р Мадлен Кастеланос.

И тук пак се сещам за едно красиво описание в „Любов по време на холера“. Когато д-р Урбино, мъжът на Фермина Даса пада от черешата и се убива. Тогава се появява Флорентино Ариса, който е чакал цял живот Фермина да се освободи. И той и тя са на онази възраст, „когато нямаха какво повече да очакват от живота“.

„Двамата се любиха спокойно и чисто като повехнали баба и дядо… Вече не се чувстваха като скорошни годеници… и още по-малко като закъснели любовници. Те сякаш бяха прескочили трънливата голгота на съпружеския живот и бяха стигнали направо до същината на любовта. Живееха тихо като двама стари съпрузи, помъдрели от живота, прескочили капаните на страстта, отвъд бруталните подигравки на илюзиите и безплодните разочарования - бяха стигнали отвъд любовта. Бяха живели заедно достатъчно, за да разберат, че любовта е любов във всяко време и навсякъде, но става толкова по-силна, колкото повече се приближава до смъртта.“

И няма как, казва Маркес, да не те осени прозрението, че в края на краищата „животът е по-безкраен от смъртта“…
Тука май стана доста лигаво, а?

Много красиво го е разказал Маркес, но с много думи, бе! Моят приятел Селин го е формулирал кратко и ясно: „Във вагината има открития за всяка възраст“. Пък един друг мой приятел казва, че и пеницилинът бил едно от тези открития. Но да не ви излъжа, да не беше виц това…

To be continued

Над 50 кучета бедстват край Варна

http://dnes.dir.bg/news/kucheta-varna-bedstvat-26875342

Над 50 немски и белгийски овчарки, сред които и новородени кучета, са оставени да живеят при тежки условия в аксаковското село Новаково.

БФС получава 1,25 млн. лева от спортното министерство за 2018 г.

https://www.24chasa.bg/sport/article/6712068

БФС получава 1,25 млн. лева от спортното министерство за 2018 г.Министерството на младежта и спорта публикува програмите си за финансиране на отделните федерации за 2018 г. Българският футболен съюз ще получи за периода 1 250 000 лева. Най-голямо е финансирането на федерацията по борба - 2 500 000 лева, а волейболната взима 2 200 000 лв. В първа група по финансиране са още лекоатлетическата федерация с 1 910

Не е сигурно, че Израел иска мир с палестинците, обяви Тръмп

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/12/3128153_ne_e_sigurno_che_izrael_iska_mir_s_palestincite_obiavi/?ref=rss


Американският президент Доналд Тръмп заяви в интервю, публикувано днес от израелския всекидневник "Израел Хайом", че не е сигурен, че Израел иска да сключи мирно споразумение с палестинците, предадоха "Франс прес" и "Асошиейтед прес".<br /><br />В миналото Тръмп няколко пъти критикува липсата на воля от страна на палестинците да договорят подобно мирно споразумение, но не беше отправял критики към Израел.<br /><br />Пред безплатното...

Българските власти арестуваха мароканец заради тероризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712085

Българските власти арестуваха мароканец заради тероризъм
В Окръжен съд - Хасково е внесено искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо марокански поданик, член на ИДИЛ, съобщиха от съда. Частното наказателно дело е спрямо Н. З. /N. Z./, а искането е на Окръжна прокуратура - Хасково. Н. З. е бил обявен за международно издирване от Интерпол - Рабат във връзка с извършване на

Идея: Винетките за пътищата в ЕС на километри, а не на време

http://www.moreto.net/novini.php?n=368895

При пътуване в страните от Европейския съюз водещо да бъде изминатото разстояние вместо таксата време. Промени, наречени "автомобилен пакет", предвиждат изменения при таксуването при пътуване на територията на Съюза. С гласуването им от евродепутатите до средата на годината може да се наложи нов принцип на плащане - замърсителят и ползвателят плащат.

САЩ искат да приватизират Международната космическа санкция

http://econ.bg/Новини/САЩ-искат-да-приватизират-Международната-космическа-санкция_l.a_i.757756_at.1.html

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да приватизира Международната космическа станция (МКС) и да я превърне в своеобразно...

За какви болести ни орисва месецът на раждане

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6712056

За какви болести ни орисва месецът на ражданеПроучване на испански изследователи набелязва съвпадения след проучване на над 30 хиляди здравни досиета. Открива и разлики според пола. Изследователи от университета в Аликанте в Испания правят връзка между месеца на раждане на човека и 27 хронични заболявания на основата на проучване на здравните досиета на близо 30 000 души.

Връщат Светлозар Костов в Спецпрокуратурата

https://frognews.bg/novini/vrashtat-svetlozar-kostov-spetsprokuraturata.html

Peшeниeтo нa BCC зa yвoлнeниeтo нa Cвeтлoзap Kocтoв ĸaтo шeф нa cпeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa e нeзaĸoнocъoбpaзнo и ce oтмeня. Toвa oĸoнчaтeлнo пocтaнoвявa пeтчлeнeн cъcтaв нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд (BAC), a пocлeдицитe щe oбcъждa пpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия нa cъвeтa нa зaceдaниeтo cи тaзи ceдмицa нa 14 фeвpyapи, cpядa.

13% от българските банки ще си партнират с финтех компаниите

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/13-ot-bylgarskite-banki-shte-si-partnirat-s-finteh-kompaniite-255609/

60% от банкерите ще въведат европейската директива за плащанията PSD2 още през първата половина на 2018 година, показва проучване на Auka

Презентации и творчески семинар на Istituto Europeo di Design

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712058

Презентации и творчески семинар на Istituto Europeo di DesignОт 20 до 22 февруари един от най-значимите колежи за мода, изкуство и дизайн в Европа ISTITUTO EUROPEO DI DESIGN (IED) ще проведе презентации и творчески семинари в София, Варна и Пловдив, както следва: • София– 20 февруари, х-л „Маринела“ /бивш „Кемпински“/, 18:30 часа • Варна – 21 февруари, х-л „Димят“, 18:30 часа • Пловдив – 22 февруари,

Ford намали печалбата си в името на успеха

https://www.actualno.com/cars/ford-namali-pechalbata-si-v-imeto-na-uspeha-news_659314.html

Печалбата на корпорацията Ford за 2017 г. е по-малка от предвидената и това се дължи на големите инвестиции в технологиите на бъдещото – електромобили и автомобили с автономно управление. Това става ясно от публикувания финансов отчет на производителя от Мичиган за миналата година. Според генералния директор на корпорацията – Джеймс Хакет, през 2017 г. са постигнати колосалния успехи в подготовката на новата стратегия на Ford. Тя се казва „Умен транспорт &ndash

Рама, Тачи и Ахмети договарят подялба на Косово?

https://www.actualno.com/balkani/rama-tachi-i-ahmeti-dogovarjat-podjalba-na-kosovo-news_659316.html

Премиерът на Албания Еди Рама, президентът на Косово Хашим Тачи и председателят на македонската партия „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) Али Ахмети са разговаряли за евентуална подялба на Косово във връзка с предложението на Австрия Северно Косово да получи автономия. Това твърди изтъкнатият албански политически анализатор Бера Бузала, пише скопското електронно издание „Вечер“. Бузала написа на своя профил във Фейсбук, че между тримата лидери се во

Тираж 12 на Българския спортен тотализатор

https://www.24chasa.bg/sport/article/6712076

"6 от 49" (4, 8, 14, 24, 37, 41) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 15 по 2417,10 лв. III гр. (4) - 609 по 59,50 лв. IV гр. (3) - 10 245 по 5 лв. Джакпот - 4 201 819,23 лв. "6 от 42" (2, 18, 30, 31, 34, 39) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 14 по 847,50 лв. III гр. (4) - 384 по 30,90 лв. IV гр. (3) - 6006 по 2,80 лв. Джакпот - 792 131,32 лв.

Поискаха 5 г. затвор за полицай от Русе, издал тайни, за да прецака колеги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712057

Поискаха 5 г. затвор за полицай от Русе,
издал тайни, за да прецака колеги5 години затвор поиска апелативната прокуратура във Велико Търново за бившия полицай от Русе Ваньо Димитров, уличен в изнасяне на тайни към наркодилъри. Според прокурор Светослав Калчев подсъдимият заслужава по-тежко наказание, защото целта му била да провали разследване на колеги от друго РПУ, с които бил в конфликт.

Викове и обиди към 3-годишни в запис от детска градина в Плевен

http://www.cross.bg/detska-gradina-gateva-1567627.html

/КРОСС/ Отново случай на шокиращо отношение от страна на възпитатели към невръстни момчета и момичета в детска градина. Само дни, след като бяха разпространени кадри от скрита камера в ОДЗ „Брезичка" в Бургас, при който възпитателка малтретира деца, довели и до протести в няколко града, сега пък изтече аудио запис от детска градина „Надежда" в Плевен. Аудиото се появи във „Фейсбук". На него ясно се чува как педагожката крещи на децата. Крясъци, заплахи и обиди могат да бъдат чути в аудио запис, за който се твърди, че е направен в първа група в Целодневна детска градина 10 „Надежда" в Плевен. Записът беше публикуван в социалните мрежи и бързо достигна до стотици хора. „Млъкни веднага". Ти къде се намираш, бе?", „Ти не разбра ли, че аз командвам тука? Тука каквото кажа, това ще правиш! Като не ти харесва има други градини в тоя град", „Ама ти си направо ненормална ма" - това са само част от изразите, произнесени на много висок тон от страна на преподавателката към децата, гарнирани и с постоянното обръщение, „ма" и „бе". Потребителят във Фейсбук твърди, че става въпрос за 3-годишни деца от 1-ва група на градината, а гласът е на ст. Учител Г-жа Гатева. Според потребителя срещу въпросната г-жа Гатева вече има подадени жалби

Абсурдни законови срокове блокират дистанционното електронно гласуване

https://offnews.bg//izbori/absurdni-zakonovi-srokove-blokirat-distantcionnoto-elektronno-glasuvan-674699.html

Изпълнението на проекта за дистанционното електронно гласуване е блокирано от абсурдни законови срокове, които се разминават по начин, който не позволява неговото въвеждане в скоро време. Това коментира говорителят на ЦИК Камелия Нейкова пред OFFNews в интервю за OFFNews по повод друг проблем пред Комисията - машинното гласуване.

Преди дни стана ясно, че бившите депутати от Реформаторски блок Мартин Димитров, Методи Андреев и Петър Славов са осъдили ЦИК по Закона за достъп до информация да им отговори какво се случва с машинното гласуване.

От отговора на избирателната комисия става ясно, че през лятото те са изпратили искане до Министерството на финансите за 50 млн. лева за финансиране на машинния вот, но оттогава отговор от министър Владислав Горанов няма.

Защо? И от ЦИК не знаят, призна Нейкова.

Всъщност единственото уверение, което Комисията е получила, е индиректно - от интервю на финансовия министър. Пред медиите той заявява, че ако има национални избори, парите за машинното гласуване ще бъдат осигурени.

Национални избори тази година няма, а само частични в някои кметства. Въпреки това, в Изборния кодекс ясно е разписано, че машинно гласуване трябва да има. След броени дни на 8 места в страната ще се проведат частични избори за кмет. В секциите там няма да има машинно гласуване, което де юре значи, че изборите там ще се проведат в разрез с правилата.

"Не смятам, че машинното гласуване трябва да бъде обвързано с конкретен вид избори", сподели говорителят на ЦИК.

При дистанционното електронно гласуване, от друга страна, не става въпрос толкова за пари, колкото за законов нонсенс, който спира работата по процеса.

По план първият електронен вот трябваше да бъде възможен най-рано на изборите за европейския парламент през 2019 година.

Системата за този вид гласуване се разработва по Оперативна програма "Добро управление" с бенефициент Държавна агенция "Електронно управление" и в момента е в ход разработването на самата система. То трябваше да бъде готово до края на 2018 година.

В същото време тази система е пряко обвързана с електронната идентификация на гражданите. Тя трябваше да бъде готова още януари тази година, но срокът бе изместен за 2019-та. Това прави невъзможно гласуването по електронен път по-рано от 2019-а.

Друг нонсенс: В същото време в Изборния кодекс е разписано, че тази година ЦИК трябва да проведе експериментално дистанционно гласуване в три последователни избора, дори и те да са частични.

"Това са факти, които не знам как ще се развият. Има законово разминаване и ако това не бъде синхронизирано, не мога да кажа как и кога ще има електронно гласуване", каза пред OFFNews Камелия Нейкова.

Изводите от експерименталното гласуване досега?

Преди две седмици от ЦИК е изпратила до парламента своя анализ на проведеното експериментално дистанционно гласуване от миналата година. То бе под формата на симулация в зала и бе проведено в края на миналата година. Ето някои от акцентите в него:

- Дистанционното електронно гласуване е бързо и удобно за избирателите.

- Макар и удобно, дистанционното гласуване изисква някои специфични компютърни умения.

- Независимо от възможността да се гласува многократно дистанционно, рискът от контролиран вот при дистанционното електронно гласуване е по-голям, отколкото например при гласуването с хартиени бюлетини.

- Възможностите за избирателя да гласува с хартиени бюлетини, да гласува машинно и да гласува дистанционно, които съществуват паралелно, ще оскъпят организирането и произвеждането на избори и ще забавят процеса по отчитането.

Пълният текст на анализа на ЦИК може да видите в техния сайт. Вероятно документът трябва да бъде обсъден от Правната комисия в парламента, където все още темата тази година не е повдигана.

Утвърдиха графика за записване на деца в детските градини в Дупница

https://www.actualno.com/kustendil/utvyrdiha-grafika-za-zapisvane-na-deca-v-detskite-gradini-v-dupnica-news_659323.html

Община Дупница утвърди графика за записване на деца в детските градини, съобщи Христо Апостолов, експерт към Община Дупница. По думите му ежегодно кметът на Община Дупница Методи Чимев, утвърждава подобен график, касаещ записване, отписване и преместване на деца в детските градини в града и селата Според определения график обявяването на прием ще започне от 16 февруари, а назначаването на комисията по приема на деца в даденото детско заведение ще стане до 23 февруари. "Приемът на молби от

Съдът намали гаранцията на кмета на Септември на 130 хил. лева

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/12/3128187_sudut_namali_garanciiata_na_kmeta_na_septemvri_na_130/?ref=rss


Специализираният наказателен съд намали наложената парична гаранция на кмета на Септември Марин Рачев, предаде агенция "Фокус". Мярката за неотклонение на кмета е намалена от 250 хил. лева на 130 хил. лева с решение на съда от 9 февруари. Решението е окончателно.<br /><br />Кметът на Септември беше арестуван след сигнали за злоупотреби при обществени поръчки и беше обвинен в безстопанственост, а впоследствие той бе отстранен от длъжност. Според прокуратурата Рачев на...

Ще накаже ли СЕМ Кошлуков за средния пръст в ефир?

http://clubz.bg/64117-shte_nakaje_li_sem_koshlukov_za_sredniq_pryst_v_efir

Съветът за електронни медии (СЕМ) не е изразил никаква позиция за поведението на програмния директор и водещ в БНТ Емил Кошлуков, който показа среден пръст пред зрителите. Единствената реакция на регулатора ще се състои най-вероятно в налагане на глоба на обществената телевизия за нарушаване на "добрите нрави" и то ако се установи такова, заявиха членове на СЕМ в понеделник пред Mediapool.

Освен регулярния монитрониг на БНТ, председателската на СЕМ София Владимирова е изискала спешен доклад от експертите по казуса "Кошлуков", който ще бъде обсъждан на заседание на регулатора във вторник.

"Очаквам утре да получим доклад от експертите. При тяхна преценка, ако има нарушение, се изпраща акт до БНТ за становище от медията. След като получим становището им, се гласува в Съвета и според гласуването се предприемат мерки", обясни Владимирова.

"Единственото, което СЕМ може да направи, е да провери има ли нарушение на Закона за радио и телевизия. Нямаме други правомощия", потвърди и колежката й Бетина Жотева.

И без становището на експертите обаче членовете на СЕМ са наясно, че с показването на неприлични жестове в ефир Кошлуков е нарушил "добрите нрави", записани в чл.10 от Закона за радиото и телевизията. За това провинение санкцията за медията е от 3 000 до 15 000 лева.

"Проблемът при Кошлуков не е само защото става дума за среден пръст в ефира на БНТ, т.е. на обществения оператор, а защото го прави самият водещ", твърдят неофициално от регулатора.

В предаването в петък Кошлуков показа среден пръст, за да демонстрира жестове, отправени от протестиращи природозащитници при техен протест пред БНТ. Гости в студиото бяха Борислав Сандов от "Зелените" и бившата министърка на екологията Нона Караджова. Сандов бе държан отговорен за действията на неизвестен човек, протестиращ срещу липсата на обективност от страна на Кошлуков и телевизията по отношение на екопротестите за Пирин.

В неделя вечер стана ясно, че Кошлуков ще бъде наказан и ще се извини публично зa постъпката си. Това става ясно от позиция на генералния директор на БНТ Константин Каменаров, огласена в централната емисия на телевизията - "По света и у нас".

В емисията беше отразен и протестът срещу Кошлуков, който се проведе в късния следобед в неделя пред БНТ. "Всеки ден ще бъде това - да ви викаме през прозорците", обявиха събралите се. Те настояват за оставката на Емил Кошлуков, който освен водещ на "Още от деня" е и програмен директор на БНТ 1. Новините на телевизията съобщиха и за позицията на партия АБВ, която също се обяви против действията на Кошлуков. В прессъобщение АБВ настоява за отстраняването му от позициите му в БНТ заради, според тях, системното му манипулативно поведение от екрана на обществената медия. От партията искат незабавна реакция от страна на УС на БНТ и СЕМ - се казва още в съобщението.

Heineken понижи целевия си марж за 2018 г.

https://www.investor.bg/novini/346/a/heineken-poniji-celeviia-si-marj-za-2018-g-255607/

Пивоварната компания очаква волатилната пазарна среда да продължи и тази година

Идват облаци и дъжд от запад, максималните температури ще са между 5 и 10 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6712055

Идват облаци и дъжд от запад, максималните температури ще са между 5 и 10 градусаПрез нощта облачността ще е разкъсана, в много райони до ясно. Почти тихо, с минимални температури между минус 4 и 1 градуса, малко по-високи по морския бряг. Утре ще се появи умерен изток-югоизточен вятър. От запад облачността ще се увеличава и привечер в западните райони ще започнат валежи от дъжд,

Ново светлинно оборудване е монтирано на летище Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368902

Летище Варна вече има ново светлинно оборудване и подмени цялостната си система за управление и контрол на светотехническите съоръжения на пътеките за рулиране и летателната писта, научи Moreto.net. Светлините на едно летище са сигналите, които предоставят визуална информация на пилотите и са от значение за безопасността на пътниците.

Финансовото министерство не е дало на ЦИК 50 млн. лв. за машинно гласуване

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/12/3128128_finansovoto_ministerstvo_ne_e_dalo_na_cik_50_mln_lv_za/?ref=rss


Министерството на финансите не е дало на Централната избирателна комисия (ЦИК) исканите 50 млн. лв. за осигуряване на машинно гласуване във всички секции на следващите избори. Това се разбира от статус в социалната мрежа "Фейсбук" на бившия депутат на "Реформаторския блок" Мартин Димитров.<br /><br />Той е завел дело заедно с бившите народни представители Петър Славов и Методи Андреев срещу отказа на ЦИК да им предостави информация, искана по Закона за достъп до...

Хванаха две момчета, нарязали гумите на 16 коли

http://dnes.dir.bg/news/mvr-gumi-radomir-26875121

Две момчета - на 16 и 17 години, са задържани, след като нарязали гумите на 16 леки автомобила в Радомир. Най-много са колите с повредени по две гуми.

Чавушоглу: Отношенията ни със САЩ или ще се оправят, или напълно ще се развалят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712050

Чавушоглу: Отношенията ни със САЩ или ще се оправят, или напълно ще се развалятОтношенията на Турция със Съединените щати или ще бъдат поправени, или напълно ще се развалят, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу само дни преди очакваното посещение в страната на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, съобщава "Хюриет дейли нюз". Чавушоглу каза това в Истанбул на откриването на министерска конференция

Осъдиха условно собственик на фирма избегнал плащането на 4,5 млн. лева данъци

http://www.barometar.net/90417/

Варненският окръжен съд призна за виновен Николай Н. – собственик и управител на фирма „ПХГ Динамик“ ЕООД, в това, че в условията на продължавано престъпление за седем данъчни периода е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Той е потвърдил неистина в подадените пред НАП декларации и е приспаднал неследващ се […]

Щастието да живееш сам, показано в рисунки

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/shtastieto-da-zhiveesh-sam-pokazano-v-risunki-6079221

Артистката Aeppol избира да загърби живота, който водят повечето хора, и да превърне рисунките си в реалност

Каракачанов: България е длъжна да подкрепи своите полицаи!

http://dnes.dir.bg/news/politzai-ihtiman-krasimir-karakachanov-26875119

В качеството си на заместник министър председател по обществен ред и сигурност твърдо заставам зад действията на полицията в борбата и с битова престъпност.

IMANY с два големи концерта в София и Пловдив през юни

https://www.actualno.com/music/imany-s-dva-golemi-koncerta-v-sofija-i-plovdiv-prez-uni-news_659313.html

Чаровната и талантлива поп-соул звезда IMANY се завръща у нас с уникалния си бенд. Френската певица ще гостува с грандиозно шоу на 10-и юни в Античния театър в Пловдив и на 12-и юни в зала 1 на НДК. Кадифеният глас и искреното присъствие на IMANY бързо и съвсем естествено я превърнаха в любимка на публиката не само у нас, но и по света. Доказателство за това са напълно разпродадените ѝ концерти и платиненият статус, който още първият ѝ албум The Shape of a Broken Heart придоби в редица европейск

Компанията на разбилия се самолет: Мина проверка преди излитане, беше наред

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712042

Компанията на разбилия се самолет: Мина проверка преди излитане, беше наредПреди излитането си от Орск самолетът Ан-148 е преминал техническа проверка, в рамките на която не са открити неизправности. Това увериха от авиокомпания „Саратовски авиолинии", предава РИА Новости. „Преди всеки полет самолетът преминава през оперативно обслужване, преди излитането на полет 6В-703 Москва-Орск на 11 февруари 2018 г.

HAYES & Y с нов сингъл и голям концерт в Sofia Live Club

https://www.actualno.com/music/hayes-y-s-nov-singyl-i-goljam-koncert-v-sofia-live-club-news_659312.html

След по-малко от месец, за първи път на сцената на Sofia Live Club, ще чуем бързо развиващата се инди рок банда HAYES & Y. На 10 март групата ще се върне от Манчестър, за да сподели най-новите си парчета пред родна публика в най-големия си концерт досега. От сцената на столичния клуб ще звучат най-новите сингли на бандата, както и добре познатите и харесвани авторски песни от предходните EP-та на HAYES & Y. След супер успешния последен концерт на бандата в София, който предизвик

Биткойнът възстановява позициите си

http://econ.bg/Новини/Биткойнът-възстановява-позициите-си_l.a_i.757755_at.1.html

Най-популярната в света криптовалута bitcoin (биткойн) в понеделник достигна до нивото от 8,5 хил. долара след спада през миналата седмица. По...

Изселници в Турция искат обединение на ДПС, ДОСТ и НПСД

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712084

Изселници в Турция искат обединение на ДПС, ДОСТ и НПСДВ град Бурса се състоя конференция на Балгьоч, най-влиятелната неформална организация на българските изселници в Турция, на която бе отправен призив за помирение и преодоляване на конфронтацията между политическите формации, подкрепяни от етническите турци в България, предаде БТА. В конференцията в Бурса,

Източните европейски тигри реват в настъпление

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6711374

Източните европейски  тигри реват в настъплениеПравителствата им се стремят да превърнат икономическия бум в политическо влияние За България се очаква растеж 3,8%, колкото за Полша и Словакия Забравете за момент политиката – погледнете икономиката. Членките на ЕС от Централна и Източна Европа са в черните списъци на Брюксел заради демократичните си и законови стандарти,

Крясъци и обиди в детска градина в Плевен (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712048

Крясъци и обиди в детска градина в Плевен (Видео)Крясъци, заплахи и обиди могат да бъдат чути в аудио запис, за който се твърди, че е направен в първа група в Целодневна детска градина 10 „Надежда” в Плевен, разказва Би Ти Ви Записът беше публикуван в социалните мрежи и бързо достигна до стотици хора. „Ти къде се намираш, бе?”, „Ти не разбра ли, че аз командвам тука?

HAYES & Y с нов сингъл и голям концерт в Sofia Live Club

http://www.cross.bg/kontzert-hayes-mart-1567626.html

/КРОСС/  Групата се завръща с нови парчета на 10 март за първия си голям концерт в столичния клуб След по-малко от месец, за първи път на сцената на Sofia Live Club, ще чуем бързо развиващата се инди рок банда HAYES & Y. На 10 март групата ще се върне от Манчестър, за да сподели най-новите си парчета пред родна публика в най-големия си концерт досега. От сцената на столичния клуб ще звучат най-новите сингли на бандата, както и добре познатите и харесвани авторски песни от предходните EP-та на HAYES & Y. След супер успешния последен концерт на бандата в София, който предизвика сериозен интерес и бе разпродаден,  HAYES & Y решиха да се завърнат пред любимата си публика с още по-мащабно представяне. От сцената на Sofia Live Club ще чуем най-новите сингли „Always So Simple, Always So Cold", който влезе в ефира BBC Manchester и достигна 13-то място в класацията на Spotify UK Viral Top 50, задминавайки новия сингъл на Noel Gallagher от Оаsis. Бандата ще изсвири на живо и последния си сингъл, озаглавен „The Feeling", който се излъчи премиерно преди броени дни в националното английско радио BBC Radio 6 Music. Какво още са ни подготвили HAYES & Y за големия концерт ще разберем на 10 март, а дотогава можете да закупите билети за концерта на цена от 10 лв. при предвартелна продажба и 12 лв. на входа в деня на събитието. Билети може да откриете онлайн на Bilet.bg: http://bilet

Полицията арестува мароканец, издирван за тероризъм

https://www.actualno.com/crime/policijata-arestuva-marokanec-izdirvan-za-terorizym-news_659311.html

Българските власти арестуваха мароканец, издирван за тероризъм. Предстои Хасковският окръжен съд да разгледа мярката му за неотклонение “задържане под стража". Задържаният е обявен за международно издирване от Интерпол - Рабат във връзка с извършване на терористична дейност и членство в терористична организация "Ислямска държава".

Намалиха двойно гаранцията на кмета на Септември

http://dnes.dir.bg/news/sad-septemvri-kmet-marin-rachev-26875116

Специализираният наказателен съд в София намали на 130 000 лева паричната гаранция, наложена на кмета на Септември Марин Рачев.

Отбелязваме Международния ден на епилепсията

http://www.moreto.net/novini.php?n=368899

На 12 февруари в повече от 120 държави ще бъде отбелязан Международният ден на епилепсията. С епилепсия живеят около 65 милиона души по света и над 70 000 в България. По инициатива на Международното бюро за епилепсията (IBE) и Международната лига срещу епилепсията (ILAE), всеки втори понеделник от месец февруари е посветен на хората с тази диагноза, за да се повиши информираността и да се насърчат мерки за преодоляване на медицинските и социални проблеми, свързани с болестта.

Бургас с интересно предложение за приема на първокласници в общината

https://www.actualno.com/burgas/burgas-s-interesno-predlojenie-za-priema-na-pyrvoklasnici-v-obshtinata-news_659309.html

С предложение към родителите относно приемът в първи клас се обърна Община Бургас. Проектът беше представен от зам.-кмета Йорданка Ананиева. Местната власт е задължена да посочи прилежащ район към всяко училище, като най-важен критерий при класирането е местоживеенето. Докато София се е спряла на 1 район - 1 училище, Бургас предлага варианта 1 район - средно 3 училища. За тази цел на места в града ще има обединяване на няколко квартала. Например, в к-с "Лазур" има само едно училище. З

Двама непълнолетни срязали гумите на 16 коли в Радомир за разнообразие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712041

Двама непълнолетни срязали гумите на 16 коли в Радомир за разнообразиеДвама непълнолетни срязали гумите на 16 леки автомобила за разнообразие, съобщи ОД на МВР - Перник. Инцидентът станал в Радомир, а извършители са две местни момчета - на 16 и 17г. По-големият, който е криминално проявен, имал рожден ден. Младежите се почерпили и решили да допълнят емоциите си, като нарежат гумите на автомобили в града.

"Спартак" (Москва) даде Попов под наем на "Рубин"

http://clubz.bg/64116-spartak_moskva_dade_popov_pod_naem_na_rubin

Ивелин Попов е преотстъпен от "Спартак" (Москва) на "Рубин" (Казан), където ще доиграе сезона, съобщиха официално и двата клуба.

Новият отбор на българския национал няма да плаща на столичани, а ще поеме 1/3 от заплатата му, като останалата част ще се превежда от "Спартак", пише в. "Спорт експрес".

Няма опция за закупуване след края на шампионата, когато Попов ще се завърне в редиците на гранда или ще бъде продаден, тъй като има договор до юни 2019 г.

"Спартак" (Москва) разполага с вече с други двама футболисти на позицията на Попето и през зимния трансферен прозорец (в Русия още е отворен) опита да го продаде, но това не стана.

Ивелин Попов беше привлечен от "червено-белите" през 2015 г. и беше основен играч, но миналата есен почна да губи титулярното си място, независимо че игра както в местното първенство, така и в Шампионската лига. Започна да пада и ефиктивността му.

ЦИК към парламента: Отложете електронното гласуване

http://clubz.bg/64115-cik_kym_parlamenta_otlojete_elektronnoto_glasuvane

Народното събрание да отложи с промяна в закона въвеждането на електронно дистанционно гласуване на избори у нас - това препоръчват от ЦИК на депутатите в анализ за електронния вот (дистанционно по интернет). Заключенията на изборната комисия са базирани на проведените до момента симулации на този вид гласуване, както и констатираната невъзможност за въвеждането му преди да бъде въведена електронна идентификация на гражданите у нас.

"Системите, които са предпоставка за осъществяване на дистанционно електронно гласуване следва да бъдат не само изградени, но и тяхното правилно действие – тествано и доказано", пише в заключението.

Според ЦИК трябва да се осигури възможност за поетапна реализация на системата за дистанционно електронно гласуване с повече пилотни проекти - до момента, в който ще могат да бъдат създадени достатъчно гаранции за сигурност и стабилност на резултатите от този начин на гласуване.

По действащите текстове от Изборния кодекс от 1 януари 2018 г. държавата трябва да предвиди възможност за експериментално дистанционно електронно гласуване на три последователни избора - в това число и частични. Следващите национални изборни кампании "по график" са през 2019 г. - напролет догодина ще се избират нови европейски депутати, а наесен  - нови кметове и общински съвети. Постоянно обаче текат частични кметски избори, а това на практика значи, че законовите срокове за експерименталния вот вече са нарушени.

Най-голямата пречка пред въвеждането на електронно гласуване, дори в експериментален вид, е липсата на електронна идентификация на гражданите. По закон е предвидено всеки българин да има такава, а тя да е внедрена в българските лични документи. Първоначално това трябваше да е факт от 1 януари 2017 г. Срокът се удължи веднъж до 1 януари 2018 г., а след това - до 1 януари 2019 г.

МВР обяви една обществена поръчка за целта, но впоследствие в края на миналата година тя беше прекратена и оттогава не се е чуло да има движение по проблема.

Другият вариант за идентификация за електронно гласуване е универсалният електронен подпис. С такъв обаче разполагат много малко граждани, а и няма как всички да бъдат задължени да си го закупят. Освен това в момента липсва и държавна структура, която да поеме гаранциите за изграждане на система за електронно гласуване. 

ЦИК се справи със сроковете по закон и до края на миналата година проведе 6 симулации на електронен вот. Първите три бяха по система за дистанционно електронно гласуване, разработена според изискванията на Изборния кодекс от "Информационно обслужване" АД. Другите три - по eстонската система за дистанционно електронно гласуване като предложена добра практика, най-близка до разпоредбите на ИК у нас. Изводите - електронният вот е лесно достъпен и удобен за гражданите. Но рискът от контролиран вот е по-голям, отколкото при вот с хартиена бюлетина или чрез машина.

От ЦИК споменават и някои рискове при въвеждане на дистанционно електронно гласуване - например постоянни хакерски атаки срещу всякакви системи. От комисията припомнят, че ако при атаки срещу системи за електронно банкиране или друг вид услуги съответната банка създава гаранции за овъзмездяване на пострадалите от измами и атаки, то при произвеждане на избори единственият резултат от подобна намеса би бил неотчитане/неправилно отчитане на подадени гласове, което може да доведе до касиране на изборите. А това е "в разрез с една от основните цели при произвеждане на избори – точно отчитане на изборните резултати, които да създадат сигурност и стабилност по отношение на конституираните органи на власт."

Задържаха мароканец, издирван за тероризъм

http://dnes.dir.bg/news/haskovo-marokanetz-jihad-siria-26875088

Българските власти са задържали мароканец, издирван за тероризъм в Сирия.

Най-добрите онлайн казино зали в България

https://www.actualno.com/moresport/naj-dobrite-onlajn-kazino-zali-v-bylgarija-news_659306.html

Казино игрите са изключително популярно средство за забавление от векове насам, а, с определена доза късмет, могат да бъдат и средство за печелене на пари. Докато второто никога не е сигурно при хазартните игри, то емоцията и тръпката от залозите винаги са налице. Днес, ние сме облагодетелствани да живеем в дигиталната ера, когато не е нужно да ходиш до казино залите в града, а можеш да се забавляваш с реномираните и щедри на бонуси и печалби онлайн казино зали от вкъщи или някъде навън, ако из

КЗП: Потребителите търсят дългосрочен и коректен партньор в лицето на търговците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712024

КЗП: Потребителите търсят дългосрочен и коректен партньор в лицето на търговцитеЕдин от очертаващите се проблеми при анализа на постъпващите в Комисията за защита на потребителите (КЗП) жалби е, че понякога хората остават с впечатлението, че не толкова непросветеността на търговеца е причина за някакъв проблем или спор, колкото опитът да се поддържа манипулативно поведение, което да създаде определени заблуди у клиента

Наказанията на полицаи правят циганските безчинства дръзки и безнаказани, заяви Каракачанов

https://offnews.bg//politika/nakazaniata-na-politcai-praviat-tciganskite-bezchinstva-drazki-i-bezna-674700.html

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов излезе с остра позиция по повод инцидента в Ихтиман. Преди седмица полицаи бяха нападнати от жители на ромската махала, а два дена по-късно при спецакция на полицията почина 56-годишен мъж.

Недоволството на Каракачанов било провокирано от отношението на организации, които нагнетявали общественото мнение срещу органите на реда. Тази позиция вицепремиерът изразил в профила си във Фейсбук, което по-късно беше преразказано от пресцентъра на ВМРО в прессъобщение, озаглавено: "Каракачанов: България е длъжна да подкрепи своите полицаи!"

Според него телевизиите "заливат" с репортажи, в които "разстроени представители на "етноса", обясняват как безпричинно са ги били и колко лоши са органите на реда".

В духа на наложената от няколко „правозащитни", а по-точно казано организации, които основно се занимават със защитата на правата на циганите, започна подгряване на общественото мнение срещу полицаите, извършили акцията в циганското гето на Ихтиман. Заливат ни репортажи, в които разстроени представители на „етноса" обясняват как безпричинно са ги били и колко лоши са органите на реда. Сега тръгна и версия, че нападение над полицията въобще не е имало – тъкмо обратното, те нападнали бедните роми. Явно сами са си нанесли и побоя полицаите, за да имат предтекст да нахлуят в гетото, пише Каракачанов.

Според него от подобни ситуации, като тази в Ихтиман, потърпевши са полицаите, които "отнасяха наказания и дори бяха уволнявани".

Това демотивираше състава и правеше циганските безчинства още по-дръзки и безнаказани. Не и сега, категоричен е той.

Каракачанов заявява, че качеството си на заместник министър-председател по обществен ред и сигурност твърдо застава зад действията на полицията в борбата ѝ с битова престъпност. "Не само в Ихтиман, а и навсякъде, където тя е влязла, за да респектира, да наложи ред и да покаже, че в страната ни съществуват закони и те трябва да се спазват от всички", декларира Каракачанов.

Той напомня за идентичен случай в село Каменар от август миналата година, когато след изнасилване на жена в центъра на Варна, полицията направила рутинна проверка, "а циганите се оплакаха, че са били бити без никакви доказателства – просто хвърлиха поредното обвинение и „правозащитниците" отново извисиха глас".

Но не в защита на пострадалата жена или на българските полицаи, а отново в защита на престъпниците, заключава вицето.

По думите му "това са само два примера, които съвсем не са прецеденти" и припомня, че има пресни случаи за пребити и нападнати с ножове и мачете горски служители в с. Баня и с. Струпец. 

Считам, че всяко подобно посегателство трябва да получи суров отговор. България е длъжна да подкрепи своите полицаи! Криминалният контингент трябва да бъде сложен на мястото му, завършва Красимир Каракачанов.

Три години уседналост в района на училището, не на един и същи адрес, за прием в първи клас

https://offnews.bg//obshtestvo/tri-godini-usednalost-v-rajona-na-uchilishteto-ne-na-edin-i-sashti-ad-674698.html

Три години уседналост в прилежащия район на училището за прием в първи клас към датата на подаване на заявлението, а не на един и същи адрес в квартала, става водещ критерий за класиране на първокласници в София. 

Това предвижда промяна в проекта за наредба, направена след писмените консултации на сайта на Столична община. Аналогично се променят и критериите за класиране във втора и трета група по критерии. 

Промяната е предложена от Вероника Дичева, която мотивира предложението си със следния пример: от 2014 г. до 2017 г. постоянният адрес на детето е бил на ул. „Антон Павлович Чехов“, което е в района на 119 СУ, а през 2018 г. е променен на ул. „Тарас Шевченко“, което също е в района на 119 СУ. По настоящите критерии обаче детето би попаднало в трета група. Ако преминем към уседналост в прилежащия район на училището, детето би попаднало в първа група, което ще е по-коректно, тъй като детето реално има адрес в района на училището над 3 години.

Експертите на общината са приели предложението. Те са се съгласили и с доводите на Костадинка Тотева, че децата от многодетни семейства е редно да попадат в първа група. Това за мен е фактор, съпоставим с фактора "близнаци" и не разбирам защо той не е включен с никаква тежест, пише Тотева. 

Според Проекта на Наредба има 4 допълнителни критерии. Най-много точки - 16, носят батко или кака в същото училище. Кръгли сираци ще получават допълнителни 7 точки, деца с над 50% трайни увреждания - 5 точки, а тези, които са завършили подготвителна група в същото училище - по 3 точки.

Близнаците ще се класират заедно и над утвърдения брой ученици в паралелка, ако поне един от тях е приет.

Депутатът Румен Георгиев и общинският съветник Николай Николов ще проведат приемна за граждани

http://www.cross.bg/nikolov-nikolaii-priemna-1567625.html

/КРОСС/ На 13 февруари, от 15.00 до 17.00 часа, народният представител от „БСП за България" Румен Георгиев и общинският съветник Николай Николов ще бъдат на разположение на софиянци в постоянната приемна на БСП - София на ул. "Леге" №10, етаж 1. Желаещите може да се запишат предварително на телефон 02/987 20 86.    

Виж как посрещнаха президента Радев в Армения (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711998

Виж как посрещнаха президента Радев в Армения (Снимки)Президентът Румен Радев днес и утре е на официално посещение в Армения по покана на своя колега Серж Саркисян. Българският държавен глава и водената от него делегация бяха посрещнати на летище "Звартноц" в Ереван. Основните разговори и срещи са днес в арменската столица, като в присъствието на двамата президенти ще бъдат подписани няколко

Даниел Божилов: Цацаров се превърна в обслужващ придатък на закъсали олигарси

https://frognews.bg/inteviu/daniel-bojilov-tsatsarov-prevarna-obslujvasht-pridatak-zakasali-oligarsti.html

Делян Пеевски чрез меко казано спорни законопроекти се мъчи да си решава лични проблеми. Законопроектът му за медиите вероятно отново ще мине, както мина този за КТБ. И това за пореден път ще стане по линия на неофициализираната коалиция Борисов – Пеевски. Това заяви в интервю за Фрог нюз юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”.

Паметникът Камбаните - почистен и обновен

https://www.actualno.com/sofia/pametnikyt-kambanite-pochisten-i-obnoven-news_659305.html

Архитектурният монумент Камбаните близо до столичния квартал Младост бе обновен по проект на гражданската организация Спаси София в партньорство със Столичната община и нейната Програма Европа 2017 г. Инициативата за облагородяването и популяризирането на монумента и околното парково пространство включи почистване на част от бетонните постаменти, възвръщайки първоначалния им вид; възстановяването на художественото осветление на високия паметник; замяната на старите ламаринени кошчета с нови бет

70-годишна джебчийка сви забравено портмоне в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711912

70-годишна джебчийка сви забравено портмоне в Горна ОряховицаДжебчийска кражба разкриха служители на РУ – Г. Оряховица. В сряда в полицейското управление съдействие е потърсила 73-годишна жена от железничарския град. На униформените тя обяснила, че й липсва портмонето, в което имало 200 лв. и лични документи. От проведените действия по разследването е установено, че извършител на деянието е 70-годишната В.

Как да се наспиваме, но без да спим дълго (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-da-se-naspivame-no-bez-da-spim-dylgo-video-2078088

Ако сте човек на изкуството или практикувате свободна професия, има един алтернативен начин за спане, чрез който спим по-често, но по малко и през останалото време, работим.

Полифазният сън най-често

Принц Хари и Меган Маркъл разкриха тайни около предстоящата сватба

//dariknews.bg/novini/liubopitno/princ-hari-i-megan-markyl-razkriha-tajni-okolo-predstoiashtata-svatba-2078098

Внукът на британската кралица Елизабет Втора принц Хари и годеницата му Меган Маркъл ще преминат с карета по улиците на град Уиндзор, след церемонията по венчаването си на 19 май, за да споделят важния ден с повече

Арестуваха терорист от Ислямска държава във влак

//dariknews.bg/regioni/haskovo/arestuvaha-terorist-ot-isliamska-dyrzhava-vyv-vlak-2078051

Мароканец, който се издирва от Интерпол за „лоялно членство в терористичната организация ИДИЛ”, е задържан от българските власти. Днес състав на Окръжен съд-Хасково ще разгледа искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение.

Мъжът е търс

Мъж си иска парите за винетка заради бракувана кола

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-si-iska-parite-za-vinetka-zaradi-brakuvana-kola-2078099

Собственик на автомобил неочаквано „се сбогува” със законно закупена от него винетка. Причината е пропуск в Закона за пътищата, отбелязва

"Петдесет нюанса освободени" оглави бокс-офис класацията на Северна Америка

https://www.actualno.com/cinema/petdeset-nuansa-osvobodeni-oglavi-boks-ofis-klasacijata-na-severna-amerika-news_659304.html

Еротичният филм "Петдесет нюанса освободени", чиято световна предмиера бе само преди броени дни, оглави бокс-офис класацията на Северна Америка с приходи от 38,8 милиона щатски долара през първия уикенд по екраните. Въпреки този успех световните агенции отбелязват, че приходите от последната част на трилогията "50 нюанса" отстъпват доста от тези на първата част (85,2 милиона долара), както и от 46,6-те милиона долара от втория филм от поредицата. На второ място в бокс-офис

„Фолксваген”, „Мерцедес” и „Опел” втора ръка – най-желани от автоапашите във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368906

12 кражби на моторни превозни средства са регистрирани във варненската полиция от началото на 2018 година досега. Предмет на посегателствата са предимно употребявани автомобили от среден клас. От януари насам преобладават кражбите на автомобили от най-масово използваните в града марки – „Фолксваген”, „Мерцедес” и „Опел”, съобщиха за Moreto.

Събират капачки за бъдеще

https://www.actualno.com/goodnews/sybirat-kapachki-za-bydeshte-news_659303.html

Какво правите с пластмасовите капачки от бутилки? Най-вероятно, както повечето хора, ги хвърляте в боклука. Всъщност, ако ги събирате, може да помогнете на болни деца. На 14-ти април 2018 ще се проведе благотворителната кампания: Капачки за бъдеще vol. 2 от 9:00 до 14:00 на стадион "Васил Левски". Началото беше дадено миналата година от Мартина Йорданова и Лазар Радков, които само в рамките на 3 часа събраха достатъчно капачки, за да закупят и дарят кувьоз на болницата в Червен бряг.

Серена Уилямс загуби първия си официален мач, след като стана майка

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/12/3128133_serena_uiliams_zagubi_purviia_si_oficialen_mach_sled/?ref=rss


Носителката на 23 индивидуални титли от Големия шлем Серена Уилямс претърпя загуба в първия си официален мач, откакто през септември стана майка за пръв път.<br /><br />36-годишната американка и сестра й Винъс Уилямс отстъпиха срещу холандския тандем Лесли Керкхов и Деми Схуурс с 2:6, 3:6 в двубой от световното отборно първенство за жени "Фед къп".<br /><br />Срещата беше без значение за крайния изход, тъй като САЩ вече си бяха осигурили класирането за...

Кола изгоря при пожар в Сандански

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711981

Кола изгоря при пожар в СанданскиЛек автомобил е изгорял при пожар в Сандански. Това съобщиха от ОДМВР - Благоевград. Около 01.50 часа тази сутрин е съобщено за пожар в лек автомобил на ул. „Любен Каравелов“ в град Сандански. Погасен от екип на РСПБЗН - Сандански. Автомобилът е

Какво да очакваме от новите флагмани на Samsung?

https://www.investor.bg/harduer/459/a/kakvo-da-ochakvame-ot-novite-flagmani-na-samsung-255605/

Компанията ще представи новите си ключови устройства в рамките на Мобилния конгрес в Барселона

Иззеха над 5000 къса контрабандни цигари във Великотърновско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711909

Иззеха над 5000 къса контрабандни
цигари във ВеликотърновскоАкцизни стоки без бандерол иззеха служители на РУ – Свищов, Павликени и Елена. В петък в хода на специализирана полицейска операция в Свищов е извършена проверка на жилище в града, обитавано от 61-годишния Б. А. В жилището са намерени и иззети 1040 къса цигари от различни марки. Същия ден при проверка в жилище в с.

За какво предупреждава кашлицата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6711958

За какво предупреждава кашлицатаАко от време на време прокашляте или прочиствате гърлото си, това е съвсем в реда на нещата. Но ако ви се стори, че от доста време изпитвате този дискомфорт, може би не е лошо да обърнете внимание на тези симптоми. Според причинителя на заболяването Кашлица след простуда и вирусни заболявания се предизвиква от възпаление на задната стена на

Скиор издъхна на писта в Пампорово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711939

Скиор издъхна на писта в Пампорово49- годишен мъж от Пловдив издъхна на писта в Пампорово. Очевидци са подали сигнал на тел. 112 за това, че на зелена ски писта "Снежанка- 6" има човек, на който му прилошало и паднал. Свилен Каменски се строполил на пистата без да има досег с друг скиори или някакво друго препятствие. Незабавно на място му е оказана помощ от ПСС – Пампорово,

Условна присъда за варненски "бизнесмен", източвал милиони с куха фирма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711933

Условна присъда за варненски "бизнесмен", източвал милиони с куха фирмаВарненски "бизнесмен" получи условна присъда за източени милиони чрез ДДС. 34-годишният Николай Николов трябва да плати на държавата чрез Министерството на финансите обезщетение за причинени имуществени вреди в размер на 4 544 975 лева, ведно със законната лихва, разноските по делото, както и държавна такса върху уважения граждански иск в размер

Добре изглеждащ мъж или Ким Ир Сен? (ВИДЕО)

http://clubz.bg/64114-dobre_izglejdasht_myj_ili_kim_ir_sen_video

Прочутият отбор от мажоретки на Северна Корея се оказа в центъра на скандал заради маските, които момичетата слагаха по време на женски хокеен мач на олимпиадата. Според южнокорейски медии лицето на маската твърде много прилича на Ким Ир Сен, първият вожд на Северна Корея и дядо на сегашния лидер Ким Чен Ун, съобщава Би би Си.

По-консервативните среди в Южна Корея определиха това като груб опит за пропаганда по време на игрите. Властите в Сеул се опитаха да омаловажат инцидента. Според тях снимката е на "добре изглеждаш мъж".

Мажоретките на Пхенян, които някои наричат Ангелите на Ким, подгряваха обединения корейски отбор в мач срещу Швейцария. Корейките го загубиха с 0-8. На него присъстваха много високопоставени гости, вкл. и сестрата на Ким. 

Притесненията, че Севера може да използва игрите за пропаганда и за да поизлъска международния си имидж, са постоянна тема в южнокорейските медии от началото на олимпиадата в Пьончан.

От Министерството на обединението в Сеул побързаха да отрекат тези опасения.

"След като се консултирахме с представител на Северна Корея на място, беше потвърдено, че не става дума за нещо подобно", се казва в официално съобщение от ведомството.

Това бил образът на "добре изглеждащ мъж", като момичетата слагат маската, когато пеят мъжката партия в популярна любовна севернокорейска песен, обясниха оттам. 

Протести срещу участието на Северна Корея в игрите съпътстват олимпиадата. На портрета:Ким Чен Ун.

Според други едва ли севернокорейците ще използват по такъв лековат начин образа на Ким Ир Сен, който е със статут почти на божество в родината си.

"Като се има предвид системата и културата на Северна Корея, не е възможно да се използвали образа на Ким Ир Сен, за да окуражават отбора си", каза говорител на управляващата Демократическа партия.

Опозицията в Южна Корея обаче не прие тези обяснение като според тях било ясно, че става дума за младия Ким Ир Сен. "Дори косата е същата", казват критиците.

Ким Ир Сен. Снимка Уикипедия

Иван Юруков се присъединява към „Като две капки вода“

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-kato-dve-kapki-voda/ivan-iurukov-se-prisyediniava-kym-kato-dve-kapki-voda-6079217

Обуването на чорапогащник и подготовката за женски образ ще бъде най-голямото предизвикателство за актьора по време на култовото шоу

10-километров астероид предизвикал много земетресения преди 65 милиона години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711934

10-километров астероид предизвикал много земетресения преди 65 милиона години
Падането на 10-километров астероид на днешната територия на Мексико е предизвикало взрив с мощност 100 милиона мегатона и е станало причина магма да бликне през разломи в земната кора и 100 000 години да има земетресения, съобщи Лайф, цитиран от БТА.  Американски учени изследваха данни за древни слоеве на морското дъно и заключиха,

Лавров: Отстраняването на Русия от олимпиадата е оркестрирано от САЩ

https://frognews.bg/svqt/lavrov-otstraniavaneto-rusiia-olimpiadata-orkestrirano-sasht.html

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че отстраняването на страната му от зимните олимпийски игри в Пьончан, Южна Корея, заради допинг скандал е оркестрирано от Съединените щати, защото американските спортисти вече не могат да побеждават в честно съревнование руските.

Зъболекарите искат повече от три "безплатни" пломби

http://clubz.bg/64113-zybolekarite_iskat_poveche_ot_tri_bezplatni_plombi

Сдружението на българските зъболекари настоява държавата да финансира напълно денталното лечение на деца, бременни и спешни случаи. Това идва в навечерието на Националния рамков договор за 2018 г., който трябва да се сключи с Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Новите финансови правила трябва да действат от 1 април т.г.

В момента бюджетът плаща едва три процедури при стоматолог - три пломби, един преглед и две пломби или три лечения на зъби, според конкретните нужди на пациента. Допреди година процедурите бяха две.

Според сдружението това, което се отделя от бюджета на НЗОК, е крайно недостатъчно и заради това хората търсят помощ едва когато зъбите им са вече за вадене. Годишно по това перо се харчат около 157 млн. лева и пациентите недоволстват от минималните услуги, които се финансират от здравната каса, каза д-р Анатолий Кънев, председател на сдружението.

"Това е причината пациентите да не се лекуват навреме и да търсят дентална помощ, когато вече се налага вадене на зъб", посочва Кънев.

От сдружението настояват и общината да осигури помещения за два кабинета, в които да се работи безплатно със спешни случаи и с хора в неравностойно положение. По думите на д-р Кънев сдружението настоява пред общината за такива кабинети вече четвърта година, но е получило отказ, а предложението на СБЗ е в тези кабинети лекарите да работят безплатно.

Няма яснота още какви ще са новите правила и процедури за работа на лечебните заведения с НЗОК, каквито обеща зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева и шеф на надзора на касата в края на януари.

"Едната посока е правилата и процедурите, които ще определим за работа на изпълнителите на медицинска помощ през настоящата година и сме започнали да мислим по този въпрос, както във връзка с текстове в рамковия договор, така и с допълнителни изисквания към лечебните заведения, които ще сключат договор с касата през 2018 г.", казва Начева. 

Отношенията на САЩ с Турция са пред скъсване, обяви Чавушоглу

http://clubz.bg/64112-otnosheniqta_na_sasht_s_turciq_sa_pred_skysvane_obqvi_chavushoglu

Отношенията между САЩ и Турция са пред скъсване, обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу само ден преди визитата в Анкара на колегата му от САЩ Рекс Тилърсън, предаде в. "Хюриет".

"Отношенията между САЩ и Турция са в много критична точка. Или ще ги оправим сега или те напълно ще се скъсат", заяви дипломат номер 1 на Турция в Истанбул пред журналисти.

И продължи с критика към Щатите.

"Искаме конкретни стъпки от Вашингтон. Изгубеното доверие трябва да бъде възстановено. Вината за липсата на доверие е у САЩ", коментира той.

Според него Щатите продължават да подкрепят кюрдите в Сирия под предлог, че се борят с джихадистите от "Ислямска държава". Вашингтон продължава да подкрепя "терористичните групи от ПКК", подчерта Чавушоглу.

Срещу политиката на САЩ в Сирия буквално изригна и председателят на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели буквално изригна срещу сегашната политика и действия на САЩ в Сирия, предаде "Фокус".

 "Казвам го пределно ясно и откровено. В момента срещу турската нация, САЩ са на страната на Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди, на тяхната Партия на демократичното единство (ПДЕ), както и на Кюрдската работническа партия (ПКК). Ако Вашингтон не направи завой от тази "грешка", ако продължава подкрепата си за провокациите, тормоза и терора – тогава определението за тях ще бъде "враждебно". Вече ще възприемаме САЩ като наш "враг", без съмнение имаме пълните основания за това", посочва лидерът на турските националисти. 

Днес стана известно и, че извънредното положение в Турция ще остане до изборите догодина.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че извънредното положение в страната ще продължи чак до едновременните общи и президентски избори на 3 ноември 2019-та, пише вестник „Джумхуриет”, цитиран от "Фокус". Поводът за твърдението му са разговорите за коалиционно споразумение с Партията на щастието (ПЩ) със сегашен лидер Темел Карамоллаоглу. По този начин са прекратени и попарени каквито и да е очаквания, че извършеното през януари т.г. пето поредно удължаване на срока на извънредното положение в Турция ще бъде последното.

По повод искането на Темел Карамоллаоглу за прекратяване на извънредното положение, Ердоган му е отговорил лаконично:

"Има нужда, то ще бъде продължено". 

За разлика от ПСР и от Партията на националистическото движение (ПНД), всички други политически партии в Турция често и постоянно се обявяват против извънредното положение и управлението с президентски укази. През януари след въпросното пето поредно удължаване на извънредното положение, бившият 11-ти турски президент Абдуллах Гюл също изрази надежда, че то ще бъде последното и по този начин се нареди сред противниците на продължаващата ненормална обстановка в Турция, пише още "Джумхуриет".

Предстои учредяването на Национален инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война

http://www.cross.bg/suyuz-bulgarskite-akademiya-1567624.html

/КРОСС/ Предстои учредяването на Национален инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. и възстановяването на българската държавност. Инициативата е под патронажа на държавния глава Румен Радев. Съпредседатели са проф. Андрей Пантев, член-академик на Световната академия „Платон" и акад. Юлиан Ревалски, председател на Българска академия на науките. Ето и пълният списък на поканените за учредяване на Национален инициативен комитет: проф. Валентина Аврамова - Дружество на русистите в БългарияАлександър Александров - космонавтдоц. Красимира Александрова - Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий"д-р Тодор Анастасов - Съюз на ветераните от войнитеНиколина Ангелкова - Министерство на туризмаген. майор Груди Ангелов - Военна академия „Г. С. Раковски"Боян Ангелов - Съюз на българските писателиТома Андонов - историкВяра Анкова - Българска национална телевизиядоц. Милко Аспарухов - Военно-исторически музей Плевен арх. Георги Бакалов - Съюз на българските архитектиБоил Банов - Министерство на културатапроф. Снежана Барова - музикантХристо Белоев - Общински съвет в РусеЕмил Бехар - ръководител сектор „Масово политическа дейност" на БСПпроф. Христо Бонджолов - Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий"ген

Столична община дава 40 млн. лв. за ремонт на релсовия път на трамвай 5

https://www.actualno.com/sofia/stolichna-obshtina-dava-40-mln-lv-za-remont-na-relsovija-pyt-na-tramvaj-5-news_659301.html

Столична община обяви конкурс за реконструкция на трамвайният релсов път по бул. "Цар Борис III" – от трамвайно ухо "Княжево" до Съдебната палата, с обща дължина от 16 км. Извън обхвата на търга са участъците на пл. "Руски паметник" и кръстовището на бул. "Цар Борис III" и бул. "Гоце Делчев". Кандидатите за ремонта следва да са реализирали минимален оборот от подобни дейности в размер на 40 млн. лв. през последните три финансови години

Задържаха 27-годишен за нападение над полицай в Смолянско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711914

Задържаха 27-годишен за нападение над полицай в Смолянско27-годишен мъж е задържан за нападение на полицейски служител. Това съобщиха от ОДМВР - Смолян. На 10 февруари в РУ - Златоград е започнато бързо производство срещу лице с инициали В.З.Б. на 27 години от град Неделино, който на 10 февруари около 02.45 часа в Златоград, пред нощен клуб "Здравец", при възникнало нарушение на обществения ред е

Малко над 15 хиляди ученици се обучават вкъщи

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/02/12/3128127_malko_nad_15_hiliadi_uchenici_se_obuchavat_vkushti/?ref=rss


Малко над 15 хиляди ученици се обучават в самостоятелна форма, т.е. у дома, съобщава в. "Сега". Това прави около 2% от общо 717-те хиляди ученици в страната. През миналата година в самостоятелна форма са се образовали 20 хил. ученици, или близо 3%.<br /><br />Изданието отбелязва, че по новия закон, който влезе в сила от 2016 г., на практика всяко дете може да се образова у дома. По данни на Министерството на образованието и науката (МОН) учениците в самостоятелната форма...

Обещаха на руснаците да не вдигат минималната цена на водката до края на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=368894

Правителството на Руската федерация не планира да повишава минималната цена на дребно на водката, съобщи в интервю за Российская газета вицепремиерът Александър Хлопонин. "Засега не планираме да увеличаваме минималната цена на дребно, през тази година пред нас не стои такава задача.

Борисов посреща Орбан и Курц в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711921

Борисов посреща Орбан и Курц в СофияНа 19 февруари (понеделник) и 20 февруари (вторник) на посещения в София пристигат Виктор Орбан, министър председател на Унгария, и Себастиан Курц, канцлер на Австрия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Борисов и Орбан се срещнаха последно в Будапеща в края на миналата

Пипнаха 36-годишен от Златарица, дирен от Франция с европейска заповед за арест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711899

Пипнаха 36-годишен от Златарица, дирен 
от Франция с европейска заповед за арест36-годишен мъж от Златарица, обявен за международно издирване, установиха служители на РУ – Елена, съобщиха от полицията в Търново. В петък в Златарица е установен П. В. В хода на извършената проверка е установено, че мъжът се издирва от 7 февруари тази година от Франция с Европейска заповед за арест. П. В. е задържан с полицейска мярка за 24 часа.

10% от училищата са без медицински сестри

https://frognews.bg/novini/10procenta-uchilishtata-bez-meditsinski-sestri.html

В около 10 на сто от училища в страната няма назначени медицински сестри. Една пета от учебните заведения са сключили договори с медицински лица, които работят едновременно в 2-3 училища и детски градини по график и в тях няма целодневни медицински грижи, съобщи националното радио.

7,5 млрд. лева приходи в България за US централите за 10 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711363

7,5 млрд. лева приходи в България  за US централите за 10 г.Държавата преговаря за прекратяване на договорите за двата теца Над 7,5 млрд. лв. са приходите в България на американските централи за 10 години. Като се знае, че основно те са от продажба по преференциални цени на тока им, излиза, че българите - бизнесът и домакинствата, са платили тези пари. Приходите на “Ей И Ес 3С Марица Изток 1”,

Видева: Конвенцията надгражда закони и пази повече жертвите

http://dnes.dir.bg/news/diana-konventzia-istanbulscata-conventzia-istanbulska-videva-26874951

Целта на конвенцията е защита на всички уязвими групи от насилие, твърди Дияна Видева.

Колко харчим за Свети Валентин?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6711895

Колко харчим за Свети Валентин?Харчим милиони за подаръци и пътувания за Свети Валентин, разказва NOVA. По данни на търговците за подаръци средно ще похарчим между 60 и 120 лева. По-големи са разходите, ако решим да организираме романтично пътуване – средно 220 лв. За празника влюбените залагат предимно на класиката – цветя, бижута, шоколад, плюшени играчки,

Австрийският вицеканцлер отрече да е наричал Косово "съставна част от Сърбия"

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/12/3128099_avstriiskiiat_vicekancler_otreche_da_e_narichal_kosovo/?ref=rss


Интервю на вицеканцлера на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе, в което той казва, че Косово "несъмнено е съставна част от Сърбия", предизвика политическа буря във Виена и се наложи екипът на Щрахе да се разграничи от текста, а предложеният от партията му външен министър Карин Кнайсл - от позицията.<br /><br />Пред австрийското радио и телевизия говорителят на вицеканцлера Мартин Глир обяви, че в интервюто за сръбския в. "Политика" той не е нарекъл Косово "част от...

Баба от Свищов даде 2500 лева и злато на ало измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711886

Баба от Свищов даде 2500 лева и злато на ало измамнициСлужители на Районното управление  в Свищов разследват телефонна измама на 77-годишна жена от крайдунавския град. Извършителите използвали  добре познатия сценарий «съдействие при задържане на телефонни измамници» . Те убедили бабата да им остави наличните си пари и измъкнали от потърпевшата 2 500 лв. и златни накити.

Първа конференция на българските училища в Германия. Резултати и решения

http://www.eurochicago.com/2018/02/konferentzia/

На 3-ти и 4-ти февруари във Франкфурт на Майн се проведе Първата конференция на българските училища в Германия. Конференцията бе организирана от Българското училище „Васил Левски“ във Франкфурт на Майн и Асоциацията на българските училища в чужбина, с любезното съдействие на Консулството на Р. България във Франкфурт. Организаторите на Конференцията си бяха поставили за цел да обединят усилията на българските училища в чужбина, и по-специално в Германия, в запазването и популяризирането на българския език и култура, в синхрон с държавната политиката на Р. България в тази насока. В работата на конференцията взеха участие представители на 19 училища от Германия и на 10 училища от Австрия, Великобритания, Франция, Холандия, Испания, Унгария и Кипър.

В около 10% от училищата в страната няма назначени медицински сестри

http://www.mediapool.bg/v-okolo-10-ot-uchilishtata-v-stranata-nyama-naznacheni-meditsinski-sestri-news275418.html

В около 10 на сто от училища в страната няма назначени медицински сестри, съобщи БНР. Една пета от учебните заведения са сключили договори с медицински лица, които работят едновременно в 2-3 училища и детски градини по график и в тях няма целодневни медицински грижи. Наличието на здравни кабинети е регламентирано в Закона за здравето. Според нормативната уредба медицинските специалисти в училищата работят по договор, сключен с кмета на съответната община. Финансирането се извършва със средства от общинските бюджети. Теодора Дачева, зам.-изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, посочи, че 80-90% от училищата и детските градини са осигурени с медицински специалисти. "Липсата е най-вече в малките населени места и малките, като големина, заведения. Практиката по тези е, че един медицински специалист обслужва няколко заведения, което естествено не позволява той да е през цялото време в едно заведение на разположение на децата. Имаме голям проблем с липсата на кадри в малките населени места. Проблемът вече се пренася и в големите градове по отношение на липсата на медицински сестри, основно, какво да говорим за малките – където почти изцяло липсват на места", коментира тя. Дачева допълни, че общините предлагат редица социални придобивки, включително се предлагат безплатни квартири и други облекчения, за да ги привлекат медицински персонал на работа, но не навсякъде това има успех. Там, където няма такъв медицинска сестра, се полагат усилия да се обучи персонала поне на умения за оказване на първа спешна медицинска помощ, докато се включи здравната система, добави тя. По думите й лекарите в училищата са много малко, защото заплащането не отговаря на квалификацията им, а и освен това нямат да има поле за развитие. Дачева каза още, че се работи по актуализиране на Наредба 3 на Министерството на здравеопазването, която е много остаряла. Средствата за медицинско обслужване в здравен кабинет се определят по стандарт на база на брой дете и ученик в детските градини и училищата. За тази година в бюджета са предвидени над 48 милиона лева, съобщиха за БНР от Министерството на финансите. Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова посочи, че във всяко училище, в което има над 800 ученици, е абсолютно задължително да има медицинско лице. За малките училища едно медисинско лице може да обслужва няколко училища или да се използва лекаря в амбулаторията за първична медицинска помощ, добави тя. "По наши данни в 2013 училища има медицинско лице. Нашата визия е за пълноценна медицинска помощ в училищата. Ние сме в добър контакт с Министерството на здравеопазването. Грижата за тези здравни кабинети е споделена", каза Михайлова. 

В около 10% от училища в страната няма назначени медицински сестри

http://www.mediapool.bg/v-okolo-10-ot-uchilishta-v-stranata-nyama-naznacheni-meditsinski-sestri-news275418.html

В около 10 на сто от училища в страната няма назначени медицински сестри, съобщи БНР. Една пета от учебните заведения са сключили договори с медицински лица, които работят едновременно в 2-3 училища и детски градини по график и в тях няма целодневни медицински грижи. Наличието на здравни кабинети е регламентирано в Закона за здравето. Според нормативната уредба медицинските специалисти в училищата работят по договор, сключен с кмета на съответната община. Финансирането се извършва със средства от общинските бюджети. Теодора Дачева, зам.-изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, посочи, че 80-90% от училищата и детските градини са осигурени с медицински специалисти. "Липсата е най-вече в малките населени места и малките, като големина, заведения. Практиката по тези е, че един медицински специалист обслужва няколко заведения, което естествено не позволява той да е през цялото време в едно заведение на разположение на децата. Имаме голям проблем с липсата на кадри в малките населени места. Проблемът вече се пренася и в големите градове по отношение на липсата на медицински сестри, основно, какво да говорим за малките – където почти изцяло липсват на места", коментира тя. Дачева допълни, че общините предлагат редица социални придобивки, включително се предлагат безплатни квартири и други облекчения, за да ги привлекат медицински персонал на работа, но не навсякъде това има успех. Там, където няма такъв медицинска сестра, се полагат усилия да се обучи персонала поне на умения за оказване на първа спешна медицинска помощ, докато се включи здравната система, добави тя. По думите й лекарите в училищата са много малко, защото заплащането не отговаря на квалификацията им, а и освен това нямат да има поле за развитие. Дачева каза още, че се работи по актуализиране на Наредба 3 на Министерството на здравеопазването, която е много остаряла. Средствата за медицинско обслужване в здравен кабинет се определят по стандарт на база на брой дете и ученик в детските градини и училищата. За тази година в бюджета са предвидени над 48 милиона лева, съобщиха за БНР от Министерството на финансите. Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова посочи, че във всяко училище, в което има над 800 ученици, е абсолютно задължително да има медицинско лице. За малките училища едно медисинско лице може да обслужва няколко училища или да се използва лекаря в амбулаторията за първична медицинска помощ, добави тя. "По наши данни в 2013 училища има медицинско лице. Нашата визия е за пълноценна медицинска помощ в училищата. Ние сме в добър контакт с Министерството на здравеопазването. Грижата за тези здравни кабинети е споделена", каза Михайлова. 

БДЖ не трупат нови задължения, а ги намаляват, обяви директорът на холдинга

http://econ.bg/Новини/БДЖ-не-трупат-нови-задължения-а-ги-намаляват-обяви-директорът-на-холдинга_l.a_i.757753_at.1.html

Начинът, по който се управлява, обективно се вижда от резултатите на дружеството, ние го извадихме от фалит. В края на 2009 г. не можеха да се плащат...

Кола блъсна 74-годишна пешеходка в Сандански

https://www.24chasa.bg/region/article/6711896

Кола блъсна 74-годишна пешеходка в Сандански74-годишна пешеходка е блъсната от лек автомобил в Сандански. Това съобщиха от ОДМВР - Благоевград. Инцидентът е станал около 11.30 часа на 10 февруари 2018 г. на ул. „Пирин“ в Сандански. Правоспособният водач на лек автомобил „Опел Астра“ с инициали К. З. (на 74 г.) при движение на заден ход не пропуска движеща се 74-годишна жена,

Ремонтът на булевард „Приморски“ върви по график

http://www.barometar.net/90415/

„Ремонтът на бул. „Приморски“ върви по график. В момента извършваме подмяна на подземните комуникации.“ – информира кметът на Варна, Иван Портних. „Проектът предвижда нова пътната настилка, изграждане на нови бордюри и тротоари, подмяна на улично осветление и поставяне на вертикална пътна сигнализация и маркировка. Важно е да решим проблема с водите, които се събират край […]

Азиатските борси се възползваха от успокоението на Wall Street

https://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-borsi-se-vyzpolzvaha-ot-uspokoenieto-na-wall-street-255604/

Регионалният индекс MSCI Asia-Pacific се покачи с 1%, след като през миналата седмица претърпя поражение от 7,3%

Лукарски: Патриотите си изиграват картите в коалицията по-добре от Реформаторския блок

https://offnews.bg//politika/lukarski-patriotite-si-izigravat-kartite-v-koalitciata-po-dobre-ot-re-674692.html

"Патриотите доста добре си изиграват картите в тази коалиция. Доста по-добре от колкото ние от Реформаторския блок, може би малко наивно и по-идеалистично подхождахме. Мисля, че няма да се стигне до предсрочни избори."

Така лидерът на СДС Божидар Лукарски коментира думите на Волен Сидеров и Красимир Каракачанов, че ако парламентът ратифицира Истанбулската конвенция, правителството пада. 

"Учудва ме това, че партия, която винаги е защитавала десни консервативни ценности, а именно ДСБ, няма позиция по конвенцията. Очаквах да имат такава позиция, сходна с нашата, особено по отношение на спорните текстове, свързани с т. нар. понятие „социален пол”, посочи Лукарски и допълни, че позицията на СДС е твърдо срещу определени текстове в Истанбулската конвенция, тъй като те противоречат на вековни български ценности.

Божидар Лукарски отхвърли трърденията, че СДС готви общи политически действия с НФСБ:

"Не сме водили разговори с НФСБ, с Валери Симеонов не сме обсъждали каквито и да били общи политически стъпки. С него съм говорил многократно напоследък, но сме обсъждали само теми, свързани с общото обитаване на сградата на ул. „Раковски”. Имаме доста добра комуникация с Валери Симеонов, но само на такова ниво". 

На въпрос как се справя кабинетът "Борисов 3", лидерът на СДС каза, че във вътрешнополитически план има доста трески за дялане и доста неща, на които трябва да се обърне внимание и не вървят. Той даде пример с "тоталния блокаж на еврофондовете".

"Причина за това не е ресорният вицепремиер, работил съм с него и знам, че работи добре. Доста от министрите в сегашното правителство не са достатъчно добре подготвени", категоричен бе Божидар Лукарски. 

Забрана за палене на гуми по Сирни заговезни във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=368904

Забрана за палене на гуми, пластмаси, смоли и петролни продукти, издаде дни преди „Сирни заговезни“, кметът на град Дългопол във Варненско – Георги Георгиев, научи Moreto.net. Навръх празника, който тази година се пада на 18 февруари, ще е забранено още изгарянето на всякакви материали, вещества и химикали, създаващи предпоставки за замърсяване на околната среда.

Кюстендилец преби жена си и нейни приятелки, отнесе акт за "нарушаване на обществения ред"

https://www.actualno.com/crime/kustendilec-prebi-jena-si-i-nejni-prijatelki-otnese-akt-za-narushavane-na-obshtestvenija-red-news_659294.html

39-годишен мъж е задържан в края на миналата седмица в ареста на РУ Кюстендил за това, че нанесъл побой на съпругата си и нейни приятелки. Престъплението е класифицирано като нарушение на обществения ред, предаде DenNews. За него извършителят е санкциониран с акт по Указа за борба с дребното хулиганство.

Убити ли са наистина руски войници в Сирия от американци?

http://clubz.bg/64111-ubiti_li_sa_naistina_ruski_vojnici_v_siriq_ot_amerikanci

Сред правителствените сили в Сирия, по които САЩ нанесоха въздушен удар на 7 февруари, е имало руски наемници. Това съобщиха на 9 февруари източници от Пентагона, цитирани от телевизия Си Би Ес.

Ако руснаците наистина са сред жертвите, това ще бъде първият подобен случай в арабската република.

До този момент Пентагонът няма данни дали има убити руски военнослужещи.

Медиите в Русия през уикенда съобщиха, че при атаката са убити 200 или дори повече наемници. При това сраженията са били не само на 7 февруари, а са се водили три дни - до 9 февруари. И жертвите са дадени в последния ден.

Убитите са от Частната военна компания (ЧВК) на Вагнер (неофициално название на компанията, действаща на територията на Украйна и Сирия). За нейното съществуване пръв през 2016 г. разкри петербургският опозиционен сайт "Фонтанка".

А според друг опозиционен сайт - "Русский мир-Другая Россия", загиналите са 600.

Какво знаем дотук

Според съобщенията от световните агенции най-малко 100 войници от армията на Башар Асад бяха убити при атака от въздуха на 7 февруари. Операцията бе отбранителна. Военните бяха ударени, след като нападнаха централата на Сирийските демократични сили (СДС), в които доминират кюрдите. В това време там имало американски военни съветници. Инцидентът стана в източната сирийска провинция Дейр аз Зур.

От Пентагона обаче не смятат, че руснаците са целели американците. Според тях наемниците са се опитвали да завземат намиращо се наблизо петролно находище.

СДС, които са подкрепяни от САЩ и са подпомогнати от международната западна коалиция, се сражават срещу "Ислямска държава" източно от река Ефрат.

Американският въздушен удар срещу правителствените сирийски сили на 7 февруари е нещо твърде необичайно. Тези сили действат обикновено от другата страна на Ефрат.

А какво всъщност се е случило?

Сблъсъкът в Дейр аз Зур е между армията на САЩ и три роти руски военнослужещи с неопределен статут. Това пише аналитичният сайт "Каспаров.Ру", основател от опозиционера и бивш световен шампион по шахмат Гари Каспаров. Изданието нарича случилото се "първите боеве от Третата световна война". Думите са на публициста Тигран Хзмалян.

Всъщност съветски пилоти са участвали в боеве срещу американските ВВС в Корея през 50-те и във Виетнам през 60-те и 70-те г. на ХХ век. Москва отричаше да е замесена и летците й се маскираха като азиатци, а безсмъртният руски фолклор роди песните за пилота Ли Си Цин (китайско звучене на руската фамилия Лисицин - б.р.). Но днешните "интернационалисти" не пеят "Гренада" - съветската песен за испанската Гражданска война, нито воюват, за да дадат на селяните земята в Дейр аз Зур. Те проливат своята и чуждата кръв за държанти пари и петрол, обещан от Башар Асад на путинските олигарси. Именно за това се е водила нощната битка за петролното находище източно от Дейр аз Зур, посочва сайтът.

Русия е изпратила на сигурна смърт своите наемници, продължава "Каспаров.Ру". Подобно на "зелените човечета", превзели Крим през 2014 г., бойците от ЧВК на Вагнер също нямат отличителни знаци по униформите си. Въпреки това преди контраудара в Дейр аз Зур американските и кюрдските командири се свързали пряко с руското военно командване в Сирия, за да го предупредят за предстоящия удар по групата правителствени сили, превзели централата на СДС.

И точно тук военните хитрости преминават в държавна подлост. В началото от Москва отказали да признаят пратените в Дейр аз Зур наемници за свои. Това вкарало трите роти руски наемници в месомелачката на Дейр аз Зур.

Убитите руски военнослужещи не са 200, а 600, твърди сайтът "Русский мир-Другая Россия".

Пред изданието генерал Хасан - командващ СДС в този регион, споделя, че лично е звъннал на руски офицер за свръзка в Дейр аз Зур. Генералът имал информация за готвената атака срещу централата на СДС от силите на Асад. И се надявал руснаците да я спрат.

"Казахме, че върви някакво движение и че не бихме искали да атакуваме участниците в тезди действия. Те (руснаците - б.р.) не приеха предложението ни, отричаха всичко и казваха, че нищо не се случва", заяви Хасан.

А какво е станало - най-добра картина дават публикуваните от изданието прихванати разговори за трагедията край Дейр аз Зур. (Преводът е с малки съкращения, като за неприличните изрази са използвани възможно по-меки думи. Можете да прочетете оригинала ТУК.)

Глас 1:

"Навряха ги на майната им. В едната рота пратиха на майната им 200 души наведнъж, в другата - 10 души, а в третата - не знам, но и там яко са трепали. С други думи, три роти пострадаха. Имаше пиндоси (обидно название за американците - б.р.), първо обстрелваха с артилерия, мамка им, после вдигнаха 4 хеликоптера, да ги... и стреляха от едрокалибрени картечници. Нае... ха ги всичките, нашите освен автомати, мамка му, изобщо нямаха нищо, да не говорим за ПЗРК (преносим зенитно-ракетен комплекс - б.р.). Изтребиха ги, спретнаха им там ад и пиндосите конкретно и ясно знаеха, че това сме ние, руснаците. Нашите отиваха да превземат завода, а те там си стояха. Получихме х..“

Глас 2:

"Гледай, брато. Там има 127 убити - само пета рота. Втора фактически е непокътната. Пета е унищожена цялата, разкатаха ги с авиация, хеликоптери, артилерия. Кюрдите и американците тръгнаха срещу тях, момчетата нямаха никакъв шанс..."

Глас 3:

"Построили са се в колона, триста метра са им оставали до позициите. Онези вдигнали американското знаме и започнали да ги ш...ат яко с артилерия, а след това долетели хеликоптерите и започнали да ш...ат всички. Общо 215 са "товар 200" (кодово название на убитите военнослужещи, под което ковчезите с останките им биват връщани в родината - б.р.). Нашите на какво изобщо са се надявали? Че ония сами ще се нае...т ли? Че ще се уплашат?.."

Глас 4:

"Казват, че от техниката е оцелял само един танк и една бойна разузнавателна патрулна машина, а всичко останало е унищожено наведнъж в първите минути на боя."

Скиор почина на писта в Пампорово

http://dnes.dir.bg/news/pista-pamporovo-skior-26874877

49-годишен скиор от Пловдив е починал вчера на писта в курорта Пампорово, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Смолян.

Разследват за хулиганство селски биячи, счупили носа на мъж в с. Павел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711882

Разследват за хулиганство селски биячи,
счупили носа на мъж в с. ПавелДосъдебно производство за хулиганство е започнато в РУ – Полски Тръмбеш срещу двама мъже от с. Павел. В събота в 21,25 ч. в полицейското управление в Полски Тръмбеш е получен сигнал от 35-годишна жена от с. Павел. Тя обяснила, че безпричинно няколко мъже са нанесли побой на нея и мъжа, с когото живеела на семейни начала.

Основателят на Инстаграм ни учи как да спрем да отлагаме

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/osnovateliat-na-instagram-ni-uchi-kak-da-sprem-da-otlagame-6079220

Младият милиардер е открил начин как да надхитри себе си, когато желанието да отложи нещо е твърде силно

Почти 7% повече нощувки в места за настаняване 3 звезди

http://www.cross.bg/nastanyavane-dekemvri-zvezdi-1567623.html

/КРОСС/ През декември 2017 г. в страната са функционирали 1 946 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване (табл. 1 от приложението). Броят на стаите в тях е 57.5 хил., а на леглата - 116.6 хиляди. В сравнение с декември 2016 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 0.4%, а на леглата в тях намалява с 0.1%. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през декември 2017 г., е 833.3 хил., или с 3.1% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение на нощувките (с 6.8%) се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди. През декември 2017 г. в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 71.3% от общия брой нощувки на чужди граждани и 39.0% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 20.9% от нощувките на чужди граждани и 30.4% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 7.8 и 30.6%. Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през декември 2017 г. се увеличава с 2.7% в сравнение със същия месец на 2016 г. и достига 430.4 хил., като е регистрирано увеличение с 11.1% при чужденците и намаление с 0.1% при българите. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през декември 2017 г., са 313.7 хил. и са реализирали средно по 1.8 нощувки. Чуждите граждани са 116.7 хил., като 71

Турция: Армията ни е унищожила над 1300 терористи по време на операцията в Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711891

Турция: Армията ни е унищожила над 1300 терористи по време на операцията в АфринВъоръжените сили на Турция неутрализираха над 1369 терористи в рамките на операция "Маслинова клонка" в района на Африн в Северна Сирия, се казва в разпространено днес съобщение на турския генерален щаб, предаде ТАСС. Армията съобщи, че през последния ден е унищожила в рамките на операция "Маслинова клонка" в Африн още 103-ма терористи от отрядите

Зъболекари настояват държавата да финансира лечението на деца, бременни и спешни случаи

http://www.mediapool.bg/zabolekari-nastoyavat-darzhavata-da-finansira-lechenieto-na-detsa-bremenni-i-speshni-sluchai-news275417.html

Държавата да финансира напълно денталното лечение на деца, бременни и спешни случаи. За това настояха в понеделник представители на Сдружението на българските зъболекари, съобщи БТА. Към момента НЗОК отделя за дентална помощ годишно 157 млн. лв., което е крайно недостатъчно, а хората недоволстват от минималните услуги, които се финансират от нея, каза д-р Анатолий Кънев, председател на сдружението. По думите му това е причината пациентите да не се лекуват и да търсят дентална помощ, когато вече се налага вадене на зъб. От сдружението искат общината да осигури помещения за два кабинета, като в единия ще се обслужват спешните случаи, а в другия - хора в неравностойно положение. По думите на д-р Кънев сдружението настоява пред общината за кабинетите вече четвърта година, но е получило отказ. В тези кабинети ние ще работим безплатно, подчерта той. Д-р Кънев каза още, че лекарите по дентална медицина трябва да се лицензират на всеки пет години от лицензиращ орган, определен от държавата. По думите му има проблеми и във възможността за специализация на младите лекари по дентална медицина, както и липсата на места за специализанти. Сдружението на българските зъболекари е наградило д-р Юрий Василев от Тутракан с приза "Зъболекар на годината".  

Слънцето ще стане по-студено и мрачно до 2050 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711871

Слънцето ще стане по-студено и мрачно до 2050 година
Слънцето ще стане по-студено и мрачно до 2050 година. Това прогнозират астрономи от Калифорнийския университет в Сан Диего, цитирани от Phys.org и Astrophysical Journal Letters. Според учените тези изменения ще бъдат резултат на "големия минимум" на слънчевата активност - периодично събитие, по време на което слънчевата активност намалява,

Airbus среща нови трудности

https://www.investor.bg/evropa/334/a/airbus-sreshta-novi-trudnosti-255595/

Концернът откри нови проблеми с двигателите на A 320 neo, а трябва да плати и глоба заради продажбата на бойните самолети Eurofighter на Австрия

Община Кюстендил отпуска средства на семейства за инвитро процедури

https://www.actualno.com/kustendil/obshtina-kustendil-otpuska-sredstva-na-semejstva-za-invitro-proceduri-news_659293.html

В Община Кюстендил се набират документи за подпомагане на семейства и лица с репродуктивни проблеми със средства в размер до 3 000 лв. Изискванията и процедурата за тази дейност са уредени в Правилник за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала, с репродуктивни проблеми на територията на Община Кюстендил. Кандидатите трябва да отговарят на следните условия: 1. Да са пълнолетни лица (за жени не навършили 51 години),

Ердоган: Турция остава в извънредно положение и през 2019-а

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-erdogan-izvanredno-polozhenie-metezhat-turtzia-26874869

Президентът на Турция Реджеп Ердоган потвърди, че извънредното положение в страната ще продължи чак до изборите в края на 2019-а.

Guy J и Guy Mantzur гостуват на YALTA CLUB в събота

http://www.cross.bg/fevryari-yalta-club-1567622.html

/КРОСС/ Soul Fiction ще застанат зад пулта на Room 2 в петък YALTA CLUB продължава програмата си за февруари с две интересни събития в предстоящия уикенд. Петъчната вечер (16 февруари) ще бъде в компанията на Soulful Traveller и George Quest, познати на публиката като Soul Fiction, които ще изпълнят Room 2 с духовни ритми. На 17 февруари ще чуем удължения B2B сет на израелците Guy J и Guy Mantzur, заедно с Liubo Ursiny в Room 1. Николай Панов (Soulful Traveller) и Георги Елисеев (George Quest) са двамата артисти зад проекта Soul Fiction, които ще чуем в малката зала на YALTA CLUB. Двамата споделят обща страст и са отдадени напълно на разпространението на afro-deep, soulful, afro-tech и deep house музиката в България. През последните години правят многобройни партита, стартират поредицата от събития House Dance и канят артисти като Ian Friday, Djeff Afrozilla, Zepherin Saint, Jose Marquez, Eva Gardner, Gigi Testa, DJ Angelo и Cincity. Soul Fiction е много повече от това, което сте изживявали, виждали и чували досега. Това е любовта в най-чистата и форма - безусловна, неограничена и безгранична. Постигната чрез дълбоката емоционална връзка с музиката.Събота продължава с B2B сет от Guy J и Guy Mantzur - израелците, които последно видяхме по време на миналогодишния SOLAR Morning на YALTA CLUB. Guy J безспорно е един от най-емоционалните и талантливи диджеи на последното десетилетие

В Пампорово снежната покривка достига половин метър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711865

В Пампорово снежната покривка достига половин метърСнежната покривка в Пампорово достигна 50 см след натрупания през последните дни нов сняг, информират от Планинската спасителна служба. Условията за ски в курорта са добри, отворени са 13 писти. Температурата в ски зоната е 0 градуса. Световно състезание за журналисти предстои в Пампорово от 25 февруари до 4 март, информират от "Пампорово" АД.

Каракачанов: България е длъжна да подкрепи своите полицаи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711872

Каракачанов: България е длъжна да подкрепи своите полицаиБългария е длъжна да подкрепи своите полицаи! Това написа в страницата си във Фейсбук лидерът на ВМРО, министър на отбраната и вицепремиер по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов. В духа на наложената от няколко „правозащитни“, а по-точно казано организации, които основно се занимават със защитата на правата на циганите,

Как да си намерите ментор

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/12/3128097_kak_da_si_namerite_mentor/?ref=rss


Някои от международните компании имат практиката да прикрепват към новоназначените служители т.нар. buddy (букв. приятел) или по-опитен служител, който да помогне на новака да се ориентира в обстановката, да му обясни основните работни процеси, кое къде се намира и кой, кой е. Резултатът - ангажиран нов служител, който при това ще бъде и по-ефективен още от самото начало на постъпването си на работа. Подобна политика влияе положително и на останалите членове на екипа, които виждат, че...

"Моторът" на Валентин Гошев - сред премиерните български филми на 22-рия СФФ

https://www.actualno.com/cinema/motoryt-na-valentin-goshev-sred-premiernite-bylgarski-filmi-na-22-rija-sff-news_659291.html

"Моторът" (2017) е вторият филм на Валентин Гошев, последвал дебютът му "Самотни сърца" (2007). Както самият режисьор описва своята творба, на която е и сценарист, "това е една история за приятелството, което може да устои с години, независимо от превратностите на историческите събития". Разказът е за трима тийнейджъри, събрани в едно село от неизбежната реалност на войната. Славчо живее в там, Вили е част от немска военна част, а Евелина е евакуирана софиянка, чият

Конкурс за най-добро домашно вино се проведе в Свирачи

https://www.actualno.com/haskovo/konkurs-za-naj-dobro-domashno-vino-se-provede-v-svirachi-news_659292.html

"Виното е олицетворение на плодородие и живот". Под такъв надслов се проведе конкурсът за най-добро домашно вино реколта 2017 г. в село Свирачи. За поредна година най-много представители имаше червеното вино – цели 23, а в надпреварата участваха само 5 бели вина. На дегустацията традиционно се гласува за най-добро домашно вино, като печели онова вино, което е получило най-много гласове от присъстващите. Всички гости и жители на селото имаха възможността да се насладят на пре

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване