Зодиите и любовта (от Везни до Риби)

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/AsRyb77EOOg/

Зодиите и любовта

(от Везни до Риби)

Везните са „влюбени в любовта“. За да впечатлите една Везна първо трябва да изглеждате добре на външен вид – елеганто облекло, стилна прическа, излъскани обувки. След това трябва да имате добър маниер на поведение, вежлив изказ и мек тон. Везните не обичат грубостите и обидните думи, затова ако искате да ги впечатлите, въздържайте се от това. Те обичат флирта. За тях това е любимата част в играта и са изкусни в нея. Не забравяйте, че са доста капризни и ще се налага да се съобразявате с непрестанните им претенции. Но за сметка на това ще имате до себе си човек, който винаги ще е готов да обсъжда проблемите с вас, да взаимодейства и хармонизира обстановката, благодарение на вродения си усет към баланаса.

Жените Везни са „бижуто“ на Зодиака, имат фин и изтънчен вкус и отделят много време за разкрасителни процедури, затова им подарете ваучер за фризьор, маникюр, педикюр или козметик. Както жените, така и мъжете обожават задушевните разговори на четири очи, затова романтична вечеря на свещи в изискан ресторант е прекрасен подарък за 14-ти февруари.

Скорпионите обичат страстно и бурно. Харесват крайностите, затова са им присъщи драматични обрати в любовните отношения. Сблъскват се често със сцени на ревност и желане за отмъщение ако бъдат наранени. Много са сексуални и използват секса, за да имат влияние и контрол над партньора. За тях любовта е еротична, свързна с болка, страдание и трансформация. Любовта, за да е истинска (според тях) трябва е съврзана с изпепеляващи чувства, след края на аферата човек никога няма да е същият. Жената Скорпион е „жената-вамп“, а мъжът Скорпион е човек, можещ да рискува – в любовта, в бизнеса или в спорта.

Въпреки всички тези предразположености в любовните отношения смея да твърдя, че това са сериозни и стабилни партньори, които са силно магнетични и доста устойчиви в кризисни ситуации. Смелостта им е пословична и ако ви обичат ще имате до себе си наистина достоен партньор.

Подарете им еротично бельо, детективски роман или незабравимо изживяване, свързано с това да изпиташ себе си.

Стрелецът е типичният Дон Жуан и това се отнася и за двата пола. Набележат ли си мишена, вадят стрелата и не се колебаят да стрелят право в целта. Повалят ли мишената – вадят новата стрела. Докато не срещнат човека, който да ги укроти и покори…

За да покорите един Стрелец обаче не е лесно, но не и невъзможно. Те търсят човек, с който да споделят своите пътешествия и духовни търсения. Искат той да е прям и искрен, защото и те са точно такива. Искат да бъдат уважавани и оценени от партньора заради достойнствата си, които сами определят като многобройни и разностранни. И ако сме откровени – това наистина е така. За да ви обърнат внимание трябва да сте авторитетни, самоуверени и престижни. Трябва да ги впечатлите със знания и…социално положение. Но най-много желаят да имат до себе си спътник, с който да обиколят света!

Няма да ми омръзне да посочвам трите любими неща за Стрелеца – пътешествия, животни, знания! Подарете им ги за Деня на влюбените!

В живота на един Козирог може да има безброй любовни похождения, но влюбят ли се, то е за дълго. Гледат сериозно на човека, с когото са решили да споделят битието си и понякога са като „кон с капаци“. Понасят стоически тегодбите във връзките си

За Козирога светът се случва по точно определени правила и се чувства длъжен да ги спазва и контролира. Той обича всичко да предвиди и управлява, затова за него е изключително трудно да приеме изненадите. А любовта е сфера от живота ни, която е пълна с промени и това изключително много обърква земния и логичен Козирог. В любовните дела Козирогът действа бавно, последователно, настойчиво и уверено. Веднъж решил ли е, че вие сте човекът за него, той ще направи всичко възможно да ви спечели. Въпреки, че встъпва късно в брак, това е надежден и верен партньор, който с времето се превързва все повече към половинката си. Имат високо развито чувство за дълг към човека до себе си и ако нещата не вървят във взаимоотношенията, ще направят всичко по силите им да спасят връзката. Козирозите не демонстрират чувствата си. Имат трезв ум, хладно държание. Проблемите в любовта при тях идват от прекалената им сдържаност и склонността им да доминират.

Козирозите са практични, затова и ще оценят подарък, който ще е полезен за тях…в работата. Биха се зарадвали и на екскурзия в планината, защото обичат да катерят върховете в прекия и преносен смисъл.

Не е трудно да се влюбиш във Водолей. Те са умни, забавни, свободолюбиви,  но и много горделиви. Имат висока оценка за себе си и съответно търсят достоен партньор. Смятат, че заслужават най-доброто. Половинката им трябва да е интелигентна, красива, забавна, независима, общителна… уникална. Ако целуват някого, то трябва да е принц (принцеса)! Като въздушен знак хвърчат във небесата, идеализират любовта и понякога остават разочаровани от реалността. Трябва да са на ясно, че идеална любов и връзка не съществуват. Ориентирани са към човечеството като цяло, а не към отделната личност, което е пречка за личните връзки. Трябва да се научат да приемат недостатъците на човека до себе си иначе рискуват да останат сами. Спрягат ги за нестандартни и инакомислещи, но истината е, че са изградили в ума си твърди убеждения и модели, които много трудно могат да променят поради големия им инат. Добре е да слязат на земята . Склонни са на рискове в любовта и харесват непредсказуемите партньори. Затова им подарете романтична изненада! Те са непоправими романтици затова им подарете такова изживяване- серенада, вечеря на свещи, уикенд за двама в откъснато от цивилизацията кътче на България!

Представителите на зодия Риби са чувствени и чувствителни хора. Когато се влюбят изпитват нужда да се слеят с обекта на своите чувства и биха жертвали себе си в името на своето партньорство.  Вродената им сензитивност ги прави много възприемчиви към чуждите емоции. Това доста ги натоварва и го изкарват от себе си чрез неприятно за околните мрънкане и недоволство. Добродушни и мили са, но и доста непредсказуеми. Ако се влюбите в Риби ще ви е нужна огромна доза търпение и постоянство, за да спечелите сърцето им. Изключително хлъзгави са и точно, когато си мислете, че ги държите в ръцете си, те неуловимо се изплъзват. Смятат себе си за неразбрани от околните и искат да са единствени и неповторими за партньора си. Дайте им  това усещане! Дайте им увереност, че са всичко за вас – обгрижвайте ги, прегръщайте ги и им казвайте всекидневно, че ги обичате! В замяна ще получите верен и мъдър спътник в живота, който ще бъде до вас в най-тежките  житейски изпитания. Трудно допускат някого до себе си, но битката за тяхното сърце наистина си заслужава! Ако ви допуснат в своя свят ще се изненадате, че попадате във вълшебна приказка на непознати изживявания…

За Деня на влюбените им  подарете изживяване – дали ще е романтична вечеря, книга на любовна тематика или чаша с изрисувани сърца няма значение. Важното да им ги поднесете с много нежност и да оставите у тях усещането, че са единствените притежатели на вашето сърце.

Желая ви любов!


valentina-marenova-horoskopiАстрологията е наука и прекрасен инстумент, който помага на хората да опознаят себе си, да научат какъв е учебният план в живота им и да използват максимално ползотворно потенциала, който имат в картата си.

Валентина Радиева – Маренова изучава астрология от 2012г. към астроцентър Урания официален представител на Московската академия по астрология. Изготвя индивидуални хороскопи – анализ на рождената карта, прогнози, партньорски хороскоп. Можете да свържете с нея на тел.0896 808697 или на страницата й във Фейсбук: https://www.facebook.com/astrologyconsulthoroskop/.

Кюрдските защитници на Африн спешно искат подкрепления от сирийската армия

http://www.mediapool.bg/kyurdskite-zashtitnitsi-na-afrin-speshno-iskat-podkrepleniya-ot-siriyskata-armiya-news275483.html

Сирийските правителствени войски трябва да поемат основна отговорност за защитата на Африн от турското нахлуване, заяви по ливанската телевизия "Ал Маядин" командирът на кюрдските "Сили за защита на народа" (СЗН) Сипан Хаму, цитиран от ТАСС. Той призова сирийската армия "спешно да изпрати подкрепления в този граничещ с Турция район".   Кюрдският командир посочи, че в момента се поддържа тясна координация между СЗН и сирийските военни командири.   Вчера общоарабският вестник "Ал Хаят" съобщи, че сирийските войски, разположени западно от Алепо, пропускат през своите блокпостове храни, горива и стоки от първа необходимост, предназначени за жителите на Африн (1,5 млн. души), които се нуждаят от хуманитарна помощ. По данни на вестника, за защита на мирното население там през райони, контролирани от сирийската армия, се отправят кюрдски доброволци от Шейх Максуд, Кобане и Ел Джезира (провинция Хасака).   Бойците от кюрдските отряди засега успешно отблъскват атаките на формированията на "Сирийската свободна армия" (ССА), поддържани от турска бронирана техника, артилерия и авиация. Съобщава се за 185 убити от ССА, 27 убити турски войници и офицери и148 убити кюрдски бойци от СЗН.

Зодиите и любовта (от Овен до Дева)

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0CrkGNSA5Xg/

Зодиите и любовта

(от Овен до Дева)

В месеца на любовта ще ви разкажа как всяка една зодия изразява това чувство към любимия човек и съответно какво да очакваме от спътника си, за да се чувстваме обичани. Ще ви дам кратки насоки каква изненада, подарък или жест да направите за партньора си за Деня на влюбените 14 февруари.

Овенът се влюбва бързо и обича страстно. Това важи както за мъжете, така и за жените. От всичко най-много обичат съревнованията и изпитват истинско удоволствие да се борят за обекта на своите чувства. Колкото повече усещат съпротива, толкова по-страстно се впускат в преследване на „плячката“. Овните са самоуверени и харесват силни партньори, затова не им отстъпвайте и не се страхувайте да заявите себе си и своите потребности честно и открито. Те ще оценят това и ще бъдат щастливи да сбъднат желанията ви. Овенът може да се превърне в кротко агънце, когато е влюбен, а щом реши, че е намерил своята достойна половинка е изкючително верен и грижовен. Склонен е на жертви в името на любовта.

Изненадайте своя Овен с романтичен ски уикенд в Банско или Боровец, където си направете скоростно летене по пистите. Ако нямате време за това едно марково термо бельо също ще бъде перфектен подарък за спортните Овни.

Много е лесно да доставите удоволствие на един Телец. Представителите на този знак най-много от всички умеят да се наслаждават на даровете на материалния свят. За мъж Телец е казана сентенцията: „Любовта на мъжа минава през стомаха.“, но същото важи с пълна сила и за жената Телец. Обичат стабилността в живота и ще се влюбят в човек, който им носи спокойствие и сигурност. Обмислят добре всичко преди да предприемат крачка към обекта на своите чувства. Покават любовта с жестове и действия…ще ви поправят счупената брава на вратата например. Търпеливи и верни партньори са, но не предавайте доверието им, защото гнева им е страшен.

Изненадайте своя Телец с вкусна вечеря и отбран сорт вино, марково бельо или златно бижу. А може и пуловер от естествена тъкан.

Близнаците са ментален знак и бързо влизат в контакт. Но за да се влюбят във вас трябва да ги впечатлите с интелект. Имат склонност да търсят нови преживявания и бързо да губят интерес, затова е цяло геройство да задържите вниманието им върху себе си. Могат да се влюбят във вас посредством разговори – ако сте достоен събеседник, изобретателен ухажор и любовник без задръжки ще спечелите сърцето им. По-трудно е да ги задържите за по-дълго до себе си. Бъдете находчиви и непрестанно стимулирайте ума им.

За деня на влюбените им подарете книга, пътешествие, билет за концерт или всичко, което ви хрумне, но го поднесете по незабравим и оригинален начин.

Раците са чувствени и когато се влюбят, дълбоко се привързват към обекта на своите чувства. Обичат да се грижат по майчински за своите половинки независимо дали са жени или мъже. Те са мили и най-прекрасното им качество, че приемат недостатъците на партньора съвсем спокойно, защото осъзнават, че и те самите са несъвършени. Обичат да мърморят, но често са склонни да крият истинските си чувства под дебелата рачешка черупка. В домашна обстановка и защитена среда могат да бъдат много по-открити и да покажат нежната си същност. Щом един Рак се грижи за вас майчински, значи, че е влюбен. Казвайте им, че ги обичате, галете ги, окуражавайте ги и ги подкрепяйте – така ще се сдобиете с верен и надежден партньор, който ще бъде ваша непоклатима опора.

Подарете им романтична вечеря у дома или спа уиекнд за двама. А защо не и мека памучна пижама.

Царствените Лъвове са родени за любов. За да накарате Лъв да се влюби във вас, трябва да му покажете, че е център на вашия живот и да се възхищавате на всчико, което е. Собственият им блясък е много важен и ще изберат партньор, който да е достоен да върви до тях. Вие трябва да се авторитетни, красиви, престижни и величествени, но не колкото тях естествено. Важното е да не ги засенчвате. В замяна ще се сдобиете с един достен и великодушен партньор, на който винаги да разчитате. И мъже, и жени Лъвове имат организационен и творчески талант, който могат да проявят във всяка една сфера на живота си – от домакинстването и готвенето в кухнята до отглежането на деца.

Подходящ подарък за любимия Лъв? Е,  по-добре ги попитайте от какво имат нужда. Те харесват скъпи и стойностни неща и не изпитват никакво неудобство да си ги поискат от половинките, защото искрено вярват, че ги заслжават.

За да разберете дали една Дева е влюбена във вас обърнете внимание дали ви критикува. Това са хора, които виждат всеки един детайл, наблюдателни и аналитични са. Щом ви критикуват значи са отделили време да ви изучават и са харесали това, което са открили във ваше лице. И показвайки недостатъците ви, те искрено вярват, че ви помагат да станете съвършени. Девата трудно избира партньор, защото има високи изисквания и често поради тази причина остава сама. Но ако се обвържат с някого са изключително надеждни партньри. Ако искате да запазите любовта помежду си показвайте на своята Дева, че имате нужда от нея. Тя иска да е полезна за вас, за колегите, за хората.

Девите не са хора на чувствата, затова и подаръците за тях не е нужно да бъдат романтични, а по-скоро практични. Инструменти за бита, кухненски уреди, книга, портфейл, колан…всичко, което имат нужда в момента е добро попадение.

За останалите шест зодиакални знака ще ви разкажа в следващият път.

Следва продължение….


valentina-marenova-horoskopiАстрологията е наука и прекрасен инстумент, който помага на хората да опознаят себе си, да научат какъв е учебният план в живота им и да използват максимално ползотворно потенциала, който имат в картата си.

Валентина Радиева – Маренова изучава астрология от 2012г. към астроцентър Урания официален представител на Московската академия по астрология. Изготвя индивидуални хороскопи – анализ на рождената карта, прогнози, партньорски хороскоп. Можете да свържете с нея на тел.0896 808697 или на страницата й във Фейсбук: https://www.facebook.com/astrologyconsulthoroskop/.

ВМРО: Истанбулската конвенция да се преведе преди делото в Конституционния съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714408

ВМРО: Истанбулската конвенция да се преведе преди делото в Конституционния съдДа се направи легитимен превод на Истанбулската конвенция и едва тогава да се даде ход на делото в Конституционния съд. Това поискаха в специална декларация от ВМРО. На 9 февруари от Конституционния съд съобщиха, че за разглеждане в конституционно дело № 3 за 2018 г. е постъпила и Конвенция на Съвета на Европа за правенция и борба с насилието над

Снахата на Тръмп в болница заради подозрително писмо с бял безвреден прах

http://www.mediapool.bg/snahata-na-tramp-v-bolnitsa-zaradi-podozritelno-pismo-s-byal-bezvreden-prah-news275482.html

Снахата на президента на САЩ Ванеса Тръмп е откарана в болница в Манхатън като предпазна мярка, след като подозрително писмо, съдържащо неидентифицирано вещество, е било изпратено до нейния апартамент, съобщи Ен би си, цитирайки източници от правоохранителните органи и градските власти в Ню Йорк.   Писмото е било адресирано до съпруга на Ванеса Тръмп - Доналд Тръмп-младши, сина на президента Доналд Тръмп, най-голямото дете на президента и бившата му съпруга Ивана. Тя се оплакала от гадене, след като писмото било отворено, съобщава Ройтерс.   След като писмото било отворено, трима души в жилището са откарани в нюйоркския медицински център Презбитериън-Уейл Корнел като предпазна мярка, съобщи пожарната на Ню Йорк сити. Сред тях е и майката на Ванеса Тръмп, макар че тя нямала здравни оплаквания. Няма индикации, че някой от тримата е пострадал, нито че веществото е опасен материал или биологичен агент.   Според телевизия Ей Би Си и вестник "Ню Йорк пост", които цитират неназовани източници от правоохранителните органи, писмото имало клеймо за подател от Бостън. От нюйоркската полиция отказаха да коментират този факт.   Агенти на Секретната служба и на полицията в Ню Йорк са започнали разследване на инцидента, съобщи специалният агент от Сикрет сървис Джефри Адамс цитиран от Асошиейтед прес, защото подозрителният плик бил "адресиран до човек, който се намира под наша защита". "Разследването се намира в активна фаза и ние не можем да дадем по-обширни коментари", посочил той.   Според Ей Би Си предварителният анализ показал, че прахът в писмото е безвреден, но е изпратен в лаборатория в Ню Йорк за по-нататъшен анализ.   Блокът с апартаменти, където е станал инцидентът, е в манхатънския квартал Сатън плейс близо до река Ийст ривър. Според местни медии това вероятно е домът на майката на Ванеса Тръмп.   Доналд Тръмп-младши - най-големият син на президента Доналд Тръмп, е в общественото полезрение заради ролята си в срещи с руска адвокатка през 2016 г. На тази среща, както се твърди, на кампанията на бъдещия президент била предложена потенциално компрометираща информация за кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън.   Най-големият син на президента нарече отвратителен замисъл на своите опоненти вчерашния инцидент с неговата жена. "Благодарен съм, че Ванеса и моите деца са в безопасност и не са пострадали след невероятно страшната ситуация, възникнала тази сутрин. Наистина е отвратително, че някои хора изразяват противоположни възгледи с помощта на толкова възмутително поведение", писа той в Туитър.

Атина обвини Турция в подклаждане на напрежението в региона

http://dnes.dir.bg/news/gartzia-turtzia-morska-katastrofa-kardak-dimitris-tzanakopulos-imia-26879675

Говорителят на гръцкото правителство обвини Турция, че не допринася за стабилността в региона след инцидент край двете островните скали Имия/Кардак.

Франция смята да връща военната служба

https://frognews.bg/svqt/frantsiia-smiata-vrashta-voennata-slujba.html

Франция планира да върне задължителната военна служба. Това потвърдиха от кабинета на френския президент Еманюел Макрон, като едно от обещанията му по време на предизборната програма.

Великобритания се готви да въведе пределна цена на тока

https://www.investor.bg/evropa/334/a/velikobritaniia-se-gotvi-da-vyvede-predelna-cena-na-toka-255688/

В последните десет години сметките за ток са се удвоили и годишно домакинствата плащат средно по 1 150 паунда

Защо сте тук?

http://www.mediapool.bg/zashto-ste-tuk-news275481.html

Слави Трифонов показа, че няма да прави партия. А ако направи един ден, тя ще е винаги опозиционна и задължително ще е изразител на мнението на 3 милиона, а не на мнението на някакви си 2 милиона народ. Особен вид партии са тези, които не признават демократичните принципи, но влизат в Народното събрание. Които смятат, че мълчаливото мнозинство е по-силно от гласуващото мнозинство. И това са партии, които обикновено влизат през телевизора в парламента. Слави Трифонов показа, че ще направи опит да вкара първата фейсбук партия с първите фейсбук депутати. Като в кабинет на психолог, един от въпросите му към кандидат-политиците беше – знаете ли защо сте тук? Видяхме фейсбук форма на телевизионна психология. Но каквото и да говорим за политическите разбирания на телевизионния водещ, за объркаността, която подобни разбирания тепърва ще предизвикват, трябва да му се признае, че като продуцент спазва правилата. Миналата година Слави „излезе“ във фейсбук, след като bTV спря две негови предавания с позицията, че външните продукции не се занимават с политика. Да кажем, че в другите издания на „Шоуто на Слави“ няма ирония и сарказъм на политически сюжети, ще рече, че не гледаме същото предаване. Но bTV внезапно промени разбиранията си за „политическо“ и Слави Трифонов прие условията на телевизионната демокрация. Стана и пренесе телевизионно-политическия си проект „Има такъв народ“ в личния си фейсбук профил. Продуцентска постъпка, която застрашава политическите заявки точно на политическия аз на Слави Трифонов – той хем казва, че ще промени статуквото, хем трябва да се подчини на правилата му, да се съобрази с него и… да стане част от него, за да го разруши. Историята на всички телевизионно-политически гарнитури досега напомня, че те бързо менят лозунгите си и са готови да се возят на управленческия лифт. Но в това има „добра новина“, както биха казали новинарите. Да искаш да носиш отговорност като политик, е добра новина. Проблемът с телевизионните проектанти в политиката е, че по телевизията живеят като фигури с опозиционно настроение, а в НС идентичността им се променя с чипа на картата им на народни депутати. Дали Слави няма да се разтрои с фейсбук идентичността си? Затова фейсбук-шоуто на Слави Трифонов има поне няколко положителни качества – водещият преброи каква част от зрителите му гледат на живо излъчваните „лични“ предавания. Второто положително качество е, че Слави Трифонов смени сценаристите си като обществени арбитри и съдии на обществото. Опъна маса, сложи трима напълно непознати у нас, но световноизвестни учени, долетели от Калифорния, Катар и Северна Каролина, и набра кадифена завеса в тази прототелевизионна ситуация. Водещият може и да не промени нищо в политическото статукво, но е на път най-накрая да експериментира с правенето на телевизия в социална мрежа. „Има такъв народ“ е формат, в който Слави Трифонов изиграва като политик-кукер с маска на лицето представата на народа за събирането на партия и на управленски екип – свикваме българи от цял свят, без оглед на звание, пол и етнос. От Разград до Глазгоу хората са готови да „жертват“ професионалните си успехи и да работят за обществото. И това е доста ценен момент в подобна „телевизионна социология“, която Слави Трифонов организира с псевдополитическия си фейсбук кастинг. Кандидатите за политици са предимно мъже и почти всички откликват на зова на телевизионния вожд, защото вярват, че трябва да работят за бъдещето на децата си. Лошата новина е, че и в момента политиците работят за бъдещето на децата си и затова отлагат решаването на проблеми в настоящето. Лъкатушения, сривове и възходи, предимно възходи и успехи, по-рядко „щастливо стечение на обстоятелствата“, което си обясняват с прехода към демокрация. И, разбира се, всички тези биографии са преминали през изпитанието на „чужбина“. Нетелевизионният шаблон на „Шоуто на Слави“ дава възможност на водещия да не е водещ, а най-накрая да се превърне в журналист. Ако Слави Трифонов използва тази възможност, то тогава играта му на дъното на популизма едва ли ще стане по-креативна, но ще е по-полезна. Слави Трифонов използва „болката” на всеки дошъл да каже какво не е наред в обществото. Здравната система, корупцията, образователната система, съдът, интеграцията на ромите – все теми, които влизат в регистъра на неговите гости. Слави Трифонов нарече „мафия“ в образованието онези, които пишат всяка година нови учебници. Ако успее да покаже, че данъкоплатците ги плащат, въпреки че могат да не се променят, той няма да смени политическото статукво, но пък ще направи нещо за образователното. Иначе – признавам му – да докара трима професори, с познанията им на световната образователна сцена, и да ги държи часове наред да мълчат, докато слушат биографията на бъдещи политици, го може само Слави Трифонов. *Текстът на Жана Попова публикуваме от сайта "Култура"

"Да, България": Риск от провал застрашава Пловдив 2019

https://www.actualno.com/plovdiv/da-bylgarija-risk-ot-proval-zastrashava-plovdiv-2019-news_659580.html

"321 дни преди началото на инициативата "Европейска столица на културата 2019", Пловдив се отличава с безвъзвратно пропуснати срокове, пропилени възможности за устойчива трасформация и дългосрочно развитие, които биха дали културни, образователни и икономически ползи за десетки години напред". Това заявява в позиция партия "Движение Да, България" по повод кандидатурата на града под тепетата. От политическата формация на бившия правосъден министър Христо Иванов са

Записите от черните кутии на разбилия се самолет са запазени

http://www.cross.bg/zapazeni-predava-samolet-1567736.html

/КРОСС/ Специалисти от Междудържавната авиационна комисия (МАК) на Руската федерация потвърдиха, че записите от последния полет на Ан-148 на „Саратовски авиолинии" са запазени и може да бъдат разшифровани, предава РИА "Новости", като се позовава на съобщение, публикувано на официалната интернет страница на МАК. Работата по двете черни кутии на разбилия се самолет са продължили през цялата нощ, но е завършила успешно с копирането на информацията, записана на устройствата. Уточнява се, че специалистите са успели да копират информацията от общо 16 полета на машината, след което са пристъпили към разшифрирането ѝ, предава "Фокус".

Записите от последния полет на руския Ан-148 са запазени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714381

Записите от последния полет на руския Ан-148 са запазениСпециалисти от Междудържавната авиационна комисия (МАК) на Руската федерация потвърдиха, че записите от последния полет на Ан-148 на „Саратовски авиолинии“ са запазени и може да бъдат разшифровани, предава РИА Новости, като се позовава на съобщение, публикувано на официалната интернет страница на МАК.

Макрон ще връща задължителната военна служба

http://www.moreto.net/novini.php?n=368997

Две десетилетия, след като Париж отмени задължителната военна служба, тя ще бъде въведена отново във Франция, заявиха от правителството във вторник. Това означава, че френският президент Еманюел Макрон ще спази едно от обещанията в предизборната си кампания.

Хирурзи извадиха 14 червея от окото на жена

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6714383

Хирурзи извадиха 14 червея от окото на жена
Жена от Орегон бе представена като първия известен случай на разпространена от мухи паразитна инфекция, след като 14 червея бяха извадени от окото й, предаде Асошийетед прес. 14 малки червея бяха извадени от лявото око на 26-годишната жена през август 2016 г. Въпросният вид очни червеи бяха наблюдавани сред добитъка в северната част на САЩ и

Сръбската православна църква си направи свой фейсбук

http://clubz.bg/64179-srybskata_pravoslavna_cyrkva_si_napravi_svoj_fejsbuk

Хората, които искат да научат повече за Сръбската православна църква, най-голямата в страната, вече не е необходимо да се отправят към местната църковна сграда. Те могат да влязат в досег с религията чрез Crkva.net, първата православна църковна социална мрежа, която има над 6000 членове и търси още, пише Balkaninsight.com.

Освен отваряне към новите технологии, това е и начин да привлече млади хора за последователи.

"Crkva.net" е създадена през април 2016 г. от група свещеници, прeподаватели и теолози от мисионерския комитет на Сръбската православна църква, разказва един от администраторите на сайта Владимир Йованович. В много отношения Crkva.net напомня Facebook, но с различно оформление и християнски наратив.

 
"Добър ден и Бог да ви помага" е посланието, което всеки потребител получава при влизането си в мрежата. Един от въпросите, които се задават по време на процедурата за създаване на профил, е: "Кога е денят на вашия светец-покровител?"

Съществуващите потребители включват диоцези (епархии) на Сръбската православна църква в Малта, групи, които споделят съвети за християнското образование и семейството и др. в Косово - за което Сърбия твърди, че е нейна територия въпреки обявената преди десетилетие независимост, има собствена група, в която хората споделят сръбските патриотични новини.

В края на XII век в Косово е пренесен духовният център на сръбската средновековна държава, управлявана от Неманичите. От средата на 13 век седалището на сръбската църква вече е в Печ, в западната равнинна и най-плодородна част от областта, наричана от сърбите Метохия, където днес са многобройните светски и църковни паметници от периода на управление на последните Неманичи.

Наскоро Crkva.net създаде и свое собствено приложение за Android.

По думите на Йованович, макар Crkva.net да е сайт на православна християнска общност, всеки може да се запише за него - независимо дали е православен, католичик, друга християнски деноминация или дори атеист. 

"Хората, които се регистрират, вероятно ще срещнат интересни хора от всякакви общности. Те могат да разберат повече за православното християнство, да видят насрочени събития, които се провеждат в църквата им, или да се запишат за пътуване до свещената планина Атон или в Йерусалим", обясни Йованович, цитиран от BIRN.

Както всяка друга социална мрежа, потребителите трябва да отговарят на някои условия. Те не могат да обиждат член на мрежата - или църква, да разпространяват омраза от всякакъв вид или да богохулстват срещу християнството. Ако администраторите видят нещо обидно, профилът на потребителя ще бъде премахнат без предупреждение.

Засега няма известни личности, които да са част от православната социална мрежа.

"Но е възможно в бъдеще известни личности като народната певица Сека Алексич да създадат профил на нашия сайт. Никога не знаеш ", каза Йованович, добавяйки, че няма да бъде изненада, тъй като 36-годишната Алексич е ревностен поддръжник на Църквата.

Сека Алексич

Лавров: САЩ действат едностранно в Сирия, подкопават интегритета на страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714376

Лавров: САЩ действат едностранно в Сирия, подкопават интегритета на странатаМинистърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров заяви във вторник, че САЩ действат едностранно в Сирия, при това по „опасен начин", който подкопава интегритета на страната, предават Reuters и "Фокус".  Лавров също така повтори, че Москва продължава да подкрепя участието на кюрдите в сирийския мирен процес.

Велико Търново посреща Самарското знаме

https://www.24chasa.bg/region/article/6714355

Велико Търново посреща Самарското знамеВелико Търново ще посрещне Самарското знаме на Българското опълчение. Националната светиня ще бъде част от изложбата „Търново, Освобождението и възкресението на България“. Експозицията ще бъде подредена в Музей „Възраждане и Учредително събрание“, пред чиято сграда флагът ще бъде посрещна с военен ритуал на 16 февруари.

Проф. Филип Куманов: Някои и на 50 г. са инфантилни, но по характер, не физически и полово

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6714358

Проф. Филип Куманов: Някои и на 50 г. са инфантилни, но по характер, не физически и половоВ първите месеци на живота има минипубертет, обяснява ендокринологът проф. д-р Филип Куманов дм, дмн, е лекар в Специализираната болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Ив. Пенчев". Има призната специалност по вътрешни болести и по ендокринология и обменни заболявания. Автор на над 250 оригинални статии, обзори,

Ученици пребиха мъж заради шапка на ЦСКА

http://dnes.dir.bg/news/mvr-veliko-tarnovo-26879852

Двама ученици - на 17 и 18 години, са нападнали и били 37-годишен мъж от Горна Оряховица, защото носел шапка с логото на ЦСКА.

Екатерина Захариева: Стратегията за Западните Балкани е стимул за реформи

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/13/3128918_ekaterina_zaharieva_strategiiata_za_zapadnite_balkani/?ref=rss


Новата стратегия на Европейската комисия за Западните Балкани е стимул за реализирането на реформи в региона. Това заяви външният министър Екатерина Захариева по време на конференция.<br /><br />Посочената в документа 2025 г. като година за евентуално еврочленство на Сърбия и Черна гора е амбициозна. Някои смятат, че това може да демотивира реформите, но стратегията ясно казва, че няма компромиси с критериите за присъединяване, посочи Захариева. По думите й посочването на този...

Словакия ли е новият център на любовта?

https://offnews.bg//kultura/slovakia-li-e-noviat-tcentar-na-liubovta-674782.html

Най-дългото любовно стихотворение в света е написано през 1844 г. в Банска Щявница, Словакия. То е от 2900 реда, написани от местен автор.

Публикуваното през 1846 г. дълго стихотворение, в което писателят Андрей Сладкович излива своите любовна жар и отчаяние, е регистрирано като най-дългата творба от този жанр от Световната академия на рекордите (базирана в Маями, щата Флорида, тя е основен съперник на Книгата на рекордите на Гинес). Преведена е на множество езици, включително немски и френски.

Днес малкият средновековен град иска да се превърне в място за поклонение за влюбените от цял свят, благодарение на "Банка на любовта", създадена с цел да събира техните истории.

За да може Банска Щявница да се присъедини към Париж или Верона на картата на романтичните места в света, местна неправителствена организация опазва спомена за поета Андрей Сладкович и неговата муза Марина - принудена от буржоазните си родители да се омъжи за богат фабрикант на медени сладки вместо за безпаричния автор, създавайки "трезор" със 100 000 отделения под някогашната къща на красавицата, в които ще се съхраняват любовни истории и спомени на двойки от цял свят. Всеки, който пожелае, може да остави любовното си послание в някое от отделенията и дари вече има панел за резервации в сайта на "банката", който нарича откровенията "любовен депозит".

Историята на Андрей и Марина е по-малко известна от тази за Ромео, Жулиета и балкона във Верона, но има предимството да е автентична и неправителствената организация "Епицентър на любовта" смята да се възползва от това.

"Когато 100-те хиляди кутии се запълнят с истории, тази къща ще стане мястото с най-голяма концентрация на любов в света, "епицентърът на любовта", предсказва Катарина Яворска, която отговаря за връзките с обществеността на организацията, цитирана от БТА.

Всички желаещи работодатели в Бургас могат да участват в специална анкета

https://www.actualno.com/burgas/vsichki-jelaeshti-rabotodateli-v-burgas-mogat-da-uchastvat-v-specialna-anketa-news_659578.html

Дирекция "Регионална служба по заетостта" кани бургаските работодатели да се включат в анкетно проучване на потребностите от работна сила, което се извършва през февруари 2018 година в цялата страна. Целта е да се получи конкретна информация за обхвата, професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените кадри. Настоящото проучване е първото от регулярните такива, които ще се провеждат два пъти годишно по силата на Закона за насърчаване на заетостта (чл. 10, ал. 2) и се осъщес

ЕС към Турция: Изявления, накърняващи добросъседските отношения, да се избягват преди срещата във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714367

ЕС към Турция: Изявления, накърняващи добросъседските отношения, да се избягват преди срещата във ВарнаИзявления, които накърняват добросъседските отношения, трябва да бъдат избягвани, особено в навечерието на срещата във Варна. Това заяви говорител на Европейската комисия по повод действията на Анкара в района на остров Кипър, предаде БТА. ЕК следи отблизо обстановката. Отново отбелязваме необходимостта Турция безусловно да поддържа добри

Караянчева: България има огромен потенциал в областта на туризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714366

Караянчева: България има огромен потенциал в областта на туризмаБългария разполага с огромен потенциал за успехи в областта на туризма и полага усилия той да бъде оползотворен. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в приветствието си към участниците в неформалната среща на министрите на туризма на държавите-членки на ЕС в София. Темата на форума,

Ердоган предупреди да се внимава с газовите сондажи край Кипър

https://www.actualno.com/balkani/erdogan-predupredi-da-se-vnimava-s-gazovite-sondaji-kraj-kipyr-news_659575.html

Чуждите компании не трябва да „престъпват чертата“ в Средиземно море. За това предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган след като турски военни кораби блокираха италиански сондажен кораб, готвещ се да прави сондажи за газ край Кипър. Продължаващата безизходица в отношенията между Турция и Кипър за експлоатирането на енергийни в източното Средиземноморие рискува да стигне до още по-голямо усложняване на зациклилите усилия за обединяване на острова, след като м

Излезе последният том на поредицата "Западноевропейска литература" от проф. С. Хаджикосев

https://www.actualno.com/books/izleze-poslednijat-tom-na-poredicata-zapadnoevropejska-literatura-ot-prof-s-hadjikosev-news_659574.html

Проф. Симеон Хаджикосев завърши уникалната си поредица „Западноевропейска литература“ Най-авторитетният български специалист по история на западноевропейската литература завърши делото на живота си с том „Десетимата най-големи поети на европейския модернизъм“ (издание на „Персей“), който се явява единайсета, последна част на неговата „Западноевропейска литература“. Поредицата е нещо уникално и в европейски, и в свет

Бургас организира анти-СПИН кампания на Св. Валентин

https://www.actualno.com/burgas/burgas-organizira-anti-spin-kampanija-na-sv-valentin-news_659573.html

За поредна година Община Бургас организира анти-СПИН кампания, посветена на Деня на влюбените - 14 февруари. Тя ще премине под мотото "В любовта - сигурност за всеки". Партньори в кампанията са Регионална здравна инспекция, Сдружение "Доза обич", Фондация "Областен ромски съюз", Общински младежки клуб "J.J.Cool A", Община Бургас, Дружество на българския писател, бургаски училища. Общинската анти-СПИН кампания изцяло се подкрепя от Община Бургас и Местния

Няма криза с цените на млякото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714359

Няма криза с цените на млякотоЗаместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров се срещна с представители на Националната асоциация на млекопреработвателите, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. Обсъдена е била изкупната цена на суровото мляко, като е станало ясно, че не се очакват големи разлики в сравнение с цените от предходните месеци.

Никол Шерцингер блести в Макао

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6714094

Никол Шерцингер блести в МакаоНежната половинка на Гришо - Никол Шерцингер публикува снимка в Инстаграм, на която е просто неузнаваема. Певицата се намира в Макао, Китай, което става ясно от локацията, посочена на публикацията в социалната мрежа. Никол не просто показва издържана визия, както обикновено - тя просто блести. Облечена в елегантна червена рокля и наметната с черна

Предложих Васил Михайлов за персонална пенсия от 700 лева, гласува се

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6713218

Предложих Васил Михайлов за персонална пенсия от 700 лева, гласува сеРеформата в театъра, която предложихме, заработи, салоните са пълни Аз и моят екип в Министерството на културата бяхме хората, които разработиха начина да се гласуват индивидуални пенсии на заслужили дейци на изкуството. Отне ни години това да се случи. Тази идея помогна на много достойни личности.

За 2 г. са прекратени регистрациите на 16 фирми - посредници за работа в чужбина

http://econ.bg/Новини/За-2-г-са-прекратени-регистрациите-на-16-фирми-посредници-за-работа-в-чужбина_l.a_i.757803_at.1.html

За последните 2 години (2015-2017 г.) Агенцията по заетостта е прекратила регистрацията на 16 фирми - посредници за работа в чужбина, съобщиха от...

Интересни срещи предлагат първите два 1/8-финала в Шампионската лига (видео)

https://offnews.bg//futbol/interesni-sreshti-predlagat-parvite-dva-1-8-finala-v-shampionskata-lig-674783.html

Тази вечер се подновява битката в Шампионската лига и в 21:45 часа ще се играят първите два 1/8-финала в най-комерсиалния клубен турнир.

Това ще бъде едно възраждане на интригуващия футбол за феновете, тъй като ситуацията в повечето големи първенства изглежда предрешена.

Единият от двубоите тази вечер е между Базел и Манчестър Сити. "Гражданите" са тотален господар този сезон във Висшата лига и докосва титлата. Футболистите на мениджъра Пеп Гуардиола обаче са сила и в Европа, като са смятани за абсолютен фаворит в срещите с Базел. Всичко друго освен победа за Сити ще е изненада.

Все пак Базел не трябва да бъде подценяван. Швейцарците бяха в една група с друг английски гранд - Манчестър Юнайтед, който дори победиха веднъж. Трябва да се отбележи, че този сезон Базел не е доминатор в Швейцария и дори заема второ място след Йънг Бойс.

Италианският гранд Ювентус пък приема Тотнъм в Торино. Двубоят е първи между двата клуба в евротурнирите, а преди сезона те изиграха контрола на "Уембли", спечелена от англичаните с 2:0. "Старата госпожа" е в серия от 16 мача без поражение във всички турнири, като е допуснал само един гол от 30 декември насам. Двубоят с Тотнъм ще пропусне един от титулярите в защитата - Андреа Бардзали, но останалите от защитния вал начело с Джорджо Киелини са на линия.

Срещу могъщата отбранителна линия на Юве ще се изправи един от най-актуалните нападатели в момента - Хари Кейн, който се намира в страховита форма, като е отбелязал 36 гола в 37 мача във всички турнири. "Шпорите" показаха, че имат място в турнира, като спечелиха шест от последните си седем мача в надпреварата на най-богатите.  

Демонтирането на коледната украса във Варна започна през февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368985

Демонтирането на коледната украса във Варна най-сетне започна, въпреки че вече е средата на месец февруари и празниците отдавна са отминали, видя репортер на Moreto.net. Работници премахват елхичките и всички фигури, които красяха пространството на площад „Независимост“.

Вижте промените в движението в София от утре заради европредседателството ни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6714357

Вижте промените в движението в София от утре заради европредседателството ниЗаради събития, свъразни с европредседателството, ще има промени в движението в София. Това съобщиха от общината. От 20.00 часа утре до приключване на мероприятието в събота се забраняват престоят и паркирането на ул. "Доспат" между бул. "Витоша" и ул. "Баба Неделя", на ул. "Баба Неделя" и на ул. "Д-р Христо Стамболски".

Пепел от пеперуди от Борислав Костов в Столична библиотека на 14 февруари

https://www.actualno.com/books/pepel-ot-peperudi-ot-borislav-kostov-v-stolichna-biblioteka-na-14-fevruari-news_659572.html

На 14 февруари 2018 г. от 17:30 ч. в Мраморно фоайе, I етаж на Столична библиотека ще бъде представена книгата „Пепел от пеперуди. Любовна лирика в слово и цвят“ от Борислав Костов. Събитието се организира съвместно с Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ гр. Велико Търново. Входът е свободен. Борислав Костов е завършил немската гимназия в Ловеч и висше образование в УНСС (ВИИ „Карл Маркс“) - София. Твори успешно в областта на поезия

22 нови български игрални филма на 22-ия София филм фест

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6714344

22 нови български игрални филма на 22-ия София филм фестБългарското кино набра скорост и самочувствие и смело атакува 22-ото издание на София филм фест! От 7 до 18 март зрителите ще могат да видят 22 нови родни ленти. Такова количество филми киното ни не произвело през целия период на прехода след 1989 г. Стефан Китанов пожела догодина, на 23-ия фестивал българските филми да бъдат 23, че и повече.

Общинските болници ще търсят и подкрепа от президента за финансовите проблеми

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/obshtinskite-bolnici-shte-tyrsiat-i-podkrepa-ot-prezidenta-za-finansovite-problemi-255694/

БСК подкрепи исканията на малките болници и призова за политическа воля за бързо намиране на решение за клиниките пред фалит

НСИ: Най-много двойки са се оженили на Св. Валентин през 2014 г.

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/nsi-nai-mnogo-dvoiki-ojenili-valentin-prez-2014.html

Най-много бракове на 14 февруари са сключени през 2014 г., когато датата се е падала в петък. Тогава във вярност са врекли 235 двойки. Това сочат данни на Националния статистически институт.

НСИ: Най-много двойки са се оженили на Св. Валентин през 2014 г.

https://frognews.bg/novini/nsi-nai-mnogo-dvoiki-ojenili-valentin-prez-2014.html

Най-много бракове на 14 февруари са сключени през 2014 г., когато датата се е падала в петък. Тогава във вярност са врекли 235 двойки. Това сочат данни на Националния статистически институт.

Република Южна Африка обяви сушата за национално бедствие

https://www.actualno.com/africa/republika-ujna-afrika-objavi-sushata-za-nacionalno-bedstvie-news_659571.html

Република Южна Африка (РЮА) обяви сушата за „национално бедствие“, тъй като липсата на вода опустошава части на страната и заплашва да остави град Кейптаун без чешмяна вода, предаде AFP, цитирана от БГНЕС. В съобщение, публикувано в бюлетина на правителството, отделът за кооперативно управление заяви, че е издигнал сушата в "национална катастрофа", след като преоцени нейната "величина и сериозност". Припомняме че от три години Кейптаун е в капан

Автомобилните компании в България планират да растат

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/avtomobilnite-kompanii-v-bylgariia-planirat-da-rastat-255696/

55% от фирмите ще увеличат броя на служителите си, показва проучване на Colliers International, Аутомотив Клъстър България и PwC

След 14 дни размразяват обект № 1 в Пловдивско - Асеновградско шосе

https://www.24chasa.bg/region/article/6714352

След 14 дни размразяват обект № 1 в Пловдивско - Асеновградско шосеОтчуждават имоти, проектират разширение на южната дъга на Пловдив Шефът на АПИ Дончо Атанасов прави изключение и пуска заповед за възобновяване на работата по обект № 1 в Пловдивска област - Асеновградско шосе. Строителството спря в началото на декември м.г. "През зимния сезон има забрана да се извършват монтажни дейности по републиканската мрежа.

ЧЕЗ отлага продажбата на активите си в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714297

ЧЕЗ отлага продажбата на активите си в БългарияПланираната продажба на активите на ЧЕЗ в България е отложена, съобщава чешкия вестник LIDOVKY.cz. Според изданието бордът е поискал нова оценка, която да се фокусира не само върху цената на сделката, но и да доказва, че конкурсът е бил еднакво отворен за всички желаещи кандидати.  Окончателното решение за продажбата трябваше да бъде взето от

Разширяват зелената зона в София с 5500 места

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714213

Разширяват зелената зона в София с 5500 местаРежим на платено паркиране ще бъде въведен в горната част на квартал "Лозенец" и в участъци от районите "Оборище", "Възраждане" и "Красно село" Зелената зона за паркиране в София ще се разшири с още около 5500 места. Паркирането ще стане платено в горната част на квартал "Лозенец" и в нови участъци от районите "Оборище",

НПО пое грижите за кучето-убиец от Мокрище

https://frognews.bg/novini/npo-poe-grijite-kucheto-ubiets-mokrishte.html

Неправителствената организация „Вотан – нов живот за питбула“ е поела грижите за питбула Зевс, който причини смъртта на 3-годишно дете в село Мокрище.

Ефективни присъди за Иван Митов и групата му за разпространение на наркотици

http://www.cross.bg/grypata-mitov-nakazatelen-1567735.html

/КРОСС/ Специализираният наказателен съд наложи ефективни присъди на групата на Иван Митов, разпространявала наркотици в Слънчев бряг и Банско. Специализираният наказателен съд наложи тригодишна ефективна присъда на Иван Митов, ръководил от януари 2014 г. до август 2016 г. 7-членна организирана престъпна група за разпространение на наркотици в курортите Слънчев бряг и Банско. Наказания лишаване от свобода получиха и останалите участници в групата. Три години затвор при първоначален строг режим съдът наложи и на Стойко Стоев. Две години - на Димитър Тодев, 1 г. и 10 месеца на Марио Говедарев, Методи Зайков и Божидар Станулов. Една година и 8 месеца е наказанието на Петър Димитров. Присъдите са приведени в изпълнение. Делото в Специализирания наказателен съд е гледано, след като Митов и участниците в групата се признават за виновни и подписват споразумение със Специализираната прокуратура за размера на наказанието. Специализираният наказателен съд наложи ефективни присъди на групата на Иван Митов, разпространявала наркотици в Слънчев бряг и Банско. Специализираният наказателен съд наложи тригодишна ефективна присъда на Иван Митов, ръководил от януари 2014 г. до август 2016 г. 7-членна организирана престъпна група за разпространение на наркотици в курортите Слънчев бряг и Банско. Наказания лишаване от свобода получиха и останалите участници в групата. Три години затвор при първоначален строг режим съдът наложи и на Стойко Стоев. Две години - на Димитър Тодев, 1 г

Семейство е евакуирано заради свлачище в Банкя

http://www.mediapool.bg/semeistvo-e-evakuirano-zaradi-svlachishte-v-bankya-news275480.html

Семейство е евакуирано от дома си в Банкя заради свлачище. До седмица трябва да бъдат готови предписанията за аварийно укрепване и стабилизиране на района. Едновременно с това ще се прави проучване какви действия трябва да бъдат предприети за трайно укрепване, стана ясно след посещение на кмета на София Йорданка Фандъкова на мястото. Проучванията се правят от хидрогеолога проф. Георги Франгов от ВСУ "Любен Каравелов". Според него най-вероятна причина за свлачището са подпочвени и повърхностни води, както и неправилни зауствания. Кметът Фандъкова е поискала "Софийска вода" да започне видеозаснемане и лабораторни изследвания на ВиК мрежата в района на свлачището.

Атина иска разследване срещу бивши премиери заради скандал с Novartis

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/atina-iska-razsledvane-sreshtu-bivshi-premieri-zaradi-skandal-s-novartis-255690/

Андонис Самарас от „Нова демокрация“ и независимият Панайотис Пикраменос са обвинявани в получаването на подкупи от фармацевтичната компания

Мини ”Марица-Изток” ЕАД застрахова имуществото си

http://dnes.dir.bg/news/zastrahovca-imushtestvo-mini-maritzaiztok-26879782

Мини "Марица-Изток" ЕАД-Раднево сключи договор за застраховане на имуществото си.

Прекратиха дейността на 16 фирми, посредници за работа в чужбина

http://www.cross.bg/rabota-posrednikut-chyzhbina-1567734.html

/КРОСС/ Агенцията по заетостта прекрати регистрацията на 16 фирми, които посредничат за наемане на работа в чужбина в периода 2015-2017 г. Повод за прекратяването на дейността им са констатирани нарушения от Главна инспекция по труда. След установяването на нарушенията има влезли в сила наказателни постановления. Нарушенията, които се срещат най-често са събиране на такси от търсещите работа за посредничеството; изпращане на работа в чужбина без посредникът да е сключил посреднически договор с чуждестранен работодател; посредникът не предоставя на работниците индивидуален трудов договор за наемане на работа по Наредба за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа. Други нарушения, които са довели до прекратяване на регистрацията на фирмите посредници, са, когато посредникът не предоставя на работниците пълна информация в трудовите договори, включително данни за длъжности, на които ще бъдат наети лицата, срока на наемането, работното време, трудовото възнаграждение, битовите условия и др.; когато посредникът не сключва посреднически договор с търсещото работа лице за намиране на работа или не поддържа електронен регистър за търсещи и устроени на работа лица. Единствената обществена служба за заетост, която провежда активни мерки за подробно информиране и превенция на рисковете при работа в чужбина, е Агенция по заетостта. Информационни кампании се провеждат чрез бюрата по труда

УЕФА поиска от съдиите да са строги срещу грубостите на терена

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/13/3128834_uefa_poiska_ot_sudiite_da_sa_strogi_sreshtu_grubostite/?ref=rss


Съдиите в европейските футболни турнири бяха посъветвани от УЕФА да защитават играчите, като наказват всяко опасно нарушение. По този начин организацията цели да намали грубостите и контузиите във футбола.<br /><br />"Не искаме ситуации, в които бъдещето на играча е поставено под въпрос заради тежка контузия след нарушение. Независимо дали е умишлено или несъзнателно, играчът, който извършва нарушението, рискува да причини контузия", каза шефът на съдиите към УЕФА...

Питбулът, нахапал дете и жена в Дупница, скъсал синджира си и избягал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714332

Питбулът, нахапал дете и жена в Дупница, скъсал синджира си и избягалСлужителите от отдел "Екология" на Община Дупница са направили проверка във връзка с инцидента с нападнати от куче четиригодишно дете и баба му в Дупница, съобщиха от общинската администрация в града. При направената проверка днес е съставен протокол на собственичката на питбула. Съставен й е и наказателен акт,

Фандъкова посети на място образувалото се свлачище в Банкя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714331

Фандъкова посети на място образувалото се свлачище в Банкя

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети на място образувалото се свлачище в Банкя и разговаря с проф.д-р инж.Георги Франгов от ВСУ "Любен Каравелов" и кмета на район Банкя Рангел Марков, с които уточниха предприетите действия. На срещата присъства и директора на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" Красимир Димитров.

За 2 г. е прекратена регистрацията на 16 посредници за наемане на работа в чужбина

http://www.mediapool.bg/za-2-g-e-prekratena-registratsiyata-na-16-posrednitsi-za-naemane-na-rabota-v-chuzhbina-news275479.html

Агенцията по заетостта е прекратила регистрацията на 16 фирми- посредници за наемане на работа в чужбина в периода 2015-2017 г. Причината за прекратената регистрация са констатирани нарушения от Главна инспекция по труда и влезли в сила наказателни постановления. Най-честите нарушения, довели до прекратяване на регистрацията на фирмите посредници за работа в чужбина, са свързани със събиране на такси от търсещите работа лица за посредничеството; изпращане на работа в чужбина без посредникът да е сключил посреднически договор с чуждестранен работодател; посредникът не предоставя на работниците индивидуален трудов договор за наемане на работа. Други нарушения, довели до прекратяване на регистрацията на фирмите посредници, са, когато посредникът не предоставя на работниците пълна информация в трудовите договори, включително данни за длъжности, на които ще бъдат наети лицата, срока на наемането, работното време, трудовото възнаграждение, битовите условия и др; когато посредникът не сключва посреднически договор с търсещото работа лице за намиране на работа или не поддържа електронен регистър за търсещи и устроени на работа лица. От Агенцията по заетостта заявиха, че провеждат активни мерки за подробно информиране и превенция на рисковете за работа в чужбина. Чрез бюрата по труда се осъществяват информационни кампании за всички лица, които искат да работят извън България. В своите териториални поделения, както и на интернет страницата си www.az.government.bg, Агенцията разпространява актуални материали, съдържащи информация за условията на живот и труд в различните държави. Акцентира се върху рисковете от нерегламентираната заетост и възможните злоупотреби по отношение на заплащане, социално и здравно осигуряване, правата и задълженията на работниците. 

Пол Маккартни получи престижната израелска награда "Волф"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6714326

Пол Маккартни получи престижната израелска награда "Волф"С престижната израелска награда "Волф" тази година са удостоени Пол Маккартни и учени от САЩ, Япония и Великобритания, предаде Асошиейтед прес. От фондацията "Волф" оповестиха, че Маккартни е сред най-великите композитори на всички времена, предава БТА.  Унгарецът Адам Фишер също е почетен в областта музика.

Захариева: Стратегията на ЕС за Западните Балкани е навременна и справедлива (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714276

Захариева: Стратегията на ЕС за Западните Балкани е навременна и справедлива (Обновена)Стратегията за разширяване на ЕС към Западните Балкани е много навременна, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която участва в дискусията "Бъдещето на Западните Балкани и новата стратегия за разширяване на ЕС" днес в Дома на Европа в София, предава БТА. Ние виждаме в стратегията много положителни страни,

Дрогиран уби жена и рани друга на тротоар

https://www.vesti.bg/bulgaria/drogiran-ubi-zhena-i-rani-druga-na-trotoar-6079273

19-годишен младеж бутнал електрически стълб и после две жени на тротоара

Задигнаха компютри за ”копаене” на биткойни за 200 000 лв. в Благоевград

https://frognews.bg/novini/zadignaha-kompiutri-kopaene-bitkoini-200-000-blagoevgrad.html

Голям обир на машини за ”копаене” на криптовалута беше извършен в Благоевград. Задигнати са компютри на стойност над 200 000 лева.

Кораби на бреговата охрана на Гърция и Турция се сблъскаха

http://www.cross.bg/ohrana-gurtziya-korab-1567733.html

/КРОСС/ Гръцките власти съобщиха, че патрулен плавателен съд на турската брегова охрана се е сблъскал с кораб на бреговата охрана на Гърция до спорни острови в Егейско море, заради които двете държави бяха близо до война през 1996 г., съобщава "Франс прес". Бреговата охрана на Гърция поясни, че няма пострадали хора, въпреки че по кърмата на гръцкия плавателен съд има щети след удара с предната част на турския кораб. Допълва се, че не са известни към момента точните обстоятелства. Инцидентът е станал вчера вечерта. Гръцкият кораб е акостирал на остров Лерос за поправка. Двата кораба са били до необитаемите острови Имиа/Кардак, оспорвани от Гърция и Турция. Подобен инцидент имаше на 17 януари.  

Убийци на таксиметров шофьор ще получат ниски присъди

http://dnes.dir.bg/news/ubiytzi-26879676

Обвиняемите за жестокото убийство на таксиметров шофьор край Варна признаха вината си и поискаха делото да бъде гледано по съкратената процедура.

ЦСКА-София представи бивш играч на "Порто"

http://clubz.bg/64178-cska_sofiq_predstavi_bivsh_igrach_na_porto

ЦСКА-София представи четвъртото си ново попълнение тази зима - това е португалецът Андре Филипе Алвес Монтейро или само Укра.

Крилото се присъедини към тима по време на лагера в Сандански, но тренираше индивидуално, тъй като се възстановяваше от сериозна травма. След това, докато отборът беше в Испания, Укра се лекуваше в специализиран рехабилитационен център в Германия.

Португалецът вече се готви заедно с отбора и скоро ще бъде на разположение на старши треньора Стамен Белчев за предстоящите мачове в Първа лига и за Купата на България.

Андре Монтейро избра да играе за ЦСКА с №14.

Той е външен халф, като действа и по двата фланга. Има сериозна визитка и опит в родината си, където е записал 160 мача в Първа лига с екипите на "Олянензе", "Порто", "Спортинг" (Брага) и "Рио Аве". През изминалия сезон офанзивният халф изиграва 19 срещи и вкарва 5 гола в шампионата на Саудитска Арабия с фланелката на "Ал Фатех".

Укра е роден на 16 март 1988 г. и е продукт на школата на гранда "Порто". През сезон 2010/2011 г. е част от представителния тим на „драконите", за които изиграва няколко мача и заедно с Фалкао, Хълк и останалите си съотборници печели шампионската титла, Купата и Суперкупата на страната, както и трофея в Лига Европа.

Крилото има участие с юношеския национален тим на родината си до 19 години на финалите на европейското първенство през 2007 г. в Австрия. През пролетта на 2015-а прави и дебют за „А" отбора на Португалия в приятелска среща срещу Кабо Верде.

САЩ желаят да разговарят със Северна Корея, уверява Сеул

http://www.moreto.net/novini.php?n=368990

САЩ са отворени за дипломация със Северна Корея и биха искали да разговарят с Пхенян в опит за облекчаване на напрежението. Това обяви южнокорейският президент Мун Дже-ин, цитиран от местната агенция "Йонхап". Изказванията на южнокорейския държавен глава по темата са били направени по време на среща с колегата му от Латвия Раймондс Вейонис, докато отговарял на въпроси на журналисти.

„Галъп”: 58% не одобряват Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/novini/galap-58procenta-odobriavat-istanbulskata-konventsiia.html

58% от чувалите за Истанбулската конвенция не я одобряват, сочи ново социологическо проучване на „Галъп Интернешънъл”. Изследването „лице в лице“ е проведено сред 776 души между 2 и 9 февруари, направен е и експресен сондаж, осъществен между 31 януари и 1 февруари сред 801 души.

"Галъп": 58% са против Истанбулската конвенция

http://www.cross.bg/zheleznitzite-proverki-istanbylskata-1567732.html

/КРОСС/ Огромната част от пълнолетните българи се оказват въвлечени в дебата за Истанбулската конвенция. Сериозно е неодобрението към документа. Други теми от публичния дебат в последните дни обаче срещат одобрение - например, проверките на компетентните органи в различни сектори. Това са част от изводите от изследователската програма на "Галъп интернешънъл", независима от външно финансиране. 86% са чули за Истанбулската конвенция. Това на практика означава всички. Сред чувалите 58% не одобряват България да я приеме, а 19% одобряват България да приеме документа. Съотношението е приблизително три към едно. Останалите се колебаят. Във всички социални групи преобладава отрицанието. Известно изключение са привържениците на ГЕРБ, където близо една трета приемат конвенцията, а две пети все пак я отхвърлят. По този въпрос едва ли има огромна запознатост, но в такива обществени дискусии е важно да се провери най-вече какъв образ се е създал. Общият имидж на конвенцията е негативен за българите. От темите от последните дни сериозно се подкрепят най-вече различните типове проверки на съответните контролни органи - проверки на имущество, проверки на кметове, проверките в железниците и т.н. Например, 78% споделят мнението, че никога не е късно да се проверява нечие богатство. 20% обаче смятат, че вече е много късно. По повод скорошните разкрития по отношение на железниците, респондентите са помолени да дадат цялостна оценка на БДЖ по скалата от 2 до 6. Средната оценка е 3

С опасност за живота е пострадалата жена при инцидента на бул. "Ал. Малинов"

https://www.actualno.com/crime/s-opasnost-za-jivota-e-postradalata-jena-pri-incidenta-na-bul-al-malinov-news_659570.html

С опасност за живота е пострадалата жена при инцидента на бул. "Александър Малинов". Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ "Св. Анна" - София. Освен тежката черепно-мозъчна травма, жената е и с тежка, открита фрактура на ръка и фрактура на таза. Състоянието ѝ е тежко, с опасност за живота. Припомняме, че тази сутрин около 10 часа кола падна от моста на бул. „Александър Малинов“ в столичния квартал "Младост". Автомобилът е бил управляван от жена.

За проектите на Фонд “Научни изследвания” са необходими 35-40 млн. лева

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/za-proektite-na-fond-nauchni-izsledvaniia-sa-neobhodimi-35-40-mln-leva-255685/

С решение на управителния съвет на фонда от тази година се финансират на 100% проектите на млади учени, посочи проф. Веселин Брезин

Британец засне изключително рядка катерица албинос

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6714296

Британец засне изключително рядка 
катерица албиносБританец е "извадил" късмета да запечата на снимки изключително рядко животно - снежнобяла катерица албинос, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.  Вероятността човек да попадне на подобно създание е едно на един милион. Сивите катерици с генетична характеристика, известна като лейкизъм, която придава на козината им снежнобял цвят, са рядкост.

Даниел Панов участва в среща на министрите на туризма в Европейския съюз

https://www.24chasa.bg/region/article/6714277

Даниел Панов участва в среща на министрите на туризма в Европейския съюзКметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов участва в срещата на високо ниво на министрите на туризма в 28-е държави членки на Европейския съюз. Форумът се провежда в София и е част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието е под надслов „Туризъм и икономически растеж“ и

"Nightwish" идват за "Варна мега рок"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6714319

"Nightwish" идват за "Варна мега рок"Една от най-нашумелите групи в света - "Nightwish", ще бъде част от първото издание на "Варна мега рок". Това обявиха на съвместна рпесконференция кметът на морската столица Иван Портних и кметъла Цонко Цонев. "Единственият концерт на финландската метъл група в Източна Европа и на Балканите ще бъде във Варна. Това е огромен успех за организаторите.

Захариева: Кандидатите за влизане в ЕС трябва да преодолеят умората от реформите

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/zaharieva-kandidatite-za-vlizane-v-es-triabva-da-preodoleiat-umorata-ot-reformite-255695/

Европейската перспектива за Западните Балкани означава сигурност и просперитет за целия ЕС, заяви министърът на външните работи

Христо Иванов: Иде крах за „Пловдив – Европейска столица на културата през 2019“

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/hristo-ivanov-ide-krah-plovdiv--evropeiska-stolitsa-kulturata-prez-2019.html

Има само един начин да се предотврати организационния провал на „Пловдив – Европейска столица на културата през 2019“, е културната общественост и бизнеса да си върнат обратно инициативата. Кметът Иван Тотев и общината водят инициативата към крах.

Христо Иванов: Иде крах за „Пловдив – Европейска столица на културата през 2019“

https://frognews.bg/novini/hristo-ivanov-ide-krah-plovdiv--evropeiska-stolitsa-kulturata-prez-2019.html

Има само един начин да се предотврати организационния провал на „Пловдив – Европейска столица на културата през 2019“, е културната общественост и бизнеса да си върнат обратно инициативата. Кметът Иван Тотев и общината водят инициативата към крах.

Галиче избира наследник на Ценко Чоков напролет

http://clubz.bg/64177-galiche_izbira_naslednik_na_cenko_chokov_naprolet

ПОЛИТИКА ценко чоков детска градина галиче

В следващите 14 дни президенът Румен Радев ще трябва да насрочи с указ нови избори за кмет на село Галиче. Централната избирателна комисия е взела днес решение, че държавният глава трябва да определи дата, на която да се избира наследник на несменяемия дълги години Ценко Чоков. Причината е, че той бе окончателно свален от поста с решения на Общинската избирателна комисия, потвърдени от съда, въпреки обжалванията от страна на Чоков. 

Това значи, че по всяка вероятност някъде в края на април във селото ще има кметски избори. 

Редовните избори за местни власти в цялата страна са през есента на 2019 г. 

В края на май 2016 г. Ценко Чоков и синът му Мартин Чоков бяха арестувани, а прокуратурата повдигна на кмета на Галиче пет обвинения – като ръководител на организирана престъпна група, както и за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди и палежи.

След като излежа максимума от 8 месеца в ареста, той стана герой на поредица пускания и нови прибирания.

Самият Чоков продължава да е в ареста, а заради това, че оттам не може да изпълнява служебните си задължения се стигна в крайна сметка до предсрочно прекратяване на мандата му. Решението не беше лесно - първоначално Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина (Галиче е част от тази община) отказа да отстрани Чоков от поста му заради неизпълнение на служебните му задължения.

Казусът стигна до Административния съд във Враца, а след това и до Върховния административен съд. Той в крайна сметка освободи кмета окончателно. 

Природозащитници обжалват ново разрешително на "Топлофикация Сливен"

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/13/3128907_prirodozashtitnici_objalvat_novo_razreshitelno_na/?ref=rss


Няколко екологични организации обжалват решението на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) заради издадено ново комплексно разрешително на "Топлофикация Сливен".<br /><br />Причината за жалбата им е, че това ще позволи на топлоцентралата да изгаря битови отпадъци и такива от индустрията, допълнително замърсявайки въздуха в Сливен и региона, който и без това е проблемен. Сред жалбоподателите са "За Земята - Достъп до правосъдие", сдружение за дива природа...

Община Панагюрище не е награждавала учителката, обвинена в побой на 2-годишно

https://www.24chasa.bg/region/article/6714273

Община Панагюрище не е награждавала учителката, обвинена в побой на 2-годишноОбщина Панагюрище не е награждавала за пенсионирането й учителката Павлина Ерова, обвинена в побой на 2г. момченце в детска градина "Пролет". Това съобщава в официално писмо до "24часа" кметът на Панагюрище Никола Белишки. То е по повод публикация във вестника от понеделник със заглавие:" Учителка, била дете в Панагюрище,

Окончателно! Йоско Костинбродския оправдан за стрелбата по Киро Японеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714234

Окончателно! Йоско Костинбродския оправдан за стрелбата по Киро ЯпонецаЙосиф Йосифов-Йоско Костинбродския, който е в неизвестност от 2014 г., и съратникът му Ивайло Симеонов-Богьовеца са невинни за стрелбата по Кирил Киров-Киро Японеца, станала през юни 2003 г. Това е решил окончателно вчера състав на Върховния касационен съд (ВКС), който потвърждава присъдите им от апелативната инстанция. На 12 юни 2003 г.

Интересът на българите към образование във Великобритания е все така голям

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714278

Интересът на българите към образование във Великобритания е все така голямНе намалява интересът на европейци, включително и българи, към образование във Великобритания въпреки "Брекзит". Това казаха образователни консултанти на пресконференция в Националния пресклуб на БТА. Правителството на Шотландия вече е обявило своето намерение да финансира студентите от ЕС и през следващата учебна година - 2019/2020 г.

Ангелкова лансира карта със 100 европейски туристически обекта

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/13/3128916_angelkova_lansira_karta_sus_100_evropeiski/?ref=rss


По примера на стоте национални туристически обекта в България министърът на туризма Николина Ангелкова лансира идеята за създаване на карта със 100 европейски туристически обекта. Те ще обединят историческите обекти, включени в листата на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Идеята беше обявена на министерската конференция "Туризъм и икономическо развитие" в София в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.<br /><br />Интеграцията на Западните Балкани е...

Запазени са записите от последния полет на руския Ан-148

https://www.actualno.com/europe/zapazeni-sa-zapisite-ot-poslednija-polet-na-ruskija-an-148-news_659567.html

Специалисти от Междудържавната авиационна комисия (МАК) на Руската федерация потвърдиха, че записите от последния полет на Ан-148 на „Саратовски авиолинии“ са запазени и може да бъдат разшифровани, предаде РИА Новости, като се позовава на съобщение, публикувано на официалната интернет страница на МАК. Работата по двете черни кутии на разбилия се самолет е продължила през цялата нощ, но е завършила успешно с копирането на информацията, записана на устройствата. Уточнява се,

Учени откриха птици, които пеят на сън

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6714255

Учени откриха птици, които пеят на сънАржентински учени установиха, че вид финка, зебровият амадин, пее на сън и раздвижва гласовите си мускули, пише в. "Дейли мейл". Откритието било направено от екип от университета в Буенос Айрес. Специалистите констатирали, че по време на сън мозъкът на тези птици им дава команди, които активират мускулите на пеенето,

Калоян Паргов: Децата в София имат нужда от качествено образование и СО е длъжна да го осигури

http://www.cross.bg/priem-kaloyan-ychilishta-1567731.html

/КРОСС/ Децата в София имат нужда от качествено образование във всяко училище на територията на града и Столична община е длъжна да го осигури. Това заяви председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов по време на обсъждането на новите Наредби за прием на деца в общинските детски градини и в първи клас в общинските училища. Калоян Паргов, който е заместник-председател на Комисията и експертът по образование към групата на БСП в СОС Александър Грозданов се включиха в обсъждането с конструктивни предложения, част от които бяха приети от управляващите в Столична община. "С експертите на БСП в образованието имахме много срещи с различни родителски организации, за да чуем тяхното мнение за проекта за нова Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на СО, каза Калоян Паргов. - Най-голямото притеснение на всички е свързано с качеството на образователната система в различните райони на София. От години настояваме кметът Фандъкова да направи така, че да има балансиран прием навсякъде в София и да не се обезлюдяват училища. А сега тепърва се търси начин за справяне точно с това - училища, които не са предпочитани заради лошо качество на образованието, което предлагат, се обезлюдяват и тежат на бюджета. Радвам се, че гражданските организации са толкова активни и ние, от БСП, подкрепяме исканията и предложенията им. Доволен съм също така, че с общи усилия упражнихме натиск и част тези искания и предложения бяха приети от управляващите

Енергоефективен хотел до полярния кръг

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6714236

Енергоефективен хотел до полярния кръгНорвежката архитектурна фирма Snohetta, която направи първия в Европа подводен ресторант, разкри концепция за първия енергоефективен хотел. Според проекта Svart ще се намира на вода между фиорди близо до глетчера Свартисен и до Северния полярен кръг, ще е с форма на пръстен, което ще предоставя уникални гледки.

Захариева: Спорът за името е двустранен въпрос, Македония и Гърция да се разберат

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-sporyt-za-imeto-e-dvustranen-vypros-makedonija-i-gyrcija-da-se-razberat-news_659566.html

Нека да оставим между Скопие и Атина да се водят преговорите с посредничеството на ООН, това е двустранен въпрос. Такава е мнението на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева по отношение на това каква е българската позиция по спора за името на Македония. Така, както по време на подписването на нашия договор, щеше да бъде неуместно някой друг да се меси в двустранните отношения, не считам, че е добре за самите преговори от всякъде да има вмешателство, заяви Захариева. &

20 г. затвор за приятелка на президент на Южна Корея: изнудвала компании като Samsung да даряват милиони

https://offnews.bg//sviat/20-g-zatvor-za-priatelka-na-prezident-na-iuzhna-koreia-iznudvala-kom-674779.html

20 години в затвора ще прекара приятелката на бившия президент на Южна Корея Пак Кън Хе - Чой Сун Сил. Тя бе осъдена за корупция, търговия с влияние и злоупотреба с власт от южнокорейски съд, предадоха Би Би Си и AFP.

Арестуваната в края на октомври 2016 г. Чой Сун Сил бе в центъра на огромен корупционен скандал, който доведе до свалянето от власт на Парк - първия президент жена на страната. В продължение на години Чой Сун Сил е била съветник на Парк, срещу която също бяха повдигнати обвинения и беше водено дело и която отрича всички обвинения.

Централният окръжен съд на Сеул присъди и глоба. Чой трябва да плати 18 млрд. корейски вона (16.6 милиона долара или 12 милиона британски лири).

Чой беше обвинена, че е използвала близката си връзка с президента, за да оказва натиск над компании, включително гиганта Samsung, за да даряват милиони долари за две неправителствени фондации, които тя контролирала.

"Вината на обвиняемата е сериозна", заключи съдията, добавяйки, че Чой Сун Сил е капитализирала нейните "дългогодишни лични връзки" с Парк, за да рекетира и да се меси нашироко в държавни дела.

Чой вече излежава тригодишна присъда, постановена след друго дело за корупция, след като използвала позицията си, за да получи облаги за дъщеря си.

Междувременно Парк беше обвинена в съучастничество с Чой. В момента тя е в ареста, а присъдата се очаква по-късно тази година.

Съдът постанови присъда - 2 г. и 6 месеца затвор - за Шин Дон-бин, ръководител на корейско-японския конгломерат Lotte Group. Той беше осъден за предлагане на подкуп а Чой.

Промяна в границата между раждане и аборт втрещи родители и юристи

http://www.cross.bg/roditeli-standart-prezhivee-1567730.html

/КРОСС/ Част от новия проект за медицински стандарт за „Акушерство и гинекология" скара лекари, юристи и родители. Той беше публикуван на страницата на Министерството на здравеопазването след обществено обсъждане миналата седмица. В новата версия на стандарта е въведено следното: „Потенциална жизнеспособност на плода" е термин, който се въвежда за плод от бременност, постигнала срок 25+0 гестационни седмици и/или при тегло на плода, равно и над 700 грама, и е налице потенциална възможност да преживее без интензивно дихателно подпомагане". Юристи и родители се притесняват, че така формулиран новият стандарт подлежи на тълкувание. „Всички деца, които отговарят на тази дефиниция, могат да бъдат регистрирани като субект на правото и да получат акт за раждане, ако не отговарят - бебето се счита за аборт и опасен отпадък", поясни адвокат Мария Шаркова в ефира на БТВ. По повод определението „да преживее без интензивно дихателно подпомагане" проф. Боряна Слънчева от „Майчин дом" заяви, че това „най-вероятно е чисто техническа грешка", която ще бъде редактирана. „Всеки човек, за да живее, има определени атрибути - достатъчно изграден бял дроб, системи и други. Грамажът не е толкова от значение, от значение е гестационната възраст. Анатомичното изграждане завърша 36-та гестационна седмица", поясни Слънчева

Поискаха експертиза на ножа, с който Илиян от Куртово Конаре закла годеницата си (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714242

Поискаха експертиза на ножа, с който Илиян от Куртово Конаре закла годеницата си (Снимки)Експертиза на ножа, с който Илиян Рангелов е намушкал годеницата си Милена Динова на 28 декември 2016 г. в Куртово Конаре, назначи пловдивският окръжен. Вещото лице ще трябва да сравни дали биологичният материал по хладното оръжие и по канията съвпада с кръвната група на жертвата. Отделно ще бъдат изследвани и черните кожени ботуши на младата жена.

Тийнейджърка грабна златото в сноуборда и влезе в историята

https://offnews.bg//zimni/tijnejdzharka-grabna-zlatoto-v-snouborda-i-vleze-v-istoriata-674781.html

Американката Клоуи Ким спечели титлата в дисциплината халфпайп и стана най-младата сноубордистка в историята със златен медал от зимни олимпийски игри.

17-годишната тийнейджърка записа резултат от 98.25 точки в третия и последен старт на финала, побеждавайки с над десет пункта китайката Цзяюй Лю.

Ким записа 93.75 точки още в първото си спускане по трасето и направи рано заявка за златен медал пред най-пълните трибуни, които "Финикс парк" е виждал по време на олимпиадата.

Тя е само на 17 и тренира сноуборд от 4-годишна. Нейният баща Йон-джин Ким дори се отказва от професията си три години по-късно, за да се съсредоточи върху предстоящата кариера на дъщеря си.

"Баща ми жертва много за мен и не знам какво щях да правя, ако не беше той. Да оставиш живота и мечтите си настрана, защото твоето дете има страст към нещо, е просто невероятно. Благодаря на семейството ми. Нека обаче не говорим за баща ми в негово отсъствие, защото се дразни много", каза 17-годишната американка.

Ариел Голд пък направи подиума за американките двоен с третото си място, а нейната сънародничка Кели Кларк остана четвърта.

Стотици хиляди венецуелци бягат от кризата в Бразилия и в Колумбия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/13/3128787_stotici_hiliadi_venecuelci_biagat_ot_krizata_v/?ref=rss


Кризата във Венецуела създава нестабилност в страната, но го прави и в съседните Бразилия и Колумбия, където стотици хиляди търсят спасение от глад и икономически възможности, каквито няма в родината им, пишат "Ел паис" и "Ройтерс". Властите в Богота решиха да изпратят хиляди служители по общата граница, за да овладеят притока.<br /><br />В Колумбия за година пристигнаха близо 550 000 души с намерението да останат и до юли броят им може да достигне милион. Ръстът...

ЧУМАТА идва по EPIC DRAMA през март

https://www.actualno.com/cinema/chumata-idva-po-epic-drama-prez-mart-news_659565.html

Новият дом на епичната драма на Viasat World очаква една от най-високобюджетните нови драматични продукции – испанският исторически трилър хит La Peste – съвсем скоро. Севиля. 1597-а. По време на ужасната чумна епидемия труповете на няколцина мъртъвци са открити като поличба за края на света. Севиля е един от главните градове на западния сват. Известна като Великия Вавилон, тя приютява всякакви раси, над 50 гòвора и цялото злато, което пристига от Америка. Севиля

Синдикат иска поскъпване на въглищата от "Марица Изток"

http://www.mediapool.bg/sindikat-iska-poskapvane-na-vaglishtata-ot-maritsa-iztok-news275478.html

Спешно да се увеличи цената на въглищата, добивани от мини "Марица Изток", поиска Конфедерацията на труда "Подкрепа". Според синдиката поскъпването трябва да е с поне 15 процента, за да може държавната компания плавно да започне да се модернизира. Недопустимо е в Мини "Марица - Изток" от години да не се извършват необходимите дейности за рехабилитация на старата 50-60 годишна техника. Всяка година във въгледобивното дружество не се извършват дейности за поне 50 милиона лева, тъй като дружеството не разполага с достатъчно средства. Това заявиха на пресконференция лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и синдикалисти от държавната мина. Според профсъюза е недопустимо цената на въглищата от мини "Марица Изток" да е с 50 процента по-ниска спрямо пазарните борсови стойности и с между 15 и 30 процента спрямо себестойността, пресметната по методиките на утвърдени консултантски фирми, експертни становища и специалните стандарти Синдикатът смята също така, че в минно-енергийния комплекс "Марица - изток" са налице предпоставки за неуправляемо съчетание на геоложки, технически, технологични, транспортни, финансови и екологични рискове с каскадни и катастрофални последици върху площ до 100 кв. км. Това застрашава 40 процента от производството на електроенергия в страната. Ако не се вземат спешни мерки, реалното развитие на ситуацията е недостиг на електроенергия, драстично повишени цени и напрежение във всички сфери на индустрията и обществения живот, предупреждават синдикалистите. КТ "Подкрепа" настоя до средата на 2018 г. да се премахнат ценовите дисбаланси и недостатъци на действащата система за изчисляване на цената на въглищата, добивани от Мини "Марица Изток". Според изчисленията на профсъюза исканото от тях повишение на цената на продукцията на държавната мина ще доведе до 10 процента ръст в стойността на произведената електроенергия от държавната ТЕЦ "Марица - изток 2". Централата обаче има много малък относителен дял на регулирания пазар и това на пръв поглед "чудовищно увеличение" е възможно да не повлияе на сметките на битовите абонати, смятат от КТ "Подкрепа". Профсъюзът също така настоя да се изготви план за действие през следващите 10 години, обоснован с инвестициите за ограничаването на вредните емисии и всички съответствия с новите европейски екологични изисквания.

Има как да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Борован

https://www.actualno.com/interview/ima-kak-da-byde-uvolnena-bez-problem-bieshtata-deca-vyzpitatelka-v-borovan-news_659560.html

Поредният случай на насилие в специализиран център, в който би трябвало да се полага грижа за деца, накара Actualno.com да потърси ръководителят на РД "Социално подпомагане" във Враца. Припомняме, че случаят от село Борован попада в рамките на Врачанска област. Мария Търнавска е завършила педагогика и публична администрация. Тя е в системата на "Социално подпомагане“ от 2003 година. Била е и старши експерт в дирекция „Закрила на детето“. От 2016 г. т

Шлосер почина след трудова злополука в завод в Ловеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714223

Шлосер почина след трудова злополука в завод в ЛовечРаботник на 47 години е починал след трудова злополука в Завода за отливане на чугуни "Осъм АД" в Ловеч, а друг е настанен в болница, съобщи директорът на инспекцията по труда в Ловеч Митко Митев. По думите му, става въпрос за два инцидента. Първият е възникнал вчера /12 февруари/ около 12.40 ч. Пострадалият, който е работел като шлосер,

Калоян Паргов: Децата в София имат нужда от качествено образование във всяко училище и СО е длъжна да го осигури!

https://frognews.bg/novini/kaloian-pargov-detsata-sofiia-imat-nujda-kachestveno-obrazovanie-vav-vsiako-uchilishte-dlajna-osiguri.html

Децата в София имат нужда от качествено образование във всяко училище на територията на града и Столична община е длъжна да го осигури. Това заяви председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов по време на обсъждането на новите Наредби за прием на деца в общинските детски градини и в първи клас в общинските училища.

„Галъп“: Общият имидж на Истанбулската конвенция - негативен за българите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/galyp-obshtiiat-imidzh-na-istanbulskata-konvenciia-negativen-za-bylgarite-2078369

Общественият ефект от дебата за Истанбулската конвенция е сериозен - огромната част от пълнолетните българи се оказват въвлечени в него, сериозно е неодобрението към документа, коментират от "Галъп интернешънъл".

15 двойки ще си разменят халки навръх Свети Валентин във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368992

Въпреки че тази година празникът на влюбените – 14 февруари се пада в сряда, денят ще е един от най-натоварените в Ритуалната зала във Варна. Към момента 15 двойки са заявили желание да се венчаят точно на Свети Валентин. Повечето от младоженците ще си кажат „Да" в зала, на фона на „Сватбения марш" на Менделсон, Многая лета и съвременна музика.

За първи път показаха ножа, с който Илиян уби Милена

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-milena-dinova-ilian-rangelov-26879704

Окръжният съд в Пловдив отложи за пореден път делото срещу 28-годишния Илиян Рангелов за умишленото убийство на годеницата му Милена Динова.

ЕС предупреди, че криптовалутите са балон

https://www.vesti.bg/tehnologii/es-predupredi-che-kriptovalutite-sa-balon-6079252

Регулаторите на Европа призовават към повишено внимание с виртуалните пари

Откриха 1 кг. кокаин във "фалшив задник" на летището в Лисабон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714252

Откриха 1 кг. кокаин във "фалшив задник" на летището в Лисабон Полицията в Португалия задържа мъж на международното летище на Лисабон с 1 кг кокаин във „фалшив задник“, предаде Би Би Си. Бразилският гражданин пристигнал с полет от град Белен - столица на щата Пара в Североизточна Бразилия, съобщиха местни медии. Не се посочва как полицията е успяла да разкрие пратката с наркотици.

Марин Рачев остава кмет на община Септември

http://clubz.bg/64176-marin_rachev_ostava_kmet_na_obshtina_septemvri

Марин Рачев остава кмет на община Септември, реши Апелативният специализиран наказателен съд преди минути.

Договорите, за които той е разследван и за които бе проведена шумна и показна операция в общината на града, са сключени от заместник-кмета на общината. Рачев не е извършвал плащания по нито един договор.

Не е назначена нито една експертиза, която да докаже обвинението, смята още съдебният състав. По никакъв начин не е установено, че досега той е пречил на прокуратурата при събирането на доказателства (нужно условие, за да бъде отстранен от длъжност, е да не пречи на разследването, б.р.).

Съдът няма доказателства, за да стигне до извод, че Марин Рачев може да влияе на разследването чрез служебното си положение, казаха още от съда, цитирани от бТВ.

Няма и доказателства, че може да се укрият документи.

Кметът Марин Рачев е обвинен в сключване на неизгодна сделка и умишлена безстопанственост. Прокуратурата обяви на пресконференция как Рачев е сключвал договори практически със себе си чрез верига от свързани фирми, управлявани от близки лица в един и същ офис, с обща документация и т.н.

Преди седмица първата инстанция - спецсъдът, го отстрани заедно с негов подчинен с мотива, че двамата могат да повлияят на разследването, ако останат на работа.

Делото е едно от първите по променените правила, при които "високата корупция" отиде в СпНС.

ГД „БОЕЦ“ внесе заявление по ЗДОИ до НАП и министъра на финансите

http://www.eurochicago.com/2018/02/boetz-4/

Гражданско движение "БОЕЦ" е внесло днес заявление по Закона за достъп до обществена информация до министъра на финансите Владислав Горанов и изпълнителния директор на Националната агенция за приходите Галя Димитрова. Заявлението е във връзка за несъбрани суми по ДДС по влезли в сила ревизионни актове, които според "БОЕЦ" са за над 4,7 млрд. лв.

Жена получи сватбената си рокля 32 години след химическо чистене

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6714249

Жена получи сватбената си рокля 32 години след химическо чистенеЖена от щата Охайо можа да си прибере сватбената рокля от химическо чистене след 32 години, вследствие на досадна грешка, съобщава агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Мишел Харвила останала без думи, след като съвсем изненадващо си получила обратно сватбения тоалет от 1985 година. Оказало се,

Amazon съкращава стотици служители

https://www.investor.bg/novini/261/a/amazon-sykrashtava-stotici-slujiteli-255679/

Компанията показва признаци на забавяне на бързата си експанзия от последните години

Пожар в центъра на Ловеч, 5 коли са изгорели

https://www.24chasa.bg/region/article/6714237

Пожар в центъра на Ловеч, 5 коли са изгорели Пет автомобила са изгорели напълно, а един е бил частично засегнат след пожар, възникнал през изминалата нощ в центъра на Ловеч, съобщиха от ОДМВР Ловеч. Инцидентът е станал около 2.00 ч. на 13 февруари, на паркинг до бл. "Мир" в града. По случая са образувани досъдебни производства в РУ Ловеч, а причините за пожара все още се изясняват.

НСИ: 1 095 лева средна заплата през последното тримесечие на 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=368981

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2017 г. намаляват с 34.0 хил., или с 1.5%, спрямо края на септември 2017 г., като достигат 2.28 милиона.

Steemit - социална мрежа + криптовалута = нов Фейсбук?

http://clubz.bg/64175-steemit_socialna_mreja_kriptovaluta_nov_fejsbuk

Може ли човек да изкарва пари, като поства в социалните мрежи? Вече да - ако социалната мрежа е Steemit, и нямате нищо против криптовалутите.

Steemit, която все още е в бета-версия, комбинира два свята - този на блокчейните, шифрованите свързани списъци с данни, на които се базират криптовалутите, и този на световните социални мрежи, в които милиони всеки ден споделят какви ли не мнения. Концепцията на новия сайт е да създаде нова "икономика на вниманието", свързана с реална стойност на споделеното съдържание.

Това ще рече, че всеки ваш пост в Steemit може потенциално да ви донесе пари - в криптовалутата STEEM, която може да бъде обърната в Steem Dollar, фиксиран към американския долар 1:1, в биткойни, или да бъде вложен отново в акаунта ви.

Как точно става това? Когато публикувате пост, други в платформата могат да го подкрепят, гласувайки за него. Според това колко хора подкрепят поста ви, можете да получите част от събиращия се награден фонд. Когато вие отидете и подкрепите нечий пост, също можете да спечелите пари - особено ако гласувате за него преди да е станал наистина популярен. С това гласуване вие давате доверие на автора и се превръщате в т.нар. "куратор", затова получавате и награда. 

Колко е тя зависи от вашия STEEM Power, индикатор за вашата влиятелност в общността. STEEM Power може да се зарежда със спечелената криптовалута, така че потенциално да изкарвате повече от харесване на постове.

Как Steemit създава пари, обаче?

В Биткойн това става, когато "миньорите" открият нов блок и им бъде платено за това. В Steem блокчейнът вкарва повечето новосъздадени криптоединици във фонд за награди, който се разпределя между коментиращите според гласовете, които са получили. Да, можете да получите пари и за коментар под нечий друг пост.

Звучи сложно, и е - наръчникът на Steemit е дълъг и е препоръчително да го прочетете внимателно. Но реална опасност за вашите средства няма - регистрацията не струва пари, и, освен ако не поискате, не е нужно да закупувате вътрешната валута с реални пари. Важно е обаче да пазите паролата си - за разлика от други сайтове, в Steemit няма възстановяване на парола, тя е ваша веднъж и завинаги, ако я забравите, губите акаунта си и парите в него. Друг ключов елемент е, че нищо в Steemit не се губи - изтритите постове остават завинаги в блокчейна, както и цялата ви история на редакции и промени.

Така че е важно да внимавате какво говорите - в този сайт забравената поговорка "казана дума, хвърлен камък" важи с пълна сила.

Дали тези правила и условия имат потенциала да превърнат Steemit в една социална мрежа от нов тип - предстои да видим. Както се вижда на първа страница, някои хора вече изкарват стотици долари от постовете си.

С опасност за живота е жената, излетяла с колата си от моста на бул. "Александър Малинов"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714227

С опасност за живота е жената, излетяла с колата си от моста на бул. "Александър Малинов"Има опасност за живота на жената, пострадала днес в катастрофа на столичния бул. "Александър Малинов". Това съобщиха от болница "Св.Анна", където тя е била приета след инцидента. Освен тежка черепно-мозъчна травма, пациентката има и тежка, открита фрактура на ръка и фрактура на таза. Жената пострада тежко по-рано днес,

БСП: Софийска община е длъжна да осигури качествено образование в училище

https://offnews.bg//politika/bsp-sofijska-obshtina-e-dlazhna-da-osiguri-kachestveno-obrazovanie-v-674780.html

Децата в София имат нужда от качествено образование във всяко училище на територията на града и Столична община е длъжна да го осигури.

Това заяви председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Калоян Паргов по време на обсъждането на новите Наредби за прием на деца в общинските детски градини и в първи клас в общинските училища.

"С експертите на БСП в образованието имахме много срещи с различни родителски организации, за да чуем тяхното мнение за проекта за нова Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Софийска област. Най-голямото притеснение на всички е свързано с качеството на образователната система в различните райони на София. От години настояваме кметът Фандъкова да направи така, че да има балансиран прием навсякъде в София и да не се обезлюдяват училища. А сега тепърва се търси начин за справяне точно с това - училища, които не са предпочитани заради лошо качество на образованието, което предлагат, се обезлюдяват и тежат на бюджета", каза още Паргов.

Калоян Паргов изрази задоволство, че гражданските организации са толкова активни. Той посочи, че от БСП подкрепят исканията и предложенията им:

"Доволен съм също така, че с общи усилия упражнихме натиск и част тези искания и предложения бяха приети от управляващите. Така напрежението между родителите и общината ще намалее и се радвам, че ние, от БСП, помагаме за това. Част от предложенията, които бяха направени, са точките за дете от многодетно семейство да бъдат увеличени. В критериите да бъде добавено и "дете на самотен родител", а заповедта за прилежащите райони да стане част от самата Наредба за прием на деца в първи клас", добавя още той.

Бавното хранене сваля килограми

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6714208

Бавното хранене сваля килограмиХората, които по-бавно консумират храна, са предразположени да отслабнат, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. То обхванало близо 60 000 души. Резултатите показали, че съществува връзка между скоростта, с която участниците се хранели, и телесното им тегло. "Промените в скоростта, с която поглъщаме храна,

"Еврофубол" очаква Лудогорец да отстъпи пред Милан

http://www.cross.bg/leva-singul-live-1567729.html

/КРОСС/ Григор Димитров е фаворит за мача срещу Юичи Сугита в Ротердам   Лудогорец домакинства на Милан в четвъртък в 1/16-финален мач от Лига Европа. Прогнозата на „Еврофутбол" е срещата на стадион „Лудогорец Арена" да завърши в полза на гостите. Коефициентите за победител са съответно 2.08 за италианците срещу 3.28 за тима от Разград. Всички възможности на букмейкърската къща за предстоящия сблъсък можете да видите тук.    Ето и други предложения на „Еврофутбол" от възобновените сблъсъци от Шампионската лига и Лига Европа: Цървена Звезда - ЦСКА Москва тук                               Сингъл, Live, ТОП „1"- 2.75 „Х"- 2.97 „2"- 2

2 години затвор за младеж, държал амфетамин за над 15 000 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714217

2 години затвор за младеж, държал амфетамин за над 15 000 леваМладеж, държал 504 грама амфетамин на стойност над 15 000 лева с цел да разпространи наркотика, ще изтърпи присъда, съобщи пресцентърът на Окръжния съд в Добрич. Наказанието за Георги Г. две години лишаване от свобода с четири години изпитателен срок е постановено, след като съдът е одобрил сключеното между младежа и прокуратурата споразумение.

Интерес към тристайните жилища в столицата бележи старта на 2018 г.

http://www.mediapool.bg/interes-kam-tristainite-zhilishta-v-stolitsata-belezhi-starta-na-2018-g-news275477.html

Сделките с тристайни жилища растат и вече достигат дела на покупките на двустайни апартаменти в София. Това показват данните на "Имотека". Агенцията е част от най-големия холдинг в сферата на недвижимите имоти у нас "Ей Джи Кепитъл". Компанията очаква интересът към апартаментите с три стаи да се задържи до края на годината. Жилищата с две спални стават все по-атрактивни за клиентите, които търсят своя първи дом и се нуждаят от по-голям имот с перспектива за развитие на семейството. Така тристайните апартаменти се превръщат в първи избор за апартамент на близо 30% от клиентите, посочват от компанията. "Растящите и стабилни доходи, които младите купувачи в София имат днес, ги стимулират към стратегически нов избор на по-голямо жилище, което ще отговаря на техните нужди и след пет, и след десет години, когато семейството им може да се е разширило с нов член", коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека". Тя допълни, че данъците върху транзакциите у нас също имат влияние върху нежеланието на купувачите да влизат в кратък цикъл на покупко-продажби, когато не става въпрос за инвестиционна сделка, а за имот за живеене. Най-търсени за този тип купувачи са перспективните нови квартали на София около Южната дъга, където цените на имотите са на разумни нива – "Кръстова вада", "Манастирски ливади" и "Витоша". Средният бюджет, който отделят клиентите за тристаен апартамент, е около 140 000 евро. В традиционно престижните "Изток", "Изгрев", "Лозенец" и в центъра цените на жилищата с две спални достигат 300 000 – 350 000 евро. В кв. "Младост", който е традиционен избор за младите двойки, средните цени на тристайните апартаменти са около 150 000 евро. През последните месеци отчитаме увеличение на жилищата, които се продават напълно обзаведени. "Тенденцията се усеща най-силно при апартаментите с две спални, тъй като се предполага, че клиентите са отделили по-голяма сума за покупката и очакванията им за имота, който ще получат, също се повишават", коментира Люба Атанасова. Според експертите на компанията все още влияние имат и т.нар. двойни сделки. Собствениците продават настоящия си апартамент и със средствата от него купуват друг, в общия случай по-скъп имот. Тук причините са две – увеличаване на квадратурата или повишаване на качеството на живот. И в двата случая това са семейства с деца. Такива са 80 на сто от сделките, сключени чрез "Имотека". Почти 30% от клиентите търсят възможност за по-добра среда за живеене и се ориентират към райони с повече зелени площи, по-голяма сигурност, добра транспортна обезпеченост и възможност за оформяне на подходящ социален кръг - собственици със сходни ценности. "Всеки човек асоциира себе си с жилището, което обитава, и затова хората държат домът да отговаря на изискванията и качеството им на живот", посочва Люба Атанасова. По думите ѝ важен критерий при покупката на жилище остава разпределението на стаите и тяхната големина. Купувачите трудно биха направили компромис с нефункционална кухня или малка дневна например. Бъдещите собственици свързват комфорта и уюта в дома си с наличието на пространство, повече на брой и по-големи стаи. Почти всички апартаменти с повече от една спалня, се купуват за лично ползване, а не за инвестиция, посочват от "Имотека".

Кола падна от мост край Бизнес парка в София

http://www.mediapool.bg/kola-padna-ot-most-krai-biznes-parka-v-sofiya-news275476.html

Кола падна от мост в София във вторник сутринта. Инцидентът е станал близо до кръстовището на Околовръстното шосе с бул. "Александър Малинов". Лек автомобил "Тойота Корола" е излетял от моста край Бизнес парка и паднал по таван в тунела на локалното платно. Височината на полета е около 10 метра, а автомобилът е смачкан. Жената, която е управлявала колата, е пострадала и е откарана в болница. Тя не е имала спътници. 43-годишната шофьорка е приета в Спешното отделение на болница "Св. Анна". Жената е с тежка черепно-мозъчна травма и незабавно е приведена за операция в Клиниката по неврохирургия на болницата, съобщиха от там. Има опасност за живота й.

Кола падна от мост в София край Бизнес парка

http://www.mediapool.bg/kola-padna-ot-most-v-sofiya-krai-biznes-parka-news275476.html

Кола падна от мост в София във вторник сутринта. Инцидентът е станал близо до кръстовището на Околовръстното шосе с бул. "Александър Малинов". Лек автомобил "Тойота Корола" е излетял от моста край Бизнес парка и паднал по таван в тунела на локалното платно. Височината на полета е около 10 метра, а автомобилът е смачкан. Жената, която е управлявала колата, е пострадала и е откарана в болница. Тя не е имала спътници. 43-годишната шофьорка е приета в Спешното отделение на болница "Св. Анна". Жената е с тежка черепно-мозъчна травма и незабавно е приведена за операция в Клиниката по неврохирургия на болницата, съобщиха от там. Има опасност за живота й.

47-годишен мъж загина, а друг е ранен в Ловеч

http://dnes.dir.bg/news/zavod-lovech-26879602

Работник на 47 години е починал след трудова злополука в Завода за отливане на чугуни "Осъм АД" в Ловеч, а друг е настанен в болница.

Путин: Благодаря на Тръмп за предложената помощ в разследването на катастрофата на самолета Ан-148

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714212

Путин: Благодаря на Тръмп за предложената помощ в разследването на катастрофата на самолета Ан-148
Руският президент Владимир Путин е благодарил в телефонен разговор снощи на американския си колега за предложението за помощ при разследването на катастрофата Ан-148, предаде ТАСС, цитирайки прессекретаря на руския държавен глава Дмитрий Песков. "В този случай президентът наистина изрази признателност на американския си колега за изказаните

Много смях на леда с тези фигуристи

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/mnogo-smiah-na-leda-s-tezi-figuristi-6079268

Фигуристите и законът за гравитацията, който не могат да преборят

Паргов: Софийските деца се нуждаят от качествено образование, общината да го осигури

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714206

Паргов: Софийските деца се нуждаят от качествено образование, общината да го осигуриДецата в София имат нужда от качествено образование във всяко училище на територията на града и Столична община е длъжна да го осигури. Това заяви председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов по време на обсъждането на новите Наредби за прием на деца в общинските детски градини и в първи клас в общинските училища.

"Nightwish" забиват на „Варна мега рок“ през август

http://www.moreto.net/novini.php?n=368983

Общо осем групи ще свирят на пилотното издание на фестивала „Варна мега рок“ през август. Четири от тях са български, а останалите четири са чуждестранни. Най-голямата група, която ще свири, е Nightwish. Това обяви организаторът на фестивала Цонко Цонев в съвместна пресконференция с кмета на Варна Иван Портних, предаде репортер на Moreto.

Напушен с марихуана шофьор уби жена на тротоар

http://clubz.bg/64174-napushen_s_marihuana_shofor_ubi_jena_na_trotoar

Дрогиран 19-годишен младеж е предизвикал тежка катастрофа във врачанското село Търнава. Инцидентът е станал в понеделник следобед, съобщиха от МВР. 

Тийнейджърът ударил колата в електрически стълб, след което блъснал две жени на тротоара. Загиналата е 35-годишна, а в болницата в Бяла Слатина е прегледана 58-годишна жена. Ранен е и 17-годишен спътник, който пътувал в колата. 

Алкохолната проба на момчето е била отрицателна, но в кръвта му е открит тетрахидроканабинол - най-известната съставка в канабиса.

19-годишният младеж е задържан в Районното управление на полицията в Бяла Слатина. 

Имоти на пенсионните фондове за 200 млн. лв. може да излязат на пазара

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/13/3128897_imoti_na_pensionnite_fondove_za_200_mln_lv_moje_da/?ref=rss


Имоти, собственост на пенсионни фондове, на стойност около 200-250 млн. лв. може да се появяват на пазара в следващите години. Това съобщава в днешния си брой "24 часа". Вестникът има предвид влязлата в сила промяна в Кодекса за социално осигуряване от миналата година.<br /><br />Тя предвижда фондовете в края на всяко тримесечие да съпоставят постигнатата доходност от всеки инвестиционен имот с общата доходност от управлението на фонда за същия период. Ако тя е по-ниска от...

Убийците на таксиметров шофьор от Варна признаха вината си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714201

Убийците на таксиметров шофьор от Варна признаха вината сиУбийците на 61-годишния таксиметров шофьор Васил Ашиков признаха вината си и поискаха в съдебната зала делото им да се гледа по така наречената съкратена процедура, при която те не оспорват фактите, изнесени в обвинителния акт, няма да бъдат разпитвани свидетели, а присъдата им ще бъде намалена с една трета.

”Галъп”: 58% от българите са против Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/balgari-galap-istanbulscata-conventzia-26879526

86% от българите вече са чули за Истанбулската конвенция. Това на практика означава всички. Сред чувалите обаче 58% не одобряват България да я приеме.

Подкрепяната от САЩ коалиция е ликвидирала най-малко двама руснаци в Сирия

http://www.mediapool.bg/podkrepyanata-ot-sasht-koalitsiya-e-likvidirala-nai-malko-dvama-rusnatsi-v-siriya-news275475.html

Руснаци са сред убитите при сблъсък в Сирия с оглавяваната от Съединените щати антиджихадистка коалиция този месец, съобщи Ройтерс, като се позова на техни познати.   Миналата седмица САЩ обявиха, че са убили над 100 бойци от сирийските проправителствени сили, когато коалицията е нанесла въздушни удари на 7 февруари, за да предотврати атака срещу щаб на подкрепяните от нея Сирийски демократични сили (СДС) в източната провинция Дейр аз Зур.   Министерството на отбраната на Русия, която подкрепя сирийския президент Башар ал Асад, каза, че проправителствени милиции са провеждали разузнавателна операция и че в района не е имало руски военнослужещи, припомня Ройтерс.   Най-малко двама руснаци, които са се сражавали неофициално на страната на Асад, обаче са сред убитите, казаха за агенцията свързани с тях хора.   Единият от загиналите е Владимир Логинов, казак от Калининградска област. Максим Буга, лидер на казаците в руския анклав на Балтийско море, заяви, че Логинов е бил убит наред с още десетки руски бойци около 7 февруари.   Другият загинал руснак е Кирил Ананиев, каза Александър Аверин, говорител на националистическата партия, с която е бил свързан той.   Агенцията Ройтерс не е успяла да потвърди смъртта на Логинов и Ананиев чрез независими източници.   Кремъл заяви във вторник, че не разполага с информация за убити руски наемници в Сирия, съобщи Ройтерс.   Знаем само за руски граждани, които са разположени в тази страна като военнослужещи, уточни Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин.   Той каза това, попитан от журналисти за медийните съобщения за най-малко двама убити руски наемници при сблъсък между сирийски проправителствени сили и оглавяваната от Съединените щати антиджихадистката коалиция в източната провинция Дейр аз Зур, отбелязва Ройтерс.   Песков призова да не бъдат използвани медийни съобщения като първоизточник за смъртта на руснаци в Сирия, съобщи ТАСС.   Тези информации се нуждаят от потвърждение. В много държави по света има голям брой руснаци и придобиването на подробни сведения за всички тях е доста сложно, заяви Песков.   Григорий Явлински, който е сред кандидатите на президентските избори в Русия следващия месец, призова президента Владимир Путин да разкрие колко точно руснаци са убити в Сирия и при какви обстоятелства.    "Ако са загинали голям брой руски граждани, представители на властите, включително главнокомандващият нашите въоръжени сили (Путин), са длъжни да кажат на страната за това и да решат кой е отговорен", каза либералът ветеран в изявление, разпространено от неговата партия "Яблоко".   "Не мисля г-н Явлински има някакви по-надеждни източници на информация" (от медиите), коментира Песков, цитиран от ТАСС.

Франция ще върне задължителната военна служба

https://www.actualno.com/europe/francija-shte-vyrne-zadyljitelnata-voenna-slujba-news_659559.html

20 години след като Париж отмени задължителната военна служба, тя ще бъде въведена отново във Франция. Това потвърдиха от правителството. Решението означава, че френският президент Еманюел Макрон ще спази едно от обещанията в предизборната си кампания. Макрон изненада всички в страната, след като преди година заяви, че ако бъде избран, ще направи задължително младите хора да прекарат поне един месец в армията „и да имат пряк досег с изискванията на военната служба“.

Европа се фокусира върху привличане на китайски туристи

http://clubz.bg/64173-evropa_se_fokusira_vyrhu_privlichane_na_kitajski_turisti

Специален фонд за туризъм в бюджета на ЕС, общи маршрути за Балканите и привличане на повече китайски туристи са сред приоритетите, които се чуха днес на неформалното заседание на европейските министри на туризма в София.

В следващия 7-годишен бюджет на ЕС да има и специален фонд за туризма, предложи еврокомисар Елжбета Биенковска, която участва в заседанието. Иновативното предложение за европейски туристически фонд е дошло от Хърватия. Нашата министърка Николина Ангелкова съобщи, че ще се разработват множество съвместни туристически пакети със страни от Балканите, за да се привличат повече китайски туристи.

"Министърът на Хърватска направи предложение да се включим към техните съвместни пакети, които изготвят със Словения. Със сигурност ще го направим. Готвим такива с Турция и Гърция, с Румъния, така че това е един от начините да привлечем допълнително китайски туристи", каза Ангелкова.

В момента се водят разговори и за директна авиолиния между София и китайската столица Пекин, заяви още тя, но обеща повече конкретика през втората половина на 2018 г.

Без транспорт, летища и инфраструктура не можем да привличаме и посрещаме повече туристи в дадена страна, заяви еврокомисарят по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия.

"Предизвикателствата си остават едни и същи, но в контекста на следващата финансова рамка е още по-важно да се обсъждат теми като цифровизацията, уменията, рекламата. Преди един месец започнахме европейската година на туризма Европа-Китай и значението на България в региона", коментира Биенковска.

"Другият въпрос е устойчивостта на туризма. В някои градове хората просто не искат повече туристи и затова трябва да бъдат рекламирани и други дестинации, които не са толкова познати, както са столиците. Трябва да споменем и Брекзит в този контекст. Ще стигнем до успешни решения и ще можем да насочим усилията точно в онези пунктове на туризма, където въздействието ще бъде най-силно“, каза още еврокомисарят.

Туризмът създава около 10% от европейския брутен вътрешен продукт.

Цифровизацията е бъдещето на отрасъла "Туризъм", заяви генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили.

"Говорихме за пряката връзка със заетостта в частния сектор. Това е прекрасна възможност да се подобри заетостта и да си сътрудничим много тясно с частния сектор. Имаме около 535 млн. члена – това са частни дружества. За съжаление, нямаме български фирми, които да са членове на нашата организация, но бихме искали да имаме", заяви той.

По думите му това са все дружества и фирми, които работят в сферата на туризма, които понякога получават финансиране и от външни източници, но и от частни фирми, както и от финансови институции.

Хакери използват компютри, за да генерират криптовалути, без собствениците да знаят

http://www.moreto.net/novini.php?n=368986

Хиляди интернет сайтове по света бяха заразени със зловреден софтуер, който използва мощността на компютрите, за да създава криптовалути. Това е тип „дискретно“ хакерство, което се разпространява бързо, предупреждават специалистите по компютърна сигурност.

В София се търсят все повече тристайни апартаменти

https://www.investor.bg/analizi/113/a/v-sofiia-se-tyrsiat-vse-poveche-tristaini-apartamenti-255686/

Купувачите мислят в перспектива за разширяване на семейството, коментират от консултантска компания

Официална Атина обвини Турция в подклаждане на напрежението в региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714171

Официална Атина обвини Турция в подклаждане на напрежението в регионаГоворителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос обвини Турция, че не допринася за стабилността в региона, съобщава електронното издание Ekathimerini. Коментарите на официалния представител бяха направени броени часове, след като кораб на турската брегова охрана се удари в гръцка патрулна лодка край островната група Имия/Кардак.

Путин не страда от тежка болест, настинал е

http://www.cross.bg/pytin-ne-strada-ot-tezhka-bolest-nastinal-e-1567728.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин се е простудил, но продължава работата си, заяви говорителят му Димитрий Песков, цитиран от Лента.ру. "Никакво сериозно заболяване няма. Всичко е нормално (...) Зима е, разбирате", отбеляза представител на Кремъл в отговор на запитване защо са отменеи няколко събития с участието на държавния глава. Песков обясни, че едно от събитията, съвещание по микроелектроника, е било отложено защото "материалите не били готови за обсъждане в присъствието на президента".  

Безработните са по-малко с 1.5% в края на декември

http://econ.bg/Новини/Безработните-са-по-малко-с-1-5-в-края-на-декември_l.a_i.757802_at.1.html

Заетостта към края на декември намалява с 1.5%, или с 34 хил. души, показват още данните на НСИ в сравнение с третото тримесечие. Общо заетите в...

Вижте кои са най-сексапилните мъжки и женски имена

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6714172

Вижте кои са най-сексапилните мъжки и женски именаВъзможно ли е името на човека да му осигури по-голям шанс на любовното поприще? Отговорът е "Да", пише в. "Дейли стар", позовавайки се на резултатите от допитване, направено във Великобритания преди романтичния празник Свети Валентин. Анкетата по поръчка на разработчиците на приложението за запознанства Happn разкрива,

Условна присъда получи съдия, която си измислила цяло съдебно заседание

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/13/3128833_uslovna_prisuda_poluchi_sudiia_koiato_si_izmislila/?ref=rss


Едногодишна условна присъда с три години изпитателен срок е получила съдия Люба Петрова от Раднево за документно престъпление, с което на практика тя си е измислила цяло съдебно заседание, информира news.lex.bg, което бе потвърдено от съда и за "Дневник".<br /><br />Решението на Софийския градски съд (СГС) е от вчера и подлежи на обжалване или протест. С присъдата Петрова е осъдена да плати и над 1 400 лв. разноски по делото.<br /><br />Обвиненията на Петрова...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване