Зъболекари: Държавата да финансира изцяло денталното лечение на деца, бременни и спешни случаи

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6711869

Зъболекари: Държавата да финансира изцяло денталното лечение на деца, бременни и спешни случаиДържавата да финансира напълно денталното лечение на деца, бременни и спешни случаи. За това настояха представители на Сдружението на българските зъболекари пред БТА. Към момента НЗОК отделя за дентална помощ годишно 157 млн. лв., което е крайно недостатъчно, а хората недоволстват от минималните услуги, които се финансират от нея,

Григор се спусна още по-надолу в ранглистата

http://www.moreto.net/novini.php?n=368890

Григор Димитров заема пета позиция в обновената днес ранглиста на Мъжката тенис асоциация. Най-добрият ни тенисист бе изместен от четвъртото място от германеца Александър Зверев, който има само 25 точки повече от нашия. И двамата загубиха точки миналата седмица, след като Григор не игра в София, а германецът- в Монпелие.

Откриха тялото на 45-годишен мъж край кърджалийско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711867

Откриха тялото на 45-годишен мъж край кърджалийско селоТялото на 45-годишен мъж е намерено в землището на село Звезделина. Това съобщиха от ОДМВР - Кърджали. Около 11.30 часа вчера е било намерено тялото на 45-годишен. От направения оглед не са открити следи от насилствена смърт. Образувано е досъдебно производство в РУ - Кърджали, а трупът е транспортиран за аутопсия в кърджалийската болница.

Фенките от Северна Корея вече дразнят в Пьонгчанг

https://offnews.bg//zimni/fenkite-ot-severna-koreia-veche-drazniat-v-piongchang-674697.html

Посрещнати с любопитство в началото, организираните фенки от Северна Корея вече откровено дразнят останалите зрители на олимпиадата в Пьонгчанг.

В социалните мрежи се надигна вълна от недоволство от поведението на бойката група дами, облечени еднакво в червени униформи, които заемат места на трибуните и през цялото състезание като под команда изпълняват песни, национални танци, развяват флагове и посрещат с бурни аплодисменти всеки севернокореец.

Хората, озовали се до тях на трибуните наричат поведението им терор, а ентусиазмът на девойките намират за раздразнителен.

Вижте във видеото какво предизвиква недоволството на неутралните зрители.

Изселници в Турция са поискали обединение на ДПС и отцепили се партии

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/12/3128108_izselnici_v_turciia_sa_poiskali_obedinenie_na_dps_i/?ref=rss


Български изселници от Турция са поискали обединение на ДПС, партията на Лютви Местан ДОСТ и НПСД на Орхан Исмаилов, предаде БТА. Това се е разбрало на конференция в Бурса на най-влиятелната организация на българските изселници в Турция "Балгьоч". В конференцията са участвали и представители на трите български политически сили.<br /><br />Пред участниците почетният председател на Конфедерацията на балканските румелийски турци Турхан Генджоглу, водещ емисар на инициативите...

Движението през прохода "Превала" е с вериги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711862

Движението през прохода "Превала" е с веригиВсички автомобили, преминаващи през прохода "Превала" трябва да бъдат задължително с вериги, информират от Областното пътно управление. За пътищата Батак- Доспат, Доспат- Борино- Тешел и през "Превала" е въведено ограничение за товарните автомобили над 12 тона да бъдат без ремаркета и полуремаркета. Снеговалежът в област Смолян спира.

Ирак търси 100 млрд. долара за възстановяване след "Ислямска държава"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/12/3128054_irak_tursi_100_mlrd_dolara_za_vuzstanoviavane_sled/?ref=rss


Ирак иска да си осигури чуждестранни инвестиции на стойност 100 милиарда долара в транспорта, енергетиката и селското стопанство като част от плана за възстановяването на страната и съживяването на икономиката след три години война срещу "Ислямска държава", предадоха "Ройтерс" и БТА.<br /><br />Правителствената Национална инвестиционна комисия публикува списък от 157 проекта, за които ще търси средства на Международната конференция за възстановяването на Ирак,...

Надзирателите в затворите започват нова серия протести

https://www.actualno.com/society/nadziratelite-v-zatvorite-zapochvat-nova-serija-protesti-news_659289.html

Нова серия протести започват надзирателите в затворите с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Решението беше взето на общо събрание на Синдиката на служителите в затворите у нас, което се проведе през уикенда край Варна, съобщава БНТ. На 23 февруари надзирателите в цялата страна отново ще излязат на протест пред затворите. Ден по-късно те ще изразят недоволството си и пред Министерството на правосъдието. Протести на надзирателите ще има и през март. На 10 март е предвиден

Райони без вода днес във Варна (обновена)

http://www.moreto.net/novini.php?n=368903

По информация от пресцентъра на ВиК, днес във Варна без вода са: - кв. "Възраждане" от бл. 31 до бл. 37 до около 15.00 часа. - районът на ж.п. гара до около 15.00 часа. - ж.к. "Владислав Варненчик" в района над пощата до около 15.

Пентагонът с рекорден бюджет за следващите 2 години

https://frognews.bg/novini/pentagonat-rekorden-biudjet-sledvashtite-2-godini.html

Пентагонът получи най-големия бюджет в историята си: 700 милиарда американски долара, съобщава АФП. Това е далеч повече от разходите за отбрана на двата най-големи конкурента на САЩ - Русия и Китай.

Преглед на икономическите теми в печата, 12 февруари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-12-февруари_l.a_i.757752_at.1.html

"Heoбитaвaнитe жилищa в Coфия вeчe ca 24%" Bъпpeĸи нeпpecтaннaтa вътpeшнa мигpaция ĸъм гoлeмитe гpaдoвe бpoят нa нeoбитaвaнитe жилищa в тяx e...

Експерт: Яденето на чесън ни прави по-привлекателни за партньора

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6711856

Експерт: Яденето на чесън ни прави по-привлекателни за партньораЯденето на чесън прави естествената миризма на човек по-привлекателна за потенциалния партньор, пише в. "Дейли мейл". Доктор Каролайн Алън от Института по неврология към университета в Нюкасъл дава някои чудновати съвети за това как всеки да намери любовта. Според нея, храната, която консумираме, оказва влияние върху миризмата на тялото и то не

10% от училищата са без медицински сестри

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/S8MCQrlYuxA/

В около 10 на сто от училища в страната няма назначени медицински сестри. Една пета от учебните заведения са сключили договори с медицински лица, които работят едновременно в 2-3 училища и детски градини по график и в тях няма целодневни медицински грижи, съобщи БНР.

Наличието на здравни кабинети е регламентирано в Закона за здравето. Според нормативната уредба медицинските специалисти в училищата работят по договор, сключен с кмета на съответната община.

Финансирането се извършва със средства от общинските бюджети.

Днес е Денят на червената ръка

http://www.moreto.net/novini.php?n=368900

Днес, 12 февруари, е Денят на червената ръка, припомня Moreto.net. Отбелязва се от 2002 г., посветен в помощ на децата от държавите с военни конфликти. Според конвенцията на ООН за защита на детските права, от 12 февруари 2002 година военната злоупотреба с деца е забранена.

Жители на "Младост" отново на протест заради планове за нов строеж

http://www.mediapool.bg/zhiteli-na-mladost-otnovo-na-protest-zaradi-planove-za-nov-stroezh-news275416.html

Жители на столичния район “Младост“ излязоха в понеделник сутринта на протест заради планове за строеж в междублоково пространство. Преди няколко дни между блоковете 3, 36 и 1А са забити обозначителни колчета по границите на частен имот. Хората са научили, че в този имот има заложени за построяване две сгради. Протестиращите са категорични, че кварталът е презастроен и искат да защитят зелените междублокови пространства. Собственикът на терена обясни, че ще бъде построена сграда само на два етажа и едно скосение и градинката няма да бъде засегната. Един от организаторите на протеста Даниела Симеонова заяви пред БНР, че една от границите на имота минава на приблизително 10 метра от балконите на блок 3. Според подробния устройствен план в имота трябва да бъдат построени 2 сгради за обществено обслужване на по 2-3 етажа. “Едно от притесненията ни е, че разстоянието между блок 3 и блок 36 е много малко. Там е една градинка, която ни радва от 50 години. Тя е наш дом. Другата опасност е, че ако започне да се копае за тези две сгради блок 1А е много висок и тънък блок, на който основите може да поддадат и блокът може да се наклони, както стана през 1987 г. с блок 1“, коментира тя. “Не желаем по никакъв начин в тази градинка нито да се строи, да се махнат колчетата, да не се изсичат дървета, да стои в този автентичен вид, в който всички го помним и в който всички се разхождаме“, посочи Симеонова. На протеста присъства и кметът на района Десислава Иванчева. Тя е обещала на протестиращите да съдейства за решаване на казуса. Ще се води диалог със собствениците на имота, за да могат те да бъдат обезщетени по някакъв начин. “Подробните устройствени планове трябва да се преразгледат“, коментира Иванчева. “Ние сме като тетрис – където има дупка, веднага излиза сграда”, допълни тя. По думите ѝ мястото до обръщалото на автобус 76 също е продадено и ще бъде пак блок. “Това е просто абсурдно”, коментира Иванчева. На 16 февруари, петък, жителите от района отново се събират на протест в 18.15 ч. 

Гимнастичка №1 на България Невяна Владинова си контузи глезена

https://www.24chasa.bg/sport/article/6711855

Гимнастичка №1 на България Невяна Владинова си контузи глезенаГимнастичката от националния отбор Невяна Владинова е контузена. Плевенчанката е с травма в глезена, която ще ѝ попречи да участва на последното контролно състезание преди официалното начало на сезона. Проверката ще се състои утре (3 февруари), предаде Би Ти Ви. В началото на годината Владинова лекуваше контузия в коляното.

Не бързайте да отписвате Ангела Меркел

http://clubz.bg/64110-ne_byrzajte_da_otpisvate_angela_merkel

Християндемократическият съюз (ХДС) направи болезнени компромиси  и плати висока цена при преговорите със социалдемократите по съставяне на широка управленска коалиция. В противен случай алтернативата би била да не се сформира правителство.

Това заяви снощи лидерката на ХДС Ангела Меркел в интервю за излъчваното всяка неделя и гледано политическо предаване “Берлин директ” на обществената телевизия Цет Де Еф. Меркел не изневери на стила си да говори без нападки по адрес на опоненти, а да поставя акценти върху важни за държавата теми.

Решението да се направят компромиси в името на стабилно управление е било взето напълно съзнателно както от Меркел, така и от ръководството на ХДС. В крайна сметка обаче като все още изпълняващата длъжността канцлер Меркел е поела отговорността за съставяне на правителство.

Тя категорично опроверга слухове, че след евентуално сформиране на широка коалиция щяла да се оттегли от властта. Ако не веднага, то най-късно след година – две. По време на предизборната битка миналата година тя се врече, че при победа на десницата на  вота ще управлява пълен мандат.

“Аз съм човек, който държи на думата си и изпълнява поети отговорности”, заяви Меркел.

Нещо повече. Коалиционният договор, който стана факт миналата сряда, предстои да бъде одобрен или отхвърлен при допитване до всичките над 460 000 членове на Германската социалдемократическа партия. Резултат се очаква на 2 март. Ако отговорът на “другарите” е "не", се задават предсрочни избори. В такъв случай Меркел изрази готовност отново да се кандидатира за канцлер.

Тя категорично обори и слухове, че щяла да се оттегли като председател на ХДС.

При вариант широка коалиция Меркел отказа да назове имената на шестимата министри от квотата на ХДС. Това трябвало да решат делегатите на извънредния конгерс на ХДС, свикан за 26-и февруари. Меркел обаче уточни, че не бивало всички министерски постове да бъдат поверявани на хора, надхвърлили 60-годишна възраст. Така тя намекна за подмладяване на управленския екип.

В името на истината трябва да признаем, че в редиците на ХДС има известно брожение срещу Меркел. Настоява се за смяна на поколенията на върха на партията. Тя обаче няма повод за тревога. Нейните привърженици са далеч по-многобройни от опонентите й. Дори отявлените ѝ противници Роланд Кох и Фридрих Мерц признават, че засега липсва алтернатива на Меркел.

Меган и Хари ще зарадват народа с обиколка след сватбата

http://clubz.bg/64109-megan_i_hari_shte_zaradvat_naroda_s_obikolka_sled_svatbata

Внукът на британската кралица Елизабет Втора принц Хари и годеницата му Меган Маркъл ще преминат с карета по улиците на град Уиндзор, след церемонията по венчаването си на 19 май, за да споделят важния ден с повече хора, предадоха световните информационни агенции.

Принц Хари, който е пети поред в наследяването на престола, и Меган Маркъл - звездата от телевизионния сериал "Костюмари", оповестиха годежа си миналата година. Те ще сключат брак на 19 май в параклиса "Сейнт Джордж" на замъка Уиндзор. Размяната на обети ще бъде извършена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби, а самата брачна церемония ще бъде ръководена от епископ Дейвид Конър, настоятел на храма в Уиндзор.

19 май, 15 часа българско време

Малко след сватбената церемония, двамата ще се появят за първи път публично като съпруг и съпруга и ще преминат в процесия с карета по близо 3-километров участък в града. Обиколката им ще започне в 15 часа българско време.

"Те се надяват това кратко пътуване да даде възможност на повече хора да се съберат в Уиндзор и да се насладят на атмосферата в този специален ден", пише в съобщение на двореца Кенсингтън с подробности за сватбата, предаде БТА.

Процесията ще завърши с преминаване по дългия, широк булевард от 17-и век, който води до замъка Уиндзор, дом на британските крале и кралици от почти 1000 години.

След нея, принц Хари и Меган Маркъл ще се присъединят към гостите си на прием в двореца. Бащата на Хари принц Чарлз ще бъде домакин на вечерен прием за близки приятели и членове на семейството.

Сватбата вероятно ще предизвика голям интерес по света, както беше при по-големия брат на Хари, Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън през 2011 г., чието бракосъчетаване наблюдаваха 2 милиарда души.

Гостите на принц Хари и Меган Маркъл вероятно ще бъдат около 800, тъй като това е капацитетът на параклиса "Сейнт Джордж" на замъка Уиндзор. За сравнение, принц Чарлз и принцеса Даяна поканиха на своята "сватба на века" в лондонската катедрала "Сейнт Пол" 3500 души през 1981 г., а принц Уилям и Кейт Мидълтън - 1900

Кой ще присъства на сватбата?

Месеци преди церемонията, вече се правят догадки кой ще влезе в списъка с поканените.

Британският боксьор в тежка категория Антъни Джошуа каза, че ще бъде щастлив да прекъсне усилените си тренировки с пътуване до замъка Уиндзор на 19 май. Темпераментният Джошуа не се посвени да публикува в Туитър своя снимка с принц Хари, към която написа въпроса:

"Имаш ли нужда от кум?"

Бжксьорът проявява интерес и към "сестрите" на булката.

"Аз нямам приятелка", каза 28-годишният спортист пред Би Би Си във връзка с интереса си да види "сестрите" на чернокосата Меган Маркъл. Асошиейтед прес вмъкна пояснение за Антъни, че бившата актриса има полу-сестра, 53-годишната Саманта Грант, която е разведена майка на три деца и нарече Меган Маркъл "кариеристка".

Футболната легенда Дейвид Бекъм най-вероятно ще присъства на венчавката.

Истинският списък с гости е строго пазена тайна и подробности за него може да не бъдат оповестени до самата сватба. Ще бъде трудно обаче поканените да бъдат сведени до 800 души. 

Само близките роднини на кралското семейство са над 50 човека. Принц Хари няма да забрави и сестрата на Кейт Пипа Мидълтън със съпруга й Джеймс Матюс, и брата Джеймс Мидълтън.

На сватбата на принц Уилям бяха поканени 45 чуждестранни кралски особи от 20 държави като Испания, Норвегия, Малайзия, Тайланд и Саудитска Арабия. Принцът покани също ръководни членове на Обществото на нациите (23 места), чуждестранни сановници (27 места), британски политици (42 места), религиозни ръководители (31 места), старши военни офицери (14 места), 80 служители на благотворителни организации, както и посланиците на различни държави във Великобритания. 

Уилям едва успя да вмъкне в списъка личности като Дейвид Бекам и телевизионния водещ Бен Фоугъл, които може да се появят и на сватбата на Хари.

Политическият каймак също ще бъде поканен

Представители на елита на британското правителство, като министър-председателя Тереза Мей, министъра на външните работи Борис Джонсън и министъра на финансите Филип Хамънд, при нормални обстоятелства биха очаквали покана от Уиндзор. Но имайки предвид смута около Брекзит, обхванал управляващата консервативна партия, младоженецът и булката вероятно ще изчакат до седмицата преди сватбата и след това ще поканят оцелелите.

Сред поканените могат да бъдат и президентите на САЩ Барак Обама и Доналд Тръмп. Обама и принц Хари очевидно имат "химия" помежду си и работиха заедно за рекламирането на състезание за войници в инвалидни колички, инициирано от британския престолонаследник. Някои представители на властта във Великобритания се опасяват, че евентуалната покана за Обама би ядосала Тръмп.

Един от вероятните гости е канадският министър-председател Джъстин Трюдо, който е лидер на държава от Общността на нациите и беше водещ на състезание за ветерани и войници инвалиди, организирано от принц Хари.

И знаменитости ще са там

Сред знаменитостите, Елтън Джон, който превърна песента си "Candle in the Wind" в химн, посветен на принцеса Даяна, има 98 % шанс да бъде поканен. Други певци, които може да присъстват, са Джеймс Блънт и Ед ШийранВайълет фон Уестънхолз, която запозна Меган Маркъл и Хари, сигурно няма да бъде подмината, както и приятели на принца.

В приятелския кръг на Меган Маркъл са звездата от тениса Серина Уилямс, стилистката Джесика Мълроуни, актьорът от "Костюмари" Патрик Адамс и актрисата Мили Макинтош. 

Защо през 80-те са наричали България "Япония в Европа"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/zashto-prez-80-te-sa-narichali-bylgariia-iaponiia-v-evropa-6079218

Изчислителна техника. Така е наречена една цяла секция в богатата експозиция на Националния политехнически музей в София. Новият епизод на поредицата 5 минути София разказва за историята на българската Елка

"Петдесет нюанса освободени" оглави бокс-офис класацията на Северна Америка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6711848

"Петдесет нюанса освободени" оглави бокс-офис класацията на Северна АмерикаЕротичният филм "Петдесет нюанса освободени" доминира в бокс-офис класацията на Северна Америка с приходи от 38,8 милиона щатски долара през първия уикенд по екраните, съобщиха световните информационни агенции. Приходите от третия филм от поредицата обаче отстъпват значително на постигнатите 85,2 милиона долара от дебюта на първия филм,

Дигитална валута за 170 млн. долара изчезнала от италианска борса

http://www.cross.bg/kriptovalyti-borsa-dolara-1567621.html

/КРОСС/ Италианската електронна борса за криптовалути BitGrail обяви, че са изчезнали 17 милиона бройки от търгуваната на борсата дигитална валута "Нано", като пазарната стойност им се оценява на около 170 мнл. щатски долара, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БНР. В съобщение на своя уебсайт, BitGrail каза, че вътрешните проверки за разкрили за наличието на неоторизирани транзакции, които са довели до недостиг на 17 милиона броя от криптовалутата "Нано", която формира част от портфейла, управляван от нашата борса. Италианската електронна борса заяви, че е информирала оторизираните власти и че не вярва, че злоупотребата е засегнала други от притежаваните от нея криптовалути. Въпреки това BitGrail подчерта, че временно прекратява всички транзакции и тегления на депозити. Междувременно британската преса съобщи, че биткойн хакери са успели да заразят стотици правителствени компютри на Острова с вирус, който има позволя да използват ресурсите на държавните машини за да "копаят" криптовалути. Според в. "Дейли Мейл" вирус, наречен Coinhive, е бил инсталиран неправомерно в уебсайтове на държавни учреждения

Млади видеографи получиха международно признати сертификати

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Q7K8lAbvrgY/

За пръв път млади видеографи от Бургас получиха международно признати сертификати. Свидетелствата ще им помогнат при кандидатстване за висше образование и работа в сферaта на аудиовизуалните медии както в България, така и в чужбина.

След сложен теоретичен и практичен изпит 3 момичета и 2 момчета от Бургас се сдобиха с международно признати сертификати по видеозаснемане и монтаж. Те ще бъдат за тях предимство при кандидатстване във висши учебни заведения по визуални изкуства, медии и реклама у нас и в чужбина. Младежите са на възраст от 10 до 17 години и са участници в първия по рода си проект, свързан с видеото „Модерна телевизия и видео“ на Център за млади таланти към Фондация „Шанс за децата на България“.

Центърът стартира този модулен проект като отговор на новата страст на съвременното общество – видеото. Оказва се, че всеки от нас гледа по 10 – 30 видеа неволно всеки ден, докато разглежда социални медии и сайтове за новини. Всеки от нас снима видео със смартфона си в моменти, които го развълнуват.  Според съвременни изследвания потенциалният клиент възприема 70 % по-лесно видео рекламата в сравнение с рекламни текстове и рекламни изображения.Технологиите са вече достъпни до малките ни деца. Чрез телефона те имат възможност не само да снимат видео, но и да излъчват на живо всичко, каквото им хрумне. Те не се замислят дали може да се изложат и да изложат своите семейства…  Тези тенденции са до голяма степен неосъзнати в средите на съвременното българско образование. Социалните мрежи са пълни с непристойни клипове на непълнолетни момичета и момчета, а образователната система  закъснява със своите мерки.

„Центърът за млади таланти е първата институция в Бургас, която прие отговорността да се занимава с проблема „Видео и деца“. През октомври 2017 стартира проектът „Модерна телевизия и видео“. В него се включиха деца и младежи с интерес към влогърство, видеозаснмане и монтаж. За ръководител на проекта и лектор бе привлечена Мартина Чачевска – сценарист  и режисьор в ТВ СКАТ  с дългогодишен опит в писане на текстове, режисиране, заснемане и видеомонтаж. Мартина Чачевска има и педагодическо образование и опит като учител в елитни бургаски гимназии. Била е години наред ръководител на музикално-артистична група  с десетки  младежи.“, споделя Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата на България“

За 60 учебни часа участниците в проекта се запознаха с особеностите на снимането на открито и в студио. Снимаха с DSLR, Action camera, компактен фотоапарат, смартфон. Усвоиха основните правила на видеомонтажа в две световноизвестни монтажни програми. Разбраха как да водят интервю и как да се представят най-добре, когато тях ги интервюират. Заснемаха и редактираха изображения. Заснеха късометражен филм и взеха участие в два фестивала „Рано пиле“ и „Арлекин“. Усвоиха 2D анимационната техника Stop Motion. Заснеха събитие с три камери.

През втория модул от проекта те ще заснемат музикални и рекламни видеоклипове, влогове и др.

Кратки новини: Разширяването на пътя Мездра - Ботевград започва през март

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/12/3128052_kratki_novini_razshiriavaneto_na_putia_mezdra_-/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Съдът окончателно отмени уволнението на Светлозар Костов като шеф на спецпрокуратурата <br /><br />Петчленен състав на Върховния административен съд реши, че решението на предишния Висш съдебен съвет (ВСС) за уволнението на Светлозар Костов от ръководната позиция в спецобвинението е...

Белия дом иска приватизация за МКС

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/beliia-dom-iska-privatizaciia-za-mks-6079215

САЩ планира да спре финансирането на МКС след 2024 г. и да прекъсне държавната подкрепа за лабораторията в околоземна орбита

Уволниха директора, спасил от закриване единственото на Балканите училище по каменоделство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711847

Уволниха директора, спасил от закриване единственото на Балканите училище по каменоделствоДългогодишният директор на професионалната гимназия по каменоделство във врачанското село Кунино Стефан Стефанов е бил уволнен дисциплинарно. Заповедта за прекратяване на управлението му е подписана от министъра на културата Боил Банов, който му я връчил лично. Министерство на културата е принципал на гимназията в Кунино,

Каракачанов "подкрепя полицаите" срещу "циганските безчинства"

http://clubz.bg/64108-karakachanov_podkrepq_policaite_sreshtu_ciganskite_bezchinstva

Вицепремиерът Красимир Каракачанов се обяви "в подкрепа на българските полицаи" срещу "циганските безчинства" и заяви, че "твърдо застава зад действията на полицията в борбата срещу битовата престъпност не само в Ихтиман, но навсякъде, където тя е влязла да респектира, да наложи ред и да покаже, че в страната ни съществуват закони и те трябва да се спазват от всички."

Емоционално изразената позиция на силовия вицепремиер и председател на ВМРО е по повод случаите от Ихтиман в последната седмица. Първо полицаи се оплакаха от посегателство и бой в ромската махала в града. Представители на ромите обаче твърдят, че малтретирани са били те. Ден по-късно се появиха видеоклипове от районното управление със заснет тормоз над задържан човек.

 
След случая с полицаите, в махалата се проведе полицейска акция, без да е свързана с първата история. По същото време почина мъж. Ескпертизата показа, че смъртта е в следствие на инфаркт, няма следи от насилие, но се води се разследване. Продължават проверките и на видеоклиповете, за които е потвърдено, че са от местния полицейски участък. За нападението на полицаи бяха задържани двама души. По случаите все още текат проверки и разследвания. 

"България е длъжна да подкрепи своите полицаи!" - така е озаглавена декларацията на Каракачанов. От текста става ясно, че той е против налагането на наказания над униформени в случаи на съмнения за полицейско насилие:

"В духа на наложената от няколко "правозащитни", а по-точно казано организации, които основно се занимават със защитата на правата на циганите, започна подгряване на общественото мнение срещу полицаите, извършили акцията в циганското гето на Ихтиман. Заливат ни репортажи, в които разстроени представители на "етноса" обясняват как безпричинно са ги били и колко лоши са органите на реда. Сега тръгна и версия, че нападение над полицията въобще не е имало – тъкмо обратното, те нападнали бедните роми. Явно сами са си нанесли и побоя полицаите, за да имат предтекст да нахлуят в гетото. Често преди в такива ситуации потърпевши наистина биваха полицаите – отнасяха наказания и дори бяха уволнявани. Това демотивираше състава и правеше циганските безчинства още по-дръзки и безнаказани."

Каракачанов се заканва, че това нямало да продължи. Той дава примери с три други случая, в които роми твърдяли, че са бити, както и случаи на нападения на горски служители с "ножове и мачете".

"Считам, че всяко подобно посегателство трябва да получи суров отговор. България е длъжна да подкрепи своите полицаи! Криминалният контингент трябва да бъде сложен на мястото му!", пише още в позицията си Каракачанов.

 

 

Илиян Василев: Студената война става гореща, 200 руснаци се връщат в ковчези

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/iliian-vasilev-studenata-voina-stava-goreshta-200-rusnatsi-vrashtat-kovchezi.html

Близо 200 руски воини са били убити последния петък в Сирия, след като са атакували кюрдски позиции в района на Ефрат. Руските медии масово мълчат за трагедията, защото в Москва вече започнаха да пристигат ковчезите, а това е изключително компрометиращо за президента Путин по време на президентската кампания.

Илиян Василев: Студената война става гореща, 200 руснаци се връщат в ковчези

https://frognews.bg/novini/iliian-vasilev-studenata-voina-stava-goreshta-200-rusnatsi-vrashtat-kovchezi.html

Близо 200 руски войни са били убити последния петък в Сирия, след като са атакували кюрдски позиции в района на Ефрат. Руските медии масово мълчат за трагедията, защото в Москва вече започнаха да пристигат ковчезите, а това е изключително компрометиращо за президента Путин по време на президентската кампания.

Младежка изложба се открива в Галерията на ДБХ

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iWE3QpUUbmY/

Дружеството на бургаските художници открива днес станалата вече традиционна младежка изложба в Галерията на ул. “Александровска“ № 22 в Бургас. Изложбата ще бъде открита на 12.02.2018 г. /понеделник/, от 18.00 ч. В нея ще вземе участие художничката от Поморие Нели Тодорова с пет свои картини.

neli-todorova

На снимката: картината „Раздумка на Яворовите скали“ на Нели Тодорова

Съдът отмени уволнението на прокурор Светлозар Костов

http://dnes.dir.bg/news/sad-uvolnenie-svetlozar-kostov-26874743

Известният прокурор Светлозар Костов може да се върне на работа в съдебната система като магистрат, реши петчленен състав на Върховния административен съд.

Задържаха за 72 часа варненец, разпространявал наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711841

Задържаха за 72 часа варненец, разпространявал наркотициС постановление на Окръжната прокуратура във Варна за срок до 72 часа е бил задържан 43- годишният Симеон И. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна. Мъжът е привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на наркотични вещества. При претърсване на жилището, където живеел, и в помещение,

Канада спечели отборната титла във фигурното пързалянe

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/12/3128089_kanada_specheli_otbornata_titla_vuv_figurnoto/?ref=rss


Канада спечели първи златен медал от зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Той дойде след триумф в отборното състезание по фигурно пързаляне. Руските фигуристи взеха сребърния медал, а бронзът отиде при състава на САЩ.<br /><br />Патрик Чън, Кейтлин Озмънд, Габи Дейлман, Меган Дюамел, Ерик Радфорд, Теса Виртю и Скот Моар изковаха успеха на Канада. Toва беше второто издание на най-новата дисциплина в олимпийската програма на фигурното пързаляне. Първото беше преди четири години в...

Нов екопродукт ще се произвежда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368896

Във Варна до средата на лятото ще започне производство на нов екопродукт. Той е разработен на базата на използвания от няколко години нитробетон, но ще позволява рециклирането на леки отпадъци, като пластмаса и найлон. Новата технология в строителството подобрява термоизолацията на сградите, които издържат повече на пожари и са по-леки, при това и по-евтини.

Ледена буца спря инкасо автомобил, полицаи го пазиха

//dariknews.bg/regioni/shumen/ledena-buca-spria-inkaso-avtomobil-policai-go-paziha-2078085

Инкасо автомобил спря насред пътя заради ледена буца. Инцидентът е станал малко след 10 часа на пътя между шуменските села Велино и Жилино. 

Малко след Велино шофьорът видял ледения къс на земята, но не успял да избегне удара

Арестуваха опасен терорист от Ислямска държава

//dariknews.bg/regioni/haskovo/arestuvaha-opasen-terorist-ot-isliamska-dyrzhava-2078051

Мароканец, който се издирва от Интерпол за „лоялно членство в терористичната организация ИДИЛ”, е задържан от българските власти. Днес състав на Окръжен съд-Хасково ще разгледа искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение.

Мъжът е търс

Изпълнението, което постави световен рекорд на Олимпиадата (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/moresport/izpylnenieto-koeto-postavi-svetoven-rekord-na-olimpiadata-video-news_659282.html

Руската фигуристка Евгения Медведева подобри собствения си световен рекорд за най-много събрани точки в кратка програма в отборната надпревара на Игрите в Пьонгчанг. 18-годишната състезателка получи за изпълнението си 81,06 точки, а предното ѝ най-добро постижение бе 80,85 т., поставено през април 2017 г. в Токио.  "Това е първото ми участие на Олимпиада. Бях съсредоточена, вероятно даже прекалено и малко бях нервна. Чувствам се спокойна, тъй като знам, че предстои още много рабо

Родченков: Повече от 20 страни използват допинг

https://offnews.bg//zimni/rodchenkov-poveche-ot-20-strani-izpolzvat-doping-674695.html

Бившият шеф на Московската антидопингова лаборатория и основен информатор на УАДА Григорий Родченков разкри, че по негова информация в над 20 страни употребата на допинг е с ранга на държавна политика.

По неговите информации се стигна до суровите санкции срещу Русия, след като той разкри машинациите на игрите в Сочи. Оказва се, че руснаците не са сами в измамите.

"Може би олимпийските игри един ще станат отново чисти, но е трудно да се бориш с природата на човека. Спортът няма нищо общо. Има 10-15 процента от хората, които са мошеници по природа и винаги ще се опитват да мамят.

Нямам съмнение, че в повече от 20 страни се употребява системно допинг. За съжаление това е една порочна система, която аз създадох и работи безупречно", казва Родченков пред CBS.

В разговора той споделя и как са били подменяни пробите на руснаците в Сочи.

С това били ангажирани агенти на ФСБ, които заемали официално длъжности като поддръжка по време на олимпиадата - водопроводчици, електротехници и т.н.

"Експертите на ФСБ са гении в това отношение. Мошенничеството в Сочи беше в промишлени размери", допълва Родченков.

Арестуваха пловдивчанин, изнасилил отново дъщеря си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711832

Арестуваха пловдивчанин, изнасилил отново дъщеря сиПловдивчанин е арестуван за 72 часа за изнасилване на дъщеря си, съобщи говорителят на Районната прокуратура Атанас Илиев. Той уточни, че жертвата е пълнолетна. Тя е била разпитана пред съдия. Направен е оглед на местопроизшествието, иззети са веществени доказателства. Образувано е досъдебно производство.

Продадени са 84% от билетите за Олимпиадата в Пьончан

http://www.mediapool.bg/prodadeni-sa-84-ot-biletite-za-olimpiadata-v-pyonchan-news275415.html

До момента 84% от билетите за Олимпиадата в Пьончан са продадени, съобщиха организаторите. Досега 176 350 зрители са наблюдавали изминалите състезания от първите три дни, както и церемонията по откриването, а 94% от пуснатите 56 000 билета за днешните стартове са продадени. Говоритерят на Организационния комитет Сун Ю обяви, че ще бъдат върнати парите на закупилите билети за отложените състезания спускане за мъже и гигантски слалом за жени, ако зрителите не желаят за присъстват на новата дата - четвъртък, 15 февруари.  

Продадени са 84% от билетите за Олимпиадата в Пьонгчанг

http://www.mediapool.bg/prodadeni-sa-84-ot-biletite-za-olimpiadata-v-pyongchang-news275415.html

До момента 84% от билетите за Олимпиадата в Пьонгчанг са продадени, съобщиха организаторите. Досега 176 350 зрители са наблюдавали изминалите състезания от първите три дни, както и церемонията по откриването, а 94% от пуснатите 56 000 билета за днешните стартове са продадени. Говоритерят на Организационния комитет Сун Ю обяви, че ще бъдат върнати парите на закупилите билети за отложените състезания спускане за мъже и гигантски слалом за жени, ако зрителите не желаят за присъстват на новата дата - четвъртък, 15 февруари.  

Мразя разходките

https://offnews.bg//mama-nindzha/mrazia-razhodkite-674696.html

 "Мразя разходките!" Не ви ли се е искало понякога да го изкрещите на глас? Сигурно сте си забранили да го направите, защото ще предизвикате възмущението на околните. Тази майка обаче пое риска да изплаче негодуванието си във фейсбук и се оказа, че далеч не е единствена. Най-страшното в родителството не са безсънните нощи завинаги, не са температурата и никнещите зъби, падащите зъби, кривите зъби и всякакви подобни „дреболии“. Не са и репликите „А на Даша куклата й има рокля на доларчета“ или „Ще си изключа компютъра вдругиден“. Не! Най-страшното, мамка им, са разходките. Не знаеш защо. Може би, защото си…

Ердоган: Извънредното положение в Турция ще продължи чак до изборите през 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711834

Ердоган: Извънредното положение в Турция ще продължи чак до изборите през 2019 г.Президентът на Турция и генерален председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган заяви и потвърди, че извънредното положение в страната ще продължи чак до едновременните общи и президентски избори на 3 ноември 2019-та, пише вестник „Джумхуриет”. Поводът за твърдението му са разговорите за коалиционно

Костадин Костадинов: Самоубиваме се, България изчезва след 10 години

http://www.cross.bg/godini-kostadinov-bulgariya-1567620.html

/КРОСС/ Един народ се самоубива, живеем ден за ден в държава-гето, алармира Костадин Костадинов Страната ни е на прага на своето оцеляване. След 10 години може да ни няма на картата, чисто физически изчезваме. Един народ се самоубива, настоя в "България сутрин" председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. Той подчерта, че за сегашното състояние на страната ни са виновни всички, които са управлявали в последните 30 години. По думите му българският политически елит се е изчерпал отдавна и в обществото има желание за нещо ново. Запитан за политическите проекти на Слави Трифонов и проф. Божидар Димитров той каза, че ще изчака да се случи нещо реално и тогава ще коментира. "България трябва да бъде управлявана от хора, които имат визия за поне 25 години напред. България трябва да има план за развитие и цел за постигане. Превърнали сме се в държава-гето, в която живеем ден за ден, месец за месец", коментира Костадинов пред Bulgaria ON AIR. Той обяви, че е попитал част от управляващите какво ще се случи с България след 4 години, а те все му отговаряли "Каквото каже Меркел". "В сегашните патриоти няма нищо патриотично. Съдружници са в управлението и никога няма да излязат! Утре Борисов да подаде оставка, те ще му се молят да се върне. Така наречените патриоти са собственост на ГЕРБ", каза още лидерът на партия "Възраждане"

Израел подготвя отзоваването на посланика си от Полша

https://offnews.bg//sviat/izrael-podgotvia-otzovavaneto-na-poslanika-si-ot-polsha-674689.html

Израел подготвя изтеглянето на дипломатическия си представител от Полша в отговор на приетия от полския Сенат закон, криминализиращ обвиненията, че "полската нация или държава" е била съучастник на нацисткия Холокост.

Членовете на влиятелния Комитет по външна политика и отбрана в Кнесета подготвя искане Израел да оттегли посланика си от Полша, пише "Times of Israel".

Предложението за отзоваване на посланик Анна Азари дойде от Айелет Нахмяс-Рабин, която членува в Ционисткия съюз и в Комитета по външна политика, и вече има подкрепата и на опозиционни, и на коалиционни депутати.

Полският закон, който беше подписан миналата седмица и от президента Анджей Дуда, но все още не е получил окончателното одобрение на Конституционния съд, доведе до политическа криза между Полша и Израел.

Йерусалим казва, че законодателството, което криминализира обвиняването на полската нация или държава в престъпления на Холокоста, ще възпрепятства свободата на словото относно Холокоста. САЩ също остро се противопостави на закона, заявявайки, че той може да навреди на стратегическите отношения на Полша с Израел и САЩ.

Нахмяс-Рабин предлага Комитетът да проведе вътрешен дебат по въпроса, след който официално да призове правителството да отзове посланика си, като по този начин окаже натиск над Полша, за да подчертае сериозността на въпроса.

Все още не е ясно каква е позицията на председателя на Комитета, уточнява изданието.

Ясна е обаче позицията на министър-председателя на Израел. Бенямин Нетаняху определи закона като "необоснован" и подчерта, че "историята не може да бъде пренаписвана".

Единната европейска валута се повишава спрямо долара

http://econ.bg/Новини/Единната-европейска-валута-се-повишава-спрямо-долара_l.a_i.757751_at.1.html

B нaчaлoтo нa вaлyтнaтa тъpгoвия в пoнeдeлниĸ ĸypcът нa дoлapa cпpямo eвpoтo и йeнaтa ce пoнижaвa. Уĸpeпвaнeтo нa япoнcĸaтa вaлyтa ce дължи в...

Де Ниро за Тръмп: Страдаме от временно умопомрачение

http://dnes.dir.bg/news/robart-de-niro-sasht-izbori-2016-26874688

Американският актьор Робърт де Ниро разкритикува позицията на Доналд Тръмп и неговата администрация по въпроса за климатичните промени.

Доларът поевтинява към еврото и йената

https://news.bg/finance/dolarat-poevtinyava-kam-evroto-i-yenata.html

Шефът на Японската централа банка остава за нов 5-годишен мандат

Съветник на Радев поема НСО

https://offnews.bg//politika/savetnik-na-radev-poema-nso-674694.html

Съветникът по военна сигурност на президента ген.-майор Данчо Дяков е вероятният нов началник на Националната служба за охрана (НСО), научи OFFNews от свои източници. Засега от администрацията на президента и от Министерския съвет не потвърждават официално информацията.

Кандидатурата на Дяков е минала съгласувателната процедура, каквото е изискването в Закона за НСО. Той ще поеме поста, след издаването на президентски указ. Мястото беше овакантено с оставката на Ангел Антонов. Към момента службата се оглавява временно от полк. Росен Тодоров, който досега беше заместник-началник на службата. 

Дяков започва военна служба като щабен офицер в 49-ти мотострелкови полк в Симеоновград. През 1992 г. преминава на служба в служба „Военна полиция“, а през 2009 година оглавява военното разузнаване. През 2011 година получава генералски пагони от президента Росен Плевнелиев. 

От биографичната му справка на сайта на президента става ясно, че до август 2016 г. той е заемал пост в Съвместното Командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия.

В същото време бившият вече началник на НСО Ангел Антонов напуска поста си, така както влезе в службата – с неспазване на нормативната уредба.

Още преди да бъде подписан президентският указ за освобождаването му от поста, Антонов е бил назначен за генерален консул от правителството. Това става ясно от справка в правната система на Министерския съвет.

На 2 февруари – петък, неприсъствено правителството е взело решение да назначи Атонов за генерален консул в Санкт Петербург. Указът на президента Румен Радев, с което Антонов е освободен от поста, е подписан пет дена по-късно - на 7 февруари.

Според Закона за НСО шефът на службата се назначава и освобождава след съгласувателна процедура между президента и Министерският съвет. На 31 януари правителството даде съгласие за освобождаването на Антонов от поста, но фактическото му отстраняване стана факт едва седмица по-късно. Това обаче не е попречило на министъра на външните работи Екатерина Захариева (която при назначаването на Антонов беше началник на кабинета Росен Пленвелиев, бел. ред.) да предложи нов пост за бившия служител на МВР. 

Още по-любопитно е, че назначението на новия пост беше анонсирано от самата служба същия ден, тоест - три дена преди правителството да вземе решението си. 

През 2014 година Антонов оглави службата с поредица от нарушения на законодателството. Тъй като НСО е военизирана структура, нейният началник трябва да има военно звание. Към момента на назначаването му Антонов е държавен служител в МВР. Той обаче получи генералско звание по силата на постановление на Министерския съвет за приравняване на длъжностите в МВР с военните звания. Това постановление обаче важи само за резервисти. Поради тази причина Антонов беше заведен като резервист в Централното военно окръжие по силата на текстове от Закона за отбраната, които важат само за военно време. 

В същото време се оказа, че Антонов е получил по-високо звание от изискваното за поста, който заемаше. Това отново беше в разрез със закона за отбраната, тъй като не е позволено офицер със звание, по-високо от изискваното, за заема съответния пост. Това беше и причината три месеца след назначението му в президентът да промени друг свой указ, с който да напасне поста на Антонов според званието му. 

Първанов прогнозира предсрочни избори заедно с местния вот

http://dnes.dir.bg/news/izbori-georgi-parvanov-istanbulsca-conventzia-26874687

Възможно е ГЕРБ да предизвика предсрочни парламентарни избори, които да се проведат заедно с местния вот догодина, смята президентът Георги Първанов.

Меркел: ГСДП няма да може да провежда самостоятелна финансова политика

https://www.investor.bg/evropa/334/a/merkel-gsdp-niama-da-moje-da-provejda-samostoiatelna-finansova-politika-255600/

По думите на канцлера по време на преговорите е бил договорен балансиран бюджет, като съвместно ще бъдат формулирани и европейските политики на страната

Секс скандал и в "Оксфам"

http://clubz.bg/64107-seks_skandal_i_v_oksfam

Ръководството на "Оксфам" ще се опита да убеди британското правителство да продължи финансирането ѝ - въпреки обвиненията, че нейни служители са имали непристойно сексуално поведение, съобщава Би Би Си. Благотворителната организация беше обвинена, че е покрила изводите от разследване, в което се казва, че нейни служители са използвали услугите на проститутки през 2011 г. в Хаити, докато са раздавали помощи.

От "Оксфам" отричат, че са прикривали свои кадри. Днес те се срещат с министърката по развитието Пени Мордонт. Тя вече каза, че от организацията трябва да поемат отговорност за начина, по който е постъпила с разкритията от разследването или е застрашена да загуби финансовото си подпомагане от правителството. В неделя пред Би Би Си министърката каза, че организацията е загубила "моралното си лидерство" заради скандала. Според нея оттам са постъпили напълно неправилно, но не даде подробности. През миналата финансова година то е било в размер на 32 млн. британски лири.

От "Оксфам" твърдят, че обвиненията, че техни служители са прибягвали до секс услуги от малолетни, са недоказани.

Преди срещата си с представителите на правителството, от организацията обявиха нови мерки за превенцията и справянето при случаи на сексуален тормоз.

    Обвиненията към служители на "Оксфам", които са имали неприемливо поведение в Хаити датират от 2011 г., но стават публично известни след публикация в "Таймс".

    Директорът на организацията за Хаити Роланд ван Хаувермайрен е обвинен, че е използвал проститутки във вилата, която е била наета за него от "Оксфам" след опустошителното земетресение през 2010 г. По това време от организацията знаят за обвиненията и назначават вътрешно разследване. В резултат от него са уволнени четирима членове на екипа.

    Други трима, вкл. и Хаувермайрен получават възможността да напуснат преди края на разследването. Той отива на друга работа, но отново в сектора, от "Оксфам" твърдят, че не са му дали положителна препоръка. Според тях след края на разследването са публикували информация за недопустимо поведение на техни служители в Хаити и е имало съобщение за медиите, но без детайли за обвиненията. Според главния изпълнителен директор на "Оксфам" Марк Голдинг влизането в подробности за случая би привлякло тогава свръхвнимание, което според него не би било в ничий интерес.

    Междувременно се появиха нови разкрития - този път за мисия в Чад, отново ръководена от Хаувермайрен, в която пак се е прибягвало до услугите на проститутки, но през 2006 г.

    Според "Сънди таймс" повече от 120 служители в британски благотворителни организации са били обвинени в сексуален тормоз през м. г. Според предшественичката на Мордонт на министерския пост Прити Пател има "култура на отричане в този сектор като се отрича експлоатацията и сексуалния тормоз, които съществуват от десетилетия". Тя поиска и да има база данни за педофили, които може да се опитат да влязат в благотворителните организации, които работят много активно с деца.

    Основната дейност на "Оксфам" е в най-бедните страни, а за своя главна цел организацията посочва битката срещу мизерията и неравенството.  

     

    Хандбален резултат: Ники спорт- Поморие 18:22

    http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dgUclg3poao/

    В  среща от девети кръг на първенството на „А” РГХ жени, отборът на Поморие гостува на „Ники спорт“ в Сливница и победи Резултатът е 18:22 (8:12).  На 17 февруари /събота/ в спортната зала на Гранд хотел Поморие хандбалният ни отбор  посреща Шумен 98 , от 14.00 ч. в среща от десети кръг на „А“ РХГ жени.

    Женски протест срещу декларацията на Симеонов за Ска и ските

    http://dnes.dir.bg/news/protest-aleri-imeonov-kabinet-borisov-3-ska-keler-26874741

    За силен европейски отзвук и протест на жените в интернет срещу декларацията на Валери Симеонов, съобщи Българският фонд за жените.

    Откриха една от черните кутии на разбилия се руски самолет

    http://dnes.dir.bg/news/samolet-cherna-kutia-26874655

    Отломките от пътническия самолет Ан-148, който се разби вчера недалеч от Москва, са пръснати на площ от над 300 000 кв.м. Открита е една от черните кутии.

    Името на Македония да се съгласува и с нас, иска Първанов

    http://www.moreto.net/novini.php?n=368889

    "Това, което мен ме притеснява при всичката симпатия, която изпитвам към Македония, е че започват да се водят разговори в посока няколко варианта, някои от които бият по българската позиция." Това заяви Георги Първанов - президент на България (2002-2012 г.

    Евродепутати се опасяват, че близки до Орбан използват ЕС като "касов апарат"

    https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/12/3128087_evrodeputati_se_opasiavat_che_blizki_do_orban/?ref=rss


    Евродепутати от Комисията по бюджетен контрол призоваха за по-строг надзор върху изразходването на евросредства в Унгария на фона на засилващите се опасения сред членовете на Европейския парламент, че олигарси, които имат връзки с премиера Виктор Орбан, може да използват ЕС "за касов апарат", предаде "Гардиън".<br /><br />Унгария е на път да получи 25 милиарда евро от седемгодишния бюджет на ЕС до 2021 г., което я превръща в един от най-големите получатели на...

    До 25 деца в група в градините, 18 в яслите в София

    https://offnews.bg//obshtestvo/do-25-detca-v-grupa-v-gradinite-18-v-iaslite-v-sofia-674690.html

    Децата с хронични заболявания да се приемат в детските градини и подготвителните групи в училищата чрез  предварително кандидатстване в системата на ИСОДЗ, като участват в паралелно трето класиране за до 5 места в група. 

    Кандидатстването и класиранията се извършват заедно с тези по Общи критерии и Социални критерии. Това предвижда новият Проект на Наредба за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в
    общинските училища на територията на Столична община. Предложението е част от постъпилите в предложения и становища от граждани и е прието от експертите по образование на общината, става ясно от обобщена справка на сайта на СО. 

    Проектът влиза на комисия по култура и образование днес. Родителите няма да предоставят копия от акта за раждане на детето и от своите лични документи, а ще дават за проверка оригиналите и ще попълват декларация с данните, е друго предложение, прието от общинарите в новия вариант на наредбата.

    Родителите ще доказват постоянен адрес с личната си карта, няма да има изискване да се вади удостоверение от общинските служби. 

    Максималният допустим брой на деца в група е 25 за детска градина, 18 за яслена група и 25 за подготвителна
    група в училищата, което включва и децата със СОП и/или хронични заболявания, също предложено онлайн и влязло в новата наредба. 

    Децата със СОП се приемат в детските градини/училищата след обследване от Екип за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците, назначен със заповед от директора на учебното заведение. Оценката на индивидуалните потребности и на възможностите учебното заведение да посрещне тези потребности, с оглед най-добрия интерес на детето и останалите деца в групата/класа, се съгласуват с представители на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, е приела работната група, изготвила наредбата. 

    Григор Димитров загуби още една позиция

    https://www.actualno.com/tennis/grigor-dimitrov-zagubi-oshte-edna-pozicija-news_659283.html

    Най-добрият български тенисист Григор Димитров падна с една позиция в световната ранглиста по тенис. Българинът, който заради травма на рамото не защитава титлата си в София през миналата седмица, вече е пети в класацията на АТP с 4425 точки. Той беше изместен от четвъртото място от Александър Зверев (Германия), който има 4450 точки. Начело на класацията е испанецът Рафаел Надал, следван от Роджър Федерер от Швейцария и хърватина Марин Чилич. Тази седмица най-добрият тенисист на България ще у

    Турски националист: Ще считаме САЩ за враг, ако не поправят грешките си

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6711830

    Турски националист: Ще считаме САЩ за враг, ако не поправят грешките сиГенералният председател на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели буквално изригна срещу сегашната политика и действия на САЩ в Сирия, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от "Фокус". „Казвам го пределно ясно и откровено. В момента срещу турската нация,

    Гръмотевична буря остави без ток 100 000 домакинства в Австралия

    http://www.cross.bg/domakinstva-byrya-ostavi-1567619.html

    /КРОСС/ Зрелищна гръмотевична буря се разрази снощи над австралийския щат Куинсланд. Противопожарни екипи бяха повикани в сграда, ударена от множество мълнии. Един човек е загинал, след като гръм поразил къщата му, съобщават местни медии. Бурята нанесе големи щети на крайбрежния град и остави над 100 000 домакинства без ток.  

    Какво крият под бюджетния излишък управляващите

    https://www.vesti.bg/bulgaria/kakvo-kriiat-pod-biudzhetniia-izlishyk-upravliavashtite-6079216

    Правителството ясно демонстрира как „хем вълкът е сит, хем агнето е цяло”, смята икономистът Калоян Стайков от ИПИ

    Ако излизате с Дева - задължително прочетете това

    https://www.actualno.com/curious/ako-izlizate-s-deva-zadyljitelno-prochetete-tova-news_659277.html

    Знакът на зодия Дева започва от 23 август до 22 септември. Представителите на този зодиакален знак са най-големите работохолици, така че, не се учудвайте, ако на първа среща говорят само за работа. Девите обикновено имат много проекти и идеи за такива и искат само за това да говорят. По характер са изключително големи критици. Не обичат да правят планове предварително. Предпочитат те да водят хорото и, ако трябва да организират нещо, да се захванат те,защото не обичат изненадите. Ако случайно н

    Изселници в Турция поискаха помирение на ДПС, ДОСТ и НПСД

    https://www.actualno.com/society/izselnici-v-turcija-poiskaha-pomirenie-na-dps-dost-i-npsd-news_659278.html

    Призив за помирение и преодоляване на конфронтацията между политическите формации, подкрепяни от етническите турци в България беше отправен по време на конференция на най-влиятелната неформална организация на българските изселници в Турция. На събитието, състояло се в Бурса, участваха председатели на дружествата на българските турци, включени във федерацията Балгьоч, представители на Движението за права и свободи (ДПС), партия ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност) и Народна па

    Задържаха младеж, избил 2 зъба на 16-годишен пред дискотека в Монтана

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6711822

    Задържаха младеж, избил 2 зъба на 16-годишен пред дискотека в МонтанаНа 11 февруари около 04.50 часа пред дискотека е нанесен побой на 16-годишно момче, като са му избити два предни зъба. Това съобщиха от ОДМВР-Монтана. Нападателят е 25-годишен мъж, който е задържан за 24 часа. Разпитани са свидетели и е извършено разпознаване на извършителя. Пострадалото момче е прегледано от съдебен лекар.

    Лиса Джерард и Йордан Камджалов изпълняват симфония с уникална композиция

    https://www.actualno.com/music/lisa-djerard-i-jordan-kamdjalov-izpylnjavat-simfonija-s-unikalna-kompozicija-news_659275.html

    „Кулминация в тишината“ – така определя „Симфония на скръбните песни“ визионерът Йордан Камджалов. Макар необичайно определение за произведение, Трета симфония на Хенрик Гурецки е уникална композиция със своите три бавни и изключително въздействащи части. „Ленто-ленто-ленто“, обяснено на музикален език, такава е формулата на уникалната симфония, която Йордан Камджалов ще дирижира, в изпълнение на българския международен оркес

    Започват предпроектни проучвания за тунел под Петрохан

    https://www.actualno.com/society/zapochvat-predproektni-prouchvanija-za-tunel-pod-petrohan-news_659276.html

    Регионалното министерство и АПИ започваме предпроектни проучвания с идеен проект за тунела под Петрохан. Това е свързано и с пътната част, с подходите в Софийско и Монтанско, със свързването им с тунела под Петрохан. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов по повод протестите на граждани с искане за изграждане на магистрала София - Видин и тунел под Петрохан. „Проектът за тунел под Петрохан е от преди 70-80 години и нико

    През 2019 г. Москва доставя системите за ПВО на Турция

    http://clubz.bg/64106-prez_2019_g_moskva_dostavq_sistemite_za_pvo_na_turciq

    Русия планира да доставя системи за противовъздушна отбрана (ПВО) С-400 на Турция през 2019 година, съобщи шефът на "Ростех" Сергей Чемезов в интервю за The Washington Post.

    "Вече започнахме производството и доставките са планирани за догодина", казва той.

    Чемезов не вижда проблеми в това, че компанията продава най-новите ПВО-системи на страни-членки на НАТО.

    "Това е офанзивна, не отбранителна система. Можем и на американците да я продадем, ако поискат. Така че няма никакъв проблем от стратегическа гледна точка", казва шефът на "Ростех".

    В края на 2017 г.  Сергей Чемезов съобщи, че Турция ще купи четири ракетни комплекса С-400 земя-въздух за $2.5 милиарда. 

    Турция в момента е 18-ата в света по размер на военните разходи, с приблизително $14.8 милиарда за 2016 г., според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI). От SIPRI отбелязват обаче, че цифрите са приблизителни, тъй като след опита за военен преврат през юли 2016 г. подробни данни стават трудни за получаване.

    Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи днес, че извънредното положение в страната остава до 3 ноември 2019 г., когато са насрочени парламентарните и президентски избори.

    Нещо повече - от близо $7.2 милиарда допълнителни приходи, които Турция очаква тази година от нови налози върху превозните средства, горивата, недвижимите имоти и личните доходи, $2.3 млрд. отиват директно към отбраната. За 2018 г. Анкара вдигна с общо $5.2 милиарда военните разходи. 

    През 2018 г. Турция ще изразходва близо $26 милиарда за отбрана от държавния бюджет, чийто разходи са за $195 милиарда. Тази сума вероятно ще постави Турция в 15-те най-големи по размер на военните разходи в класацията на SIPRI за тази година.

    За сравнение бюджетът на България  за отбрана за тази година е 1 193 319 лева или около 748 814 млн. долара.

    Не е имало взрив на борда на падналия руски самолет

    http://www.mediapool.bg/ne-e-imalo-vzriv-na-borda-na-padnaliya-ruski-samolet-news275414.html

    Следователи са установили, че не е имало разрушения на борда на разбилия се в Подмосковието пътнически самолет Ан-148, взривът е станал при удара на машината в земята, съобщи в понеделник официалният представител на Следствения комитет на Руската Федерация Светлана Петренко. Полетът изчезна от радарите на московското летище Домодедово две минути след излитането си за уралския град Орск. При инцидента в неделя следобед загинаха всички 71 души на борда, сред които шестчленен екипаж. По предварителни данни сред загиналите пасажери са над 30 жители на Оренбургска област, където понеделник е ден на траур, 11 са жителите на Москва, трима петербургци и по един жител на Норилск и Владивосток. Трима чужденци също са сред загиналите – граждани на Азербайджан, Казахстан и Швейцария. Продължава работата на мястото на инцидента – събирането на отломките на машината и доказателствени материали за разследването, както и на телата на загиналите, които са разпръснати върху 300 хил. кв. метра площ недалеч от Москва, каза Игор Кутровски, първи заместник началник на Националния център за кризисни ситуации на Министерството на извънредните ситуации. Действията на местопроизшествието ще продължат поне още седмица, допълни руският транспортен министър Максим Соколов. Над 900 души и повече от сто машини са на местопроизшествието и са работили цяла нощ. Издирването и събирането на отломките и телата на жертвите се затруднява от обилния снеговалеж. "Установено е, че в момента на падането си въздушният съд е бил цял, не е имало пожар. Взривът е станал след падането му на земята", каза Петренко, цитирана от ТАСС. В понеделник обаче бе публикуван запис от охранителна камера, показваща част от случилото се, предаде Ройтерс. На него се вижда нещо, което прилича на голяма огнена топка, прекосяваща небето. Петренко опроверга появили се медийни информации, че е открита и втората черна кутия на самолета на "Саратовските авиолинии". Засега на мястото на произшествието и открит само уредът, записващ техническите данни за всичко случващо се с машината. "Търсенето на записа с разговорите на пилотите продължава", каза представителката на руския Следствен комитет. "Съдържанието на черните кутии ще позволи на експертите детайлно да възстановят историята на полета и да установят причината за катастрофата", каза Петренко. Засега разследването работи по три основни версии – човешка грешка, техническа повреда и лошо време. При излитането на самолета температурата е била минус 5 градуса и валял сняг, но не е бил силен с ветрове. Единствено хипотезата за атентат не се разглежда. Неофициалните медии информации, появили се още в неделя, за недобра поддръжка на седемгодишната машина не са потвърдени досега от органите. Открити са роднините на всички 71 загинали и им се оказва всестранна помощ. В Москва и Орск, за където е летял самолетът, са подготвени хотели, които да приемат роднините, с които работят 29 психолози на Министерството на извънредните ситуации. Предстои и събирането на ДНК-проби от семействата на загиналите за идентифициране на телата.

    Спасителната операция след самолетната катастрофа в Русия приключи

    http://www.mediapool.bg/spasitelnata-operatsiya-sled-samoletnata-katastrofa-v-rusiya-priklyuchi-news275414.html

    Всички в разбилия се вчера в Подмосковието самолет Ан-148 са загинали и затова спасителната операция приключи и премина в стадий на издирване, заяви руският министър на извънредните ситуации Владимир Пучков, цитиран от ТАСС.   Министърът каза пред журналисти на мястото на катастрофата: "Спасителните работи завършиха. Констатираме, че всичките 71 души в самолета са загинали. Искрени съболезнования на роднините и близките".    Издирването в района на катастрофата може да продължи една седмица. "Работи се денонощно. В зоната на катастрофата планираме основният етап на издирването да продължи 7 денонощия, тъй като отломки от самолета са разпръснати на голяма площ, има много сняг и релефът на местността е тежък", каза Пучков.   Предварителните данни сочат, че самолетът се е взривил при падането си, а не във въздуха каквато информация се появи вчера.   От прокуратурата съобщиха, че сертификатът за летателна годност на самолета Ан-148  е изтекъл на 1 юни.   Заместник-транспортният прокурор на Саратовска област Станислав Прохоров уточни, че този сертификат е бил издаден на самолета на 2 юни 2016 година. За последен път самолетът е преминал техническа проверка в град Пенза, при което не е имало забележки за неговото състояние.   Следователите работят по няколко версии за катастрофата, сред които лошо време, човешка грешка, техническа неизправност, терористичен атентат.   Все още не е намерена втората черна кутия, която записва разговорите в пилотската кабина.   Агенция Интерфакс цитира президента на профсъюза на летците Алфред Малиновски, според когото причина за инцидента може да е повреда в противообледенителната система. Той обясни, че евентуалното попадане на парче лед в двигателя може да предизвика взрив.   Версията за терористичен атентат може лесно да бъде потвърдена или отхвърлена в зависимост то това, дали на мястото на катастрофата ще бъдат намерени следи от взривно вещество, каза още  Малиновски.   В руската Оренбурска област в понеделник е обявен ден на траур в памет на загиналите 71 души. Роднините на загиналите ще получат по 1 милион рубли допълнително обезщетение извън застраховката.

    Григор Димитров вече е пети в света

    https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-veche-e-peti-v-sveta-674691.html

    Най-добрият ни тенисист Григор Димитров падна с една позиция в световната ранглиста по тенис.

    Българинът, който заради травма на рамото не защитава титлата си в София през миналата седмица, вече е пети в класацията на АТP с 4425 точки. Той беше изместен от четвъртото място от Александър Зверев (Германия), който има 4450 точки.

    Това е и единствената промяна в Топ 10. Лидер в ранглистата на ATP продължава да бъде испанецът Рафаел Надал с 9760 точки, пред швейцареца Роджър Федерер с 9605 точки и Марин Чилич (Хърватия) с 4960 точки.

    През тази седмица Димитров ще играе на турнира от категорията ATP 500 в Ротердам, където миналата година достигна до 1/4-финалите.

    При дамите първата ракета на България остава Виктория Томова, която се изкачи с едно място в световната ранглиста и вече е 138-а в класацията на WТА.

    Промени в топ 10 няма. Шампионката от Откритото първенство на Австралия Каролине Возняцки остана на върха със 7965 точки, следвана от Симона Халеп (Румъния) със 7616 точки и Елина Свитолина (Украйна) с 5835 точки.

    Детето ходи на пръсти. Нормално ли е?

    https://offnews.bg//mama-nindzha/deteto-hodi-na-prasti-normalno-li-e-674693.html

    За родителите това обикновено е тревожен симптом, защото подобен начин на придвижване може да е сигнал за някакво неврологично заболяване. Кога състоянието изисква намеса на специалисти и кога – не? Детето ходи на пръсти. Това нормално ли е? Да, в повечето случаи е абсолютно нормално, ако: е здраво и се развива добре; няма изоставане в развитието; ходи на пръсти от време на време и може да се придвижва спокойно на цяло ходило; няма нарушения в координацията и коленете му не се сгъват при ходене; стъпва на пръсти и с двете крачета; моторните му навици непрекъснато прогресират. В случай че са…

    Христо Смоленов: Съществува заговор срещу този формат на ЕС

    https://frognews.bg/novini/hristo-smolenov-sashtestvuva-zagovor-sreshtu-tozi-format.html

    Съществува реален заговор срещу този формат на ЕС, заплахата за Стария континент не е отминала. Това коментира пред ”Фокус” експертът по антитероризъм Христо Смоленов по повод данните на ООН за отлив на мигранти и завръщането им към сирийския регион.

    Юноши на Черно море победиха румънци с 5:0

    http://www.moreto.net/novini.php?n=368891

    Юношите младша възраст на Черно море записаха разгромна победа срещу една година по-големите футболисти на Селта Брашов (Румъния) в третата си контрола от зимната подготовка, научи Moreto.net. Срещата се игра на Албена, а “моряците” откриха резултата още в първата минута.

    Путин, Тръмп и Ким Чен-ун като акули на карнавала в Португалия (Снимки)

    https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6711804

    Путин, Тръмп и Ким Чен-ун като акули на карнавала в Португалия (Снимки)Участниците в карнавала в португалския град Тореш Ведраш, известен с политическата сатира, представиха руския президент Владимир Путин, американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун като акули, предаде Ройтерс. Хиляди хора се включиха в честванията вчера, въпреки дъждовното време, и излязоха по улиците на града,

    "Робите" във ферма на Острова: Няма душове

    https://www.vesti.bg/bulgaria/robite-vyv-ferma-na-ostrova-niama-dushove-6079213

    По-голямата част от българите, които работят в подобни ферми, не се оплакват от самата работа, но са недоволни от битовите условия

    „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

    https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-02-12.html

    На 13 февруари 2018 г. (вторник), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. „Овча купел“,кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

    Петролът поскъпва в началото на новата седмица

    http://econ.bg/Новини/Петролът-поскъпва-в-началото-на-новата-седмица_l.a_i.757750_at.1.html

    Цените на петрола се повишиха след силния спад миналия петък, благодарение на възстановяването на фондовите пазари. Към 9 часа българско време...

    Фамилното име Велев лети в Космоса с колата на Илон Мъск

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6711106

    Фамилното име Велев лети в Космоса с колата на Илон МъскОрлин Велев-джуниър отказва стипендия за докторантура, за да работи за милиардера Българскoто фамилно име Велев се носи в Космоса с колата на милиардера Елън Мъск. 23-годишният Орлин Велев-джуниър е част от екипа на компанията “Спейс Екс”, която миналата седмица изстреля най-мощната съвременна ракета Falcon Heavy.

    Щатът Ню Йорк внесе съдебен иск срещу студиото на Уайнстийн

    http://dnes.dir.bg/news/sadeben-isk-harvi-uynstiyn-26874591

    Прокурорът на щата Ню Йорк Ерик Шнейдерман внесе съдебен иск срещу студиото, основано от продуцента Харви Уайнстийн и брат му Робърт.

    Ирак търси 100 милиарда долара за последиците от Ислямска държава

    http://clubz.bg/64105-irak_tyrsi_100_miliarda_dolara_za_posledicite_ot_islqmska_dyrjava

    Ирак иска да си осигури чуждестранни инвестиции на стойност 100 милиарда долара в транспорта, енергетиката и селското стопанство като част от плана за възстановяването на страната и съживяването на икономиката след три години война срещу Ислямска държава, съобщи Ройтерс, предаде БТА. 

    Правителствената Национална инвестиционна комисия публикува списък от 157 проекта, за които ще търси средства на Международната конференция за възстановяването на Ирак, която ще се състои от днес до 14 февруари в Кувейт. 

    Някои от проектите са за възстановяване на разрушени съоръжения като мосулското летище, други са напълно нови инвестиции, които да укрепят икономиката и да намалят зависимостта й от петрола, каза Мудхар Салех, съветник на премиера Хайдер ал Абади.

    Общата стойност е около 100 милиарда долара, уточни той пред Ройтерс. Шестнадесет проекта са на стойност от 500 милиона долара или повече, според списъка.

    Възстановяването на жилища, болници, училища, пътища, компании и телекомуникации е ключово, за да се осигури работа на младите хора, да се спре разселването и да се прекрати продължилото с десетилетия насилие. 
    САЩ няма да участват със средства на конференцията, но ще насърчат инвестициите от частния сектор и съюзниците си от Залива, посочиха американски и западни представители.
    Американски представител в Багдад уточни, че 100 американски компании ще участват в конференцията.

    Три железопътни проекта оглавяват списъка - 500-километровата линия от Багдад до Басра на стойност 13,7 милиарда долара, жп линия от Багдад до Мосул на стойност 8,65 милиарда долара и метро за 8 милиарда долара в столицата.

    Ирак се отвори за чуждестранни инвестиции през 2003 година след американската инвазия, свалила от власт Саддам Хюсеин, но голяма част от инвестираните милиарди отидоха за увеличаване на добива на петрол и газ.
    По думите на Салех вероятно ще бъде по-лесно да се привлекат инвестиции в петролната индустрия и селското стопанство, отколкото в другите сектори предвид големите петролни резерви на страната, наличната земя и водното богатство. 

    Пореден строеж в ”Младост” изведе квартала на бунт

    http://dnes.dir.bg/news/protest-stroezh-mladost-26874590

    Жителите на столичния квартал "Младост" 1 излязоха на протест срещу новострояща се сграда.

    Те ще се разправят с всеки, който обективно информира за Русия

    http://pogled.info/svetoven/te-shte-se-razpravyat-s-vseki-koito-obektivno-informira-za-rusiya.92472

    /Поглед.инфо/ В германските медии започват промени. Информационното доминиране на водещите медии, следващи линията на атлантизма и заразната русофобия, все повече нарушава изказванията на журналистите, които мислят безпристрастно и търсят истината. За това свидетелства и интервюто на известната в немската журналистика Габриеле Кроне-Шмалц, дълги години работеща в телекомпания АРД, в това число и в Русия. Интервюто е дадено на германското онлайн-издание „Страници за размисъл“. Сега Кроне-Шмалц е независим журналист, занимаващ се с обществено-политическа дейност, преподава журналистика.

    Израел внезапно атакува Сирия след навлизане на дрон

    http://pogled.info/svetoven/iztok/izrael-vnezapno-atakuva-siriya-sled-navlizane-na-dron.92473

    /Поглед.инфо/ Армията на Израел извърши два авионалета на територията на съседна Сирия. За повод послужи навлизането на безпилотен апарат, сметнат за ирански. Първоначално ударът е нанесен по център за управление на безпилотни летателни апарати, а след това по средствата на сирийската ПВО и редица „ирански цели“. В резултат Израел загуби бомбардировач Ф-16И. В сирийската армия твърдят, че са свалили няколко израелски самолета. Този инцидент ще навреди ли на мирното разрешаването на конфликта в Сирия?

    В Сирия започва деленето на бреговете на Ефрат

    http://pogled.info/svetoven/iztok/v-siriya-zapochva-deleneto-na-bregovete-na-efrat.92474

    /Поглед.инфо/ „Американците се опитват да направят така, че на тяхна територия да не се появят правителствени сили“, така експертите оценяват разрушението на издигнатия от руските военни мост в Североизточна Сирия. В какво се крие стратегическото значение на унищожения обект и действително ли вредата от загубата му е толкова голяма?

    Откриха втората "черна кутия" на падналия в Русия самолет

    http://www.cross.bg/kytiya-vtorata-intzidenta-1567618.html

    /КРОСС/ Откриха втората "черна кутия" на катастрофиралия руски самолет Ан-148 край Москва, съобщава РИА Новости, позовавайки се на оперативния щаб на мястото на инцидента. Отбелязва се, че втората кутия се намира в задоволително състояние. Самолетът на Саратовските авиолинии, изпълняващ полет от Москва до Орск, се разби 4 минути след излитането си вчера следобед. Всички 65 пътници и 6 души екипаж са загинали при инцидента.    

    Арестуваха 16, заподозрени за връзки с "Ислямска държава"

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6711801

    Арестуваха 16, заподозрени за връзки с
"Ислямска държава" 
Силите за сигурност в Турция задържаха 16 души по подозрения за връзки с терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи електронното издание на вестник "Хюриет", цитиран от ТАСС. Според изданието прокуратурата на Анкара е издала заповед за задържането на 23-ма заподозрени. Засега са арестувани 16 от тях, предава БТА.

    "Високорисково" посещение на Вучич в Хърватия

    https://www.actualno.com/balkani/visokoriskovo-poseshtenie-na-vuchich-v-hyrvatija-news_659271.html

    Завършена е подготовката за посещението на сръбския президент Александър Вучич, който пристига на първа официалн авизита в Хърватия по покана на президента Колинда Грабар-Китарович, отбелязва Dnevnik.hr. Освен с нея, в Загреб Вучич ще проведе срещи с премиера, членове на кабинета и с председателя на парламента. Предвидено е също участието му в икономически форум и посещение в община Гвозд, където живее население със сръбски корени. Посещението на Александър Вучич в Хърватия вече бе обявено за

    По-важното от миналата седмица

    https://www.investor.bg/analizi/91/a/po-vajnoto-ot-minalata-sedmica-255569/

    Ново IPO се задава на БФБ, европейските пазари записаха най-тежката си седмица за последните 2 години, Венецуела обезценява силно боливара

    Градът, в който хората са принудени да живеят в клетки

    https://www.vesti.bg/sviat/azia/gradyt-v-kojto-horata-sa-prinudeni-da-zhiveiat-v-kletki-6079210

    Цените на недвижимите имоти в Хонконг вече са толкова високи, че все повече хора, особено сред по-младите, просто не могат да си ги позволят

    Цветелин Кънчев предвиди: След 30 г. – 3 млн. роми в България!

    https://frognews.bg/novini/tsvetelin-kanchev-predvidi-sled-30--3-mln-romi-balgariia.html

    Не разсъждаваме какви са реалните проблеми на обществото. След 30 години България я чака демографски срив. Тогава в тази държава ще има минимум между 2 и 3 млн. цигани, от който по-голямата част - неграмотни. Това обяви лидерът на партия ”Евророма” Цветелин Кънчев .

    Заподозрян за тероризъм започна работа на лондонско летище

    http://www.moreto.net/novini.php?n=368877

    Престъпник, заподозрян за тероризъм, премина проверка и започна работа на лондонско летище. Заподозреният в тероризъм, насилие и грабеж Мохамед Абдулахи Мохамуд успя да премине проверката за сигурност и получи работа на лондонското летище „Хийтроу”, съобщи в.

    Сорос добави още 100 000 лири срещу "трагичната грешка Брекзит"

    http://www.mediapool.bg/soros-dobavi-oshte-100-000-liri-sreshtu-tragichnata-greshka-brekzit-news275413.html

    Унгарският милиардер Джордж Сорос предизвика критиците си, обещавайки да увеличи със 100 000 лири (113 000 евро) дарението си за активистката група "Най-доброто за Великобритания", за да подкрепи усилията за борба срещу Брекзит, съобщиха световните агенции.  Сорос не крие мнението си, че провеждането на референдум за излизане от ЕС е било "трагична грешка" и отново потвърди, че ще продължи да се бори срещу решението на Обединеното кралство да се разведе с Европа. В интервю за британското издание “Дейли Мейл“, Сорос каза, че обича Великобритания и "демокрацията" и изрази мнение, че Брекзит е "губещо предложение и за Великобритания, и за Европа". Фондация "Отворено общество" на Сорос е обещала да даде още толкова пари, колкото бъдат събрани чрез дарения от организацията "Най-доброто за Великобритания" след отправените срещу милиардера нападки, че я подкрепя. Британското издание "Телеграф" го обвини в таен заговор за спиране на Брекзит и в намеса във вътрешните работи на страната, пише в. "Гардиън". До момента в кампанията за събиране на дарения в полза на "Най-доброто за Великобритания" бяха събрани над 69 000 лири (78 000 евро). Сорос, който преди години бяга от комунистическа Унгария, през 1992 г. печели 1 милиард долара, залагайки срещу лирата на фондовите пазари, и предизвиква срив на курса на британската валута. Според него напускането на ЕС ще бъде трагична грешка, която ще доведе до отслабването на влиянието на Великобритания. Групата "Най-доброто за Великобритания" се бори за оставане на страната в ЕС и вече е организирала кампания в подкрепа на проевропейски настроени политици, отбелязва в. "Гардиън". "Бъдещето на Великобритания и ЕС не е решено", заяви в комюнике генералната директорка на "Най-доброто за Великобритания" Елоиз Тод, подчертавайки, че една демократична страна може да промени решението си.  

    Джордж Сорос дарява още пари против Брекзит

    http://dnes.dir.bg/news/es-velikobritania-soros-jorj-26874564

    Милиардерът Джордж Сорос предизвика критиците си, обещавайки да увеличи със 113 000 евро дарението си за активистката група "Най-доброто за Великобритания".

    Ако температурите са под нулата, НИКОГА не оставяйте тези неща в колата

    https://www.actualno.com/curious/ako-temperaturite-sa-pod-nulata-nikoga-ne-ostavjajte-tezi-neshta-v-kolata-news_658369.html

    Често оставяме някои неща в колата при ниски температури, мислейки, че няма проблем ... Ако държите тези неща в колата, най-добре е веднага да ги махнете: 1. Смартфон, лаптоп или таблет Вашите цифрови устройства не трябва да бъдат излагани на температури под нулата. Съдейки по производителите на смартфони, литиево-йонната батерия, която се намира в повечето от днешните телефони и лаптопи, може да бъде окончателно повредена, ако е на студено. 2. Лекарства Като се има предвид, че ниските тем

    "Пиц Глория" - един впечатляващ ресторант на върха на планината (СНИМКИ)

    https://www.actualno.com/travel/pic-glorija-edin-vpechatljavasht-restorant-na-vyrha-na-planinata-snimki-news_13570.html

    На това приказно място, предлагащо безброй кулинарни изкушения е снимана съществена част от сцените за един от филмите за Джеймс Бонд през далечната 1969г. Ресторант "Пиц Глория" е разположен буквално върху връх Шилторн в Бернезе Оберланд, Швейцария. Във филма легандарният агент прекарва много време на това място, което е някакъв изследователски център. Интересен факт е, че култовата продукция помага финансово да бъде завършен този уникален въртящ се ресторант. Естествено той не е ун

    Котарак e съавтор на научен труд за хелия

    https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6711794

    Котарак e съавтор на научен труд за хелия
Седемгодишният котарак Честър e съавтор на научен труд за изотопите на хелия заедно с проф. Джак Хедърингтън, съобщава Лайв сайънс. Ученият домашен любимец беше подписан под името F.D.C. Willard в научната разработка на професора за физиката на споменатите изотопи при ниски температури в сп."Физикъл ривю летърс" през 1975 година.

    Григор Димитров загуби още една позиция, вече е 5-ти в света

    https://www.24chasa.bg/sport/article/6711799

    Григор Димитров загуби още една позиция, вече е 5-ти в светаГригор Димитров падна с една позиция в световната ранглиста по тенис. Хасковлията, който заради травма на рамото отказа да защитава титлата си в София през миналата седмица, вече е пети в класацията на АТП с 4425 точки. Той беше изместен от четвъртото място от Александър Зверев (Германия) , който има 4450 точки.

    Чудновати любовни съвети: Как чесънът прави хората привлекателни

    //dariknews.bg/novini/liubopitno/chudnovati-liubovni-syveti-kak-chesynyt-pravi-horata-privlekatelni-2078064

    Яденето на чесън прави естествената миризма на човек по-привлекателна за потенциалния партньор, пише в. "Дейли мейл".

    Доктор Каролайн Алън от Института по неврология към университета в Нюкасъл дава някои чудновати съвети за това как всеки да намери любовта

    Зъболекари настояват държавата да заплаща спешните случаи

    //dariknews.bg/novini/bylgariia/zybolekari-nastoiavat-dyrzhavata-da-zaplashta-speshnite-sluchai-2078071

    Държавата да заплаща спешните случаи на стоматологичната помощ, както и лечението на деца и бременни жени. Затова настояват от Сдружението на българските зъболекари в писмо до здравния министър Кирил Ананиев.
     
    По данни на доброволната организация око

    Мъж издъхна на пистите в Пампорово

    //dariknews.bg/regioni/plovdiv/myzh-izdyhna-na-pistite-v-pamporovo-2078061

    49-годишен мъж от Пловдив е издъхнал минути след като му прилошало по време на каране на ски в Пампорово, съобщават от полицията в Смолян.
     

    Кметът на Хасково внесе сигнал до Окръжна прокуратура за Бюджет 2018

    http://www.cross.bg/byudzhet-kmetut-signala-1567617.html

    /КРОСС/ Кметът на Хасково Добри Беливанов внесе сигнал до Окръжна прокуратура и до Областния управител Станислав Дечев за Бюджет 2018.​ В сигнала до прокуратурата кметът твърди, че има нарушение на материалния закон, както и на административно производствените правила, приети с решение на Общинския съвет от 26 януари тази година. Говорителят на общината Дияна Иванова обяснява.Внасянето на сигнала не означава спиране на работата по Бюджет 2018, напротив, работи се по решенията на Общинския съвет. От администрацията на Беливанов определят като неверни твърденията на общински съветници, че кметът се опитал да промени размера на таксата за битови отпадъци и допълва.Такова предложение не е внасяно и съответно те не са гласували продължение за увеличението на такса смет, тоест, такса смет си остава същата.    

    Хванахме мароканец - член на Ислямска държава

    http://clubz.bg/64103-hvanahme_marokanec_chlen_na_islqmska_dyrjava

    На ГКПП-Капитан Андреево е задържан мароканец, издирван от родината си за извършване на терористична дейност и членство в терористична организация ИДИЛ. Н.З. е влизал от Турция с група сирийци и също се представял за сириец, става ясно от информация на БТА.

    Днес Окръжен съд-Хасково ще гледа мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо мароканския гражданин, член на Ислямска държава.

    "Съгласно предоставената от Интерпол информация, престъплението, за което е издирван Н. З., е "лоялно членство в терористична организация ИДИЛ, като е работил към принадлежащата в ИДИЛ служба "Механизация към Главна дирекция – Военни лагери" в гр. Ал - Маядин, област Дер - Алзор, Сирия, като в изпълнение на тази дейност Н. З. се е придвижвал в Сирия, носейки колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси", става ясно от изявлението на българския съд.

    Искането за задържане е отправено на основание Закона за европейската заповед за арест и Договор за екстрадиция между Република България и Кралство Мароко.

    Н. З. е задържан при влизането си в страната от Турция през ГКПП Капитан Андреево, уточни за БТА председателят на Окръжния съд Миглена Тянкова. Той е пътувал в една група със сирийски граждани и първоначално се е представил също за сириец, преди самоличността му да бъде изяснена, уточни магистратът.

    През 2015 г. първият подобен случай на същото ГКПП с Фриц Жоли Жоасен - с френски паспорт, но с корени от Хаити. Той бе заловен на границата с Турция, след което България го върна на Франция заради подозрения, че е замесен в кървавите атентати в Париж на 7 януари същата година. Оттогава това е повсеместна практика, като обикновено задържаните мълчат на делата у нас и дават доброволно съгласие, да бъдат екстрадирани.

    Федерацията по тенис обеща повече звезди на турнира в София през 2019 г.

    https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/12/3128019_federaciiata_po_tenis_obeshta_poveche_zvezdi_na/?ref=rss


    Президентът на Българската федерация по тенис (БФТ) Стефан Цветков обеща повече звезди в следващото издание на турнира в София. Той изрази увереност, че договорът за домакинство на надпревара от календара на АТП ще бъде удължен.<br /><br />Настоящото издание на турнира беше трето и последно според настоящия договор. Миналата седмица спортният министър Красен Кралев заяви, че финалните преговори за удължаване ще се проведат в края на март.<br /><br />"Получи се...

    Снежната покривка в планината в Габровско надхвърля 20 сантиметра

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6711792

    Снежната покривка в планината в Габровско надхвърля 20 сантиметраСнежната покривка в планината в Габровско надхвърля 20 сантиметра, а температурата е около минус 5 градуса. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността. Проходът Шипка се преминава при зимни условия, пътното платно е заснежено, почистено и опесъчено. Остава в сила наложената забрана за движение на тежкотоварни автомобили с обща маса над 12

    Младежко ДПС стартира кампания за защита на културното и езиково многообразие на ЕС

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6711791

    Младежко ДПС стартира кампания за защита на културното и езиково многообразие на ЕСМладежите ще се включат в инициативата, чиято цел е да събере един милион подписа до началото на месец април „Младежко ДПС стартира кампания в подкрепа на инициативата Minority Safepack, която цели да подобри защитата на правата на гражданите на ЕС, принадлежащи към различни етнически и езикови малцинства.

    Принц Хари и Меган Маркъл разкриха детайли за сватбата си

    https://offnews.bg//zvezdi/printc-hari-i-megan-markal-razkriha-detajli-za-svatbata-si-674686.html

    Принц Хари и годеницата му Меган Маркъл разкриха повече подробности около предстоящата си кралска сватба.

    Церемонията ще се състои на 19 май 2018 г. в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор.

    Венчавката ще започне в 12 наобед, a обредът ще извърши архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби. В 13 ч младоженците ще напуснат църквата в каляска, с която ще направят обиколка за поздравления и ще се върне в двореца. След това двойката ще даде прием за официални гости в Сейнт Джордж Хол, а бащата на младоженеца - принц Чарлз - по-късно ще е домакин на прием в чест на младоженците и техни близки и приятели.

    Проучване: Около 90% от турците подкрепят операция "Маслинова клонка"

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6711788

    Проучване: Около 90% от турците подкрепят операция "Маслинова клонка"Погребенията на войниците, загинали през последните дни при изпълнение на операция "Маслинова клонка", която Турция извършва в Сирия, е водеща тема на турските вестници днес. Над десет турски военнослужещи загинаха през двата почивни дни в района на сирийския град Африн. "Смели сърца", пише в заглавие днес в.

    Не връщат на мъж валидна винетка при бракуване на колата му (Видео)

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6711775

    Не връщат на мъж валидна винетка при  бракуване на колата му (Видео)Собственик на автомобил неочаквано „се сбогува” със законно закупена от него винетка. Причината е пропуск в Закона за пътищата, предаде NOVA.  Оказва се, че при бракуване на кола, стикерът за 100 лева от предното стъкло отива на вятъра заедно с колата.  Само 8 дни след като си купува винетката, Борислав Янков от Перник станал участник в тежка

    Германия ще разшири военната подкрепа за Ирак и ще търси "баланс" за Кюрдистан

    https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/12/3128040_germaniia_shte_razshiri_voennata_podkrepa_za_irak_i/?ref=rss


    Германия планира да разшири военната си подкрепа в Ирак, обхващайки цялата страна, заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА и БТА. В бъдеще, както и подкрепяйки кюрдите на север, германската армия ще увеличи поддръжката си за централното иракско правителство в борбата с групировката "Ислямска държава", каза Фон дер Лайен. <br /><br />Тя посети германски военни близо до Ербил - столицата на Иракски Кюрдистан. Край града са разположени...

    Изложба „Вечната България“ в Буенос Айрес

    http://www.eurochicago.com/2018/02/aires/

    Двадесет платна разказват чрез снимки за историята, археологията, природните забележителности, туризма, обичаите и всичко онова, което прави България неповторима. Три платна запознават публиката с приноса на България за света, а други седем са посветени на непреходни фрази на най-големия сред българите – Васил Левски. Представени са и много различни предмети от българската етнография – шевици българска бродерия, медни съдове, керамика от Троян и Бусинци, родопски китеници, манекени, облечени с носии от Пиринския край, и много други.

    Днес е крайният срок на втория етап от конкурс на летище Варна

    http://www.moreto.net/novini.php?n=368888

    От общо двадесетте участника, записали се за участие в изрисуването на една от страните на летището във Варна, журито селектира петте финалиста: Glow, 140 Ideas, Rocket01, Faunagraphic и Nasimo. С 28% от общо 3844 гласа чрез гласуването на интернет страницата на конкурса, RAGS печели наградата „Гласът на публиката“.

    Близо 4 млрд. лири изпрали престъпници чрез криптовалути

    http://www.transmedia.bg/2018/02/12/%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%be-4-%d0%bc%d0%bb%d1%80%d0%b4-%d0%bb%d0%b8%d1%80%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%8a%d0%bf%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d1%87/

    Между 3 и 4 млрд. британски лири са изпрали престъпни групи чрез криптовалути. Това съобщи пред BBC шефът на Европол Роб Уейнрайт.

    Според него това се случва, защото тези преводи не са свързани с банки и не се контролират от централната власт.

    Европол е установил, че 3-4% от 100 милиарда британски лири незаконни средства в Европа са изпрани чрез криптовалути. Схемата е да се купуват биткойни с престъпните пари, след което сумите се разбиват на малки части и се дават на хора, изпълняващи ролята на мулета на биткойни. Тези хора облръщат криптовалутата в редовна валута и връщат парите на престъпните организации.

    Българското участие в ПьонгЧанг днес

    https://www.actualno.com/society/bylgarskoto-uchastie-v-piongchang-dnes-news_659268.html

    Петима българи ще вземат участие днес (12 февруари) на Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг. Първо е преследването на 10 километра в биатлона при жените, като там нашата представителка е Емилия Йорданова. Веднага след това предстои и преследването при мъжете, като в него участие ще вземат Красимир Анев, Владимир Илиев и Антон Синапов. В колко часа стартират българите днес - четете в Sportlive.bg!

    С 11% ще е по-скъпа почивката на родното Черноморие това лято

    http://econ.bg/Новини/С-11-ще-е-по-скъпа-почивката-на-родното-Черноморие-това-лято_l.a_i.757748_at.1.html

    С около 11% по-скъпо ще струва почивката на родното Черноморие това лято. Изчисленията са на Института за анализи и оценки в туризма, цитирани от...

    Колонка на главния рекатор: България трябва да е на страната на истината

    https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6711390

    Колонка на главния рекатор: България трябва да е на страната на истината Не бива да сме безучастни в спора Атина - Скопие В спора на режима в Скопие с Атина за името Македония България трябва да има ясна, обмислена позиция и тя трябва да е подкрепа за Гърция. Защото титовско-коминтернската клика краде идентичност не само от Гърция, но и не по-малко от България и нашите основания да браним миналото си са не по-малки.

    Магия за пролет с Калорекс

    https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6705679

    Магия за пролет с КалорексИталианците изчислиха, че тази зима жителите им са качили средно 3 килограма по Коледните и Новогодишни празници, а след това до края на сезона обикновено ги удвояват. У нас няма статистика, но вероятно положението е същото. Колкото и да сме му отпуснали края, усещането за виждащия се вече край на зимата и приближаващата пролет ни събужда за нов

    Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиране

    https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6670498

    Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиранеИзвършва се ендопротезиране на тазобедрена и колянна става по Здравна каса с минимална кръвозагуба, по израелски метод, позволяващ бързо раздвижване. Дейности: • Ендопротезиране на тазобедрена и колянна става; • Ревизионно ендопротезиране; • Фрактури и травми Търсите ли елитна болница с високо европейско ниво,

    Сорос увеличи дарението си за групата, бореща се срещу Брекзит

    https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/12/3128039_soros_uvelichi_darenieto_si_za_grupata_boreshta_se/?ref=rss


    Унгарският милиардер Джордж Сорос обеща допълнителни 100 000 паунда (113 000 евро) на активистката група "Най-доброто за Великобритания", за да подкрепи усилията за борба срещу Брекзит, предаде "Гардиън".<br /><br />Миналата седмица "Ройтерс" писа, че Сорос е дарил средства на групата, която се опитва да предотврати излизането на Великобритания от ЕС. Групата съобщи, че Сорос й е дарил пари чрез свои фондации. Противниците на Брекзит твърдят, че...

    Външно: Няма пострадали български военни при обстрел на базата на летище Кандахар

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6711776

    Външно: Няма пострадали български военни при обстрел на базата на летище Кандахар
Базата на международните коалиционни сили на летище Кандахар, Афганистан, беше подложена на ракетен обстрел на 11 февруари 2018 г., в 21.45 часа местно време (19.15 часа българско време). Няма пострадали български военнослужещи. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните

    Невяна Владинова с контузия, пропуска контролно състезание

    https://offnews.bg//gimnastika/neviana-vladinova-s-kontuzia-propuska-kontrolno-sastezanie-674687.html

    Най-добрата българска гимнастичка Невяна Владинова е с контузия на глезена и няма да участва в официалното контролно на националния отбор по художествена гимнастика (ансамбъл и индивидуално), което ще се проведе на 13 февруари (вторник) от 17.00 часа в тренировъчната зала "Арена Армеец". Входът е свободен.

    Владинова е получила травмата на на лагера в Спортпалас (Варна), съобщават от БФХГ. Грацията имаше контузия на коляното през януари, от която се възстанови. В момента обаче тя лекува глезена си и ще почива докато от медицинския щаб на тима преценят, че може да започне да тренира.

    Всички фенове са поканени, за да видят новите съчетания на гимнастичките и да ги изпратят за първия голям турнир за годината - Гран При в Москва, който ще се проведе от 17 до 19 февруари.

    В руската столица България ще бъде представена от ансамбъл жени, а в индивидуалната надпревара от Боряна Калейн. В съпътстващия турнир при жените ще играе Ерика Зафирова.

    На 13 февруари за Москва заминават и двете девойки - Татяна Воложанина и Анна Келман, които спечелиха право да се борят за квота за Младежката олимпиада, която ще се проведе през месец октомври в Буенос Айрес ( Аржентина).

    Квалификацията стартира на 15-ти февруари.

    На контролното в "Арена Армеец" феновете ще могат да видят новите композиции на ансамбъл жени, както и на Катрин Тасева, Боряна Калейн, Ерика Зафирова, Петя Борисова, Галатея Герова, Йоанна Николова, Марина Иванова и Биляна Писова.

    През 2018 година България ще бъде в център на световната художествена гимнастика като домакин на шампионата на планетата през септември и преди това още в края на март на кръг от Световната купа.
    Има вероятност на контролното да присъства и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който да пожелае на добър час на националния отбор.

    СВЕТИ ВАЛЕНТИН ИЛИ КОЛКО СТРУВА ЛЮБОВТА

    http://www.klassa.bg/News/Read/article/284754_%D0%A1%D0%92%D0%95%D0%A2%D0%98+%D0%92%D0%90%D0%9B%D0%95%D0%9D%D0%A2%D0%98%D0%9D+%D0%98%D0%9B%D0%98+%D0%9A%D0%9E%D0%9B%D0%9A%D0%9E+%D0%A1%D0%A2%D0%A0%D0%A3%D0%92%D0%90+%D0%9B%D0%AE%D0%91%D0%9E%D0%92%D0%A2%D0%90

     Вече сме в месеца на любовта. 14 февруари ще дойде изведнъж и все  повече хора се суетят какво да подарят на своята половинка. Дали сантиментът или тежестта на парите да надделее?

    Типични подаръци за Свети Валентин са плюшени мечета, червени рози, вино и бонбони- като от романтичен филм.  Но розите трябва да са 100, плюшеното мече гигантско и само тези два жеста изхабяват половин заплата. Какво пък? Любовта не се измерва в пари, а в броя пъти, които  ти спират дъха…  Само, че сметките, които не можем да си платим (заради февруарските харчове) също рязко ни спират дъха!
    Прочетете целия текста на: Sofiapress.com

    Криси Тейгън гола и бременна (СНИМКА)

    https://www.vesti.bg/lyubopitno/krisi-tejgyn-gola-i-bremenna-snimka-6079211

    Красавицата, която очаква второто си дете, не за първи път публикува своя разголена снимка в Инстаграм

    Пре:Откриване на бъдещето на Европа – темата, която обединява бизнеса и политическите дискусиите по време на Европейската седмица на цифровизацията и иновациите

    https://www.actualno.com/business/preotkrivane-na-bydeshteto-na-evropa-temata-kojato-obedinjava-biznesa-i-politicheskite-diskusiite-po-vreme-na-evropejskata-sedmica-na-cifrovizacijata-i-inovaciite-news_659266.html

    Европейската седмица на цифровите технологии и иновациите, организирана от българското председателство на Съвета на Европейския съюз, ще обедини Европейската цифрова асамблея, организирана от Европейската комисия, и Webit.festival Europe под темата "re:Inventing the Future of Europe" - пре:Откриване на бъдещето на Европа. Тази година Webit.Festival e водещо събитие в календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, с над 15 паралелни тематични конференции и с

    Китайските полицаи разпознават престъпниците със смарт очила

    http://clubz.bg/64102-kitajskite_policai_razpoznavat_prestypnicite_sys_smart_ochila

    Китайските полицаи започват да разпознават престъпниците на улицата с помощта на нови смарт очила, съобщи The Verge.

    Разработката на LLVision Technology е част от проекта за национална система за мониторинг в Китай, като тестването им започва в град Джънджоу.

    В момента полицаите ги носят на места с голям човекопоток - жп станциите. Разпознати и заловени са вече няколко заподозрени, както и десетки с фалшиви документи. Очилата имат достъп до база данни с около 10 000 заподозрени (която расте), както и система с изкуствен интелект, която разпознава лицето за десета от секундата. Те струват скромните 635 долара, но дори и да можехте да си ги купите, без достъп до данните биха били безполезни.

    Основната критика срещу този тип технология е, че тя позволява на държавата да следи не само престъпниците, а и всеки един човек, до която очилата биха имали достъп.

    Очилата са разработени от компанията LLVision Technology в рамките на проекта за национална система за мониторинг и разпознаване на хора по лицата им, която позволява откриване на практически всеки човек. Очилата на полицаите ще достигат и там, където обичайните градски камери не виждат. Не е ясно въобще дали базата данни е защитена и дали има някакви ограничения, поставени на очилата.

    Сорос залага 100 хил. паунда в кампания за спиране на Брекзит

    https://offnews.bg//evropa/soros-zalaga-100-hil-paunda-v-kampania-za-spirane-na-brekzit-674685.html

    Милиардерът финансист Джордж Сорос залага още 100 000 паунда в неговата анти-Брекзит кампания.

    Сорос и фондацията му "Отворено общество" ще обявят днес, че даряват сумата за "Най-доброто за Великобритания" като част от плана за ускоряване на акцията му за спиране на действията за излизане на страната от Европейския съюз, пише британският в. "Телеграф".

    От "Най-доброто за Великобритания" призоваха хората да помогнат групата да създаде фонд за борба срещу Брекзит.

    До момента повече от 2000 души са дарили, а сумата надхвърля 70 хил. паунда, пише изпълнителният директор на "Най-доброто за Великобритания" Елоис Тод в Туитър.

    Учени откриха езеро под море

    http://www.moreto.net/novini.php?n=368868

    Американски учени са открили езеро на дъното на Мексиканския залив, но ако някой влезе в него, ще пострада ужасно, съобщи Сайънс алърт. Водата в "езерото в морето" е около пет пъти по-солена от околната. Тя съдържа и отровни концентрации на метан и водороден сулфид.

    Първанов: Името на Македония да се съгласува и с нас

    http://www.transmedia.bg/2018/02/12/%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d0%b3%d0%bb/

    Името на Република Македония трябва да се съгласува и с нас. Не може всяко договаряне за името на Македония да бъде за наша сметка. Това заяви Георги Първанов, президент на България (2002-2012) в ефира на bTV.

    Според него се водят разговори за няколко варианта, които „бият по българската позиция“. „Представете си варианти – Горна Македония, Северна Македония, – това е договаряне в полза на Гърция, не на България“, посочи Първанов.

    Той каза още, че деблокирането на преговорите между Атина и Скопие е по-скоро под западен натиск, но в това няма нищо лошо.

    Първанов: Договарянето за името на Македония не трябва да е за наша сметка

    https://www.actualno.com/politics/pyrvanov-dogovarjaneto-za-imeto-na-makedonija-ne-trjabva-da-e-za-nasha-smetka-news_659280.html

    Договарянето за името на Македония не трябва да е за сметка на България. Това каза Георги Първанов, президентът на България в периода 2002 г.-2012 г., в интервю за bTV. Според него фактът, че се деблокира диалогът между Гърция и Македония в спора за името, е положителен. "Притеснява ме, че започват да се водят разговори в посока към няколко варианта, някои от които бият по българската позиция", призна той. "Да, ние сме признали Македония с нейното конституционно име, първи при т

    Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

    Бързи връзки


    Търсене


    Архив

    RSS Абонамент

    Новини от Грамофон

    "Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

     

    •  

    Ново: Публикуване