БЧК приютява оръжейна фирма в офиса си в София

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bchk-priiutiava-oryzhejna-firma-v-ofisa-si-v-sofiia-6080167

Въпреки че това противоречи на правилата на организацията, председателят се оправдава с получените средства като приход

Илиана Раева: Всичко има някакви граници, дори лъжите на Нешка Робева

https://offnews.bg//gimnastika/iliana-raeva-vsichko-ima-niakakvi-granitci-dori-lazhite-na-neshka-ro-676473.html

Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева отвърна на нападките от страна на Нешка Робева, отправени тази сутрин в предаването "Здравей България".

Бившата гимнастичка я обвини в лъжи по доста от темите, по които легендарната треньорка говори. Раева изрази мнение, че е недопустимо Нешка да "манипулира общественото мнение по този грозен начин" и заяви, чрез профила си социалната мрежа Фейсбук, че още в понеделник федерацията ще разпространи официално становище. 

Ето какво публикува бившата гимнастичка:

"Важно!!!

Утре, БФХГ ще излезе с официално съобщение до медиите във връзка с поредните манипулации на Нешка Робева, направени днес в участието и по телевизията. Ще бъдат показани всички официални документи за начина по който се прави селекцията на национални отбори.

Ще предоставим всички официални отговори на нейните писма, за които днес Нешка Рожева не почувства неудобство да излъже, че няма такива, забравяйки, че си ги публикуваше в страницата си във фейсбук. Разбира се, разбираемо не публикува последното, което ние ще публикуваме.

Недопустимо за треньор като Нешка, по този недостоен начин да се опитва да нагнетява обстановката в българската художествена гимнастика дни преди най-важното ни състезание този месец -Световната купа в София!

Недопустимо за треньор като Нешка, който се опитва да дестабилизира с манипулации пред обществото здравата обстановка в националния ни отбор в дни, в които както ние, така и многобройните ни фенове се радваме на възхода на талантливите ни момичета и завоюваните от тях златни медали от началото на тази година!

Недопустимо и твърде жалко, но разбираемо за личност като Нешка да си позволи по този грозен начин да манипулира общественото мнение, без капка свян, че изопачаваш както си искаш фактите.

Нешка Робева не спира да говори срещу дейността на БФХГ и да се опитва да пречи и дестабилизира обстановката преди старта ни на големите и отговорни състезания. Тя живее в един свят, в който смята, че “всички обвиняеми” ще мълчат, че няма да и отговорят и ще подминават поредните и манипулации, както през годините.

Е, не всички сме от нейния свят, а аз със сигурност. Всички, които я познаваме добре знаем, защо е избрала точно сега, дни преди световната купа в София да напада отново работата на федерацията...

Но всичко има някакви граници, дори лъжите на Нешка Робева!

P.s Бях казала, че няма да приема поканата на Нешка за война и няма повече да отговарям на лъжите и пред медиите, но като президент на БФХГ съм длъжна да не позволявам, който и да е да злослови по адрес на дейността ни, както и да не позволявам да манипулира общественото мнение".

Шефът на КЕВР със страхотни новини за сделката с ЧЕЗ

https://petel.bg/SHefat-na-KEVR-sas-strahotni-novini-za-sdelkata-s-CHEZ__254862

Снимка Булфото Сделката за ЧЕЗ по никакъв начин няма да е причина за повишаване на цената на тока. Това заяви категорично пред БНР предс...

НФСБ: Не жигосвай България с клеймото за съучастие в Холокоста

https://petel.bg/NFSB--Ne-zhigosvay-Balgariya-s-kleymoto-za-sauchastie-v-Holokosta__254863

Снимка Булфото По повод изказване на министър-председателя Бойко Борисов при визитата му в Македония ръководството на НФСБ разпростра...

Черно море вкара шест гола в Елитната до 15 години

https://petel.bg/CHerno-more-vkara-shest-gola-v-Elitnata-do-15-godini__254864

Отборът на Черно море записа победа с 6:2 при гостуването си на Светкавица Търговище в мач от 13-ия кръг на Елитната група до 15 години, Северо...

Павлова: Нямаме изгода от напрежение с Русия

https://www.actualno.com/politics/pavlova-njamame-izgoda-ot-naprejenie-s-rusija-news_663889.html

Нямаме изгода от напрежение с партньорите ни, а Русия е важен икономически партньор. И като култура е в нашите сърца. Така министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова коментира скандалите от последните дни по повод остри изказвания на руския патриарх Кирил и обидни квалификации в руски предвания по повод България. По думите ѝ отношенията с Русия трябва да са "внимателни и деликатни". "Европредседателството върви успешно. В пълен ход е. Върви изключит

Изправят на съд турски тираджия, причинил смърт на пътя и избягал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756266

Изправят на съд турски тираджия, причинил смърт на пътя и избягалТурски тираджия, който миналия декември блъсна УАЗ на ВиК, уби шофьора, рани спътника му и избяга от местопроизшествието, се изправя пред Окръжния съд във Велико Търново идната седмица. Делото срещу Осман Акйълдъз е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Велико Търново. Акйълдъз ще отговаря за това, че на 1 декември 2017 г.

Адвокат: Промяната на НК за неизбежната отбрана е политическо лицемерие

https://frognews.bg/novini/advokat-promianata-neizbejnata-otbrana-politichesko-litsemerie.html

Промяна в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана би била юридическо лицемерие, сега текстът е перфектен. Това обяви пред бтв адвокатът Хари Харалампиев по повод идеята да се подготвят промени в НК във връзка с казуса на д-р Иван Димитров.

Синът на Бате Николай Стефан: Станах художник и това като че ли на него му хареса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756324

Синът на Бате Николай Стефан: Станах художник и това като че ли на него му хареса"Николай беше един чудесен актьор. Много, много рязко ме върна Николай към моето детство с много смешни моменти. Не станах актьор, но станах художник и това като че ли на него му хареса". Това заяви синът на Николай Николаев - Бате Николай пред БНТ броени минути преди поклонението пред неговия баща в Народния театър.

Наградиха Ангелкова в Москва, близо половин млн. руснаци имат втори дом в България

https://offnews.bg//politika/nagradiha-angelkova-v-moskva-blizo-polovin-mln-rusnatci-imat-vtori-d-676472.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова получи награда на церемония в Москва по време на 13-ото Международно туристическо изложение „Интурмаркет”.

Отличието се дава за „многогодишно сътрудничество, мащабно участие и творчески подход при организиране работата на изложението”, съобщиха от Министерството на туризма. Наградата е подписана от ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов.

Русия е генериращ пазар за България и е сред петте страни, които изпращат най-много туристи у нас. През 2017 г. близо 558 хил. руснаци са предпочели страната ни за почивка и пътешествия, а над 400 хил. граждани на федерацията имат втори дом в България, заяви при награждаването министър Ангелкова.

България пък е сред десетте най-предпочитани за почивка от руските туристи държави и затвърждава имиджа си на семейна дестинация сред тях. Туроператори от федерацията, които работят на пазар България, информират за повишено търсене към момента с 15-20 процента за лято 2018 г. спрямо март миналата година.

„Интурмаркет” е сред най-големите международни туристически борси за професионалисти. Тази година в нея участват повече от 1400 изложителя от над 130 държави, както и руските региони и национални туристически представителства. По неокончателни данни форумът, който се провежда от 10 до 12 март, ще бъде разгледан от над 74 хиляди посетители. България представя на националния си щанд разнообразни възможности за морски, културно-исторически, балнео-, СПА и уелнес туризъм.

Възрастна жена загина при пожар в дома си в Разград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756317

Възрастна жена загина при пожар в дома си в Разград82-годишна жена е намерена мъртва след пожар в жилището й на ул. „Стара планина“, Разград. Това съобщиха от ОДМВР-Разград. Сигналът за инцидента е подаден на 10 март в 9.40

Жители от Скравена се включиха в подписката срещу продажбата на ЧЕЗ

http://www.cross.bg/durzhavata-mirchev-chenchev-1569814.html

/КРОСС/ Жители на Скравена се включиха в подписката срещу продажбата на ЧЕЗ. С тях се срещнаха народните представители от ПГ на "БСП за България" Стоян Мирчев и Иван Ченчев. „Парламентарната ни група иска с подписката на „Национална гражданска инициатива държавата да отмени сделката ЧЕЗ България", да отстоява държавата, която да се върне в услуга на гражданите". Това каза Иван Ченчев по време на среща с членове и симпатизанти на БСП в Скравена. „Тук не става въпрос за никаква национализация. С нужните законови мерки, държавата е необходимо да си придобие контрола, защото тук става въпрос за национална сигурност", добави Ченчев и припомни как управляващите са спрели проекта „Белене"."Политически ни опоненти се опитват да внушат, че това е една частна сделка между два частни субекта. Ние не искаме Гинка да благоволи да отстъпи от нейния дял и да влезе държавата, наясно между какви субекти влиза-някакви офшорки и Гинка", коментира казуса народният представител Иван Ченчев. „Политиката на ГЕРБ и Бойко Борисов е омръзнала на хората и те казаха на протеста „До тук!". Така депутатът Стоян Мирчев обобщи резултата от народното недоволство пред Министерския съвет преди дни. „С подписката искаме да кажем, че държавата трябва да стъпи там, където й е мястото

Феновете на "Уест хем" нахлуха на терена, протестирайки срещу собствениците

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/11/3144433_fenovete_na_uest_hem_nahluha_na_terena_protestiraiki/?ref=rss


В средата на седмицата "Уест хем" обяви, че е на печалба за финансовата година, която приключи на 31 май 2017 г. и е намалил драстично дълговете след преместването на олимпийския стадион. Това обаче не се стори достатъчен аргумент за феновете, които бяха на път да прекратят домакинския мач с "Бърнли" в събота следобед.<br /><br />Тежкото поражение с 0:3 от виненочервените изглеждаше още по-тежко, след като протестите срещу собствениците Дейвид Съливан и Дейвид...

Положението в община Хайредин се нормализира

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756315

Положението в община Хайредин се нормализираКъм работещите вече два сифона за източването на язовир „Рогозен”-1 край едноименното врачанско село пожарни екипи започнаха монтирането на още два. Бедственото положение за населените места от община Хайредин не е отменено. Това ще се случи едва , след като заработят и допълнителните сифони, за да се гарантира сигурността на хората.

Япония отбелязва седем години от Великото източнояпонско земетресение

http://www.moreto.net/novini.php?n=370530

Днес Япония отбелязва седмата годишнина от чудовищното земетресение през 2011 година, което предизвика смъртта на близо 18 хил. човека и доведе до най-страшната ядрена катастрофа в историята след аварията в Чернобил през 1986 г. По този повод днес на територията на цялата страна ще се проведат различни мероприятия, посветено на бедствието, наричано още Велико източнояпонско земетресение.

Бившата съпруга на Джони Деп излиза с Шон Пен

https://www.actualno.com/showbusiness/bivshata-sypruga-na-djoni-dep-izliza-s-shon-pen-news_663888.html

Новият мъж в живота на актрисата Амбър Хърд е доста по-възрастният ѝ колега Шон Пен. Двамата бяха забелязани на романтична вечеря през уикенда, съобщава The Daily Mail. "Изглеждаха така, сякаш са на среща. Разделиха си бутилка червено вино, флиртуваха и интимничеха един с друг независимо дали говореха по сериозни теми, или се шегуваха", издаде свидетел. Вечерята им в Sunset Tower Hotel се е провела малко, след като двамата са се засекли на купона на холивудската агенция WME по п

Бивш депутат: Защо прокуратурата мълча 3 дни за убийството на Плъха

https://frognews.bg/novini/bivsh-deputat-zashto-prokuraturata-malcha-3-dni-ubiistvoto-plaha.html

Няма да коментирам нещо, което не е доказано, защо прокуратурата мълча три дни и после излязоха едни тролове да очернят д-р Иван Димитров. Това обяви в предаването ”Тази неделя” д-р Димитър Шишков, бивш депутат от РБ, един от организаторите на протестите в подкрепа на д-р Димитров, по повод данните изнесени във вторник от прокуратурата по случая.

Изчерпаемите ресурси: Краят на фосфора

http://dnes.dir.bg/news/glad-ogranicheni-resursi-fosfor-26948382

Когато чуем или прочетем "ограничени ресурси", асоциациите са "нефт", "питейна вода" или "чист въздух", но изчерпаемите ресурси на планетата ни са много повече.

Двойно повече болни за седмица във Варна

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6756305

Двойно повече болни за седмица във ВарнаДвойно повече са болните с усложнения след остри респираторни заболявания за седмица във Варна - 67 - 38 бронхита и 29 пневмонии, срещу 29 за предходната седмица, съобщиха от РЗИ. Регистрираните случаи с диагноза остри респираторни заболявания са 226 болни срещу 310 за предходната седмица. С диагноза грип в Инфекциозна клиника на МБАЛ „Св.

Безос изпревари Бил Гейтс по богатство и вече е №1 в света

http://www.cross.bg/bezos-dolara-miliarda-1569813.html

/КРОСС/ Притежателят на Amazon Джеф Безос е най-богатия човек в света. С повишаване стойността на акциите на Amazon с 60 процента през последната година личното богатство на 54-годишния Безос се удвои до повече от 110 милиарда долара, предава Франс прес. Той задмина Бил Гейтс тази седмица по данните на списание Forbes, който разполага с 90 милиарда долара. „Винаги трябва да гледаш напред в бъдещето, ако не гледаш напред, бъдещето ще победи, винаги", казва Безос. Джеф Безос има и други интереси освен компютърните технологии. „Човечеството е толкова напреднало технологично, че може да създава не само невероятни чудеса, но и проблеми с мащабите на цивилизации". Той инвестира 42 милиона долара за построяване на 150-метров часовник, който може да работи точно десет хиляди години и се захранва с геотермална енергия.    

Наша журналистка погна висш US чиновник в Брюксел заради тайни биолаборатории

https://frognews.bg/novini/nasha-jurnalistka-pogna-vissh-chinovnik-briuksel-zaradi-taini-biolaboratorii.html

Българската журналистка Диляна Гайтанджиева подгони висш американски чиновник в Брюксел заради тайни биолаборатории на САЩ. Припомняме ви, че тя беше уволнена от контролирания от Делян Пеевски в-к „Труд“ заради разкритията й, че българско оръжие отива в ръцете на терористите в Сирия.

Топлото време напълни с хора Морската градина и плажа

http://budnavarna.bg/31302-toploto-vreme-napalni-s-hora-morskata-gradina-i-plazha/

снимка: Будна Варна

Слънчевото и тихо време изкара хиляди варненци от домовете им, за да се разходят из Морската градина и плажната алея в днешния почивен ден. След зимната предходна седмица варненци се радват на първия топъл уикенд, в който температурите се очаква да достигнат 17-18 градуса.

Голяма част от жителите на морската столица използват възможността за да си направят разходка по плажната ивица и в морската градина.

Комбинацията на пролетни температури със слънчево време е идеална за десетки варненци, които си правят слънчеви бани по плажа, а част от тях се престрашават и да влязат и в морето.

По центъра на морския град също има доста хора, а заведенията по крайбрежната алея трудно успяват да поемат желаещите да ги посетят.

Зоопаркът и атракционите в морската градина също се радват на отлична посещаемост в днешния ден.

Една от задължителните спирки на хората, избрали крайморската разходка, е мястото, където зимуват немите лебеди. Красивите птици се превърнаха в един от символите на „зимна“ Варна. Те идват тук да зимуват от Дания, Германия и Холандия. Наричат ги неми заради специфичния хриптящ звук, който издават. Типично пролетните температури изкараха на брега и лебедите, които от години са свикнали да бъдат хранени от хората.

Орнитолози обаче предупреждават, че не е добре да даваме прекалено много храна на птиците. Особено вреден е ечемикът, както и топчетата хляб, с които обикновено ги храним. От тях те може да се подуят и в най-добрия случай да се чувстват преяли дълго време. Възможно също е и да се запуши хранопроводът им и да загинат.

Ако сте решили да им хвърлите нещо за ядене, ограничете се с няколко зърна царевица, може и няколко пуканки. Полезна е също пшеницата. Но не прекалявайте, след вас ще дойде още някой, който също ще ги храни. Освен това лебедите са диви птици и могат сами да си търсят храна.

Най-добре само да се полюбуваме на красивите птици, съветват орнитолозите. Снимките също не са вредни за лебедите.

Материалът Топлото време напълни с хора Морската градина и плажа е публикуван за пръв път на Будна Варна.

В Куба си избират 605 депутати в тяхното Национално събрание

https://frognews.bg/svqt/kuba-izbirat-605-deputati-tiahnoto-natsionalno-sabranie.html

Куба избира 605 членове на Националното събрание на народната власт (парламента). Изборният процес се очертава без изненади, тъй като има толкова кандидати, колкото са местата в парламента, предаде Франс прес.

Силно земетресение край о. Крит

https://petel.bg/Silno-zemetresenie-kray-o--Krit__254861

Снимка Булфото Земетресение с магнитуд от 4,4 по скалата на Рихтер е регистирано край бреговете на о. Крит днес сутринта, съобщава Европе...

Павлова: Европредседателството ни заслужи позитивни оценки

http://dnes.dir.bg/news/liljana-pavlova-evropredsedatelstvoto-2018-26956300

Европредседателството върви успешно. В пълен ход е. Върви изключително добре, оценките са позитивни, заяви министър Лиляна Павлова.

Партията на Кунева напуска Реформаторския блок, ако не се иска оставката на Борисов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756289

Партията на Кунева напуска Реформаторския блок, ако не се иска оставката на БорисовНационалния съвет на "Движение България на гражданите" - партията, създадена от Меглена Кунева, която от няколко месеца се оглавява от бившия й заместник Димитър Делчев, замрази членството си в Реформаторския блок. Това е решил Националният съвет на ДБГ. Замразява се и участието на партията в органите на управление на коалицията.

Китайският парламент отвори вратата за пожизнено управление на Си Дзинпин

https://offnews.bg//sviat/kitajskiat-parlament-otvori-vratata-za-pozhizneno-upravlenie-na-si-dzi-676471.html

Общокитайското събрание на народните представители одобри в неделя предложението за премахване на лимита от два мандата за поста на държавен глава, съобщава РИА Новости. Според вече приетата и предстояща да бъде формално извършена конституционна поправка, президентът вече ще има право да се кандидатира и служи в повече от два последователни петгодишни мандата, съобщава "Фокус".

По време на ежегодната си сесия, провеждаща се от пети до 20 март, Събранието освен това одобри други 20 поправки в Конституцията на Китай, сред които създаването на антикорупционен орган и включването на името на действащия президент Си Дзинпин и неговите идеи в основния закон.

С премахването на огринечияна в мандатите на президента отваря пътя за пожизнено управление на държавния глава Си Дзинпин, предаде АФП.

2 958 делегати одобриха мярката като част от пакет промени в конституцията на Китай. Само двама депутати бяха против, а трима се въздържаха. Депутатите одобриха и конституционна поправка за добавяне в основния закон на името и идеите на Си Дзинпин за „развитието на социализма с китайска специфика в новата ера”.

Според поправката, в преамбюла на конституцията, където вече са вписани имената на Мао Дзъдун и Дън Сяопин, ще се появи фразата „под ръководните идеи на Си Дзинпин за социализма с китайска специфика в новата ера”, уточнява БГНЕС.

За пръв път днес в Полша приложиха закон, ограничаващ търговията на дребно в неделя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756295

За пръв път днес  в Полша приложиха закон, ограничаващ търговията на дребно в неделяГолемите супермаркети и повечето малки магазини останаха днес затворени за пръв път заради влязъл в сила нов закон, предаде Асошиейтед прес. Законът, предложен от профсъюзите с мотива, че хората трябва да почиват и да прекарват повече време със семействата си, бе приет от парламентарното мнозинство на прокатолическата партия "Право и

Масова дератизация започва в „Приморски“

http://budnavarna.bg/31299-masova-deratizatsiya-zapochva-v-primorski/

снимка: Будна Варна

Започна пролетната масова дератизация на каналните шахти и дерета на територията на Община Варна, научи BudnaVarna.bg.

Дератизацията включва залагане на родентициди в каналните шахти или в дупките на гризачите.

Използват се препарати на антикоагулантна основа, със санитарно разрешително за пускане на пазара и информационен лист за безопасност. Третиранията ще се извършват при подходящи климатични условия и стриктно спазване на условията за безопасно приложение на биоциди.

График за дератизацията:

Район Приморски – 2604 шахти

12-14.03.2018 г. – подрайон Приморски

15-21.03.2018 г. – подрайон Простор

22-26.03.2018 г. – подрайон Чайка

Дерета – 611 дка

28-30.03.2018 г. – Младост – 283 дка; Приморски – 214 дка; Владиславово – 90 дка; Аспарухово – 24 дка

Материалът Масова дератизация започва в „Приморски“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Държавата не бива да влиза в управлението на ЧЕЗ, смята Николай Василев

https://www.actualno.com/business/dyrjavata-ne-biva-da-vliza-v-upravlenieto-na-chez-smjata-nikolaj-vasilev-news_663886.html

„Да се смесва политиката с икономиката е много лоша идея. Затова държавата не трябва да влиза в управлението на ЧЕЗ”. Това заяви Николай Василев, бивш вицепремиер от правителството на Симеон Сакскобургготски, пред Нова телевизия. Според него с твърденията, че държавното участие е дружеството е в зашита интереса на българите, се оправдава „една лоша сделка”. „Най-лошият вариант е с парите на данъкоплатците да участва в сделка на цена, която не е

Двойно увеличение на случаите с усложнения от ОРЗ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370520

За периода от втори до осми март регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници. Това съобщиха от пресцентъра на инспекцията за Moreto.net. Регистрирани са 29 случая на чревни инфекции срещу 20 от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от 24 ентероколита, 1 колиентерит, 1 вирусен хепатит, и 3 ротавирусни ентерита.

Стокообменът между България и Германия бележи пореден рекорд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756291

Стокообменът между България и Германия бележи пореден рекордСтойността на търговския стокообмен между България и Германия през изминалата година е 7,51 млрд. евро , което е ръст от 12,7 на сто спрямо предходната година, това показват данни на Германската статистическа служба, разпространени от Германо-българската индустриално-търговска камара. Резултатите оправдават очакванията за пореден рекорд при

Отговорите на много родителски въпроси са в "Умно бебе. Пътеводител за ранното детско развитие"

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/02/24/3127136_umno_bebe/?ref=rss

"Умно бебе. Пътеводител за ранното детско развитие" на издателство "Сиела" съдържа полезна информация за всичко, свързано с бременността и все по-популярната "пренатална стимулация" – опитите за комуникация и стимулация на бебето още в утробата чрез говорене, музика, диета и начин на живот.<br /><br />Авторката Ива Александрова подробно описва умственото и двигателно развитие на бебето през първата година – с календар по месеци за това какво може да се...

Търсите си Гинка? Ние ще ви кажем как

http://clubz.bg/65253-tyrsite_si_ginka_nie_shte_vi_kajem_kak

Кратък обучителен семинар за търсене и намиране на гинки се състоя пред централата на ГЕРБ в София в топлия мартенски предиобед. Вдъхновени от силата и моженето на българската жена в лицето на избраната за купувач на ЧЕЗ-България Гинка Върбакова и нейната компания "Инерком", неколцина български интелектуалци се заеха да ограмотят желаещите да си търсят гинки (и калинки, защо не).

Архитект Емил Мечикян, професор Велислав Минеков, адвокат Николай Хаджигенов, социологът Арман Бабикян и други спецове по гинкопридобиването споделиха ценни указания. 

Най-съществените им тезиси са: търси краткосрочната материална изгода; да оставим обществените дела САМО на грижата на държавните служители - те го правят най-добре; да не зачитаме закона - от него и без друго няма полза в държава като нашата; вземайте подкупи; бъдете сигурни, че всяко действие на институциите е мотивирано единствено от частна изгода; симпатизирайте на режима на твърдата ръка, защото... знае как.

Единственото сигурно, което знаем за 43-годишната Гинка Върбакова, избрана да купи компания, която държи 42% от територията на България, с 1.8 милиарда оборот и 3 милиона клиенти, е, че е от Стамболийски, заедно със съпруга си притежава фотоволтаични централи за общо 23 MW мощност и допреди няколко седмици оперираше и паркинг в Пазарджик.

Само преди ден министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която подаде оставка, тъй като били семейни приятели от 20 години, но се оказа, че остава на поста си, заяви по bTV, че Гинка е "млад, почтен и интелигентен човек, завършила лингвистика, а съпругът й - ядрена физика".

В нито едно от прессъобщенията, пускани неизвестно от коя пиар фирма, защото се разпространяват от "Инерком", няма никаква визитка на Върбакова - къде е завършила средното и висшето си образование, каква е експертизата й.  И все така липсва.  

Над 700 казанлъчани, заедно с Драгомир Стойнев, са против сделката за ЧЕЗ България

http://www.cross.bg/durzhavata-grazhdani-sdelkata-1569812.html

/КРОСС/ Държавата да си върне собствеността Над 700 граждани се подписаха в Казанлък в подписката за разваляне на сделката за ЧЕЗ България, стартирала първа в Града на розите. Жителите на Казанлък се включиха в националната гражданска инициатива с искането държавата да отмени сделката. „Кажете ни какво остава скрито за нас, ту има документи - ту няма, говори се за арбитраж, за претенции срещу държавата ни, всичко това ще тежи на нас, българите, затова сме тук, за да кажем „стига", с тези думи множество граждани посрещнаха зам.-председателя на ПГ „БСП за България" Драгомир Стойнев и депутатите Донка Симеонова и Георги Гьоков на една от централните казанлъшки улици. „Тази сделка е пример на едно голямо задкулисие, явно е, че този, който вземе тази сделка, ще работи против държавата и ще свидетелства за чешката компания на големия арбитраж, който ЧЕЗ водят. Това показва, че държавата просто липсва и ние искаме народът да се събуди. Тази сделка трябва да бъде отменена и държавата отново и изцяло да си върне контрола без да има други акционери върху електроразпределителното дружество", каза Стойнев. Според него все едно местната гумаджийница да купи БМВ, случаят е аналогичен - една малка фирма, без история, никой не я знае, и изведнъж купува едно от големите енергийни предприятия в страната

Колекцията на Рокфелер отива на търг в очакване на 1 млрд. долара

http://www.transmedia.bg/2018/03/11/%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%84%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d1%80-%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b3-%d0%b2/

Колекцията от безценни предмети на изкуството, собственост на Дейвид Рокфелер е обявена за продан на търг, а организаторите на аукциона Christie’s  очакват, че общата сума на приходите може да надхвърли 1 млрд. долара.

Приживе последният оцелял внук на основателя на Standard Oil  Джон Д. Рокфелер държеше картина на Пикасо на стойност 90 млн. долара абсолютно „гола“ в хола си, закрепена между прозорците, които гледат към 65-а улица в Ню Йорк. За него изкуството е трябвало да се изживява, а не да се скрие, пише в свой текст Bloomberg.

Рокфелер имал дългогодишен афинитет към съвременното изкуство и прекарва значителна част от живота си събирайки произведения от Пол Гоген, Диего Ривера, Анри Матис и др. Рокфелер се ражда заможен, но с течение на времето неговият навик е допринесъл значително за повишаване на  личното му състояние.

Henri Matisse, Odalisque couchée aux magnolias, 1923

Особено през последното десетилетие от живота му, тъй като ценностите на пазара на изкуството са своеобразен балон, картините му започват да „съставляват много добра част от личното му имущество“, казва Питър Джонсън, официален историк на семейството на Рокфелер. Christie’s ще пусне на търг колекцията в няколко лота, които ще се търгуват в продължение на една седмица от 8 май тази година.

Когато Рокфелер почина миналата година на 101-годишна възраст, колекцията му включва поне четири картини на Клод Моне, зашеметяващи произведения на Едуард Хопър, Джорджия О’Кийфи и Джордж Сеурат, и стотици други съкровища, включително и сервиз за вечеря, използван от Наполеон по време на неговото изгнание на остров Елба.

Някои от обектите са купени буквално за стотинки в сравнение с тяхната стойност сега. „Мисля, че Дейвид очакваше, че стойността на Пикасо ще се увеличи от 1967 г.“, казва Джонсън. – Но смяташе ли, че ще се увеличи хиляда пъти? Не.“

През 2007 г. например Рокфелер продаде картина на Марк Ротко в Sotheby’s в Ню Йорк за почти 73 млн. долара. Картината е била купена през 1959 г. за 10 000 долара.

Съпругата на Рокфелер Пеги почива през 1996 г. Заедно те планират да дарят голяма част от личното си богатство на благотворителност. Нюйоркския музей на модерното изкуство, основан от майка му Аби Олдрих Рокфелер например получава 13 безценни произведени. Но в дългосрочен план Рокфелер разбира, че повечето организации се нуждаят от парите му, а не от изкуството.

Claude Monet Nymphéas en fleur, 1917

За това и той променя завещанието си. С изключение на една картина на Едуард Мане, която отива в Нюйоркския музей на модерното неговата колекция, заедно с всичко останало, ще бъде продадена. Постъпленията ще отидат за 11 посочени от него организации като Rockefeller University, Harvard University, Maine Coast Heritage Trust, Council on Foreign Relations

В крайна сметка решението за продажба на изкуството след смъртта на Рокфелер се свежда до данъците. „Много от изкуството е закупено на добри цени през 40-те, 50-те и 60-те години“, казва Джонсън. „Но пазарът на изкуството просто се е станал много по-голя оттогава насам.“ Ротко, който Рокфелер продаде през 2007 г., например реализира печалба от около 730 000%. „Можете да си представите какъв данъкът върху капиталовите печалби – казва Джонсън. Така че Рокфелер се придържа към първоначалния си план: да остави изкуството в свое владение и да дари средствата за благотворителност. По този начин, казва Джонсън, „няма данък за тях“.

Paul Gauguin La Vague, 1888

След това екипът от професионалисти е заема да направи оценка на имуществото на Рокфелер. „Предвид мащаба на имота – има 67 сервизи за вечеря например, да не говорим за изключително ценна колекция от дървени патица – да каталогизираме всичко това и да разберем колко може да струва е невероятно херкулесово усилие“, казва Джонатан Редндъл от Christie’s

„Знаехме че тази задача с продажбата ще бъде наша и в продължение на около 20 години, като помагахме да създадат база данни като записват всичко, което е в колекцията“, обяснява Рендъл.

С течение на годините Рокфелер дарява част от имуществото си на своите деца и внуци. Дарява и пари за благотворителност. Christie’s е разбила остатъка от повече от 1500 лота, които ще се продават на няколко различни аукциони в течение на една седмица. Лотовете с по-ниски цени ще бъдат предлагани за продажба онлайн.

Работната прогнозна стойност на продаваното имущество е 500 млн. долара, но тази оценка е правена преди пет години, много преди произведението на Леонардо да Винчи да бъде продадено на търг за 450 млн. долара, което показва, че световният пазар има ненаситен апетит за редки съкровища. В колекцията има истински шедьоври, твърди Рендъл.

Pablo Picasso Fillette à la corbeille fleurie

Christie’s очаква, че оферирането за платното на Пикасо „Момиче с кошница цветя“, рядък портерт от розовия период на художника, цената ще варира от 90 млн. долара до 120 млн. долара.  Тази стойност може да звучи високо, но това е относително консервативна прогноза като се има предвид, че най-скорошната еквивалентна продажба е преди 14 години, когато картината „Момче с лула“ на Пикасо е продадено за 104 млн. долара в Sotheby’s в Ню Йорк.

Christie’s се надява да предложенията за платното „Водни лилии“ на Клод Моне да бъде в диапазона от 50 до 70 млн. долара, което също е сравнително ниско.

Добавена стойнот към цената на картините най-вероятно ще окаже и името на Рокфелер. В ерата, когато много шедьоври завършват в швейцарските офшорки това са картини, с които Рокфелер е живял ежедневно. „Някои картини бяха наистина любими“, казва Джонсън и сочи за пример „Момиче с кошница цветя“ на Пикасо.

Друга от любимите картини на Рокфелер била „Одалиска с магнолии“ на Матис. Christie’s прогнозира интерес в диапазона от 70 до 90 млн. долара за тази творба, което отразява общия консенсус, че това е една от най-хубавите картини на художника.

„Рокфелер не купуваше нещо, само защото е на ниска цена“, казва Джонсън.  И добавя: „Той купуваше картини, защото по някакъв начин те го призоваваха. Но ако цената беше ниска, той харесваше това още повече“.

Снимки: Christie’s

Утре обявяват с коя песен ще участваме в Евровизия 2018 г.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6756279

Утре обявяват с коя песен ще участваме в Евровизия 2018 г.Селекцията за 63-о издание на конкурса премина в два етапа Песента, с която България ще участва в Евровизия 2018, ще бъде обявена утре (12 март). Точно в 8:30 часа в сутрешния блок на БНТ1 „Денят започва“ е премиерата на българската песен и участник в музикалния конкурс. Това съобщиха от телевизията.

Путин отрече да планира промени в Конституцията, които да му осигурят трети мандат

http://www.cross.bg/pytin-prezidentskite-prezident-1569811.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин няма планове да променя Конституцията на Русия, за да си осигури повече от два последователни управленски мандата. Това каза руският държавен глава в интервю за американския телевизионен канал Ен Би Си. Путин е безспорен фаворит на президентските избори, които ще се състоят в края на идната седмица. Очакваната победа над останалите седем кандидати ще му осигури поста в Кремъл до 2024 година. В интервюто руският лидер бе питан неколкократно намесвала ли се е Москва в президентските избори в САЩ, за да помогне за победата на настоящия американски президент Доналд Тръмп. Путин отрече обвинените наскоро 13 руснаци да са работили по поръчка на руската държава, но отхвърли възможността да ги екстрадира. Той изрази готовност за преговори с Вашингтон по въпросите за киберсигурността, ракетното въоръжение и борбата срещу тероризма.  

Никога не правете на работа тези 10 неколегиални неща

https://www.actualno.com/curious/nikoga-ne-pravete-na-rabota-tezi-10-nekolegialni-neshta-news_663885.html

Добрата работа в екип е важен компонент за успеха на цялата компания, но и за професионалното развитие на всеки отделен служител. Много хора си мислят, че ще изпъкнат, ако прецакат колегите си, но това изобщо не е така - по-скоро ще оставят лошо впечатление за себе си. В офиса трябва да се държите коректно към всички, ако искате да ви ценят (и да ви имат предвид при възможности за повишения), пише Forbes. Затова според изданието никога не трябва да правите следните неколегиални и неприятни нещ

Да изпратиш името си до Слънцето

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/03/11/3142101_kak_da_izpratite_imeto_si_do_slunceto/?ref=rss


Искате ли името ви да е на най-горещия билет това лято, но без да пътувате? Американската космическа агенция НАСА предлага на хората по света да изпратят името си до... Слънцето. Това може да стане благодарение на историческата мисия Parker Solar Probe.<br /><br />Това лято космически апарат ще излети в посока Слънцето. Той ще премине през атмосферата на звездата, като ще е изправен пред брутални условия, които включват изключителни горещини и сериозна радиация. А на борда на...

Хиляда са вече жертвите на офанзивата в Източна Гута

http://www.cross.bg/zhertvite-grad-gyta-1569810.html

/КРОСС/ Броят на цивилните жертви в 20-дневната офанзива на сирийската армия в бунтовническия анклав Източна Гута надхвърли 1 000, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Сред жертвите са повече от 200 деца, хиляди са ранени. Голяма част от загиналите са от град Дума, който днес бе обкръжен от силите на режима, също както и близкият град Хараста. Бунтовниците отрекоха съобщенията за успехите на армията, но държавната телевизия излъчи репортаж от завзетите територии. На 24 февруари Съветът за сигурност на ООН поиска спиране на огъня, но сирийският президент Башар Асад продължи настъплението. Крайната цел е прочистване на околностите на Дамаск от бунтовнически групировки, обвинявани, че обстрелват сирийската столица.    

44 години социалист - и избра властта

http://clubz.bg/65252-44_godini_socialist_i_izbra_vlastta

СВЯТ жан ив льо дрианcr

Френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан обяви тази седмица, че напуска Социалистическата партия, в която членува от 44 години. Причината? Призивите да избере между партията си и центристкото правителство на президента Еманюел Макрон.

Социалистическата партия, която в момента е в опозиция, не подкрепя политиката на центристкия кабинет, съставен обаче не само от членове на новосъздаденото движение на президента "Републиката в движение", а и от опитни политици, какъвто е и Льо Дриан.

Включването му в кабинета на Макрон е гледано с недоверие от много ветерани от Социалистическата партия. Затова и съпартийците му го призовават да напусне кабинета. Той обаче избира да остане на поста си и да напусне партията, в която членува от 44 години.

“Напускам Социалистическата партия с много емоция, като член от 44 години, а също и с много гордост, защото бях част от кампаниите на бившия президент Франсоа Митеран, бившия премиер Лионел Жоспен и Франсоа Оланд, с когото все още сме близки приятели.“

Той остро разкритикува своята партия за ролята й на “сектантска и детинска опозиция“ на правителството, което пък е определяно от президента Макрон като “начин да трансформираме страната си“.

Външният министър обяви, че засега няма да се включи в движението на Макрон “Републиката в движение“.

По времето на президента Франсоа Оланд, издигнат от социалистите, Льо Дриан е военен министър.

Цените на имотите в Бургас вървят нагоре, поляци и украинци търсят жилища в Несебър

https://petel.bg/TSenite-na-imotite-v-Burgas-varvyat-nagore--polyatsi-i-ukraintsi-tarsyat-zhilishha-v-Nesebar__254858

Снимка Булфото Цените на имотния пазар в Бургас плавно вървят нагоре. Руснаците не продават жилищата си, но не остават целогодишно в мор...

БДЖ привличат нови кадри, ето каква е офертата

https://petel.bg/BDZH-privlichat-novi-kadri--eto-kakva-e-ofertata__254859

Снимка Булфото „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД реализира множество инициативи за привличане на млади кадри. Една от тях е подписаното п...

Николай Василев: Приватизацията на ЕРП-тата е една от най-добрите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756274

Николай Василев: Приватизацията на ЕРП-тата е една от най-добрите„Да се смесва политиката с икономиката е много лоша идея. Затова държавата не трябва да влиза в управлението на ЧЕЗ”. Това каза Николай Василев, вицепремиер от правителството на Симеон Сакскобургготски по Нова телевизия. Според него с твърденията, че държавното участие в дружеството е в зашита интереса на българите,

Джамбазки настоява за либерализация на оръжията за самоотбрана

http://www.moreto.net/novini.php?n=370526

"Категорично е необходима либерализация в режима на придобиване, притежаване, носене и използване на оръжие за самоотбрана и самоохрана", коментира в своя позиция зам.-председателят на ВМРО - Българско национално движение Ангел Джамбазки по повод отпор, който според ВМРО оказват политици, прокуратурата, ВСС и либерални среди в България, срещу разширяването на института за неизбежна отбрана в НК.

Кризисната ситуация във Врачанско е овладяна

https://offnews.bg//politika/krizisnata-situatcia-vav-vrachansko-e-ovladiana-676470.html

Кризисната ситуация в област Враца заради обилното снеготепене и състоянието на хидротехническите съоръжения е преодоляна.

Нивото на реките се понижава на територията на всички общини, както и в крайната точка по поречието на р.Скът – град Мизия, където към момента е 190 см, при критични 290. Наблюдава се и значителен спад на язовирите. Продължава изпълнението на аварийните мерки за яз. "Рогозен" в община Хайредин, които целят предотвратяването на бедствено положение при предстоящите пролетни валежи.

На свое извънредно заседание правителството отпусна 3 млн. лева на община Хайредин. Малка част от тези средства са предвидени за покриване на всички разходи, направени за доставка на скални маси и за техника при овладяване на критичната ситуация, за спешно аварийно укрепване на преливника на язовир „Рогозен 1“ и доставката на сифони, които ще работят за облекчаване работата на основния изпускател на язовира.

С по-голямата част от средствата ще се финансират готовите технически проекти за двата язовира, с чиято реализация те трябва да се приведат в пълна техническа изправност. Дейностите по проектите включват цялостно изграждане на разрушения преливник и ремонт на основния изпускател на язовир „Рогозен 1“, ремонт на компрометираната стена и основния изпускател на язовир „Бързина“.

Стивън Мнучин ли ще започне да дърпа конците в Белия дом?

https://www.actualno.com/america/stivyn-mnuchin-li-shte-zapochne-da-dyrpa-koncite-v-belija-dom-news_663884.html

След оставката на Гари Кон, Стивън Мнучин има най-голям потенциал да изземе функциите му на главен икономически съветник в Белия дом, пише AFP. Бившият банкер и холивудски продуцент е силно лоялен към президента или поне пред обществеността се стреми винаги да поставя във възможно най-благоприятна светлина Тръмп и неговите икономически решения под мотото „Америка на първо място“. "Президентът не е протекционист", заяви Мнучин в петък, в интервю за телевизия

Бедственото положение остава в три селища в община Хайредин

https://frognews.bg/novini/bedstvenoto-polojenie-ostava-tri-selishta-obshtina-hairedin.html

Бедственото положение за три от населените места в община Хайредин остава в сила, предаде Нова ТВ. Положението с преливника на язовир ”Рогозен 1” е овладяно, но спасителните дейности по изпомпване на водата продължаватза да се намали натискът върху стената и преливника на съоръжението.

Свлачището край с. Тикале може да наложи изграждането алтернативна отсечка на пътя Смолян - Мадан

http://www.cross.bg/putya-svlachishteto-tikale-1569809.html

/КРОСС/ Огромното свлачище, което затвори пътя между Смолян и Мадан край село Тикале, налага прокарване на алтернативен път и мерки за осигуряване на електроподаването в района. Два електропровода и водопровод попадат в терена на свлачището, информира БНР. Укрепването на свлачището се осъществява отдолу нагоре чрез освобождаване на свлечени скални блокове в долната част на ската. То е активно с непрекъсната поява на нови пукнатини, чиито размери в момента са около 100 на 150 метра. В понеделник в Агенция "Пътна инфраструктура" ще бъде проведено съвещание с всички водещи специалисти в тази област и ще бъдат взети конкретни мерки. Най-добрите екипи за обследване и проучване ще работят, за да не се допусне прекъсване на електрическата и ВиК комуникация до населените места. Ще бъде обсъден и вариант за изграждане на алтернативен път през селата Орешец и Влахово, тъй като геоложката структура на скалите при свлачището в района на Тикале показва, че има предпоставки проблемът да възниква периодично. В най-краткосрочен план усилията се насочват към спешно разчистване на пътя Рудозем - Смилян, за да бъде частично облекчен трафикът в региона.    

Синът на Цеца Величкович нокаутира българин при дебюта си на професионалния ринг (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6756270

Синът на Цеца Величкович нокаутира българин при дебюта си на професионалния ринг (Видео)Синът на сръбската турбофолк звезда Цеца Величкович-Ражнатович и сръбският националист Желко Ражнатович, убит през 2000 г. и известен с прозвището Аркан - Велко, дебютира на професионалния боксов ринг с победа над българин, предаде Би Ти Ви. На гала вечер в Ягодина, Сърбия 22-годишният представител на домакините успя да нокаутира Кръстю Йорданов

Доналд Тръмп: Северна Корея иска да сключи мир

https://www.investor.bg/drugi/338/a/donald-trymp-severna-koreia-iska-da-skliuchi-mir--257272/

Американският президент изрази доверие в ангажимента на севернокорейския режим да не изстрелва ракети до историческите преговори, които предстоят

Куба избира 605 членове на Националното събрание на народната власт

http://www.cross.bg/kyba-narodnata-vlast-1569808.html

/КРОСС/ Куба избира 605 членове на Националното събрание на народната власт (парламента). Изборният процес се очертава без изненади, тъй като има толкова кандидати, колкото са местата в парламента, предаде Франс прес. Интересната подробност е, че сред тях ще бъде приемникът на Раул Кастро, който ще го наследи на лидерския пост. Името му ще стане известно на 19 април. Кандидатите за депутати са подбрани щателно от Кубинската комунистическа партия. Според анализатори, новият кубински президент ще е Мигел Диас-Канел, 57-годишният първи вицепрезидент.    

Спартак с разгромна победа

http://budnavarna.bg/31297-spartak-s-razgromna-pobeda/

снимка: Будна Варна

Спартак разгроми Бенковски (Бяла) със 7:1 в мач от 20-ия кръг в Трета лига – Североизточна група на стадион “Локомотив”.
Домакините започнаха устремно и до седмата минута Ивайло Русев пропусна да се разпише два пъти. Първо след пас на Събков той стреля от чиста позиция над гредата, а след това излъга вратаря и насочи кълбото към мрежата, но пред голлинията защитник изчисти в корнер. Логичното обаче бързо се случи, когато за шест минути – между осмата и 14-ата, спартаклии вкараха три гола. Резултатът бе открит от Александър Йовчев, който бе точен с глава след вдигане от корнер. Малко след това Ивайло Русев най-после се разписа, след като насочи технично топката край вратаря. В 14-ата мин. Десислав Дяков реализира гол-шедьовър. Нападателят насочи майсторски топката от въздуха с левия крак към вратата, тя рикошира в лявата странична греда и премина голлинията. В 31-ата мин. отново Дяков копна финно топката край вратаря за 4:0. В 45-ата мин. Георги Димитров увеличи преднината на своите, след като бе изведен с прекрасен пас зад защитата и от воле шутира точно покрай вратаря – 5:0.

Второто полувреме започна с нов уникален пропуск на Ивайло Русев. Нападателят изскочи сам срещу вратаря, но стреля в тялото му. Впоследствие спартаклии намалиха оборотите, очевидно пазейки сили за далеч по-сложното гостуване на Суворово в сряда. От това се възползваха гостите и намалиха резултата в 69-ата минута чрез Ивайло Иванов, който се разписа с прехвърлящ удар от 30 м. Две минути по-късно обаче резервата Георги Гушлев завърши технично добра комбинация за 6:1. В 82-ата мин. Десислав Дяков оформи своя хеттрик, след като се разписа на куц крак с глава – 7:1. Таранът бе получил контузия в глезена минути по-рано, но остана на терена. След като вкара за трети път, той напусна играта и домакините доиграха двубоя с човек по-малко.

Съставът на Спартак: 27. Мирослав Марков, 16. Александър Йовчев (46 – 14. Иво Михайлов), 15. Боян Илиев (к), 24. Михаел Михалев, 17. Вилиян Денчев, 6. Милен Николов (52 – 13. Георги Гушлев), 13. Васко Боев, 18. Ивайло Русев (67 – 11. Илиян Неделчев), 8. Георги Димитров, 7. Славомир Събков, 9. Десислав Дяков

Материалът Спартак с разгромна победа е публикуван за пръв път на Будна Варна.

В район „Тракия“ в Пловдив дават под наем над 100 нови паркоместа

http://www.cross.bg/parkomesta-leva-naem-1569807.html

/КРОСС/ 110 новоизградени паркоместа в пловдивския район "Тракия" предстои да бъдат отдадени за ползване под наем. Други 152 вече се използват срещу заплащане. По-голямата част от жителите на квартала искат срещу 20 лева на месец да имат гарантирано място пред блока за автомобила си съобщиха от районната администрация. През тази седмица ще се проведе тегленето на първия жребий, тъй като за едни и същи места има по няколко кандидати с еднакъв брой максимални точки. Вече са подадени над 800 молби. Изискването е да си собственик на жилището и на автомобила, както и да имаш постоянен адрес за зоната, където е изграден паркингът. Тази година ще бъдат инвестирани 250 хиляди лева в изграждането на 250 места за автомобили до парк "Лаута". Старите гаражи там, които са 150, ще се премахнат. Даден е срок на собствениците до 30 май да ги разчистят. От раздадените до момента паркоместа за първите два месеца на годината приходите са 6000 лева, отчитат от администрацията на района. Договорите за наем са за срок от 3 години.  

Лудогорец победи Черно море

http://budnavarna.bg/31295-ludogorets-pobedi-cherno-more/

снимка: Будна Варна

Отборът на Лудогорец се наложи над Черно море с 3:1 в мач от 25-ия кръг на Първа лига. Първото попадение реализира Вандерсон още в осмата минута. В 15-ата минута Марселиньо удвои, а в 32-ата Дани Кики намали на 2:1. Четири минути преди край на първата част Мисиджан вкара за 3:1.

Успехът на българския шампион е заслужен, но като цяло възпитаниците на Димитър Димитров не изиграха добър мач. Набива се на очи, че под диктовката на Херо Лудогорец бяга от стила, който изгражда през последните 6-7 години. „Орлите“ все по-трудно успяват да упражняват контрол над мачовете и често залагат на изритани безцелно напред топки. Освен това в защита футболистите не си пазят местата, допускат елементарни грешки и голове, и остават доста празни пространства.

Положителното в мача с „моряците“ са няколкото скоростни атаки, които „зелените“ изградиха през първата част. През вторите 45 минути Лудогорец не успя да сътвори почти нищо смислено.

Отлично впечатление с представянето си остави младият състезател на Черно море Мартин Минчев.

Мачът започна доста динамично, като двата тима създадоха по една опасност. В осмата минута българският шампион излезе напред в резултата. Клаудио Кешерю овладя и върна към Абел Анисе, който се опита да отправи изстрел, но вместо към вратата топката се насочи към Марселиньо и Вандерсон, който се намираха в наказателното поле. Марселиньо прескочи кълбото и заблуди играч на „моряците“. Вандерсон разгада намерението на своя съотборник, пое и опъна мрежата с топовен шут за 1:0.

В 15-ата минута „орлите“ матираха своя опонент с показна атака. Кешерю изведе Мисиджан на скорост, който с едно докосване центрира успоредно на голлинията към въръхлитащия на скорост Марселиньо. Бразилецът се хвърли и от въздуха засече за 2:0. В 30-ата минута Ндонгала напредна мощно и премина през двама играчи на Лудогорец, но слабият му удар стана лесна плачка на Броун.

В 32-ата минута Дани Кики намали с красиво пападение след прецизен изстрел в далъчния ъгъл. При попадението за пореден път с меко казано колеблива изява се отличи Натанаел, който се намира в ужасяваща форма. Това е и причината всички опасности за Лудогорец да идват от неговата страна.

В 41-ата минута Лудогорец успя да си осигури комфортна преднина. Вандерсон подаде към Кешерю в наказателното поле. Таранът се завъртя и стреля, но стражът на гостите Благой Макенджиев изби. При добавката Мисиджан не сбърка на празна врата за 3:1.

През първото полувреме, при резултат 2:0 на Лудогорец, Натанаел събори Ндонгала в наказателното поле, но съдията не даде дузпа, въпреки че имаше нарушение.

През втората част Лудогорец създаде три чисти голови положения, но така и не успя да отбележи. За сметка на това пък остави доста празни пространства на своя противник, но състезателите на Илиан Илиев не успяха да се възползват.

В 65-ата минута Вандерсон пропусна сам срещу вратаря.

В 79-ата минута Горолски излезе на удобна позиция и пробва късмета си, но силният му удар профуча на сантилентри от левия стълб.

Черно море отговори с бърза атака и последвал шут на Фенуш, който бе избит от Броун.

Малко преди края на мача Горалски направи нов пропуск и по този начен резултатът остана непроменен – 3:1.

ЛУДОГОРЕЦ – ЧЕРНО МОРЕ 3:1

1:0 Вандерсон 8

2:0 Марселиньо 15

2:1 Кики 32

3:1 Мисиджан 41

Материалът Лудогорец победи Черно море е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Цените на имотите скочиха от 6 до 8 на сто

https://frognews.bg/novini/tsenite-imotite-skochiha-6-8-sto.html

Генерално, през 2017 г. цените на имотите в страната вървяха нагоре с различен ръст между 6 и 8%, заяви пред бнт Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция за недвижими имоти.

ДБГ замразява членството си в Реформаторския блок

https://www.actualno.com/politics/dbg-zamrazjava-chlenstvoto-si-v-reformatorskija-blok-news_663881.html

"Движение България на гражданите" ще замрази членството си в Реформаторския блок. Решението за това е взето на заседание на Националния съвет на партията. Според ДБГ "има опити на част от членовете на Реформаторски блок да легитимират и защитават грешни решения от страна на управляващите, в това число и срещи между членове на РБ и представители на правителството, противно на всички принципи и решения на коалицията". Движението поставя няколко условия, които, ако не бъдат из

Лиляна Павлова: Успехът на едно председателство е да върви напред

http://www.cross.bg/pavlova-tyrtziya-evropa-1569806.html

/КРОСС/ Министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов", че към средата на Българското европредседателство оценката за него е отлична, а „вътрешнополитическите" по думите ѝ скандали нямат външен отзвук. Тя подчерта, че отношенията на ЕС с Русия и Турция е важно да бъдат изчистени, но подчерта, че все пак положението е деликатно. Тя изрази удоволствието си от това, че България получава много високи оценки. "Имаме компания, която прави анализ на публикациите в чуждите медии. Тенденциите са, че има тренд на нарастване на позитивните публикации", каза министърът. Има ясно фокусирани приоритети, които се оценяват добре, допълни тя. Вторият отличен елемент е темата за Западните Балкани, която е поставена високо в дневния ред на институциите и има единогласие на институционалния триъгълник, поясни тя. В темата за сигурността и миграцията също има известно единогласие. "Успяхме да предложим конкретни текстове как да решим проблема, включително законодателно. Приятно изненадахме нашите партньори", коментира Павлова. Хората искат да бъдат чути и протестите са нормален демократичен процес, но е ясно, че целта на опозицията е да се добере до властта, отбеляза Павлова. Ако сме искрени, че Българското европредседателство е надпартийна тема, трябва да се радваме на добрите оценки за България, а не да злобеем, заяви Лиляна Павлова

Нешка Робева: Гимнастичките от националните ни отбори не се избират, а се посочват (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6756262

Нешка Робева: Гимнастичките от националните ни отбори не се избират, а се посочват (Видео)„Не на всяко дете у нас се дава възможност да се състезава. Няма селекция. Гимнастичките от националните отбори не се избират, а се посочват. Победителите от национални първенства не се приемат с мотива, че не отговаряли на международните стандарти”. Това каза пред Нова тв треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева.

"Тютюневият патриарх" е високопоставен политик - как в Русия коментират скандала в България

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/11/3144413_tjutjueniviat_patriarh_e_politik_-_kak_v_rusiia/?ref=rss


Страстите, които се разгоряха в България покрай изявлението на руския патриарх Кирил преди седмица, бяха коментирани и в либерални медии в Русия, където се казва, че безспорно той е и политическо лице, както и че думите на вицепремиера Валери Симеонов може да са проява на грубост, но с основание би могъл да ги каже и един руснак.<br /><br />Журналистът и историк Николай Сванидзе припомня пред Радио "Ехото на Москва", че в България бе изказана благодарност на народите от...

Испански ветеран повали Григор на старта в Индиън Уелс

http://www.cross.bg/verdasko-purviya-krug-1569805.html

/КРОСС/ Григор Димитров приключи с участието си на турнира в Индиън Уелс. Той бе победен от 34-годишният испанец Фернандо Вердаско със 7:6(4), 4:6, 6:3 още в първия си мач в надпреварата на сингъл. Поставеният под номер 3 в схемата на надпреварата българин пропусна първия кръг, а препятствието във втория се оказа непреодолимо. Така Вердаско изравни баланса в мачовете помежду им на 2:2. 39-ият в световната ранглиста ще играе в следващата фаза с Тейлър Фриц, който се справи с Андрей Рубльов. Първият пробив в мача беше на сметката на българина. Той поведе с 3:1, но по-опитният Вердаско веднага върна услугата. Така се стигна до равенство и тайбрек в откриващия сет. В него бяха направени цели 5 минипробива, а испанецът се оказа по-съобразителен и се възползва от първата възможност да поведе в мача. Димитров отговори светкавично в пробив още в първия гейм на втората част. Той затвърди с втори за 3:0, а Вердаско успя да се задържи, след като върна единия за 3:2. Българинът обаче не изпусна водачеството и изравни резултата в сетовете след 6:4. Решителната трета част започна оспорвано, а двамата тенисисти подхождаха предпазливо, така че пробиви в началото липсваха. Равенството владееше до осмия гейм, когато Вердаско показа по-стабилна игра и взе подаването на Григор. След бърз следващ гейм испанецът вдигна победоносно ръце и вече мисли за третия кръг на надпреварата. Димитров, който никога не е преодолявал втори кръг в Индиън Уелс, ще се подготвя за следващия си турнир - в Маями

„Черно море Тича“ не успя да се противопостави на „Левски Лукойл“

http://www.moreto.net/novini.php?n=370528

Черно море Тича“ допусна неприятна загуба в своята зала. Варненци бяха тотално надиграни от „Левски Лукойл“ с 63:89, като в нието една от частите не успяха да се противопоставят успешно „сините“. Преди началото на двубоя Николай Стоянов бе поздравен от всички в зала „Христо Борисов“ и за рожденият си ден получи торта.

"Лудогорец" има много резерви в играта си, каза Димитър Димитров

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/11/3144441_ludogorec_ima_mnogo_rezervi_v_igrata_si_kaza_dimitur/?ref=rss


Треньорът на "Лудогорец" Димитър Димитров остана резервиран след победата на своя отбор с 3:1 над "Черно море". Шампионите надиграха варненци с попадения още преди почивката, но след това допуснаха доста грешки и направиха много пропуски.<br /><br />"Може да се каже, че думата спокойствие характеризираше двубоя. Реализирахме три гола, второто полувреме можехме да вкараме и още, определено обаче имам претенции към качеството на играта и съдържанието. В играта...

8 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756260

8 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощиеОсем души са ранени при шест катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщи МВР. Загинали няма. В София не е имало пътни

Плащаме 80 лева за килограм череши

https://petel.bg/Plashhame-80-leva-za-kilogram-chereshi-__254855

Колосалните 70 лева удари цената на боровинките, внос от Испания на столичния пазар "Ситняково". На столичното тържище, известно с високите...

Дъждът идва до часове (Ето какво ни чака следващите дни)

https://petel.bg/Dazhdat-idva-do-chasove--Eto-kakvo-ni-chaka-sledvashhite-dni--__254856

Днес  ще бъде предимно слънчево и почти тихо. Затоплянето ще продължи и максималните температури ще бъдат между 17° и 22°, в София – около 18...

17-годишен ученик от Русе се застреля с пушката на баща си и почина

https://petel.bg/17-godishen-uchenik-ot-Ruse-se-zastrelya-s-pushkata-na-bashha-si-i-pochina-__254857

17-годишен ученик от Русе се е застрелял с ловна пушка навръх националния празник 3 март, пише в. "Телеграф", цитирани от Трафик нюз. "Има на...

Джеф Безос е най-богатия човек в света

http://dnes.dir.bg/news/jef-bezos-amazon-26956296

Притежателят на Amazon Джеф Безос е най-богатия човек в света.

Стотици се подписват срещу сделката за ЧЕЗ

http://clubz.bg/65251-stotici_se_podpisvat_sreshtu_sdelkata_za_chez

БСП започна да събира подписи за разваляне на сделката за продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ. Соцдепутатите са пратени в избирателните си райони със задача да стартират кампанията по места, в инициативата са включени и членовете на Националния съвет на партията. Позицията на БСП е за разваляне на сделката с избрания от чешката държавна компания купувач - "Инерком", и 100% изкупуване на активите на приватизираното през 2004 г. електроразпределително предприятие.

Иниацитивата беше обявена от лидера на БСП Корнелия Нинова. Освен това социалистите внесоха в прокуратурата три сигнала за сделката - откъде идват средствата на "Инерком България",  за да купи най-голямото електроразпределително предприятие с 3 милиона клиенти, и дали продажбата на държавния дял от 33% през 2012 г. е изрядна. 

До момента има информация, че 700 души от Казанлък са се подписали срещу сделката, както и над 400 русенци, валят съобщения за подписи от Скравена, Свиленград и др.  От БСП смятат, че държавата може да бъде добър стопанин, лошото е, когато се обвързва с мафията. Затова призоваха да се спре "паралелната държава".

В Скравена депутът от ПГ на "БСП за България" Иван Ченчев заяви:

"Политически ни опоненти се опитват да внушат, че това е една частна сделка между два частни субекта. Ние не искаме Гинка да благоволи да отстъпи от нейния дял и да влезе държавата, неясно между какви субекти влиза - някакви офшорки и Гинка".

Колегата му Стоян Мирчев припомни социологическо проучване на "Тренд", съгласно което 82% от българите са срещу сделката. Той заяви, че в Унгария електроразпределителните дружества са били национализирани.

"От самото начало на скандала премиерът Бойко Борисов от сутрин до вечер ръси лъжи. Това означава, че той е пряко обвързан с тази сделка и се чуди как да прикрие следите", каза Мирчев.

Последните новини около сделката са, че преговорите относно възможността държавата да придобие някакъв дял в собствеността на "ЧЕЗ-България" продължават в близките седмици.

Имотите плавно поскъпват в цялата страна

https://www.actualno.com/business/imotite-plavno-poskypvat-v-cjalata-strana-news_663879.html

Цените на имотите в цялата страна бележат плавен ръст от 6% до 8%. Това обясни Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция за недвижими имоти, пред БНТ. Като цяло, през 2017 г. цените на имотите в страната вървяха нагоре с различен ръст между 6 и 8%, заяви Богданов. Р Ръстът се отчита в големите градове, отбеляза той, докато в малките градове той е доста по-нисък. Заради спада на лихвите по кредитите търсенето на имоти се е увеличило. "Лихвите по кредитите са на едно ниско историческо

7 години по-късно: Япония си спомня катастрофалния трус (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/7-godini-po-kysno-iaponiia-si-spomnia-katastrofalniia-trus-snimki-2083803

С минута мълчание днес в Япония в 14:46 ч. местно време (07:46 българско) бе почетена паметта на загиналите в катастрофалното земетресение на 11 март 2011 г. Именно в този час точно преди седем години започна

"Астон Мартин" пуска марка за електрически автомобили

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/03/11/3143496_aston_martin_puska_marka_za_elektricheski_avtomobili/?ref=rss


"Астон Мартин" обяви на автосалона в Женева, че ще пусне своя марка, която ще предлага луксозни електрически автомобили. Тя ще носи името "Лагонда" и за момента се предвижда да включва лимузина, спортно купе и кросоувър.<br /><br />На салона беше показан прототип на лимузината, кръстен "Лагонда Вижън Концепт". От компанията посочват, че автомобилите ще се лишат от типичните за сегашните коли пропорции, защото електромобилите имат много по-малко и...

Тръмп е готов да отмени митата за стоманата и алуминия за ЕС при реципрочни мерки

https://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-e-gotov-da-otmeni-mitata-za-stomanata-i-aluminiia-za-es-pri-reciprochni-merki-257270/

Коментарът на американския президент дойде на фона на вчерашните разговори между представители на ЕС и САЩ в Брюксел

Василев: Държавата не трябва да влиза в сделката с ЧЕЗ

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-sdelkata-za-cez/vasilev-dyrzhavata-ne-triabva-da-vliza-v-sdelkata-s-chez-6080166

„Най-лошият вариант е с парите на данъкоплатците да се участва в сделка на цена, която не е определена от държавата”, категоричен беше бившият вицепремиер

Вижте в кои части на столицата спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6756221

Вижте в кои части на столицата спират водата утре„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 12 март 2018 г. (понеделник), съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цар Асен“, Център район Триадица се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”,

Василев: Държавата не трябва да влиза в управлението на ЧЕЗ

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-sdelkata-za-cez/vasilev-dyrzhavata-ne-triabva-da-vliza-v-upravlenieto-na-chez-6080166

„Най-лошият вариант е с парите на данъкоплатците да се участва в сделка на цена, която не е определена от държавата”, категоричен беше бившият вицепремиер

Отбелязваме деня на Св. Софроний Врачански

http://www.moreto.net/novini.php?n=370518

Днес Българската православна църква отбелязва деня на Свети Софроний Врачански. Св. Софроний Врачански бил родом от Котел, с мирско име Стойко. Сам описал живота си в книгата "Житие и страдания грешнаго Софрония". Учител, станал свещеник, страдал от турците.

Чуйте първата нова песен на "Рейнбоу" от 22 години

http://clubz.bg/65250-chujte_pyrvata_nova_pesen_na_rejnbou_ot_22_godini

Парчето Waiting for a Sign на Ричи Блекмор се появи след наистина колосален интерес, при положение че китарата на "Дийп Пърпъл" и "Рейнбоу" не е композирал истински хардрок от две десетилетия... Или поне ние не знаем.

След годините с Blackmore's Night (между 1997-2015) Ричи заряза носталгията и направи завой към корените - първо с три концерта през 2016 г.

През миналата година активизирането на "Рейнбоу" продължи с нови 4 лайва, разпродадени мълниеносно, които ще съставляват излизащия на 6 април албум Memories In Rock II

От една страна Ричи, ако чака знак, че именно това е шедьовърът, с който ще остане в историята, надали ще го дочака...

 

Въпреки това Waiting for a Sign е... толкова "Рейнбоу" песен! Макар и едновременно различен, вокалът на Рони Ромеро има ароматни подправки и от Греъм Бонет, и от Дио, и от Джо Лин Търнър

Разбира се, има и соло - всъщност сола - на Ричи, които заемат "скромните" около 60-70 % от песента. Композицията си е негова, а текстът - на жена му Кендис Найт.

Бандата обяви и 5 нови дати.

2018-04-08 - Москва, Русия

2018-04-11 - Санкт Петербург, Русия

2018-04-13 - Хелзинки, Финландия

2018-04-18 - Берлин, Германия

2018-04-20 - Прага, Чехия

Дребен детайл е, че само след седмици - на 14 април, живот и здраве, Ричи ще навърши 73 г. 

Същевременно от другата страна на монетата "Дийп Пърпъл" издадоха албум Infinite през 2017 г. Да си припомним от него прекрасната The Surprising:

 

Боливия иска да възвърне изласа си на Тихия океан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756195

Боливия иска да възвърне изласа си на Тихия океанБоливия разпъна небесносиньо знаме с дължина 196,5 км, за да привлече вниманието към своята кампания за възстановяване на излаза си на Тихия океан, който изгубва от Чили пред 19-ит век, предаде ДПА, като си позова на местни медии. Около 17 000 военнослужещи и 4000 полицаи участваха в оформянето на най-дългото знаме в света по пътя между град Ла

Робева: Не на всяка добра гимнастичка се дава възможност да се състезава

https://www.actualno.com/moresport/robeva-ne-na-vsjaka-dobra-gimnastichka-se-dava-vyzmojnost-da-se-systezava-news_663875.html

„Не на всяко дете у нас се дава възможност да се състезава. Няма селекция. Гимнастичките от националните отбори не се избират, а се посочват. Победителите от национални първенства не се приемат с мотива, че не отговаряли на международните стандарти”. Това каза треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева пред Нова телевизия. Тя вече е наставник на германския национален тим. Категорична е обаче, че продължава да работи за българския спорт чрез децата на „Левски

Василев: Държавата не трябва да влиза в управлението на ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/vasilev-darjavata-triabva-vliza-upravlenieto-chez.html

„Да се смесва политиката с икономиката е много лоша идея. Затова държавата не трябва да влиза в управлението на ЧЕЗ”. Това заяви в ефира на „Събуди се” по Нова тв Николай Василев, бивш вицепремиер от правителството на Симеон Сакскобургготски.

Тихият убиец

http://clubz.bg/65249-tihiqt_ubiec

Постоянното бръмчене от уличното движение, от строежите, виещите сирени, клаксоните на колите, високоговорителите - шумът е като фон в големите градове. Той обаче е и сериозна опасност. Според Световната здравна организация шумовото замърсяване е рисков фактор, който е подценяван. Той може да доведе до загуба на слуха, сърдечни проблеми, стрес, депресия. Някои експерти отиват още по-далече - те смятат, че излагането на заобикалящия ни шум бавно ни убива, пише "Гардиън".

"Шумовото замърсяване причинява високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, инфаркт, инсулт и смърт", казва д-р Даниел Финк, председател на "Тихата коалиция", общност на здравни и правни професионалисти, които са загрижени заради опасното влияние на шума върху хората, които живеят в такава среда.

Шумовото замърсяване често се посочва като един от основните фактори за намаляване на качеството на живот в градове, които 24 часа в денонощието са будни като Ню Йорк (там са регистрирани над 200 хил. оплаквания заради шум). То причинява стрес, който има своите странични ефекти върху здравето.

Въпреки че влиянието на шума върху психическото здраве не е изучавано задълбочено, има изследвания, които показват, че високите децибели водят до двукратно увеличение на случаите на депресия и тревожност.

Скорошно изследване, извършено от експертите на Американския колеж по кардиология, свързва шумовото замърсяване с ръста на кардиологични проблеми като високо кръвно налягане, инфаркти и т.н. Това става тъй като организмът реагира на силния и постоянен шум с освобождаването на кортизол, който е хормонът на стреса и който уврежда кръвоносните съдове.

По време на конференция за шума, организирана от Европейската комисия през април 2017 г., той се разгледаше като "тихия убиец", с потенциално тежки последици за физическото и психическото ни здраве.

Често се обсъжда колко шум е безопасен за хората. Според Световната здравна организация 85 децибела максимум по 8 часа дневно се смятат за безопасната граница. Според други учени 85 децибела вече са опасен шум. 

Двигателят на кола произвежда 70 децибела, а самолет, който излита - 120.

"Въпреки че няма установена категорично граница, след която идва рискът за здравето, ни смятаме, че шум над 60 децибела увеличава риска от инфаркт", смята д-р Томас Мюнцел от Университетския медицински център в Майнц. 

Репортаж на Би Би Си наскоро показа, че в някои части на лондонското метро шумът е "достатъчен, за да увреди слуха", като достига до 105 децибела на много от линиите.

Миналата година Mimi Hearing Technologies създаде Световен индекс на слуха, за да привлече внимание към този проблем. Индексът обединява резултатите на тестове за слуха на 200 хил. души в цял свят и данни за шумовото замърсяване от СЗО и Sintef, норвежка изследователска организация. Той представя нивата на шумово замърсяване и загубата на слуха в 50 града по света.

Според резултатите от изследването човек, който живее в един от най-шумните градове, има загуба на слуха като някой, който е 10-20 години по-стар. Има и 64 на сто корелация между загубата на слуха и шумовото замърсяване.

Гуанджоу, Китай, е градът с най-високите нива на шумово замърсяване в света. Следват Кайро, Париж, Пекин и Делхи. От 50-те града най-тихо е в Цюрих.

 Най-голяма е загубата на слуха на населението в Делхи - равнява се на нивата на чуване при хора, които са 19,34 години по-стари. Най-добре са със слуха жителите на Виена, но все пак средно те чуват като някой, който е 10,59 години по-стар.

Какво може да се направи за ограничаването на шумовото замърсяване?

ЕС е световният лидер в опитите за разрешаване на този подценяван, но сериозен проблем. През 2002 г. той издава директива за шума от околната среда. В нея се изисква държавите членки да изготвят карти на излагането на шум в градските райони, в които има над 100 хил. души и да изготвят планове за намаляването на този дразнител в тези места, както и да съхранят тихите области. В екшън плановете влизат мерки като стратегии за ограничаване и управление на уличното движение, електрически автобуси, намаляване на скоростта и т. н. Но добрите намерения са дотук. И засега имат пожелателен характер.

Уличното движение засега се смята за най-големия производител на шум в Европа и според оценките засяга около 100 млн. европейци. Идеи като парижката за ден, свободен от коли, може да има резултат. За един ден всеки месец във френската столица 30 на сто от града остава без превозни средства. Измерените нива на шума значително падат, показват измерванията.

Изследователи от Свободния университет в Брюксел създадоха приложение за мобилни телефони NoiseTube, което дава възможност на хората да измерват къде и по кое време са най-високи нивата на децибелите и да създадат детайлна карта на шума в белгийската столица. Местните власти могат да използват данните, за да атакуват шумовото замърсяване там, където има най-неотложна нужда.

Скалата е най-харесван в социалните мрежи

https://www.actualno.com/showbusiness/skalata-e-naj-haresvan-v-socialnite-mreji-news_663872.html

В днешно време не е достатъчно да имаш милиони последователи в социалните мрежи, за да бъдеш определен като известен. Или поне това показва класацията на Hollywood Reporyer, която определя популярността на известните личности и по други критерии. Заедно с аналитичната компания MVPIndex, Reporter извършва ежеседмичен анализ на популярността на кино звездите в социалните мрежи като Twitter, Facebook, Instagram, YouTube и Google Plus. За разлика от останалите подобни класации обаче, издание

Япония дава 2,8 млн. долара за инспекции на севернокорейски ядрени обекти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756192

Япония дава 2,8 млн. долара за инспекции на севернокорейски ядрени обектиЯпонското правителство ще отпусне на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) над 300 милиона йени (около 2,6 млн. долара) за инспекции на севернокорейските ядрени обекти, в случай че Пхенян се съгласи на това, съобщи днес агенция Киодо, цитирана от ТАСС. Решението е било взето на фона на постигнатия напредък по въпроса за ядреното

Най-четеното в "Дневник": Срещата между Румен Радев и руския патриарх Кирил

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/11/3144297_nai-chetenoto_v_dnevnik_rumen_radev_i_ruskiia_patriarh/?ref=rss


Най-четените статии в "Дневник" през измината седмица са за срещата на президента Румен Радев с руския патриарх Кирил и протеста на канадските лекари срещу прекалено високото заплащане. Справката е до 19.00 часа на 10 март.<br /><br />1. С тропане по масата руският патриарх поучава президента Радев за Освобождението (допълнена, видео) - 38034 прочитания;<br /><br />2. Стотици канадски лекари протестират срещу прекалено високите си заплати - 37291...

Д-р Димитър Шишков: Защо прокуратурата мълча три дни за казуса с д-р Иван Димитров

https://petel.bg/D-r-Dimitar-SHishkov--Zashho-prokuraturata-malcha-tri-dni-za-kazusa-s-d-r-Ivan-Dimitrov__254851

Няма да коментирам нещо, което не е доказано, защо прокуратурата мълча три дни и после излязоха едни тролове да очернят д-р Иван Димитров. ...

Това ли е новият водещ на "Стани богат"?

https://petel.bg/Tova-li-e-noviyat-vodeshh-na-Stani-bogat-__254852

Мистерията около новия водещ на шоуто "Стани богат" падна. На стола на Ники Кънчев сяда популярният водещ Димитър Павлов, пише Блиц, като с...

Хари Харалампиев: Промяна в НК за неизбежната отбрана би била юридическо лицемерие

https://petel.bg/Hari-Haralampiev--Promyana-v-NK-za-neizbezhnata-otbrana-bi-bila-yuridichesko-litsemerie__254853

Промяна в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана би била юридическо лицемерие, сега текстът е перфектен. Това обяви в предаването „Т...

Холандец планира да колонизира Червената планета

https://petel.bg/Holandets-planira-da-kolonizira-CHervenata-planeta-__254854

Мечтателят Бас Лансдорп пристига в България в края на месеца Точно 30 години след полета на втория българин в Космоса и 45 години след пос...

Варнански ученици станаха политици за ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=370519

Във Варна се провежда първата по рода си симулация „Ученически Европейски съвет”, научи Moreto.net. 28 ученици влязоха в ролята на държавните и правителствените ръководители на страните – членки на ЕС, за да дискутират Бялата книга за бъдещето на Европа.

Следи от нервнопаралитично вещество са открити в ресторант, посетен от Сергей Скрипал

http://www.cross.bg/restorant-dushterya-salisburi-1569803.html

/КРОСС/ Следователи са открили следи от нервнопаралитичното вещество, с което са били отровени бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му. Те са открити в ресторант, където двамата се хранили миналата неделя следобед, предаде Би Би Си. Веществото било открито в италианския ресторант „Дзици" в град Салисбъри, Южна Англия. Доколкото е известно други клиенти, които са били там по същото време, не са в опасност, твърди Би Би Си, но не цитира източник. Бившият полковник от руското разузнаване, хвърлен в затвора през 2006 г. в Русия по обвинения, че е шпионирал за Великобритания, беше намерен в безсъзнание заедно с дъщеря си на пейка близо до търговски център в Салисбъри. Повече от 250 служители от британските антитерористични части участват в разследването на случая, каза вчера министърът на вътрешните работи Амбър Ръд след среща на кризисния комитет „Кобра".    

Поклонение пред актьора Николай Николаев в Народния театър

http://www.cross.bg/nikolaii-teatur-nikolaev-1569802.html

/КРОСС/ Поклонението пред актьора Николай Николаев - бате Николай, е днес от 11 ч. в централното фоайе на Народния театър „Иван Вазов". Актьорът почина на 6 март на 77 години след инсулт. Николай Николаев е роден през 1940 г. в Силистра. През 1947 г. семейството му се мести в София. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Кръстьо Мирски през 1965 г. Играе в Народния театър. Има много роли в киното. Изявява се и в цирка - като клоун и илюзионист. Особена популярност му носи детското тв предаване „Сладкарница „Захарно петле", което води като бате Николай заедно с Мариана Аламанчева. В последните години се грижи за настроението на малките пациенти на „Пирогов" като клоуна „професор Коко" от „Клиниката по смехотерапия". През 2015 г. е удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век" за принос в изкуството.    

ДБГ замразява членството си в РБ, иска оставката на Борисов и предсрочни избори

https://offnews.bg//politika/dbg-zamraziava-chlenstvoto-si-v-rb-iska-ostavkata-na-borisov-i-predsr-676469.html

ДБГ замразява членството си в Реформаторски блок и няма да участва в органите на управление на коалицията, съобщиха от партията. Решението е взето от Националния съвет на партията, като поводът е липсата на опозиционност в политиките на Блока.

ДБГ поставя няколко условия, които, ако не бъдат изпълнени в рамките на един месец, ще са причина за напускане на коалицията.

От ДБГ настояват за незабавна оставка на премиера Бойко Борисов и "корупционното му управение". От партията искат предсрочни избори и създаване на антиГЕРБ коалиция и на "антиГЕРБ общности по места, които да са в основата на алтернатива на наложеното от ГЕРБ задкулисно управление". 

Настоява се и за изготвяне на реформаторска платформа с акцент върху смели действия в сектор сигурност, за повишаване на доходите, подобряване образованието и ефективна борба с корупцията.

От ДБГ оценяват, че в страната има необходимост от силна демократична общност, която е готова да се противопостави на "пълзящата диктатура на ГЕРБ, пренесена в общините през феодалния модел на управление".

В решението на Националния съвет на партията се посочва, че има опити на част от членовете в Реформаторския блок да легитимират и защитават грешни решения от страна на управляващите, в това число и срещи между членове на РБ и представители на правителството, противно на всички принципи и решения на коалицията. 

От партията смятат, че има недостиг на политическа воля за изграждане на реформаторски общности по места, които да се противопоставят на корупционния и феодален модел на управление на общините. 

Режисьорът Павлина Иванова: Героят ни допусна, прие изцяло в живота си

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/03/11/3144069_rejisyorut_pavlina_ivanova_geroiat_ni_dopusna_prie/?ref=rss


"Синко мой" е част от тазгодишната документална програма на "София филм фест". Това е и първият документален и първият пълнометражен филм на режисьора Павлина Иванова, завършила филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ в класа на проф. Владислав Икономов. Павлина Иванова е учила специалност "Кино" и в Centre d'Estudis Cinematogràfics de Catalunya в Барселона.<br /><br />"Синко мой" е създаден с подкрепата на Националния филмов център....

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-03-11.html

На 12 март 2018 г.(понеделник), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цар Асен“, Център район Триадица се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Над 1000 са жертвите на офанзивата на сирийската армия в Източна Гута

http://www.mediapool.bg/nad-1000-sa-zhertvite-na-ofanzivata-na-siriyskata-armiya-v-iztochna-guta-news276539.html

Броят на цивилните жертви в 20-дневната офанзива на сирийската армия в бунтовническия анклав Източна Гута надхвърли 1 000, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от БНР. Сред жертвите са повече от 200 деца, хиляди са ранени. Голяма част от загиналите са от град Дума, който бе обкръжен от силите на режима, също както и близкият град Хараста. Бунтовниците отрекоха съобщенията за успехите на армията, но държавната телевизия излъчи репортаж от завзетите територии. На 24 февруари Съветът за сигурност на ООН поиска спиране на огъня, но сирийският президент Башар Асад продължи настъплението. Крайната цел е прочистване на околностите на Дамаск от бунтовнически групировки, обвинявани, че обстрелват сирийската столица.

Нивото на река Скът в Мизия спада

http://www.cross.bg/nivoto-spada-miziya-1569801.html

/КРОСС/ Нивото на река Скът край Мизия спада. Овладяно е положението и с преливника на язовир „Рогозен-1". Според експертите водата от разлива, който наводни къщи и дворове, ще се оттича поне няколко дни. Местните не бързат да се успокояват, тъй като не знаят колко силни ще бъдат очакваните тези дни валежи. Остава в сила бедственото положение за три от населените места в Община Хайредин.  

Над 19 000 руски туристи са избрали България за зимна почивка за два месеца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285147_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+19+000+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%

 Повече от 19 000 руски туристи са посетили България през декември и януари от този зимен сезон, отчита се увеличение от 1,3% в сравнение със същия период на миналата година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с Михаил Малцев, изпълнителен директор на Уралската Асоциация по туризъм, съобщиха от пресцентъра на министерството

Тя допълни, че Русия традиционно е един от основните туристически партньори на страната ни.

На срещата двамата дискутираха вариантите за разширяване на възможностите руският потребител да ползва у нас здравни пакети, или корпоративен отдих на руски институции и компании. Един от акцентите на разговорите бяха начините за популяризиране на руския пазар на типично българските лечебни и оздравителни практики и на уникалните методи и процедури, които не се срещат в други страни. За това предпоставка са уникалните качества на минералната вода и лечебната кал в България. Министър Ангелкова заяви, че в страната има над 600 минерални извори с различни характеристи, подходящи за лечение на множество от най-разпространените заболявания.

В момента експерти на министерството и представители на бизнеса разработват СПА дестинации, които ще помогнат за популяризирането на възможностите за оздравителен туризъм в България, каза министърът. Тя уточни, че дестинациите са 7 и обхващат цялата страна. Те дават информация за общите характеристики и качествата на водата в даден район, за климата и туристическите атракции. И покани събеседника си да посети през лятото България и родното Черноморие.

Михаил Малцев посочи, че приветства усилията на министерството за създаване на специализиран туристически продукт, който ще е в помощ на руските гости. Той допълни, че асоциацията ще подкрепя всяка добра идея, която подпомага развитието на туризма в двете страни. „Надявам се и в бъдеще сътрудничеството между българското Министерство на туризма и Уралската асоциация по туризъм да се задълбочава и развива“, отбеляза г-н Малцев.

Осъден за трафик на 50 кг хероин иска снизхождение от съда във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756170

Осъден за трафик на 50 кг хероин иска 
снизхождение от съда във Велико ТърновоОсъден на 13 години затвор и 150 000 лв. глоба за опит за трафик на над 50 кг хероин през Дунав мост, се изправя в понеделник пред Апелативния съд във Велико Търново. 49-годишния Сотир К. от с.Оряхово жали суровото наказание, определено му от Русенския окръжен съд в края на октомври м.г. Мъжът и съучастникът му Йордан Й.

Как бившите бунтовници ФАРК промениха днешните избори в Колумбия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/11/3144187_kak_bivshite_buntovnici_fark_promeniha_dneshnite/?ref=rss


За пръв път колумбийците гласуват на избори, които включват и бившата въоръжена групировка ФАРК и които ще ѝ дадат възможност да влезе в парламента.<br /><br />Революционните въоръжени сили на Колумбия обаче сега носят името Всеобщи революционни алтернативни сили и са крайнолява политическа партия със същото съкращение на испански език. Имат запазени места и в двете камари на парламента (по 5 във всяка), които ще получат независимо от резултата от вота. Тази квота е част от...

Кръстовден е, празнуват и огнеборците

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/krastovden-praznuvat-ognebortsite.html

На 11 март Църквата чества третата неделя от началото на Великия пост, която е посветена на Св. Кръст и се нарича Кръстопоклонна.

Предстоящи събития на 11 март 2018

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-predstavi-1569800.html

/КРОСС/ ***София.От 10.00 часа в зала „Вихрен" на Интер Експо Център ще се проведе редовното Общо събрание на Тръст „Синя България". ***София.От 10.30 часа в Дома на киното Вим Вендерс ще представи лично филма „КАТЕДРАЛИ на КУЛТУРАТА 3D". ***София.От 11.00 часа на ул. „Христо Белчев" 3 (Ahub) Сдружение „Здраве без граници" ще представи социологическо проучване на тема „Тенденции, нагласи към ХИВ и проблемите на хората, живеещи с ХИВ". ***София.От 19.00 часа в зала „България" ще се състои вторият концерт от цикъла „Годишните времена" на трикратно номинирания за Оскар композитор Филип Глас в изпълнение на цигуларя Димитър Буров, камерен ансамбъл „Софийски солисти" и солисти на Софийската филхармония. Диригент - Пламен Джуров. ***Варна.От 11.00 до 19.00 часа в Гранд мол - Варна ще бъдат раздавани брошури и рекламни материали по повод инициативата на студентите по дентална медицина в града, която е под надслов: Погрижи се за венците си!". ***Враца.От 17.00 часа във Възнесенската църква храм - паметник „Св. Софроний, епископ Врачански" всенощно бдение ще оглави Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. ***Добрич.От 16.00 часа, в Огледалната зала „Нели Божкова" ще се проведе концерт със свободен вход по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи от холокоста. ***Карлово

Лиляна Павлова: Русия е важен партньор, нямаме изгода от напрежение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756186

Лиляна Павлова: Русия е важен партньор, нямаме изгода от напрежение"Почти преполовихме председателството. Работим активно, вървят срещите. В София минаха почти 100 срещи, много заседания в Брюксел. За мен радостното и важното са оценките на нашите партньори и колегите, с които работим, а те са много добри". Това заяви министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова пред БНТ.

Тръмп е готов да отмени митата за ЕС, ако Брюксел направи същото

http://www.mediapool.bg/tramp-e-gotov-da-otmeni-mitata-za-es-ako-bryuksel-napravi-sashtoto-news276538.html

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е готов да отмени митата за внос на стомана и алуминий за държавите от ЕС, ако те предприемат аналогични мерки спрямо американската страна, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. "Европейският съюз са прекрасни страни, които се отнасят много лошо със Съединените щати в областта на търговията и сега са недоволни от митата. Ако те отменят своите ужасни търговски бариери и такси за американската продукция, тогава и ние ще отменим своите. В случай, че това не стане, ще въведем мита и за автомобилите и други стоки. Честно", написа Тръмп в Туитър. Коментарът на американския президент дойде на фона на вчерашните разговори между представители на Европейския съюз и Съединените щати в Брюксел, по време на които не беше постигнат компромис. След срещата европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом написа в Туитър, че дискусията е била откровена, но няма яснота за процедурата за освобождаване от митата и затова следващата седмица разговорите ще продължат. През седмицата Тръмп подписа указ, с който налага 25 на сто мито върху стоманата и 10 процента за алуминия, които трябва да влязат в сила до 2 седмици. Това предизвика негативна реакция сред много търговски партньори на САЩ. В коментар китайският министър на търговията Чжон Шен заяви, че една търговска война с Америка ще има единствено катастрофални последици за световната икономика. "В една търговска война няма победители. Тя ще донесе единствено катастрофа за Китай, САЩ и останалия свят. Ние обаче можем да се изправим пред всички предизвикателства и да защитим интереса на нашата страна и на народа си."

Оскар Екпонимо - един програмист срещу глада

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/11/3099107_oskar_ekponimo_-_edin_programist_sreshtu_glada/?ref=rss


Като тийнейджър Оскар Екпонимо се храни веднъж на два дни; каквото се появи вкъщи, го поделя "на смени" с братята си. Когато е на 11 години, удар оставя баща му без работа и издръжката на семейството е изцяло в ръцете на майка му. В най-добрия случай може да се намери нещо оскъдно за вечеря. На училище се задоволява с парченца от закуската, които приятелите му споделят с него.<br /><br />През трудните години на юношеството понякога просто гледа към празните рафтове в...

Най-скандалното - че властта не отговори реципрочно на патриарх Кирил

http://www.moreto.net/novini.php?n=370527

Скандалът се предизвиква от въпросния господин, който се държи като втори външен министър на Русия, а не като духовно лице. Най-скандално е, че не му се отговори реципрочно. Това коментира анализаторът от Института за дясна политика и приближен на ГЕРБ Георги Харизанов на въпрос дали е огорчен руският патриарх Кирил след изказваният на президента Румен Радев по повод 3 март.

Имотите в страната бележат ръст от 6 до 8 процента

https://offnews.bg//ikonomika/imotite-v-stranata-belezhat-rast-ot-6-do-8-protcenta-676468.html

Цените на имотите в цялата страна бележат плавен ръст от 6% до 8%. Ръстът се отчита в големите градове, отбеляза той, докато в малките градове той е доста по-нисък. Заради спада на лихвите по кредитите търсенето на имоти се е увеличило, каза пред БНТ Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция за недвижими имоти.

Цените на наемите също вървят нагоре, подчерта той, особено на местата с аутсорсинг и IT компании. Повишаването на цените се дължи отчасти и на директните полети на нискотарифни компании до големите градове в България.

Като цяло, лихвите по кредитите са на едно ниско историческо ниво. Така или иначе заплатите плавно вървят нагоре. На последно място, от години има интерес към големите градове, който води до много хора, които желаят да се установят там, коментира Богданов.

Имотите във Варна са поскъпнали средно с 5% за година, показват данните на Националния статистически институт.

Градът е сред петте в страната, в които се наблюдава ръст на реализираните сделки. Купувачите на имоти са предимно българи или сънародници, които живеят в чужбина и са решили да се приберат в родината си. Чужденците, предимно руснаци и англичани, също проявяват интерес към покупката на апартамент във Варна.

Семействата предпочитат да закупуват жилища тип ново строителство пред панелното. Специално за Варна търсенето на нов дом е във всички райони на града.

Най-голям е интересът на инвеститорите към апартаментите с една и две спални - двустайните и тристайните, коментира Добромир Ганев от Национално сдружение Недвижими имоти.

Водещо при закупуването на имот е и неговата цена. За Варна разликата между центъра и крайните квартали може да бъде двойна. Цените варират от 400 евро в по-отдалечените квартали до 1500 евро в централната градска част.

Заедно със скока на цените се наблюдава и появата измама с фалшиви обяви - за да осъщестят сделка, някои от брокерите посочват по-ниска цена за имота без знанието на собственика. Така обявата излиза сред първите резултати при търсене в интернет. 

Тръмп към ЕС: Без мита, но срещу реципрочност

http://dnes.dir.bg/news/es-USA-sasht-izbori-2016-mita-26956294

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е готов да отмени митата за внос на стомана и алуминий за държавите от Евросъюза, ако те предприемат аналогични мерки.

Китай: Търговска война със САЩ ще бъде катастрофа за световната икономика

https://www.actualno.com/asia/kitaj-tyrgovska-vojna-sys-sasht-shte-byde-katastrofa-za-svetovnata-ikonomika-news_663869.html

Китай не желае да започва търговска война със САЩ, но в случай, че се стигне дотам - Пекин ще защитава подобаващо собствените си интереси. Това заяви днес китайският министър на търговията Джун Шан, предаде БГНЕС. "Искам да отбележа, че победители в търговската война няма, но ако възникне подобна (между САЩ и Китай), то това ще бъде катастрофа не само за двете страни, но и за цялата световна икономика. Пекин няма желание да започва търговска война и няма да бъде неин инициатор, но а

Пътят: разказ от Здравка Евтимова

https://offnews.bg//nashite-avtori/patiat-razkaz-ot-zdravka-evtimova-676412.html

Може би на друга жена и през ум не би й минало да постъпи така. Сметките ми винаги са излизали криви; когато трябва да направя важна стъпка, избирам погрешната посока. Всяка стъпка е майка на път, човек само трябва да тръгне. Тогава за него няма погрешни посоки. Пътят ще стане негов живот, стига да върви достатъчно дълго по него.

Може да звучи невероятно, но сметките на Кристиан винаги излизат правилни, всеки ход е пресметнат и затова, когато на сутринта се събудих и не го намерих до себе си – просто мястото му в леглото беше празно – аз си помислих, че е отишъл да купи нещо за закуска. Защо? Та предната вечер бяхме докарали разни храни и хладилникът се пукаше по шевовете – но хладилникът няма шевове. Всъщност това беше сигнал: всеки път, когато несъществуващите шевове на хладилника се пукаха, Кристиан изчезваше. Първия път за месец, втория за близо два. Аз се тревожех, но тревогата е лоша посока. Отивах да присаждам дървета, да окопавам лехи, да кастря храсти в онова диво село, което купих с последните си пари.

Кристиан отговаряше за финансите ни, пазеше всичките ни документи, дори моите резервни ключове, моя диплом от университета, брачното ни свидетелство, медицинския ми картон, свидетелството ми за раждане, както и свидетелството за раждане на дъщеря ни. Когато се върна първият път, попитах:

– Къде беше?

Не каза нищо, беше много странно – говориш му, той гледа, лицето му не се променя, като че нищо не си изрекъл - и започваш да си задаваш въпроса дали си в ред. Дали не си въобразяваш, че си попитал нещо. Усмихнал се е широко, лицето му е красиво, каквото винаги е било в паметта ти. Дъщеря ни, която е вече на десет, е възприела този трик и когато й задам въпрос:

– Къде беше? - тя се усмихва, не отговаря – едно прелестно момиче с кафяви очи и кестенява коса, не лице - есенен ден, а може би изгрев с първата слана. Лице, попарено от слана, е страшно. Но дъщеря ни не се страхува, тя държи сланата и слънцето на върховете на пръстите си.

Никога нямаше да узная какво се е случило с Кристиан първия път, ако не беше пристигнала една жена – с кафяви очи, кестенява коса, още един есенен ден, който прекоси двора, предверието и влезе при мене. Тъкмо режех домати за салата, когато есента дойде.

- Той ми каза, че се връща при тебе заради детето – подхвана есента. – Ти си била толкова безпомощна, невъзможно било да се справиш с предизвикателствата. Всеки можел да те измами – в двора ми растеше павит, увивно растение, което се лепи около някое дърво. На следващата година нещо се случва с дървото, клоните му един след друг повяхват, колкото и да го поливаш. Аз усетих погледа й върху мен и ръцете ми започнаха да изсъхват на момента. – Но аз мисля, че просто сте добра актриса. Вие имате нужда от парите му. Ето ви пари – тя отвори чантата си, черна, голяма като пещера, и хвърли на масата купчинка банкноти. – Считайте, че съм го откупила от вас.

- Човек се продава само когато е станал предмет – отвърнах й аз. – Кристиан още е жив.

- Значи отказвате? Парите ли са малко? По-добре ги вземете сега, защото по-късно нищо няма да ви предложа. Без друго сте го изгубили.

Не помня кога го попитах какво се е случило, но лицето му си остана спокойно и добродушно, като че не бях казала нищо.

- Тя е много по-хубава от тебе – отбеляза дъщеря ми, красиво момиче, с коса от вятър и роса. Попитах я - аз много зле ли изглеждам? Не отговори, лицето й остана дружелюбно, приятелски усмихнато, сякаш не бях казала нищо.

След секунда тя се приближи до непознатата жена и й каза:

- Харесвам ви. Вие сте много мила.

Стори ми се, че моята дъщеря прилича повече на нея, отколкото на мене и отново се попитах дали всичко ми е наред. Аз я бях родила, 3200 гр, 50 см, красиво бебе, Кристиан се просълзи, когато я зърна, а аз бях най-щастливото същество в света.

Харесвах очите му, кафяви като пясъка на плажа в края на август и толкова топли, че ако ми станеше студено, си спомнях за тях и веднага се сгрявах. Не можех да си обясня как се случва това.

Още тогава беше така – от първия път, когато той изчезна. Вечер дъщеря ми се прибираше от училище, съпроводена от онази жена. Тя и есента си приличаха както две сухи листа, отронили се от тополата, като следите от стъпки, които оставя един и същ човек.

Втория път Кристиан отново напъха в хладилника вкусни неща, но аз въобще не си и помислях, че може да отлети – наричах отсъствието му „отлитане”, защото се страхувах от думата „заминавам”. В нея имаше безкраен път, а човек никога не може да извърви нещо безкрайно, не може да се върне от безкрая. Нямам място там, аз съм малка стая, пълна с дребни предмети, които събирах от глупост: камъни, изсушени цветя... и онази моя абсолютно глупава страст да си купувам малки чашки. Вярвах, че всяка е щастлива.

Защото пазех в тях щастието – то е толкова мъничко, че ако го оставя в по-голям съд, ще се загуби. Чакаше ме в чашката и се сещаше за мене всеки път, когато пиех вода или вишньовка – сама я правех от вишнята, дребна като леща, кисела, зла. Нима животът не е упорита гатанка, която те държи буден всеки ден и киселее, за да не си отидеш в безвремието. Пиех вишньовка рядко, само когато есента ме заглушаваше. Пих, когато Кристиан изчезна за втори път. Щастието, спотаило се на дъното, се връщаше при мене. Сърцето ми олекваше, костилка от киселата вишня, мизерна, корава, устойчива на суша и киша, способна да поникне след хиляда години.

Търсих Кристиан и не го намерих.

...Тогава играеше с топка с дъщеря ни. Каза, че се е изпотил и отиде да се преоблече. Не очаквах, че няма да се появи на вечеря – сложих приборите на масата – неговите любими, сребърен нож и сребърна вилица, за които бях изхарчила две от преводаческите си заплати. Той беше много щастлив. Бях прочела, че среброто прогонва лошото от човека. Не прогонваше. Тази вечер Кристиан не се появи при приборите от антикварния магазин. Дъщеря ни, най-добрият вятър на есента, все още топъл, който кара плодовете да зреят и ги изпълва с аромат от далечни земи – това хубаво момиче спокойно си сипа от картофите с копър и масло, които бях сготвила.

- Да го почакаме още мъничко - предложих аз, но лицето й стана толкова красиво, че залезът си отиде и се уплаших. Питах се дали наистина съм произнесла думите си на глас. Тя стана, не каза нищо, сипа си от салатата, която бях приготвила – домати, краставици, които купувах от баба Златка на пазара. Когато не вярвах на някого, опитвах да мисля за тази стара жена. Дъщеря ми изглеждаше стряскащо красива и тичах с мислите си при старата.

Беше висока, пъргава.Тя ме уверяваше, че отглежда сама зеленчуци на дивото си място в Радомир. Подозирах, че лъже, но тя ме отведе там и ги видях - домати, големи колкото главата ми.

- Онзи див парцел до твоя на кого е?

- На мене и го продавам – каза баба Златка. - Децата ми не искат да стъпят тука, реката през лятото не пресъхва, но е пълна с толкова много речни раци, че водата не може да тече. Аз се научих да ям речни раци. Искаш ли да ти покажа как се готвят.

Дъщеря ми се усмихваше и не чакаше никого. Аз отново побягнах пак там, при онази висока старица от Радомир.

Мястото й беше обрасло с издънки на бодливи сливи и диви вишни.

- Ще те науча да присаждаш дървета – засмя се старата. Аз се научих толкова бързо, че баба Златка не можеше да повярва на очите си. Дърветата, които разрязвах и пъхах калеми в разцепите, се прихващаха.

- Какво става с тебе? - попита ме баба Златка. - Не съм виждала човек, дето без да го учат, ашладисва толкова добре. Или ме лъжеш, че не си знаела как да пъхаш калема, или не си добре.

Попитах я колко струва съседното място и тя отвърна: – „Две хиляди”.

Никога нямаше да събера две хиляди. Замислих за парите на онази жена. Месеци наред имах чувството, че съм червей в ябълка пред очите й, кафяви като септември.

- Ето пари. Купи мястото – каза жената, но не погледна мене. Даде банкнотите на дъщеря ми и оттогава започна моето лудо ашладисване. Някои казват, че силата ти отива в дървото, което присаждаш. Аз вярвах, че дървото и аз поделяхме болката, но това, разбира се, беше пълна глупост. Човек е склонен с глупостта си да обяснява неща, които природата държи напълно необясними.

- Господ започва там, където свършва науката, чедо – така ми каза баба Златка и аз бях там, при Господ, защото нямах наука, а дървета, треви и река, толкова слаба, че речните раци изпиваха водите й.

...Дъщеря ми взе сребърния нож, сребърната вилица на баща си и изяде всичките картофи от тавата. Уплаших се, да не се разболее. Беше слаба като капаче на пощенска кутия.

- Нищо не остави за него – казах й, тя се усмихна с оная спокойна красота...знаех, че отново нещо не е наред. Не беше. Кристиан замина. Забелязах – защото съм добра там, където няма наука и където две и две е равно на есен. Красивата ми дъщеря сега бе изяла всичко.

Нямаше го. От време на време зървах дъщеря си по пътя към дивото място в Радомир, където вече бях пресадила всички бодливи израстъци - джанки, вишни, трънки.

- Къде ходиш? –питах я. Не ми даваше никакъв отговор. Усмивката й мълчеше, като че бях хладилник или опустял двор.

Кристиан го нямаше.

Човек, който присажда вишни и ябълки, спи леко, заешки сън, но не бях усетила кога е станал. Този път, за разлика от преди година, бе взел и дрехите си – не бях забелязала, че ги подготвя. При него всичко беше на мястото си както в реда на естествените числа - след десет следваше единайсет, а при мене следваха снежни преспи.

На сутринта и дъщеря ми не дойде на закуска. Нейните дрехи ги нямаше, рисунките по стените на стаята й бяха изчезнали. Фотографията? Какво се беше случило с нея? Снощи на нея все още бяхме тримата – аз, мъжът ми и топлият есен ден в очите на нашата дъщеря. Сега аз бях изрязана от снимката, усмивката ми бе скъсана на две и само половината бе останала върху парчето хартия. Нямаше ги нейните детски обувки, неговите обувки ги нямаше, нямаше сребърна вилица и нож, гребенът му го нямаше.

Но малките чашки, в които живееше щастието, ме чакаха на лавицата. Пих вода с тях, с всичките седем и полека започнах да забравям страха. Щастието, с което човек е преживял миналото, не го изоставя.

Дано са щастливи. И момичето, и баща му да са щастливи, Господи. Ти започваш там, където свършват числата, знаеш какво е болка. Пази ги здрави, Господи. Дъщеря ми и мъжа ми. Моля те. Аз съм добре.

Може би на другата вечер ги видях да минават по улицата - мъжа ми, детето и красивата млада жена, която приличаше толкова на момичето, като че бях родила и нея в пернишката болница. Помахах им с ръка. Беше невъзможно да не са ме видели, но не реагираха, нито един не вдигна ръка, дори не се усмихнаха добродушно, с цялото разбиране на света, за да си помисля, че нещо не е наред.

Прибрах се. Хладилникът ми трябваше да е съвсем празен. Не бях купувала нищо, гадеше ми се при мисълта за картофи с копър, които дъщеря ми, това капаче на пощенска кутия, похапваше ден и нощ. Не бях купувала троха хляб седмица или две, а хладилникът беше пълен до пръсване.

Толкова натъпкан фризер. Помисли. Дали това не означава, че ще се върнат. Не се върнаха.

... Не можех повече да живея в тази къща. Нямах пари, нямах документи. Мъжът ми държеше всичко в подредения като крематориум шкаф, сега със зеещи врати, съвсем празен.

Хванах се на нова работа, превеждах тежки текстове, бях приличен преводач и печелех – не бях гладна, живеех в гарсониера под наем в другия край на града. Страхувах се да мина покрай старата ни къщата, там свършваше науката и започваше Господ, а аз не знаех какво има за мене той.

Една вечер, беше началото на септември, топъл ден като очите на новородено дете – все още, когато ми беше студено, си спомнях очите на Кристиан и се сгрявах – се случи нещо.

Само чашите от щастие бях взела от дома си. Тази вечер, на вратата на гарсониерата, която гледаше към дивия, оголял бъз и изсъхналата коприва, хвърлила семената си на вятъра, някой почука на вратата.

Живеех затворено. За да са добри преводите, човек трябва да бъде залостен двор, иначе думите го напускат през порите на кожата. Но сега някой звънеше отвън .

Не чаках никого.

- Мамо – прозвуча глас от есенен вятър. – Отвори – Пръстите ми трепереха, докато отключвах. Кристиан и дъщеря ми влязоха в гарсониерата. – Мамо.

- Тъкмо излизах – казах им.

Господи, който започваш в края на науката и живееш в кръвта на всички, дето си нямат никого. Пази това момиче и този мъж. Аз всичко имам. Не си губи времето с мене. Гледай тях. Моля те.

Всяка посока има сто крачки. Хайде. Върни се.

Всички посоки водеха при тях.

При тези двамата.

Но не и мен.

Провал за Григор Димитров в Индиън Уелс

https://www.actualno.com/tennis/proval-za-grigor-dimitrov-v-indiyn-uels-news_663870.html

Световният номер 3 Григор Димитров вече явно показа, че е в криза, след като на втори пореден голям турнир отпада още след първия си мач. Фиаското в Дубай, където Димитров беше номер 1 в схемата - за пръв път на толкова високо ранкиран турнир българин беше водач, беше последвано от загуба и на първия за годината турнир от серията "Мастърс" - в Индиън Уелс. Димитров загуби с 6:7 (4), 6:4, 3:6 от испанския ветеран Фернандо Вердаско. Големият провал за Григор се оказа първият сет - той п

Не подценявайте глупаците, те са по-опасни от мафията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6756002

Не подценявайте глупаците, те са по-опасни  от мафиятаСпоред италианския учен Карло Чипола еднакъв процент тъпи хора има и сред чистачите, и сред Нобеловите лауреати Глупакът е най-опасният тип човек, който съществува. Той е по-опасен и от бандита, и от мафията. До този фундаментален извод стига в книгата си “Основните закони на човешката глупост” Карло М.

Министър в Холивуд

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ministyr-v-holivud-257236/

Дневният разход от вечната бюджетна ваканция на Николина Ангелкова в Холивуд ще излезе по-евтино на данъкоплатците, пише в коментар Петър Ганев

Парис Хилтън отново позира гола, този път като русалка (Снимки и видео 18+)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6756175

Парис Хилтън отново позира гола, този път като русалка (Снимки и видео 18+)Богатата хотелиерска наследница Парис Хилтън отново се съблече пред обективите на фотографите. Тя публикува клип в Инстаграм, на който се вижда как позира топлес, а гърдите й са прикрити единствено с дългите й коси. Преди почти месец светската знаменитост отново захвърли дрехите и се снима гола, покрита само с рози.

Великобритания погва корумпирани от Русия по закон като „Магнитски“

https://frognews.bg/novini/velikobritaniia-pogva-korumpirani-rusiia-zakon-kato-magnitski.html

Депутатите от британския парламент и министри от кабинета на страната са готови със законопроект против корупцията извън страната. Става дума за приемане на жестоки мерки срещу руски чиновници и политици, както и на техни колеги от Юго-Източна Европа.

Преди 14 г. 4-ма българи загинаха в атентатите в Мадрид

http://dnes.dir.bg/news/balgari-madrid-atentati-jihad-26949165

192-ма души, сред които и четирима млади българи, загинаха на 11 март 2004 година при най-кървавите атентати в съвременната история на Европа.

Откриха нервнопаралитичното вещество, с което е бил отровен руския разузнавач Скрипал

https://frognews.bg/svqt/otkriha-nervnoparalitichnoto-veshtestvo-koeto-bil-otroven-ruskiia-razuznavach-skripal.html

Следователи са открили следи от нервнопаралитичното вещество, с което са били отровени бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му. Те са открити в ресторант, където двамата се хранили миналата неделя следобед, предаде Би Би Си.

Днес е поклонението пред актьора Николай Николаев в Народния театър от 11.00 ч.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756173

Днес е поклонението пред актьора Николай Николаев в Народния театър от 11.00 ч.Поклонението пред актьора Николай Николаев (бате Николай) е днес от 11.00 ч. в централното фоайе на Народния театър "Иван Вазов", съобщават от трупата и от Съюза на артистите в България. Николай Николаев почина на 77 години след инсулт. Роден е през 1940 г. в Силистра. През 1947 г. семейството му се премества в София.

Състезание за създаване на компютърни игри се провежда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370514

Двудневно състезание за създаване на компютърни игри - Varna Game Hackathon 2018 на тема: 2D Web Игри се провежда този уикенд във Варна. Домакин на маратонът по програмиране е ТУ – Варна. Началото бе дадено вчера в 10 часа, а финалът е днес в 19 часа.

65 години от смъртта на Сталин. Отровен ли е бил вождът?

http://dnes.dir.bg/news/zagovor-stalin-beria-26948646

Преди 65 години умира Йосиф Сталин. Според медицинското заключение причина за смъртта е инсулт. Но в това малко хора вярват.

Намушкаха с нож племенника на актрисата Елизабет Хърли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756168

Намушкаха с нож племенника на актрисата Елизабет ХърлиБританската актриса и модел Елизабет Хърли обяви, че семейството й е изправено пред тежки времена, след като нейният 21-годишен племенник Майлс бил ранен при нападение на улицата, предаде Нова тв. „Той е многократно намушкан с нож в брутална атака в Лондон в четвъртък вечер", написа Хърли в Twitter.

Прогноза за времето - 11 март (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-11-mart-nedelja-news_663868.html

В неделя, 11 март, ще преобладава слънчево време. По-значителна средна и висока облачност ще има в сутрешните часове над Източна България. Почти тихо, с максимални температури между 17° и 22°, по морския бряг между 13° и 18°, в София около 17°. Това съобщи дежурният синоптик Анна Дякова от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН пред "Фокус". Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, преди обяд с разкъсана средна и висока

Родени на 11 март

http://www.cross.bg/fytbolist-prof-georgi-1569738.html

/КРОСС/ Бисер Деянов - балетен артист, хореограф Георги Кишкилов - актьор Георги Пеев - футболист доц. Илия Баташки - хирург Ирра - певица Йордан Петков - футболист Калиник - Врачански митрополит Красимир Луканов - журналист проф. Здравко Митков - режисьор проф. Спас Доневски - художник-дизайнер Румен Боев - футболист Соня Радева - фигуристка  

Почетоха Деня на жертвите на Холокоста

http://budnavarna.bg/31292-pochetoha-denya-na-zhertvite-na-holokosta/

Денят на жертвите на Холокоста и спасяването на българските евреи – 10-ти март, бе почетен днес във Варна. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника „Шофар“ от кмета Иван Портних, областния управител Стоян Пасев, командира на ВМС контраадмирал Митко Петев. Събитието уважиха и почетният консул на Израел във Варна проф. Красимир Методиев, зам.-кметът Пейчо Пейчев, представители на Варненската и Великопреславкска митрополия.

Тържеството бе организирано от Регионалната организация на евреите „Шалом“ във Варна, чийто председател Олег Калдерон произнесе слово, в което изрази благодарност към българския народ и към неговата толерантност към еврейската общност.

Материалът Почетоха Деня на жертвите на Холокоста е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Доналд Тръмп: Северна Корея иска да сключи мир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6756166

Доналд Тръмп: Северна Корея иска да сключи мирАмериканският президент Доналд Тръмп каза, че според него Северна Корея вече иска да сключи мир, предаде Франс прес. "Мисля, че искат да сключат мир. Мисля, че е време", заяви президентът на политическа проява в Пенсилвания. Тръмп изрази доверие в ангажимента на севернокорейския режим да не изстрелва ракети до историческите преговори,

Какво правят с нас ислямистите и десните екстремисти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285146_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B

 ДВ: В книгата си описвате ислямистите и десните екстремисти като двете страни на един и същ медал. Какво е общото между тях?

Юлия Ебнер: И двете групи са убедени, че между Запада и исляма, между културите и расите има конфликт. И двете групи култивират и антисемитски съзаклятнически теории. Имат и сходни представи за ролята на жените и семейството. И двете групи искат да загърбят социалното развитие на модерността и да превърнат обществото в уж по-добро. И двете групи поддържат съзаклятнически теории с поглед към глобалните елити. Също така говорят за "нашествието на чуждото". Ислямистите говорят за господството на Запада в Близкия изток, а десните екстремисти - за имиграцията.

ДВ: Националсоциалистите навремето са поддържали тесни връзки с някои ислямистки духовници. Добре известни са контактите на Хитлер с мюфтията на Ерусалим Амин ал-Хусеини. Има ли още такива случаи на сътрудничество?

Има само отделни случаи. Сред някои дясноекстремистки групи се наблюдава нещо като идеализиране на мъченичеството. Американският неонацист Ендрю Енглин например твърди, че е допринесъл значително за възникването на дясноекстремистката гръцка партия "Златна зора". Той твърди, че при създаването на партийните структури се е водил от ливанската шиитска групировка Хизбула. Политическият и социален ангажимент обединява дясноекстремистките и ислямистките групи.

ДВ: Вие сравнявате и стратегиите на двете групи. Какво е общото между тях?

Да, те си приличат в стратегическо отношение. И двете се опитват да поляризират още повече обществото и да го доведат по-бързо до война, и са убедени, че такава ще има. Двете групи искат да ускорят противопоставянето, тъй като са убедени, че се намират в по-силни позиции. В кодираните нацистки мрежи се говори за "деня Х", в който ще се стигне до война между расите или културите. Те смятат, че трябва да нападнат противника превантивно, за да избегнат поражението. Това се отнася и до реториката на ИД. При ислямистите съществува т.нар. мит за края на времето, след който ще се стигне до конфронтация между мюсюлманите и немюсюлманите. В контекста на тези апокалиптични сценарии и двете групи съзират определени знаци в природните катастрофи, например. Това се отнася повече до ислямистите, но отчасти и до десните екстремисти.

ДВ: Какво можем да противопоставим на подобни разкази? Как можем да предпазим младите хора от това влияние?

В превантивната дейност ние наблюдаваме как изненадващите сблъсъци с един истински противник помагат много - например когато изведнъж се получи конструктивен разговор. Бивши десни екстремисти също помагат много в превенцията. От една страна те имат богат опит, а от друга се радват на доверие сред младите хора. Ако ни се удаде да поставим под въпрос един градивен елемент от светогледа им, може бързо да се стигне до нови разочарования и в крайна сметка до раздяла с екстремизма. Много е важно засегнатите да са наясно и с катастрофалните политически последствия от делата си.

ДВ: Очевидно това означава, че случайностите могат да бъдат много важни. Това ли е всичко, които може да се направи, като имаме предвид големия брой застрашени младежи и от двете групи?

Julia Ebner Extremismusforscherin (privat)

Юлия Ебнер е изследователка на екстремизма

Не. Затова една от тактиките на превантивната работа са състои в това да бъдат изкуствено предизвикани ключови преживявания. Точно това се опитваме да правим с нашите интервенционни програми. Това обаче се отнася предимно до лицата, напреднали в идеологизацията. При младежите, които са още в начална фаза на своята идеологизация, насърчаваме критичното мислене и социалните компетентности. По този начин се опитваме да поставим под въпрос обичайната черно-бяла картина.

ДВ: Германската общественост е сериозно загрижена - особено след като от 2015 година насам в страната пристигнаха 800 000 бежанци и мигранти. Как да се отнасяме към страховете на хората?

Тези грижи и опасения са напълно легитимни. И ние трябва открито да говорим за тях, тъй като сме едно плуралистично общество. Съществуват много творчески решения на уж неразрешимите проблеми. Например можем да говорим за това, какво могат да допринесат мигрантите в различните обществени сфери. В Австрия например се опитват да насърчат работодателите да назначават и мигранти - целенасочено онези фирми, които все още не са обсъждали тази възможност. Принципно обаче е много важно да говорим открито за тези страхове на хората и да водим дискусии.

* Изследователката на екстремизма и тероризма Юлия Ебнер работи в лондонския "Институт за стратегически диалог". В Германия излезе от печат книгата ѝ "Ярост. Какво правят с нас ислямистите и десните екстремисти"

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване