Русия демонстрира изстрелването на хиперзвуковата ракета Кинжал (видео)

https://offnews.bg//sviat/rusia-demonstrira-izstrelvaneto-na-hiperzvukovata-raketa-kinzhal-vide-676483.html

Русия обяви днес, че успешно е тествала хиперзвукова ракета, наречена от президента Владимир Путин „идеално оръжие“, докато обявяваше въоръжение от ново поколение по-рано този месец, съобщава БНР, позовавайки се на Франс прес.

Високоточната ракета „Кинжал“ била изстреляна от свръхзвуков изтребител МиГ-31, излетял от летище в Южния военен окръг в Югозападна Русия, съобщи министерството на отбраната. И добави: „Изстрелването премина по план, хиперзвуковата ракета порази целта“.

Успоредно със съобщението бе разпространен видеозапис, показващ как двама летци се готвят за полет, а след това бягат към самолета, под чийто корпус е закачена голяма ракета.

Ракетата „Кинжал“ бе едно от новите оръжия, споменати от Путин в годишното му обръщение в парламента преди президентските избори на 18 март, на които се очаква да спечели нов 6-годишен мандат.

Президентът каза, че ракетата лети със скорост 10 пъти по-висока от тази на звука и може да преодолее системите за противовъздушна и противоракетна отбрана. „Кинжал“ бил на въоръжение в Южния военен окръг от 1 декември миналата година.

Вицепремиерът Дмитрий Рогозин написа в страницата си във Фейсбук, че „уникалният“ МиГ-31 бил модернизиран, за да може да носи тази ракета.

Военното министерство посочи, че от началото на годината били извършени над 250 плета с този тип самолети за усъвършенстване на ракетната система „Кинжал“, която е предназначена за поразяване на наземни и морски цели.

Спор за имот в София завърши с жесток побой

https://frognews.bg/kriminalno/spor-imot-sofiia-zavarshi-jestok-poboi.html

Дългогодишен имотен спор завърши с брутален побой над 16-годишно момче с инициали Х.С.М. в София, съобщава сайтът „Новини“.

Десетки изпратиха в последния му път бате Николай

https://www.actualno.com/scene/desetki-izpratiha-v-poslednija-mu-pyt-bate-nikolaj-news_663914.html

Опашка се изви пред Народния театър "Иван Вазов", където в централното фоайе е поклонението пред актьора Николай Николаев (бате Николай). Николай Николаев почина на 77 години след инсулт. За да го изпратят в последния му земен път, много хора дойдоха в Народния театър, предаде БГНЕС. Сред тези, които бях тук беше и Астор. На въпроса дали бате Николай беше оценен приживе, той каза, че може да се отговори по няколко начина. „Народът го обичаше много - и хората, и ръко

Великобритания: Ще реагираме подобаващо, ако чужда държава е отровила бившия руски разузнавач

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756450

Великобритания: Ще реагираме подобаващо, 
ако чужда държава е отровила бившия руски разузнавачБританският министър на финансите Филип Хамънд заяви днес, че правителството в Лондон ще реагира "подобаващо", ако се докаже, че чужда държава е замесена в отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му преди седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Това е полицейско разследване и ще има насочващо доказателство и ние трябва да отидем там,

Парламентът на Китай реши: Си Цзинпин може да е пожизнен президент

//dariknews.bg/novini/sviat/parlamentyt-na-kitaj-reshi-si-czinpin-mozhe-da-e-pozhiznen-prezident-2083817

Парламентът на Китай одобри с почти пълно единодушие промени в конституцията, с които се премахва ограничението върху броя мандати за председателя (президента) на КНР. Промяната означава, че президентът Си Цзинпин ще може да остане на поста

Обявиха бедствено положение в община Брегово заради р. Тимок

//dariknews.bg/regioni/vraca/obiaviha-bedstveno-polozhenie-v-obshtina-bregovo-zaradi-r.-timok-2083810

Обявиха бедствено положение в цялата община Брегово. Това беше решено на заседание на кризисния щаб на общината. Причината - високите води на река Тимок, които са залели помпени станции и о

Стотици хора си взеха последно сбогом с обичания Бате Николай

//dariknews.bg/novini/bylgariia/stotici-hora-si-vzeha-posledno-sbogom-s-obichaniia-bate-nikolaj-2083819

Стотици близки, колеги и приятели, си взеха последно „сбогом“ с актьора Николай Николаев, известен като Бате Николай. Освен като актьор той е познат и като водещ на детското предаване „Сладкарница Захарно петле“ и като клоун в цирка.  А малките пациенти на "Пирогов

Китайският президент получи правото да управлява пожизнено

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/11/3144475_kitaiskiiat_prezident_poluchi_pravoto_da_upravliava/?ref=rss


Парламентът на Китай одобри днес с почти пълно единодушие промени в конституцията, с които се премахва ограничението върху броя мандати за председателя (президента) на КНР. Промяната означава, че президентът Си Цзинпин ще може да остане на поста си неограничено дълго, предадоха световните агенции.<br /><br />От участвалите във вота близо три хиляди членове на Общокитайското събрание на народните представители 2958 гласуваха "за", двама се обявиха "против", трима...

Българи и роми протестираха в Смолян: 40 години чакат асфалт

https://zaistinata.com/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%b8-%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b2-%d1%81%d0%bc%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bd-40/

Българи и роми, живеещи на улица „Младост“ в Смолян, излязоха заедно на протест. „Търпението ни вече се е изчерпало. Настояваме да се довърши пътя, за да не газим постоянно в кал. Елате, вижте какво е. Според вас нормално ли се живее в такава среда“, оплакаха се хората пред репортер на регионалното издание „Отзвук“. „Това, което […]

Родна фигуристка с най-силен резултат за България на световното за юноши през този век

https://offnews.bg//zimni/rodna-figuristka-s-naj-silen-rezultat-za-balgaria-na-svetovnoto-za-iun-676482.html

Българскатa състезателка Александра Фейгин се класира на 15-о място на световното юношеско първенство по фигурно пързаляне в "Арена Армеец" в София. Това е най-силният резултат за страната ни на такъв форум през новия век.

За последно влизане в топ 20 на шампионати за юноши и девойки има Христина Василева, която е 19-а през 2000 и 2001 година. Напомняме, че през 2001-а домакин отново беше София.

В новата си волна програма по музика от "Лешникотрошачката" Саша изпълни седем тройни скока, което по всяка вероятност не е правено от българин на такъв форум.

За изпълнението си възпитаничката на Андрей Лутай получи 96.01 точки (53.12 точки за технически елементи и 42.89 точки за компоненти на програмата). Така Фейгин завърши със сбор от 147.50 точки.

Иначе 13-годишната Александра Трусова донесе четвъртата титла на Русия от шампионата с историческо постижение. Тя стана първата състезателка в женското фигурно пързаляне, която изпълнява чисто четворен тулуп в официално състезание.

Родна фигуристка с най-силен резултат на световното за юноши през този век

https://offnews.bg//zimni/rodna-figuristka-s-naj-silen-rezultat-na-svetovnoto-za-iunoshi-prez-to-676482.html

Българскатa състезателка Александра Фейгин се класира на 15-о място на световното юношеско първенство по фигурно пързаляне в "Арена Армеец" в София. Това е най-силният резултат за страната ни на такъв форум през новия век.

За последно влизане в топ 20 на шампионати за юноши и девойки има Христина Василева, която е 19-а през 2000 и 2001 година. Напомняме, че през 2001-а домакин отново беше София.

В новата си волна програма по музика от "Лешникотрошачката" Саша изпълни седем тройни скока, което по всяка вероятност не е правено от българин на такъв форум.

За изпълнението си възпитаничката на Андрей Лутай получи 96.01 точки (53.12 точки за технически елементи и 42.89 точки за компоненти на програмата). Така Фейгин завърши със сбор от 147.50 точки.

Иначе 13-годишната Александра Трусова донесе четвъртата титла на Русия от шампионата с историческо постижение. Тя стана първата състезателка в женското фигурно пързаляне, която изпълнява чисто четворен тулуп в официално състезание.

Варненски инспектори проверяват бельо за опасни багрила

http://www.moreto.net/novini.php?n=370522

Съгласно писмо на Министерство на здравеопазването здравните инспектори от РЗИ - Варна са осъществили 8 проверки по Уведомления от Агенция „Митници“ за внос на облекла, в т.ч. бельо и спално бельо, с произход трети страни за съдържание на азобагрила, научи Moreto net.

Обявиха бедствено положение в Брегово

https://www.actualno.com/vidin/objaviha-bedstveno-polojenie-v-bregovo-news_663913.html

Свикахме Кризисен щаб, на който се взе решение в Община Брегово да бъде обявено бедствено положение заради пълноводието на река Тимок и обилното снеготопене. Това каза кметът на община Брегово инж. Милчо Лалов пред "Фокус". „Много големи количества вода са стигнали до защитните съоръжения, до дигите. Остават още около 20-30 см, за да прелеят дигите и водата да навлезе в населеното място“, посочи той. „На място има екипи на пожарната, очакваме техника от

Кметът на Брегово: Обявихме бедствено положение в общината заради пълноводието на река Тимок

https://www.24chasa.bg/region/article/6756438

Кметът на Брегово: Обявихме бедствено положение в общината заради пълноводието на река ТимокИнституциите ще вземат проби от водата в общината, за да се установи има ли замърсяване с тежки метали Свикахме Кризисен щаб, на който се взе решение в Община Брегово да бъде обявено бедствено положение заради пълноводието на река Тимок и обилното снеготопене. Това каза за „Фокус“ кметът на община Брегово инж. Милчо Лалов.

Георги Свиленски: Защо ни е премиер, който праща Върбакова от името на България в Чехия?

http://www.cross.bg/svilenski-sdelkata-bulgariya-1569826.html

/КРОСС/ С характеристиките за руския патриарх, Валери Симеонов ни вкара в международен скандал „Ние сме против порочната сделка с ЧЕЗ. Предлагаме да бъде прекратена и България да участва на пазарен принцип за изкупуване на целия дял на дружеството. Ако сега се включим в сделката с Гинка Върбакова, държавата ще я легитимира пред другите страни и чуждите банки." Това заяви по БНР народният представител от ПГ на „БСП за България" Георги Свиленски. Той добави, че скандалът е сътворен от министър - председателя Бойко Борисов, който през цялото време се е правил, че не знае нищо по казуса. „Службите са на негово подчинение. Трябваше да си хвърли оставката, ако не е знаел. Държавата се продава, а докладите на службите са някъде по коридорите му. Защо ни е министър-председател, само да се среща с Върбакова в МС и да я праща от името на България да преговаря в Чехия ли", попита още той. Свиленски добави, че с националната подписка за разваляне на сделката с ЧЕЗ, народът ще си каже тежката дума. По темата за провелия се през седмицата протест срещу сделката с ЧЕЗ, Свиленски коментира, че е некоректно да се правят спекулации, дали БСП го организира и колко автобуси са докарали хората. „Когато има протест и хората искат от страната да дойдат, с какво да го направят? С вертолети и самолети ли? Мероприятията на ГЕРБ пълнят с автобуси паркинга на Арена-Армеец. Защо се набляга как са дошли, а не защо?", попита той

КЕВР: Няма да има поскъпване на тока заради сделката за ЧЕЗ

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kevr-niama-da-ima-poskypvane-na-toka-zaradi-sdelkata-za-chez-257275/

Цената се определя по ясна методика, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов

Брегово обяви бедствено положение заради риск от наводнения

https://offnews.bg//obshtestvo/bregovo-obiavi-bedstveno-polozhenie-zaradi-risk-ot-navodnenia-676481.html

След община Хайредин бедствено положение обявиха и във видинската община Брегово заради риска от наводнения, съобщи bTV.

Свикахме Кризисен щаб, на който се взе решение в Община Брегово да бъде обявено бедствено положение заради пълноводието на река Тимок и обилното снеготопене, каза за Агенция „Фокус“ кметът на община Брегово инж. Милчо Лалов.

„Много големи количества вода са стигнали до защитните съоръжения, до дигите. Остават още около 20-30 см, за да прелеят дигите и водата да навлезе в населеното място“, посочи той.

„На място има екипи на пожарната, очакваме техника от Видин, за да разшири един прорез и придошлите води да се оттичат обратно в коритото на река Тимок. Пожарната е тук и си върши работата добросъвестно“, обясни кметът.

„В заповедта за обявяване на бедствено положение имаме текст, че при евентуално продължаване на прииждането на водите ще се евакуират хората, които могат да бъдат засегнати от ситуацията. На този етап не се налага евакуация“, заяви Милчо Лалов.

Междувременно започна спешно укрепване на рисковия язовир "Рогозен" 1. Кризисната ситуация в област Враца е преодоляна, нивото на река Скът спадна. Хората в района обаче се страхуват, не могат да забравят наводнението в Мизия преди четири години.

Нивото на реките се понижава на територията на всички общини, както и в крайната точка по поречието на р.Скът – град Мизия, където към момента е 190 см, при критични 290. Наблюдава се и значителен спад на язовирите.

Продължава изпълнението на аварийните мерки за яз. "Рогозен" в община Хайредин, които целят предотвратяването на бедствено положение при предстоящите пролетни валежи.

Бедствено положение в Брегово заради р.Тимок

http://dnes.dir.bg/news/bedstveno-polozhenie-bregovo-potopat-rtimok-26956310

Бедствено положение е обявено във видинската община Брегово заради високото ниво на река Тимок.

Утре - температури до 24 градуса със слаб дъжд на места

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6756423

Утре - температури до 24 градуса със слаб дъжд на местаПрез нощта от запад облачността ще се увеличава и вплътнява. Около обяд в крайните северозападни райони ще има слаби валежи от дъжд, които до края на деня ще обхванат западната половина от страната, а през нощта срещу вторник и останалите райони. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от юг-югозапад.

Високи води на Тимок доведоха до бедствено положение в Брегово

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/11/3144472_visoki_vodi_na_timok_dovedoha_do_bedstveno_polojenie_v/?ref=rss


Бедствено положение е обявено във видинската община Брегово заради високото ниво на река Тимок, съобщи БНР. Водоизточниците на града се намират край реката и вече са залети от водите й.<br />Притеснения са свързани с опасността от замърсяване с тежки метали от мината в сръбския град Бор. Възможно е те да се просмучат и да замърсят питейната вода, коментира опасността кметът на общината Милчо Лалов пред радиото. Той е поискал екоинспекцията в Монтана да вземе проби за анализ. Водите на...

Токът няма да поскъпне заради продажбата на ЧЕЗ, увери шефът на КЕВР

https://www.actualno.com/business/tokyt-njama-da-poskypne-zaradi-prodajbata-na-chez-uveri-shefyt-na-kevr-news_663910.html

Сделката за ЧЕЗ по никакъв начин няма да е причина за повишаване на цената на тока. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. „Сключването на такава сделка, независимо кой е купувачът, по никакъв начин не влия върху цената на електроенергията. Тя се определя по ясна методика. В случая няма никакъв ценообразуващ елемент, свързан с прехвърляне на акции”, подчерта той. „Прехвърляне на акции от ЧЕЗ към „Инерком&ld

Жените искат повече време за себе си на Деня на майката във Великобритания

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6756421

Жените искат повече време за себе си на Деня на майката във ВеликобританияЖените искат повече време за себе си в Деня на майката, който се отбелязва днес във Великобритания, пише "Ивнинг стандарт", позовавайки се на резултатите от допитване по случай празника, известен също като Неделя на майката. В страната, както и в Ирландия, празникът на майката се отбелязва всяка четвърта неделя от началото на Великденските пости.

“Инерком”: Ние сме чиста компания, която се занимава с чиста енергия

http://www.cross.bg/kompaniya-leva-inerkom-1569825.html

/КРОСС/ "Инерком" е компания с десетгодишен опит в енергетиката и активи за 100 млн. лева. Чешката държава ни провери много внимателно. Абсурдно е да се мисли, че би продала бизнеса си на фирма фантом. Това заявяват в интервю за "Гласове" Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на "Инерком България" ЕАД, и Веселин Захариев, финансов консултант по сделката с ЧЕЗ. "Ние сме изключително чиста компания, която се занимава с чиста енергия. Имаме ясен бизнес, който е много лесно проследим. "Инерком" е група от дружества, които произвеждат слънчева енергия, реализират проекти за повишаване на енергийната ефективност, извършват строителство, включително и на енергийна инфраструктура. Това е иновативна и много динамична компания. Целта ни е да има голямо развитие", заявява Веселин Захариев, финансов консултант по сделката за закупуването на българските активи на ЧЕЗ. Той обяснява, че екипът на компанията подходил много сериозно, за да спечели сред тежката конкуренция. Имало множество рундове, множество оферти, дълги преговори - както по отношение на договора и условията по него, по цената, така и по отношение на това, кой е купувачът. За ЧЕЗ били важни две неща според Захариев: - на първо място - на каква цена ще продаде активите си; - на второ място - на кого ще ги продаде. „Те са най-голямата компания в Чехия, търгувана на борсата и със 70 процента държавно участие

Кои са рисковете от изкуствения интелект?

http://www.moreto.net/novini.php?n=370533

Изкуственият интелект може да предложи огромни ползи на научната сфера, но същевременно носи и множество рискове в зависимост от начина, по който се използва, твърди Демис Хасабис, основател и ръководител на водещата британска компания за разработка на изкуствен интелект DeepMind.

Министър Петкова ще посети площадката на АЕЦ "Белене" утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756417

Министър Петкова ще посети площадката на АЕЦ "Белене" утреЕнергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на "Национална електрическа компания" ЕАД Петър Илиев ще посетят площадката, изградена за реализация на проекта АЕЦ "Белене", съобщиха от министерството. Ще бъде инспектирано изграждането на необходимите за съхранение на част от оборудването навеси.

Близки и колеги изпратиха актьора бате Николай

http://www.mediapool.bg/blizki-i-kolegi-izpratiha-aktyora-bate-nikolai-news276546.html

"Цяла една епоха на светлина и човещина си отива”, написа синът за актьора Николай Николаев (бате Николай), който почина на 77 години след инсулт. Бате Николай бе обичан от мнозина, а години от живота си посвети да помага на малките пациенти със смехотерапия в Пирогов. Поклонението пред актьора бе днес от 11.00 часа в централното фоайе на Народния театър "Иван Вазов". Николай Николаев почина на 77 години след инсулт. Николай Стефанов Николаев е роден в град Силистра 18 октомври 1940 г. Известен е и с псевдонима Бате Николай. Син е на Стефан Николаев, внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Васил Левски. Брат е на илюзиониста Васил Николаев-Орфи. Баща на българския художник Стефан Николаев. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" , в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски, 1965. През 1947 г. семейството му се премества да живее в София. Баща му става директор на Музикалния театър. Звездата му изгрява като "Бате Николай" в детското тв предаване "Сладкарница Захарно петле". Заедно с актьора Марин Неделчев влизат в трупата на италианския цирк "Нандо Орфей” и правят големи турнета, като клоуни-фокусници. Участва в Коледна програма за телевизията – "Манежа на сънищата", с участието на Елизабет Тейлър. Зрителите ще го запомнят и с ролите му на сцената на Народния театър "Иван Вазов”. Преди две години той се включи и в срещата на актьори-ветерани, организирана от директора на театъра Мариус Донкин.

Русия успешно тества хиперзвукова ракета

https://frognews.bg/svqt/rusiia-uspeshno-testva-hiperzvukova-raketa.html

Русия обяви днес, че успешно е тествала хиперзвукова ракета, наречена от президента Владимир Путин „идеално оръжие“, докато обявяваше въоръжение от ново поколение по-рано този месец, предаде агенция Франс прес.

Задържаха четирима българи в Македония за трафик на мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756414

Задържаха четирима българи в Македония за трафик на мигрантиЧетирима български граждани бяха задържани в Македония за трафик на мигранти, съобщава Македонската информационна агенция. Четиримата са се опитали в събота да превозят с микробус осем нелегални мигранти от Афганистан и Шри Ланка през граничния пункт „Богородица“, но са били заадържани от полицията, предаде "Фокус".

Бедствено положение в Брегово, няма опасност от замърсяване на питейната вода

http://www.mediapool.bg/bedstveno-polozhenie-v-bregovo-nyama-opasnost-ot-zamarsyavane-na-piteinata-voda-news276545.html

След община Хайредин бедствено положение бе обявено и във видинската община Брегово заради риск от наводнения, съобщи бТВ. Мярката в Брегово се налага заради пълноводието на река Тимок. Към момента няма опасност от замърсяване на питейната вода на Брегово, увери в неделя следобед областният управител на Видинска област Албена Георгиева след извънредно заседание на кризисния щаб. По-рано през деня се появиха притеснения, че питейната вода може да е замърсена с тежки метали заради залетите от Тимок водоизточници. "Беше ни докладвано от представители на "ВиК Видин", че опасност от замърсяване на питейната вода за момента няма. Има помпена станция, която е в близост до залетите площи, но към нея е прекъснато електроподаването. Вода към населението се подава от помпена станция "Брегово 1". Тя работи, така че на този етап няма никакво притеснение за населението", каза Георгиева. Служители на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин са извършили оглед на дигите на река Тимок край Брегово. Набелязани са критичните участъци, като е разширен процепът в една от тях за по-бързо оттичане на водата обратно в Тимок. След като премине проблемната ситуация, от "Напоителни системи" ще предприемат мерки за заздравяване на дигите. Бедственото положение за три населени места в община Хайредин остава, но нивото на река Скът край Мизия започна да спада, съобщи Нова телевизия. Овладяно е положението и с преливника на язовир "Рогозен-1". Според експертите водата от разлива, който наводни къщи и дворове, ще се оттича поне няколко дни. Местните хора обаче не бързат да се успокояват, тъй като не знаят колко силни ще бъдат очакваните тези дни валежи. Хората се страхуват, защото не могат да забравят наводнението в Мизия преди четири години.

Бедствено положение в Брегово, нивото на р. Скът в Мизия спада

http://www.mediapool.bg/bedstveno-polozhenie-v-bregovo-nivoto-na-r-skat-v-miziya-spada-news276545.html

След община Хайредин бедствено положение бе обявено и във видинската община Брегово заради риск от наводнения, съобщи бТВ. Мярката в Брегово се налага заради пълноводието на река Тимок. Бедственото положение за три населени места в община Хайредин остава, но нивото на река Скът край Мизия започна да спада, съобщи Нова телевизия. Овладяно е положението и с преливника на язовир "Рогозен-1". Според експертите водата от разлива, който наводни къщи и дворове, ще се оттича поне няколко дни. Местните хора обаче не бързат да се успокояват, тъй като не знаят колко силни ще бъдат очакваните тези дни валежи. Хората се страхуват, защото не могат да забравят наводнението в Мизия преди четири години.

7 години от опустошителното земетресение в Япония

http://www.cross.bg/godini-predizvika-mesta-1569824.html

/КРОСС/ С минута мълчание днес в Япония в 14:46 ч. местно време (07:46 българско) бе почетена паметта на загиналите в катастрофалното земетресение на 11 март 2011 г. Именно в този час точно преди седем години започна подземният трус с магнитуд 9,0, който предизвика и разрушително цунами, отнело живота на над 18 000 души, предадоха осведомителните агенции. Породената от земетресението колосална приливна вълна на практика унищожи много населени места в три североизточни префектури, а предизвика и авария в АЕЦ "Фукушима-1" и радиоактивно заразяване. На възпоменателна церемония в Токио с участието на представители на императорския двор и на дипломатическия корпус премиерът Шиндзо Абе каза, че стихийните бедствия са проблем на цялата международна общност. Той обеща правителството да продължи да работи за това всички пострадали от бедствието да могат да се върнат към обичайния си живот. За седемте години след катастрофата целият североизточен район на страната бе почти изцяло построен наново. Но все още към 73 хиляди човека не могат да се върнат по родните си места от съображения за сигурност.  

50% от хората в активна възраст страдат от пролетна депресия

https://www.actualno.com/health/50-ot-horata-v-aktivna-vyzrast-stradat-ot-proletna-depresija-news_663908.html

Пролетната депресия е състояние което се проявява след дълга зима и продължава цяла пролет. Това каза психологът Христина Краева пред "Фокус". По думите й пролетната депресия е свързана с много физиологични и психологични проблеми, настъпващи в тялото и психиката на човека. „Пролетта е време, в което организмът се приспособява и адаптира към нови условия. Време, в което в природата се извършва мощно преустройство, към което тялото ни трябва да се приспособи“, коме

А. Джамбазки: Поведението на патриарх Кирил беше неприемливо

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-rusia-vmro-patriarh-kiril-angel-jambazki-26956309

Позицията на ВМРО е, че никой не трябва да си позволява такъв език и такова началническо поведение над нито една българска институция, каза Ангел Джаббазки.

Земетресение с магнитуд от 4,4 по Рихтер край бреговете на о. Крит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756412

Земетресение с магнитуд от 4,4 по Рихтер край бреговете на о. КритЗеметресение с магнитуд от 4,4 по скалата на Рихтер е регистирано край бреговете на о. Крит в неделя сутринта, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът на труса се е намирал на около 100 километра от град Палиохора и на около 180 от Ираклио. Земетресението е усетено на острова, но няма данни за щети или разрушения.

Путин: Никога няма да върнем Крим на Украйна

http://www.mediapool.bg/putin-nikoga-nyama-da-varnem-krim-na-ukraina-news276544.html

Руският президент Владимир Путин заяви, че при никакви обстоятелства няма да върне анексирания полуостров Крим на Украйна. Държавният глава прави изявлението в документален филм за него, разпространен в навечерието на президентските избори в Русия на 18 март, съобщи БГНЕС. "Какво, да не сте полудял?", възкликва Путин, след като журналистът го пита дали при определени обстоятелства няма да е готов да се откаже от Крим. "Няма такива обстоятелства и никога няма да има", казва Путин в новия двучасов документален филм "Путин". Той е публикуван в профила на прокремълския телевизионен водещ Дмитрий Кисельов. Анексирането на полуострова през 2014 г. доведе до санкции на ЕС и САЩ срещу Москва, които са част от най-сериозната криза в отношенията със Запада след края на Студената война. "Путин" е дело на журналиста Андрей Кондрашов, който е говорител на предизборната кампания на президента. Той включва интервюта с редица съюзници на руския лидер между които – бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и приятелят от детинство челист Сергей Ролдугин. Потайният главен изпълнителен директор на гиганта "Роснефт" Игор Сечин казва, че е работил под ръководството на Путин в различно качество почти 30 години и че президентът е "много внимателен човек". "Честно казано, не зная да е правил и една грешка през всичките тези години", казва Сечин в един от редките си публични коментари. Във филма Путин говори за всичко – от семейството и детството до любовта и щастието и казва, че може да прощава. "Но не всичко", добавя бързо президентът и уточнява, че не може да прости предателство. Междувременно, бяха разпространени държавни социологически проучвания, според които електоралният рейтинг на руския президент Владимир Путин, който на 18 март ще се бори за нов мандат като независим кандидат, възлиза на 69%. Прогнозният му изборен резултат е между 69 и 73 на сто при избирателна активност над 60 на сто. Това сочат резултатите от анкета на Общоруския център за проучване на общественото мнение (ВЦИОМ), съобщи ТАСС, цитирана от БТА. В класацията по електорален рейтинг следват Павел Грудинин от компартията със 7 на сто, либералдемократът Владимир Жириновски с 5 на сто и кандидатката на "Гражданска инициатива" Ксения Собчак с 2 процента. По един процент одобрение имат лидерът на "Яблоко" Григорий Явлински и лидерът на "Руския общонароден съюз" Сергей Бабурин, а под един процент получават останалите кандидати. Според ВЦИОМ прогнозните резултати са 69-73% за Путин, 10-14% за Грудинин, 8-12% за Жириновски, 2-3% за Собчак и под 1% за останалите. Проучването обхваща 4000 души, анкетирани по телефона в дните от 5 до 7 и 9 март, съобщи ТАСС.

Рейтингът на Путин е 69% десетина дни преди изборите

http://www.mediapool.bg/reitingat-na-putin-e-69-desetina-dni-predi-izborite-news276544.html

Електоралният рейтинг на руския президент Владимир Путин, който на 18 март ще се бори за нов мандат като независим кандидат, възлиза на 69%. Прогнозният му изборен резултат е между 69 и 73 на сто. Това сочат резултатите от анкета на Общоруския център за проучване на общественото мнение (ВЦИОМ), съобщи ТАСС, цитирана от БТА. В класацията по електорален рейтинг следват Павел Грудинин от компартията със 7 на сто, либералдемократът Владимир Жириновски с 5 на сто и кандидатката на "Гражданска инициатива" Ксения Собчак с 2 процента. По един процент одобрение имат лидерът на "Яблоко" Григорий Явлински и лидерът на "Руския общонароден съюз" Сергей Бабурин, а под един процент получават останалите кандидати. Според ВЦИОМ прогнозните резултати са 69-73% за Путин, 10-14% за Грудинин, 8-12% за Жириновски, 2-3% за Собчак и под 1% за останалите. Проучването обхваща 4000 души, анкетирани по телефона в дните от 5 до 7 и 9 март, съобщи ТАСС.

Сеч по поречието на река Яденица създава опасност от наводнение

https://offnews.bg//obshtestvo/sech-po-porechieto-na-reka-iadenitca-sazdava-opasnost-ot-navodnenie-676480.html

Сеч по поречието на река Яденица създава опасност от наводнение, съобщава БНТ. 

Повече от два месеца след подаване на сигнала за отсечени и изоставени дървета в коритото на реката и около нея, реакция от властите все още няма.

Местните жители се опасяват от повторно наводнение, като това през 2005 г., пречинено от придошлата река.

Това, което е напарвено, е че договорът с фирмата, наета за почистване на коритото, е прекратен. Наета е нова фирма, която обаче все още няма разрешителни за работа.

Липсата на средства за тези дейности в Областните управи и ясна законова рамка за дейността задълбочават проблема.

С топенето на снеговете водите на река Яденица стават все по-буйни.

И за обикновения човек е видим рискът от изоставената дървестна маса, при по- високи води да се получи някъде тапа. Най- вече мостовете, коментира за БНТ Костадин Варев, кмет на община Белово.

Столична община продължава нагло да лъже софиянци за Витоша

https://frognews.bg/novini/stolichna-obshtina-prodaljava-naglo-laje-sofiiantsi-vitosha.html

Пътуването на Витоша продължава да е кошмар за столичани, които плащат най-високите данъци в държавата и се надяват да получат нормален транспорт до близката планина. За това сигнализират пред бтв възмутени данъкоплатци. Автобусите до Витоша отново са екстремно препълнени.

От утре временно прекъсват влаковото и автомобилно движение по важен ж.п. прелез във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=370529

Във връзка с планов ремонт на железопътен прелез на 540 км + 150 по ж.п. линиите София-Варна в района на гара Варна, разположени на пътя за Гребната база, в периода от 12 до 19 март в часовия интервал от 21.00 ч. до 5.00 ч. ще бъде прекъснато влаковото и автомобилно движение през прелеза, съобщиха за Moreto.

Спасители вадиха мотоциклетист от дере след сблъсък с кола край Долна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756399

Спасители вадиха мотоциклетист от дере след сблъсък с кола край Долна ОряховицаСпасители от специализирания сектор на пожарната в Горна Оряховица вадиха ранен мотоцикретист от дере, за да могат медиците да му окажат помощ. Мъжът изхвърчал в труднопристъпното място, след като се забил с мотоциклета си "Хонда" в лека кола. Катастрофата станала в ранния следобед вчера на пътя между Долна Оряховица и село Драганово.

Ожие излезе начело в рали "Мексико" след драматичен втори ден

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/11/3144423_ojie_izleze_nachelo_v_rali_meksiko_sled_dramatichen/?ref=rss


<br />Само за няколко часа световният шампион Себастиен Ожие се изстреля от пето място до лидерството в рали "Мексико", трети кръг от Световния рали шампионат (WRC). Френският пилот на "М-Спорт Форд" направи много силно каране във втория ден и спечели четири от деветте скоростни отсечки.<br /><br />Ожие превърна дефицита си от 30 секунди в преднина от 35.9 секунди пред Крис Мийк със "Ситроен". Дани Сордо, който водеше след петъчните етапи е трети...

86% от българите никога не са си правили тест за ХИВ

http://www.mediapool.bg/86-ot-balgarite-nikoga-ne-sa-si-pravili-test-za-hiv-news276543.html

86% от българите никога не са си правили тест за носителство на ХИВ вируса, а 76% не биха били приятели с човек, който живее с вируса. Това сочат резултати от проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на Сдружение "Здраве без граници", посветено на нагласите и информираността на българите по темата за ХИВ вируса. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1002 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице" между 10 и 18 януари 2017 г., посочват от "Тренд". Едва 11% от всички запитани декларират, че са си правили тест за ХИВ/СПИН. 55% не биха общували с ХИВ позитивен. Само 6% от всички анкетирани пък са се чувствали изложени на риск от заразяване с ХИВ, сочат резултатите. Едва 11% от всички запитани декларират, че са си правили тест за ХИВ/СПИН, а 86% от българите декларират, че не са си правили такова изследване към настоящия момент. 92% от хората посочват, че не познават човек, който е носител на ХИВ. Няма динамика по отношение на демографските характеристики. Високи нива се отчитат и при най-младите, и при най-възрастните. Тук трябва да се има предвид също и обществената чувствителност по отношение на темата свързана с ХИВ и "безпокойството" да се говори открито по такъв тип тема, отчитат от социологическата агенция Само 6% от всички анкетирани пък са се чувствали изложени на риск от заразяване с ХИВ. В проучването са тествани и редица ситуации, които показват обществената нетолерантност по отношение на темата, свързана с вируса на ХИВ. 94% от българите например казват, че не биха се омъжили/оженили за човек, носител на ХИВ. 76% посочват, че не биха били приятели с хора с ХИВ. Това обществено разбиране и дистанциране на хората, носители на този вирус, в голяма степен е предпоставка за криенето на такъв тип информация, твърдят социолозите и уточняват, че и в този случай не се отчита динамика по отношение на демографските характеристики на респондентите. 87% от хората пък посочват, че не биха живели с такъв човек. По отношение на работа се отчита разчупване, като 27% от хората посочват, че биха работили с човек, който е носител на ХИВ. Младите хора в по-голям дял са склонни за сметка на по-възрастните. 57% обаче не биха работили с човек, носител на вируса. 31% посочват, че биха общували с човек, носител на ХИВ, докато 55% не биха. Тук отново се запазва съотношението по отношение на възрастта на хората. Проучването регистрира и силна неинформираност по отношение на вируса и на болестта. Един от ключовите въпроси е свързан със стереотипите по отношение на заразяване с ХИВ, както и реалните възможности, коментират от "Тренд". 91% от хората са съгласни, че с ХИВ може да се заразиш чрез сексуален контакт. 8% са на мнение, че човек може да се зарази чрез докосване или ръкостискане. Висок е делът на хората, които не знаят или не могат да преценят дали в такава ситуация могат да се заразят, което е висок дял на незапознатост, смятат социолозите. 35% от хората са съгласни, че човек може да се зарази чрез целувка. Висок е делът на хората (25%), които смятат, че човек може да се зарази с ХИВ от неизмити прибори в кафене или ресторант. Няма динамика по отношение на демографските характеристики. Отново се отчитат високи нива (27%), които не знаят/ не могат да преценят. 92% са съгласни, че чрез преливане на кръв човек може да се зарази с ХИВ. 24% отговарят положително, че човек може да се зарази при разговор с ХИВ-позитивен чрез кихане или кашляне. 21% са на мнение, че човек може да се зарази чрез ползване на обща тоалетна. Едва 33% посочват, че знаят, че има лечение, което забавя развитието на ХИВ при човек, които е носител на вируса. Данните показват, че по-младите в по-голяма дял отговарят положително за сметка на по-възрастните. 57% обаче не са запознати с наличието на съвременно лечение. "Данните сочат, че сред българите се отчита ниска запознатост с характеристиките на ХИВ, което налага засилване на информационните кампании за болестта", заключават социолозите.

Стотици близки, приятели и колеги изпратиха Бате Николай в последния му път (Видео)

https://petel.bg/Stotitsi-blizki--priyateli-i-kolegi-izpratiha-Bate-Nikolay-v-posledniya-mu-pat--Video--__254865

Снимка Нова тв Стотици близки, колеги и почитатели изпратиха Николай Николаев - Бате Николай в последния му път.  Поклонението пред гол...

Румен Радев със силно интервю пред руска държавна телевизия, извън сянката на скандала с патриарха (видео)

https://petel.bg/Rumen-Radev-sas-silno-intervyu-pred-ruska-darzhavna-televiziya--izvan-syankata-na-skandala-s-patriarha--video-__254866

Снимка Булфото Руската държавна телевизия "Россия 24" излъчи снощи вечерта интервю с президента Румен Радев в предаването "Формула власт...

Тити Папазов призова да се помогне на Черно море Тича

https://petel.bg/Titi-Papazov-prizova-da-se--pomogne-na-CHerno-more-Ticha__254867

Старши треньорът на Левски Лукойл Константин Папазов призова общината и местният бизнес да подадат ръка на Черно море Тича. Изказването ...

Дарин Великов: Много лошо изигран мач от нас

https://petel.bg/Darin-Velikov---Mnogo-losho-izigran-mach-ot-nas__254868

Треньорътна Черно море Тича Дарин Великов очаквано не бе доволен от мача с Левски. "Много лошо изигран мач от нашия отбор и в двете фаз...

Джино преживя поредния си кошмар! Оперират го 5 часа в Турция

https://petel.bg/Dzhino-prezhivya-poredniya-si-koshmar--Operirat-go-5-chasa-v-Turtsiya__254869

Победителят в последния „Биг Брадър” Джино Бианкалана е претърпял тежка 5-часова операция в клиника в Турция. Риалити героят е постъпил ...

Таланти на Черно море-БАСК на силен турнир в Италия

https://petel.bg/Talanti-na-CHerno-more-BASK-na-silen-turnir-v-Italiya__254870

Младите волейболисти на Черно море-БАСК (Варна) за юноши старша възраст U20 ще участват за поредна година в най-големия международен турнир...

Младшата на “моряците” с класика срещу Пирин

https://petel.bg/Mladshata-na----moryatsite----s-klasika-sreshhu-Pirin__254871

Отборът на Черно море записа класически успех в Елитната група до 17 години. В среща от 18-ия кръг на шампионата, играна на стадион “Корабос...

Трагедия! Жена загина при пожар в дома си

https://petel.bg/Tragediya--ZHena-zagina-pri-pozhar-v-doma-si__254872

Снимка Булфото 82-годишна жена е намерена мъртва след пожар в жилището й на ул. „Стара планина“, Разград. Това съобщиха от ОДМВР-Разград. Сигналът за инцидента е подаден на 10 март в 9.40 часа.

Флагман.бг: Син на кмет и активист на ДПС ужаси цяло село със среднощна стрелба с автомати и карабини

https://petel.bg/Flagman-bg--Sin-na-kmet-i-aktivist-na-DPS-uzhasi-tsyalo-selo-sas-srednoshhna-strelba-s-avtomati-i-karabini__254873

Общинският лидер на ДПС в Камено Димитър Николов, който се кандидатира и за кмет на самата Община на предходните местни избори през 2015 г., ...

Бедствено положение обявиха в Брегово

https://petel.bg/Bedstveno-polozhenie-obyaviha-v-Bregovo__254874

Снимка Булфото Свикахме Кризисен щаб, на който се взе решение в Община Брегово да бъде обявено бедствено положение заради пълноводието ...

69% от руснаците се готвят да гласуват за Путин

https://petel.bg/69--ot-rusnatsite-se-gotvyat-da-glasuvat-za-Putin__254875

Електоралният рейтинг на руския президент Владимир Путин, който на 18 март ще се бори за нов мандат като независим кандидат, възлиза на 69 н...

Галена разкри кое е най-голямото и унижение

https://petel.bg/Galena-razkri-koe-e-nay-golyamoto-i-unizhenie__254876

Снимка: Булфото На нелицеприятни сцени е ставала свидетел Галена на свои участия, сподели самата тя наскоро.Хитовата пайнерка се впусна...

Черна вест! Почина една от най-големите легенди в бокса, беше треньор и на Кубрат Пулев

https://petel.bg/CHerna-vest--Pochina-edna-ot-nay-golemite-legendi-v-boksa--beshe-trenor-i-na-Kubrat-Pulev__254877

На 75-годишна възраст ни напусна един от символите на бокса в Левски и треньор на националните гарнитури по бокс Георги Юнаков, информирах...

"Артемио Франки" каза последно "сбогом" на Астори

https://petel.bg/Artemio-Franki-kaza-posledno-sbogom-na-Astori__254878

“Една минута, дълга цял живот”. Това е точното определение за началото на двубоя между Фиорентина и Беневенто, която в момента се играе ...

БСП събира подписи срещу сделката за ЧЕЗ в цялата страна

https://www.actualno.com/business/bsp-sybira-podpisi-sreshtu-sdelkata-za-chez-v-cjalata-strana-news_663906.html

БСП стартира подписки срещу сделката с ЧЕЗ в много населени места в страната. Соцдепутатите са пратени в избирателните си райони със задача да стартират кампанията по места, в инициативата са включени и членовете на Националния съвет на партията. Позицията на БСП е за разваляне на сделката с избрания от чешката държавна компания купувач - "Инерком", и 100% изкупуване на активите на приватизираното през 2004 г. електроразпределително предприятие. Съобщения от пресцентъра на партията

БСП събира подписи срещу сделката с ЧЕЗ в цялата страна

https://www.actualno.com/business/bsp-sybira-podpisi-sreshtu-sdelkata-s-chez-v-cjalata-strana-news_663906.html

БСП стартира подписки срещу сделката с ЧЕЗ в много населени места в страната. Соцдепутатите са пратени в избирателните си райони със задача да стартират кампанията по места, в инициативата са включени и членовете на Националния съвет на партията. Позицията на БСП е за разваляне на сделката с избрания от чешката държавна компания купувач - "Инерком", и 100% изкупуване на активите на приватизираното през 2004 г. електроразпределително предприятие. Съобщения от пресцентъра на партията

КЕВР: Няма да има поскъпване на тока заради сделката за ЧЕЗ

http://www.cross.bg/sdelkata-ivanov-nikakuv-1569823.html

/КРОСС/ Сделката за ЧЕЗ по никакъв начин няма да е причина за повишаване на цената на тока. Това заяви категорично в предаването „Неделя 150" председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и обясни: „Сключването на такава сделка, независимо кой е купувачът, по никакъв начин не влия върху цената на електроенергията. Тя се определя по ясна методика. В случая няма никакъв ценообразуващ елемент, свързан с прехвърляне на акции. /.../ В ценообразуващите елементи ние по никакъв начин няма да включим нито обслужването на кредита на привлечения капитал, нито плащането на лихвите по него. Това е работа на съответния собственик. Няма никакви основания и притеснения за повишаване на цените. Крайно време е тази истерия да бъде прекратена". Прехвърляне на акции от ЧЕЗ към „Инерком" не може да бъде проверявано от Комисията за енергийно и водно регулиране, преди финализирането на сделката, подчерта още Иванов. Контролът преди сключване на сделката трябва да се осъществи по параметри, които не са в правомощията на КЕРВ, категоричен бе той и обясни какви са възможностите на ръководената от него комисия: „Ние се произнасяме в два изрично разписани случая. Когато се извършва разпореждане с имущество, с което се осъществява лицензионна дейност на едно енергийно дружество

69% от руснаците се готвят да гласуват за Путин

http://dnes.dir.bg/news/rusia-prezidentski-izbori-rusia-putin-26956308

Електоралният рейтинг на руския президент Владимир Путин, който на 18 март ще се бори за нов мандат като независим кандидат, възлиза на 69 на сто.

КЕВР: Независимо кой е купувачът, няма да има поскъпване на тока заради сделката за ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756402

КЕВР: Независимо кой е купувачът, няма да има поскъпване на тока заради сделката за ЧЕЗСделката за ЧЕЗ по никакъв начин няма да е причина за повишаване на цената на тока. Това заяви пред БНР председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. „Сключването на такава сделка, независимо кой е купувачът, по никакъв начин не влия върху цената на електроенергията. Тя се определя по ясна методика.

Иванов: Патриотите предлагат промени, с които КЕВР да преяжда с власт

https://frognews.bg/novini/ivanov-patriotite-predlagat-promeni-koito-kevr-preiajda-vlast.html

Това коментира в интервю пред държавното радио председателят на регулатора доц. Иван Иванов относно промените във връзка с разширяване на правомощията на КЕВР, готвени от Обединените патриоти:

След Хайредин обявиха бедствено положение и в община Брегово

https://www.24chasa.bg/region/article/6756398

След Хайредин обявиха бедствено положение и в община БреговоСлед община Хайредин бедствено положение обявиха и във видинската община Брегово заради риска от наводнения, съобщи Би Ти Ви. Междувременно започна спешно укрепване на рисковия язовир „Рогозен” 1. Кризисната ситуация в област Враца е преодоляна, нивото на река Скът спадна. Хората в района обаче се страхуват,

Нови разкрития по случая с отравянето на Скрипал

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/novi-razkritiia-po-sluchaia-s-otravianeto-na-skripal-6080169

Важни улики се появиха по делото за отравянето на бившия офицер от руското разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия

Супер технологии помагат на Индонезия в борбата срещу нелегалния трафик на животни

http://www.moreto.net/novini.php?n=370532

От авангардни скенери на ДНК баркодове до мобилни приложения, идентифициращи незаконните продажби на диви животни - природозащитниците са готови да използват най-модерните високотехнологични инструменти в борбата си срещу трафикантите на животни в Индонезия.

Намушкаха с нож племенника на Елизабет Хърли

http://www.cross.bg/hurli-vecher-model-1569822.html

/КРОСС/ Британската актриса и модел Елизабет Хърли обяви, че семейството й е изправено пред „тежки времена", след като нейният 21-годишен племенник Майлс бил ранен при нападение на улицата. „Той е многократно намушкан с нож в брутална атака в Лондон в четвъртък вечер", написа Хърли в Twitter. Британските медии съобщават, че пострадалият младеж работи като модел. Полицията не съобщи имена, но потвърди, че двама 21-годишни младежи са били ранени по време на нападение в близост до лондонския „Батърси Парк" във въпросната вечер. Смята се, че атаката е извършена от група мъже, които избягали с кола. По информация на Би Би Си състоянието на племенника на Хърли не е критично.  

НФСБ скочи на Борисов: България да не се извинява за депортирането на евреите от Македония

https://offnews.bg//politika/nfsb-skochi-na-borisov-balgaria-da-ne-se-izviniava-za-deportiraneto-n-676479.html

Националният изпълнителен комитет (НИК) на НФСБ се обяви против това при посещението си в Македония премиерът Бойко Борисов да се извинява за депортирането на евреите от Северна Гърция и Македония през Втората световна световна война, в декларация, изпратена от политическата формация.

Според декларация, разпространена до медиите, подобна позиция не е обсъждана на заседание на Министерския съвет и в рамките на Политическия съвет на коалиционните партньори. Това означава, че не може да бъде официална позиция на изпълнителната власт, смятат от партията, а декларацията е подписана от членовете на Националния изпълнителен комитет на НФСБ, сред които е и председателят на партията вицепремиерът Валери Симеонов.

В текста се посочва:  

НИК на НФСБ е категорично против това министър-председателят на Република България Бойко Борисов при посещението си в РМакедония да се извинява за депортирането на евреите от Северна Гърция и Македония по време на Втората световна война. Подобно извинение означава, че България и българският народ поемат вината за трагичната съдба на тези хора, изпратени в концентрационните лагери на смъртта. Тоест България ще поеме вината за престъпления, извършени от друг режим и друга държава – хитлеристка Германия.

Историческите факти са безспорни: След като Германия окупира тези територии в резултат на военните действия, тя ги предава за временна ГРАЖДАНСКА администрация на Царство България, като военното командване и администрация остава в ръцете на германците. На хората с еврейски произход не се позволява да получат българско гражданство. Създаването на лагерите на смъртта в Европа и депортацията на милиони невинни хора към тях, включително евреите от окупираните територии на бивша Югославия и Гърция, се извършва по решение на ръководството на на националсоциалистическата германска работническа партия. Опитът на Германия да принуди България да депортира своите граждани от еврейски произход среща изключително силна и масова съпротива от нашето общество и държава, от Българската православна църква, от политици, общественици, граждани. Против депортацията категорично се възпротивява тогавашният държавен глава на България, цар Борис III. Общественото недоволство се ръководи от пловдивския митрополит Кирил, софийския Стефан, подпредседателя на парламента Димитър Пешев, Владимир Куртев и още стотици и стотици други.

Благодарение на тази безпрецедентна съпротива България успява да спаси всички наши съграждани и сънародници от еврейски произход - над 48 хиляди души - от депортиране и физическо унищожение!

НИК на НФСБ напомня, че такова извинение и поемане на чужда вина и престъпления не е обсъждано нито на заседание на Министерския съвет, нито на Политическия съвет на коалицията ГЕРБ – ОП и не може да бъде позиция на изпълнителната власт на Република България!

Изразяваме дълбоката си скръб за жертвите на Холокоста и съжалението, че България не е имала възможност да спаси и онези почти 11 хиляди невинни души от териториите под временна българска администрация, но отхвърляме всякакви опити България и целият български народ да се жигосват с клеймото за съучастие в това ужасяващо с жестокостта и мащабите си престъпление срещу човечеството – Холокоста.

НИК на НФСБ
Валери Симеонов
Валентин Касабов
Данчо Хаджиев
Борис Ячев".

Откриха нервнопаралитично вещество в ресторант, където се хранил Скрипал

https://www.actualno.com/europe/otkriha-nervnoparalitichno-veshtestvo-v-restorant-kydeto-se-hranil-skripal-news_663902.html

Следи от нервнопаралитично вещество са били открити в ресторант, където са се хранили бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му, съобщи BBC. Припомняме, че преди дни тя бяха отровени и все още се намират в кома в болница. Веществото било открито в италианския ресторант "Дзици" в град Салисбъри, Южна Англия. Доколкото е известно други клиенти, които са били там по същото време на отравянето (миналата неделя), не са в опасност. Бившият полковник от руското разузнаване, хвър

Тръмп е готов да отмени митата за стомана и алуминий за ЕС при реципрочни мерки

https://offnews.bg//sviat/tramp-e-gotov-da-otmeni-mitata-za-stomana-i-aluminij-za-es-pri-retcipr-676478.html

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е готов да отмени митата за внос на стомана и алуминий за държавите от Евросъюза, ако те предприемат аналогични мерки спрямо американската страна, съобщи ТАСС.

"Европейският съюз са прекрасни страни, които се отнасят много лошо със Съединените щати в областта на търговията и сега са недоволни от митата. Ако те отменят своите ужасни търговски бариери и такси за американската продукция, тогава и ние ще отменим своите. В случай, че това не стане, ще въведем мита и за автомобилите и други стоки. Честно", написа Тръмп в Туитър, съобщава БНР.

Коментарът на американския президент дойде на фона на вчерашните разговори между представители на Европейския съюз и Съединените щати в Брюксел, по време на които не беше постигнат компромис. След срещата европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом написа в Туитър, че дискусията е била откровена, но няма яснота за процедурата за освобождаване от митата и затова следващата седмица разговорите ще продължат.

Преди няколко дни Тръмп подписа указ, с който налага 25 на сто мито върху стоманата и 10 процента за алуминия, които трябва да влязат в сила до 2 седмици. Това предизвика негативна реакция сред много търговски партньори на САЩ.

В коментар китайският министър на търговията Чжон Шен заяви, че една търговска война с Америка ще има единствено катастрофални последици за световната икономика: "В една търговска война няма победители. Тя ще донесе единствено катастрофа за Китай, САЩ и останалия свят. Ние обаче можем да се изправим пред всички предизвикателства и да защитим интереса на нашата страна и на народа си."

По-късно американският президент предрече, че разговорите със севернокорейския лидер Ким Чен-ун ще имат "невероятен успех".
"Обещанието е, че през това време няма да изстрелват ракети и се стремят да се разоръжат. Така че ще бъде страхотно", заяви той преди да отпътува за Пенсилвания.
"Много хора мислеха, че ще се стигне до война, но изведнъж Северът излезе с това, че ще имаме среща. Така че може да седнем и да постигнем най-великото споразумение за света и за всички страни в региона, включително самата Северна Корея. Надявам се да се случи", каза президентът на митинг в Питсбърг.
Тръмп смята, че Пхенян иска да постигне мир и е време за това. Според него Вашингтон е показал голяма сила при решаването на проблема. Президентът каза още, че се е справил много по-добре с въпроса от предишните администрации, които не са успели да постигнат нищо.
Срещата на върха между лидерите на Съединените щати и Северна Корея трябва да се проведе през май.

Илияна Раева: Всичко има някакви граници, дори лъжите на Нешка Робева

https://www.24chasa.bg/sport/article/6756300

Илияна Раева: Всичко има някакви граници, дори лъжите на Нешка Робева"Утре, БФХГ ще излезе с официално съобщение до медиите във връзка с поредните манипулации на Нешка Робева, направени днес в участието и по телевизията". Това заяви председателят на Българската федерация по художестена гимнастика Илияна  Раева в публикация във Фейсбук профила си по повод думи на Нешка Робева,

Токът няма да поскъпне заради сделката за ЧЕЗ

http://www.mediapool.bg/tokat-nyama-da-poskapne-zaradi-sdelkata-za-chez-news276542.html

Сделката за ЧЕЗ по никакъв начин няма да е причина за повишаване на цената на тока. Това заяви категорично в предаването "Неделя 150" на БНР председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. "Сключването на такава сделка, независимо кой е купувачът, по никакъв начин не влияе върху цената на електроенергията. Тя се определя по ясна методика. В случая няма никакъв ценообразуващ елемент, свързан с прехвърляне на акции. В ценообразуващите елементи ние по никакъв начин няма да включим нито обслужването на кредита на привлечения капитал, нито плащането на лихвите по него. Това е работа на съответния собственик. Няма никакви основания и притеснения за повишаване на цените. Крайно време е тази истерия да бъде прекратена", каза Иванов. Прехвърляне на акции от ЧЕЗ към "Инерком" не може да бъде проверявано от Комисията за енергийно и водно регулиране преди финализирането на сделката, подчерта още председателят на КЕВР. По думите му контролът преди сключване на сделката "трябва да се осъществи по параметри, които не са в правомощията на КЕВР". "Ние се произнасяме в два изрично разписани случая. Когато се извършва разпореждане с имущество, с което се осъществява лицензионна дейност на едно енергийно дружество. Няма подобна хипотеза, защото имуществото на лицензираните дружества ЧЕЗ "Електро" – България и ЧЕЗ "Разпределение" - България остава в цялост. Вторият случай, в който може да се произнесем, е когато се извършват други сделки – те са изрично изброени, 4 на брой, в чл. 92 от наредбата, но само в случаи, когато сделката се осъществява от лицензиант, а лицензиантите са ЧЕЗ "Електро" и ЧЕЗ "Разпределение". При това, за да се произнесе Комисията, трябва да постъпи, съгласно процедурата, заявление от тези дружества и ние в едномесечен срок се произнасяме. Няма съмнение, че ако след финализиране на сделката в един бъдещ момент подобно заявление постъпи в КЕВР, ние ще се произнесем, за да защитим обществения интерес", разясни Иванов. Според Иван Иванов КЕВР е включена в скандала покрай ЧЕЗ по две причини – или непознаване на закона, или търсене на необходимия грешник. Той е категоричен, че регулаторът си изпълнява стриктно задълженията. "В последните 3 години около 13 млн. лв. са санкциите, които КЕРВ е наложила на трите разпределителни дружества", отчете Иванов. Относно промените във връзка с разширяване на правомощията на КЕВР, готвени от "Обединени патриоти", Иванов коментира, че приемането само на този текст не го прави работещ. "Към него трябва задължително да има текстове, които да разпишат критериите, по които ние се произнасяме, рамката на нашето произнасяне, за да не бъде то субективно. Трябва да се разпише много ясно какви са задълженията на другите служби. За да може ние да бъдем финално произнасящата се институция преди подписване на сделката, трябва да разполагаме с информация от всички служби, които могат да бъдат полезни за изясняване на ситуацията. Само в този текст – това е преяждане с власт на регулатора. Аз искам да пазя авторитета му във функциите, които са му зададени по закон", каза още председателят на КЕВР.

Токът няма да поскъпне заради сделката с ЧЕЗ

https://offnews.bg//ikonomika/tokat-niama-da-poskapne-zaradi-sdelkata-s-chez-676477.html

Сделката за ЧЕЗ по никакъв начин няма да е причина за повишаване на цената на тока. Това каза в интерв за предаването „Неделя 150“ на БНР председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

„Сключването на такава сделка, независимо кой е купувачът, по никакъв начин не влия върху цената на електроенергията. Тя се определя по ясна методика. В случая няма никакъв ценообразуващ елемент, свързан с прехвърляне на акции. /…/ В ценообразуващите елементи ние по никакъв начин няма да включим нито обслужването на кредита на привлечения капитал, нито плащането на лихвите по него. Това е работа на съответния собственик. Няма никакви основания и притеснения за повишаване на цените. Крайно време е тази истерия да бъде прекратена“, обясни Иванов пред националното радио.

Прехвърляне на акции от ЧЕЗ към „Инерком“ не може да бъде проверявано от КЕВР, преди финализирането на сделката, подчерта още Иванов. Контролът преди сключване на сделката трябва да се осъществи по параметри, които не са в правомощията на КЕРВ, категоричен бе той и обясни какви са възможностите на ръководената от него комисия:

Ние се произнасяме в два изрично разписани случая. Когато се извършва разпореждане с имущество, с което се осъществява лицензионна дейност на едно енергийно дружество. Няма подобна хипотеза, защото имуществото на лицензираните дружества ЧЕЗ „Електро“ – България и ЧЕЗ „Разпределение“ - България остава в цялост. Вторият случай, в който може да се произнесем, е когато се извършват други сделки – те са изрично изброени, 4 на брой, в чл. 92 от Наредбата, но само в случаи, когато сделката се осъществява от лицензиант, а лицензиантите са ЧЕЗ „Електро“ и ЧЕЗ „Разпределение“. При това, за да се произнесе Комисията, трябва да постъпи, съгласно процедурата, заявление от тези дружества и ние в едномесечен срок се произнасяме. Няма съмнение, че ако след финализиране на сделката в един бъдещ момент подобно заявление постъпи в КЕВР, ние ще се произнесем, за да защитим обществения интерес.

Според Иванов КЕВР се включва в този скандал по две причини – или непознаване на закона, или търсене на необходимия грешник. Той е категоричен, че регулаторът си изпълнява стриктно задълженията. В подкрепа на твърдението си той посочи: "В последните 3 години около 13 млн. лв. са санкциите, които КЕРВ е наложила на трите разпределителни дружества".

Относно промените във връзка с разширяване на правомощията на КЕВР, готвени от Обединените патриоти, Иванов коментира, че приемането само на този текст не го прави работещ.

Към него трябва задължително да има текстове, които да разпишат критериите, по които ние се произнасяме, рамката на нашето произнасяне, за да не бъде то субективно. Трябва да се разпише много ясно какви са задълженията на другите служби. За да може ние да бъдем финално произнасящата се институция преди подписване на сделката, трябва да разполагаме с информация от всички служби, които могат да бъдат полезни за изясняване на ситуацията. Само в този текст – това е преяждане с власт на регулатора. Аз искам да пазя авторитета му във функциите, които са му зададени по закон.

Ангелкова се похвали с грамота от руско изложение

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/11/3144461_angelkova_se_pohvali_s_gramota_ot_rusko_izlojenie/?ref=rss


"Министърът на туризма Николина Ангелкова получи награда на церемония в Москва по време на 13-ото Международно туристическо изложение "Интурмаркет". Отличието се дава за "многогодишно сътрудничество, мащабно участие и творчески подход при организиране работата на изложението", съобщи пресцентърът на министерството.<br /><br />От снимка към прессъобщението се вижда, че наградата е под формата на диплом и сувенирна чиния, а в текста му се уточнява, че...

Адвокат: Промяна в НК под уличен диктат би била юридическо лицемерие

http://www.cross.bg/neizbezhnata-samootbrana-haralampiev-1569821.html

/КРОСС/ Юридическо лицемерие би била промяна в Наказателния кодекс (НК) за неизбежната самоотбрана, сега текстът е перфектен. Това коментира адвокат Хари Харалампиев по повод идеята да се подготвят промени в НК във връзка с казуса на д-р Иван Димитров, който преди дни застреля Жоро Плъха в Пловдив, което накара премиера да нареди прецизиране на законовите текстове за неизбежната самоотбрана, след като се проведоха протестни демонстрации в защита на стореното от доктора и с искане за разширяване на неизбежната самоотбрана. На въпрос как се доказват смекчаващите вината обстоятелства като уплах и смущение, той обясни, че уплахът и смущението са състояния, които пречат на нападнатия правилно да оцени обстановката и да има адекватно поведение и се установяват от експерт психолог. Адвокат Харалампиев настоя, че не трябва да се допуска правосъдие под уличен диктат.  

Преизбраха Марин Льо Пен за лидер на френския Национален фронт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756391

Преизбраха Марин Льо Пен за лидер на френския Национален фронтМарин Льо Пен бе преизбрана днес с почти пълно единодушие за лидер на френския Национален фронт от 1500-те делегати на партийния конгрес в Лил, предаде АФП. Четиридесет и девет годишната Льо Пен бе единственият кандидат за ръководния пост на крайнодясната партия и получи 100 процента "за" от валидните бюлетини.

Любопитни факти за най-добрия приятел на човека

https://www.actualno.com/curious/lubopitni-fakti-za-naj-dobrija-prijatel-na-choveka-news_663901.html

Кучетата страдат от ревност, установили са учени в Калифорния. Изследователите изучили 36 кучета от 14 различни породи и открили, че повечето са безразлични, когато собствениците им ги игнорирали докато собственикът им не започнал да обсипва с внимание плюшено куче, пише Mirror, цитиран от БГНЕС. Тогава поведението на кучето се променяло драматично и започвало да ръмжи със зъби. Проучването показва, че дори и кучетата да се най-добрият приятел на човека, те все пак имат капацитета да ни

99-годишна, спасена от лагерите на смъртта: Цял живот пазя еврейската си значка (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6756388

99-годишна, спасена от лагерите на смъртта: Цял живот пазя еврейската си значка (Снимки)През ония времена беше страшно. Имахме право да излизаме само 2 часа на ден, за да си напазаруваме. Бяхме подложени на обиди и унижения. Това разказа 99-годишната Ивета Анави, която присъства на отбелязването на 75-годишнината от спасяването на българските евреи пред Паметника на благодарността в Пловдив.

Магазините в Полша останаха затворени в неделя заради нов закон

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/11/3144462_magazinite_v_polsha_ostanaha_zatvoreni_v_nedelia/?ref=rss


Големите супермаркети и повечето малки магазини в Полша днес останаха затворени за пръв път заради влязъл в сила нов закон, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес. <br /><br />Законът, предложен от профсъюзите с мотива, че хората трябва да почиват и да прекарват повече време със семействата си, бе приет от парламентарното мнозинство на прокатолическата партия "Право и справедливост". Ориентираните към бизнеса опозиционни партии заявяват, че ограничителната мярка е удар по...

Предстои реализирането на туристически проект за преоткриването на черноморската кухня

http://www.moreto.net/novini.php?n=370525

Русия е заинтересована руските туристи да почиват в България и тази година се предвижда те да са още повече, коментира Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова.

Те са сред нас: Как да (не) се шофира в София (снимка)

https://offnews.bg//ot-vas/te-sa-sred-nas-kak-da-ne-se-shofira-v-sofia-snimka-676476.html

Пореден случай на нагло нарушаване на правилата за движение в София беше разпространен във Фейсбук. 

Стефан Стефанов публикува снимка на луксозен джип, който е влязъл в насрещното движение, като по този начин е затруднил движението преди светофара на близкото кръстовище. 

И коментира:

Те са сред нас! Колкото и да се опитваш да ги избягваш, срещата с идиота е сигурна!!!!!

 

Следи от нервнопаралитичното вещество са открити в ресторант, където е ял отровеният руски агент

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/11/3144460_sledi_ot_nervnoparalitichnoto_veshtestvo_sa_otkriti_v/?ref=rss


Следователи са открили следи от нервнопаралитичното вещество, с което са били отровени бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му, в ресторант, където двамата се хранили миналата неделя следобед, предаде БТА, цитирайки Би Би Си.<br /><br />Веществото било открито в италианския ресторант "Дзици" в град Салисбъри, Южна Англия. Доколкото е известно други клиенти, които са били там по същото време, не са в опасност, се казва в информацията на Би Би Си, която не цитира...

Биолози откриха как смъртта може да бъде отложена на клетъчно ниво

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6756380

Биолози откриха как смъртта може да бъде отложена на клетъчно нивоБиолози от Московския държавен университет и Института по теоретична и експериментална биофизика на Руската академия на науките са установили как да "отложат" смъртта на клетъчно ниво, съобщава сайтът Лайф. Откритието им дава възможност избирателно да се включи и унищожаването на ракови клетки. Учените са изяснили как може да бъде спряна

Футболисти на Бърнли спасиха деца от мелето между фенове и ръководство на Уест Хем (видео)

https://offnews.bg//futbol/futbolisti-na-barnli-spasiha-detca-ot-meleto-mezhdu-fenove-i-rakovodst-676475.html

Футболистите на Бърнли спасиха част от малките привърженици, които присъстваха на мача срещу Уест Хем. Те са приютили малчуганите на скамейката си по време на сблъсъците между феновете и ръководството на "чуковете".

Запалянковците на Уест Хям ясно изразиха недоволството си от представянето на отбора, след като нахлуха на терена и прекъснаха мача с Бърнли. Виненочервените сразиха лондончани с 3:0 насред техния стадион, което накара привърженици на тима да атакуват играчите на терена.

По време на размириците футболистите на гостите освободиха скамейката си, за да може на нея да се настанят децата, които гледаха мача в долната част на трибуните. Малчуганите изглеждаха много уплашени от случващото се, а част от тях плачеха.

Инцидентът стана след първото попадение на Ашли Барнс в средата на второто полувреме, а един от феновете бе пратен на земята от капитана Марк Нобъл, който след това бе успокоен от Джо Харт.

Други двама привърженици също поискаха сметка на футболистите за слабото им представяне, като те бяха изведени от терена от Джеймс Колинс без да се стигне до нещо по-сериозно.

След втория гол на Крис Ууд пък се стигна до ново прекъсване на мача, като този път побеснял привърженик на лондончани взе флагчето на корнера и опита да го забие в центъра на терена.

След това феновете се събраха пред ложата на шефовете и поискаха уволнението на ръководството, а полицията трябваше да вземе мерки да не се стигне до сериозни сблъсъци. От клуба впоследствие обявиха, че ще разследват инцидентите и ще вземат мерки.

Загубата бе трета поред за Чуковете, които с 30 точки са на 3 точки от опасната зона, а мениджърът Дейвид Мойс призова привържениците да застанат зад тима в стремежа му да избегне изпадането.

Тръмп към ЕС: Ще се откажем от нашите мита, ако вие се откажете от митата за US стоки

//dariknews.bg/novini/biznes/trymp-kym-es-shte-se-otkazhem-ot-nashite-mita-ako-vie-se-otkazhete-ot-mitata-za-us-stoki-2083813

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще спести на Европейския съюз митата върху стоманата и алуминия, ако ЕС се откаже от бариерите, които издига пред американските стоки, предаде Франс прес.
 
Огласените

Обявиха бедствено положение в община Брегово

//dariknews.bg/regioni/vraca/obiaviha-bedstveno-polozhenie-v-obshtina-bregovo-2083810

Обявиха бедствено положение в цялата община Брегово. Това беше решено на заседание на кризисния щаб на общината. Причината - високите води на река Тимок, които са залели помпени станции и о

Калоян Паргов: Длъжни сме да говорим с гордост за спасяването на българските евреи

http://www.cross.bg/pargov-kaloyan-dnes-1569820.html

/КРОСС/ "Наш дълг е да разказваме с гордост на новите поколения за онзи акт на хуманност, който българският народ извършва преди 75 години със спасяването на над 50 000 български евреи от депортация". Това заяви лидерът на БСП - София Калоян Паргов след като разговаря с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер. Това стана след възпоменателната церемония в Централната софийска синагога по повод един от най-светлите исторически моменти в българската история. "Отбелязването на тази годишнина с редица събития през цялата 2018 година е знак за историческа памет, коментира още Калоян Паргов. - Тази памет е добър знак за бъдещето. Защото знаем, че забравата на историята е тежка присъда за един народ. Отказът на българите да извършат онзи варварски акт в един от най-мрачните периоди в европейската история, когато континентът е подчинен от нацисткия ботуш, е героичен акт". Според Калоян Паргов историческата памет е изключително необходима на България днес предвид все по-настойчивите опити да бъде възродена фашистката идеология. „Свидетели сме на прояви, като провеждането на „Луковмарш, които будят тревога, добави той. - Затова е наш дълг непрекъснато да припомняме и да разказваме на новите поколения, включително и в учебниците за средно образование, за онези исторически събития. Никой няма право да си позволява да изкривява историческите факти

Сбогуваме се с бате Николай

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sboguvame-se-s-bate-nikolaj-6080168

Стотици се стекоха пред Народния театър, за да изпратят любомия актьор

Адвокат: Законова промяна за неизбежната отбрана би била юридическо лицемерие

https://www.actualno.com/society/advokat-zakonova-promjana-za-neizbejnata-otbrana-bi-bila-uridichesko-licemerie-news_663900.html

Промяна в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана би била юридическо лицемерие, сега текстът е перфектен. Това обяви адвокат Хари Харалампиев по повод идеята да се подготвят промени в НК във връзка с казуса на д-р Иван Димитров, който застреля крадец, опитващ се да обере гаража му. На въпроса как се доказват смекчаващите вината обстоятелства, като уплаха и смущение, той обясни, че уплахата и смущението са състояния, които пречат на нападнатия правилно да оцени обстановката и да има адекватно

Си Дзинпин може да управлява пожизнено

http://www.mediapool.bg/si-dzinpin-mozhe-da-upravlyava-pozhizneno-news276541.html

Парламентът на Китай одобри в неделя с почти пълно единодушие промени в конституцията, с които се премахва ограничението върху броя мандати за председателя (президента) на Китайската народна република. Промяната означава, че президентът Си Дзинпин ще може да остане на поста си неограничено дълго, дори пожизнено, предадоха световните агенции. Досега постовете на президента и заместника му можеха да бъдат заемани два последователни петгодишни мандата. От участвалите във вота близо три хиляди членове на Общокитайското събрание на народните представители 2958 гласуваха "за", двама се обявиха "против", трима се въздържаха, а една бюлетина бе невалидна. Миналия месец управляващата Китайска комунистическа партия предложи тази конституционна реформа и нямаше съмнение, че послушният парламент ще я одобри, посочиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Депутатите одобриха и конституционна поправка за добавяне в основния закон на името и идеите на Си Дзинпин за "развитието на социализма с китайска специфика в новата ера". Според поправката, в преамбюла на конституцията, където вече са вписани имената на Мао Дзъдун и Дън Сяопин, ще се появи фразата "под ръководните идеи на Си Дзинпин за социализма с китайска специфика в новата ера". Реформата слага край на системата, наложена през 1982 г. от бившия китайски лидер Дън Сяопин с цел да не се повтарят занапред кръвопролитията през пожизнената диктатура на Мао Цзедун и в частност Културната революция от 1966-1976 г. Преминаването към еднолично управление на Си засилва опасенията, че Пекин подкопава опитите да се осуетят крайностите на автократичното управление и да се изработи стабилна и предвидима регулация в икономиката.

Рилският манастир и Черната джамия пристигнаха под Царевец

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6756330

Рилският манастир и Черната джамия пристигнаха под ЦаревецНови 9 макета обогатяват колекцията "Мини България" за празника на Велико Търново 9 нови макета на знакови исторически и архитектурни паметници пристигнаха във Велико Търново и ще обогатят парка "Мини България" за празника на града - 22 март. Умалените копия пристигнаха с 2 тира от Украйна и в момента тече експонирането им.

Китай махна ограниченията за президентските мандати

https://frognews.bg/svqt/kitai-mahna-ogranicheniiata-prezidentskite-mandati.html

До този момент държавният глава на Поднебесната империя можеше да управлява само 2 мандата по 4 години. Настоящото решение на практика означава, че Си Дзинпин може да остане президент до живот.

Шефът на КЕВР призова да спре истерията с цените на тока

http://clubz.bg/65254-shefyt_na_kevr_prizova_da_spre_isteriqta_s_cenite_na_toka

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов призова да спре истерията и плашенето с поскъпване на тока заради сделката за българския бизнес на ЧЕЗ. Сделката по никакъв начин няма да е причина за повишаване на цената на тока, за сетен път, този път по БНР, заяви Иванов.

Въпреки това, на 14 март, в 10.30 часа, пред сградата на КЕВР ще има протест, съобщи по БНР председателят на партия "Българска пролет" и бивш депутат от "Атака" Велизар Енчев. Заедно с "Българска пролет" излизат и симпатизанти на "Възраждане" с лидер Костадин Костадинов, бивш депутат от ВМРО. По думите на Енчев, протестите ще продължат и ще бъдат насочени както срещу енергийните дружества, така и срещу ВиК-атата. 

Чешката държавна компания ЧЕЗ е собственик на най-голямото електроразпределително предприятие у нас - държи 42% от територията на България, с близо 3 милиона потребители и оборот от 1.8 милиарда лева за 2017 г. Тя избра за купувач българското дружество "Инерком България", чийто едноличен собственик Гинка Върбакова и съпругът й оперират няколко фотоволтаични централи с обща мощност 23 MW. 

"Цената на електроенергията се определя по ясна методика. В ценообразуващите елементи ние по никакъв начин няма да включим нито обслужването на кредита на привлечения капитал, нито плащането на лихвите по него. Това е работа на съответния собственик. Няма никакви основания и притеснения за повишаване на цените. Крайно време е тази истерия да бъде прекратена“.

Всички ЕРП-та у нас, както и НЕК и др. вече официално обявиха, че ще искат повишаване на цената на тока от 1 юли, единственото време в годината, когато става това.

Прехвърляне на акции от ЧЕЗ към "Инерком"  не може да бъде проверявано от Комисията за енергийно и водно регулиране, преди финализирането на сделката, отново припомни Иванов. Контролът преди сключване на сделката трябва да се осъществи по параметри, които не са в правомощията на КЕРВ, категоричен бе той и пак обясни какви са възможностите на ръководения от него регулатор:

"Ние се произнасяме в два изрично разписани случая. Когато се извършва разпореждане с имущество, с което се осъществява лицензионна дейност на едно енергийно дружество. Няма подобна хипотеза, защото имуществото на лицензираните дружества ЧЕЗ "Електро“ - България и ЧЕЗ "Разпределение" - България остава в цялост. Вторият случай, в който може да се произнесем, е когато се извършват други сделки - те са изрично изброени, 4 на брой, в чл. 92 от Наредбата, но само в случаи, когато сделката се осъществява от лицензиант, а лицензиантите са ЧЕЗ "Електро" и ЧЕЗ "Разпределение". При това, за да се произнесе Комисията, трябва да постъпи, съгласно процедурата, заявление от тези дружества и ние в едномесечен срок се произнасяме. Няма съмнение, че ако след финализиране на сделката в един бъдещ момент подобно заявление постъпи в КЕВР, ние ще се произнесем, за да защитим обществения интерес".

Междувременно чешката телеграфна агенция съобщи, че ЧЕЗ води вътрешно разследване заради изтичането на търговска информация, която може да повлияе на арбитражното дело с България. ЧЕЗ е завела дело срещу България, както и останалите ЕРП-та у нас.

Според вчерашно изявление на говорителката на компанията Алис Хоракова, арбитражът не е коментиран на преговорите между ЧЕЗ и "Инерком" по-рано тази седмица, на които е повдигнат въпросът за влизането на българската държава в сделката за активите на ЧЕЗ у нас. 

До момента официално не известна сумата на предявения към България иск от страна на ЧЕЗ. Твърди се, че ако българската държава получи дял, би могла да се споразумее с ЧЕЗ за 200-300 милиона евро, което е значително по-малко от сумата, на която би била осъдена в случай на загуба на делото във Вашингтон.

Но стои обаче въпросът дали тези милиони евро по извънсъдебното споразумение ще се платят на ЧЕЗ-България или на "Инерком", които са предпочетеният купувач.  Засега нито Върбакова, нито ЧЕЗ са коментирали дали в договора й има клауза, че средствата по евентуално извънсъдебно споразумение с българското правителство са дължими на "Инерком", тъй като това означава, че тя ще придобие ЧЕЗ с пари на българската държава. Непотвърдената официално цена на сделката е за около 342 милиона евро, въпреки че оценката на "Креди Суис" за активите е за около 250 милиона евро.

Въпросът на кое дружество българската държава ще плати 300 милиона евро като обезщетение по извънсъдебно споразумение, остава. В интервю в чешко издание миналата седмица един от топмениджърите на ЧЕЗ Томаш Плескач заяви, че те са очаквали българската държава да им предложи споразумение в няколкото месеца срок, които арбитражът дава на двете страни, преди да започне да разглежда иска, но това не се е случило.

До момента е известно, че Върбакова е подписала предварителен договор и е платила 5 милиона евро. До финализирането на сделката, която ще се осъществи при извършване на плащанията и проверка от регулаторите, има поне 9 месеца.

Григор Димитров отпадна на старта на Индиън Уелс

http://www.moreto.net/novini.php?n=370531

Първата ни ракета Григор Димитров приключи рано участието си на Мастърс турнира в Индиън Уелс. Поставеният под номер 3 в схемата българин стартира директно от втори кръг, където обаче загуби 6-7(4), 6-4, 3-6 от испанския ветеран Фернандо Вердаско в мач продължил малко повече от два часа.

Сделката за ЧЕЗ може да се прекрати с няколко обаждания от "Дондуков" 1

http://www.cross.bg/sdelkata-durzhavata-privatizatziyata-1569819.html

/КРОСС/ Учуден съм, че един енергиен министър се изказва против приватизацията на ЕРП-тата по принцип. Не приемам подобна оценка от енергийния министър в оставка Теменужка Петкова. Не съм участвал в приватизацията на ЕРП-тата, но тя беше една от най-добрите за времето си. Това коментира бившият вицепремиер от правителството на Симеон Сакскобургготски (2001-2005 г.) Николай Василев в ефира на Нова телевизия на въпрос дали това, което в момента се случва с ЧЕЗ, е последица от приватизацията на ЕРП-тата. Според него приватизацията може да се смята за добра за времето си поради две причини. Първата от тях е, че приходите, които се получиха от приватизацията на трите ЕРП-та, са приблизително 1,5 млрд. лева. Втората причина е, че критериите за участие бяха много високи и нямаше "маймунски" и офшорни компании. Василев увери, че приватизацията на ЕРП-тата няма нищо общо с националната сигурност. "Регулацията на ЕРП-тата е по-ясна, когато е в частни ръце, защото ако държавата вземе участие в сделката и вдигне цената на тока, то всички ше излязат на протест пред Министерски съвет да искат безплатен ток", каза още той. За мен държавата трябва да има нула процента и да не участва в сделката, отсече бившият вицепремиер. По думите му, най-лошото, което може да се случи, е ако държавата влезе в сделката за ЧЕЗ - поради две причини. Първата е, че държавата е лош стопанин, а втората е, че ако държавата може да помогне за сделката с ЧЕЗ с парите на данъкоплатците

Избраха най-гиздав кон на Тодоровден по стар стил в Павликени

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6756341

Избраха най-гиздав кон на Тодоровден по стар стил в ПавликениМладен Огнянов от с. Върбовка и неговият кон получиха приза „Най-гиздав кон“ по време на празника „Старостилен Тодоровден“, който се проведе в Павликени. Награда му беше дадена и за най-добре украсена каруца. За четвърта поредна година възроденото честване събра в областта „Маринополци“ коне и състезатели от много населени места в общината за

Данаил Кирилов: Проблемът с неизбежната отбрана е неразбирането на обществото

http://www.mediapool.bg/danail-kirilov-problemat-s-neizbezhnata-otbrana-e-nerazbiraneto-na-obshtestvoto-news276540.html

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ и юристи за пореден път в неделя разясниха, че няма проблем с института на неизбежната отбрана нито по отношение на закона, нито по отношение на неговото прилагане. Единственият проблем бил неразбирането на института от страна на обществото. Това стана ясно от изказване на Кирилов и на адвокат Снежана Стефанова пред БНР в неделя. Темата излезе на преден план в публичното пространство през последните седмици, след като лекарят от Пловдив д-р Иван Димитров бе задържан за убийството на Жоро Джевизов, известен с прякора Плъха, след опит на Джевизов за кражба от гаража на Димитров. Първоначално се твърдеше, че Димитров е стрелял по Плъха заради нахлуване в дома на семейството на рентгенолога с цел кражба. Последваха протести в Пловдив в защита на лекаря. През седмицата обаче фактическата обстановка по случая претърпя пълен обрат, след като прокуратурата изнесе данни, че Димитров е признал, че е застрелял Плъха пред гаража в двора на кооперацията си. Въпреки това обаче в сряда премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на правосъдието и на вътрешните работи "много внимателно" да прецизират текстовете, свързани с "неизбежната отбрана" в Наказателния кодекс. "Народните представители трябва да са много внимателни, когато се променя Института на неизбежната отбрана. Сегашната уредба е достатъчно прецизна. Има практика и установена стабилност в прилагането му както от разследващите органи, така и от наказателния съд", заяви в неделя председателят на правната комисия Данаил Кирилов пред БНР. Той уточни че промени в института са били обсъждани "поне три пъти" в последните 4 години. "Има проблем в нашето общество, който насочи общественото внимание, обществената реакция, за пореден път към института на неизбежната отбрана. Бих казал, че този проблем не е със самия закон, не е и с неговото прилагане, а по-скоро с неговото разбиране от гражданите", посочи депутатът. Кирилов се е запознал от медиите с проекта за промени в НК на вицепремиера Красимир Каракачанов, които оцени като допълнения "в казуистичен план" – описващи конкретни ситуации, в които се приема че е налице института за неизбежна отбрана. "…Които случаи, в интерес на истината, моето убеждение е, че в Съдебната практика и в правоприлагането, в повечето случаи, се възприемат като неизбежна отбрана, така че те не представляват, по същина, радикална промяна на този институт. Тук апелирам и към всички колеги и от други парламентарни групи: "Много лесно е да се експлоатира в политическото пространство един проблем за политически цели като обаче решението е неефективно". Това, което трябва да правим, не е да внушаваме на хората, че има правна несигурност в прилагането на истината, напротив", каза депутатът от ГЕРБ. По думите му смисълът на института на неизбежната отбрана е да има пропорционалност на защитата при атака и да се избегнат случаите на превишаване на случаите на неизбежна отбрана. Кирилов припомни, че според българското право собствеността не може да се брани с убийство. "Неправилното политическо говорене остава точно това убеждение у гражданите, че институциите бездействат или са безсилни, а това не е така. Трябва да се върнем към възстановяване на доверието към институциите. Особено в случаите на неизбежна отбрана ние нямаме проблеми с реакцията на институциите. Имаме проблеми с разбирането на обществото за това какво е съответно и какво е пропорционално. Ще припомня, че преди случая в Пловдив с доктора беше с художника на икони Опиц, но през един период от време, като се появи такъв случай, обществото очевидно очевидно реагира, защото не усеща правната сигурност. В това трябва да бъдеат насочени нашите усилия", каза шефът на правната комисия. Кирилов допълни, че в Министерството на правосъдието има работна група, която обсъжда и изцяло нов Наказателен кодекс, но дебатът дали да се приеме нов или да се променя настоящият е голям. "Последният отчет, който всъщност е за 2016 година, по изпълнение на решенията на Европейския съд в България, показва една изключително положителна тенденция - почти двойно намаление на жалбите от България към Европейския съд и почти двойно намаление на осъдителните решения от страна на Европейския съд спрямо България. Нашите институции изпълняват старателно предписанията на съдилищата. Да, има какво да се подобрява. Ако сравните нашите осъдителни решения с държави от Централна и Югоизточна Европа, ще видите, че стоим много добре в сравнителен план с осъжданията спрямо тях. Затова си позволявам да изразя убеждението си, че европейското правосъзнание се увеличило последните години", каза още Кирилов. Адвокат Снежана Стефанова, специализирала в дела пред Европейския съд по правата на човека, и защитник по над 100 жалби пред този съд също коментира пред БНР, че промяна в института на неизбежната отбрана не е необходима. "Според мен промяната на института нито е необходима, нито е желателна. Многократно през миналите години се правят опити да бъде допълван по някакъв начин този институт. Искам да припомня, че през 1997 г. бяха направени почти идентични изменения на закона, каквито сега се предлагат от страна на патриотите, и мигновено бяха обявени от Конституционния съд за противоконституционни, тъй като създаваха една предпоставка за произвол и се отваряше широка врата пред това да бъде произволно отнемано най-висшето човешко право - човешкият живот", каза Стефанова. По думите й институтът на неизбежната отбрана съществува в почти всички европейски системи и е формулиран изключително общо, но е свързан с три основни изисквания, които ги има и в нашето законодателство - противоправност на поведението, съществуването на непосредствена опасност от това нападение и съразмерност на употребената сила. "Всички конкретизации не могат да обхванат многобройните различни случаи в живота и няма да могат да регулират института по-добре", убедена е тя. На подобно мнение е и адв. Хари Харалампиев. "Промяна в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана би била юридическо лицемерие, сега текстът е перфектен", коментира той пред бТВ. На въпроса как се доказват смекчаващите вината обстоятелства като уплаха и смущение, той обясни, че уплахата и смущението са състояния, които пречат на нападнатия правилно да оцени обстановката и да има адекватно поведение и се установяват от експерт психолог. "Правосъдие под уличен диктат не трябва да се допуска", смята адвокатът.

Над 3000 етнически унгарци в Румъния протестират за автономия

https://frognews.bg/svqt/nad-3000-etnicheski-ungartsi-rumaniia-protestirat-avtonomiia.html

Над 3000 етнически унгарци участваха в марш в Трансилвания, в североизточната част на Румъния, с искане за по-голяма автономия, предаде Бгнес.

Парламентът на Китай върна пожизнения мандат на президента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756342

Парламентът на Китай върна пожизнения мандат на президентаПарламентът на Китай одобри днес с почти пълно единодушие промени в конституцията, с които се премахва ограничението върху броя мандати за председателя (президента) на КНР. Промяната означава, че президентът Си Цзинпин ще може да остане на поста си неограничено дълго, предадоха осведомителните агенции.

Робева срещу Раева, рунд пореден

https://www.actualno.com/moresport/robeva-sreshtu-raeva-rund-poreden-news_663898.html

Пререканията между две от големите имена в българската художествена гимнастика - Илиана Раева и Нешка Робева, не стихват. По-рано днес Робева гостува в сутрешния блок на Нова телевизия, където заяви, че гимнастичките от националните ни отбори не се избират, а се посочват, и че не на всяка добра състезателка се дава възможност да се изяви. Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева не закъсня с отговора си. Тя написа следното във Facebook профила си (публикув

Япония почете жертвите на атомната централа Фукушима

https://frognews.bg/svqt/iaponiia-pochete-jertvite-atomnata-tsentrala-fukushima.html

Паметта на жертвите на катастрофалното земетресение и последвалите цунами и авария в атомна централа Фукушима беше почетена с минута мълчание от представители на японския императорския двор, политици и дипломати в Токио, съобщи БНТ.

Нешка Робева разкритикува федерацията: Мачкаме сума ти деца

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/11/3144456_neshka_robeva_razkritikuva_rabotata_na_federaciiata_po/?ref=rss


Гимнастичките в националните отбори на България не се подбират, а се посочват, това каза Нешка Робева. Славната треньорка разкритикува начина, по който работи българската федерация и индиректно отново влезе в спор с Илиана Раева, с която от години са в обтегнати отношения.<br /><br />Треньорката обаче твърди, че не е желана в България и не ѝ се дава работи. "Когато не те искат на определено място, в случая България за съжаление... Мисля, че имам сили да работя и не съм спряла....

Тунелът под Петрохан – част от план преди 10 ноември

http://www.eurochicago.com/2018/03/%d1%82unel/

Всичко беше заковано в междудържавни договорености - Солун-Струма-Петрохан-Лом. Гърците ще градят магистралата до Кулата (Промахон), ние - другата част. Шосейна и ж.п. връзка! Гръцкото правителство (Мицотакис, 1990 г.) многократно потвърждаваше ангажимента си към проекта... Българските власти да се разровят в опазените архиви и ще видят, че Петроханският тунел е част от държавен ангажимент в съвместен проект с Гърция. Това не е просто хрумка на жители от Северозападна България и великодушие на правителството с днешна дата. Тунелът при Петрохан (магистрала и ж.п. линия) е задължение на българската държава!

Над 400 русенци поискаха разваляне на сделката с ЧЕЗ за часове

http://www.cross.bg/dnes-tzentura-podkrepi-1569817.html

/КРОСС/ Над 400 подписа за отмяна на сделката с „ЧЕЗ България" събраха русенските социалисти в центъра на града за часове. Подписката е национална инициатива на БСП и ще продължи в цялата страна през следващите няколко дни. Да подкрепи кампанията днес беше и народният представител Пенчо Милков. Той призоваваше русенци да се включат и да участват в нещо реално, за да може интересите на близо 3 милиона българи да бъдат защитени. Пунктът пред Съдебната палата в центъра на дунавския град ще работи и днес. Подписи се събират и в населените места от областта. Който желае да подкрепи инициативата в тях, може да потърси информация в общинските съвети на социалистическата партия.  

Стотици се сбогуват с актьора Николай Николаев - Бате Николай (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756252

Стотици се сбогуват с актьора Николай Николаев - Бате Николай (Снимки)Стотици хора се събраха пред Народния театър да изпратят в последния му път големия актьор Николай Николаев, наричан с обич Бате Николай. "Изпращаме нашия колега в неделя", се появи на таблото на Нардния театър и наистина първи поднесоха своите съболезнования на семейството неговите колеги. Бате Николай издъхна в 19,20 ч. в понеделник (5.2.).

И тази седмица варненци пушат само навън

http://www.moreto.net/novini.php?n=370521

През периода от втори до осми март са извършени 188 инспекции от служители, осъществяващи държавен здравен контрол във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на РЗИ в града за Moreto.net. Служители при РЗИ-Варна са извършили 37 проверки във връзка със забраната за продажба на алкохолни напитки на лица под 18 години, не са констатирани нарушения.

БДЖ с различни инициативи за привличане на кадри

https://www.actualno.com/business/bdj-s-razlichni-iniciativi-za-privlichane-na-kadri-news_663895.html

„БДЖ-Пътнически превози” ЕООД реализира множество инициативи за привличане на млади кадри. Една от тях е подписаното партньорско споразумение с Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в град Мездра за разкриване на нови паралелки. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ. От есента ученици, завършили VII клас, ще могат да кандидатстват в железничарския град за дуална форма на обучение: „Техник по железопътна техника”, специалност &bd

Борисов заминава за Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756338

Борисов заминава за МакедонияПремиерът Бойко Борисов заминава за Македония, където утре ще участва във възпоменателната церемония в Скопие по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В памет на жертвите на Холокоста българският министър-председател, заедно с македонския си колега Зоран Заев,

Н. Василев: Държавата не трябва да влиза в управлението на ЧЕЗ

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/n-vasilev-dyrjavata-ne-triabva-da-vliza-v-upravlenieto-na-chez-257273/

Сделката може да се разпадне с няколко телефонни обаждания от „Дондуков” 1 до определени банки или до други държави, каза бившият вицепремиер

Ангелкова с награда за професионално партньорство на международно изложение в Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756332

Ангелкова с награда за професионално партньорство на международно изложение в Москва
Българският министър на туризма Николина Ангелкова бе удостоена с награда за професионално партньорство на международното изложение "Интурмаркет" в Москва, съобщи днес пресцентърът на министерството на туризма. Отличието се дава за "многогодишно сътрудничество, мащабно участие и творчески подход при организиране на работата на изложението".

Вълчев: Искам образователната система да възпитава по-добри хора

https://frognews.bg/novini/valchev-iskam-obrazovatelnata-sistema-vazpitava-dobri-hora.html

”В системата на образованието имаме относителен консенсус. Имаме документи, които са приети от всички политически сили. Имаме над 90% общо съгласие по отношение на това, което трябва да правим”.

Коя е българската песен за Евровизия 2018? Отговорът - в понеделник

https://offnews.bg//kultura/koia-e-balgarskata-pesen-za-evrovizia-2018-otgovorat-v-ponedelnik-676474.html

Песента, с която България ще участва в „Евровизия“ 2018, ще бъде обявена на 12 март, съобщиха от пресцентъра на БНТ.

В 8.30 часа в сутрешния блок на БНТ1 „Денят започва“ ще бъде премиерата на българската песен и участник в музикалния конкурс.

В 63-о издание на форума ще се включат представители на 42 държави, обединени от мотото „All Aboard!“ („Всички на борда!“) в португалската столица Лисабон.

Предварително изтегленият жребий отреди на България място в първия полуфинал, който ще се излъчи на 8 май от 22.00 часа българско време. В него нашата песен ще бъде една от 19-те, които ще се борят за общо десет квоти за Големия финал на 12 май.

За втора поредна година Българската национална телевизия се обърна към музикалните професионалисти в България, за да определи българската песен и участник в Евровизия 2018. В обществената медия постъпиха 13 проекта с предложения за песен, изпълнител, стратегия за сценичното представяне, както и бюджет за свързаните с това разходи, които продуцентската компания или екипът са готови да поемат.

„Искам да изкажа благодарност към всички продуценти, които подадоха проектите си и вложиха своята творческа енергия в участието си. Песните, които представиха, бяха изключително добри и затова всички бяха допуснати за разглеждане във вътрешната селекция“ – заяви продуцентът на българското участие в „Евровизия“ Йоана Левиева - Сойър.

Процедурата за избор на новата българска песен в конкурса премина в два етапа. Постъпилите предложения първо бяха обсъдени с 20 чуждестранни експерти с опит в музикалния бранш и в конкурса „Евровизия“. Експертите оценяваха 13-те песни като ги класираха чрез присъждане на точки от 0 до 10. Специалистите гласуваха независимо един от друг в онлайн платформа, където освен оценки за песните, можеха да дадат мнението си за изпълнителите и да оставят допълнителни препоръки.

По време на втория етап на селекцията експертна комисия на БНТ разгледа събраните в международния панел мнения и избра българската песен за „Евровизия“ 2018 между тези, които са постигнали резултат минимум 7 точки по десетобалната система.

БДЖ с инициативи за привличане на нови кадри

http://www.cross.bg/ychenitzi-grad-obychenie-1569818.html

/КРОСС/ „БДЖ-Пътнически превози" ЕООД реализира множество инициативи за привличане на млади кадри. Една от тях е подписаното партньорско споразумение с Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в град Мездра за разкриване на нови паралелки. От есента ученици, завършили VII клас, ще могат да кандидатстват в железничарския град за дуална форма на обучение: „Техник по железопътна техника", специалност „Локомотиви и вагони" и професия „Електротехник", специалност „Електрообзавеждане на железопътна техника". Тийнеджърите ще могат да се възползват и от стипендиантски програми, възможности за преквалификация след дипломирането за други правоспособности и продължаващо обучение във висшите училища. През месец март HR-екипът на „БДЖ-Пътнически превози" ЕООД ще участва в инициативата „Национални дни на кариерата: Добра кариера. Добър живот". Форумът е най-голямото и значимо кариерно изложение в България вече 16 години. Експерти от националния железопътен превозвач ще се включат в провеждането на форума в София, Пловдив и Велико Търново. По време на събитието ще бъдат представени свободните позиции и стажантски програми в дружеството пред студенти и млади амбициозни хора, които търсят сериозна кариерна реализация. Друго събитие, в което ще се включат специалисти от дружеството през този месец, е панаирът на образованието в град Мездра

Свиленски: Защо ни е премиер, който праща Върбакова от името на България в Чехия?

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xBp-sbRJDrs/

С характеристиките за руския патриарх, Валери Симеонов ни вкара в международен скандал

„Ние сме против порочната сделка с ЧЕЗ. Предлагаме да бъде прекратена и България да участва на пазарен принцип за изкупуване на целия дял на дружеството. Ако сега се включим в сделката с Гинка Върбакова, държавата ще я легитимира пред другите страни и чуждите банки.” Това заяви по БНР народният представител от ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски. Той добави, че скандалът е сътворен от министър – председателя Бойко Борисов, който през цялото време се е правил, че не знае нищо по казуса. „Службите са на негово подчинение. Трябваше да си хвърли оставката, ако не е знаел. Държавата се продава, а докладите на службите са някъде по коридорите му. Защо ни е министър-председател, само да се среща с Върбакова в МС и да я праща от името на България да преговаря в Чехия ли”, попита още той. Свиленски добави, че с националната подписка за разваляне на сделката с ЧЕЗ, народът ще си каже тежката дума, цитира Кросс.

По темата за провелия се през седмицата протест срещу сделката с ЧЕЗ, Свиленски коментира, че е некоректно да се правят спекулации, дали БСП го организира и колко автобуси са докарали хората. „Когато има протест и хората искат от страната да дойдат, с какво да го направят? С вертолети и самолети ли? Мероприятията на ГЕРБ пълнят с автобуси паркинга на Арена-Армеец. Защо се набляга как са дошли, а не защо?”, попита той. Свиленски добави, че хората са имали ясни искания към властта, а именно – сделката с ЧЕЗ да не се случи.

„С характеристиките, които направи на руския патриарх, българският вицепремиер Валери Симеонов вкара страната ни в международен скандал. Това беше недопустимо. Затова ние ясно заявихме, че единственият изход от тази ситуация е оставката му”, каза Георги Свиленски.

Продадоха на търг фотоапарат от 1923 г. за рекордните 2,4 милиона евро

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6756328

Продадоха на търг фотоапарат от 1923 г. за рекордните 2,4 милиона евроФотоапарат "Лайка" от 1923 г. беше продаден на търг във Виена, Австрия, за рекордната сума от 2,4 милиона евро, предаде Франс прес. Стартовата цена на устройството беше 400 000 евро. Новият собственик на фотоапарата е азиатски колекционер, пожелал анонимност, съобщават от виенската галерия "Вестлихт", която често организира подобни продажби,

В Китай отмениха ограниченията върху мандата на президента

https://www.actualno.com/asia/v-kitaj-otmeniha-ogranichenijata-vyrhu-mandata-na-prezidenta-news_663893.html

Законодателите от Общокитайското събрание на народните представители гласуваха за отмяна на ограниченията за заемане на президентския пост в страната, което отваря пътя за пожизнено управление на държавния глава Си Дзинпин. Това предаде AFP. Досега постовете на президента и заместника му можеше да бъдат заемани два последователни петгодишни мандата. 2 958 делегати одобриха мярката като част от пакет промени в конституцията на Китай. Само двама депутати бяха против, а трима се въздържаха.

Оръжейна фирма с офиси в централата на БЧК в София (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oryzhejna-firma-s-ofisi-v-centralata-na-bchk-v-sofiia-video-2083808

Оръжейна фирма е регистрирана и има офиси в централата на една от най-влиятелните хуманитарни организации у нас - Българския червен кръст. За парадокса и възможните последици от него става ясно в репортаж на

Видка Либчева с изложба в галерия “Поморие”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1HXqFIh6YwM/

Изложбата живопис и художествен текстил в галерия “Поморие” бе представена  от  Ангелина Мерджанова.

vidka

Изложбата под мотото „Нежно настроение” представи 55 творби, включваща живопис и художествен текстил в различни формати. Във витрината първата картина е с макове, но творбите на Видка представляват своеобразен начин да се прескочи разбиране за пейзажа. А интерпретацията на елементи или цели творби върху текстилни материи, е друг негов изказ, съчетаващ естетичното с функционалното. Като в основата е симбиозата между съвременните и традиционните техники за декориране, които показва за първи път в галерията „Поморие”. В галерията изложбата е съчетание от живопис с доизграждане на формите с  художествен текстил, които връщат съзнанието на зрителя към естетичното.
”Нежно настроение” е и провокация към зрителя – отклоненията от нормалния курс или модел са зрими, както по отношение на условното третиране на природните форми, така и на тяхното цветово и пластично изграждане.

Изложбата на Видка е стремеж да се изобрази не просто природата, а човешкото присъствие в нея, нейния пулсиращ ритъм, който въздейства индивидуално на всяка от тях, за да бъде пренесена емоцията чрез платното или текстилната художествена материя у зрителя.
Съвкупността от знания, мисли, чувства, стремежи, надежда у художничката отвежда към тяхното индивидуално разбиране и възприемане на „Нежно настроение”. Връзката между авторите излиза от житейските принципи, но комуникацията тук е постигната на едно друго ниво – движещата се творческа енергия.

В Поморие всеки творчески акт дълбоко в себе си има биографичен характер, свързан е с поредица от срещи, случки, събития, пътувания, които макар и не буквално отразени, носят онази магнетична енергия и чувствителност, действат осезаемо и внушават една или друга емоция. Така в пейзажите са закодирани определени емоционални състояния, очакващи от зрителя съпреживяване и се превръщат в споделения спомен от изложбата „Нежно настроение”.

Максим МОМЧИЛОВ

От руските архиви: В интерес на Русия е силна Сърбия и Гърция, слаба България

http://www.moreto.net/novini.php?n=370523

Важен запис в дневника на руския външен министър Владимир Ламсдорф от 1891г. показва отношението на руската имперска политика към България, напомня историкът Янко Гочев по повод на обвиненията на руския патрирах Кирил при посещението му у нас.

Цените на имотите в страната бележат ръст от 6 до 8 процента

http://www.cross.bg/gradove-imoti-tzenite-1569816.html

/КРОСС/ Цените на имотите в цялата страна бележат плавен ръст от 6% до 8%. Ръстът се отчита в големите градове, отбеляза той, докато в малките градове той е доста по-нисък. Заради спада на лихвите по кредитите търсенето на имоти се е увеличило, каза пред БНТ Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция за недвижими имоти. Цените на наемите също вървят нагоре, подчерта той, особено на местата с аутсорсинг и IT компании. Повишаването на цените се дължи отчасти и на директните полети на нискотарифни компании до големите градове в България. Като цяло, лихвите по кредитите са на едно ниско историческо ниво. Така или иначе заплатите плавно вървят нагоре. На последно място, от години има интерес към големите градове, който води до много хора, които желаят да се установят там, коментира Богданов. Имотите във Варна са поскъпнали средно с 5% за година, показват данните на Националния статистически институт. Градът е сред петте в страната, в които се наблюдава ръст на реализираните сделки. Купувачите на имоти са предимно българи или сънародници, които живеят в чужбина и са решили да се приберат в родината си. Чужденците, предимно руснаци и англичани, също проявяват интерес към покупката на апартамент във Варна. Семействата предпочитат да закупуват жилища тип ново строителство пред панелното. Специално за Варна търсенето на нов дом е във всички райони на града

Калоян Паргов: Длъжни сме да говорим с гордост за спасяването на българските евреи, за да не допуснем фашизъм днес

https://frognews.bg/novini/kaloian-pargov-dlajni-sme-govorim-gordost-spasiavaneto-balgarskite-evrei-dopusnem-fashizam-dnes.html

“Наш дълг е да разказваме с гордост на новите поколения за онзи акт на хуманност, който българският народ извършва преди 75 години със спасяването на над 50 000 български евреи от депортация“. Това заяви лидерът на БСП – София Калоян Паргов след като разговаря с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер.

Следи от отрова в ресторант, посетен от Скрипал

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-restorant-rusia-putin-skripal-26956302

Следователи са открили следи от нервнопаралитичното вещество, с което са били отровени бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му, в ресторант.

Ето такъв "приятел" на Европа е Тръмп

https://www.actualno.com/viewpoint/eto-takyv-prijatel-na-evropa-e-trymp-news_663891.html

Чухме го и в Мюнхен на конференцията по сигурността: европейците винаги можели да разчитат на САЩ. А какво прави Тръмп - налага им наказателни мита. Партньорство и санкции обаче са несъвместими едно с друго, пише Клаус-Дитер Франкенбергер за Frankfurter Allgemeine Zeitung. Не беше много отдавна, когато американските пратеници на Мюнхенската конференция по сигурността уверяваха европейските си партньори, че винаги можели да разчитат на САЩ. Но какво прави Доналд Тръмп? Американският президент на

Калоян Паргов: Длъжни сме да говорим с гордост за спасяването на българските евреи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756326

Калоян Паргов: Длъжни сме да говорим с гордост за спасяването на българските евреи“Наш дълг е да разказваме с гордост на новите поколения за онзи акт на хуманност, който българският народ извършва преди 75 години със спасяването на над 50 000 български евреи от депортация“. Това заяви лидерът на БСП – София Калоян Паргов след като разговаря с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер.

Цените на имотите във Варна растат

http://budnavarna.bg/31305-tsenite-na-imotite-vav-varna-rastat/

снимка: Будна Варна

Цените на имотите във Варна се увеличават за последните три години, като средно за година скокът е с около 5%. Това показват данните на Националния статистически институт. Градът е сред петте в страната, в които се наблюдава ръст на реализираните сделки. Купувачите на имоти са предимно българи или сънародници, които живеят в чужбина и са решили да се приберат в родината си. Чужденците, предимно руснаци и англичани, също проявяват интерес към покупката на апартамент във Варна.

Семействата предпочитат да закупуват жилища тип ново строителство пред панелното. Специално за Варна търсенето на нов дом е във всички райони на града. „Най-голям е интересът на инвеститорите към апартаментите с една и две спални – двустайните и тристайните“, коментира Добромир Ганев от Национално сдружение Недвижими имоти. По думите му водещо при закупуването на имот е и неговата цена. За Варна разликата между центъра и крайните квартали може да бъде двойна. Цените варират от 400 евро в по-отдалечените квартали до 1500 евро в централната градска част.

Ганев съобщи и за лоша практика, която някои от брокерите използват, за да осъществят сделка. „Намалят се цени на имоти без съгласието на собственика, за да може да излизат по-нагоре. Разбирате ли за какво говорим. Това даже може да бъде нарушение по Наказателния кодекс“, заяви той.

източник: БНТ 2

Материалът Цените на имотите във Варна растат е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Георги Анастасов: Как може Корнелия Нинова да е заедно с участник в Луковия марш

http://www.barometar.net/90568/

Лидерката на БСП Корнелия Нинова е изловена рамо до рамо с един от участниците в Луков марш, който бе и организатор на протестите срещу сделката с ЧЕЗ пред Министерския съвет – Костадин Костадинов, и неговата партия „Възраждане“, както обявиха от „Позитано“ 20. Според изявленията на Нинова социалистите само са се присъединили към този протест, макар […]

Русия изпробва успешно хиперзвуковите ракети „Кинжал“

http://www.cross.bg/kinzhal-raketa-rysiya-1569815.html

/КРОСС/ Русия изпробва успешно хиперзвуковите ракети „Кинжал", предава ТАСС. Изтребител-прехващач МиГ-31 на Военнокосмическите сили на Русия е изпълнил учебно-боен пуск на хиперзвукова аеробалистична ракета „Кинжал", която е попаднала в целта на полигона, съобщава Министерство на отбраната на Руската федерация. Самолетът е излетял от летище в Южния военен окръг в рамките на опитно-бойно дежурство. „Пускът е минал нормално и хиперзвуковата ракета е поразила целта на полигона", се казва в съобщението. Комплексът „Кинжал" е предназначен за унищожение на наземни и морски цели. Създаден е на база на самолета МиГ-31, който е снабден с високоточна хиперзвукова ракета, която гарантира нанасяне на удари по цели разположени на повече от 2 000 километра без да попада в обсега на противниковата противовъздушна отбрана.    

Масова дератизация започва в "Приморски"

http://www.moreto.net/novini.php?n=370517

Започна пролетната масова дератизация на каналните шахти и дерета на територията на Община Варна, научи Moreto.net. Дератизацията включва залагане на родентициди в каналните шахти или в дупките на гризачите. Използват се препарати на антикоагулантна основа, със санитарно разрешително за пускане на пазара и информационен лист за безопасност.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване