Ето къде няма да има ток във Варна

https://petel.bg/Eto-kade-nyama-da-ima-tok-vav-Varna__254576

Снимка Булфото Няколко блока във варненския квартал "Чайка" ще са без електрозахранване днес, 9 март, петък, съобщиха от Енерго про. Причи...

Оферта от нета: 1400 лв. за безработен с английски

https://petel.bg/Oferta-ot-neta--1400-lv--za-bezraboten-s-angliyski__254577

Снимка Булфото Заплатите в частния сектор в Пловдив нарастват в геометрична прогресия. Първенство по най-високо възнаграждение държат ...

На 9 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6753375

На 9 март рожден ден иматД-р Иван Мартинов, завеждащ отделението по инвазивна кардиология в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” Акад. Симо Лазаров, композитор и музикант Ихсан Хаккъ, депутат в 44-ото НС Капка Георгиева, журналистка Никола Кицевски, журналист, директор в издателство “Просвета” Ива Екимова, ПР експерт Петя Стойкова, сценограф Руси Гочев,

Тръмп: Ако не искате мита, докарайте си заводите в САЩ

http://clubz.bg/65176-trymp_ako_ne_iskate_mita_dokarajte_si_zavodite_v_sasht

Президентът Доналд Тръмп подписа разпореждането за налагането на вносни мита от 25 на сто за стоманата и 10 на сто за алуминия, предадоха осведомителните агенции. Острите реакции от цял свят не закъсняха.

Новата мярка, която ще влезе в сила след 15 дни, няма да се отнася за Канада и Мексико. Преди Тръмп беше казвал, че промяната в тарифите за тези вносни метали ще обхваща всички страни. 

На пресконференция при подписването на документа президентът окачестви дъмпинговия внос на стомана и алуминий като "нападение срещу нашата страна". По думите му вътрешното производство е въпрос на национална сигурност.

"Ако не искате да плащате мита, докарайте заводите си в САЩ", препоръча президентът на вносителите. 

Според предварителна информация от администрацията други държави ще могат да кандидатстват за изключение, тоест да не плащат тези мита. Но не са известни подробности как ще става това. 

При подписването Тръмп обяви, че предлага облекчения на страните, които са "честни в търговията" със САЩ. Агенция Ройтерс отбеляза, че този жест цели да окаже натиск върху Канада и Мексико да направят отстъпки на преговорите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), които са позамрели. 

Тръмп поиска отстъпки и от държавите в ЕС, като се оплака, че те се отнасят нечестно спрямо американските автомобили и заплаши, че може да повиши митата за европейски коли, пише БТА.

Тръмп показва документа за вдигане на митата за стомана.

Председателят на Камарата на представителите Пол Райън коментира, че САЩ трябва да приложат "хирургически" действия срещу Китай, за да спрат дъмпинговия му внос на стомана и алуминий вместо президентът Доналд Тръмп да променя генерално митата, предаде Ройтерс. По думите на Райън Вашингтон трябва да се съсредоточи върху продажбите на китайски метали чрез посредничеството на други страни на несправедливи цени.

"Наистина мисля, че най-добрата политика е хирургическата и специфичната", каза конгресменът републиканец пред служители на компанията "Хоум депоу" (Home Depot) в Атланта.

Реакциите в международен план също не закъсняха. Макар Канада да е временно изключена от въздействието на тарифите, от националната банка на страната изразихa мнението, че те носят „потенциални сериозни последствия“, предаде "Фокус". Малко по-късно властите в Отава увериха, че ще продължават да работят със САЩ за отмяна на наложените мита.

Франция и Великобритания също разкритикуваха новите тарифи на американския президент Доналд Тръмп, налагащи вносни мита върху влизащите в САЩ алуминий и стомана. Според министъра на търговията на Великобритания Лиам Фокс, „ние можем да се справим многостранно със свръхпроизводството на стомана, но това е грешният начин да протекат нещата“.

„Протекционизмът и тарифите никога не работят както трябва“, подчерта Фокс, като разкри, че следващата седмица ще извърши визата във Вашингтон за среща с официални лица от администрацията на Тръмп, в рамките на които ще бъдат проведени разговори относно възможното изключване от тарифите на някои съюзници на САЩ, каквото обещание бе дадено от Белия дом.

От своя страна френският министър на икономиката Бруно льо Мер коментира в социалната мрежа „Туитър“, че „съжалява“ за взетото от Вашингтон решение.

„Има само губещи в търговските войни. С нашите партньори от ЕС ще оценим последствията за нашите индустрии и определим подходящ отговор“.

Реакцията на ЕС също не се забави, като Сесилия Малстрьом, еврокомисарят отговарящ за търговия, подчерта, че Съюзът трябва да бъде изключение от въведените от САЩ вносни мита.

„ЕС е близък съюзник на САЩ и ние ще защитаваме виждането, че организацията трябва да бъде изключена от тези мерки“, заяви Малстрьом чрез профила си в социалната мрежа “Туитър“.

Шведският политик отбеляза, че ще търси „повече яснота по този въпрос в следващите дни“, пояснявайки, че смята да се срещне с американския търговски представител Робърт Лайтцингер в Брюксел тази събота.

От своя страна германският министър на икономиката Бригите Ципрас изрази мнението, че ЕС трябва да подаде жалба срещу САЩ в Световната търговска организация.

Азиатските държави също не останаха безучастни. Япония, един от ключовите съюзници на САЩ в региона, заяви, че разглежда възможността за предприемане на същите мерки, предложени от германския министър, като завеждащият ведомството на икономиката Хирошиге Секо определи новите американски мита като „крайно тъжно“ събитие.

По-остра бе реакцията на Китай, който определи действията на САЩ като „сериозна атака“ срещу световната търговска система и в нарушение на търговската среда.

„Китай твърдо се противопоставя“ на мерките, заявиха още от Пекин. Китайската асоциация за желязо и стомана и асоциацията за цветни метали поискаха въвеждане на контрамита, включващи облагане на американската вносна неръждаемата стомана, поцинкованата ламарина, въглищата, селскостопанските и продукти на електрониката.  

ABC.es: Мъчителната смърт на Сталин. Кой уби кървавия диктатор?

http://pogled.info/svetoven/evropa/ABC-es-koi-ubi-karvaviya-diktator.93033

/Поглед.инфо/ Най-близкото обкръжение на Сталин - ветераните от Политбюро и свидетели на кървавото му управление, се уплашили от нови масови чисти в техните редици. Само смъртта на лидера през март 1953 г. била в състояние да спре вълната от репресии, които разтърсват страната след октомврийския конгрес на партията. Именно атмосферата на недоверие, породила популярната и до днес версия за убийството на Сталин.

Неолибералите водят запада в опасни води

http://pogled.info/svetoven/russia/neoliberalite-vodyat-zapada-v-opasni-vodi.93034

/Поглед.инфо/ Подемът на дяснопопулистки движения стана най-важният симптом на кризата на либералната демокрация в страните на Запада. Неолибералните медии и правителствата с презрение се отнасят към мнението на мнозинството от гражданите, налагайки диктатура на малцинството. Съпротивата срещу неолиберализма нарастна особено след световната финансова криза от 2007 г. Десни популистки партии, както и движенията против глобализацията, започнаха да печелят популярност.

Между 24 и 35 години е най-добрата възраст за раждане

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749898

Между 24 и 35 години е най-добрата  възраст за ражданеВ българска клиника е била взета яйцеклетка на жена от хомосексуална двойка, а другата жена е износила бебето, за да имат и двете участие в неговото създаване Д-р Таня Янакиева е тесен специалист в областта на акушерството, гинекологията и репродуктивната медицина. Тя има повече от 25 години стаж при лечение на стерилитет и множество успешни

Тръмп и Ким се срещат още преди май

http://clubz.bg/65175-trymp_i_kim_se_sreshtat_oshte_predi_maj

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е приел поканата за среща с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, като мястото и датата ще бъдат определени допълнително. Това съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс и АП. Безпрецедентната среща ще се състои колкото е възможно по-бързо, съобщи Би Би Си.

"Президентът Тръмп ще приеме поканата за среща с Ким Чен Ун на място и във време, които ще бъдат определени. Очакваме денуклеаризация на Северна Корея. Междувременно всички санкции и максимален натиск трябва да останат", се казва в изявлението на Сандърс. 

Преди тов директорът на южнокорейската Служба за национална сигурност Чун Ен Йо, който оглавява делегация във Вашингтон, съобщи пред репортери в Белия дом, че Ким Чен Ун е обещал да се въздържа от нови ядрени и ракетни тестове. Пратеникът на Сеул каза още, че Тръмп изразил желание да се срещне с лидера на Севера до месец май.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че е постигнат "голям напредък" със Северна Корея, но санкциите срещу нея ще останат до сключването на споразумение, предоха осведомителните агенции. 

"Ким Чен Ун е говорел пред южнокорейските представители за денуклеаризация, не само за замразяване [на ядрените си оръжейни програми]", написа Тръмп в "Туитър". "Също и без ракетни тестове на Северна Корея през този период от време. Голям напредък бе постигнат, но санкциите ще останат, докато бъде постигнато споразумение", пише президентът на САЩ и добавя: "Срещата се планира". 

Премиерът на Япония Шиндзо Абе заяви днес, че в телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп е потвърдил, че международната общност трябва да продължи да упражнява максимален натиск върху Северна Корея, предадоха Ройтерс и АП.

Изявлението на японския лидер дойде, след като във Вашингтон бе обявено, че Тръмп е изразил желание да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун до месец май. 

Пред репортери в Токио Абе изрази надежда, че най-рано следващия месец ще може да посети САЩ, за да обсъди с Тръмп севернокорейската тема и други въпроси.

"Приветстваме промяната в позицията на Северна Корея", добави японският премиер по повод признаците, че Пхенян е готов да обсъжда условията, при които да се откаже от ядрените си оръжия. 

Японският министър на отбраната Ицунори Онодера каза, че севернокорейците трябва да обещаят да се откажат напълно от своите ядрени оръжейни програми, за да има съдържателни преговори с тях.

В Messenger Lite на Facebook се появи видео чат

https://petel.bg/V-Messenger-Lite-na-Facebook-se-poyavi-video-chat__254561

Приложението Messenger Lite на компанията Facebook, функциониращо под Android получи ъпдейт. Последният предвижда внедряването на функция за видео-ча...

Държавата ще търси 1 млрд. лв приходи с нови правила за търговци с горива

http://clubz.bg/65174-dyrjavata_shte_tyrsi_1_mlrd_lv_prihodi_s_novi_pravila_za_tyrgovci_s_goriva

Снимка БГНЕС

Специален режим на регистрация за различните видове търговци с горива, изискване за минимален капитал, образователен ценз и стаж, както и предварителен депозит от всяка бензиностанция или търговец на едро за обезпечаване на плащания по евентуални административни актове - това са част от мерките, които депутати искат да въведат в законодателството с цел регулация на петролния и газов бизнес. 

Проектът за чисто нов Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход е внесен в Народното събрание от избраниции от ГЕРБ, "Обединени патриоти", БСП и ДПС. Според един от вносителите - Емил Димитров, известен и с прякора си Ревизоро, проектът е получил предварително одобрение от Министерството на икономиката, от агенция "Митници", от Национална агенция за приходите и други засегнати институции.

Според мотивите към законопроекта целта на новите регулации за търговците с горива на едро и на дребно е да в държавата да постъпят допълнителни приходи от около 1 млрд. лв. годишно, на колкото се изчисляват приблизително пропуснатите ползи за бюджета от "сивия" бизнес в сектора. Данните за от анализ на Министерството на финансите от 2015 г., според който 30% от продадените горива в България са без платени налози.

Публичен регистър в бранша

Всички търговци на горива ще трябва да влязат в публичен регистър, който ще се води от Министерството на икономиката, ако законопроектът бъде приет. Става дума за всички субекти в бранша - производители и продавачи на едно, на дребно, тези, които съхраняват горива извън данъчни складове, транспортират горива и т.н. 

С новия законопроект се въвежда и определение що е то "бензиностанция" - като всеки един обект ще трябва да се регистрира и да има документ, че е одобрен от Държавния национален строителен контрол. Забраняват се т.нар. "мобилни" бензиностанции - търговия с горива ще може да се извършва само от регистрирани стационални обекти, отговарящи на изискванията по Закона за устройство на територията. Регистрационният режим и изискванията ще важат и за т.нар. "ведомствени бензиностанции" - става дума за базите за гориво в рамките на дадено предприятие, което зарежда с гориво машините си на собствена територия, става ясно още от текстовете.

Средно образование, 20 000 лв. капитал и още толкова - обезпечение за всеки собственик на бензиностанция

Изискванията към собствениците на бензиностанции - тоест да търговците на горива да дребно, се затягат с цел да се изсветли сектора, да се възпрепятстват нелегалните обекти  и да се "затвори" вратичката за регистрация или прехвърляне на фирми със задължения фиктивно на безработни или неграмотни лица, каквато практика имало, твърдят вносителите. 

Сред изискванията за всяка бензиностанция в законопроекта са:

Регистрация на фирмата-търговец по Търговския закон с минимум 20 000 лв. капитал или активи на същата стойност за всеки обект. Тоест - 20 000 лв. е нужният капитар за всяка бензиностанция, която дадена фирма има.

Собственик и управител - тоест представляващите дружеството или едноличният търговец - да са със завършено минимум средно образование и да имат поне 3 години осигурителен стаж. ДНСК ще трябва да издаде документ на всеки търговски обект.

Освен това за успешна регистрация фирмата или едноличният търговец следва да имат действаща регистрация по ДДС, да нямат задължения към бюджета, освен в случаите на невлезли в сила констатации за такива или при разсрочването им и др.

За всяка бензиностанция ще трябва да се прави и депозит в размер на 20 000 лв. Той може да е в пари - по сметка на Министерството на икономиката, или да е неотменима банкова гаранция. Целта на депозита е да се гарантира, че в случай на констатирани от контролните органи нарушения на търговера и издадени актове за плащане - ще има гарантирани пари за извършването на такова плащане.

За търговците на едро или за тези, които съхраняват горива и нефтени продукти извън данъчни складове предвидените правила са още по-строги - изискуемият капитал или активи на дружеството е в размер на 3 млн. лв. Нужно е и минимум висше образование и поне 5 години стаж за представляващите тези фирми. Депозитът за обезпечение в тези случаи пък е 500 000 лв., а за тези, които транспортират горива и нефтени продукти - по 3 000 лв. но не повече от 60 000 лв. 

При прекратяване на дейността на търговски субект или контретен обект на търговия - депозитите ще се възстановянат.

Затяга се и контролът върху изпълнение на ангажиментите на фирмите за съхраняването на задължителните запаси от петролни продукти. В момента част от фирмите не спазват тези изисквания, което застрашава доставките на горива в случай на криза.

Цистерните за превоз на горива също ще подлежат на регистрация и ако такова превозно средство бъде засечено на пътя без регистрация, ще бъде конфискувано в полза на държавата. 

Завишени са и глобите на нарушители, става ясно още от законопроекта.

Според депутати след вносителите на новия закон е регулация с цел изчезването на поне 10 000 обекта, продаващи гориво без нужните регистрации и често - без да са платени данъци и акциз. В проекта има и тотална забрана за зареждане с гориво от т.нар. преместваем временен обект.

Монако стъпва във водата, за да побере милионерите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749719

Монако стъпва във водата, за да побере милионеритеСтраната е дом на Григор Димитров Над 30% от около 38 000 жители са супербогати  Имотите удариха върха със 100 000 евро за кв. м Представете си страна с размер на глава на карфица с площ от едва 2 кв. км, със слънчеви тихи улички, без кучета и без данък върху доходите. Място, където състезанията с мотоциклети и яхти са национални забавления и

Предстои среща между Тръмп и Ким чен Ун

https://petel.bg/Predstoi-sreshha-mezhdu-Tramp-i-Kim-chen-Un__254560

Предстои среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким чен Ун, предадоха световните информационни агенц...

Австрийският канцлер: Имиграцията без граници е в основата на много проблеми

https://petel.bg/Avstriyskiyat-kantsler--Imigratsiyata-bez-granitsi-e-v-osnovata-na-mnogo-problemi__254562

Управляващата дясна коалиция в Австрия днес се почувства уверена в антиимигрантската си линия, след като афганистанец се призна за винов...

Сонда разгадава тайните на Юпитер

https://petel.bg/Sonda-razgadava-taynite-na-YUpiter__254563

Бурните ветрове, които оформят облачните пояси на повърхността на Юпитер, проникват на 3000 километра в тях, установи американската сонда "...

Тези дами започнаха бизнес с 60 долара, а вече мислят за...

https://petel.bg/Tezi-dami-zapochnaha-biznes-s-60-dolara--a-veche-mislyat-za---__254558

Създаването на компания не е проста работа. Много различни фактори трябва да бъдат взети предвид, като наличието на капитал е един от най-...

Как 93-годишната Ирма замина за Кения като доброволка?

https://petel.bg/Kak-93-godishnata-Irma-zamina-za-Keniya-kato-dobrovolka-__254559

За добротата няма възраст нито граници. Това доказва Ирма Далармелина - 93-годишната италианка, която замина за Кения като доброволка. Сним...

Ася се бори да стане майка със замразения генетичен материал на загиналия си съпруг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749780

Ася се бори да стане майка със замразения генетичен материал на загиналия си съпругБитката на тази жена води и Мая Манолова. Правният проблем е дали дете, заченато след смъртта на бащата, се явява негов наследник, бави промяната на наредба на здравното министерство Над половин година една жена чака, за да разбере дали ще може да стане майка. Историята на Ася Йорданова е за надеждата и борбата за промяна. На 20 юни 2017 г.

Красимир Анев завърши 13-и в първия старт след олимпиадата

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/09/3143379_krasimir_anev_zavurshi_13-i_v_purviia_start_sled/?ref=rss


Красимир Анев зае 13-о място в първия старт в Световната купа по биатлон след зимните олимпийски игри в Пьонгчанг - спринта на 7.5 километра в Контиолахти. 30-годишният българин свали всичките десет мишени и завърши на 41.3 секунди от победителя Антон Шипулин.<br /><br />Руският биатлонист също премина без грешка през двете стрелби и финишира за 23:51.6 минути. Той изпревари с 5.8 секунди латвиеца Андрейс Расторгуевс и със 17.3 секунди.<br /><br />Олимпийският шампион...

Найджъл Кенеди иска сцената във Варна да е с цветовете на “Астън Вила”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6753365

Найджъл Кенеди иска сцената във Варна да е с цветовете на “Астън Вила”Световноизвестният цигулар Найджъл Кенеди ще свири в Двореца на културата и спорта във Варна на 10 март. Едно от изискванията му е сцената в зала “Конгресна” да бъде украсена в цветовете на любимия му футболен отбор “Астън Вила”, които са светлосиньо и бордо. Заедно с Найджъл Кенеди ще свирят китаристите Хауърд Алдън и Ролф Бусалб,

Непознатото лице на Юпитер

https://petel.bg/Nepoznatoto-litse-na-YUpiter__254556

Данни, изпратени от космическия апарат Juno, показват, че мощните бури на Юпитер проникват дълбоко в атмосферата на газовия гигант и прод...

Братя Галеви и други примери – бегълците от правосъдието са над 900

https://petel.bg/Bratya-Galevi-i-drugi-primeri-----begaltsite-ot-pravosadieto-sa-nad-900__254557

Над 900 са бегълците от правосъдието. Шокиращите данни са от проверка на прокуратурата, която започна, след като стана ясно, че извършителя...

Изследване: Фалшивите новини се разпространяват по-бързо от истинските

https://www.24chasa.bg/novini/article/6753583

Изследване: Фалшивите новини се разпространяват по-бързо от истинскитеФалшивите новини се разпространяват в интернет по-бързо от истинските, но това се дължи повече на самите потребители, отколкото на програми тип ботове, показва публикувано днес в сп. "Сайънс" изследване, цитирано от Франс прес. Изследването на екип от Масачузетския технологичен институт обхваща периода от 2006 до 2017 г.

Битката при Клокотница

https://www.actualno.com/chronicles/bitkata-pri-klokotnica-news_663117.html

Битката при Клокотница се състояла на 9 март 1230 г., недалеч от река Клокотница и едноименното село, между българската войска, водена от цар Иван Асен II, и войската на епирския владетел Теодор Комнин. Българите напълно разгромяват епирската империя, като пленяват епирския василевс заедно с цялото му семейство, а войската му освобождават. Нарастващото влияние на Иван Асен II върху Сърбия и Латинската империя започва сериозно да безпокои епирския владетел. Особено подозрителни и опа

Категория 5

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/03/09/3142717_kategoriia_5/?ref=rss


Жанр: Екшън<br />САЩ / 2018 / 102 минути<br />Сценарист: Скот Уиндхаузер, Карлос Дейвис, Джеф Диксън<br />Режисьор: Роб Коен<br />В ролите: Тоби Кебел, Маги Грейс, Раян Куантен<br />На бреговете на Америка стремително са надига ураган. Там банда крадци планират идеалното престъпление - да изнесат 600 млн. долара от хазната на САЩ, възползвайки се от щетите, които нанася бурята като прикритие. Но когато развилнелият се вятър се усилва до смъртна опасност, категория...

Младена и Младен празнуват имен ден днес

https://offnews.bg//na-tozi-den/mladena-i-mladen-praznuvat-imen-den-dnes-660996.html

Днес се отбелязва денят на Свети Четиридесет мъченици. Църквата определя този ден и като празник на четиридесетте войници от арменския полк в римския гарнизон в град Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята вяра по време на преследванията на християните от император Ликиний през пети век.

Денят на Свети Четиридесет мъченици в нашия календар е свързан с победата на цар Иван Асен Втори над византиеца Теодор Комнин, станала на 9 март 1230 година.

По този случай българският владетел построил в столицата Търново прочутия храм "Свети Четиридесет мъченици".

Християнските светци са влезли и в народния ни празничен календар, като са дали името на един хубав пролетен празник - "Свети Четирсе", наричан още Младенци. Той се чества за здраве на децата, най-вече на момчетата, но е и подготовка за настъпването на пролетното равноденствие.

На този ден се месят младенци - обредни хлебчета във формата на кукли, намазани с мед. Те са 40 на брой. Толкова са и пълнените чушки с боб на трапезата, и постните сарми.

С 40 залъка и с 40 глътки се приветства небесното светило, което от този ден "се обръща към лятото" и стремително започва да се издига към точката на пролетното слънцестоене.

Имен ден празнуват Вивиан, Вивиана, Младен, Младена, Младенка, Гордан, Горян и Горянка. Вивиан е с латински произход и означава "жив", "живеещ".

Повече за историята на светиите можете да прочетете тук.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване