Ангела Меркел преговорите между Доналд Тръмп и Северна Корея са „искрица надежда“

http://www.cross.bg/koreya-severna-merkel-1569724.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел приветства обявената среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун като „искрица надежда", предава Ройтерс. Меркел заяви, че „обединената международна позиция, включваща санкции, със сигурност предлага искрица надежда". „Разбира се, би било чудесно, ако можем да облекчим напрежението, защото ядреното въоръжаване на Северна Корея е голяма грижа за всички ни", допълни тя.

Падна парче от фасадата на Националната библиотека

http://www.mediapool.bg/padna-parche-ot-fasadata-na-natsionalnata-biblioteka-news276494.html

Парче от фриза на козирката на сградата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" се отчупи и падна пред входа ѝ. Инцидентът е станал в четвъртък към 17.40 часа - след работното време на библиотеката, казаха от институцията. Пострадали няма. Пожарникари оглеждат и обезопасяват фасадата на библиотеката. Сн. Национална библиотека Предполага се, че парчето от фриза се е отчупило след снеговете и дъждовете от последните седмици. Най-голямото парче, паднало на земята, е поне 4 кг. Сегментът от фриза се е пръснал на парчета. Сн. БГНЕС В петък на мястото бяха изпратени екипи на пожарната и полицията, а районът беше отцепен. Основният вход за читатели е затворен. Пожарникарите са огледали мястото, от което се е отчупило парчето. Премахнали са остатъците, които не са паднали, за да не наранят някого. Изпратени са специалисти, които да обследват целия корниз по фасадата на библиотеката, за да се види дали и на други места има пукнатини. Падналото парче е било над втората буква "б" от думата "библиотека", поставена на фасадата на сградата. Сн. БГНЕС Възстановяването на падналия сегмент всъщност ще е частична реставрация на сградата, която е паметник на културата. Заради защитения ѝ статут парчето от фриза трябва да бъде възстановено със същия материал. Сн. БГНЕС Това не е първият инцидент в сградата на библиотеката, която не е ремонтирана от десетилетия. В началото на миналата година част от тавана падна и рани посетител. Тогава служебният министър на културата Рашко Младенов обеща да се намерят 200 000 лева за ремонт на покрива, който тече. В крайна сметка са дадени 25 000 лева за текущ ремонт. Бюджетът на Националната библиотека е 3 млн. лв. и с него трябва да се покриват разходите за персонал, режийни и за сградата. Той не е достатъчен за ремонт на зданието.

Македония иска да започне преговорите за ЕС по време на австрийското председателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754577

Македония иска да започне преговорите за ЕС по време на австрийското председателствоМакедонският вицепремиер по европейските въпроси Буяр Османи се срещна днес с австрийска делегация, водена от Клаус Велфер, ръководител на сектор Западни Балкани при австрийското министерство по въпросите на Европа, интеграцията и външните работи, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. Срещата е част от по-детайлното проучване на ситуацията в

Германските власти депортираха сто египтяни за визови нарушения

http://www.mediapool.bg/germanskite-vlasti-deportiraha-sto-egiptyani-za-vizovi-narusheniya-news276493.html

Германските власти репатрираха сто египтяни заради нарушаване на правилата за пребиваване. Сред тях има и хора с отхвърлени молби за убежище, съобщиха източници от летището в Кайро. Това е първото по рода си подобно действие от страна на Берлин, предаде Асошиейтед прес.   Депортираните кацнали вчера на летището в Кайро с полет от Франкфурт, на борда на който имало и 50 души от германските служби за сигурност. След предаването на лицата германските служители се върнали в страната си.   Впоследствие египетската полиция започнала разследване срещу депортираните, както и за обстоятелствата на тяхната депортация, включително дали срещу тях няма издадени заповеди за арест. Повечето били освободени, но над десетина остават задържани към днешния ден.   Този ход е сигнал за намерение за по-строго политика в областта на миграцията в Германия. Между 2015 и 2016 г. тя прие над милион бежанци, повечето от страни с военни конфликти като Сирия, Афганистан и Ирак. По-късно това породи обратен ефект, изразяващ се в популизъм, който привлече подкрепа за крайнодесни политици, отбелязва АП.   Правозащитните организации често се обявяват против депортациите в Египет поради съображения, че върнатите може да бъдат подложени на недобро отношение от властите, които имат дълга история на нарушения, включително документирани случаи на изтезания.   Източниците, които пожелават анонимност, казаха, че пълният с депортирани лица полет е първият от Германия, но отбелязаха, че подобна депортация са организирали и италианските власти.   Германия предлагаше подкрепа по време на миграционната криза, но броят на нападенията над мигранти, а понякога и срещу техните защитници рязко се увеличи.   Въпросът беше един от основните на миналогодишните избори, на които се стигна до възход на националистическата партия "Алтернатива за Германия" и също така беше един от най-големите препъникамъни при съставянето на коалицията между Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия.   Новото германско правителство, което ще встъпи в длъжност другата седмица, се зарече да продължи да настоява за доброволни връщания на мигрантите и да депортира кандидати за убежище с отхвърлени молби, които досега често стояха в Германия с неопределен правен статут.   В сравнение с други европейски държави Германия има либерални закони за предоставяне на убежище. Те са заложени в германската конституция като реакция на времената на Третия райх, когато много хора, избягали от нацистите, оцеляват само защото могли да получат убежище в други страни.

Ирина Флорин се съблече гола на 57 г.

https://www.vesti.bg/lyubopitno/irina-florin-se-sybleche-gola-na-57-g-6080144

Изпълнителката споделя още за диетата и тялото си в новия брой на списание DIVA

ГСДП представи всичките си министри в новото правителство на Меркел, вижте ги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754569

ГСДП представи всичките си министри в новото правителство на Меркел, вижте гиГерманската социалдемократическа партия разкри кои ще са шестте министри в следващото правителство на канцлера Ангела Меркел. След две седмици слухове, Deutsche Welle отбелязва, че изненадите са две. Олаф Шолц – министър на финансите : Кметът на Хамбург се смяташе от дълго време за фаворит за поста.

Параолимпийските игри започнаха, България с един участник

https://frognews.bg/novini/paraolimpiiskite-igri-pjongchang-zapochnaha-balgariia-edin-uchastnik.html

Зимните параолимпийските игри в Пьонгчанг започнаха днес. Това е 12-тото им поред провеждане. Състезанията ще приключат на 18 март.

Над Черноморието утре ще преобладава слънчево време

http://www.moreto.net/novini.php?n=370449

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб югозападен вятър. Максималните температури ще са между 15° и 18°. Температурата на морската вода е 5-6°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. През нощта ще преобладава ясно време с минимални температури между минус 1° и 4°.

Задържаха под стража тийнейджъра, нападнал пенсионер в дома му във Варненско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754572

Задържаха под стража тийнейджъра, нападнал пенсионер в дома му във ВарненскоПровадийският районен съд определи най-тежката мярка за процесуална принуда - задържане под стража, за непълнолетно момче, нападнало и обрало пенсионер в дома му. Момчето е задържано на 8-и март, след като ден по-рано проникнало в дома на самотноживеещ 78-годишен пенсионер в село Житница. След заплахи и няколко шамара му задигнал всички налични

Илиана Иванова: Подобрява се управлението на евросредствата в България

https://www.investor.bg/evroproekti/264/a/iliana-ivanova-podobriava-se-upravlenieto-na-evrosredstvata-v-bylgariia-257216/

Устойчив напредък в управлението на европейските финанси обяви председателят на Европейската сметна палата

Слави започва да изработва програма за промяна на България

https://www.actualno.com/society/slavi-zapochva-da-izrabotva-programa-za-promjana-na-bylgarija-news_663738.html

"Ще проведа срещи с всички избрани българи от последното събеседване и ще започнем да изработваме конкретни, практични и реални стъпки по отношение на смяната на сегашното статукво и превръщането на България в модерна държава". Това пише в писмо до медиите Слави Трифонов по повод проведените наскоро събеседвания с българи, желаещи да се включат в евентуален политически проект. "Освен всичко това, тъй като получаваме още много предложения от българи в България и по света, които и

Мария Силвестър и бригадата на Караджов спасиха семейство от страх и агресия

https://offnews.bg//dom/maria-silvestar-i-brigadata-na-karadzhov-spasiha-semejstvo-ot-strah-i-676399.html

Екипът на предаването "Бригада Нов дом" спаси семейство с три деца от страх и агресия, като им осигури мечтаното собствено фамилно жилище.

Вторият епизод на предаването разказа историята на Теодор и Зорница и техните деца Диана, Емануела и Венци. Те живеят във фамилната къща на Теодор, която делят с родителите и чичо му. Младото семейство обаче е принудено да направи трудния, но неизбежен избор да напусне родния дом. Причината е дядото на децата, който всекидневно подлага всички на тормоз под въздействието на алкохола. Скандалите, нервите и агресията се превръщат в ежедневие за децата. Тежката ситуация не може да бъде променена, което кара Теодор да се чувства виновен за стреса, в който живеят трите му деца.

Техен приятел решава да се притече на помощ на младото семейство и да им предостави жилище, в което да се нанесат. В къщата обаче не е правен ремонт над 40 години, баня няма, стаите са мизерни, нефункционални и се нуждаят от нови мебели. Децата мечтаят за собствен хубав дом, а родителите им за място без агресия и страх.

Сърцераздирателната история на семейството трогва екипа на „Бригада нов дом”. Петте дни, отредени за ремонт на къщата, са крайно недостатъчни, което ще подложи майсторите на сериозни предизивикателства. Единственото помещение, което няма нужда от промяна, е кухнята. Всичко останало трябва да претърпи сериозен ремонт. Обезопасяването на терасата носи със себе си допълнителни трудности, които забавят ремонта и предизвикват сериозно напрежение в екипа. Всичко обаче завършва успешно, а Мария изненадва семейство Георгиеви, като „пренася“ любимата им градинка с пъстри цветя от старата къща в новия дом. 

В логиката на имперската традиция

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/03/09/3143821_v_logikata_na_imperskata_tradiciia/?ref=rss


Ако изчакаме да отминат възбудените коментари на разгневени "русофоби" и на огорчените "русофили" за изказването на руския патриарх Кирил на сбогуване, можем по-спокойно да разберем какво всъщност се е случило.<br /><br />Първо, и преди всичко, патриарх Кирил направи изказване с тон и патос, които са съвършено типични за руското великодържавно общуване с "по-низши" субекти...<br /><br />Забравете, че в съзнанието на патриарха, на руските...

Юноша на втородивизионен френски отбор намерен мъртъв в леглото си

https://offnews.bg//futbol/iunosha-na-vtorodivizionen-frenski-otbor-nameren-martav-v-legloto-si-676406.html

Черната серия продължава. 18-годишният юноша на Тур Томас Родригес е бил намерен мъртъв в леглото си, съобщават от Футболната лига във Франция. Младокът е открит тази сутрин.

"Мачът между Тур и Валансиен, насрочен за 9 март, беше отложен. Ще има минута мълчание във всеки двубой от Лига 1 и Лига 2 през тази събота и неделя", потвърдиха от ръководството.

Това се случва само пет дни след смъртта на 31-годишния Давиде Астори от Фиорентина. Той също беше намерен мъртъв в хотелска стая в Удине преди мача от Серия А между Удинезе и Фиорентина.

Хазартният ход на президента Тръмп със Северна Корея

http://www.mediapool.bg/hazartniyat-hod-na-prezidenta-tramp-sas-severna-koreya-news276492.html

Това направо е смайващо: президентът на САЩ Доналд Тръмп прие покана за среща на върха със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.   Според мен това е също опасен хазартен ход и лоша идея.   Не мога да повярвам, че го казвам. От много години, след няколко посещения в Северна Корея, аз призовавам за преки преговори между САЩ и Северна Корея - и със сигурност е по-добре да се разговаря със Севера, отколкото да бъде бомбардиран. Ако изборът е между разговори и ракети, ще избера разговорите.   Но правилният начин за провеждане на среща на високо равнище е чрез внимателна подготовка, за да се гарантира, че срещата ще доведе до напредък към мира - и че със сигурност ще послужи на по-висока цел, отколкото просто да придаде легитимност на режима на Ким.   Както Ким, така и Тръмп са шоумени с усет за драматичното и неочакваното. Това би направило една среща на върха вълнуваща - но създава и големи рискове, ако всичко се обърка.   Севернокорейските лидери от години се стремят към международно уважение и доверие; те искат американците да се отнасят към тях като към равни, така че сцена, при която Тръмп и Ким стоят един до друг би представлявала триумф за Пхенян. Севернокорейците отдавна се опитват да установят преки връзки с високопоставени американски представители. В миналото те постигаха това, поставяйки посещението на американски представители (като Бил Клинтън след изтичането на мандата му) като условие за освобождаване на задържани от тях граждани на САЩ.   Така че посещението на действащ американски президент в Северна Корея би било голям подарък за Ким и е озадачаващо, че нашият Велик Майстор-на-сделките отстъпва толкова от самото начало. Просто е смайващо, че Тръмп премина от заплахи да "унищожи напълно" Северна Корея през септември, като след това заяви, че ядреният му бутон е по-голям от този на Ким, към планирането на уютна среща на върха. По-нормалната процедура би била първо да се преговаря по уреждането на срещата и да гарантираме, че сме получили всички възможни отстъпки и второ, да гарантираме, че срещата на високо равнище ще служи на по-общата цел за решаване на ядрената криза.   Това би означавало първо в Пхенян да бъдат изпратени дипломати, които да извършат подготвителна работа и да видят какво споразумение може да бъде постигнато - и разбира се, да гарантират освобождаването на тримата американци, задържани в Северна Корея.   Изпратете съветника по въпросите на националната сигурност Хърбърт Р. Макмастър или директора на ЦРУ Майк Помпео. (Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън също би бил сред възможните кандидатури, но севернокорейци подигравателно са ми казвали, че той не е от влиятелните хора във Вашингтон).   Дипломати от двете страни ще подготвят срещата през идните няколко месеца, за да уточнят какво може да бъде постигнато - но обещавайки да извърши посещението до май, Тръмп сам се отказа от възможности за влияние и за пазарене. Той ще отиде, а това е нещо, което севернокорейците силно желаят.   Честно казано, друго притеснение относно срещата на върха между Тръмп и Ким е, че американският президент може да се съгласи необмислено на някоя вятърничава схема, за да постигне споразумение. ("Да изтегля войските на САЩ от Окинава и Южна Корея? Няма проблем, ако ми построите една стена.")   На някои срещи във Вашингтон Тръмп е поемал такива ангажименти, че след това негови помощници е трябвало да обясняват, че той не е имал предвид това, което е казал, но поемането на нехайно или глупаво обещание към Северна Корея би било доста по-проблематично. При налагането на митата за стомана и алуминий видяхме, че Тръмп не следва винаги съветите на помощниците си, и изглежда не премисля всичките си действия - а Северна Корея е далеч по-труден проблем.   За Тръмп съобщението за срещата на върха носи и допълнителна полза, доколкото измества заглавията на първите страници от темите за порноактриса и разследването за предполагаемата руска намеса. Може би Тръмп е премислил внимателно тази среща, а може би просто иска да смени темата.   Освен това ние трябва да успокоим нашите съюзници и партньори в Азия, особено Южна Корея и Япония, че няма да ги изоставим в резултат на някакво споразумение със Северна Корея. Тръмп би трябвало да ги включи в обсъжданията и планирането.   Въпреки това е окуражително, че Ким отправи тази покана, че не възразява на подновяването на военните учения на САЩ и че изглежда говори за прекратяване на ядрените и ракетни изпитания. Последната част е най-важна: ако е готов да прекъсне изпитанията, може да е възможно да се постигне споразумение.   Подобно споразумение би включвало Северна Корея да се откаже от ядрената си програма (и да спре всички опити) в замяна на прекратяване на санкциите и нормализиране на отношенията, като КНДР поеме и някои ангажименти за човешките права.   Един очевиден въпрос.: Дали Тръмп заслужава признание за подтикването на севернокорейците да направят отстъпки, като спирането на опитите?   Отговорът, според мен, е че може би заслужава - в две отношения.   Първо, Тръмп засили икономическия натиск върху Северна Корея с налагането на допълнителни санкции и осигуряването на по-голяма подкрепа от Китай. Страданията бяха очевидни през септември, когато посетих Северна Корея. Ким се опитва да превърне повишаването на жизнения стандарт в отличителна черта на това ръководство и санкциите заплашиха този стълб на легитимността му.   Второ, изказванията на Тръмп за военни удари може да са или да не са разклатили Северна Корея, но със сигурност ужасиха Южна Корея. Резултатът се изрази в умел дипломатически подход на Юга към Севера, което доведе до севернокорейското обещание за спиране на опитите.   Така че нека признаем известни заслуги на подхода на Тръмп. Но има достатъчно причини да проявяваме скептицизъм по въпроса накъде води всичко това. Никой никога не е спечелил пари, залагайки на умереността на Северна Корея и Ким може да има нереалистични представи на какво ще се съгласят САЩ. Ако Ким смята, че Тръмп ще приеме да изтегли американски войски от Корейския полуостров, срещата на върха може да, хм, се взриви.   Все още реално не знаем какви са очакванията на Ким и една провалена среща на върха може да доведе до нова ескалация и от двете страни, оставяйки ни в по-лоша позиция от началната.   Сред експертите все още има спекулации, че Ким може да иска да проведе ядрен опит в атмосферата, за да докаже, че има ракетни и ядрени програми, които могат да работят така, както казва. Възможно е да си представим, че след една провалена среща на върха той може да премине към подобен атмосферен опит.   Независимо от цялата несигурност, можем да си представим път за подобряване на отношенията между САЩ и Северна Корея. Възможността за напредък е вълнуваща - но може да се окаже задънена улица, водеща до бездна. Иска ми се пътят да беше започнал с подробни обсъждания на равнище съветник по националната сигурност и едва след това да се стигне до среща на върха, но поне това подсказва, че и двете страни признават, че пътят напред минава през преговорите, а не през танковете.   По БТА

Деница Николова: Обособяването на Дунавски регион би допринесло най-много за устойчивостта и икономическото развитие на Северна България

http://www.cross.bg/razvitie-nikolova-region-1569723.html

/КРОСС/Отделянето на София като самостоятелен район за развитие би довело до дисбаланси за цялата страна, смята заместник-регионалният министър. Обособяването на Дунавски регион за планиране би допринесло най-много за устойчивостта и икономическото развитие на Северна България. Това обяви във Враца заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. В града днес тя проведе регионална дискусия за новите статистически райони в рамките на заседание на Регионалния съвет за развитие, председателствано от областния управител на Враца Малина Николова, с участието на областни управители, кметове на общини, заместник-министри, представители на научната общност, бизнеса и др. "Целта ни е вариантите за ново райониране на страната да получат широка подкрепа като устойчиви модели, които ще дадат основа за по-добри политики на национално ниво и нова посока за развитие на регионите. Търсим възможности за промяна на подхода за регионална политика, така че тя да е водеща за развитие на регионите, а европейските средства да се адаптират спрямо нея и конкретния регион", каза зам.-министър Николова. Според нея, бъдещият подход на регионална политика трябва да дефинира по такъв начин инвестициите, че да постига регионален ефект за развитие на икономиката и страната като цяло. Зам

ЧЕЗ започва проучвания дали може да включи държавата в сделката за българския си бизнес

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/09/3143925_chez_zapochva_prouchvaniia_dali_moje_da_vkljuchi/?ref=rss


ЧЕЗ и "Инерком" ще подготвят задълбочен анализ на всички възможности и възможни резултати от потенциалното влизане на България в процеса на придобиване на българския бизнес на чешката компания. Това се казва в официално съобщение, публикувано на сайта на ЧЕЗ. В него се отбелязва, че българското правителство не е изразило интерес към влизането в процеса на продажбата, протекъл миналата година.<br /><br />При вече подписан договор, има ограничения за включване на държавата,...

Българският еврокомисар Мария Габриел е сред 10-те най-влиятелни европейки

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bylgarskiiat-evrokomisar-mariia-gabriel-e-sred-10-te-naj-vliiatelni-evropejki-2083657

Електронното издание "Toute l'Europe" ("Цяла Европа"), отразяващо функционирането на ЕС и актуални теми от европейския дневен ред, публикува портрети на жени, които определя като най-влиятелните в Европа и чиято работа си струва да бъде следена

Нов опит за реформа на администрацията: оптимистични намерения за познатите проблеми

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/09/3143735_nov_opit_za_reforma_na_administraciiata_optimistichni/?ref=rss


Да се опростят изискванията за над 700 административни услуги за бизнеса и за голяма част от ключовите "епизоди от живота" на гражданите. Най-честите услуги в общините да са уеднаквят за цялата страна, удостоверенията, които се издават от една инситуция за пред друга да се предават по вътрешен ред, вместо да се изискват от гражданите и да се обединят и стандартизират хилядите еднакви регистри за административни услуги на институциите в страната. Това са част от мерките, които обмислят...

Toute l'Europe нареди Мария Габриел сред 10-те най-влиятелни европейки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754571

Toute l'Europe нареди Мария Габриел сред 10-те най-влиятелни европейкиАвторитетното издание Toute l'Europe, отразяващо функционирането на ЕС и актуални теми от европейския дневен ред, публикува портрети на жени, които определя като най-влиятелните в Европа, чиято работа си струва да бъде следена през 2018 г. Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел намира своето място в челната петица

Наследството на женския инженерен елит в България

https://www.investor.bg/analizi/262/a/nasledstvoto-na-jenskiia-injeneren-elit-v-bylgariia-257212/

Все повече жени навлизат в технологичния сектор в страната, привлечени от високите заплати и възможностите за получаване на добри позиции, пише Financial Times

Ердоган: Обсадихме Африн

https://frognews.bg/svqt/erdogan-obsadihme-afrin.html

Обсадихме Африн, заяви турския президент Реджеп Ердоган. По думите му турските въоръжени сили ще нахлуят всеки момент в центъра на сирийския град.

Свлачище затруднява движението на пътя София-Ботевград при Бебреш

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6754562

Свлачище затруднява движението на пътя София-Ботевград при БебрешШофьорите да се движат с повишено внимание по път I-1 София-Ботевград при Бебреш поради свлачище в посока Ботевград, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".  Движението по път ІІ-48 Омуртаг - Котел при с. Тича се осъществява в едната лента поради срутване на земни

Томислав Дончев: В желанието си да управляваме кризите, може да загубим посоката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754563

Томислав Дончев: В желанието си да управляваме кризите, може да загубим посокатаДебатът за многогодишната финансова рамка е дебат за бъдещето на Европейския съюз, каза вицепремиерът Томислав Дончев на втората сесия на конференцията в НДК, на която се обсъжда Многогодишната финансова рамка /МФР/ на ЕС. Срещата е част от политическите събития на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Шведската принцеса Мадалена роди момиченце

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6754554

Шведската принцеса Мадалена роди момиченцеШведското кралско семейство, което е най-голямото в Европа, се сдоби с нов член - принцеса Мадалена роди третото си дете, което е момиченце, съобщава ДПА. От Двореца съобщиха, че майката и новороденото се чувстват добре.Малката принцеса се е родила в 00:41 часа местно време. На раждането на бебето е присъствал съпругът на принцеса Мадалена,

Починалата в Кърджали родилка живеела в Холандия, върнала се заради раждането

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754559

Починалата в Кърджали родилка живеела в Холандия, върнала се заради ражданетоПочиналата в кърджалийската болница 23-годишна родилка е живяла в Холандия и се е върнала заради раждането, съобщиха близки на младата жена, за която това била първа бременост. Преди месец и половина в родния край се завърнал и съпругът й. Неговите родители живеели от години в Холандия и затова младото семейство отишло там на гурбет.

България е готова да увеличи вноската си в бюджета на ЕС, заяви Горанов

http://econ.bg/Новини/България-е-готова-да-увеличи-вноската-си-в-бюджета-на-ЕС-заяви-Горанов_l.a_i.758875_at.1.html

България е готова да увеличи вноската си в бюджета на Европейския съюз. Това се разбра от думите на министъра на финансите Владислав Горанов преди...

Доклад с препоръки за Пирин на ЮНЕСКО ще излезе в края на април

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/03/09/3143844_doklad_s_preporuki_za_pirin_na_junesko_shte_izleze_v/?ref=rss


След едноседмично посещение на експерта от ЮНЕСКО Херве Летие в България в края на април той ще е готов с доклад с оценка и препоръки по проекта за план за управление на Национален парк "Пирин" като част от световното наследство. През юни документът ще бъде финално представен за обсъждане на заседанието на Консултативния орган на ЮНЕСКО, научи "Дневник" от пресцентъра на МОСВ. <br /><br />Мисията на международния експерт не е проверяваща, а съвещателна....

Нетното богатство на американските домакинства приближава 99 трлн. долара

https://www.investor.bg/sasht/337/a/netnoto-bogatstvo-na-amerikanskite-domakinstva-priblijava-99-trln-dolara-257215/

То е нараснало през четвъртото тримесечие на 2017 г. благодарение на подема на фондовия пазар и на цените на недвижимите имоти

(НЕ)ОБИЧАЙНАТА КОМБИНАЦИЯ НА ДВАМА АРТИСТИ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285124_%28%D0%9D%D0%95%29%D0%9E%D0%91%D0%98%D0%A7%D0%90%D0%99%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%9A%D0%9E%D0%9C%D0%91%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%A6%D0%98%D0%AF+%D0%9D%D0%90+%D0%94%D0%92%D0%90%D0%9C%D0%90+%D0%90%D0%A0%D0%A2%D0%98%

 Росен Рашев-Рошпака и Силвия Чанева са доста различни натури, но може би точно това ги е събрало в една обща изложба, поместена в галерия „Ракурси“. Откриването се състоя на 7 март, където и двамата обърнаха специално внимание на всеки един посетител, решил да се наслади на тяхното изкуство.

Силвия Чанева сподели специално пред Sofiapress какво я вълнува, какво обича и какви са следващите ѝ планове.

Тя се вдъхновява най-вече от природата и причудливите ѝ форми, структури, движенията на пластовете и всякакви други природни моменти. Начинът на изработка на тези уникални керамики не е много лесен, но за Силвия това е нещо любимо, нещо, което идва от душата ѝ и я изпълва с радост и усмивки.

Силвия Чанева се радва на много световни успехи. Участвала е два пъти във фестивал за приложни изкуства  „Grassi Museum“ в Лайпциг, където селекцията е доста подбрана. Министерсвото на вътрешните работи на Италия лично ѝ връчват сребърен медал от „Bienale in Rovenna, Italy, La porta per la Citta di Paradiso“. Не остава незабелязана и във Виена, Лондон, Букурещ, Кобленц. Чанева разказва, че вече мисли за следващите си проекти и не мисли да си дава почивка.

Вижте цялата публикация на: Sofiapress.com

Нещо вкусно: Спагети със спанак, гъби и домати

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6754032

Нещо вкусно: Спагети със спанак, гъби и доматиНеобходими продукти:1 с.л. зехтин1 скилидка чесън200 г гъби6 големи листа спанак1 ч.ч. консервни домати наполовина2 с.л. бита сметана1/4 ч.ч. настърган пармезан6 големи листа босилекпрясно смлян черен пиперсол200 г спагетиНачин на приготвяне:1. Загрейте зехтина на средна температура. Сотирайте гъбите за няколко минути.

БДЖ изплати борчове и към хърватската "Кончар"

http://www.mediapool.bg/bdzh-izplati-borchove-i-kam-harvatskata-konchar-news276491.html

Държавните железници са изплатили напълно задълженията си към хърватската компания "Кончар" (KONČAR-ELLOK), съобщиха от "Холдинг БДЖ". Последната преведена вноска към хърватската компания е в размер на 827.4 хиляди лева. Задълженията към "Кончар" са натрупани през периода 1998 - 2008 г. във връзка с изпълнение по договор за ремонт на локомотиви и доставка на резервни части. Така БДЖ продължава да изпълнява плана си за поетапно погасяване на задълженията си към различни институции. Мениджърският екип на "Холдинг БДЖ" следва програмата си за финансово стабилизиране на дружеството, което е в резултат от изпълнението на извършените реформи за оздравяване и развитие през последните години, посочват от компанията. В началото на месеца БДЖ съобщиха, че е погасен изцяло заемът им към германската "Кредитанщалт" (KfW IPEX Bank), след като през февруари са платени последните дължими 15.9 млн. евро. Кредитът беше отпуснат през 2005 г. за финансиране доставката на 25 броя електрически мотриси по сключен договор със "Сименс” АГ Германия на стойност 123.4 млн. евро. Към момента дълговете на БДЖ възлизат на около 350 млн. лв.

Средният осигурителен доход за януари е 863,18 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754555

Средният осигурителен доход за януари е 863,18 лева
Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход за страната за януари 2018 г. е 863,18 лв. Това съобщиха от пресцентъра на НОИ. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 февруари 2017 г. до 31 януари 2018 г. е 827,00 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за

До месец ЧЕЗ решава ще влезе ли българската държава в сделката с Гинка

https://offnews.bg//ikonomika/do-mesetc-chez-reshava-shte-vleze-li-balgarskata-darzhava-v-sdelkata-s-676400.html

ЧЕЗ започва проучване на възможността България да участва в покупката на дружеството, стана ясно на финала на неколкодневните преговори в Чехия между компанията и новия собственик - "Инерком".

Адвокатите на ЧЕЗ ще проучат всички възможни хипотези около сделката, след което ще бъде обявено и крайното решение. Междувременно договорът на Гинка Върбакова остава в сила, защото в него има записани конкретни срокове.

"Преговорите приключиха и ЧЕЗ реши да отговори на молбата на българското правителство и да проучи възможностите за влизане в сделката", обяви говорителят на "ЧЕЗ Груп" Алице Хоракова.

Новата собственичка на ЧЕЗ Гинка Върбаков замина преди дни за Прага, за да преговаря по сделката. Очаква се в края на март или началото на април да има нови срещи с представителите на „Инерком” и адвокатоте на чешката компания да представят варианти за влизане на държавата в сделката.

„Въпреки че българското правителство не прояви интерес за влизане в процеса по продажбата, който протичаше през изминалата година, ЧЕЗ ще разгледа искането, представено от нашия бизнес партньор, и ще проучи възможностите”, се казва в съобщение на компанията, цитирано от bTV.

„С оглед на ограниченията, наложени от вече подписания договор между двете компании, ЧЕЗ и „Инерком” решиха да изготвят комплексен анализ на всички варианти и възможни последствия от потенциалното влизане на българската държава в процеса. След няколко седмици преговорите ще продължат”, отбелязват от ЧЕЗ.

По информация на чешкото издание "Хосподарски новини" от ЧЕЗ готвят нова стратегия - да се съгласят българската държава да получи контролен пакет акции, но само ако плати обезщетението по делото в арбитражния съд.

Валери Симеонов: Няма да се извинявам на руския патриарх

http://www.moreto.net/novini.php?n=370454

Вицепремиерът Валери Симеонов отсече, че няма да се извини за думите си за руския патриарх Кирил. След посещението на духовника у нас по повод честването на 140 години от освобождението на България, Симеонов го нарече "второразрядно съветско ченге".

15 ЗВЕЗДИ И ТЕХНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ТАЛАНТИ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285123_15+%D0%97%D0%92%D0%95%D0%97%D0%94%D0%98+%D0%98+%D0%A2%D0%95%D0%A5%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%A5%D0%A3%D0%94%D0%9E%D0%96%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%92%D0%95%D0%9D%D0%98+%D0%A2%D0%90%D0%9B%D0%90%D0%9D%D0%A2%D0%98

 Знаменитостите живеят под микроскоп. Но някои от тях не успяват или не искат да скрият талантите си.

Някои от тези хора започват да ги застигне, а други откриват изкуството по-късно в живота. Някои от тях рисуваха под псевдоним от години и може би сте чували за тях. Например, Люси Лиу започва да показва работата си под псевдонима Ю Линг през 1993 г., но сега вече излага картините си, подписани от неговото име.

Вижте, част от най-известните личности в Холивуд, които несъмнено имат художествена дарба.

Вижте пълната публикация на: Sofiapress.com

Общините са против еднакви цени и срокове за административните услуги

http://www.mediapool.bg/obshtinite-sa-protiv-ednakvi-tseni-i-srokove-za-administrativnite-uslugi-news276490.html

Местната власт е против въвеждането на еднакви цени и срокове за предоставяните административни услуги. Единственият компромис, на който са готови общините, е уеднаквяване на броя и вида на подаваните документи за дадена услуга. Това стана ясно от представянето на междинното изпълнение на проект "Трансформиране на модела на административното обслужване" в Министерския съвет. Той се финансира с близо 5 млн. лв. от европейските фондове по програма "Добро управление". Целта му е превръщането на удостоверителните услуги за гражданите и бизнеса във вътрешно-административни е-услуги и групирането им на принципа "епизоди от живота" и "събития от бизнеса". Проектът се изпълнява от началото на 2016 г. и трябва да приключи до края на юни 2018 г. До момента по него са изплатени 255 315 лв., показват данните в информационната система за наблюдение на еврофондовете (ИСУН). До сега са обобщени са данните за предоставяните административни услуги от различните ведомства, както и за регистрите, които те поддържат. Изготвени са предложения за опростяване на 700 услуги за бизнеса и гражданите и предоставянето, на част от тях по електронен път. Обръщане на модела Едната от целите е обръщане на сегашния модел – вместо гражданите да обикалят от гише на гише и да събират удостоверения и документи от различни институции, нужни за даден услуга, това да се прави от администрациите по служебен ред. Към момента такива са около 60 на сто от всички удостоверителни услуги, предоставяни от администрацията, е нужно хората сами да събират документи, за което се използват десетки милиони човекочасове, каза Красимир Божанов, директор на дирекция "Модернизация на администрацията" в Министерския съвет. Като пример беше дадено удостоверението за разрешително за оръжие. То се издава от служба "Контрол на опасните средства" в МВР. Гражданинът е длъжен да представи над 10 документа, от които повече от половината са налични в други администрации. За това с реализацията на проекта пилотно ще бъде пусната информационна система в 50 администрации, които ще предоставят административни услуги по служебен път на бизнеса и хората. Предвижда се и пускането на информационен сайт, от който ще се вижда кои услуги могат да се предоставят по служебен път. Освен това гражданите и бизнеса ще могат да подават сигнали, ако все пак им искат сами да носят документи при положение, че това може да стане по служебен път. Една цена и срок за най-използваните услуги - невъзможно Общините предоставят над 155 административни услуги. От тях най-често използвани са тези за адресна регистрация, гражданско състояние – женен, разведен, неомъжен, териториално устройство – визи за проектиране, разрешителни за строеж, паспортизация на сгради, посочи Теодора Дачева, заместник-изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, което е партньор по проекта. Целта е за 20-те най-често предоставяни услуги на гражданите и бизнеса да се искат едни и същи документи – вид и брой, цената и срокът за предоставяне на услугата също да са еднакви, каза Дачева. Тя даде пример с Кричим и Русе, които сега имат различни изисквания относно разрешенията за строеж - брой документи, цена и срок на издаване. Направеното проучване сред 265-те общини обаче показва, че уеднаквяването ще се случи трудно, каза Дачева. Причината е, че това е едно от основните приходни пера за малките общини и за това там цените са по-високи. В големите пък проблемът е със сроковете, които са по-дълги. Единственото, по с което общините са съгласни, са еднаквите изисквания към документите за една и съща услуга. За това предложението на Националното сдружение на общините е централизирано да се постави максимален срок за предоставяне на услугите, а цените да продължат да се определят на местно ниво, каза Дачева. така например може да се сложи максимален срок от пет работни дни за дадена услуга, за да не може да се удължава до безкрайност изпълнението ѝ. "Епизоди от живота" и "бизнес събития" По проекта е направен анализ на над 12 000 регистъра, водени в администрацията. Идеята е някои от тях да отпаднат, други да се обединят, а най-голямата група да се централизират. Данните ще послужат за регистърна реформа, но как ще изглежда тя към момента не може да се каже, каза Красимир Божанов. От Фондация за реформа в местното самоуправление, която също е партньор на проекта, са подготвили анализ с възможностите за въвеждане на услуги на принципа "епизоди от живота" и "бизнес събития". Целта е да се групират отделните административни услуги - част от тези епизоди в една. Например при епизод "Раждане" – всички услуги по получаването на документите да се заявят в болницата. Националният осигурителен институт да администрира целия процес на изваждането на документите за новороденото, а при изписването на детето, майката да си тръгне с тях от болницата. Сега, за да се получи акт за раждане, се чака обикновено около два месеца, а родителите трябва да обикалят по институциите. Друго предложение е при епизод "Издаване на свидетелство за управление на МПС" администратор да е обучаващата фирма. "Епизодът "Развод" обаче няма как да стане по този начин, каза експертът. За да се случи всичко това, са необходими и законодателни промени. Данните показват, че ще се наложи промяна в поне около 70 закона. Например, за да отпадне изискването за представяне на свидетелството за съдимост – най-често искания документ от администрацията (над 700 000 пъти годишно), са били променени 67 закона, каза Божанов.

Нинова: Изказването на Дол разделя българското общество

https://offnews.bg//politika/ninova-izkazvaneto-na-dol-razdelia-balgarskoto-obshtestvo-676401.html

Изказването на г-н Дол е абсолютно неприемливо. То разделя българското общество и показва незачитане на близо един милион българи, подкрепили "БСП за България" на последните парламентарни избори, коментира във фейсбук лидерът на социалистите Корнелия Нинова. 

От вчера съм в България и усетих, че социалистите са много завистливи за всичко, което ГЕРБ прави тук. Според мен българските социалисти не същестуват откакто България пое Председателството, защото Бойко е най-спешният шеф в Европа. Единственият начин да се покажат е да говорят за Бойко и какво прави Бойко”, коментира лидерът на европейската десница по-рано днес. 

Г-н Дол, не завиждаме на ГЕРБ, че сме най-бедната и най-корумпираната страна в Европа, под вещото ръководство, вече осем години, на Вашия приятел Бойко. Тревожим се от тези факти, пише Нинова.

В текста й се казва още:

И искаме тази оценка, дадена от ваши авторитетни източници, да се промени, както и да се промени стандартът на живот на нашите сънародници. Приемаме като тъжна шега думите Ви, че българските села се развиват непрекъснато. Отдаваме ги на това, че Вие не сте виждали българско село. Радваме се, че българският министър-председател е "най-успешният шеф в Европа" и вече е задминал г-жа Меркел и г-н Макрон, но се питаме защо лидери от Вашето политическо семейство не го оценяват подобаващо и не ни желаят в Шенген и Еврозоната, заради корупцията в управлението на този "успешен" премиер. Не чухме и оценката Ви за това, че ГЕРБ оттеглиха Истанбулската конвенция, на която толкова държите. Дали това не стана и под натиска на българските социалисти, които според Вас не съществуват, заедно със 70 процента от българите. Мълчите и за грандиозния международен скандал, в който ни забърка Вашият приятел Бойко с криминалната продажба на ЧЕЗ, навръх председателството. Не се ли притеснявате и че парите на европейските данъкоплатци потънаха в преградното съоръжение на външната граница на Европа, което се разследва от българската прокуратура. Много въпроси без отговори.

Г-н Дол, казвате, че "успехът на България се основава на отношението на ГЕРБ към всеки човек". Надявам се, че в това - “всеки човек”, включвате и онези хиляди българи, които всяка седмица протестират на улиците на България срещу правителството. По техните думи успехът на страната ни минава през оставката на Борисов.

Г-н Дол, винаги сте добре дошли в България. Ние сме гостоприемен народ, но сме и народ с достойнство. Не ни лепете етикети, не ни поучавайте и не забравяйте, че българският народ няма началници.Той има партньори в Европа, защото е равноправен на другите европейски народи.

Загуба на средства ли е обучението в лидерство?

http://www.mediapool.bg/zaguba-na-sredstva-li-e-obuchenieto-v-liderstvo-news276489.html

През цялата ми кариера в петролния бранш трябва да съм присъствал на почти дузина курсове и ръководни програми, чиято цел е била да подпомогне растежа на лидерските ми умения в компаниите, за които съответно съм работил. Докато много от тях бяха забавни и научих не малко за себе си, не бих казал, че компаниите са постигнали някаква кой знае колко прилична възвращаемост на инвестициите си. Причината за това е, че макар едно еднократно обучение да може да добави стойност, тази стойност бързо намалява, ако не се поддържа от среда, която не само подкрепя, но също така насърчава развитието на лидерството. Според едно изследване на "Делойт" (Deloitte), компании, които внедряват съответните постижения на лидерството в своите всекидневни работни процеси, реализират до 37% по-високи приходи на служител и 9% по-висока брутна печалба ... и това е само началото. Като се има предвид, че компаниите харчат милиарди за развитието на своите лидери, бихме си помислили, че едва ли не този проблем е напълно решен. Въпреки това, пак според "Делойт", 46% от бизнес лидерите твърдят, че нямат подкрепата да водят променящта се и разнообразна работна сила, и особено хората от т.нар. "милениум поколение", които не вярват, че те се развиват като лидери. А това не вещае нищо добро за бъдещето. Разработени са десетки нови модели за "зрялост" на лидерите, според които предизвикателството идва от разбирането как и до колко лидерите се развиват. Лидерите се нуждаят от разнообразни методи на обучение, които включват формално обучение и обучение на работното място, обучение със и от всеки друг и съответните инструменти за това. Интересното е, че най-важният елемент се оказва експозицията към колегите и обратната връзка с клиентите, новите контексти и социалните мрежи. Въпреки това почти 84% от компаниите използват главно формалното обучение за развитие на своите лидери и лидерските им качества. Повечето специалисти смятат, че много неща не са наред с официалните програми за лидерство – всъщност те са част от холистичен подход, но проблемът е, че въпреки това те често са единственият подход. И така, какво друго могат да направят компаниите, за да създадат среда, която да гарантира, че инвестициите им в развитието на лидерството не се губят и че в крайна сметка ще имат прилична възвръщаемост. Ето някои важни според мен области, върху които трябва да се съсредоточат компаниите: 1.Дефиниране модела на лидерство Всяка компания трябва да има ясна лидерска рамка, която да обяснява какъв е нейният лидерски модел, какво може да се очаква от лидерите и какви лидери се очакват от другите. Този модел не само трябва да е ясен, но трябва да бъде оповестен ясно, така че компанията да има едно общо разбиране за лидерството. Това определено не само би помагало на лидерите, но ще позволи на компанията да ги държи отговорни за това, че са лидери. Добра практика в петролния бранш (но не само) е много от водещите компании да посочват топ 10 служители всяка година, които са идентифицирани като ролеви модели за вида лидерство и съответно компанията да се стреми да насърчава в рамките на структурите си, другите да им подражават. 2. Покажете вашите лидери на други такива Докато можете да научите много за един курс, можете да научите още повече, ако работите в тясно сътрудничество и гледате или говорите с други лидери в действие. Опитайте да организирате лидерски обмен, където редовно да се събират вашите лидери, за да споделят предизвикателствата, пред които са изправени, и да научат как другите са се справили с тях. Привличайте външни лидери и говорители, за да говорите за промени в ръководството или как хората го правят в други компании. Лидерството е пътуване, а не дестинация, а добрите ръководители непрекъснато се учат както от книги, така и от курсове, но най- вече и от един друг. Тези видове дискусии позволяват на хората да навлязат в много теми, да разбират контекста и да променят нещата много по-добре, 3. Подпомагане на култура на поемане на риск Фирмите, които имат добри рискови култури, често са най-иновативните и иновациите помагат да се стимулира конкурентно предимство. Не говоря за хазарт обаче! Става въпрос за създаването на среда, в която хората се чувстват сигурни да говорят, да споделят нови идеи, да оспорят сегашните начини на мислене. Когато поемат риск да не се притесняват от уволнение или наказание. Уверявам ви, усещането за сигурност е изключително важно и то дава възможност да се направят чудеса. Ако вашите хора обаче не се чувстват комфортно, говорейки за нови / различни идеи, вероятността да ги прилагат ще е сведена до нула. 4. Създайте платформа за споделяне на знания Живеем в епоха на социалните мрежи и платформи, където много хора са свикнали да използват инструментите им за съвместна работа, да споделят информация и да могат да се свързват и да потърсят помощ или подкрепа. Тези типове платформи могат да се използват, за да се насърчат лидерите да споделят своите мисли и идеи, да споделят опита си и да си помогнат взаимно в развитието си. Лидерството не е соло спорт, но често лидерите са оставени на собствените си средства. Разполагането с подходящите инструменти може да им позволи да ги използват като поле за обсъждане на въпроси и потенциални решения, като ги усъвършенстват, за да увеличат максимално въздействието и резултатите си. 5. Създайте силно сътрудничество между HR и бизнес Като се има предвид, че за да се постигне полза, развитието на лидерството трябва да бъде вградено в бизнеса, тогава трябва да има силно сътрудничество между бизнес лидерите и лидерите в областта на човешките ресурси. Те трябва да работят в тясно сътрудничество за дейностите по лидерството. Развитието на лидерството не може просто да се възприема като тема на човешките ресурси. Важно е както човекът, така и бизнесът да имат еднаква представа какво е лидерството и да се подкрепят взаимно. В една от компаниите, в която работех, това не беше така, а резултатът беше, че отдел ресурси създаде скъпа програма за развитие на лидери, която не беше само загуба на време и пари, но и демотивираща. Хората, които присъствахме в курса, смятахме, че това е страхотно, но не отразява нито една от настоящите ръководни практики и че повечето хора, които работят в този стил, са се отказали на даден етап. Развитието на лидерството е от решаващо значение за развитието на бизнеса и растежа и трябва да се направи повече, отколкото просто да се харчат пари за осъществяване на обучителен курс. Това е само едно парче от пъзела. За да бъдем наистина успешни, трябва да вграждаме развитието на лидерството в ежедневния бизнес.

Фирма обжалва обществена поръчка за път - бил прекалено голям и дълъг

https://www.actualno.com/smolyan/firma-objalva-obshtestvena-porychka-za-pyt-bil-prekaleno-goljam-i-dylyg-news_663734.html

Уникална жалба – срещу „тенденциозно“ и „дискриминационно“ определен голям габарит и дължина на пътя, спира поръчка за обход на Рудозем и виадукт на обща стойност 6,4 млн. лв. Оплакването срещу процедурата, обявена от Агенция „Пътна инфраструктура“, е постъпило вчера 15 минути преди изтичане на срока за подаване на оферти. Определеният за пътя габарит е 7.50/10.50 метра с две ленти от по 3,75 метра и два тротоара по

След 7 години рок групата "Сноу патрол" най-сетне пуска нов албум

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6754545

След 7 години рок групата "Сноу патрол" най-сетне пуска нов албумНа 25 май рок групата "Сноу патрол" ще издаде първия си албум от 7 години, озаглавен "Wildness", съобщи Контактмюзик. Той идва след излезлия през 2011 г. диск на бандата "Fallen Empires". Фронтменът й Гари Лайтбоди довери, че новият албум ще включва някои недообработени и "примитивни" песни. "Става въпрос за нещо първично, живо и красиво,

Местан: Путин иска да докара на власт свои наемници. Няма да се обединяваме с ДПС

https://offnews.bg//politika/mestan-putin-iska-da-dokara-na-vlast-svoi-naemnitci-niama-da-se-obed-676397.html

"Обединение между ДПС и ДОСТ не е на дневен ред". С тези думи завършва позиция на лидера на ДОСТ Лютви Местан по повод визитата на на патриарх Кирил у нас и руската хибридна война.

Според председателя на малката извънпарламентарна партия Москва все още страда от това, че страната ни е излязла от сивата сфера на влияние на Кремъл и в момента се опитва да е лидер на процеса по присъединяването на Западните Балкани към евроатлантическото семейство.

"Арогантното имперско поведение на руския патриарх Кирил по време на визитата му в България предизвика истинска политическа буря, чиито неизбежни конкретни последици ще видим съвсем скоро. Откровено назидателният политически тон, неприсъщ за духовник – глава на Църква, постави на изпитание чувството за национална гордост и достойнство на българския народ и огромния въпрос дали за 140 години от Руско-Османската война сме изработили национален имунитет да различим признателност от послушание и благодарност от раболепие пред Русия", се казва в позицията.

Според партията на Местан българският народ не може да бъде укоряван за това, че е достойно грамотен да знае разликата между исторически значимото следствие от тази война – възникването на Третата българска държава, и първопричините, с които руският император я започва.

"Те не са освободителни, а откровено имперски – топлите проливи Босфора и Дарданелите. Неслучайно „освободителката“ Русия има амбиция да остане като окупатор цели 2 години след Сан Стефано, а през 1885 г. е агресивно против Съединението на България", посочват от ДОСТ. 

Местан е категоричен и че в очите на Путин Бойко Борисов е по-скоро натовец и европеец, затова е по-добре е той да си отиде, за да дойдат на власт довереници и наемници на Москва.

Ето и цялата позиция на лидера на партия ДОСТ:

Арогантното имперско поведение на руския патриарх Кирил по време на визитата му в България предизвика истинска политическа буря, чиито неизбежни конкретни последици ще видим съвсем скоро. Откровено назидателният политически тон, неприсъщ за духовник – глава на Църква, постави на изпитание чувството за национална гордост и достойнство на българския народ и огромния въпрос дали за 140 години от Руско-Османската война сме изработили национален имунитет да различим признателност от послушание и благодарност от раболепие пред Русия. Истинските български патриоти никога не са имали проблем да признаят, че именно в резултат на Руско-Турската война започва процесът на възстановяване на българската държава, който завършва едва през 1908 г. с Акта на независимостта. Българският народ обаче не може да бъде укоряван за това, че е достойно грамотен да знае разликата между исторически значимото следствие от тази война – възникването на Третата българска държава, и първопричините, с които руският император я започва. Те не са освободителни, а откровено имперски – топлите проливи Босфора и Дарданелите. Неслучайно „освободителката“ Русия има амбиция да остане като окупатор цели 2 години след Сан Стефано, а през 1885 г. е агресивно против Съединението на България. По тази причина редица български интелектуалци поставят под съмнение дали точно 3-ти март е най-подходящата дата за Национален празник. За руските лакеи в България обаче подобно мислене е равно на богохулство. За тях 3-ти март е абсолютно основание за легитимиране „во веки веков“ на руските имперски посегателства спрямо България, включително и днес, когато страната ни вече е в НАТО и ЕС.

Русия я боде, че България направи своя стратегически избор да излезе от сивата зона на руско влияние и да се присъедини към семейството на евроатлантическите държави. Не стига това, а днес като председател на ЕС България се опитва да лидира процеса на присъединяването и на Западните Балкани – друга стратегическа зона на руски интереси. Това е крайно неприемливо за Кремъл и затова е комичен опитът на премиера Борисов да „съгласува“ присъединителния процес на Западните Балкани с Путин. Страните от Западните Балкани ще станат част от НАТО и ЕС не със съгласието на Русия, а въпреки имперските амбиции на Путин. В неговата стратегия е не разширяването на НАТО, а дори изваждането на България от Алианса. От тази гледна точка визитата на руския патриарх и трусовете, които предизвикаха неговите груби квалификации по адрес на български държавници и институции, могат да бъдат определени като брилянтно проведена операция от хибридната война, която Русия води срещу натовска България. Спомнете си тезата на президента Плевнелиев, че Русия води хибридна война срещу България и Украйна и е сериозна заплаха за националната сигурност на тези държави. Крайната цел на тази хибридна война несъмнено е изваждането на България от НАТО. Решетников бе злокобно откровен – първи етап, спечелване на президентските избори, и втори, сформиране на такова мнозинство в българския Парламент и Правителство, които да поставят въпроса за излизането на България от НАТО.

С парламентарните избори Март`2017 г. Русия постигна частичен успех – българските националисти станаха част от управляващата Коалиция, а те в своята цялост са откровено антинатовски и проруски елементи в българската политика.

Последните антируски изстъпления на Валери Симеонов не снемат валидността на тази теза. Квалификациите му по адрес на руския патриарх не са искрени, а са част от една добре премислена стратегическа игра за легитимация пред очите на западния свят. Патриотите го играят амбивалентно: Сидеров - проруски, а Валери Симеонов - уж антируски. Това второто бе необходимо на Борисов, за да смекчи атаките от ЕС срещу навлизането на крайни националисти и ксенофоби в управлението на европейска България.

Русия от своя страна няма да се задоволи с наличието на свое, националистическо, проруско лоби във властта на България. Русия иска повече – иска всичко. Иска власт, която да й прислугва в геополитическата война. Повратливостта и пируетите на Борисов, който извади от „нафталина“ АЕЦ „Белене“ въпреки Мораториума, изтеглената Истанбулска конвенция, затварянето на очи пред участието на руски офшорки в сделката с ЧЕЗ, противостоенето му срещу натовско военно присъствие в Черно море като контрапункт на руската доминация след завладяването на Крим далеч не са удовлетворителни за Кремъл. В Кремъл знаят, че ако допреди няколко години бе табу да се говори за излизането на България от НАТО, то днешната геополитическа ситуация за съжаление прави легитимно подобно говорене. И понеже в крайна сметка и в очите на Путин Бойко Борисов е по-скоро натовец и европеец, по-добре е той да си отиде, за да дойдат на власт доверениците и наемниците на Москва.

Само че как да се случи това? В България правителствата не падат заради опозиционни акции; а и хилавото БСП няма подобен ресурс. В България правителствата си отиват заради разломи в управляващите партии или коалиции. Москва вече натисна червеното копче. Задейства прякото си протеже, или Пета колона в лицето на „Атака“. Още преди визитата на патриарх Кирил „Атака“ даде заявка за излизане от властта чрез своя национален координатор Светлозар Лазаров, който заяви готовност за съюз с БСП, като не биха възразили мястото им да се заеме от Марешки. Анализаторите не обърнаха внимание, пропуснаха това ключово послание на „Атака“. Скандалът, породен от визитата на руския патриарх обаче, ще ускори планирания от вън разпад на т.нар. коалиция „Обединени патриоти“, а оттам и разпада в управляващата Коалиция. Руските актьори играят блестящо своите роли. Дори Валери Симеонов изглежда искрен с острата си атака срещу патриарх Кирил. Че става въпрос единствено за игра, го издават крайно обидните квалификации, чиято крайна цел е предизвикването на симетрично остра реакция от Волен Сидеров, който заговори не само за политическата, но и за физическата смърт на съратника си. Фалшив, или измислен, след този сценарий е невъзможно оставането на Симеонов и Сидеров съвместно в тази управленска конфигурация. Или Симеонов ще сдаде вицепремиерската си власт, или Волен Сидеров ще напусне „Обединени патриоти“, а оттам и управляващата Коалиция.

Какво следва после? Вече го казахме – парламентарна и правителствена криза. Предсрочни избори и проруско управление, което ще ни се поднесе с идеологемата за „обединителния патриотизъм“ като симпатичното мастило на руските интереси в България.

Къде са „обединителните патриоти“?! Не бързайте. Скоро Кремъл ще натисне и тяхното копче.

. . . Затова обединение между ДПС и ДОСТ не е на дневен ред . . .

ЧЕЗ с решение за България

https://www.vesti.bg/bulgaria/chez-s-reshenie-za-bylgariia-6080143

Екип от адвокати ще проучи всички хипотези около сделката, след което ще обяви и крайното решение

Съд в Мадрид отказа да пусне каталунски активист на свобода, за да стане премиер

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/09/3143820_sud_v_madrid_otkaza_da_pusne_katalunski_aktivist_v/?ref=rss


Върховният съд в Мадрид отхвърли молбата на каталунския активист и лидер на най-голямата организация, подкрепяща независимостта, да бъде пуснат от затвора, за да отиде на заседанието на парламента, което може да го избере за премиер, обявиха медиите в Испания.<br /><br />Съдията Пабло Ярена реши, че той не може да запусне центъра за задържане, където е с мярка предварителен затвор заради кампанията за отделяне на Каталуня от Испания, нито може да се яви в парламента в Барселона за...

Българинът в НХЛ: В Ню Йорк се чувствам като във филмите от детството си

https://www.24chasa.bg/sport/article/6754538

Българинът в НХЛ: В Ню Йорк се чувствам като във филмите от детството си Да, наистина съм роден в България. Баща ми е българин, а майка ми - рускиня. Когато съм бил на около 1 г., сме пристигнали в Москва. Записали са ме първо на детска градина, а след това и в училище. Тъй че детството ми е преминало в Москва. Това казва роденият в Русе Александър Георгиев, който стана първият българин в най-силното хокейно

Как Бисер Лазов взе бившето общежитие на „Балканкар“

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/kak-biser-lazov-vze-bivsheto-obshtejitie-balkankar.html

На бял свят излизат нови и нови подробности за натрупването на състоянието на любимия свидетел на прокуратурата по делото КТБ – Бисер Лазов. Днес ще ви представим как Лазов се е сдобил с бившето общежитие на „Балканкар“ в схема с Калоян Петров.

Как Бисер Лазов взе бившето общежитие на „Балканкар“

https://frognews.bg/novini/kak-biser-lazov-vze-bivsheto-obshtejitie-balkankar.html

На бял свят излизат нови и нови подробности за натрупването на състоянието на любимия свидетел на прокуратурата по делото КТБ – Бисер Лазов. Днес ще ви представим как Лазов се е сдобил с бившето общежитие на „Балканкар“ в схема с Калоян Петров.

Пеликаните напуснаха Сребърна (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754533

Пеликаните напуснаха Сребърна (Снимки) Студеното време и хищници прогониха пеликаните от резервата „Сребърна“. В момента птиците са по поречието на Дунав, където очакват температурите да се повишат и ледената покривка на езерото да се стопи. Изоставените от тях яйца са измръзнали, но според специалистите няма опасност къдроглавите пеликани да останат без поколение тази година.

Вижте как изглежда тялото на пушач отвътре (Видео)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6754531

Вижте как изглежда тялото на пушач отвътре (Видео)Дискусията дали да се пуши на обществени места в България продължава вече много време. Поддръжниците и на двете тези са достатъчно на брой. Ако сте пушач и искате да разберете колко вредни са в действителност цигарите, трябва да видите това, пише Actualno.com. Ще ви представим едно ВИДЕО, в което ще имате възможност да разберете какво се случва с

Щъркелите дойдоха, зимата си тръгва

http://dnes.dir.bg/news/zima-shtarkel-prolet-26953186

Първият щъркел бе забелязан да каца в гнездото си в село Лъвино, Разградска област.

Сергей Рябков: Среща между Тилърсън и Лавров в Адис Абеба нямаше и няма да има

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754528

Сергей Рябков: Среща между Тилърсън и Лавров в Адис Абеба нямаше и няма да имаДържавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и руският външен министър Сергей Лавров, всеки от които е на обиколка в Африка, не планират среща, докато са в етиопската столица Адис Абеба, на фона на взаимни обвинения между страните им за това чия е вината, предаде Асошиейтед прес. "Среща в Адис Абеба нямаше и няма да се състои.

Заловиха мъж с един кубик незаконно придобити дърва за огрев в Сливен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754527

Заловиха мъж с един кубик незаконно придобити дърва за огрев в СливенСистемен нарушител е бил заловен в момент на транспортиране на незаконно придобита дървесина в местност край Сливен, съобщиха от Регионалната дирекция по горите /РДГ/ - Сливен. Нарушението е констатирано в местността "Бармук баир", в четвъртък, след продължително наблюдение заради получени сигнали от граждани.

Румен Гълъбинов за Фрог: Икономическият растеж за 2017 г. е по-нисък от очаквания

https://frognews.bg/biznes-turisam/rumen-galabinov-frog.html

Икономическият растеж на България през 2017 г. е по-нисък от очаквания, посочи пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.

Родилка почина в Кърджали

https://www.actualno.com/crime/rodilka-pochina-v-kyrdjali-news_663733.html

Окръжна прокуратура - Кърджали наблюдава досъдебно производство за установяване на причините за смъртта на 23-годишна жена, починала по време на раждане днес (9 март 2018 г.) в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ - гр. Кърджали. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив. По делото е извършен оглед, назначена е тройна съдебно-медицинска експертиза, предстоят разпити на свидетели и други процесуални действия. Срокът на разследването е двумесечен. Снимка: архив

Непълнолетен варненец ограби дома на 78-годишен мъж

http://www.moreto.net/novini.php?n=370444

На 7 март е постъпил сигнал за грабеж, извършен в частен дом в с. Житница. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Неизвестно лице е проникнало в дома на 78-годишен мъж, употребило е сила и му е извършило грабеж на 350 лв.

180 военни ще помагат в разследването за отравянето на руския шпионин

https://offnews.bg//sviat/180-voenni-shte-pomagat-v-razsledvaneto-za-otravianeto-na-ruskia-shpio-676398.html

Около 180 военни са изпратени в Солсбъри, за да помогнат в разследването на отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщи Би Би Си, позовавайки се на съобщение на Скотланд Ярд. 

Сред военните има и такива със специална подготовка в областта на химическото, биологичното и радиологичното оръжия. 

Лондонската полиция потвърждава, че е поискала помощ от военните, за да използва техните знания и умения в тази област. 

Една от задачите на военните е да отстранят от мястото на инцидента автомобили, в това число линейка, и различни предмети, които може да са получили химическо замърсяване. 

66-годишният Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря бяха открити в критично състояние в английския град Солсбъри преди дни. Те се намират в критично състояние в болница.

Полицията обяви, че те са отровени с вещество с нервнопаралитично действие, като двамата са станали обект на умишлен опит за убийство. Конкретното вещество е известно на властите, но те за момента няма да го обявяват, обясниха от британската полиция. 

При инцидента пострада и полицай - един от първите, пристигнали на мястото. 

Разследва се смъртта на родилка в болницата в Кърджали

http://www.mediapool.bg/razsledva-se-smartta-na-rodilka-v-bolnitsata-v-kardzhali-news276488.html

Родилка на 23 години е починала в петък сутринта в акушеро-гинекологично отделение на кърджалийската болница, съобщиха от лечебното заведение. Жената е постъпила в болницата два часа по-рано, в деветия месец от бременността с наближаващ термин. За изясняване на случая е образувано досъдебно производство. Назначена е тройна съдебномедицинска експертиза. Извършва се вътрешна проверка, информирани са Регионалната здравна инспекция и районната здравна каса. Предстои проверка от Изпълнителна агенция “Медицински одит”.

Обидена, Нинова ”скочи” на Жозеф Дол

http://dnes.dir.bg/news/kornelia-ninova-zhozef-dol-razdelja-izkazvane-balgarsko-obshtestvo-26953185

Изказването на г-н Дол е абсолютно неприемливо. То разделя българското общество и показва незачитане на близо един милион българи, подкрепили "БСП на изборите.

Президентът поиска национален център за управление на бедствия

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prezidentyt-poiska-nacionalen-centyr-za-upravlenie-na-bedstviia-257214/

Страната има нужда и от система за техническо наблюдение на язовирите на национално ниво, обявиха участници в среща при държавния глава

Половинката на Джейсън Стейтъм показа гола снимка от бременността си. Вижте я (18+)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6754214

Половинката на Джейсън Стейтъм показа гола снимка от бременността си. Вижте я (18+)Актрисата и модел Роузи Хънтингтън-Уайтли показа в инстаграм своя гола снимка от периода на бременността си. 30-годишната половинка на актьора Джейсън Стейтъм сподели кадъра по повод Деня на жената и бързо привлече вниманието на интернет потребителите, които не пестяха комплименти. За снимката красавицата позира напълно гола,

Нощният градски транспорт в София тръгва от 7 април

http://econ.bg/Новини/Нощният-градски-транспорт-в-София-тръгва-от-7-април_l.a_i.758871_at.1.html

Нощният градски транспорт в София тръгва експериментално от 7 април. Линиите са 4 и ще пресичат града така, че да има връзка с всички квартали,...

Администрациите злоупотребяват със сроковете за различни услуги

//dariknews.bg/novini/bylgariia/administraciite-zloupotrebiavat-sys-srokovete-za-razlichni-uslugi-2083651

Правителството призна, че много от работещите с граждани администрации злоупотребяват, като фиксират по-дълги срокове за услуги, които могат да се предоставят веднага, и изискват по-високи такси за експресното им извършване.
 
Признанието направи Красимир Божанов, дир

5G мрежа е мисия невъзможна за България, засега

http://www.mediapool.bg/5g-mrezha-e-misiya-nevazmozhna-za-bulgaria-zasega-news276487.html

Докато светът очаква до месеци стандарта за следващото поколение мобилна технология – 5G, за да започна да внедрява този тип мрежа, в България, която се слави с едни от най-високите интернет скорости и качество, това се оказва мисия невъзможна - засега. Причините са две. От години остава нерешен проблемът с освобождаването от страна на военните на жизнено важен за 5G технологията радиочестотен ресурс. Отделно тежките и скъпи административни изисквания за преоборудването на базовите мобилни станции неоправдано повишават необходимите на телекомите инвестиции и крайната цена на услугата за клиентите ще е много скъпа. "Това, което със сигурност няма да се случи на телекомуникационния пазар у нас през 2018 г,. е раздаването на честоти над 700 мегахерца (Мhz) от страна на Комисията за регулиране на съобщенията. Честотите в обхвата 800 MHz са заети от военните, които от години бавят освобождаването им, защото нямат пари да обновят авиацията", коментира главният изпълнителен директор на "Виваком" Атанас Добрев пред журналисти в петък. Отделно има блокирани честоти и в диапазона над 1800 мегахерца. Военните искат 1.390 млрд. лв. за честотите си Министерството на отбраната иска над 1.390 млрд. лв., за да предостави честония спектър от 700 и 800 MHz. Това показва национална пътна карта на Министерството на транспорта и съобщенията за изпълнението на европейското задължение на България да освободи част от радиочестотния спектър за телекомите до 2020 г. Парите са необходими, за да се модернизира военната авиационна и летищна техника, използваща радиочестотните ленти, както и да се внедри стандартът на НАТО за техническо опознаване "свой-чужда" на летателните машини. В документа се посочва обаче, че дори и да се осигури подобно финансиране на военните, едва към 30 юни 2020 г. е възможно частично да се освободи обхват 700 MHz, като се осигурят две дуплексни групи от по 20 MHz. Според Добрев обаче има и по-евтин начин военните да освободят тези честоти - чрез обособяване на ограничителни зони около територията на военните летища, а при евентуални военни действия просто да се спира достъпът на телекомите до тези честоти и те да работят без тях. Тежка и скъпа процедура за базовите станции Другият проблем за 5G мрежата у нас е изграждането на допълнителни базови мобилни станции и преоборудването на съществуващите. Това се налага, тъй като услугата в новия стандарт трябва да комбинира различни честоти от радиоспектъра, за да предложи на клиентите и добро покритие, и високо качество и бързина при преноса на глас, видео и въобще данни, стана ясно от обясненията на Добрев. "Това означава изграждане на 30 хил. базови станции, което е невъзможно и прекалено скъпа при сегашното законодателство", посочи той. По думите му само документацията за изграждането на една нова станция струва около 10 хил. лв. и така цената на услугата за клиентите ще е прекалено висока. Безуспешно "Виваком" е предлагала да се облекчат законовите изисквания за подмяната на оборудването особено на покривните базови станции. Тогава конструкцията се запазва и на практика не е необходимо да се вади строително разрешително, а може само под контрола на здравните инспекции и измерване на излъчването на новото оборудване, то да се постави, смята компанията. Анализ на съществуващото законодателство в Европа за базовите мобилни станции сочи, че българското е най-тежкото, допълни Жанет Захариева, главен съветник по регулациите в телекома. В момента подмяната на оборудване минава всички процедури и и такси като за строеж на нова станция, допълни тя. Комбинация от честоти за 4.5G Тъй като към момента 5G мрежата изглежда имагинерна, усилията на компанията ще са съсредоточени върху разширяването на обхвата на оптичната й мрежа, която е напът да стане най-голямата в България, и към комбинирането на честотен ресурс за подобряване качеството на сегашните 4G услуги в мрежа, условно наречена 4.5G. Вече е пусната услуга HDVoice, която подобрява качеството на звука при разговори чрез използването на по-голям спектър и кодеци за по-добра чуваемост. От нея могат да се възползват 800 хил. потребители и някои от тях вече може да се забелязали как има отрязъци, в които започват да чуват много по-ясно събеседника си, обясни Добрев. Другата новост ще е пускането на "глас върху LTE", при която връзка ще може да се установяват за по-малко от секунда и ще има възможност за мобилни разговори в Wi-Fi мрежа. "Нещо като Вайбър, но по-добро", пошегува се той. Компанията всеки момент ще пусна собствената си платформа "MyVivacom", чиято чел е да засили онлайн присъствието й и дори да има онлайн магазин. Предлагането на онлайн търговия и мобилни финансови услуги са бъдещето за развитие на телекомите, посочи Атанас Добрев. В момента се обмисля дали да започне предлагането на финансови услуги, но все още не е решено. LoRa следи пътища и водомери Телекомът обаче смята сериозно да наблегне върху развитието на пусната през октомври миналата година безжична комуникационна мрежа LoRa от нов тип, която осигурява свързаност на всякакъв тип обекти като електроуреди, сгради, паркинги и обмяната на данни между тях. Тя вече е поела видео наблюдението на основните пътища във Враца и е помогнала за разкриването на кражби и дори данъчни измами, разказа Добрев. Със "Софийска вода" пък се водят разговори LoRa да следи дистанционно уличните водомери, което ще позволи на концесионера бързо откриване на течове или кражби на вода. Развитието на облачните услуги е друг акцент от плановете на компанията през 2018 г. Облачната платформа в момента предлага на малки фирми възможност за тестване на различни сценарии за развитието си с минимални инвестиции, за да вземат най-правилното решение. За големите компании, които вече имат технологична и комуникационна инфраструктура, се предлагат хибридни услуги, позволяващи ползване на класическия облак за решаване на временни нужди или експерименти. През 2018 г. компанията предвижда да инвестира в развитието на мрежата си около 180 млн. лв., колкото бяха вложенията и през миналата година. Реално влагаме обратно в мрежата 20 процента от приходите си, каза Добрев. Поредни добри финансови резултати Компанията отчете за пета поредна година лидерска позиция сред телекомите по ръст на приходите. През 2017 г. те са били 890 млн. лв. или с 1.6 процента повече спрямо предходната година. Ръстът на печалбата преди облагане е 2.7 на сто. Компанията продължава да увеличава пазарния дял по приходи от мобилни услуги, който е 29%, посочи финансовият й директор Асен Василев. Клиентите на договор растат до 89 на сто, а от тях над 147 хиляди абоната са преминали към телекома абонати от конкуренцията. Средномесечните приходи от тях са 11.40 лв., което е под средноевропейските цени при доста по-добро качество. За поредна година "Виваком" остава пазарен лидер при най-модерната телевизионна услуга – интерактивна телевизия (IPTV) с дял от 61%. Над 1.1 млн. са потребителите, ползващи оптична мрежа, сочат още годишните резултати на телекома.

Концерт за 3-ти март в Хавана. Йорданка Христова изправи публиката на крака

http://www.eurochicago.com/2018/03/havana/

По случай Националния празник Трети март Българското посолство в Хавана организира концерт на любимата на кубинската публика певица Йорданка Христова - съобщи пресцентърът на МВнР. Събитието, което се състоя в престижния театър „Америка“, събра над 1000 души.

Мая Манолова в Плевен: Най-ценното във "Великден за всеки" е че събужда добро в хиляди

https://www.24chasa.bg/region/article/6754525

Мая Манолова в Плевен: Най-ценното във "Великден за всеки" е че събужда добро в хиляди  
  
Проявете доброта и дарете по левче, по 2 в сметката на кампанията "Великден за всеки" , призова омбудсманът Мая Манолова в Плевен в петък. Тя отчете, че през 2-те издания кампанията е събрала 2 млн. лева - в пари и хранителни продукти. През 2016 г. "Великден за всеки" тръгна от Плевен. Тогава Мая Манолова напазарува продукти за жена инвалид,

Черно море без половин отбор срещу Лудогорец

http://varnautre.bg/2018/03/09/76355/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%be%d1%80-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%bb%d1%83%d0%b4

Треньорът на Черно море Илиан Илиев определи групата за мача с Лудогорец. От 18-те отпаднаха Георги Илиев и Мариян Огнянов, които са наказани за натрупани жълти картони. Аут са и Мартин Костадинов, който лекува травма от мача с Етър, както и Мирослав Енчев. Централният бранител на “моряците” му се отвори раната, която получи на двубоя […]

Вижте най-любопитното от изминалата седмица (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/vijte-naj-lubopitnoto-ot-izminalata-sedmica-video-news_663730.html

За добро настроение и повече усмивки и през тази седмица, редакционният екип на Actualno.com избра за Вас най-любопитните новини и видеа от последите пет дни. Насладете се на тях и се заредете с положителни емоции за предстоящия уикенд! СНИМКА на Десислава Радева и Илияна Йотова отприщи водопад от Facebook емоции Уникална снимка, на която са "хванати" съпругата на президента Румен Радев Десислава и вицепрезидентът Илияна Йотова, предизвика брожение и множество коментари във Fac

ЕС подготвя ответен удар заради наложените от Тръмп мита

https://www.actualno.com/europe/es-podgotvja-otveten-udar-zaradi-nalojenite-ot-trymp-mita-news_663731.html

Европейският съюз е готов за ответни действия заради решението на американския президент Доналд Тръмп да наложи вносни мита за стомана и алуминий, макар че все още подкрепя разговори за решаване на конфликта, заяви вицепрезидентът на ЕК Юрки Катайнен. „Готови сме и ще бъдем готови, ако е необходимо, да бъдат използвани ребалансиращи мерки“, заяви Катайнен на пресконференция в Брюксел. Той допълни, че Брюксел се надява, че „няма да бъдем принудени да ги изпо

Велчев: Борисов да викне патриотите с родителите им на родителска среща

http://clubz.bg/65217-velchev_borisov_da_vikne_patriotite_s_roditelite_im_na_roditelska_sreshta

Парламент Красимир Велчев1438071809109

Зам.-шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, който е и съпредседател на групата за приятелство с Русия, коментира пред бТВ актуалния скандал в "Обединени патриоти" след посещението на руския патриарх Кирил.

Велчев отрече това да е трус във властта.

"Ние стоим встрани от техните отношения (на патриотите - б.р.), не е редно ние да взимаме отношение. Те си имат някакви договорености. В техните програми има много противоречия. Не можем да взимаме отношение.

Борисов трябва да извика родителите им, да направи родителска среща. Не трябва да губим чувство за хумор - това различава човека от животинския свят. Всички виждат колко му е тежко на министър-председателя да лавира, да държи някакъв баланс в отношенията", каза Велчев.

Според него коментарите на Валери Симеонов са "непремерени".

"Отчитам го в стремежа да защити патриотичното, българското. Да не забравяме, че това е патриархът на Москва и цяла Русия", каза Велчев.

Той разясни и защо от ГЕРБ искат разсекретяване на стенограмата от разговорите между българския президент и руския патриарх.

"В обществото витаят много въпроси, остават неизяснени. Аз присъствах на срещата на минстър-председателя с двамата патриарси. Там имаше много медии. Те присъстваха и на слвото на министър-председателя. Вие откъде разбрахте за това, което е казал руският патриарх? От медиите в Москва. Задава се въпросът: на тази среща били ли са поканени българските медии или само руските", каза Велчев.

Той е убеден, че от разговорите между българския президент и руския патриарх има запис.

"Отрекоха за стенограмата, не са казали за запис. Колкото повече пазиш нещо в тайна, толкова повече обществеността реагира", каза Велчев.

Той бе лаконичен в коментара си по повод казаното от Кирил:

"Учуден съм. Патриахрът на Русия предварително е дошъл с определено настроение оттам", каза Велчев.

Той каза още, че се надява да няма криза в бългро-руските отношения и посочи, че още на другия ден след посещението на руския патриарх Владимир Путин се обадил на Борисов.

Ливърпул със силна мотивация да спечели срещу Манчестър Юнайтед

http://www.cross.bg/leva-live-singul-1569722.html

/КРОСС/Манчестър Юнайтед посреща Ливърпул на стадион „Олд Трафорд" в събота за мач от английската Висша лига. „Еврофутбол" очаква непредсказуем сблъсък с едва забележима преднина за Ливърпул, които в момента изостават в Премиършип само с две точки от своя домакин. Те ще се борят ожесточено за победа, за да изместят съперника си от втората позиция. Според коефициентите на българския букмейкър шансовете им да триумфират в  разгорещената битка са 2.51 срещу 2.55 за „червените дяволи". Разгледайте останалите над 95 предложения за срещата тук. Можете да направите и допълнителни предвиждания за „Голмайстор в мача" тук. Ето още предложения на „Еврофутбол" за интересни срещи в идните дни: Рома - Торино тук                                                       Сингъл, Live, ТОП „1"- 1.64 „Х"- 3.78 „2"- 4

Ученици в Бургас: Съд ли заслужава човек, убил в защита на семейството?

https://www.24chasa.bg/region/article/6754502

Ученици в Бургас: Съд ли заслужава човек, убил в защита на семейството?Трябва ли да бъде осъден човек, отнел живот в защита на семейството си? Това попитаха десетокласници съдия Румен Йосифов по време на открит урок по право в ГРЕ "Г.С.Раковски". Съдът е този, който ще реши дали е виновен медикът и какво да е наказанието му. Обществото получава информация от медиите, но за да бъде произнесено съдебно решение е

Чешката ЧЕЗ започва проучване за българско държавно участие в сделката

https://frognews.bg/novini/cheshkata-chez-zapochva-prouchvane-balgarsko-darjavno-uchastie-sdelkata.html

Чешката компания ЧЕЗ започва проучване на възможностите за българско държавно участие в сделката. Това съобщи говорителят на ЧЕЗ Алице Хоракова.

Москва брои рушветчиите в Русия и качва данните в интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=370442

Русия откри електронен регистър, в който ще се вписват данни за държавни служители, уволнени като заподозрени в корупция и изгубили доверие, пише "Росийская газета". Сайтът ще предоставя свободен достъп до анкетните данни на съответния чиновник, информация за държавния орган и поста, от който е бил уволнен.

Великотърновският университет се включва в изграждане на Балкански европейски университет в Сърбия

https://www.24chasa.bg/region/article/6754483

Великотърновският университет се включва
в изграждане на Балкански европейски
университет в Сърбия9 инфраструктурни мегапроекта за Западните Балкани ще консултират преподавателите Великотърновският университет "Св.св.Кирил и Методий" ще бъде в основата на изграждането на Балкански европейски университет в Южна Сърбия, съобщи за "24 часа" ректорът проф. Христо Бонджолов. "Това е много хубава обединителна идея и тя се вписва в приоритетите на

Ердоган: Турските сили всеки момент може да навлязат в центъра на Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754520

Ердоган: Турските сили всеки момент може да навлязат в центъра на АфринТурските сили са обсадили северния сирийски град Африн и всеки момент се очаква да навлязат в центъра на града, съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс и турската телевизия НТВ. Африн е главната цел на операцията на турските въоръжени сили "Маслинова клонка", предприета на 20 януари срещу сирийските кюрдски милиции.

Камион се обърна на "Хемус", затвориха платното за София

http://www.cross.bg/hemys-devnya-intzidenta-1569721.html

/КРОСС/ Малко след 14 часа Тежкотоварен автомобил е излязъл от пътя, скъсал мантинелата и се обърнал странично на автомагистрала "Хемус", в района на Девня. Заради инцидента е въведено временно ограничение на движението в платното за София. При инцидента няма пострадали хора. Временно се ограничава преминаването на автомобили в участъка между пътен възел "Девня - Суворово" и пътен възел "Неофит Рилски". Предполага се, че причината е несъобразена скорост.  

ЧЕЗ ще проучи възможността България да участва в сделката

https://www.actualno.com/politics/chez-shte-prouchi-vyzmojnostta-bylgarija-da-uchastva-v-sdelkata-news_663721.html

Чешката компания ЧЕЗ започва проучване на възможностите за българско държавно участие в сделката. Това съобщи чешкото издание Lidové noviny, цитирайки говорителят на компанията Алице Хоракова. "През последната година българското правителство не е показало официално да има интерес към сделката", казва още Хоракова Според изнесените данни екип от адвокати ще проучи всички хипотези около сделката, след което ще бъде обявено и крайното решение. Междувременно договорът на Гинка

ЧЕЗ ще проучи на възможността България да участва в сделката

https://www.actualno.com/politics/chez-shte-prouchi-na-vyzmojnostta-bylgarija-da-uchastva-v-sdelkata-news_663721.html

Чешката компания ЧЕЗ започва проучване на възможностите за българско държавно участие в сделката. Това съобщи чешкото издание Lidové noviny, цитирайки говорителят на компанията Алице Хоракова. "През последната година българското правителство не е показало официално да има интерес към сделката", казва още Хоракова Според изнесените данни екип от адвокати ще проучи всички хипотези около сделката, след което ще бъде обявено и крайното решение. Междувременно договорът на Гинка

Радев иска център за управление при бедствия и кризи

http://dnes.dir.bg/news/umen-adev-prezidentat-radev-tzentar-preodolyavane-crizi-26953128

България се нуждае от национален център за наблюдение, реакция и управление в случаи на природни бедствия и кризи.

Корнелия Нинова: Изказването на Дол разделя българското общество

http://www.cross.bg/bulgariya-evropa-narod-1569720.html

/КРОСС/ Изказването на г-н Дол е абсолютно неприемливо. То разделя българското общество и показва незачитане на близо един милион българи, подкрепили "БСП за България" на последните парламентарни избори. Г-н Дол, не завиждаме на ГЕРБ, че сме най-бедната и най-корумпираната страна в Европа, под вещото ръководство, вече осем години, на Вашия приятел Бойко. Тревожим се от тези факти. И искаме тази оценка, дадена от ваши авторитетни източници, да се промени, както и да се промени стандартът на живот на нашите сънародници. Приемаме като тъжна шега думите Ви, че българските села се развиват непрекъснато. Отдаваме ги на това, че Вие не сте виждали българско село. Радваме се, че българският министър-председател е "най-успешният шеф в Европа" и вече е задминал г-жа Меркел и Г-н Макрон, но се питаме защо лидери от Вашето политическо семейство не го оценяват подобаващо и не ни желаят в Шенген и Еврозоната заради корупцията в управлението на този "успешен" премиер. Не чухме и оценката Ви за това, че ГЕРБ оттеглиха Истанбулската конвенция, на която толкова държите. Дали това не стана и под натиска на българските социалисти, които според Вас не съществуват, заедно със 70 процента от българите. Мълчите и за грандиозния международен скандал, в който ни забърка Вашият приятел Бойко с криминалната продажба на ЧЕЗ, навръх председателството

Никое мекере, хюмне, предател не е обиждало България така, както Сидеров

http://www.mediapool.bg/nikoe-mekere-hyumne-predatel-ne-e-obizhdalo-bulgaria-taka-kakto-siderov-news276486.html

Зарежете Сидеров - той е ясен. Човек, който може да каже, че в средата на XIX век не е имало българи и така да плюе на цялото Ранно възраждане, на Паисий, на Софроний, на Неофит Рилски, на Васил Априлов, на Иван Богоров, на Чинтулов, на Бозвели, на Иларион Макариополски, на цялата първа фаза на Църковните борби, че дори на Славейков и Раковски... Каквото и да се каже, е малко. Никога, никога българин не е обиждал така България, народа ни, нацията ни, наследството ни. Никое мекере, хюмне, предател и ибрикчия не го е правил. И затова Сидеров не заслужава тези думи. Много са му. Но той просто не е българин. Думите му са думи на човек, който е продал повече от рода си, продал е душата си. За друго ми е думата - мълчанието на "Обединените" "патриоти". На ГЕРБ. На Борисов. На Радев. На червените. На разните му там консерватори, божем наследници именно на ранните възрожденски родове. На останалите "патриоти", които скачат като ужилени на всяка дребна провокация и са винаги готови да разгромят разни "прозападни родоотстъпници"... Всички мълчите. Позорно мълчите. Защото ви е страх от господарите на Волен или защото си чакате заплатата от тях? Мълчанието на агнетата... За вас, а не за народа си, един велик руснак е написал: "К чему стадам дары свободы? Их должно резать или стричь." (Стадата свобода не дирят, нож с ножица ги чака пак) ... Цитатът е от стихотворението "Сеяч" на Пушкин. Ето го цялото в превод на Николай Хрелков: На свободата син пустинен - сеяч - аз станах пред зори - с десница чиста и невинна - и робството бразди разкри за новото в живота семе… Уви, загубих само време - напразен труд ме умори! Пасете в мрак, народи мирни - честта не ви зове на крак! Стадата свобода не дирят, нож с ножица ги чака пак, от род във род наследство мирно: звънец с ярем, и бич, и мрак! *Коментара на Радан Кънев публикуваме от личната му страница във Фейсбук

Румен Радев: България се нуждае от национален център за наблюдение и реакция при природни бедствия и кризи

https://www.actualno.com/politics/rumen-radev-bylgarija-se-nujdae-ot-nacionalen-centyr-za-nabludenie-i-reakcija-pri-prirodni-bedstvija-i-krizi-news_663726.html

България се нуждае от национален център за наблюдение, реакция и управление в случаи на природни бедствия и кризи, който в реално време да идентифицира потенциални заплахи за населението и да предприема своевременни мерки за защита на гражданите. Това беше общата позиция на среща на „Дондуков“ 2 на президента Румен Радев с началника на отбраната ген. Андрей Боцев, директора на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен к

МВР връща камерите за контрол в движещи се коли

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/03/09/3143818_mvr_vrushta_kamerite_za_kontrol_v_dvijeshti_se_koli/?ref=rss


Камерите за контрол, поставени в движещи се автомобили, могат да бъдат върнати скоро. Това намекна министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на парламентарния контрол. Той уточни, че това са бъдещи мерки, които ще бъдат прилагани, но не уточни от кога.<br /><br />Идеята за подобни камери не е нова. Първоначално страната купи такива устройства и започна да ги използва, след което обаче Законът за движение по пътищата беше променен и беше въведен текст, който задължава...

Погребват Жоро Плъха, брат му се закани да съди жената на доктора

https://petel.bg/Pogrebvat-ZHoro-Plaha--brat-mu-se-zakani-da-sadi-zhenata-na-doktora__254665

Днес роднини и приятели погребаха убития при опит  за кражба Жоро Джевизов - Плъха. Това се случва седмица след като трупът му бе открит въ...

Нова трагедия! Още един футболист починал в съня си

https://petel.bg/Nova-tragediya--Oshhe-edin-futbolist-pochinal-v-sanya-si__254666

Френският втородивизионен Тур съобщи, че юношата на клуба Томас Родригес, е починал късно снощи. Медиите във Франция информираха, че 18-...

На 27 години - с повече от 30 присъди! Съдът прати зад решетките мъж за кражба от банка във Варна

https://petel.bg/Na-27-godini---s-poveche-ot-30-prisadi--Sadat-prati-zad-reshetkite-mazh-za-krazhba-ot-banka-vav-Varna__254667

снимка Булфото Най-тежката мярка за процесуална принуда взе Районният съд във Варна по отношение на 27-годишен мъж, привлечен като обвин...

Почина единият от пострадалите при инцидента с автовишка във Видин

https://petel.bg/Pochina-ediniyat-ot-postradalite-pri-intsidenta-s-avtovishka-vav-Vidin__254668

bulnews.bg Починал е единият от пострадалите при инцидента с автовишка във Видин, научи BulNews.bg. Припомняме, че произшествието стана днес в бли...

На "Дондуков" 2 извънредно обсъждат бедственото положение в Северозападна България

https://petel.bg/Na-Dondukov-2-izvanredno-obsazhdat-bedstvenoto-polozhenie-v-Severozapadna-Balgariya__254672

"Днес разговарях с началника на отбраната ген. Андрей Боцев, директора на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ ...

Позиция в рейтингово руско телевизионно шоу: Българите са предатели и негодяи!

https://petel.bg/Pozitsiya-v-reytingovo-rusko-televizionno-shou--Balgarite-sa-predateli-i-negodyai--__254671

Кадър Youtube Визитата на руския патриарх Кирил и назидателно-нравоучителното му поведение спрямо българския президент Румен Радев, което...

Танк предизвика истинска суматоха на входа на Правец (снимки)

https://petel.bg/Tank-predizvika-istinska-sumatoha-na-vhoda-na-Pravets--snimki-__254669

Танк предизвика истинска суматоха на входа на Правец. Военната машина престоя над 3 часа в четвъртък на бензиностанцията откъм Ботевгра...

Двойно повече усложнения от бронхити и пневмонии във Варна за седмица

https://petel.bg/Dvoyno-poveche-uslozhneniya-ot-bronhiti-i-pnevmonii-vav-Varna-za-sedmitsa__254673

снимка Булфото За периода 02.03.- 08.03.2018 г. регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона границ...

Надеждите на Кубрат Пулев остават насочени към световната титла

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/09/3143730_nadejdite_na_kubrat_pulev_ostavat_nasocheni_kum/?ref=rss


Голямата цел пред боксьора Кубрат Пулев остава преследването на световната титла, заяви той. Думите му дойдоха покрай обновяването на световната ранглиста, където заема четвъртото място.<br /><br />"Радвам се, че българското знаме и моето име е там, сред тези хора, и то в тежката дивизия, така че това е повод за гордост. И съм горд от себе си. Радвам се от това, което постигам - четвърти в света не е малко", каза Пулев пред Би Ти Ви.<br /><br />И добави:...

Работник пострада в дърводелски цех край Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6754479

Работник пострада в дърводелски цех 
край Благоевград54-годишен работник е бил затиснат от мотокар в дърводелски цех край Благоевград. След подаден сигнал на тел. 112 пострадалият е транспортиран в Спешен център-Благоевград за изследвания. Той е в съзнание и е контактен, касае се за трудова злополука, съобщи говорителят на ОД на МВР-Благоевград Йорданка Шаркова.

Временно е ограничение за движението на МПС в платното за София на АМ "Хемус"

https://www.actualno.com/varna/vremenno-e-ogranichenie-za-dvijenieto-na-mps-v-platnoto-za-sofija-na-am-hemus-news_663729.html

Временно е ограничение за движението на МПС в платното за София на АМ "Хемус". Около 14:10 часа, днес, в района на Девня, е възникнало ПТП. При инцидента няма пострадали хора, но товарен автомобил се е обърнал и е запречил платното за движение в посока София. Временно се ограничава преминаването на МПС в участъка между ПВ "Девня - Суворово" и ПВ "Неофит Рилски".

ТИР се обърна на "Хемус", затвориха платното за София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754474

ТИР се обърна на "Хемус", затвориха платното за СофияМалко след 14 часа ТИР е излязъл от пътя, скъсал мантинелата и се обърнал странично на автомагистрала "Хемус", в района на Девня. Заради иницента е въведено временно ограничение на движението в платното за София. При инцидента няма пострадали хора. Временно се ограничава преминаването на автомобили в участъка между пътен възел "Девня - Суворово" и

Временно е ограничено движението по АМ "Хемус" в района на Девня

http://www.moreto.net/novini.php?n=370460

Около 14:10 часа, днес, в района на Девня, е възникнало ПТП. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. При инцидента няма пострадали хора, но товарен автомобил се е обърнал и е запречил платното за движение в посока София.

Продават дворец на Босфора за 95 млн. долара

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/prodavat-dvorec-na-bosfora-za-95-mln-dolara-257210/

Той е на пазара повече от пет години, но според брокери трудно ще намери купувач при настоящата политическа несигурност в Турция

Груевски готви "контра бомби" на Заев?

https://www.actualno.com/balkani/gruevski-gotvi-kontra-bombi-na-zaev-news_663724.html

Македонският журналист и анализатор Сашо Ордановски смята, че има доказателство, че висшият ешелон на бившето правителство на Македония от партия ВМРО-ДПМНЕ заедно с лоялните си хора от държавните институции подготвят „контра бомби“ на настоящия министър-председател Зоран Заев, предава македонската медия Еxpres.mk. „Има източници, че висши представители на горните етажи на властта от предишното правителство, особено в структурите за сигурност, под координираното ръ

Прекъсване на електричеството в Амстердам доведе до блокиране на транспорта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754470

Прекъсване на електричеството в Амстердам доведе до блокиране на транспортаПрекъсване на електричеството в част от центъра на Амстердам доведе до спиране на трамваите и евакуация на популярния Райксмузеум, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Електричеството беше спряно днес сутринта, според сайта на електрическата компания Liander. Засега няма коментар от компанията.

"Виваком" отчете повече клиенти и приходи за 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/09/3143798_vivakom_otchete_poveche_klienti_i_prihodi_za_2017_g/?ref=rss


Приходите на "Виваком" за 2017 г. възлизат на 890 млн. лв. и са с 1.6% по-високи от предходната. С този резултат мобилният оператор се обявява за лидер на българския пазар за пета година поред с пазарен дял от 29%.<br />Към края на 2017 г. общият брой клиенти на мобилни услуги е 3 085 000, като се отчита ръст на дела на клиентската база на абонаментен договор - 89% спрямо 87% в края на 2016 година. Компанията отчита, че е привлякла 147 хил. абоната, пренесли номерата си към...

Още 18 млн. лева от ЕС за саниране на блокове и къщи в Пловдив

http://econ.bg/Новини/Още-18-млн-лева-от-ЕС-за-саниране-на-блокове-и-къщи-в-Пловдив_l.a_i.758869_at.1.html

Санирането на жилищните сгради в Пловдив ще продължи с европейски средства, след като по Оперативна програма "Региони в растеж" за общината са...

ЧЕЗ ще разгледа варианта българската държава да участва в сделката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754469

ЧЕЗ ще разгледа варианта българската държава да участва в сделкатаЧЕЗ ще разгледа искането на "Инерком" българското правителство да влезе в сделката по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ у нас, въпреки че българската държава не е проявила официално такъв интерес по време на продажбения процес.  Това гласи официалното съобщение, изпратено от ЧЕЗ за "24 часа" след края на преговорите между двете страни на сделката в

Кой е Кирил Дмитриев, човекът-свръзка на Путин с Тръмп

http://dnes.dir.bg/news/putin-sasht-izbori-2016-kiril-dmitriev-26953034

кандалът, свързан със секретна среща на Сейшелите между представители на Тръмп и Путин след изборите в САЩ, се разраства.

ЧЕЗ започва проучване за участието на българската държава

http://dnes.dir.bg/news/chez-uchastie-sdelkata-sdelkata-chez-balgarska-darzhava-26953033

Чешката компания ЧЕЗ започва проучване на възможностите за българско държавно участие в сделката.

ЕК: Часовници може да наваксат изоставането до Великден

http://dnes.dir.bg/news/chasovnitzi-26953032

Европейската комисия изрази днес очакването нарушената работа на часовниците на континента да се нормализира до Великден.

Академия за родители ще се проведе в съботния ден в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/akademija-za-roditeli-shte-se-provede-v-sybotnija-den-v-burgas-news_663722.html

Мини Академия за родители ще се проведе утре, 10 март, от 09:30 часа в Експозиционен център "Флора Бургас". По време на инициативата, която ще бъде с вход свободен, всички настоящи и бъдещи родители в Бургас ще имат възможност да се срещнат с едни от най-добрите специалисти у нас в отглеждането и възпитанието на децата от 0 до 7 годишна възраст, съобщиха от Общината. Родителският семинар включва следните практически лекции: - Посрещане на бебето и първите дни у дома; - Първа помощ п

ЧЕЗ започва проучване на възможностите за българско държавно участие в сделката

http://www.cross.bg/ychastva-pokypkata-suobshti-1569719.html

/КРОСС/ Официално - ЧЕЗ започва проучване на възможността България да участва покупката на българските активи на ЧЕЗ. Новината съобщи чешкото издание "Лидове новини". Екип от адвокати на ЧЕЗ Енерджи Груп ще проучи възможността българската държава да участва в покупката на ЧЕЗ това съобщи говорителят на ЧЕЗ Алис Хоракова пред медии. Искането идва от българска фирма Инерком. Междувременно договорът на Гинка Върбакова остава в сила, защото в него има записани редица срокове. Въпреки,че българското правителство не е обявило официално участие в продажбата, която е стартирала през миналата година, ЧЕЗ ще се срещне с бизнес партньора си и ще разгледа този вариант ", каза още Хоракова.      

ЧЕЗ започва проучване на възможностите за българско държавно участие в сделката

http://www.cross.bg/ychastva-suobshti-horakova-1569719.html

/КРОСС/ Официално - ЧЕЗ започва проучване на възможността България да участва покупката на ЧЕЗ. Новината съобщи чешкото издание "Лидове новини". Екип от адвокати на ЧЕЗ Енерджи Груп ще проучи възможността българската държава да участва в покупката на ЧЕЗ това съобщи говорителят на ЧЕЗ Алис Хоракова пред медии. Искането идва от българска фирма Инерком. Междувременно договорът на Гинка Върбакова остава в сила, защото в него има записани редица срокове. Въпреки,че българското правителство не е обявило официално участие в продажбата, която е стартирала през миналата година, ЧЕЗ ще се срещне с бизнес партньора си и ще разгледа този вариант ", каза още Хоракова.      

Върнаха за доразследване делото за потопа в "Аспарухово"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754462

Върнаха за доразследване делото за потопа в "Аспарухово"След като Варненската окръжна прокуратура прекрати разследването за смъртта на 13 души и нанасяне на значителни имуществени вреди, в следствие на наводнението на 19.06.2014 г. в кв. "Аспарухово", окръжните магистрати отмениха постановлението и върнаха делото за доразследване. Разследването на жестоката трагедия, която отне 13 човешки живота,

Нинова: Изказването на Дол разделя българското общество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754467

Нинова: Изказването на Дол разделя българското обществоИзказването на г-н Дол е абсолютно неприемливо. То разделя българското общество и показва незачитане на близо един милион българи, подкрепили "БСП за България" на последните парламентарни избори. Г-н Дол, не завиждаме на ГЕРБ, че сме най-бедната и най-корумпираната страна в Европа, под вещото ръководство, вече осем години, на Вашия приятел Бойко.

Африн е под обсада и турската армия ще влезе в него, обяви Ердоган

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/09/3143782_afrin_e_pod_obsada_i_turskata_armiia_shte_vleze_v_nego/?ref=rss


Сирийският град Африн вече е под обсада от турските сили, които от почти два месеца водят операция "Маслинова клонка". Това обяви пред журналисти президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс", Анадолската агенция и онлайн изданието "Ахвал".<br /><br />"Може да влезем всеки момент в центъра на града", каза още Ердоган, без на навлиза в подробности. Град Африн беше обявен като ключова цел в операцията, която Анкара от самото начало...

Пак агресия срещу медици

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pak-agresiia-sreshtu-medici-2083641

Поредно нападение над екип на Спешната помощ беше извършено днес в ботевградското село Новачене.
 
Екипът се е отзовал на сигнал за жена с хипертонична криза, подаден в 10:37 ч. В 11.00 ч. линейката е пристигнала на адреса. Фелдшерката решила да транс

Барак Обама преговаря за свое медийно шоу

http://www.moreto.net/novini.php?n=370441

Бившият президент на САЩ Барак Обама е вероятно в напреднали преговори с мултимедийната компания "Нетфликс" (Netflix) за продуциране на свое шоу, предава "Ню Йорк таймс". Компанията, която разпространява развлекателни програми и филми сред близо 118 милиона абонати, ще плаща хонорари на Обама и съпругата му Мишел за ексклузивни изяви.

Йорданка Христова пее в Мексико и Куба с пари за европредседателството

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/09/3143791_iordanka_hristova_pee_v_meksiko_i_kuba_za/?ref=rss


Българското посолство в Хавана е организирало концерт на Йорданка Христова по случай Трети март. След това тя е заминала за Мексико, което е "втората спирка в турнето на певицата, финансирано от Министерството на външните работи по Комуникационния план за Българското председателство на Съвета на ЕС", съобщават от МвнР.<br /><br />Шоуто в Куба е било проведено 50 години след дебюта на Христова в страната. Българската певица изпълнила популярни кубински и български песни, а...

Радев: Нуждаем се от център за наблюдение и реакция при бедствия и кризи (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754458

Радев: Нуждаем се от център за наблюдение и реакция при бедствия и кризи (Видео)България се нуждае от национален център за наблюдение, реакция и управление в случаи на природни бедствия и кризи, който в реално време да идентифицира потенциални заплахи за населението и да предприема своевременни мерки за защита на гражданите. Това беше общата позиция на среща на „Дондуков“ 2 на президента Румен Радев с началника на отбраната

Отложиха делото срещу кмета на Септември

https://frognews.bg/novini/otlojiha-deloto-sreshtu-kmeta-septemvri.html

Пазарджишкият окръжен съд отложи делото срещу кмета на Септември Марин Рачев. Той е обвинен за укриване на данъци, в особено големи размери, преди да поеме управлението на Общината.

Румен Радев: България се нуждае от национален център за наблюдение и реакция при природни бедствия и кризи

http://www.cross.bg/nablyudenie-naselenieto-bulgariya-1569718.html

/КРОСС/ България се нуждае от национален център за наблюдение, реакция и управление в случаи на природни бедствия и кризи, който в реално време да идентифицира потенциални заплахи за населението и да предприема своевременни мерки за защита на гражданите. Това беше общата позиция на среща на „Дондуков" 2 на президента Румен Радев с началника на отбраната ген. Андрей Боцев, директора на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР главен комисар Николай Николов, Петър Горновски, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Кирил Войнов, директор на главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията" в ДАМТН. Срещата се проведе по повод обявеното бедствено положение в Община Хайредин и опасността от наводнения в страната. Директорът на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР главен комисар Николай Николов увери държавния глава, че няма пряка заплаха за населението и са взети всички необходими мерки и има готовност за реакция при необходимост. Николай Николов изрази признателността си за доброто взаимодействие с Българската армия в случаи на бедствия и кризи. Участниците в срещата бяха единодушни, че в България трябва да се създаде система за техническо наблюдение на язовирите на национално ниво, каквито мерки са предприети в Бургаска област

23-годишна родилка почина в кърджалийската болница

http://dnes.dir.bg/news/pochina-rodilka-kargaliyska-bolnitza-26952963

23-годишна родилка почина към 4,00 часа в кърджалийската болница. Тя била настанена в АГО на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ на 8 март.

Полицаите от края на града арестуваха Гала и Стефан

https://www.vesti.bg/lyubopitno/policaite-ot-kraia-na-grada-arestuvaha-gala-i-stefan-6080140

Герасим Георгиев - Геро, Кристиян Милатинов и Алекс Раева гостуваха в предаването в деня на старта на сериала по NOVA

Бисер Петков: 1,2 млн. са пенсионерите с пенсия под 321 лв.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biser-petkov-12-mln-sa-pensionerite-s-pensiia-pod-321-lv-257209/

Средствата от държавния бюджет за обществено осигуряване за пенсии превишават 8,5 млрд. лв, твърди социалният министър

Близо 30 млн. лв. за зимни спортове от 2007 г. насам е дала държавата

https://www.actualno.com/moresport/blizo-30-mln-lv-za-zimni-sportove-ot-2007-g-nasam-e-dala-dyrjavata-news_663718.html

В периода 2007-2017 г. държавата е отпуснала 29 861 316 лева за подпомагане на състезатели в зимните спортове. Това обяви спортният министър Красен Кралев. Парите са били разпределени между шест федерации - по ски, биатлон, кънки, хокей на лед и шейни на улей и естествени трасета. Средствата са отпуснати по две програми на Министерството на младежта и спорта - за олимпийска подготовка и за спорт за високи постижения. Кралев уточни, че сумата не е вложена само в подсигуряването на участниците в

Еврейската общност във Варна ще отдаде почит на спасителите си

http://www.moreto.net/novini.php?n=370456

С поклонение пред Паметника на благодарността в градинката при Археологическия музей във Варна на 10 март от 11.00 часа еврейската общност в града ще отдаде почит на спасителите си. Това съобщиха от "Шалом" - Варна за Moreto.

Средният осигурителен доход намалява през януари

http://econ.bg/Новини/Средният-осигурителен-доход-намалява-през-януари_l.a_i.758867_at.1.html

Националният осигурителен институт (НОИ) обявява, че размерът на средния осигурителен доход (СОД) за страната за месец януари 2018 г. е 863,18 лв....

Водолази издирват мъж, паднал в придошла река в Монтанско

http://dnes.dir.bg/news/udavnik-reka-ogosta-chiprovtzi-potopat-26952927

Втори ден водолази от "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана издирват мъж, паднал в река Огоста в Чипровци.

За Гинките и хората...

https://www.actualno.com/curious/za-ginkite-i-horata-news_663717.html

В момента България за едни е страната на неограничените възможности, за други пък е просто лоша майка (мащеха), към която е все по трудно да изпитваш обич. Хора и ситуации всякакви, но едно е сигурно-абсурдите никога няма да свършат. И докато едни се чудят как да преживеят с минималната си заплата и да си купят вечеря, други с уверен размах си купуват неща от сорта на...ЧЕЗ. От известно време насам казуса Гинка гръмко измести въпроса за Шушана... за добро или за лошо. Да, правилно. Става дума з

Нямало официална следа ЧЕЗ да е предлагала сделка на България

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/09/3143745_niama_oficialna_sleda_chez_da_e_predlagala_sdelka_na/?ref=rss


Няма никаква официална следа чешката компания ЧЕЗ да е предлагала на българското правителство да участва в изкупуването на активите й в България. Това заяви днес пред медиите финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос.<br /><br />"Това не е продажба на кола. Ако са имали сериозни намерения, вероятно има писмена кореспонденция", каза Горанов. Той посочи, че и ресорният за енергетиката министър Теменужка Петкова не е виждала такава кореспонденция. Преди дни и...

Великобритания разположи 180 души военен персонал в Солзбъри

http://www.cross.bg/solzburi-razsledvaneto-politziyata-1569717.html

/КРОСС/ Около 180 души военен персонал бяха разположени спешно в Солзбъри, за оказване на помощ в разследването на опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Би Би Си разпространи новината, че сред пристигналите военни морски пехотинци и специално обучени кадри за боравене с химически оръжия и обеззаразяване. Кореспондентът на медията Даниел Сандфорд уточни по-късно, че в Солзбъри са повикани експерти по химически, биологически, радиоактивни и ядрени оръжия. От полицията съобщиха, че от Отдела за бора с тероризма са поискали помощта на военните, за да бъдат преместени превозни средства и предмети от сцената на инцидента, които могат да представляват заплаха за общественото здраве. Министърът на вътрешните работи Амбър Ръд, която днес е на посещение в Солзбъри, заяви, че засега няма да дава информация за използваното вещество, защото полицията има нужда от повече време за приключване на разследването.  

Пожар от късо съединение е оставил Перник без парно през февруари

https://offnews.bg//obshtestvo/pozhar-ot-kaso-saedinenie-e-ostavil-pernik-bez-parno-prez-fevruari-676391.html

Късо съединение, пожар и липса на инвестиции в мрежата са причина за авариите в “Топлофикация-Перник” АД, констатира проверката на Министерството на енергетиката, изпратена след протести на жители на града.

През последните седмици хиляди хора в областния град се оплакаха от спряно или много слабо топлоподаване.

Проверяващите са установили, че проблемът с парното е възникнал след пожар на 19 февруари заради късо съединение на маслен кабел 6kV, който засегнал и други силови кабели. Повредените кабели са прекъснали захранването към основни съоръжение в централата, част от които са в цех „Въглеподаване“. Основното и резервното гориво на „Топлофикация-Перник“ АД са въглища. Заради прекъснатата доставка на въглища, централата превключила котлите си на работа с природен газ. При промяна на горивото съоръженията в централата не са могли да достигнат необходимата топлинна мощност. Резултатът е, че в периода 19-28 февруари 2018 г. „Топлофикация-Перник“ АД е подавала топлинна енергия с понижени температурни параметри, като в някои дни температурата на водата е била с около 10-20 градуса по-ниска от утвърдената по график.

Констатирани са и проблеми заради износена и неподменена топлопреносната мрежа на „Топлофикация-Перник“. През последните пет години топлофикационното дружество не е извършвало планова подмяна на амортизирани участъци на мрежата. За този период са подменяни само отделни участъци за отстраняване на аварийни пробиви. През 2017 г. аварийните пробиви на топлопроводи от мрежата на Топлофикация-Перник“ АД са се увеличили с 30% спрямо предходната година.

Проверката е установила още, че през целия зимен период „Топлофикация-Перник“ АД е поддържала достатъчен резерв от гориво, по-висок от нормативно определения. Резултатите от проверката, касаещи качеството на топлоподаването ще бъдат предоставени на компетентния орган – Комисията за енергийно и водно регулиране. Оттам вече коментираха, че абонатите трябва да бъдат компенсирани за периода, в който са били на студено.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване