Борисов и премиерът на Кабо Верде обсъдиха възможностите за икономическо сътрудничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724413

Борисов и премиерът на Кабо Верде обсъдиха възможностите за икономическо сътрудничествоПремиерът Бойко Борисов се срещна с колегата си на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва. Двамата обсъдиха развитието на двустранните отношения и възможностите за активизиране на търговско-икономическото сътрудничество. Това стана ясно от публикация на Борисов във Фейсбук. Очаквайте подробности.

Шофьор на такси осуети поредната телефонна измама

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-qOOy6JNGcs/

Бургаски шофьор на такси осуети поредната телефонна измама. На 16-ти февруари около 14.00 ч. в Пето Районно управление – Бургас дошъл 29-годишният таксиметров водач, който заявил, че получил телефонно обаждане от чуждестранен телефонен номер, като мъжки глас му предложил да занесе пратка с пари до Румъния. Непознатият му продиктувал адрес, намиращ се в бл. 56 в к-с “Изгрев”, от който възрастна жена хвърлила на 29-годишния мъж торбичка с пари. Следвайки инструкциите мъжът  заредил в автомобила гориво на стойност 126 лв., като веднага след това получил ново обаждане с нов адрес в Бургас. Таксиметровият водач осъзнал, че е въвлечен в телефонна измама и заявил на непознатия, че ще върне парите на жената. Непознатият първоначално започнал да предлага по-големи проценти печалба, а след това започнал да заплашва 29-годишния мъж, но същият категорично отказал да съдействия, като заедно с взетите от к-с “Изгрев” пари се явил в Пето Районно управление – Бургас. Междувременно в управлението е получено съобщение от 85-годишната измамена бургазлийка от бл. 56 в к-с “Изгрев” за това, че хвърлила през терасата на дома си торбичка със сумата от 1 500 лв., като измамата е осъществена по класическата схема “оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници”. По случая е образувано досъдебно производство, като предстои връщането на парите на измамената възрастна жена.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-02-19.html

На 20 февруари 2018 г. (вторник), във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Отдих“, кв. „Кумарица“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Дачич настоя към Сърбия да не се отправят арогантни послания с призиви да признае Косово

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/19/3132177_dachich_nastoia_kum_surbiia_da_ne_se_otpraviat/?ref=rss


Когато се говори за Косово, е неприемливо отделни външни министри да отправят към Сърбия арогантни послания с призиви Сърбия да признае независимостта на Косово, ако иска да стене членка на Европейския съюз. Това заяви в интервю за БНТ сръбският външен министър Ивица Дачич, докато беше в София по повод неформалния съвет на външните министри на ЕС.<br /><br />Изказването му бе провокирано от думите на германския външен министър Зигмар Габриел, според когото Сърбия ще трябва да...

Вулканът Синабунг в Индонезия изригна

http://www.cross.bg/dyshi-vylkanut-izrigvane-1568139.html

/КРОСС/ Вулканът Синабунг на индонезийския остров Суматра изхвърли пепел и гореща пара на повече от 5000 метра в атмосферата и по склоновете си, предаде АФП. Вулканът е един от трите в страната, които са в процес на изригване сега. В продължение на четири века той бе спящ вулкан, преди да изригне през 2010 г. и да убие двама души. Четири години по-късно при ново изригване загинаха 16 души. Преди две години при изригването му загинаха 7 души. Заради настоящото вулканично изригване е издаден "червен код" за тревога за авиокомпаниите. Това означава, че рисковете са високи. В последните години заради зачестилите изригвания на вулкана около 30 000 души в района му напуснаха домовете си.

Би Би Си: Десетки руски наемници загинали в Сирия през септември 2017 г.

http://clubz.bg/64408-bi_bi_si_desetki_ruski_naemnici_zaginali_v_siriq_prez_septemvri_2017_g

Най-малко 54-ма бойци от руски частни военни компании (ЧВК) са загинали в Сирия само през септември 2017 г. Те не са убити наведнъж, а при различни инциденти в продължение на целия месец.

Това съобщава в свое разследване Би Би Си. Новината излиза на бял свят чак сега. Но тя е знак, че гибелта на десетки руски наемници на 7 февруари т.г. не е първата трагедия от такъв род в арабската република.

Все още не е ясно колко са загиналите бойци от ЧВК на Вагнер преди две седмици в резултат на американски въздушен удар в провинция Дейр аз Зур. Според твърдения на запознати броят на жертвите варира от няколко десетки, през 200, та чак до 600. В края на миналата седмица Москва призна за първи път, че "може да става дума за гибелта на петима души, вероятно граждани на Русия".

Какво се случва през септември?

В средата на септември 2017 г. пенсионерката Нина Атюшева от селището Североонежское, Архангелска област, е потърсена от човек от южния руски град Ростов на Дон. Той се представя като Андрей й съобщава, че тя трябва да дойде и да вземе тялото на сина си Евгений Аликов, загинал в Сирия.

Жената не могла да отиде и тогава ковчегът с тленните останки на сина й бил докаран в нейния дом заедно с документите и изплатена застраховка от 5 милиона рубли (88 672 долара).

Този месец репортери на Би Би Си заедно с Нина Атюнешва опитали да се свържат с Андрей. Обадилият се мъж отговорил, че се казва иначе и че не знае нищо за руски доброволци в Сирия.

Евгений Аликов първо воювал на страната на самообявилата се Луганска народна република (ЛНР) в Украйна. През лятото на 2017 г. заминал за Сирия. Там се бил два месеца и половина. Загинал на 2 септември край град Тиас, провинция Хомс от огнестрелна рана в коремната област.

Интересното обаче е, че когато тялото на Аликов било доставено у дома, с него пристигнали и два медала от ЧВК с дата... 1 септември 2017 г. Причините може да са две. Възможно е гравьорът да е допуснал грешка. Но може също така да означава, че Аликов е загинал в края на август, а тялото му да е прибрано от бойното поле едва около 2 септември, на която дата според официалните документи той е загинал.

На 27 октомври 2017 г. Ройтерс публиува разследване, според което през първите девет месеца на 2917 г. в Сирия са починали най-малко 131 руски граждани. В тази бройка не влизат официалните жерлтви, за които съобщава Министерството на отбраната в Москва.

В основата на публикацията е справката за смъртта на руския наемник от ЧВК Сергей Поддубни. Той загинал месец по-рано също в Тиас. Причина - овъгляване на тялото.

Справката за смъртта на Поддубни е под номер 131. По заповед на руското Министерство на правосъдието номерацията на такива документи във всяко ведомство, регистриращо смъртните случаи - в случая руското посолство в Дамаск - започва от началото на календарната година и се води последователно. Така номерът на всяка спрака съответства на броя на умрелите в момента на регистрирането на смъртта през годината.

Документът за гибелта на Евгений Аликов пък бил под номер 77.

По този начин само през септември 2017 г. в Сирия са загинали най-малко 54-ма бойци от руски ЧВК. (77+54=131 - б.р.) Това е повече от официалната цифра за всичките две и половина години от началото на руската кампания в арабската република, започнала на 30 септември 2015 г. Според данни на Министерството на отбраната в Сирия досега са загинали 44-ма души. Но това са военнослужещи от редовната армия.

Руските власти не признават официално и не коментират многобройните загуби сред руските доброволци в Сирия.

Майката на Евгений Аликов обаче започва да се бори за признание към паметта му още след погребението му, пише Би Би Си.

Нина Атюшева изпратила запитване до Военния комисариат в близкия град Плесецк. Тя питала дали не й се полага нещо като на родител на загинал войник. И поучила следния отговор след месец и половина:

"Да се определи статутът на сина ви за по-нататъшно разрешаване на въпроса за реализиране на мерките за правна и социална защита в момента не е възможно."

На помощ се притекло и ръководството на селището Североонежское. но и то получило подобен отговор. От Плесецк заявили също, че не било възможно да се установи как Аликов попаднал в Сирия и от какво е починал.

Нина Атюшева иска само едно - властите да признаят сина й за загинал за родината. И недоумява с какво той, доброволецът, е по-различен от тези, които са изпратени от военните комисариати в Сирия.

Хората в Североонежское са твърде чувствителни по този въпрос. Местната жителка Елена Ипатова е сред над 100-те заложници, загинали през 2002 г. при щурм на командоси в ингушки бунтовници театър "Дубровка" в Москва. Дария Яцкова пък е сред 224-мата загинали във взривения руски самолет над Синайския полуостров в Египет през 2015 г.

Родом от Североонежское е и стрши сержант Леонид Кичаткин. Той е един от над 100-те бойци от 76-а Псковска дивизия, тайно изпратени в Украйна през 2014 г., където са убити в бой. Москва и до днес отрича в Украйна да е имало и да са загивали руски военни, освен такива, които са били в отпуск и доброволно да са отишли там без знанието на командирите си.

Награждават деца в конкурса на Варненската обсерватория

http://www.moreto.net/novini.php?n=369310

Награждаване на участниците в конкурса "Изкуството и науката за Космоса" ще се състои днес в обсерваторията "Николай Коперник" във Варна, припомня Moreto.net. Конкурсът се проведе в три категории - рисунки, есета и стихове.

Борисов гони сделка с Тръмп, за да спасява Цацаров и Пеевски

https://frognews.bg/novini/borisov-goni-sdelka-tramp-spasiava-tsatsarov-peevski.html

Бойко Борисов е поискал спешна среща с президента на САЩ Доналд Тръмп. Това съобщават от МВнР. Официалният повод за молбата е обсъждане на евентуални покупки от българска страна на американска военна техника. Става дума за бойни самолети и сухопътни бронирани машини.

Димитър Маргаритов: Сайтове за продажба на автомобилни гуми спестяват информация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724404

Димитър Маргаритов: Сайтове за продажба на автомобилни гуми спестяват информация24 електронни магазина за продажба на автомобилни гуми в рамките на тематична кампания е проверила Комисията за защита на потребителите (КЗП). В 13 случая са съставени актове за различни нарушения. Това каза председателят на комисията Димитър Маргаритов в „Денят започва” по Българската национална телевизия (БНТ), съобщиха от пресцентъра на КЗП.

Аркади Шарков: Здравният фонд е на изкуствено дишане

https://frognews.bg/novini/arkadi-sharkov-zdravniiat-fond-izkustveno-dishane.html

Това, че финансист управлява здравеопазването, е добре, защото разбира финансовите процеси, но едно е да изчисляваш финансово нещата, а друго е да си политик. Това заяви Аркади Шарков от Експертния клуб за икономика и политика.

145 години от безсмъртието на Васил Левски

http://www.transmedia.bg/2018/02/19/145-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d1%81%d0%bc%d1%8a%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb-%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d1%81/

 

Днес се навършват 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Пред Паметника на Васил Левски в София прозвучаха заветите на Апостола на Свободата, рецитирани от деца, членове на клубовете „Млади възрожденци“.  Паметникът на Васил Левски в центъра на град София е сред първите паметници, издигнати след Освобождението в новата столица. Той е разположен в близост до предполагаемото място на екзекуцията на българския революционер Васил Левски през 1873 г.

Плановете за изграждането му датират още от Освобождението през 1878 г., но поради лоша организация и липса на финансиране той официално е открит едва на 22 октомври 1895 г.

Васил Левски е не само лидер на националноосвободителното движение, но и един голям обединител както тогава, така и сега. Защото в наши дни може би Васил Левски е личността, приета от всички и която ни обединява.

Това каза Виктор Комбов, екскурзовод в Национален музей „Васил Левски” в родния град на Апостола, съобщава БГНЕС. Той е съгласен с твърдението, че историята трябва да се изучава, за да не се повтаря, и допълва, че всъщност това е една от целите на историческата наука – да дава примери на хората какво трябва да правят и какво да не правят.

Онзи разтърсващ въпрос от тефтерчето на Васил Левски „Народе????” е актуален и днес. Но никога няма да разберем по какъв конкретен повод  я пише Левски и слага четирите въпросителни.

Левски си е записвал стриктно как е харчил парите за революционната организация, за купуването на оръжия за бъдещето въстание, за да може после да води отчет за останалите комитетски дейци и те да се уверят, че той не е харчил пари за своя собствена облага. Правел го е без специално законодателство, по собствена воля и вътрешно убеждение.

Годишнината от това безсмъртно за историята на нашия народ събитие ще бъде отбелязана с различни официални прояви. Архиерейската панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски ще бъде отслужена в храм „Света София” от 17 часа, а след това е организирано литийно шествие. В 18 часа пред Паметника на Апостола ще започне церемонията-поклонение. В нея участие ще вземе президентът Румен Радев, който ще произнесе слово и ще поднесе венец.

 

 

Вучич: Със САЩ имаме различни становища за отношенията между Белград и Прищина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724405

Вучич: Със САЩ имаме различни становища 
за отношенията между Белград и ПрищинаСърбия е готова за компромисно решение, но за компромис са необходими двама, заявил снощи президентът на Сърбия Александър Вучич след разговор с американския сенатор Рон Джонсън, пише в. "Данас". Американският сенатор призовал всички народи в региона да се обърнат към бъдещето и да се опитат да простят тежките събития от миналото,

Земетресение от 5,9 по Рихтер в Мексико

http://www.cross.bg/zemetresenie-rihter-meksiko-1568138.html

/КРОСС/ Земетресение от 5,9 по Рихтер е регистрирано в Мексико, съобщава Европейският сеизмологичен център. Трусът е бил малко преди 9.00 часа българско време. Епицентърът е бил на 88 км. северозападно от град Пуерто Есконидо, на дълбочина 40 км. По информация на Ройтерс и БГНЕС, много местни жители са напуснали домовете си. Данни за пострадали и разрушения засега няма.  

Преглед на икономическите теми в печата, 19 февруари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-19-февруари_l.a_i.758012_at.1.html

"Властта харчи по 2,3 млрд. лв. допълнително в края на годината" Близо две-трети от непредвидените разходи са отпуснати именно през декември,...

Полша очаква конкурентни цени на газа от "Газпром"

https://www.investor.bg/evropa/334/a/polsha-ochakva-konkurentni-ceni-na-gaza-ot-gazprom-256018/

Страната разчита на диверсификацията, с която да постави в конкурентни условия своя дългогодишен доставчик на природен газ

Пернишката ТЕЦ "Република" спря временно заради запалили се кабели

https://www.24chasa.bg/region/article/6724398

Пернишката ТЕЦ "Република" спря временно заради запалили се кабелиСпря временно пернишката ТЕЦ "Република", съобщи изпълнителният директор на "Топлофикация" Любомир Спасов, цитиран от БТА. При превключване на изводи извън територията на централата, са се запалили кабели. При пожара е изключила защитата на основните съоръжения, което е наложило и спиране на работата на централата.

През януари пътниците на летище София се се увеличили с 6.6%

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/19/3132175_prez_ianuari_putnicite_na_letishte_sofiia_se_se/?ref=rss


През първия месец на 2018 г. софийското летище е обслужило общо 499 688 пътници, което представлява ръст от 6.6% спрямо януари 2017 г., съобщава пресслужбата на летището. През терминал 2 са преминали 63%, или 315 987 от всички пътници, а през терминал 1 – останалите 37% (183 681).<br /><br />Потокът по международните редовни линии, който представлява 92% от целия летищен трафик, е нараснал с 4.4% в сравнение с първия месец на миналата година. Двойно е увеличението на броя пътуващи...

Res XLV: Философът и циганинът

https://offnews.bg//nashite-avtori/res-xlv-filosofat-i-tciganinat-675119.html

След монолога на Борисов пред Антон Хекимян, целият съвременен прогресариат вкупом се възмути колко прост и нагъл може да бъде премиерът – factum abominabile, с който в Res съм се занимавал нееднократно през последните поне 5 години. Но аз бих ви обърнал внимание на един друг factum, част от packaging-а на “Питай премиера” по любимата bTV: през цялото време, докато Борисов дрънкаше своите традиционни нагли глупости, в долния десен край на екрана светеше една голяма зелена въпросителна. Ако това не е Киркегор, не знам кое е.

***

Приятелски съвет към bTV: още по-точно би било следващия път да е въпросителна и удивителна.

***

Това ме подсеща за генералното “прилапване” на медиите: Дебелия “стреля” по крушките и така постепенно гаси лампите на всичко, както с BiT. И просветеният туитъриат става единствената действаща “опозиционна медиа”, която забучва banderillas в гърба на правителствения бик, но все така не разполага със сабя, с която да го промуши и да го приключи. Sad but true.

***

Как се гепи медиа? Както се гепи и какъвто и да е друг бизнес – докарва се до ръба на фалита, и тайният консорциум Цветанов/Пеевски се разпорежда, например, някаква ГЕРБ-санираща фирма моментално да инвестира, щот иначе може да ѝ се случи случка и вече да не е санираща. А за да не го забележите, се вихри джендър-темата, напълно излишна.

***

Ако всички бяха гледали Danish Girl, където джендър-дисфорията е показана прекрасно, нямаше да има детински разправии. Но това е стар проблем: 80-те процента са с претенции да бъдат в двайсетицата.

***

ГЕРБ са нещо като новото БКП, затова оттук нататък предлагам да ги наричаме ГЕРБ (к). Въпреки усилията на техния прост вожд, те са си символ на институционалния провал. Каза им го баварецът Маркус Сьодер, макар и сравнително елегантно – докато тази престъпна група управлява, ще видим Шенген и всичко през прословутия крив макарон. Просто щот сме в руското магнитно поле. И теорията на колегата Георги Лозанов за “мекия фронт” става все по-валидна.

***

С извинение, но както е казал учителят Дънов, if you’re pussy (като премиера и изобщо целият наш stance), they fuck you. Нашият Еднокнижен недоразбира, че в Европа знаят как е прост проводник на руски и турски интереси. И как е изнесъл едни “котарашки” стотици милиони в, хм, Предна Азия.

***

Циклопът смята второто око за уродство.

***

ГЕРБ (к) дори нямат идея как се отваря прозореца на Оувъртън – поне да се проветри малко. Защото там почти няма нито един, който да знае нещо за каквото и да било.

***

Todo lo mejor.

***

И управляват с Валери, човек от деми-монда, само за “уж божем” (по Алеко). Възхитителен, съвършен идиот – нищо не можеш да му добавиш или махнеш. Освен че е в коалиция с руски агент, който попада под чл. 103 от Наказателния кодекс (Доп. – ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006).

***

Левите у нас са десни, десните позират като либерали: време е за нова консервативна десница, да се преброим и да започнем отначало. Както пееше Милена, смахнати сме всички, а другите ги няма.

***

БСП: мръсните копелета трябва да се извинят стократно за всичко през 20-ти век, и едва тогава за всичко станишевско и орешарско през 21-ви. Няма друга държава, която да чества окупацията си; пълна с паметници и улици на своя окупатор. Не е чак толкова сложно.

***

Nutwa kgolo ke ya molomo Zulu. На традиционния език в Ботсуана това значи, че споровете се решават ефективно чрез дебат, докато се стигне до окончателно решение, а не чрез война с племето зулу, което напира от юг. В този смисъл, дори онези там, в Ботсуана, разбират римската идея за viri boni, господари сами на себе си, които се гордеят със своето гражданско участие и духа на философско питане на атиняните.

***

Живеем в съвсем нов строй – стабилизъм, в който “патреотите” служат за нещо като барбикан. Шпенглер щеше да го оцени. Doppia merda, дет викат италианците.

***

Да се облегнем все пак и на Чоран: вгледайте се в духовете, вместо да се съобразявате с нещата.

***

Нашите днешни политици са живи благодарение на ограничеността в себе си, на страстните си квази-софизми: отстъпките им пред разума ни разочароват и даже ни досаждат.

***

Мъдростта е противопоказна за гения, гибелна е за таланта. Хем го зная, хем не мога да измисля как да противостоя. Човек преди всичко разрушава себе си, преди да разрушава статуквото.

***

Ще ви призная нещо: скептицизмът се намести в мен като втора природа, мой утробен принцип, болест, от която не знам как да се излекувам. Къде да намеря съмишленици? Моя ли е вината, че жаждата ми за тъга не откри друг приятелски обект, особено в родното политическо пространство?

***

Философът-скептик казва, “никой не знае и никога не би могъл да знае” – без значение дали аз, или Тимон. Медът само изглежда сладък; явлението просто се случва и то не е нито действително, нито недействително; никое съждение не може да бъде толкова тясно свързано с явлението, че да съдържа неистинност. Ерго, съждението “медът е сладък” се подлага на съмнение, както и всичко в този живот. Хюм би се разсмял.

***

Тимон живял в Атина докъм 325 г. пр. Хр. След смъртта му скептическата школа се разпада, но на сцената излиза Аркезилай, който я възстановява, и отново поставя въпроса за платоновата диалектика; Карнеад е човекът, който се покланя на Рим. И припомня, че причиняването на несправедливост е по-голямо зло за извършителя, отколкото за самото ѝ понасяне.

***

По това време в Рим имало и Катон Стари, който ненавиждал платоновата диалектика; когато бил на власт, ограничил разкоша и празненствата. Карнеад срещу Катон: единият прото-либерал, другият – прото–консерватор. Отговорът? Хасдрубал, който наследява Карнеад в Академията. Картагенец, който приема гърците да му викат Клитомах. Това е първият книжен нечовек, заради когото днес ние знаем за елинистическата епоха. Но и скептик, който се противопоставя – точно като мен – на врачуването и другите там глупости.

***

Въпреки че е необосновано да изпитваме сигурност в който и да било момент, някои неща вероятно са по-истинни от останалите. Тъкмо затова ние, философите, отчитаме и субективността, в най-широкия смисъл на думата. Ние – от философа до последния циганин, съзнателно или не, търсим отговор на субективния свят, за да открием проекциите на обективния. Аз чрез Хюм, циганинът – който не знае за космогоничния “логос” на Хераклит – чрез “самооправяне” в здрача на живота. За втория светът е изцяло телесен и груб; но къде сме ние, “първите”, които би трябвало да направляваме света чрез логоса и истината, докато нашият приятел от “долната земя” безцелно се лута в явленията и се мъчи да усвои света в неговата единност?

***

Ние, “умните”, изпитваме удоволствие от деконструкцията на света, от атомизацията му, за да го разпаднем и да опитаме да го обясним. И в крайна сметка се оказва, че това е изцяло за наша сметка. Докато нашият приятел от низините не смила на прах времето, не се терзае как да се “преучреди” като личност, скептицизмът не е сред сечивата му.

***

И нашият приятел от низините, в условията на парламентарна демокрация, струва буквално колкото всеки от нас – един човек, един глас. Завиждам му за сръчността, с която умира далеч по-лесно, без съзнанието за “значимост”, без вселенска тъга. Той не знае за армагедонната битка между класицизъм и модернизъм, между “знание” и “незнание”; той умира свободен.

***

Но все пак: наша е задачата да отвоюваме бъдещето от него. Не му е присъщо да решава; да измислим как да го манипулираме още по-добре, да използваме агонията му. Защото живеем във време, в което думите отхвърлят всякаква принуда, а значението е престанало да бъде изискване. Или обая, както би казал Чоран.

***

Да видим как да торпилираме дебелата триада, която е превзела нашия живот, превърнат в обикновени contretemps.

***

И как да променим нашето разбиране за “la douceur de vivre” така, че дори Софроний да не е прав – “учен человек ученнаго люби и прост – простаго, и пиян - пияннаго”.

Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov

NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Шефът на НЗОК няма намерение да подава оставка

https://offnews.bg//obshtestvo/shefat-na-nzok-niama-namerenie-da-podava-ostavka-675118.html

„Няма да подам оставка, нищо незаконно не съм направил”, заяви проф. Камен Плочев, управителят на НЗОК, в ефира на bTV. Повод за гостуването на Плочев бе разразилият се миналата седмица скандал, в който здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката му. Причината - шефът на НЗОК поиска актуализация на бюджета, заради дълговете на Касата. 

Управителят на НЗОК вчера е разговарял и с премиера Бойко Борисов, който му обяснил, че трябва да се спрат течове от касата към чужбина. Плочев е категоричен, че Борисов не му е поискал оставката.

Плочев е категоричен, че е уведомил Здравното министерство за намеренията си.

В хода на разговора в студиото управителят на здравната каса каза, че негов близък приятел му се обадил да му въздейства да подаде оставка.

„Директно мен никой не ме е заплашвал. Мой приятел ми каза, че с него е проведен разговор, да ми предаде да си подам оставката, да се разделим с добро, защото иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и работа в държавна болница никога няма да си намеря”, разказа Плочев.

Той отказа да каже точно от къде е дошъл натискът.

В студиото беше и депутатът от БСП Славчо Велков в качеството си на личен приятел на Камен Плочев. Той поясни, че натискът срещу него идва от политик, на висок пост в управлението на държавата.

„Преди това същият човек е звънял на Плочев да се запознават. По-високо от министър, с претенциите да управлява държавата”, допълни още Велков.

Здравният министър Кирил Ананиев също разговарял със Славчо Велков с молбата да въздейства на Плочев да подаде оставка.

„Истината е, че там се бързаше докато се върне премиера тази оставка да бъде оформена и да кажат, ето бе, той сам си подаде оставката”, смята Велков.

По думите му главната фигура, която движи това, е зам.-министърът на здравеопазването и член на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

„Начева грубо се бъркаше в работата ми. Стигна се до там, че ми докара един човек и ми каза „Уволняваш си главния секретар и назначаваш този човек”, аз онемях”, разказа Камен Плочев.

Той допълни, че Начева самоволно викала хора в кабинета си, „взимала цифри, правят се в Здравното министерство, а не в Здравната каса”.

„Като член на надзора има право да надзирава дейността, а не да се меси в оперативната работа. Аз не съм дирекция към министерството, аз съм независима институция. Само парламентът може да ми въздейства и да ме махне”, категоричен е Плочев.

Славчо Велков припомни, че през 2010 г. Жени Начева е била обвинена в две престъпления по служба и тогава премиерът Борисов ѝ поискал оставката. „И тя тогава се позова именно на това, че парламентът я избира нея”, допълни Велков.

Висока опасност от лавини в Пирин

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6724394

Висока опасност от лавини в ПиринЗначителна е опасността от лавини в Пирин. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК. За Витоша и Рила опасността от лавини е средна, а в Стара планина - ниска. Времето е облачно и тихо. На места превалява сняг. Температурите варират между -4 и 1 градуса. Новата снежна покривка е с дебелина около 2 см.

Проф. Г. Начев: Дължим много пари на Германия, Франция и Италия, по-малко на Австрия и Белгия

https://frognews.bg/novini/gencho-nachev-2018-02-16.html

”Хубаво е, че проф. Камен Плочев повдигна въпросът, но не е хубаво, че превърна проблема в НЗОК от финансово-административен в политически”, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ ”Св. Екатерина”.

Петр Келнер купи Нова телевизия за 185 милиона евро

http://clubz.bg/64407-petr_kelner_kupi_nova_televiziq_za_185_miliona_evro

Чешката инвестиционна компания PPF group на Петр Келнер купува 100% от „Нова Броудкастинг Груп“, която притежава Нова телевизия, спортните канали Диема, списание „Ева“ и интернет групата „Нетинфо“. 95% са купени от шведската група Modern Times Group (MTG), а останалите 5% - от главния изпълнителен директор Дидие Щосел.

MTG обяви и общата цена - 185 милиона евро. За сравнение - преди десет години MTG купи Нова телевизия за 620 милиона евро, като след това групата дори се разрасна.

Екипът на Нова е бил информиран тази сутрин с писмо от главния изпълнителен директор Дидие Щосел за промяната в собствеността.

Искам да ви информирам, че PPF group – инвестиционната компания, контролирана от чеха Петр Келнер, подписа споразумение за придобиване на 100% от Нова груп. Очакваме придобиването да приключи до няколко месеца заради антимонополните процедури“, се казва в писмото на Щосел.

Петр Келнер е и основен кандидат за бизнеса на норвежката група „Теленор“ в България. Според публикация в „Капитал“, той предлагал близо 2 млрд. евро за мобилния оператор и медийната група.

54-годишният милиардер Петр Келнер контролира PPF Group, източноевропейска инвестиционна група с активи в размер на 35 млрд. евро към 30 юни 2017 г. по данни на агенция Bloomberg. Регистрираната в Амстердам компания притежава 80% от мобилния оператор O2 - най-големият в Чехия, на производителя на злато Polymetal International и компания за потребителско финансиране Home Credit Group.

Нова телевизия досега

Досега Нова телевизия бе собственост на шведската група Modern Times Group. Придобиването на Нова бе най-скъпото вложение на MTG – през 2008 година те платиха 620 милиона евро за Нова телевизия, кабелния канал Нова+ и 80% от списание "Ева", които бяха собственост на гръцката "Антена груп". След това Нова навлезе по-активно в онлайн бизнеса и придоби групата „Нетинфо“, която притежава VBOX7 и новинарския портал „Вести“.

Преди година шведският вестник „Дагенс индъстри“ съобщи, че MTG планира да се изтегли изцяло от България след като е инкасирала загуби от няколко милиарда. (в крони, 10 крони са едно евро – б.р.)

По-късно изпълнителният директор Дидие Щосел е направил опит да придобие телевизията, в която притежава 5%. Шведската компания MTG обаче е отказала да продаде българския си бизнес на Щосел и воден от него консорциум инвеститори. Според информацията на „Студия Трансмедия“ MTG е отклонила офертата с мотива, че в момента компанията има натрупана достатъчно голяма ликвидност и не планира продажби на свой бизнес. Критична точка в офертата е била разпределението на финансирането. В него са участвали поне две банки с българско участие и един голям портфейлен инвеститор, който в серия от медийни публикации бива свързван с депутата от ДПС Делян Пеевски. 

Шефът на здравната каса не знаел за източването й от чужбина

http://www.mediapool.bg/shefat-na-zdravnata-kasa-ne-znael-za-iztochvaneto-y-ot-chuzhbina-news275728.html

Кризата с поисканата и отказана оставка на председателя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) разкри нов проблем около източването на касата – от български лекари, работещи в чуждестранни клиники. Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев призна в понеделник, че не бил наясно със съществуването на тази схема, за която му съобщил премиерът Бойко Борисов. Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев заради самоволното му решение да настоява пред парламента да актуализира бюджета на НЗОК в нарушение на процедурата. Плочев обаче, окуражен и от подкрепата на червени депутати, отказва да се оттегли. Изпратеното до НС писмо той оправдал с това, че не знаел какво подписва. Това допълнително усложнява ситуацията в НЗОК, която е силно задлъжняла към здравните каси на държави в ЕС, лекуващи българи. Конкретното провинение на проф. Плочев е, че без да има съгласието на надзора на НЗОК, на здравния министър и на МС, е изпратил писмо до Народното събрание за актуализиране бюджета на касата. Той повтори в понеделник пред бТВ, че не е направил нищо незаконно и няма да си подаде оставката. Плочев обаче обвини председателя на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-здравен министър Жени Начева в груба намеса в работата му. Български лекари източвали НЗОК от чужбина Плочев съобщи, че преди ден говорил с премиера Бойко Борисов, който му обяснил, няма проблем да се разплатят парите на чуждите фондове, но първо трябвало да се спре източването на НЗОК от недобросъвестни български лекари, работещи в чужди клиники. Проблем, за който Плочев твърди, че научава от премиера, въпреки, че е бил обсъждан в негово присъствие на заседание на Надзорния съвет на НЗОК. “Вчера говорих с премиера. Човекът ми обясни любезно. Много точно и ясно каза: Имаме проблем не да платим парите. Има проблем как да спрат да се източват тези пари, защото има група недобросъвестни български лекари, които работят в Европа и викат с рейсове определени хора, лекуват ги като спешни и след това НЗОК плаща тези пари“, разказа Плочев. Заради това чужди болници привличали български лекари и така "хем ни взимали парите, хем ни взимали кадрите". "Ако това ми го беше казал Ананиев, аз нямаше да напиша писмото", заяви Плочев. Борисов казал на Плочев, че нищо не разбира от политика По думите му Борисов не му е искал оставката, но го е упрекнал, че не се прави така и "нищо не разбира от политика". Плочев от своя страна го уверил, че не иска да клати правителството или да навреди на някого, а да реши един проблем. Той се оплака, че за четири месеца се е срещнал със здравния министър Кирил Ананиев само веднъж и то, за да му поиска оставката: "Това работа между министър и шеф на каса ли е? Как да говоря с него, като не ме вика". Плочев обвини зам.-министър Начева в груба намеса в работата му Същевременно шефът на НЗОК обвини председателя на надзорния й съвет - зам.-здравния министър Жени Начева, че грубо се намесвала в работата му: "Начева грубо се бъркаше в работата ми. Стигна се до там, че ми докара един човек и ми каза: Уволняваш си главния секретар и назначаваш този човек. Аз онемях". Той допълни, че Начева самоволно викала хора в кабинета си, "взимала цифри", различни разчети се правели Министерството на здравеопазването, а не в здравната каса. Не съм дирекция в МЗ, а независима институция "Като член на надзора има право да надзирава дейността, а не да се меси в оперативната работа. Аз не съм дирекция към министерството, аз съм независима институция", заяви Плочев. "Само парламентът може да ми въздейства и да ме махне", каза още Плочев, който в сряда ще бъде изслушван за проблема с дълговете към чуждите здравноосигурителни фондове в парламентарната здравна комисия. Заплахите към Плочев били от човек с претенции, че управлява държавата В студиото на бТВ Плочев се яви със "своя добър приятел" - депутатът от БСП Славчо Велков, който уточни, че присъства в лично качество, а не като депутат от опозицията. Той заплаши, че ако се стигне до обсъждането на оставката на управителя на НЗОК в парламента, ще назове името на високопоставения политик, който си е позволил да заплашва Плочев. "Директно мен никой не ме е заплашвал. Мой приятел ми каза, че с него е проведен разговор, да ми предаде да си подам оставката, да се разделим с добро, защото иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и работа в държавна болница никога няма да си намеря", разказа Плочев. Велков поясни, че натискът срещу него идва от политик, на висок пост в управлението на държавата. "Преди това същият човек е звънял на Плочев да се запознават. По-високо от министър, с претенциите да управлява държавата", допълни още Велков. Здравният министър Кирил Ананиев също разговарял със Славчо Велков с молбата да въздейства на Плочев да подаде оставка. "Истината е, че там се бързаше докато се върне премиера тази оставка да бъде оформена и да кажат, ето бе, той сам си подаде оставката", заяви Велков.

Шефът на НЗОК отказва да подаде оставка и се оплака от намеса в работата му

http://www.mediapool.bg/shefat-na-nzok-otkazva-da-podade-ostavka-i-se-oplaka-ot-namesa-v-rabotata-mu-news275728.html

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев заяви, че не възнамерява да си подаде оставката, която му беше поискана в петък от здравния министър Кирил Ананиев. Поводът Ананиев да поиска оттеглянето на Плочев бе, че управителят на касата е пратил писмо до депутатите с настояване за актуализация на бюджета на институцията зад гърба му и в нарушение на процедурите. Причина за писмото са натрупаните големи дългове към европейски здравни каси за лечението на български граждани в дружи държави от ЕС. Плочев коментира в понеделник пред бТВ, че не е направил нищо незаконно и няма да си подаде оставката. Същевременно той обвини председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-здравен министър Жени Начева в груба намеса в работата му. Борисов не му е искал оставката, но му се скарал Плочев съобщи, че преди ден той е имал разговор с премиера Бойко Борисов, който не му е искал оставката, но го е упрекнал, че “не се прави така и нищо не разбира от политика“. Освен това Борисов му обяснил, няма проблем да се разплатят парите на чуждите фондове, но първо трябвало да се спре източването на касата от недобросъвестни български лекари, работещи в чужди клиники. Проблем, за който Плочев твърди, че научава от премиера, въпреки, че е бил обсъждан в негово присъствие на заседание на Надзорния съвет на НЗОК. “Вчера говорих с премиера. Човекът ми обясни любезно. Много точно и ясно каза: Имаме проблем не да платим парите. Има проблем как да спрат да се източват тези пари, защото има група недобросъвестни български лекари, които работят в Европа и викат с рейсове определени хора, лекуват ги като спешни и след това НЗОК плаща тези пари“, разказа Плочев. Заради това чужди болници привличали български лекари и така “хем ни взимали парите, хем ни взимали кадрите“. “Ако това ми го беше казал Ананиев, аз нямаше да напиша писмото“, заяви Плочев. По думите му Борисов не му е искал оставката, но го е упрекнал, че не се прави така и “нищо не разбира от политика“. Плочев от своя страна го уверил, че не иска да клати правителството или да навреди на някого, а да реши един проблем. Той се оплака, че за четири месеца се е срещнал със здравния министър Кирил Ананиев само веднъж и то, за да му поиска оставката. “Това работа между министър и шеф на каса ли е? Как да говоря с него, като не ме вика“, коментира Плочев. Плочев обвини зам.-министър Начева в груба намеса в работата му Същевременно той обвини председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-здравен министър Жени Начева в груба намеса в работата му. “Начева грубо се бъркаше в работата ми. Стигна се до там, че ми докара един човек и ми каза: Уволняваш си главния секретар и назначаваш този човек. Аз онемях”, каза Плочев. Той допълни, че Начева самоволно викала хора в кабинета си, “взимала цифри“, различни разчети се правели Министерството на здравеопазването, а не в здравната каса. Не съм дирекция в МЗ, а независима институция “Като член на надзора има право да надзирава дейността, а не да се меси в оперативната работа. Аз не съм дирекция към министерството, аз съм независима институция“, заяви Плочев. “Само парламентът може да ми въздейства и да ме махне”, категоричен е Плочев, който в сряда ще бъде изслушван за проблема с дълговете към чуждите здравноосигурителни фондове в парламентарната здравна комисия. Славчо Велков: Заплахите към Плочев са от човек с претенции, че управлява държавата В студиото на бТВ Плочев се яви със “своя добър приятел“ - депутатът от БСП Славчо Велков, който уточни, че присъства в лично качество, а не като депутат от опозицията. Той заплаши, че ако се стигне до обсъждането на оставката на управителя на НЗОК в парламента, ще назове името на високопоставения политик, който си е позволил да заплашва Плочев. “Директно мен никой не ме е заплашвал. Мой приятел ми каза, че с него е проведен разговор, да ми предаде да си подам оставката, да се разделим с добро, защото иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и работа в държавна болница никога няма да си намеря”, разказа Плочев. Велков поясни, че натискът срещу него идва от политик, на висок пост в управлението на държавата. "Преди това същият човек е звънял на Плочев да се запознават. По-високо от министър, с претенциите да управлява държавата”, допълни още Велков. Здравният министър Кирил Ананиев също разговарял със Славчо Велков с молбата да въздейства на Плочев да подаде оставка. “Истината е, че там се бързаше докато се върне премиера тази оставка да бъде оформена и да кажат, ето бе, той сам си подаде оставката”, заяви Велков.  

Камен Плочев: Няма да подам оставка

http://www.mediapool.bg/kamen-plochev-nyama-da-podam-ostavka-news275728.html

"Няма да подам оставка, нищо незаконно не съм направил”, заяви проф. Камен Плочев пред бТВ.   Управителят на касата вчера е разговарял и с премиера Бойко Борисов, който му обяснил, че трябва да се спрат течове от НЗОК към чужбина. Плочев е категоричен, че Борисов не му е поискал оставката.   Миналата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев, защото управителят на касата поискал актуализация на бюджета без да я съгласува с министерството.   Плочев обаче е категоричен, че е уведомил здравното министерство за намеренията си.   Управителят на здравната каса каза, че негов близък приятел му се обадил да му въздейства да подаде оставка.   "Директно мен никой не ме е заплашвал. Мой приятел ми каза, че с него е проведен разговор, да ми предаде да си подам оставката, да се разделим с добро, защото иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и работа в държавна болница никога няма да си намеря”, разказа Плочев.   Той отказа да каже точно от къде е дошъл натискът.   В студиото беше и депутатът от БСП Славчо Велков в качеството си на личен приятел на Камен Плочев. Той поясни, че натискът срещу него идва от политик, на висок пост в управлението на държавата.   "Преди това същият човек е звънял на Плочев да се запознават. По-високо от министър, с претенциите да управлява държавата”, допълни още Велков.   Здравният министър Кирил Ананиев също разговарял със Славчо Велков с молбата да въздейства на Плочев да подаде оставка.   "Истината е, че там се бързаше докато се върне премиера тази оставка да бъде оформена и да кажат, ето бе, той сам си подаде оставката”, смята Велков.   По думите му главната фигура, която движи това е зам.-министърът на здравеопазването и член на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.   "Начева грубо се бъркаше в работата ми. Стигна се до там, че ми докара един човек и ми каза „Уволняваш си главния секретар и назначаваш този човек”, аз онемях”, разказа Камен Плочев.   Той допълни, че Начева самоволно викала хора в кабинета си, „взимала цифри, правят се в здравното министерство, а не в здравната каса”.   "Като член на надзора има право да надзирава дейността, а не да се меси в оперативната работа. Аз не съм дирекция към министерството, аз съм независима институция. Само парламентът може да ми въздейства и да ме махне”, категоричен е Плочев.   Славчо Велков припомни, че през 2010 г. Жени Начева е била обвинена в две престъпления по служба и тогава премиерът Борисов ѝ поискал оставката.   "И тя тогава се позова именно на това, че парламентът я избира нея”, допълни Велков.

Оставиха в ареста задържания за убийството на психично болен във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724385

Оставиха в ареста задържания за убийството на психично болен във ВарнаОкръжният съд във Варна остави в ареста задържания за убийството на 34-годишен психично болен мъж. Повдигнато е обвинение на 36-годишния Венцислав. Той приютил в дома си жертвата – 34-годишния Явор, който от години е с психично заболяване, което се отключило след смъртта на майка му и загубата на ипотекираното им жилище.

Кристиан Вигенин: В Македония видяхме промяна в отношението към България

http://www.moreto.net/novini.php?n=369308

„В Македония видяхме промяна в отношението на политическата класа и хората към България. Страхът е изчезнал и хората искат да разширят сътрудничеството със страната ни". Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България" Кристиан Вигенин пред БНТ.

Предположение: 70 000 шизофреници има в България

http://dnes.dir.bg/news/shizofrenitzi-26896834

Предполагаме, че около 70 000 души в България са болни от шизофрения, обяви Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски”.

Австралия, САЩ, Индия и Япония с алтернатива на китайския "Един пояс, един път"

https://www.investor.bg/aziia/336/a/avstraliia-sasht-indiia-i-iaponiia-s-alternativa-na-kitaiskiia-edin-poias-edin-pyt-256019/

Целта на създаването на обща регионална инфраструктурна схема е да противодейства на растящото влияние на Пекин

Доларът остава близо до 3-годишното дъно, отбелязано миналата седмица

http://econ.bg/Новини/Доларът-остава-близо-до-3-годишното-дъно-отбелязано-миналата-седмица_l.a_i.758011_at.1.html

Доларът намери известно равновесие след стръмния спад от миналата седмица и успя да се задържи над тригодишно дъно спрямо кошницата от шестте основни...

Намериха мястото и отломките на разбилия се самолет в Иран

http://www.cross.bg/iran-myastoto-ekipi-1568137.html

/КРОСС/ Иранската телевизия Press TV съобщава, че издирвателните и спасителните екипи са достигнали мястото на самолетната катастрофа, при която властите обявиха, че са загинали всичките 65 души на борда. Самолетът ATR-72-500 на иранския авиопревозвач Aseman Airlines, който е с двумоторен двигател и се използва за пътувания на къси разстояния, падна вчера в мъгливо време, разбивайки се в района на планинския масив Загрос в южната част на Иран. Уточнява се, че издирвателните екипи са достигнали мястото на катастрофата преди зазоряване тази сутрин. Телевизията отбеляза, че времето се е подобрило и показа кадри на хеликоптер, който се присъединява към издирването. От авиокомпанията обявиха, че всички на борда на полет EP3704 са загинали, включително шестимата членове на екипажа. Катастрофата е пореден фатален инцидент в Иран, на който от години му беше забранено да купува необходимите самолетни части заради санкциите на Запада във връзка със спорната му ядрена програма.    

Закон за стимулиране на контрабандата в особено големи размери

https://zaistinata.com/%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bc%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d1%82/

За притежаване на 28 стека цигари без бандерол Районен съд – Харманли през ноември 2017 осъди жена на 700 лева глоба и 3 месеца условно наказание. За 4 кашона от акцизните стоки без бандерол Свиленградски съд през декември 2017 година присъди 9 месеца условно и 2 500 лева глоба на обвиняем. За 7 кашона цигари […]

Във всички планини има опасност от лавини

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/19/3132172_vuv_vsichki_planini_ima_opasnost_ot_lavini/?ref=rss


Значителна е опасността от лавини в Пирин. Това съобщи Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК, цитирана от агенция "Фокус". За Витоша и Рила опасността от лавини е средна, а в Стара планина - ниска.<br /><br />Времето е облачно и тихо. На места превалява сняг. Температурите варират между -4 и 1 градуса. Новата снежна покривка е с дебелина около 2 см. Съоръженията в курортите работят. В неделния ден са регистрирани много инциденти на ски пистите, свързани с обичайния...

Вижте къде в София спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6724382

Вижте къде в София спират водата утре
Временно ще бъде спряна водата в някои части на София утре - 20 януари, съобщиха от "Софийска вода". От 9.00 до 21.00 часа ще бъде спряна водата в района на ул. "Димитър Вачев", ул. "Заводско шосе", ул. "Искърско дефиле", ул. "Китка", ул. "Банска", ул. "Отдих", ул. "Шопска". От 10.00 до 16.00 часа ще бъде прекъснато водоподаването в района на ул.

Центърът на София – в 4 цвята за чадърите и тентите на заведенията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723827

Центърът на София – в 4 цвята за чадърите и тентите на заведениятаЗелен опал, шоколад или антрацитносиво за преградите по “Витошка” Пишат специални методически указания за визията на летните градини Въвеждане на изисквания за минимално свободно пространство за пешеходци, вид на преградите за летните градини на заведенията в центъра на София, чадърите, тентите, както и в какви цветове да са те,

Проф. М. Константинов за конфликта Радев-Борисов: На Олимп място за двама няма

https://frognews.bg/novini/prof-konstantinov-konflikta-radev-borisov-olimp-miasto-dvama-niama.html

Има едно старо правило, че на Олимп място за двама няма. Очаквах такъв сблъсък с приближаването на президентските избори. Този конфликт не е в полза на България. Трябва да се мисли за националния интерес, а не за личните нападки. Това заяви проф. Михаил Константинов в коментар за сблъсака между Румен Радев и Бойко Борисов.

Кристиан Вигенин: В Македония видяхме промяна в отношението към България

http://www.cross.bg/vigenin-mozhem-makedoniya-1568136.html

/КРОСС/ Визитата на президента Радев бе изключително успешна „В Македония видяхме промяна в отношението на политическата класа и хората към България. Страхът е изчезнал и хората искат да разширят сътрудничеството със страната ни". Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България" Кристиан Вигенин пред БНТ. Той добави, че ако основните политически сили и институциите работят по теми, свързани с нашето място и роля в ЕС така, както го правиха за Македония, можем да гарантираме интересите си за десетилетия напред. Вигенин поясни, че от подписването на договора до сега, стокообменът между двете страни се е увеличил с над 10%, нарастнал е и потокът на туристите от двете страни. „Този договор има преки последици в реалния живот на хората. Ако това се запази, можем да предвидим само положителни страни в нашите отношения", категоричен бе народният представител. Той добави, че договорът за стратегическо партньорство, иницииран от президентите на България и Македония, ще бъде следваща стъпка в изграждането на двустранните отношения. „В него сърцевината ще бъде сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната. Македония не е част от НАТО и тази стъпка ще уплътни допълнително нашето партньорство", каза още Кристиан Вигенин. Той заяви, че визитата на президента Радев в западната ни съседка е била изключително успешна. „България направи много с поставянето на темата за Западните Балкани в дневния ред на ЕС

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

https://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-da-ochakvat-pazarite-prez-novata-sedmica-255946/

Във фокуса на инвеститорите ще са протоколите от последните заседания на Европейската и Австралийската централна банка

Варна отбелязва 145 години от гибелта на Васил Левски

http://www.moreto.net/novini.php?n=369303

С общоградско поклонение днес - 19 февруари във Варна ще бъдат отбелязани 145 години от гибелта на Васил Левски. Това съобщиха от пресцентъра на община Варна за Moreto.net. Честванията ще започнат в 10.00 часа с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Апостола в кв.

Внимание, има висока опасност от лавини на Пирин

https://offnews.bg//obshtestvo/vnimanie-ima-visoka-opasnost-ot-lavini-na-pirin-675117.html

Планинската спасителна служба предупреди днес, че на Пирин има значителна опасност от лавини.

За Витоша и Рила опасността от лавини е средна, а в Стара планина - ниска.

Времето е облачно и тихо. На места превалява сняг. Температурите варират между -4 и 1 градуса. Новата снежна покривка е с дебелина около 2 см. Съоръженията в курортите работят.

В неделния ден са регистрирани много инциденти на ски пистите, свързани с обичайния за сезона травматизъм.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.

Ето и телефоните на ПСС - 02/ 9632000 и 088 1470.

Защо ни боли, когато се порежем с лист хартия

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zashto-ni-boli-kogato-se-porezhem-s-list-hartiia-6079464

Причината се крие в ноцирецепторите - първични неврони, които се активират единствено при болка

Проф. Генчо Начев: Не може да се говори за актуализация на бюджет през февруари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724364

Проф. Генчо Начев: Не може да се говори за актуализация на бюджет през февруариХубаво е направил Камен Плочев (управител на здравната каза - б.р), че е поставил този въпрос, не е хубаво, че превръща един финансово-административен въпрос в политически”, заяви по Нова тв проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Света Екатерина”. На 16 февруари здравният министър Кирил Ананиев поиска управителят на НЗОК проф.

Днес се отбелязват 145 години от смъртта на Левски

http://econ.bg/Новини/Днес-се-отбелязват-145-години-от-смъртта-на-Левски_l.a_i.758008_at.1.html

145-ата годишнина от смъртта на Васил Левски ще бъде отбелязана днес в различни градове на страната. Официалните церемонии започнаха в неделя, но ще...

Шефът на Snap е продал акции за първи път след IPO-то

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/shefyt-na-snap-e-prodal-akcii-za-pyrvi-pyt-sled-ipo-to-256015/

Продадените от Ивън Шпигел 2,7 млн. акции са едва малко над 1% от общите му книжа в компанията

Тадаръков: Сблъсъкът президент-премиер може да доведе до предсрочни избори

https://frognews.bg/politika/tadarakov-sblasakat-radev-borisov-moje-dovede-predsrochni-izbori.html

Сега определено не е моментът да се разиграва театър от страна на премиер и президент. Задочният сблъсък, до който двамата стигнаха не ме изненадва изобщо, но България има нужда от стабилно правителство, особено по време на европредседателството.

Тадаръков: Сблъсъкът президент-премиер може да доведе до предсрочни избори

https://frognews.bg/novini/tadarakov-sblasakat-radev-borisov-moje-dovede-predsrochni-izbori.html

Сега определено не е моментът да се разиграва театър от страна на премиер и президент. Задочният сблъсък, до който двамата стигнаха не ме изненадва изобщо, но България има нужда от стабилно правителство, особено по време на европредседателството.

Илияна Раева: С 3 грешки момичетата взеха златен медал

https://www.24chasa.bg/sport/article/6724354

Илияна Раева: С 3 грешки момичетата взеха златен медалФурор и куп медали за гимнастичките ни в Москва през уикенда - седем медала, два от които златни за ансамбъла и Боряна Калейн „Случи се нещо, което не се е случвало досега. Нашите момичета с три груби грешки взеха златен медал. Положихме изключително усилия да имаме много сложни композиции, които биха могли да се изпълнят от много малко

Спор за Борисов и Радев: Има ли място за двама на Олимп?

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-umen-adev-26896707

Докъде ще стигне конфликтът между премиера Бойко Борисов и и президента Румен Радев и възможно ли напрежението да засили вероятността за предсрочни избори.

Извънредно положение в 33 общини в Мексико заради силното земетресение

http://www.cross.bg/trysa-oahaka-stihiyata-1568135.html

/КРОСС/ Правителството на Мексико въведе извънредно положение в 33 общини в южния щат Оахака заради последствията от земетресението със сила от 7,2 степен, станало на 16 февруари, предаде испанската агенция ЕФЕ. Тази мярка ще позволи на местните власти да получат допълнителни бюджетни средства за справяне с последиците от стихията. В Оахака при труса бяха повредени 200 къщи. Властите доставят храна и медикаменти на пострадалите от бедствието. Епицентърът на труса беше на 11 км от град Пинотепа Насионал, на дълбочина 12 км. По данни на властите, при удара на стихията са пострадали двама души, но жертви няма.

Захариева се похвали: Натискът на бежанци у нас е спаднал с 85%

https://frognews.bg/novini/zaharieva-pohvali-natiskat-bejantsi-nas-spadnal-85procenta.html

Външният министър Екатерина Захариева обясни, че натискът на бежанци по границите ни е намалял с 85%. По думите й е крайно неприемливо двама от важните съюзници в НАТО - САЩ и Турция да са в такива отношения.

Албанският премиер Еди Рама допуска Косово и Албания да имат общ президент

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/19/3132142_albanskiiat_premier_edi_rama_dopuska_kosovo_i_albaniia/?ref=rss


Албанският министър-председател Еди Рама заяви вчера в Прищина, че допуска възможността един ден Косово и Албания да имат "общ президент като символ на национално единство", предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />"Косово и Албания ще имат обща външна политика, а не само общи посолства и дипломатически представителства", заяви Еди Рама пред косовския парламент по повод на десетата годишнина от независимостта на Косово. Двете страни имат...

Донеси ми вечерята с рецепта

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/19/3100585_donesi_mi_vecheriata_s_recepta/?ref=rss


Все повече българи през последните години експериментират повече в кухнята и са любопитни към нови вкусове, продукти, места за хранене. На този фон няколко компании се опитват да развиват нова услуга - доставка на кашон с рецепта с указания и точното количество от всеки продукт, нужен за приготвянето й. През последните месеци няколко платформи започнаха да предлагат тази възможност и разказват, че към нея има интерес.<br /><br />Той не е толкова голям, че да се превърне бързо в...

При системни нарушения на забраната за пушене заведения ще бъдат затваряни

http://www.moreto.net/novini.php?n=369307

Здравното министерство узря за предложенията на неправителствения сектор да се налагат по-драстични санкции при нарушаване на забраните за тютюнопушене на закрити обществени места. При системно нарушаване на забраната за пушене съответният обект ще се спира от експлоатация за определен срок, пише в.

Вулканът Синабунг в Индонезия изригна (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724353

Вулканът Синабунг в Индонезия изригна (Снимки)Вулканът Синабунг на индонезийския остров Суматра изхвърли пепел и гореща пара на повече от 5000 метра в атмосферата и по склоновете си, предаде Асошиейтед прес. Вулканът е един от трите в страната, които са в процес на изригване сега. В продължение на четири века той бе спящ вулкан, преди да изригне през 2010 г. и да убие двама души.

Лъсна бюстът на французойка по време на кратката волна програма (Снимка 18+)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6724351

Лъсна бюстът на французойка по време на кратката волна програма (Снимка 18+)Френската фигуристка Габриела Пападакис толкова се увлече по влеме на изпълнението на кратката волна програма при танцовите двойки на олимпиадата в ПьонгЧанг, че не забеляза веднага малък интимен проблем с екипировката си. По време на танца тя така бе завъртяна от партньора си Гийом Сизерон, че презрамката на роклята й се отмести и лявата й гърда

Делян Пеевски: Ако президентът е бил подведен, да каже от кого

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724321

Делян Пеевски: Ако президентът е бил подведен, да каже от кого  "Не приемам да бъда замесван в техните конфликти (на президента и премиера - б.р.), било то личностни или от друг характер. Това казва в интервю за собствения си вестник "Телеграф" депутатът от ДПС Делян Пеевски по повод замесването му в словесна престрелка между Румен Радев и Бойко Борисов. Най-лесно е да се лепи етикетът „Пеевски” на всеки

Шефът на НЗОК няма да подава оставка

http://econ.bg/Новини/Шефът-на-НЗОК-няма-да-подава-оставка_l.a_i.758007_at.1.html

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев няма намерение да подаде оставка, обяви самият той в ефира на Би Ти Ви. ...

Къде отиват наградите "Хоскар'17"

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/02/19/3131431_kude_otivat_nagradite_hoskar17/?ref=rss


Всяка година платформата за онлайн резервации на нощувки в хостели Hostelworld определя най-популярните сред тях. Наградите се наричат хоскари.<br /><br />Кой печели се определя от отзивите на над милион туристи, които оставят след престоя си в даден хостел - общо 35 хил. в 170 страни. Това са оценки по много критерии - от атмосферата през размера на стаите и качеството на обслужването до сигурността. Наградите се дават в различни категории.<br /><br />По континенти през...

Безплатен семинар за семейства с доведени родители и деца в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6718969

Безплатен практически семинар организират Българската асоциация по фамилна терапия (БАФТ) и пловдивският производител на мляко и млечни продукти „Верея“. Темата е „Как да изградим здравословни отношения в семейства с доведени родители и деца?“. „Избрахме тази тема, тъй като семействата с доведени родители,

Спорт по тв днес: на олимпиадата - хокей, бобслей, кънки, ски скокове, фигурно пързаляне, кърлинг и ски свободен стил, футбол от България, Германия и Англия, тенис, тото, NHL и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6723996

Спорт по тв днес: на олимпиадата - хокей, бобслей, кънки, ски скокове, фигурно пързаляне, кърлинг и ски свободен стил, футбол от България, Германия и Англия, тенис, тото, NHL и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Боят е само симптом, моралната криза е тежка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6723816

Боят е само симптом, моралната криза е тежкаНесправедливата приватизация направи хората твърде подозрителни Ако човек гледа дълго телевизия, ще си помисли, че единственият проблем на българското общество е боят в детските градини и желанието на родителите да наблюдават какво се случва в тях с видео. Звучи извратено, но си е форма на контрол, която е напълно разбираема,

Безплатен семинар за семейства с доведени родители и деца в Пловдив

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6719922

Безплатен практически семинар организират Българската асоциация по фамилна терапия (БАФТ) и пловдивският производител на мляко и млечни продукти „Верея“. Темата е „Как да изградим здравословни отношения в семейства с доведени родители и деца?“. „Избрахме тази тема, тъй като семействата с доведени родители,

Големите победители на наградите БАФТА са...

//dariknews.bg/novini/liubopitno/golemite-pobediteli-na-nagradite-bafta-sa-2079454

Филмът "Три билборда извън града" на режисьора Мартин Макдона е големият победител сред отличените от Британската академия за кино и телевизия (БАФТА), предаде Асошиейтед прес.

Идеята за Европа на отбраната да не остава само на думи, настоя френският премиер

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/19/3132140_ideiata_za_evropa_na_otbranata_da_ne_ostava_samo_na/?ref=rss


Министър-председателят на Франция Едуар Филип призова държавите - членки на Европейския съюз, да поемат по-сериозни ангажименти на оперативно ниво, за да не остане идеята за Европа на отбраната само на думи, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />"Да си кажем откровено: ако Европа на отбраната не бъде придружена от по-голямо оперативно ангажиране на държавите членки, тя дълго време ще остане само на думи", каза през уикенда Филип по време на годишната...

Вулканът Синабунг в Индонезия изригна

https://offnews.bg//sviat/vulkanat-sinabung-v-indonezia-izrigna-675116.html

Вулканът Синабунг на индонезийския остров Суматра изхвърли пепел и гореща пара на повече от 5000 метра в атмосферата и по склоновете си, предаде Асошиейтед прес.

Вулканът е един от трите в страната, които са в процес на изригване сега. В продължение на четири века той бе спящ вулкан, преди да изригне през 2010 г. и да убие двама души. Четири години по-късно при ново изригване загинаха 16 души. Преди две години при изригването му загинаха 7 души.

Заради настоящото вулканично изригване е издаден "червен код" за тревога за авиокомпаниите. Това означава, че рисковете са високи.

В последните години заради зачестилите изригвания на вулкана около 30 000 души в района му напуснаха домовете си.

Източник: БТА

Идват ли новите GDPR правила навреме?

http://www.dnes.bg/business/2018/02/19/idvat-li-novite-gdpr-pravila-navreme.368428

GDPR ще засегне дейността на всички бизнеси, особено тези насочени към обслужване на крайни потребители

Затворници в Бразилия опитаха да избягат, взеха надзирателите за заложници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724344

Затворници в Бразилия опитаха да избягат, взеха надзирателите за заложници Затворници се разбунтуваха след осуетен опит за бягство от бразилски затвор и взеха надзиратели за заложници, предаде Франс прес, като цитира властите. Заложническата криза продължи няколко часа, предава БТА. Бунтът избухнал вчера следобед в затвор на около 50 км от центъра на Рио де Жанейро. Седем надзиратели били задържани за заложници.

Тодор Ташев: 5G ще промени живота ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723851

Тодор Ташев: 5G ще промени живота ниВ края на миналата седмица “Мтел” показа първата у нас демонстрация на 5G. Потърсихме главния технически директор на телекома Тодор Ташев, който ни обясни какви са предимствата на новата технология и как тя ще промени живота на потребителите. - “Мтел” вече обяви, че предлага 4,5G услуги. Сега казвате, че 5 е по-бързо от 4, какво се крие зад това?

Половин Аспарухово отново планово без вода, без вода са също и..

http://www.moreto.net/novini.php?n=369306

Голяма част от квартал Аспарухово и околните местности Зеленика и Вилите ще са без вода и днес съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Причината не е авария, а планово спиране заради извършване на строително-монтажни работи от фирма "Инжстрой".

Все още няма обвинение срещу дрогирания шофьор, който помете бременна в с. Търнава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724327

Все още няма обвинение срещу дрогирания шофьор, който помете бременна в с. ТърнаваБлизки на бременната жена, премазана от дрогиран шофьор във врачанското с. Търнава се съмняват, че шофьорът ще бъде санкциониран и излязоха на протест, съобщи Нова тв.   Преди няколко дни дрогиран водач уби млада жена, като помете нея и свекърва й на тротоар във врачанското село Търнава. 19-годишният шофьор е бил трезвен,

Полският премиер си навлече критики заради изказване, че в холокоста са участвали евреи

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/19/3132136_polskiiat_premier_si_navleche_kritiki_zaradi_izkazvane/?ref=rss


Варшава отхвърли вчера обвиненията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, определил като скандално изказването на полския му колега Матеуш Моравецки, че в холокоста са участвали и евреи, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />"Изказването на премиера Матеуш Моравецки изобщо нямаше за цел да отрича холокоста, нито да припише на еврейските жертви и най-малка отговорност в германския геноцид", посочи в комюнике говорителят на министър-председателя Йоана...

”Три билборда извън града” на Макдона е големият победител на наградите БАФТА

http://www.mediapool.bg/tri-bilborda-izvan-grada-na-makdona-e-golemiyat-pobeditel-na-nagradite-bafta-news275727.html

Филмът ”Три билборда извън града” е големият победител на наградите на Британската академия за кино и телевизия (БАФТА), раздадени в Лондон.   Лентата на режисьора Мартин Макдона бе удостоен с пет награди БАФТА, включително за най-добър филм и за най-добра актриса - Франсис Макдорманд в главната роля, а Сам Рокуел получи наградата за най-добър актьор в поддържаща роля.   53-годишният мексиканец Гийермо дел Торо спечели наградата за най-добър режисьор за филма ”Формата на водата”.   Гари Олдман бе удостоен с наградата за най-добър актьор за ролята на Уинстън Чърчил във филма ”Най-мрачният час”.   Вечерта мина и под призива за солидарност с пострадалите от сексуален тормоз.   На червения килим и в залата се виждаха много жени, облечени в черно, включително актрисите Анджелина Джоли и Дженифър Лоурънс, в израз на солидарност с пострадалите от сексуален тормоз и дискриминация.    Почетни гости бяха принц Уилям и съпругата му Катрин, херцогиня на Кеймбридж, която бе облечена с тъмнозелена рокля с черен колан.    Призивът за черни тоалети постави Катрин в деликатно положение, тъй като кралското семейство се стреми да не изразява политически позиции, посочва Асошиейтед прес.  

”Три билборда извън града” на Макдона е големият победител на награфите БАФТА

http://www.mediapool.bg/tri-bilborda-izvan-grada-na-makdona-e-golemiyat-pobeditel-na-nagrafite-bafta-news275727.html

Филмът ”Три билборда извън града” е големият победител на наградите на Британската академия за кино и телевизия (БАФТА), раздадени в Лондон.   Лентата на режисьора Мартин Макдона бе удостоен с пет награди БАФТА, включително за най-добър филм и за най-добра актриса - Франсис Макдорманд в главната роля, а Сам Рокуел получи наградата за най-добър актьор в поддържаща роля.   53-годишният мексиканец Гийермо дел Торо спечели наградата за най-добър режисьор за филма ”Формата на водата”.   Гари Олдман бе удостоен с наградата за най-добър актьор за ролята на Уинстън Чърчил във филма ”Най-мрачният час”.   Вечерта мина и под призива за солидарност с пострадалите от сексуален тормоз.   На червения килим и в залата се виждаха много жени, облечени в черно, включително актрисите Анджелина Джоли и Дженифър Лоурънс, в израз на солидарност с пострадалите от сексуален тормоз и дискриминация.    Почетни гости бяха принц Уилям и съпругата му Катрин, херцогиня на Кеймбридж, която бе облечена с тъмнозелена рокля с черен колан.    Призивът за черни тоалети постави Катрин в деликатно положение, тъй като кралското семейство се стреми да не изразява политически позиции, посочва Асошиейтед прес.  

Две големи ислямистки групи в Сирия се обединяват

http://www.mediapool.bg/dve-golemi-islyamistki-grupi-v-siriya-se-obedinyavat-news275726.html

Две големи ислямистки бунтовнически групи, действащи в северна Сирия, се обединяват, съобщи Франс прес.   "Ние, Ахрар ал Шам и Нуредин ал Зинки, обявяваме нашето сливане под името Сирийски фронт за освобождение", гласи комюнике на двете групи, които действат в провинциите Алепо и Идлиб.   Идлиб е единствената провинция, в която режимът на Башар Асад няма почти никакво присъствие. Тя е под контрола на джихадистката коалиция Хаят Тахрир ал Шам, в която доминира бившият сирийски клон на Ал Каида.   Сливането на двете ислямистки групи се дължи на нарастването на влиянието на Хаят Тахрир ал Шам, обясни пред АФП Сам Хелър, анализатор в Международната кризисна група. "Целта на сливането е да се създаде противотежест на Хаят Тахрир ал Шам", каза той.   Въоръжената опозиция срещу режима на Асад се разпадна на множество фракции, а успоредно с това се засилва влиянието на джихадистки групировки като Хаят Тахрир ал Шам, отбелязва АФП.   В конфликта, разразил се в Сирия през 2011 г., са убити над 340 000 души. Той прерасна в сложна война, в която се намесиха голям брой участници.

Workbook - началото на края на бумащината в офиса

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/workbook-nachaloto-na-kraia-na-bumashtinata-v-ofisa-255998/

Платформата дигитализира трудовата книжка, но и добавя редица улесняващи функции

Опасността от лавини остава

https://frognews.bg/novini/opasnostta-lavini-ostava.html

Според прогнозите, през цялата седмица ще има превалявания от сняг. Точката на замръзване в планината ще се движи от 1200 до 1500-1600 метра. Апелираме всички, които искат да упражняват зимни спортове извън пистите, да се консултират и взимат информация от ПСС, да следят прогнозите за времето.

8 пъти разлика в доходите на най-бедните и най-високо платените у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=369304

У нас се наблюдава най-голямата разлика между социалните слоеве в Европейския съюз според досегашните данни за размера на издръжката на живот на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ. Според данните на синдиката за 2016-та година разликата в доходите на най-богатите и най-бедните у нас се е увеличила драстично.

1 е загинал, а 8 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6724331

1 е загинал, а 8 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в странатаЕдин човек е загинал, а осем са били ранени в шест тежки катастрофи в страната през последното денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Времето над страната е облачно. Пътните настилки са предимно сухи, като по високите и усойни места са частично мокри, заледени и

3-ма пострадаха при вандализма на футболни фенове в автобус 120 в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724318

3-ма пострадаха при вандализма на футболни фенове в автобус 120 в СофияФутболни фенове на „Левски” и „Ботев Пловдив” вилняха в градския транспорт в София след мача между двата отбора в неделя, съобщиха от Нова тв.  Има информация, че са счупили стъкло на автобус 120. От разменените удари са пострадали трима, които са откарани в болница. В полицейския арест са задържани двама участници в конфликта.

Младежът, прегазил бременна, още не е обвинен

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-bremenna-tarnava-26896636

19-годишният Пламен Георгиев, който блъсна снаха и свекърва във врачанското село Търнава и уби по-младата жена, не е задържан и все още не е обвинен.

Полското посолство в Тел Авив осъмна със свастики

http://dnes.dir.bg/news/posolstvo-tel-aviv-svastiki-polskoto-osamna-26896631

Свастики бяха изрисувани на вратата на полското посолство в Израел. По-рано министър-председателят на Полша заяви, че в Холокоста са участвали и евреи.

Човек с по-висок пост от министър заплашвал Камен Плочев

http://www.cross.bg/plochev-ministur-prof-1568134.html

/КРОСС/ "Не смятам да подам оставка. Нищо незаконно не съм направил. На 2 февруари пиша писмо до здравния министър и го уведомявам за проблема на НЗОК, а писмото в Народното събрание го подавам на 13 февруари. Това заяви шефът на НЗОК проф. Камен Плочев. "Може да се каже, че човекът, който го е заплашвал, е на по-високо ниво от министър, с претенции да управлява държавата, но не е премиерът", разкри депутатът Славчо Велков. "От няколко места му е оказан натиск. Оказан му е от човек на висок пост в управлението на държавата. Имаме му и телефона. Ако се стигне до дебати в пленарна зала, аз ще го изнеса в зала. Не си оставям коня в реката, така че има следа", каза още Велков. "Преди това този човек е звънял на проф. Плочев", добави той. "Зам.-министър Жени Начева ми нареди директно за уволня главния секретар на касата", каза проф. Плочев.  

Продължава дератизация на шахтите във Варна срещу гризачи

http://www.moreto.net/novini.php?n=369302

Продължава зимно-пролетната масова дератизация на каналните шахти и дерета на територията на Община Варна, научи Moreto.net. Тази седмица по график ще бъдат обработвани шахтите в район Младост - подрайон Трошево и подрайон Възраждане.

Камен Плочев няма намерение да подава оставка

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/19/3132134_kamen_plochev_niama_namerenie_da_podava_ostavka/?ref=rss


Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев няма намерение да подаде оставка, обяви самият той в ефира на Би Ти Ви.<br /><br />Да бъде освободен от поста поиска министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в петък, защото Плочев действал зад гърба на правителството като с писмо, адресирано директно до депутатите, поискал актуализация на бюджета на здравната каса заради над 271 млн. лв. задължения към чуждестранни здравни каси. От пресцентъра на НЗОК...

Две големи ислямистки бунтовнически групи в Сирия се обединяват

http://www.cross.bg/grypi-tahrir-hayat-1568133.html

/КРОСС/ Две големи ислямистки бунтовнически групи, действащи в северна Сирия, се обединяват, предаде АФП. "Ние, Ахрар ал Шам и Нуредин ал Зинки, обявяваме нашето сливане под името Сирийски фронт за освобождение", гласи комюнике на двете групи, които действат в провинциите Алепо и Идлиб. Идлиб е единствената провинция, в която режимът на Башар Асад няма почти никакво присъствие. Тя е под контрола на джихадистката коалиция Хаят Тахрир ал Шам, в която доминира бившият сирийски клон на Ал Кайда. Сливането на двете ислямистки групи се дължи на нарастването на влиянието на Хаят Тахрир ал Шам, обясни пред АФП Сам Хелър, анализатор в Международната кризисна група. "Целта на сливането е да се създаде противотежест на Хаят Тахрир ал Шам", каза той. Въоръжената опозиция срещу режима на Асад се разпадна на множество фракции, а успоредно с това се засилва влиянието на джихадистки групировки като Хаят Тахрир ал Шам, отбелязва АФП. В конфликта, разразил се в Сирия през 2011 г., са убити над 340 000 души. Той прерасна в сложна война, в която се намесиха голям брой участници.  

Надзирателите в затворите отново на протест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724320

Надзирателите в затворите отново на протест Надзирателите в затворите в Стара Загора, Пазарджик, Добрич, Велико Търново и София излизат на протест отново, за да поискат от държавата достойни възнаграждения и условия на труд, съобщават от Нова тв. Основните им искания са за приравняване на заплащането с това на служители на МВР или увеличаване на заплатите с 20%.

Еди Рама: Косово и Албания могат да имат общ президент

http://www.cross.bg/kosovo-imat-surbiya-1568132.html

/КРОСС/ Албанският министър-председател Еди Рама заяви вчера в Прищина, че допуска възможността един ден Косово и Албания да имат "общ президент като символ на национално единство", предаде АФП. "Косово и Албания ще имат обща външна политика, а не само общи посолства и дипломатически представителства", заяви Еди Рама пред косовския парламент по повод на десетата годишнина от независимостта на Косово. Двете страни имат няколко общи консулства, отбелязва АФП. "А защо не един президент, като символ на национално единство, с национална политика за сигурност", продължи албанският президент. Това изявление няма да се хареса в Сърбия, чиито лидери редовно обвиняват Тирана, че има планове за "велика Албания" - което тя отрича. Сърбия не признава независимостта на бившата си провинция Косово. Диалогът за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина е замразен, добавя АФП. Президентите на Косово Хашим Тачи и на Сърбия Александър Вучич изразиха желание той да бъде подновен. "Трудният диалог със Сърбия ще бъде исторически. Албанците и сърбите ще съжителстват в бъдеще като две държави, поддържащи добросъседски отношения и членуващи в Европейския съюз", каза албанският премиер социалист. Хашим Тачи заяви, че ще се стреми държавата Косово да се сдобие възможно най-бързо със собствена армия. Косово има сили за сигурност, но не и армия и е под закрилата на НАТО

Славчо Велков: От министър нагоре е заплашвал шефа на НЗОК проф. Камен Плочев

https://frognews.bg/novini/kamen-plochev.html

Да ми предаде да си подам оставката с добро, иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и нямада си намеря работа в държавна болница. Това го съобщава на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев най-близкият му приятел, разказа самият професор.

Бременната Кейт, Джоли и още звезди на червения килим

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/bremennata-kejt-dzholi-i-oshte-zvezdi-na-cherveniia-kilim-6079461

Една от най-престижните филмови церемонии бе посетена от редица звездни гости, сред които херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън и принц Уилям, Анджелина Джоли, Салма Хайек

Тилърсън: Може да въведем още санкции срещу официални руски лица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724326

Тилърсън: Може да въведем още санкции срещу официални руски лицаДържавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън допусна въвеждането на нови санкции срещу руски официални лица, предава РИА Новости, цитирана от Фокус. На отговор на въпрос на водещия, Тилърсън отговори така: „Ние разглеждаме още един списък с лица, срещу които могат да бъдат въведени санкции“. Последните рестрикции, въведени от САЩ срещу Москва, бе т.

Мая Манолова прави форум за защита правата на децата, останали без родители

https://offnews.bg//obshtestvo/maia-manolova-pravi-forum-za-zashtita-pravata-na-detcata-ostanali-bez-675115.html

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия под наслов „Социално-икономическа защита на деца, с един или с двама починали родители“. Събитието ще се състои днес, 19 февруари 2018 г., от 11.00 часа в сградата на омбудсмана – ул. „Георг Вашингтон“ № 22.

Повод за инициирането на форума е кампанията за защита правата на децата сираци, която омбудсманът Мая Манолова стартира в края на миналата година. Идеята възникна след гневното писмо на самотната майка с три деца Златина Хаджипанайотова, потърсила съдействие от Манолова за осигуряване на постоянна персонална помощ за деца, останали с един родител.

Още тогава омбудсманът обяви, че ще организира национална кръгла маса, на която ще бъдат поканени всички отговорни институции. Манолова се ангажира да отправи предложение до Министерски съвет за нормативни промени, които да гарантират правата на децата, останали без един или двама родители. Тя ще настоява за промени на текстовете, свързани с условията за получаване на наследствена пенсия от деца с починал родител, както и за изменение в наредбата за училищните стипендии.

На форума ще бъдат представени конкретни случаи, ограничаващи достъпа на деца до стипендия, наследствена или персонална пенсия.

До момента над 3000 души са подкрепили каузата на омбудсмана Мая Манолова да защити правата на децата, останали с един родител.

Бразилски затворници взеха надзиратели за заложници

http://www.mediapool.bg/brazilski-zatvornitsi-vzeha-nadzirateli-za-zalozhnitsi-news275725.html

Затворници се разбунтуваха след осуетен опит за бягство от бразилски затвор и взеха надзиратели за заложници, предаде Франс прес, като цитира властите. Заложническата криза продължи няколко часа.   Бунтът избухнал вчера следобед в затвор на около 50 км от центъра на Рио де Жанейро. Седем надзиратели били задържани за заложници. Заложниците са били освободени в полунощ местно време. Трима затворници са били ранени.   Подобно на повечето бразилски затвори, и този е пренаселен. Бразилия е на трето място в света по брой затворници - близо 727 000 при преброяването през 2016 г., или почти два пъти повече от капацитета на затворите.   Затворническият бунт избухна малко, след като президентът Мишел Темер обяви, че създава министерство на обществената сигурност и повери на армията командването на полицията в щата Рио де Жанейро, залят от вълна на насилие, добавя АФП.

Бразилски затворници взеха надзиратели за заложници

http://www.cross.bg/zatvornitzi-nadzirateli-bili-1568131.html

/КРОСС/ Затворници се разбунтуваха след осуетен опит за бягство от бразилски затвор и взеха надзиратели за заложници, предаде Франс прес, като цитира властите. Заложническата криза продължи няколко часа. Бунтът избухнал вчера следобед в затвор на около 50 км от центъра на Рио де Жанейро. Седем надзиратели били задържани за заложници. Заложниците са били освободени в полунощ местно време. Трима затворници са били ранени. Подобно на повечето бразилски затвори, и този е пренаселен. Бразилия е на трето място в света по брой затворници - близо 727 000 при преброяването през 2016 г., или почти два пъти повече от капацитета на затворите. Затворническият бунт избухна малко, след като президентът Мишел Темер обяви, че създава министерство на обществената сигурност и повери на армията командването на полицията в щата Рио де Жанейро, залят от вълна на насилие, добавя АФП.

Прокурор Франтишек смачкал досъдебно производство срещу лихвар

https://bivol.bg/frantishek-lihvar.html

Прокурорът Димитър Фратишек Петров е прекратил два пъти досъдебно производство срещу обвиняем за лихварство. След първото му постановлениe делото е върнато от съда за доразследване със задължителни указания относно прилагането на закона. В определението си Софийският апелативен съд ясно заявява, че деянието на обвиняемия „покрива всички обективни и субективни признаци“ за лихварство. Франтишек обаче не […]

Гръцкият финансов министър: Гърция е готова да стъпи на краката си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724322

Гръцкият финансов министър: Гърция е готова да стъпи на краката сиГърция е готова да стъпи на краката си, страната няма да има нужда от строг надзор след август, когато ще излезе от спасителните програми. Това заявява гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос в отделни интервюта за френския в."Еко" и британския "Файненшъл таймс", цитирани от изданието Нюз.ин. Цакалотос изказва убеденост,

Шефът на НЗОК: Няма да дам оставка, говорих с премиера

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-zdravnata-kasa-kamen-plochev-26896603

Управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев бе категоричен, че няма да подаде оставка и само Народното събрание може да го освободи.

Европейците продължават да вярват на ДВГ

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/evropejcite-prodylzhavat-da-viarvat-na-dvg-6079452

Проучването, проведено от Mazda, е красноречиво: почти 60% от европейските водачи вярват в светлото бъдеще на бензиновия и дизеловия двигател.

Продължава разпитът на експерти по делото за разрушения тютюнев склад в Пловдив

http://www.cross.bg/kyltyrata-deloto-razpitut-1568130.html

/КРОСС/ Очаква се днес в Пловдивския окръжен съд да продължи разпитът на основната част от свидетелите експерти по делото за разрушения тютюнев склад паметник на културата в Пловдив. Той беше почти напълно сринат през март 2016 г., като жива верига спря тоталното му разрушение. На мястото на паметника на културата е трябвало да бъде вдигната многоетажна офис сграда. На миналото съдебно заседание разпитът беше провален заради внасяне на нови доказателствени документи. Подсъдими по делото са двама от управителите на фирмата инвеститор. Срещу тях са повдигнати обвинения за подправяне на документ и за незаконни строителни дейности в имот паметник на културата.  

Директорът на турнира в Ротердам: Григор игра болен на финала

http://clubz.bg/64406-direktoryt_na_turnira_v_roterdam_grigor_igra_bolen_na_finala

Григор Димитров е играл болен във финала на турнира в Ротердам срещу Роджър Федерер вчера (2:6, 2:6), заяви директорът на надпреварата Рихард Крайчек, бивш топ тенисист и шампион на "Уимбълдън".

Крайчек пусна съобщение в туитър, а след това почти дословно повтори думите си на пресконференция в зала "Ахой".

"За съжаление Григор не игра на 100 процента. Снощи се е разболял. Той ми се извини няколко пъти. А аз му благодаря, че доигра финала. Това е класа! - заяви директорът. - Бяхме предвидили да говори пред публиката след мача, но отказа заради състоянието си."

А на церемонията по награждаването Крайчек припомни как през 2009 г. е дал "уайлд кард" на изгряващия Григор Димитров. Тогава той поднесе сензация с победа над Томаш Бердих и отпадане от Рафаел Надал в оспорван мач.

От днес Григор Димитров отново е на четвърто място в световната ранглиста на ATP. Българинът има 4635 точки. Пред него са Марин Чилич (Хърватия) - 4960 т., Рафаел Надал (Испания) - 9760 т., и Роджър Федерер - 10 105 т.

Разликата между Григор и петия Александър Зверев (Германия) е много малка - той е с 4450 т.

Маестрото държи няколко рекорда. Той е най-възрастният № 1 - на 36 г. Най-много седмици е бил начело - 303. 14 години го делят от първото заемане на върховата позиция. И 5 г., откакто за последно е бил там.

На Григор предстои участие на турнир в Дубай от същата категория - ATP 500. Засега той е № 1 в схемата там. Надпреварата започва след седмица.

Снощи Федерер заяви, че обмисля дали да се включи в турнира.

На КОЙ сега е "Труд"? Че стана объркващо...

http://clubz.bg/64405-na_koj_sega_e_trud_che_stana_obyrkvashto

В резюме на интервю на Делян Пеевски "Труд" днес препредава мислите на депутата, изпълнени с много болка и бащинска загриженост за добруването на народа. Както и срещу основния му враг - дезинформацията, неясната собственост и монополите в медиите.

Освен че апелира българите "да започнат да мислят с далечен хоризонт" и че хората трябва да знаят истината, депутатът още говори за "медийната машина" на олигарсите, един от които - както вече знаем от старо негово изявление пред ненеговата Блиц" - той не е и не е бил.

Оригиналът на днешното интервю е даден пред "Телеграф" - част от официалния съвсем скромен портфейл на депутата от ДПС, който, както призна след "Бялата книга" - притежава само медии.

Въпросът е колко.

Защото пък "Труд" пише:

"Това заявява депутатът от ДПС и наш издател Делян Пеевски в интервю за вестник “Телеграф“.

Знаем ли сега кои са тия пусти медийни машини за дезинформация...

Защото след това той говори за "огромна армия за дезинформация" и за собствения си внесен закон за осветляване на медийната собственост.

По-нататък - все по преразказа на "Труд", обещава, че "ще се познае кой се страхува от осветяването на собствеността и финансирането на медиите".

Та кой се страхува точно?

 

 

 

Камен Янкулов, OLX: Социалните мрежи изгубиха имиджа си на модели за поведение в е-бизнеса през 2017

https://www.dnevnik.bg/biznes/online_trade/2018/02/19/3128832_kamen_iankulov_olx_socialnite_mreji_izgubiha_imidja_si/?ref=rss


Камен Янкулов е изпълнителният директор на OLX и Shedd за България. Компанията е част от OLX Group – един от глобалните лидери в бизнеса с онлайн обяви. Разговаряме след представянето на данните на OLX за 2017 г. Платформата за онлайн покупки и продажби отчете ръст на продавачите и купувачите, както и на публикуваните обяви, като вече достига до половината интернет потребители в страната. Повече четете тук.<br /><br />През 2014 г. "Продавалник" стана OLX, кои бяха...

8 пъти разлика в доходите на най-бедните и най-богатите у нас

http://www.cross.bg/godina-dannite-razlika-1568129.html

/КРОСС/ У нас се наблюдава най-голямата разлика между социалните слоеве в Европейския съюз според досегашните данни за размера на издръжката на живот на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ. Според данните на синдиката за 2016-та година разликата в доходите на най-богатите и най-бедните у нас се е увеличила драстично. Около 8 пъти хората с по-висок доход надминават тези с най-нисък. Очаква се днес Институтът да обяви данните от последната година.    

Камен Янкулов, OLX: През 2017-а социалните мрежи изгубиха имиджа си на модели за поведение в е-бизнеса

https://www.dnevnik.bg/biznes/online_trade/2018/02/19/3128832_kamen_iankulov_olx_prez_2017-a_socialnite_mreji/?ref=rss


Камен Янкулов е изпълнителният директор на OLX и Shedd за България. Компанията е част от OLX Group – един от глобалните лидери в бизнеса с онлайн обяви. Разговаряме след представянето на данните на OLX за 2017 г. Платформата за онлайн покупки и продажби отчете ръст на продавачите и купувачите, както и на публикуваните обяви, като вече достига до половината интернет потребители в страната. Повече четете тук.<br /><br />През 2014 г. "Продавалник" стана OLX, кои бяха...

Откриха на улицата труп на мъж в Търговище

//dariknews.bg/regioni/shumen/otkriha-na-ulicata-trup-na-myzh-v-tyrgovishte-2079409

Труп на мъж беше открит тази сутрин в Търговище. Сигналът за инцидента е бил подаден малко преди 07:00 ч.

Безжизненото тяло е било видяно от случайни минувачи в близост до детска ясла на ул. „Трапезица” в града. На място са отишли ек

Нов силен трус изплаши мексиканците

//dariknews.bg/novini/sviat/nov-silen-trus-izplashi-meksikancite-2079440

Земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер разтърси Мексико. Епицентърът е бил на 32 километра източно от град Санта Катарина Мечоакан в щата Оахака, на дълбочина 40 километра. Трусът е регистриран в 6,57 ч. по Гринуич, съобщава американският Геофизичен институт.

Еди Рама допуска един ден Косово и Албания да имат общ президент

http://www.mediapool.bg/edi-rama-dopuska-edin-den-kosovo-i-albaniya-da-imat-obsht-prezident-news275724.html

Албанският премиер Еди Рама допуска един ден Косово и Албания да имат "общ президент като символ на национално единство", съобщи Франс прес.    Той смята, че е възможно двете страни да имат обща външна политика, а не само общи дипломатически представителства".    Рама направи това изявление пред косовския парламент по повод десетата годишнина от независимостта на Косово.   Изказването му се очаква да бъде прието с неодобрение от лидерите в Белград, които редовно обвиняват Тирана, че крои планове за "велика Албания". 

Унгарският премиер Виктор Орбан на официална визита в София

http://www.cross.bg/premiera-razvitieto-obsudeno-1568128.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов ще приеме премиера на Унгария Виктор Орбан, който е на работно посещение в България. В рамките на визитата ще бъде обсъдено развитието на двустранните отношения, възможностите за взаимодействие между Българското председателство на Съвета на ЕС и Унгарското председателство на Вишеградската група. И още от програмата на премиера. Министър-председателят ще се срещне с премиера на Кабо Верде - Жузе де Силва. На срещата ще бъде обсъдено развитието на двустранните отношения и партньорството на Кабо Верде с Европейския съюз.  

Захариева: Неразбираемо е несъгласието на някои страни за приемането ни в Шенген

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724316

Захариева: Неразбираемо е несъгласието на някои страни за приемането ни в ШенгенВече 1 година и половина много пъти сме коментирали как да се нормализират отношенията на Западните Балкани. В никакъв случай на срещата в София, България не е само територия, на която ще се състои тя. Това каза външният министър на България Екатерина Захариева в сутрешния блок на БНТ. Двама от важните съюзници в НАТО - САЩ и Турция - да имат

От днес започва Суха неделя, какво не се прави

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ot-dnes-zapochva-suha-nedelia-kakvo-ne-se-pravi-6079460

Започват великденските пости, те продължават седем седмици и приключват ден преди Великден

Алпинист:Младото поколение подценява опасностите в планината

http://dnes.dir.bg/news/planinata-alpinist-opasnosti-pokolenie-mladoto-podtzenjava-26896582

Често младите подценяват и неглижират опасностите при изкачване на планина и това се оказва фатално.

Камен Плочев: Няма да дам оставка, видях се с премиера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724312

Камен Плочев: Няма да дам оставка, видях се с премиераОставката ми беше поискана заради писмо, което написах по решение на дирекционния съвет на НЗОК заради опасността до края на годината да не можем да платим лечението на пациенти в Европа и те да бъдат върнати. Това обясни шефът на здравната каса проф. Камен Плочев. И увери, че преди да сигнализира до Народното събрание,

Как ще се отрази на живота на българина прехода на Сатурн в знака на Козирога?

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kaidMWOL6Pw/

Едно от важните астрологични събития, които ще окажат съществено влияние на живота на българите през 2018 година е преминаването на Сатурн в своя собствен знак Козирог и ще бъде там до 2020 година.Асцендентът на България е Козирог. Асцендентътотнесено към човек показва неговия външен вид, походка, темперамент, а отнесено към държава това релефът на страната. Козирогът свързваме с твърдост, опора и изкачване на висоти и това наблюдаваме и в България – имаме много планини, каменни мегалити и скални образувания.

Затова ще обърна специално внимание на планетата, която управлява зодиакалния знак Козирог или „чистача на кармата“ както някои астролози наричаме Сатурн.

Рождената карта на всеки човек е разделена на 12 сектора (домове), които отговарят за определени сфери на живота –собствената ни личност, пари, пътувания, дом, семейство, любов, деца,работа, партньорства, кризи, философски нагласи и далечни пътувания, кариера, приятели, тайни. Когато Сатурн преминава през определен дом изисква от нас да спазваме принципа на съответната планета. А какъв е принципът на Сатурн- дисциплина, постоянство, отговорност, ограничение. Ако не спазваме тези потенциали доброволно много е възможно да получим ограничения отвън т.е. да има събитие в живота ни, което ще ни принуди да се свием и дисциплинираме . И тогава ще си кажем: „съдбата ме принуди да постъпя така“. Астрологията е прекрасен инструмент, който ни предупреждава какви принципи в каква сфера на живота ни е необходимо да отработим.

Сатурн в астрологичната карта на България през този двугодишен период ще направи преход през дванадесети дом и в последствие ще преминевпърви дом, който отговаря за нашето самосъзнание като българи.

Ето какво значи преминаването му през дванадесети дом – засилва се усещането ни, че сме сами и никой не го е грижа за нас в собствената ни държава. Потиснати и депресирани сме от безразличието на властимащите и липса на опора в държавния апарат. Като че ли сме неразбрани от  обществото и това засилва апатията ни. Търсим признание, но не го получаваме. Нашите тайни врагове се активират, нашите подсъзнателни страхове започват да дълбаят все по-надълбоко в душите ни. Тази тенденция се задълбочава и при прехода на Сатурн през първи дом. Възможно е да се чувстваме отпаднали и без енергия в този (около)двугодишен период. Усещаме липса на самочувствие и ограничаваме себе си. Нямаме време за забавления и контакти, защото имаме много отговорности и задължения. Каква е препоръка, която трябва да спазваме, за да преминем по-меко през този период?Препоръката е една и тя е ОТГОВОРНОСТ. Ако проявим отговорност към себе си, към собствените си задължения и постъпки, ако сме дисциплинирани и твърди в намеренията и действията си, то тогава ще отпадне усещането ни за тежест и принудителна ограниченост.

Влизайки в Козирог Сатурн ще „изисква“ от нас високо чувство на дълг и съзнателност, работоспособност и пестеливост, повишено честолюбие и твърост. Да проявяваме мъдрост и придвидливост. Хора, които са ангажирани с отговорност в работата си и отказват да я носят ще бъдат принудени да се изправят пред „съдбата“. Ще им се случват събития, които няма да могат да избегнат…и в крайна сметка, ще трябва да спазват правилата на мъдрия старец Сатурн. Ако не сме законопослушни и нарушаваме правилата ще се наложи да си платим за това. Особено валидно е това за държавни служители, висши държавни чиновници, счетоводители, военни, съдии. Хора, които са гръбнак на обществото и които не изпълняват закона е възможно да бъдат поставени в изолация и да попаднат в затвора. Защото Сатурн изисква спазване на правила и „наказва“ строго ако не го сторим.Ако имаме задължения към държавата, данъци, наказателни постановления, фишове добре е да ги погасим, за да не си навлечем неприятности. Изобщо необходимо е да обърнем голямо внимание към нещата в живота си, които изискват от нас и довършват изречението „трябва да…“.

През следващата година в картата на българския етнос Сатурн ще мине през Нептун и това засилва в съзнанията на българите темите за дълга, нормите и съвестта. Все повече хора ще започнат да си задават въпроса, дали постъпват правилно и ще се засили желанието да спят спокойно с чиста съвест. Много е вероятно да се възродят старите български традиции, интереса към корена и кръвното родство. Все повече българи ще се завръщат у дома и ще търсят връзка с родното. Националната тема и гласа на предците се засилва и поражда у нас желание да възродим несломимия български дух.

Това ще са основните теми в съзнанието ни като българи.А как ще се отрази Сатурн в личния ви живот и в коя сфера ще е нужно да подхождате с дисциплина и постоянство, можете да разберете само от индивидуална прогноза, изготвена ви от професионален астролог.

Автор: Валентина Радиева-Маренова

За изготвяне на личен хороскоп: тел. 0896 808697 или на ФБ страницата: https://www.facebook.com/astrologyconsulthoroskop/

Петричко село с надпис като Холивуд

http://dnes.dir.bg/news/nadpis-samuilovo-26896577

Петричкото село Самуилово вече има огромен надпис като този в Холивуд. Гигантските букви са с дължина 13 метра и са поставени над входа за селото.

Филмът „Три билборда извън града” е големият победител на наградите БАФТА

http://www.cross.bg/naii-dobur-nagradata-filma-1568127.html

/КРОСС/ Филмът „Три билборда извън града" е големият победител на наградите на Британската академия за кино и телевизия, раздадени снощи в Лондон. Лентата на режисьора Мартин Макдона бе удостоен с пет награди БАФТА, включително за най-добър филм и за най-добра актриса - Франсис Макдорманд в главната роля, а Сам Рокуел получи наградата за най-добър актьор в поддържаща роля. 53-годишният мексиканец Гийермо дел Торо спечели наградата за най-добър режисьор за филма „Формата на водата". Гари Олдман бе удостоен с наградата за най-добър актьор за ролята на Уинстън Чърчил във филма „Най-мрачният час". Вечерта мина и под призива за солидарност с пострадалите от сексуален тормоз, като много звезди изразиха своята съпричастност, обличайки черни тоалети.    

145 години от гибелта на Васил Левски - къде ще има чествания и шествия

https://offnews.bg//obshtestvo/145-godini-ot-gibelta-na-vasil-levski-kade-shte-ima-chestvania-i-she-675114.html

В цялата страна днес отбелязваме 145-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

В София Архиерейската панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски ще бъде отслужена в храма "Света София" от 17 часа, а след това се организира литийно шествие.

В 18 часа пред Паметника на Апостола ще започне церемонията-поклонение, на която президентът Румен Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец, пише БНР.

С изпълнение на химна във възхвала на Богородица "Достойно ест" ще започне литературно-музикалната програма по повод 145-годишнина от гибелта на Левски. Под звуците на гвардейския духов оркестър, официалните гости ще поднесат цветя пред паметника на националния ни герой. Днес цвете за Левски ще занесе и петгодишният Александър Вълчев от София.

В родния град на Васил Левски - Карлово, 145-ата годишнина от неговата гибел ще бъде отбелязана с митинг - поклонение. Снощи там се проведе възпоменателна церемония. 

В Ловеч, където Васил Левски основава първия революционен комитет, за пета поредна година гражданското сдружение "Ловчанци" организира факелно шествие, а на Къкринското ханче с историческа възстановка ще бъде пресъздадено залавянето на Апостола. 

Отбелязването на годишнината от гибелта на Васил Левски ще започне с туристически поход от Ловеч до Къкринското ханче.

Там доброволци от Националното дружество „Традиция“ ще пресъздадат залавянето на Апостола. Пред паметника му ще бъдет поднесени венци и цветя в знак на признателност към героичното ме дело.

След обяд в Ловчанското читалище ще бъдат прожектирани филми за Левски. В 19.30 ч. от катедралата в центъра на Ловеч ще тръгне традиционното факелно шествие до паметника на Апостола. То се организира за пета поредна година, от патриотичната организация „Ловчанци“. В него няма да бъдат допускани политически изяви. В шествието ще участват Националното дружество „Традиция“, и фолклорни състави с народни носии. Осигурени са 1600 факли и десетки знамена.

Годишнината от обесването на Левски ще бъде отбелязана и в българското консулство в Брюксел. Във възпоменателната церемония там ще участва председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, а почетен гост ще бъде председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. На събитието ще присъстват български народни представители и дипломати, както и евродепутати. На церемонията председателят на парламента Караянчева ще произнесе слово и ще поднесе цветя пред барелефа на Васил Левски. Предвидена е и програма, която ще бъде представена от деца от българското училище в Брюксел.

И в сръбските градове от Западните покрайнини ще бъде отбелязана годишнината от гибелта на Апостола. В Босилеград са организирани две поклонения, на едно от които се очаква да присъства и генералният ни консул в Ниш Едвин Сугарев. Кметът на Босилеград Владимир Захариев обясни за днешните прояви.

Ще имаме гости от България и от Сърбия, нормално. В центъра на културата ще се изнесат стихотворения.

Церемония пред паметника на Левски ще се проведе и в сръбския Димитровград, на която ще присъстват кметът на общината, държавни представители от Белград и София, както и представители на институции и официални гости.

Шефът на Планинската спасителна служба: Не излизайте в планината без екипировка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724313

Шефът на Планинската спасителна служба: Не излизайте в планината без екипировкаВ последните години личната и индивидуална лавинна екипировка, с която в света е прието да се ходи, у нас навлиза все повече и повече. Това каза в студиото на "Денят започва"по БНТ шефът на ПСС Емил Нешев. Той обясни, че това са лавинни уреди, сонди, лопати, лавинни раници. Но като, че ли те навлизат предимно в скиорските и сноуборд средите.

Започва Великият пост

http://www.moreto.net/novini.php?n=369300

От днес, седем седмици преди Великден, започва Великият /Великденският/ пост. Той се спазва до големия християнски празник Великден, който през 2016 година честваме на 1 май. До самия празник месо, риба, мляко и млечни продукти, яйца, както и алкохол не присъстват на трапезата.

Еди Рама: В бъдеще Косово и Албания могат да имат общ президент

https://frognews.bg/novini/edi-rama-badeshte-kosovo-albaniia-mogat-imat-obsht-prezident.html

Албанският министър-председател Еди Рама заяви вчера в Прищина, че допуска възможността един ден Косово и Албания да имат ”общ президент като символ на национално единство”, предаде БТА, цитирайки АФП. ”Косово и Албания ще имат обща външна политика, а не само общи посолства и дипломатически представителства”.

По-важното от миналата седмица

https://www.investor.bg/analizi/91/a/po-vajnoto-ot-minalata-sedmica--256003/

Икономиката на България расте стабилно, но е сред най-бавните в региона, ЕК представя планове за новия бюджет на ЕС, а Курода ще остане ръководител на ЯЦБ

Василев: Заветите на Апостола са изпреварили времето си

http://www.cross.bg/vasilev-levski-predal-1568126.html

/КРОСС/ „Заветите на Васил Левски съставляват една философия, която е изпреварила времето си. Той казва неща, които днес звучат съвременно", казва Васил Василев, председател на Комитет „Васил Левски". „Неизпълненото от заветите е цяла идеология, не можеш да вземеш само едната част", допълва Василев. Той определя заветите на Апостола като един набор от правила, който ако бъде приложен, България ще изглежда съвсем различно. По повод дългогодишните спорове кой е предал Васил Левски на турските власти, Василев казва, че има тенденция непрестанно да се търси недостатък в българския народ. „За това, че го е предал, че не го е спасил, че не е бил достатъчно единен", изрежда Василев. По думите му обаче по време на дейността си организацията на Левски наброява над 10 хил. души из цялата страна и за три години никой не го е предал. Василев добавя, че не знаем дали не е правен опит Левски да бъде освободен. „Ако чета или група хора са се опитали да го спасят, но са били избити всичките, как ще разберем ние за това", казва Василев.    

Внезапно почина легендата на Левски Павел Панов

http://www.cross.bg/levski-macha-gola-1568125.html

/КРОСС/ Легендата на Левски и българския футбол Павел Панов почина внезапно на 67-годишна възраст. Роденият на 16 септември 1950 година бифш футболист до последно бе сред имената, свързвани с родния футбол. Той дори присъства на конгреса на БФС миналия петък. Павел Панов е 4-кратен шампион на България и 5-кратен носител на Купата на страната с Левски. Легендарният нападател защитава цветовете на България в 44 мача (7 като капитан) и реализира 13 гола за тима, с който участва на Световното първенство през 1974 в Германия, където играе в 3 мача. Последният му двубой за националния отбор е на 6 юни 1979 г. срещу Англия 0:3 в София. За "Б" националния тим има 3 мача и 1 гол, за младежкия - 31 мача и 14 гола, а за юношеския, с който става европейски шампион през 1969 г. записва 28 мача и отбелязва 11 гола. Роден на 16 септември 1950 г., нападателят е носил екипите на Септември (София) (1963-1967), Спартак (София) (1967-1968), Левски (София) (1969-1981), Хасково и Арис (Солун) (Гърция). Той има 309 мача (301 за Левски и 8 за Спартак) и 140 гола (135 за Левски и 5 за Спартак) в "А" група. През забележителната си кариера е награждаван с редица отличия: "Заслужил майстор на спорта" от 1975 г., Голмайстор на първенството през 1976 г. с 18 попадения и 1977 г. с 20 гола за Левски. Футболист щ 1 на България за 1977 г

Пеевски поиска Румен Радев да му се извини. Бил обиден

http://clubz.bg/64404-peevski_poiska_rumen_radev_da_mu_se_izvini_bil_obiden

Извинение от президента Румен Радев и "да каже кой го е подвел", преповтаряне на тезата как Иван Костов е назначил олигарси, а той се бори срещу тях, обвинение "и към трите национални телевизии", че са "превзети от хората на Иво Прокопиев и Христо Иванов" - това са твърдения от интервю на депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски, публикувано в собствения му вестник "Телеграф" и препечатано от другия му вестник - "Монитор". Интервюто няма подпис от автор според препечатката. 

На въпрос "за коментар" за разменените между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев реплики, в които фигурира името му, Пеевски заявява, че не приема да бъде замесван в "техните конфликти". След което се обръща към държавния глава:

"Ако смятат, че аз съм нещо „лошо”, да кажат защо. Президентът Радев заяви, че имам обвързаности с премиера и че той ми разпределял обществени поръчки, да каже сега и кой му е дал такава информация. Защото това са лъжи, разпространявани от медиите на една група олигарси с единствената цел да оказват натиск върху премиера и институциите и да манипулират общественото мнение. Не ми се иска да вярвам, че и президентът Радев е попаднал под влиянието на този кръг олигарси. Очевидно е обаче, че той заговори именно с тяхната риторика. И това няма как да не ме обижда, защото е лъжа. А за лъжите се дължи извинение."

До замесването на името на Пеевски в разговор между първите двама мъже в държавата се стигна, след като Борисов заяви как началникът на кабинета на Радев - Иво Христов, бил работил в телевизия на депутата от ДПС.

Христов е бил директор в Би Би Ти (която вече не съществува), но преди много години, когато тя е собственост на бизнесмена Петър Манджуков, а не във времето, когато тя е на семейството на депутата от ДПС. В отговор президентът отправи няколко въпроса към Бойко Борисов, на които пък последният отговори общо с думите, че няма какво да го свързва с Пеевски.

"И ако президентът е бил подведен или заблуден, да каже от кого", настоява медийният собственик и депутат от ДПС. 

Пеевски повтаря любимата си версия как Иван Костов назначил олигарси, а депутатът и бизнесмен се борел срещу "фалшивите новини" на техните медии. А това му носело удовлетворение. Пеески твърди и как в т.нар. медийна машина срещу него били и "трите национални телевизии", които били "превзети изцяло от хората на Прокопиев и Христо Иванов". Представителят на ДПС твърди, че няма нищо общо с монопол в медиите или с разпространението им. И заявява, че няма конфликт на интереси, внасяйки законопроект, засягащ медиите, бидейки депутат и собственик на такива едновременно.

 
Делян Пеевски обаче щял да се съобрази със становище на дирекция "Правна" в Народното събрание, която признава, че е сезирал, за да се провери има ли конфликт на интереси при внасянето на промени в закон, засягащ собствеността и начините на финансиране на медии.

Ислямска държава пое отговорност за нападението в Дагестан

http://dnes.dir.bg/news/napadenie-dagestan-otgovornost-islyamska-darzhava-26896517

Ислямска държава /ИД/ пое отговорност за вчерашното нападение срещу черква в руската република Дагестан, в което бяха убити петима души, предаде Ройтерс.

Начало на Великия пост, без месо и венчавки до Великден

http://www.cross.bg/post-sedmitza-velikdenskiya-1568124.html

/КРОСС/ За православните християни от днес започва Великденския пост, който завършва в навечерието на Пасхалното възкресение. Въздържанието има за цел да закали волята и да преведе вярващия към победата над духа и плътта. Великият пост е най-строг и най-продължителен. Нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията. През целия пост риба се разрешана два пъти - на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница. След Неделя Месопустна се преустановява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна - и на мляко, млечни продукти и риба. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога. Строгият пост не се препоръчва на болни, малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки. Венчавките са забранени до 10 април. През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон и се празнува Тодоровден. Християнската църква нарича началото на Великденския пост "преддверие на божественото покаяние".    

"Три билборда извън града" е големият победител на наградите БАФТА

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/02/19/3132132_tri_bilborda_izvun_grada_e_golemiiat_pobeditel_na/?ref=rss


Филмът "Три билборда извън града" на режисьора Мартин Макдона е големият победител сред отличените от Британската академия за кино и телевизия (БАФТА), предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Филмът за съкрушена майка, която търси справедливост и настоява да се сложи край на тормоза, неравенството и посегателствата, бе удостоен с пет награди на БАФТА на снощната церемония в "Роял Албърт хол", Лондон, включително за най-добър британски...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване