Трима паднаха от автовишка, единият почина в болница

http://dnes.dir.bg/news/pochina-trima-padnaha-vishka-ediniat-26953672

Мъж е починал след като е паднал от автовишка във Видин. Инцидентът е станал тази сутрин около 9,00 часа в близост до кино "Никра".

Около 1,2 млн. души са с пенсии под 321 лв.

https://frognews.bg/novini/okolo-1-2-mln-dushi-pensii-pod-321.html

Около 1,2 млн. са пенсионерите, чиито размер на пенсиите е под актуалния размер на линията на бедност, който е 321 лв. за тази година. Това каза социалният министър Бисер Петков по време на парламентарен контрол днес.

Според Върховния съд кандидатът за премиер на Каталуния не може да излезе от затвора

http://www.mediapool.bg/spored-varhovniya-sad-kandidatat-za-premier-na-kataluniya-ne-mozhe-da-izleze-ot-zatvora-news276508.html

Испанският Върховен съд заяви в петък, че на кандидата за ръководител на каталунското правителство Жорди Санчес няма да му бъде позволено да излезе от затвора, за да присъства следващата седмица на гласуването на кандидатурата му, съобщи Ройтерс.   Очаква се каталунският парламент да се събере в понеделник, за да гласува кой да е новият регионален лидер.   Партиите, които са за отцепване на областта от Испания, предложиха това да е Санчес, който е в затвора в очакване на процес по обвинения в бунт и отцепване на областта. Обвиненията бяха повдигнати във връзка с ролята му в организирането на незаконния референдум и едностранното обявяване на независимостта на Каталуния от Испания през октомври миналата година.   Мадрид настоява, че претендентът за поста премиер на областта трябва да присъства на заседанието, на което ще се обсъжда кандидатурата му. Съдът отхвърли молбата на Санчес да бъде освободен и отиде в парламента, като се обоснова с "риск от престъпен рецидив".   Испанските власти приканиха шефа на каталунския парламент Роже Торен да предложи кандидат за премиер, който няма проблеми със закона.   По принцип на заседанието на парламента на Каталуния би трябвало кандидатът за премиер да говори пред депутатите, да има изказвания, а след това и гласуване. За да поеме поста кандидатът трябва да има абсолютно мнозинство. Ако това не стане, след два дни се организират нови дебати и ново гласуване, при което вече е необходимо обикновено мнозинство. Ако не се стигне до избор на регионален ръководител, започват нови политически консултации, за да се направи опит да бъде одобрен предложения кандидат, или се издига друг.

Новият бич на мегаполисите: кожните заболявания

http://www.moreto.net/novini.php?n=370468

Населението на мегаполисите страда много повече от кожни заболявания, отколкото хората в селата. Това показват данните от южнокорейско изследване. По-рано се смяташе, че замърсяването на въздуха е основната причина за кожните заболявания, но това все още не е доказано научно.

Водолази търсят мъж, паднал в река Огоста

https://frognews.bg/kriminalno/vodolazi-tarsiat-maj-padnal-reka-ogosta.html

Втори ден водолази от Регионалната дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението” в Монтана издирват паднал в река Чипровска Огоста в Чипровци мъж, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Турски политик: Знамето ни ще се развява пак над Атина

https://frognews.bg/novini/turski-politik-znameto-shte-razviava-pak-nad-atina.html

С помощта на Аллах турското знаме отново ще се развява над Атина. Това заяви лидерът на крайнодясната турска Велика съюзна партия Мустафа Дестичи.

18-годишен френски футболист почина в съня си

https://www.24chasa.bg/sport/article/6754829

18-годишен френски футболист почина в съня си18-годишният Томас Родригес, който се състезава за "Тур" в Лига 2, е бил намерен мъртъв в леглото си, съобщиха от Футболната лига във Франция. "Мачът между "Тур" и "Валансиен", насрочен за 9 март, беше отложен. Ще има минута мълчание във всеки двубой от Лига 1 и Лига 2 през тази събота и неделя", потвърдиха от ръководството на Футболната лига във

1,2 милиона българи с пенсии под 321 лв.

https://offnews.bg//obshtestvo/1-2-miliona-balgari-s-pensii-pod-321-lv-676411.html

1,2 милиона български граждани получават пенсии под 321 лв. 

Това заяви днес социалният министър Бисер Петков по време на парламентарен контрол. 

321 лв. е линията на бедност, а това ще рече, че над милион българи живеят под прага на бедността. 

Петков допълни, че два пъти в годината правителството

Той обясни, че два пъти в годината правителството подпомага пенсионерите в нужда с т. нар. еднократни допълнителни суми.

От 1 януари т. г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се повиши до 207,60 лв., а социалната пенсия за старост ще стана 125,58 лв., но и двете все още са под прага на бедността.

НСИ: През януари 2018 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство“ е с 5.1% над равнището от предходния месец

http://www.cross.bg/stroitelstvo-yanyari-predhodniya-1569728.html

/КРОСС/ През януари 2018 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над равнището от предходния месец, като нарастването на продукцията от сградното строителство е с 5.3%, а от гражданското/инженерното строителство - с 4.8%.                             Месечни измененияПрез януари 2018 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над равнището от предходния месец, като нарастването на продукцията от сградното строителство е с 5.3%, а от гражданското/инженерното строителство - с 4.8% (табл. 2).                                 Годишни измененияНа годишна база ръстът на строителната продукция през януари 2018 г., изчислен от календарно изгладени данни, се определя от положителния темп при сградното строителство, където увеличението е с 31.6%, а при гражданското/инженерното - с 15

Живеят ли милениалите по-добре в сравнение с родителите си?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754816

Живеят ли милениалите по-добре в сравнение с родителите си?Според скорошен анализ на организацията Resolution Foundation, след запитване на над 18,000 работещи, става ясно, че днешните млади, работещи хора в развитите страни като САЩ, Великобритания и Европейския Съюз, имат по-нисък стандарт в сравнение с родителите си. Данните сочат, че в развиващите се страни, като Китай и Индия,

Холандия отказва да пусне кмет от Турция на своя територия

https://www.actualno.com/europe/holandija-otkazva-da-pusne-kmet-ot-turcija-na-svoja-teritorija-news_663757.html

Нов скандал се разрази между Холандия и Турция, след като на кметицата на голямата община Газиантеп и бивш министър на семейните и социалните политики Фатма Шахин официално й бе отказано да бъде допусната в холандски град, съобщава турската секция на Би Би Си. Фатма Шахин е планирала посещение в град Девентер, провинция Оверайсел, където на 11 март е смятала да се срещне с жените от турски произход в централната джамия. Представители на администрациите в Анкара и Хага са обсъдили предст

"Инерком": До април ще са готови анализите за участието на държавата

https://www.actualno.com/society/inerkom-do-april-shte-sa-gotovi-analizite-za-uchastieto-na-dyrjavata-news_663760.html

В началото на април ще бъдат готови анализите за участието на българската държава в сделката за закупуването на българския бизнес на ЧЕЗ. Това съобщиха от пресцентъра на купувачът на активите на ЧЕЗ "Инерком". В съобщението се посочва, че от вторник (6 март) до днес (9 март) представители на ЧЕЗ и "Инерком" са водили разговори по изпълнение на условията на договора за покупко-продажба. Тема на разговорите са били два въпроса. "Първият въпрос, който официално поставихм

Нямало официална следа ЧЕЗ да е предлагала сделка на България

http://econ.bg/Новини/Нямало-официална-следа-ЧЕЗ-да-е-предлагала-сделка-на-България_l.a_i.758883_at.1.html

Няма никаква официална следа чешката компания ЧЕЗ да е предлагала на българското правителство да участва в изкупуването на активите й в България....

Радев: Нуждаем се от Национален център за наблюдение и реакции при кризи

https://frognews.bg/novini/radev-nujdaem-natsionalen-tsentar-nabliudenie-reaktsii-pri-krizi.html

България се нуждае от национален център за наблюдение, реакция и управление в случаи на природни бедствия и кризи, който в реално време да идентифицира потенциални заплахи за населението и да предприема своевременни мерки за защита на гражданите.

Война на паметниците избухна в Индия (ВИДЕО)

http://clubz.bg/65220-vojna_na_pametnicite_izbuhna_v_indiq_video

Война на паметниците се разгоря в Индия, пише в. "Дейли телеграф."

Премиерът Нарендра Моди осъди проявите, които окачестви като политически вандализъм.

Управляващата дясна Индийска народна партия (ИНП) спечели регионалните избори в североизточния щат Трипура. Досега там три десетилетия властваше ИКП(м) - Индийската комунистическа партия (марксисти).

Десницата реши да се разправи с Ленин, който имаше два паметника в Трипура. Разпространени бяха видеозаписи със свалянето им. Твърди се, че дори с главата на единия хората играли футбол.

Комунистите също не дремят. В отговор те оскверниха паметник на Шияма Прасад Мухерджи в големия град Колката, столицата на щата Западна Бенгалия. Това е основателят на партията "Джан Сангх", предшественик на ИНП.

Тогава ИНП реши да действа в щата Тамил Наду. Там бе повреден паметник на видния реформатор Ероде Венката Рамасами Перияр.

Индийското МВР нареди на всички регионални управи да вземат мерки срещу по-нататъшното събаряне или оскверняване на паметници. Нарушителите следва да бъдат незабавно арестувани.

Ето как оправда действията си Татагата Рой Суаманиян Суами, новият губернатор на Трипура:

"Ленин е чужденец и  известна степен терорист. В нашата страна не трябва да има статуи на такива личности. Да си я сложат в централата на компартията и да й се молят колкото си искат."

Различни комунистически партии управляват в няколко североизточни щата на Индия и в южния Керала. И до днес в град Колката например има сърпове и чукове по редица сгради.

Комунистите марксисти обаче се различават от маоистите, които в някои райони водят въоръжена борба срещу властите.

В специално изявление ИКП(м) определи свалянето на паметниците на Ленин в Трипура като проява на бесен фашизъм.

Калин и Наталия се завръщат в "Откраднат живот"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kalin-i-nataliia-se-zavryshtat-v-otkradnat-zhivot-6080149

Вече разрасналото се с един член семейство ще бъде най-хубавата изненада за някого от екипа на "Св.Кирил"

Тръмп подписа за вносните мита за стомана и алуминий

https://frognews.bg/novini/tramp-podpisa-vnosnite-mita-stomana-aluminii.html

Светът е на прага на търговска война. Американският президент Доналд Тръмп подписа налагането на вносни мита от 25 процента за стоманата и 10 на сто на алуминия. Мерките влизат в сила след 15 дни, като изключения са посочени Канада и Мексико, уточни БНТ.

Евакуираха катедрала в Кишинев след фалшив сигнал за бомба, изпратен от дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754804

Евакуираха катедрала в Кишинев след фалшив сигнал за бомба, изпратен от детеСигнал за бомба, оказал се в последствие изпратен от 10-годишно момче, доведе до евакуацията на катедралния храм на Кишинев „Рождество Христово“, предава Publika.md. „Полицията и специалните сили пристигнаха незабавно на място“, съобщава Наталия Стати, прессекретар на полицейското управление на Кишинев.

Гражданският сектор поиска прозрачност от новия антикорупционен шеф

http://www.mediapool.bg/grazhdanskiyat-sektor-poiska-prozrachnost-ot-noviya-antikoruptsionen-shef-news276507.html

Девет големи неправителствени организации призоваха в петък новоизбрания шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев да организира работата на институцията при максимална прозрачност и ясни правила.   "Още в самото начало комисията следва да посочи като свой главен приоритет изработването на такива правила, които да гарантират прозрачност на вземането на решенията. Още повече, че прозрачността е основно средство за превенция на корупцията, а превенцията е в основата на дейността на новосъздадената комисия", се казва в отвореното писмо на организациите.   Тя настояват антикорупционната комисия да публикува всички досегашни решения на Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси, която се вля в новата институция. Организациите смятат, че трябва да се публикуват и всички бъдещи актове на антикорупционната комисия.   "Само така обществото ще има ясна представа за работата на комисията, механизмите чрез които се вземат решенията в нея и резултатът от тях. Само така ще бъдат избегнати и съмненията в манипулиране на правилата и политическа намеса в работата ви. Само така, още в самото начало ще отправите силно послание към обществеността, че комисията няма да бъде просто поредният орган, който да изпълнява поръчки с неясен политически произход", се казва в писмото на гражданските организации.   То е подписано от Антикорупционния фонд, Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Български Хелзински комитет, Програма "Достъп до информация", Институт за пазарна икономика, Асоциация "Прозрачност без граници", РискМонитор и Център за либерални стратегии.

"Булгаргаз" намали исканото поскъпване за газа

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/09/3144029_bulgargaz_namali_iskanoto_poskupvane_za_gaza/?ref=rss


Държавната компания "Булгаргаз" е предложила на енергийния регулатор природният газ да поскъпне с 4.34% от началото на април и това да е цената за второто тримесечие на годината.<br /><br />Предлаганата цена е 369.66 лв. за 1000 куб м.<br /><br />В съобщението не се посочват мотиви за това. Само преди месец компанията обяви, че възнамерява да предложи поскъпване на синьото гориво със 7%. Като мотив тогава беше посочено, че се очакват по-високи доставни цени на...

Комисията за конкуренция глоби производителя на брускети Maretti с близо 72 хил. лева

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/09/3144030_komisiiata_za_konkurenciia_globi_proizvoditelia_na/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба на "Итал Фууд" ЕАД в размер на 71 842 лв. Санкцията е заради заблуждаващи потребителите реклами, че произвежданите от компанията брускети Maretti са италиански продукт.<br /><br />Производството в КЗК е образувано по искане на "Ню Бейкъри" ООД. От фирмата са на мнение, че "Итал Фууд" не посочва изрично, че брускетите се произвеждат в България от българско дружество. Според тях глобените нарушават...

Директорът на НИМХ: Очакват ни нови валежи след дни (Видео)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6754805

Директорът на НИМХ: Очакват ни нови валежи след дни (Видео)Нови валежи се очакват в периода от вторник до четвъртък следващата седмица. Обстановката в застрашените от наводнение райони обаче ще се успокои. Това каза в ефира на Нова телевизия  директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН проф. Христомир Брънзов. Той увери, че покачването на нивата на някои реки и язовири

Високо ниво на Камчия при „Пода“, направена е проверка

http://www.moreto.net/novini.php?n=370467

Eксперти на Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и представител на „Напоителни системи“ ЕАД - клон Черно море извършиха проверка по сигнал за високо ниво на река Камчия в района на моста в местност „Пода“ на главен път Варна-Бургас.

Йотингер: Разликата в доходите в ЕС трябва да се намали, за да сме единни

http://econ.bg/Новини/Йотингер-Разликата-в-доходите-в-ЕС-трябва-да-се-намали-за-да-сме-единни_l.a_i.758882_at.1.html

Брутният вътрешен продукт на глава от населението средно за 27-те държави - членки на ЕС, е 28 хил. евро, в Германия е 40 хил., в Люксембург е 100...

Македония иска да започне преговорите за ЕС по време на австрийското председателство

http://www.cross.bg/osmani-avstriiiskoto-evropeiiskata-1569726.html

/КРОСС/ Македонският вицепремиер по европейските въпроси Буяр Османи се срещна днес с австрийска делегация, водена от Клаус Велфер, ръководител на сектор Западни Балкани при австрийското министерство по въпросите на Европа, интеграцията и външните работи, предаде агенция МИА. Срещата е част от по-детайлното проучване на ситуацията в Западните Балкани, предприето от австрийското министерство, преди Австрия да поеме председателството на ЕС през юли. Османи изрази надежда Македония да започне преговори за членство в ЕС по време на австрийското председателство. "Ако председателството на България за нас представляваше един вид трамплин за връщане на страната в европейския коловоз, нашата цел е по време на председателството на Австрия да започнем преговори за пълноправно членство в съюза", каза Османи. Той посочи, че според новата стратегия на ЕС за Западните Балкани Македония може да очаква "чиста препоръка" за започване на преговори в следващия доклад на Европейската комисия. "Получихме изключително положителни препоръки от Европейската комисия, с които се оценява досегашният напредък в реформите и готовността на страната за европейска интеграция, но и шанс да се включим в динамиката на Европейската комисия за разширяване до 2025 г.", подчерта Османи.  

България е получила 300 млн. евро от ЕИБ през 2017 г.

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-poluchila-300-mln-evro-ot-eib-prez-2017-g-news276506.html

България е получила под формата на заеми, гаранции и капиталови инвестиции 300 млн. евро от групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) през 2017 г., съобщи пред журналисти в София Вазил Худак, вицепрезидент на финансовата институция. Групата се състои от ЕИБ и Европейски инвестиционен фонд (ЕИФ). Нейната подкрепа за България достига 0.59 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), докато средното ниво за ЕС 0.46 на сто от БВП, съобщиха от банката. Това нарежда България на първо място по дял на привлечения ресурс от БВП в Европейския съюз. Заемите от Европейската инвестиционна банка са за 250 млн. евро, а финансирането от Европейския инвестиционен фонд, който улеснява вложенията в малките предприятия с нови заеми, гаранции и капиталови инвестиции, възлизат на 49 млн. евро. ЕИБ поддържа инвестиции в България от 25 години. За това време банката е подкрепила 79 проекта, като е отпуснала общо 5.1 млрд. евро. С подкрепата на ЕИБ са отпуснати два заема в рамките на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е в сърцето на т. нар. "План Юнкер". ЕИБ даде заем от 31 млн. евро на "Олива" АД за нова фабрика за слънчогледово олио близо до Варна. Банката отпусна и 100 млн. евро на "Биовет" АД за повишаване на производствения капацитет на дружеството. Банката на ЕС подписа също договор от 56 млн. евро за изграждане на първия етап от третия лъч на столичното метро, който включва изграждането на метролиния с дължина 7.8 км, построяването на осем метростанции, влаково депо и доставката на 20 влака и система за управление. През тази година се очаква ЕИБ до отпусне още пари за финансиране на втората част от третия лъч на метрото, както и да отпусне кредит на "Топлофикация - София", съобщиха още от банката. Дитмар Думлих от ЕИБ, който отговаря за България, Румъния и Кипър, разясни, че в партньорство със Столична община се работи по проекти, които освен собствени ресурси, използват и структурните фондове. По думите му проектите се преценяват доколко са значими и полезни за данъкоплатците, като визира изграждането на инсталацията за горене на преработен битов отпадък (RDF), която ще бъде изградена в ТЕЦ "София". Думлих уточни, че преди финансирането се прави оценка на екологичното въздействие и икономическата жизнеспособност на проекта, като в ЕИБ отчитат дали има добавена стойност за гражданите. "За нас е ясно, че сега боклукът се транспортира някъде, а с проекта по ефективен начин ще се рециклира, ще се избегне транспортът, ще се произвежда топлинна енергия и според нас ще се подобри животът на хората", коментира банкерът. От ЕИБ съобщиха още, че банката е най-активната международна финансова институция на Западните Балкани. За последните десет години одобрените заеми достигат 8 млрд. евро, като ЕИФ е отпуснал над 200 млн. евро. От 2011 г. досега допълнително са привлечени над 900 млн. евро. От групата на ЕИБ потвърдиха ангажимента си да подкрепят приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС като развитието на транспортни коридори и цифровизацията на региона.

Първите у нас Спортни хакатони започват тази събота

https://offnews.bg//sport/parvite-u-nas-sportni-hakatoni-zapochvat-tazi-sabota-676407.html

Тази събота стартира първото у нас състезание за технологии в спорта – Спортни Хакатони България.

Домакин на събитието е Националната спортна академия „Васил Левски“, а партньор на инициативата е Министерството на младежта и спорта.

Програмата започва в 10:00 ч. в Зала 1 със Sports Tech конференция, на която ще бъдат представени най-добрите практики и иновации в спорта и технологиите, подпомагащи прогреса на спортистите и управлението.

Стартът на самото състезание е от 10:30 ч. в Зала 2 на Спортната академия. Състезателите ще разполагат с 48 часа да завършат проектите си.

Журито, което ще оценява разработените проекти в рамките на двудневния хакатон е в състав: Ваня Колева, заместник-министър на спорта; проф. Татяна Янчева, заместник-ректор на НСА; Саша Безуханова, основател и председател на Move.bg; Светлин Наков, мениджър „Обучение и вдъхновение“ в СофтУни; Мартин Куванджиев, софтуерен инженер и програмист.

Отличените ще получат своите награди на 11 март от 18.00 ч.

Повече за правилата за разработване на проекти​, критериите за оценка и наградния фонд, може да прочетете тук.

Спортни Хакатони България се организира от EduTechFlag, със съдействието на комуникационна агенция „Интелдей Солушънс“.

Павлова: Дебатът за европейските финанси е дебат за това каква Европа искаме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754795

Павлова: Дебатът за европейските финанси е дебат за това каква Европа искаме„Днес пред нас има едно сложно уравнение с много неизвестни. За да го решим, трябва ясно да формулираме условието – целта на задачата. Затова много ми се иска в резултат на дебатите днес за бъдещия бюджет на Европа, да имаме точно тези отговори. И то такива, че след 10 години да се окаже, че днес сме били далновидни и сме усетили пулса на времето“.

Какво всъщност се случва според "Инерком" - едно към едно

http://clubz.bg/65219-kakvo_vsyshtnost_se_sluchva_spored_inerkom_edno_kym_edno

"Инерком" официално е поставила въпроса за участието на българската държава в сделката за ЧЕЗ-България. Двете страни ще изработят комплексни анализи и оценки на всички варианти за евентуалното влизане.

Втора тема на разговорите е била съгласуване на двустранните действия по подаване на уведомление пред КЗК.

Ето изявлението на компанията:

"От вторник, 6 март, до днес между представители на „ЧЕЗ а.с.“ и „Инерком България“ се проведоха разговори по изпълнение на условията на договора за покупко-продажба на акции.

Тема на разговорите бяха два въпроса.

Първият въпрос, който официално поставихме, беше участието на българската държава в сделката. В рамките на разговорите, представителите на двете страни обсъдиха някои ограничения, произтичащи преди всичко от вече сключения договор за продажба на акции. „ЧЕЗ а.с.“ и „Инерком България“ се договориха, че ще изработят комплексни анализи и оценки на всички варианти за евентуалното влизане на българската държава в сделката.

Разговорите по тези въпроси ще продължат през следващите седмици, като очакваме в началото на април да бъдат готови възложените анализи. След приключването им ще информираме всички заинтересовани страни.

Втората тема на разговорите беше за съгласуване на двустранни действия във връзка с процедурата по подаване на уведомление пред КЗК по реда на чл.79 ал.1 от Закона за защита на конкуренцията.

„Инерком България“ София, 09.03.2018 г."

Общинар от "Атака" влиза в затвора за 5 години заради лихварство

https://www.actualno.com/crime/obshtinar-ot-ataka-vliza-v-zatvora-za-5-godini-zaradi-lihvarstvo-news_663756.html

Прокуратурата постигна рядък успех и вкара в затвора за 5 години бившия общински съветник в Силистра от "Атака" Живко Димов заради лихварство. Той бе арестуван през април 2011 година, докато все още беше член на местния парламент. Живко Димов, известен в Силистра като Жабата, е осъден на три инстанции, защото в периода 1998 – 2009 г. е развивал незаконна лихварска дейност, а като обезпечение е карал хората да ипотекират недвижими имоти, издавал е записи на заповеди и е при

Отново насилие над медици

http://dnes.dir.bg/news/nasilie-meditzi-26953593

Поредно нападение над екип на Спешната помощ беше извършено днес в ботевградското село Новачене, съобщиха от МВР.

Даниел Панов успокои търновци: Не „цъка” нито екологична, нито каквато и да е бомба около ремонта на водопроводите

https://www.24chasa.bg/region/article/6754570

Даниел Панов успокои търновци:
Не „цъка” нито екологична, нито каквато и да е бомба около ремонта на водопроводитеНе „цъка” нито екологична, нито каквато и да е бомба около ремонта на водопроводите в старата част на Велико Търново. Това заявява в официална позиция кметът Даниел Панов по повод притеснения на живущи, изказани на пресконференция на БСП, че новите тръби се полагат под канализацията и може при теч да възникнат зарази.

Украинец планирал убийството на Порошенко

https://www.actualno.com/europe/ukrainec-planiral-ubijstvoto-na-poroshenko-news_663755.html

Украйна обвини преговарящ при размяна на затворници в заговор за убийството на президента Петро Порошенко и други висши представители на украинските власти чрез атаки срещу домовете им с минохвъргачен огън и гранати. Володимир Рубан бил задържан в четвъртък с оръжие и боеприпаси в превозно средство, докато прекосява "сивата зона", разделяща подкрепяните от Русия въстаници от останалата част на Украйна. 50-годишният украински гражданин е известен с това, че е организирал няколк

ЕК очаква европейските електрически часовници да наваксат изоставането до Великден

http://www.mediapool.bg/ek-ochakva-evropeiskite-elektricheski-chasovnitsi-da-navaksat-izostavaneto-do-velikden-news276505.html

Европейската комисия изрази в петък очакването нарушената работа на часовниците на континента да се нормализира до Великден. Тази година християните празнуват Възкресение в първите дни на април.   Комисията, цитирана от БТА, уточни, че засега се изяснява откъде да бъдат наваксани недостатъчните количества ток в европейската енергийна система. Говорител на институцията отбеляза, че досега подобно нещо не се е случвало.   Честотата на тока в европейската мрежа се понижи от началото на януари и това доведе до изоставането на часовниците. Европейска асоциация на операторите на електропреносни мрежи посочи, че са засегнати 25 страни на континента. Отклонението от обичайната за Европа честота на тока от 50 херца е причинено от недостатъчно снабдяване с енергия в района на Косово и Сърбия заради политическия спор между Прищина и Белград. Заради тези проблеми електрическите часовници изостават с около шест минути.

Майк Пенс: Поканата на Северна Корея за преговори доказва стратегията на изолация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754785

Майк Пенс: Поканата на Северна Корея за преговори доказва стратегията на изолацияВицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че решението на севернокорейския лидер Ким Чен-ун да покани президента Доналд Тръмп на историческа среща на високо равнище е доказателство, че усилията на Вашингтон да изолира Северна Корея са плодотворни, предава AFP. „Желанието на Северна Корея за среща за обсъждане на ядреното разоръжаване,

Падна парче от фасадата на Националната библиотека

https://offnews.bg//112/padna-parche-ot-fasadata-na-natcionalnata-biblioteka-676409.html

Част от фасадата на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в столицата падна.

Парче от фриза на козирката на е паднало пред сградата, но за щастие няма пострадали.

Инцидентът е станал вчера след края на работния ден. На мястото са изпратени екипи на пожарната и полицията, а районът е отцепен, предава БГНЕС.

Най-вероятно парчето е паднало след големите температурни амплитуди и топенето на снеговете. 

Това не е първи инцидент в сградата на Националната библиотека. 

На 3 февруари 2017 г. под тежестта на снега е пропадна стъкленият покрив на сградата и се срути върху една от читалните. Един от читателите - 39-годишен мъж, бе откаран в ИСУЛ с прорезни рани.

Основен ремонт на сградата не е имало от близо 60 г.

Падна перваз от покрива на Народната библиотека

http://dnes.dir.bg/news/korniz-pokriv-narodnata-biblioteka-26953636

Падна част от перваза на покрива на Народната библиотета “Св.св. Кирил и Методий“. Няма пострадали.

Димитър Данчев: МВР да вземе мерки за контрол на търговията на битака в ”Малашевци” и да спре терора върху живеещите там

https://frognews.bg/novini/dimitar-danchev-mvr-vzeme-merki-kontrol-targoviiata-bitaka-malashevtsi-spre-terora-varhu-jiveeshtite-tam.html

Крайно време е Министерство на вътрешните работи да вземе сериозни мерки за контрол на дейността, която се извършва на битака в ”Малашевци” и да спре терора върху живеещите там!

"Инерком": До април ще са готови анализите за участието на държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754783

"Инерком": До април ще са готови анализите за участието на държаватаОт вторник, 6 март, до днес, между представители на „ЧЕЗ а.с.“ и „Инерком България“ се проведоха разговори по изпълнение на условията на договора за покупко-продажба на акции, съобщиха от пресцентъра на "Инерком" Тема на разговорите бяха два въпроса. Първият въпрос, който официално поставихме, беше участието на българската държава в сделката.

Хазартният ход на Тръмп със Северна Корея

https://www.investor.bg/analizi/91/a/hazartniiat-hod-na-trymp-sys-severna-koreia-257223/

Както Ким, така и Тръмп са шоумени с усет за драматичното и неочакваното. Това би направило една среща на върха вълнуваща, но и рискова

Язовир Тича преля

http://www.cross.bg/obem-voda-yazovira-1569732.html

/КРОСС/ Язовир Тича преля. Един от най-големите водоеми у нас изпуска вода, но минимално, успокояват властите. Водният обем на язовира е около 316 милиона кубика, но все още пълният капацитет не е достигнат. Притокът на вода вече спада, така че тенденциите са обемът да започне да се нормализира. Преливащата вода се влива в река Камчия, чието корито има достатъчно свободен обем, за да поеме водните маси от язовира и риск от наводнения не съществува. „Преливният ръб на преливане е 20 сантиметра, в момента преливаме с около 10 кубични метра в секунда, в същото време правим и контролирано източване от съоръженията на язовира в обем от 18 литра в секунда", обясни директорът на „Напоителни системи" в Шумен Христо Николов.  

Световното в Русия може да остане без деца-талисмани. Страхуват се за сигурността им

http://www.moreto.net/novini.php?n=370443

Една от дългогодишните традиции на големи футболни първенства може да бъде нарушена за световното в Русия през 2018 г. Става дума за практиката играчите да излизат на терена заедно с деца. Един от спонсорите на Мондиала - голяма верига за бързо хранене, обмисля да прекрати записването на доброволци и да не заведе желаещите в Русия.

БПЦ получи почетния знак ”Шофар” за спасяването на евреите

http://dnes.dir.bg/news/bptz-evrei-patriarh-eofit-shofar-26953449

Българската православна църква бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.

ЕИБ предостави 300 млн. евро заеми в България през 2017 г.

https://offnews.bg//ikonomika/eib-predostavi-300-mln-evro-zaemi-v-balgaria-prez-2017-g-676410.html

Групата на Европейската инвестиционна банка, която се състои от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), осигури близо 300 млн. евро нови заеми, гаранции и капиталови инвестиции в България през 2017 г. Заемите от ЕИБ възлизат на 250 млн. евро, а ЕИФ предостави 49 млн. евро, за да улесни инвестициите на малките предприятия в подкрепа на растежа и конкурентоспособността.

Подкрепата на Групата на ЕИБ за България достигна близо 0,59 % от БВП на страната - над средното за ЕС ниво от 0,46 %.

Банката на ЕС въведе заеми за частни компании, подкрепени от гаранция от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е част от Инвестиционния план за Европа. Общите инвестиции, привлечени от тези операции, достигнаха 1,58 млрд. евро.

През 2017 г. ЕИБ отбеляза 25-годишнината от първата си заемна операция в България. През този период ЕИБ подкрепи 79 проекта, а ЕИФ извърши 56 операции в България. Общият размер на отпуснатите от ЕИБ кредити в страната възлиза на 5,1 млрд. евро от началото на дейността на ЕИБ през 1992 г.

Насърчаване на развитието на Западните Балкани

ЕИБ е най-активната международна финансова институция на Западните Балкани, като за последните десет години одобрените заеми достигнаха 8 млрд. евро , докато ЕИФ е отпуснала над 200 млн. евро, като от 2011 г. досега допълнително са привлечени повече от 900 млн. евро. Групата на ЕИБ потвърди ангажимента си да подкрепя приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС, като развитието на транспортни коридори или цифровизацията на региона.

Вазил Худак, вицепрезидент на ЕИБ, заяви:

„Четвърт век ЕИБ подпомага България за намаляване на регионалните различия и повишаване на конкурентоспособността чрез финансиране на важна за страната инфраструктура и малки и средни предприятия. Миналата година за първи път насочихме нашето внимание непосредствено към частни компании, а резервът от проекти за тази година е също толкова обещаващ.“

Първи заеми от ЕФСИ за частния сектор в България

Бяха сключени две заемни сделки в рамките на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е част от Инвестиционния план за Европа или „ Планът Юнкер", благодарение на който ЕИБ финансира операции, които не могат лесно да привлекат финансиране поради по-високия си рисков профил. По-конкретно, ЕИБ подписа следните кредитни споразумения:

Заем от 31 млн. евро за „Олива" АД - водещо предприятие в производството на слънчогледово масло и търговията със зърно в България. Компанията използва заема от ЕИБ, за да финансира изграждането на нова фабрика за производство на слънчогледово олио и складова база и логистични съоръжения в община Белослав край Варна.

Заем от 100 млн. евро за „Биовет" - дъщерно дружество на фармацевтичната компания Huvepharma International, предназначен за финансиране на планираното увеличаване на производствения капацитет и НИРД в областта на ветеринарното дело. Тази операция ще повиши конкурентоспособността на тази водеща компания във ветеринарния фармацевтичен сектор в България, което от своя страна ще укрепи водещата позиция на Европа на пазара за ветеринарни продукти.

Насърчаване на цифровизацията и НИРД в самолетостроенето

ЕИБ подпомогна научноразвойната и изследователска дейност на компания Software AG във връзка с новите софтуерни продукти, използвани за цифровизация на работните процеси. Проектът, който включва инвестиции в няколко държави членки на ЕС, е насочен към софтуерни приложения, свързани с принципа за „Интернет на нещата" и управлението на големи бази данни. Заемът от 23 млн. Евро подкрепя модернизирането на интернет връзката в България.

Банката на ЕС предостави и заем от 55 млн. евро на френския производител на авиационни системи Latecoere, предназначени за иновации и разширяване на производството. Шест млн. евро от тях ще бъдат използвани за изграждането на нов монтажен цех в Пловдив - втория по големина град в България. Очаква се първият етап от българската част на проекта да осигури над 200 работни места.

Насърчаване на градския транспорт

Банката на ЕС подписа договор за заем от 56 млн. евро за изграждането на първия етап от третия лъч на софийското метро, включващ метро линия с дължина 7,8 км, изграждането на осем метростанции, влаково депо и доставката на 20 влака и система за управление. Тази инвестиция спомага за намаляването на зависимостта от частните автомобили и за увеличаване на дела на обществения транспорт, като по този начин допринася за смекчаване на последиците от климатичните промени и оказва положителен ефект върху икономическото и социалното развитие на град София.

Подкрепа за МСП и предприятия със средна капитализация

През 2017 г. банката сключи споразумение за кредитиране с посредници в размер на 40 млн. евро с две партньорски финансови институции на ЕИБ, като по този начин подобри още повече достъпа на български МСП и общините до финансиране от ЕИБ:

Заемът от 30 млн. евро ще позволи на Raiffeisen Leasing Bulgaria да отговори по-добре на потребностите от финансиране на МСП и предприятията със средна капитализация, които представляват гръбнака на българската икономика. Според очакванията, от този заем ще се възползват над 150 компании, които работят в България в областта на селското стопанство, производството, транспорта и складовото съхранение.

Заем чрез посредничество за 10 млн. евро на Прокредит Банк за съфинансиране на по-малки проекти, изпълнявани от МСП и предприятия със средна капитализация.

Подписаната през 2016 г. Инициатива за МСП в България започна успешно в началото на 2017 г. със сключването на гаранционни споразумения с десет партньорски банки в България. Към края на 2017 г. по програмата бяха отпуснати над 2 000 отделни заема за МСП в България. Програмата осигурява общо финансиране за около 300 млн. евро за малки предприятия и така още през първата година от нейното изпълнение бяха усвоени 50 % от средствата. Близо 10 % от средствата бяха използвани за подпомагане на НИРД в малките предприятия.

ЕИФ отпусна 49 млн. евро по четири гаранционни операции с цел привличане на 327 млн. евро.

Словакия върви към политически хаос след убийството на журналист

http://www.mediapool.bg/slovakiya-varvi-kam-politicheski-haos-sled-ubiystvoto-na-zhurnalist-news276504.html

Тримата висши словашки политици не успяха да постигнат съгласие по обща декларация, с която да намалят напрежението в страната след убийствата на разследващ журналист и годеницата му, предаде Асошиейтед прес.   Президентът Андрей Киска и премиерът Роберт Фицо бяха подготвили за днешната си среща с председателя на парламента Андрей Данко свои варианти на документа. След срещата им Данко каза само, че не е постигнато съгласие по текста на общата декларация.   В петък в цяла Словакия са планирани големи антиправителствени протести. Участниците в тях настояват за задълбочено разследване на убийствата на Ян Куциак и Мартина Кушнирова, чиито тела бяха намерени в дома им на 25 февруари, и за промени в правителството.   Премиерът намекна, че зад протестите може да стои милиардерът Джордж Сорос. Фицо каза също, че има информация, че протестите може да прераснат в насилие.   Словакия изглеждаше като една стабилна европейска държава, но бързо бе обхваната от хаос след безпрецедентни убийства на разследващ журналист и неговата годеница, коментира агенция Асошиейтед прес. В реч миналия месец президентът Андрей Киска говори за страната си като за "успешна, горда и уверена в себе си". Но на 4 март заяви, че Словакия е изправена пред "сериозна политическа криза", предизвикана от застрелването на Ян Куциак и Мартина Кушнирова.   Полицията каза, че убийството на Куциак и приятелката му изглежда е свързано с работата на журналиста.   На фона на разгорещена размяна на реплики между управляващата коалиция и опозицията, конспиративни теории, разпространени от премиера Роберт Фицо и неколкократните му словесни нападки срещу Киска все повече хора започнаха да застават срещу правителството на Фицо, заплашвайки дори съществуването му.   В последната си непубликувана статия 27-годишният Куциак пише за влиянието на италианската мафия в Словакия и възможните й връзки с хора, близки до Фицо.   След това дойде новината, че словашките власти са били информирани от италианските си колеги за това, че мощен италиански престъпен синдикат действа в Словакия. Седем членове на групата са заподозрени за убийствата. Миналата седмица те бяха задържани, а по-късно освободени.   Когато миналата седмица десетки хиляди се включиха в Словакия и в някои градове в чужбина в шествия в памет на Куциак, мнозина поискаха оставки на словашки министри. За днес са планирани масови демонстрации - този път насочени пряко срещу правителството.   "Много хора осъзнаха, че ситуацията става критична", каза Михал Вашечка, анализатор от мозъчния тръст Братиславски институт за политика. "Започна борба да не се допусне Словакия да се превърне в поредната Унгария, автокрация, контролирана от малка група олигарси."   Реагирайки на народните настроения и засилващите се протести, Киска призова към съществени промени в правителството или предсрочни избори като изход от кризата.   "Има голямо недоверие към държавата", каза Киска. " И мнозина не вярват на правоприлагащите органи. . . това недоверие е оправдано. Преминахме границата, нещата отидоха твърде далеч и вече няма връщане назад", каза той.   Фицо отвърна на удара, като обвини президента, че дестабилизира страната с помощта на унгарско-американския милиардер Джордж Сорос, с когото Киска проведе частна среща през септември в Ню Йорк.   Сорос отхвърли внушенията на Фицо, че може да е свързан по какъвто и да е начин с президентските предложения и с антиправителствените протести.   Анализаторът Вашечка каза, че твърденията на Фицо за някаква конспирация вероятно ядосват някои хора и укрепват решението им да се включат в протестите, защото ги връщат към 90-те години и управлението на премиера автократ Владимир Мечиар, който постави страната в международна изолация. Мечиар също обвиняваше Сорос.   "Това напомня на хората за Мечиар и за комунистическото управление. А голяма част от обществото е много чувствително по тази тема".   Посланикът на САЩ Адам Стърлинг каза в изявление, че "в момент, в който словашкото общество се бори с последиците от това престъпление, ние призоваваме всички страни в конфликта да се въздържат от използване на конспиративни теории и да не прибягват до дезинформация".   Малка партия от управляващата коалиция призова за оставката на вътрешния министър Роберт Калиняк като условие за оставането й в правителството. Миналата година хиляди протестиращи настояваха за оставката на Калиняк, след като той бе свързан с предишни корупционни скандали. Ръководството на партията Мост-Хид се събира днес, за да реши каква да е ролята на партията в коалицията.   Междувременно опозицията поиска вот на недоверие към правителството в парламента, но дата още не е насрочена.   Фицо отново нарече искането на опозицията "опит за преврат".

Кралев обеща ледена пързалка на мястото на стадион "Юнак"

http://www.mediapool.bg/kralev-obeshta-ledena-parzalka-na-myastoto-na-stadion-yunak-news276503.html

Ледена пързалка ще бъде монтирана следващата зима на стадион "Юнак" в София. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на парламентарния контрол в петък. Стадион "Юнак" се намира в Борисовата градина, на практика е разрушен и от години е заграден с огради. Според Кралев там може да бъде поставена ледена пързалка, купена за 340 000 евро от Национална спортна база. В момента тя се използва за световното първенство по фигурно пързаляне за девойки и юноши в "Арена Армеец". Поставянето на ледена пързалка на мястото на стадион "Юнак" обаче противоречи на проекта за план за Борисовата градина, който в момента е в процес на приемане. В последния вариант на документа е предвидено стадион "Юнак" да се превърне в зелена площ, а през зимата да се ползва за пързаляне с шейни. Все пак е възможно това да бъде променено до окончателното приемане на устройствения план на парка. Кралев каза още, че до следващия сезон трябва да е приключил ремонтът на Зимния дворец в София. Модернизацията е за 4 млн. лева без ДДС. Съоръжението не е ремонтирано основно от откриването си през 1983 г. Пред депутатите Кралев заяви, че в периода 2007-2017 г. държавата е отпуснала 29.86 млн. лева за подпомагане на състезатели в зимните спортове. Парите са били разпределени между шест федерации - по ски, биатлон, кънки, хокей на лед и шейни на улей и естествени трасета.  

Един загина, а други двама са пострадали при инцидент с рязане на дървета

https://www.24chasa.bg/region/article/6754774

Един загина, а други двама са пострадали при инцидент с рязане на дърветаЕдин човек е загинал, а други двама са пострадали при инцидент по време на рязане на дървета в града. Това съобщиха от ОДМВР - Видин. Сигналът за инцидента в близост до кино "Никра" в града е получен тази сутрин в 09.03 часа на тел.112. Трима работници, които подрязвали клони на дърво, паднали от автовишка.

Язовирите в община Плевен са пълни на 80 - 90%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754775

Язовирите в община Плевен са пълни 
на 80 - 90%Повечето язовири на територията на община Плевен са завирени на 80-90 на сто от обема им, нивата са такива заради активното снеготопене и падналите дъждове. Това съобщи пресцентърът на Общината като цитира Васил Василев, началник-отдел "Отбранително-мобилизационна подготовка". Язовирите са с отворени кранове на изпускателите.

Според ново проучване Меган Маркъл е по-популярна от Кейт сред британците

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6754772

Според ново проучване Меган Маркъл е по-популярна от Кейт сред британцитеНово проучване, посветено на нагласите към кралското семейство, показва, че Меган Маркъл - бъдещата съпруга на принц Хари, се радва на по-голяма популярност сред британците от херцогинята на Кембридж Катрин, пише в. "Дейли стар". Интересът към 36-годишната актриса от САЩ, прочула се с ролята си в сериала "Костюмари" се засили,

Австрийски министър: Отлично пазите границата. Благодаря!

http://dnes.dir.bg/news/avstria-ecaterina-zaharieva-evropredsedatelstvoto-2018-26953550

"България се справя отлично с охраната на външната граница. Благодаря ви!" - това са думи на австрийски министър към Екатерина Захариева.

Закопчаха три учителки, тъпкали дечица в американска забавачка с мелатонин

https://petel.bg/Zakopchaha-tri-uchitelki--tapkali-dechitsa-v-amerikanska-zabavachka-s-melatonin__254679

Българчета може да са станали жертва на три учителки в детска градина в предградието Дес Плейнс, които бяха арестувани по обвинения, че са...

Шефът на НИМХ попари всички! Два дни ще е пролет, но после идат нови стихии

https://petel.bg/SHefat-na-NIMH-popari-vsichki--Dva-dni-shhe-e-prolet--no-posle-idat-novi-stihii-__254681

Синоптиците обявиха страхотната новина, че през уикенда ще се радваме на почти пролетни температури, но мераците за трайно затопляне тря...

Язовир „Тича” преля

https://petel.bg/YAzovir----Ticha----prelya__254682

Язовир „Тича” преля. Един от най-големите водоеми у нас изпуска вода, но минимално, успокояват властите. Водният обем на язовира е около...

Велико Търново е партньор в изложба- част от културната програма на европредседателството

https://www.24chasa.bg/region/article/6754715

Велико Търново е партньор в изложба- част от културната програма на 
европредседателствотоИзложбата „Българска илюстрация от фонда на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен ще бъде открита на 15-ти март от 18,00 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Събитието е част от Националната културна програма по време на Председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Изложбата представя 90 творби на едни от най-значимите и обичани български

Късо съединение, пожар и липса на инвестиции оставили Перник без парно

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kyso-syedinenie-pojar-i-lipsa-na-investicii-ostavili-pernik-bez-parno-257222/

Аварийните пробиви на топлопроводи в града са се увеличили с 30% за пет години, констатира Министерството на енергетиката

Юрист пред Фрог: Страх тресе „Медицински одит”

https://frognews.bg/novini/iurist-pred-frog-strah-trese-meditsinski-odit.html

Страхът е превзел Изпълнителна агенция „Медицински одит”. Служителите треперят заради опасенията от административна саморазправа-да бъдат уволнени или принудени да напуснат. Системата е изключително консервативна и едно подобно преследване може да ги застигне и в други институции и организации от сферата на здравеопазването. Това каза пред Фрог нюз доскорошният главен секретар на „Медицински одит” Димитър Евлогиев.

Неактуални снимки представят Варна в официалния туристически портал на България

http://www.moreto.net/novini.php?n=370464

Официалният туристически портал на България представя и рекламира Варна с неактуални снимки, сочи справка на Moreto.net. Фотосите показват града със стара визия още от преди ремонта на пешеходната зона и новия шадраван. На кадрите се вижда старата настилка на „Независимост“, преди входа на Морската градина и около хотел „Черно море“.

Хайко Маас поема външните работи в Берлин, Олаф Шолц – финансите

http://www.mediapool.bg/haiko-maas-poema-vanshnite-raboti-v-berlin-olaf-sholts-finansite-news276502.html

Германската социалдемократическа партия обяви официално своите кандидати за министри в новото правителство на Германия, съобщиха световните агенции.   В предложения от ГСДП списък фигурират дългогодишни политици и нови лица.   В неделя членската маса на партията одобри продължаването с още един мандат на участието в така наречената "голяма коалиция" с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел.   На представянето на имената днес партийното ръководство потвърди, че досегашният министър на правосъдието Хайко Маас ще стане министър на външните работи, а изпълняващият длъжността министър на труда Катарина Барли ще бъде негов приемник като министър на правосъдието.   Кметът на Хамбург и участник в управлението на Германия между 2007 и 2009 г. Олаф Шолц ще бъде начело на влиятелното министерство на финансите. Той ще бъде и вицеканцлер.   Франциска Гифай, кмет на берлинския район Нойкьолн, става министър по въпросите на семейството. Бившият генерален секретар на ГСДП Хубертус Хайл поема министерството на труда.   Свеня Шулце, която е била част от регионалните органи на управление в Германия, ще бъде министър на околната среда.   Меркел и министрите й ще встъпят в длъжност в сряда.   "Мисля, че Хайко Маас ще бъде много добър министър на външните работи", заяви председателят на групата на ГСДП в Бундестага Андреа Налес, която заедно с Шолц, временния лидер на партията, представиха в петък имената на министрите. Тя заяви, че Маас е свършил "изключителна работа" в министерството на правосъдието.   "Като министър на правосъдието той винаги е проявявал дипломатическо изкуство и търпение", каза Налес. По думите й тези две качества ще са му нужни, за да представлява Германия на международната сцена в сложните времена.   "Постарахме се да съставим добър екип, който да е в състояние да работи прекрасно в сътрудничество, да притежава необходимата професионална компетентност и да допринесе за управлението на големи министерства и в който на паритетна основа са представени жени и мъже", заяви Шолц.   Човекът от провинция Саар   Като министър на правосъдието на Германия през последните четири години Хайко Маас редовно е показвал умения на дипломат, често пъти уреждайки сложни междуведомствени проблеми без много шум.   Тези умения без съмнение ще бъдат подложени на изпитание на далеч по-видима сцена, когато 51-годишният политик поеме поста на министър на външните работи в новото германско правителство от сега заемащия го Зигмар Габриел, пише агенция ДПА. Маас си спечели репутация на спокоен политик, но той знае как да направи така, че присъствието му да се усеща. Когато през 2013 г. беше назначен в кабинета, това изненада мнозина, защото дотогава политическата му кариера се свеждаше единствено до малката западна провинция Саар на границата с Франция, където най-високата заемана от него длъжност беше регионален министър на икономиката.   От 2000 г. Маас е начело на областната структура на ГСДП в Саар, пост, с който смята да се раздели, за да се съсредоточи върху работата си на федерално равнище. Той е и депутат от Бундестага в Берлин.   Маас придоби известност в Германия като министър на правосъдието, внасяйки поредица законопроекти: за квоти за жените в деловия свят, за контрол върху цените на наемите на имоти, за борба с тероризма и за подобрена защита на потребителите. Имаше обаче и критики, например заради смяната на курса по закона за съхраняването на данни от доставчиците на комуникационни услуги и спорния закон за тормоза в интернет.   Участието му в тези ключови дебати означаваше, че Маас често пъти се намираше в светлината на прожекторите, но внимание привличаше и готовността му да говори по въпроси извън формалния си ресор.   Острият начин, по който отхвърли расизма и ксенофобията, го превърнаха в особена мишена за тези в крайно дясно, които са разгневени от големия брой мигранти и бежанци, пристигнали в Германия.   Реакцията му винаги е била премерена, дори и въпреки че веднъж намери в пощата си гилза от 9-милиметров патрон.   Привържениците му го смятат за принципен, съсредоточен върху проблемните въпроси и трудолюбив. Противниците му го обвиняват, че лесно прибягва до крайности и че проявява самохвалство.   Той определено знае как да привлича внимание - ходи добре облечен, притежава увереност и красноречие и има силно присъствие както в традиционните медии, така и в социалните мрежи.   Правосъдието е естествен етап от кариерата му, защото по професия е адвокат, но във външната политика той няма особен опит.   Контактите му с колеги извън Германия включваха редовните заседания в Брюксел с министрите на правосъдието и вътрешните работи на държавите от ЕС, а опитът му от Саар означава, че има познания за Франция.   Твърди се, че говорел малко френски и добър английски, но досега не се е показвал като голям играч, що се отнася до външната политика.   При всички случаи бъдещият министър на външните работи ще се сблъска с предизвикателство, бидейки приемник на Габриел и действащия германски президент Франк-Валтер Щанймайер, неговите двама преки предшественици, всеки от които имаше свой собствен стил.   Щайнмайер беше типичен дипломат, който обръщаше внимание и на най-малките детайли в преговорите, докато Габриел възприе диалогичен подход, като на световната сцена отправяше ясни, но на моменти провокационни изявления.   Според наблюдатели Маас ще възприеме някакъв среден вариант между тези две крайности.   Но може би най-голямото предизвикателство за него ще бъде да отстоява ролята си в кабинета, тъй като германската външна политика често се прави в канцлерството - или в министерството на финансите, какъвто е случаят с европейската политика.   Фактът, че начело на министерството на финансите ще застане влиятелната фигура в ГСДП Олаф Шолц, който същевременно ще бъде и вицеканцлер, само ще увеличи предизвикателствата пред Маас, отбелязва ДПА

Данните за икономиката не са добри, но с корупция и без реформи няма как да е иначе

https://offnews.bg//ikonomika/dannite-za-ikonomikata-ne-sa-dobri-no-s-koruptcia-i-bez-reformi-niama-676408.html

Данните за ръста на БВП през миналата година са известно разочарование, защото така България продължава бавния процес на догонване на доходите и средния стандарт на живот в ЕС.

Предварителните данни на НСИ показват задържане и спад на растежа в някои сектори на икономиката ни.

Според тях производството у нас все още не достига 100 млрд. лв.

Сезонно изгладените данни за БВП по предварителни оценки показват растеж от 3.5% през четвъртото тримесечие на 2017 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година.

Всъщност се оказва, че растежът на показателя за последното тримесечие на 2017 г. се е забавил и заради това растежът за цялата 2017 г. е по-нисък от очакваното – 3,6%.

Изоставаме и спрямо региона на Централна и Източна Европа, а това означава, че икономиката ни ще продължава бавно да догонва европейската.

Фирми напускат България заради липса на кадри, а работодателите ни се оплакват за недостиг на подготвени работници и служители.

Корупция и недостиг на кадри спъват инвеститорите, затова борба с корупцията и предсказуема икономическа политика са неотложно нужни за привличане на инвестиции.

Иначе ще продължава недостига на доверие и излишъка на нестабилност.

Това няма как да не се отрази и на използването на еврофондовете.

Ако не се променят нещата, скоро няма да има изгледи за повече пари от еврофондовете.

Вече се вижда, че в това отношение се появяват известни проблеми.

Също така еврофондовете не могат да заместят липсващи инвестиции.

А спирането на част от тези еврофондове ще се отрази допълнително негативно на икономиката ни.

В крайна сметка за съжаление загуба на средства от еврофондовете ще има.

1 милион за спорт заложени в бюджета на Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6754583

1 милион за спорт заложени в бюджета на Горна ОряховицаБлизо 1 000 000 лв. са заделени за 2018 г. в бюджета на Община Горна Оряховица за спорт. От тях около 600 000 годишно е издръжката на базата, а 400 000 е субсидията, която си поделят 32 спортни клуба, развиващи дейност на територията на общината. Сумата, в процетно съотношение спрямо бюджета е сред най-сериозните,

Меркел: Надявам се новото правителство да започне работа идната седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754764

Меркел: Надявам се новото правителство да започне работа идната седмицаГерманската канцлерка Ангела Меркел изрази надежда, че новото правителство ще пристъпи към работа следващата седмица, предаде ТАСС. "Имаме много планове, включително да се гарантира конкурентоспособността на германската икономика", подчерта канцлерката на пресконференция в Мюнхен след среща с бизнес лидери, предаде БТА.

Осемнадесет вина завоюваха златен и сребърни медали в Париж

http://www.mediapool.bg/osemnadeset-vina-zavoyuvaha-zlaten-i-srebarni-medali-v-parizh-news276501.html

Осемнадесет български вина си тръгнаха с медали от един от най-престижните винени конкурси - Vinalies Internationales в Париж, побеждавайки в надпревара между над 3500 проби вина от цял свят. Родните представители на гроздовите еликсири бяха 50 и реално повече от една трета от тях завоюваха награди. Журито от 150 винени експерти от 40 националности чрез сляпа дегустация отличиха българските вина с един златен и 17 сребърни медала. Най-много от тях – пет, обра изба "Вила Ямол" с пет. Нейно е златото за българските представители - за вино, произведено от микрорайон Болярово. С по три медала са винарните New Bloom и Domain Boyar. Сребърните медали за "Вила Ябмол" са за Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон и ракия от сорта Мускат. Много рядко се случва чуждо розе да получи медал на конкурс във Франция. Интересен е фактът, че със сребро се прибира и млада ракия, произведена от "Вила Ямбол", без отлежаване в бъчви, от сорта Мускат. "Tова наистина е голямо признание за качеството на нашите вина и показва, че създаваме вкусни и балансирани продукти и то бих казал на много добра цена, които отговарят на най-високите стандарти", коментира изпълнителният директор на "Вила Ямбол" Красимир Аврамов. Тероарното вино със златен медал е произведено от лозов масив до град Болярово. Там избата разполага с близо 500 дка от френския сорт Каберне Совиньон – като една част от масива е по-стар, засаден 2004 г., друга – през 2007. Награденото вино е отлежало 18 месеца във френски бъчви – 1/3 нови, 1/3 на първо зареждане и 1/3 рециклирани. Гроздето се бере на ръка при контролиран добив, разказаха още от екипа на избата. В момента "Вила Ямбол" бутилира бутикова партида от Болярово и се очаква да го пусне на пазара през септември. Освен него, производителят има амбицията да предложи през есента още две тероарни вина от микрорайони – от Тополица и от Тенево. Това от Тенево е купаж на Мерло, Каберне Фран и При Вердо, отлежало 14 месеца във френски дъбови бъчви. Виното от Тополица е чиста сира, отлежала 12 месеца във френски барици. Тероарът е ключова характеристика за високия клас вина. Представлява комбинацията от почвите и климатът, които определят специфичния вкус и узряването на гроздето в определен район, микрорайон или отделен парцел. От значение е също ориентацията и наклона на лозето. Установено е, че при висококачествените вина спецификите на тероара доминират над характеристиките на сорта. Vinalies Internationales се организира от Съюза на енолозите във Франция от 1994 година насам.

Най-малко 9 убити при самоубийствен атентат в шиитската част на Кабул

http://www.mediapool.bg/nai-malko-9-ubiti-pri-samoubiystven-atentat-v-shiitskata-chast-na-kabul-news276500.html

Атентатор самоубиец се самовзриви в афганистанската столица Кабул, убивайки най-малко девет души, предаде Ройтерс. Ранените са 18.   Нападението изглежда беше насочено срещу събралите се да отдадат почит на Абдул Али Мазари, политически лидер от шиитското малцинство на хазарейците, убит от талибаните през 1995 г., съобщава заместник-говорител на вътрешното министерство. При спирането на атентатора на контролен пункт той задействал взривното устройство.   По-късно отговорност за нападението пое групировката "Ислямска държава". Джихадистите направиха това в социалните мрежи. Твърдението им не може да бъде потвърдено от независим източник.

Огнян Стефанов: До враговете ми*

http://www.mediapool.bg/ognyan-stefanov-do-vragovete-mi-news276499.html

Партизани ли съм щял да укривам, политици ли… Заедно с мен е замесен и известен адвокат. Двамата в сговор сме кроили пъклените планове. Сговарянето било през пролетта на 2014 г., но прокуратурата реагира чак сега, защото сега се сетил да проговори главният свидетел по делото "КТБ" Бисер Лазов. Досега мълчал, но изведнъж съвестта му проговорила. Същият Бисер Лазов, който ограби по криминален начин немалка част от активите на фалираната банка, някои от които прехвърли на фирми и лица, свързани с Делян Пеевски, за които не сте публикували нито ред. За вас крадене на активи си е в реда на нещата… Съобщавам ви всичко това, за да ви спестя чакането на обаждане от обвинението да ви продиктуват следващия материал, посветен на мен. За диктовките знам от Недялко Недялков, собственикът на сайта ПИК, който много подробно бе описал тази "практика" между "Труд" на Блъсков и прокуратурата. (Интервю на Недялков от 2016г.) За какво всъщност става дума. Преди няколко дена "Труд" публикува анонимен текст със заглавие: "Обивняемият, който раздава обвинения". Главен герой на публикацията е моя милост. Материалът напомнил на една приятелка за грузинския филм "Покаяние". Тя ми припомни сюжета: един човек е изпратен в Сибир по обвинение, че е планирал да прокопае тунел от Бомбай до Лондон. Разбира се, че това е пълен абсурд, но по времето на Сталин такива обвинения са хващали дикиш. Важното е "враговете на народа" да си го получат. Сиреч, както би се изразил вашият премиер, справедливостта възтържествувала. Същото е днес и у нас – нали нашата прокуратура се родее с тази на Чайка в Русия. Но да видим в какво ме обвинявате. "Труд": Доноси срещу депутати, министри и главния прокурор излива от началото на годината шефът на сайта "Фрогнюз" Огнян Стефанов. Тези похвати сто на сто са му познати от времето, когато е обслужвал Държавна сигурност под псевдонима агент "Академик". Истината: Не съм "шеф на Фрог нюз", нито собственик, нито отговорен редактор, нито дори обиковен репортер. Очевидно информацията на вестника е като онази на главния прокурор Цацаров, че телевизия BIT е собственост на бизнесмена Сашо Дончев. Заявил го на онази среща в ЦУМ, защото "нали знаете, сведенията са ми от службите". Очевидно същите "източници" информират и "Труд"… Освен това за никакви доноси не може и да става дума, защото всички критики към някои действия на държавни институции, в това число и на прокуратурата, в лицето на главния прокурор, съм отправял открито. Което си има цена, която плащам от години. Ето някои от "доносите". На 30.01.2018 г. Цветан Василев заявява в интервю за Фрог нюз: "Делян Пеевски е носил на главния прокурор Сотир Цацаров по сто хиляди евро на месец. Лично той ми е казвал, че ги носи директно на обвинител номер едно. Самият Пеевски е взимал големи суми". Василев е наясно, че ако лъже, носи съответната отговорност. Но лъже ли? Освен това до момента той не е осъден и е гражданин като всички останили. В "Труд" няма начин да не знаят, че всеки е невинен до доказване на противното. Поне толкова би трябвало да знаят. Гневът е враг на съвестта, както е казал Цицерон. Може би Василев най-добре знае къде са отивали някои пари, нали? 21.02.2018 г. Коментар със заглавие: "Греховете, за които няма прошка": "Политиците обичат да се хвалят че са претворили заветите на Апостола в живота. Ако е така, излиза, че Васил Иванов Кунчев се е борил и умрял за държава, в която Пеевски да е най-богатият, Борисов да е най-личният, а Цацаров – най-безконтролният." И това ли е донос? 07.02.2018 г. Откъс от коментар: "Редакционната политика на медиите под контрола на Пеевски е ясна: нито дума срещу Доган, ДПС, Борисов, ГЕРБ, главния прокурор… Затова се налага да попитам за пореден път: - Как се финансират губещите издания, вкл. тези, за които Пеевски признава, че са негови и на мама? Канал 3 с какви пари работи? - Какви данъци плащат или дължат на държавата тези издания? - Защо нито един от издателите на медии, близки до Пеевски или негова собственост не е обект на проверки от НАП, следствието и прокуратурата? - Защо собствениците на медии, които имат критично отношение към властта, модела #Кой и корупцията са преследвани жестоко от държавни институции? - Какъв е произходът на средствата, наливани в медиите на и до Пеевски? - Притежава ли премиерът Борисов акции от някои от въпросните медии? Него ли предупреждава Пеевски с новия закон? И това съм написал открито. Коя дума не е ясна? През всички тези месеци и въобще през последните години в изданията под контрола на Пеевски не се е появила нито една критична дума към главния прокурор, прокуратурата като цяло, Пеевски, Доган, Борисов. Абсолютен факт. Те безгрешни ли са? Доверие от 6% към държавното обвинение какво е? Министрите от кабинета на Борисов и те ли са безгрешни? Това ли е вашата "независима и свободна журналистика" – да ги венцехвалите и да чакате да ви платят за ибрикчийството? "Труд": Стефанов продължава с ченгеджийските номера, които очевидно е научил от втората си професия и пее ли пее от ефира и интернет, със самочувствието на строг, но справедлив гражданин, пръв борец за истината. Типично в агентурен стил той създава тази легенда за себе си, която да му послужи в бъдещите срещи с Темида. Истината: Обявен съм за "явочник" с псевдоним "Академик" от Комисията по досиетата през декември 2009 г. "Заварката" между ДС и мен била станала през 1980 г. Под името ми обаче е написан и подчертан текст следния текст: За Огнян Борисов Стефанов липсват други данни по чл. 25, т. 3. Липсват, защото няма такива, а не защото са "унищожени с протокол", както е отбелязано за други. Няма "отчетни документи", "разходни документи", "докладни", "документи за получени възнаграждения" и пр. Нищо! Какъв е случаят тогава? През 1980 г. съм бил офицер от армията, а офицери не са привличани от ДС. Такова е било разпореждането. Освен това съм живял в двустаен апартамент, дъщеря ми е била на 3 години, а синът ми е току що роден. Майка ми живееше с нас. Според информация на Комисията, явочната квартира е била свързана с контраразузнаването и по-точно с отдела, който работи по Великобритания. Представете си каква дейност може да се развива в тази посока в жилище с бебе, малко дете и баба, плюс аз и съпругата ми. На всичкото отгоре жилището не е било наше. С тези, които продължават да преиначават нещата, да спекулират с "агентурното ми минало" и пр. ще се видим в съда. Освен това, не е ли странно, че "Труд", ПИК и останалите под пеевския ботуш нито веднъж не се възмутиха от техния приятел и колега Васил Захариев, главен редактор на "Телеграф", който е бил агент "Викторов" на Шесто управление на ДС – политическата полиция? Защо не го питат колко пари е получавал за доносите срещу свои колеги, а може би и срещу тях? Не посягат и на адвокат Тодор Батков, също агент на ДС и собственик доскоро на "Стандарт", вестник също под контрола на Пеевски. Не споменават нищо за дългогодишната "кариера" на Ахмед Доган в комунистическите тайни служби. Ами за платените донесения на агент "Дончо", сега министър, често гостуващ в тези медии? Що така, бе, храбреци? "Труд": Огнян Стефанов е обвинен по две наказателни дела за укриване на данъци. Истината: И двете са свързани с отношенията между Фрог нюз и "Слънчев бряг" АД. Става дума за договор за реклама отпреди десетина години. Бургаският съд вече се произнесе през 2013 г., че всичко е било законно, договореното изпълнено, а обвиненията неоснователни. Всеки, който се интересува, може да направи справка за около 5 минути.  "Труд": Второ обвинение срещу Огнян Стефанов е повдигнато на 03.01.2018 година. То било предшествано от разследване, пълна данъчна ревизия на доходите и имуществото ми в качеството му на физическо лице. Било установено съм укрил приходи от 100 000 лева през 2013 г. и още 150 000 лева през 2014 година. Според разследващите има достатъчно доказателства, че двете суми са дадени на "академика" на ръка от служител на фалиралата през 2014 година Корпоративна търговска банка (КТБ). Средствата Стефанов е получил след лично разпореждане на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев. Истината: Има и такова обвинение. То е по показания на вече споменатия главен свидетел срещу КТБ Бисер Лазов. Виждал съм този човек 2-3 пъти. Пари от КТБ или от служител на КТБ не съм получавал. Нито стотинка. По-странно е, как така "Труд" и прокуратурата се доверяват на лице, което е замесено в десетки далавери, срещу което се водят дела за лъжесвидетелстване, набеждаване и злоупотреби (кражби)? Това ли е "сериозният" източник на истини за пеевските медии и държавното обвинение? Утре ако няКой нареди на Лазов, той ще разкаже небивалици и за вас, скъпи врагове. Такава е схемата – лайняна. Тук идва най-интересното, което кой знае защо диктуващите на "Труд" са пропуснали. След като НАП проверява мен и съпругата ми повече от три години и 7 месеца, най-накрая се стигна до написването на акт от проверката. И се случва нещо странно. От НАП твърдят, че аз съм запознат с техните констатации, само че аз дори не съм ги виждал. Спорът влезе в съда и той назначи експертиза и вещо лице, което да установи истината. ВНИМАВАЙТЕ! Оказа се, че е проникнато в компютъра ми и в електронната ми поща и е манипулиран мейла с акта от ревизията. Категоричното заключение на експертизата е, че това е направено от IP и компютър на НАП. Повтарям: на НАП. Невероятно, нали?! Престъпление, с което прокуратурата ще бъде принудена да се заеме. Нека направим и едно сравнение. НАП проверява мен и съпругата ми 3 години и 7 месеца. Дори данъчни признават, че това е голямо изключение. Предполагам, че и вие знаете каква е причината. Така или иначе "разследването" установи, че със съпругата ми притежаваме по една втора част от общ апартамент в "Младост". Нула имоти в чужбина, нула къщи в Драгалевци и Бояна, нула банкови сметки с милиони – в КТБ, или друга банка. Сега да сравним. Проверката на десетките имоти, бизнеси, банкови сметки, фирми и пр. на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева преди три години е продължила два месеца и двайсет и пет дни. Проверката на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов по скандала с шестте му апартамента трае 3 месеца. Допреди година Пеевски декларираше пред Сметната палата малко жилище и стар опел. След това изведнъж почна да пазарува бизнеси, имоти, сгради и пр. за стотици милиони. Защо Блъсков и Недялков не попитат НАП и прокуратурата няма ли да разследват тази криминална загадка? Освен това бяха изнесени от журналистката Люба Кулезич данни от материалите по делото "КТБ", от които стана ясно, че политици, дипломати, социолози, кандидат-президенти и пр. били получавали от Бисер Лазов и една касиерка стотици хиляди и милиони от фирми, свързвани по техните думи, с Цветан Василев. Отново Бисер Лазов "твърди"… Не те, а аз обаче съм във фокуса на пеевските медийни бухалки. Нито дума и за инициалите Д.П. и Д.П.-1, на които са "отпуснати" стотици милиони. Защо мълчите за това, бе, фенове на Пеевски, Борисов и Цацаров? Извинявайте, всъщност сте много повече от фенове… Колкото до срещите ми с Цветан Василев – извинявайте, но наистина сте безмозъчен тръст. Толкова ли не можете да родите нещо смислено? Любимият ви Пеевски се е виждал поне един милион пъти с банкера, следвал го е като палаш навсякъде, а вие сочите към мен. Срещали са се също политици, магистрати, министри и кой ли още не и за тях това е било чест. Ами срещите извън офиса? В правителствени резиденции, да речем? Или на място, където са договаряни едни 240 млн за премиера? Самият Блъсков (Сопола, както го нарича Недялко Недялков) е висял пред вратата му и е измъкнал от него милиони, от които не е върнал и стотинка. Недялко пък се хвали, че продал акциите си от "жълтия" "Уикенд" за милиони на Пеевски. Дали наистина не знае откъде Пеевски е взел парите, след като по онова време се е радвал на таратайка и малко жилище? Недялко - наивният. И точно вие ми размахвате пръст? Недялко Недялков: Огнян Стефанов е в авангарда на ченгеджийско-журналистическата орда от години. Сякаш вече е позабравено какви колизии и драми произтекоха в държавата и в частност в ДАНС покрай интригантския му анонимен сайт "Опасните". Сякаш е забравено, че го биха след вечеря с осъдения наркотрафикант Брендо. Истината: На 22.09.2008 г. бях пребит до смърт. Това стана след среща с Евелин Банев – Брендо, която по-късно се оказа "уредена" от тогавашни фактори в ДАНС (след това те бяха изхвърлени от там). Нямам и никога не съм имал никакви бизнес отношения с Брендо. Въпросната среща е била нужна, за да се внуши, че евентуалното ми убийство е свързано с някакви съмнителни контакти с хора от подземния свят. Наистина съм се виждал с такива хора и винаги в качеството ми на журналист. Срещата с Банев е била, за да се скрият зад нея истинските поръчители, които се подвизават и до днес в политиката и бизнеса. Рекетьорския бизнес. Година по-късно премиерът Бойко Борисов ми каза, че знае кой стои зад покушението срещу мен. Аргументите му бяха много убедителни. Същото мнение изразиха пред мен висши магистрати, служители на МВР и ДАНС, както и дипломати от чужди посолства в София. Всички документи от първоначалното разследване на ГДБОП са били иззети от едно лице и след това изчезват. Опитът да бъда дискредитиран е очевиден, защото разкритията ми сочеха огромна корупция в най-високите етажи на властта. Днес част от тези хора продължават да са в играта. Колкото до сайта "Опасните новини" - френски, американски, британски и др. чужди медии потвърдиха неведнъж, че публикуваните в него разкрития са били истина. На мафиотите това не се харесва и е естествено да поръчват днес "разобличаващи" материали за мен. Сменили са само чуковете и винкелите с прокурорски обвинения, разпити, заплахи, опити да бъдат спрени рекламите в сайта Фрог нюз, "другарски съвети" и пр. Лошо сте си направили сметката, врагове мои. Аз знам какво е да си бил оттатък и да се върнеш отново към живота. Знам неща за болката, за които вие нямате понятие. Също за предателството. Но и за съпричастността на близки, приятели и колеги, когато си в критична ситуация. Вие не знаете. Вие сте от "борците за свободно слово" с къщи за милиони, имения и дебели банкови сметки от съмнителни източници. И точно вие имате наглостта да ме ругаете и клеветите. Май не сте разбрали, че всеки нормален човек в тази държава отдавна е наясно, че щом се нахвърлите срещу някого, значи е направил нещо добро, не е преклонил глава пред мафията. *** И понеже става дума за персони, претендиращи за значимост и морал, ето ви публикация в "Капитал" от 2016 г. под рубриката: "От кафявия вентилатор". От лекция на Недялко Недялков пред студенти от УНИБИТ "Друга група - тъй наречените медии на Пеевски, са дотирани от голяма корпоративна групировка и не се самофинансират от пряка дейност или реклама. Част от тях, като вестниците "24 часа", "Труд" и "Стандарт", са във фактически фалит, имат непогасени данъчни задължения в рамките на десетки милиони левове, а търговските им марки са заложени като обезпечения в НАП. Отговор на Петьо Блъсков в сайта на в. "Труд"Н. Недялков от агенция ПИК казал на група студенти в Университета по библиотекарство и информационни технологии, че вестник "Труд" е от група медии на Делян Пеевски, бил във фактически фалит, имал милиони неплатени данъци, а марката била заложена като обезпечение в НАП. Да лъжеш млади хора е грях, но да ги лъжеш и на гърба на колега очевидно е въпрос на стил. Отговор на Недялко в ПИК: Блъсков, що се правиш на треснат за Пеевски? Кой ти праща флашките със статиите на Калоян Стоев? С чии пари купи "Труд"? Ако искаш, можем да дискутираме и кой е Калоян Стоев, кой пише "системните анализи" във вестника ти против зелените, "Протестна мрежа" и Лозан Панов, кой ти ги праща на флашка и по мейла. Мога да ти посоча и конкретния мейл, от който ти ги пращат. Искаш ли? И защо никой журналист от вестника не се навива да ги подпише с името си… Срам ги е хората, че "Труд" деградира до пощенска кутия, това е истината, Блъсков. Всъщност Венелина Гочева е собственик на "24 чака", колкото ти си собственик на "Труд". Превъртате едни и същи пари от единия джоб в другия. И забравяте за кредитите към фалиралата КТБ. Да ти кажа ли на КОЙ са тия пари? Защо бе, Блъсков, те е срам от Пеевски? Защо панически се мъчиш да се отречеш от него? *** Това е. Това сте. Труман Капоти е казал за такива: Не е толкова страшно ако ти е мръсно лицето, страшно е, че не го миеш. Наполеон е още по-ясен: Враговете ни са тъпи. Смятат, че сме им врагове, а всъщност враговете са те. *Текстът е публикуван в изданието Frognews и се препечатва без редакторска намеса

Право на отговор, относно изграждането на асфалтова база в Ахелой

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mytBdVQOlOY/

Право на отговор по чл. 18 от ЗРТ от „Лиан Кънстракшън Сървисис” ООД относно: Разпространена информация от община Поморие и публикации във връзка с инвестиционно намерение за изграждане на асфалтова база

Уважаеми журналисти,

Във връзка с разпространени прессъобщения от община Поморие на 07.03.2018 и 08.03.2018 г., и медийни публикации по повод предстоящо изграждане на асфалтова база край гр. Ахелой, изразяваме нашата позиция, като се позоваваме на правото си на отговор по закон:

Изненадани сме от изявленията на местната власт и в частност на кмета на община Поморие Иван Алексиев, които внушават, че в така представеното инвестиционно намерение има нещо нередно и опасно.

Търговско дружество „Лиан Кънстракшън Сървисис” ООД действително планира изграждане на асфалтова база като спазва стриктно всички законни изисквания. Компанията е инвестирала сериозни финансови средства и е закупила парцел с площ близо 10 дка  в местност „Герена”, който се намира на повече от 2 км. от Ахелой и къмпинга. Парцелът е предназначен за промишлено строителство още през миналия век и статутът му никога не е бил променян. Десетилетия наред в рамките на тази промишлена зона са функционирали открита въглищна мина, бетонов възел и други промишлени дейности, които странно защо не са били проблем нито за местните жители, нито за властите. Още по-странно е, че евентуалното изграждане на асфалтова база по най-модерна и безвредна технология изведнъж създаде някакъв несъществуващ проблем. Да се твърди, че асфалтова база, намираща се на километри извън селището,  ще спре развитието на туризма е най-малкото несериозно и говори за липса на елементарна компетентност. Или целта е да се направи невярно внушение сред медиите и обществеността. Защото в район, изначално отреден за промишлени дейности е недопустимо и незаконно изграждането на ваканционни имоти и развиването на туризъм.

Изхождайки от факта, че нашето инвестиционно намерение и всички наши действия са в съответствие със стриктно спазване на законовите изисквания и норми, стигаме до извода, че неясни задкулисни интереси се опитват да провокират напрежение и да инспирират кампания срещу частен предприемач, който иска да инвестира в района и да създаде повече от 30 работни места.

За нас е необяснимо противопоставянето срещу инвестицията от страна на община Поморие, след като същата община без никакъв проблем ни издаде официално и законно разрешително за поставяне на асфалтосмесител, което ние сме заплатили по действащите тарифи за административни услуги. Разрешението е издадено на 26.10.2017 г. под № 26 и е със срок на действие 10 години.

Уточняваме, че става въпрос за поставяне на мобилни съоръжения, които по закон имаме право да преместваме два пъти в годината.

Гарантираме, че бъдещата асфалтова база ще бъде изградена и ще функционира по метод, който е абсолютно безвреден за околната среда и със сертифицирани съоръжения. За разлика от старите асфалтови бази този съвременен модел  няма да създава никакви екологични проблеми. Опазването на околната среда  е наш приоритет.  Ние знаем колко са чувствителни хората в Община Поморие към чистотата на въздуха. Затова техниката ни ще  бъде напълно обезпечена с пречистващи устройства, а проблемът със запрашаването ще бъде решен  по най-съвременен начин.

Асфалтовата база в Ахелой ще разполага със система за обезпрашаване, която няма да позволява да се изпускат никакви вредни емисии във въздуха.

Производството по никакъв начин няма да застраши здравето на хората и по никакъв начин няма да доведе до замърсяване на околната среда, което ще се следи и от контролните институции.

Разполагаме със солидни данни от проучвания и експертни становища, които категорично доказват, че вредните емисии от един автомобил или от печка с твърдо гориво са много повече от цялото производство на асфалтовата база.

„Лиан Кънстракшън Сървисис” ООД приема поканата на община Поморие и наши представители ще присъстват на обявеното обществено обсъждане в Ахелой, на което ще представим в детайли инвестиционното намерение и технологията и параметрите на производството и да докажем, че ако имат притеснения, то те са безпочвени.

 

България е първа в ЕС по дял от БВП на привлечените инвестиции от ЕИБ

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bylgariia-e-pyrva-v-es-po-dial-ot-bvp-na-privlechenite-investicii-ot-eib-257217/

Европейската инвестиционна банка е предоставила на страната 300 млн. евро заеми, гаранции и капиталови инвестиции през 2017 г.

Салах Абдеслам проговори, но не даде показания за атентатите в Париж и Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754760

Салах Абдеслам проговори, но не даде показания за атентатите в Париж и БрюкселЕдинственият оцелял терорист от атентатите в Париж през ноември 2015 г. Салах Абдеслам днес е дал за първи път показания пред френските власти, съобщават белгийски медии. Той е пожелал да говори, но не за да обясни какво и защо е направил, а за да оневини своя съучастник Али Улкади. Абдеслам е настоял,

България е първа в ЕС по дял на привлечените инвестиции от ЕИБ от БВП

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bylgariia-e-pyrva-v-es-po-dial-na-privlechenite-investicii-ot-eib-ot-bvp-257217/

Европейската инвестиционна банка е предоставила на страната 300 млн. евро заеми, гаранции и капиталови инвестиции през 2017 г.

Брюксел планира да удвои усилията си за борба с онлайн дезинформацията покрай избори

http://www.mediapool.bg/bryuksel-planira-da-udvoi-usiliyata-si-za-borba-s-onlain-dezinformatsiyata-pokrai-izbori-news276498.html

Необходимо е да се удвояват усилията за борба с онлайн дезинформацията в период на избори, заяви еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел в интервю за Франс прес.   Очаква се на 25 април 38-годишната Габриел, най-младият еврокомисар, да представи първите насоки за по-добро следене на фалшивите новини на европейско равнище. През лятото Германия прие закон за борба с дезинформацията в социалните мрежи, а Франция планира до няколко седмици да представи предложение в същата насока, припомня агенцията.   "Точно по повод изборите си дадохме сметка какви последствия може да има това явление върху решението на избирателите", обяснибългарската еврокомисарка, която зае поста през юли миналата година. "Ние получаваме посланието, че в период на избори наистина е необходимо да се удвоят усилията", подчерта Габриел.   За да изготви първите си препоръки - за които тя подчерта, че не са законодателни предложения - Габриел ще се базира главно на публичен доклад, който ще й бъде предаден в понеделник от създадената от нея работна група експерти от големи европейски медии (Ер Те Ел, Медиасет, Скай нюз), гражданското общество (Репортери без граници), големите технологични фирми (Фейсбук, Туитър и Гугъл), университетски преподаватели и журналисти.   Габриел предпочита термина "онлайн дезинформация" пред "фалшиви новини", защото някои политици могат да използват израза "фалшиви новини", за да дискредитират противниците си и да вредят на свободата на словото", отбелязва агенцията.   В отговор на въпроса дали мишена на ЕС е Русия, която често е сочена с пръст за намеси в избори, Габриел подчерта, че няма един единствен виновник.   В средата на януари Европейската комисия обвини Москва, че води "оркестрирана" кампания на дезинформация в страните от ЕС и констатира, че тя "може да бъде изключително ефикасна", припомня АФП.

Рекс Тилърсън: Със Северна Корея ще има разговори, но не и преговори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754728

Рекс Тилърсън: Със Северна Корея ще има разговори, но не и преговориДържавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че предстоящите контакти между Вашингтон и Пхенян няма да са „преговори“. Той заяви, че готовността на президента на САЩ Доналд Тръмп да говори с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун не трябва да се смятат за нищо повече от разговори, предаде New York Times.

27-годишен с 30 присъди обра банка във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754755

27-годишен с 30 присъди обра банка във Варна
27-годишен рецидивист, осъждан повече от 30 пъти, за пореден път е в ареста, след като успя да открадне незначителна сума пари от банков офис в района на жп гарата във Варна. Състав на Варненския районен съд остави М. М. в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, тъй като поредното му престъпление е извършено в условията на

Урок за русофили: Кремъл не ви уважава - удря най-силно най-раболепните

http://www.mediapool.bg/urok-za-rusofili-kremal-ne-vi-uvazhava---udrya-nai-silno-nai-rabolepnite-news276497.html

От гневните реакции и антибългарската истерия в Москва могат да са направят много заключения и изводи, но две са най-самоналагащи се. Първо, думата признателност не съществува в речника на съвременния руски политик. Дори в най-елементарния й смисъл като благодарност за гостоприемство. Не други, а българските русофили, водени от най-топли чувства, включително лоялната на РПЦ Българска православна църква, отправиха покана президента на Русия Путин да посети България за 3 март. И целта беше повече от похвална и угодна за Москва - да се държи високо темата Русия по време на европредседателството, в което българските русофили се чувстваха второстепенни и непотребни. До тук добре. Путин не можеше да дойде по обективни причини и за това изпрати главата на Руската православна църква. Хем религиозната линия даваше по-широк спектър на възможности за внушения и влияние, хем владетелят на Кремъл правеше генерална репетиция за свое посещение по-късно през годината. То не бяха метани на летището, не бе профилактиране през НСО на "лоши" българи - изобщо целият арсенал от живковско ноу-хау по посрещане на "братските" люде от Москва бе използван, включително забраната за други знамена на Шипка освен рускити и българските. И ..... България ври и кипи, възмутена от патриарх Кирил. Второ, кого удариха и продължават да удрят и той се чуди как да реагира, а по липса на по-добро решение се "потопи". За президента Радев става реч. В Москва са гневни не на друг, а на него, защото бил "техен", проруски човек, помогнали му да бъде избран, а той неблагодарник, предател, Юда и т.н. Класика в жанра, ако не искаш да пострадаш от "братска" признателна любов, спомни си използваното от лидера на русофилите Драган Цанков спрямо Русия - "не ти ща ни меда, ни жилото". Такава е съдбата на всеки русофил, който се откъсне от националния си корен и с най-добри чувства тръгва да съединява несъединимото - имперските амбиции на Кремъл и националните въжделения на България. За това и Радев сега се чуди как да оцелее като самоуважение, защото направи всичко от каталога на братската дружба и гостоприемство, а получи звучни и продължителни шамари. Русофилите са най-честите жертви на сляпата си признателност към руското самодържавие и липсата на елементарна критичност към имперските интереси в ущърб на националните, българските. Най-големият потърпевш от визитата на патриарх Кирил бе най-високопоставеният проруски политик в България - президентът Радев. С този опит не съм сигурен как ще пристъпи към подготовка на визита на президента Путин и изобщо дали му трябва. Горе от ума. Коментарът на бившия ни посланик в Русия е публикуван през личния му профил в социалната мрежа steemit.com.

15 арестувани след безредици в бежански лагер на о. Лесбос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754729

15 арестувани след безредици в бежански лагер на о. ЛесбосПетнайсет души са арестувани след безредици в бежански лагер на гръцкия остров Лесбос, съобщи днес гръцката полиция, цитирана от ДПА. Група млади мигранти, главно от Пакистан и северноафрикански държави, буйствали в няколко офиса на лагера Мория, след като молбите им за убежище били отхвърлени. Сега те ще бъдат депортирани в Турция,

Абдеслам проговори, но не за атентатите в Париж

http://dnes.dir.bg/news/razpit-jihad-abdeslam-teroristat-parizh-26953476

Единственият оцелял терорист от атентатите в Париж през ноември 2015 г. Салах Абдеслам днес е дал за първи път показания пред френските власти.

Музеите стават класни стаи: там ще се провеждат часове, държавата ще плаща входа и беседите

https://offnews.bg//obshtestvo/muzeite-stavat-klasni-stai-tam-shte-se-provezhdat-chasove-darzhavata-676393.html

Част от училищните часове ще се провеждат в различни музеи, учениците ще имат там видео уроци и виртуални турове. Идеята е част от националната програма на Министерството на образованието "Осигуряване на съвременна образователна среда", то е осигурило и необходимите пари - 100 000 лв. за годината.

В музеите ще могат да се провеждат задължителни, избираеми и факултативни учебни часове по общообразователните предмети на децата до седми клас.

За финансиране ще могат да кандидатстват държавни и общински училища, както и Националният музей на образованието в Габрово, в който са планирани дни на отворени врати, като е предвидена и сумата от 10 хил. лева, която да покрие разходите.

МОН ще покрива разходите за: входни билети на учениците и учителите им; таксите за беседи, виртуални турове и видео уроци; материали, предложени от музеите за дейности по време на уроците (невключени във входните билети); пътуване с влак или автобус на учениците и придружаващите ги учители от училището до музея.

Максималният размер на един училищен проект е 2 500 лв.

До 10 май училищата трябва да разработят проекти, като избират от предложените теми и дейности на музеите, публикувани на сайта на МОН или на съответните музеи. Всяко училище може да кандидатства само с един проект по модула – за начален или за прогимназиален етап.

Проектите ще се внасят в съответното Регионално управление на образованието, ще се оценяват и класират от комисия, определена със заповед на началника. До 1 юни класиранията от регионите трябва да постъпят в МОН. До 30 юни ще бъде утвърден окончателният списък и след това се предоставят средствата.

Между училищата ще има и състезание за най-добър урок в музея.

Дали дадено училище да се включи в инициативата, ще решава педагогическият съвет на училището.

Целта на МОН е 8 000 ученици да проведат часове в музеи през учебната 2018/2019 г., а включените училища да не са под 300.

Наказателно дело за помориец, допуснал ПТП и причинил смърт на друг шофьор

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5KxQPf4NW9c/

Насрочено е въззивно наказателно дело в Апелативен съд-Бургас с № 22/2018, на  12 март, от 10.30 ч. Образувано е по протест на прокуратурата срещу присъда на ОС – Бургас.

С присъдата подсъдимият Нихат Т. от гр.Поморие, е признат за виновен в това, че: на 21.08.2016 г., около 13.00 часа на разклона за с. Порой в посока гр. Каблешково, община Поморие, при управление на МПС – лек автомобил марка „Рено Канго“ нарушил правилата за движение по пътищата – чл. 16, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, навлязъл и се движил в лентата за насрещно движение и допуснал пътно -транспортно произшествие с движещото се в лентата за насрещно движение превозно средство – лек автомобил „Форд Транзит” и по непредпазливост причинил смъртта на водача Мартин К. и средна телесна повреда на Яна Д, поради което и на основание чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, б.“б“ предл. Първо, вр.чл. 342, ал. 1 от НК, вр.чл.16 ал.1 т.1 от ЗДвП, вр. чл. 58а, ал. 1 НК е осъден на три години лишаване от свобода. На основание чл. 66, ал. 1 НК съдът е отложил изпълнението на наказанието за срок от пет години. С присъдата подсъдимият Нихат  Т. е лишен от право да управлява МПС за срок от четири години.

Учени разкриха тайната на най-добрата диета

http://www.moreto.net/novini.php?n=370459

Водени от желанието си да отслабнат, хората постоянно се подлагат на диети. Кой обаче е най-добрият хранителен режим за борба с излишните килограми? Нисковъглехидратната, нискомаслената, веганската диета или постенето? Отговор на този въпрос дават американски специалисти, анализирали редица проучвания по темата, пише в.

Димитър Евлогиев: Някои превърнаха „Мадицински одит” в Солунската митница

https://frognews.bg/inteviu/dimitar-evlogiev-niakoi-pravarnaha-maditsinski-odit-solunskata-mitnitsa.html

Някои служители превърнаха Изпълнителна агенция „Медицински одит” в Солунската митница. Това разкри пред Фрог нюз доскорошният главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев. Ето какво още разказа той за порочния начин на работа във ведомството:

КЗП: Забранихме на телеком да таксува тв канали, обещани като безплатни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754649

КЗП: Забранихме на телеком да таксува тв канали, обещани като безплатниЗабранихме на телеком да таксува телевизионни канали, обещани като безплатни. Това съобщи за Радио „Фокус” председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Комисията за защита на потребителите (КЗП) е забранила нелоялна практика на телеком, който е привличал абонатите си с едногодишни договори при промоционални условия с включени безплатни спортни канали,

Нинова: Изказването на Дол е неприемливо

https://www.actualno.com/politics/ninova-izkazvaneto-na-dol-e-nepriemlivo-news_663749.html

Изказването на г-н Дол е абсолютно неприемливо. То разделя българското общество и показва незачитане на близо един милион българи, подкрепили "БСП за България" на последните парламентарни избори. Това мнение е изразил лидерът на "червената" партия Корнелия Нинова във Facebook. Припомняме, че по-рано днес (9 март) президентът на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол обяви,че според него българските социалисти не съществуват, откакто България п

11 месеца затвор за румънец, превел нелегално иракчанин през ГКПП-Кардам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754660

11 месеца затвор за румънец, превел нелегално иракчанин през ГКПП-КардамРумънски гражданин, превел нелегален мигрант от Ирак през българската граница, е наказан с "лишаване от свобода" за единайсет месеца с тригодишен изпитателен срок, както и да заплати глоба в размер на 10 000 лева. До наказанието се стигна, след като Районният съд в Генерал Тошево одобри сключеното споразумение между прокуратурата и подсъдимия,

Във всички областни градове ще се извършват прегледи за туберкулоза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754654

Във всички областни градове ще се извършват прегледи за туберкулозаВъв всички областни градове в понеделник започват "Дни на отворени врати" за безплатни прегледи за туберкулоза. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването /МЗ/. Кампанията ще продължи до 16 март. Поводът за инициативата е предстоящият Световен ден за борба с туберкулозата - 24 март,

Срещата на Тръмп с Ким Чен-ун: какво предвиждат експертите

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/09/3143803_sreshtata_na_trump_s_kim_chen-un_kakvo_predvijdat/?ref=rss


Американският президент Доналд Тръмп каза вчера, че е готов да разговаря със севернокорейския лидер Ким Чен-ун на първата среща на високо равнище между САЩ и КНДР. Агенция "Ройтерс" предлага мнения на политици и експерти по повод това събитие, което може да доведе до пробив в напрежението между Вашингтон и Пхенян по ядрения въпрос.<br /><br />Китай вече не е най-важният играч<br /><br />Чжао Тун, експерт по Северна Корея от пекинския център "Карнеги -...

VIVACOM е нaй-големият телеком по общи приходи за пета поредна година

https://www.actualno.com/sciencelogy/vivacom-e-naj-golemijat-telekom-po-obshti-prihodi-za-peta-poredna-godina-news_663748.html

Водена от най-добрите европейски и световни практики за корпоративно отчитане и прозрачност, VIVACOM отчете резултатите си в Интегриран годишен доклад. Данните за изминалата 2017 година сочат, че за пета поредна година компанията запазва лидерско място на българския телеком пазар с общи приходи от 890 милиона лева, което е 1.6 % повече спрямо 2016. Телекомът отбелязва и устойчив ръст от 2.7% в Коригираната EBITDA. Компанията продължава да увеличава пазарния дял по приходи от мобилни услуги, кат

Трифонов набелязва стъпки за смъкване на статуквото

http://dnes.dir.bg/news/slavi-trifonov-prezidentski-izbori-2016-stapki-smakvane-statukvoto-26953235

Шоуменът Слави Трифонов заедно с избрани българи ще започнат да изработват конкретни стъпки за смяна на сегашното статукво.

Няма опасност от преливане на язовири в Търговищко

https://www.24chasa.bg/region/article/6754650

Няма опасност от преливане на язовири в ТърговищкоНяма опасност за населението от преливане на язовири в Търговищка област. Водата във всички водоеми се изпускат контролирано и няма място за тревоги, каза пред репортер на БТА областният управител Митко Стайков след обход в региона. Двата търговищки язовира, които крият евентуална опасност - край селата Пресиян и Лиляк, се източват контролирано.

Трифонов набелязва стъпки за смъкване на статуквото

http://dnes.dir.bg/news/slavi-trifonov-stapki-smakvane-statukvoto-26953235

Шоуменът Слави Трифонов заедно с избрани българи ще започнат да изработват конкретни стъпки за смяна на сегашното статукво.

Приемът за филиала на НХА в Бургас е чрез конкурс за изящно и приложно изкуство

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/POrwmUl_Y-4/

Кандидатите за прием в новия филиал на Националната художествена академия, който се открива това лято в Бургас, ще имат възможност да покажат своите умения в регионален конкурс за изящно и приложно изкуство.

В него може да участват всички желаещи ученици в редовна форма на обучение. Те ще бъдат разделени в две възрастови групи – XI и XII клас.

Учениците могат да вземат участие само в едно от двете направления на конкурса, изящно или приложно изкуство.

Конкурсът се провежда в два кръга. По време на първия се извършва предварителен подбор, а вторият включва рисуване по натура.

За селекционния кръг участниците изпращат минимум три рисунки по конкурсната задача за съответната възрастова група на адрес: Бургас 8000, ул. “Демокрация” № 6, Галерия “Георги Баев”.

Всяка рисунка трябва да е надписана ясно на гърба с трите имена на кандидата, ЕГН, училище, адрес и телефон за връзка.

Рисунките трябва да се придружават от: акт за раждане на участника /ксерокопие/ и декларация от учителя по рисуване, подписана от него, подпечатана с печата на училището, в което учи ученикът, в уверение, че изпратените рисунки са правени лично от ученика, и че същият е в редовна форма на обучение в настоящата учебна година в съответния клас на посоченото училище.

Пощенското клеймо на всяка пратка не трябва да е с по-късна дата от 10 април 2018 г.

Селекционната комисия ще заседава на 19 април. Тя ще разгледа творбите и ще определи кои автори да продължат във втория кръг.

Резултатите своевременно ще се обявяват на електронните страници на Национална художествена академия и Община Бургас.

Вторият кръг – “Рисуването по натура” – ще се провежда на 1 и 2 май в учебните зали на НХА – филиал Бургас с адрес: гр. Бургас, Пристанище Бургас, Магазия 1, ет. 2.

Резултатите се обявяват веднага след приключване работата на журито и се обявяват на електронните страници на Национална художествена академия и Община Бургас.

Класиралите се на първите три места в двете възрастови групи ще получат диплом и плакет.

Община Бургас ще осигури едногодишни стипендии по правилата на програма “Бургаски деца” на учениците, класирани на първо, второ и трето място в първа възрастова група.

Участниците от втора възрастова група, чиято конкурсна работа има оценка не по-малка от 5.50, получават право тя да се зачете за оценка от кандидатстудентския изпит по рисуване в НХА, важащ за същата година, в която се провежда конкурсът.

Всички рисунки от конкурса ще останат в галерия “Георги Баев”. Най-добрите работи ще бъдат подредени в изложба след обявяване на резултатите.

Разликата в доходите в ЕС трябва да се намали, за да сме единни, каза комисар Йотингер

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/09/3143507_razlikata_v_dohodite_v_es_triabva_da_se_namali_za_da/?ref=rss


Брутният вътрешен продукт на глава от населението средно за 27-те държави - членки на ЕС, е 28 хил. евро, в Германия е 40 хил., в Люксембург е 100 хил., а в България – 6 хил. и 500 евро. Не трябва ли тази разлика да бъде намалена така, както вие работите за намаляване на разликата между столицата и провинцията. Това заяви еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер по време на среща в София за многогодишната финансова на Европейския съюз.<br /><br />Ако ножицата е отворена толкова...

Роднини на пациентка нападнаха екип на Спешна помощ в ботевградско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754624

Роднини на пациентка нападнаха екип на Спешна помощ в ботевградско селоПоредно нападение над екип на Спешната помощ беше извършено днес в ботевградското село Новачене, предава Би Ти Ви.  Екипът се е отзовал на сигнал за жена с хипертонична криза, подаден в 10:37 ч. В 11 ч. линейката е пристигнала на адреса. Фелдшерката е решила да транспортира 47-годишната пациентка до лечебно заведение. Тогава започнали проблемите.

Австрия: Пазите отлично външните граници. Благодарим ви!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754638

Австрия: Пазите отлично външните граници. Благодарим ви!„България се справя отлично с охраната на външната граница. Благодаря ви!” С тези думи се обърна австрийският министър по европейските въпроси, изкуството, културата и медиите Гернот Блюмел към вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Започна авариен ремонт на пътната инфраструктура на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370453

Започна авариен ремонт на пътни участъци от инфраструктурата във Варна, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна за Moreto.net. В най-големия варненски район „Приморски“ ще се ремонтират ул.

Найджъл Кенеди пристига тази нощ във Варна за концерта си на 10 март в Двореца на културата и спорта

http://www.moreto.net/novini.php?n=370463

Цигуларят мега звезда и неговият екип ще заемат целия VIP етаж на International Hotel Casino & Tower Suites на Златните пясъци. Изтънчени специалитети и ексклузивно обслужване очакват най-продавания цигулар на всички времена по време на варненския му гастрол.

Трите най-изнасяни и внасяни от Германия стоки

http://econ.bg/Новини/Трите-най-изнасяни-и-внасяни-от-Германия-стоки_l.a_i.758879_at.1.html

Aвтoмoбилитe ocтaвaт лидep в eĸcпopтнaтa лиcтa нa Гepмaния. Oбщaтa cтoйнocт нa тpaнcпopтнитe cpeдcтвa и чacтитe зa тяx, изнeceни oт cтpaнaтa пpeз...

Позиция в рейтингово руско телевизионно шоу: Българите са предатели и негодяи! (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/politics/pozicija-v-rejtingovo-rusko-televizionno-shou-bylgarite-sa-predateli-i-negodjai-video-news_663727.html

Визитата на руския патриарх Кирил и назидателно-нравоучителното му поведение спрямо българския президент Румен Радев, което беше показано на видеозапис, се превърна в сериозно раздухана тема и в Русия. Много голямо внимание по въпроса защо Румен Радев отдаде признание на официалната заря пред Народното събрание с думите: "По бранните полета на Руско-турската освободителна война загинаха много воини от много народи - руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и

ТИР се обърна на АМ "Хемус", затвори платното към София

https://www.actualno.com/crime/tir-se-obyrna-na-am-hemus-zatvori-platnoto-kym-sofija-news_663746.html

Тежкотоварен камион се обърна на АМ "Хемус". Произшествието е станало от 392 км до 402 км в платното за София, предаде БГНЕС. Ограничено е движението по автомагистралата, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Движението се осъществява по обходен маршрут: п.в. "Суворово" - Девня - Неофит Рилски. Платното в посока Варна е без ограничения.

КЗК наложи глоба от 71 842 лв. на фирма за увреждане на доброто име на конкурент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754622

КЗК наложи глоба от 71 842 лв. на фирма за увреждане на доброто име на конкурентКомисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на „Итал Фууд“ ЕАД в размер на 71 842 лв. за извършено нарушение по чл. 30 от ЗЗК. Производството в Комисията е образувано по искане на „Ню Бейкъри“ ООД с твърдения за заблуждаваща реклама на продуктите брускети „Maretti“ и увреждане на доброто име на подателя на искането.

България надгражда наследството на женския си инженерен елит

http://www.mediapool.bg/bulgaria-nadgrazhda-nasledstvoto-na-zhenskiya-si-inzheneren-elit-news276496.html

Когато Саша Безуханова се присъединява към българското звено на „Хюлет Пакард“ (HP) през 1997 г., компютърните специалисти напускат страната на тълпи. Въпреки това тя решава да остане, вярвайки, че ще може да направи кариера в технологичния сектор и да убеди и други специалисти по електроника да направят същото. 15 години по-късно г-жа Безуханова се е издигнала по ранговете до поста да управлява бизнеса на „Хюлет Пакард“ на развиващите се пазари. Като първия български представител на висша ръководна позиция в глобална ИТ компания, тя се превръща в ролеви модел за поколения жени в ИТ сектора. „В момента имаме много жени на най-високи мениджърски позиции в дигиталната индустрия. Те са много видими в технологичната общност и в обществото“, казва тя. „Имаме също все повече жени, които основават стартъпи“, допълва тя. Г-жа Безуханова напуска Хюлет Пакард през 2013 г., за да основе Move.bg – платформа за социални иновации. Второ най-добро постижение след Литва Жените представляват 44.6% от работната сила в растящия технологичен сектор в България – второто най-високо постижение в ЕС след Литва. За сравнение, средният дял на жените в технологичния сектор в ЕС е 32.4% според Евростат. Високият дял на жени в работната сила в технологичния сектор в балканската страна е наследство от съветската ера, когато най-умните студенти идват от специализирани математически гимназии, казва Румяна Тренчева, управляващ директор на германската софтуерна компания SAP за Югоизточна Европа. „Математиката и всички приложните науки винаги са се преподавали според най-високите стандарти в тези училища, които приемат равен брой момчета и момичета. Жените учители правят математиката достъпна и насърчават момичетата да запишат компютърни науки в университета“, допълва тя. По време на комунизма жените инженери и счетоводители са принадлежали към професионален елит, който 30 години по-късно все още има значение, смята Тренчева. „Имали сме силни ролеви модели на работещи майки в тези професии и това оказва влияние върху жените, работещи в технологичния сектор сега. Те са достатъчно самоуверени и нямат съмнение за това дали ще се справят на високи позиции“, смята тя. Все още има известно предубеждение към жените шефове През 2014 г. Светла Симидчиева, бивш мениджър „Човешки ресурси“ в PwC, се сдружава с Екатерина Михайлова, специалист по изкуствен интелект, като двете стартират бизнес за наемането на ИТ специалисти. Техният стартъп, Majio, използва компютърни технологии, за да свърже кандидатите със съответната работа, и има продукти, предназначени за компании в САЩ и Централна и Източна Европа. Компанията бе отличена като най-добрия български стартъп от централноевропейските награди за стартъпи, но въпреки това г-жа Симидчиева посочва, че двете с колежката й са посрещани хладно от колегите си мъже. „Има известно предубеждение в България срещу жените, управляващи технологични компании, но то изчезва с времето. То ще отмине със следващото поколение предприемачи“, смята Симидчиева. Между 10 и 12% от българските стартъпи се основават от жени. Драстичният недостиг на квалифицирани служители в техносектора води до силен ръст на заплатите и подпомага израстването в кариерата на жените, особено в големите компании. Фирмите се конкурират да предлагат бонуси, които са привлекателни за жените служители, казва Албена Манчева, кънтри мениджър на Foryouandyourcustomers, базирана в Цюрих консултантска компания за дигитална трансформация. „Работодателите трябва да предлагат предимства, които позволяват по-добър баланс между работата и личния живот – гъвкаво работно време, работа от дома, по-дълъг платен отпуск, допълнително здравно осигуряване за семейството“, казва тя.Жените се преквалифицират за работа в аутсорсинг сектора заради високите заплати Според Росен Иванов, управляващ партньор в инвестиционния фонд BlackPeak Capital, заплатите в техкомпаниите в момента са толкова привлекателни, че жените в по-нископлатени професии като учителската например се преквалифицират за работа в аутсорсинг компании. „Така се говори, но действително има подобна тенденция“, смята той. По думите му е възможно една жена да направи подобна промяна чисто финансово, защото не трябва да спира да работи и не се налага да прекарва няколко години в университета. Българските жени обаче все още не са прокарали ниша във фондовете за рисков и за частен капитал в София, които инвестират в местни техкомпании. Попитан дали има жени на ръководни позиции във фирмата му, г-н Иванов признава, че засега са едва в началото на подобен процес. Но това може да се промени. BlackPeak, който получи подкрепата на Европейския инвестиционен фонд, планира да наеме първата си жена инвестиционен съветник тази година не само заради разнообразието, но и защото „имаме набор от доста добри кандидатури на жени и това ще е добре за бизнеса“, посочва Иванов.Павел Езекиев, специалист по рисков капитал, който миналата година стартира Neo Ventures – фонд, който се стреми да набере 200 млн. евро за инвестиции в технологичния сектор, търси жени съдружници. „Според моя опит жените могат да помогнат на човек да не се забърква в проблеми, благодарение на ориентираността към детайлите и на разучаването на всички подробности около дадено предложение“, твърди той. Как конопен тампон може да промени развитието на изоставащ регион Валентина Миланова, български предприемач, планира да пусне иновативен дамски тампон – продукт, който, по нейни думи, почти не се е променил от първите си модерни версии при пускането му в САЩ през 30-те години на ХХ век. Нейният стартъп, Anne’s Day, прави клинични проучвания в България на тампон, направен от индустриален коноп вместо от памук или вискоза, и съдържащ конопено масло, което се ползва за облекчаване на силна болка и възпаление при хора, болни от рак или артрит. 23-годишната жена, която е изучавала икономика и бизнес във Великобритания, казва, че идеята й хрумнала по време на Харвардски курс в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност в Софийския университет. Миланова е търсила иновативен начин за стимулиране на бизнеса в Северозападна България, един от най-бедните региони в ЕС, и е открила, че преди Втората световна война регионът е процъфтявал като производител и износител на индустриален коноп. „Започнах да изследвам конопа, прочетох всички научни статии за него, които успях да открия. Две от неговите свойства ме изумиха – подобрява абсорбирането в сравнение със сегашните тампони и облекчава болката, което може да помогне при менструални болки“, казва Миланова. Компанията й е кръстена на Ане Франк, младото еврейско момиче, жертва на Холокоста, която описва в дневника си първата си менструация като „значимо събитие“.Бизнес ангел е осигурил финансирането за сеитбата, докато PBG, производител на конопено масло, е подкрепил клиничните проучвания в струдничество с БАН. Тампонът трябва да бъде пуснат през септември заедно със свободен достъп до приложение за жени, чрез което те могат да следят плодовитостта си, да проследяват менструалния си цикъл и да получават напомняния за преглед на гърдите. „Ще има и още приложения, работим с водещи британски гинеколози. Искам Anne’s Day да бъде правилното място за женското репродуктивно здраве“, казва Миланова.

Нинова: Изказването на Дол разделя българското общество

https://frognews.bg/novini/ninova-izkazvaneto-dol-razdelia-balgarskoto-obshtestvo.html

Изказването на г-н Дол е абсолютно неприемливо. То разделя българското общество и показва незачитане на близо един милион българи, подкрепили ”БСП за България” на последните парламентарни избори, написа във Фейсбук лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Шифрин спечели големия кристален глобус за втори пореден път

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/09/3143986_mikaela_shifrin_specheli_golemiia_kristalen_globus_za/?ref=rss


Микаела Шифрин спечели Световната купа по ски алпийски дисциплини за втора поредна година. 22-годишната американка си осигури големия кристален глобус пет състезания преди края на сезона.<br /><br />Шифрин се нуждаеше от място в топ 6 в гигантския слалом в Офтершванг. Олимпийската шампионка в дисциплината завърши трета, а най-близката й преследвачка в генералното класиране Уенди Холденер остана едва 14-а.<br /><br />Шифрин събра 1573 точки след 16-ия си подиум за сезона....

Съдят дилър, отглеждал марихуана за 455 хил. лева на таван в Петрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754603

Съдят дилър, отглеждал марихуана за 455 хил. лева на таван в ПетричОкръжна прокуратура -Благоевград приключи разследването срещу обвиняемия Х.Т. от Петрич и внесе в съда обвинителен акт за извършено от него престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 2 вр. с ал. 1, пр. 4 от НК - за разпространение на наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. След получен оперативен сигнал на 3 октомври 2017 година,

НСИ: През януари 2018 г. оборотът в търговията на дребно нараства с 0.2% спрямо предходния месец

http://www.cross.bg/drebno-turgoviyata-yanyari-1569727.html

/КРОСС/ По предварителни сезонно изгладени3 данни през януари 2018 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени нараства с 0.2% спрямо предходния месец.През януари 2018 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени4 данни, бележи ръст от 4.4% в сравнение със същия месец на предходната година.                                  Месечни измененияПрез януари 2018 г. се наблюдава по-значителен ръст на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 6.4%. Намаление е отбелязано при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 5.6%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.9%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0.6%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 0.3%.                                Годишни измененияПрез януари 2018 г. в сравнение със същия месец на 2017 г. оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5

Руският балет на лед ще ни радва и тази зима с "Лебедово езеро"

https://offnews.bg//kultura/ruskiat-balet-na-led-shte-ni-radva-i-tazi-zima-s-lebedovo-ezero-676405.html

Eдно от най-любимите класически произведения на всички времена „Лебедово езеро“ отново стъпва на родна земя с хореография върху лед в изпълнение на световноизвестна руска формация.

С оригинална музика на Чайковски, на 9 декември 2018 г. спектакълът ще преобрази сцената на зала 1 на НДК в заледено езеро, което за пореден път ще потопи българските зрители в приказния свят на грациозните лебеди в изпълнение на руските олимпийски шампиони по фигурно пързаляне.

Всяка поява на руския „Балет на лед“ у нас е обречена на абсолютен успех – всички представления на трупата у нас по правило разпродават всички места в залата седмици преди обявената дата. Такава е съдбата на представените у нас „Лешникотрошачката“, „Ромео и Жулиета“ и „Спящата красавица“ при всичките им гостувания до момента.

Фактът, че на 9 декември в НДК ще го изиграят невероятните фигуристи от балет „Санкт Петербург“ пък дава отговор защо да очакваме един още по-ярък и запомнящ се прочит – сложни акробатични фигури, пищна сценография и автентични костюми спират дъха на притихналия от удивление зрител.

Сред виртуозните ледени балетисти се отличават европейските и олимпийски шампиони Людмила Белоусова и Олег Протопопов, заедно с още 20 от най-популярните състезатели на Русия, известни още като „Руските господари на спорта“, заради многобройните им победи в най-престижните световни състезания.

Билети за „Лебедово езеро“ от Държавен балет на лед „Санкт Петербург“ на 9 декевмри вече се продават в мрежата на Eventim на цени между 40 и 60 лв и ВИП места за 80 и 100 лв. Билети могат да бъдат закупени и от Билетен център НДК и всички оторизирани каси на Eventim.

Кралев: От следващата зима на стадион "Юнак" в София ще има ледена пързалка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754599

Кралев: От следващата зима на стадион "Юнак" в София ще има ледена пързалкаЗа следващата зима на стадион "Юнак" в София ще бъде монтирана ледена пързалка, обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на парламентарния контрол, предава www.dnevnik.bg. По думите му съоръжението е купено за 340 хил. евро от Национална спортна база. В момента площадката се използва за световното първенство по фигурно

Камион се обърна на АМ ”Хемус” и затвори пътя към София

https://frognews.bg/kriminalno/kamion-obarna-hemus-zatvori-patiat-kam-sofiia.html

Камион се обърна на АМ ”Хемус”. Ограничено е движението по автомагистралата, съобщиха от пресцентъра на Агенция ”Пътна инфраструктура”.

Закарпатските унгарци поискаха мисия на ОССЕ заради насилието срещу тях

https://www.actualno.com/europe/zakarpatskite-ungarci-poiskaha-misija-na-osse-zaradi-nasilieto-sreshtu-tjah-news_663741.html

Обществото на унгарската култура в Закарпатието (ОУКЗ) иска в региона да се въведе специална мониторингова мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа (ОССЕ), аналогична на тази, която действа в Донбасс. Съответстващото заявление на организацията бе публикувано от местното издание „Закарпаття онлайн“, предава руското електронно издание Eurasia Daily. Както предава РИА Новости – Украина, първият заместник-ръководител на Закарпатския областен съвет

Министър в Холивуд

http://www.mediapool.bg/ministar-v-holivud-news276495.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова е била в Холивуд на годишната церемония за връчването на наградите "Оскар". Тази новина предизвика очакван интерес и въпроси дали това посещение е било финансирано от българския данъкоплатец. Отговорът на министерството не закъсня и също беше очакван – пътуването е било лично и финансирано със собствени средства. Това обаче не е задължително добра новина за данъкоплатците. Всъщност, оказва се, министър в Холивуд ни излиза много по-евтино от министър у дома. Да, ако закрием министерството на туризма и изпратим министър Ангелкова на бюджетна издръжка в Холивуд за вечни времена, то всички ние всъщност ще пестим пари. Нещо повече, дори основните дейности (съответно разходи) на министерството да се запазят – най-вече за туристическа реклама, но също така и за някои административни функции като категоризацията на туристическите обекти, а просто премахнем разхода за администрацията на министерството, то пак ще сме на плюс. Ето и данните Средно на ден Министерство на туризма изразходва по около 52 хил. лв. Функциите му са сравнително прости – голяма програма за реклама на туризма, по-малка програма за регулациите и администрация. Водещата програма на министерството – "Развитие на националната туристическа реклама и международното сътрудничество в областта на туризма", гълта по над 37 хил. лв. на ден. Тук са рекламните щандове, кампании, форуми и презентации, официалния туристически сайт, журналистически турове и т.н. При липсата на пазарен механизъм и на опит за каквато и да е оценка на въздействието, на практика е невъзможно да се каже кое от това е смислено и кое е прахосване. Разбира се, всичко това може да бъде рационализирано и финансирано от туристическия бизнес, но с народната пара винаги е по-лесно. Втората основна програма на министерството, очевидно с известно чувство за хумор, е наименована "Подобряване на политиките и регулациите в сектора на туризма" – тук разходът за бюджета е около 8 хил. лв. на ден. Иронията в името на тази програма е в това, че всъщност министерството с всички сили се опитва да влоши средата в сектора, като си намери още нещо за регулиране. Последните примери в тази посока са следните: 1) да се регулира споделената икономика, разбирай да се ударят дигиталните платформи и свободното предлагане на услуги; 2) да се въведат минимални цени в нощувките в хотелите, разбирай опит за ограничаване на конкуренцията. И двете идеи са класически за обществения сектор – от една страна се търси по-голяма роля на министъра в сектора (мечта на всеки бюрократ), а от друга се работи за защитаване на установените играчи от новите и по-гъвкави такива (предложението за цените например идвало от "бранша"). На практика регулаторните идеи на министерството не просто гълтат пари за да бъдат изработени, но после ще струват скъпо и на потребителите през ограничения избор и по-високите цени. Въпросните 8 хил. лв. на ден за подобряване на политиките са нищо в сравнение с цената от това "подобряване". Последната програма на министерството е "Администрация", която струва на бюджета по близо 7 хил. лв. на ден. Едно закриване на министерството, дори и при прехвърляне на рекламата (която по принцип трябва да се финансира от бизнеса) и на регулаторната политика (която е почти изцяло безсмислена) в някоя агенция или дирекция, би спестило тези 7 хил. лв. на ден. Можем спокойно да предположим, че дневният разход от вечната бюджетна ваканция на министър Ангелкова в Холивуд ще влезе лесно в тези рамки. Нещо повече, един вечно изпратен бюрократ на държавна издръжка в Холивуд е много трудно да бъде "захванат" от местния туристически бранш за някакви безумни регулации. *Публикацията е на Института за пазарна икономика.

Огнено шоу предложи ресторанта на Хотел АQUA на дамите за 8ми март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370462

Взривяващ купон и горещи ритми забавляваха дамите по случай най-нежния празник вчера в ресторанта на хотел „Аква”. Брас-бенд, фойерверки, професионален ДиДжей и изискано меню бяха част от щрихите на осмомартенския купон. Стотици дами от Варна празнуваха в сърцето на града и бяха посрещнати с комплименти от хотел „Аква”.

5 години затвор за общински съветник от 'Атака' заради лихварство

https://offnews.bg//temida/5-godini-zatvor-za-obshtinski-savetnik-ot-ataka-zaradi-lihvarstvo-676402.html

Върховният касационен съд постанови ефективна присъда от 5 години затвор и глоба от 5000 лв. на общински съветник от "Атака" в Силистра заради лихварство. 

Живко Димов е признат за виновен в това, че в периода 1998–2009 г. в гр. Силистра, без съответното разрешение, е извършвал банкови сделки, за които се изисква такова по закон. 

Димов е предоставял парични заеми на различни лица, обезпечени с ипотеки на недвижими имоти, записи на заповеди или залози на вещи, срещу получаване на лихви и задължения за връщането им. От незаконната дейност общинският съветник е получил значителни неправомерни доходи в размер на 106 496 лв., се казва още в решението на съда.

Върховният касационен съд отказва да намали наказанието на Живко Димов с мотива, че той трябва да е блестящ пример за гражданско съзнание за семейството си и за своите съграждани. Магистратите уточняват, че при отмерения минимален размер на наказанието "лишаване от свобода" всякакво по-нататъшно намаляване би било проява на неоправдано снизхождение.

Горанов: Няма писмени следи ЧЕЗ да са правили предложение на държавата (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754597

Горанов: Няма писмени следи ЧЕЗ да са правили предложение на държавата (Обновена)Няма да правим отстъпки в арбитража, ако влезем в сделката "Няма никаква официална следа ЧЕЗ да са предлагали на българското правителство да участва в изкупуването на активите й в България. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти. "Това не е продажба на кола. Ако са имали сериозни намерения,

Около 1,2 млн. души са с пенсии под 321 лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=370455

Около 1,2 млн. са пенсионерите, чиито размер на пенсиите е под актуалния размер на линията на бедност, който е 321 лв. за тази година. Това каза социалният министър Бисер Петков по време на парламентарен контрол днес. Той обясни, че това, което прави правителството е чрез т.

Испанският съд няма да пусне от затвора кандидата за премиер на Каталуния

https://offnews.bg//sviat/ispanskiat-sad-niama-da-pusne-ot-zatvora-kandidata-za-premier-na-katal-676404.html

Испанският Върховен съд обяви, че няма да пусне от затвора кандидата за премиер на Каталуния Жорди Санчес и той няма да може да присъства на гласуването на кандидатурата му следващата седмица. 

Каталунският парламент трябва да се събере в понеделник, за да гласува кой да е новият регионален лидер. Партиите, които са за отцепване на областта от Испания, предложиха това да е Санчес, който е в затвора в очакване на процес по обвинения в бунт и отцепване на областта. Обвиненията бяха повдигнати във връзка с ролята му в организирането на незаконния референдум и едностранното обявяване на независимостта на Каталуния от Испания през октомври миналата година. 

Мадрид настоява, че кандидатът за премиер на Каталуния трябва задължително да присъства на заседанието, на което ще се обсъжда кандидатурата му. Съдът отхвърли молбата на Санчес да бъде освободен и отиде в парламента, като се обоснова с "риск от престъпен рецидив", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Испанските власти приканиха шефа на каталунския парламент Роже Торен да предложи кандидат за премиер, който няма проблеми със закона.

На заседанието на парламента на Каталуния би трябвало кандидатът за премиер да говори пред депутатите, да има изказвания, а след това и гласуване. За да поеме поста, кандидатът трябва да има абсолютно мнозинство. Ако това не стане, след два дни се организират нови дебати и ново гласуване, при което вече е необходимо обикновено мнозинство. Ако не се стигне до избор на регионален ръководител, започват нови политически консултации, за да се направи опит да бъде одобрен предложения кандидат, или се издига друг.

Заради това, че не може да присъства на заседанието, на което се гласува кандидатурата за премиер, бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си. 

Намаляването на бежанския поток може да се окаже рисково за черния пазар на цигари

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/09/3143942_namaliavaneto_na_bejanskiia_potok_moje_da_se_okaje/?ref=rss


Непрозрачните коалиционни договорки при управлението на страната, в резултат на които контролиращите институции намаляват усилията си, са един от рисковете, който може да позволи разширяване на нелегалния пазар на цигари. Друга опасност е намаляването на бежанския поток, което оставя каналджиите без препитание. <br /><br />Това се казва в доклада "Тенденции и рискове пред пазара на тютюневи изделия в България", изготвен от експерти на Центъра за изследване на демокрацията,...

Лидл България открива 300 нови работни места в София

https://www.actualno.com/sofia/lidl-bylgarija-otkriva-300-novi-rabotni-mesta-v-sofija-news_663740.html

Лидл България открива 300 нови работни места в София. Това се случва месец, след като компанията бе отличена с признанието „Най-добър работодател“ на България за 2017 в класацията на консултантската компания Aon. Стъпката е резултат от динамичното развитие на веригата, което продължава и през тази година – Лидл България планира да открие поне 7 нови магазина в страната. Новите работни места в София са за позицията касиер-продавач, като компанията предлага изключите

Испанският Върховен съд: Жорди Санчес не може да излезе от затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754590

Испанският Върховен съд: Жорди Санчес не може да излезе от затвораИспанският Върховен съд заяви днес, че на кандидата за ръководител на каталунското правителство Жорди Санчес няма да му бъде позволено да излезе от затвора, за да присъства следващата седмица на гласуването на кандидатурата му, съобщи Ройтерс. Очаква се каталунският парламент да се събере в понеделник,

България свива разходите си за социална защита

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bylgariia-sviva-razhodite-si-za-socialna-zashtita-257206/

Според последните данни на Евростат страната е заделила 12,7% от БВП за социална защита през 2016 г.

От „Инерком“ проговориха за сделката с ЧЕЗ и участието на България в нея: До края на април ще...

https://petel.bg/Ot----Inerkom----progovoriha-za-sdelkata-s-CHEZ-i-uchastieto-na-Balgariya-v-neya--Do-kraya-na-april-shhe---__254674

„От вторник, 6 март, до днес, между представители на „ЧЕЗ а.с.“ и „Инерком България“ се проведоха разговори по изпълнение на условията н...

Нова опасна измама плъзна в мрежата, замесено е името на наш писател и публицист

https://petel.bg/Nova-opasna-izmama-plazna-v-mrezhata--zameseno-e-imeto-na-nash-pisatel-i-publitsist__254675

Поетът Добромир Банев алармира, че "доброжелател" e откраднал неговите данни и снимки и e създал свой профил във Facebook. "Възмутен съм, че няма...

КЗП забрани на телеком да таксува телевизионни канали, обещани като безплатни

https://petel.bg/KZP-zabrani-na-telekom-da-taksuva-televizionni-kanali--obeshhani-kato-bezplatni__254676

Снимка: Булфото, архив Забранихме на телеком да таксува телевизионни канали, обещани като безплатни. Това съобщи пред „Фокус” председа...

Български моряк загина при пожар на ферибота "Героите на Севастопол"

https://petel.bg/Balgarski-moryak-zagina-pri-pozhar-na-feribota-Geroite-na-Sevastopol-__254677

Снимка: Йордан Василев Български моряк е загинал на борда на кораб "Героите на Севастопол", съобщава maritime.bg Инцидентът е станал в кабин...

Невиждано чудо! В Китай строят най-големия хоризонтален небостъргач в света

https://petel.bg/Nevizhdano-chudo--V-Kitay-stroyat-nay-golemiya-horizontalen-nebostargach-v-sveta-__254678

Рафълс Сити Чонкинг скоро ще бъде най-големият хоризонтален небостъргач в света, пишат китайски медии. Стоманената конструкция ще тежи 12 ...

Слави Трифонов: Започваме да изработваме конкретни стъпки за промяна на статуквото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754588

Слави Трифонов: Започваме да изработваме конкретни стъпки за промяна на статуквотоУважаеми сънародници, тъй като ненавиждам общите приказки, а уважавам конкретиката, ще проведа срещи с всички избрани българи от последното събеседване и ще започнем да изработваме конкретни, практични и реални стъпки по отношение на смяната на сегашното статукво и превръщането на България в модерна държава.

Слави вече пише програмата за смяна на властта, набира още следовници

https://offnews.bg//politika/slavi-veche-pishe-programata-za-smiana-na-vlastta-nabira-oshte-sledov-676403.html

Шоуменът и новозаявен политически водач Слави Трифонов обяви следващия си ход. 

Гологлавият тв водещ вече започва да работи по програмата, с която да смени статуквото в страната и да превърне България в модерна държава. Това се разбра от публикация на Трифонов на официалния му фейсбук профил. Освен това шоу-политикът ще продължи с интервютата в кастинга за партийния му проект. Причината е, че още много хора от страната и чужбина искали да го последват.

Ето и цялото послание на Трифонов: 

Уважаеми сънародници, тъй като ненавиждам общите приказки, а уважавам конкретиката, ще проведа срещи с всички избрани българи от последното събеседване и ще започнем да изработваме конкретни, практични и реални стъпки по отношение на смяната на сегашното статукво и превръщането на България в модерна държава. Освен всичко това, тъй като получаваме още много предложения от българи в България и по света, които искат да се включат, ние ще проведем още събеседвания, за да изпълним безусловно своите цели, така че всички българи, които искат да се включат и имат необходимия капацитет и качества са добре дошли.

Миграцията ще е в центъра на австрийското председателство

http://dnes.dir.bg/news/avstria-bezhanskiat-natisk-evropredsedatelstvoto-2018-26953313

Австрия планира да постави имиграцията и границите в центъра на европейското си председателство.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване