Фандъкова: София е пример как европейските средства стигат до всеки човек

https://www.actualno.com/sofia/fandykova-sofija-e-primer-kak-evropejskite-sredstva-stigat-do-vseki-chovek-news_663680.html

София е пример за това как европейските средства стигат до всеки един човек. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“, предаде агенция „Фокус“. „Щастлива съм, че гражданският диалог и началото на кампанията на ЕНП започва от София. Това не е случайно. Силата на ЕНП е в това, че започва и работи на местно и регионално ниво. Работи с и за хората. Кой по-добре от представ

Евросъюзът губи годишно до 7 млрд. евро заради чумата по свинете

http://econ.bg/Новини/Евросъюзът-губи-годишно-до-7-млрд-евро-заради-чумата-по-свинете_l.a_i.758852_at.1.html

Европейският съюз търпи огромни загуби от разпространението на болестта африканска чума по свинете (АЧС) в северната и източната част на континента,...

Блъснаха жена на пешеходна пътека във Варна, лекарите се борят за живота й

https://www.24chasa.bg/region/article/6754064

Блъснаха жена на пешеходна пътека във Варна, лекарите се борят за живота й65-годишна жена в болница с фрактура на черепа и контузия на мозъка, след като бе блъсната от друга дама на пешеходна пътека. Лекарите все още се борят за живота на пострадалата. Срещу 30-годишната шофьорка е образувано досъдебно производство. Инцидентът станал на кръстовището на бул. "Осми Приморски полк" и ул. "Любен Каравелов" във Варна.

Реакции след новината за предстоящата среща между Тръмп и Ким Чен-Ун

http://www.cross.bg/trump-sreshta-koreya-1569704.html

/КРОСС/Доналд Тръмп прие поканата на севернокорейския лидер Ким Чен-Ун за безпрецедентна среща на върха, за да обсъдят бъдещето на ракетно-ядрената програма на изправения пред доста проблеми режим в Северна Корея, пише "Гардиън". Ако срещата действително се състои, тя ще бъде първата между двете страни. Пхенян отдавна се стремеше към такава среща на върха със САЩ, която да отразява притежавания от него според режима статут на регионална военна сила. През 2000 г. Бил Клинтън беше близо до среща с бащата на Ким Чен-Ун - Ким Чен-Ир, но до края на управлението на бившия американски президент през януари 2001 г. така и не бяха постигнати необходимите договорености, отбелязва "Гардиън". "Индипендънт" пише, че през първата година от мандата на Тръмп постоянно е присъствала сянката на все по-голямата войнственост на Пхенян, която е подложила на изпитание капацитета на международната дипломация и е събудила призрака на ядрената война. Самият Тръмп неведнъж се е заричал, че никога няма да повтори грешката на предшествениците си да бъде въвлечен в продължителните преговори, на които Северна Корея винаги е изкопчвала отстъпки от САЩ, но е запазвала ключови елементи от ядрената си програма, посочва "Ню Йорк таймс". Да се срещне с Ким тъкмо сега, а не в края на преговори, когато вероятно Америка щеше да е постигнала отстъпки от страна на КНДР, е огромен жест на президента

Учени надникнаха във вътрешността на Юпитер

http://www.moreto.net/novini.php?n=370431

Благодарение на изпратените от космическата сонда Juno данни, учените успяха да научат някои неща за вътрешната структура на най-голямата планета в Слънчевата система - Юпитер, съобщи НАСА. Едно от нещата, които станаха известни, е, че атмосферните потоци проникват в планетата значително по-дълбоко от по-раншни предположения - на около 3 хиляди километра.

ГЕРБ и ЕНП стартираха кампанията си за Евроизбори 2019 в София Тех Парк

https://offnews.bg//politika/gerb-i-enp-startiraha-kampaniata-si-za-evroizbori-2019-v-sofia-teh-par-676368.html

ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) стартираха предизборната си кампания за предстоящите избори за Европарламент през 2019 г. на съвмесвен форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“ в София Тех Парк.

Инициативата, която беше представена на конференцията, предвижда поредица от диалози на ЕНП на местно равнище във всички държави членки на ЕС. Целта е връщане на доверието и увеличаване на ангажираността спрямо ЕС, както и гарантиране на възможността на хората, живеещи в европейските градове и региони, да изразят своето мнение за Европа преди изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Участие във форума взеха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на българското Европредседателство Лиляна Павлова, председателят на групата на ЕНП в Европейския комитет на регионите Михаел Шнайдер и българският еврокомисар отговарящ за цифровата икономика и цифровото общество - Мария Габриел.

Според Цветан Цветанов Европейската народна партия е доказала, че може да решава проблемите на Европа и да бъде близко до хората.

"Днес проблемът, който е най-дискутиран е кохезионната политика. Българските общини успяха в стария финансов програмен период да имат възможността да кандидатстват за 3.3 млрд. евро. Това са пари, които преобразиха българските общини", посочи той.

Цветанов каза още, че предизвикателството, което е много важно да бъде преодоляно е популизмът, а системните партии да покажат, че това, което правят, е добро.

Цветан Цветанов отправи благодарности към неправителствената организация "Америка за България", която за 10 години е инвестирала в образование, земеделие и култура над 200 млн. лв.

Лиляна Павлова, от своя страна, посочи, че днес темата за Западните Балкани и европейската перспектива за тях е високо в европейския дневен ред като дългосрочен необратим процес, около който трябва да се обединим всички. Според нея Европа няма да бъде завършен проект, ако Западните Балкани не са в него. 

"По приоритета за сигурността и миграцията може да отчетем напредък също, защото България предложи текстове, с които да може да вървим напред и да бъдем солидарни с тези, които се нуждаят от убежище. В същото време да сме отговорни да не понасят отговорност само държави, които са на първа линия или държави, където мигрантите отиват, а всички да понесем отговорност", каза още Павлова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че столицата е пример как много млади хора остават в града. Тя посочи, че вече започнаха и млади, добре подготвени хора да се връщат.

"Европа започва от София. София е град с богата история, но и модерен и динамичен град. За да гарантираме успешното бъдеще на младите хора, най-важни за мен са били инвестициите в образованието. Увеличихме инвестициите 10 пъти в образователната инфраструктура. Предизвикателствата за учителите в класните стаи са огромни", каза още тя и добави, че е много щастлива, че настоящето правителсвото постави образованието като национален стратигически приоритет.

Според Фандъкова конкуренцията на мобилния телефон е огромна, а насоката на учителя е безценна. Тя припомни, че миналата година правителството е инвестирало в образователна инфраструктура 18 млн. лв., а тази година увеличаваме са увеличени почти двойно. 

Председателят на групата на ЕНП в Европейския комитет на регионите Михаел Шнайдер посочи, че е важно да се възстанови доверието в европейския проект, особено преди предстоящите избори следващата година.

"Залагаме на принципа на субсидиарност. Готови сме да работим единно като обединено европейско семейство. Смятаме, че решенията трябва да се вземат на място, близко до гражданите", каза още той.

Млада жена почина при раждане в кърджалийската болница

https://www.24chasa.bg/region/article/6754054

Млада жена почина при раждане в кърджалийската болница24-годишна родилка e починала в кърджалийската болница към 04:00 часа в петък. Смъртта на младата жена, която е от чернооченското село Водач, е настъпила по време на раждането. Бременната в 9-ия месец била докарана в Кърджали от свои близки с родилни болки в четвъртък късно през нощта и била приета по спешност в болницата.

Иван Николов: Патриарх Кирил дойде като смирен монах, а си тръгна като разгневен политик

http://www.transmedia.bg/2018/03/09/%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%b0%d1%80%d1%85-%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bb-%d0%b4%d0%be%d0%b9%d0%b4%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d1%82/

 

Дали тези синкопи в поведението на Негово светейшество руския патриарх Кирил не разкриват засекретено политическо послание, фактическата цел на неговото посещение!?

 

Иван Николов

И заробването, и освобождението на България са последица на една и съща основна първопричина – уязвимото й геостратегическо положение. Навремето Яворов го нарече „кръстопът на непримирими интереси”.

Останалото е пропаганда, която, както виждаме днес, приема образа на съвременните ценности, уплътнени от философията на безграничния либерализъм, на турския неоосманизъм и за единението на славяноправославието. С този сложен коктейл, забъркан от преоблечените в супермодерни одежди пропагандисти, ние, българите, трябваше да посрещнем 140-годишнината на нашето Освобождение и да търсим думи не за анализ на подемите и на годините на покруса и безнадежност, а да сътворяваме дитирамби и „дълбокомислия“ с декоратино-повърхностна мимолетност.

Дори тържествеността да налагаше това, далновидността ни заставя да търсим и втория план, където трезвите оценки са съдбовно наложителни. Тук място за дежурните у нас русофилски и западнофилски интерпретации на събитията няма – те обслужват едни или други интереси. При слизането си от самолета на Софийското летище Негово светейшество руският патриарх Кирил наред с дежурните любезности към домакините в такъв момент, спомена, че българо-руските духовни връзки никога не са били помрачавани от политиката.

В словото си на връх Шипка той изрече и едно стратегическо пожелание: „Моля се духовната връзка между нашите народи да остане за вечни времена…“ При заминаването си пък той почти наруга българите, че изразявайки благодарността си към поляци, румънци и финландци във войната, те подценявали руските жертви в нея… Дали тези синкопи в поведението на Негово светейшество не разкриват засекретено политическо послание, фактическата цел на неговото посещение!?

Това предоставяме на Пейо К. Яворов, който по повод 25-годишнината на Освобождението, когато също пристига високопоставена руска делегация, пише статия, по-скоро задъхано от емоции и сурови мисли есе, озаглавено „Шипка”. Предлагаме този текст, той и днес е актуален. Както тогава, през 1903 г., така и днес шумните тържества по повод юбилея на Освобождението ни, прикриват задкулисната политика на Москва за възпиране на освободителния подем на Македония. Тогава от петстотингодишния турски ярем, а днес от желязната гръцко-сръбска прегръдка.

Освободителят на България стана джелатин на Македония, пише Яворов

Ш и п к а

Пейо К. Яворов

Официалният блясък на шипченската среща, гръмовните манифестации на българските войски, шумните тренове, на параходи, екипажи и пр. – всичко това може да завладее и разтупка сърцата, може да увлече душите, но едно само не може: да покрие и забърше следшипченската история на Македония.

Колко грозна е тая история! И ние се питаме: какво трябва да прави оня там зад Рила, когато свободният българин празнува своето освобождение? Да се моли за дългоденствието на „усмирителя на бунтовниците“ – Зиновиева ли? Да се моли за здравето на „достойния защитник на угнетените“ – Машкова ли? Да празнува 7-годишннината на богоугодното руско-австрийско съглашение ли? Да. В дните на славните шипченски тържества той не може да си припомни нищо друго… Той иска милост – не му се даде; иска туй, що му бе дадено – и то не се даде; поиска най-сетне да помисли само за себе си – тук братска ръка се изпречи и го спря… Освободителят на България стана джелатин на Македония!

Тая е връзката между тук и там. Ако въз основа на миналото един българин може да казва „великий освободителю“, защо един македонец въз основа на настоящето да не каже „великий джелатино“? Ако един българин благоговее пред пролятата за свободата му руска кръв, защо един македонец да не проклина всичките покровители на турската зверщина? Ако един българин може да мисли, че свободата му е дарена от Русия, защо един македонец да не мисли, че робството му е дарено от същата Русия? И тук и там изхождат от историята… Сквернословие няма!

Просякът все се надява… Но ако ти, шипченска невесто, можеш да висиш спокойно пред царската капия и никога ръката си надолу да не сваляш, може ли с твойта вяра и с твоите надежди, може ли с твойто просяшко безмълвие да виси и Македония? На каква мощ и на каква чест има да се осланя тя ? Мощ – да насърчават турските зверства! Чест – да насъсква християнските народи един срещ друг!

Историята така говори. Кому са дотрябвали тая мощ и тая чест! „Дипломация е туй – ще кажат, – Русия си има своите врагове; да раздава милости тя не може когато ще!“

Да. Вярно е, че не може, когато ще. Но да остави свободен един роб, да не покровителства неговите джелати, да не всява раздор там, дето единодушие, може ли? Може. Нищо не й пречи да стои настрана!

А ако тя си има свои сметки, тогава не смущавайте македонския роб с „кръвни данъци и завети“… „Заветът“ отдавна е изфирясал за Македония. Тя не иска вече друго, а само свобода. За тая свобода нищо не й се даде отвън и сама се грижи вече за нея. Не я смущавайте! ( в. „Право”, 13 септември 1902 г.

 

Иван Николов е журналист, публицист и издател. Той е главен редактор на списание “България-Македония” и директор на издателство „Свети Климент Охридски“. Иван Николов е един от най-големите познавачи на балканските въпроси, автор на многобройни статии и книги по темата.

 

Анализът е написан специално за БГНЕС

Репортерът Десподов към Манолев: Колко време отделяш на външния си вид? (видео)

https://offnews.bg//futbol/reporterat-despodov-kam-manolev-kolko-vreme-otdeliash-na-vanshnia-si-676377.html

Кирил Десподов влезе в ролята на репортер, задавайки доста любопитни въпроси на своите съотборници в ЦСКА - Николай Бодуров и Станислав Манолев.

"Колко време отделя на външния си вид Манолев? Как се е почуствал Бодуров при отбелязването на попадение срещу Лудогорец? Красива игра или лесна победа предпочита Бодуров в мачовете?

Какъв е искал да стане Манолев, когато е бил още дете? Кой е най-любимият момент с екипа на ЦСКА? Кристиано Роналдо или Лионел Меси?", са само част от въпросите, на които отговарят звездите на "червените".

Моника Станишева: Опитът да бъда замесена с фирма „Инерком“ е фалшива новина

http://www.barometar.net/90559/

Моника Станишева изпрати писмо до редакцията ни, в което опровергава информацията, че прави пиар на фирмата „Инерком“, на печално известната Гинка Върбакова. Станишева е категорична: „Като човек с повече от 20-годишен опит в журналистиката и във връзките с обществеността, не съм и подозирала, че технологията на черния ПР ще достигне до такова дъно в стремежа […]

Кратки новини: Българският износ за Индия е нараснал близо два пъти

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/09/3143594_kratki_novini_bulgarskiiat_iznos_za_indiia_e_narasnal/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Държавата може да помага при купуването на детски инвалидни колички<br /><br />Министерството на труда и социалната политика предложи промени в Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания. От ведомството настояват в списъка с помощните средства и медицински изделия, за...

Д-р Милен Врабевски ще изнесе публична лекция във Великотърновския университет

https://www.24chasa.bg/region/article/6753998

Д-р Милен Врабевски ще изнесе публична лекция във Великотърновския университетНа 12 март от 11:00 ч. Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде домакин на публична лекция на председателя на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски. Той пристига по покана на студентите от Дипломатически клуб „Имхотеп“, а темата на лекцията ще бъде „Младите хора в европейска България“.

БЧК и Турският Червен полумесец създават съвместен бедствен резерв

http://www.mediapool.bg/bchk-i-turskiyat-cherven-polumesets-sazdavat-savmesten-bedstven-rezerv-news276476.html

Президентът на Турския Червен полумесец Керем Кънък ще предостави на председателя на Българския Червен кръст Христо Григоров хуманитарна помощ на стойност около 300 000 евро в Националната складова база на БЧК в с. Долни Лозен на 12 март . Това съобщиха от БЧК. Създаването на депо с допълнителен бедствен резерв цели осигуряването на постоянна готовност за подпомагане на пострадало население при кризисни ситуации в България и в Балканския регион. За целта Турският Червен полумесец доставя дарение, което включва палатки, матраци, радиатори, вълнени одеала, хигиенни и санитарни пакети, дезинфекционни средства, кухненско оборудване и др. 

Неймар искал завръщане в "Барса", ПСЖ му постави 400 млн. цена

http://clubz.bg/65203-nejmar_iskal_zavryshtane_v_barsa_psj_mu_postavi_400_mln_cena

Бразилският футболист Неймар се разкаял за напускането на "Барселона" и пожелал да се върне, пише каталунският в. "Мундо депортиво". Нападателят си тръгна от "Барса" през миналото лято, а "Пари Сен Жермен" плати неустойката в договора му в размер на 222 милиона евро.

Представители на Неймар уведомили шефове на "Камп Ноу" за желанието му, а самият футболист също опипвал почвата в разговори с бивши съотборници. За момента обаче управата на "блаугранас" отхвърля възможността да си върне Ней.

Най-напред заради обидата от начина, по който играчът напусна, че и искаше да съди бившия си клуб за неплатени пари. Не са за пренебрегване, разбира се, и парите, които ПСЖ ще иска.

Не закъсняха спекулациите по тази тема. Според друг испански вестник - "Ас", Неймар се продава, но босът на парижани Насер ал Хелайфи му е поставил цена от 400 милиона евро.

Един клуб със сигурност иска да привлече звездата и това е "Реал" (Мадрид). Според мадридски медии като "Марка", "Ас" и т.н. президентът на "лос меренгес" Флорентино Перес от месеци опитва да си осигури подписа на един от най-добрите в съвременния футбол.

Това е станало, след като Перес разбрал, че Неймар наистина не се чувства щастлив в Париж. Бразилецът е осъзнал, че френското първенство не е на нивото на испанското, а и няколко пъти се скара с Едисон Кавани и други асове на новия си отбор.

"Реал" пък през това лято се готви за звездни покупки, след като през последните години предпочиташе да не прави големи трансфери. Усилено се говори, че дните са преброени на футболисти като Карим Бензема и Гарет Бейл. Ситуацията около Кристиано Роналдо също е деликатна, № 7 така и не е получил обещания още миналата година контракт с подобрени условия.

Най-малкото в Мадрид няма да се поколебаят да покажат мускули на "Барселона", като отмъкнат Неймар. В момента бразилецът се възстановява от операция на стъпалото и се прави всичко възможно да е готов за световното в Русия.

Неймар искал завръщане в Барса, ПСЖ му постави 400 милиона цена

http://clubz.bg/65203-nejmar_iskal_zavryshtane_v_barsa_psj_mu_postavi_400_miliona_cena

Бразилският футболист Неймар се разкаял за напускането на "Барселона" и пожелал да се върне, пише каталунският в. "Мундо депортиво". Нападателят си тръгна от Барса миналото лято, а "Пари Сен Жермен" плати неустойката в договора му в размер на 222 милиона евро.

Представители на Неймар уведомили шефове на "Камп Ноу" за желанието му, а самият футболист също опипвал почвата в разговори с бивши съотборници. За момента обаче управата на "блаугранас" отхвърля възможността да си върне Неи.

Най-напред заради обидата от начина, по който играчът напусна, че и искаше да съди бившия си клуб за неплатени пари. Не са за пренебрегване, разбира се, и парите, които ПСЖ ще иска.

Не закъсняха спекулациите по тази тема. Според друг испански вестник - "Ас", Неймар се продава, но босът на парижани Насер Ал-Хелайфи му е поставил цена от 400 милиона евро.

Един клуб със сигурност иска да привлече звездата и това е "Реал" (Мадрид). Според мадридски медии като "Марка", "Ас" и т.н. президентът на "лос меренгес" Флорентино Перес от месеци опитва да си осигури подписа на един от най-добрите в съвременния футбол.

Това е станало, след като Перес разбрал, че Неймар наистина не се чувства щастлив в Париж. Бразилецът е осъзнал, че френското първенство не е на нивото на испанското, а и няколко пъти се скара с Едисон Кавани и други асове на новия си отбор.

"Реал" пък това лято се готви за звездни покупки, след като в последните години предпочиташе да не прави големи трансфери. Усилено се говори, че дните са преброени на футболисти като Карим Бензема и Гарет Бейл. Ситуацията около Кристиано Роналдо също е деликатна, №7 така и не е получил обещания още миналата година контракт с подобрени условия.

Най-малкото в Мадрид няма да се поколебаят да покажат мускули на "Барселона", като отмъкнат Неймар. В момента бразилецът се възстановява от операция на стъпалото и се прави всичко възможно да е готов за световното в Русия.

Неизбежната отбрана: институциите невинни, законът - виновен

http://clubz.bg/65202-neizbejnata_otbrana_instituciite_nevinni_zakonyt_vinoven

"Сикрет сървис" няма да разреши внасянето на пищови на конгеса на републиканците.

През седмицата общественото внимание бе привлечено от чисто човешки проблем – в правото си ли е бил един пловдивски лекар, стреляйки по лице, опитало да извърши кражба? Крайността на мненията се подсили от оскъдицата на факти. Но чисто човешкият проблем има строго правен характер и засяга няколко въпроса:

Защитени ли са в достатъчна степен правата на българските граждани?

Ако защитата не е в достатъчна степен, кой е отговорен за това – лошите закони или лошото прилагане на законите?

Необходима ли е промяна и в каква посока?

На пръв прочит властта посегна към най-лесното решение – за да няма виновни институции, виновен се оказа законът. И се почна познатата популистка игра – министър прави комисия, работна група бистри спешни промени, вдига се шум, а после всичко потъва в забвение.

Въпреки познатите похвати на политическо ниво, случаят в Пловдив не е убедителен аргумент да се променя институтът на неизбежната отбрана, разписан в Наказателния кодекс. Първо, проблемите са повече институционални и изискват не законови реформи, а реформи при функционирането на институциите. И това се доказва многократно и многозначително – противниците на съдебната реформа се опитаха през 2015 г. да подменят институционалното укрепване на съда и да отрекат нуждата от отчетна прокуратура с предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Така лош се оказа наказателният процес, а не прилагащата го прокуратура в доказване на престъпленията. Сега пък ще се променя Наказателния кодекс вместо да се обърне внимание на правоохранителните органи в лицето на МВР и прокуратурата.

Вторият голям проблем, който не можем да отричаме, е че за равенство пред закона в България трудно може да се говори, когато в затънтените части на страната уязвимите групи от възрастни хора са оставени без никаква подкрепа. Така жителите на малко българско село са по-малко равни от живеещите в града. Как тогава ще се приложи измененият НК, ако няма институция, която да го приложи?

Третият проблем е за смисъла от изтърпяване на наказание от осъдените. Наказателната репресия, лишена от социална работа с извършителите на престъпления, затвърждава непригодността им да бъдат част от което и да е общество – т.е. и тук трябва работа от страна на институциите с хората. Но Борисов и Цачева дума не споменават за това, а Главният прокурор говори само кои не са заловените и как не може да им се приложи наказанието.

Промяната на законите под предлог "Хората така искат" (по думите на вътрешния министър) може да доведе обществото ни дотам, че в бъдещата конституция да пише, например, "мразим циганите, ще има безплатна храна и ток за всички", защото хората така искат. Но как тогава ще живеят останалите български граждани, които може и да не искат точно това? На този въпрос управляващите също не дават отговор.

За тях писането на закони (без оглед на приложимостта им) е всестранният лек за българското общество.

Но да се върнем на неизбежната отбрана.

Неизбежната отбрана е противодействието на едно лице, което при защита на своите или на чужди права причини вреди на нападателя. Вредите може да са всякакви – от леки  като повреждане на имуществото на нападателя - например да му счупи часовника, до по-тежки – да му счупи ръка или най-тежки – да отнеме живота му. Условие да не се превишат пределите на неизбежната отбрана е защитата да съответства на нападението. А в няколко случая, дори и защитата да не съответства на характера на нападението, извършителят пак няма да бъде наказан, ако:

нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище,

или ако това се дължи на уплаха или смущение у неизбежно отбраняващия се.

Като че ли законът, тоест чл. 12 на Наказателния кодекс, е повече от ясен. А за прилагащите закона също това е повече от ясно, тъй като още през 1973 г.. Върховният съд е казал детайлно кога може да има неизбежна отбрана и кога нейните предели са преминати.

Накратко, за да знае всеки български гражданин правата си в случай на нападение, можем да ги обобщим така:

институтът на неизбежната отбрана служи за да защитят гражданите правата си и за да се въвлича обществеността в борбата с престъпността. Освен правата на гражданите, неизбежната отбрана се прилага и спрямо държавните и обществените интереси,

неизбежната отбрана изисква непосредствено и противоправно нападение от човек. Нападението трябва да се разбира като едно или няколко действия (нахвърляне, връхлитане и т.н.) или бездействия, които пряко и непосредствено застрашават или накърняват държавни и обществени интереси, личността или законните права на гражданите. Нападението е непосредствено не само когато е започнало самото увреждане, но и когато е създадена реална и непосредствена опасност за увреждане. Неизбежна отбрана не е допустима при предполагаемо, бъдещо или завършено нападение.

Неизбежната отбрана предполага нападение, което не е позволено от закона. Затова, когато „отбраняващият се" съзнателно провокира с активни действия нападение с цел да лиши от живот или да причини телесна повреда на определено лице, не може да се позовава на неизбежна отбрана, а ще отговаря на общо основание,

Неизбежната отбрана е допустима само когато нападението е непосредствено. Оттук необходимостта точно да се установи моментът, от който нападението е непосредствено, защото от този момент нападнатият има право на самоотбрана. Нападението е непосредствено не само когато е започнало самото увреждане, но и когато е създадена реална и непосредствена опасност за увреждане (не е нужно нападателят да ползва оръжието, което носи, за да се отбранявате. Достатъчно е да видите, че е въоръжен),

Налице е продължаване на нападението, ако престъпникът, примерно след кражбата или грабежа, бяга с имуществото, за да се укрие,

Нападнатият има право на активна защита. Той може, но не е длъжен по закон, да се отклони от защита чрез бягство, укриване, търсене помощ от трети лица, държавни органи и др.

Неизбежна отбрана е налице до момента, в който нападението е трайно преустановено, без възможност да се възобнови. Всяко действие на нападнатия след това е наказуемо. Неизбежна отбрана може да се приложи не само от нападнатия, но и от всяко трето лице, притекло се на помощ на нападнатия,

убийствата и телесните повреди, ако са извършени при превишаване пределите на неизбежната отбрана поради уплаха или смущение, не са наказуеми.

Опитът да се задоволят обществени потребности чрез изменение на института на неизбежната отбрана е съпроводен с неуспех. През 90-те години (1997 г.), предвид нарасналата престъпност, се правят промени в Наказателния кодекс, с които се установява, че няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако:

1. нападението е от две или повече лица;

2. нападателят е въоръжен;

3. нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище, вилен имот или стопански обект;

4. нападението е в моторно, въздухоплавателно, водно превозно средство или подвижен железопътен състав;

5. нападението е извършено нощем;

6. нападението не може да бъде отблъснато по друг начин.

Конституционният съд отменя като противоконституционна редакцията на текста, което го прави неприложим. Остават в действие единствено текстовете по отношение на проникването с насилие или с взлом в жилище и когато нападението не може да бъде отблъснато по друг начин поради равенство в гласовете на съдиите от КС.

В мотивите на КС (казано накратко) се разглежда правото на живот като основно конституционно право. Като такова, според чл. 28 от Конституцията, посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление. Своеобразно средство за защита на личността и правата на гражданите, включително и на правото на живот, е и неизбежната отбрана. Неизбежната отбрана обаче не е право за неограничено засягане на нападателя. Личността и правата на последния продължават да са обект на конституционноправна защита и след като той е предприел непосредствено противоправно нападение. КС приема, че приетата редакцията на НК от 1997 г. ще се прилага едва ли не за всяко нападение, без да се отчитат характера и степента на нападението. Така отблъскващият нападението реално във всеки случай ще надхвърля границите на неизбежната отбрана. Ако, например, е могъл да отблъсне нападението само счупвайки ръката на нападателя, той няма да е длъжен да направи това, а може направо да го убие. Изводът е, че неизбежната отбрана не може изчерпателно да обхване всички възможни случаи  и не може и да се разпише изчерпателно в закон, затова конкретиката на всеки отделен случай е важна. Инак се отваря широката врата на произвола – всеки срещу всеки под претекст от неизбежна отбрана.

И докато управляващите с лека ръка посягат на фундаментални институти в правото, Висшият съдебен съвет, председателят на ВКС и главният прокурор отказаха да подкрепят подобна приумица. Това няма да попречи и на управляващите, и на опозиционните законотворци в НС да съчинят поредния юридически неиздържан и неприложим закон, с което да отложат неизбежните потребности от промени в МВР и реална съдебна реформа.

Анализът е на Института за пазарна икономика

Неизбежната самоотбрана: институциите невинни, законът - виновен

http://clubz.bg/65202-neizbejnata_samootbrana_instituciite_nevinni_zakonyt_vinoven

"Сикрет сървис" няма да разреши внасянето на пищови на конгеса на републиканците.

През седмицата общественото внимание бе привлечено от чисто човешки проблем – в правото си ли е бил един пловдивски лекар, стреляйки по лице, опитало да извърши кражба? Крайността на мненията се подсили от оскъдицата на факти. Но чисто човешкият проблем има строго правен характер и засяга няколко въпроса:

Защитени ли са в достатъчна степен правата на българските граждани?

Ако защитата не е в достатъчна степен, кой е отговорен за това – лошите закони или лошото прилагане на законите?

Необходима ли е промяна и в каква посока?

На пръв прочит властта посегна към най-лесното решение – за да няма виновни институции, виновен се оказа законът. И се почна познатата популистка игра – министър прави комисия, работна група бистри спешни промени, вдига се шум, а после всичко потъва в забвение.

Въпреки познатите похвати на политическо ниво, случаят в Пловдив не е убедителен аргумент да се променя институтът на неизбежната отбрана, разписан в Наказателния кодекс. Първо, проблемите са повече институционални и изискват не законови реформи, а реформи при функционирането на институциите. И това се доказва многократно и многозначително – противниците на съдебната реформа се опитаха през 2015 г. да подменят институционалното укрепване на съда и да отрекат нуждата от отчетна прокуратура с предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Така лош се оказа наказателният процес, а не прилагащата го прокуратура в доказване на престъпленията. Сега пък ще се променя Наказателния кодекс вместо да се обърне внимание на правоохранителните органи в лицето на МВР и прокуратурата.

Вторият голям проблем, който не можем да отричаме, е че за равенство пред закона в България трудно може да се говори, когато в затънтените части на страната уязвимите групи от възрастни хора са оставени без никаква подкрепа. Така жителите на малко българско село са по-малко равни от живеещите в града. Как тогава ще се приложи измененият НК, ако няма институция, която да го приложи?

Третият проблем е за смисъла от изтърпяване на наказание от осъдените. Наказателната репресия, лишена от социална работа с извършителите на престъпления, затвърждава непригодността им да бъдат част от което и да е общество – т.е. и тук трябва работа от страна на институциите с хората. Но Борисов и Цачева дума не споменават за това, а Главният прокурор говори само кои не са заловените и как не може да им се приложи наказанието.

Промяната на законите под предлог "Хората така искат" (по думите на вътрешния министър) може да доведе обществото ни дотам, че в бъдещата конституция да пише, например, "мразим циганите, ще има безплатна храна и ток за всички", защото хората така искат. Но как тогава ще живеят останалите български граждани, които може и да не искат точно това? На този въпрос управляващите също не дават отговор.

За тях писането на закони (без оглед на приложимостта им) е всестранният лек за българското общество.

Но да се върнем на неизбежната отбрана.

Неизбежната отбрана е противодействието на едно лице, което при защита на своите или на чужди права причини вреди на нападателя. Вредите може да са всякакви – от леки  като повреждане на имуществото на нападателя - например да му счупи часовника, до по-тежки – да му счупи ръка или най-тежки – да отнеме живота му. Условие да не се превишат пределите на неизбежната отбрана е защитата да съответства на нападението. А в няколко случая, дори и защитата да не съответства на характера на нападението, извършителят пак няма да бъде наказан, ако:

нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище,

или ако това се дължи на уплаха или смущение у неизбежно отбраняващия се.

Като че ли законът, тоест чл. 12 на Наказателния кодекс, е повече от ясен. А за прилагащите закона също това е повече от ясно, тъй като още през 1973 г.. Върховният съд е казал детайлно кога може да има неизбежна отбрана и кога нейните предели са преминати.

Накратко, за да знае всеки български гражданин правата си в случай на нападение, можем да ги обобщим така:

институтът на неизбежната отбрана служи за да защитят гражданите правата си и за да се въвлича обществеността в борбата с престъпността. Освен правата на гражданите, неизбежната отбрана се прилага и спрямо държавните и обществените интереси,

неизбежната отбрана изисква непосредствено и противоправно нападение от човек. Нападението трябва да се разбира като едно или няколко действия (нахвърляне, връхлитане и т.н.) или бездействия, които пряко и непосредствено застрашават или накърняват държавни и обществени интереси, личността или законните права на гражданите. Нападението е непосредствено не само когато е започнало самото увреждане, но и когато е създадена реална и непосредствена опасност за увреждане. Неизбежна отбрана не е допустима при предполагаемо, бъдещо или завършено нападение.

Неизбежната отбрана предполага нападение, което не е позволено от закона. Затова, когато „отбраняващият се" съзнателно провокира с активни действия нападение с цел да лиши от живот или да причини телесна повреда на определено лице, не може да се позовава на неизбежна отбрана, а ще отговаря на общо основание,

Неизбежната отбрана е допустима само когато нападението е непосредствено. Оттук необходимостта точно да се установи моментът, от който нападението е непосредствено, защото от този момент нападнатият има право на самоотбрана. Нападението е непосредствено не само когато е започнало самото увреждане, но и когато е създадена реална и непосредствена опасност за увреждане (не е нужно нападателят да ползва оръжието, което носи, за да се отбранявате. Достатъчно е да видите, че е въоръжен),

Налице е продължаване на нападението, ако престъпникът, примерно след кражбата или грабежа, бяга с имуществото, за да се укрие,

Нападнатият има право на активна защита. Той може, но не е длъжен по закон, да се отклони от защита чрез бягство, укриване, търсене помощ от трети лица, държавни органи и др.

Неизбежна отбрана е налице до момента, в който нападението е трайно преустановено, без възможност да се възобнови. Всяко действие на нападнатия след това е наказуемо. Неизбежна отбрана може да се приложи не само от нападнатия, но и от всяко трето лице, притекло се на помощ на нападнатия,

убийствата и телесните повреди, ако са извършени при превишаване пределите на неизбежната отбрана поради уплаха или смущение, не са наказуеми.

Опитът да се задоволят обществени потребности чрез изменение на института на неизбежната отбрана е съпроводен с неуспех. През 90-те години (1997 г.), предвид нарасналата престъпност, се правят промени в Наказателния кодекс, с които се установява, че няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако:

1. нападението е от две или повече лица;

2. нападателят е въоръжен;

3. нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище, вилен имот или стопански обект;

4. нападението е в моторно, въздухоплавателно, водно превозно средство или подвижен железопътен състав;

5. нападението е извършено нощем;

6. нападението не може да бъде отблъснато по друг начин.

Конституционният съд отменя като противоконституционна редакцията на текста, което го прави неприложим. Остават в действие единствено текстовете по отношение на проникването с насилие или с взлом в жилище и когато нападението не може да бъде отблъснато по друг начин поради равенство в гласовете на съдиите от КС.

В мотивите на КС (казано накратко) се разглежда правото на живот като основно конституционно право. Като такова, според чл. 28 от Конституцията, посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление. Своеобразно средство за защита на личността и правата на гражданите, включително и на правото на живот, е и неизбежната отбрана. Неизбежната отбрана обаче не е право за неограничено засягане на нападателя. Личността и правата на последния продължават да са обект на конституционноправна защита и след като той е предприел непосредствено противоправно нападение. КС приема, че приетата редакцията на НК от 1997 г. ще се прилага едва ли не за всяко нападение, без да се отчитат характера и степента на нападението. Така отблъскващият нападението реално във всеки случай ще надхвърля границите на неизбежната отбрана. Ако, например, е могъл да отблъсне нападението само счупвайки ръката на нападателя, той няма да е длъжен да направи това, а може направо да го убие. Изводът е, че неизбежната отбрана не може изчерпателно да обхване всички възможни случаи  и не може и да се разпише изчерпателно в закон, затова конкретиката на всеки отделен случай е важна. Инак се отваря широката врата на произвола – всеки срещу всеки под претекст от неизбежна отбрана.

И докато управляващите с лека ръка посягат на фундаментални институти в правото, Висшият съдебен съвет, председателят на ВКС и главният прокурор отказаха да подкрепят подобна приумица. Това няма да попречи и на управляващите, и на опозиционните законотворци в НС да съчинят поредния юридически неиздържан и неприложим закон, с което да отложат неизбежните потребности от промени в МВР и реална съдебна реформа.

Анализът е на Института за пазарна икономика

Световното в Русия може да остане без деца-талисмани. Страхуват се за сигурността им

http://www.cross.bg/rysiya-skripal-terena-1569703.html

/КРОСС/дна от дългогодишните традиции на големи футболни първенства може да бъде нарушена за световното в Русия през 2018 г. Става дума за практиката играчите да излизат на терена заедно с деца. Един от спонсорите на Мондиала - голяма верига за бързо хранене, обмисля да прекрати записването на доброволци и да не заведе желаещите в Русия. Причината е, че от британския клон на компанията не са убедени, че организаторите могат да осигурят сигурно пребиваване на малчуганите в страната. Опасенията идват дни след като руският двоен агент Сергей Скрипал си дъщеря му станаха жертва на атака с нервнопаралитичен газ във Великобритания. Очакваше се за срещите в Русия да пристигнат повече от 100 деца от 30 различни държави, които да успеят да се срещнат с идолите си на терена. След атаката към Скрипал от британска страна бяха изказани няколко опасения относно сигурността в страната-домакин на форума, а външният министър на Великобритания Борис Джонсън дори призова за бойкот на Мондиала.    

Илияна Йотова разкритикува правителството за оттеглянето на Истанбулската конвенция

http://www.mediapool.bg/iliyana-yotova-razkritikuva-pravitelstvoto-za-otteglyaneto-na-istanbulskata-konventsiya-news276475.html

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази разочарование от решението на правителството да изтегли от парламента ратификацията на Истанбулската конвенция. На форум за правата на жените Йотова заяви, че "политиката за равнопоставеност на половете е все по-надолу в дневния ред на обществото".    "В бурния поток от популистки изказвания най-малко се чу гласът на жертвите, на тези, които страдат от домашно насилие. В деня, в който конвенцията бе изтеглена от Народното събрание, едно младо момиче в България, в столицата, загуби живота си, зверски пребито от приятеля си", каза  вицепрезидентът.   По думите й не можем да сме горди от направеното с Истанбулската конвенция.    "Ще кажете, че една конвенция не е панацея и ще бъдете прави, но къде е волята за промяна на законите, къде е волята като хора да се справим с тези чудовищни случаи. Дано с поведението си не сме дали допълнителна сила и увереност на насилниците, че могат да продължават така, защото ще останат безнаказани", допълни тя.    Според нея в крайна сметка отношението към най-уязвимите групи в едно общество е мерило за неговото състояние и степен на развитие.   Работещите бедни, работещите безправни и работещите в сивата икономика са предимно жени, смята вицепрезидентът.    Според нея статистиката крие разликата в заплащането при равни условия на труд и отнети социални права.   “Правото на майчинство, социални услуги, разликата в пенсиите, няма допълнителен стаж, няма допълнителни години и професионална дейност. И за съжаление в 21-ви век започнахме да говорим за съвременно робство", каза тя.    Илияна Йотова бе един от основните застъпници за ратификацията на конвенцията от българския парламент, докато позицията й не влезе в колизия с мнението на държавния глава Румен Радев, който се обяви срещу документа.    След това Йотова омекоти позицията си.   Истанбулската конвенция бе изтеглена от парламента под натиска и на доскорошните съпартийци на Йотова от БСП, които проведоха мощна кампания с изкривени и неверни твърдения срещу Истанбулската конвенция.   Безпомощността да се осигуряват възможности за жените и равен шанс, се изрази в залитане в една много тревожна тенденция - уж защита на традиционни ценности, коментира вицепрезидентът в петък.   Според нея напоследък се получава така, че ако тръгнеш да говориш за правото на избор на жените, рискуваш да си навлечеш тежки антикампании като рушител на традиционните ценности.   Йотова потърси причините за регреса на политиката по равнопоставеност в двете кризи - финансовата и миграционната.   По думите й при финансовата криза оцеляването измести правата и милиони хора останаха на улицата за броени часове. Политиката на рестриктивните мерки удари най-слабите хора - жените с несигурни работни места, социално слабите, допълни Йотова.    Според нея финансовата криза е породила и явлението работещи бедни, както и нерегламентирания труд, който също е ударил основно жените. Според последните проучвания жените, заети в нископлатени сектори, работят средно по шест часа седмично повече от мъжете, но имат повече прекъсвания в кариерата и много по-малко повишения, каза вицепрезидентът. Тя допълни, че зад цифрите и процентите стоят отнети права - правото на майчинство, социални услуги, разлика в пенсиите.   Според Йотова втората голяма криза - миграционната, породи темата за правата на жените, които пристигат като бежанци, условията, в които са поставени и това, че стават жертва на трафик.   В 21 век започнахме да говорим за съвременно робство, отбеляза вицепрезидентът. Според нея е недопустимо тази чувствителна тема да се използва като политическо оръжие и често в ръцете на популисти.   Вицепрезидентът изнесе и статистически данни за разликите в заплащането между мъжете и жените. То е различно в различните държави - членки на ЕС, като най-ниските стойности са в Италия - малко над 5 процента, а най-сериозната разлика е в Естония - почти 27 процента, каза Йотова. Безработицата средно за жените в трудоспособна възраст е 25 процента и 19 процента при мъжете. Разликата в доходите между мъжете и жените е 23 процента в полза на мъжете при еднакви трудови условия, професионализъм и качества, каза Илияна Йотова.   Вицепрезидентът припомни, че съществува Европейски ден на равното заплащане. За 2017 година този ден е бил 3 ноември, като тогава всички европейки символично спират да работят, защото е изчислено, че от тази дата до края на календарната година техният труд е безплатен. Жените в бордовете са само една четвърт от членовете на големите компании, допълни Йотова.   За тринадесет години участието на жени в националните парламенти е увеличено едва със седем процента и това го отчитаме едва ли не като крупен успех, каза вицепрезидентът. По думите й, на този фон има един парадокс, който трябва да се отбележи - когато са запитани европейските граждани, 70 процента от тях казват, че трябва да има законови мерки, които да гарантират равнопоставеност между мъжете и жените, а 86 процента смятат, че могат да бъдат представени от жени политици. 

Според вицепрезидента политиката за равнопоставеност между половете бележи регрес

http://www.mediapool.bg/spored-vitseprezidenta-politikata-za-ravnopostavenost-mezhdu-polovete-belezhi-regres-news276475.html

Според вицепрезидента Илияна Йотова политиката за равнопоставеност между половете бележи регрес и слиза все по-надолу в дневния ред на обществото ни. Йотова каза това при откриването на форум за правата на жените, организиран от Български фонд за жените с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт". Тревожно е, че дори и политически лидери жени бягат от тази тема, каза още Йотова, цитирана от БТА. По повод развилата се "буря" около Истанбулската конвенция Йотова каза, че не приема тезата, че обществената нетърпимост и борбата с насилието е намеса в личния живот на хората. Обществото не бива да бъде мълчаливо и безучастно към насилието над жени, защото по този начин се превръщаме всички ние в значителна част от този проблем, заяви вицепрезидентът. Йотова допълни, че много се е изговорило по темата, при това и от политици и държавници, които не са си дали труда да прочетат този документ. По думите на вицепрезидента в бурния поток от популистки изказвания най-малко се е чул гласът на жертвите, на тези, които страдат от домашно насилие. Говорихме за всичко друго, но не за насилието, коментира Илияна Йотова. Тя допълни, че не смее да си помисли, че сме привикнали от новините за поредната жена или дете, възрастен човек, жертви на домашно насилие. По думите на вицепрезидента не можем да сме горди от направеното с Истанбулската конвенция. В деня, в който конвенцията беше изтеглена от Народното събрание, едно младо момиче от столицата на България загуби живота си, зверски пребито от приятеля си, за който са знаели съседите, роднините, полицията, допълни Йотова. "Ще кажете, че една конвенция не е панацея и ще бъдете прави, но къде е волята за промяна на законите, къде е волята като хора да се справим с тези чудовищни случаи. Дано с поведението си не сме дали допълнителна сила и увереност на насилниците, че могат да продължават така, защото ще останат безнаказани", допълни още Илияна Йотова. Според нея в крайна сметка отношението към най-уязвимите групи в едно общество е мерило за неговото състояние и степен на развитие. Безпомощността да се осигуряват възможности за жените и равен шанс, се изрази в залитане в една много тревожна тенденция - уж защита на традиционни ценности, коментира вицепрезидентът. Според Илияна Йотова напоследък се получи така, че ако тръгнеш да говориш за правото на избор на жените, рискуваш да си навлечеш тежки антикампании като рушител на традиционните ценности. Йотова потърси причините за регреса на политиката по равнопоставеност в двете кризи - финансовата и миграционната. По думите й при финансовата криза оцеляването измести правата и милиони хора останаха на улицата за броени часове. Политиката на рестриктивните мерки удари най-слабите хора - жените с несигурни работни места, социално слабите, допълни Йотова. Според нея финансовата криза е породила и явлението работещи бедни, както и нерегламентирания труд , който също е ударил основно жените. Според последните проучвания жените, заети в нископлатени сектори работят средно по шест часа седмично повече от мъжете, но имат повече прекъсвания в кариерата и много по-малко повишения, каза вицепрезидентът. Тя допълни, че зад цифрите и процентите стоят отнети права - правото на майчинство, социални услуги, разлика в пенсиите. Според Йотова втората голяма криза - миграционната, породи темата за правата на жените, които пристигат като бежанци , условията, в които са поставени и това, че стават жертва на трафик. В 21 век започнахме да говорим за съвременно робство, отбеляза вицепрезидентът. Според нея е недопустимо тази чувствителна тема да се използва като политическо оръжие и често в ръцете на популисти. Вицепрезидентът изнесе и статистически данни за разликите в заплащането между мъжете и жените. То е различно в различните държави - членки на ЕС, като най-ниските стойности са в Италия - малко над 5 процента, а най-сериозната разлика е в Естония - почти 27 процента, каза Йотова. Безработицата средно за жените в трудоспособна възраст е 25 процента и 19 процента при мъжете. Разликата в доходите между мъжете и жените е 23 процента в полза на мъжете при еднакви трудови условия, професионализъм и качества, каза Илияна Йотова. Вицепрезидентът припомни, че съществува Европейски ден на равното заплащане. За 2017 година този ден е бил 3 ноември, като тогава всички европейки символично спират да работят, защото е изчислено, че от тази дата до края на календарната година техният труд е безплатен. Жените в бордовете са само една четвърт от членовете на големите компании, допълни Йотова. За тринадесет години участието на жени в националните парламенти е увеличено едва със седем процента и това го отчитаме едва ли не като крупен успех, каза вицепрезидентът. По думите й на този фон има един парадокс, който трябва да се отбележи - когато са запитани европейските граждани, 70 процента от тях казват, че трябва да има законови мерки, които да гарантират равнопоставеност между мъжете и жените, а 86 процента смятат, че могат да бъдат представени от жени политици. 

Община Варна започва ремонт на пътната инфраструктура

http://www.barometar.net/90557/

Започна авариен ремонт на пътни участъци от инфраструктурата във Варна, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна. В най-големия варненски район „Приморски“ ще се ремонтират ул. „Св. св. Константни и Елена“, светофарът до кв. „Виница“, ул. „Братя Бъкстон“, ул. „Прилеп“ и др. В район „Одесос“ – ул. „Дрин“ между бул. „Сливница и […]

Тийнейджър нападна и обра пенсионер в дома му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754042

Тийнейджър нападна и обра пенсионер в дома му
Непълнолетно момче от Варна падна и обра 78-гоишен пенсионер в дома му в село Житница. Невръстният крадец е задържан, старецът е прегледан в болница, няма травми. Възрастният мъж живеел сам в дома си. На 7-и март късно вечерта той сам подал сигнал на 112, че неизвестен за него младеж е нахлул в дома му и след заплахи и няколко шамара му задигнал

Продължава умъртвяването на птици в Генерал Тошево заради птичия грип

https://www.actualno.com/society/prodyljava-umyrtvjavaneto-na-ptici-v-general-toshevo-zaradi-ptichija-grip-news_663676.html

Все още продължава умъртвяването на птици в животновъдната ферма в Генерал Тошево, където преди дни беше открито огнище на птичи грип. По информация на БНР до този момент всички яйца вече са унищожени. От Регионалната здравна инспекция в Добрич са уведомили личните лекари на работниците, които са били в контакт със заразените птици за проследяване на състоянието им. От РЗИ - Добрич информират, че до този момент няма сигнал за работници със симптоми за грип. По думите на ветеринарния лекар Пав

Шерефе, бай Волен-ефенди

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/sherefe-bai-volen-efendi.html

Предаването „На четири очи” с водеща журналистката Цветанка Ризова беше своеобразна арена на удивително представление.

Съпричастни хора събрали 130 000 лв. за гаранцията на кмета на Септември Марин Рачев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754003

Съпричастни хора събрали 130 000 лв. за гаранцията на кмета на Септември Марин РачевГаранцията от 130 хиляди лв., която специализираният съд наложи на кмета на Септември Марин Рачев, заради повдигнатите му обвинения за корупционни практики, е платена. Това съобщи самият Рачев в съда в Пазарджик днес, преди поредното заседание на делото, което се води срещу него за укриване на данъци в особено големи размери.

Автобус в Сараево се отклони от маршрута заради болно дете

https://www.actualno.com/europe/avtobus-v-saraevo-se-otkloni-ot-marshruta-zaradi-bolno-dete-news_663683.html

Водач на градски автобус в босненската столица Сараево демонстрира голяма човещина като помогна на жена с болно дете на ръце, която стояла край пътя му, съобщиха регионални медии. Един Бечиревич без колебание се притекъл на помощ на жената с тежко болно дете и с автобуса я откарал до болница. Шофьорът карал по линията от Райловац до гарата, когато забелязал жената и детето на пътя, видимо разстроени и уплашени. Той попитал жената дали има нужда от помощ, а тя отговорила, че чака свой близък да

Марешки поиска НС да се разграничи от Симеонов и Сидеров

https://www.actualno.com/politics/mareshki-poiska-ns-da-se-razgranichi-ot-simeonov-i-siderov-news_663674.html

Председателят на "Воля" Веселин Марешки поиска Народното събрание да се разграничи от съпредседателите на Обединените патриоти - Валери Симеонов и Волен Сидеров, заради техни думи в телевизионни интервюта. "Ясно е, че патриотизмът на тези хора стига дотук - да излагат България с всяка своя дума. Затова ние следващата седмица ще поискаме извънредна точка в Председателския съвет и българският парламент да приеме декларация, с която официално да се разграничим от думите и на Сидеров

Общински съветник от Варна иска промени в Наказателния кодекс заради „крадливи изроди”

http://www.moreto.net/novini.php?n=370437

Трябва да има законови промени, които да дадат възможност на населението да се самозащитава от „крадливи изроди”. Така варненският общински съветник Димитър Карбов (НФСБ) коментира случая със застреляния Жоро Плъха, според когото действията на пловдивския лекар д-р Иван Димитров са били нормална защитна реакция.

Дол: Социалистите завиждат, защото Борисов е най-успешният шеф в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754030

Дол: Социалистите завиждат, защото Борисов е най-успешният шеф в ЕвропаПрезидентът на Европейската народна партия (ЕНП) Жозед Дол се срещна с кметовете и председателите на общински съвети от цялата страна, избрани с листата на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията. Разговорът се проведе преди началото на форума на Групата на ЕНП в Комитета на регионите, който се провежда в София в момента.

Кристалина Георгиева забеляза нарастващата пропаст в доходите в ЕС

http://econ.bg/Новини/Кристалина-Георгиева-забеляза-нарастващата-пропаст-в-доходите-в-ЕС_l.a_i.758851_at.1.html

Нарастващата пропаст в доходите на страните членки на Европейския съюз заплашва да подхрани политическото недоволство и да помрачи успеха от...

С децата в почивните дни (10 и 11 март)

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/03/09/3141569_s_decata_v_pochivnite_dni_10_i_11_mart/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.<br /><br />За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории....

Сашо Диков започва работа в „Шоуто на Слави“

https://frognews.bg/novini/sasho-dikov-zapochva-rabota-shouto-slavi.html

Сашо Диков започва работа в телевизионното шоу на Слави Трифонов. Вероятно той ще има своя рубрика в предаването.

Азиатските борси приключиха седмицата с повишения

https://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-borsi-prikliuchiha-sedmicata-s-povisheniia-257192/

Акциите на стоманопроизводителите обаче поевтиняха на фона на въвеждането на мита върху стоманата и алуминия от САЩ

Симеонов отказа да се извини на руския патриарх

http://www.mediapool.bg/simeonov-otkaza-da-se-izvini-na-ruskiya-patriarh-news276474.html

Вицепремиерът Валери Симеонов няма да се извинява на руския патриарх, както поиска партньорът му в "Обединени патриоти" Волен Сидеров, но поредната криза помежду им вече е под контрол след намеса на ГЕРБ. Това е актуалното развитие на вътрешнополитическия скандал около посещението на патриарх Кирил, който си позволи да държи сметка на българския президент, че в словото си на 3 март омаловажил ролята на Русия за освобождението на България. Преди два дни лидерът на НФСБ Валери Симеонов нарече руския патриарх "второразрядно съветско ченге" , "цигарен митрополит", "хитрец" и пр., а лидерът на проруската партия "Атака" Волен Сидеров го призова да се извини за думите си, тъй като в противен случай можело да се прости с поста си в правителството. Депутатите от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов подкрепиха искането на "Атака", но в петък Симеонов даде да се разбере, че няма да се съобрази с решението на парламентарната група на "Обединени патриоти". В управляващата коалиция има различия, но депутатите ѝ са достатъчни за подкрепа на кабинета, коментира в петък Симеонов. Отказът му да се извини за нападките си срещу патриарх Кирил си е негов грях - в коалицията ще обсъдим какво ще правим, коментира от своя страна Сидеров. "Става дума за принципи и защита на православието. Не искайте сега да предначертавам какво може да се случи. Ще разговаряме", допълни той. Попитан дали коалицията може без Валери Симеонов, той отговори, че без всеки може. Валери Симеонов: Даже съм спестил факти около личността на Гондяев "Човек се извинява, когато има вина. Аз не чувствам абсолютно никаква вина. Няма основание за никакво извинение. Даже съм спестил доста факти около личността на Владимир Гондяев (светското име на патриарх Кирил). Аз не мога като български патриот да допусна някой да идва в моята родина и да раздава рецепти и указания на кого да благодарим и на кого не. Неговото поведение беше по-скоро на политик, отколкото на духовно лице", каза Симеонов. Той уточни, че вече е обсъдил темата с премиера Бойко Борисов, като предстоят и разговори с другия съпредседател на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. В отговор на въпрос Симеонов се съгласи с твърдението на Сидеров, че управляващата коалиция може да оцелее и без него, и неговата партия. Каракачанов: Няма риск за разпад на ОП Междувременно третият съпредседател на "Обединени патриоти" (ОП) Красимир Каракачанов коментира пред репортери в парламента, че Валери Симеонов редовно не съгласува позиции с останалите партии в коалицията. Каракачанов все пак уточни, че риск за разпад на ОП не съществува, тъй като "времето всичко лекува". Няма нужда от оставката на Симеонов, заяви той. Според него дали Валери Симеонов ще се извини или не, е негово лично решение."Аз не мисля, че подобни епитети могат да се отправят към главата на Руската православна църква, без значение кой с какви политически убеждения е", допълни Каракачанов. За разлика от Сидеров, който страстно защити поведението на руския патриарх, Каракачнов повтори позицията си, че е неприемливо"който и да е външен фактор - и от Изток, и от Запад да квалифицира българските институции и да ги критикува". Лидерът на ВМРО добави, че е говорил "спокойно и внимателно" и със Симеонов, и със Сидеров. "По-добре е да си човек с емоции, отколкото да имаш партньори без емоции", заключи мъдро Каракачанов. ГЕРБ и ОП се разбрали да потушат напрежението По неофициална информация на Mediapool от петък, напрежението в ОП вече е туширано, а ГЕРБ и ОП са постигнали договорка, че темата ще бъде избягвана между тях. Това е поредният публичен раздор в националистическото обединение в рамките на последните две-три седмици, след като предишната им разправия стигна и до нападки на Волен Сидеров към зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Междувременно вътрешнополитическите драми по повод тона на руския патриарх спрямо България продължават вече цяла седмица. Преди ден ГЕРБ поискаха президентът Румен Радев да каже каква позиция от името на държавата е изразил, след като се разбра, че патриарх Кирил му е държал сметка за думите му. Президентът отвърна, че не била водена стенограма на разговора, чийто пълен текст (или поне изказването на Кирил) изтече във видео на сайта на Руската православна църква, но президентството я скри българската общественост. В петък председателят на "Воля" Веселин Марешки поиска Народното събрание да се разграничи от Валери Симеонов и Волен Сидеров, заради техни думи в телевизионни интервюта. "Ясно е, че патриотизмът на тези хора стига дотук - да излагат България с всяка своя дума. Затова ние следващата седмица ще поискаме извънредна точка в Председателския съвет и българският парламент да приеме декларация, с която официално да се разграничим от думите и на Сидеров, и на Симеонов, защото, оставайки безучастни към такива нелепи, безумни изказвания, ние ставаме съучастници", заяви той. От ГЕРБ обясниха пред Mediapool, че такава декларация няма да бъде приемана, а партията смятала, че до идната седмица ″темата ще бъде забравена″.

Симеонов няма да се извинява на руския патриарх

http://www.mediapool.bg/simeonov-nyama-da-se-izvinyava-na-ruskiya-patriarh-news276474.html

Вицепремиерът Валери Симеонов няма да се извинява на руския патриарх, както поиска партньорът му в "Обединени патриоти" Волен Сидеров, но поредната криза помежду им вече е под контрол след намеса на ГЕРБ. Това е актуалното развитие на вътрешнополитическия скандал около посещението на патриарх Кирил, който си позволи да държи сметка на българския президент, че в словото си на 3 март омаловажил ролята на Русия за освобождението на България. Преди два дни лидерът на НФСБ Валери Симеонов нарече руския патриарх "второразрядно съветско ченге" , "цигарен патриарх", "хитрец" и пр., а лидерът на проруската партия "Атака" Волен Сидеров го призова да се извини за думите си, тъй като в противен случай можело да се прости с поста си в правителството. Депутатите от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов подкрепиха искането на "Атака", но в петък Симеонов даде да се разбере, че няма да се съобрази с решението на парламентарната група на "Обединени патриоти". В управляващата коалиция има различия, но депутатите ѝ са достатъчни за подкрепа на кабинета, коментира в петък Симеонов. Отказът му да се извини за нападките си срещу патриарх Кирил си е негов грях - в коалицията ще обсъдим какво ще правим, коментира от своя страна Сидеров. "Става дума за принципи и защита на православието. Не искайте сега да предначертавам какво може да се случи. Ще разговаряме", допълни той. Попитан дали коалицията може без Валери Симеонов, той отговори, че без всеки може. Валери Симеонов: Даже съм спестил факти около личността на Гондяев "Човек се извинява, когато има вина. Аз не чувствам абсолютно никаква вина. Няма основание за никакво извинение. Даже съм спестил доста факти около личността на Владимир Гондяев (светското име на патриарх Кирил). Аз не мога като български патриот да допусна някой да идва в моята родина и да раздава рецепти и указания на кого да благодарим и на кого не. Неговото поведение беше по-скоро на политик, отколкото на духовно лице", каза Симеонов. Той уточни, че вече е обсъдил темата с премиера Бойко Борисов, като предстоят и разговори с другия съпредседател на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. В отговор на въпрос Симеонов се съгласи с твърдението на Сидеров, че управляващата коалиция може да оцелее и без него, и неговата партия. Каракачанов: Няма риск за разпад на ОП Междувременно третият съпредседател на "Обединени патриоти" (ОП) Красимир Каракачанов коментира пред репортери в парламента, че Валери Симеонов редовно не съгласува позиции с останалите партии в коалицията. Каракачанов все пак уточни, че риск за разпад на ОП не съществува, тъй като "времето всичко лекува". Няма нужда от оставката на Симеонов, заяви той. Според него дали Валери Симеонов ще се извини или не, е негово лично решение."Аз не мисля, че подобни епитети могат да се отправят към главата на Руската православна църква, без значение кой с какви политически убеждения е", допълни Каракачанов. За разлика от Сидеров, който страстно защити поведението на руския патриарх, Каракачнов повтори позицията си, че е неприемливо"който и да е външен фактор - и от Изток, и от Запад да квалифицира българските институции и да ги критикува". Лидерът на ВМРО добави, че е говорил "спокойно и внимателно" и със Симеонов, и със Сидеров. "По-добре е да си човек с емоции, отколкото да имаш партньори без емоции", заключи мъдро Каракачанов. ГЕРБ и ОП се разбрали да потушат напрежението По неофициална информация на Mediapool от петък, напрежението в ОП вече е туширано, а ГЕРБ и ОП са постигнали договорка, че темата ще бъде избягвана между тях. Това е поредният публичен раздор в националистическото обединение в рамките на последните две-три седмици, след като предишната им разправия стигна и до нападки на Волен Сидеров към зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Междувременно вътрешнополитическите драми по повод тона на руския патриарх спрямо България продължават вече цяла седмица. Преди ден ГЕРБ поискаха президентът Румен Радев да каже каква позиция от името на държавата е изразил, след като се разбра, че патриарх Кирил му е държал сметка за думите му. Президентът отвърна, че не била водена стенограма на разговора, чийто пълен текст (или поне изказването на Кирил) изтече във видео на сайта на Руската православна църква, но президентството я скри българската общественост. В петък председателят на "Воля" Веселин Марешки поиска Народното събрание да се разграничи от Валери Симеонов и Волен Сидеров, заради техни думи в телевизионни интервюта. "Ясно е, че патриотизмът на тези хора стига дотук - да излагат България с всяка своя дума. Затова ние следващата седмица ще поискаме извънредна точка в Председателския съвет и българският парламент да приеме декларация, с която официално да се разграничим от думите и на Сидеров, и на Симеонов, защото, оставайки безучастни към такива нелепи, безумни изказвания, ние ставаме съучастници", заяви той. От ГЕРБ обясниха пред Mediapool, че такава декларация няма да бъде приемана, а партията смятала, че до идната седмица ″темата ще бъде забравена″.

Барак Обама преговаря с „Нетфликс” за собствено тв шоу

https://petel.bg/Barak-Obama-pregovarya-s----Netfliks----za-sobstveno-tv-shou__254633

Снимка Уикипедия Бившият американски президент Барак Обама може да стане водещ. Той преговаря с компанията за видео стрийминг "Нетфлик...

Двата отбора на СКТМ „Комфорт“ устремени към финал

https://petel.bg/Dvata-otbora-na-SKTM----Komfort----ustremeni-kam-final__254634

Двата отбора на СКТМ „Комфорт“ се стягат за здрави ½-финални срещи в държавното първенство. На 13 март (вторник) мъжете на клуба приема...

75 години от спасяването на българските евреи

https://petel.bg/75-godini-ot-spasyavaneto-na-balgarskite-evrei__254635

Кадър Нова тв Венци и цветя пред Паметника на спасението. Поводът е 75 години от спасяването на българските евреи, съобщи Нова тв. По ...

Снимки от мястото в „Петел“: Сблъсък на кръстовище във Варна с участите на такси

https://petel.bg/Snimki-ot-myastoto-v----Petel-----Sblasak-na-krastovishhe-vav-Varna-s-uchastite-na-taksi__254636

Преди минути „Рено“ и таксиметров автомобил „Дачия“ се сблъскаха на кръстовището на улиците „Братя Миладинови“ и „Ген. Колев“ във Ва...

Бяла върна във футбола 40-годишния Марин Петров

https://petel.bg/Byala-varna-vav-futbola-40-godishniya-Marin-Petrov__254637

Отборът на Черноморец (Бяла) се подсили за пролетния полусезон в „А“ областна група за мъже с трима бивши спартаклии. Най-известният ...

Марешки поиска НС да се разграничи от изяви на Валери Симеонов и Волен Сидеров

http://www.mediapool.bg/mareshki-poiska-ns-da-se-razgranichi-ot-izyavi-na-valeri-simeonov-i-volen-siderov-news276474.html

Председателят на "Воля" Веселин Марешки поиска НС да се разграничи от съпредседателите на Обединените патриоти - Валери Симеонов и Волен Сидеров, заради техни думи в телевизионни интервюта. Повод са изказванията на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на руския патриарх Кирил и на партньора му в коалицията "Обединени патриоти" Волен Сидеров за Израел. ”Ясно е, че патриотизмът на тези хора стига дотук - да излагат България с всяка своя дума. Затова ние следващата седмица ще поискаме извънредна точка в Председателския съвет и българският парламент да приеме декларация, с която официално да се разграничим от думите и на Сидеров, и на Симеонов, защото, оставайки безучастни към такива нелепи, безумни изказвания, ние ставаме съучастници“, коментира в петък Марешки. По думите му снощи в национален ефир Волен Сидеров е направил нещо абсолютно недопустимо за един депутат, още повече лидер на партия от управляващата коалиция. "В опитите си да осъди нелепите изказвания на своя партньор Валери Симеонов по отношение на руския патриарх Кирил, Сидеров го надмина", коментира Марешки. Марешки визира коментара на Сидеров пред бТВ: "Само си представете за секунда, даже по-малко от секунда, подобни думи да беше казал вицепремиерът към главния равин на Израел, примерно. Дали щеше да е още вицепремиер?". Сидеров дори намекна, че за такова изказване “може да спре да съществува физически". Според Волен Сидеров е недопустимо към главата на най-голямата православна църква в света да се отправят обиди. Преди това Валери Симеонов нарече патриарх Кирил “цигарения митрополит“ и “второразрядно съветско ченге“. В петък Сименов коментира, че няма да се извини за думите си по адрес на руския патриарх Кирил. Симеонов уточни, че в управляващата коалиция има различия, но депутатите ѝ са достатъчни за подкрепа на кабинета. "От "Воля" се разграничаваме, надявам се, че и всички здрави сили в парламента ще ни последват и ще се разграничим от такива безумни изказвания на самозабравили се политически лидери", добави той. "Това става вече заразно. Утре някой ще каже, че не харесва Далай Лама или някой друг и докъде ще стигнем", попита Марешки.  

Нощният транспорт се събира до президенството, картата ще е 2 лева

https://offnews.bg//obshtestvo/noshtniat-transport-se-sabira-do-prezidenstvoto-kartata-shte-e-2-leva-676362.html

Нощният транспорт в София ще има обща спирка на площад "Княз Александър I", срещу Художествената галерия (Двореца). Картата за всички линии ще е два лева, съобщи зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. 

Автобусите ще се засичат до Градската градина, където през лятото по пейките около Народния се събират стотици млади хора. Централното място - близо до президентството, ще е удобно за посетителите на нощни заведения от всички райони на столицата. Там и сега има паркинг, а районът е осветен. След появата на Бронзовата къща на мястото на бившия мавзолей ще е още по-привлекателно. 

Нощният градски транспорт ще се движи на интервал от 40 минути, а престоят на общата спирка на площада ще е 5 минути. Той ще работи в интервала от полунощ до 4 ч сутринта, след което тръгват първите коли на редовния градски транспорт.

Автобусите ще бъдат пуснати за пръв път за Великден - на 7 април.

Нощните линии ще са четири и ще са с номера N1, N2, N3 и N4.

Линия N1 ще се движи от "Люлин" 1 и 2 до "Младост" 4.

N2 ще свързва "Обеля" и Студентски град.

Линия N3 ще е между кварталите "Овча купел" и "Левски, а N4 - от "Дружба' до "Гоце Делчев'.

Автобусите ще са с камери и паник-бутони, а кондуктори ще издават билетите, върху които ще бъде отбелязана датата.

След разговори между общината и компании в столицата се оказало, че около 30% от служителите имат нестандартно работно време. Нощният транспорт идва в помощ и на тези фирми и работещи, като ваучерите, които сега работодатели осигуряват за таксита на служители, могат да бъдат заменени с абонамент за нощния градски транспорт.

Четирите нощни линии тръгват експериментално за 9 месеца - до края на годината. Общината ще инвестира в тях 900 000 лева.

Караниколов запозна саудитски фонд с възможностите за инвестиции в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6753999

Караниколов запозна саудитски фонд с възможностите за инвестиции в БългарияМинистърът на икономиката Емил Караниколов се срещна с представители на Саудитския фонд за публични инвестиции (СФПИ), съобщиха от ведомството, цитирани от БТА. От българска страна е присъствал изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, а от саудитска страна - посланикът Месфер Абдулрахман ал Гасиб,

Три тира блокираха пътя между Монтана и Видин (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tri-tira-blokiraha-pytia-mezhdu-montana-i-vidin-video-2083529

Три тира са се завъртели на главния път Е-79 край монтанското село Смоляновци, посочва

Около 1,2 млн. души са с пенсии под 321 лв.

//dariknews.bg/novini/bylgariia/okolo-12-mln.-dushi-sa-s-pensii-pod-321-lv-2083551

Около 1,2 млн. са пенсионерите, чиито размер на пенсиите е под актуалния размер на линията на бедност, който е 321 лв. за тази година. Това каза социалният министър Бисер Петков по време на парламентарен контрол днес.
 
Той обясни, че

Откърти се парче от козирката на Народната библиотека (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/otkyrti-se-parche-ot-kozirkata-na-narodnata-biblioteka-video-2083543

Голямо парче от фриза на козирката на Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в София се откърти и падна пред сградата.

В момента на инцидента не е имало хора там.
 

На фона на общ растеж цигареното производство бележи 40-процентен спад

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/09/3143579_na_fona_na_obsht_rastej_cigarenoto_proizvodstvo_beleji/?ref=rss


По предварителни данни през януари 2018 г. индексът на промишленото производство нараства с 0.3% спрямо декември 2017 г. и с 3.5% спрямо година по-рано, съобщи Националният статистически институт.<br />Най-голям годишен спад отчита производството на тютюневи изделия - с близо 40 на сто. Месечното свиване на производството в сектора отслабва до 0.5% след спадове от -4.8%, -2.4% и -9.8% през октомври, ноември и декември.<br /><br />Спрямо декември най-много нараства...

Берлин определи новите мита на САЩ като „откровен протекционизъм“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6754024

Берлин определи новите мита на САЩ като „откровен протекционизъм“
Министърът на икономиката на Германия Бригите Зиприс определи в петък решението на Доналд Тръмп да увеличи митата за внос на стомана и алуминий в САЩ като „чист протекционизъм“ и обида към съюзниците, предава AFP, цитиран от "Фокус".  „Това е протекционизъм, който обижда близките партньори като Европейския съюз и Германия и който ограничава

Концентрация на витамин D пречи на рака

http://www.moreto.net/novini.php?n=370429

Високото съдържание на витамин D в организма може да попречи на развитието на онкологичните заболявания, съобщава порталът Eurekalert в четвъртък. Изводът е на група учени от различни страни, които са анализирали образци от кръв и анкетни данни за хранителния режим, начина на живот, историята на раковите заболявания в семействата на над 33 хиляди японци на възраст от 40 до 69 години.

Тираж 19 на Българския спортен тотализатор

https://www.24chasa.bg/sport/article/6754001

Тираж 19 на Българския спортен тотализатор
"6 от 49" (2, 16, 25, 26, 47, 48) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 9 по 4454,40 лв. III гр. (4) - 425 по 94,30 лв. IV гр. (3) - 8943 по 6,30 лв. Джакпот - 2 328 210,22 лв. "6 от 42" (3, 7, 14, 25, 33, 34) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 8 по 1217,70 лв. III гр. (4) - 420 по 23,20 лв. IV гр. (3) - 6127 по 2,30 лв. Джакпот - 365 230,63 лв.

Синът на бизнесмена от Добревци остава зад решетките

http://dnes.dir.bg/news/sin-ivan-hristov-biznesmen-reshetki-viktor-ivanov-dobrevtzi-26952131

Виктор Иванов, обвинен в убийството на баща си Иван Христов, остава окончателно в ареста.

Интересно за варненци сключили брак на 24 юни

http://budnavarna.bg/31265-interesno-za-varnentsi-sklyuchili-brak-na-24-yuni/

Побратименият с Варна германски град Рощок търси двойка от морската столица, която е сключила брак на 24 юни. Това е датата, на която преди 800 години е основан германският град. Семейството ще бъде част от кампанията „Кажи „Да“ на Рощок“, която се организира по повод 800-та годишнина от основаването на града. Идеята е да бъдат събрани семейни двойки от всички побратимени градове с Рощок, които ще подновят обетите си на 24.06, като събитието ще бъде част от богатата празнична програма на града.

Кандидатите от Варна трябва да попълнят прикачения формуляр до 20 март. Първата двойка, която подаде информацията на e-mail: internationalvarna@abv.bg, ще  посети Рощок от 22-ри до 25 юни. Германският град поема разходите за хотел в периода на престоя, храна и трансфер до курортното градче Варнемюнде. Разходите за път от Варна до Рощок и обратно са за сметка на двойката.

За повече информация тел.:  052-820-308. Варна и Рощок са побратимени от 52 години. През последните години двустранното сътрудничество е активно, като двата града са в партньорски отношения за редица проекти, свързани с развитието на ветроходните спортове, образование, култура, туризъм.

Материалът Интересно за варненци сключили брак на 24 юни е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Комичното спиране в бокса, което донесе подигравки за "Макларън" (видео)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/09/3143509_nai-loshoto_spirane_v_boksa/?ref=rss


<br />"Макларън" направи серия промени за новия сезон, като се върна и към оранжевия цвят. Подготовката за стартовете през 2018 г. обаче не върви гладко.<br /><br />По време на тестовете в Барселона отборът изпадна в комична ситуация. Щофел Вандорн влезе в бокса с идеята за смяна на гумите, но тогава настъпи пълно объркване.<br /><br />Механиците изпитаха огромни трудности, като няколко пъти не успяха да изпълнят задачата си. В един момент дори член на...

Втори съд потвърди: 3 г. затвор за русенски полицай, "пял" на наркогрупа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6753976

Втори съд потвърди: 3 г. затвор за русенски полицай, "пял" на наркогрупаВеликотърновският апелативен съд потвърди изцяло присъда от 3 години затвор за служител на РУ на МВР – Русе, обвинен в разгласяване на информация, представляваща държавна тайна, противозаконно държане на боеприпаси, както и за разгласяване на информация, която не представлява държавна тайна, но разгласяването ѝ е забранено със закон.

Жозеф Дол: Социалистите завиждат, защото Бойко Борисов е най-успешният шеф в Европа

https://www.actualno.com/politics/jozef-dol-socialistite-zavijdat-zashtoto-bojko-borisov-e-naj-uspeshnijat-shef-v-evropa-news_663670.html

“От вчера съм в България и усетих, че социалистите са много завистливи за всичко, което ГЕРБ прави тук. Според мен българските социалисти не съществуват откакто България пое Председателството, защото Бойко е най-успешният шеф в Европа. Единственият начин да се покажат е да говорят за Бойко и какво прави Бойко”. Това заяви, президентът на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол на среща с кметовете и председателите на общинските съвети от цялата страна, избрани с листата

Словакия върви към хаос

http://clubz.bg/65201-slovakiq_vyrvi_kym_haos

Словакия изглеждаше като една стабилна европейска държава, но бързо бе обхваната от хаос след безпрецедентни убийства на разследващ журналист и неговата годеница, пише Карел Яничек от АП в коментар, публикуван в БТА.

В реч миналия месец президентът Андрей Киска говори за страната си като за "успешна, горда и уверена в себе си". Но на 4 март заяви, че Словакия е изправена пред "сериозна политическа криза", предизвикана от застрелването на Ян Куциак и Мартина Кушнирова. Полицията каза, че убийството на Куциак и приятелката му изглежда е свързано с работата на журналиста. 

Телата им бяха намерени на 25 февруари и се развихри същинска политическа буря. 

На фона на разгорещена размяна на реплики между управляващата коалиция и опозицията, конспиративни теории, разпространени от премиера Роберт Фицо и неколкократните му словесни нападки срещу Киска все повече хора започнаха да застават срещу правителството на Фицо, заплашвайки дори съществуването му. 

В последната си непубликувана статия 27-годишният Куциак пише за влиянието на италианската мафия в Словакия и възможните й връзки с хора, близки до Фицо. 

След това дойде новината, че словашките власти са били информирани от италианските си колеги за това, че мощен италиански престъпен синдикат действа в Словакия. Седем членове на групата са заподозрени за убийствата. Миналата седмица те бяха задържани, а по-късно освободени. 

Когато миналата седмица десетки хиляди се включиха в Словакия и в някои градове в чужбина в шествия в памет на Куциак, мнозина поискаха оставки на словашки министри. За днес са планирани масови демонстрации - този път насочени пряко срещу правителството.

"Много хора осъзнаха, че ситуацията става критична", обяснява Михал Вашечка, анализатор от мозъчния тръст Братиславски институт за политика. "Започна борба да не се допусне Словакия да се превърне в поредната Унгария, автокрация, контролирана от малка група олигарси."

Реагирайки на народните настроения и засилващите се протести, Киска призова към съществени промени в правителството или предсрочни избори като изход от кризата. 
"Има голямо недоверие към държавата", каза Киска. " И мнозина не вярват на правоприлагащите органи. . . това недоверие е оправдано. Преминахме границата, нещата отидоха твърде далеч и вече няма връщане назад", каза той. 

Фицо отвърна на удара, като обвини президента, че дестабилизира страната с помощта на унгарско-американския милиардер Джордж Сорос, с когото Киска проведе частна среща през септември в Ню Йорк. 

Сорос отхвърли внушенията на Фицо, че може да е свързан по какъвто и да е начин с президентските предложения и с антиправителствените протести. 

Анализаторът Вашечка смята, че твърденията на Фицо за някаква конспирация вероятно ядосват някои хора и укрепват решението им да се включат в протестите, защото ги връщат към 90-те години и управлението на премиера автократ Владимир Мечиар, който постави страната в международна изолация. Мечиар също обвиняваше Сорос. 

"Това напомня на хората за Мечиар и за комунистическото управление. А голяма част от обществото е много чувствително по тази тема", допълва Вашечка.

Изявление на посланика на САЩ Адам Стърлинг каза, че "в момент, в който словашкото общество се бори с последиците от това престъпление, ние призоваваме всички страни в конфликта да се въздържат от използване на конспиративни теории и да не прибягват до дезинформация".

Малка партия от управляващата коалиция призова за оставката на вътрешния министър Роберт Калиняк като условие за оставането й в правителството. Миналата година хиляди протестиращи настояваха за оставката на Калиняк, след като той бе свързан с предишни корупционни скандали. Ръководството на партията Мост-Хид се събира днес, за да реши каква да е ролята на партията в коалицията. 

Междувременно опозицията поиска вот на недоверие към правителството в парламента, но дата още не е насрочена.  Фицо отново нарече искането на опозицията "опит за преврат". 

Патриарх Неофит получи почетния знак "Шофар" заради спасяването на българските евреи

https://www.actualno.com/society/patriarh-neofit-poluchi-pochetnija-znak-shofar-zaradi-spasjavaneto-na-bylgarskite-evrei-news_663669.html

Българският патриарх Неофит почули от името на Българската православна църква почетния знак "Шофар" на организацията на евреите в България "Шалом" и обединение на българските евреи в Израел "Ехуд Олей България", както и сертификат за незабрава по повод 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, която годишнина се изпълва през 2018 г. Наградата на БПЦ-БП бе връчена с благодарност за активната дейност по спасяването на българските евреи от изпращане

Зоопаркът търси работници

http://budnavarna.bg/31263-zooparkat-tarsi-rabotnitsi/

снимка: Будна Варна

Двама работници търси зоопаркът във Варна. От кандидатите се очаква да имат познания за биологията и поведението на отделните видове животни в зоопарка. За предимство ще се счита опит на сходна позиция, както и средно-специално образование със специалност „ветеринарен техник“.

Сред отговорностите на наетите ще бъде отглеждането на животните, хранене в съответствие с утвърдените диети и график, почистване на клетките, загражденията и зелените площи, улавяне и затваряне на животните при транспортиране, подпомагане на ветеринарния лекар при медицинското обслужване на животните и участие в други помощни действия в зоопарка.

Материалът Зоопаркът търси работници е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Външното министерство няма да реагира на антибългарско предаване по руска държавна телевизия (видео)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/09/3143543_-/?ref=rss


<br /><br />Българското Министерство на външните работи няма да реагира на антибългарско предаване, излъчено по руска държавна телевизия, изпълнено с обиди към управляващите и народа на страната, по повод разговора между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил.<br /><br />Става въпрос за шоуто "Вечер", излъчено на 6 март вечерта по канал "Россия 1". Негов водещ е журналистът Владимир Соловьов, а участниците - политици и журналисти, анализатори,...

Безпилотните електрокамиони на Мъск доставиха първата пратка (видео)

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/03/09/3143552_bezpilotnite_elektrokamioni_na_musk_dostaviha_purvata/?ref=rss


Два камиона Tesla Semi с електрически двигатели извършиха първата доставка на товар на над 400 км разстояние. За това съобщи Илон Мъск, според когото това е "промишлена експлоатация" на машините. Компанията му иска да започне серийното им производство през 2019 г.<br /><br />Курсът е бил от предприятието Tesla Gigafactory 1 в щата Невада до завод на Tesla във Фремонт, щата Калифорния. Разстоянието помежду им е приблизително 425 км, а времето за пътуване - 4 часа и...

”Воля”: НС да се разграничи от думите на Симеонов и Сидеров

http://dnes.dir.bg/news/volen-siderov-patriarh-veselin-mareshki-aleri-imeonov-volja-26952130

Парламентът да се разграничи с декларация от "изказвания на самозабравили се политически лидери", искат от "Воля".

Парламентът прие глобите за пране на пари да стигат до 10 000 000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6753991

Парламентът прие глобите за пране на пари да стигат до 10 000 000 лв.Глобите при пране на пари достигат до 10 000 000 лв. Това гласят окончателно приети в парламента промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. При системни нарушения за юридически лица или едноличен търговец, имуществената санкция е от 20 000 до 10 000 000 или 10% от годишния оборот, а при физическите лица глобите са от 10 000,

Остава бедственото положение в община Хайредин заради язовир 'Рогозен'

https://offnews.bg//112/ostava-bedstvenoto-polozhenie-v-obshtina-hajredin-zaradi-iazovir-rogo-676372.html

Бедственото положение в община Хайредин, Врачанска област, остава и днес заради преливащия язовир „Рогозен 1”.

Още снощи нивото на водата започна да спада, но през нощта отново заваля, предаде бТВ.

Вчера стана ясно, че язовирът е започнал да прелива през преливник, който е частично повреден. Наложи се екипи по спешност да започнат укрепване, а жителите на двете близки села Ботево и Бързина бяха евакуирани.

В с. Бързина местната река е излязла от коритото си и се е приближила до къщите. Селото се намира точно под язовир „Бързина”. Около 7 кубика в секунда изтичат в момента през преливника и основния изпускател, което според властите не е опасно. Тази река може да поеме до 10 куб. метра в секунда.

Кметът на Бързина Тихомир Трифонов успокои, че нивото на реката се понижава. Вземат се всички мерки денонощно, засега всичко е под контрол, увери той. С две помпи днес ще продължи източването на язовира, предаде още bTV.

В Мизия в момента при 3 м критично ниво, там нивото на р. Скът е 1,86 м.

Нивата на реките в цялата страна са повишени, като най-значително е покачването в северната част на България – на реките Огоста, Скът и Янтра.

Бурното зимно море потроши кътчето за отдих и съзерцание и засипа брега с боклуци

http://budnavarna.bg/31260-burnoto-zimno-more-potroshi-katcheto-za-otdih-i-sazertsanie-i-zasipa-brega-s-boklutsi/

Бурното зимно море е потрошило дървеният подиум на кътчето за отдих и съзерцание по Крайбрежната алея, видя репортер. Голяма част от дървената рампа в близост до брега е отнесена, а дъските са разпилени навред.

Морската стихия има способността да се пречиства сама и тази година е изхвърлила купища боклук по пясъчната ивица. Навред са разпилени метални части от автомобил, гуми, пластмасови бутилки, парцали и други отпадъци, оплетени във водорасли.

Морето е нанесло и значителни щети по инфраструктурата на алеята, а дамбата и буните са в окаяно състояние. Очаква се междуведомствена комисия да изготви доклад за щетите по варненското крайбрежие, за да се търсят пари от държавата за нейното възстановяване.

Предвижда се в най-скоро време концесионерите на варненския плаж да започнат активни дейности по неговото почистване.

източник: Варна24

Материалът Бурното зимно море потроши кътчето за отдих и съзерцание и засипа брега с боклуци е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Марк Хамил, прочул се с ролята на Люк Скайуокър, получи звезда на Алеята на славата (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6753940

Марк Хамил, прочул се с ролята на Люк Скайуокър, получи звезда на Алеята на славата (Снимки)Придружен от двама щурмоваци, актьорът Марк Хамил, прочул се с ролята на Люк Скайуокър в култовата космическа сага "Междузвездни войни", получи звезда на холивудската Алея на славата, предаде Ройтерс. Хамил прие оказаната му чест с типичните си ентусиазъм и скромност, превърнали го в любимец на феновете след първата му екранна поява в образа на

Цитат на деня: Бойко е най-успешният шеф в Европа

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/03/09/3143221_citat_na_denia_boiko_e_nai-uspeshniiat_shef_v_evropa/?ref=rss


Според мен българските социалисти не съществуват, откакто България пое председателството на Съвета на Европейския съюз, защото Бойко е най-успешният шеф в Европа. Единственият начин да се покажат е да говорят за Бойко и какво прави Бойко.<br /><br />Това заяви президентът на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол. Днес той се срещна с кметовете и председателите на общински съвети от цялата страна, избрани от листата на ГЕРБ. Дол е на официално посещение в София, като взе...

Ремонт прекъсва временно движението на влакове в района на гара Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370438

Във връзка с планов ремонт на железопътен прелез на 540 км + 150 по ж.п. линиите София-Варна в района на гара Варна, разположени на пътя за Гребната база, в периода 12-19 март в часовия интервал от 21.00 ч. до 5.00 ч. ще бъде прекъснато влаковото и автомобилно движение през прелеза, съобщават от Железопътна секция Шумен при ДП „Национална компания Железопътна инфраструктура“.

Синът на убития в Добревци халваджия остава в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6753958

Синът на убития в Добревци халваджия остава в арестаАпелативният съд във Велико Търново не уважи жалбата на 23-годишния Виктор Иванов срещу определение на Окръжен съд – Ловеч, с което му е наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Виктор е обвинен от Окръжна прокуратура – Ловеч за това, че на 25 февруари в с. Добревци, Ловешка област,

Започна авариен ремонт на улици и булеварди! Вижте ги по райони

http://budnavarna.bg/31258-zapochna-avarien-remont-na-ulitsi-i-bulevardi-vizhte-gi-po-rajoni/

Започна авариен ремонт на пътни участъци от инфраструктурата във Варна, съобщиха за BudnaVarna.bg от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна.

В най-големия варненски район „Приморски“ ще се ремонтират ул. „Св. св. Константни и Елена“, светофарът до кв. „Виница“, ул. „Братя Бъкстон“, ул. „Прилеп“ и др.

В район „Одесос“ – ул. „Дрин“ между бул. „Сливница и „Д-р Пискюлиев“, ул. „Пирин“ между бул. „Цар Освободите“ и бул. „Сливница“, ул. „Паисий“ и др. В район „Младост“ – бул. „Република“, „Цар Освободител“, ул. „Вяра“, ул. „Тролейна“, ул. „Кап. Райчо“.

В район „Владиславово“ най-мащабните ремонти ще са по бул. „Цар Освободител“, ул. „Уста Кольо Фичето“, бул. „Св. Елена“ и път I-2, ЗПЗ. В район „Аспарухово“ ще се ремонтира пътят кв.“Аспарухово“ – кв. „Галата“, северен и Южен пътен възел, главният път за СО „Боровец“ и др.

Материалът Започна авариен ремонт на улици и булеварди! Вижте ги по райони е публикуван за пръв път на Будна Варна.

ЕНП: Социалистите завиждат, Бойко е най-добрият шеф в Европа

http://dnes.dir.bg/news/enp-sotzialisti-kabinet-borisov-3-26952064

Президентът на Европейската народна партия (ЕНП) Жозед Дол се срещна с кметовете и председателите на Общински съвети от цялата страна, избрани с листата на ГЕРБ

НСИ: Индексът на промишленото производство нараства с 0.3%

http://www.cross.bg/proizvodstvoto-promishlenost-izdeliya-1569702.html

/КРОСС/По предварителни данни през януари 2018 г. индексът на промишленото производство , изчислен от сезонно изгладените данни , нараства с 0.3% в сравнение с декември 2017 година. През януари 2018 г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 3.5% спрямо съответния месец на 2017 година.                            Месечни изменения През януари 2018 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.9%, и в преработващата промишленост - с 0.3%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 0.3%. По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 25.6%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 10.3%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 6.9%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - по 5.4%. Спад е регистриран при: обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - със 7.6%, производството на химични продукти - с 4.5%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 3.9%, производството на облекло - с 3.4%

Роднини на Фрида Кало не харесаха куклата Барби с нейния образ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6753979

Роднини на Фрида Кало не харесаха куклата Барби с нейния образКуклата Барби, приличаща на художничката Фрида Кало, предизвика търговски спор между членове на семейството й и американска компания, която твърди, че притежава правата върху образа й, съобщи АФП. Американската компания "Мател" представи в сряда серия от кукли, посветени на знаменитости, наречена "Вдъхновяващи жени".

Най-гостоприемните държави за жените в 21 век

https://frognews.bg/novini/nai-gostopriemnite-darjavi-jenite-21-vek.html

Дания измести Швеция от първото място в класацията на държавите, които са най-доброто място за живеене на жени, според рейтинга за 2018 на US News & World Report. От източноевропейските държави само Полша има повод за гордост.

До 10 милиона лева глоба за пране на пари

http://clubz.bg/65199-do_10_miliona_leva_globa_za_prane_na_pari

Глобите при пране на пари достигат до 10 милиона лева, предвиждат окончателно приети в парламента промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. При повторни нарушения за юридически лица или едноличен търговец имуществената санкция е от 20 000 лева до 10 000 000 лева или 10% от годишния оборот, а при физическите лица глобите са от 10 000 лева, като са със същия таван.

При извършване или допускане на нарушение глобите са от 2000 до 20 000 лв. за юридическите лица и едноличните търговци, а при повторно нарушение - 5000 до 50 000 лева. За финансови и кредитни институции, както доставчици на платежни услуги, обменни бюра, лизингови предприятия, инвестиционни посредници, предприятия за колективно инвестиране и пенсионни дружества при извършване на нарушение санкциите са от 5000 до 50 000 лв., при повторно - от 10 000 до 100 000.

При откриване на системни нарушения от физически и юридически лица глобите стигат 2 милиона лева. С промените се въвежда определение за комплексната проверка, която включва идентифициране на клиентите, събиране на информация за целта и характера на действията на лицето, както и изясняване на произхода на средствата.

При потенциален иск може да се предприемат наблюдение на операциите и сделките, но съобразно с риска, предвижда законът относно мерките срещу финансирането на тероризма.

Държавна агенция "Национална сигурност" е длъжна да публикува на интернет страницата си информация за наказателните постановления, които са влезли в сила, както вида и размера им. Информацията ще се публикува в обобщен вариант, по преценка на шефа на ДАНС. Създава се и междуведомствена работна група за национална оценка на риска от изпиране на пари, която ще включва представители на финансовото министерство, прокуратурата, комисията за борба с корупцията и други контролни органи.

Черно море първи бие Лудогорец в Разград, но преди 4 години и половина…

http://varnautre.bg/2018/03/09/76329/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%b5-%d0%bb%d1%83%d0%b4%d0%be%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%86-%d0%b2-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b3%d1%80

Отборът на Черно море ще пътува за съботния мач с Лудогорец със самочувствието на първия отбор в България, победил шампиона в елитен мач в Разград. Това става на 29 март 2012 година, когато „моряците” печелят с 2:0. Впоследствие на този терен победи са записали само „Берое” и „Дунав”. „Черно море” и „Берое” единствени са постигнали […]

Издадоха заповеди за арест за 186 души, заподозрени за връзки с мрежата на Гюлен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6753973

Издадоха заповеди за арест за 186 души, 
заподозрени за връзки с мрежата на Гюлен
Турски прокурори са издали заповеди за арест за 92 учители и за други 94 лица в рамките на три операции, насочени срещу лица, заподозрени за връзки с мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде Ройтерс, като се позовава на Анадолската агенция. Турските власти обвиняват мрежата на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен за

Започнаха аварийни ремонти на пътни участъци във Варна

https://petel.bg/Zapochnaha-avariyni-remonti-na-patni-uchastatsi-vav-Varna__254629

Започнаха аварийни ремонти на пътни участъци от инфраструктурата във Варна, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустр...

Млада родилка е починала в Кърджали

https://petel.bg/Mlada-rodilka-e-pochinala-v-Kardzhali__254630

снимка Булфото 23-годишна родилка от Черноочене почина в кърджалийската болница МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" през изминалата нощ, съобщава ...

Ако обичате животните, това е идеалната професия: Зоопаркът във Варна търси работници

https://petel.bg/Ako-obichate-zhivotnite--tova-e-idealnata-profesiya--Zooparkat-vav-Varna-tarsi-rabotnitsi-__254631

снимка Live.Varna.bg Двама работници търси зоопаркът във Варна. От кандидатите се очаква да имат познания за биологията и поведението на отде...

Спартак без нигериеца и срещу Бенковски

https://petel.bg/Spartak-bez-nigerietsa-i-sreshhu-Benkovski__254632

Иносент Нвкуро няма да дебютира за Спартак и в утрешното домакинство с Бенковски (Бяла). Причината е, че неговата жълта карта още не е прис...

Биткойнът загуби почти една четвърт от цената си за седмица

http://econ.bg/Новини/Биткойнът-загуби-почти-една-четвърт-от-цената-си-за-седмица-_l.a_i.758849_at.1.html

Цeнaтa нa биткойн ce cpинa пoд 9 000 дoлapa пo вpeмe нa aзиaтcĸaтa тъpгoвия днec, yвeличaвaйĸи зaгyбитe cи oт пo-paнo тaзи ceдмицa, ĸoгaтo пaднa пoд...

Свлачище ограничава движението по пътя за търговищкото село Александрово

https://www.24chasa.bg/region/article/6753972

Свлачище ограничава движението по пътя за търговищкото село АлександровоСвлачище ограничава движението по пътя за търговищкото село Александрово. Земните маси са се активизирали от преовлажняване, отцепен е целият скат до ръба на асфалта, каза пред БТА директорът на Областното пътно управление в Търговище Марчо Марчев. За осигуряване на проходимостта и обезопасяване на участъка пътят е стеснен със знаци.

Разкриха една от тайните на старческото забравяне

http://www.moreto.net/novini.php?n=370428

Възрастните хора често забравят най-обикновени неща и имат проблеми с паметта заради понижената активност на специфична част от мозъчната кора, свързваща центъра на паметта с големите полукълба. Изследването е публикувано в научното списание Neuron.

Обърнат румънски тир затвори движението към Дунав мост в Русе, шофьорът е заспал

https://www.24chasa.bg/region/article/6753960

Обърнат румънски тир затвори движението към Дунав мост в Русе, шофьорът е заспалКатастрофа с румънски камион затвори движението към Дунав мост в Русе. Тирът се е преобърнал, след като най-вероятно водачът е заспал. Инцидентът е станал около 3 ч. през нощта. Тирът е пътувал от Турция за Румъния, натоварен с чували с индустриални смеси. На сух и прав участък водачът е изгубил управление и се е ударил в разделителната мантинела.

“Воля”: Парламентът да се разграничи от изказванията на Сидеров и Симеонов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6753959

“Воля”: Парламентът да се разграничи от изказванията на Сидеров и СимеоновНародното събрание да се разграничи с декларация от изказванията на вицепремиера Валери Симеонов и шефа на депутатите от “Обединени патриоти” Волен Сидеров. Това ще поискат от “Воля” следващата седмица, обяви лидерът на партията Веселин Марешки пред журналисти по-рано днес. В четвъртък от “Воля” обявиха, че ще подготвят и законопроект,

Сашо Диков започва работа в "Шоуто на Слави"

https://www.actualno.com/society/sasho-dikov-zapochva-rabota-v-shouto-na-slavi-news_663661.html

Журналистът Сашо Диков започва работа в "Шоуто на Слави". Днес той отново беше в парламента след няколко седмици отсъствие. Диков последно работеше за телевизия BiT, но напусна, след като медията беше продадена. Припомняме, че преди месец се разбра, че телевизията става собственост на "Интерактив ТВ Системс България", а изпълнителен директор ще ѝ бъде телевизионният продуцент Мирослав Янев. Преди това собственици на медията бяха братята Павел и Румен Вълневи, които имат голя

Захариева: Следващият бюджет на ЕС трябва да бъде ефективен и балансиран

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-sledvashtijat-budjet-na-es-trjabva-da-byde-efektiven-i-balansiran-news_663660.html

„Днес Европа е изправена пред много предизвикателства и промени. В контекста на Brexit и предстоящите избори за Европейски парламент, трябва да действаме умно, без емоции и осъзнавайки голямата отговорност, която имаме по отношение на следващия бюджет на ЕС.” Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева при откриването на конференция на високо ниво, посветена на следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС, която се проведе днес в София, съобщиха от МВнР. В изказването си в

"Трябва да помогнем на българския народ да си смени управниците"

http://clubz.bg/65198-trqbva_da_pomognem_na_bylgarskiq_narod_da_si_smeni_upravnicite

Тв "Россия 1" спретна 40-минутно предаване за неблагодарните българи. И за турците, които са ги клали, и за американските содомити, и за задниците, от които Русия не стърчи, а България да избере този, който й е определен от Брюксел и Вашингтон. И по много други въпроси, включително и този как без нормални тоалетни Русия е победила Наполеон и Хитлер.

Всичко това бе излъчено на 6 март вечерта в предаването "Вечер". То е едно от най-популярните руски политически токшоута, водено от близкия до Кремъл журналист Владимир Соловьов. Темата бе: "Защо България забрави "руската кръв"?"

Предаването всъщност е отзвук от посещението на руския патриарх Кирил у нас и последвалите реакции в София и Москва. Публикуваме почти пълен текст, като пропускаме само някои по-незначителни фрази и надвиквания, в които не може да се разбере кой какво казва.

 

 

 

Владимир Соловьов, водещ на предаването "Вечер":

"Патриарх Кирил преподаде на българите урок по история. Оказа се, че властите на страната забравиха или се направиха, че са забравили кой ги е спасил от турско робство. Президентът Радев благодари за освобождението не на единната руска армия, а на различни народи, влизащи в нея - румънци, украинци, беларуси, поляци, финландци, латвийци. Не се наложи дълго да чакаме отговора на патриарха:

"Нито Полша, нито Литва. Русия. Ние сме за историческата истина. Ние тази историческа истина я отвоювахме със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични причини, поради които тази историческа истина днес трябва да бъде премълчавана или неправилно интерпретирана."

Ние сме за истината. А те? Кои са днес нашите истински съюзници, Семьон Аркадиевич?

Семьон Багдасаров, директор на Центъра за проучване на страните от Близкия изток и Централна Азия:

Първо, като говорим за България, искам да припомня, че първата камбана за неуважително отношение към Русия би преди три години, когато се честваха 137 г. от освобождението на България от османско робство, когато руска делегация изобщо не бе поканена. И тогава също се чуваха такива думи, изрази. Сега ни поканиха, но се направиха, че руска армия не е имало, а е имало някакви съставни части. Всичко това е било руската армия. Руската имперска армия, която се е притекла на помощ на българите и ги е освободила от 600-годишното робство. 600 години те са живели при османлиите и това не е било наричано другояче освен османско иго или турско  робство.  При това на вълната на подчертан душевен подем, когато в Русия и цяла Европа научават за зверствата на османлиите, които са клали българския народ по най-зверски начин. Вземете башибозуците. Те са албанци. В Гърция, България и Сърбия мразят албанците. Точно това са башибозуците. И тогава руската армия идва там. впрочем, войната е била на два фронта - балканския и кавказкия. Само на балканския фронт са загинали от раните си и заради друго над 25 000 руски войници, генерали и офицери. Два пъти повече са ранените. Огромни жертви. Ако не беше това, българският народ щеше да изчезне като народ.

Аз смятам, че самите българи са благодарни. Но целият проблем е в това, че днес в България на власт са предатели и негодници, които забравиха кой ги е освободил. Кои са тези хора?

Владимир Соловьов: Отдавна не са получавали официални ноти от руското посолство.

Семьон Багдасаров: Господин президентът, който, когато бе избран, у нас мнозина... (имитира ръкопляскане). Проруски президент дойде. Защо? Защото е военен. Само че той е генерал от българските ВВС, завършил академия на ВВС в САЩ. И каза: "Защо решихте, че съм проруски? Аз съм проамерикански, пронатовски, аз съм единственият български летец, учил в САЩ." Какво искате? Този човек, ако можем да го сложим в кавички, който продаде своята вяра, своя народ, да си спомни за тези, които наистина са загивали за неговия народ? Та за него сега има друго божество - това са САЩ като страна на содомитите, на които той се моли. Другата страна е Турция, с която самите те... Приятелите им вече са други. Тодор Живков, който, между впрочем, беше комунист, но български патриот, имаше двама приятели - СССР или голяма Русия и руският народ и Гърция. И сега имат двама - содомитите американци и турците, които са ги клали. Какво искате от тези дегенетрати, управници на България? 

Владимир Соловьов: Добър сте днес, Семьон Аркадиевич. Началото се получи. Моля.

Николай Рибаков, зам.-председател на партия "Яблоко":

За разлика от Семьон, мога да кажа, че имам много приятели, които живеят и работят в България, граждани на България, които с чувство на голямо уважение  и доброжелателност се отнасят към нашата страна.

Семьон Багдасаров: За народа нима съм казал, че се отнася лошо?

Николай Рибаков: Не бих се изказвал толкова емоционално за техните управници. Управниците идват и си отиват. А хилядолетните добри отношения ще останат за дълго. Въпросът зависи само от това какви отношения ще изграждаме със съседните страни и от моя гледна точка основата на такива отношения ще бъде постоянството на курса на страната ни, изпълнението на всички задължение, поети към съседните страни. И военното сътрудничество не е това, което ми се струва най-перспективно за такива връзки. А икономическите връзки между много предприятия, между много хора - ето това ще съществува дълги, дълги години. Защото ако си спомняме какво е ставало в историята между Русия и много европейски страни, почти с всяка страна ще намерим какво е било хубаво и какво е било лошо. С много страни сме били във военни съюзи в качеството на съюзници, воювали сме срещу много страни. Имали сме огромен брой династични бракове. Аз например смятам, че - прилагателното могат да го изберат самите зрители - решението на британското правителство да не приеме императора в онази ситуация, в която е била Русия през 1917 г., не е било най-доброто.

Владимир Соловьов: Не мога да настигна полета на вашата мисъл. Искате да кажете, че европейските императорски домове са предали семейство Романови, не са си мръднали пръста, за да спасят него и семейството му? 

Николай Рибаков: Благодаря ви, че ме разшифровахте. Като цяло искам да кажа, че историята трябва да се знае, трябва да се съхранява. Извинете, че за пореден път ще го кажа, но трябва да се грижим за военните гробища.

Семьон Батдасаров: Българите са благодарен народ. Но управниците им са проамерикански. Като в Украйна. Смениха господаря и край! Трябва да помагаме да си сменят управниците и на украинския народ, и на българския. Да ги сменят!

(Последните изречения преминават в надвикване между Семьон Багдасаров и Николай Рибаков.)

Семьон Багдасаров: Това е наш народ, това е православен народ.

(Следва неразбираема реплика на Владимир Соловьов за содомитите.)

Семьон Багдасаров: В една нормална страна преследват нормален мъж, който понякога се домогва до жена. Що за страна е това? Ясно е какви са тези.

Михаил Велер, писател философ:

Никой няма намерение да разваля дипломатически отношения с България, слава Богу. Да, разбира се, можем да посъветваме всички съседи да си сменят правителствата. Но не съм убеден, че този път е конструктивен. Да се желае, разбира се, може. Ние тая помощ... я знаем вече 100 години, 200...

Семьон Багдасаров: Да, и още ще помогнем.

Михаил Велер: От четенето на компютри и вестници у мен остана впечатлението, че, първо, на тържеството за годишнината имаше два флага - българският и руският. Може и да греша. Останах с впечатлението, че самата церемония, където покрай руската армия и помощ се споменават също други народи, сред които румънците, поляците, финландците, не се случва за първи път. Просто тази година бе обърнато внимание.

Но какво не казваме? През Първата световна война България дълго време спазваше неутралитет, като желаеше да си върне териториите, които считаше за откъснати от себе си. Няма да губим излишно време с история. В резултат България се присъедини към Централните сили. Т.е. България се оказа в съюз с Турция, което бе противоестествено. но бяха преследвани собствени геополитически цели.

През Втората световна война историята е аналогична. България дълго време не се присъединяваше. След това направи, да го кажем, така - тръгна към приятелски неутралитет към Германия, като разреши на нейна територия да бъдат разположени хитлеристки войски,. И чак през 1944 г., когато всичко вече бе към края, заеха обратната позиция. На 5 септември 1944 г. СССР обяви война на България. И вече бе късно.

Всички тези неща трябва да бъдат взети предвид. какво още трябва да се взема предвид? Ако бъдат споменавани други народи, този факт може да бъде разглеждан от две страни. Първата - напълно съм съгласен с това, което бе казано, че всичко е било Русия, Руската империя, в състава на руската армия. Втората - ако тогава нито Финландия, нито Полша, нито Латвия са имали държава, те са имали войници и дори някои офицери. И тогава подходът е друг. Трябва да го разгледаме, че ние, момчета, не сме се карали цял живот. Имало е и братство по оръжие в нашата обща история, когато сме се сражавали срещу общи врагове, когато са ни погребвали в общи гробове. Ето това е единственият конструктивен подход, който си представям. Защото ние си създадохме врагове от всички. Всички са лайна, на всички да им сменим правителствата. И по средата сме ние, целите в бяло. В такъв задник, от който не знаем кой излиза. Трябва да бъдем по-хладнокръвни и миролюбиви.

Владимир Соловьов: За хладнокръвието и миролюбието. Тогава защо споменаваха само тези народи? Ако правилно разбирам, сред загиналите е имало представители и на много други народи, които по някакви причини президентът на България забрави да спомене.

Михаил Велер: По-малко са и е невъзможно да бъдат изброени всички...

(Надвикване между Владимир Соловьов и Семьон Багдасаров.)

Владимир Соловьов: И решението го е вземал управникът на Русия, а не финландският, полският, които не са притежавали...

Семьон Багдасаров: Командващият кавказкия фронт в тази война е генерал Михаил Тариелович Лорис-Меликов.

Владимир Соловьов: Той не е ли арменец?

Семьон Багдасаров: Да, но ако някой ми каже, че това не е руски генерал, бих му смачкал физиономията. В най-добрия случай, извинете за откровеността. Всичко това е била руската имперска армия.

Виталий Третяков, професор, декан на Висшето телевизионно училище към Московския държавен университет:

Семьон Аркадиевич, аз съм не по-малко от вас руски империалист. И поемам от вас щафетата, но без содомитите. Не се отнасям толкова миролюбиво и дружелюбно към този факт. но се радвам, че това най-после се случи. Омръзнаха ми разговорите, включително в това студио, а и в много други, че украинските братя, българските братушки... Какви братушки? Какви братушки? Това, че народът там мълчи, нека се оправят сами кой сега им е господар, кого да сменят или да не сменят, всички тези красиви лозунги... Народите остават. Кой освободи България? Тук не трябва да се съветваме с випускник на академия на ВВС в САЩ, дори той сега да е президент на България. Трябва да се отиде в София - за този, който не е бил там. Да отиде на централния площад и да види на кого българите са вдигнали там паметник. На кого? На румънски или на литовски княз? Или на полския? Не. Там стои Александър II, Освободителят. Издигнали са го българите. Да не са го вдигнали днес, по решения на Путин, по наша заповед, в съветско време? Не, те са го вдигнали тогава. А главният храм на българската православна църква кой е? Как се нарча? Храм "Александър Невски". На руски светец, руски княз. Построен е през ХХ век, преди Октомврийската революция. Не е по разпореждане на съветското правителство. Всичко това е заложено в камъка от самите българи.

Това не значи, че след един век на такава история и утешения, че те няма да разрушат всичко това, няма да бутнат тези паметници, няма да бутнат тези храмове... Те май че по време на Първата световна война са преименували "Александър Невски". Именно защото бяха съюзници на германците.

Непременно трябва да се изясни има ли Русия съюзници или няма. Надявам се, че ще стигнем до политическата част на тази история. Не съдя по тези малки залитания само по една причина - те винаги са се отдавали на новия господар. Психологията им е такава. Така трябва да се отнасяме към тях, с разбиране. Те никога няма да имат тези разбирания, които имаме ние. Не могат да го усетят. Но да оправдаваме предателството... Майка ти бе спасена, баща ти бе спасен, дедите ти бяха спасени... Изобщо независимостта на България е плод на царската имперска политика. и Санстефанският мир, и победата в тази война. Нима не заливат с боя съветските паметници?

Владимир Соловьов: Заливат ги. Но пак те ги почистват.

Виталий Третяков: Засега ги почистват.

Владимир Соловьов: Засега.

Виталий Третяков: Те не са братушки. Забравете за това.

Владимир Сергиенко, председател на Германския съюз на писателите за междунационално съгласие:

Мога да говоря за това само с болка. Да, пред очите ни Русия губи приятели. Да, това е факт. Вижте Полша. За две години съветските паметници трябва да бъдат изтикани. При определени технологии в информационното пространство в България може да се случи същото, защо не. Бил съм в България. Все в една и съща къща, която се намира на края на полуострова. И един грък за първи път ми разказа защо българите, когато казват "да", въртят глава...

Виталий Третяков: Те всичко правят наопаки.

Владимир Сергиенко: Защото турците са им допирали нож до главата и са ги питали искат ли да живеят. И трябвало с въртене на главата да им казват: да, искам.

Той (явно има предвид българина, при когото е отсядал - б.р.) ми обясняваше, че винаги ще ни бъдат благодарни. Тук са се заселили и гърци, и българи. Всички ние сме православни. И когато синът му се върна от НАТО (вероятно става дума за изкарана военна служба - б.р.), питам го: "Къде си служил?" А той: "Ти руснак ли си? Аз съм натовец. Ти си ми враг." Каза ми го синът му. Викам му: "Виж, говори синът ти, новото поколение."

Разбира се, това е удивително смесване на интереси. И, разбира се, колкото по-малка е една държава, толкова по-лесно е да бъде купена. Цялата. Да се разреши такава вялотекуща мафия. Да бъде дадена кредитна карта с тлъста сметка на трима-четирима пиарове, които имат телевизии и вестници - и страната е купена. Край. Народът, без значение кого обича и кой се занимава с него, все едно ще загуби тази схватка. Защ о ще я загуби? Ето чух - дайте да мислим а бъдещето, трябва заедно промишлеността... Нямате шанс, ако тръгнете да купувате промишлеността. Това са търговски войни, забравете. Чух - давайте с щурм да превземем, да направим революция...

(Обажда се Семьон Багдасаров, водещият го моли да спре.)

Владимир Сергиенко: Ще ви кажа нещо прекрасно. Владимир Георгиевич Бояринов оглавява писателската организация в Москва. Всяка година заедно с българите те правят някакви сборници, ходят си взаимно на гости. Това е безумно мека сила. не съм чувал някой от неговия кръг да се изкаже лошо за Русия. Затова, ако съчетаваме, нека да са трите сили - нека щурмуват, нека търгуват, но да не забравят тази мека сила. За да не забравят децата.

Семьон Багдасаров: Никой не чете вашите книжки. (Следва надвикване.) Ако в тази руско-турска война бяха чели книжки, българите и досега щяха да живеят при османлиите. дойде руският войник и го освободи. Извинете, но това е голяма разлика. А такива като тебе четат книжки. Такива като мене разбират. А такива като тебе пишат книжки. За какви интереси на Германия лобирате? Дори немски не можеш да говориш като хората. 

Владимир Соловьов: Семьон Аркадиевич, казват, че един от изтъкнатите писатели, основоположникът на жанра на военната мемоаристика, е бил нелош пълководец. И се е казвал Гай Юлий Цезар.

Семьон Багдасаров: За Гай Юлий Цезар знаете ли, Владимир, чел съм го подробно.

Владимир Соловьов: И Наполеон, между другото, е можел да пише нелошо. Впрочем има една страна - САЩ. Тя изобщо няма приятели. Те си признаха, че са се месили във вътрешните работи на другите страни 4 пъти повече в сравнение със съветските времена, не го крият. Сменяли са властта където поискат, сменяли са правителствата където поискат. И хич не им пука какво мисли народът, какво мисли правителството. Когато им е било необходимо, са нахлували, когато е трябвало, са изпращали кавалерията на крал Джордж, като са унищожавали италианските комунисти. Пращали са пари. И никой от тях не е казвал - дайте да изградим съвместна промишленост или да направим еди-какво си. Не им е пукало. Те си имат американски национални интереси и не им пука за приятели, врагове или съюзници. Имат само свои национални интереси. И никакви сантименти.

Михаил Велер: И в техен интерес е, че използваме техните айфони и се гордеем, когато получаваме техните "Оскари". Списъкът може дълго да бъде допълван.

Владимир Соловьов: Първо, те имат айфони, а англичаните нямат. Затова пък ние имаме такава бойна техника, каквато те не са и сънували. Има понятие специализация. И айфоните им се произвеждат в Китай.

Михаил Велер: И затова мозъците ни изтичат натам. Това са 100 000 предприемачи годишно.

Владимир Соловьов: Нашите мозъци вече не изтичат натам. Те се движат в обратна посока. Но нека видим това, което лети, стреля и работи блестящо.

Сергей Михеев, политолог:

Що се отнася до писателите, споменаваха се книжки. Има такъв писател - Достоевски, който още през XIX век го е написал много добре за всички братя славяни - много точно, твърдо и по същество. Тогава още не ги е имало нито Сталин, нито комунизма, нито СССР. А той го е написал точно и със 100.процентно попадение в целта. Това е първото.

Второ, що се отнася до политическите препратки към миналото, когато България  поддържала неутралитет към Германия, била е съюзник на Османската империя - това и тогава се е наричало предателство. Предателството няма срок на давност. Тогава това също е било предателство! И нищо друго! Така не се говори - "Русия губи приятели". Предателят не е бил наш приятел, разбирате ли? В действителност, за да получиш пропуск за европейската западна цивилизация, значи да предадеш. Да предадеш означава да станеш европеец в значителна степен. Да предадеш и собствената история, и своите приятели, и своите ценности.

Г-н Багдасаров, между другото, спомена тук содомитите, макар и в друг контекст. Точно това е предателството - за един айфон, който ще ти дадат, да заемеш такава поза, за да те обладават така, както им харесва. Точно това са новите европейски ценности.

Може да се търси различен смисъл, може, разбира се, да се лавира между думите, които бяха казани. Но според мен днешната политическа ситуация на Запад и като цяло в Европа е следната: не бива да се говори добре за Русия. В никакъв контекст - нито в съвременен, нито в минал. Дори да са ти спасили живота, все едно не трябва да се говори добре за тях. Защо? Защото Русия е виновна за всички злини на този свят. Слушайте, не може да не се види целият актуален политически контекст. Има го. той съществува. Затова трябва да предадете всичко, което е било зад вас, зад вашите деди и прадеди. Спасили са ви живота? Това няма значение. Казали са им, че за тях не трябва да се говори добре в никакъв случай. Трябва да се демонизира Русия. И в този смисъл Европа с новите си ценности нахлува в мозъците на всички, които искат да добри отношения с нас. Поставят им условия.

Между другото, сърби ми разказваха - казали им, че ако искат да бъдат в Европа, трябва да се откажат от своята история, от това, от онова, включително от нормални отношения с Русия. Не трябва да имате нормални отношения, не трябва да говорите за тях, да пишете... Да, наистина Русия има сложна история, наистина, както всяка друга държава тя е имала, има и ще има проблеми, включително сериозни. Но е дългосрочна политическа тенденция Русия да бъде превърната в обект на омраза и да накарат тези, които са й най-много задължени, да я окалят. Това е сигурно И тук може да бъде видяна някаква политическа содомия. А колкото до това какво стърчи от задника - смятам, че ние не стърчим от задник. Който иска да стърчи от него, нека си стърчи. А Русия не стърчи от задник. Нека България стърчи от този задник, който са й определили от Брюксел и Вашингтон. 

Владимир Сергиенко: Колкото до демонизирането на Русия, съм напълно съгласен. Потвърждавам, че трябва да се борим. Има лостове, съдилища, влияние. но нека се върна към понятието "предател". Тук не съм съгласен с вас. Защото носим отговорност за тези, които прикоткахме. През 90-те г. огромен брой хора претендираха, че са изоставени на произвола на съдбата. В ГДР, Полша, България. Те останаха без нищо. Аз се отнасях в часовете по политинформация като към по-малък брат към две страни - Монголия и България. Монголия ми бе далеч, България - по-близо. Българите се оплакваха, че просто са изоставени на произвола на съдбата. Източногерманците се оплакваха, че са изоставени на произвола на съдбата. Огромен е броят на тези хора, днес те са пенсионери, стари са.

Сергей Михеев: Изоставиха ги нашите, вътрешните предатели.

Владимир Сергиенко: Те не са предатели. Тях ги прикоткаха, после ги изоставиха на произвола на съдбата. Не можаха да устоят. Днес има ново поколение, то няма никакво отношение към предателството или непредателството. Трябва да се борим за душите им, а вие казвате, че са предатели. Те си нямаха понятие. Те живееха в друга епоха. Днес на някои места вече е късно да се воюва за младежта, трябва да се воюва за децата. Да се борим за душите не значи да купуваме.

Николай Рибаков: Рядко подкрепям Владимир,. Бих казал, че много недооценяваме ролята на гражданската дипломация. 

(Пак се намесва Семьон Багдасаров и се стига до няколкоминутно надвикване. Дори водещият му прави забележка, че прекалено много размахва ръце, и накрая му поишава тон.)

В света има изключително жестока конкуренция между всички страни. И тук е въпросът дали трябва да търсим приятели или съюзници и партньори. Какво е дружбата в международната политика? Не е съвсем ясно. Да победи в тази конкуренция можеш само тогава, когато вътре в твоята страна изграждаш силна икономика. Когато нашата икономика е 1,7 на сто от световния БВП и бележи спад, няма да бъде възможно да спечелим в международна конкуренция. Затова, ако искаме да имаме много съюзници, трябва да изградим силна икономика. Тогава ще имаме съюзници.

Сергей Михеев: Т.е., когато имаме силна икономика, те признават, че сме ги спасили, а когато е слаба, не признават. Нима това е нормално? Ето това е политическа педерастия!

(Водешият Соловьов започва да се заяжда с Рибаков и да го пита защо тогава партия "Яблоко" не приеме обратно в редиците всички, които са я напуснали заради нейния национализъм или по други причини.)

Николай Рибаков: Ако на село хората не могат да си прокарат газ и канализация, българите нямат нищо общо с това.

Сергей Михеев: Имат общо, защото са тема на предаването.

Михаил Велер: Доколкото разбирам - ако не съм прав, нека ме поправят - задачата е да бъдат установени максимално удобни, приятелски, изгодни за нас партньорски отношения с всички страни. Т.е. задачата по принцип е как да бъдат изградени така, че да бъдат задоволени и нашата гордост, и нашият джоб. А бълваните тук потоци от омраза могат да породят само омраза. Не съм бил през живота ми на такава злобна петминутка на омразата. Тук някои хора още не са се навоювали - искат да погребват момчетата, кръв искат, армия им дай. Да не сте яли отровни гъби? Забравихте ли къде живеете?

Семьон Багдасаров: Не сме забравили. Българският народ единствен в Източна Европа, който не воюва, когато наближихме границата. А в същото време свали 114 английски и американски самолета, които бомбардираха България. С нас, със съветската армия, българите воюваха в Югославия срещу германската армия. И загинаха над 30 000 българи. Това за всеки случай, няма нужда да залитаме наляво или надясно за това, че някакъв негодник, който е учил Бог знае къде, е забравил за това. Сега по същество - има ли, няма ли съюзници. Голяма страна като Русия не може да има съюзници. Искам да напомня - и ти си чел Гай Юлий Цезар (това е казано към Владимир Сергиенко - б.р.), че съюзникът не е нищо друго освен васал на съвременната Римска империя. Тя е определяла - този съюзник ще ни помага. Същото беше при нас в епохата на СССР. И същото е сега при САЩ.

Изоставихме всички. И дори там, където дори дяволът не е стъпвал - в Афганистан. И до днес в Москва и Централна Русия вероятно има 100 000 бивши афганистански офицери, които дявол знае с какво се занимават. Изоставихме дори собствените ни съюзни републики. Каква Европа, след като дори постсъветското пространство не можем да поставим под контрол?

Виталий Третяков: Винаги съм твърдял, че Руската православна църква е второто руско Министерство на външните работи. Убеден съм, че не чиновник от външното министерство, не политици подсказаха на думите на този президент да бъде отговорено така, както отговори патриарх Кирил. И правилно направи, че отговори така. Това е много важен момент. не съществува никакво славянско братство. Това също е доказана история. Второ, не съществува никакво православно братство. Това е доказано многократно. Към това трябва да се отнасяме сериозно, защото не случайно са споменати украинците, финландците. Това е същото, което казваха за Полша - че са я освободили Първи, Втори, Трети украински фронт - значи я е освободила Украйна. А руснаците нямат нищо общо. Русия, СССР нямат общо. Същото е. Като тези българи. Сменяха им се президентите. Те оня газов хъб ту го строят, ту не го строят. Какво е това? Кой ги кара така да танцуват? Това не е само 600 години. Те продължават да се въртят като смоци. така че не трябва да вярваме и на една тяхна дума.

И последно - за съюзниците. Напълно прав е Гай Юлий Цезар и Семьон Аркадиевич Багдасаров, който го е прочел от кора до кора. Какво става в световните войни? Първо има скупчване от едната страна и скупчване от другата. После, когато славната руска армия, славната съветска армия започват да побеждават, съюзниците на Хитлер преминават на нейна страна. който побеждава, те тичат подир него. А после - при този, който ги храни. Такава им е психологията. Кой освен самите нас може да гарантира сигурността на Русия? А ние трябва да гарантираме сигурността на нашите съюзници. За чий са ни такива съюзници?

Ако утре има война, Армения и политическият й елит по-скоро ще бъдат изцяло с нас. Беларус - почти със сигурност. За Южна Осетия се разбира от само себе си. Абхазия - също. Приднестровието също е наше. Донбас и Новорусия ще бъдат с нас. Ето ги нашите съюзници, ето защо трябва да ги защитаваме. Защото тези съюзници никога няма да ни изоставят. А да разчитаме на българите...

(Следват подигравки по адрес на Николай Рибаков заради думите му за канализацията по селата. И изобщо за това, че при всяко свое явяване по телевизията той говори за канализацията. Политикът напразно се опитва да обясни, че е важно първо да се види как живеят хората вътре в страната.)

Владимир Соловьов: Всеки път разговорът се свежда до това. Не става ясно как съществува Русия. Как Русия без топъл клозет победи Наполеон и Хитлер.

(Отново надвиквания с участието на Семьон Багдасаров. Михаил Велер опитва да обясни, че битът е нещо изключително важно, особено през този век. И говори колко лошо се чисти снегът в Москва. Следва изказване на водещия Соловьов, че и Ню Йорк е бил парализиран тази зима, след което той обявява края на предаването.)

Сашо Диков започва работа в „Шоуто на Слави”

http://dnes.dir.bg/news/rabota-sasho-dikov-shouto-slavi-26951915

Журналистът Сашо Диков започва работа в „Шоуто на Слави”. Вероятно той ще има своя рубрика в шоуто.

Обърнат румънски тир затвори движението към Дунав мост в Русе

http://www.cross.bg/vodachut-preoburnal-tirut-1569701.html

/КРОСС/Катастрофа с румънски камион затвори движението към Дунав мост в Русе. Тирът се е преобърнал, след като най-вероятно водачът е заспал. Инцидентът е станал около 3 ч. през нощта. Тирът е пътувал от Турция за Румъния, натоварен с чували с индустриални смеси. На сух и прав участък водачът е изгубил управление и се е ударил в разделителната мантинела. Камионът се е преобърнал, събаряйки и билборд, а товарът се е разпилял. Движението към граничния пункт беше затруднено, а впоследствие и спряно, като автомобилите се отбиваха през града.  

500 канадски лекари на протест заради твърде високи заплати

https://offnews.bg//sviat/500-kanadski-lekari-na-protest-zaradi-tvarde-visoki-zaplati-676370.html

Над 500 канадски лекари и около 150 студенти по медицина в страната подписаха писмо срещу собственото си увеличение на заплатите.

"Ние, лекарите на Квебек, които вярваме в силната система на здравеопазването, се противопоставяме на скорошното повишаване на заплащането, наложено от медицинските федерации", се казва в открито писмо на медиците.

Подписалите позицията посочват, че са засегнати от факта, че техните възнаграждения скачат, докато в същото време медицинските сестри и пациентите продължават страдат от недостатъчно финансиране.

"Увеличението е особено шокиращо на фона на медсестрите, административните служители и други работещи в системата, които се борят с трудни условия за работа, а нашите пациенти нямат достъп до нужните услуги заради драстично орязаните в последните години средства и централизираната власт на Министерството на здравеопазването“, се казва още в писмото, публикувано на 25 февруари.

"Нашите възнаграждения изглежда са единствените имунизирани срещу тези съкращения“, посочват лекарите.

Канада има обществено здравеопазване, което осигурява „универсално покритие на необходимите медицински услуги според нужите на пациентите, а не според финансовите им възможности“, се посочва в уебсайта на правителството.

Затова 213 джипита, 184 лекари специалисти, още 149 лекари и 162 студенти по медицина настояват парите за увеличението на техните заплати да бъдат върнати за финансиране на здравната система.

„Вярваме, че има начин тези ресурси да бъдат преразпределени за здравето на хората в Квебек и нуждите на нашите пациенти“, пишат още авторите на позицията.

Един лекар в Канада получава средно 260 924 щатски долара (339 000 канадски долара) годишно, по данни от септември 2017 г. Един семеен лекар получава средно 211 717 щатски долара годишно или 275 000 канадски долара.

Симов: Симеонов да не се извинява, а да подаде оставка

https://frognews.bg/novini/simov-simeonov-dane-izviniava-podade-ostavka.html

Няма смисъл вицепремиерът Валери Симеонов да се извинява за думите си по адрес на руския патриарх Кирил - трябва веднага да подаде оставка! Това заяви пред бТВ депутатът от БСП Александър Симов.

Захариева: Следващият бюджет на ЕС трябва да бъде ефективен и балансиран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6753942

Захариева: Следващият бюджет на ЕС трябва да бъде ефективен и балансиран„Днес Европа е изправена пред много предизвикателства и промени. В контекста на Брекзит и предстоящите избори за Европейски парламент трябва да действаме умно, без емоции и осъзнавайки голямата отговорност, която имаме по отношение на следващия бюджет на ЕС.” Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева при откриването на конференция на високо

Министър в Холивуд за вечни времена

http://clubz.bg/65197-ministyr_v_holivud_za_vechni_vremena

Министърът на туризма Николина Ангелкова е била в Холивуд на годишната церемония за връчването на наградите „Оскар”. Тази новина предизвика очакван интерес и въпроси дали това посещение е било финансирано от българския данъкоплатец. Отговорът на министерството не закъсня и също беше очакван – пътуването е било лично и финансирано със собствени средства. Това, обаче, не е задължително добра новина за данъкоплатците.

Всъщност, оказва се, министър в Холивуд ни излиза много по-евтино от министър у дома. Да, ако закрием министерството на туризма и изпратим министър Ангелкова на бюджетна издръжка в Холивуд за вечни времена, то всички ние всъщност ще пестим пари. Нещо повече, дори основните дейности (съответно разходи) на министерството да се запазят – най-вече за туристическа реклама, но също така и за някои административни функции като категоризацията на туристическите обекти, а просто премахнем разхода за администрацията на министерството, то пак ще сме на плюс. Ето и данните.

Средно на ден Министерство на туризма изразходва по около 52 хил. лв. Функциите му са сравнително прости – голяма програма за реклама на туризма, по-малка програма за регулациите и администрация. Водещата програма на министерството – „Развитие на националната туристическа реклама и международното сътрудничество в областта на туризма”, гълта по над 37 хил. лв. на ден. Тук са рекламните щандове, кампании, форуми и презентации, официалния туристически сайт, журналистически турове и т.н. При липсата на пазарен механизъм и на опит за каквато и да е оценка на въздействието, на практика е невъзможно да се каже кое от това е смислено и кое е прахосване. Разбира се, всичко това може да бъде рационализирано и финансирано от туристическия бизнес, но с народната пара винаги е по-лесно.

Втората основна програма на министерството, очевидно с известно чувство за хумор, е наименована „Подобряване на политиките и регулациите в сектора на туризма” – тук разходът за бюджета е около 8 хил. лв. на ден. Иронията в името на тази програма е в това, че всъщност министерството с всички сили се опитва да влоши средата в сектора, като си намери още нещо за регулиране. Последните примери в тази посока са следните:

1) да се регулира споделената икономика, разбирай да се ударят дигиталните платформи и свободното предлагане на услуги;

2) да се въведат минимални цени в нощувките в хотелите, разбирай опит за ограничаване на конкуренцията.

И двете идеи са класически за обществения сектор – от една страна се търси по-голяма роля на министъра в сектора (мечта на всеки бюрократ), а от друга се работи за защитаване на установените играчи от новите и по-гъвкави такива (предложението за цените например идвало от „бранша”). На практика регулаторните идеи на министерството не просто гълтат пари за да бъдат изработени, но после ще струват скъпо и на потребителите през ограничения избор и по-високите цени. Въпросните 8 хил. лв. на ден за подобряване на политиките са нищо в сравнение с цената от това „подобряване”.

Последната програма на министерството е „Администрация”, която струва на бюджета по близо 7 хил. лв. на ден. Едно закриване на министерството, дори и при прехвърляне на рекламата (която по принцип трябва да се финансира от бизнеса) и на регулаторната политика (която е почти изцяло безсмислена)  в някоя агенция или дирекция, би спестило тези 7 хил. лв. на ден. Можем спокойно да предположим, че дневният разход от вечната бюджетна ваканция на министър Ангелкова в Холивуд ще влезе лесно в тези рамки. Нещо повече, един вечно изпратен бюрократ на държавна издръжка в Холивуд е много трудно да бъде „захванат” от местния туристически бранш за някакви безумни регулации.

...

Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.

Служителите на затвора в Пазарджик на протест, писаха 0 на министерството на правосъдието

http://www.cross.bg/pazardzhik-zatvora-protest-1569700.html

/КРОСС/ Днес в 9.00 ч. за пореден път служителите на затвора в Пазарджик излязоха на протест пред бариерата на институцията с искане за увеличение на заплатите им, подобряване на условията на труд и усилване на охраната в местата за лишаване от свобода. Част от протестиращите коментираха, че затвора в Пазарджик остава сред местата за изтърпяване на наказания с най-лошите условия на труд. Голяма част от тях ги определят, като унизителни и са на мнение, че трябва да бъдат сезирани Европейските институции за да се обърне необходимото внимание на исканията, а други се заканиха, че ако планираните действия не доведат до резултат ще бъдат принудени да обсъдят варианти за излизане на други места с нови форми на недоволство. Те държаха плакати с надпис "ОЦЕНКА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО 0"В събота надзиратели от Пазарджик ще отпътуват за София, за да се включат в националния протест на Синдикат на служителите в затворите в България от 13.00 ч. пред Министерството на правосъдието, Министерството на финансите и Министерския съвет.

Българка изкачи най-високия връх в Килиманджаро

http://dnes.dir.bg/news/vrah-kilimanjaro-balgarka-26951881

Преподавателката от от Великотърновския университет Снежана Боянова изкачи най-високия връх в Африка - Ухуру.

Най-малко седем души загинаха в резултат от самоубийствен атентат в Кабул

http://www.cross.bg/dyshi-sedem-kabyl-1569699.html

/КРОСС/ Самоубийствен атентатор се взриви в тълпа в столицата на Афганистан - Кабул, в петък, убивайки най-малко седем души. Според съобщение от местните власти, целта на нападателя са били тълпите, събрали се да почетат паметта на политически лидер на местното шиитско малцинство Хазара, предава Reuters. Сред загиналите има един полицейски служител и пет мирни граждани, а броят на ранените, според последната информация, е седем души.  

Лайънъл Ричи остави отпечатъци от ръцете си пред Китайския театър в Холивуд (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6753905

Лайънъл Ричи остави отпечатъци от ръцете си пред Китайския театър в Холивуд (Снимки)Лайънъл Ричи остави отпечатъци от ръцете си в бетона пред Китайския театър на бул. "Холивуд", съобщи Фимейл фърст. Певецът беше почетен за приноса си към музиката. Честта е много рядка за човек извън актьорската професия. На церемонията присъстваха дъщерите на 68-годишния Лайънъл Ричи, София и Никол, която беше придружена от съпруга си Джоел Мадън,

Радан Кънев: Никой не е обиждал България като Сидеров

https://frognews.bg/novini/radan-kanev-nikoi-obijdal-balgariia-kato-siderov.html

Човек, който може да каже, че в средата на XIX век не е имало българи и така да плюе на цялото Ранно възраждане, на Паисий, на Софроний, на Неофит Рилски, на Васил Априлов, на Иван Богоров, на Чинтулов, на Бозвели, на Иларион Макариополски, на цялата първа фаза на Църковните борби, че дори на Славейков и Раковски...

Изтеглят от търговската мрежа във Варненско опасни яйца

https://www.24chasa.bg/region/article/6753922

Изтеглят от търговската мрежа във Варненско опасни яйца"Яйца от птицефермата в Генерал Тошево, където беше открит птичи грип, се изтеглят от търговската мрежа във Варна и областта. Има доставени партиди от заразените, но няма място за паника. Дори хората а са закупили такива, след термична обработка вирусът се унищожава. В момента продължава изземването и не е ясно колко точно яйца стигнали до

Зигмар Габриел няма да е външен министър на Германия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/09/3143523_-/?ref=rss


Действащият германски външен министър Зигмар Габриел заяви, че няма да участва в новото коалиционно правителство на канцлера Ангела Меркел с неговите съпартийци - социалдемократите, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />Съгласно коалиционното споразумение страните се договориха Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да избере кой да бъде външен министър. Очаква се това да е досегашният министър на правосъдието Хайко Маас.<br /><br />Във...

Млади "моряци" блестят в националния отбор

http://www.moreto.net/novini.php?n=370436

Талантът на Черно море Емил Янчев се разписа за националния отбор до 19 г. при успеха с 4:1 срещу Сърбия в контролна среща, играна в Симитли, на учи Moreto.net. Янчев, който започна титуляр, но бе сменен след почивката, вкара за 3:0.

Започна делото срещу кмета на Септември Марин Рачев

https://www.actualno.com/society/zapochna-deloto-sreshtu-kmeta-na-septemvri-marin-rachev-news_663657.html

В Окръжния съд в Пазарджик започна делото срещу кмета на Септември Марин Рачев, който е обвинен в укриване на данъци в размер на 115 хиляди лева. Преди да започне съдебното заседание, представители на инициативният комитет "Да спасим община Септември" предоставиха на медиите извадки от последния доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който са констатирани множество нарушения при управлението на общината. Част от тях са свързани и с депутата от ГЕРБ Даниела Малешкова,

Тривратият Range Rover SV Coupe задмина Bentley Bentayga

https://www.actualno.com/cars/trivratijat-range-rover-sv-coupe-zadmina-bentley-bentayga-news_663658.html

Първият SUV на Bentley – Bentayga, вече не е най-скъпият британски кросоувър. Новият лидер в тази престижна класация е представеният по време на автосалона в Женева триврат Range Rover SV Coupe. Той е построен на базата на класическия Range, но заради по-малкото  на брой врати са се наложили и някои преработки. Новият модел има оригинален дизайн, снижен покрив, променени врати и стъкла без рамки. Най-забележителното при него обаче е цената, която стартира от 240 000 британски

Парите на Сребърния фонд все така консервирани

http://clubz.bg/65196-parite_na_srebyrniq_fond_vse_taka_konservirani

Средствата в Сребърния фонд, предназначени да допълват основните пенсии на българите след време, си стоят почти непроменени в БНБ. Според данни на Министерството на финансите, публикувани днес, в Сребърния фонд има малко над 2.789 млрд. лева. Допреди 3 години акумулираните средства бяха 2.534 млрд. лева.

Парите са нищожно малко и няма да стигнат дори за традиционния трансфер, който всяка година прави държавният бюджет, за да допълва недостига на сумите за пенсии. За 2018 г. например заложеният дефицит в НОИ е за 4.1 милиарда лева.

Тези 2,785 млрд. лева в Сребърния фонд са оформени в годишни депозити в Българска народна банка (БНБ) с решения на Управителния съвет на фонда. 

Както през последните няколко години, така и към края на февруари 2018 г. парите за пенсии са с нулева доходност, става ясно от данните. От МФ се аргументират с това, че: "Консервативната инвестиционна политика, с която се управлява фондът обаче, осигурява постигането на положителна реална доходност, т.е. на доходност, надхвърляща темпа на инфлация за определен период".

От създаването си през 2008 г. до настоящия момент акумулираният ресурс на фонда се намира в отделна сметка в БНБ. По този начин фондът представлява част от международните валутни резерви на страната и се управлява съгласно Закона за БНБ, което гарантира, че принципите на надеждност, ликвидност и диверсификация са спазени по всяко време.

Централната банка управлява парите при минимално възможен инвестиционен риск, което при равни други условия съответства на относително по-ниско ниво на доходност в сравнение с частните институционални инвеститори.

Както стана ясно от стратегията за управление на парите на фонда, те ще продължат да стоят в БНБ. От 2016 г. депозитът с по-голямата част от сумата е договорен при лихва от минус 0.1%, като държавният бюджет компенсира загубата. 

Тилърсън е изненадан от решението на Тръмп да се срещне с Ким

http://clubz.bg/65195-tilyrsyn_e_iznenadan_ot_reshenieto_na_trymp_da_se_sreshtne_s_kim

Президентът Доналд Тръмп сам е взел решението да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Тръмп обяви днес, че е приел поканата за среща, като мястото и датата ще бъдат определени допълнително.

"Това е решение, което президентът е взел сам", изтъкна Тилърсън. "От известно време президентът Тръмп изразяваше отвореност към подобни разговори и заяви, че би се срещнал с Ким при подходящите условия. Според преценката на президента, моментът е дошъл."

Държавният секретар заяви също, че е изненадан от решителността на лидера на Северна Корея да се срещне с президента на Южна Корея. Това е силна индикация, че Ким "е не просто склонен, а иска да преговаря", каза още Тилърсън.

Според него "драматичната" промяна в позицията на Пхенян спрямо Сеул е главната причина Тръмп да се съгласи на среща със севернокорейския лидер.

След като приключи мандата си, Бил Клинтън се срещна с бащата на Ким Чен Ун. Тръмп обаче може да е първият действащ американски президент, който се среща със севернокорейски лидер.

Малко преди американският президент да обяви решението си директорът на южнокорейската Служба за национална сигурност Чун Ен Йо, който оглавява делегация във Вашингтон, съобщи пред репортери в Белия дом, че Ким Чен Ун е обещал да се въздържа от нови ядрени и ракетни тестове. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че е постигнат "голям напредък" със Северна Корея, но санкциите срещу нея ще останат до сключването на споразумение.

Напрежението между двете срани ескалира във война на думи и заплахи с ядрени оръжия. Причината за това бяха тестовете на междуконтинентални балистични ракети, проведени от КНДР през лятото. Съветът за Сигурност на ООН наложи санкции върху страната след първите такива опити.

Снимка на лисица в капан възмути социалните мрежи

http://www.cross.bg/gergana-zhivotni-zhivotno-1569698.html

/КРОСС/Снимки на лисица, хваната в клетка, възмути социалните мрежи. Потребителят, качил кадрите, пише, че възнамерява да одере и сготви животното. Гергана Чорбова живее в края на село Красново. От известно време тя има сериозни проблеми с лисиците в района. Хищниците нападат домашните ѝ животни. Вече са убили няколко кокошки и зайци, затова Гергана слага капан. Тя признава за снимките и коментара си в интернет. „Всичко в интернет беше някаква шега между приятели. Аз не мога да си представя да дера живо животно или да направя нещо с него", категорична е Гергана. Управителят на фондация „Дивите животни" Любомила Кривошиева обаче заяви, че Гергана е е заловила диво животно, без да е ловец. „Тя е използвала методи на улавяне, които не са позволени. При това ги използва с цел убиване, което също не е позволено", допълни Кривошиева. След като лисицата попада в капана, Гергана вика на помощ местния ловец. Той твърди, че хищникът е невредим и на свобода.От Фондация „Дивите животни" не вярват на версията, че животното е избягало от капана, защото веднага след проверка на полицията по случая се появява и снимка на убитото животно. Хората от Красново обаче са на страната на Гергана, защото и техните дворове редовно се превръщат в ловно поле за горските хищници. От фондация „Дивите животни" пък са категорични, че не може да избиваме всяко животно, което ни пречи

Капки за очи с наночастици заместват очилата

http://clubz.bg/65194-kapki_za_ochi_s_nanochastici_zamestvat_ochilata

Ако вместо да носим очила, си капваме капки в очите за подобряване на зрението? Това е концепцията на учените от израелския медицински център Шааре Зедек и университета Бар-Илан, които са разработили специални наночастици, които подобряват сериозно както далекогледството, така и късогледството, съобщи Digital Trends.

Засега те са тествани екс-виво върху свински очи. До края на годината започват клинични тестове върху хора.

Изобретението има три стъпки на действие. Първа е апликация за смартфон или друго мобилно устройство, която измерва рефракцията на окото. След това върху роговицата се проектира лазер, което отнема само секунда. Накрая се поставят капките, в които има специални наночастици.

"Тези наночастици влизат в плитките вдлъбнатини, създадени от лазера върху повърхността на роговицата. Там променят рефракционния индекс на окото и поправят проблемите със зрението", обяснява Зеев Залевски, професор по електроинженерство и нанофотоника, работил по проекта.

Процедурата е толкова проста и безопасна, че може да бъде изпълнявана у дома без нужда от лекарска помощ. Различава се много от обичайната лазерна операция (LASIC), като е много по-щадяща за роговицата. Това ще я направи ефективна за много повече хора.

Лошата новина е, че окото се лекува и адаптира и се налага повтаряне на процедурата през един-два месеца.

Засега валидността на идеята е доказана. Дали е безопасна за постоянна употреба и дали е приложима като бизнес продукт - това са следващите предизвикателства.

Рано започнахме да празнуваме победата

http://pogled.info/svetoven/rano-zapochnahme-da-praznuvame-pobedata.93048

/Поглед.инфо/ На 6 март в Сирия катастрофира руския транспортен самолет Ан-26, съобщава РИА Новости. На борда му се намираха 33 пътници и шест члена екипажа, всички те загинаха. Катастрофата стана при подхода за кацане на летището Хмеймим, съобщиха от Министерството на отбраната. По данни на ведомството самолетът се сблъскал със земята не успявайки да долети около 500 метра до лентата за излитане и кацане.

ЧЕЗ трябва да бъде изцяло под контрола на държавата

http://pogled.info/bulgarski/chez-tryabva-da-bade-iztsyalo-pod-kontrola-na-darzhavata.93049

/Поглед.инфо/ „ЧЕЗ трябва да бъде изцяло под контрола на държавата и това е ясната позиция на БСП. Или държавата влиза сама, без партньор, или въобще не влиза. Тук не говорим за национализация, а държавата, изцяло на пазарен принцип, да се съревновава и да придобие дадено ЕРП. Няма нищо лошо в това”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев пред Нова тв. Той попита- как по времето, в което е бил министър, да поиска да се купи дадено предприятие, при положение, че то не се продава.

Стефан Дечев: Някои от изявленията на руския патриарх са недопустими

https://frognews.bg/novini/stefan-dechev-niakoi-iziavleniiata-ruskiia-patriarh-nedopustimi.html

Доста от нещата, които говори Руският патриарх Кирил пред президента Румен Радев, са доста проблематични. Той противопоставя цяла Европа на Русия, развивайки сюжета, че всъщност цяла Европа е била против тази война и въпреки това Русия я е започнала.

Правителството и опозицията в Гърция се обвиняват около спора за Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6753904

Правителството и опозицията в Гърция се  обвиняват около спора за МакедонияВзаимни обвинения за позициите по въпроса за името на Македония си отправиха премиерът на Гърция Алексис Ципрас и лидерът на най-голямата опозиционна партия Нова демокрация Кирякос Мицотакис по време на дебатите в парламента, посветени на предложението на опозиционната партия за образуване на комисия за разследване на трими министри от

Защо искам да имам деца? Отговарят родените след 1989 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749728

Защо искам да имам деца? Отговарят родените след 1989 г.Какво мисли Y поколението за родителството? Стоян Нешев  ИСКАМ да бъда родител, въпреки че сега ми се живее без ангажименти. Да имаш семейство и деца, е голяма отговорност. Т.е. не само да публикуваш снимка на детето в социалните мрежи с текст: „Това е моето слънчице, обичам го!”. Според мен перфектният родител е демократичен както британската

Каракачанов между Сидеров и Симеонов: Не трябват оставки, но не се говори така

http://clubz.bg/65193-karakachanov_mejdu_siderov_i_simeonov_ne_trqbvat_ostavki_no_ne_se_govori_taka

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов се оказа "по средата" в конфликта между другите двама лидери в "Обединените патриоти" - вицепремиера Валери Симеонов и водача на депутатите от коалицията Волен Сидеров.

Военният министър заяви, че няма нужда от оставката на Симеонов, а в рамките на коалицията "времето всичко лекува".

"Дали Валери Симеонов ще се извини или не - това е негово лично решение. Аз не мисля, че подобни епитети могат да се отправят към главата на руската православна църква, без значение кой с какви политически убеждения е", отправи критика към колегата си Каракачанов.

След това обаче сподели позиция, различна от тази на Сидеров по отношение на думите на партриарх Кирил при срещата му с президента Румен Радев. А именно - че изказването на руския патриарх Кирил е неприемливо, както е неприемливо "който и да е външен фактор - и от Изток, и от Запад, да квалифицира българските институции и да ги критикува".

Лидерът на ВМРО добави, че е говорил "спокойно и внимателно" и със Симеонов, и със Сидеров.

"По-добре е да си човек с емоции, отколкото да имаш партньори без емоции", заключи мъдро Каракачанов.

Той не пропусна да припомни, че при лидера на НФСБ практиката "да не съгласува позиции" вече е нормална, но в случая е трябвало поне да се обади на този, който е ясно, че няма да одобри подобна позиция спрямо руския патриарх. Каракачанов обаче дал съгласието си парламентарната група на "Обединените патриоти" да се разграничи от езика на Симеонов. 

За разлика от Каракачанов, който се опитва да тушира напрежението, лидерът на "Атака" Сидеров и днес не беше по-склонен да "прости" на Симеонов. На въпрос как ще реагира на отказа на лидера на НФСБ "да се извини" на руския патриарх, Сидеров заяви:

"Това си остава негов грях, ще обсъдим с колегите какво може да се направи. Става дума за принципи и защита на православието. Не искайте да предначертавам какво ще се случи - ще говорим с колегите, може пък да промени мнението си."

След това лидерът на "Атака" добави:

"Без всеки може коалицията - никой не е женен за тази коалиция - и без мене може, и без Симеонов, и без Каракачанов. Въпросът е да върви в правилна посока политиката на страната и да не правим дипломатически гафове."

Според депутати от "Обединените патриоти", каквито и искри да прехвърчат, засега не се очаква разпад на обединението, а и никой нямал идея за трус в управлението, още по-малко за предсрочни избори. Избраници декларират, че в рамките на групата течала нормална комуникация между представителите на НФСБ, ВМРО и "Атака".

Иззеха над 800 литра незаконна ракия в ловешко село

https://www.24chasa.bg/region/article/6753894

Иззеха над 800 литра незаконна ракия в ловешко селоПолицаи от РУ Троян са иззели 823 литра ракия от частен дом в село Горно Трапе, съобщиха от ОДМВР - Ловеч. При проверката 44-годишният собственик на имота не е представил документ за платен данъчен акциз за алкохола. По случая е образувано досъдебно

Вижте най-атрактивното разиграване на Индиън Уелс до момента (видео)

https://offnews.bg//tenis/vizhte-naj-atraktivnoto-razigravane-na-indian-uels-do-momenta-video-676374.html

Младият Денис Шаповалов надигра и победи Рикардас Беранкис с 6-3 6-4 в първия кръг в турнира от сериите Мастърс в Индиън Уелс. В следващия двубой от надпреварата той ще срещне Пабло Куевас.

Успехът на 18-годишния канадец над квалификанта обаче не бе най-запомнящото се от двубоя. В края на втория сет двамата сътвориха точка, в която имаше всякакви удари.

Играчите демонстрираха завидно майсторство и отлични рефлекси, което естествено се хареса много на публиката, дошла да наблюдава срещтата.

Цветанов: Основна цел пред ГЕРБ е преодоляване на популизма

http://dnes.dir.bg/news/gerb-tzvetan-tzvetanov-preodoljavane-populizma-26951779

Основните предизвикателства пред ГЕРБ и ЕНП сега са утвърждаването на европейските ценности и преодоляването на популизма.

Три дни не могат да разчистят свлачището на пътя Смолян-Мадан

https://www.24chasa.bg/region/article/6753897

Три дни не могат да разчистят свлачището на пътя Смолян-МаданНови по-големи количества едра скална маса са се свлекли върху пътя от Смолян за Мадан, Кърджали и Златоград близо до разклона за село Тикале. Пътят остава затворен до второ нареждане, обявиха от администрацията на областния управител в Смолян. Временно е преустановена работата по разчистване, поради опасност за екипите.

Ципрас и Мицотакис се изпокараха за Македония

https://www.actualno.com/balkani/cipras-i-micotakis-se-izpokaraha-za-makedonija-news_663653.html

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и лидерът на опозиционната Нова демокрация Кириякос Мицотакис си размениха тежки обвинения в парламента по отношение на преговорите за името на Македония. Според Мицотакис управляващите "нямали единна позиция по време на преговорите с името" и това дало възможност на македонския премиер Зоран Заев да говори от позицията "на сила с призив за промяна и на гръцката конституция". "Още в самото начало ви казахме да не влизате в преговор

В 21 век има 21 държави, които са най-гостоприемни за жени

http://www.moreto.net/novini.php?n=370427

Дания измести Швеция от първото място в класацията на държавите, които са най-доброто място за живеене на жени, според рейтинга за 2018 на US News & World Report. От източноевропейските държави само Полша има повод за гордост.

Още две причини да карате колело

//dariknews.bg/novini/liubopitno/oshte-dve-prichini-da-karate-kolelo-2083512

Колоезденето може да забави стареенето и да подмлади имунната система, съобщи Прес асосиейшън. Резултатите от изследването на учените от университета на Бирмингам оспорват общоприетото схващане, че с възрастта неизменно орг

Годежните пръстени на кралското семейство пазят истории, по-ценни от диаманти (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/godezhnite-prysteni-na-kralskoto-semejstvo-paziat-istorii-po-cenni-ot-diamanti-video-2083356

Малко хора знаят, че овалният сапфир на ръката на Кейт Мидълтън, херцогинята на Кеймбридж, е бил годежен пръстен на принцеса Даяна. Тя сама го е избрала от ювелирната къща Garrard. Принцесата обичала много своя пръстен и дори след развода си с принц Чарлз го носела понякога.

Бургаски таланти от кв. „Победа“ печелят успехи с изкуството си

https://offnews.bg//obshtestvo/burgaski-talanti-ot-kv-pobeda-pecheliat-uspehi-s-izkustvoto-si-676369.html

Малките бургаски таланти от школите по изкуства към Народното читалище „Христо Ботев 1937“ в Бурас продължават да жънат успехи на различни конкурси по изобразително изкуство. Дейността на школите се финансира по Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново, в рамките на Програма ЗОВ.

На последния конкурс, „140 години от Освобождението на България от османско иго“, организиран от Община Бургас и НЧ „Фар 1946“, малките художници от школата „Шарена палитра“ спечелиха четири награди – 11 – годишните Зоя Христова и Антон Николов заеха първо място, 12 – годишната Ани Чолакова – трето, а 10 – годишният Георги Асенов получи поощрителна награда.

Възпитаниците на художествения ръководител Атанаска Желязова от ЛШ „Шарена палитра“ и ЛФ „Фантазия“ се представиха отлично и на Общоруския конкурс „С хармония с природата“, за който изпратиха свои произведения в гр. Ярославъл. Мария Маринова спечели второ място в категория „живопис“.

Нашата мисия е, че всяко дете има право на равен старт в живота, право да учи и твори и да споделя мечтите си, които са безценни“, споделя Атанаска Желязова.

Отлично представяне постигнаха децата и на 9-ия Международен конкурс „Обичам моята родина“, организиран от Дружество „Русофили“ и Съюзът на българските учители. Той се провежда в рамките на 6 месеца, в които всяко дете рисува по една картина месечно. В първия му кръг, 12 – годишната Мария Йорданова се класира на трето място, а в следващия зае и първо. 11 – годишната Калинка Янкова зае второ място в конкурса. В третия кръг 10-годишният Красимир Мехмед се класира трети.

Децата продължават да творят в читалище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“, което също беше ремонтирано в рамките на Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново.

Проектът на Община Бургас се изпълнява в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички), финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

„Интегрираният проект за социално включване на роми и други уязвими групи“ е по Програма ЗОВ, швейцарска подкрепа за социалното включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо – швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

Балканският конкурс на "София филм фест" се открива с "Възвишение" днес

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6753901

Балканският конкурс на "София филм фест"  се открива с "Възвишение" днес"София филм фест" напомня на киноманите акцентите за днес – 9 март 2018. В 12:00 часа е представянето на Green Street Hooligans в кино „Люмиер“ –прожекцията е с ВХОД СВОБОДЕН! В 18:30 часа е специалното събитие - премиера на National Geographic за документалния филм „Джейн“ с ВХОД СВОБОДЕН в кино „Люмиер“.

Свищовска ученичка се завърна с бронз от олимпиада в Тайланд

https://www.24chasa.bg/sport/article/6753893

Свищовска ученичка се завърна с бронз от олимпиада в ТайландЛюбомира Димитрова ще представи България и на международно състезание в Москва Десетокласничката от СУ ”Николай Катранов” Любомира Димитрова се завърна преди дни от Банкок , Тайланд, където спечели бронзов медал във финала на Тайландската международна математическа олимпиада- възрастова група X-XII клас.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване