Протести срещу мръсния въздух в София

http://dnes.dir.bg/news/sofia-protest-mrasen-vasduh-26878202

Жители на столичния квартал "Красна поляна" излизат на пореден протест срещу мръсния въздух и Виетнамските общежития.

Американски сенатори поискаха нови санкции срещу Русия

http://www.cross.bg/rysiya-senatori-finansite-1567696.html

/КРОСС/ Група американски сенатори - демократи внесоха проект на резолюция в Сената, призоваваща министъра на финансите и държавния секретар да въведат санкции във връзка с обявения от американската администрация така наречен „кремълски списък", предава ТАСС. Те настояват министерството на финансите и Белия дом да ужесточат санкциите срещу Русия. Сенаторите обвиняват Русия в „подриване на демократичните процеси" в Украйна и оказване на подкрепа на правителството в Сирия. Напомнят се думите на директора на ЦРУ Майкъл Помпео, че Русия продължава да прави опита за намеса във вътрешната политика на САЩ и на страните от Европа. Резолюции от такъв тип нямат статута на законопроекти и президентът не е задължен да подписва подобни документи.  

Масов бой на български детски рожден ден в Германия

http://www.mediapool.bg/masov-boi-na-balgarski-detski-rozhden-den-v-germaniya-news275461.html

Детски рожден ден се превърна в кървав бой в събота в германския град Швалмщат, съобщи бТВ. Празникът бил на хора от България, съобщи местната полиция. Най-малко седем гости са пострадали. Гостите били поканени в местен общински клуб. Те се скарали по все още неясна причина за властите и спорът бързо прераснал в бой. Трима възрастни и четири деца са ранени. Наложило се да бъдат повикани линейки, за да помогнат на пострадалите. В това време част от гостите се стекли в близкото полицейско управление, за да подават сигнали едни срещу други. Все още не е ясно каква е причината за скандала, тъй като никой не говори немски, уточняват още от полицията.

Огласиха имена на загинали руски наемници в Сирия. Москва мълчи

http://clubz.bg/64152-oglasiha_imena_na_zaginali_ruski_naemnici_v_siriq_moskva_mylchi

Хората в Русия вече заговориха за убити наемници в Сирия, макар официалните власти да продължават да мълчат.

Става дума за атаката на 7 февруари в селището Хишама близо до град Дейр аз Зур. Тя бе американски въздушен удар в отговор на нападение на верни на Башар Асад войски срещу щаба на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС). Тогава световните агенции съобщиха за най-малко 100 убити сирийски военнослужещи.

На 9 февруари анонимни източници от Пентагона споменаха, че там може да е имало и руснаци. А руски медии през уикенда публикуваха информации, че са убити поне 200 военннослужещи от Частната военна компания (ЧВК) на Вагнер. А според някои източници жертвите дори са 600.

Москва отрича там да е имало нейни военни. От Пентагона също твърдят, че не е имало руснаци.

Вчера обаче разузнавателната агенция Conflict Intelligence Team (CIT) огласи имената на четирима загинали руснаци. Това са Владимир Логинов, Алексей Ладигин, Станислав Матвеев и Игор Косотуров. От CIT обаче се застраховаха, че не знаят точния брой на загиналите руснаци.

Пак вчера стана ясно, че там е загинал и радикалният националист Кирил Ананиев. За смъртта му съобщи Александър Аверин, съпредседател на националболшевишката партия "Другата Русия".

Владимир Логинов бил казашки атаман от Калининград. Заедно с него в Хишама загинали още десетки руски бойци. Това заяви пред Ройтерс неговият приятел Максим Буга, един от водачите на общността на казаците в анклава, разположен между Литва и Полша.

От Ройтерс все още не са намерили независимо потвърждение за гибелта на Логинов и Ананиев.

Григорий Явлински - кандидат-президент от опозиционния блок "Яблоко", призова държавния глава Владимир Путин да обяви колко руснаци са загинали в Сирия и при каксви обстоятелства.

"Ако има масова гибел на руски граждани, компетентните чиновници, включително главнокомандващият нашите въоръжени сили (Путин - б.р.), са длъжни да кажат на страната за това и да решат кой носи отговорност", гласи официално изявление на Явлински.

ЧВК на Вагнер - що е то?

Първи за съществуването й съобщи през март 2016 г. петербургският опозиционен сайт "Фонтанка". Тя наброява между 400 и 600 души. Неин командир е подполковникът от резерва Дмитрий Уткин (48 г.). Той е възторжен привърженик на естетиката и идеологията на Третия Райх. Именно по тази причина си избрал за прякор Вагнер - любимия композитор на Хитлер.

Подп. Дмитрий Уткин-Вагнер

През септември 2015 г. за Сирия заминала 93-членна рота от ЧВК на Вагнер, писа "Фонтанка". По същото време Русия започва военната си кампания в Сирия с официалния мотив, че е помолена за помощ от правителството на Башар Асад. Още в първите месеци в Сирия загинали няколко десетки хора от тази ЧВК.

Според запознати "ЧВК на Вагнер" насочва авиацията и артилерията срещу противника. А след нея влизат сирийските спецчасти, които след това гръмогласно биват обявявани за победители.

Мнозина искат да служат в частната компания и техният брой е по-голям от свободните места, завършва разследването на "Фонтанка". Плаща се доста добре - месечно по 240 000 рубли (3370 евро по днешен курс).

Трагедията в Сирия, ако се е случила, вероятно ще доведе до легализирането в Русия на частните военни компании, смята в. "Ведомости". Изданието обаче се застрахова с условие, че досега нито от Вашингтон, нито от Москва са съобщили официално за убити руски наемници.

Учителката, крещяла на деца в детска градина в Плевен, ще бъде уволнена (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713701

Учителката, крещяла на деца в детска градина в Плевен, ще бъде уволнена (Видео)Учителката, която беше записана да вика и обижда деца в детска градина в Плевен, ще бъде отстранена от работа, съобщи за Би Ти Ви директорката на учебното заведение Даринка Стойчева. За случая стана ясно, след като аудиозапис направен в детската градина беше публикуван в социалните мрежи. „Такова поведение не съм очаквала, че мога да чуя”,

Въпреки провалите на МВР Валентин Радев няма да реформира системата

https://frognews.bg/novini/vapreki-provalite-mvr-valentin-radev-niama-reformira-sistemata.html

Получили сме молба за екстрадиция на мароканеца, който задържахме по подозрение към принадлежност към ИДИЛ. Издирвахме го по сигнал на нашите марокански колеги. Това заяви в предаването ”Тази сутрин” вътрешният министър Валентин Радев.

Трима са ранени при катастрофа на пътя Айтос - Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6713699

Трима са ранени при катастрофа на пътя Айтос - БургасТрима души са пострадали при катастрофа на пътя Айтос – Бургас в района на село Каменяк. Това съобщиха от ОДМВР - Бургас. Сигналът за катастрофата е подаден на 12 февруари около 19.00 часа. Инцидентът е станал на километър след разклона за село Съдиево. Водачът на лек автомобил "Фолксваген Поло" с инициали Ю.М.

Стойнев: Държавата абдикира от основните проблеми на обществото

http://www.cross.bg/stoiinev-komentira-strani-1567695.html

/КРОСС/ „Радикално, тайно и скрито" - така депутатът от левицата Драгомир Стойнев коментира в Сливен предложението за увеличаване на процента на квалифицирани специалисти от трети страни, направено в петък от депутати от управляващата коалиция. В предложението до Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание се иска процентът да бъде увеличен от 10% на 20%. Това според Стойнев ще отнеме правото на труд на българските работници и ще ги превърне в трудови мигранти в богатите европейски страни. Драгомир Стойнев коментира, че това е поредният опит да се вкара предложение в полза на работодателите, без да са водени разговори със синдикатите и заинтересованите институции. „Ние обаче казваме, че това просто няма да мине. И за това считаме, че първо трябва да чуем мнението на синдикатите. Тази промяна въобще гледана ли е в Тристранния съвет? Какво е мнението чисто институционално по този въпрос? Държавата абдикира от основните проблеми на българското общество, а това са именно тези - за създаването на работни места и грижите, а защо не и нека се грижи и за българските предприемачи", коментира Стойнев, цитиран от БНР. Според Стойнев това предложение дава възможност на работодателите в малките и средни предприятия да увеличат персонала си с работници от трети страни до 35%, основно от Пакистан, Индия и Украйна.  

Сърбия и Хърватия повдигнаха болезнени въпроси при визитата на Вучич

https://www.actualno.com/balkani/syrbija-i-hyrvatija-povdignaha-bolezneni-vyprosi-pri-vizitata-na-vuchich-news_659467.html

С президента на Сърбия Александър Вучич разговарях за всички открити въпроси между двете страни - за безследно изчезналите лица, за границите, за сътрудничеството в областта на правосъдието, за военните репарации, за защитата на малцинствата, за наследството и икономическото сътрудничество, за европейската перспектива и отношенията в Югоизточна Европа. Това написа в своя профил в Twitter хърватският премиер Андрей Пленкович след срещата си с Вучич в Загреб. Сръбският президент потвърди информаци

Нели Недялкова: Финансираме проекти при прозрачни и фиксирани условия

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/neli-nedialkova-finansirame-proekti-pri-prozrachni-i-fiksirani-usloviia--255658/

Стандартът на живот на българите расте и те търсят по-висок клас продукти, твърди зам.-изпълнителният директор на БНП Париба Лични Финанси, България

Търсенето на газ в Азия се усеща чак в Норвегия

https://www.investor.bg/aziia/336/a/tyrseneto-na-gaz-v-aziia-se-useshta-chak-v-norvegiia-255650/

Първият кораб на Statoil с LNG се очаква да пристигне в Южна Корея по-късно тази седмица

Разбилият се Ан-148 имал високи стандарти за сигурност

http://www.cross.bg/standarti-sigyrnost-rysiya-1567694.html

/КРОСС/ Катастрофиралият в Русия самолет Ан-148 е бил с високи стандарти за сигурност, според руски авиационен експерт. Фаталният Ан-148 е съвместна разработка между Русия и Украйна. От 2009 г. е в серийно производство - в завода "Антонов" в Киев и във Воронеж. В момента Украйна притежава два такива самолета, които се използват от президента Петро Порошенко. С други две машини, също украинско производство, лети севернокорейският лидер. Според експерти този модел притежава всички качества и стандарти за сигурност и до този момент с него не е имало никакви инциденти. „Тези самолети са сертифицирани по всички международни стандарти за сигурност и безопасност. Те са част от украинската държавна компания и се използват от президента на страната. Два самолета, също украинско производство, са в Северна Корея. 33 машини са произведени в Русия. Един от тях е катастрофиралият. 11 се ползват от две авиокомпании, а останалите от руските правителствени служби", коментира Олександър Кава, авиационен експерт. Междувременно от следствената служба прекратиха операцията на терен, където падна самолетът в Раменска област. А в Москва снощи хора се събраха, за да отдадат почит на загиналите в самолетната катастрофа в неделя. Във формата на кръст, те запалиха 71 свещи, колкото са жертвите.  

Защо датски гигант в превозите по море се страхува от Amazon?

https://news.bg/companies/zashto-datski-gigant-v-prevozite-po-more-se-strahuva-ot-amazon.html

Maersk, най-голямата компания в сектора, ще ползва технологията зад bitcoin, за да удовлетвори клиентите

Болници с натрупани борчове за 60 млн. лв. заради сложни операции

https://www.actualno.com/healthy/bolnici-s-natrupani-borchove-za-60-mln-lv-zaradi-slojni-operacii-news_659454.html

Топболници в страната са натрупали борчове за близо 60 млн. лева от сложни операции. Сумите са за десетина години. Някои от интервенциите са направени за първи път в рамките на страната и все още не са рутинни, дори във водещи клиники зад граница. Независимо че Националната здравноосигуритела каса не ги поема, лекарите са предприели операциите, тъй като не са имали друг начин да спасят живота на своите пациенти, пише "Монитор". Само за 2017 г. Университетската специализирана болница

5 стъпки как да бъдем по-щастливи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6712638

5 стъпки как да бъдем по-щастливиПоследни изследвания твърдят, че ключът към щастието е да знаеш къде да търсиш. Още от ранна възраст ни учат да се целим високо и да търсим удовлетворителна и по-добра работа. Да не се задоволяваме с малкото и да се гоним нови постижения и по-голям успех. И въпреки всичките тези „рецепти за щастие“,

Почти 50% от българите притежават смартфон и не се разделят с него

http://www.mediapool.bg/pochti-50-ot-balgarite-pritezhavat-smartfon-i-ne-se-razdelyat-s-nego-news275460.html

Проучване сред притежателите на мобилни телефони показва, че 43 на сто от българите проверяват смартфоните си поне няколко пъти в рамките на един час, а 48 на сто признават, че се връщат до вкъщи, ако са забравили телефона си, дори и да закъсняват за работа, съобщи БТА. Изследването е извършено през януари тази година в Австрия, България, Хърватия, Чехия, Дания, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словения и Турция от международната компания за проучвания IPSOS по поръчка на фирма - производител. В България са анкетирани 502-ма души. Близо три четвърти от отговорилите българи признават, че телефонът им е с тях повече от 13 часа на ден. Почти всички - 98 на сто, винаги взимат телефона със себе си, когато напускат домовете си. Една четвърт използват устройството активно между 3 - 4 часа на ден. Всеки пети влиза с телефона си в банята, 67 на сто в кухнята и 51 на сто в детската стая. (България е на 1-во място по този показател сред всички 12 страни). Българските потребители ползват смартфона си за търсене на информация, забавление, сърфиране в социалните мрежи, проверка на новините, използване на навигацията, както и за връзка с банкови институции. Типичният български потребител използва смартфона, за да изпраща съобщения (72 на сто), да прави снимки (89 на сто), да влиза в социални мрежи (85 на сто). Според компанията, извършила проучването, 60 на сто от българите използват смартфоните си за имейл кореспонденция, за проверка на социалните мрежи и за пращане на съобщения преди да си легнат. 

Биткойн мини никнат в Исландия - искат поскъпване на тока

http://clubz.bg/64151-bitkojn_mini_niknat_v_islandiq_iskat_poskypvane_na_toka

Очаква се тази година в Исландия енергията, използвана за добиване на биткойни и други виртуални валути, да е повече, отколкото потребяваната от домакинствата, коментира Егил Бярнасон за Асошиейтед прес.

Необходими са огромни количества ток за компютрите, които създават ценните биткойни и големите компании за "копаене" на виртуални валути са установили бази в Исландия - студен северноатлантически остров, изобилстващ на възобновяема енергия, произвеждана в геотермални и хидроелектрически централи.

Сравнително неочакваният растеж на новата индустрия накара депутата от исландската Партия на пиратите Смари Маккарти да предложи облагане с данък печалба копаенето на биткойни. Инициативата вероятно ще бъде приета добре от исландците, които са скептични към спекулативните финансови начинания, след като преживяха катастрофален срив на банковата система през 2008 година.

"При нормални условия компаниите, които създават стойност в Исландия, плащат определени данъци на правителството," каза пред АП Маккарти. "Тези компании не го правят, а ние може да се запитаме дали трябва да го правят," допълни той. 

Енергийното потребление нарасна заради скочилите разходи за производството на виртуална валута.

Компютрите се използват за правенето на сложни изчисления, които контролират текущ регистър на всички трансакции във виртуални валути по света. В замяна на това "миньорите" заявяват право върху част от койн, който все още не е в обращение. В случая с биткойна общо в обращение могат да бъдат пуснати 21 милиона, като вече остават да бъдат създадени около 4,2 милиона. Тъй като има все повече биткойни в обращение, компютрите трябва да бъдат по-мощни, за да се справят с изчисленията, което пък означава повече необходима енергия. 

Спокойният крайбрежен град Кефлавик на безлюдния исландски южен полуостров се превърна през изминалите месеци в международен център за копаене на биткойни и други виртуални валути.

Местни рибари, които разговарят на чаша горещо кафе в бензиностанцията на пристанището, са озадачени от явлението, което доведе до появата на големи строителни обекти в покрайнините на града. Една от основните причини за установяването на "биткойн мини" тук, на ръба на Северния полярен кръг, е естествената възможност за охлаждане на компютърните сървъри и конкурентните цени на изобилстващата исландска възобновяема енергия.

Йохан Снори Сигурбергсон, мениджър, отговарящ за бизнес развитието, в енергийната компания Hitaveita Sudurnesja каза, че очаква добиването на виртуална валута в Исландия да удвои енергийното си потребление до около 100 мегавата тази година. Това е повече, отколкото ползват домакинствата на острова с население 340 000 души, според исландската национална енергийна служба.

"Преди четири месеца не бих могъл да прогнозирам тази тенденция, но тогава курсът на биткойна скочи рекордно и получихме много повече имейли", каза той в геотермалната електроцентрала Svartsengi, която захранва с ток югозападния полуостров, където се добиват виртуалните валути.

"Днес се върнах от среща с компания за добиване на виртуална валута, която иска да купи 18 мегавата," допълни той.

В най-голямата от трите "биткойн ферми", които в момента работят в Кефлавик, високи метални огради пазят складове с дължина 50 метра, пълни с компютърно оборудване. Тя носи името на чука на скандинавския бог на гръмотевиците Тор, Мьолнир. Центровете за данни тук са специално проектирани да използват непрекъснатия вятър на голия полуостров. Стените от всяка страна са частични, като позволяват студеният въздух да прави течение, за да охлажда оборудването.

"Това, което правим тук, е като добиване на злато," каза Хелмут Раут, който ръководи дейността на Genesis Mining, голяма компания за добиване на биткойн.

Добиваме в големи размени и пускаме златото на хората, каза той.

Genesis Mining е основана в Германия и се мести в Исландия през 2014 година, когато цената на биткойна варира между 350 и 1000 долара.

Днес един биткойн се търгува за около 8000 долара, според платформата Койндеск (Coindesk), след като през декември достигна 19 500 долара. През януари виртуалната валута бе засегната от намеренията на Китай да забрани добива на биткойни заради опасения от прекомерно използване на електроенергия.

Раут казва, че биткойнът не трябва да бъде специално облаган с данък за околната среда.

"Компютърните мощности винаги изискват енергия, заявява той. Колко електроенергия е нужда за трансакция с кредитна карта или за търсене в интернет? Криптовалутите имат същото глобално въздействие", казва той.

В столицата Рейкявик някои са по-скептично настроени за биткойна. Последния път, когато Исландия бе международен финансов център, начинанието приключи с огромен банков крах, превръщайки страната в един от символите на световната финансова криза от 2008 година.

Политическата бъркотия след кризата вкара бързо набралата популярност Партия на пиратите в исландския парламент, където сега тя има 10 процента от местата.

Депутатът от тази партия Маккарти поставя под въпрос доколко е ценно добиването на биткойни за исландското общество, посочвайки че жителите трябва да обмислят регулирането и облагането с данък на формиращия се сектор.

"Харчим десетки, ако не и стотици мегавати за производството на нещо, което няма осезаемо съществуване и няма реална полза за хората извън царството на финансовите спекулации, каза той.

Това не може да е добро", обобщи Маккарти.

БТА

Когато световният тенис срещне българския скептицизъм

http://clubz.bg/64150-kogato_svetovniqt_tenis_sreshtne_bylgarskiq_skepticizym

Редом с традиционните емоции около празника на влюбените и възобновяването на двубоите от Шампионската лига (има за всекиго по нещо), вече трета година поред месец февруари предоставя и още един повод за вълнение.

Столицата ни отново бе домакин на силния тенис турнир “София оупън”. Надпреварата приключи в неделя, но за разлика от миналогодишното издание този път остави смесени чувства. Но имаме ли наистина право да бъдем недоволни?

След като през миналата година Григор Димитров пръсна по шевовете „Арена Армеец“ и заедно с титлата от турнира вдигна и нееднократно публиката на крака, ситуацията през тази бе по-различна. Хасковлията не бе сигурен за своето участие, което разклати и самото провеждане на “София оупън”.

Впоследствие турнирът смени своя генерален спонсор, а Григор напусна надпреварата преди нейното начало, заявявайки, че страда от контузия, която не му позволява да се състезава със 100% от възможностите си.

Разбира се експерти, журналисти, съседите ви от блока и кой ли още не веднага започнаха да негодуват от липсата на патриотизъм у Григор Димитров и побързаха да се усъмнят в естеството на неговата травма, която, видите ли, имало шанс да бъде инсценирана.

Теорията на конспирацията гласеше, че петият в световната ранглиста (от вчера) нарочно пропуска “Диема екстра София оупън” и няма желание да защитава титлата пред родна публика, както и няма желание да играе за националния отбор за “Купа Дейвис“ (неофициалното отборно световно първенство по тенис за мъже). Причината? Да спести сили за предстоящите по-силни турнири.

За мнозина това може да се струва правдива история, но аз поне не смятам така. Като се има предвид какъв е начинът на точкуване в тениса (спечелените точки от един турнир не се натрупват, а се „защитават“ на следващата година), завоюваните от Григор Димитров 250 точки за титлата му през 2017-а са директно загубени през тази година вследствие на оттеглянето му.

В същото време преди започването на “София оупън” нашият представител заемаше престижното 4-то място в света, с крехка преднина от 20 точки пред Александър Зверев, ранкиран 5-и. От вчера обаче Гришо отстъпи мястото си на младия германец заради споменатите вече 250 точки, които не защити.

Присъствието в топ 4, смея да твърдя, дава голямо предимство. Четвъртият поставен няма как да играе срещу нито един от първите трима чак до полуфиналите, ако, разбира се, всичките четирима се състезават в съответния турнир. Което обикновено е факт на големите състезания (от Големия шлем и ATP Мастърс 1000).

Първите 2 места в света в момента се заемат от Рафаел Надал или Роджър Федерер и би било чудесно за Григор Димитров да се изправя срещу тях едва в късните етапи на турнирите. От друга страна, при липсата на свирепа конкуренция на турнира в София, ми е трудно да си представя, че Димитров би „изхвърлил“ с лека ръка спечелените 250 точки от миналата година, знаейки че със сигурност ще загуби 4-ото си място и че ще си навлече гнева на феновете (както и стана).

Дали съм прав или не, и каква всъщност е истината, можем само да гадаем.

Това, за което съм сигурен обаче, е, че организаторите се постараха зрителите в София да не скучаят дори при липсата на Григор Димитров. Веднага след отказването му за негов своеобразен заместник бе поканен Стан Вавринка, който, мисля, няма нужда от представяне. Компания на швейцареца в основната схема правеха доказани имена като Виктор Троицки, Филип Колшрайбер и Жил Мюлер.

Въпреки това турнирът започна доста слабо. Отчитам факта, че повечето от мачовете се провеждаха преди края на работния ден, но все пак на тях имаше много малко хора. Показателна бе следната ситуация, която редовно можеше да се види през първите дни от турнира и се запечата в ума ми - при използване на системата за видеоповторения “Ястребово око”, с която тенисистите могат да оспорват съдийските решения, обикновено зрителите пляскат в ритъм, за да се увеличи съспенсът току преди да стане ясна съдбата на точката. Е, публиката в София или се опитваше да ръкопляска с ръце в джобовете или просто нямаше достатъчно публика, за да се чуе каквото и да е.

Остана впечатлението, че българинът е повече фен на „Мачкай, Гришо!“, отколкото на самия тенис. Но като се има предвид, че никога не сме имали толкова добър тенисист при мъжете, какъвто е Григор, то не можем да очакваме, че турнир в България без негово участие ще предизвика чак такава еуфория.

Все пак през уикенда залата беше почти пълна и публиката се наслаждаваше на хубавите сблъсъци, които полуфиналите и финала предоставиха. Заслуга за това има както Вавринка, който в събота отпадна от бъдещия шампион, така и двамата финалисти - Мариус Копил и Мирза Башич, които изиграха изключително драматичен финал, спечелен от босненеца.

Остава мистерия дали пълната зала не е следствие на предварително закупени билети (с надеждата Григор Димитров да се бори за защитата на своята титла), или е от любов към спорта, но е налице и още един факт – турнирният директор Пол Макнами разкри, че в рамките на надпреварата 40 000 зрители са посетили „Арена Армеец“. Което хич не е зле за турнир от категория ATP 250!

Хубаво би било да оценим “София оупън” по достойнство. Турнирът е важен за страната ни по няколко причини.

Първо, преди 2015 г. на територията на България никога не е имало турнир от календара на ATP. Всъщност, има само 3 типа регулярни турнири, които са от по-висока категория от този, провеждан у нас – тези от Големия шлем, ATP Мастърс 1000 и ATP 500.

Второ, тази надпревара дава възможност на талантливи български тенисисти да получат шанс за изява на световната сцена. Тук вече не говорим за Григор Димитров, а за млади български момчета, които (засега) не можем да гледаме по големите състезания. През тази година в основната схема на “София оупън” имаше трима наши сънародници, получили “уайлдкард” - Димитър Кузманов, Александър Донски и Адриан Андреев.

И тримата отпаднаха в първи кръг, но натрупаха безценен опит и усетиха емоциите, които такова международно събитие носи. Това важи с особена сила за 16-годишния Адриан Андреев, който cе пpевъpна в пъpвия тениcиcт, peден пpез 2001 година, взел участие в основната схема на турнир на ATP. Дано му предстоят още много такива участия, а и много победи.

И накрая, трето - макар тенисът да няма толкова привърженици у нас, колкото има футболът (и които може би няма да достигне никога), то събития като този турнир са стъпки в правилната посока. Защото нищо не е вечно и след 10-ина години, когато Григор Димитров ще е в залеза на своята кариера, би било чудесно, ако през отминалото време е имало нещо, което да е запалило интереса на децата към тениса.

В противен случай ще се върнем в състоянието на лимбо отпреди 2009 г. и ще празнуваме годишнини от „Мачкай, Гришо!“, както празнуваме и годишнини от „славното американско лято“.

За финал ще си позволя да перифразирам един популярен цитат от „Черния рицар“ на Кристофър Нолан - “София оупън” е турнирът, който България заслужава, И този, от който се нуждае в момента. А що се отнася до Григор Димитров, утре той започва участието си на турнира в Ротердам. Защо пък да не се реваншира с титла оттам!

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Външните министри на Гърция и Македония на среща във Виена днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713696

Външните министри на Гърция и Македония на среща във Виена днесВъншните министри на Гръция Никос Кодзиас и на Македония Никола Димитров днес ще имат среща във Виена с посредника на ООН Матю Нимиц, съобщава в. "Прото тема", цитиран от БТА. На срещата се очаква Гърция да представи своя проект за договор със Скопие за решаване на спора за името на Македония. Изданието твърди,

6 интересни трика за Facebook Messenger (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/6-interesni-trika-za-facebook-messenger-video-2078254

Facebook Messenger е едно от най-използваните приложения. Има много интересни неща, които можете да направите директно във Facebook Messenger.

Вижте 6 интересни трика, които може би не знаете за Facebook Messenger:

1. Скрит чат

Идват валежи, после - облаци, а ще се показва и слънце

//dariknews.bg/novini/bylgariia/idvat-valezhi-posle-oblaci-a-shte-se-pokazva-i-slynce-2078266

Днес от запад облачността ще се увеличава и привечер в западните райони ще започнат валежи от дъжд, които през нощта ще обхванат по-голямата част от страната. Максималните температури ще са между 5 и 10 градуса.

Нов средиземноморски циклон ще определя времето

Мъск обясни защо се бави производството на Model 3

https://www.actualno.com/cars/mysk-objasni-zashto-se-bavi-proizvodstvoto-na-model-3-news_659472.html

Компанията Tesla Motors не успява да постигне предварително планираните обеми на производство на Model 3 заради оборудването, което все още се намира в Германия. Това съобщава Automotive News, като се позовава на изпълнителния директор на производителя на електромобили Илон Мъск. Проблемът в случая е производствената линия, която е нужна за сглобяването на акумулаторите. В момента те се правят на ръка в новия завод за батерии на Tesla в град Рино, което значително увеличава времето. Същевременн

Почитаме Свети Евлоги и Света Зоя

http://www.moreto.net/novini.php?n=368959

Днес православието чества деня на Св. Евлогий, архиепископ Александрийски. Той е бил благочестив и предан на вярата Христова. Живял е по времето на император Ираклий (VII век). Името Евлоги означава "добра дума", "възхвала".

Жителите на "Красна поляна" отново на протест срещу виетнамските общежития в столицата

http://www.cross.bg/obshtezhitiya-krasna-polyana-1567692.html

/КРОСС/ Жителите на столичния квартал "Красна поляна" излизат на пореден протест, съобщава БНТ. Исканията им са свързани с премахването на така наречените виетнамски общежития. Живеещите в района на "Красна поляна" твърдят, че голяма част от проблемите им със замърсения въздух се дължат на обитателите на виетнамските общежития. Те настояват Столичният общински съвет да определи краен срок за премахване на сградите и да състави план за усвояване на терена. Протестиращите ще се обърнат за съдействие и към омбудсмана Мая Манолова.

Задържаният у нас мароканец бил на високо ниво в 'Ислямска държава'

https://offnews.bg//temida/zadarzhaniat-u-nas-marokanetc-bil-na-visoko-nivo-v-isliamska-darzhava-674752.html

Задържаният за тероризъм мароканец е бил във високите структури на „Ислямска държава“. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Истината е, че още на 13 януари група от 27 чужди граждани са влезли на територията на България през определените за това места – през т.нар. зелена граница, преминали са границата ни с Турция между селата Сладун и Маточина. Патрулите са ги установили на сутринта и те са били задържани – 6 мъже, 6 жени и останалите са деца. Изпратени са в центъра в Харманли, където е започната проверка", каза Арнаудова. 

"Интересното в този случай е, че 26 от лицата, които са роднини, са подали веднага заявление и са поискали да получат хуманитарен статут. Само това лице, за което ще говорим, не е подало подобно искане. То е носило в себе си пет различни документа за самоличност – сирийска лична карта, сирийски паспорт, испанска лична карта, документ за семейно положение, както и сирийско свидетелство за управление на МПС", каза говорителката на Цацаров.

"В момента, в който българските служби установяват, че сирийският паспорт е обявен за издирване от Интерпол, е изпратена снимка на лицето там. Установено е, че всички тези документи са фалшифицирани – бланките са оригинални, но снимката на лицето е различна от тази, която би следвало да се намира на тези документи. В рамките на това международно сътрудничество е направена и лицево-идентификационна справка и когато се установява категорично, че това лице се издирва от мароканските власти, е била издадена заповед за задържане, която е изпратена на българската прокуратура. В рамките на този месец лицето е било настанено в център от закрит тип за настаняване на чужди граждани“, каза още Арнаудова и припомни, че миналия петък Върховната касационна прокуратура разпореди задържането му до 72 часа.

„Според заповедта, която ние сме получили, лицето се издирва за създаване на група и подготовка на издирване на терористични действия, притежаване на незаконно огнестрелно оръжие в рамките на организационен проект, целящ да засегне националната сигурност и обществен ред в Мароко, организиране масово присъединяване към терористична организация, получаване на обучения, набиране на средства, както и набиране на големи групи от хора, които да се присъединят към „Ислямска държава“. На 5 и 6 февруари тази година в съда в Ал Рияд са разпитани двама съмишленици на задържаното лице и те са потвърдили, че то е лоялен участник в „Ислямска държава“, като според тях е във високите ѝ структури. Съдът във вчерашния ден установи временно задържане на лицето до 90 дни и в тези рамки очакваме мароканските власти да изпратят същинското искане за предаване на лицето, за да бъде съдено за тези престъпления, за които е обявено за издирване“, обясни тя.

САЩ планират да дадат милиард долара за сигурността на държавните си сайтове

https://www.actualno.com/sciencelogy/sasht-planirat-da-dadat-miliard-dolara-za-sigurnostta-na-dyrjavnite-si-sajtove-news_659465.html

През 2019 година властите в САЩ планират да отделят поне 1 млрд. долара за увеличаване на защитата на сайтовете на държавните институции. Това съобщиха от пресслужбата на американското министерство по вътрешна сигурност. "Във връзка със скорошните събития киберсигурността се превърна в един от националните ни приоритети. В бюджета за предстоящата финансова година е заделен около 1 млрд. долара за инициативи, свързани със защитата на федералните сайтове и отстраняването на уязвимостите в ел

Министър Радев: Задържаният мароканец е много опасен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713700

Министър Радев: Задържаният мароканец е много опасенМинистърът на вътрешните работи Валентин Радев пред Би Ти Ви потвърди, че задържаният от нашите служби край Харманли мароканец Нуфал Рашид Захри е близък до Ислямска държава. "Мароканецът Нуфал Рашид Захри има връзки с Ислямска държава. Търсят го точно за това. Мароканските колеги казват, че е опасен. Не е бил преди това в България.

Симеонов: Ще гласуваме против конвенцията, но не подкрепяме референдума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713685

Симеонов: Ще гласуваме против конвенцията, но не подкрепяме референдума"От страна на колегата Каракачанов има едно голямо деформиране от медийното представяне на коалицията. Не са лесни хората, които са в тази коалиция", каза пред БНТ вицепремиерът Валери Симеонов. "С Цветанов нито съм се чувал, нито съм се виждал. Той е с близо 10 години по-малък от мен и да ми определя поведението дали е възможно?

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/pishe-tazi-keler-1567691.html

/КРОСС/ "Юнкер натиснал Борисов да се разграничи от Симеонов", пише вестник "Дума" по темата за полемиката между евродепутата Ска Келер и вицепремиера Валери Симеонов. Германската евродепутатка Келер се оплака в Брюксел от бруталното отношение на българския вицепремиер. Циничната декларация на Симеонов, в която се отправят обиди и заплахи към Келер, отприщи вълна от възмущение в Европа, пише вестникът. "За трети път управляващите ще опитат да узаконят сечта в горите", пише във водещото си заглавие вестник "Сега". ГЕРБ и "Обединени патриоти" искат да улеснят строежа на нови писти и лифтове в планините. Това би могло да стане, ако се приемат предложените промени в Закона за горите. В рубриката си "Наблюдател" изданието пише: "Патриотите "влязоха с бутонките" на международния терен на Борисов". Негативите за премиера от управляващата коалиция вече са повече от позитивите, се казва в анализа, поместен във вестник "Сега". Болници с борчове за 60 милиона лева от супероперации само за десет години, информира "Монитор". Лекари алармират, че Здравната каса се източва с роботизираната хирургия. Вестникът подчертава и постиженията ни в тази област, именно иновативна уникална операция, която се прави едва за пети път в света. Тя ще бъде представена от наши лекари на световен медицински форум. "Труд" информира, че 92 на сто от нашите тийнейджъри са с кариеси

Валентин Радев: Заловихме човек на „Ислямска държава“

http://dnes.dir.bg/news/valentin-radev-islyamska-darzhava-malokanetz-26878119

Мароканецът, който бе задържан в България има връзки с „Ислямска държава“, това е потвърдено от Мароко.

Парацетамолът изтощава половите хормони

https://www.actualno.com/interest/paracetamolyt-iztoshtava-polovite-hormoni-news_659463.html

След като учените алармираха за възможната вреда от употребата на парацетамол върху сърцето, ново изследване посочва, че препаратът може да доведе до нарушение на репродуктивните функции и проблеми с развитието на плода, сочат данни, публикувани в списание EBioMedicine. Американски учени са провери изследване върху 455 доброволци над 18 г. Установено е, че при всички пациенти, употребяващи парацетамол, се наблюдава изтощение на половите хормони, еквивалентно на остаряване на организма в хормона

Кейти Пери и Орландо Блум се събраха отново

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6713691

Кейти Пери и Орландо Блум се събраха отново

Кейти Пери и Орландо Блум са отново заедно - 11 месеца, след като се разделиха. Информацията бе подадена на "Сън Онлайн" от източник, запознат с отношенията на двойката. "Двамата са отново заедно. Този път Кейти иска да накара нещата да проработят. Тя се опита, но така и не успя да го отреже изцяло. Твърде много я е грижа за него.

YouTube: Facebook да си гледа снимките с бебета

https://www.vesti.bg/tehnologii/youtube-facebook-da-si-gleda-snimkite-s-bebeta-6079250

Шефът на видеопортала на Google все пак смята, че не подценява конкуренцията

И Жулиан Асандж получил плик с бял прах

https://offnews.bg//sviat/i-zhulian-asandzh-poluchil-plik-s-bial-prah-674751.html

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който се намира на територията на еквадорското посолство в Лондон, съобщи в Туитър, че миналата седмица е получил плик като този, който вчера пристигна в нюйоркския дом на Ванеса Тръмп - съпругата на най-големия син на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде ТАСС.

"Жената на Доналд Тръмп-младши бе настанена в болница, след като отвори плик с бял прах. Странно е, че аз също получих подобен плик миналия вторник", писа Асандж в Туитър. Той добави, че върху плика е имало американска пощенска марка.

Очаква се днес британски съд да реши да дали да уважи или да отхвърли иска на 46-годишния Асандж да бъде прекратено съдебното производство срещу него. Ако съдът се произнесе в негова полза, това може да открие пътя той да напусне сградата на посолството на Еквадор в британската столица, където се намира от близо 6 години.

Ванеса Тръмп отвори плика в дома си вчера сутринта. В него се оказа бял прах с неизвестен състав. Според предварителни анализи прахът се оказал безвреден, но по-задълбочените анализи продължават.

Източник: БТА

Гледат днес жалбата на кмета на Септември за отстраняването му от длъжност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713689

Гледат днес жалбата на кмета на Септември за отстраняването му от длъжностСпециализираният апелативен съд ще разгледа днес жалбата на кмета на Септември Марин Рачев за отстраняването му от длъжност. Преди седмица първата инстанция одобри искането на прокуратурата за отстраняването му с мотивите, че Рачев може да повлияе на разследването и да укрие доказателства, предаде БНТ.

1 e загинал, а 17 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713680

1 e загинал, а 17 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в странатаЕдин човек е загинал, а 17 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 13 тежки пътнотранспортни произшествия. В София са регистрирани 159 леки и три тежки катастрофи, при които са пострадали трима

В "Красна поляна" отбелязват 1 година от началото на протестите срещу мръсния въздух

https://www.actualno.com/sofia/v-krasna-poljana-otbeljazvat-1-godina-ot-nachaloto-na-protestite-sreshtu-mrysnija-vyzduh-news_659464.html

В столичния квартал "Красна поляна" ще отбележат една година от началото на протестите там. Ще го направят отново с протест днес, 13 февруари, в 19:00 ч. на бул. "Никола Мушанов" и ул. "Добротич", предаде БГНЕС. В продължение на една година район "Красна поляна" в град София наброяващ 68 хиляди души - крещя, вика, протестира и се задушаваше в отрова ежедневно заради безхаберието на институциите, казват организаторите и заявяват: "Борбата ни продължав

Задържаният за тероризъм бил високо в йерархията на "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/litzeto-durzhava-interpol-1567690.html

/КРОСС/ Задържаният за тероризъм е бил високо в йерархията на ИДИЛ. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Както е известно вчера съдът в Хасково постанови Науфал Захри да остане за 90 дни в ареста - период, в който да се уреди екстрадицията му в Мароко, откъдето са го пуснали за издирване като член на „Ислямска държава". Мароканецът е носил в себе си 5 фалшиви лични документа, допълни Румяна Арнаудова и поясни, че се твърди се, че той е бил командир в ИДИЛ. Захри е влязъл у нас незаконно на 13 януари. Хванат е заедно с други 26 сирийци край свиленградското село Сладун. „При проверката на петте документа, които е носел и най-вече от сирийският му паспорт е установено, че е издирван от Интерпол. До вчера, когато Хасковският съд гледа мярката на мароканеца, той е пребивавал в център от затворен тип като превенция да не избяга". Румяна Арнаудова разясни причините, поради които Науфал Захри е издирван и кои са доказателствата, че принадлежи към структурите на "Ислямска държава". „Още на 13 януари група от 27 чужди граждани са навлезли през територията на България не през определените за това места, т.е. през т. нар. зелена граница. Патрулите са ги установили в 8:30 ч. Лицата са били задържани, сред които 6 мъже, 6 жени и останалите са деца. Веднага са били изпратени в центъра в Харманли, където е започнала проверка на всички тези лица

Мика Зайкова: Политическият елит допринася за сивата икономика

https://frognews.bg/novini/mika-zaikova-kontrabandata-nas-ima-politicheski-chadar.html

Скептик съм по отношение на намаляването на сивата икономика, защото в България контрабандата е налице, крият се трудови договори и се работи в сивия сектор, заяви икономистът Мика Зайкова.

Заради паветата под тепетата: Иван Тотев заплашва галеристка, тя му отговаря

http://clubz.bg/64149-zaradi_pavetata_pod_tepetata_ivan_totev_zaplashva_galeristka_tq_mu_otgovarq

Кметът на Пловдив Иван Тотев (ГЕРБ) явно никак не е доволен от осуетяването на плана му започналият в началото на февруари ремонт на историческата улица "Отец Паисий" да завърши с преместване на специфичните ѝ правоъгълни павета в Тютюневия град и замяната им с други. Поне ако се съди по последните му медийни изяви...

Градоначалникът под тепетата, цитиран от местния вестник "Марица", си е позволил нападки и заплахи срещу галеристката Веселина Сариева. Тотев дава "препоръки" дори към министъра на културата Боил Банов.

Причината - Сариева бе сред най-активните защитници на паветата и историческия вид на улицата в сърцето на Пловдив. Министърът пък, след като се надигна гражданско недоволство срещу плановете на Тотев, изпрати Инспектората на Министерството на културата да провери ремонта и проверката завърши с предписание към общината "Отец Паисий" да бъде приведена в автентичния й вид. С все правоъгълните павета, положени на това място преди повече от 80 години.

 
Ето какво казва кметът Тотев пред "Марица":

„ Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава”.

„Тези правоъгълни павета станаха уникални. Но ако искате да се поразходим из Пловдив, ще видим и на други места такива павета, например, на ул. „Цар Асен”.  Значи не са толкова уникални”, казва Тотев и напомня как на ул. „Отец Паисий” има не само правоъгълни, но и квадратни павета -

"Такива, квадратни, са и пред офиса на Веска Сариева, тя може да бъде спокойна".

Сариева и фондация "Отворени изкуства", създадена през 2007 г., организират знаковия за Пловдив фестивал НОЩ/ Пловдив, който включва и Нощта на музеите и галериите. Събитието е част от културния календар на града от години, фондацията участва и в други емблематични събития.

След заплахата на Тотев, че може да спре културната програма на общината,  отговорът на Сариева във фейсбук не закъсня: 

"Ужасно унизително е да четеш фамилиарни нападки и професионални заплахи от кмета на Пловдив, град за който над 13 години си давал толкова време, идеи и енергия, лобирал си локално и международно, създавал си идейни общности в името на това този град да се развива културно и да е достойно модерно европейско място за живеене.

И то нападки само защото един път си изказал личната си позиция във фейсбук, като живущ и работещ на ул. „Отец Паисий“, на една централна историческа градска улица, която беше затворена за двумесечен ремонт без да бъдат предупредени живущите и обитателите. Ремонт, който дори се оказва, че не е съгласуван коректно с дирекция „Паметници на Културата“ към Министерство на културата. Апелът за улица „Отец Паисий“ защити в последствие и министърът на културата, а кметът на Пловдив реши да се подиграе с мен и да ме заплаши професионално със следните думи: „Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава”. Тези думи ги прочетох в няколко медии днес и вече не се съмнявам, че са били изказани.

Срам ме е като европейски гражданин, че това може да се случи в една демократична страна, която дори в момента е председател на съвета на ЕС.

Няма да махна с ръка този път или да преглътна унижението и ще предложа на кмета да се извини публично на всички граждани, които дръзват да изкажат мнението си. А вместо да се „моля за милост”, бих спряла за няколко години културната програма на фондация „Отворени Изкуства“, която е насочена към Пловдив и заедно с моя прекрасен екип да дадем енергията и идеите си за други проекти. Ако познавахте дейността ми г-н Тотев, щяхте да знаете, че има какво да правя."

Веселина Сариева веднага получи подкрепа от представители на творческите общности в Пловдив. На стената й във фейсбук и Асен Асенов от "Едно" (организатор на фестивалите One dance week, One design week, One architecture week) реагира с настояване Иван Тотев да се извини публично:

"Вчерашните изявления на кмета на Пловдив Иван Тотев по адрес на Веселина Сариева са абсолютно недопустими заплахи към един от най-активните културни оператори в града. Подобни реплики са недопустими към който и да било гражданин!
Кметът на града очевидно има погрешната представа, че публичните средства на Пловдив са негова лична собственост и може да се разпорежда с тях по “правилата” на емоциите си.

Очаквам неговото публично извинение!"

Иван Тотев не пропуска пред "Марица" да оттовори на министър Боил Банов, който разпореди проверката на ремонта на "Отец Паисий" и несъгласуваните с дирекция "Паметници на културата" намерения на община Пловдив да заменя паветата с други, да разширява и променя тротоари и т.н. Реакцията на министерството дойде след като и бившия кмет на града, сега депутат Славчо Атанасов, и поетесата Божана Апостолова реагираха остро на плановете на кмета. Към Банов Тотев се обръща със следните думи:

"Чакаме го доста време и се надявам, че през февруари ще даде отговор по режимите, за да отпушим работата в Тютюневия град”. Проектът за реконструкцията на ул. „Отец Паисий” е съгласуван с НИНКН, но в него не се коментира къде кое паве да бъде сложено..."

 

Арестуваният джихадист чака екстрадация в Мароко

http://dnes.dir.bg/news/marokanetz-rumjana-arnaudova-jihad-naufal-zahri-26878118

Арестуваният мароканец Науфал Захри е обвинен в Мароко за съставяне на група за терористични действия, обучение на терористи и набиране на средства за тях.

30 страни от ЕС и Балканите обсъждат в София туризма, създаващ 10% от БВП на Съюза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713678

30 страни от ЕС и Балканите обсъждат в София туризма, създаващ 10% от БВП на СъюзаКак туризмът да се развива устойчиво и да е двигател за икономиките в Европа и региона ще обсъждат ресорните министри на неформална среща днес в НДК, съобщиха от Министерството на туризма. Събитието е от най-високия клас "А", т.е. на министерско ниво, в календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Вижте в кои части на София спират водата днес

https://www.24chasa.bg/region/article/6713676

Вижте в кои части на София спират водата днес„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. „Овча купел“,кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул.

Катарзисът продължава - Ким Чен-ун иска помирението между Юга и Севера да продължи

https://offnews.bg//sviat/katarzisat-prodalzhava-kim-chen-un-iska-pomirenieto-mezhdu-iuga-i-se-674750.html

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун каза, че е важно да бъде продължен климатът на помирение и диалогът между двете Кореи и изрази задоволство от посещението на севернокорейската делегация в Южна Корея във връзка със зимната олимпиада, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Агенциите отбелязват, че това е първото изявление на севернокорейския лидер във връзка с безпрецедентната визита на делегацията от Пхенян, включваща и неговата сестра, на Юг.

Според държавната агенция на КНДР Ким бил впечатлен от топлото посрещане в Сеул и от отношението, проявено към делегацията. Той дал "важни инструкции" за мерки, с които да се поддържа атмосферата на помирение и диалог, но без повече подробности.

Сестрата на Ким Чен-ун - Ким Йо-чен, предаде в Сеул покана към президента Мун Дже-ин да посети Пхенян в близко време. Мун засега не даде отговор на поканата от Пхенян. Той каза, че двете Кореи трябва да създадат условие за среща на своите президенти и призова за бързо подновяване на диалога между Северна Корея и САЩ.

Източник: БТА

Наводнение край Морското училище във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368957

Огромни водни маси се носят по улица "Капитан Рончевски" край Морското училище във Варна. Това сигнализира читател на Moreto.net. Най-вероятната причина е ВиК авария в горната част на улицата. Все още не се виждат екипи на водното дружество, които да се заемат с ремонта.

И пак - брутални методи за възпитание на сирачета в специализиран дом

https://www.actualno.com/crime/i-pak-brutalni-metodi-za-vyzpitanie-na-siracheta-v-specializiran-dom-news_659470.html

Пореден шокиращ и скандален случай на насилие от страна на възпитателка срещу деца, лишени от родителска грижа – точно както в център "Хризантема" в Габрово. Случаят в Габрово беше разкрит от Actualno.com. Този път действието се развива в Борован, а провинението е още по-тежко, защото извършителят на насилието е временно изпълняващ длъжността на управител на Центъра за настаняване от семеен тип, където се разиграва грозният случай. Става въпрос за Людмила Петрова, чиито дейс

След 3 дни - пари и спокойствие. Идва Земното куче

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6713304

След 3 дни - пари и спокойствие. Идва Земното куче Очаквайте пълен хороскоп за всичко, което ще ви донесе новата година по източния календар Само след 3 дни ще влезем в Годината на Кучето по китайския календар, която се очаква да донесе спокойствие и стабилност. Тя настъпва на 16 февруари, а в някои части на света и на 15 февруари вечерта и сменя Годината на Огнения петел,

Неформална среща на министрите на туризма от ЕС в София

http://www.cross.bg/tyrizma-sreshta-neformalna-1567689.html

/КРОСС/ Неформална среща на министрите на туризма от Европейския съюз ще се състои днес (13 февруари) в София. Форумът ще бъде последван от среща на високо равнище „Туризъм и икономически растеж". Председателят на парламента Цвета Караянчева ще приветства гостите. Ще участват вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на туризма Николина Ангелкова, еврокомисарят по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска, генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили. Ще присъстват и представители на страните от Балканския регион.  

Шампионската лига се завръща с първите мачове от решителната фаза

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/13/3128580_shampionskata_liga_se_zavrushta_s_purvite_machove_ot/?ref=rss


Шампионската лига се завръща с първите два мача от осминафиналите. В по-интересния финалистът от миналия сезон "Ювентус" приема "Тотнъм". В другата среща за деня "Базел" е домакин срещу водача във Висшата лига "Манчестър сити".<br /><br />Погледите са насочени към Торино, където "шпорите" гостуват за пръв път. Букмейкърите дават предимство за "бианконерите", но съперникът им не бива да бъде подценяван.<br /><br...

Съдът решава окончателно дали да освободи Марин Рачев от кметския пост на Септември

http://www.cross.bg/rachev-marin-nego-1567693.html

/КРОСС/ Днес Апелативният специализиран съд решава ще напусне ли временно поста си кметът на Септември Марин Рачев. Преди седмица, с мотив, че може да попречи на разследването срещу него, първоинстанционният наказателен съд отстрани Рачев от длъжност, но той обжалва решението. Марин Рачев е обвинен в умишлена безстопанственост и неизгодна сделка, ощетила Септември с малко над 200 хиляди лева. Друг състав на съда вече намали почти наполовина паричната му гаранция - от 250 хиляди на 130 хиляди лева. Съдия Пламен Панайотов реши да го отстрани от длъжност, съобразявайки се изцяло с позицията на наблюдаващите прокурори Дойчо Тарев и Мария Николова. „Особено в тези малки населени места, кметът е този, който дава възможност и за работа", коментира Николова. „Те са в йерархична зависимост от него и той не трябва да бъде на тази длъжност - най-малкото, докато извършим тези действия", подчерта Тарев. Очаквано, и преди съдебния акт, и след него, на обратното мнение бяха Марин Рачев и адвокатът му Васил Василев. „Решението не съответства на доказателствата и на закона...Започва практика, все едно кое длъжностно лице е".  

Арнаудова: Мароканецът, сочен за командир на ИДИЛ, е с 5 фалшиви документа (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713664

Арнаудова: Мароканецът, сочен за командир на ИДИЛ, е с 5 фалшиви документа (Обновена)Мароканецът Нофат Рашид Захри, издирван в родината си за тероризъм в Сирия, е носил в себе си 5 фалшиви лични документа, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в сутрешния блок на Нова тв „Здравей, България“. Твърди се, че той е бил командир в ИДИЛ. Захри е влязъл у нас незаконно на 13 януари.

Прокуратурата на Саудитска Арабия вече наема жени на работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713673

Прокуратурата на Саудитска Арабия вече наема жени на работа
Прокуратурата в Рияд съобщи, че за пръв път иска да вземе на работа саудитки в момент, когато Саудитска Арабия се стреми да благоприятства трудовата заетост на жените в рамките на план за икономически и социални реформи, предаде Франс прес. "Има налични щатни места за жени в прокуратурата на длъжност лейтенант-следовател",

Паднал електрически стълб спря водата край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368956

Съборен електрически стълб е спрял захранването на една от станциите на ВиК и поради тази причина хиляди абонати остават без вода, научи Moreto.net. Засегнати са живущите в селата Въглен, Ярелична, абонатите край Аксаковска панорама и местността Планова.

Източна Европа на кръстопът

http://pogled.info/svetoven/evropa/iztochna-evropa-na-krastopat.92492

/Поглед.инфо/ Източноевропейските държави често критикуват институциите на ЕС, но всъщност се ръководят от елит - вярно предан към Атлантическия алианс. Историята тук не играе, главното е геополитиката. Трудното преразглеждане на националната идентичност към редица регионални инициативи силно напомнят за миналото.

Непастьоризираното мляко води до опасни инфекции

https://www.actualno.com/interest/nepastioriziranoto-mljako-vodi-do-opasni-infekcii-news_659466.html

Сътрудници от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията на Съединените щати установиха, че консумацията на непастьоризирано прясно мляко увеличава значително риска от развитие на резистентни към антибиотици инфекции. Резултатите от проучването бяха публикувани в изданието ArsTechnica. Вниманието на учените е било привлечено от бактерията Campylobacter jejuni, която засяга стомашно-чревния тракт и причинява треска, повръщане и диария. Според данните през 2016 г. в Колорадо с кампилобакт

7 души пострадаха при масов бой на детски рожден ден с българи в Германия

https://offnews.bg//sviat/7-dushi-postradaha-pri-masov-boj-na-detski-rozhden-den-s-balgari-v-ger-674749.html

Българи си спретнаха масов бой на детски рожден ден в германския град Швалмщат, съобщи bTV, позовавайки се на информация от местната полиция.

Най-малко седем от гостите на партито пострадали.

Гостите били поканени в местен общински клуб. Те се скарали по все още неясна причина за властите и спорът бързо прераснал в бой.

Трима възрастни и четири деца са ранени. Наложило се да бъдат повикани линейки, за да помогнат на пострадалите.

В това време част от гостите се стекли в близкото полицейско управление, за да подават сигнали едни срещу други. Все още не е ясно каква е причината за скандала, тъй като никой не говори немски, уточняват още от полицията.

Екстрадираният от Украйна Саакашвили: Посрещнаха ме радушно в Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713671

Екстрадираният от Украйна Саакашвили: Посрещнаха ме радушно в ПолшаБившият президент на Грузия и лидер на украинската партия "Движение на новите сили" Михаил Саакашвили заяви снощи, че в Полша му е предоставена държавна охрана, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Екстрадираният вчера в Полша от Украйна политик заяви в интервю за грузинската телевизия "Рустави-2", че е бил "посрещнат много топло в Полша".

Саакашвили: В Полша ме приеха радушно

http://dnes.dir.bg/news/polsha-ukrina-saakashvili-extradatzia-26878058

Бившият президент на Грузия и лидер на украинската партия "Движение на новите сили" Михаил Саакашвили заяви снощи, че в Полша му е предоставена държавна охрана=

Как "умните" очила ще допълнят системата за масово наблюдение в Китай

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/13/3128414_kak_umnite_ochila_shte_dopulniat_sistemata_za_masovo/?ref=rss


Очилата, които разпознават лица, от известно време не са просто част от няколко хиляди холивудски филма, нито реквизит от едно или две технологични изложения. И носенето им от полицаи обаче не е научна фантастика, не и в китайската провинция Хънан. Поне това твърдят компанията LLVision Techology Co и англоезичният Global Times, както и "Уолстрийт джърнъл".<br /><br />Според изданието полицията в централната провинция е въвела очилата на LLVision Technology за служителите...

Арестуваният мароканец, заподозрян за връзки с ИДИЛ, е заплашен от 30 години затвор

https://www.actualno.com/crime/arestuvanijat-marokanec-zapodozrjan-za-vryzki-s-idil-e-zaplashen-ot-30-godini-zatvor-news_659471.html

Информацията ни е, че вероятно Науфел Вашид Захри е искал да премине през България, за да стигне до Западна Европа. Това заяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова в коментар за задържан мароканец, заподозрян във връзки с "Ислямска държава" (ИДИЛ). Арнаудова уточни, че Захри е бил заловен още на 13 януари, заедно с още 26 сирийци. Мароканецът единствен имал пет различни паспорта и всичките били фалшиви. Той единствен не поискал статут на бежанец при задържането си, уточни пр

30 държави от ЕС и Балканите ще обсъдят туризма на неформална среща в София

https://offnews.bg//obshtestvo/30-darzhavi-ot-es-i-balkanite-shte-obsadiat-turizma-na-neformalna-sres-674748.html

Как туризмът да се развива устойчиво и да е двигател за икономиките в Европа и региона ще обсъждат ресорните министри на неформална среща в София днес, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Събитието е от най-високия клас „А“, т.е. на министерско ниво, в календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и ще се проведе в НДК.

Туризмът има водеща роля в икономиките на България и на ЕС и създава съответно 13% и 10% от техния брутен вътрешен продукт (БВП). Приходите от международен туризъм в страните от Съюза са над 341 млрд. евро през 2016 г. Очаква се те да са още по-високи през 2017 г.

Домакин на събитието е българският министър на туризма Николина Ангелкова. Ще участват еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбета Биенковска, генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН г-н Зураб Пололикашвили, министри на туризма от ЕС 28, от Балканите и представители на бизнеса. Очаква се в София да пристигнат делегации от около 30 държави.

Министрите ще обсъдят последователно три теми: политиките на Съюза в туризма, сигурността и възможностите за сътрудничество в сектора между Европа и Китай. Те ще дебатират ролята на туризма като фактор за икономически растеж и регионална интеграция. Предмет на обсъжданията ще бъдат споделената икономика и прилагането на регулаторните политики на ЕС в туризма. Подобряването на сигурността и привлекателността на туристическата дестинация ще е в центъра на втората дискусия.

Инициативата „2018 г. – Година на туризма ЕС – Китай“ ще е третата основна тема на срещата. Потенциалът на китайския пазар е огромен. По предварителни данни през 2017 г. в европейските страни са отчетени 12.4 млн. туристически посещения на китайски граждани като ръстът спрямо 2016 г. е 18%.

Евлоги, Евлогия, Зоя имат имен ден

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/evlogi-evlogiia-zoia-imat-imen-den.html

На 13 февруари се чества деня на Св. Евлогий, архиепископ Александрийски. Имен ден днес празнуват хората с имена Евлоги, Евлогия, Зоя.

14 години след потъването: Тайната "Хера" остава неразбулена

//dariknews.bg/regioni/varna/14-godini-sled-potyvaneto-tajnata-hera-ostava-nerazbulena-2078176

На 13 февруари отбелязваме 14 години от един от най-трагичните инциденти в историята на българското корабоплаване. 14 години след потъването край Босфора "Хера" продължава да пази своята тайна. Натовареният с въглища кораб отнесе на дъното голяма част от екипажа и тайната защо и по каква причина е

Снахата на Тръмп в болница, след като отвори писмо с бял прах

http://www.cross.bg/trump-survis-vanesa-1567688.html

/КРОСС/ Ванеса Тръмп, съпруга на най-големия син на американския президент - Доналд Тръмп-младши, е хоспитализирана в Ню Йорк, след като е отворила писмо с подозрителен бял прах, съобщават световните агенции, цитирани от БТВ. Според запознати първите тестове са показали, че веществото е безвредно. Въпреки това Ванеса Тръмп е била приета в болница за прегледи като превантивна мярка. Междувременно държавният глава Доналд Тръмп заложи в проекта за бюджет 2,2 млрд. долара за дейността на „Сикрет сървис" - службата, която се грижи за сигурността му. Освен това той иска назначаването на още 450 служители. Именно „Сикрет сървис"  е поело разследването на случая със снахата на президента.  

Излезе романтичната комедия на Марк Леви "Тя и той"

https://www.actualno.com/books/izleze-romantichnata-komedija-na-mark-levi-tja-i-toj-news_659299.html

Излезе от печат „Тя и той” на Марк Леви, една красива и въздействаща история, която ви стопля сърцето. Един сюжет, напоен с нежност, хумор и неочаквани завои – както може да се очаква от автора на „Втори шанс” и „Друга представа за щастието”. „Тя и той“ (превод: Петър Герджиков, 304 стр., цена: 16 лв.) бележи голямото завръщане на френския писател към романтичната комедия и към героите от бестселъра &b

Актуална пътна обстановка на 13 февруари

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1567687.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 13.02.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от -10° до +4°.Времето е облачно почти над цялата страна. Слаб до умерен вятър духа в областите Варна, Добрич, Пазарджик, Смолян и Шумен. Пътните настилки са предимно мокри, като по високите и усойни места са частично заледени и обработени. Намалена видимост поради мъгла до 50 м има в района на с. Скравена /обл. София/, до 100 м на АМ „Тракия" в района на гр. Вакарел /обл. София/ и в района на с. Муселиево /обл. Плевен/, до 150 м в района на гр. Елена /обл. Велико Търново/, гр. Мездра /обл. Враца/, гр. Радомир /обл. Перник/, в област Кърджали и до 200 м в района на гр. Левски и гр. Българене /обл. Плевен/; ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия":Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово" на АМ „Тракия" при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.Обходни маршрути:- за направлението София - Костенец през пътен възел „Ихтиман" при км 34+000.- за направленията Ихтиман - Пловдив и Костенец - Пловдив през пътен възел „Церово" при км 69+167. Движението по АМ „Тракия" в посоките София - Бургас и обратно е без ограничения. През пътния възел може да се минава идвайки от Бургас в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман. Срок до 30.04.2018 г

Преглед на печата - 13 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368952

Гаранция. "Сега": Съдът намали на 130 хил. лв. гаранцията за Марин Рачев Специализираният наказателен съд намали първоначалната парична гаранция на кмета на Септември Марин Рачев от 250 хил. лв. на 130 хил.

Зелена зона в още четири района на София

https://offnews.bg//obshtestvo/zelena-zona-v-oshte-chetiri-rajona-na-sofia-674740.html

Разширяването на зелената зона за платено паркиране в София влиза в комисията по транспорт към СОС утре. Предложенията са на кметовете на "Оборище“, „Лозенец“, „Възраждане“ и „Красно село“. 

Обществените обсъждания и в четирите района са преминали, това бе необходимото условие, за да бъдат внесени проектите за още платени паркоместа в столицата. 

По лев на час или по 100 лв. за годишен стикер за жителите на район "Оборище" ще се плаща и по "Христо и Евлоги Георгиеви", "Ген. Данаил Николаев", "Ситняково", "Черковна" и "Султан тепе".

В "Красно село" платената зона ще обхване Кривата река - улиците между булевардите "Иван Гешов", "Пенчо Славейков", "Ген. Тотлебен" и улица "Георги Софийски".

В район "Възраждане" зелената зона ще е между "Сливница", "Константин Величков", бул. "Ген. М. Д. Скобелев" – ул. "Опълченска", ул. "Димитър Петков" и др. 

От октомври нови платени места за паркиране бяха създадени в районите „Средец“ и „Лозенец“. В „Средец“ бяха разкрити 1193 паркоместа между булевардите "Цариградско шосе", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Михай Еминеску" и улиците "Мизия" и "Хан Омуртаг". В „Лозенец“ въведоха 3500 места за платено паркиране. Новата платена зона обхвана участъка между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Драган Цанков", "Джеймс Баучер" и "Черни връх".

Сега предстои разширение на зелена зона и в Горни Лозенец. 

Тръмп към Путин: Сега е моментът да се работи за мира между Израел и палестинците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713661

Тръмп към Путин: Сега е моментът да се работи за мира между Израел и палестинцитеВ проведения снощи телефонен разговор президентът на САЩ Доналд Тръмп е казал на руския си колега Владимир Путин, че сега е времето да се работи за мирно споразумение между израелците и палестинците, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирайки съобщение на Белия дом. За разговора преди това съобщи и пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Времето днес - облаци и дъжд следобед

https://offnews.bg//obshtestvo/vremeto-dnes-oblatci-i-dazhd-sledobed-674746.html

Днес от запад облачността ще се увеличава и привечер в западните райони ще започнат валежи от дъжд, които през нощта ще обхванат по-голямата част от страната. Ще духа умерен изток-югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 5° и 10°. Това е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН).

По Черноморието ще има значителна облачност. Ще духа до умерен вятър от изток, югоизток. Максималните температури ще са 6-9°, температурата на морската вода е 5-7°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините облачността ще се увеличи, но през деня ще се задържи почти без валеж. Ще духа умерен юг-югозападен вятър, който привечер ще се усили. Ще е малко по-топло с максимална температура на височина 1200 метра около 3°, на 2000 метра – около минус 3°.

Атмосферното налягане e по-ниско от средното за февруари и през деня още ще се понижи.

Рожден ден на 13 февруари празнуват

http://www.cross.bg/diplomat-prof-depytat-1567686.html

/КРОСС/ Мариус Донкин, актьор, директор на Народния театър "Иван Вазов" Гала (Гала Пенева), тв водеща Александър Йорданов, политик и дипломат Бойка Маринска, бивш депутат Валентина Найденова, депутат в 44-ото НС Проф. Георги Петров, икономист Йоан, Варненски и Великопреславски митрополит Калина Чапкънова, член на Висшия съдебен съвет Марко Ганчев, писател, преводач, дипломат Станимир Стоилов, треньор по футбол Проф. д-р Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател    

Седем души са ранени при бой на български детски рожден ден в Германия

https://frognews.bg/svqt/sedem-dushi-raneni-pri-boi-balgarski-detski-rojden-den-germaniia.html

Детски рожден ден се превърна в кървав бой в събота в германския град Швалмщат. Празникът бил на хора от България, съобщи местната полиция. Най-малко седем гости са пострадали.

Ким Чен Ун: Важен е климатът на помирение и диалогът между двете Кореи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713659

Ким Чен Ун: Важен е климатът на помирение и диалогът между двете КореиЛидерът на Северна Корея Ким Чен Ун каза, че е важно да бъде продължен климатът на помирение и диалогът между двете Кореи и изрази задоволство от посещението на севернокорейската делегация в Южна Корея във връзка със зимната олимпиада, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Агенциите отбелязват, че това е това е първото изявление на севернокорейския

Отбелязваме Световния ден на радиото

https://www.actualno.com/curious/otbeljazvame-svetovnija-den-na-radioto-news_659365.html

На 13 февруари отбелязваме Световния ден на радиото и празнуваме уникалната способност на тази медия да се докосва до живота и сближава хората във всяко кътче на земното кълбо. Радиото е най-широко достъпната масмедия, достигаща до най-много хора по цял свят, независимо от образователната им степен, социално-икономически статус, пол и възраст. Световният ден на радио за първи път е честван през 2012 г., след декларация на Генералната конференция на ЮНЕСКО. Впоследствие е обявен като Международ

Съпоставими проверки за "двоен стандарт" на храните в ЕС ще тръгнат през май

https://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2018/02/13/3128517_supostavimi_proverki_za_dvoen_standart_na_hranite_v_es/?ref=rss


Лансираната през есента на миналата година обща методология за тестване на хранителни продукти и напитки в ЕС, която да установи дали има "двоен стандарт", ще бъде готова през април, а през май държавите-членки ще имат възможност да започнат съгласувани проверки. Това става ясно от изявление на комисаря по правосъдието и защитата на потребителите Вера Йоурова, направено през миналата седмица в Прага.<br /><br />Очакванията са първите резултати от тестовете да бъдат готови...

Появиха се слухове, че над 100 руснаци са загинали при американски удари в Сирия

http://www.cross.bg/rysnatzi-zaginali-sred-1567684.html

/КРОСС/ Руски "частни" военни може да са сред загиналите при масивни удари на армията на САЩ, извършени в средата на миналата седмица срещу сили на режима на Асад в провинция Деир ез Зор, сочат различни източници, цитирани от сайта "Глоубъл рисърч". Информациите са неофициални и силно се разминават в цифрите. Според бившия командир на сепаратистите в Донбас Игор Горкин (Стрелков) при американските бомбардировки на 7 и 8 февруари са загинали над 100 руснаци от частната военна компания "Вагнер", предава "24 часа". Той твърди даже, че източници от Сирия сочели над 600 загинали и ранени руски наемници. Но се съмнява, че това е възможно, тъй като цялата обстрелвана колона не наброявала повече от 500 души. Миналата сряда информационни агенции съобщиха, че по време на ударите на САЩ има 100 загинали бойци от проправителствените сирийски сили. Самолети, хеликоптери и дронове обсипали с бомби и ракети между 300 и 500 пехотинци, подкрепяни от танкове и артилерия. Източници на Пентагона твърдят, че са убити 100 сирийски бойци. На 8 февруари телевизия Ен Би Си изказва предположение, че е възможно сред сирийските военни да е имало и руснаци от "Вагнер". Автор на в. "Вашингтон таймс" с връзки в американското разузнаване пък говорил с кюрдски командир, наречен ген. Хасан, който заявил, че "сред жертвите има няколко руснаци, вероятно наемници"

New York Times: Отстраниха руския отбор, но фигуристите му блестяха

http://pogled.info/svetoven/New-York-Times-otstraniha-ruskiya-otbor-no-figuristite-mu-blestyaha.92491

/Поглед.инфо/ Формално Русия е отстранена от участие в Зимните олимпийски игри. Но в неделя, по време на отборните състезания по фигурно пързаляне, това не се забеляза. И ако спортистите нямаха право да демонстрират руското знаме, тези ограничения не се отнасят за феновете.

6 страни създадоха "Глобална коалиция на щастието" на среща в Дубай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713656

6 страни създадоха "Глобална коалиция на щастието" на среща в ДубайШест страни - ОАЕ, Казахстан, Коста Рика, Мексико, Португалия и Словения, създават "Глобална коалиция на щастието", беше обявено вчера на провеждащата се в Дубай Шеста световна правителствена среща на върха, посветена на въпросите на ефективното държавно управление и на внедряването на съвременни технологии в различни сфери на живота, предаде ТАСС.

Притежателите на смартфон в България не се разделят с него

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/13/3128661_pritejatelite_na_smartfon_v_bulgariia_ne_se_razdeliat/?ref=rss


Проучване сред притежателите на мобилни телефони показва, че 43 на сто от българите проверяват смартфоните си поне няколко пъти в рамките на един час, а 48 на сто признават, че се връщат до вкъщи, ако са забравили телефона си, дори и да закъсняват за работа, съобщи БТА.<br /><br />Изследването е извършено през януари тази година в Австрия, България, Хърватия, Чехия, Дания, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словения и Турция от международната компания за проучвания IPSOS по...

Ще се появи вятър, днес започват валежи

http://www.cross.bg/vyatur-valezhi-zadurzhi-1567682.html

/КРОСС/ Днес ще се появи умерен изток-югоизточен вятър. От запад облачността ще се увеличава и привечер в западните райони ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу сряда ще обхванат по-голямата част от страната. Максималните температури ще са между 5° и 10°. Атмосферното налягане ще се задържи по-ниско от средното за февруари; до обяд ще се повишава, след което ще започне да се понижава. По Черноморието преди обяд ще има и слънчеви часове, но след пладне облачността ще се увеличи и вплътни. Ще се задържи без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток, югоизток. Максималните температури ще са 6-9°, температурата на морската вода е 5-7°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Над планините ще е предимно облачно, но през деня ще се задържи почти без валеж. Ще духа умерен юг-югозападен вятър, който привечер ще се усили. Ще е малко по-топло с максимална температура на височина 1200 метра около 3°, на 2000 метра - около минус 3° . В сряда вятърът от изток-югоизток временно ще се усили. Ще има валежи, предимно от дъжд, само на места в западната част на Предбалкана и по високите полета на Западна България, където вятърът ще се обърне от северозапад, дъждът ще премине в сняг.  

Ким похвали Сеул за посрещането на Олимпиадата

http://dnes.dir.bg/news/olimpiada-kim-chen-un-26878002

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун похвали Южна Корея за „впечатляващите" усилия около посрещането на делегацията на КНДР за Олимпийските игри в Пьонгчанг.

Перфекционистът Брамс - свободен, но самотен

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/02/13/3128186_perfekcionistut_brams_-_svoboden_no_samoten/?ref=rss


"Дневник" продължава традицията да публикува текстове, посветени на историята на музиката и на популярни композитори. Тази статия е за композитора Йоханес Брамс, чиято музика ще звучи довечера на камерния концерт "Романс" в изпълнение на петима млади, но вече доказали се по световните сцени музиканти: Санжар Сапаев и Яна Зеленогорска (цигулка), Стефания Янкова (виола), Атанас Кръстев (виолончело) и Венета Нейнска (пиано)<br /><br />Автор на статията е Венета...

Аман от тия джендари!

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/aman-ot-tia-dzhendari-674730.html

Аман бе, аман от тия джендари! Навсякъде се мушат, всички за тях говорят, главата ми се наду от тях!

Едно време им викаха педали, после гейове, сега е модерно да са джендари. Ама все тия. Искали и в училище да преподават, казаха по тиливизора, даже филм направили за тях, само и само да обърнат децата на джендари. И то български! Кой им дава пари за тия работи, НЕ ли ги е срам!

Е, моите деца на джендари няма да станат. Така казах на съседката Ани от третия етаж, щото искаше да води моите и нейните на тоя, рибешкия филм, дето писаха, че развалял децата. Пък тя ме гледа странно и ми вика, че немало как да стане детето на джендар, ако не било по рождений. Тя па много ги разбира, ама това е щото има момичета. А да имаше мъжки, като моите, да видим нямаше ли да трепери да не се пръкне някой джендар от тях, за срамотиите. Ама няма начин. А са посмели, а с колана ги е пребил баща им.

Та много ма й яд на тия джендари и най-вече, щото всички за тях дрънкат. Какво стана с бежамците, не знам, изчезнаха ли, избягаха ли, никой не споменава вече за тях. Сега само джендари, та джендари. За бежамците по ми харесваше да ги мразим, щото те веднага си личат и мое спокойно ги наплюеш пред хората. А с тия джендари, ми те същите кат нас, и не знай човек пред кого мое си пцува, пред кого да си трае.

Е, някои си личат де, като Жорко с Версачито от долния етаж. Жорко е джендар със сигурност, щото носи шалче и напролет, и изобщо сий мека китка, а и кой редовен човек ще си кръсти йоркито Версачи, само туй ми кажете. Моите деца много обичат Версачито, а пък и то май не е джендар, нищо, че е Жорко е джендар, щото гледам все се опитва да скочи на чихлахлата на Ани от третия етаж. Не Жорко бе! Версачито й скача! Ма тя му двойна, пък и кастрирана и не става работата. На Версачито не му се отваря парашута, ама на Жорко май му се отваря, щот го видях една вечер за ръчичка с некъв се прибира и кат ма видя, го пусна и се изчерви, пък аз такъв поглед му хвърлих, вдън земя да потъне дано, джендар с джендар.

Но Версачито за нищо му ней виновно и затва като го бяха набили Жорко в метрото миналия месец, го взехме у дома за два дни, докат Жорко се оправи и си го прибере. То верно, че е джендар, ама мъжката го бяха били, никва жал. Аз не ги кльопам джендарите, ма кат го видях такъв омачкан, целият на хемоглобини, чак сърцето ми са сви, та го поканих на мусака, като дойде да си прибере Версачито. После бая страх брах да не прихванат децата, ама нищо им няма. И кат си тръгваше, му викам:

- Ай, Жорко, ако пак та набият, не бери грижа, пак ще ти погледаме Версачито.

Па той много се смя, ама що се смя чак толкова, ни знам, аз сирьозно му го казах.

Обаче тия дни пак съм им набрала на джендарите, особено като казаха, че ще учат децата в училище да са джендари заради тях. Та написах на един лист ДЖЕНДАРИТЕ ВЪН и отидох да го залепя на вратата на Жорко. Обаче точно тогава Жорко отвори вратата с Версачито под мишница и ми се хили насреща, а мен ма досрамя да му кажа, че съм отишла да му лепя етикет, щот мое ми се обиди все пак. И му викам:

- Жорка, дай две яйца, че ми трябват за баницата.

Пък той веднага ми даде, че отгоре и една чиния сладки ми даде, сам ги направил, ти да видиш, джендара му с джендар.
Не смея обаче да дам на децата, че кой знае какво е сложил вътре, ще ги хвърля.

*******************

Джендарските сладки ми дожаля да ги хвърля и без да искам, ги изядах сичките. Ми така де, аз съм дърта жена вече, джендар няма закога да стана. Сега обаче ще спретна с на Жорката яйцата една баница, хетеросексуална баница, дет се вика, и ще му сложа в чинията и ще му я върна. Белким обърне резбата, че мине, не мине все го бият и много мий жал. Не че ми пречи да му гледам Версачито, ама…

Абе не е лошо момче Жорето, ако да е джендарче.

Евродепутати поискаха по-строг контрол върху еврофондовете заради Унгария

https://www.actualno.com/europe/evrodeputati-poiskaha-po-strog-kontrol-vyrhu-evrofondovete-zaradi-ungarija-news_659453.html

Евродепутати от Комисията по бюджетен контрол поискаха по-строг надзор за използването на средствата от ЕС, съобщи британският вeстник The Guardian. Призивът е отправен на фона на нарастващите съмнения за злоупотреби с европарите в Унгария. Евродепутатите се опасяват, че "олигарси", близки до премиера Виктор Орбан, използват ЕС "за касов апарат". Председателят на Комисията по бюджетен контрол в ЕП Ингеборг Гресле заяви, че Унгария "има някои специфични проблеми, за ко

Евлоги черпи за имен ден днес

https://offnews.bg//na-tozi-den/evlogi-cherpi-za-imen-den-dnes-660991.html

Днес православието чества деня на Св. Евлогий, архиепископ Александрийски и Света Зоя. Имен ден днес празнуват хората с имена Евлоги, Евлогия, Зоя.

Св. Евлогий е бил благочестив и предан на християнската вяра. Името Евлоги означава "добра дума", "възхвала". То произлиза от гръцките еu, което значи "добро", и logos – "дума".

На този ден се почитат още Св. преподобни Мартиниан и Св. преподобни Зоя и Фотиния. Името Зоя пък означава живот (на гръцки). Тя е била византийска императрица и мъченица, чиято памет се почита на 13 февруари.

На 18 години Мартиниан се оттеглил в една планина в Кападокия и там прекарал 25 години в пост, бдение, молитва и борба с много изкушения.

Когато една жена дошла да го изкушава и видял, че ще падне в грях с нея, той скочил бос в огъня и стоял там докато от болка била убита у него всякаква похот. Когато му се явили други изкушения, той избягал на самотна скала всред морето, за да се спаси от съблазън.

По Божия промисъл делфин го дочакал и на гърба си го изнесъл на брега. Тогава Мартиниан решил никъде да не се настанява за постоянно, а непрекъснато да пътува. За две години той обходил 164 града, като навсякъде проповядвал и поучавал народа. Най-после стигнал в Атина, където се поминал в 422 година.

Повече за житието на светците можете да прочетете тук.

Най-важното от Варна във вчерашния 12 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368949

Зоозащитници алармират за 50 бедстващи кучета край Варна 50 немски и белгийски овчарки живеят в тежки условия в аксаковското село Новаково. Община Варна готова да даде над 500 бона за мляко и млечни продукти Сумата от 540 хил.

Циклонът Гита опустоши тихоокеанската островна държава Тонга (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713649

Циклонът Гита опустоши тихоокеанската островна държава Тонга (Снимки)Малката островна държава Тонга в Тихия океан бе опустошена от тропическия циклон Гита, връхлетял миналата нощ, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Според новозеландското радио, циклонът е бил от 4-а категория по сила, като поривите на вятъра в епицентъра му са достигали скорост от 54 метра в секунда, или над 200 км/ч.

Пореден протест заради мръсния въздух в София

https://frognews.bg/novini/poreden-protest-zaradi-mrasniia-vazduh-sofiia-2018-02-13.html

Жителите на квартал ”Красна поляна” ще излязат за пореден път на улицата, за да покажат недоволството си от мръсния въздух в столицата.

"Армия от красавици": кои са севернокорейските мажоретки, които откраднаха шоуто в Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/13/3128422_armiia_ot_krasavici_koi_sa_severnokoreiskite_majoretki/?ref=rss


Млади, усмихнати, енергични и в безупречен синхрон. Така изглеждаха мажоретките от Северна Корея, които привлякоха вниманието по време на първите два мача на обединения корейски отбор по хокей за жени от зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.<br /><br />Тимът записа две загуби с по 0:8 от Швейцария и Швеция, но това не повлия на настроението по трибуните. Или поне на тази част, съставена от специално изпратения от Северна Корея мажоретен отбор.<br /><br />Съставът, наречен...

Загинал и ранени от удара на два влака в Австрия

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/zaginal-i-raneni-ot-udara-na-dva-vlaka-v-avstriia-6079249

Няколко от вагоните на един от влаковете са излезли от релсите вследствие на удара

Асандж получил подобно писмо с бял прах, като Ванеса Тръмп в Ню Йорк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713647

Асандж получил подобно писмо с бял прах, като Ванеса Тръмп в Ню ЙоркОснователят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който се намира на територията на еквадорското посолство в Лондон, съобщи в Туитър, че миналата седмица е получил плик като този, който вчера пристигна в нюйоркския дом на Ванеса Тръмп - съпругата на най-големия син на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде ТАСС.

На този свят няма нито щастие, нито нещастие, има само...

http://www.cross.bg/nito-shtastie-nyama-1567681.html

/КРОСС/ На този свят няма нито щастие, нито нещастие, има само сравняване между едно състояние и друго. Нищо повече. Само който е изпитал безгранична злочестина, може да изпита безгранично щастие. Човек трябва да е пожелал да умре, за да разбере колко хубав е животът. Александър Дюма-баща, "Граф Монте Кристо"  

Нов случай на насилие срещу деца в Борован

http://dnes.dir.bg/news/nasilie-detza-borovan-26877980

Шокиращи кадри с ново насилие срещу деца в дом за настаняване от семеен тип в Борован излъчи Нова телевизия.

Проучване: Толкова сме зависими от смарт устройствата, че ги проверяваме по няколко пъти на час

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713643

Проучване: Толкова сме зависими от смарт устройствата, че ги проверяваме по няколко пъти на часПроучване сред притежателите на мобилни телефони показва, че 43 на сто от българите проверяват смартфоните си поне няколко пъти в рамките на един час. В него са участвали 502 българи. Изследването е извършено през януари тази година в Австрия, България, Хърватия, Чехия, Дания, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия,

Съдът решава окончателно за отстраняването на кмета на Септември

https://frognews.bg/novini/sadat-reshava-okonchatelno-otstraniavaneto-kmeta-septemvri.html

Специализираният апелативен съд решава дали да отстрани кмета Марин Рачев от община в Септември.

Тръмп дава над 2 млрд. долара за нова сграда на ФБР във Вашингтон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713641

Тръмп дава над 2 млрд. долара за нова сграда на ФБР във ВашингтонАдминистрацията на президента Доналд Тръмп поднови подкрепата си за изграждане на нова сграда за централата на ФБР и посочи, че смята да поиска тази годна от Конгреса 2,175 млрд. долара за целта, предаде Ройтерс. Това искане е част от обявената вчера от президента на САЩ програма за обновяване на инфраструктурата на страната,

Преп. Мартиниан. Св. Евлогий, архиеп. Александрийски. Преп. Зоя и Фотина

http://www.cross.bg/martinian-kiliyata-sveti-1567680.html

/КРОСС/ В Палестина, близо до град Кесария Речник, има една планина, която се нарича "Ковчежното място". Много пустинници се подвизавали на нея и сред тях - преизпълненият с Божествена благодат, блажен и достохвален монах свети Мартиниан. От дете той обикнал Бога и заживял монашески живот. Прекрасният юноша на осемнадесет години оставил града и роднините си, отрекъл се от светската суета и предпочел безмълвното пустинно житие. Той живеел подобно на безтелесните ангели и прекарал на планината двадесет и пет години. Заради добродетелите си се удостоил от Бога с дар на изцеления и по неговите свети молитви мнозина се изцелявали от различни болести, обзетите от зли духове идвали при него и се освобождавали от козните на лукавия. И много други чудеса вършел Бог по молитвите на Своя угодник. От ден на ден Мартиниан все повече преуспявал в подвизите си, славата за добродетелния му живот се ширела далеч извън пределите на страната и всички, които чували за него, го посещавали за душевна полза. Но врагът на човешкия род - дяволът, не могъл да изтърпи добродетелта на младия подвижник, преукрасен с духовни подвизи. Отначало той започнал всячески да изкушава блажения и се опитвал по различни начини да го уплаши. После древният завистник употребил оръжието, с което някога прогонил Адам от рая, защото желаел да прогони и този подвижник от безмълвната пустиня и да го лиши от вечно блаженство

Глобяват със 7 лева ватман, пушил в трамвая

//dariknews.bg/novini/bylgariia/globiavat-sys-7-leva-vatman-pushil-v-tramvaia-2078236

Ватман, сниман да пуши в кабината си в трамвай номер 5 в столицата, ще бъде санкциониран със 7 лв. Той ще получи и административно наказание „забележка”. Това каза пред bTV зам.-директорът на

10-минутното упражнение, което ще ви помогне да спрете да се тревожите

//dariknews.bg/novini/liubopitno/10-minutnoto-uprazhnenie-koeto-shte-vi-pomogne-da-sprete-da-se-trevozhite-2078162

Избягайте от притесненията за миналото и бъдещето и се фокусирате върху настоящия момент само с едно 10-минутно упражнение. Вижте как  да спрете да се тревожите:

Само 10 минути медитация всеки ден е ефективна срещу повтарящи се натрапчиви мисли и тре

И Джулиан Асандж получил плик с прах като снахата на Тръмп

https://frognews.bg/novini/djulian-asandj-poluchil-plik-prah-kato-snahata-tramp.html

Джулиан Асандж, който се намира на територията на еквадорското посолство в Лондон, съобщи в „Туитър”, че миналата седмица е получил плик като този, който вчера пристигна в нюйоркския дом на Ванеса Тръмп – съпругата на най-големия син на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Дизелови маймуни: докога ще има опити с животни (видео)

https://www.dnevnik.bg/video/2018/02/13/3128502_dizelovi_maimuni_dokoga_shte_ima_opiti_s_jivotni_video/?ref=rss


Още преди да е заглъхнал "Дизелгейт", германската автомобилна индустрия беше разтърсена от нов скандал - разкритията, че германски автомобилостроители са финансирали експерименти с обгазяване на животни. Това ли е единственият случай в Германия и може ли да спрат опитите с животни - във видеото.<br /><br />Още видео от рубриката "С две думи" - тук<br />

Пътна обстановка в страната - 13 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368948

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Валери Симеонов: БСП и ВМРО търсят политически дивидент с "джендъра"

http://clubz.bg/64148-valeri_simeonov_bsp_i_vmro_tyrsqt_politicheski_divident_s_djendyra

Темата с Истанбулската конвенция се преекспонира от партии, които търсят само политически дивиденти. Така направиха и БСП, и ВМРО, което е грозно...

Така вицепремиерът, лидер на НФСБ и партньор на ВМРО в "Обединените патриоти" Валери Симеонов коментира думите на колегите си Красимир Каракачанов и председателя на депутатите от коалицията Волен Сидеров, че приемането на конвенцията може да свали правителството.

Симеонов не спести критики към партньорите си в ОП след зададените му в студиото на БНТ въпроси. Според вицепремиера "в парламентарната група на "патриотите" има "наслоени неколкомесечни напрежения, като все още няма никакво желание да бъдат решени проблемите, които пораждат напрежение".

"Сериозните въпроси в една коалиция се разглеждат там, където им е мястото - на политически съвет, а не в телевизионни студиа. Редно е такива неща да се обсъждат на коалиционен съвет", декларира лидерът на НФСБ и разкритикува колегите си за "самоволни изказвания".

Посочи и кой според него носи отговорността:

"Това е най-вече от страна на колегата Каракачанов. Там има едно голямо деформиране на медийните представяния в коалицията. Все пак това е коалиция от три партии със съответните споразумения, взаимоотношения и изяви. В случая цялото медийно пространство е узурпирано от представителите на ВМРО, което е проблем от няколко месеца и се надявам да го решим до няколко месеца."
 

По думите на Симеонов "не са лесни хората в тази коалиция", а дали различията ще бъдат изчистени, зависи от Красимир Каракачанов. В последно време обаче било трудно организирането на среща на "Обединените патриоти".

Той отново се обяви и против провеждането на референдум "за джендъра", какъвто иска Каракачанов. Според Симеонов въпросите са "глупави", референдумът е скъп, а ако се провежда без национални избори, ще се провали поради липса на нужната за валидност избирателна активност. Освен това чрез допитването темата "джендър" щяла да е постоянно в дневния ред на обществото, което е рисково.

"Бабите няма да отидат да гласуват за понятия, които дори не разбират", заяви Симеонов и подчерта, че "нито един нормален човек не може да е "за" насилие над когото и да било", просто Истанбулската конвенция не е написана добре. Въпреки критиките си към подхода на партньорите си по темата НФСБ е "против" ратификацията на документа.

За Пирин

По темата за Пирин и втория лифт Валери Симеонов заяви, че промяната в концесионния договор на "Юлен" АД за ски зоната в Банско се бави, защото от началото на годината е в сила новият Закон за концесиите, а наредбите по него още не са готови. По думите му обаче при промяна на концесията таксата за концесионера щяла да е "около два пъти по-висока", като в замяна не се очаква повишение на приходите за оператора. 

Той отново декларира, че няма да се строи нищо освен втори кабинков лифт. Вицепремиерът защити и внесените промени в Закона за горите, според които за строеж на лифт и подобни съоръжения вече няма да се иска смяна на предназначението на земята под тях, както не се изисква при строеж на далекопроводи например. 

"Слънчев бряг трябва да се издърпа от ръцете на мутрите - като Божо Кравата, Радо Слънцето и други звезди и съзвездия, и с това да се заеме държавата", каза още Валери Симеонов.

Днес облачността се увеличава, а привечер в западните райони ще вали дъжд

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6713635

Днес облачността се увеличава, а привечер в западните райони ще вали дъждДнес от запад облачността ще се увеличава и привечер в западните райони ще започнат валежи от дъжд, които през нощта ще обхванат по-голямата част от страната. Ще духа умерен изток-югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 5° и 10°. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Анна Дякова от Националния институт по метеорология и

Френската икономика се възстановява, но среща нов проблем - липса на квалифицирани кадри

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/13/3128138_frenskata_ikonomika_se_vuzstanoviava_no_sreshta_nov/?ref=rss


За Силви Гинар, която ръководи френската компания за производство на машини "Тимоние", бизнесът процъфтява. Проблемът обаче е, че тя не може да намери достатъчно персонал, макар милиони хора във Франция да са безработни, разказва "Ройтерс".<br /><br />Гинар, която работи с екип от около 80 души, месеци наред се опитвала да намери десетте инженери и техници, от които се нуждаела, за да се справи с нарасналите с една трета през изминалата година поръчки. Две места...

14 г. от потъването на кораба ”Хера” - 17 българи загинаха

http://dnes.dir.bg/news/korab-potavane-hera-26874912

На 13 февруари 2004 година корабът "Хера” потъна край Босфора. Загинаха 17 български и 2-ма украински моряци. И до днес няма осъдени за трагедията.

Борис Джонсън: Крайната цел на Евросъюза е политическо единство, а не свободна търговия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713633

Борис Джонсън: Крайната цел на Евросъюза е политическо единство, а не свободна търговияОснователите на Европейския съюз не създадоха общия пазар, за да премахнат бариерите пред търговията, а за да преследват политическия проект, ще заяви Борис Джонсън седмица в реч, излагаща твърденията му за либерална визия за Брекзит, пише вестник The Guardian. Външният министър на Обединеното кралство ще призове привържениците за оставане и за

Ким докладва на Ким за стъпките на САЩ

http://clubz.bg/64147-kim_dokladva_na_kim_za_stypkite_na_sasht

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун приветства "топлия климат на диалог и помирение" след завръщането на делегацията на страната от тридневно посещение в Южна Корея по повод Зимните олимпийски игри, пише британският в. "Гардиън". 

Ким изрази задоволство от визитата и благодари за усилията на Юга по посрещането на делегацията, но не спомена предложението за среща на високо равнище, отправено от сестра му Ким Йо Чен към южнокорейския президент Мун Дже Ин. Подобен пропуск показва колко е несигурно подобно предложение, тъй като Сеул и Вашингтон искат от Пхенян да обмисли отстъпки по отношение на ядрената си програма като част от всякакви бъдещи преговори. Не е сигурно и дали САЩ биха подкрепили посещение на Мун в Северна Корея, защото се опитват да изолират комунистическия режим, коментира "Гардиън".

Ким Чен Ун добави, че сестра му му е докладвала за стъпките, предприети от Съединените щати, визирайки кратката й среща с американския вицепрезидент Майк Пенс на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри и сигнала, че отношенията с Вашингтон ще останат студени въпреки сближаването със Сеул. Ако се организира среща на високо равнище между двете Кореи, тя би била първата от 2007 г. и би се състояла след месеци на напрежение между Пхенян, Сеул и Вашингтон, както и след размяна на ожесточени реплики между Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп, припомня в. "Гардиън".

Като цяло южнокорейците приветстват непосредствените резултати от дипломатическите усилия - провеждането на Зимните олимпийски игри без заплаха от Севера. Но много от тях, особено сред по-младото поколение, изпитват дълбок скептицизъм, що се отнася до усилията за помирение. Те не вярват на Северна Корея и се опасяват от тежката икономическа цена, която би струвало евентуално обединение на страната, пише американският в. "Вашингтон пост". Оказва се, че Южна Корея отново сътрудничи с правителството в Севера, но страната е по-малко сигурна отвсякога за пътя, който иска да поеме.

Въпреки това президентът Мун Дже Ин остава популярен и младите хора заявяват, че са склонни да му гласуват доверие. Той е прогресивен лидер, който се стреми към подобряване на отношенията с Пхенян, отбелязва "Вашингтон пост".

Скептицизмът въпреки сътрудничеството по време на игрите се запазва поради опасенията, че Северна Корея отново проявява опортюнизъм, като привлича вниманието на света, без да има намерение да промени поведението си. Освен това младото поколение южнокорейци, за разлика от родителите си, не смята обединението на страната за национална цел, въпреки че то се представя като такава в училищата, коментира американският всекидневник. 

Вместо това южнокорейците се страхуват, че според някои оценки обединението може да струва 1 трилион долара. Проучване от края на миналата година показа, че само 14 на сто от южнокорейците на възраст между 20 и 30 г. подкрепят обединението на двете Кореи за разлика от 63 на сто от хората между 50 и 70 години.

Въпреки това някои сочат различни мотиви за възможно обединение - общата кръв, разделените семейства и възможното премахване на най-големия проблем със сигурността в Азия, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Предстоящи събития в страната на 13 февруари

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-zala-1567679.html

/КРОСС/ ***София.В НДК ще се състоят неформална среща на министрите на туризма и среща на високо равнище „Туризъм и икономически растеж". От 09.00 часа ще започне неформалната среща на министрите на туризма. От 10.30 ще се състои брифинг. От 11.30 часа официално ще бъде открита срещата на високо равнище „Туризъм и икономически растеж". Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приветства участниците в срещата. ***София.От 09.00 часа Х състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Николай В., Георги Ж., Илиян И. и Юрий В. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 09.30 часа ще се проведе заседание на Съдийската колегия на ВСС. ***София.От 09.30 часа 15 състав на СГС ще гледа делото срещу Роман Л. (обвинен, че е организирал нападението над Алексей П., чл.116 НК) ***София.От 09.30 часа ХІІІ състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Антон П. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.00 часа ХII състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Младен М., Мария Т., Полина Т., Ценка Г. и др. за ***София.От 10.00 часа III състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Стелиан В., Иван С. и Ганчо Н. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10

Вижте актуалната пътна обстановка у нас към 05.30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6713629

Вижте актуалната пътна обстановка у нас към 05.30 часаІ. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от –10° до +4°.Времето е облачно почти над цялата страна. Слаб до умерен вятър духа в областите Варна, Добрич, Пазарджик, Смолян и Шумен. Пътните настилки са предимно мокри, като по високите и усойни места са частично заледени и обработени. Намалена видимост поради мъгла до 50 м има в

Ардити: ”Луков марш”? - ”Да” за героя, ”против” за политика

http://dnes.dir.bg/news/lukov-marsh-samuel-arditi-26876951

"Ако "Луков марш" чества политика Луков, аз съм против. Ако чества героя Луков, аз съм "За"!", каза за Дир.бг Самуел Ардити.

13 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=368947

Събития: 1633 г. — Галилео Галилей пристига в Рим за своя процес пред Инквизицията. 1689 г. — Уилям III е провъзгласен за крал на Англия. 1777 г. — Арестуван е маркиз дьо Сад. 1920 г. — Лигата на нациите потвърждава постоянният неутралитет на Швейцария.

Евродепутати искат по-строг контрол за еврофондовете

https://frognews.bg/novini/evrodeputati-iskat-strog-kontrol-evrofondovete.html

Евродепутати от Комисията по бюджетен контрол поискаха по-строг надзор за използването на средствата от ЕС, съобщи британският в. ”Гардиън”, цитиран от ”Сега”.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-novi-1567685.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Красивата армия на Северна Корея завладя света - как работи тази дипломация? Тема: На живо: Нови мерки за преглед на автомобилите Тема: НАП даде 75 кучета на търг - следва продължение Тема: Напрежение заради замърсяването при виетнамските общежития в София - има ли решение на проблема? Тема: Спешни решения за здравната система - зам.-министър Жени Начева Тема: Коалиционни вълнения - говори вицепремиерът Валери Симеонов Тема: България и Западните Балкани - европейските перспективи БТВ, "Тази сутрин" Тема: На живо трамвайното депо - ще бъде ли наказан ватманът с цигара? Тема: Нови сигнали за измамени българи с работа в чужбина. Разказ на пострадалите в студиото на "Тази сутрин" Тема: Отново крясъци и обиди в детска градина. Превръща ли се агресията в норма за възпитание? Дискусия с бившия образователен министър Тодор Танев и психолога Александра Петрова Тема: Кой е задържаният мароканец, заподозрян за връзки с терористи? Гостува вътрешният министър Валентин Радев Тема: Нови стандарти в акушерството. Каква е границата между аборта и раждането? Тема: На живо: Една година протести срещу Виетнамските общежития в "Красна поляна"

Тръмп-младши обвини опоненти за инцидента с жена му

http://dnes.dir.bg/news/bjal-prah-sasht-izbori-2016-vanesa-tramp-donald-trampmladshi-26877919

Най-големият син на президента на САЩ Доналд Тръмп нарече отвратителен замисъл на своите опоненти вчерашния инцидент с неговата жена.

Симов срещу Коритаров: Истанбулската конвенция навлича ли на мъжете рокли!?

http://pogled.info/bulgarski/simov-sreshtu-koritarov-istanbulskata-konventsiya-navlicha-li-na-mazhete-rokli.92488

/Поглед.инфо/ Александър Симов срещу Георги Коритаров - люта битка за същността на лявото в България и Европа, за тоталния провал на германската социалдемокрация, за битките между ПЕС и БСП и навлича ли рокли на мъжете Истанбулската конвенция./ВИДЕО/

Защитниците на традиционното семейство на Запад са подложени на тотална дискриминация

http://pogled.info/svetoven/zashtitnitsite-na-traditsionnoto-semeistvo-na-zapad-sa-podlozheni-na-totalna-diskriminatsiya.92489

/Поглед.инфо/ Епидемията на толерантност, обхванала "напредналия" Запад (а след Запада и други страни) по командата на идеолозите на "златния милиард", набира скорост. Челният отряд на новия световен ред - содомитите - в много страни законно се приравняват по права с нормалните хора и дори им се предоставят специални привилегии. Те искат да властват над нас - традиционното мнозинство. Власт, която, както предсказваха независимите експерти, се превръща в хомодиктатура.

National Interest: Руският танк T-14 «Армата» ще има супер-оръдие?

http://pogled.info/svetoven/National-Interest-ruskiyat-tank-T-14-armata-shte-ima-super-oradie.92490

/Поглед.инфо/ Когато руснаците създаваха 125-мм танково оръдие Д-91T или 2A66, идеята беше, че то трябва да поразява почти всички танкове на НАТО. Но въпреки многобройните си предимства, оръдието не бе прието на въоръжение поради високата си цена и несъвместимост с боеприпасите на по-ранните образци.

13 февруари в историята

http://www.cross.bg/purvata-grypa-teroristichna-1567678.html

/КРОСС/ 1633 г. - Галилео Галилей пристига в Рим за своя процес пред Инквизицията. 1689 г. - Уилям III е провъзгласен за крал на Англия. 1777 г. - Арестуван е маркиз дьо Сад.1920 г. - Лигата на нациите потвърждава постоянният неутралитет на Швейцария.1925 г. - Комунистическа терористична група убива народния представител Никола Милев.1931 г. - Ню Делхи става столица на Индия.1934 г. - Съветският параход Челюскин потъва в Северния ледовит океан.1939 г. - Започва първата конференция на българските православни църкви в Северна Америка.1943 г. - Комунистическа терористична група ликвидира генерал Христо Николов Луков.1945 г. - Втора световна война: Обединените нации започват стратегически Бомбардировки над Дрезден (Германия), в които загиват хиляди цивилни граждани; Червената армия превзема Будапеща.1948 г. - Авиокомпания Дирекция въздушни съобщения открива първата българска редовна международна въздушна линия по маршрута София - Белград - Будапеща - Прага със самолет Ли-2п.1960 г. - Франция тества в Сахара първата си атомна бомба.1974 г. - Александър Солженицин, лауреат на Нобелова награда за литература през 1970, е изгонен от Съветския съюз.1975 г. - Създадена е Севернокипърска турска република.1984 г. - Константин Черненко сменя Юрий Андропов на поста генерален секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз.1988 г. - В Калгари (Канада) са открити XV зимни олимпийски игри.1996 г. - Британската вокална група Take That обявява, че се разпада.2001 г

Спорт по тв днес: вечно дерби във волейбола, 1/8-финали от ШЛ, мач от ЛЕ, двама наши и една дама в ски бягането на олимпиадата, ски, хокей на лед, шорттрек, шейни и сноуборд от ПьонгЧанг, тенис от Ротердам и Доха

https://www.24chasa.bg/sport/article/6713154

Спорт по тв днес: вечно дерби във волейбола, 1/8-финали от ШЛ, мач от ЛЕ, двама наши и една дама в ски бягането на олимпиадата, ски, хокей на лед, шорттрек, шейни и сноуборд от ПьонгЧанг, тенис от Ротердам и Доха                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Георги Дичев: Частните съдебни изпълнители върнаха 200 млн. на граждани за 1 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6713180

Георги Дичев: Частните съдебни изпълнители върнаха  200 млн. на граждани за 1 г.Вече не се запорират помощи и пенсии, казва в интервю за "24 часа" председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев  - Г-н Дичев, при преизбирането ви начело на Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) обещахте да работите срещу дискредитирането на професията. Защо гледат на вас като на некоректни и брутални?

Компанията, чийто самолет катастрофира при "Домодедово", извади всички Ан-148 от авиопарка си

https://www.actualno.com/europe/kompanijata-chijto-samolet-katastrofira-pri-domodedovo-izvadi-vsichki-an-148-ot-avioparka-si-news_659461.html

"Саратовски авиолинии" след катастрофата на Ан-148 подмениха всичките си самолети от този тип с Як-42 и Embraer 190, съобщи председателят на УС на компанията Юрий Давидов. Както беше уточнено от пресслужбата на авиокомпанията, в авиопарка ѝ към днешна дата има шест Ан-148, шест Як-42 и два Embraer 190. През март се очакват още два Embraer 190, се казва в съобщението, цитирано от БГНЕС. По-рано беше съобщено, че ръководството на компанията е преустановило полетите на Ан-148 до завършв

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=368945

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес 13 февруари, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на града, научи Moreto.net. - от 09:00 ч. до 13:00 ч., гр.

Обсъждат приноса на туризма за устойчивото икономическо развитие

https://www.actualno.com/politics/obsyjdat-prinosa-na-turizma-za-ustojchivoto-ikonomichesko-razvitie-news_659356.html

Министри на туризма от Европейския съюз и Балканите ще обсъждат приноса на сектора за устойчивото икономическо развитие на среща в София днес, 13 февруари. Туризмът като водещ фактор за устойчиво развитие и растеж, връзката между туризма и сигурността и инициативата „2018 г. – Година на туризма ЕС–Китай“ са темите на три дискусии в рамките на срещата, съобщиха организаторите на конференцията, като част от календара на събитията, свързани с председателство

Пеевски "заработил" 30 000 лв. като депутат, без да стъпва в парламента

http://clubz.bg/64146-peevski_zarabotil_30_000_lv_kato_deputat_bez_da_stypva_v_parlamenta

Делян Пеевски не е идвал в Народното събрание от 19 февруари. Снимка БГНЕС

Депутатите може да не стъпват в парламента и ден, но въпреки това да получават възнагражденията си, осигурени от българските данъкоплатци. Стига отсъствията им да са извинени. Правилникът на Народното събрание допуска тази възможност, но до момента от нея се възползва само един депутат – избраникът от ДПС Делян Пеевски, който видимо предпочита да се изявява не от парламентарната трибуна, а в собствените си медии.

От конституирането на 44-то Народното събрание на 19 април 2017 г., до края на януари 2018 г., Делян Пеевски е отсъствал от пленарни заседания 101 пъти, но всичките му отсъствия са извинени. Това става ясно от отговор на администрацията на парламента, предоставен на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

За това време депутатът няма нито едно "неоправдано отсъствие" от пленарна зала. Пеевски не извинява отсъствията си единствено от заседанията на икономическата и земеделската комисии, в които членува. Това практически означава, че народният представител, който присъства само на клетвата си като такъв при конституирането на парламента, получава пълната си работна заплата като депутат, без добавките, които му се полагат месечно за участие в специализираните комисии към НС.

Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС) народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, съобразно данни на Националния статистически институт. Основното месечно възнаграждение се преизчислява всяко тримесечие, като се взема предвид средномесечната работна заплата за последния месец от предходното тримесечие.

Средната заплата в обществения сектор за третото тримесечие на 2017 г. е 1050 лева. Следователно депутатското основно месечно възнаграждение към момента е малко над 3000 лева. Така излиза, че за последните 10 месеца, без да е стъпил в пленарна зала, Пеевски е "заработил" над 30 000 лева. В този период обаче Пеевски беше вносител на два закона - "срещу вторичното разграбване на КТБ" и поправки в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. И в двата случая не се появи в НС, за да обяви мотивите за законодателните си инициативи.

От парламентарната администрация не отговориха какви важни ангажименти налагат отсъствията на депутата да бъдат извинявани, за да получава пълната си заплата. В документа, който бе предоставен по ЗДОИ, е направена препратка към правилника на парламента, който регламентира извиняването на отсъствията. От отговора става ясно, че Пеевски след разрешение на председателя на парламентарната си група Мустафа Карадайъ е уведомил шефа на парламента за "уважителните си причини".

Председателят на парламента Цвета Караянчева не пожела да каже на какво основание е извинила отсъствията на Пеевски.

"Отсъствията на депутатите се разрешават от председателя на парламентарната група, който от своя страна уведомява председателя на парламента. Председателят на НС няма правомощия да извинява отсъствия на депутати, защото според член 136 от ПОДНС режимът е уведомителен", коментира Караянчева.

Какво гласи въпросният член 136:

"Чл. 136. (1) Народният представител е длъжен да присъства на заседанията на Народното събрание и на комисиите, в които е избран. (2) Народен представител, на който се налага да напусне заседанието, преди да е завършило, или да закъснее за заседание, уведомява дежурните секретари или ръководството на съответната комисия. (3) Народен представител, на който се налага да отсъства по уважителни причини от заседание на Народното събрание или от заседание на комисия, предварително уведомява председателя на Народното събрание, съответно председателя на съответната комисия. "

Потърсен за коментар, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не бе открит в парламента. Впоследствие въпроси до него на какво основание извинява почти едногодишното отсъствие на Делян Пеевски от НС, бяха отправени и писмено до пресцентъра на ДПС. Отговори така и не бяха получени. Юристи коментираха, че текстът от парламентарния правилник, регламентиращ отсъствията, е разтеглив. Депутати пък твърдят, че спазването му е въпрос на "личната съвест и благоприличие". По думите им повечето от тях често за били глобявани за нерегламентирани отсъствия.

Пеевски е рекордьор по забогатяване по време на участието си във властта. За последните 9 години, откакто за пръв път бе избран за депутат, той се е сдобил с бизнес за около 62 млн. лв. и влогове за приблизително 17 млн. лв., видно от последните публикувани от Сметната палата имуществени декларации. Въпреки това не се отказва от средствата, изплащани от данъкоплатеца за издържа на народните представители.

Българите в Пьонгчанг днес: идва ред на стартове за ски бегачите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/13/3128578_bulgarite_v_pyongchang_dnes_idva_red_na_startove_za/?ref=rss


Трима българи имат стартове в четвъртия ден от зимните олимпийски игри. Ски бегачите Антония Григорова, Веселин Цинзов и Йордан Чучуганов излизат на сцената за спринтовите дисциплини.<br /><br />Григорова, която участва за трети път в олимпийски игри, пропусна скиатлона (7.5 км класически стил и 7.5 км свободен стил), за да се съсредоточи върху спринта и масовия старт на 15 февруари. Нещо, което обяви още преди заминаването за Пьонгчанг. "Ще направя всичко възможно да подобря...

Лава кейк "Червено кадифе"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6713140

Лава кейк "Червено кадифе"Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Снахата на Тръмп и майка ѝ влязоха в болница заради "подозрително" писмо

https://www.actualno.com/america/snahata-na-trymp-i-majka-vljazoha-v-bolnica-zaradi-podozritelno-pismo-news_659460.html

Снахата на Доналд Тръмп – Ванеса, беше спешно хоспитализирана след като е отворила писмо с неизвестна субстанция, предназначено за съпруга ѝ Доналд Тръмп-младши, предаде CBS. Ванеса е била светкавично приета в болница, поради опасността от смъртоносна зараза. Първоначалните тестове, извършени от нюйоркската полиция обаче показват, че субстанцията не е токсична. Засега, обаче, няма информация каква точно е субстанцията и какво представлява, като тестовете продължават. Освен Ванеса Тръ

Без вода в части от Овча купел и Банишора днес

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-v-chasti-ot-ovcha-kupel-i-banishora-dnes-674726.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството.

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. „Овча купел“ в кв. „Овча купел“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 ч. на ул. „Крушовски връх“ от ул. „Маестро Кънев“ до ул. „Буземска“, ул. „Народно хоро“ от ул. „Крушовски връх“ до бул. „Овча купел“. 

Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Кресна“ в жк. „Банишора“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 ч. в района на ул. „Кресна“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.


“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства! Интернет сайтът на дружеството дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването.

На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Ким Чен Ун официално благодари на Южна Корея за гостоприемството към сестра му

https://www.actualno.com/asia/kim-chen-un-oficialno-blagodari-na-ujna-koreja-za-gostopriemstvoto-kym-sestra-mu-news_659459.html

Лидерът на КНДР Ким Чeн Ун смята, че е изключително важно страната му да продължи да се стреми към подобряване на отношенията си с Южна Корея. Това съобщи севернокорейската информационна агенция ЦТАК, цитирайки лидера на Северна Корея. Медията отбеляза още, че при връщането си в Северна Корея, севернокорейската делегация (начело със сестрата на лидера Ким Йо Джон) е предоставила на Ким Чен Ун подробности около пътуването си и проведените в Република Корея преговори с президента ѝ Мун Дже Ин. На

Бял прах вкара в болница снахата на Тръмп

http://clubz.bg/64145-bql_prah_vkara_v_bolnica_snahata_na_trymp

Снахата на президента на САЩ Ванеса Тръмп е откарана в болница в Манхатън като предпазна мярка, след като подозрително писмо, съдържащо неидентифицирано вещество, е било изпратено до нейния апартамент, съобщи Ен Би Си, цитирайки източници от правоохранителните органи и градските власти в Ню Йорк.

Писмото е било адресирано до съпруга на Ванеса - Доналд Тръмп-младши, син на президента, който е и най-голямото дете на Тръмп и бившата му съпруга Ивана. Ванеса се оплакала от гадене, след като писмото било отворено, съобщава Ройтерс.

След случая трима души в жилището са откарани в нюйоркския медицински център Презбитериън-Уейл Корнел като предпазна мярка, съобщи пожарната на Ню Йорк сити. Сред тях е и майката на Ванеса Тръмп, макар че тя нямала здравни оплаквания. Няма индикации, че някой от тримата е пострадал, нито че веществото е опасен материал или биологичен агент. 

Портиерното помещение, където е бил получен подозрителният плик.

Според тв Ей Би Си и вестник "Ню Йорк пост", които цитират неназовани източници от правоохранителните органи, писмото имало клеймо за подател от Бостън. От нюйоркската полиция отказаха да коментират този факт. 

Агенти на секретните служби и на полицията в Ню Йорк са започнали разследване на инцидента, съобщи специалният агент от Сикрет сървис Джефри Адамс, цитиран от Асошиейтед прес, защото подозрителният плик бил "адресиран до човек, който се намира под наша защита".

"Разследването се намира в активна фаза и ние не можем да дадем по-обширни коментари", посочил той. 

Според Ей Би Си предварителният анализ показал, че прахът в писмото е безвреден, но е изпратен в лаборатория в Ню Йорк за по-нататъшен анализ, съобщава БТА.

Блокът с апартаменти, където е станал инцидентът, е в манхатънския квартал Сатън плейс, близо до Ийст ривър. Според местни медии това вероятно е домът на майката на Ванеса Тръмп. 

Най-големият син на президента Доналд Тръмп нарече отвратителен замисъл на своите опоненти вчерашния инцидент с неговата жена в туитър профила си. 

"Благодарен съм, че Ванеса и моите деца са в безопасност и не са пострадали след невероятно страшната ситуация, възникнала тази сутрин. Наистина е отвратително, че някои хора изразяват противоположни възгледи с помощта на толкова възмутително поведение", писа той. 

Тръмп-младши изрази благодарност на сътрудниците на Сикрет сървис, на ФБР и на пожарната на Ню Йорк заради техните "решителни действия и слова за подкрепа".

"Техният професионализъм в тази напрегната обстановка ми помогна да преживея този тежък ден", добави той. 

Неговата сестра Иванка също изрази в Туитър съжаление, че не може лично да утеши Ванеса и децата.

"Никой не заслужава да бъде плашен по този непростим начин", написа тя. 

Доналд Тръмп-младши е в общественото полезрение заради ролята си в срещи с руска адвокатка през 2016 г. На тази среща, както се твърди, на кампанията на бъдещия президент била предложена потенциално компрометираща информация за кандидатката на Демократическата партия Хилъри Клинтън. 

Радев: В Гърция газ се пуска, бият ги - това да сте го видели тука?!

http://clubz.bg/64144-radev_v_gyrciq_gaz_se_puska_biqt_gi_tova_da_ste_go_videli_tuka

"Няма по-спокойна държава на Балканите от България. Стабилността е очевидна.

Вижте какво става в Гърция: виждали ли сте как демонстрират там - газ се пуска, бият ги. Това да сте го видели тука?! Погледнете другите държави около нас - няма такова спокойно място!"

С това твърдение вътрешният министър Валетнтин Радев защити пред бТВ работата на МВР като цяло на днешно време.

"Там, където се появи полицията, няма такова нещо (в смисъл безредици, б.р.) – а ние се опитваме да се появяваме на повече места", обяви МВР шефът по повод обещаното насищане на малките населени места с униформени.

Той дори подсещаше водещия Хекимян:

"Полицай във всяко населено място – не ме питахте за тая програма... Еми, всеки го иска, но имайте респект."

Вътрешният министър обяви, че "гражданите трябва да свикват" да се отнасят с уважение - по повод размириците в Ихтиман. Както и че министерството ще бъде безкомпромисто, ако се посегне на техен служител.

Що се касае до България, тя е и друго "най":

"Това е най-добре защитената държава в Европа."

А защо тогава не ни пускат в Шенген?

"По политически причини една държава като Холандия, а и Германия донякъде – те все още се притесняват. Притесняват се за каналджийство, и не само това. И нашата задача е да ги убедим. Те казват: при нас има едни 400-500, които влизат... Ама откъде влизат - еми, установи се, че те не влизат оттук."

На въпрос стабилна ли е оградата по границата и защо излизат постоянно снимки как я прескачат със стълби, МВР министърът отговори:

"Инженерното съоръжение е направено, за да не се преминава.

А тези, които го преминават - ние го правиме в много от случаите умишлено – проследяваме ги, за да хванем канала... Какво като хванеме тези на оградат, които се катерят. Има си процедура."

На въпроса на водещия колко канала тогава са хванати, той каза: "Хванати са, обикновено ги връщаме - това е добрата част от работата".

"Твърдението на мароканските колеги е, че е опасен - имал е специални знания. Един от доверените лица е бил в ИДИЛ. И това е добре, че ние го залавяме", обяви той по повод задържания мароканец, издирван от родината си за тероризъм.

Министърът отговори и на въпрос, че след униформите, служителите му са недоволни и от обувките - с изключително ниско качество.

"Търговете и обществените поръчки са минали. Ще доставим и по-хубави. По-хубавите струват пари обаче.

Само да си припомним около Нова година - ги пратихме, издирваайки тука шесторния убиец... Ами всичко това започва от обувките. Да се катерят по баира с бронежилетки по 3 км, обувките трябва поне да са читави!"

Накрая Радев завърши с честитка за Главната дирекция за борба с организираната престъпност.

 


 

Прогноза за времето - 13 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368916

По Черноморието преди обяд ще има и слънчеви часове, но след пладне облачността ще се увеличи и вплътни. Ще се задържи без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток, югоизток. Максималните температури ще са 6-9°, температурата на морската вода е 5-7°.

ГДБОП празнува празника си

https://www.actualno.com/society/gdbop-praznuva-praznika-si-news_659458.html

Днес, 13 февруари, служителите на ГДБОП отбелязват своя професионален празник. За пръв път дейността "борба с организираната престъпност" е регламентирана с Постановление № 20 на Министерски съвет от 13.02.1991 година. С него е създадена Централна служба за борба с организираната престъпност, наркотрафика и търговията с оръжие с ранг на управление по Закона на Народната милиция. Това дава основание през 2011 година правителството със свое решение да обяви 13 февруари за професионален

Прокуратурата на Саудитска Арабия вече приема на работа жени

//dariknews.bg/novini/sviat/prokuraturata-na-sauditska-arabiia-veche-priema-na-rabota-zheni-2078234

Прокуратурата в Рияд съобщи, че за пръв път иска да вземе на работа саудитки в момент, когато Саудитска Арабия се стреми да благоприятства трудовата заетост на жените в рамките на план за икономически и социални реформи, предаде Франс прес.

Картофите – вредни или полезни за здравето?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kartofite-vredni-ili-polezni-za-zdraveto-2078179

За картофите от десетилетия се говори, че са нездравословни и дори здравните власти препоръчват да ги ограничаваме в менюто си. Британски учени обаче обявиха, че са много полезни и намаляват риска от инфаркт и деменция, съобщи в. "Дейли мейл".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване