САЩ обмисля приватизация на Международната космическа станция

https://www.actualno.com/cosmos/sasht-obmislja-privatizacija-na-mejdunarodnata-kosmicheska-stancija-news_659236.html

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп планира да приватизира Международната космическа станция (МКС) и да я превърне в своеобразно "частно предприятие на търговска основа". Това съобщава вестник The Washington Post, който разполага със съответния проект. Вашингтон се подготвя да прекрати финансирането на МКС през НАСА след 2024 година. Но няма намерение да се отказва от орбиталната станция и разработва план, който може да я изведе от държавния сектор и да я прати в частни

Как Тръмп е продал имот на руски олигарх на двойна цена?

http://clubz.bg/64097-kak_trymp_e_prodal_imot_na_ruski_oligarh_na_dvojna_cena

Американски сенатор поиска Министерството на финансите на САЩ да провери законна ли е сделката по продажбата на луксозен имот във Флорида от Доналд Тръмп на руския олигарх Дмитрий Риболовлев, предаде Нюз.Ру.

Искането се съдържа в писмо на Рон Уайдън до министър Стиън Мнучин. На сенатора демократ от Орегон се сторило подозрително как Тръмп купил палата "Мезон дьо Л'Амитие" в курорта Палм бийч за 41 милиона долара, а само 4 години по-късно го продал с повече от двойна надценка - за 95 милиона. Подозрението е предизвикано от неустойчивото по онова време финансово положение на настоящия президент. Уайдън изтъква, че е изключително важно Конгресът да провери парите и да извърши старателно разследване на всяка възможност за пране на пари и други незаконни операции между Тръмп и партньорите му в Русия.

Тръмп купил "Мезон дьо Л'Амитие" с площ 25 декара през 2004 г. за близо 41 милиона долара. По-късно той обявил, че похарчил за преустройство на имота 25 милиона долара. Експерти обаче смятат, че сумата е по-малка. През 2006 г. Тръмп обявил палата за продажба за 125 милиона - рекордна по онова време цена за жилище в САЩ. През 2008 г., ако преди сриването на пазара, той успял да намери купувач от Русия Това бил Дмитрий Риболовлев, собственик на компанията "Уралкалий". Американският магнат заявил, че получил 100 милиона долара. Участници в сделката уточнили, че става дума за 95 милиона.

Дмитрий Риболовлев

Технически купувач е компанията "Каунти роуд пропърти" ООД. Тя е контролирана от офшорен тръст, зад който се оказало, че стои семейството на Риболовлев. Според американските медии олигархът нямал никакво намерение да живее в "Мезон дьо Л'Амитие" и започнал да му търси нов купувач едва ли не веднага след сделката с Тръмп. По данни на брокери руският милиардер също искал да продаде имота за 125 милиона долара, но кандидати така и не се намерили.

През 2013 г. жената на Риболовлев, с който той тогава се развеждал, заявила, че той укрива от нея чрез офшорки съвместно придобито имущество. Тя предявила иск за половината от "Мезон дьо Л'Амитие". Милиардерът обаче се преборил за този имот. През 2016 г. той внезапно започнал частично събаряне на палата,  по-късно - да го продава на части. По последни данни през декември 2017 г. властите в Палм бийч разрешили на мястото на имота да бъде построен нов дом. Сговорчивостта им изумила експертите по пазарите. В момента не е ясно дали някаква част от бившото луксозно имение принадлежи на Риболовлев.

В началото на тази година Богаташът попадна в списъка с 96 руски олигарси, на които американските власти наложиха санкции заради близостта им с Кремъл.

Представители на Тръмп и Риболовлев твърдят, че двамата никога не са се срещали лично, припомня Си Ен Ен. Противници на американския президент обаче са готови да се хванат за всичко в светлината на разследването на неговите връзки с Русия.

Вижте къде в София спират водата днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6711681

Вижте къде в София спират водата днесСофийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с подмяна на редуктор за налягането във водопроводната мрежа на ул. 689 ,местност „Мала кория“, кв. „Княжево“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”,

Откриха неизбухнала бомба до едно от летищата в Лондон

http://www.cross.bg/neizbyhnala-letishteto-london-1567599.html

/КРОСС/ Летището „Лондон -Сити" в източната част на британската столица беше временно затворено, след като близо до него в река Темза откриха неизбухнала бомба от Втората световна война. Тя е намерена по време на строителни работи. Летището „Лондон -Сити"се намира недалеч от бизнес квартал и обслужва полети на малки разстояния.  

Десетки загинали сред взрив на газова бутилка в Боливия

https://www.actualno.com/america/desetki-zaginali-sred-vzriv-na-gazova-butilka-v-bolivija-news_659235.html

Десетки хиляди души загинаха след взрив на газова бутилка в близост до голям карнавал в Боливия, предаде БГНЕС. Броят на жертвите достигна 21 души, а над 70 са ранените, съобщава началникът на националната полиция в страната Фаустино Мендоса. По-рано се съобщаваше за смъртта на 8 души и 40 ранени. Сред загиналите има 4 деца. При два други инцидента на пътя в района загинаха 13 души.

Ден на траур в Русия

http://www.cross.bg/godini-operatziya-izvunrednite-1567598.html

/КРОСС/ Ден на траур обявиха днес руските власти в памет на загиналите при самолетната катастрофа край Москва вчера. Спасителната операция на мястото на разбилия се самолет приключи. Всичките 71 души на борда са загинали, тече операция по издирването им. Единият от пътниците е швейцарец. Няма данни за пострадали българи. Почти всички от пътниците са били жители на Оренбургска област, сред загиналите са дете на 5 години и двама тийнейджъри на 13 и 17 години, по информация на местната администрация. Църквите в областта започнаха да отслужват панахиди за починалите. Издирването може да продължи една седмица, според руското министерство на извънредните ситуации. Отломки от самолета са разпръснати на голяма площ, има много сняг и релефът на местността е тежък. Разследват се причините за катастрофата, заяви руският министър на извънредните ситуации Владимир Пучков, цитиран от ТАСС. Според руски медии вероятната причина е техническа повреда, довела до експлозия на един от двигателите.    

Марковски: Който има ефективна присъда, да бъде задържан в залата

http://clubz.bg/64096-markovski_kojto_ima_efektivna_prisyda_da_byde_zadyrjan_v_zalata

Марин Марковски. Снимка БГНЕС

"Два са вариантите да се избегнат хилядите отклонения от лежане в затвора - или задържане още от съдебната зала, когато се произнесе ефективна присъда, или електронна гривна."

Това каза тази сутрин адвокат Марин Марковски, след като от репортаж на Нова тв стана ясно, че общо 1114 осъдени на затвор са се отклонили и са на свобода. Общо издриваните според масива на МВР са 24 400 души.

Пред телевизията полицейски и правосъдни шефове разказваха бомбастични теории от "аз лично не съм търсил Росен Ангелов" до - "министърът на правосъдието е утвърдила 4-ма да присъстват на задържането", а пък щатът позволявал само по двама.

"Въпросът за изпълнението на присъдите е съдбовен. Няма затвор, от който не може да се избяга. И от "Алкатраз" са бягали. Бягствата от затвора в България обаче не са много. По-честото е да не влезеш в затвора", коментира пред Нова тв Марковски.

Той подчерта, че за първия вариант - незабавно привеждане в затвора след произнасяне на присъдата, има проблем - на едната инстанция да е осъден, на втората или третата - да получи условна присъда. Според него тогава се получава "едно напрежение". 

Като решение на този проблем, според Марковски, може да е краткото време между присъдите на различните инстанции.

"Тогава престоят в затвора, ако е незаконен при промяна на присъдата, е минимален", коментира Марковски.

Той дори апелира да се увеличи броят на съдиите, за да се пишат по-бързо мотивите, които да вървят към горните инстанции.

Що се отнася до масовия убиец от Нови Искър Росен Ангелов - който 8 години не е открит да бъде отведен в затвора, бившият директор на ЦСБОП (предшественик на ГДБОП, б.р.) Тихомир Стойчев коментира, че "трябва да има наказани хора, трябваше да летят длъжности, пагони".

Кой е задължен да води издирване? Районният инспектор получил ли е данни? Дело за оперативно издиравне открито ли е, попита той.

"Не стана много ясно дали Росен Ангелов наистина е бил от Чуждестранния регион. Ако е бил, значи, той трябва да е бил контингент на ДАНС, наблюдаван и разработван от тях", заяви Стойчев.

Клуб Z напомня, че "най-драстичната" промяна, която законодателят прие миналата година, е че присъдите вече не се публикуват... на сайтовете на съдилищата, които се ползват основно от журналисти.

Преглед на печата - 12 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368880

Вестниците в понеделник съобщават за предстоящи промени в Закона за енергетиката. "В рамките на следващите 10 дни от ГЕРБ ще предложат конкретните текстове за промени в Закона за енергетиката, които да внесат в парламента. Началото на март би трябвало да се приемат тези промени.

Зам.-кмет на София: Зеленият билет дава своя ефект

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711678

Зам.-кмет на София: Зеленият билет дава своя ефектИзползването на зеления билет показа, че хората имат желанието и възможността да се възползват от едната такава мярка. 30 хил. души се възползваха от тази мярка. Много от тях бяха нови пътници. Тази мярка дава своя ефект и е заложена съвсем правилно. Това заяви заместник-кметът на Столична община Евгени Крусев.

В навечерието на Свети Валентин – една необичайна книга за обичта

https://www.actualno.com/books/v-navecherieto-na-sveti-valentin-edna-neobichajna-kniga-za-obichta-news_658962.html

ЛЮБОВТА НЕ Е САМО ЗА 20-ГОДИШНИТЕ В навечерието на Деня на св. Валентин книжарниците се изпълват със стихосбирки, приютили първите трепети от любовта на известни и не толкова известни поети, с романи за „пеперуди в стомаха“, първи целувки, последващи недоразумения, романи за перипетиите на влюбени, завършващи с щастлив „Сватбен марш“... Но какво става с любовта 40 години след хепиенда със „Сватбения марш“. Дали е хепи, дали е енд? Спос

Евродепутати ще посетят българо-турската граница

https://frognews.bg/novini/evrodeputati-shte-posetiat-balgaro-turskata-granitsa.html

Членовете на Европейския парламент от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще посетят тази седмица района на граничния пункт Капитан Андреево на българо-турската граница, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Три автобуса возиха ученици при екскурзия до Пловдив

http://dnes.dir.bg/news/exkurzia-uchenitzi-avtobus-26873982

Злополучна екскурзия преживяха ученици от столичното 35-то училище. Заради различни повреди, децата сменили три автобуса за три дни.

Майк Пенс: САЩ са готови да преговарят със Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711669

Майк Пенс: САЩ са готови да преговарят със Северна КореяСъединените щати са готови да преговарят със Северна Корея, заяви вицепрезидентът Майк Пенс, след като се върна от зимната олимпиада в Южна Корея, предаде ДПА. В интервю за "Вашингтон пост" в самолета на път към САЩ Пенс каза, че САЩ ще продължат да налагат санкции на режима в Пхенян, но са готови и да водят преговори с него.

Днес облачността ще е значителна, максималните температури ще са до 8°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6711671

Днес облачността ще е значителна, максималните температури ще са до 8°Днес облачността ще е значителна, преди обяд със слаби превалявания от дъжд и сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 3° и 8°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. По Черноморието облачността ще е значителна, но ще е без валежи.

Обстановката по пътищата тази сутрин

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1567594.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 6° до +5°.Времето над страната е облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Разград, В.Търново и Хасково. Дъжд в вали в областите Пловдив/слаб/, Смолян/слаб/ и в районите на АМ „Люлин"/обл.София/; Чирпан/обл.Ст.Загора/.Сняг вали в област Смолян /слаб/ и в районите на Кюстендил; Лъки, Студенец и Паничково /обл.Пловдив/; АМ „Тракия", ССТ, Гълъбец и Боровец /обл.София/; по високите части на Черна Места, Ст.Лисичково и Осина /обл.Благоевград/. Пътните настилки са предимно мокри, заснежени, а по високите и усойни места частично заледени и обработени.Намалена видимост поради мъгла: - до 100 м в района Стражица /обл.В.Търново/; Българене и Левски /обл.Плевен/ ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия":Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово" на АМ „Тракия" при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.Обходни маршрути:- за направлението София - Костенец през пътен възел „Ихтиман" при км 34+000.- за направленията Ихтиман - Пловдив и Костенец - Пловдив през пътен възел „Церово" при км 69+167. Движението по АМ „Тракия" в посоките София - Бургас и обратно е без ограничения. През пътния възел може да се минава идвайки от Бургас в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман

Отбелязваме Международния ден на епилепсията

https://www.actualno.com/health/otbeljazvame-mejdunarodnija-den-na-epilepsijata-news_659203.html

На 12 февруари в повече от 120 държави ще бъде отбелязан Международният ден на епилепсията. С епилепсия живеят около 65 милиона души по света и над 70 000 в България. По инициатива на Международното бюро за епилепсията (IBE) и Международната лига срещу епилепсията (ILAE), всеки втори понеделник от месец февруари е посветен на хората с тази диагноза, за да се повиши информираността и да се насърчат мерки за преодоляване на медицинските и социални проблеми, свързани с болестта. В България хората

Затвориха летище в Лондон заради бомба от Втората световна война в река Темза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711666

Затвориха летище в Лондон заради бомба от Втората световна война в река ТемзаЛетището Лондон-Сити в източен Лондон бе временно затворено, след като близо до него в река Темза бе намерена неизбухнала бомба от Втората световна война, съобщи Би Би Си. Бомбата бе открита вчера сутринта при строителни работи до док, съседен на единствената писта. Полицията съобщи, че е затворена зона с дължина 214 метра,

Вучич се среща с "всички хърватски представители" в Загреб днес и утре

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/12/3127559_vuchich_se_sreshta_s_vsichki_hurvatski_predstaviteli_v/?ref=rss


Днес и утре Александър Вучич ще бъде в Хърватия - първият сръбски президент, посетил страната за последните пет години. Освен с колегата си Колинда Грабар-Китарович той се очаква да се срещне с премиера Андрей Пленкович и много други представители на хърватските власти.<br /><br />Визатата, по покана на Грабар-Китарович, ще цели да намали напрежението между Загреб и Белград от последните години, периодично разпалвано от различни въпроси от малцинствата и правата им и търговията до...

Родени на 12 февруари

http://www.cross.bg/rymen-lyutzkanov-chlen-1567593.html

/КРОСС/ Борислав Михайлов, президент на БФС, член на Изпълнителното бюро на УЕФА и член на комитета на ФИФА за развитие Кирякос Аргиропулос, режисьор, директор на Столичния куклен театър Константин Динев, бизнесмен Николай Дойнов, поет, публицист, председател на Съюза на народните читалища Румен Белчев, журналист, писател хуморист Румен Люцканов, адвокат, един от основателите на Адвокатско дружество „Добрев и Люцканов". Член е на Софийска адвокатска колегия. Член на Българската асоциация по международно право. Адв. Румен Люцканов е Член на Борда на съвета на Българския съвет за устойчиво развитие (BGBC) и е единственият адвокат в Централна и Източна Европа, който е международен консултант със сертификат от DGNB. Светослав Петров, бивш национал по футбол    

Силният вятър в Пьонгчанг отложи и гигантския слалом при жените

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/12/3127989_silniiat_viatur_v_pyongchang_otloji_i_gigantskiia/?ref=rss


След като силният вятър доведе до отлагането на първия старт в алпийските ски при мъжете в Пьонгчанг 2018 - спускането, същото се случи и с първото състезание в дамската програма - гигантския слалом.<br /><br />Надпреварата, в която ще участва българката Мария Киркова, беше преместена за четвъртък, 15 февруари. За тогава е насрочено и отложеното спускане при мъжете. Първият манш в гигантския слалом започва в 2.30 ч. българско време, а вторият - в 6.15 ч. Спускането стартира в 4.00...

Родени на 12 февруари

http://www.cross.bg/rodeni-na-fevryari-1567593.html

/КРОСС/ Борислав Михайлов, президент на БФС, член на Изпълнителното бюро на УЕФА и член на комитета на ФИФА за развитие Кирякос Аргиропулос, режисьор, директор на Столичния куклен театър Константин Динев, бизнесмен Николай Дойнов, поет, публицист, председател на Съюза на народните читалища Румен Белчев, журналист, писател хуморист Светослав Петров, бивш национал по футбол  

Българска следа в построяването на ”Falcon Heavy” на Илън Мъск

https://frognews.bg/biznes-turisam/balgarska-sleda-postroiavaneto-falcon-heavy-ilan-mask.html

Няколко българи са участвали в създаването на най-голямата и мощна частна ракета от ново поколение ”Falcon Heavy” на компанията на Илън Мъск.

Българска следа в построяването на ”Falcon Heavy” на Илън Мъск

https://frognews.bg/novini/balgarska-sleda-postroiavaneto-falcon-heavy-ilan-mask.html

Няколко българи са участвали в създаването на най-голямата и мощна частна ракета от ново поколение ”Falcon Heavy” на компанията на Илън Мъск.

Криза за кръв в Търново, търсят доброволци

http://dnes.dir.bg/news/krav-veliko-tarnovo-26873957

Спешна нужда от кръводарители за петима пациенти с кръвна група АБ и Б има болницата във Велико Търново. От там молят за помощ.

Предстоящи събития на 12 февруари 2018 година

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1567592.html

/КРОСС/ ***София.От 09.00 часа 4-ти състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Латин М., Владимир А. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 09.30 часа 15-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Стефан Б., Христо А. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 09.30 часа 6-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Тодор С., Владимир Р. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.00 часа в Национален пресклуб БТА ще се проведе пресконференция на Сдружението на българските зъболекари. ***София.От 10.00 часа 9-и състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу съдия Люба Петрова, на която е повдигнато обвинение за съставяне на официален документ с невярно съдържание. ***София.От 10.30 часа 10-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Росен Ч. и Полина И., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 11.00 часа в Заседателната зала на НАИМ на пл. „Атанас Буров" № 1 (срещу Президентството) ще бъде открита Национална археологическа изложба „Българска археология 2017". ***София

Най-важното от Варна във вчерашния 11 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368874

Във Варна не достигат работници за производство на хляб Има недостиг на кадри и в сферата на хлебопроизводството и сладкарството. Сняг затвори проходи за камиони, силен вятър във Варна Ограничава се движението на МПС над 12 т.

560 лева на ден струва издръжката на евроделегат

https://www.actualno.com/politics/560-leva-na-den-struva-izdryjkata-na-evrodelegat-news_659212.html

Около 560 лева на ден излиза издръжката на един евроделагат, който идва у нас за събитията около Българското председателство на Съвета ЕС. Това показват данните от нова обществена поръчка, която ресорното министерство е обявило по неотложност. Тя е на стойност 600 000 лева и е за организиране на събития, хотелско настаняване на делегатите, вътрешен транспорт, кетъринг – от кафе-паузите до вечерите, през сувенирите, които всеки получава като подарък, до посещения в музей, пише "Мо

По телевизиите в понеделник

http://www.cross.bg/tema-detskite-gradini-1567591.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Модерни роби при работа в чужбина - какво е спасението? Тема: Зимата на изненадите - минутите на синоптика Тема: Въпроси за зеления билет - Столичната община за транспорта и въздуха Тема: Пътищата на Северна България - плановете на Пътната агенция Тема: Топло и студено от Брюксел и София - Михаил Константинов и Първан Симеонов Тема: Защо НАП продава 75 кучета на търг във Варна? Тема: Път през бъдещото - идеите на студентите и преподавателите от Техническия университет в София БТВ, "Тази сутрин" Тема: За името на Македония, посещението на Ердоган и как се променят балканите? В студиото - Георги Първанов Тема: Възможна ли е коалиция на СДС с Патриотите? Коментар на лидера на „синята" партия Божидар Лукарски Тема: В рубриката „Чети етикета" - „За" или „Против" камери в детските градини? Тема: На живо - ученици на протест в защита на уволнения си директор Тема: След поредната вандалска кражба - на живо: ще останат ли без вода габровски села? Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: "Здравей, България" разглежда темата: Ферма за модерно робство или просто бригада за бране на цветя в Англия? Ексклузивно - Миролюба Бенатова от мястото, разпознато като ад за гурбетчиите Тема: След напрежението в Ихтиман - кой кого е бил? Версията на освободеният от ареста Васил Раденков Тема: Пътнически самолет се разби край Москва

Някой друг някъде краде

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/02/12/3127113_niakoi_drug_niakude_krade/?ref=rss


Много удобно разгорещеният дебат за "джендъра" изсмука цялото обществено<br />и политическо внимание. Заети да коментираме количествения и качествения състав на<br />половете, сме на път да проспим как някой друг някъде краде и се прави поредната крачка към институционалното овладяване.<br /><br />Създаването на новата комисия за борба с корупцията няма за цел да бори корупцията по<br />високите етажи на властта, а да бетонира сегашната корупционна среда....

Руските власти категорични: Разбилият се самолет не е свален от терористи

https://frognews.bg/novini/ruskite-vlasti-kategorichni-razbiliiat-samolet-svalen-teroristi.html

Според тях трагедията се дължи на лошите метеорологични условия, човешка грешка или техническа неизправност

Пилотът на разбилия се руски самолет отказал процедура срещу обледяване

https://www.actualno.com/europe/pilotyt-na-razbilija-se-ruski-samolet-otkazal-procedura-sreshtu-obledjavane-news_659243.html

Неизвестно защо командирът на самолета, който се разби край Москва, е отказал противообледителна процедура. Това нарушава динамиката на самолета, твърди експертът Димитър Ставрев от клуб „Криле”. По думите му, самолетът е излетял малко по-късно от предвиденото, заради трафик. Той напомни, че в българската авиационна история е имало случай на катастрофа и то в Русия заради пропуск да се премине през процедура срещу обледяване. Става въпрос за стар случай, със самолет &bdq

Седмицата започва без валежи, в сряда отново ни очакват дъжд и сняг

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6711657

Седмицата започва без валежи, в сряда отново ни очакват дъжд и снягДа, доближихме се до февруарските норми. Количествата дъжд, които паднаха не бяха нещо изключително. Най-значителни бяха валежите в Рило-Родопската област. Там новата снежна покривка надхвърли 30 см., количествата на валежи средно в страната бяха между 10-20 литра на квадратен метър. Значителна снежна покривка има в западната част на Предбалкана.

Силно земетресение удари крайбрежието на Северните Мариански острови в Тихия океан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711655

Силно земетресение удари крайбрежието на Северните Мариански острови в Тихия океанЗеметресение с магнитуд 6 бе регистрирано край бреговете на Северните Мариански острови в Тихия океан, южно от Япония, предаде ДПА, като цитира властите. Трусът е регистриран в 8 ч. и 14 мин. местно време (23.14 ч. по Гринуич), на дълбочина 10 км, на 136 км югоизточно от остров Рота, съобщи Геофизическият институт на САЩ.

Затвориха летище в Лондон заради бомба от Втората световна война

https://www.actualno.com/europe/zatvoriha-letishte-v-london-zaradi-bomba-ot-vtorata-svetovna-vojna-news_659239.html

Аерогарата "Лондон сити" беше затворена заради открита наблизо невзривена бомба от Втората световна война. Това съобщи пресслужбата на лондонската полиция, предаде БГНЕС. Боеприпасът е открит при извършването на работа в река Темза близо до единствената писта на аерогарата. Експерти от полицията и от Кралския флот започнаха в неделя вечерта разминиране. Зоната за сигурност около находката е 214 метра. Поради тази причина всички полети до сравнително малкото столично летище са отменен

Този, който лесно прощава на хората за...

http://www.cross.bg/horata-lesno-proshtava-1567597.html

/КРОСС/ Този, който лесно прощава на хората за тяхната греховност винаги носи на хората при всяка среща доброта, милосърдие и мир. - Конкория Антарова    

„Парад на планетите“ очакваме на 7 и 8 март

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/parad-planetite-ochakvame-7-8-mart.html

Астрономическото явление „Парад на планетите“ ще може да се наблюдава от България на 7 и 8 март. Това обясни пред „Фокус“ Цанка Костадинова от Народната астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово.

„Парад на планетите“ очакваме на 7 и 8 март

https://frognews.bg/novini/parad-planetite-ochakvame-7-8-mart.html

Астрономическото явление „Парад на планетите“ ще може да се наблюдава от България на 7 и 8 март. Това обясни пред „Фокус“ Цанка Костадинова от Народната астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово.

Отнемат лиценза на фирмата посредник по случая в Корнуол

http://dnes.dir.bg/news/ferma-robi-kornuol-26873926

Тече процедура по отнемане на лиценза на фирмата посредник по случая в Корнуол, съобщи Дина Христова от "Главна инспекция по труда".

Пътна обстановка в страната - 12 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368873

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. ААМ „Тракия“: Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

МВР и прокуратурата са санкционирали шофьорите на 20 каруци за три месеца

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/12/3121057_mvr_i_prokuraturata_sa_sankcionirali_shofyorite_na_20/?ref=rss


Притежателите на 20 каруци са санкционирани заради нарушения на Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Това се е случило през последните три месеца от началото на разпоредената от Софийска градска прокуратура акция по контрол на движението на "пътните превозни средства на животинска тяга".<br /><br />Ден след като разследванията за корупцията по високите етажи на властта бяха прехвърлени в компетентността на спецпрокуратурата - 6 ноември 2017 г., градското обвинение в...

Щатът Ню Йорк внесе съдебен иск срещу студиото на Харви Уайнстийн

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6711651

Щатът Ню Йорк внесе съдебен иск срещу студиото на Харви УайнстийнПрокурорът на щата Ню Йорк Ерик Шнейдерман внесе съдебен иск срещу студиото, основано от продуцента Харви Уанстийн и брат му Робърт, защото управителният съвет не е защитил служителите от сексуалния тормоз и заплахите на всемогъщия им шеф, предадоха Ройтерс и Франс прес. Прокурорът обвинява Уайнстийн Къмпани,

Турция ще участва в срещата на министрите на туризма от ЕС в София

https://www.actualno.com/europe/turcija-shte-uchastva-v-sreshtata-na-ministrite-na-turizma-ot-es-v-sofija-news_659201.html

Министърът на културата и туризма на Турция Нуман Куртулмуш ще участва в срещата на министрите от страните членки на ЕС в София на 12-13 февруари, предаде БГНЕС. В разпространеното до медиите съобщение се посочва, че Куртулмуш ще запознае европейските си колеги с ръста на турския туризъм и ще проведе двустранни срещи с експерти от специализирани в сектора агенции и съюзи. Той ще пристигне в българската столица с делегация от водещи турски фирми. На срещата на министрите ще бъде обсъден китайски

Ден на траур в Русия, швейцарец сред загиналите в самолетната катастрофа

https://offnews.bg//sviat/den-na-traur-v-rusia-shvejtcaretc-sred-zaginalite-v-samoletnata-katas-674674.html

Ден на траур обявиха днес руските власти в памет на загиналите при самолетната катастрофа край Москва вчера. Спасителната операция на мястото на разбилия се самолет приключи. Всичките 71 души на борда са загинали, тече операция по издирването им.

Единият от пътниците е швейцарец. Няма данни за пострадали българи. Почти всички от пътниците са били жители на Оренбургска област,  сред загиналите са дете на 5 години и двама тийнейджъри на 13 и 17 години, по информация на местната администрация. Църквите в областта започнаха да отслужват панахиди за починалите.

Издирването може да продължи една седмица, според руското министерство на извънредните ситуации. 

Отломки от самолета са разпръснати на голяма площ, има много сняг и релефът на местността е тежък. Разследват се причините за катастрофата, заяви руският министър на извънредните ситуации Владимир Пучков, цитиран от ТАСС и БТА. 

Според руски медии вероятната причина е техническа повреда, довела до експлозия на един от двигателите.

Fox News: „Безумецът“ Тръмп се оказа прав – ФБР действително го е шпионорало

http://pogled.info/svetoven/amerika/Fox-News-bezumetsat-tramp-se-okaza-prav-fbr-deistvitelno-go-e-shpionoralo.92471

/Поглед.инфо/ Съвсем неотдавна цял Вашингтон осмиваше Доналд Тръмп за обвиненията към администрацията на Обама за следене на предизборната кампания на милиардера. Но при проверка се оказа, че миналата администрация е шпионирала всички значими фигури в обкръжението на новия американски президент, предава Fox News. Освен това, както отбеляза водещият канала Такър Карлсън доказателствата за „сговор“ на Тръмп с Русия сочат по-скоро не към президента, а към демократите, влизали в тайна кореспонденция с руските шпиони.

Нова технология срещу кражбите на ток в Западна България

https://frognews.bg/novini/nova-tehnologiia-sreshtu-krajbite-tok-zapadna-balgariia.html

Нова технология срещу кражбите на ток в Западна България. ЧЕЗ започва проверки с уреди, които гарантират 99% откриваемост на незаконните присъединявания.ЧЕЗ започва проверки с уреди, които гарантират 99% откриваемост

Откриха неизбухнала бомба до едно от летищата в Лондон

https://frognews.bg/svqt/otkriha-neizbuhnala-bomba-edno-letishtata-london.html

Летището „Лондон –Сити” в източната част на британската столица беше временно затворено, след като близо до него в река Темза откриха неизбухнала бомба от Втората световна война. Тя е намерена по време на строителни работи.

Откриха неизбухнала бомба до едно от летищата в Лондон

https://frognews.bg/novini/otkriha-neizbuhnala-bomba-edno-letishtata-london.html

Летището „Лондон –Сити” в източната част на британската столица беше временно затворено, след като близо до него в река Темза откриха неизбухнала бомба от Втората световна война. Тя е намерена по време на строителни работи.

На тази дата

http://www.cross.bg/purviyat-aparat-venera-1567596.html

/КРОСС/ 1541 г. - Сантяго, днешната столица на Чили, е основана от Педро де Валдивия. 1817 г. - В битката при Чакабуко чилийската войска разбива испанската армия, което довежда до независимостта на Чили 1832 г. - Еквадор анексира островите Галапагос 1872 г. - Избран първият български екзарх Иларион Ловчански, неодобрен от Високата порта. 1879 г. - Първата в Северна Америка ледена пързалка за каране на кънки отваря врати в Ню Йорк. 1899 г. - Испания продава на Германия Каролинските и Мариански острови. 1912 г. - В Република Китай се въвежда Григорианският календар. 1924 г. - Открита е гробницата на Тутанкамон. 1924 г. - Калвин Кулидж става първият президент на САЩ, който изнася политическа реч по радиото. 1955 г. - Министерският съвет на Съветски съюз приема постановление за строителство на космодрума „Байконур". 1961 г. - Изстрелян е съветският космически апарат Венера 1 - първият апарат, достигнал до друга планета - Венера. 1990 г. - Излиза първият брой на вестник „Демокрация". 1991 г. - Създадена е националната служба „Борба с организираната престъпност".    

Летище Лондон Сити затворено заради бомба от войната

http://dnes.dir.bg/news/letishte-london-bomba-26873913

Летището Лондон-Сити в източен Лондон бе временно затворено, след като близо до него в река Темза бе намерена неизбухнала бомба от Втората световна война.

Всички пътници от разбилия се руски самолет са загинали, спасителната операция приключи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711648

Всички пътници от разбилия се руски самолет са загинали, спасителната операция приключиВсички в разбилия се вчера в Подмосковието самолет Ан-148 са загинали и затова спасителната операция приключи и премина в стадий на издирване, заяви руският министър на извънредните ситуации Владимир Пучков, цитиран от ТАСС. Министърът каза пред журналисти на мястото на катастрофата: "Спасителните работи завършиха.

Св. Мелетий Антиохийски

https://www.actualno.com/celebrate/sv-meletij-antiohijski-news_659231.html

Св. Мелетий, Архиепископ Антиохийски - страдал от еретиците за православната вяра. На три пъти пращан на заточение. Участвал на Втория Вселенски събор Константинополски (381 г.), на който защищавал твърдо православните истини. Починал преди закриването на събора. На същия ден - св. Антоний, Архиепископ Цариградски - подвизавал се в благочестие. Починал в 880 година † Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор. 

12 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=368872

Събития 1541 г. – Сантяго, днешната столица на Чили, е основана от Педро де Валдивия. 1817 г. – В битката при Касабуко чилийската войска разбива испанската армия, което довежда до независимостта на Чили 1832 г. – Еквадор анексира островите Галапагос 1872 г.

Търсят отломки и тела от разбилия се самолет една седмица

http://dnes.dir.bg/news/rusia-samolet-26873886

Всички в разбилия се вчера в Подмосковието самолет Ан-148 са загинали и затова спасителната операция приключи и премина в стадий на издирване.

Облачно, без валежи

https://frognews.bg/novini/oblachno-bez-valeji.html

Облачността ще е значителна, но ще е почти без валежи. Това съобщиха от НИМХ при БАН. Минималните температури ще бъдат между минус 4 и 1 градуса, максималните - между 3 и 8 градуса.

Св. Мелетий, архиеп. Антиохийски. Св. Антоний, патр. Константинополски

http://www.cross.bg/meletiii-subor-antiohiya-1567595.html

/КРОСС/ Житие на св. свети Мелетий, архиепископ Антиохийски В ІV век различни ереси смущавали спокойствието на Църквата. Особено се разпространила ереста на Арий, който отхвърлял единосъщието на Сина Божи с Бога Отца. Отхвърлена и осъдена от Никейския вселенски събор (325 г.), тая ерес намерила обаче много последователи.Византийският император Констанций, един от синовете на Константин Велики, бил арианин и преследвал православните епископи. В много градове имало по два епископа - православен и арианин. Народът и духовенството се присъединявали ту към единия, ту към другия, и едно след друго тържествувало ту православието, ту арианството. Но и самите ариани се разделяли на две секти - чисти ариани и полуариани, които враждували помежду си. Навсякъде вражда, мъст и дори кървави разпри заменили любовта и мира, завещани от Иисуса Христа.Сред тия трудни обстоятелства Мелетий, родом от Армения, бивш севастийски епископ, бил единодушно избран за архиепископ в Антиохия. С този избор се съгласили и арианите, които в Антиохия били повече от православните. Те се надявали да намерят в новия архиепископ свой съмишленик, но скоро се убедили, че сбъркали в очакванията си.Тридесет дни след избирането му Мелетий проповядвал в храма. Всички присъстващи - православни и ариани, с нетърпение очаквали от него изложението на вярата му

Срещи за външната политика, туризма и отбраната на ЕС ще има тази седмица в София

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/12/3126945_sreshti_za_vunshnata_politika_turizma_i_otbranata_na/?ref=rss


Среща на министрите на туризма, интерпарламентарна конференция за общата външна политика и политиката за сигурност и отбрана и неформален съвет на външните министри ще се проведат в София тази седмица. Събитията са част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС.<br /><br />Външни министри <br /><br />Неформалният съвет на министрите на външните работи ще се състои на 15 и 16 февруари. Миналата седмица медии в Скопие писаха, че първите дипломати на...

Хамид Хамид: Лица, свързани с Цветан Василев, без да са дали и 1 лев, придобиват активи на КТБ с пари на вложителите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6711323

Хамид Хамид: Лица, свързани с Цветан Василев, без да са дали и 1 лев, придобиват  активи на КТБ с пари на вложителитеПо гласуването в зала на закона ще се види чия съвест е чиста по отношение на кражбата на века, казва депутатът от ДПС Още акценти  Съдът ще реши кое прехвърляне е законно и кое не, но трябва да съхраним активите на КТБ, докато той се произнесе Чухме, че нормите, записани в закона, били невъзможни, дори глупави.

Прогноза за времето - 12 февруари (понеделник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-12-fevruari-ponedelnik-news_659225.html

Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за февруари. Днес в много райони ще е почти тихо. Облачността ще е значителна, но ще е почти без валежи. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, максималните между 3° и 8°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик Анна Дякова. Над Черноморието облачността

Сорос: Давам още 100 000 лири срещу трагичната грешка Брекзит

http://clubz.bg/64095-soros_davam_oshte_100_000_liri_sreshtu_tragichnata_greshka_brekzit

СВЯТ джордж сорос 1cr

Милиардерът интернационалист Джордж Сорос се зарече да продължи борбата си за блокиране на "трагичната грешка" Брекзит, след като стана ясно, че роденият в Унгария привърженик на Европейския съюз е дарил стотици хиляди долари за проевропейската организация "Най-доброто за Великобритания", пише британското евроскептично издание The Daily Express, цитирано от Фокус. 

Сорос бе подложен на унищожителна критика във Великобритания миналата седмица, след като бе разкрито, че е дарил 400 000 паунда, чрез една от своите фондации, на "Най-доброто за Великобритания". Изпълнителният директор на НПО-то Елойз Тод написа коментар, в който бе категорична, че "единствената цел на групата е да спре Брекзит и да направи това, което е най-добро за Великобритания".

Сорос не крие мнението си, че провеждането на референдум за излизане от ЕС е било "фатална грешка" и милиардерът отново потвърди, че ще продължи да се бори срещу решението на Обединеното кралство да се разведе с Европа. В интервю за британското издание Daily Mail, Сорос каза, че обича Великобритания и "демокрацията" и изрази мнение, че Брекзит е "губещо предложение и за Великобритания, и за Европа".

Той добави, че:

"Преди Брекзит, Обединеното кралство се радваше на възможно най-добрия свят: беше част от ЕС без да приема еврото. Великобритания, извън Европа, ще загуби голяма част от влиянието си по света. Икономически, страната ще страда, защото 45 години на успешна интеграция в Европа ще остане напразна. Няма такова нещо като приятелски развод. Още по-лошото е, че разводът ще ангажира вниманието и на Лондон, и на Брюксел за много години напред, докато те трябва да се обединят, за да се противопоставят на външните си врагове като Русия на Путин и да разрешат вътрешните противоречия, които накараха някои хора да смятат ЕС за свой враг".

Изданието смята, че Сорос се опитва да се защити от лавината критики срещу него в Обединеното кралство във връзка със скандалното дарение за спиране на Брекзит. Съпредседателят на групата подкрепяща Брекзит "Напускане означава напускане" Ричард Тайс осъди дарението като опит за "сваляне" на британското правителство.

Междувременно, Найджъл Фараж и независимият европейски депутат Стивън Уолф призова за разследване на финансирането от "чуждестранният банков милиардер". Но прочутият милиардер отвърдна на критиките като ги описа като "отровни лични нападки" срещу него и отхвърли обвиненията, че "подкопава демокрацията". 

Джордж Сорос предизвика критиците си, обещавайки да увеличи със 100 000 лири (113 000 евро) дарението си за активистката група "Най-доброто за Великобритания", за да подкрепи усилията за борба срещу Брекзита, коментира и френският в. "Фигаро", съобщава БТА.

Фондация "Отворено общество" на Сорос е обещала да даде още толкова пари, колкото бъдат събрани чрез дарения от организацията "Най-доброто за Великобритания" след отправените срещу милиардера нападки, че я подкрепя. Британското издание "Телеграф" го обвини в таен заговор за спиране на Брекзита и в намеса във вътрешните работи на страната, пише в. "Гардиън". До момента в кампанията за събиране на дарения в полза на "Най-доброто за Великобритания" бяха събрани над 69 000 лири (78 000 евро).

"Бъдещето на Великобритания и ЕС не е решено", заяви в комюнике генералната директорка на "Най-доброто за Великобритания" Елоиз Тод, подчертавайки, че една демократична страна може да промени решението си.

Сорос, който преди години бяга от комунистическа Унгария, през 1992 г. печели 1 милиард долара, залагайки срещу лирата на фондовите пазари, и предизвиква срив на курса на британската валута. 

САЩ обявиха, че са готови на преговори с Пхенян

http://dnes.dir.bg/news/sasht-izbori-2016-mik-pens-26873885

Съединените щати са готови да преговарят със Северна Корея, заяви вицепрезидентът Майк Пенс, след като се върна от зимната олимпиада в Южна Корея.

Започна извънредна проверка заради самолетната катастрофа до Москва

https://www.actualno.com/europe/zapochna-izvynredna-proverka-zaradi-samoletnata-katastrofa-do-moskva-news_659234.html

Руският регулатор "Ространснадзор" започна извънредна проверка на авиокомпанията "Саратовские авиалинии" след катастрофата на самолета ѝ Ан 148. Проверява се и летището, от което тръгна фаталният полет, информира БГНЕС. Самолетът Ан 148 на "Саратовски авиолинии" катастрофира малко след излитането си от московското летище "Домодедово" 4 минути след началото на полета в 14:28 ч. (13:28 часа българско време) в неделя (11 февруари). Загинаха всичките 65 пътни

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=368871

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес, 12 февруари ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко варненски района, научи Moreto.net. - от 09:30 ч. до 16:00 ч. - местност "Манастирски рид" в района на хотел "Геолог".

Храни, които помагат на рака да расте, докато ни убие

https://www.vesti.bg/lyubopitno/hrani-koito-pomagat-na-raka-da-raste-dokato-ni-ubie-6079124

Според учените вече е ясно, че различните видове рак зависят от храните, които приемаме

Румен Радев заминава на посещение в Армения

https://www.actualno.com/politics/rumen-radev-zaminava-na-poseshtenie-v-armenija-news_659202.html

На 12 и 13 февруари президентът Румен Радев ще бъде на държавно посещение в Република Армения по покана на своя колега Серж Саргсян, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2. По време на визитата българският държавен глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева. В Ереван президентът Румен Радев ще проведе среща „на четири очи“ с арменския си колега президента Серж Саргсян, след което двамата държавни глави ще ръководят пленарните разговори между

Мъфини с малини

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6711112

Мъфини с малиниПриготвени с черен шоколад и какао Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Македония и Гърция навлизат в "гореща фаза" на преговори тази седмица

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/12/3127354_makedoniia_i_gurciia_navlizat_v_goreshta_faza_na/?ref=rss


По-чести срещи между външните министри, повече разговори с със специалния пратеник на ООН Матю Нимиц и опит за успех до края на март - така изглежда според редица македонски издания диалогът за името между Атина и Скопие от днес нататък.<br /><br />В следващите няколко дни се очакват една, а може би и две срещи между външните министри Никола Димитров и Никос Коциас. Миналата седмица премиерът Зоран Заев обяви, че двамата първи дипломати ще разговарят в близките дни. Повечето...

Как се промени обладаното момиче от "Екзорсистът"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kak-se-promeni-obladanoto-momiche-ot-ekzorsistyt-6079072

Линда Блеър винаги ще бъде запомнена като Ригън Макнийл, обладаното от зли духове момиченце от филма "Екзорсистът" от 1973 г.

Седмицата започва с облаци, но снегът отстъпва

https://offnews.bg//obshtestvo/sedmitcata-zapochva-s-oblatci-no-snegat-otstapva-674670.html

Много облаци ще има днес, но няма да вали. Слаб вятър ще духа в източната част от страната.

Максималните температури ще бъдат между 3 и 8 градуса. По планинските върхове термометрите ще се качат на 1200 метра до нулата, а на 2000 м няма да надхвърлят минус 5 градуса. В морето ще се вдигат вълни от 2-3 бала, около 7 градуса най-много ще е и във водата, и на брега. 

Утре минималните температури ще се понижат, а дневните ще се повишават. Вятърът в планините ще се ориентира от юг и ще се усили. През деня в по-голямата част от страната ще се задържи без валежи, но привечер и през нощта срещу сряда от запад отново ще завали - дъжд и сняг.

В сряда вятърът от изток-югоизток ще се усили. Отново ще вали, предимно дъжд. Ще има условия за поледици.

През нощта срещу четвъртък от северозапад, с усилване на вятъра, ще нахлува студен въздух. В Западна България и Предбалкана дъждът ще преминава в сняг. В четвъртък все още на места ще превалява, но до края на деня валежите навсякъде ще спрат, а вятърът ще отслабне.

В петък и през почивните дни ще бъде почти тихо, с разкъсана облачност, която към неделя отново ще се увеличи.

САЩ: Втора година пада продължителността на живота – каква е причината?

http://pogled.info/svetoven/amerika/sasht-vtora-godina-pada-prodalzhitelnostta-na-zhivota-kakva-e-prichinata.92470

/Поглед.инфо/ Очакваната продължителност на живота в САЩ се е съкратила с една година за пръв път от десетки години. Сега тя отново се съкрати – втора година по ред – изглежда това става „нова норма“. Каква е причината? Содомитско потомство и психични разстройства? Още нещо?

Квалификантът Башич е големият шампион на Sofia Open (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kvalifikantyt-bashich-e-golemiiat-shampion-na-sofia-open-video-2078001

Мирза Башич е големият шампион на DIEMA XTRA Sofia Open. В много качествен финал, противопоставил двама изненадващи съперници, босненецът победи Мариус Копел в равностойна над двучасова битка - 7:6(6), 6:7(4), 6:4.

Харви Уайнстейн се сдоби с първото държавно обвинение в САЩ

//dariknews.bg/novini/sviat/harvi-uajnstejn-se-sdobi-s-pyrvoto-dyrzhavno-obvinenie-v-sasht-2077995

Прокурорът на щата Ню Йорк Ерик Шнейдерман внесе съдебен иск срещу студиото, основано от продуцента Харви Уайнстийн и брат му Робърт, защото управителният съвет не е защитил служителите от сексуалния тормоз и заплахите на всемогъщия им шеф, предадоха Ройтерс и АФП.
 

Хванаха половин тон кокаин в Казабланка

//dariknews.bg/novini/sviat/hvanaha-polovin-ton-kokain-v-kazablanka-2077996

Мароканските власти съобщиха, че са иззели в Казабланка 541 кг кокаин, укрит в контейнер със стоки от Южна Америка, предаде АФП.
 
Арестувани са шестима души, включително бразилец, заподозрян, че е бил "мозъкът" на престъпната група. Конфискувани са п

Ще помръкне ли Слънцето?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/shte-pomrykne-li-slynceto-2078003

Слънцето ще стане по-студено и мрачно до 2050 г., прогнозират астрономи от Калифорнийския университет в Сан Диего. Това съобщава сайтът Phys.org, който се позовава на Astrophysical Journal Letters.
 

Военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в международно учение

https://www.actualno.com/balkani/voennoslujeshti-ot-suhopytnite-vojski-shte-uchastvat-v-mejdunarodno-uchenie-news_659171.html

Военнослужещи от състава на Сухопътните войски ще участват в съвместна коалиционна подготовка "Black Sea rotational force - Platinum eagle 18 - 1", която ще се проведе от 12 до 16 февруари на учебен център „Бабадаг” - Република Румъния, предаде БГНЕС. В учението ще вземат участие военнослужещи от САЩ, Румъния, Грузия, Молдова и Украйна. Българската група е в състав от 30 военнослужещи от 29-ти механизиран батальон – Шумен и е ръководена от старши лейтенан

Евродепутати ще посетят българо-турската граница

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/12/3127052_evrodeputati_shte_posetiat_bulgaro-turskata_granica/?ref=rss


Членовете на Европейския парламент от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще посетят тази седмица района на граничния пункт Капитан Андреево на българо-турската граница, съобщиха от пресслужбата на институцията.<br /><br />Визитата ще се състои между 12 и 14 февруари и включва също срещи с министъра на вътрешните работи Валентин Радев, представители на МВР, Гранична полиция, екипите на агенция Фронтекс в България, международни и неправителствени...

Спорт по тв днес: на олимпиадата - Йорданова, Анев, Илиев и Синапов в преследванията в биатлона, хокей на лед, шейни, кънки, ски, ски скокове, сноуборд, мач на "Челси", тенис от Ротердам и Доха, тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6711248

Спорт по тв днес: на олимпиадата - Йорданова, Анев, Илиев и Синапов в преследванията в биатлона, хокей на лед, шейни, кънки, ски, ски скокове, сноуборд, мач на "Челси", тенис от Ротердам и Доха, тото9,30 ч Олимпиада в ПьонгЧанг, хокей на лед Eurosport 2 (пряко) 11,00 ч Тенис, турнир за жени в Доха F+/Sport+ HD (пряко) 12,05 ч Олимпиада в ПьонгЧанг, биатлон (жени) Eurosport 1/БНТ HD (пряко) 12,45 ч Олимпиада в ПьонгЧанг, шейни Eurosport 1 (пряко) 13,30 ч Тенис, турнир за мъже в Ротердам Mtel sport 1 (пряко) 13,50 ч Олимпиада в ПьонгЧанг,

Без вода в части от Лозенец, Бояна и още три места в София

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-v-chasti-ot-lozenetc-boiana-i-oshte-tri-mesta-v-sofia-674669.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Във връзка с подмяна на редуктор за налягането във водопроводната мрежа на ул. 689, местност „Мала кория“, кв. „Княжево“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа в района на Местност „Мала кория“.

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. 68 ,кв. „Враждебна“, налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на ул. 51, ул. 55, ул. 68, ул.8. 

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Димитър Търкаланов“, жк. „Лозенец“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:30 часа на ул. „Димитър Търкаланов“. 

Подмяна на редуктор за налягането във водопроводната мрежа на ул. „Шишманова конница“, вилна зона „Бояна“, налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на ул. „Дренето“, ул. „Белия кладенец“, ул. „Боянска легнда“, ул. „Шишманова конница“, ул. „Каменарче“, ул. „Каменно здание“, ул. „Яньовица“, ул. „Матей Преображенски“, ул. „Маруша“. 

Диагностика на уличен водопровод на ул. „Ст. Л. Костов“, Промишлена зона „Хладилника“, налага спиране на водоподаването от 09:30 до 18:00 часа на ул. „Ст. Л. Костов“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Прогноза за времето - 12 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368857

Над Черноморието облачността ще значителна, но ще е без валежи. Ще духа слаб северозападен вятър. Максималните температури ще са 5-7°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще отслабне до 2-3 бала. Днес в много райони ще е почти тихо.

Първанов: Борисов ще инициира предсрочен вот през 2019 г.

http://clubz.bg/64094-pyrvanov_borisov_shte_iniciira_predsrochen_vot_prez_2019_g

Георги Първанов. Снимка Веселин Боришев

Познавайки маниера политическа работа на лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов и на заместника му в партията Цветан Цветанов, не е изключено да инициират предсрочни парламентарни избори заедно с местните през есента на 2019 година. Това стана ясно от думите на президента (2002-2012) Георги Първанов в сутрешния блок на бТВ.

"Нищо чудно Борисов и Цветанов да слеят местните избори с парламентарните, да мобилизират кметовете да работят и за парламентарната листа, което е в техен плюс", посочи Първанов, който е и бивш лидер на АБВ.

Според него изборите за Европейски парламент през пролетта следващата година "ще са сблъсък между лявото и дясното, между идеята за промяна и статуквото". Те щели да бъдат показателни и за това дали новият председател на БСП Корнелия Нинова се справя като такъв.

"Ако левицата не се промени и допусне нова загуба, това би било фатално", смята Първанов.

На въпрос дали на дневен ред все още стои обединението между БСП и АБВ, провалило се при предходния парламентарен вот, отвърна:

"По-скоро е необходимо, отколкото е възможно. Задължително е. Но дали ще се случи не мога да кажа, защото има твърде много лични, субективни фактори. За да не се наслагва моето име, съм се оттеглил от оперативна работа в АБВ".

Като историк Първанов бе поканен в "Тази сутрин" да коментира споровете около името на Македония. 

"Започват да се водят разговори, някои от които бият по българската позиция. Да, ние сме признали първи Македония с конституционното й име и това е морално оправдано. Но представете си варианти от типа на Горна Македония, Северна Македония - това е договаряне в полза на Гърция, но за сметка на България. На София не й е безразлично как ще завършат преговорите, трябва да има някакво съгласуване и с нас. Името Северна или Горна Македония включва Пиринския край, тоест Егейския край не го засягаме и не го коментираме, а в същото време претенциите към България висят, остават в пространството. Най-малкото това трябва да се проговори между правителствата на двете страни", посочи той.

Първанов е съгласен с принципа, изразен от Борисов по адрес на Балканите "стига вече разправии". "В същото време не може всяко договаряне да бъде в за смека на България", посочи обаче. Според него приетата миналата седмица от ЕС стратегия за Западните Балкани има малко административен подход.

"Деблокирането на преговорите между Атина и Скопие е по-скоро западен натиск, може би задокеански. Хайде натискът от великите сили, независимо откъде идва, да доведе до нещо добро.", смята президентът.

Първанов коментира и предстоящата в края на март във Варна среща Турция-ЕС. Посочи, че е "позитивно настроен към всеки разговор, към възобновяне на диалога". Поведението на турския президент Реджеп Таип Ердоган обаче не се вписвало в европейското поведение. 

'Има две тенденции - едната е османизацията на Турция, другата - на нас ни се иска да бъде европейската линия. Коя ще надделее, не е трудно да прогнозираме. Ердоган няма да отстъпи от идеята за османизацията. В този смисъл разговорът няма да бъде лесен. Той не е лесен дипломат, но за сметка на това е предсказуем. Ние ще бъдем домакин, не посредник. Претенцията да бъдем посредник е доста голяма", посочи президентът.

Той допълни, че му "липсва ми от страна на нашата дипломация поставянето на българските проблеми". "Да сте чули през последните години някой да говори за тракийските проблеми, на бежанците, на имотите? Докато турската дипломация има железни опорни точки, поставят си всичко", посочи.

Неизбежно Първанов коментира и споровете около Истанбулската конвенция и упорството на коалиционния партньор на ГЕРБ Обединени патриоти да я гласува.

"Идват ми в повече тези непрекъснати ултиматуми в управлението. Ами като ще напускат, да напускат и да се прави ново правителство. Има много по-значими за обществото проблеми, не подценявам значението на този въпрос. Имам консервативни позиции, от една страна гледам подозрително на вкарването на темата за третия пол и еднополовите бракове", посочи Първанов.

Все пак, той даде да се разбере, че застава зад идеята за референдум на вицепремиера Красимир Каракачанов (ВМРО) с въпроси "за" и "против" гей браковете и социалния пол, а не на бившата си съпартийка Нинова "за" и "против" Конвенцията.

"Корнелия Нинова предлага референдум по конвенцията - кажете ми колко от депутатите или гражданите са я чели и ще я прочетат. Някой се опитва да прокара неща по втория начин. Затова да направим едно допитване, но не за Конвенцията, а като цяло - да има или не еднополови бракове", посочи Първанов.

По темата с изучаването на комунизма в училище, той бе на мнението на левицата - че прочитът трябва да отчита както доброто, така и лошото.

Срещу Харви Уейнстейн и брат му вече има официални обвинения

https://www.actualno.com/showbusiness/sreshtu-harvi-uejnstejn-i-brat-mu-veche-ima-oficialni-obvinenija-news_659233.html

Прокурорът на щата Ню Йорк в САЩ съобщи, че е поискал съдебна отговорност от студиото, основано от обвинен за сексуален тормоз продуцент. Става въпрос за Харви Уейнстейн и компанията му Weinstein Company, пише БГНЕС. Киностудиото е основано от печално известния със сексуалните си домогвания към актриси и служителки Харви Уейнстейн и брат му Робърт. Обвиненията са за недостатъчна защита на работещите в студиото. Специално Уейнстейн е обвинен, че е създал среда, в която жените в компанията са бил

Любим виц на Моисей от фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6711253

Любим виц на Моисей от фейсбукВсичките ти приятелки, които получиха на лични съобщения “zdr ko pr” отдавна се омъжиха, а пък ти си чакай още грамотния

В Министерството за извънредните ситуации назоваха най-вероятните сценарии за война с Русия

http://pogled.info/svetoven/v-ministerstvoto-za-izvanrednite-situatsii-nazovaha-nai-veroyatnite-stsenarii-za-voina-s-rusiya.92469

/Поглед.инфо/ Използване на съвременни средства за поразяване, преди всичко високоточно оръжие и действия на диверсионни групи могат да станат най-вероятен сценарий за възможен военен конфликт с Русия, при това използването на оръжие за масово поразяване е малко вероятно се казва в публикувания от МИС научно-методичен труд.

Силно земетресение събуди централната част на Франция

https://www.actualno.com/europe/silno-zemetresenie-sybudi-centralnata-chast-na-francija-news_659232.html

Земетресение с магнитуд 4,8 бе регистрирано в понеделник в район от западната част на Франция, съобщава Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Трусът е станал факт преди малко повече от час - в 05:08 часа, като е с епицентър на 75 километра западно от град Поатие с население 86 хиляди души. Поатие е известен исторически център - там, през VIII век Карл Мартел спира завоевателите от Омаядския халифат в опита им да покорят Европа, след като са завладели Пиринейския полуостров. Дълбоч

Кошлуков, поведението ти е недопустимо!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284753_%D0%9A%D0%BE%D1%88%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%82%D0%B8+%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%BE%21

 Господин Кошлуков, проявата Ви от днес е недопустима не само за водещ на подчертавам национална, т.е. поставяща стандартите на поведение, телевизия, още по-малко за програмен директор. Очаквам оставката Ви.

Не става дума за това, че някой Ви бил обидил. Такава е съдбата на много публични личности, такива са ценности и нравите в българското общество. От Вас се предполага да служите за пример при преодоляване на тези дефицити и налагането на уравновесен и доброжелателен тон. Нито един от гостите ви в студиото не ви е обидил. В качеството на домакин сделката е Вие да бъдете гостоприемен, вежлив и учтив, спрямо гостите си.

Показвате “рога”. Намирам за неуместно продължаване на директорството Ви в БНТ, да не говорим за позицията на водещ. Нямате минимално необходимите качества – нямате възпитание и търпение.
Вероятно си мислите, че трупате точки и симпатия към себе си в колегите в БНТ, които Ви смятат за чуждо тяло. Хората атакуват БНТ във Ваше лице за едностранчивото покриване на протестите и с това трудно може да се спори. Репортерите са предварително инструктирани какво и как могат да отразяват.

Не подкрепям крайните “зелени” и много техни екстремни искания – както това че въведоха в съзнателно заблуждение и манипулираха хората по темата с шистовия газ, след това с редица сондажи, с концесиите в Трън, редица излизащи от елементарно приличие крайни позиции. Подготвят се да блокират и новите проекти за газова инфраструктура. Изобщо са пречка пред индустриалното развитие. Но никога не съм си позволява да отричам правото им на различно мнение.

И сега темата в Банско не е само, дори толкова, дали ще има нов лифт и писти. С това се различавам от тях – докато направят лифт или писти ще мине време и ще може да се реагира. Това, срещу което не протестират е убийството на Банско като изключително историческо наследство. Старите банскалии са ходили по Европа и са донасяли културата и строили с историческа мяра, която и днес възхищава.

Какво ще оставят днешните банскалии и най-вече прищълците – конфекция, неподдържана и липсваща адекватна инфраструктура. Старите банскалии са оставили непреходна историческа стойност, макар и ограничена в центъра в няколко улици. Новите поколения ще унишожат тази уникална стойност като я размият с новите масови свидетелства за липсва на вкус, на алчност и поквара.

Не зная дали си давате сметка, че по този начин няма как да останете в БНТ.

Коментарът е от профила на Илиян Василев във Фейсбук

На 12 февруари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6711243

На 12 февруари рожден ден иматБорислав Михайлов, президент на БФС, член на Изпълнителното бюро на УЕФА и член на комитета на ФИФА за развитие Кирякос Аргиропулос, режисьор, директор на Столичния куклен театър Константин Динев, бизнесмен Николай Дойнов, поет, публицист, председател на Съюза на народните читалища Ремзи Осман, бивш депутат, член на КЕВР Румен Белчев, журналист,

Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284752_%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B1%D1%83%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5

 На този етап Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана – с насилие не можеш да приемеш документ срещу насилието. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Панорама“ по БНТ. Йотова отчете, че първата година на „Дондуков“ 2 е година на амбиции и на много работа.

Във връзка с думите на президента Румен Радев, че парламентарната република атрофира и дали това не е изстрел към опонент, Йотова заяви: „По-скоро е загриженост. Така оцених мнението на президента. Няма да вляза в ролята на негов говорител“. „Спомняте ли си времената в началото на прехода. Можехте ли да си представите една дискусия в парламента каквато е днес – като стил, характер? Не ви ли се струва, като че ли сега прокуратурата и съда замениха парламентаризма? Няма онази сила на доводите, аргументите, които да решат един спор в пленарна зала. Твърде често чуваме – ще дадем това в прокуратурата, ще дадем този в съда. Това не е добър показател за една парламентарна република“, обясни Йотова.

На въпрос към кого е критиката – към управляващото мнозинство или към всички, включително и към БСП, вицепрезидентът коментира: „Критиката е към всички. Но основната отговорност е на тези, които управляват, те за задават дневния ред, те задават тона“. По думите й не бива да се увеличава нивото на недоверие в политическата система в България, което е твърде ниско.

Относно това, че може би казва това, защото е произхожда от БСП и гарант президентът „да не кривне“ от линията на БСП, Илияна Йотова уточни: „Не мога да бъдат гарант на никой, дори и на президента. Проведохме една кампания, в която обещахме определени неща – политиката на България ще се прави в България, самочувствие и стандарти на българските граждани такива, каквито смятаме, че са ценни за нас като хора. Такива, които ни правят равни с останалите страни, които твърдим, че са наши партньори. Обещахме независимост, социална политика и правим така, че да изпълняваме обещанията си“.

„БСП ми е специална, и винаги ще ми е бъде такава. Не съм от хората, които за една нощ се прераждат в нещо друго. БСП напоследък доказа, че е една от най-демократичните партии в България, в която всеки един глас може да бъде чут“, каза още тя и допълни, че за тази една година една от личните й победи е способността да разговаря с хора от най-различни партии.

Относно Истанбулската конвенция, Йотова поясни: „На този етап Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана. Имам едно правило – с насилие не можеш да приемеш документ срещу насилието. Изместихме целия дебат в една съвършено друга посока”.

„Беше грешка. Грешката тръгна от Министерски съвет. Не мога да кажа какъв е замисълът в далечната 1993 година да има такъв документ. Това разминаване в правителството – до ден днешен не съм чула убедителни аргументи от министрите, които са гласували против.

Конвенцията беше пакетирана с една друга тема – тази за еднополовите бракове. Със смесването на двете няма как да се съглася“, добави вицепрезидентът.  “Трябва да са убедени българските граждани за какво я искат и какво пише в нея, но целият дебат е изместен в съвършено друга посока. Конвенцията е за превенция срещу домашното насилие и насилието над жените. Това е тема, която трябва да бъде разисквана, конвенцията има текстове, които може и да не влязат в нея, но не са те тези, които се дискутират. Трябва да се види как ще решим въпроса с насилието. Това са по-важните теми”, обясни тя.


http://www.mignews.info

За морските фарове, мародерите и читателите - "Дневник" стана на 17

https://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2018/02/12/3127721_za_morskite_farove_maroderite_i_chitatelite_-_dnevnik/?ref=rss


Морските фарове не търчат из острова в търсене на кораби и лодки за спасяване - те просто стоят на ръба и осветяват.<br /><br />Преди 17 години - преди писателката Ан Леймот да напише това изречение и в едни по-добри и изпълнени с оптимизъм времена - създадохме "Дневник", за да хвърля светлина. За да предупреждаваме за опасности, да обясняваме и ориентираме, да събираме съмишленици. Както и за да празнуваме моментите, когато слънцето пробива през облаците, надвиснали над...

Православен календар за 12 февруари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6691331

Православен календар за 12 февруари Св. Мелетий, архиеп. Антиохийски. Св. Антоний, патр. Константинополски Св. Мелетий живял по времето на ересите на Арий и Македоний. Бил избран за епископ на Антиохия и всеотдайно проповядвал Христовата вяра. Еретиците няколко пъти пращали на заточение антиохийския епископ, но св. Мелетий до края на живота си останал верен последовател на

Опростачена власт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284751_%D0%9E%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82

 Една позорна политическа декларация на шайката националисти от НФСБ начело с лидера им Валери Симеонов поднесе на цивилизована Европа поредната порция лоша слава на България и поредно доказателство, че сме просташка държава, управлявана от неподготвени хора. Вицето Симеонов - това доказано политическо недоразумение, взело се твърде на сериозно, има глупостта да изпрати до Европарламента и германското правителство срамен политически пасквил, с обидни квалификации, лични нападки и нецензурни думи по адрес на германската зелена евродепутатка Ска Келер. Вицето го направи с претенцията, че като истински българин и отговорен държавник върши патриотично дело за благото на нацията. Така на ползу роду той нарече г-жа Келер "нагла и самонадеяна особа", "добре платен командирован сюнетчия", "зелена джихадистка" и прочие простотии. За което молим горещо драгите читатели да ни извинят!
Какво обаче постигна Валери? Едничкият резултат от акцията на преродения Бай Ганьо е национален резил. Заради него това нерадостно и унизително чувство изпитват всички българи, които за разлика от Валери са нормални, възпитани, грамотни и цивилизовани.
Те определено се чувстват и европейци, а той очевидно - не. За щастие тази група качествени българи съвсем не е малка, което резонно поражда въпроса: Защо такива хора ни управляват и ни излагат пред Европа? Проблемът идва от това, че Валери не е единичен случаен простак, изстрелян във властта. Няма да губим време да ги изброяваме, страниците няма да ни стигнат. Достатъчно е да си спомним "бисерите" пред света в последните 9 години на Бойко Борисов, които, ако влязат в томове, ще надминат трудовете на Тато. Така че днешната опростачена политическа класа, на която Симеонов е достоен представител, се роди и процъфтява в благодатните условия на явлението Бойкоборисовщина.
Затова не е чудно, че вицепремиерът избълва две страници гнусотии срещу европейски политик и премиерът не само че не го уволни, но и не го порица (спомнете си наскоро как за обидна реплика срещу колежка свалиха от поста полския зам.-председател на Европарламента). Но ние сме си в България. Нашето правителство заяви в три реда, че се разграничава от партията на Симеонов, и оправда глупостите му с... демокрацията. Значи при демокрация всеки може да говори простотии и цинизми за някого, да си обижда и да му се размине, защото това е то плурализмът. Да, ама друг път! Ясно е, че каквото и да направят коалиционните сиамски близнаци Волен и Валери, ще им се размине, защото крепят крехкото управление на Борисов. И докато простаците ни управляват, ще видим на кукуво лято Шенген и други екстри на еврочленството.
Колкото до немската евродепутатка, името й не е Ска, а Франческа, ама Валери и това не знае. Принципно вицето може и да е прав, че не е работа на немска евродепутатка да протестира в София и да ни учи на управление. Все пак наши евродепутати не крещят пред Райхстага в Берлин. Ама тези неща не се оправят с простотия, а с дипломация.

Скочиха на „Лили рибката“ за герой с два пола

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284750_%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%E2%80%9C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B9+%D1%81+%D0%B4%D0%B2%D0%

 Броени дни след премиерата на „Лили рибката“ - първия български филм, предназначен за деца в последните 27 години, киномани определиха заглавието като „джендър“. Причината – събитията в лентата на Ясен Григоров се въртят около детето Дани-Алекс, променящо пола си (от момчето Дани до момичето Алекс), когато някой го погледне в очите. “Вероятно няма кой да потърси сметка на създателите на филма. Що се отнася до замисъла, то той е ясен. Налагане на новите схващания за пола и половото самоопределяне при подрастващите. Срамно и гнусно, но превърнато в политика на обратните от Запада, която ние, зависимите, васалните държави трябва да приемем безропотно“, обясняват недоволни от сюжета на лентата любители на седмото изкуство във Фейсбук.

Наред с обвиненията, че дезориентират децата на тема сексуална ориентация, мнозина отправиха апел и да бъде спряно държавното финансиране на заглавията родно производство в лицето на НФЦ.

Григоров, който вдъхва живот на „Лили рибката“ на големия екран от позицията на режисьор, сценарист и продуцент, е категоричен, че филмът е по-скоро частен – тоест сравнително малка част от финансирането му е дадена от НФЦ. „Сценарият е писан преди 8 години и е вдъхновен от собствените ми деца – момче, на 9, и момиче, на 14. Щастливи сме със съпругата ми, че и двамата растат щастливи, изпълняват една по една мечтите си и можем да ги гледаме в очите без нито капка притеснение. Те не са боязливи, изказват мненията си и защитават позициите си, никога не са обиждани в семейството и никога – удряни. Двамата са силни заради абсолютната им убеденост в родителската ни любов и подкрепа към тях! След като завърших сценария, в продължение на още 5 години търсих начин да го финансирам. По това време (2010-2015 г.) нямах никаква идея, че може да се открие връзка между наболелите днес дебати и моите послания“, обяви режисьорът в отворено писмо. Той обясни още, че остава на разположение за допълнителен обществен дебат по темата, като заключи, че „Лили рибката“ е филм за градивното спокойствие и безрезервната любов към децата.

Die Welt: Концепцията за Москва в арсенала на „Новия Берлин“ - „фатален сигнал“ за ЕС

http://pogled.info/svetoven/Die-Welt-kontseptsiyata-za-moskva-v-arsenala-na-noviya-berlin-fatalen-signal-za-es.92468

/Поглед.инфо/ Немските социалдемократи от групата на тези, които „с услужливо старание вървят към путинската автокрация“, изглежда все пак постигнаха своето, пише Die Welt. Партньорите на новата управляваща коалиция в Бундестага „безцеремонно“ приеха стратегическата концепция на Кремъл, а това вече е „фатален сигнал“ за Европа, бие тревога авторът на статията Рихард Херцингер.

Навални: "Путин няма мнозинство"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284749_%D0%9D%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%3A+%22%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%22

 На 28 януари Вие бяхте арестуван в Москва по време на една неразрешена демонстрация. Дали на 18 март, когато се провеждат изборите в Русия, Вие ще бъдете на свобода?

Алексей Навални: По всички личи, че ще прекарам деня на т.нар. избори в специализиран затвор. Такъв е планът. На 28 януари бях арестуван и веднага освободен. Но все още не съм си получил документите обратно. Вероятно ще ме осъдят на още 30 дни затвор. Присъдата ще влезе в сила вероятно на 17 февруари. Тогава ще ме освободят чак на 18, 19 или 20 март.

Какви последствия могат да очакват участниците в демонстрациите на 28 януари, които се проведоха в цялата страна?

Алексей Навални: Сегашните управници могат да подходят по два начина срещу протестното движение. Първо могат за забранят всички тези акции и второ могат да се опитат да наложат демонстративни наказания. Най-малко 40 души бяха арестувани. Някои вече са освободени, а други са в предварителния арест. Най-важното е, ча хората вече не се оставят да ги сплашват. Те са наясно, че ако продължат да са страхуват, властите ще им препречат единствения останал път да изразяват своите политически възгледи, а именно да демонстрират.

На 29 януари американското министерство на финансите публикува списък на руски олигарси и висши държавни чиновници, приближени до Кремъл. Как оценявате т.нар "Доклад Кремъл"?

Алексей Навални: Списъкът трябваше да бъде значитено по-дълъг. Това е само корумпираното ядро. Това са хората, които се ползват от облагите на корупцията в Русия. Лично аз бих наложил индивидуални санкции на всички. 

Какво искате да постигнете с обявения от Вас бойкот на изборите? Вярвате ли, че изборите изобщо могат да доведат до смяна на авторитарния режим в Русия?

Алексей Навални: Разбира се, че вярвам в това. И затова се кандидатирах за изборите. Пътувах из цялата страна. Държах речи. Посетих и региони, които минават за абсолютно пропутиновски, като региона Кемерово например. Разговарях с хората и в Новокузнецк. Сигурен съм, че Путин може да бъде победен на избори. Честно казано, и той го знае много добре. Затова и не ме допуска да изборите.

Говори се, че Русия няма нужда от Майдан и от революция. Същевременно се казва, че само Вие можете да изкарате толкова много хора на улицата. Докъде се простира, според Вас, границата на мирния протест?

Алексей Навални: Първо, аз не съм единственият, който може да призове много хора да протестират. В Русия има множество прекрасни хора, които провеждат демонстрации в различни региони. Освен това, не аз изкарвам хората на улицата, а мисълта им за несправедливостта. Путин сам изкарва хората на улицата със своята корупция и с нескопосаното си управление. Пределно ясно е къде е границата на мирния протест. Там, където има насилие, всичко изглежда като бунт или революционна ситуация. Но понастоящем в Русия се провеждат абсолютно мирни протести. Всички виждаме, че настроенията на демонстрантите са много по-миролюбиви от тези на властите, които превръщат всяка демонстрация във военна операция.

Може ли от путиновото мнозинство да бъде създадено обществено мнозинство, което иска промяна?

Алексей Навални: Няма путиново мнозинство. Има хора, които илюзорно вярват, че Путин е незаменим. Ние разговаряхме с много хора в цялата страна. Когато ги питаме защо гласуват за Путин, те отговарят: "Защото няма друг. Ние не го харесваме, но просто няма друг." Точно на това се крепи и режимът на Путин. Той няма мнозинство. Ние можем да създадем собствено мнозинство, защото работим упорито и преследваме истинска агенда. Ние говорим за бедност, несправедливост, нечестно разпределение на благата, както и за растящите разходи за здравеопазване и образование. Всъщност ние образуваме едно мнозинство, към което вече принадлежат 30 процента от жителите на големите градове. И ако продължим да работим в тази посока, това мнозинство ще стане още по-голямо. Това е и нашата задача.

Путин неизбежно ще получи четвърти мандат. Много хора вярват, че след изборите ще се засилят репресиите, не само срещу Вас, но и срещу Вашите последователи. Подготвени ли сте за това?

Алексей Навални: Путин не е на власт от вчера. Той е на власт от 1999 година насам. Ние виждаме, че след всяко негово преизбиране репресиите се засилват. Той не може да задържи властта си по друг начин. Затова и след тези избори репресиите ще бъдат засилени. Ние обаче сме подготвени и не се страхуваме. И няма да се предадем.


Преди и сега: сексуални грехове, хомосексуалност, трети пол

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284748_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0%3A+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B5%2C+%D1%85%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BA

 Да започнем от църквата и сексуалните практики. Докато юдаизмът е обсебен от това да регулира храненето с безброй неразбираеми за съвременния човек забрани, християнската църква се е фиксирала в сексуалните отношения. С развитието на църковната институция се разработват все по-детайлни правила. През средновековието например е забранено - дори между съпрузи! - всякакво сексуално отношение, което се отклонява от позата лице в лице, като мъжът е отгоре. 

Днес вече сме позабравили "греха на Онан", онзи, който в "Битие" излива семето си на земята (практикува коитус интеруптус), защото детето на братовата му жена, която баща му е наредил да уважи според обичая, нямало да е негово. За добрия християнин грях е било всяко сексуално удоволствие, което не служи за правене на деца, откъдето идва безотговорното отношение на католиците към презервативите във времената на СПИН-а, както и осъждането на т.нар. "онанизъм". Впрочем, през сциентисткия 19 век - когато науката заменя религията - младежите, които "хабят божествения материал", започват да се полагат на лечение, което можело да стигне и до кастрация - за тяхно добро.

Припомням всичко това, за да си дадете сметка за релативния характер на уж вечните морални норми от миналото. Днес малко хора се боят, че "самотният грях" може да доведе до слепота, летаргия, импотентност или епилепсия. Или пък, че след орален секс може да ги удари гръм. (Впрочем, оралният секс и до днес е престъпление в 18 американски щата - нещо, което научихме развеселени около историята Клинтън-Люински.) Релативисти за мен са онези, които абсолютизират един или друг предразсъдък, взет от дългата човешка история. Вечните неща са други.

 

За хората с хомосексуална ориентация 

Да вземем сега хомосексуалните практики. Не казвам "хомосексуализъм", защото подобна дума сякаш създава друг биологичен вид. Така, ако наречем "онанист" онзи, който в някакъв момент се е самозадоволявал, ние превръщаме една отделна страна на поведението му в обобщение за цялото човешко същество. В нашия език има обидни думи, които стигматизират завинаги мъже и жени, които практикуват орален секс (неудобно ми е да ги спомена), думи за промискуитетни хора, за разведени. Става дума за принципа: хората с хомосексуално влечение са като нас, също като онези с оралния секс, самозадоволяването или които предпочитат в леглото жената да е отгоре.

Не знаем откъде идва това влечение? Генетици търсят биологичния му характер, сравнявайки еднояйчни близнаци, биолози откриват хомосексуални практики при бозайниците, психоаналитичната традиция го обяснява с отношенията в семейството през ранното детство, културалистите пък смятат, че образите за подражание играят роля в отключването на желанието. Вероятно е някаква комбинация от всичките фактори. Сигурно е само едно: че във всички култури е имало някакъв процент от хомосексуални хора.

Едни общества налагат забрани (впрочем, когато говорим за еротика, забраната обикновено усилва желанието). Най-ранния такъв закон е издаден в Асирия през 11 век: той повелява войник, който извърши сношение с друг войник, да бъде кастриран. Щом е имало закон, значи това се е практикувало в значимо количество. В Елада от периода на архаиката пък е точно обратното - мъжките хомовръзки са елемент от инициацията на младежа; смята се, че еднополовата любов е по-висша от обикновената, защото няма практическата цел да се прави деца.

Трудно е да се изчисли колко са хомосексуалните хора: от младежко експериментиране със себе си, през липса на друг партньор (казарма, затвор), до онези, които еднозначно се идентифицират като хомоориентирани. А и темата е деликатна, трудно се изследва с анкети. Минимумът е 3% от населението, максимумът в широкия спектър e над 30%.

Модерната епоха първо отхвърля представата за греховността на "содомитите", после за заболяването на "хомосексуалистите". През 1950-те и 1960-те в Америка обаче още се правят опити за лечение на хомосексуални мъже, малко в стил "Портокал с часовников механизъм“: прожектират им се други голи мъже и ако получат ерекция, се подлагат на силен електрически шок. В България през 1963-та са осъдени интелектуалци с такава ориентация; в голяма част от Африка и до днес за това има смъртно наказание. От 1980-те окончателно е погребано схващането за предполагаемата психическа болест на хомосексуалните; тогава започва и легализиране на еднополовите бракове в развития свят.

Сега покрай Истанбулската конвенция се развихри истерия около хипотетичната възможност това да стане и в България. Тя обаче е нелепа - не само защото Истанбулската конвенция няма нищо общо с гей-браковете, но и защото все още няма сериозен граждански натиск за подобно легализиране. Но темата неминуемо ще дойде на дневен ред. Няма да ви убеждавам в ценностите на личната свобода и човешките права, в които вярвам, нито да събуждам емоции с въпроса "какво бихте направили, ако собственото ви дете признае такава ориентация?". Аргументът ми е прагматичен. Кое е по-добре за обществото ни: тези хора да се крият, да търсят партньори по барове и градинки или обратното - да им дадем възможност да установят публична, трайна връзка и да бъдат добри граждани? Все пак, когато дойде моментът да дискутираме тази тема, според мен, ще е добре да сме умерени – нека да почнем не с брак, а с граждански съюз, както направиха примерно в Гърция. Защото на обществото му е нужно време, за да приеме подобни неща – от процеса сещу Георги Парцалев и Емил Димитров ни делят само 55 години; Англия се е отдалечила от присъдата над Оскар Уайлд със 123 години.

Ивайло Дичев

Ивайло Дичев

А третият пол?

Накрая да поговорим и за третия пол. По света със смесени полови характеристики се раждат около 1 на 1500-2000 деца. При някои е анатомия, при други хормони, при трети хромозоми, четвърти пък имат тежък психологически проблем и се чувстват хванати в чуждо тяло, което превръща живота им в ад. В около половината от случаите се прави нещо, така че човекът да се приближи към един от двата пола. В някои това не може да стане, в други - родителите или самият човек отказва.

Става дума за сериозен проблем, който предполага разбиране и внимание. В България обаче невежи идеолози го представиха като еротична прищявка - сякаш човек си сменя пола за разнообразие. Представиха третия пол като форма на разврат - не, това е просто гадост!

В някои развити страни има специална категория за интерсексуалните хора. Първа беше Австралия, последваха я Германия и Канада. Държавата създава за тях специална категория, може би осигурява някакви права, свързани със състоянието им. Съществува и културно обусловен трети пол - например хиджрите в Индия, които са един вид долна каста на кастрати, интерсекс, отритнати. Това е съвсем друго - никой в Европа не би искал да въвежда долни касти. В самата югоизточна Азия дори опитват да премахнат тази отвратителна форма на неравенство. А що се отнася до фантазиите за 14-ти пол, това е просто литература. Аз ви предлагам 15-ти пол: момче с лунички и мечтателен поглед, което обича поезия. В паспорта ще пишем: МЛМПОП.

Дали някой ден в България да се въвежда "пол Х" както в Австралия - не знам, нека чуем какво мислят хората с този проблем. От една страна това би било признание и грижа. От друга обаче може да ги направи прекалено видими, а те са уязвими, особено в брутални страни като нашата.

С тези размишления се опитвам да кажа едно: за всички гореописани неща трябва да говорим с разум и спокойствие.

Лукарски за коалиция с "патриотите": Съжалявам за любителите на бомбастични новини

http://clubz.bg/64093-lukarski_za_koaliciq_s_patriotite_syjalqvam_za_lyubitelite_na_bombastichni_novini

Лидерът на СДС Божидар Лукарски отрече медийните публикации, че партията му преговаря за вливане в коалицията Обединени патриоти като преговаря с Национален фронт за спасение на България (НФСБ) на вицепремиера Валери Симеонов.

"Съжалявам, ще трябва да разочаровам любителите на бомбастичните новини. Не сме водили разговори с НФСБ, не сме обсъждали с г-н Валери Симеонов някакви съвместни политически действия, избори и пр.", заяви Лукарски в сутрешния блок на бТВ.

По думите на Лукарски единствените им допирни точки били покрай настаняването на "патриотите" в емблематичната за дясното пространство партийна централа - на т.нар. "Раковска 134". "Хората на НФСБ активно извършват ремонтни дейности", посочи лидерът на СДС.

Информациите, че предстои обединение се базираха на желание на Лукарски да вкара хора в изпълнителната власт, както и на факта, че и СДС, и ОП са твърдо против приемането на Истанбулската конвенция. "За" приемането й обаче са бившите партньори на Лукарски в политиката, начело с ДСБ.

"Учудва ме, че партия, която винаги е защитавала дясно-консервативни ценности, няма позиция. Особено за понятието "социален пол". Ние сме твърдо против тези точки от конвенцията. Тук имаме допирни точки с ОП. Колегите от ГЕРБ ги разбирам защо мълчат - очевидно има натиск отвън. Очевидно се усеща, че има такъв. Този натиск не кореспондира с вековни български ценности", заяви Лукарски по повода.

От думите му стана ясно и че бившият коалиционен партньор на ГЕРБ в миналото управление - Реформаторският блок явно бил прекалено принципен в позициите си и не търгувал с по-голямата партия. В този смисъл сегашният партньор ОП се справял много по-добре. Коментарът на лидера на СДС бе в отговор на въпрос дали ако ГЕРБ приеме Истанбулската конвенция това ще е краят на управлението.

"Това са силни думи, но не са без основание. Дали ще се стигне до предсрочни избори, аз лично не вярвам. Волен Сидеров ("Атака") и Красимир Каракачанов (ВМРО) отново ще поискат нещо в управлението, което най-вероятно ще получат. "Патриотите" доста добре си изиграват картите в коалицията, за разлика от нас в Реформаторския блок. Затова коалицията ще продължава. Може би се дължи на проблем на идеализъм, наивитет и не толкова крайности в нашето възпитание" , смята Лукарски. - "Ще има някакъв момент на отиграване около приемането на тази конвенция."

Оказа се, Лукарски харесва сегашното управление:

"В момента не смятам, че обстановката е чак толкова нестабилна. А и не е добре за България по време на председателството да има предсрочни избори".

Все пак стана ясно, че СДС търси варианти за коалиране за евроизборите. Той разказа а среща, организирана от кметицата на Мирково Цеца Йотина (ДСБ) - "емблематичен кмет за дясното", на която е имало представители на ДСБ, ССД, Гроздан Гараджов от Обществения съвет на РБ.

"За съжаление Атанас Атанасов и Христо Иванов (лидерите на ДСБ и "Да, България", б.р.) не присъстваха. Хората ги припознават като десни, а идеите им са леви. Съжалявам, че колегите не се отзоваха на поканата", посочи Лукарски.

Лукарски за коалиция с "патриотите": Съжалявам за любителите на бобмастични новини

http://clubz.bg/64093-lukarski_za_koaliciq_s_patriotite_syjalqvam_za_lyubitelite_na_bobmastichni_novini

Лидерът на СДС Божидар Лукарски отрече медийните публикации, че партията му преговаря за вливане в коалицията Обединени патриоти като преговаря с Национален фронт за спасение на България (НФСБ) на вицепремиера Валери Симеонов.

"Съжалявам, ще трябва да разочаровам любителите на бомбастичните новини. Не сме водили разговори с НФСБ, не сме обсъждали с г-н Валери Симеонов някакви съвместни политически действия, избори и пр.", заяви Лукарски в сутрешния блок на бТВ.

По думите на Лукарски единствените им допирни точки били покрай настаняването на "патриотите" в емблематичната за дясното пространство партийна централа - на т.нар. "Раковска 134". "Хората на НФСБ активно извършват ремонтни дейности", посочи лидерът на СДС.

Информациите, че предстои обединение се базираха на желание на Лукарски да вкара хора в изпълнителната власт, както и на факта, че и СДС, и ОП са твърдо против приемането на Истанбулската конвенция. "За" приемането й обаче са бившите партньори на Лукарски в политиката, начело с ДСБ.

"Учудва ме, че партия, която винаги е защитавала дясно-консервативни ценности, няма позиция. Особено за понятието "социален пол". Ние сме твърдо против тези точки от конвенцията. Тук имаме допирни точки с ОП. Колегите от ГЕРБ ги разбирам защо мълчат - очевидно има натиск отвън. Очевидно се усеща, че има такъв. Този натиск не кореспондира с вековни български ценности", заяви Лукарски по повода.

От думите му стана ясно и че бившият коалиционен партньор на ГЕРБ в миналото управление - Реформаторският блок явно бил прекалено принципен в позициите си и не търгувал с по-голямата партия. В този смисъл сегашният партньор ОП се справял много по-добре. Коментарът на лидера на СДС бе в отговор на въпрос дали ако ГЕРБ приеме Истанбулската конвенция това ще е краят на управлението.

"Това са силни думи, но не са без основание. Дали ще се стигне до предсрочни избори, аз лично не вярвам. Волен Сидеров ("Атака") и Красимир Каракачанов (ВМРО) отново ще поискат нещо в управлението, което най-вероятно ще получат. "Патриотите" доста добре си изиграват картите в коалицията, за разлика от нас в Реформаторския блок. Затова коалицията ще продължава. Може би се дължи на проблем на идеализъм, наивитет и не толкова крайности в нашето възпитание" , смята Лукарски. - "Ще има някакъв момент на отиграване около приемането на тази конвенция."

Оказа се, Лукарски харесва сегашното управление:

"В момента не смятам, че обстановката е чак толкова нестабилна. А и не е добре за България по време на председателството да има предсрочни избори".

Все пак стана ясно, че СДС търси варианти за коалиране за евроизборите. Той разказа а среща, организирана от кметицата на Мирково Цеца Йотина (ДСБ) - "емблематичен кмет за дясното", на която е имало представители на ДСБ, ССД, Гроздан Гараджов от Обществения съвет на РБ.

"За съжаление Атанас Атанасов и Христо Иванов (лидерите на ДСБ и "Да, България", б.р.) не присъстваха. Хората ги припознават като десни, а идеите им са леви. Съжалявам, че колегите не се отзоваха на поканата", посочи Лукарски.

Роднините на жертвите от падналия руски самолет ще получат по 1 милион рубли

//dariknews.bg/novini/sviat/rodninite-na-zhertvite-ot-padnaliia-ruski-samolet-shte-poluchat-po-1-milion-rubli-2077977

Роднините на загиналите при разбилия се руски самолет Ан-148 край Москва ще получат по 1 милион рубли допълнително обезщетение извън застраховката, съобщи президентският представител на Приволжския федерален окръг Михаил Бабич, цитиран от ТАСС.

Белият дом иска Международната космическа станция да бъде приватизирана

//dariknews.bg/novini/sviat/beliiat-dom-iska-mezhdunarodnata-kosmicheska-stanciia-da-byde-privatizirana-2077987

Правителството на президента Доналд Тръмп иска да превърне Международната космическа станция (МКС) в нещо като недвижим имот в орбита, управляван не от държавата, а от частната индустрия, пише в. "Вашингтон пост".

Белият дом планира да спре финансира

„Парад на планетите“ очакваме на 7 и 8 март

//dariknews.bg/novini/bylgariia/parad-na-planetite-ochakvame-na-7-i-8-mart-2077978

Астрономическото явление „Парад на планетите“ ще може да се наблюдава от България на 7 и 8 март. Това обясни „Фокус“ Цанка Костадинова от Народната астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово.
 
В него ще се включат планетите Сатурн

Робърт де Ниро пак избухна срещу Тръмп

//dariknews.bg/novini/sviat/robyrt-de-niro-pak-izbuhna-sreshtu-trymp-2077976

Американският актьор Робърт де Ниро разкритикува позицията на Доналд Тръмп и неговата администрация по въпроса за климатичните промени.
 
Де Ниро отправи критиките пред препълнена зала в Дубай, където участва в годишн

Какво време ни очаква през новата седмица?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-vreme-ni-ochakva-prez-novata-sedmica-2077975

Валежите в понеделник постепенно ще спират, вятърът ще отслабне и днес в много райони ще е почти тихо. Облачността ще е значителна, но ще е почти без валежи. Минималните температури ще бъдат между минус 4 и 1 градуса, максималните - между 3 и 8 градуса, сочи прогно

Спасителната операция на мястото на разбилия се самолет Ан-148 приключи

//dariknews.bg/novini/sviat/spasitelnata-operaciia-na-miastoto-na-razbiliia-se-samolet-an-148-prikliuchi-2077985

Всички в разбилия се вчера в Подмосковието самолет Ан-148 са загинали и затова спасителната операция приключи и премина в стадий на издирване, заяви руският министър на извънредните ситуации Владимир Пучков, цитиран от ТАСС.

Тук се крие най-голямото пространство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284747_%D0%A2%D1%83%D0%BA+%D1%81%D0%B5+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

 

Volkswagen Tiguan Allspace предлага 7 места в салона и огромен багажник

Второто поколение на Volkswagen Tiguan дебютира у нас през 2016 г. и за кратко време стана един от най-популярните кросоувъри на родния пазар. Повечето от клиентите поръчват този универсален талант с богато оборудване в скъпите версии Comfortline и Highline, както и със задвижване на всички колела. През есента на миналата година на автосалона в София дебютира и нов вариант на кросоувъра на Volkswagen, който получи разширеното Tiguan Allspace и е предназначен за повече пътници, повече багаж и повече гъвкавост на вътрешния обем. Новият модел крие най-голямото пространство в сегмента си, като се отличава от стандартния Tiguan с

увеличеното със 109 мм междуосие и по-голямата с 215 мм дължина,

които са допринесли за по-големия багажник и възможността за 7 седалки в салона. Новият SUV на Volkswagen запълва свободната ниша между стандартния Tiguan и Touareg. Със своя огромен обем на багажника, Tiguan Allspace е интересна алтернатива за всички семейства, които заради нуждата от повече вътрешен обем, до момента са се насочвали основно към големите ванове.

 

 

Външният вид на новия Volkswagen Tiguan Allspace се отличава с хармонични пропорции. Новият Tiguan Allspace има уверена осанка, стъпваща на колела с диаметър не по-малък от 17 инча. За да се напаснат пропорциите на Tiguan Allspace спрямо увеличаването на общата дължина на каросерията, предната част на капака на двигателя в областта, разположена над радиаторната решетка е по-висока, задните врати са удължени, а линията на страничните прозорци се изкачва назад под наклон.

Подобно на стандартния Tiguan, новият Tiguan Allspace също се предлага с два дизайна на предната част – On-road и Off-road. Вторият може да бъде комбиниран с пакет Off-road, който включва достигаща до бронята подкартерна защита. При тази Off-road версия, ъгълът на атака отпред се подобрява с цели 7 градуса. Всички варианти на Tiguan Allspace са серийно оборудвани с рейки на покрива.

 

 

В салона на новия Volkswagen Tiguan Allspace материите и тапицериите са приятни на вид и на допир, има декорации от алуминий и черни лакирани детайли. Кръглите вентилационни отвори са отстъпили място на строгите прави линии. Осветлението се извършва с помощта на светодиоди. Воланът е с три спици и плоска долна част. Във високо оборудваните версии пред водача се намира 12,3-инчов дисплей с течни кристали, чиято конфигурация може да бъде променена, като на него може да се покаже дори картата на навигационната система. Като опция се предлага технология за проектиране на най-важните данни на предното стъкло.

Централната конзола е леко обърната към водача, а в средата е поставен 9,2-инчов сензорен екран на мултимедийна система. Може да се поръча и функция за разпознаване на жестове с пръсти. Електрониката интегрира мултимедийната система с всички съвременни смартфони с Apple CarPlay или Android Auto. Бутоните на конзолата са големи и са подредени рационално.

 

 

Предните седалки традиционно са доста удобни. Високата позиция на седене осигурява добра видимост във всички посоки. В централния подлакътник има контакт за 12-волта. Новият Volkswagen Tiguan Allspace разполага с огромен простор и предлага повече вътрешно пространство от много други SUV-модели в своя клас. Благодарение на удълженото междуосие, пътниците на втория ред седалки получават допълнителни 54 мм място за краката. Всички големи семейства, на които

често се налага да возят заедно деца и родители,

със сигурност ще оценят предимствата на предлагания като опция трети ред седалки. С негова помощ Allspace се превръща в автомобил със 7 места (5+2). Дори и в тази конфигурация, в багажника остава място от 230 литра. Когато не се използва, третият ред седалки може да се сгъва и да остане скрит в дъното на багажника. В такъв случай товарният обем се увеличава до 700 литра до височината на задните облегалки. Максималният обем на 7-местната версия достига до 1775 л. При 5-местната версия, обемът на багажника е цели 760 литра и достига стойност, типична за вановете. В двуместна конфигурация и при натоварване до покрива, новият Tiguan Allspace разполага с респектиращ товарен обем от 1920 л.

 

 

Новият Volkswagen Tiguan Allspace се предлага с широк спектър от шест двигателя, с мощност от 150 до 240 к.с. Новият Tiguan Allspace предлага избор между предно или двойно задвижване. Клиентите могат да избират между три бензинови турбомотора с мощност 150, 180 и 220 к.с., или три турбодизелови двигателя, разполагащи със 150, 190 и 240 к.с. Най-мощната версия тегли отлично големия SUV и го ускорява от 0 до 100 км/ч за феноменалните 6,7 секунди. Високият въртящ момент от 500 Нм е на разположение в широкия интервал от 1750 до 2500 об/мин, което позволява пъргаво ускорение при изпреварване. Въпреки мощният си двигател, Tiguan Allspace е сравнително икономичен и

харчи 7,7 л/100 км в града и 5,8 л/100 км извън него.

Моторът е съчетан със 7-степенна автоматична с два съединителя DSG. Всички двигатели TDI са снабдени с катализатор и са оборудвани с 12-литров резервоар за AdBlue, с цел постигане на минимални емисии от азотни окиси. Моделът с предно предаване и бензинов турбомотор 1.4 TSI със 150 к.с. и система за изключване на част от цилиндрите ACT се задоволява средно с 6,0 литра гориво на 100 км. Tiguan Allspace с турбодизелов агрегат 2.0 TDI 4MOTION с мощност 150 к.с., оборудван с двойно задвижване 4х4 изразходва средно само 6,9 л/100 км. Скоростната кутия с два съединителя DSG и 4MOTION са серийни при вариантите с мощност над 180 к.с.

 

 

Новият Tiguan Allspace се характеризира и с разширеното серийно оборудване, като по този начин се подчертава неговото позициониране в нишата между стандартния Tiguan и ексклузивния Touareg. Още базовото ниво на оборудване Trendline предлага допълнителни елементи като рейки на покрива, мултимедийна система, вариращ под на багажното отделение, мултифункционален волан и др. Още по-голям е скокът при нивото на оборудване Comfortline с електрически задвижван заден капак и Highline, което добавя изцяло LED-светлини и система за безключов достъп, както и нова информационно-развлекателна система. Новият Volkswagen Tiguan Allspace вече се продава у нас, а цените започват от 54 185 лева. Топверсията 2.0 TDI (240) 4MOTION DSG в най-високото ниво Highline стартира от цена 89 065 лева.

 

 

Volkswagen Tiguan Allspace 2.0 TDI 4MOTION DSG

2,0-литров 4-цилиндров битурбодизелов двигател

7-степенна автоматична трансмисия DSG

240 к.с. максимална мощност при 4000 об/мин

500 Нм въртящ момент при 1750-2500 об/мин

6,7 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

228 км/ч максимална скорост

6,5 л/100 км среден разход на дизел

170 г/км емисии на СО2

89 065 лева цена на модела Highline

И Симеонов още е в управлението?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284746_%D0%98+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%B2+%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE%3F

 Коментар на Мария Илчева:

 

Той е съден за реч на омразата. Смята, че няма нищо лошо да се майтапиш с милионите избити евреи. Спира турски баби на българската граница. Поставя ултиматум на българските медии. А сега обижда германска евродепутатка, заплашва я и настоява за експулсирането ѝ от България. И опакова всичко това като декларация, адресирана включително и до германското правителство.

И този човек още е в управлението?

Колко важен трябва да е Валери Симеонов? Политикът, чиито думи могат да опетнят имиджа на европредседателстващата България, както писа списание "Политико", позовавайки се на парламентарни източници. (Ако питате мен, вече го опетниха). И които напомнят по-скоро на диктаторски методи, както коментира Никола Гро-Верхед от портала bruxelles2.eu.

Да, Министерският съвет се разграничи от абсурдната декларация. И толкова. Но какво означава това?

Декларацията, съдържаща още в първия си ред заплаха, а по-нататък и обиди по адрес на зелената евродепутатка от Германия и напомняща по-скоро на кръчмарско прегрешение, отколкото на официално политическо становище, е все пак писмен продукт на коалиционния партньор в управлението - НФСБ, чийто председател е вицепремиерът Валери Симеонов. Та нима правителството се разграничава само от себе си?

И нима този човек още е в управлението?

В отблъскващо-безвкусната т.нар. декларация НФСБ настоява българското външно министерство да обяви зелената евродепутатка Ска Келер "за персона нон-грата и същата да бъде експулсирана с камионетка до Капъкуле (...)". "Така, както независима Германия би постъпила с всеки български евродепутат, който при посещение в Германия би си позволил да дава оценки на германското правителство, германски министър или да препоръчва къде в баварските Алпи да се прави или да не се прави лифт или пък езеро за развъждане на защитени "главочи"", се посочва по-нататък в литературното произведение с дъх на ракия.

Нима господин Симеонов наистина го мисли? Нима не е чувал, че правото на свободно изразяване на мнението е залегнало в конституцията на ФРГ, а на протестиращите не се налагат забрани заради произхода им? И че всъщност това важи и за България?

От публикуването на агресивната декларация минаха вече два дни. Управляващите сега се надяват колегите им в Берлин и Брюксел да не реагират. И утре да можем да си кажем: всяко чудо за три дни. А ако пък западноевропейците вземат да се правят на огорчени, вероятно официална София в лицето на премиера Борисов ще омаловажи срамното съдържание на документа, обяснявайки, че ние иначе сме добри хора и даже блатни кокичета пренасяме.

И може би нищо повече. А всъщност в този случай има само два възможни изхода: Валери Симеонов сам да си подаде оставката или премиерът да му я поиска. До днес - два дни след скандалната декларация - не се е случило нито едно от двете.

И този човек видимо и занапред ще бъде в управлението.

 

 

Съден за реч на омразата. Смята, че няма нищо лошо да се майтапиш с милионите избити евреи. Спира турски баби на границата. Поставя ултиматум на БГ медиите. А сега заплашва и обижда германска евродепутатка. И още е в управлението? Докога?

 
 
 

Като чета позицията на НФСБ за Ска Келер, за пръв път усещам цялата енергия на патриотичния лозунг "България на три... ракии".

Чужденците не искат да карат ски у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284745_%D0%A7%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81

 Чужденците не искат да карат ски и сноуборд у нас заради по-меката зима и липсата на сняг по курортите. Това каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, който коментира темата в разагара на сезона по БНТ.

По думите му се отчита спад на зимните ваканции, свързани със зимните спортове заради топлото време, Според него обаче записванията са спрени както за България, така и за Европа, където пък имаше прекалено много сняг.

„Тази зима за скиорите и фирмите, които изпращат скиори по курортите, януари не беше добър месец“, посочи експертът.

Експертът обаче отчита , че въпреки всичко зимният туристически сезон тази година е добър. Януари ще приключи с около 480 хил. влезли в страната чужденци, което е около 4% над посетителите от миналия януари. Причината за ръста е повишеният интерес към културно-историческият туризъм в градска среда, както и Българското европредседателство.

Според Драганов основният проблем пред бранша е липсата на силна организация, която да ги обединява по места и във връзката им с централната администрация. В момента обаче браншът очаква създаването на Национална туристическа организация, която ще обедини 11 туристически формирования в момента. В парламента вече е внесено предложение за промени в Закона за туризма в тази връзка. Това ще е форма на конфедерация на българската туристическа индустрия, добави той.

Лятната почивка с 11 на сто по-скъпа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284744_%D0%9B%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D1%81+11+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B0

 С около 11% по-скъпо ще ни струва почивката на родното Черноморие това лято, показват изчисления на Института за анализи и оценки в туризма. Така, ако искаме да се печем 7 дни на пясъка ще трябва да се бръкнем с около 1100 лева на човек с всичко включемо. Т.е. едно четиричленно семейство със споделена стая ще трябва да приготви около 2 200 лева или повече.

От бранша заявяват, че българският туризъм ще продължи да поскъпва, тъй като няма как обслужването да бъде на ниски цени, а в същото време да се предлага високо качество.

Цените обаче не се покачват само у нас. В останалите европейски държави почивките се увеличават с около 2-3%. Въпреки по-малкият ръст в цените за същите условия в чужбина сумата, която ще трябва да приготвим, е двойно по-голяма.

И макар, че голяма част от най-изгодните оферти вече са изчерпани, все още имате шанса за ранно записване, което ще ви спести от 10% до 20% от цената на лятната почивка. През януари са се намирали оферти с отстъпка от 30%, а февруари и март хотелиерите се очаква да смъкнат цените с 10-20 на сто. Според експертите 8% от ранните резервации са направени още миналото лято.

БДЖ във възход? - От догодина

http://clubz.bg/64092-bdj_vyv_vyzhod_ot_dogodina

Снимка БГНЕС

Възможно ли е да видим Българските държавни железници във възход? Да, смята изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров. И от от следващата 2019 година.

Това стана ясно от думите на Владимиров в сутрешния блок на бТВ. Той бе гост на "Тази сутрин" за да коментира разследването на Нова тв отпреди няколко седмици, в което бе показано как футболисти работят на договори в железниците, но никой от колегите им не ги е виждал на терен, как машинистите дават стотици часове извънреден труд, как един локомотив влиза и излиза за ремонт неколкократно в рамките на дни.

На въпрос ще подаде ли оставка, Владимиров отсече:

"По какъв повод да подам оставка? Ние извадихме дружеството от фалит. През 2009 година не можеха да се изплащат заплатите, а сега се купуват нови влакове".

"Има 100 милиона лева задължения по облигационен заем, по които текат тежки наказателни лихви. Искаме да ги погасим до края на годината и тук трябва държавна намеса. 360 милиона лева са задълженията по баланс. Част са към държавата и не подлежат на връщане, реално 190 милиона лева трябва да бъдат платени, от тях проблемни са тези 100 милиона по облигационния заем", отчете изпълнителният директор на БДЖ - "За всички тежки години на реформи 670 милиона са излезли от железниците - отишли са за покриване на задължения. Ако бяха влезли в железниците, всичко щеше да е различно. Държавата е предвидила 35 милиона лева капиталов трансфер, очакваме да се увеличи."

И посочи в заключение:

"Цялата българска общественост знае, че за да се подобрят условията, трябва още време. От 2019 година очаквам да има възход нагоре."

От БДЖ чакат пари и от даването на концесия на "Летище София", което засега среща сериозен отпор от страна на опозицията.

Владимиров не отрече, че има извънреден труд в железниците. Но посочи, че дори и машинистът само да пътува с влака до местоработата си, му се отчита като работно време. По повод многократните ремонти на едни и същи машини, които влизат за преглед, пускат ги уж в добро състояние, а след часове пак са за ремонт, посочи, че в България няма завод, който да произвежда локомотиви, а само такива, които ремонтират.

"Прокуратурата разследва има ли служители, които не идват на работа и ремонтите. Няма хора, които да не идват на работа, има служители, които играят футбол в свободното си време. И аз играя футбол. Доброволно идват и участват в състезания. Нула лева ни струва поддръжката на отбора, защото е дружество извън БДЖ.", пък каза Владимиров по повод назначенията на играчи на трудови договори в БДЖ.

Промените ще изкарат наяве медиите със зависимости

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284743_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%B

 

Медийна експертка-костовитска бори текстовете, вадещи на светло финансирането на изданията, с цитати от подсъдимия Василев

Законопроектът внесен от депутата от ДПС и наш издател Делян Пеевски и колегите му по група Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева цели да даде възможност за прозрачност и публичност на информацията, касаеща собствениците на медии. Това обяви един от авторите му – Велислава Кръстева, в интервю пред БНР. „Не виждам как този законопроект ще произведе цензура. Освен, ако някой няма опасения, страхове, от излизането на светло на зависимости или връзки, или на данни за провеждани кампании, необявени за широката публика“, допълни тя. Депутатът даде да се разбере, че критиките срещу текстовете реално са извадили наяве лицемерието на неправителствени организации, които в продължение на много години апелирали за прозрачност, но в крайна сметка се оказало, че

с тези апели са искали да прикрият нещо друго.

Така, когато е налице законодателна инициатива, те я превръщат в крещящ проблем наместо конструктивно да водим разговор би ли сработил този проект, подчерта Кръстева.

Думите й бяха в отговор на поредната доза атаки срещу промените, прозвучали в ефира на общественото радио от страта на професора по медийно право и виден костов кадър проф. Нели Огнянова. Огнянова, която е сред авторите на първия закон за радиото и телевизията, приет именно по времето на кабинета „Костов“, заяви, че в предложените текстове липсвал комплексен подход към финансирането на медиите, както и че промените били насочени срещу конкретна група издания. Като част от аргументите си срещу внесените промени, цитира банкера-беглец Цветан Василев и по-конкретно част от обвиненията, които той отправя в задочните си интервюта пред удобни журналисти, давани от Белград. В отговор Кръстева я попита дали е в студиото, за да обсъждат законопроекта, или за да се „поупражнява в поднасянето на манипулирана информация“ проф. Огнянова. Припомни също, че изкарването на непроверени твърдения под формата на цитат от друг е

познат инструмент в пропагандата и манипулацията.

И подчерта: „По отношение на твърдения на човек, срещу когото са повдигнати обвинения и се укрива, не просто не бих искала да ги цитирам, защото и това би ме направило съучастник в манипулацията, а трябва да се постави ясно въпроса защо той не се явява пред закона и съда, където може да отправи и тези и всякакви други твърдения, а се крие“.

Поне от 5 години различни организации, в които и вие имате участие, поставяте въпроса за собствеността на медиите на най-различни нива. Дори имаше фаза, в която бяха призовавани европрокурори да влязат и да разследват собствеността, но не предложихте нито една законодателна инициатива как може да бъде разрешен този въпрос. И сега, когато ние предлагаме инструмент, който осветлява собствеността на медиите, срещаме във ваше лице съпротива срещу него вместо да бъде адмириран този процес. Налага се един прост извод – някъде има неистина по трасето. Когато някой говори за това, че иска да има прозрачност в медиите, отнася ли той това желание към себе си и собствения си бизнес или иска прозрачност по отношение на някой друг, с когото не е в добри отношения, а пък към себе си иска малко по-малко прозрачност. Защото така излиза в крайна сметка“, обобщи Кръстева.

По отношение на една от основните опорни точки, разпространявана от говорителите и медиите от Фабриката за фалшиви новини на олигархията – че финансирането се изкарвало едва ли не избирателно, защото не се предвиждало да се дава информация за банкови кредити, теглени от медии, тя подчерта, че както приходите от реклами, така и тези от кредити, а също и средства по европрограми са информация, която се следи от данъчните и задължително се дава от изданията по данъчното законодателство.

Затова законът вади на светло финансиране, което не е обхванато в момента от нормативната рамка -

ще трябва да се декларират приходи от дарения и грантове,

за да е ясно дали съответното издание има някакви зависимости. Кръстева посочи също, че става въпрос само за режим на деклариране и осигуряване на прозрачност на информацията, а не за ограничаване или поставяне в някаква рамка на въпросното финансиране.

 

Зам.-шеф на НС зове:

Олигарсите с обвинения да декларират имат ли медии

Олигарсите с обвинения да оповестяват публично дали са собственици на медии. Това мнение изрази юристът и зам.-шеф на НС Явор Нотев от „Атака“ в предаването „Беновска пита“ по Канал 3. Поводът за коментара му бяха последните поправки в Закона за задължителното депозиране на печатни издания, които целят изсветляване на медийните собственици и тяхното финансиране. Нотев обясни, че със закона се хвърля се камък в блатото и изглежда оптимистично за разкриване на неща, които остават скрити зад обществото.Според него, това, че обвиняемо лице е собственик на медия, трябва да се каже ясно, а не да е съпътстваща информация, която прозира от тенденциозността на предаванията и изданията. „Тези медийни средства се използват за отговор и нападения, включително срещу държавни институции – прокуратура, съд или опоненти. Превръщането на ефира в такава среда не е полезна за никого.“, каза той и допълни - „Затова си мисля, че би могло да се изисква поне категоричното и ясно обявяване на тази ситуация, сходна с конфликта на интереси.

Всеки седми чужд студент у нас от Великобритания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284742_%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4+%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D0%BE%D1%82+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%

 

Най-много са следващите от Гърция, медицинските вузове пък най-предпочитани

Приблизително всеки седми чужд студент, записан в наш университет идва от Великобритания. Това показва справка на образователното министерство, предоставена на „Монитор“. Чуждестранните курсисти у нас са общо 13 388, като 1917 са от Острова. И макар Великобритания да е топдестинация за нашите кандидат-студенти, се оказва и че българските университети са привлекателни за част от британците. Те следват основно в медицинските университети в Плевен, Пловдив и София.

Курсисти от общо 114 държави се обучават в родините вузове, като именно висшите училища, които подготвят лекари, са най-предпочитани.

При този демографски срив българските университети

трябва да работят в посока привличане на чужди студенти и да са отворени навън

коментира шефът на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев. Според него следването на медицина у нас е евтино за младежите от други държави и затова те идват да учат в България. „Нашето образование не е за подценяване“, коментира той. Проф. Тотев добави още, че някои вузове имат проблем с привличането на студенти от чужбина, защото нямат програми на английски език.

Най-голям дял сред курсистите отвън у нас

заемат гърците, които са 3057. Те се обучават в различни сфери, като преобладаващи са „Медицина“ в Софийския университет (СУ), „Ветеринарна медицина“ в Тракийския университет в Стара Загора, „Педагогика“ и „Педагогика на обучението по…“ в СУ.

Гръцки студенти следват още в Югозападния университет, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, Нов български университет, Техническия университет в София, УНСС и др.

Политикът от "Алтернатива за Германия", който прие исляма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284741_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82+%22%D0%90%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%22%2C+%D0

 Въпреки че има участия в медиите едва от десетина дни насам, по нищо не му личи, че току-що е бил гост в напрегнато едночасово телевизионно предаване: политикът Артур Вагнер от дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия", който е приел исляма от дълбоко убеждение, участва преди броени дни в телевизионното предаване на арабската редакция на Дойче Веле "Shabab-Talk".

По пътя към студиото неговият смартфон звъни постоянно. Споделя, че "Шпигел", АРД и дори "Вашингтон пост" искали да го интервюират. Разбира се, заради това: политик от ислямофобска пратия приема исляма. Всички се питат: как се съчетават тези две неща?

Артур Вагнер разказва, че животът още отрано му е отредил ролята на аутсайдер. Израснал е в Урал в семейство от германското малцинство. "Ние бяхме прокажените", казва той. Завършил средното си образование в гимназия, където учели и много деца на партийни функционери като дъщерята на Борис Елцин. "Като германец там минавах за по-малоценен и от евреин", продължава Вагнер. "Имах неправилните родители и неправилното име. Още тогава изпаднах в криза на идентичността", споделя политикът, който след броени дни ще навърши 49 години.

Как става мюсюлманин?

Майка му е била музикантка, а баща му - програмист. Артур Вагнер казва, че като юноша винаги е слушал радиопредаванията на Дойче Веле. Следил е предаванията за религията и църквата. Все неща, коита са били нежелани в официална Русия и които въпреки това са били неделима част от ежедневието в региона, където е израснал. Там имало не само християни, но и мюсюлмани, които живеели от столетия в Урал. А преди 250 години в Урал пристигат и германски семейства - като преселници. Така там пристигнало и семейство Вагнер.

През 1990-те години Артур Вагнер, който в Русия следва математика в продължение на шест семестъра, решава да се върне в Германия като "късен преселник". Тук запчова да учи икономическа информатика. След завършването на университета започва да работи в една фирма, търгуваща със страни от бившия Съветски съюз. Остава там десет години. И тогава изпада в "кризата на средната възраст", както казва той самият. Артур Вагнер решава да стане пастор в един детски дом в новата си родина в Бранденбург. "Това са отрази добре на душата ми", разказва той.

Сега обаче с това всичко е свършено. Защото вече не е християнин. Сега Вагнер възнамерява да печели парите си в консултантска фирма, търгуваща със старата му родина Башкирия. Казва, че вече е пътувал 600 пъти до Уфа, столицата на Башкирия. Но не само по работа. Мнозинството в Башкирия изповядва сунитския ислям и именно там започва и неговият път към исляма.

По време на участието си в арабското предаване на Дойче Веле, Артур Вагнер говори за езотерични моменти. "Аз видях нещо (...) имах едно особено преживяване. Някой сякаш ми заговори." Политикът не пропуска да спомене и своята зодия Водолей, както и да разкаже нещо за т.нар. "седемгодишно обновление".

"Ще строя мостове между Европа и исляма"

Повечето мистици и езотерици, за разлика от Вагнер, са аполитични личности. Те смятат политиката за твърде рационална. Артур Вагнер обаче иска едновременно да бъде и мюсюлманин, и политик от "Алтернатива за Германия". Той отговаря положително на въпроса дали езотеричният му път към исляма е съвместим с политическите задачи. Казва, че като мисионер ще "строи мостове между Европа и исляма". После допълва, че иска да бъде "пазител". Религията е едната страна на Вагнер, а другата е "Алтернатива за Германия".

В телевизионното предаване той разпалено се противопостави на "рекламата на хомосексуалността и гейпарадите". Това не било добре за душата на децата. По време на разговора Артур Вагнер призова за затваряне на границите. "Защото Германия не може да понесе повече бежанци. Страната е на предела на възможностите си". В това отношение той застъпва абсолютно мнението на своята партия.

По отношение на вече живеещите в Германия мюсюлмани обаче той е на по-различно мнение от  това на своята партия. Според него, ислямът вече е част от страната. И неговата партия трябвало да проумее това. Артур Вагнер споделя, че вероятно ще успее да обясни на съпартийците си начина, по който мислят мюсюлманите. От друга страна и мюсюлманите трябва да си отговорят на въпроса какво могат да направят за тази страна, смята той. Така Вагнер вижда ролята си на строител на мостове между "Алтернатива за Германия" и мюсюлманите.

Артур Вагнер признава, че засега е прочел само шест от 114-те сури на Корана. Иначе вече е натрупал първоначален опит в постенето. Казва, че му трябва още време, за да стане истински добър мюсюлманин. Сега иска да основе фондация, за да изпълни "мисията" си. Тази фондация трябва да бъде един вид мозъчен тръст "за душата, Бога и исляма", казва той.

 

Чикаго дублира рекорда за девет последователни дни с обилни снеговалежи

http://www.eurochicago.com/2018/02/snegove/

Последните девет дни, от 3 февруари до 11 февруари, в района  на Чикаго валя сняг всеки ден. От 1885 г., от  когато съществурат записи, това  се е случило само два пъти, според Националната метеорологична служба. А именно през 2009 г.  в периода 6-14 януари  и от 29 януари до 6 февруари през далечната 1902 г. Деветте последователни дни снеговалеж в района на Чикаго причиниха натрупване на повече от 30 сантиметра сняг в някои райони до неделя на обяд. В предградието Waukegan бе обявявена снежна аварийна ситуация. Повече от 263 полета бяха ...

560 лв. дневно за издръжката за евроделегат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284740_560+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D1%82

 

Даваме още 600 000 лв. за организирането на събития за БГ председателството

Около 560 лева на ден излиза издръжката на един евроделагат, който идва у нас за събитията около БГ председателството на ЕС. Това показват данните от нова обществена поръчка, която ресорното министерство е обявило по неотложност. Тя е на стойност 600 000 лева и е за организиране на събития, хотелско настаняване на делегатите, вътрешен транспорт, кетъринг – от кафе-паузите до вечерите, през сувенирите, които всеки получава като подарък, до посещения в музей. Максималният брой участници за едно събитие е 200 души. Така крайната цена за нощувка със закуска на чуждестранните гости не трябва да надвишава 260 лева на човек. Цената на вечерята за единичен куверт ще е до 100 лева, а обядът – 50 лева. При консумация от бюфета сумата не трябва да надвишава 50 лева. Кафе-паузата пък трябва да 

минерална вода, кафе, чай, мляко или сметана, 

безалкохолни напитки, дребни сладки и соленки. Това се полага на всеки делегат или друг гост, като сумата е 10 лева на човек. Когато става дума за събития в чужбина, то цената е до 20 кинта. По време на дадена конференция всеки участник трябва да бъде регистриран и да получи презентационни материали, които пък не може да надвишават 5 броя за всеки участник и са с обем до 15 страници всеки. Крайната цена за тази услуга е по 20 лева на човек. За слушалките за превод пък ще отидат по 8 лева за една бройка. Всеки делегат получава 

подарък със сувенири 

при посещението си в България, като това ще коства до 80 лева. Ако в програмата е предвидено посещение на музей, галерия или други забележителност, то цената е до 20 лева на човек. В поръчката са заложени и други разходи, като например осигуряване на екскурзовод с английски език до 200 лева на ден, общо 750 лева на ден за вътрешен транспорт у нас и наем на автобусите, както и между 2000 и 3000 лева на ден за наем за залите за конференции, около 1200 лева на ден е техниката за симултанен превод с една преводаческа кабина. Крайният срок за подаване на оферти от страна на фирмите вече изтече, но все още не е обявено колко компании са кандидатствали и коя от тях е победител. 
Всъщност страната ни задели общо 150 млн. лева за БГ председателство, по 50 млн. лева за трите години от 2016 до 2018-та, като това включва и предварителната подготовка и обучението на чиновниците, през ремонта на НДК, до системите за сигурност и акредитация на делегатите.

Уайнстийн към шофьора: Носи винаги инжекции за секс

http://clubz.bg/64091-uajnstijn_kym_shofora_nosi_vinagi_injekcii_za_seks

Прокурорът на щата Ню Йорк Ерик Шнайдерман внесе съдебен иск срещу студиото, основано от продуцента Харви Уанстийн и брат му Робърт, защото управителният съвет не е защитил служителите от сексуалния тормоз и заплахите на всемогъщия им шеф, предадоха Ройтерс и Франс прес.

В обвинителния акт, цитиран от Би Би Си, са посочени отделни точни изрази на брутални заплахи от Харви към работещите като например:

- "Ще те убия" и "ще убия цялата ти фамилия". 

- Предложения към женския състав да придружават г-н Уайнстийн на събития "като дамски крила и да съдействат за неговите сексуални завоевания".

- Подканване към сексуални услуги с обещания за издигане в кариерата. 

- Заповед към шофьора да държи в жабката винаги презервативи и стимулиращи ерекцията инжекции.

- Изискване към асистентите му да подтикват персонала към "сексуална активност" на работното място и извън офиса.

Прокурорът обвинява Уайнстийн Къмпани, както и Харви и Робърт Уайнстийн в нарушения на човешките права, на правата на личността и на правото на труд.

"Уайнстийн Къмпани много пъти е нарушавала законите на щата Ню Йорк, като не е защитила служителите си от натрапчив сексуален тормоз, заплахи и дискриминация", се казва в съобщение на прокурора.

Тъй като се водят преговори за купуване на студиото, "при всяка сделка за продажба обществото трябва да се увери, че жертвите ще бъдат обезщетени, че служителите в бъдеще ще получават закрила и че нито преките виновници, нито помагачите им няма да се обогатят несправедливо", се посочва в съобщението.

Внасянето на съдебния иск е резултат от четимесечно следствие, в което служителите, експертите и жертвите на Харви Уайнстийн са били разпитвани, а архивите и електронната кореспонденция на фирмата е била най-щателно проверена, уточнява прокурорът, съобщава БТА.

Уайнстийн бе един от най-влиятелните мъже в Холивуд, преди близо 70 жени да го обвинят в сексуално посегателство, включително изнасилване, напомня Ройтерс. Уайнстийн отрича да е правил насилствено секс с когото и да било. 

Адвокатите му обявиха, че на процесите ще се види, че обвиненията са безпочвени, предава Би Би Си.

“Чинечита” се готви за нов ренесанс, ще конкурира киностудията в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6709986

“Чинечита” се готви за нов ренесанс, ще конкурира киностудията в София- Преди 80 г. Мусолини изгражда филмовото градче, за да се бори с гигантите от Холивуд - Над 3000 филма са снимани там и 47 от тях са спечелили “Оскар” в различни категории 80 години след създаването си италианската киностудия “Чинечита” се готви за нов скок в златна ера. Досега римското филмово градче произвеждаше всичко друго, но не и филми.

Шистите са последната вечеринка на петролната индустрия

http://pogled.info/svetoven/shistite-sa-poslednata-vecherinka-na-petrolnata-industriya.92464

/Поглед.инфо/ Тази седмица благодарение на петролното чудо – шистите, САЩ подобриха рекорда си от 1970 г. по производство на петрол. Технофанатиците празнуват: според тях настъпва величието на нова златна енергийна ера. Всичко това се отнася до откъснатия от действителността свят на финансистите, възникнал върху останките на голямата криза от 2008 г. Независимият петролен експерт Арт Бермън обаче даде в интервю по-реалистична характеристика: „Шистите са последната вечеринка на петролната индустрия.”

Голямата стъпка към голяма война

http://pogled.info/svetoven/golyamata-stapka-kam-golyama-voina.92465

/Поглед.инфо/ Това, от което толкова се страхувах, се случи. Сирийската армия свали самолет на израелския агресор. Защо се страхувам? Защото "израелската карта" е фалшивата мошеническа карта на екстремистките режими на САЩ и Израел.

Каква икономическа политика може да вдигне Русия? (част I)

http://pogled.info/svetoven/russia/kakva-ikonomicheska-politika-mozhe-da-vdigne-rusiya-chast-I.92466

/Поглед.инфо/ В първата част на настоящия текст известният руски икономист акад. Сергей Глазьев прави критичен анализ на сегашното състояние на руската икономика; във втората част – предлага радикална програма за икономическо възраждане, която руското правителство следва да приложи след президентските избори през март 2018 г.

„Лили рибката“ – джендър-кино за шарани

http://pogled.info/bulgarski/lili-ribkata-dzhendar-kino-za-sharani.92461

/Поглед.инфо/ „Лили рибката“ е не просто джендър-филм, както писаха някои, а потресаващо бездарно детско кино с претенцията да възпитава в сексуална и малцинствена толерантност и политкоректност. От цялата тази либерално-педагогична каша се е получило едно голямо нищо, понеже от идеологически клишета не става филм, още по-малко детски.

Афганистан: най-дългата война в историята на Америка

http://pogled.info/svetoven/afganistan-nai-dalgata-voina-v-istoriyata-na-amerika.92462

/Поглед.инфо/ Изнасяйки на 6 февруари реч пред комисията по външните работи на Сената, заместник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите за сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион Рандъл Шрайвър заяви, че войната в Афганистан през 2018 г. ще струва на САЩ 45 милиарда долара. Заместник-главата на Пентагона не можа да представи детайлна сметка за разходите. Не случайно сенаторите изразиха съмнение, че тези бюджетни средства, които администрацията на Доналд Тръмп иска, ще помогнат за прекратяването на войната в Афганистан, която продължава вече 17 години.

Андрей Фурсов. Времето на социалния ад

http://pogled.info/svetoven/andrei-fursov-vremeto-na-sotsialniya-ad.92463

/Поглед.инфо/ Историкът Андрей Фурсов говори за това защо от 60-те години насам американската държава се превърна в клъстер от транснационални корпорации. Какви промени са настъпили в Америка през последните 50 години, какво стана с работническата и средната класа. Как се промени ценностната база на американското общество, отношението към семейството и работата. Защо от 1973 г. процентът на бедните в САЩ е нараснал трикратно. Тогава новите бедни започнаха да приличат на долните касти на Индия./ВИДЕО/

Младоженци искат птица да донесе халките им, съгласяват се на вертолет

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6710193

Младоженци искат птица да донесе  халките им, съгласяват  се на вертолетСватбените агенти изпълняват странни идеи Помните ли Дженифър Лопес като сватбен агент, която правеше чудеса от храброст, за да донесе най-редките цветя точно за тържеството на влюбена двойка, да намери мечтаната сватбена рокля и дори да залепи част от тялото на статуя, специално намерена за сватба, която организира?

Американски колеж по педиатрия: Джендър идеологията е злоупотреба с децата

http://pogled.info/svetoven/amerikanski-kolezh-po-pediatriya-dzhendar-ideologiyata-e-zloupotreba-s-detsata.92460

/Поглед.инфо/ Американският колеж по педиатрия публикува на сайта си становище срещу джендър идеологията, подписано от президента на колежа Michelle A. Cretella, вицепрезидента Quentin Van Meter и от професора по психиатрия в Медицинското училище "Джон Хопкинс" Paul McHugh. Американският колеж по педиатрия (АСР) със седалище във Флорида е национална организация на педиатри и други здравни специалисти в САЩ, посветени на здравето и благополучието на децата. ACP има членове в 47 щата и в няколко страни извън САЩ.

Защо Ford Fiesta стана кола на годината у нас

https://www.24chasa.bg/avto/article/6709625

Защо Ford Fiesta стана кола на годината у насИзцяло новото поколение на Ford Fiesta стана “Кола на България 2018” от конкурса, организиран от автомобилните журналисти от “Прес Автоклуб България”, след свирепа битка с Opel Insignia. Най-продаваното малко возило в Европа грабна и приза за най-добър градски автомобил у нас. Преди конкурса изпробвахме така популярният модел на Ford от София

Chicago records 9 straight days of snowfall, matching record

http://www.eurochicago.com/2018/02/chicago-records-9-straight-days-of-snowfall-matching-record/

It has actually been nine days with “measurable amounts” of snow, which, the National  Weather Service explains, means 0.1 inches or more. That ties a record and marks just the third time it has happened since the agency began keeping records in 1885, said Stephen Rodriguez, a meteorologist. The weather service issued a winter weather advisory Saturday night, and by 6 a.m. Sunday another 3 inches of snow blanketed the Chicago area, spurring travel warnings on the snow-covered roads. Most of the area awoke to find roads and sidewalks they had ...

Колкото по-официален горе, толкова по шарен долу

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6696528

Колкото по-официален горе, толкова по шарен долуСиви, черни и с дупка на палеца. Много български мъже имат такива чорапи, но не. Те определено не са част от модата. Може за част от мъжете читатели да е изненадващо, но чорапите отдавна не са просто средство за топлене на краката. В последните години те се превърнаха във важен моден аксесоар. Дори нещо повече – чорапите са най-стилната част от

Роден е Стефан Стамболов

https://www.actualno.com/chronicles/roden-e-stefan-stambolov-news_658986.html

Стефан Николов Стамболов е бележит български държавник, революционер, политик, поет и журналист. Той взима активно участие в Старозагорското въстание през 1875 г. и Априлското въстание през 1876 г. След Освобождението на България е един от активните дейци на Либералната партия. Действията му по време на Съединението и кризата след преврата от 1886 г. се оказват решаващи за стабилизирането на страната и откъсването и от зависимостта от Русия. Управлението на ръководената от него Наро

Българите в Пьонгчанг днес: Преследвания за биатлонистите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/12/3127911_bulgarite_v_pyongchang_dnes_presledvaniia_za/?ref=rss


Четирима български биатлонисти ще участват в третия състезателен ден на олимпийските игри в Пьонгчанг. По програмата българите на игрите днес трябваше да са петима, но стартът на Мария Киркова в гигантския слалом беше отменен заради силен вятър.<br /><br />След като скоростта на вятъра на пистата в алпийски център Чонгсон се движеше между 60 и 70 км/ч, организаторите решиха да преместят състезанието за четвъртък, 15 февруари. <br /><br />За тогава е насрочено и...

Българите в Пьонгчанг днес: Старт в гигантския слалом и преследване за биатлонистите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/12/3127911_bulgarite_v_pyongchang_dnes_start_v_gigantskiia_slalom/?ref=rss


Петима българи ще участват в третия състезателен ден на олимпийските игри в Пьонгчанг. Мария Киркова ще стартира в програмата от алпийските ски в гигантския слалом, а биатлонистите имат преследване.<br /><br />Първа на старт ще застане Киркова, която ще бъде първият представител от скиорите алпийци на България в Пьонгчанг. Първият манш в гигантския на пистата в Чонгсон е в 3.15 часа сутринта, а Киркова е със старт номер 62.<br /><br />Българската скиорка се надява да...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване