Нашата национална идеология - завети на Левски

http://pogled.info/bulgarski/nashata-natsionalna-ideologiya-zaveti-na-levski.92623

/Поглед.инфо/ • Ако някой от влиятелните българи, или войвода, подкупен от чуждо правителство или от друго частно лице, поиска да ни пречи на работите под какъвто начин и да било, такъв ще се счита за неприятел и ще се наказва със смърт.

Почина легендата на ”Левски” Павел Панов

http://www.mediapool.bg/pochina-legendata-na-levski-pavel-panov-news275723.html

На 67-годишна възраст внезапно почина легендата на ”Левски“ и на българския футбол Павел Панов.   До последно Панов бе технически директор на БФС и началник на отдел Детско-юношески футбол в централата.   Роден е на 16 септември 1950 г. в София.   Играл е за ”Септември“ (София) (1963-1967), ”Спартак“ (София) (1967-1968), ”Левски“ (София) (1969-1981),  ”Хасково“ и  ”Арис“ (Солун).   Шампион на България през 1970, 1974, 1977 и 1979 г., носител на купата на страната през 1970, 1971, 1976, 1977 и 1979 г.   Има 309 мача (301 за „Левски“ и 8 за „Спартак“) и 136 гола (131 за  ”Левски“ и 5 за ”Спартак“) в "А" група.   Голмайстор на първенството през 1977 г. с 20 гола за ”Левски“.   Футболист номер 1 на България през 1977 г.   Има 44 мача (7 като капитан) и 13 гола за националния отбор, с който участва на световното първенство през 1974 г. в Германия, а последният му мач е на 6 юни 1979 г. срещу Англия в София.   Бил е европейски юношески шампион през 1969 г. "Заслужил майстор на спорта" от 1975 г.   Има 36 мача и 22 гола в евротурнирите: 9 мача и 3 гола за КЕШ, 13 мача с 9 гола за КНК и 14 мача с 10 гола за УЕФА.   Треньорската му кариера започва в  ”Левски“, а също така е бил начело на столичните ”Септември“,  ”Локомотив“ и на  ”Ботев“ (Пловдив). Работил е в Нигерия, в Гърция, както и в юношеските и младежките национални отбори на България.    

Валери Симеонов: Работя за пълен мандат, но не мога да съм сигурен, че ще го изкараме (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6724093

Валери Симеонов: Работя за пълен мандат, но не мога да съм сигурен, че ще го изкараме (Видео)Още акценти от интервюто: Някои колеги, светне ли камерата, са като кучето на Павлов Да се готвят за проверки автосервизите, автокъщите и апарт хотелите Президент и премиер много бързо да сменят тона - от това зависят политическата и икономическата стабилност на държавата Борисов е на моя страна - без преместваеми обекти по курортите.

Мокри и заледени участъци по пътищата, сняг на Петрохан и Драгоман

https://frognews.bg/novini/mokri-zaledeni-uchastatsi-patishtata-2018-02-19.html

На много места в страната пътищата са мокри, на места има мъгли, на Петрохан и в редица други райони вали сняг. По високите места има частични заледявания. Проблемните участъци са обработени, съобщиха от АПИ.

Президентът на Косово: Време е да имаме армия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724302

Президентът на Косово: Време е да имаме армияПрезидентът на Косово Хашим Тачи заяви в неделя, че дългоочакваното официализиране на косовската армия чука на вратата, предава македонската държавна агенция „Макфакс“, цитирана от Фокус. Тачи заяви, че е решен Косово да има своя войска, като добави, че стратегическите партньори на Косово и на НАТО са дали пълната си подкрепа за този процес.

Родени на 19 февруари

http://www.cross.bg/orlin-hydozhnik-prof-1568123.html

/КРОСС/ Калоян Махлянов (Котоошу), сумист Владимир Пенев, художник Георги Миланов, футболист Детелин Далаклиев, световен шампион по бокс Проф. Иван Димов, художник Проф. Милена Моллова, пианистка Николай Тодоров, режисьор аниматор Орлин Алексиев, съветник в СОС, председател на комисията по бюджет и финанси Орлин Лазаров, синоптик    

'Три билборда извън града' с триумф на БАФТА

https://offnews.bg//kultura/tri-bilborda-izvan-grada-s-triumf-na-bafta-675113.html

Филмът "Три билборда извън града" на режисьора Мартин Макдона е големият победител сред отличените от Британската академия за кино и телевизия (БАФТА), предаде Асошиейтед прес.

Филмът за съкрушена майка, която търси справедливост и настоява да се сложи край на тормоза, неравенството и посегателствата, бе удостоен с пет награди на БАФТА на снощната церемония в Роял Албърт Хол Лондон, включително за най-добър британски филм и за най-добра актриса - Франсис Макдорманд в главната роля, а Сам Рокуел получи наградата за най-добър актьор в поддържаща роля.

53-годишният мексиканец Гийермо дел Торо спечели наградата на британската филмова академия за най-добър режисьор за филма "Формата на водата".

Гари Олдман бе удостоен с наградата за най-добър актьор за ролята на Уинстън Чърчил във филма "Най-мрачният час".

На червения килим и в залата се виждаха много жени, облечени в черно, включително актрисите Анджелина Джоли и Дженифър Лоурънс, в израз на солидарност с пострадалите от сексуален тормоз и дискриминация.

Почетни гости бяха принц Уилям и съпругата му Катрин, херцогиня на Кеймбридж, която бе облечена с тъмнозелена рокля с черен колан. Призивът за черни тоалети постави Катрин в деликатно положение, тъй като кралското семейство се стреми да не изразява политически позиции, посочва Асошиейтед прес.

Източник: БТА

От днес Федерер е най-възрастният №1 в историята на тениса

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/19/3132106_ot_dnes_federer_e_nai-vuzrastniiat_1_v_istoriiata_na/?ref=rss


Роджър Федерер прибави още един изключителен рекорд към огромния брой исторически постижения в своята сметка. От днес той е най-възрастният лидер в световната ранглиста по тенис.<br /><br />Швейцарецът оглавява класацията на АТП на 36 години и 198 дни. Досегашният рекорд се държеше от американеца Андре Агаси, който беше номер 1 в света на 33 години и 131 дни.<br /><br />В неделя Федерер спечели турнира в Ротердам след скоростна победа срещу Григор Димитров. Носителят на...

Премиерът на Кабо Верде на посещение у нас

https://offnews.bg//obshtestvo/premierat-na-kabo-verde-na-poseshtenie-u-nas-675112.html

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва, който ще бъде на официално посещение в България, съобщиха от правителствената информационна служба.

На срещата ще бъде обсъдено развитието на двустранните отношения и възможностите за активизиране на търговско-икономическото сътрудничество.

Очаква се тема на разговор да бъде и партньорството на Кабо Верде с Европейския съюз.

В делегацията, придружаваща премиера Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва, са включени Луиш Филипе Тавареш, министър на външните работи, общностите и отбраната, и Жузе Филомено Диаш Монтейро, посланик на страната в Белгия и постоянен представител в ЕС.

Почитаме Апостола на свободата Васил Левски – 145 години безсмъртие

http://www.moreto.net/novini.php?n=369299

Днес България отбелязва 145 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. От 10.00 часа във Варна ще започне програмата по повод 144 години от гибелта на Апостола с поклонение пред барелефа му, който се намира на ъгъла на булевардите „Васил Левски“ и „Осми Приморски полк“.

Днес се отбелязват 145 години от смъртта на Левски

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/19/3132068_dnes_se_otbeliazvat_145_godini_ot_smurtta_na_levski/?ref=rss


145-тата годишнина от смъртта на Васил Левски ще бъде отбелязана днес в различни градове на страната. Официалните церемонии започнаха в неделя, но ще продължат и в понеделник.<br /><br />От 08.00 часа пред паметника на Васил Левски в столицата деца, членове на клубовете "Млади възрожденци", ще рецитират стихотворения, посветени на Апостола. От 18.00 часа на същото място ще е възпоменателната церемония по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата. Сред гостите ще...

Борисов вижда шанс за реформа на миграционната политика, но Орбан остава твърд срещу квотите

http://www.mediapool.bg/borisov-vizhda-shans-za-reforma-na-migratsionnata-politika-no-orban-ostava-tvard-sreshtu-kvotite-news275722.html

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е възможно да се постигне компромис за промяна на Дъблинския регламент за нелегалните мигранти. Същевременно и след срещата им в София унгарският му колега остана твърд в позицията си срещу квотното разпределение на бежанците. Орбан заяви категорично, че няма да приеме релокацията на мигранти и съобщи, че е предал свои предложения на премиера Борисов в качеството му на ротационен председател на Съвета на Европейския съюз. "Миграцията е опасна за нашия живот и европейската християнска култура. На масата на ЕС е новото предложение за миграцията, което не е добро за нас в тази си форма", заяви Орбан, но не каза в какво се състои предложението му. Реформата на европейската система за убежище е едно от най-сериозните предизвикателства пред българското европредседателство. Тя на практика е блокирана тъй като страните от Вишеградската четворка са категорично против квотното разпределение на мигрантите. Според действащото Дъблинско споразумение мигрантите трябва да бъдат връщани в държавите, в които първоначално са били регистрирани, и това поставя в много затруднено положение държавите от „първата“ линия като Италия, Гърция и България. "В центъра на предложението стои задължителната релокация на мигрантите, а нашата Конституция дава право само на унгарците да решават кои да живеят на наша територия. Задължителните квоти само стимулират миграцията. Някои мислят, че миграцията е полезна, но според нас това не е така - тя е опасна и затова ще изготвим наше предложение, в центъра на което ще поставим не релокацията, а охраната на границата на съюза", каза Виктор Орбан. "Няма смисъл да се говори за релокация, докато не гарантираме охраната по границите и по въздуха", каза Орбан. Той пристигна у нас само часове, след като призова за формирането на антимиграционен съюз и обяви страната си за последен бастион срещу предполагаема ислямизация на Европа. Орбан един от най-евроскептичните лидери в Европейския съюз, но има добри отношения с българския премиер Бойко Борисов. На София пък се разчита да помогне за намиране на консенсус за квотното разпределение на мигрантите. Какъв компромис търси България? Предлаганият от София компромис минава през създаването на центрове за настаняване на мигранти извън територията на Европейския съюз и затягане на охраната по границите. "100 процента охрана на ЕС - навсякъде, където неконтролируемо влизат мигрантите - те да минават само през граничните пунктове и с документи. Другото, което предлагаме, е да има центрове за сигурност, близо до конфликтите, и след техния край хората от тези центове да могат да се върнат обратно в своите страни. Когато се изпълнят тези условия, можем да говорим за задължителната релокация", обясни Борисов. "Ние обсъждаме възможността за релокация, ако се случи така че на наша територия или на друга страна да влязат изведнъж няколко милиона мигранти. Това вероятно би объркало света. Когато е сигурно, че външните граници се пазят сто процента добре, когато е сигурно, че сме надеждни, когато цялата си хуманност като европейци към хората, които бягат от войната в съответните хотспотове, бъдат защитени и гледани за определен срок, в който след това трябва, повтарям, да се върнат, да възстановят своите държави, тогава вече можем и да спорим с колегата, да водим дискусии за задължителната релокация", добави Борисов. Орбан подкрепя споразумението с Турция Орбан подкрепи споразумението между Европейския съвет и Турция за спиране на мигрантската вълна, което е един от основните приоритети на Борисов. "Поздравих вашия премиер за това колко успешно и полезно се развиват контактите с Турция. Ние подкрепяме сътрудничеството с Турция, защото границите трябва едновременно да се охраняват, а и да има споразумения по този въпрос. България може да разчита на нашата подкрепа по този въпрос", каза Орбан. Той застана и зад българския приоритет за придвижване на страните от Западните Балкани към ЕС. "Не е достатъчно Балканите да бъдат само в политически смисъл в Европейския съюз, а трябва да имат автомагистрали и жп линии, за да се сраснат с икономическото тяло на Европа", каза той. Борисов от своя страна добави, че споразумението с Турция трябва да работи и то е в полза на всички европейски страни, не само на България "Благодаря на Виктор Орбан за подкрепата, защото исторически ние знаем какви съседи имаме, какво би могло да се случи при недалновидна политика. Затова споразумението с Турция трябва да работи и то е в полза на всички европейски страни, не само на България“, коментира премиерът. Рамо и за Шенген Орбан потвърди и подкрепата на Будапеща за присъединяването на България към Шенгенското споразумение. "България заслужава признание, защото охранява границите си, границите на ЕС и тези на Унгария", каза Орбан Борисов добави, че България отдавна несамо е изпълнила критериите, но е най-надеждната граница в ЕС. "Двете стани са приятелски, в двустранните връзки няма никакви конфликти, имаме съзнание за обща историческа съдба и сме издържали на много изпитания", каза още Орбан.

След като Орбан поиска антиимиграционен съюз, пристига за среща с Борисов

http://www.mediapool.bg/sled-kato-orban-poiska-antiimigratsionen-sayuz-pristiga-za-sreshta-s-borisov-news275722.html

Часове след като унгарският премиер Виктор Орбан призова за антиимиграционен съюз, той пристигна в България и ще разговаря с българския си колега Бойко Борисов.   Според официалното съобщение на Министерския съвет те ще обсъдят ще развитието на двустранните отношения, възможностите за взаимодействие между българското европредседателство на ЕС и унгарското председателство на Вишеградската група, както и актуални европейски теми.    Моментът, в който Орбан идва в България, съвпада с последните му популистки изявления.    Орбан, цитиран от Франс прес, "християнството е последната надежда на Европа" , а политиците в Брюксел, Берлин и Париж, които насърчават миграцията, са отворили "пътя към упадъка на християнската култура и настъплението на исляма.   Той заяви още, че "се трупат черни облаци" и че неговата страна е последният бастион срещу предполагаемата ислямизация на Европа.   Той сравни имиграцията с грипа, заявявайки, че тя е толкова полезна за националното развитие на страната, колкото болестта за човешкото тяло.    Орбан един от най-евроскептичните лидери в Европейския съюз, но има добри отношения с българския премиер Бойко Борисов. Той се опитва да намери консенсус с него за решаване на миграционната заплаха, след като Унгария и страните от Вишеградската четворка отказаха квотното разпределение на бежанците в ЕС.    Унгарският премиер води антиимиграционна политика, илюстрирана от изграждането на огради от бодлива тел по границите и от остри критики към ЕС. Позицията му по отношение на имиграцията засили неговата популярност въпреки критиките, че Унгария се насочва към авторитарен режим, отбелязва френското издание "Експрес".

Борисов ще приеме Орбан в София

http://www.mediapool.bg/borisov-shte-prieme-orban-v-sofiya-news275722.html

Унгарският министър-председател ще бъде на работно посещение в България. Toй ще обсъди с българския си колега развитието на двустранните отношения, възможностите за взаимодействие между българското европредседателство на ЕС и унгарското председателство на Вишеградската група, както и актуални европейски теми.    Преди ден Виктор Орбан призова за глобален съюз срещу миграцията в реч, с която започна предизборната кампания на неговата дясна партия "Фидес".    Според Орбан, цитиран от Франс прес, "християнството е последната надежда на Европа" , а политиците в Брюксел, Берлин и Париж, които насърчават миграцията, са отворили "пътя към упадъка на християнската култура и настъплението на исляма.    По-късно в понеделник Борисов ще се срещне  и с премиера на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва.

Вижте в кои части на столицата спират водата днес

https://www.24chasa.bg/region/article/6724300

Вижте в кои части на столицата спират водата днес„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 19 февруари. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. „Константин Муравиев“, кв. „Малинова долина – Изток“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”,

Паметна плоча на Левски откриха в посолството ни в Атина

https://frognews.bg/novini/pametna-plocha-levski-otkriha-posolstvoto-atina.html

В деня на 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски в посолството на България в Атина бе открита паметна плоча на националния ни герой, съобщават от Министерството на външните работи.

Времето днес - дъжд и вятър

https://offnews.bg//obshtestvo/vremeto-dnes-dazhd-i-viatar-675111.html

Днес превалявания ще има почти в цялата страна, а още сутринта дъждът в Северна и високите полета на Западна България ще се примесва със сняг. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България умерен вятър от изток-североизток.

Температурите ще са почти без дневен ход – предимно между 0° и 5°, по-високи ще са в крайните югозападни райони - това е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Над Черноморието ще бъде облачно на места с превалявания от дъжд, в северните райони за кратко примесващи се със сняг. Ще духа умерен, след обяд временно и силен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха – между 4° и 7°. Температурата на морската вода е между 6° и 8°. След обед вълнението на морето ще се усили до 3-4 бала.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще духа до умерен, по откритите части на Стара планина и временно силен източен вятър. Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 метра ще е около 1°, на 2000 метра – около минус 4°.

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месец февруари и през деня ще се задържи почти без промяна.

Преглед на печата - 19 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369298

Годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски е сред водещите теми на всекидневниците. "Без Левски нямаше да я има България и щяхме да говорим на друг език "Възприето е този ден - денят на гибелта на Васил Левски, да се чества и уважава от целия български народ, може би защото това е първият ден на неговото безсмъртие.

Предстоящи събития на 19 февруари 2018

http://www.cross.bg/chasa-levski-vasil-1568122.html

/КРОСС/ ***София. От 18.00 часа президентът Румен Радев ще участва във възпоменателната церемония по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Президентът Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Васил Левски в столицата. ***София. От 08.00 часа пред паметника на Васил Левски в столицата вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в отбелязването на 145 години от гибелта на Апостола с рецитал на деца, членове на клубовете „Млади възрожденци". ***София.Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва в сградата на Министерския съвет. ***София.Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с унгарския министър-председател Виктор Орбан в резиденция „Бояна". ***София. От 08.50 часа на Терминал 2 на Летище „София" трябва да кацнат сноубордистката Александра Жекова и скиорката-алпийка Мария Киркова, които се завръщат след участието си в зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. ***София.Среща на директорите по отбранителната политика на страните - членки на ЕС ще се проведе на 19 и 20 февруари в Националния дворец на културата. ***София. От 09.30 часа 9-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Гроздан Т., Иван П. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 10

Нов протест на служителите на затворите у нас

https://frognews.bg/novini/nov-protest-slujitelite-zatvorite-nas.html

Служителите в българските затвори отново на протест. Надзирателите в Стара Загора, Пазарджик, Добрич, Велико Търново и София ще излязат отново, за да поискат от държавата достойни възнаграждения и условия на труд.

Турция очаква рекордна година в туризма

http://www.mediapool.bg/turtsiya-ochakva-rekordna-godina-v-turizma-news275721.html

Турция очаква рекордна 2018 година по брой туристи – над 36 млн. и приходи - около 30 милиарда долара. Това каза турският министър на културата и туризма Нуман Куртулмуш по време на посещението си в България миналата седмица. Той съобщи, че през миналата година Турция е посрещнала 32.3 млн. туристи. (За сравнение България е посрещнала над 8 млн. туристи по данни на ресорното министерство – бел. ред.) От тях 4.5 млн. са руски туристи, 3.5 млн. от Германия и 1.85 млн. гости от България. Целта ни е през тази година българските туристи да достигнат 2 милиона, каза Куртулмуш. По думите му туристическите агенти и туроператорите в България, с които работи турското министерство, оценяват изминалата 2017 г. като "много успешна" и твърдят, че клиентите им са на 100% удовлетворени. Реставрацията и отварянето на българската църква "Св. Стефан” в Истанбул, известна още като Желязната църква, е довела до "забележимо" увеличаване на желаещите българи да посетят Истанбул, на което отговаряме със специални екскурзии, каза Куртулмуш. За това той очаква през тази година броят на българите посетили Турция да се увеличи с 15 на сто спрямо миналата година. "Между двата народа съществуват дълбоки исторически връзки. Ние сме близки и географски и като хора. По отношение на кухня и народни танци двете страни също споделят много прилики. Мисля, че нито българите в Турция, нито пък турците в България имат чувство на отчуждение. Тази близост е огромно предимство за туризма. Склонен съм да вярвам, че растежът в туризма и на двете страни ще продължи със същия темп и през следващите години", коментира още Куртулмуш. Той каза, че Турция е сред първите 10 страни в света по отношение на броя на чуждите туристи и приходите от туризъм, и е сред страните, повлияли се от последните регионални и глобални сътресения. "Например през 2015 г. броят на чуждите туристи в Турция е бил близо 35.6 милиона, през 2016 г. намаля до 25 милиона. През 2017 г. намалелите опасения за сигурността, но също така и благодарение на агресивната ни политика за насърчаване този брой се увеличи до 32.3 милиона. През 2017 г., в класацията на страните с най-много туристи, идващи в Турция с 14.5 на сто Русия се нарежда на първо място, следвана от Германия с дял от 11.1%, с дял от 7.7% Иран е трета, Грузия е четвърта с 7.5% и с дял от 5.7% България се нарежда на пето място", каза турският министър на културата и туризма. В отговор на въпроса дали с оглед на военните конфликти и бежанския поток от Сирия, Турция е способна да гарантира сигурността на туристите на нейна територия, Нуман Куртулмуш обясни, че "братско задължение е да се окаже помощ на мигрантите, които, принудени да спасят живота си, са напуснали своята родина". "Турция ги е приела, една част от тях са настанени и им се осигуряват жизнено необходимите здравословни потребности и образование. Друга част от тях са получили подкрепа и са продължили самостоятелно живота си, а за трета част, за която се предполага, че имат връзка с терористични организации, са вече депортирани", каза Куртулмуш. Той изтъкна, че престъпленията, регистрирани в бежанските лагери са по-малко на брой отколкото тези в турските градове. "Всеки един турски град е толкова сигурен, колкото и е сигурен всеки един европейски град", посочи Куртулмуш. Приходите от туризъм в Турция през миналата година са достигнали 26.3 милиарда долара, което представлява увеличение с 18.9%. Предвижданията са през тази година да бъдат достигнати приходи от 30 милиарда долара и 2018 г. да бъде година на нов рекорд в туризма, каза Куртулмуш. За 2023 г. Турция си е поставила за цел 50 милиона туристи, а целта от 50 милиарда долара приходи от туризъм ще бъде ревизирана и може би ще имаме още по-високи цели, допълни турският министър на културата и туризма. Той посочи, че са се мобилизирали да привличат туристи не само от Европа, но и от Китай, Индия, Индонезия, Южна Корея и страни от целия свят, и полагат всички усилия в тази насока. "Както Турция, така и България се стреми да привлече високо платежоспособни туристи от Далечния Изток и Америка за да представи културните и историческите ценности на страната. Както е известно, туристическите групи, идващи от тези страни за културни обиколки, желаят да посетят повече от една държава, когато пътуват", каза Куртулмуш. Това е причината да се разработват съвместни туристически пакети. Един от тях е луксозни круизи по западното Черноморие, каза турският министър. Той посочи, че турските туристи предпочитат българските зимни курорти пред морските ни.  

Турция очаква рекорд в туризма, цените скачат

http://www.mediapool.bg/turtsiya-ochakva-rekord-v-turizma-tsenite-skachat-news275721.html

2018 ще бъде година на нов рекорд в туризма на Турция, прогнозира в интервю за Дир.бг министърът на културата и туризма на Турция Нуман Куртулмуш.   Той съобщи, че през 2017 г. страната му е била посетена от 1 млн. 850 хиляди български туристи. Тази цифра показва увеличение от 10% в сравнение с 2016 г. Нашата цел за 2018 г. е 2 милиона туристи, каза министърът.   Туристическите агенти и туроператорите в България, с които сме в тясно сътрудничество оценяват като много успешна изминалата 2017 г., изразяват задоволство от положителните българо-турски отношения, съобщават за положителни новини, които редовно се появяват по българските медии свързани с турския туризъм и 100% удовлетвореност от страна на клиента.    Цялостната реставрация и отварянето на българската църква "Св. Стефан” в Истанбул, известна още като Желязната църква също дава положително отражение   И поради всички тези причини, ние очакваме растеж с най-малко 15%, смята министърът.   Между двата народа съществуват дълбоки исторически връзки. Ние сме близки и географски и като хора. По отношение на кухня и народни танци двете страни също споделят много прилики. Мисля, че нито българите в Турция, нито пък турците в България имат чувство на отчуждение. Тази близост е огромно предимство за туризма. Склонен съм да вярвам, че растежът в туризма и на двете страни ще продължи със същия темп и през следващите години.    Той каза, че Турция е сред първите 10 страни в света по отношение на броя на чуждестранните посетители и приходите от туризъм, и е сред страните, повлияли се от последните регионални и глобални сътресения.   "Поради тази причина, например, през 2015 г. броят на чуждестранните посетители, който беше приближил 35.6 милиона, през 2016 г. намаля до 25 милиона. През 2017 г. намалелите опасения за сигурността, но също така и благодарение на агресивната ни политика за насърчаване този брой се увеличи до 32 милиона. През 2017 г., в класацията на страните с най-много туристи, идващи в Турция с 14.5 на сто Русия се нарежда на първо място, следвана от Германия с дял от 11.1%, с дял от 7.7% Иран е трета, Грузия е четвърта с 7.5% и с дял от 5.7% България се нарежда на пето място", съобщи министърът.   Приходите от туризъм в Турция през 2017 г. достигнаха 26.3 милиарда долара, което представлява увеличение с 18.9%. Предвижданията ни са, че 2018 ще бъде година на нов рекорд в туризма.   За 2023 г. Турция си е поставила за цел 50 милиона туристи, а целта от 50 милиарда долара приходи от туризъм ще бъде ревизирана и може би ще имаме още по-високи цели.      "Както Турция, така и България се стреми да привличе високо платежоспособни туристи от Далечния Изток и Америка за да представи културните и историческите ценности на страната. Както е известно, туристическите групи, идващи от тези страни за културни обиколки, желаят да посетят повече от една държава, когато пътуват", каза министърът.  

Обстановката по пътищата тази сутрин

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1568117.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 3° до +8°. Времето над страната е облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите Варна, Добрич, Русе, Смолян и Шумен. Слаб дъжд вали в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград, Русе, Силистра, София, Търговище, Шумен, „Ришки" проход, както и в района на Панагюрски колонии /обл. Пазарджик/, Извор /обл. Перник/, Карлово /обл. Пловдив/. Сняг вали на проход „Петрохан", както и в района на Леденика /обл. Враца/, Беклемето и Шипково /обл. Ловеч/, Брезник /обл. Перник/, Вакарел, Владая, Бистрица, обхода на Витиня, Козница, Своге, Гинци, АМ „Люлин", АМ „Тракия" от 0 до 46 км, АМ „Хемус" /обл. София/.Пътните настилки са предимно сухи, като по високите и усойни места са частично мокри, заледени и обработени.Намалена видимост поради мъгла до 50 м има в района на Радуил, Боровец, Железница /обл. София/, до 100 м на проход „Шипка", както и в района на Омуртаг /обл. Търговище/ и до 150 м. в района на Кубрат /обл. Разград/. ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия":Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово" на АМ „Тракия" при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности

Великият пост започва от днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6724297

Великият пост започва от днесОт днес - седем седмици преди Великден, след Сирни заговезни, започва Великият или Великденският пост. Великият пост е най-важният от четирите постни периода през годината. През тази година Възкресение Христово или Великден е на 8 април, информира БТА. Великият пост припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята,

145 години от гибелта на Васил Левски

http://www.cross.bg/levski-vasil-apostola-1568116.html

/КРОСС/ Отбелязваме 145 години от гибелта на Васил Левски - Апостола на свободата. В София ще бъде отслужена рхиерейската панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски в храм "Света София" от 17.00 ч., а след това е организирано литийно шествие. В 18.00 ч. пред Паметника на Апостола ще започне церемонията-поклонение, където участие ще вземе президентът Румен Радев. Държавният глава ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Васил Левски. По-рано вицепрезидентът Илияна Йотова ще приветства деца, членове на клубовете "Млади възрожденци", които ще изнесат рецитал пред паметника на Левски в София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства в Брюксел на възпоменателна церемония за отбелязване на 145 години от гибелта на Апостола на свободата пред барелефа на Васил Левски на сградата на консулската служба към посолството на България в Белгия. Отбелязването ще бъде в 17.00 часа. Почетен гост ще бъде председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. На събитието ще присъстват народни представители, членове на Европейския парламент и представители на българската общност. Цвета Караянчева и Антонио Таяни ще отправят послания по повод годишнината. Ученици от българското училище „Пейо Яворов" към посолството на Република България ще изпълнят стихотворения, посветени на Апостола. Поднесени ще бъдат цветя пред барелефа на Васил Левски

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=369305

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия днес между 9 и 14 часа без електрозахранване във Варна ще са няколко улици, научи Moreto.net - ул. Ал. Дякович 25, 38; - ул. Бачо Киро 10, 8; - ул.

Руска намеса на изборите в САЩ? Това е толкова лесно и евтино

http://clubz.bg/64403-ruska_namesa_na_izborite_v_sasht_tova_e_tolkova_lesno_i_evtino

Разбира се, че Русия се е опитала да повлияе на президентските избори в САЩ - шокиращото е, че се е оказало толкова лесно. Повечето следили случая вече са убедени, че Москва е направила всичко по силите си за избирането на Доналд Тръмп, но подробностите какво точно е било направено според обвиненията на специалния Робърт Мълър са по-слабо проучени, отбелязва в. "Гардиън".

Според отправените от Мълър обвинения за повлияване на изборите в САЩ 80 души са работили на пълен работен ден, преструвайки се на американски граждани и използвайки частна виртуална мрежа, за да изглежда, че постовете им идват от САЩ. Те са се концентрирали върху фейсбук, където са създавали групи, чиито имена са имали за цел да използват и да разпалят разделението в американското общество.

Всичко това може да е шокиращо за тези, които не знаят как може да бъдат използвани фейсбук и други социални медии. По-важният въпрос е дали новините трябва да ни шокират. Както показват обвиненията за руската кампания, някои от най-ефективните методи за разпространяване на послания в социалните медии дори не се отчитат като реклама, което ги прави по-ефективни - също като пропагандата, представена като нечие мнение.

Когато зададем въпроса защо Русия е била в състояние да направи това, очевидният отговор е, че може би защото всеки може да го направи. Големият дуопол на фейсбук и гугъл ги превръща в най-влиятелните рекламни агенции, които светът е виждал. От услугите им може да се възползва практически всеки.

Най-притеснителният въпрос зад подробностите от обвинението не е дали Русия е направила това, което се твърди, а кой още може да води подобни кампании. Групи за натиск от САЩ като НРА (Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия), големите петролни и тютюневи фирми са използвали подобни методи от десетилетия, съзнателно създавайки объркване за известни факти.

Всъщност те дори са подобрили предполагаемия план на Русия, правейки дарения за предизборните кампании на известни политици.

Рекламите, поствани от Русия във фейсбук, са били абсурдни, но ефективни, защото стотици хиляди американци са казали подобни неща, без да им се плаща. Големият шок от обвиненията на Мълър не е, че Русия се е възползвала от големите слабости в американската политическа система - това е нормално за враждебно настроена сила, а това, че тези слабости са толкова лесни (и относително евтини) за използване от всекиго, подчертава в. "Гардиън".

Описаният от министерството на правосъдието на САЩ руски заговор изглежда дързък, но с относително тясна насоченост, пише в. "Ню Йорк таймс". Самият факт, че подобни усилия може да са повлияли на резултата или поне са имали подобна цел, подчертава влиянието на една сила, която дестабилизира американската демокрация далеч повече от които и да било измислени в Москва новини. Тази сила е политическата поляризация.

"Привързаността към партии може дори да промени паметта и оценките", показва неотдавнашно проучване на политическите анализатори Джей ван Бейвъл и Андреа Перейра. "Привлекателността на фалшиви и недостоверни новини е сериозен проблем за нормалното функциониране на демокрацията", добавят те, предава БТА.

Политическото разделение е обхванало политическата система на САЩ, отслабвайки политиката й и правейки я податлива на манипулации. Руската дезинформация може да е влошила симптомите, но самото обвинение напомня, че основната болест, вероятно далеч по-вредна, е чисто американско творение. Фалшивите твърдения не са създали нови разделения в обществото на САЩ, а са използвали вече съществуващи такива.

Възпоменателна церемония за гибелта на Апостола и в Брюксел

https://frognews.bg/svqt/vazpomenatelna-tseremoniia-gibelta-apostola-briuksel.html

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства в Брюксел на възпоменателна церемония за отбелязване на 145 години от гибелта на Апостола на свободата пред барелефа на Васил Левски на сградата на консулската служба към посолството на България в Белгия.Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Възпоменателна церемония за гибелта на Апостола и в Брюксел

https://frognews.bg/novini/vazpomenatelna-tseremoniia-gibelta-apostola-briuksel.html

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства в Брюксел на възпоменателна церемония за отбелязване на 145 години от гибелта на Апостола на свободата пред барелефа на Васил Левски на сградата на консулската служба към посолството на България в Белгия.Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Днес ще вали в цялата страна, в Западна България и в планините - сняг

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6724291

Днес ще вали в цялата страна, в Западна България и в планините - снягДнес превалявания ще има почти в цялата страна, а още сутринта дъждът в Северна и високите полета на Западна България ще се примесва със сняг. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще са почти без дневен ход – предимно между 0° и 5°, по- високи ще са в крайните югозападни райони.

Бразилски затворници се разбунтуваха, охраната е заложник

http://dnes.dir.bg/news/zatvornitzi-zalozhnitzi-ohrana-brazilski-bunt-26896458

Затворници се разбунтуваха след осуетен опит за бягство от бразилски затвор и взеха надзиратели за заложници, предаде Франс прес, като цитира властите.

Ученикът не е съд, който трябва да бъде запълнен...

http://www.cross.bg/ychenikut-ne-e-sud-koiito-tryabva-da-bude-zapulnen-1568120.html

/КРОСС/ "Ученикът не е съд, който трябва да бъде запълнен, а факел, който трябва да бъде запален." - Плутарх

ДНК анализ може да покаже къде е погребан Левски

http://dnes.dir.bg/news/kosa-dnk-vasil-levski-26896452

Криминалисти от МВР три пъти са изследвали косите на Васил Левски. ДНК анализът би могъл да покаже някой ден къде е бил погребан Апостола на свободата.

Най-важното от Варна във вчерашния - 18 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369296

5000 лева глоба, ако палим огън за Сирни заговезни във Варна РИОСВ - Варна изпрати писма до кметовете на общините във Варненска област, с които поиска да бъде засилен контрола за недопускане изгарянето на гуми и други отпадъци при отбелязване на празника Сирни заговезни на 18 февруари, припомня Moreto.

Започна записването за "Пирин ултра 2018"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/19/3132088_zapochna_zapisvaneto_za_pirin_ultra_2018/?ref=rss


Записването за "Пирин ултра 2018" вече е открито. Планинският ултрамаратон ще се проведе от 4 до 7 октомври.<br /><br />Тази година състезанието ще бъде част от Migu Run Skyrunner World Series - Световната купа по скайрънинг.<br /><br />Трасетата отново ще са две, като има промяна в дължината им. Трасе "А" става 160 км, а трасе "Б" - 66 км, обявиха организаторите. Надпреварата на 66 км ще е осмият и финален старт в дисциплината Sky Extra от...

Вижте звездите на връчването на наградите БАФТА (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6724268

Вижте звездите на връчването на наградите БАФТА (Снимки)Филмът "Три билборда извън града" на режисьора Мартин Макдона е големият победител сред отличените от Британската академия за кино и телевизия (БАФТА), предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Филмът за съкрушена майка, която търси справедливост и настоява да се сложи край на тормоза, неравенството и посегателствата,

Почина футболната легенда на Левски Павел Панов

https://frognews.bg/kultura/cherno-bqlo/pochina-futbolnata-legenda-levski-pavel-panov.html

Легендата на Левски и българския футбол Павел Панов почина на 67-годишна възраст. Само преди няколко дни бившият нападател беше на VIII конгрес на БФС. Той беше технически директор на БФС, като отговаряше за всички треньори на националните юношески отбори.

Почина футболната легенда на Левски Павел Панов

https://frognews.bg/novini/pochina-futbolnata-legenda-levski-pavel-panov.html

Легендата на Левски и българския футбол Павел Панов почина на 67-годишна възраст. Само преди няколко дни бившият нападател беше на VIII конгрес на БФС. Той беше технически директор на БФС, като отговаряше за всички треньори на националните юношески отбори.

Започва Великият пост

http://dnes.dir.bg/news/posti-26896445

От днес - седем седмици преди Великден, след Сирни заговезни, започва Великият или Великденският пост.

Турция очаква рекорд в туризма през 2018 г., цените скачат

http://dnes.dir.bg/news/turizam-turtzia-numan-kurtulmush-26896071

2018 ще бъде година на нов рекорд в туризма на Турция, прогнозира в интервю за Дир.бг министърът на културата и туризма на Турция Нуман Куртулмуш.

На 19 февруари

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-mars-1568119.html

/КРОСС/ На този ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Птах, Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма в Абу Симбел. Този феномен се наблюдава и на 21 октомври. 356 г. - Константин Велики заповядва да се затворят всички езически храмове в Римската империя. 1199 г. - С була на папа Инокентий III е признат новият духовно-рицарски орден - Тевтонския орден. 1861 г. - С манифест на император Александър II в Русия е премахнато крепостничеството. 1878 г. - Американецът Томас Едисон патентова фонографа. 1882 г. - Град Хаджиоглу Пазарджик е преименуван на град Добрич чрез указ на княз Александър Батенберг 1886 г. - По стар стил: Сръбско-българската война: След приключване на войната е сключен Букурещки договор между България и Сърбия. 1910 г. - Открит е Олд Трафорд - стадионът на един от най-големите английски клубове - Манчестър Юнайтед. Съоръжението е с капацитет 80 000 места и става най-големият стадион на Острова. 1915 г. - Първа световна война: Започва Битката за Галиполи. 1924 г. - Персийският шах Ахмад е свален от престола. 1942 г. - Втора световна война: Японската авиация напада град Даруин, Австралия. 1943 г. - Втора световна война: В Тунис започва Битката при прохода Касерин. 1949 г. - Политическият кръг „Звено" престава да съществува самостоятелно и се влива в Отечествения фронт 1963 г. - СССР се съгласява да изтегли войските си от Куба. 1986 г

Виктор Орбан: Унгария е последният бастион срещу ислямизацията на Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724266

Виктор Орбан:  Унгария е последният бастион срещу ислямизацията на ЕвропаМинистър-председателят на Унгария Виктор Орбан изостри риториката си във връзка с предстоящите през април парламентарни избори в страната, като заяви, че „тъмни облаци се събират над Европа“ и Унгария е последният бастион в борбата срещу ислямизацията на континента, пише британското левичарско издание The Guardian, цитирано от Фокус.

Шефът на НЗОК: Няма да подам оставка

http://clubz.bg/64402-shefyt_na_nzok_nqma_da_podam_ostavka

Няма да подам оставка, нищо незаконно не съм направил. Това заяви шефът на здравната каса (НЗОК) проф. Камен Плочев пред бТВ. Миналата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев, защото управителят на касата поискал актуализация на бюджета без да я съгласува с министерството.

Плочев каза, че вчера е разговарял и с премиера Бойко Борисов. Той му обяснил, че трябва да се спрат течове от НЗОК към чужбина. Плочев е категоричен, че Борисов не му е поискал оставката.

Управителят на здравната каса каза, че негов близък приятел му се обадил да му въздейства да подаде оставка.

"Директно мен никой не ме е заплашвал. Мой приятел ми каза, че с него е проведен разговор, да ми предаде да си подам оставката, да се разделим с добро, защото иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и работа в държавна болница никога няма да си намеря", разказа Плочев.

Той отказа да каже точно от къде е дошъл натискът.

В студиото беше и депутатът от БСП Славчо Велков, който е личен приятел на Камен Плочев. Той поясни, че натискът срещу него идва от политик, на висок пост в управлението на държавата.

"Преди това същият човек е звънял на Плочев да се запознават. По-високо от министър, с претенциите да управлява държавата", допълни Велков.

Здравният министър Кирил Ананиев също разговарял със Славчо Велков с молбата да въздейства на Плочев да подаде оставка.

"Истината е, че там се бързаше докато се върне премиера тази оставка да бъде оформена и да кажат, ето бе, той сам си подаде оставката", смята Велков.

Според него главната фигура, която движи това е зам.-министърът на здравеопазването и член на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

"Начева грубо се бъркаше в работата ми. Стигна се до там, че ми докара един човек и ми каза "Уволняваш си главния секретар и назначаваш този човек", аз онемях", разказа Камен Плочев.

И заяви, че касата не е дирекция на министерство, а независима институция, върху която може да въздейства само парламентът.

Пътна обстановка в страната - 19 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369297

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: до 30.04.2018 г. е ограничено е движението по пътната връзка София - Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Графика на деня: Как социалдемократите ще решат дали Меркел да остане на власт

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/19/3130541_grafika_na_denia_kak_socialdemokratite_shte_reshat/?ref=rss


В Германия започва период от две седмици, в който последната дума дали канцлерът Ангела Меркел да започне четвърти мандат остава в ръцете на под половин милион души - избирателите на социалдемократическата партия (ГСДП).<br /><br />Те ще могат да гласуват от утре, както и част от другата седмица, дали да подкрепят нова "голяма коалиция" между партията си и Християндемократичния съюз (ХДС) на Меркел и баварската посестрима партия Християнсоциален съюз (ХСС).<br...

Дъжд днес и сняг през следващите дни

https://frognews.bg/novini/dajd-dnes-sniag-prez-sledvashtite-dni.html

Днес ще бъде облачно. Ще превалява слабо, преди обед главно в северните райони и около Стара планина, а след обяд - на юг и в Рило-Родопската област. В низините ще вали дъжд, който в Северна България ще временно ще преминава в сняг, а в планините - сняг. Температурите ще бъдат от 3 до 9 градуса.

Вучич: Сърбия е готова на компромисно решение с Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6724264

Вучич: Сърбия е готова на компромисно решение с КосовоСърбия е готова за компромисно решение, но за компромис са нужни две страни, заяви в неделя вечерта президентът на Сърбия Александър Вучич след разговора си с американския сенатор Рон Джонсън, пише електронното издание на белградския вестник „Данас“, цитирано от Фокус. Американският сенатор е призовал всички народи в региона да се обърнат към

Отбелязва се годишнината от обесването на Васил Левски в цялата страна

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/otbeliazvat-godishninata-gibelta-vasil-levski-tsialata-strana.html

В храма „Света София” ще се отслужи панихида от 17.00 часа за 145 години от обесването на Васил Левски, а след това е организирано литийно шествие до паметника на

Отбелязват годишнината от гибелта на Васил Левски в цялата страна

https://frognews.bg/novini/otbeliazvat-godishninata-gibelta-vasil-levski-tsialata-strana.html

В храма „Света София” ще се отслужи панихида от 17.00 часа за 145 години от обесването на Васил Левски, а след това е организирано литийно шествие до паметника на

Защо ски бегачите рухват след финала

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/19/3123374_zashto_ski_begachite_ruhvat_sled_finala/?ref=rss


Чудили ли сте се защо част от ски бегачите се строполяват на снега след пресичането на финалната линия? Много от състезателите остават на земята в продължение на минути, докато нормализират пулса и дишането си, но какво е научното обяснение?<br /><br />Ски бягането е един от най-тежките спортове, като изисква огромни физически усилия. Състезателите натоварват всички големи мускулни групи, за да се придвижват по терен с разнообразен релеф. Освен с краката си, те прилагат голяма сила...

Компаньон омайва успешно жена, а после я бие редовно

http://dnes.dir.bg/news/zhena-bie-kompanyon-omiva-26890196

Жена на 43г. се оплаква от физически и психически тормоз от страна на мъжа, с когото живее на семейни начала.

Васил Левски – Апостола на свободата

https://offnews.bg//istoria/vasil-levski-apostola-na-svobodata-675004.html

Васил Иванов Кунчев е роден на 6 юли (18 юли нов стил) 1837 г. в Карлово. През 1845 г. започва образованието си в килийното училище в родния си град, а година по-късно вече учи в местното взаимно училище. Едва на 14 години остава без баща и грижите за младия Васил поема вуйчо му Василий Караиванов. В периода 1852-1854 г. той живее в местния светогорски метох и учи църковно пеене. След като вуйчо му се премества в Стара Загора, Левски го последва и завършва II клас на старозагорското класно училище. Поради отличния успех на момчето вуйчото обещава, че един ден ще го изпрати на учение в Русия. Това така и не се случва. През 1856-1857 г. младежът учи в свещеническото училище на даскал Атанас Иванов в Стара Загора, а през следващата година приема монашески сан дякон с име Игнатий. През 1858 г. е ръкоположен за йеродякон и става църковен певец в църквата „Света Богородица“ в Карлово.

Какво кара този човек със светло бъдеще в духовното дело да се захване с революционна дейност? Тук е мястото да отдадем заслуженото на друг голям български революционер – Георги Раковски. По това време той разгръща мощна пропагандна дейност, която оказва силно влияние върху българската младеж. През 1861 година. като следствие на икономическа криза в Османската империя и провежданата стопанска политика, потискаща българите, в революционните среди настъпва раздвижване. Стоил Попов от Калофер и Левски полагат едни от първите усилия за вдигане народа на борба. По това време българското общество е крайно неподготвено за бунт, пореди което и първият революционен опит на Дякона е неуспешен.

Вместо да се откаже от народното дело, на 3 март 1862 г. Левски напуска родния си град и се отправя към Сърбия, за да се присъедини към Първата Българска легия, организирана от Раковски. Според легендата по време на военни упражнения той прави „левски скок“ и така получава своя прякор. Тук Левски осъществява контакти с българската революционна интелигенция и добива първия си боен опит, сражавайки се храбро с турските части. След разтурянето на легията той се присъединява към четата на дядо Ильо войвода. През 1863 г. за кратко е в Румъния. Лятото се завръща в България. Затворен е за няколко месеца в Пловдив, заради участието в легията, но след застъпничество на видни българи е освободен. През зимата на същата 1863 г. за кратко посещава класното училище на Йоаким Груев. Любознателността е основна черта в характера на Левски, но разочарованието от празните обещания на вуйчо му го отдалечава от науката и го насочва към революционните идеи.

От 1864 г. до началото на 1867 г. в различни български селища (Войнягово, Еникьой и Конгас) Левски се занимава с учителска дейност. Той учи децата на четмо и писмо, разказва им истории за славното минало на България, пее им хайдушки песни и често изнася уроците си сред природата. Наред с даскалската си дейност той развива революционна пропаганда и подготвя местни дружини, които дават отпор на турски и черкезки разбойнически банди. През пролетта на 1867 година заминава за Румъния, където по препоръка на Раковски е избран за байрактар в четата на Панайот Хитов.

В Белград укрепва познанствата си от Първа легия и се запознава с нови революционери, сред които Ангел Кънчев и Любен Каравелов. Скоро след организирането на легията сръбското правителство започва да се държи крайно враждебно с легионерите и в крайна сметка и Втора легия е разтурена. Поведението на тамошните власти променя революционния мироглед на Левски завинаги. Той осъзнава, че всяка помощ, осигурена от чуждо правителство, в никакъв случай не е безкористна. Досега Апостола се е съгласявал с теорията на Раковски, че бунтът трябва да бъде постигнат чрез намесата на чети, навлизащи в България от чужбина.

Опитът с четата на Панайот Хитов, нейният неуспех и първите му революционни стъпки още през 1861 г. подсказват на Левски, че погледът на революционерите трябва да се насочи към вътрешността на страната. Само изграждането на стабилна комитетска мрежа в рамките на Османската империя би могло да подготви народа за въстание. Тази стратегия, макар и първоначално трудно наложена от Апостола, е възприета от всяка една бъдеща българска революционна организация – чак до ВМРО. През февруари-март 1868 г. Дяконът трябва да отложи плановете си поради тежка операция, от която трудно се възстановява.

Укрепил здравето си, Левски заминава за Румъния заради преследванията, на които са подложени легионерите от сръбското правителство. През август 1868 г. отива в Букурещ и се свързва с „Българско общество“, което осигурява и паричните средства за първата обиколка на Апостола из България. Есента на същата 1868 г. съдбата сякаш на шега събира великаните на революционната мисъл – Васил Левски и Христо Ботев. Двамата живеят при изключително тежки условия в изоставена мелница край Букурещ и безспорно оказват влияние един на друг. Ботев е силно впечатлен от личността на Апостола. В писмо до Киро Тулешков той пише следното:

„ПРИЯТЕЛЯТ МИ ЛЕВСКИ, С КОГОТО ЖИВЕЕМ Е НЕЧУТ ХАРАКТЕР, КОГАТО НИЕ СЕ НАМИРАМЕ В НАЙ-КРИТИЧЕСКО ПОЛОЖЕНИЕ, ТО ТОЙ И ТОГАВА Е ТАКЪВ ВЕСЕЛ, КАКТО И КОГАТО СЕ НАМИРА В НАЙ-ДОБРО ПОЛОЖЕНИЕ. СТУД, ДЪРВО И КАМЪК СЕ ПУКА, ГЛАДНИ ОТ ТРИ ДЕНЯ, А ТОЙ ПЕЕ И СЕ ВЕСЕЛИ. ВЕЧЕР ДОДЕТО ЩЕ ЛЕГНЕМ, ТОЙ ПЕЕ; СУТРИН ЩОМ СИ ОТВОРИ ОЧИТЕ ПАК ПЕЕ. КОЛКОТО И ДА СЕ НАМИРАШ В ОТЧАЯНОСТ, ТОЙ ЩЕ ТЕ РАЗВЕСЕЛИ И ЩЕ ТЕ НАКАРА ДА ЗАБРАВИШ ВСИЧКИ СТРАДАНИЯ. ПРИЯТНО Е ЧОВЕК ДА ЖИВЕЕ С ПОДОБНИ ЛИЧНОСТИ”.

На 11 декември 1868 г. с параход от Турну Мъгуреле Дяконът тръгва за Цариград. Оттам започва първата си обиколка във вътрешността на страната, подпомогнат от „Българско общество“. Левски посещава Пловдив, Перущица, Карлово, Сопот, Казанлък, Сливен, Търново, Ловеч, Плевен и Никопол. Свързва се с доверени познати и проучва обществените настроения и готовността на народа за бунт. Обнадежден е от постигнатите начални резултати и на 24 февруари се завръща в Букурещ.

На 1 май 1869 г. Апостола предприема втората си обиколка. Този път се снабдява със сведения за вътрешни дейци, с пълномощно и прокламация, издадени от името на Привременното правителство в Балкана. Естествено, такова не съществува, но Левски правилно преценява, че по-лесно ще печели сърцата на хората, ако се представи от името на авторитетна организация. Създава контакти в Румъния – като този с Данаил Попов, който първоначално го препоръчва на брат си в Плевен, а по-късно служи на Апостола за връзка с емигрантските среди във Влашко. Братът на Попов запознава Левски с хора, верни на освободителната борба, в градове, близки до Плевен, и така започва изграждането на комитетската мрежа – първо в Плевен, а после и в Ловеч, Троян, Карлово, Калофер, Казанлък, Пловдив, Сопот, Чирпан и други селища. По време на втората обиколка Апостола преосмисля преценката си за готовността на народа за скорошно въстание и заключва, че е нужна много по-задълбочена подготовка.

На 26 август 1869 г. Левски се завръща в Букурещ. Той има ясна представа за обстановката в България и за възможността за успех на комитетската мрежа, затова трябва да убеди емигрантската революционна интелигенция в правотата на идеите си. Първоначално среща пълно неразбиране сред революционерите, които още таят надежди,че помощта ще дойде от другаде. В края на 1869 г. Апостола, заедно с Любен Каравелов, участва в основаването на Българския революционен централен комитет-(БРЦК). Макар Каравелов да възприема някои от идеите на Левски, двамата водачи на революционното движение се разминават в основните си възгледи. За Каравелов участието на съседните балкански народи в бъдещата революция е абсолютно задължително, докато Левски смята, че това би спомогнало за бунта, но основната роля трябва да изиграе българското население.

Целия текст прочете в сайта "Българска история" 

Начало на Великия пост

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/nachalo-velikiia-post.html

Всяка година седем седмици преди Възкресение Христово започва същинският и най-строго спазван Великденски пост Постът е пречистване най-напред на душата, а после и на тялото.

Начало на Великия пост

https://frognews.bg/novini/nachalo-velikiia-post.html

Всяка година седем седмици преди Възкресение Христово започва същинският и най-строго спазван Великденски пост Постът е пречистване най-напред на душата, а после и на тялото.

Св. ап. Архип, Филимон и мчца и равноап. Апфия, Преп. Доситей

http://www.cross.bg/filimon-apfiya-arhip-1568118.html

/КРОСС/ Св. ап. Архип бил епископ след Епафраст на гр. Колоса, в малоазийската област Фригия. В същия град живеел и св. Филимон, до когото апостол Павел изпратил известното си послание по повод бягството на неговия роб Онисим. След обръщането си към Христовата вяра Филимон живеел благочестиво. В неговия дом извършвали божествените служби. Апостол Павел го ръкоположил за епископ и му възложил да благовести словото Божие. Филимон усърдно изпълнявал тази поръчка. Жена му Апфия пък от своя страна служела на Бога като помагала на тружениците Христови в благовестието на словото Божие: приемала ги в дома си, хранела ги, полагала грижи за тях, когато били болни, и във всичко се проявявала като вярна сътрудница на съпруга си. Заедно с апостолите Архип и Филимон и тя се удостоила с мъченическа смърт. Във време на едно езическо тържество те се събрали с другите християни, за да извършат богослужение на истинския Бог. Езичниците узнали, че всички християни са събрани на молитва в дома на Филимон, нападнали внезапно, разгонили богомолците, а Филимона, Архипа и света Апфия били отведени на съд пред ефеския областен управител, който ги предал на изтезания и смърт.    

Доц. д-р Цветолюб Нушев: Левски се описва в стих като силен духом човек, който може да поведе големи маси хора

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6723784

Доц. д-р Цветолюб Нушев: Левски се описва  в стих като силен духом човек, който може да поведе големи маси хораАвтобиографията в рими на националния идол е на един лист и завършва със запетайка - знак, че следват още един или няколко, но са загубени - Днес честваме 145 години от обесването на Апостола. Има ли нещо, което да не знаем за него, доц. Нушев? - Не. Но за живота му от раждането му на 6 юли 1837 г. в Карлово до 1867 г. е писано оскъдно.

19 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=369295

Събития: На този ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Птах, Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма в Абу Симбел. Този феномен се наблюдава и на 21 октомври. 356 г. – Константин Велики заповядва да се затворят всички езически храмове в Римската империя.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-bulgariya-1568121.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Великденските пости започнаха - между духовното пречистване и диетата Тема: Нова схема предлага да поръчаме такси с наддаване. Законно ли е, питаме Комисията за защита на потребителите Тема: Опасност от лавини - как да се предпазим? Всички детайли от Планинската спасителна служба Тема: Какво казаха на България монасите от Бигорския манастир в Македония - Кристиан Вигенин Тема: България и темите на Европа - говори вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева Тема: Почит за Апостола - Иво Харманджиев - момчето, което ще каже своите думи за Левски по време на церемонията пред паметника в София Тема: Златен успех за българските гимнастички в Москва - всичко за постиженията им в "Денят започва" БТВ, "Тази сутрин" Тема: Спазваме ли днес заветите на Левски? В студиото Васил Василев Тема: 145 години от гибелта на Апостола - на живо от паметника деца рецитират вечните слова на Дякона Тема: Отблъскваща мизерия в училището в Градежница. На живо: защо в 21-ви век децата и учителите използват външна тоалетна? Тема: Убийство на психичноболен бездомник във Варна. Толерантно ли е обществото ни към хората с ментални проблеми? Тема: Ексклузивно - проф. Камен Плочев и депутатът от БСП Славчо Велков пред bTV

Бразилски затворници се разбунтуваха и взеха надзиратели за заложници

//dariknews.bg/novini/sviat/brazilski-zatvornici-se-razbuntuvaha-i-vzeha-nadzirateli-za-zalozhnici-2079398

Затворници се разбунтуваха след осуетен опит за бягство от бразилски затвор и взеха надзиратели за заложници, предаде Франс прес, като цитира властите. Заложническата криза продължи няколко часа.
 
Бунтът избухнал вче

Извънредно положение в 33 общини в Мексико заради силното земетресение

//dariknews.bg/novini/sviat/izvynredno-polozhenie-v-33-obshtini-v-meksiko-zaradi-silnoto-zemetresenie-2079401

Правителството на Мексико въведе извънредно положение в 33 общини в южния щат Оахака заради последствията от земетресението със сила от 7,2 степен, станало на 16 февруари, предаде испанската агенция ЕФЕ.
 
Тази мярка ще позволи на местните власти да получат допълнителни бюджетни средс

Почина легендата на Левски Павел Панов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pochina-legendata-na-levski-pavel-panov-2079406

На 67 години почина легендарният футболист на Левски и българския национален отбор Павел Панов.
 
Играл е за Септември (София) (1963-1967), Спартак (София) (1967-1968), Левски (София) (1969-1981), Хасково и Арис (Солу

Просто си мисля!

http://pogled.info/bulgarski/prosto-si-mislya.92622

/Поглед.инфо/ Просто си мисля! В този наш шантав Преход какви нежни определения измислихме!

Започва Великият пост, без месо и венчавки до Великден

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nu9Jk2PcVU8/

За православните християни от днес започва Великденския пост, който завършва в навечерието на Пасхалното възкресение. Въздържанието има за цел да закали волята и да преведе вярващия към победата над духа и плътта.

Великият пост е най-строг и най-продължителен. Нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията.

През целия пост риба се разрешана два пъти – на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница. След Неделя Месопустна се преустановява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна – и на мляко, млечни продукти и риба.

Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.

Строгият пост не се препоръчва на болни, малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки. Венчавките са забранени до 10 април.

През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон и се празнува Тодоровден.

Християнската църква нарича началото на Великденския пост “преддверие на божественото покаяние”.

Слаб дъжд и сняг през следващите дни

http://dnes.dir.bg/news/dazhd-vremeto-fevruari-26896380

До събота времето ще бъде с температури около обичайните за края на месеца. Ще превалява, предимно слаб дъжд и сняг.

Любим виц на Део

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6723734

Любим виц на Део - Какво искаш за Св. Валентин? - Не знам, изненадай ме! - С какво да те изненадам? - Не знам, ама като го видя, да кажа “Аууу, нов

Голяма разлика в доходите на най-бедните и най-богатите у нас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BgSMOe9x1r4/

У нас се наблюдава най-голямата разлика между социалните слоеве в Европейския съюз според досегашните данни за размера на издръжката на живот на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ.

Според данните на синдиката за 2016-та година разликата в доходите на най-богатите и най-бедните у нас се е увеличила драстично. Около 8 пъти хората с по-висок доход надминават тези с най-нисък,цитира Кросс.

Очаква се днес Институтът да обяви данните от последната година.

Еди Рама: Косово и Албания ще имат общ президент

http://clubz.bg/64401-edi_rama_kosovo_i_albaniq_shte_imat_obsht_prezident

Албанският министър-председател Еди Рама заяви вчера в Прищина, че допуска възможността един ден Косово и Албания да имат "общ президент като символ на национално единство", предаде Франс прес.

"Косово и Албания ще имат обща външна политика, а не само общи посолства и дипломатически представителства", заяви Еди Рама пред косовския парламент по повод на десетата годишнина от независимостта на Косово.

Двете страни имат няколко общи консулства, отбелязва АФП. 

"А защо не един президент, като символ на национално единство, с национална политика за сигурност", продължи албанският президент.

Това изявление няма да се хареса в Сърбия, чиито лидери редовно обвиняват Тирана, че има планове за "велика Албания" - което тя отрича. Сърбия не признава независимостта на бившата си провинция Косово. Диалогът за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина е замразен, добавя АФП.

Президентите на Косово Хашим Тачи и на Сърбия Александър Вучич изразиха желание той да бъде подновен.

"Трудният диалог със Сърбия ще бъде исторически. Албанците и сърбите ще съжителстват в бъдеще като две държави, поддържащи добросъседски отношения и членуващи в Европейския съюз", каза албанският премиер социалист, пише БТА.

Хашим Тачи заяви, че ще се стреми държавата Косово да се сдобие възможно най-бързо със собствена армия.

Косово има сили за сигурност, но не и армия и е под закрилата на НАТО.

"Силите за сигурност на Косово имат отдавна всички способности и действат като истинска армия на държава - професионална и многоетническа", каза Тачи.

Независимостта на Косово е призната от 115 страни, включително Съединените щати и 23 от 28-те страни в Европейския съюз, сред които и България. Около 80 страни, сред които са Русия и Китай, отказват да я признаят, припомня АФП. 

Прогноза за времето - 19 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369294

Над Черноморието днес ще бъде облачно на места с превалявания от дъжд, в северните райони за кратко примесващи се със сняг, научи Moreto.net. Ще духа умерен, след обяд временно и силен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха – между 4° и 7°.

Почина легендата на Левски Павел Панов

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/OlyrppwtUhc/

sveshtЛегендата на Левски и българския футбол Павел Панов почина внезапно на 67-годишна възраст. Роденият на 16 септември 1950 година бифш футболист до последно бе сред имената, свързвани с родния футбол. Той  присъства в петък на конгреса на БФС.

Павел Панов е 4-кратен шампион на България и 5-кратен носител на Купата на страната с Левски. Легендарният нападател защитава цветовете на България в 44 мача (7 като капитан) и реализира 13 гола за тима, с който участва на Световното първенство през 1974 в Германия, където играе в 3 мача. Последният му двубой за националния отбор е на 6 юни 1979 г. срещу Англия 0:3 в София. За “Б” националния тим има 3 мача и 1 гол, за младежкия – 31 мача и 14 гола, а за юношеския, с който става европейски шампион през 1969 г. записва 28 мача и отбелязва 11 гола.

Роден на 16 септември 1950 г., нападателят е носил екипите на Септември (София) (1963-1967), Спартак (София) (1967-1968), Левски (София) (1969-1981), Хасково и Арис (Солун) (Гърция). Той има 309 мача (301 за Левски и 8 за Спартак) и 140 гола (135 за Левски и 5 за Спартак) в “А” група. От 1986 година става треньор.

Поклон пред паметта му!

Работодатели - любители на силиконки с "Бентли"

http://clubz.bg/64400-rabotodateli_lyubiteli_na_silikonki_s_bentli

Ето картината за "работодателите", които се оплакват от липса на работна ръка и искат да внасят евтина работна сила от Третия свят. При това, след като много добре знаят, че тези 300-400 лв., които се приготвят да плащат на имигрантите ще бъдат достатъчни само за няколко месеца - докато последните разберат, че на 500-1000 км. от тук за същата работа могат да получават 3-5 пъти повече. За какво е целият напън тогава? За да може към нашенските силиконки да се прибави свежа плът от другаде? Или за да въртим един безкраен поток ниско платени нещастници през България, чиито граждани ще трябва дългосрочно да търсят достойно препитание в чужбина?

Против съм да им се разреши на "работодателите" - любители на силиконки - да внасят имигрантска работна ръка. Поне не преди да продадат "Бентли"-тата и да започнат да плащат достойни заплати за достоен труд. Не съм икономист, социолог съм, но от всичко, което съм чел по темата съм научил следното: Няма чисто "пазарен" начин за увеличаване цената на труда. Тя се увеличава чрез борба на синдикатите и чрез икономическа политика на държавата, която разглежда по-високите доходи като предпоставка, а не като препятствие за икономически растеж. Именно чрез такива макроикономически политики цената на труда нарастна феноменално в западния свят през 50-те и 60-те години на 20 век и създаде обществата на доминиращата заможна средна класа.

След това чрез глобализацията корпоративните елити изнесоха голями части от производствата на Запада в Третия свят, за да плащат отново жълти стотинки за труд. Стратегията за внасяне на работна ръка в България е стратегия за по-нататъшно обезлюдяване и рухване на българската нация, за превръщане на България в територия за превъртане на ниско платени, прехождащи от Изток на Запад мигрантски потоци. Не, не бива - поне докато не е направено всичко възможно наличните трудови ресурси в България и сред Българите по света да бъдат максимално ангажирани и достойно заплатени.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

 

На 19 февруари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6723727

На 19 февруари рожден ден иматКалоян Махлянов (Котоошу), сумист Владимир Пенев, художник Георги Миланов, футболист Детелин Далаклиев, световен шампион по бокс Проф. Иван Димов, художник Проф. Милена Моллова, пианистка Николай Тодоров, режисьор аниматор Орлин Алексиев, съветник в СОС, председател на комисията по бюджет и финанси Орлин Лазаров,

Борисов посреща бореца срещу "Сороския човек"

http://clubz.bg/64399-borisov_posreshta_boreca_sreshtu_soroskiq_chovek

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Унгария Виктор Орбан, който ще бъде на работно посещение в България. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На
срещата в резиденция "Бояна" ще бъде обсъдено развитието на двустранните отношения, възможностите за взаимодействие между Българското председателство на Съвета на ЕС и Унгарското председателство Вишеградска група, както и актуални европейски теми.

Вчера Унгарският Орбан обяви, че "християнството е последната надежда на Европа" и че политиците в Брюксел, Берлин и Париж, които насърчават миграцията, "отвориха пътя към упадъка на християнската култура и настъплението на исляма".

Орбан произнесе днес годишната си политическа реч, с която стартира и участието си в предизборната надпревара. Той и партията му "Фидес" ще се борят за трети мандат на парламентарния вот през април.

В. "Гардиън" коментира, че Орбан е засилил популистките си изявления. В статията се изтъква, че американският финансист от унгарски произход Джордж Сорос отново е бил споменат от Орбан. Унгарският премиер е заявил, че заговорът за създаване на така наречения "Сороски човек" трябва да бъде спрян и е обещал да работи със западноевропейци, които искат да спасят страната си и християнската си култура.

Орбан води антиимиграционна политика, илюстрирана от изграждането на огради от бодлива тел по границите и от остри критики към ЕС. Позицията му по отношение на имиграцията засили неговата популярност въпреки критиките, че Унгария се насочва към авторитарен режим, отбелязва френското издание "Експрес"

Паметна плоча на Левски откриха в посолството ни в Атина

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/pametna-plocha-na-levski-otkriha-v-posolstvoto-ni-v-atina-2079356

В деня на 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски в посолството на България в Атина бе открита паметна плоча на националния ни герой, съобщават от Министерството на външните работи.
 
Тържеството започна с панихида за упокой на Васил Иванов Кунчев в българския храм "Свети преп

Промени в движението в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/promeni-v-dvizhenieto-v-sofiia-2079371

Възпоменанията по повод 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски блокират движението в центъра на София.
 
От тази сутрин се забранява престоят и паркирането в района на булевардите „Васил Левски”, „Янко Сакъзов” , улиците „Московска”, „Оборище”, „11-и август”

Футболни фенове вилняха в градския транспорт в София (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/futbolni-fenove-vilniaha-v-gradskiia-transport-v-sofiia-video-2079395

Футболни фенове на „Левски” и „Ботев Пловдив” вилняха в градския транспорт в София след мача между двата отбора в неделя. Има информация, че са счупили стъкло на автобус 12

Започва Великият пост

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/zapochva-velikiiat-post-2079373

Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета

Отбелязваме 145 години от гибелта на Апостола

//dariknews.bg/regioni/sofiia/otbeliazvame-145-godini-ot-gibelta-na-apostola-2079369

Отбелязваме 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Годишнината ще бъде почетена с различни прояви в цялата страна. В столичния храм „Света София” от 17 часа ще бъде отслужена архиерейска панихида в памет на йеродякон Игнатий", а от 18 часа започва официалното

National Interest: Пентагонът посочи „най-мощното оръжие“ на Северна Корея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284860_National+Interest%3A+%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%B8+%E2%80%9E%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D1%80%D1%8A%

 По информация на ведомството, Северна Корея има четири специални служби, които се занимават с външно разузнаване, контраразузнаване, секретни операции и дейност на територията на Южна Корея. В случай на военен конфликт на Корейския полуостров най-ефективният инструмент в ръцете на севернокорейските власти може да станат специалните служби. Това пише National Interest, позовавайки се на доклад на Пентагона.  По информация на изданието, Северна Корея има две основни разузнавателни служби. Първата се занимава с външно разузнаване и секретни операции, а втората – с контраразузнаване. Отбелязва се, че Разузнавателното управление на Генералния щаб на севернокорейската армия, което отговаря за външното разузнаване, е създадено по образец на Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР. То се състои от шест подразделения, отговарящи за провеждането на секретни операции, разузнаване, мониторинг на киберпространството, събиране на данни зад граница и междукорейските преговори. Министерството на охраната на сигурността на държавата е главното действащо лице в контраразузнаването. То също е създадено по съветски образец. От Пентагона твърдят, че ведомството директно се подчинява на Ким Чен Ун. Дейността на другите две специални служби е свързана с Южна Корея. National Interest отбелязва, че спецслужбите са една от ключовите опори на Северна Корея, която може да бъде успешно използвана в случай на конфликт на Корейския полуостров и да действа безмилостно. Например, на спецслужбите на Пхенян се приписва убийството на по-големия брат на Ким Чен Ун – Ким Чен

 Нам. 
 
 
 
  Превод и редакция: БЛИЦ
 
 

Пилешки хапки с джинджифил

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6723615

Пилешки хапки с джинджифил Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

"Дейли Мейл": Китай възражда страшното оръжие за „Деня на смъртта“!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284859_%22%D0%94%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D0%B8+%D0%9C%D0%B5%D0%B9%D0%BB%22%3A+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D1

 Китай може да възражда опустошително оръжие за масово поразяване, което е било измислено и проектирано в сърцето на Студената война. Спонсорирани от държавата експерименти в китайска лаборатория за изследвания станаха повод за сериозни притеснения относно това, че Пекин може да строи „осоляваща ядрена бомба“, пише в. "Дейли Мейл". Устройството, което експертите определят като „изключително неморално“, използва специален изотоп, който разпръсква огромни количества радиация в периметъра на действие на оръжието. Експерти в базираната в Пекин Китайска академия на науките наскоро обявиха, че успешно са изстреляли супернагорещен лъч от радиоактивен изотоп на тантал. Това е рядък метал, чийто изотопи могат да бъдат добавяни в ядрените бойни глави с цел да се създаде така наречената „осоляваща ядрена бомба“.   Изследванията са се състояли в обект, разположен близо до Ланджоу, от експерти на Института за модерна физика. Учените зад проекта казват, е работата им има за цел „да задоволи стратегическа критична необходимост на националната отбрана на Китай“.  Те добавят, че работата им има потенциално военно приложение, но отказват да дадат повече детайли.   Танталът е метал, използван в сплави и електрониката. Той е кръстен на злодея Тантал от гръцката митология. Той е част от групата тежки метали, които, ако се добавят в ядрена бойна глава, може на теория да увеличат многократно разпръскването на радиоактивни частици.   Така наречената „осоляваща бомба“ има за цел да разпръсне смъртоносни радиоактивни частици от оръжието, а не да увеличи експлозивната му сила. Този пит оръжия имат за цел да нанесат дълготрайни щети на околната среда и да превърнат в течение на десетилетия обширни площи в ядрени пустини. Въпросните оръжия взимат наименованието си от израза „да осолиш земята“. Когато земята се посипе обилно със сол, тя става негодна за отглеждането на всякакви култури. Идеята за въпросните оръжия се повдига за пръв път по време на Студената война от физика Лео Силард, американец с унгарски произход, изиграл ключова роля при създаването на първата атомна бомба. 

 
 
  "Дейли Мейл"
 
 
 
 

Сапунът също е виновен за замърсяването на въздуха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284858_%D0%A1%D0%B0%D0%BF%D1%83%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%BE+%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE

 Химикалите в потребителски продукти, които се използват в ежедневието, като сапун и бои, са основен източник на замърсяване на въздуха, сравним с изгорелите автомобилни газове, съобщи в. "Индипендънт".

 

Сапуните и боите изпускат значителни количества нефтохимикали и съперничат на транспорта като водещ замърсител на въздуха в градовете. 

Замърсяването на въздуха е на пето място в света сред рисковете за здравето. Властите в много държави са под натиск да осигурят по-чист въздух. Изследването на учени от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата показва, че токсичните химикали в градска среда не са само от транспорта, информира БТА.

Учените са разгледали приноса на летливите органични съединения към замърсяването на въздуха. Това са химикали, които могат да произвеждат както фини прахови частици (ФПЧ), така и озон.

Съдържат се в много често използвани продукти като мастила, лепила, почистващи средства, продукти за лична хигиена, разтворители, парфюми, пестициди, произведени с нефтопродукти. Според американските учени тези ежедневни продукти са виновни за половината от летливите органични съединения в промишлените градове.

Резултатът е изненадващ, защото само около 5% от суровия нефт се рафинира до химикали за потребителски продукти, а от 95% се произвеждат горива.
 

По статията работи: Надежда Бочева

 

Facebook ще използва американската поща за проверки кой купува изборна реклама

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284857_Facebook+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%89%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0

 Facebook Inс ще започне по-късно тази година да използва пощенски картички, изпратени по пощата на САЩ, за да проверява самоличността и локацията на лицата, които искат да купят реклама на сайта й, свързана с американски избори, съобщи представител на компанията, цитиран от Ройтерс. 


Верификацията чрез пощенска картичка с код е най-новото усилие на Facebook да реагира на критиките от членове на Конгреса, експерти по сигурността и групи за мониторинг на избори, според които компанията наред с други социални медии е засякла със закъснение, а след това е реагирала бавно на употребата от Русия на техните платформи за разпространяване на разделящо обществото политическо съдържание, включително дезинформация, по време на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Използването на пощенски картички, съдържащи специфичен код, ще се изисква за рекламите, споменаващи конкретен кандидат за федерален пост, заяви Кейти Харбат, глобален директор на Facebook за политически програми.
Изискването няма да важи за политически реклами, посветени на теми, уточни тя, цитирана от БТА.

Ако пуснете реклама, споменаваща кандидат, ние ще ви изпратим пощенска картичка и вие ще трябва да използвате този код, за да докажете, че се намирате в САЩ, обясни Харбат на конференция през уикенда, на която присъстваха също шефове от Twitter Inс и Google  на Alphabet Inс, предаде БТА. 

 

Това няма да реши всички проблеми, но изпращането на кодове по старомодната поща е най-ефективният метод, до който може да прибегне една технологична компания, за да попречи на руснаци и други „лоши играчи“ да купуват реклами, представяйки се за някой друг, каза Харбат за Ройтерс.

Според американското законодателство чуждестранни граждани нямат право да правят дарения в пари или други ценности или да правят разходи във връзка с каквито и да било федерални щатски или местни избори в САЩ.

Харбат не уточни кога Facebook ще започне да разчита на пощенските кодове, но подчерта, че те ще бъдат въведени в употреба преди междинните избори за Конгрес през ноември.

По статията работи: Надежда Бочева

Какво може да научи еврозоната от САЩ?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284856_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%B8+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D0%90%D0%A9%3F

 Тази седмица председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и британският външен министър Борис Джонсън кръстосаха шпаги на тема доколко далеч смята да стигне ЕС в интеграцията. В реч в сряда Джонсън обвини ЕС, че се стреми да създаде „всеобхватна европейска държава“. Не е вярно, отговори Юнкер. „Аз съм стриктно срещу европейска супердържава. Ние не сме Съединените американски щати“, допълни той.

Тази размяна на мнения изглежда смушаваща за икономистите. Въпросът не е какво ниво на интеграция възнамерява да постигне Европа, а каква сплотеност е необходима в подкрепа на съществуващата институционална рамка, включително валутния съюз, пише Bloomberg. Съществува риск еврозоната да остане недоизградена, уязвима към нова криза на суверенния дълг като тази в началото на десетилетието.

Джордж Озбърн, бивш финансов министър от Консервативната партия, нарече това „неумолимата логика на валутния съюз“. За да процъфтява, еврозоната се нуждае от общ бюджет, за да подкрепи страните, изправени пред икономически сътресения. Необходимо е също да бъде завършен банковият съюз, така че отделните правителства да не бъдат оставени да се справят сами с финансова криза. С други думи, еврозоната трябва да заприлича повече на САЩ не защото го иска, а защото се налага.

Тези призиви обаче оставят в забрава колко много постигна еврозоната за по-малко от две десетилетия след създаването си. Нов доклад на Джейкъб Ф. Киркегаад и Адам С. Посен за Peterson Institute of International Economics (PIIE) показва скоростта на интеграция във валутния съюз. Авторите твърдят, че бъдещият напредък неизбежно ще бъде бавен и всъщност може да бъде ускорен от кризи. От ключово значение ще бъде да се устои на напъни за дезинтеграция, които вероятно ще се случат, особено в лоши времена.

 

В много отношения еврозоната е на много по-добра позиция от САЩ в същата фаза на институционално развитие. Системата на Федералния резерв беше създадена едва след два неуспешни опита през XIX век. Дори Законът за Федералния резерв от 1913 г. не предписваше как системата на Федералния резерв трябва да реагира в случай на финансова паника. Това в крайна сметка създаде „гибелна пропаст“ между банковия сектор и икономиката до 30-те години на миналия век.

За сметка на това Европейската централна банка бързо се установи като една от водещите институции в света в областта на валутната политика. Наистина ЕЦБ не беше толкова гъвкава като някои други централни банки, включително Федералния резерв на САЩ, в реакцията си на кризата. Но при управлението на Марио Драги тя, в крайна сметка, възприе широка гама от нови инструменти на валутната политика, включително количествените облекчения, които значително намалиха риска от разпадане на валутния съюз.

А в последните няколко години ЕЦБ пое отговорност и за наблюдението на най-големите банки в еврозоната. Макар много инвеститори да смятат, че все още има какво да се подобрява, малцина се съмняват, че единният надзорен механизъм ще се запази.

Банковият съюз е друг пример. Ограниченията за междущатското разширяване на банките в САЩ бяха отменени едва през 1994 г., повече от два века след подписването на Конституцията. Еврозоната не само че няма такива ограничения, но и постига добър напредък към създаването на единен механизъм за справяне с банки в криза.

Разбира се, банковият съюз не разполага с обща схема за защита на депозитите като тази в САЩ, въведена през 1933 г. Но в еврозоната вече беше създаден орган, който да отговаря за големи провалящи се банки (т. нар. Единен борд за преструктуриране), и бяха договорени общи правила за справяне с подобни банкови проблеми.

Най-голямата разлика между САЩ и еврозоната е свързана, разбира се, с фискалните въпроси. Валутният съюз в Европа все още не достигнал равнището на усилията на първия американски министър на финансите Александър Хамилтън, който успява да консолидира дълговете на всички американски щати в новото федерално правителство. Идеята за общ фискален капацитет, който според някои мнения трябва да включва „евробонове“, се натъква на съпротивата на фискално предпазливи страни като Германия, които се страхуват, че ще трябва да плащат за своите по-разточителни партньори.

Но, както твърдят Посен и Киркегаад, фискалната интеграция в САЩ отне известно време. „От самото начало САЩ имаха властта да емитират собствени дългови ценни книжа, но в първите над 130 години от американската история го правеха толкова умерено и само за да финансират войните си“, пишат те. Едва новият курс на увеличаване на разходите през 30-те години на миналия век направи американския федерален дълг значително по-голям от днешния бюджет на ЕС. Еврозоната може да е много далеч от създаването на фискален съюз, но десетилетия наред този съюз в САЩ също беше много незавършен.

Изследването дава някои полезни предложения как трябва да се развива еврозоната. Американският опит показва, че „Европа ще бъде изкована в кризи“, както каза навремето известният френски дипломат Жан Моне. Правителствата ще имат истински стимул за действие само при извънредна ситуация, както се случи с усилията за реформи, придружаващи кризата на суверенния дълг.

Brexit също концентрира умовете, създавайки настоящия стремеж за засилване на институциите на ЕС. Когато времената са добри, една полезна идея от САЩ е да се определят областите, в които колективните действия са най-добрият вариант за действие (миграционната криза например), и след това страните членки да бъдат помолени да обединят ресурси, вместо да действат самостоятелно. Определянето на конкретен източник на доходи за финансиране на тези проекти също може да е обещаваща възможност.

Юнкер може би не се стреми да създаде супердържава, но няма съмнение, че, за да процъфтява, еврозоната ще трябва да заеме още малко от опита на САЩ.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Саудитските жени придобиха правото сами да откриват свои фирми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284855_%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B0%D0%BC%

 Саудитките вече имат право да откриват собствени фирми, без да искат съгласието на настойник от мъжки пол, съобщи правителството, което цели по този начин да стимулира частния сектор.

"Сега жените могат да основават собствени предприятия и да ползват интернет услугите (на правителството), без да е необходимо да доказват, че имат съгласието на свой настойник", обяви на сайта си министерството на търговията и инвестициите, цитирано от Франс прес.

Досега саудитките трябваше да представят доказателство, че имат разрешение от свой настойник от мъжки пол (най-често съпруг, баща или брат), за да могат започнат административни процедури, припомня БТА.

От миналата година влиятелният 32-годишен саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман извършва поредица реформи за стимулиране на участието на жените в обществения живот. Целта е до 2030 г. делът на работещите жени в Саудитска Арабия да нарасне от 22 на над 30 процента. 

 

На 12 февруари прокуратурата в Рияд съобщи, че възнамерява за първи път в историята си да назначи жени.
Саудитската паспортна служба наскоро съобщи, че 107 хил. жени са кандидатствали за 140 свободни работни места на летищата и граничните пунктове.

Миналата година кралството обяви, че от юни 2018 г. жените ще имат право да шофират, а от януари саудитските жени вече могат да посещават стадионите.

Принц Мохамед бин Салман обеща Саудитска Арабия да стане "умерена и толерантна" страна, скъсвайки с уахабизма – крайно консервативно течение в исляма, което досега вредеше на имиджа на монархията на Запад.

Въпреки отварянето на кралството обаче, саудитките остават подчинени на множество ограничения. Те все още се нуждаят от разрешение на настойник от семейството, за да следват в университет или пътуват например.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Мисленето на тези хора не е (меко казано) нормално

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/misleneto-na-tezi-hora-ne-e-meko-kazano-normalno-6079392

Хората, които ще видите в галерията са от онзи тип, предпочитащи да мислят по-различно, да бъдат уникални по собствен начин и да рискуват

"Като наблюдавам новата вълна в журнализма, все си мисля, че восъкът, и особено мазнините са твърде много в процеса на моделиране на новите журналисти"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284854_%22%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0

 Слушалката в ухото е на път да провали много журналисти в България, пише Любомир Кольовски

Когато няма скандали, сензационни събития, природни бедствия и катастрофи, журналистиката по правило започва да се занимава със себе си, да се самоанализира и да си прави козметични дисекции. С тая суета се занимават самите журналисти и това предизвиква усмивки, които не винаги са иронични. Неестествено и неприемливо е всичко това. Стругарят и зидарят не занимават околните как точно са произвели един детайл или са иззидали една стена. Лекарят не ви занимава със неразбираемата за обикновения човек сложност на една сърдечна операция. Полицаят и военният не досаждат от екрана и ефира със страховете, които са изпитали, докато са вършили своята работа.

Защо журналистите обичат да разказват за себе си и професията си? Обикновено добрите журналисти са влезли в занаята от най-ниското стъпало - репортерството. Кариерата им минава през редакторството, шефските постове на отдел, направление и накрая зам. главен и главен редактор на средство за масово осведомяване.

Журнализмът, както повечето професии, наподобява моделиране на един занаятчия. Така, както се моделира с пластилин или глина. "Пластилѝнът (на италиански: plastilina, от старогръцкото πλαστός – пластичен) е материал за моделиране. Приготвя се от пречистена и раздробена на фини частици глина, към която се добавя восък, мазнина и други вещества, които предотвратяват изсъхването.", ми разказва уикипедия. А аз, като наблюдавам новата вълна в журнализма, все си мисля, че восъкът, и особено мазнините са твърде много в процеса на моделиране на новите журналисти. Сещам се за един многообещаващ Светослав. И за един Хекимян. Бяха добри репортери, докато стажуваха. Имаха хъс и мерак. Но като им сложиха нашивките на водещи, непрекъснато се плъзгат надолу и все по-надолу. Не знам дали липсата на житейски опит, или липсата на професионален опит са препятствието, което един ден ще провали кариерите им в журнализма. Или слушалката в ухото ще ги довърши.

Любомир Кольовски, фейсбук

Германия: С безплатен градски транспорт срещу автомобилите?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284853_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%A1+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%

 ЕС заплаши със санкции, ако Германия не ограничи силното замърсяване на въздуха в някои градове. Затова правителството в Берлин смята пробно да въведе безплатен обществен транспорт в пет германски града, един от които е Бон. Естонската столица Талин е сред малкото градове в света, които отдавна са въвели такъв проект. По този повод ДВ разговаря с естонския експерт по транспортните въпроси Одед Катс.

Защо Талин въведе безплатен градски транспорт и успешен ли беше експериментът?

Одед Катс: Целта беше пътуването с автобуси и трамваи да стане по-привлекателно за пътуващите, да се намали автомобилният трафик и да се подобри мобилността на безработните и хората с ниски доходи. Последното е постигнато, мисля. Много хора с ниски доходи вече са много по-мобилни. Незабавният ефект, свързан с чистота на въздуха обаче, беше по-скоро ограничен. Но година-две след въвеждането на проекта броят на хората, ползващи обществен транспорт, нарасна с 14%. Само че по-голямата част от тях бяха сред онези, които преди са се придвижвали главно пешком. Незначителен беше обаче делът на онези, които преди това са предпочитали да се возят с личните си автомобили.

Защо безплатният транспорт не привлече повече автомобилни шофьори?

Одед Катс: Опитът в други градове, въвели за кратко време безплатен градски транспорт, показва, че парите рядко са решаващият фактор в избора на това дали човек ще предпочете автобуса или автомобила. Определящо в случая е качеството на услугата. Практиката показа, че нови клиенти се печелят, ако се промени графикът на обществените превозни средства, така че те да се движат на по-чести интервали и ако мрежата на обществения транспорт обхване по-широки градски части.

Какво може да накара повече хора в Германия да използват обществения транспорт вместо лични автомобили?

Одед Катс: Ефектът не настъпва незабавно

Одед Катс: "Ефектът не настъпва незабавно"

Одед Катс: Експериментът в Талин и в други градове доказа, че най-ефективно е да се повишат разходите, свързани с ползването на автомобила, а именно: цените на бензина, на таксите за паркиране и на винетките. С други думи - трябва да се повишат разходите, които се правят, когато един автомобил не седи само в гаража, а действително се ползва.

Нека накараме шофьорите на автомобили да плащат за нежеланите странични ефекти на автомобилния транспорт, а именно: замърсяването на въздуха и задръстванията по улиците. Само ако им бръкнете по-дълбоко в джоба, шофьорите на автомобили вероятно ще предпочетат все пак обществения транспорт.

Какво можем да научим от други градове, които също вече са експериментирали с безплатен обществен транспорт?

Одед Катс: Можем да разберем защо не са успели. Има доста градове - най-известен сред тях е Хаселт в Белгия, - които дълго време са ползвали безплатен обществен транспорт и впоследствие са били принудени отново да въведат заплащането на билети, защото моделът се е оказал неприложим във финансово отношение.

Как така Талин, който има половин милион жители, може да си позволи безплатен обществен транспорт?

Одед Катс: Размерът на местните данъци в Естония зависи от местожителството. Имаше много голям брой хора, които живееха в Талин, но бяха регистрирани на адрес в друго селище. Така градът губеше значителна част от данъчните си приходи. Предлагайки на тези хора безплатен обществен транспорт, столичната управа ги подтикна да се регистрират в Талин, тъй като безплатната оферта важи само за хора с адресна регистрация в този град. С новите данъчни постъпления естонската столица успява да покрие разходите за безплатния транспорт.      

Православен календар за 19 февруари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6691376

Православен календар за 19 февруариСв. ап. Архип. Преп. Доситей. Преп. Конон, игумен на Пентукла Св. ап. Архип бил епископ на гр. Колоса в малоазийската област Фригия. В неговия дом се извършвали божествените служби. Апостол Павел го ръкоположил за епископ. Неговата жена Апфия му помагала в разпространяването на словото

Екологичният скандал "Пирин"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284852_%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%22%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD%22

 Сини глетчерни езера, обширни иглолистни гори, белоснежни планински върхове: гледката е като от пощенска картичка. Именно така изглежда в очите на туристите българският Национален парк "Пирин". От 1983 година насам той е под закрилата на ЮНЕСКО. На това място се срещат  голям брой редки растения и животни, включително и най-старото иглолистно дърво на Балканите (Байкушевата мура – б. ред.).

Сега обаче тази идилия е застрашена, защото българският премиер има други планове за това природно богатство: той иска да превърне националния парк в голям ски курорт. През декември правителството на Борисов одобри поправки в плана за управление на парк "Пирин", които позволяват изграждането на нови пътища и нов лифт.

"Зелена джихадистка"

Ска Келер: Никога не съм чувала подобно искане

Ска Келер: "Никога не съм чувала подобно искане"

Природозащитници в България, подкрепяни от Зелените в Европарламента (ЕП), протестират. Зам.-председателката на фракцията на Зелените в ЕП Ска Келер наскоро посети България и се включи в протестите в защита на Националния парк "Пирин". Българското правителство обаче се отнесе към нея по доста странен начин. Вицепремиерът Валери Симеонов нарече евродепутатката "зелена джихадистка" и подкрепи декларация на своя "Национален фронт за спасение на България", в която се настояваше за експулсирането на Келер от страната.

"Отдавна съм в политиката и никога не съм чувала подобно искане – както в Европейския съюз, така и вън от него", написа евродепутатката в своя позиция по случая и призна, че е шокирана.

Келер се оплака пред Европейската комисия, която се намеси. В крайна сметка България в момента председателства ЕС и би трябвало да се очаква, че  правителството на Бойко Борисов ще се държи образцово. Вместо очакваното извинение обаче, от българска страна се появи само една кратка декларация, в която се казваше, че възгледите на коалиционния партньор от НФСБ не съвпадали с позициите на българското правителство. Самият Симеонов, който впрочем е осъден заради реч на омразата срещу роми,  не излезе с позиция по скандалния случай. 

Въпреки закрилата на ЕС?

Национален парк "Пирин" е не само под закрилата на ЮНЕСКО, той е и част от европейското природно наследство. Досега обаче Брюксел не се е занимавал подробно с плановете за промени на територията на парка. Катерина Раковска от Световния фонд за дивата природа (WWF) е категорична: "Плановете за строителство на нови съоръжения нарушават действащото българско законодателство по много пунктове." Тя казва още, че правителството на България  игнорира и една европейска директива. Националният парк "Пирин" е част от европейската мрежа на защитени територии Натура 2000. Поради това плановете за строеж трябва да бъдат подложени на процедура за екологична оценка и допустимост. "В конкретния случай това просто не се случи", казва Раковска.

Защо обаче правителството в София иска да превърна точно този природен парк в ски зона? От WWF са проверили плановете за строеж и са установили, че от тях всъщност не може да се очаква някаква икономическа изгода за страната. Планинските върхове в региона не са подходящи за масов ски туризъм. "Решението на правителството е най-вече от полза за концесионера на ски зоната в Национален парк "Пирин"", казва Катерина Раковска.

И именно тук историята става интересна: концесионерът на ски зоната в Банско е фирма "Юлен". Борислав Сандов от Партията на Зелените твърди, че правителството в София заблуждава българското общество относно истинските причини за ставащото с "Пирин". Сандов е установил, че зад "Юлен" всъщност стои фирмата "DUC Nominees", чийто собственик е кипърски гражданин. Ако човек продължи да дълбае по-надълбоко, стига до офшорно дружество на Вирджинските острови. Борислав Сандов и неговите съпартийци предполагат, че този холдинг е свързан с организираната престъпност.

Представителката на WWF е по-предпазлива в изказването на предположение за корупция: "Може би тук става въпрос за голям конфликт на интереси", казва Раковска.

Бъдещето на Пирин остава неясно

Еко-активисти протестират срещу плановете на правителството за парк Пирин

Еко-активисти протестират срещу плановете на правителството за парк "Пирин"

Раковска се надява на повече подкрепа - най-вече от страна на ЕС. "Надяваме се, че ЕК ще настоява твърдо за спазването на договореното от Натура 2000", казва тя. На запитване от Дойче Веле обаче един от говорителите на ЕК отговори, че засега случаят е изцяло в сферата на националните компетенции. Брюксел следи дали в проекти, оказващи влияние върху околната среда, се спазват нормите, зададени от ЕС. Към този момент обаче нямало "нарушение на европейските правила за околната среда", заяви говорителят.

Природозащитниците от ЕК, Зелените в България и в ЕП обаче критикуват остро екологичния скандал. Евродепутатката Ска Келер написа на българския премиер следното: "Новият план за управление на "Пирин" позволява насред впечатляващата природа да се разширят редица комерсиални дейности до 48% - включително построяването на ски-съоръжения и изсичането на гори. Това е прекалено много".

Момиченце в 4.клас пише втора книга

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284851_%D0%9C%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B5+%D0%B2+4.%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81+%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B5+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0

 Момиченце в 4.клас от Пловдив пише втора книга. 10-годишната Румена Катрева още не е измислила заглавие на творбата си, но според класната й Делка Маджарова, ученичката е изключително трудолюбива и чете непрекъснато книги, което се отразява положително върху развитието й.

В първата книга на детето се разказва за „Приключенията на Снежко”. Румена е изненадала и преподавателите си от училище „Яне Сандански”, и връстниците си, с произведението си. Тя го е писала на ръка в продължение на година и половина, след което сама е набрала книжката си на компютър. После се е свързала по интернет с наши писатели и те й обяснили какво трябва да направи, за да я издаде, разказа Румена по време на представянето на книгата си в училище. По думите й „книгата за Снежко е разказ за доброто, за злото и за истинското приятелство. Снежко пътешества из целия свят, като преодолява много препятствия с воля и с изобретателност”. Амбициозното момиченце е мотивирало своите съученици също да записват историите, които им хрумват.

Най-мрачният час

http://pogled.info/svetoven/nai-mrachniyat-chas.92621

/Поглед.инфо/ След провала на Дарданелите Чърчил остава с трайна неприязън към българите. И това пролича през Втората световна война

Туристическите оферти - евангелие, четено от дявола

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284850_%D0%A2%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8+-+%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%2C+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0

 Почивката по българските курорти можела да излезе почти наполовина по-евтино в сравнение с Гърция и Турция, зарибяват туроператори, а туристическата индустрия се оглежда дали курортистът ще клъвне и ще си вкара парите в "карта за море" през февруари-март. Защото условието за евтин курорт било това - да си предплатиш лятото още през зимата.

Темата у нас или навън, Равда или Урануполи е актуална преди всеки туристически сезон, а ранните записвания не са нещо, което измисля българския туристически бранш. Голяма част от българските хотели, предлагани от туристическите оператори в Германия и Полша, например, вече са продадени, като в Полша предплатените почивки в България заемат трето място в сегмента след Гърция, Турция и преди Испания.

Разговорите за евтината почивка в България може да минат за обида и за бранша, и за клиента, защото какво е да сравняваме цени? Килограм картофи е по-евтин от килограм свинско, теоретически , но пък имат различни вкусови и хранителни качества. Сладоледът от фризера в супера е по-евтин от мелбата в сладкарница, но има разлика в културата на консумацията и в емоцията.

Българите, които избираме да се скрием през отпуската в чужбина, го правим не защото "навън" е по-евтино, а защото е по-яко. Защото "изгодно" не означава само сравняване на две цени, а сравняване на преживявания, отминал вече опит, климат, туристическа инфраструктура, обслужване и още такива дреболии, които преглеждаме, преди да теглим окончателно чертата.

Ако обаче ще сравняваме цените, да го правим за един и същ продукт, предлаган в различни магазини. Порочните практики в сравненията тръгват с едно каталожно понятие "цени от", където дават стартовата цена за първата десетдневка на дъждовно-хладния юни, и, вярно, че може да ти докарат 700 лева за двама на столово хранене три пъти на ден с междинни закуски, но ако искаш да си го вземеш в разгара на лятото за същото ще ти поискат между 1500 и 2000. Ако отворите "Некерман Полша" и потърсите ранните записвания за България, ще видите, че са на цената на тези, по българските сайтове, но с една подробност в пакета на полските туристи влиза и самолетният билет в двете посоки. Може да е неправилно, но когато видя такава разлика, остава с усещането, че ме карат за същата почивка като българин да платя самолетен билет без да се возя на самолет.

Говоренето за изгодните цени на ваканциите в България, за това как е по-зле в Гърция и Турция, че и вкарването на патриотични нишки в това не е нищо друго, освен някакъв предхристиянски ритуал за баене за добра  година или превратно четене на туристическото евангелие от туристически дяволи. В крайна сметка всички ще изберем там, където ни е хубаво и, където позволяват възможностите ни.

След призив за антиимигрантски алианс Орбан идва днес в София

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/19/3132047_sled_priziv_za_antiimigrantski_alians_orban_idva_dnes/?ref=rss


Ден след като призова за глобален антимиграционен алианс унгарският премиер Виктор Орбан пристига в София. Това става веднага след годишното му обръщение към нацията, фактическото откриване на кампанията за редовните парламентарни избори в Унгария на 8 април и 18 месеца след визитата му в България, по време на която той посети с премиера Бойко Борисов заграждения по границата с Турция.<br /><br />Визитата му поставя българското председателство на Съвета на ЕС в деликатна ситуация....

Прощавай, Апостоле!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284849_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%89%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%B9%2C+%D0%90%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B5%21

 Защото той не се нуждае от поклони на плоскочели, на дебеловрати, на отцеругатели...

И би било прекрасно, ако на паметния февруарски ден пред лика му, вместен в бронза и гранита, склонят глави само люде, в чиито души свети ореолът на жертвената кръв!
Нека оня, скъсал пъпната си връв с рода български, отметнал правдата човешка, не минува през светите места на Отечеството. И всеки политик, презрял стремежа на Дякона да "възобнови" и "възстанови" българската държава, по-добре паметника да не доближава, защото драматичната ни летопис е омрачена от малодушници, подвластни на пъклени страсти, готови дори да заложат най-висшите по смисъл каузи на собственото си благополучие.
Колцина от днешните властници ратуват за оная "демократска", за оная "чиста и свята република", както си мечтал ти, Дяконе?
"В България не ще има цар, а народно управление и всекиму своето." И какво сторихме? Доведохме царя, дарувахме го щедро и прещедро, дори юбилей му стъкмихме, а титана от Лайпциг, за срам пред другите народи и света, оклеветихме! Не осквернихме ли политическите ти мировъзрения - пълното отрицание на монархията? А колкото до "всекиму своето" - не се получи и не се получава, защото е непригодно за модерната ни поевропейчена държава.
От сътвореното общо благо гребнаха и гребат, доизгребват с черпака малцина. И защо са се лупнали висшите властници да дробят и множат колкото се може институциите, навързани като броеници, затлачвайки напълно умишлено Дяконовата представа за "демократическия централизъм". И как някой ще се наеме да съди съвременните крезовци - куче влачи, диря няма! И всичко заграбено е "законно" според скроените и прекроявани закони.
И къде остана оня основен закон, призван да въдворява истинска демокрация? Ами романтичната представа за общество "без привилегировани съсловия и личности"? Нали ти, Дяконе, беше прегърнал идеите на Френската революция, представите на Томазо Кампанела за човешкото общество ("Деца на слънцето").
И как да се върви към "вишегласие", като са се хванали гуша за гуша в Народното... И ако има нещо, което никой свестен човек не може да отрече, че днес няма "задружни сили" (що свят се разпиля по целия свят), че дори ако се пръкне някой свестен и способен за месия, овълчените и обезсвестени велможи са готови да го разкъсат и изхвърлят от политическата сцена.
И колко вярно си го проумял - може ли държава да съществува без "организация и дисциплина" - дисциплина за всички - от долу до горе и от горе до долу. Само че тя е валидна долу за овчедушните и разтегливо понятие за горе - бездушните. Как мечтаеше за "социална справедливост" кога девет години кръстосваше по чуки и бърда, замръкваше в селски одаи и манастирски килии, и поемаше с гняв и болка тъгите и несгодите на българския род. Свенеше се от стъкмената блага трапеза, отгде да знаеш, че цяло село те жалеше, кога бе на постеля - да хапнеш и да оздравееш, защото за тях бе светец в народното дело. Сладък ти беше и сиромашкият залък на бедняка бай Иван Арабаджията, сладко ти беше кога свърташе по къшли и махали..., по села и градища, сладка ти беше и царевичната пита, и сухоежбината. И кога ти беше най-потайно и чисто - пееше ли, пееше, гласът ти лееше сърдечните пориви, издигаше твоите химни към Бога..., пееше в оная воденица, навън вилнееха зимните вихри и омайваше със слисание от несломимия ти дух... Най-великият ти побратим - бъдещият Войвода. Случайност или щрих от трагичната летопис, от битието на светия тандем - Апостола и Войводата - тандем, рядко срещан, дори изключение в световната история.
Ето, само това ти стига, българино, за да се гордееш, че си потомък на такива толкова земни и толкова божествени люде.
Ех, Дяконе, Дяконе - колко молитви издума до последната на бесилото?
За какво молеше Бога в сладкогласното си херовико в църквата "Света Богородица", та богомолците през сълзи отправяха поглед нагоре, през църковния купол... към Всевишния?
В мислите си кроеше хоризонтите на "социалното равенство". Уви! Днес сме на два бряга: на единия - опоскания народ, тънещ в мизерия и апатия, на другия - преситените политически шмекери!
А "чистите сметки" - те останаха в твоите тефтерчета, пък и качествата човешки се мерят с друг аршин: честният труд е будалък, справедливостта - класово понятие, идеалът - анахронизъм! Днес повторно бесим и разстрелваме онези, що боготворяха твоето име и следваха твоя пример.
Мъжествеността я мерим в други посоки - непонятни, космично далечни от твоя аскетизъм, а достолепието човешко - според кесията. По твоето Българско са плъзнали глутници емисари, бeзиргяни, спохождат ни, оглеждат ни, потупват и прегръщат, защото Господ ни е посял на важен кръстопът, пък и земята ни е богата, водата - чиста, много работи ни идват отръки, ама будалъкът ни никъде го няма. Всякакви влъхви от Изток, от Запад, че чак и отвъд океана шетат из християнските Балкани, ровичкат между братята славяни...
Колкото до чистия човек - трудна работа, игла да търсиш в купа сено, пък и една капка катран да сипеш в извара - стига! Забравихме твоята приказка: "Не трябва толкоз бутане и заобикалки, но кажи: "Това и това ти е грешката", та да се поправя, ако съм чист човек." Управниците не оценяват мъдростта на твоето слово, а пък на людето им трябват чисти хора, за да има "равноправие на народи, нации и малцинства", както ти жадуваше.
Ти учеше селската челяд на юнашки песни и талим, пробуждаше вълнението за "Голямата сватба", а ние днес стопихме дядо Йоцовата радост за българското воинство и храним чужди аскери.
В легендарното си битие се вписа с много имена - народът всичките сля в Апостола, но до сетния си дъх на бесилото защити и освети повторно името на Игнатий Старозагорски, увиснал на бесилото като страстен сторонник на православната Християнска вяра, чието име ти - Васил Кунчев, приемаш при монашеското пострижение.
Много зографи те изписаха и изписват, Дяконе, но никой не те вмести в кръжилото на иконата, че как иначе - нали бесилото е простряло черната си сянка в летописа ни и е възкръснало като зарево над цяло Българско, че и по-надалеко - навсъде, де тупка българско сърце, и се е превърнало в икона, неподвластна на ветрищата, дето бият по върхищата, и там, де орлите гнезда вият и браздят небесата...
Прав си, че времето ни обръща и ние го обръщаме. И тебе, и Войводата властниците курдисаха по стените на кабинетите си за омий очи, но ние долу ви носим в сърцата и душите си, и зидаме в мислите и мечтите си онова - бедното отечество, дето ще цари Вишегласие..., Равенство и Свобода!!!

Лицемерници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284848_%D0%9B%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8

 Луковмарш все пак имаше. Не го спря забраната на общината, тъгата на американското посолство, подписките на наши и чужди. Декларативно възмутена, властта не предприе мерки срещу сборището. Отказът на Йорданка Фандъкова не означаваше нищо, МВР съгласува маршрута на проявата, полицията се погрижи всичко да мине гладко, а съдът - и законно. Загрижеността на американското посолство не притесни Борисов. Ако трябваше, от "Козяк" щяха да вдигнат телефона. За благозвучие в декларация МВнР си пожела в бъдеще да не се случват неща от миналото. (стр. 3)
ГЕРБ се похвалиха с неуспеха си да се справят с Луковмарш, а патриотите се снишиха - раздвоени между желанието да вдигнат ръка за поздрав и да се представят за демократи.
Власт от лицемерници! Осъдиха проявата, но си затвориха очите и позволиха тя да се състои. Разрешиха да се изплюят в лицето на държавата. Която е смокинов лист, зад който трудно може да се скрие каквото и да е.
Играта на фашизъм явно не притеснява властта, видиотила се в антикомунизма и джендърите. Ако не беше срамът какво ще кажат чужденците, щяха да мълчат като риби. Сега пошляпнаха с едната кунка, подбутнаха с другата и... си умиха ръчичките.

Промени в столичното движение днес

https://offnews.bg//obshtestvo/promeni-v-stolichnoto-dvizhenie-dnes-675110.html

Ограничения в движението в центъра на София въвежда днес Столична община, заради почитането на 145-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. 

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства: От 8:00 до 18:00 ч., с изключение на местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент“ на  пл. „Николай Гяуров“;  ул. „Московска“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бариерата на английското посолство.
От 8:00 до 19:15 ч. на северната част на пл. „Св. Ал. Невски“ и се закриват базарите за художествени произведения;  ул. „Московска“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „Г. С. Раковски“;  бул. „Янко Сакъзов“ между ул. „Кракра“ и бул. „Васил Левски“; ул. „Дунав“ между пл. „Св. Ал. Невски“ и бул. „Кн. Ал. Дондуков“.
От 14:00 до 19:15 ч. на бул. „Васил Левски“ между ул. „Оборище“ и бул. „Кн. Ал. Дондуков“; ул. „Оборище“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „Г.С. Раковски“;  ул. „11-ти август“ между ул. „Врабча“ и пл. „Св. Ал. Невски“;  ул. „15-ти ноември“ между бул. „Цар Освободител“ и пл. „Св. Ал. Невски“. 

От 14:00 до 20:30 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по:  бул. „Васил Левски“ между ул. „Оборище“ и бул. „Кн. Ал. Дондуков“; бул. „Янко Сакъзов“ между ул. „Кракра“ и бул. „Васил Левски“; ул. „Оборище“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „Г.С. Раковски“; ул. „11-ти август“ между ул. „Врабча“ и пл. „Св. Ал. Невски“; ул. „15-ти ноември“ между бул. „Цар Освободител“ и пл. „Св. Ал. Невски“; ул. „Дунав“ между пл. „Св. Ал. Невски“ и ул. „Московска“.

От 14:00 до 20:30 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства по:
- бул. „Васил Левски“ при бул. „Цар Освободител“ посока ул. „Оборище“, с изключение на
автобусите от линии № 9, 280 и 306; бул. „Янко Сакъзов“ при бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ (посока ул. „Кракра“), с
изключение на трамвайните мотриси от линии № 20, 22 и 23; ул. „Врабча“ при ул. „Дунав“, посока бул. „Васил Левски“.

От 14:00 до 20:30 ч. се променят маршрутите на следните тролейбусни линии:
- тролейбусни линии №1 и 2 в посока съответно ж.к. „Левски Г“ и ж.к. „Хаджи Димитър“: от Пета градска болница и ж.к. „Бъкстон“ по маршрутите до кръстовище бул. „Васил Левски“ – бул. „Цар Освободител“, надясно по бул. „Цар Освободител“, надясно по бул. „Евлоги и
Христо Георгиеви“, надясно по ул. „Ген. Гурко“ и наляво по бул. „Васил Левски“ по маршрутите; - тролейбусни линии №4 и 11 в посока съответно ж.к. „Хаджи Димитър“ и площад „Сточна гара“: от бул. „Цар Освободител“ наляво по бул. „Васил Левски“, наляво по ул. „Ген. Гурко“, наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и надясно по бул. „Цариградско шосе“ по маршрутите; тролейбусите от линия №1, преминали преди затваряне на участъка към ж.к. „Левски Г“, ще се движат по маршрут: от бул. „Владимир Вазов“ надясно по ул. „Острово“, по маршрута на тролейбусни линии №2 и 4, продължават по ул. „Васил Петлешков“ до ул. „Ильо войвода“, наляво по ул. „Ильо войвода“ и наляво по бул. „Владимир Вазов“ по маршрута до ж.к. „Левски Г“ двупосочно; тролейбусите от линии №2 и 4, преминали преди затваряне на участъка към ж.к. „Левски Г“, ще се движат по същия маршрут: от крайната станция продължават по ул. „Васил Петлешков“ до ул. „Ильо войвода“, наляво по ул. „Ильо войвода“ и наляво по бул. „Владимир Вазов“ по маршрута на тролейбусна линия № 1 до ж.к. „Левски Г“ двупосочно;  тролейбусите от линия №11, преминали в участъка между площад „Васил Левски“ и площад „Сточна гара“ преди затварянето, изчакват на площад „Сточна гара“.

От 17:00 ч. се забранява пешеходното преминаване в района около паметника на Васил Левски.
Закриват се местата в режим на платено паркиране.

Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища.

Прощавай, Апостоле!

http://pogled.info/bulgarski/proshtavai-apostole.92618

/Поглед.инфо/ Пред Дякона само с чисти помисли

Как направиха от Народния съд поредна дъвка за болното ни общество

http://pogled.info/bulgarski/kak-napraviha-ot-narodniya-sad-poredna-davka-za-bolnoto-ni-obshtestvo.92619

/Поглед.инфо/ Какво ли не преживя българинът в годините на прехода, но чак фашизирано управление досега не бяхме имали. Понеже ГЕРБ не може да се оправят с нито един проблем в държавата, са си поставили единствената цел "да бият" по БСП, та поне да няма кой публично да показва кирливите им ризи.

Започва Великият пост, без месо и венчавки до Великден

https://offnews.bg//obshtestvo/zapochva-velikiat-post-bez-meso-i-venchavki-do-velikden-675109.html

За православните християни от днес започва Великденския пост, който завършва в навечерието на Пасхалното възкресение. Въздържанието има за цел да закали волята и да преведе вярващия към победата над духа и плътта. 

Великият пост е най-строг и най-продължителен. Нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията.

През целия пост риба се разрешана два пъти - на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница. След Неделя Месопустна се преустановява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна - и на мляко, млечни продукти и риба.

Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.

Строгият пост не се препоръчва на болни, малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки. Венчавките са забранени до 10 април. 

През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон и се празнува Тодоровден.

Християнската църква нарича началото на Великденския пост "преддверие на божественото покаяние". 

Без вода в части от три столични района

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-v-chasti-ot-tri-stolichni-rajona-675108.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. „Константин Муравиев“ в кв. „Малинова долина – Изток“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на ул. „Константин Муравиев“, ул. „Станимир Станимиров“, ул. „Инж. Стоимен Сарафов“ №27 и 29.

Заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Петко Д. Петков“ в кв. „Кубратово“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на ул. „Христо Ботев“, ул. „Железопътна“, ул. „Петко Д. Петков“, махала „През линията“. 

Подмяна на спирателен кран на бул. „Александър Стамболийски“ в жк. „Илинден“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на бул. „Александър Стамболийски“, ул. „Индже войвода“, ул. „Татарли“, бул. „Тодор Александров“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. 

Без вода в части от три столични района

https://offnews.bg///bez-voda-v-chasti-ot-tri-stolichni-rajona-675108.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. „Константин Муравиев“ в кв. „Малинова долина – Изток“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на ул. „Константин Муравиев“, ул. „Станимир Станимиров“, ул. „Инж. Стоимен Сарафов“ №27 и 29.

Заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Петко Д. Петков“ в кв. „Кубратово“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на ул. „Христо Ботев“, ул. „Железопътна“, ул. „Петко Д. Петков“, махала „През линията“. 

Подмяна на спирателен кран на бул. „Александър Стамболийски“ в жк. „Илинден“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на бул. „Александър Стамболийски“, ул. „Индже войвода“, ул. „Татарли“, бул. „Тодор Александров“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. 

Порошенко: Флагът на Русия трябва да бъде обявен извън закона в целия свят – това е агресор, започнал световна война

http://pogled.info/svetoven/poroshenko-flagat-na-rusiya-tryabva-da-bade-obyaven-izvan-zakona-v-tseliya-svyat-tova-e-agresor-zapochnal-svetovna-voina.92614

/Поглед.инфо/ Президентът на Украйна Петро Порошенко обвини Русия в опит „да бъде разрушена демокрацията“ и призова повсеместно да се забрани руския флаг. За това държавният глава заяви преди и по време на изказването си на Мюнхенската конференция по сигурността.

Путин за сирийската операция: тренировка на руските войски

http://pogled.info/svetoven/putin-za-siriiskata-operatsiya-trenirovka-na-ruskite-voiski.92615

/Поглед.инфо/ Руският президент нарече сирийската операция „тренировка“. Путин отбеляза, че без ущърб за бюджета ние сме проверили бойната готовност на Въоръжените си сили, тъй като част от средствата, планирани за провеждане на военни учения просто са били преориентирани към операцията в Сирия.

Мюхненският празник

http://pogled.info/svetoven/myuhnenskiyat-praznik.92616

/Поглед.инфо/ 11 години след известната реч на Путин в Мюнхен конференцията преминава в условията на разпадане на старата система за устройство на света, отслабване на американската хегемония, ново издание на студената война между САЩ и РФ и цяла купчина локални конфликти по цял свят. Как ще завърши това за сега е трудно за предсказване, но вече е доста очевидно, че ставащите промени ще сложат край на глобалисткия проект под егидата на САЩ.

Focus: Създаването на европейска алтернатива на НАТО е голяма грешка

http://pogled.info/svetoven/evropa/Focus-sazdavaneto-na-evropeiska-alternativa-na-nato-e-golyama-greshka.92617

/Поглед.инфо/ Новата европейска програма за „Постоянно структурирано сътрудничество по въпросите на сигурността и отбраната“ (PESCO) може да се окаже провал, предполага Focus. И всичко е защото инициативата по нейната реализация се основава на оптимистичните предположения, не на трезв анализ на ситуацията. При това неуспехът носи колосални щети върху интеграционните процеси в ЕС, убеден е немският журналист.

Трите билборда обраха наградите на БАФТА

http://clubz.bg/64397-trite_bilborda_obraha_nagradite_na_bafta

Филмът "Три билборда извън града" на режисьора Мартин Макдона е големият победител сред отличените от Британската академия за кино и телевизия (БАФТА), предаде Асошиейтед прес.

Разказът за съкрушена майка, която търси справедливост и настоява да се сложи край на тормоза, неравенството и посегателствата, бе удостоен с пет награди на БАФТА на снощната церемония в Роял Албърт Хол Лондон, включително за най-добър британски филм и за най-добра актриса - Франсис Макдорманд в главната роля, а Сам Рокуел получи наградата за най-добър актьор в поддържаща роля.

53-годишният мексиканец Гийермо дел Торо спечели наградата на британската филмова академия за най-добър режисьор за филма "Формата на водата".

Гари Олдман.

Гари Олдман бе удостоен с наградата за най-добър актьор за ролята на Уинстън Чърчил във филма "Най-мрачният час". 

На червения килим и в залата се виждаха много жени, облечени в черно, включително актрисите Анджелина Джоли и Дженифър Лоурънс, в израз на солидарност с пострадалите от сексуален тормоз и дискриминация.

Почетни гости бяха принц Уилям и съпругата му Катрин, херцогиня на Кеймбридж, която бе облечена с тъмнозелена рокля с черен колан.

Призивът за черни тоалети постави Катрин в деликатно положение, тъй като кралското семейство се стреми да не изразява политически позиции, посочва Асошиейтед прес.

Правете йога още в леглото

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6712545

Правете йога още в леглотоНо ставайте винаги по едно и също време Замисляли ли сте се колко са важни полезните навици в нашето ежедневие? Д-р Васант Лад казва: “Навикът да ставаме твърде късно, нередовното и непремерено хранене, застояването до късно през нощта, напрежението на работното място и нередовното освобождаване на дебелото черво са няколко от нещата,

Тръмп: В Москва умират от смях на бъркотията в САЩ

http://clubz.bg/64396-trymp_v_moskva_umirat_ot_smqh_na_byrkotiqta_v_sasht

"В Москва са си умрели от смях. Събуди се, Америка!", написа вчера президентът Доналд Тръмп в нова поредица туитове.

Критикувайки комисиите, разследванията и междупартийната омраза, предизвикани от руската афера, американският президент коментира, че Москва е "постигнала по-голям успех, отколкото в най-безумните си мечти, ако намерението й е било да всее раздор, смут и хаос в САЩ", предаде Франс прес.

"Ако ЦЕЛТА на Русия е била да всее раздор, бъркотия и хаос в САЩ, то, с всичките изслушвания в комисии, разследвания и омраза между партиите, тя успя, повече, отколкото и в най-смелите си мечти", пише Тръмп.

Президентът обяснява, че неговият екип никога не е бил забъркан с руснаци за намеса в изборите през 2016 г., предава БТА.

"Никога не съм казвал, че Русия не се е месила в изборите, казах, че "може би е Русия или Китай, или друга страна или група, или пък някой 180-килограмов гений, седнал в кревата и играещ на компютъра си. Руската "лъжа" беше, че екипът на кампанията на Тръмп е бил съучастник на Русия - той никога не е бил!", твърди президентът.

През миналата седмица шефовете на разузнавателни агенции и органи за сигурност в САЩ бяха единодушни, че Русия се е намесила във вота за президент през 2016 година. Те даваха показания в Комисията по разузнаването на Сената.

А лидерката на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси защити законопроект, с който се иска отпускането на 1 милиард долара за неотрализирането на руска намеса в бъдещи избори.

Иран е цел на двойните американски стандарти

http://pogled.info/svetoven/iran-e-tsel-na-dvoinite-amerikanski-standarti.92611

/Поглед.инфо/ Международните експерти по цял свят не могат да достигнат до единно мнение защо САЩ смятат Иран за заплаха и съответно едва ли ще се откажат от стремежа си да попречат на Иран да получи ядрено оръжие.

Daily Mail: САЩ ще отделят 120 млн. долара, за да „догонят“ хиперзвуковите ракети на Русия и на Китай

http://pogled.info/svetoven/Daily-Mail-sasht-shte-otdelyat-120-mln-dolara-za-da-dogonyat-hiperzvukovite-raketi-na-rusiya-i-na-kitai.92612

/Поглед.инфо/ Русия и Китай активно работят над нови хиперзвукови ракети, способни да поразяват цели във всяка точка на света, пише британският таблоид Daily Mail. За да не изостава от тях САЩ ще отделят 120 млн. долара за развитието на собствено въоръжение от този тип, както и за системи за противоракетна отбрана. В момента Америка изостава с години в тази сфера от своите потенциални съперници.

CRIMSONАLTER: Готвят Америка за финансова криза: за отчета на „Мудис“

http://pogled.info/svetoven/amerika/CRIMSONaLTER-gotvyat-amerika-za-finansova-kriza-za-otcheta-na-mudis.92613

/Поглед.инфо/ Американската рейтингова агенция „Мудис“ предупреди, че суверенният рейтинг на САЩ може да бъде подложен на „негативен натиск“ заради огромния размер на държавния дълг на страната и бюджетната безотговорност на американските политици.

Пастата за зъби премахва драскотини от дисплея на телефона

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6722614

Пастата за зъби премахва драскотини от дисплея на телефонаВъв всяка баня има паста за зъби, но освен избелващ ефект и превенция срещу куп стоматологични болести тя има и много битови приложения. Почиства надрасканата повърхност на дисковете Ако сте държали дискове с важна информация в шкаф с други неща и са надраскани, не се тревожете. Изстискайте съвсем малка капка паста за зъби върху памучен тампон и

Домашният халат става връхна дреха

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6722558

Домашният халат става връхна дрехаКимоното също излиза на улицата Тази пролет идва с класически и със съвсем различни връхни дрехи. Едни от най-разпространените модели отново са шлиферите във всякакви разновидности и дължини. Предложенията в новите колекции са стигащи под ханша, до средата на бедрото или до прасеца. Повечето са пристегнати с широки колани с метални токи.

Последното голямо интервю на големия Павел Панов за "24 часа"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6724216

Последното голямо интервю на големия Павел Панов за "24 часа"Легендата на българския футбол и "Левски" Павел Панов почина на 67 г. Докато гледа мача на любимия си "Левски" срещу "Ботев" (Пд) на 18 февруари 2018 г., изведнъж му прилошава. Докато линейката дойде, един от най-големите добряци в българския футбол напуска този свят.  Павел Панов е роден на 16 септември 1950 г. в София.

Внезапно почина легендата на Левски Павел Панов

https://offnews.bg//futbol/vnezapno-pochina-legendata-na-levski-pavel-panov-675107.html

Легендата на Левски и българския футбол Павел Панов почина внезапно на 67-годишна възраст. Роденият на 16 септември 1950 година бифш футболист до последно бе сред имената, свързвани с родния футбол. Той дори присъства на конгреса на БФС миналия петък.

Павел Панов е 4-кратен шампион на България и 5-кратен носител на Купата на страната с Левски. Легендарният нападател защитава цветовете на България в 44 мача (7 като капитан) и реализира 13 гола за тима, с който участва на Световното първенство през 1974 в Германия, където играе в 3 мача. Последният му двубой за националния отбор е на 6 юни 1979 г. срещу Англия 0:3 в София. За "Б" националния тим има 3 мача и 1 гол, за младежкия - 31 мача и 14 гола, а за юношеския, с който става европейски шампион през 1969 г. записва 28 мача и отбелязва 11 гола.

Роден на 16 септември 1950 г., нападателят е носил екипите на Септември (София) (1963-1967), Спартак (София) (1967-1968), Левски (София) (1969-1981), Хасково и Арис (Солун) (Гърция). Той има 309 мача (301 за Левски и 8 за Спартак) и 140 гола (135 за Левски и 5 за Спартак) в "А" група.

През забележителната си кариера е награждаван с редица отличия: "Заслужил майстор на спорта" от 1975 г., Голмайстор на първенството през 1976 г. с 18 попадения и 1977 г. с 20 гола за Левски. Футболист щ 1 на България за 1977 г.

Треньорската му кариера за почва като помощник в Левски, а след това е начело на "сините" през 1986/1987 и от 1989 до 1990 година. Треньор на Иваняу национале, Нигерия – шампион, младежкия национален отбор през 1992-1993 г., Ботев (Пловдив), Септември, Локомотив (София) и Родопа. Легендарният нападател на "сините" поема столичните "железничари" през пролетта на 2000 г., сменяйки на поста Георги Петков, но е уволнен през есента на същата година след слабия старт на Локомотив в първенството. След това е назначен за председател на Спортно-техническата комисия към Управителния съвет на Левски. През юни 2006 г. става треньор на "Родопа", а мястото му в УС на Левски е заето от друг бивш играч на „сините" - Кирил Ивков.

За последно Павел Паное бе технически директор на БФС и отговаряше за всички треньори на националните юношески отбори.

Екипът на OFFNews.bg изказва съболезнования на роднините и близките на легендарния български футболист.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване