Google реже функции на търсачката за изображения

http://clubz.bg/64425-google_reje_funkcii_na_tyrsachkata_za_izobrajeniq

Най-голямата търсачка Google за пръв път премахва функции от търсенето на изображения. Това е вследствие на сделка с Getty Images, съобщи TechCrunch.

Причината са жалби от американската агенция за снимки, според която функциите на търсачката позволяват много лесно да се крадат снимки.

Досега човек можеше да натисне бутона "Преглед на изображение" веднага щом потърси снимка и да я види директно на максималната й резолюция. Можеше и да потърси веднага други размери от същия кадър.

Жалбите в САЩ и ЕС доведоха до преговори между двете компании и настоящото споразумение. Сега потребителите ще трябва да посетят уебсайта, на който е изображението, като надеждата е там да се информират за авторските права на снимката.

Конкурентите на Google - Yahoo, Bing и други, могат за пръв път от години да откъснат част от потребителите на техногиганта. При тях все още има директен достъп до изображенията в търсачката.

Орбан: Унгария е последният бастион в борбата срещу ислямизацията

https://www.actualno.com/europe/orban-ungarija-e-poslednijat-bastion-v-borbata-sreshtu-isljamizacijata-news_660578.html

Точно преди да дойде на посещение в България, унгарският премиер Виктор Орбан стартира кампанията си във връзка с предстоящите избори в страната на 8 април, на които се очаква партията му "Фидес" да спечели за трети пореден път. В своята реч вчера (18 февруари) Орбан изостри значително риториката си, като типично за него се впусна в пореден сблъсък с Брюксел, както напоследък се случва и в отношенията му с ООН. Тези конфликти между ЕС и Орбан, които са съсредоточени най-вече върху ми

Откриха отломки от разбилия се ирански самолет с 65 души на борда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724989

Откриха отломки от разбилия се ирански 
самолет
с 65 души на бордаОтломки от иранския самолет, който се разби вчера с 65 души на борда, бяха открити в централната част на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Части от самолета са намерени в областта Семиром на провинция Есфахан, заяви заместник-губернаторът на провинция Кохкилуйе и Буйер

2325 лв. са необходими за издръжка на 4-членно семейство

http://econ.bg/Новини/2325-лв-са-необходими-за-издръжка-на-4-членно-семейство_l.a_i.758030_at.1.html

2325 лв. са необходимите средства за издръжка на 4-членно домакинство, включващо двама родители и две деца. Това сочат данните на института за...

Защо Кейт Мидълтън не бе в черно като всички останали на наградите БАФТА

https://www.actualno.com/showbusiness/zashto-kejt-midyltyn-ne-be-v-cherno-kato-vsichki-ostanali-na-nagradite-bafta-news_660576.html

Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън раздели общественото мнение с избора си на рокля за церемонията по раздаването на наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА). Почти всички присъстващи се появиха в черно в подкрепа на движението Time's Up, което се бори срещу сексуалните посегателства във филмовата индустрия. Кейт обаче бе избрала рокля в тъмнозелено, с което си навлече критики, че не е подкрепила каузата на толкова много жени. За избора ѝ обаче има конк

Домашните препарати вредни за въздуха колкото колите

http://www.moreto.net/novini.php?n=369314

Темата за чистотата на въздуха е особено актуална напоследък, като дискусията се води най-вече около вредните емисии на автомобилите и отоплението с твърди горива. Препаратите, които хората използват в домовете си, обаче се оказват важен отрицателен фактор за качеството на въздуха, показва проучване на Университета на Колорадо в САЩ, съобщава БиБиСи.

Кирил Добрев: Левски е истинският обединител на нацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724981

Кирил Добрев: Левски е истинският обединител на нацията

„Днес е модерно да се говори- как, кой и защо е обединител на нацията. Е, Левски е истинският обединител. Българин, надскочил времето, родолюбец с кауза.” Това каза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев, който се включи в отбелязването на 145-та годишнина от смъртта на Васил Левски, съобщават от пресцентъра на партията.

Бойко се учи от библията

http://pogled.info/bulgarski/boiko-se-uchi-ot-bibliyata.92626

/Поглед.инфо/ „Ау, президентът си изпусна нервите”...Скъсаха се всякакви да се тревожат тези дни за нервите на президента. Последните по време бяха двама от тримата професори, поканени за участие в последната „Панорама”. И небезизвестният проф. Мишо Константинов и въобще неизвестната професор нещо си по психология Антоанета не знам си коя/ как поне веднъж тази женица не се сбърка да не „ме-ка” – „мислиме”,” правиме”, ама нали така „мека” и премиерът, което вероятно е дало подтик на пишман учени филолози да замислят дали да не утвърдят мекането като норма в българския език/.Та и Мишо, и Антоанета напоително обясниха, че е укоризнено такова държание, за политик милеещ за съдбините на родината.

Френският отбор в Пьонгчанг изгони скиор

http://www.cross.bg/beshe-pyongchang-igrite-1568156.html

/КРОСС/ Алпиецът Матьо Февр беше изхвърлен от френския олимпийски отбор и беше пратен вкъщи, след като заяви, че се интересува единствено от собственото си представяне и не се вълнува дали неговите сънародници печелят медали на Игрите в Пьонгчанг. Февр, който е приятел на олимпийската шампионка в слалома Микаела Шифрин (САЩ), направи коментара, след като завърши седми в гигантския слалом вчера. В последствие той се извини са изказването си, като обясни, че е бил разочарован от карането си и е изпуснал нервите си по време на интервюто след финала. "Не исках да звучи неуважително. Винаги с гордост съм се състезавал за моята страна и съм подкрепял съотборниците си. Просто 10 минути след финала разочарованието от класирането ми беше голямо и мислех основно за това. Аз съм южняк, емоционален съм и думите изпревариха мисълта ми", коментира Фавр. Той беше част от състава на Франция, който спечели световната отборна титла през миналата година, но няма да бъде включен в тима за смесената олимпийска надпреварата, която дебютира в програмата на Игрите в Пьонгчанг.    

Труп на мъж е открит на улица в Търговище

https://www.actualno.com/crime/trup-na-myj-e-otkrit-na-ulica-v-tyrgovishte-news_660575.html

Труп на мъж е открит в понеделник сутрин на улица в град Търговище. Сигналът е получен малко преди 7 часа. Тялото е видяно от случайни минувачи близо до детска ясла на ул. "Трапезица". На мястото са пристигнали екипи на полицията и спешна помощ, които са установили, че мъжът е починал. Най-вероятно се касае за естествена смърт, тъй като по тялото на мъжа няма следи от насилие. Установено е, че той е на 79 години. Огледът на мястото продължава.

Японски лампи - най-добър проект на мебелен панаир

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6724984

Японски лампи - най-добър
проект на мебелен панаирЛампите на японския дизайнер Рю Козеки бяха обявени за най-добре представилият се проект на завършилия в Стокхолм мебелен панаир, съобщава designboom.com. Серията Oculus е от 4 лампи с изключително семпъл дизайн, чията главна характеристика е издълбаната вътрешност, която е източникът на светлината.

Правителството да създаде Министерство за Северозапада, искат Реформаторите

https://offnews.bg//politika/pravitelstvoto-da-sazdade-ministerstvo-za-severozapada-iskat-reformat-675139.html

Министерство на Северозападна България - писмо с такава идея изпратиха от Реформаторския блок на премиера Бойко Борисов.  "Съставихме отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов и го озаглавихме "Да спасим Северозапада". Ние в "Реформаторския блок" се занимаваме от години с тази проблематика. Държим на регионалната политика като национална държавна регионална политика и смятаме, че особено последната година тя е занемарена".

Това заяви доц. Борислав Великов, председател на партия "Българска нова демокрация", на пресконференция на коалиция "Реформаторски блок – Глас народен" по повод бездействието на държавата по проблемите на Северозападна България. В пресконференцията взеха участие още Филип Кирев, главен секретар на СДС, Иван Тодоров, секретар на Националния кординационен съвет на "Реформаторския блок", и Найден Зеленогорски, член на ДБГ.  

В отвореното писмо "Реформаторският блок" настояват да проведат среща с премиера Бойко Борисов, за да го уведомят какви мерки трябва да бъдат предприети, за да се повиши благосъстоянието на Северозапада.

Според Филип Кирев има различни икономически мерки, които могат да се предприемат като данъчни облекчения, приоритет при кандидатстване по оперативни програми и други. Той предложи да се създаде фонд по подобие на Националния иновационен фонд, който да подпомага предимно стартиращи предприятия в Северозападна България, както и в другите слабо развити региони. 

Друг вид инструмент за повишаването на благосъстоянието на Северозападния регион може да бъде премахването на данък печалба за предприятията, които реинвестират в регионите с ниски икономически показатели.

Най-силният механизъм на държавата да подпомага регионалната икономика са оперативните програми. Идеята на "Реформаторския блок" е максимално да се увеличи преференцията, която се дава като точки, по отношение на кандидатстващите общини и предприятия от Северозападна България. 

"Крайно необходимо е също така да се изгради скоростен път от Ботевград до Видин, за да може да се облекчи трайно комуникацията в Северозападния район. Други необходими инфраструктурни проекти са скоростният път от Велико Търново до Русе и тунелът под Шипка", посочи Найден Зеленогорски

Заленогорски каза още, че "Реформаторският блок" подновява идеята, предложена преди 5 години, да се създаде Министерство за Северозапада:

"Смятаме, че трябва да се направи промяма в структурата на правителството и да се създаде ново министерство, което да се занимава с радикално решаване на тези проблеми".    

Хванаха шофьор с 3.03 промила алкохол в София

https://www.24chasa.bg/region/article/6724932

Хванаха шофьор с 3.03 промила алкохол в София37-годишен мъж е задържан за шофиране с 3.03 промила алкохол. Това съобщиха от ОДМВР - София. Около 22.00 часа на 18 февруари на ул. „Преслав“, служители на районното управление спрели за проверка лек автомобил „Фолксваген Поло“, управляван от задържания. 37-годишният водач бил тестван с дрегер и задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа,

Изхвърлиха гаджето на Шифрин от олимпиадата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6724975

Изхвърлиха гаджето на Шифрин от олимпиадатаФренският скиор Матьо Февър, който е гадже на американската звезда Микаела Шифрин бе изхвърлен от олимпиадата, след като си позволил обидни реплики към отбора на олимпиадата. Февър завърши седми в гигантския слалом, след което заяви, че не го интересува колко медали ще спечелят съотборниците му, а гледал само собственето си представяне.

Откриха отломки от разбилия се ирански самолет

//dariknews.bg/novini/sviat/otkriha-otlomki-ot-razbiliia-se-iranski-samolet-2079569

Отломки от иранския самолет, който се разби на 18 февруари с 65 души на борда, бяха открити в централната част на страната, предаде Ройтерс.

Нова крачка към отглеждането на човешки органи в тялото на животно

//dariknews.bg/novini/sviat/nova-krachka-kym-otglezhdaneto-na-choveshki-organi-v-tialoto-na-zhivotno-2079556

Американски учени отгледаха човешки клетки в ембрион на овца - технология, която може да позволи човешки органи да се развиват в тялото на животно, за да бъдат присадени в хора, съобщи в. "Индипендънт".

Експертите се надяват, ако усп

Волен Сидеров иска комисия в парламента да изчисти името на Левски

//dariknews.bg/novini/bylgariia/volen-siderov-iska-komisiia-v-parlamenta-da-izchisti-imeto-na-levski-2079557

Да се създаде анкетна комисия в Народното събрание, която да изясни истината за т.нар. съдебен процес срещу Васил Левски, на който той е осъден на смърт от османската власт за криминално престъпление. Това поиска пред симпатизанти и членове на парламентарната група

Реформаторите с идея за специално министерство за Северозапада

//dariknews.bg/novini/bylgariia/reformatorite-s-ideia-za-specialno-ministerstvo-za-severozapada-2079579

Да се приеме закон за инфраструктурните облигации, който ще позволи инвестиции на частните пенсионни компании в големи инфраструктурни проекти. Това предложи Найден Зеленогорски от Реформаторския блок.
 

ООН: ЕК ще продължи да спонсорира осигуряването на жилища за бежанци в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724931

ООН: ЕК ще продължи да спонсорира
осигуряването на жилища за бежанци в Гърция Европейската комисия ще продължи и през 2019 г. да финансира програмата за подслон и по-специално за настаняване в апартаменти на искащите убежище бежанци в Гърция, предава БТА. Това заявява представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Филип Леклерк в интервю за гръцката агенция АНА-МПА.

Вземете най-доброто от Пампорово с БАКБ

https://offnews.bg//ikonomika/vzemete-naj-dobroto-ot-pamporovo-s-bakb-675140.html

Дори и да ни се струва, че зимният сезон в градовете вече си отива, в планините той е в разгара си и няма намерение скоро да си тръгне.

Вземете максимума от него, като позволите на вашата кредитна или дебитна карта от БАКБ да ви заведе в Пампорово при най-добри условия — сега плащането с нея в любимия ви курортен комплекс носи още предимства. Какви точно са те?

Картата от БАКБ ви дава 17% НАМАЛЕНИЕ ЗА СКИ УСЛУГИ като ски/сноуборд училище, наемане на учител и екипировка, ползването на гардероб и много други.

Веднъж щом си набавите всичко необходимо за един страхотен ден на пистата, не пропускайте да се възползвате и от специалната ОТСТЪПКА В РАЗМЕР НА 8% ОТ ЛИФТ КАРТА ЗА СКИ ЗОНА ПАМПОРОВО-МЕЧИ ЧАЛ.

А за тези от вас, които планират да прекарат малко повече време сред зимната природа, предлагаме още една възможност да се насладите на зимната си почивка, плащайки със своята карта от БАКБ — 8% ПО-НИСКА ЦЕНА НА СТАИТЕ В ХОТЕЛИ ОРЛОВЕЦ***** И ПЕРЕЛИК****.

Възползвайте се от специалните отстъпки, валидни от 10.02.2018 г. до края на ски сезон 2017/2018г.!

Повече за условията на картовата промоция можете да научите на: https://www.bacb.bg/bg/files/177-program-bacb-2018-pamporovo.pdf 

Русия не вижда риск в присъединяването на Балканите към ЕС

https://www.actualno.com/asia/rusija-ne-vijda-risk-v-prisyedinjavaneto-na-balkanite-kym-es-news_660574.html

Русия не вижда риск в присъединяването на страните от Балканите към ЕС. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за сръбската агенция BETA, предава РИА Новости. „Не виждам какъв риск може да бъде това, че страните от Балканите и и други региони в Европа искат да развиват отношения с Европейския съюз и членуват в него. На тях им се дават условия за членство и те сами трябва да преценят дали това ги устройва и доколко отговаря на националните им интереси“, о

Варненци почетоха паметта на Апостола

http://www.moreto.net/novini.php?n=369332

Десетки деца и младежи от Варна, граждани, политици и общественици, сведоха глави днес преди обед пред паметника на Васил Левски в Морската градина, предаде репортер на Moreto.net. По време на общоградското поклонение по случай 145 години от гибелта на Апостола, беше отслужена заупокойна молитва.

Светът отново влиза в студена война, къде ще е този път България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6723639

Светът отново влиза в студена война, къде ще е този път БългарияНа конференцията в Мюнхен САЩ и Русия пак се изправиха едни срещу други, ЕС е в безтегловност Всяка година в Мюнхен се провежда конференция по сигурността, която е единственото място, на което се събират представители на абсолютно всички политически сили в света, за да обсъдят актуалните кризи и мерки срещу тях.

MTG потвърди, че има сделка с чеха Петр Келнер за "Нова телевизия"

http://econ.bg/Новини/MTG-потвърди-че-има-сделка-с-чеха-Петр-Келнер-за-Нова-телевизия-_l.a_i.758028_at.1.html

Скандинавската компания MTG съобщи в понеделник, че е подписала споразумение да продаде 95% от "Нова броудкастинг груп" на PPF Group - холдинг,...

The Comedian - новото място за комедия, джаз и кафе в сърцето на София

https://offnews.bg//kultura/the-comedian-novoto-miasto-za-komedia-dzhaz-i-kafe-v-sartceto-na-so-675145.html

София вече ще си има още едно място за професионална стендъп комедия - The Comedian.

В самия център на София, на ул. "Христо Белчев" 8, най-добрите родни комедианти ще си имат нов дом.

Добре познатите артисти на The Comedy Club Sofia ще правят шоута вече и на двете места, с което ще утолят цялата жажда, която има днес, за професионална комедия.

Клубът ще отвори врати на 24-ти февруари със специално стендъп шоу на най-добрите на българската сцена.

За разлика от The Comedy Club Sofia, в новия The Comedian обстановката ще бъде много по-свободна и ще функционира не толкова като бар, а като джаз кафе, като мястото ще бъде отворено и през деня.

Любителите на ароматното кафе, хубавата музика и качествената комедия ще могат да намерят подслон в The Comedian всеки ден.

Информация за шоутата и програмата на The Comedian може да следите във Фейсбук страницата на заведението.

Два пожара в ТЕЦ-Перник спряха парното

http://dnes.dir.bg/news/pozhari-tetz-26897814

Около 20 000 абоната на "Топлофикация" в Перник стоят от часове на студено, след като в ТЕЦ "Република" са избухнали два пожара.

Валери Симеонов: На следващите избори по-скоро няма се явим в коалиция с ВМРО

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/19/3132306_valeri_simeonov_na_sledvashtite_izbori_po-skoro_niama/?ref=rss


Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов каза, че никой не може да гарантира, че на следващите избори ще се яви в коалиция с ВМРО. "При това напрежение по-скоро няма да се явим", каза в интервю за телевизия "Европа" той.<br /><br />"Като във всяка коалиция невинаги нещата вървят гладко. В случая има натрупани, наслоени напрежения от месеци. Те са натрупани не толкова в идеен план, защото ние с "Атака" и ВМРО сме идейно почти еднакви партии, с...

Разединени патриоти

http://www.transmedia.bg/2018/02/19/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%be%d1%82%d0%b8/

Каквото можаха, направиха. НФСБ и ВМРО няма да бъдат заедно на следващите избори. Или поне с това плаши Валери Симеонов.

И така обединените патриоти скоро ще бъдат разединени, колкото и условни да са тези понятия в българските политически условия. Но било доста наивно да смятаме, че причината е в Истанбулската конвенция, покрай която в присъдружната коалиция имаше търкания.

Симеонов вероятно си мисли, че дистанцирането на правителството от неговия конфликт със зеления евродепутат Ска Келер е бла-бла. Но не е. Борисов е твърде страхлив, за да остави пламналата черга Симеонов да му изгори правителството. И със сигурност ще поощри развода между самите патриоти, от който ще спечели първо ГЕРБ, после – ДПС, разбира се. Да не забравяме, че и Марешки загрява на резервната скамейка.

Обединението на патриотите, както всички знаем, беше само и единствено за да влязат във властта. Поединично нито Атака, нито ВМРО, нито НФСБ биха успели. Властта обаче се оказва нещо твърде вредно за безпринципните съюзи. И те се разпадат на съставните си части, като произвеждат основно миризми.

За принципност и дума не може да става. Помним обидните думи на Волен Сидеров за Бойко Борисов и видяхме как еволюира. Другарите му по патриотизъм не са много по-различни. Но в крайна сметка всеки получи удовлетворителен пост, макар и да не получиха сумарно исканите седем министерски кресла.

После настана тишина както по отношение на бившите Борисови правителства, така и по отношение на ДПС – уж противник на така наречените патриоти. Никоя от трите партии не прояви интерес към това какви ги вършеше ДПС в няколко предишни управления. Нито дума по този, а и по други въпроси от патриотично естество, свързани основно с кражби. Плътно мълчание и по отношение на гръцките набези към името на Македония, като изключим една вяла декларацийка на ВМРО.

Освен с тоалетната на границата, открита лично от вицепремиера Симеонов, Обединените патриоти могат да се похвалят и с нулева защита за социално слабите. Онова с минималната пенсия от 500 лева се оказа зле разбрано. А внасянето за закони, които щели да „докарат“ в държавата милиарди, вероятно се отлага за следващия милениум.

Както и с нула мерки за поощряване на завръщащите се от чужбина българи.

Както и с нула мерки спрямо раждащите се в чужбина българчета.

А за България на три шкембета само управляващите патриоти не са чували.

Окарикатуряването на патриотизма чрез крайно неподходящи за целта политически представители е факт. Въпрос на време е българите да бъдат окончателно отблъснати от тази идея. И няма никакво значение дали карикатурите на патриотизма ще се явят на избори обединени или поотделно.

Колко пари ни трябват за нормален живот в България

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kolko-pari-ni-triabvat-za-normalen-zhivot-v-bylgariia-6079474

Парите са необходими, за да се удовлетворяват основните нужди от храна, поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти

2325 лева месечно са нужни за нормален живот на 4-членно семейство

http://www.cross.bg/leva-knsb-domakinstvo-1568155.html

/КРОСС/ За нормален живот на човек от четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 581, 31 лв. месечно, според данните на Института за синдикални и социални изследвания (ИССС) на КНСБ за четвъртото тримесечие на миналата година. Това съобщиха на пресконференция днес президентът на КНСБ Пламен Димитров, директорът на ИССС на КНСБ Любен Томев и експертът Виолета Иванова. Парите са необходими, за да се удовлетворяват основните нужди от храна, поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти. Издръжката на живот на четиричленното домакинство е 2325 лева. Ако работната заплата е единственият източник на доходи, то нейният нетен размер не трябва да бъде по-нисък от 1163 лева за всеки от двамата родители (бруто 1489 лева). За декември нетният размер на средната работна заплата е 876 лева, което означава, че изостава с около 25 на сто от необходимите средни стойности за издръжка, посочиха от КНСБ. Необходимите средства за издръжка на живота на четиричленно домакинство в София са 3023, 64 лв., средно на човек от този тип домакинство са необходими 755.91 лева, което надхвърля средните за страната стойности с 30 процента. За всеки от двамата родители в семейство, живеещо в София, средната работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1512 лева, за да се осигурят необходимите средства за нормален живот в столицата.    

Съветничка на Асад: Турция и САЩ пречат на намирането на политическо решение в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724888

Съветничка на Асад: Турция и САЩ пречат на намирането на политическо решение в СирияСАЩ и Турция се стремят да попречат на намирането на политическо решение на сирийския конфликт. Това заяви днес в Москва съветничката на сирийския президент Башар Асад - Бусейна аш Шаабан , която участва във Валдайския форум, предаде ТАСС. "САЩ обясниха военното си присъствие в Сирия само и изключително с борбата с тероризма.

Йълдъръм: „Османски шут“ означава война

http://www.moreto.net/novini.php?n=369327

През тази седмица турският премиер Бинали Йълдъръм посети Беларус и Германия, където дипломати поискали да им бъде обяснено както означава заплахата с „османски шутове“. В словото си пред днешната конференция на партийната структура на ПСР в Анкара той посочи, че вместо тълкувание на фразата, препоръчал питащите да отидат в Сирия, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Пеевски: "Ако смятат, че аз съм нещо "лошо", да кажат защо"

http://www.mediapool.bg/peevski-ako-smyatat-che-az-sam-neshto-losho-da-kazhat-zashto-news275730.html

Делян Пеевски заяви, че президентът Румен Радев му дължи извинение за думите си, че премиерът Бойко Борисов общи бизнес интереси с него и му разпределя обществени поръчки. "Ако смятат, че аз съм нещо "лошо", да кажат защо", призовава Пеевски в интервю за собствения си в. "Телеграф" по повод избухналия миналата седмица задочен скандал между Борисов и Радев. Президентът бе провокиран от думите на премиера пред бТВ, че шефът на президентския кабинет Иво Христов работел в телевизията на Пеевски Би Би Ти (закрита след фалита на КТБ, но в която Христов е работел преди да бъде купена от майката на Пеевски -бел.ред). В отговор Радев запита Борисов продължава ли да се среща с Пеевски, имат ли двамата общи бизнес интереси и разпределя ли му обществени поръчки. Борисов отхвърли това като "абсолютна лъжа" и настоя, ако президентът има някакви доказателства, да ги даде на прокуратурата. Самият Пеевски реагира часове след скандала с призив Борисов и Радев да се разберат като "големи момчета" и че да не го заместват в търканията си, с което обслужвали издателя на "Икономедия" Иво Прокопиев. Същата опорна точка е развита пространно и в последвалото интервю на политика от ДПС пред "Телеграф". "Не приемам да бъда замесван в техните конфликти, било то личностни или от друг характер. Най-лесно е да се лепи етикетът "Пеевски" на всеки проблем, но това не е решение. Ако смятат, че аз съм нещо "лошо", да кажат защо. Президентът Радев заяви, че имам обвързаности с премиера и че той ми разпределял обществени поръчки, да каже сега и кой му е дал такава информация. Защото това са лъжи, разпространявани от медиите на една група олигарси с единствената цел да оказват натиск върху премиера и институциите и да манипулират общественото мнение. Не ми се иска да вярвам, че и президентът Радев е попаднал под влиянието на този кръг олигарси. Очевидно е обаче, че той заговори именно с тяхната риторика. И това няма как да не ме обижда, защото е лъжа. А за лъжите се дължи извинение", заявява Пеевски. "И до мен стигат приказки как разни хора, близки до Радев, ходят по чаршията и обясняват, че моделирали мнението на президента. Но не коментирам слухове. И ако президентът е бил подведен или заблуден, да каже от кого", допълва той. По-нататък пояснява, че Румен Радев бил заблуден от "медиите на кръга "Капитал" на Иво Прокопиев, както и сайтовете на Огнян Донев и Цветан Василев", както и такива, които гравитират около тях. Пеевски разяснява, че "някогашните врагове Прокопиев и Цветан Василев сега действат в симбиоза", защото "никога не са били истински врагове": "Да, вярно е, че "Капитал" на Прокопиев пръв разкри факти за банковата пирамида КТБ още през 2012 година, ако не се лъжа. Но генезисът на Прокопиев и Василев е един и същ, както и един е техният създател. Имам предвид Иван Костов. Именно Костов назначи Прокопиев за милионер за една нощ с приватизацията на "Каолин". Всички знаете историята на тази сделка." "Войната между Прокопиев и Василев, ако въобще можем да я наречем така, бе война на двама създадени от Костов олигарси за сърцето на своя създател. Или казано просто - война за първото място до Костов", обобщава Пеевски. "Ще ви кажа и какво според мен породи конфликта между двамата – продължава той - Прокопиев винаги е искал да има своя банка и е започнал да работи по такъв проект, мисля, че се е казвал "Финансиа банк", а Василев всячески не е допускал това да се случи, защото е искал да бъде единствен финансов център в групата на Костов. Предполагам, че страхът на Костов - сблъсъкът между двамата да не извади на светло още тогава пирамидата КТБ, го е мотивирал бързо да ги сдобри." Пеевски, който бе партньор на Цветан Василев в годините на възхода на бизнес империята КТБ, признава, че бил в приятелски отношения с банкера, но отрича да е имал нещо общо банката – ето защо: "Въпреки приятелските ми отношения с Цветан Василев тогава, аз винаги съм стоял встрани от КТБ и никога не съм искал да бъда част от отбора на Костов, тъй като олигархията, която той създаде, или по-точно назначи, по време на своето управление, ограби България.Това е и причината днес да бъда атакуван по всякакъв начин от същата тази олигархия. Защото я разобличавам през моите медии." В отговор на въпрос "не е ли натоварващо името му постоянно да бъде свързвано с фалшиви новини", Пеевски отвръща, че е точно така: "Натоварващо е, разбира се. Но така работи медийната машина на олигархията. Те създадоха образа на "универсалното зло Пеевски", защото им бе удобно години наред да се крият зад него. Каквото и да се случеше в държавата, цялата им машина за манипулации започваше да повтаря "виновен е Пеевски" и да сипе едни и същи лъжи по мой адрес." "Няма нищо вярно в купищата фалшиви новини по мой адрес, нито един факт, само инсинуации, обиди и клевети. За съжаление късно си дадох сметка за причината за поръчковото ми омаскаряване. (…) Превърнат съм в мишена на тази огромна армия за дезинформация, впрегната да работи за поддържането на негативния образ на Пеевски. Но въпреки всичко целта, която съм си поставил - да осветявам същите тези олигарси и кражбите им, ми носи истинско удовлетворение." По думите му "българските избиратели винаги са имали усет към фалшивото и са разпознавали кой иска да се възползва нечестно от тях. Затова и партиите на същите тези олигарси ДСБ и "Да, България" останаха без представителство в парламента." Пеевски освен това практически признава, че внесените от него и още трима негови съпартийци промени в медийния закон имат за цел най-вече да изчисти неговия имидж, "защото лъжите им, че съм медиен монополист и притежавам разпространението на вестници в страната ще лъснат." "За какъв монопол въобще говорят, след като аз притежавам няколко вестника, а срещу мен работи огромна машина, включваща вестници, сайтове и най-важното - националните телевизии. Да, и трите големи телевизии са превзети изцяло от хора на Прокопиев и Христо Иванов", твърди Пеевски. Той коментира и факта, че не е декларирал частен интерес, както би следвало да постъпи, тъй като в качеството си на медиен издател внася медиен законопроект. "В случая аз упражнявам едно конституционно право на народен представител – правото на законодателна инициатива. Нищо повече. Дали ще гласувам в пленарната зала или не е друг въпрос, но дори и тогава според мен конфликт няма, защото нямам никакъв "частен интерес" или "облага" по смисъла на закона. Въпреки това съм сезирал дирекция "Правна" на Народното събрание и ще се съобразя с нейното становище, каквото и да е то", заявява той. Но уточнява, че "всъщност въпросът за конфликта на интереси не е толкова важен, важен е законопроектът. Явно текстовете в него притесняват кръга "Капитал" и затова търсят всевъзможни начини да отклонят общественото внимание." Пеевски, който е и автор на приетия вече закон "срещу вторичното разграбване на КТБ", декларира, че самият той не участва в такива действия: "Нямам невърнати кредити в КТБ или други задължения към банката, нито лично, нито чрез мои фирми. Не съм участвал по никакъв начин в разграбването на активи, закупени с парите на банката. Всичко друго е поредната фалшива новина, пусната в обращение. Затова и внесох този законопроект, за да се дадат повече възможности на синдиците да върнат прехвърлени вече активи, закупени с парите на вложителите, в масата на несъстоятелността." В познатия си стил Пеевски нападна президента Радев, че ако наложи вето на закона "КТБ", щяло "да е ясно чии интереси ще защитава - на ограбилите активите на банката, които се страхуват от приложението на закона, или на синдиците и Фонда за гарантиране на влоговете, които трябва да върнат откраднатите активи в масата на несъстоятелността." В края на м.г., когато Пеевски внесе силно оспорвания закон, премиерът Борисов каза, че ГЕРБ ще го подкрепи, за да не излезе, че подкрепя вторичното разграбване на КТБ. Запитан кой разграби КТБ, Пеевски отговаря: "Знаете добре кои са, защото на страниците на "Телеграф" многократно сте ги разкривали. Това са Цветан Василев, Гриша Ганчев и други лица от тяхното обкръжение." "Явно е купувал активи с парите на КТБ с ясното съзнание, че са негови. И след фалита на банката започна да се разпорежда с тях в полза на своите хора като Ганчев, Емилиян Гебрев и други. После обвиняват мен, че чрез този закон съм искал да ограбя КТБ? Пълен абсурд. Какво да ограбя и как? Като се възстановят всички обезпечения на банката, както предлагам да стане в закона? Държавата проспа няколко години, оплетена във фалшиви новини и мрънканията на избягалия в Сърбия Василев, вместо да действа решително", коментира Пеевски. Той повтаря, че не се притеснява от процедурата по закона "Магнитски" в САЩ, задействана от адвокатите на Цветан Василев: "На лъжите на Василев трябва да се отговаря с истината. Аз говоря истината и затова съм спокоен." Пеевски казва, че и той е наел адвокати в САЩ, но "не за да ме защитават, а за да се установи истината. Че става дума за поредната манипулация на един избягал престъпник с много пари. Институциите в САЩ нямат информация и, ако не им се говори истината, могат лесно да се заблудят. Не се съмнявайте, че Василев е впрегнал огромен ресурс в опит да манипулира и тяхното мнение."

Борисов посрещна Орбан в София (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-viktor-orban-kabinet-borisov-3-26897779

Премиерът Бойко Борисов посрещна унгарския си колега Виктор Орбан, който пристигна на работно посещение в България.

Вижте кои са 100-те национални туристически обекта (Втора част)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6723628

Вижте кои са 100-те национални туристически обекта (Втора част)Вестник "24 часа" продължава поредицата с представянето на стоте национални туристически обекта. Тук се представени обектите, намиращи се в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин и Враца.  Обектите са над 100, защото с течение на годините към тях са присъединявани нови забележителности. Притежателите на книжки на БТС трябва да съберат само

Пловдив се поклони пред Апостола (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6724866

Пловдив се поклони пред Апостола (Снимки)Стотици пловдивчани се събраха пред паметника на Васил Левски на Бунарджика, за да отдадат почит на големия революционер. На 19 февруари се навършват 145 г. от трагичната му гибел. Деца от спортното училище, чийто патрон е Апостола, граждани и управници се наредиха на опашка, за да поднесат цветя и венци. Слово за Левски прочете доц.

Кошлуков и Светият синод били жертва на езика на омразата

http://clubz.bg/64424-koshlukov_i_svetiqt_sinod_bili_jertva_na_ezika_na_omrazata

Комисията за защита от дискриминацията е публикувала своя позиция, посветена на речта на омразата. В нея се призовават "обществеността, институциите, партиите и организациите да спазват високите правозащитни стандарти за цивилизована демократична дискусия и публична критика". 

Дадени са и примери, в които се прекрачват границите в публичното говорене и действия - „Луковмарш“, който често се превръща в трибуна на езика на омразата, особено с насоченост срещу представители на еврейската и други общности. Друг пример за достигането на екстремни позиции е свързан с дебатите около Истанбулската конвенция. Сред пострадалите са и представители на Св. синод, става ясно от мнението на КЗД.

"В този смисъл КЗД с притеснение отбелязва и зачестилите прояви на ad hominem атаки, целящи да обидят, унизят и засегнат достойнството на личности, които изразяват мнение и отстояват определена позиция в обществото. Отново във връзка с Истанбулската конвенция обект на нападки от такова естество станаха редица общественици, политици и дори представители на Светия синод."

Оказва се, че сред засегнатите от езика на омразата освен представителите на Светия синод е и Емил Кошлуков.

"Друг актуален пример за прекрачване на границите на демократичната дискусия и легитимната публична критика са появилите се, особено в социалните мрежи, ad hominem атаки с обидно и унизяващо достойнството съдържание от страна на определени политически групи и среди срещу личността на програмния директор на БНТ заради изразено от него мнение за състоянието и бъдещето на обществената медия", пише в позицията, която може да бъде открита на сайта на държавната институция.

Срещу Емил Кошлуков имаше организирани протести с искане за оставката му, а след като показа среден пръст в ефир - илюстративно, той трябваше да се извини.

Председател на Комисията за защита от дискриминацията е издигнатата от ГЕРБ Ана Джумалиева. Един от членовете ѝ, чието назначаване предизвика много коментари, е Петър Кичашки.

Ето и последното изречение от позицията:

"Някъде бе казано, че „правата на човека са като Природата, защото могат да бъдат погазени; и като дух, защото не могат да бъдат унищожени. Като времето, което е еднакво за всички – бедни и богати, стари и млади, бели и черни, високи и ниски.”

Поради особената ценност на това съчинение ви го предлагаме в пълнотата му:

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) с тревога констатира ескалация на езика на омразата и дискриминационно отношение заради изказано мнение и заявена ценностна позиция. Като национална контактна точка на ОССЕ за престъпленията от омраза КЗД призовава обществеността, институциите, партиите и организациите да спазват високите правозащитни стандарти за цивилизована демократична дискусия и публична критика.

Фундаментален принцип, залегнал както в българската Конституция, така и в Конвенцията за правата на човека и Хартата на основните права на ЕС, е правото на свободно изразяване на мнение. То обаче не е абсолютно и носи със себе си ограничения, особено в случаите, в които това право нарушава правата на другите. Именно това се случва със словото на омразата, което представлява категорична заплаха за достойнството на конкретни личности и цели социални групи. Забраната за враждебно говорене е регламентирана в множество български и международни законови актове, а борбата с нея е обект на многобройни документи и препоръки, които нямат правнообвързващ характер.

Констатацията на КЗД за зачестилата употреба на езика на омразата произтича от редица примери в последно време, при които публичното говорене и действие, в т.ч. и в социалните мрежи, ескалира до недопустими крайности, дискриминационни прояви и език на омразата, които могат да предизвикат ограничаване на участието на гражданите в демократичната дискусия в обществото.

Сред примерите за подобни прояви КЗД посочва предстоящото провеждане на станалия традиционен „Луковмарш“, който често се превръща в трибуна на езика на омразата, особено с насоченост срещу представители на еврейската и други общности. Друг пример за достигането на екстремни позиции е свързан с дебатите около Истанбулската конвенция. В иначе нормалния разговор и полемики по този важен въпрос, се чуха много крайни позиции, които прекрачиха границата на демократичната дискусия и се трансформираха в език на омразата спрямо определени уязвими групи.

Уместни тук са думите на Умберто Еко: "Ние трябва да определим границите на толерантността и за да направим това, ние първо трябва да знаем какво не може да бъде толерирано."

В този смисъл КЗД с притеснение отбелязва и зачестилите прояви на ad hominem атаки, целящи да обидят, унизят и засегнат достойнството на личности, които изразяват мнение и отстояват определена позиция в обществото. Отново във връзка с Истанбулската конвенция обект на нападки от такова естество станаха редица общественици, политици и дори представители на Светия синод. Без значение дали изразяват позиция ЗА или ПРОТИВ Конвенцията, различни представители на обществеността са обект на груби нападки и критики заради изразената им принципна позиция по този въпрос. Особено остра е реакцията, включително с включване на физическа разправа и посегателство срещу представители на неправителствени организации, които имат феминистки и правозащитен характер.

Друг актуален пример за прекрачване на границите на демократичната дискусия и легитимната публична критика са появилите се, особено в социалните мрежи, ad hominem атаки с обидно и унизяващо достойнството съдържание, от страна на определени политически групи и среди срещу личността на програмния директор на БНТ заради изразено от него мнение за състоянието и бъдещето на обществената медия. В горепосочените примери легитимните обществени дебати и спорове около дадени позиции се изместват и отиват в посока на личностни нападки, език на омразата и крайности. С това се измества фокусът на разговора и той от дебати по важни за обществото теми (Истанбулска конвенция, БНТ и др.) се трансформират в агресивни персонални нападки срещу хора заради личността им и позициите им, които създават враждебна, застрашителна среда и нарушават правата им. А проблематиката на правата на човека и тяхната защита съставлява една от най-значимите теми на политическата реч за демократичните общества и правовата държава. Затова особено важно е хората като част от това общество да осъзнаят, че с дела и думи са отговорни за гарантирането на човешките права. Тази максима трябва да обуславя светоусещането ни всеки ден.

Комисията за защита от дискриминацията призовава участници във всяка една обществена дискусия към спазване на демократичните норми на общуване, към зачитане на правото на мнение, свободата на съвестта и словото. Езикът на омразата е недопустим в публичната комуникация и ескалирането на напрежение в обществото трябва да бъде избягвано. Призоваваме всички публични фигури към това да търсим заедно национално помирение. Защото, както казва Ален дьо Беноа, френски философ и политолог: „Най-големият израз на демокрация не означава нито най-голямата свобода, нито най-голямата равнопоставеност, а най-голямата степен на участие.”

Някъде бе казано, че „правата на човека са като Природата, защото могат да бъдат погазени; и като дух, защото не могат да бъдат унищожени. Като времето, което е еднакво за всички – бедни и богати, стари и млади, бели и черни, високи и ниски.”

Нова ера за електронния подпис

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/nova-era-za-elektronniia-podpis--256012/

Квалифицираният електронен подпис има значението на саморъчен подпис, а също така има тежест и в съда, обясниха от „Борика“

Виктор Орбан пристигна в България (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724811

Виктор Орбан пристигна в България (Снимки)Унгарският ми колега Виктор Орбан пристигна на официално посещение в България. Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук. На среща ще бъде обсъдено развитието на двустранните отношения, възможностите за взаимодействие между Българското председателство на Съвета на ЕС и Унгарското председателство Вишеградска група,

Борисов: България ще помага на Кабо Верде

https://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-bylgariia-shte-pomaga-na-kabo-verde-6079475

"В момента в България има студенти от Кабо Верде, надяваме се повече студенти да завършват висшето си образование в България“, посочи Борисов след среща с премиера на държавата

За децата и випускниците на „Аз Буки Веди“ – Украйна

http://www.eurochicago.com/2018/02/buki/

И през тази година ученици от град Измаил и Измаилски район, които са завършили Измаилския културно-просветен център «Аз Буки Веди» към Всеукраинската обществена организация “Конгрес на българите в Украйна”, проявиха голям интерес към висшите учебни заведения в Република България.

Обиденият Пеевски пак проплака и поиска извинение от Румен Радев

https://frognews.bg/novini/obideniiat-peevski-pak-proplaka-poiska-izvinenie-rumen-radev.html

Депутатът от ДПС Делян Пеевски поиска задочно извинение от президента Румен Радев заради споменаването на името му в контекста на евентуални бизнес интереси между него и премиера Бойко Борисов. Явно облаците над главата му се сгъстяват, защото това е второ писмено обяснение на Пеевски след сблъсъка Радев- Борисов.

Поклонение пред Паметника на Апостола в София (снимки)

http://www.transmedia.bg/2018/02/19/%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bb/

 

В цялата страна днес отбелязваме 145-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Цветя и венци пред паметника днес поднесоха ученици и граждани на столицата.

В София Архиерейската панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски ще бъде отслужена в храма „Света София“ от 17 часа, а след това се организира литийно шествие.

В 18 часа пред Паметника на Апостола ще започне церемонията-поклонение, на която президентът Румен Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец, пише БНР.

С изпълнение на химна във възхвала на Богородица „Достойно ест“ ще започне литературно-музикалната програма по повод 145-годишнина от гибелта на Левски.

Снимки: Сергей Антонов

 

Саудитските жени могат да имат собствен бизнес без мъжки надзор

http://econ.bg/Новини/Саудитските-жени-могат-да-имат-собствен-бизнес-без-мъжки-надзор-_l.a_i.758027_at.1.html

Жените в Саудитска Арабия вече могат да се захващат със собствен бизнес без съгласието на съпруг или роднина, тъй като кралството се стреми да...

BMW X4 - хем наедря, хем отслабна!

https://www.24chasa.bg/avto/article/6724873

BMW X4 - хем наедря, хем отслабна!BMW представи второто поколение на кросоувъра X4. Пред публика джипката ще дебютира на салона в Женева в началото на март. Това беемве ще продължи историята на успеха на първото Sports Activity Coupe в премиум сегмента на средния клас. От въвеждането на пазара на модела през 2014 г. са продадени над 200 000 екземпляра по целия свят.

Простреляха с въздушна пушка 58-годишен на улица в Каварна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724842

Простреляха с въздушна пушка 58-годишен на улица в КаварнаНеизвестен е прострелял най-вероятно с въздушна пушка гражданин в Каварна, съобщиха за инцидента от областната дирекция на МВР. М.М. на 58 години се е движил пешком по улица "България", когато чува шум от пукот и усеща болка в лявата ръка, са установили при следствените действия от полицията. Пострадалият е потърсил помощ в спешния център на

България се прекланя днес пред делото на Апостола (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724838

България се прекланя днес пред делото на Апостола (Снимки, видео)Въпреки дъждовния и мрачен ден стотици софиянци от сутринта се тълпят пред паметника на Васил Левски в центъра на столицата, свеждайки чела пред делото му. Днес отбелязваме 145-ата годишнина от обесването на Апостола на

Варненски съд остави без резглеждане иск за референдум за Морската градина

http://www.moreto.net/novini.php?n=369323

Административен съд – Варна остави без разглеждане иск на Инициативен комитет за провеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната зона на Варна чрез подписка, представляван от Юлиан А.Ч., относно бездействието на Председателя на Общински съвет - Варна по уведомяване на ИК за установените нередности в подписката и определяне на едномесечен срок за тяхното отстраняване, и прекрати адм.

Кое му е срамното, че се обиждат на Пеевски?

http://www.barometar.net/90466/

Странно е да се обвиняват за връзки с него, а да не казват какво му е лошото „Аман от тоя Пеевски бе! Стига ни занимавайте само с него…“ Много пъти съм чувал подобни реплики. И напоследък започнах да ги разбирам – какво толкова му е на този човек, че толкова се занимават всички с него. […]

Министър Кралев се срещна с българските олимпийци в ПьонгЧанг (Снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6724847

Министър Кралев се срещна с българските олимпийци в ПьонгЧанг (Снимки)Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещне днес по обед с българските олимпийци на Игрите в ПьонгЧанг. В олимпийското село той бе посрещнат от Белчо Горанов - зам.-ръководител на българската делегация и генерален секретар на БОК и Румяна Динева – шеф на мисия. Присъстваха част от български спортисти в ПьонгЧанг,

Млад дух и достойни старини! Сдружение „Ние, жените“ от село Бачево – в очакване на Тодоровден

https://zaistinata.com/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4-%d0%b4%d1%83%d1%85-%d0%b8-%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5/

В югозападния край на България, заключена между снежните върхове на три планини – Рила, Пирин и Родопите, се е ширнала Разложката котловина. Разпилени като мъниста в подножието на слънчевите й склонове, тукашните села, известни още като „Припеците”, вече ще откриете и на туристическата карта на България. Село Бачево е мястото, което зарежда с тази красота […]

Пожар остави без парно жителите на Перник

https://www.actualno.com/pernik/pojar-ostavi-bez-parno-jitelite-na-pernik-news_660568.html

Пожар горя в в пернишката топлоелектрическа централа "Република" и остави без парно жители на града, предаде "Нова телевизия". По информация на медиата при превключване на изводи извън територията на централата са се запалили кабели. Заради пожара е изключила защитата на основните съоръжения и затова се е стигнало до спиране на работата на ТЕЦ "Република". Абонатите на топлофикационното дружество в Перник днес ще бъдат без парно, съобщава телевизията. От "Топ

Комбинации за по-добра работа

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6724845

Комбинации за по-добра работаОхта Lab е културно-образователен център, обединяващ co-working пространство, площ за групови мероприятия и библиотека. Намира се в руския град Санкт Петербург и е първият подобен в града. Проектът е на местното студио KIDZ, което е имало на разположение площ от 970 кв. м без нито един прозорец. Затова дизайнерите са заложили на модулни и

Да се затварят заведенията, които системно нарушават забраната за пушене, обмисля здравното министерство

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/02/19/3132322_da_se_zatvariat_zavedeniiata_koito_sistemno_narushavat/?ref=rss


При системни нарушения на забраната за пушене на закрито в обществени места санкциите да са по-драстични и да включват дори принудително затваряне на заведенията за определен срок. Това по информация на в. "Сега" ще пише в предложение за поправки в Закона за здравето, които подготвя Министерството на здравеопазването.<br /><br />За по-строги санкции настояват отдавна неправителствените организации "Коалиция за живот без тютюнев дим" и Сдружение "България без...

Башар Асад праща до часове сирийската армия в Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724833

Башар Асад праща до часове сирийската армия в АфринСирийското държавно радио оповести, че до няколко часа верните на режима на Башар Асад военни сили ще навлязат в град Африн, пише вестник „Хюриет”. Информацията на държавното сирийско радио се позовава на собствен кореспондент и е цитирано и от „Ройтерс” и Фокус. Преди няколко дни излязоха твърдения,

Едно семейство у нас се нуждае от 2300 лв. месечно, в София - от 3000 лв.

https://www.actualno.com/business/edno-semejstvo-u-nas-se-nujdae-ot-2300-lv-mesechno-v-sofija-ot-3000-lv-news_660565.html

2325 лв. месечно са нужните средства за издръжка на четиричленно домакинство, включващо двама родители и две деца. Това сочат последните данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. С тези средства е възможно да се осигури покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти. Осреднените стойности на издръжката на живота за 1 лице от четиричленно домакинство е в размер от 581,31 лв

Григор Димитров отново е №4

https://www.actualno.com/tennis/grigor-dimitrov-otnovo-e-4-news_660564.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се изкачи с една позиция в световната ранглиста, в която завърши като номер 3 през 2017 година. Димитров, който вчера загуби финала на турнира в Ротердам от Роджър Федерер, събра 4635 точки и се върна на четвъртото място в класацията на АТP, от което беше изместен преди седмица от Александър Зверев (Германия). Зверев вече е пети с 4450 точки. Федерер, който триумфира в Ротердам с 97-а титла в кариерата си, оглави ранглистата след прекъсване от 5 г

Варненските седесари се поклониха пред Апостола на свободата

http://www.barometar.net/90463/

Отбелязваме 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Годишнината ще бъде почетена с различни прояви в цялата страна. В столичния храм „Света София” от 17 часа ще бъде отслужена архиерейска панихида в памет на йеродякон Игнатий“, а от 18 часа започва официалното поклонение пред паметника на Васил Левски, където по традиция военните […]

Калоян Паргов и народният представител Христо Проданов ще проведат приемна за граждани

http://www.cross.bg/kaloyan-sofiya-priemna-1568154.html

/КРОСС/ На 20 февруари, от 15.00 до 17.00 часа, лидерът на БСП - София Калоян Паргов и народният представител от „БСП за България" Христо Проданов ще бъдат на разположение на софиянци в постоянната приемна на БСП - София на ул. "Леге" №10, етаж 1. Желаещите може да се запишат предварително на телефон 02/987 20 86.  

Повторен пожар в пернишката ТЕЦ "Република"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724808

Повторен пожар в пернишката ТЕЦ "Република"Повторен пожар възникна в пернишката ТЕЦ "Република", съобщи комисар Емил Марков - директор на Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". При пускане на електрическо напрежение към централата били объркани фазите, което довело до изгаряне на трансформатор и високоволтов кабел. Огнеборците все още гасят подземни кабели,

Звездата на Daimler затъва все по-дълбоко в Дизелгейт

https://www.investor.bg/analizi/447/a/zvezdata-na-daimler-zatyva-vse-po-dylboko-v-dizelgeit-256035/

Компанията е ползвала специален софтуер за контрол на замърсителите в дизеловите си автомобили, твърди Bild am Sonntag

Чешката PPF group и Петр Келнер купиха Нова и ”Диема” за 185 милиона евро

https://frognews.bg/biznes-turisam/cheshkata-ppf-group-petr-kelner-kupiha-nova-diema-185-miliona-evro.html

Чешката инвестиционна компания PPF group на Петр Келнер купува 100% от „Нова Броудкастинг груп“, която притежава Нова телевизия, спортните канали ”Диема”, списание „Ева“ и интернет групата „Нетинфо“. 95% са купени от шведската група Modern Times Group (MTG), а останалите 5% - от главния изпълнителен директор Дидие Щосел.

Чешката PPF group и Петр Келнер купиха Нова и ”Диема” за 185 милиона евро

https://frognews.bg/novini/cheshkata-ppf-group-petr-kelner-kupiha-nova-diema-185-miliona-evro.html

Чешката инвестиционна компания PPF group на Петр Келнер купува 100% от „Нова Броудкастинг груп“, която притежава Нова телевизия, спортните канали ”Диема”, списание „Ева“ и интернет групата „Нетинфо“. 95% са купени от шведската група Modern Times Group (MTG), а останалите 5% - от главния изпълнителен директор Дидие Щосел.

Спасиха Петрич от екокатастрофа на Сирни Заговезни

https://www.24chasa.bg/region/article/6724809

Спасиха Петрич от екокатастрофа на Сирни ЗаговезниСериозно количество гуми, подготвени за традиционните огньове на Сирни заговезни, бяха иззети от Общинска охрана в Петрич и РС ПБЗН – Петрич. Проверките се извършиха в следобедните часове в неделя при подготовката за празника. По предварителен график бяха обходени местата на територията на града, за които се знае,

Русия предупреди САЩ да не си играят с огъня в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=369329

Руският външен министър Сергей Лавров настоя САЩ "да не си играят с огъня" в Сирия, съобщават руските медии. По време на пресконференция в Москва, руският първи дипломат също така призова Вашингтон да разгледа последиците от действията си върху дългосрочната ситуация в региона, раздиран от война.

Меркел предложи жена за свой наследник в ХДС

http://dnes.dir.bg/news/zhena-angela-merkel-priemnik-26897530

Германският канцлер Ангела Меркел предложи за нов генерален секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) 55-годишна жена.

Меркел предложи Крамп-Каренбауер за генерален секретар на ХДС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724795

Меркел предложи Крамп-Каренбауер за генерален секретар  на ХДСГерманският канцлер Ангела Меркел предложи днес за нов генерален секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) министър-председателката на западната провинция Саар Анегрет Крамп-Каренбауер, съобщиха източници от партията, цитирани от световните агенции. Крамп-Каренбауер се очаква да бъде избрана на втория по важност пост в ХДС на партийния

България мълча 25 г. за името на Македония, а сега упражнява натиск, обяви Любчо Георгиевски

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/19/3132298_bulgariia_mulcha_25_g_za_imeto_na_makedoniia_a_sega/?ref=rss


Как така България мълча 25 години за политиката на "гръцко монополизиране" на името Македония, а сега зачестяват изяви, според които България не бива да приема имена, които съдържат "географски маркер" с териториални претенции?<br /><br />Този въпрос отправи бившият македонски премиер Любчо Георгиевски - архитект на първия българско-македонски документ за добросъседство - във "Фейсбук". Той имаше предвид коментара на българския президент Румен Радев,...

Над 4,750 млрд. лева директни плащания са получили фермерите от началото на програмния период

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723831

Над 4,750 млрд. лева  директни плащания са получили фермерите  от началото на  програмния периодОт март стартира и приемът на заявления за подпомагане за Кампания 2018 От началото на новия програмен период 2014-2020 г. до момента земеделските стопани са получили общо 4 750 251 032 лева по схемите и мерките на директните плащания, сочат данните на Държавен фонд “Земеделие” - Разплащателна агенция.

Пожар остави без парно жителите на Перник (обновена)

https://www.dnevnik.bg/regioni/2018/02/19/3132320_pojar_ostavi_bez_parno_jitelite_na_pernik_obnovena/?ref=rss


Пожар горя в в пернишката топлоелектрическа централа "Република" и остави без парно жители на града, предаде "Нова телевизия".<br /><br />От областната дирекция на МВР в Перник съобщиха, че е изгорял захранващ кабел, който е възпламенил масло от един от трансформаторите в ТЕЦ "Република" и се е наложило централата да спре работа.<br /><br />Пожарът е овладян. Няма пострадали хора, а са нанесени само материални щети. На мястото има четири...

Пожар остави без парно жителите на Перник

https://www.dnevnik.bg/regioni/2018/02/19/3132320_pojar_ostavi_bez_parno_jitelite_na_pernik/?ref=rss


Пожар горя в в пернишката топлоелектрическа централа "Република" и остави без парно жители на града, предаде "Нова телевизия".<br /><br />По информация на медиата при превключване на изводи извън територията на централата са се запалили кабели. Пожарът е изгасен, но заради него е изключила защитата на основните съоръжения и затова се е стигнало до спиране на работата на ТЕЦ "Република".<br /><br />Абонатите в Перник в момента са без парно,...

Пеевски иска извинение от президента Радев

http://www.transmedia.bg/2018/02/19/%d0%bf%d0%b5%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0/

Депутатът от ДПС Делян Пеевски даде интервю за своя вестник „Телеграф“, в което иска извинение от президента Румен Радев.

„Президентът Радев заяви, че имам обвързаности с премиера и че той ми разпределял обществени поръчки, да каже сега и кой му е дал такава информация. Защото това са лъжи, разпространявани от медиите на една група олигарси с единствената цел да оказват натиск върху премиера и институциите и да манипулират общественото мнение“, посочва в интервюто Пеевски. И добавя: „Не ми се иска да вярвам, че и президентът Радев е попаднал под влиянието на този кръг олигарси. Очевидно е обаче, че той заговори точно с тяхната риторика. И това няма как да не ме обижда, защото е лъжа. А за лъжите се дължи извинение.“

Депутатът твърди още, че Иван Костов е „създател“ на Иво Прокопиев и на Цветан Василев.

 

Илияна Йотова: Левски не е за политическа употреба

https://www.actualno.com/politics/ilijana-jotova-levski-ne-e-za-politicheska-upotreba-news_660562.html

„Каквото и да кажем за Левски ще е малко. Той е не само водач на националната революция. Неговите завети трябва да препрочитаме всеки ден, да разбираме посланията му“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти. Пред паметника на Васил Левски в София Йотова участва в отбелязването на 145 години от гибелта на Апостола с рецитал на деца, членове на клубовете „Млади възрожденци“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Всек

Френски села се обявиха за продан в знак на протест срещу реформа на земеделските помощи

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/19/3132307_frenski_sela_se_obiaviha_za_prodan_v_znak_na_protest/?ref=rss


Цели села в южния френски департамент Од са публикували обяви, че са за продан, в знак на протест срещу обсъжданата от правителството реформа на районите, получаващи земеделски помощи, съобщи "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Министърът на земеделието и храните Стефан Травер обеща, че няма да остави на произвола засегнатите фермери. Окончателната карта с т. нар. неблагоприятни за земеделие общини (силни наклони, лош климат, слаби реколти) или райони, застрашени от...

„Терем" с намерение да утилизира морски боеприпаси край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369330

Варненският завод "Терем-КРЗ Флотски арсенал" има намерение да извършва утилизация на морски боеприпаси. Става въпрос за оръжия, които са на въоръжение във Военноморските сили и са включени в списъка на излишните за Българската армия, научи Moreto.

Българи от чужбина в „Има такъв народ“

http://www.eurochicago.com/2018/02/ima/

Публикацията съдържа видеозаписи от участието на някои български емигранти в кастинга на Слави Трифонов "Има такъв народ". Не знаем дали от този кастинг биха излезли качествено нови политици, но със сигурност покрай него за пореден път стана видно, че има наистина такъв народ и той има голям човешки капитал, но този човешки капитал или не живее в страната, или не седи в министерски и депутатски кресла, и не участва в управлението. 

"Пърл Джем" с кампания против свободното носене на оръжие

http://clubz.bg/64423-pyrl_djem_s_kampaniq_protiv_svobodnoto_nosene_na_oryjie

Стрелбата в училището в Паркланд, Флорида, от миналата седмица отново възстанови дългогодишния дебат за контрола над продажбата на оръжие в страната. Това беше осемнайсетата стрелба в училище само за 2018 година, а "Пърл Джем" - известни с активната си гражданска позиция, стартираха кампанията #throwthemout, съобщава zrock.bg.

„Приключихме с „лидерите“, които отказват да ни поведат към закони, базирани на здравия разум. Време е да Ги Изхвърлим (#ThrowThemOut)“, написа легендарната гръндж банда в Туитър.

Групата пусна и изображение, което описва „план да бъдат изритани законотворците, които са длъжници на оръжейното лоби“.

„Заслужаваме да живеем в страна, в която децата могат да живеят без въоръжено насилие в училищата, в домовете и в обществата им. #EndGunViolence“, написа още бандата.

 

 

Бандата е и сред радетелите да се изисква поне удостоверение за психично здраве при продажбата на оръжия.

С финална защита отборът на Леброн Джеймс спечели новото шоу на звездите в НБА

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/19/3132313_s_finalna_zashtita_otborut_na_lebron_djeims_specheli/?ref=rss


Отборът на Леброн Джеймс победи отбора на Стеф Къри със 148:145 в първото издание на новия формат на Мача на звездите в НБА. Двата състава върнаха позагубения блясък на шоуто след надстрелването и пълната липса на защита в последните години, а лидерът на "Кливланд кавалиърс" поведе своя тим към победата и заслужено беше избран за най-полезен играч.<br /><br />Джеймс вкара 29 точки, овладя десет борби и направи осем асистенции. Той вкара четири тройки от осем опита и беше...

Задържаха 8 души при спецакция срещу наркоразпространението в Дупница

http://www.cross.bg/dypnitza-svurzani-operatziya-1568153.html

/КРОСС/ Осем души от Дупница са задържани в полицейския арест в края на миналата седмица при специализирана операция за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици. Това съобщиха от полицията. Задържаните са на възраст между 18 и 30 години. Видът на наркотичните вещества е определен чрез полеви наркотест. Операцията е проведена от служители на РУ Дупница, служители от ОДМВР - Кюстендил, и криминалисти от столицата. Задържаните са известни на полицията с множество противозаконни прояви, трима от тях са осъждани за престъпления, свързани с наркотици. Специализираната операция е под прякото наблюдение на Районна прокуратура Дупница. Започнати са четири досъдебни производства. Изяснява се съпричастност на задържаните към престъпления, извършени на територията на съседни областни дирекции на МВР.  

Откъде идват дрехите втора употреба

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/otkyde-idvat-drehite-vtora-upotreba-6079472

Все повече българи пазаруват дрехи втора употреба, а в магазините насава истинска истерия при зареждането на нови стоки

Отборът на Леброн Джеймс спечели мача на звездите в НБА

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/19/3132313_otborut_na_lebron_djeims_specheli_macha_na_zvezdite_v/?ref=rss


<br />Леброн Джеймс вдъхнови отбора си за победа в Мача на звездите от НБА със 148:145 над селекцията на Стеф Къри. Лидерът на "Кливланд кавалиърс", който беше единият от капитаните в звездния уикенд, реализира 29 точки и овладя десет борби, което му беше достатъчно да бъде избран за най-полезен в двубоя.<br /><br />Наградата е трета за Джеймс след 2006 и 2008 г. По този начин той поставя рекорд за най-голяма разлика в годините от спечелването на последните си два...

Как да спечелите новия Samsung Galaxy A8? (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/4g/kak-da-spechelite-novija-samsung-galaxy-a8-video-news_660561.html

Денят на влюбените - 14 февруари отмина, но това не ни пречи да говорим за любов. На пук на всички стереотипи, ние от Actualno.com и Vivacom смятаме, че любовта заслужава малко повече от бутилка скъпо вино и букет червени рози един ден годишно. Точно затова от телекома предоставят интересна възможност в "месеца на любовта" - февруари. Можете да спечелите страхотни технологични награди само като посетите магазин на Vivacom и се включите в игра. Тя стартира на 14 февруари, но ще продълж

ЕЦБ спря плащанията на третата по големина латвийска банка

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ecb-spria-plashtaniiata-na-tretata-po-golemina-latviiska-banka-256028/

В рамките на операция на властите в Рига беше задържан и членът на управителния съвет на европейската институция Илмарс Римшевич

"Антикорупционен фонд" с въпроси към кандидатите за председател на СГС

https://www.actualno.com/society/antikorupcionen-fond-s-vyprosi-kym-kandidatite-za-predsedatel-na-sgs-news_660559.html

Правният център на Антикорупционния фонд е внесъл във Висшия съдебен съвет (ВСС) въпроси относно имущественото състояние на двамата кандидати за председател на Софийски градски съд (СГС). Те са за двама от кандидатите - Светлин Михайлов (бивш председател на СГС за периода 2004-2009 година) и Евгени Георгиев. И двамата магистрати са действащи съдии в СГС. Видно от пълните текстове на въпросите публикувани по-долу, въпросите към кандидата Светлин Михайлов са много повече, което е логичен резулта

Вижте носителите на награди БАФТА във всички категории

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6724781

Вижте носителите на награди БАФТА във всички категорииСписък на носителите на наградите БАФТА, оповестен от Асошиейтед прес, цитирана от БТА. - Най-добър филм - "Три билборда извън града" - Най-добър британски филм - "Три билборда извън града" - Най-добър режисьор - Гийермо дел Торо за "Формата на водата" - Най-добър актьор - Гари Олдман за "Най-мрачният час" - Най-добра актриса - Франсис Макдорманд

Сайтът на "24 часа" с рекорден ръст - 17,15% за януари и 31,12% за 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724749

Сайтът на "24 часа" с рекорден ръст - 17,15% за януари и 31,12% за 2017 г.Нов рекорден ръст по посещения регистрира сайтът на "24 часа" през декември - 21,60%, както и 29,77% за цялата 2017 г. - това показват новите данните на Gemius (Виж класацията на Gemius тук). Това е един от най-големите резултати, постиган от създаването на 24chasa.bg, а прогнозата за януари е още по-висока.

Перник остана без парно заради пожар в ТЕЦ "Република"

http://www.cross.bg/repyblika-pernik-tzentralata-1568152.html

/КРОСС/ Пернишката ТЕЦ "Република" спря временно работа, съобщи изпълнителният директор на "Топлофикация" Любомир Спасов. При превключване на изводи извън територията на централата са се запалили кабели. При пожара е изключила защитата на основните съоръжения, което е наложило и спиране на работата на централата. По информация на NOVA Перник остава без парно днес. „Огънят е потушен, но все още ТЕЦ "Република" не работи", каза Спасов. ТЕЦ "Република" осигурява парното отопление на около 20 000 абонати в Перник.  

Доларът се отласна от дъното

https://www.investor.bg/analizi/9/a/dolaryt-se-otlasna-ot-dynoto-256046/

Очакванията са за слабо волатилна сесия в началото на седмицата

Симеонов: В коалицията има много напрежение, на изборите вероятно няма да сме заедно с ВМРО

https://www.actualno.com/politics/simeonov-v-koalicijata-ima-mnogo-naprejenie-na-izborite-verojatno-njama-da-sme-zaedno-s-vmro-news_660552.html

Никой не може да гарантира, че на следващите избори ще се явим в коалиция - при това напрежение по-скоро няма да се явим. Това каза вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по ТВ „Европа“. „Като във всяка коалиция не винаги нещата вървят гладко. В случая има натрупани, наслоени напрежения от месеци. Те са натрупани не толкова в идеен план, защото ние с "Атака" и ВМРО сме идейно почт

Чешки богаташ купува Нова телевизия

http://dnes.dir.bg/news/prodazhba-nova-televizia-petr-kelner-26897531

MTG съобщи, че е подписала споразумение да продаде 95% от "Нова броудкастинг груп" на PPF Group - холдинг, контролиран от най-богатия чех Петр Келнер.

Днес започва кандидатстудентската кампания в Софийския университет

http://econ.bg/Новини/Днес-започва-кандидатстудентската-кампания-в-Софийския-университет_l.a_i.758025_at.1.html

Днес започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет "Св. Климент Охридски"....

Младият писател Иво Христов се нуждае от помощ в битката с рака

https://www.actualno.com/help/mladijat-pisatel-ivo-hristov-se-nujdae-ot-pomosht-v-bitkata-s-raka-news_660558.html

Младият автор Иво Христов се нуждае от помощта ни. Иво води дълга битка с рака. Необходима е непосилна за семейството сума, а лечението трябва да започне спешно, пише bTV. Иво Христов е едва на 16 години, а зад гърба си има издадени вече пет книги. Момчето бори с коварното заболяване от години – неврофиброматоза тип 2. След множество операции много от туморите в тялото му са премахнати, но най-коварният – този в главата, заплашва да отнеме слуха му. От години Иво приема п

Масови протести на надзиратели и служебни охранители

http://www.cross.bg/ohraniteli-sudebnite-protesti-1568151.html

/КРОСС/ Организирани от синдикати на всеобщи протести излизат служители на дирекциите „Изпълнение на наказанията" и „Охрана", съобщиха до медиите от синдикалните организации. Служителите на арестите и съдебните охранители в Пазарджик, Добрич, Стара Загора и Велико Търново и съдебните охранители ще протестират пред съдебните палати по места днес в 17.00 часа. Охраняващите се бунтуват, тъй като смятат, че заплатите им са много ниски за рисковата работа, която полагат. Според тях управляващите нехаят за мизерните им заплати. От синдиката са категорични, че протестите ще продължат до края на работната седмица, а в събота те ще се пренесат пред Министерството на правосъдието, което е ресорното им ведомство.  

Бил Гейтс настоя: Супербогатите като мен трябва да плащат по-високи данъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=369320

Основателят на софтуерния гигант Microsoft Бил Гейтс обяви, че супербогатите хора като него трябва да плащат по-високи данъци, съобщава CNN. "Аз трябва да плащам по-високи данъци", подчерта Гейтс, който е вторият най-богат човек в света след собственика на "Амазон" Джеф Безос.

Симеонов: На следващите избори едва ли ще се явим с ВМРО

http://dnes.dir.bg/news/izbori-vmro-aleri-imeonov-26897528

Възможно е да не се явим заедно с ВМРО на европейските избори през 2019 – а година след натрупаното през последните месеци напрежение.

Чешкият певец Карел Гот влезе в болница заради грип

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6724763

Чешкият певец Карел Гот влезе в болница заради грипПопулярният чешки певец Карел Гот е бил хоспитализиран в една от болниците на Прага заради сериозна форма на грип, предаде ТАСС. Агенцията цитира думите на продуцентката на звездата, Анета Щолцова. Тя изтъкна, че Гот е бил приет в болница заради усложнения вследствие на прекаран грип. Музикантът е бил принуден да отмени концерта си в Ческе

Цацаров и Гергов не дават да се разкрива информацията за срещата в ЦУМ

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/19/3132292_cacarov_i_gergov_ne_davat_da_se_razkriva_informaciiata/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров и бившият член на ръководството на БСП Георги Гергов не са се съгласили да се изнесат данни от проверката на Инспектората към ВСС за срещата им в ЦУМ миналото лято заедно с бизнесмена и издател Сашо Дончев. Това се разбира от решението на шефката на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) Теодора Точкова да откаже информацията на в. "Сега", искана по Закона за достъп до обществена информация.<br /><br />На 10 юли 2017 г. приключи...

Истанбулската конвенция срина рейтинга на Екатерина Захариева

https://offnews.bg//politika/istanbulskata-konventcia-srina-rejtinga-na-ekaterina-zaharieva-675130.html

Обединени патриоти определено трупат точки на гърба на ГЕРБ заради твърдата си позиция срещу ратификацията на т. нар. Истанбулска конвенция. Това коментират от „Барометър България“ по повод данните на февруарското си изследване на обществените нагласи у нас.

Според социолозите именно заради защитата си за документа вицепремиерът Екатерина Захариева е загубила значителна част от личния си рейтинг. Одобрението към нея  в момента е 22 процента, което е с 4 пункта под декемврийските нива, посочват от „Барометър България“.

Данните са събрани чрез телефонно интервю в периода 5-14 февруари с извадка от 958 души, финансирано със собствени средства.

Докато рейтингът на Захариева пада, то при одобрението на заместник-министър председателите от ОП има ръст. При Красимир Каракачанов той е с два пункта до 34 на сто, а при Валери Симеонов - с 1 пункт до 13 процента одобрение.

При предното си проучване „Барометър България“ тества нагласите към Истанбулската конвенция и данните красноречиво сочат, че обществото ни има дълбоки резерви към приемането ѝ, посочват от агенцията. Против приемането ѝ са 63% от хората в страната.

Нивата на одобрение към дейността на министър-председателя и Министерския съвет като цяло са устойчиви. Според „Барометър България“ българското правителство излъчва стабилност, а фактът, че страната ни е поела Европредседателството очевидно засилва усещането у българите, че в държавата се работи и върви напред. 

Към средата на февруари 2018 г. 43% от анкетираните заявяват, че одобряват дейността на кабинета, с което се запазват нивата от декември 2017 г., но е значително повече от одобряващите работата на правителството в началото на мандата (месец май 2017 г.).

Министър-председателят Бойко Борисов има одобрението на 36% - с процент повече, сравнено с последния месец на миналата година. 

Чехът Келнер купува Нова телевизия

http://www.transmedia.bg/2018/02/19/%d1%87%d0%b5%d1%85%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b5%d1%80-%d0%ba%d1%83%d0%bf%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%8f/

Шведската компания Modern Times Group (MTG) подписа в понеделник споразумение да продаде 95% от „Нова броудкастинг груп“ на PPF Group. Този холдинг е контролиран от чеха Петр Келнер, който е близо до сделка и за българското поделение на норвежкия мобилен оператор „Теленор“.

Останалите 5% от Нова остават за изпълнителния директор на българската компания Дидие Щосел.

Сделката трябва да премине през одобрението на антимонополните органи, но очакванията на двете страни са тя да приключи през първата половина на 2018 г. Цената е 185 млн. евро и ще бъде платена кеш.

„Нова броудкастинг груп“ се подрежда на първо място сред операторите в България със своите седем канала и 19 онлайн платформи. Освен „Нова телевизия“ това са „Кино Нова“, „Нова спорт“, „Диема“, „Диема фемили“, „Диема спорт“ и „Диема спорт 2“, както и платформите за видеообмен и видеосъдържание VBOX 7 и Nova Play, имейл услугата abv.bg, сайтовете  Vesti.bg, DarikNews.bg, Novanews.bg и за спортни новини Sportni.bg и Gong.bg, както и други уебсайтове.

В официалното си съобщение по случай сделка изпълнителният директор на MTG Йорген Мадсен Линдеман коментира, че „Нова“ контролира „33% комерсиален дял от зрителите“ в българския ефир.

Според Линндеман MTG напуска България заради започналото преди няколко години оттегляне от традиционната телевизия и фокусирането върху развлекателния бизнес и предлагането му през онлайн платформи. Така MTG приключва продажбата на дейността си в чужбина.

Първите спекулации, че MTG планира да продаде инвестицията си в България се появиха преди около година. През юни миналата година дори имаше една неуспешна процедура по продажбата. Тогава  Modern Times Group отказа да продаде българския си бизнес на управляващия го Дидие Щосел и воден от него консорциум инвеститори.

Според информация на „Студия Трансмедия“ MTG е отклонила тогава предложението на консорциума на Щосел с мотива, че в момента компанията има натрупана достатъчно голяма ликвидност и не планира продажби на свой бизнес.

Това звучи като съвсем бланкетен отговор, който е изпратен от MTG само с цел да се отклони подадената оферта.Подадената от Щосел и компания оферта е имала поне две слаби звена. Първото е цената. Според информация на „Студия Трансмедия“ предложението към MTG наистина е било в диапазона на 100 млн.евро.

Новата оферта, която е предложена от PPF Group е значително по-добра. При това Петр Кернел е готов да плати цената незабавно и в кеш.

MTG  купи „Нова телевизия“ през 2008 г. в сделка за 620 млн. евро. Излизането от операцията е на значителна загуба.

 

 

 

 

 

 

Индия първа ще прави линия с вакуумния влак Hyperloop

http://clubz.bg/64421-indiq_pyrva_shte_pravi_liniq_s_vakuumniq_vlak_hyperloop

Индия ще стане първата държава в света с работещ високоскоростен вакуумен влак Hyperloop. съобщи Engadget.

Такива поне са надеждите след сключването на споразумение между премиера на страната Нарендра Моди и Ричърд Брансън, собственик на Virgin и Virgin Hyperloop.

Hyperloop работи активно от няколко години по концепцията за нов начин на транспорт, който ще е в пъти по-бърз, сигурен и може би евтин от сегашния. Използвайки липсата на триене в затворен свързан тунел, влаковете могат да достигнат скорост до 600-700 км/ч.

Първата линия ще бъде между градовете Пуне и Мумбай, като ще минава и през мумбайското летище. Разстоянието от около 160 км ще се взема за около 25 минути - спрямо 3 часа и половина сега.

Това ще направи и транспорта много по-евтин.

Все още обаче предстои изследване на това доколко проектът е осъществим. След 6 месеца ще стане ясно дали това наистина е в способностите на Индия до 2028 г., какъвто срок са си поставили сега.

От днес започват безплатните профилактични прегледи в София

https://offnews.bg//zdrave/ot-dnes-zapochvat-bezplatnite-profilaktichni-pregledi-v-sofia-675138.html

От днес започват безплатните профилактични прегледи в общинските многопрофилни и АГ болници в София. 

Първа, Втора, Четвърта и Пета градска болница стартират прегледи по различни специалности.

В Първа градска ще могат да ни прегледат специалисти за уши, нос и гърло, очни болести и хирургия. Във втора Втора – кардиология, ендокринология, нервни и детски болести. А в Четвърта и Пета съответно вътрешни болести, заболявания на млечната жлеза, кожни, подкожни туморни формации и очни болести и гинекология.

Безплатни прегледи ще се организират и в АГ болниците "Света София" и "Шейново".

За консултациите трябват предварителни записвания на регистратурите на болниците. Графици и телефони за записване се обявяват на сайтовете на съответните лечебни заведения.

От днес Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Екатерина“ стартира безплатен скрининг (за откриване) на сърдечно-съдови заболявания. Процедурите ще се провеждат всеки ден от 16.30 до 18.30 часа.
Необходимо е предварително записване на тел. 0700 12 131.

КНСБ се възпротиви на вноса на работници от трети страни

//dariknews.bg/novini/biznes/knsb-se-vyzprotivi-na-vnosa-na-rabotnici-ot-treti-strani-2079540

КНСБ смята, че са необходими мерки за връщане на квалифицираните българи у нас, а не са нужни промени за облекчаване на вноса на работници от трети страни. Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира последните предложения за промени в Закона за трудовата

Перник без парно заради два пожара в ТЕЦ „Република“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pernik-bez-parno-zaradi-dva-pozhara-v-tec-republika-2079494

Два пожара са възникнали в ТЕЦ „Република“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
 
Тази сутрин в 8.30 ч. е получен сигнал за пожар в района на ТЕЦ „Република“. Към мястото веднага са били насочени два екипа на пожарната. Установено би

Завършиха изпитанията на новия руски МиГ-35 (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/zavyrshiha-izpitaniiata-na-noviia-ruski-mig-35-videosnimki-2079533

Завършиха заводските изпитания на новия многоцелеви изтребител на Русия МиГ-35, произведен по поръчка на руското министерство на отбраната. Летателните изпитания на машината започнаха на 26 януари 2017 година. Очаква се през 2019 г. такива изтребители вече да защит

20 000 евро глоба за наша джигитка в Италия

https://frognews.bg/svqt/20-000-evro-globa-nasha-djigitka-italiia.html

Нашенка, джигитка зад волана на мощен лек автомобил беше преследвана в продължение на 80 километра по италианска магистрала, съобщи Антоанета Николова, кореспондент на Нова тв от Рим.

Бойни самолети на Израел удариха ХАМАС след нова ракетна атака

http://www.cross.bg/izrael-ivitzata-hamas-1568150.html

/КРОСС/ Бойни самолети на Израел са ударили позиции на ХАМАС в Ивицата Газа рано тази сутрин, след като ракета, изстреляна от палестинците, е паднала в южната част на Израел, съобщава "Франс прес", позовавайки се на израелската армия. Не се уточнява какви цели са били поразени, но източници от палестинските сили за сигурност са заявили, че няколко ракети са ударили ферма източно от Рафах в южната част на крайбрежния анклав. Израелски "изтребители удариха подземна инфраструктура в южните части на Ивицата Газа в отговор на ракета, изстреляна по-рано към Израел", се уточнява в изявлението на израелската армия. Не се съобщава за жертви при никой от инцидентите. Ударите последваха ожесточените нападения и от двете страни през уикенда, при които израелски сухопътни части убиха двама палестински тийнейджъри в Ивицата газа при огън през границата. Бойни самолети също така са ударили 18 съоръжения на ХАМАС при две вълни от въздушни удари, допълниха израелските военни. Тези рейдове са били в отговор на експлозия в събота, при която четирима израелски войници, проверяващи граничната ограда, са били ранени при взрив на самоделна бомба, очевидно заложена от палестинците. Двама от мъжете са били тежко ранени, но няма опасност за живота им. Взривът и ответният огън бележат една от най-сериозните ескалации в Ивицата Газа, която е контролирана от ХАМАС, от 2014 г. насам, когато Израел и радикалното ислямистко движение воюваха.    

Русия предупреди САЩ да не си играят с огъня в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-regiona-lavrov-1568149.html

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров настоя САЩ "да не си играят с огъня" в Сирия, съобщават руските медии. По време на пресконференция в Москва, руският първи дипломат също така призова Вашингтон да разгледа последиците от действията си върху дългосрочната ситуация в региона, раздиран от война. "Отново призовавам нашите американски колеги да не си играят с огъня и да хармонизират стъпките си, не въз основа на непосредствените нужди на днешната политическа ситуация, а по-скоро на дългосрочните интереси на сирийския народ и на всички народи в региона, включително, разбира се, кюрдите", изтъкна Лавров. Той предупреди, че Москва няма да стои безучастна и да "наблюдава с тревога опитите за разрушаване на Сирия". Лавров подчерта, че действията на САЩ в региона се разпростират далеч отвъд официално обявената си цел за борба с тероризма и запазване на териториалната цялост на Сирия.  

Франция изхвърли скиор от Пьонгчанг заради коментари срещу отбора

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/19/3132303_franciia_izhvurli_skior_ot_pyongchang_zaradi_komentari/?ref=rss


Френският скиор Матийо Февър беше изпратен вкъщи, след като обясни, че не се интересува колко медала ще спечелят съотборниците му. Приятелят на Микаела Шифрин обясни, че в Пьонгчанг се фокусира единствено върху собственото си представяне.<br /><br />Французинът остана седми в гигантския слалом, а неговият съотборник Алекси Пинтюро спечели бронзовото отличие. След състезанието Февър отказа да коментира Пинтюро, както и останалите си съотборници Тома Фанара и Виктор Мюфа-Жанде, които...

От колко произведения е плагиатствал Гилермо дел Торо във „Формата на водата”?

http://www.barometar.net/90461/

Изкуствено създаденият фаворит на Американската филмова академия, филмът „Формата на водата“ / с 13 номинации за  „Оскар“ ?!/, наскоро бе обвинен в плагиатство. Вестник „Гардиън“ писа, че в сюжетите на постановката на Пол Зиндел /от 1969 г./ и филмът на Гилермо дел Торо съществуват много сходства : и в двете творби главната героиня е хигиенистка, […]

6,1 по Рихтер отново разлюля Мексико

https://offnews.bg//sviat/6-1-po-rihter-otnovo-razliulia-meksiko-675137.html

Земетресение с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер разтърси днес Мексико, предаде Ройтерс.

Епицентърът е бил на 32 километра източно от град Санта Катарина Мечоакан в щата Оахака, на дълбочина 40 километра. Трусът е регистриран в 6,57 ч. по Гринуич, съобщава американският Геофизичен институт.

В столицата, която е на повече от 320 километра, трусът също бе усетен и се задействаха антисеизмичните аларми.

В нощта на петък срещу събота земетресение с магнитуд 7,2 стана в същия щат и изплаши мексиканците, пише БТА.

Бъдещи юристи посетиха Областна администрация - Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6724702

Бъдещи юристи посетиха Областна администрация - Велико Търново80 второкурсници от специалност „Право” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” посетиха Областна администрация - Велико Търново, във връзка със стаж по „Административно право и административен процес”. Бъдещите юристи бяхa пpиeти в зaлa 314 нa aдминиcтpaциятa oт oблacтния yпpaвитeл пpoф. д-р Любомира Попова и заместник областния управител Ивета

Индия пак с мисия за кацане на Луната напролет

https://frognews.bg/svqt/indiia-pak-misiia-katsane-lunata-naprolet.html

Индийската организация за космически изследвания (ИСРО) планира да изпрати на мисия до Луната космическия кораб ”Чандраян-2” (на санскритски език ”Луноход-2”) с неголям самоходен изследователски апарат на борда до края на април тази година, предава БГНЕС.

Започна асфалтирането на част от трасето на новия бул. „Левски“

http://www.moreto.net/novini.php?n=369325

Започна полагането на настилка по част от трасето на новия бул. „Левски“, видя репортер на Moreto.net. Асфалтираният участък е от кръстовището на булеварда с ул. „Подвис“ почти до кръстовището с ул. „Роза“. Настилка се полага в платното посока „Златни пясъци“.

Спорът за името на Македония се решава през юли

http://clubz.bg/64420-sporyt_za_imeto_na_makedoniq_se_reshava_prez_yuli

Близо 30-годишният спор за името на бившата югославска република Македония (БЮРМ) между Атина и Скопие се очаква да бъде решен на срещата на върха на НАТО, насрочена за 11-12 юли в Брюксел. Форумът ще бъде проведен в новата щабквартира на Алианса Белгия и е след края на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което приключва в края на юни т.г.

В интервю за австрийското радио ORF премиерът на Македония Зоран Заев обяви новината.

"Смятам, че ще успеем да приключим преговорите успешно до провеждането на срещата на НАТО през юли. Ние имаме автоматична покана, което означава, че страните от Алианса ще започнат да ратифицират нашето членство веднага след като Гърция обяви, че проблемът е решен", каза Заев.

Заради спора за името Гърция блокира членството на Скопие в ЕС и НАТО. 

Двете страни се договориха да засилят преговорите през тази година, за да разрешат спора, което разочарова малката северна съседка на Гърция да се присъедини към НАТО и Европейския съюз, коментира агенция Ройтерс. Гърция е член на двете общности.

Гърция възразява срещу използването на името "Македония" от бившата югорепублика, като твърди, че тя, заедно със спорни текстове в конституцията на Скопие може да означава териториални претенции по отношение на собствения й северен регион. Засега са известни четири варианта на име, които се обсъждат: Република Северна Македония, Република Нова Македония, Република Вардарска Македония, Република Македония (Скопие). Преговарящите страни вече обявиха, че е избран вариант с географски класификатор в името, но не е ясно кой.

Канадският премиер и семейството му посетиха ашрам, където е живял Махатма Ганди (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6724665

Канадският премиер и семейството му посетиха ашрам, където е живял Махатма Ганди (Снимки)Канадският премиер Джъстин Трюдо и семейството му посетиха днес ашрама Шабармати в град Ахмедабад, където Махатма Ганди, лидерът на индийското движение за освобождение, е живял в продължение на десетилетие, предаде ДПА. Трюдо, съпругата му Софи Грегоар и трите им деца, са на едноседмична визита в Индия,

'Ялта' празнува 27 г. с грандиозно шоу и Victor Calderone

https://offnews.bg//kultura/ialta-praznuva-27-g-s-grandiozno-shou-i-victor-calderone-675129.html

Клуб "Ялта" празнува 27 г. с голямо шоу. На 24 февруари в една от залите на клуба ще видим световноизвестният техно диджей Victor Calderone.

От 1991 г. клубът радва феновете на електронната музика с гостувания на световно признати артисти като Richie Hawtin, Ricardo Villalobos, Dubfire, Paco Osuna, The Martinez Brothers и много други. За да отпразнува 27 години от старта на едно приключение, което е формирало музикалната история на столицата, на 24 февруари клубът ще отвори и двете си зали. В Room 1 ще звучи музиката на легендарния Victor Calderone, докато Room 2 ще бъде в ръцете на Chris Lorenzo и един от резидентите на клуба – Runo.

Victor Calderone безспорно е един от любимите артисти на българската публика, което прави участията му на наша територия чести и винаги запомнящи се.

Диджеят е забавлявал милиони хора на някои от най-легендарните места по света, спечелил е уважението на огромен брой от колегите си. Постиженията му са многобройни, имайки предвид над 20-годишната му кариера, която включва колаборации с артисти като Adam Beyer, Richie Hawtin, Nicole Moudaber, Paco Osuna и много други. 

В Room 2 вечерта ще открие един от талантливите резиденти на "Ялта" - Runo, a след него зад пулта ще застане Chris Lorenzo. Той е диджей и продуцент от Бирмингам, широко признат като пионер на все по-популярния стил Jackin' хаус, който той нарича просто House&Bass. Не по-малко признати са и качествените ремикси, които прави за британски артисти като Disclosure, Ед Шийрън, Rudimental и 99 Souls. 

На 24 февруари клубът отново предлага Discount Guestlist, който важи до 01:00 часа. Всеки, попаднал в този списък, получава 50% отстъпка от цената на входа. За да бъдете включени в Discount Guestlist, трябва да изпратите имената си на info@yaltaclub.com.

Билети за 24 февруари могат да бъдат закупени на входа на клуб "Ялта" на цена от 20 лв.

Повече подробности за програмата на клуба може да намерите на официалната страница във Фейсбук, както и на yaltaclub.com.

Мобилна апликация спасява бедставащи животни

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/19/3131372_mobilna_aplikaciia_spasiava_bedstavashti_jivotni/?ref=rss


Ново мобилно приложение "Help A Paw" е създадено с мисията да помага на ранени или болни животни. Идеята е потребителите му да могат лесно и бързо да подават и откликват на сигнали за помощ, съдържащи информация за местонахождението и състоянието на животните.<br /><br />Приложението е разработено в България и е безплатно. Целта му е да ускори и улесни комуникацията между доброволците и да увеличи шансовете за оцеляване на нуждаещите се от спешна помощ животни.<br...

Чешки милиардер купува Нова Телевизия

https://www.investor.bg/medii/455/a/cheshki-miliarder-kupuva-nova-televiziia-256041/

Шведската MTG придоби медийната компания през 2008 г. за 620 млн. евро, а сега я продава за 185 млн. евро

Илияна Йотова: Левски не е за политическа употреба

http://www.cross.bg/iiotova-iliyana-levski-1568146.html

/КРОСС/ „Каквото и да кажем за Левски ще е малко. Той е не само водач на националната революция. Неговите завети трябва да препрочитаме всеки ден, да разбираме посланията му." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти. Пред паметника на Васил Левски в София вицепрезидентът участва в отбелязването на 145 години от гибелта на Апостола с рецитал на деца, членове на клубовете „Млади възрожденци". „Всеки един от заветите му трябва да пазим дълбоко в сърцето си. Портретът му е в нашите кабинети, но не го гледаме в очите и не мерим своите действия спрямо неговите. За съжаление, често пъти използваме Апостола за политическа употреба. Чуваме заветите му в речи на държавници и политици, но след това не се изпълняват", отбеляза Илияна Йотова. По думите й в последно време се наблюдават много опити за пренаписване на историята. „Левски е категорично доказателство, че България не получава даром свободата си, колкото и някои да се опитват да ни внушават обратното", посочи вицепрезидентът. „Левски създаде не само идеите за национално освобождение, а човешките идеи за равенство и права. На днешния ден е изключително важно да си припомним тези негови завети, защото е жалко, че в XXI век трябва отново да се борим за човешки права", подчерта още Илияна Йотова.  

Из делниците на един луд (12-16 февруари)

https://offnews.bg//nashite-avtori/iz-delnitcite-na-edin-lud-12-16-fevruari-675136.html

Понеделник, 12 февруари

Радан Кънев дава интервю, докато готви класическо чили кон карне по телевизора. Той казва, че ще е класическо, ние няма откъде да знаем. Може и да не е. Имаше един главен редактор на „Монитор“. Веднъж каза, че пише бестселър. Още не беше почнал да го пише и знаеше, че ще е бестселър. Това беше преди десетина години. Та за Радан, де. Бил много запален по готвенето, даже готварски блог поддържал преди време. И между другото вика, че един мъж можел да готви, без да е педераст. А сега, де?! Три дена мислих това защо го изтърси и не можах да разбера. Зер готвачите са под подозрение? Малко нещо гузен негонен излиза… Но поне ме успокои, щото и аз много обичам да готвя, но досега го пазех в тайна, само с колежките в редакцията съм си позволявал да споделя…

Добре, де, ама аз и чинии мия, не много често, но мия. Дали не съм отишъл прекалено далече? Ще вземе да се разчуе и да ми нанесе некои репутационни щети. Ще си говорим дома довечера...

И като стана дума за педерасти… Страшен писък из Фейсбук. Какви боклуци участвали в поредната серия на „Черешката на тортата“. Няма как, отидох да видя. И наистина, не е истина! Едно околийско курве и едно младо педалче от тези, дето на задника им пише дай си ми ритника! „Гримьор и стилист на звездите“ Кулагин… Да ви таковам на звездите! Тия в Нова тв са хомофоби щом са поканили точно този в предаването. Показвай такива и няма що да казваш лоша дума за педерастите…

А курвето тъпо, тъпо, та чак вдлъбнато. Дето викат на село, отвори ли си устата, готов го разваля. „Макароните, вика, са храна за простолюдието!“ И задраска цял един народ от културната карта на Европа. Poveri italiani! Педалчето също не ѝ отстъпва - Алфредо щял да готви средиземноморска храна, защото бил родом от Куба…

Момата, плеймейтка на България за 2017 г., се казва Нора Недкова, от Варна. Колежката Мария Николаева разказа за нея интересни неща. Обичала да я водят на екскурзии в чужбина. Гаджето ѝ, богат бизнесмен, я завело във Венеция. И ѝ обещало да ѝ покаже най-голямата атракция - гроба на Буратино. В Дубай ѝ обещал да я заведе на мемориала на Али Баба и 40-те разбойника. И тя се връзвала и се хвалела на приятелките къде ще ходи и какво ще види…

Ще ви призная, че три пъти трих думата „курве“, не бях сигурен имам ли право така да се изразявам за хорските деца. Но ми попадна едно предаване на „Господари на ефира“, в което се гавреха с участието на момата при Гала. Водещата я пита как са реагирали приятелите ѝ на това, че тя е спечелила конкурса. Каза, че това било важен момент за нея, защото разбрала кои са ѝ приятелите. „Разбрах го, вика, по техните ерекции.“ После се поправи – реакции. Разбира се, не е голяма грешка да объркаш реакция с ерекция. В крайна сметка всяка ерекция е реакция, не ли? Реакция е по-общото понятие. Не всяка реакция е ерекция. Както и да е. Въпросът е, че тази грешка показва, че момата борави по-често с ерекции, отколкото с реакции. Жените, които работят с реакции наричаме психоложки, а жените, които боравят с ерекции наричаме… както ги нарекохме.

Може би ще ви е интересно да знаете, че организатори на конкурса за к….., пардон, за плеймейтки, са плейбоят Христо Сираков и писателят, политик и общественик Любен Дилов-син. Да живей!

Вторник, 13 февруари

Червените написали обръщение до премиера Борисов във връзка с Луков марш, което щеше да мине като поредното им дрън-дрън ярина, ако в него нямаше следното изумително изречение: „Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие."

То обаче престоя само час в обръщението и бързо беше смотано, защото било израз на личното мнение на автора на текста, а не позиция на партията. Автор, оказа се, е депутатът от БСП и зам.-председател на НС Валери Жаблянов. Валери е политолог по образование, завършил е СУ, преподавали са му такива светли умове като д-р Филипов (съвсем малко!) и някои други, но това не помогна и той не успя да осмисли думите на др. Живков: „Социализъма е едно недоносче!“ В такива моменти човек разбира, че и науката не е всесилна. Или, казано по народному, една червена кратуна увира половин час след павето, с което е затисната.

А колкото до Народния съд, мога само да гарантирам, че не сме скрили от др. Жаблянов просвещенското веруюто: „По-добре е да рискуваш да остане ненаказан един виновен, отколкото да осъдиш един невинен“. (Волтер) Но Народният съд не пое такива рискове.

Данни на БНБ за депозитите на гражданите в края на 2017 г. показват, че бедните продължават да беднеят, богатите – да богатеят. Депозитите до 1000 лева намалели с 4% (500 хил. броя) в сравнение с последното тримесечие на 2016 г., а тези между 1000 и 2000 лв. - с 1.3%.

Но както казваше незабравимият Остап Слейман Берта Мария Бендер бей, „щом в страната сноват някакви парични знаци, трябва да има и хора, които притежават много от тях“. Депозитите над 1 млн. са се увеличили с 9.3% (71 бр.) за година и вече са 170 165 броя. Сметките с между 500 хил. и 1 млн. пък са се увеличили със 155 и са станали 100 904, а тези с наличност между 200 и 500 хил. са станали 281 956 бр.

Но веднага трябва да уточним: Става дума за брой на депозитите в милиони в различни банки, а не за броя на милионерите. Милионерите са значително по-малко. Легалните имам предвид. Защото БНБ засича само чистите, препраните милиони, които и в банка да ги сложиш, не е страшно. Предвид на спецификата на изкарването на пари в милиони няма да е грешно да предположим, че милионите, скрити под дюшеците, са в пъти повече.

Тоест, намекваме, че никой не знае колко са богатите и колко богати са богатите.

Сряда, 14 февруари

Интервю на премиера пред Хъкмъкян. Според нас това интервю не трябваше да е баш на св. Валентин. Някой може да си помисли нещо. Казано е, че е празник на влюбените, но никъде не е казано в кого са влюбени. Защо да не може и в себе си?! Това, както учеше Оскар Уайлд, е единствената доживотна любов. Говореше се из София, не се кълна, че е вярно, че премиерът е забелязван да върви по Моста на влюбените и да се държи за ръка. (Прощавай, Фред.) Слухове…

Както всяка публична изява на премиера, така и тази, затвърди окончателно изначалното ни мнение, че по-просто нещо на по-високо място никога не сме имали. Но понеже вие нашето мнение го знаете, ето няколко чужди, всяко от които рисува, както би казал поетът, различни черти от портрета:

Проф. Велислав Минеков: „Как е възможно толкова прост човек да управлява държава? Екваториална Гвинея ли сме или Того? Страхлив, безсрамен, неграмотен и примитивен неолитен екземпляр управлява държава. Европейска държава. Кой гласува за този австралопитек… тоя елементарен простак?... Срамувам се, че съм българин.“

За Гвинея ще възразя, вижда ми се пресилено. Вижте на снимката как изглежда техният представител в ООН и го сравнете с Борисов. Нямат нищо общо. Е, почти нищо…

Австралопитеците, да ви спестя разходката из Гуглето, са човекоподобни, които се приемат за първите представители на хоменидите. Първите и най-примитивните. Мозъкът им бил около 35% от големината на мозъка на съвременния човек, но пък имали яки челюсти и зъби.

Петър Иванов: „Правоговорът е отвратителен, стилът – мутренско-милиционерски, външността отблъскваща, а интериорът показва неовладян нарцисизъм, селски мушамен лукс и затрогваща шопска простотия… А всички пак виждаме, колко е тъп, неуместен и смешен… Боже, пази България!“

Велизар Енчев: „Управлява ни посредствена, но нагла особа. Не познавам друг премиер, разговарящ с нацията като с прислугата си… И му вижте „богатата“ премиерска библиотека – с нито една книга в нея, но с галерия от фотографии, на които целува премиери, президенти, комисари… А и папи, дето са го галили по главата.“

Десет години вече ги повтарям тия работи, но Борисов продължава да си седи на високото място и няма намерение да слиза, нито пък има кой да го бутне. Защото Борисов – това е нацията в широките си измерения. Той резонира с трептенията на „колективното тяло“, както би се изразил ага Доган. Да, не се ебавам, това е истината и напук на някои твърдения, точно тази истина не ни прави свободни…

Английски учени твърдят, че до десетина години на пазара ще се появи тест, който ще определя дали човек е влюбен. В организма на влюбения човек се произвеждали т. нар. нонапептиди, съдържащи окситоцин и вазопресин. И тяхното количество щяло да се отчита чрез магнитно-резонансна томография и да се прецени дали пациентът е наистина влюбен, или манкира. Защото, както е казано, любовта е химия, а сексът – физика. Неврологът доктор Фред Нур смята, че за разлика от детектора на лъжата и други съществуващи устройства, този скенер няма да може да бъде заблуден и ще има степен на точност между 97 и 99%.

Имаше един лаф, че жените могат да имитират оргазъм, но мъжете могат да имитират цяла връзка. Е, вече няма да могат. Представяте ли си? Рутите вие некоя госпожа, заиквате се по очите ѝ, по ръцете ѝ… И направо сте я приготвили за ашладисване и тя ви иска резултатите от теста! А тестът, както казахме, не може да се фалшифицира.

Добре де, като не можем да излъжем теста, жената не можем ли да излъжем? Можем и още как… Влюбваме се в една, вземаме бележката в десетина екземпляра и ашладисваме десетина булки. Така, де, тия тестове едва ли ще могат да определят в коя точно си влюбен. Понякога човек може да е влюбен и в две, и в три…

Четвъртък, 15 февруари

Президентът Радев се докачил от думите на премиера, че шефът на кабинета му Иво Христов (непрофесора) бил работил за Пеевски, и зададе няколко риторични въпроса към Борисов, които последният определи като "вероломно нападение към правителството": „Имал ли е и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с Пеевски? Продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?”

Това даже не са въпроси, а направо отговори. Положителни отговори.

Борисов светкавично не отговори на най-важните от тях. Просто нелюбезно ги отмести. "Вчера казах, че Радев е добър човек, приятел, с който работим добре, но явно съм се лъгал. Явно не може да ми прости, че не сме купили изтребителите. Не знам с какво толкова сме го подразнили, че да сипе толкова ярост, злоба и жлъч.“ И после добави и завист, бива ли българин без завист.

"Ако Пеевски е извършил престъпление и президентът знае, то питам защо не са възложени проверки - възложени ли са или не? И какво общо може да имам аз с депутат от опозицията? Ако има данни за мой бизнес (което е абсолютна лъжа), който да съм направил с Пеевски, да сезира която иска институция, защото аз твърдя, че такъв няма."

Чета тези спорове и се сещам какво каза Цецерон наскоро: „Президентът не може да се конкурира с премиера, защото премиерът е изградена политическа личност, а президентът не е." И е напълно прав. Президентът има още много хляб да изяде, докато стане изградена политическа личност. Демек, да се научи да лъже като сръбски циганин… Но с учители като Борисов и Нинова бързо ще напредне.

Че Борисов обича да послъгва, не е тайна за никого. Даже се разказва един „действителен“ случай, за който ми съобщи Мартин Захариев. Седнал Борисов на детектор на лъжата. Провеждащият теста му обяснил:

- Всеки път, когато излъжете, ще се чуе звук бийп! Разбрахте ли?

- Да.

- Бийп!

Престрелката между Радев и Борисов извади и лицето Делян Пеевски от дупката му: „Нямам и никога не съм имал бизнес интереси или други обвързаности с премиера…“, написа лицето в изявление до медиите.

Сигурно се чудите защо му викам „лицето“, при условие, че това, което виждате, не потвърждава такава хипотеза. Особено пък как са се сговорили карикатуристите да го рисуват като дзвер… Докторът, както отдавна знаете, е изгледист. А когато човек страда от тоя дефицит на коректност, няма как да не намира за много иронично да се вика лице на тоя… По-иронично може би ще бъде само, ако му се вика фигура… Както и да е.

Сн. Чавдар Николов

„Каквито и проблеми премиерът и президентът да имат помежду си, пише лицето в обръщението, лични или институционални, да ги решават занапред като големи момчета, генерали, без да намесват един депутат от опозицията, защото аз нямам никакво отношение към техните спорове за самолети, танкове, търгове или разни комисии.“

И накрая, естествено, като един Порций Катон Млади (Порций Стари естествено е менторът му Доган), лицето завършва: „С тези си действия и забъркването на името ми в техните търкания, премиерът и президентът се поставят единствено в услуга на хора като Иво Прокопиев и олигархичните кръгове около него, чиито задкулисни бизнес интерес аз разобличавам през моите медии.“
Демек, Картаген трябва да бъде разрушен.

Между другото, в т. нар. интервю премиерът обясни, че ГЕРБ ще оттегли Истанбулската конвенция, докато в обществото не се създаде консенсус: „ГЕРБ я оттегля, защото сами, без патриотите, без БСП, без президента, няма да понесем пасива повече.“Това, казвам го без ирония, е пряко народовластие. Щом народът не иска, няма. 

И като стана дума, та да обърна внимание на интелектуалците и интелектуалстващите, които наляво и надясно разправят, че байчо на село не му дремело за Истанбулската конвенция. Случка в кръчмата на санданското село Джигурово доказва обратното. Поп Димитър Манджовски и строителният работник Иван Георгиев завързали спор „За“ и „Против“ конвенцията, който постепенно ескалирал. Попът грабнал стола и го поломил в главата на строителя. На което той отговорил със серия от леви прави… Като крайно битката завършила с два на нула зъба в полза на дедо поп.

Не разбрах кой от двамата се е бил в защита на конвенцията и кой срещу нея, попът или ватенката. Едва ли е попът, защото началниците му дадоха друга линия. И излиза, че ватенката е жертвала два зъба за конвенцията, а умни и интелигентни хора из Фейсбук… Както и да е, не ми се разправя повече.

Петък, 16 февруари

Здравният министър Ананиев поиска оставката на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев. Зад гърба му и без знанието на Надзорния съвет професорът пратил писмо до НС, в което иска актуализация на бюджета, защото касата яко го била закършила и дължала над 270 млн. лв. И министърът разбрал за това писмо на заседание на МС и, естествено, му станало кафа. Попитал Плочев верно ли е написал такова писмо и защо не му е казал, но той отрекъл. После признал, че е подписвал нещо, ама не бил го чел… И като крайно се разбрали, че професорът е сгазил лука и трябва да подаде оставка. Но той, вместо да подаде оставка, тръгнал да обикаля парламентарните групи и да търси съчувствие. И го намерил при червените, естествено. Депутатът Славчо Велков разкри, че върху Плочев бил оказан натиск да си подаде оставката: "Чрез посредник проф. Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който казва следното: „Предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро, защото в противен случай имаме и други мерки и ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България."

След поредица от дедуктивни умозаключения и едно-две индуктивни, стигнахме до извода, че Велков визира финмин Горанов. Но дали е той и дали с тези точно думи е заплашвал Плочев, няма как да знаем, щото работата е дума срещу дума.

Имахме един съученик в прогимназията, изключителен келеш от Чиксалън. Като го ядоса някой, той го издебва, праска му един юмрук (токат по пазарджишки), след което сяда на земята и почва да вика: „Помощ, другарко, Иван ме бие…“ И все му се разминаваше, щото, нали, дума срещу дума…

Депутатът Велков обаче е силно притеснен от заплахата и щял да пише на президента да се види какви са тези „други мерки“, да не би да става дума а „спиране от движение“, както казват в Перник. И евентуално да се назначи охрана на Плочев. Толкова пари се превъртат през касата, че никой няма да цепи басма на някакъв си професор…

Руският посланик Анатолий Макаров вика: „А руският президент Владимир Путин за последен път идва в България през 2008 г. Сега сме 2018 г. и смятам, че е дошло времето за едно такова посещение.”

Това не е вярно. Путин идва у нас и през ноември 2010 г. Ако си спомняте, тогава Борисов му подари кученце. Което даде основание на оня гадняр от „Коммерсант” Андрей Колесников да напише една гадна статия „К "Южному потоку" присобачили Болгарию”. Присобачили?! И накрая на статията беше написал така: „Владимир Путин взял овчарку на руки. Болгарский премьер наконец повернулся к нему лицом. И только тут я обратил внимание, как они похожи. Щенок болгарской овчарки и болгарский премьер, я имею в виду.” Забелязал колко си приличат премиерът ни и кутрето! Да му биеш и сянката на такъв. Макар че, между нас си можем да си признаем, че има известна прилика.

Както и да е. За Трети март Путята нямало да ни уважи. Тогава щял да дойте руският патриарх Кирил, много парламентаристи и общественици. А той щял да ни посети след като спечели изборите.

Негово Превъзходителство Макаров вика: „Българският премиер Борисов показа, че има желанието да направи стъпки към възстановяване на взаимноизгодното сътрудничество между България и Русия и затова ние го приветстваме… Твърде много общи неща имаме за да се разделяме и според мен, перспективите са светли. Никога не съм се чувствал толкова добре извън Русия, като тук, в България.”

Понеже сме изучавал историята, та това малко ни притеснява. Не е добре когато руският посланик се чувства чак толкова добре у нас. Мисля, че и за другите посланици се отнася. Дето се вика, чувствайте се като у дома си, ама да не ви става навик…


To be continued

Задържаха 8 от Дупница за престъпления, свързани с наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724658

Задържаха 8 от Дупница за престъпления, свързани с наркотициОсмина от Дупница са задържани в полицейския арест на РУ Дупница в края на миналата седмица при специализирана операция за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици. Това съобщиха днес от полицията. Задържаните са на възраст между 18 и 30 години. Видът на наркотичните вещества е определен чрез полеви наркотест.

YALTA CLUB празнува 27 години с Victor Calderone и Chris Lorenzo

http://www.cross.bg/club-yalta-artisti-1568145.html

/КРОСС/ И двете зали ще бъдат отворени по случай рождения ден на клуба От 1991 г. YALTA CLUB радва феновете на електронната музика с гостувания на световно признати артисти като Richie Hawtin, Ricardo Villalobos, Dubfire, Paco Osuna, The Martinez Brothers и много други. За да отпразнува 27 години от старта на едно приключение, което е формирало музикалната история на столицата, на 24 февруари клубът ще отвори и двете си зали. В Room 1 ще звучи музиката на легендарния Victor Calderone, докато Room 2 ще бъде в ръцете на Chris Lorenzo и един от резидентите на клуба - RUNO. Изборът на DJ за специалното събитие в голяма зала на клуба не е случаен. Victor Calderone безспорно е един от любимите артисти на българската публика, което прави участията му на наша територия чести и винаги запомнящи се. Влиятелният Calderone е забавлявал милиони хора на някои от най-легендарните локации по света, спечелил е уважението на огромен брой от колегите си и продължава да разбива универсалните граници на оригиналност и изобретателност. Постиженията му са многобройни, имайки предвид над 20-годишната му кариера, която включва колаборации с артисти като Adam Beyer, Richie Hawtin, Nicole Moudaber, Paco Osuna и много други. В Room 2 вечерта ще открие един от талантливите резиденти на YALTA CLUB - RUNO, a след него зад пулта ще застане Chris Lorenzo. Той е DJ и продуцент от Бирмингам, широко признат като пионер на все по-популярния стил Jackin' хаус, който той нарича просто House&Bass

Лавров предупреди за плановете на САЩ за подялба на Сирия

http://www.mediapool.bg/lavrov-predupredi-za-planovete-na-sasht-za-podyalba-na-siriya-news275729.html

Русия наблюдава с тревога опитите на САЩ да осъществят плановете си за подялба на Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров при откриването на конференция на международния дискусионен клуб "Валдай", цитиран от ТАСС.    Пред форума под наслов "Русия в Близкия изток: игра на всички полета" Лавров поясни, че тези опасения са заради действията на САЩ на обширна сирийска територия източно от река Ефрат до границите с Ирак и Турция.    Първият дипломат на Москва призова американската страна да не си играе с огъня и внимателно да обмисля ходовете си, като изхожда не от политическата конюнктура, а от дългосрочните интереси на сирийския народ.    Лавров окачестви като опити за спекулация медийните публикации за гибелта на стотици руски наемници във войната в Сирия. Той предложи инцидентът с безпилотния самолет на сирийско-израелската граница да бъде обсъждан само чрез механизмите на ООН.   По думите на руския министър международната общност трябва да създаде условия за пряк диалог между палестинците и Израел, защото няма друг начин за уреждане на конфликта между тях.    В речта си Лавров засегна още няколко близкоизточни теми - изрази убедеността на Москва, че законните интереси на иракските кюрди трябва да бъдат защитени, призова за прекратяване на боевете в Йемен между правителствените сили и шиитските бунтовници и изрази руското несъгласие както с апелите за унищожение на Израел, така и с призивите за борба с Иран.    В изказването си пред форума иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф констатира, че в Сирия е налице "нова вълна на окупация, на чуждестранна интервенция, главно от страна на САЩ".     Предвидена е среща между Лавров и Зариф, на която ще бъде обсъдена ядрената сделка с Иран и положението в Сирия.

MTG съобщи официално: Продадохме Нова тв на Петр Келнер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724660

MTG съобщи официално: Продадохме Нова тв на Петр КелнерMTG подписа споразумение да продаде 95% от "Нова броудкастинг груп" на PPF Group - холдинг, контролиран от Петр Келнер, съобщиха от скандинавската компания. Чрез стойността на сделката се прави и оценка на 100% от българската медийна група - 185 млн. евро. Плащането ще се извърши изцяло в брой, допълват от MTG.

Валери Симеонов: Възможно е да не се явим заедно с ВМРО на европейските избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724656

Валери Симеонов: Възможно е да не се явим заедно с ВМРО на европейските избориНикой не може да гарантира, че на следващите избори ще се явим в коалиция - при това напрежение по-скоро няма да се явим. Това каза вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по ТВ „Европа“. „Като във всяка коалиция не винаги нещата вървят гладко. В случая има натрупани,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване