Разкриха тайната на най-добрата диета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285145_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B0

 Водени от желанието си да отслабнат, хората постоянно се подлагат на диети. Кой обаче е най-добрият хранителен режим за борба с излишните килограми?

Нисковъглехидратната, нискомаслената, веганската диета или постенето? Отговор на този въпрос дават американски специалисти, анализирали редица проучвания по темата, пише в. "Дейли експрес".

"Присъдата", произнесена от експерти от Дружеството на ендокринолозите и учени от университета на Луизиана вероятно ще изненада мнозина. Анализът на проучвания върху диетите е показал, че в дългосрочен аспект няма съществено значение кой точно хранителен режим се спазва.

Независимо дали е нисковъглехидратна или нискомаслена, всяка диета дава резултат и води до отслабване. Това, което прави хранителният режим успешен, е колко старателно се придържат хората към него. Генетичният фактор също играе роля, която обаче не е достатъчно добре проучена.

"Проблемът с диетите е, че често има разминаване между "козметичните" очаквания на хората, които ги спазват, и това какво реално може да се постигне чрез хранителен режим и тренировки.

"Скромната" загуба на между пет и 10 процента от теглото осигурява съществени ползи за здравето, но обикновено не отговаря на козметичните промени, които човек очаква", обяснява Джордж Брей от изследователския екип.

Източник БТА

Mercedes-Benz извади в Женева цял арсенал от модели AMG

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285144_Mercedes-Benz+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%B2+%D0%96%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D1%86%D1%8F%D0%BB+%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%BE%D1%82+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8+AM

 

Спортно купе с 4 врати и обновената С-класа дебютират на автосалона

Цял арсенал от мощни спортни модели извадиха германците от Mercedes-Benz на автосалона в Женева. Безспорно най-голям интерес на щанда на марката предизвиква новото спортно купе с 4 врати Мercedes-AMG GT. Автомобилът допълва спортното семейство на AMG и демонстрира нови измерения в удоволствието от шофирането.  Новото купе е първият спортен автомобил с четири врати на AMG и прави директна препратка към легендарните модели SLS и AMG GT. Новото спортно купе с 4 врати е самостоятелна разработка на AMG и комбинира атлетична външност с уникален дизайн с висок комфорт и впечатляващи новости в автомобилостроенето. По този начин колата предлага повече пространство и възможност за разнообразни приложения.

 

 

С появата на спортното купе с 4 врати, семейството на AMG GT отваря нов сегмент за клиентите, които търсят автомобил за ежедневието, но не искат да се лишат от ненадминатите характеристики на Mercedes-AMG. Купето AMG GT развива максимална скорост до 315 км/ч. Спортният моделсе задвижва от мощни двигатели, сред които 6-цилиндров редови и V8 мотори с мощност от 435 к.с до 639 к.с. Двигателите от последно поколение позволяват напълно ново преживяване в автомобила и комбинират впечатляващи възможности с модерна ефективност. Продажбите на новото спортно купе с 4 врати Мercedes-AMG GT започват от лятото.

 

 

Освен новото спортно купе с 4 врати Мercedes-AMG GT, основен акцент на щанда на Mercedes-Benz в Женева тази година безспорно са новите Mercedes-AMG C 43 4Matic във варианти лимузина и комби. Моделите са още по-атрактивни отпреди, като най-сериозните подобрения са в и интериора, който е облагодетелстван от напълно ново инструментално табло с нови за моделите AMG дисплеи и ново поколение AMG-волани. Под предния капак е 3,0-литровият V6 битурбо бензинов двигател, който доставя максимална мощност от 390 к.с. Той е съчетан с 9-степенна спортна автоматична скоростна кутия AMG Speed Shift TCT 9G и системата за задвижване на четирите колела AMG Performance 4Matic. Моторът комбинира пъргава динамика с комфорт на дълги разстояния и комбиниран разход на гориво от 9,4 л/100 км.

 

 

Дебют на автосалона в Женева прави и новата C-класа, представена във версии лимузина и комби с нови бензинови и дизелови мотори, както и Plug-In хибрид.В петата си година в производство, С-класата е най-успешната моделна серия на Mercedes-Benz и получава множество подобрения. Стилна промяна има в дизайна на интериора и екстериора. Електронната архитектура е изцяло нова. Като опция се предлага напълно дигитален инструментален дисплей и мултимедия, която предоставя информацията за клиента според неговите предпочитания. Асистиращите системи също са облагодетелствани от нова електронна архитектура и сега са аналогични на тези в S‑класата. За първи път в C-класата се предлагат дълги светлини, съставени от няколко диодни блока с отделни диода, които се контролират автоматично за невиждано до момента в индустрията точно осветяване на пътя.

 

 

Впечатляваща поява на салона прави и новият суров всъдеход Mercedes-AMG G 63. Легендарният високопроходим автомобил претърпя най-голямата трансформация в своята история и същевременно остана верен на изпитаните във времето ценности. На автосалона в Женева Mercedes-Benz представя и новия си пикап X-класа във версия с 6-цилиндров мотор и постоянно задвижване на всички колела. Пикапът комбинира типичните за класа характеристики, като висока мощност, голяма функционалност и издръжливост, с отличителните за марката черти – привлекателен дизайн, висок комфорт на возене, динамика и сигурност. Със своя дизайн на SUV, X-класата естествено се вписва в портфолиото на Mercedes-Benz.

 

 

Ексклузивният бранд Mercedes-Maybach също избра Женева за световната премиера на новия Mercedes-Maybach S‑класа. Във външния вид на лимузината се виждат нови дигитални светлини с HD качество, дългите светлини са със сведена почти до нула възможност за заслепяване, резолюцията е повече от два милиона пиксела. В салона на новия Mercedes-Maybach S‑класа има нови цветови решения, които придават на интериора на колата още по-внушително излъчване и усещане за лукс. На салона са представени специалните изпълнения Exclusive Edition на S-класа купе и кабриолет.

Времето с Будна Варна – 11 март 2018

http://budnavarna.bg/31290-vremeto-s-budna-varna-11-mart-2018/

снимка: Будна Варна

Днес над Черноморието ще бъде предимно слънчево, преди обяд с разкъсана средна и висока облачност, по-значителна по северното крайбрежие. В следобедните часове ще духа слаб изток-югоизточен вятър. Максимални температури между 13° и 18°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Във вътрешността на страната също ще бъде предимно слънчево и почти тихо. Затоплянето ще продължи и максималните температури ще бъдат между 17° и 22°, в София около 18°.

Атмосферното налягане ще бъде малко по-ниско от средното за март и през деня слабо ще се понижи.

Времето в планините ще е подходящо за туризъм. Ще бъде слънчево със слаб, а по високите и открити части умерен западен вятър. Ще се затопли още и максималната температура на височина 1200 метра ще бъде 13-14°, на 2000 метра – около 6°.

Материалът Времето с Будна Варна – 11 март 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Бизнес за милиони: как настолните игри се превръщат в машина за пари

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/03/11/3143646_biznes_za_milioni_kak_nastolnite_igri_se_prevrushtat_v/?ref=rss


Авторът на статията е един от организаторите на предстоящия в края на март фестивал за настолни игри Sofia Board Game Weekend. Подробности за фестивала очаквайте скоро в "Дневник".<br /><br />Преди десетина години прогнозата беше еднозначна - видеоигрите ще превземат света и ще пратят всички останали забавления в ъгъла. И те наистина имат своя огромен дял, но сегментът на настолните игри бавно и методично си отнема своята част от пая. Последните данни от САЩ показват, че...

НЛО-следите остават

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285143_%D0%9D%D0%9B%D0%9E-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82

 

Девойка киха метални прашинки, след като извънземни са й пръснали нещо в носа

Уфолог от Хюстън събира доказателства за похитени от пришълци хора. Даръл Симс е натрупал цяла колекция от вещи, които според него имат извънземен произход. Той самият веднъж бил похитен от пришълци и оттам идват дълбоките му познания по темата. Твърди, че работи в тясно сътрудничество с ЦРУ и даже взимал участие в тайни операции. В архива му от истории до момента има 1950 случаи на хора от цял свят, имали вземане-даване с извънземни. Веднъж дама, която била на разходка с чиния, изръсила току пред очите му имплант, който бил инсталиран в нея. Повечето от историите за пришълци и НЛО обаче е събрал въз основа на разкази на очевидци, което предполага, че приема думите им за стопроцентова истина. Убеден е, че при контактите на земните с извънземните последните може да оставят по кожата на първите прорезни рани и белези. Млада жена изкихала метални частици, след като извънземни проникнали в нейната стая и й пръснали нещо в носа.

 

 

 

Симс осъзнава, че звучи доста налудничаво, когато разказва тези неща, така че прави и уточнението, че някои хора може да смятат резултатите от изследванията му за научна фантастика, но той е напълно наясно какво говори. И възнамерява да продължи изследванията си, защото те в крайна сметка ще доведат до по-пълноценно общуване с извънземните, след като те бъдат опознати от земните.

 

 

 

За уфолога Скот Уоринг няма съмнение, че извънземните съществуват. С помощта на програмата Google Maps той твърди, че е открил тайнствена писта в южната част на Невада, което го накарало да предприеме свое разследване. През 2010 г. на снимка в интернет, направена в „Зона S4”, той видял загадъчния обект. Днес той вече е убеден, че в тази зона се съхранява 30-метрово НЛО. „Всъщност аз открих три летящи обекта в този район, но този, за който става дума е потресаващ и огромен. Това е 30-метров диск, който се разполага в най-голямата сграда с контролируем климат. Апаратът изглежда не може да лети, затова му е направен заслон”, твърди уфологът. Думите му потвърждава и още един специалист в тази област – Стивън Бъроун. В началото на 2016 г. с помощта на камера за нощно виждане той успял да заснеме полета на няколко ярки огнени сфери, които кръжали в небето над зоните „51” и „S4”. Получило се много ефектно видео.

 

 

 

Темата е близка и на британския хакер Гари Маккинън. Интересът му към извънземните доведе дотам, че той бе обвинен за незаконно проникване в 97 компютърни системи на НАСА и американските военни в рамките на период от 13 месеца (между февруари 2001 и март 2002 г.) . За целта той използвал псевдонима Solo.

 

 

 

Самият Маккинън заявява, че просто се е опитвал да намери доказателства за прикриването на съществуването на „свободна енергия“ и НЛО и други технологии, които биха били полезни на човечеството. Веднъж, докато си ровел в интернет, му хрумнало да пробие секретните файлове на Пентагона, за да потърси там информация за НЛО, която го вълнувала. Подозренията му се потвърдили, но той така и не казва какво е открил, защото рискува да получи 70 години затвор. Хари умува как да се измъкне от ситуацията и разяснява пред журналисти, че го вълнува единствено темата за извънземните и техните действия на Земята и в космическото пространство. Най-голям интерес у него предизвикала колекция от снимки, които не били обработвани. На тях ясно личало извънземното присъствие.

Американските власти обвиняват Маккинън, че е делнал критични за операционната система файлове, което довело до спиране на работата на мрежа от 2000 компютърни системи за период от 24 ч. в един от командните центрове на американската армия, намиращ се във Вашингтон. След като си поиграл там, той оставил съобщение: „Вашата сигурност не струва!”.

Маккинън е обвинен и в копирането и съхраняването на секретна информация и пароли за достъп на своя компютър. Според изчисленията на властите това е довело до загуби на стойност $700 хил. През ноември 2002 г. Върховният съд на щата Вирджиния повдига обвинение срещу Маккинън. Обвинителният акт съдържа седем обвинения в компютърни престъпления, всяко от които с евентуална 10-годишна присъда.

Американският астроном Антонио Перис не рискува да бърника във военните тайни. Неговата амбиция е съсредоточена върху това да разбере тайната на „сигнала WOW”. Перис проверява дали той не е възникнал вследствие на комета, контролирана от извънземните. Ако подозренията му се потвърдят, една от най-големите мистерии ще бъде окончателно решена.

 

 

 

През декември 2013 г. сайтът за извънземни MUFON публикува сведения на жител на пристанищния град Хамилтън в канадската провинция Онтарио. Той е наблюдавал светещи кълба над езерото, които внезапно „се гмурвали” под повърхността му. И това далеч не са първите сведения за подобни странни събития в района. Куполовиден космически кораб, който браздял водите на езерото Онтарио, е видян от много местни хора през 1981 г., а преди това през 1977 г. Всички тези странни случаи са обобщени през 2012 г. в книгата Commander X, която прави смелите изводи, че на дъното на басейна има извънземна крепост.

Първа семейна снимка на увеличилата с още един член фамилия на Меси

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pyrva-semejna-snimka-na-uvelichilata-s-oshte-edin-chlen-familiia-na-mesi-2083795

Първата семейна снимка на увеличилата с още един член фамилия на Лионел Меси вече излезе в публичното пространство.

Кубинците избират парламент от една партия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/11/3144093_kubincite_izbirat_parlament_ot_edna_partiia/?ref=rss


Депутати и делегати в местните провинции ще се избират в Куба, за да може седмица по-късно да се формира Националното събрание на народната власт, а от него да се избере следващото правителство на острова.<br /><br />"Изборът" обаче ще е само между кандидати от една партия. Над 8 млн. избиратели могат да участват във вота в 15-те провинции и да изберат 605 депутати.<br /><br />Правозащитници предупреждават, че контекстът на вота на практика ограничава свободния...

Откриха следи от нервнопаралитично вещество в ресторант, посетен от Скрипал и дъщеря му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756164

Откриха следи от нервнопаралитично вещество в ресторант, посетен от Скрипал и дъщеря муСледователи са открили следи от нервнопаралитичното вещество, с което са бил отровени бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му, в ресторант, където двамата се хранили миналата неделя следобед, предаде Би Би Си. Веществото било открито в италианския ресторант "Дзици" в град Салисбъри, Южна Англия.

В Египет осъдиха 10 души на смърт за тероризъм

https://frognews.bg/svqt/egipet-osadiha-10-dushi-smart-terorizam.html

Съд в Египет е осъдил днес на смърт десет души по обвинения в създаване на терористична група, съобщи днес египетската телевизия, цитирана от ДПА.

НАТО отвори вратата за Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370524

НАТО предостави на Украйна статут на държава-кандидатка за членство в алианса, съобщи заместник-председателката на украинската Върховна Рада Ирина Геращенко, цитирана от Дойче веле. Официалният статут "aspirations" означава покана към Киев за започване на разговори за присъединяване към северноатлантическата общност.

20 грасуда днес, от утре идва дъжд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285142_20+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81%2C+%D0%BE%D1%82+%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D0%B6%D0%B4

 Днес и от части в понеделник ни чака хубаво време, предимно слънчево, с повишаващи се дневни температури. На места, най-вече днес, градусите ще достигнат и 20. Това ще са първите пролетни дни за тази година, сочи средносрочната прогноза за времето, представена в Дарик Кафе.

Постепенно вече се вижда краят на зимата и следващите дни ще бъдат много подходящи за излети извън града и разходки в планината.


За следващата седмица, обаче, синоптичните модели показват влошаване на времето още от понеделник следобед и най-вече във вторник и сряда. Средиземноморски циклон ще окаже влияние за това. През тези дни почти над цялата страна ще бъде облачно и ще вали дъжд, а в по-високите планински части и сняг.


Дневните температури ще се понижат, ще бъде облачно с валежи. Това време ще продължи и в четвъртък. Преваляванията на места все още ще продължават.


В петък и събота времето за кратко ще се оправи.


В края на следващата седмицата и началото на по-следващата, обаче, се чака ново влошаване на времето с превалявания от дъжд.


Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

 standartnews.com

Размерът на късмета...

http://www.cross.bg/razmerut-na-kusmeta-1569799.html

/КРОСС/ „Размерът на късмета идва от вашето желание да действате." - Барбара Шер      

Висшите мениджъри на Deutsche Bank ще се откажат от годишните си бонуси

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285141_%D0%92%D0%B8%D1%81%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+Deutsche+Bank+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D

 Висшите мениджъри на Deutsche Bank ще се откажат от годишните си бонуси, обяви главният изпълнителен директор Джон Краян. Това се случва след като най-голямата германска банка стана обект на критики за изплащането на големи възнаграждения, въпреки че загуби пари миналата година, предава Ройтерс.

 

Краян е цитиран от седмичника Zeit, че 12-членният борд на директорите няма да получи бонуси за 2017 г., а компенсациите ще бъдат насочени към други служители, както е планирано.

По думите на Краян бонусният фонд ще е “значително по-голям” от сумата от 546 млн. евро, платени през 2016 г., но ще е под 2,4 млрд. евро, дадени година по-рано.

 

Deutsche Bank беше критикувана през януари във връзка с плановете си да плати над 1 млрд. евро бонуси, въпреки че за трета последователна година генерира загуба, този път заради еднократното въздействие на данъчната реформа в САЩ.

Докато банката все още се опитва да се върне към успеха под ръководството на 57-годишния британец, големите възнаграждения предизвикаха гняв в Германия, тъй като все повече се смята, че богатството се концентрира предимно сред супербогатите.

Същевременно Deutsche Bank намалява броя на служителите си. Тя потвърди, че планира да съкрати 9000 работни места, или около една десета от служителите си в глобален мащаб. 4000 от премахнатите места ще са в Германия.

Говорителка на Deutsche Bank потвърди, че написаното от Zeit е вярно. Банката ще разкрие повече подробности за компенсациите на директорите, когато обяви годишния си отчет следващия петък.

По статията работи: Елена Кирилова

Близки и приятели се прощават с Бате Николай

https://offnews.bg//obshtestvo/blizki-i-priateli-se-proshtavat-s-bate-nikolaj-676467.html

В Народния театър ще се проведе поклонението пред актьора Николай Николаев. Актьорът почина на 6 март на 77 години след инсулт.

От 11.00 часа в централното фоайе на театъра последно "Сбогом" с Бате Николай ще си вземат близки, приятели и колеги на големия български актьор. 

Той е роден през 1940 г. в Силистра, син на българския художник Стефан Николаев, внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Васил Левски, и брат на илюзиониста Васил Николаев-Орфи. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1965 година в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски. Звездата му изгрява като „Бате Николай“ в детското тв предаване „Сладкарница Захарно петле“. 

Бате Николай е носител на най-високото отличие на Министерството на културата "Златен век" за принуса му към изкуството.

Той е основател на единствената клиника по смехотерапия в страната - той лекуваше чрез забавления болни деца от "Пирогов", където се изявяваше като клоуна проф. д-р Коко.

Заедно с актьора Марин Неделчев влизат в трупата на италианския цирк „Нандо Орфей” и правят големи турнета, като клоуни-фокусници. Учавства в Коледна програма за телевизията - „Манежа на сънищата“, с участието на Елизабет Тейлър. Николаев беше актьор в Народен театър „Иван Вазов“, а през 2002 година той се пенсионира.

През 2016 година той претърпя неприятен инцидент - той беше пребит в опит да бъде обран на гарата във Вакарел. Той бил нападнат в колата си, докато чака сина си да пристигне с влака от София. 

Лошото момче на Европа трябва да води трудна битка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285140_%D0%9B%D0%BE%D1%88%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D1%82%D1%80%D1%

 Унгарският премиер Виктор Орбан, своеобразният кръстник на бума на популистите в Европа, който сега предизвиква сътресения и в Италия, не е свикнал с пораженията. Така че когато избирателите в малък земеделски град гласуваха масово за опонент на кандидата на неговата партия за кмет за първи път от 20 години на 25 февруари, това предизвика трус в политическата система, пише Bloomberg.

Нито едно социологическо изследване не предвиждаше подобен бунт сред избирателите, които се оплакваха от ширещата се шуробаджaнащина. Въпросът е дали това е просто спънка, или промяна за Орбан, който е един от малкото европейски съюзници на руския президент Владимир Путин. Той доминира унгарската политика, откакто се върна на власт преди осем години. Остава един месец до парламентарните избори, за които се очакваше да бъдат само формалност. Поражение за Орбан или дори малка победа ще предизвика отзвук от Москва до Брюксел.

Опозиционните партии опитват да разберат дали могат да работят заедно, а политици, които преди отхвърляха сътрудничеството, сега преговарят за изглаждане на различията си. Орбан възприе отбранителна позиция, а неговата партия Фидес изтъква икономическите му постижения.

„Поуката е, че Фидес може да бъде победена навсякъде, ако опозицията подкрепя един от кандидатите“, каза дни след победата си новият кмет на град Ходмезьовашархей Петер Марки-Зей. „Язовирната стена се пропука тук и това трябваше да се случи на място като Ходмезьовашархей, където Фидес изглеждаше непобедима“, допълни той. Самият той гласувал за Орбан през 2010 г.

Мошеникът на Европа

54-годишният Орбан се прочу в ЕС, предлагайки своята „нелиберална държава“ като алтернатива на традиционната политика. Той подкрепи Доналд Тръмп за президент на САЩ, а усилията му за прогонване на бежанците спечелиха привърженици в лицето на популистки партии в Западна Европа и политици със сходни възгледи в Полша и Чехия. Той подкрепи Силвио Берлускони и прие Джорджия Мелони, лидер на партията с фашистки корени „Братя за Италия“, част от съюза на Берлускони, който опитва да сформира правителство.

Вземайки за пример Русия и Турция, Орбан използва мнозинство от две трети в парламента, за да пренапише закони еднолично и да елиминира ефективния контрол над властта си, въпреки възраженията на ЕС. Той назначи приятели и съюзници да управляват съдилища, централната банка и Сметната палата. Орбан откри пътя за обогатяването на нова класа от богати бизнесмени с политически връзки с управляващата партия.

Малко градове са били по-лоялни към Орбан от Ходмезьовашархей, чието население от 45 000 души твърдо подкрепяше Фидес. В историческия град, който се прехранва със земеделие, мъже и жени на всякаква възраст, хора с професия и фермери, говорят за атмосферата на страх и сплашване.

„Корупцията е излязла извън контрол и хората се страхуват да говорят“, казва 46-годишният Ференц, докато бута колелото си на покрития със сняг централен площад в града, над който се извисява неоренесансовата кула на кметството.

Унгария загуби позиции в ежегодното проучване за корупцията на Transparency International. Миналата година страната беше на 66-о място, като изпреварваше само България в ЕС, спрямо 48-о място през 2014 г., когато Орбан спечели третия си мандат. Правителството в Будапеща заяви, че резултатите отразяват предубеждение към двете страни членки на ЕС, които се противопоставят на имиграцията и издигнаха огради по границите си.

 

Ференц казва, че напуснал държавната компания, в която работел, заради шуробаджaнащината около него и сега си търсел работа. Той отказва да каже цялото си име заради страх от ответни мерки заради възгледите му.

Големият въпрос е дали разпокъсаната опозиция може да впрегне тези настроения. Партиите, които трябва да си сътрудничат, варират от либерални формации до Йобик, която се променя от крайнодясна до проевропейска партия.
Орбан знае по-добре от всеки, че според социологическите допитвания партията му има добра преднина. Според някои изследвания подкрепата за Фидес е равна на тази за шестте най-големи опозиционни партии, взети заедно. Това обаче може да се окаже недостатъчно, ако опозицията подкрепи един кандидат в 106-те избирателни района на страната.

Там ще стане ясна съдбата на повечето места в 199-местния парламент, а останалите ще се основават на националните партийни листи. Орбан, който е бивш студентски активист срещу комунистическия режим, стана премиер за първи път през 1998 г., след като убеди партиите, противопоставящи се на бившите комунисти, да оттеглят кандидатите си в негова полза.

Орбан нарече Ходмезьовашархей „тревожен сигнал“ за Фидес и миналата седмица прогнозира, че опозиционните партии ще преодолеят различията си, за да подкрепят един кандидат във всички райони. Преглед на резултатите от предишните избори на Bloomberg показва, че Фидес щеше да спечели само 20 района през 2014 г., ако всички опозиционни партии бяха подкрепили общ кандидат.

Все още обаче споразумение за подкрепа на един опонент на Орбан навсякъде изглежда далечна перспектива, казва Роберт Ласло, анализатор в Political Capital в Будапеща. Правителството може да разчита и на растящата икономика, за да спечели избиратели на фона на рекордно ниската безработица, най-високия икономически растеж в последните три години и нарастващите с двуцифрено число заплати благодарение отчасти и на ужасяващия недостиг на работна ръка.

Това обаче явно не трогва избирателите в Ходмезьовашархей, които се оплакват, че трудно свързват двата края и посочват забележителното натрупване на богатство около себе си.

В едно от първите си решения като новоизбран кмет Марки-Зей разпространи договор с общината на компания за осветление, в който ЕС открил доказателства за измама. Компанията Elios преди време била собственост на зет на Орбан и договорът бил подписан при управлението на предишния кмет Янош Лазар, който сега е министър за европейските фондове. Лазар, който оглавява и разузнаването, е представител на района в парламента и е кандидат за нов мандат. Elios и Лазар отричат да са извършили нередности.

“Това е напълно нова ситуация“, казва анализаторът Роберт Ласло след резултатите в Ходмезьовашархей.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Китай: Търговска война със САЩ би била катастрофална за световната икономика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756162

Китай: Търговска война със САЩ би била катастрофална за световната икономикаТърговска война със САЩ ще има единствено катастрофални последици за световната икономика, заяви китайският министър на търговията Чжон Шен, цитиран от Ройтерс, на фона на засилените критики на Пекин към предложените от Вашингтон мита върху вноса на метали. След натиск от техни съюзници САЩ допуснаха възможността за освобождаване на някои страни

ЕИБ би обмислила финансиране на АЕЦ "Белене", ако получи официално запитване

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285139_%D0%95%D0%98%D0%91+%D0%B1%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%95%D0%A6+%22%D0%91%D0%B5%D0%BB%D

 Европейската инвестициона банка (ЕИБ) би обмислила финансиране на проекта АЕЦ “Белене”, ако получи официално запитване от българското правителство. Това коментира пред БНР вицепрезидентът на банката Вазил Худак.

Той обаче подчерта, че институцията никога не е финансирала изграждането на нова ядрена централа, а само проекти, които подобряват състоянието на вече съществуващите мощности.

По думите на Худак АЕЦ “Белене” е голям и сложен проект с дълга история, а правителството търси начин да го съживи.

“От наша гледна точка, когато става дума за ядрени  мощности, ние винаги търсим възможности за подобряването на екологичните  стандарти или подобряването на сигурността на вече съществуващите централи. В  историята си ние никога не сме финансирали изграждането на нова ядрена  централа”, обясни той.

Худак обясни, че когато ЕИБ оценява проекти, се прави внимателно разглеждане на структурата на финансирането.

“Винаги търсим отговор на въпроса дали този проект може да възвърне инвестициите, направени по време на изграждането му. Ние настояваме  проектите, които финансираме, да имат добавена стойност - като позитивен ефект  върху околната среда, подобряване на бизнес средата там, където се осъществява  проекта. Най-общо казано, проектите трябва да имат социален и икономически ефект. Засега не сме получавали официално запитване от българското правителство за АЕЦ Белене. Ако получим такова, ще го обмислим", коментира още той.

 

Във връзка с отправените критики, че ЕИБ не финансира достатъчно проекти в Източна Европа, а насочва ресурсите си към по-богатите западноевропейски страни, Худак твърди, че има два начина за разглеждане на въпроса.

“Ако погледнем към броя на проектите и обема на финансиране като цяло, може да кажете, че 90% от парите са отишли в Западна Европа и само 10% в Източна Европа. Ако направим съпоставката като процент от БВП на страните, ще видим, че пропорцията е в полза на страните от Източна Европа”, посочва той.

Худак допълва, че независимо кой от тези начини бъде избран, факт е, че държавите от Източна Европа като цяло не осъществяват толкова много проекти. За това има редица причини, но според него държавите от региона все още не усвояват много грантове от еврофондовете. 

На въпрос как вижда работата на плана “Юнкер” в следващата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз (ЕС), Вазил Худак коментира, че планът е удължен до края на 2020 г., до края на бюджетния период.

“За следващата многогодишна финансова рамка ние вярваме,  че използването на средства от него ще бъде по-голямо и по-интензивно. Заради  Brexit може да няма толкова пари в бюджета. Следователно този път няма да има толкова голяма сума за традиционно финансиране - т.е. чрез безвъзмездни  субсидии, а ще има повече заеми и ресурс, който ще се използва повече от  веднъж. Независимо дали ще се нарича план "Юнкер", фонд за стратегически инвестиции или ще носи името на някой друг, акцентът ще бъде  върху финансовите инструменти", обясни още Худак.

Според него държавите от Западните Балкани трябва да се научат да развиват проекти. От своя страна, ЕИБ е фокусирана върху финансирането на проекти и е наясно, че в тези държави все още е нужна много техническа подкрепа.

“Имаме още много работа, за да научим местните компании и общини да пишат добри проекти, които да могат да получат финансиране от банките”, допълни той.

По думите му е изключително важно да се изпълнят няколко условия - политическа стабилност, уменията за писане на проекти и техническата помощ, за да има напредък. Според Худак особено важни са и международните проекти, най-вече транспортните коридори и цифровата инфраструктура. За всичко това пък е необходимо много добро регионално сътрудничество.

По статията работи: Елена Кирилова

Тръмп с ултиматум към ЕС за митата

https://frognews.bg/svqt/tramp-ultimatum-kam-mitata.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще спести на Европейския съюз митата върху стоманата и алуминия, ако ЕС се откаже от бариерите, които издига пред американските стоки, предаде Франс прес, цитирана от наши агенции.

Полезни хитринки със сода, които всеки трябва да знае

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/polezni-hitrinki-sys-soda-koito-vseki-triabva-da-znae-6080136

Содата не е панацея, нито заместител на лекарствата, но в някои случаи може да бъде много полезна

Управляващите в Румъния целят присъединяване към еврозоната до 2024 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285138_%D0%A3%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%86%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%B5%D0%B4%D0%B8%

 Делегатите на извънредния конгрес на управляващата в Румъния Социалдемократическата партия /СДП/ гласуваха за присъединяване на страната към еврозоната до 2024 г., предаде Ройтерс.

Лидерът на партията Ливиу Драгня заяви пред 4000 делегати на конгреса, че присъединяването към еврозоната е задължителна и естествена стъпка за Румъния, една от най-бързо нарастващите икономики в ЕС, но все още най-бедните и най-корумпирани страни.

 

„Ние трябва да бъдем смели и да разберем, че това е задължителна стъпка и единственият шанс за Румъния да седне на масата на богатите страни в Европа. Това е проект на национална солидарност", каза Драгня.

Суверенитетът на Румъния „ще бъде защитен със законите, които ще приеме парламентът", заяви още пред конгреса лидерът на СДП, предаде и ТАСС.

„При цялото ни уважение към западните страни, които съдействат за модернизирането на Румъния, националният суверенитет трябва да се определя в Румъния, а не в чужбина", каза Драгня.

„Румъния ще затвърждава стратегическото си партньорство със САЩ, развивайки икономиката. Имаме много добро партньорство в областта на отбраната, но Румъния има право да се възползва и от икономическата част на това партньорство. Изпълнихме всичките си военни задължения."

Така той реагира на твърденията, че независимо че Румъния разположи в Девеселу американски комплекс за противоракетна отбрана и е отделила два процента за нуждите на отбраната, инвестициите на САЩ в страната остават незначителни.

Същевременно Драгня обеща, че парламентарната група на СДП ще увеличи подкрепата на курса на Молдова за сближаването ѝ с ЕС и Румъния и "ще проучи възможността това лято да бъде предоставена финансова помощ на молдовското население с ниски и много ниски доходи". 

В речта си политикът попита делегатите искат ли той да остане техен председател, на което те отговориха с продължителни аплодисменти. Участниците в конгреса гласуваха за начало на обсъждането на пет национални конвенции - за влизане в еврозоната до 2024 г., за председателството на Румъния на Съвета на Европа догодина, за културата, за равноправие на половете и за стратегическото развитие на страната "Румъния – 2040".

Планирано е да бъде приета политическа програма на СДП и да бъдат избрани ръководни органи на партията.

България също прави постъпки да бъде приета в еврозоната, след като в деня на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС финансовият министър Владислав Горанов обяви, че се очаква до края на юни страната ни да кандидатства официално за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM II, като предварителна стъпка преди приемането на еврото. 

По статията работи: Бойчо Попов

 

EС няма засега яснота дали ще бъде изключен от щатските мита

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285137_E%D0%A1+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0+%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0

 Европейският съюз не получи яснота дали САЩ ще бъде уважено искането неговите членки да бъдат освободени от наложените от Вашингтон мита върху вноса на стомана и алуминий. Това заяви днес европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом след среща с американски пратеник в Брюксел, предаде AFP, цитирана от БТА.

„Ние не получихме непосредствена яснота относно процедурата за освобождаване и разговорите ще продължат следващата седмица", заяви тя в Twitter, след като разговаря с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

 

 

As a close security and trade partner of the US, the EU must be excluded from the announced measures. No immediate clarity on the exact US procedure for exemption however, so discussions will continue next week. (2/2)

 
 

Японският министър на търговията също опита днес в Брюксел да издейства изключение за страната си от американските вносни мита за стомана и алуминий и призова за предпазливи действия в спора, който има опасност да се разрасне в търговска война, предаде Ройтерс.

 

Министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо заяви на пресконференция, че на днешните преговори в Брюксел Лайтхайзър само е обяснил графика и процедурата, които Вашингтон смята да следва.

"Изразихме притесненията си. Това може да разстрои световните пазари на стомана и алуминий и да има негативно влияние", каза Секо пред репортери, след като се срещна с Лайтхайзър.

Търговският представител на САЩ разговаря днес заедно и поотделно с Малмстрьом и Секо, отбелязва агенцията.

През миналата година страни от ЕС са изнеси около 5,5 милиона тона стомана за САЩ. През 2017 г. САЩ са купили 5% от японската стомана и едва 1,1% от китайската.

Припомняме, че президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа документ за налагане на вносно мито от 25% за стоманата и 10% за алуминия, който трябва да влезе в сила до 15 дни. Той обаче освободи Канада и Мексико от тези мита и даде надежда, че има възможност да освободи и други съюзници.  При подписването Тръмп обяви, че предлага облекчения на страните, които са "честни в търговията" със САЩ. Агенция Ройтерс отбеляза, че този жест цели да окаже натиск върху Канада и Мексико да направят отстъпки на преговорите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), които са позамрели.

Тръмп поиска отстъпки и от държавите в ЕС, като се оплака, че те се отнасят нечестно спрямо американските автомобили и заплаши, че може да повиши митата за европейски коли.

Всичко по темата четете тук!

 

По статията работи: Бойчо Попов

Църквата почита Св. Софроний Врачански

https://offnews.bg//obshtestvo/tcarkvata-pochita-sv-sofronij-vrachanski-676466.html

Православната църква почита паметта на Св. Софроний Врачански. Светецът будител е духовен закрилник на Враца.

В града почитането на паметта на светеца ще започне с литургия в старинната църква "Свето Възнесение", част от възрожденския комплекс "Св.Софроний Врачански". Богослужението ще бъде оглавено от Врачанския митрополит Григорий, съобщава БНР.

Общоградското тържество след това ще се състои пред паметника на Св. Софроний, който също е част от комплекса. В честването ще участват и ученици от началното училище, което носи името на светеца възрожденец.

Тръмп е готов да отмени митата за ЕС

https://petel.bg/Tramp-e-gotov-da-otmeni-mitata-za-ES__254839

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е готов да отмени митата за внос на стомана и алуминий за държавите от Евросъюза, ако те пр...

Родно село стана като Венеция - минаваш само с лодка

https://petel.bg/Rodno-selo-stana-kato-Venetsiya---minavash-samo-s-lodka-__254840

Улици, проходими само с лодки. Такива са няколко в Малево, те сродяват хасковското село с Венеция, съобщава haskovo.net. „Канализация няма. По ...

Цените на имотите във Варна растат

https://petel.bg/TSenite-na-imotite-vav-Varna-rastat__254841

Цените на имотите във Варна се увеличават за последните три години, като средно за година скокът е с около 5%. Това показват данните на Наци...

Нешка Робева: Гимнастичките от националните отбори не се избират, а се посочват

https://petel.bg/Neshka-Robeva--Gimnastichkite-ot-natsionalnite-otbori-ne-se-izbirat--a-se-posochvat__254842

Треньорът вече работи в германия, но не се е отказала и от българския спорт „Не на всяко дете у нас се дава възможност да се състезава. Ня...

Можете ли да различите фалшивите монети? Ако се затруднявате гледайте това видео

https://petel.bg/Mozhete-li-da-razlichite-falshivite-moneti--Ako-se-zatrudnyavate-gledayte-tova-video__254843

Експерти коментираха, че вероятно фалшификаторите се сдобиват безплатно с метал, защото разходите да изсечеш фалшива монета обикновено ...

Защо млада археоложка стана кметица на изчезващо село

https://petel.bg/Zashho-mlada-arheolozhka-stana-kmetitsa-na-izchezvashho-selo__254844

Бтв Да се преместиш от двумилионна София в селце със само 70 души. Защо една млада археоложка направи този избор и стана кмет на изчезващо...

Василев: Държавата не трябва да влиза в управлението на ЧЕЗ

https://petel.bg/Vasilev--Darzhavata-ne-tryabva-da-vliza-v-upravlenieto-na-CHEZ__254845

Бившият вицепремиер се съмнява, че зад Гинка Върбакова стои някой друг „Да се смесва политиката с икономиката е много лоша идея. Затова ...

Румъния цели присъединяване към еврозоната до 2024 г.

https://petel.bg/Rumaniya-tseli-prisaedinyavane-kam-evrozonata-do-2024-g-__254846

Извънредният конгрес на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия гласува за присъединяване на страната към еврозоната до 2024...

Снимки в “Петел”: Фантастичният Найджъл Кенеди омагьоса публиката във Варна

https://petel.bg/Snimki-v----Petel-----Fantastichniyat-Naydzhal-Kenedi-omagosa-publikata-vav-Varna-__254847

снимки "Петел" Над 2000 души станаха свидетели на огромния и непсресъхващ талант на Найджъл Кенеди в зала „Конгресна ” в Двореца на култу...

11 март 1913 г. Започва атаката на Одрин

https://petel.bg/11-mart-1913-g--Zapochva-atakata-na-Odrin__254848

На 11 март 1913 г. започва Одринската операция на Втора българска армия. Атаката е съсредоточена в източния сектор. Тя довежда до падането на ...

Трима младежи набиха шофьор, който дал предимство на пешеходец в Бургас

https://petel.bg/Trima-mladezhi-nabiha-shofor--koyto-dal-predimstvo-na-peshehodets-v-Burgas__254849

54-годишен руснак е бил пребит в Бургас от трима души заради възникнал след спор на пътя. Инцидентът е станал на 9 март следобед на кръстови...

Тежка катастрофа в Слънчев бряг

https://petel.bg/Tezhka-katastrofa-v-Slanchev-bryag-__254850

flagman.bg На мястото все още има полицейски служители, които описва щетите след мелето Тежка катастрофа е станала рано тази сутрин до бензи...

Тръмп към ЕС: Ще се откажем от митата ни, ако вие се откажете от тези за нашите стоки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756158

Тръмп към ЕС: Ще се откажем от митата ни, ако вие се откажете от тези за нашите стокиПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще спести на Европейския съюз митата върху стоманата и алуминия, ако ЕС се откаже от бариерите, които издига пред американските стоки, предаде Франс прес. Огласените от Тръмп мита от 25 процента върху вносната стомана и от 10 процента върху вноса на алуминий се оспорват от европейските и от други търговски

Как се лекуват от травмите "лъвчетата на халифата"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/11/3144009_kak_se_lekuvat_ot_travmite_luvchetata_na_halifata/?ref=rss


Едно иракско семейство успява да си върне сина, отвлечен от "Ислямска държава". Дни след това бащата се буди през нощта и вижда как синът му размахва нож, крещейки, че близките му са неверници и предпочита да умре, вместо да живее с тях. Това разказва язидският учител Хошияр Сюлейман, който преподава на момчето.<br /><br />"Ислямска държава" е превърнала стотици деца във войници, оставяйки ги с психически травми, които трудно могат да бъдат преодолени, а достъпът...

Светските аятоласи на Франция

http://clubz.bg/65248-svetskite_aqtolasi_na_franciq

Франция, която превърна в своя търговска марка "Войната на религиите" през XVI век, има нов проблем с фундаментализма. И той е свързан не с твърдолинейните ислямисти, а с войнстващите привърженици на светската държава.

Твърдолинейните, сред които бивш премиер, философи, видни феминисти, фигури от токшоутата и политици, обявиха война срещу посегателствата върху обществения живот от страна на ислямистите. Това е добре. Но когато демонизират исляма като цяло, както правят често, те тласкат младите мюсюлмани в ръцете на фанатиците, които ненавиждат.

И за да е още по-зле, тези аятоласи на светската държава заплашват усилията на президента Еманюел Макрон да демонстрира по-разнообразно и всеобхватно общество, при което ислямът - втората религия в страната след римокатолическата - би се чувствал уютно като християнството и юдаизма.

Президентът заяви, че иска да преустрои мюсюлманската вяра във Франция, като промени нейните представителни институции и ангажира религиозните лидери в национален диалог по въпроси като медицинската етика.

Заложена е способността на самообявилата се "родина на човешките права" да интегрира близо 5,7 милиона граждани от мюсюлмански произход (8,8 на сто от населението), повечето от които са потомци на имигранти от бившите френски колонии в Северна Африка. Други западноевропейски страни са изправени пред същите предизвикателства, но за Франция те са по-силни поради неизлекуваните рани от колониалното минало и Алжирската война през 1954 -1962 г.

"Искам да положа основите на цялостна реформа на исляма във Франция", заяви Макрон пред в. "Журнал дьо диманш".

Той продължава да провежда консултации, но съветниците му казват, че иска да реформира начина, по който се избира Френския съвет на мюсюлманската вяра, за да го отвори за по-съвременни, интегрирани и млади водачи и да намали влиянието на Саудитска Арабия, Катар, Турция, Алжир и Мароко, които финансират джамии, имами и асоциации във Франция.

Бившият президент Никола Саркози, който създаде съвета, експериментира с по-скромни действия преди десетилетие за насърчаване на мюсюлманите, но бързо се отказа в полза на политиката на идентичност в рамките на закона и реда под натиска на крайно десния Национален фронт. По-либерален и по-малко поривист по темперамент, Макрон бе подложен на кръстосан огън от светските снайперисти.

Макрон разбуни гнездото на осите, когато наскоро изрази опасения, че привържениците на светската държава стават прекалено "радикализирани". Като кандидат-президент той предупреди за "реваншистка визия на секуларизма, кйто отгоре на всичко налага забрани, предимно към една отделна религия".

"Призракът на гражданската война надвисва навсякъде", каза бъдещият лидер през 2016 г. в интервю за сп. "Шаланж".

Той не спомена имена, но бе ясно, че има предвид философи като Ален Финкелкрот и Паскал Брюкнер, които разпалиха културна война с твърденията, че френските идентичност и ценности са атакувани от исляма изобщо, а не от фундаменталистите.

Към тях се присъединиха политици, сред които бившият премиер социалист Манюел Валс и лидерката на Националния фронт Марин льо Пен, които са против мюсюлманките да обличат плажните "буркини", носенето на забрадки в студентските градчета, време за плуване само за жени и "халал" храна в училищата.

Две скорошни случки показват начина, по който ултрасекуларистите движат реда на изключването.

Правителството отмени номинирането на активистката Рохая Диало в новия Национален съвет за дигитално приобщаване след протести заради нейните връзки с "Коренни жители на Републиката" - организация, водеща кампания срещу институционализирания расизъм.

Тогава Менел Ибтисем - 22-годишна певица със звезден блясък в очите и син тюрбан, която предизвика сензация с арабската версия на "Алилуя" на Ленард Коен, бе изгонена от телевизионното състезание за таланти "Гласът", след като светски активист разкри, че е писала туитове след атаката с камион в Ница през 2016 г., които оспорват кой в действителност стои зад инцидента и твърдят, че "истинският терорист е нашето правителство".

Идеята за съвет на чернокожите лидери или старейшини на мюсюлманската обност, която е част от обществото в САЩ, е анатема за светските пуритани, чиято традиция за хомогенизиране е още от времето на разгара на якобинството на Френската революция, когато е гилотиниран католически свещеник, отказал да се отрече от църквата.

Отделянето на църквата от държавата със закон през 1905 г. е кулминацията на продължителна борба на антиклерикалните републиканци срещу клонящата към монархията Римокатолическа църква, дискредитирала се с подкрепата си за антисемитите в аферата "Драйфус".

Но линията е по-неясна. Официално Франция може да държи религията настрани от обществения живот, но въпреки това християнството обхваща голяма част от френското общество. Училищните празници например са отражения на християнския календар, като мюсюлманските и еврейските фестивали биват игнорирани.

Докато публичният дебат е фокусиран върху въпроси като нерегулираните със закон стаи за молитви на салафитите и училищата, разпространяващи субкултурата на радикалния ислям, твърде малко внимание се обръща на реалността с рутинната дискриминация, срещу която са изправени французите от мюсюлмански произход при търсенето на работа или жилище.

Двете неща не са несвързани помежду им. Много млади френски мюсюлмани се чувстват изолирани поради липсата на икономическа възможност и расова дискриминация от страна на полицията и враждебността към исляма, подклаждани от политиците и медиите. Отчуждението и желанието за отмъщение, предизвикващи възхищението зад граница на джихадистки групировки като "Ислямска държава", тласна радикалния слой на младите мюсюлмани да извършат атентати, при които от 2015 г. насам загинаха над 220 души.

Мари-Ан Валфор - изследователка от Парижкото училище по икономика, описа кошмара за търсещите работа мюсюлмани, особено носещите забрадки. Макар законът да не забранява носенето на религиозни атрибути на работното място, нейните примери показват, че "презумпцията за принадлежност по-скоро към мюсюлманската, отколкото към християнската религия е важен дискриминиращ фактор на френския пазар на труда".

Това тласка много млади мюсюлмани да търсят работа и жилища в собствената си общност, като засилва сегрегацията и дискриминацията, от която те страдат във Франция.

Тези, които се опасяват, че изолирането на талантливи млади мюсюлмани може да отчужди съществена част от населението и да бъде от полза за фундаменталистите, биват наричани от секуларистите "ислямо-левичари" или "хора от комуните".

"Мюсюлманинът замени арабина като враг, - казва Нора Хамади, радиожуналистка, работеща  младежки асоциации по проект за жилищно настаняване в предградията. - Невероятно е как първоначалното определение на секуларизма се превърна в интелектуално оръжие."

Хамади, дъщеря на алжиски имигранти, родена в парижко работническо предградие, смята себе си за "атеистка, пълна с вино и свинско". Но законът от 2004 г., забраняващ носенето на забрадки в училищата, "бе възприет като антимюсюлманска атака" за разлика от уважението към разнообразието в САЩ или Великобритания.

За да се излезе от френския порочен кръг и се насърчи развитието на умерения "ислям по френски", някои френски политици и мюсюлмански лидери просто намекват за роля на държавата в обучението на имами и някаква форма на обществено финансиране на изглаждането на джамии и центрове за общността. Леко облагане на продажбите на "халал" храна би могло да финансира такива дейности, както сега се прави с храната "кашер", с която се финансират еврейски институции.

Историкът Бенжамен Стора - председател на Музея на историята на имиграцията, азва, че Макрон би могъл да насърчи интегрирането на млади мюсюлмани, без да се съобразява с фундаменталистите и от двете страни, като стои твърдо зад светските ценности и гарантира, че историята на фреската колонизация се преподава по-честно в училищата.

"Никога не говорим за кланетата и подтисничеството, - заяви Стора. - Това позволява на ислямистите да кажат: "Западняците са гадове, които винаги са ни мразили." Те стъпват на това поле."

Той обаче допълва, че истеричният френски обществен дебат съдържа по-окуражаваща реалност. Франция може все още да има твърде малко хора от африкански или мюсюлмански произход в телевизиите и парламента, но никога преди не е имала толкова много младежи от имигрантски произход, интегрирани чрез образование в националния елит.

"Проблемът е забавянето във времето между тези промени, които помогнаха да се стигне до избирането на Макрон, и отразяването на този факт в медиите и парламента", каза той.

Светските кучета могат да си лаят, но керванът на интеграцията си върви.

------

* Авторът е сътрудник на "Политико", където е публикуван коментарът.

Седмицата: Иначе сме добре

http://varnautre.bg/2018/03/11/76405/%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b5-%d1%81%d0%bc%d0%b5-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b5

Тази седмица отново се разделихме в спора дали Трети март е празник и на какво точно. Руският патриарх допълнително разбуни кошера, особено на патриотите, които и без това постоянно се борят да доказват кой е по-най-патриот. В деня на националния празник се навършиха пет години от смъртта на Пламен Горанов. За науката история срокът е […]

Да не се прилепяме към империи

http://pogled.info/bulgarski/da-ne-se-prilepyame-kam-imperii.93090

/Поглед.инфо/ "Да не се прилепяме към империи!", размахва заплашително пръст към Русия една шепа екзалтирани русомразци и сетне услужливо се гушва в краката на господарите си от Белия дом.

Zeit Online: Фалшивите новини. Битка на лъжите по време на Първата световна война.

http://pogled.info/svetoven/Zeit-Online-falshivite-novini-bitka-na-lazhite-po-vreme-na-parvata-svetovna-voina.93091

/Поглед.инфо/ Заблудата, представена като реалност. Златни автомобили, отсечени детски ръце, фабрики за трупове: По време на Първата световна война процъфтяват най-странните пропагандни приказки. Но колкото и абсурдни да са фалшивите новини на двете страни – готовността да им се повярва е безгранична.

РИА ФАН/Москва: Как властите на България пречат на собствения си народ да празнува 140 години от освобождението си

http://pogled.info/svetoven/russia/ria-fan-moskva-kak-vlastite-na-balgariya-prechat-na-sobstveniya-si-narod-da-praznuva-140-godini-ot-osvobozhdenieto-si.93092

/Поглед.инфо/ България отбелязва 140-тата годишнина от своето освобождение от турско иго. Главен гост на празника бе московският и всеруски патриарх Кирил. По традиция основните тържества преминаха на връх Шипка.

В Китай се заражда култ към личността, какъвто не е имало от времето на Мао

https://offnews.bg//sviat/v-kitaj-se-zarazhda-kult-kam-lichnostta-kakavto-ne-e-imalo-ot-vremeto-676465.html

Китайският президент Си Цзинпин, който се готви да управлява Китай безсрочно, е в центъра на най-упоритите усилия на Комунистическата партия за създаване на култ към личността след смъртта на основателя на Народната република Мао Цзедун през 1976 г., предаде Асошиейтед прес.

Ликът на Си е на първа страница в държавните вестници, излъчва се с часове по телевизията, стои на корицата на списания, на плакати, продавани по пазарите, на билбордовете край парковете и на табели по тротоарите.

Телевизията често описва Си като човек, обожаван от всички - от работниците в заводите и фермерите до космическите инженери и войниците, които редовно го аплодират по няколко минути.

Тези усилия върнаха спомените за огромните промени в периода на т.нар. Културна революция на Мао.

Партийни говорите отричат подобни коментари, твърдейки, че Си е ядрото на своя седемчленен Постоянен комитет, а не е самотен автократ.

Очаква се Общокитайското народно събрание да одобри промяна в конституцията за премахване на ограничението за броя на президентските мандати, проправяйки път за Си да управлява неопределено дълго.

На 11 март през...

http://www.cross.bg/voiina-zagivat-dimitur-1569798.html

/КРОСС/ 1502 г. - Исмаил I Сефевид става шах на Персия.1542 г. - Испанският конкистадор Алваро де Вака достига град Асунсион.1669 г. - Започва най-силното 4-месечно изригване на вулкана Етна (Италия) - загиват 20 000 души.1702 г. - Излиза първият брой на английския Дейли кърънт - първият ежедневен вестник в света.1780 г. - Руската императрица Екатерина II обявява неутралитет във войната между Англия и САЩ.1801 г. - Императорът на Русия Павел I е нападнат от бивши офицери, принуден да подпише абдикация в полза на сина си Александър I и е убит.1810 г. - Наполеон се жени за австрийската ерцхерцогиня Мария-Луиза.1835 г. - В Габрово приключва строеж на часовникова кула.1864 г. - По време на голямо наводнение в Шефилд (Англия) загиват 250 души.1905 г. - Официално е открито Парижкото метро.1907 г. - В София е убит министър-председателя Димитър Петков.1907 г. - Съставено е двадесет и осмото правителство на България, начело с Димитър Станчов.1912 г. - Българското правителство на Иван Гешов взема решение за закупуване на първите два самолета за българската армия.1913 г. - По време на Балканската война започва Одринската операция, при която Втора българска армия, заедно със сръбски войскови части, след щурмуване на източния сектор, превзема Одринската крепост.1917 г. - Първата световна война: 50 000 британска и индийска войска, ръководена от ген. Стенли Мауд напада Багдад и пленява 9 000 турски войници.1935 г. - В Германия са създадени военновъздушните сили Луфтвафе.1941 г

Издирват 5-ма за нападение на джамия в Германия

https://frognews.bg/novini/izdirvat-5-napadenie-djamiia-germaniia.html

Петима души се издирват за опит за убийство след палеж на джамия в Южна Германия, съобщиха местната прокуратурата и полиция, цитирани от Франс прес.

Варненският зоопарк търси нови служители

http://www.moreto.net/novini.php?n=370508

Двама работници търси зоопаркът във Варна, научи Moreto.net. От кандидатите се очаква да имат познания за биологията и поведението на отделните видове животни в зоопарка. За предимство ще се счита опит на сходна позиция, както и средно-специално образование със специалност "ветеринарен техник".

Издирват петима след нападение срещу джамия в Южна Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756155

Издирват петима след нападение срещу джамия в Южна ГерманияПетима души се издирват за опит за убийство след палеж на джамия в Южна Германия, съобщиха местната прокуратурата и полиция, цитирани от Франс прес. Палежът е извършен в нощта срещу петък. Мишена била джамията в Лауфен, северно от град Щутгарт, посочват в общо комюнике прокуратурата в Щутгарт и полицията в Хайлброн, предава БТА.

Брекзит и голямото бягство на лекарите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/11/3141163_brekzit_i_goliamoto_biagstvo_na_lekarite/?ref=rss


От 20 години германецът Андреас Херфурт работи като лекар в град на северното крайбрежие на Шотландия, разказва "Уошингтън поуст". Той е семеен лекар към Националната здравна служба (National Health Service - NHS) и отговаря за 850 човека, разпределени на площ от 400 квадратни мили.<br /><br />53-годишният Херфурт не е британски гражданин и споделя, че харесва живота си като част от Националната здравна служба. Получавал е прилични пари по европейските стандарти и му...

Вижте актуалната пътна обстановка в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6756153

Вижте актуалната пътна обстановка в странатаІ. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от –5° до +10° Времето над страната е предимно ясно. Слаб до умерен вятър има в областите Смолян и Хасково. Пътните настилки са предимно сухи, а по усойните и планински райони – мокри. ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия“: Област София: Ограничено е движението по пътната връзка

Трима младежи набиха шофьор, който дал предимство на пешеходец в Бургас

https://offnews.bg//112/trima-mladezhi-nabiha-shofior-kojto-dal-predimstvo-na-peshehodetc-v-b-676464.html

54-годишен руснак е бил пребит в Бургас от трима души заради възникнал след спор на пътя.

Инцидентът е станал на 9 март следобед на кръстовището на улиците „Гурко“ и „Оборище“, съобщават от полицията в морския град.

Руснакът се движел с колата си по ул. „Демокрация“ и когато завил по „Гурко“ спрял, за да даде предимство на пресичаща по пешеходната пътека жена. Движещият се зад него автомобил започнал да му свири, но руснакът продължил по улица „Гурко“, като завил и спрял на „Оборище“.

От задния автомобил слезли трима младежи и нападнали мъжа. Той се опитал да им обясни, че спрял за да даде път на пешеходката, но получил юмруци в лицето. От побоя мъжът останал без един зъб. 

След това младежите се качили в автомобила си и избягали.

Малко след сигнала за инцидента самоличността на извършителите на побоя била установена и те са задържани. Констатирано е, че това са един 22-годишен и двама 25-годишни криминално проявени мъже от Бургас.

По случая в Първо Районно управление е образувано досъдебно производство.

Днес е поклонението пред обичания актьор бате Николай

https://frognews.bg/novini/dnes-poklonenieto-pred-obichaniia-aktjor-bate-nikolai.html

Поклонението пред актьора Николай Николаев – бате Николай, е днес от 11 ч. в централното фоайе на Народния театър „Иван Вазов”. Актьорът почина на 6 март на 77 години след инсулт.

Днес ще е слънчево с максимални температури между 17° и 22°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6756146

Днес ще е слънчево с максимални температури между 17° и 22°Днес ще преобладава слънчево време. По-значителна средна и висока облачност ще има в сутрешните часове над Източна България. Почти тихо, с максимални температури между 17° и 22°, по морския бряг между 13° и 18°, в София около 17°. Това съобщи за „Фокус“ дежурният синоптик Анна Дякова от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Открити са следи от отровата, почти убила руския шпионин

http://clubz.bg/65247-otkriti_sa_sledi_ot_otrovata_pochti_ubila_ruskiq_shpionin

Следи от нервно-паралитичното вещество, с което са отровени руският шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, са открити в ресторант на италианската верига Zizi в Солсбъри, съобщи BBC. Според версия, обявена от британската обществена медия преди дни, но непотвърдена официално, става въпрос за зарин.

Британските специалисти са намерили следите в ресторанта, в който двамата са обядвали два часа преди инцидента. Никой друг в ресторанта не е пострадал. Полицията проверява пейката, на която са намерени, дома на Скрипал, друга кръчма в Солсбъри, въпросния ресторант и гробовете на сина и съпругата му, починали съответно през 2017 г. и през 2012 г. Полицейският служител, който ги откри обаче, все още е в болница в критично състояние и едва преди ден даде показания.

С повече от 200 свидетели и над 240 доказателства разполага полицията в разследването на покушението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия, съобщи министърът на вътрешните работи Амбър Ръд след заседание на правителствената комисия за справяне с кризисни ситуации "Кобра" (COBRA). По думите й, разследването на нападението с невропаралитично вещество върви с висока "скорост и професионализъм".

"66-годишният бившият двоен агент и 33-годишната му дъщеря все още са в критично състояние. Полицаят Ник Бейли, който беше един от първите отзовали се на сигнала за атаката, е в лошо здравословно състояние, но е контактен и говори", каза Ръд. 

В отговор на спекулациите на медии и политици, че Русия може да е замесена в покушението, вътрешният министър Амбър Ръд повтори, че е твърде рано да се каже кой е отговорен и че на полицията трябва да се даде време да установи фактите.

Скрипал е бивш полковник от руското военно разузнаване (ГРУ), осъден заради държавна измяна в Русия заради предаване на тайни на британското разузнаване MI6. След шпионски "суап", той заминава за Великобритания заедно със семейството си. 

В помощ на разследването в края на миналата седмица в Солсбъри бяха изпратени 180 военни. 

Силви Вартан: Пред българската публика съм като сред семейството си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6754880

Силви Вартан: Пред българската публика съм като сред семейството сиОт детството пазя и прекрасни, и мъчителни спомени. Те са закотвени в сърцето ми, казва френската звезда Голямата френска звезда от български произход Силви Вартан пристига отново у нас, за да изнесе два много специални концерта - на 19 април в Двореца на културата и спорта във Варна и на 21 април в зала 1 на НДК.

Ден на ракетните войски и артилерията

http://www.moreto.net/novini.php?n=370516

Денят 11 март е определен за професионален празник на ракетните войски и артилерията в българската армия със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. Свързан е с участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война /1912 -1913 г.

Църквата почита св. Софроний Врачански

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/tsarkvata-pochita-sofronii-vrachanski.html

Православната църква почита паметта на св. Софроний Врачански. Светецът будител е духовен закрилник на Враца.

Кръстопоклонна неделя. Св. Софроний, епископ Врачански

http://www.cross.bg/sofroniii-septemvri-episkop-1569797.html

/КРОСС/ Православната църква прославя Светия и Животворящ Кръст господен - Кръстопоклонна неделя". В този ден се чества паметта на Св. Софроний патриарх Йерусалимски. Българската православна църква почита и нашия роден сетител - св. Софроний епископ Врачански. Знаменитият деец на Българското възраждане е роден в Котел през 1739 г. и получил кръщелното име Стойко Владиславов. Останал кръгъл сирак на единадесет години, той израснал в недоимък и учил в местното килийно училище. Отличавал се с вродени способности и високи нравствени качества. Оженил се едва 18-годишен, а на 1 септември 1762 г. бил ръкоположен за свещеник. През 1765 г. се запознал с Паисий Хилендарски и преписал неговата „История славянобългарска". През 1774 г. прекарал шест месеца на Света гора, а после доста се скитал немил-недраг из поробеното си отечество. През 1794 г., вече овдовял, той се замонашил в Арбанаси и два месеца бил игумен на Капиновския манастир „Св. Никола". На 17 септември с. г. бил хиротонисан и изпратен за епископ във Враца. Прекарал десетгодишна архипастирска дейност в бурни и смутни времена, винаги ревностен и усърден сред своите пасоми. Бил изряден народен църковен пастир с високо съзнание за дълг и отговорност

Днес ще бъде слънчево и топло - до 22 градуса

https://frognews.bg/novini/dnes-shte-bade-slanchevo-toplo-22-gradusa.html

В понеделник облачността над страната ще се увеличава и вплътнява. В Източна България все още ще духа умерен югозападен вятър и температурите ще са високи, дневните в повечето райони - около и над 20°.

Севернокорейските медии мълчат за срещата на Тръмп с Ким Чен-ун

https://offnews.bg//sviat/severnokorejskite-medii-malchat-za-sreshtata-na-tramp-s-kim-chen-un-676463.html

Темата за предстоящата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун не присъства в централните държавни медии в изолираната държава. Провеждането на подобна среща беше анонсирано от южнокорейската делегация, която през седмицата проведе среща с лидера на Северна Корея. Темата обаче не се коментира в медиите на изолираната от света държава. 

В същото време тя присъства активно в световните медии. Франс прес съобщи, че Доналд Тръмп каза смята, че Северна Корея вече иска да сключи мир. 

"Мисля, че искат да сключат мир. Мисля, че е време", заяви президентът на политическа проява в Пенсилвания, като дори заяви, че режимът в Северна Корея е обещал да спре с изпитанията с ракети. 

Тръмп изрази доверие в ангажимента на севернокорейския режим да не изстрелва ракети до историческите преговори, които той ще има с лидера Ким Чен-ун.

Американският президент каза, че е убеден, че срещата "ще има огромен успех" и ще е много ползотворна. "Имаме огромна подкрепа", отбеляза Тръмп пред журналисти преди да отлети за Пенсилвания.

„Мисля, че със Северна Корея ще се получи много добре. Аз мисля, че ще имаме грандиозен успех. Мисля, че това ще бъде нещо много успешно. Имаме голяма подкрепа“, казва Доналд Тръмп пред репортери преди да отпътува за Пенсилвания.

Григор Димитров приключи още на старта в Индиън Уелс

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/11/3144409_grigor_dimitrov_prikljuchi_oshte_na_starta_v_indiun/?ref=rss


Григор Димитров приключи участието си в турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс още на старта. Третият в схемата спази традицията да отпада рано в надпреварата, като сега загуби с 6:7 (4), 6:4, 3:6 от Фернандо Вердаско.<br /><br />Българският тенисист изпусна възможностите си в оспорвания двубой, продължил над два часа. В първия сет той не се възползва от два сетбола.<br /><br />Вердаско, който е 39-и в света, използва по-добре важните моменти, като направи...

Китайският президент - обект на култ към личността, какъвто не е имало от времето на Мао

//dariknews.bg/novini/sviat/kitajskiiat-prezident-obekt-na-kult-kym-lichnostta-kakyvto-ne-e-imalo-ot-vremeto-na-mao-2083790

Китайският президент Си Цзинпин, който се готви да управлява Китай безсрочно, е в центъра на най-упоритите усилия на Комунистическата партия за създаване на култ към личността след смъртта на основателя на Народната република Мао Цзедун през

Тръмп: Северна Корея иска да сключи мир

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-severna-koreia-iska-da-skliuchi-mir-2083794

Американският президент Доналд Тръмп каза, че според него Северна Корея вече иска да сключи мир, предаде Франс прес.
 
"Мисля, че искат да сключат мир. Мисля, че е време", заяви президентът на политическа проява в Пенсилвания.

На 11 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6755859

На 11 март рожден ден иматБисер Деянов, балетист и хореограф Георги Пеев, футболист Проф. Здравко Митков, режисьор Проф. д-р Илия Баташки, директор на МВР болница, бивш депутат Ирра, певица Красимир Луканов, журналист Проф. Стефан Желев, областен управител на

Преглед на печата - 11 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370515

Ситуацията с язовирите и авариралият "Рогозен 1" са водеща тема за неделните вестници. "Рисковата ситуация на "Рогозен 1" на практика е преодоляна и нивото на язовира е спаднало в последните часове с 28 см.

По телевизиите в неделя

http://www.cross.bg/tema-nikolaii-selo-1569804.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: "Трябваше ли да се приватизират ЕРП-тата и трябва ли сега държава отново да влезе в тях?"Гост: вицепремиерът от правителството Сакскобурготски Николай Василев Тема: Оръжейна фирма под наем в хуманитарната организация „Червен кръст", България Миролюба Бенатова представя - Един българин в Брюксел Тема:"Защо една от легендите на българската художествена гимнастика отиде да тренира немските гимнастички?"Гост: Нешка Робева „Да хванеш гората" - в поредицата на Галя Щърбева ще видите един новозенландец в правешко село - от нефтените платформи до родните места на Тато.Защо избра да живее в България ? Гост: Певицата Люси Дяковска Гост: Аз, Волев - един от емблематичните български режисьори, тази седмица е пред Мариян Станков - Мон Дьо. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: До къде трябва да стигне границатана неизбежната отбрана Гости: проф. Димитър Шишков Адв. Хари Харалампиев Тема: Как живее началника на националната сигурност под домашен арестГост: ген.Кирчо Киров Тема: Мариана Векилска, на гости на шведския посланик

Слънчево време в неделя с температури до 22°, новата седмица идва с дъжд

https://offnews.bg//obshtestvo/slanchevo-vreme-v-nedelia-s-temperaturi-do-22-novata-sedmitca-idva-676462.html

Времето над страната днес ще бъде предимно слънчево и топло.

Очакваните максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, по морския бряг между 13° и 18°, в София около 17°.

По-значителна средна и висока облачност ще има в сутрешните часове над Източна България.Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, преди обяд с разкъсана средна и висока облачност, по-значителна по северното крайбрежие. В следобедните часове ще духа слаб изток-югоизточен вятър. Максимални температури между 13° и 18°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб, по билата умерен западен вятър. Ще се затопли още и максималната температура на височина 1200 метра ще бъде 13-14°, на 2000 метра – около 6°.

От понеделник обаче се очаква рязка промяна на времето под влиянието на средиземноморски циклон. От понеделник следобед и най-вече във вторник и сряда почти над цялата страна ще бъде облачно и ще вали дъжд, а в по-високите планински части и сняг.

Ще преобладава облачно време, а дневните температури ще се понижат, като това време ще продължи и в четвъртък.

Семейни неделни палачинки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6755829

Семейни неделни палачинкиВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Най-важното от Варна през вчерашния 10 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370513

Делото за наводнението в Аспарухово е върнато за доразследване Делото за наводнението в Аспарухово е било върнато за доразследване, съобщава БНТ. След разглеждането на частна жалба Варненският окръжен съд отмени прокурорското постановление за прекратяване на наказателното.

"Да, България" организира обсъждане за горенето на боклук насред София

http://clubz.bg/65246-da_bylgariq_organizira_obsyjdane_za_goreneto_na_bokluk_nasred_sofiq

"Да, България", заедно със съдружните партии ДСБ, ДЕОС, "Зелените" и БЗНС организират алтернативно обществено обсъждане на проекта за инсталация за горене на RDF отпадъци в ТЕЦ-София. Причината е, че на организираното от Столичната община обсъждане на проекта гражданите не са били реално запознати и затова петте партии излязоха с призив да пишат до "Московска" 33 и кмета Йорданка Фандъкова, с искане за насрочване на ново обществено обсъждане. От столичната управа не са дали заявка, че такова ще има и затова от "Да, България" организират на 14 март (сряда) алтернативен дебат.  

Проектът за изграждането на инсталация за горене на RDF (модифицирано гориво от битови отпадъци) се изгражда в рамките на третата фаза на Интегрирания проект за управление на отпадъците в София. През първата и втората фаза бяха изградени инсталацията за компостиране на зелени отпадъци и депо "Садината", и заводът за отпадъци с производство на Refuse Derived Fuel - RDF фракция. Там могат да се произвеждат 180 000 т RDF годишно.

Миналия месец Столичната община съобщи, че ще изтегли заем от 67 милиона евро за изграждането на инсталацията. Кредитът, който е около 42% от цялата инвестиция, ще бъде осигурен от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Стойността на проекта е 157 млн. евро, от които ЕС и държавният бюджет осигуряват 91 млн. евро.

Изграждането на инсталацията ще помогне за захранване на 30 000 домакинства с електричество и 40 000 домакинства с топлоенергия. Строителството й ще продължи 36 месеца, след което ще обработва 180 хиляди тона RDF годишно. 

Сега Столична община плаща 5 милиона лева годишно на циментовите заводи за този отпадък, които се осигуряват от такса смет на софиянци.

Основното опасение обаче е, че инсталацията ще спомогне за и без това голямото замърсяване на въздуха в столицата.

На общественото обсъждане на "Московска" 33, състояло се на 28 февруари, реална дискусия по същество така и не се получи. Причината е, че документацията по проекта не беше леснодостъпна и пълна, за да могат столичани да участват адекватно в дебата. 

"Обсъждането не отговори на много от въпросите на столичани, а администрацията отказа да предостави на гражданите необходимата им информация, така както изисква законът, за да може да се състои дискусия и жителите на София да направят информиран избор", отбелязват от извънпарламентарните партии и изброяват:

Не бяха предоставени документи за:
- Предложение за проектно решение за избор на технология за оползотворяване на RDF;
- Актуализиран идеен проект за инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък;
- Прединвестиционно проучване;
- Анализ за разходите и ползите;
- Анализ за съвместимостта на проекта с приложимото законодателство на ЕС в сферата на държавните помощи;
- Споразумение между Столична община и "Топлофикация София" ЕАД във връзка с реализация на проекта "Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък".

"Затова справедливо, много граждани настояват администрацията на Столична община да проведе ново обществено обсъждане, спазвайки изискванията на закона и наредбата на Столична община за провеждане на обществено обсъждане при поемане на дългосрочен дълг", се казва в заключение.

Алтернативното обществено обсъждане ще се състои на 14 март от 18.30 часа в зала партер в Перформ Бизнес Център.

Инсталацията за изгаряне на RDF отпадъци, планирана за площадката на ТЕЦ-София, е замислена в далечната 2007 г., но през 2017 г. тя е не само морално остаряла, но и противоречаща на тенденциите в практиката и законодателството на европейско ниво. От 2008 г. е в сила задължението най-късно до 2020 г. да се рециклират най-малко 50% от битовите отпадъци, като целите за рециклиране трябва да се повишат до 60-65 на сто до 2030 г.

Заемът от ЕИБ и реализирането на проекта вероятно ще получи одобрението на Столичния общински съвет (СОС), тъй като и местните парламентаристи от БСП са "за" инсталацията. Разликата с намеренията на ГЕРБ е, че от левицата предлагат вместо в ТЕЦ-София, насред града, горенето да става на площадката край село Яна, в местността "Садината".

Извозването на RDF до ТЕЦ-София е предвидено да става с тежкотоварни камиони, което ще затруднява и без друго натовареното движение в столицата, ще разбива инфраструктурата и ще замърсява допълнително околната среда, смятат още от БСП в СО. И излизат с алтернативно предложение - да бъде изграден топлопровод, който да свърже завода в "Садината" със съществуващата топлопреносна мрежа. По техни предварителни разчети това би струвало около 10 милиона лева.

Откриха следи от нервнопаралитично вещество в ресторант, посетен от Скрипал

//dariknews.bg/novini/sviat/otkriha-sledi-ot-nervnoparalitichno-veshtestvo-v-restorant-poseten-ot-skripal-2083783

Следователи са открили следи от нервнопаралитичното вещество, с което са били отровени бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му, в ресторант, където двамата се хранили миналата неделя следобед, предаде Би Би Си.
 
Веществото било открито в

Любим виц на Део

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6755871

Любим виц на Део Гошо звъни на Тошо: - Тоше, извинявай, че толкова късно ти звъня, но жена ми я няма и си помислих, да не би случайно да е дошла при теб? - Момент да питам... Миче, ти случайно ли дойде при мен, или

Министър в Холивуд

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/03/11/3144027_ministur_v_holivud/?ref=rss


Публикуваме анализа на Института за пазарна икономика.<br /><br />Министърът на туризма Николина Ангелкова е била в Холивуд на годишната церемония за връчването на наградите "Оскар". Тази новина предизвика очакван интерес и въпроси дали това посещение е било финансирано от българския данъкоплатец. Отговорът на министерството не закъсня и също беше очакван – пътуването е било лично и финансирано със собствени средства. Това обаче не е задължително добра новина за...

Пътна обстановка в страната - 11 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370512

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Православен календар за 11 март

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6740716

Православен календар за 11 мартПреп. Теодосий Велики. Преп. Теодосий Антиохийски Св. Теодосий Велики въвел общежитийната форма на монашеския подвиг и затова е наречен "началник на общежитието". Той измивал раните на страдащите в неговите болници и помагал за обслужването на разнообразните просители и поклонници. Св. Теодосий бил погребан във Витлеемската пустиня.

Григор Димитров отпадна в Индиън Уелс

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-otpadna-v-indian-uels-676461.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров отпадна още на старта на турнира от сериите Мастърс 1000 в Индиън Уелс.

Българинът отстъпи във втори кръг след 6:7 (4), 6:4, 3:6 пред испанеца Фернандо Вердаско. Поставеният под номер 3 в схемата Димитров започна директно от втори кръг, докато Вердаско изигра вече един мач.

В първия сет българинът изпусна два сетбола, преди да загуби в тайбрека след това. Димитров се поправи във втората част, но в третата не удържа на мощните сервиси на Вердаско, който с лекота печелеше подаванията си, докато българинът се бореше за всяка точка.

Следващото участие на Григор е отново в САЩ, на турнира в Маями, който е от същата категория като този в Индиън Уелс.

Проф. Имайер: Много българи в Германия обогатяват обществото

http://dnes.dir.bg/news/balgari-Germania-evropeyski-parlament-26951913

"Голяма част от българите в Германия истински обогатяват нашето общество", казва проф. Герд-Винанд Имайер, почетен консул на България в Северна Германия.

Сбогуваме се с актьора Николай Николаев

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sboguvame-se-s-aktiora-nikolaj-nikolaev-2083781

Поклонението пред актьора Николай Николаев - бате Николай, е днес от 11:00 ч. в централното фоайе на Народния театър "Иван Вазов", съобщават от трупата и от Съюза на артистите в България.
 
Николай Николаев почина на 77 години

Чака ни слънчева и топла неделя, новата седмица идва с облаци и дъжд

//dariknews.bg/novini/bylgariia/chaka-ni-slyncheva-i-topla-nedelia-novata-sedmica-idva-s-oblaci-i-dyzhd-2083767

В неделя ще бъде предимно слънчево и почти тихо. Затоплянето ще продължи и максималните температури ще бъдат между 17 и 22 градуса, по морския бряг - между 13 и 18 градуса, в София - около 18 градуса, сочи прогнозата на НИМХ-БАН.
 
На

Хакери откраднаха документи за Brexit

http://clubz.bg/65245-hakeri_otkradnaha_dokumenti_za_brexit

Група хакери са откраднали документи от германски сървъри, свързани с преговорите между Европейския съюз и Великобритания относно Brexit, както и преговорите с Беларус и Украйна, съобщи списание Der Spiegel. Откраднати са били общо шест файла.

По-рано говорителят на германското министерство на вътрешните работи Йоханес Димрот потвърди, че сървърите на германското правителство са били атакувани. Според него кибератаката е била предотвратена веднага след откриването й.

Димрот отказа да отговори на въпроса дали руските хакери стоят зад кибератаката. Той обясни, че сега властите в Германия се опитват да разберат как информацията за кибератаката е изтекла в медиите.

Спорт по тв днес: мачове на ЦСКА, "Левски", "Арсенал", "Юве" и "Милан" + още 18, Анев в масовия старт на биатлона, ски, световно по фигурно пързаляне в София, ски бягане, ски скокове, тото, баскетбол, колоездене, тенис, НАСКАР, NBA, снукър и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6756014

Спорт по тв днес: мачове на ЦСКА, "Левски", "Арсенал", "Юве" и "Милан" + още 18, Анев в масовия старт на биатлона, ски, световно по фигурно пързаляне в София, ски бягане, ски скокове, тото, баскетбол, колоездене, тенис, НАСКАР, NBA, снукър и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

11 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=370511

1502 г. – Исмаил I Сефевид става шах на Персия. 1542 г. – Испанският конкистадор Алваро де Вака достига град Асунсион. 1669 г. – Започва най-силното 4-месечно изригване на вулкана Етна (Италия) – загиват 20 000 души. 1702 г. – Излиза първият брой на английския Дейли кърънт – първият ежедневен вестник в света.

Прогноза за времето - 11 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370510

Днес над Черноморието ще бъде предимно слънчево, преди обяд с разкъсана средна и висока облачност, по-значителна по северното крайбрежие. В следобедните часове ще духа слаб изток-югоизточен вятър. Максимални температури между 13° и 18°.

Дара, дъщерята на Дими от “Сленг”, участва в “Гласът на България”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6755849

Дара, дъщерята на Дими от “Сленг”, участва в “Гласът на България”Дъщерята на Ива Екимова и покойния Дими от “Сленг” - Дара, ще излезе на сцената в “Гласът на България” довечера. Историята на младото момиче, което не получава подкрепа от баща си, ще успее да насълзи очите на Поли Генова. Изпълнителката на If Love Was a Crime ще си спомни как родителите ѝ се чудели дали да поощрят мечтата ѝ да се занимава с

ДБГ замрази членството си в Реформаторския блок, може и да го напусне

http://clubz.bg/65244-dbg_zamrazi_chlenstvoto_si_v_reformatorskiq_blok_moje_i_da_go_napusne

Партията, основана преди години от Меглена Кунева - "Движение България на гражданите", взе решение да "замрази" членството си в Реформаторския блок и да не участва в заседанията на ръководството му. Ако до 1 месец останалите партии в Блока не демонстрират "опозиционност" спрямо ГЕРБ и настоящото управление, то ДБГ ще напусне коалицията.

Това е резултатът от дълго партийно заседание, което се е провело в събота в Хисаря.

Лидерът на партията Димитър Делчев обясни, че очаква незабавни действия от РБ в посока сваляне на третия кабинет на Бойко Борисов. Клуб Z научи, че в Хисаря множество партийци са били възмутени от срещите и съвместната работа на членове на РБ с управляващите в последните седмици. Напрежение имало заради договорки с представители на ГЕРБ и на "Обединените патриоти", твърдят присъствали на заседанието. 

Преди дни например вицепремиерът Валери Симеонов и представителите на РБ - Божидар Лукарски, Петър Москов и Димитър Бъчваров, заедно обсъждаха законови промени заради сделката с ЧЕЗ.

Местни струкрури на ДБГ са недоволни и от това, че в рамките на РБ се саботира на тяхната идея за "Реформаторски общности за демокрация". От партията на Кунева предложиха миналата година в регионите да започне работа за широки местни обединения на десни представители и формации - в това число и с напусналите РБ партии като ДСБ и БЗНС. Идеята е да се развиват стабилно местните структури, докато лидерите в София разяснят как биха могли да работят заедно.

Ето и пълния текст на решението на Националния съвет на ДБГ:

Националният съвет на „Движение България на гражданите“ като оценява, че:

- в България има необходимост от силна демократична общност, която е готова да се противопостави на пълзящата диктатура на ГЕРБ, пренесена в общините през феодалния модел на управление;

- има опити на част от членовете на Реформаторски блок да легитимират и защитават грешни решения от страна на управляващите, в това число и срещи между членове на РБ и представители на правителството, противно на всички принципи и решения на коалицията;

- има недостиг на политическа воля за изграждане на реформаторски общности по места, които да се противопоставят на корупционния и феодален модел на управление на общините;

ДБГ замразява членството си в Реформаторски блок и няма да участва в органите на управление на коалицията,
докато няма категоричност от страна на партньорите за:

- искане на незабавна оставка на Бойко Борисов и корупционното му управление, в това число насрочване на предсрочни парламентарни избори;

- създаване на антиГЕРБ коалиция и на антиГЕРБ общности по места, които да са в основата на алтернатива на наложеното от ГЕРБ задкулисно управление;

- изготвяне на реформаторска платформа с акцент върху смели действия в сектор сигурност, за повишаване на доходите, подобряване образованието и ефективна борба с корупцията.

НС дава мандат за провеждане на допитване сред структурите на ДБГ. Ако в срок от 1 месец не бъдем подкрепени от останалите членове на РБ в горепосочените решения, ДБГ ще напусне Блока.

Решението е било взето в крайна сметка единодушно от Националния съвет на ДБГ, въпреки че по време на дискусията, продължила около 5 часа, е имало и няколко алтернативни мнения. На сбирката е била и основателката и бивша лидерка на партията Меглена Кунева. Тя обаче не е взема отношение по темата - говорила е за Европа и популизма, но не и за вътрешнополитическите процеси в демократичната общност у нас. 

Ще се (до)разпадне ли Реформаторският блок?

Ако след месец ДБГ напусне, то от партиите, основали Реформаторския блок, в него остават СДС и БНД (формация, отцепила се от НДСВ преди години, начело с бившия председател на Народното събрание и бизв депутат Борислав Великов - б.р.). В края на 2017 г. от коалицията си тръгна БЗНС на бившия министър на отбраната Николай Ненков и се присъедини към Българския манифест за Европа,, обявен от ДСБ/Нова република, "Да, България", "Зелените" и ДЕОС.

Представител на РБ е Петър Москов, обединението продължава да работи с "Глас народен" на Светльо Витков, но формацията не е част от самия РБ.

Отношенията с ГЕРБ винаги са били причината за поетапния разпад на Реформаторския блок. В момента да се очаква от СДС например да се откаже от съвместна работа с Бойко Борисов и управляващите и да обяви "антиГЕРБ" коалиция по-скоро не изглежда реалистично.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски, който бе преизбран начело на партията след последните парламентарни избори, макар да беше подал оставка, не е крил симпатиите си към Бойко Борисов и неколкократно е заявявал, че РБ имат шанс във властта само заедно с ГЕРБ. В последно време той е и силно критичен към другите формации от демократичната общност. 

Лидерът на БНД Борислав Великов също е твърдял, че без общи действия с ГЕРБ, РБ не могат да участват в управлението и да си изпълняват програмата.

По всичко личи, че следващият месец е последният срок на годност на формацията, създадена преди 4 години с надеждата за обединено българско дясно.

Реформаторският блок със срок на годност заради ГЕРБ

http://clubz.bg/65244-reformatorskiqt_blok_sys_srok_na_godnost_zaradi_gerb

Движение "България на гражданите" е взело решение да "замрази" членството си в Реформаторския блок за 1 месец. Това е станало след дълго заседание на форум на партията вчера в Хисаря.

През това време от ДБГ няма да участват в ръководните органи на РБ. За този срок от формацията очакват останалите в Блока да докажат своята "опозиционност".

Лидерът на партията Димитър Делчев обясни, че очакват незабавни действия от РБ в посока сваляне на третия кабинет на Бойко Борисов. Клуб Z научи, че в Хисаря множество партийци са били възмутени от срещите и съвместната работа на членове на РБ с управляващите в последните седмици.

Преди дни например вицепремиерът Валери Симеонов и представителите на РБ - Божидар Лукарски, Петър Москов и Димитър Бъчваров, заедно обсъждаха законови промени заради сделката с ЧЕЗ.

От ДБГ са недоволни и от саботиране на тяхната идея за "Реформаторски общности за демокрация". От някогашната партия на Кунева предложиха миналата година в регионите да започне работа за широки местни обединения между всички десни - не само от РБ, но и от отдавнашни отцепници като ДСБ. В много местни структури те не са се разделяли, на други пък искали да продължат да работят заедно. Идеята е да се развиват стабилно местните структури, докато лидерите в София разяснят как биха могли да работят заедно.

В някои региони обаче, дали поради натиск от партийното ръководство или по собствено решение, представителите на едни десни партии отказали да работят с други, докато няма решение от столицата.

Ще се разпадне ли Реформаторският блок?

Три други партии остават в Блока освен ДБГ - СДС, БЗНС и БНД. Да се очаква от тях да се откажат от съвместна работа с Бойко Борисов, ГЕРБ или управляващите обаче е нереалистичен оптимизъм.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски никога не е крил симпатиите си към Бойко Борисов и неколкократно е заявявал, че РБ имат шанс във властта само заедно с ГЕРБ. В последно време той е и силно критичен към другите десни.

Николай Ненчев, начело на БЗНС, пък преди време предложи РБ и ГЕРБ да представят общ кандидат на президентските избори. Лидерът на БНД Борислав Великов също е твърдял, че без подкрепа от ГЕРБ, РБ не могат да имат реален мандат. По всичко личи, че следващият месец е последният срок на годност на формацията, създадена преди 4 години с надеждата за обединено българско дясно.

Ролята на парфюма при секса

//dariknews.bg/novini/liubopitno/roliata-na-parfiuma-pri-seksa-2083768

Жените могат и да смятат, че парфюмирайки се преди секс, ще станат по-привлекателни за мъжете. Истината обаче е, че мнозинството представители на силния пол намират тази практика за отблъскваща, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на резултатите о

Брад Пит избира самотата за дълго

//dariknews.bg/novini/liubopitno/brad-pit-izbira-samotata-za-dylgo-2083770

Брад Пит не бърза да започва нова връзка, колкото и да им се иска на таблоидите.
 
Последните се надпреварват да му преписват какви ли не нови и нови любовни романи, но сега са принудени да признаят, че скоро няма да видим нова спътни

Путин каза, че няма намерение да променя конституцията, за да се вкопчи във властта

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-kaza-che-niama-namerenie-da-promenia-konstituciiata-za-da-se-vkopchi-vyv-vlastta-2083771

Руският президент Владимир Путин, за когото е почти сигурно, че ще бъде преизбран на 18 март за четвърти президентски мандат, заяви, че няма никакво намерение да променя конституцията, за да остане на власт и след 2024 г., предаде Франс прес.

Великобритания обмисля да бойкотира Световното по футбол в Русия?

//dariknews.bg/novini/sviat/velikobritaniia-obmislia-da-bojkotira-svetovnoto-po-futbol-v-rusiia-2083772

Великобритания обмисля варианта да бойкотира Световното първенство по футбол, което тази година се провежда в Русия. Това ще се случи, ако бъде доказано, че зад отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал

Остава ли хубавото време и в неделя?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ostava-li-hubavoto-vreme-i-v-nedelia-2083767

В неделя ще бъде предимно слънчево и почти тихо. Затоплянето ще продължи и максималните температури ще бъдат между 17 и 22 градуса, по морския бряг - между 13 и 18 градуса, в София - около 18 градуса, сочи прогнозата на НИМХ-БАН.
 
На

Прощаваме се с бате Николай днес

https://petel.bg/Proshhavame-se-s-bate-Nikolay-dnes__254837

Поклонението пред актьора Николай Николаев (бате Николай) е днес от 11.00 ч. в централното фоайе на Народния театър "Иван Вазов", съобщават от...

Намушкаха с нож племенника на Елизабет Хърли

https://petel.bg/Namushkaha-s-nozh-plemennika-na-Elizabet-Harli__254838

Той бил нападнат на улицата в Лондон Британската актриса и модел Елизабет Хърли обяви, че семейството й е изправено пред „тежки времена...

Тервел Пулев спечели най-трудната си победа на профи ринга

http://clubz.bg/65243-tervel_pulev_specheli_naj_trudnata_si_pobeda_na_profi_ringa

Тервел Пулев спечели девета поредна победа на професионалния ринг на галавечер в Берлин - най-трудната и първата, която постига без нокаут. Ръката на българина бе вдигната след успех по точки срещу опитния руснак Валерий Брудов, бивш междинен шампион на Световния боксов съвет (WBC).

Двубоят продължи 8 рунда.

На 3 март Тервел спечели и в Чикаго, но тогава опонентът му бе далеч по-слаб и неизвестен. И днес той бе подкрепян от наши сънародници в залата.

Брудов има 59 мача като професионален боксьор, 44 от които са победи (30 с нокаут). Спечели първите 30 срещи в кариерата си.

Пулев започна мача по-агресивно. Първите два рунда бяха на сметката му, докато руснакът се задоволи най-вече да инкасира удари, а опитите му не попадаха в целта. Това започна да се променя след третия рунд, когато Брудов тръгна по-настъпателно към своя съперник.

Първи признаци на умора започнаха да се проявяват при Валерий Брудов, който в средата на мача почна да търси клинчове. Това умело беше използвано от Тервел, който имаше по-чистите удари. И по-многобройните.

В седмия се видя, че силите са на изчерпване и при българина, който все пак успя да го спечели след отлични действия в края. Осмият бе равностоен, а съдиите дадоха предпочитания на Тервел Пулев.

Нито един съветски актьор не играе турски паша в “Героите на Шипка”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6753460

Нито един съветски актьор не играе турски паша в “Героите на Шипка”Българските им колеги тръгват от “Под игото” и стигат до заветния връх С три игрални филма българското кино пресъздаде епичното време на Априлското въстание през 1876 г. и Руско-турската война от 1877-1878 г.: “Под игото”, “Героите на Шипка” и “Юлия Вревска”. “Под игото" е под №5 в летописа на Българската кинематография след създаването й през

Светът е голям и „Инерком“ дебне отвсякъде – от „Капитал“ до „Пик“

http://pogled.info/bulgarski/svetat-e-golyam-i-inerkom-debne-otvsyakade-ot-kapital-do-pik.93088

/Поглед.инфо/ Няма нужда от сериозни разследвания кой стои зад PR-а на Гинка Върбакова и „Инерком“ – достатъчно е редакциите на „Капитал“, „Пик“, „24 часа“, „Инвестор“ и много други просто да посетят собствените си маркетингови отдели и да попитат колегите си…

Партийният началник на Б.Б. опипва Фандъкова на знаково място в центъра на София - на "Лъвов мост"

http://pogled.info/bulgarski/partiiniyat-nachalnik-na-b-b-opipva-fandakova-v-tsentara-na-sofiya.93089

/Поглед.инфо/ Партийният началник на Б.Б. опипва Фандъкова в центъра на София! А Борисов се прави, че нищо не вижда.

Прогноза за времето - 11 март

https://petel.bg/Prognoza-za-vremeto---11-mart__254832

Днес над Черноморието ще бъде предимно слънчево, преди обяд с разкъсана средна и висока облачност, по-значителна по северното крайбрежие....

Актуална пътна обстановка

https://petel.bg/Aktualna-patna-obstanovka-__254833

  Информация за състоянието на републиканските пътища  към 05:30 ч. за 11.03.2018 г.   І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в инт...

Вашият неделен хороскоп

https://petel.bg/Vashiyat-nedelen-horoskop-__254834

lamqta.com/horoskop-za-denq/blog Овен  Днес се вслушвайте по- внимателно в думите на своите приятели. Те ще Ви кажат нещо важно. Макар че има и други н...

Григор отстъпи в битката с Вердаско и отпадна в Индиън Уелс

https://petel.bg/Grigor-otstapi-v-bitkata-s-Verdasko-i-otpadna-v-Indian-Uels__254835

BNP Pribas Open, втори кръгГригор Димитров – Фернандо Вердаско 6-7(4) 6-4 3-6 Григор Димитров отпадна във втори кръг на турнира в Индиън Уелс, след к...

240 свидетели по отравянето на Сергей Скрипал, открити са важни улики

https://petel.bg/240-svideteli-po-otravyaneto-na-Sergey-Skripal--otkriti-sa-vazhni-uliki__254836

Важни улики се появиха по делото за отравянето на бившия офицер от руското разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предаде Би Би Си. ...

Испански ветеран пречупи Григор Димитров в Индиън Уелс

https://www.24chasa.bg/sport/article/6756133

Испански ветеран пречупи Григор Димитров в Индиън УелсГригор Димитров отново не успя да направи нещо запомнящо се на турнира от сериите Мастърс 1000 в Индиън Уелс. Българинът никога не е минавал трети кръг, а сега отпадна още във втория от испанския ветеран Фернандо Вердаско след 6:7 (4), 6:4, 3:6. Гришо проби първи, но допусна рибрейк в първия сет, който се проточи до тайбрек.

В НАТО се тревожат, че Русия е способна да лиши САЩ от «лидерство»

http://pogled.info/svetoven/v-nato-se-trevozhat-che-rusiya-e-sposobna-da-lishi-sasht-ot-liderstvo.93082

/Поглед.инфо/ Американците признаха все пак, че тяхната система ПРО няма да може да противостои на новото руско въоръжение. Това каза заместник министърът на отбраната на САЩ Джон Руд по време на речта си в Конгреса. Според него „системата ПРО на САЩ в този вид, в който е разработена и разгърната към настоящия момент, няма възможност да спре стратегическия ядрен арсенал на Русия или Китай“. Като цяло, американските военни официално се съгласиха с очевидните факти, за които неотдавна каза президентът на РФ Владимир Путин в своето послание към Федералното събрание.

Китай се превръща в основната фондова площадка на света

http://pogled.info/svetoven/kitai-se-prevrashta-v-osnovnata-fondova-ploshtadka-na-sveta.93083

/Поглед.инфо/ Партийно-държавното ръководство на Китайската народна република често говори, че в страната се строи „социализъм с китайска специфика“. Спецификата се състои, преди всичко в това, че икономическото развитие на Китай се осъществява на основата на съчетание на централизирано държавно управление и пазарни механизми. Под пазарни механизми се има предвид на първо място финансовите пазари – кредитен, валутен, застрахователен и фондов.

Наблюдател на Washington Post: Струва си Америка да даде шанс на социализма

http://pogled.info/svetoven/amerika/nablyudatel-na-Washington-Post-struva-si-amerika-da-dade-shans-na-sotsializma.93084

/Поглед.инфо/ Време е да опитаме социализъм“ - до такъв извод стигна наблюдателят на The Washington Post Елизабет Брюниг. В статията си Брюниг отбелязва, че капитализма води американците до морална деградация. Наблюдателят изразява надежда, че историята не е свършила заедно със студената война и „демократическият социализъм“ в САЩ още е възможен.

Американските сенатори призоваха Рекс Тилерсън да «чуе» Владимир Путин

http://pogled.info/svetoven/amerikanskite-senatori-prizovaha-reks-tilersan-da-chue-vladimir-putin.93085

/Поглед.инфо/ „Нас никой не ни слушаше. С нас никой, по същество не искаше да разговаря. Чуйте сега.“ - заяви Владимир Путин, произнасяйки реч пред Федералното събрание. Минаха 9 дни от момента, когато президентът произнесе тези думи. В САЩ чуха Путин и го послушаха...

Le Monde: «Авторитаризъм, ядрена надпревара и търговска война» — правилата на новия световен ред от Пекин, Москва и Вашингтон

http://pogled.info/svetoven/Le-Monde-avtoritarizam-yadrena-nadprevara-i-targovska-voina-pravilata-na-noviya-svetoven-red-ot-pekin-moskva-i-vashington.93086

/Поглед.инфо/ Москва, Пекин и Вашингтон, трите „супергиганта на епохата“, със своите последни решения потвърждават три нови световни тенденции: подем на авторитаризма, връщане на надпреварата във въоръжаването и зачатъци на търговска война – убеден е наблюдателят на Le Monde Ален Франшон. Според автора това означава,че постулатите на световния ред след края на студената война: разпространението на демокрацията, ядреното разоръжаване и световната свободна търговия – са били не повече от илюзия.

Наблюдател от Bloomberg: «Американският век» свърши в Сирия

http://pogled.info/svetoven/nablyudatel-ot-Bloomberg-amerikanskiyat-vek-svarshi-v-siriya.93087

/оглед.инфо/ Според наблюдателя от Bloomberg Хел Брендс „американският век“ свърши и това се случи в Сирия. Сега в света на смяна на демокрацията идва конфликта между великите държави и новата автокрация се казва в статията.

Тръмп: Очаквам грандиозна сделка с Ким

http://clubz.bg/65242-trymp_ochakvam_grandiozna_sdelka_s_kim

Срещата ми с Ким Чен Ун може да завърши с провал, но и с грандиозен успех, заяви президентът Доналд Тръмп, цитиран от Би Би Си.

"Мога бързо да си тръгна, но ние може да седнем и да сключим огромна сделка за света", обяви милиардерът на митинг в Пенсилвания.

Според него Северна Корея вярва в мира.

"Показахме огромна сила. И това е важно", подчерта американският президент. 

Доналд Тръмп отбеляза, че смята, че Пхенян вече иска да сключи мир, предаде Франс прес.

"Мисля, че искат да сключат мирна сделка. Мисля, че е време", изтъкна господарят на Белия дом.

Тръмп изрази доверие в ангажимента на севернокорейския режим да не изстрелва ракети до историческите преговори, които той ще има с лидера Ким Чен Ун.

Тръмп бе посрещнат с овации на митинга в Пенсилвания.

Американският президент каза, че е убеден, че срещата "ще има огромен успех" и ще е много ползотворна. "Имаме огромна подкрепа", отбеляза Тръмп пред журналисти преди да отлети за Пенсилвания.

Тръмп шокира мнозина в четвъртък, когато заяви пред южнокорейски представители, които тъкмо се бяха завърнали от преговори в Северна Корея, че ще приеме поканата на Ким да се срещнат.

По-рано Тръмп написа в "Туитър", че Китай е доволен, че той търси дипломатическо решение, а Япония е "много ентусиазирана" за преговорите. 

На проявата в подкрепа на конгресменът републиканец от Пенсилвания Рик Сакон, който се бори за място във федералния парламент, Тръмп обяви още, че е решил какво ще е мотото на кампанията за преизбирането му през 2020 г. "Да запазим Америка велика!"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще спести на Европейския съюз митата върху стоманата и алуминия, ако ЕС се откаже от бариерите, които издига пред американските стоки, предаде БТА.

Огласените от Тръмп мита от 25 процента върху вносната стомана и от 10 процента върху вноса на алуминий се оспорват от европейските и от други търговски партньори на САЩ като Япония. Те обаче не бяха удовлетворени от вчерашните разговори в Брюксел.

"Европейският съюз, чудесни страни, които се отнасят зле със САЩ в търговията, се оплакват от митата върху стоманата и алуминия. Ако те се откажат от ужасните си пречки и мита върху американските стоки, ние ще се откажем от нашите. Ако ли не, ще въведем мита за колите и т.н. Справедливо!", написа президентът в туитър.

Европейците изразиха вчера разочарованието си пред постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, който беше в Брюксел за отдавна планирана среща с европейския комисар за търговията Сесилия Малмстрьом и японския министър на икономиката Хирошиге Секо. ЕС, както и Япония, иска да бъде освободена от американските мита.

"Дискусията беше откровена, но не получихме яснота за процедурата за освобождаване и следващата седмица разговорите ще продължат", съобщи Малмстрьом в акаунта си в туитър след срещата, продължила около четири часа.

Григор отпадна още във втория кръг в Индиън Уелс

http://clubz.bg/65241-grigor_otpadna_oshte_vyv_vtoriq_kryg_v_indiyn_uels

Григор Димитров отпадна още във втория кръг на турнира от серията "Мастърс 1000" в Индиън Уелс, САЩ. Българинът отстъпи с 6:7 (4), 6:4, 3:6 пред Фернандо Вердаско (Испания, №39 в света) и дори не съумя да защити точките си от миналата година, когато игра до третия рунд.

Това е 3-та поредна загуба на Димитров - след като отстъпи на Роджър Федерер на финала в Ротердам, до допусна поражение още на старта и в Дубай.

В откриващия сет на първия за годината турнир от "Мастърс 1000" съперниците размениха по един брейк. Григор проби първи за 3:1, но опитният Вердаско моментално отвърна.

При 5:4 българинът изпусна два поредни сетбола - водеше с 40:15. В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който испанецът имаше преимущество и спечели на четири.

Първата ни ракета започна по най-добрия начин втория сет - с пробив. Той наниза и втори пореден за 3:0, но Вердаско моментално върна единия и намали изоставането си.

Все пак Димитров не изпусна преднината си до края, а имаше възможности и по-рано да затвори сета - 6:4 и 1:1.

Третата решителна част вървеше равностойно до 4:3 за сервиращия първи Фернандо Вердаско. Тогава той проби четвъртия в световната ранглиста и след това без проблеми реализира подаването си, за да вземе мача след 6:3 и 2:1.

В третия кръг испанецът ще срещне Тейлър Фриц (САЩ), който елиминира Андрей Рубльов (Русия). А Григор Димитров вече мисли за турнира в Маями, който е по-късно този месец.

Близо денонощие по-рано Гришо отпадна и на двойки в Индиън Уелс, заедно с Хуан Мартин дел Потро (Аржентина) - 4:6, 2:6 срещу Фелисиано Лопес и Марк Лопес.

Süddeutsche Zeitung: Берлускони – предшественик на всички путинци и тръмпове

http://pogled.info/svetoven/evropa/S%C3%BCddeutsche-Zeitung-berluskoni-predshestvenik-na-vsichki-putintsi-i-trampove.93080

/Поглед.инфо/ Той отново е тук. Силвио Берлускони – хиляди пъти погребван и отново напълно жизнен, отново иска да стане премиер. От него няма къде да избягаш. Кавалиере е предшественик на съвременните популисти. Самият Берлускони се гордее с това, че някога спасил Италия от комунистите. "Добре е, че го има Силвио", се пее в химн в негова чест.

El Mundo/Испания: Как Русия и Китай искат да завладеят света

http://pogled.info/svetoven/El-Mundo-ispaniya-kak-rusiya-i-kitai-iskat-da-zavladeyat-sveta.93081

/Поглед.инфо/ От Китай и Русия идва "острата сила": чрез изнудване, лъжи и клевети, да наложат своя мироглед и в крайна сметка да подкопаят демокрацията в западните страни.

Всеки може да прати името си до Слънцето чрез НАСА

https://petel.bg/Vseki-mozhe-da-prati-imeto-si-do-Slantseto-chrez-NASA__254824

НАСА подготвя нова мисия, която включва изпращане на сонда до Слънцето. Мисията ще има и една особеност - космическата агенция ще добави м...

Оргазъм от село Студено буче стана Димитър, но семейство Шкаф и Случка са екзотика като малката Фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6749620

Оргазъм от село Студено  буче стана Димитър,  но семейство Шкаф  и Случка са екзотика  като малката ФейсбукОбикновено бедни двойки искат децата им да бъдат забелязани чрез необичайни имена. Вече търсят “вдъхновения” не от сериалите, а от социалните мрежи Лимонка, Есенция, Естислав и Случка. Реални имена на българи. Освен това имаме сънародници, наречени Търпелин Крачун, Грозьо, Дар и Лимон. Не е чудно да срещнете жени с “екзотичните ” имена

Ванко 1 напуска затвора, излежа си присъдата

https://petel.bg/Vanko-1-napuska-zatvora--izlezha-si-prisadata__254831

trafficnews.bg Рапърът Ванко1 излиза от затвора във вторник. Иван Главчев е излежал присъдата си от 3 месеца, която получи след като бе заловен ...

5G нocи cвpъxзвyĸoв интepнeт, a Kитaй нaддeлявa във "вoйнaтa" cъc CAЩ и Eвpoпa

https://petel.bg/5G-noci-cvpaxzvy--ov-intepnet--a-Kitay-naddelyava-vav-voynata-cac-CASHH-i-Evpopa__254823

Видео игри с виртуална реалност. Автомобили без шофьор. Супер бързо изтегляне на филми. Mилиарди устройства, които говорят помежду си. Тов...

Разследват писмо на Тръмп до Путин от 2013 г.

https://petel.bg/Razsledvat-pismo-na-Tramp-do-Putin-ot-2013-g--__254825

През 2013 г. американският президент Доналд Тръмп е написал писмо лично до руския държавен глава Владимир Путин, като го е поканил на конк...

НАСА откри голямо количество вода в атмосферата на екзопланета

https://petel.bg/NASA-otkri-golyamo-kolichestvo-voda-v-atmosferata-na-ekzoplaneta__254826

Подобно на детективите, които изследват пръстови отпечатъци, за да открият престъпника, така и американската космическа агенция НАСА изп...

Биткойнът падна под 9 хил. долара

https://petel.bg/Bitkoynat-padna-pod-9-hil--dolara__254827

В хода на търговията в петък стойността на bitcoin (биткойн) спадна под 9 хил. долара. Според CoinDesk курсът на биткойна спадна до 8,4 хил. долара, ...

Най-основателната причина, поради която да откажете захарта

https://petel.bg/Nay-osnovatelnata-prichina--poradi-koyato-da-otkazhete-zaharta__254828

Добавената захар вреди на организма - дори на тези хора, които не страдат от излишни килограми. Рано или късно тя води до захарен диабет. ...

Времето в неделя: Слънчево, почти тихо, с пролетни температури

https://petel.bg/Vremeto-v-nedelya--Slanchevo--pochti-tiho--s-proletni-temperaturi__254829

Времето в неделния ден ще бъде предимно слънчево и почти тихо. Разкъсана облачност може да се появи в най-северните райони и по Черномори...

Свлачището край Смолян - най-мащабното в страната

https://petel.bg/Svlachishheto-kray-Smolyan---nay-mashhabnoto-v-stranata__254830

Свлачището, което блокира шосето от Смолян за Мадан преди дни, е най-голямото затваряло някога главен път. Това обявиха от Агенция „Пътна ...

Вицове за сервитьори

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6754788

Вицове за сервитьориШефът: - Уволнен си! - Добре. Ето, оставям значката и оръжието си. Шефът: - Ти си сервитьор, откъде ги взе тези работи? *** - Келнер, може ли да върнете телешкото ми в кухнята, да го доопекат малко? - Но нали казахте, че го искате алангле? - Да, де, ама то туй ми ближе лицето. *** - Господине, защо ме биете? Какво съм ви направил?

Руснак се опъна на Тервел при 9-ата му победа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6756114

Руснак се опъна на Тервел при 9-ата му победаТервел Пулев постигна 9-а поредна победа на професионалния ринг. За първи път обаче известният ни боксьор трябваше да изкара пълен мач, за да се поздрави с успеха. След 8 нокаута бронзовият медалист от олимпийските игри в Лондон спечели по точки срещу Валерий Брудов на гала вечер в Берлин. Бившият междинен шампион на Световната боксова асоциация

Тервел Пулев с девета победа на професионалния ринг

https://offnews.bg//bojni/tervel-pulev-s-deveta-pobeda-na-profesionalnia-ring-676460.html

Тервел Пулев записа девета поредна победа на професионалния ринг, след като на гала-вечер в Берлин победи по точки опитният руснак Валери Брудов.

Така последният вече е в компанията на Томислав Рудан (Хърватия), Рамази Гогичашвили (Грузия), Якуб Войчик (Полша), Дражен Жанянин (Босна и Херцеговина), Артьом Редко (Украйна), Михаил Куцишвили (Грузия), Артьом Чарнякевич (Беларус) и Скот Фътрел (САЩ). Всички те са усещали вкуса на поражението от Тервел, припомня bTV.

41-годишният Валери Брудов, се ползва с голям авторитет. Руснакът е професионалист от 1999 г., като печели първите си 30 битки. В кариерата си има 44 победи и вече 14 загуби. Ставал е световен шампион, като три пъти се е изправял за пояса на планетата в полутежка категория.

На ринга в Берлин Тервел бе свел рисковете до минимум. Той търпеливо изчакваше всеки удобен момент, за да атакува, но нито веднъж не тръгна агресивно напред. Залогът на двубоя изискваше максимална концентрация и дисциплина. В ъгъла на Тервел, редом с треньора Борислав Бояджиев, този път стоеше и Кубрат Пулев.

Роден е Софроний Врачански

https://www.actualno.com/chronicles/roden-e-sofronij-vrachanski-news_663745.html

Свети Софроний Врачански, известен и със светското си име поп Стойко Владиславов, а по-късно Врачански епископ, е български народен будител, духовник и пръв последовател на делото на Св. Паисий Хилендарски. В началото на 19 век той е приеман от руското и румънското правителство за основен представител на българската общност. Канонизиран е за светец от Българската православна църква с писмен акт на патриарх Кирил през 1964 г. Стойко Владиславов е роден през 1739 година в Котел в семе

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване