Япония е дала убежище само на 0.1% от поискалите закрила през 2017

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/13/3129241_iaponiia_e_dala_ubejishte_samo_na_01_ot_poiskalite/?ref=rss


Броят на хората, поискали убежище в Япония през 2017 г., се е увеличил с 80% до рекордните 19 628 души, но властите са одобрили едва 20, предаде агенция "Ройтерс".<br /><br />Имиграцията е полемична тема в Япония, чиито жители се гордеят с културната и етническата си хомогенност, въпреки че населението застарява и работната сила намалява. Макар да е основен дарител на международни хуманитарни организации, Япония отказва да смекчи политиката си за предоставяне на убежище...

Караянчева: Основна цел е да превърнем България в 4-сезонна дестинация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6715189

Караянчева: Основна цел е да превърнем България в 4-сезонна дестинацияПредседателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили. Гостът е в България за участие в срещата на министрите на туризма на държавите-членки на Европейския съюз в София, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Бизнесмен бе осъден да плати 4,5 млн.лв. за укриване на данъци

https://frognews.bg/novini/biznesmen-osaden-plati-4-5-mln-ukrivane-danatsi.html

Варненският окръжен съд осъди собственик на фирма за укриване на данъци в особено големи размери.

СЕМ: Кошлуков наруши добрите нрави

http://dnes.dir.bg/news/emil-koshlukov-26881228

Програмният директор на БНТ 1 Емил Кошлуков е нарушил добрите нрави, като е показал неприличен жест в ефир, е позицията на СЕМ.

Черно море се готви за домакинството с Берое

http://www.moreto.net/novini.php?n=368955

Черно море се готви от вчера за домакинския си мач с Берое в събота - 17 февруари, научи Moreto.net. Моряците ще тренират веднъж на ден, като днес и четвъртък заниманиията са сутрин, а в останалите два дни следобед. На облекчен режим продължава да се готви Дани Кики, който се очаква да е на линия за двубоя със “заралии”.

Инджев: В Русия се надига гняв заради загиналите в Сирия

https://www.actualno.com/asia/indjev-v-rusija-se-nadiga-gnjav-zaradi-zaginalite-v-sirija-news_659649.html

В руския интернет ври и кипи, революционна обстановка, но с много голям гняв. Според сведенията на руската опозиция, никой не знае точния брой, говори се с гласа на един участник в боевете, при които се твърди, че американските военновъздушни сили са нанесли удари по руски наемници. С руски глас се твърди, че към тази дата на разговора – 9 февруари, са загинали 217 души. Това каза анализаторът Иво Инджев пред bTV. В коментар на твърденията за съществуването на руски частни отряди с им

УЕФА прати топрефер в Разград за мача "Лудогорец" - "Милан"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6715178

УЕФА прати топрефер в Разград за мача "Лудогорец" - "Милан" УЕФА прати назначение на рефер с много силидна визитка за първия 1/16-финал от Лига Европа между “Лудогорец” и “Милан”. Сблъсъкът между доминатора в българския футбол и италианския гранд на 15 февруари от 20 ч в Разград ще бъде ръководен от сърбина Милорад Мажич. Той се е разпореждал в два финални мача от много високо ниво.

Шест разказа на Георги Господинов оживяват на екран на "София филм фест"

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/02/13/3129225_shest_razkaza_na_georgi_gospodinov_ojiviavat_na_ekran/?ref=rss


Шест разказа на Георги Господинов идват на екран, заснети от шестима български режисьори - Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надя Косева, Кристина Грозева, Владимир Люцканов и Теодор Ушев. Филмът-омнибус "8'19" ще направи световната си премиера на "София филм фест" (7-16 март) заедно с още 22 български пълнометражни филма, съобщиха организаторите.<br /><br />Рекорден брой пълнометражни игрални филми - 25 - са създадени през изминалата година, посочват от...

Холандският външен министър подаде оставка след като излъга за среща с Путин

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/13/3129236_holandskiiat_vunshen_ministur_podade_ostavka_sled_kato/?ref=rss


Холандският външен министър Халбе Зейлстра подаде оставка, съобщи агенция "Ройтерс".<br /><br />Това стана ден след като той призна, че е излъгал, че лично е чул руският лидер Владимир Путин да говори през 2006 г., че имал планове да създаде "Велика Русия". Истината била, че е чул това от друг човек. <br /><br />По време на дебати в парламента днес Зейлстра каза, че авторитетът му толкова е бил накърнен от този случай, че той повече не може да остане...

Децата в София имат нужда от качествено образование и СО е длъжна да го осигури!

http://pogled.info/bulgarski/detsata-v-sofiya-imat-nuzhda-ot-kachestveno-obrazovanie-i-so-e-dlazhna-da-go-osiguri.92494

/Поглед.инфо/ Децата в София имат нужда от качествено образование във всяко училище на територията на града и Столична община е длъжна да го осигури. Това заяви председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов по време на обсъждането на новите Наредби за прием на деца в общинските детски градини и в първи клас в общинските училища. Калоян Паргов, който е заместник-председател на Комисията и експертът по образование към групата на БСП в СОС Александър Грозданов се включиха в обсъждането с конструктивни предложения, част от които бяха приети от управляващите в Столична община.

Целта на президента на САЩ: Да сложи край на руската тематика и да не допусне изостряне на отношенията с Кремъл

http://pogled.info/svetoven/tselta-na-prezidenta-na-sasht-da-slozhi-krai-na-ruskata-tematika-i-da-ne-dopusne-izostryane-na-otnosheniyata-s-kremal.92495

/Поглед.инфо/ Михаил Жванецки има известна миниатюра „Дурочка“ (Глупачка), написана от него за Аркадий Райкин. В тази сцена Аркадий Исаакович, изпълняващ ролята на директор на завод, получава задачата да изготви помпи, които се нетърпение чакат в друг град, но при това така и не предоставили необходимото оборудване.

Тайната на милионите на Хилари Клинтън. ФБР възобнови разследването. Цифри и факти

http://pogled.info/svetoven/tainata-na-milionite-na-hilari-klintan-fbr-vazobnovi-razsledvaneto-tsifri-i-fakti.92496

/Поглед.инфо/ И така, според съобщенията на информационните агенции: „Министерството на правосъдието на САЩ откри ново разследване по отношение на Хилари Клинтън и фондацията на нейното семейство. За това съобщават източници на изданието The Hill. Според неговите данни ФБР вече провежда разпити по делото. Следователите се интересуват, дали Хилари Клинтън, заемайки поста държавен секретар на САЩ, не е обещавала политически и прочее изгоди за спонсорите на своята кампания. Представителите на бившия държавен секретар и на нейната фондация засега не коментират съобщенията за началото на разследването“.

Русия става лидер, задминавайки Китай

http://pogled.info/svetoven/rusiya-stava-lider-zadminavaiki-kitai.92497

/Поглед.инфо/ Голямата американска банка  Bank of America Merrill Lynch обнародва рейтинга на най-надеждните и привлекателни за инвеститори развиващи се пазари. Русия зае първо място, задминавайки дори и Китай.

Меркел се предаде на неудачниците начело с новата „панцерфрау“

http://pogled.info/svetoven/evropa/merkel-se-predade-na-neudachnitsite-nachelo-s-novata-pantserfrau.92498

/Поглед.инфо/ Удивителното във всички отношения формиране на правителството на Германия продължава вече пет дълги месеца и може би вече се забелязва решение, макар и не окончателно.

Валентин Вацев: Голямата партия е като голямата ц...ца – радва окото, но пречи да тичаш бързо

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/valentin-vatsev-golyamata-partiya-e-kato-golyamata-ts-tsa-radva-okoto-no-prechi-da-tichash-barzo.92499

/ПогледТВ/ Разговор с геополитическия наблюдател Валентин Вацев за това, което наричаме „преход“ у нас. Какъв беше неговият замисъл? Кои бяха неговите осъществители? Какво разчитаха да постигнат те? Защо смята, че това е преврат? Какво се случи след него? Знаеха ли какво искат да постигнат превратаджиите? Как стана така, че БКП спечели първите избори след промяната? Защо днес няма държавност в България? /ВИДЕО/

Израелец оцеля след изстрел с харпун за акули в лицето

https://www.24chasa.bg/novini/article/6715160

Израелец оцеля след изстрел с харпун за акули в лицетоИзраелец оцеля от изстрел с харпун за акули в лицето, като обстоятелствата от инцидента още не са изяснени, съобщи АФП. Персоналът от болница Кармел в Хайфа доста се изненадал, когато видял да пристига мъж с буза, пронизана към устата и челюстта от 60-сантиметрова метална стрела, предава БТА.  "Беше като в уестърните от детството ми" - разказа д-р

Протест пред парламента за земеделските земи

https://frognews.bg/novini/protest-pred-parlamenta-zemedelskite-zemi.html

Недоволни се събраха пред сградата на парламента с настояване да се отменят законодателните промени, с които се позволява строителство в земеделските земи с променено предназначение, съобщи БНР.

Tui компенсира зимните загуби с продажба на хотели

https://www.investor.bg/zoom/355/a/tui-kompensira-zimnite-zagubi-s-prodajba-na-hoteli-255729/

Фалитът през декември на туристическата авиокомпания Niki се отрази негативно на резултатите на туроператора

Холандският външен министър подаде оставка заради лъжа за среща с Путин

https://offnews.bg//sviat/holandskiat-vanshen-ministar-podade-ostavka-zaradi-lazha-za-sreshta-s-674804.html

Холандският външен министър Халбе Зейлстра подаде оставка.

Решението му идва ден след като призна, че е излъгал, че лично е чул руският президент Владимир Путин да говори през 2006 г., че има планове да създаде "Велика Русия". 

По време на дебати в парламента днес Зейлстра каза, че авторитетът му толкова е бил накърнен от този случай, че той повече не може да остане на поста.

Зейлстра определи случилото се като "най-голямата грешка" в кариерата му.

Холандският външен министър заради лъжа за среща с Путин

https://offnews.bg//sviat/holandskiat-vanshen-ministar-zaradi-lazha-za-sreshta-s-putin-674804.html

Холандският външен министър Халбе Зейлстра подаде оставка.

Решението му идва ден след като призна, че е излъгал, че лично е чул руският президент Владимир Путин да говори през 2006 г., че има планове да създаде "Велика Русия". 

По време на дебати в парламента днес Зейлстра каза, че авторитетът му толкова е бил накърнен от този случай, че той повече не може да остане на поста.

Зейлстра определи случилото се като "най-голямата грешка" в кариерата му.

БСП към премиера: Ще реабилитирате ли фашизма?

https://frognews.bg/politika/bsp-kam-premiera-shte-reabilitirate-fashizma.html

БСП разпространи до медиите обръщение към премиера Бойко Борисов по повод планираното провеждане на спорния Луковмарш в София през уикенда.

БСП към премиера: Ще реабилитирате ли фашизма?

https://frognews.bg/novini/bsp-kam-premiera-shte-reabilitirate-fashizma.html

БСП разпространи до медиите обръщение към премиера Бойко Борисов по повод планираното провеждане на спорния Луковмарш в София през уикенда, съобщи дир.бг..

Протест пред парламента срещу строителството в земеделски земи

http://www.cross.bg/zakona-zemi-zemedelskite-1567768.html

/КРОСС/ Протестиращи пред сградата на Народното събрание настояха да се отменят законодателните промени, с които се позволява строителство в земеделските земи с променено предназначение. Президентът Румен Радев наложи вето на 2 февруари върху промените в Закона за посевния и посадъчния материал заради измененията в Закона за опазване на земеделските земи. Протестиращите настояха депутатите да се съобразят с мотивите на президента. "Заради облекчената процедура, по която се предвижда да се връща това предназначение на земите. То се връща и без срок", изтъкна една от протестиращите. Друг мотив за днешния протест е свързан с внесените в петък миналата седмица промени в Закона за горите. Според предложените изменения ще отпадне изискването да се сменя предназначението на земята, върху която ще се реконструират, разширяват или строят нови ски лифтове, влекове и писти. Политологът Евгений Дайнов също се включи в протеста. "Засега съм тука, за "зелените" протести, защото тези хора не се укротиха. Непрекъснато искат или да нарушават закони, или да променят закони", подчерта той.    

Дават до 200 лв. на учителите за квартира

https://www.24chasa.bg/novini/article/6715122

Дават до 200 лв. на учителите за квартираПада ограничението да преподаваш в малко селище, за да вземаш пари за наем и транспорт Учителите ще получават до 200 лв. за квартира, ако те или член от семейството им нямат собствено жилище в същото населено място. Това предвижда проект за промени в наредбата за условията и реда за възстановяване на транспортните разходи или на разходите за

Човешка грешка може да е причина за самолетната катастрофа в Русия

http://www.mediapool.bg/choveshka-greshka-mozhe-da-e-prichina-za-samoletnata-katastrofa-v-rusiya-news275513.html

Човешка грешка може да е виновна за катастрофата на руския самолет, която уби 71 човека, заявиха във вторник руските разследващи, след като установили, че пилотите не са включили отоплението на измервателните уреди преди излитането, което довело до погрешни данни за скоростта, предаде Асошиейтед прес.   Причина за катастрофата на пътническия самолет Ан-148 на Саратовските авиолинии може да са станали неверни данни за въздушната скорост на полета поради обледеняване на датчиците, предаде ТАСС. До този предварителен извод стигнали специалистите от Междудържавния авиационен комитет въз основа на предварителен анализ на информацията от бордовия самописец за параметрите на полета. Въпреки механичните повреди в резултат от катастрофата специалистите са успели да извлекат от черната кутия данни за 16 полета на машината, в това число този, завършил с катастрофата. Във всички останали освен него отоплението е било включвано преди излитането.   Самолетът се блъснал в земята шест минути след излитането. На височина около 130-150 метра екипажът включил автопилота. Извънредната ситуация на борда започнала да се развива около 2 минути и 30 секунди след излитането на височина около 1300 метра и приборна скорост 465-470 км. В този момент черната кутия е фиксирала разминаване между показанията на индикаторите за скоростта. След 30 секунди разликата в показанията на датчиците достигнала примерно 30 км/ч, а на височина около 2000 м разликата станала още по-голяма, след което екипажът изключил автопилота и целият останал полет преминал на ръчен режим.   Показанията на индикаторите за скоростта силно се различавали - единият показвал 0 км/ч, другият - 540-560 км/ч. След това показанията на втория започнали интензивно да спадат - до 200 км/ч и по-малко, самолетът бил приведен в интензивно снижение (пикиране) под ъгъл 30-35 градуса. Преди удара в земята показанията за скоростта на единия от индикаторите продължавали да бъдат нулеви, а вторият показвал скорост 800 км/ч. 4-5 секунди преди сблъсъка се появил крен надясно, който достигнал 25 градуса.   Говорителката на Следствения комитет на Русия Светлана Петренко заяви, че след получаването на предварителния доклад на МАК за разшифрованите данни от бордовия самописец за параметрите на полета ще бъде проверена и тази версия за възможните причини наред с другите в рамките на криминалното разследване.   Продължава работата по разшифроването на данните от звуковия самописец.

Ангелкова: Сърбия е сред водещите страни за входящ туризъм у нас

https://www.actualno.com/business/angelkova-syrbija-e-sred-vodeshtite-strani-za-vhodjasht-turizym-u-nas-news_659647.html

Сръбските туристи са сред най-често посещаващите България чужденци. Броят им през миналата година е нараснал с над 5% спрямо 2016 г. и достига повече от 394 хил. Така Сърбия се нарежда на 7-о място сред водещите страни за входящ туризъм у нас. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред Рената Пинджо, зам.-министър на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия. Разговорът се състоя в рамките на срещата на министрите на туризма на страните членки на ЕС &b

Тервел Пулев се бие в САЩ навръх 3 март

http://www.cross.bg/tervel-pylev-chikago-1567767.html

/КРОСС/ Трети март - една от най-знаковите дати в цялата история на България. Навръх Освобождението от турско робство, Тервел Пулев - един от най-големите патриоти сред родните спортисти, избра да се качи отново на ринга, предава бТВ. По-малкият от двамата братя от боксовия клан Пулеви реши да отбележи подобаващо националния празник като проведе точно на него осмата си битка при професионалистите. Тервел избра и един от най-българските градове в САЩ - Чикаго. Все още името на съперника му за двубоя отвъд океана се уточнява, на този етап е сигурно, че той ще бъде американец. След срещата в Чикаго, бронзовият медалист в полутежка категория от олимпийските игри в Лондон 2012 ще се прибере обратно в Европа, като ще има на разположение месец, за да се подготви за нов сблъсък - този път във Виена на 7 април. В австрийската столица негов противник ще бъде представител на домакините. На 23 декември в Берлин Тервел Пулев нокаутира Артьом Чарнякевич (Беларус). Това бе шестата му поредна победа от дебюта му при професионалистите на 3 декември 2016 г. в "Арена Армеец" срещу хърватина Томислав Рудан.    

Юнкер "дърпа" България към еврозоната заради своя дневен ред

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/13/3129227_junker_durpa_bulgariia_kum_evrozonata_zaradi_svoia/?ref=rss


"Евро за България?", пита авторитетният германски всекидневник ФАЦ в нова критична публикация по темата. Авторът ѝ Вернер Муслер вижда паралели с присъединяването преди време на Гърция към еврозоната. Ето аргументите му.<br /><br />Още в подзаглавието на статията се уточнява, че присъединяването на Гърция към еврото е било грешка. Един от важните изводи на Муслер гласи: Юнкер дърпа България към еврозоната не заради самата нея (тук може да се използва хубавата българска...

Забраняват на руските военни да използват социални мрежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=369009

На военнослужещите в Русия ще им бъде забранено да използват социални мрежи като "Фейсбук", "ВКонтакте", "Съученици" и други подобни ресурси. Това пише руският в. "Известия", позовавайки се на руското военно министерство.

Оборот за 100 хил. лв. с ETF-и при старта на 4-те нови

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/oborot-za-100-hil-lv-s-etf-i-pri-starta-na-4-te-novi-255726/

Те са за Хърватска, Словения, Словакия и Унгария, а SOFIX отчете минимален ръст с 0,19% до 698,05 пункта

Джеймс Хетфийлд от "Металика" ще се снима във филм за серийния убиец Тед Бънди

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6715135

Джеймс Хетфийлд от "Металика" ще се снима във филм за серийния убиец Тед БъндиФронтменът на американската хеви метъл група "Металика" Джеймс Хетфийлд е най-новото попълнение в актьорския състав на биографичен филм за серийния убиец Тед Бънди, съобщи Контактмюзик. В първата му драматична роля почитателите на 54-годишния Хетфийлд ще го видят като патрулиращия полицай Боб Хейуърд, който през 1975 г.

БАН се обяви против преподаването на хомеопатия

http://dnes.dir.bg/news/homeopatia-ban-26881154

Българската академия на науките поиска да се забрани преподаването на хомеопатия в медицинските университети у нас.

Дикме: Обединение на ДПС, ДОСТ и НПСД - само след оттеглянето на Доган

https://www.actualno.com/politics/dikme-obedinenie-na-dps-dost-i-npsd-samo-sled-ottegljaneto-na-dogan-news_659646.html

Технически е възможно обединение на ДПС, ДОСТ и НПСД, но политически това е невъзможно. Така бившият член на ДПС Мехмед Дикме коментира призива за обединение, отправен от най-голямата изселническа организация „Балгьоч“. По думите му обединение може да се случи само след политическото оттегляне на Ахмед Доган. „Само тогава може да има нова ситуация и другите партии могат да се обединят. Към настоящия момент не виждам как, при тези идеологически различия, дори да се

Румен Радев се срещна с арменския премиер Карапетян (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6715126

Румен Радев се срещна с арменския премиер Карапетян (Видео, снимки)Фармацията, информационните и комуникационни технологии, земеделието и производството на храни и вина, енергетиката и специализираната продукция са областите, в които България и Армения могат да постигнат бързи резултати за увеличаване на обема на двустранната търговия и взаимните инвестиции. Това беше подчертано на среща на държавния глава Румен

Мартин Шулц подаде оставка

http://clubz.bg/64191-martin_shulc_podade_ostavka

Лидерът на Социалдемократите в Германия Мартин Шулц подаде оставка като председател на партията, съобщи "Дойче Веле".

В сряда стана ясен проектът за ново правителство начело с настоящата канцлерка Ангела Маркел. Бившата заместник-министърка на труда и социалната политика Андреа Нахлес е номиниана за мястото на бишия партиен лидер, обяви самият той.

Шулц щеше да заема поста външен министър, но след това се отказа заради натиск от страна на собствената си партия. Още миналата седмица се носеха слухове, че лидерът на ГСДП може да напусне поста си, за да стане външен министър, но след като той се отказа от поста, анализатори смятаха, че той може да продължи да води Социалдемократите.

Културната инфраструктура и туризма и свързаност между регионите по Дунав - приоритет за България като председател на Дунавската стратегия

http://www.cross.bg/strategiyata-nikolova-strategiya-1567766.html

/КРОСС/ Зам.-министър Николова представи приоритетите на механизма на заседание на координаторите по него Като държава председател на Стратегията на ЕС за Дунавския регион ни предстои да фокусираме нашите усилия върху подобряването на координацията и взаимодействието между различните заинтересовани страни в механизма и да допринесем с пряк фокус върху една от темите, която е с основен приоритет - развитието на културата и туризма и приносът на инвестициите в тях за общия икономически растеж на ниво ЕС и в частност на ниво държави, които са включени в стратегията. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и национален координатор на стратегията Деница Николова на заседание на Националната група за координация по механизма за изпълнение на стратегията във формат заместник-министри. 2018 г. е Европейска година на културата и затова темата за приноса на културата и туризма към икономическия растеж е подходяща за дебатиране в контекста на бъдещето на кохезионната политика след 2020 г., каза още Николова и допълни, че със заложените дейности за изпълнение през тази година темата ще бъде една от ключовите за макрорегионалната стратегия. Икономическият растеж, за който допринасят инвестициите в културната инфраструктура и туризмът, ще бъде тема и на годишния форум на стратегията, който ще се проведе на 18 и 19 октомври т.г. в София

Европол: Престъпният свят е легализирал около 5 млрд. долара през криптовалути

http://www.mediapool.bg/evropol-prestapniyat-svyat-e-legaliziral-okolo-5-mlrd-dolara-prez-kriptovaluti-news275512.html

Между 4.1 и 5.5 млрд. долара е легализирал престъпният свят в Европа през криптовалути, обяви във вторник шефът на Европол Роб Уейнрайт пред Би Би Си. По данни на европейската полицейска организация 3-4% от всички незаконни обороти на Стария континент са преминали през различни дигитални валути, като през последните месеци този дял расте бързо. Уейнрайт разкри още, че се наблюдава трайна тенденция приходите от продажба на наркотици да се конвертират в биткойни. Затова той призова криптоиндустрията да съдейства на властите в борбата с престъпността. Един от основните проблеми на европейските служби при сделките с криптовалути е, че те остават анонимни и дори трансферите да бъдат уличени като престъпни, няма начин да бъдат замразени и конфискувани, посочва шефът на Европол. Друг сериозен проблем е възможността парите с криминален произход да се разпръснат в множество такива дигитални портфейли, като се използват десетки и дори стотици различни криптовалути. След това ключовете за достъп до тези портфейли се предоставят на подставени лица, които ги обръщат в реални пари. "В такива случаи е много трудно за полицията да установи кой точно осребрява сумите", обобщи Роб Уейнрайт.

БСП: Народният съд е "необходимо и неизбежно правосъдие"

http://www.mediapool.bg/bsp-narodniyat-sad-e-neobhodimo-i-neizbezhno-pravosadie-news275511.html

Българската социалистическа партия обяви, че Народният съд от 1945 година е "необходимо и неизбежно военновременно правосъдие". Това става ясно от декларация на Изпълнителното бюро на БСП до премиера Бойко Борисов по повод провеждането на т.нар. "Луковмарш" в събота. Луковмарш ще се проведе тази събота в София. Шествието се организира от националистите от БНС. Първоначално Столична община забрани провеждането му, но в последствие съдът отмени забраната. Според БСП решенията на Ньойския договор от 1919 г. имат своите основания. Този договор е наложен на България от победителите в Първата световна война, като според него тя губи излаз на Бяло море и цяла Добруджа. Социалистите оправдават Народния съд с решение на Великите сили. „Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили – САЩ, Великобритания и СССР, в България, както и във всички страни, подлъгали се да станат сателити на Хитлер, се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер. Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Правят се, че не разбират и не помнят, че през войната България бе победена и Мирният договор я наказва именно като страна-съюзник на Хитлер“, пишат от Позитано 20. От БСП казват на Борисов, че той има има два възможни избора - или да реабилитира фашизма, или да се изправи срещу него. От БСП припомнят, че с Парижкия мирен договор от 1947 г., с който приключва Втората световна война, България се ангажира да разтури всички организации от фашистки тип и да не позволява занапред съществуването на подобни организации. Ето и пълния текст на декларацията: ОБРЪЩЕНИЕ на ИБ на НС на БСП към Министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов по повод планираното провеждане на "Луковмарш" Господин Министър-председател, Повод за този наш апел е предстоящата, станала вече редовна февруарска политическа провокация, наричана от организаторите ѝ Луковмарш. Още през август 1941 г. в Атлантическата харта правителствата на Великобритания и САЩ заявяват, че "след окончателното унищожаване на нацистката тирания страните се надяват да се установи мир". Хартата е в основата на Декларацията на Обединените нации, подписана на 1 януари 1942 г. от представителите на 26 страни, воюващи срещу Тристранния пакт, както и на подписаната по-късно Харта на Обединените нации. Очевидно, манифестиращите през последните петнадесет години в София с портретите на генерал Христо Луков не мислят, че фашизмът е бил тирания. Ако някой не познава действителната история на БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ЛЕГИОНИ (БНЛ), може да се подведе и да привиди в БНЛ организация на честни и ентусиазирани патриоти. Ние, социалистите, и днес сме убедени, че решенията, които налага Ньойският договор на България, са неприемливи и имат катастрофални последици за Отечеството ни. Но те не са случайни и имат своите основания. Народът ни ги е нарекъл Втора национална катастрофа. БНЛ стават една от организациите в България, които открито застават на позициите на расизма, ксенофобията и антисемитизма. БНЛ е организация, изградена върху идеите за омразата и насилието. Това е фашистка организация – най-мощната сред дузината подобни, които са възниквали в България след Първата световна война. През 1947 г. в Париж Обединените народи от Антихитлеристката коалиция сключват мирен договор с България. В неговия член 4 България се ангажира да вземе мерки за разтурянето на организациите от фашистки тип и се задължава да не допуска занапред съществуването на подобни организации. БСП многократно, на практика всяка от последните петнадесетина години, е изразявала протест срещу провеждането на Луковмарш. Ако някой днешен младеж няма ясни представи за най-новата ни история, то настоящото поведение на българското правителство, което се опитва да се скрие зад гърба на софийския кмет, г-жа Йорданка Фандъкова, е недопустимо. Проблемът за проявата Луковмарш е на правителството на България. Господин Премиер, давате ли си сметка, че това се случва по време на Вашето управление? Никакви официозни посещения, например на паметни места на почит към жертвите на Холокоста, не могат да затъмнят факта, че по време на Вашето управление български крайно десни радикали изразяват почит към един откровен фашист. Наскоро идейни съмишленици на тази кауза ясно заявиха намерението чрез Луковмарш София да стане общоевропейско място за почит към нацизма. Отговорността за противодействието на тези стремежи е и на Външното, и на Вътрешното и на Правосъдното министерство и най-вече лично Ваша, като човек, оглавяващ българското правителство. Големият въпрос е за популяризирането и налагането на фашистки, нацистки и други радикално антидемократични идеи в днешна България. Фюрерското начало е ключова характеристика на фашистките режими. Днешният пълзящ авторитаризъм и прояви на фашизъм и неонацизъм в държави от Източна Европа предизвикват безпокойството на демократично настроените граждани и цялата демократична общност. Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили – САЩ, Великобритания и СССР, в България, както и във всички страни, подлъгали се да станат сателити на Хитлер, се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер. Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Правят се, че не разбират и не помнят, че през войната България бе победена и Мирният договор я наказва именно като страна-съюзник на Хитлер. Десет години след сключването на Парижкия мирен договор България не бе допускана в ООН именно като фашизирана страна, станала част от Оста "Рим - Берлин - Токио". Днес, Г-н Премиер, Вие сте изправен пред избор или да реабилитирате фашизма, или да се изправите срещу него! Не допускаме, че правителството се ангажира с каузата за реабилитация на фашизма и в същото време очакваме ясни действия от Вас за ограничаване и изкореняване на тези уродливи политически явления.

Цяла нощ църквата в Байлово ще е отворена за поклонение пред тленните останки на дядо Добри

https://www.actualno.com/sofia/cjala-nosht-cyrkvata-v-bajlovo-shte-e-otvorena-za-poklonenie-pred-tlennite-ostanki-na-djado-dobri-news_659644.html

Почина Добре Димитров Добрев, познат на цяла България просто като дядо Добри. 103-годишният старец, най-големият частен дарител на църкви и храмове у нас, си отиде днес. От Светия Синод съобщиха, че тленните останки на дядо Добри ще бъдат изложени за поклонение в църквата в село Байлово тази вечер. Храмът ще бъде отворен цяла нощ. Утре ще се отслужи заупокойна Литургия, поклонението ще продължи през целия ден. Погребението ще бъде на 15 февруари. Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 г. в с

Лесна епилация с трите нови епилатора на Panasonic

http://www.cross.bg/epilatziya-panasonic-pinseti-1567765.html

/КРОСС/ 30% по-широка глава* с двойни дискове и 60 пинсети за бърза, сигурна и прецизна епилация Уникална функция за автоматично образуване на фина пяна и още по-гладка епилация 90° подвижна глава за леко достигане и на най-трудно достъпните места Елегантен и ергономичен дизайн Panasonic разработи три нови епилатора - ES-EL8A, ES-EL3A и ES-EL2A, които предлагат ултра-бърза епилация чрез ускорен режим с висока мощност, 60 пинсети и широки двойни дискове за копринено гладка кожа.Новото блестящо трио от епилатори на Panasonic разполага с изобилие от съвременни технологии за извършване на пълна епилация за изключително кратко време. Ергономичен, безжичен и гъвкав дизайнES-EL8A, ES-EL3A и ES-EL2A са елегантни, ергономични и удобни за държане и използване, което в съчетание с въртящата се на 90 градуса подвижна глава означава, че може с лекота да се достигне и до най-трудно достъпните места. Епилаторите също така са безжични, с възможност за бързо зареждане. Прецизни резултати с 60 пинсети и LED осветление С 30% по-широка глава*, двойни дискове и 60 пинсети, новите модели осигуряват бърза, сигурна и прецизна епилация. Чрез премахването на повече косъмчета с едно движение, те не само съкращават необходимото време, но и намаляват вероятността от пропускане на косъмчета. Вграденото LED осветление също спомага за постигане на по-прецизни резултати чрез откриване на пропуснати зони

Конкурс за есе осигурява на победителя посещение на боен кораб във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368954

Военноморският музей и командването на Военноморските сили обявяват конкурс за историческо есе, посветено на моряците- герои от войните за национално обединение и по повод 150 години от рождението на кап. I ранг Димитър Добрев и 130 години от рождението на капитан-лейтенант Кирил Минков, припомня Moreto.

Как руснаци от "частна армия" загинаха при удари на САЩ в Източна Сирия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/13/3128972_kak_rusnaci_ot_chastna_armiia_zaginaha_pri_udari_na/?ref=rss


Медиите в САЩ и Русия често представят собствени и коренно различни "истини" за Сирия. В последните дни обаче те едновременно разказват за инцидент, при който американски и руски сили са се сблъскали в източната част на страната. От американска страна военнослужещите са очаквано на Пентагона, а от руска влизат в състава на най-голямата в страната "частна армия". Става въпрос за Частна военна компания (ЧВК) "Вагнер", която попадна под американски санкции и която...

Подозрителен пакет е открит в белгийска АЕЦ

http://www.mediapool.bg/podozritelen-paket-e-otkrit-v-belgiyska-aets-news275510.html

В АЕЦ "Тианж" в Белгия във вторник е бил открит подозрителен пакет, съобщиха местни медии, читирани от БТА. На мястото са изпратени военни и полицейски екипи, очакват се сапьори. Служителите на централата не са били изведени. Куче, обучено да разпознава подозрителни пратки, е реагирало при днешната доставка.   Медийните съобщения се основават на свидетелства на очевидци. Уточнява се, че досега нито полицията, нито служители на централата са потвърдили тези сведения.   АЕЦ "Тианж" се намира край Лиеж. Това е една от двете атомни централи в Белгия. Преди година белгийски медии съобщиха, че терористите, ударили Париж през ноември 2015 г., са подготвяли атентат в европейска атомна централа, вероятно в Белгия.   Изданието разказва, че разследващите френските атентати открили видеозапис от наблюдение на жилището на директора на белгийската програма за проучване и развитие в областта на атомната енергия. Следователите установили, че кадрите са попаднали в ръцете на свързани с "Ислямска държава".   Неотдавна в белгийските медии бе съобщено и че служители на местните атомни централи са били уволнени, след като са били заподозрени в радикализация.

Столична общината глобява ровещи из контейнерите заради мръсния въздух

https://frognews.bg/novini/stolichna-obshtinata-globiava-roveshti-konteinerite-zaradi-mrasniia-vazduh.html

За да ограничат източниците на нерегламентирано гориво и замърсяването на въздуха от Столична община проверяват автосервизи - събрали са над 4 400 стари гуми, патрулират из кварталите и глобяват ровещите из контейнерите. Но казват - не може да има инспектор на всяка кофа.

На 103 години си отиде Дядо Добри

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/NlYuAx6k8xo/

Днес следобяд е починал Дядо Добри, на 103 години. Хората го наричаха “светеца от Байлово”. Рожденото му име е Добре Димитров Добрев, роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Той е дарител за реставриране и поддържане на много български християнски храмове. Считан е от мнозина за изключителен духовен пример в българското общество.

Тленните останки на дядо Добри са изложени за поклонение в църквата в село Байлово тази вечер. Храмът ще бъде отворен цяла нощ, информира на сайта си БПЦ. Утре ще се отслужи заупокойна Литургия, поклонението ще продължи през целия ден. Погребението ще бъде на 15 февруари.

 

Тервел Пулев се боксира на националния празник в САЩ

https://www.24chasa.bg/sport/article/6715083

Тервел Пулев се боксира на националния празник в САЩНавръх националния празник на България 3 март Тервел Пулев ще излезе за 8-ия си мач на професионалния боксов ринг. За първи път бронзовият медалист от олимпиадата в Лондон през 2012 г. ще напусне пределите на Европа. Битката ще се проведе в САЩ, и по-точно в Чикаго. Съперник на Пулев в града, в който живеят доста българи, ще бъде американец.

Полицията на Израел: Премиерът Нетаняху трябва да бъде обвинен за подкупи

http://clubz.bg/64190-policiqta_na_izrael_premieryt_netanqhu_trqbva_da_byde_obvinen_za_podkupi

Израелската полиция ще препоръча министър-председателят на страната Бенямин Нетаняху да бъде обвинен за приемане на подкупи, съобщиха местните медии, предаде БиБиСи.

Премиерът бе разпитван в подозрение за корупция през януари. Още през август 2017 г. срещу него бе започнато разследване за измами, конфликт на интереси и приемане на подкупи.

"Нищо няма да се случи, защото няма нищо", обяви тогава Нетаняху.

Става дума за два случая, известни като "Дело 1000" и "Дело 2000". В първия семейството на премиера предполагаемо е вземало скъпи подаръци в замяна на услуги, а според втория е имало сделка между Нетаняху и собственика на най-многотиражния вестник в Израел.

Външният министър на Нидерландия хвърли оставка заради лъжа за среща с Путин

https://www.actualno.com/europe/vynshnijat-ministyr-na-niderlandija-hvyrli-ostavka-zaradi-lyja-za-sreshta-s-putin-news_659642.html

Външният министър на кралство Нидерландия Халбе Зейлстра подаде оставка заради лъжа за среща с президента на Русия Владимир Путин през 2006, предадоха AFP и ТАСС. Зейлстра призна, че е излъгал относно присъствието си на среща с руския президент Владимир Путин. „Днес не виждам друга възможност, освен да връча оставката си на негово величество краля”, каза просълзен министърът пред депутатите на извънредно заседание на парламента, часове преди да замине на официално посе

България и Турция обсъждат общи туристически пакето

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-i-turciia-obsyjdat-obshti-turisticheski-paketo-255724/

Съвместни туристически маршрути на балканските държави и свързването на столиците им с директни авиолинии са приоритети, твърди Николина Ангелкова

Холандският външен министър си отива след лъжата за Путин

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-holandia-ministar-26881136

Холандският външен министър Халбе Зейлстра подаде оставка, съобщиха световните агенции.

Триумф в женските шейни остави Германия начело в класирането по медали в Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/13/3129065_triumf_v_jenskite_sheini_ostavi_germaniia_nachelo_v/?ref=rss


Германия остава начело във временното подреждане по спечелени медали от зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. След края на четвъртия ден от надпреварата Бундестима е с пет златни, две сребърни и две бронзови отличия.<br /><br />Германците продължиха доминацията си с първо и второ място в спускането с шейни при жените. Натали Гайзенбергер не допусна изненада в последния четвърти манш, след като водеше през цялото състезание.<br /><br />Германката даде общо време 3:05,232...

БСП към Борисов: "Луковмарш" е почит към откровен фашист

https://www.24chasa.bg/novini/article/6715099

БСП към Борисов: "Луковмарш" е почит към откровен фашистНародният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие, твърдят социалистите ИБ на НС на БСП изпрати обръщение до министър-председателя Бойко Борисов по повод планираното провеждане на „Луковмарш”. В него се казва: "Повод за този наш апел е предстоящата, станала вече редовна февруарска политическа провокация,

Самолетната катастрофа в Русия заради човешка грешка

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-rusia-samoletna-26881121

Човешка грешка може да е виновна за катастрофата на руския самолет, при която загинаха 71 човека.

Руската туитър пропаганда "за" Брекзит била в пъти по-ефективна от официалните кампании

http://www.mediapool.bg/ruskata-tuitar-propaganda-za-brekzit-bila-v-pati-po-efektivna-ot-ofitsialnite-kampanii-news275509.html

Руски пропагандни реклами в подкрепа на Брекзит са имали четириктартно по-голямо влияние в Туитър отколкото официалната кампания на поддръжниците за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Това показва изследване на компанията за анализ в областта на комуникациите и социални медии "89up", цитирано от британския в. "Дейли мейл". Подкрепяните от Кремъл медийни канали RT и Sputnik за залели Туитър с 260 материала срещу Европейския съюз, които са били широко разпространени в мрежата и са видени над 134 милиона пъти. Това е много по-малко от броя на постингите, публикувани от кампаниите за напускане на ЕС - "Vote Leave" и "Leave.eu", всяка от които е била видяна съответно от 33 милиона и 11 милиона пъти. Тези данни показват, че Кремъл е "спечелил войната в Туитър" и се е опитал да се намеси в британската политика, твърдят изследователите. Проучването на "89up" е предоставено на депутатите от британския парламент, които разследват ролята на фалшивите новини. Миналата седмица ръководителите на Туитър признаха, че една руска "фабрика за тролове" е управлявала 49 акаунта и публикувала почти 1 млн. съобщения в опит на повлияе на резултата от референдума за Брекзит, проведен през 2016 г. "Скандално е, че външна сила се опитала да се намеси в британската демокрация", заяви изпълнителният директор на "89up" Майк Харис. "Парламентът трябва да изясни колко плаща руското правителство на социалните мрежи за своята пропаганда, а Фейсбук и Туитър трябва да могат да се справят с използването на платформите им от режими, които ненавиждат демокрацията и нашите ценности", смята той. Ние констатирахме, че по време на референдума за ЕС руската пропаганда в Туитър е била много по-силна отколкото на двете официални британски кампании за напускане на ЕС, взети заедно, казва Майк Харис. Независимо от възгледите ви за Брекзит, за нас е важно да знаем дали общественото мнение било манипулирано от чужди държави, изтъква той. Агенция "89up" е работила за кампанията "Най-доброто за Великобритания" (Best for Britain), която агитираше за оставане на страната в ЕС. Сегашното изследване на "89up" обаче е финансирано със собствени средства на агенцията. Докладът й разкрива подробно пълния мащаб на руските опити за намеса в историческия за Великобритания референдум и предупреждава, че пропагандата на руските държавни медии чрез Фейсбук и Туитър има значително онлайн влияние. Руската пропаганда е била изцяло в полза на Брекзит. Докладът посочва, че в резултат на констатациите от проучването социални медии като Фейсбук и Туитър са изправени пред редица много сериозни въпроси. Един от тях е колко са платили реално RT и Sputnik на двете социални медии в периода преди гласуването и дали двете компании ще проверят дали пропагандните публикации всъщност не са генерирани от руски ботове. Деймиън Колинс, председател на комисията в британския парламент за разследване на фалшивите новини, казва, че Фейсбук и Туитър би трябвало да уведомят британците, които са били изложени на руска пропаганда по време на кампанията за референдума. Миналата седмица пред комисията свидетелства изпълнителният директор на Туитър Ник Пикълс, който каза, че само една фабрика за тролове е изпратила около 942 съобщения в хода на ожесточената кампания преди референдума. Той обаче твърди, че съмнителният акаунт не е бил особено популярен сред потребителите.

Българите най-често учат право, икономика и инженерни науки в чужбина

http://www.mediapool.bg/balgarite-nai-chesto-uchat-pravo-ikonomika-i-inzhenerni-nauki-v-chuzhbina-news275508.html

Българските кандидат-студенти, които искат да учат в чужбина, най-често се насочват към обучението по право, икономика и към инженерните науки. Тенденцията се наблюдава от организаторите на международното изложение "Световно образование", което ще се проведе в края на седмицата и ще събере над 80 образователни институции. Има 6% ръст на кандидатите за Оксфорд, Кеймбридж, както и за медицинските специалности. За другите университети тенденцията се запазва. 2080 българи са подали заявление за обучение в университети във Великобритания. Засега няма решение на британското правителство дали ще продължи да финансира обучението на студентите от страните от ЕС след излизането на страната от Общността. Финансирането за обучението гарантира по-ниски такси за тези бъдещи висшисти. Към момента Шотландия е обявила, че ще запази субсидията за обучените на студентите от ЕС за учебната 2018-2019 г. Очаква се подобно решение да вземе и британското правителство. Желаещите да учат във Франция ще кандидатстват вече в 10 университета, а не както до сега - в 12. За там българите кандидатстват в специалностите право и приложна лингвистика, избират и специализирани инженерни училища. Забелязва се и засилен интерес към университети в Холандия. Там се отбелязва ръст на българските студенти, като най-предпочитани са икономическите и бизнес специалности, туризъм и право.

Те не „гукат“ – те говорят

https://offnews.bg//mama-nindzha/te-ne-gukat-te-govoriat-674803.html

Разговаряйте с бебетата и давайте вид, че ги разбирате. Така ще се развиват по-бързо. Да говорим на бебето е важно. Знаят го всички родители. И няма никакво значение на колко месеца или години е то. Но, както можем да предположим, важно е не само да разговаряме, а и да реагираме с разбиране. Защо е така разказва Кари Ром, в колонката си за The Atlantic. Науката непрекъснато изследва човешкото развитие. Последните стъпки в тази посока доказват, че успешното езиково развитие на децата зависи не само от това колко често разговаряме с тях, но и от това как го правим. Преди няколко…

Мафията се засрами и си отиде

http://www.eurochicago.com/2018/02/mafia/

Еднакви теми, еднообразна стилистика, едни и същи фрази и най-важното - една и съща анонимност. Вече не са нужни журналисти със свой почерк, нито редакции със собствена физиономия. Не е нужна дори самата професия, защото повсеместно е избутана от пиар (бял и черен), който редакционно или извънредакционно спуска готови текстове. Читателите си мислят, че си купуват различни вестници и може би не подозират, че различно е само названието и графичното им оформление, плюс отделни информационни ситнежи. Трябва някой ден да се прежалят и да си вземат по един брой от всеки вестник, за да разберат колко е безсмислено да продължават. Казват, че който плаща, той поръчва музиката. Въпросът е какъв може да бъде неговият интерес да поръчва медиен талаш?

Меган и Хари очароваха Единбург (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6715080

Меган и Хари очароваха Единбург (Снимки)Принц Хари и неговата годеница Меган Маркъл бяха посрещнати с ентусиазъм в Единбург на официалното посещение в Шотландия преди сватбата си през май, предаде Ройтерс. Хората, които чакаха часове на студа пред Единбургския замък, бяха възхитени от усмихнатата двойка. "Те са просто удивителни, толкова земни", каза местната жителка Аманда Скот.

Боде Милър: Очаквам златен медал от Микаела Шифрин

https://offnews.bg//zimni/bode-milar-ochakvam-zlaten-medal-ot-mikaela-shifrin-674802.html

Експертът на Евроспорт Боде Милър даде своето мнение за първата олимпийска титла на Марсел Хиршер, както и за шансовете на Микаела Шифрин да прибави още едно олимпийско злато към колекцията си.

Водещият на специалното студио Eurosport Cube обърна внимание и на атмосферните условия, които притесняват и самите състезатели.

"Беше страхотно състезание, особено предвид условията. Вятърът определено утежни положението - първо отложиха старта, а след това състезателите бяха принудени да се адаптират към времето и нямаха възможност да демонстрират собствения си стил и да покажат най-доброто от себе си. Въпреки това обаче, смятам, че класирането беше справедливо. Победата на Хиршер е напълно заслужена“, коментира експерът на Евроспорт.

Амeриканската звезда коментира и шансовете на своята сънародница Микаела Шифрин в предстоящия слалом при жените. „Микаела Шифрин е истинско явление в слалома. Стилът ѝ е много агресивен, но в същото време всеки риск е внимателно преценен и това ѝ позволява да регистрира такива чудесни резултати.

Микаела поддържа чудесна физическа форма и благодарение на това при нея не се наблюдават грешки в резултат на умора във втората половина на състезанията – нещо, което е съвсем обичайно в този спорт и се е случвало на всички, включително и на мен самия. Според мен, Шифрин е с класа над всички останали в момента. Очаквам златен медал от нея“, сподели Милър.

„Не мисля, че в момента може да я победи някой, освен тя самата. Единственият начин да не се прибере вкъщи със златния медал е ако направи някаква неволна грешка или допусне нетипична за нея неточност, или липса на концентрация. Но, съдейки по прецизния и балансиран начин, по който кара в момента, не виждам начин това да се случи“, каза още олимпийският първенец от Игрите във Ванкувър през 2010 г.

Женският слалом ще започне тази нощ от 02:45 ч. и ще бъде излъчен на живо в ефира на Евроспорт 1.

Във Великобритания тайно обсъждат кой ще наследи Елизабет Втора

http://www.moreto.net/novini.php?n=369000

Във Великобритания е започнало тайно обсъждане кой може да наследи кралицата. Титлата не се предава задължително по наследство и няма да бъде предадена автоматично на принц Чарлс след смъртта на кралица Елизабет Втора. През април кралицата навършва 92 години.

Заплатата на шефа на Daimler отново пое нагоре през 2017 г.

https://www.investor.bg/novini/444/a/zaplatata-na-shefa-na-daimler-otnovo-poe-nagore-prez-2017-g--255720/

За миналата година Дитер Цетче е получил около 8,6 млн. евро – с 1 млн. повече, отпреди година

Св. Валентин във Велинград излиза по-скъпо от пътуване до Рим

https://www.actualno.com/pazardjik/sv-valentin-vyv-velingrad-izliza-po-skypo-ot-pytuvane-do-rim-news_659640.html

Парадоксално, но факт – за празника на влюбените тази година Рим и Велинград се оказват напълно съпоставими дестинации. В един от най-скъпите велинградски хотели пакетът за Свети Валентин е с 50 лева по-скъп от тризвездния престой в Рим. Предимството на българската спа-столица е петзвездният лукс. Въпреки високите цени, легловата база е почти пълна, съобщава bTV. Много българи предпочитат да похарчат парите си за луксозен релакс, вместо да разгледат "Вечния град". Във

Цитат на деня: ДПС е като БКП от преди 1989 година

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/02/13/3129222_citat_na_denia_dps_e_kato_bkp_ot_predi_1989_godina/?ref=rss


ДПС повтаря моделът на БКП от преди 1989 година - избирателите им не харесват Доган, но гласуват за ДПС. Това каза днес по Би Ти Ви бившият депутат от движението и министър на земеделието Мехмед Дикме. Той напусна партията през 2007 година.<br /><br />Според Дикме обединение на всички партии, които са се създали от хора, напуснали ДПС, е възможно и то може да стане, ако Доган се оттегли от политиката. Бившият депутат и министър допълни, че ако това стане, движението ще вкара в...

Извършителят на атаката с камион в Швеция искал страната да излезе от коалицията срещу ИДИЛ

https://offnews.bg//sviat/izvarshiteliat-na-atakata-s-kamion-v-shvetcia-iskal-stranata-da-izleze-674801.html

Извършителят на нападението с камион в Стокхолм Рахмат Акилов се призна за виновен по обвинения в тероризъм в началото на съдебния процес срещу него.

Акилов призна, че е минал с похитен камион по оживена пешеходна улица в центъра на Стокхолм на 7 април 2017 г., при което е убил 5 души и е ранил 15, каза пред Стокхолмския окръжен съд адвокатът Йохан Ериксон.

"Мотивът е бил да предизвика страх и да спре участието на Швеция в международната коалиция срещу "Ислямска държава", заяви юристът, цитиран от ДПА и БТА.

Според прокурора Ханс Ирман нападателят е искал да "всее страх сред населението като цяло" и да "принуди шведското правителство и парламент да прекратят участието на Швеция в международната тренировъчна мисия в Ирак", насочена към изтласкване на "Ислямска държава".

Ирман заяви, че иска узбекистанецът да бъде депортиран, след като излежи евентуална присъда.

Акилов е пристигнал в Швеция през 2014 г. и е кандидатствал за убежище, но молбата му е била отхвърлена.

Холандският министър, излъгал за среща с Путин, подаде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6715079

Холандският министър, излъгал за среща с Путин, подаде оставкаХоландският външен министър Халбе Зейлстра подаде оставка, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА. Това стана ден след като той призна, че е излъгъл, че лично е чул руският лидер Владимир Путин да говори през 2006 г., че имал планове да създаде "Велика Русия". По време на дебати в парламента днес Зейлстра каза,

Почина "светецът" от Байлово – Дядо Добри

http://www.mediapool.bg/pochina-svetetsat-ot-bailovo-dyado-dobri-news275507.html

"Светецът" от Байлово, както приживе наричаха дядо Добри, е починал на 103 години. Това съобщиха от Кремиковския манастир, където той се оттегли през април 2016 г. Българската православна църква също съобщи с прискърбие за кончината на Добре Димитров Добрев (дядо Добри). Тялото му ще бъде изложено за поклонение в църквата в село Байлово тази вечер. Храмът ще бъде отворена цяла нощ. В сряда ще се отслужи упокойна литургия и поклонението ще продължи през целия ден. Погребението ще бъде на 15 февруари. Дядо Добри стана публично известен, след като направи най-голямото дарение за храм-паметника "Св. Александър Невски" от 35 000 лв. преди години. Сумата беше набрана чрез просия от миряните пред храма. Дарявал е средства и на други черкви и манастири. Заради делото му приживе го наричаха Просяка на Христос, Жива икона, Безсребърник, Светец... Добре Добрев, или просто дядо Добри, е роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява.    През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат "Светецът от Байлово", посочват от Българската православна църква. В началото на новото хилядолетие решава да дари всичките си имоти на църквата. Почти всеки ден дядо Добри ходеше пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметника "Св. Александър Невски" или църквата "Св. Седмочисленици" събираше в една пластмасова чаша пари, които след това даряваше до стотинка.

ЦИК иска отлагане на електронното гласуване, въпреки закона

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/cik-iska-otlagane-na-elektronnoto-glasuvane-vypreki-zakona-6079288

Според ЦИК електронното гласуване не е защитено от хакерски атаки, рискът от контролиран вот е по-голям и то ще оскъпи изборите

КЗК препоръча промени в полза на клиентите на парно

http://www.mediapool.bg/kzk-preporacha-promeni-v-polza-na-klientite-na-parno-news275506.html

Правителството и парламентът да предприемат редица законови и нормативни промени, които да изчистят част от проблемите за потребителите на топлофикационните услуги, предложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в свое решение, взето след внесени жалби срещу дейността на дружествата от сектора. Антимонополният орган е установил, че сегашното положение създава предпоставки за възможни злоупотреби с господстващо положение или съгласувани практики от страна на топлофикациите и топлинните счетоводители. След предлаганите от комисията решения на проблемите е премахването на сегашния начин за изчисляване на потреблението на топлинна енергия – въз основа на сложни формули, записани в Наредбата за топлоснабдяване, и задължаването на всички топлофикации да монтират в абонатните станции за своя сметка нови контролни уреди, които да измерват енергията за отопление на имотите и за доставката на гореща вода за битови нужди. Друга идея е отмяната на забраната за демонтаж на радиаторите при желание на клиентите, каквато възможност имаше преди години. Предлага си и връщането на правото на етажната собственост сама да определя дела на сградната инсталация в сметките си, а не това да прави топлинния счетоводител, както е в момента. Според КЗК е разумно хората в даден вход да могат да решат за процент на сградната инсталация между 10 и 30 процента, което ще ограничи възможността за определяне на прекалено нисък дял на  разходите за топлинната енергия, отдавана през стените и тръбите и изкривяване на сметките. В решението си КЗК посочва, че макар в момента топлинната енергия, доставена в абонатната станция, да се фактурира по показанията на топломера в абонатната станция, в преобладаващия случай дължимите суми се заплащат от индивидуалните клиенти в сградата според разликата между тези данни и записите на техните лични топломери и преизчисляване на показанията на водомерите за топла вода, като остатъкът – т.нар. сградна инсталация се разпределя между всички. Според антитръстовата комисия в разумен срок топлофикациите трябва да бъдат задължени да начисляват сметките само по показания на уреди според действително подадената топлинна енергия към радиаторите и за подгряване на водата за бита. Комисията настоява да се върне възможността потребителите да могат физически да премахват радиаторите от дома си. Това бе забранено като онези, които не желаят да ползват парно, просто с монтираните вентили спират топлоподаването. Свалянето на отоплителните тела обаче трябва да става в присъствието на представители на снабдителите и по начин, който да гарантира, че няма да може незаконно да се връзват радиаторите и да се краде  топлоенергия. Друго старо положение, което трябва да бъде върнато, е топлинните счетоводители отново да имат преки договорни отношения с потребителите, а не както е сега – да са подизпълнители на топлофикациите. Сега фирмите за дялово разпределение изчисляват сметките на отделните клиенти, но цената за  тази услуга се събира ежемесечно от топлофикационното дружество. В предишни свои решения комисията бе обявила, че така снабдителите нарушават възможността за конкуренция и злоупотребяват с положението си определянето на цените на услугите на топлинните счетоводители. Когато една абонатна станция захранва повече от един вход или една сграда да има контролни топломери за по-справедливо разпределение на разходите за парно и гореща вода, препоръчва още КЗК. Да бъдат преценени отново възможностите за регламентиране и на други методи за разпределение на топлинната енергия в сгради-етажна собственост освен възприетата система на дялово разпределение, съветва органът. Той настоява на топлофикациите изрично да бъде забранено да начисляват лихви за забавени плащания на месечните сметки, които по същество в огромния случай са прогнозни и се изготвят от топлинните счетоводители на база на потреблението на клиентите в предходния отоплителен сезон. Реалните сметки се изчисляват в края на зимата, освен в случаите, когато клиентите изрично са поискали месечно засичане на топломерите им. Според КЗК лихви не може да се плащат за хипотетични доставки и затова такива трябва да се дължат само от абонатите с месечно отчитане, но не и тези с прогнозни или равни месечно вноски. Комисията предлага също така да се създаде законова възможност и физически лица наематели на имоти да могат да бъдат клиенти на топлофикационното дружество със съгласието на собственика на квартирата. Според нея не е необходимо в тези случаи да се въвежда изискване за поемане на солидарна отговорност от наемодателя като условие за сключване на договор за продажба на топлинна енергия между топлофикационното предприятие и наемателя. Настоява се и за отмяна на въведеното още от самия старт на дяловото разпределение изискване топломерите да са доставени от един същ търговец. Според комисията клиентите трябва да имат право на избор, което ще повиши конкуренцията между топлинните счетоводители. На властта се препоръчва да идентифицира най-ефективните мерки или комплекс от мерки за санкциониране неправомерното ползване на топлинна енергия, което също е сред големите проблеми на потребителите и срива доверието в топлофикационните услуги.

Panasonic представя нов водещ модел туристически фотоапарат с мощно 15-кратно оптично приближаване и 4K възможности

http://www.cross.bg/tz-lumix-snimki-1567759.html

/КРОСС/ Днес Panasonic представи LUMIX DC-TZ200 - най-новия водещ модел от популярната серия туристически фотоапарати TZ (Travel Zoom). С новия си обектив LEICA DC VARIO-ELMAR с невероятно 15-кратно оптично варио, започващо от 24mm ултра-широк ъгъл, и големия си 1-инчов високочувствителен MOS сензор, TZ200 ви предлага изключителната възможност да правите детайлни, висококачествени снимки. Можете да снимате и 4K видео с ултра-висока резолюция, и всичкото това с компактен фотоапарат с джобни размери, идеален за пътуване. Прецизна конструкция на обективаБлагодарение на прецизната конструкция на обектива, LUMIX TZ200 има изключителни оптични характеристики с поразителна чистота на образите при минимални изкривявания и отблясъци. Неговият 24mm широкоъгълен обектив LEICA DC VARIO-ELMAR, оборудван с 5-Axis HYBRID O.I.S.+ (5-осев хибриден оптичен стабилизатор на образа плюс), предлага възможност за снимане от различни зрителни ъгли с ефективно потискане на заклащането и треперенето на ръката при запис както на снимки, така и на видео. Той също така позволява на потребителите да правят впечатляващи, детайлни макро снимки от разстояние до 3 см. 1-инчовият MOS сензор на TZ200 е необичайно голям за толкова компактен фотоапарат, с което осигурява възможност на фотографите да заснемат висококачествени образи с невероятна детайлност

Радев: Армения предлага изгодни условия за бизнес

http://dnes.dir.bg/news/armenia-prezidentat-radev-26881091

Армения предлага изгодни условия за инвестиции, за търговия, каза пред журналисти в Ереван президентът Румен Радев в края на държавното си посещение.

Какво ще избере Турция накрая?

http://pogled.info/svetoven/kakvo-shte-izbere-turtsiya-nakraya.92493

/Поглед.инфо/ Наистина живеем в странен свят. Трудно може да се обясни на редовия европеец как така Турция влиза в Сирия, чужда територия, като използва и танкове „Леопард“, германски, ЕП излиза с призиви да се преустанови тази военна операция „Маслинова клонка“, порицава се нарушаването на правата на човека от страна на Анкара и се замразява за неопределено време процеса за присъединяването й към ЕС, а в същото време се подписва спогодба за модернизация на танковете „Леопард 2“, които са на въоръжение в турската армия.

3-има загинали и 4-има изчезнали, след като лодка с мигранти се преобърна в р. Марица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6715076

3-има загинали и 4-има изчезнали, след като лодка с мигранти се преобърна в р. МарицаТрима души са загинали, а четирима са изчезнали, след като лодка, превозваща осем мигранти, се преобърна в река Марица, която тече по границата между Гърция и Турция, съобщава Ройтерс, цитирайки говорител на турската служба за бедствия и извънредни ситуации. Лодката плавала по река Марица в северозападния турски окръг Одрин,

Мъж загина при трудова злополука в завод в Ловеч

https://www.actualno.com/crime/myj-zagina-pri-trudova-zlopoluka-v-zavod-v-lovech-news_659638.html

47-годишен мъж е загинал след трудова злополука в завод за отливане на чугун в Ловеч. Това съобщи Митко Митев, директор Дирекция „Инспекция по труда“ в Ловеч, предаде "Фокус". Загиналият е съпровождал със свой колега транспортирането на аспирационен филтър, който да се монтира на аспирационна уредба. При движението филтърът е паднал и затиснал работника. В резултат на травмите, които е получил, по-късно той е починал в болнично заведение в Плевен. Митко Митев отбел

БСП нарече Народния съд необходимо и неизбежно правосъдие

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/13/3129189_bsp_nareche_narodniia_sud_neobhodimo_i_neizbejno/?ref=rss


В обръщение до премиера Бойко Борисов по повод "Луковмарш" БСП обяви Народния съд от 1945 г. за "едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".<br /><br />"Днешният пълзящ авторитаризъм и прояви на фашизъм и неонацизъм в държави от Източна Европа предизвикват безпокойството на демократично настроените граждани и цялата демократична общност. Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили – САЩ,...

БСП нарече Народния съд необходимо и неизбежено правосъдие

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/13/3129189_bsp_nareche_narodniia_sud_neobhodimo_i_neizbejeno/?ref=rss


В обръщение до премиера Бойко Борисов по повод "Луковмарш" БСП обяви Народния съд от 1945 г. за "едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".<br /><br />"Днешният пълзящ авторитаризъм и прояви на фашизъм и неонацизъм в държави от Източна Европа предизвикват безпокойството на демократично настроените граждани и цялата демократична общност. Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили – САЩ,...

Обледенен датчик за скорост може да е свалил руския самолет

http://www.cross.bg/skorost-samolet-ryskiya-1567764.html

/КРОСС/ Катастрофата на руския Ан-148, при която загинаха 71 души, може да е причинена от обледяване на датчика за скорост, предават световните агенции. Записите от разбилия се руски самолет са запазени, уточни НТ. Подобна ситуация означава, че пилотите са получили грешна информация за скоростта, с която се е движела машината. Самолетът се разби няколко минути след издигането си на височина от около 1300 метра и скорост 465-470 км/час.  

Учени от Ню Йорк откриха ново семейство антибиотици, лекуват резистентни болести

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6715060

Учени от Ню Йорк откриха ново семейство антибиотици, лекуват резистентни болестиУчени от университета "Рокфелер" в Ню Йорк откриха ново семейство антибиотици в проби пръст. Естествените съединения могат да бъдат използвани срещу труднолечими инфекции, съобщи Би Би Си. Съединенията, наречени малацидини, лекуват няколко бактериални болести, станали резистентни към съществуващите лекарства,

Потвърдиха отново ареста на мъж и жена, разследвани за притежание и разпространение на хероин и амфетамини във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368976

За втори път в рамките на три месеца Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на Биляна Славова и Добрин Маринов, привлечени като обвиняеми по досъдебно производство на Второ РУП във Варна за притежание и разпространение на амфетамини и на хероин в условията на продължавано престъпление, съобщиха от съда за Moreto.

Ердоган: САЩ още не са яли османски шутове

https://www.actualno.com/balkani/erdogan-sasht-oshte-ne-sa-jali-osmanski-shutove-news_659637.html

Повече от очевидно е, че САЩ още не са яли османски шутове, заяви президентът и партиен лидер Реджеп Ердоган в отговор на заканата на Вашингтон, че ако Турция удари американските военни части в Сирия, ще получи ответен удар. Това предаде БГНЕС. По време на редовното заседание на парламентарната група на управляващата ПСР Ердоган реагира с остри нападки към Белия дом заради отправените предупреждения за възможен сблъсък на сирийска територия. „Ако бяхме започнали операцията си

Фармацията, ИТ и земеделието - перспективни сфери за икономическо партньорство между България и Армения

http://www.cross.bg/armeniya-radev-bulgariya-1567763.html

/КРОСС/ Многовековните приятелски и духовни връзки между българи и арменци бяха подчертани на среща на държавния глава с Католикос Карекин Втори Фармацията, информационните и комуникационни технологии, земеделието и производството на храни и вина, енергетиката и специализираната продукция са областите, в които България и Армения могат да постигнат бързи резултати за увеличаване на обема на двустранната търговия и взаимните инвестиции. Това беше подчертано на среща на държавния глава Румен Радев с министър-председателя Карен Карапетян в Ереван. В срещата участваха представители на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия в България /ИАНСМП/, на работодателски организации и на бизнеса. Министър-председателят Карапетян покани българския бизнес да развива дейност в новосъздадената свободна икономическа зона в Армения и подчерта, че арменската държава е готова да подкрепи съвместни производства на български и арменски компании. В рамките на държавното посещение на президента Румен Радев в Армения и на проведените срещи между представителите на деловите среди от двете държави са били постигнати редица договорености за сътрудничество. Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия в България е подписала Меморандуми за разбирателство със Съюза на производителите и предприемачите на Армения, както и с Републиканския съюз на работодателите

11 идеи за нестандартно нощно шкафче

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6712773

11 идеи за нестандартно нощно шкафчеНа нощното шкафче обичайно се поставят вещи, на които държим да са под ръка - очила, книга, чаша с вода, часовник, украшение, лампа. В класическия си вид е малка мебел с чекмежде и вратичка, но изобщо не е задължително да се търси точно това. Има куп предмети, които може да се впиишат отлично в интериора и да направят спалнята още по-специално и

НАТО очаква едва половината страни от пакта да изпълнят целите за вложения в отбраната

http://www.mediapool.bg/nato-ochakva-edva-polovinata-strani-ot-pakta-da-izpalnyat-tselite-za-vlozheniya-v-otbranata-news275505.html

До 2024 г. поне 15 от 29-те държави от НАТО ще изпълнят целта вложенията им в отбранителни способности да достигнат два процента от БВП. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди предстоящото в следващите два дни заседание на министрите на отбраната от алианса.   Той съобщи, че първите национални планове на страните от алианса за разходите в отбраната вече са изготвени. Те показват, че всички страни от НАТО "се подготвят да повишат" разходите за военни цели.   Безсмислено би било да се съревноваваме с ЕС, европейската сигурност зависи от НАТО. С напускането на Великобритания 80 на сто от разходите в НАТО ще идват от държави извън ЕС. Не може ЕС да замести НАТО, не може двете организации да имат различни цели в областта на отбраната, коментира Столтенберг, цитиран от БТА. По неговите думи ЕС трябва да има допълваща роля в защитата на Европа.   По повод дневния ред на предстоящото заседание генералният секретар посочи, че ще бъде обсъдено искането на правителството на Ирак от юли там да започне "обучителна операция" на НАТО. В тази операция експерти от алианса ще подготвят почвата за откриване на военен университет. Министрите на отбраната от алианса ще обсъдят също напредъка на международната коалиция в борбата с "Ислямска държава" (ИД). НАТО отчита, че почти всички територии, завладени от ИД, вече са освободени.   Столтенберг отбеляза, че Турция е съобщила за действията си в северна Сирия и изрази очакването пактът да бъде държан в течение и занапред. По неговите думи Турция е държавата от НАТО, изправена пред най-голяма терористична заплаха и е в правото си да се защитава, но "съразмерно".   Той заяви очакването Анкара да съобщи докъде са стигнали преговорите с Москва за купуването на руски ракети. Няма липса на доверие, заяви генералният секретар в отговор на въпрос, свързан с отношенията между САЩ и Турция.   Той съобщи, че в идните два дни министрите на отбраната от НАТО ще приемат решения за промени в командната структура на алианса, която ще включва нов отдел за защита на подводните комуникации (между Америка и Европа). Столтенберг поясни, че 80 на сто от защитаваните от НАТО зони са морски.   Очаква се също министрите да приемат решение, свързано с командването на операции по придвижването на войски на пакта в Европа.

Бунт в Перущица за такса смет, скача с 86%

https://www.24chasa.bg/region/article/6714917

Бунт в Перущица за такса смет, скача с 86%Жителите на Перущица се събират на голям протест пред общината в събота в 10, 30 ч. заради увеличението на такса смет с 86%. "Хората научиха едва сега, че налогът се е вдигнал. На проведеното обществено обсъждане м.г. са присъствали само няколко души, тъй като съобщението за него е било поместено на общинския сайт.

ЦИК предлага отлагане на електронното гласуване

https://frognews.bg/novini/tsik-predlaga-otlagane-elektronnoto-glasuvane.html

Отлагане на електронното гласуване предлага Централната избирателна комисия. Това става ясно от анализ на ЦИК на онлайн симулациите, които тестваха системата през декември.

Фалшифицирани ли са договори от синдиците на КТБ?

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/falshifitsirani-dogovori-sinditsite-ktb.html

Нотариално заверено свидетелство от бивши администратори на КТБ и редица други документи доказват подозрително „сглобяване“ на договори на две дружества със задна дата от синдиците на банката.

Фалшифицирани ли са договори от синдиците на КТБ?

https://frognews.bg/novini/falshifitsirani-dogovori-sinditsite-ktb.html

Нотариално заверено свидетелство от бивши администратори на КТБ и редица други документи доказват подозрително „сглобяване“ на договори на две дружества със задна дата от синдиците на банката.

Пхенян все още държи ключа след промяната в политиката на САЩ за преговори

http://www.mediapool.bg/phenyan-vse-oshte-darzhi-klyucha-sled-promyanata-v-politikata-na-sasht-za-pregovori-news275504.html

САЩ са отворени за разговори без предварителни условия с ядрена Северна Корея, обяви вицепрезидентът Майк Пенс, с което дискретно промени политиката на Белия дом след проявите на уважение между двете Кореи, вдъхновени от Олимпийските игри. Това предоставя на Южна Корея малко повече възможности за въздействие в търсене на подход към Севера и може да намали потенциалното напрежение в съюза на САЩ с Южна Корея.   Но дипломацията между Вашингтон и Пхенян няма да започне преди Ким Чен-ун да поиска това. Въпреки че севернокорейският диктатор, който още не се е срещал с чуждестранен лидер, покани президента на Южна Корея за необичайна среща на върха, Ким не дава признаци, че е готов да разговаря със САЩ. Един спомагателен канал на дипломатическа комуникация между Северна Корея и Държавния департамент е останал отворен, след като президентът Доналд Тръмп пое поста преди година. Но единствените разговори по същество, известни досега, се водиха през първата половина на миналата година за съдбата на неколцина американци в севернокорейски затвори. Северът отказваше да преговаря за ядрените си оръжия, докато се доближаваше към целта си да може да изстрелва ракети с ядрен заряд, които да поразяват континенталната територия на САЩ.   Тръмп възприема тези оръжия като първостепенна заплаха за националната сигурност на Америка. Оповестеният в понеделник бюджет за 2019 г. на неговото правителство включва допълнителни стотици милиони долари за противоракетна отбрана. За Аляска са предвидени още 20 стратегически ракети прехващачи като защита срещу севернокорейските ракети с голям обсег. Междувременно Пенс ясно заяви, че САЩ ще продължат да засилват санкционния натиск върху Севера, докато той не предприеме категорични стъпки към отказ от ядрени оръжия.   Но в същото време Пенс даде сигнал за повече откритост в отношенията с Пхенян. "Главното е, че натискът няма да спре, докато те действително не направят нещо, с което съюзът да се увери, че представлява значима стъпка към денуклеаризация", каза Пенс пред "Вашингтон пост" в края на миналата седмица на връщане към САЩ от Зимните олимпийски игри в Южна Корея. "Така че кампанията за максимален натиск ще продължи и ще се засилва. Но ако искате да преговаряме, ще преговаряме."   Това е ясно оттегляне от безкомпромисното послание, отправяно от Пенс публично на всяка негова спирка в пътуването му, когато той непрестанно се нахвърляше срещу Северна Корея заради правата на човека и ядрените провокации и така поливаше със студен душ жеста на южнокорейския президент Мун Дже-ин да покани делегация от Северна Корея на игрите.   Евънс Ревиър, бивш високопоставен служител в Държавния департамент, отговарящ за Източна Азия, изрази изненада от думите на Пенс, като отбеляза, че до декември м.г. Белият дом възпираше публичните изявления на държавния секретар Рекс Тилърсън за безусловни преговори с цел да опипа почвата със Северна Корея.   Отговорът на Тилърсън на коментара на Пенс беше сдържан. Той каза, че "е прекалено рано да се прецени" дали може да бъде започнат дипломатически процес и поясни, че пречката за напредъка е Ким. "Наистина от севернокорейците зависи да решат кога са готови да се ангажират с нас искрено, по съдържателен начин," каза Тилърсън пред репортери в Египет. Той потвърди позицията си, че ще бъдат необходими проучвателни разговори, които да определят дали севернокорейците са готови за "съдържателни" преговори.   През своята бурна първа година на поста Тръмп се люшкаше между това да отправи твърди заплахи за военни действия или да предложи разговори при подходящи условия. Но в публични изявления той изказа широка подкрепа за дипломатическата инициатива на Мун, твърдейки, че именно стратегията за "максимален натиск" е накарала Северна Корея да сътрудничи с Юга. Сега пред Мун стои тежката задача да опита да преобразува това в напредък по ядрения въпрос, който е толкова важен за Вашингтон.   Въпреки че Мун е явен привърженик на политиката за сътрудничество със Севера и вероятно възприема това за определяща тема в президентския си мандат, той не прие незабавно поканата за среща на върха в Пхенян, предадена му лично от Ким Йо-чен, сестрата на севернокорейския лидер, която присъства на откриването на олимпиадата. Мун каза, че двете Кореи трябва да създадат подходяща среда, за да може да се състои първата междукорейска среща на върха след 2007 г. Той призова също за бързо възстановяване на диалога между Северна Корея и САЩ и с това показа, че е наясно, че ако правиш мили очи на Севера, може да отчуждиш американския съюзник, който е критично важен за отбраната на Юга.   Американски официални представители изказват съмнения, че Мун ще приеме срещата на върха с Ким, без да очертае как това би придвижило напред денуклеаризацията. Обаче според Ревиър правителството на САЩ продължава да се опасява, че Северна Корея може да се възползва от дипломацията на Мун, за да прокара дневния си ред да бъде призната за държава с ядрено оръжие. Ревиър казва, че задкулисните разговори между лични пратеници на лидерите на САЩ и Северна Корея може да помогнат за предотвратяване на конфронтация през следващите няколко месеца, както и да бъдат критерий дали има основа за започване на официални преговори.   Препятствията обаче остават високи. Навярно Северна Корея ще поиска сваляне на санкциите, което Пенс казва, че няма да стане без действия за ядрено разоръжаване. Северът може да поиска прекратяване на общите военни маневри на САЩ и Южна Корея, които бяха спрени за времетраенето на Олимпийските игри, но се очаква да бъдат възобновени следващия месец. Това е една друга стъпка, към която правителството на Тръмп не е проявило досега интерес да предприеме.   По БТА

Русия забранява от утре вноса на сръбски круши и на ябълки от беларуски износители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714997

Русия забранява от утре вноса на сръбски круши и на ябълки от беларуски износителиРуската санитарна служба (Росселхознадзор) Русия забранява от утре вноса на сръбски круши и на ябълки от 31 беларуски износители, предаде ТАСС, цитиранa от БТА. Въвеждат се временни ограничения за вноса на пресни круши от Сърбия, включително чрез трети страни, до изясняване на ситуацията. Росселхознадзор многократно е изразявала безпокойство пред

Мехмед Дикме: Докато Доган не се оттегли, обединение между ДПС, ДОСТ и НДПС няма да има

https://frognews.bg/politika/mehmed-dikme-dokato-dogan-ottegli-obedinenie-mejdu-dps-dost-ndps-niama-ima.html

Технически е възможно обединение, политически и практически не. Обединението минава през политическото оттегляне на Ахмед Доган. В момента това не е възможно при това ръководство на ДПС. Това заяви в предаването „Лице в лице” Мехмед Дикме, бивш земеделски министър и активист на движението.

Мехмед Дикме: Докато Доган не се оттегли, обединение между ДПС, ДОСТ и НДПС няма да има

https://frognews.bg/novini/mehmed-dikme-dokato-dogan-ottegli-obedinenie-mejdu-dps-dost-ndps-niama-ima.html

Технически е възможно обединение, политически и практически не. Обединението минава през политическото оттегляне на Ахмед Доган. В момента това не е възможно при това ръководство на ДПС. Това заяви в предаването „Лице в лице” Мехмед Дикме, бивш земеделски министър и активист на движението.

Почина Дядо Добри, най-големият дарител на храма "Св. Александър Невски"

https://www.dnevnik.bg/v_pamet/2018/02/13/3129193_pochina_diado_dobri_nai-golemiiat_daritel_na_hrama_sv/?ref=rss


На 130 години почина Добре Добрев, известен като Дядо Добри, най-големият дарител на столичния храм "Св. Александър Невски". За кончината му съобщи българската патриаршия.<br /><br />Името му нашумя, след като се разбра, че през 2009 г. е дарил на патриаршеската катедрала над 35 хил. лв. - най-голямото дарение от частно лице в над 100-годишната история на храма. Мъжът, наричан и светецът от с. Байлово, живееше аскетично в пристройка към църквата в родното си село, събираше...

София прави карта на стоте европейски туристически обекта

http://www.mediapool.bg/sofiya-pravi-karta-na-stote-evropeiski-turisticheski-obekta-news275503.html

По инициатива на България се подготвя своеобразна карта на стоте европейски туристически обекта, която да бъде наречена символично "Софийска карта на стоте европейски туристически обекта". Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която председателства срещата на високо равнище "Туризъм и икономически растеж" по време на българското европредседателство в НДК. Еврокомисарят по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска съобщи, че се бори в следващата многогодишна финансова рамка на ЕС след 2020 г. да има отделен фонд за сектора. Сега той се финансира от различни фондове. Другите обсъдени въпроси бяха увеличаването на ръста на туристите от Китай в Европа, проблемите със сигурността, визите за туристи извън ЕС, нискотарифните авиопревозвачи. Чуха се и идеи ЕС да поеме вноската на САЩ в организацията ЮНЕСКО. Стоте европейски туристически обекта Идеята за създаване на карта на стоте европейски туристически обекта се опира на българския опит в популяризирането на стоте национални обекта, каза Ангелкова. По думите й европейската карта ще бъде базирана на обектите от списъка на ЮНЕСКО. По този повод Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър, предложи ЕС да покрие вноската на САЩ към световната организация. Паси уточни, че изразява лично мнение. Според него това ще бъде "изключителна инвестиция в развитието на европейския туризъм и европейската култура", защото парите, инвестирани в ЮНЕСКО, се връщат. Балкански маршрути за китайски туристи Важен приоритет за българското председателство е обединението на Балканите, което вече е факт в туризма, каза Ангелкова. Председателят на парламента Цвета Караянчева отбеляза, че в областта на туризма интеграцията на Балканите отдавна се е осъществила, защото секторът е символ на приятелски отношения, откриване на нови култури, хоризонти и възможности. Съвместни маршрути на балканските държави и свързването на столиците им с директни авиолинии са сред приоритетите в туризма, каза Ангелкова. В момента се разработват множество съвместни туристически пакети на Балканите, за да се привличат повече китайски туристи, допълни тя. Министърът на Хърватска направи предложение да се включим към техните съвместни пакети, които изготвят със Словения. Със сигурност ще го направим, готвим такива с Турция и Гърция, с Румъния, така че това е един от начините да привлечем допълнително китайски туристи, отговори й Ангелкова. Тя допълни, че в момента се водят разговори за директна авиолиния между София и Пекин. Еврокомисарят Биенковска изрази надежда да бъде постигнат ръст от 10 на сто на китайските туристи в Европа през тази година, което ще добави приходи от около 1 млрд. евро за европейската икономика. Биенковска каза, че й се иска китайските граждани да пътуват към по-малко известни дестинации в Европа и не само по време на най-натоварените сезони. Тя информира, че ще стартира съвместна платформа чрез ЕК, за да се подпомогнат маркетинговите дейности в Китай. Нов еврофонд "Туризъм" след 2020 г. Еврокомисарят Биенковска съобщи, че ще се бори за специално финансиране за сектор "Туризъм" в следващата многогодишна финансова рамка след 2020 г. "Разбира се, нищо не изключва туризма от финансиране, но към момента няма отделна специална линия за този сектор. Не знам дали ще се стигне до такава или не, но е много важно какво е нивото на финансирането в сектора. Туризмът е много голям сектор и има отражение върху много други индустрии", коментира Биенковска По думите й туризмът създава около 10% от европейския брутен вътрешен продукт. В момента секторът се финансира основно чрез европейския фонд за "Регионално развитие" и чрез този за развитие на селските райони. Сред предложенията, отправени от Соломон Паси по време на форума, бе да се поиска от ЕК специализирана бюджетна линия за универсален достъп до Wi-Fi на туристически обекти на територията на ЕС. Биенковска подчерта, че миналата година туризмът е отбелязал един от най-силните си ръстове. Около 500 млн. са били туристите в Европа, а България беше посочена като един от добрите примери с годишен ръст от 8 на сто през 2017 г. и над 8 млн. туристи. Сред предизвикателствата пред сектора Биенковска посочи задържането на този темп на растеж, конкуренцията с новите дестинации и заплахите за сигурността в Европа. Тя напомни за европейската платформа, чрез която ще се търси обучена работна ръка за туризма, ще се работи за квалификацията на кадрите в сектора, ще се оказва подкрепа и на фирмите за справяне с новите технологии. Предизвикателствата пред сектора Вицепремиерът по икономическата политика Валери Симеонов открои по време на форума четири предизвикателства пред туризма. Сред тях са проблемите със сигурността заради множеството терористични актове в Европа и военните действия в Близкия Изток, които оказват огромно влияние върху туристическите потоци. Симеонов подчерта, че подобряването на сигурността в Европа е основна стъпка за стабилизирането на туризма, което изисква тясно взаимодействие със сектор "Сигурност" особено по отношение на дигитализацията на туристическите системи и обмяната на данни между тях и системите за сигурност. Друг проблем е свързан с облекчаване на визовия режим за трети държави, като се търси баланс между сигурността и икономическото развитие, каза вицепремиерът. Европа да преразгледа тежестта на визовите режими, но това трябва да стане внимателно, без да се компрометира сигурността на гражданите на Европа, заяви Валери Симеонов. В този контекст според него е нормално да се обсъдят облекчения и сближаване с държавите от Западните Балкани, поели по пътя за влизане в ЕС. Други проблеми пред туристическата индустрия са свързани със създаването на нова и управлението на старата туристическа инфраструктура, намирането на баланс между развитието на нискотарифните авиолинии, чартърните компании и националните превозвачи и адаптирането на европейските регулаторни механизми към новите реалности на пазара. Новоизбраният генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили съобщи, че 12 на сто от работните места в България са в туризма, а приносът на сектора в БВП за миналата година е около 17 на сто. Той акцентира върху важността на устойчивото му развитие. Сред приоритетите в туризма са подкрепа за регионалната интеграция и продукция, което помага за справянето със сезонността в туризма, излизането на нови пазари и разнообразяването на предлаганото от европейския туризъм. Try to solve the new Formula Cube! It works exactly like a Rubik's Cube but it is only $2, from China. Learn to solve it with the tutorial on rubiksplace.com or use the solver to calculate the solution in a few steps. (Please subscribe for a membership to stop adding promotional messages to the documents)

Да останем само на лятно време

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6713112

Да останем само на лятно  времеВъпросът е в края на тази година пак ли ще се върнем на сегашната позиция - към поясното време? ВЪВЕЖДАНЕТО на лятно часово време в класическата постановка е възприето като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. Частта от общото електропотребление в бита, индустрията, обществените сгради и други,

МРРБ мисли как да уеднакви цената на водата в цяла България

https://www.actualno.com/society/mrrb-misli-kak-da-uednakvi-cenata-na-vodata-v-cjala-bylgarija-news_659623.html

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не е сигурно дали на практика е възможно солидарно уеднаквяване на цената на водата в страната, но това е посоката, в която се гледа. Това заяви по време на срещата с отговорни лица и граждани по въпроси, свързани с ВиК-Добрич, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. По думите на зам.-министър Крумова се търсят справедливи решения по въпроса за цената на водата, но трябва да бъде отчетен и фак

"Туи" продава хотели, за да се справи със загубите

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/13/3129184_tui_prodava_hoteli_za_da_se_spravi_sus_zagubite/?ref=rss


Най-голямата в света компания за туризъм и пътувания, германската "Туи" (Tui), продаде три хотела, за да компенсира загубите от последното тримесечие в резултат на фалита на авиокомпания "Ники" (Niki), предаде ДПА, цитирана от БТА.<br /><br />За периода октомври-декември 2017 г. компанията от Хановер отчете свиване на чистата си загуба с 15 процента до 99.6 млн. евро спрямо същия период през 2016 г.<br /><br />Фалитът през декември на туристическата...

Парацетамолът вреди на репродуктивните функции

http://www.moreto.net/novini.php?n=368994

Употребата на лекарства на основата на парацетамола може да доведе до нарушение на репродуктивните функции и проблеми с развитието на плода, сочат данни, публикувани в списание EBioMedicine. Американски учени са провери изследване върху 455 доброволци над 18 г.

Вижте състоянието на републиканските пътища към 17:30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6714993

Вижте състоянието на републиканските пътища към 17:30 часаИнформация на Агенция "Пътна инфраструктура" за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. за 13.02.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 3° до +11°. Времето е облачно почти над цялата страна. Слаб до умерен вятър духа в областите Бургас, Варна, Кюстендил, Кърджали, Монтана, Перник, Пловдив, Пазарджик,

Обновяват парковата зона в центъра на Ямбол

https://www.actualno.com/yambol/obnovjavat-parkovata-zona-v-centyra-na-jambol-news_659633.html

Обновяване на парковата зона в центъра на Ямбол започна от днес с церемония „по първа копка“, направена от кмета на града, представителите на фирмите изпълнителки на строителните дейности, строителния и авторския надзор. Ремонтните работи обхващат зелените площи, източно от пл. „Освобождение“, между ул. „Г. Раковски и „Търговска“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол. Модернизирането им е в изпълнение на дейностите по

В Ловеч ще се изгражда "Синя стая" за изслушване на деца

https://www.24chasa.bg/region/article/6714982

В Ловеч ще се изгражда "Синя стая" за изслушване на деца Община Ловеч, заедно с общините Търговище, Кърджали и Силистра, ще изгражда помещение за щадящо изслушване на деца (т.нар. "синя стая") по проекта "Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца". Това става ясно от съобщение на Министерството на правосъдието,

ЦИК иска отлагане на електронното гласуване

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/13/3129188_cik_iska_otlagane_na_elektronnoto_glasuvane/?ref=rss


Централната избирателна комисия (ЦИК) иска отлагане на електронното гласуване, което трябваше да е факт на следващите европейски избори през пролетта на 2019 г. Това се разбира от анализ на ЦИК за проведените симулации на електронно гласуване, който трябва да бъде разгледан от правната комисия в парламента.<br /><br />Една от причините за исканото отлагане е, че в България няма държавен стандарт за електронна идентификация. В законите за електронната идентификация и за българските...

Общинските болници продължават с протестите, готвят радикални действия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obshtinskite-bolnici-prodylzhavat-s-protestite-gotviat-radikalni-dejstviia-2078453

Възможни са нови протести на общинските болници и се обмислят по-радикални действия. Това заяви председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

Мъж оцеля след изстрел с харпун за акули в лицето

//dariknews.bg/novini/sviat/myzh-ocelia-sled-izstrel-s-harpun-za-akuli-v-liceto-2078446

Израелец оцеля след изстрел с харпун за акули в лицето, като обстоятелствата от инцидента още не са изяснени, съобщи АФП.
 
Персоналът от болница Кармел в Хайфа доста се изненадал, когато видял да пристига мъж с буза, пронизана към устата и че

Човешка грешка може да е причина за самолетната катастрофа в Русия

//dariknews.bg/novini/sviat/choveshka-greshka-mozhe-da-e-prichina-za-samoletnata-katastrofa-v-rusiia-2078445

Човешка грешка може да е причина за катастрофата на руския самолет, която уби 71 човека, заявиха днес руските разследващи, след като установили, че пилотите не са включили отоплението на измервателните уреди преди излитането, което довело до погрешни данни за скоростта, предаде АП.
 

Да ти плащат, за да обикаляш света? Възможно е

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/da-ti-plashtat-za-da-obikaliash-sveta-vyzmozhno-e-6079283

В днешно време пътуването до екзотични места става все по-достъпно, но много хора стигат и по-далеч като го съчетават с добър доход, обобщава The Insider

Фед: Пазарните трусове не навредиха на икономическите перспективи на САЩ

https://www.investor.bg/sasht/337/a/fed-pazarnite-trusove-ne-navrediha-na-ikonomicheskite-perspektivi-na-sasht-255712/

Според председателя на Фед за Кливлънд данъчната реформа ще увеличи с между четвърт и половин процентен пункт икономическия растеж

Йълдъръм: Тези, които искат да създадат държава до границите ни, ще бъдат разочаровани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714976

Йълдъръм: Тези, които искат да създадат държава до границите ни, ще бъдат разочарованиТурският премиер Бинали Йълдъръм заяви във вторник, че „тези, които искат да създадат държава до нашите граници ще бъдат разочаровани“, предава Anadolu Agency. Министър-председателят е направил изказването си на регионален конгрес на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ в източната провинция Ерзинджан, предава "Фокус".

Велико Търново представя маршрути и фестивали на ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2018

https://www.24chasa.bg/region/article/6714904

Велико Търново представя маршрути и фестивали на ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2018„Велико Търново- най-добрата целогодишна дестинация за културен туризъм“ е мотото на тазгодишното представяне на старата столица на Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2018. Изложението се провежда от 14 до 16 февруари в Интер Експо център София и за 35-ти път събира представители на туристическия бизнес от България и цял свят.

Мароканецът, задържан за тероризъм, иска да излезе от ареста

https://www.actualno.com/crime/marokanecyt-zadyrjan-za-terorizym-iska-da-izleze-ot-aresta-news_659632.html

Издриваният за тероризъм мароканец Нуфал Рашид Захри ще обжалва наложената му от Хасковския окръжен съд временна мярка“задържане под стража” за срок до 90 дни. Това съобщи неговият служебен защитник Антон Попов. Делото е насрочено за 20 февруари в Апелативния съд в Пловдив. Нуфал Захри е задържан на 13 януари в района на Свиленград при незаконно преминаване на границата с фалшив документ за самоличност.

Подписаха колективен трудов договор в системата на образованието в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6714990

Подписаха колективен трудов договор в системата на образованието в МонтанаКметът на община Монтана Златко Живков, председателите на регионалните структури на съюза на работодателите в системата на народната просвета Елка Илчева , съюза на българските учители към КНСБ Енеза Ангелова и синдикат Образование към КТ „Подкрепа” Татяна Алексиева подписаха колективен трудов договор за следващите две години.

Прокуратурата се самосезира за насилието в Борован

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-samosezira-borovan-nasilieto-26880969

Районна прокуратура - Бяла Слатина се е самосезирала по повод репортаж за извършено насилие от възпитател над деца в дом за деца – с. Борован.

Компютри за добиване на биткойни за над 160 хил. евро са откраднати в Благоевград

http://econ.bg/Новини/Компютри-за-добиване-на-биткойни-за-над-160-хил-евро-са-откраднати-в-Благоевград_l.a_i.757823_at.1.html

Компютри за "копаене" на биткойни са откраднати от офис в Благоевград, съобщи пресцентърът на прокуратурата. Откраднати са 21 машини на обща стойност...

Варненски експерт: По-скъп хляб при скок на цената на промишления ток

http://www.moreto.net/novini.php?n=368966

Увеличаване на цената на тока за бизнеса неминуемо ще доведе до поскъпване на хляба.Това заяви за Дарик Иво Бонев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите. Всеки производител има своя ценова политика и затова трудно може да се каже с колко точно може да скочи цената на хляба, обясни Бонев.

Вижте Поли Генова като булка (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/music/vijte-poli-genova-kato-bulka-video-news_659631.html

Не, Поли Генова не се е омъжила тайно. Всъщност певицата влезе в ролята на булка във видеото към песента си "Твоя". Парчето е съкровен подарък от сърце за всички влюбени. По-малко от месец след като представи хита си "Г-н Президент", изпълнителката е готова и с клипа към актуалната балада. Премиерата му вчера е поздрав по случай предстоящия празник на влюбените "Св. Валентин". "Твоя" е абсолютната противоположност на предишния проект на певицата &nda

Генна терапия ще се използва в борбата с вируса ХИВ

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6714977

Генна терапия ще се използва в борбата с вируса ХИВУчени се опитват да усъвършенстват генна терапия срещу вируса на СПИН, съобщи Асошиейтед прес. Те са вдъхновени от мъж, който преди десетилетие се излекувал от ХИВ инфекция чрез клетъчна присадка от донор с естествен имунитет към вируса на СПИН. Учените се опитват да постигнат сходни резултати, като използват кръвни клетки на пациента.

Все повече магазини в Манхатън затварят заради наемите и електронната търговия

https://www.investor.bg/imoti/109/a/vse-poveche-magazini-v-manhatyn-zatvariat-zaradi-naemite-i-elektronnata-tyrgoviia--255718/

Манхатън е по-богат и по-населен от всякога, но рискува да загуби предлагането на основни стоки и услуги, които го правят добро място за живот

Магазини затварят врати в Манхатън заради високите наеми и електронната търговия

http://www.mediapool.bg/magazini-zatvaryat-vrati-v-manhatan-zaradi-visokite-naemi-i-elektronnata-targoviya-news275502.html

Манхатън е по-богат и по-населен от всякога, но все повече магазини затварят врати под натиска на космически наеми и търговията по интернет: просто приспособяване към реалностите според някои, а за други - истинска криза, предава агенция Франс прес.   Утре, в деня на Свети Валентин, Стивън Телви ще хлопне окончателно вратите на своята дрогерия "Дъ Сорс" в квартал Горен Ист Сайд след почти 37 години работа поради свиване на дейността и прекалено високия, според собственика, наем.   "Целият остров върви на зле", казва той пред Франс прес за малкия бизнес в Манхатън.   От Сохо до Горен Уест Сайд през Пето авеню и Мийтпакинг дистрикт нерядко могат да се видят две-три опразнени витрини сред група сгради в сърцето на столицата на шопинга - Ню Йорк.   Всички или почти всички икономически показатели на американския мегаполис обаче са в "зелената зона": най-ниска безработица в историята, доходи на човек от населението, които надхвърлят с 34 процента средното за страната, над 61 милиона туристи през 2017 г.   Запитани от АФП търговци и брокери на недвижими имоти изтъкват като главна причина шеметния скок на наемите - с 68 процента между 2009 и 2016 г. в Сохо, със 70 процента в някои части на Горен Уест Сайд и със 175 процента в някои участъци на Пето авеню, по данни на профсъюза на нюйоркските брокери REBNY.   "Това е класически пример за цени, чието покачване изпреварва търсенето и основните пазарни показатели", казва Брайън Климас, вицепрезидент на REBNY, отговарящ за проучването на пазара.   В последните месеци, все пак, цените в много квартали на Манхатън започнаха да падат, но делът на опразнените магазини продължава да расте и сега се равнява на близо една четвърт от търговските пространства в Сохо в края на миналата година, сочат данните на компанията за недвижими имоти "Къшман & Уейкфилд".   "Наемодателите се забавиха с промяната на тарифите си", отбелязва Кенет Хочхаузър, изпълнителен вицепрезидент на "Уиник риълти груп". "Не толкова зле, колкото през 2009 г."   поред търговците, които остават, при доста напрегнати в някои случаи финансови обстоятелства, изчезването на някои от съседите им "не помага", обяснява Клара, продавачка в магазина за конфекция "Вариазони" в Горен Ист Сайд.   Заради недостатъчния брой магазини потенциалните клиенти намаляват, отбелязва Дженифър Сън, която е открила магазин на собствената си марка детски облекла "Меджикъл кидс" през май 2016 г. в Горен Ист Сайд.   След добра първа година, в последните пет-шест месеца тя видяла много от околните магазини да затварят, а дейността да се забавя. "Дори не си плащам заплата", казва тя.   Ще мине време, докато пазарът се приспособи, прогнозира Стивън Саутъндийк, изпълнителен директор, отговарящ за търговията на дребно в "Къшман & Уейкфилд". Той говори за две до три години преди нещата да потръгнат отново, но не е разтревожен.   "Имаше повече свободни помещение по време на финансовата криза. Сегашната обстановка далеч не е толкова лоша, колкото през 2009 г., в разгара на кризата", подчертава Саутъндийк.   Само че тогава търговията по интернет представляваше едва 3,6 процента от продажбите на дребно, при 9,1 процента днес според най-новите правителствени данни.   Стивън Телви прекрасно помни момента, когато сменил местонахождението си, точно през 2008 г., минавайки от едната страна на Трето авеню на другата. "По това време всъщност стартира търговията по интернет", казва той.   Оттогава дейността му бележи неумолимо годишен спад от 5 процента, а откриването в края на 2016 г. на нови метростанции на Второ авеню допълнително разредило клиентите, оборотът му намалял с една четвърт и това го принуждава да затвори.   Според мнозина членове на нюйоркския градски съвет, държавните власти трябва да действат пред опасността да изчезне душата на тези квартали и предлагането на основни стоки и услуги, които ги правят добри за живеене.   В края на ноември кметът на Ню Йорк Бил де Блазио направи първия жест, като повиши двойно прага, под който търговците на дребно са освободени от общински данъци.   "Правя стоки, които никой не предлага", казва Дженифър Сън, сочейки възглавниците уникална изработка.   "Стараем се да разполагаме с книги, които не могат да се намерят никъде другаде", обяснява Мат Сартуел, управител на книжарница "Кичън Артс & Летърс" в Горен Ист Сайд, специализирана в кулинарната литература.   Друг коз: помещенията принадлежат на съсобствениците на сградата, които са доволни, че "наематели сме ние, а не поредният банков клон или фризьорски салон", казва Сартуел.   Колкото до Стивън Телви, той не изключва възможността да наеме друг магазин, след като "Дъ Сорс" затвори. За момента обаче имам нужда от няколко седмици почивка, казва той.   По БТА

Влагат близо 2 млн. лв. в реконструкция на училищния комплекс в Елена

https://www.24chasa.bg/region/article/6714888

Влагат близо 2 млн. лв. в реконструкция
на училищния комплекс в ЕленаЕдин от най-важните обекти от инвестиционната програма на общината за 2018 г. е цялостната реконструкция на училищния комплекс в Елена. В началото на месец декември миналата година Община Елена подписа договор с Държавен фонд „Земеделие“ за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от 1 912 132 лв., без включен ДДС.

Шест държави създадоха коалиция на щастието

https://offnews.bg//sviat/shest-darzhavi-sazdadoha-koalitcia-na-shtastieto-674800.html

Обединените арабски емирства, Казахстан, Коста Рика, Мексико, Португалия и Словения създадоха "Глобална коалиция на щастието".

Решението беше обявено по време на провеждащата се в Дубай Шеста световна правителствена среща на върха, посветена на въпросите на ефективното държавно управление и на внедряването на съвременни технологии в различни сфери на живота.

В престижния форум участват над 4000 делегати от 140 страни, включително лидери на международни организации, представители на ръководството на водещи научно-технически структури и на технологични корпорации от цял свят.

На церемонията по подписването на споразумението за създаване на Глобалната коалиция на щастието беше премиерът на Обединените арабски емирства и управник на емирство Дубай Мухамед бен Рашин Ал Мактум, под чийто патронаж се провежда форумът. Документът бе подписан от министри от шестте страни, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Светът се нуждае от нови форми на коалиции, които да работят за благополучието и щастието на народите. Дойде време да се обединят усилията на правителствата за формиране на нови подходи и механизми, които да позволят да се постигне щастие за хората и да се подобри качеството на живота им", каза Мактум. 

Новата коалиция, посочи той, е "възможност за членовете й да обменят идеи и опит, а също да се поучат от нашия опит и да се покаже как в ОАЕ гледат на щастието като крайна цел на дейността на всяко правителство".

Според него "инвестициите в щастието гарантират безопасност, мир и съвместно съществуване между народите, щастието противостои на ненавистта и екстремизма".

Как жена спаси пеперуда с клечки за зъби и лепило

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6714177

Как жена спаси пеперуда с клечки за зъби и лепилоЖена спапи пеперуда с клечки за зъби и лепило, съобщи Би Би Си. Тя вижда, че тялото на пеперудата е обездвижено, едно от крилата му е опънато - черни мастилени вени, минаващи през оранжевата му мембрана. Другото й крило е разкъсано и прилича на швейцарско сирене. Роми МакКлоски е започнала да събира пеперуди,

Отборът на САЩ вкара рекордно бърз гол в хокейния мач с рускините

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/13/3129160_otborut_na_sasht_vkara_rekordno_burz_gol_v_hokeiniia/?ref=rss


Женският хокеен отбор на САЩ записа гръмка победа с 5:0 над Олимпийските атлети от Русия, които се състезават под неутрален флаг. Сблъсъкът между две от най-успешните нации в хокея беше чакан с голямо нетърпение, но състезателките от САЩ се оказаха много по-добри.<br /><br />Успехът се оказа още по-ценен заради рекорд, който постави Джослин Ламоро-Дейвидсън. Тя постави върхово постижение на олимпийски игри за най-бързо отбелязани два гола от един състезател. В рамките на само шест...

"Вашингтон пост": Войната в Сирия е на път да обхване и други страни

http://www.mediapool.bg/vashington-post-voinata-v-siriya-e-na-pat-da-obhvane-i-drugi-strani-news275501.html

Войната в Сирия, на път да се превърне в глобален сблъсък за контрол над това, което е останало от разпокъсаната страна, може да доведе до по-широк конфликт, отбелязва в. "Вашингтон пост". В сирийското въздушно пространство има бойни самолети на множество държави, различни фракции, подкрепяни от съперничещи си сили се бият една с друга в объркващи комбинации, и съюзниците на един фронт са врагове на друг. САЩ, Русия, Турция и Иран имат бойни сили на земята, които все по-често стигат до сблъсъци. Само за една седмица бяха свалени бойни летателни апарати на Русия, Турция, Иран и Израел. САЩ се борят от дни да задържат подкрепяните от Иран сирийски племенни милиции в източната пустиня, което приближава техните сили към въвличане в конфликта. В Сирия се развива нова Студена война и рискът от регионална или световна война е висок, защото големите сили имат свои сили в страната, а не присъстват само чрез свои протежета както преди, предупреждава Сами Надир от Левантийския институт за стратегически проучвания. Страните във войната, която отдавна вече не е гражданска, вече разчитат на подкрепата на външни сили, които изпращат нови оръжия, нови войници и нови цели. Асад победи бунтовниците и групировката "Ислямска държава" е изтикана в последен отрязък от територия по границата с Ирак, но сега съперничещите страни се борят да оформят крайния резултат от войната. Сирийското правителство, подкрепяно от Русия и Иран, контролира най-голяма част от територията. След Дамаск е Вашингтон, контролиращ 27 на сто от Сирия, отнета предимно от "Ислямска държава" от водените от кюрдите сили, получаващи оръжие, въздушна подкрепа и съветници от САЩ. Вашингтон казва, че ще остане в Сирия до сключването на мирно споразумение. Турция контролира малка територия в северната част на страната и миналия месец започна настъпление в кюрдския анклав Африн. Контролът над общия баланс на силите в Сирия е в ръцете на Русия, която се оказа доминиращата военна сила след настъплението си през 2015 г. и в момента комбинира ролите на страна в конфликта и миротворец. Най-голямата опасност от конфликта обаче са засилените позиции на Иран, който осигури хората и парите, позволили на режима Дамаск да си върне по-голямата част от обширните територии, които беше загубил в ранните години на войната, отбелязва в. "Вашингтон пост". Израел следи с притеснение засилването на влиянието на Иран и съюзените с него милиции с нарастващо притеснение. Сега от другата страна на израелските граници се намират ирански командоси и съюзнически сили, включително ливанското движение "Хизбула" и някои от най-могъщите иракски шиитски милиции, които преди десетилетие предизвикаха войските на САЩ в Ирак. Сблъсъкът през уикенда, при който израелски самолет беше свален за пръв път от 80-те години на миналия век, повиши рязко залозите за Иран и Израел. Сега те за пръв път се сблъскват пряко в Сирия. Прекият сблъсък между израелската и иранската армия е "червена линия", която беше премината след десетилетия на сблъсъци посредством милиции като ливанската "Хизбула", пише в. "Гардиън". "Смятам, че инцидентът не е приключил и сме изправени само пред временно затишие", заяви израелският генерал-майор Амирам Левин, цитиран от британския всекидневник. Въпреки изявленията им, вероятно нито една от страните не желае война. Въпреки това се очакват нови сблъсъци, смята Олеф Залцберг, аналитик от Международната кризисна група. Възможен е и сблъсък със силите на Дамаск, ако те опитат да си върнат завзетите от Израел Голански възвишения - вероятно с помощта на "Хизбула" и дори на ирански офицери, добавя той.

Отмениха ограничителните мерки, наложени заради грипа в Пловдив

https://www.actualno.com/plovdiv/otmeniha-ogranichitelnite-merki-nalojeni-zaradi-gripa-v-plovdiv-news_659629.html

Отмениха ограничителните мерки, наложени заради грипа в Пловдив и областта. Това съобщиха за Радио „Фокус“-Пловдив от Регионална здравна инспекция-Пловдив. Заболеваемостта от остри респираторни заболявания бележи спад. Затова, считано от вчера 12 февруари 2018, са отменени ограничителните мерки в болници и детски заведения. Няма проблем също така да се провеждат профилактични прегледи и имунизации.

Обсъждат ново разширение на "зелената зона"

http://www.cross.bg/zona-lozenetz-ylitzite-1567760.html

/КРОСС/ „Зелeната зона" в София се увеличава. Очаква се платено паркиране да обхване нови територии от кварталите „Оборище", „Възраждане", „Лозенец" и „Красно село". Разширението на зоната е поискана от районните кметове, а последната дума има Столичният общински съвет. След като през септември „Лозенец" и „Средец" се присъединиха към зелената зона за паркиране, сега за същото настояват и кметовете на „Оборище", Възраждане", „Красно село" и горната част на „Лозенец". До това се стигна след обществени обсъждания с жителите на засегнатите райони. Основният им мотив е, че по този начин ще паркират по-лесно пред домовете си, както и че така ще се освободят зелените площи от паркираните автомобили. По предложението на районния кмет на „Красно село" Христо Апостолов, платеното паркиране ще обхване зона в карето от улици между булевардите „Иван Гешов", „Пенчо Славейков", „Ген. Тотлебен" и „Георги Софийски". За „Възраждане", кметът Савина Савова предлага зелена зона за се обособи между булевардите „Сливница" „Константин Величков", „Александър Стамболийски", „Ген. Скобелев", улиците „Опълченска" и „Димитър Петков"

Общински съветници притеснени от антикорупционния закон

https://offnews.bg//politika/obshtinski-savetnitci-pritesneni-ot-antikoruptcionnia-zakon-674799.html

Антикорупционният закон е на път да създаде редица проблеми в общини в цялата страна. Заложените в него промени не позволяват на фирми, в които под една или друга форма участват общински съветници, да работят с общински администрации в договорни отношения. Те засягат и търговски дружества с общинско участие, както и общинските предприятия.

Проблемът е в това, че в разпоредните е посочено прекалено общо понятие за договори, споделя Красимира Германова, председател на общинския съвет в Созопол. В това число, например, влизат наемите на помещения, които се ползват от лични лекари – общински съветници за техните кабинети. Други засегнати ще са тези, които със свои фирми стопанисват временни преместваеми обекти. В някои общини, където има много съветници – земеделски стопани, те също ще са потърпевши, защото сключват договори за наем на мери и пасища.

С новия закон ограниченията за общинските съветници са изключително разширени, коментира Евгений Мосинов, юрист, общински съветник и председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси към местния парламент в Бургас.

Като всеки набързо написан закон, е лошо написан. Обикновено законодателството дава срок, когато влязат в сила нови ограничения, хората, които попадат под действието на ограниченията, им се дава гратисен период да спазят изискванията. В закона няма такъв срок“, казва Мосинов.

За тези, които имат действащи договори с общините, опциите, според юриста, са две: или да ги прекратят, или да подадат оставка. Той не съветва колегите си да прехвърлят собствеността на фирмите, защото законът изисква деклариране и на имуществото на съпруги, деца. Евгений Мосинов смята, че най-големите проблеми, които ще се създадат, ще са в малките общини. Засегнати са и по-големите, като Бургас, където общински съветници вече се притесняват какъв курс да поемат. В морския град има местни политици, които снабдяват училища и детски заведения с храна, има такива, които се занимават със строителни дейности, като например саниране.

В закона има и противоречие – че общинските съветници трябва да попълнят нарочни декларации, по образец. Образец, обаче, няма.

Документите ще бъдат изготвени, очакваме указания от ЦИК, които да ги унифицират, за да няма свободни тълкувания на закона, поясни председателят на ОИК – Бургас Елка Стоянова.

Хипотезите, които чертаят общински съветници, ако антикорупционният закон бъде спазен, са две. При едната ще има такива, които ще напуснат местните съвети и ще влизат други на техните места. При втората ще се прекратяват договори с общини, но пък това означава опасност за действащите обществени поръчки, защото трябва да се провеждат нови процедури. Остава вариантът и с прехвърлянето на фирми, но с промените, които въвежда новия закон, редовите общински съветници също трябва да подават декларации за своето имущество. Досега такова задължение имаше само за председателя на общинския съвет.

Тилърсън призова съюзниците на САЩ да се съсредоточат в борбата срещу ИДИЛ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714957

Тилърсън призова съюзниците на САЩ да се съсредоточат в борбата срещу ИДИЛАмериканският държавен секретар Рекс Тилърсън призова съюзниците на САЩ да се съсредоточат в борбата срещу „Ислямска държава“, като добави, че турската военна операция в Африн е „разсейване“ от действията срещу екстремистите, предава AFP, цитирана от "Фокус". Държавният секретар е направил коментара си по време на среща на водената от САЩ

Чужди инвеститори се оплакват от данъчен тормоз и нагласени търгове

http://www.mediapool.bg/chuzhdi-investitori-se-oplakvat-ot-danachen-tormoz-i-naglaseni-targove-news275500.html

Данъчните власти в България създават множество проблеми на чуждите инвеститори, като започват необосновани проверки или ревизии. Това алармира Торстен Гайслер, ръководител на фондация "Конрад Аденауер" за България, по време на форума "Бизнес климатът в България – точка на размръзване", организиран от "Движение България на гражданите" и Реформаторски блок. "Има много случаи, при които те (данъчните власти, б. р.) взимат премии от конкуренцията и стартират производства, които не стигат до реални наказания, но пречат изключително много на развитието на предприятието", посочи той. В същото време статистиката на Националната агенция за приходите от последните години сочи, че само една трета от издадените ревизионни актове на данъчните се обжалват, а 85% от стигналите до най-висшата съдебна инстанция се потвърждават от съда. Според шефа на фондация "Конрад Аденауер" корупцията, бюрократичната система и бавната администрация са част от проблемите, пред които се изправят чуждестранните инвеститори в България. Той цитира изследване на ЕС, според което 61% от мениджърите твърдят, че корупцията се отразява на бизнеса им. Предприемачите се оплакват и от начина на възлагане на обществени поръчки. Думите му бяха потвърдени и от президента на Италианската търговска камара в България Марко Монтеки. Той също отбеляза, че има проблем при възлагането на обществени поръчки. "Изграждането на инфраструктурата в България е в ръцете на няколко фирми и много чуждестранни компании имат проблем с участието в обществени поръчки. Именно тук трябва да се намеси държавата и да се разреши този проблем", каза Монтеки. "От 20 години правя бизнес в България, видял съм много малки и средни предприятия да се развиват. Тук има добри възможности за бизнес, но проблемите не трябва да се подминават", добави той. Торстен Гайслер все пак смята, че България като привлекателно място за правене на бизнес по няколко причини - членството на страната в ЕС, липсата на мита, по-ниските данъци, ниската инфлация, фиксирания курс към еврото, географското положение на страната. Даниела Везиева, заместник-председател на ДБГ и заместник-инистър на икономиката в периода 2014 - 2017 г., заяви, че въпреки многото плюсове на България все нещо не ѝ стига, за да достигне добри икономически нива. Основни пречки са достъпът до пазара и неизползването на технологиите и иновациите. Образованието е основен проблем. Образователният процес и бизнесът трябва да се срещнат. Преди да се казва, че системата отговаря на изискванията на бизнеса, трябва да ги питат какво искат, а не след това да има чудене защо дуалното образование не работи, каза Везиева. "Това, че минималната работна заплата расте, не означава, че доходите на хората се увеличават", добави тя и определи като огромен проблем и непрекъснатата промяна на правната рамка, което затормозява правенето на бизнес у нас. Според думите й, ако искаме бизнесът да излезе от "точката на замръзване" са нужни няколко неща - електронно управление, увеличението на доходите и предвидимо държавно управление, за да може бизнесът да е спокоен за своето развитие за поне 10 г. напред. Бисер Манолов, финанист и член на Изпълнителния съвет на ДБГ, беше категоричен, че чуждестранните инвестиции заобикалят България. По думите му у нас има "класически симптоми за прегряване на икономиката". Цените на недвижимите имоти са на своя пик. Икономиката е достигнала почти исторически най-високото си ниво на натовареност, а демографската катастрофа тотално деформира пазара на труда, което ще доведе до неустойчивост на социалните системи", категоричен е той. Манолов призова за подготовка на икономиката за функциониране при по-високи лихвени нива в края на годината и за подобряване гъвкавостта на пазара на труда. Предстои повишаване на лихвените проценти. Трябва отговорно управление на публичните финанси и натрупване на фискални буфери, добави той. Според Николай Василев, министър на икономиката 2001 – 2003 г., отстрани България изглежда стабилна държава, а от най-задължените държави вече е сред страните с малки дългове. За последните 10 години в страната няма проведени сериозни реформи, отбеляза той. По всички показатели преди 13 години бяхме по-добри от Румъния, а сега те ни изпреварват и това е наш, а не техен проблем. Колкото чужди инвестиции идват, толкова си тръгват всяка година, добави той.

Вучич: Западните Балкани трябва да забравят за бариерите помежду си

https://www.investor.bg/analizi/91/a/vuchich-zapadnite-balkani-triabva-da-zabraviat-za-barierite-pomejdu-si-255691/

Единен пазар на държавите в региона ще привлече инвеститори, ще доведе до ръст на икономиката и стабилност, смята сръбският президент

Лондонски съд отново отказа да отмени заповедта за арест на Асандж

https://www.actualno.com/europe/londonski-syd-otnovo-otkaza-da-otmeni-zapovedta-za-arest-na-asandj-news_659624.html

Съд в лондонския район Уестминстър отново отказа да уважи искането за отмяна на заповедта за ареста на на основателя на организацията „Уикилийскс” Джулиан Асандж. Съдът не уважи голяма част от аргументите на защитата на Асандж. Съдебното решение беше обявено от съдия Ема Арбътнот след като изслуша доводите на адвокатите. Съдия Арбътнот не намери основания за опасенията, че Асандж ще бъде предаден на САЩ, което, според нея, може да предизвика дипломатически скандал м

Китайските инвестиции зад граница през януари са почти 11 млрд. долара

http://econ.bg/Новини/Китайските-инвестиции-зад-граница-през-януари-са-почти-11-млрд-долара_l.a_i.757822_at.1.html

Според данни на китайското Министерство на търговията, преките инвестиции на Китай в чужбина в нефинансовия сектор са достигнали 10,8 милиарда щатски...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване