Военноморските сили признаха: Няма матроси, кандидатите са малко

https://frognews.bg/novini/voennomorskite-sili-priznaha-defitsit-matrosi.html

Военноморските сили търсят матроси, вакантните длъжности са за поделения във Варна и Бургас. Кандидатите трябва да са със средно образование, да не са по-възрастни от 28 години, да не са осъждани, да имат добра физическа подготовка. Това каза капитан I ранг Цветан Андреев пред БНТ.

Евростат: България е лидер по смъртност в ЕС

http://www.cross.bg/dyshi-smurtni-slychai-1570127.html

/КРОСС/ България е на първо място по смъртност в ЕС, показва последният сравнителен анализ на Евростат между страните членки. У нас са регистрирани най-много смъртни случаи на 100 хил. души население през 2015 година, която е взета като база за съпоставката. В България умират 1660 на 100 хил. души, при среден показател за ЕС от 1036 на 100 хил. През 2015 г. в ЕС са починали малко над 5,2 млн. души, като 2 млн. от тези смъртни случаи (38%) са настъпили при хора на възраст между 70 и 85 години, докато почти една четвърт (24%) от всички смъртни случаи, засягат хора на възраст под 70 години. Най-ниска смъртност в държавите членки на ЕС е регистрирана във Франция - 859 смъртни случаи на 100 хил. жители, Испания (873), Италия (901), Швеция (927) и Люксембург - 930 на 100 хил. души. В противоположния край на скалата, освен България, по най-висока смъртност се нареждат Румъния - 1530 случая на 100 хил., Унгария (1500), Литва (1490), Хърватия (1430) и Словакия (1390 смъртни случая на 100 хил. души население). Според данните на нашия Национален статистически институт (НСИ) по различни причини през 2015 г. у нас са починали 110 117 души, като най-висок дял смъртни случаи е регистриран от болести на сърцето - над 70 хил. Втора причина за смърт у нас са били раковите заболявания (17 хил.), а трето място е за болестите на дихателната система (близо 4500)

Вижте къде в София спират водата днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762435

Вижте къде в София спират водата днес„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с изместване на уличен водопровод на ул. „Васил Левски“, кв. „Обеля“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: с. Мрамор, с. Житен, с.

Класика за "Барса" над "Челси", Меси със 100 гола в Шампионска лига

http://www.cross.bg/mesi-liga-kyrtoa-1570126.html

/КРОСС/ "Барселона" записа класическа победа с 3:0 над "Челси" в среща-реванш между двата тима от 1/8-финалите на Шампионската лига. Така, след 1:1 в първия двубой на английска земя и общ резултат 4:1, каталунците за поредна година са сред осемте най-добри на Стария континент. На "Камп Ноу" Лионел Меси се нуждаеше от едва 126 секунди, за да отбележи във вратата на "Челси". Аржентинецът получи пас от Луис Суарес и от малък ъгъл провря топката между краката на стража Тибо Куртоа. Това бе най-бързият гол в кариерата на Меси. В 20-ата минута Бълхата се отчете и с асистенция за попадението на Усман Дембеле - 2:0. "Барселона" направи аванса си класически в 63-ата минута, когато Меси отново промуши топката между краката на Куртоа. Попадение №100 в Шампионска лига за звездата на "Барселона"! Десетина минути преди края на мача лидерът на "блаугранас" можеше да оформи своя хеттрик от пряк свободен удар, но този път Куртоа бе на висота. Така "Барселона" стана последният четвъртфиналист в Шампионската лига през този сезон. Билет за тази фаза на надпреварата си осигуриха още "Манчестър Сити", "Ливърпул", "Севиля", "Реал" Мадрид, "Рома", "Ювентус" и "Байерн". Жребият е в петък от 13 ч.  

Австралия покани белите хора от Южна Африка да се преместят в цивилизована страна

https://offnews.bg//sviat/avstralia-pokani-belite-hora-ot-iuzhna-afrika-da-se-premestiat-v-tcivi-676744.html

Австралийският вътрешен министър Питър Дътън заяви, че белите фермери в Южна Африка са подложени на гонения и би искал да ги доведе в цивилизована страна като Австралия, съобщи ДПА.

Според министъра въпросът за белите фермери заслужава специално внимание, защото са заплашени от насилие и конфискации на земи. Той добави, че е наредил на своето министерство да проучи дали те могат да получат бежански или хуманитарни визи за Австралия, включително на основание, че са подложени на гонения в собствената си страна.

Дътън заяви пред австралийското радио 2GB, че южноафриканската общност в Австралия работи упорито и се интегрира добре в страната.

"Те дават своя принос и ни правят по-добра страна. Такива мигранти искаме да приемем в страната си", добави министърът.

Въпросът за собствеността над земята е изключително спорен в Южна Африка. Белите фермери притежават близо 75 на сто от селскостопанските земи. Те обаче са под 10 на сто от населението, припомня ДПА.

Южноафриканското външно министерство изрази съжаление, че австралийското правителство не е използвало достъпните дипломатически канали, за да изрази притесненията си или да поиска обяснения.

"Няма никаква причина което и да е правителство да подозира, че някой южноафриканец е в опасност от собственото си демократично избрано правителство", се казва в изявлението.

Ръководеното от Дътън министерство е било критикувано от ООН и правозащитни организации за твърдата си имиграционна политика, припомня ДПА.

Един загинал и 11 ранени след катастрофи в страната за денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6762432

Един загинал и 11 ранени след катастрофи в страната за денонощиеЕдин човек е загинал, а единадесет са ранени след станалите 11 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщават от МВР. В София са регистрирани 174 леки и 3 тежки пътнотранспортни произшествия. При катастрофите в столицата са ранени трима

Бат Сали: Благодаря на съда!

https://frognews.bg/novini/bat-sali-blagodaria-sada.html

Бившият депутат от ДПС Александър Методиев, известен като Бат Сали, беше осъден да плати само глоба от 3 хил. лв. по делото за хулиганство и незаконно възпрепятстване на полициятаза противозаконно препречване на автопатрул да изпълни задълженията на служителите на МВР. Той бе обвинен, че е заплашвал служителите на реда, отношението му е било грубо и цинично.

Федерер продължи към четвъртфиналите в Индиън Уелс и очаква нова среща с Хьон Чун

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/15/3146703_federer_produlji_kum_chetvurtfinalite_v_indiun_uels_i/?ref=rss


Рекордьорът по титли от Големия шлем в тениса Роджър Федерер се класира за четвъртфиналите в Индиън Уелс. Швейцарецът се наложи със 7:5, 6:4 срещу Жереми Шарди.<br /><br />В следващия кръг той ще срещне Хьон Чун, който се справи с 6:1, 6:3 срещу Пабло Куевас. Двамата с Федерер играха в полуфиналите на Australian Open, като тогава кореецът се отказа заради травма.<br /><br />Ако спечели, Федерер ще изравни рекорда си за най-добър старт на сезона със серия от 16 поредни...

Цветанов обвини Румен Радев, че лъже за липсата на стенограма от срещата с патриарх Кирил

https://www.actualno.com/politics/cvetanov-obvini-rumen-radev-che-lyje-za-lipsata-na-stenograma-ot-sreshtata-s-patriarh-kiril-news_664628.html

Президентът би натрупал негативи, че не е защитил българското достойнство. Това обяви вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, коментирайки, че няма стенограма от срещата между Румен Радев и патриарх Кирил. Несериозно е да се твърди, че няма стенограма. Ако излезе тази стенограма, ще видите, че позицията на президентската институция е много странна на база това, което е имало като разговор, уточни Цветанов. Според него институтът на Решетников си свършил работата много добре, за да стане Радев пре

Белият дом: САЩ подкрепя Великобритания за прогонването на руски дипломати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762428

Белият дом: САЩ подкрепя Великобритания за прогонването на руски дипломатиСАЩ споделят оценката на Великобритания, че Русия е виновна за извършеното в Солсбъри нападение с нервнопаралитичен газ срещу бивш руски двоен агент и подкрепят британското решение да прогони руски дипломати, се казва в публикувано снощи изявление на Белия дом, цитирано от Ройтерс и ТАСС. Нападението "е част от модел на поведение,

Най-малко 11 ранени след сблъсъци в бежански център на остров Лесбос

http://www.cross.bg/bili-naii-malko-raneni-1570125.html

/КРОСС/ Най-малко 11 души са били ранени след сблъсъци в бежански център на остров Лесбос, а близо 200 жени и деца са били евекуирани, според неправителствената организация "Лекари без граници", съобщават медиите, предава Ройтерс. Ситуацията в центъра е била овладяна след намеса на полицията. Повикани са били и пожарникари, за да загасят възникнали огнища в лагера Мория, където има над пет хиляди бежанци.  

Нанков:До 10 дни ще има обходен маршрут при свлачището

http://dnes.dir.bg/news/svlachishte-nikoli-nankov-obhoden-marshrut-26956860

До неделя ще сме готови с пробиването на трасето за обходния маршрут при свлачището на пътя Смолян – Мадан.

Разногласия за Северна Корея довели до раздялата на Тръмп с Тилърсън

http://www.mediapool.bg/raznoglasiya-za-severna-koreya-doveli-do-razdyalata-na-tramp-s-tilarsan-news276727.html

Разногласия за подхода на САЩ в конфликта около ядрената програма на Северна Корея са довели до решението на американския президент Доналд Тръмп да смени държавния секретар Рекс Тилърсън, предаде Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Според агенцията Тилърсън отдавна е подкрепял преговорите с Пхенян за голямо неудоволствие на Тръмп, който искал да продължи да оказва натиск, преди да приеме покана за среща с Ким Чен-ун. Това довело до опасения, че държавният секретар може да е прекалено склонен на отстъпки пред Северна Корея и през последните седмици Тръмп изготвил план за замяната на Тилърсън с директора на ЦРУ Майк Помпейо. Сред ключовите цели на плана било, той да бъде сменен, преди да се продължи работата по севернокорейския въпрос. Тилърсън не бил осведомен за решението на Тръмп да приеме севернокорейската покана за среща с Ким Чен-ун. Държавният секретар на САЩ бил поканен да подаде оставка по време на посещението си в Африка, преди да посети Нигерия и Чад и помолил да се изчака завръщането му в страната, преди да бъде обявено, че ще бъде сменен на поста.  Американските гласоподаватели също са разделени по въпроса дали Тръмп трябва да се срещне с Ким без предварителни условия за премахването на ядрената програма на КНДР, показва публикувано в сряда проучване на изданието "Политико" и компания "Морнинг кънсълт", цитирано от Йонхап. 41 на сто подкрепят среща без предварителни условия, а 36% смятат, че двамата лидери трябва да се срещнат само, ако Ким направи предварителни отстъпки. 24 на сто нямат мнение. 45% от избирателите в САЩ вярват, че президентът може да се справи със севернокорейския въпрос, показва друго проучване. 16 на сто му нямат особено доверие, а 31% - никакво.

Арх. Бузев: Бившата циркова площадка е идеално място за новата Съдебна палата

http://budnavarna.bg/31523-arh-buzev-bivshata-tsirkova-ploshtadka-e-idealno-myasto-za-novata-sadebna-palata/

Бившата циркова площадка, която държавата подари на Варна, е идеално място за изграждане на новата Съдебна палата. Това коментира главният архитект на Варна Виктор Бузев.

„Чудесно място, изключително важна е достъпността му с уличната мрежа, между два големи булеварда – „Владислав“ и „Сливница“ с подход и откъм бел. „Христо Смирненски“, подходящо е за такава сграда. Предвижданията в плана са като за функционална зона и не противоречат за изграждането на обществена сграда.

Аз съм се интересувал какво се случва с проекта, който беше изготвен преди години, така или иначе не е започнало строителството, а разрешението за строеж е изтекло. Този документ няма как да с ползва. Причината да не се строи е стойността на проекта. Съдебната система няма как да си позволи такива разходи и затова ще се търси друго място и ще се наложи ново проектиране, съобразено с възможния бюджет.“, каза арх. Бузев.

източник: Варна24

Материалът Арх. Бузев: Бившата циркова площадка е идеално място за новата Съдебна палата е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Няколко варненски местности без вода днес

http://budnavarna.bg/31521-nyakolko-varnenski-mestnosti-bez-voda-dnes/

снимка: Будна Варна

Поради аварии редица абонати на ВиК-Варна ще са без вода днес, съобщиха от дружеството за BudnaVarna.bg.

– района около ул. „Капитан Райчо“ и ул. „Свобода“ – до около 17 ч.

– местностите Пчелина, Франга дере, Добрева чешма, Перчемлията, Телевизионна кула, Лозите и Франга дере – до около 20 ч.

– с. Каменар и с. Куманово – до около 20 ч.

Материалът Няколко варненски местности без вода днес е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Василий Небензя: Великобритания може да е един от източниците на „Новичок“

http://www.cross.bg/novichok-velikobritaniya-nebenzya-1570124.html

/КРОСС/ Великобритания може да е един от източниците на веществото „Новичок", използвано за отравянето на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Това заяви постоянният представител на Руската федерация при ООН Василий Небензя в рамките на свиканото от Лондон извънредно заседание на Съвета за сигурност, отбелязва вестник „Российская газета". „Най-вероятен източник на произход на химикала е страна, която от края на 90-те години на миналия век и към настоящия момент провежда интензивни изследвания на даденото вещество, включително Великобритания", подчерта руският дипломат. „За да могат британските специалист с пълна увереност да установят, че това е точно „Новичок", а не някой друг, те задължително трябва да имат т.нар. контролен стандарт. Ако те казват, че това е „Новичок", то значи имат колекция и формула... Казано по друг начин, ако Великобритания е уверена, че това е „Новичок", то тя разполага с химическата му формула, с негови образци и е способна сама да го произведе", обобщи Небензя.  Руският дипломат бе категоричен: Москва няма да позволи на никого, включително на Лондон, да разговаря с нея с езика на ултиматумите. „От нас в ултимативна форма поискаха в 24-часов срок да признаем извършването на престъплението и да поемем вината

Лорънс Къдлоу е новият главен икономически съветник на Тръмп

https://www.investor.bg/sasht/337/a/loryns-kydlou-e-noviiat-glaven-ikonomicheski-syvetnik-na-trymp-257539/

Къдлоу е консервативен медиен анализатор, който е служил като неофициален съветник на Тръмп по икономически въпроси

Най-малко 11 ранени след сблъсъци в бежански център на остров Лесбос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762429

Най-малко 11 ранени след сблъсъци в бежански център на остров ЛесбосНай-малко 11 души са били ранени след сблъсъци в бежански център на остров Лесбос, а близо 200 жени и деца са били евекуирани, според неправителствената организация "Лекари без граници", съобщават медиите. Ситуацията в центъра е била овладяна след намеса на полицията. Повикани са били и пожарникари, за да загасят възникнали огнища в лагера Мория,

Органистът на знаковата за християнския свят виенска катедрала с Великденски концерт във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370631

Светъл Великден в духа на виенската традиция ще посрещне Варна на 9-ти април. Органистът – капелмайстор на знаковата за християнския свят виенска катедрала „Щефанс Дом“ ще гостува на варненска сцена. Проф. Johannes Ebenbauer ще посрещне публиката на морската сторлица на връх Великден с традиционна програма за орган и глас.

Марешки: Патриотите напълниха гащите

https://frognews.bg/novini/mareshki-patriotite-napalniha-gashtite.html

Когато държавата не контролира, мишките започват да лудуват и да мародерстват. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия председателят на Воля Веселин Марешки по повод последните скандали около сделката за ЧЕЗ.

Най-много румънци са нощували във Варна през януари

http://budnavarna.bg/31519-naj-mnogo-rumantsi-sa-noshtuvali-vav-varna-prez-yanuari/

снимка: Будна Варна

Пренощувалите лица в местата за настаняване в област Варна през януари 2018 г. се увеличават с 18.2% в сравнение със същия месец на 2017 г. и достигат 18.1 хиляди. От всички пренощували лица 68.9% са българи, като по-голяма част от тях (34.3%) са нощували в хотелите с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 1.8 нощувки.

Това съобщиха от пресцентъра на Териториално статистическо бюро-Североизток.

Пренощувалите чужденци са 5.6 хил., като най-висок e делът на гостите от Румъния – 29.1%, след тях се нареждат тези от Израел – 16.1%, от Турция – 7.7% и от Германия – 7.2%. Хотелите с 4 и 5 звезди са предпочитани от 67.3% от чуждите граждани, като средният брой реализирани нощувки в тях е 2.4.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване в областта през януари 2018 г. е 9.5%, като тя е най-висока в местата за настаняване с 3 звезди – 10.1%, следвана от местата за настаняване с 1 и 2 звезди – 9.7% и хотелите с 4 и 5 звезди – 9.0%.

В сравнение със същия месец на предходната година заетостта на леглата нараства с 2.2 процентни пункта, като най-голямо е увеличението при хотелите с 4 и 5 звезди – с 3.0 процентни пункта.

Приходите от нощувки през януари 2018 г. в област Варна достигат 2.0 млн. лв., или с 51.6% повече в сравнение с януари 2017 година. Регистрирано е увеличение на приходите както от български граждани – с 29.9%, така и от чужди граждани – с 80.4%.

Материалът Най-много румънци са нощували във Варна през януари е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Нов съветник на Тръмп иска да прави международна търговска коалиция срещу Китай

https://www.actualno.com/america/nov-syvetnik-na-trymp-iska-da-pravi-mejdunarodna-tyrgovska-koalicija-sreshtu-kitaj-news_664619.html

Американският политически анализатор Лорънс Къдлоу, който се съгласи да оглави Националния икономически съвет към Белия дом, счита за целесъобразно създаването на търговска коалиция за противодействие срещу Китай. "Китай отдавна не играе по правилата", заяви новият главен съветник на Тръмп по икономическите въпроси. Той поясни, че визира спазването на законите за интелектуалната собственост и създаването на търговски бариери. "Смятам, че Китай заслужава жесток отговор и то не са

Вижте състоянието на пътищата в страната сутринта

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6762426

Вижте състоянието на пътищата в страната сутринтаИнформация на Агенция "Пътна инфраструктура" за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 15.03.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 2° до + 12°. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Варна Добрич, Пазарджик, Разград, Разград,

Обвиняемият за нападението срещу гимназия във Флорида се яви пред съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762417

Обвиняемият за нападението срещу гимназия във Флорида се яви пред съдаОбвиняемият за нападението срещу гимназия във Флорида, при което бяха убити 17 души, се яви пред съда, но запази пълно мълчание с наведена глава, предаде Асошиейтед прес. 19-годишният Никълъс Крус не каза нищо по време на заседанието. Поради отказа му да направи изявление за вината си, съдията разпореди да се запише,

Словашкият премиер подаде оставка, но наследникът му е пак от социалдемократите

http://www.mediapool.bg/slovashkiyat-premier-podade-ostavka-no-naslednikat-mu-e-pak-ot-sotsialdemokratite-news276726.html

Досегашният словашки вицепремиер Петер Пелегрини ще състави правителство, след като в четвъртък президентът Андрей Киска прие оставката на министър-председателя Роберт Фицо.   Пелегрини е близък до Фицо и е от неговата социалдемократическа партия "Смер".   Вчера словашкият премиер подаде оставка, за да бъде запазена управляващата трипартийна коалиция, но при условие новият премиер да бъде излъчен от неговата левоцентристка формация. Целта е да бъде уредена политическата криза започна след убийството на разследващия журналист Ян Куциак, което разтърси Словакия.   Словашкият президент е бил уверен от трите партии от управляващата коалиция, че новото правителство на Пелегрини ще има мнозинство в парламента.   По-рано Киска поиска или предсрочни избори, или дълбоки промени в кабинета, за да бъде сложен край на политическата криза в Словакия, предизвикана от убийството на журналиста Ян Куциак и неговата годеница Мартина Кушнирова миналия месец.    Куциак разследвал предполагаеми случаи на корупция по високите етажи на властта, включително евентуални връзки между хора от обкръжението на Фицо с италианската мафия.   Двама министри - на културата Марек Мадярич и на вътрешните работи Роберт Калиняк, подадоха оставка след убийството на Куциак. Мадярич направи това по лични убеждения, а Калиняк - след като партията на етническите унгарци "Мост-Хид" ("Мост") поиска той да се оттегли от поста като условие за нейното оставане в управляващата коалиция.   Впоследствие, на фона на най-големите протести в Словакия след падането на комунизма, "Мост-Хид" обаче постави нови условия.   Управляващата в Словакия коалиция включва и националистическата Словашка национална партия.   Според местни медии около 40 000 души са излезли на поредна демонстрация в столицата  Братислава в сряда вечерта, което представлява най-големият протест в страната след Кадифената революция през 1989 г   Полицията обяви, че смъртта на Куциак "най-вероятно" е свързана с неговите разследвания за връзките между най-високопоставени словашки политици и италианската мафия. Задържани бяха няколко италиански бизнесмени, които са споменати от убития журналист Ян Куциак, че имат връзки с мафията.   Според бившия национален прокурор за борба с мафията на Италия Франко Роберти вероятно хора на базираната в Южна Италия Ндрангета, която Куциак е разследвал, са го ликвидирали, защото това е бил начинът той да замълчи завинаги.

Словашкият премиер Роберт Фицо подаде оставка

http://www.mediapool.bg/slovashkiyat-premier-robert-fitso-podade-ostavka-news276726.html

Словашкият президент Андрей Киска прие оставката на премиера Роберт Фицо. Наред с това Киска се е съгласил с искането на Фицо следващият министър-председател да бъде номиниран от неговата социалдемократическа партия "Смер" ("Посока"), съобщи Франс прес.   "Смер", като най-голямата партия в управляващата коалиция, ще представи кандидат за премиерския пост. Президентът се съгласи", съобщи Бела Бугар, председателят на партията на унгарското етническо малцинство "Мост-Хид" ("Мост"), по-малък коалиционен партньор на социалдемократите.   Според Бугар ще бъдат сменени поне една трета от министрите.   По-рано Киска поиска или предсрочни избори, или дълбоки промени в правителството, за да бъде сложен край на политическата криза в Словакия, предизвикана от убийството миналия месец на журналиста Ян Куциак и неговата годеница.    Куциак разследвал предполагаеми случаи на корупция по високите етажи на властта, включително евентуални връзки между хора от обкръжението на Фицо с италианската мафия.   Двама министри - на културата Марек Мадярич и на вътрешните работи Роберт Калиняк, подадоха оставка след убийството на Куциак. Мадярич направи това по лични убеждения, а Калиняк - след като партията "Мост-Хид" поиска той да се оттегли от поста като условие за нейното оставане в управляващата коалиция.   Впоследствие, на фона на най-големите протести в Словакия след падането на комунизма, "Мост-Хид" обаче постави нови условия.  Според местни медии около 40 000 души са излезли на поредна демонстрация в столицата  Братислава в сряда вечерта, което представлява най-големият протест в страната след Кадифената революция през 1989 г   Полицията обяви, че смъртта на Куциак "най-вероятно" е свързана с неговите разследвания за връзките между най-високопоставени словашки политици и италианската мафия. Задържани бяха няколко италиански бизнесмени, които са споменати от убития журналист Ян Куциак, че имат връзки с мафията.   Според бившия национален прокурор за борба с мафията на Италия Франко Роберти вероятно хора на базираната в Южна Италия Ндрангета, която Куциак е разследвал, са го ликвидирали, защото това е бил начинът той да замълчи завинаги.

Словашкият премиер Роберт Фицо е готов да подаде оставка

http://www.mediapool.bg/slovashkiyat-premier-robert-fitso-e-gotov-da-podade-ostavka-news276726.html

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е готов да подаде оставка, ако президентът на страната даде на управляващите мандат за съставяне на ново правителство, предаде Ройтерс. Това обяви самият той на пресконференция в сряда вечерта в опит да намали напрежението, ескалирало след убийствата на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му. По думите на Фицо няма основание опозицията на поеме властта, тъй като благодарение на добрата работа на правителството, Словакия била в отлично състояние. Той декларира и, че ще остане председател на партията си.  Оставки вече подадоха министрите на културата и вътрешните работи на страната. "Не мога като министър на културата да се примиря с това, че журналист е убит по време на мандата ми. Вече не мога да си представя, че ще си седя в министерското кресло спокойно", обяви Марек Маджарич в края на февруари.  Убийствата предизвикаха масови протести, като според местни медии около 40 000 души са излезли на поредна демонстрация в столицата  Братислава в сряда вечерта, което представлява най-големият протест в страната след Кадифената революция през 1989 г Полицията обяви, че смъртта на Куциак "най-вероятно" е свързана с неговите разследвания за връзките между най-високопоставени словашки политици и италианската мафия. Задържани бяха няколко италиански бизнесмени, които са споменати от убития журналист Ян Куциак, че имат връзки с мафията. Според бившия национален прокурор за борба с мафията на Италия Франко Роберти вероятно хора на базираната в Южна Италия Ндрангета, която Куциак е разследвал, са го ликвидирали, защото това е бил начинът той да замълчи завинаги.

Нанков: Ще има обходен маршрут заради свлачището в Смолянско до 10-ина дни

http://www.cross.bg/nankov-ministurut-protzesi-1570123.html

/КРОСС/ До неделя ще сме готови с пробиването на новия маршрут, а седмица след това ще сме готови с направата на трошено-каменна настилка и асфалтовите дейности. Имаме уверението на изпълнителя, който в момента пробива трасето, че до десет дни ще сме готови с новия маршрут. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на днешната инспекция на затворения от свлачищно-срутищен процес път между Смолян и Мадан в района на смолянското село Тикале. В изграждането на двулентов път с дължина около 1,2-1,3 км между селата Влахово и Орешец ще бъдат вложени около 500 хил. лв., съобщи министърът. Той посочи, че чрез новия обходен участък пътят Смолян – Мадан ще бъде пуснат много скоро, но укрепването на ската и съществуващото трасе ще отнеме време. На 19 март ще бъде взето окончателно решение какъв вариант ще се избере за укрепване на свлачището, каза още министърът и подчерта, че държавата е реагирала бързо. Хората трябва да бъдат наясно, че срещу природата трудно може да се върви. Това е процес, който на база тектоника, на база климатични и хидроложки условия трудно може да бъде овладян или прогнозиран, коментира Николай Нанков и призова хората да бъдат търпеливи, както и да не преминават пеша през затворения участък, тъй като е опасен. Регионалният министър обясни, че свлачището е възникнало внезапно и посочи, че подобни геодинамични процеси  ще бъдат наблюдавани и в бъдеще поради климатичните условия

Нанков: Ще има обходен маршрут заради свлачището в Смолянско до 10-ина дни

http://www.cross.bg/marshryt-nankov-gotovi-1570123.html

/КРОСС/ Ще се направи обходен маршрут около 1,200 км. до десетина дни. До неделя сме готови с пробиването на новия маршрут, седмица по-късно ще сме готови с останалата част. Това каза по bTV регионалният министър Николай Нанков, който отиде на място да види свлачището на пътя между Смолян и Мадан. Свлачището било внезапно и ще трябва време за укрепването му. Срещу природата трудно може да се върви, допълни министърът.  

Защо мускулите ни са блокирани по време на сън

https://www.actualno.com/interest/zashto-muskulite-ni-sa-blokirani-po-vreme-na-syn-news_664597.html

"Докато сънуваме мускулите ни са блокирани, това предпазва от „проиграването“ на сънищата. Нормалният сън е изграден от различни стадии. Не включваме и изключваме компютъра в началото и края на съня си. Той работи в различни стадии и фази на съня и така през нощта прекарваме около 6-8 цикъла на редуване на различните стадии. Като по една стълбичка слизаме от лекия повърхностен към дълбокия сън. През 1953 година е открита една особена фаза на съня, наречена REM сън или фа

Словенският премиер Миро Церар подаде оставка

http://www.cross.bg/tzerar-roiiters-sushto-1570122.html

/КРОСС/ Словенският премиер Миро Церар подаде оставка късно снощи, няколко часа, след като Върховният съд на страната анулира резултатите от произведения през септември референдум, с който беше одобрен железопътен проект на стойност 1 милиард евро - най-голямата инвестиционна програма на лявоцентристкото правителство, предадоха световните агенции. "Сили от миналото не ни позволяват да работим за бъдещите поколения", заяви Церар на пресконференция, добавяйки, че това е била последната капка и връща властта в ръцете на народа. "Взех решение, което всеки заслужаващ доверие политик би следвало да вземе в подобна ситуация", каза още премиерът и добави: "Вие (гражданите) ще имате възможност на изборите да отсъдите кое е правилно и кое - грешно и кой заслужава вашата подкрепа", предава Ройтерс. Церар похвали също успехите на лявоцентристкото правителство в овладяването на икономическата криза, предадава още  Ройтерс. "По време на моя мандат икономическата криза приключи. Словения има устойчив икономически растеж, третия най-силен в Европа", каза той, като допълни, че страната му има също най-ниското ниво на безработица след 2009 г. Церар ще остане на поста до съставянето на ново правителство. Очакваше се изборите в Словения да се състоят през юни и не е ясно дали оставката на премиера ще доведе до изтеглянето им за по-ранен срок, отбелязва Ройтерс

Нанков: Ще има обходен маршрут заради свлачището в Смолянско до 10-ина дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762421

Нанков: Ще има обходен маршрут заради свлачището в Смолянско до 10-ина дниЩе се направи обходен маршрут около 1,200 км. до десетина дни. До неделя сме готови с пробиването на новия маршрут, седмица по-късно ще сме готови с останалата част. Това каза по bTV регионалният министър Николай Нанков, който отиде на място да види свлачището на пътя между Смолян и Мадан. Свлачището било внезапно и ще трябва време за укрепването

БГ туризъм: 180 лева за нощувка в мазе сред течове и мухъл

https://offnews.bg//turizam/bg-turizam-180-leva-za-noshtuvka-v-maze-sred-techove-i-muhal-676743.html

Хотел в троянското село Чифлик, който се кипри с три звезди и държи високи цени предлага на клиентите си мизерия, вместо качествено обслужване, разказа Нова телевизия.

„Услугата, която предлагат, не струва нищо, обаче е облечено в хубав целофан”, заявява Георги Бабев.

Той и семейството му решават да отседнат там в дните около 3 март. Привлича ги лъскава реклама.

„Решихме да отидем на място, където има минерална вода, децата да могат да се къпят, да е топло. Проверихме в интернет, харесаха ни снимките и очаквахме на базата на тази висока цена да получим качествена услуга”, заявява потърпевшият.

Вместо това получават стая в мазето на хотела. Мръсотия и една нощ при минусови температури. С две малки деца. Преживяването им струва 180 лв.

„Дори човекът на рецепцията каза, че ние сме настанени в бившето сервизно помещение. Имаше ужасни петна по мокета. Таваните са облепени с хартия и тиксо, да се скрие падналата мазилка. Пукнатини навсякъде по сградата. Дограмата е изключително стара и духаше. Вратата, която беше към терасата, не можеше да се затвори. И влизаше вятър и студ”, разказва Бабев. „Дадоха ни една малка електрическа печка, за да се топлим”.

Дават им я не от хотела, а клиенти от съседна стая. Управителят отказва да съдейства. Отказва да върне и парите.

„Той като управител нямал право да връща пари. Каза да му напиша имейл с моите оплаквания, който щял да препрати към шефовете му в София”, разказва Бабев.

Пари не получава, но получава извинение във Facebook.

„Уважаеми г-н Бабев, благодаря за коментара ви, тъй като ни помага да подобрим услугите си. Съжаляваме, че не успяхме да удовлетворим очакванията ви”.

Почивката за Георги и семейството му приключва на следващия ден, когато се прибират в София. Вместо да подаде жалба, мъжът публикува снимки на мизерията във Facebook. Следва вълна от коментари от десетки излъгани клиенти.

„Мазилката от стените падаше. Под масичката имаше люспи от семки. Непочистени от предишните гости. Климатикът не работеше. В банята нямаше кърпи. Да не говорим за халати. Попитах на рецепцията за кърпи. И какво ми дадоха - протрити халати, които прозираха от износването и нямаше как да се облекат”. Така звучи само един от коментирати.

Малина Тончева от Русе също проваля дълго чаканата си почивка. Подарък от децата й за 50-годишния й юбилей.

„С влизането в стаята миришеше на мухъл. Мокетът беше страшно занемарен, мръсен, целият в петна. По средата с някаква метална лайсна, счупена и залепена с тиксо.

В банята, огледалата счупени, ваната изкъртена, изпотрошена, захабено. Плочките не знам от кое време са. Басейнът, там беше абсолютна мизерия. Там плочките не са мити сигурно откакто хотелът е построен”, коментира Малина Тончева.

А след всичко това, остават и без вода.

„Нито топла, нито студена. Нямаше с какво човек да си измие зъбите. Имали авария. Ще бъде отстранена. На следващия ден отидох да питам на рецепцията, да не стане пак така. Не. Не. Но водата пак беше спряна”, заявява Малина Тончева.

А в полунощ започва и ремонт.

„Чувам някакво адско къртене някъде. Явно хората са изчакали всички почиващи да заспят и се почва едно яко къртене, събаряне, пробиване, някъде на стени ли, на какво, не можах да разбера. Това беше до сутринта”, заявява Тончева.

От министерството на туризма вече са направили проверка в хотела, а инспекторите на ведомството за първи път се натъкнали на подобна гледка.

„Трагично състояние на първия етаж в хотела. Влага по стените. Течове по тавана на първия етаж. Много странни ремонтни дейности, облепвани с картон, хартия и тиксо, така че да се закрият дупки, течове, кабели висящи. Множество счупени елементи от оборудването и обзавеждането на хотела”, разказва Лиляна Арсова, от Главна дирекция „Туристическа политика” към Министерството на туризма.

Проверка правят и от дирекцията за Национален строителен контрол, регионалната здравна инспекция и от Агенцията по безопасност на храните.

„В момента този хотел въобще не трябва да работи. Той не отговаря на никакви звезди”, заявява Лиляна Арсова.

Оплаквания има и в комисията за защита на потребителите.

„Актовете, които ние сме съставили, са 12. На стойност около 10 000 лв.”, заяви Димитър Маргаритов, шеф на КЗП.

Според него хотелът подвежда клиентите, че е СПА без да има необходимите сертификати за предоставяне на такива услуги.

Цветанов: Опозицията и президента да говорят по-внимателно за ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762423

Цветанов: Опозицията и президента да говорят по-внимателно за ЧЕЗОпозицията и президента да са много внимателни по отношение на говоренето за ЧЕЗ заради течащия арбитраж на чешката компания срещу България. Такава препоръка отправи в сутрешния блок на Нова телевиция зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него създадената парламентарна анкетна комисия трябва да изясни всички факти по продажбата.

Словенският премиер Миро Церар подаде оставка снощи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762418

Словенският премиер Миро Церар подаде оставка снощиСловенският премиер Миро Церар подаде оставка късно снощи, няколко часа, след като Върховният съд на страната анулира резултатите от произведения през септември референдум, с който беше одобрен железопътен проект на стойност 1 милиард евро - най-голямата инвестиционна програма на лявоцентристкото правителство, предадоха световните агенции.

Кметове от Кърджалийско настояват за турски език в училище

http://www.moreto.net/novini.php?n=370763

Кметовете на общини в област Кърджали настояха да се създадат реални условия за изучаване на турския като майчин език в училищата. Желанието си те изразиха на среща с министъра на образованието Красимир Вълчев. От администрацията на Хасан Азис, кмет на Кърджали, съобщиха, че основният въпрос, който с колегите му са поставили, е за създаване на реални условия, за да стане ефективно изучаването на турския като майчин език в училище.

САЩ искат от Китай да намали търговския дефицит със 100 млрд. долара

https://www.investor.bg/sasht/337/a/sasht-iskat-ot-kitai-da-namali-tyrgovskiia-deficit-sys-100-mlrddolara-257538/

Миналата сряда Тръмп съобщи, че е поискал от Пекин да редуцира търговското неравенство със САЩ с 1 млрд. долара, но от Белия дом коригираха сумата

Парламентът отстрани Георги Гатев от Бюрото за контрол на СРС

http://www.transmedia.bg/2018/03/15/%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%be%d1%82%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d0%be%d1%82/

Без дебати и за около десетина минути Народното събрание да прекрати преждевременно мандата на Георги Гатев като член на Бюрото за контрол на СРС.

Единствената дискусия преди решението на Народното събрание беше за това дали членът на Бюрото за контрол на СРС да бъде изслушан „за последно“. Предложение направи депутатът от БСП Славчо Велков. Велков веднъж вече предложи подобно излушване  –  в комисията за контрол на спецслужбите. Председателят на комисията за контрол на спецслужбите в парламента Димитър Лазаров направи обратното предложение – Гатев да не бъде изслушван. Лазаров се позова на това, че решението на съда по казуса е тайна и няма какво да се разисква по темата. Като резултат Гатев, който беше в парламента не беше допуснат в пленарната зала.

До казуса с отстраняването на Георги Гатев се стигна, след като ДАНС и прокуратурата поискаха допускът му до класифицирана информация като зам.-шефа на Бюрото да бъде отнет.

Твърденията на прокуратурата са, че Гатев се бил срещал с подсъдими и обвиняеми да ги съветва как да подадат документи в Бюрото за проверка дали срещу тях е имало незаконосъобразно използване на СРС. Това – според наличната информация, е и официалният мотив да се стигне до днешното решение.

Гатев потърси правата си в съда. Магистратите от ВАС пък засекретиха делото и всички материали по него.

Член на Бюрото за контрол на СРС не може да изпълнява задълженията си без да има достъп до документи с гриф за секретност. Така с отнемането на допуск, потвърден от съда, Народното събрание на практика няма друг вариант, освен да го освободи.

Самият Гатев вече заяви, че следващата стъпка е да потърси правата си в Съда по правата на човека в Страсбург.

Сега по закон Народното събрание има срок от 1 месец, в който да посочи нов член на Бюрото за контрол на СРС. До момента управляващите от ГЕРБ и „Обединените патриоти“ твърдят, че нямат фаворит за мястото.

Проверяват оръжията на пенсионерите охранители

http://varnautre.bg/2018/03/15/76829/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%be%d1%80%d1%8a%d0%b6%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5

Причината е, че много от бившите служители в силовите ведомства в момента работят като гардове, а оръжията им не са законни, тъй като разрешителните им са изтекли

Марешки счита, че Делян Добрев накарал Волен Сидеров да напълни гащите

https://www.actualno.com/politics/mareshki-schita-che-deljan-dobrev-nakaral-volen-siderov-da-napylni-gashtite-news_664626.html

Не знам колко буйстващи са депутатите на "Обединени патриоти", след като едно изказване на Делян Добрев ги накара да напълнят гащите. Ние обаче не признаваме тюрлюгювечи като коалицията на "Обединени патриоти". Виждате реакцията на Волен Сидеров – "Воля" има много повече подкрепа от всяка от партиите в "Обединени патриоти". Това коментира зам.-председателят на Народното събрание и „Воля” Веселин Марешки в коментар за реакцията

Ще загуби ли Йенс Вайдман битката за ЕЦБ още преди да е започнала?

https://www.investor.bg/analizi/91/a/shte-zagubi-li-iens-vaidman-bitkata-za-ecb-oshte-predi-da-e-zapochnala-257478/

Южните държави не харесват гуверньора на Бундесбанк, а се прокрадват и коментари дали въобще Германия трябва да управлява ЕЦБ

Военноморските сили търсят матроси

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/15/3146814_voennomorskite_sili_tursiat_matrosi/?ref=rss


Военноморските сили търсят матроси, вакантните длъжности са за поделения във Варна и Бургас. Кандидатите трябва да са със средно образование, да не са по-възрастни от 28 години, да не са осъждани, да имат добра физическа подготовка. Това каза пред БНТ капитан първи ранг Цветан Андреев.<br /><br />Интерес проявяват младежи от вътрешността на страната от малките населени места. До момента подадените документи са 108 за 75 места, отбеляза той.<br /><br />Половината от...

Проучването за нефт и газ в блок „Хан Аспарух” продължава още 2 години

http://varnautre.bg/2018/03/15/76831/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%83%d1%87%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d1%84%d1%82-%d0%b8-%d0%b3%d0%b0%d0%b7-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%ba-%d1%85%d0%b0%d0%bd-%d0%b0

Правителството отпусна на „Тотал”, „ОМВ” и „Репсол” още време за допълнителни геолого-геофизични работи и сеизмични изследвания навътре в морето на 100 км от Варна Срокът за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „Хан Аспарух“ ще бъде удължен с две години. Това реши правителството, приемайки искането на титулярите на разрешението „Тотал”, „ОМВ” […]

Кошмарен хотел - в мазе, без топло, с мравки - за 180 лв.

http://dnes.dir.bg/news/hotel-maze-26956859

Хотел с три звезди, с всички екстри и отлично обслужване. Но само според рекламата. На място клиентите се сблъскват с мизерия.

Лорънс Къдлоу е новият главен икономически съветник на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762413

Лорънс Къдлоу е новият главен икономически съветник на ТръмпАмериканският политически наблюдател и икономически анализатор Лорънс (Лари) Къдлоу е приел поста главен икономически съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи снощи Белият дом, цитиран от ДПА и БТА. Говорителката на Белия дом Сара Сандърс обяви официално, че Къдлоу е приел поста. Предишният икономически съветник Гари Коун подаде оставка

Масови протести в САЩ заради огнестрелните оръжия

http://www.cross.bg/masovi-protesti-v-sasht-zaradi-ognestrelnite-oruzhiya-1570121.html

/КРОСС/ Десетки хиляди учащи се в САЩ се включиха в протест срещу неспособността на Конгреса да се справи с проблема с притежанието на огнестрелните оръжия, предава Voice of America. Акциите започнаха в 10 часа (местно време) и повечето от тях продължиха по 17 минути - по една за всяка жертва на стрелбата в гимназия в Паркленд, Флорида. Протестите бяха организирани точно месец след трагедията, която разтърси американското общество. Демонстрации имаше и пред Капитолия. Държавният глава на страната Доналд Тръмп обаче не беше вътре.

Обвиненият за масовото убийство в гимназия във Флорида не призна вината си

http://www.mediapool.bg/obvineniyat-za-masovoto-ubiystvo-v-gimnaziya-vav-florida-ne-prizna-vinata-si-news276725.html

Обвиняемият за нападението срещу гимназията във Флорида "Марджъри Стоунман Дъглас", при което бяха убити 17 души, а други 17 пострадаха, се яви пред съда, но запази пълно мълчание с наведена глава, предаде АП. 19-годишният Никълъс Крус не каза нищо по време на заседанието. Заради отказа му да направи изявление за вината си, съдията разпореди да се запише, че не се признава за виновен по предявените му 34 обвинения, за да може процесът да продължи. Адвокатът на Крус подчерта, че той ще се признае за виновен, ако обвинението се откаже от смъртната присъда, но прокуратурата категорично отхвърли сделката, настоявайки именно за смъртно наказание.

Почина и вторият работник, пострадал при инцидента в завод "Арсенал"

http://www.mediapool.bg/pochina-i-vtoriyat-rabotnik-postradal-pri-intsidenta-v-zavod-arsenal-news276724.html

Вторият работник, който пострада при инцидента във военния завод "Арсенал" в Казанлък, е починал през нощта срещу четвъртък, съобщиха от университетската болница в Стара Загора. 45-годишният Красимир Желев бе настанен в реанимацията на лечебното заведение с над 80% изгаряния. "За жалост жертвите на тази трагедия са две вече. Разговарях с проф. Йовчев, директора на Университетската болница в Стара Загора, той потвърди, че в 2.15 ч. е починал раненият 45-годишен работник", заяви пред Нова телевизия областният управител на Стара Загора Гергана Микова. По думите ѝ именно заради тежкото състояние на Желев той не е бил транспортиран до Пловдив, каквито са били първоначалните намерения на лекарите. "Няма други ранени. Работниците, които са били в странични помещения на цеха, са били изведени", каза още Микова. При инцидента в сряда на място почина 26-годишният Цеко Василев. Двамата са били в бронирана камера, в която става запалване при разбъркване на смес за димни гранати в цех 130. От Инспекцията по труда уточниха, че сместа, с която са работили, не е взривоопасна, но е силно пожароопасна в състоянието, в което се работи с нея. Изпълнителният директор на завода Николай Ибушев пък заяви, че в случая не били спазени инструкциите за безопасна работа. Според първоначалната информация от ръководството на завода работата на камерата се е управлява дистанционно. По случая вече са назначени техническа и съдебно-медицинска експертиза, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Предстоят нови огледи и разпити на свидетели. 

Турнирът без въображение: кои са четвъртфиналистите в Шампионска лига

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/15/3146707_turnirut_bez_vuobrajenie_koi_sa_chetvurtfinalistite_v/?ref=rss


Стотният гол на Лионел Меси в Шампионската лига сложи точката в осминафиналите в Шампионската лига. С него "Барселона" подпечата успеха си с 3:0 срещу "Челси" и се насочи уверено към следващата фаза.<br /><br />А там са голяма част от обичайните заподозрени. "Барселона" е четвъртфиналист във всеки от последните единадесет сезона в Шампионската лига. Рекордьорът по титли и шампион от миналите две години "Реал" (Мадрид) достигна тази фаза за...

Премиерът на Словения подаде оставка

https://frognews.bg/svqt/premierat-sloveniia-podade-ostavka.html

Миро Церар обяви, че се оттегля, след като Върховният съд на страната анулира резултатите от референдума, с който беше одобрен железопътен проект на стойност 1 милиард евро.

С промени в НК всеки втори ще стане престъпник, алармират адвокати

https://www.actualno.com/society/s-promeni-v-nk-vseki-vtori-shte-stane-prestypnik-alarmirat-advokati-news_664606.html

Предлаганите от правителството промени в Наказателния кодекс могат да доведат до произвол, да криминализират граждански отношения и на практика да превърнат всеки, който дължи нещо по договор, в престъпник. Това е записано в становище на Висшия адвокатски съвет по повод законовите промени, предлагани от правосъдното министерство. От ведомството на Цецка Цачева твърдят, че целта на текстовете е да се засили борбата с корупцията в частния сектор, като се криминализира търговията с влияние, да се

За 16-и път "Достойните българи"! Вижте номинираните - II част

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762047

За 16-и път "Достойните българи"! Вижте номинираните - II частЗа 16-и път в. "24 часа" ще раздаде награди "Достойните българи". Церемонията ще се състои на 19 март във Военния клуб в София. В продължение на седмица ще ви представим номинираните. Ученици събраха пари за нови обувки на Митко Той и сестричката му Лили през лятото гостуваха на президентската двойка в резиденция “Бояна” Ученици от ОУ “Св. св.

За да има ред: повече камери и събрани глоби

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6762131

За да има ред: повече камери и събрани глоби С право представителите на общините се вълнуват как да се опази редът в техните градове и села. Притесненията им идват от факта, че мнозина не спазват правилата, нарушават ограниченията, но кметовете например имат ограничени възможности да налагат глоби. Затова и някои искания вървят в тази посока - кметовете да глобяват за високи скорости.

Можем ли буквално да си умрем от смях?

https://www.vesti.bg/lyubopitno/mozhem-li-bukvalno-da-si-umrem-ot-smiah-6080316

Редица документирани случаи сочат, че отговорорът на този въпрос е "да"

Македонският президент отказа да подпише закона, с който албанският език става официален

https://offnews.bg//sviat/makedonskiat-prezident-otkaza-da-podpishe-zakona-s-kojto-albanskiat-e-676742.html

Македонският президент Георге Иванов отказа да подпише Закона за употреба на езиците, с който албанският става втори официален език в страната.

Приемането му е ключова част от коалиционното споразумение между управляващите социалдемократи и партньорите, представляващи албанското малцинство.

Текстът беше приет за втори път в сряда на фона на протести в парламента и пред сградата.

През януари близкият до ВМРО-ДПМНЕ президент Иванов отново отказа да подпише закона. Конституцията на страната обаче не позволява на държавния глава да налага вето на текстове, одобрени два пъти от депутатите.

"Заради репресивното му съдържание и след насилствения начин, по който е приет, този закон не е израз на демокрация. Той е израз на тиранията на парламентарното мнозинство за мнозинството граждани на Република Македония. Повечето гражданите никога не са гласували и нямаше да гласуват за политическа програма, която предвижда такъв противоконституционен, антидържавен и принципно несправедлив закон. А несправедливият закон не заслужава да бъде наречен "закон", коментира Георге Иванов.

Здравни инспектори на протест за заплати

http://www.cross.bg/protest-zdravni-zaplati-1570120.html

/КРОСС/ Здравни инспектори от Благоевград ще протестират днес символично с лентички "протест" заради ниски заплати. Имам 32 години стаж и получавам 530 лв. чисто, каза пред bTV Валентина Георгиева. Според нея на протест ще излязат и колеги от други градове. Обещано им е увеличение на възнагражденията, затова засега протестът е символичен. Искаме достойно заплащане на труда си, казаха протестиращите.  

Проверяват оръжието на пенсионерите охранители

//dariknews.bg/novini/bylgariia/proveriavat-oryzhieto-na-pensionerite-ohraniteli-2084687

Звената за "Контрол на общоопасни средства" (КОС) към районните управления започват проверка на пенсионираните полицаи и военни, които в момента работят като частни охранители.

Причината е, че много от бившите служители в силовите ведомства в момента работят като гар

Депутат и музикант оцеляха след сблъсък с диви прасета на АМ „Тракия“

//dariknews.bg/regioni/burgas/deputat-i-muzikant-oceliaha-sled-sblysyk-s-divi-praseta-na-am-trakiia-2084609

"В първия момент си представих, че са хора. Минах върху два-три трупа, преди да успея да отбия", казва народният представител Ангел Исаев

Кола излезе от пътя и пропадна в 4-метров скат, има жертва

//dariknews.bg/regioni/pleven/kola-izleze-ot-pytia-i-propadna-v-4-metrov-skat-ima-zhertva-2084679

Кола излезе от пътя и пропадна в 4-метров скат в Ловеч, има жертва, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Нелепият инцидент станал на 14 март, около 17:20 часа на околовръстния път на Ловеч.

28-годишна ловчанлийка била зад волана на „Фолксваген Бийт

70 дни отнема случай с некоректни търговци в ЕС

http://dnes.dir.bg/news/es-nekorektni-targovtzi-26956858

От Европейският потребителски център отчетоха рекорден брой сигнали, които са получили за миналата година - 2000.

Борисов ще се срещне с канцлера на Австрия Себастиан Курц днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762410

Борисов ще се срещне с канцлера на Австрия Себастиан Курц днесМинистър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц, който пристига на посещение в София. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата ще обсъдят задълбочаването на двустранните отношения, както и сътрудничеството в рамките на ЕС с фокус върху приемствеността в темите на Българското и

Евростат: България е лидер по смъртност в ЕС

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-evrostat-smartnost-26956857

България е на първо място по смъртност в ЕС, показва последният сравнителен анализ на Евростат между страните членки.

Три нови случая на хепатит са регистрирани в Кюстендилско

https://www.actualno.com/kustendil/tri-novi-sluchaja-na-hepatit-sa-registrirani-v-kustendilsko-news_664600.html

Три нови случая на хепатит са регистрирани в Кюстендилско. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Красимира Панчева, главен инспектор в Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална здравна инспекция – Кюстендил. По думите ѝ за седмица са установени два случая на хепатит А, както и един случай на хепатит N. Седем души са заболели от варицела, а един от скарлатина. Регистрирани са и пет случая на ентероколит. Според д-р П

Починал е и вторият работник, който пострада при инцидента в завод "Арсенал" в Казанлък

http://www.cross.bg/intzidenta-zavod-zagora-1570119.html

/КРОСС/ Починал е и вторият работник, който пострада при инцидента в завод "Арсенал" в Казанлък. Това стана ясно от думите на областния управител на Стара Загора Гергана Микова в ефира на Нова телевизия. "За жалост жертвите на тази трагедия са две вече. Разговарях с проф. Йовчев, директора на Университетската болница в Стара Загора, той потвърди, че в 02.15 часа е починал раненият работник", обясни Микова и добави, че мъжът е бил с 85% изгаряния. Тя поясни, че именно поради тежкото състояние на работника той не е бил транспортиран в Пловдив, каквито са били първоначалните намерения. "Няма други ранени. Работниците, които са били в странични помещения на цеха, са били изведени", каза още Микова. Тя отбеляза, че оттук нататък контролните органи да си свършат работата. "Тяхна е последната дума", каза още областният управител. "Фокус" припомня: Починалият е 46-годишен мъж. Освен него при инцидента загина и 26-годишен мъж от мъглижкото село Шаново. Първоначалната информация сочи, че в случая става въпрос за производствена авария - запалване в цех 130 на Завод 3 в завод „Арсенал" в Казанлък. От Инспекцията по труда уточниха, че двамата мъже са работили на машина за смесване на състави за стартови заряди за боеприпаси. Сместа, с която са работили, не е взривоопасна, но е силно пожароопасна в състоянието, в което се работи с нея

Монтана става домакин на турнир по спортни танци

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6762401

Монтана става домакин на турнир по спортни танциТринадесетото издание на популярния турнир по спортни танци International Dance CUP Montana OPEN 2018 ще се проведе на 17-ти март 2018 г. Той стартира в 11:30ч. в зала „Младост“ с надпреварата на двойките от детски и юношески състезателни класове. В този първи компонент от турнира, ще се проведат квалификации за българските танцови двойки.

Тоталитарна диващина

http://clubz.bg/65414-totalitarna_divashtina

Снимка БГНЕС

Промените в НК, въвеждащи ново “престъпление по служба” в ... частния сектор (?!), са тоталитарна диващина. 

Освен това те премахват специалната цел от състава престъпление по служба.

Приемат ли се, грешка = престъпление.

Не, това не е мярка срещу корупцията. Това е насърчаване на корупция, въвеждане на абсолютна власт върху бизнеса и администрацията, която ще разврати управлението по невиждан досега начин.

Коментарът е от профила на Радан Кънев във фейсбук, заглавието е на редакцията.

Вчера правната комисия на парламента подкрепи на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които се въвежда преследване на корупция и в частния сектор и се криминализира търговията с влияние. Вносител на промените е правителството.

Срещу проекта се обявиха Висшият адвокатски съвет, работодателските организации, Върховният касационен съд, както и депутатите от БСП. Прокуратурата обаче подкрепя принципно проекта. Дори председателят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ ) заяви, че е съгласен с голяма част от критиките към промените.

Кантората, от която тръгна Panama Papers, спира работа

https://www.actualno.com/america/kantorata-ot-kojato-trygna-panama-papers-spira-rabota-news_664617.html

Адвокатската кантора Mossack Fonseca в Панама, която стои в основата на скандала Panama Papers, обяви, че спира своята дейност заради "непоправими щети" върху репутацията, предаде БГНЕС. "Влошаването на нашата репутация, медийната кампания, финансовият натиск и неправомерните действия на панамските власти, предизвикаха непоправими щети, чиито последствия наложиха пълното спиране на дейността в края на месеца", се казва в официално комюнике. В него се уточнява, че само една н

Синдикат на служителите в затворите в България прие програма за нови протести

http://www.cross.bg/zatvorite-bulgariya-slyzhitelite-1570118.html

/КРОСС/ Синдикат на служителите в затворите в България официално обяви Програма за продължаване на протестните действия „Европа и за нас". УС на синдиката представи програма за протестни действия на служителите на затворите и съдебните охранители по време на Българското европредседателство. Тя ще се изразява в периодично депозиране на писма до Министерски съвет, Министерство на финансите и Министерство на правосъдието, изготвяне на подписка персонално до министър - председателя, НС и еврокомисаря по правосъдие, писмо до Представителството на ЕК и посолствата, колективна жалба до Омбудсмана, искане (предложение) до НС и ППП за инкорпориране (въвеждане) на субективното право на СТАЧКА, както и протест по време на Конференцията, посветена на Регламента за създаване на Службата на европейския прокурор на 26 март 2018 г. в резиденция „Бояна".Ще продължат и локалните протести пред затворите в цялата страна. Програмата е приета късно вечерта на 14 март, като продължение на подетата кампания „Европа и за нас" с основна цел протестите да бъдат процес в развитие, който ще продължи колкото е необходимо срещу унизителното отношение на Министерски съвет спрямо пенитенциарната общност в България.

Радев не е защитил България пред руския патриарх, каза Цветанов

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/15/3146815_rumen_radev_ne_e_zashtitil_bulgariia_pred_ruskiia/?ref=rss


Президентът Румен Радев е продукт на института "Решетников". Тази теза изказа отново зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за Нова телевизия", като визира бившия генерал от руското разузнаване Леонид Решетников.<br /><br />"Института "Решетников" си свърши работата. На база на негов анализ, предоставен на БСП, беше избран кандидатът за президент Румен Радев. Виждате - той никога не говори за анексирането на Крим. Казваше още, че санкциите...

Марешки: Патриотите залязоха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762412

Марешки: Патриотите залязоха"Държавата трябва да влезе сериозно в своята функция - контрола, а не да купува ЧЕЗ.  Ролята на държавата е в силния контрол, да не признава измислени разходи, да не признава изнасянето на милиарди от България. Не е само в енергетиката, но и в хранителния бизнес, петролните фирми." Така лидерът на "Воля" Веселин Марешки коментира пред Нова

Почина и вторият работник, който пострада при инцидента в Арсенал

https://offnews.bg//112/pochina-i-vtoriat-rabotnik-kojto-postrada-pri-intcidenta-v-arsenal-676741.html

Почина и вторият работник, който получи тежки изгаряния след аварията във военния завод „Арсенал”, която стана вчера в цех за химически смеси.

45-годишният Красимир Желев пострада при възпламеняване на барут в помещението, в което – по думите на вътрешния министър Валентин Радев - той изобщо не трябвало да влиза.

На място загина и 27-годишният Цеко Василев.

Машините в злополучния цех се управляват дистанционно, а влизането в помещението става, само когато е изключен т.нар. „миксер” .

Все още е неизвестно защо двете жертви са се оказали в производството при работеща машина. Секунди по-късно пламва сместа за снарядите.

Актуална пътна обстановка тази сутрин

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-poradi-1570117.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 2° до + 12°.Времето над страната е предимно облачно.Слаб вятър духа в областите Варна Добрич, Пазарджик, Разград, Разград, СмолянДъжд вали в района на Гоце Делчев /обл. Благоевград/.Сняг вали в планинската част на област Смолян.Пътните настилки са предимно сухи, а по усойните и планински райони - частично мокри и обработени. ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия":Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово" на АМ „Тракия" при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.Обходни маршрути:- за направлението София - Костенец през пътен възел „Ихтиман" при км 34+000.- за направленията Ихтиман - Пловдив и Костенец - Пловдив през пътен възел „Церово" при км 69+167. Движението по АМ „Тракия" в посоките София - Бургас и обратно е без ограничения. През пътния възел може да се минава идвайки от Бургас в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман. Срок до 30.04.2018 г.: АМ „Хемус": Област София: движението по АМ "Хемус" в тунел "Ечемишка" посока София е ограничено поради обследване на конструкцията в светлата част на денонощието. Движението се извършва двупосочно в дясната тръба /посока Варна/. Срок до 15.03.2018 г. АМ „Струма": няма ограничения

Тръмп уволнил Тилърсън заради разногласия за Северна Корея

http://dnes.dir.bg/news/severna-koreja-sasht-izbori-2016-rex-tilarsan-26956855

Разногласия за подхода към ядреното предизвикателство от Северна Корея са били ключови за решението на Доналд Тръмп да смени държавния секретар Рекс Тилърсън.

На 7 места в столицата няма да имат вода

https://offnews.bg//obshtestvo/na-7-mesta-v-stolitcata-niama-da-imat-voda-676740.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Във връзка с изместване на уличен водопровод на ул. „Васил Левски“, кв. „Обеля“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на с. Мрамор, с. Житен, с. Волуяк и бивш стопански двор; с. Доброславци – ул. „Царско село“.

Заради подмяна на спирателни кранове на ул. „Иглика“, с. Мировяне , се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на ул. „Христо Ботев“, ул. „Перуника“, ул. „Канала“, ул. „Еделвайс“, ул. „Чавдар войвода“.

Подмяна на сградно-водопроводно отклонение на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, Център, налага спиране на водоподаването от 09:00 до 18:00 часа на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ от ул. „Граф Игнатиев“ до бул. „Цар Освободител“.

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „инж. Иван Иванов“, жк. „Зона Б-19“, налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „инж.Иван Иванов“ от бул. „Александър Стамболийски“ до ул. „Три Уши“; ул. „Позитано“ от ул. „Алдомировска“ до ул. „инж. Иван Иванов“.

Поради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Букет“, кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 18:30 часа на ул. „Букет“ от ул. „Любляна“ до река Владайска. 

Без вода заради подмяна на спирателен кран на ул. „Крушовски връх“, кв. „Овча купел“ , ще бъдат от 09:30 до 19:30 часа в района на ул. „675-та“ между ул. „Брезов рид“ и ул. „Крушовски връх“; ул. „Крушовски връх“ между ул. „675-та“ и ул. „Маестро Кънев“.

Диагностика на уличен водопровод на ул. „Липов цвят“, НПЗ „Хаджи Димитър“, налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на ул. „Воднянка“ от ул. „Лавандула“ до ул. „Липов цвят“, ул. „Липов цвят“ и ул. „Дан Колов“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Целувка на Кейти Пери ѝ навлече обвинения в сексуален тормоз (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/showbusiness/celuvka-na-kejti-peri-navleche-obvinenija-v-seksualen-tormoz-video-news_664622.html

Поп звездата Кейти Пери, която се прочу с хита "I Kissed a Girl“, стана обект на оживени полемики в социалните мрежи. Причината – открадна целувка от момче, което май не се зарадва толкова, колкото би трябвало. Ситуацията се разигра с един от участниците в новия сезон на American Idol по ABC, Бенджамин Глейз на 19 години. Той се изправи пред журито, състоящо се от Лайънъл Ричи, Люк Браян и Кейти Пери. Журито го попита приятелски дали е целувал момиче, припомняйки песент

Ройтерс: Разногласия за Северна Корея са довели до смяната на Тилърсън

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762407

Ройтерс: Разногласия за Северна Корея 
са довели до смяната на ТилърсънРазногласия за подхода към ядреното предизвикателство, представлявано от Северна Корея (КНДР), са били ключов фактор за решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да смени Рекс Тилърсън на поста държавен секретар, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Тилърсън отдавна е подкрепял преговорите с КНДР за голямо неудоволствие на Тръмп,

Преглед на печата - 15 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370769

ЧЕЗ. "Сега": "Инерком" иска КЗК да провери сделката за ЧЕЗ Компанията "Инерком България" на Гинка Върбакова съобщи, че е подала уведомление до Комисията за защита на конкуренцията за осъществяване на концентрация чрез придобиване на контрол върху предприятия от групата на "ЧЕЗ а.

Преглед на печата днес

http://www.cross.bg/vestnik-sergiya-dymite-1570116.html

/КРОСС/ Вестник "24 часа" цитира думи на председателя на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов, който заявява, че "част от глобите на пътя ще отиват в общините". По думите му само големите градове можели да си позволят общинска полиция, за другите била скъпа. За издръжката на един общински полицай са необходими 2400 - 2700 лв. месечно, каза Цветанов и поясни, че като се сложат и обезщетенията, се получава една голяма разходна част, която бюджетът на общините не може да осигури. "ДАНС получи контрол над имотите и парите на политическия елит", пише вестник "Сега". Това става факт, след като вчера депутатите приеха изцяло нов закон за мерките срещу изпирането на пари. Проектът бе внесен през лятото на миналата година от правителството с аргумент, че българското законодателство трябва да се синхронизира с европейското. Президенти, депутати, министри, съдии, офицери, кметове, банкери, посланици, както и техните роднини и приятели ще бъдат обстойно проверявани при всяка сделка, допълва изданието. "Черна сергия от блондинки управлява правосъдието", това коментира в интервю за вестник "Труд" бившият главен прокурор проф. Никола Филчев. По думите му във върховните съдилища и прокуратури има отлични съдии и прокурори, но те не са в светлините на прожекторите и не участват в наддумвания и свади по телевизиите, не викат гръмкото "ура" на управляващите. Те просто си вършат работата и затова не са известни

Здравни инспектори на протест за заплати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762398

Здравни инспектори на протест за заплатиЗдравни инспектори от Благоевград ще протестират днес символично с лентички "протест" заради ниски заплати. Имам 32 години стаж и получавам 530 лв. чисто, каза пред bTV Валентина Георгиева. Според нея на протест ще излязат и колеги от други градове. Обещано им е увеличение на възнагражденията, затова засега протестът е символичен.

YouTube почва да сваля видеа с фалшиви твърдения

https://www.actualno.com/sciencelogy/youtube-pochva-da-svalja-videa-s-falshivi-tvyrdenija-news_664618.html

Платформата за споделяне на видео YouTube планира да засили мерките срещу публикуването на видео материали, които съдържат умишлено невярна или подвеждаща информация, предаде БГНЕС. Изпълнителният директор на видео платформата Сюзън Вожицки оповести бъдещите планове на компанията по време на технологична конференция в САЩ. По думите ѝ новите мерки срещу дезинформацията ще засегнат най-вече авторите на различните конспиративни теории и митове. Като пример тя дори посочи създателите на клипове, в

Почина и пострадалият при инцидента в ”Арсенал” работник

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26956854

Почина пострадалият при инцидента в "Арсенал" работник, който беше в тежко състояние след запалването в завода вчера.

Родени на 15 март

http://www.cross.bg/bivsh-hydozhestvena-gimnastika-1570115.html

/КРОСС/ Д-р Мирослав Ненков, анестезиолог, бивш министър на здравеопазването Илиана Раева, световна шампионка по художествена гимнастика, президент на БФ по художествена гимнастика, председател на партия "Обединена България" Веселин Топалов, световен шампион по шах Стоян Алексиев, актьор Инж. Митко Димитров, музикален продуцент, собственик и директор на музикална компания "Пайнер" Калуди Калудов, оперен певец Проф. Иван Маразов, д.н., траколог и изкуствовед Александър Райчев-син, пианист и композитор Валентин Милушев, депутат от ГЕРБ в 44-ото НС Доц. д-р Любина Веселинова, ВМА Милка Итова, бивш член на ВСС  

Почина и вторият работник, който пострада при инцидента в завод "Арсенал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762396

Почина и вторият работник, който пострада при инцидента в завод "Арсенал"Почина пострадалият при инцидента в "Арсенал" работник, който беше в тежко състояние след запалването в завода вчера. Неговият 27-годишен колега загина на място при трагедията. По първоначални данни причината за взрива в завода е неспазване на трудова дисциплина, каза областният управител на Стара Загора - Гергана Микова, цитирана от БНТ.

Почина и пострадалият при инцидента в "Арсенал" работник

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/15/3146810_pochina_i_postradaliiat_pri_incidenta_v_arsenal/?ref=rss


Почина пострадалият при инцидента в "Арсенал" работник, който беше в тежко състояние след запалването в завода вчера, съобщи БНТ. Негов 27-годишен колега загина на място при трагедията.<br /><br />По първоначални данни причината за взрива в завода е неспазване на трудова дисциплина, каза областният управител на Стара Загора Гергана Микова.<br /><br />Основните версии са две - или евентуална техническа неизправност, или човешка грешка - следствие на извършено...

Македонският президент не подписа закона, който прави албанския официален език

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762393

Македонският президент не подписа закона, който прави албанския официален езикМакедонският президент Георге Иванов отказа да подпише закона за употреба на езиците, с който албанският става втори официален език в Македония, с което може да доведе до нова политическа криза в малката балканска страна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Законът беше приет вчера за втори път на фона на протести в парламента и пред

Най-важното от Варна във вчерашния 14 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370767

Пътното управление във Варна: Знакът за винетки до „Златните“ важи за всички Всички моторни превозни средства, които се движат по пътя от Варна до „Златни пясъци“ трябва да имат винетен стикер. Мащабна полицейска акция във Варна, 11 задържани Масирана полицейска операция се е провела във Варна, научи Moreto.

Българите отделят най-много средства за храната, дома и транспорта

https://www.actualno.com/business/bylgarite-otdeljat-naj-mnogo-sredstva-za-hranata-doma-i-transporta-news_664604.html

Храната продължава да бъде най-сериозното перо в бюджета на българина, сочат данни на Националния статистически институт, разпростанени по повод 15 март - Световния ден на потребителите. Според данните, които са за 2016 година, българинът харчи най-много от доходите си за хранителни продукти - 37,3%. На второ място са разходите за жилище и битови сметки (17,3 на сто), а на трето - за транспорт (8,3 процента). За здравеопазването отиват 6,7% от доходите. За свободно време, култура и почивка

Д-р Пламен Димитров: Всеки ден едно българско дете вижда между 75 и 90 акта на насилие, а това подсилва агресията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6762083

Д-р Пламен Димитров: Всеки ден едно българско дете вижда между 75 и 90 акта на насилие, а това подсилва агресиятаЕвропейската комисия в Брюксел се консултира за всеки свой акт с федерацията на психолозите - как това ще се отрази на хората. У нас представяте ли си Министерският съвет да се допитва... Д-р Пламен Димитров е председател на УС на Дружеството на психолозите в България от 2001 година. Роден е на 29 август 1958 г. в София.

Поне 25 млн. лв. трябва да плати Варна за отчуждени имоти при реконструкция на градски булевард

https://www.dnevnik.bg/morski/2018/03/15/3146669_pone_25_mln_lv_triabva_da_plati_varna_za_otchujdeni/?ref=rss


Прогнозната стойност на обезщетенията, които община Варна ще трябва да изплати за принудителното отчуждени имоти при изграждането на бул. "Васил Левски" в града, е около 25.2 млн. лв. Това съобщиха за "Дневник" от местната администрация. Сумата може да нарасне значително, като се имат предвид няколко решения на Варненския административен съд от последните месеци. С тях размерът на обезщетения, определени със заповеди на кмета на града Иван Портних, бяха завишени над два...

"Арсенал" и "Милан" излизат за второ действие от съперничеството си

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/15/3146708_arsenal_i_milan_izlizat_za_vtoro_deistvie_ot/?ref=rss


Два от фаворитите за трофея в Лига Европа - "Милан" и "Арсенал", ще определят кой от тях да продължи към четвъртфиналната фаза. Реваншът между седемкратния европейски шампион и "артилеристите" е днес от 22.05 ч. на стадион "Емиратс" в английската столица, а "Арсенал" има аванс от два чисти гола след първата среща.<br /><br />Преди двубоя треньорът на "Милан" Дженаро Гатузо определи шансовете на неговия отбор на 30%, но...

Предстоящи събития в страната за 15 март

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1570110.html

/КРОСС/ София.От 15.30 часа на „Дондуков 2" президентът Румен Радев ще проведе среща със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз, Марош Шефчович. ***София.От 09.00 часа ще започне редовното пленарно заседание на Народното събрание. ***София.От 14.15 часа в зала „Изток" на Народното събрание ще се проведе среща на Комисията по енергетика и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове с Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ по въпросите на Енергийния съюз. ***София.В Резиденция „Бояна" ще се проведе работно посещение на канцлера на Австрия Себастиан Курц в България. ***София.От 10.00 часа, в Хотел „Балкан", министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще открие конференцията „Ролята на неправителствените организации за подобряване на енергийната политика и нормативната база в областта на енергетиката - предизвикателства пред Югоизточна Европа". След откриването на конференцията зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович и министър Петкова ще направят кратки изявления. ***София.От 9.30 часа в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет, ул. Eкзарх Йосиф, № 12 ще се проведе заседание на Пленума на ВСС. ***София.От 10.00 часа ще се проведе 49-то заседание на Столичния общински съвет. ***София.От 09

В сутрешните блокове днес

http://www.cross.bg/tema-prof-zavod-1570114.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Настолните игри отново на мода. Турнири и нови заглавия - къде и кога? Тема: След аварията в завод "Арсенал" - как се гарантира безопасността на работници? Тема: Търсят се над 70 матроси - на какви изисквания трябва да отговарят кандидатите за българските фрегати? Тема: В Деня на потребителите - как ни мамят търговците и как ни защитават институциите? Тема: Конституционни казуси - коментар на проф. Екатерина Михайлова и проф. Георги Близнашки Тема: "Мисия България". От Молдова до Китай или как двама професори ще разказват за българската история - гост проф

Протестите на надзирателите продължават

https://frognews.bg/novini/protestite-nadziratelite-prodaljavat.html

Синдикат на служителите в затворите в България официално обяви Програма за продължаване на протестните действия „Европа и за нас“. Това съобщи организацията в съобщения до медиите.

Почина раненият работник в "Арсенал"

https://www.actualno.com/crime/pochina-ranenijat-rabotnik-v-arsenal-news_664623.html

Тази нощ в 02:15 часа е починал раненият в оръжейния завод "Арсенал" - 45-годишният Красимир Желев. Припомняме, че той беше с тежки изгаряния (85%) след инцидента от 15 март, в който загина 27-годишен мъж. Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов заяви пред БНТ, че се продължава с изземването на техническа документация, инструкции за самата работа, започва разпит на свидетели, назначени са съдебно-медицински експертизи. Законовият срок за разследване е двумесечен, но той може

Македонският президент не подписа закона за албанския език

http://dnes.dir.bg/news/prezident-george-ivanov-makedonskiat-podpisa-zakona-albanskiat-ezik-26956853

Президентът Георге Иванов отказа да подпише Закона за употреба на езиците, с който албанският става втори официален език в страната.

Туск към държавния глава на САЩ: Правете търговия, а не война, господин президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762390

Туск към държавния глава на САЩ: Правете търговия, а не война, господин президентПредседателят на Европейския съвет Туск призова в сряда президента на САЩ Доналд Тръмп за рестартиране на търговските преговорите за Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП), отбелязва китайският вестник China Daily. „Неговото предложение (на Доналд Тръмп –бел. р.) за налагане на тарифи върху европейската стомана и алуминий е

Дете, а не майка, провесило бебето през тереса

http://dnes.dir.bg/news/dete-terasa-bebe-26956852

12-годишно момиче е провесило бебе през балкон на осмия етаж на жилищен блок в столичния кв. "Разсадника", а не майката на детето, както се смяташе.

Продължава разследването за злополуката в ”Арсенал”

https://frognews.bg/novini/prodaljava-razsledvaneto-zlopolukata-arsenal.html

Продължава разследването на тежкия инцидент в оръжеийния завод „Арсенал” в Казанлък. Човешка грешка или техническа неизправност са основните версии за злополуката.

Пътна обстановка в страната - 15 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370766

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: Област София: През светлата част на деня до 15.03.2018 г. движението в тунел "Ечемишка" се извършва двупосочно в тръбата в посока Варна, поради обследване на конструкцията в тръбата в посока София АМ„Черно море“: няма ограничения.

Мъж съблазни девойка след нощен клуб и я удуши по време на любов

https://petel.bg/Mazh-sablazni-devoyka-sled-noshhen-klub-i-ya-udushi-po-vreme-na-lyubov__255438

Убиец, който удуши пияна 20-годишна девойка само два часа след запознанството им на автобусна спирка, се предал в полицията с думите: "Стори...

Пред очите на дете! Пребиха до смърт с метална тръба куче пред пловдивска фирма

https://petel.bg/Pred-ochite-na-dete--Prebiha-do-smart-s-metalna-traba-kuche-pred-plovdivska-firma__255442

Снимка trafficnews.bg Пребиха до смърт куче с метална тръба в двора на пловдивска фирма. Този пост се разпространява в социалните мрежи заедно...

Миролюба Бенатова изригна във фейсбук: Който не харесва сделката с ЧЕЗ, е от дявола

https://petel.bg/Mirolyuba-Benatova-izrigna-vav-feysbuk--Koyto-ne-haresva-sdelkata-s-CHEZ--e-ot-dyavola__255440

Миролюба Бенатова не пропусна да изяви мнението си относно сделката за ЧЕЗ, която се коментира от известно време. Ето какво написа тя във ...

Потресени съседи разказаха що за птици са тийнейджърките, провесили бебе от 8-ия етаж на блок в София

https://petel.bg/Potreseni-sasedi-razkazaha-shho-za-ptitsi-sa-tiyneydzharkite--provesili-bebe-ot-8-iya-etazh-na-blok-v-Sofiya__255443

12-годишно момиче провеси няколко месечно бебе от 8-мия етаж на блок 11 в столичния квартал "Разсадника-Коньовица" преди ден. Бебето е момиче...

Председателят на КЗП каза кои са най-големите шашми на търговците, с които те ни обират парите

https://petel.bg/Predsedatelyat-na-KZP-kaza-koi-sa-nay-golemite-shashmi-na-targovtsite--s-koito-te-ni-obirat-parite__255444

Около 65% от сигналите, които постъпват в КЗП, са основателни. Най-много жалби се подават за дефектни стоки и невъзможността да се получи ко...

Турският външен министър отлага посещение в САЩ

http://clubz.bg/65413-turskiqt_vynshen_ministyr_otlaga_poseshtenie_v_sasht

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отлага посещението си в САЩ, което бе насрочено за 19 март, предаде Ройтерс.

Това съобщи говорителят на дипломат номер 1 на Анкара.

Причина е уволнението на американския държавен секретар Рекс Тилърсън, уточнява в. „Хюриет“. То става в момент на напрегнати отношения между Анкара и Вашингтон поради разногласия по редица въпроси.

Миналия месец Тилърсън бе на изключително важно посещение в Турция. Мисията му бе да възстанови доверието между двете страни и да бъде създаден съвместен механизъм за разрешаването на противоречията по отношения на Сирия и по други проблеми.

В резулат миналата седмица във Вашингтон се състоя първата двустранна среща на техническо равнище. Обсъдена бе ситуацията в сирийската провинция Манбидж. Турция от доста време насам иска САЩ да накарат подкрепяните от тях кюрдски Отряди за народна самозащита (ОНС) да се изтеглят от този район към източния бряг на река Ефрат.

След като бе съобщена новината за отложеното посещение, Чавушоглу заяви, че се надява да изгради добри отношения с новия американски държавен секретар Майк Помпео, който обаче рябва да уважава Турция.

Променлива облачност днес, на места ще превалява дъжд

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6762384

Променлива облачност днес, на места ще превалява дъждДнес облачността над страната ще е променлива, по-честа значителна. На места, главно в Южна и Източна България ще има превалявания от дъжд. Разкъсвания и намаления на облачността ще има над Дунавската равнина. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максимални температури между 12° и 17°. Атмосферното налягане слабо ще се повиши,

Целият свят е сцена....

http://www.cross.bg/tzeliyat-stzena-svyat-1570094.html

/КРОСС/ Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея - влизаме, излизаме и за своето време всеки от нас играе различни роли... Уилям Шекспир 1564-1616Както ви се харесва  

Борисов посреща австрийския канцлер в София

https://www.actualno.com/politics/borisov-posreshta-avstrijskija-kancler-v-sofija-news_664607.html

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц, който пристига на посещение в София на 15 март. Борисов и Курц ще обсъдят задълбочаването на двустранните отношения, както и сътрудничеството в рамките на ЕС с фокус върху приемствеността в темите на Българското и Австрийското председателства на Съвета на ЕС. Курц трябваше да посети страната ни по-рано през годината, но визитата му бе отложена поради заболяване на канцлера.

Пол Манафорт поиска от съда да отмени делото срещу него

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26956851

Пол Манафорт, бившият шеф на предизборния екип на Доналд Тръмп, поиска рано тази сутрин от съдия във Вашингтон да отмени наказателно дело срещу него.

15 март в историята

http://www.cross.bg/obyavyava-svetovna-stava-1570092.html

/КРОСС/ 44 г. пр. н. е. - Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседание на Сената. 1493 г. - Христофор Колумб се завръща в Испания след първото си плаване до Америка.1820 г. - Мейн става 23-ят щат на САЩ.1827 г. - Създаден е университета на Торонто.1892 г. - Основан е футболният клуб „Ливърпул".1906 г. - Регистрирана е фирмата „Ролс-Ройс".1908 г. - Завършва Кюстендилският общ конгрес на ВМОРО.1911 г. - Създаден е ФК „Аустрия".1916 г. - Президентът Удроу Уилсън изпраща 12 хиляди войници зад границата между САЩ и Мексико, за да преследват Панчо Виля.1917 г. - Руският цар Николай II обявява своята и на сина си абдикация от престола в полза на брат си.1922 г. - Египет получава реална независимост от Великобритания и крал на държавата става Фуад I.1939 г. - Втората световна война: Нацистки войски окупират останалите части на Бохемия и Моравия; Чехословакия престава да съществува.1952 г. - В Реюнион е измерен световния рекорд на паднал валеж - 1870 мм за едно денонощие.1970 г. - В Осака (Япония) е открито световното изложение Експо.1990 г. - Михаил Горбачов е избран за президент на СССР.1990 г. - СССР обявява за невалидна декларацията на Литва за независимост.1991 г. - Германия получава формално пълна независимост след Втората световна война от окупационните сили (САЩ, Франция, Великобритания и СССР).1998 г

Навръх празника си протестират здравните инспекции

https://frognews.bg/novini/navrah-praznika-protestirat-zdravnite-inspektsii.html

Служители на Регионалните здравни инспекции в Русе, Пазарджик и Враца излизат на протест днес. Причината за недоволството им е ниското заплащане в сектора.

Свети мъченик Никандър

https://www.actualno.com/celebrate/sveti-mychenik-nikandyr-news_664593.html

Св. мъченик Никандър бил лекар в Египет и християнин. По време на гонението при император ДиоклетианРечник нощно време събирал телата на убитите мъченици и ги погребвал. Хванали го, мъчили го, но не се отказал от вярата си. Тогава го осъдили на смърт: да бъде одран жив и след това посечен с меч. Така той прославил Бога и Бог го прославил като го удостоил с венеца на мъченичеството за Христовата вяра. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Парт

Изтребител на Военноморските сили на САЩ се разби във Флорида

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762381

Изтребител на Военноморските сили на САЩ се разби във ФлоридаИзтребител F-18 на Военноморските сили на САЩ се разби в крайбрежните райони на щата Флорида, в близост до Кий Уест, предава телевизионният канал CNN, цитира "Фокус". Съответната информация бе потвърдена от командира от ВМС Майк Кафка, който поясни, че инцидентът се е случил в следобедните часове на сряда (местно време).

Парламентът извади Георги Гатев от Бюрото за СРС за 10 минути

http://clubz.bg/65412-parlamentyt_izvadi_georgi_gatev_ot_byuroto_za_srs_za_10_minuti

Десетина минути - толкова време отне на Народното събрание да прекрати преждевременно мандата на Георги Гатев като член на Бюрото за контрол на СРС. Самият Гатев бе в парламента, но така и не бе допуснат в пленарната зала - в случай, че има какво да сподели с депутатите, избрали го в Бюрото през 2013 г. 

Председателят на комисията за контрол на спецслужбите в парламента Димитър Лазаров прочете проекта за решение за "уволнение" на Гатев. До казуса се стигна, след като с подозрителни мотиви ДАНС и прокуратурата поискаха допускът до тайни на зам.-шефа на Бюрото да бъде отнет. И получиха поисканото. Гатев потърси правата си в съда. Магистратите от ВАС пък засекретиха делото и всички материали по него.

Твърденията на прокуратурата са, че Гатев се бил срещал с подсъдими и обвиняеми да ги съветва как да подадат документи в Бюрото за проверка дали срещу тях е имало незаконосъобразно използване на СРС. Това - според наличната информация, е и официалният мотив да се стигне до днешното решение. Цялата сага доведе до сериозен сблъсък между председателя на Бюрото Бойко Рашков и главния прокурор Сотир Цацаров.

Първият в серия медийни изяви настоя, че СРС се използват неправомерно и с цел репресия срещу определени лица, в това число политици и магистрати, а прокуратурата органичава умишлено контрола. Вторият му отговори, че всъщност Бюрото искало да чете СРС, което не било част от контрола по прилагането им. 

Член на Бюрото за контрол на СРС не може да изпълнява задълженията си без да има достъп до документи с гриф за секретност. Така с отнемането на допуск, потвърден от съда, Народното събрание на практика няма друг вариант, освен да го освободи. 

Самият Гатев вече заяви, че следващата стъпка е да потърси правата си в Съда по правата на човека в Страсбург. 

Единствената дискусия преди решението на Народното събрание днес бе за това дали членът на Бюрото за контрол на СРС да бъде изслушан "за последно". Предложение за това - както и миналата седмица в комисията за контрол на спецслужбите, направи депутатът от БСП Славчо Велков. Лазаров направи обратното предложение и закономерно Гатев не се появи в залата след две гласувания. Лазаров също се позова на това, че решението на съда по казуса е тайна и няма какво да се разисква по темата. 

Сега по закон Народното събрание има срок от 1 месец, в който да посочи нов член на Бюрото за контрол на СРС. До момента управляващите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" твърдят, че нямат фаворит за мястото. 

Картофено руло с кашкавал и бекон

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6762022

Картофено руло с кашкавал и бекон Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Премиерът на Словения подаде оставка заради референдум

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-premier-slovenia-26956850

Словенският премиер Миро Церар подаде оставка късно снощи, няколко часа, след като Върховният съд анулира резултатите от произведения през септември референдум.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=370765

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 15 март, четвъртък, ще бъде прекъснато електрозахранването в следните места във Варна. - от 09:00 ч. до 13:00 ч., гр. Варна - ул.

Бойко Борисов се среща с австрийския канцлер днес в София

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/15/3145638_boiko_borisov_se_sreshta_s_avstriiskiia_kancler_dnes_v/?ref=rss


Австрийският канцлер Себастиан Курц е на посещение в София днес. В рамките на визитата той ще се срещне с премиера Бойко Борисов. Курц трябваше да посети България в края на февруари веднага след унгарския премиер Виктор Орбан, но визитата му бе отменена по здравословни причини.<br /><br />Курц и Борисов ще обсъдят задълбочаването на двустранните отношения, както и сътрудничеството в рамките на ЕС с фокус върху приемствеността в темите на българското и австрийското председателство на...

Днес ни очаква облачно и променливо време

https://frognews.bg/novini/dnes-ochakva-oblachno-promenlivo-vreme.html

Облачността над страната ще е променлива, по-често значителна. На места, главно в Южна и Източна България ще има превалявания от дъжд.

Призракът на "следвоенна Сирия" броди след 7 г. изтребление

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/15/3145949_sled_sedem_godini_unishtojenie_vsichki_gledat_kum/?ref=rss


Сирия днес не прилича съвсем на онази от 15 март 2011 г., точно преди 8 г., когато бяха и първите протести срещу режима на президента Башар Асад. в провинция Дераа. Повод стана арестът на 15 момчета от влиятелни семейства заради антиправителствени графити.<br /><br />Започнаха масовите демонстрации, искания на политическата опозиция, появиха се въоръжени групи, а поддръжниците на Асад бързо ги приравниха с крайни ислямисти. За съжаление имаше и такива и все още ги има, а...

Св. мчк Агапий и 6-те мъченици с него

http://www.cross.bg/agapiii-yrban-bili-1570090.html

/КРОСС/ Св. мъченик Агапий и другарите му: Публий, Тимолай, Ромил, двама Александровци и двама Дионисиевци - са пострадали в Кесария ПалестинскаРечник от началника Урбан, по времето на император ДиоклетианРечник. Всички, освен Агапий, били съвсем млади и не били още кръстени - кръщението им станало в собствената им кръв. Един ден тия седем юноши гледали как мъчат християните: едни в огън, други на бесилка, трети на зверовете, и като виждали с какво търпение християните понасят всички мъки, разпалили се от ревност за Христа, свързали си ръцете назад и тъй вързани дошли пред Урбан и му казали: "И ние сме християни!" Ласките, увещанията и заплахите на Урбан отишли напразно. Към младежите се присъединил и знатният кесарийски грежданин Агапий, който и дотогава много бил страдал за Христа, и започнал още повече да възпламенява у тях вярата и любовта към Господа. Всички били с меч посечени в 303 година.

Васил Божков пак показва уникални златни съкровища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6762114

Васил Божков пак показва уникални златни съкровищаЗа пръв път - златното руно и Орфей като аргонавт върху чаша и ритон, археолозите имат версии За седми път артефакти от Колекция Васил Божков ще бъдат експонирани пред публика. Изложбата “Златното руно. Пътят на аргонавтите” ще бъде открита на 26 март в Двореца - филиал на Националната художествена галерия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване