Банковата тайна в Европа вече не съществува, заяви комисар Московиси

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/12/3128342_bankovata_taina_v_evropa_veche_ne_sushtestvuva_zaiavi/?ref=rss


Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси заяви днес, че в Европа вече не съществува банкова тайна.<br /><br />С банковата тайна в Европа е свършено, каза Московиси днес в ефира на телевизия "Франс 2". Ако някой има сметка в Швейцария, благодарение на обмена на информация ние веднага ще разберем, подчерта еврокомисарят.<br /><br />Той отбеляза, че банкова тайна няма от момента на подписване на конвенцията между ЕС и Швейцария,...

От утре се отменя грипната епидемия в Разградско

https://www.24chasa.bg/region/article/6712632

От утре се отменя грипната епидемия в РазградскоОт утре, 13 февруари се отменя грипната епидемия в област Разград. Причината е спадане на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип, съобщи д-р Рени Кирякова - директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция. Тя посочи, че заболеваемостта в региона за изминалата седмица е 143,88 на 10 000 жители.

Топ 10 на най-продаваните кросоувъри в света

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/top-10-na-naj-prodavanite-krosouvyri-v-sveta-6079235

Вече се изтърка да говорим, че сегментът на кросоувърите е най-бързо развиващият се. Но е интересно да кажем, че в някои държави ръстът на автопазара се дължи единствено на кросоувърите.

Достатъчно добра новина ли е ниската безработица?

http://clubz.bg/64136-dostatychno_dobra_novina_li_e_niskata_bezrabotica

Няколко години след най-тежкия период на финансовата криза в Европа, повечето държави членки на ЕС постепенно се възстановяват. В България от 2014 г. насам наблюдаваме спад на безработицата и днес тя отново е на нивата от преди кризата. И все пак, можем ли да сме доволни, че проблемите в сферата на заетостта вече са решени или пред нас има все още предизвикателствата?

През последните десет години безработицата в България премина през три фази:

В периода около 2008 г. безработицата беше сравнително ниска, около 5-6%, заради благоприятните икономически обстоятелства в световен мащаб, сравнително високите инвестиции в България и началния ентусиазъм около присъединяването на страната към ЕС.

С настъпването на глобалната финансова криза обаче безработицата скочи и не спря да расте чак до края на 2013 г., когато достигна около 13%.

От 2014 г. насам наблюдаваме спад на безработицата и днес тя отново е на нивата от 5-6%, каквито бяха преди кризата.

Коя безработица е добра?

От една страна новината е добра. Къде с помощта на многото правителства и коалиции през периода, къде без, българската икономика успя да се завърне към приемливи нива на безработицата. Но дали всъщност безработица от 5-6% е приемлива? За да отговорим на този въпрос, нека първо дефинираме термина „безработица“.

Безработицата не е просто съотношението между безработните и цялото население. Безработицата, която най-често се обявява, е съотношението между търсещите работа и работната сила. Работната сила включва тези, които работят в момента или активно са си търсили работа в последните 4 седмици. Ако някой не си е търсил работа повече от 4 седмици, той де факто „изпада“ от работната сила и се води „обезкуражено лице“.

Извън работната сила са пенсионерите, студентите, хора, които вършат домакинска работа, и тези, които са се отказали да си търсят работа по други причини. 

Та, какво ниво на безработицата е приемливо? Според икономистите, които изследват пазара на труда, безработица в рамките на 5-6% е приемлива, защото е сравнително ниска и не означава социална криза. Но е и достатъчна, за да има мобилност на пазара на труда. Ако абсолютно никой не е безработен, това би означавало, че никой не си търси работа и никой не си напуска работата. А ако поне малка част от работната сила е „в движение“, в търсене на нещо ново, това е симптом, че хората се възползват от възможността да си намерят нещо по-добро и че работодателите наемат нови кадри.

Кога ще ги стигнем?

Въпреки че след кризата България успя да сведе безработицата до едно сравнително ниско ниво, това не означава, че всичко е било наред през цялото време. Периодът 2010-2015 г., когато безработицата постоянно надхвърляше 8%, беше много тежък за десетки хиляди българи, които изгубиха работата си и дълго време не можеха да си намерят нова. В същия този период безработицата в България стана по-висока от средната за ЕС, т.е. кризата удари българския гражданин по-лошо от европейския гражданин.

А ако погледнем към Румъния, страната в ЕС, с която е най-удачно да се правят икономически съпоставки, там безработицата в нито един момент не надмина 7,5% – т.е. румънците изобщо не позволиха на кризата да се отрази на пазара на труда. Съответно румънските граждани, поне от гледна точка на заетост, преминаха през кризата доста по-добре от българските.

Има и надежда

И все пак, има ли нещо, което в България се случи по-добре от колкото в Румъния или ЕС като цяло? Ако погледнем включването в работната сила (коефициента на икономическата активност), ще видим, че в България то през целия период е по-високо от това в Румъния. И въпреки че намаля по време на кризата, от 2011 г. расте постоянно и днес е над 76%, само с два пункта по-ниско от средното за ЕС.

Тези числа показват съотношението между работещите плюс търсещите работа и всички граждани на възраст между 20 и 64 години. Съответно увеличаващата се работна сила е добра новина, защото все повече хора се завръщат към някакъв тип активна стопанска дейност, а когато има повече работещи, расте и цялата икономика, т.е. България забогатява.

Днешните проблеми и утрешните им решения

Сравнително ниската безработица от 6,2% за последното тримесечие на 2017 г. обаче прикрива няколко проблема и правителството трябва да се съсредоточи върху разрешаването им. Първо, младежката безработица е двойно по-висока – 12,4%. Изобщо за последните 10 години, безработицата при българите на възраст под 25 години неизменно е с между 5 и 15 пункта по-висока от средната. В пика на кризата през 2013 г., когато безработицата средно е 13%, младежката достига 29%!

Изключително важно е младежите да бъдат подкрепяни в търсенето и намирането на работни места, защото колкото по-рано напуснат работната сила, толкова по-трудно е след това да се завърнат и да бъдат наемани. А най-важното е, че те са бъдещето на България и правителството трябва да гледа на тях като на най-приоритетната група, в която да инвестира средства и енергия.

Съществуват множество мерки, които могат да се предприемат, като например подготовка на кадри за сектори, в които има недостиг (ИТ), изграждане на отношения между работодатели и студенти още от университета, както и насърчаване на предприемачеството чрез още по-големи инвестиции в нови младежки компании.

Другият голям проблем са разликите в заетостта по региони. По данни на Евростат за 2016 г., безработицата е била най-ниска в югозападния регион – 5,4%, а най-висока в северозападния – 10,6%. От доста време насам се говори за това как северозападният район е най-бедният в ЕС, но трябва и да се предприемат конкретни действия за справяне с проблема. За да остават хората в района и той да се развива, трябва да се създават работни места. Правителството може да привлече инвеститори като създаде атрактивни условия за бизнес, включително и чрез подобрена инфраструктура. Най-добрият модел за подражание обаче може би е тракийската икономическа зона, която се превърна в двигател на просперитета за целия южен централен регион.

Така че, макар и днес безработицата в България да е рекордно ниска за последните осем години, пазарът на труда не предлага необходимите условия за развитие на младежите и хората в по-бедните райони на северна България. А ако искаме доходите ни да растат и да достигнат средноевропейските по-бързо, ще трябва да инвестираме в развитието на младите, защото те са бъдещето, както и в развитието на всички региони.

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Фирмите от ЕС подценяват Brexit

https://www.actualno.com/europe/firmite-ot-es-podcenjavat-brexit-news_659380.html

Въпреки че преговорите за развод често са лоши, мнозинството от европейските предприятия смятат, че връзките между ЕС и Обединеното кралство ще продължат без сериозни смущения след Brexit, става ясно от ново проучване, цитирано от AFP. Изненадващият резултат беше посочен в данните от анкета на 2500 "висши ръководни кадри" от консултантската фирма на FTI, която подчерта, че бизнес лидерите биха могли да бъдат прекалено незаинтересовани от опасностите, свързани с развода на Великобритан

Тръмп обяви план за $200 милиарда инвестиции в инфраструктура

http://clubz.bg/64135-trymp_obqvi_plan_za_200_miliarda_investicii_v_infrastruktura

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предвижда "голяма седмица", за да разгърне инфраструктурния план на правителството си, предаде Асошиейтед прес. Белият дом обяви целта си да предостави $1.5 трилиона за 10 години - под формата на грантове и кредити, за възстановяване на пътища, пристанища и летища. Грандиозният план беше едно от обещанията на Тръмп, дадени по време на предизборната му кампания.

"След като толкова глупаво похарчихме 7 трилиона долара в Близкия изток, сега е време да започнем да инвестираме в нашата страна", туитна американският президент.

Планът включва 200 милиарда долара от федералния бюджет за инфраструктура в рамките на десетилетие, които ще бъдат набавени от съкращения на други пера в бюджета. Според анализатори обаче предстои бурен дебат в Конгреса  как най-добре да се запази инфраструктурата на нацията.

Най-голямото парче от плана на Белия дом са предложените 100 милиарда долара, които ще бъдат предоставени на щатите и общините под формата на споделено финансиране за инфраструктурни проекти. Федералното финансиране обаче ще бъде ограничено до 20% от общите разходи за всеки проект, оставяйки градовете и отделните щатове отговорни да осигурят останалите 80%.

Източници от Белия дом са коментирали, че планът е предназначен да стимулира 1.5 трлн. долара за нови инфраструктурни инвестиции, но не е ясно как щатите и градовете ще намерят останалите 80 на сто. Предложението включва и 50 милиарда долара за инфраструктурни проекти в селските райони, които ще бъдат разпределени на щатите под формата на субсидии. Други $20 милиарда ще бъдат заделени за финансиране на проекти, смятани за твърде рискови, за да се класират за традиционно финансиране, но които имат потенциал да бъдат успешни. Още 20 милиарда долара ще отидат за разширяване на настоящите програми за заеми за публично-частни партньорства.

 
ОТ Белия дом разчитат и на програма за финансиране, известна като TIFIA, при която всеки долар от федералните пари привлича средно $40 от други източници. Така че, с тази обосновка, допълнителни 20 милиарда долара за програми за финансиране на TIFIA биха могли да генерират 800 милиарда долара за нови инфраструктурни инвестиции.

Подробности за плана се разпространяват във Вашингтон от седмици, а демократите в Конгреса вече са подготвили алтернативен инфраструктурен план, който изисква 1 трилион долара от федералните разходи или пет пъти повече от това, което правителството на Тръмп предлага, коментира CNBC.

Представители на Белия дом подчертаха, че много от целите в плана на Тръмп се радват на широка двупартийна подкрепа - но проблемът е как да стане. Но признаха, че най-малко 10 различни комисии в Конгреса ще трябва да се произнесат по една или повече части от плана, което гарантира дълъг законодателен процес.

Тръмп е насрочил среща с лидерите на демократите и републиканците на 14 февруари, за да обсъдят предложения план.

През 2014 г. предшественикът на Тръмп - Барак Обама, обяви четиригодишен план на стойност $320 милиарда за ремонт и възстановяване на пътища, мостове и железопътна инфраструктура.

Камера засне катастрофата на руския самолет (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/europe/kamera-zasne-katastrofata-na-ruskija-samolet-video-news_659375.html

Катастрофата на руския самолет Ан-148 беше заснета от камера в селище в Подмосковието, предадоха руските медии. Пътнически самолет със 71 души на борда се разби близо до руската столица Москва. Самолетът изчезна от радарите едва няколко минути след излитането си от руската столица. Руските власти посочиха, че няма оцелели при тежкия авиоинцидент. Води се разследване за причините, довели до трагедията. От българското външно министерство обявиха, че няма българи на борда на самолета. Всички в ра

Камера засне катастрофата на руския самолет (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/asia/kamera-zasne-katastrofata-na-ruskija-samolet-video-news_659375.html

Катастрофата на руския самолет Ан-148 беше заснета от камера в селище в Подмосковието, предадоха руските медии. Пътнически самолет със 71 души на борда се разби близо до руската столица Москва. Самолетът изчезна от радарите едва няколко минути след излитането си от руската столица. Руските власти посочиха, че няма оцелели при тежкия авиоинцидент. Води се разследване за причините, довели до трагедията. От българското външно министерство обявиха, че няма българи на борда на самолета. Всички в ра

Претупаното освобождаване на пазара на ток създава проблеми

http://www.mediapool.bg/pretupanoto-osvobozhdavane-na-pazara-na-tok-sazdava-problemi-news275427.html

Институтът за пазарна икономика предупреди, че приетото в края на 2017 г. набързо и без дискусия с бизнеса задължително излизане на всички електроцентрали над 5 МВ на борсата за ток може да е добро намерение, но създава повече проблеми, отколкото да решава такива. Това е един от основните изводи в анализ на ИПИ на въпросната законова поправка и последвалите я скоростни промени в правилата за борсова търговия с електроенергия. Според ИПИ направените от ГЕРБ поправки не отговарят на пазарната логика и на възможностите на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) да управлява достатъчно добре търговските сделки и риска пред тях. Така се подкопава доверието в пълната либерализация на този вид търговия и в намеренията на властта наистина да изкорени порочните сегашни практики на свободния пазар. Анализът припомня, че основният мотив за принудителното извеждане на всички производители на ток на специализираната борса от 1 януари 2018 г. бе "елиминирането на възможностите за покупка/продажба по други начини (в т.ч. по телефона) [което] ще осигури равнопоставеност на търговските участници, ще освободи финансов ресурс в системата, тъй като ще отпадне необходимостта от поддържане на гаранционни обезпечения на няколко търговски платформи, както и ще засили доверието в свободния пазар поради отпадане на съмненията в корупция, нерегламентирани търговски практики и злоупотреби". Авторите на анализа допускат, че управляващите са били форсирани за поправките заради отпадането на един от сериозните търговци на ток на свободния пазар - "Фючър енерджи", който бе принуден да спре работа, тъй като не успяваше да се сдобие със свободна енергия. Това се случи след като по неофициален път стана ясно, че компанията е избрана заедно с индийски инвеститор за купувач на електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ в Западна България. Като цяло в периода май-декември 2017 г. са отстранени още пет координатора на стандартни балансиращи групи, а други три компании са се оттеглили, посочват от ИПИ. Предпоставки за нови и нови поправки Практиката сочи, че станалото предпочитано от ГЕРБ прокарване на промени в даден закон чрез поправки на преходни и заключителни разпоредби на друг закон, без консултации с бизнеса и оценка на въздействието на корекциите, постига различен от планирания ефект и не се изпълняват поставените цели. Така обикновено се влиза в спирала от нови и нови поправки, отбелязва докладът. Пример за недомислен нежелан негативен ефекти върху пазарните участници от извършените промени е липсата на регламент, който да урежда какво се случва със сключените преди влизането в сила на новите изисквания фючърсни сделки на борсата за ток за физическа доставка на енергия през 2018 г., припомня ИПИ. Бизнесът, който от два месеца се оплаква от драстично поскъпване на тока на свободния пазар, обвинява именно тези търговски споразумения за недостига на енергия и високите цени. Набързо въведеното задължение за излизане на всички електроцентрали на борсата предизвика още по-светкавично приемане на промени в правилата за борсовата търговия – отново с кратък срок за обществено обсъждане, което повишава риска от допускане на грешки. "Наблюдава се остро противоречие между духа на законодателните промени, които целят засилване на доверието в свободния пазар, и отказа на борсовия оператор да е страна по сделките, сключени на пазара по двустранни договори. Това от своя страна увеличава рисковете, свързани с пазарната търговия и намалява доверието в свободния пазар", пише в анализа. Липсва гарант на борсовите сделки В него се обръща внимание, че след две години работа на борсата за ток у нас продължават да се пренебрегват добрите европейски и световни практики за въвеждане на клирингова къща, която да е централен контрагент по сделките и да допринесе за по-доброто управление на риска, а оттам и за по-гладката и ефективна работа на борсата. За такава от самото начало настояват и борсовите играчи, но БНЕБ само преди дни за пореден път повтори тезата си, че няма нужда от клирингова къща. До промяната на правилата за борсова търговия реално операторът бе гарант за сделките, но вече не е страна по тях, а техният обем ще се удвои през 2018 г. спрямо предходната година само заради хвърлянето на всички производители на ток на свободния пазар. Отделно от 1 юли 2018 г. управляващите се канят да извадят на борсата и възобновяемите енергийни източници, заводските централи и топлофикациите, произвеждащи едновременно топлинна и електрическа енергия. Авторите на анализа критикуват ГЕРБ, че ако действителната им цел е изкореняването на нерегламентираните търговски практики и повишаването на доверието в свободния пазар, не би трябвало по този прибързан и лекомислен начин да променят основно работата на свободния пазар на ток със създаването на една-две нови алинеи. Това съответно предполага оценка на въздействието от тях, консултации със заинтересованите страни и предвиждане на необходимо време за всякакви други промени в подзаконови нормативни документи, посочват от ИПИ. "Повишаването на доверието в свободния пазар няма как да се извърши чрез въвеждане на задължения и ограничения, а следва да създаде необходимите пазарни механизми, които подобряват неговата ефективност. Това става чрез създаване на конкуренция, ликвидност и намаляване на рисковете при търговия. Въвеждането на задължения за търгуване на електрическа енергия само на организирания борсов пазар при липса на механизъм за управление на рисковете, каквато роля играе клиринговата къща на традиционните борсови пазари би имало обратен на търсения ефект. Клиринговите къщи задължително присъстват на пазарите за фючърсна търговия както с електрическа енергия, така и с други видове стоки и финансови активи в страните от ЕС. Те подпомагат гладкото и ефективното им функциониране, а последното е в интерес както на пазарните участници, така и на икономиката като цяло", пише още в доклада. От Института за пазарна икономика разкритикуваха властта, че няма дългосрочна визия за функционирането на енергетиката.

Пламен Георгиев - вече официално кандидат за "Антикорупция"

http://clubz.bg/64134-plamen_georgiev_veche_oficialno_kandidat_za_antikorupciq

Шефът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОПНИ), която вече по закон е закрита - Пламен Георгиев - вече официално е кандидат за шеф на новата мегакомисия "Антикорупция". Номинацията му, както се очакваше, е внесена от депутати от управляващото мнозинство от ГЕРБ и "Обединените патриоти".

Очакванията са, че състезанието ще е "с един кон" - тоест без конкуренция. Самият Георгиев в момента изпълнява длъжността в мегаоргана за борба с корупцията и конфликта на интереси, в който освен бившата КОНПИ влизат звена от Сметната палата и ДАНС, както и старата Комисия за разкриване на конфликт на интереси. Мандатът на членовете на последната бе прекратен с приемането на антикорупционния закон, което не важи за членовете на КОНПИ и нейния председател. 

Срокът за номинация на евентуални конкуренти на Георгиев изтича в четвъртък. До момента само от БСП са заявили неофициално намерение да търсят кандидат. Име обаче до момента няма, а според източници от централата на левицата има дефицит на желаещи - най-малкото, защото вероятността за избиране на човек, различен от Георгиев, граничи към нулата.

От ДПС към момента нямат възражения за номинацията на управляващите. Заявиха, че няма да издигат свои кандидарури.

Депутати все пак не изключват възможността да се появи още някое име "проформа" - колкото изборът да не мине наистина без конкуренция. Законовият срок по закон Народното събрание да назначи председател на новия антикорупционен орган изтича в края на следвата седмица. Преди гласуването в пленарната зала предстои изслушване на кандидатите за поста в Комисията за борба с корупцията и парламентарна етика. Становища по номинациите могат да се предоставят не по-късно от 7 дни преди изслушването, а право на такива и на въпроси имат представители на регистрирани неправителствени организации, висши училища и научни организации. До момента в сайта на парламента няма такива.

След избирането на председател, в срок от 2 месеца той трябва да предложи членове на антикорупционния орган.

ВЕИ производители с предложения за договорите за разлика

https://www.investor.bg/energetika/472/a/vei-proizvoditeli-s-predlojeniia-za-dogovorite-za-razlika-255619/

От Асоциация "Хидроенергия" настояват да бъдат взети предвид спецификите на отделните производители при разработването на т.нар. "договори за разлика"

Автоматичен преводач на 24 езика е интегриран в сайта на Председателството

https://www.actualno.com/society/avtomatichen-prevodach-na-24-ezika-e-integriran-v-sajta-na-predsedatelstvoto-news_659374.html

Автоматичен преводач от и на български език, на 24 езика, вече е достъпен на интернет страницата на Българското председателство, съобщиха от ресорното министерство. Новият софтуер беше представен от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и проф. Светла Коева, директор на Института за български език на БАН. Всички знаем колко е труден българският език за превод, още повече чрез машина. Вярвам обаче, че новият автоматичен преводач пресъздава максимално богатствот

Хеликоптер се разби в Сибир, двама загинаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712626

Хеликоптер се разби в Сибир, двама загинахаДвама души загинаха и четирима бяха ранени при разбиването на хеликоптер в Сибир, съобщи руското министерство на извънредните ситуации, цитирано от Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че това е втората авиокатастрофа с жертви в Русия за последните два дни. Хеликоптерът Ми-8 се е разбил днес край село в Томска област,

Престъпните групи изпрали £3-4 млрд. в Европа чрез криптовалути

http://www.moreto.net/novini.php?n=368911

Престъпни организации са изпрали 3-4 милиарда британски лири чрез криптовалути. Това заяви пред БиБиСи директорът на Европол Роб Уейнрайт. Той подчерта, че регулаторите и лидерите трябва да работят съвместно за разрешаване на проблема.

Пентагона: Русия пречи на провеждането на операцията срещу ИДИЛ в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712590

Пентагона: Русия пречи на провеждането на операцията срещу ИДИЛ в СирияОт Министерството на отбраната на САЩ смятат, че руското присъствие в Сирия усложнява борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, съобщава RT, като се позовава на доклад на генералния инспектор на Пентгона, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус". В документа американските военни са анализирали действията на руските въоръжени сили

ОПЕК: Световното търсене на петрол ще нарасне с 1,6 млн. барела дневно

https://www.actualno.com/asia/opek-svetovnoto-tyrsene-na-petrol-shte-narasne-s-16-mln-barela-dnevno-news_659372.html

С 1,6 милиона барела дневно ще нарасне световното търсене на петрол през тази година. Това съобщава „Блумбърг“, позовавайки се на генералния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо. „Пазарът върви към възстановяване на баланса“, каза той, добавяйки, че на петролния пазар равновесието е отсъствало от есента на 2014 г., предаде БГНЕС. Завръщането към баланса е резултат от „безпрецедентното спазване“ не споразумението ОПЕК+ за ограничав

Другият спряган за шеф на НСО - Тодор Гребенаров, излиза в пенсия

https://offnews.bg//politika/drugiat-spriagan-za-shef-na-nso-todor-grebenarov-izliza-v-pensia-674721.html

Заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) комисар Тодор Гребенаров е подал заявление за пенсиониране, съобщава БНР.

Името на Гребенаров е сред спряганите за нов началник на Националната служба за охрана (НСО) след оставката на Ангел Антонов. Преди да оглави службата Антонов беше директор на същата дирекция.

Друго спрягано име за поста на нов началник на НСО е съветникът на президента по военна сигурност ген.-майор Данчо Дяков. Засега от администрацията на президента и от Министерския съвет не потвърждават официално информацията.

За кандидатурата на Дяков е имало "совалки" между президентството и администрацията на правителството. Изискване в Закона за НСО е да има съгласувателна процедура преди кандидатът да бъде одобрен. Едва след това президентът издава указ за назначението. Това може да стане в рамките на един месец от освобождаването на предишния началник.

Откриха и двете черни кутии на разбилия се руски самолет

https://www.actualno.com/europe/otkriha-i-dvete-cherni-kutii-na-razbilija-se-ruski-samolet-news_659371.html

На мястото на катастрофата на пътническия самолет Ан-148 на "Саратовски авиолинии" са открити и двете черни кутии, потвърдиха от Междудържавната авиационна комисия (МАК). „На място са намерени и речевото, и параметрическото записващо устройство“, потвърдиха от МАК, цитирана от TACC. И двете черни кутии са силно повредени, но, по предварителни данни, те са годни за разшифроване. Към настоящия момент устройствата се транспортират в лаборатория. Actualno.com припомн

Групите в ДГ и ясли в столицата - от 18 до 25 деца

https://frognews.bg/novini/grupite-iasli-stolitsata-18-25-detsa.html

Максималният допустим брой на деца в група е 25 за детска градина, 18 за яслена група и 25 за подготвителна в училищата, което включва и децата със СОП и/или хронични заболявания, пише „Офнюз”.

Спасяваха семейства, закъсали в местността Кавал тепе край Батак

http://www.cross.bg/batak-semeiistva-putya-1567651.html

/КРОСС/ Пожарникари, полицаи и горски работници съдействаха на няколко семейства закъсали с автомобилите си в планината, съобщиха от ОДМВР - Пазарджик. Сигнал за случая е получен вчера около 12.30 часа на телефона за спешни повиквания - 112. Няколко семейства решили да прекарат почивката си в планината и отседнали в местността Кавал тепе край Батак. Две от тях решили да се прибират и потеглили с автомобилите си. Пътят е горски, не е част от пътната мрежа и по неговото протежение имало солидна снежна покривка. В резултат на това на около 4 километра преди да излязат на пътя Батак - Доспат двете коли заедно с хората в тях заседнали в снега. След получаване на сигнал за случилото се към мястото били насочени дежурен екип с високопроходим противопожарен автомобил от РСПБЗН - Батак, полицейски автопатрул от участъка в родопския град. На помощ се притекли и служители от местното горско стопанство. С помощта на тежка техника пътя бил изчистен и три часа по-късно автомобилите продължили по пътя към дома.  

Московиси: В ЕС вече няма банкова тайна

http://dnes.dir.bg/news/bankova-tajna-moskovisi-26876221

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси заяви днес, че в Европа вече не съществува банкова тайна.

БНТ: Кошлуков ще бъде наказан и ще се извини публично

http://econ.bg/Новини/БНТ-Кошлуков-ще-бъде-наказан-и-ще-се-извини-публично_l.a_i.757767_at.1.html

Програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков ще бъде наказан и ще се извини публично заради това, че показа среден пръст на живо в ефира. Това се казва...

Мъж почина на писта в Пампорово

https://offnews.bg//112/mazh-pochina-na-pista-v-pamporovo-674722.html

49-годишен мъж от Пловдив е починал на ски писта в Пампорово, съобщиха от ОДМВР – Смолян.

Сигналът е получен в РУ - Чепеларе чрез тел. 112, постъпилата информация е, че на ски писта „Снежанка - 6“ в  Пампорово на 49-годишен скиор от Пловдив му е прилошало и е паднал на снега. Незабавно на място му е оказана помощ от ПСС – Пампорово, но в последствие мъжът е починал. Няма данни за насилствена смърт.

Извършен е оглед на местопроизшествие, образувано е досъдебно производство. 

В Ереван Румен Радев се обяви за транспортен коридор от Иран до Черно море

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/12/3128345_v_erevan_rumen_radev_se_obiavi_za_transporten_koridor/?ref=rss


Президентът Румен Радев се обяви за включване на страната в иранския проект за транспортен коридор от Иран през Армения и Грузия до България. Идеята е от 2016 г., като бе обсъждана при посещение тогава на премиера Бойко Борисов в Техеран. Днес Радев коментира темата при срещата си в Ереван с държавния глава на Армения Серж Саркисян.<br /><br />"С президента на Армения се обединихме около позицията, че двете ни държави имат стратегическо положение и ние трябва да го...

Евакуираха посолството на Холандия в Сараево заради сигнал за бомба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712605

Евакуираха посолството на Холандия в Сараево заради сигнал за бомбаПосолството на Холандия в босненската столица Сараево е евакуирано заради постъпил сигнал за бомба, предаде агенция Фена. Анонимният сигнал е получен тази сутрин в министерството на вътрешните работи на кантон Сараево. В посолството са изпратени части за борба с тероризма и полицаи. Засега няма информация за резултата от проверката.

Намалиха на 130 000 лв. паричната гаранция на кмета на Септември

https://frognews.bg/novini/namaliha-napolovina-parichnata-garantsiia-kmeta-septemvri.html

Спецсъдът намали паричната гаранция на кмета на Септември Марин Рачев от 250 000 лева на 130 000 лева.

Променят статута на две водещи училища у нас

http://dnes.dir.bg/news/universitet-uchilishta-vodeshti-tehnicheski-promenjat-statuta-26876179

В момента текат разговори за промяна на статута на две водещи училища у нас, научи Дир.бг.

Драго Симеонов: Любовта минава през стомаха и излиза през носа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6712571

Драго Симеонов: Любовта минава през стомаха и излиза през носаПрез 2001 година Мел Гибсън, Хелън Хънт и Мариса Томей отговориха на въпроса „какво искат жените“ в едноименния филм. Добре, обаче никой оттогава не посмя да отговори на не по-малко сложния въпрос „какво искат мъжете“. Чакахме, чакахме, пък решихме да потърсим отговорите. Мъжете, които избрахме да попитаме в новия, летен брой на сп.

Тилърсън: САЩ подкрепят Египет в борбата с тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712579

Тилърсън: САЩ подкрепят Египет в борбата с тероризмаАмериканският държавен секретар Рекс Тилърсън каза днес, че Вашингтон подкрепя борбата на Кайро с групировката "Ислямска държава", но подчерта, че САЩ се застъпват за свободни и честни избори в Египет, предаде Ройтерс. Тилърсън заяви на съвместна пресконференция в Кайро с египетския външен министър Самех Шукри,

Старец защити жена от побой, съпругът й го преби до смърт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711118

Старец защити жена от побой, съпругът й го преби до смърт30 минути Симеон Димитров удря с ръце и крака 88-годишния дядо, с когото преди това ял и пил Нищо не предвещава, че в нощта на 7 август м.г. мрачен и оскотял дребен рецидивист ще окървави спалнята си, в която през вечер се напива и пребива за забавление любимата си. 36-годишният Симеон Димитров излиза от затвора преди 9 месеца.

Проверяват сигнал за лошо отношение към деца в плевенска градина

//dariknews.bg/regioni/pleven/proveriavat-signal-za-losho-otnoshenie-kym-deca-v-plevenska-gradina-2078141

В детска градина в Плевен е започнала проверка заради сигнал за лошо отношение на деца. Записът е разпространен в интернет и в него се чуват крясъци, заплахи и обиди.
 
В Община Плевен няма към момента постъпил сигнал от родители за неправомер

Пътнически влакове се блъснаха в Австрия, има жертва и ранени (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/pytnicheski-vlakove-se-blysnaha-v-avstriia-ima-zhertva-i-raneni-snimki-2078177

Най-малко един човек е загинал, а над 15 са били ранени при катастрофа между два пътнически влака близо до гарата в град Никласдорф, Централна Австрия, предадоха световните агенции, като се позоваха на местната полиция.

Техно от България и Израел този уикенд в клуб "Ялта"

https://offnews.bg//kultura/tehno-ot-balgaria-i-izrael-tozi-uikend-v-klub-ialta-674720.html

Клуб "Ялта" продължава програмата си за февруари с две интересни събития в предстоящия уикенд. Петъчната вечер (16 февруари) ще бъде в компанията на Soulful Traveller и George Quest, познати на публиката като Soul Fiction, които ще изпълнят Room 2 с интересни ритми. На 17 февруари ще чуем удължения B2B сет на израелците Guy J и Guy Mantzur, заедно с Liubo Ursiny в Room 1.

Николай Панов (Soulful Traveller) и Георги Елисеев (George Quest) са двамата артисти зад проекта Soul Fiction, които ще чуем в малката зала на клуба. Двамата споделят обща страст и са отдадени напълно на разпространението на afro-deep, soulful, afro-tech и deep house музиката в България. През последните години правят многобройни партита, стартират поредицата от събития House Dance и канят артисти като Ian Friday, Djeff Afrozilla, Zepherin Saint, Jose Marquez, Eva Gardner, Gigi Testa, DJ Angelo и Cincity.

Събота продължава с B2B сет от Guy J и Guy Mantzur - израелците, които последно видяхме по време на миналогодишния "Solar Morning" на клуб "Ялта".

Guy J безспорно е един от най-емоционалните и талантливи диджеи на последното десетилетие. Независимо дали става въпрос за чувствения му и хипнотичен поглед върху хаус музиката, за дълбокото му техно или за чудния му ембиънт, неговите продукции винаги правят сериозно впечатление. Влечението му към разнообразните стилове води до създаването на първия му албум "Esperanza".

На 17 февруари, рамо до рамо с Guy J, зад пулта ще застане и Guy Mantzur, с когото не случайно се изявява в последно време. Guy Mantzur споделя неговото влечение към различни стилове, най-вече към хаус, прогресив хаус, техно и тек-хаус, а мелодиите му задължително са хипнотични и опияняващи. Той е и един от собствениците на базирания в Мюнхен лейбъл "Plattenbank" и резидент на най-популярния клуб в Тел Авив "The Cat & The Dog".

За 17 февруари клубът отново предлага Discount Guestlist, който важи до 01:00 часа. Всеки, попаднал в този списък, получава 50% отстъпка от цената на входа. За да бъдете включени в Discount Guestlist, трябва да изпратите имената си до 24 часа преди партито на info@yaltaclub.com.

Билети за двете събития могат да бъдат закупени на входа на YALTA CLUB на цена от 10 лв. за 16 февруари и 20 лв. за 17 февруари.

Повече подробности за програмата на "Ялта" може да намерите на официалната страница във Facebook, както и на yaltaclub.com.

Оставиха в ареста варненски дилър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712581

Оставиха в ареста варненски дилър43-годишен варненец остава в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, след като беше заловен със сериозно количество дрога. Преди по-малко от месец – на 19 януари тази година, Симеон Иванов е бил привлечен към наказателна отговорност отново за държане на наркотични вещества. Срещу него тогава било образувано бързо полицейско

Биатлонистите ни в Пьонгчанг претърпяха разочарование

https://www.actualno.com/moresport/biatlonistite-ni-v-piongchang-pretyrpjaha-razocharovanie-news_659368.html

Разочарования за биатлонистите ни в Пьонгчанг. В преследването на 12.5 километра от състезанията по биатлон на Зимните олимпийски игри с най-предно класиране от българите бе Красимир Анев, финиширал 45-и – на 5:06.2 мин. от победителя. Веднага след него се нареди и Владимир Илиев (46) с изоставане от 5:17.0 мин., а на Антон Синапов финишира на 60-о място с 7:57.4 мин зад Французина Мартен Фуркад, който грабна златния медал. Подробности от представянето на нашите биатлонисти и победит

Сериозен спад в броя на болните от грип и ОРЗ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368930

Сериозен спад на заболеваемостта от грип и ОРЗ във Варна е регистриран през изминалата седмица спрямо предходната. Отчетените нива са 129 болни на 10 хил. души при 178 на 10 хил. души в дните между 29 януари и 4 февруари. Това показа справка на Moreto.

Арестуваха 2-ма полицаи, не пазили добре офиса на убития Оливер Иванович

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712574

Арестуваха 2-ма полицаи, не пазили добре офиса на убития Оливер ИвановичДвама служители на косовската полиция от Косовска Митровица са арестувани по подозрение, че не са защитили както трябва офиса на партия Гражданска инициатива, пред който бе убит лидерът на партията Оливер Иванович, предаде Танюг, цитирана от БТА. Прокурорът Ниази Реджа от Основната прокуратура в града каза за в.

Откриха и двете черни кутии на Ан-148

https://frognews.bg/novini/otkriha-dvete-cherni-kutii-148.html

И двете черни кутии на катастрофиралия руски самолет Ан-148 са открити. Това потвърдиха за TACC от Междудържавната авиационна комисия (МАК).

Фуркад спечели трето олимпийско злато, българите отново се провалиха

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/12/3128326_furkad_specheli_treto_olimpiisko_zlato_bulgarite/?ref=rss


Французинът Мартен Фуркад направи изключително преследване и спечели трети златен медал от олимпийски игри в своята кариера. Носителят на Световната купа по биатлон за последните шест години потегли от осма позиция с пасив от 22.1 секунди, но не остави никакви шансове на конкурентите в любимата си дисциплина.<br /><br />Българските биатлонисти отново се представиха разочароващо, като нито един не успя да влезе в топ 40. Красимир Анев завърши 45-и, Владимир Илиев - 46-и, а Антон...

Йълдъръм към САЩ: Крайно време е да се вразумите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712561

Йълдъръм към САЩ: Крайно време е да се вразумитеТурският премиер Бинали Йълдъръм се срещна в Резиденция „Чанкая” с министър-председателя на Македония Зоран Заев и след това двамата дадоха съвместна пресконференция, пише вестник „Милиет”. В изявленията си турският министър-председател се опълчи на Вашингтон и обясни турската военна операция „Маслинова клонка” в Африн.

Турски вицепремиер към САЩ: Повече не идвайте у нас, за да ни убеждавате за Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712570

Турски вицепремиер към САЩ: Повече не идвайте у нас, за да ни убеждавате за СирияВицепремиерът и говорител на турското правителство Бекир Боздаг буквално изригна срещу САЩ заради тяхната позиция и действия в Сирия, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от "Фокус". „Някои американски военни се снимат с „терористите” от Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди и гордо споделят тези

Прокуратурата разследва насилието в дома в Габрово

https://www.actualno.com/gabrovo/prokuraturata-razsledva-nasilieto-v-doma-v-gabrovo-news_659366.html

Районната прокуратура в Габрово е образувала досъдебно производство за насилие над настанени в Центъра от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Габрово. Случаят придоби обществена значимост след като беше разкрит първо от Actualno.com. Още в петък, 19-ти януари, публикувахме подробно наше разследване, представяйки гледните точки на всички участници – първо на г-жа Лазарова и на г-жа Милчева, а след това и на възпитателките в

Разкриха лаборатория за синтетични наркотици в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6712560

Разкриха лаборатория за синтетични наркотици в ПазарджикЛаборатория за производство на синтетични наркотици от вида " пико" е била разкрита в Пазарджик, съобщиха от полицията. При операцията, която е била проведена в петък и събота, е бил задържан 48-годишният криминално проявен Йордан Ж., собственик на апартамента, в който е открита лабораторията. При обиск в жилището са намерени химически вещества за

Починалият в Пампорово скиор е бизнесмен от Пловдив

http://dnes.dir.bg/news/pamporovo-skior-biznesmen-26876101

49-годишният мъж, починал вчера на писта в Пампорово, е известният пловдивски бизнесмен Свилен Каневски.

Прокуратурата образува досъдебно производство за изтезаване на деца в габровския дом "Хризантема"

http://www.cross.bg/litza-hrizantema-detza-1567649.html

/КРОСС/ Районната прокуратура в Габрово е образувала досъдебно производство за изтезаване на деца в Центъра за настаняване на деца с увреждания. След разпространените преди по-малко от месец кадри на насилие, повечето служители в центъра "Хризантема" бяха освободени. Прокуратурата разследва и целия персонал на дома, както и длъжностните лица от общината в Габрово, за да бъде установено дали има извършени и други престъпления от лица, извън заснетите във видеоматериалите. Събрани са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, съобщиха от прокуратурата. В дом "Хризантема" са били изтезавани дете и непълнолетно лице, намиращи се под грижите на служителите в социалното заведение. Разследването се извършва под ръководството на прокуратурата. Дадени са указания за назначаване на експертизи за получените от децата телесни увреждания. Установява се тяхното психическо състояние, както и годността им да бъдат свидетели. Разследването ще обхване изясняване на действията на персонала в дома, както и на длъжностните лица от общинската администрация. Целта е да се установи дали има извършени и други престъпления от хора, останали извън камерите при заснемането на видеоматериалите.  

Кралица Елизабет обяви война на пластмасата

https://www.investor.bg/evropa/334/a/kralica-elizabet-obiavi-voina-na-plastmasata-255630/

От Бъкингамския дворец съобщиха за нови мерки, които забраняват употребата на пластмасови сламки, чинии и чаши

От 12-ти до 13-ти км на "Тракия" в посока Бургас - в една лента заради ремонт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712532

От 12-ти до 13-ти км на "Тракия" в посока Бургас - в една лента заради ремонтДнес до 17:00 часа движението по АМ "Тракия" от км 12 до км 13 в посока Бургас се осъществява в една лента, поради ремонтни дейности. Движението се извършва в изпреварваща лента. Днес до 17:00 часа движението по АМ "Хемус" при тунел "Ечемишка" в посока София се осъществява в една лента, поради ремонтни дейности.

Ще помръкне ли слънцето?

http://www.moreto.net/novini.php?n=368898

Слънцето ще стане по-студено и мрачно до 2050 г., прогнозират астрономи от Калифорнийския университет в Сан Диего. Това съобщава сайтът Phys.org, който се позовава на Astrophysical Journal Letters. Според учените тези изменения ще бъдат резултат на "големия минимум" на слънчевата активност - периодично събитие, по време на което слънчевата активност намалява, образуват се по-малко петна и спада силата на излъчване в ултравиолетовия диапазон.

Задържаха трима, пребили цяло семейство в Гулянци с дървени колове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712555

Задържаха трима, пребили цяло семейство в Гулянци с дървени коловеТрима мъже са задържани във връзка със случай на нанесен побой. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Вечерта към 21.00 часа на 9 февруари в РУ - Никопол е получен сигнал за нанесен побой на семейство в Гулянци. Към адреса незабавно бил насочен екип от районното управление. Те установили на място мъж и жена (на 43 и 31 г.

Съдът оТпраска Румяна Ченалова

http://clubz.bg/64133-sydyt_otpraska_rumqna_chenalova

Налице са значителни пропуски в обвинитения акт: не са отразени елементи на престъплението по служба, липсват фактически твърдения относно умисъла на Румяна Ченалова, в акта на прокуратурата няма логическа последователност и връзки, обвинението е вътрешно противоречиво.

Това са част от мотивите, с които днес и Специализираният съд стана поредният, прекратил и върнал на прокуратурата делото срещу Румяна Ченалова. Бившата съдийка от СГС изведнъж стана твърде интересна на прокуратурата, след като излязоха записи, в които тя, Владимира Янева и адвокат Момчил Мондешки си говорят за прословутото "опраскване" в съдебната система и споделят твърдения за подмолна търговия с влияние на някои си Бойко, Делян, Сотир и т.н.

Оттогава на Ченалова се струпаха куп непритности, бе й повдигнато и прокурорско обвинение за старо дело на Обединени енергийни търговци-ОЕТ срещу НЕК АД, в което тя: е допуснала ищеца да не плати държавната такса, подправила според прокуратурата протокол от заседанието и наложила обезпечителна мярка незоконсъобразно.

Вече два пъти СГС прекратява делото - един път поради неясноти и липса на факти в обвинението, другия - защото попада в обсега на т. нар. функционален имунитет на съдията.

Междурвременно НПК бе променен и казусът се оказа един от няколкото, които поеха към Специализирания наказателен съд, затова, че подсъдимата е магистрат. Днес бе т. нар. разпоредитлно заседание, на което се изясняват основните неща - включително и допуснати ли са на досъдебното производство съществени нарушения, водещи до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия.

Самата Ченалова днес говори точно 90 минути (за разлика от адвокатите й - по 5-6 мин). Тя изреди 14 деяния, в които прокуратурата я обвинява, като ги наричаше логически противоречия и неясноти на обвиненията.  

90 минути реч

Съдийката беше доста саркастична докато изреди пункт по пункт 14-те престъпни според прокуратурата действия (например точки от 9 до 14 представляват, че в 5 поредни съдебни заседания е водила, въпреки че ОЕТ не са си внесли държавната такса, б.а.).  

Ченалова обяви, че прокуратурата едновременно ту я обвинява в бездействие, ту в действия, с които нарушава разпоредбите на закона.  Тя дори попита - като се твърди, че имуществени и неимуществени вреди са претърпели от действията й НЕК и Софийският градски съд (защото е налице "сериозно разколебаване на доверието в обществото" към съда), къде са потърпевшите - задача на прокуратурата е те да участват на разпоредителното заседание.

Тя каза, че не изпълнява дори състава на лице "заемащо отговорно служебно положение", защото такива са административните ръководители в съда.

На места обвинението посочва, че не е изпълнила задълженията си по членове от ЗСВ, които пък изобщо не вменяват задължения. Едно от позоваванията е, че е нарушила чл. 8 от Закона за съдебната власт, който гласи че "... органите на съдебната власт прилагат законите точно и еднакво спрямо всички лица и случаи".

"Може би прокурорите не са обърнали внимание, че чл. 8 касае действие на органите на съдебната власт. Прокуратурата, без да излага факти и без да използва дефиниции, приема, че аз съм орган на съдебната власт", каза Ченалова и изреди, че такива са съдът, прокуратурата, ВКС, ВАС и п.р. а не отделният съдия - струкутрно и организационно формирани органи.

По повод обвинението по най-спорния чл. 282 от НК, касаещ престъпленията по служба, тя с лекторски тон обясни, че контролът върху правораздавателната дейност на магистрата се осъществява само в реда на инстанционния контрол. Съдията не действа според длъжостна характеристика, която да наруши или не, а по Закона за съдебната власт.

... И това никога не може да бъде състав на престъпление. Може би прокуратурата не е забелязала, че в ЗСВ има отделен раздел, озаглавен "Права и задължения" на съдиите и прокурорите. И които именно определят обема, характеристиките, лимита на тези задължения", каза Ченалова, която съвсем наскоро изгуби делото във ВАС срещу уволнението си.

И още:

"Аз няма да оказвам съдействие на прокуратурата и да им указвам къде се намира описание на обезпечителното производство по граждански и търговски спорове..."

Или:

"В обвинителния акт няма нито едно изречение, че те (евентуално облагодетелстваната фирма ОЕТ, б.р.) са казали "Ние ще внесем, няма да си платим държавната такса", и за съм казала "Ок, ще реша делото, без да е внесена държавна такса и ще ви облагодетелствам", по повод умисъла на предполагаемите й деяния.

Или по повод правилата за търговски спор:

"Поредната ясна, ярка демонстрация на непознаване на гражданския процес...."

"Но затова трябват малко повече – ако не знания – то поне ангажимент и усилия. Които очевидно не са положени" - все към прокуратурата.

Или по базинсите за едно дело:

"Явно поркуратурата не е наясно – съжалявам, че трябва да го кажа - какво представлява производството по разглеждане на иск."

"Едва ли българският законодател е счел за небоходимо да създаде специална правна норма, която да даде възможност на секретарките да си записват за собствена консумация всичко, което се случва на съдебните заседания", каза пък тя по повод нормативите как се води аудиозапис от заседание.

"Воден от всичко това съдът прие, че следва да прекрати съдебното производство и да върне делто на Специализираната прокуратура за отстраняване на констатираните пороци и процесуални нарушения, свръзани с обвиненеията", каза съдия Димитров в късния следобед.

На места не става ясно дали се касае за неизъплнение на служебни задължения или нарушаване на служебни задължения.

Определението подлежи на обжалване и протест.

Прокурорките по процеса, които вече са цели 3, казаха, че ще протестират. И изразиха недолоство, че съдията е чел определение, без да им даде думата да отговорят на подсъдимата.

Кабинетът се разграничил от позицията на Симеонов Ска Келер след обаждане на Юнкер

http://www.cross.bg/keler-simeonov-pozitziyata-1567648.html

/КРОСС/ Разграничаването на кабинета от позицията на Валери Симеонов за Ска Келер е станало след обаждане на Жан-Клод Юнкер. Това стана ясно от изказване на говорител на Европейската комисия. „Последва съобщение до медиите от Министерския съвет, което според нас изясни нещата. Затова за нас случаят е приключен - съобщението разграничи правителството от позицията на вицепремиера Валери Симеонов, заяви говорителят. Припомняме, че партията на Симеонов НФСБ разпространи декларация до Министерството на външните работи, ЕП, федералното правителство на Германия и Коалиция "Алианс 90/Зелената партия". В текста Келер бе наречена "нагла и самонадеяна особа", "покрила се с позорна слава зелена активистка". НФСБ настоя МВнР да обяви Келер за персона нон грата и тя да бъде експулсирана. Келер отвърна, че никога и никъде по света досега не е получавала подобно отношение.  

Наказателна акция на Мартен Фуркад, българин с рекорд от пропуски - 8

https://www.24chasa.bg/sport/article/6712539

Наказателна акция на Мартен Фуркад, българин с рекорд от пропуски - 8Боговете на биатлона разгневиха Мартен Фуркад и французинът направи истинска наказателна акция в преследването на олимпиадата в ПьонгЧанг. С една грешка в стрелбата той завърши далеч през останалите и взе златния медал, който се очакваше от него. Фуркад показа целия си арсенал от номера. От вдигането на ръката след последната стрелба до

Ким Катрал нападна Сара Джесика Паркър заради починалия си брат

https://www.actualno.com/showbusiness/kim-katral-napadna-sara-djesika-parkyr-zaradi-pochinalija-si-brat-news_659363.html

Ким Катрал написа гневно послание на колежката си Сара Джесика Паркър, с която играеха в хитовия сериал "Сексът и градът". Както вече е добре известно - двете не хранят особено добри чувства една към друга. Преди време в свое интервю Ким Катрал сподели, че никога не е разбирала с колежките си от сериала и изрази и разочарованието си, че нито една от трите актриса, с които са споделяли години наред, днес дори не ѝ позвънява, за да попита "как я кара". Сега причина за острата

Юлиан Караджов: Защо има насилие сред хомосексуалните?

https://frognews.bg/politika/iulian-karadjov-zashto-ima-nasilie-sred-homoseksualnite.html

Проучванията на насилието при хомосексуални двойки са оскъдни, но например едно проучване на Sigma Research във Великобритания показва, че 22% от лесбийките страдат от насилие от своя постоянна партньорка, както и 29% от гейовете. Това написа в социалната мрежа Юлиан Караджов, учен от БАН, член на екипа на Центъра за изследване на демокрацията.

Сергии с мартеници вече изкушават варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=368924

Отрупани сергии с мартеници вече се ширят по тротоарите на Севастопол, видя репортер на Moreto.net. Изключително голямо разнообразие от усукани червени и бели конци предлагат варненските търговци. По-големите традиционни мартеници могат да бъдат намерени за 4-5 лева.

Започнаха разследване за изтезаваните деца в дом "Хризантема" в Габрово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712531

Започнаха разследване за изтезаваните деца в дом "Хризантема" в ГабровоРайонната прокуратура е образувала досъдебно производство за изтезаване на деца с увреждания в Центъра за настаняване от семеен тип в Габрово. Събрани са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. Това съобщиха днес от прокуратурата. В габровския социален център, по-известен като дом "Хризантема",

Щатът Ню Йорк обвини компанията на Уайнстийн, че не е защитила служителите си

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/12/3128310_shtatut_nju_iork_obvini_kompaniiata_na_uainstiin_che/?ref=rss


Щатът Ню Йорк повдигна обвинение срещу компанията на Харви Уайнстийн, задето не е защитила служителите си от продължавалия с години сексуален тормоз на основателя ѝ. За това съобщи агенция "Ройтерс", отбелязвайки, че това може да попречи на преговорите за продажбата ѝ.<br /><br />Миналата година лавина от обвинения срещу легендарния продуцент отприщи обществен дебат за сексуалното насилие в Холивуд по света, както и няколко дела в съда. Уайнстийн бе един от най-влиятелните...

САЩ дават на Египет 1 млрд. долара за борба с тероризма

https://www.actualno.com/america/sasht-davat-na-egipet-1-mlrd-dolara-za-borba-s-terorizma-news_659359.html

Вашингтон отделя за Кайро 1 млрд. долара за борба срещу тероризма, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън на съвместна пресконференция с египетския си колега Самех Шукри, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. „Вашингтон отдели на Кайро един милиард долара за увеличаване на военния потенциал на държавата за противодействие срещу тероризма“, каза Тилърсън. „Ние сме на страната на Египет в неговата война срещу терора и ще продължим тясното си сътрудничество в борба

Турция предупреди САЩ, че отношенията им са на кръстопът

https://www.actualno.com/asia/turcija-predupredi-sasht-che-otnoshenijata-im-sa-na-krystopyt-news_659358.html

Турция предупреди САЩ, че е време да направят поврат или връзките между съюзниците от НАТО могат да бъдат прекъснати, тъй като те и без това са обтегнати от турската операция в Сирия. Посланието идва дни преди ключовите разговори с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Той се очаква в Анкара по-късно тази седмица за разговори, насочени към намиране на път, когато Вашингтон изразява сериозна тревога от кампанията срещу кюрдската милиция. "Нашите отношения са в много критична

Все повече заявки за професионални паралелки в област Велико Търново

https://www.actualno.com/velikotarnovo/vse-poveche-zajavki-za-profesionalni-paralelki-v-oblast-veliko-tyrnovo-news_659373.html

Все повече са заявките за разкриване на нови професии и специалности в училищата от областта. Това е резултат на съвместната работа на Регионалното управление по образованието с школата и общинските програми за развитие, каза пред журналисти началникът на РУО инж. Розалия Личева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Заявените нови професии са общо 19, а документите за тях са подадени от 13 училища. "Някои от тези заявки може би не са одобрени,

Съдът постави 16-годишен измамник под ”Надзор на родителя”

http://dnes.dir.bg/news/sad-nadzor-izmamnik-26875985

Съдът наложи мярка за неотклонение "Надзор на родителя" на 16-годишното момче, което беше задържано като част от измама на възрастна жена със 76 000 лева.

Тръмп ще представи програмата за развитие на инфраструктурата

http://econ.bg/Новини/Тръмп-ще-представи-програмата-за-развитие-на-инфраструктурата-_l.a_i.757765_at.1.html

Американският президент Доналд Тръмп ще представи проект на новата програма за развитие на инфраструктурата и финансирането й в рамките на общия...

Минчо Спасов: НСО е излишна, наследи елитарността и слугинажа на УБО!

https://frognews.bg/novini/mincho-spasov-nso-izlishna-nasledi-elitarnostta-sluginaja-ubo.html

„НСО е една излишна служба, която би трябвало да бъде закрита. Службата е наследник на страховитото в УБО – Управлението за безопасност и охрана, което охраняваше Тодор Живков и предходните комунистически велможи.

И Радев потвърди, че България ще участва в иранския транспортен коридор

http://www.mediapool.bg/i-radev-potvardi-che-bulgaria-shte-uchastva-v-iranskiya-transporten-koridor-news275426.html

България ще се включи в иранската инициатива за мултимодален транспортен коридор "Персийски залив – Черно море", потвърди по време на официалното си посещение в Армения президентът Румен Радев. "С президента на Армения се обединихме около позицията, че нашите две страни имат стратегическо положение и ние трябва да го оползотворим. Затова ще работим отговорно за реализация на мултимодалния транспортен коридор "Персийски залив - Черно море", който ще даде възможност да се възползваме от задълбочаването на политическите ни отношения", каза държавният глава на пресконференция със своя арменски колега Серж Саркисян в Ереван. Транспортният коридор "Персийски залив – Черно море" е иранска инициатива, която трябва да свърже четири държави – Иран, Армения, Грузия и България. При посещението си в Техеран още през лятото на 2016 г. премиерът Бойко Борисов според чужди медии е обявил, че България ще се включи в инициативата чрез пристанищата си във Варна и Бургас. В Армения Румен Радев добави, че приветства идеята на арменския си колега да бъде организирана среща на транспортните министри от всички държави, които са заинтересовани от транспортния проект. В момента се нуждаем преди всичко от свързаност - транспортна, енергийна, дигитална, за да можем да разгърнем потенциала на нашите икономики, заяви българският държавен глава. Той посочи, че целта на посещението му не е само да се интензифицират контактите на високо политическо ниво, които са предпоставка за взаимодействие и развитие във всички области от взаимен интерес. Целта е да имаме конкретен напредък в редица области, затова в делегацията ми са включени не само представители на президентската администрация, но и на българското правителство, на парламента, на българския бизнес, посочи Радев. "Нашите народи очакват много по-тясно и резултатно сътрудничество. Ние им го дължим и затова сме тук заедно днес - да продължаваме да го развиваме", заяви Румен Радев. С президента Саркисян двамата са обсъдили двустранните отношения и са изразили задоволство от стабилното състояние на търговския обмен в последните 10 години, но по думите на Радев обемът на двустранната търговия не ги задоволява. Смятаме, че можем да постигнем много по-големи обеми и да разширим сферата на нашето търговско-икономическо сътрудничество, каза президентът. Според арменския президент трябва да се работи за сътрудничество в областта на земеделието и туризма, както и в други области. Саркисян отбеляза, че нараства и интересът от страна на български предприемачи към възможности в Армения. По думите на Румен Радев вече има договорка през юли в Бургас да се състои голям бизнес форум с представители на двете страни. В рамките на визитата ще бъде подписан меморандум за разбирателство между работодателските организации на двете страни, каза Радев. Той определи отношенията между България и Армения като не просто традиционно добри, а преди всичко приятелски, защото между двата народа има дълбоки исторически и културни връзки, взаимна симпатия и уважение от сходната историческа съдба. Държавните глави са обсъдили също сътрудничеството в сферата на сигурността. Президентът е отправил покана за по-широко арменско участие в учения на НАТО на българска територията, както и в обмен за военно обучение. В отговор на въпрос за проблема с Нагорни Карабах и българската позиция, президентът Серж Саркисян каза, че е изразил благодарността си към президента Радев за балансираната позиция на България, която по думите му винаги е била за мирно разрешаване на конфликта. България има категорична и ясна позиция относно конфликта в Нагорни Карабах. Той може да бъде разрешен само чрез мирни преговори, с посредничеството на Минската група и съпредседателите Русия, Франция и САЩ, със съдействието на ЕС, и много важно - чрез активния диалог между държавните глави на Армения и Азербайджан, посочи Румен Радев. Такава по думите му е и общата позиция на ЕС и България като председател на Съвета на ЕС ще съдейства тя да бъде реализирана. Серж Саркисян коментира, че конфликтът може да намери своето разрешение само при положение, че Азербайджан изостави своите "нереалистични очаквания" за резултатите от преговорите. "Приветстваме подписаното споразумение за всеобхватно и засилено партньорство между Армения и ЕС, защото то дава условия да имаме много по-лесен и интензивен обмен между икономиките ни и във всички сфери", посочи още Румен Радев. Посещението на Радев в Армения ще продължи и утре. По време на визитата се очакваше да бъдат подписани редица двустранни споразумения - за взаимна защита и обмен на класифицирана информация, програма за сътрудничество в областта на културата за периода 2017-2019 г., спогодба за регулиране на трудовата миграция, споразумение за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията. В Ереван Румен Радев ще бъде гост на 131-во основно училище "Пейо Яворов". Той ще открие кабинет за интерактивно обучение и ще участва в представянето на книга, посветена на големия български поет Пейо Яворов. Очаква се Радев да посети Центъра за креативни технологии "Тумо" в арменската столица. В официалната делегация на българския държавен глава участват министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, народни представители, както и представители на деловите среди. Арменският президент е приел покана да посети България.

Обвиняем за ало измамата за 76 000 лв. е задържан, съучастникът му излиза срещу 10 000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712526

Обвиняем за ало измамата за 76 000 лв. е задържан, съучастникът му излиза срещу 10 000 лв.22-годишният Силвестър П. - един от тримата обвиняеми, които успяха да измамят по телефона жена от Търговище със сумата от 76 000 лева, остава в ареста с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, след като състав на Търговищкия окръжен съд потвърди определението на първата съдебна инстанция. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна

Тодор Гребенаров напуска МВР, пенсионира се

http://dnes.dir.bg/news/mvr-todor-grebenarov-pensionira-26875963

Заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) комисар Тодор Гребенаров е подал заявление за пенсиониране, научи Дир.бг.

След обаждане на Юнкер кабинетът се разграничил от Симеонов

https://frognews.bg/novini/sled-obajdane-iunker-kabinetat-razgranichil-simeonov.html

Разграничаването на кабинета от позицията на Валери Симеонов за Ска Келер е станало след обаждане на Жан-Клод Юнкер. Това стана ясно от изказване на говорител на Европейската комисия.

Сюзън Орлийн: Да вдъхновиш Холивуд и да те изиграе Мерил Стрийп

https://offnews.bg//kultura/siuzan-orlijn-da-vdahnovish-holivud-i-da-te-izigrae-meril-strijp-674711.html

Американската писателка Сюзън Орлийн е наричана „национално съкровище“. Автор на осем книги и на стотици вълнуващи истории, написани за „The New Yorker”, където е щатен автор още от 1992 година. Орлийн е необикновен разказвач, който се вдъхновява от наглед обикновени истории, зад които обаче винаги се крие нещо удивително. През 1999 г. публикува романа си “Крадецът на орхидеи”, превърнал се в световен бестселър и послужил за вдъхновение за направата на един от най-нестандартните и обичани филми от последните 25 години – класиката „Адаптация“ по сценарий на Чарли Кауфман и с участието на Никълъс Кейдж, Мерил Стрийп, Крис Купър и Тилда Суинтън. Всъщност, самата Мерил Стрийп изиграва Орлийн в лентата, която нарича най-оригиналният сценарий, който е чела някога.

Книгата за кучето Рин Тин Тин - “Rin Tin Tin: The Life and Legend“, печели награди “Ohioana” и “Richard Wall Memorial Award”. В момента Сюзън се намира в Лос Анджелис, където пише новия си роман - история за държавната библиотека на града. Именно от там тя успя да отговори на въпросите ни, а поводът е „Крадецът на орхидеи“, който вече се появи и на българския пазар.

Зародишът на „Крадецът на орхидеи“ се ражда като статия за „The New Yorker“. Какво те накара да решиш, че си заслужава цяла книга?

Винаги съм казвала, че за мен тази история е все едно да беля глава лук. Още когато за първи път заминах, за да събера материал за списанието, изпитах това усещане. Всеки аспект от историята изглеждаше по-задълбочен, отколкото си го представях. Вземете например резервата Факахачи, където се беше случила кражбата на орхидеи: попитах съвсем небрежно един от горските откога съществува резерватът и какво е имало по тези земи преди да бъде създаден той и се натъкнах на цяла поредица от далавери с недвижими имоти във Флорида, която за мен беше удивителна. Повече ми допадаше идеята да хвана едно конкретно нещо и да го разгледам обстойно и в дълбочина, отколкото да се занимавам с някое огромно, пространствено събитие. На това му се казва истинска задача: да успееш да уловиш всеки важен момент и да направиш цяла книга.

Смятала ли си, че книгата ти ще се превърне във филм?

Никога. Честно. Дори не бях сигурна, че историята ще се превърне в книга. Първият път, когато чух за Джон Ларош и бракониерството на орхидеи, си помислих, че това би била интересна статия за списание. Паралелно с това, историята беше толкова странна, че дори не бях сигурна как ще се вмести и в списанието. Определено не си я представях като книга по онова време, камо ли във филм. Истината е, че когато работя по дадена статия, рядко се замислям дали би могла да се превърне във филм. Прекалено съм заета с това да я превърна в нещо добре написано.

А кога идеята „Крадецът на орхидеи“ да се превърне във филм се появи за пръв път?

„The New Yorker“ публикува оригиналната статия „Треска за орхидеи“ за пръв път през 1995 г. Мигновено, след като тя излезе от печат, трима различни продуценти от три различни студия се свързаха с мен и декларираха интереса си към нея. Същевременно аз говорих с „Рандъм Хаус“ (Random House, Inc. е сред най-големите англоезични издателства в света – б. ред.) и споделих, че бих желала да разгърна историята в книга, защото знаех, че има още много какво да бъде казано. Продуцентите Джонатан Дем и Ед Саксън се съгласиха да ме оставят да напиша книгата преди да започнат работа по превръщането й във филм.

Знаеше ли нещо за сценария,преди да бъде разработен?

Всичко, което ми беше известно, бе, че продуцентите са наели сценарист, който току що е написал филм на име „Да бъдеш Джон Малкович“ (Чарли Кауфман – б. ред.). Звучеше доста странно, но те бяха изключително въодушевени от този тип и ми казаха, че и аз трябва да бъда. Така че бях.

И как се почувства, когато за пръв път прочете сценария?

Доста изненадана. Бяха ме предупредили, че сценарият доста се разграничава от самата книга и агентът ми каза, че в него присъстват много хора, които не бяха в книгата – и че това са реални личности, не измислени герои. Тя загатна, че един от тези хора съм самата аз. Но се оказа, че въпреки това изобщо не бях готова за онова, което прочетох. Оставях го на няколко пъти за да успокоя дишането си. Мисля, че единият момент беше, когато аз – искам да кажа героинята Сюзън Орлийн от филма – застрелва един резерватен полицай във Факахачи. Тогава осъзнах какво необичайно преживяване ще бъде този филм. Продуцентът ме беше помолил да се обадя веднага, след като прочета сценария. Изчаках ден, след като го приключих, за да улегне в главата ми, след това му позвънях и му казах „Изобщо не очаквах подобно нещо, но е великолепен. Просто, моля ви, сменете ми името“.

Защо?

Защото не бях сигурна дали наистина искам да бъда герой във филм, особено герой, който малко... откача.

И какво те убеди да се съгласиш?

Причините бяха няколко. Осъзнах, че книгата – моята книга – ще бъде представена като главен елемент от филм, но авторът на книгата ще се нарича по друг начин, а не Сюзън Орлийн. Това щеше да обърка хората и евентуално да натъжи мен. Не ми се искаше „Крадецът на орхидеи“ да стане дело на Мери Смит или на Джейн Браун или която й да е несъществуваща личност. Също така всички останали реални хора, които бяха замесени в сценария, се съгласиха да участват с истинските си имена. В крайна сметка реших, че това е най-добрият начин, по който мога да се впусна в това приключение, което е един огромен експеримент на виртуалната реалност.

Кой искаше да изиграе Сюзън Орлийн?

Прекарах година, представяйки си, че избирам актрисата. През главата ми минаха всички: от Джулия Робъртс през Никол Кидман, Холи Хънтър и Джоди Фостър до Кейт Бланшет, но така и не реших коя би била моят мечтан избор. Приятелите ми също правиха предположения – обикновено избираха актриси с червеникави коси, защото самата аз съм с червена коса. Сякаш хората не осъзнават, че боята за коса е нещо, което съществува в Холивуд. В интерес на истината никой никога не предположи Мерил Стрийп, може би защото тя изглежда по-голяма от живота.

Веднъж приела ролята, Мерил Стрийп дойде ли да се запознае с теб и да изучава жестовете и начина, по който говориш?

Не. Никога не се срещнах с нея. Прекарах няколко дни на снимачната площадка, докато филмът се снимаше и смятах, че поне ще се запознаем, но тя така и не се появи. Случи се така, че всъщност веднъж я срещнах, години преди това. Бях статист във филма „Ловецът на елени“, в който бе първата й филмова роля. Мисля, че успях да й кажа „Здрасти“.

Една от темите, засегнати в книгата, е за природата на страстта и какво подтиква хората да изграждат целия си живот около дадена своя обсесия. Ти самата пламенен колекционер ли си? Имаш ли своя лична страст?

Не. Но мисълта ме удивява, защото аз самата никога не съм се отдавала толкова на своите интереси. В края на книгата обаче очевидно осъзнавам, че действително ме влече една страст. И това е страстта да бъда писател и репортер. Вярвам, че непредубедеността ми е мое преимущество. Не обичам да пиша за неща, в които поначало съм прекалено въвлечена. За мен част от процеса на писане се състои в едно пътуване към разбирането. Орхидеите например бяха истинска загадка за мен – просто едни цветя, изобщо как би могъл някой да се вълнува толкова от тях? Предприех пътуването си, за да разбера как хората са започнали да се интересуват толкова от тях и защо.

Ако някога напишеш автобиография, върху кой аспект от живота си ще се съсредоточиш?

Нямам ни най-малка представа. Хората постоянно ми казват: „Винаги вкарваш и себе си в книгите си“. Е да, участвам в историите им. Признавам си. Истината е, че не пиша репортажи. Избирам да пиша за онова, което привлича любопитството ми. Дори това просто да избереш за какво да пишеш е един субективен избор.

Всичките ти издадени книги са по действителен случай като репортажи. Замисляла ли си се някога да напишеш художествена творба по преживяванията си?

Никога. И други хора са ме питали, но аз просто смятам, че реалността е много по-интересна. Не вярвам, че бих могла сама да измисля толкова ексцентричен и забележителен герой като Джон Ларош. Също така мисля, че се изисква строга дисциплина, за да избереш история от реалността и да я направиш интригуваща за читателите. Имаш на разположение нещо, което действително се е случило. А това предоставя по-голямо предизвикателство, отколкото просто да си кажеш: „Ех, щеше да е по-добре този тук да е лежал една година в затвора. Май ще е най-добре да го изпратя зад решетките за една година“. Но не, тук става дума за реалността. Допада ми да разполагам с удобен случай да поднеса знания на читателите: факти, които не са знаели досега, но действително биха искали да узнаят.

В „Адаптация“ героите Сюзън Орлийн и Джон Ларош станаха любовници. Влюбвал ли се е някога в теб някой от обектите на репортажите ти?

Сценарият на „Адаптация“ се отличава от реалността. Но, иначе - да. И аз самата бях много привързана към него, но съзнавах добре какво се случва. Нека обясня как става това пренасяне на чувството. Беше ми ясно, че той бъркаше обстоятелствата с конкретната емоция. Този човек обожаваше усещането, че получава нечие внимание и интерес, че е обект на нечие истинско внимание и любопитство. Несравнимо усещане е да срещнеш някой, който просто иска да знае всичко за теб, но не желае нищо в замяна. Като част от терапия. Почувствах се поласкана, но знаех, че усещането е контекстуално. Човек сякаш притежава някакви магически сили, когато се захване да пише за живота на някого. Сама понякога забравям какво означава да напишеш история, която да бъде публикувана в „The New Yorker“ и да достигне до над 800 хил. читатели.

Какви най-често са героите на историите, които пишеш?

Често пиша за хора, чиято история иначе не би се появила на страниците на списание. Не са обект на интерес от страна на пресата и не са свикнали с подобно внимание. За тях това е истинско преживяване, което ще помнят цял живот. А аз никога не се появявам със списък от установени въпроси. Отивам при тях, посядам, слушам ги и ги наблюдавам. Записвам си. Интимността, която се поражда между мен и тези хора често прави края на взаимоотношенията ни прекалено разтърсващ. Аз лично вече се научих да приемам факта, че хората се чувстват ако не предадени, то изумени, когато трябва да се разделим, след като сме прекарали две или три седмици заедно в толкова топла обстановка.

А ти някога влюбвала ли си се в някой от обектите на репортажите си?

Да. В кученце на едно изложение. Влюбих се до уши. Голямо предизвикателство беше да му взема интервю.

Като спомена куче – книгата за немската овчарка Рин Тин Тин, която се превръща в иконичен кино образ през Втората Световна Война, също се превърна в бестеслър?

Книгата е озаглавена „Рин Тин Тин: Живот на една легенда“, но всъщност разказва за няколко кучета, които изиграват образа. Подобно на „Крадецът на орхидеи“ също е история за обсесия. За нещо, което е способно наистина да накара хората да си изгубят разсъдъка. Онова, което истински обичаме. Орхидеите са будили страст от зората на времето. Рин Тин Тин е бил обожаван и почитан образ в продължение на сто години. Кучето и орхидеите са две много различни неща, но въпреки това карат хората да се държат по един начин.

Какво би могла да посочиш като ключ към успеха ти?

Наистина обичам това, което правя и в което вярвам. Имам мисия, която винаги следвам в работата си, и тя е да помогна на хората да научат повече за света. За мен винаги е било естествено да говоря с хората на улицата или да завия зад ъгъла, който води до нещо неизвестно. След това се прибирам, изпълнена с вълнение и желание да сграбча читателя за ръкава и да му кажа „Ела тук! Няма да повярваш колко интересно нещо има!“ Чувствах това още, когато бях дете. Това е любопитство, подплатено с желание да окуражаваш другите да изпитат това любопитство.

Съществува ли въпрос, който би искала да ти зададат по време на интервю, но никой все още не го е правил, и какъв е той?

Няма въпрос, който бих искала да ми зададат. Има един въпрос обаче, на който бих искала да мога да отговоря: какъв е механизмът на креативния процес? Доста често хората питат: „Откъде ти хрумна идеята за този главен герой?“. И на мен ми се иска да мога да отговоря, защото всичко се случва прекалено интуитивно, а и смятам, че е някак успокояващо да си дадеш сметка, че не се дължи на някаква случайност, че е протекъл един много специфичен процес, според който си сътворил написаното, но всъщност такъв няма.

Беларус ще прави електромобили

http://www.cross.bg/zotye-kmch-gradski-1567647.html

/КРОСС/ Белоруският завод Юнисон пристъпва към производство на електроавтомобили. Предприятието ще прави китайските електромобили Zotye и то два модела наведнъж - бюджетен градски модел - Zotye E200 EV и седанът от С-клас Zotye Z500 EV, съобщава Auto-Press. По-достъпен ценово ще е новият градски модел Zotye E200 EV. Той ще се предлага на цена от 17 000 долара. Става дума за малък на габарити двуместен градски автомобил с дължина 2735 мм, ширина 1600 мм и височина 1630 мм. Zotye E200 EV има електромотор с мощност 82 к. с. и максимален въртящ момент от 165 Нм. Максималната му скорост е 120 км/ч, а пробегът с едно зареждане на акумулатора е 155 км. Презареждането на батерията му става за 8 часа. Zotye Z500 EV ще струва 21 000 долара. Неговият електромотор е доста по-мощен - 129 к. с., максималният въртящ момент е 260 Нм. Китайският електрически седан се ускорява от място до 100 км/ч за 10 сек и развива максимална скорост от 140 км/ч. Пробегът с едно зареждане на акумулатора е 260 км.  

Централният депозитар вече извършва сетълмент на сделки с ДЦК

https://www.investor.bg/bylgariia/5/a/centralniiat-depozitar-veche-izvyrshva-setylment-na-sdelki-s-dck-255625/

Изградената връзка между Централния депозитар и Държавния депозитар на ценни книжа в БНБ увеличи възможностите на търговията с държавни ценни книжа

Джипитата се готвят за протест заради касовите бележки на пенсионерите

http://www.moreto.net/novini.php?n=368919

Ескалира недоволство сред общопрактикуващите лекари. От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари заявиха, че то може да прерасне в ефективен протест. Недоволството е заради промени в наредби, които се готвят в момента.

Мартен Фуркад със злато в спринта, Краси Анев остана 45-и

https://offnews.bg//zimni/marten-furkad-sas-zlato-v-sprinta-krasi-anev-ostana-45-i-674716.html

Френският доминатор в биатлона Мартен Фуркад грабна златото в преследването на 12,5 км на Олимпийските игри в ПьонгЧанг 2018. 

28-годишният състезател стартира от 8-а позиция, допусна една грешка в стрелбата още при първото си влизане на огневия рубеж, но след това демонстрира гениалността си и беше безгрешен.

Голямата изненада поднесе 20-годишният Себастиан Самуелсон от Швеция. Той започна 14-и, но също допусна само една грешка при стрелбата и със страхотно финално бягане в крайна сметка се нареди втори на 12.0 секунди.

Световният първенец в спринта от Хохфилцен 2017 Бенедикт Дол се класира трети с пасив от 15.1 секунди.  Германецът не успя да издържи на темпото на младия швед и финишира на трета позиция в крайното класиране. 

Трима българи участваха в днешната надпревара. Красимир Анев сбърка пет пъти и е 45-ти, а непосредствено след него е Владимир Илиев със седем наказателни обиколки. Антон Синапов остана 60-ти с общо осем грешки.

Турските управляващи беснеят в един глас срещу САЩ

http://www.cross.bg/tyrtziya-siriiiskite-durzhava-1567646.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Турция Мевлют Шавушоглу се нахвърли на САЩ, като ги обвини, че американските сили в Сирия умишлено протакат борбата срещу „Ислямска държава" като оправдание да не прекъсват отношенията си със сирийските кюрдски милиции, както настоя Анкара. Мевлют Чавушоглу заяви пред журналисти в Истанбул, че американските сили оставяли територии с джихадисти от ИДИЛ незасегнати, за да оправдаят продължаващото сътрудничество със сирийските кюрдски милиции. Говорейки преди посещението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън по-късно тази седмица в Анкара, Чавушоглу коментира, че отношенията между Турция и САЩ са на критичен етап и че Вашингтон трябва да предприеме "конкретни стъпки", за да възвърне доверието на страната му. "Нашите отношения са на много критичен етап. Или ще подобрим отношенията си, или тези отношения ще се разпаднат напълно", обяви Чавушоглу. Анкара недоволства заради подкрепата на Вашингтон за "Отрядите за защита на народа" на сирийските кюрди, които са най-големият съюзник на САЩ в борбата срещу „Ислямска държава". Турция разглежда "Отрядите за защита на народа" като "терористична" групировка, свързана с кюрдските бойци, сражаващи се с турската държава в нейните граници и в тази връзка започна военната операция „Маслинова клонка" в контролирания от сирийските кюрди район Африн в Северна Сирия

Турският външен министър беснее срещу САЩ: Или ще подобрим отношенията си, или те ще се разпаднат напълно

http://www.cross.bg/siriiiskite-otnosheniyata-tyrtziya-1567646.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Турция Мевлют Шавушоглу се нахвърли на САЩ, като ги обвини, че американските сили в Сирия умишлено протакат борбата срещу „Ислямска държава" като оправдание да не прекъсват отношенията си със сирийските кюрдски милиции, както настоя Анкара. Мевлют Чавушоглу заяви пред журналисти в Истанбул, че американските сили оставяли територии с джихадисти от ИДИЛ незасегнати, за да оправдаят продължаващото сътрудничество със сирийските кюрдски милиции. Говорейки преди посещението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън по-късно тази седмица в Анкара, Чавушоглу коментира, че отношенията между Турция и САЩ са на критичен етап и че Вашингтон трябва да предприеме "конкретни стъпки", за да възвърне доверието на страната му. "Нашите отношения са на много критичен етап. Или ще подобрим отношенията си, или тези отношения ще се разпаднат напълно", обяви Чавушоглу. Анкара недоволства заради подкрепата на Вашингтон за "Отрядите за защита на народа" на сирийските кюрди, които са най-големият съюзник на САЩ в борбата срещу „Ислямска държава". Турция разглежда "Отрядите за защита на народа" като "терористична" групировка, свързана с кюрдските бойци, сражаващи се с турската държава в нейните граници и в тази връзка започна военната операция „Маслинова клонка" в контролирания от сирийските кюрди район Африн в Северна Сирия.

Зам.-директорът ГД "Национална полиция" е подал заявление за пенсиониране

https://www.actualno.com/society/zam-direktoryt-gd-nacionalna-policija-e-podal-zajavlenie-za-pensionirane-news_659355.html

Заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) комисар Тодор Гребенаров е подал заявление за пенсиониране. Към момента не са ясни мотивите му. Името на комисар Гребенаров беше споменавано за нов директор на Националната служба за охрана след оставката на досегашния директор ген. Ангел Антонов. В последствие на поста временно беше назначен Росен Тодоров.

Саакашвили арестуван в ресторант в Киев (ВИДЕО)

http://clubz.bg/64132-saakashvili_arestuvan_v_restorant_v_kiev_video

Украинският опозиционен лидер Михаил Саакашвили е задържан в Киев от неизвестни похитители.

Това гласи съобщения в официалния фейсбук профил на бившия грузински президент, предаде Ройтерс.

Засега не е ясно кой носи отговорността за задържането. Миналата седмица адвокатът на Саакашвили предупреди, че той може да бъде депортиран или екстрадиран, след като загуби съдебно обжалване.

"Неизвестни маскирани хора похитиха Саакашвили и го отведоха... Похитителите бяха с три бели миробуса", се казва в съобщението във фейсбук.

Говорителката на политика съобщи, че той е отведен от мъже в зелен камуфлаж и местонахождението му е неизвестно.

"Според някои информация имало е представители на специално подразделение на граничната служба", каза тя, без да огласява подробности.

От граничната служба отказаха коментар на въпроса за задържането, но заявиха, че могат да имат информация на по-късен етап.

Във фейсбук бе пуснат и клип на очевидци. От него става ясно, че Саакашвили е задържан в ресторант.

Полицията в Киев няма участие, каза говорител на службата.

По-късно бе съобщено, че Саакашвили е откаран на летището в Киев, откъдето ще бъде качен на самолет за Полша. Именно оттам той влезе в Украйна през септември 2017 г.

Михаил Саакашвили бе президент на родната си Грузия в периода 2004-2013 г. Той се пресели в Украйна след Майдана и през 2015-2016 г. бе назначен от нейния лидер Петро Порошенко за губернатор на Одеска област. След това Саакашвили изпадна в немилост пред Порошенко.

49-годишният грузински политик обвини украинските власти в широкомащабна корупция. Той може да бъде екстрадиран, след като съдът отхвърли обжалването на решението.

Саакашвили похитен от ресторант в Киев (ВИДЕО)

http://clubz.bg/64132-saakashvili_pohiten_ot_restorant_v_kiev_video

Украинският опозиционен лидер Михаил Саакашвили е задържан в Киев от неизвестни похитители.

Това гласи съобщения в официалния фейсбук профил на бившия грузински президент, предаде Ройтерс.

Засега не е ясно кой носи отговорността за задържането. Миналата седмица адвокатът на Саакашвили предупреди, че той може да бъде депортиран или екстрадиран, след като загуби съдебно обжалване.

"Неизвестни маскирани хора похитиха Саакашвили и го отведоха... Похитителите бяха с три бели миробуса", се казва в съобщението във фейсбук.

Говорителката на политика съобщи, че той е отведен от мъже в зелен камуфлаж и местонахождението му е неизвестно.

"Според някои информация имало е представители на специално подразделение на граничната служба", каза тя, без да огласява подробности.

От граничната служба отказаха коментар на въпроса за задържането, но заявиха, че могат да имат информация на по-късен етап.

Във фейсбук бе пуснат и клип на очевидци. От него става ясно, че Саакашвили е задържан в ресторант.

Полицията в Киев няма участие, каза говорител на службата.

Михаил Саакашвили бе президент на родната си Грузия в периода 2004-2013 г. Той се пресели в Украйна след Майдана и през 2015-2016 г. бе назначен от нейния лидер Петро Порошенко за губернатор на Одеска област. След това Саакашвили изпадна в немилост пред Порошенко.

49-годишният грузински политик обвини украинските власти в широкомащабна корупция. Той може да бъде екстрадиран, след като съдът отхвърли обжалването на решението.

Учени: Картофите са много полезни, намаляват риска от инфаркт и деменция

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6712506

Учени: Картофите са много полезни, намаляват риска от инфаркт и деменцияЗа картофите от десетилетия се говори, че са нездравословни и дори здравните власти препоръчват да ги ограничаваме в менюто си. Британски учени обаче обявиха, че са много полезни и намаляват риска от инфаркт и деменция, съобщи в. "Дейли мейл". "Картофите са отличен източник на много витамини, макро- и микроминерали, за които много хора харчат пари,

Казусът с атаката на Валери Симеонов срещу Ска Келер стигна до Юнкер

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/12/3128292_kazusut_s_atakata_na_valeri_simeonov_sreshtu_ska_keler/?ref=rss


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял в петък с председателя на групата на Зелените в Европейския парламент Ска Келер, както и с българските власти. Това съобщи на пресконференция в отговор на въпрос говорител на Еврокомисията, цитиран от БТА.<br /><br />"Последва съобщение до медиите от Министерския съвет, което според нас изясни нещата. Затова за нас случаят е приключен - съобщението разграничи правителството от позицията на вицепремиера Валери...

МВР: 150 акта са съставени на таксита

https://frognews.bg/novini/mvr-150-akta-sastaveni-taksita.html

150 акта за нарушения при таксиметровата дейност са съставени от инспектори на Автомобилната администрация и МВР от началото на годината, съобщава БНР.

Хиляден протест в Хърватия срещу посещението на сръбския президент

https://www.actualno.com/europe/hiljaden-protest-v-hyrvatija-sreshtu-poseshtenieto-na-srybskija-prezident-news_659354.html

Над 1000 души протестираха в центъра на Загреб срещу посещението на сръбския президент Александър Вучич в Хърватия, съобщава националната телевизия ХРТ. Сръбският държавен глава пристигна в Хърватия на двудневна визита и беше посрещнат тържествено от хърватския президент Колинда Грабар-Китарович, с която ще проведе разговор при закрити врати. Посещението се смята за начало на нормализирането на отношенията между двете страни. Follow today the highly anticipated visit of #Serbia’s P

Осман Октай: Ердоган флиртува с турците и с Европа

https://frognews.bg/novini/osman-oktai-erdogan-flirtuva-turtsite-evropa.html

Цяла Турция е скована от страх. Ердоган флиртува доста умело, както с турските граждани, така и с Европа, добави той. Сега в момента е важно кой как ще употреби Балканите. Ердоган се готви да използва всички мюсюлмани през България, Албания, Косово, Македония.

Северна Корея - фаворит за дипломатическото злато на олимпиадата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6712498

Северна Корея - фаворит за дипломатическото злато на олимпиадатаСеверна Корея се очертава като ранен фаворит за спечелване на един от най-важните медали на Зимните олимпийски игри - дипломатическото злато. Това е оценката на бивш южнокорейски заместник-министър и политически експерти, които казват, че Северът използва игрите, за да забие клин между Южна Корея и нейния съюзник САЩ и евентуално да смекчи натиска

Пентагона: Русия усложнява битката срещу Ислямска държава

https://www.actualno.com/america/pentagona-rusija-uslojnjava-bitkata-sreshtu-isljamska-dyrjava-news_659353.html

В Пентагона смятат, че руското присъствие в Сирия усложнява битката срещу групировката Ислямска държава (ИД), съобщава RT, като се позовава на доклад на главния инспектор на американското министерство на отбраната. В документа е направен анализ на действията на руските войски в Сирия от октомври до ноември 2017 г. Пентагонът обръща внимание на „опасните маневри“, извършвани от руски бойни самолети близо до американски машини, пише още ТАСС, цитирана от БГНЕС. Във Вашингтон

Още скучни перверзии

http://clubz.bg/64131-oshte_skuchni_perverzii

„Петдсет нюанса освободени“ тръгва по кината с обичайните критически отзиви, позиционирани масово в отрицателния край на спектъра и вариращи от смутено неодобрение, до откровен присмех. Общата оценка на специалистите в сайта „Метакритик“ е 32 по 100-балната система, а одобрението в „Rotten Tomatoes“ e само 11%.

Ревюто в „Индипендънт“ е озаглавено „Много банален и тъп трети филм“, британският „Телеграф“ пише, че едно от „най-емоционалните изпълнения във филма е на продуктово позиционирания нов модел „Ауди“, но ние избрахме да ви предложим ревюто, публикувано в „Гардиън“ – защото неговият автор, Бенджамин Лий, все пак е успял да намери и няколко положителни думи (но те не са отнасят за филма).

И така, след три филма, пълни с плющене на камшици и дрънкане на белезници, приспивната лъскава доминантна/подчинена драматична трилогия „Петдесет нюанса“ стига до края си, или както оживено ни намига маркетинговата кампания – до своята кулминация. От последната глава очаквахме да разберем ще продължат ли двамата привлекателни, но вече подписали се герои да правят умерено извратен секс?

Феноменалният успех на марката (първите два филма са събрали общо 950 млн. долара в световния боксофис) продължава да очарова онези, които не са прочели книгите, тъй като единствената истинска драма е дали енергичният красавец Крисчън Грей и неговата миловидна секс робиня ще продължат да го правят или не.

Първите два филма граничеха с мрачния свят на еротичния трилър, но все пак отказваха да се впуснат в някои от смъртоносните заговори, които обикновено вървят с жанра. В центъра им имаше учудващо празно пространство и дори очакваният еротизъм досега бе до голяма степен ограничен. Но когато вече краят му се вижда, доставя ли „Петдесет нюанса освободени“ опасността, секса и опасния секс, които всички очакваме?

Отговорът е едно немощно и предсказуемо „не“.

След лишения от събития втори филм, Анастейша (Дакота Джонсън) не би могла да бъде по-щастлива, живеейки в изтънчената компания на щастливо пошляпващия я Крисчън (Джейми Дорнън). Двамата се женят, но меденият им месец е прекъснат, когато лице от миналото на Ана се завръща, за да предизвика бъркотия. Крисчън ще опита да гарантира нейната безопасност, като същевременно трябва да намери начин да задържи нарастващата ѝ независимост в рамките на строго дисциплинираната им връзка.

Всяка плаха надежда, че най-доброто, или поне най-малко лошото, е било запазено за накрая, бързо се обезсмисля от началните сцени, толкова предупредително банални, че изглеждат като пародия. Целият емоционалният ритъм на първите 15 минути е продиктуван само от материалистични открития (О, Боже, той има свой собствен самолет! О, Боже, той има своя собствена яхта! О, Боже, той има свой собствен готвач!). Изглежда Крисчън се отнася с нея като с победител в състезание за лица, страдащи от нарушение на дефицита на внимание, изненадвайки я с богатството си в опит да я задържи, а може би и да ни забавлява. Това е абсолютно безполезно лайфстайл порно, толкова лишено от персоналност, че може да бъде показвано без звук в хотелско фоайе. В него постепенно и неминуемо навлизат сцени със софотпорно, но толкова софт и така скучни, че почти се усеща как всеки път, когато двамата герои се съблекат, зрителите въздъхват. Сексът определено изглежда повече от обичайното, но всичко е толкова комфортно и добре осветено, сякаш е режисирано от човек, който никога не е правил секс.

Сценарият, написан от Нийл Ленард, бившия съпруг на Е Л Джеймс, ни показва мъж на средна възраст, който си представя как разговарят не само младите влюбени двойки, но и младите жени помежду си. Няма никаква специфичност в никоя от скучните сцени с Ана и нейните приятели или колежки („Как си? Искаш ли лате?“). Ленард използва това, което е научил за жените от рекламите (те обичат шопинг, коктейли и вана с пяна). Диалогът просто съществува. Неговата цел е само бавно да придвижва лекия като перце сюжет, вместо да осигури някаква дълбочина или хумор във взаимодействията.

В моментите, в които няма скучен секс, има няколко опита да се добави малко от съспенса, характерен за трилърите, но те остават на нивото на следобеден сапунен сериал. Тук няма нито една истинска опасност, истинска емоция или каквото и да истинско – сякаш никой не се е сетил да добави цвят, живот или дори една тръпка страст.

Както обикновено, задачата да направи филма поне малко гледаем, ако това въобще е възможно, е изцяло в ръцете на Дакота Джонсън. Тя показва завладяващо присъствие, пробвайки да съживи с чара си безжизнените думи – но е задушена от всмукващия енергия водовъртеж от нищожност на Джейми Дорнан. Той може и повече (както се видя в сериала The Fall („Падението“) – при това си го знае и отегчението му е очевидно във всяка сцена. В третата част техните отношения биха могли потенциално да бъдат интересни. Как една двойка, основала първоначалната си връзка на доминантно-подчинена динамика, съществува в рамките на брака? Но филмът не проявява никакъв интерес да изследва този психологически аспект – и вместо това предлага повърхностно доказателство, че той ѝ дава власт (оставя я да шофира колата му в една сцена).

Докато филмите от трилогията са забележителни със скучната си тъпота, струва си да се признае и аплодира значението на сагата „Петдесет нюанса“. Филмовите поредици, колкото и широко разпространени да са, все още са предимно мъжки и супергеройски, а в този смисъл „Петдесет нюанса“ предлага нещо свежо и важно поне на бизнес ниво, като трилогия с женска романтична драма, третирана като киносъбитие със завидни резултати в боксофиса. Тя ще има – или по-скоро би трябвало да има – сериозен ефект в Холивуд, по-голям отколкото всеки друг не-марвълски филм може да разчита. Но е срамно, че за да стигнем дотук, трябваше да издържим тези безсмислени, безсюжетни, лишени от истински чувства филми.

„Петдесет нюанса освободени“ вече е по българските екрани.

Материалът е публикуван в "Гардиън".

"Площад Славейков"

"Фейсбук" дава 1 млн. долара на общностни лидери

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/12/3128298_feisbuk_dava_1_mln_dolara_na_obshtnostni_lideri/?ref=rss


"Фейсбук" (Facebook) обяви стипендии за "общностни лидери" в размер на 10 млн. долара. Те ще бъдат разпределени на повече от сто души, които успешно изграждат групи в социалната мрежа. Програмата е част от стратегията на мрежата да стимулира "значимото" общуване.<br /><br />Петима души, доказали умения в създаването на фейсбук групи, ще получат до 1 млн. долара финансиране за проект, пише агенция "Ройтерс". Други 100 ще получат до 50 000...

Борисов: Армения и Азербайджан могат да решат конфликта помежду си чрез преговори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712493

Борисов: Армения и Азербайджан могат да решат конфликта помежду си чрез преговориКонфликтът между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах може да бъде решен единствено чрез преговори, заяви българският премиер Бойко Борисов в интервю за азербайджанската информационна агенция Тренд. Конфликтът в Нагорни Карабах няма военно решение и може да бъде разрешен само по политически път, отбеляза той.

"Спартак" (Москва) изпрати Ивелин Попов под наем в "Рубин"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/12/3128249_spartak_moskva_izprati_ivelin_popov_pod_naem_v_rubin/?ref=rss


Футболист №1 на България Ивелин Попов ще доиграе сезона в "Рубин" (Казан). Атакуващият полузащитник на "Спартак" (Москва) беше изпратен под наем в тима от Казан, тъй като не получава много шансове да играе в състава на шампионите.<br /><br />В събота Попов потвърди пред "Дневник" за очертаващата се сделка. Днес тя беше финализирана и потвърдена от "Рубин" в социалните мрежи. В договора за наем няма клауза за откупуване през лятото, а...

Община Тетевен бе домакин на футболен турнир в зала за момичета

https://www.actualno.com/lovech/obshtina-teteven-be-domakin-na-futbolen-turnir-v-zala-za-momicheta-news_659352.html

На 10 и 11 февруари 2018г. в община Тетевен, спортен комплекс „Олимп“, се проведе футболен турнир в зала за момичета, родени 2005-2006г. Турнирът бе под патронажа на кмета на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, а в него взеха участие 5 отбора от различни краища на страната – ФК „Янтра“ – Габрово, ПФК „Монтана“, ЖСК „Бургас“, ФК „Светкавица“ – Градежница и ФК &bd

САЩ с рекорден бюджет за отбрана

http://econ.bg/Новини/САЩ-с-рекорден-бюджет-за-отбрана_l.a_i.757764_at.1.html

Пентагонът получи най-големия бюджет в историята си: 700 милиарда американски долара. Така САЩ изпреварва по разходи за отбрана Русия и Китай. ...

Прокуратурата започна разследване за насилие в центъра за деца с увреждания в Габрово

https://www.dnevnik.bg/regioni/2018/02/12/3128296_prokuraturata_zapochna_razsledvane_za_nasilie_v/?ref=rss


Районната прокуратура в Габрово е образувала досъдебно производство за насилие над настанени в Центъра от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Габрово, предаде агенция "Фокус".<br /><br />В края на януари прокуратурата започна проверка в дома "Хризантема", след като конфликти и спорове между персонала в дома доведоха до публикуване на видеозаписи, които показват физическа и вербална агресия над деца в дома. Впоследствие бяха уволнени директорът на...

Зоозащитници алармират за 50 бедстващи кучета край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368928

50 немски и белгийски овчарки живеят в тежки условия в аксаковското село Новаково. Състоянието на животните се е влошило особено след падналия снеговалеж и ниските температури. За това алармират от фондация „Лъки хънт“, занимаваща се с изоставeни, малтретирани и бездомни кучета, научи Moreto.

Румен Радев: България приема Армения като надежден партньор

http://www.cross.bg/radev-rymen-sarkisyan-1567645.html

/КРОСС/ България приема Армения като надежден партньор в региона на Южен Кавказ. Това каза президентът Румен Радев, който е на двудневно държавно посещение в Армения по покана на колегата си Серж Саркисян. Двете страни имат интерес да си сътрудничат в изграждането на транспортна инфраструктура, свързваща Европа и Азия. Президентите Саркисян и Радев обсъдиха възможностите за сътрудничество в международния транспортен коридор „Персийски залив - Черно море", в който участват още Иран, Азербайджан, Грузия и Гърция. Стокообменът е стабилен - около 25 млн. долара годишно, но не отговаря на потенциала на двете страни, е мнението на двамата президенти. В присъствието на Серж Саркисян и Румен Радев бяха подписани двустранни документи за сътрудничество в областта на трудовата миграция, информационните технологии, културата, както и за взаимна защита и обмен на класифицирани информация.  

Кой ще готви пред шеф Манчев тази седмица

https://www.vesti.bg/lyubopitno/koj-shte-gotvi-pred-shef-manchev-tazi-sedmica-6079227

Алфредо Торес, Люси Иларионов, Валентин Кулагин, Нора Недкова и Борислава Стратиева изненадват зрителите с екзотични и провокативни менюта всяка делнична вечер от 20.00 ч

Фабрикант е починалият скиор в Пампорово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712486

Фабрикант е починалият скиор в Пампорово49-годишния Свилен Каневски, издъхнал на писта в Пампорово, е собственик на фабрика в Пловдив. Каневски е в бизнеса с триктажни изделия от 1991 г. Продава дрехи под бранда "STYLER" в страната и чужбина. Работадетел е на 50 души. Поклонението му ще е утре на централните гробища в Пловдив. Каневски се свлякъл на пистата и очевидци подали сигнал на

Заловиха 33-ма мигранти при опит да преминат нелегално от Турция в България

http://www.cross.bg/tyrtziya-bulgariya-nelegalno-1567643.html

/КРОСС/ Турските гранични власти са заловили две групи от общо 33-ма мигранти и бежанци при опит да преминат нелегално от Турция към България. Мигрантите, които се укривали в непосредствена близост до турско-българската граница, произхождат от Пакистан, Иран и Сирия. След изпълнението на формалностите по регистрация заловените са били предадени на областната Дирекция по миграцията.    

Възстановиха движението по АМ "Тракия" при 14-и км в посока София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712466

Възстановиха движението по АМ "Тракия" при 14-и км в посока СофияВъзстановиха движението по АМ "Тракия" при 14-и км в посока София. Временно движението се осъществяваше в изпреварващата лента заради ремонтни работи. Това съобщиха от пресцентъра на

Заградилите площад "Централен" искат 1 млн. лв. от община Пловдив

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/12/3128291_zagradilite_ploshtad_centralen_iskat_1_mln_lv_ot/?ref=rss


Собствениците на част от пловдивския площад "Централен" са поискали от общината 1 млн. лв. за него, съобщи кметът Иван Тотев, цитиран от БНР.<br /><br />Кметът уточни, че полученото днес писмо все още не е обсъдено официално от общинските юристи и решение за предстоящите действия на общината ще бъде взето до дни. "Колегите обаче имат дълбоки съмнения, че това може да бъде направено, тъй като според нас имотът си е наш", заяви Тотев. По казуса се водят няколко...

Венци Стефанов с култово изказване по адрес на Любо Пенев

https://offnews.bg//futbol/ventci-stefanov-s-kultovo-izkazvane-po-adres-na-liubo-penev-674715.html

Президентът на Славия и член на Изпълнителния комитет на БФС Венцеслав Стефанов се отчете с поредното си любопитно изказване, този път по адрес на единия от кандидатите за президентския пост - Любослав Пенев.

"Не бих го направил дори домоуправител на вход. Знам, че играе добре тенис, на футболен мач не съм го виждал. На стадион "Славия" идва само да играе тенис. На Царско село също играе тенис, човекът си има експерти", каза босът на Славия.

Стефанов отново изрази подкрепата си към настоящото ръководство на футболния съюз и към президента Борислав Михайлов. "Той е единственият достоен, който може да ръководи БФС. Протестен вот ще има при всички случаи. Дали този вот ще бъде силен, не знам. Сигурно и Михайлов си има кусури, но вярвам, че с времето и те ще се отстранят.

Ей, хора, чукнете се малко у главата! Ще викаме неволята, ако и тези хора се оттеглят. Какво е виновен БФС? Футболистите от 1994 година са възпитавани в системата на социализма, когато имаше ред и дисциплина. Мислете, хора!

Трябва да даваме шанс на българските футболисти! Като сме пълни с Делхаруби, Маруби, доникъде няма да стигнем. Взимаме някакви от Африка, ако ги викнат в националния му отбор, ще вземеш малко евро. Боже, това ли трябва да ни е целта", добави Стефанов.

На въпрос колко гласа ще събере Любослав Пенев на изборите за президент на БФС, дългогодишният футболен ръководител отговори в шеговит тон: "38 гласа".

Само във Фрог: Полицейският шеф Гребенаров хвърли обиден оставка заради НСО

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/samo-vav-frog-politseiskiiat-shef-grabenarov-hvarli-obiden-ostavka-zaradi-nso.html

Полицейският шеф Тодор Гребенеров е хвърлил демонстративно оставка заради НСО. Както Фрог нюз преди дни съобщи преди всички, той бил гласен за шеф на държавните гардове.

Само във Фрог: Полицейският шеф Гребенаров хвърли обиден оставка заради НСО

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-politseiskiiat-shef-grabenarov-hvarli-obiden-ostavka-zaradi-nso.html

Полицейският шеф Тодор Грабенеров е хвърлил демонстративно оставка заради НСО. Както Фрог нюз преди дни съобщи преди всички, той бил гласен за шеф на държавните гардове.

САЩ искат родните страни на терористите да си ги приберат

http://dnes.dir.bg/news/USA-jihadisti-jihad-rodni-strani-26875849

САЩ настояват страните по произход да приберат своите граждани, задържани в Сирия.

Над 26 на сто повече са туристите от Хърватия, посетили България през 2017 г

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712459

Над 26 на сто повече са туристите от Хърватия, посетили България през 2017 гМинистърът на туризма Николина Ангелкова е имала работна среща с Гари Цапели, министър на туризма на Хърватия, съобщиха от министерството. Двамата са разговаряли в рамките на срещата на високо ниво на министрите на туризма на страните членки на ЕС "Туризъм и икономически растеж" в София. Министър Цапели е приветствал усилията на Министерството на

Защо руският Ан-148 се разби в Подмосковието

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/12/3128167_zashto_ruskiiat_an-148_se_razbi_v_podmoskovieto/?ref=rss


Спасителната операция след катастрофата на самолета Ан-148 се превърна в издирвателна часове след като машината със 71 души на борда се разби на стотина километра от Москва.<br /><br />На борда е имало и трима чужденци, сред които един гражданин на Швейцария. Не се съобщава обаче за български граждани, засегнати от инцидента. И двете "черни кутии" (както записващата показателите на системите на самолета, така и разговорите в пилотската кабина и комуникациите от и до нея)...

Посланикът на Литва у нас: Туристическият поток от Литва към България се засилва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712460

Посланикът на Литва у нас: Туристическият поток от Литва към България се засилваПотокът от литовски туристи към България се засилва през последните години, каза днес във Варна посланикът на Литва за България и Румъния Арвидас Почиус. Той уточни, че у нас постоянно живеят 160 семейства от родината му. Посланик Почиус и кметът на Варна Иван Портних днес откриха официално паметна плоча на д-р Йонас Басановичюс.

На този етап няма да евтанизират питбула, убил дете край Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712457

На този етап няма да евтанизират питбула,
убил дете край ПазарджикНа този етап няма питбула убил дете в пазарджишкото село Мокрище няма да бъде евтанизиран, съобщи за "24часа" директорът на областната агенция по храните д-р Петко Митев. Инцидентът стана на 29 януари в дома на собственика на кучето Димитър Михайлов.Днес изтича 14-дневния карантинен период, през който трябваше да бъде установено дали кучето не е

МС се разграничил от Симеонов след обаждане от Брюксел

http://dnes.dir.bg/news/zhan-klod-unker-aleri-imeonov-kabinet-borisov-3-ska-keler-26875823

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е разговарял с председателя на групата на Зелените в Европейския парламент Ска Келер, както и с българските власти.

Мъж почина на пистата в Пампорово, прилошало му

http://www.cross.bg/priloshalo-politziyata-pomosht-1567641.html

/КРОСС/ Мъж на 49 години е издъхнал минути след като му прилошало по време на каране на ски в Пампорово, съобщиха от полицията. Нещастният инцидент е станал вчера около 16:20 ч. на зелена ски писта "Снежанка-6". Както си карал, на пловдивчанина му прилошало и паднал. Веднага била потърсена помощ от служители на Планинската спасителна служба в зимния курорт. Те пристигнали на място, започнали да му оказват първа помощ, но мъжът е починал. От полицията увериха, че няма данни за насилствена смърт, а най-вероятно скиорът е починал заради здравословен проблем.      

Футболист №1 на България смени отбора си в Русия

http://www.cross.bg/popov-rysiya-spartak-1567642.html

/КРОСС/ Футболист №1 на България Ивелин Попов смени отбора си в Русия. Той премина от „Спартак" (Москва) в „Рубин" (Казан) като преотстъпен до края на сезона. Новината бе потвърдена и от двата клуба. Попов ще бъде под наем в „Рубин" до 30 юни 2018-а, като според медиите в Русия в контракта му няма опция за закупуването му след това. Две трети от заплатата на българина ще бъде плащана от настоящия му клуб „Спартак". С московския гранд Попов, който е носител на приза „Футболист на България" за последните три години, спечели и титлата на Русия, но през този сезон често не е сред титулярите, заради което се прибегна до трансфера му. Новият отбор на Попов „Рубин" в момента е на 11-о място в класирането, докато „Спартак" е на 3-та позиция и още има надежда за титлата, въпреки че 10 кръга преди края на руското първенство изостава с 8 точки от лидера „Локомотив" (Москва).

Кои зеленчуци губят полезните си свойства в хладилника

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6712467

Кои зеленчуци губят полезните си свойства в хладилникаСвикнали сме да бъдем „прибрани” и да „запазваме” продуктите „свежи” в хладилника. Има обаче такива, които само могат да бъдат опропастени от ниската температура. Това са твърдите зеленчуци – картофи, лук, чесън. Те трябва да дишат, а за картофите не е добра дори студената тераса през зимата. Бананите, ананасите и почти всички екзотични плодове,

Унгария злоупотребявала с евросредства

http://www.moreto.net/novini.php?n=368907

Комисията по бюджетен контрол (КОНТ) на Европейския парламент (ЕП) призова за по-мащабна проверка на отпусканите за Унгария евросредства, пише "Гардиън". Евродепутати и организации за по-голяма прозрачност са обезпокоени, че олигарси, поддържащи връзки с премиера на Унгария Виктор Орбан, могат да злоупотребяват с европейските средства.

Кметът на пловдивския район "Северен" отчете най-успешната година, чака 1 млн. лева

https://www.24chasa.bg/region/article/6712449

Кметът на пловдивския район "Северен" отчете най-успешната година, чака 1 млн. леваНай-успешната година за пловдивския район "Северен", откакто е кмет, отчете Ральо Ралев. В препълнената зала на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите той онагледи какво е направил през 2017-а. Слушаха го колегите му от "Централен" Георги Стаменов и на "Източен" Николай Чунчуков. Като най-емблематичен обект Ралев определи паркингът

Юнкер разговаря със Ска Келер по повод изявленията на Валери Симеонов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6712439

Юнкер разговаря със Ска Келер по повод изявленията на Валери СимеоновПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял в петък с председателя на групата на Зелените в Европейския парламент Ска Келер, както и с българските власти. Това съобщи на пресконференция в отговор на въпрос говорител на ЕК, цитиран от БТА. Последва съобщение до медиите от Министерския съвет, което според нас изясни нещата.

Защо ”за” Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/istanbulscata-conventzia-26875752

В България не се работи в насока постигане на равнопоставеност между половете.

Президентът Радев иска зелена светлина за лансиран от Иран коридор

http://clubz.bg/64130-prezidentyt_radev_iska_zelena_svetlina_za_lansiran_ot_iran_koridor

Президентът Румен Радев изрази днес подкрепата си за реализация на мултимодалния транспортен коридор "Персийски залив - Черно море", след среща с държавния глава на Армения Серж Саркисян.  

"С президента на Армения се обединихме около позицията, че двете ни държави имат стратегическо положение и ние трябва да го оползотворим. Затова ще работим отговорно за реализация на мултимодалния транспортен коридор "Персийски залив - Черно море", който ще даде възможност да се възползваме от задълбочаването на политическите ни отношения", каза Радев. 

Перспективата за създаване на транспортен коридор, който да свърже Персийския залив с Черно море, се обсъжда от 2016 г. насам. Зад нея стои инициативата на Иран да създаде алтернативен маршрут за доставка на стоки в Европа. Предполага се, че маршрутът ще мине през Армения или през Азербайджан, Грузия, после ще влезе по вода в България, откъдето товарите могат да минат в Гърция и в Италия. Грузия също изрази подкрепа за проекта.

Радев е на двудневно посещение в Армения. Той приветства идеята на арменския си колега да бъде организирана среща на транспортните министри от всички държави, заинтересовани от този проект.

"В момента се нуждаем преди всичко от свързаност - транспортна, енергийна, дигитална, за да можем да разгърнем потенциала на нашите икономики, заяви българският държавен глава. Проблем е липсата на директна авиолиния между двете държави, разчитам да се създадат благоприятни условия за частните компании за откриването на такава линия", заяви Радев.

Той определи отношенията между България и Армения като не просто традиционно добри, а преди всичко приятелски, защото между двата народа има дълбоки исторически и културни връзки, взаимна симпатия и уважение от сходната историческа съдба. 

"Приветстваме подписаното споразумение за всеобхватно и засилено партньорство между Армения и ЕС, защото то дава условия да имаме много по-лесен и интензивен обмен между икономиките ни и във всички сфери", посочи още Румен Радев.

Двамата са обсъдили също сътрудничеството в сферата на сигурността. Президентът е отправил покана за по-широко арменско участие в учения на НАТО на българска територията, както и в обмен за военно обучение.

В отговор на въпрос за проблема с Нагорни Карабах и българската позиция, президентът Серж Саркисян каза, че е благодарил на президента Радев за балансираната позиция на България, която по думите му винаги е била за мирно разрешаване на конфликта.

"България има категорична и ясна позиция относно конфликта в Нагорни Карабах. Той може да бъде разрешен само чрез мирни преговори, с посредничеството на Минската група и съпредседателите Русия, Франция и САЩ, със съдействието на ЕС, и много важно - чрез активния диалог между държавните глави на Армения и Азербайджан, който диалог считаме, че трябва да се основава по-малко на емоции и повече на здрав разум, каквато е и общата позиция на ЕС", посочи Румен Радев. - "България като председател на Съвета на ЕС ще съдейства тя да бъде реализирана."

Серж Саркисян коментира, че конфликтът може да намери своето разрешение само при положение, че Азербайджан изостави своите "нереалистични очаквания" за резултатите от преговорите.

Двамата държавни глави бяха единодушни, че подписаното Споразумение за всеобхватно и засилено партньорство на Европейския съюз и Армения ще създаде предпоставки и за всестранното развитие на двустранните отношения и призоваха за повече прагматизъм в диалога между институциите и бизнеса от България и Армения. В присъствието на президентите Румен Радев и Серж Саркисян бяха подписани двустранни споразумения в различни области: за взаимна защита и обмен на класифицирана информация; Програма за сътрудничество в областта на културата за периода 2017-2019 г.; Спогодба за регулиране на трудовата миграция; Споразумение за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията.

В резултат на подписаните днес споразумения утре в Ереван ще бъде подписан и Меморандум за сътрудничество между Асоциацията на индустриалния капитал в България и Съюза на работодателите в Армения. Споразумението ще улесни достъпа на арменски професионалисти до трудовия пазар у нас, както и двустранния технологичен обмен, беше подчертано на срещата.

"Приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС е европейската перспектива на Западните Балкани, но България е изключително ангажирана и с Източното партньорство на Европейския съюз. За нас от съществено значение са както сигурността, така и развитието на отношенията с държавите от Черноморския регион и Кавказ", подчерта Румен Радев.

С приетите на референдум конституционни промени в Армения и засилването на правомощията на парламента се създават нови предпоставки за активизиране на диалога между законодателните институции на България и Армения, беше подчертано на срещата на президента Румен Радев и българската делегация с председателя на парламента Ара Баблоян.

По време на срещите си в Ереван президентът Румен Радев подчерта и ролята на арменската общност в България, която е естествена връзка между двете държави и има съществен принос за развитието на културните връзки.

Българският държавен глава беше посрещнат с официална церемония пред президентския дворец в Ереван от своя колега Серж Саргсян. Президентът Радев положи венец и отдаде почит пред паметта на жертвите на насилствената масова депортация и убийства на арменци в Османската империя в началото на XX век. Тогава са били избити около 1.5 милиона арменци.

През 2015 г. Народното събрание призна "масовото изтребление" над арменците в Османската империя в периода 1915-1922 г., като замени думата "геноцид" в първоначално внесения от "Атака" проект. Измененията бяха по предложение на ГЕРБ. Отпадна и позоваването на няколко международни конвенции на ООН, в които е записан "геноцидът" над арменците. В декларацията си тогава парламентът определи 24 април като ден на възпоменание на жертвите.

Селена Гомес продава красиво имение само за $2,999 млн.

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6712440

Селена Гомес продава
красиво имение
само за $2,999 млн.Младата звезда Селена Гомес се опитва отново да се отърве от свой имот във Форт Уърт, щата Тексас, пише variety.com. Сега 25-годишната певица го предлага за 2,999 милиона долара, след като близо две години никой не прояви интерес при цена от 3,499 млн. долара. Красивото имение е с площ 6300 кв. м, от които 930 кв. м са за къщата.

Откриха йероглифна писменост на 4000 години в Китай

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6712415

Откриха йероглифна писменост на 4000 години в КитайКитайски учени откриха нов вид йероглифна писменост върху фрагмент от керамична чаша, предаде ТАСС, като цитира китайски медии. Смята се, че въпросните йероглифи са на 4000 години. Това ги прави по-древни от гадателските надписи цзягувен, за които досега се предполагаше, че са най-древните свидетелства за писменост в Източна Азия.

Драмата на малката Меган и на българската ѝ майка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6711399

Драмата на малката Меган и на българската и&#768; майка Еврорегламент защитава децата от трансгранични спорове за родителски права Когато в началото на моя мандат на евродепутат се запознах със случая на малката Меган, насилствено осиновена във Великобритания, бях потресен – на майка й, българка, жертва на семеен тормоз и насилие от британския й съпруг, са отнети родителските права от британски съд,

Изселници пак зоват за помирение на ДПС, ДОСТ и НПСД

https://frognews.bg/politika/izselnitsi-pak-zovat-pomirenie-dps-dost-npsd.html

Призив за помирение и преодоляване на конфронтацията между ДПС, ДОСТ и НПСД отправиха на своя конференция Бурса от най-влиятелната неформална организация на българските изселници в Турция Балгьоч.

Директорът на БТА Максим Минчев за осми път връчи статуетката "Бялата птица"

https://www.24chasa.bg/region/article/6712400

Директорът на БТА Максим Минчев за осми път връчи статуетката "Бялата птица"Директорът на БТА Максим Минчев връчи за осма поредна година статуатката "Бяла лястовица" на церемония във Видин днес. С отличието беше награден кметът на община Ружинци Александър Александров, който за малко повече от две години от началото на мандата си успя да превърне една малка община от около 4000 души в общност,

Ангелкова: България може да има водеща роля в популяризирането на туризма в Черноморския регион

https://offnews.bg//turizam/angelkova-balgaria-mozhe-da-ima-vodeshta-rolia-v-populiariziraneto-na-674714.html

България може да има водеща роля в популяризирането на туризма в Черноморския регион. Имаме идея акцентът да е поставен върху винения и гурме туризъм, които за Министерството на туризма са сред приоритетните за развитие продукти. Предстои темата да бъде дискутирана на среща на работна група „Сътрудничество в туризма“ на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), която в момента се председателства от България. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с Майкъл Христидес, председател на ОЧИС.

Тя посочи още, че по този начин ще се засили фокусът върху развитието на сектора в региона. А за нас от голямо значение е съвместната помощ в туризма с държавите-членки на ОЧИС, коментира още Ангелкова.

Министърът благодари на г-н Христидес за участието му в срещата на високо равнище на министрите на туризма на страните членки на ЕС „Туризъм и икономически растеж“, събитие от най-високия клас „А“ в календара на Българското председателство на съвета на ЕС.

Тази година обръщаме специално внимание на инициативата „ЕС-Китай-2018 година, посветена на туризма“, обясни министър Ангелкова. И уточни, че затова тази тема е основен фокус на съвета на министрите утре. България има изключително ползотворно сътрудническо с Китай и активно участва с различни проекти по известния маршрут „Път на коприната“, информира още министърът.

Двамата дискутираха и напредъка в организацията на среща на министрите с ресор туризъм на страните-членки на ОЧИС. Събитието също е част от програмата на председателството ни на съвета на ЕС и е от най-висока категория. Планира се то да бъде проведено през юни във Варна. Там Министерство на туризма ще представи извършеното в периода на координация на работната група по туризъм към ОЧИС, който започна през юли 2016 г. и завършва в края на юни тази година.

Председателят на ОЧИС предложи Министерство на туризма да обмисли възможността за поемането на втори мандат като координатор на работна група „Сътрудничество в туризма“ за още един двугодишен мандат. Христидес заяви още, че оценява високо добрата работа на ведомството както при ръководството на групата, така и за напредъка на туризма в България и Черноморския регион. Той постави акцент върху круизния туризъм в района на Черно море, като поясни, че трябва да се предприемат действия за развитието му.

Ангелкова покани Майкъл Христидес за участие във втория Международен конгрес на световните цивилизации и древните маршрути. Той се организира съвместно от Министерството на туризма и Световната организация по туризъм и ще се проведе в София през ноември. Основен акцент на събитието ще е връзката между икономиката и туризма.

Турция иска Македония в НАТО

https://frognews.bg/novini/turtsiia-iska-makedoniia-nato.html

Турция подкрепя присъединяването на Република Македония към НАТО. Това заяви турският министър-председател Бинали Йълдъръм по време на днешната среща с македонския премиер Зоран Заев в Анкара.

Когато се отправите към Александруполис или Одрин, отбийте се в Ивайловград

https://offnews.bg//turizam/kogato-se-otpravite-kam-aleksandrupolis-ili-odrin-otbijte-se-v-ivajlo-674702.html

Наскоро присъствах на представянето на първото по рода си изследване на икономическите центрове в България, което беше извършено от Института за пазарна икономика. Икономистите са очертали 20 такива центрове, които произвеждат 86% от БВП на България. Голяма част от тях са и областни центрове, но в тази своеобразна класация попадат и малки общини като Раднево и Козлодуй заради големите енергийни комплекси, които функционират на тяхна територия.

Интересно би било да се направи подобен анализ за малките общини с до 10 хиляди души население. През последните години много такива общини на практика не функционират икономически и оцеляват единствено благодарение на държавната подкрепа и републиканския бюджет. Дали този упадък се дължи основно на централната власт и има ли достатъчен инструментариум местната власт да предприеме стъпки, които да доведат до повече средства в общинския бюджет?

Отговорът е и да, и не. След падането на комунизма досега държавата допусна много грешки и не предприе стъпки, които да предотвратят този срив. Продължаването на политиката на силна централизация, която пък е обратното на целите и философията на ЕС, също е сериозен фактор. И въпреки това има примери, които показват, че е възможна положителна промяна на условията на живот в такива общини, които зависят основно от местната власт.

Подобен е случаят на община Ивайловград, която за 7 години увеличи с над 463 хил. лв. приходите си от местни дейности. Туристическият поток е с над четири пъти ръст, а средствата, инвестирани в Ивайловград по линия на еврофондове и програми за този период, надхвърлят 22 млн. лв.

Как става това?

Вероятно първосигнално ще отговорите, че това е естествено и се обяснява частично с ГКПП Ивайловград ̶ Кипринос. Това може в някаква степен да е било валидно до влизането на България в ЕС, но сега местните основно отиват в Гърция, за да работят. Отговорът по-скоро можем да търсим в политиката и визията, която има кметът на Ивайловград  Диана Овчарова. Тя се базира на едно просто, но съвършено правилно решение – да се търси развитие на основата на ресурсите и даденостите, с които разполага общината.

Кметът Диана Овчарова с най-възрастната жителка на Южна България,

баба Матена, която през януари навърши 108 години.

Какви са даденостите?

Археология, земеделски земи и гори, малко култура, реки и скромни концесии за добив на инертни материали. Тоест развитие на туризма, земеделието и завишен контрол на дейността на концесионерите. По отношение на земите и горите се извършва ударното им актуване, впоследствие отдаване под наем и дърводобив. Така приходите по това перо се увеличават над 4 пъти.

По второто направление туризъм се извършват няколко последователни действия, които накрая ще доведат до цялостен туристически продукт. Началото е положено с проекта по Оперативна програма регионално развитие за ремонт и съхранение на античната вила Армира. Този обект има потенциала да превърне района от абсолютно непозната дестинация в едно от задължителните места, които всеки турист трябва да посети. Проектът получи голямата награда на ОПРР заради своята сложност и добро изпълнение. Благодарение на неговата реализация общината успява да си върне обратно и да експонира оригиналните мозайки и мраморни пластики, които по-рано се съхраняваха в Националния археологически музей. Но това не е достатъчно. Необходимо е да има културни мероприятия, които да вдъхнат живот и да предизвикат интереса на туристите и посетителите.

Фестивалната култура е добър инструмент за постигането на тази цел, още повече когато създадеш и възродиш два уникални за страната ни фестивала – Фестивалът на тракийските кулинарни традиции и Фестивалът на бадемите. Началото на кулинарния фест е дадено с малък проект към швейцарската Агенция за регионално развитие, която отпуска 6 хил. лв. Впоследствие той се превръща в международен с участието на готвачи от Турция, Франция и Гърция, а от миналата година и от Унгария. Тази година Ивайловград се готви за седмото му издание.

Празниците на майските дни на културата, които местните наричат Празници на бадемите, са възстановени преди две години след дълга пауза. Те имат богата традиция, поради което днес трябва да отговарят на определени очаквания. В чест на първото им възстановено издание е поканен балетът на Санкт Петербург, който поставя „Палечка“ на сцената на ивайловградското читалище. Не избухвайте в смях, защото въпросното читалище в момента е едно от най-модерно оборудваните в България, благодарение на реализацията на проект с евросредства. Сградата разполага със съвременни климатизация и отопление. По фоайетата ще видите пластики и картини на известни български художници. Освен централната има още няколко зали с изключително красиви пана, подходящи за културни срещи и събития. Гостували са Нешка Робева с нейния ансамбъл, Ямболският театър е представял няколко постановки, сред които и „Ренегат“, Пловдивската опера също се е качвала на тази сцена. Всяка година освен средствата, които читалището получава от държавния бюджет, общината го дотира с още 30 хилл лв., както и с допълнителни средства по проекти, за да бъдат осъществени повече културни събития. Благодарение на тази подкрепа читалището реализира 18 художествено-творчески форми.

Политиката на общината в сферата на туризма обхваща и природните дадености – реките Арда и Бяла и язовир „Ивайловград“. Туристическият информационен център не е просто информационно бюро с брошури по масичките в центъра на града. Той разполага с велосипеди, канута и каяци, които се отдават под наем. Тоест, ако посетите града и искате да ползвате кану/каяк, за да се разходите по язовира, или да се качите на колелото и да отидете да видите вила Армира или манастира „Св. Св. Константин и Елена“, можете да ги наемете от центъра. Всяко от тези превозни средства е със съответната екипировка  ̶  дори и велосипедите вървят с каски. Ще ви посрещнат специалисти, които са на разположение за напътствия, съвети и дори имат готовност да ви бъдат водачи. Всичко е реализирано отново чрез европроекти. Към центъра има и ремонтиран детски комплекс, който разполага със зали и места за игри, артработилници, компютърни и езикови зали.

Другото детско щастие е т.нар. атракцион в градския парк, който представлява модерна детска площадка с множество съоръжения за игра. През лятото атракционът се управлява от аниматори, които се грижат за децата безплатно, като се организират редица дейности от рисуване до театрални занимания. Към площадката има сцена, на която децата се изявяват – пеят, рецитират, въобще, могат да се почувстват актьори.

Районът разполага с изградена културна, туристическа и пътна инфраструктура, която позволява прекарването на неколкодневна почивка както за семейства с деца, така и за туристи, търсещи силни усещания. Близостта с Гърция и Турция е бонус към пакета. Така че следващият път, когато се отправите към Александруполис за море или към Одрин за пазар, поемете риска и се отбийте за няколко дни в Ивайловград.

Интензивен е трафикът на ГКПП "Капитан Андреево"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6712411

Интензивен е трафикът на ГКПП "Капитан Андреево"Интензивен е трафикът на ГКПП "Капитан Андреево". Това съобщиха от пресцентъра на ГД "Гранична полиция". Информацията за трафика на граничните пунктове е към 13.30 часа. Днес на ГКПП "Дунав мост" - Русе за времето от 12.00 до 13.00 временно ще бъде затруднено на пропускането на лица и МПС на вход и изход поради профилактика.

Как изглежда здравето на европейците (графика)

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/02/12/3128189_kak_izglejda_zdraveto_na_evropeicite_grafika/?ref=rss


<br /><br />Нова графика на Евростат позволява да се сравняват официалните здравни данни за всяка страна членка със средните стойности за ЕС, както и помежду им. Единствената категория в сектора на здравеопазването, по която България се доближава до средното ниво за Европа и дори успява да го надмине в положителна посока, е тази на броя на самоубийствата, макар че това може да е и заради недоброто проследяване на тези случаи у нас.<br /><br />Положителен е също и...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване