Кремъл: Не разполагаме с информация за убити руски наемници в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714159

Кремъл: Не разполагаме с информация за убити руски наемници в СирияКремъл заяви днес, че не разполага с информация за убити руски наемници в Сирия, предаде Ройтерс. Знаем само за руски граждани, които са разположени в тази страна като военнослужещи, уточни Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, предава БТА. Той каза това, попитан от журналисти за медийните съобщения за най-малко двама

Фандъкова: Поскъпването на билетчето беше правилно

https://www.vesti.bg/bulgaria/fandykova-poskypvaneto-na-biletcheto-beshe-pravilno-6079267

„Няма оправдание за насилието над деца”, каза столичният кмет, коментирайки последните случаи на агресия над деца от страна на учители и възпитатели

Легендарната Нефертити била със светла кожа

http://www.cross.bg/nefertiti-bila-kozha-1567727.html

/КРОСС/ Възстановената по ДНК анализ глава на Нефертити показа, че обратно на разпространеното мнение тя е била с бяла, а не с тъмна кожа, стана ясно от проучването направено в рамките на предаването "Експедиция в неизвестното" на "Травъл ченъл". Както е известно, през 1898 година в Долината на царете в Египет бе открита добре запазена женска мумия, съобщава"Дейли мейл", цитиран от . През 2010 година при генетична експертиза бе установено, че тази мумия е на майката на фараона Тутанкамон - Нефертити. Тя е дъщеря на фараон Аменхотеп III и царица Тии. Била е и сестра, и съпруга на Ехнатон, фараонът, който въвежда Амон или Слънцето като главен бог в Египет. Нейната красота била легендарна приживе, съобщават исторически източници. Това се потвърждава и от намерения бюст на царицата, макар че произведението се счита за идеализирано. Именно по изолираната ДНК са били разчетени най-важните особености на Нефертити. Така на основата на тези данни е възстановен и образа ѝ. Оказало се, че тя е имала бяла кожа, а чертите на лицето ѝ съвпадат с тези от бюста .  

Куче-робот отваря врати (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/sciencelogy/kuche-robot-otvarja-vrati-video-news_659558.html

Компанията Boston Dynamics публикува видео с обновения си робот SpotMini, на което се вижда, че той отваря врати. SpotMini е четириног робот, който прилича на куче. Вместо глава той има механизирана ръка-клещи, с която вдига предмети и отваря врати, пише meduza.io. Освен това SpotMini може да тича, пълзи и да изкачва стълби. Обновената версия на робота е разработена от японската компания SoftBank, която през 2017 година придоби Boston Dynamics у Google.

НАСА ще получи средства за набавяне на почва от Марс и връщането й на Земята

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714158

НАСА ще получи средства за набавяне на почва от Марс и връщането й на ЗемятаАмериканското космическо ведомство ще получи 50 милиона долара за изучаване на възможностите за отправяне на роувър на Марс за вземане на проби от неговата почва и връщането им на Земята, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. Споменатата сума фигурира във федералния проектобюджет на САЩ за финансовата 2019 година, публикуван от Белия дом.

Забраниха на служители от Агенцията по метрология да четат Фрогнюз

https://frognews.bg/novini/zabraniha-slujiteli-agentsiiata-metrologiia-chetat-frogniuz.html

Шефове на Агенцията по метрология и технически надзор са дали устна забрана на подчинените си да не четат Фрогнюз. Причината е, че медията ни разкри с факти за безхаберието на институцията, призвана да се грижи за състоянието на язовирите. Нещо повече-оказа се, че водоемните стени се наблюдават от над 70-годишни старци, които нито чуват, нито виждат.

Китай изпревари Русия и вече е равностоен съперник на САЩ в оръжията

http://clubz.bg/64172-kitaj_izprevari_rusiq_i_veche_e_ravnostoen_sypernik_na_sasht_v_oryjiqta

Модернизацията на въоръжените сили на Китай се осъществява по-бързо, отколкото очакваха мнозина анализатори, коментира Джонатан Маркъс от Би Би Си.

Според експерти от Международния институт за стратегически изследвания (МИСИ) в Лондон сега именно Китай, а вече не Русия, все повече предоставя стандарта, по който Вашингтон преценява изискванията за потенциала на своите въоръжени сили.

Това е особено вярно, когато става дума за военновъздушните и военноморските сили, върху които са съсредоточени китайските усилия за модернизация. Събитията в Европа означават, че за сухопътните сили на САЩ именно руският потенциал все още до голяма степен осигурява стандарта за преценяване на заплаха.

Тази тенденция е документирана във Военния баланс - годишната оценка на световните военни потенциали и отбранителни разходи, който МИСИ публикува от 1959 г.

Китай вече става "равностоен съперник" на САЩ

Разбира се, трансформацията на китайската армия се извършва от известно време. Но сега е достигната - или е много близо - важна точка по този път, при която Пекин ще стане "равностоен съперник" на Вашингтон.

Преди публикуването на тазгодишния Военен баланс по-късно тази седмица, седнах с група експерти от МИСИ, за да се опитаме да разнищим повечето подробности на тази тенденция, осигурявайки сериозен материал за таблиците и статистиките на годишното резюме.

Напредъкът и техническите възможности на Китай са забележителни - от конвенционални балистични ракети със свръхголям обсег до изтребители пето поколение. Миналата година първият корпус на най-новия боен кораб на Китай - крайцера тип 55 - беше пуснат на вода.

Неговите възможности биха накарали всеки военен флот в НАТО да се замисли.

Китай работи по втория си самолетоносач. Той променя командната структура на своята армия, за да си осигури истински общ щаб, включващ всички ключови видове въоръжени сили. Що се отнася до артилерията, противовъздушната отбрана и сухопътната атака, той има оръжия, чийто обсег надхвърля всичко, което САЩ могат да разположат.

От края на 90-те години на 20 век, когато получиха вливане на модерни руски технологии, китайските военноморски сили рекапитализираха по-голямата част от своя надводен и подводен флот.

Вождът Си Цзинпин нееднократно е подчертавал, че модернизацията на армията е сред приоритетите на китайската икономика.

Що се отнася до въздуха, китайците казват, че техният нов едноместен изтребител "Джей-20" е въведен на въоръжение. В бранша той е известен като "изтребител пето поколение", което означава, че е снабден с технология стелт, развива свръхзвукова скорост и има силно интегрирана авиационна електроника.

Експертите от МИСИ обаче продължават да са скептични.

"Китайските военновъздушни сили все още имат нужда да разработят подходяща тактика за управление на слабозабележимия изтребител и трябва да измислят доктрини, които да съчетаят тези военни самолети "пето поколение" с по-ранните "модели четвърто поколение", казват те.

Но признават:

"Все пак напредъкът на Китай е очевиден. Към тази авиация може да се добавят най-различни боеспособни ракети въздух-въздух, които са напълно равностойни на тези в западните арсенали".

Тест за западната доминация във въздуха

В тазгодишния Военен баланс има цяла глава, посветена на разработките на китайски и руски оръжия, изстрелвани от въздуха, които те разглеждат като важна проверка за западната доминация.

САЩ и техните съюзници водят военновъздушни кампании от края на Студената война и са загубили много малко авиация. Но според МИСИ тази доминация може да бъде все по-силно оспорена. Например Китай разработва ракета въздух-въздух с много голям обсег, предназначена конкретно да поразява авиация за гориво и за командване и управление, която сега е извън обхвата на възможностите за нанасяне на удар; това са съществени, но уязвими елементи във всяка военновъздушна операция.

Авторите на Военния баланс твърдят, че китайските разработки на ракета въздух-въздух до 2020 г. "вероятно ще накарат САЩ и техните регионални съюзници да преразгледат не само своите тактики, техники и процедури, а и посоката на своите програми за авио-космически военни разработки".

Изоставане в сухопътните сили

Според МИСИ на земята китайските сухопътни сили изостават в тези усилия за модернизация. Само около половината от тяхното оборудване върши работа от гледна точка на воденето на съвременни бойни действия.

Но и тук има напредък. Китай си е поставил за цел до 2020 г. да постигне както "механизация", така и това, което нарича "информатизация". Не е ясно какво точно има предвид Китай под последния термин, но Пекин наблюдава развиващата се роля на информацията във военните действия и се стреми да приспособи това към своите конкретни условия. Китай има ясна стратегическа цел, за която са предназначени много от новите му оръжейни системи. Тя е в случай на конфликт да изтласка военните сили на САЩ колкото се може по-далеч от своите брегове, в идеалния случай навътре в Тихия океан.

На военен жаргон тази стратегия е известна като "отказ на достъп до район". Това обяснява защо Китай е съсредоточен върху въздушни и морски системи с голям обсег, които могат да застрашават авионосните ударни групи на американския военен флот.

Износ на оръжие

Следователно като военен играч Китай определено е част от висшата лига. С това обаче не приключва глобалното военно влияние на Пекин. Той също така преследва амбициозна стратегия за износ на оръжия. Често Китай е готов да продава модерни технологии, които други страни или не притежават, или не желаят да продават на всички, а само на най-близките си съюзници.

Пример за това е пазарът на въоръжени дронове. Това е бързо разпространяваща се технология, която повдига огромни въпроси за границата между мира и войната. САЩ, които бяха един от пионерите в тази област, отказват да продават усъвършенствани въоръжени дронове на когото и да било освен на ограничен брой от най-близките си съюзници в НАТО като Великобритания. Франция, която вече използва доставяни от САЩ дронове "Рийпър", също има планове да въоръжава дронове.

Китай няма подобни ограничения и показва на оръжейни изложения по света впечатляващи безпилотни летателни апарати (БЛА) наред с различните боеприпаси, които могат да носят те. МИСИ казва във Военния баланс, че Китай продава въоръжените си БЛА на редица страни, включително Египет, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Мианма и други.

Това е много добър пример за непланирани последици. Нежеланието на Вашингтон да продава тази технология оставя отворено полето за Пекин. Това неизбежно оказва по-голямо влияние за разпространението на подобни оръжия, като насърчава други страни, които използват БЛА само за събиране на разузнавателни данни, да търсят и въоръжени варианти.

Нарастваща търговска заплаха

САЩ и западните износители на оръжия разглеждат Китай като нарастваща търговска заплаха. В сравнение дори с преди десетилетие, сега на пазара има сериозно китайско присъствие, предлагащо оборудване с добро качество. Китай, както показва примера с въоръжените БЛА, също така има желание да излезе на пазари, които много западни производители или техните правителства смятат за доста деликатни.

А както ми казаха експертите от МИСИ, Китай обикновено печели във всички аспекти на сделката. Обикновено китайските оръжия ще ви дадат 75 процента от потенциала на наличните западни технологии на 50 процента от цената. От гледна точка на бизнеса това е добро предложение.

Китайският износ на сухопътна военна техника не е толкова впечатляващ. Той все още трябва да се бори за клиенти със страни като Русия и Украйна. Но когато Киев не можа да спази срока за сделка за танкове с Тайланд през 2014 г., тайландците вместо това купиха китайски танкове "ВТ4". Миналата година Тайланд се върна за още.

Експертите от МИСИ казват, че Китай също така се опитва да разработи оръжия, пригодени за конкретни пазари. Те например посочват нов лек танк, предназначен за африкански страни, чиито пътища и инфраструктура не биха могли да се справят с много от по-тежките модели, предлагани от други.

Нарастващата роля на Китай като източник на усъвършенствани оръжия тревожи много страни, а не само съседите му. Западните военновъздушни сили се радват на доминация, продължаваща три десетилетия. Но китайската стратегия за "отказ на достъп" осигурява оръжия, които лесно могат да се използват от други за същата цел.

Западноевропейска страна може никога да не влезе в конфликт с Китай, но определено може да се сблъска с усъвършенствани китайски оръжейни системи, с които са се сдобили други. Както се изрази експерт на МИСИ, "схващането, че ще влезеш в среда с малък риск, когато се намесиш в чужбина, сега трябва да бъде поставено под въпрос".

БТА.

59 % от анкетираните родители искат видеонаблюдение в детските градини във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368984

59 % от анкетираните родители искат видеонаблюдение в детските градини във Варна. Това показва допитване, организирано от общината, за което Moreto.net първи писа. 19 % от родителите са против, а 21 % са обявили, че не могат да преценят.

Nightwish хедлайнери на Varna Mega Rock това лято

https://offnews.bg//kultura/nightwish-hedlajneri-na-varna-mega-rock-tova-liato-674776.html

Nightwish ще са хедлайнери на новия рок фест Varna Mega Rock това лято. Новината съобщи във Фейсбук организаторът на събитието - кметълът Цонко Цонев.

Датите на събитието са 18 и 19 август. Досега анонсираните участници са Glenn Hughes, Б.Т.Р. и КИКИМОРА.

Симфоничните величия Nightwish ще свирят на втория ден на феста - 19 август.

Билети за събитието ще се продават от утре, 14 февруари, като през първите две седмици ще бъдат на преференциална цена от 70 лв.

След това ще струват 90 лв., а след 18 юли – 120 лв. за двата дни.

Засега не се предвиждат еднодневен билети. Деца до 12 години ще могат да присъстват безплатно.

Откраднаха 21 машини за биткойни на стойност над 200 000 лв. в Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714148

Откраднаха 21 машини за биткойни на стойност над 200 000 лв. в БлагоевградБезпрецедентен обир в Благоевград. Откраднаха 21 машини за криптовалута. Машините никак не са евтини - стойността им е над 200 хиляди лева, предава Нова телевизия.  Кражбата станала в частен офис, който се занимавал с виртуална валута. По неофициална информация крадците са били поне трима и са действали светкавично.

Обвиненият за атаката в Стокхолм узбекистанец се призна за виновен

http://www.cross.bg/akilov-stokholm-stolitza-1567726.html

/КРОСС/ Узбекистанецът Рахмат Акилов, заподозрян за нападението с камион в шведската столица от април миналата година, се призна за виновен по делото за тероризъм, който бе стартиран във вторник, предава „Франс прес", цитирана от „Фокус". Рахмат Акилов се яви в съдебната зала в Стокхолм с белезници и строга охрана, облечен в зелени затворнически дрехи и с обръснати глава и брада, придружен от адвоката му Йохан Ериксон. Акилов, чието искане за убежище бе отхвърлено от шведските власти през 2016 г., е положил клетва за вярност към „Ислямска държава" в навечерието на терористичната атака в шведската столица в Европа, въпреки че джихадистката групировка така и не пое отговорност за нея. На 7 април, Акилов открадна камион за доставка на бира и го вряза на оживена пешеходна търговска улица в центъра на Стокхолм. В резултат загинаха петима души, а други 10 пострадаха. Няколко часа по-късно Акилов бе арестуван благодарение на устройства за видеонаблюдение в обществения транспорт. „Мотивът е бил да предизвика страх и да накара Швеция да прекрати участието си в коалицията срещу „Ислямската държава", поясни адвокатът на подсъдимия.    

Фрогоко: Добрев ни зашлеви с поредната порция тлъсти лъжи

https://frognews.bg/biznes-turisam/frogoko-dobrev-zashlevi-porednata-portsiia-trasti-laji.html

Снощи по бТВ пак беше инсталиран депутата от Хасково, дето не го пускат да напусне парламента, за да ни зашлеви с поредната порция тлъсти лъжи, които вещаят успешно продължаване на десетилетния геноцид срещу населението на територията. Няколко човека ми се обадиха да го гледам и аз го сторих.

Фрогоко: Добрев ни зашлеви с поредната порция тлъсти лъжи

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/frogoko-dobrev-zashlevi-porednata-portsiia-trasti-laji.html

Снощи по бТВ пак беше инсталиран депутата от Хасково, дето не го пускат да напусне парламента, за да ни зашлеви с поредната порция тлъсти лъжи, които вещаят успешно продължаване на десетилетния геноцид срещу населението на територията. Няколко човека ми се обадиха да го гледам и аз го сторих.

Фрогоко: Добрев ни зашлеви с поредната порция тлъсти лъжи

https://frognews.bg/novini/frogoko-dobrev-zashlevi-porednata-portsiia-trasti-laji.html

Снощи по бТВ пак беше инсталиран депутата от Хасково, дето не го пускат да напусне парламента, за да ни зашлеви с поредната порция тлъсти лъжи, които вещаят успешно продължаване на десетилетния геноцид срещу населението на територията. Няколко човека ми се обадиха да го гледам и аз го сторих.

Единият Борисов трябва да бъде пожертван. Но кой?

https://offnews.bg//dw/ediniat-borisov-triabva-da-bade-pozhertvan-no-koj-674774.html

Бойко Борисов е изправен пред сериозен избор, който може да го доведе и до поредните предсрочни избори. Досега ГЕРБ и нейният водач се преизмисляха вече няколко пъти, така че може би просто сме пред новата им метаморфоза. Те започнаха през 2009 година като проевропейски борци срещу корупцията, продължиха като строители на съвременна България (2011-2013), върнаха се на власт като борци срещу модела КОЙ (2014-2015), след което станаха консерватори с патриотичен уклон. Между тези четири инкарнации няма неразрешими съдържателни противоречия и донякъде е възможно един носител да бъде и четирите едновременно.

Днес обаче Борисов е изправен пред по-дълбок екзистенциален избор: той трябва да се откаже от някое от своите въплъщения, за да оцелее. Или да изиграе такъв театър, че всички да загубят представа за смисъла на понятия като корупция, Европа, патриотизъм и консерватизъм. Ако може да се мине само с театър, Борисов с удоволствие би жертвал смисъла на тези понятия. Дума дупка не прави, а семантиката на думата още по-малко. Но проблемът е, че и българската, и международната публика май вече са се нагледали на многострадалната ни Геновева, колкото и щъркелчета и блатни кокичета да спасява.

Избор №1

ГЕРБ създадоха Обединените патриоти (ОП) като техен предпочитан коалиционен партньор след кризата в Реформаторския блок с половинчатата конституционна поправка (2015). ГЕРБ инвестираха и в институти, които да легитимират "патриотичния" синтез между националистите и дясното. Неслучайно продукти на ГЕРБ като Нено Нинов и Петър Николов влязоха в коалиционното управление от "квотата" на ОП. Синтезът между "национализъм" и "дясно" беше предвиден да работи като Симеонов, Сидеров и Каракачанов консервативно си мълчат. И с малки, но ефектни изключения (най-вече от страна на Симеонов) нещата вървяха по план.

Истанбулската конвенция и скандалът "Ска Келер" демонстрираха, че този план е сгрешен по замисъл. Патриотите са това, което са – от тях либерални демократи или консерватори няма да излязат. Вари ги, печи ги – крайният продукт ще е антиевропейски. Декларацията на Симеонов по повод участието на Ска Келер в екопротест, например, издава, че той най-съкровено не разбира какво представлява ЕС. А към това се добавя липсата на възпитание, което, да кажем, по нашите ширини минава по-скоро за плюс.

Ако проблемът беше само това, Борисов можеше да е спокоен. Той самият – за разлика от институтите си – никога не е вярвал, че от патриотите може да излезе нещо различно. Но за сметка на това е вярвал в две други неща. Първо, че с тях може да се договори, като им обещае нещо. И, второ, че резилите на патриотите могат да се замажат медийно от присъдружните на ДПС медии.

Само че напоследък първото стана проблематично, защото ОП много вдигнаха цената си. Това се получи заради промяната на позицията на другата основна партия – БСП, която изцяло мина на "патриотични" и "консервативни" позиции. Така социалистите станаха естествен коалиционен партньор за ОП и открито заплашват при нови избори да управляват заедно. Поради което мълчанието на патриотите вече не е в кърпа вързано и те започнаха да се разприказват.

В тази ситуация Борисов е изправен пред следния неприятен избор. Първо, той може да радикализира националистическото си говорене и да влезе в орбитата на Орбан. Но това ще е нов, антиевропейски Борисов, който ще трябва да жертва "европредседателството", както и подкрепата на голяма част от градската средна класа в страната. В едно състезание към "патриотичното дъно", дори и ГЕРБ да излезе победител, това ще е вече много различна партия.

Другият избор е да остане на открито проевропейски позиции и по този начин да рискува коалицията с т.нар. патриоти. Да каже, "ние сме дотук и няма да се подадем на изнудване, било то за Истанбулската конвенция или нещо друго". При тази позиция може да се стигне до разпад на ОП, а оттам и до криза в управлението и възможни нови избори.

Борисов ще отлага своето решение възможно най-дълго – в най-добрия случай до края на мандата. Но последните събития показват, че то трудно ще изчака дотогава.

Избор №2

ГЕРБ е в шизофренната ситуация да твърди две противоречащи си неща. Първо, че около г-н Делян Пеевски няма никакъв проблем. Т.е. че няма непропорционално и нелегитимно влияние на свързани с ДПС бизнеси върху съдебната власт и медиите. Второ, че ДПС не става за коалиционен партньор. Тези две неща не могат да бъдат едновременно верни.
Всички обаче знаят, че противоречието е фиктивно, защото ДПС са де факто коалиционен партньор на ГЕРБ и гласуват заедно важните неща. В този смисъл т.нар. патриоти са необходими само доколкото прикриват тази коалиция. Този вариант е най-удобен за Борисов и напълно го устройва.

Проблемът е, че ДПС и г-н Пеевски вече са в много силна позиция и могат да искат повече. Те могат да поискат пълна реабилитация и да си възвърнат статуса на официален най-удобен партньор. Този статус има голямо значение – ако станат стожер на едно "проевропейско" управление, въпросите за корупция към тях ще са по-приглушени и споделяни наравно с ГЕРБ.

В този ключ трябва да се четат и законодателните активности на господата Пеевски и Цонев през последните месеци – те усещат слабостта на Борисов и системно търсят изчистване на собствения си имидж. Доколкото ГЕРБ са изцяло зависими от медийната мощ на движението, цената на ДПС в бъдещи преговори нараства значително.

И така Борисов е изправен пред избор дали да приеме офертата Доган-Пеевски или не. Ако я приеме, той ще може да се раздели с "патриотите", ще продължи да разчита на благосклонност на таблоидната преса (дипломатично казано), но ще загуби блясъка на антикорупционната си аура, който даже всъщност е фалшив. В крайна сметка трудно ще убедиш хората, че се бориш срещу корупцията в официален тандем с г-н Пеевски.

Втората възможност е да се опита да държи ДПС в сегашното лимбо или да се конфронтира по-сериозно с него. И двата варианта ще водят до опасни преговори на ДПС с БСП и ОП за отечествен фронт срещу ГЕРБ - такъв, какъвто беше реализиран през 2013 година. А този път г-н Пеевски може наистина да успее да "извади зъбките" на ГЕРБ, както се беше заканил. И едва ли някой ще окаже спешна помощ чрез масови протести.

Кой Борисов ще бъде пожертван – "патриотът", "европеецът" или "борецът срещу корупцията"? Това е въпросът. А той може да добие и по-екзистенциална форма: да бъде или да не бъде самият политически носител на тези холограми.

Съдийка си измислила цяло съдебно заседание

http://www.mediapool.bg/sadiyka-si-izmislila-tsyalo-sadebno-zasedanie-news275474.html

Съдия Люба Петрова от Районния съд в Раднево получи едногодишна условна присъда за това, че буквално си е измислила несъществуващо съдебно заседание, съобщи във вторник специализираният сайт "Лекс". Тя е призната за виновна от Софийския градски съд (СГС) за виновна по обвинение в документно престъпление – заради съставен от нея протокол от съдебно заседание по частно наказателно дело във връзка с принудителното лечение на Станка Ботева. Според обвинението срещу съдия Петрова на 29 март м.г. тя е отразила редица неверни обстоятелства във въпросния документ. Във фалшифицирания протокол тя посочила, че в залата са се явили служебният защитник на Ботева – Живко Желев, както и прокурор Даниела Славкова. В протокола било посочено още, че двамата са поискали Районният съд в Раднево да даде ход на делото, като впоследствие подсъдимата съдийка снела самоличност на вещото лице Донка Терзиева, което всъщност изобщо не се е случило. Съчиняането на протокола от страна на Люба Петрова продължило с обствоятелството, че след представянето на експертизата прокурорът и служебният защитник поискали делото да се гледа по същество. След което поискали прекратяване на принудителното лечение на Ботева, каквото било мнението на вещото лице. Подсъдимата съдийка ще трябва да плати и 1400 лева разноски по делото. Присъдата ѝ обаче не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд. Люба Петрова е подсъдима и за престъпление по служба, но делото по това обвинение още е висящо в СГС. В този казус е замесен и бившият председател на съда в Раднево Евелин Драганов, който беше оправдан на първа инстанция за закана с убийство към служителка на съда. Именно Люба като Петрова беше свидетел по неговото делото, като първо даде показания срещу Драганов, но по-късно се отрече от думите си, а според прокуратурата, след това Драганов на свой ред е опитал да убеди свидетели да оттеглят показанията си срещу нея, уточнява още сайтът "Лекс".

Обсъждат кой ще наследи кралица Елизабет II

http://dnes.dir.bg/news/predsedatel-kralitza-elizabet-britanska-obshtnost-26879470

В Британската общност е започнало тайно обсъждане на въпроса кой ще смени кралица Елизабет II на поста неин председател.

Задигнаха 21 машини за 'копаене' на биткойни от офис в Благоевград

https://offnews.bg//112/zadignaha-21-mashini-za-kopaene-na-bitkojni-ot-ofis-v-blagoevgrad-674775.html

Откраднаха 21 машини за "копаене" криптовалута в Благоевград. Стойността им е над 200 000 лева, съобщава Нова телевизия. 

Кражбата станала в частен офис, който се занимавал с виртуална валута. Офисът се е помещавал в завода за измервателни инструменти и уреди в края на града.

По неофициална информация крадците са били поне трима и са действали светкавично. Заглушили охранителната система и бързо успели да задигнат машините за биткойни и да избягат в неизвестна посока.

Апашите обаче успели да изнесат само 21, останали са още много, съобщи "24 часа". Една от машините струвала около 7000 евро и на денонощие можела да "изкопае" около 50 евро.

Липсващите машини били собственост на трима души, като един от тях притежавал 14 броя.

Заради загряването на компютрите, които харчат страшно много ток, вратата на помещението е била отворена за охлаждането.

Откраднаха компютри за "копаене" на биткойни в Благоевград

https://www.actualno.com/blagoevgrad/otkradnaha-komputri-za-kopaene-na-bitkojni-v-blagoevgrad-news_659555.html

В Благоевград беше извършен голям обир на машини за "копаене" на криптовалута. Задигнати са компютри на стойност над 200 000 лева. Компютрите се намирали на петия етаж в сграда в индустриалната част на града. Обирът станал в събота, но не е отразен в полицейския бюлетин. Във времето след 17 ч. крадците задигнали 21 машини. Преди това заглушили СОТ-а и спрели тока в сградата. Тя се охранява от частна охранителна фирма, като до 22 ч. има жива охрана, предаде бтв. По това време обаче о

Най-много бракове на 14 февруари у нас са сключени през 2014 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714149

Най-много бракове на 14 февруари у нас са сключени през 2014 г.Най-много бракове на 14 февруари са сключени през 2014 г., когато датата се е падала в петък. Тогава във вярност са врекли 235 двойки. Това сочи статистика на Националния статистически институт. През 2017 г., когато празникът на влюбените е бил във вторник, са се оженили 162 двойки. На трето място по брой сключени брачни съюзи е 2013 г.

Платеното паркиране в София се разширява в още 4 района

http://www.mediapool.bg/platenoto-parkirane-v-sofiya-se-razshiryava-v-oshte-4-raiona-news275473.html

Зелената зона за платено паркиране в София ще се разраства още в следващите месеци. Очаква се тя да обхване нови територии в районите "Оборище", "Възраждане", "Красно село" и "Лозенец". Предстои предложенията за определяне на още места за платено паркиране в столицата да бъдат обсъдени от общинската комисия по транспорт в сряда. Разширяването на зелената зона е поискано от кметовете на съответните райони, а обществените обсъждания с гражданите в три от районите вече минаха. Няма информация за публични дискусии в "Лозенец". Крайното решение трябва да се вземе от Столичния общински съвет. Основният мотив на хората, които подкрепят разширяването на зоната, е че това ще им помогне да паркират по-лесно пред жилищата си и ще освободи пътните платна и тротоарите от безразборно паркирани автомобили. За паркиране в зелената зона през седмицата в часовете от 8.30 до 19.30 се плаща по 1 лев на час, а максималният престой е 4 часа. Хората с адрес в зоната могат да си купят годишен стикер. Цената му е 100 лева за 12 месеца или по 10 лева на месец. Ако обаче семейството има две или три коли, цената расте. За втори автомобил се плащат 200 лева, а за трети - 300 лева. Предложението за "Красно село" е зелената зона да обхване карето от улици между булевардите "Иван Гешов", "Пенчо Славейков", "Ген. Тотлебен" и улица "Георги Софийски". Гражданите, които подкрепят въвеждането на зоната, смятат, че така ще се реши проблемът със задръстените от коли улици на хора, които идват от близки и по-далечни квартали, паркират безплатно там и после ползват градски транспорт - основно трамвай 5, за да стигнат до центъра. Във "Възраждане" се предвижда платено да стане паркирането между булевардите "Сливница", "Константин Величков", "Александър Стамболийски", улиците "Гюешево", "Партений Нишавски", "Българска морава", "Камен Андреев", "Добруджански край", бул. "Ген. М. Д. Скобелев" – ул. "Опълченска" и ул. "Димитър Петков". Район "Оборище" беше един от двата района в града, засегнат от последното разширение на платеното паркиране, което влезе в сила в началото на октомври 2017 г. Тогава зелена зона станаха улиците между бул. "Цариградско шосе" и Военната академия. Сега се предлага да се плаща за паркиране и в карето между булевардите "Христо и Евлоги Георгиеви", "Данаил Николаев" и "Ситняково" и улиците "Черковна" и "Султан тепе". През октомври, освен в "Оборище", зелената зона се разшири и в долната част на кв. "Лозенец". Сега се предлага да се плаща за спиране на колите и в останалата част от квартала, към която се изместиха колите след въвеждането на цена за спиране в другата му част. Практиката за разширяване на зоната по кварталите показва, че там тя се ползва основно от живеещите в района, които си купуват годишни винетки от Центъра за градска мобилност. Това води до освобождаване на улиците от спрели коли. Те обаче мигрират към граничните улици, на които паркирането остава безплатно, което пък създава проблеми за живеещите там.

Лодка с 10 мигранти се преобърна в река Марица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714144

Лодка с 10 мигранти се преобърна в река МарицаЛодка, в която имало най-малко десет мигранти, се преобърна в река Марица в северозападния турски окръг Одрин, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Мигрантите са искали да стигнат до Гърция. Инцидентът е станал рано сутринта. Турски спасители в момента издирват мигрантите, сред които има жени и деца.

Протест в Пловдив заради убийството на млада жена

https://frognews.bg/novini/protest-plovdiv-zaradi-ubiistvoto-mlada-jena.html

Мълчалив протест пред съда в Пловдив. Десетки се събраха, за да поискат доживотен затвор за убиеца на млада жена от село Куртово Конаре. Обвинен за престъплението е нейният годеник, който призна, че е извършил убийството от ревност.

Песков коментира военната акция в Сирия, при която загинаха стотици руснаци

https://www.actualno.com/asia/peskov-komentira-voennata-akcija-v-sirija-pri-kojato-zaginaha-stotici-rusnaci-news_659553.html

Говорителят на президента на Русия Дмитрий Pесков заяви, че Кремъл разполага с информация само за руските военнослужещи в Сирия и не знае за други руснаци, които може да се намират в страната. Така той коментира медийни съобщения, че по време на авиоудар на международната коалиция, оглавена от САЩ, са загинали руски граждани. "Нека да си дадем сметка, че в много страни на света има значителен брой наши съотечственици", каза Песков. Говорителят на руския президент предложи за по-натат

Вера Ахундова: „Аполо инженеринг“ и ”Ардастрой” са част от схемата за грабежа на КТБ

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/vera-ahundova-apolo-injenering-chast-shemata-grabeja-ktb.html

Удивително е как съкровищата /активите/ на КТБ раздвижиха престъпните мозъци на българските разбойници! Повече от 40 на брой!

Вера Ахундова: „Аполо инженеринг“ и ”Ардастрой” са част от схемата за грабежа на КТБ

https://frognews.bg/novini/vera-ahundova-apolo-injenering-chast-shemata-grabeja-ktb.html

Удивително е как съкровищата /активите/ на КТБ раздвижиха престъпните мозъци на българските разбойници! Повече от 40 на брой!

Роботи си спретнаха частно състезание в Пьончанг

https://www.vesti.bg/sviat/azia/roboti-si-spretnaha-chastno-systezanie-v-pionchang-6079265

Победител в нестандартнaта надпревара стана 75-сантиментров робот – прототип на известен анимационен герой в Южна Корея

Осъдиха на затвор двама ало измамници, представящи се за полицаи в Павликени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714137

Осъдиха на затвор двама ало измамници, представящи се за полицаи в ПавликениДвама телефонни измамници, представящи се за полицаи, са с присъди "лишаване от свобода", наложени им след споразумение с Районна прокуратура - Павликени, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. На Димитър З. е наложено наказание от три години лишаване от свобода, а на Петър Г. - една година и шест месеца лишаване от свобода.

Държавата на лов за "копърки"

http://www.moreto.net/novini.php?n=368964

Държавата тръгна на лов за таксита-фантоми и мними шофьори. Автомобилна инспекция погна „копърките”. Само за последния месец и половина са съставени над 150 акта за незаконен превоз на пътници и то само на летището. В пет автомобила са открити „помпички” за манипулиране на цените.

ВМРО поиска легитимен превод на Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/prevod-vmro-istanbulsca-conventzia-legitimen-26879425

ВМРО поиска да се направи легитимен превод на Истанбулската конвенция и едва тогава Конституционният съд да даде ход на делото.

Рекс Тилърсън: Нека продължим борбата с отслабената "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714132

Рекс Тилърсън: Нека продължим борбата с отслабената "Ислямска държава" 
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова страните в коалицията срещу "Ислямска държава" (ИД) да допринесат за пълен разгром на терористичната група, както и да помогнат за стабилизиране на зоните в Сирия и Ирак, прочистени от бойци на ИД, предаде ДПА. В реч пред конференция на страните от международната коалиция Тилърсън каза днес,

Турските военни са убили над 1400 терористи по време на операцията в Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714131

Турските военни са убили над 1400 терористи по време на операцията в АфринТурските въоръжени сили са неутрализирали 1439 терористи по време на операцията "Маслинова клонка" в района на град Африн, Северна Сирия, съобщи днес генералният щаб на турската армия, цитиран от ТАСС. В рамките на операцията в Африн на 13 февруари 2018 г. турските въоръжени сили убиха още 70 терористи от отрядите на Силите за защита на народа

Екозащитници прибраха кучето, нахапало до смърт 3-годишно дете

https://offnews.bg//obshtestvo/ekozashtitnitci-pribraha-kucheto-nahapalo-do-smart-3-godishno-dete-674773.html

Столична организация за защита на животни е поела грижите за питбула от Мокрище, който на 29 януари нахапа до смърт тригодишния племенник на стопаните си, съобщава "Дарик".

Кучето е взето вчера следобед от представители на „Вотан – нов живот за питбула“, веднага след като изтече 14-дневната карантина за отхвърляне вероятността за бяс.

През целия период животното не е проявило нито признаци на смъртоносната болест, нито агресия, казват от Агенцията по храните.

Всеки ден е наблюдавано от специалисти, чието становище е, че няма никакви опасни симптоми.

Стопаните, които са се грижили за него през това време, също свидетелстват, че се е държало кротко и дружелюбно. Междувременно е добре хранено и дори е наддало на тегло.

До последно се говореше за три варианта за питбула, като след успешното преминаване на първите оценки от специалист по поведение – етолог, се знаеше, че няма да бъде умъртвен, поне заради това, че е нужен на следствието.

Понеже предстоят етологични експертизи за нуждите на досъдебното производство, намеренията бяха да бъде настанен в приют за полицейски кучета.

В последния момент обаче е избран третият вариант – предаване за отговорно пазене на осиновители или неправителствени природозащитни организации при условие, че поемат ангажимента да осигурят кучето, ако е необходимо на разследващите.

Самото сдружение е насочено към спасяване на изоставени, малтретирани, използвани за боеве или такива с поведенчески проблеми. Основателката му е Нина Пенова.

От организацията потвърдиха, че питбулът е предаден на отговорно пазене, както и че това е свързано с някои ограничения. Ще бъде отглеждан, лекуван и обучаван, докато трае делото. След приключването му ще бъде преценено дали да бъде поверен окончателно на нови стопани. За момента е забранено да му се ходи на свиждания, да се извежда на публични места, да се разхожда където и да било без каишка и намордник.

Екозащитно НПО прибра питбула, нахапал до смърт 3-годишно дете

https://offnews.bg//obshtestvo/ekozashtitno-npo-pribra-pitbula-nahapal-do-smart-3-godishno-dete-674773.html

Столична организация за защита на животни е поела грижите за питбула от Мокрище, който на 29 януари нахапа до смърт тригодишния племенник на стопаните си, съобщава "Дарик".

Кучето е взето вчера следобед от представители на „Вотан – нов живот за питбула“, веднага след като изтече 14-дневната карантина за отхвърляне вероятността за бяс.

През целия период животното не е проявило нито признаци на смъртоносната болест, нито агресия, казват от Агенцията по храните.

Всеки ден е наблюдавано от специалисти, чието становище е, че няма никакви опасни симптоми.

Стопаните, които са се грижили за него през това време, също свидетелстват, че се е държало кротко и дружелюбно. Междувременно е добре хранено и дори е наддало на тегло.

До последно се говореше за три варианта за питбула, като след успешното преминаване на първите оценки от специалист по поведение – етолог, се знаеше, че няма да бъде умъртвен, поне заради това, че е нужен на следствието.

Понеже предстоят етологични експертизи за нуждите на досъдебното производство, намеренията бяха да бъде настанен в приют за полицейски кучета.

В последния момент обаче е избран третият вариант – предаване за отговорно пазене на осиновители или неправителствени природозащитни организации при условие, че поемат ангажимента да осигурят кучето, ако е необходимо на разследващите.

Самото сдружение е насочено към спасяване на изоставени, малтретирани, използвани за боеве или такива с поведенчески проблеми. Основателката му е Нина Пенова.

От организацията потвърдиха, че питбулът е предаден на отговорно пазене, както и че това е свързано с някои ограничения. Ще бъде отглеждан, лекуван и обучаван, докато трае делото. След приключването му ще бъде преценено дали да бъде поверен окончателно на нови стопани. За момента е забранено да му се ходи на свиждания, да се извежда на публични места, да се разхожда където и да било без каишка и намордник.

Японец е първият спортист с положителна допинг проба в Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/13/3128783_iaponec_e_purviiat_sportist_s_polojitelna_doping_proba/?ref=rss


Кей Саито е първият изключен спортист от зимните олимпийските игри в Пьонгчанг заради употреба на допинг. Спортният арбитражен съд (КАС) потвърди, че 21-годишният японец е със спрени състезателни права, докато не приключи разследването.<br /><br />В положителната проба на Саито е открит забраненият диуретик ацетазоламид. Той действа като маскиращ агент, който прикрива употребата на вещества, подобряващи представянето.<br /><br />Саито, който е част от японския отбор в...

Протест в Пловдив заради убийството на млада жена

http://www.cross.bg/napravil-subraha-poiskaha-1567724.html

/КРОСС/ Мълчалив протест пред съда в Пловдив. Десетки се събраха, за да поискат доживотен затвор за убиеца на млада жена от село Куртово Конаре. Обвинен за престъпленето е нейният годеник, който призна, че е извършил убийството от ревност. Час преди делото над 50 близки и приятели на убитата Милена се събраха пред Съдебната палата, носейки нейни снимки и поискаха справедлива присъда. Родителите на момичето, останало завинаги на 26, поискаха 400 хиляди лева кръвнина. 28-годишният мъж направил пълни самопризнания. Разказал, че убил приятелката си заради болезнена ревност. Двамата се скарали преди тя да излезе за работа. Когато тръгнала, той изтичал след нея и я пробол в сърцето. След това се прибрал и се направил на заспал. Според защитата става дума за нелеп инцидент, а не за убийство.  

Мика Зайкова: Контрабандата у нас си има политически чадър

http://www.cross.bg/ikonomika-sivata-zashtoto-1567725.html

/КРОСС/ Скептик съм по отношение на намаляването на сивата икономика, защото в България контрабандата е налице, крият се трудови договори и се работи в сивия сектор. За съжаление не можем да се похвалим с кой знае какъв успех в битката с контрабандата. Тя би могла да се намали само ако има политически ангажимент. Без политически чадър не може да има контрабанда в огромни количества, а при нас е точно така. Ако мислите, че това се отнася само до управляващите, жестоко се лъжете. Контрабандата може да се сравни с едни шлангове, по които тече нещо. Ако си в управлението, шлангът е с по-голям диаметър. Ако си в опозиция - той е с по-малък диаметър, но пак тече. Как да искаме да се намали, след като всички са в тази игра? Трябва да има политическа воля да се спре. Само че алчността няма предел. Независимо от това, че има минимални данъци, бизнесът прави по-широки стъпки в сивата икономика. Основната река, от която черпи сивата икономика, е криенето на ДДС. Има фирми, в които от горе до долу всички получават минимална заплата. Което не е вярно и ощетява както данъчната сфера, така и самите хора. В края на пътя, когато човек се пенсионира, се оказва с малка пенсия, защото осигуровките са ниски. Държавата е направила доста сериозни стъпки в това направление с ниските данъци. Бизнесът е ощетен от друга гледна точка - няма достъп до финансов ресурс. И тук е ролята на държавата. Ние 10 г. сме извън еврозоната, а евтиният финансов ресурс е точно там

Запалиха колата на певеца Крум

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714107

Запалиха колата на певеца КрумДокато "гори" калории във фитнес залата, известният поп фолк изпълнител Крум получава обаждане, че на метри от него автомобилът му е в пламъци. В студиото на "България сутрин" по "България ОН ЕЪР" певецът сподели, че има подозрения кой може да е извършителят, но всичко се базира само на съмнения и ще остави разследващите органи да разкрият

"Настоящето е прекалено късо и доста тясно" - ретроспектива на Лъчезар Бояджиев

http://www.mediapool.bg/nastoyashteto-e-prekaleno-kaso-i-dosta-tyasno---retrospektiva-na-lachezar-boyadzhiev-news275472.html

Софийската градска художествена галерия (СГХГ) представя (14.02. - 11.03. 2018) първата ретроспектива в България на Лъчезар Бояджиев - един от най-влиятелните и известни съвременни български художници. Откриването е в сряда в 18 часа. Един от основателите на Института за съвременно изкуство в София и автор с огромна международна практика, Бояджиев е публична фигура с особено значима критическа позиция на българската сцена. В качеството си на художник, критик, лектор той спомага за изграждането на нови дефиниции и практики на изкуство в страната. Под надслов SIC TRANSIT MEDIA MUNDI (Настоящето е прекалено късо и доста тясно) настоящата изложба показва опита от над 20-годишната му художествена практика. В нея са включени произведения от началото на 90-те до днешния ден, сред които авторски реплики и реконструкции на ключови и рядко показвани творби. Ще могат да се видят едни от най-ранните работи на художника, създадени в хаотичното време на еуфория и надежди за промяна веднага след събитията от 89-а. Те са показвани преди всичко извън страната и са били включени в исторически международни изложби като "Отвъд вярата. Съвременно изкуство от източноцентрална Европа", 1995, "След стената: изкуство и култура в пост-комунистическа Европа", 1999, "Кръв и мед / Бъдещето е на Балканите", 2003 и много други. През годините художникът е участвал в биеналета, групови изложби и конференции от Сао Пауло и Санта Фе до Гванджу, както и в почти цяла Европа. Творбите му са част от множество музейни колекции по света, като в България Софийската градска художествена галерия притежава най-много от тях в колекцията си за съвременно изкуство. Цялостната дейност на Лъчезар Бояджиев представлява прецизно, изпълнено с хумор, със задълбочено знание и критика, визуално изследване на настоящето. В него прозират мащабни познания както за българската и международната история на изкуството, така и за актуалните проблеми на съвременността. Произведенията му са свързани с пренареждане на социалните, идеологическите и религиозните властови йерархии, с промяна на стойностите и с изследване на връзките между лично и публично пространство, глобални и местни територии, с търсене на пресечните точки на капитализма и демокрацията, консуматорството и новите модели на живеене. Художникът се интересува както от проблемите на паметта и миналото, определящо лицето на различни места и обстоятелства, така и от възможните проекти за бъдещето. В работите му двата вектора заедно дават индивидуалността на настоящето. Неговата медия са инсталацията, фотографията, рисунката, обектът, текстът, видеото и перформативните лекции. Куратори на изложбата са Яра Бубнова, Мария Василева, Владия Михайлова и Даниела Радева. Тя се осъществява с подкрепата на СП "Култура" на СО, ИСИ – София, Фондация "Едмонд Демирджиян", Фондация "Отворени изкуства", FAC Design, Фондация MUSIZ, Дана и Георги Войнови, Гауденц Б. Руф, Колекция "Контакт" – Виена, Колекция "Хохентал и Берген" –Берлин, Колекция "Рене Блок" – Берлин. *** Лъчезар Бояджиев е роден през 1957 г. в София. Завършил е Националната художествена академия през 1980 г. Някои избрани изложби на автора от последните години са: индивидуалните "Места на мъдростта", Галерия ИСИ-София (съвместно с Отворени изкуства – Пловдив, 2016); "Не съм библиотечен художник", SALT, Истанбул (2013); "Художник в депото" от серията "Другото око", СГХГ, София (2010); груповите през 2016-17 "Economize", Музей "Лудвиг", Будапеща и "Симптоми на обществото", Гуангдонг (Гуангжоу) и Жежианг (Жежианг Шенг) Музеи за изкуство, Китай; през 2016 "Студен вятър от Балканите", Музей "Пера", Истанбул; "С главата надолу: домакинстване на критиката", Музей за съвременно изкуство, Белград и "Ниско-бюджетни утопии", Модерна галерия, Любляна; през 2015 "Наопаки", Градска галерия, Любляна; "Граматика на свободата", Музей за съвременно изкуство "Гараж", Москва и "Изкуство за промяна", СГХГ, София; през 2014 "Несъгласие", ЦСИ "Баня Старинна", Пловдив; през 2013 "Икономика и изкуство", MOCAK, Краков, Полша; през 2012 "Най-добрите времена, най-лошите времена", 1-во биенале, Киев и "Окото само себе си никога не вижда", 2-ро биенале, Екатеринбург, Русия; и през 2011 "Глобалното съвремие", Център за изкуство и медии (ZKM), Карлсруе, Германия.

Пеевски не ходи на работа, но получава депутатската си заплата

https://www.actualno.com/politics/peevski-ne-hodi-na-rabota-no-poluchava-deputatskata-si-zaplata-news_659522.html

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е отсъствал общо 101 пъти от заседания на Народното събрание (НС) за времето от конституирането на 44-я Парламент на 19 април 2017 г. до края на януари 2018 г. Нещо повече, всички отсъствия на Пеевски през този период са извинени. Това става ясно от отговор на администрацията на Народното събрание до Mediapool, предоставен по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). За това време депутатът не е имал нито едно "неоправдано отсъствие" от пленарн

Мащабна операция на ГДБОП блокира Казанлък

http://www.mediapool.bg/mashtabna-operatsiya-na-gdbop-blokira-kazanlak-news275471.html

ГДБОП и жандармерията провеждат мащабна операция срещу наркобанда в Казанлък, съобщи във вторник БНР. Антиамфиотите са изградили блокади на входовете и на изходите в града. По неофициална информация до момента са задържани 8 заподозрени. Разбитата престъпна група се занимавала основно с разпротранение на марихуана и е била наблюдавана от няколко месеца. При обиските са намерени и наркотици.

В медийния регулатор са постъпили над 35 сигнала срещу Емил Кошлуков

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/13/3128790_v_mediiniia_regulator_sa_postupili_nad_35_signala/?ref=rss


В Съвета за електронни медии (СЕМ) са постъпили над 35 сигнала срещу водещия на предаването "Още от деня" и програмен директор на БНТ 1 Емил Кошлуков, след като в петък той два пъти показа среден пръст в ефир. Това се разбра на днешното заседание на медийния регулатор, на което беше представен доклад от мониторинга на петъчното предаване.<br /><br />Кошлуков показа средния си пръст, придружен с въпроса "Този знак ще се прави ли така отпред", отправен към единия...

КЗК се намеси с радикални препоръки за парното

http://clubz.bg/64171-kzk_se_namesi_s_radikalni_preporyki_za_parnoto

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излезе с решение, в което препоръчва радикални промени за столичната топлофикация, които да извърши парламентът с промени в нормативната уредба.

КЗК смята, че трябва да се измени или изцяло да отпадне глава 10 "Топлоснабдяване" от Закона за енергетиката. Мотивите на Комисията за третото поредно решение, свързано със столичното парно, са свързани с насърчаване на конкуренцията на пазара на производство, пренос и доставка на топлинна енергия и на пазара на дялово разпределение на топлинна енергия, както и защита на интересите на гражданите и фирмите, потребители на топлинна енергия. 

Препоръчва се подобряване точността на разпределението на доставената в сградата топлинна енергия и преминаване от сегашната система за изчисляване към система с топломери, монтирани в абонатната станция. Иска се още забрана за начисляване на лихва за плащане, изчислено въз основа на прогнозни месечни сметки за топлинна енергия, както и отмяна на забраната за изключване на радиатори от сградната инсталация.

Ето основните препоръки на КЗК:

  1. Да се подобри точността при разпределянето на доставената в сградата топлинна енергия между отделните елементи – за топла вода, за сградна инсталация и за отопление на отделните имоти, като се премине от сегашната изчислителна система (въз основа на формули в Наредбата за топлоснабдяването) към измервателна система чрез контролни уреди (топломери), монтирани в абонатната станция. Закупуването и монтирането на тези топломери следва да бъде извършено в разумен срок и да е за сметка на съответното топлофикационно дружество.
  2. Да бъде отменена забраната в чл. 153, ал. 5 от ЗЕ за физическо отделяне на отоплителни тела от сградната инсталация при въведена система за дялово разпределение.
  3. Да бъде въведена изрична забрана в чл. 154 от ЗЕ за начисляване на лихви за забава на плащане, определено въз основа на прогнозни месечни сметки за топлинна енергия - при избрано от клиентите плащане на 11 равни месечни вноски и 1 изравнителна или при плащане по прогнозни изчислителни месечни сметки и 1 годишна изравнителна.
  4. Да бъде изменена разпоредбата на чл. 153, ал. 1 от ЗЕ, като бъде създадена законова възможност и наемателите - физически лица, да могат да бъдат клиенти на топлофикационното дружество със съгласието на наемодателя - собственик на имота. Изискване за поемане на солидарна отговорност от наемодател като условие за сключване на договор за продажба на топлинна енергия между топлофикационното предприятие и наемател не следва да се въвежда.
  5. Да бъдат преценени отново възможностите за регламентиране и на други методи за разпределение на топлинната енергия в сгради - етажна собственост, освен възприетата система на дялово разпределение.
  6. Да бъде отменено изискването уредите за дялово разпределение в една сграда - етажна собственост, да се доставени от един и същ търговец.
  7. Да бъде отменена разпоредбата на чл. 139в от ЗЕ и свързаните с нея норми, съгласно които дружествата за топлинно счетоводство са подизпълнители на топлофикационните дружества и нямат преки договорни отношения с гражданите като потребители на техните услуги.
  8. Идентифициране на най-ефективните мерки или комплекс от мерки за санкциониране неправомерното ползване на топлинна енергия.
  9. Повишаване на ефективността на институционалната рамка, уреждаща защитата правата на потребителите в сектор "Топлоснабдяване".

Иран: Западът използва гущери за шпиониране на атомната ни програма

https://www.actualno.com/asia/iran-zapadyt-izpolzva-gushteri-za-shpionirane-na-atomnata-ni-programa-news_659554.html

Западните шпиони са използвали гущери, които биха могли да "привлекат атомни вълни", за да шпионират ядрената програма на страната, заяви бившият началник-щаб на въоръжените сили на Иран, предаде БГНЕС. Хасан Фирузабади, висш военен съветник на върховния лидер аятоллах Али Хаменей, отговори на въпроси от местните медии относно скорошния арест на природозащитници. Той каза, че не знае подробностите за случаите, но според него Западът често е използвал туристи, учени и природозащитниц

Двама мъже се отказаха от професиите си, за да учат за медицински сестри

http://www.mediapool.bg/dvama-mazhe-se-otkazaha-ot-profesiite-si-za-da-uchat-za-meditsinski-sestri-news275470.html

На фона на всеобщата криза за медицински сестри, двама мъже на средна възраст се отказаха от престижните си и добре платени професии, за да учат за медицински сестри във филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново, съобщи БНР. Симеон Маринов и Светлан Николов са първокурсници. Вече са минали успешна първа сесия и сега са на практика в отделението по гастроентерология в областната болница.  46-годишният Светлан Николов от Трявна дълго е обмислял обучението си за медицинска сестра и казва, че това е преломен момент в неговия живот и път към реализацията на една мечта. “Идвам от Прага. Там работихме, имахме фирма за набиране на работници. С течение на времето реших да направя някаква преквалификация. Първоначално мислех да завърша образованието си и да се върна в Прага и да работя като парамедик, но по-късно, в процеса на работа ми хареса много преподавателската работа. Целта ми е да завърша образованието си и след това да стана асистент в Медицинския университет, филиала във Велико Търново. Медицинска сестра не е никак женска професия. Мога да кажа, че това е една мъжка професия, особено в някои отделения, където се изисква доста мъжка ръка и физическа сила“, разказва Николов.  Светлан Николов е първокурсник в група с 16 момичета и още един мъж, които се обучават за медицински сестри. 32-годишният Симеон Маринов от Велико Търново пък се е отказал от професията си на търговски представител, за да изучава тънкостите на сестринството. “Средно образование съм завършил биология, магистратура финанси. Аз съм социален човек, обичам да помагам на хората и в момента това правя. В много професии вече няма мъжка, няма женска. Човек е индивидуален. С уважение и респект се отнасят към мен. Няма лесно, всичко е трудно. Трудното е, може би, когато не можеш да помогнеш на даден човек, когато е настъпила фаза, когато е нелечимо неговото заболяване“, коментира Маринов.   

Топ 5 на проблемите около Брекзит

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-problemi-brekzit-26879211

Преговорите на Европейския съюз с Великобритания по Брекзит, въпреки напредъка, все още не са достигнали крайно решение.

Изкарват на пазара имоти за 250 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713282

Изкарват на пазара имоти за 250 млн. леваПромени в закон  задължиха пенсионните фондове да не пренасят рисковете на имотния пазар върху парите за пенсии Имоти, собственост на пенсионни фондове, на стойност около 200-250 млн. лв., може да се появяват на парче, на пазара в следващите години. На толкова приблизително възлизат преките вложения в недвижима собственост на компаниите,

Акция в Казанлък за дрога

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-sydebna-reforma/akciia-v-kazanlyk-za-droga-6079266

Акцията е насочена срещу организирана група, която се занимава с разпространение на наркотици

Задържаха варненци, крали авто музикални уредби

http://www.moreto.net/novini.php?n=368931

На 9 февруари, е подаден сигнал за кражба на автомобилни музикални уредби от два товарни автомобила, паркирани в двора на частна фирма в Западна промишлена зона. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. След проведени незабавни оперативно – издирвателни дейности и процесуално – следствени действия е установено, че извършители на деянието са двама мъже на 28 и на 19 г.

Туск: Турция да избягва заплахи или действия срещу страни членки на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714089

Туск: Турция да избягва заплахи или действия срещу страни членки на ЕСПредседателят на Европейския съвет Доналд Туск призова Турция да избягва заплахи или действия, насочени срещу която и да било страна членка на ЕС, предадоха ТАСС и Ройтерс. Туск отправи призива си към Турция снощи след разговор с президента на Кипър Никос Анастасиадис, предава БТА.  След телефонния ми разговор с президента Анастасиадис призовавам

"Будапеща" в Китай

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6714098

"Будапеща" в КитайТова е кафене "Будапеща", което се намира в китайския град Ченду, и което е създадено по проект на австралийското дизайнерско студио Biasol. Интериорът в него е в духа на съвременния "карамелен" минимализъм, в който се използват прости геометрични мотиви и пастелни тонове. Вдъхновението дошло от комедията "Гранд хотел "Будапеща" на американския

Управляващите предлагат още облекчения за внос на работници

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/13/3128821_upravliavashtite_predlagat_oshte_oblekcheniia_za_vnos/?ref=rss


След като от години бизнесът се оплаква от недостиг на работници с определена квалификация, депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" са внесли предложение за промени Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност между първо и второ четене. Те предвиждат по-лесен внос на работници от страни извън ЕС и удвояване на квотата за чужди специалисти, които може да наеме дадена компания. Това съобщава capital.bg.<br /><br />Това е втора инициатива за облекчаване на...

Когато "извинявай" значи оскотяване

https://www.actualno.com/viewpoint/kogato-izvinjavaj-znachi-oskotjavane-news_659546.html

Извинявам се, съжалявам. Разнообразни словосъчетания, базирани на тази основа, бележат началото на тази седмица. Програмният директор на БНТ и лице на предаването "Още от деня" на националната телевизия Емил Кошлуков се извини, защото показа среден пръст в национален ефир, макар и с оправданието, че само демонстрирал жест, насочен срещу него и БНТ. От снощи насам пък "възпитателка" и временно управляваща център за настаняване от семеен тип във врачанското село Борован се изв

Една земя, много интереси

http://clubz.bg/64170-edna_zemq_mnogo_interesi

Докато депутатите се готвят да отхвърлят поредното президентско вето, граждани се организират да ги причакат днес пред сградата на парламента, за да поискат "градини, а не бетонни пустини". По традиция във вторник парламентарните групи се събират в Народното събрание, за да изготвят дневния ред за седмицата. Очаква се ветото, наложено от Румен Радев заради приетите на тъмно поправки в Закона за опазване на земеделските земи, да бъде отхвърлено. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е издал "окръжно" за пълна мобилизация. В синхрон са и представителите в НС на коалиционния партньор "Обединени патриоти" предвид факта, че именно техният депутат Йордан Апостолов прокара законовите изменения.

В деловодството на НС бе внесена и подписка, призоваваща депутатите да не отхвърлят ветото.

Поредното недоволство е срещу възможността да бъдат реализирани мегаломански строителни проекти по морето и начина, по който минават леко през парламента. Дори и депутати видяха в поп равките откровен лобизъм.

За какво става въпрос?

Заради поправките президентът Румен Радев наложи в началото на месеца вето с мотива, че приетите промени в Закона за опазване на земеделските земи ще разреши застрояването на ниви без доказана нужда, както и пустеенето им. Така, според администрацията на държавния глава, се нарушават текстове от Конституцията, които поставят под специална закрила земеделските земи и налагат промяна на предназначението им само при доказана нужда. В мотивите на "Дондуков" 2 е записано и че зад поправките прозира възможността собственик на земеделска земя безкрайно да я държи със сменено предназначение, вместо да се обработва, докато не получи най-добра ценова оферта за продажбата й. Президентът атакува и начина, по който в закона за посевния материал, в преходните и заключителни разпоредби, бяха внесени съществени промени в друг закон, без предварително обществено обсъждане и оценка на въздействието.

Само за дребни риби

Конкретно измененията предвиждат при кандидатстване за промяна на предназначението на земеделска земя да не се представя изискваният досега проект за подробен устройствен план (ПУП). Липсата на ПУП, според президента, "създава неяснота относно конкретните параметри на инвестиционното намерение" на собственика. Собствениците на земеделски земи със сменено предназначение, които не са започнали строителство в удължения през 2012 г. шестгодишен срок, могат да поискат и препотвърждаването на този статут, въпреки че срокът изтече на 24 май 2017 г.

Макар Апостолов да твърди, че измененията касаят само дребните собственици на земи, без обаче да разполага с официална справка от Министерство на земеделието и храните, от неправителствените екозащитни организации привеждат други примери - на големи нереализирани проекти за строителство по Черноморието.

"Измененията на закона за опазване на земеделските земи, прокарани скришом от т.нар. патриоти и ГЕРБ, защитавали дребните собственици, дето не могли повече от седем години да намерят пари да си започнат строителството. Дали всички са толкова дребни като този долу с големина от 800 декара над Яйлата, или има и по-големи?

Управляващата коалиция гласува голям финансов подарък на неизвестен кръг юридически лица и ги е срам да ги покажат. Тази седмица ще се опитат пак да гласуват отново закона след наложеното вето на президента. Дайте да ги призовем да изкарат едно списъче с облагодетелстваните от техния закон и размера на помощта, дето им се оказва", привежда пример екологът Тома Белев.

 

"Това са плановете за Карадере. Цялото крайбрежие застроено. Повечето имоти със сгради с височина 10 и 15 метра. Белите имоти са земеделски земи със сменено предназначение. Сменено преди 2011 г. Тези решения загубиха правно действие на 24 май 2017 г. и земите трябва да възстановят земеделския си статут. Такива решения за промяна на предназначението парламентът гласува да може да им се възстанови действието", пише и Димитър Кацов.

В своя подкрепа Апостолов призоваваше в парламента при дебатите и гласуванията в ресорната земеделска комисия представители на Национална асоциация "Българско Черноморие". Асоциацията се прочу с това, че искаже да "обжалва" наличието на дюни на Къмпинг "Юг" край плажа Корал, за да може върху тях да бъде изграден комплекс от къщички и с това, че прави карти на "дивакуващите" по морето. По-рано пък писа до прокуратурата за "опасна организирана подривна дейност срещу демокрацията в страната, правовия ред и срещу установения от Конституцията обществен и държавен строй" - по повод екопротестите срещу плановете за застрояване на парк Странджа. В управителното тяло на асоциацията са собственици на земи край апетитната от години за застрояване местност Иракли и лица от строителния и развлекателния бизнес.

Реално Йордан Апостолов прави втори заход към тези текстове. Първият законопроект на новата управляваща коалиция още на старта на 44-ия парламент беше именно затова - да се разреши на собствениците на земеделска земя с променено предназначение да строят, въпреки че не са започнали инвестицията си в 6-годишния срок, поставен им от парламента през 2011 г. Предложението бе негово. Заради протести на природозащитници обаче през 2017 година, от ГЕРБ оттеглиха подкрепата си за промените и темата уж беше приключила. 

Упорството му породи питането да не би самият Апостолов да има интерес от поправките. Известно е, че е собственик на над 2000 дка земеделски земи и гори. Това е видно от декларацията му пред Сметната палата. Притежава и 12 на брой парцела, представляващи земеделски земи и гори. Най-големият имот е в землището на село Славеево, Добричко (1844 дка). Всички земи са в Добричко, Балчик, Каварна, Тетевен и Крушари. Освен това бившият бизнесмен има още 13 други имота, сред които два апартамента, магазин, офис, къщи с дворове, гаражи и парцели, влезли в регулация. Най-големият имот е от 5000 дка - парцел в село Славеево, Добричко.

Забравени

Апостолов обаче бе забравил да декларира няколко съществени "момента" от собствеността си. Не е описал нива от 1 дка и лозе от 625 кв.м село Девенци, общ. Червен бряг. Както и "право на строеж за построяване на сграда за съхранение на селскостопанска продукция, ведно с площ за обитаване до 1600 кв.м и зърнохранилище с площ от 1780 кв.м, административна сграда с площ от 79 кв.м. и автокантар с площ от 82 кв.м в стопански двор с площ от 10 дка в село Славеево, община Добричка". "Патриотът" има право на строеж и за построяване на люпилня за птици и изграждане на възобновяеми енергийни източници със застроена площ от 2000 кв.м върху стопански двор с площ от 3959 кв.м в село Стефаново, Добричко.

Както и банков кредит в размер на 1,4 млн. лв. в полза на юридическо лице, обезпечен с договорна ипотека върху нива с площ от 891 дка в село Славеево. Освен това депутатът и съпругата му имат "ипотекарни и солидарни задължения по револвираща кредитна линия в максимален размер на 250 000 лв., в полза на юридическо лице, обезпечен с договорна ипотека върху собствените им недвижими имоти в село Славеево и ипотекарни и солидарни задължения по договор за стандартен инвестиционен кредит в размер на 1,2 млн. лв. в полза на юридическо лице, обезпечен с договорна ипотека върху собствените им недвижими имоти", посочва Сметната палата. 

Самият Апостолов отрича да е в конфликт на интереси - обработвал си земята и дори вдигал принадената й стойност, нямал интерес да заменя или продава, твърди. Иначе формално е излязъл от собствеността на всичките си фирми - строителни и земеделски. Сега те са на роднините му, в това число и на съпругата му. Кредитите не са описани и в декларацията му за конфликт на интереси, предоставена на сайта на Народното събрание.

Макар и да не е посочил конкретните банки, от които е теглил кредити, в блога на Първа инвестиционна банка стои интервю с Апостолов от времето на битието му като бизнесмен. От интервюто става ясно, че той е клиент на банката като кредитополучател. Това автоматично бе пренесено от природозащитниците върху последната законодателна инициатива на Апостолов от миналия петък - за изменения в Закона за горите, с които се улеснява изграждането на ски писти и съоръжения. На тази инициатива настоя лично вицепремиерът "патриот" Валери Симеонов, който прокара и измененията в плана за управление на Национален парк "Пирин", разрешаващи строителство в половината парк.

Новите изменения идват в отговор на искането на "Витоша ски", която стопанисва съоръженията на Витоша. "Витоша ски", както и конесионерът на ски зоната в Банско "Юлен" АД, се свързат с ПИБ, чийто собственик Цеко Минев е и председател на Федерацията по ски.

"Вносителят на законопроекта за зелена светлина за нови писти и лифтове Йордан Апостолов с кредит в ПИБ. Това е и авторът на промените в закона за земеделските земи - основен бизнес земеделие и строителство.", отбелязва Люба Батембергска.

С предложените от Апостолов и негови колеги от ГЕРБ изменения на практика се отменят текстовете, с които сега се изисква смяна на предназначението на земите, върху които е предвидено да се строят, реконструират и пр. ски писти и съоръжения.

От "Витоша ски" се оправдават за занемарените с години съоръжения на Витоша с противоречие в Закона за горите, Закона за устройство на територията (ЗУТ) и плана за управление на природния парк.

Според промените от 2012 г. в Закона за горите подмяната на съществуващите лифтове започва с промяна на статута на територията под самите тях, която в момента се води горска. Същевременно планът за управление забранява изключването на всякаква земя от горския фонд на територията на природния парк. Планът допуска подмяната на съществуващите лифтове, но, за да се подмени един стар лифт по същото трасе, следва да се сменят фундаментите и стълбовете, твърдят от дружеството. Тази подмяна, по смисъла на ЗУТ, е строителство, а ново строителство съгласно действащия план за управление е забранено, заявяват още.

Според природозащитниците обаче планът за управление по никакъв начин не пречи на реновирането на съоръжения. Те обвиняват "Витоша ски", че има идея за изграждането на изцяло нова ски зона, на която да разположат собствени ски гардероби, чайни, ски училища и пр. доходоносни обекти, с което да завземат и софийската планина. Подобно на "Юлен" АД в Банско. 

Захариева към Западните Балкани: Използвайте момента

http://dnes.dir.bg/news/es-balkani-ecaterina-zaharieva-evropredsedatelstvoto-2018-26879351

България постави много високо европейската перспектива и свързаност на страните от Западните Балкани.

Напушен шофьор помете две жени на тротоар и уби едната

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26879350

19-годишен младеж, седнал зад волана на "Пежо" след употреба на марихуана, е блъснал две жени на тротоар във врачанското село Търнава. Едната е загинала.

Награждават с бурета най-добрите винари в Белозем

https://www.24chasa.bg/region/article/6714084

Награждават с бурета най-добрите винари в БелоземБуренца от 30 и 50 литра ще получат най-добрите майстори на бяло и червено домашно вино на традиционния конкурс в Белозем послучай Трифон Зарезан. 25 души ще се борят за призовете. Празникът ще започне с шествие към лозовите масиви, където водосвет ще отслужи отец Петър от местната църква. След това купонът ще се пренесе в центъра на селото.

Христо Иванов: Иде крах за „Пловдив – Европейска столица на културата през 2019“

http://www.barometar.net/90426/

Има само един начин да се предотврати организационния провал на „Пловдив – Европейска столица на културата през 2019“, е културната общественост и бизнеса да си върнат обратно инициативата. Кметът Иван Тотев и общината водят инициативата към крах. Пловдив 2019 е национален проект, не е просто инициатива. Ще изнесем тази тема на национално ниво и ще се […]

Димитър Бербатов напуска Индия до дни?

https://www.actualno.com/football/dimityr-berbatov-napuska-indija-do-dni-news_659544.html

Димитър Бербатов не разполага с още много време в индийския футбол. Според местните медии, договорът му с Керала Бластърс няма да бъде подновен и той си тръгва след края на сезона. Това означава, че още през март българинът може да напусне индийския клуб. Редовният сезон приключва на 1 март, а при положение, че Керала стигне до плейофите за титлата, то ще играе до средата на месеца. Според Soha нито от клуба имат намерение да предлагат нов договор, нито пък Димитър би се съгласил да остане още

"Да, България" зове за вето на закона "Пеевски" за КТБ

http://clubz.bg/64169-da_bylgariq_zove_za_veto_na_zakona_peevski_za_ktb

Президентът Румен Радев да наложи вето над промените в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид - това поискаха от "Да, България" в официална позиция до държавния глава, придружена от няколко страници мотиви. 

Промените в закона "срещу вторичното разграбване на КТБ", както го определиха вносителите, бяха приети с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Обединените патриоти" на 9 февруари. В дебатите единствено от БСП се противопоставиха на разпоредбите, особено на частта, в която в закона специално се споменава фалиралата банка. Депутатите от левицата не подкрепиха акта.

Самият закон предвижда ограничение на правомощията на синдика, според което временният синдик и синдикът нямат право - до датата на откриване на процедурата по осребряване имуществото на банката, да заличават учредени от длъжници обезпечения. Изключение са случаите, при които вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане.

Според новите разпоредби, недействителна по отношение на банката и на кредиторите на несъстоятелността е всяка сделка, при която вземане с произход от банката е прехвърлено на трето лице, независимо от броя на прехвърлянията, ако в резултат на тази сделка в патримониума на лицето, разпоредило се с вземането, не е постъпило в разумен срок имущество - парични средства или актив, различен от вземане за цена по сделка, съразмерно на прехвърленото вземане. Създава се законодателна възможност по отношение на КТБ синдиците, временните синдици и Фондът за гарантиране на влоговете на гражданите в банките (ФГВГБ) да предявяват искове пред съда по несъстоятелността за обявяване на недействителност на сделка или на поредица от сделки до юни 2019 г. - тоест, в 5-годишен срок от обявяване на несъстоятелността. Срокът за предявяване на отменителен иск се удължава от 2 на пет години.

Според "Да, България" проблемите в приетите текстове са четири групи: те противоречат на "основополагащи за българския конституционен модел принципи", противоречат на правото на ЕС, промените предлагат решения, които са обратни на съвременните стандарти за производствата по несъстоятелност, ще се стигне до правен хаос, а самите текстове "не кореспондират с мотивите на вносителите".

В мотивите са дадени примери от практиката на Конституционния съд в годините. Според "Да, България" законът противоречи на чл. 4, ал 1 от конституцията, прогласяващ принципа на правовата държава  - най-вече заради това, че ще могат да се развалят сделки със задна дата, въпреки че към момента на извършването им са били действителни. Това е нарушение не само на конституционния ред у нас, но и на принципи на европейското право, смятат още от партията на Христо Иванов.

Въвеждането на петгодишен срок за завеждане на отменителни искове противоречи на целите на производството по банкова несъстоятелност, а именно “да осигури във възможно най-кратък срок справедливо удовлетворяване на вложителите и другите кредитори на банката”, пишат още от партията. Освен това "удължаването на сроковете за провеждане на производствата по несъстоятелност в контекста на банковата несъстоятелност е решение, което е обратно на настоятелните препоръки на Световна банка за приемане на законодателство, което да ускори производството по несъстоятелност."

"България устойчиво е с едни от най-продължителните производства по несъстоятелност в рамките на Европейския съюз. По данни на Световната банка показателите на производството по несъстоятелност в България се влошават – през 2017 г. по този пункт България пада с едно място надолу в класацията на Световна банка за условията за правене на бизнес", припомнят още от "Да, България" и прилагат доклада на Световната банка. 

В мотивите се засяга още проблемът, споделен и от опозицията още при внасянето на "закона Пеевски" за банките - целта на голяма част от разпоредбите е да преуредят съществуващи правни отношения, а съобразно правната теория това се определя като “обратно действие на закона”.

"В мотивите се твърди, че законодателната инициатива е естествено продължение на действията на вносителите за осветяване на всички факти и обстоятелства, свързани с фалита на КТБ (н.). Но в закона няма нито една мярка за повече публичност или оповестяване на повече информация на широката общественост.

Сочи се, че действията на синдиците в производство по несъстоятелност по попълване на масата на несъстоятелността на КТБ (н.) били неефективни “не са налице съществени резултати в дейността им относно връщането в масата на несъстоятелността на активите …”. Това са констатации и мотиви за замяна на некомпетентните и неефективни физически лица – синдици, но не и за нормативна промяна. Всъщност, подобни аргументи навеждат до извод, че на практика се цели да се прикрият зловредните последици от субективната некомпетентност и бездействие на конкретни физически лица, a не повишаване на ефективността на производството по банковата несъстоятелсност.", пишат още от "Да, България" до Румен Радев в настояването си да наложи вето. 

Пълният текст на мотивите на "Да, България" можете да прочетете ТУК.

Как Пловдив - европейска столица на културата 2019 се озова пред риск от провал?

Специален сайт, посветен на спечеления от Пловдив статут  - Европейска столица на културата през 2019-а, представиха още от местната структура на "Да, България" под тепетата. Според формацията успехът на Пловдив е под риск.

"След определянето на Пловдив през септември 2014 година за “Европейска столица на културата 2019” нещата тръгват надолу. На серия заседания на Общински съвет гражданската квота във фондацията е постепенно подменена с назначения, обслужващи частни и властови интереси. Подготовката за ключовите културни проекти зацикля, обещаната от общината инфраструктура се бави фатално, а правителството пренебрегва “Пловдив 2019” като национален приоритет", пишат от "Да, България".

В специален сайт "Граждани за Пловдив 2019" се проследява оставащото време за завършване на проектите в Пловдив. Има и брояч за дните, които остават до 2019-а. Проследява се движението по 5 основни проекта, както и развитието на инфраструктурата в града.

 

Ердоган: Кипър не трябва да преминава чертата в Източното Средиземноморие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714076

Ердоган: Кипър не трябва да преминава чертата в Източното Средиземноморие

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Кипър да не преминава чертата в Източното Средиземноморие, след като кипърските гърци обвиниха турските военни, че възпрепятстват плавателен съд, извършващ сондажни дейности за газ през уикенда, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Ердоган каза пред членове на своята управляваща Партия на

Всяка забавачка в София ще получи пари за камери, ако иска

http://www.mediapool.bg/vsyaka-zabavachka-v-sofiya-shte-poluchi-pari-za-kameri-ako-iska-news275469.html

Всяка общинска детска градина, в която има съгласие за поставяне на камери в стаите на децата, ще получи финансиране от Столичната община за това. За целта трябва одобрението и на персонала, и на родителите. Това обясниха във вторник кметът Йорданка Фандъкова и заместникът ѝ, отговарящ за образованието, Тодор Чобанов. Според Чобанов обаче не може да става и дума за външен достъп до записите - от компютър или телефон. Пред Нова телевизия Фандъкова заяви, че в реално време те трябва да са достъпни само за директора или за оторизиран от него човек, да се пазят месец и родителите да могат да ги видят, ако имат някакви съмнения за отношението към децата. По думите на зам.-кмета, в една четвърт от общинските детски градини има вътрешно видео наблюдение. В почти всички учебни заведения има камери, но те записват какво става на входовете или по коридорите и са поставени по-скоро за сигурност. Дискусията за видео наблюдението в детските градини се разгоря наново след поредните случаи на насилие над деца в такива институции, записани със скрита камера - в Бургас и в Плевен. Общо решение "Смятам, че видео наблюдението е възможност да се контролира и да се вижда истината. Но това трябва да е консенсусно решение и на директорите, и на родителите, защото не всички са съгласни по този въпрос. Лично мое мнение е, че е добре да има такава система", обясни Фандъкова пред Нова телевизия. Противното мнение към момента изказва министърът на образованието Красимир Вълчев. На няколко пъти той обяви, че видео наблюдението не е панацея, а поставянето на камери няма да реши основния проблем с липсата на доверие между родителите и преподавателите. В същото време според него това може да доведе до демотивиране на учителите. Според Вълчев директорите трябва да положат повече усилия, за да подобрят връзката с родителите, както и да им дават повече информация за това, което се случва в градината или в училището. Според Фандъкова директорите трябва да убедят родителите, че е нужно ежедневието на децата им в градините да се записва с камери. Същото обаче трябва да се направи и за учителите, тъй като голяма част от тях не са съгласни работата им да се следи по този начин. Без компромиси Фандъкова добави, че преподаватели като заснетата в бургаска градина възпитателка нямат място в системата. "В обществото трябва да има пълен консенсус, че за хора, които упражняват физическо или психическо насилие над децата, няма място в системата. Условията за работа са тежки, това са трудни дейности, изисква се мотивация, но няма оправдание за насилие над децата. Това трябва да е политика на държавно и на местно ниво, така и на ниво детска градина", коментира Фандъкова. Според нея в такива ситуации трябва да се реагира бързо, тъй като подобни случаи допълнително рушат доверието на родителите в системата. Кметът обясни още, че за предотвратяване на случаи на агресия общината работи по това да бъде намален броят на децата в яслените и градинските групи. По данни на администрацията групите в една четвърт от общинските градини са препълнени. родители сигнализират за по 37 деца в подготвителни групи. Броят на децата трябва да бъде ограничен с новите правила за прием в детските градини и яслите, с които се ограничава записването по болест. Другите мерки срещу агресията са увеличаване на заплащането на преподавателите, строителство на нови детски градини и разширяване на съществуващи. Пореден случай Междувременно стана ясно, че учителката, която беше записана за вика и обижда деца в градина в Плевен, ще бъде отстранена от работа. За случая се разбра, след като аудиозапис, направен в детската градина, беше публикуван в социалните мрежи. Върви и проверка на общината, а родители на деца от градината искат вътрешно видео наблюдение. "Това поведение не може да бъде оправдано по никакъв начин", каза бившият министър на образованието Тодор Танев пред бТВ. Той поясни обаче, че от такива случаи не бива да се прави обобщение на цялата система. Според психолога Александра Петрова повечето учители сами искат да минат допълнително обучение, защото не могат да се справят с поверените им деца.

Средната заплата се е увеличила с 10.6% в края на 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Средната-заплата-се-е-увеличила-с-10-6-в-края-на-2017-г-_l.a_i.757801_at.1.html

През четвъртото тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата нараства с 10.6% спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. до 1095 лв., като...

Пияна шофьорка с 2, 38 промила се преобърна по таван

https://www.24chasa.bg/region/article/6714057

Пияна шофьорка с 2, 38 промила се преобърна по таванЖена, седнала зад волана след употреба на алкохол, бе заловена в ранните часове на неделния ден в Пловдив. Около 4 часа пътни полицаи посетили сигнал за обърната по таван мазда на ул. „Загоре“. На място било установено, че колата управлявала 31-годишна жителка на село Цалапица, чийто тест с дрегер отчел 2,38 промила.

9 ранни симптома на диабет

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6714080

9 ранни симптома на диабетДиабетът е заболяване, което засяга способността на тялото да произвежда инсулин, довеждайки до покачване на кръвната захар. За всяка болест е най-добре, ако се хване още след първите симптоми. Но въпреки че тялото ни сигнализира за нередности, често си правим оглушки. Кои са ранните знаци на организма за диабет, които не трябва да пренебрегваме?

Доклад на ЕК: Икономиката на ЕС продължава да се подобрява

http://www.moreto.net/novini.php?n=368946

Подкрепена от стабилен икономически растеж, заетостта в ЕС е продължила да нараства по-силно от очакваното през третото тримесечие на 2017 г., а безработицата е спаднала още повече, показва последният тримесечен преглед на заетостта и социалното развитие в Европа.

Nightwish идва във Варна през август

http://clubz.bg/64168-nightwish_idva_vyv_varna_prez_avgust

Nightwish ни зове във Варна!
Варна Мега Рок на 18 и 19 август!

Това написа в профила си във фейсбук Хеви Кметъл - Цонко Цонев. Днес той обяви голямата новина около предстоящия първи Варна Мега рок край морския бряг - Nightwish на 19 август.

„Смятаме, че събитието ще промени доста нещата във Варна от страна на рок общността. На 19 август, единствено в Източна Европа, във Варна ще бъдат "Nightwish". Хващаме целия сектор, целия Балкански полуостров. Глен Хюз ще пее на 18 август, 90 минути само "Deep Purple". Ще има голям интерес и от чужденците за това събитие. Радвам се, че имам твърдата и сериозна подкрепа на Община Варна", каза Цонев.

Както Клуб Z вече съобщи, Б.Т.Р. ще са групата на Глен Хюз в България.

Цонко Цонев разкри и цените на билетите:

Първите промоционални са по 70 лв. и се пускат утре вечер, 14 февруари, в полунощ.

Две седмици след това ще бъдат пуснати редовните на цена 90 лв.

След 18 юли пропуските ще са по 120 лв.

Всички билети важат за двата дни, няма да има еднодневни.

Те ще се продават в eventim и eticketsmall.

Само във Фрог: Дама е пилотът, потрошил самолет С-27J Spartan, МО крие

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/samo-vav-frog-dama-pilotat-potroshil-samolet-27j-spartan-krie.html

Миналата седмица министърът на отбраната Крпасимир Каракачанов оповести, че заради грешка на втория пилот военнотранспортният самолет С-27J Spartan от състава на ВВС е аварирал на летище Граф Игнатиево. Но скри, че този втори пилот е била дама.Прикриват я, защото има големи връзки в министерството и щаба на ВВС, съобщиха източници на Frog.

Само във Фрог: Дама е пилотът, потрошил самолет С-27J Spartan, МО крие

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-dama-pilotat-potroshil-samolet-27j-spartan-krie.html

Миналата седмица министърът на отбраната Крпасимир Каракачанов оповести, че заради грешка на втория пилот военнотранспортният самолет С-27J Spartan от състава на ВВС е аварирал на летище Граф Игнатиево. Но скри, че този втори пилот е била дама.Прикриват я, защото има големи връзки в министерството и щаба на ВВС, съобщиха източници на Frog.

Молбите за убежище в Германия са намалели

http://www.mediapool.bg/molbite-za-ubezhishte-v-germaniya-sa-namaleli-news275468.html

Германските власти отчетоха спад от 15 процента в броя молбите за убежище през януари в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи Асошиейтед прес.   През първия месец на тази година са подадени 12 285 молби, а през януари 2017 г. те са били 14 476.   Данните на вътрешното министерство показват, че повечето хора, подали молба за убежище в Германия миналия месец, са от Сирия, Ирак и Нигерия.   Броят на молбите за убежище в Германия намалява устойчиво след драстичния приток на мигранти през 2015 г. след наложения от европейските страни по-строг граничен контрол и мерки срещу трафика на хора през Средиземно море.

Credit Suisse очаква трета поредна годишна загуба

https://www.investor.bg/evropa/334/a/credit-suisse-ochakva-treta-poredna-godishna-zaguba-255676/

Основна причина за това е отписване на стойност 2,3 млрд. швейцарски франка заради данъчната реформа в САЩ

Германски лекар върна надеждите за Михаел Шумахер

http://www.cross.bg/koma-shymaher-chetvurtata-1567723.html

/КРОСС/ Професор Марк Оберман, директор на центъра по неврология в германската клиника "Асклепиос" вдъхна нови надежди за връщане на Михаел Шумахер към нормалния начин на живот, предава „Спортал". Той обяви пред "Мундо Депортиво", че между 30 и 40 процента от пациентите в кома се събуждат на четвъртата година от травмата. Седемкратният световен шампион във Формула 1 е именно в този период на възстановяване след инцидента със ски във Франция в края на 2013-а. "Не губете надежда. Пациентите в будна кома възприемат много повече, отколкото ние си мислим. Любовта е много важна. Да си докосват ръцете с близките е важно до излизането им от комата. Между 30 и 40% от пациентите се събуждат от комата и идват в съзнание на четвъртата година след получаването на мозъчната травма", обяви д-р Оберман. Такъв е случаят с Карола Тим, която се събудила от кома пет години по-късно и вече води почти нормален живот. "За мен през цялото време беше ясно, че лежа в кома. Възприемах всичко, което се случваше около мен", казва самата тя. Шумахер пострада при инцидент на ски в курорта Мерибел в края на 2013-а, при който получи тежка черепно-мозъчна травма. Оттогава той е в кома и още не е излязъл от нея.

Захариева: Стратегията на ЕС за Западните Балкани е честен и открит документ

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-strategijata-na-es-za-zapadnite-balkani-e-chesten-i-otkrit-dokument-news_659542.html

Стратегията за разширяване на ЕС към Западните Балкани е изключително честен и открит документ. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по време на дискусия за бъдещето на Западните Балкани и новата стратегия за разширяване на ЕС, предаде БГНЕС. България поставя като един от основните приоритети на нашето председателство европейската перспектива и свързаност на страните от Западните Балкани. Убедена съм, че този фокус върху страните от Западните Балкани няма да приключат

Започва най-престижното изложение на кучета в САЩ (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6714046

Започва най-престижното изложение на кучета в САЩ (Снимки)Близо 3000 хиляди кучета от най-различни породи си дават среща в нюйоркската зала "Медисън скуеър гардън" за най-престижното киноложко изложение в страната - "Уестминстър кенъл клъб дог шоу", предава Ройтерс, цитирана от БТА. Тази година ще се състезават домашни любимци от 50 американски щата и от 16 страни, сред които Канада, Мексико, Япония,

НВИМ представя безплатно образователна програма за Васил Левски

https://www.actualno.com/goodnews/nvim-predstavja-bezplatno-obrazovatelna-programa-za-vasil-levski-news_659547.html

По повод 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски Националният военноисторически музей ще представи на своите посетители безплатно най-успешната си образователна програма: "Васил Левски – вчера и днес". Тя ще може да бъде посетена на 17 и 18 февруари (събота и неделя) 2018 г. от 10.30 и от 14.00 ч. в киносалона на музея. Образователната програма по интересен и увлекателен начин ще представи идеите и делото на Апостола като нов етап в националноосвободителнотодвижение,

Как Лестър шокира букмейкърите през сезон 2015/16 г.?

https://offnews.bg//sport/kak-lestar-shokira-bukmejkarite-prez-sezon-2015-16-g-674787.html

Всички знаят за подвига, който постигна Клаудио Раниери и воденият от него Лестър през сезон 2015/16, когато “Лисиците“ спечелиха Висшата лига на Англия, въпреки че бяха тотални аутсайдери и по-скоро бяха считани като един от отборите, които ще се борят за оцеляване.

За този подвиг е изписано много, а ние днес ще се опитаме да дадем един малко по-различен поглед над нещата, а именно - как се разви сезонът на Лестър през призмата на букмейкърските коефициенти, които бяха предлагани за титла на отбора в различните етапи от сезона (за целите на статията сме използвали коефициентите в българския букмейкър Efbet). Както запознатите със спортните залози знаят, коефициентите в букмейкърските къщи са един от най-реалните методи за проверка на шансовете на един отбор към даден момент.

Март 2015 г. - Без коефициент

Когато за първи път бе отворен пазара за “Шампион на Англия през сезон 2015/16“ през март 2015 г., букмейкърските къщи дори не предлага коефициент за Лестър, тъй като бе много вероятно тимът да въобще да не участва в първенството на кампанията 2015/16.

По това време, “Лисиците“ бяха на последното място в класирането и изпадането им в Чемпиъншип изглеждаше почти неизбежно.

Август 2015 г. - 5 000.00 коефициент

Оставащите кръгове от сезон 2014/15 донесоха радост на феновете на Лестър и тимът все пак успя да остане в елита, завършвайки на 14-о място.

Към този момент, ставката за отбора бе 5 000.00, а това от букмейкърски език може да бъде преведено, че вероятността да се случи е изключително близка до нулата.

12 септември 2015 г. - 5 000.00 коефициент

Началото на сезона бе ударно за отбора на Манчестър Сити, който бе взел пет победи от пет мача и не бе допуснал нито един гол. Коефициентът за “Гражданите“ към този момент бе 1.36.

Що се отнася до Лестър, техният коефициент продължаваше да бъде непроменен, въпреки че Марез и компания вече имаха 8 точки след четири изиграни срещи.

6 октомври 2015 г. - 1 500.00 коефициент

По време на почивката за международните мачове, Лестър вече бе на само три точки точки от лидера Сити, но все пак коефициентът им продължаваше да бъде твърде висок и все още в сферата на невъзможното - 1 500.00.

21 декември 2015 г. - 11.00 коефициент

Към края на годината, букмейкърските къщи започнаха да гледат далеч по-сериозно на отбора на Клаудио Раниери. Той продължаваше да играе силно и да печели много точки в дълъг период от време, което е показателно за това, че успехите не се дължат на късмет, а на добра подготовка.

Любимият отбор на град Лестър посрещна коледните празници на върха на класирането и ставката му бе драстично свалена в сайтовете за залагания. И все пак, той беше едва трети фаворит, изпреварван от Арсенал и Манчесър Сити.

2 февруари 2016 г. - 6.00 коефициент

2 февруари бе много важен ден по пътя на Лестър към трофея, тъй като тогава отборът победи Ливърпул с 2:0. “Лисиците“ продължаваха да бъдат лидери, но и в същото време продължаваха да бъдат едва трети фаворит на букитата.

6 февруари - 1.75 коефициент

6 февруари е денят, в който компаниите за спортни залози най-сетне се събудиха за реалните шансове на Лестър да се пребори в битката за първото място. Тогава, бъдещият шампион гостуваше на Манчестър Сити, един от основните си претенденти, и го победи с 3:1.

Оттук до края на сезона, Лестър останаха букмейкърски фаворити за титлата (с кратко прекъсване) и така се стигна до паметната дата 2 май 2016 г., когато първото място бе гарантирано и на теория.

Влиянието върху букмейкърите

Невероятният триумф на “Лисиците“ зарадва неутралните футболни фенове, но букмейкърските къщи не бяха никак доволни от случилото се.

Неочакваният развой на сезона им причини загуби на стойност над 20 млн. паунда.

Специализираният сайт за спортни залози Fbet.bg разказва, че след този случай букмейкърите никога вече не предлагат толкова високи коефициенти за който и да е отбор в което и да е първенство, независимо колко голям аутсайдер изглежда.

8 фаворита за незабравима изненада на Свети Валентин

https://offnews.bg//mama-nindzha/8-favorita-za-nezabravima-iznenada-na-sveti-valentin-674777.html

Автор: Мария Истатков/WittyMermaid В днешно време получаваме парфюми, цветя, вечери, звезди и планети, с повод и без повод. Всичките тези летящи, сърцати балони и червени рози са доста банални, особено за Деня на любовта. Затова за този Свети Валентин ще ви споделя моите топ 8 предложения за искрен, запомнящ се и дълбоко разтърсващ емоционалния мир подарък-изненада. Работи както за жени, така и за мъже :) 1. Изповядвам категоричната убеденост, че най-ценният подарък, който може да предложим на някого, е нашето време и внимание. Затова абсолютният ми фаворит е лично сътворено стихотворение. Не е въпросът да блести с гениални рими и…

Цинзов и Чучуганов останаха на 60-о и 69-о място в ски бягането

https://offnews.bg//zimni/tcinzov-i-chuchuganov-ostanaha-na-60-o-i-69-o-miasto-v-ski-biaganeto-674772.html

Българските ски бегачи Веселин Цинзов и Йордан Чучуганов отпаднаха в квалификациите в класическия спринт на Олимпийските игри в Пьонгчанг.

Двамата не успяха да намерят място сред първите 30, които продължават на четвъртфиналите в дисциплината.

Цинзов финишира 60-и с време 3:28.19 минути, с изоставане от 19.65 секунди след победителя в квалификациите Ристомати Хакола от Финландия.

Другият българин Йордан Чучуганов остана 69-и на 24.08 секунди след финландеца. Четвъртфиналните серии при мъжете започват в 13.25 часа.

Цинизов и Чучуганов останаха на 60-о и 69-о място в ски бягането

https://offnews.bg//zimni/tcinizov-i-chuchuganov-ostanaha-na-60-o-i-69-o-miasto-v-ski-biaganeto-674772.html

Българските ски бегачи Веселин Цинзов и Йордан Чучуганов отпаднаха в квалификациите в класическия спринт на Олимпийските игри в Пьонгчанг.

Двамата не успяха да намерят място сред първите 30, които продължават на четвъртфиналите в дисциплината.

Цинзов финишира 60-и с време 3:28.19 минути, с изоставане от 19.65 секунди след победителя в квалификациите Ристомати Хакола от Финландия.

Другият българин Йордан Чучуганов остана 69-и на 24.08 секунди след финландеца. Четвъртфиналните серии при мъжете започват в 13.25 часа.

Белгийски вестник: Приоритетите на българското председателство са достойни за похвала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714068

Белгийски вестник: Приоритетите на българското председателство са достойни за похвалаЕдин от водещите вестници в Белгия "Либр Белжик" помества днес мнението на белгиец, преподавател в Американския университет в Благоевград, за България и председателството на Съвета на ЕС, предаде БТА. Авторът Жан-Франсоа Кромбоа преподава съвременна европейска история и е завършил Брюкселския свободен университет.

18-годишна отива на съд, убила 2-годишната си дъщеря

https://frognews.bg/kriminalno/18-godishna-otida-sad-ubila-2-godishnata-dashteria.html

Окръжна прокуратура - Пловдив внесе обвинителен акт срещу 18- годишната майка, убила малолетната си дъщеря.

Настана време за разпродажби от китайския конгломерат HNA

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/nastana-vreme-za-razprodajbi-ot-kitaiskiia-konglomerat-hna-255673/

Компанията вече не може да покрива разходите си за лихви, дълговете надвишават кеша и печалбата

Илия Яков поема длъжността Digital Creative Director в All Channels | Advertising

http://www.cross.bg/iliya-yakov-agentziyata-1567722.html

/КРОСС/ Яков е новият Digital Creative Director в All Channels | Advertising, част от All Channels Communication Group. В агенцията Илия Яков приема предизвикателството с опита си да допринесе за развиването на групата, както и да отговаря за интеграция на кампаниите в дигиталната среда. Илия става част от стратегическия екип на агенцията, като основните му функции са свързани с разработки в областта на експириеншъл маркетинга и онлайн присъствието на марките, с които агенцията работи. Груповият творчески директор на All Channels Communication Group Марин Костов - Мъро коментира, че с Илия се познават от доста време и го радва възможността, че от тази година ще могат да работят заедно по култови брандове като Jameson, Stolichno, Starobrno и The Mall. Илия Яков започва кариерата си в далечната 2006 година в рекламна агенция "К+К", след което натрупва опит в PRO BG и bTV, като част от отдел, който развива интеграцията на дигитални системи за управление на ресурси. Професионалният път на Илия в областта на дигиталната реклама и маркетинга го отвежда в TBWA, а след това и в Saatchi & Saatchi, където поема ролята на Creative Leader на дигиталната агенция Saatchi Interactive. В продължение на две години Илия Яков води екипа на Ogilvy Sofia като творчески директор. От същото време са и знакови за агенцията кампании като "Балконтурист" за IKEA, ребрандирането културна ракия и launch кампанията за кренвирши "Аз Ям"

Български фестивал стана официален партньор на Оскарите

https://offnews.bg//kultura/balgarski-festival-stana-ofitcialen-partnior-na-oskarite-674771.html

Фестивалът за късометражно кино "In the palace" е одобрен официално от Филмовата академия в САЩ (OSCAR Academy of Motion Picture Arts and Sciences) да изпраща за разглеждане от комисията победителите си в три категории.

Това означава, че най-добрият късометражен игрален и най-добрият късометражен анимационен филм от международната селекция, както и победителят в националната надпревара на фистивала ще имат възможността директно да влязат за разглеждане и да се борят за номинациите за Оскар в съответната категория още за 91-вото връчване на наградите.

Tова признание e без аналог в историята на българската филмова индустрия и нарежда българския фестивал до "Сънданс", "Берлинаре", както и знаменитите премии „Гоя“, „Сезар“, кино събитията в Клермон-Феран и Локарно.

"In the palace" се провежда в двореца и ботаническата градина в Балчик в последната седмица на месец юни.

Категориите, в които се провежда основната надпревара за най-добър късометражен филм, са четири: игрален, документален, анимационен и експериментален, а наградният фонд се равнява на 10 000 евро в злато. Журито е съставено от уважавани специалисти от цял свят, а крайният срок за изпращане на заявки е 15 март.

Селектираните творби ще бъдат обявени на 1 май.

Повече информация ще откриете тук.

САЩ ще дадат 200 млн. долара за хуманитарна подкрепа на Сирия

https://www.actualno.com/america/sasht-shte-dadat-200-mln-dolara-za-humanitarna-podkrepa-na-sirija-news_659539.html

САЩ имат намерение да отделят още 200 млн. долара за подкрепа на хуманитарните усилия в Сирия, заяви държавният секретар Рекс Тилърсън в Кувейт на заседание на коалицията за борба с терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД), предаде ТАСС. „До януари ние сме насочили към Сирия хуманитарна помощ в размер на 216 млн. долара, днес обявяваме отделянето на още 200 млн. за поддръжка на усилията за осигуряване на стабилност, което е приоритет в освободените райони

Ако имате планове за 14 февруари, вижте какво ще е времето на празника

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ako-imate-planove-za-14-fevruari-vizhte-kakvo-shte-e-vremeto-na-praznika-2078352

През нощта валежите от дъжд ще обхванат по-голямата част от страната. Ще духа предимно умерен вятър от изток-югоизток. Минимални температури между 0 и 5 , в София около 0 градуса.
 
Утре, 14 февруари, ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд, а в Източните Родопи и

Snapchat става все по-важен за рекламодателите

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/snapchat-stava-vse-po-vajen-za-reklamodatelite-255664/

Онези, които искат да достигнат до младите потребители, все повече предпочитат Snapchat, а не Instagram

Варна иска 14 дка от МРРБ за новата МГ

http://www.moreto.net/novini.php?n=368978

Община Варна ще поиска да придобие част от терен от 28 декара от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за строителството на новата сграда на Математическата гимназия. Става въпрос за имот, в който се намира и Професионалната гимназия по електротехника.

Прекратиха дейността на 16 фирми, посредници за работа в чужбина

https://frognews.bg/novini/prekratiha-deinostta-16-firmi-posrednitsi-rabota-chujbina.html

Агенцията по заетостта прекрати регистрацията на 16 фирми, които посредничат за наемане на работа в чужбина в периода 2015-2017 г. Повод за прекратяването на дейността им са констатирани нарушения от Главна инспекция по труда. След установяването на нарушенията има влезли в сила наказателни постановления.

Потвърдиха смъртта на поне двама руснаци от американските бомби в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714041

Потвърдиха смъртта на поне двама руснаци от американските бомби в СирияИма руснаци са сред убитите при сблъсък в Сирия с оглавяваната от Съединените щати антиджихадистка коалиция този месец, предаде Ройтерс, като се позова на техни познати. САЩ обявиха, че са убили над 100 бойци от сирийските проправителствени сили, когато коалицията е нанесла въздушни удари на 7 февруари,

Средната заплата се е увеличила с 10.6% в края на 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714045

Средната заплата се е увеличила с 10.6% в края на 2017 г.През четвъртото тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата нараства с 10.6% спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. до 1095 лв., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Образование" - с 18.5%, "Други дейности" - с 14.5%, и "Административни и спомагателни дейности" - с 14.4%.

ЕК призовава правителствата да отпускат пари за туризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713984

ЕК призовава правителствата да отпускат пари за туризмаПризоваваме правителствата на страните членки на ЕС да мислят върху финансирането на туризма, тъй като тази важна за икономиката индустрия няма свои отделен фонд в рамките на бюджета на ЕС. Това заяви европейският комисар по вътрешния пазар, индустрията, предприемачество и малките, и средни предприятия Елжбета Бенковска,

'Ще те увòлна, щото си п*** голем!' Или как Пешко от Козлодуй за втори път се изплъзна на Темида

https://offnews.bg//razsledvane/shte-te-uv%c3%b2lna-shtoto-si-p-golem-ili-kak%c2%a0peshko-ot-kozloduj-z-674764.html

Уволненият и след това възстановен на работа шеф на охраната в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов за втори път се изплъзна на правосъдието. 

Той стана популярен, след като парадира с власт над униформени полицаи в Козлодуй, като ги обижда и заплашва в Районното управление. Гневът на Караджов беше провокиран от това, че на 14 срещу 15 февруари 2017 година полицаите си позволили да съставят акт на негов приятел, който бил спипан да шофира пиян с 1,6 промила алкохол. "Срещата" на шефа на охраната в АЕЦ-а с полицаите е документирана от единия от заплашваните - Димитър Манов.

Въпреки че записът беше предоставен на Районната прокуратура в Козлодуй, тя за втори път отказа да повдигне обвинения за хулиганство. Както и първия път, на 1 декември 2017 г. прокурор Геновева Георгиева-Рашева  прекратила проверката за престъпление от общ характер. Това станало само месец, след като съдът възстанови Караджов на работа. 

Отказът на прокуратурата да предаде Караджов на правосъдието идва и след поредица от констатации за извършено престъпление. 

Освен че поведението на шефа на физическата охрана в АЕЦ-а беше определено като "скандално" и "безпардонно" от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и по разпореждане на премиера Бойко Борисов той беше отстранен от работа, няколко институции пряко доказаха, че има наличие на данни за извършено престъпление.

На 14 септември 2017 година Окръжната прокуратура във Враца излезе със заключение, че има достатъчно доказателства за извършено хулиганство по смисъла на чл. 325 на Наказателния кодекс, за което се предвиждат до пет години затвор. Като основно доказателство за това се посочва наличието на видеозапис, който първоначално Районната прокуратура отказа да приобщи към делото и заради това отказа да образува досъдебно производство. Прокуратурата във Враца дори стигна по-далеч, като доказа, че записът е бил изгледан от началници в ОДМВР-Враца и в АЕЦ "Козлодуй", но това не довело до приобщаването на видеото със заплахи като доказателство. 

Със съдебното решение, с което Караджов беше възстановен на работа, също се посочва, че има данни за извършено от него престъпление. Съдия Галя Петрешкова от Козлодуйския районен съд заключава, че от записа с Пешко "става ясно, че лицето е в нетрезво състояние, използва обидни и нецензурни думи към длъжностно лице". 

С друго решение от 8 февруари тази година Административният съд във Враца коментира, че въпросният запис е бил наличен и изгледан от няколко души на ръководни постове, но въпреки това първоначално не е предоставен на прокуратурата. 

Въпросното дело е образувано по жалба на Аспарух Максимов - по онова време началник на управлението в АЕЦ "Козлодуй", който, след като сезира прокуратурата за заплахите на Караджов към полицай през нощта на 14 срещу 15 февруари 2017 г., е наказан от тогавашния директор на Областната дирекция на МВР - Враца Димитър Газибарски. Максимов оспорва това наказание и в началото на този месец съдът приема аргументите му и решава, че той е наказан неправомерно. 

В решението се посочва, че освен Димитър Газибарски, но също и началникът на управление "Сигурност" в АЕЦ-а Тодор Георгиев (прекият началник на Пешко Караджов) и началникът на охраната на МВР в РПУ на АЕЦ Петьо Ризов са изгледали видеото непосредствено след инцидента, но въпреки това не са предприели мерки да сезират компетентните институции. 

В съдебното решение се цитират и резултатите от проверка по разпореждане на министъра на вътрешните работи Валентин Радев. Според констатациите в нея на 14 срещу 15 февруари в управлението на МВР в град Козлодуй Пешко Караджов "разпоредил на полицейските служители Д. Д. и В.М. да прекратят изготвянето на  АУАН (Акт за установяване на административно нарушение).

Направил опит да издърпа документите от Д. (полицаят, който съставял акта на приятеля на Караджов, бел. ред.) и след като не успял да ги вземе, започнал да отправя заплахи към ** М. (полицаят, който направил записа с обидите на Караджов, бел. ред.) за уволнение и че ще го сравни със земята, ако напише акт на неговия приятел. Отправил му е и различни обидни квалификации. Свидетели на арогантното поведение на К. били ** И.И. – назначен в наряд на ***, ** И.П.– *** и И.П. * в ***, който съгласно цитирания по-горе план за взаимодействие между двете РУ е бил на смяна в РУ – *** със задача охрана на защитен свидетел.

Постановлението, с което прокуратурата отказва за втори път да разследва Пешко Караджов, не е публично и не е ясно какви са изложените в него мотиви и защо прокурор Рашева не се е съобразила с видеото от инцидента. Първоначалният ѝ отказ за разследване срещу Караджов беше мотивирано с факта, че деянието е извършено в тъмната част от денонощието и затова заплахата за обществения ред не била голяма. На случката свидетели били само четирима полицаи, но не и други хора, които да възприемат поведението на Пешко Караджов като заплаха:

Считам, че същото не е нарушило по особено груб начин обществения ред, с оглед на обстоятелството, че е станало в късната част на денонощието, не е станало достояние на широк кръг лица, които да бъдат възмутени от поведението на Пешко Караджов, по-скоро същият е реализирал действията, чрез които е реализирал състава на дребно хулиганство, което е следвало да бъде санкционирано по предвидения законов ред на Указ за борба с дребното хулиганство, което не е сторено.

Отказът тогава беше аргументиран въпреки показанията на четирима полицаи за неправомерното поведение на Караджов. Тогава прокурорката коментира и кадри от охранителни камери, от които ставало ясно, че Караджов жестикулира и разговаря с полицай, но тъй като записът не е със звук, не ставало ясно за какво точно си говорят двамата.

_____

Стенограма от разговора между Караджов и полицая:

Караджов: Ти полицай няма да бъдеш. Бъди сигурен, гарантирам ти, че няма да бъдеш полицай. Поне в това, което аз подписвам... аз подписвам договор.
Полицай: Добре.
Караджов: Няма добре. Ей, голем пе***ас си.
Полицай: Не мислите ли, че ме обиждате?
Караджов: Не, не те обиждам. Не те обиждам, а си точно такъв. Казвам ти, защото знам за какво става на въпрос. Ще дойдат и ще ти го кажат на очите. Предният път ти казах, простих ти. На тоя, който ти е карал дървата без пари 10 години ти му направи акт.
Полицай: Без пари ми карал дърва?
Караджов: Карал ти е дърва без пари, гаранция...
Полицай: Аз имам документи...
Караджов: Какви документи имаш, бе? Махай се оттука, бе. Много си малък, ти казах, много си малък. Много си малък.
Полицай: Добре.
Караджов към трети човек: Не съм съгласен със съдржанието на акта. Г-н... ми е искал подкуп. Напиши това, което аз ти казвам. А тебе ще те сирна до земята. Ти утре няма д бъдеш полицай.
Санкционираният шофьор: Ама какво нарушение извърших, та да ме спирате, бе?
Караджов: Къде си го спрял?
Полицай: На шосето.
Шофьор: Какво?
Караджов: Къде, на шосето? Къде?
Полицай: До Блок 11.
Караджов: Къде, че нещо не мога да се...
Полицай: На подлеза...
Караджов: Ей, аз ти казвам, ти си бита карта. Ама толкова много бита карта си.
Полицай: Ок.
Караджов: Какво окей, кей, кей. Не стига, че толкова много съм ти помогнал. И у Мизия, и у тва... Аз. А ти се правиш на педерас.
Полицай: Аз?
КараджовДа, ти, ти, точно ти. Казвам ти го, ей го, пред колегите ти го казвам. Не ме гледай като такова... Не е време да му звъня на директора сега. Обаче ти казвам, ти си вече бита карта. Втори път ми правиш на мен... Аз ти плащам на теб, аз съм подписал за заплатата ти. Ти си никой. Казвам ти, ти си никой. Втори път ми правиш... трети път няма да има.

После Караджов провежда телефонен разговор, от който се чува: пе***аси у това полицейско управление не искам. За втори път ми прави това нещо.

14 години след потъването: Тайната "Хера" остава неразбулена

http://www.cross.bg/hera-potuvaneto-godini-1567720.html

/КРОСС/ На 13 февруари отбелязваме 14 години от един от най-трагичните инциденти в историята на българското корабоплаване. 14 години след потъването край Босфора "Хера" продължава да пази своята тайна. Натовареният с въглища кораб отнесе на дъното голяма част от екипажа и тайната защо и по каква причина е потънал толкова бързо в ледения 13 февруари 2004 година. На борда на „Хера" пътуваха 17 българи и двама украинци. 13 от тях са родени край морето варненци, в това число и капитанът Атанас Атанасов. Той, заедно с други 13 български мъже, е сред безследно изчезналите. След потъването на кораба бяха открити телата едва на петима души от екипажа. Началото на края Във фаталния ден по обяд моторният кораб, натоварен с въглища, който плава от Керч, Украйна, за Гебзе, Турция, е спрян преди Босфора от служба "Управление на трафика", защото е трябвало да изчака в открито море - заради лошото време проливът е бил затворен. За анализатори на трагедията още тогава е било необяснимо защо турската служба, докато държи "Хера" в открито море, пропуска 11 други съда от сутринта до обяд. На 800 метра се намира българският кораб "Вежен". Капитанът му Явор Миланов дава сигнал, че "Хера" се преобръща и вижда кърмата на кораба, издигната над повърхността. След минута, точно в 12:50 ч., "Хера" вече не се забелязва над водата. Скоростта на вятъра е 90 км/ч, а вълнението на морето - 6 бала

Какво животно да вземем, ако живеем в малък дом

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6712675

Какво животно да вземем, ако живеем в малък домЕжедневието все повече засмуква силите и времето ни и все по-трудно работещите майки и татковци смогват с отглеждането на домашен любимец в апартамента. Животните изискват определена условия, в които да бъдат гледани. Например за кучетата до 10 кг са нужни най-малко 10 кв.м., за средните породи до 25 кг – минимум 15 кв.

Белгиец за България: Невиждана в историята ”кръвозагуба”

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-belgietz-cravozaguba-26879213

Един от водещите вестници в Белгия - "Либр Белжик", помества мнението на белгиец, преподавател в Американския университет в Благоевград, за България.

ЕНЕРГО-ПРО съветва как да намалим сметките за ток

http://www.cross.bg/toplinata-elektroenergiya-izpolzvane-1567721.html

/КРОСС/ Ефективното използване на електроенергията в домакинството е особено важно през зимата, когато отоплението се превръща в най-голямото разходно перо в сметките ни за ток. През този сезон неефективното използване на уредите и липсата на надеждна изолация на дома могат значително да увеличат месечните ни разходи. ЕНЕРГО-ПРО продължава да информира за начините за разумно използване на електроуредите и за предотвратяване на излишни загуби на енергия. Ето някои съвети за пестене на ток, които са особено актуални в студеното време: - Подовата настилка от плочки, когато не е комбинирана със система за подово отопление, предполага повишена загуба на енергия. В този случай застилането с килим или друго покритие ще задържи топлината в помещението за по-дълго време. - При организиране на интериора в дома си предпочитайте подова настилка, която задържа топлината, като например паркет или дюшеме. - По-генерално решение е поставянето на подова и стенна изолация. Инвестицията би довела до значително намаляване на зимните сметки за електроенергия. - Инсталирайте програмируеми термостати на отоплителните електроуреди. Ако се снабдите със смарт термостати, можете да контролирате с точност работата им и от разстояние чрез интернет. - Не поставяйте термостата в близост до врата към неотопляемо помещение - при всяко нейно отваряне устройството ще се включва и ще изразходва излишно количество електроенергия. - Можете да поставите т.нар

Атентаторът, врязал се с камион в пешеходци в Стокхолм, се призна за виновен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714017

Атентаторът, врязал се с камион в пешеходци в Стокхолм, се призна за виновенТърсещият убежище узбекистанец Рахмат Акилов, заподозрян за нападението с камион в шведската столица от април миналата година, се призна за виновен по делото за тероризъм, който бе стартиран във вторник, предава Франс прес, цитирана от Фокус. Рахмат Акилов се яви в съдебната зала в Стокхолм с белезници и строга охрана,

Как различните зодии показват любовта си на Свети Валентин

https://www.actualno.com/curious/kak-razlichnite-zodii-pokazvat-lubovta-si-na-sveti-valentin-news_659537.html

Свети Валентин е празникът, на който всеки показва любовта си към най-скъпите си хора. Естествено, всеки човек обича по различен начин и съответно показва тази своя обич различно. Някои го правят по романтично, с цветя, бонбони и любовни обяснения. За други пък, начинът да изразят любовта си, е чрез физическо докосване и нежност. Трети залагат на грижата. От кои сте, зависи до голяма степен и от зодиакалния ви знак. Ето защо представителите на различните зодии приемат любовта по различ

Финландската рок група Nightwish идва за фестивала „Варна Мега Рок“

http://www.barometar.net/90423/

Финландската група Nightwish ще участва в новия фестивал „Варна Мега Рок“, който ще се проведе в морската столица на 18-и и 19-и август на пристанището. Варна ще бъде единственият град в Източна и Югоизточна Европа от турнето им. Това стана ясно днес на съвместна пресконференция на кмета Иван Портних и Цонко Цонев, организатор на събитието. […]

Пак честито, депутате! Новата ти заплата е 3540 лева, а на Борисов 5487 лв.

https://offnews.bg//ikonomika/pak-chestito-deputate-novata-ti-zaplata-e-3540-leva-a-na-borisov-54-674768.html

Основната заплата на депутатите в 44-ото Народно събрание става 3540 лева, вместо досегашните 3243 лева.

По-тлъстите фишове за народните избраници се дължат на методиката за определяне на възнагражденията им.

Депутатската заплата е равна на три средни заплати в обществения сектор през последния месец на всяко тримесечие. А през миналия декември държавните фирми и ведомства щедро са развързали кесиите, за да почерпят служителите си с бонуси и ДМС-та, показват данни на НСИ, обявени днес.

Средната работна заплата през декември в обществения сектор е достигнала внушителните 1180 лева, което е с 99 над нивото през последния месец на третото тримесечие - септември.

Като цяло на депутатите от 44-ия парламент им върви на пари. Преди три месеца заплатите им пак скочиха със 141 лева, отново заради това, че се била повишила средната в страната.

Разбира се реалното възнаграждение на депутатите е доста по-високо от 3540 лева, тъй като към основната им заплата се начислява бонус за участие в парламентарни комисии и клас за трудов стаж.

Повишаването на работните заплати на депутатите автоматично води и до ръст на заплатите на премиера Бойко Борисов, който взема с 55% повече от редови депутат и на министрите му, чиито заплати са с 30 на сто по-високи от парите на народните представители.

Основната заплата на Бойко Борисов става 5487 лева, а на министрите му - 4602 лева.

"Намазва" и вторият управленски ешелон в изпълнителната власт. Наскоро правителството промени методиката, с която се определят размерите на основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на заместник-министър председателите, с което на практика възнагражденията им бяха удвоени. Те вече получават 85 на сто от основната месечна заплата на министър, а с новото увеличение и техните доходи нарастват пропорционално - до 3911,70 лева.

Откриха рядка монета на цар Иван Асен II

https://www.actualno.com/goodnews/otkriha-rjadka-moneta-na-car-ivan-asen-ii-news_659540.html

Крепостта Лютица край Ивайловград отново изненада археолозите с рядка находка. През 2017 г. там беше намерена монета на цар Иван Асен II, която е 26-ият екземпляр от откритите досега в България при редовни археологически проучвания, съобщиха от Националния исторически музей. Обектът „Лютица” е най-югоизточната опорна, важна точка при проучването на явленията в българското парично обръщение в периода Х-ХV в. Има вече представителна извадка за тези процеси, която включва досе

Галъп: 58% одобряват, а 19% са против приемането на Истанбулската конвенция

http://www.transmedia.bg/2018/02/13/%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d1%8a%d0%bf-58-%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b0-19-%d1%81%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b5/

 

 

Общественият ефект от дебата за Истанбулската конвенция е сериозен – огромната част от пълнолетните българи се оказват въвлечени в него. Сериозно е неодобрението към документа. Други теми от публичния дебат в последните дни обаче срещат одобрение – например проверките на компетентните органи в различни сектори.

Това са част от изводите от изследователската програма на „Галъп интернешънъл“.

86% са чули за Истанбулската конвенция. Това на практика означава всички. Сред чувалите 58% не одобряват България да я приеме, а 19% одобряват България да приеме документа. Съотношението е приблизително три към едно. Останалите се колебаят. Във всички социални групи преобладава отрицанието. Известно изключение правят привържениците на ГЕРБ, където близо една трета приемат конвенцията, а две пети все пак я отхвърлят.

Разбира се, по този въпрос едва ли има огромна запознатост, но в такива обществени дискусии е важно да се провери най-вече какъв образ се е създал. Общият имидж на конвенцията очевидно е негативен за българите.

От темите от последните дни явно сериозно се подкрепят най-вече различните типове проверки на съответните контролни органи – проверки на имущество, проверки на кметове, проверките в железниците и т.н. Например 78% споделят мнението, че никога не е късно да се проверява нечие богатство. 20% обаче смятат, че вече е много късно.

По повод скорошните разкрития по отношение на железниците, респондентите бяха помолени да дадат цялостна оценка на БДЖ по скалата от 2 до 6. Средната оценка е 3.2. Тя е доста нисък атестат за общото състояние на железниците, макар и да не е безнадеждно лош. Обществото е безусловно съгласно, че положението с подобни системи като железниците е твърде тежко, но дава и шансове за поправяне.

 

Изследването на Галъп интернешънъл е по метода „лице в лице“ сред 776 души, проведено между 2 и 9 февруари, както и експресен сондаж, осъществен между 31 януари и 1 февруари сред 801 души по специалната панелна методика, която осигурява възможно най-висока представителност на данните Абсолютна максимална грешка е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

 

Срив в системата обяви предупреждение за радиоактивна заплаха в Русия

http://www.cross.bg/sistemata-suobshtenie-zamursyavane-1567718.html

/КРОСС/ Срив в системата на мрежа за разпространение на телевизионни и радио сигнали в Ярославската област в Русия стана причина за автоматично предупреждение за опасност от радиоактивно замърсяване, съобщава "Интерфакс", като се позовава на информация от пресслужбата на Главното управление на Министерството на извънредните ситуации в областта. „Около 9 часа сутринта в ефира на телевизионните канали и радиостанции, излъчващи на територията на областта, бе пуснато съобщение с препоръки (към гражданите) да действат както в случай на радиоактивно замърсяване. Това съобщение е запис, който е излязъл в ефир автоматично заради срив в системата", обясни събеседникът на агенцията, като увери, че радиационният фонд в Ярославската област е в пределите на нормите. Гражданите са призовани да не се поддават на паниката. Подготвя се съобщение, с което да бъде опровергана по-рано погрешно разпространена информация за опасност. Причините за системния срив се изясняват.

Филмовата академия в САЩ избра български фестивал за официален партньор на наградите OSCAR® в Източна Европа

http://www.cross.bg/palace-short-kino-1567719.html

/КРОСС/ IN THE PALACE International Short Film Festival получава правото да изпрати предложения от три категории за официалната селекция през 2019-та година (или за 91-вото издание) Най-утвърденият фестивал за късометражно кино в Източна Европа, насочен към промотирането на филми, нови медии и дигитални изкуства с дължина под 27 минути, се готви за своето 15-о поредно издание. Освен кръглата годишнина, IN THE PALACE International Short Film Festival ще отпразнува и безпрецедентен успех - от тази година фестивалът е одобрен официално от Филмовата академия в САЩ (OSCAR® Academy of Motion Picture Arts and Sciences) да изпраща за разглеждане от комисията победителите си в три категории. Това означава, че най-добрият късометражен игрален и най-добрият късометражен анимационен филм от международната селекция, както и победителят в националната ни надпревара ще имат възможността директно да влязат за разглеждане и да се борят за номинациите за Оскар в съответната категория още за 91-вото връчване на наградите (Animated Short Film/Live Action Short Film category of the Academy Awards®). Tова признание e без аналог в историята на българската филмова индустрия и нарежда IN THE PALACE до фестивали като Сънданс, Берлинаре, както и знаменитите премии „Гоя", „Сезар", кино събитията в Клермон-Феран, Локарно и други от този ранг. IN THE PALACE се провежда по традиция в Двореца и Ботаническата градина в Балчик в последната седмица на месец юни

Съдебният съвет отказа повишаване в ранг на съдия след съмнителни назначения на синдици

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/13/3128781_sudebniiat_suvet_otkaza_povishavane_v_rang_na_sudiia/?ref=rss


Съдийската колегия отказа повишение в ранг на придобилия публичност костинбродски съдия Ивайло Родопски. Със 7 на 6 гласа съдията по фалита на телевизия ТВ7 не получи най-високия ранг "съдия във ВКС и ВАС".<br /><br />Името на Ивайло Родопски нашумя преди няколко години, когато Инспекторатът на Министерството на правосъдието извърши проверка на дейността на всички синдици в страната във връзка със сигнали срещу синдика Панайот Велков, който пък работеше с Румяна Ченалова...

Утре - облаци и дъжд, с максимални температури до 11 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6714012

Утре - облаци и дъжд, с максимални температури до 11 градусаПрез нощта валежите от дъжд ще обхванат по-голямата част от страната. Ще духа предимно умерен вятър от изток-югоизток. Минимални температури между 0 и 5 , в София около 0 градуса, предаде БТА. Утре ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд, а в Източните Родопи и източните райони на Горнотрокийската низина е възможно и да прегърми.

Ски бегачите Цинзов и Чучуганов отпаднаха в квалификацията в спринта

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/13/3128793_ski_begachite_cinzov_i_chuchuganov_otpadnaha_v/?ref=rss


Българските ски бегачи Веселин Цинзов и Йордан Чучуганов отпаднаха в квалификацията в спринта. Двамата не успяха да поднесат изненада и да влязат сред първите 30, които се класират за четвъртфиналите в надпреварата.<br /><br />Цинзов направи добро бягане, но това не беше достатъчно да се справи с голямата конкуренция. Той завърши за 3:28.19 минути и се нареди 60-и.<br /><br />Чучуганов постигна 3:32.62 минути, което го остави на 69-ото място.<br /><br...

Обсъждат в София Западните Балкани, Сирия и ядрената програма на Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713981

Обсъждат в София Западните Балкани, Сирия и ядрената програма на Северна КореяТри основни теми ще бъдат обсъждани по време на неформалната среща на министрите на външните работи на ЕС в София на 15-16 февруари - стратегията за Западните Балкани, конфликтът в Сирия и севернокорейската ядрена програма, съобщи пред БНТ говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич. На въпрос как ще се реши проблемът с признаването на

Две години без големия Трифон Иванов

https://frognews.bg/kultura/cherno-bqlo/dve-godini-bez-golemiia-trifon-ivanov.html

На днешния ден преди две години почина легендарният българския футболист Трифон Иванов.

Прокуратурата на Саудитска Арабия вече приема на работа жени

http://www.moreto.net/novini.php?n=368970

Прокуратурата в Рияд съобщи, че за пръв път иска да вземе на работа саудитки в момент, когато Саудитска Арабия се стреми да благоприятства трудовата заетост на жените в рамките на план за икономически и социални реформи, предаде Франс прес.

Руски влак въведе нова спирка, за да превозва двама пътници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6714006

Руски влак въведе нова спирка, за да превозва двама пътнициЖелезопътният маршрут в Северозападна Русия е въвел спирка, за да превозва само 2 пътници - 14годишно момиче и баба й, съобщи Би Би Си. Карина е единственото дете в училище, което живее в малко селце с не повече от 50 жители. След въвеждането на спирката Санкт Петербург-Монмарск  Карина Козлова вече няма да закъснява за училище и цял ден да чака

Средната заплата се е увеличила с 10.6% в края на 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/13/3128779_srednata_zaplata_se_e_uvelichila_s_106_v_kraia_na_2017/?ref=rss


През четвъртото тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата нараства с 10.6% спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. до 1095 лв., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Образование" - с 18.5%, "Други дейности" - с 14.5%, и "Административни и спомагателни дейности" - с 14.4%. Това показват данните на Националния статистически институт. В обществения сектор средната заплата расте с 10.2%, а в частния - с 10.8%.<br /><br...

Историята на спортните залагания от древността до днес

http://www.cross.bg/sportnite-zalozi-zalaganiya-1567711.html

/КРОСС/ Спортните залози съществуват, откакто съществуват спортовете като цяло. Първите сведения за залагания на спортни събития датират отпреди повече от две хилядолетия. Любовта на жителите на Древна Гърция към спорта води до създаването на Олимпийски игри, както и на най-ранните записи на залози върху изхода от различни състезания, част от Игрите. След гърците, манията по спортните залози завладява и Римската империя, където те са дори легализирани със закон. По-специално, римляните са правили залози на гладиаторските битки. Но дори и когато този древен вид спорт в крайна сметка престава да се практикува, любовта към залаганията оцелява и продължава да се разпространява в много други краища на Европа и света. По време на Средновековието, някои религиозни лидери се опитали да накарат властите да забранят хазарта със закони и до известна степен (и на места) са успяли. Това е принудила спортните залагания да се пренесат в ъндърграунд-а, където продължават да съществуват и дори се разрастват заедно със създаването на нови спортове и игри. По-късно в историята, хазартът става много популярен в Англия и особено залозите на конни надбягвания. Англичаните разпространяват тази практика из останалата част на света, особено в САЩ - там залозите на конни надбягвания бързо се превръщат в любимо забавление за много хора. Като цяло, интересът към залаганията не престава да се увеличава от древността до днес

НСИ: 1 095 лева средна заплата през последното тримесечие на 2017

http://www.cross.bg/deiinosti-naetite-trimesechie-1567716.html

/КРОСС/ По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2017 г. намаляват с 34.0 хил., или с 1.5%, спрямо края на септември 2017 г., като достигат 2.28 милиона. Спрямо края на третото тримесечие на 2017 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство" - с 12.1%, „Хотелиерство и ресторантьорство" - с 12.0%, и „Операции с недвижими имоти" - с 5.1%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - с 1.9%. В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост" и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - съответно 22.2 и 17.3%. В края на декември 2017 г. в сравнение с края на декември 2016 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 5.4 хил., или с 0.2%. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности" - с 3.2 хил., и „Хотелиерство и ресторантьорство" - с 2.2 хил., а най-голямо намаление - в „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - с 2

Европейските министри обсъдиха в София създаването на съвместен туристически продукт

http://www.cross.bg/angelkova-tyrizma-tyristicheski-1567717.html

/КРОСС/ „Обсъдихме ролята на туризма в икономиката на всяка една от нашите страни, колко е важна тази индустрия за всички". Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция, след като днес в София се проведе неформалната среща на министрите на туризма, като част от българското председателство на Съвета на Европейския съюз. „Повече от 10% от БВП е на Европа. На срещата присъстваха страните от Западните Балкани и Турция. Създаването на съвместни туристически продукти за далечни пазари. Хърватският министър на туризма направи доста иновативно предложение за създаване на европейски туристически фонд", коментира Ангелкова, цитирана от „Фокус". По думите ѝ дискусията е била изключително успешна. Работим интензивно за създаването на директна авиолиния между София и Пекин, допълни Ангелкова и така разкри една от далечните дестинации, върху които се е фокусирала нашата страна. „Именно Китай е изключително важен не само за България, но и по отношение на ЕС и Европа като цяло. Затова и в днешния панел ще обсъдим възможността за представянето на Европа като една дестинация за китайските туристи и създаване на съвместни туристически продукти. По този начин смятаме да привлечем повече китайски туристи и към България, обединявайки усилия и с други държави членки и със страните от Балканите

Хакери откраднали 530 млн. долара от японската борса за криптовалути Coincheck

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713985

Хакери откраднали 530 млн. долара от японската борса за криптовалути CoincheckВъв вторник японската борса за търговия на криптовалути Coincheck Inc. информира официално регулаторните органи в страната за дръзката кражба преди време на дигитални валути в размер на 530 млн. щатски долара, съобщава Ройтерс, цитирайки свой източник, запознат с въпроса. Още в края на януари Агенцията за финансови услуги (FSA) нареди на Coincheck

В навечерието на визитата на Тилърсън кметът на Анкара иска улицата с посолството на САЩ да се преименува на "Маслинова клонка"

https://www.actualno.com/asia/v-navecherieto-na-vizitata-na-tilyrsyn-kmetyt-na-ankara-iska-ulicata-s-posolstvoto-na-sasht-da-se-preimenuva-na-maslinova-klonka-news_659535.html

Кметът на Анкара Мустафа Туна обяви, че улицата, на която се намира посолството на САЩ, ще бъде преименувана на турската операция в Северна Сирия - „Маслинова клонка“. Това предава Voice of America в редакцията си за Македония. Решението е най-новият пример за напрегнатите отношения между Турция и САЩ, партньори от НАТО. От редакцията припомнят, че турската военна операция „Маслинова клонка" е насочена срещу кюрдските милиции в Сирия, които Вашингтон третира

Обжалвания бавят отчуждаването на имоти по пътя на бъдещия ни газопровод с Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713978

Обжалвания бавят отчуждаването на имоти по пътя на бъдещия ни газопровод с ГърцияОбжалвания бавят отчуждаването на имоти по трасето на бъдещия газопровод Гърция - България. Част от стопаните оспорват в съда оценката на земята, предава БНР. Само в община Кирково има 670 собствениците на терени, през които ще преминава интерконекторът. От тях 500 са физически и юридически лица. Това е причината процедурата все още да не е

Тежка катастрофа в столицата, жена излетя от мост с автомобила си

http://www.cross.bg/sofiya-anna-ymbal-1567714.html

/КРОСС/ Жена е откарана в болница, след като автомобилът й е паднал от моста на бул. „Александър Малинов", съобщава „Фокус", като се позовава на информация от СДВР. Около 10.00 часа, на мост на бул. „Александър Малинов" до Бизнес парка в столичния квартал "Младост" лек автомобил, управляван от жена, губи контрол и пада от моста. Жената е откарана за оказване на медицинска помощ в болнично заведение, изясняват се обстоятелствата около случилото се. Тя е с тежка черепно-мозъчна травма съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ "Св. Анна" - София. Пострадалата е приета в СО на УМБАЛ "Св. Анна" - София АД и незабавно е приведена за операция (която все още не е завършила) в Клиника по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Анна" - София АД.  

Силви Вартан се прощава с Джони Холидей в специален концерт в Париж

https://www.actualno.com/music/silvi-vartan-se-proshtava-s-djoni-holidej-v-specialen-koncert-v-parij-news_659534.html

Малко преди концертите ѝ в България (19-ти и 21-ти април) и няколко месеца след смъртта на рок звездата Джони Холидей, Силви Вартан ще изнесе специален концерт, посветен на бившия си съпруг и техните незабравими години заедно, в легендарната зала Le Grand Rex във Франция. Това ще бъде първият концерт, част от прощалното ѝ турне, озаглавено „Forever Sylvie”. „След 15 години спокойно мога да кажа, че истинската любов никога не умира. Някои хора успяват бързо да се въ

СТАРТЕР става на 16 години с пижамено парти за рожден ден с преспиване в спалнята на БГ Радио

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6713980

СТАРТЕР става на 16 години с пижамено парти за рожден ден с преспиване в спалнята на БГ РадиоСтартер - най-забавното сутрешно шоу в българския ефир става на 16 години на 14 февруари и за първи път посреща гости в своя дом. Симо и Богдана вече 16 години провокират слушателите на БГ Радио да станат от леглото сутрин с настроение и навръх 16-ия си рожден ден ги канят на пижамено парти в интимната атмосфера на… спалнята на БГ Радио.

Силви Вартан се прощава с Джони Холидей в специален концерт в Париж

http://www.cross.bg/vartan-silvi-kontzert-1567715.html

/КРОСС/ Вартан ще поствети първия концерт, част от прощалното ѝ турне на великата рок звезда, за да каже последно сбогом на истинската любов Малко преди концертите ѝ в България (19-ти и 21-ти април) и няколко месеца след смъртта на рок звездата Джони Холидей, Силви Вартан ще изнесе специален концерт, посветен на бившия си съпруг и техните незабравими години заедно, в легендарната зала Le Grand Rex във Франция. Това ще бъде първият концерт, част от прощалното ѝ турне, озаглавено „Forever Sylvie". „След 15 години спокойно мога да кажа, че истинската любов никога не умира. Някои хора успяват бързо да се възстановят и да приемат загубата на любим човек, но аз не съм един от тях. Ще бъде трудно", споделя Силви. През март иконата на 60-те ще се върне назад във времето на свободния дух и ще потопи феновете си в няколкочасово носталгично шоу за творчеството на мъжа, съживил рок‘н‘рол музиката във Франция. Във Facebook Силви Вартан също сподели нетърпението си да излезе на сцената в Le Grand Rex за първи път и най-накрая да осъществи детската си мечта. Следващата ѝ спирка ще бъде родната и скъпа на сърцето България, която Вартан напуска още като малко момиче. Концертът в страната, който изнася през 90-те, е едно от най-разтърсващите преживявания в пъстрата ѝ кариера

Силви Вартан се прощава с Джони Холидей със специален концерт в Париж

https://offnews.bg//kultura/silvi-vartan-se-proshtava-s-dzhoni-holidej-sas-spetcialen-kontcert-v-p-674769.html

Малко преди концертите ѝ в България (19-ти и 21-ти април) и няколко месеца след смъртта на рок звездата Джони Холидей, Силви Вартан ще изнесе специален концерт, посветен на бившия си съпруг и техните незабравими години заедно в легендарната зала "Le Grand Rex" във Франция.

Това ще бъде първият концерт, част от прощалното ѝ турне, озаглавено „Forever Sylvie”. 

„След 15 години спокойно мога да кажа, че истинската любов никога не умира. Някои хора успяват бързо да се възстановят и да приемат загубата на любим човек, но аз не съм един от тях. Ще бъде трудно“, споделя Силви.

През март иконата на 60-те ще се върне назад във времето на свободния дух и ще потопи феновете си в няколкочасово носталгично шоу за творчеството на мъжа, съживил рок‘н‘рол музиката във Франция. Във Фейсбук Силви Вартан също сподели нетърпението си да излезе на сцената в "Le Grand Rex" за първи път и най-накрая да осъществи детската си мечта.

Следващата ѝ спирка ще бъде родната и скъпа на сърцето България, която Вартан напуска още като малко момиче. Концертът у нас, който изнася през 90-те, е едно от най-разтърсващите преживявания в пъстрата ѝ кариера. Ето защо иконата на френската музика ще се върне за последен път у нас, за да си вземе финално „сбогом“ с любимата си публика в рамките на цели два концерта.

Първият е във Варна на 19 април 2018 г. в Двореца на културата и спорта, вторият е на 21 април 2018 г. в София в зала 1 на НДК. 

Билетите са в продажба в мрежата на Eventim, бензиностанциите OMV, Билетния център НДК, и на касата на ДКС Варна на цени от 50 до 120 лева.

Ердоган: Подкрепата на САЩ за сирийските кюрдски милиции ще окаже влияние на решенията на Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713974

Ердоган: Подкрепата на САЩ за сирийските кюрдски милиции ще окаже влияние на решенията на ТурцияРешението на САЩ да продължат да предоставят финансова подкрепа на сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН) ще окаже влияние на решенията на Турция, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс. Ердоган говори пред членове на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР), предаде БТА.

Фрогоко: Престанете да демонизирате българските учители!

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/frogoko-prestanete-demonizirate-balgarskite-uchiteli.html

Случилото се в детските градини и училища е недопустимо, премината е важна граница, трябва да се взeмат адекватни мерки. Но е прекрачена и друга граница.

Фрогоко: Престанете да демонизирате българските учители!

https://frognews.bg/novini/frogoko-prestanete-demonizirate-balgarskite-uchiteli.html

Случилото се в детските градини и училища е недопустимо, премината е важна граница, трябва да се взат адекватни мрки. Но е прекрачена и друга граница.

16 фирми посредници за работа в чужбина - без регистрация

http://dnes.dir.bg/news/rabota-chuzhbina-firma-26879097

Агенцията по заетостта е прекратила регистрацията на 16 фирми посредници за наемане на работа в чужбина в периода 2015-2017 г.

13-годишно момиче е със счупени крака, след като кола го помете на тротоара в пазарджишко село

https://www.24chasa.bg/region/article/6713968

13-годишно момиче е със счупени крака, след като кола го помете на тротоара в пазарджишко село13-годишно момиче е с фрактури на двата крака след като кола я блъсна на тротоара в пазарджишкото село Виноградец, съобщиха от полицията. То е настанено на лечение в болницата в Пазарджик без опасност за живота. Инцидентът е станал във вторник. Пострадалото момиче разговаряло със своя приятелка на тротоара пред къщата си, когато " Опел",

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване